Pirkka 11/2022

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 11/ 2022 · JULKAISUPÄIVÄ 2.11.

KRISTIINA MÄKELÄ:

”Keskityn valinnoissani siihen, ettei ruokaa jäisi yli”

Linnean ja Santerin erilainen polku työelämään PELASTA TUOTE HÄVIKILTÄ! Jenni Rotonen:: ”Valitsen kalusteen loppuelämäksi”

Valoa syksyn kattaukseen


Oman kylän kaupasta, ihan tästä läheltä, poimit aina edullisen ostoskorin valitsemalla tarjouksia ja etuja jopa 10 000 tuotteen valikoimasta.

KESTOEDUKAS Kuukauden parhaat K-Plussa-tarjoukset. Muista myös henkilökohtaiset OmaPlussa-edut.

Pitkään voimassa olevista Kestoedukkaista arjen perustuotteet edullisesti.

KAUPAN OMAT TARJOUKSET Halvat vaihtoehdot K-Menu-tuotteista.

Muista myös kaupan omat, ajankohtaiset tarjoukset.

VIIKON HEVI Pirkka-tuotteista takuulaadukkaita, aina edullisia ja huolettomia vaihtoehtoja kaikkiin elämäntilanteisiin.

Viikon parhaat hedelmäja vihannestarjoukset sekä kauneimmat kukat.


Pääkirjoitus

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 11/2022 julkaisupäivä 2.11.

Muutokset pakottavat meidät ajattelemaan asioita, joita aiemmin tuli pidettyä itsestäänselvyyksinä.”

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

TOIMITUSPÄÄLLIKÖT

Sanni Jokinen, Helena Viinanen SISÄLTÖSTRATEGI

Genero: Miia Kauhanen VASTAAVA TUOTTAJA

Genero: Tanja Rinkinen ULKOASU Genero:

Anne Ala-Jokimäki (Art Director), Anu Mononen TOIMITUS

Genero: Mirja Aarnio, Paula Larjo, Satu Kärki, Elina Karemo, Marianne Mannila, Katriina Salmela-Vitikainen, Susanna Neiglick K-ryhmä: Mere Sundqvist (K-Rauta)

MARTTI FORSS, K-RYHMÄÄN KUULUVAN ONNISEN TOIMITUSJOHTAJA

SIVUNVALMISTUS KUVA MIL KA A L A NEN

Aste Helsinki Oy

ASIAKASPALVELU

Pirkka-lehti jaetaan K-kaupoissa, joista voit lunastaa lehden Plussa-kortilla ilmaiseksi. Ilman Plussa-korttia lehden hinta on 4,90 €. Pirkan välissä saat myös K-Ruoka-lehden. K-Plussan asiakaspalvelu: Plussa.fi/asiakaspalvelu tai puhelin: 010 19 8604.

Mistä sinun sähkösi tulee?

JULKAISIJA

Kesko Oyj Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko Käyntiosoite: Työpajankatu 12, Helsinki Y-tunnus 0109862-8

Sata vuotta sitten energiaa tuotettiin paljon paikallisesti. Oli tuulimyllyt, joilla jauhettiin viljat ja vesivoimalat, jotka toivat sähköä lähialueille. Nyt suomalaiset ovat hanakasti hankkimassa lämpöpumppuja ja aurinkopaneeleita. Tästä voi päätellä, että aika moni kaipaa takaisin kohti nykyistä paikallisempaa ja omavaraisempaa energiantuotantoa. Sähkön hinnan nousu hirvittää ja samalla pakottaa tekemään isoja muutoksia nopeammin kuin olisimme aiemmin uskoneet mahdolliseksi. Siirtymä vihreisiin energiantuotannon muotoihin vauhdittuu reippaasti. Samalla muutokset pakottavat meidät ajattelemaan monia asioita, joita aiemmin tuli pidettyä itsestäänselvyyksinä. Parina viime vuonna olemme palanneet monella tavalla perusasioiden äärelle. Monet itsestäänselvyydet, kuten pistorasiasta tuleva sähkö,

TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@genero.fi tai etunimi.sukunimi@genero.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

Genero, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki PAINO

UPC Print, Vaasa 90. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta materiaalista. Pirkka ei korvaa taloudellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

ovat palanneet keskusteluihin aivan uudella tavalla, huoltovarmuuden näkökulmasta. Itse työskentelen K-ryhmään kuuluvassa teknisessä tukkukaupassa Onnisella. Olemme se paikka, josta yritykset ostavat tarvikkeita paitsi rakentamiseen ja saneeraukseen myös tuotteita, jotka edistävät vihreää siirtymää: maa- ja ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneeleita sekä sähköautojen latureita – ja satojatuhansia muita asioita, joita yhteiskunta tarvitsee toimiakseen; niitä vain tulee harvemmin ajatelleeksi. Ei ole vain huono asia, että joudumme miettimään perusasioita. Kun keskustelua käydään sähköntuotannon perusteista, ihmiset seuraavat sähkönkulutustaan ja yhä useampi tuottaa osan energiastaan, kaikkien ymmärrys kasvaa. Tämän talven jälkeen osaamme arvostaa aivan eri tavalla sitä, että pistorasiasta tulee sähköä.

SEURAA VA P IR K K A IL M E S T Y Y 3 0 .1 1 .

4041 0948 JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE

Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUKA HÄN ON

Martti Forss, K-ryhmään kuuluvan Onnisen toimitusjohtaja ja innokas postimerkkiharrastaja.

TOIVE PIRKAN LUKIJOILLE

Säästän itse sähköä ennen kaikkea torjuakseni sähkökatkoja. Olethan mukana talkoissa?

OMA TEESINI

Suomen pitää pystyä turvaamaan oma sähköntuotantonsa.

Pirkka. fi

PIRKKA 3


Marraskuu ”Uskon, että jokaiselle nuorelle löytyy oma polku työelämään – kunhan vain työyhteisöt ovat ymmärtäväisiä ja tietoisia eri ongelmista.” — LINNEA METTOVAARA, JUTUSSA ’MUN OMA POLKU ELÄMÄÄN’, SIVU 14

4 PIRKKA P i r k k a . f i


Sisällys

SISUSTUS

Karkoita pimeys

Viimeistään marraskuussa on aika tarkistaa kodin valaisimet ja tarvittaessa täydentää valontuojien määrää.

22

TUOTTEEN TAKANA

”Emme tule ajatelleeksi miten hienoa on, että suomalainen ruoka on niin puhdasta ja laadukasta. Sitä ei pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä.”

Pipoja bongailemassa

Suomalaisten Superyellowpipojen tekijä Anna Ahlholm ei pääse irti päähineistä.

—KOLMILOIKKAAJA KRISTIINA MÄKELÄ, SIVU 32

11

TÄMÄN OLEN OIVALTANUT

Kahvin tuoksu on kaiken A ja O

Huoltoasema on monille myös hengähdyspaikka. Sen AnnaLiisa Arminen Neste K Imatralta tietää kokemuksesta.

78

PUHEENAIHE

Laatikkokaupalla säästöjä

RATISSA

Miten ladata auto fiksusti

Immosten suunnitelmalliseen arkeen kuuluvat perjantaiset ruoan noutokeikat.

Sähköautoilijat voivat vaikuttaa autonsa kuluihin helposti muuttamalla latausajankohtaa. Mitä muuta kannattaa tehdä?

48

47

MUOTI

Hohdetta talven juhlahetkiin

Voit täydentää vahvaa violettia näyttävillä koruilla. Kurkkaa kaikki markettimuodin helmet.

39

3 7 14 21 22 27 28 29 31 32 39 40 44 46 47 48 53

77 78 80 81 82

Pääkirjoitus Nyt – arki lentoon Mun oma polku elämään Viimeistele kattaus valoilla Sisustus: Valon säteitä Tee itse: Puusta pöydäksi Tuotteita ihanalle isälle Rautaa: Vesipiheistä parhaat 6 kysymystä lisäeristämisestä Henkilö: Kristiina Mäkelä Hohde hämärässä Muoti: Tummaan iltaan Karvaiset perheenjäsenemme Pelasta tuote! 5 vinkkiä fiksuun lataukseen Laatikkokaupalla säästöjä PLUSSA

Mitä saisi olla? Oivalluksia: Ansku Arminen Ristikko & sudoku Niksi-Pirkka Arjen ekoteko: Jenni Rotonen

Pirkka. fi

PIRKKA 5


Ke p p an a , b ö r s t a , ke s k i ke t t e r ä , e r i ko i s m ä r kä , b i s ch o f s h o f e n , ö ö l i , o hr a p i r t e l ö , b i s s e, ka l j a . Ra k k a a l la l ag er i l l a on mon ta ni meä, j otk a ker tovat o m in t a ke is e s t a ol utk u l ttu u r i stamme. Si tä j u h l i staaksemme : Sa a m m e ko e s it e l lä s uomal ai sta ol utkor kea k u l ttu u r i a – Kar h u Pl ati n a n . U u de n la is e n ja e n s i l u ok k ai sen l ag er i n , j ok a on k yl mäsu od a te ttu p o ik ke u ks e l l i s en r ai k k aaksi j a h u u r tei sen vi r k i stäväksi .

Ka r h u P l a t i na

S E PA R E M P I L AG E R


Nyt

NY T-KANNEN TEK STI ELI NA KAR EM O J A KUVA VILJ A H ARAL A T EK STIT ELI NA KAREM O, SATU KÄRKI J A PAUL A L ARJO KUVAT KRISTIINA K URRO NEN, K-RY HMÄ J A VALMISTAJ AT

Asiat, jotka inspiroivat meitä marraskuussa

Edullista muttei ankeaa Oletko pohtinut, miten ruoka­ ostokset voisi tehdä edullisem­ min? Näillä vinkeillä säästät rahaa mausta ja monipuolisuudesta tin­ kimättä. 1 Suunnittele ja ennakoi. Kun ostat isoja pakkauksia, säästät ki­ lohinnassa. Voit valmistaa ruokaa usealle päivälle ja pakastaa osan. 2 Seuraa tarjouksia. Lataa pu­ helimeesi K­Ruoka­sovellus, niin saat juuri sinulle räätälöityjä tar­ jouksia.

3 Suosi kaupan omia edullisia merkkejä: K­Menu­ ja Pirkka­ tuotteiden valikoima on todella laaja. Vertaa hintoja ja tutki, löy­ tyisikö punalaputettuja tuotteita. 4 Pihistä ja panosta. Mieti, minkä tuotteen voisi korvata edullisemmalla vaihtoehtolla ja mihin taas haluat satsata. 5 Muista sesongit. Satokauden tuotteet ovat tuoreita ja edulli­ sia, suosi myös pitkään säilyviä tuotteita.

Pirkka. fi

PIRKKA 7


Nyt – arki lentoon

Hifistellen ja pihistellen Oletko sinäkin sitä mieltä, että aina on tilaa pienelle jälkkärille? Valitse tilanteen mukaan riittoisa kakku tai fiini leivos.

Aikuiseen makuun Mitä lapset edellä, sitä aikuiset perässä. Varttuneemman väen joulukalenterivalikoima kasvaa vuosi vuodelta, ja omansa löytää niin artesaanioluen, sipsien, teen, kynsilakkojen kuin karkinkin ystävä. Osa hankkii kalenterin myös lemmikilleen, koska miksipä ei. Yhteinen nimittäjä aikuisten kalentereille on hemmottelu. Esimerkiksi ylellinen kosmetiikkakalenteri sisältää lupauksen rentouttavasta hetkestä

vaikkapa naamio kasvoilla, mikä on ilahduttava ajatus kiireen keskellä. Kalentereista löytyy täysi- ja minikokoisia ihonhoitopakkauksia ja meikkejä. Hyvällä tuurilla niiden joukossa on uusi lemppari, joka olisi muuten jäänyt löytämättä. Moni luottaa yhä perinteiseen makeiskalenteriin: suosikkisuklaa ei petä eikä jää käyttämättä. Kalenteri voi olla myös puolison kanssa yhteinen, mikäli itsehillintää riittää.

Toblerone-suklaakalenteri 11,95 €, Nivea-kosmetiikkakalenteri 57,90 €, Halva-salmiakkikalenteri 19,95 €, Lindt Champs Elysees -suklaakonvehtikalenteri 19,95 €, Lumenekosmetiikkakalenteri 84,90 € ja Fazersuklaakalenteri, 10,95 €, K-Citymarket.

KUN PERUS RIITTÄÄ K-Menu suklaahippukakku on konstailematon jälkiruoka arkisiin herkkuhetkiin. Reilun kokoisesta vuokakakusta riittää pilkottavaa monelle syöjälle. 500 g, 3,19 € (6,38 €/kg).

ARJEN KOHOTTAJAKSI Pirkka Parhaat sacherleivos on kuorrutettu suklaalla ja täytetty aprikoosihillolla sekä mokkakreemillä. Ulkonäkö on viimeistelty, joten herkut kelpaa nostaa myös juhlapöytään. Laktoosittomat ja gluteenittomat leivokset ovat sulattamalla tarjoiluvalmiita. Valmistaja on Pirkkalassa sijaitseva leipomo-konditoria Brander. Pirkka Parhaat sacherleivos 2 kpl/200 g, 5,45 € (27,25 €/kg). HINNAT K- CITYMA RKETIN

8 PIRKKA P i r k k a . f i

57 % SUOMALAISISTA SÄÄSTÄÄ ASUMISKUSTANNUKSISTA

Erityisesti lapsiperheissä kiinnitetään huomiota kodin lämmitykseen ja saunan käyttöön.

41 %

AJOITTAA AUTOMATKAT FIKSUSTI

Polttoainetta kuluu vähemmän, kun hoitaa samalla reissulla useampia asioita.

L ÄHDE: K BAROM ETRI -K YSE LY 8 / 2022

JOKA TILANTEESEEN Pirkka pieni suklaaleivos on jotain mokkapalan ja leivoksen väliltä. Kaakaolla kuorrutetut suklaaleivokset ovat omiaan kahvin kaveriksi ja pieneksi makeannälän taltuttajaksi. Pirkka pieni suklaaleivos 10 kpl / 180 g, 2,19 € (12,50 €/kg).


Nyt – arki lentoon

Vihreä Produkt -pipo pitää pään lämpimänä, 14,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

Tee lahjat itse. Novita Merino 4 PLY -lanka on merinovillaa, sävy petäjä, 4,49 €/50 g, valikoidut K-Citymarketit.

Myhome Kivikko -kaitaliinan retrokuosi hurmaa, 35 × 130 cm, 7,99 €, K-Citymarket.

Miesten maitokahvinruskea mywear Sam -neule 36,99 �, K-Citymarket.

Illanistujaisten herkkuduo: Val de Rance Cidre de Bretagne brut -luomusiideri 0,75 l, 5,5 % ja Estrella Paahdetut mantelit & maapähkinät, K-ruokakaupat.

Lämmin läikähdys On aika varustautua marraskuun hämäriin iltoihin.

Klassinen myhomejuuttitähti 60 cm, 14,99 €, K-Citymarket.

Myhome Pallo -ledivalosarja ilahduttaa sisällä ja ulkona, pituus 4,4 m ja liitosjohto 3 m, 24,99 €, K-Citymarket.

Matalat myhome Orsi -lasit 7,99 €/2 kpl, korkeat lasit 9,99 €/2 kpl, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 9


Nyt – arki lentoon

1

Klapiasiat kuntoon Tiesitkö, että polttopuuta ei saa varastoida talon seinustalle?

1 Klapikauppa käy nyt kuuma­ na, kun suomalaiset varustautu­ vat tulevaan talveen ja sähkön hinnannousuun. Moni tavaran­ toimittaja on joutunut myymään eioota, kun kysyntä on ylittänyt tarjonnan. 2 Talon seinää vasten nojaava halkopino on tuttu näky pien­ taloalueilla ja kesämökeillä. Pe­ lastuslain mukaan rakennusten alla tai välittömässä läheisyy­ dessä ei kuitenkaan saisi säilyt­ tää mitään helposti syttyvää, kuten polttopuuta. Myöskään autotalli ei käy säilytyspaikaksi. Sisätiloissa polttopuuta voi olla enintään 0,5 kuutiota. 3 Paras paikka puutavaralle on erillinen lukittava varasto. Varaston etäisyys muihin raken­ nuksiin vaikuttaa vaatimuksiin. Tarkista oman kuntasi määräyk­ set ja kysy neuvoa esimerkiksi palotarkastajalta. Kannattaa muistaa, että paloturvallisuu­ den huomioiminen voi vaikuttaa myös vakuutuskorvauksiin.

2

3

1 Pisla HHT Korpi Eco -kamiinalla lämmität tehokkaasti, leveys 311 mm ja korkeus 878 mm, 659 €. 2 Tehokas FXA-klapikone sopii enintään 52 senttiä pitkille puille, 329 €. 3 Fiskars MX 15 -yleiskirves on passeli pienen puumäärän halkomiseen, 61,90 €. Kaikki tuotteet K-Rauta.

Hyvät yhdessä

Saunailtaan. Oikia Pirteä Britta kermaviili & sipuli -perunalastut 250 g, ja Tornion Panimon Hilla Hazy IPA 5,0 %, 0,5 l, K-ruokakaupat.

10 PIRKKA P i r k k a . f i

Illanistujaisiin. Hunajanvärinen Pirkka rustiikkikynttilä 140 × 60 mm, 4,29 €, ja Pirkka Parhaat feta-oliivi-punasipulileipä 330 g, K-ruokakaupat.

Pikkujouluihin. Hemtex 24h Lisette -lautasliina, 8,99 €/2 kpl, K-Citymarket. Hans Välimäen Sparkling Christmas 2022 5,2 % -vuosikertaglögi, 0,75 ml, K-ruokakaupat.


Nyt – arki lentoon TUOTTEEN TAKANA

Hattutemppu Superyellow’n perustajajäsen ja toimitusjohtaja Anna Ahlholm valmisti ensimmäiset pipot koulun myyjäisiin.

TEK STI M ARIANNE MANNIL A K UVA KAISU KAPLI N

”Idea Superyellow-pipoista syntyi vuonna 2006 Taideteollisen korkeakoulun lopputyönä. Halusimme kahden opiskelukaverini kanssa suunnitella tuotteita, jotka kestävät aikaa ja ovat monikäyttöisiä. Kokemusta yrittäjyydestä meillä ei ollut, mutta intoa sitäkin enemmän. Allekirjoitimme ensimmäisen liiketilamme vuokrasopimuksen ennen kuin yrityksellämme oli vielä edes nimeä. Tilan vuokraamisen jälkeen tarvitsimme nimen, joka kuvastaisi sitä energiaa ja rohkeutta, jota meillä yritystä perustaessa oli. Superyellow-nimi syntyi opiskelijaruokalan pöydässä intensiivisen aivoriihen tuloksena. Valmistimme ensimmäiset pipot koulumme joulumyyjäisiin. Ompelimme ja painoimme niitä yötä myöten. Alussa tuotteissamme oli kuvioita, mutta ajan mittaan tyyli on muuttunut pelkistetymmäksi. Silti perusta on pysynyt samana: panostamme laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin ja kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa. Meille on aina ollut tärkeintä, etteivät pipomme ole kertakäyttötavaraa. Kiinnitän usein huomiota ihmisten päähineisiin, ja onkin ollut mielenkiintoista bongailla kadulla oman merkin pipoja ihmisten päissä. Välillä on sattunut hauskoja kohtaamisia, kun katseeni on ollut naulittuna pipoon, enkä ole huomannut hymyilevän tuttavani kasvoja sen alta. Tuotteitamme myydään jo 11 maassa. Se on hienoa, sillä kansainvälistyminen on ollut tavoitteenamme alusta lähtien. Vaikka olen jo tottunut näkemään pipojamme kauppojen hyllyillä, minun tekee aina mieli mennä järjestelemään niitä omasta mielestäni vieläkin paremmin. Jos saan antaa yhden vinkin Superyellowpipon omistajalle, se kuuluu näin: muista säilyttää pipoa turvallisesti kodin hattuhyllyllä. Olemme nimittäin saaneet useammankin asiakaspalautteen siitä, että myös perheen karvaiset kaverit rakastavat pipojamme ja niiden tupsuja.”

