__MAIN_TEXT__

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 11/2020

Tutkat, GPS ja kiertoviljely MAANVILJELIJÄ KATSOO TULEVAAN

Konsta Hietanen ”Koko perhe kierrättää” MUODISSA ON NYT RIPAUS RETROA Audi A3 Sportback : Ketterä kaupungissa

VirpiSarasvuo LAPSUUDEN PERINTÖ KANTAA ”Viihdyn kotona jopa liiankin hyvin”


HYVÄÄ JOULUN ARKEA

Jossain jo kulkusia hyräillään, kun toisaalla vasta kynttilöitä ja villasukkia etsitään. Sama odottava tunnelma silti jokaisessa kodissa, kylässä ja korttelissa. Omasta kaupasta haetaan taikinaa ja luumuhilloa. Niistä loihditaan hetkiä yhteisiä, pimenevien iltojen pieniä iloja.


Pääkirjoitus

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Luottamus on ansaittava aina vain uudestaan. Meille se tarkoittaa vähintään 1,9 miljoonaa kertaa päivässä.

Paula Niemistö

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

Susanna Virén

SISÄLTÖSTRATEGI

A-lehdet I Genero: Titta Kiuru VASTAAVA TUOTTAJA

A-lehdet I Genero: Tanja Rinkinen ULKOASU A-lehdet I Genero: Anne Ala-Jokimäki (Art Director), Joakim Juvelén TOIMITUS

A-lehdet I Genero: Satu Kärki, Elina Karemo, Heidi Kalmari, Susanna Neiglick, Minni Niiva K-ryhmä: Mere Sundqvist (K-Rauta)

KAROLIINA PARTANEN, KESKON VIESTINTÄJOHTAJA

SIVUNVALMISTUS

Aste Helsinki Oy

ASIAKASPALVELU

KUVA KAIS U JOU P P I

Pirkka-lehti jaetaan K-kaupoissa, joista voit lunastaa lehden Plussa-kortilla ilmaiseksi. Ilman Plussa-korttia lehden hinta on 4,90 €. Pirkan välissä saat myös K-Ruoka-lehden. K-Plussan asiakaspalvelu: Plussa.com/asiakaspalvelu tai puhelin: 010 19 8604.

Kiitos luottamuksesta

JULKAISIJA

Kesko Oyj Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko Käyntiosoite: Työpajankatu 12, Helsinki Y-tunnus 0109862-8

K-ryhmä on jokaiselle suomalaiselle tuttu, mutta kaikki tuntevat meidät eri tavalla. Yksi ajattelee ensimmäiseksi rautakaupan myyjää, joka on neuvonut oikeanlaisen laatan valinnassa. Toinen näkee K:n verkkokauppatilauksen pahvilaatikoissa, joihin on valittu juuri oikean kypsyysasteen avokadot. Kolmas on ostanut Keskon osakkeita lapsenlapselle ylioppilaslahjaksi. Kaikissa näissä kohtaamisissa on luottamus pelissä – joku luottaa meihin, ja me vastaamme siihen parhaamme mukaan. Tuoreen Luottamus&Maine 2020 -tutkimuksen mukaan K-ryhmä on noussut luotetuimpien suomalaisten yritysten joukkoon. Aineisto on kerätty korona-aikana, joten meihin on luotettu myös kriisin keskellä. Data kertoo, että korona on opettanut meille uudella tavalla yhteisöllisyyden, turvallisuuden ja pysyvyyden

TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@a-lehdet.fi tai etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen 010 532 2974 katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 PAINO

UPC Print, Vaasa 88. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta materiaalista. Pirkka ei korvaa taloudellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948 JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE

Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

SEURAA VA P IR K K A IL M E S T Y Y 2 .1 2 .

KUKA HÄN ON?

Karoliina Partanen, Keskon viestintäjohtaja, joka rakastaa yhdessä tehtäviä asioita.

Pirkka.fi

Niksi-Pirkka

merkityksen. Suomalaiset uskovat siihen, että me K-ryhmässä pidämme lupauksemme, välitämme ja kannamme vastuumme myös tässä poikkeuksellisessa ajassa. Tämä jos mikä on iso tunnustus, ja olemme siitä erittäin kiitollisia. Samalla tiedämme, että jokainen kohtaaminen on mahdollisuus myös luottamuksen menettämiseen. Jos en saa toivomaani palvelua, ystäväni verkkokauppatilaus on myöhässä tai naapurin lapsenlapsen lahja menettää arvoaan, luottamus kokee kolauksen. Luottamus on ansaittava aina vain uudestaan. Meille se tarkoittaa vähintään 1,9 miljoonaa kertaa päivässä, sillä näin monta asiakasta me päivittäin kohtaamme. Meille kertyy vuodessa varsin monta paikkaa osoittaa, että olemme luottamuksen arvoisia. Jokainen kohtaaminen on meille yhtä erityinen.

ONNEN AVAIMET

Onni on pienisuuri tunne elämän temposta, hyvästä ruoasta ja läheisten hymyistä.

@pirkkafi

ALKUTALVEN TOP 3

1. Arjen hyvä flow 2. Metsälenkit lasten ja koiran kanssa 3. Sauna & pulahdus mereen

P i r k k a . f i   PIRKKA 3


Marraskuu Sisällys

Sääolosuhteille ei voi viljelijä itse mitään. ”Sitä pitää vain tehdä parhaimmat toimenpiteet, jotka itse osaa.” — HARRI JA ANETTE LINNAMAA, SIVU 16

4 PIRKKA P i r k k a . f i


Sisällys

SISUSTUS

Valaisin kuin veistos

Valolla on suuri merkitys kodin tunnelman luojana, ja sillä voi rajata suuria huoneita ja tiloja pienempiiin osiin.

26

KAUNEUS

”Urheiluaikoina opin, että kannattaa ennakoida mieluummin kuin reagoida. Kun olen varautunut tulevaan viikkoon, ei tarvitse säntäillä.”

Korosta silmiä maskin kanssa

Silmänrajausmeikistä tulee uudenlainen, kun teet sen kahdella eri värillä.

—VIRPI SARASVUO, SIVU 36

50

3 7 15 16

TÄMÄN OLEN OIVALTANUT

Menettämisen pelko kuuluu isyyteen Kirjailija Kari Hotakainen kertoo tyttäriensä opettaneen hänelle paljon uusia asioita ja ajattelutapoja.

80

TEE ITSE

Kokovartalopeili vanerilevyssä

RATISSA

Ketterä kaupunkiajossa

ARJEN EKOTEKO

Suurperhe lajittelee roskat

Seinää vasten nojaavassa, tukevassa levyssä on myös paikat kengille ja asusteille.

Insinööriopiskelija koeajoi uuden Audi A3 Sportbackin ja nautti auton väännöstä ja pehmeistä kyydeistä mukulakivikaduilla.

Konsta Hietasen perheessä kotihommat jaetaan seitsemällä. Isä kuskaa roskat kierrätykseen.

35

79

86

25 26 31 33 35 36 43 44 50 55 57 59 79 80 83 85 86

Pääkirjoitus Nyt – arki lentoon Tuttua ja kotimaista lihaa Puheenaihe: Jalat mullassa, katse tulevassa Käsillä tehtyä onnea Sisustus: Valon voimalla Rautaa: Maaliin meni! 6 kysymystä tulisijoista DIY: Katse peiliin Henkilö: Virpi Sarasvuo Hemmotteluhetki ystäville Muoti: Ripaus retroa Kauneus: Jotain pientä rajaa Mitä saisi olla? Alkoholitonta, kiitos! Plussa-edut Ratissa Oivalluksia: Kari Hotakainen Ristikko & sudoku Niksi-Pirkka Ekoteko: Konsta Hietanen

P i r k k a . f i   PIRKKA 5


Perinteet jättävät jälkensä. Viininvalmistusta yli 115 vuoden kokemuksella. Yksi perhe. Yhteinen intohimo.

tommasi.com


Nyt

NY T-KANNEN TEK STI HEIDI KALMARI J A KUVA GETTY IM AGES KO ONNUT PI RKAN TO IMI TUS TE K STI T TANJ A R INKI NE N, HEI DI KALM ARI J A ELINA KARE MO KUVAT GETTY IMAGES, TIMO PY YKKÖ, K-RYHMÄ J A VALMISTAJ AT

Asiat, jotka inspiroivat meitä marraskuussa

Säästä luontoa, voi itse paremmin 1 Suomalaisten päästöistä suu­ ri osa koostuu asuntojen lämmi­ tyksestä. Alenna kotisi lämpö­ tilaa, niin säästät energiaa ja saat hyvinvointihyötyjä. Viileämpi sisä­ ilma lisää energiankulutustasi ja parantaa unesi laatua. 2 Kulje mahdollisuuksien mu­ kaan työ­ ja arkimatkat pyörällä, niin vähennät päästöjä ja lisäät arkiliikuntaa. Kolmen kilometrin mittaisen työmatkan pyöräilemi­ nen vähentää hiilidioksidipäästö­ jä noin 300 CO2 kg vuodessa, ja

vartin työmatkasta kertyy 2,5 tun­ tia liikuntaa viikossa. Pyöräilyllä ja ulkoilulla on myönteinen vaikutus mieleen, ja ne auttavat vähentä­ mään stressiä. 3 Valitse vegeä, se on tutkitus­ ti hyväksi ilmastolle! Kasvispai­ notteinen ruokavalio auttaa myös luonnon monimuotoisuuden yllä­ pitämisessä. Vihanneksien, hedel­ mien ja kasvipohjaisten rasvojen suosiminen on terveydelle hyväksi ja auttaa painonhallinnassa ja sy­ dänvaivojen ennaltaehkäisyssä.

P i r k k a . f i   PIRKKA 7


Nyt – arki lentoon

Päivä kerrallaan jouluun

Hyvä joulumieli

Ensimmäinen painettu adventtikalenteri tuotiin markkinoille Saksassa 1900-luvun alussa. Suomeen sen toivat partiolaiset. Alussa kalenterin myynti takkusi meillä, koska sen ideaa ei täysin ymmärretty. Nyt joulukalenteri on yksi keskeisimmistä joulun odotuksen merkeistä. Luukku kerrallaan joulu lähestyy, ja pienet luukuista paljastuvat kuvat tai yllätykset viehättävät isompaankin. Myös kalenteri-

tarjonta on tätä nykyä huimaa: suklaakalenteri edustaa jo perinteitä, tikkarikalenteri on viimeisten vuosien villitys. Lelukalentereiden lisäksi tarjolla on kalentereita aikuisempaan makuun. Myös perheen lemmikkejä hemmotellaan niille suunnatuilla herkkukalentereilla.

Chupa Chups -tikkarikalenteri, Lätkäkalenteri, Ryhmä Hau -kirjajoulukalenteri, Lego Harry Potter -adventtikalenteri, Karl Fazer -suklaakalenteri ja Lumenekauneusjoulukalenteri, valikoidut K-ruokakaupat.

Partiolaisten joulukalenteria myydään K-Citymarketien aulatiloissa 21.–22.11.

