Page 1

K - R Y H M Ä N A S I A K A S L E H T I 1–2 / 2 0 1 7

OTA TALTEEN

30

POLTTAVA PUHEENAIHE:

PÄIVÄN RUOKAIDEAT

NUORET & ALKOHOLI

KEITTIÖN REMONTTI: KAIKKI UUSIKSI

Kohti MUUSIKKO

ALMA

VALITSE SOPIVA KIUAS

TEE ITSE: NAULAKKO

AUTOILIJAN OPAS TALVEEN

UNELMAA


Loihdi helpot talviherkut jäätelöstä!

Puolukka-omena jäätelömalja 2 omenaa kuutioina 2 rkl voita 2 rkl fariinisokeria 1 l Pingviini Puolukka-jäätelöä 2 dl kinuskikastiketta Kuumenna voi pannulla, lisää sokeri ja omenakuutiot. Paista omenakuutioita muutama minuutti, niin että sokeri sulaa ja omenat hieman pehmenevät. Jäähdytä. Lusikoi omenakuutioita annosmaljojen pohjalle, lisää päälle jäätelö palloina tai paloina. Viimeistele kinuskikastikkeella.

UUTUUS!

Lisää reseptejä www.pingviini.fi/reseptit

Rakkaudella Turengista.


Pääkirjoitus

ULKOASU Anne Ala-Jokimäki RUOKA K-Ruokamediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna lehti maksaa 77 euroa. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 4242 7330, etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO UPC Print, Vaasa 85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948 Painotuote

JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA JUHA VAL KEA JOKI

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen

rohkeasti erilainen ”Me suomalaiset olemme lopulta ­aika Jokainen meistä on erilainen ja suloisia!” Näin osuvasti kuvailee suoreagoimme eri tavoin uusiin tilanteimalaisuutta uusi popin vientitoivomsiin. Välillä usko omiin kykyihimme ja me Alma, jonka haastattelun löydät osaamiseemme on koetuksella. tämän lehden sivulta 34. Alma on hiePerheen ja muiden läheisten tuen no esimerkki moderneista suomamerkitys on näissä tilanteissa valtalaistähdistä, jotka ovat van suuri. Todellista lähteneet rohkeasti valrohkeutta on se, että usloittamaan maailmaa ja Todellista rohkeutta kaltaa olla oma itsensä ovat tunnetumpia ulkotilanteessa kuin tilanon se, että uskaltaa mailla kuin kotimaassa. teessa. olla oma itsensä Suomalaiseen perusK-ryhmä haluaa tuoda­ tilanteessa kuin luonteeseen liitetään Suomen juhlavuoden tilanteessa. usein vaatimattomuus kunniaksi esiin erilaisia ja nöyryys. Itsestä ei persoonallisuuksia ja heimielellään tehdä numeroa. Käyttäydän tarinoitaan. Toteutamme hieman tymismallissa on paljon hyvää, mutta erilaisen Suomi 100 -projektin: etsimmenestyminen kansainvälisessä kilme kaikkien aikojen parasta Pirkkapailussa vaatii myös vahvaa itseluottaniksiä, ja samalla kunnioitamme suomusta ja uskoa omaan tekemiseen. malaisten ällistyttävää kykyä keksiä Alma ja muut menestyjät ovat tehratkaisuja arkipäivän ongelmiin. neet valtavasti töitä saavutustensa Projekti käynnistyy helmikuussa, joleteen. Kaikkien ei tarvitse olla tähtiä, loin kutsumme kaikki asiakkaamme mutta heidän peräänantamattomuumukaan osallistumaan juhlavuoteen dessaan on paljon opittavaa. kanssamme. Harri Utoslahti, päätoimittaja, Pirkka Media

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

LOIHD I VÄ R I Ä P ÖYTÄ Ä N Mehevät ja herkulliset ­kvinoa-punajuuripyörykät valmistuvat nopeasti punajuuri-peruna­soseesta.

54

NYT

”Olen feilannut elämässäni miltei kaikessa muussa kuin tässä – nyt on tilaisuuteni tehdä vanhempani ylpeiksi minusta.”

AS EN N E A L KO H OLI I N M UUT T U MA S S A Nuoret kaipaavat avointa ja rehellistä puhetta alkoholista ja alkoholinkäytöstä.

­— alma, sivu 34

16

H YÖT Y

3

HYVÄT V I NKIT TALV I AU TO I LIJALLE Autoilu talvikelissä sujuu, kun auto on huollettu hyvin ja varusteet ovat oikeat. Monet asiat­voi huomioida etukäteen.

7 Tammi-helmikuun parhaat palat 16 Nuoret ja alkoholi 22 Keittiön uusi ilme 27 Parhaat palat keittiöön 28 Sisusta keittiö 31 Hyvät löylyt 32 Nikkaroi avainteline 3 4 Henkilö: Alma Miettinen 74 Talviautoilijan opas

Pääkirjoitus

NYT

74

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi

H Y VÄ O LO SISUSTUS

K AU N E U S

K E IT T I Ö N U U D E T K A SVOT Kolmihenkinen perhe sai ­remontissa haaveilemansa helpon ja toimivan keittiön.

HU I P P U -U R HE ILUA JA P ER HEAR KEA Maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen nauttii, kun pääsee kotona ollessaan viemään poikiaan päiväkotiin.

TALVI-IH O JA -KUT RIT KUNTOON Talvella iho ja hiukset kaipaavat kosteutusta ja hyvää hoitoa, naamioita ja öljyjä.

22

70

68

HYVÄ OLO

6 4 Pukeutuminen 6 8 Kauneus: talvihiukset 70 Kilpahiihtäjä kotioloissa PLUSSA

38 77 97 98

Kaupassa Plussa-edut Niksi-Pirkka Ristikko & sudoku

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


MITÄ SITTEN?

Kun 1.1.2017 Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät, moni saattoi kysyä itseltään, mitä sitten? Keitä se hyödyttää? Sinänsä ihan aiheellinen kysymys, johon on olemassa yksinkertainen vastaus. Uusi Veikkaus on täällä meitä kaikkia varten. Veikkausvoittovaroilla suomalaiset voivat harrastaa, liikkua, pysyä terveenä ja varoilla tuetaan myös monenlaista vapaaehtoistoimintaa. Pelien tuotoilla autetaan arjen kriisitilanteissa, tuetaan erityisryhmiä ja tieteen tekemistä sekä hevosurheilua. Ilman avustuksia jäisi myös moni kulttuurielämys kokematta. Tutustu mahdollisuuksiin: veikkaus.fi/mahdollisuuksia

MAHDOLLISUUKSIA


NYT

TA M M I -H E L MIK U UN PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

HETKI YSTÄVÄLLE Ystävä, kaveri, kamu, frendi. Ystävyys voi olla alkanut hiekkalaatikolta tai se voi olla aivan tuore. Ystävän seurassa viihtyy, olipa kohtaamisia sitten kerran vuodessa tai päivittäin. Yhdessä parannetaan maailmaa, jaetaan ilot ja surut. Tai sitten ystävän kanssa sattuu ja tapahtuu, harrastetaan, puuhastellaan ja hassutellaan. Ystävät rikastuttavat elämääsi, olipa heitä sitten yksi tai sata. Muista ystävänpäivänä tärkeää ihmistä­. Kutsu hänet pullakahville tai lähtekää­yhdessä ulos. Kauempana asuvan voi yllättää vaikkapa puhelinsoitolla, kortilla­tai pienellä lahjalla. Esimerkiksi pehmeästä langasta neulotut villasukat ilahduttavat takuuvarmasti ja lämmittävät jalkoja pakkaspäivänä. Ystävänpäivää vietetään 14.2.

KUVA VIOL A M INERVA VIRTAMO

Pirta-kannu 11,99 �, keskiharmaa Novita Seitsemän veljestä -lanka 150 g 4,59 �, -sukkapuikko 20 cm 6,99 � / 4 kpl, Arabian Suomi 100 -juhlavuoden mukit 17,95 �/kpl, Teemalautanen 17 cm 9,50 � ja Aalto-maljakko 201 mm 95,90 �, suurimmat K-Citymarketit.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

Lomalla voi tehdä muutakin kuin reippailla. Pidä vaikka lempisarjasi katselumaraton tai elokuvailta hyvässä seurassa. Tai entäpä jos kokeilisit käsityötaitojasi? Katso DIY-ohjeet: Pirkka.fi

Suomi on tuhansien niksien maa Jokainen asiakas, K-kauppa ja niksi­ on erilainen – ja silti samanlainen. Pirkka-niksit yhdistävät perisuomalaisen ongelmanratkaisukyvyn ja halun jakaa hyvää. Olemme keksijä­ kansaa ja meillä on tarve auttaa toinen toistamme. Pirkka-niksit ovat auttaneet ja naurattaneet Pirkan lukijoita jo vuodesta 1974 lähtien. Tähän mennessä on ehdotettu 100 000 ja julkaistu 40 000 niksiä. K-ryhmä juhlistaa 100-vuotiasta­ Suomea nikseillä. Juhlavuoden kun-

S I NI-VAL KOISTA

niaksi toteutamme dokumentin Pirkka-­niksien historiasta ja persoonista niksien takana. Tuhansien niksien maa -kilpailun avulla etsitään kaikkien aikojen ­parasta niksiä. Helmikuussa alkavan kiertueen aikana kuvataan eri puolilla Suomea sata niksivideota, joista­ yleisö ja kilpailun raati valitsevat voittajan. Tuhansien niksien maa -kilpailu alkaa helmikuussa ja voittaja julkaistaan Pirkan päivänä 1.9.2017.

Katso Tuhansien niksien maa -dokumentti tiistaina 7.2. klo 18.20, Nelonen, tai torstaina 9.2. klo 22.30, JIM.

ONNEA S U O M I!

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on yhtä juhlaa. Nyt suositaan suomalaisia tuotteita.

350-570 kcal Kumpaan tarttuisit mielummin, lumilapioon vai kahvakuulaan? Kumpikin on tehokasta kuntoilua, ja kaloreitakin kuluu suunnilleen sama määrä kummassakin voimailulajissa. Prof-lumentyönnin 28,95 �, K-Rauta.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Iittalan kaunis ultramariininsininen Kastehelmi-lasi sopii arkeen ja juhlaan, 30 cl 45,90 € / 4 kpl, suurimmat K-Citymarketit.

Lumene SISU hoitava & suojaava kasvoöljy sisältää marjojen siemen­ öljyä, 37,90 € / 30 ml, K-Citymarket.

Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala tuo kotimaisen kansanperinteen nykypäivään, 12,99 €, K-Citymarket.

Hajusteeton Pirkka herkän ihon pesuneste 500 ml sopii vartalon ja kasvojen päivittäiseen pesuun, K-ruokakaupat.

KOONNUT EEVA L AURONEN, KUVAT HELI HI RVEL Ä , J ARI ISO -M ARKKU, HELI SORJONE N / ZO DIAK FINL AND, TJ AREBORG, YLE KUVAPALVELU / NUMI NUMMELIN J A VALMIS TA J AT

H I I H TO LO M A L L E!


Nyt

Lämpimään huopaan on kiva kääriytyä pulkassa tai kotona ulkoilun jälkeen. Pirta Hellähuopa, 12,99 �, K-Citymarket.

Stiga Snow Rocket 85 Twintale -liukurissa on kädensijat yhdelle laskijalle, 24,95 �, K-Citymarket.

Pirteässä pakkassäässä maistuu lämmin juoma. Airamin 1 litran termospullosta on kiva nauttia vaikka lämmin kahvi tai mehu, 26,95 �, K-Citymarket.

Luistelukausikin on parhaimmillaan. NHL 7000 -jääkiekkoluistin on tukeva ja erittäin hyvin jalkaan istuva. Koot 32–47, 39,95 €, K-Citymarket.

KU K A EKA M ÄESSÄ? Parasta talvitouhua on yhteinen ulkoilu. Suuntaa rinteeseen eväiden kera jo ennen laskiaista.

Ulkoilun päälle maistuu lämmin kaakao. Clipper Reilun kaupan kaakaojuomajauhe 250 g, K-ruokakaupat.

Lämpimät Mutkanahka­rukkaset, aikuis­ ten­24,95 €, lasten 19,99 €, K-Citymarket.

Lämmitä panini valmiiksi kotona ja kääräise folioon, niin se pysyy lämpimänä ulkoilureissulla. Pirkka panini kinkku, kebab tai broileri-curry 215 g, K-ruokakaupat.

Naisten Panama Jack Iglo-kenkä on vedenpitävää, rasvakyllästettyä nahkaa. Vuori on lammasturkista, 225 €, Kookenkä.

Ota alle nopea ja kestävä Stiga Snowracer Colour Pro -rattikelkka, 79,95 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt

The Body Shop K-Citymarketiin The Body Shopin kosmetiikkaa myydään nyt K-Citymarketeissa. Valikoimiin kuuluvat esimerkiksi vartalovoit, suihkugeelit, muut vartalotuotteet sekä vartalotuoksut. K-Citymarket on maailman ensimmäinen hypermarketketju, joka myy The Body Shopin tuotteita. – Suomi on eurooppalaisittain erikoinen kosmetiikkamarkkina. Täällä­ suuri osa kosmetiikasta myydään hypermarketista. Juuri nyt Kesko ­panostaa K-Citymarket-ketjun uudistukseen ja erityisesti kauneusosastoihin. Näimme, että tässä on The Body Shopille sopiva yhteistyömahdollisuus, kertoo The Body Shop -ketjun toimitusjohtaja Aarno Pohtola. – Eettinen liiketoiminta on The Body Shopin toiminnan kulmakivi. Koska Kesko on valittu useana vuon-

na maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi, yhteistyön aloittaminen on luontevaa, hän jatkaa. – Luonnonkosmetiikka lisää jatkuvasti suosiotaan ja kuluttajia kiinnostaa tuotteiden eettisyys ja ekologisuus. The Body Shopin kasvipohjaiset tuotteet ovat toivottu lisä valikoimiimme, toteaa K-Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio. The Body Shopin keskeisiin toimintaperiaatteisiin kuuluu kosmetiikan eläinkokeiden vastustaminen, oikeudenmukainen kaupankäynti köyhien yhteisöjen kanssa, ympäristönsuojelu ja ihmisoikeuksien kun­ nioittaminen. K-Citymarketien kauneusosastot on uudistettu syksyn aikana ja kaikki­ ketjun kaupat uudistetaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

3 × KO HTI KE VÄT TÄ

Vaaleat Andiamo Cristynahkanilkkurit vievät askeleet ja ajatukset jo kepeästi kohti kevättä, 99,90 �, Kookenkä.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Korolliset Andiamo Angelina-nilkkurit pitävät ryhdin kunnossa ja sopivat keväisten chinojen pariksi, 99,90 �, Kookenkä.

Paksupohjaiset Andiamo Bobbie-vapaa-ajankengät käyvät joka menoon. Päällinen on mokkanahkaa, 59,90 �, Kookenkä.

Katoavien maisemien jäljillä Rakennukset, joiden ohi kulkee päivittäin kiinnittämättä niihin huomiota. Niistä kuvataiteilija Jenni Yppärilä, 36, tekee maalauksiaan. – Kun jokapäiväisen näyn irrottaa maisemastaan, sen voi nähdä eri tavalla, kolmiulotteisia töitä maalaava Yppärilä sanoo. Taidekeskus Salmelan nuorten taiteilijoiden kilpailun voittaneen taiteilijan teokset rikkovat veistoksen ja perinteisen maalauksen raja­pintaa. Seinälle kiinnitettävissä töissä rakennukset ovat tunnistettavia, mutta eivät pienoismalleja. Ensi kesänä Huuto-galleriassa Helsingissä nähdään näyttely, jonka teokset ovat syntyneet entisestä­Lampinsaaren kaivoskylästä Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi hän on yksi Taidekeskus Salmelan kesän 2017 kuvataiteilijoista. Kesko osti kokoelmaansa Jenni Yppärilän työn K-kauppa Pirkkala (2013). Lue koko haastattelu: Pirkka.fi > Ihmiset

S II S T I KO TI K E VÄ Ä K S I

SIIVOUS OPA S Suositun järjestelykirjan, Marie Kondon KonMarin jatkoosa antaa uusia ja entistäkin tarkempia ohjeita vaatteiden, kirjojen, papereiden, tunneasioiden ja sekalaisten tavaroiden järjestämiseen. Samalla se kertoo, miksi siivoaminen kannattaa. Kirjassa on piirroskuvitus. Marie Kondo, KonMari Iloa säkenöivä järjestys, Bazar, 19,99 �, K-Citymarket.


Nyt

TEK STI OUTI GY LDÉN KUVA HELI HIRVEL Ä

KUN AURINKO ON LOMALLA.

PIENESSÄ PAKETISSA PALJON VOIMAA: KUITUA, FLAVONOIDEJA JA VITAMIINEJA.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt T EK I JÄ E S I I N KUKA Toimittaja Laura Friman, 36. MITÄ Laura on freelancer ja kirjoit­ taa moniin lehtiin henkilöjuttuja ja kolumneja. Lisäksi hänellä on työn alla kaksi populaarikulttuuriin liittyvää kirjaa. Laura on kirjoittanut myös syksyllä ilmestyneen Etenee-kirjan, joka kertoo JVG:n tarinan. TÄSSÄ LEHDESSÄ Laura tapasi poptähti Alman, joka oli pulassa unohdettuaan lompakkonsa kotiin. Haastattelun voit lukea sivulta 34. » Laura Instagramissa: @laurafriman

42 % Kasvisruokien ja puhtaiden raakaaineiden arvostus nostavat bataatin suosiota ostos­ korissa.

48 %

Siemenet ja pähkinät maistuvat esimerkiksi salaateissa, ruoissa ja välipalana. Suosioon vaikuttaa se, että ne ovat helppo ja nopea välipala sekä terveellinen naposteluvaihto­ ehto.

51 % Marjat ovat suomalaista superfoodia. Niitä syödään ympärivuotisesti sellaisenaan, smoothiessa ja aamiasmyslin kera. Moni hakee marjat suoraan kaupasta itse poimimisen sijaan.

V UO S I 2 01 7

TUO NÄM Ä RUOAT OSTOSKOR IIN Arkinen hyvinvointi ja vastuulliset ­valinnat vaikuttavat suomalaisten ruoka­listaan tänä vuonna. Nyt halutaan yhä enemmän terveellistä kasvisruokaa.

34 % Avokadosta on tullut koko kansan suosikki. Sitä myydään K-ruokakaupoissa 2,1 miljoonaa kiloa vuodessa. Lue lisää: k-ruoka.fi/ ruokatrendit.

Oletko uusimassa keittiötä, kylpyhuonetta tai suunnitteletko suurempaa remonttia asuntoosi? Tarjoamme kaikki kodin rakentamiseen ja remontoimiseen tarvitsemasi palvelut saman katon alta. Remontti suunnitellaan yhdessä kanssasi ja työstä annetaan kirjallinen tarjous. Työt hoidetaan ammattitaitoisen ja luotettavan henkilökunnan toimesta, sovitussa aikataulussa ja kilpailukykyiseen hintaan. Ota yhteyttä ja anna meidän todistaa sanamme oikeaksi!

Suomalaisen perheyrityksen taattua kotimaista rakentamista jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

www.tukirakenne.fi tukirakenne@tukirakenne.fi Aulis Anttila • 0400 440 832


Nyt

3 kysymystä ystävälle Matkailu tekee hyvää terveydelle Lomalla syödään hyvin, rentoudutaan ja unohdetaan arkikiireet. Siksi loma tekee usein hyvää myös tervey­ delle, selviää Tjäreborgin asiakas­ kyselystä. Kyselyn perusteella loma merkitsee suomalaiselle hyvää ruokaa ja rentoutusta. Lomalla halutaan syödä­ terveellisesti ja jopa 39 prosenttia vastaajista pitää terveellistä ruokaa lomalla tärkeänä. Toisaalta lähes 40 prosenttia suomalaista kertoo syövänsä lomamatkalla joskus enemmän kuin arkena. Vaikka ateriointi lomalla poik­ keaakin totutusta, suomalaiset ovat melko kurinalaisia herkutellessaan. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia

kertoo herkuttelevansa usein lomalla ja 51 prosenttia joskus. Lomalla halutaan rentoutumisen ohella olla myös aktiivisia. 60 prosenttia vastaajista pitää toiminnallisista lomista. Moni kuitenkin päättää vasta paikan päällä mitä aktiviteetteja lomalla haluaa harrastaa. Loman nautintoihin kuuluvat myös uudet kokemukset, rento elämä, tutustuminen paikallisiin oloihin sekä paikalliseen ruokakulttuuriin. Kotiinpaluun jälkeen lomalta kaivataan eniten lämpöä, kiireetöntä oloa ja merta. Tjäreborgin asiakaskyselyyn vastasi 4 400 Tjäreborgin asiakas­ paneeliin kuuluvaa henkilöä.

P OS T I A LUK I J O I LTA

K II TO S PA L A U T T E E S TA !

Pirkka-lehti sen kuin vain paranee vanhetessaan! Haluaisin lehteen ravintoterapeutin vinkkejä urheileville, paljon liikkuville lapsille. – Carita

Pian on joulu -juttu oli todella kaunis ja onnistunut. Samoin luin mielelläni joulunvietto­ tavoista naapurien tai kavereiden kesken sekä 30 ideaa. – Hanna

Sain ihanan idean joulukuusen suhteen, kun aito ei käy meille­ allergian takia ja muovisen kuusen kaataa kissa. Pirkassa oli kaunis ratkaisu – vaneri­ valokuusi. Sopii meille kun ­nakutettu. – Nina

Hyödyllisiä ohjeita, varsinkin leivontaan. Lämmin kiitos! – Toni

» Kerro mielipiteesi

lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin.

Muista juoda vettä rantalomalla 2–3 litraa päivässä! Pähkinät ja hedelmät ovat hyviä välipaloja helteessä.

Mikko Haapalainen, toimit ystävänä 80-vuotiaalle muistisairaalle miehelle. Miten ystävyytenne alkoi? Opiskelen Metropolia-ammattikorkeakoulussa vanhustyötä, ja tapasin vanhuksen kummikurssilla. Ensimmäinen tapaamisemme oli jännittävä­, en tainnut puhua kuin muutaman sanan. En tiedä, muistiko hän minua seuraavalla tapaamisellamme, mutta oli iloinen, että joku tuli seuraksi. Miksi päätit jatkaa vierailuja? Kun kurssi päättyi, pohdin, miten paljon vierailu antaa yksinäiselle. Itse­ saan pienellä teolla hyvän mielen. Kyläily vie vain vähän aikaa, ja tulee moninkertaisena hyvänä takaisin. Mitä muuta järjestät vanhuksille? Pidän palvelutaloissa diskoja ja soitan vanhuksille vinyylilevyiltä 70–80-luvun käännösiskelmää ja diskoa. Disko­ saa ikääntyneet osallistumaan, kaikki omalla vapaalla tyylillään.

MIKÄ OLI TÄMÄN LEHDEN KIINNOSTAVIN SIVU?

Vastaa sivunumerolla ja voit voittaa K-ryhmän 500 euron lahjakortin. Kirjoita tekstiviestiin PIRKKAKS SIVUNUMERO JA NIMESI. Esimerkkiviesti: PIRKKAKS 1 MAIJA MALLINEN Lähetä viesti numeroon 173585.

Kuukauden juttu oli Joulu jokaisella.

Viestin hinta on 0,95 euroa. Muista kirjoittaa viesti huolellisesti, sillä jokainen viesti laskutetaan.

» Voittajien nimet: Pirkka.fi/ voittajat

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


www.vogel.fi

Värikäs Onneli ja Anneli Mitä tapahtuu, kun Onnelin ja Annelin (Lilja Lehto ja Aava Merikanto) kesäpaikkaan ilmestyy vieras lastenkodista? Mitä vieras (Aarni Rämö) pakenee, ja miten tytöt yrittävät häntä auttaa? Kolmas Onneli ja Anneli -elokuva tulvii iloisia värejä ja vetävää musiikkia. Matkan varrella tytöt ja vieras joutuvat kiperiin tilanteisiin, ja poliisimestari Urho Ulpukkakin (Jaakko Saariluoma) joutuu valitsemaan, noudattaako lakia vai omantuntonsa ääntä. – Elokuva oli hyvä ja sopii lapsille sekä aikuisille, sanoi 10-vuotias­ katsoja. – Tämä oli hauska ja vähän jännittävä. Parasta oli hassu pieni hiiri, joka pelästytti lastenkodin johtajan, 7-vuotias katsoja mietti. » Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen elokuva­ teattereissa 27.1. alkaen. Ohjaus Saara Cantell.

Silitä lemmikkiä, jos arki ottaa voimille. Lemmikin läsnäolo vähentää tutkitusti stressiä. Jo pelkkä oleskelu samassa huoneessa lemmikin kanssa rauhoittaa ja vähentää stressihormoni kortisolin eritystä.

