Page 1

Herfst 2014 / jaargang 3 / nummer 3

Leef en lach Terra Vita Waco Glider

Voetbal Special Seizoen 2014-2015

Nu met bijlage Voetbaldorp Groesbeek


Wij drukken alle kleuren...

én groen! DMprintmedia drukt al uw mailings, folders en huisstijlmaterialen in een uitstekende kwaliteit. En dat is niet alles. Naast drukken bekommeren wij ons ook om vormgeving, lay-out, planning en voorraad. Wij denken graag met u mee over al uw reclame-ideeën. Hierdoor verminderen wij uw zorg om drukwerk.

Ambachtsweg 3, 6581 AX Malden (024) 358 30 94 info@DMprintmedia.nl www.DMprintmedia.nl

Even Entréa om weer zelf verder te gaan

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Maar opvoeden en opgroeien gaat niet altijd gemakkelijk. Bij een onder­ steuningsvraag in de opvoeding, ontwikkeling of het onderwijs van uw kind, kan Entréa iets betekenen. Thuis en op school, zodra het nodig is. U kunt vertrouwen op onze deskundigheid en we zijn in de buurt, in heel Gelderland­Zuid. Wilt u meer weten? Neem dan gerust eens contact op of kijk op onze website. Het belangrijkste is dat u weer verder kunt.

T 024 – 378 08 06

W www.entrea.nl

E info@entrea.nl


Topic Is een uitgave van RvB Media

Uitgever en hoofdredactie Remi van Bergen

Cover foto RvB Media Fotografie Remi van Bergen, Piet Spanjers Advertentie-exploitatie RvB Media (advertentietarieven op aanvraag) 0485-515667 / 06-13143900 Vormgeving DMprintmedia Joost Wiellersen, Pim Janssen, Studio Wijkamp. met dank aan: DHD Drukkerij, Printmarkt.eu, Groesbeeks Weekblad, DeGroesbeek.nl Druk DMprintmedia Frequentie, oplage en verspreiding 4 x per jaar Oplage 8.500 exemplaren Verspreiding huis-aan-huis in Groesbeek, Breedeweg, de Horst, Berg en Dal, Heilig Landstichting. Overige verspreiding via leestafels (gemeentehuizen, bibliotheken, VVV e.d.) en wachtkamers (huisartsen, tandartsen e.d.)

Leef en lach

6

Shopping

9

Topic Actueel

1 0

Opening voorzieningenhart

1 2

Topic Actueel

1 3

Terra Vita

20

Culinair

2 2

Groesbeeks Vers

24

Prijsvraag

25

Voetbaldorp Groesbeek

39

Groesbeek dorp vol muziek

40

Anseltaler bierfeest

43

Topic Natuur

47

Waco Glider

49

Bart’s Tuinkalender

50

Wonen in Groesbeek

5 1

Topic Actueel

52

Topic Actueel

53

4BoysNgirls

54

Evenementenkalender

• Voorwoord

Heerlijk

Niets uit deze uitgave mag zonder vooraf­ gaande toestemming van de uitgever ­worden openbaargemaakt of verveelvoudigd. ­Gegevens zijn ontleend aan betrouwbaar te achten bronnen. Redactie en uitgever kunnen evenwel geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden.

Heerlijk die herfst, de mooie kleuren, de dauw op de weilanden en de zon die grote moeite heeft om door te breken, heerlijk! En wat is er dan lekkerder om op een regenachtige avond op de bank of uw luie stoel Topic herfsteditie te lezen, heerlijk. Even helemaal opgaan in verhalen en verhaaltjes die er deze keer weer volop in staan. Even geen tablet of laptop op schoot, gewoon lekker bladeren, vinger nat likken en weer verder bladeren, heerlijk. En wat ik zelf altijd stiekem even doe, overigens telkens weer tot verbazing van mijn vrouw, ik sla het midden katern open en ruik er even aan, heerlijk die reuk van verse inkt en papier. Natuurlijk is Topic ook te lezen via de website in een digitale bladerfunctie op uw tablet of pc, maar dat ruikt een stuk minder aangenaam. Veel lees, en ruikplezier!

Topic Groesbeek wordt door RVB Media uit­gegeven onder licentie van Craanen ­Communicatie Management & Consultancy

Remi van Bergen Uitgever

Auteursrechten voorbehouden © RvB Media / CCM&C

3 • JAARGANG 3 • 2014

Redactionele bijdragen Arie Craanen, Jan de Valk, Chantal Oldenhof, Arno Arts, Babs van Loon, Claudia Fitsch, Huub Arents, Laura Poelen, Rianne Rikken, Pim Spaan, Wendy Mast, Bart Voss, Gerard Hubbers, Henk Eikholt, Gemeente Groesbeek

4

Topic N r .

Kerstenberg 5 6596 CE Milsbeek T. 0485 – 515667 M. 06 13143900 E.info@topicgroesbeek.nl I. www.topicgroesbeek.nl

• In dit nummer

3


Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

• Babs van Loon

4

Leef en lach! Wanneer ik dit artikel schrijf is de ‘ALS Ice Bucket Challenge’ een ware hype. Wanneer men op Internet of Facebook kijkt, gaat bijna iedereen de uitdaging aan een emmer water gevuld met ijs over zichzelf te gooien. De meest lollige en originele filmpjes worden gemaakt. Gelukkig doen de meeste deelnemers ook een financiële donatie aan de Stichting ALS. Maar wat is ALS nu eigenlijk? Wanneer u op Internet op zoek gaat naar deze ziekte, leest u Amyotrofische Laterale Sclerose, de officiële benaming voor ALS. Een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. In Nederland zijn er op dit moment 1500 mensen die lijden aan deze ziekte. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst, met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose, is er voor deze 1500 patiënten dan ook nog niet. Helaas behoort

Babs van Loon uit Groesbeek ook tot een van deze 1500 ALS patiënten. Babs, 38 jaar, nog altijd werkzaam als administratieve politieagente, getrouwd en moeder van een tweeling die bijna 8 jaar oud is. Ik sprak met haar.

Waar kunnen de mensen jou van kennen? Uit het Groesbeekse, van het korfbal bij de Horst, van m’n werk als politieagente in Nijmegen of via ons pap, dat is Willy van Loon van de brandweer.

Sinds wanneer weet jij dat jij ALS hebt? Sinds 4 oktober 2007, deze datum vergeten wij nooit , ook omdat onze tweeling een dag later 1 jaar werd.

Hoe merkte je dat je een spierziekte had? Vlak na de geboorte van de kinderen begon m’n been dienst te weigeren. Tijdens het sporten en met skiën. Ik kreeg een soort klapvoet en kwam in een medische molen terecht. Toen ik na een half jaar tijdens een schiettoets op het werk door krachtsverlies in m’n hand ook de trekker niet meer kreeg over gehaald, wist ik: dit is foute boel!

Welke dingen kun jij nog steeds doen? Computeren, lezen, tv kijken, eten, uitgaan (met hulp van anderen), organiseren en delegeren!


Wat zijn de dingen die je minder goed kunt? Heel veel, zoals lopen, zelf eten e.d. maar vooral praten… dat is tevens m’n grootste verlies. Super confronterend en lastig om jezelf niet goed te kunnen uitdrukken en communiceren!

Wat heb je moeten opgeven door ALS?

Veel belemmeringen vooral met betrekking tot rolstoeltoegankelijkheid en moet je bv in een stad eens kijken hoeveel toiletten er enkel bereikbaar zijn met een trap. Maar goed meestal weten we er wel een mouw aan te passen. Reacties zijn in het algemeen alleen maar positief en dit geldt ook zeker voor alle hulp, die is onverminderd grenzeloos. Dat is geweldig want alleen samen kunnen we dit aan en ondergaan.

Wat zijn de dingen waar je van geniet en waarmee men jou echt blij kan maken? Dat is niet zo heel moeilijk, ik kan enorm genieten van het hier en nu! Dat heeft ALS mij zeker gebracht. Gewoon met het gezin een rondje wandelen/rollen of met vrienden borrelen en eten is al fijn! Ik heb ook geen spannende bucketlist of zo, gewoon de dingen nemen zoals ze komen en doen wat nog wel kan.

De mensen om je heen kenmerken jou als oprecht geïnteresseerd, vrolijk en positief; kun je dat verklaren? Jawel, ik heb het geluk zo geboren te zijn! Dat zit in je. Natuurlijk ben ik vaak verdrietig om het uitzichtloze van de situatie. Maar dat brengt mij, m’n gezin en alle lieve mantelzorgers ook niks en er is echt nog voldoende om vrolijk van te worden! Vooral het eerste jaar was een achtbaan van emoties. Toen bleek dat ik een minder progressieve vorm had, kwam er ook rust en dan gaat het leven door en wil ook ik oprecht weten hoe het met iemands gebroken arm gaat. Mensen zeggen vaak; ik snap niet dat jij zo positief kan zijn! Dan denk ik, wie weet hoe je zelf zou reageren, dat kun je echt pas zeggen als het je overkomt.

Zoals elke doordeweekse ochtend komt eerst m’n douchehulp, daarna open ik mijn kantoor en ga lekker computeren en thuiswerken voor de politie. Om de week ga ik zwemmen en verder heb ik een druk sociaal leven dus ook veel bezoek en ook wel regelmatig uitjes, om te shoppen. ’s Avonds na het eten ga ik meestal samen met de kids in de luie stoel tv kijken of een spel doen.

Wat vind je van de Ice Bucket Challenge? Super! eenvoudig en mega doeltreffenSuper! Eenvoudig en mega doeltreffend. Ik heb een week gelachen om alle filmpjes. De Ice Bucket Challenge heeft volgens mij z’n doel bereikt, wat een aandacht. ALS staat op de kaart en er wordt volop gedoneerd, al ruim 100 miljoen, echt te gek!!!! Ook de

naamsbekendheid is enorm gestegen, ik hoef nog maar weinig mensen uit te leggen wat ik heb.

Wat doet het je dat zoveel voor jou bekende mensen mee doen aan de challenge? Dat geeft uiteraard een warm gevoel, ik voel me geliefd! Maar dit is niet de eerste keer dat ik ervaar wat een saamhorigheid er kan zijn en hoeveel lieve mensen er bestaan, ook met de door ons georganiseerde survival inn in mei liep het storm!

Wat wil je verder nog kwijt aan de lezers van Topic? LEEF EN LACH!!

doneren, kijk op www.als.nl

3 • JAARGANG 3 • 2014

Waar loop je dagelijks tegen aan? (reacties, belemmeringen binnen en buitenshuis..)

Hoe zit een doordeweekse dinsdag er voor jou uit?

Topic N r .

Een normaal leven. We proberen wel erg na te streven om een zo normaal mogelijk leven te leiden vooral voor de kinderen. Dit lukt tot nu toe aardig maar je kunt je voorstellen dat je in deze drukke wereld, waarin iedereen rent, je je best rot voelt als jij alleen maar stil kunt staan en veelal moet toekijken.

5


• Shopping

‘Voor tuinadvies De kunst vàn het leven, is de op maat’ kunst ìn het leven

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

De kwekerij van J&B Groenprojecten uit Milsbeek is zaterdag geopend van 9.00 tot 13.00 uur.

6

Op de kwekerij kan men terecht voor de meest uiteenlopende tuinplanten of bomen. De kracht van het hoveniersbedrijf zit ‘m in het tuinadvies op maat. Naast de aanschaf van uw tuinplanten en/of mooie boom, geven de hoveniers van J&B u graag een degelijk tuinadvies. “Sterker nog, wanneer klanten komen met de ruwe afmetingen of foto van hun tuin, maken wij geheel vrijblijvend in overleg met de klant een passend tuinplan of geven wij advies over de juiste beplanting in hun tuin. Daarmee komt vaak naar voren welke planten het beste tot z’n recht komen in de tuin” aldus Bart Voss. Wij sturen onze klanten niet zomaar naar huis met een tuinplant of boom, we adviseren en dat stellen de klanten erg op prijs. Ik nodig graag iedereen uit, die zijn/haar tuin onder handen wil nemen, om eens langs te komen.

Deze titel in Mariëlle Poelen op haar lijf geschreven. Mariëlle straalt kunst, creativeit en muziek uit. Is bijna altijd enthousiast en een bezige bij. Naast de diverse cursussen en workshops geeft ze leiding aan diverse koren, waaronder smartlappenkoor Ochaarm, dat dit jaar 8 jaar bestaat. Ze maakt zelf muziek en schildert prachtige schilderijen en portretten. Alle cursussen en workshops worden gegeven in haar sfeervolle boerderij aan de Cranenburgsestraat. Mariëlle schildert

Meer info: www.bymariel.nl Tel: 06-41816240

Specialist in goed functionerende mondprotheses Tandtechnicus Joep Driessen zit dit jaar alweer 30 jaar in het vak. De service en kwaliteit die hij biedt staat bij Driessen op nummer één.

De kwekerij van J&B Groenprojecten vindt u aan de Potkuilen in Milsbeek (vanuit de Zwarteweg bij de flitspaal afslaan) Tel: (0485) 541979 of kijk eens op onze site: www.jbgroenprojecten.nl

en tekent al sinds ze een potlood vast kan houden. Haar grote kracht is het enthousiasme waarmee ze haar cursisten inspireert. Ze weet het beste uit iedereen naar boven te halen. Na 28 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs (ZMOK, MLK) gewerkt te hebben (CKV, ICT) richt ze zich sinds 2012 op het schilderen, muziek in haar boerderij en op locatie. Naast de cursussen, workshops komen kinderen van de BSO Domino een keer in de week om creatief bezig te zijn. Verder is er de mogelijkheid om op basis van het PGB volwassenen, kinderen persoonlijk creatief, muzikaal te begeleiden. De workshops kunnen ook buiten deze locatie gegeven worden, in overleg is alles mogelijk. Smartlappenworkshops, teambuildingsessies, een eigen lied maken en ga zo maar door, het kan By Mariel.

“Een klant moet zich op zijn gemak voelen bij mij. Als ik merk dat dit niet het geval is, voel ik me ook niet prettig.” Voor de groep ouderen die thuis wonen of binnen een zorgcentrum of verpleegtehuis verblijven, is de zorg voor de mond vaak een ondergeschoven kindje. Driessen biedt daarom mondzorg op maat en indien gewenst ter plekke. “Veel ouderen hebben een volledige prothese en verkeren vaak en ten onrechte in de veronderstelling, dat er niets te doen is aan klachten, pijn of problemen met het gebit. Dat is niet terecht, want de techniek van nu stelt mij in staat een mooie, goed passende en klachtenvrije prothese te maken. Wanneer er geen bestaande tanden en kiezen in de kaak aanwezig zijn, is het zogenaamde klikgebit indien mogelijk een geweldige oplossing. Daarbij wordt een prothese aan twee implantaten in de onderkaak vastgeklikt.” Omdat de mobiliteit van ouderen in

verzorgingstehuizen of thuis soms een probleem is, bezoekt Driessen ook zijn klanten. “Dat is een stukje service dat ik bied en waar ik veel goodwill mee kweek bij mijn klanten. Dat voelt goed.” Driessen Tandprothetische praktijk, Steendalerstraat 67 Gennep Tel. 0485-383852 / 06-48576493 www.jdriessen-tandtechniek.nl info@jdriessen-tandtechniek.nl


Onze klanten zijn tevreden HPR Schilders & Onderhoud VOF uit Leuth is een jong en dynamisch bedrijf gerund door drie vakmannen. Harm Brugman, Peter van Fulpen en Ronald Seegers hebben alle drie ruime ervaring en zijn zeer vakbekwaam.

Decorama is verhuisd, open dag op 8 november Spiegel en Glasatelier Decorama is sinds 1 oktober verhuisd naar Rijksweg 14A te Molenhoek. In het voormalige pand van Gelmo heeft Arjan Bouckaert een nieuw onderkomen gevonden. “Ik heb hier een groter atelier, grotere werkplaats en mijn showroom/winkel is veel uitgebreider. Ik kan nog meer pro-

ducten aan mijn klant laten zien” aldus Arjan. “De diverse workshops en gezellige kinderfeestjes kunnen in mijn nieuwe pand nog beter georganiseerd worden, nu ook voor grotere groepen”. Op zaterdag 8 november zet ik van 10.00 tot 17.00 uur de deuren in Molenhoek open tijdens mijn Open Dag!Op deze dag kun je rondkijken in ons atelier en de technieken van het zandstralen bekijken. De unieke glasproducten, gecombineerd uit ambachtelijke en nieuwe technieken zijn te bezichtigen in onze showroom. Tijdens deze open dag kun je je aanmelden voor diverse cursussen. Kinderen kunnen zich vermaken tijdens de gratis workshop. Meer informatie: www.decorama.nl of bel met 06-13537777

Uitbaatster van deze leuke lunchroom is Sonja Poelen. Inderdaad Sonja van de vroegere friettent op de Horst. Sonja heeft enkele jaren in een hele andere branche gewerkt en heeft uiteindelijk haar droom verwezenlijkt, een eigen lunchroom. De Kroon is niet zomaar een lunchroom. Wanneer u er goed rondkijkt ziet u waarom. Alles in de zaak is te koop. De tafels, stoelen, schilderijen, kaarten enz. “Ik bied vaak kleinschalige ondernemers en hobbyisten uit de regio de kans om hun producten via mijn lunchroom onder de aandacht te brengen. Ik doe zelf geen actieve verkoop, ik breng partijen samen en steun hiermee de lokale ondernemer. En we hebben in Groesbeek nu ook een cadeauwinkel erbij!” aldus Sonja. Dat Sonja de lokale ondernemer steunt blijkt wel wanneer een gast muntthee besteld. De muntblaadjes zijn bijna op. Snel wordt er een bezoekje gebracht aan de groenteman om de hoek en voila, geregeld! Bij Lunchroom de Kroon kunt u terecht voor ontbijt, lunch, heerlijke koffie/thee met of zonder gebak, soep, broodjes, sandwiches, salades, wijn, bier, frisdrank en ga zo maar door. Lunchroom de Kroon, Kerkstraat 6 Groesbeek Tel: (024) 8452839

3 • JAARGANG 3 • 2014

Neem eens een kijkje op de overzichtelijke site: www.hprschilders.nl of bel: 06-10125159

Aan de Kerkstraat nummer 6 zit sinds kort een nieuwe lunchroom: lunchroom de Kroon.

Topic N r .

“Onderhoud, schilderen, wandafwerking en beglazen is een dynamische branche. Nieuwe producten en technieken wisselen elkaar af. Ontwikkelingen voor onderhoud en nieuwbouw maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), kwesties zoals arbo- en milieuvragen vragen om een up to date kennis van het vak”, vertelt Harm. Wij volgen regelmatig bijscholingscursussen om de laatste technieken onder de knie te krijgen en de klant goed vakwerk te leveren. HPR Schilders & Onderhoud is uw partner als het gaat om schilderen en onderhoud aan alle onderdelen die ook echt onderhouden moeten worden. “Service en kwaliteit staat bij ons ook hoog in het vaandel”, vult Peter aan. “Klanten moeten tevreden zijn, dat praat zich verder, dat is de beste reclame en gelukkig wordt er veel over ons gesproken! Met duizend en een toepassingsmogelijkheden is het van groot belang te kiezen voor de juiste producten dat past bij de woning. Daarom adviseren wij de juiste keuze uit de vele afwerksystemen. Luisteren naar wat de klant wil en daarop acteren, maak het de klant

naar zijn/haar zin, dat voelt voor de klant, maar ook voor ons goed. Profiteer nu nog van de 6% BTW regeling die voorlopig nog geldt, dat biedt al snel 15% voordeel”. Bij HPR Schilder & Onderhoud kan men terecht voor schilderwerk, glaswerk, totaal onderhoud, kleurenadvies, wandafwerking en nog veel meer. Verder kunt u nu profiteren van winterschilderkorting, informeer erna! Nieuwsgierig?

Mensen samenbrengen

7


• Presentatie Tekst: Remi van Bergen Foto’s: Broer van den Boom

Restaurant Valdin al 40 jaar een ijzersterke naam Ton en An van Dinter zetten precies 40 jaar geleden hun eerste stappen in de horeca. Wat begon als een klein eetcafé, groeide als vanzelf uit tot een zeer gewaardeerd en volwaardig restaurant met een grote capaciteit aan zalen. Hun kinderen Frank en Caroline namen in 2009 de zaak van Ton en An over. De overname lag voor de hand. Zowel Frank (37 jaar) als Caroline (32 jaar) hielpen al vanaf jonge leeftijd mee in de zaak. Ervaring deden ze op in verschillende andere restaurants. Modernisering Bij restaurant Valdin aan de Van Peltlaan, tegenover Radboudumc, is na de overname veel veranderd. Pa en ma stapten volledig uit de zaak, maar ze fungeren nog steeds graag als klankbord. Caroline en Frank besloten alles stapsgewijs te moderniseren. “Een andere kleurstelling, een modernere uitstraling, gezellig en tijdloos, we wilden onze bestaande gasten natuurlijk niet kwijt, aldus Frank. Onze ouders stonden vanaf het begin volledig achter ons, al was het voor hen af en toe wel even wennen.” Internet en Sociale media spelen tegenwoordig een grote rol in het succes van de zaak. Caroline: “Je kunt heden ten dage niet zonder een online reserveringssysteem. Inmiddels komt

ook een groot deel van onze reserveringen online binnen. Na afloop plaatsen veel van onze gasten een review op couverts.nl. Erg leuk om alle positieve reacties te lezen.” Horecabloed Frank en Caroline zijn met het horeca vak opgegroeid. “Dat moet in je bloed zitten en je moet er aanleg voor hebben. Dat geldt voor onszelf maar zeker ook voor onze medewerkers. Wij zijn bijzonder trots op het team waar wij mee werken. De sfeer in het team is leuk en ontspannen. Dat komt de sfeer in het restaurant ten goede. Wij zijn zeven dagen per week open, dat redden we door de inzet van ons team en natuurlijk omdat we het met zijn tweeën doen.”