19.11. käynnistyy Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämä Hyvä Joulumieli -keräys. K-ryhmä ja K-ruokakaupat ovat jälleen mukana keräyksessä. Hyvä Joulumieli -keräyksellä tuetaan kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä hankkimalla heille ruokalahjakortteja. Keräys jatkuu jouluaattoon 24.12. asti. Vuosien varrella keräyksellä on tuettu jo lähes 288 500 perhettä. Keräys järjestetään tänä vuonna 24. kerran. » Ohjeet lahjoittamiseen: Hyvajoulumieli.fi

PINNALLA

Myönteistä ajattelua: marraskuussa päivä lyhenee enää kuukauden verran. Isot, puuvillalangalla päällystetyt Cello -lankapallot 8 kpl, 18,95 €, K-Rauta.

100 PROSENTTISTA HÄVIKKIMEHUA

K-ryhmän keskusvaraston hävikkihedelmistä, -vihanneksista ja -marjoista. Mehun valmistaa Thrsty. 8 PIRKKA P i r k k a . f i

4

HÄVIKKIOMENAA HYÖDYNNETÄÄN

keskimäärin yhdessä omenamehupullossa. Hyvis-mehut valikoiduista K-ruokakaupoista.


Nyt – arki lentoon

Hyvä tuoksu viehättää myös isää. Brittiläisen muotitalo Ted Bakerin M Eau de Toilette -tuoksu 24,90 €, K-Citymarket.

Joskus lompakkokin on uusittava! A. Eriksson -nahkalompakko 17,95 €, Plussa-kortilla -20 %, K-Citymarket.

Kylmiin päiviin lämpimät McKinley-villapohjasukat ilman hiertäviä saumoja, 2 paria/pkt, 19,90 €, Intersport.

Yön yli -reissaajalle Miomojo-toilettilaukku 26,90 €, valikoidut K-Citymarketit. Herkkusuulle Tony’s Chocolonely -suklaalevy, joka sisältää karamellia ja merisuolaa, K-ruokakaupat.

Isien vuoro

Käsistään kätevälle tai sellaiseksi haluavalle Fiskars Norden N10 -kirves 69,90 €, K-Rauta.

Toukokuussa juhlitaan äitiä, marraskuussa isää. Hyvää isänpäivää 8.11.

Olutharrastelijalle Spiegelau Craft Pils -olut lasipakkaus 2 kpl/pkt, 17,95 �, K-Citymarket. Juomaksi Viking-olut King Haakon Good Pilsner 4,5 %, vain K-ruokakaupoista.

Parran hoitoon uusi Philips S7782/53 Wet&Dry -parranajokone 199 € ja L’Oréal Men Expert Barber Club -kosteusvoide 13,50 €, K-Citymarket.

Remontoijalle FXA 18V -akkuporakone, jossa on kaksi akkua ja kaksi eri nopeutta, 59,90 €, K-Rauta. Läppäri isän selkään. Herschel City Mid-Volume -repussa on tilaa 14 l, ja se suljetaan magneettisella pikasoljella, 64,90 €, The Athlete’s Foot.

P i r k k a . f i   PIRKKA 9


Nyt – arki lentoon

1

Ystäväsi kaamos

Parjattu pimeys tuo mukanaan myös hyviä asioita. 1 Oletko kuullut kesäväsymyk­ sestä? Emme mekään, mut­ ta kaamosväsymyksen tunte­ vat kaikki. Se on sikäli nurin­ kurista, että pimeässä on paljon helpompi saada unen päästä kiinni kuin kesäisin, jolloin valon säteet puskevat esiin pienim­ mistäkin raoista. Jos siis uni kaihertaa silmiä ennen ilta­ uutisia, ota ilo irti pimeydes­ tä ja painu pehkuihin. Se on myös terveysteko, sillä univelka heikentää vireystilaa etenkin pimeään vuodenaikaan. 2 Kaamoksessa on paljon kau­ neutta, ja ihan erityisen lu­ moava vuodenaika se on Poh­ jois­Lapissa. Jos et usko, kurk­ kaa suosittua kaamoskame­ raa, jonka löydät Enontekiön kunnan sivuilta. Kamera näyt­ tää suorana lähetyksenä, mi­ ten aurinko lakkaa nousemas­ ta. Edellisvuoden kaamosta voi ihailla YouTuben videosta. 3 Kevään ja kesän kauniit päi­ vät luovat paineita. Pitäisi men­ nä ulos, leikata nurmikko, käy­ dä lenkillä ja ottaa kahvilaselfie. Nyt ei tarvitse!

2 3

1 Kynttilänvaloa hämäränhyssyyn. Hemtex 24 h Frosty Winter -tuoksukynttilä, 3,90 €, K-Citymarket. 2 Sesongin söpöimmät kotitöppöset! Mywear Cute -tossusukat, 9,99 €, K-Citymarket. 3 Painopeitto auttaa nukkumaan paremmin. Hemtex 24 h -painopeitto 5 kg, 129 €. Myös 7 ja 9 kg, valikoidut K-Citymarketit.  

Hyvät yhdessä

Tunnelmointiin Myhome Pilkku -lyhty 24,95 €, K-Citymarket sekä Bailey’s Truffle maitosuklaalevy kermalikööritäytteellä, K-ruokakaupat.

10 PIRKKA P i r k k a . f i

Hämäriin iltoihin Konstsmide akryylikettu -ledvalokoriste ulkokäyttöön 29,95 €, K-Rauta sekä The Ugly -hehkuviini, K-ruokakaupat.

Joulun odotukseen kolmiulotteinen Cello Paperikukka -ledvalo, joka on kaunis myös sammutettuna, 9,95 €, K-Rauta sekä Vinter Äpple -glögi, K-ruokakaupat.


Nyt – arki lentoon TUOTTEEN TAKANA

Yhdistävä makuasia Stallhagenin Timo Vetriö tuo oluen juhlapöytään ja löytää sille ruokaparit.

TEK STI SATU KÄRK I K UVA DANI EL ERIK SSON

”Maistoin ensimmäisen kerran saunaolutta aika nuorena. Sanoin, että en aio juoda olutta enää ikinä, kun se maistuu niin pahalle. Isoveljeni sanoi, että katsotaan sitten myöhemmin. Jossain vaiheessa mieli muuttui, ja nyt olut maistuu ruokajuomana ja saunan jälkeen. En ollut aiemmin perehtynyt oluisiin syvemmin. Stallhagenin toimitusjohtajana olen oppinut, että oluiden makumaailma on tosi laaja. Niiden yhdisteleminen ruokiin on mielenkiintoista. Varsinkin pohjoismaiselle ruoalle on helpompi löytää makupareja oluista kuin viineistä. Paras olueen liittyvä muistoni on 15 vuoden takaa Saksasta, pitkän messuilla tehdyn työpäivän jälkeen. Sain hotellissa eteen vahvasti humaloidun lagerin, joka tarjottiin huurteiseksi viilennetystä tuopista. Mietin silloin, että tästä ei olut parane. Stallhagenin valikoimasta suosikkini on Pale Ale, joka sopii hyvin grillatun lihan, kalan ja kasvisten kanssa. Erikoisuutemme hunajaolut sopii todella hyvin kalan ja äyriäisten kanssa. Sen valmistuksessa käyttämämme hunaja on paikallista. Ahvenanmaa on yksi niistä harvoista paikoista koko maailmassa, jossa ei ole mehiläisille tuhoisaa varroapunkkia. Yleensä suomalaisen joulupöydän ruokia on vaikeaa yhdistellä viineihin. Minusta olut toimii suolaisten ja etikkaisten kalojen kanssa sekä sinappihuntuisen kinkun kaverina. Talvella ylipäätään maistuu tummempi olut. Meidän Bocktalvioluemme sopii lihapatojen ja haudutettujen ruokien kanssa. Sen maku on täyteläinen, tumma ja maltainen. Erikoisoluet ja niiden yhdistäminen ruokaan ovat arjen luksusta. Seuraava trendi on alkoholittomat laadut. Kehittelemme parhaillaan alkoholitonta olutsarjaa, johon saadaan mahtavaa makua maltaalla ja humalalla.”

Stallhagen Bock -talviolut 5,2 %, valikoidut K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA 11


Nyt – arki lentoon

Mitä mielessä?

PYSY JÄLJILLÄ! Mistä ostamasi tonnikala on kotoisin ja miten K-ryhmä varmistaa sen vastuullisuuden? Tutustu eri tuotteiden alkuperään, tehtaisiin, auditointeihin ja reittiin Suomeen uudella Jäljillä-sivustolla. » Lue lisää: Kesko.fi/jaljilla

KUORMIA TÄYSSÄHKÖAUTOILLA K-ryhmä on ottanut käyttöönsä kaksi täyssähkökuorma-autoa, jotka ovat ensimmäiset Suomeen rekisteröidyt MAN:n piensarjavalmistamat sähkökuorma-autot. Ne kuljettavat rakennustarvikkeita työmaille ja elintarvikkeita K-ruokakauppoihin pääkaupunkiseudulla.

Kotimainen käy kaupaksi

Korona-aika nosti kotimaisten tuotteiden suosiota entisestään. Kuluttamalla halutaan työllistää ja pitää Suomen pyörät pyörimässä.

30 %

Poikkeusaika sai suosimaan suomalaista entistä enemmän. Tämä selvisi Suomalaisen Työn Liiton, Ruokatieto-yhdistyksen ja Kauppapuutarhaliiton tutkimuksesta elokuussa.

Design from Finland -tuotteiden myynti kasvoi jopa kolmanneksella. Suosittuja ovat olleet saunatarvikkeet ja keittiövälineet.

Jopa 77 prosenttia vastaajista piti tärkeänä, että suomalaisia kehotetaan nyt suosimaan kotimaisia tuotteita ja palveluita. Asenne näkyy myös kulutuksessa. Kolmannes kertoi muuttaneensa suhtautumistaan tuotteiden ja palvelujen alkuperään sekä etsivänsä aiheesta enemmän tietoa. Eniten asenteitaan ja tottumuksiaan ovat muuttaneet naiset ja ehkä jopa yllättäen alle 35-vuotiaat nuoret.

16 %

Sirkkalehti-tuotteiden myynnin kasvu korona-aikana. Suosiossa ovat olleet erityisesti sipulit, paprikat, tomaatit ja perunat.

17 %

10 %

Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden myynnin kasvu K-ruokakaupoissa. Kärjessä ovat olleet vehnäjauhot, paistotuotteet, marja- ja hedelmäpakasteet ja jauheliha.

Avainlippu-tuotteiden myynnin kasvu. Hiteiksi ovat nousseet esimerkiksi saippua- ja kylpytuotteet. MYYNTILUVUT O N KER ÄTTY TAMMI–ELOKUULTA 2020.

YHTEISTYÖSSÄ

Kokkauskaveri kännykässä PAPERIA MUOVITTOMASTI Pehmopaperit pakataan vielä usein muoviin. Nyt vaihtoehtona ovat uudet Pirkka talous- ja wc-paperit, jotka pakataan muovittomasti paperikääreeseen. Tähän mennessä Pirkka-sarjan pakkausuudistuksissa on vähennetty muovia jo liki 220 tonnia.