Echinaforce on luonnon tarjoama ratkaisu flunssaan. Käytä ennaltaehkäisyyn tai oireiden hoitoon. Älä anna nuhakuumeen lannistaa – hoida se pois. Lue lisää flunssantorjunnasta ja tutkimuksista www.flunssakuriin.fi *Sopii myös naisille – vaikka he tunnetusti kestävätkin flunssan miehiä paremmin Echinaforce sisältää tuoretta kaunopunahatun versoa ja juurta. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus älä käytä Echinaforcea. Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät tuotetta, jos sinulla on jokin maksa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

Ensimmäinen uuden myymäläilmeen saanut Sotka on avannut ovensa Vantaan Varistossa. Valikoimaan on lisätty esimerkiksi valaisimia ja piensisustamista. Lisäksi on panostettu viihtyvyyteen, asioinnin helppouteen ja inspiroitumiseen.


MAINOS

SOHVA ON TÄRKEIN

Olohuone on kodin sydän, jossa rentoudutaan ja vietetään aikaa yhdessä.­Sisustus on usein kotoinen yhdistelmä vuosien kerrostumia. Sotka kysyi 1 200 suomalaiselta, mikä heille on tärkeintä olohuoneessa.

Kuka päättää olohuoneessa?

Millainen kodin sydän on?

Sotka.fissä syksyllä 2016 tehdyssä kyselyssä selvitettiin mielenkiintoisia faktoja suomalaisista olohuoneista. Yleinen käsitys lienee, että perheissä äiti tekee sisustusratkaisut. Kyselyn perusteella kuitenkin lähes 57 prosenttia olohuoneen sisustuksista on tehty koko perheen voimin – lapset ja lemmikit mukaan lukien. Yhdessä tehdyt päätökset vahvistavat perheen tiimihenkeä ja olohuoneesta tulee jokaiselle perheenjäsenelle mieleinen. Kyselyyn vastanneista 72 prosenttia kertoi, että jokaisella perheenjäsenellä on oma paikkansa olohuoneessa. Ei ole siis tuulesta temmattua, että perheenisän takapuolen kuva on painautunut nahkaiseen nojatuoliin tai ettei äidin paikalle sohvannurkkaan kannata kenenkään muun asettua. Sisustuslehtien, blogien ja Instagramin olohuoneet ovat kaunista katseltavaa. 43 prosenttia kyselyyn vastanneista toivoikin niistä tuttua harmoniaa oman olohuoneen sisustukseen.

Ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi kyselyyn vastanneiden olohuoneissa nousi upottava, mukava sohva, jonka syövereihin on helppo unohtua löhöilemään. Noin kolme neljästä piti sohvan mukavuutta tärkeämpänä kuin sen Instagram-kelpoisuutta. Suomalaisen olohuoneen sisustus on koottu uusista ja vanhoista kalusteista. Klassikot kulkevat mukana kodista toiseen, sillä niihin on helppo yhdistää uusia huonekaluja. Vaihtuvilla trendituotteilla voi piristää sisustusta. 26 prosenttia vastaajista uudisti koko olohuoneen sisustuksen muuton yhteydessä. 23 prosenttia puolestaan kertoi olohuoneen kalusteiden olevan sukulaisten vanhoja. Suomalainen olohuone elää ja muuttuu asukkaidensa elämäntilanteen mukaan. Siellä rakastetaan, riidellään, vietetään aikaa ja kiireisinä aikoina käydään vain kääntymässä. Olohuoneen sisustus kestää aikaa, mutta sitä virkistävät ajankohtaiset trendit, värit ja ilmiöt.

Lue lisää: Sotka.fi/vinkit

P i r k k a . f i   PIRKKA  15


A

K

L

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


I HO &

O

L

ORET U N

Nuoret toivovat vanhemmilta asiallista, rentoa ja omiin kokemuksiin perustuvaa keskustelua alkoholinkäytöstä. He haluavat aikuisten ottavan myös auktoriteetin aseman. TE KSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT KAISU JOUPPI

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


AIKUISTEN MIELIKUVISSA nuoriso juo kotibileissä itsensä­

tuhannen tuiteriin ja valehtelee vanhemmilleen silmät ja suun täyteen. Vanhemmat taas yrittävät pysyä kärryillä stalkkaamalla teinejään somessa tai haistelemalla näiden hengitystä eteisessä. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Perheissä puhutaan nykyään alkoholinkäytöstä. Viime vuoden lopussa julkaistussa Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot -tutkimuksessa tarkasteltiin alkoholinkäyttöä ja päihteistä puhumista perheissä. Esiin nousi yllättävän suuri muutos nuorten asenteissa. Nuoret haluavat ­puhua alkoholinkäytöstä vanhempiensa kanssa, ja myös vanhemmuus on muuttunut. Yksi tutkimuksen tekijöistä, tutkimusprofessori Marja Holmila Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, toteaa tutkimustulosten kertovan merkittävästä perhe-elämään liittyvästä murroksesta. Poikani – Lasten oikeuksien liike tuli Suomeen voimakvastasi kaasti 1990-luvun aikana. Se vaikutti paljon siihen­, 16-vuotiaana soittooni miten lapsia kohdellaan ja kasvatetaan, miten laphumalassa. Lähdin siltä seisomalta hasille perheissä puhutaan ja minkälainen asema kemaan häntä kotiin, heillä on yhteiskunnassa. Lapsista tuli yhä voimakja hän sai aikamoisen ripin. Jälkikäteen kaammin kansalaisia, joiden ajatuksia ja mielipiteiajatellen olisin voinut tä kuunnellaan ja joiden tarpeet huomioidaan aiemhoitaa tilanteen paa paremmin. Tämä muutos, jonka eteen tehtiin tyynemmin. En ole koskaan tarjonnut meillä paljon työtä, alkaa nyt näkyä perheissä. lapsille tippaakaan Suomalainen perhe ei tutkimuksen mukaan enää alkoholia. – Äiti, 45 ole yhden perheen pään, usein isän, johtama koko-

naisuus, vaan monen toimijan neuvotteleva yhteisö. Sotien jälkeinen kulttuurinen muutos näkyy esimerkiksi vanhempien roolien tasa-arvoistumisessa ja isien tulossa mukaan hoitamaan lapsia vauvasta lähtien. Se tuottaa meille myös uudenlaista alkoholikulttuuria. Alkoholitottumuksia tarkastellessaan Holmila yllättyi nuorten asenteesta vanhempia kohtaan. Lapset haluavat säilyttää vanhempiensa luottamuksen eivätkä halua loukata heitä edes silloin, kun alkoholinkäytöstä ollaan eri mieltä. – Itse 60-luvun kasvattina olen tottunut pitämään alkoholinkäytön aloitusta kapinallisena siirtymäriittinä, jossa nuoret haastavat vanhempiaan. Nyt nuoret odottavat vanhemmilta auktoriteettiaseman ottamista myös tässä. Vastauksista huokuu koskettavakin kunnioitus äitiä ja isää kohtaan. Tutkimuksessa haastateltiin 14–17-vuotiaita nuoria. Vaikka vanhemmuuden pelätään välillä olevan hukassa, päihdekasvatuksen osalta tutkimustulokset ovat päinvastaiset. Vanhempien asenteet nuorten kokeiluja kohtaan ovat tiukentuneet. Vaikka nykyistä perhekulttuuria leimaa neuvottelevuus, vanhempien asenteet nuorten alkoholikokeiluja kohtaan ovat hyvin jyrkkiä ja ehdottoman kielteisiä. – 90-luvulla puhuttiin paljon siitä, että vanhemmat voisivat ostaa ensimmäiset kokeiluannokset lapsilleen. Nyky­ vanhemmat suhtautuvat alaikäiselle ostamiseen ja tarjoamiseen aiempaa tiukemmin. Nuorten alkoholinkulutus on Suomessa viime vuosien aikana kääntynyt laskuun. Vaikka kokonaiskehitys näyttää myönteiseltä, Marja Holmila muistuttaa, että katteettomaan tyytyväisyyteen ei kannata tuudittautua. – Vaikka suuri osa nuorista juo vähemmän, runsaasti juova vähemmistö juo yhä enemmän ja heillä alkoholinkäyttöön liittyy paljon muutakin kurjistumista. Tämä on ryhmä, jonka­ hyvinvointiin tulisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. ITALIALAINEN JASMINE BASSO on nähnyt vaihto-oppilas-

aikanaan Suomessa varsin erilaista alkoholinkäyttöä kuin kotimaassaan, niin nuorten kuin aikuistenkin osalta. Viini kuuluu Italiassa monissa perheissä niin lounaalle kuin päivällisellekin, mutta sitä nautitaan vain yksi tai pari lasillista. Jasmine, 17, ei ole koskaan nähnyt vanhempiaan tai yhtään sukulaistaan humalassa. Myös Italiassa alkoholin ostamisen ikäraja on 18 vuotta, mutta Jasminen mukaan sitä valvotaan hyvin vähän. Vaikka­ alkoholijuomia on kotimaassa helposti saatavilla kaikista ruokakaupoista, sen käyttö ei Jasminen mielestä kuulu nuorten elämänpiiriin läheskään samalla tavalla kuin Suomessa. – Suomessa on ihan normaalia, että nuoret juovat itsensä humalaan joka lauantai. Italiassa nuoret maistavat viiniä halutessaan, mutta harvemmin tullakseen humalaan. Väkeviä nuoret eivät juo ollenkaan samalla tavalla kuin täällä. Italiassa on Jasminen mukaan harvinaista nähdä humalaisia hortoilemassa kadulla tai kaljoittelemassa puistoissa. Sen sijaan Suomessa humalassa huutaviin ja riiteleviin aikuisiin voi törmätä vaikka matkalla kauppakeskuksesta kotiin. Jasminen suomalaisessakaan kaveripiirissä alkoholinkäyttö ei kuulu kuvioihin. – En osallistu viikonloppuisin bileisiin. Juominen ei kiinnosta minua, ja on sitä paitsi kiellettyä vaihto-oppilassäännöissä.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


HÄMEENLINNALAISEN EEMELI JÄMSENIN tuttavapiirissä

käytetään alkoholia, mutta juominen ei kuulu hänen harrastuksiinsa. – Monissa porukoissa alkoholinkäyttö on ihan arkipäivää, jopa normi. Omassa kaveripiirissäni jokaviikonloppuinen juominen ei ole tavallista. Niillä, jotka juovat, käyttö liittyy usein juhliin: loman alkuun tai syntymäpäiviin. Eemeli, 16, kertoo, ettei kotona ole käyty varsinaista Suurta Alkoholikeskustelua, mutta puhetta aiheesta on ollut silloin tällöin. Etenkin nuorempana vanhempien kontrolli Eemelin menemisistä ja tulemisista oli tiukka, ja alkoholinkäyttö kuului ilman muuta kiellettyihin asioihin. – Äiti sanoi suoraan, että se ei ole hyväksyttävää ja että hän ottaisi tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin, jos ongelmia tulisi. Nyt vanhempana, kun äitikin tietää, että kuulun ikäni puolesta kokeilijoiden riskiryhmään, olemme puhuneet siitä, että ensimmäisten kertojen olisi hyvä tapahtua turvallisissa oloissa valvotusti eikä pakkasella lumihankeen sammuen. Vaikka puhumme aiheesta avoimemmin, tiedän kuitenkin, ettei juomiseni olisi edelleenkään yhtään sen ­hyväksyttävämpää. Eemeli on saanut kotona joskus maistaa muutaman lusi­ kallisen alkoholia juhlan yhteydessä. Silti hänestä tuntuu täysin vieraalta ajatus, että hän nauttisi vanhempien seurassa saunakaljan, lasillisen viiniä ruokapöydässä tai että äiti­ostaisi pojalleen oluet viikonlopun eväiksi. Lukiota käyvä Eemeli kertoo, että hänellä on vapaat kotiintuloajat ja luottamus kunnossa. Hän haluaa pitää niistä kiinni toimimalla sopimusten mukaan. – Jos vaikka alkoholin kanssa tulisi joku tilanne, luottamus rikkoutuisi ja säännöt tiukentuisivat. Sinänsä ajattelen, että myös ne nuoret, jotka joskus juovat, voivat olla ihan luotettavia. En ajattele sitä isona, kamalana rikkomuksena. Eemelin tuttavapiirissä ei ole nuoria, jotka olisivat jääneet kiinni alkoholin hallussapidosta tai saaneet siitä sakkoja tai merkintöjä. Hän tuumii, että nuorten juominen ei välttämättä tarkoita kohtuutonta läträämistä ja örvellystä. – Tiedän, että muutama tuttavani kyllä käyttää alkoholia, mutta siihen ei ole liittynyt mitään hämyisiä olosuhteita tai ylilyöntejä. Koska kaveripiirissä on paljon myös niitä nuo­ria, joita alkoholinkäyttö ei kiinnosta, Eemeli­ei ole kokenut painetta juomiselle. Omien­kavereiden kanssa vapaa-aikaa vietetään kahvilassa tai leffoja katsellen. – En ole sellainen tyyppi, johon ympäristön odotukset kovasti vaikuttaisivat, joten tässäkään asiassa en ole kokenut tarvetta toimia vastoin omia ajatuksiani. Alkoholikokeilut eivät tunnu enää tämän ikäisenä kielletyltä ja jännittävältä asialta, jota olisi pakko päästä kokemaan. Eemeli Jämsen allekirjoittaa THL:n tutkimuksen tulokset. Parhaiten keskusteluissa toimii suoraan puhuminen. Lässyttämisen ja voivottelemisen voi unohtaa. – Tämän ikäiset osaavat jo käsitellä asioita. Avoin keskustelu, jossa on mukana vanhempien omia nuoruudenkokemuksia, toimii parhaiten. Siihen voi samaistua. Liiallinen painostus, neuvonta ja valistus eivät tuo hyvää lopputulosta.

AVOIN KESKUSTELU, JOHON LIITTYY VANHEMPIEN OMIA NUORUUDEN KOKEMUKSIA, TOIMII PARHAITEN. P i r k k a . f i   PIRKKA  19


20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


VANHEMPIEN ESIMERKILLÄ on nuorten alkoholiasenteisiin

suuri vaikutus – Marja Holmilan mukaan onneksi ja valitettavasti. Tämän ajan äideistä ja isistä moni on kasvanut märäksi sukupolveksi kutsutun suuren ikäluokan lapsina. – Omien vanhempien varoittava esimerkki on voinut vähentää nyt teinejään kasvattavien aikuisten alkoholinkäyttöä. Toisaalta lapsuudenkodin ongelmat jättävät pitkät varjot. Osalla tämän hetken vanhemmista on mielenterveys- ja päihdeongelmia. Suomessa on noin 65 000–70 000 lasta, joiden vanhemmilla on vakava päihdeongelma. Marja Holmila kannustaa vanhempia keskusteluun, jossa nuorelle tarjotaan uhkakuvien ja jyrkän kieltämisen sijasta faktatietoa alkoholinkäytön todellisista seurauksista. – Nuoret kaipaavat tietoa esimerkiksi siitä, paljonko tietyn painoinen henkilö voi nauttia alkoholia humaltumatta­ ja mitä seurauksia suurilla määrillä elimistössä on. Suosittelen äideille ja isille myös verkostoitumista kavereiden vanhempien kanssa koulussa, harrastuspiireissä ja naapurustossa. NUORILLA ON KOVA aikuisen nälkä. He hakeutuvat juttusil-

le ja haluavat kertoa kuulumisistaan, vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa sanoo. Hän työskentelee Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa lähipoliisina. – Nuorten alkoholinkäyttö on jossain määrin vähentynyt, mutta toisaalta kannabiksen käyttö on yleistynyt. Fitnessbuumi ja terveellisten elämäntapojen trendi vähentävät selvästi nuorten juomista, mutta kyllä me puhallutamme välillä todella kovia lukemia, jopa kahta promillea. Moni nuori juo humalahakuisesti, ja hallussa olevien juomien määrä on suuri. Silti noin 97 prosenttia nuorista on todella fiksuja ja asiallisia tyyppejä. Meillä on kasvamassa todella hienoa nuorisoa. Jos poliisi kohtaa nuorisojoukon, jolla on hallussaan alkoholijuomia, tarkistetaan nuorten iät ja nimet. Sitten nuoria pyydetään näyttämään, mitä repuissa on. Jos alle 18-vuotias nuori osoittautuu päihtyneeksi ja hallussa on alkoholia, soitetaan huoltajalle ja pyydetään hakemaan nuori kotiin. Alkoholijuomat nuori kaataa itse maahan. Nuorelle kirjataan alkoholin hallussapidosta rikosilmoitus nimikkeellä alkoholirikkomus nuorena henkilönä. Yli 15-vuotiaalle seuraa sakko, jonka määrä riippuu hallusta löydettyjen juomien määrästä ja vahvuudesta. Jos nuori on alle 15-vuotias eli ei ole rikosoikeudellisesti teostaan vastuussa, hänelle ei voida kirjata sakkoa. Alle 18-vuotiaista nuorista, joiden hallusta löydetään alkoholia, tehdään aina lastensuojeluilmoitus, myös silloin, jos hallussa ei ole alkoholia, mutta nuori on päihtynyt. – Valtaosa vanhemmista on hyvillään siitä, että saa poliisilta tiedon tapahtuneesta. Osa järkyttyy, itkee tai hermostuukin, mutta suurimman osan kanssa tilanne­ hoituu hyvässä yhteisymmärryksessä. Sanon aina vanhemmille, ettei nuoresta tehty lastensuojeluilmoitus ole mikään paha

asia. Se ei ole merkki huonosta vanhemmuudesta, vaan voi olla tärkeä kohta, jossa voidaan puuttua tilanteeseen, jos nuorella on hätä tai hän tarvitsee apua. Poliisin soitto kotiin ja lastensuojeluilmoitus eivät tarkoita huostaanottoa tai muuta radikaalia, eikä niitä siis kannata pelätä. Tietysti tapahtunutta­ on hyvä miettiä kunnolla ja ennen kaikkea keskustella nuoren kanssa päihteiden käytöstä, Tiina ­Kuosa toteaa. – JOS TULISIN humalassa kotiin, joutuisin varmaan

Potkaisin reppua, josta putosi likööripullo. Kaadoin liköörin viemäriin ja sanoin teinille haluavani keskustella löydöstä. Juttelimme pari päivää riippuvuudesta, koska olen raitis sekakäyttäjä ja su­ vuis­ta löytyy alkoholismia enemmän kuin tarpeeksi. – Äiti, 50

kotiarestiin. Vanhemmat eivät tykkäisi siitä ollenkaan. En haluaisi tuottaa heille sellaista pettymystä, Tytär jäi toteaa hämeenlinnalainen Emmi Komulainen, 14. kiinni poliisin Kun Emmi lähtee kaverin luokse yökylään, vantarkastuksessa kaupungilla. Kassista hemmat tarkistavat, onko paikalla äiti tai isä yötä ja löytyi siideriä ja pyytävät osoitteen ja puhelinnumeron. Emmi tiekuohuviinipullon tää muutaman ikäisensä, jotka käyttävät alkoholia jämät. Posti toi kotiin lastensuojeluilmoienemmän tai vähemmän säännöllisesti. tuksen, joka herätti – Yhden etäisen tutun tiedän puhaltaneen yli meidät kaikki. – Nainen, 48 promillen verran poliisin tarkastuksessa. Jotkut ovat joskus vähän kehuskelleet krapulalla. Myös Instagramin kuvissa näkyy välillä viinapulloja. Jos Olin ihmeen itse joisin, en ainakaan laittaisi sellaisia turhia asiaa rauhallinen mainostavia kuvia! Ehkä sellainen kertoo siitä, ettei tilanteessa ja jälkeenpäin ajateltuna olin jaksa perhettään ja elämäänsä. aavistanut jotakin. Emmin mielestä sopiva tapa puhua alkoholinKaikki merkit olivat havaittavissa, mutta käytöstä vanhempien kanssa on rento, ei kiusalliäitinä en ilmeisesti hanen tai uhkaileva. lunnut lukea ilmassa­ – En ole kuullut vanhempieni omista juomisolevia merkkejä. – Nainen, 50 kokemuksista nuorena, joten minulla on sellainen mielikuva, että vanhempani ovat olleet kunnollisia nuoria, hän nauraa. Juhlapöydässä kotona maistettu kielenkärjellinen punaviiniä ei maultaan miellyttänyt Emmiä. – En kaipaa kaljaa, kun voin syödä karkkia.

» Lue poliisin ohjeet vanhemmille ja nuorille: Pirkka.fi > Ihmiset

VALTAOSA VANHEMMISTA ON HYVILLÄÄN SIITÄ, ETTÄ SAA POLIISILTA TIEDON TAPAHTUNEESTA. P i r k k a . f i   PIRKKA  21


KEITTIÖN UUSI ILME

Kun Tuura Inha perheineen aloitti keittiöremontin, he halusivat helppoutta niin remontilta kuin lopputulokseltakin. Cello-keittiö ja K-Raudan suunnittelupalvelu toteuttivat kolmen hengen lapsiperheen keittiöhaaveet. TEK STI HELI THORÉN KU VAT ULLA-MA IJA LÄHTEENMÄKI

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


S

iinä vaiheessa, kun kaakelit alkoivat putoilla keittiön seiniltä, oli viimeinen hetki alkaa suunnitella remonttia. Tuura Inha oli tosin haaveillut keittiö­remontista jo siitä asti, kun hän muutti miehensä Keith Byrnen kanssa 1981 rakennettuun taloon kahdeksan vuotta sitten. Uutta projektia ehti kuitenkin kiilata väliin aina kesä­ mökin rakentamisesta kotitalon yläkerran remonttiin. Vaikka kolmihenkinen perhe on tottunut käärimään hihat ja ­tekemään itsekin, keittiön kohdalla päätettiin turvautua K-Raudan ammattiapuun. – Oli vaihteeksi aivan ihanaa listata vain haaveita ja toiveita, ja antaa muiden vastata toteutuksesta, Tuura Inha nauraa. Vanha keittiö oli arjessa nuhjaantunut eikä kaappien toiminnallisuuskaan ollut paras mahdollinen. Syvät kaapit nielivät purnukat ja ruokatavarat välillä niin perusteellisesti, että ne unohtuivat vuosiksi pölyttymään. Uutta keittiötä suunniteltaessa suurin haave olikin apteekkarin kaappi. Koska se oli toiveista tärkein, sen sovittamista keittiön pohjapiirrokseen suunniteltiin ja mitattiin tarkkaan. Perhe toivoi myös lisää laskutilaa. Sitä saatiin jääkaapin paikkaa siirtämällä. – Lieden ja lavuaarin paikat eivät muuttuneet, joten suurempia sähkö- ja putkitöitä ei tässä kohteessa tarvinnut tehdä. Kun jääkaappi siirrettiin kiinni seinään, tilan tuntu kasvoi ja laskutasoa saatiin reilu pätkä lisää entiseen verrattuna­, keittiön piirtänyt suunnittelija Heikki Kaisto K-Rauta 75:sta kertoo.

K-Raudan Cello-malliston korkeakiiltoiset Kallio-ovet sekä Kelo flatting -laminaattitaso ja -välitila ovat helppohoitoiset. Cello Season -maljakot alkaen 7,95 € ja -metallilankakori (alla) 16,95 €, valikoidut K-Raudat.

ENNEN P i r k k a . f i   PIRKKA  23


Keittiön tilavat ja kunnolla aukeavat laatikot takaavat sen, että astiat ovat arjen kokkaajalle helposti saatavilla. Sulavalinjainen hana on kaunis pari tummanharmaan tason ja välitilan kanssa. Puinen alusta Cello, K-Rauta. Astiat Iittala, K-Citymarket.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Heikki Kaiston mukaan ideointi lähtee liikkeelle siitä, että tila, johon uutta keittiötä suunnitellaan, mitataan huolella. Kaikkien toivottujen toiminnallisuuksien mukaan saaminen voi lopulta olla melkoista senttipeliä. Suunnittelija korostaa, että on tärkeää miettiä keittiön toiminnallisuutta tavallisen arjen näkökulmasta. Astian­ pesukonetta tyhjentäessä on mukavaa, jos oikeat hyllyt löytyvät läheltä. Jääkaapin edustalle on hyvä jättää tilaa, jotta ruokakassien purkaminen sujuu sutjakasti. – Loppujen lopuksi onnistunut keittiöremontti palkitsee­ asukkaat paitsi mieleisellä ulkomuodolla myös sillä, että oma arki soljuu siellä mahdollisimman vaivattomasti, Heikki­ Kaisto sanoo. Tuura Inha päätyi Cello-keittiöön sen ajattomuuden ja toimivan suunnitteluavun vuoksi. – Cello-keittiöiden hinta-laatusuhde on hyvä, ja esimerkiksi ovien materiaaleissa ja vetimissä on paljon valinnan­­varaa. Suunnittelupalvelu on tärkeä, jotta keittiöstä saa oikeasti arjessa toimivan. Vaikka remontti laajeni niin, että myös lattia ja katto uusittiin, kaikki materiaalivalinnat sain tehdä saman katon alla. Kaksi käyntiä K-Raudassa riitti.

K

eittiön ilmeen haluttiin olevan klassinen ja sellainen, jonka ulkomuotoon ei heti kyllästytä. Siksi kaappien väriksi valikoitui ajaton valkoinen, joka ­lisää myös tilan avaruuden tuntua.

