{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

OP DE MILSBÈK OP DE MILSBÈK

Dorpsblad Milsbeek | Jaargang 7 | Nummer 3 | april 2019

GEEN BERG TE HOOG VOOR KARL lees elders in deze editie

IN DEZE UITGAVE:

DE ZONNEBLOEM

JEUGD IN THE SPOT

INTERVIEW TJEU BREURING


OP DE MILSBÈK

2

’t Is goed. Met veel verdriet, maar dankbaar dat hij zo lang in ons midden heeft mogen zijn, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn dierbare man, onze zorgzame vader en lieve opa

Theo Celissen Theodorus Hendrikus 70 jaar samen met

Tinie Celissen-de Rijk * Milsbeek, 30 september 1932

† Gennep, 24 maart 2019 Tinie Celissen-de Rijk Peter Celissen Dinie en Jaap Giesbers-Celissen Niels en Emmy

Correspondentieadres: Kuipersgroes 2, afdeling Plataan, kamer 101A 6591 BJ Gennep Volgens de wens van Theo heeft het afscheid in besloten kring plaatsgevonden.

Het Rabobank Hypotheek Inloopspreekuur Heb je jouw droomhuis gevonden, maar heb je nog woonvragen? Stel deze dan tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur. Iedere donderdag in de even weken ben je tussen 17.00 uur en 20.00 uur van harte welkom in het Adviescentrum (Zuster Bloemstraat 20, Beugen).

Meer info op rabobank.nl/lvcm

GEBOREN Milou 24 februari 2019 Dochter van Frank van Duin en Lidy Groenen Heiveld 34

OVERLEDEN Op 17 februari overleed op 68-jarig leeftijd Corrie Meeuwssen-van Bergen, Zandberg 15, echtgenote van Johan Meeuwssen. Op 2 maart overleed op 92–jarige leeftijd Marietje Tax-Verhoeven, Norbertushof, woonde Langstraat, weduwe van Jan Tax. Op 12 maart overleed op 81-jarige leeftijd Hennie Meijer-Vermaning Heiveld 25, echtgenote van Roelof Meijer. Op 17 maart overleed op 72-jarige leeftijd Piet Jacobs, echtgenoot van Annie Jacobs-van Tilburg, St. Janstraat 56N, Ottersum


OP DE MILSBÈK VERSCHIJNINGSDATA 2019 nummer 4 inlevering kopij: do 9 mei verschijning: eind mei nummer 5 inlevering kopij: do 20 juni verschijning: begin juli nummer 6 inlevering kopij: do 22 augustus verschijning: begin september nummer 7 inlevering kopij: do 3 oktober verschijning: eind oktober nummer 8 inlevering kopij: do 21 november verschijning: begin december

INFORMATIEAVOND VERNIEUWING SCHUTTERSPLEIN: 18 APRIL Beste dorpsgenoten, Graag willen we u allen uitnodigen voor de presentatie van de vernieuwing van ons Schuttersplein. Deze avond vindt plaats op donderdag 18 april. Aanvang 19.30 in ’t Trefpunt. Er liggen uitgewerkte plannen voor een sfeervol en gezellig dorpsplein, dat past bij ons mooie Milsbeek. De gemeente werkt voortvarend en ambitieus mee: volgens planning kan de realisatie al eind 2019 gereed zijn. Inmiddels zijn de voorbereidingen in een vergevorderd stadium. De gemeente heeft al een ingenieursburo ingeschakeld om de plannen van de werkgroep te verfijnen en in detail uit te werken. Het ontwerp wordt gepresenteerd in een uitvoerbare variant, met ruimte voor discussie. Graag horen we jullie mening!

OPLAGE 1.250 exemplaren

De insteek is om er een écht dorpsplein van te maken. Autovrij, met een mooie beklinkering. Omringd door heggen, boompjes, bankjes, en nog een extra groenstrook. Een plek waar we als Milsbekenaren graag samen komen en die ons dorp een warme aanblik geeft. Een dorpsplein dat uitnodigt tot activiteiten. Dit alles met behoud van voldoende parkeergelegenheid rondom het plein.

BEZORGING COÖRDINATIE Truus Frederix T 513267

Het ontwerp was een uitdagende klus. De kermis is belangrijk voor ons dorp,

COLOFON

REDACTIE Nelly Keukens Willeke de Haas Gerda Linders Chris Janssen Henk Oldenhof Remi van Bergen Marcel Bons ADVERTEREN/REDACTIE RvB Media Kerstenberg 5 | 6596 CE MILSBEEK T (0485) 51 56 67 M info@opdemilsbek.nl VOLGENDE EDITIE eind mei De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen niet of verkort te plaatsen. DRUK DMprintmedia, Malden

3

bij de herinrichting van het Schuttersplein is hier rekening mee gehouden. Dit houdt echter wel in dat er concessies gedaan moeten worden aan de mogelijkheden van het nieuwe Schutterplein, met name qua aanplant en hoogte van de groenstroken. Wellicht zijn er nog nieuwe, frisse ideeën over de plaatsing van kermis zodat het uiteindelijke ontwerp nóg mooier kan worden. Denk met ons mee! Heb je een idee over de plaats en opzet van de kermis? We horen het graag! Alle inwoners zijn van harte welkom op onze informatieavond. Komt allen en denk mee over de laatste details! Donderdag 18 april, aanvang 19.30 uur in ’t Trefpunt. De koffie staat klaar. Hopelijk tot dan! Namens de Werkgroep Schuttersplein, Mart van Boekel, Tom Cobussen, Toon Peters, Ronnie Rutten.


4

OP DE MILSBÈK

ACTIVITEITEN IN DE HUISKAMER Gezamenlijk eten op donderdagavond. Na het succes van het 2x per maand gezamenlijk eten in de Huiskamer op de vrijdagmiddag, gaan we deze activiteit vanaf maart uitbreiden. Vanaf maart 2019 kunt u om de week (op de oneven weken) op donderdagavond om 18.00 uur in de Huiskamer gezellig komen eten. We willen hiermee juist de inwoners, die nog niet in de Huiskamer komen eten, de mogelijkheid bieden om ook aan te sluiten bij een gezamenlijke versbereide maaltijd. Dus als u bij voorkeur ‘s avonds eet of overdag andere bezigheden heeft, dan is dit een mooie gelegenheid om eens in de Huiskamer te komen eten. De Huiskamer is er voor alle inwoners van Milsbeek, dus niet alleen de oudsten. Het maakt niet uit of u alleen komt, met uw partner, uw buren of andere bekenden. Iedereen is welkom! Vindt u het gezellig om onder het genot van een drankje en heerlijke warme maaltijd andere dorpsbewoners te ontmoeten, schrijf u dan eens in en eet mee! Inschrijven kan via email info@huiskamermilsbeek.com of telefonisch bij de gastvrouw/-heer tijdens de open inloop van maandag t/m vrijdag tussen 13.30 en 17.00 uur op nummer (0485) 218303. Er is plaats voor 18 personen, schrijf u tijdig in. De kosten bedragen € 7,50 p.p. excl. drank. Dit bedrag rekent u op de dag van de maaltijd contant af bij de kookclub.

Agenda april 15 april - Handwerken van 10.00-12.00 uur 19 april - Paasversiering maken tijdens de open inloop 20 april - Paasbrunch om 12.30 uur (vooraf inschrijven) 24 april - Handmassages tijdens de open inloop 25 april - Gezamenlijk eten om 18.00 (vooraf inschrijven) 27 april - Koningsdag vanaf 10.00 uur 27 & 28 april - Expositie Bernedien Wouters 12.00-17.00 uur 29 april - Handwerken van 10.00-12.00 uur Kijk voor meer informatie ook eens op onze website www.huiskamermilsbeek.com en op Facebook Huiskamer Milsbeek.

Data gezamenlijk eten op donderdag: 25 april – 9 mei – 23 mei – 6 juni – 20 juni Expositie van Bernedien Wouters Vanaf februari hangen er al een aantal schilderijen van de Milsbeekse kunstenares Bernedien Wouters in de Huiskamer. Mooie werken variërend van abstract tot figuratief en van ingetogen pastels tot bont en kleurrijk. Tijdens een expositie in het laatste weekend van april is er veel meer van Bernediens werk te zien in de Huiskamer. Op zaterdag 27 en zondag 28 april is er een open inloop van 12.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom om de schilderijen te komen bekijken… de koffie staat klaar! Koningsdag in de Huiskamer Natuurlijk vieren we Koningsdag ook in de Huiskamer. Op zaterdag 27 april bent u vanaf 10.00 uur welkom om, onder het genot van een ‘oranje’ drankje en hapje, het live TV-verslag te kijken van het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort.

LUIZENMARKT SPES - ZONDAG 16 JUNI 2019 Op zondag 16 juni van 9.00-12.30 uur vindt op het sportpark van SV Milsbeek de jaarlijkse Luizenmarkt van korfbalvereniging SPES plaats. Op zaterdag 15 juni komen SPES-leden weer bij u aan de deur om de ‘bruikbare’ spullen op te halen. Wij vragen u vriendelijk om alvast te kijken in huis, tuin en schuur wat u mee wilt geven. Help ons deze 36e luizenmarkt tot een groot succes te maken. De opbrengst wordt gebruikt voor diverse SPES-activiteiten. Bij voorbaat dank. Luizenmarktcommissie


OP DE MILSBÈK

5

DORPSBIJEENKOMST SL!M - DI 16 APRIL Op dinsdag 16 april a.s. vindt de jaarlijkse bijeenkomst voor de inwoners van Milsbeek plaats in De Diepen. Let op de datum is een dag verschoven. Aanvang 20.00 uur; de inloop is vanaf 19.30 uur. Wij willen u graag vertellen wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke onderwerpen waar we apart aandacht aan willen besteden zoals: - de dorpsondersteuner - de omgevingsvisie - de stand van zaken rond de Lob van Gennep - het voorzieningenplan. Ook wordt de Milsbeeks Vaas weer uitgereikt. Wij stellen uw aanwezigheid buitengewoon op prijs.

ONTDEK JE PLEKJE! DOET U MEE? Onder de goede inzendingen verloten we een St. Jansberg likeurtje! SL!M wil graag dat ook u trots bent op Milsbeek, er is immers veel om trots op te zijn. We maakten een kiekje van een mooi plekje. Weet u waar de foto is gemaakt en waarvan? Dien uw reactie uiterlijk 30 april 2019 in via het contactformulier op de website van SL!M: www.milsbeek-slim.nl. Heeft u geen computer? Er is vast wel iemand in uw omgeving die u kan helpen. Vergeet niet uw naam en adresgegevens volledig in te vullen. Geef de plaats van de foto zo nauwkeurig mogelijk aan. Let op! De likeur is niet voor de jeugd. In de vraag van de februari-editie was een detail te zien van het naambord van huiskamer ’t Snepke aan de Plateel. De huiskamer is een mooie ontmoetingsplaats voor dorpsgenoten. Hij wordt volledig gerund door vrijwilligers. Er worden leuke activiteiten georganiseerd. Bent u er al geweest? Meer weten over de huiskamer? Kijk op https://www.huiskamermilsbeek.com/. De winnaar van de februari-editie is A. Cocu. Van harte gefeliciteerd. Het reglement van de prijsvraag is in te zien op de website van SL!M.