12 PIRKKA P i r k k a . f i

Tunnetko jo Carrot Kitchen -kännykkäsovelluksen, joka innostaa lapsia ruoanlaittopuuhiin? Suomalaisinnovaatio on suunnattu 6–13-vuotiaille lapsille, jotka saavat kuukausittain viiden uuden reseptin teemapaketin kokkailtavaksi ihan itse. Marraskuun teemana on Himokokkaajan syksy, jolloin valmistetaan muun muassa äiskän lihapullia ja banaanileipää. Kaikki reseptit ovat ruokapedagogien varta vasten lapsille kehittämiä, ja lukuiset taitovideot

eri keittiölaitteiden, veitsen ja uunin käytöstä takaavat turvallisen ruoanlaiton. Reseptivideot etenevät vaiheittain lapsen ikätason huomioiden. Spiikattujen reseptivideoiden avulla myös lukutaidoton lapsi pystyy seuraamaan reseptiä. K-ryhmä on Carrot Kitchen -sovelluksen pääyhteistyökumppani. Sovelluksen voi ladata App Storesta tai Google Playsta alkaen 3,99 € kuukaudessa. » Lue lisää: Carrotkitchen.com


RAVINTOLATASOISTA RUOKAA KOTIKEITTIÖSSÄ! Classic Pizza Restaurantin suosituimmat pizzat nyt K-kauppojen valmisruokahyllystä!

Löydät myös nämä ravintoloista tutut herkut Vain K-kaupoista:


Kun ostat, autat.

Ostamalla Lotus -tuotteen nyt, tuet SOS-Lapsikylän toimintaa Suomessa. Lotus on yksi SOS Lapsikylän pääyhteistyökumppaneista jo vuodesta 2011 alkaen. Lotuksen tuki kohdistetaan suomalaisten SOS Lapsikylä -lasten auttamiseen.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • WWW.K-CITYMARKET.FI


Tuttua ja kotimaista Lihaa syödään aiempaa vähemmän – mutta kun syödään, kotimaisuudesta pidetään tiukasti kiinni.

80 kiloa

lihaa päätyi keskimäärin jokaisen suomalaisen lautaselle vuonna 2019.

20 %

1,8 %

Lihan kulutus kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa 2019. Laskua edellisvuodesta oli 1,8 %.

80 %

80 %

suomalaisten syömästä lihasta on kotimaista. K-kaupoissa myytävä liha on lähes 100prosenttisesti suomalaista.

30 % elintarvikkeiden suomalaisten

kulutukseen liittyvistä päästöistä tulee lihatuotteista. L Ä HDE: SITRA

L ÄHDE: LUKE

80 %

kotimaisesta naudanlihasta on peräisin maidontuotantoon tarkoitetuista naudoista. Yhdistetty maidon- ja lihantuotanto tuottaa noin kolmasosan vähemmän päästöjä kuin pelkkä pihvikarjan tuotanto.

Valmiit tuotteet suosiossa

79 %

Ilman lääkkeitä

Suomalaisessa lihantuotannossa käytetään hyvin vähän antibiootteja. Lääkkeitä käytetään vain eläinlääkärin määräyksestä ja tarpeeseen, ei ennaltaehkäisyyn.

300g

21 %

Possua syödään eniten TEK STI HEIDI KALMARI KUVIT US EMM I-RIIKKA VARTIAINEN

lihankulutus 2019 (kg/hlö/v)

30,8 kg sika

lihasta ostetaan valmiina tuotteina tai valmiiksi pakattuna. lihasta ostetaan palvelutiskimyynnin kautta tai kaupan itse tekeminä pakkauksina. L ÄHDE: K-RYHMÄ

Kestävämpää maataloutta

110

26,6 kg

0,2 kg

0,7 kg

siipikarja

hevonen

lammas

18,8 kg nauta

2,0 kg riista

0,4 kg poro

maatilaa on mukana Sitran, Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja Ilmatieteenlaitoksen Carbon Action -hankkeessa, jossa tutkitaan hiilen varastoimista ja hiilensidontaa. Tulevaisuudessa yhä useampi maatila on mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta hiilensidonnan avulla. L Ä HDE: BSAG

Kokonaiskulutuksesta eniten syödään sianlihaa, mutta siipikarjanlihan kulutus on kasvussa: broileria ja muuta vaalea lihaa syötiin viime vuonna 4 % enemmän kuin vuonna 2018. L ÄHDE: LUKE

P i r k k a . f i   PIRKKA 15


16 PIRKKA P i r k k a . f i


Jalat mullassa, katse tulevassa Teknologia apuna pelloilla, tarkkoja kannattavuuslaskelmia ja huolellista panostamista laatuun. Harri Linnamaa viljelee kauraa jo neljännessä polvessa. ”Jos tässä leikissä haluaa pysyä mukana, pitää koko ajan vähän kasvaa ja kehittyä.” TEKSTI HEIDI KALMARI KUVAT MARJAANA MALKAMÄKI

P i r k k a . f i   PIRKKA 17


A

ila-myrskyn jälkeisenä päivänä on kaunis poutasää. Harri Linnamaa, kauraviljelijä, iloitsee, että myrsky oli ennakoitua miedompi. Sen myötä pelloille ei tullut suurempia vahinkoja. – Tuuli oli kova, mutta ei satanut hirveästi. Muutama puu oli kaatunut ja pari sähkölinjaa tullut alas, Linnamaa sanoo. Nyt hän on puimurin ratissa ja korjaa valmista kauraa. Viljeleminen tänä päivänä on korjaamista, ajamista, rakentamista, tutkimista, matematiikkaa, kemiaa, sinnikkyyttä, yrittämistä ja erehtymistä sekä jatkuvaa uuden oppimista. Riskien arvioimista – ja niiden ottamista. Samalla kun Elovena-paketin kannesta ovat hävinneet kansallispuku ja sirppi, on yhtä lailla suomalaisen viljelijän arki muuttunut. Viikatteen sijaan työvälineinä ovat GPS, maatutka ja padi. Tiloja johdetaan kuin mitä tahansa yrityksiä. Tuotteissa panostetaan kehitykseen ja laatuun, ja yhä useammat tilat erikoistuvat, vaikkapa luomutuotantoon.

Kehitystä ja kasvua yli sukupolvien Kangasalalla, Tampereen kupeessa asuva Harri Linnamaa on viljelijä neljännessä sukupolvessa. Hän on nyt nelikymppinen, isä Matti Linnamaa on 73-vuotias. Harri pitää tilaa

18 PIRKKA P i r k k a . f i

yhdessä vaimonsa Aneten kanssa ja toisinaan töissä on mukana myös viides sukupolvi, 10-vuotias Viljo ja 12-vuotias Niilo. Linnamaan viljatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen Harri on kehittänyt tilaa rivakasti, kuten isänsä aikanaan. Jokainen viljelijäsukupolvi on tehnyt kehityshypyn, ja jokaisella se on ollut erilainen. – Jos tässä leikissä haluaa pysyä mukana, pitää koko ajan vähän kasvaa ja kehittyä, hän sanoo. Linnamaiden peltoala on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 50 prosentilla. Tällä hetkellä korjattavana on 130 hehtaaria kauraa. Lisäksi viljellään lähes yhtä paljon ohraa ja jonkin verran myös vehnää. Kasvua on Linnamailla haettu aina rohkeasti. Se on tuntunut oikealta polulta – ja myös välttämättömältä. – Maatalouden kannattavuus heikkenee koko ajan, sillä tuet pienenevät ja viljan hinta on ennemmin laskenut kuin noussut. Tästä syystä pinta-alaa tarvitaan enemmän, jotta käteen jäisi edes sama potti kuin aiemmin, Harri Linnamaa toteaa. Pellot ovat lähellä, alle viiden kilometrin päässä tilasta. Muutamia peltoja on kauempana ja tämänkertainen puitava pelto on niistä kaukaisin, 20 kilometrin päässä. Se on vuokralla sukulaisilta. Osa viljelyalasta on siis vuokralla ja osa omaa. Lisääkin peltoja hankitaan, jos sopivia löytyy.


– Liian kauaksi ei kuitenkaan voi lähteä viljelemään, sillä se vie aikaa ja lisää kustannuksia. Linnamaan kaukaisimmalta pellolta kestää traktorilla ajaa tilalla oleville kuivaamoille ja siiloille puolisen tuntia, ja polttoöljyäkin siinä kuluu. Luonnonvarakeskuksen tutkija Csaba Jansik tuntee viljelijöiden tilanteen hyvin. Hän vahvistaa, että tilakoon kasvattaminen kulkee usein yhtä matkaa kustannustehokkuuden kanssa. Kannattavuus tulee kuitenkin monen asian yhteispelistä. Johtajuus, tuotannon suunnittelu ja talousosaaminen korostuvat, mutta tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän myös avointa mieltä ja rohkeutta. – Ne pärjäävät, jotka reagoivat uusiin juttuihin ja kokeilevat rohkeasti. Esimerkiksi kaurabuumista ei ollut tietoakaan vielä kymmenen vuotta sitten. Kaura antaa kuitenkin suomalaisille viljelijöille yhä enemmän mahdollisuuksia. Kaura on Suomen toiseksi suurin viljalaji ja kansainvälisesti ylivoimaisesti merkittävin. Suomi on EU:n suurin kauranvientimaa, ja kotimaassakin sen elintarvikekäyttö on muutamassa vuodessa lähes kaksinkertaistunut.

Kaurabuumi vaikuttaa laatuun

Ruoka-alan trendien, maailman viljakaupan hintojen ja suomalaisten toimittajien hintojen ohella viljelijä tarkkailee

Csaba Jansik on Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija, joka on erikoistunut ruoantuotantoon. Kiinnostus alaa kohtaan sai alkunsa Unkarissa, jossa Jansik varttui. Kodin lähellä kasvatettiin kotieläimiä ja viljetiin vihanneksia. ”Nuorena totuin kuokkimaan maissipeltoa, hoitamaan viinitilaa ja tekemään heinätöitä”, Jansik kertoo. Hän on tehnyt muun muassa selvityksiä Suomen elintarvikeketjun kilpailykyvystä suhteessa muihin Itämeren maihin. Nykyisin Jansik osallistuu Suomen elintarvikeviennin edistämiseen sekä maatilayritysten osaamisen kehittämiseen kannattavuuden parantamiseksi. Hän on myös ollut mukana perustamassa Luken Ruokafaktasivustoa.