Tuura pohti pitkään, valitsisiko mattapintaiset vai korkeakiiltoiset kaapit. Hän oli jo päätymässä mattapintaan ajatellessaan, että se olisi arjessa huolettomampi. Ystävät saivat kuitenkin hänen päänsä kääntymään. – Nyt olen korkeakiiltoon ja valkoiseen väriin todella tyytyväinen. Kiiltävässä pinnassa vaikkapa lapsen sormenjäljet eivät näy, ja muutenkin pyyhkimällä puhdistuvat ovet ovat mukavan huolettomat, Tuura sanoo.

J

uuri huolettomuus ja materiaalien helppous ratkaisivat keittiön pintoja valittaessa. Tasojen sekä kaappien ja tason väliseen välitilaan Tuura valitsi materiaaliksi ajattoman harmaan laminaatin. Harmaata maalia sudittiin myös keittiön seinään. – Puu- tai kivitaso eivät tulleet meidän perheessämme ­kysymykseen. Halusimme lopputuloksen, jonka kanssa ei tarvitse varoa jokapäiväisessä käytössä. Emme ole kovin ahkeria siivoamaan, joten laminaattitaso on meille luonteva valinta, Tuura Inha sanoo. Remontissa entisen keittiön avohyllyratkaisut saivat lähteä. Nyt astiapinot ja myslipussit jäävät piiloon ovien taakse, ja kokonaisuus on levollisempi. Uudessa keittiössä olohuonetta ja keittiötä rajaa juuri toiveiden mukainen korkea apteekkarinkaappi, joka kätkee kätevästi taakseen vaikkapa pesua odottavat tiskit tai muut arjen askareet.

Iida-ruokaryhmä neljällä tuolilla, 645 €, istuu hyvin pitkään tilaan. Tuoleja voi ostaa myös erikseen 99 €/kpl, Asko. Jade-villamatto lämmittää jalkojen alla, 199 €, Sotka. Seinä maalattiin Cello Serra -remonttimaalilla, sävy NCS S 1502-B 32,90 € / 2,7 l + sävytys, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Remonttia suunnitellessa oli puhetta myös saarekkeesta.­ Se jäi loppujen lopuksi toteuttamatta, sillä perhe halusi jättää keittiöön reilusti tilaa ruokapöydälle. Pyöreä pöytä valittiin siksi, että se tuo huomattavasti lisää tilan tuntua ja pöydän ympärille mahtuu monta syöjää mukavasti. Mustien pinnatuolien lisäksi hankittiin varastoon mustia jakkaroita niitä tilanteita varten, kun pöytä halutaan kattaa useammalle ruokailijalle. Tuura halusi pitää keittiön värityksen mahdollisimman yksinkertaisena. Ikkunat odottavat vielä verhoja, ja astioilla, keittiötekstiileillä sekä leikkokukilla tilaa saa väritettyä tunnelman ja vuodenajan mukaiseksi.

T

ummanharmaa vinyylilankkulattia sai päälleen suklaanruskean villamaton. Matto tuo mukavasti lämpöä keittiöön ja villa hylkii likaa, joten se on arjessa helppo pitää puhtaana. Myös valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaappien alle asennettiin led-valot, joiden sävyä voi säätää kylmäksi tai lämpimäksi. Kun yleisvalaistukseen lisää tammi­kuun pakkasilla vielä kynttilän valon, voileipä maistuu ihanalta uudessa keittiössä.

» Lue lisää Cello-keittiöistä, keittiöremontin suunnittelusta

ja toteutuksesta sekä K-Raudan keittiösuunnitteluohjelmasta: K-Rauta.fi/cello > Cello-keittiöt

NÄKYVÄ HYVINVOINTI ALKAA SISÄLTÄPÄIN

UUDISTUNUT PAKKAUS JA RESEPTI

Maitohappobakteerit vahvistavat kissasi terveyttä sisältäpäin, omega-6-rasvahapot taas suojaavat ulkoisilta ympäristövaikutuksilta ylläpitämällä ihon ja turkin hyvinvointia.

Lue lisää Purina ONE Bifensis® -reseptin vaikutuksesta kissan elimistöön: purinaone.fi


Seinälle asennettava Cello Ares -liesituuletin on ruostumatonta terästä ja lasia. Rasvasuodattimen voi pestä astianpesukoneessa, alkaen 349 �.

Ovit laborum, officiatur, simus remod quo cusa corror aut est omnihic teculla turesseque num quia diae dis ius. Ratione ium, venim dolorati

Musta Avenue-laatta käy lattiaan ja seinään, 30 × 60 cm 43,50 �/ m². Kuusikulmio Cello Hexa -laatta ­5,1 × 5,9 cm myydään arkeittain, 8,90 �/arkki. Valserstein-laatassa on kivijäljitelmäkuvio, 0,9 m² / pkt 59,90 �.

Mattapintainen Stockholmlattialaatta käy lattiaan ja seinään. Koko 30 × 60 cm, 1,08 m²/pkt, 39,90 �/ m².

PARHA AT PAL AT KEIT TIÖÖN Keittiön tyyli syntyy pienistä yksityiskohdista. Oikeilla valinnoilla keittiöstäsi tulee vintage, moderni tai romanttinen. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

Messinkinen Cello-kalustevedin pituus 120 mm, 5,95 �/kpl, sisältää kiinnitysruuvit.

Seinälle asennettavan Cello Rhea -liesituulettimen poistoteho on maksimissaan 440 m³/h, 199 �.

Messinkisen Trio-riippuvalaisimen varjostin on metallia, sisäosa valkoinen, 129 �. Sertifioitu Cello Modern -keittiöhana sisältää kylmävesiliitännät pesukonetta varten, 119 �.

Sertifikoitu Cello Classic -keittiö­ hana on ajaton ja tyylikäs valinta, 109 �.

Fibo-Trespo -välitilalevyt ­voi asentaa seinän tai koolauksen päälle, 60 × 58 cm 2 kpl/ pkt alk. 72,50 �.

Käsin kudottu ­Calla-villamatto on lämmin, keveä ja kestävä. Matto on tyyliltään ajaton ja laadu­kasta 100-prosenttista villaa, alkaen 49,90 �.

Casa Mayolica Artisan -laatta ­ 20 × 60 cm 29,90 �/m².

Sivun tuotteet K-Rauta

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


vanhaa

Valkoista, sinistä ja kauniita puupintoja. Ruokailutilan tyyli ammentaa menneen maailman kuoseista ja modernista muotoilusta. TEKSTI JA TYYLI LAURA RÄIHÄ KUVAT RIIKKA KANTINKOSKI

UUTTA &

Valkoinen ja puunsävyinen Carolpinnatuoli 139 �/kpl, Alanko-kaappi 999 �, Ruutu-kori koko L 19,90 �, Tuva-tarjotin 26,90 � ja Usvamatto 140 × 200 cm 199 �, Asko. Anna-muki 2,99 �, Pirta Kaakelipatakinnas / ­patalappu-setti 5,99 �, OBH Manhattan Steel -leivänpaahdin 39,95 �, vesipannu 1 l 18,95 � ja syvä Arctica-lautanen 21 cm 12,50 �/ kpl, K-Citymarket. Liia-ruokapöytä 80 × 120 cm 325 �, Sotka. Osram Vintage Editionin valaisimet voi ohjata mukana tulevilla vaijereilla haluttuun paikkaan. Kultainen Vintage 1906 PenduLum 36,95 �/kpl ja Vintage 1906 LED Edison -lamppu 21,95 �, K-Rauta. Seinässä Cello Serra -remonttimaali, sininen NCS S 4050-R90B, valkoinen NCS S 0505-R90B 32,90 � / 2,7 l + sävytys, seinällä havuvaneri 12 × 2 400 × 1 200 mm 23,80 �, ­K-Rauta ja Rautia.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


ra ikas ta s i ni val kois ta

Ruokailutilan tyyli syntyy vaaleista pinnoista ja kalusteista. Sininen toimii tehostevärinä. Mäntyvaneri tuo modernisti puuta ja lämpöä sisustukseen. Lattiapintana vaneri kannattaa lakata huolella, jotta se on helpompi pitää puhtaana. Tyylissä yhdistyy uusi ja vanha – kuoseissa ja valaisimessa on vanhan ajan tuntua, mutta kalusteet ovat modernit. Ruokapöydälle­ sommitellut laatat toimivat myös pannunalusina padoille ja pannuille. Keraaminen pieni pata on kaunis sellaisenaan alkuruoan tarjoiluastiana. Derby-haarukka 5,90 �/3 kpl, Maku-pata 4 l 54,95 �, Pirkka puulasta / haarukkasetti 3,99 �, vaaleansininen Teema-kulho 11,95 �, Maku-minipata 5,99 � ja Arabian Suomi 100 -juhlavuoden mukit 17,95 �/kpl, K-Citymarket. Koboltinsininen Primus-laatta 15 × 15 cm 24,90 �/m² ja 10 × 20 cm 27,90 �/ m², marokkolaishenkiset Mosaic Classico Mix -laatat myydään 30 × 30 cm arkissa, jossa jokainen laatta on erilainen, 7,90 �/ arkki, Treverk-koivujäljitelmälaatta alkaen 79,90 �/m², K-rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


Kaikki keittiöön K-raudasta; suunnittelu, mittaus, kodinkoneet, valaistus, asennus, rahoitus

LUO KEITTIÖSI TARINA

Celloinfo

cello_suomi

Cello-keittiöt valikoiduista K-raudoista - tutustu valikoimaan ja laajenevaan jälleenmyyntiverkostoon: www.k-rauta.fi/cello-keittiot


Narvi Trio sopii asennettavaksi lauteiden keskelle tai nurkkaan. Antrasiitti-valkoinen ja valkoinen alkaen 1 095 €, K-Rauta ja Rautia.

HY VÄT LÖYLY T Uudet sähkökiukaat ovat helppokäyttöisiä, tyylikkäitä ja käyttäjänsä tarpeisiin sopivia. Joko olisi aika vaihtaa kiuas uuteen?

Harvia Fortekiuas on aina käyttövalmis. Värit punainen, musta ja teräs, alkaen 1 690 €, K-Rauta ja Rautia.

TEKSTI DAKOTA LAVENTO KU VAT VA LM IS TA JAT

Milloin on aika uusia kiuas?

Uusi kiuas on syytä hankkia viimeistään saunan sisustuksen uusimisen yhteydessä, kun entinen malli ei sovi uuteen lauderatkaisuun. Teknisesti kiuas on tullut käyttöikänsä päähän, jos sen lämmitysaika on selvästi pidentynyt, vastukset ovat vääntyneet tai kiukaan pinnan väri on muuttunut. Useimpiin uusiin kiukaisiin saa käyttömukavuutta lisäävän ulkoisen ohjaimen, josta kiuas on helppo laittaa päälle. Tarkista kiuaskivien kunto kerran vuodessa­. Lado ne uudelleen ja vaihda rikkoutuneet. Vaihda kivet 1–2 vuoden välein, riippuen siitä­, kuinka­usein saunot. Lämpökäsitellyillä eli karkaistuilla kivillä vaihtoväli on pidempi, sillä ne ovat käytössä kestävämpiä. Tarkista oikea koko ja määrä kiukaan käyttöohjeesta. Koristekivet sopivat nimensä mukaisesti vain kiukaan pintaan koristeeksi.

Miten valitsen sopivan kiukaan?

Kiukaiden muotoiluun on panostettu viime vuosina valtavasti. Pitkä, pilarimamainen kiuas­ sopii asennettavaksi­lauteiden läpi. Pieneen saunaan on tarjolla omat, leveät, mutta hoikat kiuasmallinsa. Elektronisesti ohjatut kiukaat pitävät saunan lämpötilan tasaisena jopa asteen tarkkuudella.

Miten tehokas kiuas tarvitaan?

Oikea kiukaan teho riippuu saunan koosta. Lasi-­ja kiviseinät lisäävät tehon tarvetta. Nyrkki­ sääntönä voisi sanoa, että 6 kilowatin kiuas riittää 6–7 kuutiometrin kokoiseen saunaan. Tarkista valmistajan ohjeet ja vanhan kiukaan sähkö­teho. Rajatapauksessa tehokkaampi kiuas voi olla parempi valinta.

Valitsisinko erikoiskiukaan?

Mitä useammin saunot, sitä enemmän kiukaaseen kannattaa panostaa. Laadukkaissa kiukaissa materiaalit ja osat ovat kestäviä. Myös ajastusmahdollisuus ja elektroninen ohjaus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Leppeitä tai kosteita löylyjä kaipaavan kannattaa panostaa suureen kivimäärään. Joka päivä tai 4–5 kertaa viikossa saunova voi harkita aina valmista kiuasta. Vain mielikuvitus asettaa rajat kiukaiden muotoilulle. Jatkossa kiukaan voi jo yhdistää nettiin ja löylyttelyä säätää entistä tarkemmin.

» Tutustu kiukaisiin: K-Rauta.fi ja Rautia.fi Asiantuntijat: tavararyhmäpäällikkö Vesa Saarenheimo, Kesko Oyj, myyntijohtaja Anssi Pelkonen, Harvia Oy ja tuotantojohtaja Manu Nummela, Narvi Oy

Harvia Cilindro PC66 -pilarikiuas antaa lempeät ja kosteat löylyt, 399 €, K-Rauta ja Rautia.

Samu suosittelee!

”Pilarimallinen kiuas on ylivoimainen valinta, kun perheessä­ on sekä leppeämmän että tiukemman löylyn kannattajia. Pilarikiuas­ antaa alaosastaan pehmeämmät, viipyvät löylyt, mutta tarjoaa päältä myös ­kovat löylyt niitä haluaville. Ilma pysyy aina hapekkaana, jolloin saunassa viihtyy pidempään.” Myyjä Samu Ahlman, K-Rauta Lahdesjärvi

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


Tee itse

AVA IM ET JÄRJESTYKS E S S Ä Nikkaroi perheelle hauska avainnaulakko. Kun jokaisen perheen jäsenen ripustin on maalattu omalla lempivärillä, naulakosta on helppo tarkistaa, että avaimet ovat mukana ja kuka on kotona. OHJE JA T OT EUTUS AI NO PIIPA RI KU VAT JUHA VA LKEAJOKI

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


1

2

3

4

5

6

timetrin välein, aloita 5 cm päästä riman päädy tä. Näin saat tehtyä tasaisin välein 5 koloa. Sahaa kolot hieman alle puoliväliin riman paksuutta (kuva 1). 3 Poraa reiät nuppivetimien läpi. Aloita valmiista ruuvinrei´istä (kuva 2). 4 Hio nuppivetimien pinta karheaksi. Poista valmis maalipinta mahdollisimman hyvin (kuva 3). 5 Valitse jokaisen perheenjäsenen suosikkisävy ja maalaa nuppivetimet erivärisillä Cello Cristal Aqua kalustemaaleilla. Vetimet on helppo maalata, kun kiinnität niihin vetimien mukana tulevat ruuvit (kuva 4). Voit myös maalata nuppivetimiin ­­ha luamiasi kuvioita. Anna maalin kuivua hyvin. 6 Pujota naru nuppivetimen läpi (kuva 5). Tee narun yläosaan umpisolmu, jotta naru pysyy vet messä kiinni. Kiinnitä avain toiseen päähän narua.

Ohuemmasta narusta voit tehdä myös hiirenhä tää virkkuukoukulla. 7 Kiinnitä naulakko seinälle kätevillä 3M Command kiinnityspaloilla (kuva 6). Kiinnitä pakkauksessa olevat tarrat naulakon takapuolelle. Laita uudet tarrat seinään vastakappaleiksi. Paina naulakko seinään voimakkaasti niin, että vastakappaleet osuvat toisiinsa.

NÄITÄ TARVITSET

Cello-rimaa, mänty (21 × 45 × 3 300 mm) Sahan (hienohampainen saha ei revi listaa) Hiomapaperia 5 puista Cello-nuppivedintä Poran ja 3 mm terän Cello Cristal Aqua -kalustemaalia Prof-siveltimiä Puuvillanarua Taulun kiinnityspaloja 3M Command Suojapaperia Sakset Viivottimen 1 Sahaa rima noin 30 cm pituiseksi. Hio päät. 2 Aseta rima vaakasuoraan ja kiinnitä se työpö tään. Sahaa rimaan pystysuunnassa kolot 5 sen

Naulakon tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta ja Rautia.

Katso video: Pirkka.fi > Tee itse > Tee itse avainnaulakko

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Tähti on

SYTTYNYT

Alma-Sofia Miettinen on suomalaisen popin vahvin vientitoivo. Nipin napin parikymppinen artisti on oikaissut Idolsista suoraan kansainvälisille hittilistoille, mutta asuu yhä kotona äidin ja isän kanssa. TEKSTI LAUR A FR IM AN KU VAT VIIVI HUUSKA KUVAUSPAIKKA PINKKI PAPLARI

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


A

lma-Sofia Miettinen, 16 vuotta, seisoo Idols-­ lavalla. Hattaranpinkki tukka pursuilee mustan pipon alta. Valot välkkyvät ja kamera ajaa yleisöstä kohti. Hän on niin kipeä, että pyörryttää, mutta­ei auta: tänään vedetään The Rasmuksen In The Shadows. Jos se menee nappiin, Alma on semifinaaleissa. Veto menee hyvin, mutta ei ole Alman paras. Hänen ki­ sansa päättyy tähän, seitsemänteen live-lähetykseen. Alma on salaa helpottunut. Jokainen suora lähetys on jännittänyt niin paljon, että Alma ei ole pystynyt nauttimaan esityksistään ollenkaan. Myös elämä Idols-talossa ventovieraiden kanssa on ollut rankkaa. Hän on saanut haukut tuotanto­ yhtiöltä hukattuaan avaimen hulppeaan kimppakämppään. Tulokkaan taidoista vaikuttunut tuomari Sini Sabotage ottaa yhteyttä ja pyytää Almaa riimittelyparikseen kiertueelleen. Reissaaminen räppärin kanssa opettaa Almalle yhtä ja toista, mutta oma ura ei vieläkään lähde lentoon. – Sinin kanssa kiertäminen ja sitä seurannut hiljainen kausi olivat tärkeitä vaiheita elämässäni. Olen nähnyt täysiä saleja ja tyhjiä saleja, hyviä keikkoja ja surkeita keikkoja­. Olen ollut ihan pohjalla, jolloin minusta ei ollut kiinnostunut kukaan, Alma pohtii nyt, ja haarukoi paistettua riisiä lempiravintolassaan Helsingin Kalliossa. Nyt kiinnostuneita riittää. Alma on lyönyt alle puolessa vuodessa itsensä läpi Euroopassa ja sen ulkopuolellakin. Esikoissingleä Karmaa on kuunneltu Spotifyssa 17 miljoonaa

kertaa, saksalais-DJ Felix Jaehnin kanssa tehtyä Bonfirea 59 miljoonaa kertaa. Käännekohtana toimi Suomenlinnassa puolitoista vuotta sitten järjestetty biisileiri, jossa ulkomaiset tuottajat häikäistyvät Alman persoonallisesta, vahvasta äänestä. Häntä kosiskeltiin samoin tein Saksaan signeeraamaan merkittävää kustannussopimusta. Kansainvälisestä kiinnostuksesta huolimatta koneiston pyörät eivät raksahtaneet käyntiin hetkessä. Siksi vielä loppukesästä 2015 kaikki oli toisin kuin nyt. Kun Alman lempifestivaali Flow järjestettiin elokuussa, hän pestautui juhlaan vapaaehtoiseksi talkoolaiseksi. Alma ja hänen ystävänsä kiersivät kolme päivää siistimässä törkyi-

”OLEN OLLUT POHJALLA, JOLLOIN KUKAAN EI OLLUT KIINNOSTUNUT MINUSTA.” P i r k k a . f i   PIRKKA  35


”NYT ON TILAISUUTENI TEHDÄ VANHEMPANI YLPEIKSI MINUSTA, ENKÄ HALUA JÄTTÄÄ SITÄ KÄYTTÄMÄTTÄ.”

KUKA

Alma-Sofia Miettinen IKÄ 20 KOTOISIN Helsingistä ASUU Helsingissä PERHE Sisko ja vanhemmat INNOSTUNUT JUURI NYT Synttäri-

matkasta Las Vegasiin ja ensi kesän festarikeikoista

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

siä takahuonekontteja poimien tahmaisia tupakantumppeja huoltoaseman pihasta auringonpaahteessa. – Kolmen tunnin kohdalla lupasin ääneen ystävilleni, että ensi vuonna minä hoidan liput tänne meille kaikille. Alma hörppää kokista. – Ja mä tein sen.

P

ikakelataan siis vuosi eteenpäin: elokuu 2016 ja Flow-festivaali. On sunnuntai-iltapäivä, ja Almaa epäilyttää. Hän on julkaissut vasta yhden kappaleen, Karman. Jaksaako festariväki vääntäytyä enää tapahtuman viimeisenä päivänä paikalle? Kyyneleet ovat nousta silmiin jännityksestä: tulen nöyryyttämään itseni kaikkien ystävieni edessä. Koko bändi kurkistelee verhon takaa jännittyneenä jättitelttaan. Vielä varttia vaille näyttää väljältä, mutta tasan kolmelta: huh! Teltta on täynnä. Keikka sujuu upeasti. Yleisössä on myös äiti ja isä, jotka tajuavat vihdoin, että tytär taitaa olla oikeasti nosteessa. – Se tunti on yksi elämäni parhaimmista muistoista. Nyt Alma totuttelee uuteen elämään tulevana maailmantähtenä. Hänet tunnistetaan jo pitkin Eurooppaa, eikä ihme: shokkivärjätyssä tukassaan hän on kaikkea muuta kuin seinäruusu. Raflaavasta lookistaan huolimatta hän hakee huomiota ennen kaikkea musiikillaan. – Tykkään kyllä leikitellä tyyleillä, mutta ne ovat toisarvoisia juttuja. En ole koskaan halunnut olla julkkis. Ihailen artisteja, jotka ovat ”all about the voice”. Toivon, että minutkin muistetaan juuri laulustani. Työ on myös raskasta ja hermostuttavaa. Alman onneksi­ hänen mukanaan kiertää kaksoissisko Anna, joka toimii ­Alman DJ:nä. Läheisen ihmisen rinnalla uudet kuviot tuntuvat vähemmän pelottavilta. – Tämä osaa olla tosi yksinäistä hommaa, joten olen erityisen onnekas. Jatkuva itsensä tsemppaaminen uusiin live-­ haastatteluihin ja uusien ihmisten kohtaamiseen tekee hulluksi, jos ei saa tukea. En tiedä artistia, joka ei jännittäisi lavalle menoa, suoria lähetyksiä tai isoja tapaamisia. Pahimmassa tapauksessa niitä osuu monta samalle päivälle. Se on jo kehollekin todella rasittava tila. Siksi on tärkeää, että artistin ympärillä on tiimi, joka ei yritä pusertaa hänestä kaikkia mehuja. Alman manageri Antti Kosonen kysyy suojatiltaan säännöllisesti, millainen fiilis tällä on: Jaksathan? Ja muistathan syödä? – Saatan vastata, että en jaksanut tunti sitten, mutta nyt jaksan, kun kysyit.

Kaoottisen artistiarjen vastapainoksi Alma tarvitsee tavallista Suomi-arkea, josta hän tahtoo pitää kiinni, vaikka ­lujaa menisikin. Hän asuu yhä siskonsa kanssa vanhempiensa luona helsinkiläisessä metronvarsilähiössä. Kun pääsee kotiin kokkaamaan makaronilaatikkoa ja nukkumaan omaan sänkyyn, verenpaine laskee. Yhtä tärkeää on päästä säännöllisesti rakkaiden ystävien kanssa ulos juhlimaan ja juoruamaan. – Muuten elämäni menee siihen, että hengailen vain kolme­kymppisten miesten kanssa puhumassa bisneksestä. Kun Alma rentoutuu vapaa-aikanaan kavereidensa kanssa, silloin ei puhuta vain hänen asioistaan, vaan kartoitetaan tasapuolisesti kaikkien viime aikojen käänteet. Tässä porukassa Alma ei ole jalustalle nostettu tähti, vaan se vanha Alma. Kotona hän auttaa liikuntarajoitteisia vanhempiaan aina kun suinkin ehtii. Alman äidillä on reuma, ja isä istuu pyörätuolissa. Heidän arvostuksensa on tärkeintä, mitä Alma tietää. – Perheen rooli on mielettömän iso. Olen feilannut elämässä miltei kaikessa muussa kuin tässä – nyt on tilaisuuteni­ tehdä vanhempani ylpeiksi minusta, enkä halua jättää sitä käyttämättä. Äiti ja isä ovat suurimmat fanini. Olkoonkin, että vanhempien kehut ovat perisuomalaisen maltillista sorttia. Kun isä kehuu Alman saavutusta ”ihan hyväksi hommaksi”, Alma tietää, että hän on haljeta ylpeydestä. Tytär osaa tulkata vanhempiensa tunneilmaisua: kyllä he innoissaan ovat.

