Erärär 3/2023

Page 1


Partiota kaikkialla Tänä kesänä partiolta ei ole voinut välttyä. Maailmanjamboree, kesäleirit, maailmankonferenssi, Explorer Belt, johtajatulet ja monet muut tapahtumat päätyivät uutisiin ja ovat olleet vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa. Partiota tapahtuu Suomessa ja maailmalla koko ajan. Yhä useampi ihminen maailmassa tietää partiosta ja sen kansainvälisyydestä. Osallistuin itse kesällä partiotyttöjen maailmankonferenssiin (lisää lehden lopussa). Konferenssissa tapasin partiolaisia ympäri maailmaa. Keskustelin esimerkiksi Etelä-Afrikkalaisten kanssa valtioidemme eroista, revontulista ja lopulta partion eroista. Monista kymmenistä keskusteluista tuo jäi erityisesti mieleen. Vaikka asummekin eri puolilla maapalloa, on partiossa paljon yhtäläisyyksiä. Kaiken partion perusta on kuitenkin sama, vaikka se on muokkautunut kulttuurista ja sijainnista riippuen alueelleen sopivaksi. Jokainen Erätyttöjenkin johtaja tekee tätä täysin vapaaehtoisesti, samoin kuin tekee Etelä-Afrikankin partiolainen Vasta kansainvälisissä tapahtumissa ymmärtää kuinka suuresta liikkeestä onkaan kyse. Miten 500 henkilöä ympäri maailmaa voikaan kokoontua samaan huoneeseen ja olla samaa mieltä monesta asiasta. Partiossa voidaan unohtaa diplomaattiset suhteet ja partion ulkopuoliset erimielisyydet. En keksi montakaan muuta ympäristöä, jossa saman voisi kuvitella tapahtuvan. Partiota tehdään suurella sydämellä! Olemmehan osa maailman suurinta nuorisoliikettä! Inspiroivaa (partio)syksyä kaikille! -Saana

Kestävästi Partiossa- tunnus Erätytöille myönnettiin kesän alussa Kestävästi Partiossa- tunnus! “Kestävästi partiossa -tunnuksen myötä lippukunnan arjessa tehtävät valinnat voidaan tietoisesti muuttaa kestävämmiksi yhdessä koko lippukunnan kanssa.” Jatkamme lippukunnnan vastuullisuustyötä ja toivottavasti se näkyy viestinnän kautta koko jäsenistölle!

Kannen Kuva: Katri Ylä-Soininmäki


Toimintaryhmät SYksyllä 2023 Sudenpennut

Tarpojat

Siilit torstaisin klo 17.30-18.30

Ketut maanantaisin klo 17.00-18.00

Seikkailijat

Samoajat

Naalit keskiviikkoisin klo 17.30-18.30

Peikot

Hiiret tiistaisin klo 18.45-19.45


ESITTELYSSÄ: HIIRET Keitä olette?

Olemme Hiiret, kolmannen vuoden aktiivinen ja innokas seikkailijaryhmä Mitä kaikkea olette oppineet partiossa?

Mitä muuta harrastatte?

Olemme oppineet ryhmätaitoja, tekemään lätytyjä (eli hiirien lättyjä), ruoanlaittoa trangialla ja teltan kasaamista

Muita harrastuksia Hiirillä on esimerkiksi VPK, baletti, paini, jousiammunta ja tanssi sekä konsolipelaaminen.

Parasta partiossa?

Missä järjestäisitte unelmienne partioretken ja mitä siellä tehtäisiin?

Parasta partiossa ovat mukavat kaverit, yhdessä tekeminen, hyvä yhteishenki, kivat johtajat ja se että pääsee yhdistämään asioita.

Unelmien partioretki järjestettäisiin Malvalla, metsässä tai Evolla. Siellä eksyttäisiin, tehtäisiin hyvää ruokaa, uidaan, tehdään yhdessä juttuja, eletään kuin metsän heimo ja syötäisiin karkkia.


Pomopalsta: Niina HArtikainen Kuka olet ja mitä teet siviilissä? -Niina Hartikainen ja tällä hetkellä sosiaalihuollossa esimiehenä.

Ikäsi ja partioikäsi? -45 ja 5

Mitä teet lippukunnassa tällä hetkellä? -Viikkotoiminnassa kahdessa eri seikkailijaryhmässä sampona sekä hallituksessa jäsenenä.

Kuva: Pia Engström

Mieleenpainuvin partiomuisto? -Kaatosateessa trangialla nakkikeiton teko. Satoi niin paljon, että kattilasta ja lautaselta räiskyi keittoa kasvoille sateen mukana. Mutta hyvää oli!

Paras leiriruoka? -Pääkallo juustoraasteella.

Mitä uutta, abstraktia tai konkreettista, toisit lippukuntaan jos vain taivas olisi rajana? -Lähtisin koko lippukunnan kanssa Lappiin leirille.