“We hebben onze eigen stijl ontwikkeld. Het is nu onze zaak, met dezelfde naam, maar met een compleet andere uitstraling voor een zeer breed publiek.” Wisselende keuzemenu’s Valdin heeft een gezellig restaurant gedeelte, waar u terecht kunt voor lunch, diner of een drankje met een hapje. Op het dakterras kan men in de zomer- of nazomer heerlijk borrelen en eten. De keuken is Frans georiënteerd, met uitstapjes naar de Italiaanse en Aziatische keuken. Naast de uitgebreide a la cartekaart, presenteren zij elke maand twee wisselende keuzemenu’s. Uiteraard worden de kinderen en ouderen niet vergeten en is er een uitgebreide wijnkeuze, ook in niet alcoholische wijnen. Tevens beschikken zij over drie zalen die geschikt zijn voor diners en partijen. Voor vergaderingen en feestavonden hanteren ze bij Valdin een all-in concept, zodat u van te voren weet waar u aan toe bent.

Van Peltlaan 4 | 6533 ZM Nijmegen | Tel: 024 355 6902 www.valdin.nl | info@valdin.nl


• Topic Actueel

“Yoga is niet zweverig.”

3 • JAARGANG 3 • 2014

Wees gerust. Ik ben praktisch ingesteld en hou van aanpakken. Binnen mijn opleiding heb ik geleerd om juist geen andere stem aan te leren, jezelf te blijven en geen rol te spelen. Non-stop piekeren en je onnodig zorgen maken; dat is pas zweverig. Alle energie gaat naar je hoofd en dat is veel verder van de grond vandaan dan met beide benen stevig op de grond staan. Door veel in je hoofd te zitten vergeet je jouw lichaam te voelen en dus ook spanningen waar te nemen. En ineens heb je rugklachten, je nek en schouders zitten muurvast, val je moeilijk in slaap en zit je niet lekker in je vel.

langrijk om het lichaamsbewustzijn bij de cursisten te vergroten. Mijn manier van lesgeven dwingt je om lichamelijke spanningen op te merken en los te laten door middel van de adem en ontspanningstechnieken. Spieren en gewrichten worden zachter en lichamelijke en geestelijke spanningen verminderen opvallend. Je hoeft absoluut niet lenig te zijn of ervaring te hebben. Kom eens een gratis proefles meedoen als je denkt dat yoga iets voor jou kan betekenen. Als het je niet bevalt, ben je alleen wat tijd kwijt… Maar je hebt die dag wel een uur minder gepiekerd ;-)

Topic N r .

Over yoga bestaan nogal wat vooroordelen. Sommigen denken aan een stoffige, naar wierook ruikende zolderkamer met een alternatieve docent in geitenwollen sokken die met een monotone stem lesgeeft. Een vooroordeel dat over yoga leeft, is dat het zweverig zou zijn.

Meer info: www.yogamarion.nl of bel 024-3975573.

Mogelijk zijn de ideeën over yoga ontstaan doordat het van oorsprong uit India komt. Wat de boer niet kent… En tja, sommigen denken dat yoga alleen voor vrouwen is. Er zijn inderdaad meer vrouwelijke dan mannelijke yogabeoefenaars, en ook in mijn lessen is het aantal mannen op één hand te tellen.

or ns po ds of ho

RE

w

DE

w

N

w .c ar

PR

do th

O

G

RA

ea te r

M M

A

.n via l

20

14 /2 0

15

C Gr ard oe o sb The Al ee a s 1 k. ter su ame 8 ja is bs n ar ee id ge is ie n C n un en iet ard ie Da wo en o e k v tu e th rd an n m ea 7 t v v th o te 23 k ol er ea t ro l r 13 ok ob ed as te p ig se r w 26 no to er he ge nd aa 9 n ve be 20 tt o fin e r 17 de ve m r 2 14 er e an n me 12 de cem m be 01 re cie ge ns Ev 21 ja ce b be r 2 4 in va en en 5 ja nu m er r 2 014 r va d rie m em Je 6 feb nu ari ber 20 01 n d oo er e Pl Th roe 19 ma ru ari 20 2 14 4 e t ur r e de e Ro e B n nt 9 m ar ari 20 15 014 yn en vo n z “R ué ea Lee 23 ap aa t 2 20 15 /W on o Lo e- V tle nd g r 12 ap ril 2 rt 2 015 15 er ro st d Ca ïs Pie erv s er m ril 01 01 ke ep el er Je pe Lan t” ee Re s – l nr ei 20 5 5 in ha v a v 2 od r t a J g un ns ow e s - iv Ge nd n e 01 15 e, n a i R n f bi . ic g 5 Ni Gr ob leb - Tro n O the ter f wa l en i jn Ca ap jm a rd e de M an en oo pi pe ate kla t 1 ee o a l r o d e 0 k c ka Ro n M Em M a a rt as n 0 T gs o d l C v a Re nn Am a ie u H h u o e be he r eb r r o s tro ate on Op né y R ou te l - sic eat oru rs s aa te kk r tm er Fro uy r - r M Da al ( s n lli en on oe a ’ s 9 t s i P g n 5 x / d Ka tv te Fa er a 0 B St m rij in g b a e s m - l jaa en er 12 ed n n ar € i g lia 30 - T r L k jr rij t en tv € i P ve ge - ja ran a eb € er 1 2 € l n Sw ar e in ra , 12 ko . en € 15, 50 in hit n m gso nd ,5 Aa op € 17, 00 g s e u 0) nv alo in t nd € 1 7,5 50 bi a 2 t 5 n 0 ja ng co uit € , 0 g 2 .0 o nc en € 19, 00 lle 2 0.3 0 n er € 12, 50 14 0.00 0 u uur ‘4 t Pr € 1 17,5 50 Ca . 5 2 0 u im rd € 7, 0 2 0.3 0 uu r o er € 12, 50 is 2 0.0 0 uu r ee a € 1 17,5 50 14 0.30 0 u uur r n 3 2, 0 ve on . € 2 3 u de st 5,0 50 2 0.0 0 uu r rd 17 0 ig ee 20 1.00 0 u uur r ,5 in lv 0 . 2 3 u ge an 20 0.3 0 u uu r : n en 20 .00 0 u ur r .0 u ur on 0 u lin uu r r e

O JZO RD BI CA EN E

N VE LE

BE

!

IS

In India werd yoga vroeger voornamelijk door mannen beoefend. Mannen zijn dan ook van harte welkom. Ook zij worden met pittige oefeningen uitgedaagd om hun grenzen te verkennen. Wanneer je op de yogamat leert om te gaan met je grenzen, kun je dat vaak ook makkelijker in de praktijk, bijvoorbeeld op je werk of in het verkeer. “Yoga wordt beoefend door bleek uitziende vegetariërs”, is ook zo’n gedachte. Als je op yoga komt, hoef je het eten van vlees niet te laten. Je bepaalt sowieso helemaal zélf wat je doet en laat. Wél kun je je in de loop van tijd meer bewust worden welke invloed voeding op je heeft. Dat je bijvoorbeeld van suiker heel moe kunt worden en dat het langer duurt voordat vlees verteerd is. Steeds meer mensen eten minder vlees omdat ze zich bewust worden van de bio-industrie waarbij dieren onnodig veel geweld wordt aangedaan. Ik geef reguliere yogalessen, yoga voor mensen met ´n fysieke beperking, zwangerschapsyoga, yoga na de bevalling en speciale lessen. Tijdens het lesgeven vind ik het be-

9


Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

• Opening Voorzieningenhart

10

Feestelijke opening voorzieningenhart Op de Heuvel, Groesbeek-Noord Ze zijn trots op hun nieuwe voorzieningenhart in GroesbeekNoord. Zowel de wijkbewoners als de gebruikers van Op de Heuvel roemen het gebouw, maar vooral ook de samenwerking en de ontmoetingsmogelijkheden. Op vrijdag 10 oktober, van 13.30 uur tot 18.00 uur is de officiële opening van Ericastraat 39. Voorzieningenhart Op de Heuvel biedt ruimte aan diverse organisaties, groepen en activiteiten voor jong tot oud. Het herbergt de gelijknamige basisschool, een kinderdagopvang, een peuterspeelzaal, een bibliotheek en het Sociaal Team. Daarnaast zijn er kantoor-, vergader- en ont-

moetingsruimten, zoals een huiskamer, en er is een sportzaal. Buitenspelen Bij de groene en speelse inrichting van de buitenruimte is rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de kinderen en

hun behoeften. Verder is er vlakbij nog het unieke Avonturenbos, waarvan school en kinderopvang gebruikmaken. “Zo’n mooie buitenspeelgelegenheid heb je nergens”, aldus basisschooldirecteur Frank Hermsen. Soepel Iedereen (ouders, gebruikers, mensen die er werken) spreekt lovend over de inrichting, de frisse kleuren en de mogelijkheden van het gebouw. “Voor ouders is het handig dat alles op één plek zit”, vertellen medewerkers van school en kindercentrum Domino. Ze zijn enthousiast over de onderlinge samenwerking. “Dat maakt de overgang van peuters naar de basisschool veel soepeler. Peuters en kleuters spelen samen


en we hebben een methode, Peuterplein, die aansluit bij de methode Kleuterplein, die de school gebruikt”, aldus een medewerker van het kinderdagverblijf.

Het programma, globaal: • Om 13.30 uur verricht Burgemeester

Keereweer de openingshandeling, samen met kinderen van de kinderopvang en de basisschool. • De hele middag presenteren de gebruikers van het voorzieningenhart zich. Zo zijn er lessen van de school, laat de wijkverpleegkundige iets zien van haar werk, maar je kunt er ook genieten van linedance, bijvoorbeeld. • Kinderactiviteiten, georganiseerd door bewoners zelf. • De wensboog, waaraan bezoekers bij het afscheid van voormalig buurtcentrum De Baon wensen hebben gehangen, komt

terug. De wensen maken plaats voor talenten van wijkbewoners: het wordt dus een talentenboog. “Ook mensen van buiten de wijk die een kijkje willen nemen in het voorzieningenhart, zijn van harte welkom. Sommigen zijn benieuwd naar hoe prachtig de Stekkenberg is geworden, met de nieuwe huizen”, aldus Jansen. Hij vervolgt, met een glimlach: “Keereweer is niet alleen de naam van de burgemeester, maar het is ook iets anders. Dat zullen jullie 10 oktober wel zien.”

3 • JAARGANG 3 • 2014

Openingsfeestje Jansen is druk bezig met de voorbereidingen van de officiële opening van het gebouw. Na de hectische verhuizingsperiode, voor en tijdens de zomervakantie, heeft iedereen zijn draai gevonden. Nu komt er ruimte voor een feestje. De officiële opening vindt plaats op vrijdagmiddag 10 oktober, van 13.30 tot 18.00 uur, Ericastraat 39, Groesbeek.

Topic N r .

Mooi Voor de mensen die er werken biedt het voordelen dat ze ruimten delen. “Je komt elkaar hier op een natuurlijke manier tegen en loopt makkelijk bij elkaar naar binnen om even te overleggen. Er ontstaan nu al nieuwe contacten en dwarsverbanden, dat is mooi om te zien: zo kijkt het Sociaal Team bijvoorbeeld met bewoners wat je met elkaar en voor elkaar kunt betekenen”, vertelt Ernest Jansen. Hij is wijkcoördinator Groesbeek-Noord (in dienst van Stichting Welzijn Groesbeek).

11


• Topic Actueel

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Groesbeek is mooi, ook voor mensen met een beperking

12

Het Platform Wmo Voorzieningen Gehandicapten/Bereikbaarheid Toegankelijkheid en Bruikbaarheid Groesbeek (Platform WVG/BTB Groesbeek) bestaat dit jaar 20 jaar! Het platform bestaat uit een groep van 12 enthousiaste vrijwilligers uit Groesbeek die de belangen behartigt van mensen met een beperking, zowel jong als oud. Het platform is onderverdeeld in een aantal werkgroepen met elk hun eigen taken en aandachtsvelden. Samen werkend aan één doel: het leefklimaat voor mensen met een beperking zo aangenaam mogelijk maken. De leden van het platform zijn lid van patiënten– en/of consumentenorganisaties, hebben zelf ervaring met voorzieningen of werken bij dienstverlenende organisaties in de gemeente Groesbeek. Daardoor hebben ze veel praktijkervaring en lopen ze regelmatig tegen minder prettige situaties aan. In de 20 jaar dat men bestaat is er een goede band met gemeente Groesbeek opgebouwd. Het Platform wordt betrokken bij bouwbesluiten/tekeningen van nieuw te bouwen voorzieningen. Wat doet het platform? Het Platform geeft informatie over voorzie-

ningen die mensen met een beperking misschien nodig hebben op het gebied van wonen of het zich kunnen verplaatsen binnen of buiten het huis. Signaleert problemen bij de toegankelijkheid, bruikbaarheid en bereikbaarheid van openbare gebouwen, wegen en instellingen. Verzamelt klachten van mensen over bijvoorbeeld het taxivervoer en probeert daar met de desbetreffende instantie verbetering in te krijgen. Samen met u uitzoeken wat u nodig hebt

aan voorzieningen zoals een traplift, aangepaste rolstoel of scootmobiel. Informatie geven waar en hoe u voorzieningen aan kunt vragen. Met mensen meegaan naar bijvoorbeeld het Wmo-loket of naar een andere instantie. Sommige vrijwilligers komen al jaren lang bij dezelfde mensen, dat is zeer prettig en vertrouwd. Hebt u hulp nodig of hebt u klachten? Dan kunt u bellen naar: 06-54 72 42 55 of u kunt mailen naar: info@platformwvgbtb.nl

Vlnr : Willy Fleuren, Mies Schoenmakers, Herman Heuver, Marja van Rossum, Jos Leenders, Stijntje van Enk, Fredy Theunissen, Roel Gerritsen, Pierre Ronden, Louise van der Waart, Margreet Oerlemans. Afwezig: Marjolijn Tervoort.

Een echte ontmoetingsplaats Eigenweijs koffie en meer, zit op 12 oktober alweer een jaar op hun nieuwe adres in Groesbeek. En de zaak draait als nooit tevoren. Elke middag is de zaak mooi bezet met gasten die van hun lunch aan het genieten zijn. Door de ongedwongen en gastvrije sfeer voelt men zich hier snel op zijn gemak. Bij eigenweijs staan een aantal heerlijke lunchgerechten op de kaart. De producten die gebruikt worden voor de broodjes en salades zijn veelal biologisch, eerlijk en milieubewust. Ook werken ze samen met lokale leveranciers, zoals de lokale bakker en kaaswinkel. Elke vrijdagavond is eigenweijs geopend tot 21.00 uur voor een heerlijke, verse en betaalbare vlees,- vis, of vegetarische maaltijd, of een van de gerechten van de

grotere groepen. Dat doen ze ook met lunches of diners; alles kan op locatie verzorgd worden. We komen zelfs op locatie barbecuen. Vraag er naar in onze zaak en wij vertellen u graag de vele mogelijkheden. Momenteel zijn ze bezig met een high wine, iets nieuws, eigenlijk hetzelfde concept als de high tea, alleen dan met heerlijke wijnen die passen bij de huisgemaakte hapjes. lunchkaart “In onze zaak komen stellen gezellig iets eten of drinken, vriendinnen die gezellig willen bijkletsen, dames om te high tea-en en zakenlui die hier hun afspraak houden” vertelt Niki Hendriks. Het is een echte ontmoetingsplaats in Groesbeek geworden. De high-tea is elke dag van 15.00 tot 17.00 en kan ook op bestelling thuisbezorgd worden voor

Lunch café eigenweijs is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ’s maandags vanaf 11.00 uur en vrijdags tot 21.00 uur. High tea is elke dag van 15.00 tot 17.00 uur. Loop gezellig eens binnen en proef de sfeer, Dorpsplein 3 Groesbeek Tel (024) 7506948 of bezoek de website: www.eigenweijs-groesbeek.nl


Heeft u weleens gezien hoe ze geiten melken, of hoe een skybox boven een koeienschuur eruit ziet? Zou u weleens willen genieten van een lekkere mok pompoensoep met het mooiste uitzicht van Groesbeek? Of wilt u juist de rust van het platteland opzoeken en overnachten in een echte tipi? Dit alles kan Terra Vita je bieden. Terra Vita is een ondernemersclub die bestaat uit een twaalftal enthousiaste agro-toeristische ondernemers uit De Ooijpolder en Groesbeek die weten hoe je het je gasten naar de zin kunt maken... Allen hebben hetzelfde doel: U kennis laten maken van het moois dat het platteland te bieden heeft. In de komende edities van Topic magazine zullen we telkens een aantal ‘Terra Vita’ ondernemers aan u voorstellen. U zult regelmatig versteld staan wat onze omgeving te bieden heeft en hoe mooi onze omgeving eigenlijk is, om trots op te zijn. Veel ‘Terra Vita’ plezier!


• Terra Vita

Een zeer uitgebreid assortiment streekproducten

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Boerderijwinkel, Minicamping en wijngaard ‘Klein Amerika’ grenst aan de bossen op het mooie en veelbesproken Klein Amerika in Groesbeek. Klein Amerika is een akker,- en tuinbouwbedrijf geëxploiteerd door Leon en Bas Beijer. Van begin april tot 24 juni worden hier dagelijks verse asperges geoogst. Nu, in het najaar is men er bezig met de druivenpluk in eigen wijngaard en maakt men er heerlijke Groesbeekse wijn. Deze wordt verkocht in de ruim gesorteerde boerderijwinkel. Leon Beijer staat u graag met raad en daad te woord. “Mensen komen hier vaak voor een bepaald product. Als men ons assortiment streekproducten ziet, dan schrikt men soms, dit hadden ze niet verwacht. We hebben een zeer uitgebreid assortiment streekproducten. Van zelf geteelde aardappelen tot winterpeen en van heerlijk vers fruit tot zelfgemaakte jam,

heren zoeken een boom uit en de dames bezoeken de winkel. Naast de winkel vindt u Minicamping Klein Amerika, gelegen op de zuidhelling van Groesbeek. Er heerst volop rust en ruimte en u kunt een graantje mee pikken van het leven op het platteland. U geniet er van mooie panoramische vergezichten waarbij u o.a. over het Reichswald kunt kijken. De camping is eveneens een prima startpunt voor Pieterpad-wandelaars en voor mooie wandelingen door de streek.

aldus Leon. Zo tegen Kerst verkoopt “d’n Beijer” ook Kerstbomen. “Vaak komt men een kerstboom halen en neemt men ook even een kijkje in onze winkel en dat is leuk”, vult Bas aan. De

Klein Amerika 3, Groesbeek Tel. 024-3972005 www.klein-amerika.nl

14

Pompoenen op het balkon van Groesbeek U heeft vast en zeker weleens door de Groesbeekse heuvels gefietst of gewandeld. Dan bent u zeker langs het bedrijf van Chris en Laura Poelen gekomen, Groentenhof Poelen. Midden in het unieke heuvellandschap aan de Zevenheuvelenweg ligt hun pompoenenboerderij. Bij Groentenhof Poelen voert de pompoenteelt namelijk de boventoon. Passanten en toeristen stoppen hier in het seizoen dagelijks om pompoenen te kopen en te genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf 1 augustus tot

het einde van het jaar vindt de pompoen verkoop plaats. “Dan staan wij zeven dagen per week voor onze klanten klaar.” Chris vertelt: “Toen ik nog studeerde ben ik ooit begonnen met 10 plantjes voor een studieproject en de afgelopen jaren is dat uitgegroeid tot een volwaardige kwekerij. We hebben dit jaar ruim 50 soorten geteeld voor de consumptie plus nog vele soorten en maten sierkalebassen voor in en rondom het huis”. De verkoop gaat via de boerderijwinkel aan particulieren, maar er gaan ook veel pompoenen naar winkels, restaurants en tuincentra in de re-

gio. Sinds een paar jaar heeft Groentenhof Poelen ook een neventak: “Terras Zondag, het balkon van Groesbeek” dat van mei tot oktober elke zondag open is. Hier kun je genieten van het mooie uitzicht, proeven van zelfgemaakte lekkernijen en uiteraard heerlijke pompoensoep eten. Ook kun je hier (na reservering) terecht voor een uitgebreide lunch, high tea of ontbijt. “Door deze combinatie, kunnen we nu ook uitjes aanbieden zoals kinderfeestjes of een familiedag met workshops pompoen snijden of koken, mogelijkheden genoeg.” In de weekenden van 18 en 19 oktober en 25 en 26 oktober vinden op het bedrijf de Halloween Pompoendagen plaats. Er zijn dan volop activiteiten en workshops! Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Derdebaan 12 Groesbeek. Tel: 06-27337133 of kijk op www.groentenhofpoelen.nl


Als onze gasten genieten, genieten wij ook In Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan vindt u aan de voet van de Duivelsberg de 300 jaar oude Vakantieboerderij ‘De Holdeurn’ Appartementen en groepsaccommodatie.

historische gebouwen en musea, u vindt het allemaal in de directe omgeving. Naast de boerderij bevinden zich de 4,- 6,- of 8 persoons appartementen, uiteraard ook in combinatie mogelijk voor grotere groepen. Bij de appartementen bevindt zich ook de recreatieruimte. Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar op enkele tientallen meters van het appartement. Ook verzorgt eigenaar Jacco wijnproeverijen, alles in goed overleg, naar wens van de gasten en op afspraak. Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere locatie?