A

lma toivoisi suomalaiseen musiikkibisnekseen asteen eurooppalaisuutta: enemmän kannustusta, enemmän yhteishenkeä. – Erityisesti kollegoilta saadut kehut ovat tärkeä juttu. Satuin äskettäin Sannin kanssa yhteiselle reissulle ja hehkutimme toisiamme kilpaa. Kyllä se vaatii pinnistelyä, että en olisi ihan suomalainen tuppisuu. Nihkeästä tsemppauskulttuurista huolimatta Alma on koukussa kotimaahansa. Vaikka nuori artisti elää suurta unelmaansa Lontoossa, Berliinissä ja Pariisissa, jatkuva reissaaminen tuntuu rinnassa korventavana koti-ikävänä. – Kaipaan Suomesta ihan kaikkea. Kun näen lentokoneen ikkunasta vantaalaisen maiseman, olen purskahtaa joka kerta itkuun. Täällä saa rauhoittua, juoda puhdasta vettä ja hengittää raitista ilmaa. Eikä se tuppisuisuuskaan aina huono juttu ole. Joskus on ihana seurata sosiaalisesti jäätynyttä miestä kaupan kassalla. Me suomalaiset olemme lopulta aika suloisia!


P i r k k a . f i   PIRKKA  37


Kaupassa E A S TO N H E L S I N K I VA L M I S T U U Itä-Helsingin uusi kaupunkikeskus Easton Helsinki avaa täysin uuden konseptin mukaisen K-Citymarketin ensi syksynä. Samalla keskukseen avataan noin 30 muuta kauppaa ja liikettä. Keskuksen nimi valikoitui nimi­ kilpailusta.

dig i t tä äkö?

Outi Nylund, asiakkuusjohtaja, K Digital

»

Lue lisää: Kesko.fi > Media

Pääkaupunkiseudun Kolme Neste K -asemaa tuo valikoimiinsa Nesteen 100 %:sti jätteistä ja tähteistä valmistetun dieselin. 38  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

CUMULUS CIT Y & R E S O R T AU K I

Raikkaita ideoita hackathonista Euroopan suurin hackathon eli ohjelmointitapahtuma Junction keräsi marraskuussa Helsingin Katajanokalle­ 1 300 koodaria. Yksi tapahtuman partneriyrityksistä on Kesko. Kesko haastoi koodaajat kehittämään raikasta teknologista toteutusta, joka parantaisi asiakaskokemusta­ myymälöissä. Toiveena oli luoda asiakaskokemuksesta yhä parempi ja kannattavampi. Junction oli Keskolle kolmas hackathon, johon se osallistui. Hackathonin idea on kerätä koodarit yhteen ratkomaan järjestäjän ja yhteistyöyritysten digiajan haasteita­. Keskon haasteen ja 2 000 euron palkinnon voitti projekti nimeltä Rauta­

näyttö. Kevin Mendez, Ens Lie, Peetu Virkkala, Philipp Dietze ja Amanda Hannuksela kehittivät tablettiavusteisen, personoidun myymäläkokemuksen. Koko tapahtuman 20 000 e ­ uron pääpalkinnon voitti suju.online robotti­bussi-sovelluksellaan. Junction-hackathonissa oli kymmenen erilaista trackia eli sarjaa, ­kuten virtuaalitodellisuus, asioiden ­internet, tekoäly ja healthtech. – Osallistujat tuovat osaamisensa­ tänne, ja kumppaniyritykset tuovat tietonsa toimintakentästään ja omat teknologiansa osallistujien käyttöön, Junctionin järjestäjä Ville Leppälä kertoo.

Uudet Cumulus City & Resort -hotellit ovat nyt auki. Ketju yhdistää entiset Rantasipija Cumulus-hotellit, ja tarjoaa vaihtoehtoja kaupunkilomalle, rentoutumiseen, liikematkustamiseen sekä tilaisuuksien järjestämiseen.

M EG A S TA R I L L A TA L L I N N A A N Lähde talvilomalla Tallinnaan. Uusi Tallink Shuttle Megastar alkaa liikennöidä Helsinki–­ Tallinna -väliä 29.1. alkaen. Mega­starin pituus on 212 metriä. Laivaan mahtuu yhteensä­ 2  800 matkustajaa.

K-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja. Lue lisää: Kesko.fi > Yritys > Vastuullisuus

KOO NNUT EEVA L AURONEN, H AC KATHON-TEK STI J A -KUVA JUH O PAAVO L A , M UUT K UVAT K-RY HMÄ J A VALMISTAJ AT

Asiakkaat vaativat yrityksiltä henkilökohtaisempia etuja, palveluita ja elämyksiä. Kanta-asiakasohjelmat ovat aina perustuneet asiakasdataan ja sen käyttämiseen markkinoinnissa ja liiketoiminnan kehittämisessä. Miksi yritysten on edelleen haasteellista hyödyntää dataa niin, että­ ­jokainen asiakas kokisi saavansa henkilökohtaista ja itselle sopivinta palvelua? Yksi keskeisimmistä syistä on asiakas­datan puute. Vain riittävän asiakastiedon avulla on mahdollista rakentaa kokonaiskuva asiakkaasta. Digitalisaatio on tuonut yrityksille­ mahdollisuuden tavoittaa asiakas henkilökohtaisesti. K-ruoka-mobiili­ sovellus tarjoaa viikoittain asiakkailleen juuri ne tuotteet alennettuun hintaan, jotka asiakas muutenkin ­ostaisi – tämän lisäksi sovellus ehdottaa myös tuotteita, jotka voisivat datan perusteella asiakasta kiinnostaa. Työtä asiakasdatan hyödyntämiseksi tehdään K-ryhmässä monella taholla. Asiakkaan henkilökohtainen palvelu K-ryhmän kivijalkamyymälöissä ja digitaalisissa ympäristöissä on nostettu keskiöön.


1 -2 / 2 01 7 · K- R U OK A .FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

HE R KUT T E LIJA N KUUKAU S I HELMIKUU ON leipurien lempiaikaa. Heti

5.2. nautitaan Fredrika Runebergin taloudellisuuden helmistä. Hän keksi hyödyntää leivän-, pullan- ja kakunmurut hienoon leivonnaiseen, runebergintorttuun. TUSKIN HILLOT on pyyhitty suupielistä, kun 14.2. on jo ystävänpäivä. Silloin leipuri saa vapaat kädet. Usein inspiraation aiheena on rakkaus, ja leivonnaiset ovat makeita ja vaaleanpunaisia. LASKIAINEN ON tänä vuonna loppukuussa. Sekä laskiaissunnuntaina 26.2. että laskiaistiistaina 28.2. nautitaan täytetyistä pullista. Asiaan kuuluu kinastella leppoisasti parhaasta täytevaihtoehdosta. Hilloa vai mantelimassaa? Kiistan voit ratkaista kokeilemalla herkullista Nutella-täytettä. Pullia kannattaa maistaa, kuulut kumpaan koulukuntaan hyvänsä.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


JAUHELIHAA PORKKANAA

SÄÄSTÄMÄTTÄ.

25%

suo pormal kka aist na a a

POPO®-LIHAPYÖRYKÄT (2 annosta / 20 min) 400 g HK POPO® porsas-porkkana jauhis 1 pussi (20 g) dippimaustetta, esim. Taffel Ranch 2-3 rkl rypsiöljyä tai voita

UUTUUS! HK PoPo® porsas-porkkana jauhis Suomalaista porsaan jauhelihaa ja 25% suomalaista porkkanaa. Käytä kuten tavallista jauhelihaa. Monipuolinen ruoanlaitto on nyt entistä nopeampaa ja helpompaa!

Sekoita dippimauste huolellisesti jauhiksen joukkoon. Pyörittele öljytyin tai kostutetuin kämmenin taikinasta tasakokoisia pyöryköitä ja paista pannulla rasvan kera n.10 minuuttia, kunnes pyörykät ovat kypsiä. Voit paistaa pyörykät myös 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Katso lisää ohjeita: HK.fi


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

R E SEPT IT

Kokeile kvinoapunajuuripyöryköitä.

59 Kasvisruoat Linssilasagne MiFU tomaatti-kermakastikkeessa Kvinoa-punajuuripyörykät Avokadorisotto Valkosipuli-chilipasta Melanzane

43 51 54 56 59 61

Kalaruoat Lohi-munapiirakka Currylohi

PA K K A S N AU TINTOJA

Ulkona ruoka maistuu paremmalta. Mutta ihanaa on myös palata kotiin, jossa tuoksuu liedellä tai uunissa hautunut ateria. MIKSI RUOKA maistuu paremmalta ulkona? Miksi vaatimatonkin repusta kaivettu eväs voi olla oikea makuelämys? AINAKIN SIKSI, että hiihtoladulla, pulkkamäessä tai vaikka reippaalla kävelylenkillä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle. Pieni fyysinen rasitus, luontoa ympärillä, hyvässä lykyssä auringon kimmellystä hangella – maailma on mallillaan. Ja selvitysten mukaan ruoka todellakin maistuu paremmalta silloin, kun on hyvällä mielellä. RETKIEVÄIDEN HERKULLISUUDEN salaisuus on

myös siinä, että pienikin liikunta kuluttaa kaloreita ja kerää sopivasti ruokahalua. Kun nälkäisenä iskee hampaat eväsleipään, niin voi pojat, kyllä maistuu.

UUSI INTOHIMOKOKKI RUUDUSSA

Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman uusi kokki Linnea Vihonen innostui aikanaan ruoanlaitosta helsinkiläisen K-Citymarketin kalatiskillä. Hän lähti ravintolakouluun ja on nyt The Cockin keittiömestari. Kalatiskin vaikutus näkyy yhä: – Rakastan äyriäisiä ja kalaa.

ULKONA RUOKA maistuu myös siksi, että liikunnan vilkastuttama verenkierto herkistää elimistöä ärsykkeille, kuten mauille ja tuoksuille. Ulkona tuoksut laimenevat, joten hajuaisti jää vähemmälle, mutta vastaavasti makuaisti toimii sitä herkemmin. ÄLÄ ANNA talven hurahtaa ohi niin, ettet ehtisi retkelle. Jos eväiden teko ei innosta, tyydytä ulkona hankittu nälkä kotona. Keitot ja uuniruoat ovat talviklassikkoja. Seuraavan aukeaman linssilasagne on loistava talvipäivän ruoka, samoin pitkään hauduteltu kaalikeitto (s. 44). Mutta jos olet nauttinut ulkona runsaat eväät, pekoni-kanasalaatti voi olla loistovalinta.

Aurinkoisia aterioita!

47 51

42 Liharuoat Pekoni-kanasalaatti Kaalikeitto Possukebakot ja maapähkinävoikastike Krakovan makkarakeitto

42 44 50 55

57 Makeat herkut Appelsiini-karpalotuorepuuro Nutella-laskiaispulla Puolukkajäädyke Rocky road -pizza Omenagranola Marenkiruusut

49 53 55 57 60 62

LINNEAN LEMPIRUOAT: » Osterit, ehdoton ykkönen » Siskonmakkarakeitto, paras arkiruoka » Voisilmäpulla, lempileivonnaiseni » Suomalaiset jokiravut, samoin grillatut tiikeriravut » Lohikeitto

*Annosten hinnat on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Sanna Andersson Anna-Kaisa Asuja Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula Sanna Huovilainen

Hanna Hurtta Nea Ilmevalta Riikka Kaila Johanna Koroma Teija Nesterinen Ella Pesonen Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi Outi Tuohimaa

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

T ALVIPÄIVÄNÄ

K AN A SA L A ATTI M AI S T UU A INA Ruokaisa salaatti on myös herkullista talviruokaa. Kana, pekoni, päärynä ja homejuusto viihtyvät yhdessä.

Pekoni-kanasalaatti 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 3, 5 5 € / A N N OS *

1 rs (310 g) Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvejä, valkosipuliöljy 1 pkt (140 g) Pirkka pekonia 1 ps (150 g) Pirkka Provencen salaattisekoitusta 2 päärynää 1 rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja 50 g Pirkka pekaanipähkinöitä SINIHOMEJUUSTOKASTIKE

1 tlk (200 g) Pirkka kevytkermaviiliä ½ ps (à 150 g) Pirkka sinihomejuustomurua 1 tl sitruunanmehua ripaus mustapippuria ripaus sokeria

1. Kypsennä broilerit pakkauksen ohjeen mukaan. Paista pekonit rapeiksi pannulla ilman rasvaa ja anna jäähtyä talouspaperin päällä. 2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. 3. Levitä salaattisekoitus laakealle vadille. Kuori päärynät halutessasi ja paloittele ne. Halkaise kirsikkatomaatit. Levitä kirsikkatomaatit ja päärynät salaattisekoituksen päälle. 4. Lisää viipaloidut broilerit, murennetut pekonit ja karkeaksi rouhitut pähkinät salaattiin. Pirskottele hiukan sinihomejuustokastiketta salaatille ja tarjoa loppu kastike erikseen. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 2.2.

OSTOSLISTALLE

UUT UUS Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvi 310 g, valkosipuliöljy

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka pekoni 140 g

Pirkka Provencen salaattisekoitus 150 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

UUT UUS Pirkka punaiset linssit suolaliemessä 380 g / 230 g

Pirkka Parhaat vuohenjuusto kuutioina suolavedessä 365 g / 150 g

UUT UUS Pirkka täysjyvälasagnelevyt 500 g saapuu valikoimiin helmikuussa.

2

TALVIPÄIVÄNÄ

L A S AGN E L Ä MM I TTÄ Ä Tee pieni happihyppely sillä aikaa kun uunista nostettu lasagne vetäytyy. Jauhelihan voit vaihteeksi korvata linsseillä.

KA SVIS RUOKA

Linssilasagne 6 ANNOSTA | YL I 60 MIN H IN TA N. 1,40 € / ANNOS *

9–11 (n. 195 g) Pirkka täysjyvälasagnelevyä LINSSI-KASVISKASTIKE

1 (150 g) iso sipuli 1–2 valkosipulinkynttä 3 (250 g) porkkanaa 1–2 rkl öljyä 1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa 1 dl vettä ¾ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 ½ tl timjamia 1 tlk (380 g/230 g) Pirkka punaisia linssejä

JUUSTOKASTIKE

50 g Pirkka meijerivoita 1 dl vehnäjauhoja 1 l Pirkka kevytmaitoa 1 tl timjamia 2 tl basilikaa ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 100 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta 1 tlk (365 g/150 g) Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipulit paistokasarissa tilkassa öljyä. Lisää joukkoon porkkanaraaste. Kaada kasariin tomaattimurska ja huuhtaise purkki vedellä (noin 1 dl) ja kaada kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi huuhdotut ja valutetut linssit. 2. Juustokastiketta varten sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada kattilaan puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää timjami, basilika, suola, mustapippuri ja juustoraaste. 3. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada vuoan pohjalle kasviskastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle kasvis- ja juustokastiketta. Ripottele juustokastikkeen päälle hieman murusteltuja vuohenjuustokuutioita. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta. 4. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 30–40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa salaatin kanssa.

PINNALLE

50 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 10.2. K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

T ALVIPÄIVÄNÄ

S O P PA JA KSA A O D OT TA A Moni keitto paranee, kun se saa hautua pitkään. Uudelleen lämmitettynä kaalikeittokin on vielä parempaa.

Kaalikeitto 6 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 0, 85 € / A N N OS *

1 rs (400 g) K-Menu sika-nautajauheliha 800 g valkokaalia 1 (100 g) sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 tl paprikajauhetta n. 1 tl suolaa 3 (250 g) porkkanaa n. 1,3 l vettä 2 K-Menu lihaliemikuutiota 10 kokonaista maustepippuria 2 laakerinlehteä 2 tl meiramia PINNALLE

persiljaa

Kaalikeittoa kannattaa tehdä iso kattilallinen kerralla.

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipuli ja val­ kosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. 2. Ruskista jauheliha isossa kattilassa. Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Kuul­ lota hetki. Mausta suolalla ja paprikajauheella. 3. Kaada vesi kattilaan ja kiehauta. Mausta lihaliemikuutioilla, pippureilla ja laakerin­ lehdillä. Sekoita joukkoon kaalisuikaleet. 4. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes kaali on kypsää. 5. Mausta lopuksi meiramilla ja tarkista maku. Ripottele pinnalle tuoretta persiljaa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 27.2.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

PA RA STA NY T

bataat ti

Blinipannu

Juurekset ovat parasta talviruokaa, niin myös bataatti. Se on tunnettu perunan vaihtoehtona, mutta nyt bataatti tarjotaan paahdetun leivän tilalla.

H I TT I H E RK K U BATAAT T I TOAST Viipaloi bataatti noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paahda viipaleita leivänpaahtimessa niin monta kertaa, että bataatti pehmenee. Sivele kuuman bataattiviipaleen päälle hiukan öljyä, viipaloi päälle avokadoa ja lisää muutama basilikanlehti. Nosta päälle uppomuna tai paistettu kananmuna sekä ripaus suolaa ja pippuria. Bataattitoast on huippuhyvä aamiais­ tai brunssiruoka. Tarkan valmistusohjeen löydät K­Ruoka.fi: Bataattitoast.

+ Bataattia

+ Avokadoa

Isot, melko ohuet bataattiviipaleet kypsyvät leivänpaahtimessa.

Kunnon blinipannulla saat paistettua ihanan rapeita ja ras­ vaisia blinejä. Mutta pannulla voi tehdä muutakin: Se on täydellinen pienen munakkaan valmistamiseen. Kullanruskea perunarösti kypsyy sopivaksi lisäkkeeksi kahden hen­ gen aterialle. Reilu kasvispihvi saa olla blinipannun kokoinen, samoin amerikkalainen aamiaispannukakku. Helmikuussa herkutellaan blineillä. Taikinaohjeen ja paljon täyte­ vinkkejä löydät osoitteesta k­ruoka.fi/blinit.

+ Basilikaa

Kananmuna

Kasvistäyte 4 ANNOSTA

5

tunt e e l l is e t mu nk k ik ahvit Ystävänpäivän kunniaksi Fazer pakkasi vaa­ leanpunaiset berliininmunkit pakkaukseen, jonka kyljessä on rakastettavia tervehdyksiä, kuten "Oot munkkini mun" ja "Mikä munkki että tavattiin!" Herkkujen kanssa nautitaan tietysti Pirkka Parhaat Master Blend ­kahvit, tummana tai vaaleana paahtona.

U U TU U S

Arabica-pavuista valmistettuja kahveja saa sekä papuina että jauhettuna. Munkkirasiasta riittää kahdelle.

½ dl (n. 30 g) Pirkka aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita hienonnettuna ½ (à 50 g) pientä punasipulia ½ dl basilikaa hienonnettuna ripaus mustapippuria 1 tlk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankerma, 18 %) Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita aurinkokuivatut tomaatit, sipuli ja basilika keskenään. Mausta mustapippurilla. Tarjoa blinien kanssa kasvistäytettä ja crème fraîchea. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Paloittele joukkoon raikasta omppua.

Mustikoita kannattaa popsia tuoreena, pakasteena tai kuivattuna.

Suklaa on aina paikallaan.

Lisää kuivattuja hedelmiä ja marjoja, vaikka karpaloita.

Hunaja on luonnollinen makeuttaja.

UUT UUS Lisää puuroon vaihteeksi viikunahilloa.

Kokeile joukkoon maapähkinävoita!

Mantelit ja pähkinät ovat superruokaa.

7

Granola rouskuu houkuttelevasti.

Proteiinia saa raejuustosta.

P U U RO BA AR I ON AUKI KUN PELKKÄ voisilmä ja lusikallinen hilloa kaurapuuron päällä ei enää innosta, on aika virittää kotiin puurobaari eli nostaa esiin valikoima erilaisia lisäkkeitä. Lusikoi puuroon vaikkapa rapsakkaa granolaa, täyteläistä maapähkinävoita tai raikkaita hedelmiä. Tai kokeile trendiherkkua ja lisää puuroon kinuskikastiketta ja suolapähkinöitä! Katso lisää vinkkejä k-ruoka.fi/puuro.

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

UUT UUS

Keitä puuro vaihteeksi kaurajuomaan. Se on 100-prosenttisesti kasvipohjainen. Pirkka kaurajuoma 0,75 l


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

MAAKUNTIEN PARHAAT

POHJOIS-KARJALA

SARJA OSA 2 Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

8

L ÄH D E POHJOISK A R JAL A A N Päivitimme perinneruoat Suomi 100 -juhlavuoden iloksi. Karjalanpiirakasta inspiraationsa saanut piirakka täytetään nyt lohella. LUE LISÄÄ MAAKUNTA­ HERKUISTA: K­RUOKA.FI/ PARASTA SUOMESSA

Lohi-munapiirakka 2 KPL | Y L I 60 MIN | HINTA 5,9 0 € / K PL*

1 pkt (500 g) ruistaikinaa (Myllyn Paras) 1 ½ dl Pirkka esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita 1 l vettä 1 tl suolaa 5 Pirkka kananmunaa koviksi keitettyinä 2 pkt (à 150 g) Pirkka kylmäsavustettua kirjolohta 1 dl tilliä hienonnettuna ½ tl suolaa (ohralle) ripaus mustapippuria 1 kananmuna 1 dl Pirkka sitruunapestoa PINNALLE

voita sulatettuna

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 24.2.

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Keitä ohra suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, noin 20 minuuttia. Valuta vesi pois ja huuhdo kylmällä vedellä. 3. Keitä kananmunat (5 kpl) koviksi 8–10 minuut­ tia, jäähdytä kylmällä vedellä, kuori ja viipaloi. 4. Puolita kalaviipaleet. 5. Mausta ohra tillillä, suolalla ja mustapippurilla. Lisää raaka muna. 6. Kauli puolet taikinasta noin 17 cm x 40 cm:n

kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperin päälle pellille. 7. Levitä puolet pestokastikkeesta ja ohrasta taiki­ nalevylle, mutta jätä hieman reunoja näkyviin. Aset­ tele päälle puolet kala­ ja munaviipaleista limittäin. 8. Rypytä reunat karjalanpiirakan tapaan. Valmista toinen piirakka samoin. 9. Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Sivele tai valuta täytteen päälle voisulaa. Tarjoa piirakat lämpiminä. K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


Gluteenittoman aamun tarjoaa

UUTUUS

UUTUUS

Corn Flakes 500 g

UUTUUS

Tattarimuro 500 g

Kaurahiutale 450 g

UUTUUS

Jauhoseos 1 kg

K-ruokakaupoista lÜydät monia gluteenittomia tuotteita. Voit loihtia gluteenittomista jauhoista veden kielelle herauttavan aamupalan vaikka viikon jokaisena aamuna. Jokainen K on erilainen, valikoimissa on kauppakohtaisia eroja.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

BLOGGAA JA Ruoka­alan ammat­ tilainen ja pienten kaksosten äiti poimii ideoita maailmalta ja innostuu sesongin raaka­aineista. hannansoppa.com

HELMIKUUSSA LEIVOTA A N Runebergin päivä, laskiainen ja ystävänpäivä ovat kaikki hyviä syitä pyöritellä jauhopeukaloa.

KATSO H A MUIDEN NNAN JA K YHTEIST -RUOAN YÖ RESEPTIT BLOGIEN TEESTA K OSOIT-RUO RUOKAB KA.FI/ LOGIT

BLOGGAA JAN RESEPTI

KI R P E ÄN RA I K A STA AAMUA Superkiireisenä horror-aamunakin ehtii syödä puuroa, kun sen tekee lähes valmiiksi jo illalla.

Appelsiinikarpalotuorepuuro

1 rkl hunajaa 1 dl karpaloita

2 AN NOSTA | YL I 60 MIN

LISÄKSI

2 dl Pirkka gluteenittomia isoja kaurahiutaleita 1½ dl Pirkka kaurajuomaa 2 rkl auringonkukansiemeniä ripaus aitovaniljajauhetta ½ appelsiinin kuori raastettuna 1 appelsiinin mehu 3 rkl Pirkka Luomu chiansiemeniä 2 dl kookosmaitoa

4 rkl karpaloita ½ appelsiini KORISTEEKSI

esim. karpaloita, granaattiomenansiemeniä ja pähkinöitä 1. Sekoita kaurahiutaleet, kaurajuoma, auringonkukansiemenet, aitovaniljajauhe, appelsiinin kuori sekä mehu keskenään ja siirrä jää-

kaappiin tekeytymään. 2. Mittaa blenderiin chiansiemenet, kookosmaito, hunaja ja karpalo ja surauta karpalot sileäksi. Kuori appelsiinin puolikas ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Jaa kuutiot kahden kupin pohjalle ja laita kumpaankin kuppiin 2 rkl karpaloita. Jaa karpalo-chiansiemenseos kuppeihin ja siirrä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 3. Jaa aamulla kaura-appelsiinipuuro chiavanukkaiden päälle ja koristele annokset rouhituilla pähkinöillä sekä karpaloilla ja granaattiomenansiemenillä.

LASKIAISPULLAT KUNINGATARTÄYTTEELLÄ Pulkkamäen jälkeen on laskiaispullan vuoro. Herkullisessa täytteessä on vadelmaa ja mustikkaa.

RUNEBERGIN KAKKU Leivo perinteisten runeber­ gintorttujen sijaan yksi komea kakku. Mehevästä kakusta riittää ainakin kahdeksalle.