VACATURE DORPSONDERSTEUNER MILSBEEK De dorpsondersteuner bevordert de leefbaarheid in het dorp door hulp- en zorgvragen te koppelen aan het eigen netwerk van de betrokkene of aan anderen binnen de gemeenschap. Ook kan de dorpsondersteuner helpen om de weg naar de reguliere zorg te vinden. Het doel daarbij is dat de burger zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren in zijn eigen woonomgeving. Functie-eisen: - Je kunt zelfstandig werken. - Je hebt goede communicatieve en contactuele vaardigheden. - Je neemt initiatief. - Je bent in staat om netwerken op te bouwen en te onderhouden. - Je hebt vertrouwelijkheid hoog in het vaandel staan. - Je bent flexibel inzetbaar. - Je weet je weg te vinden in zorgland. - Je staat open voor suggesties en samenwerking met bijv. andere dorpsondersteuners in de gemeente Gennep. - Je hebt een HBO werk- en denkniveau.

Specifieke taken: - Je verbindt hulpvragen van inwoners van Milsbeek met vrijwillige of professionele hulp. - Je creëert of vindt daarvoor de benodigde netwerken. - Je werkt samen met de professionele zorg als huisartsen, zorgverleners en Team Toegang. - Je stimuleert daarmee ook zelfredzaamheid van de betrokken inwoners. - Je doelgroep zijn alle inwoners van Milsbeek: zowel ouderen, jeugd als gezinnen Wat bieden wij: - Een boeiende zelfstandige functie. - Een arbeidsovereenkomst van 8-12 uur per week, flexibel in te delen over de week. - Salariëring en arbeidsvoorwaarden volgens de cao zorg en welzijn. Op de website van SL!M is verdere informatie voorhanden (https://milsbeek-slim.nl/sociaal-domein/dorpsondersteuner). Herken je je in het voorgaande stuur dan een sollicitatie naar het secretariaat van SL!M, Zandheide 4, 6596 BS Milsbeek (secretariaat@milsbeek-slim.nl). Bekendheid met Milsbeek geldt als aanbeveling.


6

OP DE MILSBÈK

STICHTING CULTUURBEHOUD MILSBEEK

BOEIENDE EN GEVARIEERDE HISTORISCHE AVOND 21 MAART 2019 Nadat de zaal volgestroomd was hield voorzitter Ton Frenken een korte inleiding over de activiteiten van de stichting en de inhoud van de avond. Hij introduceerde Fred Hoskens, die een presentatie hield over het werk van de Stichting Tijdslijn en met name over de ontstaansgeschiedenis van hun volgende theaterstuk: ‘Lèvesloop….en Trug’. Een verhaal over een gedwongen evacuatie in 1944 gebaseerd op authentieke dagboeken. Twee jaar lang heeft een werkgroep onderzoek gedaan naar de ervaringen van evacuees vanuit Milsbeek en omgeving aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het theaterstuk hopen zij in oktober van dit jaar 10 keer op te voeren in Maria Roepaen. Daarna werd het lied: ‘Niet meer bang zijn’ uit het theaterstuk ten gehore gebracht door Mauth en Ralph, twee leden van het gezelschap.

Nadat Ton Frenken de leden van Stichting Tijdslijn bedankt had met een fles St Jansberglikeur, werd het eerste exemplaar van het boek ‘Dagboek van Huub Franken’ overhandigd aan Trudy Franken-Wijnhoven. Er is jaren hard gewerkt aan dit boek en de werkgroep heeft de geschiedenis van de evacuatie van Huub Franken en zijn verblijf in Werkhoven kunnen reconstrueren aan de hand van een gevonden dagboek in twee schriftjes en een aantekenboekje. Het boek illustreert, net zoals Stichting Tijdlijn in het theater-

stuk wil laten zien, hoe zwaar het was om huis en haard te verlaten en niet te weten hoe je het terug zult vinden. Huub heeft maar kort geleefd na zijn terugkeer in Milsbeek: hij en zijn twee broers Grad en Chris, kwamen om bij de ontploffing van een landmijn op 15 juni 1945. Ter gedachtenis aan hen is er bij de Jasperjannebrug een herdenkingsmonument geplaatst. De oorlogsgraven in Milsbeek, vanuit alle windrichtingen Een andere manier om naar de oorlogsjaren te kijken en er mee bezig te zijn heeft motorrijder Paul ten Broeke. Als hij door de omgeving rijdt weet hij waar welke soldaat gevochten heeft, gewond is geraakt en wat er daarna met hem gebeurde. Hun graven liggen op het kleinste oorlogskerkhof van Nederland, dat van Milsbeek. Pauls motivatie komt ook voort om tegemoet te komen aan de wens van iedere moeder van wie een zoon ge-

sneuveld is, nl ‘Weten dat het graf van je zoon bezocht wordt’. Hij zet zich in om de nabestaanden op de hoogte te brengen van het feit dat er voor de graven gezorgd wordt. Zijn ervaringen en bevindingen heeft hij vastgelegd in het boek ‘Tread Softly’. Nadat Ton Frenken hem de St. Jansberglikeur heeft overhandigd, is er tijd voor een drankje, de aankoop van boeken en een onderling praatje. De humoristische presentatie van de geschiedenis van het Lambertusgilde is het eerste onderdeel na de pauze. Hoofdman Oscar Huizinga en gilde-

broeder Grad Derks zetten met ‘De tijd van het St. Lambertusgilde’ een geweldige presentatie neer met de onderwerpen: ‘In den beginne’ , ‘Hernieuwde bloei ‘, ‘Heroprichting’ en ‘De toekomst ‘. Die geschiedenis gaat terug tot 1468, toen het gilde nog tot taak had de bevolking te beschermen, recht te spreken en voor de begrafenissen te zorgen. Na periodes van bloei en terugslag probeert het gilde nu nieuwe leden te werven om ook dit stukje cultuur te behouden en de huidige idealen van dienstbaarheid en broederschap uit te dragen. Bestuurslid Teun Teunissen heeft zich beziggehouden met ‘De minse van de Bloemestroat’ en kwam al snel tot de conclusie dat daar zoveel over te vertellen valt dat hij dat over twee Historische Avond moet spreiden. Deze avond staat het noordelijk deel van de Bloemenstraat op het programma. Teun laat aan de hand van vele afbeeldingen zien wat er vanaf de Romeinse tijd allemaal gespeeld heeft in dit gebied. Vooral het deel waarin alle mensen die daar gewoond hebben aan bod kwam, kon op warme belangstelling rekenen. Er werd door het publiek zelfs nog een ontbrekend puzzelstukje aangereikt. Iets na tienen sluit de voorzitter een geslaagde avond af na allen die het werk steunen hartelijk bedankt te hebben.


OP DE MILSBÈK GERAKT! Gerakt is een Milsbeeks woord voor zoiets als: gegrepen door het moment, emotioneel geraakt door iets, of gewoon op zien Milbèks: ‘det duut mien wat’. In dit geval gaan mijn gedachten even terug naar het moment zo’n twee weken geleden waarbij ik mijn tante Dora een bezoekje heb gebracht in huize Norbertus. Tante Dora (vrouw van Jan Groenen en innigste zus van onze Pap) is een vrouw zoals ieder kleinkind en ieder kind zich zou wensen als oma of als moeder. Helaas is ze een tijdje geleden behoorlijk hard gevallen en is vanaf toen aan het sukkelen geraakt. Sinds kort heeft ze een kamertje gekregen in Norbertus. Samen met zoon René Groenen reden we richting Gennep op een redelijk zonnige donderdagavond. “God”, zegt Rene al in de auto, “Ik weet het ook niet Marco, hoe we ons Mam aantreffen vandaag, want het gaat erg op en af, en gisteren was het niet best, dus het kan best zijn dat ze jou zelfs niet herkent vandaag. Het klinkt wellicht vreemd als ik zeg dat er bij mij geen enkele drempelvrees was of me iets van terughoudendheid bekroop. Het is immers tante Dora, die lieve mooie altijd belangstelling hebbende tante waarin ik zoveel terugzie van haar broers, mijn ooms: ome Leo, ome Frans, ome Albert, ome Theo, ome Wim en natuurlijk van ‘onze Pap’. Mien God wa lieku die allemaol op mekaor.’ Prachtig om te zien. En wat maakt dat zo’n een bezoekje super bijzonder omdat je jammer genoeg in alle realiteit weet dat het zomaar de laatste keer kan zijn ‘da ge den lieve snuut ziet!’ We komen de grote huiskamer binnenlopen waar meerdere bewoners zitten te eten, zitten te kuieren of tv zitten te kijken. René loopt voorop en begroet tante Dora met de woorden: “Hoi Mam, kiek is wie ik bej mien heb!!” Tante Dora kijkt op en zegt opgewekt “Potverdomme Marco, moi da ge dur ziet.” En met een dikke pakkerd begroeten we elkaar. Dat ze op dat moment kraakhelder was bleek uit haar tweede opmerking: “Hé Marco, hoe is ut tog mit owwe erm, ge kunt ok zo wat kriegu wa jong, mar hoe get ut now??” Tante Dora ten voeten uit! Zelf in de kreukels zitten maar altijd de welgemeende en lieve interesse in haar omgeving. Nadat we even gebabbeld hadden, gingen we even uit de drukke huiskamer naar een ruimte waar we wat rustiger konden praten, want wat wel bleek was dat ze erg moe was. Degene die mij persoonlijk wat beter kennen, weten dat ik het niet kan laten als de situatie het ook maar even toelaat om er wat flauwekul uit te gooien. We hebben dan ook nog echt even zitten lachen. René hielp tante Dora met het eten van een kommetje appelmoes wat ze zichtbaar heerlijk vond en dan ook met smaak opat. Toen ik tegen haar zei dat ik de volgende keer ‘unne lekkere Heldro ijs’ mee zou nemen en haar tevens vroeg of er slagroom op moest, fluisterde ze zacht in mijn oor: “Zonder slagroom is ut ok genne ijs.” En ze keek mij recht in de ogen, met een soort van rust, maar wel met die prachtige voor mij herkenbare twinkeling in haar ogen die zo kenmerkend is voor haar. Mit unne dikke kus nam ik afscheid van tante Dora en reden we terug naar Milsbeek. Op het moment van schrijven weet ik dat tante Dora bediend zal worden en dat het dus helaas niet goed gaat. Wat mij tijdens dit bezoekje zo specifiek heeft ‘GERAKT’ zal u zich als lezer misschien wellicht afvragen..? Nou, buiten het feit dat tante Dora een geweldig mens is, heeft ze dezelfde blik, dezelfde uitdrukking, dezelfde lach, dezelfde uitstraling, dezelfde ogen, dezelfde humor als onze Pap en die andere Derksen die ons ontvallen zijn. En dat is nou precies wat mij ontzettend ‘GERAKT’ heeft! Tante Dora, al zou den Heldro ijs 100 euro kosten, ik zou deze als ik de gelegenheid nog zou mogen krijgen, met alle plezier komen brengen. Veul liefs, Marco van Ome Gerri

7

ONZE JEUGD IN THE SPOT! In deze rubriek stellen we een jeugdige dorpsgenoot telkens een aantal vragen. Wij stellen hem/haar kort aan u voor en zijn erg nieuwsgierig hoe de jeugd over Milsbeek denkt. Vorige keer was het Mees Sluiters die erin stond, deze keer is Bram Janssen aan de beurt.