3 • JAARGANG 3 • 2014

Neem een kijkje op www.holdeurn.com of bel met 024-6842682

Topic N r .

Wanneer ik het terrein op rij, langs de druivenvelden, krijg ik het gevoel dat ik in Frankrijk rijdt. De rust, de ruimte het mediterrane voelt, ruikt en ziet u hier. Hier is het genieten van rust en ruimte in een schitterende omgeving. De fraai en rustig gelegen boerderij draait nog volop op en is al een bezienswaardigheid op zich. Bij de boerderij aangekomen wordt ik hartelijk ontvangen door Jacco en Anita Jaspers,

de bewoners van dit schitterende optrekje. “Koffie? Ja, lekker! “We zijn dagelijks bezig om onze boerderij/appartementen op en top te onderhouden. Onze gasten, vaak vriendengroepen of families, moeten hier een heerlijke tijd hebben. Als onze gasten genieten, genieten wij ook”. Wanneer ik een kijkje neem in een van de appartementen blijkt dat. Alles is spik en span, ziet er netjes en verzorgd uit, heerlijk. Ja, hier zou ik wel willen vertoeven! Voor een vakantie of een tussendoortje is vakantieboerderij ‘De Holdeurn’ het adres om het Rijk van Nijmegen te verkennen. In een omtrek van 15 km vindt u de veelzijdigheid die deze regio biedt. Bossen, rivieren, heuvels of

15

Laat u boeien boven de koeien en waan u in ons binnenste buitenland Oda en Theo Langeveldt runnen al 18 jaar mini camping ‘De Hoge Hof’ aan de derde baan in Groesbeek. Wat ooit ontstaan is door het aanbieden van slaapplekken aan Pieter Pad lopers, is uitgegroeid tot een gemoedelijke mini camping en boerderij met bijzonder mooi uitzicht. “Gasten genieten bij ons van fantastische vergezichten over het heuvellandschap rond Groesbeek, men waant zich hier in het buitenland”, vertelt Oda. Onze camping biedt ongekende rust

en gemoedelijke gezelligheid. Als het s ’avonds donker wordt, is het hier dus echt aardedonker, dat is een belevenis op zich, weinig mensen hebben dat ooit ervaren.” Bovendien kunt u er kennis maken met het echte boerenleven door zelf koeien te melken of mee te helpen met het voeren van de kalfjes. Gasten zijn bij De Hoge Hof welkom met een tent, caravan, camper of men logeert in een van de appartementen of trekkershut. De Hoge Hof is het adres voor boerenontbijt, boerenlunch, boerenbuffet of BBQ zomaar wat mogelijkheden die men er biedt. Ideaal voor familie, vriendenuitjes of teambuildingsessies kan men er koe toiletteren of een boerderijexcursie volgen. “Wij laten onze gasten echt kennis maken met het boerenleven. Wat Oda al vertelde, meehelpen mag, maar men kan bijvoorbeeld ook vergaderen of workshops volgen in de Skybox in onze stal.

Wij hebben deze ruimte gebouwd boven onze koeienstal, men kijkt op onze koeien. Onze slagzin hierbij is dan ook heel toepasselijk, ‘Laat u boeien boven de koeien’, aldus Theo.

Meer informatie over De Hoge Hof aan de Derde baan 14 in Groesbeek vindt u op www.dehogehof.com of bel (024) 3971225 - 06-13409551


• Ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen, groenvoorzieningen, (sier)bestratingen en vijvers

www.varilux.nl

• Tuinadvies, tuinrenovatie en onderhoudscontracten • Levering en verzorging van interieurbeplanting • Voor particulier, bedrijf, gemeente, school en instelling 6 s 193 Sind

Gevoel voor groen ! Ovenberg 30, 6596 DP Milsbeek Tel. 0485 – 541 444 info@hopmanhoveniers.nl www.hopmanhoveniers.nl

ZIE DE WERELD IN HD MET VARILUX

Een frisse kijk op uw automatisering

Vanaf 45 jaar gaat ons zicht achteruit en is scherp zien niet altijd

Tijdelijk ontvangt u bij aankoop van Varilux glazen een cadeau dat

meer vanzelfsprekend. Om op alle afstanden weer in HD-kwaliteit te

net zo uniek is als uw ogen, namelijk uw eigen portret gemaakt door

zien bieden de multifocale glazen van Varilux u een kijkoplossing op

de Spaanse kunstenaar Sergio Albiac*. Een waardevol kunstwerk van

maat. Uw brillenglazen worden volledig aangepast aan de unieke

33x48 cm op basis van uw eigen foto. Voor advies over Varilux én

persoonlijke eigenschappen van úw ogen.

deze unieke actie zien wij u graag in onze winkel.

Van Rens IT Consultancy Knapheideweg 27 – Groesbeek Tel: (024) 3975869 www.vanrens.nl

UW UNIEKE PORTRET NU GRATIS bij een bril met Varilux glazen

oogmeting - contactlenzen - oogdrukmeting - hoortoestellen

* Deze actie loopt van 1 oktober t/m 30 november 2014, vraag naar de voorwaarden bij de deelnemende opticien.

WINTERCHECK! Veilig en probleemloos autorijden in de winter begint met een goede voorbereiding. Daarom nodigen de VETOS dealers u van harte uit voor een preventieve wintercheck van uw auto, op zaterdag 1 en 88november a.s. Ook als u geen Toyota rijdt!

het remsysteem en de kwaliteit van onder meer ruitenwissers, koelsysteem en natuurlijk de banden.

Onze specialisten kijken uw auto dan helemaal na op alle essentiële punten, zoals de lichtopbrengst van de koplampen, de werking van de mistlamp(en), de conditie van de accu, de werking van

Heeft u nog even tijd, kom dan testrijden in de aanwezige nieuwste modellen van Toyota! Dan maakt u er gewoon een testdag van.

üskens Autobedrijf M Hulsbroek 32 SBEEK E 6562 JH GRO 1352 7 9 3 Tel: (024) s.nl www.musken

Bent u verhinderd op 1 en 8 november? Geen probleem, met een telefoontje is uw wintercheck snel bij ons ingepland!

*Bent u op deze datum verhinderd? Geen probleem! U kunt de hele maand november op afspraak bij ons terecht!

1 & 8 NO

V

GRA WINTERTIS CHEC BIJ VETO S*

U ONTVA NGT

K

EEN LEU KE ATTE NTIE

!


• Topic

EXTRA: ‘TOPIC’ Lezersvoordeel

(let op: deze aanbieding komt speciaal in plaats van de €100,- vroegboekkorting aangezien deze op dit moment niet meer geldt).

In het mooie Groesbeek opgegroeid en in de Caribbean mijn thuis gevonden. Ik heb de bossen en heuvels ingeruild voor het strand en een azuurblauwe zee. Wie had dat nou gedacht toen ik veertien jaar geleden kwam ik voor het eerst op Curaçao kwam?? Ik was destijds meteen verliefd op het eiland. De geur van de zee, kleurrijke huisjes, de muziek en het relaxte leefritme van de Curaçaoënaar. Toen wist ik nog niet dat ik er uiteindelijk ook zou gaan wonen en van mijn passie mijn werk zou kunnen maken. Ik heb “Dushi Retreat” opgericht omdat ik alle fijne dingen van Curaçao graag wil delen met anderen. Uit eigen ervaring met retreats in onder andere Turkije, Frankrijk en Ibiza, waar ik volledig verwend werd en alles voor me geregeld was, wist ik dat ik deze kans ook wilde creëren voor anderen, maar dan op het zonnige Curaçao. Ook al woon ik ver weg van Groesbeek, het dorp waar ik ben opgegroeid heeft altijd nog een warme plek in mijn hart. Toeval zal het dan ook niet zijn dat de schilderworkshops van de najaarsreis door een echte Groesbeekse verzorgd zullen worden. Op deze 10-daagse reis, van 29 Oktober tot 7 November 2014, zal Marga Nillesen de deelnemers versteld doen staan van hun creatieve talenten. Met uniek uitzicht over het water, onder het genot van heerlijke verse hapjes en drankjes, zul je genieten van deze bijzondere schilderlessen. Naast deze verschillende workshops, gaan we mediteren, snorkelen, een kunstmarkt bezoeken en niet te vergeten heerlijk genieten van alle bijzonder smakelijke met liefde bereide

maaltijden. Daarnaast is er voldoende vrije tijd om zelf het eiland te verkennen of met een boek onderuit te zakken in een hangmat. De retreats naar Curaçao zijn stuk voor stuk een prikkeling voor al je zintuigen. Creativiteit, avontuur, bewustwording,natuur, wellness en gezond en lekker eten zijn mijn passies en deze thema’s zul je dan ook terug vinden in het retreat aanbod. Wil je altijd al leren duiken, mediteren, schilderen, yogalessen volgen, snorkelen, massages ontvangen, heerlijk verwend worden en de leukste plekjes van Curaçao ontdekken? Wij ontvangen je met open armen op het tropische Dushi eiland Curaçao. Ben je enthousiast en wil je graag meer informatie en het uitgebreide retreat aanbod bekijken, kijk dan gerust op www.dushiretreat.com of mail voor meer informatie naar info@dushiretreat.com Een zonnige groet vanuit Curaçao en Groesbeek! Rianne Rikken & Marga Nillesen

3 • JAARGANG 3 • 2014

Unieke reizen naar het Caribische eiland Curaçao

Topic N r .

Als je je nu inschrijft voor het “Dushi Retreat”: Schilderen & Mediteren op Curaçao, van 29 Oktober t/m 7 November 2014, en je vermeldt daarbij “TOPIC” , dan krijg je een korting van €100,-!

17


• Presentatie

Het Opel adres in uw regio

“Wij zijn een middelgroot, solide en vakbekwaam autobedrijf”, aldus eigenaar Gerard Mestrom. Ons ‘familie’ bedrijf be-

staat al meer dan 40 jaar en wij leveren al die tijd de beste kwaliteit met de juiste service. Wij kennen onze klanten en weten wat onze klanten van ons verwachten. En onze klanten weten ook wat zij van ons kunnen verwachten. Onze werkwijze is helder, duidelijk en eerlijk. Klanten weten waar ze aan toe zijn bij

ons. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat wij veel vaste klanten hebben. Veel Opel rijders, maar ook klanten die een bolide van een ander merk hebben. Wij hebben een eigen technische ploeg die zeer vakbekwaam is en veel ervaring heeft. Dat werp zijn vruchten af, wij hebben een 8,5 van onze klanten gekregen voor klantvriendelijkheid en vakbekwaamheid. Daar hebben we hard voor gewerkt en daar zijn we dan ook erg trots op”, vervolgt Gerard. Garage Mestrom is “Erkend Opel Reparateur” en tevens “Microcar Dealer”. Zoals eerder gezegd, ook voor andere automerken kunt u in Groesbeek terecht.

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Garage Mestrom uit Groesbeek is hèt adres in de regio voor onderhoud, reparatie en controle aan uw Opel en/ of ander automerk. Bij Mestrom staan service en kwaliteit bovenaan.

Garage Mestrom Hulsbroek 34 Groesbeek, telefoon: 024-3972176 of kijk eens op www.garagemestrom.nl

18

digen iedereen van harte uit voor onze

PAASSHOW

Het officiële Opel-adres Het offi ciële Opel-adres in debuurt buurt !! bij ubijinu de

veel nieuwtjes en veel aanbiedingen PAASDAG van 11.00 tot 16.00 uur....

ot 2e PAASDAG , eerder mag natuurlijk ook.....!! Dé Groesbeekse Autodealers

ns

eek 7 .nl

Garage Mestrom Garage Mestrom Hulsbroek 34 Groesbeek Hulsbroek 32 Groesbeek Hulsbroek 34 Groesbeek 21024 76 -www.garagemestrom.nl tel. 024 - 397 13 tel. 52 024 - 397 tel. 397 21 76

Autobedrijf Müskens www.muskens.nl

www.garagemestrom.nl


• Topic Column

Nieuw in Groesbeek: Pixystyle Productions

4 halen 2 betalen bij ’t Töpke Wanneer u de komende periode eens lekker en voordelig wilt uit eten, moet u naar ’t Töpke in Milsbeek gaan. Zij houden tot 21 december een grandioze actie. Wanneer u er met 4 personen gaat eten, krijgt u de 2 goedkoopste hoofdgerechten gratis. Eigenaresse Gertie ligt toe: “deze actie hebben we vorig jaar ook gehouden en het liep storm. We laten ‘m nu wat langer doorlopen, tot 21 december om precies te zijn. Daarna stortten we ons weer in het Kerstgedruis. Aan de actie zitten wel voorwaarden verbonden. U betaalt slechts de twee duurste hoofdgerechten en de actie is natuurlijk niet geldig in combinatie met andere acties. Voor onze voor- en nagerechten betaald men het normale tarief. Ook geldt de actie alleen wanneer u de advertentie elders in deze editie meeneemt en van te voren telefonisch reserveert.” U wilt lekker, goed en voordelig eten….het is zeer zeker de moeite waard, wees er snel bij en reserveer vandaag nog! Restaurant ’t Töpke, Rijksweg 28 Milsbeek Tel. (0485) 516390 www.topke.nl

Zou ik niet in de Topic een voorzet kunnen geven aan de Bullen om hetzelfde te doen als December. Stel het je voor, een weekend op de Wolfsberg met op zaterdag December en op zondag ‘’de Bullen’’(met hun grootste hits: aan de grens, hoor je het ruisen der golven enz.) uitkijkend vanaf de Wolfsberg op ons mooie Groesbeek. Het is maar een voorzet, ik hoop dat ‘’de Bullen’’ kopsterk zijn en hem inknikken. Over voorzetjes gesproken… Beste Gemeente,kunnen we niet, daar waar we het ‘’ Groesbeekje ‘’nu naar boven willen halen, DE LUBERT (met kikkerbadjes en springkuul) laten verrijzen zodat we niet naar onze buren hoeven om in een buitenbad te zwemmen? Bovendien lijkt het me geweldig om op mijn rug nog eens een keer onder de pashokjes door te kruipen en de spanning te voelen of je gratis binnen kon glippen, daarbij op de koop toenemend of je tegen een klokkenspel aankeek of tegen een paar koplampen. Zou het niet mooi zijn: 1 FC GROESBEEK, zodat we als voetbaldorp wel enige rol van betekenis zouden kunnen spelen in het betaalde voetbal. Voor de wedstrijd het Groesbeeks volkslied (net als Heerenveen) “Grusbek, gej blieft vur mien”, gezongen door Theetje Bruuns!!! Ik voorzie kippenvel! Ik schrik wakker, het geluid van de grasmaaier van de buren. Mijn vrouw Joyce zegt: ‘ja, dit is wat anders dan naar het geluid van de zee en het ruisen van de golven op Mallorca te luisteren.” Ik denk er het mijne van. Hoe ging die ook alweer? Hoor je het ruisen der golven, hoor je het lied van de zee, vaar met me mee… Een onderwerp voor mijn column in de Topic is gevonden! Vaar je mee Wim en je ‘’Bullen’’ naar Koningsdag 2015 op de Wolfsberg, reünie concert met uitzicht op je geliefde stekkenberg, wat denk je ervan??? Pluk de dag, droom van morgen, leer van gisteren

Arno Arts

3 • JAARGANG 3 • 2014

“Door een eigen stijl toe te passen tijdens het bewerkingsproces ontstaat er een eindproduct dat zich onderscheid t.o.v. concurrentie. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om ook de standaard sfeer en cinematic stijl, die vooral binnen bedrijfsvideo’s heerst, toe te passen. Samenwerking van idee naar concept is belangrijk. Zo ontstaat er een product op maat. Met een hoog commerciële waarde.” aldus Wilco. Ook kunt u bij Wilco terecht voor u bruiloft. Ik heb een duidelijk concept dat men als erg prettig ervaart. Mijn werkwijze is heel duidelijk en zonder verrassingen. Het is heel belangrijk dat de dag zo mooi mogelijk in beeld word gebracht. Aan de montage van de trouwvideo besteed ik gemiddeld 80 uur vandaar dat het resultaat er ook naar is.” Er zijn ook twee standaard low budget mogelijkheden. Een trouwclip op het favoriete nummer van het bruidspaar en de trouwvideo van ongeveer een uur. Als gedreven videoartiest en animator heeft Wilco zich in het verleden al eens geprofileerd op het gebied van de Short Films. En heeft op diverse festivals in europa zijn korte speelfilms laten zien aan groot publiek met fantastische resultaten. Ook zijn animatiereeks ‘D’N DUVEL’ gebaseerd op zijn familie bijnaam heeft al aardig wat belangstelling vanuit het buitenland opgeleverd. Meer informatie bel 06-50829887 of neem een kijkje op www.pixystyle.nl

Net thuis van vakantie geniet ik nog even van het mooie weer en leg me neer op het ligbedje in de tuin. Ik moet nog een column schrijven voor de Topic, maar waarover? Vermoeid val ik in slaap om me vervolgens in droomland te begeven. In mijn droom schieten de onderwerpen door mijn hoofd: wat is actueel? Moet ik het hebben over Babs van Loon en de #ALSicebucketchallenge#? Moet ik het hebben over Jasper Cillessen en zijn huldiging in hartje Groesbeek, over het reünie concert van de band December in April 2015 of over Doerak, de mascotte van de Treffers die per helikopter arriveerde op Zuid?

Topic N r .

Pixystyle Productions is het bedrijf van videograaf Wilco Nillessen. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van zowel bedrijfsvideo’s, korte film producties, en alle andere vormen van video, is hij de persoon voor een professionele samenwerking. Voor bedrijven is het media video steeds belangrijker en onmisbaar aan het worden.

Hoor je het ruisen der golven

19


• Culinair

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Door: Laura Poelen en Remi van Bergen

Pompoenen eten!

20

U bent ze vast en zeker weleens tegen gekomen. Of heeft er zelfs weleens een gekocht voor Halloween of om uw tuin ermee op te vrolijken: POMPOENEN. Wist u dat er ook veel eetbare exemplaren zijn? Pompoenen zijn er in vele maten, kleuren, groottes en smaken. Er komen steeds nieuwe pompoensoorten bij en daardoor is het belangrijk om te weten welke pompoensoort het beste bij jouw gerecht past. Pompoenen hebben een hoge voedingswaarde en passen goed in een gezond dieet. Ze zitten boordevol vitamine C,

kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Eet een pompoen niet rauw, want bij het koken, bakken of stomen komt de carotenoïde (kleurstoffen) los, bijvoorbeeld in de vorm van bèta-caroteen (Provitamine A) Nieuwsgierig? Hier twee heerlijke pompoengerechten.

Pompoensoep met gember, kerrie en kokosmelk (Voor 4 personen) Ingrediënten: 500 gr. pompoen, 1 preiwit, 1 banaan, 165 ml. kokosmelk (blik), 2 cm. verse gember, 8 dl kippenbouillon (of 1½ bouillonblokje), 2 eetl. Olijfolie, 2 koffielepels, peper en zout Snijd het preiwit in ringen. Snijd de pompoen en de banaan in blokjes. Schil het stukje gember en snijd in kleine blokjes. Verwarm de olie in een pan en stoof de

prei glazig (niet laten kleuren). Voeg de blokjes pompoen en banaan, de blokjes gember en de 2 koffielepels kerrie toe en laat nog 5 minuten stoven. Overgiet met de kippenbouillon en de kokosmelk, en laat het geheel nog zo’n 15 à 20 minuten met het deksel op de pan koken op een zacht vuurtje. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of blender. Wanneer u de soep te dik vindt, kunt u nog wat heet

water toevoegen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat kerriepoeder. Serveertip : Giet de soep in soepkommetjes en verdeel over elk kommetje wat opgeklopte room met een mespuntje kerrie. Zorg ervoor dat de soep volledig bedekt is met room. Laat kort kleuren onder de grill en dien meteen op.


Pompoenweetjes Oorsprong Pompoenen komen oorspronkelijk uit de regio Midden- en Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren voor Christus werden verbouwd. In Europa werden deze vruchten pas in de 16e eeuw voor het eerst gesignaleerd. Wist u trouwens dat pompoenen familie zijn van de komkommer en meloen?

Ingrediënten: 400 gr. pompoen, 400 gr. aardappels, 200 gr. spekjes, 1 ui, 100 gr. geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat Schil de aardappels en snijd de pompoen en aardappels in stukjes. Vervolgens in een pan met heet water en wat zout gaarkoken in ongeveer 15 minuten. Indien nodig afgieten en dan pureren. Bak de spekjes in een pan zonder olie of boter, snipper de ui en bak mee met het spek. Als de ui en spek goudbruin zijn door de puree roeren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Strooi tenslotte de geraspte kaas over de stamppot.

Kopen en bewaren Je kunt het hele jaar door wel aan pompoenen komen, maar in de herfst en de vroege winter worden ze geoogst. Let er bij het kopen op, dat de pompoen stevig aanvoelt, zonder zachte plekken. Als je de pompoen thuis op een droge plaats bewaart bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden, kun je hem wel 2 tot 5 maanden bewaren. Een aangesneden pompoen kun je in de koelkast slechts enkele dagen, goed afgedekt met folie, bewaren. En net al zoveel andere soorten groenten, kun je het vruchtvlees van pompoenen ook invriezen. Even een paar minuten blancheren, vlug afkoelen en de vriezer in!