10

Wauhtia vaikka hiihtoladulle HK:n lihaisa uutuus Wauhti tyydyttää suolaisen välipalan tarpeen. Minimakkarat sisältävät runsaasti proteiinia, ja auttavat pitämään nälän loitolla. Vaikka Wauhti on lihatuote, se säilyy huoneenlämmössä kaksi vuorokautta. Kahdeksan palan annospussit on helppo avata ja sulkea.

Makuja on kolme: savuisa, chili & karpalo ja kurpitsansiemen & mango.

SUKLAATRYFFELIKAKKU Yllätä ystävänpäivänä tuhdin suklaisella kakulla. Se kostu­ tetaan aikuiseen makuun kahvilla ja konjakilla. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

K E BA KOI TA K E VY EMM I N Jos haluat lisätä kasvisten määrää lautasellasi, kokeile possua ja porkkanaa yhdistävää jauhelihaa.

Possukebakot ja maapähkinävoikastike 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N H I N TA 1 , 30 € / A N N OS *

1 rs (400 g) HK PoPo porsas-porkkana jauhista 1 pieni (70 g) sipuli 1 kananmuna 1 ps (25 g) Pirkka tacomausteseosta KASTIKE

1 tlk (200 g) Pirkka kevytkermaviiliä ½ dl Pirkka maapähkinävoita, peanut butter crunchy ripaus suolaa ripaus pippuria 1 rkl (lehti)persiljaa hienonnettuna

1. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita PoPo, sipuli, kananmuna ja mausteseos tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta vedellä kostutetuin käsin 8 noin 15 cm:n pituista tankoa ja työnnä niihin vedessä liotetut, puoliksi katkaistut varrastikut. 2. Kypsennä kebakoita 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa kebakoiden kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 31.1.

N MUKAVA INEN MAUSTE MAKU!

U U TU U S

KOKEILE NY T Uutuustuotteella teet tutut jauheliharuoat entistä kevyemmin. Porsaanlihan joukossa on 25 % porkkanaa, ja rasvaprosentiksi jää vain 8. ”Porkkanasta tulee kivasti makeahkoa makua. Koko perhe tykkää.” - K-ruokatoimitus HK PoPo Porsas-porkkana jauhis 400 g

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

Currylohi 3 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA 4,75 € / A N N OS *

1 pkt (580 g) Pirkka kirjolohifileetä (sis. 1 % suolaa) 1 tlk (3 dl) Valio ruokakerma & rahkaa n. 3 tl Pirkka currya PINNALLE

persiljaa tai korianteria 1. Pyyhi filee talouspaperilla ja nosta uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita curry ruokakerman joukkoon ja kaada seos vuokaan. 2. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä ja tarjoa esimerkiksi keitetyn basmatiriisin kanssa.

14

OSTOSLISTALLE

U U TU U S Juoksevassa, miellyttävän happamassa tuotteessa ilahduttaa myös rasvaprosentti. Valio ruokakerma & rahka 10%, 3 dl

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 20.2.

1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %)

KA SVIS RUOKA

MiFU tomaattikermakastikkeessa 4 ANNOSTA | AL L E 30 MIN H INTA N. 1, 30 € / ANNOS *

1 (140 g) iso sipuli 2–3 valkosipulinkynttä ½ rkl öljyä 1 tlk (400 g/240 g) Pirkka Luomu kuorittuja tomaatteja 1 rs (330 g) Valio MiFU paistet­ tavaa ruokaraetta, Intian curry 1 tl juustokuminaa

1. Kuori ja suikaloi sipuli. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Soseuta kokonaiset säilyketomaatit sauvasekoittimella. 2. Kuullota sipuleita pannulla rasvassa. Lisää ruokarae ja paista, kunnes neste on haihtunut ja rakeet saavat hieman väriä. Sekoita joukkoon juustokumina. 3. Lisää pannulle soseutetut tomaatit sekä ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti. Tarjoa kastike riisin ja naanleivän kanssa.

AISNEPALIL EN IN L Y Y T E IK T S KA

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 22.2.

OSTOSLISTALLE

U U TU U S

MiFU-uutuusmaulla saat helposti ruokiin pientä itämaista tvistiä. Valio MiFU paistettava ruokarae 330 g, Intian curry

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


Ihanaa kahvihetkeä toivottaa

Pirkka Parhaat sarjan uudet, laadukkaat Master Blend kahvit ja –kahvipavut ovat UTZ-sertifioituja. 100 % Arabica. Pakkauskoko 500 g.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

15

EVÄ S TÄ REPPUUN Ulkoiluretken paras hetki koittaa, kun eväät kaivetaan esiin. Maista uutuuksia!

VOITA 5O €! Leivo laskiaispullia ja jaa niiden kuva Instagramissa tägeillä @kruoka ja #kotikeittiössä ja voita 50 €:n lahjakortti! Lue lisää: k-ruoka.fi/ kotikeittiossa.

MEHEVÄÄ PURTAVAA Pirkka kinkkusämpylässä on myös majoneesia, juustoa ja kasviksia. Pirkka broilericaesarsämpylää mehevöittävät caesar-majoneesi ja rucola. 180 g.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 23.2.

LEIVONTA

S U K L AI N E N L A SK IA IS P ULL A Hilloa vai mantelimassaa? Ratkaise kiista laskiaispullien täytteestä uudella vaihtoehdolla.

Nutella-laskiaispulla 14 K PL | YL I 60 MIN H IN TA N. 0, 25 € / KPL*

2 ½ dl Pirkka kevyt- tai täysmaitoa 25 g hiivaa 1 dl sokeria 2 tl kardemummaa ½ tl suolaa 1 kananmuna n. 500 g (n. 8 dl) vehnäjauhoja 100 g Pirkka leivontamargariinia tai meijerivoita VOITELU JA KORISTELU

1 kananmuna raesokeria

TÄYTE

1 prk (2 dl) Pirkka kuohukermaa n. 2 dl Nutellaa tai Pirkka hasselpähkinä-kaakaolevitettä 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen jauhomäärään ja lämmitä neste 42-asteiseksi. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu, jäähdytetty rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

2. Vaivaa taikina leivinpöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko 14 osaan ja pyörittele ne pikkupulliksi. Kohota pullia pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. 3. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla 7–10 minuuttia. Jäähdytä pullat. 4. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se halutessasi sokerilla tai vaniljasokerilla. Halkaise pullat. Täytä pullat Nutellalla ja kermavaahdolla. Nosta jokaisen pullan hattu paikoilleen ja koristele halutessasi tomusokerilla.

HÖRPPÄÄ MAKUA Hedelmätäysmehuista ja -soseista tehtyihin juomiin ei ole lisätty sokeria. Pirkka mansikka-banaanismoothie ja Pirkka mango-passiohedelmäsmoothie 1 l

REILUSTI TÄYTETTÄ Fazerin juuressämpylöissä on kaksi täytevaihtoehtoa, tomaatti-feta-rucola ja kana-juures-lehtikaali. Fazer Juuressämpylä Eväs 163 g ja 160 g K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

P U N A S T UNEE T P U L L AT Keitä kunnon satsi kvinoaa ja jalosta tähteistä punajuurisoseen avulla mehevät kasvispyörykät.

KASV IS RU O K A

Kvinoa-punajuuripyörykät 6 A NNOSTA | A LLE 30 M I N H INTA N . 1,9 0 € / A N N OS *

1 pkt (500 g) Pirkka punajuuri-perunasosetta 4 dl keitettyä kvinoaa 1 dl korppujauhoja 1 Pirkka kananmuna 1 tl suolaa FETAKASTIKE

1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa ½ dl turkkilaista jogurttia 1 valkosipulinkynsi ½ rkl juoksevaa hunajaa mustapippuria rouhittuna 1 ruukku rucolaa 1 ruukku basilikaa 1. Sekoita kaikki pyöryköiden ainekset keskenään. Anna massan turvota noin 10 minuuttia.

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

2. Muotoile massasta noin 30 pyörykkää leivinpaperin päälle uunipellille. 3. Paista pyörykät 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. 4. Murustele feta kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella hienoksi muruksi. Lisää jogurtti ja vatkaa tasaiseksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Mausta fetakastike valkosipulilla, hunajalla ja mustapippurilla. 5. Tarjoa pyörykät kastikkeen, basilikan ja rucolan kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 13.2.

Pirkka punajuuriperunasose 500 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

18

20

jä ätävän hy vää

KEITTOPÄIVÄ

Jälkkäriklassikon voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan tarjoiluhetkeä.

L Ä M P ÖÄ TALV I PÄI VÄ ÄN Muhkeiden makujen makkarasopan tulisuutta voi säädellä jalapenojen määrällä.

Krakovan makkarakeitto 6 –7 AN NOSTA | 30 – 60 MIN H IN TA N. 1, 35 € / ANNOS *

2 sipulia 3–4 porkkanaa 1 palsternakka 3–4 Pirkka lehtisellerin vartta 2–3 valkosipulinkynttä 2 rkl öljyä 1 tlk (390 g) Pirkka chilitomaattimurskaa 7–8 dl vettä 1–2 Knorr Fond ”du Chef” liha-annosfondia 1 tlk (380 g/230 g) Pirkka kidneypapuja 1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaroita n. 5–8 Pirkka jalapenoviipaletta ½ dl tuoretta timjamia hienonnettuna 1. Leikkaa kuoritut, halkaistut sipulit viipaleiksi ja kuoritut porkkanat sekä palsternakka suika­ leiksi. Suikaloi myös huuhdotut lehtisellerin varret ja hienonna valkosipulinkynnet. 2. Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit ja val­ kosipulinkynnet. Lisää kattilaan kasvissuikaleet,

19

OLETKO J O MAI S TA N U T ?

On monta hyvää syytä nostaa ostoskoriin alkoholitonta olutta.

Alkoholittomien oluiden valikoima on entistä laajempi ja makujen kirjo kiinnostavampi.

Puolukkajäädyke tomaattimurska ja vesi. Mausta liemi fondilla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. 3. Lisää keittoon lopuksi huuhdotut, valutetut pavut, viipaloidut krakovanmakkarat ja jalapeno­ viipaleet. Hienonna joukkoon runsaasti tuoretta timjamia ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Pirkka krakovan­ makkara 4 kpl / 250 g

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 30.1.

Alkoholittomissa oluissa on vain noin kolmannes keski­ oluen sisältämistä kaloreista.

Myös autoilija ja alkoholia välttävä voivat nauttia oluen mausta.

1 2 A N N OSTA | YL I 60 M I N HI N TA N . 0, 35 € / ANNOS *

2 kananmunaa 1 ½ dl sokeria 4 dl kuohukermaa 3 tl vaniljasokeria 4 dl Pirkka puolukoita (pakaste) 1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdok­ si. Vaahdota myös kerma. Soseuta jäiset puolukat monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Sekoita puolukka­ sose, kermavaahto ja vanillinisokeri munavaahtoon. Kaada seos kylmällä vedellä kasteltuun kakku­ tai jäädy­ kevuokaan. Peitä alumiinifoliolla tai kannella. 2. Pakasta jäädykettä vähintään 5 tuntia. Kasta vuoka reunaa myöten hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Koristele jäädyke pakastepuolukoilla ja kermavaahdolla.

Pirkka suomalainen puolukka 500 g, pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

VAL M I S TA VEGA A N I L L E Vegaanisten valmisruokien valikoima kasvaa kovaa vauhtia.

22

K A SV I S RUO K A

#KA SVISKESKIVIIKKO

L E MPEÄ RI SOTTO Avokadopasta on monelle tuttu, mutta joko olet kokeillut avokadorisottoa?

Avokadorisotto

VIINISUOSITUS

4 A NNOSTA | A L L E 3 0 M I N H INTA N. 1 , 8 0 € / A N N OS *

UUT UUS MIKRON KILAHDUSTA VAILLA Vegaanisen pizzan pohjassa on kukkakaalia, täytteessä herkkusieniä, paahdettua paprikaa ja sipulia. Saarioisten Vegepizza 200 g

UUT UUS INTIALAISITTAIN Jokaiselle-sarjan intialaisen vegaaniannoksen proteiini on tofua. Gluteeniton. Valmistaja Helsingin Kalatalo. Tikka masala riisillä 350 g

1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä 3 dl Pirkka risottoriisiä 2 dl (alkoholitonta) valkoviiniä 7 dl vettä 1 Knorr Fond ”du Chef” kasvisannosfondi 2 (n. 400 g) avokadoa ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria 1 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna LISÄKSI

tuoretta basilikaa 1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit paistokasarissa rasvassa.

Masi Modello delle Venezie Bianco Pohjoisitalialainen klassikkovalkoviini on kuiva, raikkaan hapokas ja sitruksinen. Se maistuu kepeiden risottojen lisäksi myös esimerkiksi salaattien seurana. Alkon tuotenumero 009224 Hinta 9,49 €

Lisää joukkoon riisi ja kuullota kunnes riisi muuttuu lasimaiseksi. Lisää viini ja anna viinin imeytyä riisiin. 2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon annosfondi. Lisää kasvislientä hieman kerrallaan riisin joukkoon. Lisää lientä vasta kun edellinen vesi on imeytynyt riisiin. Jatka, kunnes kaikki neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Aikaa kuluu noin 25 minuuttia. Risoton kuuluu

23 UUTUUS

CHILISET PULLAT Falafel-pyörykät on maustettu ripauksella lämmittävää chiliä. Falafelit valmistuvat nopeasti joko uunissa tai paistinpannulla. Urtekram Luomu Spicy Falafel 285 g, pakaste 56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

jäädä löysäksi ja meheväksi. 3. Kuori avokadot, poista kivet ja kuutioi hedelmäliha. Murskaa osa avokadoista haarukalla. Mausta avokado suolalla ja pippurilla. Lisää avokado ja parmesaani risoton joukkoon. Älä enää kuumenna risottoa, sillä avokadon maku muuttuu lämmitettäessä. Ripottele avokadorisoton pinnalle tuoretta basilikaa. Tarjoa risotto heti.

HE R NE SOPPAA JA RITA REITA Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman Alex Nurmi panostaa hernekeittopäivänä jälkkäriin. Kun meillä syödään hernekeittoa, valmis purkkisoppa kelpaa. Sitä ei tarvitse kummemmin tuunailla, vaikka halutessaan pinnalle voi ripotella paahdettua rapeaa kinkkumurua. Jälkiruoaksi teen usein köyhiä ritareita, joihin käytän kuivahtaneita paahtoleipäviipaleita. Maustan munamaidon kanelilla, sokerilla ja ripauksella kardemummaa. Perinteisessä reseptissä käytetään pullaviipaleita, mutta paahtoleipä sopii ritareihin yhtä hyvin.” Mitä tänään syötäisiin? joka arkipäivä MTV3:lla klo 9.35 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24 TRENDI

P O P CORN ON POP

Makeanystävän päiväuni Rocky road saa sattumiensa joukkoon nyt trendikästä popcornia.

UOKA V A IN K -R

K A U P O IS

Rocky road -pizza 1 0 A N N OSTA | A LLE 30 M I N H IN TA N . 0, 45 € / A N N OS *

1 ps (100 g) Pirkka mikropopcorneja 200 g Pirkka leivontamaitosuklaata 100 g Pirkka tummaa leivontasuklaata 25 g voita 50 g K-Menu vaahtokarkkeja 1 dl Pirkka suolapähkinöitä PINNALLE

50 g Pirkka valkoista leivontasuklaata 1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle. Valmista popcornit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Paloittele maitosuklaa ja tummasuklaa. Sulata suklaat voin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa tai vaihtoehtoisesti mikroaaltouunissa. Nosta kattila liedeltä. 3. Leikkaa vaahtokarkit pienemmiksi paloiksi saksilla. Sekoita vaahtokarkit, suolapähkinät ja ⅓ popcorneista kulhossa. Sekoita joukkoon sula suklaa ja kaada seos vuokaan. Painele tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle. 4. Sulata valkosuklaa mikrossa ja levitä sitä raidoiksi rockyroadin pinnalle. Koristele pinta vielä popcorneilla, vaahtokarkeilla ja suolapähkinöillä. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti ja leikkaa pizzapalojen tapaan. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 17.2.

TA

KO KEILE MYÖS Popcorn villitsee nyt myös suolaisissa ruoissa, kuten rapeakuorisen uutuuspizzan täytteessä. "Yllättävä yhdistelmä toimii!" – K-Ruokatoimitus Papa Dennis Rafkin Popcorn 395 g, pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


KASVISKOKIN MAKUPALETTI Pirkka Parhaat maustettu ekstraneitsytoliiviรถljy basilika

Pirkka kuoritut tomaatit tomaattimehussa

Pirkka chilimaustemylly Pirkka tomaattipaprikapesto Pirkka vindaloo currytahna

Pirkka punainen pesto

Pirkka provencen mix yrttiseos

Pirkka tandoori currytahna

Pirkka kookosmaito


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

25

26

KA SVIS RUOKA

KOEKEITTIÖN VINKKI Varoitus: sopivasti annosteltuun chilin poltteeseen voi jäädä koukkuun.

Erilaisten potkujen chilit Chililajikkeista tutuimpia ovat punainen chili, keskitulinen jalapeño sekä polttava habanero. Chilien tulisuuden aiheuttaa pääasiassa kapsaisiini. Asteikolla 1–10 tavallinen paprika on tulisuudeltaan 0, jalapeno 5, cayenne 8 ja habanero 10. Mietojenkin chilien tulisuus vaihtelee, joten maista, mikä määrä potkua on itsellesi sopiva. Chilin siemenet ovat erityisen tulisia, joten usein ne poistetaan ennen ruokaan lisäämistä. Chiliä käsitellessä kannattaa käyttää suojahanskoja, sillä polttava vaikutus säilyy käsissä saippuapesun jälkeenkin. On ikävä yllätys hieroa chilisillä käsillä silmiä. Jos chili polttaa liikaa suuta, älä hörppää vettä, sillä se vain pahentaa poltetta. Ensiapu löytyy maidosta, leivästä tai riisistä. Chilit sopivat monipuolisesti ruokiin niin kypsänä kuin raakanakin. Paahdettaessa chilin maku pehmenee ja makeutuu hieman. Kokeile myös savustaa chilejä ja käytä marinadeihin. Oma suosikkini on raikas, tomaattinen tuoresalsa, jonka ohjeen löydät K-Ruoka.fistä." Laura Halonen, K-koekeittiö

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 21.2.

VILLIT YS

H E L P P OAK IN HE L P OMP I PAS TA Miten vain muutamasta ainesosasta voikin syntyä jotain näin hyvää?

Valkosipuli-chilipasta 3 AN NOSTA | AL L E 15 MIN H IN TA N.1,10 € / ANNOS *

300 g Pirkka spagettia 4 valkosipulinkynttä 2 Pirkka mietoa punaista chiliä n. ½ dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä n. 50 g (2 ½ dl) Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna ½–1dl pastan keitinvettä ripaus mustapippuria lehtipersiljaa

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Leikkaa chili renkaiksi, poista siemenet. 2. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala. 3. Valuta pasta. Ota keitinvettä talteen. Lisää pastan joukkoon valkosipuli, chili ja öljy. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja sopiva määrä pastan keitinvettä. Tarjoa heti. Viimeistele annokset mustapippurilla ja tuoreella lehtipersiljalla. K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27

VIIKONLOPPU

AIKAA AAMIAISELLE Viikonloppuna ei ole kiire. Nauti rapeaa, omenaista granolaa esimerkiksi jogurtin ja hedelmien kanssa.

Omenagranola N . 1 5 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA N . 0,6 0 € / A N N OS *

5 dl Pirkka kaurahiutaleita 1 dl Pirkka auringonkukansiemeniä 1 dl manteleita ½–¾ dl neitsytkookosöljyä (tai rypsiöljyä) ¼–½ dl hunajaa 1 ps (80 g) Pirkka Luomu kuivattuja, pehmeitä omenoita 1 dl Pirkka pekaanipähkinöitä 1 tl kanelia 1. Sekoita kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet ja veitsellä rouhitut mantelit kulhossa. Kuumenna öljyä ja hunajaa kattilassa sen verran, että ne sekoittuvat. Sekoita öljy- ja kauraseos keskenään. Levitä granola pellille leivinpaperin päälle. 2. Paahda 175-asteisessa uunissa 15–25 minuuttia. Sekoita pari kertaa paahtamisen aikana. Tarkkaile, ettei granola pääse palamaan. 3. Leikkaa omenat pienemmiksi paloiksi ja rouhi pekaanipähkinät. Sekoita omenat, pähkinät ja kaneli granolan joukkoon. Tarjoa esimerkiksi jogurtin ja marjojen kanssa. Sopii myös jälkiruoaksi jäätelön kanssa.

OSTOSLISTALLE

UUT UUS Pirkka Luomu pehmeät omenat 80 g

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

29

28

KA SVIS RUOKA

KAL AMESTARI VINKKAA

Mäti kaipaa hellää kohtelua

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 1.2.

P ÖK E R RYTTÄVÄ N HYVÄÄ Italialainen munakoisovuoka on kasvisruokien aatelia. Lihansyöjäkin pyytää lisää.

Melanzane 6 ANNOSTA | YL I 60 MIN H IN TA N. 2, 25 € / ANNOS *

n. 800 g munakoisoa ½ tl suolaa 4 rkl öljyä 4 ps (à 125 g) Pirkka mozzarellaa 1 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna ½ ruukkua tuoretta basilikaa TOMAATTIKASTIKE

1 (100 g) sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 rkl öljyä 2 tlk (à 400 g) Pirkka Luomu kuorittuja tomaatteja 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 2 tl sokeria 1 tl Pirkka balsamiviinietikkaa 1 tl basilikaa 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 dl tuoreita basilikanlehtiä

1. Viipaloi munakoisot pitkittäin noin ½ cm:n viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Itketä munakoisoja noin 30 minuuttia. 2. Valmista sillä aikaa tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla rasvassa. Lisää pannulle säilyketomaatit ja riko niitä pienemmiksi lastalla. Lisää tomaattisose, sokeri, etikka ja mausteet. Revi basilikanlehdet käsin pienemmiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä tomaattikastiketta 30–40 minuuttia ja soseuta kastike halutessasi sauvasekoittimella. 3. Kuivaa munakoisoviipaleet kevyesti talouspaperilla. Paista munakoisoviipaleet pannulla rasvassa, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Viipaloi mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. 4. Lado munakoisoviipaleita uunivuoan pohjalle (24 cm x 24 cm). Levitä päälle tomaattikastiketta. Asettele tomaattikastikkeen päälle basilikanlehtiä, juustoviipaleita ja ⅓ parmesaaniraasteesta. Tee yhteensä kolme kerrosta niin, että päällimmäiseen kerrokseen tulee mozzarellaviipaleita ja loput parmesaaniraasteesta. 5. Paista vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Ripottele melanzanen pinnalle tuoretta basilikaa.

Mäti on herkkä tuote”, tiivistää helsinkiläisen K-supermarket Torpparinmäen kalamestari Raimo Kovero. Mies on tottunut neuvomaan asiakkaitaan mätiasioissa, erityisesti näin bliniaikaan. Eniten kysytään säilyvyydestä. ”Kolme vuorokautta sulattamisen jälkeen, sen kauempaa en suosittele mätiä säilyttämään”, Kovero sanoo. Pakastettu mäti kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Liian rivakasti sulanut mäti on vetistä. Ylimääräisen nesteen voi poistaa kaatamalla mädin kahvinsuodattimeen tai tiheään siivilään. Mitä vähemmän mätiä käsittelee, sitä parempana se pysyy. ”Paras mäti on niin tanakkaa, että kun kulhosta nostaa kauhallisen, kulhoon jää hetkeksi kuoppa.” Mateenmäti on sydäntalven herkkua. Kokonaisesta kalasta saatu tuore mäti kannattaa aina loisriskin takia pakastaa. ”Jotkut sanovat, ettei meressä kasvanutta mateenmätiä tarvitse pakastaa, mutta minä pelaisin tässä varman päälle.”

Kalamestari Raimo Kovero, K-supermarket Torpparinmäki

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30

Marenkiruusut 1 0 K PL | Y LI 6 0 M I N H INTA N . 0, 2 5 € / A N N OS *

3 kananmunanvalkuaista 2 dl erikoishienoa sokeria (Siro) vaaleanpunaista tai punaista geeliväriä

HERKKUPÄIVÄ

TÄYTE

RU U S U YS TÄVÄ L L E

1 rs (200 g) Valio Viola vadelmatuorejuustoa

Ystävänpäivänä herku­ tellaan yhdessä hempeillä marenkiruusuilla.

1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset sähkö­ vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ohuena nauhana kaataen ja samalla vatkaten. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. 2. Aseta tähtipäinen tylla pursotinpussiin. Sivele pensselillä tai varrastikulla geeliväriä

neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenkivaahto pussiin. 3. Pursota vaahdosta 20 ruusuketta (noin Ø 5 cm) leivinpaperin päälle uunipellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin. 4. Kuivata marenkeja 75­asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa tasa­ lämmöllä 1 tunnin ja 30 minuutin ajan. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä noin puoli tuntia. 5. Lusikoi tai pursota tuorejuustoa marengeille ja paina kaksi marenkia vastakkain. Tarjoa heti. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 14.2.