P i r k k a . f i   PIRKKA 19


tiiviisti sääolosuhteita, ja lisätoimia tehdään niiden mukaan. Linnamaa seuraa säännöllisesti sääennusteita kolmen eri kanavan kautta, ja kännykässäkin hänellä on erilaisia lämpötilaa seuraavia applikaatioita ja kosteusmittareita. – Ilmankosteus vaikuttaa paljon siihen, milloin on hyvä aika puida, Harri Linnamaa sanoo. Kauravuosi 2020 vaikuttaa Linnamaan mukaan ihan hyvältä, vaikka ilmojen puolesta on ollut vaihtelevaa. Keväällä oli hirveän kylmä. Kesäkuussa tulivat kovat helteet, jotka pysäyttivät kasvun hetkeksi. Heinäkuussa tulivat sateet, jotka saivat kasvit uudestaan versoamaan. – Jotta uudetkin versot kasvaisivat valmiiksi, jouduimme lykkäämään puintikauden aloitusta ainakin kolme viikkoa, Linnamaa sanoo. Linnamaa varmistaa sadon riittävyyden ja laadun lannoittamisella ja kasvinsuojelulla. Vaikka tänä kesänä oli kuivaa, oli silti tarpeen käyttää viljan korren kasvua säätelevää ainetta. Se hidastaa kasvua ja tekee korren varren vankemmaksi. – Se, miten paljon on panostanut kasvukauteen, vaikuttaa paljon siihen, millaista satoa on syksyllä mahdollista saada, Linnamaa sanoo. Panostaminen näkyy viljan laadussa. Linnamaalle on erityisen tärkeää se, että kaura saadaan myytyä elintarvikekaurana. Siitä saa paremman hinnan, ja laadukkaasta elin-

20 PIRKKA P i r k k a . f i

tarvikekaurasta vieläkin paremman. Laatua tarkkaillaan tiettyjen kriteerien avulla, yhteensä niitä on kymmenkunta. Esimerkiksi jyväkoon on oltava riittävän suuri, viljassa on oltava sopivasti valkuaisia eikä mukana saa olla juurikaan jäämiä muista viljoista. Viime vuosina Linnamaan kaura on täyttänyt kriteerit hyvin ja kauppa on käynyt. – Kyllä hyvälle tavaralle on aina ollut kysyntää. Laatu onkin yksi kaurabuumin avainsanoista. Csaba Jansikin mukaan Suomessa viljelty kaura pärjää nimenomaan laadullaan. Pohjoinen ilmasto sopii viileässä ja kosteassa viihtyvälle viljalle, ja sitä voi viljellä napapiirillä asti. Elintarvikekauran lisäksi kysyntä on kasvanut myös niin sanottujen erikoisviljojen osalta. Keliaakikoille sopiva puhdas- sekä luomukaura myyvät yhä paremmin, myös ulkomailla. – Muualla Euroopassa kaura on mielletty usein hevosten ruokana, mutta tieto terveysvaikutuksista leviää koko ajan. Kaura on vilja, jolle EU on myös myöntänyt virallisia terveysväittämiä, joita elintarvikeyritykset saavat vapaasti käyttää tuotepakkauksissaan ja markkinoinnissaan, Jansik sanoo. Terveysväittämät tarkoittavat tutkittua tietoa siitä, että kauran beetaglykaani todistetusti alentaa kolesterolia, ehkäisee sydän- ja verenpainetautia, tasaa verensokeria ja lisää vatsan hyvinvointia.


Hevosesta maatutkaan

Harri Linnamaalla viljeleminen on ollut elämässä aina. Lap­ sena koulusta tullessaan hän heitti repun nurkkaan ja lähti pellolle. Nuorena kiinnosti eniten koneilla ajaminen. – Mutta ei tätä enää sen takia tee, että saisi koneilla ajaa, Linnamaa sanoo ja naurahtaa. Vielä vuonna 1968 Matti Linnamaa teki kylvöt hevosen avulla, mutta syksyllä 2020 Harrin kylvökoneessa on muka­ na maatutka. Se mittaa kylvämisen nopeutta, mikä auttaa so­ pivan siemenmäärän ja lannoitteiden annostelussa. Kylvö­ konetta ohjataan traktorin ohjaamossa padin avulla. Koneet ovat Linnamailla yhä isompia ja tehokkaampia. Uusimpia investointeja on esimerkiksi iso kasvinsuojelu­ ruisku. Matti Linnamaan aikana tällaisten koneiden leveys oli 12 metriä, mutta tämä on siivet levitettyinä jo 28 metriä leveä. Säiliökoko oli ennen tuhannen litran pintaan ja nyt se on 3 200 litraa. Yhdellä koneellisella käy läpi 20 hehtaaria peltoa entisen parin hehtaarin sijasta. Tehojen lisäksi nykykoneista löytyy myös älyteknolo­ giaa. Ruisku hyödyntää GPS­teknologiaa ja tunnistaa pellol­ ta kohdat, joihin suojeluaineita on jo laitettu. Tarkkuus tuo tekemiseen taloudellisuutta ja on ympäristönkin kannalta fiksua. Viimeisin uudistus Linnamaan tilalla on kuitenkin rakenteilla oleva uusi viljankuivaamo. Tällä hetkellä tilalla

on kolme kuivaamoa, mutta uuden ison on tarkoitus korvata nämä kaikki. Samalla siirrytään öljylämmityksestä puuhak­ keeseen. – Olen laskenut, että hake tulee selvästi halvemmak­ si, varsinkin kun voin hyödyntää osin omien maiden puuta. Lisäksi en ole enää sitten niin paljon riippuvainen öljystä. Tilaan liittyvät rakennusprojektit on totuttu hoitamaan pitkälle omin voimin. Siinä auttaa se, että Harri Linnamaa on myös rakennusalan ammattilainen. Kauranviljelyn ohella hän käy osa­aikaisesti töissä rakennusliikkeessä tuotannon kehityspäällikkönä. Tulevana vuotena Linnamaa keskittyy pääasiassa oman tilan töihin, sillä uusi kuivaamo on saatava valmiiksi.

Sopimuksilla mielenrauhaa

Linnamaan pihalle ajaa sininen kuorma­auto, joka lastaa jo kuivattua viljaa. Rekka vie jyvälastin Raision tehtaalle. Siel­ lä kaurasta tehdään esimerkiksi Elovena­keksejä ja ­puu­ roja, jotka lopulta löytyvät lähikaupan hyllyltä eri puolilta Suomea. Linnamaalla on Raision kanssa sopimus, jonka mukaan viljaa myydään ja ostetaan. Yksi sopimus ei kuitenkaan kata koko tuotantoa, vaan viljaa myydään myös muille toimijoille ja markkinahintaan. Osa viljasta myydään heti, koska kaikki

P i r k k a . f i   PIRKKA 21


Vielä 1968 Matti Linnamaa teki kylvöt hevosen avulla, syksyllä 2020 Harrin kylvökoneessa on maatutka. vilja ei sovi varastoon. Loput säilötään siiloissa ja myydään talven ja kevään aikana. Luken Csaba Jansikin mukaan Linnamaan myyntikaava noudattelee alan yleistä suositusta. – Tuotantosopimukset ovat viljelijälle todella järkeviä, sillä niiden myötä voi hallita riskejä. Sopimukset ovat yhtä lailla myös ostajan kannalta hyviä, sillä se varmistaa, että tavaraa varmasti tulee, Jansik sanoo. Markkinahinta pompahtelee vuosittain paljonkin, sillä se riippuu sadosta. Viljelijälle siinä on mahdollisuus hyviin voittoihin, mutta myös koviin romahduksiin. Jansik kertoo, että näin kävi pari vuotta sitten rukiin kanssa. – Ensin oli katovuosi, jonka jälkeen hinta pompahti pilviin. Kun viljelyä lisättiin, tulikin jättimäinen sato. Se oli kaksinkertainen suhteessa Suomen tarpeeseen. Markkinahinta putosi sen myötä puoleen.

Viljelijät mukana ilmastotoimissa

Rajuilmat ja ukkoskuurot. Harri Linnamaa kertoo, että ilmastonmuutos näkyy jo nyt nimenomaan lisääntyneinä myrskyinä. Viljelijät pystyvät omilla toimillaan osallistumaan ilmastonmuutoksen hillintään sekä myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Hiiliviljelystä ja hiilensidonnasta puhutaan paljon. Kunhan tutkimus ja käytännön konstit ovat pidemmällä, niistä voi tulla osa yhä useamman viljelijän arkea. Monia asioita voidaan tehdä jo nyt ympäristön kannalta fiksummin. Linnamaan tilallakin halutaan hillitä ilmastonmuutosta. Yksi konsti on syysviljan viljely. Syksyllä viljelty pelto pysyy vihreänä ja sitoo hiiltä paremmin kuin musta pelto. Myös maaperän käsittely on vuosien varrella muuttunut. – Ennen kynnettiin peltoja aika paljon ja tehtiin maa ihan mustaksi. Nyt peltoa ajetaan pinnasta vain vähän rikki ja jätetään sängelle. Tämä estää esimerkiksi ravinteiden liiallista valumista. Myös viljelykierrosta on paljon hyötyjä. Kun pellolla viljelee vuoroin eri viljalajeja, maaperä ei pääse köyhtymään.

22 PIRKKA P i r k k a . f i

Viljalajien välissä voi pellossa kasvattaa muutakin, esimerkiksi rypsiä, hernettä tai härkäpapua. Tästä olisi tutkija Jansikin mukaan erityistä hyötyä, sillä öljy- ja valkuaiskasveista on Suomessa pulaa. Niitä tarvitaan ennen kaikkea rehuksi, sillä monet elintarvikealan yritykset ovat siirtymässä kokonaan pois soijan käytöstä.

Yhä pidempi viljelykausi

Syyskuussa Harri Linnamaa tekee lähes ympäripyöreää päivää. Kaikki viljat on saatava korjattua ja syysviljat kylvettyä vielä, kun ilmat ovat lämpimät. Lyhenevä päivä lisää haastetta, sillä hämärä tuo pelloille kosteutta ja vilja pitää puida mahdollisimman kuivana. Jos päivät eivät riitä, pitää joitakin asioita tehdä yöllä. Tänä vuonna puinnit siirtyivät myöhemmäksi, mutta viljelijän syksyt ovat pidentyneet muutenkin. Linnamaan pelloilla kasvaa lajikkeita, joiden kasvukausi on pidempi kuin lajikkeilla 20–30 vuotta sitten. Silti jännittää, riittääkö lämpöä loppuun asti vai ehtiikö lokakuussa tulla jo ensilumet päälle. Sekin on joskus koettu. – Vuonna 2017 aikataulut venähtivät myös. Juuri kun olimme saaneet viljat puitua, olin seuraavana päivänä jo pitämässä hiihtokoulua luonnonlumella. Sääolosuhteille ei kuitenkaan voi itse mitään. Harri Linnamaa sanoo, että sitä pitää vain tehdä parhaimmat toimenpiteet, jotka itse osaa. Vaihtelevuus on toisaalta myös maanviljelyn suola. Linnamaa nauttii siitä, ettei tässä työssä ole kahta samanlaista päivää. Omalla kehitystyöllä hommaa voi myös viedä jatkuvasti eteenpäin: analysoida, mitä on tehnyt hyvin ja mitä huonosti sekä missä voisi parantaa. Kaikkein parasta on silti se, kun näkee omien käsiensä jäljen. – Keväällä, kun kylvöt ovat onnistuneet hyvin, on hieno katsella orastavia peltoja.


P i r k k a . f i   PIRKKA 23


TEET HYVÄÄ OSTAMALLA SUOMALAISTA KAUPPIAS EKI K-SUPERMARKET LASIHYTTI

K-MARKET KAUKLAHTI

Suomalaisia tuotteita

Tavarantoimittajat

K-kauppias Eki

Asiakas Anne

Kun nostat ostoskoriin Suomessa valmistettuja tuotteita, tuet koko yhteiskunnan hyvinvointia aina tuottajista asiakkaisiin ja olet osa hyvän ketjua.