Gebruik Je kunt pompoen op diverse manieren bereiden en verwerken in allerlei producten. Enkele voorbeelden zijn: stomen, in de oven bereiden, frituren en roerbakken. Pompoen kan niet alleen in soepen verwerkt worden, maar ook in bijvoorbeeld een hartige taart. Pompoen past ook erg goed bij rijstgerechten

Pompoen voor baby’s Pompoen is ook erg geschikt als eerste hapje voor baby’s. Het zit boordevol goede voedingsstoffen en de zoete smaak vinden de kleintjes lekker. Bovendien kun je pompoen goed combineren met andere smaken. Probeer bijvoorbeeld eens dit “Babyprutje met pompoen en peer” geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden. Ingrediënten: 1 kleine pompoen, 1 rijpe sappige peer Schil de pompoen en de peer, en verwijder zaden en klokhuis. Stoom of kook de pompoen ongeveer 12 minuten en laat de peer aan het einde nog 5 minuten meestomen/-koken, totdat de pompoen gaar is. Pureer het geheel. Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 4 porties

Niet schillen De schil van de pompoen is eetbaar en zit vol gezonde vezels. Doordat de schil zacht wordt wanneer je hem kookt, kun je hem zo mee pureren als je soep maakt en hoef je de pompoen dus niet te schillen, dat scheelt een hoop werk! Wel eerst even wassen, zodat er geen zand meer op zit.

Bloementjes en de Bijtjes Pompoenen zijn tweeslachtig, dat wil zeggen dat ze mannelijke en vrouwelijke bloemen hebben aan dezelfde plant. In juni, ongeveer 2 maanden na het zaaien (dat gebeurt in april) komen eerst grote gele of witte mannelijke bloemen aan de plant. Ze zijn herkenbaar aan hun lange steel en mooie bloemkelk. Later komen er ook vrouwelijke bloemen aan. Deze zijn te herkennen doordat er onder de bloem al een klein pompoentje zit, dat kleine pompoentje begint te groeien nadat de bloem is bevrucht door bijen.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Pompoenen zijn erg gezond. Pompoenen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Verder bevatten pompoenen vitamine B2, C, E, ijzer en calcium en betacaroteen.

Topic N r .

Superfood

Pompoenstamppotje (voor 4 personen)

21


• Groesbeeks VERS

Groesbeeks VERS

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Hemmy van Haaren

22

De speciaalzaak met een passie voor lokale en ambachtelijke producten. Kwaliteit en smaak vinden wij erg belangrijk. Pure liefde proef je, altijd! Een ruim keuze aanbod aan verse groenten en fruit waar u indien gewenst met advies lekker zelf een maaltijd mee kunt bereiden. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat u fit blijft. Eten is daar een belangrijk onderdeel van. Daarom kiezen wij alleen voor de beste producten. Heeft u een keer geen tijd of zin om te koken? Onze maaltijden worden met uiterste zorg samengesteld zodat u gevarieerd en gezond eet. Weinig zout, geen toevoegingen en boordevol vitamines en mineralen. Vers voor u bereide gezonde, smakelijke maaltijden die makkelijk op te warmen zijn. Elke week een ruime keuze. Heeft u vragen over dieetmogelijkheden of bezorgen? Kom gerust langs we informeren U graag. Proef het verschil!

Dorpstraat Groesbeek tel. 024 3976383 www.hemmyvanhaaren.nl facebook.com/hemmyvanhaaren

Hans de Echte Bakker Onze klanten weten het al jaren Hans de echte bakker gaat voor smaak! Wij nemen u mee in een beleving van ambachtelijk bereidt brood en banket, gemaakt van de beste ingrediënten en met de grootst mogelijke toewijding, dat zie je en proef je meteen! Op basis van decennia lang opgebouwde kennis en ervaring, het gebruik van zelf verbouwd graan en een ambachtelijke bereiding. Het resultaat is een heerlijk brood met een eigen karakter en smaak met behoud van alle voedzame gezonde ingrediënten. Heeft u speciale dieet- of allergiewensen? Ook dan bent u bij hans de Echte Bakker aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een uitgebreid Spelt, Desem en Glutenvrij assortiment.

Dorpstraat 37 Groesbeek tel. 024 3974441 Waterstraat 68, Beek-Ubbergen tel: 024 6844401 Hansdeechtebakker@planet.nl facebook.com/hansdeechtebakker

Zuivelland Sebilla Het is feest! Zuivelland Sebilla viert haar 10 jarig bestaan! De gehele maand oktober hebben wij fantastische aanbiedingen. Nieuwsgierig? Kom snel langs in onze winkel! Het adres voor uw overheerlijk kaasplankje, kaashapjes, noten, tapenade en bijpassende wijnen. Laat u verrassen.

Dorpstraat 38 Groesbeek tel. 024 3974447 facebook.com/Zuivelland.sebilla

Boy Stappershoef Kom naar de echte slager! Proef de heerlijke winterse kost bij ons. Alles uit eigen tuin en keuken zoals bloedworst, bakbloedworst, tongenworst, rookworst en casselerrib. Ook staan wij voor u klaar als het gaat om catering op maat! Sinterklaas en Kerst 2014 lijken misschien nog ver weg, maar voor u weet staan ze voor de deur. Wees er snel bij en zorg dat uw heerlijke avondje ook een heerlijk avondje wordt met onze producten. Voor de Kerst 2014 kunt u weer bij ons terecht voor een onvergetelijke culinaire Kerst.

Urker Visspecialiteiten Het klinkt wellicht nog ver weg, maar voor u het weet is het Kerst. Uiteraard is uw kerstdiner niet compleet met visproducten van Urker Visspecialiteiten. Of het nu gaat om een complete visschotel, hapjesschotel, een gourmet/fondueschotel of salade schotel, loop bij ons binnen en vraag naar de vele mogelijkheden. We halen onze visproducten elke dag vers op de veiling om ze enkele uren later in onze winkel in Groesbeek aan u te verkopen, verser kan gewoon niet!

Kloosterstraat 20a Groesbeek tel. 024 3970477 - 024 6331688 facebook.com/stappershoefcatering

Urker

Visspecialiteiten Groesbeek

Dorpstraat 13 Groesbeek tel. 024 3972997 facebook.com/UrkerVisspecialiteitenGroesbeek


• Presentatie Fysiotherapie – Dry Needling - Sportfysiotherapie – Kinderfysiotherapie – COPD - Claudicatio

Fysio024 is jarig! Marjolein van Leur viert deze maand, samen met haar team, het eenjarig bestaan van Fysio024 in Groesbeek. “We kunnen speken van een geweldig eerste jaar! De combinatie van de nieuwste technieken binnen de fysiotherapie en de persoonlijke aandacht spreekt de mensen enorm aan.” Fysio024 is een alles behalve standaard fysiotherapiepraktijk. Naast het B-E-St concept en Dry Needling (een uit Canada overgekomen speciale techniek, waarbij spieren worden aangeprikt en op die manier snel en langdurig ontspannen raken) is de praktijk gespecialiseerd in

behandelingen m.b.t. COPD, Claudicatio (etalage benen), sportfysiotherapie, revalidatie, valpreventie en kinderfysiotherapie. “Door het toepassen van de nieuwste technieken, kunnen we in veel gevallen het natuurlijke herstelproces versnellen. Dit is toepasbaar op vrijwel alle acute en chronische klachten. We zien patiënten in de praktijk (zowel reguliere patiënten als ook topsporters) die met plezier een afstand afleggen om zich bij ons te laten behandelen.” Kinderfysiotherapie Sinds april is Saskia Hock werkzaam bij Fysio024 als kinderfysiotherapeute. Saskia heeft veel ervaring in het werken met kinderen en is zelf moeder van 2 kinderen. Kinderfysiotherapie is voor kinderen van 0 tot 18 jaar, met motorische problemen (o.a. voorkeurshouding, schrijfmotoriek, spierspanning). Fysio024 is 6 dagen per week geopend. Mail naar info@fysio024.nl of bel: 024-7850974 Adres: Ambachtsweg 13b (naast Wennekers Slapen / tegenover de ingang van Van Kesteren) Voor meer informatie zie www.fysio024.nl

Saskia Hock, Liz Jacobs en Marjolein van Leur

Fotografie Arieta, fotografie met passie Bijna is het zover… Mijn eigen fotostudio aan huis. Van je passie je beroep maken…wie wil dat nou niet ? Het begon na de geboorte van onze oudste dochter, toen nog met een compactcamera. Al snel heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera aangeschaft gevolgd door een fotoprogramma.

richt me vooral op portretfotografie; kids, families, bolle buiken, newborn, bruidsfotografie, zakelijke fotografie…. In overleg is er veel mogelijk.Een fotoshoot is al te boeken vanaf 29 euro! En mocht je het leuk vinden om een origineel kado te geven, denk dan eens aan een kadobon. Die zijn t.w.v. elk gewenst bedrag verkrijgbaar.

Veel….héél veel fotograferen en knutselen achter mijn computer, cursussen en workshops gevolgd en uiteindelijk is na de start van ‘Hairstyling Arieta’ ook ‘Fotografie Arieta’ geboren. Want wat is er mooier dan het vastleggen van liefdevolle, emotionele, blije momenten…?

Vanwege de start van Fotografie Arieta krijgen klanten bij hun fotoshoot tijdelijk alle gekozen foto’s in kleur én zwart-wit. Dat is dus dubbel genieten! Deze actie loopt tot eind 2014.

Ik fotografeer in mijn studio welke voorzien is van professionele apparatuur, maar als een klant graag op een buitenlocatie op de foto wil kan dat uiteraard ook. Ik

Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op mijn website: www.fotografie-arieta.nl of stuur een mail naar info@fotografie-arieta.nl


• Prijsvraag

Win een luxe Princess kofferset Dit keer geen luxe reis naar een land in de Alpen. Nee, dit keer kunt u een luxe Princess kofferset winnen. Ideaal voor als u straks toch naar de Alpen gaat. Deze luxe kofferset wordt u aangeboden door Mountain Residences. Hoe kunt u deze winnen? Beantwoord onderstaande vraag en stuur uw antwoord tijdig in.

Mountain Residences ontwikkelt en realiseert luxe chalets, appartementen en investeringsprojecten op toplocaties in de Alpen. Momenteel lopen er een aantal projecten. Een ervan is PURE Hinterthal, Maria Alm-Hinterthal – Salzburgerland. Weet u wanneer dit project opgeleverd wordt? Stuur uw antwoord voor 15 november 2014 op naar Topic Magazine, Kerstenberg 5, 6596 CE Milsbeek Of mail naar prijsvraag@topicgroesbeek.nl www.mountain-residences.com www.windaulodge.com www.princessbergfrieden.com www.pure-hinterthal.com

Wist u dat? … We trots zijn op het voorzieningenhart “Op de Heuvel” dat deze maand de deuren opent. … we de schoolgaande kinderen en buurtbewoners op de vernieuwde Stekkenberg veel plezier met hun nieuwe gebouw toewensen. … de contouren van het nieuwe centrum duidelijk zichtbaar worden. … we een aantal dorpsgenoten aan nieuw werk hebben geholpen en daar de komende jaren nog veel werk van willen maken. … we een referendum hebben voorgesteld en de gemeentenaam Groesbeek of Berg en Dal gaat worden. … er op 19 november gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Lesley Albers

Stem PvdA al 40 jaar in Groesbeek!

MUG Facebook.com/pvdamug Onze website: www.pvdamug.nl

iedereen doet mee!

Martijn Schmiermann


Een laatste (vooruit)blik Ze zijn weer begonnen, ieder op hun eigen niveau, in hun eigen klasse, met oude of nieuwe trainers, met nieuwe elftallen, met nieuwe spelers. Het lijkt hetzelfde als vorig jaar, en toch ziet het er weer anders uit, zeker na een paar wedstrijden. De ene wint, de ander verliest. De eerste blessures zijn er, de eerste tegenvallers. Maar ook de eerste successen, wel gehoopt en niet verwacht. Voetballen is van alle tijden en elke keer hetzelfde en anders. Voetballen is lol en pijn lijden, voetballen is succes en verdriet, voetballen is presteren en recreĂŤren. Voetbal is voetbal, wat kun je er nog meer over zeggen. Voor mij is voetbal zo nu en dan een kijksport. Zonder al die actievelingen die samen het voetbal maken, ook hier in Groesbeek, zou er weinig te beleven zijn. Ik heb dan ook een wens: dat ik dadelijk, als ik geen wethouder meer ben, nog steeds van voetbal mag blijven genieten. Een voetbal waarin liefde en respect voor elkaar de boventoon voeren, waardoor voetbal van alle tijden blijft. Pim Spaan, Wethouder sport Groesbeek.

Voetbal Special Seizoen 2014-2015


al uw houten vloeren, voor alrenovatie uw houten envloeren, onderhoud voor alrenovatie uw houten envloeren, onderhoud renovatie en onderhoud VLOEREN ONDERHOUD KWALITEIT KWALITEIT KWALITEIT KWALITEIT VLOEREN ONDERHOUD VLOEREN ONDERHOUD

Parket Wie voor vloeren kwaliteit, Houten vloeren Houten vloeren service en persoonlijk Multiplanken Multiplanken advies kiest, Pvcvloeren vloeren Pvc nodigen wij uit in Laminaat Laminaat Traprenovatie onze showroom.

Schuren of Wie voor kwaliteit, NAJAARSACTIE: Houten vloeren diepte reinigen? service persoonlijk Elke 10e m²en GRATIS op schuMultiplanken advies kiest, ren, incl. olie/waxafwerking Het parkethuis komt Pvc vloeren Voor de snelle beslisser! nodigen wij uiteen in graag langs voor Laminaat onze showroom. GRATIS vloerinspectie! Actie geldig t/m december 2009

Keuze uit 8 houtsoorten. Massief hout 6,2 dik/70mm breed Open of dichte trap met draai geen probleem. Afwerking zonder profielen!

Wie voor kwaliteit, Wie kwaliteit, NAJAARSACTIE: service en en persoonlijk service persoonlijk Elke 10e m² GRATIS op schuadvies kiest, advies kiest, ren, incl. olie/waxafwerking nodigen wijbeslisser! uit Voor de snelle nodigen wij uit in in onze showroom. showroom. onze

Keuze uit 8 houtsoorten. Massief hout 6,2 dik/70mm breed Open of dichte trap met draai geen probleem. Afwerking zonder profielen!

Lymfoedeem?

Lymfoedeem?

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is er een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht als gevolg van een beschadiging of stoornis in het lymfestelsel. Hierdoor blijft er (eiwitrijk) vocht achter in de huid.

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is

Lymfoedeem komt veel voor na de behandeling van (borst)kanker ook andere oorzaken heber een verstoord evenwicht in de aanen afvoermaar vankan vocht als gevolg ben. Oedeem wordt vooral gezien de armen en maar kan ook elders in het lichaam gelokaliActie geldig t/m december 2009 van een beschadiging ofinstoornis inbenen het lymfestelsel. Hierdoor blijft er seerd zijn. De klachten die ontstaan als gevolg van lymfoedeem zijn een zwelling, zwaar, moe en pijnlijk (eiwitrijk) vocht achter in de huid. elf met topkwaliteitDoe behoort het zelf ookmet tot6% de topkwaliteit mogelijkheden Doe behoort zelf ookmet tot de topkwaliteit mogelijkheden behoort ook tot de mogelijkheden gevoel. Ook bestaat er een ver Tijdelijk i.p.v. 21% ophet (parket/trap) renovatie/arbeid! hoogd om een infectie en/of gewrichts- en huidklachten op te lopen. nnep www.hetparkethuis.nl Ottersumseweg 55, Gennep Tel. 0485www.hetparkethuis.nl Ottersumseweg - 51 49 51 info@hetparkethuis.nl 55, Gennep Tel. 0485www.hetparkethuis.nl - 51 49 51 info@hetparkethuis.nl Tel. 0485 - 51 49 51risico info@hetparkethuis.nl

Lymfoedeem komt veel voor na de behandeling van (borst)kanker maar

Herkent u dezeandere klachten? Wij kunnen hebben. u verder helpen! kan ook oorzaken Oedeem wordt vooral gezien in de

armen maar kanterecht ook elders in het lichaam zijn.litteVerder kunt uen bijbenen De Huidzorgpraktijk voor de behandeling van: allegelokaliseerd vormen van oedeem, kens, huidverbetering, huidverjonging, peelings, MicroNeedling en het aanmeten Depigmentvlekken, klachten die ontstaan als gevolg van lymfoedeem zijn een zwelling, vanzwaar, steunkousen. moe en pijnlijk gevoel. Ook bestaat er een verhoogd risico om een infectie en/of gewrichtsen huidklachten op (aanvullende) te lopen. zorgverzekering. De behandelingen worden (deels) vergoed via uw

Praktijk Hypericon Praktijk Entermotion www.dehuidzorgpraktijk.nl Praktijk Sanavit Wij kunnen verder helpen! Berg en Dalseweg 85 Mr.uvan Coothlaan 25 Cranenburgsesraat 23 b Tel:Herkent 024-8482249u deze klachten? 6522 BC Nijmegen 6602 GS Wijchen info@dehuidzorgpraktijk.nl 6561 AM Groesbeek

Verder kunt u bij De Huidzorgpraktijk terecht voor de behandeling van: alle vormen van oedeem, littekens, pigmentvlekken, huidverbetering, huidverjonging, peelings, MicroNeedling en het aanmeten van steunkousen. De behandelingen worden (deels) vergoed via uw (aanvullende) zorgverzekering:

TankstationOOMEN OOMEN B.V. B.V. Tankstation Texaco station met carwash Herwendaalseweg 59 Texaco station met carwash 6562 AH GROESBEEK

Herwendaalseweg 59 024 | 6562 GROESBEEK Telefoon - 397AH 12 50 Fax12 024 44 27 Telefoon 024 - 397 50- 397 | Fax 024 - 397 44 27

www.dehuidzorgpraktijk.nl Tel: 024-8482249 info@dehuidzorgpraktijk.nl Praktijk Entermotion Mr. van Coothlaan 25 6602 GS Wijchen

Praktijk Sanavit Cranenburgsesraat 23 b 6561 AM Groesbeek Praktijk Hypericon Berg en Dalseweg 85 6522 BC Nijmegen


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r . Foto: Rob Koppers

Freek Thoone

Twan Smits

Thijs Hendriks

Nicky van de Groes

Rutger Worm

Daan Paau

Tim Verhoeven

Steven Edwards

Levi Raja Boean

Tim Sanders

Tim Konings

Mehmet Dingil

Daniël van Straaten

Richard Verwoert

Jop van Steen

Lion Kaak

Leon ter Wielen

Esmat Shanwary

Simon van Beers

Migiel Zeller

Stefan Maletic

Ruben de Bruin

Kursad Sürmeli

Staf

Achilles’29 volop in ontwikkeling Het was een hectisch jaar bij Achilles’29. Als enige amateurclub in Nederland nam de Groesbeekse vereniging deel aan een competitie in het Betaald Voetbal. En dat was omschakelen op alle fronten. Niet alleen qua voetbal, maar ook qua organisatie werd veel van ons gevraagd.

Francois Gesthuizen Hoofdtrainer Frans Derks

Assistent Trainer

Leon Wijers

Elftalleider

Stefan Kersten

Teammanager

Bart Potjes

verzorger

Tom Patricola

Verzorger

Arno Nillessen

Materiaalman

Wim Wellesen

Materiaalman

Achilles `29 Opgericht: 1 juni 1929 Sportpark: De Heikant Cranenburgsestraat 33A, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 397 32 42 www.achilles29.nl Uitkomend in de Jupiler League

De pilot van de KNVB was pas laat bekend en daarom was de voorbereidingstijd erg kort. In het Betaald Voetbal worden veel hogere eisen gesteld ten aanzien van bijvoorbeeld veiligheid, de ticketing, de organisatie van uitwedstrijden etc.. Ook sportief gezien moest er uit een ander vaatje getapt worden. Onlangs heeft Achilles’29 het afgelopen seizoen samen met de KNVB geëvalueerd en ondanks het feit dat er ook in het komende jaar veel moet gebeuren, zijn we er blij mee dat we de stap hebben gewaagd. Het heeft er immers alle blijk van dat met ingang van 2015 - 2016 verplichte promotie/degradatie komt tussen de Jupiler League en de Topklasse en wij hebben dan

inmiddels veel ervaring opgedaan die ons in de jaren daarna goed van pas komt. Nieuwe kleedkamersAchilles’29 is de afgelopen jaren als vereniging enorm gegroeid. Het ledenaantal is in 15 jaar met 70% gestegen en dat legt een enorme druk op onze accommodatie. We zijn dan ook heel blij met de nieuwe kleedkamers die aan het begin van dit seizoen in gebruik genomen kunnen worden. Met de ondersteuning van veel vrijwilligers is er in de afgelopen zomer een enorme klus geklaard en we zijn ontzettend trots op onze nieuwbouw. Ook met de realisatie van deze kleedkamers laat de vereniging zien dat de club zich op veel fronten ontwikkelt. Achilles’29 op weg naar 2020. Het mag duidelijk zijn dat Achilles’29 volop in beweging is. In het najaar zetten we een heel nieuwe organisatiestructuur neer, zodat we samen met onze leden een stevige basis hebben voor de toekomst en we vol vertrouwen op weg gaan naar 2020. Harrie Derks, voorzitter

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

27


Aan het einde van de reis zijn mooie herinneringen dierbaar geworden en is afscheid nemen belangrijk. Zo is dat ook bij het laatste afscheid. Geef dat in goede handen.