Bram Janssen Wat is je leeftijd? 7 jaar Wie zijn je ouders? Frank en Judith Waar en met wie woon je? Op de Pottenbakker met papa, mama en mijn zus Lieke Waar zit je op school? De Drie Vijvers Wat zijn je hobby’s? voetballen en FIFA spelen Wat wil je later worden? Profvoetballer Waar ben je actief in Milsbeek? SV Milsbeek en de speeltuin in de nieuwbouw Met welke Milsbekenaar zou je op een onbewoond eiland willen zijn? Mees Sluiters Wat vind je bijzonder aan Milsbeek? De Speeltuintjes Met welke Milsbekenaar zou je weleens een dag willen ruilen? Bertie-Pierre Berns, kan ik de hele dag tractor rijden. Wat vind je het mooiste plekje van Milsbeek? Speeltuin in de nieuwbouw Zou jij later, als je op jezelf gaat wonen, in Milsbeek willen wonen? Ja Als je burgemeester van Milsbeek was, wat zou je dan veranderen? Dat er een groot zwembad komt Wie zou je graag de volgende keer ‘in the spot’ zien? Stef Jonkman


8

OP DE MILSBÈK

INTERVIEW MET KARL CROONEN

GEEN BERG TE HOOG VOOR MOUNTAINBIKER KARL Als inwoners van Milsbeek wonen we dicht bij het bos. Je wandelt zo het bosgebied in. In het bos wordt niet alleen gewandeld, je kunt hier ook mountainbiken. Karl Croonen is één van deze mountainbikers, die niet alleen in Nederland door de bossen fietst, maar ook meedoet aan extreme wedstrijden in het buitenland. Karl is 24 jaar en woont op de Tichel in Milsbeek, samen met zijn ouders en broer Lars (21 jaar). “Wij waren 15 jaar geleden één van de eerste families die in deze nieuwbouwwijk kwamen wonen,” vertelt Karl. “Dicht bij het speeltuintje, dus ideaal voor kleine kinderen. Maar ik heb niet in Milsbeek op de basisschool gezeten. Mijn vader had in Malden een eigen zaak, dus zijn we daar naar school blijven gaan.” Karl heeft 10 jaar bij Fietswereld Milsbeek gewerkt en vorig jaar is hij, na zijn HBO studie, begonnen op de afdeling Operations Support bij CEVA Logistics in Oostrum. In zijn vrije tijd sleutelt Karl nog graag aan fietsen. HOE HET FIETSEN IS BEGONNEN Toen Karl 5 jaar was, heeft hij eerst een aantal jaren op een BMX gefietst. “Een BMX is een kleine crossfiets waar je een parcours meerijdt,” legt Karl uit. “Ik was toen lid van een vereniging in Wijchen. Op een gegeven moment vond ik het eentonig worden en ben ik overgestapt op MTB (mountainbike) rijden. Mijn vader, moeder en broer rijden ook MTB.” Karl is lid van de Nijmeegse MTB vereniging ‘Licht Verzet’ en inmiddels doorgegroeid van jeugdlid naar seniorenlid. Binnen de vereniging wordt er getraind en kan er meegedaan worden aan de clubcompetitie. Daarnaast zijn er wedstrijden in binnen- en buitenland. TRAINEN IN DE OMGEVING Karl traint meestal in de bossen rondom Milsbeek en Groesbeek. “We wonen in het mooiste gebied van Nederland, maar mensen zien dat zelf vaak niet,” zegt Karl. “Je kunt hier veel routes rijden in het bos, met name in het Reichswald.” Bij een intensieve training is Karl 1 uurtje in het bos, maar vaak ook 4 of 5 uur achterelkaar. Dit ligt er aan hoeveel tijd hij heeft. Gemiddeld is Karl 6 tot 8 uur in de week aan het fietsen. In de winter wordt er als het even kan doorgefietst. Bij echt slecht weer wordt er in de sportschool gesport. Op mijn vraag of Karl merkt dat wandelaars het vervelend vinden als je in het bos fietst, antwoordt Karl dat dit inderdaad soms voorkomt. “Het bos is van ons allemaal en door rekening met elkaar te houden kunnen we samen van het gebied genieten,” vindt

Karl. “Door Natuurmonumenten worden er nu aparte MTB-routes uitgezet, zodat wandelaars en fietsers elkaar niet in de weg zitten. Binnen de club zijn er daarnaast gedragscodes dat je niet buiten de routes mag fietsen. Als je dat wel doet, word je daar door je teamgenoten op aangesproken.” ENDURO RIJDEN Karl legt uit dat er drie disciplines zijn die hij rijdt: crosscountry (een wedstrijd van een uur meestal in Nederland), de marathon (een afstand van 70 / 75 kilo-

meter die 3 tot 4 uur duurt) en de enduro (afdaling). “De enduro rijd ik in het buitenland en dan ga ik met mijn fiets met de skilift de berg op om vervolgens zo snel en hard mogelijk weer naar beneden te rijden,” vertelt Karl enthousiast. “Dit gaat op tijd. Je rijdt dan bijvoorbeeld 6 afdalingen op een dag. Degene met de snelste tijd van alle afdelingen wint. Enduro vind ik het allerleukste om te rijden. Je weet niet wat je onderweg tegenkomt en dat maakt het extra avontuurlijk.” Karl is weleens gevallen, maar heeft gelukkig nog niets gebroken. Wel een paar keer de schouder uit de kom en de fiets kapot, maar dat hoort erbij. Bij pech onderweg kan Karl het vaak zelf oplossen. Een nieuwe fiets en materiaal aanschaffen is een hele investering, maar gelukkig heeft Karl een sponsor. “Ik word gesponsord door Magura. Dat is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in remmen. Daarnaast kan ik altijd bij René Zeegers van Fietswereld (Giant store) terecht.” WEDSTRIJDEN IN BINNEN- EN BUITENLAND “Omdat ik lid ben van een vereniging heb ik een wedstrijdlicentie van de bond waarmee ik me kan inschrijven voor wedstrijden in binnen- en buitenland,” legt Karl uit. “Op internet zoek ik alle informatie zelf uit en samen met mijn vriendin Hanne combineren we de weekenden en de zomervakantie met het rijden van wedstrijden. Het is fijn dat mijn vriendin ook het MTB rijden als hobby heeft. Zo kunnen we samen trainen en wedstrijden rijden.”


OP DE MILSBÈK

Volgens Karl zijn er in onze omgeving ook veel tochten waar je aan mee kunt doen, zoals de ‘Hel van Groesbeek’ en ‘Groesbeeks Gruwelijkste’ en de toertochten van de Tourclub Gennep. “De City Downhill in Nijmegen is ook een wedstrijd die erg leuk en spannend is. Met de fiets bij de Waalkade de trappen afrijden en door gebouwen heenrijden,” vertelt Karl enthousiast.

is bijvoorbeeld ook zo bij de Wereldbeker Mountainbiken. Overigens heeft Karl niet aan de wedstrijd voor de Wereldbeker meegedaan. Hij heeft wel drie jaar voor een semi professioneel team gereden in Nijmegen, het Kona LTD Team. Daar is hij na 3 jaar mee gestopt, omdat er toch te veel tijd in ging zitten en de prestatiedruk erg hoog was. “Ik heb er wel eens aan gedacht om met het fietsen verder te gaan, maar dan moet je zoveel dingen laten. Ik kies nu echt de leuke wedstrijden uit en reis daardoor samen met mijn vrienden en Hanne ook heel Europa door.” Van de zomer gaan ze samen naar Frankrijk om een week lang een wedstrijd te rijden in Alpe d’ Huez. Dit duurt een week, omdat eerst het parcours (de afdaling) verkend gaat worden, dan volgt de kwalificatiewedstrijd om de startgroepen te bepalen en uiteindelijk wordt de wedstrijd zelf gereden. “Dit wordt de 3e keer dat ik meedoe. De 1e keer ging heel goed en zat ik in de eerste startgroep, vorig jaar ben ik helaas gevallen,” zegt Karl.

Karl legt uit dat sommige wedstrijden een kwalificatie hebben. Je krijgt dan bij bepaalde wedstrijden punten en met genoeg punten mag je dan weer meedoen aan de volgende serie wedstrijden. Dit

FIETSEN IN VANCOUVER Er staat nog een wedstrijd op het verlanglijstje van Karl: “In Canada willen we ooit een week enduro gaan rijden. Maar hier zullen we nog even voor moe-

- Woningbouw - Verbouw & Renovatie - Utiliteitsbouw - Projectmatige bouw - Dakkapel

Hulsbroek 15 | Groesbeek | Tel: (024) 397 5700 www.aannemersbedrijfkaal.nl

9

ten sparen. Dat is een wedstrijd waarbij je een week lang een route rijdt, beginnend en eindigend in Vancouver. Aansluitend willen we dan nog vakantie houden.” Met deze wens, die hopelijk snel in vervulling zal gaan, is er helaas alweer een einde gekomen aan ons fijne gesprek. Tenslotte wil Karl nog graag iets tegen de lezer zeggen: “Mountainbiken is een leuke sport. Je stapt op de fiets en je bent weg; je kunt het bos in en bent lekker buiten in de mooie natuur. Het is hier zo mooi, geniet ervan!” Gerda Linders-Franken


10

OP DE MILSBÈK

2 UUR COLLECTELOPEN = 1 WARME WINTERJAS Nationaal Fonds Kinderhulp zoekt collectevrijwilligers voor 15 t/m 20 april Van 15 tot en met 20 april 2019 is het de landelijke collecteweek van Nationaal Fonds Kinderhulp. Dan gaan alle medewerkers en vele collectevrijwilligers de straat weer op. Met allemaal 1 doel: een volle collectebus. Want in ons land groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Dat zijn er 315.000 in totaal. En om zoveel kinderen te kunnen helpen, is veel geld nodig. Nederlanders zijn gelukkig vrijgevig aan collectanten! Dus hoe meer collectevrijwilligers, hoe hoger de opbrengst. De tijdsinvestering (een avond collectelopen is slechts een uur of 2) is het zeker waard, want

de inhoud van 1 volle collectebus is al snel goed voor: • 3 keer een mooie pakjesavond, • een goede winterjas, • een dagje uit inclusief openbaar vervoer, •o  f een gym-outfit inclusief schoenen voor op school.

de winter nog in dunne zomerkleren. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop mogelijk te maken. Omdat ook zij moeten kunnen meedoen en een mooie toekomst verdienen! Om dit mogelijk te maken is Nationaal Fonds Kinderhulp afhankelijk van giften en donaties.

315.000 kinderen die opgroeien in armoede: dat zijn er zo’n 3 per klas… Een onbevangen jeugd of een sociaal vangnet kennen zij niet, volwassen zorgen wel. Niemand die een fiets voor ze koopt als deze kapot gaat of helpt met schilderen van hun kamer als ze het huis uitgaan. Ze slaan verjaardagen en feestdagen over en lopen in

LOOP JE ALSJEBLIEFT OOK MEE? Met jouw hulp steun je niet alleen Kinderhulp, maar draag je ook bij aan een mooiere samenleving waarin iedereen meetelt en kan meedoen. Aanmelden? Fantastisch! Dat kan bij: rene.spies73@ gmail.com tel. 06 83777423. En ook via: collecte@kinderhulp.nl.

