Pirkka 11/2017

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 11/2017

Luonnon

VALOKUVAAJA

KONSTA PUNKKA

KASVOT


UUTTA

SK20

DETOX-PUHDISTUS IHOLLESI

3

LYÖMÄTÖN SUOJA X KAUPUNKISTRESSIÄ VASTAAN • Ihon puolustuskykyä vahvistava päivävoide ja palautumista nopeuttava yövoide • DETOX-naamio, joka syväpuhdistaa kasvojen ihon ympäristösaasteista


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖSTRATEGI Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja

KUVA VIOL A MINERVA VIRTA MO

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna vuosikerta maksaa 77 €. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

TERVETULOA, UUSI ALKOHOLILAKI! Uuden alkoholilain valmistelu on toimintaedellytyksiä. Nykytilanne kirvoittanut vilkasta keskustelua sekä suosii suuria kauppoja, kauppakespuolesta että vastaan. Kynnyskysymys kuksia ja liikekeskittymiä, ja on pois näyttää olevan, voiko ruokakaupoissa lähikauppapalveluilta ja maaseudulta. sallia maksimissaan 5,5 alkoholiproJos uusi alkoholilaki hyväksytään, senttia sisältävien juomien myynnin pienet kaupat saisivat osansa nyt ulkonykyisen 4,7 prosentin sijasta. mailta tuodun ja Alkosta ostetun neMeille asiakkaille losoluen ja lonkeron alkoholituotteet ovat myynnistä. Uudistuksella Uudistuksella tärkeä osa ruokakaupolisi positiivisia vaikutukolisi positiivisia pojen palvelua. Haluamsia lähi- ja kyläkauppavaikutuksia lähime nauttia hyvän ruoan palveluiden säilymiseen, ja kyläkauppojen kanssa hyvää viiniä ja työllisyyteen ja verotusäilymiseen, kylmä olut kruunaa suoloihin. Se nostaisi esiin työllisyyteen ja malaisen saunaillan. suomalaista ruokakultverotuloihin. Ruokakaupassa tämä tuuria ja pienpanimot sainäkyy siten, että noin sivat uusia kasvumahdoljoka seitsemäs asiakkaan ostoskori lisuuksia. Myös Viron viinaralli ja harsisältää alkoholituotteita. maa alkoholintuonti lieveilmiöineen Alkoholiostokset saavat ihmiset rauhoittuisivat. matkustamaan ruokakauppaan kesTarvitsemme kattavan kauppaverkustoihin ja siirtämään ostoksiaan niikoston ja laadukkaat lähikauppapalhin kauppoihin, jotka sijaitsevat Alvelut. On aika antaa pienille kaupoille kon vieressä. Uusi laki tasapuolistaisi paremmat mahdollisuudet menestyä. ruokakauppojen välisiä kilpailuedellyTervetuloa uusi, vapaampi alkoholityksiä ja parantaisi pienten kauppojen laki!

UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Toimitusjohtaja Jaana Hertsberg, K-kauppiasliitto

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

@PirkkaFi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


RUOKA

Sisällys

3

Pääkirjoitus

NYT

HER KKUJA P I KKUJO U LUIH IN Helppo luumu-kanelijäätelö sekoitetaan rahkasta ja kuohukermasta. Tarjoa vaikka pikkujouluillan herkullisena jälkiruokana.

7 Marraskuun parhaat palat 16 Puheenaihe: Uudet normit 22 Sisustus: Kauniissa valossa 27 Saunan uusi ilme 28 Monikäyttöinen taittopöytä 3 0 Henkilö: Konsta Punkka 3 4 Kalapolut kuntoon RUOKA

44

39 Ruokaideat kuukaudeksi HYVÄ OLO JA KAUPASSA

PUHEENAIHE H E N K I LÖ

SISUSTUS

LUON N O N KU VA A JA & S OM E TÄ H T I Luontokuvaaja Konsta Punkka on onnekas. Rakkaasta harrastuksesta on tullut ammatti, joka ei tunnu työltä.

NO R MI T & SÄÄDÖKS E T U U SI KSI Juhlapaikalle opastaviin tienvarsikyltteihin ei tarvita enää lupaa. Suomessa puretaan monenlaisia säädöksiä vauhdilla. Mitä seurauksia sillä on?

P OIMI IDE AT KORIS T E VALOIH IN Koti virittäytyy pimeään vuodenaikaan kauniilla valoilla ja koristeilla. Pikkujoulu voi alkaa.

30

12

22

67 68 72 74 78 80 82

Hyvinvointia sävelistä Pukeutuminen: Suomi 100 Kauneus: Sädehtien juhlaan Pirkka-risteily: Merellä Niksien niksi! K-Plussa 20 vuotta Kaupassa

PLUSSA

83 Plussa-edut 107 Ristikko & sudoku 10 9 Niksi-Pirkka 110 Kolumni: Ilkka Remes

KANNEN KUVA: KONSTA PUNKKA

NYT PLUSSAA HAMMASHOIDOSTA Ennaltaehkäisevä hoito on parasta huolenpitoa hampaillesi. Haluamme kannustaa säännölliseen hammaslääkärissä käyntiin tarjoamalla K-Plussaa hammashoidosta. PlusTerveyden hammaslääkärivastaanotot palvelevat sinua yli 70 paikkakunnalla. Ota askel terveytesi edistämiseen ja varaa aika hammashoitoon: www.plusterveys.fi


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin.

OULULAINEN HK

VILJAPORSAAN FILEEPIHVIT 600-640 G

5

95

REILU VIIPALEET 500-550 G

1

49

PS

(2,71-2,98/kg)

RS

(9,30-9,92/kg)

KIVIKYLÄN

PYÖRYKÄT 300-350 G

HK

KULTAPAAHDETUT KOKOLIHALEIKKELEET 150-180 G

2

29

2

PKT

69

PKT

(7,69-8,97/kg)

(12,72-15,27/kg)

HK

POPSI ISO VIITONEN KUORETON NAKKI 900 G

2

KARHU

OLUT 4,6% 0,5 L x 6-PACK,

13

sis. pantit 0,90

44

(4,18/l)

6-PACK

VALIO

KOSKENLASKIJA SULATEJUUSTOT 250 G, myös Ruoka

2

59

KPL

(10,36/kg)

Edut voimassa 4.9.2017-7.1.2018.

65

(2,94/kg)

PKT


I L E P I S U U

I L O D I ? T I A A A V EL

P Ä Ä N S I I ÄR E I LL Ä S SYNT T

ALL A M A A V € AR 0 0 0 EI N. 0 K 0 I 3 O A N AI M E A JOP J A R T I T K I 0. O 2 A J V O N L T I K Ä O V Ä ÄR ÄIVÄ M P Ä V A I K Ä O P TA J A RV O N

N E N E K –

SYNTTÄRIT


NYT

M A R R A S K U UN PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

HELKK YEN, VÄLKK YEN Kun juhlakausi lähestyy, ei kannata turhia kainostella. Juhlissa saa kimaltaa ja loistaa kullan ja hopean sävyissä. Onnistuneen illan voi järjestää kotiin ilman pitkiä valmisteluaikoja. Kun suunnittelet hyvin, kotisi muuntuu juhlaan puolessa tunnissa. Hämärrä yleisvalaistus, sytytä reilusti kynttilöitä ja virittele juhlan tuntua metallinhohtoisilla yksityiskohdilla ja kauniilla sisustuselementeillä. Myös hehkuva juhlameikki syntyy tarvittaessa parilla tuotteella ja vähällä vaivalla. Loihdi arkimeikistä heleän juhlava taputtelemalla kasvoille valopisaroita. Hehkutipat tuovat korostusta vaikka poskipäihin, nenänvarteen, kulmaluulle, leuankärkeen ja otsalle. Sipaisu ruusuista huulipunaa viimeistelee ilmeen. Katso sivulta tarkemmat 72 ohjeet helppoon juhlameikkiin.

KUVA JUHA VALKEAJOKI

Cello Season -rasia 12,95 €, hopeanvärinen kallo-seinäkoriste 22,95 € ja kynttilälyhty 10,95 €, valikoidut K-Raudat. Lumene Invisible Illuminizer -valopisarat 27,90 € ja Lavera Dainty Rose 35 -huulipuna 12,90 €, K-Citymarket. Koristelautanen rekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

K AT TO O N TA I S EI N Ä Ä N

Cello-valikoimissa kuosit Alabaster Barnwood, Mountain Hut Pine ja Rusty Barnwood.

Stressi poistuu saunassa Saunominen on rentouttava tapa, mutta siitä on myös tutkittua hyötyä terveydelle. Saunominen lieventää merkittävästi stressiä, vaikuttaa sydänterveyteen ja parantaa unen laatua. Säännöllisen saunomisen on havaittu olevan yhteydessä alhaisempaan sydän- ja verisuonisairauksien, muistisairauksien ja verenpainetaudin riskiin. Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -väestötutkimuksesta.

Saunomisen terveysvaikutukset ovat osittain samankaltaiset kevyen liikunnan kanssa. Jos et siis ehdi liikkua tarpeeksi, käy edes saunassa. Paras hyöty saadaan kuitenkin yhdistämällä saunominen liikunnalliseen elämäntapaan. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta ja terveelliset elintavat edistävät sydänterveyttä ja ennaltaehkäisevät sairastumista.

Saunassa verenkierto vilkastuu, verisuonet laajenevat ja sydän työskentelee tehokkaammin. Verenkierto ohjautuu iholle lämmönsäätelyn vuoksi ja iho hikoilee.

L ÄHDE: SAUNA FROM FINL AND RY J A ITÄ-SUO MEN YLIOPISTON SAUNA J A S YDÄNTERVEYS­ -PROJEKTI

P IK K U J O UL L ÄHESTY U Y

4 × IL L ANISTUJAISE T Vuoden pimein aika tarvitsee piristystä. Kokoa hyvä porukka yhteen, kata pöytä kauniiksi ja nauti illasta.

Hartwall Jaffa 1,5 l Mustikka on Jaffan 100-vuotisjuhlajuoma ja valmistettu suomalaisista metsämustikoista, K-Citymarket ja K-Supermarket.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Marimekon Siirtolapuutarha-kaitaliina sopii juhlavammankin pöydän liinaksi, Plussa-kortilla 22,40 € (norm. 32 €), K-Citymarket.

Muista valo. Näyttävän viininpunainen Havi'sindigokynttilä luo tunnelmaa pimeän ajan illanistujaisiin, 7,79 €, K-Citymarket.

Pirkka Parhaat tapaslajitelmassa yhdistyvät perinteisen espanjalaisen serranokinkun ja ibericojuuston maut, K-ruokakaupat.

Lämmitettävä Happy Joe Winter -siideri ja juhlajuomaksi alkoholiton Kontiomehun Karpalokuohu, hyvin varustelluista K-ruokakaupoista.

KOONNUT EEVA L AURO NEN, KUVAT GETTY I MAGES, K-RY HMÄ , A-LEHTIEN KUVA-ARKISTO, SOS -L APSIK YL Ä J A VALMISTAJ AT

Joko tunnet uudet näyttävän näköiset ja aidon puun tuntuiset Cello 3D -sisustuspaneelit? Sisätiloihin sopivat paneelit voidaan asentaa uuden ponttiratkaisun avulla eri tasoihin tai kalansuomutyylillä.


Nyt Vedenpitävissä CAT Drover Ice -nilkkureissa on Vibram Arctic Grip -pohja, jossa on äärimmäisen hyvä pito jopa jäällä, 179 €, Kookenkä.

Tyylikäs Baylis & Harding -lahjapakkaus sisältää neljä pientä ihonhoitotuotetta miehelle vaikka matkalle mukaan, 24,90 €, K-Citymarket.

Syksyn trendikkäin paita on luumunvärinen ja helppo yhdistää vaikka farkkuihin. Miehen mywear-paita 19,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

Kätevät Audi Sport -nappikuulokkeet ilahduttavat musiikista pitävää isää, 25 €, Shop.audi.fi.

Miesten Hestra Deerskin Winter -talvisormikkaat on valmistettu pehmeästä nahasta, 95 €, Intersport.

L'Oréal Men Expert Hydra Sensitive -voide rauhoittaa ihoa parranajon jälkeen, 7,90 €, K-Citymarket.

M U I ST ETAAN I SÄÄ

Marraskuun 12. päivä tuodaan isälle aamukahvit sänkyyn tai soitetaan onnittelupuhelu.

American Tourister ZiggZagg -matkalaukku 55 cm, 89,95 €, K-Citymarket. Värit vaihtelevat myymälöittäin.

Isän parta tarvitsee hoitotuotteensa. Man Cave Beard Oil -partaöljy, 14,90 €, K-Citymarket.

Jason Markk Premium Shoe Cleaning Kit 4OZ -kenkienhoitosetissä on kaikki tarpeellinen, 20 €, The Athlete's foot.

FXA-monitoimityökalu leikkaa, lyhentää ja hioo puuta, muovia ja pehmeitä metalleja. 280 W 39,95 €, K-Rauta. Anna isälle lukulahja. Ilkka Remes, Vapauden risti 22,95 €, K-Citymarket. Lue Remeksen kolumni tämän lehden sivulta 110.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Ainutlaatuinen OneBlade teknologia

Trimmaa, muotoilee ja ajaa kaikenpituiset parrat

Trimmaa Nopea ja tarkka trimmaus valitsemaasi pituuteen. Philips OneBlade QP2520/20

PARTATRIMMERI

34

90

Muotoile Haluamasi tyyli nopeammin ja helpommin kuin koskaan ennen.

Aja Ajaa läheltä, muttei liian läheltä suojaten ihoasi.

• Vaihdettavat terät kestävät jopa 4kk* • Märkä- ja kuiva-ajoon, vaahdolla ja ilman * Parhaan mahdollisen suorituskyvyn takaamiseksi sinun tulee vaihtaa terä ainoastaan 4 kuukauden välein.

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Nyt

TEK STI JENNI UUSILEH TO KUVA JUHA VALKEAJOKI

Luonto lähellä sydäntä Kun elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen haluaa rauhoittua, hän suuntaa luontoon. Kotikaupungissaan Helsingissä hän pääsee tunnissa veneellä luonnon rauhaan. – Kun olen merellä tai metsässä, voin tosi hyvin. Rakkaus luontoa kohtaan ajoi elokuvaohjaajan viime kesänä uusiin työ­ kuvioihin. Palkitusta elokuvastaan ­Hymyilevä mies tunnettu Kuosmanen ohjasi K-Kalapolut-mainoselokuvan ­Kuteminen kuuluu kaikille. – On hienoa, että kaupparyhmä pitää ympäristöasioita tärkeänä ja miettii valikoimansa eettisyyttä ja kestävyyttä. Vaelluskalojen kutupaikkojen säilyttämisen puolesta puhuvan mainoselokuvan kuvaukset olivat hieno kokemus. – Kahlasimme kuvaajan kanssa karkkilalaisessa joessa sukelluspuvut päällä. Onneksi sattui hieno ilta, saimme taltioitua kauniin kesäisen tunnelman. Juho Kuosmanen harrastaa harppuuna- ja vapaa-ajankalastusta kesäisin appivanhempiensa mökillä Kokkolassa. Talvisin hän käy pilkillä, vaikka ei osaakaan sitä mielestään kovin hyvin. Tärkeintä on liikkeelle lähteminen ja luonnosta nauttiminen, ei saalis. – Kalastus on hieno tapa liikkua luonnossa. Appiukko on sen verran hyvä kalastamaan, että meillä riittää kalaa pöydässä, vaikka en saisikaan saalista. Lue juttu kalapolkujen kunnostuksesta sivulta 34.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


100 päivää hyviä tekoja Nesteen markkinointipäällikkö Tytti Stranding, mistä 100 päivää tekoja -tempauksessa on kyse? 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Neste ja Neste K keräävät sadan päivän ajan kauppiailta hyviä tekoja, jotka kauppiaat itse saavat päättää. Millaisia hyviä tekoja kauppiaat ovat keksineet? Ilahduttavan paljon kaikenlaista! Veteraaneja on viety syömään huoltoasemalle, järjestetty palvelutankkausta, jaettu heijastimia ja jäätelöä lapsille, putsattu liikennemerkkejä ja käyty vanhusten kanssa pelaamassa mölkkyä ja paljon muuta. Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kaikki huipentuu itsenäisyyspäivään, jolloin jaetaan Neste- ja Neste K -asemien kerryttämä hyväntekeväisyyspotti. Kohteet on valittu äänestyksellä, ja summaa voi kasvattaa. Jokainen tykkäys kerryttää pottia 10 sentillä aina 20 000 euroon asti. Aikaa tykätä on 30. marraskuuta saakka, tunniste on #100päiväätekoja.

» Neste.fi/100-paivaa-tekoja

Remonttitaitoihin luotetaan Kuinka helposti sujuu jalkalistan vaihtaminen tai valaisimen kiinnittäminen kattoon? K-Rauta kysyi yli tuhannelta suomalaiselta, millä arvosanalla asteikolla 1–10 he uskovat pienen korjailun tai sisustamisen sujuvan. Vastaajista hieman yli puolet antoi taidoilleen arvosanaksi 9 tai 10. Kaikkein luottavaisimpia omiin kykyihinsä olivat 36–55-vuotiaat. Kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat luottavaisesti remontoimiseen. Toisaalta siihen liittyy paljon

kysymyksiä ja epävarmuutta. Suuriin remontteihin suhtaudutaan ymmärrettävästi suuremmalla varauksella. Kyselystä saatu keskiarvo oli 6,5. Naiset näyttävät luottavan omiin kädentaitoihinsa vähemmän kuin miehet. Naisista vain 22 prosenttia suhtautui erittäin luottavaisesti kykyynsä hoitaa kodin pieniä korjailuja.

K-Raudan maksuton Remonttineuvonta antaa neuvontaa pienissä ja suuremmissa kodin kunnostustöissä. Sen tavoitteena on auttaa suomalaisia onnistumaan.

» Remonttineuvonta K-Rauta.fi/ remonttineuvonta tai arkisin klo 8–16 p. 030 6363 738

K U P P OS EL L I N EN K U U M A A J U O M A A

Iittalan Tsaikka-kuumajuomalasin muoto on Timo Sarpanevan käsialaa vuodelta 1957, 2 kpl/pkt 42,90 €, K-Citymarket. 4 × HY VÄ SSÄ VALOSSA

EE VA T E S TA A Kostea siivousliina teki kylpyhuoneen siivouksesta helppoa: en tarvinnut pesuaineita, ämpäreitä enkä rättejä. Pyyhkäisy kiillotti pinnat ja poisti tahrat. K-ruokakaupoista. Pirkan vastaava tuottaja

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Klassisen moderni 7-osainen Konstsmidekynttelikkö kestävällä metallirungolla 39,95 €, K-Rauta.

Musta, skandityylinen viiden kynttilän Markslöjd-kynttelikkö kaunistaa vaikka ikkunalautaa 24,95 €, K-Citymarket.

Kaunis, metallinen jouluvalo antaa tunnelmaa myös joulunodotusaikaan, 39,95 €, suurimmat K-Citymarketit.

Punainen joulutähti koristaa ikkunaa ja antaa mukavasti valoa pimeään aikaan, 6,95 €, suurimmat K-Citymarketit.


Aino-Maija Metsola haki inspiraatiota Saaristomereltä Jurmon saarelta, kun hän suunnitteli tätä kuosia. Jurmo-pussilakanasetti Plussa-kortilla 69,93 € (norm. 99,90 €) ja Marimekko Jurmo -käsipyyhe 50 × 70 cm Plussa-kortilla 13,65 € (norm. 19,50 €) sekä kylpypyyhe 70 × 140 cm Plussa-kortilla 27,65 € (norm. 39,50 €), K-Citymarket.

T EK I JÄ E S I I N KUKA vapaa kirjoittaja Jenny BelitzHenriksson, 40. MITÄ "Kirjoitan mielelläni aiheesta kuin aiheesta, mutta erityisesti hyvinvointi on sydäntäni lähellä." TÄSSÄ LEHDESSÄ Jenny kirjoitti jutun musiikin vaikutuksesta hyvinvointiin. "Sen jälkeen olen pitänyt huolta siitä, että kuuntelen musiikkia riittävästi joka päivä ja laulan myös mukana lempibiisejäni aina tilaisuuden tullen". Lue Jennyn Hyvinvointia sävelistä -juttu sivulta 67. » Seuraa Jennyä blogissa ja Instagramissa: @vastaiskuankeudelle.fi

Lihaeinsnaysttäyd ravinnot!

HAU-HAUN UUDET

Annosateriat tetrapakkauksissa!

LAATU & HELPPOUS

RAVINTO & MAISTUVUUS

• Ekologinen tetrapakkaus • Helppo lusikoida nappulan päälle • Säilyy avattuna jääkaapissa 2 vuorokautta

• Maistuvuutta ja monipuolisuutta ruokintaan • Ei vehnää, soijaa tai säilöntäaineita • Neljä herkullista ja lihaisaa makua

Saatavilla hyvin varustetuista K-Kaupoista! ANNA KOIRASI MAISTAA JO TÄNÄÄN!


L A STE O IK E U K N S IE N PÄ IVÄ 2 0 .1 1 .

Mausteena: Inkivääriä käytetään tuoreena, kuivattuna jauheena tai hillottuna. Kaikilla on oma makunsa.

Terveystuotteena: Inkivääriä käytetään esimerkiksi flunssan hoitoon, pahoinvointiin, vatsa- ja nivelvaivoihin ja tulehduksiin.

Juomana: Inkivääriä sisältävät pienet shotit ovat nyt suosiossa. Kuvassa omenainen luomu Ginger Zinger -inkiväärishotti 70 ml, K-ruokakaupat.

SOS-Lapsikylä aloitti Vantaalla Uusi SOS-Lapsikylä on aloittanut toimintansa Vantaan Kivistössä. Nyt valmiina on 2 sijaiskotia. Tavoitteena on saada alueelle 2–3 vuoden aikana 8 sijaiskotia. Lisäksi alueella on tukiverkosto perheille ja lapsille. Alueella on SOS-Lapsikylän asuntoja myös nuorten tuettuun asumiseen, perhekuntoutukseen ja -tapaamisiin. Siellä hoidetaan myös tukiperhetoimintaa. – Sijaisperheet voivat toimia omissa kodeissaan tai muuttaa SOSLapsikylän tarjoamiin sijaiskoteihin.

SOS-Lapsikylä antaa perheille tuen, aluejohtaja Sointu Möller kertoo. Essity-yrityksen brändit Lotus, Libero ja Libresse tukevat SOS-Lapsikylää haavoittuvassa asemassa olevien suomalaisten lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. Kampanja näkyy K-Citymarketeissa marraskuussa.

i n k i vä ä ri ä mon i n tavoi n Inkivääri sisältää reilusti terveellisiä ainesosia: esimerkiksi C-, E- ja B-vitamiineja, kivennäisaineita, eteerisiä öljyjä sekä karvasaineita.

Puutarhassa: Inkivääri on kotoisin Aasiasta. Se menestyy viljeltynä myös Etelä-Suomessa suojaisessa paikassa tai parvekkeella.

» SOS-Lapsikylä hakee uusia

sijaisperheitä, tukiperheitä sekä vapaaehtoisia eri puolille Suomea. Lisätietoja: SOS-Lapsikyla.fi.

3 × LU KEM ISTA L APSI LLE

TA LVI T ULEE Nyt ei anneta talven yllättää! Talvirenkaat on hyvä vaihtaa alle ennen ensilumia. Tarvittaessa talvirenkaita saa käyttää jo marraskuussa. Huolehdi renkaidenvaihdosta kuitenkin ajoissa, sillä talvirengaspakko alkaa ensimmäinen joulukuuta.

Perheen nuorisoa kiinnostaa Marcus & Martinuksen huippuhetket. Meidän maailmamme, 19,99 €, K-Citymarket.

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia tutustuttaa koko perheen menneisiin aikoihin, 23,95 €, K-Citymarket.

Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja on hauskaa luettavaa päiväkotiikäiselle tai koululaiselle, 21,95 €, K-Citymarket.

» Continental-renkaat

edullisesti Plussa-kortilla: Vv-auto.fi/continentalin-talvirenkaat-edullisesti


K II TO S A ! T UTTEES A L A P

P OSTIA LUKIJ OILTA Lokakuun Pirkka-lehti oli hyvä kaikin puolin. Ehdottomasti paras juttu oli Opiskelijan omat rahat. Hyvin kirjoitettu artikkeli, joka piti otteessaan kaikkien haastateltavien osalta loppuun saakka. Suosittelin saman tien nuorta opiskelijaani lukemaan jutun. – Helka Eva Wahlströmin haastattelu viime lehdessä oli mielenkiintoinen, sillä äitiyden, urheilun, opiskelun ja työn yhdistäminen on haastavaa. Hienoa, että siitä puhutaan ja kirjoitetaan. Kiitos <3 – Mari Eläkeläisenä olen kiitollinen, että Pirkassa kerrotaan tavallisista ihmisistä, jotka ratkovat arkielämän pulmia rohkeasti, luovasti, ekologisesti ja edullisesti. Kiitos Pirkan tekijöille! – Tiina

Äänestitte hyödyllisimmäksi jutuksi lokakuussa Opiskelijan omat rahat.

Lihaaivsinanott! täysr

HAU-HAUN UUDET

Annospussit!

LAATU & HELPPOUS

RAVINTO & MAISTUVUUS

• Helppo ja vaivaton annostella • Repäise pakkaus auki ja paloittele • Kätevä ottaa myös mukaan • Säilyy avattuna jääkaapissa 2 vuorokautta

• Täysravinto, jossa kaikki koirasi tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa • Ei vehnää, soijaa, säilöntä- tai väriaineita • Neljä herkullista ja erittäin lihaisaa makua

Saatavilla hyvin varustetuista K-Kaupoista! ANNA KOIRASI MAISTAA JO TÄNÄÄN!

Pitäkää edelleen jalat maassa! – Minna Pippa Laukan Ole hyvä itsellesi -kolumni oli tosi mielenkiintoinen. Armollisuus itseä kohtaan antaa uuden elämän. Minä itse ymmärsin sen vasta 63-vuotiaana. Olin ennen suorittajatyyppi ja en saanut muuta kuin itseni kipeäksi. – Irma 100-sivuiseen Pirkka-kuukausilehteen ei enempää asiaa saa mahdutettua. Lehti on kehittynyt monipuoliseksi aikakauslehteä muistuttavaksi tietolehdeksi. – Paula

» Kerro mielipiteesi lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt onnekas oli Irma Järvinen.