Samen met u op zoek naar een passend afscheid

✂

Kloosterstraat 73 Groesbeek T: 024 397 67 00 www.begrafenisondernemingjacobs.nl

Komt u tussen 28 september en 21 december 2014 met 4 personen bij ons eten, dan krijgt u

tegen inlevering van deze advertentie het 3e en 4e Hoofdgerecht GRATIS!* *U betaalt slechts de twee duurste hoofdgerechten *Ook geldig in het weekend

*Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties *Bij reservering altijd melden dat u reserveert naar aanleiding van deze advertentie

Heeft u nog vragen of voor reserveringen: 0485 516390

www.topke.nl Rijksweg 28 - 6596 AB Milsbeek


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r .

Bas Broekman

Jim van Alst

Fabian Peppinck

Wessel van der Horst

Michel van Veen

Robin Janssen

Eef van Riel

Santiago Palacios

Menno Scholten

Macedo

Barry Beijer

Jos Peltzer

Niels Kornelis

Coen Maertsdorf

Dennis Smit

Evert Palm

Frenk Keukens

Jasper Zuidwijk

Stefan de Jong

Jan Willem Stronks

Frank van Kouwen Joris Janssen Bas Bakker

Staf Trainer:

Ton Caanen

Ass. Trainer:

Willie Willems

Keeperstrainer:

Rob Gebbink

Teammanager

Hans Liebers

Elftalleider:

Ruud Cillessen

Fysiotherapeut:

Martijn Wijdeveld

Verzorger:

Jan van Pommeren

Materiaalman:

Leo Veuling

De Treffers Opgericht: 1 augustus 1919 Sportpark Zuid Nijerf 1, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 397 16 00 www.detreffers.nl Uitkomend in de Topklasse

Passie op Zuid Na een bewogen voetbalseizoen is De Treffers terug. De club hoopt een aantal mooie activiteiten voort te zetten en het clubgevoel “samen met De Treffers” weer verder uit te breiden. Oud-jeugdkeeper van De Treffers Jasper Cillessen bracht vele hoogtepunten, van een mooi interview tijdens de tweede Dingen & Dienstenveiling tot zijn prachtige verdiensten tijdens het WK met dito clubavonden en natuurlijk zijn huldiging in augustus. Seizoen ‘14/’15 startte met een spectaculaire seizoensopening op 16 augustus, waarbij ook mascotte Doerak zijn debuut maakte. Een nieuwe TC en een nieuwe trainer zwaaien per heden de scepter over het vlaggenschip van de club: het eerste elftal. Trainer Ton Caanen aan het woord: “Alvorens ik mijn visie kenbaar maak, wil ik aangeven ik samen met de beleidmakers van De Treffers een plan van aanpak heb gemaakt. Vanuit dit plan heb ik mijn doelstellingen bepaald en vastgesteld. Dit heb ik vervolgens gekop-

peld aan mijn visie... Mijn persoonlijke visie voor dit voetbalseizoen is dat ik met aanvallend en attractief voetbal, passie en gedrevenheid de supporters van De Treffers weer naar Zuid willen laten komen. Ik wil dat mijn spelers het voetbalspelletje spelen om te winnen en niet om niet te verliezen! Daarnaast moet het voetbal herkenbaar zijn en moet mijn team een gezonde agressieve uitstraling hebben. Waarbij mijn kernmerken: Passie - Overtuiging - Strategie door de spelers wordt uitgedragen.” Ook Doerak zal met passie en overtuiging de kids tijdens de thuiswedstrijden vermaken. Daarnaast zorgt de supportersvereniging Samen met De Treffers natuurlijk ook voor vertier op Zuid. Op welke plaats eindigt De Treffers dit seizoen? “Dat kan ik nu niet voorspellen, maar wij willen met z’n allen in de Top spelen en een plaats die daar onder valt, dus daar sluit ik mij bij aan”, aldus trainer Ton Caanen.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

29


Het adres voor: -

ontbijt/lunch - koffie/thee/bier/fris sandwiches - cadeau artikelen bedrijfsborrel - verjaardag feestjes en partijen Informeer naar de vele mogelijkheden.

• • • • •

Kashmiryoga (hatha yoga) Yoga voor mensen met ´n fysieke beperking Zwangerschapsyoga Yoga na de bevalling Privélessen & speciale lessen

Onze nieuwe modellen zijn binnen!

- Oude modellen nu zeer scherp geprijsd! - Opruiming zomerkleding korting

tot

- Fietsschoenen

YOGA Bremstraat 3 Groesbeek

MET MARION

024-3975573 06-48098609

www.yogamarion.nl info@yogamarion.nl

Het kan weer! Zilvervloot Sparen v

HV Assurantiën BV Dorpsstraat 22 6562 AB GROESBEEK T (024) 397 57 55 E info@hv.nl I www.hv.nl

60%

tot

40%

Informeer naar onze voorwaarden

BikeLife Groesbeek Pannenstraat 8 Groesbeek Tel: (024) 397 74 77 www.bikelifegroesbeek.nl

BikeLife Gennep Spoorstraat 102 Gennep Tel: (0485) 51 31 80 www.bikelifegennep.nl

10% premie voor 10 ja sparen ar


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r . Foto: Ria Eeren

Kay Tassenaar

Derek de Bruijn

Dirk Visscher

Wesley Deenen

Glenn Wijnhoven

Dave Kleijnen

Idi Duraki

Alexander Kwieman

Saïd Hamidi

Niek Temmink

Rick Daemen

Luuk Mulders

Bart van de Beek

Pascal Franke

Stan Broenland

Wesley Bunte

Thijs van Gent

Thom van de Bund

Oguzhan Ozturk

Joep van Camfort

Juul Loeffen

Engin Er

Ludo Veldman

Staf Piet de Kruijf Francois Stevens Wim Benders Ron van Tent Theo Jacobs Nissim Yabo Serdar Inan

Hoofdtrainer Keeperstrainer Technisch Coördinator Teamleider Teamleider Fysiotherapeut Verzorger

Germania Opgericht: 1 mei 1936 Sportpark: Sportpark Noord Nijmeegsebaan 5, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 397 20 81 www.germaniagroesbeek.nl Uitkomend in de hoofdklasse

Piet de Kruif: Passie en vermaak in de hoofdklasse Het moet even wennen zijn voor Piet de Kruif, nu hij voor het eerst na 15 jaar niet meer samen met Hans Kraaij jr. in de dug-out zit. Want al die tijd was het duo onafscheidelijk bij achtereenvolgens VV Ophemert, FC Lienden en JVC Cuijk. Voor het eerst staat Piet nu zelf als trainer in de spotlights. Piet nam overigens zelf contact op met Germania om te informeren of er al een opvolger was voor Willie Willems, die na vier jaar had aangegeven toe te zijn aan een andere uitdaging. Ik heb toen Wim Benders gebeld en die was wel een beetje verbaasd dat ik naar Germania wilde. Het sprak me aan dat het een gezellige volksclub is. We waren er dan ook snel uit. De Kruif waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen van de debuterende hoofdklasser. ‘De ambitie om hoofdklasse te spelen is bereikt, en dat is denk ik ook het maximaal haalbare qua budget. Dat is voor mij ook even schakelen, ik ben de afgelopen 15 jaar altijd voor de prijzen gegaan, bovenin eindigen, promoveren. Dat zouden we nu ook wel allemaal willen, maar je moet reëel zijn. De selectie is zeker niet slecht, maar Bart van de Beek is de enige speler met ervaring in de hoofdklasse. Daarbij is de selectie

vrij smal maar ook hier wordt gewerkt aan de instroom van eigen jeugd, wat natuurlijk altijd tijd kost. Het zou uiteraard wel mooi zijn; meer Groesbeekse jongens in de selectie.’ Gelukkig is Germania een realistische club, weet De Kruif. ‘’Ze willen dat we alles geven, dat gaan we ook doen. En met een aanvallende speelstijl. Ik ga volgens dezelfde stijl spelen als bij Cuijk. Voetbal is er om de mensen te vermaken. Dat betekent vooruit spelen en spektakel bieden op de helft van de tegenstander. Passie en, als het tegenzit, dat iedereen ziet dat je alles gegeven hebt. En belangrijk ook dat de spelers zich na afloop onder de mensen begeven. Even de kantine in, ook als er kritiek is. Daar moet je als speler dan tegen kunnen en je publiek waardeert het enorm. Dat is heel anders dan als je vijf minuten na de wedstrijd altijd het parkeerterrein afrijdt. Dan wordt een slecht resultaat je kwalijk genomen.’ Piet is in het dagelijks leven aardbeienteler. Zijn zomerkoninkjes vinden vooral de weg naar het buitenland. In de zomermaanden is het extra hard aanpoten en soms lastig te combineren met het trainerschap. Voordeel van het zelfstandig ondernemerschap is echter dat je je tijd zelf kunt indelen.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

31


55 jaar Cafetaria Rikken!! Bij ons kunt u ook terecht voor heerlijke lunchbroodjes! Zoals: - Broodje gezond - Broodje Zalm - Enz. enz.

INSTALLATIEBEDRIJF B.V. Gas • water • CV installaties sanitair • ijzerwaren • zinkwerk

- Broodje filet Americain - Broodje Mozzarella/ tomaat

Wij beschikken over een uitgebreid zitgedeelte en een ruim terras. Voor de kinderen is er een leuke speelhoek. Kwaliteit, service, hygiëne en persoonlijke benadering staan bij ons hoog in het vaandel.

Bredeweg 56 6562 DG GROESBEEK tel: (024) 397 10 37 e-mail: info@cafetariarikken.nl Website: www.cafetariarikken.nl

Data • inbraak • zwakstroom sterkstroom • camerasystemen www.kerkhoff-bredeweg.nl Bredeweg 16 6562 DE Groesbeek T. (024) 397 15 62 F. (024) 397 81 48 installatiebedrijf@kerkhoff-bredeweg.nl

Tegelstudiogroesbeek.nl voor al uw tegels en sanitair, ruime keuze en deskundig advies Kom snel langs en profiteer van onze vele acties! Of neem alvast een kijkje op onze site www.tegelstudiogroesbeek.nl Atelierweg 9 Groesbeek Tel: (024) 6639604 info@tegelstudiogroesbeek.nl

NIERSSTRAAT 12

Leuke, lieve, vrolijke spullen voor groot en klein Niersstraat 12-14 6591 CB Gennep T (0485) 51 81 16

info@niersstraat12.nl www.niersstraat12.nl webwinkel: www.niersstraatje.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag Vrijdag Zaterdag

09.30 - 17.30 09.30 - 20.00 10.00 - 16.00


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r . Foto: Sjaak Kamps

Rood Wit in Eerste klasse

Danny Pennings

Niek Schoofs

Davy Goudt

Jimmy Brons

Willem Bax

Ton van Doorn

Hafid Sarkouke

Kevin Lamers

Wesley Klomp

Rick Staassen

Mustafa Seddigi

Luuk Schoofs

Freek Kerkhof

Ricardo van de Bosch

Luuk Rosmalen

Rene van de Greft

Karim Dairaa

Niels Ceelen

Maikel Albers

Wouter Lamers

Het vorige seizoen was voor Rood Wit een prachtig seizoen. Al snel werd duidelijk dat Rood Wit kampioenskandidaat nummer 1 was. In de winterstop stond onze ploeg met 12 punten los bovenaan. Een ongekende luxe.

Ron IJsbrandij

trainer

Gery Keukens

ass.trainer

John Eemers

Elftalleider

Alex Rademaker

verzorger

Jan Peters

ass.scheidsrechter

Na de winterstop ging het even iets minder maar het lukte toch om de eerste plaats vast te houden en het kampioenschap binnen te halen. Het mooie voetbaljaar werd onverwacht afgesloten met een kampioenschap en dus promotie naar de eerste klasse. Rood Wit maakt zich nu op voor de eerste keer spelen op het 1ste klasse niveau. Een grote uitdaging die de club graag aangaat. Met een goede selectie hoopt de ploeg in het verre noordoosten weer een potje te kunnen breken. Het is jammer dat een van de Groesbeekse clubs niet meer in deze klasse zit. Germania promoveerde ook via de nacompetitie. Natuurlijk wisten we dat dit risico er was. We zijn voor deze zustervereniging ook erg blij dat ze ook hoger kunnen gaan spelen. Een Groesbeekse derby zit er nu echter in

Staf

Rood Wit Opgericht: 31 augustus 1945 Sportpark Rood Wit Kappitelland 2A, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 397 11 30 www.roodwitgroesbeek.nl Uitkomend in de 1e klasse

de competitie voor Rood wit niet in. We moeten ook verder weg dan we gewent zijn. We hopen toch dat onze trouwe supporters ook komend seizoen weer mee zullen reizen naar de verre oorden. Als ze niet met eigen vervoer willen reizen kunnen er ook een aantal met de spelersbus mee. Daarvoor moet dan wel een bijdrage betaald worden. In de kantine kunt u zien hoe dit geregeld kan worden. Ton Gerrits coördineert deze zaken allemaal. Hij kan u precies vertellen hoe het werkt. Natuurlijk hoopt het bestuur weer op een mooi seizoen in de eerste klasse en wenst de spelers, trainers, begeleiders en supporters weer veel voetbal plezier en succes in deze competitie. Een volgend kampioenschap zal er wel niet inzitten maar meespelen in de middenmoot moet volgens ons haalbaar zijn. Namens het bestuur, Sjaak Kamps

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

33


Het adres voor: - Zonneschermen - Screens - Markiezen - Terrasschermen

Bredeweg 44A

- Serre zonwering - Rolluiken (Heroal) - Uitvalschermen - Knikarmschermen

www.AlBerstweewielers.nl

Tel.: 024 - 3974083 Mies 3, 6562 LZ Groesbeek E-mail: info@rutolux-zonwering.nl www.rutolux.nl www.rikkendak.nl

Kinderen met geld leren omgaan

Homemotion dealer van

door ze zelfstandig te laten sparen.

De Rabo TopKidRekening. Hun eerste eigen bankrekening. Wilt u uw kind al vroeg leren omgaan met geld? Met de Rabo TopKidRekening kan uw kind spelenderwijs leren sparen. Uw kind krijgt een eigen TopKidPas en rekeningafschriften waarmee hij of zij zelf ziet hoe het spaarsaldo groeit.

Open hun eerste eigen rekening via rabobank.nl/topkidrekening Samen sterker


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r . Foto: Verbeeten

Jens van de Berg

Leroy Kersten

Stijn van de Berg

Robert Klaassen

Joris Bons

Wout Lamers

Ron Bruijsten

Remy Liebers

Maarten van der Burg

Rens Müskens

Thomas Cillessen

Freek Nillessen

Luuk Eikholt

Twan Peters

Jan-Willem Hendriks

Bram Rikken

Jeffrey Hoogen-

Gijs Rikken

bosch

Jordy Wijnhoven

Rens Hubers

Luuk Wijnhoven

Thom Jochoms Richard Kerkhoff

Staf Stefan Muller

Hoofdtrainer

Bart de Bruin

Assistent trainer

Tonnie Könings

Keepers trainer

Theo Weijers

Leider

Frank Ermers

Fysiotherapeut

Marcel Eikhout

Grensrechter

Nick Meijers

Verzorger

Linda Orth

Verzorgster

Groesbeekse Boys Opgericht: 1 oktober 1930 Sportpark Breedeweg St. Antoniusweg 11, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 397 28 19 www.groesbeekseboys.nl Uitkomend in de 3e klasse

Weer alles eruit halen wat erin zit! Leuk dat ik op deze manier een korte voorbeschouwing over het nieuwe seizoen mag geven. Het blijft mij verbazen hoeveel aandacht er aan het voetbal en andere sporten in Groesbeek wordt gegeven. Ik beschouw het dan ook als een voorrecht om bij Groesbeekse Boys als hoofdtrainer te mogen werken. Afgelopen seizoen zijn we uiteindelijk op een verdienstelijke 4e plek geëindigd. Dit is in de laatste 8 wedstrijden van het seizoen tot stand gekomen. Hieruit haalden we maar liefst 21 punten en hadden we een serie van zeven wedstrijden zonder tegendoelpunt. Ik had liever gezien dat ons harde werken met een prijs werd beloond, maar we hebben uiteindelijk ruimschoots onze doelstelling behaald. In het bekertoernooi werden we uitgeschakeld door De Treffers. Voor de club en de vele toeschouwers een prachtige “Groesbeekse” avond. Ondertussen ga ik mijn 3e seizoen in bij de “Boys” en ik weet dat de verwachtingen

altijd hoog gespannen zijn. Het mooie is dat we ons met recht de “Groesbeekse” Boys mogen noemen. Dit seizoen hebben we van de 36 selectiespelers er maar liefst 33 spelers die uit Groesbeek komen. Dus genoeg gezelligheid en bekenden op de Breedeweg. Kanttekening is wel dat ik nu al de carnaval vrees…. Met ons herkenbare eerste elftal willen we weer in het linker rijtje meedoen. Van de jonge spelers in het tweede elftal hoop ik dat zij er alles aan doen om naar het niveau van het eerste elftal te groeien zodat ook zij op den duur kunnen aansluiten. Ik verwacht ook dat onze start van de competitie een stuk beter is dan afgelopen jaar. We doen er in ieder geval alles aan om topfit aan de start te staan en die fitheid het gehele seizoen vast te houden. Ik wens alle Groesbeekse clubs veel succes in hun competities. Met sportieve groet Stefan Muller

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

35


De kunst van het leven, is de kunst in het leven

Voor al uw feesten en partijen In onze zaal: • Vergaderingen, met audio en visuele voorzieningen • Feestjes en partijen vanaf 30 tot 130 personen • Diners op maat vanaf 30 personen • Buffetten ook vanaf 30 personen • Koffietafels tot 140 personen • Bruiloften geheel naar wens ingedeeld Bij u thuis: • Verhuur van tafels, stoelen, hangtafels en krukken • Tapinstallatie met alle soorten drank

Mariëlle Poelen

Cranenburgsestraat 41 Groesbeek

Tel: 06-41816240 Mail: mariellepoelen@gmail.com

INTERNETDIENSTEN & E-MARKETING

www.sienn.nl

In ons café: OUDERWETS GEZELLIG! Hoge Horst 56, 6562 LE GROESBEEK Tel: (024) 397 1766 www.cafehopmans.nl

SIENN-105X74.indd 1

07/03/2013 09:54


• Groesbeek Voetbaldorp

Topic N r . Foto: Verbeeten

Mark Bruijsten

Jakko Piepenbrock

Maikel de Jong

Niek Janssen

Maikel de Bruin

Mitch Derksen

Menno Sillessen

Charl Jacobs

Guido van Ditshuizen

Wilco Bons

Jeroen Hendriks

Pieter Spanjers

Jasper Nillessen

Luuk Rikken

Erik Poelen

Thijs van Bentem

Luc Bonnet Ward Janssen Tim Verstegen Bert Bruijsten Ton Coenen

Staf Ronald Verhoeven trainer Rudi Peters

keeperstrainer

Gerrie Wijers

leider

Mart Thijssen

leider

Thijs van Bentem

verzorger

Margreet v. Grinsven verzorgster Joop Berends

ass. Scheids.

DVSG Opgericht: 28 april 1948 Sportpark: Sportpark “De Horst” Hoge Horst 54, GROESBEEK Telefoon clubhuis: (024) 84 56 263 www.dvsg.nl Uitkomend in de 5e klasse

Een nieuwe start Vele zullen zeggen bij het lezen van deze openingszin daar heb je weer een trainer die denkt het beter te doen. Maar het maken van een nieuwe start is van toepassing bij DVSG. De laatste jaren is het bij DVSG niet gegaan zoals men had gehoopt.

naar mijn zin gehad bij deze club. Jammer dat ik het niet kon afsluiten zoals ik had gehoopt. DVSG zocht een trainer die weet wat er leeft in het Groesbeekse voetbal en ik denk wel dat ik dat weet, als actief voetballer en later als trainer, is DVSG mijn zesde club binnen Groesbeek.

Als je als tegenstander naar DVSG ging dacht je bij jezelf dat moet te doen zijn. Van dat imago willen we proberen af te komen. Daarom zijn er binnen DVSG een viertal mensen opgestaan met een roodzwart hart die dit niet langer konden aanzien. Zij hebben hun nek uitgestoken om van DVSG weer een club te maken die het altijd is geweest. Natuurlijk is dit geen garantie voor succes, maar er moest iets gebeuren. Hun 1e taak was een trainer vinden die bij DVSG zou passen, en die denken ze gevonden te hebben in mijn persoon. Voor mij is het mijn eerste club als hoofdtrainer, na 3 jaar bij de Groesbeekse Boys het 2e elftal te hebben getraind was ik eraan toe om aan de slag te gaan als trainer van een 1e elftal.

Na vele weken van voorbereiding denk ik dat we mogen stellen dat we een goede selectie op de been hebben gebracht. Met een combinatie van spelers van het afgelopen seizoen en een tiental nieuwe jongens staan we er goed op. Tijdens dit schrijven zijn we twee weken onderweg in de voorbereiding en bevestigd het dat we erop vooruit zijn gegaan. Met een mooi bekertoernooi in het vooruitzicht moet onze doelstelling zijn dat we met DVSG weer positief in het nieuws komen en dat de supporters weer graag naar een mooie wedstrijd op de Horst komen kijken.Belangrijk is dat we ons in de competitie laten zien, ik hoop dan ook dat we de supporters weer kunnen laten genieten.