T E K S T I TA N JA R I N K I N E N T Y Y L I JA K U VA V I O L A M I N E R VA V I R TA M O

Kotona

Käsillä tehtyä onnea – Kuura-langan himmeä kiilto toi mieleeni aurinkoisen lumimaiseman. Helmineule muodostaa hangen, jonka läpi kulkee palmikkopolku, kuvailee neulesuunnittelija Minna Metsänen Novitalta. Hän suunnitteli Pirkka-lehdelle Kuuran taikaa -villasukkaohjeen. Suunnittelun lähtökohtana oli löytää helpohko malli, joka sopii koko perheelle. – Sukkien kohoneuleet muodostuvat oikeista ja nurjista sil-

mukoista, ja jalan päällä kulkee lisäksi helppo peruspalmikko, kertoo Metsänen sukistaan. Suomessa on pitkät perinteet villasukkien neulomisessa, ja suomalaiset neulovat väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa. Myös yhä useampi mies neuloo. Novitan neuleyhteisössä neulojat ovat kolmenkympin molemmin puolin. » Neulontaohje: Pirkka.fi/ kuurantaikaa-villasukat

OSTOSLISTALLE

Novita 7 veljestä Kuura-lankoja on useita eri värejä. Kuuran taikaa -sukissa sävynä on lumienkeli, 100 g, 5,29 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA 25


Valon voimalla Kun valo ulkona vähenee, katseet kääntyvät sisälle kotiin ja valaistukseen. Hyvä valaisin toimii arjessa ja luo tunnelmaa. Se voi olla myös kaunis kuin veistos. TEKSTI JENNI JUURI NE N KUVAT NICLAS MÄKELÄ LAVASTUS TU OMA S NO RTE MA KUVAUSPAIKKA NÄYTTELYTILA S AVIO TEM PORA RY, K E RAVA

Cello Uni II -riippuvalaisimessa yhdistyvät kauniisti metalli ja lasi, 59,90 €, K-Rauta. Sininen seinä on maalattu Tikkurilan sisämaalisävyllä M350, K-Rauta. Mari Paikkarin keraamiset veistokset, tiedustelut taiteilijalta.

26 PIRKKA P i r k k a . f i


Kodin kruunut

Näyttävä valaisin voi olla huoneen keskipiste ja kruunata koko sisustuksen. Menneiden aikojen tuntua henkivät messinki- ja lasivalaisimet luovat tilaan arvokasta ja eleganttia tunnelmaa. Näyttävä suunnattava Trio Cross -lattiavalaisin 175 €, messingin värinen Sessak Totti -riippuvalaisin 79,90 €, musta Cello Dolce -pöytävalaisin 29,95 €, ruusukullanvärinen lasinen Eglo Alobrase -riippuvalaisin 119 € ja kultakalamaljasta innoituksen saanut Sessak Malja -valaisin 159 €, K-Rauta. Pinottava Kanto-jakkara 350 €, Studio Ville Auvinen, studiovilleauvinen.com. Antti Matinlaurin suuri muotokuvateos, tiedustelut taiteilijalta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 27


Selkeitä muotoja

Graafiset valaisimet sopivat hyvin moderneihin tiloihin ja tuovat kiinnostavaa kontrastia perinteisempiin tiloihin. Valkoiset ja mustat valaisimet ovat helposti yhdistettävissä myös keskenään. Musta Eglo Donington -kattovalaisin 159 €, trumpetinmallisella metallivarjostimella varustettu Design from Finland Sessak Lakki -lattiavalaisin 299 €, valkoinen kangasvarjostimellinen Cello Mezzo -lattiavalaisin 59,90 €, By Rydens Bazar -kattovalaisin 59 € ja Eglo Torrontes -kattovalaisin 119 €, K-Rauta. Seinässä Tikkurilan sisämaalisävy M350, K-Rauta. Kotimaisista materiaaleista tehty Odda-penkki 989 €, Gedigo, gedigo.fi. Emma Helteen keraaminen veistos ja Leena Keräsen keraaminen seinäreliefi, tiedustelut taiteilijoilta.

28 PIRKKA P i r k k a . f i


Poimi ideat

Valosta on moneksi Valolla on suuri merkitys kodin sisustuksen ja tunnelman luojana. Vaikka valaisimen hankintaperusteena voi olla ulkonäkö, on oleellista miettiä, minkälaiseen tarkoitukseen ja tilaan valaisin tulee. Tuleeko se huoneeseen, jossa on tarkoitus tehdä töitä, vai tilaan, johon kaivataan erityistä tunnelmaa?

Valolla voi rajata suuria huoneita pienempiin osiin, luoda tehokasta yleisvaloa tai kohdentaa sitä esimerkiksi työskentelyyn sopivaksi. Myös kodin pinnat ja värit vaikuttavat valon tarpeeseen ja valon määrään. Vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat taas imevät sitä. Kodin yleisvalona toimivat kattoon sijoitettavat valaisimet. Kaunein tunnelma syntyy käyttämällä valoa epäsuorasti, valaisemalla tilaa kattojen ja seinien kautta. Ruokapöydän ylle kannattaa valita valaisin, joka valaisee pöydän, mutta ei häikäise ruokailijoita. Suosi pienemmissä huoneissa kohdevalaisimia, kuten pöytä-, seinä- tai lattiavalaisimia, joilla saa valaistua tarvittaessa esimerkiksi työpöydän. Kun ostat valaisimen, hanki siihen samalla oikeanlainen polttimo. Tunnelmaa voi tehostaa himmeällä lämpimällä valolla ja esimerkiksi tarkkuutta vaativaan työhön tarvitaan tehokasta valkoista valoa. Puu ja luonnonmateriaalit tuovat mukanaan lämpöä ja kodikkuutta. Niitä käytetään paljon nyt myös valaisimissa. Luonnonmateriaalien vastapainona musta luo modernia ilmettä ja särmää. Eglo Hornwood -pöytävalaisin 49,95 €, Eglo Hornwood -lattiavalaisin 99,90 €, punotulla varjostimella varustettu Eglo Dembleby -lattiavalaisin 149 € ja pieni lasinen Sessak Ariane -pöytävalaisin 69,90 €, K-Rauta. Katri-Maria Huhtakallion keraamiset tammenterhot, tiedustelut taiteilijalta.

Muista huolehtia myös sisääntulon valaisusta, se tekee kulkureitistä turvallisen. Musta Cello Artist II -ulkoseinävalaisin 29,95 €, K-Rauta.

Graafiset ja näyttävät valaisimet ovat nyt trendikkäitä. Ledvance 1906 Globe Pendant -riippuvalaisin 99,90 €, K-Rauta.

Erilaisilla polttimoilla voi luoda tunnelmaa. Hehkulamppua muistuttavan kuvun alla on led-elementti. Vintage Globe 824 Fil -led-lamppu 12,95 € ja Osram Retofit Edison -led-lamppu 16,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 29


KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

k-rauta.fi

Pebble palovaroittimet ovat K-Rauta -myymälöiden valikoimassa.


Rautaa!

Maaliin meni!

Tuoksuton, ylellinen vai titaaninkestävä? Näin valitset sisämaalin, joka on varmasti tarkoituksiisi sopiva.

A S TA K -R A U D I A T .F I K -R A U TA

Maalit:

PROF 7 -SEINÄMAALI, 9 L, 59,90 € + SÄVYTYS

CELLO FEEL -SISUSTUSMAALI, 9 L, 93,90 € + SÄVYTYS

TIKKURILA HARMONY CARE -MAALI, 9 L, 118 € + SÄVYTYS

TIKKURILA LUJA 7 -PINTAMAALI, 9 L, 130 € + SÄVYTYS

KENELLE?

Hyvää hinta-laatusuhdetta arvostavalle ja vaihtelunhaluiselle.

Herkkänenäiselle ja allergiaperheisiin.

Ympäristö- ja laatutietoiselle sisustajalle, jolla on silmää yksityiskohdille.

Koteihin ja tiloihin, joissa sattuu ja tapahtuu.

TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET

Vesiohenteinen ja himmeä seinämaali kuiviin sisätiloihin. Kestää kohtalaisesti kulutusta.

Ympäristöystävällinen ja hajuton koostumus soveltuu sisäseinien ja kattojen maalaamiseen. Täyshimmeä.

Täyshimmeä, osin biopohjainen ja korkealaatuinen maali seinäpinnoille. Luo sametinhimmeän pinnan.

Himmeä pintamaali kestää kovaakin kulutusta. Mainio esimerkiksi eteiseen tai keittiöön.

MITÄ MUUTA?

Pinta pölykuiva ja päällemaalattavissa 2 tunnin kuluttua maalaamisesta.

Allergia- iho- ja astmaliiton tunnus, Joutsenmerkki ja Avainlippu-tunnus.

Värit toistuvat pehmeinä ja syvinä. Monta ympäristösertifikaattia.

Sisältää homeenestoainetta ja sopii siksi myös kosteisiin tiloihin.

T E K S T I E L I N A K A R E M O K U VAT G E T T Y I M AG E S JA VA L M I S TA JAT

Hanaherkut

Hana piirtyy upeasti esiin, kun taustalla on värikäs laatoitus. Kaapinovet Cello Tapiola, laatat Primus fasetti 10 x 20 cm, K-Rauta.

MESSINKIÄ Harjatun messingin värisessä hanassa on käytetty Soft move -teknologiaa, joten vipu kääntyy pehmeästi ja tarkasti. Vettä säästävä Eco-flow -toiminto. Gustavsberg Epic-keittiöhana pesukoneventtiilillä 289 €, K-Rauta.

KROMIA Elegantin ja minimalistisesti muotoillun keittiöhanan alle jää mukavasti työskentelytilaa. Poresuutin on piilotettu hoikan juoksuputken päähän. Hansgrohen Talis M54 270 -keittiöhana pesukoneventtiilillä 225 €, K-Rauta.

MATTAMUSTAA Näyttävässä hanassa on laadukas metallirunko ja ammattikeittiöistä tuttu, ulosvedettävä pesin. Kaksi vesisuihkutyyppiä. QuickClean-ominaisuus ehkäisee kalkin kertymistä suuttimeen. Hansgrohen Focus 240 -hana pesimellä 325 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 31


Oikeanlaista valoa aamusta iltaan Philips Hue -älyvalaistus on aina apunasi. On kyseessä sitten aamuherääminen, energisoituminen aamupalan aikana, lastesi avustaminen kotiläksyihin keskittymisen kanssa tai oikeanlaisen valaistuksen luominen lukemista tai rentoutumista varten kiireisen päivän päätteeksi. Herääminen voi olla haastavaa, erityisesti talven pimeinä aamuina. Philips Hue -valaistus imitoi auringonnousua auttaakseen sinua heräämään luonnollisesti - välittämättä siitä, kuinka pimeää ulkona on. Vaihtele neljän esiasennetun valaistusvaihtoehdon välillä Huesovelluksessa tai Hue-kytkimellä. Nämä neljä vaihtoehtoa auttavat sinua energisoitumaan, keskittymään, lukemaan ja rentoutumaan.

Energisoidu

Aloita käyttö helposti

Philips Hue tuo älyvalaistuksen jokaiseen kotiin ja jokaiseen arkeen. Kuka tahansa voi luoda erityisiä hetkiä ja automatisoida valot. Aloita Philips Huen käyttö haluamallasi tavalla, Bluetoothilla tai Hue-sillalla. Ja ei huolta, vaikka aloittaisitkin käytön Bluetoothilla, voit aina lisätä mukaan myös Hue-sillan.

Energisoidu Käytä valoa tuomaan energiaa kotiisi ja arkeesi. Energisoiduvaloasetuksen kylmän valkoinen valo auttaa sinua lisäämään puhtia aamuihisi tai tuomaan lisäpotkua treeneihisi.

Keskity

Keskity

Philips Hue auttaa sinua keskittymään, kun sinun täytyy saada asioita aikaiseksi. Kytke päälle Keskity-valoasetus ja suuntaa täysi keskittymisesi itse tehtävään.

Lue Uppoudu hyvän kirjan maailmaan oikeanlaisen valaistuksen avulla. Philips Hue tuo sinulle juuri oikean valon lukuhetkeä varten Lue-valoasetuksen avulla. Voit vain keskittyä rentoutumaan ja sukeltamaan sivujen joukkoon.