HET FAMILIERECHTHUIS OPENT HAAR DEUREN IN GENNEP Na vijf succesvolle jaren in Horst, heeft advocaten- en mediationkantoor Het Familierechthuis per 1 februari jl. de deuren geopend van haar tweede vestiging aan de Spoorstraat 155 in Gennep. Daar bieden advocaten en mediators een luisterend oor aan een ieder die in een moeilijke situatie zoals bijvoorbeeld een scheiding verkeert. Ook met andere juridische vragen op het gebied van het personen- en familierecht, zoals alimentatie, omgang en (ouderlijk) gezag, bent u hier aan het juiste adres. EEN GEBALANCEERD EN DESKUNDIG TEAM Het Familierechthuis bestaat uit een deskundig team. Advocaat en mediator Stéphanie Hoppers (Vfas gecertificeerd) en advocaat Linda Zanders hebben jarenlang ervaring in personen- en familierecht en weten met grote vakkennis en integriteit telkens de juiste balans te vinden tussen betrokkenheid en zakelijkheid. Mediator en scheidingsspecialist Nancy Hermans (MfN-registermediator) zet zich dagelijks in om voor elke partij tot een optimaal besluit te komen. Tot slot zorgt Alex Hoppers voor een vlekkeloze administratie. Het Familierechthuis kiest nadrukkelijk voor een persoonlijke en laagdrempelige benadering. U kunt altijd contact opnemen voor een goed en deskundig gesprek. TOEKOMSTGERICHT EN BETROKKEN Mr. Stéphanie Hoppers: “Als advocaat en mediator vind ik het belangrijk dat

mensen zich gehoord voelen. Belangen kunnen aanvankelijk nog zo tegenstrijdig lijken, maar door goed en aandachtig te luisteren, wordt vaak al snel duidelijk dat er toch een gemene deler in die belangen is. Met deze aanpak is de sleutel naar een oplossing, hoe complex de situatie misschien ook lijkt, bijna altijd te vinden. Het vinden van die sleutel geeft mij zeer veel voldoening. Zeker als er een kind bij betrokken is, omdat ik vind dat ieder kind recht heeft op een gelukkige thuissituatie. “

MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK Wij ontvangen u graag bij Het Familierechtshuis aan de Spoorstraat 155 in Gennep. Maak hiervoor wel eerst een afspraak via telefoonnummer 077 3983 000. Wilt u liever vrijblijvend binnenlopen? Bezoek dan het gratis inloopspreekuur op ons kantoor in Horst, Bemmelstraat 2, iedere maandag van 17.00 tot 18.00 uur. Op www.familierechthuis.nl kunt u nog eens nalezen wat wij voor u kunnen betekenen.


OP DE MILSBÈK KONINGSDAG MILSBEEK 2019 Ook dit jaar zal op Koningsdag mede door de hulp van sponsoren, vrijwilligers en inwoners van Milsbeek een feest voor de kinderen van 0 t/m 13 jaar zijn. Ben jij er bij? We verzamelen deze dag om 10.00 uur op het schoolplein van basisschool De Drie Vijvers. Hier kun je de kleurplaat inleveren die je op school ontvangen hebt of bij de Spar opgehaald hebt. Voor de mooiste kleurplaat staat een mooie prijs te wachten. Om 10.15 uur starten we traditiegetrouw met een optocht van versierde fietsen. Dus versier je fiets, bolderkar, skelter, buggy etc. voor deze optocht en laat het iedereen in Milsbeek zien en misschien win je wel een prijs voor de mooist versierde fiets! Na de fietstocht beginnen we om 11.00 uur met de spellen. Deze worden in de Kerkstraat nabij het Trefpunt gehouden. We hebben spellen/ activiteiten voor jong en oud; o.a.

knutselen, schminken, luchtkussens, survivalbaan enz. enz. Ook hebben we dit jaar een speciaal kinderplein voor kinderen van 0 t/m 4 jaar. Een deelnamekaartje voor de spellen is op de dag zelf bij de infokraam te koop. De kosten hiervan zijn € 3,00. Dit is incl. drinken, friet en een ijsje. Ook de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en andere belangstellenden hoeven zich niet te vervelen. Het terras is geopend en u kunt meedingen voor mooie prijzen in onze loterij. Om 14.00 uur zullen de activiteiten ten einde zijn. We zoeken nog vrijwilligers voor verschillende ‘taken’. Van het verkopen van de lootjes, een oogje in het zeil houden bij het kinderplein tot het begeleiden bij een spel. Heb jij tijd en zin om ons te helpen? Dan ontvangen wij graag z.s.m. een mailtje via ocmilsbeek@hotmail.com Wij hopen dat iedereen meedoet of een kijkje komt nemen op Koningsdag 27 april.

11

DORPSAGENDA APRIL

12-04 Coladisco in Het Trefpunt 13-04 Oud ijzeractie Crescendo 14-04 Super Sunday SV Milsbeek 15-04 Handwerken, Huiskamer 10.00 uur 15/20-04 Collecte Nationaal Fonds Kinderhulp 16-04 SL!M Dorpsvergadering 20:00 uur bij De Diepen 18-04 Informatieavond vernieuwing Schuttersplein, Trefpunt, 19.30 uur 19-04 Paasversiering maken, Huiskamer 20-04 Paashaas in Het Centrum, 13.00 uur 20-04 Paasbrunch, Huiskamer, 12.30 uur 20-21 Easter open, voetbaltoernooi 24-04 Handmassages tijdens de open inloop, Huiskamer 25-04 Gezamenlijk eten, Huiskamer 18.00 uur (vooraf inschrijven) 26-04 Koningsnacht Milsbeek bij SV Milsbeek 27-04 Koningsdag, in de Kerkstraat 27/28-04 Expositie Bernedien Wouters, Huiskamer 12.00 uur 29-04 Handwerken, Huiskamer, 10.00 uur

MEI 1/3-05 Kindervakantieweek, Verloren Land 04-05 Dodenherdenking, militaire ereveld Milsbeek 04-05 Verhalen op 4 mei, ingang kerkhof, 10.30 uur 05-05 Nationale Bevrijdingsdag 11-05 Naar de Efteling met de Coladisco 12-05 Moederdag 50 Jaar Zonnebloem afd. Milsbeek 18-05 Ottersum Ven-Zelderheide, Trefpunt 19-05 Ketelwaldtrail SV Milsbeek 19-05 Fietstocht 50+, Buurtvereniging De Sprokkelaars 26-05 Einde competitiefeest SV Milsbeek 30-05 Hemelvaart

JUNI

In café Het Centrum (zaal) knutselen de kinderen samen met de paashaas en daarna worden er paaseieren gezocht op het schoolplein. Bij terugkomst krijgen alle kinderen nog een leuke attentie.

02-06 Seizoen opening, Museum ‘’De Oude Pottenbakkerij’’ 09/10 Pinksteren 12-06 Coladisco, in Het Trefpunt 13-06 KBO-busreis met als afsluiting diner in ’t Trefpunt 16-06 Vaderdag 16-06 Luizenmarkt SPES, vanaf 09.00 uur 17-06 Alzheimer café, Bibliotheek Gennep 19:30 uur 21-06 Coladisco, in Het Trefpunt 22/23-06 NK Wipboomschieten Schutterij De Milsbeek 26/29-06 Jeugd 4Daagse Ottersum

Aanmelden graag voor 16 april via kinderwerkmilsbeek@hotmail.com

Uw activiteit ook in deze agenda? Mail het naar info@opdemilsbek.nl

DE PAASHAAS KOMT NAAR MILSBEEK Op Paaszaterdag 20 april krijgt Milsbeek om 13.00 uur bezoek van de paashaas.


12

OP DE MILSBÈK

VRIJWILLIGERSWERK IN MILSBEEK;

DE MILSBEKENAAR ALS VRIJWILLIGER.

In dit tweede artikel over medebewoners die zich inzetten voor een (landelijke) organisatie die onbetaalde medewerkers in dienst heeft, heb ik een gesprek mogen voeren met Tjeu Breuring, als vrijwilliger werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland. (SHN) Hoewel wellicht velen van jullie de naam ‘Slachtofferhulp Nederland’ kennen, weten toch velen niet wat deze organisatie doet. Voor mij een reden om tot verkenning over te gaan. Mag ik Tjeu Breuring eerst kort aan u voorstellen? Tjeu heeft ‘de gezegende leeftijd’ van 71 jaar. Samen met zijn vrouw Fransanne woont hij in een prachtig nieuwbouwhuis aan de Langstraat. Zijn drie kinderen hebben inmiddels hun ouderlijke stek verruild voor een eigen plek buiten Milsbeek. Na dik 25 jaar Nijmegen-Oost is Tjeu er trots op om inmiddels meer dan 25 jaar in ons prachtige Milsbeek te mogen wonen. De mensen, de sociale verbanden, de natuur en de rijke traditie zijn voor het echtpaar Breuring meer dan reden genoeg geweest om (hoewel niet meer ‘piep’) toch vorige jaar nog te gaan verhuizen van de Vagevuurweg naar hun nieuwbouw op de Langstraat. Gedurende zijn arbeidzame leven is Tjeu werkzaam geweest als leraar Natuurkunde aan de HAVO ‘Notre Dame des Anges’ in Beek-Ubbergen. Deze functie heeft hij op enig moment gecombineerd met de verantwoordelijkheid van conrector aan dezelfde school. Na zijn pensionering zo’n 10 jaar geleden - waarbij ook zijn vrouw haar loopbaan beëindigde - kwam in huize Breuring de vraag op tafel: “En wat gaan we nu doen om de rest van ons (gezamenlijke) leven ook zinvol te laten zijn?” Tjeu Breuring en Slachtofferhulp Na ampel beraad besloot Tjeu om contact te zoeken met Slachtofferhulp. Hij vernam dat SHN een landelijk werkende organisatie is met 1.600 betaalde en onbetaalde medewerkers. SHN richt zich al meer dan 30 jaar op de (gratis) hulpverlening aan circa 200.000 slachtoffers per jaar van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Hierbij biedt zij emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij schadevergoeding. In de uitvoering van haar taken, werkt SHN intensief samen met Politie en Justitie. Gezamenlijk trachten zij slachtoffers bij te staan en verder te helpen. SHN kent een drietal pijlers als basis voor de uitvoering van haar diensten: - Aanmelding: hier komen meldingen van cliënten van misdrijven of ongevallen

centraal binnen en worden deze geïnventariseerd en doorgezet naar de betreffende regio. In ons geval is dat de regio Zuid-Oost met als locatie Oss (binnenkort Den Bosch). - Algemene Dienstverlening: deze medewerkers hebben op persoonlijke wijze contact met slachtoffers in de vorm van begeleiding en advies. - Juridische Dienstverlening; deze specialisten begeleiden slachtoffers voor, tijdens en na een juridische procedure. Tjeu is werkzaam in de functie van Medewerker Algemene Dienstverlening met als kantoorlocatie Oss, en als werkgebied het oosten van Noord-Brabant. (In het eigen dorp Milsbeek komt hij dus niet als medewerker van SHN). In dit werk ontmoet hij cliënten meestal via huisbezoek. Wat Tjeu erg aanspreekt en hem na 10 jaar nog steeds motiveert is het professionele niveau van werken binnen SHN, de grote variëteit aan ervaringen, het feit dat je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel uren per week je je bijdrage wilt leveren, de persoonlijke ontwikkeling die geboden wordt en vooral DE WAARDERING die gegeven wordt door zowel cliënten als ook door collega’s! Wat kan SHN ‘Op de Milsbèk’ betekenen? Op basis van het voorgaande kunt u wellicht al ongeveer afleiden wat de dienstverlening van SHN voor inwoners van Milsbeek kan inhouden. In reactie hierop geeft Tjeu aan dat bekendheid met SHN en haar activiteiten bepalend is voor een actieve en effectieve dienstverlening. Ofschoon door politie standaard bij elk misdrijf of ongeval gevraagd wordt of het slachtoffer (of diens omgeving) behoefte heeft aan de dienstverlening van SHN, is het toch goed dat eenieder enigszins weet wat SHN voor hem of haar zou kunnen betekenen. Voor een meer gedetailleerd beeld verwijs ik naar de website van SHN (www.slachtofferhulp.nl). Hoe ga je om met alle (vaak trieste) situaties van cliënten? Natuurlijk kom je met allerlei situaties in aanraking. Vaak zijn mensen emotioneel en/of teleurgesteld. Het is dan jouw professie om mensen op te vangen, te begeleiden en waar nodig te voorzien van

