Pirkka 10/2017

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 10/2017

OTA TALTEEN

30 VINKIT OPISKELIJALLE:

NÄIN SAAT RAHAT RIITTÄMÄÄN JA TALOUDEN TASAPAINOON

PÄIVÄN RUOKAIDEAT

KOKEILE KALKKIMAALIA!

TOIMIVA ULKOVALAISTUS

RAKASTA IHOASI: KUORI & KOSTEUTA

SYKSYN LUOTTOASUT

Ahne

NYRKKEILIJÄ

EVA WAHLSTRÖM

ELÄMÄLLE


K-lahjakortti

ON VERRATON LAHJAIDEA

K-LAHJAKORTILLA SAAT MITÄ VAIN SEURAAVISTA KETJUISTA

LISÄTIETOJA PLUSSA.COM/LAHJAKORTTI


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja

KUVA L AURA OJ A

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna vuosikerta maksaa 77 €. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

NUORET ELÄVÄT OMIEN ARVOJENSA MUKAAN Suomen nuorisosta sopii olla ylpeä. tista taivaltaan. Juhlavuoden kunni100-vuotiaan maamme milleniaalit aksi käynnistimme syyskuussa nuorilovat edeltäviä sukupolvia kielitaitoile opiskelijoille oman kanta-asiakkuusempia, arvostavat terveellisiä elinden, Opiskelijan K-Plussan. tapoja, työtä ja hyviä ihmissuhteita. Ohjelma tarjoaa kolmannen asteen Kulutuspäätöksissään he kiinnittävät opiskelijoille ilmaisen Plussa-asiakhuomiota vastuullisuuteen ja tuotteikuuden, kymmenkertaiset Plussat den eettisyyteen. ruokaostoksista ja monia Vastuullinen liikeetuja rauta- ja autokauKävi ilmi, toiminta on erityisen poista sekä kumppaneilettä nuoret ovat tärkeää meille K-ryhtamme. huolissaan siitä, mäläisille. Sijoituimme Opintojen jälkeen on että rahat eivät aina maailman sadan vastärkeää, että nuori amriitä omien arvojen tuullisimman yrityksen mattilainen löytää tiensä­ mukaiseen Global 100 -listauksestyöelämään. Yli 3 000 elämään. sa sijalle 25 ja olemme nuorta eri puolella Suomaailman vastuullisin kaupan alan mea on löytänyt työpaikan K-ryhmäsyritys. Tätä sijaa ei suomalainen yritys tä Nuorisotakuu K-ryhmässä -ohjelole koskaan aiemmin saavuttanut! man kautta. Kysyimme opiskelijoilta, millaiMenestyksekäs ohjelma aloitettiin nen kanta-asiakkuus heitä puhuttelee. vuonna 2013, ja toivomme, että jatkosKävi ilmi, että nuoret ovat huolissaan sakin nuoret kokevat K-ryhmän housiitä, että rahat eivät aina riitä omien kuttelevana työnantajana! arvojen mukaiseen elämään. Nuorekasta syksyä Plussa-asiakK-Plussa ottaa askeleen kohti aikuikaillemme. Toivottavasti viihdytte suutta 3. marraskuuta ja juhlii 20-vuokanssamme myös seuraavat 20 vuotta!

UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Johtaja Outi Nylund, K-Plussa ja Datalähtöinen markkinointi

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

@PirkkaFi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys LOKAKUU 2017

Opiskelijan muutto omaan kotiin tuo uudet haasteet rahankäyttöön. ­ — opiskelijan omat rahat sivu 16

D U UD SO NI T N A I S TEN ASI ALL A Duudsonien suunnittelema Roosa nauha on omistettu naisten rohkeudelle rintasyöpätaistelussa.

MAAL AA JAKKARA KALKKIMAALILL A Jakkaran kaunis, luonnollisen kulunut ilme syntyy helposti kerroksittain maalaamalla.

OLE HYVÄ ITSE LLESI Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka uskoo, että hiljaisuus on täynnä vastauksia.

11

32

98

4  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


RUOKA

AIK A L E I P OA KORVA P U U S T E JA Lokakuu on kurpitsajuhlaa, mutta muista myös kansainvälinen korvapuustipäivä 4. lokakuuta.

62

NYT

”Pitää olla aikaa pysähtyä hetkeen ja pitää huoli läheisistä. Niin, ja jättää puhelin pois makuuhuoneesta.”

MAKUUHUONEEN S IN IN E N H E T KI Rauhallinen makuuhuone syntyy oikeilla väreillä, tekstiileillä ja valaistuksella.

­— eva wahlström, sivu 34

24

H YÖT Y

3 Pääkirjoitus

KEI TTI Ö KEHIT T YY EL ÄMÄN MU KANA Keittiö on muuttunut 40 vuodessa hermokeskukseksi, jossa tehdään paljon muutakin kuin ruokaa.

7 Lokakuun parhaat palat 16 Opiskelijan omat rahat 24 Unten maille 28 Keittiö – kodin sydän 3 0 Valoa pihamaalle 32 Tee itse jakkara ja kehys kalkkimaalilla 3 4 Henkilö: Eva Wahlström

NYT

28

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi KAUNEUS JA PUKEUTUMINEN

NYT PUKEUTUMINEN

K AU N E U S

R EN N O S T I L Ä PI SYKSY N Tänä syksynä vaatekaappiin hankitaan täsmätuotteita työhön ja vapaa-aikaan.

SU U NNI TTELE TOIMIVA U LKOVAL AI ST US Valo luo tunnelmaa, toimivuutta ja turvallisuutta. ­Joka tilanteeseen ja tarpeeseen ­löytyy kätevä valoratkaisu.

KOST E UT USTA JA H OITOA SYYSIH OLLE Hemmottele arjen sameuttama iho kuntoon tarpeisiisi sopivilla ihonhoitotuotteilla.

64

30

68

6 4 Pukeutuminen: Syksyn pauloissa 6 8 Kauneus: Rakasta ihoasi PLUSSA

71 72 73 97 98

Kaupassa Niksi-Pirkka Plussa-edut Ristikko & sudoku Minun valintani

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


KOIRAKANSAN VALINTA.

OSTA 2 JA VOITA #KOIRAKANSAT-PAITA hauhau.fi

Me olemme koirakansa

Ruokaa suomalaisten koirien makuun

Suomessa on eletty yhdessä koirien kanssa vuosisatojen ajan. Ne ovat vahtineet pirttejä pimeällä, kulkeneet mukana metsällä ja tarjonneet turvallista seuraa

Hau-Hau Champion on suomalainen koiranruokamerkki, jonka ruoat on tehty suomalaisille koirille. Koirakansan rinnalla jo yli 60 vuotta kulkenut Hau-Hau

perheille. Koirista on tullut meille tärkeitä ystäviä ja perheenjäseniä. Nykyään Suomessa on koiria enemmän

on kasvanut Suomen ostetuimmaksi koiranruokamerkiksi. Yhteisen taipaleen kunniaksi jaamme

kuin koskaan ja väkilukuun nähden enemmän kuin missään muualla. Olemme todellinen koirakansa.

3 000 #koirakansa-paitaa Hau-Haun ostajille. Katso ohjeet osoitteesta hauhau.fi ja osallistu!

SUOMEN OSTETUIN KOIRANRUOKAMERKKI * * Nielsen Homescan, koiranruoan ostot arvossa koko vuosi 2016


NYT

LO K A K U U N PA R HA AT PA L AT JA UU DE T TUULE T

SISUSTUK SEN INNOIT TA JAT Luonto on suomalaisten suurin inspiraation lähde kodin sisustamisessa. Toiseksi­eniten meitä motivoi kierrätys. Tämä kävi ilmi Suomalaisen Työn Liiton Taloustutkimuksella teettämästä­tuoreesta tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi­ noin tuhat suomalaista. Vastaajien mukaan myös juhlapyhät toimivat heille­ sisustuksen innoittajina. Kotiin halutaan luoda kuhunkin juhlapyhään sopiva ilme ja erottaa tunnelma hetkeksi arjesta. Luonnon merkitys sisustamisen inspiraation lähteenä korostui erityisesti naisten ja 25–34-vuotiaiden vastaajien joukossa. Nuorin ikäluokka eli 18–24-vuotiaat sisustaa mielellään trendien ja ulkomaanmatkoilta saatujen ­ideoiden mukaan. Inspiroidu makuuhuoneen luontoaiheisista tekstiileistä ja luonnonmateriaaleista sisustusjutussamme sivuilla 24–26.

KUVA GETTY IM AGES

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto 2017.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

3 kysymystä niksivoittajalle

Puhdistat rasvatahroja astianpesuaineella ja leivinjauheella, mitä mieluiten teet jälkimmäisellä? Leivon kääretorttua! Pohjaan tulee vehnäjauhoa ja perunajauhoa, täytteeksi kauden marjoja ja kermavaahtoa. Yleensä kierittelen kääretortun sokerissa, mutta jos teenkin sen kakuksi, laitan kermavaahtoa päällekin. Mitä teet voittamallasi kymppitonnin K-lahjakortilla? Käytän sen päivittäistavaroihin ja mahdollisesti urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin, jolloin muu käyttöraha säästyy mahdolliseen matkaan. Eli rahaa säästöön ja sillä pikku reissulle!

Kesytä kaamosuupumus! Valon vähyys ei nostata mielialaa ja seuraavaan auringonpaisteiseen kevääseen on matkaa. Kuinka kestää pimeys ja syysväsymys? 1. Älä kahmi liikaa tekemistä vapaaajallesi ja yritä muistaa rajasi myös töissä. Oman ajankäytön hallintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Vuorokaudessa on vain 24 tuntia. 2. Väsymys on usein monien syiden summa. Naiset, huomioittehan rautapitoisuutenne erityisesti kuukautisten aikana!

3. Pitkät viikonloput: perjantai, lauantai, sunnuntai ja maanantai ovat äärettömän tehokas keino irrottautua ruuhkavuosien arjesta. Lyhennä yhtäjaksoista lomakautta, mutta pidä aina välillä pitkiä viikonloppuja. 4. Jokainen tietää kuinka elää terveellisesti. Yritä saada arkeesi mahtumaan hyvät asiat: riittävästi lepoa, liikuntaa ja monipuolista ravintoa.

Järjestä aikaa nukkumiselle, levolle ja itsellesi. Jos nukkuminen jää tai nukut ylipäänsä huonosti, muista, että myös aikuisille järjestetään unikouluja.

L ÄHDE: TONI VÄNNI, TYÖTERVEYSL ÄÄKÄRI, TERVEYSTALO

MI NI-M UOTIA!

P II R I P IE N I P YÖ R II …

Pehmeä materiaali ja pienen lapsen tarpeisiin suunniteltu mallisto miellyttävät perheen junioreita ja ihastuttavat aikuista.

» 100 suomalaista niksivideota: Pirkka.fi/niksienmaa

Muista vitamiinit pimeään aikaan! C-vitamiini vaikuttaa muun muassa vastustuskykyyn ja torjuu uupumusta. Herkuttele runsaasti C-vitamiinia sisältävällä tyrnillä, ohje sivulla 59.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Syksyinen väriskaala ja suloiset eläinhahmot ovat lyömätön yhdistelmä. Bee Little -body 9,99 €, K-Citymarket.

Haalari taipuu mukavuutensa takia mihin tahansa leikkiin. Mywear Mopsihaalari 21,99 €, K-Citymarket.

Kissa on yksi pienten suosikkieläimistä. Nyt on tarpeeksi kissoja! Mywear Kissa-body 9,99 €, K-Citymarket.

Haluaako taaperosi pukea itse? Tiikerinaamat auttavat löytämään etupuolen. Mywear-leggarit 7,99 €, K-Citymarket.

KO ONNUT TANJ A RINKIEN KUVAT GETTY IMAGES, SAFETY REFLEC TOR FINL AND OY, K-RYH MÄ , Y HT EISTYÖKUMPPANIT J A VALMISTAJ AT

Sanna Salmi, mistä keksit Tuhansien niksien maa -kilpailun voittoniksisi? Sain niksin edesmenneeltä naapurin mummolta. Hänellä oli paljon niksejä ja eräässä rappukäytäväkeskustelussa hän vinkkasi tämän. Olen käyttänyt sitä ainakin kymmenen vuotta.


Nyt Lämmittävän ponchon alle on hyvä käpertyä kotona. Broadway Margie-poncho 39,99 €, K-Citymarket.

Kanna kukin väriä ja tuoksua kodin pöydälle. Pirkka Parhaat sidottu kukkakimppu tukee Roosa nauha -kampanjaa, K-ruokakaupat.

Pieneen kodin syysehostukseen riittävät raikkaan väriset pyyhkeet ja uusi käsisaippua. Pirta Ruutupyyhkeet alk. 1,49 € ja Methodkäsisaippua 5,49 €, suurimmat K-Citymarketit.

Terveellisempi välipalakeksi antaa energiaa myös vegaanille. Jyväshyvän Lempikaura Makeat Juurekset, K-ruokakaupat. Pöllö-valosetti kaunistaa pimeää iltaa 14,95 €, K-Citymarket.

P I R I ST YSTÄ PI M EÄÄN Pienillä asioilla on merkitystä, kun päivät lyhenevät ja ilmat viilenevät. Pieni buustaus piristää.

Beurer-kirkasvalolamppu tuo auringon hyödyt pimeään vuodenaikaan 129 €, K-Citymarket. Panosta pieniin nautintoihin. Fazer Miamisuklaalevy sisältää appelsiinia, K-ruokakaupat.

Nappaa pimeään aikaan mukaan kofeiinia ja tärkeitä vitamiineja sisältävä Vitamin Well Awake -juoma 500 ml, K-ruokakaupat.

Nyt on kynttilöillä tunnelmoinnin aika! Cello Season -kynttiläteline hohtaa kuparin värisenä 8,95 €, valikoidut K-Raudat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


www.vogel.fi

Hyvä käsihygienia tepsii syysflunssaankin. Pahimmalla flunssakaudella kättelyä kannattaa välttää. Suuntaa yskiminen ja aivastus muista pois päin omaa kainaloa kohden.

Usein flunssa paranee kotikonstein. Ota käyttöön lepo, lämmin juotava ja oloa helpottavat lääkkeet, esimerkiksi nuhasuihkeet. L ÄHDE: TERVEYS TALO

Nyt Pura stressiä ja nuku tarpeeksi. Stressi ja unenpuute eivät tee hyvää vastustuskyvylle.

VÄLTÄ JA HOIDA SYYSF LUNS S A A

Syö perusterveellisesti ja liiku. Hyväkuntoinen pystyy torjumaan pöpöt paremmin kuin itsestään vähemmän huolehtiva.

Influenssarokotus tarjoaa suojaa syysflunssaa vastaan. Sitä tarjoavat lääkäriasemat, pienemmille neuvolat.

C-vitamiinin nauttiminen ei estä flunssan puhkeamista, mutta se voi vähän lyhentää taudin kestoa.

J AT K O A IK A A KESÄLLE

L ÄMP ÖÄ ! Echinaforce on luonnon tarjoama ratkaisu flunssaan. Käytä ennaltaehkäisyyn tai oireiden hoitoon. Älä anna nuhakuumeen lannistaa – hoida se pois. Lue lisää flunssantorjunnasta ja tutkimuksista www.flunssakuriin.fi *Sopii myös naisille – vaikka he tunnetusti kestävätkin flunssan miehiä paremmin Echinaforce sisältää tuoretta kaunopunahatun versoa ja juurta. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus älä käytä Echinaforcea. Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät tuotetta, jos sinulla on jokin maksa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

Haluatko jatkoaikaa koti­ terassille, pidentää kesää mökillä tai saada omalle kuistille lisälämpöä? Oli paikka ja tarve­ mikä tahansa, siihen löytyy sopiva l­isälämmitin. Autotallissa nikkaroivan kädet pitää lämpiminä­ PROF-lämpöpuhallin, alkaen 58,90 €, K-Rauta. » Lue lisää lisälämmittimistä: Pirkka.fi > Koti


Nyt

TEK STI EEVA L AURO NEN KUVA ANTTI VETTENRANTA

Naisten asialla HP, Jarno ja Jarppi ottavat mukavan asennon ja ryhtyvät puhumaan naisista. – Me miehet joskus kuvittelemme, että meillä olisi vaikutusvaltaa johonkin, mutta totuus on, että naiset tätä hommaa pyörittävät. Ilman äitejä ketään meitä ei olisi. Naiset ovat tärkeitä, Jarppi sanoo. Naiset ovat syynä siihen, miksi Duudsonit ovat mukana taistelemassa rintasyöpää vastaan. Duudsonit ovat myös suunnitelleet tämän vuoden Roosa nauhan. – Äidit, vaimot, tyttäret ja siskot antavat meille todella paljon. Nyt meillä on mahdollisuus antaa tämän kampanjan myötä jotain heille takaisin, Jarno sanoo. Duudsonien Roosa nauhassa vaalean­ punaisella pohjalla komeilee särmikäs, musta­Jussi-kuvio modernina versiona. – On kunnia olla mukana tekemässä ­hyvää. Asia koskettaa jokaista. Toivottavasti myös miehet ottavat Roosa nauhan asuunsa ja kantavat sitä ylpeinä, HP sanoo. Duudsoneille Roosa nauha symboloi rohkeutta uskaltaa elää. – Olemme tehneet itsekin monenlaisia rohkeutta vaativia temppuja, mutta aina on voinut sanoa ei. Syövän kanssa sitä mahdollisuutta ei ole. On vaan mentävä rohkeasti­ eteenpäin, vaikka eteen tulisi mitä tahansa, HP pohtii. Duudsoneille rohkeutta ovat antaneet myös ihmiset ympärillä: läheiset, rakkaat ­ystävät, yhdessä olijat. – On helpompaa olla rohkea, kun rinnalla on ihminen, joka ei jätä pulaan vaan on tukena ja valmis katsomaan asiat loppuun asti. Rinnalla kulkijankin on oltava rohkea: valmis kohtaamaan vaikeita tunteita ja uskomaan tulevaan – siihen, että asiat voitetaan, Jarppi sanoo. » Lue lisää Pirkka.fi > Ihmiset Roosa nauha -rintamerkkejä, 3 €, voi ostaa ­lokakuussa kaikista K-Citymarketeista, K-Supermarketeista, K-Marketeista ja Neste K -liikenneasemilta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


KE KR IÄ JA HAL LOWEENIA SUOMA LA K L A S S IK IN E N H E IJ A S KO T IN V IE N T IT O N U OT E

Lokakuu on halloweenin aikaa, mutta tunnetko myös kekrin? Kekri on suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Siinä herkutellaan uuden sadon antimilla ja nautitaan yhdessä olosta. Ajankohta osuu muuten juhlattomaan ajankohtaan lokakuuhun. Nykyisin kekrinä järjestetään esimerkiksi rock-konsertteja, kek­ rimarkkinoita ja -juhlia. Entisaikaan kekrinä juhlittiin sadonkorjuutöiden päätökseen saamista. Silloin syötiin hyvin ja otettiin ilo irti. Juhlaan liittyivät kylällä liikuskelevat kekripukit ja monenlaiset keppostelut. Myös halloweenista tutut kurpitsalyhty, naamioituminen ja kummitukset kuuluivat kekrin viettoon. » Lue lisää Kekristä: Kekri.fi

Muutu näkyväksi! Tiesitkö, että jalankulkijalla on tieliikennelakiin kirjattu velvollisuus käyttää heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan? Siitä huolimatta liian moni unohtaa heijastimen kotiin. ­Nämä syyt puhuvat käytön puolesta: 1. Pimeällä tiellä kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta kulkevan noin 150 metrin etäisyydeltä. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. 2. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan vasta

noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. 3. Muista, että katu- ja mainosvalot, puiden ja pensaiden varjot, sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää entisestään. Heijastin saattaa pelastaa. L ÄHDE: LIIKENNETURVA .FI

Ei enää hakaneulaa ja lankaa! Tutustu uusiin heijastimiin K-kaupassasi.

4 × KIVA SY YSLO MA

Karmiva karnevaali avaa Särkänniemen laitteet yleisölle tunnelmalliseen pimeään aikaan 14.–21.10. Sarkanniemi.fi

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Yö hotellissa ja valmis aamupala vievät lapset ja aikuiset arjen yläpuolelle. Helsinki-boulevard. hotelindigo.com

Vuokraa auto syyslomalle ja matkusta minne vain Suomessa. Valittavana kymmeniä automalleja. Europcar.fi

AU T E TA A N K A LO JA

Puolihoitopaketti tai kylpyläloma Rauhalahdessa Kuopiossa tuo luksuksen tunnun syksyyyn. Rauhalahti.fi

Talkoot Suomen vaelluskalojen kutuesteiden poistamiseksi ovat alkaneet. Liity mukaan K-ryhmän ja WWF:n monivuotiseen yhteistyöhön kalojen pelastamiseksi. » K-Kalapolut.fi


Oletko jo löytänyt uudet Cello-matot? Valikoimista löytyy niin yksivärisiä, etnisiä kuin graafisia mattoja moneen tarpeeseen. Kuvassa folkloristinen Rustic-matto. Tutustu laajaan valikoimaan K-Rauta-myymälöissä ja K-Rauta.fissä.

Säästyt kotisi siistimiseltä ennen ja jälkeen juhlien. Ei tarvitse myöskään miettiä, mahdutteko kaikki syömään samaan aikaan tai riittääkö tila naulakossa ja eteisessä.

HopLop-sisäleikkipuistoissa ja Rush-trampoliini­ puistoissa voit valita haluamasi juhlatarjoilut eri vaihtoehdoista tai jopa tuoda tarjoilut mukanasi.

T EK I JÄ E S I I N KUKA Valokuvaaja Kaisu Jouppi, 32 MITÄ Nautin kuvaajana valtavasti työni monipuolisuudesta, ihmisten kohtaamisesta ja onnistumisen tunteesta. Työssäni opin koko ajan uutta. Kun omat pitkät projektini käsittelevät raskaita aiheita, on ihanaa toisinaan telmiä vasikoiden kanssa, maistella kuvausruokia tai tallustaa kameran kanssa luonnossa. TÄSSÄ LEHDESSÄ Kaisu kuvasi opiskelijanuoret Opiskelijan omat rahat -juttuun. » Seuraa Kaisu Jouppia blogissa: Muutamahetki.com

Kun ulkoistat juhlajärjestelyt, voit keskittyä juhlimiseen lapsesi ja hänen kavereidensa kanssa. L ÄHDE: HOPLOP J A R USH FINL AND

Merirosvo- vai prinsessaynttärit, vai kiinnostuuko sankari enemmän discosta tai avaruudesta? Juhlien teema on helppo toteuttaa ammattijärjestä­ jien kanssa.

L ASTE N SYNTTÄR IT KOD IN UL KOPUOL E L L A? Katso vinkit lastenjuhlien järjestämiseen Pirkka.fi > Ihmiset > Perhe.

Kun järjestää synttärit isolle lapsijoukolle suunnitellussa tilassa, juhlijoiden turvallisuus on taattu ja pieniin haavereihin saa apua nopeasti.

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Nyt

Laadukkaat Riga kilohailit valmistetaan tuoreesta kilohailista, savustetaan leppälastuilla ja purkitetaan käsityönä. Kokeile kilohailikaviaaria leivälle, ruisnapeille tai uuniperunan täytteeksi!

Rokotekampanja K-kaupoissa K-ruokakaupat osallistuvat jo 10. kerran UNICEFin ja Pampersin kansainväliseen rokotekampanjaan. Kampanja on käynnissä K-ruokakaupoissa loka–joulukuussa. Tänä aikana jokaisesta K-ruokakaupasta ostetusta Pampers-tuotteesta lahjoitetaan 4 jäykkäkouristusrokotetta suojaamaan äitejä ja vastasyntyneitä köyhissä maissa. K-ruokakaupoissa jo vuodesta 2008 kerätyillä varoilla on lahjoitettu lähes 10 miljoonaa rokotetta, suojattu 3,2 miljoonaa äitiä lapsineen ja pelastettu arviolta 22 000 vauvan henki. Rokotuskampanjallaan Pampers, UNICEF ja yhteistyökumppanit tähtäävät äitien ja vastasyntyneiden jäykkäkouristuksen hävittämiseen maailmasta.

KII TOS PAL AUT TEE STA !

KILOHAILIKAVIAARI

ustettua kilohailia 1 punasipuli, 1 prk (250 g) sava, 150 g ranskankermaa una öljyssä, 2 keitettyä kananm ia. tai majoneesia, suolaa, pippur nä pienemmiksi. Keitä kananmunat. Pilko jäähtynee haarukalla. na Valuta kilohaili öljystä ja hienon ekset keskenään ja tarjoa. ain oita Hienonna punasipuli. Sek

alta ! Kysy opm aaltasi i p u a K-k

Syyskuun hyödyllisin juttu oli Raivo!

P OSTIA LUKIJ OILTA Syyskuun Pirkan paras juttu oli "Terve suu, terve keho". Sain jutusta hyödyllistä tietoa. 30 päivän ruokaideat on täyskymppi, näillä ideoilla jaksaa syksyn. – Asta Syyskuun lehti tuli luettua kannesta kanteen. Raivoa käsittelevä juttu puhutteli ajankohtaisuudellaan ja Plussa-etusivuilla oli jälleen runsaasti hyviä tarjouksia. – Jaana

Tykkää meistä Facebookissa! /EuroEast.fi

www.euro-east.fi

Löysin jutun, jonka näytän fluoritonta hammastahnaa käyttävälle aikuiselle pojalleni. – Helena Syyskuun Pirkassa oli raivosta­ syvällistä ja hyvää asiaa, jota kaikkien kannattaisi lukea. – Raili

» Kerro mielipiteesi lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt voitti Jaana Klaavuniemi.


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin.