Superyellow’n Hannahpipot valmistetaan luonnonmateriaaleista Suomessa, 49,90 €, Intersport.

Pirkka. fi

PIRKKA 11


Nyt – arki lentoon

Lasten lempparit

Mitä mielessä?

YKSINÄINEN BANAANI Pirkka-niksit ovat löytäneet tiensä myös Tiktokiin @pirkkahacks -nimisinä. Syksyllä julkaistu banaaniniksi kertoo, kuinka lohdutat hyllyltä löytynyttä yksinäistä banaania ja vähennät samalla ruokahävikkiä.

KUITITON KAUPPAREISSU Voit nyt ottaa käyttöön paperittoman palvelun K-ruoka-sovelluksessa, jolloin sinulle ei enää tarjota paperikuittia K-ruokakaupan kassalta. Muista myös näyttää Plussa-korttia. Osto- ja takuukuittisi löydät sovelluksesta.

Lasten uutuuskalenterit ovat niin upeita, että aamu­unisinkin tenava säntää luukun kimppuun alta aikayksikön. Ensimmäiset joulu­ kalenterit tulivat Suomeen 1940­luvulla partioliikkeen mukana. Matka pelkiste­ tyistä kuvakalentereista nykyisiin superkalenterei­ hin on ollut pitkä. Vielä 1980­luvulla tarrakalenteri oli luksusta.

1

2 1

Ota lapsi mukaan kalen­ teriostoksille tai varmis­ ta, että teema on mielui­ sa. Suosikkileluista on iloa joulun jälkeenkin. Nopeus on valttia kalen­ teriostoksilla: suosituim­ mat mallit myydään usein nopeasti loppuun.

3

4

6

5

1 Muumi-kalenterin luukuista paljastuu 24 figuuria, 34,99 €. 2 Autofanin Hotwheelskalenterista löytyy autoja ja tarvikkeita, 34,99 €. 3 L.O.L.-kalenterista putkahtaa nukke ja varusteita, 34,99 €. 4 Galak-kalenteri valkosuklaan ystävälle, 11,95 €. Vain K-kaupoista. 5 Supersöötti nalleteemainen Lindt Nalle -suklaakalenteri 11,45 €. 6 Minecraft-pelaajan toivekalenterista löytyy minifiguureita ja tarvikkeita, 34,99 €. Kaikki kalenterit K-Citymarketeista.

KIUSAAMISVAPAA VYÖHYKE

THL palkitsi toimintamallin KYLMÄÄ KYYTIÄ PYYKEILLE Säästä energiaa ja pese pyykki 30 asteessa. Unileverin tutkimuksen mukaan pesutulos ei kärsi, kun noudatat muutamia perusvinkkejä: pese tahrat aina tuoreeltaan ja lajittele vaatteet esimerkiksi niiden värin ja materiaalin mukaan.

12 PIRKKA P i r k k a . f i

K-Marketien kiusaamisvapaa vyöhyke on saanut vuoden 2022 kansanterveyspalkinnon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) jakaa tunnustuksen valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä. K-Marketit julistautuivat kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi viime syksynä. THL:n mukaan toimintamalli muistuttaa, että kiusaamiseen puuttuminen ei ole ainoastaan koulun tai kodin asia.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun kauppias Ville Kestilä kohtasi oman kauppansa ympäristössä koulukiusaamista. Hän tarttui asiaan ja julisti kauppansa kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi. K-Market-ketju loi idean pohjalta toimintamallin, joka levisi kaikkiin ketjun kauppoihin pysyväksi toimintatavaksi. Kumppanina kiusaamisvapaalla vyöhykkeellä toimii Mannerheimin Lastensuojeluliitto, joka antaa kaupoille koulutusta ja neuvoja kiusaamisen ehkäisemiseen.


Yhdessä hyvä tulee Liitä Plussa-ominaisuus Nordea Mastercard -korttiisi ja sujuvoita arkeasi. Maksat ostokset ja poimit Plussa-pisteet sekä edut kätevästi yhdellä kortilla. Lue lisää: nordea.fi/plussa

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin Mastercard-kortteihin: Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittäminen Mastercard-kortteihin on veloituksetonta 31.10. – 27.11.2022 välisenä aikana.


Linnea Mettovaaralle, 23, taide, kuten maalaaminen, kirjoittaminen ja musiikki, on ollut tärkeä keino selviytyä ahdistuksesta. Myös avopuoliso on ollut aina tukena vaikeissa hetkissä. ”On tärkeää muistaa olla itselleen armollinen. Eikä kaikesta tarvitse selvitä yksin.”

14 PIRKKA P i r k k a . f i


Mun

oma polku elämään Linnea Mettovaaralle ja Santeri Tirroselle ahdistus oli vuosien ajan arkipäivää, ja se sai heidät ajattelemaan, etteivät he voi pärjätä työelämässä. Mieluisan työpaikan ja avoimen työyhteisön avulla he ovat oppineet uskomaan itseensä − sitä samaa he toivovat kaikille nuorille. TEKSTI M IRJA A A RNIO KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN JA K-RYHMÄ

Pirkka. fi

PIRKKA 15


V

iisitoista paniikkikohtausta päivässä. Se oli arkipäivää jyväskyläläiselle Linnea Mettovaaralle 17-vuotiaana. Paniikki- ja ahdistusoireet olivat alkaneet jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla, samoin syömishäiriö. Alipainoinen Linnea kävi terveydenhoitajalla juttelemassa moneen otteeseen. Mutta ei alakoululainen itsekään osannut kertoa, mistä on kyse. − En oikeastaan vieläkään tiedä, mistä ahdistus on saanut alkunsa. Mitään traumaattista ei lapsuudessani tapahtunut, kertoo nyt 23-vuotias Linnea. Ahdistus kuitenkin jatkui ja paheni vuosien aikana. Ja aina kun ahdisti, Linnean ajatukset siirtyivät omaan kehoon ja laihduttamiseen. Se teki syömisestä vaikeaa. Peruskoulun jälkeen Linnea aloitti liiketalouden opinnot ammattioppilaitoksessa, mutta oireet vaikeuttivat jokapäiväistä elämää. − Ravasin opinto-ohjaajan luona melkein joka päivä, usein kesken tunnin, kun oloni muuttui kauheaksi. En myöskään pystynyt syömään muiden kanssa, vaan söin yksin luokassa, hän kertoo. Päivästä toiseen selviytyminen vei niin paljon voimia, että puolen vuoden jälkeen Linnea keskeytti opintonsa. Tunne siitä, että hän oli huonompi kuin muut, jäi kytemään. − Mietin, mikä minussa on vikana, kun muille elämä tuntui olevan helppoa. Ajattelin, etten tule mielenterveysongelmieni takia ikinä pärjäämään missään koulussa tai työpaikassa.

kokevat, että heidän pitää pärjätä ja osata kaikki heti. Mutta ei kenenkään tarvitse, sanoo Hanna Savolainen, joka työskentelee K-Rauta Naumasen myymäläpäällikkönä Kuopiossa. Savolainen on myös työpaikkaohjaaja, jonka tehtäviin kuuluvat muun muassa uusien työntekijöiden, kuten kesätyöntekijöiden perehdyttäminen sekä ammattiin opiskelevien harjoittelijoiden ohjaaminen. Kaupat ovat monille nuorille elämän ensimmäisiä työpaikkoja ja tärkeitä ensimmäisiä kokemuksia työelämästä. K-ryhmä on kouluttanut vuodesta 2018 yli 1100 työpaikkaohjaajaa ruoka-, rauta- ja vapaa-ajan kauppoihin, jotta kaikki opiskelijat ja uudet työntekijät saavat tarvitsemansa tuen ja tunteen, että kuuluvat joukkoon. − Kaiken A ja O on avoimuus sekä yksilöllisyyden huomioiminen. Esihenkilönä on tärkeää, että teet itsesi helposti lähestyttäväksi ja kysyt riittävän usein työntekijöiltä, mitä heille kuuluu, Savolainen sanoo. Mielenterveyden ongelmiin liittyy edelleen voimakasta leimautumisen pelkoa. Siksi monille on suuri kynnys kertoa töissä, että jokin on pielessä. Myös Linnea Mettovaara on monesti piilottanut ongelmansa. − On helpompaa ilmoittaa poissaolon syyksi flunssa kuin sanoa, että minulla on paniikkikohtaus. Mielenterveyden haasteista pitäisi voida puhua avoimesti myös työpaikalla. Ihmiset eivät voi tietää, mitä koet, jos et puhu heidän kanssaan. Mutta kynnys keskustella on korkea, ellei ilmapiiri ole sellainen, että voit olla oma haavoittuvainen itsesi, hän sanoo. Hanna Savolaisen mukaan on tärkeää luoda tunne, että ihmiset huomioidaan työpaikalla kokonaisvaltaisesti. − Ja aina pitää olla mahdollista järjestellä töitä niin, etteivät ne ainakaan lisää kuormittuneen ihmisen taakkaa, hän sanoo.

”Enää en koe, että mielenterveysongelmani olisivat este elämässä. Meille kaikille löytyy oma polku työelämään.”

Kaikkea ei tarvitse jaksaa ja osata

Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti. Korona-aikana moni nuori jäi yksin kotiin etäopiskelemaan, jolloin yhteisöön kuulumisen tunne ja sen tarjoama tuki puuttuivat monilta lähes kokonaan. Työyhteisöön pääseminen voi olla monelle nuorelle tervetullut muutos yksinäisyyteen, mutta kasvaneet mielenterveyden haasteet näkyvät myös työpaikoilla. − Erilaiset jaksamisen haasteet ovat lisääntyneet paljon viime vuosina. Nuoret kantavat valtavia suorituspaineita ja

16 PIRKKA P i r k k a . f i

Omaa polkua eteenpäin

Linnea Mettovaara työskentelee tällä hetkellä kuntouttavassa työtoiminnassa Diakonissalaitoksen Nuortentalo Katutason nuorisotyöntekijänä Jyväskylässä. Työhön yhdistyvät nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot. Diakonissa-

?

Kelan tilaston mukaan mielenterveyden häiriöt, kuten ahdistuneisuus ja masennus, ovat ylivoimaisesti suurin syy nuorten aikuisten pitkille sairauspoissaoloille. Määrä on moninkertaistunut vuosien 2005–2021 aikana.


Santeri Tirronen, 22, alkoi kärsiä sosiaalisten tilanteiden pelosta yläasteen ensimmäisenä päivänä, kun sanat juuttuivat kurkkuun esittelykierroksella. ”En tiedä mitä siinä tapahtui, mutta menin jumiin enkä pystynyt puhumaan.”

laitoksen Vamos-toiminnassa autetaan 18–29-vuotiaita koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria löytämään polkuja eteenpäin elämässä. Linnea rakastaa työtään. Hän suunnittelee nuorten kanssa heidän hyvinvointiaan edistävää tekemistä ja on käytettävissä myös olkapäänä ja kuuntelijana. – Olen nuorille myös se ystävä, jota heillä ei välttämättä muuten ole. On tosi palkitsevaa, kun voin hyödyntää omia kokemuksiani työssäni ja rohkaista muita nuoria sen kautta. Tosi moni kokee yksinäisyyttä ja näköalattomuutta, jotka lisääntyivät selvästi pandemian aikana, Linnea kertoo. Muiden nuorten elämän haasteita kuunnellessa Linnea on kokenut myös isoja oivalluksia itsestään: − Olen huomannut, että hei minäkin olen ollut tuossa tilanteessa ja tajunnut, miten pitkälle olen päässyt. Linnean työyhteisössä puhutaan avoimesti työkavereiden kesken omasta jaksamisesta, ja hän saa itse säädellä, millä tahdilla etenee opinnoissaan. − Enää en koe, että mielenterveysongelmani olisivat este elämässä etenemiselle, vaan uskon, että meille jokaiselle löytyy oma polku työelämään −

Pieniä askelia työelämään 1. Ohjaamot Ohjaamot tarjoavat alle 30-vuotiaille apua muun muassa opiskeluun, työllistymiseen ja asumiseen. Ohjaamoja on yli 70 eri puolilla Suomea, ja niihin voi mennä missä tahansa lähtötilanteessa. 2. TE-toimistojen nuorten palvelut Paikallisten TE-toimistojen nuorten palvelut on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua eri elämäntilanteisiin, työnhakuun sekä opinto- ja urasuunnitteluun. 3. Kelan nuorten palvelut Kelan nuorten ammatilliseen kuntoutukseen voi hakea 16–29-vuotias, joka tarvitsee tukea arkielämän haasteisiin. Tarjolla on monia erilaisia kuntoutusmuotoja, joihin ei tarvitse lääkärinlausuntoa. LISÄTIETOJ A: OHJ AAMOT.FI, KEL A .FI, TOIMISTO.TE-PALVELUT.FI

kunhan vain työyhteisöt ovat ymmärtäväisiä ja tietoisia ongelmistamme. Linnealla on edelleen vaikeita päiviä ja vaiheita. Työyhteisön ilmapiirin ansiosta niitä on kuitenkin paljon vähemmän kuin ennen. Tärkeä on ollut myös oivallus, johon auttoivat äidin sanat. − Äiti sanoi, että kun hyväksyt sen, että sinulla on ongelmia ja ymmärrät, etteivät ne määritä sinua ihmisenä vaan menet eteenpäin ja elät niistä huolimatta, pääset minne vaan.

Avoin puhe auttaa

Yläasteen ensimmäisenä päivänä seiskaluokkalaisen Santeri Tirrosen luokassa oli käynnissä esittelykierros. Kun tuli Santerin vuoro esitellä itsensä, sanat juuttuivat kurkkuun. Vielä edellisenä keväänä Santeri oli vilkas kuudesluokkalainen, joka haaveili näyttelijän urasta ja oli esiintynyt jo Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmässäkin. − En tiedä, mitä siinä tapahtui, mutta menin jumiin enkä pystynyt puhumaan, nyt 22-vuotias Santeri kertoo. Siitä hetkestä lähtien Santerin elämää ovat varjostaneet pelko ja ahdistus sosiaalisissa tilanteissa. Niiden vuoksi

Pirkka. fi

PIRKKA 17


Santeri Tirronen kertoo, että onnistumisen kokemukset töissä ovat saaneet miettimään myös muiden unelmien toteuttamista − kuten näyttelijäksi ja käsikirjoittajaksi pyrkimistä. Mutta vielä hänellä ei ole kiire. ”Seuraava tavoitteeni on oma asunto. Ensimmäinen askel on aina itse otettava ja se kannattaa, vaikka pelottaisikin.”

18 PIRKKA P i r k k a . f i


yläaste ja koulunkäynti tuntuivat haastavilta, ja motivaatio oli monesti hukassa. Ysiluokalla Santeri haki hetken mielijohteesta ammattioppilaitokseen datanomin opintoihin. − Lopetin opiskelun parin päivän jälkeen ja jäin kotiin lojumaan kolmeksi vuodeksi. Oli vaikea ajatella työpaikan hakemista, kun uudet sosiaaliset tilanteet jännittivät ja maailma tuntui vaaralliselta kodin ulkopuolella, hän kertoo. Äiti kannusti Santeria ottamaan yhteyttä Kelaan, jos poika saisi sitä kautta apua työnhakuun. Lopulta Santeri rohkaistui. Syksyllä 2019 hän aloitti Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa ja pääsi sen seurauksena työkokeiluun jyväskyläläiseen K-Market Kymppiin. Kauppias Antti Juntunen sanoo luottaneensa Santeriin alusta alkaen. − Santeri kertoi fiksusti ja rehellisesti, että hänellä on ollut hankalaa, mutta hän haluaa päästä eteenpäin ja tehdä töitä sen eteen. Halusin antaa mahdollisuuden, hän kertoo.

K-Raudan työnohjaaja ja myymäläpäällikkö Hanna Savolainen muistuttaa, että työpaikoille tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, nuoria ja kokeneempia, kaikenlaisine taustoineen. − Olen aina sanonut, että myymälässä pitää olla yhtä lailla erilaisia työntekijöitä kuin on asiakkaitakin. Mikään ei toimisi, jos kaikki olisivat samasta muotista valettuja. Haasteita ja huonompia päiviä on kaikilla, ja jokainen käsittelee ne eri tavoin. Ne kuuluvat kuitenkin elämään. Hanna rohkaisee nuoria kertomaan työkavereille, jos elämässä on vaikea hetki. Se yleensä helpottaa ymmärtämistä ja vuorovaikutusta. − Parhaimmillaan ne viisi muuta tiimiläistä saavat sinunkin päiväsi paranemaan, kun tietävät tilanteesi. Santeri kehuu työyhteisöään siitä, että on voinut olla oma itsensä alusta lähtien ja kaikki ovat aina auttaneet. − Aika on mennyt nopeasti. Joskus vieläkin ajattelen olevani uusi, mutta sitten joku kysyy minulta neuvoa ja tajuan, että pystynkin jo auttamaan muita. Kauppias Antti Juntusen mukaan moni uusi työntekijä hämmästelee, kun kuulee Santerin aiemmista haasteista ja jännittämisestä. − Tämä kertoo siitä, miten paljon hän on keTHL:n mukaan joka hittynyt. Alussa taisin olla ainoa, jolle Santeri uskymmenennen 15−24kalsi puhua, Antti kuvailee. vuotiaan nuoren elämässä on riskitekijöiSanteri sanoo, että yhä välillä sanat menevät tä, jotka voivat johtaa sekaisin ja puhe takkuilee, mutta tuntuu hyvältä, syrjäytymiseen. Risettei tarvitse enää jännittää koko ajan. kitekijöitä ovat muun muassa työttömyys, − En kyllä olisi uskonut kolme vuotta sitten, työkyvyttömyys tai että nyt olen töissä, jossa puhun satojen ihmiskoulutuksen ulkopuoten kanssa päivittäin, Santeri sanoo hymyillen. lelle jääminen.

”Kassavuoro tuntui mahdottomalta ajatukselta, ja alussa tärisin kauhusta. Nyt kassalla on minusta mukavaa.”