Bij de Groesbeekse Boys heb ik 3 zeer leerzame en mooie jaren gehad en het prima

Ronald Verhoeven trainer DVSG.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Elftal

37


• Presentatie Binnenpret Malden groeit in recordtempo uit tot het succes onder de dag-attracties in de regio. Wat is het geheim?

“De leukste speeltuin van allemaal!” Een donderdagmiddag, de zon schijnt volop buiten. En toch is het gezellig druk bij Binnenpret in Malden. Kinderen buitelen door de gangen van het touwpaleis, racen van de grote glijbanen naar de beneden. Ze lachen dat het een lieve lust is, hun ouders kijken tevreden toe.

Gratis

Bij regen zit de nieuwe binnenspeeltuin van deze regio soms helemaal vol en moet er nee verkocht worden aan de deur. Eigenaar Erwin Hofmeyer: “Kijk voor je komt altijd even op onze website. Dan kom je nooit voor niets.” De binnenspeeltuin van 2200 vierkante meter is pas een half jaar open. Waar is dit succes aan te danken? Moeder Anouk uit Beuningen: “Mijn kinderen hebben het hier enorm naar hun zin. Tegelijk heb ik het gevoel dat er ook aandacht voor mij is. Het personeel is vriendelijk, ik heb internet op mijn laptop, de koffie is lekker. En de broodjes smaken goed.” Moeder Maud uit Molenhoek lacht: “En wij mogen gratis naar binnen.” Alleen voor kinderen wordt 7,50 euro entree betaald bij Binnenpret Malden.

Kinderfeestje

De nieuwe binnenspeeltuin bestaat uit een compleet speeleiland voor kleuters en peuters. Voor de oudere kinderen is er onder andere een snowglider van zestien meter, een twintig meter lange familieglijbaan, klimtorens, een buisglijbaan, vier meter hoge trampolines met speciale verlichting, ballenschieters, een voetbalveldje en een skelterbaan en nog veel meer. Erwin Hofmeyer: “Belangrijk ook vinden we de klimaatbeheersing. Bij ons vind je altijd een goede temperatuur. Dus ook als het buiten heel heet is.” Rosa (6) vanaf een skelter: “Dit is de leukste speeltuin van allemaal!” Binnenpret Malden is ook uitermate geschikt voor kinderfeestjes.

Meer info: www.binnenpretmalden.nl Bolder 18 - 6582 BZ Heumen T: (024) 760 1010


• Groesbeek, dorp vol muziek

Groesbeek

Theo en zijn bands Onder de naam De Pipo’s vormde Theo in de jaren 50 zijn eerste band. Hij trad enkele jaren als duo op samen met broer Toon en later met Theo janssen en Theo Kersten. Met dit Trio bracht hij in 1965 zijn eerste single Tango der Liebe uit. In 1969 werd Theo de leider van het beroepsorkest Theo en zijn Troubadours. De band bestond uit Theo Kersten, Frans Hermans en Hans Vrolijks. In 1970 kwam Joep Molenkamp de band versterken en verscheen tevens zijn eerste langspeelplaat. In totaal waren er toen al ruim 35 liedjes op plaat gezet, veelal op verzamel LP’s. Zij speelden niet alleen in Nederland, maar

ook in Duitsland en Belgiè. Ook waren zij op de Groesbeekse kermis niet weg te denken en speelden jaren in Zaal Wilhelmina en zaal De Amstelbron.

Landelijke bekendheid Na zijn periode met de Troubadours begon Theo een solo carriere. In 1972 vormde hij samen met Marjan Kampen het duo Theo en Marjan. In dat zelfde jaar behaalden zij hun eerste hit met He schat weet je dat. In 1978 gebeurde er iets wat Theo als solo artiest in een klap landelijke bekendheid opleverde. Hij schreef geïnspireerd door zijn familie die in Amerika en Canada woonde het liedje Oh’ Darling i’ll kiss you te pletter. Hij ging ermee naar Joost De Draayer. Het liedje werd opgenomen bij Ad Kraamer en verscheen in no-time in de hitlijsten en bleef tien weken in de Top 40 staan.Hij kreeg daar door veel aandacht van radio en televisie, bekende tijdschriften en kranten. Er kwamen vele optredens uit voortn, zelfs naar Canada waar hij met een groot orkest optrad voor honderden Nederlandse immigranten.

Liedjesschrijver Theo heeft in zijn muzikale loopbaan meer dan 300 liedjes geschreven. Niet alleen voor zich zelf maar ook voor andere artiesten zoals o.a. voor Koos Albers, maar ook voor The Sunstreams en andere Groesbeekse bands. Enkele bekende liedjes van Theo waren, Jou herken ik met gesloten ogen, Arme zigeuner, Dans met mij de laatste tango, Ik heb geluk in de liefde en Als een lading dynamiet. Ook presenteren was voor Theo weggelegd. Hij presenteerde geregeld voor Johnny Hoes De Lach en een traan show .Ook had hij zijn ei-

gen muziekprogramma de “Liedjes die je niet vergeet show”.

Herinneringen aan de 2e Wereldoorlog Theo maakte de 2e Wereldoorlog als kind mee en dat zou nog een grote rol in zijn verdere leven gaan spelen. Na de oorlog kreeg hij door zijn optredens contacten met oud strijders en bleef daar goede banden mee houden. Hij schreef voor The Sunstreams het lied Duizenden Para’s, dat ging over de landing van de geallieerden in september 1944. Eind jaren negentig bracht Theo de CD Homage to all Veterans uit, een album met allemaal Engelstalige liedjes uit die tijd. Tot voor 4 jaar terug trad Theo nog regelmatig op voor oud strijders, vooral in het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum. “Good Old “ Theo woont nu met zijn Toos in een prachtig appartement aan de Maas in Grave, waar hij nog elke dag op zijn geliefd instrument, de accordeon speelt. www.groesbeekdorpvolmuziek.nl

3 • JAARGANG 3 • 2014

Theo Diepenbrock zag op 22 december 1932 het levenslicht op de Biesselt. Hij kwam uit een gezin van 18 kinderen. Hij leerde al vrij jong accordeon spelen. Zijn eerste optreden vond plaats in café Kouws aan het Herwendaal, hij was toen 14 jaar. In dat jaar ging Theo werken in Groesbeekse fabrieken als de Henka schoenfabriek en de Meubelfabriek aan de Nieuweweg Theo trouwde in 1956 met Toos en zij gingen wonen in St. Agatha, waar Toos vandaan kwam. Later verhuisden zij naar Oeffelt. Uit het gezin kwamen 4 kinderen: 3 jongens en 1 meisje. Twee daarvan traden in de voetsporen van hun vader. Zoon Theo werd muziek docent en dochter Irma trad enige jaren samen op met vader Theo als het duo Theo en Irma.

Topic N r .

Theo Diepenbrock

39


Het eerste ‘Anseltaler Bierfeest’ Auf geht’s! Het eerste Anseltaler Bierfeest Groesbeek omgedoopt worden tot Bayeriin Groesbeek staat voor de deur. In het 3e

sche arena! In een grote tent zal hier dan

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

weekend van oktober, om precies te zijn op voor de eerste keer het Anseltaler Bierfeest

40

zondag 19 oktober, zal het marktterrein in worden georganiseerd. den weer eens op te snorren en samen herinneringen op te halen van toen. Meer info: www.bcblauwewalm

Muziekexpress presenteert i.s.m. Café ut Huus-ke

[ Anseltaler \ Met optredens van Die Anseltaler, Ohne gewähr DJ Gerald & Henk Muziekexpress

N

SE

19 O LTA L

ER

OH

BC d’n Blauwe Walm Op zaterdag 18 oktober zal de feesttent door de leden van BC d’n Blauwe walm worden omgetoverd tot bromfietsparadijs. Het oude roest wordt uit de schuren gehaald en is die middag vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur te bekijken. Zaterdagavond is er vanaf 20.00 uur een grootse Reünie met muziek uit de jaren 70. De Groesbeekse

band ‘Back to Life’ staat garant voor stemming. Waan je weer in de jaren 70. Een mooie gelegenheid om je vergeten vrien-

A

De organisatie van dit feest is in handen van de Muziek Express en Café ’t Huus-ke. Samen met nog een handvol vrijwilligers zorgen zij voor een ongekend gezellig feest. “Wij zijn al jaren lang groot liefhebber van Tiroler muziek en met name de muziek van ‘de Anseltaler’ spreekt ons erg aan. Zij zijn dan ook de hoofd act van deze gezellige zondagmiddag” aldus Gerald van de Muziek Express. We denken dat we een uniek programma hebben. De start is om 11.00 uur bij cafe t Huus-Ke in een heuse bierwagen, welke we begeleiden in een bonte stoet van Joeks kapel en carnavalsprinsen, naar het marktterrein. Daar aangekomen zal burgemeester Keereweer het eerste vat bier aanslaan en zal het feest losbarsten. Redelijk uniek te noemen zijn de optredens. Naast de verschillende optredens van o.a. ‘Ohne Gewähr en Dweilorkest ‘Drek pak ow’ zullen verschillende Groesbeekse carnavalsverenigingen zich van hun best kant laten horen. Niet met hun nieuwste schlager, nee met echte bierliedjes en meezingers. We zijn benieuwd hoe ze het ervan afbrengen,” vervolgt Henk Rutten. Good old ‘Jan Boezeroen’ zal als jurylid optreden en zelf ook nog een aantalnummers zingen. “De Anseltaler” zullen het grootste gedeelte van de dag zorgen voor de gezellige Tiroler muziek. De middag zal ongeveer tot 19.30 uur duren. Kaarten zijn voor € 6,- in de voorverkoop te koop bij www.muziekexpress.com, www.anseltaler.nl, Café t Huus-ke, Café Bar de Comm en Tankstation Argos aan de Pannenstraat.

N

E

4 1 0 KTOBER 2

KAARTVERKOOP € 6 PER STUK www.muziekexpress.com www.anseltaler.nl Café ut Huus-ke Café Bar de Comm Tankstation Argos Pannenstraat

GE

WÄHR

ur u 0 k 9.0 van 11.00 - 1 roesbee G Marktterrein


• Topic Column

Prijswinnaars

Beer

In de vorige edities hebben diverse prijsvragen gestaan.

Aiii, met een hand voor mijn mond stond ik geschrokken in de kamer.. Daar lag ‘Beer’. De knuffel van de 14 maanden oude Timor. Ik had gezellig opgepast en had ze een uur geleden vrolijk uitgezwaaid.

Wie komt er in aanmerking voor een reis naar Windau Lodge, bekend van de verhalenreeks in Topic Grus Gott. Dat zijn geworden:

Astrid Franssen en Robert Rutten uit Bergen

Dit maakte mij nieuwsgierig naar het psychologische aspect van ‘Beer’. Ik kwam erachter dat kinderen al rond zeven maanden een speciale band opbouwen met een voorwerp dat hen troost biedt en op hen op hun gemak stelt. Ze krijgen op deze leeftijd ook door dat ze iemand anders zijn dan hun moeder. Dit gevoel compenseren ze vaak met een object dat ze zelf uitzoeken. Met het zachte, pluche uiterlijk, wordt dit meestal de knuffel. Zo volgen er in het kinderleven nog veel momenten waarin papa en mama er niet altijd kunnen zijn, waardoor de knuffel een ideaal object is dat veiligheid biedt op spannende en mooie momenten.

Wil en Mieke Janssen uit Groesbeek die hun reis schonken aan hun pleegkind. In de zomereditie van Topic magazine de ‘Jasper Cillessen’ prijsvraag. ‘Hoe lang heb ik bij de Treffers gevoetbald’ was de vraag van Jasper. Het goede antwoord was 7 jaar en 6 seizoenen, beide antwoorden werden goed gerekend. Maar liefst 497 reacties kwamen er binnen op deze vraag. De uiteindelijke winnaars waren:

Janysso Letemahulu uit Cuijk

Eef Ankersmit uit Well

Op dinsdag 26 september ontvingen zij uit handen van Jasper Cillessen himself de gesigneerde handschoenen.

Het doet mij denken aan mijn eigen aapje vroeger ‘ Monkey’. M’ n grootste vriend in voor- en tegenspoed, was ‘Monkey’ kwijt dan was het huis te klein. Een enorme spanningsboog en de vaak urenlange stressvolle zoektocht door mijn ouders die er op volgde. Gelukkig is er tegenwoordig Facebook en zijn er allerlei sites speciaal ontwikkeld om gevonden en verloren knuffels te plaatsen. De stressvolle zoektochten worden hierdoor steeds meer verleden tijd. Hierbij ode aan deze websites, die vast al heel wat intens verdrietige kindersnoetjes weer ‘bere’gelukkig hebben gemaakt.

Sanne en Thijs Schoofs uit Groesbeek.

Marloes Jonge Poerink

3 • JAARGANG 3 • 2014

Topic N r .

‘Geeft niet, stuur maar met de post, Timor is gelukkig nog niet afhankelijk van zijn knuffel’ stuurde zijn moeder. Dus daar ging ‘Beer’, in een doosje, alleen op zijn grote reis naar het hoge noorden. Een paar weken later sprak ik zijn moeder weer en zij vertelde mij dat het toch indruk op Timor had achtergelaten. Hij wilde sindsdien zijn knuffel niet meer loslaten als hij op bezoek was.

41


Detaan Pla 51 VRIJE SECTOR HUUR

APPARTEMENTEN VOOR MENSEN MET EEN HULPVRAAG Wonen in De Plataan op Park Dekkerswald betekent wonen op een unieke plek in Nederland. In een schitterende, bosrijke omgeving tussen Nijmegen en Groesbeek. Dé plek om te wonen als u lichte of zwaardere ondersteuning nodig hebt. Ook als dat onverwacht nodig is. De Plataan ligt rondom een gezellige binnentuin. De duurzame appartementen kunt u helemaal naar uw smaak inrichten. U voelt zich er direct thuis.

 Luxe 3-kamer appartementen ± 85 m2 met balkon  Woon- en zorgarrangement op maat door ZZG zorggroep  Een veilige en comfortabele omgeving  Parkeerplaats en eigen berging op de begane grond  Veel mogelijkheden voor ontspanning en sociale activiteiten

Wilt u meer informatie over wonen in de Plataan? Neem contact op met Vestia via telefoonnummer 088 - 124 24 24 of kijk op www.vestia.nl/deplataan


• Topic Natuur

Herfstverschijnselen

Na twee weken komen de eitjes uit en de jonge slakjes gaan vervolgens ook in winterrust, om volgend jaar weer massaal te voorschijn te komen om zich te goed te doen aan onze tuinplanten. Tuinbezitters zijn hier niet zo blij mee, maar egels, kikkers, padden, merels en lijsters vinden dat juist weer prachtig. Voor hen is het weer

een lekkere maaltijd. Nog zo’n beestje wat rond deze tijd veel te zien is: de Hooiwagen, lijkt veel op een spin , maar is het niet. Ze hebben net als spinnen acht poten, maar ze hebben geen taille. Ze maken ook geen web, ze hebben kleverige haren rond de hun bek, waarmee ze hun prooi in bedwang houden. Ze vreten insecten, rottend plantmateriaal en ze ruimen zelfs vogelpoep op. Ze zijn hoofdzakelijk ’s nachts actief, maar willen rond deze tijd binnenshuis voorkomen. Als je ze dan oppakt om ze buiten neer te zetten moet je even goed kijken en ruiken! Als verdediging tegen aanvallers kunnen ze hun poten af werpen en zo vervolgens ontsnappen. Zo’n afgeworpen poot blijft heel erg trillen waardoor de aanvaller in verwarring komt en vervolgens kan de hooiwagen ontsnappen. Er zijn maar weinig hooiwagens die nog acht poten hebben, ze kunnen zelfs nog lopen op drie poten. Ook scheiden ze als ze aangevallen worden een vies stinkend stofje af, waardoor de eetlust van de aanvaller gelijk verdwenen is. Dus heb je een hooiwagen in huis dan is het de moeite waard om even te kijken naar het aantal poten. Blijf vooral goed kijken in de natuur en laat je steeds weer opnieuw verrassen.

Met natuurlijke groet, Henk Eikholt.

Meer natuur, luister dan ’s zaterdags van 9 tot 10 uur naar Kiekdor bij Omroep Groesbeek.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Ze krijgen bv. geen wintervacht zoals zoogdieren of gaan op trek net als vele van onze vogels. Dit gaat in ieder geval niet lukken, omdat ze daar gewoon veel te traag voor zijn. Slakken gaan in winterrust: huisjesslakken trekken zich terug in hun huisjes en sluiten de opening met kalk hermetisch af, naaktslakken gaan op zoek naar een beschut plekje onder bladeren, stenen of houtstapels. Ze maken een stofje aan, een soort antivries, dat er voor zorgt dat ze minder snel bevriezen. Ondanks dat zullen er velen de winter niet overleven en daarom gaan ze rond deze tijd zorgen voor hun nageslacht. Ze gaan nu dus paren en omdat ze zich op een slakkengangetje voort bewegen is de kans dat je na een hele dag op te versiertoer bent geweest een partner van het andere geslacht treft heel klein. De natuur is echter slim en slakken zijn dus tweeslachtig. Ze vinden elkaar door het volgen van een slijmspoor en dan begint het feest. Als je de kans krijgt om dit eens te bekijken dan moet je dat zeker doen. Slakken doen alles heel langzaam, zo ook de daad. Je moet er dus echt voor gaan zitten. Maar dan zie je ook wat. Ze hebben een geweldig voorspel, ze kruipen

omhoog tegen een boom of muur, kronkelen om elkaar heen, belikken elkaar, scheiden ontzetten veel slijm af, wat ze zelfs van elkaar opeten. Als ze dan in een kleverige omstrengeling zitten, kop aan kop, gaan ze elkaar beschieten met kalkpijltjes. Dit bevordert de zaadlozing. Je kunt dit zelf met het blote oog allemaal waarnemen, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Je ziet dat ze beiden hun mannelijk lid, die wel 3 cm lang is uitrollen en er wordt door beiden zaad uitgewisseld. De paring kan uren duren, maar je hebt dan wel iets moois gezien. Vervolgens gaan ze uit elkaar en omdat ze alle twee bevrucht zijn gaan ze ook alle twee eitjes afzetten. Ze maken op een vochtige plek een kuiltje, leggen daar 30 eitjes in, die er uit zien als witte kralen.

Topic N r .

Het is begin oktober en we kunnen weer gaan genieten van allerlei herfstverschijnselen. Bladverkleuring, paddenstoelen, vogeltrek, spinnen, wintervlinders en parende slakken. Slakken bestaan voor tachtig procent uit water en moeten dus iets verzinnen om de winter (bevriezing) te kunnen doorstaan.

43


• Thuiszorg

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

“We houden elkaar in balans”

44

Leny (83) en Gotthard (88) Zwitserloot zijn echte levensgenieters, ondanks de gezondheidsbeperkingen die ze allebei hebben. Al ruim zestig jaar zijn ze samen, door dik en dun. Dankzij de hulp van hun kinderen, de zorg van het thuiszorgteam Groesbeek, de huisarts én de ondersteuning van hun zorgtrajectbegeleider, Marlies van de Laar, wonen zij nog zelfstandig in hartje dorp. Het echtpaar woont pas sinds vijf jaar aan de Stationsweg in Groesbeek. Leny. “We hebben hiervoor vijfenveertig jaar in de Heilig Landstichting gewoond. Omdat ik COPD* heb en na een gebroken heup steeds slechter kon lopen, zijn we naar dit appartement verhuisd. Hier kunnen we zelfstandig wonen met alle benodigde zorg binnen handbereik. Toen Gotthard een beroerte kreeg, traden er bij hem steeds meer geheugenproblemen op. In het ziekenhuis werd de diagnose Alzheimer gesteld en geadviseerd een zorgtrajectbegeleider in te schakelen. Dat is een vaste contactpersoon, deskundig op het gebied van dementie, werkzaam vanuit ‘100 uw welzijns- en zorgnetwerk’. De zorgtrajectbegeider ondersteunt je met raad en daad en coördineert de zorg rondom het ziekteproces met alle betrokken partijen. Daar hebben we geen spijt van gekregen.” “Inderdaad, onze zorgtrajectbegeleider Marlies doet enorm veel voor ons,” beaamt Gotthard, “daar zijn we heel dankbaar voor!”

Doorzettingsvermogen Marlies: “Als zorgtrajectbegeleider kijk ik

niet alleen naar welke zorg er nu en op de korte termijn nodig is, maar ook wat er in de toekomst eventueel vereist is, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, dagbesteding en medische zorg.

Door ons tempo aan te passen en ons leven in te richten naar de

Gratis huisbezoek Heeft u vragen over bijvoorbeeld medicatiegebruik, hulpmiddelen, thuiszorg, vergoedingen of indicaties? U kunt de Zorgcentrale bellen, om een gratis huisbezoek van één van de wijkverpleegkundigen van Thuiszorg Groesbeek aan te vragen: 024 - 366 57 77. Voor informatie over de ondersteuning van een zorgtrajectbegeleider dementie, kijk op www.netwerk100.nl

mogelijkheden, valt er nog veel te genieten! Door mijn cliënten goed te informeren en te adviseren, blijven ze actief betrokken bij de invulling van hun eigen leven. Ik ben onder de indruk van het doorzettingsvermogen en de positieve instelling van het echtpaar. In overleg met hen, hun kinderen, de medewerkers van het thuiszorgteam en SWG (Stichting Welzijn Groesbeek) kijken we wat er allemaal nog mogelijk is. Sleutelwoord is ‘in beweging blijven’. Door elke dag samen een wande-

lingetje te maken bijvoorbeeld, maar ook door in contact te blijven met anderen.”