Mikä on tärkein taito/asia, jonka olet partiossa oppinut?? -Yhteistyö ja että jokaiselta voi oppia jotain.

This or that? sporkki

Terveiset lukijoille:

erilliset aterimet

suklaabanaani

tikkupulla

viikkotoiminta

paperipartio

riippumatto

teltta

-Partioon voi tulla mukaan minkä ikäisenä tahansa ja täältä saa ihania uusia ystäviä.


Patvinkierros erävaelluksen SM-kisat Tänä vuonna erävaelluksen SM-

Tämän vuoden kisaan lisähaastetta toi

kisat järjestettiin Lieksassa

sade ja soinen maasto, joka takasi sen,

Patvinsuon kansallispuiston

että kengät olivat märät koko reissun.

maisemissa. Katri Ylä-Soininmäki

Joenylityksiltä ei myöskään vältytty,

sekä Julia Sinivuori osallistuivat

mutta kaiken ollessa jo litimärkää ei

kisaan yhdessä toista kertaa ja

enää tarvinnut vaivautua riisumaan

Katrilla tämä oli jo neljän kisakerta.

housuja ja kenkiä. Jokeen vaan!

Kyseessä on kestävyyttä koetteleva vuosittainen vaelluskilpailu, jossa kilpaillaan kahdenhengen partioissa, viidessä eri sarjassa: avoin, naiset, nuoret, veteraanit ja retkisarja. Kipailun järjestäää Erävaelluskilta ry. Kilpailu kestää torstaista sunnuntai aamuun ja matkaa kertyy yleensä sarjasta riippuen reilut 100km. Kisa päättyy sunnuntaina aamuyöstä alkavaan pikataipaleeseen, jolloin yösuunnistustaidot ja todellinen kantti joutuvat koetukselle. Vartion tulee kantaa mukanaan kaikki kisan ajan tarvitsemansa. Tehtävät muistuttavat partiotaitokilpailuja mutta painotus on yleensä enemmän erätaidoissa.

Kuva: Vikiro


Hampaat irvessä voittoa tavoittelemaan kisaan ei kannata lähteä. Tehtävissä vastaan voi tulla mitä vaan aina paikallisen kansanlaulun sanoista eläinten jätösten tunnistukseen. Niissä onnistuminen on paljon myös tuurista kiinni, vaikka kisojen konkarit ovat toki osanneet valmistautua kaikkeen. Oman jaksamisen kuuntelu ja toimintakyvyn ylläpito ovat avainasemassa. Jos alkaa tuntua siltä, että jalka ei enää nouse voi hyvin jättää lisärastit käymättä ja vauhdittaa askelta mutustamalla muutaman ekstrairtokarkin. Erävaelluskilpailuun on mahdollista ottaa osaa myös retkisarjaan. Retkisarja on yhden yön ja kahden päivän taival, jossa pääsee nauttimaan kisojen parhaista paloista. Syysvaellus valmiiksi suunnitellulla reitillä, tietoa ja taitoja haastavat tehtävät sekä itsensä ylittäminen ovat kisan parasta antia. Parempaa tilaisuutta irrottautua arjesta on vaikea löytää! Tänäkin vuonna kisan aikana tuli moneen kertaan pohdittua, että ei enää ikinä. Jotenkin sitä vaan kuitenkin joka vuosi päätyy uudestaan pakkamaan rinkan ja suuntamaan innolla kohti kisakeskusta. Tänä vuonna mukaan lähti naisten sarjan kolmas sija, kuten myös viime vuonna. Jos teksti herätti kipinän osallistua itsekin, Juliaan ja Katriin voi olla rohkeasti yhteydessä ja kysyä lisää!

Kuva: Vikiro


Johtajuusseminaari keskellä metsää? Johtajatulia vietettiin nyt 25.-27.8 jo viidettä kertaa Evolla. Osallistujia oli ympäri Suomea yhteensä 3 300. Erätyttöjäkin oli mukavasti mukana! “Johtajatulille mennään oppimaan ja oivaltamaan uutta johtamisesta mutta myös nauttimaan ja virkistymään yhdessä uusien ja vanhojen ystävien kanssa. Johtajatulet on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille johtamisesta ja johtamistaitojensa kehittämisestä kiinnostuneille partiolaisille ja ei-vieläpartiolaisille.” Viikonlopun aikana nautittiin hyvästä seurasta, syötiin hyvin, nautittiin livemusiikista ja erilaisista aktiiviteeteista ohjelman sivussa sekä kuunneltiin pääpuhujia, jotka olivat tänä vuonna eversti Mikael Salo, kansanedustaja Fatim Diarra, tutkimusjohtaja Susanna Rahkamo sekä yrittäjä Jukka Kurttila. Puhujien lisäksi jokainen sai suunnitella viikonloppunsa oman mielensä mukaan, työpajojen, päivän hyvien töiden, aktiiviteettien ja iltaohjelman avulla. Viikonlopusta jäi käteen hurjasti ideoita ja uusia johtamisen keinoja. Seuraavan kerran tulet järjestetään vuonna 2025.