Ihmisten erilaisuus on hyvä juttu

Nyt Santeri työskentelee K-Market Kympissä vakituisena osa-aikaisena työntekijänä. Alun hyllytyshommat ovat laajentuneet muun muassa kassatyöhön ja vaativampiin työvuoroihin. Kassatyötä Santeri arasteli ensin niin paljon, ettei uskonut pystyvänsä siihen ikinä. Ajatus, että joutuisi puhumaan jokaiselle asiakkaalle, tuntui ylitsepääsemättömältä. − Lopulta löimme Antin kanssa lukkoon päivän, jolloin menisin kassalle. En halunnut siirtää sitä enää. Ensimmäiset päivät tärisin kauhusta, mutta yllättävän nopeasti se helpotti. Nyt minusta on mukavaa olla kassalla, Santeri kertoo.

?

Nuori tarvitsee välittämistä ja arvostusta Helsinkiläisen kauppakeskus Triplan Intersportissa on alusta alkaen työskentellyt paljon nuoria. Monet heistä tulevat opiskeluihin liittyvien työharjoittelujen kautta. K-ryhmän kaupoissa panostetaan monin tavoin työntekijöiden tukemiseen ja hyvinvointiin, ja myös Intersport Triplan kauppakohtaisessa liikeideassa lukee, että tärkeintä ovat työntekijät. Kauppias Hanna Kuoppala on pyrkinyt luomaan kauppaansa ilmapiirin, jossa ongelmia ei tarvitsisi peitellä. Hän kertoo huomanneensa, että monilla nuorilla on elämänhaasteita, jotka voivat näkyä myös töissä. − Esimerkiksi raha- tai päihdeongelmia, hankalia kotiolosuhteita tai parisuhdeongelmia. Joskus on viikonloppunakin tullut nuorelta puhelu, että nyt on tyttö- tai poikaystävän kanssa mennyt poikki ja sen takia tuntuu vai-

kealta tulla töihin. On tosi hienoa, että uskalletaan kertoa. Yhdessä sitten mietimme, kuinka tästä mennään eteenpäin. Hanna sanoo, että jos nuorella on vaikeaa kotona, on tärkeää, että edes työpaikalla saa arvostusta ja kokemuksen, että välitetään. Kiitosta Hanna jakelee runsaasti, mutta joskus tulee tunne, että haluaa tehdä enemmänkin. − Olemme auttaneet nuorta pääsemään oikeanlaiseen hoitoon, esimerkiksi terapiaan, ja ostaneet tarvittaessa ruokalahjakortteja. Pyrimme aina löytämään ratkaisun nuorelle. Hanna toivoo, että työnantajat kuuntelisivat ja huomioisivat nuoria yksilöllisesti. − Ei ole kahta samanlaista tarinaa. Ja ulkokuoresta ei voi päätellä mitään. Jos tulee tunne, että kaikki ei ole hyvin, mene nuoren luokse ja auta häntä avaamaan se kuori.

Pirkka. fi

PIRKKA 19T EK STI PAUL A L ARJO T Y YLI ANNA-KAISA M ELVAS KUVA K RI STI INA KURRO NEN

Kotona

Viimeistele kattaus valoilla Saat arkisesta ruokahetkestä juhlavan, kun panostat kattaukseen. Hallittu ja rauhallinen tunnelma syntyy, kun valitset pöytään yhteensopivat astiat, tekstiilit ja somisteet. Jos kattauksessa on paljon värejä, varmin valinta pöydälle on yksivärinen liina. Sen silityksen kanssa ei ole niin tarkkaa – pikku rypyt eivät haittaa. Lisää halutessasi servietit. Astioissa on nyt rouheita pintoja ja tummia värejä. Kun

yhdistät ne vaaleiden värien kanssa, saat kattaukseen raikkautta ja kerroksellisuutta. Eri valonlähteillä voi vaikuttaa vahvasti tunnelmaan. Mieti, käytätkö kynttilöitä, kausivaloja tai vaikkapa pöytävalaisimia. Osaa valaisimista voi myös säätää tunnelman mukaan. Trendivalaisimien mattamustat värit sopivat hyvin tummien astioiden pariksi. Kukat ja muut koristeet täydentävät kattauksen.

Musta Cello Volante -riippuvalaisin 59,90 €, mattamusta By Rydéns Smokey -pöytävalaisin 81,90 €, Cello Nizza -metallituoli 99,90 € ja seinän maalisävy Cello M423, K-Rauta. Musta myhome Iivari -lautanen 27 cm 11,99 €, valkoinen Iittala Teema -lautanen 21 cm 18,99 € ja myhome Iivari -kulho 15 cm 9,99 € sekä myhome Iivari -kulho 8 cm 4,99 € ja -muki 0,35 l 8,99 €, K-Citymarket. Takana ruskea Hemtex24h Land -maljakko 6 €, valikoidut K-Citymarketit. Pöytäliina, aterimet, kukat ja maljakko vasemmalla ovat kuvausrekvisiittaa.

Pirkka. fi

PIRKKA 21


Valon säteitä

Nyt on hyvä hetki päivittää kodin valaisimet ja valita niihin energiatehokkaat lamput. Yleisvalaistuksen täydentävät pöytä-, lattia- ja seinävalaisimet sekä tunnelmalliset kynttilät. TYYLI ANNA-KAISA MELVAS TEKSTI ANNA-KAISA MELVAS JA PAULA LA RJ O KUVAT KRISTIINA KURR ONEN JA VALMISTA JAT LAVASTUS TU OMAS NORTEMA

Tumman seinän pariksi sopii hyvin musta valaisin, jossa on trendikäs, messinkinen jalka. Klassinen Sessak Jayden - pöytävalaisin 113 €, Trio led-filamenttilamput alk. 9,95 €, metallinen Cello Lucca -sivutaso 249 € ja seinän maalisävy Cello M423, K-Rauta. Oranssi paperipaino ja kirjat ovat kuvausrekvisiittaa.

22 PIRKKA P i r k k a . f i


Valitse valaisin tilan mukaan

Valaisimen muodolla, materiaalilla ja valon muodostumisella on merkitystä etenkin suuressa tilassa. Olohuoneen yleisvalaistuksessa kannattaa välttää häikäisyä, sillä se voi haitata television katselua tai lukemista. Huoneeseen on hyvä sijoittaa useita valonlähteitä, joita voi käyttää eri tilanteissa tarpeen mukaan. Sessak Valentin -pöytävalaisin 74,90 €, kolmiosainen Eglo Mantunalle -riippuvalaisin 165 €, Trio Recife -lattiavalaisin 149 €, Cello Silky -matto 160 × 230 cm 199 €, seinän maalisävy Cello M423, metallinen Cello Lucca -sivutaso 249 € ja sen päällä Ecopots-ruukut iso 22,46 € ja pieni 11,21 €, K-Rauta. Lisäksi hyllyllä kirkas myhome Oslo -lasimaljakko 20 cm 8,99 € ja myhome Marmori -led-kynttilä 19,99 €/2 kpl sekä vuodetuolin päällä tummanvihreä Hemtex 24h Isla -vakosamettityyny 16,99 €, K-Citymarket. Raidallinen Hemtex 24h Emil -koristetyyny 30 × 50 cm 9 €, valikoidut K-Citymarketit. Interface Lollipop -nojatuoli on kuvausrekvisiittaa, Finnish Design Shop.

Pirkka. fi

PIRKKA 23


Tunnelmallista ja tehokasta

Perinteisten kynttilöiden rinnalle tai tilalle sopivat ledikynttilät, joita voi olla vaikea ensisilmäyksellä erottaa perinteisistä kynttilöistä. Ledikynttilät ja -tuikut voi jättää huoletta palamaan, kun poistuu huoneesta ja osaa niistä voi myös ajastaa. Ledikynttilät ovat lisäksi energiatehokkaita ja kestävät käytössä pitkään. Valkoinen myhome Hygge -kynttilänjalka 8,99 €, Pirkka-kruunukynttilät 4,99 €/10 kpl, matala myhome Marmori -led-kynttilä 10 × 7 cm 19,99 €/2 kpl ja korkea myhome Marmori -led-vahakynttilä 7,5 × 15 cm 8,99 €, suorakaiteen muotoinen, musta myhome Iivari -lautanen 12,99 € sekä musta Hemtex 24h Cathy -kynttilänjalka 4,99 €, K-Citymarket. Seinän maalisävy Cello M423 ja iso marmorikuosinen Cello Icon -seinälaatta 31,90 €/m², K-Rauta. Maljakko ja kukat ovat kuvausrekvisiittaa.

24 PIRKKA P i r k k a . f i


Poimi ideat Sessak Sanni -valaisin tuo tyyliä vaikkapa keittiöön tai makuuhuoneeseen, 20 × 29 cm, 99,90 €, K-Rauta.

Näyttävän Cello Bee 380 -riippuvalaisimen kennomaisen, valkoisen kuvun halkaisija on 38 cm, 94,90 €, K-Rauta.

Martti Syrjälän suunnittelema Sessak Länsi -valaisin on moderni mutta ajaton. Se heijastaa valoa alas- ja ylöspäin, 38 × 26 cm, 139 €, K-Rauta.

Lisää loistetta Valaisimissa on nyt klassisia muotoja, mattapintoja, sävytettyä lasia ja ripaus messinkiä.

Siro By Rydens Quinn -valaisin sopii moneen tilaan, 16 × 12,5 cm, 84,90 €, K-Rauta.

Trio Nico -pöytävalaisimen runko on mattamessinkiä ja kupu savulasia, 24 × 13 cm, 39,95 €, K-Rauta.

Trio-led-filamenttilampuissa, E27 4W, on kaunis kupu ja sisällä ledvalolankoja, ylh. 902-454, 16,95 € ja alh. 904-479, 17,95 €, K-Rauta.

Savunharmaa Sessak Ebbot -pöytävalaisin tuo tilaan tyyliä ja reilusti yleisvaloa, ja sen korkeus on 28 cm, 119 €, K-Rauta.

Myhome Bambu -valaisin sopii boheemiin tai pelkistettyyn sisustukseen, 20,5 × 25 cm, 24,99 €, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 25


Kotimaiset ravintolisät

Hyvinvointia Hämptonista!

Vahva B12 -vitamiini

Maukas D-vitamiini, eri makuja

Glucosamin nivelille

Imeskeltävä melatoniini

Kotimaiset ravintolisät Vitabalansin omalta tehtaalta Hämeenlinnasta. Saatavilla päivittäistavarakaupoista.

Suomalaista lääkealan osaamista vuodesta 1980.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.


Tee itse

Puusta pöydäksi Valmista kotona muotoilija Tapio Anttilan suunnittelema ruokapöytä. Tekemistä helpottavat vaihekuvat ja pöydän tarkat mitat löydät K-Raudan verkkosivuilta.

K AT S O TA R K AT M ITAT J A VA IH E K U V AT : K -R A U TA TA P IO -A .F I/ N T T IL A

Nämä tarvitset:

• Lamboard-liimapuulevy mäntyä 28 × 300 × 800 mm, 2 kpl • Lamboard-liimapuulevy mäntyä 28 × 400 × 800 mm, 4 kpl • Sähkösinkitty Prof-pulttisarana M8, 2 pussia • Pieni Prof-säätöjalka M6 × 25 mm, 2 pussia • Kirkas Prof-vaimennintyynytarra 10 mm, 1 pussi • Kansilevy karkaistusta lasista 2000 × 1010 × 10 mm, 1 kpl (tilaa lasiliikkeestä) 1 Sahaa pöytäsirkkelillä runko- ja kansilevyt ja merkkaa pulttisaranoiden ja säätöjalkojen paikat levyjen kanteille. 2 Poraa varovasti puuporanterällä saranoiden kiinnitysreiät ja paikat säätöjalan kierremuhville. Pyöristä kaikkien levyjen kulmat vanne- tai kuviosahalla ja viimeistele ne hiomapaperilla. 3 Pyöristä reunat käsijyrsimellä ja ja hio sivut hiomapaperilla. Käytä apuna hiomatukea. Pintakäsittele tarvittaessa joko luonnonväriseksi tai haluamallasi maalivärillä. 4 Kiinnitä saranat ja säätöjalat. Yhdistä jalkalevyt toisiinsa saranoilla. Avaa jalkapukki siten, että kaikki levyt muodostavat 90 asteen kulman toisiinsa nähden. 5 Sijoita jalkapukit lattialle piirustusten mukaan ja pöydän lopulliseen paikkaan. Liimaavaimennintyynytarrat jalkapukkien yläkanttiin lasia vasten tulevalle pinnalle. 6 Laske lasikansi varovasti paikoilleen. Säädä tarvittaessa säätöjalkoja.

TEK STI PIRKAN TOIMIT US K UVAT K-RAUTA J A VALMI STAJ AT

Huomioi, ettei valmista pöytää voi enää siirtää. Jos vaihdat sen paikkaa, nosta kansilevy pois ja siirrä jalkapukit.

Näitä tarvitset:

Helppokäyttöinen Lambordliimapuulevy on mäntyä, 18,90 €/300 × 800 mm, K-Rauta.

Sähkösinkitty Prof-pulttisarana M8-kierteellä on valkoiseksi maalattua terästä, 5,95 €/2 kpl, K-Rauta.

Pienikokoinen Profsäätöjalka M6 × 25 mm sopii kevyille korotuksille, 5,95 €/4 kpl, K-Rauta.

Kaksinopeuksinen FXA 18V-L XCLICK 1 × 2,0 Ah -akkuporakone auttaa nikkaroijaa, 59,90 €, K-Rauta.

Kirkas, kasvi- ja luonnonöljypohjainen Osmo Color -puuvaha 19,95 €/0,125 l, K-Rauta.

Pirkka. fi

PIRKKA 27


Nyt – arki lentoon

Tarjoa juhlapäivän aamukahvi suloisesta myhomen Maailman paras isi -mukista, 5,99 €, K-Citymarket.

Tyylikästä ja käytännöllistä. Suomessa valmistettu Wolmarkin Skutsi-pipo on sataprosenttista alpakanvillaa, 59,90 €, valikoidut K-Citymarketit. Remppaintoinen iskä osaa arvostaa Prof-infrapunalämpömittaria, lämpötilan mittausalue -50 – +500 °C, 25,95 €, K-Rauta.

Omiin pelihetkiin. Langalliset Logitech Pro X -pelikuulokkeet 99,99 €, K-Citymarket.

Ihanalle isälle

Isänpäivää vietetään 13. marraskuuta. Muista isää lahjalla, josta riittää iloa pitkäksi aikaa.

Hedelmäinen Police To Be Born to Shine for Man -tuoksu sopii arkeen ja juhlaan, 25,90 €, K-Citymarket. Tummanharmaa mywear Sulem -neuletakki istuu rennosti, 44,99 €, K-Citymarket.

TEK STI PIRKAN TOIM ITUS KUVAT VALMISTAJ AT

Energetics Marius -hanskoissa on heijastava printti, 19,90 €, Intersport. Kääräise Ecco MX M MID Gore-Tex -kengät ulkoilua rakastavan isän lahjapakettiin, 149,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

28 PIRKKA P i r k k a . f i

Laadukas Infinity Chefs Agros -paistokattila on kokkaavan iskän unelmalahja, 3,4 l, 28 cm, 84,99 €, K-Citymarket.


Rautaa!

Vesipiheistä parhaat Tarpeeton lorottelu ei ole tätä päivää. Fiksuista, vettä säästävistä hanoista löytyy sopiva vaihtoehto joka makuun ja tarpeeseen.

A S TA K -R A U D I A T .F I K -R A U TA

Hanat:

HANSGROHE VERNIS BLEND BIDE -SETTI, 106 €

DAMIXA SILOHOUET -PESUALLASHANA, 298 €

ORAS STELA 6V BLUETOOTH -PESUALLASHANA, 340 €

HANSGROHE FINORIS BIDE -SETTI, 362 €

KENELLE?

Huokeaa, mutta hyvä­ laatuista hanaa etsivälle.

Lapsiperheeseen ja/tai näyttävyyttä arvostavalle.

Hygieenisyyttä arvostavalle hifistelijälle.

Laatutietoisen kylppäriin katseenvangitsijaksi.

TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET

Setti sisältää pesuallas­ hanan, käsisuihkun + pidikkeen ja suihkuletkun. Keraaminen säätöosa.

Kuparinvärisessä hanassa on keraaminen säätöosa, kuumavesisuojaus ja kylmästartti.

Kosketusvapaassa hanassa on lämmönsäätökahva ja integroitu poresuutin. Pa­ ristokäyttöinen, bluetooth.

Tyylikkään mustaan set­ tiin kuuluu pesuallashana, käsisuihku + pidike, suihku­ letku ja pohjaventtiili.

MITÄ MUUTA?

Virtaama 5 l/min. Lämpötilarajoitus säädettävissä.

Virtaama 6 l/min. Hanasta tulee avattaessa kylmää vet­ tä, mikä säästää energiaa.

Virtauksenrajoittimen (6 l/min) kulma säädettävis­ sä roiskumisen estämiseksi.

Virtaama 5 l/min. Lämpötilarajoitus säädettävissä.

TEK STI ELI NA KAR EM O KUVAT K-RY HMÄ J A VALM ISTAJ AT

Katseet kattoon

Matti Syrjälän Sessakille suunnittelemasta valaisimesta on saatavana valkoinen ja musta värivaihto.

VEIKEÄT PALLOT Korkeiden kaappien ovet eivät kolahtele 120 milliä korkeaan Cello Glee -kattovalaisimeen. Pallot ovat muodikasta savulasia ja runko mustaa metallia. Helppo ja nopea asennus. E14-kanta, max. 40 W. Halkaisija 500 mm, 119 €, K-Rauta.

VALODUO Sessakin Kaksi on ajaton riippuvalaisin, jonka muotokielessä on ripaus 1950-lukua. Valaisin on erinomainen valinta ruokapöydän ylle. Kätevät suunnattavat varjostimet. E14-kanta, max. 40 W. Leveys 82 cm, 230 €, K-Rauta.

BOHOTUNNELMAA Valo siroaa kauniisti Cello Rope -kattovalaisimen manillanarujen lomasta. Valaisin tuo lämpöä sisustukseen silloinkin, kun valo ei ole päällä. Runko valkoista muovia. Helppo asentaa. E27-kanta, max. 40 W. Halkaisija 300 mm, 105 €, K-Rauta.

Pirkka. fi

PIRKKA 296

1. Millainen merkitys ovilla ja ikkunoilla on? Kun vaihdat vuotavat ja kuluneet ikkunatiivisteet, voit säästää lämmityskuluissa jopa 15 prosenttia. Jos ikkunat on aika vaihtaa uusiin, tee se julkisivuremontin yhteydessä. Silloin tuulensuojalevyt voi tiivistää ikkunoiden karmeihin paremmin. Remontti parantaa oleellisesti talon energiatehokkuutta. Mikäli talon ulko-ovi on vanha, harkitse sen vaihtamista uuteen. Tiivisteilläkin on merkitystä, mutta ovi on avainasemassa. Lämmöneristyskyvystä kertovat U-arvot ovat nykyisin aivan eri tasolla kuin aiempina vuosikymmeninä. Nykyisin arvo saa olla enintään 1. 1970-luvun alussa se sai olla 3,14 ja vielä 2000-luvullakin 1,4.

kysymystä lisäeristämisestä Eristäminen parantaa talon energiatehokkuutta ja säästää lämmityskustannuksissa. Pienilläkin toimenpiteillä voi olla iso merkitys.