MARLI

VALIO

NATUR TÄYSMEHUT 1L

3

50

VALIOJOGURTTI 1 KG, myös rasvaton, ei Eila, A+, Luomu

1

2 TLK

(1,75/l)

Yksittäin 1,95/tlk (1,95/l)

59 (1,59/kg)

FAZER

ELOVENA

KLASSIKKOPUSSIT 220 G

VÄLIPALAKEKSIT 300 G

2

95

2

PKT

(9,83/kg)

VALIO

4

(10,86/kg)

1

(12,83-14,97/kg)

HYVÄ SUOMALAINEN ARKIRAE 500 G

PS

LAKUMIX PUSSIT 250 G

KPL

VALIO

39

PANDA

POLAR JUUSTO 300-350 G

49

TLK

2

FAZER

39

PRK

HERKUTTELJÄÄTELÖT 480 ML, myös UUTUUS Dumle gingerbread

(4,78/kg)

Edut voimassa 4.9.2017-7.1.2018.

4

59 (9,56/l)

PRK

99

(7,96/kg)

PS


Opiskelijan

OMAT RAHAT Opiskelijan taloudessa painavat niin eurot kuin omat arvovalinnat. Moni rahoittaa opinnot käymällä töissä, mutta osa sinnittelee opintotuella. Vanhemmat voivat tukea omilleen muuttanutta nuorta eri tavoin – eikä aina välttämättä rahalla. TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT KAISU JOUPPI

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Opiskelija Emma Järvisellä on kolme työpaikkaa. Niistä saatavilla ansioilla hän rahoittaa opinnot ammattikorkeakoulussa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


KUN EMMA JÄRVISEN , 22, koulupäivä Humanistisessa am-

mattikorkeakoulussa Nurmijärvellä päättyy, hän suuntaa illaksi töihin. Vuorossa on joku kolmesta työstä: lajittelua ­K-Citymarketin ruoan verkkokaupan varastolla, jalkapallovalmentajan hommia tai liikuntakerhon ohjaajan töitä. Verkkokaupan varastolla Emma tekee noin kuusi aamuvuoroa kuukaudessa. Liikuntatöistä kertyy viikkoon 11 tuntia. Emma ei silti valita työn määrästä. Liikunta ja jalkapallo ovat hänelle tärkeitä, ja siksi hän toimii myös osittain vapaaehtoisena, osittain palkattuna valmentajana. – Opiskelut kärsivät välillä töiden takia, mutta haluan kerryttää työkokemustani, verkostoitua ja hankkia suhteita. Uskon, että niin työllistyn valmistuttuani parhaiten. Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen parissa liikunnan alan osaamistani hyödyntäen. Emma ei halua ottaa opintojaan varten lainaa, koska ei halua velkaantua. Hän ansaitsee 400–500 euroa kuukaudessa, hyvän kuukauden aikana 600 euroa. Linjanvetoni – Liikuntakerho kulkee koulujen lukukauden on, että nälkää ei pidä nähdä, rytmissä ja niissä on pitkät kesälomat. Jos minulla­ mutta itse täytyy on omassa koulussani harjoittelujakso, en ehdi pärjätä.Mielestäni meidän vanhempien tehdä­varastotöitä lainkaan. Jalkapallossa kauden velvollisuus on olla aikana on paljon pelejä ja sen ulkopuolella taas ei.

auttamassa taustalla hamaan tappiin asti, mutta lapsen täytyy myös oppia itsenäiseksi. – Äiti, 40

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

muutoksia, kun opintotuen ja asumistuen muutokset astuivat voimaan. Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha yhtenäisELOKUU TOI OPISKELIJOILLE

tettiin samalle tasolle toisen asteen opintorahan kanssa ja opintolainan määrää korotettiin. Opintotuen asumislisän maksaminen päättyi, ja opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin. Emma Järvisen toimeentuloon aiheutui muutoksista noin 200 euron lovi. Koska hän asuu avopuolisonsa kanssa, myös kumppanin tulot vaikuttavat yhteiseen asumistukeen. Se tuntuu omasta taloudestaan huolehtimaan tottuneesta tylsältä. – Aikaisemmalla korkeammalla tuella ja palkkatuloillani­ tulin hyvin toimeen, mutta nyt töitä pitää tehdä hirveästi. Koulukin kärsii tietenkin sitten aiempaa enemmän. Emman vanhemmat auttavat häntä tarvittaessa, mutta perusasiat hän rahoittaa omilla tuloillaan. Itsenäisyys tarkoittaa myös sitä, että kaikkeen ei aina ole varaa. Emman on ollut pakko pitää omat harrastusmenot minimissä, mutta kuntosalikortin hän kuitenkin haluaa pitää voimassa. – Kuntosalikortti maksaa 57 euroa kuussa. Se on budjettiini nähden sikakallis. Onneksi saan kerran viikossa käydä vanhempien luona syömässä. Äiti haluaa myös maksaa puolet kampaamokuluistani. Se on tosi kiva tapa auttaa! Muuten ei kyllä olisi varaa käydäkään. Oman talouden hallinnoimisessa vaikeimpia ovat yllättävät menot. Kun aktiivisen jalkapalloilijan polvesta pamahti eturistiside ja kierukka, ne piti vuoden kuntouttamisen jälkeen operoida vielä uudelleen. Fysioterapiasta kertyi mittavia lääkärilaskuja. Onneksi vakuutukset olivat kunnossa.


KUORMITUSTA KOKENEISTA NUORISTA JOPA 58 PROSENTTIA KERTOI SEN LIITTYVÄN TOIMEENTULOON. Emma vinkkaa omilleen muuttamista suunnittelevia säästämään itselleen muuttokassaa vielä kotona asuessaan. – Jonkinlainen varakassa olisi hyvä olla olemassa. Ensimmäisen kuun vuokran määrä ei vielä riitä. Nuorten töissä kannattaa varautua sopimuksiin, joissa ei ole takeita tuntimääristä. Tulot voivat vaihdella kuukaudessa todella paljon. OPISKELUAIKA ON MONILLE elämän parasta aikaa ystävistä

ja harrastuksista nauttiessa. Sosiaalinen elämä on vilkasta, ja esimerkiksi opiskelijavaihtoon lähteminen on helppoa. Taloudelliset huolet painavat silti monia nuoria. Kantar TNS Oy:n Suomen Mielenterveysseuran tilauksesta toteuttama kysely paljasti alkuvuodesta, että opiskelijat ja heikosti toimeentulevat kokevat erityisen paljon kuormitusta elämässään. Enemmistö opiskelijoista, jopa 59 prosenttia vastanneista, ilmoitti kokevansa elämässään melko paljon ­hyvinvointiaan heikentävää kuormitusta. Erityisen voimakkaasti kuormittavat rahaan ja toimeentuloon liittyvät asiat sekä epävarmuus tulevaisuudesta. 58 prosenttia kuormitusta kokeneista kertoi sen liittyvän toimeentuloon. Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar tunnistaa opiskelijoiden huolet. Juuri nyt häntä mietityttävät opiskelijoiden tukiin tehtyjen tuoreiden muutosten vaikutus vasta elämänhallinnan keinoja opettelevien nuorten arkeen. Koko lukukauden opintolainan voi nostaa kerralla, eikä maksuhäiriömerkintä enää estä valtiontakauksen saamista. Muutos vaatii opiskelijoilta suunnitelmallisuutta ja kykyä tehdä etukäteen tarkka budjetti, jotta rahaa riittää koko lukukaudeksi. – Nuorelle, jolla on jo valmiiksi maksuhäiriömerkintöjä, voi olla suuri houkutus käyttää kerralla saatava lainasumma­ tarkoituksiin, joihin sitä ei ole suunniteltu. Lainarahalla ­ehkä maksellaan pois muita velkoja, eikä rahaa jää opintojen rahoittamiseen. Jos suunnitelmallisuus on vaikeaa, tarjolla on apuvälineitä, kuten yhteistyössä eri järjestöjen kanssa kehitetty ilmainen Penno.fi. Sen avulla voi esimerkiksi rakentaa itselleen budjettia ja tehdä erilaisia automaattimaksuja näkyväksi. Juha Pantzarin mukaan opintolaina voi edullisuutensa ja joustavien ehtojensa vuoksi olla ihan hyvä laina. – Lainan kohdalla tullaan kuitenkin perustavanlaatuiseen kysymykseen siitä, miksi joidenkin täytyy rahoittaa elämänsä lainarahalla ja toisten ei, ja siihenkin, kannustaako velkaantuminen opiskelemaan. Toisaalta yhteiskunnan varat ovat rajalliset, ja on totta, että opiskeleminen vaikka laina­ rahallakin ennustaa parempaa työllistymistä. Tutkimusten valossa näyttää myös siltä, että opintolaina saadaan varsin hyvin maksettua pois, joten ihmiset selvästi ovat maksu­ kykyisiä ja työllistyvät verrattain hyvin opintojen jälkeen.

Vanhemmat saattavat miettiä, olisiko järkevämpää avustaa omaan kotiin muuttavaa nuorta mieluummin omalla ­rahalla kuin antaa tämän nostaa opintolainaa. Juha Pantzar­ toteaa, että perheet tekevät omaan elämäntilanteeseensa ­sopivia ratkaisuja. Se on kuitenkin selvää, että oman taloutensa kustannuksella jälkikasvua ei pidä rahoittaa. – Jos on vähänkin riskiä, että vanhemman talous ajautuu hankaluuksiin nuorta auttamalla, siihen ei kannata ryhtyä. Juha Pantzar toteaa, että parhaiten vanhemmat tukevat lastensa itsenäiseen elämään siirtymistä opettamalla näille­ ajoissa ennen kotoa muuttamista järkevää taloudenpitoa ja vastuullista rahankäyttöä. Perheen raha-asioista kannattaa puhua avoimesti ja kannustaa suunnitelmallisuuteen. Jos vanhempi haluaa tukea jo kotoa muuttanutta opiskelijaa taloudellisesti vaarantamatta tämän itsenäistymiskehitystä, kotiin syömään kutsuminen on yksi hyvä keino. – Yhteisen pöydän ääressä voi vaihtaa kuulumiset ja puhua luontevasti myös toimeentulosta. En pidä huonona sitäkään, jos opiskelija valmistuu vähän myöhemmin työskenneltyään opintojensa aikana. Työssä käyminen kasvattaa rahatalouden hoitamiseen ja yhteiskunnassa toimimiseen. Työnantajan näkökulmasta vastavalmistunut, jolla on jo työkokemusta, on houkuttelevampi työllistettävä kuin vain opintoihin keskittynyt nuori vailla mitään työkokemusta. HELSINKILÄINEN HENRI RINTA-KOIVULA , 21, opiskelee

­ mman lailla Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. E ­Hänen toiveissaan on työskennellä työyhteisön kehittämisen parissa. Henrillä on jäljellä opintoja Pienet arjen vielä kaksi vuotta, ja hän on rahoittanut elämänsä menot nuoren hyvin eri tavalla kuin Emma. pitää hoitaa itse, mutta isommissa asiois­sa Henri ehti valmistautua opintojen alkamiseen voi ehkä olettaa taloudellisesti hyvin. Hän työskenteli ensin yhsaavansa vanhemmaldeksän kuukautta hampurilaismyyjänä ja sitten ta apua. Jos vaikka pesukone hajoaa tai lähiliikennekonduktöörinä 1,5 vuotta, ja säästi muuta odottamatonta ison siivun tuloistaan. Nyt hän haluaa keskittyä tapahtuu. – Isä, 40 opiskeluun eikä käydä samaan aikaan töissä. Hän saa opintotukea ja on nostanut myös opintolainaa. – Nostan hattua kaikille, jotka kykenevät opisSiinä kelemaan ja käymään samalla töissä. Tiedän, että vaiheessa, jos lapsi tuntuu jatkuvasti oma aikani ja jaksamiseni eivät riittäisi siihen. tukeutuvan vanhemEniten rahaa kuluu asumiseen. Henri on ehtiman apuun, on oikea hetki jättää tyhjän nyt asua hetken yksin, sitten kimppakämpässä ja päälle. Jos rahaa tarsoluasunnossa. Nyt kodin jakaa kolme kaverusta. vitaan koko ajan, niin – Tämä on asumismuodoista paras. Soluasumilapsi todennäköisesti tarvitsee muutakin nen oli edullisinta, mutta myös hyvin yksinäistä. kuin taloudellista Henrin asuminen maksaa tällä hetkellä veden tukea. ja vuokran kanssa noin 435 euroa kuukaudessa. – Äiti, 40

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


TIUKAN TALOUDEN AIKANA ON HYVÄ PITÄÄ MIELESSÄ LASKUJEN TÄRKEYSJÄRJESTYS. ASUMISKULUT MAKSETAAN AINA ENSIN.

Lisäksi tulevat sähkökulut. Henri sai uudistukseen asti opintorahaa noin 337 euroa ja opintolainan määrä oli 400 euroa kuussa. Nyt opintoraha on 250 euroa ja laina 650 euroa kuussa. Lisäksi tulee asumistuki. Henri saa uudistuksen jälkeen enemmän rahaa, mutta lainan osuus on suurempi. – Olen suunnitellut valmistuvani tavoiteajassa, jolloin saan lainanhyvityksen. Jos elän optimaalisesti ja pääsen valmistuttuani heti töihin, saan koko lainan maksettua vuodessa pois. Alallani on onneksi hyvät työllisyysnäkymät. Asumis- ja ruokakulujen jälkeen Henri laskee käteen jäävän noin 200 euroa kuukaudessa. – Ruokaan menee kuussa noin 200–300 euroa. Käyn joskus kaksikin kertaa päivässä syömässä opiskelijaruokalassa. Ne muutaman euron annokset ovat monipuolisia ja hyviä. Säästöjensä vuoksi Henrin ei ole tarvinnut pihistellä, mutta budjettia on pitänyt laskea ja tarvittaessa kiristää. Hän ei kuitenkaan koe joutuvansa kituuttamaan. – Olen tehnyt valintoja. Olen esimerkiksi siirtynyt harrastamaan maksuttomia asioita, kuten luonnossa liikkumista. Harrastan valokuvausta ja tietoisesti käytän jo olemassa olevaa kalustoa, enkä haikaile uusien välineiden perään. Vanhemmat auttavat ensimmäisen vuoden opiskelijaa maksamalla matkaliput kotoa Nurmijärvellä sijaitsevalle koululle, noin 100 euroa kuussa. He ovat myös tukena, jos tulee pulmatilanteita. Henri ei halua kääntyä heidän puoleensa pikkujuttujen kanssa, vaan käyttää mieluummin säästöjään kuukausitasolla enimmillään noin 200 euroa. – Se on hyvä hätävara. En ole itselleni ankara, jos joudun sieltä välillä käyttämään. Vaikka rahan riittäminen aika ajoin ahdistaa, oma talous tuo samalla itsenäisyyttä ja Minusta kotoa vastuuta.

muutetaan pois siinä vaiheessa, kun toimeentulon mahdollisuudet ovat olemassa. Sen varaan ei voi laskea, että vanhemmat maksavat aina pois pulasta. – Äiti, 41

Vanhempani auttoivat minua taloudellisesti aikoinaan, kun opiskelin. Se toi ihanan turvallisen olon. Kävin silti myös töissä koko ajan. Nyt esikoiseni jatkaa samoilla jalanjäljillä, ja avustamme häntä tarvittaessa. – Äiti, 47

OMILLEEN MUUTTAVALLA NUORELLA on edessään

monia rahareikiä. Jos kokemusta oman talouden hallinnoimisesta ei ole, vastassa voi olla yllätyksiä. Mun talous -projektin koordinaattori Essi Lindberg Nuorisosäätiöstä kehottaa olemaan erityisen tarkkana sopimuspapereita allekirjoitettaessa. On tärkeää tajuta esimerkiksi se, millaiseen vuokrasopimukseen sitoutuu. Vuokrasopimuksessa on syytä näkyä myös vuokranmaksun viivästyskorko ja sisältyykö vuokraan muita maksuja, kuten autopaikka, nettiyhteys, vesi, lämmityskulut tai taloussähkö. Myös siitä on hyvä olla selvillä, miten vuokraa voidaan tarkistaa: sidotaanko se esimerkiksi indeksiin. Nuori omilleen muuttaja ei välttämättä osaa ennakoida vuokravakuuden määrää. Se on yleisesti yhden tai kahden kuun vuokran summa, jonka saa

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

takaisin, kun luovuttaa asunnon kunnossa omisMeillä on tiukkaa omassakin tajalle. Lindberg kehottaa perustamaan erillisen taloudessa, emmekä vuokravakuustilin. pysty avustamaan opiskelijaamme – Vuokravakuus kannattaa myös säästää etukäniin paljon kuin teen hyvissä ajoin. Pienituloinen voi hakea siihen haluaisimme. Tuntuu Takuusäätiöltä edullista sosiaalista luottoa, pienpahalta seurata, miten hän painii samojen lainaa. Jos omassa kunnassa tarjotaan sosiaalista ongelmien kanssa. luottoa, myös sitä voi hakea takuuvuokran maksa– Isä, 52 miseen. Toimeentulotuen perusosaa saavat voivat hakea vuokravakuutta myös Kelalta. Lindberg muistuttaa maksamaan laskut ajallaan tai ilmoittamaan viivästymisestä maksun saajalle hyvissä ajoin ennen eräpäivää ja sopimaan uudesta maksupäivästä. Usein laskuttajat ovat joustavia ja antavat maksuaikaa. Tiukan talouden aikana on hyvä pitää mielessä laskujen tärkeysjärjestys. Asumiskustannukset hoidetaan aina ensin. – Vuokrarästit ovat pahimpia velkoja. Myös kotivakuutus tuo taloudellista turvaa vahingon sattuessa. Asumiskulujen lisäksi tärkeimpiä maksettavia ovat ruoka, lääkkeet, puhelinja nettiliittymälaskut, matkalaskut ja pakolliset opiskeluun ja töihin liittyvät maksut, tässä järjestyksessä. Nuorelle voi olla yllätys, miten paljon ruokaan uppoaa rahaa. Yksin asuvan kannattaa budjetoida ruokaan noin 300 euroa kuussa. Opiskelija voi pärjätä hieman pienemmälläkin summalla, jos hyödyntää opiskelijaruokailun. Pariskunnan ruokabudjetti on arviolta 500 euroa. Viikon ruokalistan voi koostaa etukäteen ja suosia sesongin elintarvikkeita. Säästää voi myös ostamalla isomman erän alennuksesta ja pakastamalla tuotteita. Toisaalta ruokakuluista ei kannata tinkiä ravintorikkauden kustannuksella. Palveluhävikki koostuu kuukausittaisista maksuista, joita tulee maksaneeksi, vaikkei käytä palvelua. Esimerkiksi kuntosalien kuukausiveloitukset ja suoratoistopalvelut ovat kuukausittain edullisia, mutta tulevat vuoden mittaan yllättävän kalliiksi. Kannattaa tarkastella rehellisesti, kuinka paljon palveluita käyttää, ja laittaa ne vaikka hetkeksi katkolle. – Voidakseen hallita omaa rahankäyttöään tulee olla tietoinen siitä, mihin kaikkeen rahat kuluvat. Käyttötilin lisäksi kannattaa perustaa menotili, josta maksetaan pakolliset menot heti tukien ja palkan maksupäivinä suoraveloituksella. Yllättäville menoille kannattaa olla erillinen varakassatili. – Kun varakassassa on säästössä vähintään 2–3 kuun kuukausitulot, voi alkaa säästää kuukausittain säästötilille. Sopiva kuukausisumma on noin 10 prosenttia omista bruttotuloista, mutta summa voi olla myös pienempi tai mahdollisuuksien mukaan suurempikin. Kertyvästä kassasta voi tehdä ulkomaanmatkoja, ostaa festarilippuja ja toteuttaa muita kivoja asioita, tai hankkia vaikka sen uuden tietokoneen.


Henri Rinta-Koivula saa rahat riittämään tekemällä valintoja. Hän on esimerkiksi siirtynyt harrastamaan maksuttomia asioita, kuten luonnossa liikkumista.

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


Suosittu tubettaja Sita Salminen kokeilee tänä syksynä MyDayvideossaan uutta kantaasiakkuutta Opiskelijan K-Plussaa. Ruokaostostensa apuna hän käyttää K-Ruoka-applikaatiota.

SUOMEN KIELTÄ OPISKELEVA Sita Salminen, 24, on uuden

elämänvaiheen edessä. Rovaniemellä syntynyt ja Ouluun yliopisto-opintoihin vuonna 2012 muuttanut Sita on juuri siirtänyt elämänsä Helsinkiin. Muuton herättämiä mietteitä jakaa Sitan kanssa iso yhteisö. Hän on supersuosittu tubettaja YouTubessa, jossa hänen kanavallaan on yli 80 000 seuraajaa. Tubettaminen alkoi harrastuksena, mutta on nykyään Sitan kokopäivätyö muuton jälkeenkin. Työ kulkee matkassa kaikkialle minne kamera ja nettiyhteyskin. Ennen kuin tubettaminen muuttui ammatiksi, Sita rahoitti opintojaan osa-aikaisena myyjänä vaatekaupassa ja mobiilisovelluksen somevastaavana. Viime vuonna videot veivät mukanaan, ja Sita päätti panostaa niihin. – Tällä hetkellä tulen toimeen tekemällä videoita. Saan palkkioita kaupallisista yhteistöistä, YouTube-tähtiä luotsaavan Töttöröön riveissä työskentelevä Sita kertoo. – Olen käynyt töissä 15-vuotiaasta lähtien. Asuessani vanhempieni luona käytin rahaa huolettomamOpiskelija-tymin. Omilleni muuton jälkeen olen pitänyt kunniatär on asunut omillaan pari vuotta. asiana pärjätä tienesteilläni. Toisinaan mietin, mitä Meillä on selkeä soruokaa laittaisin muutamalla eurolla, ja välillä taas pimus: minä maksan puhelinlaskun, lehden on varaa miettiä lentolippua. Olen oppinut elämään tilauksen, jumppakorhyvinkin niukasti silloin, kun tuloja ei juuri ole. tin ja lääkkeet. Hän – Työn ja opintojen yhdistäminen sopii minulle maksaa muut menot. Äkillisissä katastrotällä hetkellä. Välillä tuntuu hieman haikealta muisfeissa autan – se on tella päivittäistä opiskelua, mutta nyt pystyn rahoitäidinrakkautta. tamaan elämääni paremmin. Minun ei tarvitse suo– Äiti, 45

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

rittaa opintoja ulkoa määrätyssä tahdissa saadakseni opintopisteitä kasaan tukien suhteen riittävästi. Sitan tienesteistä eniten kuluu asumiseen ja ruokaan. Ruokakaupassa hän suosii usein samoja, tuttuja tuotteita ja syö suurimmaksi osaksi kasvisruokaa. – Kasviksia meillä kuluu paljon. Käytän tuoreita ja pakastevihanneksia, ja olen todella tarkka siitä, että kaikki ostettu menee myös käyttöön. Inhoan ruoan heittämistä pois! Välillä, kun taloudellinen tilanne on parempi, Sita kokeilee uusia terveystuotteita tai panostaa erikoisuuksiin. – Voin kokeilla vegaanijäätelöä tai ostaa raakasuklaata, joka normaalisti tuntuisi liian kalliilta. Valikoiman laajenemista on kiva tukea ostamalla niitä välillä tilanteen salliessa. Helsinkiin muutto tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös ostosten tekoon. Sita miettii uteliaana esimerkiksi ruoan ­ostamista verkkokaupasta. – Toisaalta tykkään myös siitä, kun käymme poikaystävän kanssa kaupassa. Siinä on semmoinen perhemäinen tunnelma­– paitsi jos menemme nälkäisenä! Silloin on lämminhenkisyys kaukana, Sita Salminen nauraa. K-Plussa on käynnistänyt uuden kanta-asiakkuuden opiskelijoille. Edulla halutaan kannustaa korkeakouluopiskelijoita tekemään vastuullisia valintoja. Opiskelijan K-Plussalaiset saavat 5 prosentin ostohyvityksen, jos ovat ostaneet kuukauden aikana ruokaa yli 75 eurolla. Sita ­Salminen kokeilee tänä syksynä Opiskelijan K-Plussalaisen arkea.

» Seuraa Sitaa: youtube.com/user/sitruunamehukas


Omron - kivuttomampaan elämään! Omron E3 Intense Pain Reliever

KIVUNLIEVITTÄJÄ

Helpottaa lihas- ja nivelkipuja TENSteknologian avulla. Sähköinen stimulaatio supistaa lihasta ja vilkastuttaa verenkiertoa. Se vapauttaa elimistön kivuntunnetta vähentäviä endorfiineja sekä torjuu aivoihin lähteviä kipuviestejä. Kannettava, helppokäyttöinen laite, jonka mukana on elektrodit. Yhdeksän erilaista 15 minuutin hoito-ohjelmaa. Takuu 3 vuotta.

89

95

He lppokäyt töin e n I n te l li Wra p 3 6 0° - m a n se t t i a n t a a a in a t a r ka n m i t t a u st u lok se n .

Omron Gentle Temp 520

Omron M2

Omron M3 Comfort Intelli Wrap

30 muistipaikkaa yhdelle käyttäjälle. Pehmeä M- kokoinen mansetti. Ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä sekä mansetin oikeasta kiinnityksestä. Kliinisesti validoitu. Takuu 3 vuotta.

Helppokäyttöinen Intelli Wrap 360° -mansetti. 60 mittauksen muisti kahdelle käyttäjälle. Epäsäännöllisen sykkeen ilmoitus. Takuu 3 vuotta.