UUDET NORMIT Olisiko jo aika luopua keinotekoisista normeista väärissä paikoissa ja tukea uudenlaista, ihmisten välistä yhdessä tekemistä? Sitä kautta syntyy aitoa vastuullisuutta ja uusia, hyviä toimintatapoja. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVITUS PAULIINA MÄKELÄ KU VAT ANTTI VETTENRANTA JA JUHA VALKEAJOKI

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


”SÄÄDÖKSET EIVÄT ENÄÄ estä pikkukahvilaa

leipomasta pullaa ja piirakoita lähellä tuotetulla raakamaidolla.” ”Näkövammaisen henkilön opaskoira, kuulovammaisen henkilön kuulokoira ja myös fyysisesti vammaisen henkilön avustajakoira pääsevät sisään ruokakauppohin.” ”Jatkossa hääpaikalle opastaviin tilapäisiin tievarsikyltteihin ei tarvita enää lupaa, vaan kyltit saa pystyttää ilmoituksella. Kyltit saavat myös olla nuolen muotoisia, mikä on tähän asti ollut kiellettyä.” puretaan nyt vauhdilla 100-vuotiaassa Suomessa. Suomalaisten tiedotusvälineiden uutisoimat normien purkamiset viime vuosilta kertovat asioista, joiden ei ehkä alun perin pitänyt olla näin tiukasti säädeltyjä. – Normeja purkaessa on syytä nähdä niiden muodostama kokonaisuus ja ymmärtää, että normit eivät koskaan synny sattumalta. Normeilla on oma paikkansa ja historiansa, kun niillä säädetään kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia. On muistettava, että kun yhteen normiin tartutaan, se voi vaikuttaa toiseen, kertoo Juha Hämäläinen, yhteiskuntatieteiden laitoksen johtaja ja professori Itä-Suomen yliopistosta. Hämäläisen mielestä säädösten läpikäynti on tervetullutta ja tarpeettomista normeista on syytäkin luopua, koska ne haittaavat sujuvaa toimintaa. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa säädösten ja normien purkamista muillakin perusteilla kuin taloudellisilla. Normeilla kun on paljon tehtäviä. – Toimiva normisto suojaa mielivallalta ja rajoittaa vahvemman oikeutta. Turvallisuutta ja luottamusta herättävä säädösjärjestelmä on menestystekijä, joka omalta osaltaan luo vakautta ja on auttanut Suomea ja Pohjoismaita. Normit ja niiden purkaminen kietoutuvat vapauteen ja turvallisuuteen ja niiden väliseen tasapainoon. Vapauden lisääminen voi vähentää turvallisuutta ja turvallisuuden lisääminen vähentää vapautta. – Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on luottamuspääoma. Me luotamme viranomaisiin ja toisiimme. Selkeä normisto tuottaa tätä pääomaa. Jos jätämme liikaa vastuuta toimijoille, se saattaa heikentää luottamusta. Jos meillä ei ole normia missä rajoissa raakamaitoa voidaan käyttää, vastuu asianmukaisesta käyttäytymisestä siirtyy toimijalle itselleen eli esimerkkitapauksessa maitotilalliselle. Yhteinen normisto on kuin pelisäännöstö: tiedämme, mitä meiltä odotetaan ja mitä me voimme odottaa muilta. Se muodostuu kirjaamattomista, yhteisesti jaetuista tapanormeista ja lakiin kirjoitetuista oikeusnormeista. NORMEJA JA SÄÄDÖKSIÄ

SUOMALAISTEN JUOMATAVAT OVAT MUUTTUNEET JA MONET OVAT ERITYISEN VIINITIETOISIA. HIFISTELLÄÄN, EI VAIN JUODA. – Oikean ja väärän käsitykset eli yleisen moraalin ja tapanormien ja lainsäädännön tulisi tukea toisiaan. Ne eivät ole vastakkaisia. On tärkeää löytää yhteisesti jaettu käsitys hyväksyttävistä ja ei-hyväksyttävistä normeista, Juha Hämäläinen sanoo. tekeminen ovat vahvistuva osa suomalaisten tapaa toimia. – Ihmiset ovat tärkein toimija ja pääoma, mitä on. Tiedonkulku ja ajatustenvaihto organisaatioiden ja ihmisten välillä täytyy aina olla kaksisuuntaista. Organisaatiot tarjoavat tuotteitaan ja palvelujaan ihmisille, joten eivätkö ihmiset ole mielipiteineen avainasemassa? Ihmisten suora osallistuminen on niin tätä päivää, ja vielä suurempi osa tulevaisuuttamme, kuvailee Jyrki Kallinen, Co-Founder ja Chief Marketing Officer Crowst-startupista. Crowst toteuttaa kuluttaja- ja markkinatutkimusta uudella tapaa. Yritys hyödyntää uusia UUDENLAINEN YHTEISÖLLISYYS JA

digitaalisia teknologioita ja datan automaatiota saattaakseen yhteen kuluttajat ja yritykset. – Se, että yritykset tai viranomaiset kehittävät jotain ja yrittävät viedä asiaa eteenpäin ilman yhteyttä käyttäjiin ja kuluttajiin on vanhaa maailmaa. Nykyään ihmisillä on loogisesti rakennettuja ja perusteltuja mielipiteitä. Nämä mielipiteet täytyy kuulla, Jyrki Kallinen sanoo. Hänen mielestään ihmisille luontainen yhdessätekeminen, sosiaaliset verkostot ja niissä toimiminen luovat kuin itsestään toimivampia tapoja ja normeja. – Se, että kaikilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, on nykypäivän normi. On meidän omissa käsissämme määrittää yhdessä, keskustellen, millaisen tulevaisuuden haluamme. esimerkkitarinaa uudenlaisista tavoista toimia, uudesta yhteisöllisyydestä ja tapakulttuurin muuttumisesta. SEURAAVASSA KERROMME KOLME

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


TARVITSEMME NORMINPURKUA SILLÄ TAVOIN, ETTÄ SAISIMME HYVIÄ SÄÄNTÖJÄ PIENYRITTÄMISEN ESTEIDEN POISTAMISEEN. Esittelemme, millaisiin normeihin yhteiskunnallinen vaikuttaminen törmää tai millä tavoin liikkuminen muuttuu tulevaisuudessa. Entä ovatko yleisesti hyväksytyt tavat muuttumassa esimerkiksi alkoholin käytön suhteen? 1. ”KUN SYÖN JUUSTOA , otan sen seuraksi lei-

pää. Kun syön pihviä, otan sen seuraksi viiniä. Ei mitään sen hienostuneempaa tai elegantimpaa. Viini on osa ranskalaista arkea niin kuin maito suomalaisille”, kertoo ranskalainen Emmanuel Raymond Espoon Tapiolan kodissaan. – Enhän juo maitoakaan kerralla kolmea litraa, vaan lasillisen. Se pätee myös viiniin. Lähes 20 vuotta Suomessa asunut Emmanuel Raymond kertoo välillä jopa nolostuvansa siitä, miten vähän hän tietää ja ennen kaikkea välittää juuri oikean viinin yhdistelemisestä juuri oikeaan ruokaan. Sitä kun suomalaiset häneltä hieman odottavat.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

– Haluan leipäni olevan basic, perusleipää, ei millään lisukkeilla tai mausteilla. Sama pätee myös viiniin. Hyvä perusviini riittää useimmiten. Raymond-Pelkolan perheessä pyritään syömään yhdessä joka päivä ajan kanssa. 6-vuotias Nicolas ei saa pöytään Ipadia, mutta väkisin häntä ei pöydässä pitkään istuteta. Keskimäärin perheessä avataan yksi viinipullo viikossa tai parissa. Yksin ei juoda. – Ranskassa käydessämme huomaan aina, kuinka tarkasti määriteltyjä ruoka-ajat siellä ovat. Lounas ja päivällinen syödään säännöllisesti ja aina yhdessä perheen tai ystävien kanssa, Henna Pelkola kertoo. Raymondien ruokaa Pelkola pitää hyvin ranskalaisena perusruokana, joka tehdään mahdollisimman hyvistä, tuoreista raaka-aineista. Ruokailuun kuuluu aina myös alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka.

– Alkuruoka voi olla vihersalaatti tai raaste, mutta se syödään ensin, sen jälkeen siirrytään pääruokaan. Kahden kulttuurin perheenä RaymondPelkolat voivat nauttia Ranskan halvemmista hinnoista, koska viinit voi ostaa Ranskassa ruokakaupasta. Myös viinin iän merkitys erottaa suomalaisen ja ranskalaisen viinikulttuurin. Ranskassa juodaan vanhempia viinejä kuin Suomessa. Raymond suosii 6–8 vuotta vanhoja viinejä 15–20 euron hintaryhmässä. – Meillä on sanonta, että älä juo omia viinejäsi, vaan isäsi. Eli ostat 40 pulloa viiniä ja unohdat ne kellariin. Viini paranee vanhetessaan. Suomessa asuttujen vuosien aikana Raymond kertoo huomanneensa, että suomalaisten juomatavat ovat muuttuneet ja monet ovat erityisen viinitietoisia. – Täällä ei enää vain juoda, vaan halutaan löytää täydellinen viini, joka sopii sille tietylle ruoalle. Hifistellään ihan eri tavalla kuin esimerkiksi minun synnyinperheessäni. Viini on erottamaton osa ranskalaista kulttuuria, onhan se maan yksi suurimmista vientituotteista. Raymondin lääkärisisko ei juo alkoholia, mutta hänelläkin on kylmävarasto viineille. Viiniä tarjotaan vieraille, jolloin emäntä saattaa siemaista yhden suullisen. Raymond-Pelkolan perheestä löytyy useille suomalaisille hieman vieraampi esine, samppanjapullon sulkija. – Kun avaan pullon, en koskaan mieti, juonko pullon nyt loppuun, Raymond sanoo. ilmi myös K-ryhmän Kylä-asiakasyhteisössä elokuussa tehdyssä kyselyssä juomatottumuksista ja niiden muuttumisesta. Kyselyyn vastanneista 64 prosentin mielestä suomalainen juomakulttuuri on muuttunut parempaan suuntaan ja yli puolet vastanneista on muuttanut omia juomatottumuksiaan. Yli 1 000 vastaajan kyselyssä ihmiset toivat esiin myös oman lähiyhteisön merkitystä alkoholikulttuurin muuttumisessa. ”Nuoriso ei enää juopottele kuten ennen. Heillä on muita terveempiä harrastuksia ja juopottelua paheksutaan monissa piireissä”, kertoo yksi vastaaja. Toisen kyselyyn vastanneen mielestä nuoret eivät enää ”ihannoi” humalahakuista juomista ja alkoholin ostaminen on arkipäiväistynyt: ”Enää ei katsota pitkään, jos ostoskärryissä on saunajuomat keskellä viikkoa.” Kesäkuussa tehty laaja Tietoykkösen toteuttama kysely puolestaan kertoi, että 61 prosenttia suomalaisista sallisi vahvojen oluiden ja juomasekoitteiden myynnin ruokakaupoissa ja 56 prosenttia haluaisi viinit ruokakauppaan. Eduskunnalle äänestykseen tuleva lakiesitys on huoALKOHOLIKULTTUURIN MUUTOS KÄY


mattavasti kansalaisten tahtoa maltillisempi. Hallitus esittää, että kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuus nousee nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Alkoholijuomien ei tarvitse olla käymisteitse valmistettuja. 2. ”ISOT ORGANISAATIOT MUUTTUVAT tule-

vaisuudessa palvelijoiksi, joilta ihmiset tilaavat asioita”, kuvailee Pauliina Seppälä, yksi yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin perustajista. – Ihmiset ottavat itse haltuun asioita ja rooleja, organisoituvat ja saavat aikaan. Tulevaisuudessa mikä tahansa taho voi tehdä mitä vaan, jos se koetaan yhteisössä tarpeelliseksi. Koko joukkorahoituksen idea tehdä yhteistyötä ja saada huomioita hankkeille, joiden rahoittaminen tapahtuu keskenään verkostoituvien ihmisten avulla, on jo mitä suurimmassa määrin tätä. Idea Mesenaatista syntyi 2009, jolloin Pauliina Seppälä häikäistyi silloisen yli 500 Facebook-kaverinsa voimasta ja sosiaalisista liikkeistä, joita he laittoivat pystyyn. – Ihmisiä kerääntyi vain yhteen tekemään asioita, jotka he kokivat itselleen tärkeiksi. Mietin, mitä kaikkea tällä joukolla ihmisiä voitaisiin tehdä. Vihdoin sosiaalinen media tarjosi loistavan välineen ihmisten saavuttamiseen. Vuonna 2013 avatun Mesenaatin yksi isoimmista hankkeista on Suomen pelimuseon perustaminen Tampereelle alkuvuodesta. Pari vuotta sitten aloitettu joukkorahoituskampanja keräsi yhteen yli 1 100 ihmistä tai organisaatiota ja lähes 90 000 euroa. on kymmeniä erilaisia joukkorahoituskampanjoita. Yksi niistä on Naapuripyörä Kallioon -kampanja, jonka tavoitteena on hankkia yhteinen sohvapyörä seniori-ikäisten liikuttamiseen Kallion kaupunginosassa Helsingissä. Tavoitteena on saada liikkeelle omissa kodeissaan jumissa olevia ikääntyneitä, jotka ”eivät oikein enää pääse yksin liikkumaan”. Vastikkeeksi lahjoittaja saa ajaa ympärivuotiseen ajoon suunnitellulla sähköpyörällä itse ja käyttää sitä omiin ajeluihin sovitusti. Esimerkiksi 25 euron rahoitussummaa vastaan on oman ajon lisäksi mahdollisuus päästä itse kuljettamaan senioreita ja saada lyhyt koulutus ikäihmisistä ja pyöräilyturvallisuudesta. – Tämä on luova, kevyt prosessi, joka syntyi aitoon tarpeeseen laajentaa naapurissa asuvien senioreiden elinpiiriä ja tutustuttaa alueen eriikäisiä ihmisiä toisiinsa. Julkisena hankkeena tällainen voisi olla kankea, nyt toimitaan jo olemassa olevien asioiden puitteissa, eikä tähän esimerkiksi palkata ketään työntekijää. Eri tahot ovat tulleet yhteen hankkeen tiimoilta: Kallion kirjasto lupautui paikaksi, joka TÄLLÄ HETKELLÄ MESENAATISSA

pyörittää pyörän lainauspalvelua ja Pyöräliitto tarjoaa koulutusta ja vakuutuksen itse pyöräilyyn. Tämän lehden painoon mennessä Naapuripyörä Kallioon -rahoituskampanja oli kerännyt KANNATTAA MIETOJA hieman vajaan kolmanneksen 6 500 euron VIINEJÄ JA minimitavoitteestaan. Pauliina Seppälä on kuiA-OLUTTA RUOKAKAUPPOIHIN tenkin vakuuttunut, että pyörä ostetaan. – Kun tekee uutta eikä ole rahaa, pitää raivata metsää. Joukkorahoituskampanja on kuin vaalikampanja, jossa kampanjan päättymisen läheneminen saa koneiston pyörimään täydellä teholla. Naapuripyörä on osa Nappi Naapuri -naaEI USKO MYYNNIN puruusprojektia, joka tarjoaa digialustan naaVAPAUTTAMISEN LISÄÄVÄN ALKOHOLIN puruston yhteydenpitoon ja toistensa auttaKULUTUSTAAN miseen. Paikallisuus ja jakaminen ovat senkin ytimessä. – Autamme ihmisiä löytämään toisensa, hyötymään toisistaan ja rakentamaan yhteistä sosiaalista pääomaa omassa naapurustossaan. Meillä on iso ikääntyvä väestö, joka hukataan voimavarana kotiin. Samaan aikaan meillä on ihmisiä, jotka tuntevat itsensä tarpeettomiksi ja jotka kuitenkin voisivat ja haluaisivat auttaa, sanoo myös Nappi Naapurissa mukana oleva Pauliina Seppälä. Hän kertoo törmäävänsä jatkuvasti tilanteisiin, joissa ihmiset eivät uskalla lähteä mukaan joukkorahoituskampanjoihin pelätessään siirtyvänsä viranomaisten silmissä yrittäjäksi ilman yrittäjän tulovirtaa ja menettävänsä yhteiskunnan heille myöntämät tuet. Myös pienyrittäjät, esimerkiksi kortteliravintola, lähestyvät Mesenaattia halutessaan tarjota osakkuuksia yrityksestään ihmisten rahallista tukea vastaan. KOKEE JUOMA– Lainsäädännössämme osakesijoittaminen KULTTUURIN on tehty alun perin isoille yrityksille ja sijoitMUUTTUNEEN PAREMMAKSI tajan suoja on niin vahva, että tällainen rahoitusmalli ei ole mahdollinen. Tarvitsemme norminpurkua sillä tavoin, että saisimme hyviä, älykkäämpiä sääntöjä pienyrittämisen esteiden poistamiseen. Mesenaatti ja joukkorahoiNAUTTII tuspalvelu ovat monille ihmiYLEENSÄ VETTÄ sille ensimmäinen kerta, kun RUOKAJUOMANA he toimivat arvonlisäverojen ja sivukulujen maailmassa ja K YSELY TEHTIIN K-RYHMÄN KOKEE OMAN K YL Ä-ASIAKAS YHTEISÖSSÄ ovat epävarmoja kuinka meKONTROLLIN ELOKUUSSA . VASTAAJIA OLI netellä. TUKEVAN HALLITTUA YHTEENSÄ 1059. ALKOHOLIN KÄYTTÖÄ Pauliina Seppälä toivookin, että viranomaiset tekisivät ihmisten omaehtoisen toimimisen helpommaksi ja sujuvammaksi. – Elinkeinoelämän valSUOMALAISISTA JUO tuuskunnan puheenjohtaja ALKOHOLIA SEURASSA Matti Apunen on joskus saYHDESSÄ MUIDEN nonut, että kun laittaa ihmisiä KANSSA

69 % 92 %

64 %

48 %

73 %

2/3

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


AUTOTON KESKUSTA, LIITYNTÄPYSÄKÖINTI JA KAUPUNGISTUMINEN TUOVAT MUUTOSPAINEITA AUTOILUUN LIITTYVIIN NORMEIHIN. kasaan, he ratkaisevat itse omat ongelmansa. Jaan tämän mielipiteen hänen kanssaan. En vastusta suomalaisen yhteiskunnan luomia säädöksiä, mutta sillä on todella väliä millaisia sääntöjä meillä on. 3. ”AUTOSTA TULEE HENKILÖKOHTAINEN

avustaja, logistinen majakka, joka työpäiväsi aikana hakee paitasi pesulasta ja noutaa etukäteen tilatut ruokaostokset tai käy itsenäisesti huolettavana”, kuvailee Piero Silvani, Head of Customer Experience VV-Autotaloista. Hänen mukaansa tämä kaikki on mahdollista lähitulevaisuudessa, jos vain me auton käyttäjät olemme siihen valmiita. Käytännössä Silvanin esimerkki voi toteutua silloin, kun autot ajavat itse, ja ovat suoraan yhteydessä auton ajajan tai omistajan muihin digitaalisiin laitteisiin ja palveluihin, kuten verkkopankkiin ja kalenteriin. Se edellyttää valmiuksia myös palvelua tarjoavissa pesulassa, ruokakaupassa ja huollossa.

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

– Tämä autotoimialaa koskeva muutos on suurin sitten liukuhihnan keksimisen, ja autoteollisuuden volyymeilla muutokset ovat mahdollisia. Pelkästään Volkswagenin tehtailta valmistuu kymmenen miljoonaa autoa joka vuosi, ja autoteollisuudella on lähes 15 prosentin osuus ison eurooppalaismaan Saksan bruttokansantuotteesta. Se, kuinka nopeasti kaikki tapahtuu, riippuu olemassa olevasta maailmasta ja ihmisistä. Autot muuttuvat älykkäimmiksi koko ajan, eikä niitä pian ajeta itse. Myös auton omistajuus kokee muutoksia, kun autoa ei enää omisteta yksin tai kokoaikaisesti, vaan käytetään silloin, kun siihen on tarve. Digitaalisuus on yhä syvemmin läsnä autoissa erilaisten sensoreiden ja mittareiden muodossa. Tulevaisuudessa esimerkiksi tieliikennelaitos, sääpalvelut ja auto puhuvat samaa digitaalista kieltä ajamisen sujuvoittamiseksi ja helpottamiseksi.

– Rakennat autosi omalla kotisohvalla ja testaat siitä rakennettua virtuaalista autoa ennen ostopäätöksen tekoa. Ennen auton varsinaista käyttöönottoa tutustut tulevaan autoosi kännykällä, Piero Silvani sanoo. Tulevaisuudesta puhuttaessa on otettava huomioon myös kestävä kehitys ja sen tukeminen sekä autoiluun liittyvä muu infrastruktuuri, kuten tiet ja parkkipaikat. Piero Silvanin puheessa vilahtelevat autoton keskusta, liityntäpysäköinti, lisääntyvä kaupungistuminen ja autoiluun liittyvät nykyiset ja tulevat normit, säännöt ja tavat toimia. – Aikaisemmin ei ole tarvinnut ajatella, voiko kaikilla ihmisillä olla oma auto tai mitä muuta auto voisi tehdä kuin vain seisoa parkkipaikalla. Tällä on merkitystä erityisesti maailman suurkaupungeissa, joissa jo pienenkin autoilijamäärän muutokset käyttäytymisessään merkitsevät isoja asioita. Nämä muutokset linkittyvät myös ihmisten kokemaan turvattomuuden tunteeseen. Jos auto ajaa itse ja olen kyydissä, onko se turvallista? Entäpä jos olen kadulla ja tiellä liikkuu autoja ilman kuskeja, mitä silloin tapahtuu? Piero Silvani on ollut mukana rakentamassa vaihtoautojen digitaalista verkkoautokauppaa Caara.fi:tä. Palvelussa autokaupalla ei ole fyysistä myymälää, vaan autoihin tutustutaan netissä. Siksi asiakaspalveluun kuuluu live chat -ominaisuus. Asiakkaan fyysinen kohtaaminen tapahtuu vasta autoa luovutettaessa, ja autolla on normaali verkkokaupan 14 vuorokauden palautusoikeus. – Pyrimme siihen, että asiakas tekee matkan autoonsa jossain muualla kuin myymälässä. Teimme autokaupan niin läpinäkyväksi kuin mahdollista. Nyt puolentoista vuoden kokemuksella voin jo sanoa, että kaikki kaupat ovat toteutuneet. kuuluu määräaikaisen autoilun palvelut tarjoava CaaraGo. Seuraavaksi vuorossa on auton huoltoon liittyvien palveluiden tekeminen asiakkaan elämää helpottaen sekä CaaraShare-autonjakopalvelut kaupunkipyörä-meiningillä. – Caara on laajentunut autoista liikkuvien palveluiden ymmärtämiseen ja liikkuvuuden ratkaisemiseen. Meillä voisi olla saatavilla kaikkea polkupyöristä kuorma-autoihin. Caara mahdollistaa palvelualustoja, mutta ei valmista autoja. Piero Silvanin mielestä K-ryhmään kuuluva VV-Auto voisi joskus laajentua niin, että samalla kauppareissulla voisi ruoan lisäksi ostaa tai huoltaa auton. – Silloin slogan olisi: Sinun autokauppasi on niin lähellä kuin lähin K-kauppasi. NYT CAARA-PERHEESEEN


Super Cool Cake on Oreo!

Oreo-jäädytetty kurpitsajuustokakku Pohja: 2 pkt Oreo Original -keksejä (154 g pakkaus) 75 g voita sulatettuna

new!

Täyte: 3 dl keitettyä, sileäksi soseutettua kurpitsaa 1,5 dl tomusokeria 1 dl turkkilaista jogurttia 200 g Philadelphia Original -maustamatonta tuorejuustoa 1 tl kanelia 1/2 tl inkivääriä 2 dl kuohukermaa 1 rkl vaniljasokeria

Ota 5 Oreo-keksiä sivuun koristelua varten ja murskaa loput monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon voisula. Painele seos leivinpaperilla vuoratun, halkaisijaltaan n. 22 cm irtopohjavuoan pohjalle sekä hieman reunoille. Sekoita kulhossa tomusokeri, kurpitsasose, turkkilainen jogurtti, tuorejuusto ja kaneli sekä inkivääri. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta se vaniljasokerilla ja kääntele täytteen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja pakasta kakku yön yli. Ota kakku sulamaan n. 20 min. ennen tarjoilua, ripottele päälle murskattuja Oreo-keksejä.

Lisää herkullisia Oreo-reseptejä: keksihylly.fi Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


Koristevalojen muodot pääsevät oikeuksiinsa, kun ne asetellaan esille kekseliäästi. Älä ripottele yksittäisiä valonlähteitä sinne tänne, vaan tee niistä kokonaisuus. Raamita valolla: ripusta valosarja ovenkarmin, peilin, valokuvan tai taulun ympärille. T EKST I ELINA VIKM AN KU VAT JOHA NNA KINNARI

KAUNIISSA VALOSSA

Messinkiset PROF-muoviputken liittimet: suurin 21,95 €, pienemmät 19,95 €/kpl, K-Rauta. Cello Season -maljakko 7,95 €, valikoidut K-Raudat. Pirkka kruunukynttilät 2,99 €/10 kpl, marmoriset lasinaluset 14,99 €/4 kpl ja Kotivalon Origami -ledvalosarja 14,95 €, K-Citymarket. Katso kynttilänjalkojen ohje viereiseltä sivulta.

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


kokoa se i näl l e a se t e l m i a

Asetelmat viimeistelevät sisustuksen ja niillä saa luotua kotiin dramatiikkaa. Kokoa komean valosarjan alle mielenkiintoisia yksityiskohtia: vanhoja valokuvia ja asusteita, puisia työvälineitä ja kauniita lautasia. Näyttävän seinälaatan päälle aseteltiin kokoelma kauneimpia kynttilöitä ja lyhtyjä. VIEREISELLÄ SIVULLA: Aseta kruunukynttilä rautakaupan kupariliittimeen. Raskas liitin kestää hyvin kynttilän painon. Pujota kynttilän ja liittimen väliin pala alumiinifoliota, joka pitää kynttilän suorassa. Hemtex 24h Zelda -pöytäliina 140 × 250 cm 22,90 €, Pirta Aronia -muki 3,99 €, -kulho 4,99 € ja -lautanen (seinällä) 5,99 €, Kastehelmi-kynttilälyhty smaragdi 11,90 €, vihreä ja viininpunainen Havi’s Indigo -kynttilä 7,79 € sekä Havi’spallokynttilä 5,90 €, K-Citymarket. Cello Season -kuvioleikattu lyhty 10,95 € ja metallilankalyhty 12,95 €, valikoidut K-Raudat. Betoninen Trio Rodney -kattovalaisin 79,90 €, Konstsmide Tivoli -ulkovalosarja 10 lediä 34,95 €, pöydällä Casa Mayolica -seinälaatta 20 × 60 cm 29,90 €/m² ja seinässä Cello Serra -remonttimaali 32,90 €/2,7 l + sävytys, K-Rauta. Focus-ruokapöytä 699 € ja Amanda-ruokatuoli 119 €, Asko. Muut tuotteet rekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


t u rva l l i si a li e k k e jä

Led-valolla toimivat vahakynttilät palavat liekki lepattaen ja muistuttavat yllättävän paljon perinteisiä pöytäkynttilöitä. Ne valaisevat ilman palovaaraa ja sopivat muun muassa lapsi- ja lemmikkiperheille. Vekattu koristevalosarja nousee kauniisti esiin tummista havuista. Cello Season -maljakko 10,95 €, kultakuvioiset -rasiat 8,95 € ja 16,95 € ja -puulaatikko 19,95 €, valikoidut K-Raudat. Sessak Isla -riippuvalaisin 89,90 €, pallomainen ledvahakynttilä ajastimella 11,95 €, tolppamainen led-vahakynttilä ajastimella 24,95 € ja seinässä Cello Serra -remonttimaali, K-Rauta. Kotivalo Diamond-led-valosarja 14,95 €, Siriuksen 3 led -kynttiläsetti elävän näköisellä liekillä 19,95 € ja Hemtex 24h Noa -huopa 22,90 €, K-Citymarket. Focus-senkki 799 € ja Amanda-ruokatuoli 119 €, Asko. Koristelautanen rekvisiittaa.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


si m p p e l i st i paras

Seinää vasten nojaava iso paperitähti ja näyttävään karahkaan ripustettu paperitähti muodostavat yksinkertaisuudessaan upean kokonaisuuden. Oksa kiinnitettiin seinään kahdesta kohtaa kahden naulan väliin kieputetun rautalangan avulla. Cello Season -tarjotinpöytä 49,95€, -koristetyyny kuvalla 12,95 € sekä -puurasiat valkoisella kannella 15,95 € ja 19,95 €, valikoidut K-Raudat. Cello Riimi -nukkamatto alkaen 79,90 €, Sessak Grace-pöytävalaisin 79,90 €, moderni 10-osainen Konstmide led-pillikynttelikkö 18,95 €, Konstsmide 9-sakarainen paperitähti lattialla halk. 115 cm 21,95 € ja seinällä Cello Serra -remonttimaali 32,90 €/2,7 l + sävytys, K-Rauta. Markslöjd Duva-paperitähti 100 cm 16,95 €, Hemtex 24h Embla -samettityyny 14,90 €, Pirta-lampaantalja 55,95 €, Kastehelmi-kynttilälyhty smaragdi 11,90 € ja Aalto-kulho 75 mm smaragdi 34,95 €, K-Citymarket. Trio-sohva 699 €, Sotka. Focus-kaappi 799 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Joustaa myös kylmässä

Tarttuva ja pitävä kumiseos

Ainutlaatuinen PU-kumi -kaksoisrakenne Pureva pohjakuvio

Pohja joka pitää Kysy pitäviä Sievin GripStep-jalkineita lähimmästä Kookengästä!


Lyhytnukkainen Pisla Littera -kylpyhuonematto kuivaa märät varpaat kylvyn jälkeen 47,85 €, K-Rauta.

Takaseinällä on musta Cello-sormipaneeli 15 × 95 × 2 400 3,65 €/m, K-Rauta.

Cello Spa -laudetyyny on lämpökäsiteltyä haapaa 19,90 €, K-Rauta. Cellopuumatto mäntyrimoista, useita värejä, 79 €, K-Rauta.

SAUNAN UUSI ILME

Cello Spa Crystal -valaisin IP44 99,90 €, K-Rauta.

Sauna saa uuden ilmeen siivouksella ja vahauksella. Ylellistä spa-tunnelmaa saunaan saa tekstiileillä ja tarvikkeilla. TEKSTI DAKOTA LAVENTO KU VAT VA LM IS TA JAT

Puhdas sauna – ilo kylpeä

Löylyhuone ilahtuu perusteellisesta siivouksesta. Saunan puuosien pesuun sopii hieman emäksinen pesuaine ja tarvittaessa desinfioiva puhdistusaine. Kostuta paneelit ja lauteet vedellä. Levitä pesuaineliuos pehmeällä harjalla puupinnoille, lauteiden sivuille ja niiden alapinnoille sekä rakoihin. Huuhtele pesuaine pois harjaa käyttäen ja suihkuta pinnat puhtaaksi. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Puhdistamisen jälkeen lauteet voi vielä erikseen käsitellä laudesuoja-aineella. Se helpottaa puhdistamista ja pidentää lauteiden käyttöikää.