Vinkki! Marenkien liukuvärjäykseen sopii parhaiten geeliväri.

OSTOSLISTALLE

U U TU U S Valio Viola vadelma tuorejuusto 200 g, laktoositon

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


Ajattele mitä kaikkea vanhan hyvän ajan kaupassa oli. Ja miten paljon upeita tuotteita aamiaiselle on tarjolla nyt. Suomalaiset tavarantoimittajat ja K-ryhmä juhlistavat 100 vuotiasta Suomea ja tätä aikaa, kun niin moni asia on erityisen hyvin.

Kuva: Aarne Pietinen Oy, 1938, Pietisen kokoelma, Museovirasto

ELOVENA

KAURAHIUTALE 1 KG

1

FAZER

39

VALIO

VALIOJOGURTTI 1 KG

PKT

Myös rasvaton. Ei Eila, A+, Luomu

1

(1,39/kg)

ISOT PAAHDOT 520–700 G

1

79

PS

HK

ATRIA

(1,59/kg)

VALIO

2

19

2

KPL

(5,83-8,75/kg)

Edut voimassa 2.1.-3.5.2017

25

TLK

(2,19-2,92/kg)

HERKKUMAKSAMAKKARAT 300 G

GOTLER VIIPALEET 200-300 G

1

TLK

MARJAKEITOT 750 G–1 KG

(2,56–3,44/kg)

75

59

(7,50/kg)

KPL


sa met tia iholle

Tämän talven trendivaatteiden on tarkoitus mukailla liikkumista ja tuntua hyvältä päällä. Collegepaitojen sisäpinnat hellivät ihoa. Kerroksia on helppo heittää päälle ja pois, fiiliksen ja ­tilanteen mukaan. Puman musta SPORTSTYLE Crew Sweat -swetari 40 €, päällä Adidaksen harmaa ID Hood -vetoketjuhuppari 69,95 € ja Puman napakat PWRSHAPE Tight -treenitrikoot 90 €, Intersport. Korvakorut Iberon korvarengassetistä 7,50 €/setti, K-Citymarket.

Jos teini saa päättää tyylistään, unohdetaan kirkkaat värit ja poika-tyttöjaot. Makein katutyyli syntyy rennoista merkkivaatteista ja mustavalkoisesta väri­ kartasta. Mukavissa treenivaatteissa liikkuu mielellään vähän vanhempikin.

Rent&o cool TEKSTI JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KU VAT OTTO VIRTANEN

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


s e l ke ää l inja a

Mustavalkoinen toimii aina! Nuorten päävärit ovat nyt musta, valkoinen ja harmaa – ihan oikeasti. Muista tämä­, jos haluat, että vaatteet tulevat varmasti käyttöön koulussakin. Kun valitset mahdollisimman simppeleitä linjoja­, tekstejä, malleja – ehdottomasti näissä kolmessa värissä – et voi mennä metsään! Pojalla Puma Archive T7 Track -takki 59,90 €, j-Archive T7 Track -housut 49,90 €, Puma Archive Logo -t-paita 28 € ja Puma Rebound Street -lenkkarit 75 €, Intersport. Tytöllä Adidaksen Image Tank -toppi 27,95 €, Adidas Number -t-paita (nuorten koot) 19,95 € ja Tiro Pant -kolmiraitahousut 64,95 €, Intersport. Iberon aurinkolasit 12,90 € ja ananaskorvakorut 4,90 €, K-Citymarket. Andiamo Bobbietennarit 59,90 €, Kookenkä (kaupoissa helmikuun aikana).

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


POJALLA YLHÄÄLLÄ Puman musta, hihaton Training Sleeveless Top -paita 40 €, harmaat Puma TECH FLEECE Trackster -housut 65 € ja musta Puma Camp Cap -lippalakki 22 €, Intersport. TYTÖLLÄ YLHÄÄLLÄ mustavalkoinen Peak Performance -baseball-t-paita 69 €, Intersport. VASEMMALLA ALHAALLA Puma PWRSHAPE Tight -napakat treenitrikoot 90 €, Intersport. Paksupohjaiset Andiamo Viola -metallihohde-tennarit 39,90 €, Kookenkä (kaupoissa maaliskuussa). OIKELLA ALHAALLA Puman kevyt, musta-harmaa juoksutakki (nuorten koot) 55 €, Intersport. Iberon metallinhohtoiset pallokorvakorut 5,90 €, K-Citymarket.

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Omron - Kivuttomampaan elämään! Omron E3 Intense Pain Reliever

KIVUNLIEVITTÄJÄ

Helpottaa lihas- ja nivelkipuja TENSteknologian avulla. Sähköinen stimulaatio supistaa lihasta ja vilkastuttaa verenkiertoa vapauttaen elimistöön kivuntunnetta vähentäviä endorfiineja sekä torjuen aivoille lähteviä kipuviestejä. Kannettava, helppokäyttöinen laite, jonka mukana elektrodit. 9 erilaista 15 minuutin hoito-ohjelmaa. Takuu 3 vuotta.

89

95

He lppokäyt töin e n I n te l li Wra p 3 6 0° - m a n se t t i a n t a a a in a t a r ka n m i t t a u st u lok se n .

Omron M2

VERENPAINEMITTARI 30 muistipaikkaa yhdelle käyttäjälle. Pehmeä Mkokoinen mansetti. Ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä sekä mansetin oikeasta kiinnityksestä. Kliinisesti validoitu. Takuu 3 vuotta.

49

95

Omron M3 Comfort Intelli Wrap

VERENPAINEMITTARI Helppokäyttöinen Intelli Wrap 360° mansetti. 60 mittauksen muisti kahdelle käyttäjälle. Epäsäännöllisen sykkeen ilmoitus. Takuu 3 vuotta.

8995

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Omron Gentle Temp 520

DIGITAALINEN KORVAKUUMEMITTARI

Ergonomisesti muotoiltu turvallinen ja helppokäyttöinen mittari. Mittaustulos sekunnissa. Muisti 9 viimeiselle mittaustulokselle. Takuu 3 vuotta.

3995


Lumene LÄHDE tehokosteuttava geelinaamio 17,90 €, Lumene Ultra S ­ ensitive rauhoittava & kosteuttava naamio 17,90 €, Lumene LÄHDE tehokosteuttava silmänympärysgeeli 17,90 €, Lumene Ultra Sensitive rauhoittava & kosteuttava silmänympärysvoide 17,90 € ja Lumene LÄHDE ravitseva 24H kosteusbalsami 17,90 €. Lavera Deep Care & Repair 2in1 -shampoo/ hoitoaine koko perheelle 6,90 €. Dove Nourishing Care & Oil -suihku­saippua koko perheelle 1,89 € ja Dove DermaSpa ­Casmere Comfort -käsivoide erittäin kuivalle iholle 3,95 €. Bottega Verde African Karité 24h -kasvovoide, 19,90 €, on luonnonkosmetiikkaa. Vedetön voide ei jäädy kasvoille ja sopii koko perheelle. Harmaa ja beige Pirta-käsipyyhe 50 × 70 cm 4,29 €/ kpl ja -kasvopyyhe 30 × 50 cm 1,99 €, Iberon Eco Friendly -hiusharjat 9,50 €/ kpl, Rento -2-osainen pesuharja bambua 12,90 €, Lapuan Kankurit Paanu-laudeliina 46 × 60 cm 11,95 €, 46 × 150 cm 29,95 € sekä Pirta Raita-laudeliina 45 × 55 cm 9,99 €/2 kpl, 50 × 150 cm 10,99 €/2 kpl, K-Citymarket. Katso kosmetiikan brändi­ saatavuus K-Citymarket.fi > meikit ja kosmetiikka.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

TALVEA VASTA AN

Sähköiset hiukset, kutiava hiuspohja ja kuiva iho vaivaavat usein talvisin. Selätä kauneusongelmat sopivilla tuotteilla. TEKSTI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KUVAT VALMISTAJAT

HEHKUA IHOLLE L Ä P I TA LV E N

RAUHA K U I VA L L E I H O L L E

Talvi-iho on usein samea ja valju. Seerumit herättävät ihon hehkumaan. Levitä kosteuttavaa ja raikastavaa seerumia kasvoille ennen normaalia kosteutusta.

Nokkos-sitruuna-hilse­ shampoo antaa helpotuksen hilseilevälle ja kutiavalle päänahalle. Shampoo sopii päivittäiseen käyttöön. Freshness & Balance -shampoo p ­ esee hiukset kuivattamatta niitä.

Lumene Valo Arctic Berry Cocktail heleyttävä & ravitseva öljytehohoito 26,90 €. L’Oréal Paris Age Perfect Golden Age Day Fluid Lotion -kosteuttava emulsioseerumi 17,50 €.

Lavera Freshness & Balance -shampoo 6,90 €. Bottega Verde -hilseshampoo nokkonen ja sitruuna 6,95 €.

TA LVI-IHO KUNTOON Puhdista iho päivittäin puhdistusmaidolla tai -öljyllä. Viimeistele puhdistus kasvovedellä. Kosteuta kasvot tehokkaasti myös yöksi. Suojaa iho pakkaselta ja saunalta. Valitse pakkaseen vedetön kasvovoide tai -öljy. Laita saunaan naamio tai kostea pyyhe kasvoille. Varsinkin couperosa-iho on syytä suojata kuumalta. Käytä kasvoöljyä talvella päivittäin. Se sitoo iholle kosteuden ja hoitotuotteet. Vähennä kasvojen kuorintaa kovilla pakkasilla­ja käytä hellävaraisia kuorijoita. Hoida kasvoja myös tehohoidoilla­, ja käytä kosteuttavia ja rauhoittavia naamioita­ kerran–pari viikossa­. Saat lisää hoitoa ja ­heleyttä seerumeilla.

K A S VO J E N H O I TO O N KO KO P E R H E E L L E

EROON HIUSTEN S Ä H KÖ I S Y Y D E S TÄ

Hellävarainen päivävoide herkälle iholle on parabeeniton, ja sopii koko perheen käyttöön. Voide kosteuttaa ja helpottaa kiristävää ihoa. Levitä päivävoidetta aamuisin kosteuttamaan ja suojaamaan kasvojen ihoa kuivuudelta.

Sähköiset hiukset ovat talvinen ongelma, jota voi ehkäistä tehokkaalla­kosteutuksella. Levitä hiusten pituuksiin hiusöljyä tai -seerumia. Hiusöljy ­sitoo alleen hoitotuotteen ­tehon ja kosteuden, jolloin öljy ei haihdu kutreistasi.

Nivea Daily Essentials Sensitive­-päivävoide 7,59 €.

Dove Advanced Regenerate Nourishment -seerumiöljy 6,50 €.

E I TA LV E A I L M A N Ö L J YÄ

N A A M I O I TA KUTREILLEKIN

HIUKSET UPEINA KO KO TA LV E N

Mikään ei ole parempaa iholle talvisin kuin hyvä öljy! Parhaimman hyödyn öljystä­ saat silloin, kun yhdistät sen osaksi voiteita. Sekoita kasvo­öljyä kasvovoiteesi sekaan tai levitä sitä heti voiteen jälkeen kasvoille. Öljy­ hoitaa ja antaa tehokasta kosteutusta iholle. Lisäksi se sitoo kosteuden iholle paremmin kuin voide yksinään.

Hyvät pesu- ja hoito­ aineet ovat hiusten talvi­ hoidossa tärkeimmät, mutta muista myös säännölliset tehohoidot! Talvisin hiukset janoavat kosteutta, joten käytä kosteut­tavia ja hoitavia hiusnaamioita. Voit käyttää naamiota talvihiuksille joka toisella pesukerralla.

Pidä hiuspohja kunnossa hyvillä tuotteilla. Käytä shampoota, joka säilyttää hiuksissa luontaiset rasvat ja kosteuden. Hiuksiin jätettävä hoitoaine tuo talvella lisäkosteutusta. Hiusöljy sitoo hoitotuotteen ja kosteuden hiuksiin ja ehkäisee sähköisyyttä. Käytä myös kosteuttavia ja korjaavia hiusnaamioita. Harjaa hiukset vain kuivana, jotta hius ei vaurioidu. Lisää aavistus öljyä vielä harjauksen jälkeen. Vaha on tehokkain muotoilutuote estämään hiusten sähköisyyttä.

Lavera Regenerating Facial Oil -kasvoöljy 19,50 €.

Garnier Respons Oat Milk Delicacy -hiusnaamio hennoille hiuksille ja herkälle hiuspohjalle 4,25 €. Tuotteet K-Citymarketeista. Katso tuotteiden brändisaatavuus K-Citymarket.fi > meikit ja kosmetiikka

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen rentoutuu, kun saa olla ilman aikatauluja. Arki pienten poikien isänä on tuonut huippu-urheilijan elämään hyvää vastapainoa.

Kilpahiihtäjä TE KSTI JENNY B ELITZ-HENR IKS S ON KUVAT JUHA VALKEA JOKI

KOTIOLOISSA

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


kun Lukas, 5, ja Leo, 2, Lehtonen leikkivät lahtelaisen rivitalon olohuoneessa. Poikien isä, maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen, on saapunut edellisenä päivänä kisamatkalta kotiin. Kilpailukaudella Lari saattaa olla yhtäjaksoisesti poissa kotoa viisikin viikkoa. Pojat ovat siihen tottuneet, mutta mikään ei voita iloa, kun perhe on taas koossa. – Leirillä tai kisamatkalla iskee totta kai ikävä. Mutta silloinkaan voivottelu ei auta, sillä treeniin ja kisoihin pitää keskittyä. Pidämme yhteyttä Skypellä, ja Leokin on oppinut jo puhumaan puhelimessa. Hänelle pitää vain osata esittää kysymyksiä, joihin hän voi vastata kyllä tai ei, Lari kertoo. Ammattihiihtäjän arki on aikataulutettua. Harjoituskaudella on treenattava parikymmentä tuntia viikossa, syötävä 5–6 kertaa vuorokaudessa eikä levostakaan voi tinkiä palautumisen takia. Lari Lehtoselle on tärkeää, että hän saa viedä pojat hoitopaikkaan aina kun on kotona. Ensin aamuisin silmät kuitenkin avataan kahvin voimalla ja vatsa saa täytettä valtavasta kaurapuuroannoksesta. Poikien viemisen jälkeen on päivän ensimmäisen treenin vuoro. Iltapäivällä Lari hakee pojat, ja kun vaimo Salla-Mari kotiutuu töistä, päivän toinen treeni odottaa. Sen jälkeen syödään, leikitään ja hoidetaan iltapesut. Päävastuu perheestä on alakoulussa opettajana työskentelevällä Salla-Marilla. – Kun tulen pidemmältä reissulta kotiin, hässäkkää kestää hetken, mutta sitten elämme taas normiarkea. Laitan mielelläni ruokaa ja siivoan. Meillä ei ole jaettu naisten ja miesten hommia, Lari kertoo. Salla-Mari on tottunut siihen, että saa välillä huolehtia perheen asioista yksin pitkiäkin jaksoja. – Oma kilpahiihtotaustani auttaa ymmärtämään Larin työtä. Arki sujuu, mutta väsymys iskee usein sillä hetkellä, kun Lari astuu kotiovesta sisään matkalaukkujensa kanssa, SallaMari sanoo. DUPLOPALIKAT KOLISEVAT,

PERHEEN ARKI pyörii nyt pitkälti Lahden MM-

kisojen ympärillä. Lahtea voi Lehtosilla kutsua todellisiksi kotikisoiksi, sillä kilpaladut sijaitsevat vain puolentoista kilometrin päässä perheen kotoa. Lehtoset muuttivat Lahteen kolme ja puoli vuotta sitten Joensuusta. Tulevien MM-kisojen lisäksi muuttoon oli myös käytännöllisiä syitä. – Salla-Marin oli helppo työllistyä Lahdessa. Myös oma ajankäyttöni tehostui. Treenimahdollisuudet ovat loistavat. Ne sijaitsevat lähellä kotia ja kisareissuja ajatellen lentokenttäkin sijaitsee kohtuullisen etäisyyden päässä.

”katsojilla on iso merkitys. jos hiihtäisimme keskenämme, se ei tuntuisi samalta.” Huippu-urheilija luo uraa silloin, kun se on mahdollista. Lari Lehtonen on tehnyt jo pitkään kurinalaista työtä. Nuorten olympiakullan ja -hopean hän nappasi vuonna 2004 Sveitsissä. 2010 vuorossa olivat ensimmäiset arvokilpailut, Vancouverin olympialaiset. Ensimmäinen aikuisten SM-kultamitali sen sijaan tuntui olevan kiven alla, mutta siitä tuli totta kaksi vuotta sitten Vaajakoskella 30 kilometrin matkalla. – Voitto tuntui erityisen hyvältä siksikin, että olosuhteet olivat haastavat. Lunta oli vain vähän, oli hirveä vesisade ja palelin paljon, Lari muistelee. 22. helmikuuta alkavia Lahden MM-kisoja Lari Lehtonen odottaa innostuneena. Hän toivoo, että suomalaiset saapuvat sankoin joukoin katsomaan, viihtymään ja kannustamaan kilpailijoita. – Lahti on suomalaisille hiihtäjille näytön paikka. Olisi mahtavaa saada kunnon urheilujuhla aikaiseksi. Katsojilla on valtava merkitys. Jos hiihtäisimme vain keskenämme, se ei tuntuisi samalta, Lari miettii.

Lasku Inkkarikukkulalta alas hiihtostadionille juuri ennen maalia tulee olemaan kisojen eniten kylmiä väreitä nostattavin kohta. Sen Lari on laskenut satoja kertoja. Tutuista laduista on hyötyä, sillä voimat osaa jakaa paremmin eikä suksi hyydy kesken matkan. Kesällä Lari Lehtonen on harpponut samoja maastoja sauvajuoksemalla. Lari toivoo, että saisi olla osana Suomen miesten viestijoukkuetta. Mutta kävi miten kävi, myös kollegoiden menestyksestä voi ammentaa itselleen. – Sotšin olympialaisissa olin todistamassa, kun suomalaiset miehet voittivat pariviestin kultaa. Joukkuekavereiden menestys ruokkii omaa flow´ta ja motivoi harjoittelemaan. Se­antaa myös itseluottamusta. Jos toinen voi voittaa, tiedän, että itsekin pystyn siihen. Urheiluun kuuluvat myös pettymykset. – Urheilu on herkkää. Olen kärsinyt sairastelukierteistä ja jalkavammoista. Sairastelu ennen kisoja tietysti harmittaa, kun on vuosia treenannut tosissaan ja tietää, että minussa on potentiaalia.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


Lari Lehtosen vinkit perheille 1. Liikkukaa yhdessä! Kesällä ja syksyllä liikumme niin, että Lukas polkee pyörällä, Leo istuu rattaissa ja me vanhemmat juoksemme. 2. Ulkoilkaa! Rakentakaa lumilinna, laskekaa pulkalla, tehkää makkaranpaistoretki metsään. Aktiivisuus arjessa käy hyvin kevyestä liikunnasta. 3. Ota perhe mukaan. Suuntaamme usein koko perheen voimin Messilän rinteisiin. Minä ja Salla-Mari juoksemme rappusia, lapset leikkivät ja kiipeilevät. 4. Anna lapsen päättää. Lapsia kannattaa kannustaa liikkumaan eri välineitä apuna käyttäen. Kun lapselle antaa pallon, hän alkaa pelata. 5. Tehkää temppuja ja kuperkeikkoja. Sisälle voi rakentaa erilaisia esteratoja. Lapset ovat luovia ja kekseliäitä. Kotona voi hyppiä, ryömiä ja kiivetä. 6. Opeta perustaidot. Lapset ovat innokkaita oppimaan. Kun perustaidot, kuten juoksu, hyppiminen, pallonheitto ja pyöräily, ovat hallussa, se antaa pohjaa monelle lajille. Vinkit antoi maajoukkuehiihtäjä, kahden lapsen isä Lari Lehtonen.

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

”arvostan salla-marin panosta. kahden pienen lapsen kanssa oleminen on aikamoista hulinaa.” Vaikka uralla on ollut huonompiakin kausia, Lari ei ole koskaan harkinnut luovuttamista. Miestä ajaa näyttämisen halu, sisukas luonne ja omistautuminen hiihdolle. Perhe on ollut merkittävä tuki myös sairastelujen aikana. – Lapset antavat perspektiiviä elämään ja muuta ajateltavaa, sillä he ovat niin aitoja, iloisia ja viattomia. Joskus stressaa se, että en ehdi­ levätä niin paljon kuin pitäisi. Mutta perhe on erinomainen vastapaino treenaamiselle ja kilpailemiselle ja pitää arvojärjestyksen kohdallaan. LARI LÄHTEE LADULLE , vaikka ulkona olisi pilk-

kopimeää ja räntää sataisi päin naamaa. Sohvalle jääminen olisi heti pois tuloksista. Urheilun antamaa hyvää tunnetta on vaikea saada mistään muualta. Hiihto on urheilijalle paitsi ammatti, myös elämäntapa. – Kaikissa ammateissa on epämukavia hetkiä, jolloin ei jaksaisi innostua mistään. Ihminen kuitenkin tarvitsee niitäkin hetkiä, jotta voi kehittyä ja kokea, että on ylittänyt itsensä. Omia rajojaan ei voi kuitenkaan ylittää jatku-

vasti, sillä silloin keho reagoi loukkaantumisilla tai sairastumisilla. – Kun Lari tulee treeneistä märkänä kuin uitettu koira, en voi kuin kunnioittaa häntä, SallaMari Lehtonen toteaa. Lari ajattelee samoin vaimostaan. – Kun olen ollut vaikkapa päivän poikien kanssa kolmistaan kotona, en voi kuin ihmetellä, kunnioittaa ja arvostaa Salla-Marin panosta perheemme eteen. Kahden pienen lapsen kanssa oleminen on aikamoista hulinaa. Silloin, kun Lari on kotona, hän todella on läsnä ja keskittyy täysin perheeseen ja ammentaa siitä paukkuja ladulle. – Ruuhkavuosiajat kokonaisuudessaan ja vain oleminen perheen kanssa ilman aikatauluja ovat parhaat tavat rentoutua. Kun kotona asiat ovat kunnossa ja urheilija­ saa läheisiltään tukea, mikä tahansa on mahdollista.

» Seuraa Laria verkossa: Larilehtonen.fi » Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut pidetään Lahdessa 22.2.–5.3. » Lue lisää ja katso kilpailuohjelma: Lahti2017.fi


Suomen hiihtomaajoukkueen viralliset MM-kisatuotteet: Helly Hansen Snowflake active beanie

Tekninen kaksikerroksinen Lifa-vuorellinen talvipipo ulkoiluun ja vapaa-aikaan.

19,90

Helly Hansen Polartec neck

Klassinen, miellyttävä ja lämmin Polartec 100 microfleece tuubi ulkoiluun ja vapaa-aikaan.

Helly Hansen Snowflake neck warmer

16,90

Tekninen tuubihuivi urheiluun ja vapaa-aikaan.

9,90

PA ·

AU P

EK IN

ÄL

·

OM

EN

LU O T

R ETUIN U

Vetoketjullinen miesten Polartec 100 -microfleecetakki naiselle tai miehelle.

39,90

Helly Hansen Snowflake mitten tai glove Rukkaset tai hanskat urheiluun ja vapaa-aikaan.

49,90

29 17 200 SU

Helly Hansen Snowflake Ltd Polartec

HE

I LU

V

MYÖS VERKKOKAUPASTA INTERSPORT.FI


TA LV I AUTO I L I JA N OPA S Pidä auto ja tarvittavat varusteet kunnossa ja ajan tasalla, niin et jää pulaan talvikeleilläkään. Ennakoimalla ajoreitit nautit ajamisesta myös hiihtolomareissulla. TEKSTI JENNY B ELITZ-HENRIKS S ON KU VITUS JANNE HARJU

AU TO I L I JA N M U I ST I L I STA

VÄLINEET KUNTOON

1. PIDÄ AUTO PUHTAANA. Auton

Kunnollinen jääraappa on pakkasella tarpeen erityisesti, jos autoa ei ole mahdollista esilämmittää. Pitkävartisella raapalla yletyt kaikkialle myös isoissa autoissa. Poista lumet myös konepelliltä sekä auton katolta ja muista, että rekisteri­ kilven tulee olla luettavissa. Jos auto on puhdistettu huolimattomasti, poliisi voi muistaa sinua huomautuksella tai jopa rikesakolla.

säännöllinen pesu ja vahaus helpottavat lumenpoistoa ja auttavat pitämään maalipinnan naarmuttomana autoa harjatessa. Ikkunoiden pitää olla puhtaat sisältä ja ulkoa. Sisäpinnoille kertyy helposti likakalvo, joka lisää ikkunoiden huurtumista pakkasella ja kostealla säällä. 2. TARKISTA VALOT JA RENKAAT.