VERENPAINEMITTARI

49

95

VERENPAINEMITTARI

8995

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

DIGITAALINEN KORVAKUUMEMITTARI

Ergonomisesti muotoiltu turvallinen ja helppokäyttöinen mittari. Mittaustulos sekunnissa. Muisti yhdeksälle viimeiselle mittaustulokselle. Takuu 3 vuotta.

2995

Ilman Plussa-korttia 39,95

-25%


mail e

Makuuhuoneen rauhallinen tunnelma syntyy sinisävyisten värimaailmojen ympärille. Panosta seesteiseen fiilikseen ja rauhalliseen valaistukseen, joka siivittää levolliseen uneen. T EKST I JA STAILAUS LAUR A R ÄIHÄ KU VAT RIIKKA KANTINKOSKI

UNTEN

Marokkolaishenkinen tunnelma syntyy sängyntaustaksi nostetulla matolla. Runsaaseen tyyliin kuuluvat tekstiilit: yhdistä eri materiaaleja, kuvioita ja sävyjä. Vallilan Hiutale-pussilakanasetti on yksinoikeudella myynnissä K-Marketeissa keräilyhintaan 24,95 € (norm. 49,90 €). Keräily­ kampanja on voimassa 31.12.2017 saakka. Cello Season -kori 19,95€, -metallijakkara 34,95 € ja -maljakko 14,95 €, valikoidut K-Raudat. Cello Lumo -nukkamatto seinällä 99,90 €, Cello-lampaantalja 79,90 €, Sessak Molly -riippuvalaisin 79,90 € ja seinässä Cello Feel -sisustusmaali, K-Rauta. Teemakahvikuppi 0,22 l 9,90 € ja tummansininen Hemtex 24h Noa -torkkupeite 22,90 €, K-Citymarket. Hemtex 24h Dante -tyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


sini s tä ja va lkois ta

Sininen on suomalaisten ikisuosikki. Valkoiseen yhdistettynä kokonaisuus on juuri sopivan raikas. Kookas, valkoiseksi maalattu vaneriympyrä toimii veikeänä naulakkona, mutta näyttää hauskalta ilman tekstiilejäkin. Noin 15 milliä paksu vaneri ruuvattiin ensin jalkaruuvilla noin 5 × 5 sentin kokoiseen puiseen palikkaan. Palikka on ruuvattu kahdella ruuvilla tukevasti seinään. Vallilan Merellä-pussilakanasetti on yksinoikeudella myynnissä K-Marketeissa keräilyhintaan 24,95 € (norm. 49,90 €). Sininen Hemtex 24h Axel -fleecehuopa 10,90 €, K-Citymarket. Hemtex 24h Dante -koristetyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Trio Scissor -seinävalaisin 49,95 € ja seinässä Cello-sisustusmaali, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


m a koi si a u n i a om a ssa m a ja ssa

Tee lapsen nukkumapaikaksi suloinen maja. Se rakentuu 15 milliä paksuista vaneripaloista. Majan harjakorkeus on 120 senttiä ja leveys noin 80 senttiä sängyn leveydestä riippuen. Majan syvyys on noin 65 senttiä. Asemoi pyöreä ikkuna sängyn korkeuden mukaan majan sivuun, ikkunan halkaisija on noin 35 senttiä. » Lue lisää tee itse -ohjeita ja ideoita makuuhuoneeseen: Pirkka.fi. Sessak Henny -riippuvalaisin 54,90 € ja Cello Spring -nukkamatto 120 × 170 cm 79,90 €, K-Rauta. Cello Season -kori 24,95 €, -tekstityyny 12,95 € ja -purkit 12,95–19,95 €, valikoidut K-Raudat. Vaaleansininen Hemtex 24h Embla -koristetyyny 14,90 €, raidallinen Hemtex 24h Bella -pussilakanasetti 24,90 €, lattialla Hemtex 24h Ella -pussilakanasetin tyynyliina 34,90 €/setti, A4-kartonki 0,39 €/kpl ja vahaliidut 3,99 €/pkt, K-Citymarket. Seinän tapetti CFW II 35 € ja pieni tapettipala Boråstapeter Wonderland 1457, tilaustuote 78 €, K-Rauta.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


YOUR MATCH HELEYTTÄÄ

LUMENE MEIKKIVOITEITA

-25% Alennus normaalihinnoista.

TASOITTAA IHON PINNAN

KONTROLLOI KIILTOA

Esim.

Esim. Glow tai Blur

MATTAMEIKKIVOIDE

MEIKKIVOIDE

1190

950

kpl (15,90/kpl)

(12,70)

LÖYDÄ TÄYDELLINEN MEIKKIVOIDE JUURI SINULLE Longwear Blur

MEIKKIPUUTERI

1340

-25%

Etsitkö kosteuttavaa ja luonnollista hehkua antavaa vai kenties ihon sävyn epätasaisuuksia korjaavaa m e i k k i v o i d e t t a ? Tä y d e l l i n e n m e i k k i v o i d e t ä y t t ä ä k a i k k i vaatimuksesi ja on tukenasi niin arjessa kuin juhlassa. Löydä nyt ihosi tarpeisiin sopiva LUMENE-meikkivoide ja nauti täydellisestä yhteensopivuudestanne.

(17,90)

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


KODIN SYDÄN Keittiö on kodin hermokeskus, jossa ruoanlaiton lisäksi seurustellaan, syödään yhdessä, ladataan kännykät ja vietetään aikaa. 40 vuodessa keittiö on muuttunut yhä toimivammaksi, koneellistuneemmaksi ja yksilöllisemmäksi. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT K-R AUTA, ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI JA GETTY IMAGES

ja leivänpaahdin. Suurin mullistus keittiössä on 40 vuoden aikana tapahtunut koneellistumisessa. 40-vuotisjuhliaan viettävä K-Rauta on nähnyt muutoksen läheltä ja seurannut keittiötrendien uusia tuulia vuosikymmenestä toiseen. – Nykykeittiössä tekniikkaa on paljon, ja laitteita tulee ­koko ajan lisää. Kun tarjolla on kaikkea, keittiön suunnittelussa lähdetään siitä, mikä itselle on tärkeää. Jollekulle ­integroitava kahvikone voi olla ihan välttämätön, toinen taas tarvitsee smoothie-koneen, höyryuunin tai viherkasvattamon, kuvailee Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa. 40 vuotta sitten tilanne oli toinen. Tuolloin keittiössä oli yleensä vain lattialiesi varustettuna valurautaisella keittotasolla ja ylä- ja alalämpöuunilla. – Kerrostalokeittiössä ei välttämättä ollut edes jääkaappia. Maidot ja perunasäkki säilytettiin kylmäkellarissa, Tarja Marjomaa kertoo. Koneellistumisen kehitys vain jatkuu. Älykeittiöt tekevät tuloaan. – Keittiöön kaivataan nyt yhä enemmän latauspisteitä ja tilaa laitteille, Cello-keittiöiden mallistosuunnittelija Anne Mukkula sanoo. MIKROAALTOUUNI, ASTIANPESUKONE, KAHVINKEITIN

lajittelussa pärjättiin pienellä sekajäteastialla. Nykyään tarvitaan astiat ainakin biojätteille, muoville, metallille ja lasille. Erilaiset mekanismit ja tilanjakajat auttavat säilytyksessä. Myös keittiön suunnittelu on mullistunut. Ennen suunnitelma tehtiin kynällä ja paperilla. Nykyään keittiösuunnittelun apuna ovat 3D-teknologia ja virtuaali­sovellukset, joita K-Rauta hyödyntää ­ensimmäisten joukossa. Esimerkiksi ­K-Rauta VR -sovelluksella voi katsella puhelimella tai tabletilla kolmiulotteisia mallikeittiöitä ja vaihdella niiden materiaaleja suosikki­yhdistelmät löytääkseen. K-Raudan tavoitteena on, että pian asiakas saa henkilökohtaisen keittiösuunnitelman kotiin vietäväksi virtuaaliapplikaatiossa, jolloin eri vaihtoehtoihin pääsee kurkistamaan kotona paperiversiota realistisemmin. – Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tekniikoiden avulla suunnittelu ja vaihtoehtojen puntaroiminen on mahdollista uudella, intuitiivisella tavalla. Ei tarvitse enää pähkäillä, miltä väri tai materiaali näyttäisi omassa tilassa, Design Development Manager Hilla Karamäki K-ryhmästä sanoo.

”KEITTIÖSSÄ ON PALATTU TUPAKEITTIÖÖN NYKYAJAN HERKUILLA VARUSTETTUNA.”

keittiöiden­ kaapistot olivat usein maalattua lastulevyä. ­Tasot olivat laminaattipintaista ikilevyä, ja välitilassa käytettiin keraamista 15 × 15 -senttistä laattaa. Nykykeittiö voi olla tyyliltään mitä vain. Eleetön valkoinen on suosittu, mutta modernin rinnalla kulkee vahvasti perinteisempi tyyli. – Myös 1970-luvun retrovaikutteet näkyvät jälleen keittiöissä, vaikka materiaalit ja tekniikka ovatkin tätä päivää, ­Anne Mukkula kertoo. Ovissa on erilaisia käsittelyjä ja kiiltoasteita. Tasoille voi valita esimerkiksi nano-materiaalin, josta naarmu katoaa pyyhkäisyllä. – Pinnoissa voi olla monenlaisia struktuureja, ja melamiinien puujäljitelmäpinnat ovat taidokkaita. Välitilaan on tarjolla paljon muutakin kuin laattaa, Anne Mukkula sanoo. Nykykeittiössä ei välttämättä ole tilaa enempää kuin ennenkään. Hyvän suunnittelun ansiosta keit­tiöön kuitenkin mahtuu enemmän toimintoja. Ennen esimerkiksi jätteiden 40 VUOTTA SITTEN

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

SAMALLA KUN KEITTIÖT ovat muuttuneet paremmiksi ja toimivimmiksi, myös tapa olla keittiössä on muuttunut. Vielä 40 vuotta sitten keittiö oli usein erillinen huone. Nykyään suositaan saarekkeita ja avokeittiöitä. Keit­tiöstä on tullut koko perheen sosiaalinen keskipiste. – Yhä enemmän mietitään, kuinka keittiö sulautuu osaksi­ asuntoa. Kun keittiö on seurustelupaikka, esimerkiksi sen valaistukseen halutaan muunneltavuutta. Nykykeittiössä on siirrytty taas takaisin tupakeittiön suuntaan, kaikilla nykyajan herkuilla höystettynä, Tarja Marjomaa kertoo.

» 40 vuotta täyttävä K-Rauta haluaa tehdä remontoinnin helpoksi. Uusi K-Raudan Remonttineuvonta vastaa kaikkiin remontointiin liittyviin kysymyksiin numerossa 030 6363 738, avoinna arkisin klo 8–16 tai verkossa K-Rauta.fi/remonttineuvonta. Lataa ilmainen K-Rauta VR -appi AppStoresta tai Playkaupasta. Tutustu tämän jutun Nummi- ja Raksila-keittiöihin VR-laseilla K-Raudassa.


1.Keittiössä suositaan nyt mustaa, valkoista ja harmaata. Kuvassa Cello-keittiö Nummi, jonka ovet ja tasot ovat mustaa nanolaminaattia. 2. Juontaja Niina Backmanin vaaleassa keittiössä toinen taso on massiivitammea ja toinen valkoista nanolaminaattia. Jääkaappi ja uuni ovat terästä. Lue juttu Niinan keittiö­ remontista: Pirkka.fi > Koti. 3. 70-luvun keittiössä kaapistoja oli ylhäällä ja alhaalla ja tasot olivat nykyistä alempana. Nykyisin alakaapit korvataan usein vetolaatikoilla. 4. Modernissa Cello-keittiö Raksilassa valkoiset ovet ovat vetimettömät ja korkeakiiltoiset.

1

2

3 4

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


Klassisen Cello Artist II -ulkoseinävalaisimen kupu on mustaksi maalattua metallia, 32,95 €, K-Rauta.

Led-ulkovalosarja tuo terassille tunnelmaa! Osram Noxlite Garden Spot -ulkovalaisinsarjassa on 9 kohdevaloa. Paketti on laajennettavissa kaksinkertaiseksi, 74,90 €, K-Rauta.

Perinteisemmän talon ulkoseinävalaisimeksi sopii Cello Polka II, 32,95 €, K-Rauta.

Konstailematon Cello Cosmic Led valaisee ylös ja alas, 69,90 €, K-Rauta.

VALOA PIHAMA ALLE Hyvin toimiva valaistus luo turvallisuutta ja tunnelmaa. Suunnittele valaistus uuteen uskoon remontin yhteydessä tai jo rakennusvaiheessa.

Opal-kellokytkin toimii pakkasessakin, 5,50 €, K-Rauta.

TEKSTI DAKOTA LAVENTO KU VAT VALM IS TA JAT

Valoa pihalle ja kulkuväylille

Ulkovalojen avulla piha uudistuu helposti. ­Valaistuksella voi korostaa pihan kauneimpia piirteitä tai ohjata katseen pois ikävämmistä kohdista. Toimiva ulkovalaistus lisää myös turvallisuutta. Hyvin valaistulla pihalla on helppo liikkua pimeällä ja liukkaalla. Valaistus on myös tärkeä tunnelman luoja. Moderni valaistus luo julkisivuun, sisääntuloon ja oleskelualueelle näyttävyyttä, salaperäisyyttä tai lämmintä kodikkuutta – tai näitä kaikkia vaihdellen. Paras ulkovalo syttyy silloin, kun valoa tarvitaan. Hämäräkytkimet sytyttävät valot, kun ulkovalon määrä on esimerkiksi alle 30 luxia. Kellokytkinohjauksella korostus- ja julkisivuvalot­ voi kytkeä yöksi pois päältä. Turvallisuutta lisäävä liiketunnistusohjaus kannattaa asentaa paikkoihin, joissa ei tarvita jatkuvaa valoa, esimerkiksi autokatoksiin ja sisäänkulkureiteille.

Siirrettävillä valoilla uusi ilme

Jos pihan valaistus tarvitsee vain pientä päivitystä, se onnistuu siirrettävien valojen avulla­. Ne voi asentaa myös itse. Kun tarve tai mieli muuttuu, valojen paikkaa voi vaihtaa. Siirrettävillä valoilla voi valaista nurkkauksia, portaikkoja, polun osia tai pihan pimeäksi

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

jääneitä kohtia, kuten auto- tai roskiskatosta. Myös ovien edustat ja katokset voivat kaivata­ ­lisävaloa. Siirrettäviä valaisimia voi käyttää myös pihan yksityiskohtien valaisemiseen.

Cello Stereo II valaisee ulkoseinän ylös- ja alaspäin, 26,95 €, K-Rauta.

Cello Spinto II -valaisinpylväässä on suunnattavat valot, 84,90 €, K-Rauta.

Ammattilainen avuksi

Toimiva ulkovalaistus on helpoin toteuttaa jo talon rakennusvaiheessa. Myöhemmin valaistuksen uusiminen onnistuu kätevästi esimerkiksi piharemontin yhteydessä. Valaistuksen suunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle. Näin turvallisuus ja käytettävyys tulevat varmasti huomioiduiksi, ja lopputulos kestää aikaa ja miellyttää silmää. Sähköurakoitsija arvioi, paljonko kiinteitä sähköasennuksia valaistus vaatii. Tarvitaan ehkä uusia sähkökaapeleita, vikavirtasuojakytkimiä ja sulakkeita. Varaudu pistorasioiden ja valaisimien paikkoja mietittäessä myös tuleviin tarpeisiin. Kiinteät sähköasennukset tekee sähköasentaja. Vain pistotulpalliset valaisimet­saa asentaa itse. Kiinteät ulkovalaisimet edellyttävät hieman kaivuutyötä, mutta koko pihaa ei myllätä.

» Apua valaistuksen suunnitteluun saat K-Raudan remonttipalvelusta: p. 030 6363 738 arkisin klo 8–16 tai K-Rauta.fi/remonttineuvonta

Jukka suosittelee! ”Liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja ajastimet lisäävät turvallisuutta, sillä valot syttyvät aina, kun niitä tarvitaan. Ne myös säästävät energiaa. Valitse valonlähde­ käyttötarkoituksen mukaan. Pitkään päällä oleviin valaisimiin ledit ovat hyvä vaihtoehto. Ota huomioon myös valon värisävy ja teho­. Led-pakkaslamput säilyttävät valontuottonsa ja käyttöikänsä­ pitkään.” Jukka Honkanen, Category Manager, K-Rauta


89

00

Postilaatikko Bobi Xpress RST

USEITA VÄRIVAIHTOEHTOJA

Suomalainen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu lukittava postilaatikko. Suoralinjainen muotoilu. Asennus seinään, aitaan tai asennusjalustan avulla maahan. Xpress-lukko, mukana 2 avainta. Valmius myös ABLOY-lukolle. 501130704

69

Postilaatikon Jalka Bobi Round. Valkoinen. 500728100 7990

00

Postilaatikko Bobi Classic harmaa + RST

Suomalainen, teräksestä valmistettu lukittava postilaatikko. Asennus seinään, aitaan tai asennusjalustan avulla maahan. Bobi-lukko, mukana 3 avainta. Valmius myös ABLOY-lukolle. 500207716 Postilaatikon Jalka Bobi Round RST. Saatavana myös harmaa. 500207817 14900

Postilaatikko Bobi Bella

Suunniteltu suomalaiseen pientaloympäristöön asennettavaksi yksittäin tai ryhmään. Se on reilun kokoinen, helposti täytettävissä ja tyhjennettävissä.Pölysuojalla varustettu sylinterilukko. Mukana kaksi avainta. Värit vihreä 501498964 ja harmaa 501498963

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.10.2017 asti niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

KATSO LÄHIN K-RAUTA JA LAAJA VALIKOIMA:

k-rauta.fi

29 16 200

PP A·

Suomalainen, teräksestä valmistettu lukittava postilaatikko. Asennus seinään, aitaan tai asennusjalustan avulla maahan. Bobi-lukko, mukana 3 avainta. Valmius myös ABLOY-lukolle. 500654109

/ kpl

AU

Postilaatikko Bobi Classic valkoinen

159

90

AK

149

00

(9900)

·S

UO

MEN

LU O T E T U

IN

RA

UT


Tee itse KALKKIMAALI K AU N ISTAA Päivitä jakkaran tai kehyksen ilme luonnollisen kulutetuksi kalkkimaalilla. Sitä käytettäessä ei tarvitse hioa tai pohjamaalata, vaan kerrostaa ilme halutunlaiseksi. OHJE JA TOT EUTUS TU OM AS NORTEMA KU VAT JUHA VALKEAJOKI

Kehyksen maalaamisessa käytettiin kalkkimaalin sävyjä Clotted Cream ja Fire Brick. Ohjeet kehyksen maalaamiseen Pirkka.fi > Koti > Tee itse.

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


1

2

3

4

5

6

vanhan maalipinnan. Muista käyttää suojahanskoja. 2 Mieti maalausjärjestys ennen työn aloittamista. Jakkaran maalaaminen aloitettiin hankalimmista sisäosista eli jalkojen sisäpinnoista. 3 Maalaa ensimmäinen kalkkimaalikerros (kuva 2). Aloita kalkkimaalin vaaleammalla sävyllä­, tässä tapauksessa Winter Grey -sävyllä. Maalaa aina puunsyyn suuntaisesti. Anna ensimmäisen maalikerroksen kuivua noin neljä tuntia. 4 Maalaa toinen kerros maalisävyistä tummemmalla, sävy Bramwell (kuva 3). Anna toisenkin maalikerroksen kuivua noin neljä tuntia. 5 Maalin kuivuttua hio hiomapaperilla tai -sienellä päällimmäistä maalikerrosta puhki niin, että alempi­ ja vaaleampi maalikerros tulee osittain näkyviin (kuva 4). Näin saat jakkaran pintaan halutun kulutusefektin. Poista hiomapölyt tarkasti jakkaran pinnalta nihkeällä kuitukankaalla.

6 Luonnollisen näköisen kulutusefektin saat aikaiseksi jakkaran eri kulmia ja kohoumia aukihiomalla (kuva 5). 7 Tee pintalakkaus kalustelakalla. Kalustelakka on liuotinohenteista, joten huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja käytä hengityssuojainta. Lakan kuivumisaika on vuorokausi.

NÄITÄ TARVITSET

Maalipesu: Tikkurilan kalustepesu Kuituliina Kalkkimaali: Rust-Oleum Chalky Finish Kalustemaali 750 ml, sävyt: Winter Grey ja Bramwell Hiomapaperi 120 Hiomasieni 60/100 Lakkasiveltimet Prof puuvarsi 50 mm ja 35 mm Kalustelakka: Rust-Oleum, himmeä Maalarinteippi Prof Suojahanskat Prof Hengityssuojain TEE NÄIN

1 Puhdista maalattavan jakkaran pinta liasta ja rasvasta maalipesuaineella pesuainepurkin ohjeiden mukaan (kuva 1). Maalipesuaine myös himmentää

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Kehyksen maalaamisessa käytettiin kalkkimaalin sävyjä Clotted Cream ja Fire Brick. Ohjeet ja video kehyksen maalaamiseen Pirkka.fi > Koti > Tee itse.

Katso video: Pirkka.fi > Koti > Tee itse > Kaunista jakkara kalkkimaalilla

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Oman tien TAISTELIJA Nyrkkeilijä Eva Wahlström iskee kehässä lujaa, mutta ihmisenä hän ei halua satuttaa ketään. Elämän osumat ja sairaudet ovat opettaneet häntä arvostamaan ja vaalimaan terveyttä ja hyvinvointia. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT VIIVI HUUSKA

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


V

oi ei, tuo voi olla jonkun äiti. Tämä ajatus välähtää Eva Wahlströmin päässä sekunnin sadasosaa myöhemmin, kun hän on iskenyt vastustajaa kehässä. – Silloin joku mussa pysäyttää mun toiminnan edes siksi pieneksi hetkeksi, että toinen pääsee palautumaan eikä tule tyrmätyksi. Seitsemän vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana Eva Wahlström ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua. Hän on ensimmäinen, ja toistaiseksi ainoa, ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Nyrkkeilijänä Wahlström kertoo työstävänsä asiaa mentaalivalmentajansa kanssa: hänestä pitäisi tulla häijympi ja raaempi. Ihmisenä Wahlström toteaa: – Mun on helpompi elää itseni kanssa näin. Tämä on oikeasti vaarallista touhua, enkä tiedä miten eläisin sen kanssa, jos aiheuttaisin toiselle tosi pahoja vammoja.

T

eini-iässä Evalla ei ollut urheilevia esikuvia lähipiirissään. Nyrkkeilyn hän löysi, kun bongasi Loviisan kaduilla vanhemman pojan, joka kulki säännöllisesti salille treenikassi selässään. Sali paljastui thainyrkkeilysaliksi, pojasta tuli poikaystävä ja hetken hommaa katseltuaan tyttöystävä laittoi hanskat omiin käsiinsä. Kamppailulajien maailma iski Evan sieluun, vaikka parikymmentä vuotta sitten ei juuri ollut naisnyrkkeilijöitä. – Olen löytänyt oman tavan tehdä asioita, ja mun lähestymistapa urheiluun ja nyrkkeilyyn eroaa monien muiden tavasta. Mulle nyrkkeily on tietynlaista taidetta. Pyrin siihen, että se on kaunista ja myös esteettistä jopa kovissa paikoissa. Että siinä on jotain samaa kuin tanssissa: kun kaksi ihmistä tanssii ja on olemassa se tietty jännite ja intohimo ja siihen liittyvä vaara. Ja jokainen joutuu laittamaan itsensä likoon. Eva Wahlström kertoo olleensa pienestä pitäen taiteellinen. Neljä vuotta sitten Wahlström pääsi Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun ja on nyt opinnäytetyötä vailla oleva taiteen kandidaatti. Wahlström on tähän mennessä suunnitellut kaulakorun ja sänkymalliston. Hän suunnitteli myös vihkisormuksensa ja miehensä Niklas Räsäsen sormuksen. – Näen nyrkkeilyssä samoja suuntaviivoja kuin suunnittelussa: se, miten ollaan eri suunnissa vastustajaan nähden ja mistä kulmista lyödään. Olen oppinut 3d-hahmottamisen kehän kautta. Se kauneus tulee nyrkkeilystä. Eva Wahlströmin elämässä nyrkkeily ja muotoilu tukevat vahvasti toisiaan. Nyrkkeilyn maailma on suorituskeskeistä, ja joka päivä on oltava parempi kuin edellisenä päivänä. Tätä tasapainottaa taiteessa inspiraation ja oikean hetken etsiminen, tietynlainen ajattomuus. – Ne ovat kaksi eri maailmaa, mutta tykkään pallotella niiden välissä. Se tekee mut rikkaammaksi. Eva Wahlström uskoo myös, että näiden maailmojen erilaisuus auttaa häntä olemaan tehokkaampi tekijä taidemaailmassa ja -koulussa. Toisaalta luova ala tuo nyrkkeilyyn hetkessä olemista, sitä, että näkee vain tämän hetken ja nauttii siitä, eikä mieti seuraavaa treeniä tai kisaa. Eva Wahlström varttui kolmilapsisen perheen kuopuksena, kymmenen ja kahdeksan vuotta vanhempien veljien pikkusiskona. Kasvupaikka saneli Wahlströmin tapauksessa sen millainen hänestä omien sanojensa mukaan tuli ”kovaa työtä tekevä rämäpää”.