Uusi sävy puupinnoille

Jos puupinta on kunnossa, voit uudistaa saunan ilmeen vaivattomasti. Puunvärinen sauna muuttuu tummaksi Teknoksen mustalla Satu Saunavahalla. Vesiohenteinen, luonnonvahaa sisältävä saunavaha sopii kaikkien löylyhuoneen puupintojen käsittelyyn. Satu Saunavahaa saa myös valkoisena ja Tikkurilan Supi Saunavahaa vakiovärinä myös harmaana. Väritön Cello Saunavaha on sävytettävissä kuultosävyillä. Saunan saa siis halutessaan vaikka syksyisen metsän sävyyn. Cello Saunavahan levittämiseen riittää työvälineeksi pensseli.

Lauteille saa uutta ilmettä puisilla laudetyynyillä ja pehmeillä tekstiileillä, jotka tekevät löhöilemisestä entistä rentouttavampaa. Samalla kannattaa uusia vanha kiulu ja löylykauha.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Cello-saunasetti 45,95 €, K-Rauta.

Cello-löylytuoksu on helppo ja turvallinen, 4,99 €/300 ml, K-Rauta.

Kiuaskivet kuntoon

Uudet kiuaskivet antavat kiukaalle voimaa: ne parantavat löylyn laatua ja pidentävät kiukaan ikää. Pari kertaa viikossa lämpiävän kiukaan kivet tulisi uusia vuoden välein. Hyväkuntoisetkin kiuaskivet kannattaa silloin tällöin pestä emäksisellä pesuaineella ja vedellä. Harjaa, huuhtele ja kuivaa kivet huolellisesti. Sievät koristekivet tuovat löylyhuoneeseen viehättävää ilmettä, mutta ne on tarkoitettu vain varsinaisten kiuaskivien päälle asetettavaksi koristeeksi.

Tarkista valo

Saunassa on tarkoitus rentoutua ja nauttia. Kaunis, himmeä valo lisää saunomisen miellyttävyyttä. Olisiko nyt mahdollista panostaa saunan valaistukseen ja vaihtaa perinteinen, lauteiden alle sijoitettu ja puuritilällä suojattu hehkulamppu nykyaikaiseen kuituvalovalaistukseen?

Minna suosittelee!

”Vaihda valaisimet moderneihin. Parhaat led-valot säästävät energiaa halogeenilamppuun verrattuna jopa 96 prosenttia. Samalla ne eivät kuitenkaan tingi tippaakaan valomäärästä. Valokuitusarjalla on helppo luoda upea tunnelmavalaistus saunaan. Upota valot saunan istuimen selkänojan taakse tai vaikka lauteiden alle. Näin saat luotua saunaan hämyisää tunnelmaa.” Minna Raasakka, Sähkön ja valais­ tuksen valikoimaneuvoja, K-Rauta

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


Tee itse

MONIKÄYTTÖINEN TAITTOPÖYTÄ Rakenna kotiisi taittopöytä, jonka voi nostaa seinälle, kun sitä ei tarvita. Monikäyttöisessä taittopöydässä on samalla hylly pientavaroille ja liitutaulu. OHJE JA TOT EUTUS TU OM AS NORTEMA KUVAT JUHA VALKEAJOKI

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


1

2

3

4

5

6

4 kpl 564 × 191 mm hyllyiksi sekä MDF-levystä: 1 kpl 740 × 564 mm hyllyn taustalevyksi. 2 Merkitse hyllyjen kiinnitysruuvien paikat sivukappaleisiin 740 × 200 mm ja poraa reiät ruuveja varten 3–4 mm puuporanterällä. Taittopöydän hyllyjenväli on 223 mm. Tee reiät hyllylevyihin päätyjen keskilinjan mukaisesti (kuva 2). 3 Maalaa kaikki puuosat kalustemaalilla kahteen kertaan vaahtomuovitelalla (kuva 3). 4 Rajaa taittopöydän jalkalevyn keskelle maalarinteipillä alue liitutaulumaalia varten. Maalaa rajattu alue kahteen kertaan liitutaulumaalilla (kuva 4). 5 Kokoa hyllykön runko messinkiruuveilla. Kasaa hyllykkö pöydän päällä niin, että sen etupinta on pöytää vasten (kuva 5). Näin hyllykön taakse jää 9 mm tilaa hyllyn taustalevylle. 6 Merkitse hyllykön taustalevyyn ruuvien paikat runkoon kiinnitystä varten. Kaksi ruuvia jokaisen

hyllylevyn kohdalle. Poraa ruuveille reiät 3–4 mm puuporanterällä ja kiinnitä taustalevy runkoon. 7 Kiinnitä pöytälevy hyllykön alimman hyllylevyn etureunaan kahdella kaappisaranalla. Yhdistä myös pöytälevy ja jalkalevy kaappisaranoilla. 8 Kiinnitä lankahakaset ja niiden lenkit jalkalevyn, pöytälevyn ja hyllyn sivuihin (kuva 6). 9 Poraa neljä reikää kiinnitystä varten hyllykön takakulmiin. Kiinnitä se seinääsi sopivilla kiinnikkellä.

NÄITÄ TARVITSET

Liimapuulevy mänty Cello 18 × 200 × 1 200 mm 4 kpl sekä 18 × 600 × 1 200 mm 2 kpl MDF-levy Prof 9 × 810 × 1 220 mm 1 kpl Kaappisarana messinki Prof 60 × 40 mm 4 kpl Lankahakaset Prof MS 50 mm/3,5 mm 4 kpl Messinkiruuvi Prof uppokanta 4.0 × 40 PZ2 40 kpl Kalustemaali Helmi 80C musta kiiltävä 0,9 l Liitutaulumaali Liitu musta 1/3 l Pora ja puuporanterä Vaahtomuovitela TEE NÄIN

1 Mittaa ja sahaa (kuva 1) tai sahauta valmiiksi käyttäen K-Raudan katkaisupalvelua seuraavat kappaleet liimapuulevystä: 2 kpl 740 × 600 mm pöytälevyksi ja jalkalevyksi, 2 kpl 740 × 200 mm hyllyn sivuiksi,

Tarvikkeet ja työvälineet, musta Cello Season -tuoli 34,95 €, K-Rauta. Cello Season -sarvikuono ja -rasia, valikoidut K-Raudat. Iittalan Teema-mukit ja -kulhot sekä Kartio-juomalasit, K-Citymarket.

Katso video: Pirkka.fi > Koti > Tee itse > Rakenna taittopöytä

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


Luonnostaan KUVAAJA

23-vuotias Konsta Punkka on sosiaalisen median supertähti, jolla on Instagramissa yli miljoona seuraajaa. Silti häntä ei tunnisteta kadulla, koska hän tekee työnsä piilossa, luonnon helmassa. TEKSTI S USANNA CYGNEL KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


K

etunpoikanen katsoo valokuvassa syvälle silmiin. Otos ei ole sattuma. Luontokuvaaja Konsta Punkka, 23, on tehnyt monta viikkoa esityötä, vieraillut ketunpoikasen elinympäristössä päivittäin, seuraillut sen touhuja ja reittejä sekä tehnyt itseään tutuksi ketulle viettämällä aikaa sen lähettyvillä. Lopulta Konsta Punkka asettuu lähelle polkua, jota pitkin kettu todennäköisesti kulkee. Tuntikausien odotuksen jälkeen ketunpoikanen ilmestyy polulle ja pysähtyy katsomaan kohti kameraa. Kuvaajan tekisi mieli hihkua onnistumisen ilosta, mutta sen sijaan hän ikuistaa suloisen olennon täydellisen hiljaisuuden vallitessa. Pian sama ketunpoikanen näkyy 1,1 miljoonan ihmisen kännykän näytöllä ympäri maailman Instagramin kautta. 90 prosenttia Konsta Punkan seuraajista on muualta kuin Suomesta. Ja vertailun vuoksi: pop-tähti Robinilla on Instagramissa noin 400 000 seuraajaa, muusikko Juha Tapiolla reilut 300 000, laulaja Sara Forsbergilla 290 000 ja jääkiekkoilija Patrik Laineella noin 195 000. Konsta Punkan tavoitteena ei kuitenkaan ole Insta-seuraajien kerääminen, vaan luonnon tuominen lähelle ihmistä. – Kenelläkään ei ole hajuakaan siitä, mitä kettu puuhaa metsässä samaan aikaan, kun ihmiset juovat aamukahviaan kotona. Instagramin kautta voin näyttää heille sen. Metsässä tapahtuu koko ajan paljon sellaista, josta omaa arkeaan elävillä ihmisillä ei ole käsitystä. Sen kuvaaminen ja kertominen innostaa minua. Ensimmäiset eläinkuvansa, oravat, Konsta Punkka latasi Instagramiin viitisen vuotta sitten. Hän saikin alussa lempinimen Oravakuiskaaja. – Kurret ovat helppoja kuvattavia, koska niitä näkyy lintulaudoilla ja muualla ihmisten ilmoilla. Ensimmäiset kettukuvat olivatkin sitten jo haastavampia, koska en tuntenut ennakkoon kettujen elämää lainkaan. Aloitin ihan nollasta.

H

arrastuksesta alkanut valokuvaaminen on tätä nykyä Konsta Punkan työ, ja kalenteri on tupaten täynnä. Hän kuvaa paljon muutakin kuin eläimiä, kuten maisema- ja outdoor-kuvia. Asiakkaat ovat matkailun, retkeilyn ja autoteollisuuden yrityksiä, jotka hyödyntävät Konsta Punkan ilmaisutapaa markkinoinnissaan. Konsta Punkan kuvissa värimaailma sopii paremmin markkinointi- ja bränditarkoituksiin kuin perinteisten luontokuvien tyyli, ja ehkä siksi yritykset ovat kiinnostuneet suomalaisesta lahjakkuudesta. Valokuvien sävyissä on vahvaa kontrastia ja tunnelma on taianomainen. Varsinaista kuvamanipulaatiota hän ei tee, mutta jokin häiritsevä keppi saattaa kadota editointivaiheessa. Kritiikkiäkin tulee. – Minulle sopii mainiosti, että ihmiset kertovat mielipiteensä. En yritäkään tehdä valokuvia ulkopuolelta tulevien sääntöjen mukaan, vaan tuon esiin omaa näkemystäni. Muokkaan värimaailmaa, ja jos ihmiset eivät pidä siitä, se on heidän oikeutensa. Tämä on minun tapani. Konsta Punkka viettää vuodesta noin 200 päivää ulkomailla. Monet asiakkaat ovat muualla kuin Suomessa, esimerkiksi Yhdysvalloissa. – Rapakon takana somen hyödyntäminen markkinoinnissa on selvästi edellä Suomea. Mutta Euroopassa ja Suomessakin on alettu herätä sosiaalisen median tarjoamiin markkinointimahdollisuuksiin.

EN TARVITSE LOMAA TÄSTÄ TYÖSTÄ. LUONNOSSA RAUHOITUN, EIKÄ SIELLÄ OLEMINEN POLTA MINUA PUHKI. Tästä työstä, joka ei Konsta Punkasta edes tunnu työltä, maksetaan hyvin. – Menihän siinä aikaa, että aloin käsittää, miten yritysmaailma toimii ja opin hinnoittelemaan oikein. Nyt olen niin onnellisessa tilanteessa, että minulla on vapaus yhdistää työ ja oma intohimoni luontokuvaajana. Konsta Punkkaa voisi verrata huippu-urheilijaan, jonka työtä ihmiset seuraavat ja katsovat. – Kyse on tavallaan vähän kuin sponsoroinnista tai promootiosta. Se, että minua seurataan Instagramissa niin paljon, antaa minulle mahdollisuuden tehdä tätä työtä näin. Tällä hetkellä Konsta Punkalla on työn alla tutkijayhteenliittymä ICOS:in tilaus, jossa hän kuvaa ilmaston lämpenemisen aiheuttamia muutoksia. – Dokumentoin ilmastonmuutoksen näkymistä ympäri Eurooppaa tutkimusasemilla ja vähän muuallakin, kuten Pohjois-Grönlannissa. Työn edetessä hän on alkanut pohtia ilmastonmuutoksen vaikutuksia myös Suomen luonnon kannalta. – Jos lämpötilat nousevat Keski-Euroopassa, kuten nyt näyttäisi tapahtuvan, maanviljely muuttuu siellä jossain vaiheessa mahdottomaksi. Silloin tänne pohjoiseen suuntautuu joukkomuutto, ja metsiämme pitäisi raivata asutuksen tieltä. Se olisi Suomen luonnolle todellinen uhka. Mitä enemmän hän on kuvannut ulkomailla, sitä enemmän hän on alkanut arvostaa suomalaista luontoa. – Täällä on paikkoja, joissa kovin moni – jos kukaan – ei ole vielä kuvannut. Meillä, kuten myös Ruotsissa ja Norjassa,

KUKA

Luontokuvaaja Konsta Punkka IKÄ 23 KOTOISIN Helsingistä ASUU Helsingissä, 200 päivää vuodessa ulkomailla työmatkoilla PERHE Sinkku HARRASTUKSET

Skeittaus, kiipeily, action-urheilu, vaeltaminen

INNOSTUNUT JUURI NYT Itä-Suomen rus-

ka: sen ikuistaminen ja eläinten yhdistäminen ruskakuviin

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


SUOMALAISET OVAT JUROJA JA ON UPEAA, ETTEI KAIKKEA TYHJÄÄ TILAA TARVITSE TÄYTTÄÄ PUHEELLA. on koskematonta luontoa, mikä on aivan ainutlaatuista maailmassa. Myös vapaus liikkua luonnossa on erityistä. Muualla on usein vain rajattuja puistoja. Meillä riittää loputtoman tuntuista erämaa-aluetta ja yhä uusia kiinnostavia spotteja kuvattavaksi. Esimerkiksi Islannissa on kymmenen turistia ottamassa samasta kohteesta kuvaa, mutta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa saa kuvata ihan rauhassa ja löytää itse uutta. Jos Konsta Punkka saa päättää itse kohteensa, kuvausmatkat suuntautuvat Pohjolan metsiin. Hän haaveilee, että olisi enemmän aikaa keskittyä suurempiin petoihin. – Haluan tuoda kuvissani esiin yhä enemmän suomalaisia eläimiä ja vanhanaikaista maalaistyyliä. Tällä hetkellä kiinnostavat erityisesti Itä-Suomen metsät ja sudet siellä.

V

alokuvaus astui Konsta Punkan elämään 16-vuotiaana kesätyössä Tekniikan museossa Helsingissä. Hänen tehtävänään oli ikuistaa vanhoja Nokian puhelimia ja Fiskarsin saksia. – Sain työstä palkaksi toimintatonnin ja menin saman tien kamerakauppaan. Kuvaamisesta alkoi muodostua minulle päivittäinen rutiini. Lukion jälkeen hän päätti satsata kaikki paukut luontokuvaukseen. Valinta sai opettajavanhemmat ensin mietteliäiksi, koska opiskelu olisi toki antanut varmemmat eväät työelämään. Enää heidän ei tarvitse olla huolissaan, sillä poika pyörittää menestyvää yritystä. – Aion tehdä tätä työtä jossain muodossa loppuelämäni ajan eli erilaisia projekteja eläin- ja luontokuvauksessa oman tuotantoyhtiöni kautta. Hyödynnän sosiaalista mediaa ja kehitän koko ajan uusia tapoja työskennellä sen avulla. Käytäntö on opettanut Konsta Punkalle ammatin ja siihen tarvittavia taitoja. – Olen itse opetellut valokuvausta ja bisnestä. Yhteistyökumppanini ovat Suomen ulkopuolella ja somen kieli on englanti, joten myös kielitaitoni on parantunut.

E

läinten jäljittämisen ja luonnossa liikkumisen perustaidot kaupunkilaispoika omaksui isoisältään, jonka seurassa hän vietti Keski-Suomessa kesiä lapsena. Jämsän metsät tulivat tutuiksi. – Isoisä vietti paljon aikaa metsässä ja minä kuljin mukana. Häneltä sain inspiraation siihen, että eläimiä voi löytää luonnosta. Aloin opettelemaan jäljittämistä lisää omin päin. Suomen eläimistön tavat Konsta on opetellut isoisän oppien pohjalta, mutta eksoottisempien eläinten kuvaamiseen hän saa neuvoja paikan päällä riistanvartijoilta. – Puuma Chilessä oli kiinnostava, koska en voinut käyttää väijymistekniikkaa, kuten kettujen kanssa, tai piiloutumistekniikkaa, kuten karhuja kuvatessa. Minun piti koko ajan näyttäytyä puumalle ilman, että olin hyökkäävä enkä saanut

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

perääntyä. Grönlannissa taas oli jännittävää vaeltaa, koska siellä on aina pieni jääkarhuriski. En ikävä kyllä nähnyt jääkarhua, mutta naaleja ja myskihärkiä sain kuvattua. Voisi kuvitella, että metsässä eläinten jäljittäminen on erakon hommaa. Konsta Punkka naurahtaa, että työ ei ole yksinäistä, ellei hän halua niin. – Kun kuvaan eläimiä Suomessa, haluan työskennellä yksin enkä ota sinne ketään muuta, koska silloin esimerkiksi ketulla olisi yhtäkkiä neljä kameraa, joihin sen pitäisi katsoa. Haluan, että kettu keskittyy vain minuun. Kansainvälisissä outdoor- ja action-kuvissa minulla on yleensä muita kuvaajia mukana. Sen verran suomalainen hän on, että viihtyy myös hiljaisuudessa eikä kaipaa jatkuvaa juttuseuraa. – Suomalaiset ovat juroja ja on upeaa, ettei kaikkea tyhjää tilaa tarvitse täyttää puheella. Konsta Punkka kiittää suomalaisten vieraanvaraisuutta. – Kohtasin Itä-Suomessa paikallisen asukkaan, joka näytti minulle maitaan ja mieleisiään kuvauskohteita. Lapissa poroisäntä vei minut poronsyöttöpaikalle, jossa oli yhtäkkiä kolmesataa poroa. Kun kerron olevani luontokuvaaja, minulle halutaan näyttää oman alueen kohteita. Luonto yhdistää meitä suomalaisia. Suomalaiset nuoret ovat Konsta Punkan mukaan luontoihmisiä. Metsässä liikkuminen on selvästi trendikästä. Moni haluaa ottaa luontokuvia, ja Konsta Punkka kannustaakin jokaista etsimään omaa tyyliään. Välillä Konsta Punkka ehtii viettää tavallista 23-vuotiaan elämää ja nähdä kavereita sekä perhettään Helsingissä. – Silti valokuvaaminen on minun elämäni, enkä tarvitse lomaa tästä työstä. Luonnossa rauhoitun, eikä siellä oleminen polta minua puhki. Palataan vielä lopuksi kettuun, joka on Konsta Punkalle paitsi mieluisa kuvattava, myös voimaeläin. – Sillä on ihmismäiset eleet ja se on osannut sopeutua yhtä lailla kaupunkiluontoon kuin erämaahankin. Kuten Konsta Punkka itsekin. Tämän lehden kannessa on Konsta Punkan valokuva oravasta. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Pirkka-kestokasseissa tuodaan esiin suomalaista luontoa, ja niissä nähdään Konsta Punkan kuvaamat karhu ja peura. Kassien saatavuus vaihtelee myymälöittäin.

KONSTA PU NK K A: NÄIN ONNISTUT INSTAGRAM-KUVISSA

1. Tutustu kohteeseen ja hanki tietoa. Mitä enemmän tietoa, sitä paremmat kuvat! 2. Kokeile eri perspektiiviä eli kuvaa sekä ylhäältä alas että alhaalta ylös. 3. Mieti kohteen taustaa. Tausta kertoo tarinan. 4. Keksi oma näkemyksesi. Kopioimalla ei pitkälle pötki, mutta oma tyyli voi kantaa pitkälle. 5. Tutki valoa. Kuvaa vasta- ja myötävaloon – huomaat eron! » Seuraa Konstaa Instagramissa @kpunkka


P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Ympäristöjärjestö WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä rakentaa kynnyksiä vaelluskaloille Ingarskilanjoen talkoissa.

KALAPOLUT KUNTOON Talkoojoukko käy Ingarskilanjoen nousuesteen kimppuun, jotta uhanalaisille meritaimenille vapautuu lisää turvallisia kutemispaikkoja. Talkoot ovat osa K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyötä. TEKSTI JA KUVAT JUHO PAAVOLA

SYKSYISELLÄ PELLOLLA INKOOSSA Uudellamaalla tuuli

ujeltaa niin vahvasti, ettei auringolle jää mahdollisuutta lämmittää. Mutta kivenheiton päässä metsässä on tyyntä. Hiljaisuuden rikkoo vain synkeiden kuusten humina – sekä toistuva ääni naks, naks, naks. Ohikulkija voi ajatella, että aikuisilla ihmisillä olisi tähdellisempääkin tekemistä kuin nakella kivenmurikoita metsäpuroon. Oikealla asialla siellä kuitenkin ollaan. Ympäristöjärjestö WWF:n ja Uudenmaan ELY-keskuksen ammattilaiset, Keskon väki ja paikalliset K-kauppiaat sekä vapaaehtoiset talkoolaiset ovat kokoontuneet rakentamaan kalapolkua metsäjoen varrelle. Suolavesistä syksyllä jokiin nousevat meritaimenet tarvitsevat sopukoita lisääntymisalueikseen. – Ennen Suomessa oli yli 60 jokea, joissa oli alkuperäinen taimenkanta ja joihin meritaimenet nousivat mereltä kute-

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

maan ja poikimaan. Nykyään niitä on vain kymmenkunta, Uudenmaan ELY-keskuksen erikoissuunnittelija Harri Aulaskari sanoo. Suurin syy on siinä, että koskia on padottu ja perattu. Pieniin, Ingarskilan tapaisiin jokiin, on esimerkiksi rakennettu tierumpuja. Näitä nousuesteitä purkamalla taimenten kannan toivotaan lisääntyvän. Taimenten hyvinvointi on hyvä indikaattori veden laadun ja koko ekosysteemin tilasta. Kun vesistö on taimenelle riittävän hyvässä kunnossa, myös pienten pohjaeläinten kannat vahvistuvat. Taimenille ne ovat arvokasta ravintoa. Lapio heiluu, savimaa lentää ja pian kottikärryt rivakan riuhtaisun siivittämänä pomppivat kohti puroa. – Joissakin paikoissa kalojen reitti on kokonaan tukossa, mutta täällä on osittainen nousueste. Veden ollessa kor-


kealla kalat ovat päässeet tierummusta läpi, mutta matalalla vedenpinnalla niiden kulku on tyssännyt tähän, WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä sanoo. Ingarskilanjoen talkoissa kivenmurikoista rakennetaan jokeen pato – tai oikeammin kolme portaana toimivaa kynnystä. Ne hidastavat yläjuoksulta tulevan veden virtaa, jolloin tien alapuolella veden pinta alkaa kohota siltarummun yläpuolelle. Kun työ on valmis, taimenet pääsevät uimaan siltarummun läpi jatkuvasti. Elina Erkkilä kippaa kottikärryllisen savea kivikynnykseen. Vaaditaanko taimenilta korkeushyppääjän taitoja, jos ne mielivät päästä kivivallin ylitse? – Kynnykset peittyvät kyllä veden alle, kun vettä virtaa enemmän. Jätämme kaloille kynnyksiin pienet käytävät vähäisen veden aikoja varten. Hyvä! Nyt taimenille aukeaa yli kaksi kilometriä rauhallista vesistöä, minne laskea mätinsä. Ingarskilan talkoot ovat K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-projektin ensimmäinen työpiste. Yhteistyössä etsitään Suomen jokiin ja puroihin syntyneitä nousuesteitä, ja raivataan niitä talkoilla pois vaelluskalojen tieltä. Työ tehdään paikallisin vapaaehtoisvoimin. Tärkeässä roolissa ovat paikalliset K-kauppiaat, kuten Ingarskilanjokeen aamuvarhaisella kahluuhousuissaan hypännyt Teppo Ojala K-Supermarket Lempolasta Lohjalta. – Olen innokas kalamies. Kalakannat elpyvät hitaasti, joten itse en tämän päivän työstämme ehkä ehdi enää nauttia, mutta seuraava sukupolvi voi, Teppo Ojala tuumii. Suomessa kauppojen peruselintarvikkeet ovat suunnilleen samoja, mutta kalatiskin laadulla voi erottautua. Teppo Ojalan ohjenuorana on, että tiskiin tilataan sitä, mitä asiakkaat haluavat. Eniten myydään erilaisia lohia, mutta vaalea kala lisää koko ajan suosiotaan. Teppo Ojalan tiskissä tämä tarkoittaa ahventa, kuhaa ja siikaa. Se voisi olla haukeakin, sitä vihaisen näköistä kalaa, jollaisen perhojen ja uistinten maailmaan vihkiytynyt Ojala kertoo kalastusennätyksekseen mökillään. Yli neljä kiloa! – Eniten nauttisin siitä, että kannat olisivat niin isoja, että kaupastani voisi ostaa luonnossa kasvanutta meritaimenta. Ingarskilanjoen kunnostus tapahtuu Krämarsin kartanon mailla. Maanomistaja Nina Långstedt katselee kynnystämistä ensi kertaa, mutta joen kunnostus on tuttua. ELY-keskuksen Aulaskari saapui tekemään Krämarsin maille ensimmäisiä töitä yli kymmenen vuotta sitten. – Omistan maan, mutta kyllä se niin on, että puro virtaisi täällä ilman minuakin, Nina Långstedt sanoo. Hän viljelee tilalla luomuhernettä ja -kauraa. Kesäaikaan kahvilassa myydään oman tilan tuotteita. Parhaillaan Långstedt selvittää gluteenittoman luomukauran markkinoita. – Elämme luonnon armoilla. Sen puolien pitäminen ei vaadi ihmeitä, ja pienillä teoillakin voi olla iso merkitys. Nina Långstedtin tarjoama hernekeitto ja pannukakut pitävät vapaaehtoisten kivet liikkeessä iltapäivälläkin. K-Kalapolut-projektiin ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa

Aino Natunen sai talkoissa tietoa kalojen elinoloista. Tiedottaja Joonas Fritze ja kala-asiantuntija Matti Ovaska WWF:stä osallistuivat talkoisiin Inkoossa. Vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä on ollut jo pitkään kalojen asialla.

nousuesteiden poistaminen. Yksi heistä on Aino Natunen, joka on ensi kertaa rakentamassa kalapolkua, mutta viskoo jo murikoita kuin ehta kivimies. Hän luki kalapoluista K-ryhmän verkkosivuilta. – Kesämökkini on tuossa lähellä, ja kun päiväkin on näin kaunis, niin kivaahan tämä on. Alkuiltapäivästä vesi purossa on jo noussut. Aino Natunen ihastelee talkooporukan saavutuksia. – Tällä tavalla tavallinen kuluttaja saa tietoa kalojen uhanalaisuudesta. Elina on antanut hyvän oppitunnin, ja tässä oppii paljon uutta luonnosta.

ELÄMME LUONNON ARMOILLA. SEN PUOLUSTAMINEN EI VAADI IHMEITÄ.

TYÖN TUOKSINASSA töyrään takaa

nousee musta ämpäri. Sitä seuraavat kädet, jotka kuuluvat K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervolle. – Tämä on jatkoa sille, mitä K-ryhmässä on tehty jo pitkään. 2008 julkaisimme ensimmäisen kalalinjauksemme. Siinä määritettiin, ettemme myy WWF:n kalaoppaassa punaisella merkittyjä uhanalaisia kaloja. Alku oli hyvä, kunnes WWF siirsi myös Itämeren villilohen punaiselle listalle. Syntyi lähes kalasota, jossa hyvät ja huonot argumentit lensivät. Uhanalaisten kalojen suojelijat halusivat rajoittaa pyyntiä, kun taas kalasta elantonsa saavat halusivat hyödyntää kalakantoja tehokkaasti.

MERITAIMEN Meritaimen elää suolaisessa merivedessä, mutta nousee kutemaan makeaan veteen, Suomessa Itämereen laskeviin jokiin. Parhaimpia kutemispaikkoja ovat pienet metsäjoet ja -purot, joissa on suojaisia onkaloita ja ravinteita. Meritaimen voi kulkea kutupaikkaan jopa 30 kilometrin matkan mereltä. 1980-luvulla meritaimen oli vielä elinvoimainen, mutta liikakalastus, koskien perkaaminen, vedenlaadun heikkeneminen ja purojen nousuesteet saivat kannat romahtamaan. Nyt meritaimen on WWF:n punaisella listalla eli laji on äärimmäisen uhanalainen. Luonnonvarainen taimen on rauhoitettu.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


I· ERKK OT

TU

·S

UO

EM

29 17 200 ME

NL

U O T E T U I N LU O

AI NT

S

Vatsa kunnossa kaikki kunnossa

Olga Temonen

Nyt myös hedelmän makuisena!