2. Milloin tuulettuvan ala­ pohjan eristys pitää uusia? Jos sisällä seinänvierustat ja nurkat ovat talvipakkasilla kylmät, alapohjan eristys on puutteellinen. Epätiivis rakenne lahottaa puurunkoa, ja jossain vaiheessa lattia voi alkaa vajota. Oireettomankin 40–50-vuotiaan talon alapohjan kunto kannattaa tutkituttaa ammattilaisella rakenteita avaamalla. Jos rakenteet ovat kunnossa, eristeiden uusiminen riittää.

Seinän sisäpuolelle tehtävä lisälämmöneristys on helppo toteuttaa alumiinikalvolla ja kipsilevyllä varustetulla polyuretaanilevyllä. Voit tehdä asennuksen suoraan terveen seinärakenteen päälle. Näin saat yhdellä kertaa eristyksen ja valmista seinäpintaa.

5. Mitä kautta lämpöä häviää kaikkein eniten? Rakennuksen ulkovaipan lämpöhäviöstä peräti 60 prosenttia tapahtuu yläpohjan kautta. Yläpohjan lisäeristäminen 200–300 millin puhallusvillakerroksella on fiksu helposti toteutettava energiaremontti. Puhallusvilla asennetaan vanhan hyväkuntoisen eristekerroksen päälle. Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, tarkista yläpohjan kunto ja tuulettuvuus sekä poista ylimääräiset tavarat yläpohjasta. Asenna tuulenohjaimet yläpohjan reunoille. Jos on tarpeen, asenna vielä palosuojavillalevyt savuhormien ympärille.

6. Millaista apua lisä­ eristämiseen on saatavilla? Tiedustele villan asennuspalvelua tai puhalluslaitetta omatoimiseen eristykseen esimerkiksi K-Raudasta. Puhalluslaitteen käyttö on melko yksinkertaista, mutta jos teet eristystä ensimmäistä kertaa, pyydä opastusta laitteen käyttöön. Voit kysyä kaikesta lisäeristämiseen ja remontointiin liittyvästä K-Raudan Remonttineuvonnasta. Saat vastauksen viimeistään seuraavan arkipäivän kuluessa. Vastaajat ovat kokeneita remontoinnin ja rakentamisen ammattilaisia. Palvelu on maksuton. » K-rauta.fi/remonttineuvonta

3. Tulisiko lisäeristys laittaa sisään vai ulos? Jos talossa on huonokuntoinen puujulkisivu, eristäminen kannattaa tehdä ulkopuolelta julkisivuremontin yhteydessä. Jos taas sisäremontti on ajankohtainen, seinien eristäminen sisäpuolelta on järkevää. Tiili- ja kivitaloon lisälämmöneristys asennetaan yleensä seinien sisäpuolelle. Huom! Kosteusvaurioiset tai painuneet villa- ja purueristeet tulisi vaihtaa uusiin villaeristeisiin. Hyväkuntoiset eristeet voi jättää paikoilleen. TEK STI ELINA KAR EM O KUVAT GETTY IM AG ES J A VALMISTAJ AT

4. Miten eristän talon sisäpuolen helposti?

Asiantuntijoina K-Raudan ammattilaiset

Näitä tarvitset:

Kompakti PROF-infrapunalämpömittari auttaa havaitsemaan lämpövuodot. –50–+500 °C, 25,90 €, K-Rauta.

FinnFoam FF-PIR 40 GYL on tehokas lisälämmöneriste seiniin ja yläpohjaan. 40 × 600 × 2 600 mm, 47,50 €, K-Rauta.

Paroc Extra 150 -yleiseristelevy on valmistettu palamattomasta kivivillasta. 565 × 1 170 mm, 50,30 €/pkt, K-Rauta.

Isover InsulSafe -puhallusvillalla voit lisäeristää riippumatta vanhan eristeen materiaalista, 52,40 €/pkt, K-Rauta.

Itseliimautuva RK ikkuna- ja ovitiiviste on laadukas, kestävä ja joustava. Valkoinen väri, 8,55 € / 6 m, K-Rauta.

Pirkka. fi

PIRKKA 31


Hymyn mitalla 32 PIRKKA P i r k k a . f i


? KUKA

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, 29. Syntyi Orimattilassa, asuu Helsingissä. Saavutti EM-hopeaa Saksassa viime kesänä. JUURI NYT Edessä kuukauden treenileiri Etelä-Afrikassa.

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä kärsi teininä pituudestaan, mutta nykyään hän hymyilee kadulla toisille koko mitassaan. Arjessaan Kristiina rentoutuu rapsuttelemalla lehmiä ja poimimalla marjoja pakkaseen. TEKSTI R OSANNA MARILA KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

E

nsin iski valtava onni, liikutus ja helpotus – sitten tyhjyys. Kun Kristiina Mäkelä kolmiloikkasi itselleen EM-hopeaa elokuussa, hän oli tavoitellut aikuisten arvokisamitalia yli kymmenen vuoden ajan. Sen saavuttaminen sai hänet hetkeksi häkeltymään. – Mielessä kävi, että tässäkö tämä nyt oli. Viedäänkö minulta nyt jotain pois? Tunnelma oli hieman kuin autolla ajaessa poliisin nähdessä: yhtäkkiä sitä miettii, ajanko ylinopeutta ja onko turvavyö kiinni. Toisaalta ymmärsin, että reaktioni oli inhimillinen. Nyt tunnen ylpeyttä siitä, että onnistuin, Mäkelä sanoo. Hopeamitali on hänellä usein repussa mukana. Kolmionmuotoinen mitali on painava ja jykevä. – Haluan jakaa iloani muillekin. Ei tästä mitalista komeroon suljettuna ole mitään hyötyä, hauskempaa on nauttia siitä yhdessä toisten kanssa. Kristiina Mäkelä vaikuttaa ulospäinsuuntautuneelta ja positiiviselta ihmiseltä. Hän itse sanoo olevansa sama ihminen sekä urheilukentillä että vapaa-ajallaan.

– Minusta on helpompaa, että on vain yksi Kristiina. En vedä päälleni erilaisia rooleja. Toisaalta ei minulla ole erikseen työ- ja vapaa-aikaa. Urheilu menee kaiken edelle. Kristiina kertoo päätyneensä ammattiurheilijaksi sattumalta. Hän oli keskimmäinen kolmesta tytöstä. Perhe asui Orimattilassa kaupungissa, mutta kesät he viettivät mummolassa maaseudulla. – Olin tekevä ja vilkas lapsi, joka oli monessa mukana. Isosiskoni oli harkitseva tarkkailija, minulla taas oli aina vauhti päällä. Mäkelällä ei ollut idoleita tai esikuvaa, jonka kaltaiseksi hän olisi halunnut tulla, mutta urheilullinen hän oli jo lapsena. Talvet Kristiina pelasi koripalloa, kesät yleisurheili. Kun hän ei enää 13-vuotiaana saanut Orimattilassa koripallosta kasaan joukkuetta, oli aika keskittyä yleisurheiluun.

Luokan hujoppi

Samoihin aikoihin Kristiina koki myös merkittäviä muutoksia kehossaan. Hän venähti nykyiseen 185-senttiseen

Pirkka. fi

PIRKKA 33


mittaansa nopeasti. Se oli geneettistä: Mäkelän suvussa oli aina ollut paljon isoja, pitkiä miehiä ja mummillakin oli pitkät jalat. – Teininä muutuin ujoksi, koska olin yhtäkkiä kaikkia luokkatovereitani pidempi. Aloin vetää itseäni kasaan ja painaa ryhtiäni alaspäin, etten erottuisi joukosta. Vaateliikkeessä yksikään lahje ei enää ylettynyt nilkkani yli. Eikä ylety vieläkään. Varsinkin housuja on yhä todella vaikea löytää. Toisaalta pituudesta oli hyötyä yleisurheilussa. Pitkät jalat auttoivat Kristiinaa hyviin suorituksiin. – Ensirakkauteni oli korkeushyppy. Etenin siinä nopeasti. 16-vuotiaana Mäkelältä kuitenkin puuttui korkeushyppytuloksestaan kahdeksan senttiä vaaditusta rajasta nuorten yleisurheilun arvokisoihin. Valmentajan kanssa hän pähkäili, että puuttuvat sentit voisi saavuttaa kolmiloikassa. Kolmiloikassa Mäkelä sitten hyppäsikin kolmetoista senttiä yli nuorten arvokisarajan. Se oli kova tulos aikuistenkin sarjassa mitattuna. – Tajusin, että ehkä kolmiloikka onkin se minun juttuni. Samalla tuntui hassulta, että apua, enhän ole tehnyt mitään tämän eteen. Silti itkin helpotuksesta, koska tiesin täyttäneeni muiden odotukset.

Psyykkinen valmentaja on auttanut Mäkelää tulemaan sinuiksi itsensä kanssa ja opettanut hänelle itsetuntemusta. Sitä hän tietää tarvitsevansa sekä menestyksen hetkellä että haasteellisissa tilanteissa. – Minulle on sanottu, että olen henkisesti vahva. Mutta en ole omasta mielestäni ollut sitä aina. Jos mietin taaksepäin kaksikymppistä Kristiinaa, silloin minulta ei vielä löytynyt sitä kovuutta, mitä tässä työssä vaaditaan. Kovuus tarkoittaa Kristiinalle esimerkiksi sitä, että hän haluaa pohtia asioita ääneen ja ajatella kriittisesti. Hän muistuttaa, että se tarkoittaa kuitenkin eri asiaa kuin kritisoiminen. Sitäkin hän on kyllä itse osakseen saanut. – Kovuutta tarvitaan, jotta kestää sen, että saa välillä osakseen tosi rumia kommentteja. Niitä voi tulla esimerkiksi kisakatsojilta netissä. Urheilijan tulee kestää myös sitä, että asiantuntijat arvostelevat ja media kirjoittelee. Pitää löytyä kovuutta, että pystyy tässä lihamyllyssä pitämään puolensa.

"Minua kiinnostaa ruoan alkuperä. Puhdas ruoka ei ole itsestäänselvyys."

Sopiva määrä kovuutta

Niin, muiden odotukset. Niiden kanssa jokainen urheilija joutuu painimaan. Aikuisena Kristiina Mäkelä on kuitenkin pyrkinyt opettelemaan eroon tästä ajattelutavasta. Nykyään Mäkelä haluaa urheilla ensisijaisesti itselleen. Sitä varten hän on palkannut psyykkisen valmentajan. – Urheilussa on aivan yhtä tärkeää olla paitsi fyysisesti, myös psyykkisesti parhaassa mahdollisessa kunnossa. Minusta on vain järkevää käyttää apuna henkistä treenaria valmentajan, managerin, fysioterapeutin ja ravitsemusterapeutin rinnalla.

Kotimaisuuden fani

Urheilu-uran ohella Kristiina Mäkelä on ollut innostunut myös opiskelusta. Hän valmistui viime vuonna maataloustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta. Gradu on tarkoitus tehdä kolmiloikkauran jälkeen. Biologia kiinnosti Mäkelää jo lukiossa. Sitten hän törmäsi netissä surffaillessaan kotieläintieteeseen. Lapsuuden kesät mummolassa maatilan läheisyydessä olivat opettaneet Mäkelää arvostamaan suomalaista ruoantuotantoa, josta hän halusi oppia lisää. – Minua kiinnostaa ruoan alkuperä. Emme välttämättä tule ajatelleeksi, miten hienoa on, että suomalainen ruoka on niin puhdasta ja laadukasta. Sitä ei pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä. Kristiina pyrkiikin suosimaan suomalaista sekä ruokakaupassa että ravintoloissa käydessään. Kaupan heviosastolta K E TÄ S IN Ä H A L U AT K E H U A? K-ryh

H E I TÄ K R I S T I I N A M Ä K E L Ä K E H U U : KAARI UTRIO Minua ei ennen kiinnostanut historia, mutta tilanne muuttui, kun luin Kaari Utrion Rautalilja-kirjan. Se herätti minussa aivan uudenlaisen innostuksen historiaa kohtaan.

34 PIRKKA P i r k k a . f i

ESA SAARINEN Huikea ihminen. Hänellä on hieno tapa puhua ja saada minut ajattelemaan elämääni positiivisessa valossa. Hänen Filosofia ja systeemiajattelu -kurssinsa oli mieltä avaava.

TUOMAS SALLINEN Valmentajani, joka on jaksanut ymmärtää minua kokonaisvaltaisesti. Vaatii hyvää ihmistuntemusta saada urheilijasta paras irti.

m yhteisty ä haluaa ö Suomen kumppaninsa rohkais Palloliiton kan ssa ta kaik kannusta kia suomalais ia maan to isiaan. Pannaa n hyvä kiertäm ään!

MAATALOUSYRITTÄJÄT He tekevät työtään suomalaisen puhtaan ruoan eteen täydestä sydämestään ja rakkaudesta lajiin. He ovat siihen yhtä sitoutuneita kuin minä urheiluun.


Pirkka. fi

PIRKKA 35


"Rohkeinta, mitä huippu-urheilija voi tehdä, on olla tekemättä mitään." hän valitsee kotimaisia kasviksia aina, kun niitä on tarjolla. Ravintolassa liha-annosta tilatessaan hän selvittää, mistä maasta lihat ovat peräisin. Vaikka Mäkelä kertoo olevansa hyvin eläinrakas, hän ei ole kasvissyöjä. Lihaa hän syö käytännön syistä: kokonaisuuden kannalta urheilijana on helpompaa optimoida tarvittavat ravintoaineet eläinproteiinien avulla. – Keskityn arkisissa valinnoissani siihen, ettei ruokaa jäisi yli. Olen myös pedantti lajittelija. Jos rahkapurkissa on folio, pahvia ja muovia, ne menevät kaikki omiin koreihinsa. Välillä Mäkelä myös poimii huvikseen roskia maasta. – On hyvän mielen teko napata roska luonnosta ja viedä se roskikseen. Samaa mentaliteettia hän noudattaa kadulla kävellessään myös ihmisten kanssa. Hän ajattelee, että aina voi hymyillä vastaantulevalle, koska hymy tarttuu. – Hymykin voi olla pieni, arkinen hyvä teko.

Treenien välissä lypsytilalle

Kristiina Mäkelä kokee, että nyt kolmenkymppisenä hän alkaa jo tietää ja ymmärtää, kuka hän oikeastaan on. Se tarkoittaa, että hän osaa entistä paremmin pitää puolensa ja arvostaa itse itseään. Pyöreät 30 vuotta hän täyttää 20. marraskuuta. Joskus tornitalo uhkaa silti kaatua. Silloin Kristiina pyrkii keskittämään energiansa siihen, mikä on kyseisessä hetkessä kaikkein tärkeintä ja välttämättömintä. – Rohkeinta, mitä huippu-urheilija voi joskus tehdä, on olla tekemättä yhtään mitään. Välillä oikea ratkaisu on maata sohvalla tai mennä nukkumaan. Ne ovat silti kovia paikkoja: aina on mielessä, että jos nyt kuitenkin tekisin vielä sen yhden treenin. Mäkelän peruspäivä alkaa ennen aamukahdeksaa happihyppelyllä ja venyttelyllä. Sen jälkeen hän syö aamupuuron metsästä hakemiensa mustikoiden ja vadelmien kanssa.

36 PIRKKA P i r k k a . f i

– Minulla on pakastin täynnä itsepoimittuja marjoja. Aamupalan jälkeen Mäkelä suuntaa ensimmäisiin treeneihinsä. Puolen päivän maissa hän syö lounaan lautasmallin mukaan, jonka jälkeen vuorossa on palauttelua. Silloin Kristiina saattaa esimerkiksi vetäistä jalkaansa niin sanotut recovery bootsit eli kengät, joissa on puristelevat palautumislahkeet. Toiset treenit ovat vuorossa neljältä iltapäivällä. Nukkumaan hän menee iltakymmenen ja -yhdentoista välillä. Urheilun vastapainoksi Kristiina nauttii kovasti luovasta tekemisestä. Hän esimerkiksi maalaa mallista tai harjoittelee sähköpianolla, joka opettaa häntä soittamaan valojen ja värien avulla. Kun käynnissä on niin sanottu ylimenokausi ilman treenejä, Mäkelä saattaa piipahtaa ystävänsä Ellan lypsytilalla Kauhavalla lehmiä rapsuttelemassa. Välillä Mäkelä myös vetää päällensä maatilan vermeet ja auttaa ihan käytännössäkin, esimerkiksi ruokkimalla vasikat tai vaihtamalla kuivikkeita. – On ihanaa keskittyä välillä johonkin ihan muuhun kuin urheiluun ja tehdä vain mitä käsketään. Tosin olen nykyään jo aika hyvä ongelmanratkaisija itsekin, enkä välttämättä edes tarvitse Ellan ohjeita. Seuraavaksi Kristiinaa odottaa paluu töiden ääreen. Urheilija aloittaa uuden kauden jälleen nollasta. Aiempi menestys kun ei takaa mitään, vaan oma paikka pitää ansaita yhä uudestaan. Se tarkoittaa hallikautta, treenileirejä ja lisää kilpailuja. – Lähden uusimaan ja kirkastamaan mitaliani. Kauempana tulevaisuudessa Kristiina Mäkelä haaveilee lapsista ja perheestä. Niiden aika on kuitenkin vasta urheilu-uran jälkeen. – Perhe on minulle tosi tärkeä. Suurin unelmani onkin, että minulla joskus on oma rakastava perhe ja lapsia. Niiden aika ei ole kuitenkaan nyt. Ajattelen silti, että saan jo nyt unelmoida ihanista, tulevista asioista.


Pirkka. fi

PIRKKA 37


ILMOITUS

TARTU TASKUUN Käteen sopivat taskutortillat on lapsellisen helppo täyttää ja syödä. Nappaa kolme vinkkiä tortillataskujen käyttöön.

1. HELPPOTÄYTTÖINEN Tortillataskun kanssa ei tarvitse muistella, että miten se tortilla taiteltiinkaan. Sekoita kaikki tortillatäytteet keskenään, lusikoi seos pehmeään lämmitettyyn taskuun ja kaikki on haukkaamista vaille valmista. 2. MEKSIKOLAISTA LASTEN MIELEEN Taskun malliset tortillat sopivat ja maistuvat koko perheelle. Tiiviit taskut pitävät täytteet sisällään myös pienissä käsissä, sano siis heipat sotkulle. 3. VÄLTÄ HÄVIKKI JA SÄÄSTÄ Eilisen salaatin ja kastikkeen rippeet ja paketti tortillataskuja ovat yhdessä helppo mukaan napattava lounaseväs. Tortillataskujen kätevästä pakkauksesta voit myös avata kerralla vain neljä tortillaa ja jättää loput seuraavaan kertaan.