Genieten Aan contacten hebben Leny en Gotthard geen gebrek. Wekelijks zijn ze te vinden in de ontmoetingsruimte van klooster Mariëndaal, waar gezellige activiteiten plaatsvinden. En Gotthard gaat twee keer per week naar de dagbesteding, waar hij vooral graag tijd besteedt aan zijn hobby’s knutselen en schilderen. “Dat is in mijn leven altijd belangrijk voor me geweest: reizen, ontmoeten en bezig zijn. Maar het liefst ben ik gewoon bij Leny,” lacht hij, en pakt de hand van zijn vrouw. “Ja”, zegt zij: ”wij hebben altijd alles samen gedaan; we houden elkaar in balans. Door ons tempo aan te passen en ons leven in te richten naar de mogelijkheden, valt er nog veel te genieten! Met hulp van onze kinderen, de thuiszorg, de huisarts, hulpmiddelen én Marlies, natuurlijk!” *COPD = verzamelnaam voor: chronische longziekten

Thuiszorg Groesbeek 024 - 366 57 77 www.zzgzorggroep.nl


• Topic Column

Onnodige bescheidenheid

“Een huis om op een waardige en eigen manier afscheid te nemen.” Zeer fraai gelegen in het groen tegen een heuvel in Groesbeek-Noord ligt Uitvaarvaartcentrum Sion. Een uitvaartcentrum dat u tal van mogelijkheden biedt op een eigen en stijlvolle wijze afscheid te nemen van uw dierbare overledene:

Ons credo: Laat je werk voor je spreken! Breng dit zo duidelijk en zo mooi mogelijk in beeld en je hoeft niet meer te roepen dat je de beste bent. Dat ziet de bezoeker zelf wel bij een eerste aanblik. Bescheidenheid is goed. Het siert je. Wij helpen alleen graag een handje om te zorgen dat die bescheidenheid niet omslaat in verlegenheid. Want goed werk mag, nee, MOET zelfs gezien worden.

- het verzorgen van uw dierbare overledene, - verschillende opbaarmogelijkheden, - afscheidsbijeenkomsten of -plechtigheden, - koffiecondoleances in vele variaties. Dit alles geheel ingevuld naar uw wensen. Uitvaartcentrum Sion is gevestigd aan de Mozartstraat 41 te Groesbeek. telefoon 024-3976700. Website: www.uitvaartcentrumsion.nl

Met bescheiden groet,

Gerard Hubbers CEO Sienn

3 • JAARGANG 3 • 2014

Wij beginnen meestal met een grondige analyse van een bedrijf en vervolgens hebben we een waslijst unique selling points paraat. Oftewel: wat zijn de unieke verkoopargumenten van dit bedrijf? Waarmee onderscheidt de ondernemer zich? Meestal zijn deze ondernemers toonaangevend in hun branche. Dáár kunnen we wat mee! Maar vaak is de reactie erg voorzichtig. “Ja, we weten dat we goed zijn. Misschien zijn we zelfs wel de allerbeste, maar dat mag je niet online roepen, hoor! Dat vinden we schreeuwerig en dat past niet bij ons.” Ik begrijp het helemaal. Hard roepen en jezelf als een gorilla op de borst kloppen, roept af en toe ook negatieve reacties op bij het publiek. Gelukkig beheersen wij de kunst van het pronken zonder op te scheppen. Door een totale make-over van een website, door opnieuw te stroomlijnen. Door functionaliteiten toe te voegen die een ultieme gebruikerservaring opleveren. Gecombineerd met gebalanceerd woordgebruik, zodat we de aanwezige expertise op een presenteerblaadje aanreiken aan de bezoekers van uw online aanwezigheid.

Topic N r .

Vanwege mijn werk spreek ik regelmatig ondernemers die uitblinken in een specialisme. Meestal zijn dat mensen met passie. Vakmensen die houden van hun werk. En daar hebben we een extra klik mee. Eén ding hebben deze ondernemers gemeen: hoe goed ze ook zijn, ze zijn ook bescheiden. Inderdaad: bescheidenheid siert de mens, maar als je gezien wilt worden, mag je best van de daken schreeuwen hoe goed je bent.

45


Spiegel & Glasatelier

voor een uniek geschenk

15

jaar

DECORAMA

14

9-20

199

Ons nieuwe adres is Rijksweg 14-A in Molenhoek Tegen inlevering van deze bon Krijgt u 15% korting op onze producten en 10% korting op onze workshops Rijksweg 14-A 6584 AB Molenhoek

Tel: 06-13537777 E-mail: info@decorama.nl

www.decorama.nl

Openingstijden: Dinsdag: 10:00 tot 18:00 uur Zaterdag: 10:00 tot 17:00 uur

• Specialist in het vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses • Reparatie van gebitsprotheses

Steendalerstraat 67 6591 EC Gennep

• Nieuwe gebitsprotheses

Tel/Fax: (0485) 383852 / 330839 Mobiel 06-48576493 E-mail info@jdriessen-tandtechniek.nl

• Advies • Bemiddeling vergoeding zorgverzekering • Klikgebit

Bloemenworkshop

Schijf je in voor een leuke maar vooral gezellige workshop. Hier kunt u uw eigen gedachte en inspiratie laten gaan en zo uw eigen bloemstuk creëren. Tijdens deze workshops zal er voldoende begeleiding zijn om u te helpen en wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje. Heeft u iets te vieren, een kroonverjaardag, kinderfeestje, bruiloft of een andere gelegenheid? Wij maken voor u een workshop en/of high-tea op maat! Vraag ons naar de mogelijkheden.

Workshop-kalender

laatste kwartaal 2014

Donderdag 09-10, Tapas & bloemschikken Tapas 18.30 – 19.30 € 17,50 p.p. Bloemschikken 19.45 - 21.45 € 27,50 p.p. Compleet arrangement € 35,00 p.p. Donderdag 13-11, Herfststuk 19.30 – 21.30 € 27,50 p.p. Woensdag 10-12, Deur/tafel-krans 19,30 – 21.30 € 27,50 p.p. Donderdag 11-12, Kerst-arrangement 19,30 – 21.30 € 35,00 p.p. Dinsdag 16-12, Kerst-arrangement 19.30 - 21.30 € 17,50

Uw Tuin!

Een tuin is een plek dat meer is dan alleen een containerplaats, bestrating of eindeloos onderhoud. Het is de plek waar je van zou moeten genieten, tot rust komen of juist de plek is voor inspanning en creativiteit. Kortom een tuin is meer dan een buitenplaats aan je huis geplakt! Een mooie tuin hoeft niet arbeidsintensief te zijn! Een tuin is eindeloos als het gaat om creativiteit en met de juiste keuzes kan het helemaal naar je hand gezet worden. Bij ons kunt u terecht voor al uw vragen over uw tuin. Wij kunnen u helpen met het vinden van passende beplanting, onderhoud en technische aanpak.

Wij nemen u graag het werk uit handen door het creëren van een passend ontwerp, beplantingsplan, onderhoudsplan en/ of technische uitwerking. Wij verzorgen ook de complete aanleg, renovatie en onderhoud van uw tuin!

Kerstfair

De mooiste kerstbomen vindt u bij onze kerstfair die vanaf 1 november wordt geopend.

Bloemenstraat 6 6596 DT Milsbeek Tel: 0485-540532


• Waco Glider

Replica landt per ongeluk op Klein Amerika

Anno 2014 beklim ik de afgedekte vuilnisbelt naast natuurreservaat De Bruuk in Groesbeek. Ik ga op een bankje zittenen kijk uit over de prachtige omgeving van Groesbeek. Plotseling realiseer ik mij dat ik uitkijk over bijna alle gebieden die tijdens de luchtlandingen rondom Groesbeek een voorname rol speelden. Ik zie Klein Amerika en het gebied rondom de Wylerbaan waar op 17 september 1944 een paar duizend Amerikaanse parachutisten en een vijftigtal zweefvliegtuigen landden met artillerie, spullen voor de genie, tot aan het hoofdkwartier van Generaal James Gavin van de 82e Amerikaanse Airborne divisie. Gavin sloeg zijn tenten op in de omgeving van De Wolfsberg. Allemaal bedoelt om de heuvels rondom Groesbeek, Mook en Beek in het bezit van de geallieerden te brengen. De geallieerden wilden voorkomen dat de corridor van Brabant naar Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden, kwetsbaar werd voor Duitse tegenaanvallen. Ik zie de honderden gliders overvliegen, die op 18 september volgden, vol met manschappen en materieel. Wat is dat nou, waarom landen bijna alle gliders op Klein Amerika?! Dat was helemaal

niet de bedoeling! De zweefvliegtuigen werden anderhalve kilometer te vroeg losgekoppeld van de C-47’s waar aan ze vastzaten. En dus landden ze op een gebied die alleen bedoeld was voor de paratroepen. En dat was maar goed ook! Ik zie het Reichswald waar de Duitse legereenheden zich hadden verzameld om een tegenaanval in te zetten. Door de ontkoppelingsfout draaiden de gliders niet boven Duits grondgebied en vielen daardoor niet ten prooi aan de vijand. De luchtlanding had op een fiasco uit kunnen lopen. Op mijn bankje realiseer ik mij dat het een haar had gescheeld of de replica had niet op Klein Amerika gestaan. Met dank aan een te vroege ontkoppeling. Het bleef lang spoken rondom Groesbeek en Klein Amerika. Op 18, 19 en 26 september en in de nacht van 1 op 2 oktober voerden de Duitsers hevige tegenaanvallen uit. De Duitsers rukten soms op tot aan de rand van de landingsgebieden, maar werden met behulp van Amerikaanse eenheden uit Nijmegen en Mook teruggeslagen. De troepen op Klein Amerika en in en rondom Groesbeek werden bestookt door artillerie en de gevreesde Messerschmitt 262, de eerste straaljager ter wereld. Nee, he, dat gaat fout en goed ook!

Vanaf de vuilnisbelt zie ik een tiental gliders landen bij Zyfflich, in vijandelijk gebied. Ze dreven af van de juiste bestemming. Niemand heeft ooit meer iets vernomen van de mannen. Op mijn bankje bij de Bruuk zie ik dat Groesbeek en omgeving tot aan februari 1945, als de operatie Veritable de geallieerden Duitsland in brengt, een soort niemands-

3 • JAARGANG 3 • 2014

Op 17 september is er op Klein Amerika in Groesbeek een replica onthuld van een Waco CG-4A glider, een zweefvliegtuig dat de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog gebruikten bij de luchtlandingen op Klein Amerika en andere plekken rondom Groesbeek. Waar herinnert de replica aan? Wat gebeurde er in 1944 in en rond Groesbeek?! Topic neemt een duik in een belangrijk onderdeel van de Groesbeekse geschiedenis. En ontdekte dat de replica niet op Klein Amerika had moeten staan.

Topic N r .

Thuiszorg Groesbeek 024 - 366 57 77 www.zzgzorggroep.nl

47

land was, met veel patrouilles die elkaar bestreden. Misschien wel op de plek waar ik nu zit. Groesbeek en omgeving lagen lang in de vuurlinie. Op het bankje heb ik mededogen met het lot van de Groesbeekse bevolking. Op 17 september dachten de Groesbekers dat de bevrijding nabij was. Het liep anders. Na de gevechten van oktober besloten de autoriteiten dat het te onveilig was geworden. Groesbeek lag al voor een deel in puin. Er waren slachtoffers gevallen onder de burgerbevolking. De mensen werden geëvacueerd. En kwamen pas terug in maart/april 1945. In een verwoest dorp. Jan de Valk


De vakmannen van

Een bruin café waar bijzonder, gezellig en anders is! Heerlijke plek om te genieten van de heerlijk kleine kaart met o.a. soep, belegde broodjes, tosti’s en onze specialiteit de Hamburger XXL. s ’avonds barst het feest los en kunt u helemaal uit je dak gaan tot sluitingstijd. Het adres voor feesten en partijen, informeer naar de mogelijkheden.

J&B Groenprojecten

Dorpsstraat 4 6562 AB Groesbeek Tel: (024) 750 4754

staan graag voor u klaar!

cafe-deontmoeting.nl

Financieel Advieskantoor Karin Derks-van Bentem

Deskundig en Betrouwbaar • • • • • • •

Schade- en levensverzekeringen specialisme agrarische verzekeringen Hypotheken Financiële planning Belastingaangiftes (alleen particulier) Kleine administraties Hulp bij aanvragen en muteren van toeslagen Claimexpert bij claimexperts (woekerpolis-claims)

De Haarhamer 11 6562 PS financielediensten@kbvd.nl

Groesbeek Tel. 06-12207185 www.financieledienstenbvd.nl

dikkemik mooksestraat 24 024 397 7070 6562 zv groesbeek www.dikkemik.net

Langstraat 5 Milsbeek T 0485 – 541979 www.jbgroenprojecten.nl voor koffie, thee, lunch en diner

wisselend 3-gangen weekmenu

sfeervol tuinterras

ook bereikbaar via dorpsplein

alle dagen open, behalve op woensdag

info - openingstijden www.dikkemik.net

vanaf oktober weer onbeperkt tapas eten voor 25,00 op donderdag reserveren gewenst!

Voor aanleg en onderhoud van uw tuin Maak tijdig een afspraak voor de najaarsbeurt van uw tuin. tot 13.00 uur. Verkoop tuinplanten zaterdags van 9.00 Kwekerijadres: Potkuilen - Milsbeek


• Buitenleven

Bart’s tuinkalender Oktober

• Stamrozen met een zware kroon kunnen tot de helft worden ingekort. Dit voorkomt het breken van de takken tijdens storm of sneeuw • Dek vaste planten af met bladeren of compost. Dit beschermt tegen bevriezing en bevordert de groei. • Wordt er vorst voorspelt, sluit dan tijdig de buitenkraan af om bevriezing van de leiding te voorkomen •Heesters en bomen kunt u, zolang het niet vriest, blijven snoeien. • Spit kleigrond in het late najaar. De zware kluiten klei kunnen in de winter goed stuk vriezen, waardoor de bodem in het voorjaar makkelijk te bewerken is.

Nandina Domestica (Hemelse bamboe) De groenblijvende heester is eigenlijk het hele jaar mooi. Maar in het najaar wanneer het kouder wordt en het groene blad naar purper verkleurt en de bessen helder rood verkleuren is deze op zijn allermooist. Deze plant bloeit van juli tot september met mooie witte bloemen die in pluimen staan. De Nandina wordt 150-200 cm. hoog en kan ook als kuipplant worden gehouden. Hij zal dan ook niet hoger worden dan 100 cm. De plant is matig winterhard, dus plant deze op een beschutte plek in de tuin. (goed water doorlatende tuingrond) Hoewel deze plant de Nederlandse naam Hemelse Bamboe draagt, is het geen familie van de bamboe. De Nandina Domestica is een echte aanwinst voor uw tuin en wordt het mooist als deze als solitairplant wordt toegepast

Bart’s tuintip: Oktober is de maand van de bloembollen. Er is buiten dus genoeg te doen met het planten van de bollen. Maar niet alleen in de tuin kunt u met de bollen aan de slag. Ook is het leuk om vroegtijdig de bloei in huis te halen

December • Buxus is potten kunnen gerust buiten overwinteren. Vergeet ze niet af en toe water te geven. Groen blijvende planten blijven immers toch verdampen. • De wintermaanden zijn geschikt om na te denken over de tuinopzet van het komende jaar. U kunt rustig nadenken en eventueel een schets maken voor de renovatie van de borders of tuin. • Met pindaslingers, vetbollen en appels helpt u de vogels de winter door. • Voor fruitbomen (behalve de kersenboom), is het nu de tijd om te snoeien. (maar niet als het vriest) • Laat uw vijver niet dicht vriezen, anders krijgen de vijverdieren te weinig zuurstof. Laat daarom afgestorven rietstengels of biezen in de winter gewoon in uw vijver staan. De holle stengels fungeren als rietjes en zorgen ervoor dat er toch zuurstof in de vijver komt als deze dicht gevroren is.

Bart Voss

Hovenier J&B Groenprojecten

3 • JAARGANG 3 • 2014

November

“Herfstpracht” Topic N r .

• Omdat de bodemtempratuur nu nog een stuk hoger is dan in het voorjaar, kunt u nu nog prima gazon zaaien. Binnen enkele weken heeft u een mooie groene grasmat • Grasmaaisel kunt u het beste tijdens de laatste keer maaien gelijk afvoeren. In het najaar breekt het gras namelijk niet goed af. Het gevolg is dat het maaisel een vrijwel ondoordringbare laag vormt voor lucht en water, waardoor het gras een viltachtige laag krijgt. • Verwen uw hagen na de laatste snoeibeurt met gedroogde koemest, oude stalmest of compost. Zo kunnen ze aansterken voor de groeispurt in het voorjaar. • Maak uw gazonmaaier na de laatste maaibeurt goed schoon en laat uw tuinmachine alvast nakijken, slijpen en onderhouden. Zo is hij startklaar voor het nieuwe tuinseizoen begint. • Oktober is de plantmaand van de vroegbloeiende bloembollen. Deze kunt u nu volop planten.

49


• Wonen in Groesbeek

Wonen in Groesbeek, keuze genoeg

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Als u door het centrum van Groesbeek rijdt, ziet het er steeds weer anders uit. Er wordt immers druk gebouwd. De gemeente wil wonen, ontmoeten, recreëren en welzijn in het centrum stimuleren. Daarom is de gemeente al vanaf 2001 bezig om het centrum en het gebied er omheen een enorme metamorfose te geven. Een van de deelplannen binnen de centrumvernieuwing is Park Mariëndaal. Dit deel krijgt steeds meer gezicht. Vorig jaar werd het gebouw Kloostertuin opgeleverd. Onlangs zijn de appartementen in het naast gelegen Heuvelrijk en Rozenboog opgeleverd. In de toekomst worden ook het in het park gevestigde Kapelgebouw en Klooster gerenoveerd. Daarin zijn o.a. woningen, een restaurant en multifunctionele ruimte voor sociale- en culturele activiteiten, fysiotherapeut, diëtiste, kapper, pedicure en het kantoor van de thuiszorg gepland.

50

Park Mariëndaal, alles bij de hand Tussen de Hoflaan en de Spoorlaan heeft het voormalig woonzorgcomplex Mariëndaal plaats gemaakt voor schitterende nieuwbouw. De appartementencomplexen liggen midden in het centrum van Groesbeek. Winkels, restaurants en andere voorzieningen bevinden zich om de hoek, op loopafstand. Op de begane grond van het naast Heuvelrijk gelegen nieuwbouwproject Bellevue komen verschillende winkels en ruimtes voor andere commerciële activiteiten. Bezoekers kunnen hun auto onder

de winkels parkeren. Winkelen in Groesbeek wordt zo nog completer. Ook het groen in Park Mariëndaal krijgt een flinke impuls. Het park wordt opgefrist, de oorspronkelijke beken de Groesbeek en de Spoorbeek worden opnieuw bovengronds gebracht en slingeren binnenkort weer tussen de gebouwen door. Verschillende appartementen De eerste bewoners zijn al ingetrokken in Rozenboog en Heuvelrijk. Het kleinschalige Rozenboog bestaat uit 13 luxe 3-kamer huurappartementen. Heuvelrijk bestaat uit 49 3-kamer appartementen, waarvan 18 sociale huur en 31 vrije sector huur. De woningen variëren in oppervlakte van circa 77m² tot 108m². Bewoners van Heuvelrijk kunnen hun auto onder het gebouw parkeren. Daar heeft iedereen ook een eigen berging en is de gemeenschappelijke fietsenberging. Op de garage van het V-vormige gebouw is een mooie binnentuin aangelegd. In Rozenboog hebben bewoners elk een eigen, afsluitbare garagebox.

Hulp nodig? Buren genoeg in Heuvelrijk en Rozenboog om u een handje kunnen helpen. Maar soms is dat niet voldoende. Voor mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te wonen biedt ZZG zorggroep een persoonlijk zorg- en dienstenpakket op maat. Denk aan zorg en begeleiding, maaltijdservice, huishoudelijke hulp, was- en strijkdienst, klusjes in huis of een boodschappendienst.

De woningen zijn uitgerust met een modern klimaatsysteem en goed geïsoleerd, waardoor er minder energie nodig is om ze te verwarmen. Verwarmen gebeurt door middel van vloerverwarming. ’s Zomers kan het systeem ook voor verkoeling zorgen. Het ventilatiesysteem ventileert alleen wanneer het nodig is, waardoor er minder warmte verloren gaat.

Interesse? U kunt een kijkje nemen in een modelwoning. Neem voor meer informatie contact op met Vestia via telefoonnummer 088 124 24 24 of kijk op www.vestia.nl/heuvelrijk of www.vestia.nl/rozenboog. De toewijzing van de sociale huurappartementen in Heuvelrijk verloopt via Entree. Schrijf u daarvoor in op www.entree.nu.

Het kan geen kwaad om over uw toekomst na te denken. Het zorgstelsel verandert en u wordt geacht langer zelfstandig te blijven wonen, maar kan dat wel in de woning waar u nu woont?


• Topic Actueel

Nieuw in Groesbeek: Boeren Bubble Ball

Gevoel voor groen

Boeren Bubble Ball is een ideale activiteit voor een verenigingsdag, vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje, vriendenweekend of kinderfeestje. Het is de ideale activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Naast deze

die als stootkussen dient.

nieuwe activiteit kan men bij Marga en Martien Nillesen ook terecht voor vele andere activiteiten zoals boerengolf, Jeu de Boer, Klootschieten, koeien toiletteren en nog veel meer.