Häntä on jälkikäteen melkein hirvittänyt vanhempiensa salliva asenne jälkikasvunsa leikkeihin. – Ollessani alle kouluikäinen äiti oli kerran tekemässä ruokaa keittiössä, kun hän huomasi sivusilmällä, että katolta tippuu jotain hankeen uudelleen ja uudelleen. Kun hän meni tarkistamaan, mistä on kyse, selvisi, että isoveljeni heitti minua omakotitalon katolta lumihankeen. Minä jäin aina siihen alas räkättämään. Isoveli kävi hakemassa minut lumikasasta, vei uudestaan katolle ja heitti taas. Perheen laskettelureissulla Eva päätyi laskemaan mäkeä muovipussissa, koska hän oli liian pieni laskemaan suksilla. – Isä kysyi isoveljeltäni, missä Eva on, ja veli näytti että tuossa se menee. Rinteessä kulki iso muovipussi hurjaa vauhtia. Se pyöri ja teki kuperkeikkoja, kunnes pysähtyi johonkin töyssyyn. Isä meni huolestuneena katsomaan, miksi pussin sisältä ei kuulu mitään. Olin pussin sisällä, mutta tikahtumassa nauruun. Eva ei pienenä kontannut – ei ehtinyt, kun piti polvien varassa heittäytyä veljien perään. Veljet myös juksasivat siskonsa pelaamaan yksin heitä ja kavereitaan vastaan. – Muistan, kun seisoin kädet puuskassa futiskentän laidalla ja sanoin, että tämä on epäreilua. Niin musta tuli luonteeltani hurja ja taistelutahtoinen, mutta rakkautta oli niin paljon, että musta tuli myös lämmin. Wahlströmin äiti Kristina korosti työnteon tärkeyttä. Oli luontevaa, että omakotitalon kasvatit haravoivat, sahasivat puita ja tekivät muita omakotitaloon liittyviä töitä. – Opin äidiltä työnteon moraalin ja suoraselkäisyyden. Sen, että pidetään lupaukset ja hoidetaan luvatut asiat loppuun. Jo edesmenneeltä isältäni perin leikkisyyden, kyvyn pilailla ja äärimmäisen positiivisuuden. Osaan kääntää kaikki asiat jollain tavalla hyviksi. Faija oli samanlainen. Suomenruotsalaisessa perheessä syötiin yhdessä joka päivä ja pohdittiin kaikkea maan ja taivaan väliltä. – Mietittiin, onko tämä ja tämä oikea sana ja oikeasti olemassa. Ruvettiin vaikka joulupöydässä pohtimaan, että voiko aina syödä vähän lisää ja mitä se vähän tarkoittaa ja mitä aina. Olen saanut lahjan miettiä asioita monesta kulmasta, keskustella ja jopa suostutella. Naisnyrkkeilijänä, kun mua ei ole aina katsottu kovin hyvällä enkä ole ollut tervetullut mukaan, olen saanut suostuteltua itseni eri treenipaikkoihin ja ne valmentajat, jotka olen halunnut.

E

va Wahlströmin itseluottamus kesti myös sen, että nyrkkeilystä ei aluksi pidetty kotona eikä sen harrastamiseen saanut kovinkaan paljon tukea. – Erityisesti äidille mun nyrkkeily on ollut vaikea asia ihan viime vuosiin saakka. Ja se on ihan ymmärrettävää. Äiti on aina sanonut, että tee jotain, josta on hyötyä, kun olen ollut menossa harjoittelemaan. Että ota harava käteen siitä! Nyt asetelma on kääntynyt päinvastaiseksi. –Kerroin tässä syksyllä äidille kotonamme käyvästä hierojasta ja sponsorin tarjoamasta kasvohoidosta. Äiti ihasteli ja toivoi saavansa samaa, johon mä kuittasin: olisit nyrkkeilyt, etkä aina ottanut sitä haravaa käteen. Naurettiin hirveesti molemmat, kun sain sen sanottua. Isänsä Björnin eli Nallen kautta Eva oppi, että virheitä saa tehdä ja itselleen pitää pystyä nauramaan. – Jos ei uskalla tehdä virheitä, ei uskalla tehdä oikeitakaan asioita. Olen pienestä saakka oppinut nauramaan itselleni.

KUKA

Nyrkkeilijä Eva Wahlström IKÄ 37 KOTOISIN Loviisasta ASUU Helsingissä PERHE Aviomies Niklas Räsänen, poika Leon, 8, ja Niklaksen poika Luda, 6 HARRASTUKSET

Mulla ei ole erikseen työtä ja harrastuksia, vaan kaikki on yhtä ja samaa soppaa.

INNOSTUNUT JUURI NYT Elämästä!

Opettelen skeittaan ja jammailee rummuilla Niklaksen kans.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


”MUSTA TULI HURJA JA TAISTELUTAHTOINEN, MUTTA RAKKAUTTA OLI NIIN PALJON, ETTÄ MUSTA TULI MYÖS LÄMMIN.”

Viime vuosien voitoista huolimatta nyrkkeilyura on vienyt Eva Wahlströmin terveyden ja pakottanut hänet uimaan syviin vesiin. Pari vuotta ennen poikansa Leonin syntymää hän sai kisatuliaisena intialaisen salmonellan. Sen jälkitauti tulehdutti vartalon navasta alaspäin. Eva menetti täysin kävelykykynsä. – Oli vain järjetön, jatkuva kipu. Sen myötä jouduin jättämään kaiken, mitä olin tehnyt aikaisemmin, myös nyrkkeilyn ja sen ympärillä olevat ihmiset. Toisaalta pakollinen tauko mahdollisti sen, että minusta tuli äiti. Kun sen jälkeen palasin nyrkkeilyyn, olin täysin eri ihminen. Ennen sairastumista ja poikaansa Evan elämä pyöri vain nyrkkeilyssä ja hän tunsi olevansa kuolematon. Äitiys toi elämään lisäsävyjä, samoin kuin jatkuva kivun kanssa eläminen ja keinot sen lievittämiseksi. Wahlström kärsii vieläkin taudin jättämistä kivuista. – Ilma-akrobatia toimi silloin, kun en voinut seistä, ja vedessä liikkuminen mahdollisti treenaamisen. Olen kokeillut kaikenlaista kivunlievitystä ja nyt tilanne on parempi kuin kymmeneen vuoteen. Vaikka paikkoja särkee jatkuvasti, hyväksyn sen osaksi mun ominaisuuksia. Olen nyrkkeilijä, jolla on vähän lyhyet kädet ja kipeät jalat. Niillä pitää pärjätä. Hän ei edelleenkään kävele pitkiä matkoja ja käyttää sumeilematta hissiä, kun sellainen on. Aivan kuin kroonisesti kipeissä jaloissa ei olisi tarpeeksi, Eva sai vuonna 2012 keuhkoveritulpan. Taudin hoitoon liittyvän verenohennuslääkkeen takia ura oli jälleen katkolla. – Siellä sairaalassa maatessa oli aikaa miettiä, miltä elämä näyttäisi ilman nyrkkeilyä. Olin aina vaan nyrkkeillyt ja yhä lojaali nyrkkeilylle, mutta tajusin, etten voi jatkaa elämällä täysin nyrkkeilykuplassa. Silloin Wahlström päätti hakea luovan alan tekijäksi, ja tiesi jo hakiessaan, että onnistuu. – Varasin ajan mentaalivalmentajalle siksi päiväksi, jolloin saan tiedon korkeakoulun pääsykokeiden tuloksista. Tiesin, että joutuisin tekemään isoja päätöksiä: uskallanko antautua toiselle intohimolle, kun olin tehnyt niin paljon töitä nyrkkeilylle. Olen iän myötä oppinut luottamaan intuitioon. Nyrkkeilyssä mennään niin syviin vesiin, että täytyy todella oppia tuntemaan itsensä. Se on menestyksen avain. Eva Wahlström tullaan näkemään Keskon ja Oriolan uuden yhteisen hyvinvointiketjun keulakuvana. Nykyään hän hoitaa omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiaan oikeanlaisella ravinnolla, treenin ja levon tasapainolla ja sosiaalisella elämällä läheisten ja perheen kanssa. – Pitää olla aikaa pysähtyä hetkeen ja pitää huoli läheisistä. Niin, ja jättää puhelin pois makuuhuoneesta.

N

yrkkeily on Wahlströmille enemmän kuin urheilua, se on elämäntapa. – Mun on vaikea elää nyrkkeilemättä. Se täyttää minussa sellaisia tarpeita, joita mulla on. Pidän siitä, että voin laittaa itseni koville ja testata miten kovia paikkoja kestän ja että selviydyn. Nyrkkeily on myös laji, jossa ei tule koskaan valmiiksi.

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Eva Wahlström nauttii myös yleisön viihdyttämisestä ja tietää olevansa yhdenlainen naisen malli nuorille tytöille. Tyytyväisenä hän on pannut merkille, että nykyään salille tulee pieniä tyttöjä prinsessa-ja balettihameissaan.

H

aastattelua edeltävänä lauantaina Wahlström otteli sarajevolaista Irma Balijagic Adleria vastaan. – Heti kun kello oli kumahtanut, alettiin jutella lapsista. Vastustaja kertoi, että hänellä oli lapsi kipeänä kotona. Siinä me oltiin kaksi äitiä ja molemmilla päällimmäisenä mielessä matsin jälkeen se, miten lapsilla menee. Eva Wahlström ei koskaan nyrkkeile aggression kautta. – Nyrkkeily on mulle kuin peliä, shakkia, mikä pitää ratkaista. Se voittaa, joka saa toisen huijattua strategisesti niin, että sitä pääsee lyömään. Se lyönti on enemmänkin pisteitä, joita mä kerään. Tämä on kovaa hippaa, missä pitää olla nopeampi, fiksumpi ja pelata paremmin kuin kaveri. Wahlström myöntää, että nyrkkeilijä-Eva on erilainen kuin normaali-Eva. Hän kertoo aina yllättyvänsä, kun näkee ottelun jälkeen silmänsä ottelutaltioinneilta. – Mussa on sellainen pieni häijyys, mitä ei ole normaalisti. Tiedän, että se on osa mua. Houkuttelen sen esiin ottelupäivänä ja nautin niistä osumista. Välillä joudun vakuuttamaan itselleni, että tämä on mun tehtävä, mun työ. Nyrkkeilyn ammattilaisena Wahlström tietää, että ottelu on aina molempien vastuulla. Täytyy osata lyödä, mutta myös suojata ja nyrkkeillä niin, ettei vahingoitu. Kehässä saadut lyönnit eivät satu, mutta Eva Wahlströmin pikkuvarvas on arkena yhtä herkkä kivulle kuin meidän muidenkin.

N

yrkkeilyottelut alkavat niin myöhään, että Wahlström ei halua poikaansa Leonia mukaan niihin. Suurin syy on jälkikasvun vahva side äitiinsä. – Otellessani en halua miettiä Leonin tarpeita, kun niin myötäelän häntä. Hän katsoo ottelut nauhalta jälkikäteen. Hän myös haluaa tutustua vastustajiini etukäteen ja analysoida heitä. Leon on ollut nyrkkeilysalillla äitinsä mukana 10-päiväisestä lähtien. Pieni poika istui välillä Wahlströmin valmentajan Ripa Merosen toisella kädellä, kun tämä piti pistehanskaa äidin lyönneille. Hieman vanhempana Leon roikkui kiinni äitinsä jalassa, ja äiti treenasi varovasti paikallaan seisten. – Ensin tuli aika, jolloin kehään tuli kauko-ohjattavia autoja, ja sitten Leon alkoi itse treenata salilla, Wahlström kertoo nyt jalkapallosta kiinnostuneesta pojastaan. Nyrkkeily ja lastenkasvatus kulkevat Wahlströmeillä hyvin käsi kädessä. – Harjoituksissa, salilla ja hanskat kädessä saa lyödä, muuten ei. Se on Leonille aivan päiväselvää. Otan välillä Leonin koulukavereita mukaan salille ja kerron hanskojen ja kypärän laittamisen jälkeen, että nyt saa mätkiä säkkiä tai vaikka minua, mutta se loppuu heti, kun astumme ulos salin ovesta. Lapset kunnioittavat, kun heille antaa vastuuta. Seuraava polvi nyrkkeilijöitä varttuu, mutta mitä Eva Wahlström tekee kymmenen vuoden kuluttua? – Olisi mahtavaa olla nyrkkeilyn vanhin maailmanmestari ja pystyä päihittämään ne nuoret haastajat.


P i r k k a . f i   PIRKKA  3730 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1 0 / 2 01 7 · K- R UOK A . FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

KUR P I TSA J U H L A A HOKKAIDO, MYSKI, spagetti, oranssi, suomalainen, jätti… Kaikki ovat kurpitsalajikkeita. Ja kiitos halloweenin synnyttämän kurpitsabuumin, yhä useammin joku näistä lajikkeista päätyy myös suomalaisten lautaselle. ORANSSI HERKKU on myöhäisen satokauden valopilkku muutenkin kuin hehkuvan värinsä puolesta. Kurpitsa on monipuolinen raaka-aine, josta voi tehdä niin suolaisia kuin makeita herkkuja. Se sopii keittoihin, muhennoksiin, risottoon, uunissa paahdettavaksi sekä makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

TÄGÄÄ JA VOITA! Leivo halloween-kuppikakkuja, jaa kuva Instagramissa tägeillä @kruoka ja #kotikeittiössä ja voita 50 €:n lahjakortti! Lue lisää: k-ruoka.fi/ kotikeittiossa.

TÄSSÄ PIRKASSA teemme hokkaido-

kurpitsasta herkullisen jälkkärin (s. 45) ja sujautamme myskikurpitsaa lihapataan (s. 43). Kurpitsajuhlan oranssia on myös halloween-kuppikakuissa (s. 57) ja bataattipizzassa (s. 60).

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


Paras UUTUUSTUOTE

ÄÄNESTÄ

Paras VASTUULLISUUSTEKO

omat suosikkisi! 25.10.2017

MENNESSÄ HK PoPo porsas-porkkana jauhis Kariniemen Kanaset Dr. Oetker suklaapizza

Pirkka saaristolaiskalapihvi Atria uusi jauhelihapakkaus Kinkkutemppu

Paras PIRKKA-TUOTE

Paras LÄHITUOTTAJA

Pirkka Koppis ja Leppis mehujäät Pirkka bataattiranskalaiset Pirkka gluteeniton riisipiirakka

k-ruoka.fi/awards

Silmusalaatti Viskaalin Arctic warriors

Paras K-CITYMARKET

Paras K-SUPERMARKET

Paras K-MARKET

K-Citymarket Oulu Kaakkuri K-Citymarket Turku Kupittaa K-Citymarket Helsinki Ruoholahti

K-Supermarket Mankkaa K-Supermarket Manhattan K-Supermarket Mustapekka

K-Market Taavetti K-Market Lapinpata K-Market Woikantori


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

R E SEPT IT

50 Liharuoat

Oletko kokeillut jo vegaanista bataattipizzaa?

Korealaiset kasslerpihvit Ragu naudan poskista Myskikurpitsa-lihapata Tom yam -keitto Hoisin-wok Paneroidut broilerin lehtipihvit Glaseeratut ribsit

Valmista isoäitien tavoin herkkuja harvemmin käytetyistä ruhonosista.

Kala- ja äyriäisruoat Teriyakilohta ja paistettua riisiä Aasialaiset sinisimpukat

OP P I A I S OÄ IDE ILTÄ Mummot osasivat suunnitella ruokalistoja, hyödyntää raaka-aineet viimeistä murua myöten ja valmistaa herkullista ruokaa rippeistä . ISOÄIDIT EIVÄT olisi tästä mielissään . Jokai-

sella suomalaisella syntyy ruokahävikkiä 20–30 kilogrammaa vuodessa . Koko maan mittakaavassa se tarkoittaa, että kaatopaikoille ja komposteihin kipataan 120–160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa . Suurin osa hävikistä syntyy kotikeittiöissä . RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMINEN kutistaa pienemmässä mittakaavassa kauppalaskua ja suuressa mittakaavassa hiilijalanjälkeä . Suunnittelemme Pirkan ruokaohjeet niin, että reseptin raakaaineet käytetään huolellisesti eikä jääkaappiin kerry esimerkiksi puoliksi tyhjennettyjä purkkeja . KANNATTAA KOOTA myös kattava riperuokien

repertuaari . Apua siihen löydät Kerralla kahdeksi

KUTUAIKA!

42 43 44 49 50 51 56

päiväksi -resepteistä (s . 55) . Muista myös pizza! Se on jämäruokaa herkullisimmillaan . Pohjan päälle saa ripoteltua oliivipurkin pohjat, aurinkokuivatut tomaatit ja mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään . Ja päälle saa raastettua vielä juustokannikat . Tai sitten pizzan pohjan voi valmistaa vaikka jääkaappiin unohtuneesta bataatin jämästä (s . 60) . OTA AVUKSI myös K-Ruoka-mobiilisovellus . Sen

älykäs ostoslista auttaa kauppalistan laatimisessa . Sovelluksen avulla pääset myös kesken kauppareissun lähes 7 000 ruokaohjeen reseptipankkiin . PS. KYLLÄSTYTTÄÄKÖ paisti ja fileet? Kokeile vaihteeksi vaikka naudan poskea (s . 42) .

Tiesitkö, että meritaimen on uhanalaisempi kuin saimaannorppa? K-ryhmä ja WWF aloittavat yhteistyön uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi . Lue lisää: k-ruoka.fi/kalapolut

55 61

47 Kasvisruoat Härkäpapupyörykkäsalaatti . . . . . Hunaja-sriracharuusukaalit . . . . . Sienipasta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bataattipizza . . . . . . . . . . . . . . . . . Basilika-MiFU-kastike . . . . . . . . . .

47 49 51 60 54

25 Makeat herkut Kummitusmarengit . . . . . . . . . . . . Karamellisoitu kurpitsa . . . . . . . . . Halloween-kuppikakut . . . . . . . . . Tyrni-marenkipiirakka . . . . . . . . . . Korvapuustikranssi . . . . . . . . . . . .

45 45 57 59 62

ROOSA NAUHA

-tuotteet saapuvat jälleen lokakuussa K-ruokakauppoihin . Pirkka Roosa Nauha ruusukimppu 7 kpl on koottu Reilun kaupan ruusuista . Lue lisää: k-ruoka.fi/roosanauha

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Johanna Koroma Teija Nesterinen Ella Pesonen Minna Rautio-Pakaste Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

HARVINAISTA HERKKUA

PAI S TI KO R E A KSI Kasslerpaistin marinadi maustetaan korealaisittain sitruunaruoholla, soija- ja kalakastikkeella.

Korealaiset kasslerpihvit 6 ANNOSTA | YL I 60 MIN H IN TA 2 € / ANNOS *

1 pkt (n. 1,2 kg) Pirkka suomalaista porsaan kassleria, miedosti suolattu MARINADI

2 salottisipulia 6 valkosipulinkynttä 1 plo (60 ml) Pirkka kalakastiketta 3 rkl öljyä 2 rkl valmista raastettua sitruunaruohoa (esim. Spice Up!) 1 ½ rkl Pirkka japanilaista soijakastiketta 5–6 kierrosta mustapippurimyllystä LISÄKSI

2 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa 1 limetin mehu tuoretta korianteria 1. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Yhdistä kaikki marinadin ainekset vahvaan suljettavaan muovipussiin. 2. Leikkaa liha 1–2 cm:n pihveiksi ja lisää ne marinadin sekaan muovipussiin. Kääntele pussia, kunnes marinadi peittää lihat tasaisesti. 3. Nosta pussi suljettuna jääkaappiin ja anna maustua vähintään neljä tuntia, mutta mieluiten yön yli. 4. Ota liha puoli tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. 5. Asettele lihat leivinpaperille uunipellille. Valele lihan pinta juoksevalla hunajalla. 6. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia. 7. Nosta uunista ja purista pinnalle limetin mehua. Koristele korianterilla ja tarjoa heti.

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen porsaan kassler miedosti suolattu n. 1,2 kg

Pirkka japanilainen soijakastike 150 ml

Pirkka kalakastike 60 ml


2

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

HARVINAISTA HERKKUA

Y HDI STÄ K UR P ITS AN KANS S A Murea karjalanpaisti tehdään nyt naudan luullisesta etuselästä.

Kurpitsa-lihapata 6 ANNOSTA | YL I 60 MIN H INTA 2,5 5 € / ANNOS *

800 g naudan luullista etuselkää tai 1 rs (n. 800 g) Pirkka naudan kuutioitua keittolihaa 1 (1,2 kg) myskikurpitsa 2 (450 g) palsternakkaa 1 (150 g) iso sipuli 5 salvianlehteä öljyä 1 ½ l vettä 2 Knorr Fond ”du Chef” liha-annosfondia

n. 1 tl suolaa 1 sitruunan raastettu kuori 2 rkl sitruunanmehua 1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. 2. Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja puolita palsternakat ja kurpitsa pituussuunnassa. Poista kurpitsansiemenet ja kuutioi kurpitsanliha isoiksi paloiksi. 3. Ruskista lihakuutiot kuumassa rasvassa uunipadan pohjalla. Lisää pataan sipulit, palsternakkapalat ja salvianlehdet. Kuullota hetki.

4. Lisää vesi, annosfondit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. 5. Hauduta kannen alla 150 asteessa noin 3 tuntia. Lisää sitten kurpitsat ja anna hautua vielä tunnin ajan tai kunnes liha on hajoavan mureaa. 6. Lisää sitruunan raastettu kuori ja sitruunanmehu. Anna muhia edelleen noin 20 minuuttia. 7. Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 12.10.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen naudan kuutioitu keittoliha n. 800 g

Myskikurpitsa

Knorr Fond ”du Chef” naudanliha-annosfondi 4 x 28 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

JUOMA SUOSITUS Mont’Albano Organic Nero d’Avola 2015 Sisilialainen luomuviini on keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mausteinen. Viini jättää paahteisen ja pehmeän jälkivaikutelman. Alkon tuotenumero 484097. Hinta 8,68 €

3

HARVINAISTA HERKKUA

LOHTURUOK AA Italiassa ragú eli bolognalainen lihapohjainen kastike on suvun isoäidin, nonnan, taidonnäyte.

Ragú naudan poskista 5 – 6 ANNOSTA | Y L I 60 MIN H INTA 4,90 € / ANNOS *

1 ½ kg naudan poskipaloja suolaa ja pippuria 1 (180 g) iso sipuli 4 valkosipulinkynttä 2 (280 g) keskikokoista porkkanaa 1 prk (200 g /95 g) Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja 2 ½ dl punaviiniä 5 dl vettä 2 Knorr Fond ”du Chef” liha-annosfondia 2 tlk (á 500 g) Pirkka tomaattimurskaa 2 rosmariininvartta 1 rkl Pirkka oreganoa 44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

3 laakerinlehteä 1 rkl sokeria 1. Siisti posket. Poista kalvot ja rasva pienellä ja teräväkärkisellä veitsellä. Työnnä veitsen kärki kalvon ja lihan väliin. Viillä kalvo lihasta irti. Pidä toisella kädellä kalvoa kireällä, niin sen irrottaminen sujuu helpommin. 2. Kuivaa lihan pinta. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla. 3. Kuori ja pilko sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit. 4. Kuumenna isossa pannussa 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja ruskista lihat molemmin puolin. Nosta sivuun. 5. Vähennä lämpöä ja lisää sipulit, aurinkokuivatut tomaatit sekä porkkanat. Kuullota

muutaman minuutin ajan. 6. Lisää punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, laakerinlehdet ja sokeri. 7. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää posket. Peitä kannella ja anna hautua hiljalleen 4 tuntia tai kunnes liha on hajoavan mureaa. 8. Nosta lihat leikkuulaudalle ja revi liha suikaleiksi. 9. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin pannulle. Halutessasi poimi sekaan aurinkokuivatut tomaatit. Keitä kokoon, kunnes liemi sakenee kastikkeeksi. 10. Lisää sekaan revitty, siistitty liha. Tarjoa esimerkiksi pastan ja parmesaanijuuston tai keitettyjen perunoiden kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 16.10.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Bosch MFQ2210P -sähkövatkain K-Citymarketeista.

4

6

#PARA STANY T

kurpitsat

Vaahtoa koneesta

Kurpitsa on monipuolisuudessaan kiitollinen raakaaine. Ja mitä suurempi kurpitsa, sitä enemmän kokattavaa. Jättikurpitsan kuorista saat lisäksi koverrettua lyhdyn. Kokeile mantelinmakuista hokkaidoa erityisesti jälkkäreihin ja leivonnaisiin.

Tehokas sähkövatkain on kotikokille yhtä tärkeä työväline kuin terävä veitsi. Etenkin valkuaisten vaahdottaminen kysyy koneelta tehoja. Kunnon koneella vatkaaminen sujuu helposti ja nopeasti.

KAR A M E L L I SOI D U T K U R P I TSAT Leikkaa kuorittu hokkaidokurpitsa (1 kg) reiluiksi lohkoiksi. Levitä lohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita yhden sitruunan raastettu kuori ja mehu, 3 rkl hunajaa ja 3 rkl muscovadosokeria keskenään. Pirskota seos kurpitsojen päälle ja kääntele. Paahda 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat pehmenevät ja karamellisoituvat. Tarjoa salmiakkijäätelön kanssa.

Kummitusmarengit 24 ANNOSTA | YL I 60 M I N

+ Hokkaidokurpitsa

5

+ Sitruuna

2 kananmunanvalkuaista 1 dl sokeria (tummaa suklaata koristeluun)

+ Muscovadosokeri

kup p i kuumaa Kofeiiniton teehauduke on täydellinen iltajuoma herkkäuniselle. Haudukkeet eivät sisällä lainkaan teetä vaan ne valmistetaan hedelmistä, yrteistä ja kasveista. Juoma maistuu myös kylmänä. Makuina mm. karpalo ja vadelma, sitruuna-inkivääri, kamomilla sekä mangon, appelsiinin ja kanelinmakuinen hauduke.

Ingman salmiakkijäätelö

Twinings infuso -teehaudukkeet 20 x 1,5 g ovat luontaisesti kofeiinittomia.