HERKUTTELE HAUSKALLA TAVALLA

Old El Paso Tortilla Pockets


T EK STI ELINA KAREMO T Y YLI IDA JOK IKUNNAS KUVAT KRISTII NA KURRO NEN J A VALMISTAJ AT

Hyvää oloa

OSTOSLISTALLE

Hohde hämärässä Kuulaus ja hohtavat yksityiskohdat ovat talven trendikkäimmän meikin avainsanat. Juju on siinä, ettei mi­ tään ole liikaa, vaan vaikutelma on luonnollinen mutta huoliteltu. Lähtökohtana on syväkosteutet­ tu iho, joka antaa meikille kauniin pohjan. Käytä ohutta meikkivoidetta ja pihistele puuterin kanssa, jotta läpikuultava vaikutelma säilyy. Vii­ meistele pohjameikki hohtavalla ko­ rostustuotteella ja levitä sitä aavis­

tus esimerkiksi amorinkaareen ja poskipäiden korkeimpaan kohtaan. Silmämeikki syntyy kahdella helmiäissävyllä, joista kullanhohto luo upeat valopisteet silmien sisä­ ja ulkonurkkiin. Viimeistele run­ saalla ripsivärillä. Sipaise lopuksi huuliin kiiltoa tai kuultopunaa, joka syventää huulten omaa sävyä. Lisää kimallusta. Ellen Tracy Merle -lurexpusero, 44,99 €, K-Citymarket.

Milani Gilded Palette Nude -luomiväripaletti 31,90 €, Lumene Natural Glow Heleyttävä meikkivoide 19,90 € ja Max Factor False Lash Effect XXL -ripsiväri 18,90 €, K-Citymarketit tai valikoidut K-Citymarketit.

Pirkka. fi

PIRKKA 39


Vahva violetti ja samettiset pinnat hehkuvat talven juhlamuodissa. Yksinkertaisesta asusta tulee näyttävämpi, kun valitset siihen rohkeat asusteet. TY Y L I IDA JO KIKU N N A S TEK ST I IDA JO KIKU N N A S JA PAULA LARJO KU VAT KRIS TIIN A KU R R ONEN KU VAU SPAI KKA S AN CHOME

Tummaan iltaan 40 PIRKKA P i r k k a . f i

Violetti on yksi kauden suosikkisävyistä. Kuningatarmaisen tyylin tekevät Fire&Glory Kaysa -sifonkimekko 39,99 € sekä Iberon hiuspanta, huivi ja korvakorut, K-Citymarket.


Sinertävä hetki

Samettipinta tuo juhla-asuun hehkua, ja violettien housujen pariksi sopii kauniisti kuvioitu, tummansininen juhlatoppi. Asun täydentää juhlava paitapusero tai klassinen jakku. Pikkulaukun kantokahva on trendikkäästi pörröinen. Samettiset Ellen Tracy Mimi -hiihtohousut 49,99 €, hihaton Ellen Tracy Madeline -toppi 39,99 €, musta Fire&Glory Nahulla -pusero 49,99 €, mustat Catrice-avokkaat 59,95 €, vihreä, keinonahkainen mywear Sharon -laukku 49,99 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 41


Uusi ulottuvuus

Polvimittainen mekko on varma valinta. Pue mekon alle paksut sukkahousut tai leggingsit ja laita jalkaan korkeavartiset saapikkaat tai maiharit. Pelkistetyn mekon kaveriksi voi valita näyttäviä asusteita, jotka lisäävät juhlatunnelmaa. Ellen Tracy Marcelle -samettimekko 59,99 €, mattapintaiset, mustat Norlyn Comfy Opaque 100 den -leggingsit 12,99 €, mywear Celine -saappaat 79,99 €, pörröinen mywear Sofia -olkalaukku 39,99 € sekä Iberon hiuspanta, korvakorut ja huivi, K-Citymarket.

42 PIRKKA P i r k k a . f i


Tyyli haltuun

Bilettäjän bestikset

Ellen Tracy Michelle -toppi 34,99 €, Fire&Glory Karen -housut 39,99 €, musta mywear Jackie -laukku 39,99 € sekä Iberon musta hiusklipsi ja korvakorut, K-Citymarket.

Suoraan töistä pikkujouluihin? Onnistuu parilla päivityksellä.

Mywear Amanda -maihareissa on tukevat pohjat, 59,99 €, K-Citymarket. Iberon korvakorut 12,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

Maiharit ovat illalla mukavat. Talven juhliin sopivat myös saapikkaat tai perinteiset avokkaat. Musta on edelleen jalkineiden suosituin väri. Mekko, takki vai molemmat? Monikäyttöinen coatigan on takin ja neuletakin yhdistelmä, joka toimii mekkonakin. Huulipuna voi olla meikin näyttävin yksityiskohta. Voimakkaan punan kanssa et tarvitse raskasta silmämeikkiä. Käsilaukun kanssa saa leikitellä. Kiinnostavat kuosit, koristeet ja värit auttavat erottautumaan.

Tyylikäs Fire&Glory Bess -jakku päivä- ja iltakäyttöön, 59,99 €, K-Citymarket.

Mattamainen L’Oréal Paris Intense Volume Matte Lipstick 346 Le Rouge Determination -huulipuna 11,90 €, K-Citymarket. Viininpunainen mywear Jackie -pikkulaukku 39,99 €, K-Citymarket.

1

2

3 x olkalaukku ASUSTA NÄILLÄ!

KLASSIKKO Vaikka juhlalaukku on usein kooltaan pieni, sinne pitää mahtua kaikki tarpeellinen. Nahkaisen A. Erikssonin olkalaukun hihna varmistaa, että se pysyy menossa mukana, 49,95 €, K-Citymarket.

HOHDOKAS Näppärä, hohtava mywear Jada -olkalaukku sopii arkeen ja juhlaan. Laukussa on oma osio puhelimelle ja tilava lompakko, joka sisältää vetoketjullisen lokeron ja luottokorttitaskut, 29,99 €, K-Citymarket.

TRENDIKÄS Keinoturkis on laukkujen trendimateriaali. Laukku saa olla kokonaan pehmo tai keinoturkis voi olla siinä somisteena. Mywear Sharon -laukun sisällä on avoin pikkutasku luottokortille, 49,99 €, K-Citymarket.

3 1 Solmi Iberon musta huivi hiuksiin, kaulaan tai vyötärölle, 14,90 €. 2 Kampaus nousee talven juhlissa yhä korkeammalle. Samettinen Iberon hiusklipsi pitää suortuvat tiukassa otteessa, 5,50 €. 3 Hiuskoruja saa olla useampi. Musta Iberon hiuspanta, 14,90 €. Tuotteet K-Citymarketit tai valikoidut K-Citymarketit.

Pirkka. fi

PIRKKA 43


Kuukauden suosikit

Koira tai kissa kaipaa ruokailun ja liikunnan lisäksi muutakin huolenpitoa, jotta se voi hyvin.

TEK STI SATU KÄRK I K UVAT VIOL A MI NERVA VI RTAMO, GE TT Y IMAGES J A VALMISTAJ AT

Karvaiset perheenjäsenemme Koiran hyvinvointi vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Näillä vinkeillä pärjäät jo pitkälle ja lemmikkisi pysyy mahdollisimman terveenä.

1

Koiran ruoan pitää olla ravitsevaa ja ikäkauteen sopi­ vaa. Kun koira saa oikeanlaista ruokaa oikean määrän, sen kasvu on tasaista, paino normaali, turkki kiiltää, ulos­ te on sopivan kiinteää ja mieli virkeä. Helpoin tapa huolehtia koiran tasapainoisesta ruokinnasta on valita jokin laadukas kui­ vanappula ja märkäruoka. Vanhemmiten koiran energiantarve vähenee, mikä täytyy muistaa seniorilemmikin ruokinnassa. Ylipaino altistaa monille sairauksille ja hankaloittaa jo olemassa olevien sairauksien hoitoa.

2

Liikunnan lisäksi koirat kaipaavat virikkeitä. Virikkee­ nä voi toimia esimerkiksi muiden koirien kanssa leikki­ minen, erilaiset ongelmanratkaisutehtävät ja nenä­ työskentely. Riittävä liikunta on koiralle tärkeää, mutta pelkkä remmilenkki harvemmin väsyttää energistä koiraa. Piilotettu­ jen namipalojen tai lelun etsintä sisätiloissa tai makkarajäljen selvittäminen pihalla aktivoi ja saa innokkaankin pennun rau­ hoittumaan.

44 PIRKKA P i r k k a . f i

3

Hampaiden harjaus kannattaa opetella jo pentuna. Vanhempi lemmikki on hyvä viedä hammastarkastukseen ennen harjauksen aloittamista. Koirille kehittyy hoitamat­ tomana hampaisiin plakkia, hammaskiveä ja lopulta ientulehdus­ ta ja parodontiittia. Parhaiten tätä pystyy estämään päivittäisel­ lä hampaiden harjauksella. Erilaiset puruluut toimivat lisäapuna. Ihmisten hammastahnoja koiralle ei saa käyttää.

4

Koiran kotiapteekkiin kannattaa varata tassuside­ tarvikkeet, kuumemittari, desinfiointiaine ja punkki­ pihdit. Kynnet tulee leikata säännöllisesti. Turkin hoito on rotukohtaista ja osa roduista tarvitsee säännöllistä pesua ja trimmausta. Perushoitoon tarvitaan harja, kynsisakset sekä mahdollisesti silmien ja korvien puhdistusaine ja vanulappu­ ja sekä shampoota turkin pesua varten. Koira tarvitsee myös pedin ja ruokailuastiat sekä valjaat tai kaulapannan. ASIANTUNTIJOINA KENNELLIITON EL ÄINL ÄÄKÄRI LIISA L IL J A­MAU L A J A VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ LIISA SUONINEN


Kehrääville kateille

Kissat ansaitsevat hyvää ruokaa ja tyylikkään veskin.

Nyt saa haukkua

Koiran toilettipussista löytyy voidetta tassuille, suihketta korviin ja puruleluja hampaiden puhdistukseen. Leikki ja liikunta ovat osa hyvinvointia. Koiran Pirkka Dental -hammastikku 4 x 140 g, koiran NousNous-korvasuihke 14,10 €, Dagsmark Mellilä kana-riista-makupala 100 g, koiran NufNuf-nahkalelu kirahvi 9,99 €, koiran NufNufaktivointilelu huopapallo 6,99 €, Hownd-hamppuvoide aikuiselle koiralle 9,95 €, Hurtta Casual -köysitalutin 180 korppi 34,20, € ja Flexi new comfort -talutinnauha M 25 kg 5 m, 32,50 €, K-Citymarket.

Dagsmark Petfoodin kissanruoat on valmistettu Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista. Kissan Dagsmark Ilves -kuivaruoka sisältää kanaa ja kananrasvaa, K-Citymarket.

Kissan aktivointilelu käynnistyy kosketuksesta ja sätkii aidon näköisesti. Lelu tuoksuu kissanmintulta. Elektroninen Best Friend Flipper kissan lelu 14,29 €, K-Citymarket.

Kuukauden parhaat

Heiluriovinen kissanvessa on helppokulkuinen, ja sen aktiivihiilisuodatin pitää ympäristön hajuttomana. Syvässä laatikossa kissalla on tilaa kuopia, 14,99 €, K-Citymarket.

Best Friend Private hiekkalapiolla siivoat kiinteät paakut ja jätökset hiekkalaatikosta. Lapion pohjassa oleva rei’itys säästää hiekkaa. 1,89 €, K-Citymarket.

Jalo-mikrokuitupyyhe sopii lemmikin puhdistamiseen ja pesuun sekä kuivana että kosteana. 50 × 70 cm, 4,49 €, K-Citymarket.

Hellävarainen ja tehokas hoitoaine, joka kosteuttaa lemmikin ihoa. Dagsmark suomalainen hoitoaine kissoille ja koirille, 250 ml, 10,19 €, K-Citymarket.

Huomioliivi lisää koiran turvallisuutta pimeällä. Koiran Finnero -huomioliivi erä säädettävällä tarrakiinnityksellä, S, M ja L, 11,19 €, K-Citymarket.

Antiseptinen NousNous-haavapuhdiste hoitaa lemmikkien haavat kuntoon kirvelemättä, 5,05 €, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 45


Suunta kohti hävikkihyllyä

TOP 5 punalappu­ tuotteet

Joka neljännessä K-kaupassa on erillinen hävikkihylly, josta kaikki alennetut tuotteet löytyvät kätevästi koottuna. Hävikkihyllyjen myötä ruokahävikin määrä voi kaupassa jopa puolittua. Punalapputuotteita on myös helppo bongata normaalihintaisten tuotteiden joukosta erottuvien lappujen ansiosta. Kauppiaat päättävät itse, milloin he hinnoittelevat kauppansa hävikkituotteet. Usein käytäntönä on, että edellisenä iltana hinnoitellaan seuraavan päivän päiväyksellä varustetut tuotteet.

Pelasta tuote!

K-ruokakaupat tekevät paljon töitä ruokahävikin minimoimiseksi. Sinäkin voit vaikuttaa hävikin määrään tarttumalla kaupassa punalaputettuun tarjoustuotteeseeen. TEKSTI MARIANNE MANNILA KU VITUS GETTY IMAGES JA ANU MONONEN

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä? Pakastamalla lisäaikaa Ruokien säilyvyys vaihtelee tuotteittain. Esimerkiksi naudanliha säilyy pakastimessa jopa 6–9 kuukautta, kun taas kala vain 1–2 kuukautta. Kodin pakastin on hyvä tarkistaa aina silloin tällöin, etteivät tuotteet unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Tuote kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa. Samaa tuotetta ei tule pakastaa enää uudelleen.

46 PIRKKA P i r k k a . f i

Lähes kaikista ruokakauppojen elintarvikepakkauksista löytyy päiväysmerkintä. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy hyvänä vähintään merkittyyn päivään asti. Parasta ennen -päiväyksen ohittanutta tuotetta voi siis edelleen käyttää, ja sen käyttökelpoisuuden voi arvioida esimerkiksi haistamalla tai maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään puolestaan herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten liha- ja kalatuotteissa. Niitä ei saa käyttää enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, ellei tuotetta ole ehditty pakastaa ennen sitä.

Ei muruakaan biojätteeseen Jos tuote joutuu hävikkiin, kaikki ruoantuotantoon sidotut ympäristövaikutukset ja energia valuvat täysin hukkaan. Siksi lautaselle päätyvä tuote on aina paras tuote. Rahan ja ympäristön säästämisen lisäksi punalapputuotteet kannustavat kokeilemaan uusia makuja kotikeittiössä. Kauppareissulla kannattaakin pitää mieli avoinna ja kauppalista joustavana. Voisiko viikon ruokalistan improvisoida hävikkihyllyn tarjonnan mukaan?

ASIANTUNTIJ OINA KESKON PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN YM PÄRISTÖ PÄÄLLIKKÖ HANNA LEHM USKOSKI J A K EH ITYSPÄÄLLIKKÖ L AUR A IH ANAINEN

K-ruokakaupoista ostettiin viime vuonna yhteensä 37 miljoonaa punalaputettua tuotetta. Suosituimpia tuotekategorioita ovat leivät, valmisruoat, lihatuotteet, jogurtit ja muut maitotuotteet. Elokuussa toteutetun K-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan 69 % suomalaisista kertoo ostavansa viimeisen käyttöpäivän tuotteita alennettuun hintaan.


Ratissa

5 vinkkiä fiksuun lataukseen Sähköautoilija voi vaikuttaa helposti kuluihinsa siirtämällä autonsa latauksen ajankohtiin, joissa sähkön kysyntäpiikit eivät ole korkeimmillaan.

TEK STI PIRKAN TOIM ITUS I KUVA G ET TY IMAGES

Kun tänä talvena käyttää sähköä fiksusti, sähkön kysyntä jakatautuu tasaisemmin ympäri vuorokauden ja korkeat kysyntäpiikit tasoittuvat. Tämä puolestaan vaikuttaa sähkön saatavuuteen ja hintaan ihan meillä jokaisella. Vaikka sähköautojen merkitys sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa on vielä varsin pieni, myös sähköautoilijoiden kannattaa ennakoida omaa sähkönkäyttöään. Lue K-Auton Tom von Bonsdorffin viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla sähköauton latausta voi optimoida.

1

Lataa silloin, kun sähköä on tarjolla enemmän Kuten polttomoottoriautoa tankataan tarpeen mukaan, niin myös sähköautoa kannattaa ladata silloin kun tietää tarvitsevansa lisää sähköä akkuihin. Sähköautoa ei siis aina kannata pitää kiinnitettynä työpaikan latauspisteelle automaattisesti aamusta iltapäivään saakka. Kotona lataaminen kannattaa ajoittaa iltayhdentoista jälkeiselle ajalle, mieluiten selkeästi yöaikaan.

2

Opettele ajastamaan ja automatisoimaan Monien automerkkien käyttöjärjestelmät tai autojen omat sovellukset mahdollistavat latauksen ajastamisen. Tarjolla on erillisiä latauksen hallinnan ja ajastamisen mahdollistavia puhelinsovelluksia. Myös monissa kotilatureissa on mahdollisuus latauksen ajastamiseen. Omakotitaloasuja voi puolestaan yhdistää talotekniikkaansa automaatiota tai ajastimen, jotka auttavat sähkölaitteiden käytön hallinnassa.

3

Lataa sen verran kuin tarvitset Suomalainen ajaa autollaan keskimäärin 40 kilometriä päivässä. Jokaisen sähköautoilijan kannattaa perehtyä omiin päivittäisiin sekä viikoittaisiin ajomääriin ja ladata autoaan sen verran kuin tarvitsee erityisesti silloin, kun lataus osuu sellaisiin hetkiin, jolloin sähkön kysyntä on kovaa.

4

Tom von

Bonsdorff on Käytä tarvittaessa pika- tai suurteholatausta K-Auton palveluK-Lataus-asemat palvelevat suurimmaksi osaksi liiketoiminnasta ympäri vuorokauden, joten K-Latauksen tehoja K-Latauksesta kasta ja nopeaa latausta voi hyödyntää myös sellaisivastaava johtaja. na ajankohtina, kun sähkön kysyntä on vähäisempää. Myös julkisten latausasemien osalta kannattaa muistaa, että autoa lataa sen verran kuin omien ajomatkojen vuoksi tarvitsee, erityisesti silloin, kun lataus ajoittuu korkean kysynnän ajalle. K-Lataus-asemilta ladattava sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa kotimaista tuulisähköä.

5

Säästä energiaa arjen valinnoilla Sähkön käyttöpiikkien tasaamisessa ja energiansäästössä jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä, sillä parhaimmillaan yhteisvaikutus on suuri. Sähköautojen latauksista suurin osa tapahtuu kotona tai työpaikoilla, joten tältäkin osin arjen valinnoilla on suuri merkitys sähkön kysyntäpiikkien tasaamisessa.

Pirkka. fi

PIRKKA 47


Hannes (vas.), Pertti ja Hanna Immonen purkavat laatikoista viikon ruokaostokset. He suuntaavat ruokakauppaan vain silloin, kun jääkaappiin pitää tehdä pieniä täydennyksiä.