goede adviezen. Het doel is steeds om mensen (en indien nodig hun omgeving) die iets ergs mee hebben gemaakt, weerbaar te maken en hen weer perspectief te bieden! Natuurlijk is afstand (kunnen) nemen essentieel om je werk goed te kunnen doen. Daarnaast is kennis van emoties (en wat deze teweeg kunnen brengen) gekoppeld aan professioneel werken, bepalend voor een succesvolle dienstverlening. De omgang met emotionele reacties gaat Tjeu goed af. Een goed gevulde ‘rugzak’, opgebouwd gedurende 71 jaar is hierin van belang. Steun vanuit de organisatie en de waardering van cliënten dragen bij om niet te lang stil te staan maar vooral actief te zijn en te blijven naar cliënten. Welke boodschap wil je de lezers nog meegeven? Zoveel ‘boodschap’ heeft Tjeu niet te geven. Veelal verricht hij zijn werk individueel en in bescheidenheid. Toch zou hij het waarderen als SHN ook in Milsbeek bij velen bekend en vanzelfsprekend is om contact mee op te nemen als dit nodig is. (0900 0101; noteert u dit nummer bij de andere belangrijke telefoonnummers) Ook inwoners in Milsbeek hebben recht (ook in juridische zin) op de dienstverlening van SHN! Daarnaast zou hij het ook waarderen als mensen in Milsbeek (mede door dit artikel) zich aangesproken voelen en interesse zouden hebben om als onbetaald medewerker voor deze prachtige organisatie werkzaam te willen zijn. Indien uw interesse is gewekt; leest u dan verder op de website van SHN.) Aangenaam verrast en geboeid door alle verhalen van Tjeu en de professionele wijze waarop hij hiermee omgaat, heb ik afscheid genomen en hem bedankt voor zijn enthousiasme en openheid! Aangenaam en goed dat wij deze medebewoners in ons midden hebben die zich belangeloos voor ons inzetten! Marcel Bons


OP DE MILSBĂˆK

13

ZONNEBLOEM MILSBEEK 50 JAAR EN DE LANDELIJKE ZONNEBLOEM 70 JAAR! Het is al weer even geleden dat we als afdeling Milsbeek iets van ons lieten horen in dit dorpsblad. Maar we zaten niet stil en hebben inmiddels veel activiteiten achter ons gelaten. Zoals bijv. een boottocht vanaf de loswal in Cuijk richting Nijmegen, de traditionele Kerstviering, een Kerststukje maken bij de Kroon Flowers in Milsbeek en 6 april stond een theater-muziekmiddag op het programma in de Klaproos te Siebengewald. Dit werd georganiseerd door het regiobestuur van de Zonnebloem voor de gasten van de hele regio Maasduinen, waarbij de vrijwilligers van de diverse afdelingen natuurlijk de helpende hand boden. De laatste tijd gaan we als vrijwilliger soms met onze gast naar de Huiskamer in Milsbeek en dat is een welkome en gezellige afwisseling voor zowel de gast als de vrijwilliger. En dan zijn we druk met ons jubileumjaar! Het is inmiddels 50 jaar geleden dat de toenmalige burgemeestersvrouw van Ottersum mevrouw Berger, en mevrouw Huisman (echtgenote van Wielie Huisman) het initiatief namen voor de oprichting van een afdeling van de Zonnebloem. Ze kregen al snel enthousiastelingen mee om deze kar te gaan trekken en zo ontstonden in de kerkdorpen VenZelderheide, Ottersum en Milsbeek werkgroepen van de Zonnebloem.

Al die jaren zijn er menige bezoekjes afgelegd aan Milsbekenaren die daar behoefte aan hadden en zijn er activiteiten en uitstapjes georganiseerd. En dat doen we als Zonnebloem nog steeds, ook in Milsbeek. En daar zijn we trots op. De vrijwilligers en gasten van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide krijgen op 18 mei in dit jubileumjaar een feest aangeboden waarbij maar liefst 8 jubilarissen gehuldigd zullen gaan worden. Voor dit mooie feest is echter geld nodig. Daarom doen wij graag een oproep aan u, of aan uw bedrijf om de Zonnebloem afd. Ottersum-Milsbeek-Ven-Zel-

MILSBEEK VROEGER EN NU DE STEENFABRIEK Momenteel staat de Milsbeekse steenfabriek weer in de belangstelling: wat gaat er met het terrein, de gebouwen en de schoorsteen gebeuren? De bovenste foto is gemaakt in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het lijkt erop dat de Bloemenstraat, als doorgaande weg, toen al verhard was. Prominent op de foto de houten lantaarnpalen met bovengrondse stroomdraden. Op de achtergrond de hoge schoorsteen van de steenfabriek die toen midden op het gebouw met de oven stond. Links de vele droogschoppen waarin de natte stenen gedroogd werden. Daarvoor zijn de spoorrails te zien van het treintje dat de stenen transporteerde. Rechts van het tweede grote droogschop ziet u de woning waar het gezin Celissen woonde. De onderste foto heb ik gemaakt in maart 2019. Geen van de oude gebouwen van de steenfabriek is nog zichtbaar. De veel lagere schoorsteen heeft een andere plek, vrijstaand en verder van de Bloemenstraat. De weg is breder en voorzien van fietsstroken en een voetpad. En de houten palen met stroomdraden zijn vervangen door stalen lantaarnpalen en leidingen onder de grond. Waar blijft de tijd? En hoe zal het er hier over tien jaar uitzien? Teun Theunissen

derheide financieel te ondersteunen. Uw bijdrage zal volledig ten goede komen aan onze lokale afdeling. Uw gift mag u doen op rekeningnummer: NL52 RABO 01406 88 889 t.n.v. Zonnebloem afd. Ottersum-Milsbeek-Ven-Zelderheide Op 6 oktober zal een dorpsactiviteit worden georganiseerd alleen voor onze gasten uit Milsbeek. We zijn druk bezig het programma in elkaar te zetten en het belooft voor elk wat wils te worden. Hierover later meer in ons dorpsblad. Het is louter toeval dat de landelijke Zonnebloem, gevestigd in Breda, en onze afdeling beide in 2019 een jubileum te vieren hebben. Breda 70 jaar en Milsbeek 50 jaar. Toch zeker de moeite waard om bij stil te staan, te vieren, te memoreren en naar de toekomst te kijken. En dat is precies wat we dit jaar gaan doen. De Zonnebloem Milsbeek Hanny Kersten


ZATERDAG 27 APRIL 2019

Kapsalon voor: Dames, heren,- en kinderen Kennismakingsactie: 10% KORTING op

shampoo of stylingsproducten

Kanonskamp 6 | Milsbeek | Tel: 06-19366856 hair and beauty by linda

W� servere� d� allerlekkerst� asperge� va� Kweker� Bern� ‘� ochtend� no� i� d� gron�, ‘� avond� heerlij� berei� op uw bor�!

Rijksweg 28 Milsbeek www.topke.nl Tel: (0485) 516390

Voor o.a. scheiding, alimentatie, omgang en gezag. Daarnaast begeleiden wij mediationtrajecten. U kunt ons altijd bellen voor het maken van een geheel vrijblijvend en gratis informatiegesprek. MR. LINDA ZANDERS ADVOCAAT

MR. STÉPHANIE HOPPERS ADVOCAAT

NANCY HERMANS MFN MEDIATOR

Wij hanteren scherpe tarieven en denken met u mee om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

www.familierechthuis.nl • info@familierechthuis.nl • Spoorstraat 155 Gennep • Bemmelstraat 2 Horst • T 077 398 3000

Als familiebedrijf zijn wij, de Emons Group, onderscheidend binnen onze nichemarkten. We bieden onze klanten innovatieve en duurzame logistieke oplossingen die leiden tot lagere kosten en milieuvoordelen.

INNOVATIEF DUURZAAM MILIEUVRIENDELIJK

VOLG ONS OP

WWW.EMONS.EU


OP DE MILSBÈK

15

GEMEENTELIJKE DODENHERDENKING 4 MEI GEEF DE VRIJHEID DOOR – IN VRIJHEID KIEZEN Ook dit jaar herdenkt de gemeente Gennep de slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. De officiële gemeentelijke herdenking in Milsbeek start om 18.50 uur met een kerkdienst in de kerk van Milsbeek. Om 19.30 uur start een stille tocht naar het burgermonument waar kransen gelegd worden. Daarna loopt de stoet naar het militair ereveld. Om 19.50 uur luiden de kerkklokken in de hele gemeente, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgt. Daarna volgen toespraken, muziek en kransleggingen

bij het militair ereveld. Rond 20.30 uur is de bijeenkomst afgelopen. In Gennep is zoals elk jaar om 20.00 uur een herdenking bij de Barmhartige Samaritaan op het Vrijheidsplein bij de Niersbrug. Het thema van 2019 is ‘Geef de vrijheid door – in vrijheid kiezen’.

VERHALEN OP 4 MEI De datum 4 mei is sinds bijna 75 jaar een datum waarop wij in Milsbeek zowel de gevallen soldaten, als de burgerslachtoffers gedenken. Velen komen dan ’s avonds naar de kerk en bezoeken daarna het monument van de burgerslachtoffers en daarna het Brits kerkhof. Hoe en waarom het kerkhof en het monument in Milsbeek zijn ontstaan is voor velen waarschijnlijk onduidelijk. Om hierover meer informatie te geven zullen enkele wandelgidsen van de groep wandelgidsen Milsbeek verhalen vertellen over o.a. het militair kerkhof, het burgermonument en de kerk tijdens de oorlog.

Het programma ziet er als volgt uit: • Zaterdag 4 mei om 10.30 uur. • Bijeenkomst bij de ingang van het kerkhof. • Informatie over het ontstaan van het militair kerkhof wie er begraven zijn en waar zijn ze gesneuveld. • Vertelling bij monument van burger oorlogsslachtoffers over het ontstaan van monument, iets over de slachtoffers en verplaatsing en onderhoud van monument. • De kerk van Milsbeek. Wat is daar tijdens de oorlog gebeurd en hoe zijn bepaalde zaken bewaard gebleven. • Einde vertellingen rond 12.00 uur

CORRECTIE In de laatste editie van Op de Milsbèk stond een artikel over de wensbus. De tijden en bereikbaarheid van de bus zijn als volgt: - Reserveringen en vragen over ritten alleen via de telefoon (06 14 70 64 05) tussen 10 en 12 uur op werkdagen - Alle andere vragen en/of opmerkingen graag via mail. Helaas kunnen ritten niet via de mail worden aangenomen.

Iedereen is van harte welkom bij deze vertellingen en er zijn geen kosten aan verbonden. Tot ziens op 4 mei Wandelgidsen Milsbeek

EFFECT VAN DE SCHONE MAAS TOT VER IN HET BUITENLAND Nee, niet alleen omdat ons plastic niet meer via de Maas de zee instroomt en daarna verre kusten bevuilt, maar ook op een heel andere manier. S2T (Stichting Thuis en Toekomst Sri Lanka) helpt al jaren met een ploeg vrijwilligers mee aan het opschonen van de Maasoevers en ontvangt daarvoor een vergoeding.

Deze vergoeding gaat deels naar Miridiya, een lokale organisatie in Polonnaruwa, Sri Lanka. Naast allerlei andere activiteiten, beijvert Miridiya zich er ook voor om milieu educatie aan jongeren te geven. Zo heeft een groep jongeren deze maand het plastic en andere rommel in de omgeving van Polonnaruwa opgeruimd. Met hartelijke dank aan de gemeente Gennep!!