1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sokeri samalla vatkaten. Vaahdon tulee olla niin kovaa, että se pysyy kulhossa, kun käännät kulhon ylösalaisin. 2. Pursota valkuaisvaahdosta 24 pientä marenkia pellille leivinpaperin päälle. Paista 125-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Jäähdytä kuumalla pellillä tai uunissa, jotta marengeista tulee rapeita. 3. Piirrä marengeille silmät sulatetulla suklaalla cocktailtikun kärjellä. Näin saat halloweeniin sopivia haamumarenkeja. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

+

Pirkka Luomu Reilun kaupan banaani

Pirkka Roosa Nauha vadelma 125 g

Pirkka kaurakeksi 25 kpl/175 g

+

+

Lakritsia

+ +

K-Menu vaahtokarkki 400 g Pirkka Roosa Nauha Hayward kiivi 500 g 1 lk

+ UU TU US

Pirkka Luomu Reilun kaupan costaricalainen makea ananas 1 lk

7

+

+

Pirkka Luomu pensasmustikka 125 g

Pirkka Roosa Nauha mansikka 250 g 1 lk

OSTOSLISTALLE

M A K EA KY LPY Jos kaipaat ruokajuhliin tai illanistujaisiin makeaa ohjelmanumeroa, tee jälkkäriksi suklaafondue sulatetusta suklaasta ja kermasta. Kata suklaakylpyä varten jokaiselle oma kuppi tai dipatkaa herkkuja yhteisessä kipossa. Näin yhdessä syömisestä tulee vielä yhteisöllisempää. Taattu naistenillan hittiherkku!

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

UU TU US Pirkka Luomu Reilun kaupan tumma suklaa 55 % 80 g

Valio Luomu kuohukerma 3 dl


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

HYVÄLL Ä A SIALL A

Ostamalla Pirkka Roosa nauha -tuotteen osallistut myös Roosa nauha -keräykseen. Tässä reseptissä Roosa nauha -tuotteita ovat Pirkka miniluumutomaatti ja Pirkka härkäpapupyörykkä.

8

#KA SVISKESKIVIIKKO

S U PERTRENDI KÄS TÄ Tässä salaatissa yhdistyy neljä trendiä: PohjoisAfrikka, kasviproteiini, vegaanius ja luomu.

VEGA ANINEN

Härkäpapupyörykkäsalaatti 3 AN NOSTA | 30 – 60 MIN H IN TA 4,05 € / ANNOS *

1 (500 g) myskikurpitsa ½ rkl öljyä ripaus suolaa ripaus mustapippuria 1 pkt (200 g) Pirkka härkäpapupyöryköitä ½ rkl oliiviöljyä ½ rkl sitruunanmehua 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia ½–1 rs (á 250 g) Pirkka miniluumutomaatteja 1 dl Pirkka pähkinäsekoitusta

HARISSAKASTIKE

1 prk (200 g) kaurapohjaista crème fraîchea (esim. Oatly) 2 tl harissatahnaa (Al’Fez) 1. Kuori ja halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Viipaloi kurpitsa ja pyörittele viipaleet öljyssä ja mausteissa. 2. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle pellille. Paahda kurpitsoja 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. (Nosta loppuvaiheessa ylätasolle, jos haluat kurpitsoihin hieman paistoväriä). Lisää härkäpapupyörykät pellille. Jatka paistamista uunin ylätasolla noin 10 minuuttia.

3. Sekoita öljy ja sitruunanmehu keskenään. Sekoita öljyseos babypinaatin joukkoon ja levitä salaatti tarjoilulautaselle. Nosta päälle kurpitsaviipaleet, härkäpapupyörykät sekä halkaistut miniluumutomaatit. Levitä pinnalle pähkinäsekoitus. 4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa kastike salaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 11.10.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


UUTUUS!

Osta kotiin.

Valmista nopeasti.

Nauti maittavasti.

Mutkaton arki on jokamiehenoikeus.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11 VILLIT YS

k aal i ­ pe rhe e n p i e n ok ai n e n

KEITTOPÄIVÄ

TOM YA M , N A M !

Srirachalla ja hunajalla maustettu ruusukaali villitsee paahdettuna.

Kirkaslieminen thaikeitto valmistuu nopeasti.

Tom yam -keitto 4 AN NOSTA | AL L E 30 MIN H IN TA N. 4,05 € /ANNOS *

1 rs (450 g) Pirkka maustamattomia broilerin fileesuikaleita 1 rs (200 g) Pirkka ruskeita herkkusieniä (tuore) 1 rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja 2 kevätsipulia 1–2 Pirkka mietoa punaista chiliä 1,2 l vettä 3 rkl kanafondia 1 tl sitruunaruohotahnaa 2 rkl punaista chilitahnaa 6 kaffirlimetinlehteä 4 rkl Pirkka kalakastiketta 1 ruukku tuoretta korianteria ½ dl limetinmehua 1. Puhdista ja paloittele herkkusienet. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. 2. Hienonna kevätsipulit. Halkaise chilit, poista siemenet ja kanta. Hienonna chilit. 3. Mittaa vesi, fondi ja tahnat sekä

Hunajasriracharuusukaalit 4 A N N OSTA | AL L E 30 M I N HI N TA 0,70 € / ANNOS *

limetinlehdet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta pari minuuttia. 4. Lisää kanasuikaleet ja sienet. Keitä hiljalleen, kunnes broilerit ovat kypsiä. 5. Lisää tomaatit, kevätsipulit ja chilit ja kuumenna keitto vielä. 6. Lisää lopuksi kalakastike ja limetinmehu. Viimeistele hienonnetulla korianterilla.

400 g ruusukaaleja 1 rkl oliiviöljyä 1 rkl limetinmehua 1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa n. ½ rkl sriracha chilikastiketta ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria

Vinkki! Tarjoa keitto sellaisenaan tai keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

10

Papujen julkkis

Monelle kotiviljelijälle härkäpapu on vanha tuttu, mutta kasvisruokabuumi ja härkis tekivät siitä koko kansan julkkiksen. Nyt tätä ravinteikasta papua saa Pirkkasarjassa pyöryköiden lisäksi myös pihveinä. Pihvit ovat paitsi vegaanisia myös laktoosittomia ja gluteenittomia. Ne maistuvat esimerkiksi dipin kanssa.

1. Leikkaa ruusukaaleista kannat pois. Irrota tarvittaessa uloimmat lehdet ja leikkaa ruusukaalit 2–4 osaan. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja pyörittele ruusukaalien joukkoon. 2. Paahda 200 asteessa 20–25 minuuttia. Tarjoa lisäkkeenä. UUTUU

S

Pirkka härkäpapupihvi 5 kpl/200 g

Pirkka juokseva hunaja 360 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

KOKEILE NY T

UUTUU

S

”Kiirepäivänä keittämättä valmiit nuudelit ja maapähkinäinen hoisinkastike ovat tervetullut oikoreitti keittiöön.” – K-Ruokatoimitus Amoy Hoisin-kastike 120 g ja Amoy Mediumnoodelit 300 g

OSALLIS TU 31.10. M KISAAN E JA VOITA NNESSÄ WO TUOTT KKIK-RUOKA EITA .FI/AMOY

12

KIIREPÄIVÄN PEL A ST US

HET K E S S Ä P ÖYTÄ Ä N Ei syytä paniikkiin, wokki, pasta tai lehtipihvit valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Hoisin-wok 4 ANNOSTA | AL L E 30 MIN H INTA 3,80 € / ANNOS *

1 rs (300 g) HK naudan ohuita sisäpaisti­ suikaleita, maustamaton n. 1 rkl öljyä 1 (n. 200 g) paprika 1 (100 g) punasipuli 1 rs (200 g) Pirkka ruskeita herkkusieniä (tuore) 1 (100 g) porkkana 2 kevätsipulin vartta 2 ps (à 120 g) Amoy Hoisin­kastiketta 1 ps (300 g) Amoy Medium ­noodeleita LISÄKSI

soijakastiketta 50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön. Leikkaa puhdistettu paprika ja kuorittu punasipuli suikaleiksi. Viipaloi puhdistetut herkkusienet. Kuori ja suikaloi porkkana ohuiksi tikuiksi. Paloittele kevätsipuli noin 5 cm:n paloiksi ja leikkaa pätkät ohuiksi suikaleiksi. 2. Ruskista lihasuikaleet öljyssä suuressa pannussa. Lisää kaikki kasvikset ja wokkaa muutama minuutti. Sekoita joukkoon hoisinkastike ja lopuksi nuudelit. Wokkaa vielä hetki. Tarjoa lisäksi halutessasi soijakastiketta. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 2.10.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

Paneroidut broilerin lehtipihvit 4 ANNOSTA | AL L E 30 MIN H INTA 3,65 € / ANNOS *

2 pkt (à 320 g) Kariniemen kananpojan lehtipihvejä 2 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 2 kananmunaa 2 dl pankojauhoja tai 2 dl korppujauhoja

1. Kuivaa pihvit talouspaperilla. Mittaa keittolautaselle vehnäjauho sekä mausteet. Riko kananmunat toiselle lautaselle ja vatkaa munien rakenne rikki. Mittaa kolmannelle lautaselle pankojauhot. 2. Käytä lehtipihvit yksitellen ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. 3. Kuumenna öljy pannulla. Paista lehti­ pihvit yksi kerrallaan 2–3 minuuttia/ puoli. Nosta pihvi talouspaperin päälle hetkeksi ja siirrä lämmitettyyn uuniin odottamaan. Paista loput pihveistä samoin. 4. Purista pihvien päälle sitruu­ nalohkoista mehua ja ripottele päälle sormisuolaa. Tarjoa pihvit jogurttikastikkeen ja salaatin kanssa.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 23.10.

LEIVITÄ PANKO­ LA JAUHOIL

PAISTAMISEEN

2 dl rypsiöljyä LISÄKSI

1 Pirkka Luomu sitruuna lohkottuna ½ tl Pirkka sormisuolaa 1 prk (200 g) Valio Dippi & kastiketta, mango ja curry jogurtti

OSTOSLISTALLE UUTU

UUTU

US

Kariniemen Kananpojan lehtipihvi 320 g

NÄ HYÖDYN LIS A A IS N SIE

US

Valio Dippi & kastike, mango ja curry jogurtti 200 g

14

Sienipasta 3 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 2 , 45 € / A N N OS *

300 g Pirkka pennepastaa 1 rs (200 g) Pirkka ruskeita herkkusieniä tai 1 l suppilovahveroita 2 (80 g) salottisipulia 1 rkl öljyä 1 tlk (2,5 dl) Flora Ruoka kantarelli -ruokakermaa ½ tl mustapippuria 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna LISÄKSI

Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Viipaloi tai paloittele sienet. Hie­ nonna kuoritut salottisipulit. Paista

sieniä pannulla, kunnes niistä on enin neste haihtunut. Lisää rasva ja sipulit. Paista noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää mustapippuri ja hienonnettu lehtipersilja. 3. Sekoita valutettu pasta kastikkeen joukkoon. Tarjoa raastetun parme­ saanijuuston kanssa. Vinkki! Lisää pastaan suikaloitua saunapalvikinkkua.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 9.10.

OSTOSLISTALLE UUTU

US

Flora Ruoka kantarelli -ruokakerma 2,5 dl

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


Ostamalla autat! Lahjoitus

Roosa nauha ruukkuruusu

7 kpl/kimppu

Lahjoitus

Lahjoitus

suomalainen viljelty herkkusieni 200 g, 1 lk

miniluumutomaatti

vadelma

6 kpl/360 g

Lahjoitus

maalaispatonki 325 g

Roosa nauha -keräys 2.-22.10.2017

saaristolaiskalapihvi

325 g

0,10€ pkt

härkäpapupyörykkä

200 g/2 kpl

n. 13 kpl/200 g

Lahjoitus

0,10 €

kpl

siemenpatonki

Lahjoitus

pkt

0,10 €

kpl

250 g, 1 lk

0,10 €

Lahjoitus

0,10€

rasia

Lahjoitus

ps

gluteeniton riisipiirakka

125 g

0,15 €

mansikka

500 g, 1 lk

0,10 €

rasia

Lahjoitus

rasia

Lahjoitus

0,10€

400 g, 1 lk

kiivi

250 g, 1 lk

Lahjoitus

Luomu suomalainen tomaatti

0,10 €

rasia

rasia

rasia

Lahjoitus

0,05 €

0,10€

0,20 €

ruukku

kimppu

sidottu kukkakimppu

Lahjoitus

0,20 €

1,00 €

kimppu

Roosa Nauha -ruusukimppu Reilun kaupan ruusu

Lahjoitus

Lahjoitus

0,20 €

pkt

Roosa nauha WC-paperi

Tehdään hyvää. Yhdessä.

6 rl, valkoinen

Valikoimissa kauppakohtaisia eroja.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

15

16

BLOGGAA JA Peggyn blogissa tehdään ruokaa rennolla otteella. pienipunainenkeittio.com

JÄ ÄT ELÖ KES Ä JAT KUU Pallo, purkki vai puikko? Valitse jäätelönälän mukaan.

UUTUU

KATSO K YHTEIST AIKKIEN RESEPTIT YÖBLOGIEN K-RU RUOKAB OKA.FI/ LOGIT

S

SALMIAKKIFANEILLE Yhtä suomalaisten kansallismauista on upotettu myös jäätelöön. Ingman 1 l salmiakki laktoositon jäätelö

BLOGGAA JAN RESEPTI

H YVÄ , PARE MPI A A MU

UUTUU

S

Ruoka maistuu paremmalta, kun siitä nauttii yhdessä. Gluteeniton brunssimenu laadittiin Pirkka Roosa nauha -tuotteiden ympärille.

NO IN 2 0 KP L | 30 – 60 MIN

Saaristolaiskalapihvileivät

Paistettu tomaattiherkkusienisalsa

1 prk (250 g) Pirkka Parhaat mascarponea 3 kananmunaa 1 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta 1 rkl sokeria ¼ tl suolaa 10 g voisulaa

1 pkt (200 g/2 kpl) Pirkka Roosa Nauha saaristolaiskalapihvejä (gluteeniton) 4 viipaletta Pirkka gluteenitonta saaristolaisleipää 100 g paistettua tomaattiherkkusienisalsaa 1 rlk tuoretta persiljaa

1. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna turvota 10 minuuttia. Paista voissa lettupannulla molemmin puolin kauniin kullanruskeaksi. 2. Tarjoile tuoreiden Pirkka Roosa Nauha mansikoiden, vadelmien ja kiivin kanssa.

1. Kypsennä pihvit pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita kypsä pihvi veitsellä. 2. Leikkaa leipäviipaleet. Levitä tomaatti-herkkusienisalsaa leivälle. 3. Nosta pihvi päälle ja koristele persiljalla.

1 rs (200 g) Pirkka Roosa Nauha suomalaisia viljeltyjä herkkusieniä 100 g Pirkka Roosa Nauha miniluumutomaatteja 10 g voita 1 (100 g) punasipuli ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 rkl tuoretta persiljaa

Aamiaisletut

1. Putsaa sienet tarvittaessa. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna persilja. 2. Kuori ja hienonna sipuli. Pese tomaatit ja leikkaa 4 osaan. 3. Sulata voi paistinpannulla. Lisää sienet, sipuli ja tomaatit pannulle. Paista seosta muutaman minuutin ajan. Mausta ja lisää lopuksi persilja.

OH HONEY Purkkijätskin voi syödä lusikalla vaikka suoraan paketista. Ben & Jerry’s Home Sweet Honey Comb 500 ml

PASSELI JÄLKKÄRIKSI Hauskoissa minipuikoissa on kolmea eri makua. Pirkka Matias Myyrän minipuikot 12 kpl/332 g K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

pa ras ta l am paas ta Kokeile nopeita kareita tai paahtopaisteja tai hauduta hitaasti pataa.

18 B ULGURIN TAI PAS TAN KAVER IKS I

HARISSAMAUSTETTU LAMPAANKARE Pohjoisafrikkalainen tulinen harissatahna antaa lampaankareille potkua. Tarjoa kareet esimerkiksi couscousin kanssa.

KEILIT JOKO KO OKA.FI: U -R K NÄITÄ? OOSIAPRIK TAGINE, LAMMAS PITA S A M M LA

BALSAMIMARINOITU LAMMAS JA TSATZIKI Balsamimarinoitu lammas tehdään nopeasti kypsyvistä paahtopaisteista ja tarjotaan tsatsikin kanssa.

Kasvisyöjä kiittää, kun lihattomissa proteiininlähteissä on taas lisää vaihtoehtoja.

Basilika-MiFU-kastike 4 A NNOSTA | A LLE 15 M I N H INTA 2 , 30 € / A N N OS *

1 pkt (250 g) Valio MiFU suikaleita 1 rkl öljyä 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 tlk (390 g) Pirkka yrttitomaattimurskaa ripaus suolaa ripaus mustapippuria ripaus sokeria 1 ruukku tuoretta basilikaa n. 1 dl Valio Luomu ruokakermaa (10 %) 1 rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 4.10.

Valio MiFu suikale original 250 g

1. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista MiFU suikaleet. Lisää pannulle valkosipuli ja kuullota hetki. UUT UUS

19 OSSO BUCCO LAMPAASTA Lihapata lampaan luuttomasta paistista hautuu uunissa itsekseen. Tarjoa pata cremolatan kanssa.

2. Lisää tomaattimurska ja mausta se suolalla, pippurilla ja sokerilla. Hienonna basilika ja lisää kastikkeeseen. Hauduta hetki. Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon ruokakerma sekä kirsikkatomaatit. Kuumenna ja tarjoa kastike esimerkiksi keitetyn bulgurin, riisin tai pastan kanssa. Koristele annokset basilikalla.

HIRVE ÄN HYVÄÄ MTS-kokki Linnea Vihonen maustaa hirvenlihan maltillisesti, jotta sen hienostunut maku ei peity. Käyn usein hakemassa äidin pakastimesta hirvenlihaa kotiin. Kesäsuosikkini on muurikalla paistetut hirvipyörykät. Jäisestä paistista voi myös vuolla ohuita lastuja ja valmistaa niistä perinteisen hirvikäristyksen. Freesaa lihalastut runsaassa voissa. Laske niiden päälle vettä niin, että lihat juuri peittyvät. Mausta oluella ja maustepippurilla sekä laakerinlehdellä ja suolalla. Hauduta, kunnes liha on mureaa. Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma tarjoaa ruokavinkkejä arkipäivisin MTV3-kanavalla klo 9.05 ja 18.55.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

20

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

HYV I N P EDATTU Kun keität riisiä reilusti, seuraavan päivän riisipeti lohelle on jo puoliksi tehty.

Teriyakilohta ja paistettua riisiä

4 AN NOSTA | AL L E 30 MIN H IN TA N. 4,70 € / ANNOS *

1 pkt (n. 600 g) Pirkka Parhaat Benella -kirjolohta 2 rkl teriyakikastiketta 1 (100 g) sipuli 2 (150 g) porkkanaa 2 rkl öljyä 150 g sokeriherneitä 1 rkl raastettua inkivääriä 8 dl keitettyä riisiä 2 rkl soijakastiketta 2 rkl osterikastiketta tuoretta korianteria

1. Poista lohesta nahka ja paloittele lohi. Laita lohikuutiot kulhoon ja kääntele joukkoon teriyakikastike. Anna maustua. 2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja suikaloi porkkanat. 3. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit ja porkkanat sekä sokeriherneet ja inkivääri. Paista koko ajan käännellen muutaman minuutin ajan. 4. Sekoita riisi haarukan avulla irtonaiseksi. Lisää riisi pannulle ja jatka paistamista, kunnes se ruskistuu. Lisää mausteet ja kääntele sekaisin. Kuumenna vielä. 5. Paista lohipalat pannulla tilkassa öljyä nopeasti kypsiksi. Tarjoa paistetun riisin kanssa. Viimeistele korianterilla. Vinkki! Paistettuun riisiin sopii niin jasmiini-, basmati- kuin pitkäjyväinen keitetty riisikin.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 13.10.

OSTOSLISTALLE UUTUU

S

Pirkka Parhaat Benella kirjolohifilee n. 600 g, D-leikattu

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

K-MESTARI VINKKAA

Kekseliäs kurpitsa Monikäyttöinen pyöreä ja oranssi kurpitsa on paitsi Halloween-lyhtyjen materiaali, myös kiitollinen raaka-aine ruoanlaitossa. – Kurpitsassa on pehmeä ja täyteläinen maku, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin, sanoo Mika Lindroos K-Supermarket Basilikasta Sipoosta. Monille kotikokeille tuntemattomampi kurpitsa on syksyruokaa parhaimmillaan. Oranssista herkusta saa helposti lämmittäviä lohturuokia pimeneviin ja viileneviin iltoihin. – Kokeile tänä syksynä vaikka kurpitsarisottoa tai paahdettua kurpitsasosekeittoa. Kurpitsaa voi käyttää myös leivonnaisten täytteenä, ja sen paahdettuja siemeniä voi ripotella sämpylöiden päälle tai salaatteihin. Vieno maku kaipaa usein rinnalleen aromikkaampia yrttejä ja mausteita. – Salvia, timjami ja rosmariini sopivat hyvin kurpitsan makupareiksi. Esimerkiksi sosekeittoon saa makua, kun paahtaa kurpitsaa ensin uunissa muutaman timjaminoksan kanssa. Herkkutorin myyjä Mika Lindroos, K-Supermarket Basilika, Sipoo

22

Stadin American lager 4,5% 0,5 l tlk Vaalea, suodattamaton lager-olut on täyteläinen ja amerikkalaisittain humaloitu.

TREN DI

NAP SI S ORMIN Viskikastikkeella marinoidut ribsit sopivat aikuisten halloween-pöytään.

Glaseeratut ribsit 4 A NNOSTA | Y LI 6 0 M I N H INTA 6, 45 € / A N N OS *

1 pkt (n. 2 kg) HK Viljaporsaan Spare ribsejä 2 ps (à 17 g) Pirkka rub BBQ-mausteseosta VISKI-BBQ-KASTIKE

3 dl Pirkka mexican tomaattiketsuppia n. ½ dl Pirkka juoksevaa hunajaa ½ dl paksua teriyakikastiketta (esim. Blue Dragon Rich Teriyaki) ½ dl Pirkka soijakastiketta n. ½ dl bourbon-viskiä 1 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa 2 tl suolaa

23

Sekoita kuivatuista marjoista ja hedelmistä mieleisiäsi yhdistelmiä.

VAIHDA VÄL IL L Ä Itse tehdyssä myslissä riittää variaatioita.

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

JUOMA SUOSITUS

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla. 2. Mittaa kastikkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Anna kastikkeen jäähtyä hetki. 3. Mausta liha molemmin puolin mausteseoksella. Sivele pintaan reilu puolet BBQkastikkeesta. 4. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista. 5. Grillaa lihan pinta rapeaksi kuumassa grillissä BBQ-kastikkeella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 24.10.

Hyödynnä pähkinäpussien jämät.

Makeuta makusi mukaan esimerkiksi kookoshiutaleilla ja makuhunajilla.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24

LEIVONTA

K A K K U VAI KEP P ONEN Oranssi porkkana piilotetaan taikinaan, mutta kuorrutteissa halloweenin värit saavat näkyä.

Halloween-kuppikakut 12–14 K PL | Y L I 60 MIN H IN TA 0,90 € / KP L* PORKKANA-KAAKAOKUPPIKAKUT

2 (150 g) porkkanaa 3 ½ dl vehnäjauhoja ½ dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 1 tl vaniljasokeria 1 ¼ tl leivinjauhetta 3 Pirkka Luomu kananmunaa 2 dl sokeria 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskan­ kermaa, 18 %) 1 ½ dl rypsiöljyä APPELSIINIKUORRUTUS

75 g huoneenlämpöistä suolatonta voita 1 pkt (500 g) tomusokeria 1 rs (200 g) Valio Viola appelsiinituorejuustoa 2 tl Dr. Oetker keltaista geeliväriä (Gel Colours) ½ tl Dr. Oetker punaista geeliväriä (Gel Colours) 2 tl Dr. Oetker mustaa elintarvikeväriä LISÄKSI

Dr. Oetker muffinivuokia Dr. Oetker Black & Gold ­koristerakeita

1. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunien rakenne rikki yhdessä sokerin kanssa ja sekoita joukkoon ranskankerma sekä öljy. 2. Lisää munaseokseen porkkanaraaste ja kääntele joukkoon kuivat aineet. Jaa taikina muffinvuokiin. 3. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä. 4. Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi tasaiseksi. Lisää tomusokeri parissa erässä koko ajan sähkövatkaimen alimmalla teholla vatkaten. Kun kaikki tomusokeri on lisätty, nosta vatkaustehoa. Voi-tomusokeriseoksen tulisi olla tasaisen jauhomaista. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Jatka vatkaamista vielä muutama minuuttia. Kuorrutus on tässä vaiheessa paksua. 5. Jaa kuorrutus kahteen kulhoon. Sekoita oranssia väriä varten keltainen ja punainen geeliväri keskenään ja lisää se toisen kuorrutuksen joukkoon. Sekoita musta väriaine jäljelle jääneeseen kuorrutukseen. Nosta kulhot jääkaappiin 15 minuutiksi. 6. Laita tähtiteräinen tylla pursotinpussiin. Siirrä pussi tukevaan juomalasiin ja käännä pussin reunat lasin ympäri. Näin saat pursotinpussin helpoiten täytettyä. 7. Lusikoi ensin oranssi kuorrute pursotinpussin

toiselle laidalle. Painele lusikalla täytettä tyllan reunaan saakka. Toista sama mustalla kuorrutteella. Pyöräytä pussi napakaksi kartioksi ja pursota kuorrutetta kuppikakuille. 8. Ripottele pinnalle mustia koristerakeita. Siirrä kuppikakut jääkaappiin ja anna jähmettyä noin 30 minuuttia. Vinkki! Voit myös kuorruttaa muffinit vain oranssilla tai mustalla kuorrutuksella.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 26.10.