Molkosan®

Maitohappokäytetty heratiiviste • Sisältää runsaasti vatsalle tärkeää L+-maitohappoa • Vatsan jokapäiväiseen hyvinvointiin tai tilapäiseen oireiluun Lue lisää: molkosan.fi

Kauppias Teppo Ojala K-Supermarket Lempolasta on innokas kalamies.

Maa- ja metsätalousministeriö perusti meritaimen- ja lohityöryhmän, johon myös K-ryhmä ja Matti Kalervo kuuluivat. Ratkaisuja haettiin kalastusaikojen, -pyydysten ja määrien rajoituksista. Vaelluskalojen kannat piti saada elpymään. – Työryhmässä kalatiet olivat yksi puheenaiheista. Aloin miettiä, mitä K-ryhmä voisi tehdä auttaakseen vaelluskaloja. Samaa oli mietitty WWF:ssä, jossa oli huomattu kunnostettavia, Ingarskilanjoen tapaisia kohteita olevan paljon. WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaskan mielestä on tärkeää, että kaupalliset toimijat osallistuvat kalansuojeluun. Se antaa näkymättömälle työlle kaivattua julkisuutta, ja ruoan ja elinolosuhteiden yhteys muuttuu näkyväksi kuluttajalle. – Kala on pitkään Suomessa nähty vain taloudellisena hyödykkeenä. Suojelussa ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota kalojen elinolosuhteisiin, Matti Ovaska sanoo. – Ennemminkin kuin kilpailuetu yrityksen vastuullisuus alkaa olla enemmänkin edellytys kilpailussa pysymiselle, Matti Kalervo sanoo. Ovaska ja Erkkilä johdattavat talkoojoukon katsomaan tierummun yläpuolista vesistöä, joka luikertaa puiden siimeksessä. – Katsokaa, tuolla on taimen, Teppo Ojala huomaa. Kun tierumpu on auki, taimen voi unohtaa Ingarskilanjoen ja metsän huminan ja uida mereen, kun siltä alkaa tuntua. Se on talkoille paras päätös.

VAELLU SK AL AT T URVAAN Yhteiskuntaa rakennettaessa on samalla tukittu vaelluskalojen pääsyä kutupaikoille. Kalojen nousun virtavesiin pysäyttävät esimerkiksi tie- ja siltarummut, vanhat myllypadot tai muut kutuesteet. Suomen vaelluskalat ovat olleet vaarassa kadota. Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa talkoohengen avulla. K-ryhmä ja WWF ovat aloittaneet monivuotisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalakantojemme pelastamiseksi. Eri puolilla Suomea kartoitetaan tuhansia kutuesteitä ja puretaan niitä. Talkoisiin voi osallistua kuka tahansa. Jos kiinnostuit, lue lisää: K-Kalapolut.fi


H A LT I G R A N I I T T I Tyylikäs parkatakki. Vanuvuori ja tuulenpitävä Stormwall® materiaali. Miehelle tai naiselle. 2 6 9 ,-

R U K K A K A I TA I K I I A Sporttinen ja vanullinen puku talviulkoiluun ja vapaa-ajalle. Miellyttävän pehmeä, vettäpitävä ja hengittävä materiaali. Miehelle tai naiselle. 1 6 9 ,- ( 199,- )

R U K K A N E V I L TA I N E T TA W S Tuulenpitävä, vettähylkivä ja hengittävä Windstopper-pipo miehelle tai naiselle. 3 4 ,9 0

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI


RAKENNA OMA SUKLAATALOSI! Nämä tarvitset:

Vain ta! pois K-kau

klaalevyjä

6 kpl Marabou-su

klaata

1 rasia Noblesse-su 1 pussi Non Stop -suklaamakeisia musokeria, Kuorrutukseen: to aisia, etikkaa. lku kananmunanva htiä. Ikkunoiksi: liivatele

Vinkki!

LED -tuik tunnelmaaku luo sisälle. Älä talon lämpök yn käy tä – se sulattttilää aa suklaan!

Näin rakennat suklaatalon! Keskikohta Seinän pituus: 6 riviä

Pitkät seinät: Irrota suklaalevystä yksi rivi. Kuumenna levyä mikrossa 7 s. täydellä teholla. Jos levy on kova, kuumenna sitä vielä 2 s. Leikkaa veitsellä ikkuna-aukot (2 kpl). Tee toinen seinä samalla lailla. Laita seinäpalat jääkaappiin jähmettymään. 1

Pääty 1: Kuumenna suklaalevyä samoin kuin kohdassa 1. Merkitse levyn keskikohta. Leikkaa talon pääty symmetriseksi. Katso kuva. 2

Pääty 2: Tee kuten edellinen. Tarkista, että päädyt ovat samanmalliset. Leikkaa päätyyn oviaukko. Säilytä ovi (ks. kohta 8). Jäähdytä palat jääkaapissa. 3

Kokoaminen: Sulata n. puolet ylijääneestä suklaasta. Anna jäähtyä vähän. Sivele paksu kerros suklaata päätypalojen reunoihin. Yhdistä päätypalat seinäpalojen kanssa. Laita talon kehikko jääkaappiin kovettumaan 15 min. ennen katon kokoamista. Ikkunat ja katto: Kiinnitä liivatelehdet ikkunalaseiksi 5 sisäpuolelle. Sivele sulaa suklaata talon kehikon yläreunaan. Aseta 2 suklaalevyä katoksi. 4

6

Viimeistely: Yhdistä ja viimeistele katon harja suklaalla. Anna kovettua kylmässä 20 min.

Savupiippu: Leikkaa Noblesse-suklaasta palat savupiippua varten: 2 korkeampaa, 2 matalampaa. Yhdistä osat ja kiinnitä piippu katolle suklaasulalla/kuorrutteella. 7

Koristelu: Koristele talo makusi mukaan. Marabou Non Stop- ja Twist-karkit sopivat koristeluun. Laita piipun päähän hattaraa. Aseta ovi paikoilleen. Ripottele maisemaan tomusokeria ja kookoshiutaleita lumeksi. 8

Kuorrute 2 munanvalkuaista 5–6 dl tomusokeria 1 tl etikkaa (Pinkkiä tai punaista elintarvikeväriä)

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja lisää etikka. Vatkaa vielä 5 minuuttia, kunnes kuorrute on paksua ja kiiltävää. Tarvittaessa notkista tilkalla vettä. Halutessasi voit värjätä kuorrutteen elintarvikevärillä.

Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1 1 / 2 01 7 · K- R UOK A . FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

M AKUJA L AI N AAM A SSA HARISSA, SRIRACHA, persimon, tahini, halva… Kiitos kutistuneen maapallon, maailman makutrendit ja uudet raaka-aineet kulkeutuvat suomalaisten kotikeittiöhin vauhdilla. Kun talvi tekee tuloaan ja osa Suomesta on jo saanut lumipeitteen, muualta tuodut eksoottiset herkut ja makuyhdistelmät pitävät meidät kiinni sesonkiherkuissa. HERKKUJA JA makuja on lainattu ennenkin. Feta ja oliivit ovat keittiöissä jo arkipäivää, samoin kaneli ja kardemumma. Suomi-herkut ja maailman maut solmivat myös uusia mahtavia makuliittoja. Vai mitä sanotte jo kylmäsavulohen ja avokadon yhdistelmästä?

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


ilmoteksti

Hei ALMA! Vain sinulle

ALENNETTUUN HINTAAN

LATAA K-RUOKA-SOVELLUS JA KATSO OMAT ETUSI


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

R E SEPT IT

Helppo savulohikeitto vapauttaa aikaa pikkujouluvalmisteluille.

57 Liharuoat Appelsiinilla täytetty uunibroileri ja couscous Pitakebab Mustamakkara-hotdog Texmex-salaatti Naudan sisäfileepihvit ja helppo béarnaisekastike

Erilainen rosolli kootaan valmiiksi annoskulhoihin.

Yksi vuoden huikeista makusesongeista on täällä. Järjestä pikkujoulut tai nauti joulun mauista ilman sen isompaa syytä. KUN SYKSYN sato on tuoreeltaan syöty, alkaa vuoden seuraava mahtava makusesonki. Ensimmäiset glögit voi kippistellä jo marraskuun kynnyksellä. Isänpäivänä keskitytään juhlimaan isää, mutta viimeistään marraskuun puolivälissä lopetetaan himmailu. Maukas sesonki on liian lyhyt tuhlattavaksi. JOULUN MAKUUN voi virittäytyä vaivihkaa naut-

timalla vaikka vieraammista sesonkihedelmistä. Aurinkoisen oranssi persimon maistuu halloumin parina salaatissa (s. 43), joka istuu niin arkiaterialle kuin pikkujoulupöytään. Jos et tunne vielä persimonia, maista hedelmää yhdessä pipareiden ja juuston kanssa.

TOP 5 JOULULEIVONTARESEPTIT 1. Karpalo-kinuskijuustokakku 2. Mausteinen glögijuustokakku 3. Mariannejuustokakku 4. Mummun piimäkakku 5. Porkkanakakku LÄHDE: K-RUOKA.FI

JOS PERINTEISET jouluherkut haluaa säästää aattoaterialle, jouluruokia voi tarjota pikkujouluissa uudella kulmalla. Päivitimme esimerkiksi rosollista uuden version (s. 59) ja paritimme kalapöydän klassikon, kylmäsavulohen, avokadon kanssa (s. 56).

61

50 Kala- ja äyriäisruoat

PI K K UJ O U LUAIK A

44 51 53 57

Savulohikeitto Helppo fish and chips Avokado-kylmäsavulohitartar Erilainen rosolli

Kasvisruoat

Jalfrezi-kasviscurry Persimon-halloumisalaatti Kardemummariisi Linssibolognese Vegaaninen pinaattikeitto Itse tehty tahini

49 50 56 59

42 43 45 47 51 53

JOULUNALUSAIKA ON myös kiihkeää myyjäis-

sesonkia. Jos leipomisnakki napsahtaa esimerkiksi leirikoululaisen joulumyyjäisiin, säväytä lakumokkapaloilla (s. 55). Ja kun haluat helpotusta joulukiireisiin, oikaise herkkupöytään tapaksilla. Pari juustoa, laadukkaat leikkeleet ja kalaviipaleet maistuvat esimerkiksi viikunoiden tai kirsikkahillon parina. Herkullista joulun odotusta!

62 Herkut Juusto-persimonpiparit Lakumokkapalat Halvakakku Luumu-kanelijäätelö

45 55 60 62

K-RUOKA AWARDS 2017

-voittajat valitaan 4.11. Katso, ketkä ruoka-alan vaikuttajat ja tuotteet palkitaan tänä vuonna: K-ruoka.fi/awards. *Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Johanna Koroma Teija Nesterinen Johanna Pekkala Ella Pesonen Minna Rautio-Pakaste Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

MAKUJA MAAILMALTA

KL A SSIK KO I N TIA STA Curryruoat ja mausteinen jalfrezi-kastike tulevat Intiasta.

Jalfrezi-kasviscurry 4 ANNOSTA | A L L E 3 0 MIN H INTA N . 2,00 € / ANNOS *

1 (450 g) kukkakaali 2 (200 g) sipulia 1 valkosipulinkynsi 2–3 rkl öljyä 1 tlk (350 g) Pirkka Jalfrezi -ateriakastiketta 1 dl vettä 1 tlk (380 g/230 g) Pirkka kikherneitä 1 dl Pirkka ruokakermaa ripaus suolaa tuoretta korianteria hienonnettuna LISÄKSI

1. Paloittele kukkakaalinuput sekä kuorittu varsi. Suikaloi kuoritut sipulit ja hienonna valkosipulinkynsi. 2. Kuullota sipulia, valkosipulia ja kukkakaaleja pannussa tilkassa rasvaa noin 10 minuuttia. 3. Lisää pannulle ateriakastike. Huuhdo tölkki vedellä ja kaada pannulle. Sekoita ja anna hautua noin 5 minuuttia. 4. Lisää valutetut kikherneet ja ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta suolalla. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. 5. Koristele curry korianterilla. Tarjoa riisin, jogurtin, ja mangochutneyn kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 8.11.

Pirkka pikariisiä Pirkka turkkilaista jogurttia Pirkka mangochutneya

OSTOSLISTALLE

Pirkka Jalfrezi ateriakastike 350 g

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka mangochutney 300 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

MAKUJA MAAILMALTA

HE RK K UJA VÄL I M E RELTÄ Kyproslainen halloumi yhdistetään espanjalaisen persimonin kanssa.

Persimon-halloumisalaatti 4 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 2,75 € / ANNOS *

2 (300 g) Pirkka persimonia 1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumia ½–1 ps (á 250 g) Pirkka cosmopolitan-salaattia 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia ½ ps (á 125 g) Pirkka paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä APPELSIINI-SINAPPIKASTIKE

½ appelsiini 3 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 1 ½ rkl omenaviinietikkaa 2 tl hunajaa 2 rkl Maille Dijon kokojyväsinappia ripaus suolaa ripaus mustapippuria

1. Leikkaa persimoneista kannat pois ja paloittele persimonit. Viipaloi halloumi, pyyhi juuston pinta talouspaperilla ja paista kauniin ruskeaksi pannulla ilman rasvaa. 2. Revi huuhdottu cosmopolitan ja sekoita pinaatin kanssa. Kuori pistaasipähkinät. 3. Purista appelsiinista mehu (n. ½ dl) ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita noin puolet kastikkeesta salaatin ja pinaatin joukkoon. 4. Lisää salaattipedille persimonit, halloumi ja pistaasipähkinät. Tarjoa loppu kastike erikseen salaatin kanssa.

OSTOSLISTALLE

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 15.11. Pirkka Parhaat halloumi juusto 250 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

MAKUJA MAAILMALTA

P O H J O I S -A F RIK A STA L AI N AT TUA Appelsiinilla täytetty broileri tarjotaan couscousin kanssa.

Appelsiinilla täytetty uunibroileri ja couscous 3 – 4 AN NOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 5,65 € / ANNOS *

2 dl täysjyväcouscousia 2 dl kiehuvaa vettä ¾ tl suolaa 1 ps (125 g) Pirkka paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä n. 10 Pirkka pehmeää aprikoosia (kuivattua) 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä ½ rkl appelsiininkuorta raastettuna 4 rkl appelsiininmehua 1 dl korianteria hienonnettuna TÄYTETTY BROILERI

1 (n. 1,4 kg) Kariniemen Juhla Kananpoika 3 salottisipulia ½ appelsiinia 44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

LISÄKSI

1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia n. 1 rkl harissatahnaa (Al'Fez) 1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanvalmistusta. 2. Kuori ja lohko salottisipulit. Kuori appelsiini kalvottomaksi ja leikkaa viipaleiksi. Työnnä sipulit ja appelsiiniviipaleet broilerin sisälle. Nosta broileri uunivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia tai kunnes broileri on kypsää. 3. Sekoita couscousin joukkoon kiehuva vesi ja suola. Anna tekeytyä kannen alla. 4. Kuori pistaasipähkinät ja paloittele aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita couscousin joukkoon. 5. Lisää oliiviöljy sekä appelsiinin kuori ja -mehu. Sekoita lopuksi hienonnettu korianteri. 6. Tarjoa broileri couscouslisäkkeen sekä harissalla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 3.11.

OSTOSLISTALLE

UU TU US Kariniemen Juhla Kananpoika n. 1,4 kg


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

Wilfa RC-1S riisinkeitin K-Citymarketeista.

#PARA STANY T

p e r s imon Hedelmätiskin väriläiskä sopii ruokaisiin salaatteihin, hedelmäsalaatteihin tai juustolautaselle. Helppo sorbetti syntyy, kun pakastat persimonin ja lusikoit hedelmälihan suoraan kuoresta. Persimon säilyy jääkaapissa ja on parhaimmillaan silloin, kun sen pinnalle muodostuu tummempia laikkuja ja pinta hieman pehmenee.

Kerralla isompi satsi

KOKK LISÄÄ SE AA SO HERKKU NKIJ K-RUOKA A: .FI/ PERSIMO N

Kun haluat tehtailla täydellistä riisiä, keitin on kätevä. Riisinkeittimellä saat kerralla keitettyä 1,8 litraa riisiä eli 8–10 annosta. Keitin keittää riisin ja pitää sen lämpimänä automaattisesti. Irrotettava sisäastia on helppo pitää puhtaana, sillä siinä on tarttumaton pinnoite.

JUU S TO -PE R SI M ON P I PA R I T Levitä piparkakut vadille. Kuori persimon ja viipaloi tai lohko se. Paloittele juusto. Rouhi pähkinät reilun kokoisiksi paloiksi. Asettele persimonit, juusto ja pähkinät piparkakkujen päälle. Halutessasi valuta pinnalle vielä hiukan hunajaa. Tarjoa glögin kanssa.

+ Pirkka piparkakkuja

+ Pirkka persimonia

+ Pirkka Parhaat vuohenmaitojuustoa

Pekaanipähkinöitä

Kardemummariisi 3 A NNOSTA | A L L E 3 0 M I N

5

joulua luomus t i Joulun makusesonki on vähintään yhtä herkullinen kuin kesän satokausi. Leipominen kannattaa aloittaa jo nyt, että joulun mauista ehtii nauttia mahdollisimman pitkään. Valio on täydentänyt Luomu -sarjaansa uusilla tuotteilla. Niistä kuohukerma sopii leivontaan ja jälkkäreihin ja joululaatikoihin. Luomuna saa nyt myös ruokakermaa, kermaviiliä ja tuorejuustoa.

3 dl Pirkka basmatiriisiä 7 dl vettä ½ tl jauhettua kardemummaa 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää riisit ja suolaa. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Anna hautua vielä 5 minuuttia. 2. Mausta kypsä riisi kardemummalla. 3. Tarjoa kardemummariisi intialaisten patojen tai curryjen lisäkkeenä. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

KAL AL AUTANEN

Pirkka Parhaat savustetut muikut marinadissa 414/180 g

+

LEIKKELEITÄ

UUTUUS

UUTUUS

Pirkka Parhaat kylmäsavugraavilohifilee 150 g ASC

Pirkka Parhaat Tapas serranokinkku ja ibericojuusto 120 g lajitelma

+

Pirkka Parhaat kivelliset kreikkalaiset kalamataoliivit 350/200 g

+

+

Pirkka Parhaat varrellinen kapris 300/160 g

Pirkka Parhaat antipastoleikkeleet 120 g

JUUSTO JA KAVERI UUTUUS

Pirkka sinihomejuusto 125 g

Pirkka Parhaat Kartanojuusto 400 g

+

+ Pirkka Parhaat kirsikkahillo 230 g

7

TAPAST ELE P I K K UJ OULUIHIN Juustoista, leikkeleistä ja kaloista koottu tapaslautanen on helppo tarjottava illanistujaisiin myös arkena. Tuoreet hedelmät ja makean kirpeä hillo ovat raikas pari suolaisille herkuille. Kolmella erilaisella lautasella saat näyttävät herkut herkkupöytään. Tiesitkö muuten, että Espanjan sana tapas viitaa juomalasin päälle asetettuun kanteen tai pieneen lautaseen, joka pitää kuumalla säällä hyönteiset poissa lasista?

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

MUISTA MYÖS

UUTUUS Fazer Pekaanipähkinäpatonki 290 g

Pirkka Parhaat grissini seesaminsiemen 120 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

#KA SVISKESKIVIIKKO

KE S TO HI TTI V EGA ANE IL L E Bolognese-kastike pelastaa nyt myös kasvissyöjien arkipäivän. Vegaaninen versio kokataan linsseistä. VEGAA NINEN

Linssibolognese 4 ANNOSTA | A L L E 3 0 M IN H INTA N. 1, 30 € / ANNOS *

1 tlk (380/230 g) Pirkka punaisia linssejä 2 (125 g) porkkanaa 1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 Pirkka mieto punainen chili 1 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 1 tl juustokuminaa ¼ tl kanelia ripaus savupaprikaa 1 tlk (390 g) Pirkka yrttitomaattimurskaa n. 1 dl Pirkka basilikaa hienonnettuna 1 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa n. ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria n. 2 dl vettä LISÄKSI

300 g Pirkka spagettia 1. Valuta linssit ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna se. 2. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä kasarissa. Lisää myös porkkanat kuullottumaan. Lisää tomaattisose, juustokumina, kaneli ja savupaprika ja kuullota vielä hetki. 3. Lisää tomaattimurska. Mausta basilikalla, etikalla, suolalla ja pippurilla. Huuhtele tomaattimurskapurkki vedellä (2 dl) ja kaada pannulle. Lisää valutetut linssit ja hauduta kastiketta 5–10 minuuttia kannen alla. 4. Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoa kastike pastan kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 1.11.

OSTOSLISTALLE

Pirkka punaiset linssit suolaliemessä 380/230 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


ilmoteksti


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

t e rt t u jo s t oi n e n k i n Viinirypäle on edelleen juustolautasten kunkku, mutta tertullinen hupenee parempiin suihin myös paahdettuna.

KEITTOPÄIVÄ

SAV UN M A K UA Keitä tuttu lohikeitto vaihteeksi savulohesta.

Savulohikeitto 4 AN NOSTA | 3 0 – 60 MINUUT T IA H IN TA N. 3,80 € / ANNOS *

n. 600 g perunaa 1 (100 g) porkkana 1 iso (150 g) sipuli 1–2 rkl voita 1 l vettä 1 Knorr Fond "du Chef" kalaannosfondi n. 500 g lämminsavulohta 1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta kuohukermaa 1 dl tilliä hienonnettuna n. 1 tl suolaa 1. Kuori ja kuutioi perunat sekä porkkana. Kuori ja hienonna sipuli. 2. Sulata rasva kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja porkkanat kattilaan ja pyörittele niitä hetki rasvassa. 3. Lisää vesi ja annosfondi. Anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia).

LABNEH JA PAAHDETUT VIINIRYPÄLEET Turkkilaisesta jogurtista tehty näyttävä jälkiruoka on helppo valmistaa.

4. Kuutioi savukala. Lisää joukkoon lohipalat, kerma ja tilli. Kuumenna keitto nopeasti. 5. Tarkista maku. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Tarjoa keitto ruisleivän kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 7.11.

10

KEITON KANSSA

UUTUUS Fazer Siemenleipä Ruis 240 g

JUUSTOLAUTANEN JA VIINIRYPÄLESALSA Kokoa juustoista näyttävä karuselli.

KATSO R

ESEP

K-RUOKA TIT: .FI

Makua pullosta Tuttuja Knorr annosfondeja saa nyt myös nestemäisinä. Helposti liukenevat fondit tuovat makua keittoihin ja pataruokiin. Kokeile niitä myös kylmissä ruokalajeissa. Kaikki fondit ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Fondit eivät myöskään sisällä lisättyä natriumglutamaattia. Makuina kala, liha kasvis, Thai, Japani ja Intia.

PAAHDETTU RYPÄLEPUNAJUURISALAATTI Juhlava alkuruoka tai lisäkesalaatti maistuu lämpimänä tai kylmänä. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

G LU TE E NI TO N

Helppo fish and chips 4 A NNOSTA | A L L E 1 5 MIN H INTA N. 2, 30 € / A N N OS *

1 ps (750 g) Pirkka kuorellisia lankkuperunoita (pakaste) 2 pkt (á 300 g) Pirkka gluteenittomia kalapuikkoja (pakaste)

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

P I KA RU OK A A PA KA S T I ME STA Kun pakastimessa on varalla aina muutamia aineksia, ruokapaniikki ei pääse yllättämään.

HERNETAHNA

1 ps (200 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) 1 dl tuoreita mintunlehtiä 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä ripaus suolaa ripaus mustapippuria

ÄISTÄ BRITTIL A PIKAN

OSTOSLISTALLE U U TU U S

Pirkka kuorellinen lankkuperuna 750 g, pakaste

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka gluteeniton kalapuikko 300 g/10 kpl, pakaste

Pirkka suomalainen herne 200 g, pakaste

1. Kypsennä lankkuperunat pakkauksen ohjeen mukaan. Paista kalapuikot rapeiksi. 2. Sulata herneet mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan. Soseuta herneet, minttu ja öljy sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa fish and chips hernetahnan kanssa. Tarjoa lisäksi halutessasi piparjuurella maustettua majoneesia.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

KEITTOA PIKANA

13 Vegaaninen pinaattikeitto 3 A N N OSTA | A L L E 3 0 MIN HI N TA N . 0, 85 € / A N N OS *

2 rkl Pirkka margariinia ¾ dl vehnäjauhoja 1 ps (200 g) Pirkka lehtipinaattia (pakaste) 1 tlk (0, 75 l) Pirkka kaurajuomaa 1 tlk (2 dl) Pirkka Kaura kasvirasvasekoitetta (16 %) 1 tl suolaa ripaus valkopippuria 1. Sulata margariini pinnoitetun kattilan pohjalla. Sekoita joukkoon vehnäjauho. Lisää pinaatti ja kuumenna noin 5 minuuttia. Lisää kaurajuoma ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila

14 Pitakebab 6 ANNOSTA | A L L E 1 5 MIN H INTA N. 1,40 € / ANNOS *

1 ps (400 g) Pirkka grillattuja kebablastuja (pakaste) 1 (120 g) punasipuli ½ (150 g) kurkkua 2 (150 g) tomaattia 6 pitaleipää 6 jääsalaatinlehteä Pirkka aioli valkosipulimajoneesia Pirkka kebabkastiketta jalapenoviipaleita 1. Kuumenna jäisiä kebablastuja pannulla ilman rasvaa noin 7 minuuttia, välillä käännellen. 2. Suikaloi sipuli ja kuullota se kebablastujen kanssa tai jätä sipuli raa`aksi halutessasi. Viipaloi kurkku ja tomaatit. 3. Lämmitä pitaleivät paahtimessa, mikrossa tai parilalla pakkauksen

sivuun ja soseuta sauvasekottimella. 2. Nosta kattila takaisin levylle ja lisää joukkoon kaurakerma ja suola. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta valkopippurilla ja tarkista maku.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Kaura kasvirasvasekoite 16 % 2 dl

Ä PITALEIP Ä ITÄ P Ä L L IE T

ohjeen mukaan. Leikkaa leivät auki taskuiksi. 4. Täytä pitat kebablastuilla, sipulilla, kurkulla, tomaatilla ja salaatilla. Mausta aiolilla, kebabkastikkeella ja jalapenoviipaleilla maun mukaan. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 6.11.

OSTOSLISTALLE

Pirkka grillatut kebablastut 400 g, pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


LUOMU ilmoteksti

N O A I S A

PIHVI.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

15

MAAKUNTIEN PARHAAT

16

t e htai l e tahi n i a

Eteläisen ja itäisen Välimeren rannikolla tahini maustaa monet herkut.

PIRKANMAA

Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

SARJA OSA 11

Itse tehty tahini 2 , 5 DL | A L L E 3 0 M IN HI N TA N . 1,8 0 € / 2 ,5 D L*

2 ps (à 150 g) Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä 3 rkl oliiviöljyä n. ¼ tl suolaa LUE LISÄÄ MAAKUNTAHERKUISTA: K-RUOKA.FI/ PARASTASUOMESSA

PI R K AN MA A N YL PE YS Tamperelaisten herkku mustamakkara maistuu mainiosti myös hodarin täytteenä.

Mustamakkara-hotdog 4 KPL | AL L E 30 MIN H INTA N. 1,5 0 € / ANNOS *

1 pkt (n. 400 g) Pirkka mustamakkaraa 1 (100 g) punasipuli ½ rkl öljyä 1 pkt (240 g) Pirkka Hot Dog -sämpylöitä n. 1 dl Pirkka puolukkahilloa n. 4 rkl Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) 2 kevätsipulin vartta hienonnettuna tai 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna 1. Leikkaa mustamakkara neljään osaan. Kuumenna makkarat pannulla rasvassa,

kunnes saat niihin hieman rapean paistopinnan. 2. Kuori ja suikaloi sipuli. Lisää sipulit pannulle ja kuullota ne pehmeiksi. Nosta makkarat ja sipulit pois pannulta. Kuumenna myös halkaistut sämpylät pannulla. 3. Levitä sämpylän pohjan päälle ranskankermaa (noin 1 rkl). Lisää makkara, punasipulia, puolukkahilloa sekä hienonnettua kevätsipulia. Tarjoa mustamakkarahodarit heti.

1. Levitä seesaminsiemenet leivinpaperin päälle pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Tarkkaile, että siemenet eivät pääse palamaan. 2. Pane hieman jäähtyneet seesaminsiemenet ja öljy tehosekoittimeen ja jauha sileäksi tahnaksi. Pysäytä kone tarvittaessa välillä ja kaavi tahnaa kulhon reunoilta alas. Mausta tahini suolalla. 3. Säilytä tahini jääkaapissa.