16

OP DE MILSBÈK

SINDS WANNEER EN WAAROM HEBBEN WE EEN TWEEDE PAASDAG, TWEEDE PINKSTERDAG EN TWEEDE KERSTDAG? Elk jaar vieren we twee dagen achter elkaar Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Deze herdenkingen zijn in het Christendom belangrijk. Ze worden hoogfeesten genoemd. Al vanaf de 6e eeuw werd Pasen een week lang gevierd. Het was een verlenging van het hoogfeest. Gelovigen mochten niet werken en gingen dagelijks naar de kerk, het liefst drie keer per dag. Om economische redenen (men kon niet alleen maar Pasen vieren, er moest tenslotte gewerkt en geld verdiend worden) werd die week weer beperkt. Het aantal feestdagen ging van vier, naar drie en uiteindelijk had iedereen nog maar twee dagen vrij. Ook Pinksteren kende vroeger een feestweek. In de 11de eeuw beperkte het feest zich uiteindelijk tot de maandag en de dinsdag. Tegenwoordig is alleen de maandag nog als extra vrije dag overgebleven.

Met Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus en met Pinksteren daalde de Heilige Geest neer over de Apostelen. Binnen het christendom worden die herdenkingen belangrijker gevonden dan de geboorte van Jezus met Kerstmis. Kerst heeft daarom nooit een extra feestweek gekend. Al voordat dit feest werd gevierd, herdachten we op 26 december de eerste martelaar, de heilige Stefanus. Veel landen hebben die herdenking als Tweede Kerstdag aangehouden en daarom hebben ook de meeste Nederlanders op Tweede Kerstdag vrij. Chris Janssen Bron: WegWijs, De Limburger

WELKE BETEKENIS HEEFT DE PALMPASENSTOK? Palmzondag (één week voor Pasen) herinnert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Jezus kwam zittend op een ezel, samen met zijn vrienden (de apostelen) Jeruzalem binnen. Ze werden op grootse wijze onthaald. De mensen zwaaiden met takken. Sommigen spreidden hun mantels uit over de grond, als een soort loper. Ze dachten dat nu alles goed zou komen. De Romeinen zouden niet langer de baas zijn, dachten ze, want Jezus zou nu een nieuw rijk gaan stichten. Binnen de liturgie is op Palmzondag veel te zien en te beleven zoals de palmwijding, het uitdelen van de palmtakjes, de processie en de verhalen die op deze dag worden voorgelezen. Bekend is ook de palmpasenstok. Dat is een zelfgemaakte stok in de vorm van een kruis. De stok wordt op deze dag door kinderen gedragen. De stok is rijkelijk versierd. Bovenop de stok zit een haantje van brood. In de palmpasenstok zit heel veel symboliek. Het is zelfs zo dat je met deze stok de hele Goede Week in handen hebt: - De stok met dwarslat herinnert aan het kruis; - De palmtakjes herinneren aan de intocht, maar het altijd groene takje betekent ook

dat het leven steeds weer mogelijk is; - Het broodhaantje verwijst naar het verhaal van Petrus, één van de leerlingen van Jezus, die in de vroege ochtend van Goede Vrijdag tot drie keer toe verklaarde dat hij Jezus niet kende, om zijn hachje te redden. Op dat moment kraaide de haan. Jezus had overigens voorspeld dat het zo zou gaan. - Het brood herinnert ook aan het breken en delen bij de laatste maaltijd; - De eieren verbeelden het nieuwe leven; - De verdere versiering luidt alvast het feest van Pasen in. Chris Janssen Bron: WegWijs, De Limburger

OPROEP Zoals u heeft kunnen lezen proberen wij in ‘Op de Milsbèk’ mensen die in Milsbeek wonen en zich belangeloos inzetten (vrijwilligerswerk) voor een lokale, regionale of landelijke organisatie extra aandacht te geven door een interview. Wilt u uw vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen van de inwoners van Milsbeek, meldt dit dan door een e-mail te sturen naar de redactie via info@opdemilsbek.nl Bedankt! de Redactie


OP DE MILSBÈK

17

KERKELIJKE UITVAARTDIENST?

Regelmatig wordt de vraag gesteld wat er nu wel en niet mag bij een kerkelijke uitvaartdienst. Daarom wil ik hier twee aspecten van het kerkelijk afscheid toelichten die samen de ingrediënten vormen van een kerkelijke uitvaartdienst.

HET MENSELIJKE ASPECT: ONZE GEVOELENS UITDRUKKEN

Wanneer iemand van wie we houden komt te overlijden, worden we vervuld met verdriet. We proberen met het verstand te pakken wat er gebeurd is, maar op een of andere manier ontglipt het ons. We proberen te verwoorden wat we voelen. Wanneer het ons lukt te zeggen wat we in ons hart beleven, overweldigen de emoties ons. Een persoonlijk en hartelijk afscheid We willen op waardige wijze afscheid nemen en daar ons hele hart in leggen. We willen de dienst aankleden met elementen die ons helpen uit te drukken wat we voelen. We maken of kiezen mooie gedichten uit en maken een bloemlezing over het leven van onze dierbare overledene. We steken kaarsjes aan, laten de kleinkinderen een mooie tekening maken. We versieren de kist met mooie bloemen, want uit alles moet de kostbaarheid blijken van de persoon van wie we afscheid nemen.

HET GODDELIJKE ASPECT: DE OVERLEDENE NAAR DE HEMEL BRENGEN Geloof in het eeuwig leven Een kerkelijke uitvaart kiezen we vanuit het geloof in de verrijzenis van Jezus en daarmee het geloof in de belofte van het eeuwig leven. Ja, een weerzien bij God in de hemel! De overledene staat nu voor God Het geloof in het eeuwige leven zegt ons: de overledene staat nu voor God en God vraagt hem of haar verantwoording af te leggen over zijn of haar leven. We hebben het leven immers van God als geschenk ontvangen om God te dienen en om elkaar door oprechte naastenliefde gelukkig te maken en te helpen. Jezus nodigt ons uit om in Hem te geloven: “Al wie in Mij gelooft wordt gered”. Ook vraagt Hij ons een in Gods ogen goed leven te leiden door zijn geboden te onderhouden: “Bemin God en bemin uw naaste als uzelf”. Na deze levensopdracht – lang of kort – komen we voor God. Ons leven wordt door God beoordeeld. Daarbij kijkt Hij naar ons geloof en naar de liefde die we onze naaste hebben betoond. De waarde van de Eucharistie voor een overledene Het mooiste, beste, krachtigste middel om iemand snel in de hemel te krijgen is de Eucharistie. Vanuit ons geloof kun je God niets aanbieden dat waardevoller is voor het zielenheil van de levenden of voor een overledene dan het vieren van een heilige Mis, omdat Jezus zelf daarin sacramenteel aanwezig is. De ziel van de overledene wordt bevrijd en genezen. Zijn of haar leven wordt voltooid. Hij of zij krijgt vergeving van zonden. De opgang naar het eeuwig leven wordt bespoedigd. Wat vieren we in de Eucharistie? Jezus heeft de Eucharistie ingesteld tijdens het laatste Avondmaal op Witte Donderdag. Op deze wijze is Hij blijvend onder ons aanwezig. In de Eucharistie vieren we dat Jezus voor ons aan het kruis is gestorvenen voor onze zonden en zo de hemel voor ons heeft geopend. Door te gedenken en te vieren, krijgen we deel aan dit offer. We ontvangen het Lichaam en Bloed van Jezus zelf in heilige Communie en worden daardoor gesterkt.

BIJ EEN KERKELIJK AFSCHEID KOMEN HET MENSELIJKE EN HET GODDELIJKE SAMEN

• We gedenken de overledene, zetten hem/haar in het zonnetje, geven uitdrukking aan onze gevoelens. We danken God voor al het goede dat we samen hebben beleefd. • Daarna vragen we God de heilige Eucharistie als een verzoeningsoffer aan te nemen en onze overledene zijn zonden te vergeven en heilig te maken, zodat hij of zij naar de hemel mag gaan. In de liturgie (eredienst) van de Kerk, aangevuld en opgesmukt met al die persoonlijke elementen, worden wij als familie en vrienden goede voorsprekers voor onze overledenen.

KEUZE IN OVERLEG

Indien u kiest voor een kerkelijke uitvaartdienst, neemt u contact op met de pastoor of kapelaan om een afspraak te maken. In het daarop volgende gesprek wordt er samen gekeken hoe al die persoonlijk elementen een goede plaats kunnen krijgen in de eredienst die in de kerk plaatsvindt. We zoeken dan samen naar de juiste vorm. Dat kan een Avondwake zijn of Woord en Gebedsdienst of een Eucharistieviering. Steeds staan God en het geloof in de verrijzenis centraal en zoeken we samen met u naar een waardig, gelovig en persoonlijk afscheid! Namens het pastoraal team, Pastoor Martinus


18

OP DE MILSBÈK

WOORD VAN ONZE BISSCHOP

BRIEF VAN ONZE BISSCHOP MGR. HARRIE SMEETS BIJ GELEGENHEID VAN DE VEERTIGDAGENTIJD. Dierbare medegelovigen, ‘Laat ons het vergankelijke zo gebruiken, dat ons hart gericht blijft op het eeuwige.’ Die woorden staan in de tweede prefatie van de veertigdagentijd. Het zijn woorden die deel uitmaken van een gebed. De priester leest er wellicht gemakkelijk overheen, de kerkganger hoort ze misschien maar half. Begrijpelijk, want in onze wereld waarin zoveel woorden over ons worden uitgestort, kunnen we niet elke letter uitvoerig overwegen. Toch wil ik aan het begin van de voorbereidingstijd op Pasen graag uw aandacht vragen voor juist deze woorden: ‘Het vergankelijke zo gebruiken, dat ons hart gericht blijft op het eeuwige.’ De goederen die we gebruiken, worden vaak al gemaakt met de verwachting van een beperkte levensduur. Ze worden gemaakt om vergankelijk te zijn. Een smartphone gaat gemiddeld tweeëneenhalf jaar mee. En de meest voorkomende reden om hem te vervangen, is dat het abonnement afloopt en een nieuwer model voor het grijpen ligt. Bij alle mooie verhalen over duurzaamheid is onze economie er toch vooral op gericht om ons vaak en veel nieuw gerei te laten aanschaffen. Het ene vergankelijke wordt vervangen door iets wat aantrekkelijker lijkt, maar net zo goed vergankelijk is. Onze consumerende wereld gebruikt het vergankelijke eigenlijk zo, dat ons hart ook op het vergankelijke gericht blijft. Een veelgehoorde uitdrukking is: ‘Je moet doen wat je hart je ingeeft.’ Maar is dat wel altijd zo verstandig? Zeker: ons hart kan ons goede dingen ingeven en dat kan veel goeds brengen. Maar een menselijk hart kan ook donkere gedachten en daden voortbrengen of kan ons op een dwaalspoor zetten. Dus kan het geen kwaad ons hart wat in de gaten te houden en niet altijd zomaar te doen, wat het ons ingeeft. Als het om materiële zaken gaat: wanneer we zomaar doen wat ons hart ons ingeeft, lopen we dan niet het risico elke willekeurige gril die in ons opkomt, tot hoogste prioriteit te maken? Als de materiële wereld ons enige kompas is, lopen we gerede kans ons hart gevuld te houden met alles wat we willen hebben. Maar het is niet Gods wil dat wij van alles hebben, God wil dat wij