48 PIRKKA P i r k k a . f i


Laatikkokaupalla säästöjä Kun ruoat tilaa verkkokaupasta, ruokalista tulee suunniteltua tarkemmin ja rahaa säästyy. Hanna Immonen on vannoutunut verkko-ostaja, joka arvostaa ostamisen helppoutta ja hävikin välttämistä. TEKSTI ELINA KAREMO KUVAT KAISU KAPLIN

V

antaalla asuva Hanna Immonen on ruoan luottaa siihen, että verkkokauppaostosten kerääjä poimii ne verkko-ostamisen pioneeri. Hän tilasi ensimparhaat tomaatit tai omenat? mäiset ostoksensa jo parikymmentä vuotta – Mielestäni on vain hyvä, että kaupan ammattilaiset tesitten, kun pojat Markus ja Hannes olivat kevät valinnat. Tilaan paljon vihanneksia ja hedelmiä, ja ne vaippaikäisiä. Luminen talvi, vilkkaat lapset ovat aina olleet laadukkaita. Jos kerääjät valitsisivat huonoja ja työmatkoilla oleva puoliso Pertti olivat yhtälö, joka sai yksilöitä, asiakkaat olisivat pian entisiä. Immosen kokeilemaan verkkokauppaa. Palvelu oli kömpelö Yliveto on lähialueen kaupoista perheen suosikki, sillä vanykyisiin verrattuna, mutta Immonen oli onnellinen, kun likoima on monipuolinen. Herkkujakin löytyy, ja kalatiski on ostokset saapuivat sovittuun aikaan kotiovelle. kaupan kokoon nähden suuri. Myöhemmin Immonen siirtyi takaisin perinteisten Immonen kirjaa tilaukseensa aina muutamia toiveita kukauppojen asiakkaaksi: verkkokauppatarjonta oli pitkään ten sen, että lihassa, kalassa ja leivissä olisi mahdollisimman melko vähäistä, eikä valikoimasta löytynyt tuolloin vaihtohyvä päiväys. Hän on myös tarkka siitä, ettei hajustamatonta ehtoja perheen allergikoille. Kun kosmetiikkaa korvata hajustetulla. koronapandemia pari vuotta sitten al– Kerääjät tuntevat minut hyvin: kerkoi, Immonen halusi välttää kontakran marinoimaton broileri oli loppu, teja. Niinpä hän teki tilauksen ja sitjolloin kerääjä soitti ja kysyi, että et varTiesitkö tämän? ten toisen. Nyt vanhaan ei ole enää maankaan halua marinoitua kanaa tiK-Ruoka.fi-verkkokaupassa on samat hinnat ja tarjoukset kuin paluuta. lalle. Hän muisti ihan oikein: käytämme kivijalkakaupassa. K-Ruoan – Olen nyt tilannut ruoat kotiin Tikvain marinoimatonta broileria. valikoima on markkinoiden laajin: parhaimmillaan valittakurilan K-Supermarket Ylivedosta Immoset tilaavat ruoat kotiin kerran vana on jopa 40 000 tuotetta. Vantaalta kaksi ja puoli vuotta. En kekviikossa lauantaiksi ja hakevat ne noutoMäärä riippuu kaupan koosta. si mitään syytä siihen, miksi juoksisin pisteeltä. Hanna tekee varauksen yleenTarjolla on runsaasti myös edullisia ja laadukkaita omien itse ostoksilla. En tykkää kerätä tosä alkuviikosta, ja sitä voi täydentää tuotemerkkien tuotteita. maatteja enkä hypistellä vaatteita. perjantai-iltaan saakka. Jos tulossa on Immosen mukaan jotkut ovat oljuhlat, hän saattaa tilata ruoat kotiinkin. leet epäileväisiä hänenkin puolestaan. Joissain K-kaupoissa on saatavaYleisin huoli liittyy edellä mainittuun na noudon ja kotiinkuljetuksen lisäksi tuotteiden hypistelyyn. Miten voi myös pikatoimitus.

Pirkka. fi

PIRKKA 49


Hannes on tuore ajokortin omistaja. Hän käy Hannaäitinsä iloksi hakemassa mieluusti ruokalaatikot noutopisteeltä.

Älykäs ostoslista

Tilauksen tekeminen on helppoa, sillä pohjana on älykäs ostoslista, johon on koottu valmiiksi perheen vakio-ostokset. Niitä on kolmisenkymmentä, joista Immonen yleensä poistaa tuotteet, joita hän ei sillä kertaa tarvitse. Sitten hän tekee tarvittavat lisäykset. Ruokalista elää vuoYksi koronadenajan mukaan, sillä Immonen suosii sesongissa ajan harvoja hyviä puolia oli se, olevia tuotteita. että aloin tehdä ruoYksi verkkokaupan valteista onkin se, että ruokakatilauksia. Kauppalista tulee suunniteltua tarkasti, jolloin säästyy ralasku on pienentynyt, kun heräteostokset haa. Tarjousten hyödyntäminen kasvattaa pottia ovat jääneet pois.” entisestään. Immonen ei tunnustaudu tarjoushau– Ilmari, 52 kaksi, mutta hän on hintatietoinen. Toisinaan tarjoAiemmin kävin uksetkin vievät mennessään: jos silmiin osuu vaikkivijalassa laukapa hyvä kalatarjous, se päätyy usein ostoskoriin. antaisin fiilistelemässä Immoset syövät paljon kalaa, ja muutaman kerpalvelutiskiä. Enää siihen ei ole tarvetta, ran on käynyt niin, että Hannan tilaama laatu onkin kun tuoretuotteetkin päässyt loppumaan. Silloin kerääjä on soittanut häsaa tilattua kotiin.” – Jessica, 49 nelle kalatiskin ääreltä.

” ”

50 PIRKKA P i r k k a . f i

– Kerääjä on toiminut silminäni ja kuvaillut, millaisia kaloja tiskiltä löytyy. Immonen on todella innokas ruoanlaittaja, ja hän arvostaa sitä, että valikoimasta löytyy niin edullisia tuotteita kuin gourmet-vaihtoehtojakin. Hän suosii kaupan omia merkkejä ja valitsee usein edullisemman vaihtoehdon, mikäli tuotteiden laadussa ei ole hänen mielestään merkittävää eroa. – Esimerkiksi punaviinietikasta voin ottaa halvimman laadun, mutta jos haluan juuri tietynlaista kreikkalaista luomuneitsytoliiviöljyä, ostan sen. Immonen on bongannut K-Ruoka-sovelluksen etusivulta kiinnostavia uutuuksia kuten Pirkka Parhaat -pizzataikinan, josta voi pyöräyttää napolilaistyyppisen pizzan. Yleensä perhe ei käytä puolivalmisteita. – Pizzataikina on ihan huippu – en edes tiedä, olisinko törmännyt tuotteeseen kivijalassa. Hanna on Immosten perheen tilausvastaava. Kun hän oli hiljattain matkoilla pari viikkoa, Pertti ei tehnyt tilausta vaan lähti kauppaan ostoksille.


74 %

Immosten keittiön seinällä on liitutaulu, johon perheenjäsenet voivat kirjata puutteita seuraavaa ruokatilausta varten.

suomalaisista suunnittelee tarkemmin ostoksiaan, jotta ostaisivat vain sen mitä tarvitsevat.

Suomalaiset suunnittelevat nyt ostoksensa tarkemmin

87 % 63 %

seuraa tarjouksia ja ostaa tarjoustuotteita.

ostaa enemmän edullisempia kaupan omia merkkejä. L Ä HDE : K BAROME TRI -K YSELY 8 / 2022

– Vaikka tilaaminen on helppoa, siihen pitää olla rutiini. Ensimmäisen tilauksen tekeminen on samantyyppinen kokemus kuin se, että menee uuteen kauppaan ensimmäistä kertaa ruokaostoksille. Aikaa kuluu, kun ei tiedä, missä mikin asia sijaitsee.

Vähemmän hävikkiä

Immosten esikoinen Markus on muuttanut omilleen, ja Hannes-kuopuskin on kotona vain silloin, kun hänellä on vapaata varusmiespalveluksesta. Kun pojat asuivat vielä kotona, ruokatilauksen koko oli viisi pahvilaatikollista ja vessapaperit sekä pakasteet pääl-

”En keksi mitään syytä siihen, miksi juoksisin itse ostoksilla.”

le. Nyt laatikoiden määrä on supistunut kahteen, Hoidan aina nelihenkisen ja ostoskorin sisältökin muuttunut. Nykyisin lihaperheemme verkkoruokia tulee valmistettua paljon harvemmin kuin kauppatilauksen ja silloin, kun ruokittavana oli kaksi urheilua harrasta- olen huomannut, että suunnitelmallisuus vaa nuorukaista. pienentää ruokaHanna Immonen on ollut aina tarkka siitä, että kolaskuamme useilla kympeillä viikossa.” tiin kannettu ruoka myös käytetään. Hän kuvailee it– Tapani, 43 seään nuukapetteriksi, joka keräilee kasvisten jämät pakkaseen ja valmistaa niistä liemen, kun pussi on Tilaan verkkokaupasta sinktäynnä. kutalouteni ruoat ker– Verkkotilaaminen on hyvä apu suunnitelmalliran viikossa. Löydän verkkokaupasta aina suudessa ja hävikin välttämisessä. Visuaalinen osxxxxxxxxx jotain uutta. toslista auttaa hahmottamaan, mitä ruokia tarvexxxxxxxxxxxxxxxxx – Eerika, 38 xxxxxxxx xxxxxxx aineista voi viikon kuluessa valmistaa. Kun Immonen haluaa hemmotella itseään, hän tilaa kotiin kukkia. Hän seuraa kaupan ”Hevikukkamestari suosittelee” -vinkkejä, joihin on koottu vihanneksia, marjoja ja kukkia. – Tuntuu ihanalta saada kukkia kotiin, vaikka olenkin maksanut ne itse.

Pirkka. fi

PIRKKA 51


NANSO NAISTEN YÖASUT

Alennus normaalihinnoista. Hely -kuosi vain K-Citymarketista.

-20%

Esim. kuvan Hely

Esim. kuvan Hely

Puuvillamodaalia. Ilman Plussa-korttia 59,99

Puuvillamodaalia. Ilman Plussa-korttia 49 ,99

PYJAMA

YÖPAITA

4799

3999

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Upeat etusi marraskuulle

Plussa-rahaa joka kuukausi! Plussa-raha maksetaan jatkossa joka kuukausi, joten sinun ei enää tarvitse odottaa 5 euron Plussa-rahan kertymistä. Voit jatkossakin halutessasi säästää Plussa-rahan myöhempää käyttöä varten.

Se on kaikki plussaa.

Plussa. fi

PIRKKA 53


Ajankohtaisia etuja juuri sinulle. Liitä Plussa maksukorttiisi nyt veloituksetta. Liitä Plussa-ominaisuus pankkisi maksukorttiin ja asioi helpommin. Kortilla maksaessa saat aina kätevästi hyödynnettyä Plussa-etusi sekä kerrytät samalla Plussa-rahaa. Liittäminen onnistuu OP:n, Nordean, Danske Bankin ja Säästöpankin kortteihin. Lue lisää osoitteessa plussa.fi/yhdistakortit

Kampanja voimassa 31.10.–27.11.2022

Loma, jolla viihtyy pidempäänkin Ota irtiotto arjen kiireistä Naantalin tai Ruissalon Kylpylässä. Plussa-kortilla saat nyt loppuvuoden kylpyläloman sitä edullisemmin, mitä pidempään viivyt! Yövy 2 vrk, saat päivän hinnasta 20 % alennuksen Yövy 3 vrk, saat päivän hinnasta 30 % alennuksen Tarjous on voimassa Plussa-kortilla 30.12.2022 asti. Erikoishintaisia huoneita on rajoitettu määrä. Tarjous ei ole voimassa 24.–26.12.2022. Varaukset: naantalispa.fi ruissalospa.fi p. 02 44 55 100

Se on kaikki plussaa. 54 PIRKKA P l u s s a . f i


TEET HYVÄÄ OSTAMALLA SUOMALAISTA... Pidetään yhdessä huolta suomalaisesta ruoasta, koska se pitää huolen meistä kaikista. K-ryhmälle suomalainen ruoka on sydämenasia ja myymästämme ruoasta lähes 80 % on suomalaista. k-ruoka.fi/suomalaista

UUTUUS ATRIA Kanan pienet minuuttifileet 230-280 g

3

99

RS

(14,25-17,35/kg)

VALIO Laktoositon Play maitokaakaojuoma 1 l tai Eila Latte original maitokahvijuoma 1 l Ei Plus

2

69

TLK

(2,69/l)

APETIT Kotimainen peruna-sipulisekoitus 1 kg

1

55

PS

(1,55/kg)

ELOVENA Välipalakeksit 250-300 g

3

19

PKT

(10,63-12,76/kg)

VALIO Hedelmätarha täysmehut 0,75-1 l Myös luomu

PINGVIINI Laktoosittomat maustetut kermajäätelöt 1 l Ei vanilja

2

2

35

TLK

(2,35-3,13/l)

Voimassa 31.10.2022-1.1.2023

85

PKT

(2,85/l)

Plussa. fi

PIRKKA 55


Kuukauden Plussa-tarjoukset HINNAT VOIMASSA 31.10.-27.11.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

Nakkikastike

Aito nakit

SNELLMAN

Kotimainen uunikinkku ja palvikinkku

350-360 g

2

99

5

Plussa-etu

-40 %

00

Ilman Plussa-korttia 2,99/pkt (19,93/kg)

SAARIOINEN

VALIO

499

RS (12,48-15,59/kg)

Ilman Plussa-korttia 5,49-5,89/rs (14,73-17,16/kg)

Uuni- ja grillikasvikset 500 g

500 2 PS (5,00/kg)

Plussa-etu

-16 %

Ilman Plussa-korttia 2,99/ps (5,98/kg)

56 PIRKKA P l u s s a . f i

1

2 PS

49 PS (2,98/kg)

Plussa-etu

Plussa-etu

-28 %

-16 %

Ilman Plussa-korttia 2,05/ps (4,18/kg) Voimassa 24.10.-27.11.2022

PROfeel laktoosittomat proteiinivanukkaat 180 g ja proteiinimousse 150 g

5

Plussa-etu

-9-15 %

Puikula täysjyväruis

2 PKT (16,67/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,99/pkt (13,86-14,26/kg) Voimassa 24.10.-27.11.2022

Italia lautasella ateriat 320-350 g tai Foodstory -ateriat 400 g

FAZER

9 kpl/500 g

150 g

PKT (8,31-8,54/kg)

FINDUS

2 PKT

Uutuus!

HK

4 PRK

MR. PANINI

Paninit

235 g, ei gluteenittomat

349

KPL (14,85/kg)

00

Plussa-etu

-13 %

Plussa-etu

-16 %

4 PRK (6,94-8,33/kg)

Ilman Plussa-korttia 1,45/prk (8,06-9,67/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,19/kpl (17,83/kg)

VALIO

VALIO

1 kg

130-150 g

Laktoositon Luonnonjogurtti+

2

5

50 TLK (2,50/kg)

Plussa-etu

00

2 PS (16,67-19,23/kg)

Plussa-etu

-10 %

-15 %

Ilman Plussa-korttia 2,79/tlk (2,79/kg)

WWW.K-CITYMARKET.FI

Juustoraasteet

Ilman Plussa-korttia 2,95/ps (19,67-22,69/kg)

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-MARKET.FI

2 PS


KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 31.10.-27.11.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

BEN&JERRY’S

ANNAS

427-465 ml, myös Non-Dairy vegaanijäätelöt

150 g

5

2

99

KPL (12,88-14,03/l)

Plussa-etu

Smoothiet

4

2 PKT (8,67/kg)

2 PL

30 2 PL (8,20/l)

Plussa-etu

Ilman Plussa-korttia 7,29/pkt (14,58-16,20/kg)

ESTRELLA

FAZER

1

4

PS (7,24-11,37/kg)

Tupla Maxi ja Double Layer suklaapatukat

400 2 KPL (9,09/l)

Plussa-etu

-22 %

Ilman Plussa-korttia 2,59/kpl (11,77/l)

Plussa-etu

-11-33 %

-24 %

Ilman Plussa-korttia 0,79/kpl (15,80-16,46/kg)

2 KPL

Ilman Plussa-korttia 1,89-2,49/kpl (40,91-59,28/kg, 7,56/l)

SINEBRYCHOFF

Karhu Erikoisoluet 4,8-5,5 % 0,5 l tlk, sis. pantin 0,15, ei Karhu Jouluolut

299

TLK (3,59-3,69/l)

2 KPL Omo tai Bio Luvil pyykinpesunesteet 920-1000 ml ja Omo pyykinpesujauheet 1,26 kg

900

2 KPL (4,50-4,89/l, 3,57/kg)

Plussa-etu

Plussa-etu

-17-19 %

-23-34 %

Ilman Plussa-korttia 3,59-3,69/tlk (6,88-7,08/l) sis. pantin 0,15 Voimassa 31.10.2022 alkaen

WWW.K-CITYMARKET.FI

3 KPL

3 KPL (30,30-39,68/kg, 6,67/l)

Plussa-etu

Ilman Plussa-korttia 5,65/pl (11,10/l) sis.pantin 0,10

Fast proteiinipatukat 42-55 g ja proteiinishaket 250 ml

500

5 KPL (12,00-12,50/kg)

-10 %

220 ml, ei doubleshot eikä frappuccino

5 KPL

300

Plussa-etu

Kahvi- ja kaakaojuomat

Ilman Plussa-korttia 2,75/ps (9,82-11,00/kg)

48-50 g

PL (9,78/l)

2 PS (8,04-9,00/kg)

-18 %

RYNKEBY

499

50

Plussa-etu

Ilman Plussa-korttia 2,59/ps (9,42-14,80/kg)

STARBUCKS

250-280 g

99

Ilman Plussa-korttia 2,49-2,75/pl (9,40-10,60/l) sis. pantin 0,10

0,5 l, sis.pantin 0,10

2 PS

Share the Fun makeispussit

-23 %

Inkiväärishotti

PKT (11,98-13,31/kg)

Ilman Plussa-korttia 1,55/pkt (10,33/kg)

Plussa-etu

-14-22 %

99

-17 %

Sipsit 275 g tai juustosnacksit 175 g

250 ml, sis. pantit 0,20

450-500 g Rajoitus 2 pkt/talous

Plussa-etu

-16 %

Ilman Plussa-korttia 7,59-7,75/kpl (16,32-18,15/l)

Presidentti jauhetut kahvit

5

60

Plussa-etu

-21-22 %

FROOSH

2 PKT

Makupiparit

Jäätelöt

WWW.K-SUPERMARKET.FI

Ilman Plussa-korttia 5,89-6,89/kpl (5,89-6,40/l, 5,47/kg)

WWW.K-MARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 57


Kuukauden Plussa-tarjoukset HINNAT VOIMASSA 31.10.-27.11.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

KARINIEMEN

Gourmet Kananpojan fileepihvit 370 g tai isot suikaleet fileestä 400 g

499

RS (12,48-13,49/kg)

Reseptin nimi

Yrttinen tonnikalalasagne Tonnikalapalat öljyssä ja vedessä

2 PRK

Plussa-etu

Mikrokeitot

320

380

Plussa-etu

Plussa-etu

Ilman Plussa-korttia 1,89/prk (12,60/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,19/kpl (7,30/kg)

430-700 g

9

-13 %

-15 %

2 PRK

-17 %

Uutuus!