OSTOSLISTALLE

Valio Viola appelsiini tuorejuusto 200 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


NYT LATAUSETU TUPLANA!!! Tämä ETU EI TOISTU

0€ Lataa K-Ruoka-sovellus. Latausetuna kaksi pakettia luomu Kulta Katriinaa. Etu voimassa 18.9.-15.10.2017.

Ruoka


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

MAAKUNTIEN PARHAAT

26 HIRVEÄ NÄ LKÄ !

Ei hätää, helpotus löytyy kannen alta. POHJANMAA

Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

SARJA OSA 10

25

UUTUU

S

SOPPAA Varaa ruokakaappiisi varastoon useampi nuudelipotti, jos kotonasi asuu kasvava teinipoika. Knorr Asia Snack Pot Chicken 350 g

LUE LISÄÄ MAAKUNTAHERKUISTA: K-RUOKA.FI/PARASTA SUOMESSA

MAAKUNTIEN PARHAAT

PI LV E N A L L A P OUTA A

UUTUU

S

Pohjanmaan rannikolla kasvava kipakka supermarja piilotetaan kuohkean marenkipilven alle.

Tyrni-marenkipiirakka 10 ANNOSTA | 30 – 60 MIN H IN TA 0,5 0 € / ANNOS * POHJA

2 ½ dl Pirkka vehnäjauhoja 1 rkl sokeria 100 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia 1 keltuainen TYRNIKIISSELI

2 ½ dl tyrnitäysmehua 2 ½ dl vettä 3 keltuaista 1 dl sokeria 4 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena) 1 rkl Pirkka meijerivoita MARENKI

4 valkuaista 1 dl sokeria

1. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (Ø 24 cm) ja reunoille. Peitä reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa 10–12 minuuttia. 2. Mittaa kiisseliä varten rasvaa lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita koko ajan. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Kaada jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle. 3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Nostele vaahto kiisselin päälle, painele lusikalla vaahtoa myös tortun reunoille saakka. 4. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi. Jäähdytä ja tarjoa tyrnimarenkipiirakka kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.

LOUNAS MUKANA Nappaa ruokaisa puuro mukaan kaupan hyllyltä aamupalaksi tai lounaaksi. Pirkka Luomu kaurarouhespelttipuuro, 275 g, on valmistettu Suomessa.

UUTUU

S

PIHVIATERIA VEGAANILLE Lisää vain kaura cremé fraiche ja ateria on valmis. Pirkka porkkana-kvinoapihvi ja Pirkka kikherne-lehtikaalipihvi 4 kpl à 60 g/240 g, pakaste K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27

28

KOEKEITTIÖN VINKKI

Hauduta hyvää Mummoilubuumin myötä trendikkäitä edullisia ruhonosia löytyy nykyisin jo ilahduttavasti kaupan tiskeiltä ja kylmähyllyistä. Edullisimpien ruhonosien palat leikataan lihaksista, joita eläin käyttää useimmin, kuten lapaa, rintaa tai niskaa. Siksi liha on myös sitkeämpää. Riittävän pitkä haudutus- ja keittoaika sekä tarpeeksi alhainen kypsennyslämpötila takaavat sen, että saat lopputuloksesta pehmeää ja mureaa. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun kypsennyslämpötila keittäen on sata astetta ja upotat lihan runsaaseen veteen. Hauduttaminen liedellä vaatii 80–90 asteen lämpötilan ja vettä vain sen verran, että liha peittyy juuri ja juuri. Uunikypsennyksessä lämpötila taas on 120–150 astetta. Porsaan niskan ja etuselän valmistus onnistuu parhaiten matalassa lämpötilassa uunissa. Valmistele liha hieromalla mausteet sen pintaan tai marinoi liha jo edellisenä päivänä. Laita liha uuninkestävään astiaan ja lisää kaveriksi juureksia; porkkanaa, sipulia, valkosipulinkynsiä. Mummokin sen jo tiesi, että makuluu on hintansa väärti. Varsinkin pataruokien valmistuksessa kannattaa suosia luuta lihapalan lisäksi. Sillä saat ruoan makuun helposti lisää herkullisuutta. Marja Samuli, ruokatoimittaja

PIZZAP ERJANTAI Vegaanisen pizzan pohja tehdään bataatista. V EGAA N I N EN

Bataattipizza 2 A NNOSTA | 30 – 6 0 M I N H INTA 5, 30 € / A N N OS *

300 g bataattia 1 valkosipulinkynsi ½ rkl oliiviöljyä ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria 1 ps (280 g) Oumph! Salty & Smoky -soijaproteiinipaloja (pakaste) 100 g lehtikaalia 1 (100 g) sipuli tilkka öljyä 1 ps (200 g) Sheese Mozzarella style Grated -kasviperäistä juustoa tai 1 ps (175 g) Jokilaakson vegaanin pizzamurua

1. Kuori bataatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita mausteet ja öljy bataattiviipaleiden joukkoon. 2. Jaa viipaleet kahtia ja lado kahdelle pellille leivinpaperin päälle pyöreän pizzan muotoon siten, että ne menevät osittain päällekkäin. 3. Kypsennä pelkkiä pohjia uunissa 225 asteessa keskitasolla 15–20 minuuttia. 4. Valmista Oumph! pakkauksen ohjeen mukaan. 5. Huuhtele lehtikaalit, poista kovat lehtiruodit ja revi sopiviksi paloiksi. 6. Kuori ja suikaloi sipulit. Paahda sipuleita pannulla tilkassa öljyä, kunnes ne pehmenevät. 7. Raasta juusto. Levitä esipaistettujen bataattipohjien päälle ensin juustoraastetta, sitten lehtikaalit, sipulit ja Oumph!. 8. Paista pizzoja uunissa 250 asteessa keskitasolla vielä noin 10 minuuttia. 9. Viimeistele pizzat valkosipuli-chiliöljyllä.

LISÄKSI

Pirkka Parhaat maustettua ekstraneitsytoliiviöljyä, valkosipuli-chili (250 ml) 60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 18.10.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Pirkka kookosmaito 400 ml

Pirkka sinisimpukka 450 g, kuorellinen, pakaste

Pirkka vihreä currytahna 114 g, tulinen

29

VIIKONLOPPU

ULOS K UORES TA Simpukat ovat helppoja valmistaa. Vihreä currytahna tuo niihin mukavaa tulisuutta.

Aasialaiset sinisimpukat 4 AN NOSTA | AL L E 30 MIN H IN TA 1,75 € / ANNOS *

1 pkt (450 g) Pirkka sinisimpukoita (kuorellisia, pakaste) 2 (70 g) Pirkka salottisipulia 1 valkosipulinkynsi ½ rkl öljyä 1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa n. 2 rkl Pirkka vihreää currytahnaa ½ rkl Pirkka kalakastiketta 1 rkl limetinmehua

LISÄKSI

1 dl tuoretta korianteria ½ Pirkka mieto punainen chili 1. Hienonna kuorittu salottisipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kookosmaito, currytahna, kalakastike. Kuumenna kiehuvaksi. 2. Lisää jäiset simpukat. Kiehauta ja keitä kannen alla 3–5 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Mausta liemi limetinmehulla ja ripottele pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä. Tarjoa simpukat heti liemineen tuoreen vaalean leivän

kanssa. Voit myös tarjota simpukoiden kanssa munanuudeleita. Vinkki! Jos käytät tuoreita sinisimpukoita, huuhdo ne ja harjaa kuoret huolellisesti karkealla harjalla puhtaaksi juoksevassa vedessä. Tarkista, että kaikki simpukat ovat eläviä eli kuorensa tiiviisti sulkevia kevyesti kopautettaessa. Lisää simpukat kiehuvan liemen joukkoon ja keitä niitä kovalla lämmöllä kannen alla 3–5 minuuttia, kunnes kuoret avautuvat.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 27.10. K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

HALUA T KRANS KO S VEGAA ISTA NISEN? KAT K-RUOK SO RESEPTI A.FI: V KORVAP EGAANINEN UUS KRANSS TII

30 HERKKUPÄIVÄ

S UJ U U K UI N KR AN S S I Lokakuun 4. päivänä vietetään korvapuustinpäivää. Pyöräytä puusti juhlapäivän kunniaksi kranssiksi.

Korvapuustikranssi 12 AN NOSTA | Y L I 60 MIN H IN TA 0,15 € / ANNOS *

2 ½ dl maitoa ½ pkt (à 50 g) hiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria ½ rkl Pirkka kardemummaa ¾ tl suolaa n. 7 dl vehnäjauhoja 100 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia TÄYTE

50 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia ½ dl sokeria n. 1 rkl Pirkka kanelia VOITELUUN

kananmunaa 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia. 2. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Kauli taikinapala noin 30 x 60 cm:n suuruiseksi levyksi. Levitä päälle pehmeä rasva ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levy tiiviiksi rullaksi, jätä saumakohta alle. 3. Leikkaa rulla pitkittäin halki keskeltä, mutta jätä palat toisesta päästä kiinni toisiinsa. Kieputa kier62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

MUISTA MYÖS

teelle siten, että rullan halkaisupinta jää näkyviin ulospäin. Aseta kierre kranssin muotoon pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin liinalla peitettyinä. 4. Voitele pullakranssi munalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pulla on kypsää. Peitä kranssi leivinpaperilla tarvittaessa kesken paistamisen, jotta pinta ei tummu liikaa.

AU S U U SI PA K K

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 3.10.

Pirkka Costa Rica suodatinkahvi 500 g UTZ


PISTETTIIN

KAURA LIHOIKSI

Tämä tässä on Nyhtökauraa™. Kotimaisesta kaurasta ja pavuista valmistettua parhautta. Täysin vegaanista. Suosittelemme, jopa rohkaisemme kokeilemaan. Tutustu resepteihin osoitteessa goldandgreenfoods.com PS. Tuo Nyhtökaura™ Nude on muuten Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017. MAKARONILAATIKKO Aika: 40 min Annokset: 4-6 AINESOSAT 1 paketti Nyhtökaura™ Nude tai Monday 400 g makaronia 50 g voita (vegaanista) 330 ml ruokakermaa (vegaanista) (2 kananmunaa) 1 sipuli 2 rkl timjamia ½ tl mustapippuria Ripaus muskottipähkinää 1 kasvisliemikuutio 150 g juustoraastetta (vegaanista) VALMISTUSOHJE Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko sipuli. Kuullota pannulla voissa timjamin kanssa. Lisää Nyhtökaura™, muskottipähkinä ja mustapippuri. Paista 1–2 minuuttia. Lisää kerma ja kasvisliemikuutio sekoittaen. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon makaronit. Lisää sekaan kananmunat ja puolet juustoraasteesta. Mikäli haluat valmistaa täysin vegaanisen version, jätä kananmuna kokonaan pois. Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista uunissa 175 asteessa 30–40 minuuttia.


Tummat sävyt kuuluvat syksyn muotiin. Yhtenäinen värimaailma tekee rennoistakin vaatteista tyylitellyn kokonaisuuden. Jos siis haluat äärimmäisen rennot vaatteet ylle, mutta kotoilusta tyylikkäämmän version, käytä yhtä sävyä ylä- ja alaosissa. Tummanharmaa mywear-neulepaita mustalla rintataskulla 34,95 €, K-Citymarket. Blue Seven -chinohousut 29,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

SYKSYN PAULOISSA

Tämä vuodenaika tuo mukanaan kiireet työssä ja vapaa-ajalla. Paras syystyyli muodostuu, kun kaappiin hankitaan täsmätuotteita, jotka muuntuvat helposti arjen eri tilanteisiin tyylikkäästä rennompaan. TEK STI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KU VAT M ATIAS JALMARI

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


b omb er n y t ja ta lvell a

Bomber toimii hyvin takkina syksyn ensimmäisillä vilpoisilla­ ilmoilla. Pakkasten tullen sujauta ohut bomber ulkotakin väliin ja näin se toimii vielä talvenkin rentona jakkuna. Naisella Greystone-bombertakki 39,99 € ja harmaa Broadway-neule 49,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Musta mywear-vekkihame 24,95 €, Chic-polvisukat 5 pr/pkt 5,95 € ja Ibero-korvakorut, K-Citymarket. Korkeavartiset Andiamo Mackenzie -nahkamaiharit 129,90 €, Kookenkä. Miehellä musta Blue Seven -bomber 39,95 €, vaalea Grand-trikoopaita 16,99 €, paidan alla mustavalkoinen mywear-kauluspaita 26,95 € ja harmaat Blue Seven -collegehousut 24,95 €, K-Citymarket. Mustat Andiamo Gilbert -nahkanilkkurit 99,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


yhdi s t e l e r ohk e as t i

Syksyn trendeissä parasta on eri tekstuurien yhdisteleminen. Näin syntyy lämpimän ja rennon näköinen tyyli, jossa on kuitenkin särmää. Erilaiset tekoturkikset, nahkajäljitelmät, rouheat­ neuleet ja villa ovat pinnalla ­tänä syksynä. Niitä voi yhdistellä ­samaan asuun. Naisella sininen Broadway-pusero 39,99 €, K-Citymarket. Mywearkarvaliivi 39,99 € ja Iberon musta hiuspanta 7,50 €, valikoidut K-Citymarketit. Miehellä valkosininen mywear-neule 29,95 € ja mywearkaulahuivi 12,99 €, K-Citymarket.

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


re n n o s t i skarppi na

Tyylikäs työtyyli syntyy kun yhdistetään klassikoita ja asusteita. Pelkästään kenkiä vaihtamalla saman asun voi pukea töihin tai vapaa-ajalle. Klassiset paitapuserot ja neuleet sopivat syksyyn kerrostaen tai ihan sellaisenaan. Pue rennompien yläosien pariksi skarpimmat housut tai hame, ja rennon alaosan pariksi hyvin istuva paitapusero. » Lue lisää syksyn vaatekaapin avainasuista Pirkka.fi > Tyyli > Pukeutuminen Naisella valkoinen mywear-paita 26,95 €, sen päällä harmaa mywearcollege 29,95 €, mustat myweartekonahkahousut 39,95 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket. Jalassa mustat Marco Tozzi -korkonilkkurit 69,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Miehellä tummanharmaa Broadwayneule 29,99 € ja siniset Jefferson-farkut 49,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Jalassa nauhalliset ruskeat Andiamo Norman -nahkanilkkurit 99,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


Ihonhoitoon ylhäällä vasemmalla Himalaya Herbals kosteuttava ihovoide 2,85 €, sen alapuolella Lumene Valo Glow Boost kirkastava ja siloittava hyaluronitiiviste 30 ml 26,90 €, edelleen alapuolella Bio-Oil -erikoisihonhoitoöljy 60 ml 11,99 €, alimmaisena Gisele Denis Therapie+ Nutritive -kasvovoide 9,90 €, ylhäällä toinen oikealta Lavera Hydro Effect -seerumi 17,90 €, ylhäällä oikealla Neutrogena Visibly Clear Rapid Clear -kasvojenhoitotuote 6,80 € ja sen alapuolella Lumene Valo Glow ­Lumenessence kirkastava hoitovesi 15,90 €, K-Citymarket, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista. Tulossa pian: ylhäällä toinen vasemmalta Korres Water Lily Blossom -suihkugeeli, alapuolella Scottish Fine Soaps Seaweed -saippua ja Korres Bergamot Pear -käsivoide, Keskon ja Oriolan yhteisyritys.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

R AK ASTA IHOASI

Iho on elimistösi suurin elin. Sen kunto kertoo suoraan kuinka sinä voit. Siksi sitä on syytä hoitaa ja hemmotella säännöllisesti. TEKSTI TANJA R INKINEN KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO JA VALMISTAJAT

I H OT Y Y P P I S I M U U T T U U JA MUOKKAUTUU

K ÄT E VÄ J A H O I TAVA KUITUKANGASMASKI

Eri ihotyypit jaotellaan ihon rasvaisuuden ja kosteustason mukaan. Ihotyyppisi voi muuttua iän, vuodenajan ja arkistressin myötä. Ikääntyvää ihoa kannattaa hoitaa muun muassa yövoiteilla ja seerumeilla.

Laadukas, dermatologisesti testattu kasvonaamio hellii ihoa mustikkauutteella. Kuitukangasnaamio kosteuttaa, lisää ihon elinvoimaa ja raikastaa. Hoitavat aineet hierotaan kevyesti ihoon naamion poiston jälkeen.

L300 Hyaluronic Renewal Anti-Age -yövoide 14,90 € ja saman sarjan Anti-Age -kasvoseerumi 14,90 €, K-Citymarket.

It’s Skin The Fresh -kasvonaamio alkaen 2,19 €/kpl, K-Citymarket.

KO S T E A I H O S I TO O VO I T E E N PA R E M M I N

HUOMIOI AINA O M A N I H O N TA R P E E T

Ihon rasvaus kannattaa tehdä heti suihkun tai kylvyn jälkeen. Kostea iho sitoo kosteusvoiteen paremmin. Muista voidella myös kyljet, hartiat, jalkaterät ja nilkat, koko vartalosi. Ihon kosteuttaminen lisää ihon kimmoisuutta.

Huomioi ihosi herkkyys ja ihotyyppi valitessasi hoitotuotteita, kuten kuorinta-ainetta. Kuorinta sopii erityisesti rasvaiselle, suurihuokoiselle, karhealle ja elottoman väriselle sekä vanhenevalle iholle.

MIKÄ HA PP O? Iän myötä ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus pienenee ja iho kuivuu ja veltostuu. Myös ilmansaasteet, stressi ja uv-säteily vähentävät sen pitoisuutta. Hyaluronihappo sitoo tehokkaasti kosteutta ja tekee ihosta kiinteämmän näköisen. Näin iho, jossa on paljon hyaluronihappoa, näyttää siloisemmalta. Ihmiskehon lasiainen, napanuora ja nivelneste sisältävät erityisen paljon hyaluronihappoa, mutta sitä esiintyy lähes kaikissa kudoksissa. Hyaluronihappoa tuotetaan kemiallisesti moniin lääketieteellisiin tarkoituksiin ja kosmetiikkateollisuuden tuotteisiin. » Lue lisää: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus

The Body Shop -vartalovoi Mango 19,50 €, K-Citymarket.

Lavera Smoothing Body Scrub -vartalonkuorinta 200 ml 7,50 €, K-Citymarket.

KO S T E U TA SÄÄNNÖLLISESTI

TÄ S M ÄT U OT E F I N N I E N H O I TO O N

T U N N E T KO J O KO R E A M A S K I T ?

Peseminen, puhdistusaineet, hankaavat vaatteet, epäterveellinen ruokavalio ja kuiva sisäilma kuluttavat ihoa. Iho tarvitsee ulkopuolista kosteutta pysyäkseen elinvoimaisena ja joustavana. Paras hyöty vartalovoiteista saadaan säännöllisessä käytössä.

Antibakteerinen hoitotuote nopeuttaa finnien­ kuivumista ja estää uusien­finnien puhkeamista. Epäpuhtaudet vähenevät 24 tunnissa. Levitä tuotetta aamuin illoin puhtaalle iholle finnin päälle. Voide sisältää luomupiparminttu-uutetta, sinkkiä ja salisyylihappoa.

Tästä puhutaan nyt! Korealaislähtöiset, helppokäyttöiset kuitukangasnaamiot ovat nyt täällä. Ohuessa maskissa on reiät silmille, nenälle ja suulle. Siihen on imeytetty ihoa hoitavia ainesosia, jotka imeytyvät kankaan ansiosta tehokkaasti kasvojen ihoon. Naamio on vaivaton: kasvoja ei huuhdella jälkeenpäin. Pieneen tilaan menevä naamio on kätevä ja kevyt ottaa myös matkalle mukaan. Naamioita löytyy eri ihotyypeille ja erilaisiin tarpeisiin.

Nivea Body Lotion Smooth Caring 250 ml 3,99 € ja Lumene Klassikko hemmotteleva ja hoitava vartalovoide 200 ml 3,79 €, K-Citymarket.

Lavera SOS Blemish Control paikallishoito finneille 15 ml 9,90 €, suurimmat K-Citymarketit.

Katso K-Citymarketin tuotteiden brändisaatavuus K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Osallistu kilpailuun K-Citymarketissa ja voita Bosch MUM58243 Arvo n. 450€ -monitoimilaite! Tarkemmat osallistumisohjeet löydät myymälästä.

K-Citymarketeissa arvotaan yhteensä 25 kpl Bosch MUM58243 monitoimilaitetta useilla lisäosilla varustettuna. Kilpailun säännöt löydät: www.finishinfo.fi/newsand-offers/

Finish All in 1

KONETISKITABLETTI 112 kpl/pkt 0,09/kpl

9

95

-16%

K-Citymarketeissa arvotaan yhteensä 25 Bosch MUM58243 -monitoimilaitetta. Varusteina useita lisäosia. Kilpailuaika on 1.– 31.10.2017. Voittajat arvotaan 6.11.2017 mennessä. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Kilpailun säännöt: www.finishinfo.fi/news-and-offers/

(11,90)

AirWick

TUOKSUTIKUT 25-30 ml

3 99 kpl

(5,25/kpl)

-24%

TUOKSULASIKYNTTILÄ

6

(7,90)

2 95 3,28-4,92/l

AirWick

90

Cillit Bang

PUHDISTUSSPRAYT 900 ml tai KYLPYHUONEEN PUHDISTUSVAAHTO 600 ml

-12%

kpl

(3,15/kpl)

Dettol Power&Pure

PUHDISTUSSPRAY 750 ml tai -PYYHKEET 72 kpl/pkt 3,93/l tai 0,04/kpl

2 95 kpl

(3,49/kpl)

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-15%

Dettol

PYYKIN DESINFIOINTIAINE 1,5 l 3,93/l

5

90 kpl

(6,90/kpl)

-14%


Kaupassa Tua Storberg ja Mikko Helander 120-vuotiaan K-Knalliksen kauppamuseossa.

SUOMEN LAAJIN L ATA A M O Sähkö- tai hybridiauton omistajat voivat ladata autonsa maksutta käydessään ostoksilla K-kaupassa. Lataus on maksutonta etäluettavan K-Plussakortin tai -mobiilikortin haltijoille. Latauspiste löytyy 23 eri kohteesta, joissa on yhteensä 80 latauspistettä.

3 kysymystä pienpanimolle Teemu Lehto, Mallaskosken Panimon omistaja, mitä meneillään oleva alkoholilakiuudistus merkitsee teille? Mahdollisuutta laajentaa laadukasta erikoisolutvalikoimaa niin kotimaassa kuin myös vientimarkkinoilla keskittyen makuelämyksiin ilman 4,7 % keinotekoista rajaa. Tällä hetkellä Mallaskosken panimo myy tuotteitaan Suomen lisäksi Baltian, Englannin ja Kiinan markkinoilla.

Mitä terveisiä lähetät asiasta päättäville? Itse toivon turhan byrokratian ja holhoamisen vähenevän uudessa alkoholilaissa. Keskustellaan asiallisesti, kokonaisvaltaisesti ja faktaperusteisesti asioista ilman turhan jyrkkiä linjoja puolesta tai vastaan.

K

ON VASTUULLISUUDEN EDELLÄKÄVIJÖITÄ MAAILMASSA. Kesko nousi maailman arvostetuimpiin Dow Jonesin kestävän kehityksen World- ja Europe-indekseihin.

Pieni kauppa, suuri merkitys – Tämä on aina ollut meijän kauppa, meidän oma. Se on se meidän vahvuutemme, sanoo Tua Storberg K-Knallis-kaupan entinen kauppias Västanfjärdissä, Kemiönsaaressa Suomen lounaisimmassa kulmassa. Tytär Åsa Storberg nyökyttelee päätään. Hän on toiminut K-Knalliksen kauppiaana nyt seitsemän vuotta, mutta on ollut kaupassa vauvaikäisestä lähtien. – Ensimmäiset muistoni kaupasta ovat uudenvuodenaatolta, kun vanhempani ja kaupan työntekijät tekivät inventaariota. Halusin niin olla mukana ja minun tehtäväkseni annettiin irtokarkkien laskeminen, Åsa kertoo nauraen. K-Knallis on tavallinen K-lähikauppa, mutta myös hyvin erityinen. Se on ollut Storbergin ja Enestamin sukujen kauppana jo 120 vuotta. Åsa on neljännen polven kauppias. Kaupan pitkästä historiasta kertoo nykyisen kaupan yläkerrassa oleva kauppamuseo.

– Jo silloin kun tämä kauppa rakennettiin, tarkoituksena oli auttaa kuluttajia, tarjota heille ratkaisuja ja asioinnin helppoutta, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo K-Knalliksen museossa. – K-kauppias-yrittäjät ovat meidän vahvuutemme. He tuntevat parhaiten asiakkaat ja kaupan ympäristön ja osaavat muokata valikoimaansa heidän tarpeidensa mukaan. Asiakkaat ja heidän hyvinvointinsa ovat meillä vahvasti geeneissä ja sillä periaatteella viedään kauppaa eteenpäin nykyaikanakin, Mikko Helander kertoo. K-Knalliksen valikoimaan kuuluu elintarvikkeiden lisäksi erillinen lihaja kalatiski, käyttötavara kattiloineen ja koulutarvikkeineen sekä rautakaupan, postin, Veikkauksen ja pesulan palvelut. – Tarjoamme kaikki saman katon alta, ja mitä meiltä ei löydy, tilataan, kertoo Åsa Storberg. » Pirkka.fi > Ihmiset

K-ryhmä lisää käteisen rahan saatavuutta K-kaupoissa ja sijoittaa 100 uutta Otto-automaattia K-ruokakauppoihin. Yhteistyön laajentaminen Automatian kanssa lisää Otto-automaattien määrän K-kauppojen yhteydessä vuoden loppuun mennessä noin 350:een.