Kuva: Toivo Laiho

Kuva: Juho NuottimäkiMAAILMANKONFERENSSI Partiotyttöjen Maailmanjärjestö eli WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) keskittyy partiotoiminnan edistämiseen sekä tyttöjen aseman parantamiseen globaalisti. Jäsenmaita WAGGGS:ssä on 152 (konferenssiin osallistui noin 100), ja niissä partiolaisia noin 10 miljoonaa. (Kuvassa WAGGGSin tunnus, tuttu esimerkiksi partiopaidan hihasta)

Meidän upea delegaatio <3

Saana täällä taas! Oon Erätyttöjen viestintävastaava ja siis tämän lehden päätoimittaja. Oon näiden pestien lisäksi Suomen Partiolaisten Kansainvälisten yhteyksien valiokunnassa. Tää pesti tarjosi mulle mahdollisuuden päästä mukaan edustamaan Suomea Partiotyttöjen Maailmanjärjestön maailmankonferenssiin Kyprokselle heinäkuussa. Viikon aikana istuttiin paljon konferenssisalissa tekemässä päätöksiä, pidettiin omia kokouksia, osallistuttiin työpajoihin ja pidettiin omia pajoja. Olin meidän delegaation vaalitiimissä, eli otin etukäteen selvää ehdokkaista ja haastattelin heitä paikan päällä. Konferenssipäivien lopuksi tutustuttiin kulttuuriin, käytiin illallisella pohjoismaiden kanssa, avajaisissa nähtiin Kyproksen presidentti ja viimeisenä vapaapäivänä snorklattiin kilpikonnien kanssa. Kyproksella lämpötila oli päivittäin 40 ja väiskiä pidettiin päässä paljon, joten kylmä ei päässyt yllättämään. Mikä ihmeen konferenssi? Maailmankonferenssit pidetään 3 vuoden välein, ja niissä esimerkiksi päätetään 6 uutta jäsentä maailmanhallitukseen, äänestetään päätösasioista, äänestetään missä seuraava konferenssi N O Mjärjestetään, ADIC | 24 pidetään hauskaa tanssien ja laulaen sekä tutustutaan ihmisiin yli 100 valtiosta! Eikö kuulostakin hauskalta! Konferenssissa pääsee siis konkreettisesti vaikuttamaan yli 10 miljoonan partiolaisen elämään ympäri maailmaa.


Heidi Jokinen (oikealla ylhäällä) päätti nyt kuuden vuoden pestinsä maailmanhallituksessa, josta viimeiset 3 hän toimi sen puheenjohtajana!

Alle 30-vuotiaat pääsivät konffa-tunnelmaan jo päivää ennen virallista konferenssin alkua. Verkostoiduttiin, harjoiteltiin miten konferenssi toimii ja pidettiin älyttömän hauskaa rannalla, jonne kuljettiin poliisisaattueessa

Sessiot aloitettiin nimenhuudolla ja osa äänestyksistä hoidettiin maakorttia nostamalla.

Nuorten tapahtumassa pääsin itse toimimaan meidän delegaation (kuvassa) johtajana ja pitämään puheen yli sadalle partiolaiselle

Salissa kuulokkeista kuultiin tulkkaus englanniksi

Avajaisten lippukulkue sai meidän delegaation kyyneliin <3

Kaiken kaikkiaan konferenssi oli yksiä tähän astisen elämän hienoimpia kokemuksia, meiän delegaatio oli aivan mahtava ja tekemistä oli valtavasti. Tutustuin aivan huippu tyyppeihin ympäri maailmaa ja osan kanssa on pidetty yhteyttä myös konferenssin jälkeen. Lisää tunnelmia voi käydä katsomassa Erätyttöjen Instagramin kohokohdista!Tapahtumakalenteri Adventtikalentereiden myynti alkaa! Adventtikalentereiden myynti alkaa 15.10 Lisätietoa tämän lehden mainoksessa!

Partiorokkaa

11.11 klo 11-14 Partiotalon pihalla Lisätietoa edellisellä sivulla

Loppuvuodesta luvassa myös Itsenäisyyspäivän soihtukulkue 6.12 Puurojuhla Tietoa lähempänä sähköpostilla!


Seuraa toimintaa Seuraa Erätyttöjä Instagramissa: @riihimaeneratytot

Seuraa Erätyttöjä Facebookissa: Riihimäen Erätytöt ry

Lue lisää: www.riet.fi

Seuraava Erätär 4/2023 ilmestyy ennen joulua. Pysy kuulolla!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.