Daarna kan men een voetbalwedstrijd spelen, gezellig tegen elkaar opboksen of gewoon lekker kop rollen. Door de vele botsingen die je onderling maakt staat Boeren Bubble Ball garant voor spektakel, hilarische momenten en vele lachende gezichten. Het gaat niet om de prestaties, maar om het plezier dat je met elkaar beleeft.

Kijk snel op hun site voor meer informatie over de vele arrangementen en mogelijkheden www.boerengolfdehorst.nl of bel met (024) 3971733/ mobiel: 06-13132368

Het gezelligste en veelzijdigste café van Groesbeek Cafe de ontmoeting op de hoek van de Kloosterstraat/Dorpsstraat in Groesbeek heeft een flinke metamorfose ondergaan. Het interieur van het café is vernieuwd, er is een mooi loungegedeelte gecreëerd, er is geschilderd en er staat een nieuw team enthousiaste medewerkers voor u klaar.

De vernieuwde formule is een genot voor iedereen. “Komt u voor een heerlijk kopje koffie met gebak of u wilt gezellig even een drankje doen, dat kan. Op ons sfeervolle terras is het ook goed vertoeven, ook bij wat minder mooi weer zit u er behaaglijk bij. Voor feesten en partijen is de Ontmoeting het adres, alles naar wens en in overleg met de klant. Ook wordt er tegenwoordig gedacht aan de inwendige mens. Men serveert tot een uur of 22.00 uur heerlijke gerechten van de kleine kaart, met de Hamburger XXL als knaller. Dus ook voor lunchgerechten kunt u er tegenwoordig terecht. Het streven is het gezelligste en veelzijdigste café van Groesbeek te worden. Nieuwsgierig geworden of u heeft iets te vieren, loop eens bij ons binnen. Café de Ontmoeting, Dorpsstraat 4 Groesbeek Tel: (024) 750 4754 of bekijk onze site: www.cafedeontmoeting.com

Hopman Hoveniers is lid van de VHG (branchevereniging) en zijn Aequor gecertificeerd (erkend leerbedrijf) Tot 31 december hanteert Hopman Hoveniers 6% BTW op de loonkosten, dus profiteer snel van dit voordeel, bel vandaag nog! Telefoon (0485) 541 444 website www.hopmanhoveniers.nl

3 • JAARGANG 3 • 2014

Bij ‘Boerengolf de Horst’ hebben ze een nieuwe, spectaculaire activiteit erbij: Boeren Bubble Ball. Bij Boeren Bubble Ball krijg je een grote met lucht gevulde plastic bal om je heen

“Service en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel, wij luisteren naar onze klanten en geven ze een passend advies,” aldus eigenaar Marijn Hopman. Marijn Hopman is de derde generatie die bezig is het bedrijf in een volgende fase te brengen. Na jaren gevestigd te zijn geweest aan de Bosstraat in Groesbeek zit Hopman Hoveniers tegenwoordig op het industrieterrein aan de Ovenberg 30 in Milsbeek, waar men kantoor en werkplaats houdt. “We zijn van vele markten thuis, hebben groene vingers zoals dat heet, gevoel voor groen, dat stralen onze medewerkers ook uit. Stuk voor stuk zijn het vakmannen. Voor snoeien, renovatie of aanleg van uw tuin. Maar ook voor tuinplanten, het plaatsen van een schutting of het leggen van bestrating, de mannen van Hopman zijn de specialisten. “Wanneer een klant ons benaderd ga ik eerst zelf kennismaken, de situatie bekijken, advies geven en het plan doornemen, daarna gaan we aan de slag. De klant weet dan wat er gaat gebeuren en waar hij/zij op kan rekenen. Geen verrassingen achteraf dus”, verteld Marijn.

Topic N r .

Hopman Hoveniers heeft al bijna 80 jaar ervaring in advies, aanleg en onderhoud van uw tuin of groenvoorziening. Voor het snoeien van uw haag tot het aanleggen van uw complete tuin, bij Hopman draaien ze hun handen er niet voor om.

51


• Topic Actueel

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

De missie van Jan en Louise

52

Jan en Louise van der Waart vertrokken in september voor 6 maanden naar Zuid Afrika om kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking de 2de kans te geven die ze verdienen. Ze gaan in het township Gamalakhe, een centrum voor 15 kinderen opzetten, waarbij veel aandacht is voor individuele medische zorg, onderwijs, opleiding en individuele ontwikkeling van de kinderen. Jan en Louise gaan dit niet alleen doen, ze krijgen ondersteuning van lokale bedrijven en instellingen. De afgelopen maanden zijn Jan en Louise al enkele malen afgereisd naar Zuid Afrika om aandacht te vragen voor de kinderen en samenwerking te zoeken met lokale bedrijven en instellingen. Uitgangspunt van Jan en Louise is dat het project gedragen moet worden door lokale bedrijven en instellingen. Er is een compleet netwerk rondom het project en de kinderen opgezet om de gestelde doelen te bereiken. Het project wordt vanuit Nederland onder andere gesteund door ABZ, Market Scan en Solera Nederland. Naast deze bedrijven zijn er reeds diverse sponsors die een bijdrage leveren aan het project . Naast Audatex SA, de vestiging van Solera in Zuid Afrika, steunen ook een aantal lokale bedrijven in Zuid Afrika het project. Ze hebben ook de stichting “Kinderen van Gamalakhe” opgericht. Het bestuur bestaat uit Joke Stoffelen (voorzitter), Louise van der Waart (penningmeester en bestuurslid) en Jan van der Waart (bestuurslid). De stichting heeft tot doel om het centrum in te toekomst financieel te steunen. Jan en Louise zijn te volgen op www.lift2life.nl, facebook.com/childrenofgamalakhe twitter.com/LIFT_2_LIFE Als u het project van Jan en Louise wilt ondersteunen dan kunt u meer informatie hierover vinden op de website.

Reünie Badmintonclub Groesbeek Op 12 oktober 2014 van 13:30 uur tot 18:00 uur organiseert Badmintonclub Groesbeek een reünie in sporthal Heuvelland. Alle voormalige jeugd- en seniorleden, maar ook de huidige jeugden senioren leden, zijn hiervoor van harte uitgenodigd!

Op deze dag heb je de mogelijkheid om gezellig bij te praten met andere (oud)leden en natuurlijk te badmintonnen. Wij zorgen voor: een drankje, badmintonrackets en shuttles en de organisatie van wedstrijden voor de liefhebbers tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Als je wilt badmintonnen: vergeet je sportkleding, eventueel een eigen racket en (zaal)sportschoenen dan niet! I.v.m. de organisatie willen wij je vriendelijk vragen je voor deze reünie aan te melden op deze website onder ‘Reünie’ en dan tabblad ‘aanmeldingsformulier’. Ben je nieuwsgierig wie zich al hebben aangemeld? Een namenlijst met aangemelde (oud)leden is te bekijken onder Reünie en vervolgens het tabblad ‘aangemelde personen’. Heb je nog vragen? Deze kun je stellen via  info@bcgroesbeek.nl Bestuur BC Groesbeek.

DeGroesbeek.nl heeft een zusje in Limburg Website DeGroesbeek.nl heeft sinds kort een Limburgs zusje: Maasduinennieuws.nl moet de nieuwswebsite voor de gemeente Mook & Middelaar, gemeente Gennep, gemeente Bergen en Arcen gaan worden. De website wordt niet beheerd door de mensen achter DeGroesbeek.nl, maar is in handen van Remi van Bergen. Hij is onder andere bekend van deze Topic

Groesbeek. De site staat nog in de kinderschoenen en de bezoekersaantallen in de eerste 4 weken zijn goed te noemen. De uitstraling van de site is grotendeels hetzelfde als die van DeGroesbeek.nl, alleen is Maasduinennieuws. nl uiteraard gericht op het Maasduinen-gebied. Neem eens een kijkje op www.maasduinennieuws.nl en blijf op de hoogte van het nieuws uit regio Maasduinen.


Topic N r .

Hobby tip

In de nazomer en herfst kun je mooi beginnen met een eigen herbarium, een soort plakboek met gedroogde

Hondenfitness

bladeren en bloemen. Verzamel eerst mooie bloemen

Heeft je hond de broodnodige beweging nodig, maar

en bladeren. De kunst is om die op de juiste manier te

heb je geen zin om uren lang door het bos te ravotten?

drogen. Hoe sneller ze drogen hoe mooier de kleur

Dan is dit de oplossing. Een hondenloopband om je hond

blijft. De planten kun je tussen oude kranten of in kof-

in optimale conditie te houden. Een hond heeft niet altijd

fiefilters leggen om te drogen. Stop er een papiertje bij

zin om in het tempo van zijn baasje mee te sukkelen, hij

met alle gegevens van de plant (info op internet of in

wil rennen. Op dit hondenfitnessapparaat kan dat, daar

een tuinboek) en leg er een paar zware boeken op om

wordt je hond vrolijk van. Het apparaat kost maar liefst

alles mooi plat te drukken. Kijk na 1 dag of de planten

€ 3084,- en daar word jij weer niet vrolijk van.

goed liggen en vervang vochtige kranten door droge. Als ze na een week of twee helemaal droog zijn, kun je ze in een plakboek of een speciaal herbariumschrift plakken. Je kunt je verzameling blijven aanvullen en van de gedroogde bladeren en bloemen ook mooie (kerst) kaarten maken. Een leuk idee is ook om herfstbladeren te pimpen met goud- en zilverviltstiften of te beschilderen met mooie kleuren!

Weg met die spruitjeslucht Heb je de pest aan de geur van spruitjes, zuurkool of andere gruwelgerechten? Dan is deze aromavork van

Molecule-R een uitkomst. In de steel zit een kleine ruimte voor een geurpapiertje waar je 21 aroma’s kunt druppelen. Als je een hap neemt worden je reukorgaan en brein voor de gek gehouden. In plaats van die enge spruitjeslucht, wordt je spruitjeshap verrijkt met bijvoorbeeld een heerlijke chocolade- of vanille geur. Wie lust er dan nog geen spruitjes!

Slak in je oor Hé, je hebt een slak in je oor! De Tsjechische kunstenares Klára Pernicová bedacht hele bijzondere oordopjes die als slakken heel langzaam naar binnen kruipen om muziek in je oor te fluisteren. Muziek op een slakkengangetje.

3 • JAARGANG 3 • 2014

Herbarium maken

53


• Evenementenkalender 

Evenementenkalender

Topic N r .

3 • JAARGANG 3 • 2014

Oktober

54

1 t/m 12 okt. Kinderboekenweek, Bruna Groesbeek 4 okt. Wereld Dierendag 4 okt. Dierendagen, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting, www.bijbelsopenluchtmuseum.nl 4 okt. Dag van de leerkracht 5 okt. 10.00 uur Rommelmarkt Fanfare Wilhelmina, Clublokaal Kloosterstraat 7 Grtoesbeek 5 okt. 13.00 uur Rondleiding van Afrika naar Cuba en weer terug, Afrika Museum www.afrikamuseum.nl 5 okt. 13.00 uur Battlefield fietstocht, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl , Start Grote Markt Nijmegen 6 t/m 12 okt. Wek van de opvoeding, www.cjgregionijmegen.nl 7 okt. 20.00 uur Jeroen Leenders, cabaretier, Cardo Theater, Nijmeegsebaan 9 10 t/m 12 okt. Mookerheide fair, Jachtslot de Mookerheide 11 okt. Herfstdagtocht, tennisvereniging Berg en Dal 11 okt. 13.00 uur Repaircafé, Inloop op de Paap 10 okt. 13.30 uur Opening Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat Groesbeek 11 okt. 15.00 uur Stekkenberg’s Pruuvenement, Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat Groesbeek 12 okt. 9.00 uur Herfstkleuren wandeltocht, start de Leemkuil 12 okt. 14.00 uur Tentoonstelling ‘70 jaar Market Garden en het Rijnlandoffensief’ Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 12 okt. Workshop ‘Geluksamulet maken’ Afrika Museum 12 okt. 13.30 uur Reunie, Badmintonclub Groesbeek, Sporthal Heuvelland Groesbeek 12 okt. 13.00 uur Rondleiding van Afrika naar Cuba en weer terug, Afrika Museum www.afrikamuseum.nl 13 okt. Workshop ‘Geluksamulet maken’ Afrika Museum 14 okt. 14.00 uur Anne Frank middag, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 14 okt. 13.00 uur Rondleiding van Afrika naar Cuba en weer terug, Afrika Museum www.afrikamuseum.nl 15 okt. 14.00 uur Spionagetraining, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 15 okt. 13.00 uur Rondleiding van Afrika naar Cuba en weer terug, Afrika Museum www.afrikamuseum.nl 16 okt. 13.00 uur Rondleiding van Afrika naar Cuba en weer terug, Afrika Museum www.afrikamuseum.nl 17 okt. 12.00 uur Workshop Afrikaanse muziek, Afrika Museum 18 okt. Gelderse Museumdag, Nationaal Bevrijdingsmuseum, Afrika Museum 18-19 okt. Halloween Pompoendagen, Groentenhof Poelen, Derdebaan 12 Groesbeek www.groentenhofpoelen.nl 19 okt. 10.00 uur Kunstmarkt, Kindercentrum Domino locatie: voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 19 okt. 11.00 uur Anseltaler Bierfeest, Marktterrein Groesbeek 19 okt. 12.00 uur Lili Marleen Dag, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 19 okt. 12.00 uur Rondleiding en workshops, Afrika Museum 20 okt. Workshop ‘Geluksamulet maken’ Afrika Museum 21 okt. 14.00 uur Spionagetraining, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 21 okt. 12.00 uur Workshop Afrikaanse muziek, Afrika Museum 22 okt. 14.00 uur tentoonstelling ‘Gevleugelde vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht’ Bevrijdingsmuseum 1944-1945 22 okt. 12.00 uur Workshop Afrikaanse muziek, Afrika Museum

23 okt. Workshop ‘Geluksamulet maken’ Afrika Museum 23 okt. 14.00 uur Opa’s en oma’s vertellen over de oorlog, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 23 okt. 20.00 uur The Beatles Revival, Cardo Theater, Nijmeegsebaan 9 Groesbeek 24 okt. 12.00 uur Workshop Afrikaanse muziek, Afrika Museum 25 okt. Workshop ‘Geluksamulet maken’ Afrika Museum 25-26 okt. Halloween Pompoendagen, Groentenhof Poelen, Derdebaan 12 Groesbeek www.groentenhofpoelen.nl 26 okt. 12.00 uur Rondleiding en workshops, Afrika Museum 28 okt. 12.00 uur Koopzondag, woonwinkels Groesbeek

November

2 nov. 15.00 uur Groesbeekse muziekdag, diverse locaties in Groesbeek 2 nov. 19.00 uur Koken kan iedereen Toneel Den Zuuten Ienval, Bredeweg 71, reserveringen: www.denzuutenienval.nl 7-8 nov. 20.00 uur Koken kan iedereen Toneel Den Zuuten Ienval, Bredeweg 71, reserveringen: www.denzuutenienval.nl 7 t/m 11 nov. Poppy dagen, filmprogramma, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 8 nov. 13.00 uur Repaircafé, Inloop op de Paap 9 nov. 19.00 uur Koken kan iedereen Toneel Den Zuuten Ienval, Bredeweg 71, reserveringen: www.denzuutenienval.nl 9 nov. Kristallnachtherdenking in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 13 nov. 20.00 uur Roué Verveer “FF wat anders” Cardo Theater, Nijmeegsebaan 9 Groesbeek 14 nov. Prinsenbal cv de Feestneus, Zaal de Linde, Groesbeek 14-15 nov. 20.00 uur Koken kan iedereen Toneel Den Zuuten Ienval, Bredeweg 71, reserveringen: www.denzuutenienval.nl 15 nov. 12.00 uur Intocht Sinterklaas op TV 15 en 16 nov. ABN Zevenheuvelenloop www.zevenheuvelenloop.nl 23 nov. 12.00 uur Zweeds Wittebrood Dag, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 26 nov. 14.00 uur “Re-Piet” Sinterklaasvoorstelling, Cardo Theater, Nijmeegsebaan 9 Groesbeek

December

5 dec. Pakjesavond 9 dec. 20.30 uur Lois Lane Theatertour, Cardo Theater Nijmeegsebaan 9 Groesbeek 10 dec. Dag van de Rechten van de mens, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 www.bevrijdingsmuseum.nl 13 dec. 13.00 uur Repaircafé, Inloop op de Paap

Uw activiteit of evenement ook op deze pagina? Mail voor 15 november aanstaande naar info@topicgroesbeek.nl o.v.v. evenementenkalender


• Het Bolwerk

We voelen ons hier de koning te rijk

Alle door ons gewenste aanpassingen aan onze woning zijn doorgevoerd. De doorgangen zijn breder gemaakt, er zitten geen drempels in ons huis, er is een lift en de deuren om toegang tot het complex te krijgen gaan automatisch open. We voe-

len ons hier de koning te rijk. Ook met de bewoners klikt het goed. We zijn hier in een warm bad terecht gekomen. Iedereen is zeer behulpzaam en vriendelijk voor elkaar. Niet alleen omdat ik in een rolstoel zit, nee, ik zie het om me heen men helpt elkaar waar nodig. Iedereen, ongeacht de leeftijd is uiterst zorgzaam voor elkaar.” Wat me meteen opvalt is de grote binnentuin, de bedrijvigheid in deze binnentuin en de gezelligheid die de binnenplaats uitstraalt. Het lijkt zelfs niet alsof de binnentuin zich op de eerste verdieping bevindt, ik voel me in een moderne woonwijk, met deze mooi aangelegde binnentuin “Ja we hebben er een grote tafel in gezet, komen daar samen om even bij te praten of gewoon om even een bakkie te doen voor degene die dat willen” aldus Dhr. Helmes. We hebben hier van ‘s-ochtends tot ‘savonds zon in onze binnenplaats, heerlijk. Ook als je het hebt over voorzieningen zitten we hier fantastisch. Onder ons bevindt zich Jan Linders Supermarkt en wanneer je

3 • JAARGANG 3 • 2014

Echtpaar Helmes is oorspronkelijk afkomstig uit Gennep en was al jaren op zoek naar een aanpasbaar huis. Mevr. Helmes is rolstoelafhankelijk en daarom zocht men een woning die ruim, comfortabel en goed bij hen paste. In Gennep vonden ze die. “We zijn zeer content met onze woning”, aldus mevr. Helmes. Via een tip van een zus van mij kwamen we hier in Gennep terecht. We zijn er samen met de mensen van Nebuvast wezen kijken. Eigenlijk waren we meteen verkocht en hebben we onze woning meteen gekocht. Ik heb vroeger op de Augustinus Stichting gewerkt, dus daarvan kende ik Gennep. Maar dat er zoiets moois aan het verrijzen was, hadden wij in Cuijk niet door.

Topic N r .

Afgelopen jaren is het centrum van Gennep aanzienlijk veranderd. Met name op de plek waar tegenwoordig het Jan Lindersplein is verrezen is er veel veranderd. Het is er erg mooi geworden. Een van de mooie nieuwe gebouwen is ‘Het Bolwerk’. Een prachtig architectonisch appartementencomplex van ontwikkelaar Nebuvast uit Gennep. Het Bolwerk is in de zomer van 2013 opgeleverd en er zijn nu nog slechts 4 appartementen beschikbaar. Ik ben benieuwd hoe het de bewoners bevalt, ik spreek er met Dhr. en Mevr. Helmes.

de deur uit gaat, sta je in het centrum van Gennep, wat wil je nog meer?” En dat men zorgzaam, vriendelijk en gezellig is blijkt wel wanneer ik er mijn foto’s ga maken. In no time zitten er een zevental mensen om de grote tuintafel, klaar voor de foto! Belangstellenden wees er snel bij, er zijn nog slechts 4 appartementen beschikbaar!

Nebuvast Europaplein 15, 6591 AV Gennep – Telefoon (0485) 51 1440

55


DIRECT TE HUUR

Wonen in het vernieuwde Park Mariëndaal, is wonen met oog op de toekomst. Alles gelijkvloers in een luxe, nieuw appartement. Voor de dagelijkse boodschappen loopt u zo het levendige centrum van Groesbeek in. En mocht zelfstandig wonen nu of in de toekomst lastig worden, dan biedt ZZG zorggroep u een persoonlijk zorg- en dienstenpakket op maat.

3-kamer appartementen

sociale - en vrije sector huur

77 m2 - 108 m2 woonoppervlakte

huurprijs variërend van € 663,48 tot € 940,00 per maand*

veilig parkeren in afgesloten garage levensloopbestendige woningen,

bijzonder geschikt voor 55-plussers

in een parkachtige omgeving in het vernieuwde Park Mariëndaal

winkels, horeca en welzijnsvoorzieningen op loopafstand

Neem voor meer informatie contact op met Vestia via telefoonnummer 088 124 24 24 of kijk op www.vestia.nl/heuvelrijk of www.vestia.nl/rozenboog. De toewijzing van de sociale huurappartementen in Heuvelrijk verloopt via Entree. Schrijf u daarvoor in op www.entree.nu. * excl. servicekosten en parkeerplaats/garagebox, huurtoeslag mogelijk (inkomensafhankelijk).

Profile for RvB Media

Topic groesbeek herfst 2014 lr  

Topic Groesbeek Herfst 2014

Topic groesbeek herfst 2014 lr  

Topic Groesbeek Herfst 2014

Profile for rvbmedia
Advertisement