zijn. Als christenen mogen wij ervaren dat ons leven – het kostbaarste dat wij hebben – een geschenk op zich is. Op Aswoensdag hoorden we: ‘Gedenk mens dat je uit stof gemaakt bent en tot stof zult weerkeren.’ Met andere woorden: denk eraan dat je vergankelijk bent, dat je leven op aarde ooit aan een einde raakt. Hou dat in gedachten en gebruik het vergankelijke zo dat het hart gericht blijft op het eeuwige. De mens is meer dan een vergankelijk wezen dat gisteren werd geboren en morgen sterft. We zijn als mensen meer dan stof die tot stof zal weerkeren. Ieder mens is geschapen naar Gods beeld en gelijkenis en draagt daardoor ook het verlangen naar eeuwig leven in zich. De veertigdagentijd biedt kans om ons eigen leven, onze leefwereld tegen het licht te houden en te zien waarmee we bezig zijn. Misschien zijn we wel meer aan het aardse gehecht dan goed voor ons is en kunnen we – door onze blik over de horizon heen te richten – meer gaan beseffen wat werkelijk van belang is: dat we geroepen zijn om mens te zijn, naar het voorbeeld en in de geest van Jezus. Enige tijd geleden bezocht ik een contemplatief zusterklooster. Deze zusters leiden een verborgen leven van gebed, waarin handenarbeid een vaste plaats heeft. De overste liet mij ook de keuken zien: ‘Aan die tafel daarachter maken we de groenten uit eigen tuin schoon,’ zei ze. ‘We zouden de groenten best van buiten kunnen laten komen, maar het is voor ons religieuze leven belangrijk dat we ook dit werk doen.’ Achterliggende gedachte van de zusters is, dat die specifieke handenarbeid

het bewustzijn levend houdt dat ook het vergankelijke leven een geschenk is, iets dat we elke dag opnieuw ontvangen. Net als hun gebed, is zelfs het schoonmaken van de zelf geteelde groenten een manier om het hart gericht te houden op het eeuwige; op het leven dat uiteindelijk een geschenk is, een mysterie. Aards, vergankelijk leven zo gebruiken dat het hart gericht blijft op het eeuwig leven: in die geest heeft Jezus op aarde geleefd, in die geest is Hij gestorven. Maar dat vergankelijke was niet het laatste. Juist zijn verrijzen, als eerste uit de doden, geeft ons een kompas dat verder wijst dan het aardse, een kompas dat ons hart richt op het eeuwig leven. In die geest wens ik u Zalig Pasen. Roermond, Veertigdagentijd 2019 + Harrie Smeets, bisschop van Roermond


OP DE MILSBĂˆK

19

GOEDE WEEK EN PASEN PALMPASEN Intocht van Jezus in Jeruzalem Kinderen: palmpaasstokken Woensdag 10 april in Milsbeek Knutselen palmpaasstokken op school. Informatie over eventuele zegening van de palmpaasstokken volgt t.z.t. Palmzondag Eucharistievieringen Zaterdag 13 april om 19.00 uur in de kerken van Ven-Zelderheide en Middelaar Zondag 14 april om 9.30 uur in de kerken van Ottersum en Mook Zondag 14 april om 11.00 uur in de kerken van Milsbeek en Molenhoek

WITTE DONDERDAG Herdenking van het laatste Avondmaal van Jezus met zijn apostelen. Viering van de instelling van de Eucharistie en het Priesterschap. Eucharistievieringen Donderdag 18 april om 19.00 uur in de kerk van Milsbeek. Aansluitend korte wake tot 20.30 uur. Donderdag 18 april om 19.00 uur in de kerk van Molenhoek Na afloop is er tot 22.00 uur gelegenheid om in stilte met Jezus te waken en bidden in de zijkapel.

GOEDE VRIJDAG Jezus sterft aan het kruis Kruisweg Vrijdag 19 april om 15.00 uur in de kerken van Ottersum, Milsbeek, Middelaar, Mook, Molenhoek Kinderkruisweg Vrijdag 19 april om 17.30 uur in de kerk van Molenhoek Herdenking van het lijden en sterven van de Heer Vrijdag 19 april om 19.00 uur in de kerk van Mook PASEN Jezus is verrezen en leeft! Paaswake: Eucharistie in de Paasnacht met ontsteken van het Paasvuur Zaterdag 20 april om 21.00 uur in de kerken in Milsbeek en Middelaar Pasen: Eucharistie met plechtige intocht van de Paaskaars. Zondag 21 april om 9.30 uur in de kerken van Ottersum en Mook Zondag 21 april om 11.00 uur in de kerken van Ven-Zelderheide en Molenhoek In Molenhoek: met kinderwoorddienst. 2e Paasdag: Eucharistie Maandag 22 april om 9.30 uur in de kerken van Milsbeek en Middelaar

KOSTEN UITVAART EN KERKBIJDRAGE Om de parochie in stand te houden vragen we aan parochianen om jaarlijks kerkbijdrage te betalen. We hanteren een richtbedrag van â‚Ź 9,- per huishouden per maand. Ieder die kerkbijdrage betaalt helpt eraan mee dat we kinderen kunnen blijven dopen, kunnen vieren, uitvaarten kunnen houden, de kerkgebouwen kunnen verwarmen en onderhouden. Daar zijn we erg blij mee. Als teken van onze waardering vergoeden we de uitvaartkosten voor wie bij overlijden tenminste de 4 voorafgaande jaren dit richtbedrag (100,- per jaar) aan kerkbijdrage heeft betaald. Indien dit niet het geval is dan worden de volledige uitvaartkosten gewoon in rekening gebracht.

MIS IN KAPEL RIETHORST De meimaand is Mariamaand. Daarom is er op donderdag 2 mei om 19.00 uur een H. Mis in de Riethorstkapel te Plasmolen. Voorafgaand bidden we om 18.30 uur het rozenkransgebed. Iedereen is van harte welkom om zo samen de meimaand te beginnen met Maria.

NIEUWE VERSIE PRIVACYVERKLARING In het parochieblad van juni is de tekst van de Privacyverklaring R.-K. Parochies integraal gepubliceerd. In januari 2019 is er een nieuwe versie van deze Privacyverklaring verschenen. Deze nemen we niet meer in het parochieblad op. Wie belangstelling heeft kan deze vinden op onze website www.vommmm.nl onder Contact > Privacy.


OP DE MILSBÈK

20

KERKDIENSTEN EN MISINTENTIES za 13 apr 19.00u kerk Ven-Zelderheide zo 14 apr 09.30u kerk Ottersum zo 14 apr 11.00u kerk Milsbeek Palmpasenviering m.m.v. kerkelijk herenkoor Thij ten Haaf; Drika ten Haaf-Driessen (ST); Harrie Janssen; wo 17 apr 09.00u sacristie Milsbeek do 18 apr 09.00u kapel Ottersum do 18 apr 19.00u kerk Milsbeek Witte Donderdag viering m.m.v. parochieel dameskoor vr 19 apr 15.00u kerk Milsbeek Goede Vrijdag Kruisweg za 20 apr 21.00u kerk Milsbeek Paaswake m.m.v. kerkelijk gemengdkoor Martinus Bindels; Agnes Bindels-Scholten en overleden familie (ST); Nolda Noij-Appelhof (vw. KBO Milsbeek); Antoon Derksen; Overl. fam. Derksen-Derks; zo 21 apr 09.30u kerk Ottersum zo 21 apr 11.00u kerk Ven-Zelderheide ma 22 apr 09.30u kerk Milsbeek 2e Paasdag m.m.v. kerkelijk herenkoor Overleden familie ten Haaf-Ebbers; wo 24 apr 09.00u sacristie Milsbeek do 25 apr 09.00u kapel Ottersum za 27 apr 19.00u kerk Ottersum zo 28 apr 09.30u kerk Ven-Zelderheide zo 28 apr 11.00u kerk Milsbeek Hub Frederix; Corrie Meeuwssen-v. Bergen; Hennie Meijer-Vermaning (allen vw. KBO Milsbeek); wo 1 mei 09.00u kerk Milsbeek do 2 mei 09.00u kapel Ottersum za 4 mei zo 5 mei zo 5 mei wo 8 mei do 9 mei

19.00u kerk Milsbeek Dodenherdenking m.m.v. zanggroep La Quatri 09.30u kerk Ottersum 11.00u kerk Milsbeek 09.00u kerk Milsbeek 09.00u kapel Ottersum

za 11 mei zo 12 mei zo 12 mei wo 15 mei do 16 mei

19.00u kerk Ven-Zelderheide 09.30u kerk Ottersum 11.00u kerk Milsbeek Harrie Janssen; 09.00u kerk Milsbeek 09.00u kapel Ottersum

za 18 mei 19.00u kerk Milsbeek Bertha en Wim v.d. Hoogen-Lamers (ST): za 18 mei 19.00u kerk Ottersum zo 19 mei 11.00u kerk Ottersum wo 22 mei 09.00u kerk Milsbeek do 23 mei 09.00u kapel Ottersum za 25 mei zo 26 mei zo 26 mei

19.00u 09.30u 11.00u

kerk Ven-Zelderheide kerk Ottersum kerk Milsbeek

wo 29 mei do 30 mei

E.H.Communie Frans en An v. Schaijk-Derks en familie; Lambert Janssen, opa van Bram 09.00u kerk Milsbeek 09.30u Scoutingterrein Mook VOMMMM-viering Hemelvaart

za 1 jun zo 2 jun wo 4 jun do 5 jun

19.00u 09.30u 09.00u 09.00u

kerk Ottersum kerk Milsbeek kerk Milsbeek kapel Ottersum

za 8 jun 19.00u kerk Ven-Zelderheide zo 9 jun 09.30u kerk Ottersum zo 9 jun 11.00u kerk Milsbeek Pinksteren Frans v. Duin; Caat v. Duin-Lamers; ma 10 jun 09.30u kerk Ottersum ma 10 jun 11.00u kerk Milsbeek H. Vormsel wo 12 jun 09.00u kerk Milsbeek do 13 jun 09.00u kapel Ottersum zo 16 jun 09.30u kerk Middelaar VOMMMM-viering wo 19 jun 09.00u kerk Milsbeek do 29 jun 09.00u kapel Ottersum zo 23 jun zo 23 jun wo 26 jun do 27 jun

09.30u kerk Ottersum 11.00u kerk Milsbeek Sacramentsdag m.m.v. St Lambertusgilde Thij en Drika ten Haaf-Driessen (ST): Siegbert Laemers; Harrie Laemers; Petronella Laemers-v.d. Loo; Sjef Laemers (ST); Jan en Nellie Stoffelen-Wijers en zoon Harrie (ST); 09.00u kerk Milsbeek 09.00u kapel Ottersum

za 29 jun zo 30 jun

19.00u kerk Ottersum 11.00u kerk Milsbeek

Op 2 maart overleed op 92–jarige leeftijd Marietje Tax-Verhoeven, Norbertushof, woonde Langstraat, weduwe van Jan Tax. Wij wensen de nabestaanden sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

Actie Kerkbalans 2019. Geef voor je kerk

Een plek om tot jezelf te komen of juist anderen te ontmoeten.Waar je een luisterend oor vindt en stilte om te bezinnen.Een plek om te vieren en te geloven. Waar je bemoedigd en geïnspireerd raakt. Waar mensen voor je bidden en klaarstaan met praktische steun, of je nu lid bent of niet. Waar we samen een gemeenschap zijn en geven aan anderen. Dankzij uw bijdrage kan onze kerk voortbestaan. Uw bijdrage is welkom op rekeningnummer:

NL46 RABO 0140 6014 06 NL24 INGB 0001 0329 29 t.n.v. RK Kerkbestuur Milsbeek AFTREK 100% BIJ PERIODIEKE GIFT ZONDER NOTARIS Met ingang van 1 januari 2014 kunt u zonder tussenkomst van een notaris ‘periodiek schenken’ aan een goed doel. Zo’n periodieke gift is fiscaal aantrekkelijk, omdat deze volledig aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Voor ‘gewone’ giften geldt een drempel op basis van uw inkomen. De Belastingdienst stelt wel eisen aan een periodieke gift. Zo moet de schenking minimaal vijf jaar jaarlijks een vaste gift bedragen en er tussen u en het goede doel (bijv. de parochie) een duidelijke afspraak op papier worden gezet. De parochie kan een formulier aan u verstrekken. Voor nadere informatie bel: 0485-516323.