Lue

Rentoudu Rentoutumishetken löytäminen arjen ja kiireen keskellä voi olla vaikeaa. Kun saat vihdoinkin aikaa rentoutumisille, napsauta Philips Hue Rentoudu-asetus päälle - se tuo sinulle lempeää ja pehmeää valoa, jotta saat täydellisen rauhoittumishetken.

Rentoudu


6

1. Miksi takka kannattaa päivittää uuteen?

Usein lähtökohta on puhtaasti esteettinen: takka halutaan vaihtaa, kun asuntoa tai kesämökkiä päivitetään modernimmaksi. Vanha takka voi myös viedä tarpeettoman paljon tilaa, ja avotakka puolestaan on lämmityslaitteena tehoton ja vaikea pitää puhtaana. Lisäksi se tuottaa suuria määriä hiukkaspäästöjä. K-Raudan valikoimissa on runsaasti erilaisia valmistakkoja. Hintahaitari on noin 500–3000 euroa. Kalleimmissa on käyttömukavuutta lisääviä yksityiskohtia kuten esimerkiksi itsesulkeutuva luukku.

kysymystä tulisijoista Takka on tunnelmanluoja, lämmönlähde ja sisustuselementti. Huomioi nämä asiat, jos harkitset uuden tulisijan hankintaa.

2. Mitä asennuksessa pitää huomioida?

Varmista ennen puhdistamista, että takka on täysin jäähtynyt. Tyhjennä tuhka-astia usein ja mieluusti aina ennen tulen sytyttämistä. Tuhkaimuri on näppärä apuväline. Varmista käyttöohjeista ja ostopaikasta, millainen puhdistusaine takalle sopii. Arinan ja palotilan valurautaosat voi putsata teräsharjalla. Lasi kannatta puhdistaa lasinpuhdistusaineella. Sen sijaan vanha neuvo lasin pyyhkimisestä veden ja tuhkan seoksella kannattaa unohtaa, sillä tuhkassa voi olla mukana lasia naarmuttavia pikkukiviä.

5. Miten varmistan puhtaan palamisen?

Jos haluat käyttää takkaa myös lämmittämiseen, se kannattaa sijoittaa huoneen keskelle. Vanhan hormin kunto ja yhteensopivuus uuden takan kanssa on hyvä selvittää esimerkiksi nuohoojan kanssa. Tiilihormin eristys saattaa olla puutteellinen, jolloin palamiseen ei ole riittävästi ilmaa. Tällöin tarvitaan korvausilmaliitos, mutta usein päädytään myös saneeraamaan hormi. Samalla savupiippukin kannattaa päivittää nykyaikaiseen teräspiippuun.

Sytytä puut päältäpäin eikä tulipesän pohjalta, jolloin hiukkaspäästöjä tulee vähemmän ja lasikin pysyy puhtaampana. Poltettava puu kannattaa ottaa sisälle jo pari päivää aiemmin, sillä kostea puu palaa huonosti ja nokeaa. Sytytyspalat ovat käteviä ja takaavat hyvän syttymisen. Sen sijaan sanomalehtiä käyttämällä tuli palaa epätasaisemmin ja vähemmän puhtaasti. Lado polttopuut ilmavasti ja mieluusti vaakasuoraan.

6. Millaiset takat ovat nyt suosittuja?

3. Miten huolehdin paloturvallisuudesta?

T E K S T I E L I N A K A R E M O K U VAT G E T T Y I M AG E S JA VA L M I S TA JAT

4. Miten takkaa tulisi huoltaa?

Linjakkaat ja modernin näköiset kevyttakat ovat nyt pinnalla. Musta on hittiväri, mutta myös vuolukiviverhoilu on nosteessa. Vuolukivi on siitäkin mukava materiaali, että se varastoi ja luovuttaa lämpöä pitkään. Tuli on sisustuselementti, joten nykytakkojen lasiluukut ovat usein isoja. Joissain malleissa tulipesä näkyy upeasti moneen suuntaan.

Perehdy takan asennus- ja käyttöohjeisiin kunnolla. Kaikissa valmistakoissa on määritelty suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin. Myös piipun tulee olla paloturvallinen ja ohjeiden mukaan asennettu. Sen saa asentaa itsekin, mutta ammattilaisen käyttö on suositeltavaa. Säännöllinen nuohoaminen ehkäisee nokipaloja ja varmistaa, että takka toimii hyvin. Muista, että sisällä ei kannata säilyttää isoja määriä kuivaa takkapuuta.

Asiantuntijana tuotepäällikö Janne Oinonen K-ryhmästä

Valitse näistä

Kamiinassa on pitkään lämpöä varaava vuolukiviverhoilu ja korkea lasiluukku. Varden Aura 3, 1 299 €, K-Rauta.

Varden Nice -takassa on suuri lasiluukku ja kaarevat sivulasit, joten liekkien loimu näkyy hyvin, 2 449 €, K-Rauta.

Varden Samsö on ajaton ja edullinen kamiina, joka luovuttaa nopeasti lämpöä. Korkea lasiluukku, 599 €, K-Rauta.

Vähäeleisen tyylikäs Jydepejsenin Bella-valmistakka sopii tilaan, jossa lämmitystarve ei ole kovin suuri, 2 299 €, K-Rauta.

Tulta voi ihailla 180-asteisen lasin läpi monesta suunnasta. Jydepejsenin Panorama 1500 -valmistakka 2 899 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 33


Tee itse

Katse peiliin Seinää vasten nojaavassa, tukevassa vanerilevyssä on kokovartalopeilin lisäksi paikat kengille ja asusteille.

K AT S O V J A T E KO ID E O - OHJ P IR K K A .F E E T : I/ P E IL IS E IN A

Nämä tarvitset:

T E K S T I K A I SA H ATA K K A K U VAT JA N N E VA I N I O M Ä K I JA VA L M I S TA JAT

• Metsäwood-koivuvaneri 18 × 1220 × 2440 mm • Finnmirror-peili fasetti 400 × 1000 mm • Cello pyörölista 18 × 2400 mm mänty • Prof-kattokoukku 50 mm messinki, 2 kpl • Cello DIY -hyllynkannatin 100 × 150 mm, 2 kpl • Cello-vaatekoukku tervaleppä, 2 kpl • Prof M6 × 40 mm -kupukantaruuvi, 2 kpl • Casco Superfix+ valkoinen asennusliima • Mitta, kynä, viivotin ja hiomasieni • FXA-akkupyörösaha ja -akku • Kuulosuojaimet ja suojalasit • FXA-ruuvinväännin, ruuveihin sopiva ruuvarin pää, 6 mm:n poranterä ja patruunapuristin 1 Mittaa ja piirrä kappaleiden ääriviivat vanerilevylle. Tarvitset 800 mm × 1800 mm:n runkokappaleen ja 250 mm × 110 mm:n hyllykappaleen. 2 Sahaa pyörösahalla kappaleet irti. Jos tuntuu, ettei käsivaravakaus riitä, käytä ajurina esimerkiksi lautaa. Sahaa pyörölistasta 700 mm:n pätkä. 3 Viimeistele sahattujen kappaleiden reunat hiomasienellä siisteiksi. 4 Mittaa ja merkitse vanerirunkoon peilin, hyllyn ja sen kannattimien, vaatekoukkujen ja kenkätangon sekä sen kiinnityskoukkujen paikat. Korvaa vaatekoukkupakkausten jalkaruuvit uraruuveilla ja poraa ruuveille reiät. 5 Kierrä tangon kiinnityskoukut paikoilleen ja napsauta tanko koukkuihin. Ruuvaa hyllynkannattimet runkoon ja hylly kannattimiin. Kiristä uraruuvit vanerin takapuolelta reikien läpi vaatekoukkuihin kiinni. 6 Liimaa peili paikalleen ja jätä vaakatasoon vuorokaudeksi kuivumaan. Nosta vaneri nojaamaan seinää vasten. Tarvikkeet ja työkalut K-Raudasta.

Näitä tarvitset:

Metsäwoodin 18-millinen koivuvaneri sellaisenaan tai käsiteltynä 81,90 €/ 1220 × 2440 mm, K-Rauta.

Cellon isot vaatekoukut ovat tervaleppää, myös mustaksi ja valkoiseksi käsiteltynä, 10,95 €/kpl, K-Rauta.

Pyörölista sujahtaa Profin messinkisiin, 50 mm:n kattokoukkuihin, 3,55 € / 4 kpl, K-Rauta.

Fasettihiottu Finnmirrorin peili on sopivan kevyt liimattavaksi, 38,70 €/ 400 × 1000 mm, K-Rauta.

Cellon 18 mm:n mäntyinen pyörölista kannattelee ripustetut kengät, 4,50 €/2400 mm, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 35


Luonnon lapsi

36 PIRKKA P i r k k a . f i


? KUKA? Virpi Sarasvuo,

44, entinen huippuhiihtäjä, nykyisin valmentaja-yrittäjä, jonka perheeseen kuuluvat aviomies Jari Sarasvuo ja 8- ja 9-vuotiaat tyttäret. Motto: ”aina eteenpäin”. JUURI NYT? Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa MTV3:lla.

Virpi Sarasvuon lapsuus maatilalla oli kuin yhtä ikuista kesää. Lapsuudesta kumpuaa hänen rakkautensa luontoon ja kotoiluun. Nyt maailmanmestarilla on aikaa keskittyä perheen kanssa touhuiluun ja siirtää lapsuudenkodin perintöä omille tyttärilleen. TEKSTI R OSANNA MARILA KUVAT JANITA AUTIO

K

un marraskuun synkkyys uhkaa vyöryä päälle, yrittäjä Virpi Sarasvuo ottaa kaikki keinot käyttöön pitääkseen itsensä virkeänä. Aamuisin hän napsauttaa päälle kirkasvalolampun, iltaisin hän sytyttää kynttilöitä ympäri kotia tunnelmaa luomaan. Ruokavaliotaankin Virpi keventää hieman, ettei keho menisi ainakaan ravinnon puolesta tukkoon. – Yritän taklata syksyn synkkyyttä myös käymällä aamuisin ulkona. En välttämättä lenkillä, vaan ihan happihyppelyllä. Metsässä lataudun, seesteisyyttä huokuva Virpi kertoo. Kuluva syksy on ollut Virpille muuten varsin valoisaa aikaa, sillä hän on viuhunut ansiokkaasti tanssiparketilla Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Ja nauttinut siitä valtavasti. Virpi kertoo sydämensä sykkineen tanssille jo pitkään, mutta lajille ei ole tahtonut löytyä aikaa kalenterista. Nyt hän uskoo, että tanssi on tullut hänen elämäänsä jäädäkseen. – Jos ei nyt, niin sitten ei koskaan. Tanssiminen on ihanaa, olen aina kuin Hangon keksi. Koska olen nyt pystynyt

raivaamaan päivästäni viisikin tuntia tanssitreeneille, pystyn siihen pienemmässä mittakaavassa varmasti myöhemminkin, hän miettii.