OSTOSLISTALLE

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 16.11. Pirkka kuorittu seesaminsiemen 150 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

LUS I K A L L E TÖ I TÄ Valmiskeitoista löytyy satsit niin sinkulle, dinkuille kuin koko perheelle.

18

BLOGGAA JA Heli-Hannele kokkaa sesonkiherkkuja. www.beachhousekitchen.fi

U U TU U S

LOUNASEVÄÄKSI Nappaa Knorr Punainen Currykeitto Malesialainen 390 g tai Thaimaalainen Tom Kha Gaikeitto 390 g töihin tai etäpäivän evääksi.

BLOGGAA JAN RESEPTI

E SPA NJAN AURING ON ALTA Nyt niitä taas saa – persimoneja nimittäin! Valmista niistä marmeladia, joka maistuu juustojen, keksien sekä paahtoleivän kanssa.

Persimonmarmeladi

3. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia sekoittaen. 4. Kuori vaahto ja kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. 5. Säilytä jääkaapissa.

8 50 G | A L L E 3 0 M IN

1 kg (n. 8 kpl) Pirkka persimoneja 300 g hillo-marmeladisokeria ½ dl sitruunanmehua

KAHDEN KAUPPA Pirkka porkkanakeitossa 390 g maistuu inkivääri. Kahdesta purkista saat aterian kahdelle.

U U TU U S

KOKO PORUKALLE Knorr Currykeitto kookosmaidolla 1 l riittää pienelle perheelle.

1. Pese ja kuori persimonit. Kuutioi hedelmäliha mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. 2. Laita kuutiot kattilaan, lisää sokeri ja sitruunanmehu.

19

Vinkki! Ota juustotarjottimen juustot huoneenlämpöön ainakin tunti ennen tarjoilua. Voit lämmittää Brie-valkohomejuustoa noin 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa, lusikoi päälle runsaasti persimonmarmeladia ja tarjoa siemennäkkärin kanssa.

ISÄNPÄIVÄVINKKI Mitä tänään syötäisiin?-ohjelman kokki Harri Syrjäsen isänpäiväaamuun kuuluvat maitokahvi ja croissantit. Muutkin isät ilahtuisivat varmasti maitokahvista ja mansikka-vadelmahillolla täytetyistä croissanteista. Pirkka pakastecroissantit ovat loistavia. Hillon voi keittää itse pussillisesta Pirkka pakastevadelmia ja kahdesta mansikkapussista. Lisää toinen mansikkapussillinen vasta keittämisen loppuvaihessa, jotta mansikat säilyvät ehjinä. Paista croissantit pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoa hillon ja kahvin kanssa.” Mitä tänään syötäisiin? arkipäivisin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


20

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

LEIVONTA

I L A H D U TA I SÄ Ä Myyjäisten ja synttäreiden klassikko maistuu myös isälle. Mokkapaloissa maistuu nyt lakritsi.

Lakumokkapalat N . 3 0 P A L A A | 3 0 – 60 MIN H INTA N. 0, 30 € / ANNOS * POHJA

3 kananmunaa 3 dl sokeria 150 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia 5 dl vehnäjauhoja 3 rkl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 2 rkl raakalakritsijauhetta (Urtekram) 2 tl leivinjauhetta 1 tl Pirkka vaniljasokeria 2 dl kevytmaitoa KUORRUTUS

5 rkl kuumaa, vahvaa kahvia 5 rkl (n. 60 g) Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia 4 dl (225 g) tomusokeria 3 rkl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 1 rkl raakalakritsijauhetta (Urtekram) 1 tl Pirkka vaniljasokeria PINNALLE

1 ps (140 g) Fazer Chocolate & Liquorice -makeisia Pirkka suklaanmakuista strösseliä 1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva. 2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista. 3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. 4. Sulata rasva kuuman kahvin joukkoon. Lisää tomu- ja vaniljasokeri. Lisää myös kaakao- ja raakalakritsijauheet. Levitä pehmeä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle. Rouhi makeiset veitsellä erikokoisiksi paloiksi. Koristele heti makeisrouheella ja strösselillä. Leikkaa paloiksi. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 23.11.

OSTOSLISTALLE

UUTUUS Fazer Chocolate & Liquorice -makeiset 140 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21 KOEKEITTIÖN VINKKI

Trendikäs tahini Tahini on seesaminsiemenistä valmistettu tahna, jota käytetään yleisesti muun muassa Lähi-idän sekä Pohjois-Afrikan keittiöissä. Tahini kuuluu hummukseen sekä munakoisotahna Baba Ganoushiin. Se sopii mainiosti myös leivän levitteeksi, salaatinkastikkeisiin, lihan kanssa tarjottavaksi sekä tuomaan täyteläisyyttä kasvisruokiin. Kokeile esimerkiksi Tahini-jogurttikastiketta (K-Ruoka.fi). Tahinia myydään valmiina purkissa, mutta sitä on helppo tehdä myös itse. Kuorituista siemenistä tehty tahini on miedomman makuista, sillä kuoret tuovat tahnaan karvautta. Siemenet kannattaa paahtaa ennen tahnan valmistamista, jotta seesaminsiementen maku syvenee. Jos valmistat tahinin itse, huomioi, että tahna kovettuu ensin tehosekoittimessa ennen kuin se muuttuu juoksevammaksi. Öljypitoinen tahini säilyy parhaiten jääkaapissa. Laura Halonen, K-koekeittiö

22 K AL A MENI KUP P IIN Kokoa lohitartar pieniin kulhoihin.

Avokado-kylmäsavulohitartar 6 – 8 A N N OSTA | 3 0 – 6 0 M I N H INTA N . 2,95 € / A N N OS *

2 pkt (à 150 g) Pirkka Parhaat kylmäsavustettua lohifileetä, viipaloitu 1 (300 g) Pirkka syöntikypsä avokado 3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna 2 rkl Pirkka japanilaista soijakastiketta 1 rkl sitruunanmehua 1 ½ tl Dijon kokojyväsinappia

1. Leikkaa lohiviipaleet pieniksi kuutioiksi. 2. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret ja kuutioi avokado. 3. Kääntele lohet, avokadot ja mausteet varovasti keskenään. Anna maustua vähintään pari tuntia. 4. Paahda seesaminsiemenet kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi. 5. Jaa tartar pieniin kulhoihin. Laita päälle nokare majoneesia ja ripottele seesaminsiemeniä. 6. Tarjoa ruislastujen kanssa.

LISÄKSI

2 tl seesaminsiemeniä 2–3 rkl majoneesia 1 pkt (130 g) Oululainen Jälkiuunilastuja, merisuola

23

Proteiinipitoinen hummus on mainio levite kasvisyöjien leiville.

VAIHDA VÄL IL L Ä Leivän päälle voi sipaista muutakin kuin voita, esimerkiksi hummusta. 56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 24.11.

Syö suoraan purkista tai nauti levite salaatin tai dippivihannesten kanssa.

Perushummusta on helppo muunnella vaikka avokadolla, punajuurella tai porkkanalla.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

M A KU M ATK A I L E Jäikö texmex-ruokien aineksia yli? Tee toinen makumatka texmex-salaatilla.

Texmex-salaatti 6 ANNOSTA | A L L E 3 0 MIN H INTA N. 1,90 € / ANNOS *

1 pkt (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa ½ ps (à 25 g) Pirkka fajitamausteseosta ½ dl vettä ½ kerää (250 g) jäävuorisalaattia 1 rs (250 g) Pirkka miniluumutomaatteja 1 (200 g) keltainen paprika ½ (100 g) kurkkua 1 (70 g) punasipuli 2 dl (100 g) Valio punaleima-emmentaljuustoraastetta 1 ps (200 g) Pirkka maissilastuja korianteria tai persiljaa hienonnettuna KASTIKE

1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1 dl Pirkka vahvaa tacokastiketta

1. Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää mausteseos ja vesi. Hauduta noin 5 minuuttia. 2. Revi salaatti laakealle vadille. Lohko tai puolita tomaatit. Kuutioi paprika ja kurkku. Kuori sipuli, puolita ja viipaloi se. 3. Levitä kasvikset ja juustoraaste salaattipedille. Murskaa noin ¼ maissilastuista ja lisää ne salaatin päälle. Ripottele pinnalle korianteria tai persiljaa. Lisää lopuksi lämmin jauheliha. 4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa kastike ja loput maissilastut erikseen salaatin kanssa. Vinkki! Voit korvata tomaatit tai paprikan esimerkiksi maissilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 2.11.

JUOMA SUOSITUS

Pirkka Olé 4,6% 0,33 l Raikas ja kevyt meksikolaistyylinen lager-olut nautitaan limeviipaleen kanssa.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


Mini Babybel

Maukas välipala kotona tai kätevästi myös mukana!

ilmoteksti

Helppo kuljettaa mukaan harrastuksiin

Helppo aukaista

Helppo nauttia

Mini Babybel – maukas välipala


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

26

25

KEIT ETÄ Ä N KA HVIT Valmit herkut pelastavat, kun yllätysvieraat ovat ovella.

UU TU US

SULLE JA MULLE Pirkka kakkupalat pähkinä 200 g/2 kpl maistuvat iltapäiväkahveilla.

UU TU US

OTE TA AN UUSI KSI Päivitimme joulupöydän rosollin pikkujoulukuntoon.

Erilainen rosolli 4 – 6 ANNOSTA | Y L I 60 MIN H IN TA N. 0,85 € / ANNOS *

2 (100 g) pientä porkkanaa 4 (150 g) pientä etikkapunajuurta 2 (150 g) keskikokoista kypsää kiinteää perunaa 100 g kurkkua 1 prk (200 g) Pirkka laktoositonta kermaviiliä ⅓ ruukkua Pirkka tilliä ¾ tl suolaa ripaus sokeria 6 palaa Pirkka tillisilliä 1 keitetty kananmunankeltuainen MAUSTELIEMI

1 dl omenaviinietikkaa 1 ½ dl vettä 2 ½ rkl sokeria ½ tl suolaa 6 kokonaista neilikkaa 2 kanelitankoa

1. Aloita valmistus mausteporkkanalastuista jo edellisenä iltana. Pane kattilaan kaikki mausteliemen ainekset ja keitä seosta hiljalleen, kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä eli noin 5 minuutin ajan. 2. Kuori sillä aikaa porkkanat ja ota kuorituista porkkanoista perunankuorimaveitsellä ohuita lastuja kulhoon. 3. Kaada mausteliemi mausteineen porkkanalastujen päälle ja sekoita niin, että porkkanalastut ovat kokonaan mausteliemen peitossa. Jätä viileään yön ajaksi maustumaan. 4. Pane kokonaiset etikkapunajuuret ja paloiteltu, pesty kurkku kuorineen monitoimikoneen kulhoon ja hienonna silpuksi. 5. Kumoa seos hetkeksi tiheään siivilään valumaan. 6. Kuori ja paloittele keitetyt perunat pieneksi. 7. Kumoa kulhoon kermaviili ja silppua sekaan tilli. Lisää valutettu punajuuri-kurkkuseos sekä kuutioitu peruna. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria. 8. Tarjoa joko annoskupeista tai salaattikulhosta. Koristele pinta tillisillipaloilla, murskatulla keltuaisella, tillisilpulla ja marinoiduilla valutetuilla porkkanalastuilla.

MIKÄ MUNKKI! Fazerin Mustikkainen Juhlamunkki 2 kpl/250 g sisältää runsaasti kotimaista mustikkahilloa ja aitoa kermavaahtoa.

JOULUN TAIKAA Fazer Kuurankukka (485 g) -kakkurulla maistuu glögiltä ja puolukalta.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27 K-MESTARI VINKKAA

Pihvinä paras Naudan sisäfileen valmistus vaatii hieman malttia ja aikaa, joten se sopii parhaiten juhlapöytään tai viikonloppuun. Mielestäni filee on parasta pihveinä. Takuumureasta lihasta syntyy mureimmat pihvit. Kannattaa muistaa myös muutama kikka. Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta, jotta se ehtii lämmetä ennen paistamista. Itse kypsennän sisäfileen kokonaisena ja leikkaan sen pihveiksi vasta lopuksi. Poista fileestä ensin kalvo. Ruskista sitten sisäfileen pinta pannulla voi-öljyseoksessa ja laita se 125asteiseen uuniin, kunnes lihan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 55 astetta. Malta kuitenkin vielä ja laita lihakimpale folion sisään 10 minuutiksi vetäytymään pöydälle. Lopuksi leikkaa liha pihveiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Pihvin kylkeen voi jokainen valita mieleisensä lisäkkeen. Meillä kotona nuoriso popsii pihvit mieluiten tikkutai kermaperunoiden kanssa." Kauppias Jouni Monto, K-Supermarket Yliveto, Vantaa

28 VILLIT YS

L EIVO HALVALL A Seesamitahnasta eli tahinista valmistettu halva on tuttu itäisen Välimeren ja Balkanin alueilta.

Halvakakku N. 1 5 PA L A A | Y L I 6 0 MIN H INTA N . 0,6 0 € / PA L A*

200 g Pirkka meijerivoita 2 dl sokeria 3 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja 1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna ½ ps (à 125 g) Pirkka pekaanipähkinöitä rouhittuna 2 tl leivinjauhetta 1 tl kanelia ½ tl Pirkka vaniljasokeria 1 pkt (150 g) vaniljahalvaa (esim. Halvan) 8 kokonaista pekaanipähkinää 1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka (12 x 25 cm) ja vuoraa se leivinpaperilla. 2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat ai60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

neet, appelsiinin raastettu kuori sekä rouhitut pähkinät keskenään. Lisää seos rasva-sokeriseokseen. 3. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Murenna ⅔ halvasta taikinan keskelle vuoan suuntaisesti. Peitä lopulla taikinalla. Painele taikinan päälle jäljelle jäänyt halva sekä kokonaiset pekaanipähkinät. 4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä kypsä. Peitä kakku leivinpaperilla, jos se alkaa tummua päältä. 5. Anna jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia ja nosta kakku pois leivinpaperin avulla. Jäähdytä loppuun ritilän päällä. Vinkki! Leivinpaperi asettuu vuokaan helpommin, jos rytistät paperin käsissäsi ensin.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 9.11.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

29

VIIKONLOPPU

M E IDÄ N IS ÄLLE Paista isänpäivänä kunnon pihvit ja tarjoa ne klassikkokastikkeen kanssa.

Naudan sisäfileepihvit ja helppo béarnaisekastike 4 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 8, 20 € / ANNOS *

4 (à 150 g) naudan sisäfileepihviä BÉARNAISEKASTIKE

1 (50 g) pieni salottisipuli 3 rakuunan oksaa tai 1 tl kuivattua rakuunaa 1 dl valkoviiniä 4 rkl valkoviinietikkaa ½ tl kokonaista mustapippuria ripaus suolaa 2 kananmunan keltuaista 170 g voita

1. Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoaksi valmistamista. Painele pihvejä halutessasi ohuemmiksi ja kuivaa pihvien pinta. 2. Leikkaa sipuli reiluiksi viipaleiksi kattilaan. Nypi rakuunasta lehdet hienonna ne. Hienonnettua yrttiä tulisi olla 1 rkl. Siirrä rakuunan varret kattilaan. Mikäli käytät kuivattua rakuunaa, lisää se vasta valmiiseen kastikkeeseen. 3. Lisää viini, etikka, pippuri ja suola. Kuumenna voimakkaasti keittäen, kunnes lientä on jäljellä 1 ½ rkl. Valuta liemi siivilässä. Anna jäähtyä hetki. 4. Erottele keltuaiset sauvasekoittimen korkeaan kulhoon. Lisää myös kokoon keitetty liemi. 5. Mittaa voi kattilaan ja kuumenna kovalla lämmöllä, kunnes voi alkaa juuri ja juuri kuplia. 6. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja käynnistä laite. Valuta koneen käydessä kulhoon sulatettua, kuumaa voita samalla sauvasekoitinta ylöspäin nostaen. Sekoita vielä tasaiseksi kastikkeeksi.

7. Mausta béarnaise hienonnetulla rakuunalla, suolalla ja mustapippurilla. Mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa, siirrä se paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna pienellä lämmöllä, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. 8. Kuumenna paistinpannu ja siinä voi-öljyseos kullanruskeaksi. Paista kuumassa pannussa 2 pihviä kerrallaan. Paistoaika on 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta pihvien paksuudesta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen. Anna pihvien vetäytyä hetki ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Vinkki! Jos kastike erottuu liedellä kuumennettaessa, lisää kastikkeeseen 1–2 rkl kylmää vettä ja sekoita, kunnes koostumus on palautunut.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 10.11.

LISÄKSI

2 rkl voita 2 rkl öljyä 1 tl Pirkka Parhaat sormisuolaa ½ tl mustapippuria

JUOMA SUOSITUS

Famiglia Bianchi Malbec Alko 456707. Hinta 11,98 € Laadukas, täyteläinen argentiinalainen punaviini on aina varma valinta pihviviiniksi.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30 HERKKUPÄIVÄ

JÄÄT E LÖSSÄ M A I S TU U J OULU Joulun viilein jäätelö tehdään itse.

Luumu-kanelijäätelö 8 AN NOSTA | Y L I 6 0 MIN H IN TA N. 0,70 € / ANNOS *

1 tlk (3 dl) Valio Luomu kuohukermaa 2 tlk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa, luumu-kaneli 1 dl Dansukker glukoosisiirappia LISÄKSI

Pirkka piparkakkuja murusteltuna granaattiomenansiemeniä tai Pirkka granaattiomenansiemeniä (pakaste) 1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerman joukkoon maustettu rahka ja glukoosisiirappi. 2. Levitä jäätelömassa laakeaan pakastuksen kestävään vuokaan. Peitä kelmulla ja pakasta 4–5 tuntia. 3. Ota jäätelö huoneenlämpöön 10–15 minuuttia ennen tarjoamista. Annostele jäätelö jäätelökauhalla tai lusikalla annoskulhoihin. Koristele piparkakkumuruilla ja granaattiomenansiemenillä ja tarjoa heti.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

Valio maustettu rahka 200 g luumu-kaneli laktoositon

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Valio Luomu kuohukerma 3 dl


Iittala Taika LAUTANEN 27 cm Värit punainen, sininen ja musta.

14,95 (29,90)

Iittala Taika LAUTANEN 22 cm Värit punainen, sininen ja musta.

11,45 (22,90)

Iittala Taika KAADIN 0,5 l Värit punainen, sininen ja musta.

24,95 (49,90)

marraskuun OSTA HETI -tuote*

Iittala Taika MUKI 0,4 l Värit punainen, sininen ja musta.

8,95 (17,90)

Iittala Taika KULHO 0,6 l Värit punainen, sininen ja musta.

11,95 (23,90)

Iittala Kastehelmi KAKKUVATI Kirkas. Halkaisija 315 mm.

29,95 (52,90)

Keräilyaika 28.8.–31.12.2017. Viimeinen lunastuspäivä 14.1.2018. 1 leima / 10 euron kertaostos. Lue lisää kampanjasta: www.k-citymarket.fi/keraily *Voit ostaa kuukausittain vaihtuvan Osta heti -tuotteen tarjoushintaan ilman keräilyleimoja. Saatavilla rajoitettu erä.

HYVINVOINTIA SÄVELISTÄ Musiikki vaikuttaa tunteisiin, verenpaineeseen ja sydämen sykkeeseen. Lempibiisi voi myös parantaa vastustuskykyä. TEKSTI JENNY BELITZ-HENR IKS S ON KU VA GETTY IMA GES

lempibiisi saa ihon kananlihalle. Ruuhkassa jumittaminen ei enää haittaa, ja kertosäettä on kiva laulaa mukana. Tutkimusten mukaan oman mielimusiikin kuunteleminen edistää myös terveyttä. Jo 20 minuutin kuuntelu muuttaa kehon toimintaa. – Kylmät väreet on yksi voimakkaimpia tuntemuksia musiikin vaikutuksesta kehoon. Soittaminen, musiikin kuuntelu tai laulaminen aiheuttavat fysiologisia muutoksia, joista osan voi nähdä, osan tuntea ja osan mitata esimerkiksi verikokeilla tai aivokuvilla, lääketieteellisen genetiikan tohtori Liisa Ukkola-Vuoti kertoo. Musiikilla on monia vaikutuksia: sen kuuntelu voi esimerkiksi laajentaa pupilleja. Musiikki vaikuttaa myös verenpaineeseen ja hermostoon. Rauhallinen musiikki laskee verenpainetta ja sykettä. Nopean hevin tai voimistuvan musiikin kuuntelu taas vaikuttaa päinvastoin. RADIOSSA SOIVA

Musiikki parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja vastustuskykyä. Sen kuuntelu ja soittaminen lisäävät sytokiinien, vasta-aineiden ja luonnollisten tappajasolujen tuotantoa. Musiikkia käytetään myös terapiassa. Varmasti ei tiedetä, toimiiko vaikkapa ooppera suomipoppia paremmin. – Jos kaikille soitettaisiin klassista musiikkia, he eivät kokisi sitä samoin. Tärkeää on kuunnella musiikkia, josta itse pitää. Moni rakastaa elämyksiä, joita tuottaa kokonainen orkesteri tai bändi. Elävä musiikki on tehokkaampi kokemus kuin radiosta kuuntelu. Musiikkiharrastus muokkaa aivoja. Ammattimuusikon aivojen rakenteet ovat erilaiset kuin ihmisen, joka ei ole soittanut mitään. Pakko on huono motivaattori musiikissa. – Jotta terveysvaikutuksia saa, musiikista pitää nauttia. » Lue lisää Pirkka.fi > Hyvinvointi

5 syytä kuunnella musiikkia 1. Keskittymiskyky paranee musiikin avulla. Musiikin aikaansaama positiivinen mieliala voi parantaa hyvinvointia pysyvästi vaikuttamalla hermostoon ja immuunijärjestelmään. 2. Musiikki rentouttaa. Tahdosta riippumaton hermosto aktivoituu ja stressihormonin tuotanto vähenee. 3. Musiikki voi nopeuttaa paranemista tai vähentää oireita. Aivoverenkiertohäiriöihin liittyvä tutkimus kertoo, että musiikin kuuntelu nopeutti parantumista. Musiikin on huomattu auttavan myös kipupotilaita sekä mielenter­veyshäiriöistä kärsiviä. 4. Muisti, tarkkaavaisuus ja kielelliset kyvyt paranevat. Dementiariski pienenee yli 75-vuotiailla säännöllisen laulamisen, soittamisen tai tanssin ansiosta. 5. Musiikki parantaa kestävyyttä ja suorituskykyä sekä lisää mielihyvähormoni endorfiinin eritystä. Fyysisen rasituksen aikana musiikin kuuntelun on tutkittu parantavan juoksusuoritusta noin 15 prosentilla. L ÄHDE: LIISA UKKOL A-VUOTI, MUSIKAALISET GEENIT – HY VINVOINTIA MUSIIKISTA (S&S 20 17)

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


Juhlakausi alkaa. Suomen juhlavuoden kunniaksi pyysimme Aira Samulinia ja laulaja-tubettaja Tuulia esittelemään juhlapukeutumista Suomelle historiallisesti tärkeissä paikoissa. TEKSTI JA TY YLI IDA JOKIKUNNAS KU VAT JUSSI RATILAINEN

SUOMI

100

tasa-a rvon a irut

“Suomessa naiset ovat tasa-arvoisia. Munlaiselle itsenäiselle nuorelle naiselle se on tärkeetä.” Näin kertoo Tuuli, 18, joka kuvattiin arkkitehti Eliel Saarisen 1900-luvun alussa suunnitteleman Helsingin päärautatieaseman luona. Sametti ja vekit näkyvät juhlavaatteissa tällä kaudella. Sininen mywear-samettipusero 26,95 €, K-Citymarket. Musta Broadway-vekkihame 39,99 €, valikoiduista K-Citymarketeista marraskuun lopulla.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


mene s t ys tä Työnte ol l a

”Sotien jälkeen tämä maa rakennettiin työnteon kautta, ei unelmoiden. On itse tartuttava elämästä kiinni”, sanoo Aira Samulin, 90. Hän poseerasi meille Senaatintorilla, jota ympäröivät lukuisat arvorakennukset, kuten Helsingin Tuomiokirkko ja Valtioneuvoston linna. » Lue lisää Airan ja Tuulin ajatuksia suomalaisuudesta: Pirkka.fi > Ihmiset Rohkea ja vahva punainen on täydellinen pari mustille sävyille. Punainen Broadwayvekkipusero 39,99 €, valikoiduista K-Citymarketeista marraskuun lopulla. Mustat mywear-tekonahkahousut 39,95 € ja Iberon musta kaulakoru ja pitkä kaulariipus, K-Citymarket. Kengät Airan omat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


vapaus t uo turvaa

”Olemme rehellinen ja isänmaallinen kansa. Kokemukset ovat opettaneet arvostamaan vapautta”, sanoo Aira Samulin. ”Suomi on turvallinen maa. Täällä on hyvä asua ja elää”, toteaa Tuuli. Ateneumin taidemuseon kokoelmissa on taidetta eri vuosikymmenien suomalaismestareilta, muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta ja Eero Järnefeltiltä. Klassista pikkumustaa voi päivittää hieman rennommaksi. Airalla kukkakoristeinen mywear-satiinibomber 39,95 €, keinonahkainen mywear-hame 29,95 €, Iberon timanttikoristeiset korvarenkaat 9,50 € ja jaloissa ihonsävyiset Chic Control Top -sukkahousut 15 den 5,95 €, K-Citymarket. Tuulilla musta mywear-crepemekko 29,95 €, mywearjuhlalaukku 19,99 € ja Iberon musta pitsi/ ketju-choker kaulalla 9,50 €, K-Citymarket. Niittikoristeiset Piano Amadea -nahkanilkkurit 149,90 €, Kookenkä.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


koulutusta k aikil l e

”Suomessa on hyvät koulutusmahdollisuudet kaikille ja tietotekniikka on maailman huippua. Sosiaalisessa mediassa työskentelevänä mulle on tärkeää, että kaikki toimii”, sanoo Tuuli. Hänet kuvattiin Suomen kansainvälisesti tunnetuimman ja esitetyimmän säveltäjän Jean Sibeliuksen monumentilla Helsingin Töölössä. Jakkupuku sopii myös juhlaan, kun valitset erikseen housut ja jakun. Alla Broadway-pitsipusero 39,99 €, kaupoissa marraskuun lopulla, ja b.Younghousut 59,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Musta Janina F. -jakku 49,95 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


SÄI H KYÄ S I L M I I N 1. Jos et ole aivan varma kuinka rohkean silmämeikin uskallat tehdä, tee se vaiheittain. Aloita tekemällä kaunis ja siisti silmämeikki vaaleammalla ja hiukan tummemmalla helmiäisluomivärillä. Jos tykkäät, että tämä sopii sinulle parhaiten, olet valmis. 2. Tämän jälkeen voit asteittain lisätä säihkyä silmiin. Levitä voidemaista luomiväriä niihin kohtiin, joihin toivot glittermäisen luomivärin tarttuvan. 3. Tällä juhlakaudella silmämeikin ei tarvitse olla liian viimeistelty ja täydellinen. Glittermäisessä juhlameikissä se on helpoin toteuttaa. Helmiäisen ei tarvitse olla molemmissa silmissä identtiset ja sitä voi olla ”vähän siellä täällä”. Se antaa silmiin särmää. » Katso tarkemmat ohjeet meikkiin: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus Maybelline Master Prime 10 Pore Minimizing -meikinpohjustusvoide, 8,90 €. L´Oréal Paris True Match Minerals -meikkivoide sävyssä 4D/4W Natural Dore, 19,90 €. Lumene Nordic Chic -aurinkopuuteri sävyssä 1 Pohjoisen kesä, 14,90 € ja -poskipuna sävyssä 4 Terälehdet, 12,90 €. Max Factor Creme Bronzer -hohtava aurinkopuuteri sävy 10 Bronze, 13,50 €. Catrice Liquid Metal -voidemainen luomiväri sävy 040, 4,59 € ja -helmiäisluomiväri sävy 020 Ray Of Lights, 3,29 €. Lumene Nordic Chic -luomiväri sävy 2 Hiekan hohto, 11,90 €. Essence be kissed by The Moon eye & face palette -korostuspaletti sävy 03, 4,99 €. IsaDora Stretch Lash -maskara 01 Black, 19,90 €. Max Factor Brow Shaper -kulmakynä sävy 20 Brown, 10,50 €. Lumene Nordic Chic -puuterimainen kulmaväri sävy 1 Medium Brown, 11,90 €. Maybelline Vivid Matte Liquid -mattahuuliväri sävyssä 07 Blushing Beige, 11,90 €. Iberon ja Pirkan meikkisiveltimet. Tuotteet K-Citymarket, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista. Mallilla sininen mywear-samettipaita 26,95 € ja Iberon korut, K-Citymarket.