Jos toinen ajovalo palaa loppuun, vaihda silti molemmat kerralla parina, jolloin ne kestävät suurin piirtein saman ajan. Uusien renkaiden turvallinen maksimi-ikä on noin kuusi vuotta. Renkaiden urasyvyys pitäisi olla vähintään kolme millimetriä, mutta Autoliitto suosittelee viittä millimetriä. Tutki aika ajoin renkaiden pintakuviot ja tarkista, ettei niissä ole viiltoja, naarmuja tai muita vaurioita ja että nastarenkaissa on riittävästi nastoja jäljellä. 3. LISÄÄ PAINETTA. Rengaspaineet on hyvä tarkistaa vähintään muutaman kerran ajokauden aikana. Oman autosi suosituspaineet voit tarkistaa auton ohjekirjasta.

ESILÄMMITÄ AUTO PAKKASELLA

Auton moottorin esilämmittäminen on tärkeää erityisesti kovalla pakkasella, sillä auton kylmäkäynnistys ei helli moottoria. Lisäksi esilämmitys säästää myös hieman polttoainetta. Riittävä lämmitysaika sähköisellä lämmittimellä on noin pari tuntia ja polttoainetoimisella 30 ­minuuttia. Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön, kun lämpötila on alle +5. Lämpimässä autossa on mukavampaa, eikä laseja tarvitse ehkä raapata lainkaan. Jos käytät autossa polttoainetoimista lämmitintä, suuntaa raitisilmasuuttimet sivulaseihin ja tuulilasiin. Jalkatilaan suunnattuna ne eivät tuo toivottua tulosta. Sama pätee myös erilliseen sisätilalämmittimeen.

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

KUN HUOLLATAT AUTOSI VALTUUTETUSSA VOLKSWAGEN-HUOLLOSSA, SAAT VELOITUKSETTA LIIKKUMISTURVAN. SE SISÄLTÄÄ PIENKORJAUKSEN TIEN PÄÄLLÄ TAI HINAUKSEN LÄHIMPÄÄN VW-HUOLTOON. PALVELUNUMERO ON 0800 188 288.


NOSTA PYYHKIJÄNSULAT IRTI IKKUNOISTA AINA PAKKASELLA JA LUMISATEELLA. SULAT KULUVAT SELVÄSTI VÄHEMMÄN, KUN NE EIVÄT JÄÄDY KIINNI IKKUNAAN.

TOIMI NÄIN VAARASSA

4. HUOLLA AUTOA. Kun ammatti-

lainen huoltaa auton säännöllisesti, riski tien päälle jättävästä viasta on pienempi. Esimerkiksi akun kuntoa on vaikea itse selvittää, mutta se tarkistetaan huollossa. Jos auto tuntuu käynnistyvän pakkasilla huonosti, uusi akku voi olla tarpeen. Myös käynnistyskaapelit ovat hyvä lisävaruste autoon. 5. TANKKAA OIKEIN. Dieseliä käyttävän pitää muistaa tankata talvi­ laatua ennen ensipakkasten tuloa. 6. AJA MALTILLA. Varautuminen ja rauhallinen ajaminen korostuvat talvella, kun ajetaan vaativammissa olosuhteissa ja usein myös reiteillä, jotka eivät ole itselle arkisen tuttuja. 7. PAKKAA OIKEIN. Älä sullo autoa täyteen. Onnettomuudessa auton sisällä lentävät tavarat ovat todella vaarallisia. Jos takaluukku on täynnä, suksiboksi voi auttaa. Pakkaa raskaat esineet takaselkänojan alaosan paikkeille, ei ikkunarajalle. Takapenkin yllä olevalla tasolla kuljetettavat tavarat voi eristää lisävarusteena myytävällä väliverholla.

Jos matka katkeaa, huolehdi turvallisuudesta. Laita hätävilkut päälle, vie varoituskolmio tien varteen ja yritä siirtää auto tien sivuun. Varaudu etukäteen siihen, että tiedät, minne otat yhteyttä, jos auto hajoaa. Varaa tarvittavat puhelinnumerot kännykkään ja paperille hansikaslokeroon. Mitä pidempi matka ja enemmän pakkasta, sitä tärkeämpää on varata mukaan lämmintä vaatetta. Varmistu myös siitä, että puhelimessa on aina riittävästi akkua jäljellä.

Asiantuntijat: markkinointi- ja tuoteryhmä­ päällikkö Jon Höckerstedt, Volkswagen, ketjujohtaja Mikko Paukkonen, Neste K ja ryhmäpäällikkö Teemu Sarjovaara, Neste

112 SUOMI -SOVELLUS VÄLITTÄÄ SIJAINTITIETOSI HÄTÄKESKUKSEEN.

MOBIILISOVELLUS NESTE-ÄPPI KERTOO KELI- JA RUUHKATILANTEEN, LÄHIMMÄT NESTE K -ASEMAT SEKÄ PAIKALLISET TARJOUKSET.

YKSI PYSÄHDYS RIITTÄÄ

Uudistuneilla Neste K -asemilla asiakkaita hemmotellaan laadukkailla tuotteilla, laajalla valikoimalla ja pitkillä aukioloajoilla. Koon Keittiössä tavallista maukkaampaa ruokaa valmistaa kokki, ja kaikilta asemilta saa Nespresso-erikoiskahveja. QuickWash-pesupalvelu hyödyntää uutta teknolo­ giaa. Osalla asemista lähiluettavan Plussa-kortin haltijat voivat ladata sähkö­ autonsa ilmaiseksi.

P i r k k a . f i   PIRKKA  75


MAINOS

UUDEN AJAN AUTOKAUPPA Jos autokaupoissa kiertely tuntuu liian työläältä tai aikaa vievältä, voit nyt hankkia auton myös kotisohvaltasi. Vaihtoautojen verkkokauppa Caara.fi on uudenlainen digipalvelu, jossa ostaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

1

Caara.fi-digipalvelussa on myynnissä kaikenmerkkisiä ja -mallisia autoja. Voit etsiä sinulle sopivaa vaihtoautoa esimerkiksi hinnan, ajettujen kilometrien, auton merkin, käyttövoiman tai käyttötarkoituksen mukaan. Myynnissä olevista autoista on paljon laadukkaita kuvia, ja tekniset tiedot kerrotaan mahdollisimman tarkasti. Jos asut pääkaupunkiseudulla, voit tilata auton kotiin koeajettavaksi. Jos olet samalla luopumassa edellisestä autostasi, se voidaan arvioida alustavasti samalla kotikäynnillä. Voit myös laittaa omasta vaihtoautostasi sähköpostitse kuvia ja tietoja esiarviointia varten. Kaikkiin autoihin on tehty kuntotarkastus. Mahdolliset viat ja tarvittavat sekä tehdyt korjaukset näkyvät tarkastusraportista.

76  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

2

Ostaminen on haluttu tehdä Caarassa mahdollisimman helpoksi. Sinua avustavat Caaran myyjät chatin välityksellä. Voit kysyä ja saat vastauksia autoa valitessasi. Jos olet luopumassa edellisestä autostasi, voit antaa siitäkin tietoja Caaran myyjälle. Verkkokauppa on auki joka päivä kellon ympäri, ja ostotapahtuman voit tehdä alusta loppuun vaikka kotisohvaltasi.

3

Caara.fi avattiin keväällä 2016. Palvelusta on tähän mennessä ostettu satoja vaihtoautoja ympäri Suomea. Autot toimitetaan joko asiakkaan kotiin tai sovittuun luovutuspaikkaan. Caara.fissä voit laskea autolle myös erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

4

Jos tarvitset autoa vain väliaikaisesti, voit vuokrata CaaraGo-auton viikoksi, kuukaudeksi tai vaikka vuodeksi etukäteen sovitulla kuukausihinnalla. Voit myös halutessasi vaihtaa auton sopimusaikana isompaan, pienempään tai varustellumpaan.

5

Caara.fi-palvelu on VV-Auton vähittäiskaupan verkkokauppa. Palvelusta ostetuista autoista myönnetään koko auton arvosta K-Plussa-keskittäjäasiakkaille Plussa-pisteitä. Myydylle autolle myönnetään takuu, joka on 12 kk / 20 000 km. Autolla on aina myös 14 vuorokauden palautusoikeus.

KOKEILE! TUTUSTU PALVELUUN: CAARA.FI SELAA MYYNNISSÄ OLEVIA AUTOJA JA JUTTELE CHATISSA MYYJÄN KANSSA.


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I TA M M I– HEL MIKUULLE

PARA STA TALVIPÄIVÄ ÄN

K U VA G E T T Y I M AG E S

Tammi-helmikuu on parasta ulkoilu­ aikaa. Päivät pitenevät, ja aurinko ­alkaa taas näyttäytyä entistä useammin. Pulkkailu, hiihto, luistelu ja laskettelu vetävät nyt puoleensa. Arjen alettua myös monet muut harrastukset kutsuvat ylös, ulos ja liikkumaan. Nyt on aika nauttia reippaista päivistä perheen ja ystävien­kanssa. Pirteässä säässä viihtyy, kun mukana on sopivat varusteet ja herkulliset eväät. Päivitä nyt koko perheen ulkoiluvarusteet ja hanki jotakin uutta myös kotiin ja matkalle. Plussa-­sivuilta löydät parhaat edut esimerkiksi kodinhoitoon, hemmotteluun ja tapahtumiin. Tutustu kaikkiin ajankohtaisiin tarjouk­siin sivuilla 79–95 ja nappaa sieltä sinulle­ja perheellesi sopivimmat edut.

P i r k k a . f i   PIRKKA  77


1

”K-Plussan asiakaspalvelu, kuinka voin auttaa?” Kysymys: Maksaessani ostoksiani kaupassa, maksupäätteellä näkyy kertyneen Plussa-rahani määrä ja kysymys, haluaisinko käyttää Plussarahani nyt. Kieltäydyn toistuvasti, sillä haluan kerätä rahaa tulevia ostoksiani varten. Koen jatkuvan ­kyselyn hieman häiritseväksi, mutta löytyykö tähän mitään apua tai vaihtoehtoa? Vastaus: Jos omistat Plussa-taloutesi pääkortin, voit ohjata kertyvän Plussa-rahan säästöön. Tämän jälkeen maksupääte ei enää kysele. Sekä säästöön ohjauksen että rahan takaisin käyttöön ottamisen voit tehdä verkossa henkilökohtaisilla Oma Plussa -sivuillasi osoitteessa Plussa.com tai soittamalla K-Plussan asiakaspalveluun.

K-Plussan asiakaspalvelu vastaa puheluihin nyt myös iltaisin ja lauantaisin, ma–pe 9–21 ja la 10–15 numerossa 010 19 8604. Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu. Sähköpostitse palvelemme osoitteessa: plussa@kesko.fi.

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Plussa-asiakkaalle Tjäreborgin matkat aina edullisemmin Helppokäyttöinen Plussa-raha, ­uudistuvat Plussa-kortit ja entistä ­yksilöllisempi ja palkitsevampi asiakkaidemme huomioiminen – tätä kaikkea K-Plussa tarjoaa jo nyt ja vielä entistä runsaammin tulevaisuudessa. Plussa-kumppaniverkoston laajentuessa myös monipuolisten etujen ja palveluiden määrä kasvaa. Kaikkea kivaa on tulossa! Heti aluksi toivotamme iloisesti tervetulleeksi upean matkailukumppanimme Tjäreborgin. Saat Plussaasiakkaana alennuksen kaikista Tjäreborgin matkoista, lensit sitten etelän lämpöön tai kaupunkilomalle.

Vaihtoehtoja on rajattomasti pakettimatkoista risteilyihin ja omatoimimatkoihin, sinkuille ja perheille. Katso Plussa-etusi tämän lehden välissä jaettavasta Tjäreborgin esitteestä. Plussa-kumppaneiden tarjoukset kannattaa huomioida, sillä ostot kumppaneiltamme ja K-ryhmän kaupoista lisäävät saamiesi asiakasetujen määrää. Niistä hyvä esimerkki on juuri nyt lukemasi Pirkka, jolla haluamme kiittää tärkeimpiä asiakkaitamme. Parhaimpia asiakkaitamme palkitsemme oman asiakasohjelman kautta myös parhailla eduilla.

2

3

Ota henkilökohtaiset Oma Plussa -sivut käyttöösi

K-Plussa MasterCard -kortilla saat enemmän pisteitä ostoksistasi

Seuraa Plussa-pisteitäsi ja Plussarahasi määrää Oma Plussassa. Näet myös K-ryhmän kaupoista ja Plussa-kumppaneilta tekemäsi ostot sekä missä ja milloin olet kaupoissa asioinut. Oma Plussassa voit käydä katsomassa myös henkilökohtaiset etusi. Kirjaudu Oma Plussaan: Plussa.com.

K-Plussa MasterCard -kortilla ostoksensa maksavat asiakkaat saavat K-ryhmän kaupoista ostaessaan 2 × Plussa-peruspisteet vuoden 2017 loppuun asti. Edun saa myös kaikista ruokaostoksista. Tutustu etuihin ja hae korttia: Uusikortti.fi.


Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 2.2.-1.3.2017 ELLEI TOISIN MAINITA SNELLMAN

Tosi mureat leikkeleet

KOKKIKARTANO

OULULAINEN

700 g

300-420 g

Pullava pitkot

Kiusaukset

150-200 g

4 50

PLUSSA-KORTILLA

5 49 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,65-2,85/pkt (13,25-19,00/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 6,39/rs (9,13/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,99/ps (7,12-9,97/kg)

2 PKT (11,25-15,00/kg)

-15-21%

-10%

3 TLK

FLORA

400 g

2,5 dl, ei maustetut

1 29

PS (6,40-8,97/kg)

-14%

KEIJU

Levitteet

2 69

RS (7,84/kg)

Ruoka

VALIO

JALOSTAJA

330 g

520 g

2 PRK

Hernekeitto

Mifu

2 00

PLUSSA-KORTILLA

2 00 PLUSSA-KORTILLA

2 99 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,49-1,99/rs (3,73-4,98/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,85/tlk (3,40/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,39/rs (10,27/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,35/prk (2,60/kg)

BEN&JERRY’S

FAZER

RS (3,23/kg)

-13-35%

Jäätelöt 500 ml ja monipakkaukset 240-400 ml

3 TLK (2,67/l)

2 PRK (1,92/kg)

RS (9,06/kg)

-21%

-25%

-11%

2 PS

Fasupala suklaavohvelit 215 g

FAZER

Sininen maitosuklaalevy

2 KPL

FAZER

Remix ja Tutti Frutti makeispussit 325-350 g

200 g

4 99 PLUSSA-KORTILLA

4 00 PLUSSA-KORTILLA

3 70 PLUSSA-KORTILLA

2 19

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 6,19-6,79/kpl (12,78-20,79/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,45/ps (11,40/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,10/kpl (10,50/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/ps (7,11-7,66/kg)

KPL (9,98-20,80/l)

-19-26%

PEPSODENT

Terapeuttiset hammastahnat 75 ml ja Super Clean hammasharjat

3 00

2 PS (9,30/kg)

-18%

2 KPL

PS (6,26-6,74/kg)

2 KPL (9,25/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-12%

-11%

LOTUS

Soft Embo wc-paperi 8 rl, valkoinen

2 PKT

LOTUS

Emilia talouspyyhe 4 rl, valkoinen tai design, ei Vallila

PLUSSA-KORTILLA

5 90

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89-1,95/kpl (25,20/l ja 1,95/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,49/pkt (0,44/rl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,25-2,55/pkt (0,56-0,64/rl)

2 KPL (20,00/l ja 1,50/kpl)

-20-23%

72

PIRKKA plussa.com

2 PKT (0,37/rl)

-15%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 PKT

4 00 2 PKT (0,50/rl)

-11-21%

WWW.K-MARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


Välitön ja pitkäkestoinen lievitys vihloville hampaille UUTUUS Elmex Sensitive Professional hammastahna 75 ml

3 80 kpl

KOHDISTETTU KIVUN LIEVITYS ELMEX HOITOKYNÄN AVULLA

PLUSSA -KORTILLA KAIKKEIN KEHITTYNEIN VALKAISEVA TUOTESARJAMME

Colgate Expert White hammastahna 75 ml

4

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 4,25 kpl

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 5,19 kpl

Ilman Plussa-korttia 9,79 kpl

kpl

-10%

UUTUUS Elmex Sensitive Professional hoitokynä + hammasharja

Colgate Expert White valkaisukynä ja hammasharja

8

65

-10%

11

Colgate ja Elmex

80 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10%

50 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Ilman Plussa-korttia 12,80 kpl

Palmolive deodorantit ovat uudistuneet

Uusi koostumus modernissa pakkauksessa. - Tehokkaampi, 48 tunnin suoja hikoilua ja hajuja vastaan. - Ehkäisee valkoisten tahrojen syntymistä - Ihoa hoitava koostumus - Kätevä annostelija

Palmolive ja Palmolive Men roll-on antiperspirantit 50ml

3 50 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20%

Ilman Plussa-korttia 2,19 kpl

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

72 PIRKKA  PIRKKA 80  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.12.2016-1.1.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PALMOLIVE LOGO | 05.01.15


Rexona roll-on antiperspirantit 50 ml

4

Rexona Maximum Protection antiperspirantit 45 ml

PLUSSA-KORTILLA

6

Ilman Plussa-korttia 2,25 kpl

Ilman Plussa-korttia 10,30 kpl

00 2 kpl

-11%

95 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-32%

Kilpailun järjestäjä Unilever Finland Oy ja Sanoma Media Finland Oy. Kilpailuaika 10.1.-2.4.2017. Osallistu nelonen.fi nettisivuilla. Kisaan osallistuminen edellyttää ostokuittia, jossa on vähintään kaksi (2) kampanjaan kuuluvaa Rexona-tuotetta. Tuotteiden tulee olla hankittu kampanja-aikana ja yhdellä kuitilla voi osallistua vain kerran. Kuitit tulee säilyttää. Osallistujan tulee olla vähintään 15-vuotias. Yksi voittaja saa liput kahdelle Nelosen The Voice of Finland ohjelman finaalilähetykeen 14.4.2017. Palkinto sisältää liput kahdelle, backstage-kierroksen, 1 yön hotellissa, matkat paikan päälle Suomen sisällä sekä Rexona tuotekassin. Palkinnon arvo on 400 euroa. Lisätiedot ja ohjeet nelonen.fi.

Axe suihkusaippuat 250 ml

450 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-26%

Ilman Plussa-korttia 3,05 kpl

Axe antiperspirantti- ja bodysprayt 150 ml

4

00 kpl

PLUSSA-KORTILLA Kilpailun järjestäjä Unilever Finland Oy. Kilpailuaika 1.2.-28.2.2017. Osallistu Axen Facebooksivulla. Osallistuminen edellyttää ostokuittia, jossa on vähintään kaksi (2) kampanjaan kuuluvaa tuotetta. Kuitit tulee säilyttää. Tuotteet tulee olla hankittu kampanja-ajan sisällä. Voit osallistua yhdellä kuitilla vain kerran. Palkinnon lunastaminen edellyttää kuittien esittämistä sääntöjen mukaisesti. Osallistujan tulee olla vähintään 15-vuotias. Vastanneidein kesken arvotaan viisi (5) voittajaa, jotka saavat 6 kk Spotify Premium koodin. Palkinnon arvo on noin 60 euroa. Katso tarkemmat ohjeet ja säännöt facebook.com/axefinland.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.12.2016-1.1.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

-19%

Ilman Plussa-korttia 4,99 kpl

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7381


Cadiz

MATKALAUKKU 55 cm

Koko 55 x 37 x 20 cm, paino 3 kg, tilavuus 36 l. Ilman Plussa-korttia 69,95

49.PLUSSA-KORTILLA

-29 %

Cadiz

MATKALAUKKU 66 cm

Koko 66 x 46 x 27 cm, paino 3,9 kg, tilavuus 67 l. Ilman Plussa-korttia 79,95

59.Cadiz

MATKALAUKKU 76,5 cm

Koko 76,5 x 51 x 31 cm, paino 4,9 kg, tilavuus 105 l. Ilman Plussa-korttia 89,95

69.-

Halti See You

HEIJASTAVA REPPU*

5995

Ilman Plussa-korttia 79,95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Scholl Gel Aktiv

POHJALLISET

Pehmentävät ja tukevat. Erityinen pehmennys jalan kaikkien herkimmillä kohdilla. Ilman Plussa-korttia 19,95

1495 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

* Tuotetta ei saatavilla: Espoo Sello.

Sköna Marie Naisten

BIOSANDAALIT

Anatomisesti muotoiltu nahkainen sisäpohja. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 49,95

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Sanital Light Naisten

TERVEYSKENGÄT

Nahkaa. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 24,95

1999 PLUSSA-KORTILLA

-19 %


Puro Lasten

LÄMMINVUORISET KUMISAAPPAAT

Koot 26/27–34/35, vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 29,95

24

95

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Halti Mone Aikuisten

TREKKINGKENGÄT

Vedenpitävä DrymaxX-kalvo. Iskuja vaimentava Phylonvälipohja ja pitävä, kuminen ulkopohja. Irrotettava ja muotoiltu pohjallinen. Koot 36–47. Ilman Plussa-korttia 89,95

59.PLUSSA-KORTILLA

-34 %

Marco Tozzi Naisten

AVOKKAAT

Aaltonen Naisten

JOKASÄÄN NILKKURIT

Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 39,95

Pitävä Grip+-pitopohja. Koot 37–41. Ilman Plussa-korttia 89,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

3495 -12 %

5995 -33 %

Miesten

Miesten

Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 29,95

Nahkaa. Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 49,95

VARSITENNARIT

2495 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KÄVELYKENGÄT

3495 PLUSSA-KORTILLA

-30 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Raikas ja aito

Runsaasti luonnollisia kosteuttavia ainesosia sisältävät LÄHDE-tuotteet hoitavat ja ravitsevat ihoa jättäen sen tehokkaasti kosteutetuksi koko päivän ajaksi.

Lumene Nude Perfection

KEVYTMEIKKIVOIDE Ilman Plussa-korttia 19,95

11

90

PLUSSA-KORTILLA

-40%

Lumene LÄHDE

3 IN 1 MICELLAR -PUHDISTUSVEDET 50-500 ml Alennus normaalihinnoista.

-15%

PLUSSA-KORTILLA

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Esim.

PUHDISTUSVESI 250 ml 30,20/l

Ilman Plussa-korttia 8,90

755

Lumene LÄHDE

KASVOJENHOITOTUOTTEET 15-150 ml 99,33-993,33/l Ilman Plussa-korttia 17,90/kpl

14

90 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-16%

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Lumene Luminous

MATTAPUUTERI

Ilman Plussa-korttia 15,50

11

90

PLUSSA-KORTILLA

-23%


U U TU U S

Maybelline New York Falsies Push Up

MASCARAT

Ilman Plussa-korttia 15,90/kpl

11

90 kpl

-25 %

Maybelline New York Face Studio Master Camo

PEITEVOIDEPALETTI tai Color Drama Lip Contour

HUULIVÄRIPALETTI Ilman Plussa-korttia 12,90/kpl

10

95 kpl

-15%

UU T UUD E T

MAYBELLINE NEW YORK BROW -KULMATUOTTEET

-25% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Brow Precise Micro Pencil

KULMAKYNÄ

Ilman Plussa-korttia 7,40

555

Maybelline New York Face Studio Master

KOROSTUS- ja VARJOSTUSTUOTTEET

Ilman Plussa-korttia 10,50/kpl

8

40 kpl

-20%

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


Valitse kotimainen paistinpannu KAIKKI FISKARS -PAISTINPANNUT JA -PAISTOKASARIT

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

ROTISSER

HARD FACE

FUNCTIONAL FORM

HANDY

Intohimoiselle kotikokille

Kovaan jokapäiväiseen käyttöön

Eri liesityypeille optimoidut pannut

Kevyempi ote kokkaamiseen

Esim. Rotisser

Esim. Hard Face

Esim. Functional Form

Esim. Handy

Ilman Plussa-korttia 74,95

Ilman Plussa-korttia 49,95

Ilman Plussa-korttia 42,95

Ilman Plussa-korttia 49,95

Toimiva muotoilu ja laadukkaat materiaalit. • Uusin teknologia. • Alumiinia. • Optimoitu keraamiselle liedelle, mutta sopii käytettäväksi kaikilla liesillä. •

PAISTINPANNU 26 cm

5996

* Paistinpannut ovat Suomessa

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

• • • •

Kestävä ja tarttumaton pinnoite. Laaja valikoima paistinpannuja. Alumiinia. Optimoitu keraamiselle liedelle, mutta sopii käytettäväksi kaikilla liesillä.

PAISTINPANNU 26 cm

3996

valmistettuja ja konepesun kestäviä.

Valitse oikea pannu juuri sinun liedellesi. Laaja valikoima ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettuja paistinpannuja. • Fiskarsin Functional Form -paistinpannut on optimoitu erilaisia liesityyppejä varten. • •

PAISTINPANNU 26 cm

3436

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Kevyttä ja laadukasta paistinpannua on helppo käsitellä. • Saatavilla tyylikkäässä ja erottuvassa valkoisessa erikoissävyssä ainoastaan Suomi 100 -juhlavuoden 2017 ajan. • Optimoitu keraamiselle liedelle, mutta sopii käytettäväksi kaikilla liesillä. •

PAISTINPANNU 28 cm

3996


UUTUUS Esim. Muumi

LASTEN ASTIASTO

Sisältää mukin ja lautasen. Ilman Plussa-korttia 37,90

3221

Esim. Perhe

LASTEN ATERINSETTI

Esim.