U U S I AU TO M A A L I O S TO K S I LTA K-Raudan maalikampanjan pääpalkinto Seat Ateca 1.0 TSI 115 Style -henkilöauto luovutettiin lahtelaisvoittaja Marjukalle elokuun lopulla. Marjukka sai voitokkaan arvan ostaessaan maalia K-Rauta Launeelta pation kaiteiden maalaamiseen.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71

KOONNUT TANJ A RI NKINEN, KUVAT JUHA VALKEAJOKI, TUUKKA KI VI RANTA , T IMO VANNINE N J A K-RYHMÄ

Mikä uudistuksessa muuttuisi? Oluiden alkoholipitoisuuden 5,5 % raja antaisi mahdollisuuden tuottaa ns. normaalivahvuisia oluita, jotka maailmalla ovat yleisesti 5-6 % luokkaa. Ulosmyyntimahdollisuus panimolta lisäisi omalta osaltaan myös panimovierailuja ja sitä kautta matkailua.

S ATA U U T TA K ÄT E I S OT TOA


N I KS I T SYKSYY N

Niksi-Pirkka

◆ Palavatko näppisi sytyttäessäsi tuikkua, joka on korkeassa tuikkukipossa? Sytytä ensin spagetti palamaan toisesta päästä ja sytytä sitten sen avulla tuikku. ◆ Kun ratkot sudokua, tee samalla ratkaisemasi numeron määrä punnerruksia, vatsa- tai selkälihaksia. Kasvattaa sekä aivoja että lihaksia!

K A H VA K U U L AOV EN P I D I K E

◆ Ota vanha luottokortti, leikkaa kulmasta pala pois ja saat apuvälineen suorakulmaan tehtävän siistin silikonisauman tekemiseksi.

V-haarukan muotoinen laudanpala kiinnitettynä kahvakuulaan pitää oven kuin oven auki.

◆ Pussilakanat kuluvat rikki pääpuolesta. Leikkaa ylhäältä pois noin 20–30 cm, ompele ja jätä ”käsiaukot”. Ompele jalkopäähän samanmittainen jatkokappale vaikka valkoisesta vanhasta lakanasta.

KOT I AVA I N HIHNAAN

◆ Puutarhahanskaparista kuluu toinen toista enemmän. Oikeakätisenä vaihdankin ehjiä käsineitä vasenkätisen ystäväni kanssa.

K U U K AU D EN N I K S I

T EI P P I M U I S T U T TA A Merkkaa käytetty räsymaton puoli teipillä, niin tiedät, koska on pesu edessä.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Anna tuparilahjaksi yhden takkaillan ”lämmikkeet”. Päällystä laatikko ylijäämätapetilla ja lataa siihen kuivia klapeja, tervasta sytykkeeksi ja puteli. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Kun mies on jättänyt vaatteensa hujanhajan keittiöön ja eteiseen, otan kännykällä kuvan. En ole nalkuttava akka, kun lähetän kuvat hänen kännykkäänsä. Tuntuu se ainakin joskus tepsivän. ◆ Muusikon taskusta löytyy usein plektra, muttei kolikkoa ostoskärryä varten. Plektran leveämpi pää sopii täydellisesti polettipaikkaan.

◆ Kun keitän kaalia, teen veitsellä ensin viiltoja kannan ympäri, työnnän korkkiruuvin keskelle ja vedän poistettavan osan pois. ◆ Leikkaan pakastamastani gluteenittomasta kakkupohjasta palan mukaan juhliin lapselleni, kun tarjolle on luvassa täytekakkua. Täytteet saan emännältä, kun hän laittaa sitä meille syrjään.

◆ Lakka lohjennut kynnestä? Leikkaa sen kynnen sormiosa irti kertakäyttöhanskoista. Voit käsitellä lakanpoistoaineella pilalle menneen kynnen ja säästät muut vahinko-osumilta. ◆ Pue kaksi lippistä päällekkäin ja käännä lipat eri suuntiin, niin eipä tuule päähän ja niskakin on suojassa. ◆ Laita kengännauhoiksi 6 mm kuminauhat, niin voit pitää niitä solmittuina koko ajan ja popot sujahtavat nopeasti jalkaan kiireessä. ◆ Pitkillä ajomatkoilla piikkimatto virkistää mukavasti selän ja hartianseudun verenkiertoa. Eihän mattoa toki koko matkaa käytetä, on se niin tehokas.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Kymmeniätuhansia niksejä sukkahousuilla ja ilman: Pirkka.fi/niksit. Peukuta, jaa ja kommentoi!

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT MERVI SAARANEN, SEPP O VI LHO NEN, M ANDI KÄR KIÖ J A J ANA PULLINEN

Laita avain kiinni koirasi talutushihnaan, niin et jää koskaan vahingossa oven ulkopuolelle.


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I LOK A K U UL L E

PYSY VIRKEÄNÄ LOK AKUUSSA

K U VA G E T T Y I M AG E S

Keskellä syksyä tapahtuu paljon. Arki kaikkine menoineen ja tehtävineen pitää kiireisenä. Luonnossa vihreys vähenee ja syksyn merkit näkyvät jo toden teolla. Kesäaika päättyy 29.10., jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kaiken tämän keskellä on hyvä pitää huoli omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnista. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen pirteässä syyssäässä tekee hyvää. Myös kaikki muu liikunta tuo virtaa lokakuuhun. Päivitä myös varusteesi vapaa-ajalle ja arkeen. Hyödynnä samalla l­okakuun Plussa-tarjoukset. Tänä syksynä K-Plussa täyttää 20 vuotta. Kiitos siitä kuuluu ainut­ laatuisille Plussa-asiakkaillemme, joita haluamme jatkossakin huomioida parhaamme mukaan. Katso kaikki edut ja ideat syysloman viettoon sivuilta 74–96.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Korttiasi käyttämällä saat ostoksistasi Plussaa ja samalla varmistat henkilökohtaiset etusi myös jatkossa. Pisteitä kertyy ja Plussa-rahasi määrä kasvaa. Mitä enemmän korttiasi käytät, sitä henkilökohtaisemmaksi se muuttuu. Tiesithän, että Plussa-pisteitä kertyy myös Neste Kja Neste–asemilla.

1

Muutimme kumppanini kanssa samaan osoitteeseen, vaikuttaako se Plussa-pisteisiimme? Vastaus: Talouden Plussa-kortit kannattaa yhdistää, jolloin ostoista alkaa kertyä pisteitä yhteiselle Plussa-tilille. Tämä tarkoittaa sitä, että taloudessa on yksi pääkortin haltija ja kumppanilla on käytössä rinnakkaiskortti. Tilille kertyy kummankin ostoista nopeammin pisteitä ja palkintopisterajat ylittyvät helpommin. Ota yhteyttä Plussa.comin chatissä tai soita asiakaspalveluumme puh. 010 19 8604, palvelemme arkisin 9–21 ja lauantaisin 10–15. Puhelun hinta on paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu.

Kerää pisteet huolehtimalla hampaistasi Täysin kotimainen PlusTerveys palvelee 130 yksilöllisen hammaslääkärivastaanoton verkostolla ympäri Suomen ja nyt hoidoista saa myös Plussaa. PlusTerveydelle on tärkeää asiakkaiden suun terveys ja sairauksien ennaltaehkäisy. K-Plussa-yhteistyön tavoitteena on hyvinvoinnin edistäminen kannustamalla kaikkia Plussa-­ korttia käyttäviä säännölliseen hammashoitoon. Plussaa hoidosta kertyy 500 pistettä maksukertaa kohti, edun määrä on kiinteä hoidon kustannuksista riippumatta. PlusTer­veys tarjoaa kattavat hammashoidon palvelut yleisistä hammaslääkäri- ja suuhygienistipalveluis-

ta erikoishammaslääkäripalveluihin. 40 vuotta alalla toiminut PlusTerveys on työntekijöidensä omistama yhtiö, joka panostaa erinomaiseen asiakaskokemukseen. Digitaalinen PlusPalvelu tarjoaa tietoa ja työkaluja asiakkaan oman suun terveydestä huolehtimiseen. Palvelusta löytyy tiedot tehdyistä hammastarkastuksista, ajanvarausten hallinta sekä jatkossa ohjeita ja opastusta kotona tapahtuvaan hampaiden hoitoon. Toimipisteet yhteystietoineen, vapaat ajat ja PlusPalvelu löytyvät ­osoitteesta Plusterveys.fi. » Lue lisää yhteistyöstä: Plusterveys.fi/k-plussa

2

3

Europcarautonvuokrauksista Plussaa

A-lehtien lehtitilauksista saat Plussa-pisteitä

Aja pakulla tai pikkuautolla, pisteitä kertyy kaikista autonvuokraukseen liittyvistä palveluista Suomessa, maksaessasi ostoksesi henkilökohtaisella luottokortillasi. » Europcar.fi

Viihtyisitkö Maku-, Mondo- vai Meidän Mökki -lehden parissa? Pisteitä ropisee kaikista A-lehtien jatkuvista lehtitilauksista. Saat niistä Plussaa, kun vain muistat ilmoittaa korttisi numeron ennen laskusi maksamista. » A-lehdet.fi

.

74  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m


2 PKT

ACTIVIA

4 TLK

FLORA

Jogurtit ja Actimel tehojuomat

Ruoka ja Kuohu 2,5 dl, myös laktoositon

4x120-125 g ja 4x100 g

3 20

3 00

2 PKT (3,20-4,00/kg)

Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 2.10.-5.11.2017 KOTIVARA

SAARIOINEN

Venäläiset meetvurstit

2 RS

Ruukut

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79-1,89/pkt (3,58-4,73/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,89-1,39/tlk (3,56-5,56/l)

-10-15%

-15-46%

2 PKT

GRANDIOSA

KANE’S SODA POP

2 PL

Virvoitusjuomat

Kiviuunipizzat

300 g

170 g

4 TLK (3,00/l)

0,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 2 erää/talous

300 g-350 g

500

199

PLUSSA-KORTILLA

500 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

300

Ilman Plussa-korttia 2,79/pkt (16,41/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,85/rs (9,50/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,89/pkt (8,26-9,63/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/pl, sis. pantin 0,20 (3,58/l)

PKT (11,71/kg)

2 RS (8,33/kg)

-28%

-12%

3 PRK

ARLA

Apetina snack

2 PS

FAZER

215 g

PLUSSA-KORTILLA

4

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,59/prk (15,90/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/ps (11,58/kg)

00 3 PRK (13,30/kg)

Original purukumi

2 PS (9,30/kg)

Makeispussit

100 g

315-325 g

4

3 50

50

2 PS (22,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-15%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,65/ps (26,50/kg)

72

PIRKKA plussa.com

2 PS (5,38-5,56/kg)

2 PRK

Jäätelöt

Tonnikalapala

470-500 ml ja monipakkaukset 240-400 ml (ei non-dairy jäätelöt)

200/150 g, öljyssä tai vedessä

KPL (9,98-10,62/l)

2 PRK (9,67/kg)

-14%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,69/prk (11,27/kg)

Ilman Plussa-korttia 6,19-6,79/kpl (12,90-25,79/l)

3 RL

2 KPL

DOVE

Roll-on, suihkusaippuat, shampoot ja hoitoaineet sekä vartalovoiteet

Jätekassit 40 l/15 kpl ja 25 l/30 kpl

500

500

-12-40%

-20%

50-500 ml

2 KPL (10,00-12,50/l)

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,09/ps (6,43-6,63/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,85-4,20/kpl (11,40-21,00/l)

WWW.K-MARKET.FI

90

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-16%

2

99

-19-26%

2 PS

TV MIX

-27%

PLUSSA-KORTILLA

-19%

2 PS

JENKKI

PLUSSA-KORTILLA

BEN & JERRYS

4

00

PLUSSA-KORTILLA

-16%

2 PL (2,60/l)

-13%

Fasupala suklaavohvelit

100 g

4

2 PKT (7,14-8,33/kg)

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-CITYMARKET.FI

3 rl (0,06-0,11/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,10/rl (0,07-0,14/kpl)

P l u s s a . c o m   PIRKKA  75


-

MEISTÄ VÄHEMMÄN ON JUURI SOPIVASTI. LV-tuotteissa on kaikki ihosi puhtauteen ja hyvinvointiin tarvittavat ainesosat – eikä mitään ylimääräistä, kuten hajusteita tai väriaineita. Se on huomattavan pieni valinta sinun ja ympäristösi parhaaksi.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

LV

LV

LV

-15%

Pyykinpesuneste color 1,5 l (3,30/l)

4

95 kpl

Ilman Plussa-korttia 5,85 kpl (3,90/l)

-18%

Huuhteluaine 750 ml (2,92/l)

2

19 kpl

Ilman Plussa-korttia 2,69 kpl (3,59/l)

Platinum

Fairyn paras puhdistusteho FAIRY FAIRY

Platinum ja Naturals astianpesuaine 500 ml (5,00/l)

5

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-13%

Ilman Plussa-korttia 2,89 kpl (5,78/l)

PIRKKA 76 72PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

Konetiskitabletit all in 1 44 kpl ja Platinum 37 kpl (0,11-0,14/kpl)

10

00 2 ps

PLUSSA-KORTILLA

-36%

Ilman Plussa-korttia 7,89 ps (0,18-0,21/kpl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.10.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

-15%

Astianpesuaine 500 ml (4,38/l)

2

19 kpl

Ilman Plussa-korttia 2,59 kpl (5,18/l)


PAMPERS

Baby Dry ja Baby Dry Pants teippi- ja housuvaipat 32-54 kpl/pkt (0,19-0,32/kpl)

PAMPERS

Premium Protect teippivaipat 31-72 kpl/pkt (0,13-0,31/kpl)

9

10

55

35

pkt

pkt

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 10,69 pkt (0,15-0,34/kpl)

Ilman Plussa-korttia 11,55-11,70 pkt (0,22-0,36/kpl)

-10%

-10-11%

MITÄ PAREMMIN SE ISTUU SITÄ PAREMMIN MITÄ PAREMMINSE SE SUOJAA ISTUU

3

2

1

1

2

3

SITÄ PAREMMIN Terveyssiteet 10-16 kpl/pktSE ja pikkuhousunsuojat 22-30 kpl/pkt SUOJAA (0,08-0,24/kpl) ALWAYS

Ei Mega- ja Giga-pakkaukset eikä Sensitive- ja Discreet-tuotteet

4

70 2 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-12-14%

Ilman Plussa-korttia 2,69-2,75 pkt (0,09-0,27/kpl)

MITÄ PAREMMIN SE ISTUU SITÄ PAREMMIN SE SUOJAA

1

2

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.10.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

3

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7377


REIMATUOTTEITA

-20% PLUSSA-KORTILLA

Reimatec Kiddo Snowy lasten

TOPPAHAALARI

Teipatut saumat. Veden- ja tuulenpitävä, likaa hylkivä ja hengittävä materiaali. Sisältä säädettävä vyötärö. Irrotettavat jalkalenkit. Heijastavat yksityiskohdat. Koot 92-128 cm. Ilman Plussa-korttia 119,95

9596

Reimatec Procyon lasten

TOPPAHOUSUT

Koot 104-140 cm. Ilman Plussa-korttia 69,95

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

55

96

Lumula lasten

PIPO

Koot 52-56. Ilman Plussa-korttia 26,95

21

56

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Nouto lasten

TOPPARUKKASET

Koot 2-5. Ilman Plussa-korttia 19,95

1596


mywear Lasten

ULKOILUKENGÄT

Vedenpitävät, koot 23-38. Ilman Plussa-korttia 39,95

3495 PLUSSA-KORTILLA

-12 %

Kumisaappaat, kävelykengät, talvikengät, välikausikengät, lasten kengät, lenkkarit. K-Citymarketista löydät kaikki nämä sekä monia muita kenkämalleja niin naisille, miehille kuin lapsillekin - aina edulliseen hintaan.

mywear Lasten

TALVISAAPPAAT

Vedenpitävät, koot 32-39. Ilman Plussa-korttia 59,95

4995 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

mywear Lasten

VARSITENNARIT

Vedenpitävät, koot 35-40. Ilman Plussa-korttia 39,95

3495 PLUSSA-KORTILLA

-12 %

Catmandoo Steven III aikuisten

VAPAA-AJANKENGÄT

39

Koot 36-46. Ilman Plussa-korttia 49,95

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


G OR E -TEXKE N G I S S Ä JAL AT PYSYVÄT KUIVINA J OKA KELILL Ä

Viking Bifrost Lasten

GORE-TEX-TALVIKENGÄT

Vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Lämmin vuori, pitävä kumipohja. Koot 30–41 vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 79,95

59

95

-25%

Viking Hawk Lasten

Viking Zing Lasten

Vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Päällinen mokkanahkaa. Lämmin vuori, pitävä kumipohja. Koot 33–41. Ilman Plussa-korttia 89,95

Vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Päällinen mokkanahka/tekstiiliyhdistelmää. Lämmin vuori, pitävä kumipohja. Koot 32–40. Ilman Plussa-korttia 89,95

GORE-TEX-TALVIKENGÄT

69

95

-22%

Viking Zip Lasten

GORE-TEX-TALVIKENGÄT Vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Mokkavahvikkeet. Lämmin vuori, pitävä kumipohja. Koot 34–40. Ilman Plussa-korttia 89,95

6995 -22%

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

GORE-TEX-TALVIKENGÄT

69

95

-22%

Viking Impulse Aikuisten

GORE-TEX-ULKOILUKENGÄT Vedenpitävä GORE-TEX-kalvo. Koot 37–47. Ilman Plussa-korttia 109,90

6995 -36%

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Pomar miesten

NILKKURIT

Vedenpitävä ja hengittävä GORE-TEX-kalvo. Nahkaa, pitävä ulkopohja, koot 40-46. Ilman Plussa-korttia 129,00

89

95

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

Aaltonen naisten

JOKASÄÄN NILKKURIT

Nahkajäljitelmää, Grip+ -pitopohja. Kaksi mallia, toisessa mallissa erikoisleveä lesti. Fleecevuori, koot 36-43, jotka vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 89,95

5995

Viking miesten

PLUSSA-KORTILLA

VARSITENNARIT

Vedenpitävä ja hengittävä GORE-TEXkalvo. Nahkaa, koot 41-48. Ilman Plussa-korttia 129,00

8995

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

-33 %

Pomar naisten

NILKKURIT

Vedenpitävä ja hengittävä GORE-TEXkalvo. Kaksi mallia, lämmin vuori, koot 36-42. Ilman Plussa-korttia 119,00

7995

PLUSSA-KORTILLA

-32 %

Bianco Footwear naisten

MAIHARIT

Nahkaa. Lämmin vuori, koot 36-41. Ilman Plussa-korttia 129,99

8995 PLUSSA-KORTILLA

-30 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Viking Kinetic naisten

TALVIKENGÄT

Mokkaa, vedenpitävä ja hengittävä GORETEX-kalvo, koot 36-42. Ilman Plussa-korttia 129,00

7995

PLUSSA-KORTILLA

-38 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


LAADUN JA HINNAN TÄYDELLINEN LIITTO SILIKONISET LIUKUESTEET

UUTUUS

MASTERPRO GRAVITY RUOANVALMISTUSVÄLINEET

-40%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

HELPPOA KÄYTETTÄVYYTTÄ

Mitta-asteikko ja kaatonokka sekä kanteen integroitu kaatosiivilä.

RUOSTUMATON TERÄS Kestää kovaa käyttöä. Kaikille liesille sopiva täysinduktiopohja.

Esim.

KATTILA 3 l

Ilman Plussa-korttia 54,95

Esim.

PAISTINPANNU 28 cm Ilman Plussa-korttia 49,95

2995 3295

MINERAALI VAHVISTEINEN PINNOITE Ainutlaatuista kulutuskestävyyttä. Shot Blasting -teknologia suojaa naarmuilta. Kaikille liesille sopiva täysinduktiopohja.

6-osainen

PIHVIVEITSISETTI

Ilman Plussa-korttia 24,95

UUNIVUOKA 35x25 cm Ilman Plussa-korttia 49,95

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

2995 1495

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

4-osainen

VEITSISETTI

Setissä kolme veistä ja seinämagneetti. Ilman Plussa-korttia 34,95

1995


Tunnelman tuojat, joka kotiin

Airam Roosa nauha

SISUSTUSVALOSARJA

Airam Jääpuikko

Paristoilla ja 6 h ajastimella toimiva LED-sarja sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 14,95

VALOKETJU

Sisä- ja ulkokäyttöön, 1,2 m. LED-valot ei vaihdettavia. Paloikä n. 10 000 h. Muuntaja 31V Ilman Plussa-korttia 29,95

1095

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

2295

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Airam

LED-IKKUNA

Sisäkäyttöön, LED-kynttilät ei vaihdettavia. Paloikä n. 10 000 h. Muuntaja 4,5V Ilman Plussa-korttia 29,95

OSTAMALL A TUET KOTIMAISTA RINTASYÖPÄTUTKIMUSTA . AIRAM L AHJOITTAA

21

JOKAISESTAMYYDYSTÄ ROOSA NAUHA -VALOSARJASTA SYÖPÄSÄÄTIÖLLE 0,50 €

95

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

Konstsmide

PILLIKYNTTELIKKÖ

Sisäkäyttöön, liitosjohto 1,8 m välikytkimellä. Ilman Plussa-korttia 34,95

24

95

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

Konstsmide

ULKOVALOSARJA

Konstsmide

Kauniisti säteilevä ambervärinen valosarja. Musta kaapeli, kokonaispituus 14,5 m, josta liitosjohto 5 m, muuntaja IP44. Ilman Plussa-korttia 39,95

AKRYYLILUMIHIUTALE Sisä- ja ulkokäyttöön. Halkaisija 40 cm. Sisältää muuntajan. Johto 5 m. Ilman Plussa-korttia 19,95

16

95

29

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Univisio Uni Medical Future

TYYNY 50 x 60 cm

Muotoiltu, päällinen puuvillaperkaalia, täyte Blowfill® -polyesteripallokuitua 480 g. Ilman Plussa-korttia 29,95

20

97

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

UNIVISIO LUXOR -TYYNY tai -PEITE

-30%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

TIKATTU TYYNY 50 x 60 cm

TIKATTU PEITE 150 x 200 cm

2097

4197

Päällinen polyesteria/ micromodalia, täyte Blowfill® -polyesteripallokuitua 450 g. Ilman Plussa-korttia 29,95

S KA N N A A JA KUDO

Novita 7 veljestä Jenkka tai Polaris

KÄSITYÖLANKA 100 g

4.-

75% villaa, 25% polyamidia. Puikot 4 ja sukat 3 1/2. Ilman Plussa-korttia 5,99/kerä

kerä

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Päällinen polyesteria/ micromodalia, täyte Blowfill® -polyesterispiraalikuitua 900 g. Ilman Plussa-korttia 59,95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %


Electrolux EUS8X2SB

PÖLYNIMURI

PARAS A-LUOKAN ENERGIALUOKITUS

A-LUOKAN PUHDISTUS KOVALTA LATTIALTA, A-LUOKAN SUODATUS

Energialuokka A+. 61 dB:n käyntiääni. AeroPro -parkettisuulake, hygieniasuodatin, pitkä 12 m siivousulottuvuus. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 229,00

U U T UUS

Electrolux PowerForce Green

PÖLYNIMURI

Pestävä hygieniasuodatin E12. DustPro™ -suulake ja parkettisuulake. Energialuokka ja suodatuskyky A, pölynpoisto matolta C ja kovalta lattialta A. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

199.-

99.-

PLUSSA-KORTILLA

-30 €

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

ja arjen oivat apulaiset Electrolux Ergorapido ZB3102

2in1 VARSI-IMURI

Turbo Power 10,8V-litiumakku. Itsestään pystyssä pysyvä malli, 180 astetta kääntyvä suulake ja kaksi tehotasoa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 119,00

99.-

U U TU U S

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

ERÄ

Electrolux ZUSORIGWR+ Ultrasilencer

PÖLYNIMURI

61 dB:n käyntiääni, pehmeät pyörät, ergonominen muotoilu ja pitkä 12 m toimintasäde. Energialuokka ja poistoilman puhtaus A, pölynpoisto kovalta lattialta A. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 189,00

149.-

Electrolux ESB2630, ESB2610 tai ESB2640

SPORTTI BLENDERI

Teho 300 W. 4 -siipinen terä hienontaa tehokkaasti mm. jäiset marjat ja hedelmät. Mukana kaksi juomapulloa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

3495

PLUSSA-KORTILLA

-40 €

kpl

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


U U TU U S

Lumene Valo

KASVO- JA YÖVOITEET 50 ml, KASVOSUIHKE 100 ml tai SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 15 ml 159,00-1060,00/l Ilman Plussa-korttia 22,90/kpl

15

90 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

Lumene Valo

HYALURONITIIVISTE tai TEHOHOITO 30 ml

19

Ilman Plussa-korttia 26,90/kpl

90

kpl

PLUSSA-KORTILLA

Lumene Valo

-26 %

HOITOVESI 150 ml

Kirkastaa näkyvästi, parantaa ihon ulkonäköä ja kosteuttaa, jättäen ihon puhtaaksi ja valmiiksi vastaanottamaan muut ihonhoitotuotteet paremmin. Levitä runsaasti aamuisin ja/tai iltaisin puhtaalle kasvojen ja kaulan iholle käsin tai vanulapulla. 85,00/l Ilman Plussa-korttia 15,90

12

75

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Uudet Colgate Natural Extracts -hammastahnat Radiant White

uutuus

Sisältää luonnollista aasialaista merileväuutetta ja suolaa. Puhdas ja säteilevä hymy.