Ilman Plussa-korttia 11,95/pkt (17,07-27,79/kg)

3

NAUGHTY BRGR

Juustoburgeri

300-325 g

00 2 PRK (2,50/kg)

99

205 g

3

PS (12,28-13,30/kg)

Plussa-etu

Plussa-etu

-27 %

-9-16 %

90

PKT (14,14-23,02/kg)

Plussa-etu

Pähkinä-hedelmäsekoitukset

200 g

1

JIM LIM BY FARANG

Kypsät lihatuotteet

2 KPL (6,33/kg)

2 PRK (10,67/kg)

-19 %

Ilman Plussa-korttia 6,19/rs (15,48-16,73/kg)

300 g

200/150 g

Kermaviilit

2 KPL

99 KPL (19,46/kg)

Plussa-etu

-6 %

Ilman Plussa-korttia 0,55-0,60/prk (2,75-3,00/kg)

GIN Lonkerot 5,0-5,3 %

Ilman Plussa-korttia 5,49/ps (16,89-18,30/kg)

Kissan annosrasiat

0,33 l tlk 6-pack, sis. pantit 0,90 Myös uutuus Raspberry

80 g

1170

450

6-PACK (5,45/l)

RS (17,62-20,66/kg)

-9 %

Ilman Plussa-korttia 1,19/rs (14,88/kg)

WWW.K-CITYMARKET.FI

99

Plussa-etu

-24 %

Ilman Plussa-korttia 13,50/6-pack (6,36/l) sis. pantit 0,90 Voimassa 31.10.2022 alkaen

JIM LIM BY FARANG

Valmisateriat

5

Plussa-etu

-14 %

Ilman Plussa-korttia 4,29/kpl (20,93/kg)

290-340 g

5 RS (11,25/kg)

Plussa-etu

58 PIRKKA P l u s s a . f i

5 RS

6-PACK

Uudistuneet ateriat

Ilman Plussa-korttia 6,59/rs (19,38-22,72/kg)

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-MARKET.FI


Plussa. fi

PIRKKA 59


PALMOLIVE

Suihkusaippuat 250 ml, nestesaippuat 300 ml ja deo roll-onit 50 ml (5,83-35,00/l)

3

50 2 kpl

Plussa-etu

-7-19 %

Ilman Plussa-korttia 1,89-2,15 kpl (6,30-43,00/l)

60

PIRKKA P l u s s a . f i

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.10.-27.11.2022 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


HERÄTÄ IHOSI HEHKU

LUMENE VALO-TUOTTEET

-25%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

KIRKASTAVA [VALO]-IHONHOITORUTIINI

1. PUHDISTA JA KUORI

2. HOIDA TEHOAINEILLA

3. LUKITSE KOSTEUS

Puhdista iho meikin sulattavalla balmilla tai kuorivalla puhdistusgeelillä.

Kirkasta ja kosteuta ihoa seerumilla ja ravitse tehohoidolla.

Viimeistele kirkastavalla ja kosteuttavalla päivävoiteella tai uudistavalla yövoiteella.

MYÖS HAJUSTEETTOMANA

Esim. Valo Kirkastava

PUHDISTUSBALSAMI 125 ml tai

Esim. Valo Kirkastava & silottava

PUHISTUSGEELI 125 ml

Valo Ravitseva

Valo Heleyttävä & kuoriva

95,20/l Ilman Plussa-korttia 15,90/kpl

1190 kpl

HYALURONITIIVISTE 30 ml tai VITAMIINI-TEHOHOITO 30 ml Ilman Plussa-korttia 28,90/kpl

2165 kpl

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Valo Kirkastava & silottava

KOSTEUSVOIDE 50 ml tai Valo Heleyttävä & uudistava

YÖVOIDE 50 ml

388,00/l Ilman Plussa-korttia 25,90/kpl

1940 kpl

Plussa. fi

PIRKKA 61


Esim.

NESTEMÄINEN KIRJO PYYKINPESUAINE 1,5 l 3,31/l Ilman Plussa- korttia 5,85

497

Jokaisella on oikeus ihorauhaan. LV KODIN PUHDISTUSAINEET sekä LV KASVOJEN ja VARTALON PUHDISTUS- ja HOITOTUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-15%

LUPAAMME

Air Wick Botanica

TUOKSUTIKUT

3

Ilman Plussa-korttia 5,59/pkt

99 pkt

ULTIMAATTISTA PUHTAUTTA JA KIILTOA

-28 %

Jätä esihuuhtelu ja säästä jopa VALINNAN MUKAAN Cillit Bang

PUHDISTUSAINEET 500 ml ja NATURALLY POWERFUL KYLPYHUONEEN PUHDISTAJA 750 ml 3,33-5,00/l Ilman Plussa-korttia 2,89-3,19/kpl

5.62 PIRKKA P l u s s a . f i

2 kpl

-21 €

jopa

Finish

KONETISKITABLETIT QUANTUM ULTIMATE 50 kpl/pkt, QUANTUM 60 kpl/pkt tai ALL IN ONE MAX 80 kpl/pkt

25 litraa vettä.*

0,10-0,16/kpl Ilman Plussa-korttia 9,39-10,49/pkt

7

99 pkt

-23 %

jopa

* Finish Quantum Ultimate konetiskitabletit ovat niin tehokkaita, että voit huoletta jättää likaisemmatkin astiat esihuuhtelematta ja laittaa ne suoraan astianpesukoneeseen. Yhden astianpesukoneellisen esihuuhtelu voi kuluttaa jopa 25 litraa vettä (Ipsos; Veden käyttö astianpesussa Ruotsissa 2021).

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kiilto

HAJUSTEETON KONETISKITABLETTI 42 kpl/pkt

0,11/kpl Ilman Plussa-korttia 6,29/pkt

Kiilto

SUIHKUTETTAVA KÄSITISKIAINE 475 ml 5,26/l Ilman Plussa-korttia 3,19/kpl

9.- 2

-28 %

5.- 2

-21 %

pkt

kpl

5 joustavaa terää 40° kääntyvä teräosa

Esim. Bic Hybrid Flex 5

VARSI + TERÄT 4 kpl/pkt

Erillinen tarkkuusterä!

Ilman Plussa-korttia 13,35

1068 Esim. Bic Click Soleil 3 Sensitive

VARSI + TERÄT 4 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 10,95

876 AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

BIC PARRANAJO- ja IHOKARVANPOISTOTUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20% Plussa. fi

PIRKKA 63


-15%

IPURO HUONETUOKSUT 50 ja 100 ml ja TUOKSULASIKYNTTILÄT Alennus normaalihinnoista.

ipuro

TUOKSUTIKUT 50 ml

Ilman Plussa-korttia 7,19

611

KANGASNAAMIOT JOKAISELLE IHOTYYPILLE Sisältää E-vitamiinia

UUTTA

Sisältää C-vitamiinia

HERKKÄ IHO

NORMAALI IHO

Herkkä kangasnaamio syväkosteuttaa ja rauhoittaa ihoa hellävaraisesti.

Kirkas kangasnaamio auttaa tekemään ihosta hehkuvan ja tasaisen näköisen.

Sisältää hyaluronihappoa

Sisältää puhdistavaa hiiltä

UUTTA

KUIVA IHO

SEKAIHO

Hellä kangasnaamio kosteuttaa ihoa välittömästi, tehden siitä raikkaamman näköisen.

Puhdas kangasnaamio tasapainottaa, puhdistaa ja kosteuttaa ihoa jättäen sen mattapintaisen näköiseksi.

Lumene Puhdas, Herkkä, Kirkas ja Hellä

KANGASNAAMIOT

Ilman Plussa-korttia 3,90/kpl

64 PIRKKA P l u s s a . f i

9

90 3 kpl

Lumene Hellä, Kirkas ja Puhdas

-15 %

PUHDISTUSVAAHDOT 150 ml 44,33/l Ilman Plussa-korttia 8,90/kpl

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

665 kpl

-25 %


TEFAL ROBUSTO KEITTO- ja PAISTOASTIAT

-30%

Alennus normaalihinnoista.

PAISTINPANNU 24 cm

PAISTINPANNU 28 cm

GRILLIPANNU 26 cm

PAISTOKASARI 26 cm

KATTILA 24 cm

3919

4549

4549

6019

6019

Ilman Plussakorttia 55,99

Ilman Plussakorttia 64,99

Ilman Plussakorttia 64,99

Ilman Plussakorttia 85,99

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Ilman Plussakorttia 85,99

Plussa. fi

PIRKKA 65


MUURLA MUUMI EMALIMUKIT

-30% Alennus normaalihinnoista.

Esim. kuvan Halaus

EMALIMUKI 3,7 dl Ilman Plussa-korttia 14,99

1049 Esim. kuvan Hetki Jäällä

EMALIMUKI 2,5 dl Ilman Plussakorttia 12,99

909

©Moomin Characters™

UUTUUDET

KUUMILLE JA KYLMILLE JUOMILLE • KONEPESUN KESTÄVÄ • VALMISTETTU KÄSITYÖNÄ

66

PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


VAIN K-CITYMARKETISTA Airam Geo

LED-KRANSSI 50 cm

30 kpl lämmin valkoinen LED. Muuntaja IP20, sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 34,99

2499 -28 %

KAIKKI AIRAM SMART HOME TUOTTEET

Ohjaa Airamin Smart Home tuotteita kätevästi mobiilisovelluksella.

-20%

Airam

LED IKKUNA 25x25 cm Esim. kuvan opaalikupuinen Smart Home

E27 LED VAKIOLAMPPU 9W/806LM RGBVÄRIOMINAISUUDELLA Voit vaihtaa lampun valon väriä tunnelman ja tilanteen mukaan valkoisesta värilliseen valoon. Ilman Plussa-korttia 14,99

1199

Valoa ja tunnelmaa

Lämmin valkoinen LED. 2 kpl ripustusketjuja. Muuntaja IP20, sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 29,99

19

99

-33 %

Esim. kuvan Libra

VALOKRANSSI 35 cm 30 lämminvalkoista LED:iä. Liitosjohto 3,5 m. Muuntaja IP20, vain sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 34,99

2799

Esim. kuvan Saturnus

PAPERITÄHTI 75 cm

Liitosjohto 3,5 m. On/off kytkin johdossa. Valonlähde max. 25W E14 ei sisälly pakkaukseen. Ilman Plussa-korttia 16,99

1359

KAIKKI MARKSLÖJD SESONKIVALOT

-20%

Alennus normaalihinnoista.

Esim. kuvan Ola

KYNTTELIKKÖ

Vain sisäkäyttöön. 3 väriä. Liitosjohdon pituus 1,5 m. On/off kytkin johdossa. Ilman Plussa-korttia 12,99

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

1039 Plussa. fi

PIRKKA 67


Energizer Max Display 194 kpl AA tai AAA 8 pack, 9V 2 pack

PARISTO

10.- 3

Ilman Plussa-korttia 8,99/pkt

pkt

-62 %

TM

68 PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Electrolux S-Bag MegaE201

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt Ilman Plussakorttia 23,99

1899 -20 %

Electrolux Ergorapido EER77MBM 2in1

VARSI-IMURI

Irrotettava rikkaimuri. TurboPower-Litium -akku. BrushRollCleanharjanpuhdistus. DustSpotter LED-etuvalot. Itsestään pystyssä pysyvä. Takuu 2 vuotta.

149

Ilman Plussa-korttia 199,90

90

Huippuluokan puhdistuskyky, ergonominen kädensija. Valmistettu 70 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,90

16990

VAIN K-CITYMARKETISTA

Bosch BBH3ALL28 Flexxo 2in1

Bosch Serie 2 BGLS2BA3NE

Siivousulottuvuus 8 metriä. HEPA13 -suodatin. Valmistettu 64 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta, moottoritakuu 10 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,90

9999 -33 %

Electrolux ESP74IW Silent Performer

PÖLYNIMURI

-50 €

PÖLYNIMURI

VAIN K-CITYMARKETISTA

Electrolux EUO9Green UltraOne Green

UUTUUS

-80 €

PÖLYNIMURI

Hiljainen (69dB). Toimintasäde 12 metriä. Säädettävä teleskooppiputki. Power Flow ja 3in1 -suulakkeet. Tehonsäätö. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,90

9999

-33 %

UUT UUS

VARSI-IMURI

Irrotettava rikka-imuri ja integroidut suulakkeet. Itsestään pystyssä pysyvä malli. Tehokas 23V akku. Toiminta-aika jopa 50 minuuttia. LED-valaistu suulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,90

19990 -50 €

PÖLYNIMURI

Bosch Serie 2 BGLS2BA3NE

PÖLYPUSSI 4 kpl/pkt

9

Ilman Plussa-korttia 12,99

99

Bosch BGL6FAM1 Serie 6

-23 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Remote Power Control helppokäyttöinen tehonvalinta kahvassa. Monitoimiharja. Leluvahti estää pienien tavaroiden joutumisen imuriin. ULPA -allergiasuodatin. Takuu 2 vuotta, moottoritakuu 10 vuotta. Ilman Plussa-korttia 279,90

19990 Plussa. fi

-80 €

PIRKKA 69


Kokeile kotona

100 päivää

Suomen fiksuimmat imurit? VAIN K-CITYMARKETISTA OBH Nordica X-Force 8.60 Flex

VARSI-IMURI

Taittuva Flex -varsi. Poistaa pölyn tehokkaasti myös matoista moottoroidun turboharjasuulakkeen ansiosta. 22 V litiumakku. Turboharjasuulakkeessa LED-valo. Rako- ja huonekalusuulakkeet. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,90

-50 € Designing good life

19990 OBH Nordica X-Pert 3.60

VARSI-IMURI

22V litiumakku. Käyttöaika 45 minuuttia vakioteholla ja 16 minuuttia turboteholla. Jäljelläolevan käyttöajan LED-valo. Turboharjasuulakkeessa LED-valo. Mukana rako- ja harjasuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 159,90

119

90

-40 €

Kokeile kotona

Ensimmäinen kahvinkeitin blooming-toiminnolla. OBH Nordica Blooming

KAHVINKEITIN

Laadukas 10 kupin keitin. Blooming toiminto. Kahvin suodatus lämpötila 92-96 °C. Automaattinen virrankatkaisu. Käsintehty lasikannu. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,90

9999 70

PIRKKA P l u s s a . f i

-33 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

100 päivää


Koko perheen suosikkipelit Hasbro Gaming

CLUEDO LAUTAPELI

Ikäsuositus 10+ Ilman Plussa-korttia 34,99

2799 -20 %

Hasbro Gaming

CLUEDO ESCAPE PAKOHUONE PELI

Ikäsuositus 10+ Ilman Plussa-korttia 26,99

Hasbro Gaming

2159

TRIVIAL PURSUIT DECADES 2010 TO 2020 Ikäsuositus 16+ Ilman Plussa-korttia 49,99

Hasbro Gaming

-20 %

3999

MONOPOLY TRAVEL WORLD TOUR Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 39,99

Hasbro Gaming

-20 %

TRIVIAL PURSUIT CLASSIC EDITION

Ikäsuositus 16+ Ilman Plussa-korttia 49,99

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

3199

-20 %

3999

-20 %

Plussa. fi

PIRKKA 71


UUTUUS Oral-B iO4 Duo

Oral-B iO4 Quite White

SÄHKÖHAMMASHARJA

SÄHKÖHAMMASHARJA 2 kpl/pkt

Pyöreä harjaspää yhdistyy hellävaraiseen mikrovärähtelyyn. Bluetooth-yhteys, harjausseuranta Oral-B-sovelluksessa. 4 puhdistustilaa: päivittäinen, valkaisu, hellävarainen ja erittäin hellävarainen. Li-ion-akku, kesto jopa 14 päivää. Pakkauksessa musta ja valkoinen runkoosa, 2 kpl vaihtoharja ja laturi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,90

17990

-10 %

Pyöreä harjaspää yhdistyy hellävaraiseen mikrovärähtelyyn. Bluetooth-yhteys, harjausseuranta Oral-B-sovelluksessa. 4 puhdistustilaa: päivittäinen, valkaisu, hellävarainen ja erittäin hellävarainen. Li-ion-akku, kesto jopa 14 päivää. Pakkauksessa runko-osa, 1 kpl vaihtoharja ja laturi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 119,90

9999

-16 %

Oral-B Pro1 750

SÄHKÖHAMMASHARJA

3D-puhdistus. 28 800 liikettä minuutissa. Kahden minuutin ajastin 30 sekunnin merkkivärähtelyin. Pakkauksessa runkoosa, laturi, CrossAction harjaspää ja matkakotelo. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 59,99

4499

Oral-B iO Ultimate tai iO Gentle Care

VAIHTOHARJAT 4 kpl/pkt

3199

Ilman Plussa-korttia 39,99/pkt

-25 %

pkt

-20 %

UUTUUS

Philips QP6541/15 Oneblade

PRO 360 TRIMMERI

Käyttöaika 90 minuuttia ja latausaika 1 tunti. Säädettävässä kammassa 12 pituusasetusta (0,5-9 mm). Vedenpitävä, soveltuu märkä- ja kuivakäyttöön. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,99

6499

-18 %

UUS I , J O US TAVA 3 6 0 T E RÄ .

UUTUUS

UUTUUS

Philips QP2830/20 Oneblade

Philips QP2721/20 Oneblade

360 TRIMMERI

KASVOTRIMMERI

Käyttöaika 45 minuuttia ja latausaika 8 tuntia. Sänkikampa 5 eri pituutta (1, 2, 3, 4 ja 5 mm). Vedenpitävä, soveltuu märkä- ja kuivakäyttöön. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 37,99

2999 72 PIRKKA P l u s s a . f i

-21 %

Käyttöaika 60 minuuttia ja latausaika 4 tuntia. 1 x perusterä ja 1 x 360 terä. Sänkikampa 5 eri pituutta (1, 2, 3, 4 ja 5 mm). Vedenpitävä, soveltuu märkäja kuivakäyttöön. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 64,99

4999

-23 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


RATIA KYLPYTAKIT ja YÖASUT Alennus normaalihinnoista. Neilikka ja Ruutu kuosit vain K-Citymarketista.