Setissä haarukka, veitsi, ruoka- ja pikkulusikka. Ilman Plussa-korttia 34,50 Arabia Muumi

MUKIT, KULHOT, LAUTASET, LASTEN ASTIASTOT JA

2932

MUKI 0,3 l

Ilman Plussa-korttia 13,50

1147

Hackman Muumi

ATERIMET

-15%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


Neulo itse

Käsitöitä tekemällä voi haastaa itseään loputtomasti, ja nauttia sitten sekä lopputuloksesta että matkasta, jonka teki tavoitteen saavuttamiseksi. Esim. Baby Wool

NOVITAKÄSITYÖLANGAT

Alennus normaalihinnoista. Nalle 100 g, Nalle Taika 100 g ja Baby Wool 50 g.

-25%

KÄSITYÖLANKA 50 g S U O M E N K O U KU T TAV I N N E U L E L E H T I

M U IS TA M YÖS NOV I TANE U LE LE H TI

100 % merinovillaa, puikot 4. Ilman Plussa-korttia 4,59

N OV I TA | 1 / 2 0 1 7 K E V Ä T 9 , 5 0 €

Puuvillaiset

MERENNEITOPEITTO

NEULETAKIT

SÄILYTYSKORIT

ASUSTEITA KEVÄTHANGILLE

helposta vaikeaan

344

NEULEKOULUSSA

LAPASEN PERUSOHJE

IHASTUTTAVAT

KEVÄTLANGAT

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Nalle

Esim. Nalle Taika

KÄSITYÖLANKA 100 g

KÄSITYÖLANKA 100 g

75 % villaa, 25 % polyamidia. Puikot 3–3½, sukat 3. Ilman Plussa-korttia 4,19

75 % villaa, 25 % polyamidia. Puikot 3–3½, sukat 3. Ilman Plussa-korttia 6,59

314

494 Pirta Pilvi

a ekologuisvtillaa pu

TYYNY JA PEITE*

Kangas korkealuokkaista, luonnonmukaisesti tuotettua puuvillaa. Tuotteessa yhdistyvät ekologinen puuvilla ja Tencel lyocell-kuitu, jolla on erinomainen kosteudensiirtokyky. Alennus normaalihinnoista.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

TYYNY 50 x 60 cm

Päällisen täyte ekologista puuvillavanua/Tencel® lyocell-kuitua, täyte polyesteripallokuitua 400 g/ tyyny. Ilman Plussa-korttia 13,99

979

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello.

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PEITE 150 x 200 cm

Täyte ekologista puuvillavanua/Tencel® lyocell-kuitua 530 g/peite. Ilman Plussa-korttia 39,95

2796


UUTUUS SINI

MONITOIMIMOPPIRUNKO

SINI-monitoimimoppirunko ilman lisäosia. Ilman Plussa-korttia 13,99

11

99

ERÄ

SINIMONITOIMIMOPIN LISÄOSIA

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

SINI

RIKKASETTI RIKKAKAMMALLA

Suomi 100-juhlavuoden erikoisvärit hopea ja musta. Mukana rikkakampa. Takuu 5 vuotta. Ilman Plussa-korttia 21,99

19

50

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

Esim.

Sinillä iloa siivoukseen Hyvillä välineillä, tehokkailla aineilla ja oikealla asenteella saat ihmeitä aikaan – siivotessakin. Suomi 100-vuotta juhlavuosiväreinä musta ja hopea.

PEHMUSTE MONITOIMIMOPPIIN

Monitoimimopin tarroihin kiinnitettävää pehmustetta käytetään ohuiden siivousliinojen kanssa. Ilman Plussa-korttia 6,99

559 SINI

WC-HARJA REUNUSHARJALLA Pitkävartinen, helposti vaihdettava harjaosa. Ilman Plussa-korttia 6,99

6

20

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

KAUPAN PÄÄLLE SINI- siivoustuotteita vähintään 25 eurolla ostavalle KYLPYHUONESPRAY. Rajoitettu erä.

ERÄ

KAIKKI SINISILITYSLAUDAT ja SILITYSLAUDANPÄÄLLISET

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Andante

HÖYRYSILITYSLAUTA

Silityslaudan maksimikorkeus on 90 cm. Valkoisia putkijalkoja suojaavat liukumattomat tulpat. Irrotettavalla puuvillapäällisellä päällystetyssä laudassa on kiinteä silitysrautateline. Ilman Plussa-korttia 39,95

3196

SINI Ted

PYYKKITELINE

Väri musta. Kuivaustilaa 9 metriä. Ilman Plussa-korttia 13,99

1099 PLUSSA-KORTILLA

-21 %

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Valitse omasi

Valitse tarpeisiisi sopiva imuri. Kaikki pölynimurimme ovat erittäin suorituskykyisiä ja niissä on uskomaton imuteho, imuroitpa sitten lattiaa tai huonekaluja. Varsiimurit ovat aina valmiina joustavaan pikasiivoukseen.

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

Electrolux SP1parket Silent Performer

PÖLYNIMURI

SoftStart-käynnistys. Puhdistus kovalta lattialta A. Energiatehokkuusluokka A. Poistoilman pölyjäämäluokka A. Pestävä hygieniasuodatin ja pitkä, 12 metrin toimitasäde. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 19,95

1795

129.-

EAT5300

LEIVÄNPAAHDIN tai EKF5300

KAHVINKEITIN

3995

Ilman Plussa-korttia 49,95

kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Huipputehokas imuri ilman virtajohtoa. Käyttöaika jopa 50 minuuttia, Booster-teholla 14 minuuttia. Latauksen tehotason LED-merkkivalot sekä Dustspotter LED valot. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,00

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

VEDENKEITIN,

VARSI-IMURI

179.-

PLUSSA-KORTILLA

Electrolux Creative Collection EEWA5300

Electrolux ZB5020 UltraPower

-70 €

U U T UUS

Electrolux Aeroperformer CyclonicZ9940EL

PUSSITON PÖLYNIMURI

Electrolux Assistent EKM4100

YLEISKONE

Kompakti ja tehokas. Elektroninen imutehonsäätö kahvassa. Parkettisuulake ja mattotamppari. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

Tehokas 1000 W moottori ja kymmentasoinen nopeuden säätö. Mukana taikinakoukku, sekoitin, vispilä ja kaksi teräskulhoa, 4,7 l ja 2,9 l. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,00

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

149.-50 €

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

219.-30 €


Onneksi tarvitset kassalla vain yhden kortin Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja sinun ei tarvitse kantaa lompakossasi enää useita kortteja. Plussa-ominaisuus mahdollistaa sujuvan maksamisen ja Plussa-kanta-asiakasetujen hyödyntämisen yhdellä kortilla! LUE LISÄÄ OSOITTEESSA: NORDEA.FI/PLUSSA

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Platinum ja Premium.


1965 – 2017

Tänä talvena,

Levität siipesi vielä kerran,

Ja kohoat kohti viimeistä kerrosta.

Muistatko vielä meidät, sieltä kaukaa? Puhallan saippuakuplia muistollesi. Olet lintu ja sen pesä,

Jossa itkin ja rakastin. Paljain jaloin.

Vaikka nimesi on toinen, Saanko tulla käymään?


Syntynyt 17.1.2017 En osannut odottaa,

Ehkä kerran saatoin toivoa.

Että olisit minulle enemmän.

Ennen keskellä kaupunkia, nyt Veden alla ja äärellä.

Suomeen on syntynyt uusi hotelliketju täynnä loistavia lomailun mahdollisuuksia, sillä Rantasipi-hotellit ovat nyt raikkaita Cumulus Resort -lomakohteita. Varaa virkistävä kaupunki- tai hiihtoloma osoitteesta cumulus.fi


hemmotteluhoidoista. Kylpylöissä voit treenata kuntosalissa, virkistyä erilaisissa jumpissa tai vaikkapa rentoutua vesijuoksulla. Illat kruunaa herkuttelu ja tanssi. Tule yksin, kaksin tai koko perheen kanssa. Kylpylähotelli Rauhalahdessa:

KYLPYLÄYÖ

TARJOUS SISÄLTÄÄ: majoituksen PLUSSA-KORTILLA 1 vrk (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-2.10.2016. Varauskoodi Plussa 9. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä.

-10-20 %

59 €

Perhe alk. 133 € (norm. 148 €) Perhe käsittää maks. 4 hlöä, joista 1-2 aikuista + lapset alle 17 v. Kylpylävuorokausi alk. 64 €/hlö/2hh /hlö/2hh (norm. 74 €) norm. 62-73 € Tarjous sisältää majoituksen 1 vrk (minimi 2 MIN. 2kylpylän VRK ja kuntosalin vapaan vrk), aamiaiset, käytön sekä lomaohjelmaa. Tarjous on voimassa 12.3.2017 asti. Kylpylähotelli Päiväkummussa: Perheen kylpyläloma 2 vrk 229 € VARAUKSET: 030 608 30 2 aikuista + 1–3 (norm. 280 €) Perhe käsittää Katiskaniementie alle 15 v. lasta 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi Talvilomanen 2 vrk alk. 99 €/hlö/2hh myynti@rauhalahti.fi (norm. 124 €) Tarjoukset sisältävät aamiaisen noutopöydästä sekä uuden elämyskylpylän että kuntosalin käytön. Uusi elämyskylpylä! Tarjoukset ovat voimassa 28.2.17 asti VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi ETU KERRYTTÄÄ PLUSSA-PISTEITÄ

Tarjoukset koskevat vain uusia varauksia.

E T U JA K - Pnauttivat L U S S A - KO RT I L L A Kylpylän lämmöstä Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri kaikenikäiset! Edut eivät kerrytä K-Plussa-pisteitä.

Varaa nyt itsellesi tai koko perheellesi talviloma kylpylästä. Sekä Kylpylähotelli Päiväkumpu Karjalohjalla että Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa tarjoavat mukavan runsaasti lomaohjelmaa, kylpylän iloja, hyvää ruokaa ja hemmotteluhoitoja.

VARAUKSET: 030 608 30 Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

SYKSYN VIIHDYTTÄVIMPÄÄN TAPAHTUMAVIIKONLOPPUUN KAKSI YHDEN HINNALLA!

24.-25.9.2016 Viihdy Vapaalla kokoaa Lahden Messukeskukseen vapaa-ajan ajankohtaisia teemoja ja viihdyttävää ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävän uutuustapahtuman pääosissa ovat liikunta ja terveys, kauneus ja hyvä olo sekä koti ja ruoka. Tapahtumaa saapuvat tähdittämään mm. televisiosta tutut MadventuresEdut eivät kerrytä Plussa-pisteitä. matkaajat Riku ja ”Tunna” sekä energinen Rakkausdieetti-pariskunta Aki ja Rita. Viihdy Vapaalla -juontokaksikkona toimivat aurinkoiset Henna Ilmonen ja Heidi Sohlberg.

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

- 50 %

Etu K-Plussa-kortilla

Viihdy vapaalla -messujen aukioloajat: lauantai 24.9

klo. 10.00-17.00 ja sunnuntai 25.9 klo. 10.00-16.00 Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri LIPUT: K-Plussa-kortilla 12 €/2 kpl. Liput normaalisti 12 €/kpl. Ennakkotarjous voimassa 23.9.2016 asti. Liput ostettavissa Lahden Messujen lippukaupasta: liput.lahdenmessut.fi kampanjakoodilla kplussa

Lahden Messut Oy www.viihdyvapaalla.com

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-3 �

-10 %

OUN ASVAAR AN HIIHTO K E S K U S K AU P U NG I N HUI PUL L A

TUL E JA VA L LOI TA HI M OKS EN RI N TE E T !

Rovaniemen Ounasvaaralla lasketellaan kaupungin kupeessa erämaan reunalla. Ounasvaaran Hiihtokeskus tarjoaa 11 monipuolista rinnettä lasten Lumimaasta Freeride-alueisiin. Perheen pienimmille löytyy oma alueensa Rendin Lumimaasta, missä alkeiden oppiminen tapahtuu turvallisesti ja helposti.

Plussa-kortilla päiväkortista 10 % alennus ostaessasi tai ladatessasi kortin Himoksen nettikaupassa. Syötä Plussa-korttisi kuusi ensimmäistä numeroa ja lopuksi numero 01 tammikuussa ja numero 02 helmikuussa alennuskoodiksi. Muista: alle 7-vuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi.

PÄIVÄLIPPU : LAPSET ALLE 12-V., OPISKELIJAT, YLI 64-V. JA ELÄKELÄISET 26,50 € (norm. 29,50 €) Myös aikuisten 1 pv lippu -3 �. Etu voimassa Plussa-kortilla kaudella 2016–17. www.ounasvaara.fi

72 PIRKKA  PIRKKA 94  ­P l uplussa.com ssa.com

LIPUT: 36 € AIKUISET, LAPSET 7–11-V. JA 65+ SENIORIT 21,60 € (norm. 40 € / 24 €) Ei muita samanaikaisia etuja. Etu voimassa 19.2.2017 asti nettikaupassa www.himos.fi. Hiihtokeskus Himosvuori Oy p. 020 711 9100 Katso aukioloajat ja rinnetiedot www.himos.fi


PLUSSA-KORTILLA

-10 %

TA I KATA LVI M UUM I M A A I L M A S S A 18 .-26.2.2017 KLO 10 -16 Muumiperhe on herännyt kesken talviunien ja on innoissaan jäästä ja lumesta ja kipristelevästä pakkasesta. Heille saapuu vieraita, joita Muumit eivät ole tavanneet aikaisemmin –esimerkiksi pesunkestävä ulkoilmaotus nimeltään Reippailija-Hemuli. Yhdessä vieraidensa kanssa Muumiperhe keksii kaiken näköistä hauskaa tekemistä talvipäivänä. Tervetuloa mukaan, luvassa on ihana päivä ja punaiset posket! Osta lippusi Taikatalveen ennakkoon koodilla PIRKKA. LIPUT: Taikatalvi 18 € (norm. 20 €) alle 2v. lapset pääsevät ilmaiseksi. Ainoastaan etukäteen ostetut liput nettikaupasta, etu ei voimassa Muumimaailman lipunmyynnissä. Lunasta lippusi osoitteesta lippukone.muumimaailma.fi p. 02 511 1111 Etu Plussa-kortilla 18.-26.2.2017 klo 10-16 www.muumimaailma.fi

2015

MUUM

N KATA MTUAUIM IMAAILMA LVI

IMAAILMASSA

18.-26.2.2017

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10-31 -23 %%

-22 %

MP-MESSUI LL A 3 . -5. 2 . 2 01 7 VIIHT YVÄT IS OT JA PI EN ET MP 17 Moottoripyörämessuilta löydät uudet ja käytetyt moottoripyörät, mopot, skootterit, mopoautot, ajovarusteet ja reittivinkit. Hyviä messutarjouksia, Euroopan suurin sisäkoeajorata ja paljon vauhdikasta ohjelmaa koko perheelle! Junior Race Parkissa 6-12-vuotiaat pääsevät kokeilemaan ajamista itse.

LIPUT: Sunnuntaina 5.2. ovelta ostettuna Plussa-kortilla perhelippu (2 aikuista ja alle 16-v. lapset) 35 € (norm. 45 €) www.mpmessut.fi Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

PERHEEN KA N S S A VEN EM ES S UI L L E 10.-19.2.2017 Vene 17 Båt -messut on ainutlaatuinen kokemus kaikille vesillä liikkumisesta kiinnostuneille. Olipa mielessäsi uusia mökkivene, pohdit kaveriporukalla yhteisveneen hankkimista tai haluat haaveilla jahdin kannella, venemessuilta löydät kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Uusi Aalto -alueella pärskytetään vettä näyttävissä esityksissä ja kalastajille avautuu kokonainen oma maailmansa.

LIPUT: ovelta ostettuna Plussa-kortilla perhelippu (2 aikuista ja alle 16-v. lapset) 30 € (norm. 39 €) www.venemessut.fi Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7395


HYVÄ S UOM I ! - L A S TEN KON S ERTTI 19.2. KLO 15:00 TA M PERE-TA LON I S OS S A S A L I S S A Su 19.2. Hyvä Suomi! -lastenkonsertissa esiintyvät tamperelaisten taidekoulujen lapset. He kertovat soittaen, laulaen, tanssien ja näytellen Suomen sadan vuoden tarinaa lapsen näkökulmasta. Lasten taide ja arkistojen valokuvat luovat konsertin visuaalisen ilmeen. Salissa kuullaan mm. kitaristeja, harmonikansoittajia, viulisteja, pianisteja, lyömäsoittajia ja lopuksi Pyynikki Sinfonian isoa orkesteria. Konserttiin tullessa ja väliajalla lasten soitto luo tunnelmaa aulatiloihin. Tampere-talon maaliskuun tapahtumia: La 4.3. Suuri suomalainen tangolaulukirja Riku Niemi Orchestra solisteinaan Markus Allan, Leif Lindeman, Kyösti Mäkimattila ja Teuvo Oinas. Konsertti on osa Tampere-talon Suomi 100 vuotta -teemaohjelmistoa. Ti 7.3. Scott Bradlee´s Postmodern Jukebox (USA) YouTube-sensaatio pukee modernit pop- ja rock-hitit 1920-70-luvun tyyliin. To 16.3. Me Hanskit - 50 vuotta tien päällä Sisarukset Anna, Janus sekä Pinja Hanski vaalivat isänsä muistoa yhteiskonsertissa, illan juontaa Ilkka Vainio. LIPUT: 19.2. Hyvä Suomi! -lastenkonsertti 10 €, alle 13-vuotiaat lapset 4 € 4.3. Tangokonsertti 35 €, 7.3. Postmodern Jukebox 49/44 €, 16.3. Me Hanskit 26 € (norm. Hyvä Suomi! -lastenkonsertti 12 €, alle 13-vuotiaat 5 €, Tangokonsertti 39 €, Postmodern Jukebox 55/49 €, Me Hanskit 29 €) PLUSSA-KORTILLA

-10-16%

Liput myynnissä Plussa-kortilla Tamperetalon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö. www.tampere-talo.fi

PLUSSA-KORTILLA

-18%

JYVÄ S KYL Ä S I N FON I A : I N TOHI M OJA JA ILLU U SIOITA 15.3.2017 KLO 19.0 0, JYVÄ S KYL Ä N T E AT T E RITALO Risto Joost, kapellimestari Alexandra Conunova, viulu Erkki-Sven Tüür: Passion and Illusion Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 2 Joseph Haydn: Sinfonia nro 104 LIPUT: 23,40 €/ 21,60 € / 10,80 € (norm. 26 € / 24 € / 12 €) Etu Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä. www.jyvaskylasinfonia.fi

RA KEN N A & SI SU S TA - M E S S U T T URU N MESSUK ES K U KS E S S A 1 0.02 . 2 01 7-1 2.02.2017 Nyt on oikea hetki uudistaa kotia! LänsiSuomen alueen ylivoimaisesti suurin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen tapahtuma tuo yhteen yli 300 näytteilleasettajaa. Ohjelmallinen sisustusalue, blogitalo, työnäytöksiä, infoa ja loistavia messutarjouksia: tervetuloa hakemaan ideoita omaan kotiisi!

LIPUT: aikuinen 13 €, eläkeläinen 10 €, opiskelija 10 €, lapsi 7-15 v. 2 € (norm. aikuinen 16 €, eläkeläinen 13 €, opiskelija 13 €, lapsi 7-15 v. 5 €) Plussaetu voimassa sunnuntaina 12.2.2017, etu vain lippukassalta ostettaessa. www.rakennusmessut.fi

72 PIRKKA  PIRKKA 96  ­P l uplussa.com ssa.com

PLUSSA-KORTILLA

-10%


◆ Poratessa ei aina voi imuroida­ puruja. Teippaa kirjekuori läpästään porattavan kohteen alle. Pönkkää kuori avoimeksi sujauttamalla sisään vaikka wc-paperin hylsy. Purut kerääntyvät nätisti kuoreen. ◆ Juustohöylällä saat helposti raastettua kaalin keittoon tai laatikkoon.

KO R K E A MAILA

Vanhoista sali­ bandymailoista saat hyvät aurausviitat.

◆ Kun olet rakentanut lähes täydellisen junaradan ja viimeisen palan kohdalla huomaat, että vastakkain onkin kaksi reikää, älä ala purkuhommiin, vaan hae sinitarraa isin laatikosta. ◆ Ihanteellista ja kohtuuhintaista kannettavan tietokoneen suojusta on vaikea löytää. Leikkasin kaksista iloisenvärisistä sukkahousuista lahkeet, solmin lahjeaukot ja kietaisin sukkisten yläosat läppärini päälle toisen toisesta, toisen toisesta suunnasta. Applen kehittäjä Steve Jobs olisi varmasti tykännyt design-tuotteestani!

T U U L EEN JA TUISKUUN

Laita pyöräilykypä­ rä paksuun muovi­ pussiin ja leikkaa ylimääräiset pois. Teippaa reunat maalarinteipillä kypärän sisälle.

K U U K AU D EN N I K S I

S P O R T T I S TA P I TOA

Pätkäise kärki pois ja ruuvaa luistimen teräsuoja seinään.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme helmikuussa kuva-, video- tai tekstiniksinsä lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Yli 43 000 niksiä: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

Välillä on hankala kolata, kun lumen mukana lähtevät pihasta sepelit ja soratkin. Käännä kola, niin voit vetää ja lanata lumen pois. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Saunakauhalla saat nopeasti täydellisen pyöreitä lumipalloja. Näin eivät kätesikään jäädy. ◆ Vanhasta makuupussista saat ­nopeasti pilkkihaalarin. Leikkaa makuupussi alhaalta haaroihin asti halki ja ompele puoliskot yhteen lahkeiksi. Puhkaise olkapäiden kohtiin käsille reiät. Takki alle, huppu päähän ja pilkille.

◆ Talvella retkeillessä nuotiopaikkojen penkit ovat usein kylmät istumiseen. Useimmissa takeissa on irrotettava huppu, josta saa kätevän ja lämpimän istuinalustan. Se kulkee helposti mukana ulkona. ◆ Pidä takakontissa matonpätkää. Jos renkaat sutivat jäällä, sujauta matto renkaan alle, niin matka voi jatkua.

◆ Nykyään pyjamissa ei ole aina lahkeensuussa resoreja, joten lahkeet tahtovat nukkuessa nousta ylös. Leikkaa vanhoista sukista­ varret ja sujauta ne lahkeiden päälle. ◆ Putoavatko upeat paitasi lattialle? Pujota henkarin päihin tyhjät ilmapallot. Voit valita palloihin sisustukseesi sopivat värit. ◆ Jos sinulla on kahdet sukkahousut, joista kummankin toinen lahje on ehjä, älä suotta heitä niitä roskiin. Leikkaa sukkikset pituussuunnassa keskeltä kahtia ja ompele yhteen. Nyt sinulla on yhdet ehjät sukkahousut.

» Haluaisitko saada useammin ajankohtaisia niksejä? Tykkää: Facebook.com > Niksi-Pirkka

Voihan liikkuva kuva ja ihminen! Nyt niksin voi lähettää myös videona suoraan kännykästä: Pirkka.fi > Niksit. P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVA K ALLE ASI KAINEN

N I KS I T TALV E E N

Niksi-Pir kka


Ristikko & sudoku

RISTIKON L AADINTA ERKKI VUOKI L A , RISTIKO N ULKOASU HE LI KÄRKKÄI NE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

  

  

 

 

   

 

 

   

  

    

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

  

  

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ­ ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

   

 

 

KATSO RATKAISUT:

» Pirkka.fi/kilpailut


VOITA

Finish Diamond Power Ball

KONETISKITABLETTI 80 kpl/pkt

7 0,10/kpl

Voit voittaa 10.000 € arvosta timantteja, kun ostat Finish Diamond Powerball -tuotteita.

90

Kampanja-aika 1.2.2017–1.6.2017. Pakkauksia on rajoitettu erä. Tarkemmat tiedot arvonnasta: www.Facebook.Com/finish.Suomi. Arvomme 10 kpl 1000 € arvoisia timanttipalkintoja 1.7.2017 mennessä ja voittajien nimet julkaistaan Facebookissa.

Uutuus

Uutuus Dettol Power&Pure

Uutuus Dettol

TOILET SPRAY HAJUNPEITTÄJÄ 55 ml

PUHDISTUSSPRAY 750 ml tai PUHDISTUSPYYHKEET 72 kpl/pkt

PYYKIN DESINFIOINTIAINE 1,5 l

7

2

6

AirWick V.I.Poo

V.I.Poo vangitsee hajut pönttöön, kylpyhuoneen ilma pysyy raikkaana. 145,27/l

99 (8,99)

Puhdistaa kodin pinnat jättämättä kemikaalijäämiä. 3,99/l tai 0,04/kpl

99

kpl tai pkt (3,49/kpl tai pkt)

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Tuhoaa bakteerit ja hajut jo 15°C pesuissa. Käytetään huuhteluaineen tapaan esim. alus-, urheiluja lastenvaatteille. 4,33/l

50 (7,90)


PIRKKA 1-2/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you