Colgate Natural Extracts

HAMMASTAHNA 75 ml 37,20/l Ilman Plussa-korttia 3,29

Ultimate Fresh

Sisältää luonnollista aasialaista sitruunaöljyä ja aloe vera -uutetta. Raikkaan energisoiva sitruksen ja mintun maku.

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

2

79

PLUSSA-KORTILLA

-15%


Max Factor Healthy Skin Harmony Miracle -meikkivoide kosteuttaa 24 tuntia. Voide sisältää SPF20 -suojan ja on kiiltoa hillitsevä. Se antaa luonnollisen, puolimatan lopputuloksen, joka pysyy raikkaana koko päivän ilman korjailuja.

Max Factor Healthy Skin Harmony Miracle

MEIKKIVOIDE

1490

Ilman Plussa-korttia 19,50

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Max Factor Creme Bronzer

AURINKOPUUTERI tai

Max Factor Colour Elixir

Loose Powder

IRTOPUUTERI

HUULIPUNA

Ilman Plussa-korttia 13,50/kpl

Ilman Plussa-korttia 10,50

840

990 kpl

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Max Factor Masterpiece Nude Palette

LUOMIVÄRIPALETTI

Ilman Plussa-korttia 19,40

1490 PLUSSA-KORTILLA

-23 %

-26 %

Max Factor False Lash Effect

MASCARA

Ilman Plussa-korttia 17,70-18,70/kpl

1390 PLUSSA-KORTILLA

-25 %

jopa

HINNAT VOIMASSA 1.–31.10.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


E TJU

·

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

UO

AU

·S

PP AK

29 17 200 ME

N LU

OT E T U I N

KE

NK

ÄK


RED Collection

RED Collection

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89nus n e l a a s s u l P na! n 2.11. tupla iimeistää Varaa v

OCEAN BEACH CLUB KYPROS

varaa: Lue lisää ja /tjareborg plussa.com

SUNPRIME

LESBOS

VARAA LÄMMIN KESÄLOMA Plussa-kortilla saat lomamatkasi Tjäreborgilta aina edullisempaan hintaan. Lokakuun erityisetuna saat Plussa-alennuksen kaksinkertaisena kaikista ensi kesän tilauslentomatkoista 9.4.–9.10. Koe aitoa kreikkalaistunnelmaa uutuuskohteessamme Lesboksella tai kokeile uusia hotelleja Kyproksella. Tasokas Ocean Beach Club sopii erityisesti perheille ja upouusi Sunprime Protaras Beach ilman lapsia matkustaville. Hyödynnä alennus ja varmista lämpimiä lomapäiviä ensi kesäksi!

Etu on henkilökohtainen ja koskee vain Plussa-kortin haltijaa. Saat edun varaamalla matkasi osoitteessa plussa.com/tjareborg. Etu koskee vain uusia varauksia.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI


NYT PLUSSAA HAMMASHOIDOSTA Ennaltaehkäisevä ja säännöllinen hammashoito on parasta hoitoa hampaillesi. Meiltä saat nyt 500 Plussa-pistettä joka käynnistä. PlusTerveyden hammaslääkärivastaanotot palvelevat sinua yli 70 paikkakunnalla. Ota askel terveytesi edistämiseen ja varaa aika hammashoitoon: www.plusterveys.fi

SYYSLOMALLA KYLPYLÄÄN Ota aikaa koko perheelle ja sukella lomalle. Nauti kiireettömistä aamuista, lämpimistä altaista ja suussa sulavista herkuista. Kylpyläloma on parasta aikaa yhdessä. TARJOUKSET PLUSSA-KORTILLA NAANTALIN JA RUISSALON KYLPYLÄÄN:

-20% päivän hinnasta* Etu koskee minimi 2 vrk:n varauksia sisältäen majoituksen, aamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin käytön. Lisävuoteet alk. 15,-/lapsi/vrk. Etu on voimassa 31.10.2017 asti, kun teet varauksen kampanjatunnuksella SPAPLUSSA osoitteessa naantalispa.fi tai ruissalospa.fi tai p. 02 44 55 100. Tarjoushintaisia huoneita rajoitettu määrä. UUTTA! Etuja myös hoidoista, esim. Naantalissa: Kultakasvohoito alk. 79,- (norm. alk. 90,-) Ruissalossa: Aromaattinen hieronta alk. 63,- (norm. alk. 74,-) Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

Matkailijantie 2, Naantali

Ruissalon puistotie 640, Turku

Plussakortilla jo pa

-20% *


1 vrk (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-2.10.2016. Varauskoodi Plussa 9. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä.

KYLPYLÄYÖ

59 € /hlö/2hh

norm. 62-73 €

MIN. 2 VRK PLUSSA-KORTILLA

-10%

Puh: 030 608 30 Katiskaniementie 8 70700 Kuopio VARAUKSET: 030 608 30 Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

Uusi elämyskylpylä! VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja Puh: 030 608 40 www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

E T U JA K - PLUS S A - KO RT ILLA Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA10.

Edut eivät kerrytä K-Plussa-pisteitä.

Perhelomalle kylpylään Plussa-kylpylät Kuopion Rauhalahti ja Karjalohjan Päiväkumpu tarjoavat koko perheelle monipuolisia lomaelämyksiä. Päivittäisessä lomaohjelmassa liikutaan, leikitään, seikkaillaan ja kisaillaan. Aikuisille tarjolla ihania hemmotteluhoitoja, kuntoilua ja iltaviihdettä. Loman kruunaa koko perheen yhteiset herkutteluhetket ja kylpylän vesielämykset.

SYKSYN VIIHDYTTÄVIMPÄÄN TAPAHTUMAVIIKONSyysloma kaksin Lomat sisältävät: RAUHALAHTI KAKSI PÄIVÄKUMPU LOPPUUN YHDEN HINNALLA! PERHELOMA ALK:

133 €

Max 4 hlöä (1-2 aikuista ja lapset alle 17 v.) minimi 2 vrk norm. 148 €

Rauhalahdessa 66 € hlö/2hh/vrk, min. 2 vrk (norm. 74 €/hlö)

majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk), aamiaiset, kylpylän ja Etu K-Plussa-kortilla kuntosalin vapaan käytön, lomaohjelmaa. Viihdy vapaalla -messujen aukioloajat: lauantai 24.9 klo. 10.00-17.00 ja sunnuntai 25.9 klo. 10.00-16.00 Voimassa 5.11.2017 asti. Etu Kylpyläloma 2 aik + 1 – 3 alle 15 v. lasta, kerryttää Plussa-pisteitä. Päiväkummussa alk. LIPUT: 12 €/2 kpl. Liput normaalisti minimi 2 K-Plussa-kortilla vrk 12 €/kpl. Ennakkotarjous voimassa asti. 55 €/23.9.2016 hlö/2 hh/vrk. min. 2 vrk Vain uudet varaukset. Lahden Messut Oy Liput ostettavissa Lahden Messujen lippukaupasta: norm.140 € (norm. 62kplussa €/hlö) www.viihdyvapaalla.com liput.lahdenmessut.fi kampanjakoodilla

PERHELOMA:

24.-25.9.2016 Viihdy Vapaalla kokoaa Lahden Messukeskukseen vapaa-ajan ajankohtaisia teemoja ja viihdyttävää ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävän uutuustapahtuman pääosissa ovat liikunta ja terveys, kauneus ja hyvä olo sekä koti ja ruoka. Tapahtumaa saapuvat tähdittämään mm. televisiosta tutut Madventuresmatkaajat Riku ja ”Tunna” sekä energinen Rakkausdieetti-pariskunta Aki ja Rita. Viihdy Vapaalla -juontokaksikkona toimivat aurinkoiset Henna Ilmonen ja Heidi Sohlberg.

125 € - 50 %

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-13–33 %

Ke 8.11. Yhdestä kolmeen – Viulistitähti Iidamari Ahonen LIPUT: 24/19 € (norm. 29/24 €) Tamperelaisesta Iidamari Ahosesta povataan maamme seuraavaa kansainväliselle uralle ponnahtavaa viulistia. Tule kuuntelemaan 14-vuotiaan superlupauksen taidonnäyte! Ahonen nousi koko kansan tietoisuuteen syksyllä 2016, kun hänet valittiin yli sadan soittajan joukosta esiintymään Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konserttiin. Ahosen kanssa Tampere-talossa esiintyy hänen opettajansa, Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Petri Aarnio ja Naoko Shibayama-Aarnio. Su 19.11. Delibes: Coppélia – koko perheen taianomainen satubaletti LIPUT: 50/40/30 € (norm. 58/48/38 €)

TAMPER E-TALO N SY KSYS S Ä S O I VIU LU, M A R A KA S S I T JA BALETTI TO SSUJ E N A S K E L LU S Ti 10.10. Suomalainen barokkiorkesteri ja Ilja Gringolts LIPUT: 29 € (norm. 35 €)

15.10. Racehorse Company – nykysirkusta lapsille LIPUT: 10 € (norm. 15 €)

Kiitetty venäläinen huippuviulisti Ilja Gringolts palaa Suomalaisen barokkiorkesterin solistiksi. Konsertin ohjelman päähenkilönä on 1700-luvun Paganiniksi kutsuttu viuluvirtuoosi ja säveltäjä Pietro Locatelli. Ohjelmassa kuullaan myös Antonio Vivaldin, Johann Adolf Hassen ja Carl Philipp Emanuel Bachin säveltämää musiikkia.

Lapsille suunnattu nykysirkusesitys pienen sirkusseurueen elämästä. Keppihevoskaravaaninsa kanssa tyhjälle lavalle ratsastava ryhmä muuttaa tilan häikäiseväksi esiintymisareenaksi, jolla näet mm. jongleerausta, akrobatiaa, hulavanteita, saippuakuplia, mimiikkaa, klovneriaa ja breakdancea. Esiintyjinä Kalle Lehto ja Susanna Liinamaa.

Coppélia on yksi maailman rakastetuimmista baleteista – ja nyt se koetaan viimein myös Tampereella! Teos perustuu E.T.A. Hoffmannin satuun, jossa nuori mies ihastuu leluntekijän kauniiseen Coppélia-nukkeen. Koreografia on Ronald Hyndin käsialaa ja pohjautuu Marius Petipan versioon. Musiikin on säveltänyt Léo Delibes. Viron kansallisbaletin tanssijoiden tulkitsemina elävästä musiikista vastaa Tampere Filharmonia kapellimestarinaan Jüri Alperten. Liput myynnissä Plussa-kortilla Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö/Plussa-kortti. www.tampere-talo.fi

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7393


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

RUS H SYN TTÄR I T -2 0 % Pidä pomppivat synttärit Rush trampoliinipuistossa. Hauskoihin ja liikunnallisiin synttäreihin kuuluu kaikille juhlijoille hyppyliput, Rush trampoliinisukat ja synttärihuoneen kattaus kertakäyttöastioineen. Lisäksi yksi aikuinen pääsee veloituksetta mukaan trampoliinialueelle.

Synttäripaketteja on 1,5h ja 2h pituisina, joista viimeinen puolituntia on synttärihuoneessa. Hinnoittelu on lapsimääräsidonnainen. 1,5h synttärit 16,80 € /lapsi ja 2h synttärit 20,80 € /lapsi. Minimihinta Plussa-edulla 117,60 €. Katso tarjoiluvaihtoehdot hintoineen verkkokaupasta.

LIPUT: alk. 117,60 € (norm. alk. 147 €)

Rush Helsinki, Valimotie 25 Rush Vantaa, Muuntotie 3

Etu voimassa 1.10.–16.12.2017.

Lisätiedot www.rushfinland.fi

sää: Lue li

72 PIRKKA  PIRKKA 94  ­P l uplussa.com ssa.com

-17–20 %

KOKO PERHE HEL S I N G I N KI RJA M ES S UI L L E 29.10.

I LOV E ME – OLE TÄRKE Ä I TS ELLE SI! 20.–22.10.

Uutuuskirjat, antikvariaatit ja valtava määrä ohjelmaa! Uudistunut lastenalue tarjoaa elämyksiä myös pienille lukutoukille. Tule nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja hankkimaan joulun kirjalahjat messuhintaan! Samalla lipulla Viini ja Ruoka -messuille (alle 18-v. vain huoltajan seurassa).

I love me on kauneuden, terveyden, trendien ja hyvinvoinnin tapahtuma. Poimi messuilta uutuudet, kysy neuvoa huippuammattilaisilta, rentoudu hoidoissa, koe upeat ohjelmanumerot, ihaile Suomen suurimpia muoti- ja hiusnäytöksiä ja hae vinkit hyvinvointiisi.

PERHELIPPU: 32 € (norm. 37 €, 2 aikuista ja alle 16-v. lapset). Etu Plussa-kortilla sunnuntaina 29.10. klo 10–18 Messukeskuksen kassalta.

LIPUT: 15/8 € (norm. 18/11 €, aikuinen/eläkeläinen) Etu voimassa 20.–22.10. Messukeskuksen kassoilla Plussa-korttia näyttämällä. Etua ei voida yhdistää muihin etuihin. www.iloveme.fi

www.helsinginkirjamessut.fi

n Syksy tavin uistahttuma p i v u h stapa uutuu .10. i.fi 1 2 . 4 1 sarkanniem

PLUSSA-KORTILLA

-13 %

Karmiva Karnevaali-

ranneke

Edullisemmin Plussa-kortilla! Edun saat ainoastaan Särkänniemen verkkokaupasta koodilla KARMIVAPLUSSA. Etu on voimassa 21.10.2017 asti.

Yli 120 cm

Alle 120 cm

(norm. 26,90 €)

(norm. 21,90 €)

22,90 €

17,90 €


PLUSSA-KORTILLA

-10-13%

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

-10 %

PLUSSA-KORTILLA

-18–60 %

ETU BILLY ELLI OT – M U S IK A A L IIN PLUS SA-KO RTI LL A L A 2 1 .1 0.

J YVÄ SKYL Ä S I N FON I A : S HA K ED, N OT S TI RRED KE 29.11.

TERVE OLO, OS A AVA NAINE N JA OUTL ET 27.–29.10.

Maailmanlaajuisen menestyksen saavuttanut musikaali nyt Vaasassa. Unohtumattoman musikaalielämyksen takaavat Elton Johnin säveltämä upea musiikki, Jakob Höglundin suunnittelemat loistavat tanssikohtaukset sekä huumorilla höystetty, koskettava tarina.

Jurjen Hempel, kapellimestari Gil Shaked-Agababa, klarinetti Martijn Padding: Glimpse Carl Nielsen: Klarinettikonsertto Joseph Haydn: Sinfonia nro 99

LIPUT: 32 € (norm. 38 €) Max. 2 lippua/Plussa-kortti. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Etu ei koske jo lunastettuja lippuja. Paikkoja on rajoitettu määrä. Tarjous koskee vain la 21.10. esityksiä. Lippujen varaukset ja lunastus teatterin lippukassalta. Puh. 06 325 3961. www.vaasankaupunginteatteri.fi

LIPUT: 23,40/21,60/10,80 € (norm. 26/24/12 €)

Hyvinvointiin, terveyteen, liikuntaan, ravintoon ja muotiin keskittynyt tapahtuma houkuttelee viihtymään, inspiroitumaan, oppimaan ja kokeilemaan uusia asioita! Terve Olon kymmenet näytteilleasettajat tarjoavat hyvää koko keholle: esillä on niin kehonhuollon kuin henkisen hyvinvoinninkin viimeisimmät trendit ja vinkit. Samalla lipulla pääset myös Osaava Nainen ja Outlet-messuille!

Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä, Puh. 014 266 0110

LIPUT: 13/10/2 € (norm. 16/13/5 €, aikuinen/eläkeläinen, opiskelija/lapsi) Hinnat voimassa kaikkina messupäivinä vain messukassalta ostettaessa.

www.jyvaskylasinfonia.fi

www.turunmessukeskus.fi

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-26%

-10 %

MYBA BY – KO MED I A TU LEVAI SUUD EN P E R HE E S TÄ

M E NN Ä Ä N N A I M I S I I N - HÄ Ä M ES S UT 1 3 . –1 4 .1.2018

VA DEL M AVEN EKOM EDI A RI S TEI LY 19.11.

KOM-teatterin komedia tulevaisuuden perheestä kertoo startup-firmasta, rakkaudesta ja muuttuvista perhesuhteista. Startup-firma Glowheadz on kehittänyt palveluita, joilla kuka tahansa voi tilata ihanasti kotia hoitavan MyMom-äidin ja käsistään kätevän MyDad-isähahmon. Mutta voisiko seuraava palvelu olla MyBaby, kotiin tilattava jaettava lapsi?

Häämessuille Early Bird -etu Plussa-kortilla. Unelmiesi häiden suunnittelu alkaa vuoden huikeimmasta häätapahtumasta Helsingin Wanhassa Satamassa, josta löydät saman katon alta kaikki häiden järjestämiseen tarvittavat tiedot, tuotteet ja palvelut. Mennään naimisiin -häämessuilta saat ideoita ja inspiraatiota elämäsi tärkeimpään juhlaan, tapaat häiden asiantuntijat, luot kontakteja ja virittäydyt häätunnelmaan!

Silja Europan risteily on sekoitus stand up -keikkoja sekä ennen näkemättömiä live-show’ta. Laivalla nähdään komea kattaus Suomen eturivin koomikoita mm. Sami Hedberg, Heli Sutela, Ilari Johansson, Niko Kivelä, Rudi Rok sekä monia muita. Lisäksi laivaan on pakattu myös kourallinen tunnettuja kotimaisia trubaduureja viihdyttämään asiakkaita ympäri laivaa.

LIPUT: 29 € (norm. 32 €) Liput Lippupisteestä www.lippu.fi (toimituskulut alk. 2,50 €). Valitse haluamasi esityspäivä, sen jälkeen kampanja-valikosta ”K-Plussa”-kampanja ja syötä kampanjakoodi kplussa10. Tarjous koskee perushintaisia lippuja MyBaby-esityksiin. www.kom-teatteri.fi

LIPUT: 11 € (norm. 15 €) Etu voimassa verkkokaupassa 1.–31.10.2017 Lippujen ostopaikka: www.tiketti.fi/tarjous Kampanjakoodi: hääplussa www.mennaannaimisiin.fi

PLUSSA-KORTILLA

-25 €

LIPUT: -25 € lopullisesta hyttihinnasta Hytit ja varaukset osoitteessa www.vadelmavene.fi/hytit-jahinnat, josta linkki ohjaa suoraan Lehtimäen matkojen varaussivustolle. Valitse haluamasi hytti ja aktivoi koodi "Plussa". Alennus näkyy automaattisesti lopullisessa hinnassa. www.vadelmavene.fi Lehtimäen Matkat 0207 509 509

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7395


Varaa syysloma ennakkoon ja säästä – toinen yö -50%

Lomayö alk.

Syys saapuu, saavu sinäkin! Sy y s l o ma ssa on syytä kerrakseen lähteä rento ut um a a n ko ko p e rh een voimin ho tellilomalle. Ä lkää siis k ä p e r t y k ö s oh va n nu rk k a a n villas ukat jalas s a, vaan lähte k ä ä na ut t im a a n s y ksyn väriloisto s ta ko tikulmien tuolla puole n!

66 € /huone

Kun va ra a t 2 p e rä k k ä is t ä hot e lli- t ai ky l py l ä y ö t ä 8 . 1 0 . m e nne s s ä , s a a t t ois e n y ön p uole e n h i n t a a n . L i s ä k s i e nna k kova ra a j a na s a a t 20 % e d un r u o a s t a j a r u o k a j uom a s t a C umulus C it y & Re s or t -ho t e l l i e n r av i n t o lois s a koko m a j oit uk s e n a j a n.

Tar jo u shi nna t ova t voima s s a a j a lle 12.–29.10.2017 tunnuksel l a LOMAEN NAK KO ja ne vai htel evat hotel l i n, päi vän ja saatavu u den mu kaan . A l k a e n-hi nt a 6 6 €/ y ö/ huone C umulus Re s or t Si unti o -hotel l i ssa, kun yövyt vähi ntään 2 yötä. Voi t var ata syys l o m am aj o i tu ksen my ö s p u h e l i m it s e ilma n va ra us kood ia , t ä llöin Pl ussa-etu on 10 %, puh. 020 055 055 (0, 17 €/puh + 0, 81 €/mi n + pvm /m pm ) .

Lue lisää ja varaa restel.fi/syysloma


Ristikko & sudoku

RISTIKON L AADI NTA ERKKI VUOKIL A , RI STI KON ULKOASU H ELI KÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

   

       

 

 

 

 

     

  

    



  

  

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

   

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  97


Minun valintani PIPPA L AU KKA

Ole hyvä itsellesi aikana muutaman tunnin itselleen vaikka harrastuksen parissa, sen tuottama mielihyvä vapauttaa myönteistä energiaa myös läheisille. Armollisuuden vastakohta on suorittaminen. Suorittaja uhrautuu tekemään asioita, koska laittaa muut itsensä edelle. OLEN POKKANAINEN. Sanon asiat suoraan,

enkä etsi piiloviestejä rivien väleistä. Kestän totuuden, mutta valehtelua tai kieroilua en katso hyvällä. Minulla on hyvä ihmistuntemus ja sisälukutaito. Nämä ominaisuudet ovat suojanneet minua esimiestyössä ja ystävien valinnassa. Työurani on nykyajan tapaan melko pirstaloitunutta: lääkäriys on yksi osa työtäni kirjoittajan, puhujan ja johtajan lisäksi. Lasteni synnyttyä tankkasin pakkaseen rintamaitoa ja autoon dieseliä, ja sen jälkeen hurautin töihin kysymättä muiden mielipiteitä. Suomessa uraäiti on edelleen kummajainen ja liian helppo saalis joutua syyllistetyksi valinnoistaan. Viime aikoina olen onneksi tutustunut naisjohtajaverkostoihin. Niissä on ollut hienoa kohdata kaltaisiani naisia ja jakaa uravuosien varrelta kertyneitä kokemuksia ja vinkkejä.

E

lämä on kuin vuoristoratakyyti. Matkaani nelikymppiseksi naiseksi, äidiksi ja vaikuttajaksi on kuulunut nousuja ja laskuja. Elämässä voi sattua mitä tahansa, mutta yleensä ei käy pahasti. Vaikka pelko ja huoli ovat monta kertaa kouraisseet vatsanpohjaa, lopulta on käynyt hyvin. ollessani syömishäiriöön, joka hallitsi elämääni lähes 20 vuotta. Syömishäiriö on riippuvuussairaus, kuten huumeet tai alkoholi. Alkoholisti voi parantua nollatoleranssin avulla, mutta syömishäiriöisen on opeteltava terve suhde syömiseen. Olin kuolla syömishäiriöön, mutta julistin lopulta ruokarauhan ja aloin auttaa muita. Vaikka elän nyt terveesti, olen päättänyt olla pingottamatta. En pidä hyvänä ulkonäkökeskeistä fitness-kulttuuria tai ruoka-ainehifistelyä, jossa jokaista murusta analysoidaan kuin verinäytettä.

LUOTAN ELÄMÄÄN ja johdatukseen. Ihminen

Hyvät päätökset kariutuvat, jos niitä toteutetaan muiden ihmisten tarpeista tai hetkellisestä mielijohteesta. Muut voivat tukea ja kannustaa, mutta motivaation pitää lähteä itsestä. Armollisuus on henkinen selkäranka, joka tuo itsevarmuutta ja myötätuntoa. Minulle armollisuus tarkoittaa sitä, että luon itseeni hyvän yhteyden ja toteutan minulle merkityksellisiä asioita. Kun käyttää arkiviikon

K U VA A N T T I V E T T E N R A N TA

SAIRASTUIN VAIHTO-OPPILAANA

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

”ARMOLLISUUDEN VASTAKOHTA ON SUORITTAMINEN. SUORITTAJA UHRAUTUU, KOSKA LAITTAA MUUT ITSENSÄ EDELLE.”

on lopulta aika yksinkertainen tekele. Harvan onni tulee siitä, että hotellissa on yksi tähti enemmän tai veneessä metri lisää pituutta. Hiljaisuus on täynnä vastauksia. Olen osaaikainen erakkoluonne, ja parhaat hetket koen yksin metsässä. Siellä syntyvät pieneen vihkoon parhaat ajatukset ja ideat. Moni mielessä ollut potilastapaus on ratkennut kuin itsestään vain sillä, että metsässä on tarpeeksi tilaa itselleni ja ajatuksilleni. Metsässä tunnen vahvasti olevani pieni osa maailmankaikkeutta. Elämä on merkityksellistä tässä ja nyt, ja tahdon käyttää oman aikani viisaasti. Nautin siitä, että minulle on annettu tämä keho ja saan käyttää sitä kulkiessani yli juurakoiden ja polkujen poikki. Se tuntuu samalta kuin lapsena. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kirjailija Pippa Laukka toimii myös naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä sekä Hintsa Performancen lääketieteellisenä johtajana.


Uudistunut sarja

Norlyn Opaque 50 DEN

SUKKAHOUSUT

Norlynin peittävät, mattapintaiset sukkahousut tuntuvat mukavilta päällä ja istuvat täydellisesti. Pehmeä ja leveä vyötärönauha, tasosauma ja puuvillahaarakiila lisäävät käyttömukavuutta. 93 % polyamidia, 7 % elastaania. Koot 36–48.

Osallistu tyylikilpailuun, voit voittaa 100 € K-Citymarket -lahjakortin! Kilpailuohjeet: norlyn.fi

13

00 2 kpl

Säästö 18 %

7,99/kpl

Tarjous on voimassa 31.10.2017 asti K-Citymarketeissa.


E TJU

·

RED Collection

RED Collection

RED Collection

RED Collection

UO

AU

·S

PP AK

29 17 200 ME

N LU

OT E T U I N

KE

NK

ÄK


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.