-20%

Esim. kuvan Ruutu

Esim. kuvan Neilikka tai Ruutu

Puuvillaa. Ilman Plussa-korttia 39,99

Puuvillavelouria. Ilman Plussa-korttia 79,99/kpl

SHORTSIPYJAMA

KYLPYTAKKI

3199

6399 kpl

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 73


Nokian Jalkineet Kontio Classic Aikuisten

KUMISAAPPAAT

Luonnonkumia, hyvät kävellä, kestävä kuvioitu ulkopohja, 12 kk tuotetakuu. Värit musta ja luumu, koot 36-46. Värit ja koot vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 69,95

5999

-14 %

Nokian Jalkineet Winter Ultra Aikuisten

LÄMMINVUORILLISET KUMISAAPPAAT

Luonnonkumia, pehmeä karvavuori, kiristettävä varrensuu, pitävä ulkopohja, pakkaskesto -40°C. Koot 37-45, jotka vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 69,95

5999

-14 %

Nokian Jalkineet Polar Light Low Aikuisten

TALVISAAPAS

Vettähylkivä ja eristävä Thinsulate-kalvo, vedenpitävä TPR-kumiterä, kiristettävä varsi, pikalukittava nauhoitus. Koot 37-42, jotka vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 79,95

5999 74

PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-24 %


SLOGGI LONG LONG PITKÄT ALUSHOUSUT sekä START MIDI ja HIPSTER 2 kpl/pkt

-20% Alennus normaalihinnoista.

Long Long Miesten

PITKÄT ALUSHOUSUT Ilman Plussakorttia 19,99

1599 Start Miesten

HIPSTER 2 kpl/pkt tai MIDI 2 kpl/pkt Ilman Plussa-korttia 29,99/pkt

2399 pkt

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.–29.11.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 75


Huoleton ja laskuton Telia Prepaid

10 € Ekstraa

Lataa Telia Prepaid -liittymään saldoa vähintään 20 €:lla, saat 10 € ekstraa.

Etu voimassa 31.10.2022-13.11.2022. Valikoima voi vaihdella kaupoittain. Lisätiedot: telia.fi/prepaid


Mitä saisi olla?

HUPS!

113

eurolla energiajuomia

» Plussa-jäsenet voivat tutkia K-ruoka-

kaupoista tekemiään ostoksia K-Ruokasovelluksessa. Näet ostostesi kotimaisuustason, voit tutkia ostostesi hiilijalanjälkeä ja ravintoarvoja sekä voit yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-Ruoka.fi/ostokset.

LUKIJALTA

PIENI SUURI TEKO

Posin kautta Oli hyinen joulupäivä vuonna 2015, kun 16-vuotias Mojtaba Mohseni saapui yksin Afganistanista pakolaisena Suomeen. Kontrasti kotimaahan oli suuri, mutta kotoutumisessa auttoi vantaalainen kummiperhe. Kun Mohseni kertoi haaveestaan saada työpaikka koulun lisäksi, kummiperhe otti yhteyttä Vantaan K-Market Ylästön ja Kartanonkosken kauppiaaseen Paulamaria Äärynen-Tuomiseen. – Kutsuin Mojtaban haastatteluun ja tänne tuli niin positiivinen nuori mies, että päätimme heti ottaa hänet meille töihin, kauppias kertaa kevään 2018 tapahtumia. Mohseni on asunut Suomessa lähes seitsemän vuotta ja työskennellyt siitä

HYVIÄ UUTISIA

60 000 ”

Herkullista ja gluteenitonta pizzaa mökkityyliin! #gluteenitonelämä #pirkka #pizzapohja #paraspohja #vanhaleivinuuni – Instagram: @jjuuti

LÄHIRUOKATUOTETTA VALIKOIMISSA

K-ruokakaupoista löytyy Suomen laajin valikoima lähiruokaa, jopa 50 000– 60 000 tuotetta. Eniten lähiruokaa löytyy leipäja panimo-osastoilta.

KUKA?

runsaat neljä vuotta Äärynen-Tuomisen kaupoissa. Keväällä 2021 Mohseni valmistui ylioppilaaksi suomenkielisestä lukiosta. Suomeen tullessaan Mohseni ei osannut sanaakaan suomea, mutta työ kaupassa asiakkaiden parissa on auttanut kielen kehitykseen. – Ymmärrän, kuinka suuri mahdollisuus minulle on olla Suomessa. Voin opiskella ja harrastaa täällä mitä haluan. Tämä mahdollisuus on annettu ja voin tuhlata sen tai ottaa sen avosylin vastaan, Mohseni kertoo. Tänä syksynä Mohseni pääsi aloittamaan rakennustekniikan insinöörin opinnot ammattikorkeakoulussa. – Me sopeutamme jatkossakin työt hänen opiskeluihinsa, iloitsee kauppias.

58 %

OSTAA PIENTUOTTAJIEN TUOTTEITA

Elokuussa tehdyn K Barometri -kyselytutkimuksen mukaan 58 % suomalaisista sanoo ostavansa kaupasta pientuottajien tuotteita.

Paulamaria Äärynen-Tuominen, K-Market Ylästö ja Kartanonkoski, Vantaa. TÄNÄÄN MINUT TEKI ILOISEKSI...

Uudet reippaat TET-harjoittelijat kaupallamme. On mahtavaa nähdä, miten paljon nuorilla riittää positiivista energiaa.

10 %

ENEMMÄN LÄHIRUOAN TOIMITTAJIA

Vuonna 2021 lähiruokatoimittajien määrä kasvoi 10 % edellisvuodesta. Yhä useampi pientuottaja sai tuotteensa K-ruokakauppojen valikoimiin.

Pirkka. fi

PIRKKA 77

TEK STI T JENNI RÄSÄNEN J A MARIANNE MANNIL A KUVAT VALLIL AN VAAR A J A H AASTATELTAVAT

”K-Ostosten ostotiedoissani eniten yllätti, miten paljon olen käyttänyt rahaa energiajuomiin vuoden 2022 aikana. Elän aktiivista arkea ja energiajuomia tulee napattua kaupasta pitkien päivien piristykseksi. 113 euroa on kuitenkin paljon rahaa, joten tähän on jatkossa kiinnitettävä huomiota. Toinen yllättävä asia oli ostosteni matala kotimaisuustaso. Pyrin aina ostamaan suomalaisia tuotteita, mutta näköjään sitäkin on jatkossa tarkkailtava. Ostosteni ilmastotaso oli puolestaan hyvällä mallilla. Se on asia, johon haluan panostaa jatkossakin.” – Jenny-Leena Helsingistä


Näin meillä... Anna-Liisa ’Ansku’ Arminen kertoo vetävänsä maailman parasta tiimiä. Kuvassa Neste K -ravintolan työntekijöistä Ida Paukku (vas.) ja Minna Kajoskivi (oik.).

78 PIRKKA P i r k k a . f i


Tämän olen oivaltanut Anna-Liisa Arminen ei supistanut Neste K Imatran aukioloaikoja edes koronan takia, vaikka liikenneaseman kolme ravintolaa olivat rajoitusten kohteena. TEKSTI JANNE ITKONEN KUVA ANNA-KATRI HÄNNINEN

E

TELÄ-KARJALASTA Olen lähtöisin Muhokselta

Pohjois-Pohjanmaalta, josta kurvasin pääkaupunkiseudun kautta Imatralle viisi vuotta sitten. Etelä-Karjalassa ihmiset ovat helposti lähestyttäviä, puheliaita ja iloisia. Täällä on myös aivan mieletön luonto. Yhteistyö alueen muiden yrittäjien ja yhdistysten kanssa on aina ollut sujuvaa.

R

rajoitusten kohteena. Asema on ollut auki 24 tuntia, joka päivä. Take away -myynnin kehittämisen lisäksi teimme silloin ”Yölläkin voi käydä kaupassa” -kampanjan, joka oli tosi onnistunut. Myös yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa tiivistettiin. Esimerkiksi Imatran taksi kuljetti ruoka-annoksia ja kauppatavaroita asiakkaille.

A

SIAKASPALVELUSTA Siisteyden KUKA? 24 tuntia vuorokaudessa auki ja viihtyvyyden lisäksi liikenneAnna-Liisa Arminen, oleva liikenneasema ja sen yhteyasemalla on todella tärkeää 58, on Neste K Imatran kauppias. Aiemmin dessä Neste K -ravintola, joka on suosittu kuunnella asiakasta – täällä on taivuttahän toimi kauppiaana lounaspaikka täällä päin. Tässä on lisäksi va moneen. Välillä lähdetään aamukuuTuuliruusun liikenneruokapaikkoina Subway ja Burger King delta roudaamaan ja tarjoilemaan aamuasemalla Mäntsälässä. sekä tietysti kauppa, huoltoasema, autopalaa 140 hengelle toiselle puolelle kaupesula sekä peräkärryjen ja pakettiautopunkia. Tai viedään lounasrasioita jalkaJUURI NYT jen vuokraustoimintaa. Meidän 31 työnpallokentän laidalle. Asiakkaat ja heidän Ansku harrastaa tekijän henkilökunta on täynnä todellitarpeensa ovat erilaisia. Meillä on paljon kutomista. Talvea sia moniosaajia. Uutta työntekijää rekrykanta-asiakkaita, joilla on vakipöytä vavasten työn alla on villapaita. toidessa tärkeintä onkin hakijan asenne, rattuna joka aamu kahdeksalta. Toisaalta työtehtävät kun pystyy aina oppimaan. kuutostiellä on liikennettä ja ohikulkuMeillä korostuu kyky toimia tiimissä, ja matkalla pysähtyjiä koko ajan. hyvä yhteishenki on ehdoton edellytys onnistumiselle. Etsin aina ihmistä, joka sopii juuri tähän meidän joukUOLTOASEMAKAHVEISTA Olemme ostoskoomme. Siitä olen ollut tosi iloinen, että meille todelpaikka, mutta myös hengähdyspaikka asiakla halutaan tulla töihin. kaillemme. Kahvi on siinä isossa roolissa. Hyvä huoltoasemakahvi on aina tuoretta. Kahvin RIISEISTÄ Olen luonteeltani yritteliäs ja ratuoksu on siinä kaiken A ja O. kastan asioiden kehittämistä. Se tarkoittaa, että vaikeina aikoina ei auta mennä kyykkyyn OIRISTA Vapaa-ajan henkireikä ja oma päänja kasaan, jos meinaa selviytyä. Silloin on käärittävä tuuletuskeinoni on ulkoilu ja lenkkeily rhodehihat ja yritettävä entistä kovempaa. Itsenäisenä yritsiankoira Justiinan kanssa. Vaikka työpäivän täjänä on myös helppo reagoida asioihin nopeasti. jälkeen väsyttäisi kuinka paljon tahansa, koiran kanssa Korona-aikana en nähnyt aukioloaikojen supistamison vain lähdettävä lenkkipolulle. Kotiin palatessa aina ta vaihtoehtona, vaikka kolme ravintolaamme olivat huomaa, miten mahtava olo siitä tulee.

K

EKRYTOINNISTA Meillä on iso,

H K

Pirkka. fi

PIRKKA 79


Aivojumppaa

RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

Ristikko

Sudoku VAIKEA

HELPPO

 

  

  

   

       80 PIRKKA P i r k k a . f i

 

     

  

 

   

 

 

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

   

   

» Katso ratkaisut: Pirkka.fi/kilpailut


Niksi-Pirkka

PEHMOLELUN UUSI ELÄMÄ Jos et halua kierrättää rakasta pehmoleluasi, anna sille uusi elämä ovistopparina. Poista osa lelun pehmusteesta ja korvaa se kivellä tai hiekalla. Näin saat nauttia yhteisestä ajasta pehmosi seurassa vielä pitkän aikaa.

1999 NIKSI

Pystytuubissa myytävät hammastahnat ovat käteviä mutta kalliita. Osta tällainen putkilo vain kerran ja säästä korkki. Se pitää pystyssä myös perinteiset tuubit, jotka ovat puolet halvempia.

Lisätietoa nikseistä

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. » Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka Niksit ovat aina lukijoiden lähettämiä, eikä niiden toimivuutta ja turvallisuutta ole erikseen testattu. Suhtauduthan nikseihin aina maalaisjärjellä ja yleistä varovaisuutta noudattaen.

Pue huppari väärinpäin ja laita huppuun pieni kippo. Näin syödessä hyvät murut putoavat kippoon säilöön myöhemmin syötäväksi. Palkitsemme kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

Kuuntele kotitöitä tehdessäsi livetallenteita esimerkiksi jazz-konserteista. Jos hommat tuntuvat puuduttavilta, yleisön aplodit ja vihellykset kannustavat jatkamaan.

Innokkaimmat frisbeegolfarit heittävät sisälläkin. Turvallisena kiekkona toimii Pringlespurkin kansi ja korina kangaskori tai ämpäri. Väylän voi tehdä vaikka huoneesta toiseen.

Kun paistat uunissa tai hellalla jotain, pidä patakinnas koko ajan kädessäsi. Näin muistat, että ruoka on valmistumassa ja vältät pohjaanpalamiset.

Pidä kauppakeskuksessa tai muussa väenpaljoudessa aina sukkahousut mukanasi. Sido toinen lahje lapsesi käteen tai reppuun ja toinen omaan käteesi. Näin voit tehdä ostoksia rauhallisin mielin.

Viileämpi huoneilma säästää tunnetusti energiaa, mutta palellakaan ei viitsisi. Ratkaisu on hyppynaru! Muutama sata hyppyä, ja vilu on tiessään. Kevääseen mennessä olet teräskunnossa! Käytetyt paristot antavat usein vielä sen verran virtaa, että kausivalot toimivat niillä jonkin aikaa.

Saat putsattua levähtäneen ripsivärin helposti ja siististi, kun pyöräytät pumpulipuikkoa kosteusvoiteessa ja pyyhit sotkut pois. Hammasväliharja käy myös höyrysilitysraudan reikien puhdistamiseen.

Leivo kuivakakut kakkuvuoan sijaan uunipellille levitettynä. Näin kakku kypsyy noin kahdeksassa minuutissa, kun se kakkuvuoassa kestäisi tunnin. Ennen kuin hiekoitat jäistä pihaa, kastele hiekka. Näin se tarttuu jäähän, eikä liu´u kenkien alla. Hämärällä parkkipaikalla kaikki autot näyttävät melko harmailta. Kiinnitä antenniin hiusdonitsi, niin erotat oman autosi jo kaukaa. Ostitko vahingossa tavallisen NIK SIT MYÖS melonin? Lisää TIK TOK ISS A! hunajaa viipaleiValloittavatko Suomi-niksit den päälle, niin maailmalla? Seuraa: saat hetkessä @pirkkahacks hunajamelonia.

Pirkka. fi

PIRKKA 81

KOONNUT KATRI INA SALMEL A-VITIK AI NEN KUVITUS RIK U OUNASLEH TO KUVA MAARIT VAHTO L A-HAR JU

VUODEN

Kuukauden niksi


Arjen ekoteko

Ikuisesti sinun

Jenni Rotonen valitsee kotiinsa vain sellaisia huonekaluja, joiden kanssa haluaa elää loppuelämänsä. ”Hankin ensimmäisen huonekaluni 19-vuotiaana opiskelijana. Nojatuoli maksoi silloin käytettynä yhden euron. Äitini, joka ei ollut koskaan ennen verhoillut mitään, tutkaili kuinka tuolin jo kulahtanut päällinen oli tehty ja verhoili tuolin uudelleen grafiitinharmaalla kankaalla. Kun puolitoista vuotta sitten muutimme puolisoni kanssa nykyiseen kotiimme, ilmoittauduin verhoilukurssille. Siellä tuoli sai jälleen uuden elämän, nyt värikkäänä ja kuviollisena. Kun valitsen kotiini kalusteen, ajattelen hankkivani sen loppuelämän kumppanikseni. Jos huonekalu kuluu, sen voi yleensä korjata. Verhoilukurssi sai minut arvostamaan verhoilijan työtä entistä enemmän, enkä enää ihmettele, mikä teetetyssä työssä maksaa. Olisi hienoa, jos korjauspalveluistakin saisi kotitalousvähennyksen. Uskon, että näin yhä useampi huonekalu saisi arvoisensa pitkän elämän. Luin lentämisen päästöistä kertovasta Sitran raportista, että maapallon ekologinen kantokyky ei kestä enempää kuin yhden lyhyen meno-paluulennon kerran kolmessa vuodessa tai yhden kaukomatkan kerran viidessä vuodessa ihmistä kohden. Päätin, että tähän haluan sitoutua. Vuosi sitten, kun ystävälläni oli häät Italiassa, aikataulutin samaan reissuun myös työmatkan sekä pienen loman. Seuraavan kerran saan lentää vasta kahden vuoden kuluttua. Se ei ole suuri menetys, sillä Suomi ja lähimaat ovat täynnä upeita kohteita, joihin pääsee maata pitkin. Ja matkan varrella voi päätyä ihaniin paikkoihin, joihin ei ehkä muuten löytäisi. Ekologisuuteen liittyy usein kauhea täydellisyyden vaatimus: tee kaikki tai ei mitään. Tärkeintä olisi pyrkiä oman ajattelutavan muuttamiseen ja aluksi ihan pieniinkin tekoihin.”

TEK STI MIRJ A AARNIO KUVA VILJ A HARAL A

KUKA?

Jenni Rotonen, 38, somevaikuttaja ja yrittäjä. MISTÄ TUNNETAAN?

Pupulandiablogin perustaja ja yksi Suomen ensimmäisiä ammattivaikuttajia.

82 PIRKKA P i r k k a . f i

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

”Olen oppinut itseäni järjestelmällisemmältä puolisoltani, kuinka vähennetään ruokahävikkiä: suunnittelemalla ruoat etukäteen.”


KLASSIKKOKUVIOILLA ILOA ARKEEN Marimekko Siirtolapuutarha

MUKI 2,5 dl Värit harmaa ja beige. Ilman Plussakorttia 21,90

1095 Marimekko Kaivo

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm

Värit beige ja musta. Ilman Plussa-korttia 23,90

1195

Marimekko Siirtolapuutarha

Marimekko Siirtolapuutarha

Värit harmaa ja beige. Ilman Plussa-korttia 26,90

Värit harmaa ja beige. Ilman Plussakorttia 29,90

KULHO 5 dl

1345

1495 Marimekko Kaivo

Marimekko Kaivo

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm

Värit beige ja musta. Ilman Plussa-korttia 45,90

2295

LAUTANEN 25 cm

PUSSILAKANASETTI

Värit beige-valkoinen ja harmaa-musta. Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 119,90

5995

KLASSIKKOKUVIOILLA ILOA ARKEEN HETIETU

-40% Tuotteita rajoitetusti.

ERÄ

Marimekko Kaivo

VERHO 145 x 250 cm

Värit beige-valkoinen ja harmaa-musta. Ilman Plussa-korttia 139,90

8394

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 22.8.2022-15.1.2023 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Ä D E I T Ä S T E ! ? N O O Ä M KUKA TIESIMME TAI EMME,

Rekisteröidy ja tilaa Veikkaus-kortti

Kuponkipelien ostaminen edellyttää tunnistautumista 2023.

VAIHTOEHTO 1

Eli sinun tulee rekisteröityä, jos haluat jatkossa pelata kuponkipelejä. Tunnistautumalla voittosi pysyvät tallessa, vaikka pelitosite katoaisi.

Verkkopankkitunnuksilla osoitteessa veikkaus.fi/liity VAIHTOEHTO 2

Kuvallisella henkilöllisyystodistuksella Veikkauksen pelisaleissa, kuten Pelaamoissa. Lisäksi tarvitset henkilökohtaisen pankkitili- ja puhelinnumerosi.

Autamme rekisteröitymisessä Veikkauksen pelisaleissa ja asiakaspalvelussa 0200 55000 (pvm/mpm).