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

SÄDEHTIEN J UHL A AN

Nyt meikissä saa olla asennetta. Helmiäisten ja glittereiden kausi on alkanut, eikä niitä tarvitse vältellä olitpa minkä ikäinen tahansa. TEKSTI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KUVAT JUHA VALKEAJOKI JA VALMISTAJAT

H Y VÄ KO S T E U T U S A LO I T TA A M E I K I N

N ÄY J U H L A S S A K U L M I S TA A L K A E N

Kestävä juhlameikki alkaa hyvin kosteutetulla iholla. Meikinpohjustusvoide pitää meikin paikoillaan. Meikkivoide on hyvä olla pitkäkestoinen, eikä liian kosteuttava, jotta voit käyttää sitä ilman puuteria.

Näyttävät kulmat syntyvät helpoiten kulmapaletilla tai voidemaisella kulmavärillä. Mikäli tuntuu, ettei kulmaväri pysy hyvin iholla, valitse voidemainen väri. Se kestää erinomaisesti, ja saat kauniin luonnolliset kulmat vaivattomasti.

Lumene Blur Foundation pitkäkestoinen -meikkivoide, 15,90 €. IsaDora Under Cover face primer -meikinpohjustusvoide, 21,50 €.

L´Oréal Paris Paradise Pomade Extatic -kulmaväri, 14,90 €.

L U OTA O M I I N R I P S I I S I , EI LISÄRIPSILLE

VA L I T S E LO I S T E E N MÄÄRÄ LUOMILLA

Jos haluat luonnollisen, mutta intensiivisen silmämeikin, voit tehdä rajauksenkin ripsivärillä. Perinteisempään rajaukseen kannattaa valita mustaa yläluomelle ja vaaleaa alasisärajaukseen.

Aloita silmämeikkisi kevyemmin helmiäistuotteilla. Lisää vasta lopuksi glitteriä tai vahvasti helmiäistä luomiväriä niihin kohtiin, joiden haluat kiinnittävän huomion.

P OHJA KUNTOON Juhlameikin salaisuus on hyvä pohjustus. Se takaa kestävän ja kauniin meikin koko illaksi. Levitä meikkivoide kasvoille ensin, mutta jätä silmienympärys vielä puhtaaksi. Meikkivoide pääsee näin asettumaan ihon lämmöstä kasvoille, ja näet lopuksi tarvitsevatko jotkin kasvosi kohdat vielä toisen kerroksen meikkivoidetta. Usein voidetta tulee laitettua liikaa, jos tekee meikkipohjan kerralla. Levitä silmien alle meikkiä aivan lopuksi, jotta sinun ei tarvitse pyyhkiä tai koskea enää silmien alle muuta meikkiä tehdessä. Näin saat kasvoillesi kevyen ja tasaisen meikin kauttaaltaan. » Video: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus

L´Oréal Paris Paradise Extaticmaskara, 14,90 €. Max Factor Eyefinity Smoky Eye Pencil -tuplasävyrajauskynä, 11,50 €.

Catrice Liquid Metal pitkäkestoinen voidemainen -luomiväri, 4,59 €. IsaDora Perfect Eyes -luomiväri Golden Glow, 12,50 €.

K A S VO J E N M U OTO I L U A LUONNOLLISESTI

H U U L E T E I VÄT K A I PA A E N Ä Ä L I S Ä Ä K I I LTOA

KO N T R A S T I T KUNNIAAN

Kasvojen viimeistely muotoilu- tai korostustuotteilla tekee juhlameikistä viimeistellyn näköisen. Puuterimaisesta paletista saat kaikki kasvoille tarvittavat tuotteet: auringon lämpöä, poskille hehkua ja kuultavaa vaaleaa kasvojen korkeimpiin kohtiin. Kasvojen muotoiluun sopii hyvin myös voidemaiset ihon tuotteet.

Jos iho ja silmämeikki kuultavat näkyvästi, voit jättää huulet mahdollisimman luonnollisiksi ja trendikkään mattaisiksi. Valitse nudeen taipuva huulipunan tai huulivärin sävy, joka ei kuitenkaan ole vaaleampi kuin omien huultesi sävy. Näin lopputuloksesta ei tule liian väritön.

Lumene Nordic Nude Illuminating Palette -korostuspaletti, 28,90 €.

Lavera Beautiful Lips Color Intense -huulipuna Coral Flash, 12,90 €.

Mieti aina kontrasteja juhlameikkiin: mikä on se asia, mitä haluat korostaa kasvoissasi eniten. Näin meikistä tulee tyylikäs, mutta kuitenkin mielenkiintoinen. Ota meikkiin aina osaksi mattaisia elementtejä kuultavien rinnalle, huolettomuutta tarkkaan tehdyn osaksi ja korostusta häivytysten kaveriksi. Kun silmät ovat meikin päähuomio ja iho viimeistelty kauniin tasaiseksi ja kuultavaksi, on hyvä jättää huulet mahdollisimman luonnollisiksi.

Tuotteet K-Citymarketeista, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista. Katso tuotteiden saatavuus K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Välimerellä Kiertomatka risteillen on hyvä tapa kokea ja nähdä kerralla paljon. Pirkka-risteily Välimerellä tarjosi viikon aikana kolme maata, viisi kaupunkia, ylellisiä laivaelämyksiä ja merellistä tunnelmaa. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT EEVA LAUR ONEN JA R CCL

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


2.

1.

1. Napolissa satama on aivan keskellä kaupunkia. Laivan kannella voi käydä lenkillä ja ihailla samalla Napolin kaupunkikuvaa. 2. Pisan kaltevaa tornia on tuettu ja yritetty suoristaa sementillä ja teräksellä, opas Tuuli Piuhola kertoo Pisassa. 3. Freedom of the Sea -risteilylaus on 339 metriä pitkä. Siinä on 1 800 hyttiä, 20 eri hyttiluokkaa ja 15 kantta. 4. Omenapiirakka on suosituin laivan keittiössä valmistetuista jälkiruoista.

3.

4.

TURVATARVASTUKSET OVAT takana ja matkustajat ovat löy-

täneet hytteihinsä. Royal Caribbean -laivayhtiön Freedom of the Seas -risteilyalus lipuu hiljaa liikkeelle Espanjasta, Barcelonan satamasta. Yli 40 suomalaismatkustajan ryhmä on aloittamassa ensimmäisen Tjäreborgin järjestämän Pirkkaristeilymatkan Välimerellä. Edessä on viikon risteily loistokkaalla risteilyaluksella ja retkiä satamiin Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Mukana on myös suomalainen matkanjohtaja Jessica Virtanen. Freedom of the Seas rakennettiin Aker Yardsin Pernon telakalla Turussa. Se otettiin käyttöön vuonna 2006. – Aluksella on kaikkiaan noin 3 600 matkustajaa, suurin ryhmä on yhdysvaltalaiset. Skandinaviasta saapuneita laivavieraita on noin 500. Miehistön jäseniä on noin 1 300, laivan kapteeni Espen Been kertoo. Hyvää iltaa! Kuinka voitte? Miten päivä sujui? Kerroksen hyttien siisteydestä huolehtiva Lamech Bentick palvelee ystävällisesti aamusta iltaan. Hän muistaa hyttiensä asukkaat nimeltä ja oppii pian tuntemaan heidän tapansa: mihin aikaan sopii tulla siivoamaan tai milloin tarvitaan apua. Iloinen ja ystävällinen palvelu kuuluu risteilykokemukseen: minne tahansa meneekin, joku on aina valmis autta-

maan, vitsailemaan tai vaihtamaan muutaman sanan. Ravintolassa suosikkikahvi osataan tuoda eteen pyytämättä, ja erikoisruokavaliot muistetaan erikseen mainitsematta. BONJOUR! BUON GIORNO! Buenos Dĭas! Matkan aikana pii-

pahdetaan Ranskan Provencessa ja Villefranchessa, Italian Laspeziassa, Civitavecchiassa ja Napolissa. Ahkerimmat ennättävät nähdä Toulonin, Marseillen, Nizzan, Monacon, Pisan, Rooman ja paljon muuta. Pirkka-risteilijöille tarjolla on opastettu, suomenkielinen retki Pisaan, Roomaan ja Barcelonaan. Moniin kohteisiin on mahdollista tutustua myös kansainvälisillä opastetuilla retkillä. – Liikkukaa rohkeasti myös ominpäin ja tutustukaa laivaan ja kohteisiin, Jessica kannustaa Pirkka-matkalaisia. Laivalla kaikki on lähellä ja päivässä ehtii paljon: aamulla vaikka kannen ympäri kulkevalle juoksuradalle ja saunaan. Aamiaisen ja päiväretken jälkeen voi shoppailla ostoskadulla, pulahtaa uimaan, ottaa hieronnan tai kauneushoidon. Liikunnallisesta ohjelmasta pitäville on tarjolla myös esimerkiksi vesipuisto, urheilukenttä, kuntosali, kiipeilyseinä sekä surffisimulaattori Flowrider. Muuta ohjelmaa on joka makuun, musavisasta taidehuutokauppoihin. Korkeatasoisissa­

”PARASTA ON, ETTÄ JOKA PÄIVÄ EDESSÄ ON UUSI KAUPUNKI. NÄILLÄ MUISTOILLA ELÄN PITKÄÄN.”

P i r k k a . f i   PIRKKA  75


ALUKSELLA ON USEITA KEITTIÖITÄ. KOKKEJA ON 247. RISTEILYLLÄ KULUU ESIMERKIKSI 20–30 000 LEIPÄÄ JA 50–60 KILOA TOMAATTEJA.

HEIKKI LUKKARINEN & TEEMU LUKKARINEN Teemu: ”Ajatus Välimeren risteilystä syntyi pari vuotta sitten. Halusin nähdä, millainen on amerikkalaistyylinen matka, jossa kaikki tarjoillaan suoraan eteen.” Heikki: ”Valitsimme kumpaakin kiinnostavia vierailukohteita. Vuokra-autolla kävimme mm. Monacossa ja marmoristaan tunnetussa Carrarassa. Rooman-retki oli elämys, sillä oppaamme yhdisti Välimeren historian aina antiikista nykypäivään asti upeasti.”­ 1.

PÄIVI HENNULA & JUKKA VAINIO ”Pelkäsimme, että laivalla olo olisi sellaista pukunäyttelyä. Meno on kuitenkin rentoa. Myös palvelu pelaa, kun huippuammattilaiset hoitavat asiat. Täällä tulee kohdelluksi todella arvostavasti. Hyttisiivoojamme on huomaavainen ja käy juuri silloin, kun meille sopii. Olemme nauttineet erityisesti korkeatasoisesta teatteri- ja musiikkitarjonnasta. Ruoat ovat monipuoliset, ja kerran tilasimme myös aamupalan hyttiin.”

RISTO KOVANEN ”Tein töitä Rauma Repolan Rauman Telakalla 20 vuotta työkuvapuolella. Myöhemmin omassa suunnittelutoimistossani teimme myös tämän laivan työkuvasuunnittelua. Aluksi, kun kaikki salaisuudet eivät olleet tiedossamme, ihmettelimme kaavion tekstiä ’Ice Rink Cooling System’. Sitten selvisi, että laivaan tulee luistinrata. Nyt vaimon kanssa katselimme taitoluisteluesitystä Studio B:ssä, ja samalla koko laiva tuli nähtyä ja koettua.”

esityksissä voi ihailla taikuria, musikaalitähtiä tai nauttia jääshowsta. Lapsiperheet löytää allasalueelta tai leikkipaikoilta, joissa lastenelokuvista tutut eläinhahmot pistäytyvät silloin tällöin läppäämässä kättä tai halaamassa. Teinejä voi miellyttää suuri videopelihuone, pöytätennis ja koripallokentät. Laivaohjelmassa on paljon lapsille ja teineille suunnattua toimintaa. Iltaisin on teinidisko. Laivan keittiössä käy aamupäivällä kuhina. Aamiaistarjoilut ovat ohi, ja nyt valmistellaan lounasta ja päivällistä. Aluksella on useita keittiöitä ja kokkejakin yhteensä­247. Ruokaa tilataan laivalle paljon. Keittiöpäällikkö Samuel Boys arvioi, että risteilyllä kuluu esimerkiksi 20–30 000 leipää ja 50–60 kiloa tomaatteja. Raakaaineet lastataan Barcelonassa. Mukana on myös ylimääräistä ruokaa yllättäviä tilanteita varten. – Kysyn aina kansainväliseltä henkilökunnaltani, mitä he itse syövät. Olen tehnyt tätä työtä jo 23 vuotta, joten tiedän, mikä maistuu kenellekin. Esimerkiksi skandinaavit pitävät tuoreista vihanneksista. Myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Esimerkiksi gluteenittoman ruoan valmistukseen on varattu oma paikkansa. oleellinen osa risteilykokemusta. Tarjontaa löytyy pikaisesta pizzasta tai voileivästä hienoon illalliseen. Ruokailut kolmikerroksisessa a la carte -ravintolassa, buffet-ravintolassa sekä monissa kahviloissa sisältyvät matkan hintaan. Välillä voi testata jonkun erikoisravintoloista, joissa aterioista peritään pieni lisämaksu. Aamiaista tai päivällistä voi tilata myös hyttiin. Ravintoloissa noudatetaan pukukoodia. Se on päivästä riippuen rento casual tai muodollisempi formal. Shortseissa ei muodollisena iltana pidä ravintolaan ilmestyä, mutta muu siisti pukeutuminen housuasusta iltapukuun käy. Meksikolaisravintolassa pöytään tuodaan runsaat alkupalat ja herkullinen pääruoka. Ennen kuin jälkiruokaa on edes tilattu, tarjoilija kiikuttaa kuutta sorttia herkkua tarjolle. – Pidättekö ruoasta? Haluatteko jotain muuta? Onko kaikki hyvin, ystävällinen tarjoilija kysyy aina ohi kulkiessaan ja kutsuu pistäytymään kotimaassaan Intiassa. » Lue ja katso lisää kuvia Pirkka.fi > Hyvinvointi RUOKAILU ON

2.

1. Opastetulla Rooman retkellä opas Silja Tuominen johdatti Pirkka-matkalaiset Rooman historiaan ja nykypäivään sekä nähtävyyksiin. 2. Risteilyn päivä­ ohjelman voi rakentaa juuri niin aktiiviseksi kuin haluaa.

Kiinnostuitko? Vuonna 2018 järjestetään uusia Pirkka-risteilyjä. Seuraa Pirkka-lehteä, kerromme matkoista myöhemmin lisää.

76  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


s u n n e l a a s Plus a! tuplan araus /v

Säästä 140,-

tiisiloma: Varaa para /tjareborg plussa.com

MAURITIUS

DUBAI

LOMA INTIAN VALTAMERELLÄ Tunne puuterinen rantahiekka jalkojesi alla ja nauti rentouttavasta lomasta paratiisimaisemissa vaikkapa Malediiveilla tai Seychelleillä. Dubain-lomassa yhdistyvät parhaat palat kaupungista ja rannalta. Nyt saat Plussa-kortilla tupla-alennuksen matkoista Intian valtameren lomakohteisiin. Tutustu koko valikoimaan ja varaa osoitteessa plussa.com/tjareborg Etu koskee matkapaketteja, joihin sisältyy reittilento ja vähintään 7 hotelliyötä. Etu koskee vain uusia varauksia. Varaa viimeistään 23.11. osoitteessa plussa.com/tjareborg.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI


NIKSIEN NIKSI! Mitähän voisi oikein antaa lahjaksi 100-vuotiaalle maalle, jolla on jo lähes kaikkea? Sen sata parasta niksiä tietysti! TEKSTI TYTTIELINA KUJALA KUVAT K-RYHMÄ

ehdottaneet Niksi-Pirkkaan vuodesta 1974 alkaen jo yli 100 000 niksiä. Pirkka.fihin on arkistoitu niistä tuoreimmat 44 000, kuvilla ja ilman. Tänä vuonna K-ryhmä päätti löytää Niksien niksin 100-vuotisen Suomen kunniaksi. Etsimme sitä Tuhansien niksien maa -kilpailussa videoiden ja Niksibussin avulla. Teimme nikseistä myös dokumentin, joka valotti, mistä meidän omalaatuisessa niksirakkaudessamme on kyse. Tv-dokumentti on nähtävissä Niksienmaa.fissä. Pääpalkinto – 10 000 euron K-ryhmän lahjakortti – houkutteli niksimestareita jättämään ideansa netissä ja Niksibussissa. Oranssi linja-auto moikkaili niksien ystäviä K-Rautojen ja K-Citymarketien pihoilla, kuunteli heviä Tuska-festareilla ja tangoa Seinäjoella. 11 000 vierasta sukelsi sen suojissa niksimaailmaan tai jätti ideansa videolle. Lopulta kävimme kylässä Suomen 100 parhaan niksauttajan kotona kuvaamassa, mistä kunkin niksissä on kyse. Tutuksi tulivat Pokémon Go -levelit, harrastukset, rakkaustarinat, perheet, kissat, koirat, aasi, olkkarit, kylppärit ja kotikunnaat. Tapasimme pikkulapsen, joka kulkee välillä juhlissa isinsä kalsareissa, naisen, joka murskaa keinutuolilla karkkia ja miehen, joka välttää puhumista taksissa. Tapasimme käteviä, fiksuja, nauravaisia ja vähän velmuja tyyppejä, joita yhdisti sama asia: mukavan niksikäs elämä. Ja sitähän niksit ovat, osa elämää. Ne ovat niitä hetkiä varten, kun arki yllättää ja esiin pitää vetää vaikka sukkahousut. Niitä oli muuten kisassa seitsemät parit, mutta muuten välinekirjo oli runsas. Käytössä oli niin sulkapallomailaa, suodatinpussia kuin tyhjää ja täyttäkin ämpäriä. Ruokaa viilennettiin hiustenkuivaajalla ja hiuksia kuivattiin imurilla. Saappaita ja kännyköitä oli tietysti mukana. Niitä ei tällä kertaa heitetty, mutta valitettavasti niillä ei voitettukaan. ME SUOMALAISET OLEMME

RAATILAISET JA SUURI YLEISÖ valitsivat 10 parasta niksiä

semifinaalikierroksilta finaaliin. Kilpailun voittaja ratkaistiin yleisöäänillä. Nikseissä yhdistyy perisuomalainen käytännönläheinen ongelmanratkaisukyky ja halu jakaa hyvää. Voittajaniksi onkin hyvin konstailematon, se on kuultu naapurin mummolta – eikä siinä käytetä sukkahousuja. Sanna Salmen Rasvatahrat veks voitti yleisöäänestyksessä selvällä erolla seuraavaksi suosituimpiin nikseihin. – Sannan niksin valinta Suomen historian kaikkien aikojen niksiksi kertoo paluusta arkisten perusasioiden äärelle – siihen Niksi-Pirkan ytimeen, joka on vuosikymmenten aikana tullut suomalaisille tutuksi ja rakkaaksi, sanoo johtaja Lauri Peltola K-ryhmästä. Ja se niksien niksi on tämä: ”Jos vaatteeseen tulee rasvatahra vaikka kokatessa, levitä tahraan astianpesuainetta ja sirottele päälle leivinjauhetta. Hiero ainesosia yhteen. Pese vaate lopuksi pesukoneessa, niin rasvatahra katoaa kokonaan.” Uudet innovaatiot ovat aina olleet ihmiskunnan kohtalonkysymys. Ratkaisujen kirjo ulottuu terävästä kivestä penisilliiniin. Niksit eivät suinkaan ole rakettitiedettä, mutta välttämätön lisä toimivaan kiertotalouteen. – Se, että me pystytään katsomaan asioita uudella tavalla, löytämään arkisistakin asioista jotain uutta ja kiinnostavaa, niin kyllä se vie asioita eteenpäin, sanoo TEKESin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tomi Korhonen niksidokumentissa.

NIKSIT OVAT NIITÄ HETKIÄ VARTEN, KUN ARKI YLLÄTTÄÄ JA ESIIN PITÄÄ VETÄÄ VAIKKA SUKKAHOUSUT.

LUKIJOIDEN NIKSIVÄLINEET ovat kautta Niksi-Pirkan his-

torian paljastaneet senhetkisen uuden lyhytikäisen tai kertakäyttöisen tuotteen. Kisassa olivat mukana Essin Banaanilaatikkosänky ja Jarmon Limpparinaamari, jossa hyödynnettiin tupla-limupullopakkauksen kartonkista kanto-osaa. – Melkein kaikissa nikseissä on jollain tavalla mukana se käyttökelvoton materiaali, josta tehdään sitten arvokas uusi juttu niksin avulla, sanoo käsityötieteen dosentti Riikka Räisänen Tuhansien niksien maa -dokumentissa.

78  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

PÄÄPALKINTO LUOVUTETTIIN Sanna Salmelle ja videolla

esiintyneelle Ella-tyttärelle Pirkan päivänä 1. syyskuuta juhlallisesti kakun ja kukkien kanssa. Palkinnolla ainakin kestitään naapurit Klaukkalassa, mutta mitä muita suunnitelmia kymppitonnin lahjakortin käytölle on? – Käytän lahjakortin päivittäistavaroihin ja mahdollisesti urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin, jolloin muu käyttöraha säästyy mahdolliseen matkaan, Sanna Salmi paljasti. KIITOS KAIKILLE Niksibussissa käyneille, äänestäneille ja

kisaan osallistuneille!

» 100 suomalaista niksivideota ja Tuhansien niksien maa

-tv-dokumentti: Pirkka.fi/niksienmaa


83

PAIKKAKUNTAA JA 6 FESTARIA SAI NIKSIBUSSIN VIERAAKSEEN.

SANNA SALMEN RASVATAHRAT VEKS -NIKSI VOITTI FINAALIN YLEISÖÄÄNESTYKSESSÄ SELVÄLLÄ EROLLA SEURAAVAKSI SUOSITUIMPIIN NIKSEIHIN.

20 000

YLEISÖÄÄNTÄ JA 11 RAADIN JÄSENTÄ RATKAISIVAT KILPAILIJOIDEN KOHTALON.

2 000 000 SUOMALAISTA KATSELI KISAVIDEOITA FACEBOOKISSA.

P i r k k a . f i   PIRKKA  79


K-PLUSSA K-ryhmän kanta-asiakasohjelma perustettiin 20 vuotta sitten palvelemaan asiakkaita mahdollisimman laajasti. Nyt K-Plussa-edut palvelevat asiakkaita entistä yksilöllisemmin. T EKST I ANI KELLOMÄ KI JA OUTI GYLDÉN KUVAT KAIS U JOUPPI

jo yli 85 prosenttia suomalaisista kotitalouksista on liittynyt Plussa-ohjelmaan. Näistä yli 90 prosenttia käyttää Plussa-korttia aktiivisesti kuukausittain. Asiakkaiden palkitsemisen perusperiaatteet ovat pysyneet samoina läpi vuosien. Plussa-asiakkaalle kertyy yksi Plussa-piste jokaisesta ostoeurosta. Merkittävin muutos on se, että Plussa-pisteiden lisäksi vain kanta-asiakkaille kohdistetut tuote-edut ovat kasvattaneet rooliaan merkittävästi. Niiden kautta kanta-asiakkaille kanavoituva palkitseminen muodostaa jo kaksi kolmasosaa Plussan asiakaspalkitsemisen kokonaismäärästä. TÄLLÄ HETKELLÄ

pitkän matkan tähän päivään 1990-luvun alusta, jolloin vähittäiskauppojen kanta-asiakasohjelmia alettiin kehittää kaikilla kehittyvillä markkinoilla. Alkuvaiheessa Plussa-asiakastietoa käytettiin erityisesti kauppojen asiakasviestinnän kohdentamiseen. Nyt ohjelman keräämää tietoa hyödynnetään myymäläverkoston suunnittelussa ja erityisesti kauppakohtaisten tavaravalikoimien kehittämisessä asiakkaan tarpeita vastaavaksi. Digitaalinen murros on muuttanut K-Plussaa entisestään. Asiakkaille voidaan tarjota esimerkiksi henkilökohtaisia, omaan ostohistoriaan perustuvia etuja. K-Plussan esikuvia ovat olleet muun muassa Iso-Britannian merkittävimpien vähittäiskauppaketjujen Tescon ja Sainsbury´sin kanta-asiakasohjelmat. Kansainväliset ohjelmat ovat usein vain yhden tavara-alan – useimmiten ruokakaupan – toimintamalleja. Plussa-ohjelmassa on ruokakaupan lisäksi mukana monipuolinen verkosto muun muassa rakentamisen ja remontoinnin, pukeutumisen, liikunnan, autohuollon, hotelli- ja -ravintolatoiminnan, matkailun ja koko perheen vapaa-ajanviettopalveluiden toimialoilta. K-PLUSSA ON KULKENUT

80  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

20

VUOTTA

saavat nauttia K-ryhmän parhaista eduista. Plussa-etujen lisäksi he saavat muun muassa arvokkaita lisäetuja K-ryhmän kaupoista ja yhteistyökumppaneilta, henkilökohtaisempaa palvelua sekä mahdollisuuden vaihtaa K-ryhmän Plussa-pisteitä ja Finnair Plus -palkintopisteitä keskenään. Parhaiden asiakkaiden käytössä on myös oma asiakaspalvelulinja. Parhaaksi asiakkaaksi pääsee, kun talouden Plussa-ostot K-ryhmän kaupoista ovat ylittäneet edeltävän 12 kuukauden aikana 6 500 euroa. Plussa-ostoihin lasketaan mukaan pääkorttilaisen sekä siihen mahdollisesti liitettyjen rinnakkaiskorttilaisten ostot. Tänä syksynä käynnistettiin uusi etuohjelma, Opiskelijan K-Plussa. Korkeakouluopiskelijoille suunnattu ohjelma on opiskelijoille ilmainen. Opiskelijan K-Plussalla tehdyistä ruokaostoksista saa takaisin viisi prosenttia Plussa-rahana, jos päivittäistavaraostoksia kertyy kalenterikuukauden aikana yli 75 eurolla. Opiskelijan K-Plussalaiset saavat muitakin etuja esimerkiksi K-Rauta.fi:stä, Caara.fistä sekä Sotkasta. K-RYHMÄN PARHAAT ASIAKKAAT

etuohjelma ei suinkaan jää lepäämään laakereilleen. – Jatkossa asiakasetuja sovitetaan eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille, asiakasohjelman käyttöä helpotetaan ja Plussa-kumppanien verkostoa laajennetaan, senior advisor Tapio Näveri K Digitalista luonnehtii. Hänen mukaansa maailmalla on vahvana trendi, jossa kanta-asiakasohjelman kautta kertyvää tietoa kulutuskäyttäytymisestä jalostetaan entistä pidemmälle. Tulevaisuudessa halutaan tuottaa asiakkaalle entistä konkreettisempaa hyötyä ja helpotusta arjen askareisiin. JUHLAVUOTTAAN VIETTÄVÄ


NAUTISKELIJAT

NOPEAT

Terttu ja Lenni Kultanen, Espoo.

Jenna Kankaanpää, Hämeenlinna. Perheeseen kuuluvat puoliso Ville ja lapset Enne, 7, ja Aida, 11.

”Olemme käyttäneet K-Plussa-korttia koko sen olemassaolon ajan. Korttia tulee vilauteltua pari kertaa viikossa. Kalatiskin kivalta Kimmolta ostamme tuoretta merianturaa paistettavaksi voin kanssa tai raakaa mustekalaa kypsytettäväksi vesihauteessa. Kuten aina muuallakin, käymme yhdessä myös ostoksilla K-Citymarket Sellossa. Emme kirjoita ostoslistoja valmiiksi, vaan teemme valinnat yhdessä sen mukaan, mitä hyvää on kulloinkin tarjolla. Olemme nautiskelijoita ja haluamme tietysti parasta. Meille ihan erityisen tärkeää on tuore kala- ja äyriäistarjonta. Toivomme, että valikoimassa on muutakin kuin kaikkein tavallisinta tarjontaa. Tässä oma kauppamme lyökin kaikki muut laudalta. Myös juustotiski on erinomainen. Valitsemme ostospaikan valikoiman mukaan. Uskomme, että Sellon K-Citymarket on Suomen parhaita, ellei jopa paras. Valikoima on aina erinomainen ja saamme samasta paikasta kaiken, mitä etsimme. Myös palvelu on erittäin hyvää. Oman kaupan henkilökunta on tullut tutuksi vuosien varrella. Kasvottoman itsepalvelun aikaan on kivaa, että kauppareissulla tervehditään ja voi vaihtaa muutaman sanan tutun tuoretiskin myyjän kanssa. Koska käymme usein samassa liikkeessä, mieltymyksemme ovat jo hyvin henkilökunnan tiedossa, ja he osaavat suositella uusiakin meille sopivia ideoita. Emme erityisesti seuraa Plussa-rahakertymää, mutta laadun ja palvelun perässä tulemme keskittäneeksi ostoksemme Plussa-paikkoihin. Kun näemme kassalla, että tilille on kertynyt Plussa-rahaa, käytämme sen aina saman tien pienentämään laskun loppusummaa. Plussa-raha on paljon kätevämpi kuin entiset Plussa-setelit, jotka saattoivat unohtua kotiin ja jäädä käyttämättä.”