Maatilan töissä

Virpi on taustaltaan maatilan tyttö. Hän vietti lapsuutensa isänsä kotitilalla pienessä kylässä Kangasniemellä EteläSavossa, jossa asuivat myös mummo ja pappa. Maatilalla oli lampaita, lehmiä, kanoja, kissoja, koiria ja työhevonen. Virpi vietti käytännössä koko lapsuutensa ulkona – hänelle tuo aika on jäänyt mieleen yhtenä ikuisena kesänä. Virpi, sisarukset ja kylän lapset pyörivät usein vanhempiensa mukana heinäpellolla. Kun aikuiset tekivät heinätöitä, Virpi keräsi muiden lasten kanssa leppäkerttuja traktorinlavalta viljankorjuun jälkeen. Eväät syötiin keskellä peltoa. – Teimme paljon arkisia asioita yhdessä aikuisten kanssa. Puita piti pilkkoa usein, koska leivinuunit lämpesivät vain niillä. Lampaille syötimme kuivaa ruisleipää, ja kanoilta haimme munia, hän muistelee.

P i r k k a . f i   PIRKKA 37


Lapsuudessaan Virpi myös innostui hiihtämisestä. Urheiluvaihtoehtoja ei pienellä kylällä tosin ollut liikaa tarjolla: niitä olivat joko yleisurheilu, hiihto tai suunnistus. Hiihto vei Virpin mukanaan paitsi luontaisten taitojen takia, myös siksi, että hän viihtyi Kangasniemen Kalske -seurassaan niin hyvin. Muistot saavat hänet hymyilemään. – Meillä oli todella hauska ja yhteenhitsautunut hiihtoporukka. Leirit olivat urheilun lisäksi yhtä nauruterapiaa. Virpi muutti kotoaan pois jo varsin nuorena, 16-vuotiaana, sillä hän lähti urheilulukioon Jyväskylään. Opiskelijahuone oli kahdeksanneliöinen: sinne mahtui vain sänky, pieni pöytä ja lavuaari. Jälkikäteen ajateltuna Virpiä vähän hämmentää, miten vapaasti hän sai nuorena elää. Koska kännyköitä ei ollut, yhteydenpito kotiin ei ollut samalla tavalla mahdollista kuin nykyään. Virpi soitti kotiin vain kerran viikossa kadulla olevasta puhelinkopista, joka toimi kolikoilla. – Tuskinpa tänä päivänä pystyisin omien tyttärieni kanssa samaan. Mutta aika oli silloin toinen.

paan elämään sopeutuminen meni Virpin mielestä yllättävänkin helposti. Muutoksessa auttoi äitiys, sillä Virpi tuli nopeasti raskaaksi hiihtouransa jälkeen. – Olen luonteeltani sopeutuva, otan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee. Vaikka urheilu antoi minulle paljon, äitiys lähti sen jälkeen luontevasti ja onnellisesti käyntiin. Minusta tuntuu hyvältä, että saan nyt palvella omaa perhettäni. Äitinä Virpi uskoo olevansa jämäkkä ja rakastava. Kotona on tietyt säännöt, joita noudatetaan. Esimerkiksi se, että keittiöpuuhissa saa kokeilla vaikka mitä, mutta sotkut pitää siivota itse sen jälkeen. Lastensa kanssa Virpi ulkoilee, leikkii, tekee läksyjä ja lukee. Jarin kanssa he pyrkivät puhumaan lapsille avoimesti eri asioista ikätason huomioiden. – Uskon, että lapseni saavat turvallisen kuvan elämästä. Ainakin toivon näin.

"Olen sopeutuva. Otan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee."

Oma aamuhetki

Nykyään aamuvirkun Virpin arkipäivät käynnistyvät yleensä viimeistään aamukuudelta. Kun aviomies, valmentaja Jari Sarasvuo sekä parin 8- ja 9-vuotiaat tyttäret vielä nukkuvat, Virpi keittelee itselleen aamukahvit. Siinä sivussa hän vastailee työsähköpostiin ja pyöräyttää aamiaisen perheelle. – Aamu on oma rauhallinen hetkeni ennen päivän kiireiden alkua, hän sanoo. Kun lapset on saatu kouluun, Virpi tekee päivästä riippuen töitä joko kotitoimistolla tai muualla. Yrittäjänä hän on itse vastuussa kalenteristaan ja pyrkii järjestämään arkensa niin, että voi olla mahdollisimman paljon kotona lastensa kanssa. Kun Virpi vuonna 2009 lopetti maastohiihtouransa, hän ei kohdannut suurta ammattikriisiä. Kuuden maailmanmestaruuden ja kahden olympiapronssimitalin jälkeen arkisem-

Hallittu arki

Urheilu-ura oli Virpin elämässä kirkasta aikaa. Silloin kaikki tekeminen johti yhteen ja samaan asiaan: koko elämä oli optimoitu hiihdon ehdoilla. Nykyään Virpin arki on tietyllä tavalla monimutkaisempaa – ainakin palloja on lasten myötä enemmän ilmassa. Tiettyjä tapoja on silti urheilu-uralta tarttunut matkaan. Yksi niistä on hyvä etukäteisvalmistautuminen. Joka sunnuntai Virpi käy Jarin kanssa läpi koko perheen tulevan viikon aikataulut: kenen pitää olla missäkin mihin aikaan, kuka vie ja hakee. Sunnuntaisin Virpi suunnittelee valmiiksi myös seuraavan viikon ateriat. Apunaan hän käyttää verkkokauppaa, jonka kautta hän tilaa ruokakassit suoraan kotiovelle. Etukäteissuunnittelu säästää paitsi hermoja, myös ympäristöä. Virpi pyrkii aina suunnittelemaan arkiruoat niin, että edellisen päivän ylijäämiä voi hyödyntää seuraavan päivän kokkailuissa. Helppo ja nopea Sarasvuon perheen arkiruoka on kasviswokki, jonka sekaan tulee lohta.

V I R P I N V I N K I T H Y VÄ Ä N O L O O N : KUNNON YÖUNET On turha tehdä oikeastaan mitään, jos oma olo on koko ajan väsynyt ja univelkainen. Silloin ei luonnistu kunnolla treeni eikä työntekokaan.

38 PIRKKA P i r k k a . f i

RUOKAKOLMIO Jos elimistössä ei ole oikeanlaisia ravintoaineita, lihakset eivät kehity eivätkä aivot jaksa. Terveellinen, säännöllinen ja kohtuullinen syöminen toimii.

LIIKUNTA Jos olet väsynyt etkä syö hyvin, on turha liikkua. Urheilu kannattaa sitten, kun keho on valmis sitä vastaanottamaan. Kokonaisuus ratkaisee.

OMA ASENNE Jokainen voi itse päättää miten asioihin suhtautuu, vai antautuuko olosuhteiden uhriksi. Sadesäälle ei voi mitään, mutta aina voi pukea sadevaatteet.


P i r k k a . f i   PIRKKA 39


"Keittiössämme ei valmenneta ketään, se puoli kuuluu työrooleihimme." – Arjessa minulle on tärkeää, että perusasiat ovat hallussa. Urheiluaikoina opin, että kannattaa ennakoida mieluum­ min kuin reagoida. Kun olen varautunut tulevaan viikkoon, minun ei tarvitse säntäillä, vaan voin keskittyä nauttimaan. Vaikka kahden yrittäjän perheessä kalenteri kuitenkin väis­ tämättä elää ja muuttuu, Virpi pysyy jämäkkänä. – Kun pohjavire on kunnossa, arki kestää muutokset. Sil­ loin kukaan perheestämme ei hajoa ensimmäiseen yllätyk­ seen. Toki ajankäytön ja arjen rutiineja on pitänyt välillä etsiä uudestaan, mutta siitäkin on selvitty. Virpiä naurattaa kysymys siitä, lähteekö Sarasvuon paris­ kunnasta jompikumpi valmentamaan ja konsultoimaan tois­ ta kesken arkisten askareiden. Työkseen Jari ja Virpi val­ mentavat asiakkaita sekä erikseen että yhdessä. – Keittiössämme ei valmenneta ketään, se puoli kuuluu työrooleihimme. Jos meillä on tarvetta käydä työhön liitty­ viä keskusteluja kotona, sovimme, että nyt puhutaan hetki töistä. Perusarjessa emme kuitenkaan neuvo toisiamme.

Leivontageeni kulkee suvussa

Virpi viihtyy kotonaan erittäin hyvin. Juuri nyt hänellä ei ole tarvetta olla vapaa­ajallaan missään muualla. – Olen innokas kotoilija. Sain entisessä elämässäni reis­ sata sen verran paljon, että nykyään nautin jopa vähän liikaa kotona olemisesta. Voisihan sitä joskus käydä muuallakin. Virpi tunnustautuu innokkaaksi käsityöihmiseksi. Kun hän löysi hiljattain kaappiensa perukoilta vanhoja farkkuja, ne muuntautuivat käden käänteessä kolmeksi treenikassiksi. Kun Virpi innostuu uudesta käsityöprojektista, hän ei malttaisi syödä eikä nukkua, ennen kuin työ on valmis. Tällä tekniikalla koko perheelle syntyi yhteiset perhevillapaidat – ensin tytöille, sitten Jarille ja lopuksi Virpille itselleen. – Olen arjessa Puuha­Pete, en koskaan malta olla kauan paikallani. Pysähdyn korkeintaan katsomaan uutisia.

40 PIRKKA P i r k k a . f i

Kävelyaskelia minulla kertyykin joka päivä reippaasti yli terveyssuositusten. Myös leipominen on lähellä Virpin sydäntä. Se on lapsuu­ desta saatu perintö. – Äitini on kova keittiöihminen. Sain olla pienenä hänen mukanaan leipomassa pullaa ja milloin mitäkin. Nyt omien lasten kanssa on kivaa laittaa äidin perintöä eteenpäin. Pulla onkin Sarasvuon perheessä itseleivotuista herkuista mieluisin. Perinteiden lisäksi Virpi on keittiössä myös luova kokeilija. Muu perhe on päässyt maistelemaan muun muassa erilaisia gluteenittomia herkkuja. – Perheeni on ihmeen mukautumiskykyinen, he testaavat ruokiani mukisematta. Välillä he kyllä myös heittävät huulta siitä, sekoitanko seuraavaksi lehtikaalisipsejä ja suklaata.

Metsä hurmaa hiljaisuudellaan

Virpi viihtyy arjessaan myös Kauniaisissa sijaitsevan omako­ titalonsa hyötypuutarhassa, jossa kasvaa omena­, päärynä­ ja luumupuita. Pihaltaan hän poimii herukat aamupuuroon ja yrtit aterioihin. Syksyisin hän keittelee oman maan tuo­ toksista antaumuksella eri hilloja. Virpi suhtautuu luontoon kunnioituksella, se on hänel­ le rauhan lähde. Jo oma lähimetsä riittää hurmaamaan hä­ net hiljaisuudellaan. Mieleen ovat kuitenkin piirtyneet myös Keski­Euroopan hiihtoleirien henkeäsalpaavat maisemat. – Livignossa ja Davosissa on niin upeat maisemat, ettei paremmasta väliä. Tunnen kunnioitusta ja kiitollisuutta sii­ tä, että olen saanut tehdä töitä niin hienoissa paikoissa. Kaiken kaikkiaan Virpin elämä on tällä hetkellä todella hyvällä mallilla. – Tuntuu hienolta, että läheiseni ovat terveitä ja että heil­ lä on hyvä olla. Nautin olosta myös itseni kanssa. Tässä iässä itseensä tutustumisen vaihe on ohi. Tiedän ja uskallan olla se, kuka olen. Niin on hyvä elää.


