2 minute read

Maatschappelijk betrokken verhuizers

Tekst en foto: Janneke Nijssen

“Wij zijn een familiebedrijf en waar wij kunnen helpen, doen we dat graag. In mankracht, verhuisdozen, verhuisauto’s. We vinden dat zelf leuk en onze medewerkers zijn er ook door aangestoken.”. Hans en Geert Haverkort van Mondial Vogel Verhuizingen in Middelburg vertellen over de maatschappelijke betrokkenheid van hun bedrijf.

Advertisement

Onlangs kreeg Mondial Movers, het samenwerkingsverband waar Vogel Verhuizingen deel van uitmaakt, het keurmerk “Sociale Onderneming” uitgereikt. Hierbij is berekend wat Mondial Movers teruggeeft aan de samenleving: maar liefst 1,6 miljoen euro!

Geert vertelt: “Ons bedrijf in Middelburg ondersteunt een aantal vaste organisaties, zoals bijvoorbeeld Stichting Sawasdee. Zij zamelen spullen in die in Nederland als ‘oud’ worden bestempeld, maar in Cambodja een prima tweede leven kunnen krijgen. Wij hebben pas weer voor hen schoolmeubilair bij een basisschool opgehaald en dit naar het magazijn van de stichting vervoerd. En we werken ook mee aan de dodehoeklessen die vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland Hans en Geert Haverkort verzorgen op scholen, door een vrachtwagen beschikbaar te stellen.” “We krijgen veel aanvragen, maar het is niet altijd inpasbaar en het is soms moeilijk om keuzes te maken.”, verzucht Hans. “We kijken dan naar wat mogelijk is en wat goed voelt. Zoals bij de dodehoeklessen: een belangrijk onderwerp en de vrijwilligers die deze lessen geven, doen dit met passie, dat voelt goed.”

“Dan zie ik die kleine gastjes fietsen met hun tassen, daar word ik blij van.”

En zo zijn er meer mooie voorbeelden, zoals het vervoer van materialen voor een vakwedstrijd van vmbo leerlingen en het sponsoren van verenigingen. Leuker dan zomaar geld geven, vinden vader en zoon het om in bruikbare spullen te investeren, zoals een fiets voor vrijwilligers die fietslessen geven aan inburgeraars en sporttassen voor de kleinste jeugd bij een voetbalvereniging. Geert: “Daar hebben ze ook daadwerkelijk wat aan.” Hans glimlacht: “En dan zie je er ook wat van terug. Loop ik op zaterdagochtend met mijn hond en dan zie ik die kleine gastjes fietsen met hun tassen, daar word ik blij van.”

Opleiding Zorgverhuizer

Ook in de dagelijkse werkzaamheden wordt er betrokkenheid van de verhuizers van Mondial Vogel Verhuizingen gevraagd. “Je komt als verhuizer achter de voordeur bij mensen, je maakt van alles mee, soms ingrijpende situaties waar onze verhuizers goed op moeten kunnen inspelen.” vertelt Hans. Mondial Movers biedt haar medewerkers een opleiding Zorgverhuizer, waar zij leren hoe belangrijk het is om rekening te houden met de zorgvragen van cliënten en om rust uit te stralen naar bewoners van zorgcentra.

Wat is maatschappelijk ondernemen?

Ondernemen draait om meer dan alleen maar winst maken. Dat vinden steeds meer ondernemers. Zij willen met hun bedrijf bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke, sociale of milieu problemen. Bron: kvk.nl

Lokale sociale ondernemers

Ken jij ook Middelburgse bedrijven die sociaal ondernemen? We horen het graag (vrijwilliger@ welzijnmiddelburg.nl) zodat we hun verhalen kunnen delen via onze website en social media.