”Käymme kaupassa usein suoraan töistä. Plussa-kortin numerolla käyttöön saatu ilmainen sovellus pelastaa silloinkin. Valmiin ostoslistan voi jakaa muille perheenjäsenille, ja sovellus näyttää tuotteesta myös kuvan. Näin saan varmasti kaupasta Villenkin tuomana pyytämääni merkkiä. Puhelimeni näytölle ilmestyy reitti lähikaupan käytäville ostoslistan mukaisessa järjestyksessä. Harhailuun ei tärväydy aikaa. Parasta K-Ruoka-mobiilisovelluksessa on se, että se tuntee ostoskäyttäytymiseni ja osaa suositella tuotteita ja tarjoilla juuri minulle räätälöityjä tarjouksia. Ne ovat monesti ratkaisseet ruokapähkäilyn kotimatkalla töistä. Laitan ruokaa mahdollisimman paljon itse ja satsaan lähiruokaan, reilun kaupan tuotteisiin ja välillä luomuun. Esikoisemme Aida on innokas leipuri. K-ruokasovelluksen kanssa hänetkin voisi lähettää useammin itsekseen kauppaan. Nyt hän tekee jo välillä pieniä ostoksia, kuten sunnuntaiaamujen herkkuaamupalaostoksia. Plussa-kortti on ollut käytössäni jo 15 vuotta. Henkilökohtaiset pikkujutut tuntuvat kivalta. Katsastan tarkkaan Plussakortilla saatavat tarjoukset ja saatan valita päivän ostospaikan niiden perusteella. En halua nähdä vaivaa etuohjelman etujen opettelemiseen. K-Plussa-etuohjelmassa on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä säätöä.”

NÄIN PLUSSA SYNTYI Miksi Plussa päätettiin perustaa? Plussa oli luonteva askel 1990-luvun alussa käynnistetylle K-Etukortti-kanta-asiakasohjelmalle. Halusimme laajentaa yksittäisiin tuotteisiin perustuvat asiakasedut koskemaan kaikkia asiakkaan tarvitsemia tuotteita ja kannustaa asiakkaita antamaan kattavammin tietoja ostokäyttäytymisestään K-ryhmän toiminnan kehittämiseksi asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Miten digitalisaatio on vaikuttanut kanta-asiakasohjelmaan?

Digitalisoituva toimintaympäristö on toisaalta haaste, mutta myös merkittävä mahdollisuus vähittäiskauppojen kanta-asiakasohjelmille. Entistä automaattisemmat ja asiakasystävällisemmät toimintamallit edellyttävät jatkossa entistä enemmän asiakkaan tunnistamista ja hänen toiveistaan ja tottumuksistaan antaman informaation hyödyntämistä ostoprosessin eri vaiheissa. Ostamiseen ja arjen rutiinien sujuvoittamiseen tähtäävien palveluiden kehittäminen vaatii kykyä informaation käsittelyyn. Tässä tehtävässä kanta-asiakasohjelmien ympärille rakentuneet informaatiovarastot ja kyvykkyydet informaation jalostamiseen muodostavat tulevaisuudessa entistä olennaisemman kivijalan toiminnalle. Voidaankin perustellusti sanoa, että jos K-ryhmällä ei olisi jo Plussa-ohjelmaa, niin viimeistään nyt se olisi perustettava. Tapio Näveri, Senior Advisor, K Digital

”KÄYMME KAUPASSA USEIN SUORAAN TÖISTÄ, JA ILMAINEN SOVELLUS PELASTAA SILLOINKIN.” P i r k k a . f i   PIRKKA  81


Kaupassa PA R A S TA AU D I - H U O LTOA Suomen Audi-verkostosta saa maailman parasta huoltopalvelua. Suomen Audi Center Helsingin joukkue voitti maailmanmestaruuden asiakaspalveluun keskittyvässä huoltosarjassa.

h y väntek ijä K-Citymarket mahdollistaa hyvän tekemisen kauppareissulla. Se ottaa käyttöön älypuhelimeen asennettavan DOOG-sovelluksen ensimmäisenä ruokakauppana Suomessa. Sovelluksen avulla asiakkaat voivat kerätä kaupassa doogeja eli hyväntekeväisyysvaluuttaa, jonka voi lahjoittaa haluamilleen järjestöille. Ensimmäisenä sovellusta kokeilevat K-Citymarket Järvenpää ja Turun Länsikeskus.

ONNEA, S A M U I LO N E N!

JOKO OLET VIERAILLUT

uudessa kauppakeskus Eastonissa Helsingin Itäkeskuksessa? Se avasi ovensa 26. lokakuuta. Kuva on arkkitehdin havainnekuva. » Lue lisää Eastonhelsinki.fi

Jämsänkosken K-market Viljalla on oma olut: Ruosniemen panimon Koskenpään Keskivahva. Ohrat tulevat paikalliselta viljelijältä. 82  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

K-ryhmä aloittaa ruoan verkkokaupan Kiinassa. Hankkeen tavoitteena on viedä suomalaisia elintarvikebrändejä Kiinan kasvaville markkinoille. K-ryhmä on ensimmäinen suomalainen päivittäistavarakaupan toimija Kiinassa. Verkkokaupan avauksessa on mukana useita suomalaisia elintarvikealan toimijoita, kuten Paulig, Fazer ja Kiantama. Hankkeen myötä suomalaisten elintarvikealan toimijoiden tie Kiinaan helpottuu. Verkkokauppa toteutetaan yhteistyössä verkkokauppayhtiö Alibaban kanssa. – Puhdas ja terveellinen suomalainen ruoka on nyt ja tulevaisuudessa kilpailuvalttimme. K-ryhmä haluaa

osaltaan edistää suomalaisten elintarvikkeiden vientiä kansainvälisille markkinoille, kertoo K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander. Tavarantoimitukset Kiinaan ovat käynnistyneet, ja kiinalaiset kuluttajat voivat jo tilata tuotteita Alibaban verkkokaupasta. Verkkokaupan valikoimaa laajennetaan lähikuukausina, ja yhteistyöhön tulevat mukaan mm. Valio, Raisio, Finn Spring ja Roberts. Myös K-ryhmän oma merkki Pirkka on mukana valikoimissa. – Kiinalaiset arvostavat suomalaisten tuotteiden korkeaa laatua, sanoo Alibaban Iso-Britannian, Irlannin ja Pohjoismaiden toiminnoista vastaava toimitusjohtaja David Lloyd.

K- R Y H M Ä M E T S ÄTA L KO I S S A Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi Keskon keskusvaraston naapuriin Vantaan Kuusikkoon istutetaan talkoilla Tulevaisuuden metsä. K-ryhmän työntekijät olivat mukana istutustalkoissa.

Maksa tankkaus kätevästi Nesteen mobiilisovelluksen avulla. Samalla saat Plussa-pisteet.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT K-RYHM Ä J A VALMI STAJ AT

K-ryhmä Kiinan verkkokauppaan

Ruskon K-marketissa Oulussa työskentelevä Samu Ilonen, 28, on tuore Sykähdysvoittaja. Palkinnon saa sykähdyttävästä, asiakaspalautetta aikaansaaneesta toiminnasta. Samu saa hyvää asiakas­ palautetta päivittäin.


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I M A R R A S K UU LLE

K-PLUSSA A JO 20 VUOT TA – KIITOS SINULLE!

K U VA G E T T Y I M AG E S

Marraskuun 3. päivä K-Plussa täyttää 20 vuotta ja kiitos tästä kuuluu kaikille­ asiakkaillemme. K-kauppias on aina halunnut tuntea omat asiakkaansa ja toteuttaa heidän toiveensa sekä palvella henkilökohtaisesti. Tämä toteutuu myös tänään. K-Plussan avulla kauppias voi tarjota juuri sinulle sopivia etuja, juuri­ niistä tuotteista, joita muutenkin ostaisit, kun vain käytät Plussa-korttiasi. Marraskuussa löydät hyviä Plussa-etuja esimerkiksi vapaa-ajan viettoon, kodinhoitoon, pikkujouluajan sisustukseen sekä hemmotteluun. Tutustu tarjouksiin tämän lehden sivuilla 85–106 ja löydä niistä sopivimmat sinulle ja perheellesi.

P i r k k a . f i   PIRKKA  83


Mikä tekee sinusta oman ainutlaatuisen itsesi? Tätä kysyimme Facebook- ja Instagramsivuillamme. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka kerroitte tarinan omasta ainutlaatuisuudestanne! Kaikki osallistujat tekivät myös hyvää: lahjoitamme jokaisesta tarinasta 1 euron Yeesi ry:lle, joka tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä nuorten hyväksi. #ainutlaatuinen #plussa20v

1

Lataa Neste-äppi ja tankkaat helpommin Neste-äppi nopeuttaa tankkaamista ja tekee siitä entistä turvallisempaa, kun maksamiseen ei enää vaadita erillisiä kortteja tai käteistä. Voit tankata kaikkien pankkien credit- ja debit-korteilla. Mobiilitankkaus aktivoidaan verkkopankkitunnuksilla. Kun lisäät Plussa-korttisi äppiin, niin saat tankkauksistasi Plussaa! » Neste.fi

Käytä Plussa-rahasi ajoissa K-Plussa uudistui vuosi sitten, jolloin pisteet muuttuivat suuren suosion saaneeksi Plussa-rahaksi. Huomioithan, että rahan kuukausikertymän voimassaoloaika on 13 kuukautta, joten nyt lokakuussa vanhenee Plussa-tilillesi lokakuussa 2016 maksettu ensimmäinen Plussa-raha. Vanheneminen tapahtuu ansaittu erä kerrallaan, jonka jälkeen rahaa ei voi enää käyttää. Jos olet aktivoinut Oma Plussassa Plussa-rahan säästöominaisuuden, säästöön ohjattu raha näkyy kaupan maksupäätteellä aina 2 kuukautta ennen rahan vanhenemista, jol-

2

K-ryhmän lahjakortti lämmittää Lahjakortti on oiva lahjaidea hänelle, jolla tuntuu jo olevan kaikkea. Valitse vain sopiva summa ja kortin saaja voi valita itselleen sopivan lahjan K-ryhmän kaupoista. Plussa-pisteet ostosta rapsahtavat lahjakortin käyttäjälle. » Plussa.com/lahjakortit .

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

loin sen ehtii hienosti hyödyntämään ­ostosten yhteydessä. Plussa-rahaa voivat kaupan maksupäätteellä käyttää kaikki Plussatalouden henkilöt edellyttäen, että pääkortinhaltija on antanut rinnakkaiskorttilaisilleen sen käyttöön valtuudet. Valtuutuksen voi tehdä Plussa.com-sivustolla kirjautumalla Oma Plussaan tai soittamalla K-Plussan asiakaspalveluun. Kertyneen Plussa-rahasi määrän ja saamiesi erien viimeiset käyttöpäivät näet henkilökohtaisilla sivuillasi Oma Plussan Plussa-tili-osiossa osoitteessa Plussa.com.


2 TLK 2 TLK

PEPSI, MOUNTAIN PEPSI, MOUNTAIN DEW TAIDEW 7UP TAI 7UP

MARLI

MARLI

1,5 l, sis. pantin 1,5 l, 0,40, sis. pantin 0,40, rajoitus 5 pl/talous rajoitus 5 pl/talous

1l

1l

Virvoitusjuomat Virvoitusjuomat

Vital mehujuomat Vital mehujuomat

1 89 1 89 PL (0,99/l)

3 00 3 00

PL (0,99/l)

2 TLK (1,50/l)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-28-40% -28-40%

-14% -14%

Kuukauden Kuukauden Plussa-tarjoukset Plussa-tarjoukset KAIKISTA KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT HINNAT VOIMASSA VOIMASSA 6.11.-6.12.2017 6.11.-6.12.2017 HK

HK

WURSTI WURSTI

300 g

300 g

300-400 g300-400 g

Herkkumaksamakkara Herkkumaksamakkara

Extrapalvileikkeleet Extrapalvileikkeleet

2 TLK (1,50/l)

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,49-2,89/pl, 2,49-2,89/pl, sis. pantin sis. 0,40pantin (1,39-1,66/l) 0,40 (1,39-1,66/l) 1,75/tlk (1,75/l) 1,75/tlk (1,75/l)

2 RS 2 RS

VALIO

VALIO

HK

HK

350 g

350 g

300 g, ei makkara300 g, eitai makkara- tai kalapaistoskalapaistos

Muusiateria Muusiateria

Juustomestarin Juustomestarin klassikkojuustot klassikkojuustot

419419

179179

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

349 349 PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

300 300

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,15/pkt (7,17/kg) 2,15/pkt (7,17/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,09/pkt (10,23-13,63/kg) 4,09/pkt (10,23-13,63/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,69/kpl (13,40/kg) 4,69/kpl (13,40/kg)

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,25/rs (7,50/kg) 2,25/rs (7,50/kg)

KEIJU

PAULA PAULA

PKT PKT (5,97/kg) (5,97/kg)

PKT PKT (8,73-11,63/kg) (8,73-11,63/kg)

-16% -16%

KPL KPL (11,97/kg) (11,97/kg)

-14% -14%

KEIJU

Vanukkaat Vanukkaat

Levitteet Levitteet

4x125 g

400 g, ei Alentaja 400 g, ei Alentaja

2 RS 2 RS (5,00/kg) (5,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-10% -10%

2 PKT 2 PKT CLOETTACLOETTA

Maxi Tupla Maxi Tupla

4x125 g

-33% -33%

4 KPL 4 KPL PINGVIINI PINGVIINI

Tuuttimonipakkaukset Tuuttimonipakkaukset

48-50 g ja 48-50 myös UUTUUS g ja myösDouble UUTUUS Layer Double Layer

408-426 g,408-426 ei laktoosittomat g, ei laktoosittomat

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

33

22

22

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 1,55-1,95/rs 1,55-1,95/rs (3,88-4,88/kg) (3,88-4,88/kg)

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 1,85/pkt (3,70/kg) 1,85/pkt (3,70/kg)

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 0,62/kpl (12,40-12,92/kg) 0,62/kpl (12,40-12,92/kg)

11

39 39

0000

2 KPL 2 KPL OMO JA OMO BIO LUVIL JA BIO LUVIL

ei Xylitol, Super ei Xylitol, Fluor, Super Junior, Fluor, White Junior, Now,White Now, Expert Protection Expert Protection

33

0000

2 KPL 2 KPL (tahnat 20,00/l, (tahnat 20,00/l, harjat 1,50/kpl) harjat 1,50/kpl)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-20-43% -20-43%

2 KPL 2 KPL GOURMET GOURMET

2 KPL (3,00/l)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-17-24% -17-24%

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 1,89-2,65/kpl 1,89-2,65/kpl (25,20-35,33/l, (25,20-35,33/l, 1,89-2,65/kpl) 1,89-2,65/kpl) 3,65-3,99/kpl 3,65-3,99/kpl (3,65-3,99/l) (3,65-3,99/l)

72

PIRKKA 72 PIRKKA plussa.com plussa.com

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-11% -11%

600 600 2 KPL (3,00/l)

PKT PKT (7,02-7,33/kg) (7,02-7,33/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-18% -18%

Super Clean Superhammasharjat Clean hammasharjat ja ja Pyykinpesunesteet Pyykinpesunesteet 1l 1l hammastahnat hammastahnat 75 ml 75 ml

9999

4 KPL 4 KPL (11,00-11,46/kg) (11,00-11,46/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-10-28% -10-28%

PEPSODENT PEPSODENT

2020

2 PKT 2 PKT (3,00/kg) (3,00/kg)

RS RS (3,48/kg) (3,48/kg)

-11% -11%

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 3,39/pkt (7,96-8,31/kg) 3,39/pkt (7,96-8,31/kg)

6 PS 6 PS CROWMOOR CROWMOOR

Perle jaPerle Gourmet ja Gourmet AlaCarte AlaCarte kissan annospussit kissan annospussit

SiideritSiiderit 4,7 % ja4,7 Garage % ja Garage lonkerot lonkerot 4,6 % 4,6 %

85 g

0,5 l, sis. pantin 0,5 l, 0,15 sis. pantin 0,15

85 g

400 400

299 299

-15% -15%

-12-18% -12-18%

6 PS 6 PS (7,84/kg) (7,84/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin jaYksittäin ilman Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 0,79/ps (9,29/kg) 0,79/ps (9,29/kg)

WWW.NESTEK.FI WWW.NESTEK.FI WWW.K-MARKET.FI WWW.K-MARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI

TLK (5,68/l)

TLK (5,68/l)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 3,39-3,65/tlk, 3,39-3,65/tlk, Voimassa Voimassa sis. pantin 0,15 sis. pantin (6,48-7,00/l) 0,15 (6,48-7,00/l) 6.11.2017 alkaen 6.11.2017 alkaen

WWW.K-CITYMARKET.FI WWW.K-CITYMARKET.FI P l u s s a . c o m   PIRKKA

85


AJAX OPTIMAL 7

Puhdistussprayt 750 ml (3,33/l) PLUSSA-KORTILLA

5 00 2 kpl

-10%

Ilman Plussa-korttia 2,79 kpl (3,72/l)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

SUOJAA HAMPAILLE Elmex-tuotteet sisältävät amiinifluoridia, joka muodostaa hammaspinnoille kestävän suojakerroksen ja siten suojaa hampaita reikiintymiseltä. COLGATE JA ELMEX

Hammastahnarasiat 75 ml (30,00/l) ei Expert White, Sensitive Professional

Colgate Maximum Protection Caries *Hammastahna korjaa alkavia reiänalkuja jopa kaksi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen fluorihammastahna.

450 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-11-47%

Ilman Plussa-korttia 2,55-4,29 kpl (34,00-57,20/l)

PIRKKA 86  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.11.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

*Kuin tavallinen fluorihammastahna. Kliininen tutkimus 446 henkilöllä: Yin W et al, J. Clin Dent. 2013; 24


PALMOLIVE LOGO | 05.01.15

PALMOLIVE

Suihkusaippuat 250 ml, pumppunestesaippuat 300 ml sekä roll-on deot 50 ml (5,00-30,00/l)

3

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20-37%

Ilman Plussa-korttia 1,89-2,39 kpl (6,30-43,80/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.11.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA  87


Enää ei palele

Lämmin kerrospukeutuminen alkaa alta. Isät ja pojat tykkäävät pehmeistä paketeista.

Sloggi Start Miesten

PITKÄT ALUSHOUSUT

Puuvilla/elastaania. Koot S–XXL. Ilman Plussa-korttia 19,95

16.-

tai KERRASTO

Puuvillaa. Ilman Plussa-korttia 26,90

20.-

-19 %

pkt

Sloggi Start hipster tai midi Miesten

Black Horse Eemil Miesten

Puuvilla/elastaania. Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 21,99–22,99

Puuvilla/elastaania. Koot S–XXL. Ilman Plussa-korttia 24,90

19.-

PLUSSA-KORTILLA jopa

-17 %

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PITKÄT ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt Puuvillaa.

PLUSSA-KORTILLA

ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt

Black Horse Miesten

PITKÄT ALUSHOUSUT

17.-

PLUSSA-KORTILLA

-31 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Black Horse Eemil Miesten

BOXERIT

Puuvilla/elastaania. Koot S–XXL. Ilman Plussa-korttia 12,95/kpl

17.- 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-34 %


Esim. Lasten

PYJAMA

Ilman Plussa-korttia 24,95 Esim. Miesten

SHORTSIPYJAMA

1996

Esim. Naisten

Ilman Plussa-korttia 29,95

YÖPAITA

Ilman Plussa-korttia 29,95

2396

2396

KOKO PERHEEN MUUMI-YÖASUT ja -LASTENVAATTEET

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Muumit jäällä Vauvojen

UNIHAALARI

Ilman Plussa-korttia 18,99

1519

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Loskaan, lumeen ja jäälle Suomen suurimmasta kenkäkaupasta löydät koko perheen talvikengät jokaiseen säähän ja maastoon.

Halti Cremona Miesten

KENGÄT

Päällinen nahkaa, fleecevuori. Vetoketju ja irrotettava muotoiltu pohjallinen. Koot 42–46. Ilman Plussa-korttia 79,95

59

95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Halti Capo Aikuisten

Halti Siena Aikuisten

Mid-vartinen, 100 % vedenpitävä DrymaxXkalvo. Päällinen vettähylkivää softshelliä. Hyvin iskuja vaimentava phylon-välipohja ja pitävä kuminen ulkopohja. Naisille koot 37–41, miehille koot 42–46. Ilman Plussa-korttia 99,95

Mid-varsi. 100 % vedenpitävä DrymaxX -kalvo ja pitävä nastapohja. Naisille koot 36–41, miehille koot 42-46. Ilman Plussa-korttia 99,95

NASTAKENGÄT

TREKKINGKENGÄT

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

Merrell Ryeland Naisten

TALVIKENGÄT

Päällinen nupukkinahkaa ja kangasta. Kantavaimennettu ja vedenpitävä. Anatomisesti muotoiltu irrotettava pohjallinen, jossa antibakteerikäsittely hajuhaittoja vastaan. Kevyt EVAvälipohjarakenne, jossa myös Nylonvahvike tukevoittamassa askellusta. Kannassa Air Cushion -vaimennus. M-Select GRIP pitävä ulkopohja. Koot 37–42. Ilman Plussa-korttia 129,00

7995

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-38 %

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

Merrell Snow Bank Lasten

TALVIKENGÄT

Päällinen nahkaa, synteettistä nahkaa ja nylonia. Täysin vedenpitävä M-Select DRY kalvorakenne, jossa myös teipatut saumat. Pehmeä, fleecemäinen ja kosteutta siirtävä Nylex-vuori, jossa myös M-Select FRESH antibakteerikäsittely hajuhaittoja vastaan. 200 g M-Select WARM -vanueristys pitää jalan lämpimänä pakkasella. Irrotettava ja vaimentava EVA-pohjallinen. Pitävä M-Select GRIP ulkopohja. Koot 32–38. Ilman Plussa-korttia 69,95

5995 HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-14 %


Lasten suosikit

Leaf Naisten

TALVISAAPPAAT

Vedenpitävät, lämmin vuori. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 79,95

69

95

Kevyet, mukavat ja lämpimät Kuomat on suunniteltu lasten vauhdikkaaseen elämään. Kenkien vesitiivis alaosa pitää sukat kuivana ja vuori lämpimänä.

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

Pomar Naisten

TALVINILKKURIT

Mokkaa, lämmin villavuori, pohjassa käännettävä liukueste, pitävä kumipohja. Koot 37–42. Ilman Plussa-korttia 109,00

89

95

PLUSSA-KORTILLA

-17 %

Walker's Naisten

TALVIKENGÄT

Nahkaa, lämmin vuori, grip-pitopohja. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 89,95

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-22 %

mywear Miesten

Walker's Miesten kotimaiset

Kuoma Lumi Lasten

Nahkaa, koot 40–47. Ilman Plussa-korttia 59,95

Nahkaa, koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 89,95

Vedenpitävät, koot 24–35. Ilman Plussa-korttia 49,95

TALVINILKKURIT

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

TALVIKENGÄT

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-22 %

TOPPASAAPPAAT

39

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


Esim.

KASARI 1,8 l

Valualumiini johtaa tehokkaasti lämpöä. Tarttumaton Teflonpinnoite ja paksu pohja ehkäisee ruoan palamista pohjaan. Ilman Plussa-korttia 29,95

2096

GASTROMAX RUOANVALMISTUSASTIAT Alennus normaalihinnoista. Laadukkaat Gastromaxruoanvalmistusastiat jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Sopivat kaikille liesityypeille.

Esim.

-30%

PAISTINPANNU 26 cm

Laadukas, uuninkestävä paistinpannu ruostumatonta terästä. Teflon Platinum Plus non-stickpinnoite. Uuninkesto max. 200 ⁰C astetta. Ilman Plussa-korttia 39,95

2796

PLUSSA-KORTILLA

Kumman pannun valitset? Keraaminen pinnoite kovaan käyttöön vai tarttumaton pinnoite jokapäiväiseen helppoon ruoan valmistukseen. Meiltä löydät molemmat.

Esim. Talent Pro

TEFAL TALENT -PAISTINPANNUT

PAISTINPANNU 28 cm

Alennus normaalihinnoista.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Talent Ceramic

PAISTINPANNU 28 cm

Keraaminen pinnoite kestää korkeita lämpötiloja, sopii hyvin ruskistamiseen ja liekittämiseen. Sopii kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 59,95

Tarttumaton ja kestävä Titanium Excellence-pinnoite. Paistaa jopa ilman rasvaa ja on helppo puhdistaa. Sopii kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 40,95

2866

4196

92  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


MU I STA MYÖS U U SI NOV I TAN E U L E L E H TI

Esim. UUTUUS 7 Veljestä Pohjola

KÄSITYÖLANKA 100 g 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Puikot 4, sukat 3 1/2. Ilman Plussa-korttia 6,49

487

NOVITAKÄSITYÖLANGAT 7 Veljestä Pohjola, Raita ja Joulu. Alennus normaalihinnoista.

-25%

PLUSSA-KORTILLA

PUSSILAKANASETTI

Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 59,95

4496

Kivat kestit

Kestit on saanut vaikutteensa yli satavuotiaasta Finlaysonin peittokuosista. Design on tuotu tähän päivään kunnioittaen historiaa sekä lisäämällä siihen jotain uutta ja raikasta.

FINLAYSON KESTITSATIINIPUSSILAKANASETIT JA -PYYHKEET

-25%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PYYHE 50 x 70 cm

Ilman Plussa-korttia 10,95

821

PYYHE 70 x 150 cm

Ilman Plussa-korttia 27,95

2096

P l u s s a . c o m   PIRKKA  93


Esim. Havi

ANTIIKKIKYNTTILÄ 2 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 5,19

441

HAVI JA HAVI'S KYNTTILÄT

-15%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

MARKSLÖJD DUVA -PAPERITÄHDET Alennus normaalihinnoista.

Esim.

-20%

KOKO 60 cm

Sisäkäyttöön. E14 25V. Katkaisimellisen johdon pituus 3,5 m. 4 eri kokoa. Ilman Plussa-korttia 12,95

1036

PLUSSA-KORTILLA

Markslöjd Ola 7-haarainen

PUUKYNTTELIKKÖ

Sisäkäyttöön. Korkeus 30 cm ja leveys 40 cm. E10 3W. Johdon pituus 2 m, johdossa katkaisija. Ilman Plussa-korttia 7,95

6

50

94  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

Markslöjd Martin 5-haarainen

PUUKYNTTELIKKÖ

Sisäkäyttöön. Korkeus 45 cm ja leveys 35 cm. Johdon pituus 2 m, johdossa katkaisija. Värit musta ja valkoinen. Ilman Plussa-korttia 24,95

1995

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-20 %


Aina ajan tasalla Wega Eko

Ajastaika

1699

Ilman Plussa-korttia 17,99

VUOSIKALENTERI

VUOSIKALENTERI

PLUSSA-KORTILLA

1399

Kuntoilijan

Tempo

13

Ilman Plussa-korttia 12,99

Ilman Plussa-korttia 19,99

-15 %

VUOSIKALENTERI

Ilman Plussa-korttia 16,99

99

PLUSSA-KORTILLA

-17 %

PLUSSA-KORTILLA

-22 %

VUOSIKALENTERI

9

99

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Viikkopäivyri/ Veckodatumvisare, Agenda tai Perhemuistikko

VUOSIKALENTERI

799

Ilman Plussa-korttia 9,99

kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95


BeurerTL30

KIRKASVALOLAMPPU

Teho 10000 luxia, LED-tekniikan ansiosta laite on ohut ja kompakti. Laitteen tuottama valo vaikuttaa auringonvalon tavoin. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 59,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Beurer TL40

Beurer TL70

KIRKASVALOLAMPPU

KIRKASVALOLAMPPU

Erittäin kirkas ja tasainen valo. 10 kirkkausastetta sekä ajastin. Teho 10000 luxia (LED). Lääkinnällinen laite. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

Pöydälle tai seinään kiinnitettävissä. Teho 10 000 luxia. Sertifioitu lääkinnällinen laite. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 69,95

59

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

99.PLUSSA-KORTILLA

-30 €

Electrolux ESP73RR SilentPerformer

PÖLYNIMURI

Pitkä 12 m siivous-ulottuvuus. Parkettisuulake 3in1 piensuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

UUTUUS

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux ZB3103 Ergorapido

VARSI-IMURI

Tehokas imuri jossa erillinen irrotettava rikkaimuri. LED-ajovalot sekä BrushRollCleantoiminto. Tehokas ja pitkäikäinen Litium-akku. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

96  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Volta UEG41IW Easy Go

PÖLYNIMURI

Suorituskykyinen ja hyvinvarusteltu, kompakti imuri. Säädettävä tehotaso sekä teleskooppiputki. DustPro-suulake sekä erillinen monitoimisuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

UUTUUS


Löydä oma Lumene-seerumisi! Seerumi antaa tehokosteutta ja valmistelee ihon vastaanottamaan ihotyyppisi mukaisen kosteusvoiteen tehoaineet. Käytä seerumia pieni määrä puhdistetulle kasvojen iholle ja levitä päälle päivä- tai yövoide.