OP DE MILSBÈK

21

VASTENACTIE!

EEN KLEIN PROJECT IN HET STRAATARME BURUNDI DOOR VRIJWILLIGERS! Beste parochianen, Een tijdje geleden hoorde ik van goede kennissen uit Duitsland dat ze in het dorpje Kwamekwesi in Ghana een kerkje hadden gebouwd. Om dat te kunnen doen moesten ze een steengroeve openen. Daardoor konden de arme mensen daar werken en geld verdienen. Ze sloegen een waterput waardoor de bewoners niet meer grote afstanden moesten afleggen om water te halen. Zo ontstond door de bouw van dit kerkje een kleine infrastructuur waardoor de mensen geholpen werden en een beter leven kregen. De huizen en andere gebouwen rondom de kerk werden ook verbeterd en versterkt. Deze groep mensen doet dit werk op vrijwillige basis. Er zijn geen directeuren, alleen maar vrijwilligers, die al hun vrije tijd daarin investeren.Ze nodigen vakmensen uit om ter plekke mee te werken in de vakantie¬periode. Die werken daar dan veelal gratis en de plaatselijk bevolking wordt daarbij ingeschakeld.

NU EEN NIEUW PROJECT IN BURUNDI Nu beginnen dezelfde vrijwilligers een project in Burundi, in Bujumbura. Burundi behoort tot de armste landen van Afrika. Pas sinds enkele jaren kent het een enigszins stabiele vrede. Dit na vijf-

tig jaar van oorlogen, staatsgrepen en genocide. De geestelijk en materiële nood gaan er hand in hand en er is veel hulp nodig. Met de medewerking van de plaatselijke bisschop Simon Ntamwana en de plaatselijke priester, gaat de bovengenoemde groep vrijwilligers hier een kerkje bouwen en een centrum voor geloofsverdieping. Er is grote behoefte aan een plaats waar men tot rust en bezinning kan komen. Een plaats waar men terecht kan om geloofsverdieping en vorming te ontvangen. De vele oorlogen, staatsgrepen genocide hebben diepe wonden geslagen in de levens van de mensen. Het te bouwen centrum gaat een belangrijke plaats innemen bij de verwerking van deze gebeurtenissen. De plaatselijke bisschop ondersteunt het project van harte. Zo wordt de geestelijke en materiële zorg voor de mensen met elkaar verbonden. Wij kunnen hen daarbij helpen.

Ze hebben een stukje grond gekregen om te beginnen. Deze zomer gaan de vrijwilligers er heen voor de eerste voorbereidingen. Het is een overzichtelijk project en we hebben goede contacten, zodat we ook de vooruitgang ter plekke meekrijgen. We zullen hiervan verslag uitbrengen op onze website en ook melding maken in het parochieblad. Ik hoop van harte dat u dit project wilt ondersteunen. Moge God u uw vrijgevigheid honderdvoudig vergoeden! Voor alle parochies van het VOMMMM a.u.b. via het bankreknr. van: RK PAR. H. JOH. DE DOPER / NL34 RABO 0308 1047 14 onder vermelding van ‘Vastenactie’


22

OP DE MILSBÈK

WIE – WAT – WAAR Kerkdiensten Milsbeek Eucharistie: iedere woensdag om 09.00 uur. Weekendvieringen: op zondagen om 11.00 uur. op zaterdagen om 19.00 uur (uitzonderingen daargelaten) Doop: aanmeldingen en voorbereidingen Wanneer u uw kind wilt laten dopen kunt u het hiervoor aanmelden via het aanmeldingsformulier. Dit kunt u downloaden via de website van de parochies: www.vommmm.nl/parochie-nodig/sacramenten/doop of aanvragen via administratie@vommmm.nl. Mail het formulier naar administratie@vommmm.nl en naar mpmrijs@gmail.com Voor elke parochie zijn er zondagen vastgesteld waaruit u kunt kiezen voor het doopsel van uw kind: • 2e zondag van de maand: Middelaar en Ven-Zelderheide • 3e zondag van de maand: Mook en Ottersum • 4e zondag van de maand: Milsbeek en Molenhoek Het tijdstip wordt vastgelegd in overleg met pastoor Martinus Rijs 06 13 47 67 98. Voor ouders die hun kind willen laten dopen is er voorafgaand aan de doop een gezamenlijke doopvoorbereiding op een maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in pastorie Mook, De Hove 1. Adressen en telefoonnummers parochie: Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand pastorie: Kerkstraat 25, 6596 AK Milsbeek telefoon: 0485-516323 e-mail: parochiemilsbeek@planet.nl Openingstijden pastorie: woensdag-donderdag 10.00-12.00 uur Kapelaan Marc Kessels bereikbaar via 06-55416709 of via de pastorie in Ottersum (0485-511426) Het opgeven van een misintentie (€ 15,00) via de pastorie. Kerkbijdrage Parochie Milsbeek: NL46 RABO 0140 6014 06 / NL24 INGB 0001 0329 29 Luiden bij overlijden Wanneer de familie het wenselijk vindt om bij een overlijden de kerkklokken te laten luiden, kan men dit doorgeven bij de pastorie of via koster op nr. 513908. Men zal dan bij de eerst mogelijke gelegenheid om 11.00 uur de klokken luiden. (uitgezonderd op zondag). Ophaalschema Oud papier 2019 Op de volgende zaterdagen wordt het oud papier opgehaald: 25 mei, 27 juli, 28 september en 30 november. Graag het aanbieden van uw oud papier tijdig op zaterdagochtend doen. Zorg dat het papier gebundeld wordt aangeboden zodat het makkelijk is om op te halen. Op het parkeerterrein van onze accommodatie staan 2 tot 3 grote containers waar men ook terecht kan met oud papier.

ALGEMEEN ALARMNUMMER GEEN SPOED, WEL POLITIE

112 0900-8844

AED LOCATIES IN MILSBEEK Sprokkelveld 42, Heiveld 60, Heiveld 70, Schuttersplein 1 AVOND- EN WEEKENDDIENSTEN (huisartsenpost Boxmeer): 0900-8880 APOTHEEK GENNEP 0485-54 55 00 BUURTZORG MILSBEEK 06-13 28 23 83 CANISIUSZIEKENHUIS NIJMEGEN 024-365 76 57 DIERENAMBULANCE NIJMEGEN E.O. 024-355 02 22 GEMEENTE GENNEP 0485-49 41 41 HUISARTSENPRAKTIJK MILSBEEK 0485-51 70 00 HUISARTSENPRAKTIJK GENNEP 0485-51 23 17 HUISARTSENPRAKTIJK OTTERSUM 0485-51 27 17 KINDERTELEFOON 0800-0432 MAASZIEKENHUIS PANTEIN 0485-84 50 00 MILIEUKLACHTEN TELEFOON 043-361 70 70 RADBOUDZIEKENHUIS NIJMEGEN 024-361 11 11 STORINGEN GAS EN ELEKTRICITEIT 0800-9009 THUISZORG PANTEIN 0900-8803 THUISZORG PROTEION 088-8500000 WATER (WML) 0800-023 30 40 WENSBUS 06-14 70 64 05 WONINGSTICHTING DESTION 088-199 00 00 ZONNEBLOEM AFD. MILSBEEK/OTTERSUM/VEN-ZELDERHEIDE 0485-51 20 08


ook OCE opgravinge n

Milsbeek Voor het uitgraven van bouwputten, inritten, sloten, tuinen, het rooien van struiken, wortels en slopen van gebouwen. Ook voor vulzand, straatzand, teelaarde, menggranulaat, enz.

Meer info: Tel. 06-5342 9944

We

Ook met Pasen maken wij ROLLADES van Rund, varkens, kip of kalkoen.

! stretchen hem op

Omdat je er met een goed gevoel op terug wilt kijken

Of iets kant en klaars bv: duivelse kip, pulled pork, varkenshaas in roomsaus. Bestellijst verkrijgbaar in de winkel en graag inleveren t/m dinsdag 16 april

stretchtenten

WWW.SLAGERIJGIESBERTS.NL

www.kuijpersstrechtenten.nl | Tel. 06-54200800

Kerkstraat 8.Milsbeek, telefonisch bestellen 0485-516278 Open Di,Wo,Do,Vr ,Za* van 8.30 -12.30/13.30-18.00 uur *Zaterdags’s tot 16 uur. U kunt bij ons pinnen. Dinsdag na pasen zijn wij gesloten

Kloosterstraat 73, Groesbeek T: 024 - 397 67 00 I:begrafenisondernemingjacobs.nl

meubilair - chalets tapbuffetten - koelingen

PME Cast Iron Hilfiger Denim Dstrezzed Blue Industry Ovenberg 2 - Milsbeek 0485-516797 www.dehaasverhuur.nl

• Specialist in het vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses Steendalerstraat 67 6591 EC Gennep Tel/Fax: (0485) 383852 / 330839 Mobiel 06-48576493 E-mail info@jdriessen-tandtechniek.nl

0485-514675

• Reparatie van gebitsprotheses

• Nieuwe gebitsprotheses • Advies • Bemiddeling vergoeding zorgverzekering • Klikgebit

Ovenberg 2828 OVENBERG

Reparatie alle automerken, gratis leenauto

Reparatie alle automerken, gratis leenauto

Tel: 0485-513027 * Mobiel: 06-25064707 www.moorenmilsbeek.nl


...t hu is in gro en !

• Specialist in het vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses • Reparatie van gebitsprotheses

Zwarteweg 51A 6596 AE Milsbeek

• Aanleg & onderhoud • Groenvoorziening • Boomverzorging

• Nieuwe gebitsprotheses

Tel.: (0485) 383852 Mobiel 06-48576493 E-mail info@jdriessen-tandtechniek.nl

• Sierbestrating • Tuinberegening • Verkoop tuinplanten

• Advies • Bemiddeling vergoeding zorgverzekering • Klikgebit

Zij zijn er weer

verse asperges

De Groote Heeze 4 | Heijen | Tel. (0485) 511 141 | www.hopmans-heijen.nl

Didi Janssen-Driessen Schoolstraat 7 6596 AN Milsbeek 06-51447581 www.didistrimsalon.nl

Langstraat 5 Milsbeek T 0485 – 541979 www.jbgroenprojecten.nl

Elke zaterdag van 9.00 tot 13.00 verkoop van tuinplanten. Kwekerijadres: Potkuilen - Milsbeek

Profile for RvB Media

Dorpsblad Op de Milsbèk, nr. 3-2019  

Dorpsblad Op de Milsbèk, nr. 3-2019

Dorpsblad Op de Milsbèk, nr. 3-2019  

Dorpsblad Op de Milsbèk, nr. 3-2019

Profile for rvbmedia
Advertisement