KAIKKI LUMENESEERUMIT ja -TEHOHOIDOT

-20% Alennus normaalihinnoista.

Esim. Lähde

TEHOKOSTEUTTAVA SEERUMI 30 ml Ilman Plussa-korttia 22,90

1830

PLUSSA-KORTILLA

Vileda SuperMocio 3Action

LIUSKAMOPPI

Vileda Miraclean

TAHRANPOISTOSIENI 4 kpl/pkt

Poistaa lian ja tahrat jopa epätasaisilta pinnoilta. Sitkeän lian poistoon sekä hankaliin tahroihin. Ilman Plussa-korttia 3,99

2

99

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

3D-kuidut puhdistavat lattian tehokkaasti, myös roskista ja pinttyneestä liasta. Moppi on ihanteellinen pienissä tiloissa, muovilattioilla ja klinkkerillä.

tai SANKO & PURISTIN -SETTI

Sanko ja tehopuristin sopivat käytettäväksi Vileda SuperMocio -mopin ja muiden Viledaliuskamoppien kanssa. Ilman Plussa-korttia 11,99/kpl

899 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Wettex Classic

SIENILIINA 10 kpl/pkt

Vileda Colors

NITRIILIKÄSINE 50 kpl/pkt

Ihanteelliset ruoan käsittelyyn. Soveltuvat myös mm. siivoukseen ja askarteluun. Maksimaalinen tuntoherkkyys. Ei sisällä luonnonkumia, puuteroimattomat. Värit limenvihreä ja pinkki. Ilman Plussa-korttia 7,95

595

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Erittäin imukykyinen. Valmistettu 100 % luonnonmateriaaleista, puuvillasta ja selluloosasta. Liinan voi hävittää biojätteiden mukana. Kuivuu nopeasti ja tehokkaan huuhtelun ja ilmavan kuivattamisen avulla pysyy hygieenisenä pitkään. Ilman Plussa-korttia 3,99

299

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  97


Viikolla 46 autat SOS-Lapsikyliä ostamalla tuotteitamme!

Jokainen ansaitsee rakastavan kodin

LOTUS NESSU KASVOPYYHE/NENÄLIINA 80 kpl/pkt

-15%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

LOTUS EMILIA PREMIUM TALOUSPYYHE 4 rl

-15% 98  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Ilman Plussa-korttia 1,69

LOTUS JUST1 WC-PAPERI 12 rl

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

144

-15%

Alennus normaalihinnoista.

271

Ilman Plussa-korttia 3,19

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

591

Ilman Plussa-korttia 6,95


My Little Pony The Movie Seashell Lagoon

LEIKKISETTI

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 59,95

4995 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Littlest Petshop Teensie Pets

LEMMIKKIPAKKAUS

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 15,95

11

95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Disney Princess Ariel's Color Change Spa

Nerf N'strike Elite Disruptor

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 49,95

Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 21,95

LEIKKISETTI

PEHMONUOLIBLASTERI ja AMMUKSET

2995

1795

PLUSSA-KORTILLA

-40 %

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

Playdoh Sparkle Compound tai Plus Variety

PELI

MUOVAILUVAHAPAKKAUS

2995

795

Monopoly Gamer Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 39,95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 9,95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  99


RED Collection

100  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m


Valmis joulu täynnä tunnelmaa Tervetuloa Cumulus Resort -hotellien valmiiseen, kiireettömään jouluun. Sinua odottavat notkuvat herkkupöydät ja runsas jouluinen ohjelma. Nauti trooppisesta lämmöstä kylpylässä, kirkkaana loistavista hangista tai koe Valtionhotellin linnamainen joulu.

Hyödynnä ennakkotarjoukset! Kun varaat valmiin joulupaketin viimeistään 5.11, saat Plussa-kortilla 20 % alennuksen paketin normaalihintaisesta majoituksen osuudesta. Tarjoushintaisia paketteja on rajoitetusti, joten kannattaa varata heti.

2 yön joulupaketti kylpylähotellissa 24.–26.12. alk. 195 € Vaihtoehtoina Tropiclandia (Vaasa), Laajavuori (Jyväskylä), Ikaalisten Kylpylä, Eden (Nokia), Imatran Valtionhotelli, Aulanko (Hämeenlinna) ja Siuntion Kylpylä.

3 yön joulupaketti Rukahovissa 23.–26.12. tai 24.–27.12. alk. 306 € Rukahovi, Rukatunturi Tarkemmat hinnat, tiedot ja varaukset osoitteessa

cumulus.fi/joulupaketit Hinnat sisältävät yhden hengen majoituksen jaetussa kahden hengen huoneessa, aamiaiset, jouluohjelman, jouluateriat ja joulusaunat sekä kylpylän käytön (poislukien kylpylän käyttö Tropiclandia ja Rukahovi). Hinnat ovat alkaen-hintoja Plussa-kortilla ja tunnuksella JOULUENNAKKO. Hinnat vaihtelevat huoneluokan ja saatavuuden mukaan.

cumulus.fi

@cumulushotels

P l u s s a . c o m   PIRKKA  101


Onneksi tarvitset kassalla vain yhden kortin Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja sinun ei tarvitse kantaa lompakossasi enää useita kortteja. Plussa-ominaisuus mahdollistaa sujuvan maksamisen ja Plussa-kantaasiakasetujen hyödyntämisen yhdellä kortilla! Lue lisää osoitteessa: NORDEA.FI/PLUSSA

102  PIRKKA

*Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Mastercard Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu. ­ lussa.com P Vuosiuusinnan yhteydessä muutos on maksuton.


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-19%

-10-13%

PIKKUJOULULOMA 2 VRK ALK:

149 € hlö/2hh/2 vrk to-la tai la-ma norm. 183 €

ETU KERRYTTÄÄ PLUSSA-PISTEITÄ Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA.

Menossa mukana myös mm. Taikakuu, Neljä Ruusua ja Neljänsuora

Tarjous sisältää: 2 vrk majoituksen 2hh:ssa torstai-lauantai tai lauantaimaanantai, aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön, pikkujouluiltana upean pikkujoulubuffetin (pe tai la), toisena iltana (to tai su) päivällisen noutopöydästä. Varauskoodi PLUSSA, myös nettivaraamossa. Voimassa to-la ja la-ma 9.11.-16.12.2017.

PIKKUJ O U LU T U N N E L M A A Á L A KY L PY L Ä H OT EL L I RAU H AL AH TI Tule kylpylälomalle ja vietä samalla pikkujoulut! Kylpylähotelli Rauhalahden pikkujouluviikonloppuja tähdittävät kotimaiset huippuartistit ja -orkesterit. Ohjelmassa on Suomipoppia ja loistavaa tanssimusiikkia. Lavalla nähdään mm. Neljänsuora, A. Aallon rytmiorkesteri, Teemu Roivainen & Energia, Virve Vicky Rosti, Taikakuu, Janne Tulkki & Tulinen Sydän, Markku Aro & Diesel, Jorma Kääriäinen, Eija Kantola & Omega, Neljä Ruusua, Tommi Soidinmäki.

Puh: 030 608 30 Katiskaniementie 8 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

Luvassa tietysti myös herkullinen, upea joulubuffet. Toisen lomapäivän voit rentoutua ulkoilemalla ja kuntoilemalla, ihanissa hemmotteluhoidoissa, herkuttelemalla päivällisbuffetista ja vaikkapa jouluostoksilla Kuopion monissa kauppakeskuksissa.

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-12,50%

SÄRKÄNNIEMESSÄ KOIRAMÄEN JOULU 30.1 1 .-2 8 .1 2 . 2 01 7 Astu sisään joulusatuun! Tule askartelemaan ja leikkimään tonttujen puuha- ja lelupajoihin, koristelemaan pipareita sekä tapaamaan joulupukkia ja Koiramäen eläimiä. Illan pimentyessä nautitaan huikeasta tulishow´sta. Ajankohta: 30.11.-28.12.2017 Katso Koiramäen joulun tarkemmat aukioloajat/aukiolopäivät www.sarkanniemi.fi JOULURANNEKE: 20,90 € (hinta portilla 23,90 €) Sisältää yhtenä päivänä sisäänpääsyn Koiramäen joulun lisäksi myös Akvaarioon, Planetaarioon ja Näsinneulan näkötorniin niiden ollessa avoinna. Edun saat paikan päällä Plussakorttia esittämällä tai Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla JOULURANNEKEPLUSSA. Etu voimassa: 30.11.-28.12.2017 KIMPPARANNEKEPAKETTI (3 HLÖLLE): 58,90 € (hinta portilla 66,90 €), lisähenkilöt 17,90 € Sisältää yhtenä päivänä sisäänpääsyn Koiramäen joulun lisäksi myös Akvaarioon, Planetaarioon ja Näsinneulan näkötorniin niiden ollessa avoinna. Edun saat paikan päällä Plussa-korttia esittämällä tai Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla KIMPPARANNEKEPLUSSA. Etu voimassa: 30.11.-28.12.2017

plussa.com P l u s s a . c o mPIRKKA   PIRKKA  73 103


PLUSSA-KORTILLA

-20%

O U LUN KANS AINVÄLINEN L ASTEN- JA NUORTENELO KUV IEN F ES TIVAALI Koko viikko lasten- ja nuortenelokuvan juhlaa Oulussa! Hauskoja, jännittäviä ja koskettavia elokuvia ympäri maailmaa kaikenikäisille. Ohjelmistossa mm. suomalaisia lastenelokuvaklassikoita, Pikku Kakkonen 40 vuotta, Lasten- ja nuortenelokuvien kilpasarjat, Kotimainen kilpailu, dokumentteja sekä Oskari-kilpailu lasten ja nuorten tekemille elokuville. Tarjolla yli 100 elokuvaa! LIPUT: 4,00 €, Festivaalipassi 14 € (norm. 5,00 €, Festivaalipassi 18 €) Henkilökohtainen Festivaalipassi on voimassa koko viikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn normaalilippu- ja lyhytelokuvanäytöksiin. Hae näytöskohtaiset lippusi ennakkoon Valveen lipunmyynnistä. Ajankohta: 12.-19.11.2017 Lippujen ennakkomyynti alkaa ke 8.11. klo 12.00 Valveen lipunmyynnissä, Hallituskatu 7, 90100 Oulu, Lipunmyynti puh. 08 5584 7575 Lippuja käteisellä myös festivaalin omassa lipunmyyntipisteessä esityspaikolla 30 min ennen esityksien alkua. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali www.oulunelokuvakeskus.fi/lef

T UNN ELM A LLIN EN TA N G O, S U L AVA JA ZZ JA TO NAVAN R AN N O ILTA K AIK UVA M U S I I K K I V I E VÄT M U K ANAAN!

Pe 15.12. Sointi Jazz Orchestra: Tiernapojat LIPUT: 22/18 € (norm. 29/24 €, musiikkia ja makuja –paketti 64 €)

Ke 22.11. Quinteto Otra Vez LIPUT: 20 € (norm. 25 €)

Monipuolinen kattaus suomalaista joulumusiikkia aina jouluklassikko Tiernapojista uusiin joululauluihin 18-henkisen Sointi Jazz Orchestran ja neljän valovoimaisen laulusolistin tulkitsemana. Luvassa on ylistetty uudelleensovitus perinteisestä Tierna-

Nuevo Quinteto Otra Vez on suomalainen tangoyhtye, jonka musiikilliset juuret ovat syvällä argentiinalaisen tangon traditiossa. La Cumparsita, A Media Luz, El Choclo ja muut klassikkotangot saavat yhtyeen käsissä intohimoa hehkuvat, autenttiset tulkintansa. Tämä konserttielämys vie sinulta jalat alta!

PLUSSA-KORTILLA

-28-32 %

pojat-kuvaelmasta, jossa yhdistyvät tutut tyylitellyt melodiat, sävelletyt orkestraaliset välisoitot ja huumaavat improvisaatiot. Kuulemme myös kokoonpanolle tehtyjä tuoreita sovituksia joululauluklassikoista sekä uutta joulumusiikkia. 21.1.2018 Wieniläisverta-operetti LIPUT: 36/31 € (norm. Liput 42/37 €) Tätä Tonavan rannoilta kaikuvan Wieniläisveren huikeaa mustasukkaisuuden ja rakkauden täyteistä tarinaa tulkitsevat komeaääniset Raimo Laukka sekä Johanna Rusanen-Kartano. Ohjauksesta vastaa Jukka Saarman ja dramatisoinnista Jussi Tapola, joka on toiminut muun muassa Suomen Kansallisoopperan pääohjaajana. Liput myynnissä Plussa-kortilla Tamperetalon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö. www.tampere-talo.fi

72 PIRKKA  PIRKKA­P lplussa.com 104  ussa.com


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

ME RKK IPÄ IVÄ L AH DEN K AU PU N GI N T E AT T E R I S S A Uusi kotimainen näytelmä on lempeä tarina perheestä ja hitaasti hajoavasta hyvinvointi-Suomesta. Näytelmä perustuu Taisto Reimaluodon haastatteluihin ja niistä innoituksensa saaneisiin tarinoihin. LIPUT: 26/23/18 € (norm. 29/26/20 €) 2 lippua/Plussa-kortti

-20 %

H EL SING IN BARO K K IO RK ESTERI MU SIIK K ITALO SSA Lippumyymälä Kirkkokatu 14, Lahti 0600 30 5757 (1,53€/min+pvm) Avoinna ti-la klo 11-17, esitysiltoina esityksen alkuun asti. lahdenkaupunginteatteri.fi

Tarjous voimassa seuraavissa esityksissä: pe 10.11. klo 13 ja pe 17.11. klo 19 Maks. 2 lippua/Plussa-kortti. Lippuja rajoitetusti.

Aloita vuosi 2018 kohottavien sävelten siivillä! Helsingin Barokkiorkesterin perinteistä Uudenvuoden juhlakonserttia tähdittää sopraano Carolyn Sampson, joka tekee tällä hetkellä rakettimaista nousukiitoa maailman oopperalavoilla. Ohjelmassa on Telemannin musiikillista huumoria ja Bachin rakastetuimpia ikivihreitä. LIPUT ALK. TOIMITUSKULUINEEN: 28,50-46,50 € (norm. 35-58 €) Ajankohta: 1.1.2018 klo 16.00 Liput myynnissä etuhintaan: 1.11.2017-1.1.2018

Liput ovat myynnissä Ticketmasterin myyntikanavissa. Edun saa näyttämällä Plussa-kortin lippuja lunastettaessa. Verkkokaupassa edun saa koodilla HEBOPLUS. Musiikkitalo: Ma-Pe 8.00-22.00 La 10.00-22.00 Su 10.00-20.00 Mannerheimintie 13 A 00100 Helsinki www.musiikkitalo.fi www.ticketmaster.fi

G O E X P O W INTERISTÄ ID EO ITA TA LV I L I I K U NTAAN

EL ÄMÄÄ , EL ÄMIÄ JA O STO KSIA

Uusi GoExpo Winter tarjoaa talvisia liikuntamahdollisuuksia kaikille. Liikutpa talvisessa luonnossa ladulla, mäessä, jäällä, pyörällä tai vaikka retkeillen, messuilta löydät kiinnostavaa ohjelmaa, kokeilua, ostoksia messutarjouksilla. Varaa vaikka saunavuoro kaveriporukallesi GoExpo Winteristä ja nauti afterski-meiningistä. Samaan aikaan ja samalla lipulla pääset myös pelitapahtuma GameXpoon.

ELMA - Elmää, eläimiä ja ostoksia kokoaa yhteen suosikkitapahtumat: ELMA maaseutumessut, Kädentaito, Metsä, OutletExpo ja Lemmikki. Tule mukaan tapaamaan kissoja, koiria, lintuja ja liskoja sekä maaseudun eläimiä, kuten possuja, lehmiä ja kalkkunoita. OutletExposta ja Kädentaidosta löydät ostokset pukinkonttiin ja uudella Makujen maailma -alueella pääset nauttimaan käsintehtydyistä herkuista.

LIPUT: 15/8 € (norm. 18/11 €, aikuinen/eläkeläinen)

LIPUT: 14 € (norm. 18 €)

Ajankohta: 3.11.-5.11.2017 pe klo 12-20, la klo 10-19 ja su klo 10-17 Edun saa Messukeskuksen kassoilla Plussa-korttia näyttämällä. Etua ei voida yhdistää muihin etuihin. Messukeskus Helsinki p. 040 450 3250 www.goexpowinter.fi

Ajankohta: 10.-12.11.2017 Lemmikkimessut: la-su 11.-12.11.2017 Tarjouksen voi lunastaa plussakortilla tapahtuman sisäänkäynnillä. Etua ei voi yhdistää muihin etuihin. Messukeskus Helsinki elmamessut.fi

PLUSSA-KORTILLA

-17-22 %

PLUSSA-KORTILLA

-22%

plussa.com P l u s s a . c o mPIRKKA   PIRKKA  73 105


E TJU

· UO

AU

·S

PP AK

29 17 200 ME

N LU

OT E T U I N

KE

NK

ÄK


Ristikko & sudoku

RISTIKON L AADINTA ERKKI VUOKI L A , RISTIKO N ULKOASU HE LI KÄRKKÄI NE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

       

     

    

      

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

     



  

  

  

  

    

KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  107


SAAT

-

ELOKUVAN 1

KAMPANJAPAKETTI

=1

ELOKUVAN LATAUS

energizermovies.com

Lunasta digitaalinen HD-elokuva! Energizer® tarjoaa kumppaninsa Twentieth Century Fox Home Entertainmentin kanssa sinulle digitaalisen HD-elokuvan! Voit valita 20 elokuvasta. Koko perhe saa nauttia lempielokuvastaan yhä uudelleen ja uudelleen. Osta Energizer® ‘FILM’-kampanjapakkaus kampanjaan osallistuvasta myymälästä ja lunasta elokuva antamalla yksilöllinen koodi osoitteessa energizermovies.com.

Vain FI. 18+. Lunastusaika 04.09.17 – 31.07.18. Osallistuminen edellyttää tuotteen ostamista ja Google Playhin rekisteröitymistä. Syötä ‘FILM’-kampanjapaketin sisältä löytyvä koodi osoitteessa energizermovies.com lunastaaksesi Digital HD-elokuvan Google Playsta. Katso kaikki ehdot sivustolta. © 2017 Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC. All Rights Reserved. Google Play ja Google Play -logo ovat Google Inc:n tavaramerkkejä. © 2017 Energizer. Energizer and certain graphic designs are trademarks of Energizer Brands, LLC and related subsidiaries.


N I KS I T SYKSYY N

Niksi-Pirkka

TYLLIÄ KASVILLE

◆ Ompelusakset pysyvät terävinä, kunhan niillä ei leikkaa esimerkiksi paperia. Valitettavasti lapset unohtavat tämän säännön ja lainaavat saksia salaa askarteluihinsa. Laita munalukko saksien sormilenkkien läpi, niin sakset pysyvät varmasti ompelukäytössä. ◆ Jos sukkaan tulee reikä, eikä ole vaihtosukkia matkassa, vaihda ehjä sukka toiseen jalkaan rikkinäisen tilalle ja päinvastoin. Näin reikä tulee eri kohtaan, eikä varvas mene enää siitä läpi.

Käyvätkö kissat kaivamassa mullat? Ompele tyllistä mylläyssuoja.

◆ Aseta kynttilä alustalleen ja pane vähän vettä sen pohjalle. Valuva steariini jää veteen, eikä sotke astiaa. ◆ Kun polttaa tuikkukynttilöitä ulkona, steariini jää sulamatta tuikun reunoilta ja menee hukkaan. Kääri kaksinkertainen foliopala tiukasti tuikun ympärille, niin se palaa loppuun asti.

N Ä K Y VÄ KÄSVESKA Liimaa heijastinteipistä kaistale pussinsulkijaan ja saat heijastimen laukunkahvaan.

H Y VÄ S T I P U D O K K A AT! Yhdistä pussinsulkijalla johdot, niin ne pysyvät pöydällä.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

K U U K AU D EN N I K S I

◆ Kiinnitä heijastinliivi hakaneuloilla ulkoilutakkiisi, niin se ei unohdu enää koskaan kotiin lenkille lähtiessäsi.

Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Uimalakit ovat usein työläitä saada päähän, mutta eipä hätää: Ainakin vesijuoksijalle on hyvä nailonsukkahousuista tehty päähine. Se estää irtohiuksien pääsyn veteen ja on hyvin ilmastoitu.

Polkupyöräkiinnikkeellä varustettu lamppu on kätevä pimeällä koiraa lenkittäessä. Kiinnitä se sormeen kuin sormus. Voit suunnata valoa ja silti käsi jää vapaaksi.

◆ Aakkosta maustepussit muovitaskuihin kuten valokuva-albumiin. Näin saat järjestyksen pysymään ja näet helposti päivämäärän ja onko sisältö käyttökelpoinen. ◆ Kuorruta muffinssi suklaalla helposti. Laita puolikas suklaanpalanen uunista otetun lämpimän muffinssin päälle, anna sulaa hetki ja levitä pehmeä suklaa.

◆ Älä suotta sulata suklaata erikseen leipomuksiin, vaan kaada kiehutettu neste pieneksi paloitellun suklaan joukkoon. ◆ Sujauta loppuunkulunut lankakerä wc-paperirullan hylsyn sisään. Kerä ei lähde purkaantumaan, eikä sotkeennu muihin lankoihin korissa. Hylsyn kylkeen voit liimata kiinni vyötteen.

◆ Oletko raskaana ja illanvietto olisi tulossa, mutta et halua paljastaa vielä raskauttasi? Laita pestyyn punaviinipulloon mustikkamehua, eikä kukaan aavista mitään.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Tuliko tenkkapoo? Yli 44 000 niksiä suoraan suomalaisilta odottaa löytäjäänsä! Pirkka.fi/niksit. P i r k k a . f i   PIRKKA  109

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT SAULI HII PPAVUO RI , H ILJ A , TUUL A HELLE J A NINA NEVAL A

◆ Laita heijastimia rantasaunan polunvarren puihin. Ne välkkyvät iloisesti taskarin valossa kertoen missä polku kulkee.


Minun valintani K IR JAILIJA ILKKA R EM ES

Uusi tarina suomalainen yhteiskunta käy parhaillaan läpi. Näinä aikoina tehdään sukupolvien päähän ulottuvia ratkaisuja. Tällaiset havainnot synnyttävät materiaalia valintaan, jonka edessä syksyisin olen. Silloin on aika päättää uuden kirjan tarina. Kun edellinen projekti on vihdoin loppukesällä päässyt painokoneeseen, mielessäni pyörii lukuisia ideoita. Vakavammin otettavia vaihtoehtoja on yleensä kahdesta neljään. Osa niistä on tarina-aihioita, jotka edellisinä syksyinä jäivät odottamaan vuoroaan, osa on putkahtanut mieleeni vastikään. Jännitysromaanin kimmokkeena voi olla uutistapahtuma, oma havainto tai ajatusleikki. Usein se on näiden yhdistelmä. Haluan lukea kirjoja, joissa käsitellään todellisia asioita, vaikka itse kertomus onkin kuvitteellinen. Samanlaisia tarinoita haluan tehdä. Niissä on oltava tuttuutta ja kosketuspintaa, mutta ne eivät saa olla tavanomaisia. Keskeinen valintakriteerini tarinalle on se, kiinnostaako aihe minua riittävästi. Ensimmäisen päätöksen jälkeen valintojen tekeminen vasta alkaakin: mitä tarinassa tapahtuu, kenelle, millaisessa ympäristössä… Kirjoissani on noin 80 000 sanaa eli yhtä monta tehtyä valintaa, ja siinä vaiheessa on jo siilautunut näkymättömiin valtava joukko muita valintoja. VALINTA ON VAIKEA.

K U VA M I L L A VO N KO N OW

K

ävelin eräänä iltana pitkästä aikaa Helsingin rautatieaseman läpi. Hallissa oli levottomia nuoria miehiä, joiden vieraskieliset huutelut kaikuivat kiviseinistä. Osa heistä pyrki puhuttelemaan naismatkustajia, jotka yrittivät kävellä nopeasti ja näkymättöminä heidän ohitseen. Poliisipartio käyskenteli hallin toisella puolella puuttumatta miesten toimintaan. Astuin hämmentyneenä ulos. Kuinka oli mahdollista, etten ollut tiennyt tämän vertaa suomalaisesta nykytodellisuudesta? Suomessa on aina asunut ihmisiä eri kulttuureista sulassa sovussa. Sen enempää uusia maahantulijoita kuin täällä ikänsä asuneita ei luonnollisestikaan saa hätistellä. Poliisin tehtävä on pitää yllä järjestystä, eikä kukaan saa tuntea oloaan uhatuksi tai häirityksi.

110  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

AIEMMIN, ERÄÄNÄ SATEISENA joulukuun iltana, näin kuinka kaksi nuorta miestä rikkoi liiketilan ikkunan Helsingin Etelärannassa. Itsenäisyyspäivän vastaanottoa turvaavat poliisit seurasivat rikkomista vierestä. Tämä kertoo siitä perustavaa laatua olevasta muutoksesta, jota

”JÄNNITYSROMAANIN KIMMOKKEENA VOI OLLA UUTINEN, OMA HAVAINTO TAI AJATUSLEIKKI. USEIN SE ON NÄIDEN YHDISTELMÄ.”

TILANNE RAUTATIEASEMAN HALLISSA jäi vai-

vaamaan minua. Se oli outo, ja outoudessa on tarinan polttoainetta. Olin jo valinnut seuraavan kirjan aiheen, josta olin innoissani, mutta näkymä rautatieaseman hallissa sysäsi mielessäni tulenpalavalla voimalla liikkeelle uuden tarinan. Keskustelin siitä ystävieni kanssa. Oletko aivan pihalla, he sanoivat, et voi käsitellä Suomessa tällaisia asioita. Se vasta oudolta kuulostikin, joten ainakin polttoainetta tarinassa riittäisi. Kirjailija Ilkka Remes on Suomen luetuin kirjailija. Hänen uusin romaaninsa, suositun Horna-sarjan päätösteos Vapauden risti ilmestyi tänä syksynä. Kirjailija käsittelee siinä kuvitteellisen Suomen kokemia uhkia. Vapauden risti -romaani on myynnissä kaikissa K-Citymarketeissa.


Philips HF3505/01

Philips HF3500/01

WAKE-UP LIGHT

53

WAKE-UP LIGHT

LED-valo. Kaksi herätysääntä. Näytön kirkkauden säätö, 10 kirkkausasetusta. FM-radio.

LED-valo, yksi herätysääni. Teho 200 luxia. FM-radio.

95

Philips HF3520/01

WAKE-UP LIGHT

71

-10%

Ilman Plussa-korttia 59,95

95

LED-valo, viisi herätysääntä. Teho 300 luxia. FM-radio.

-10%

Ilman Plussa-korttia 79,95 Philips Series 7000 T2039/32

VARTALOTRIMMERI

Suihkunkestävä vartalotrimmeri. Ihoa myötäilevä järjestelmä. Integroitu ohjauskampa (3–11 mm). 8 h latauksella 50 min käyttöaikaa. Kaksipuolinen malli. Takuu 2 vuotta.

49

Philips S5070/65 AquaTouch Wet & Dry

PARTAKONE, TRIMMERI ja KASVOPYYHE

Ilman Plussa-korttia 69,95

ComfortCut-terät, 40 min ajoaikaa 1 h latauksella. Mukana Smart Click -trimmeri ja kasvopyyhe. Takuu 2 vuotta.

99.-

Ilman Plussa-korttia 149,00

95 -20€

Philips Series 3000 QT4013/16

PARTATRIMMERI

-50€

Titaaniterä (0,5–10 mm). 1 h latauksella 60 min ajoaikaa. Takuu 2 vuotta.

39

95

HINNAT VOIMASSA 1.–30.11.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

129.-


Celloinfo

cello_suomi

MY HOME MY STYLE

Uudet Cello 3D-sisustuspaneelit pian lähimmässä K-Raudassa. Paneelin pinta on aidon puun näköinen ja tuntuinen, eikä se haalene auringon UV-valon vaikutuksesta. Sarja sisältää useita puujäljiltelmäkuoseja ja -sävyjä. Näitä uutuuksia odotellessasi, tutustu muuhun Cello tuoteperheeseen www.k-rauta.fi/cello