P i r k k a . f i   PIRKKA 41


TÄYSJYVÄ-

RUISTA

NAPOSTELUN O T O U M I P M E PAR

YÖS MAISTA M


Hyvää oloa

OSTOSLISTALLE

T E K S T I SAT U K Ä R K I K U VA G E T T Y I M AG E S

Hemmotteluhetki ystäville Räntäsadetta ja taksijonoja? Ei tällä kertaa, jos vietät pikkujoulut lähimpien ystäviesi kanssa koti-spa-hengessä. Tärkeintä on yhdessäolo. Jokainen voi osallistua tuomalla mukanaan naposteltavaa, juomaa – tai jonkun uuden ihonhoitotuotteen. Koristele kylpyhuone tai saunaosasto kynttilöillä. Uutuuskosmetiikan testailu yhdessä on hauskaa. Joko olet kokeillut kuk-

kauutteista valmistettua kasvosuihketta? Nyt puhutaan ihoa rauhoittavasta hampusta, kosteuttavasta ksylitolista ja antibakteerisesta teepuuöljystä. Prebiootit ovat myös pinnalla, samoin hävikkihedelmistä valmistettu kosmetiikka. Viimeistään kasvonaamion kohdalla on aika kohottaa malja ystäville! » Katso vinkit: Pirkka.fi/ kotispa

Säännöllinen kuorinta pitää ihon heleänä, So BiO Tea Tree -kuorintageeli 9,90 €. Erisan+ Prebioottinen -kasvosuihke kosteuttaa, 10,90 €. Tuotteet valikoiduista K-Citymarketeista.

P i r k k a . f i   PIRKKA 43


Ohut ja vajaahihainen neule on helppo kerrostaa neuletakin kanssa. Näyttävillä asusteilla saat vaihtelua tyyliin, ja kokonaisuus muuttuu juhlavammaksi. Fuksian sävyinen mywearpooloneule 19,99 €, tummanvioletti mywearneuletakki 24,95 € ja Iberon helmikorvakorut ja -rintakoru, K-Citymarket.

Silmänisku menneille vuosikymmenille ja naisellinen asenne kuuluvat tämän talven tyyliin. Kerrosta neuleita ja kiedo itsesi muhkean saalin lämpöön.

Ripaus retroa TEK ST I JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KU VAT KA R OLIIN A JÄÄ S KELÄ INEN KU VAU SPAI KKA HELS INGIN KAUPUNG INM US EON LAS TENKAUPUNGIN 1 970- LUVU N M UM M OLA

44 PIRKKA P i r k k a . f i


Vilukissan tyylileikki

Marraskuussa sisäpukeutumiseenkin kaivataan lämpöä tyylistä tinkimättä. Sujauta mekon alle lämmin neulepoolo ja pitkät housut. Pue pipo baskerin tapaan. Hillittyjen sävyjen rinnalle sopii hyvin mielitakkisi, ja kokonaisuus hurmaa edelleen tyylikkyydellään. Ruosteen sävyinen mywear-neulepoolo 19,99 €, -ruutumekko 29,95 €, -ruutuhousut 29,95 €, -pipo 9,99 €, Aileen-vyölaukku 22,95 € ja Claudia-kiilanilkkurit 39,95 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA 45


Mausteena nostalgiaa

Tyylikäs poolo ja vekkihame saavat piristystä asusteista. Rouheat jalkineet tuovat kokonaisuuteen toivottua särmää. Kauden tyyli leikkii helmikoruilla, ja kaulaliinan voi pukea vaikka saaliksi. Ohut mywear-neulepoolo 19,99 €, -kaulahuivi 14,99 €, punaiset mywear-thermosukkahousut 7,99 €, -sormikkaat 12,99 € ja korkeavartiset Rianna-maiharit 69,95 € sekä Iberon kaulakoru ja sormus, K-Citymarket. Musta Ellen Tracy -vekkihame 44,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

46 PIRKKA P i r k k a . f i


P i r k k a . f i   PIRKKA 47


Tyyli haltuun

Yllätysparit Pysy lämpimänä kerrostamalla pooloja. Mausta tyyliäsi retrovärein ja asustein. Korukivin koristeltu hihallinen Ellen Tracy -neulesaali 39,95 €, K-Citymarket. Viimeistele tyyli retrolaseilla. Iberon lukulasit 14,90 €, K-Citymar-

Monikäyttövaate: Neulesaalin voi pukea monella eri tapaa. Se toimii rentona neuletakkina tai vaikka kaulahuiviksi kietaistuna. Yksi vaate ja monta käyttötapaa, paras lisä vaatekaappiin! Kestosuosikit: Nahkaiset maiharit kestävät käytössä vuosia kun niitä huoltaa säännöllisesti. Ne pitävät jalat lämpiminä, ja niitä on helppo yhdistellä eri vaatteisiin mekoista prätkätyyliin. Valitse rohkeasti värikkäät maiharit!

Andiamon nahkaiset Bruna-maiharit kestävät säätä ja tuovat väriä tyyliin, 109,90 € Kookenkä. Korkeavyötäröiset, leveälahkeiset Ellen Tracy -housut hurmaavat utuisalla kuosillaan, 44,95 €, K-Citymarket.

2

1

3 x neulepoolo

ASUSTA HELMIKORUILLA!

3 SÄVY SÄVYYN Klassikkosävyinen poolo on helppo yhdistää kaikkiin asukokonaisuuksiin. Tummanruskea mywear-neulepoolo 19,99 €, K-Citymarket.

48 PIRKKA P i r k k a . f i

MEKON ALLE Ohut neulepoolo toimii erilaisten alaosien kanssa tai vaikka mekon alla. Fuksian sävyinen mywear-trikoopoolo 9,95 €, K-Citymarket.

KYLMÄÄN PÄIVÄÄN Muhkea, väljä neule on helppo kerrostaa muiden vaatteiden päälle. Oranssi mywearneulepoolo 39,95 €, K-Citymarket.

Helmikorut tuovat herkkää naisellisuutta eri tyyleihin ja sopivat täydellisesti talven neuleiden sekä rouheampien materiaalien kanssa. 1 Ibero-helmikorvakorut 4,50 €. 2 Ibero-helmirannekoru 10,90 €. 3 Ibero-helmikaulanauha 9,50 €. Kaikki tuotteet K-Citymarket.


Rakastettu Maalaisruusu Kampanjan voimassaoloaika 3.1.2021 asti.

HETIETUSI

-50% pussilakanaseteistä ja pyyhkeistä

ERÄ!

HETIETUSI

-40% pussukoista

Tavallista parempi ruokakauppa


3 kysymystä kauneudesta

Jotain pientä rajaa Kasvomaskia käytettäessä silmät korostuvat. Meikkaaja Essi Kylmänen vastaa kysymyksiin silmänrajausmeikistä.

3

2

Rajaus kahdella värillä Korostan silmiäni usein rajausmeikillä. Miten saisin siihen uudenlaista twistiä?

1

”Rajausmeikistä tulee ihan uudenlainen, kun teet sen kahdella eri värillä: mustaa molempiin silmänurkkiin noin kolmasosan verran, näyttävää väriä silmän keskikohtaan. Valitse mustaan rajaukseen vedenkestävä rajaustussi, jolla saat piirrettyä tarkan rajauksen. Mustan rajauksen söhryt voit korjata misellivedellä ja terävällä pumpulipuikolla. Voit jättää silmän keskikohdan rajaamatta, ja meikki on sellaisenaan kaunis ja uudenlainen. Kun haluat rajausmeikkiisi trendikästä twistiä, tee silmän keskikohdan rajaus haluamallasi värillä. Voit käyttää silmiesi väriä, vastaväriä tai vaikka huultenrajauskynää. Tässä meikissä mielikuvitus on rajana. Viimeistele rajausmeikkisi taivuttamalla ripset ja lisäämällä vedenkestävä ripsiväri.” » Lähetä kysymyksesi: kauneus.pirkka@a-lehdet.fi

Asiantuntijana meikkaaja Essi Kylmänen

NÄITÄ SUOSITTELEN: 1 Silmämeikin pohjustusvoide pitää rajaukset paikoillaan. Wet n wild Photo Focus Eyeshadow Primer Only A Matter of Prime -pohjustusvoide 7,50 €.

4

2 Nestemäisellä, vedenkestävällä rajaustussilla teet intensiivisen ja pitävän mustan rajauksen. Lumene Intense vedenkestävä -silmänrajaustussi 13,90 €. 3 Valitse toinen rajaussävy fiiliksen mukaan. Essence Longlasting -rajauskynä on miellyttävän pehmeä, 1,89 €. 4 Taivutetut ripset pysyvät kuosissa aamusta iltaan Max Factor 2000 Calorie Waterproof Volume -ripsivärin avulla, 11,20 €. Kaikki tuotteeet K-Citymarketeista tai valikoiduista K-Citymarketeista.

TEK STI J A M EIKKI ESSI K Y LMÄNEN KUVAT J ANNE VAINIOMÄKI

Pikaratkaisut Miten saan väsähtäneet silmänympärykseni juhlakuntoon?

1

”Riittävä uni on tärkeää, mutta silmänympärysihon virkeyttä voi edesauttaa myös oikeilla hoitotuotteilla. Jääkaappikylmä naamio kosteuttaa ja laskee silmäpusseja. Säännöllinen käyttö palauttaa ihon elastisuutta.” It’s Skin Kollageeni -silmänympärysnaamio 4,09 €, K-Citymarket.

50 PIRKKA P i r k k a . f i

Miten saan silmämeikin pysymään siistinä koko illan?

2

”Puhdista luomi misellivedellä ja taputa luomelle ohuelti silmämeikinpohjustusvoidetta. Käytä rajauksissa ja ripsivärissä vedenkestäviä tuotteita. Viimeistele silmämeikki kiinnityssuihkeella.” Catrice Prime And Fine Multitalent Fixing Spray -kiinnityssuihke 5,29 €, valikoidut K-Citymarketit.

Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-Ruoka.fi > Ajankohtaista > Kaikki aiheet > Kauneus

HANKI AINAKIN TÄMÄ! Kosteuta silmänympärysihoa: Lavera Illuminating Eyecream 18,50 €, valikoidut K-Citymarketit.


3 kysymystä kauneudesta

Näin teet rajauksen 1 Aloita pohjustamalla luomi silmämeikin pohjustusvoiteella. Se antaa silmämeikille tasaisen pohjan ja auttaa meikkiä pysymään paikallaan. 2 Pidä katse suoraan eteenpäin ja piirrä rajauksen häntä mustalla rajaustussilla silmän ulkonurkasta sivulle. 3 Tee seuraavaksi rajaus silmän sisäkulmasta, taas vain kolmasosan verran. Keskelle jäänyt tyhjä paikka täytetään värikkäällä rajauskynällä, ja se yhdistää rajauksen sisä- ja ulkoreunan. 4 Jos rajauksen tekeminen yhdellä vedolla on hankalaa, tee kynällä lyhyitä vetoja. Lisää aina rajausväriä myös yläripsien tyveen ja alle, näin saat rajauksesta intensiivisen. » Katso opastava lyhyt video tai tarkempi tutorial rajauksesta: K-Ruoka.fi/rajausmeikki

P i r k k a . f i   PIRKKA 51


MUODIKASTA MUKAVUUTTA Ku l

atutkimus taj ut

Pampa Sport Cuff WPS PPA

AU ÄK

·S

·

0 202 UO

MEN

LU O T E T U

IN

KE

NK

Naisille ja miehille. Vedenpitävä, 100 % villavuori

149

Hinta ilman Plussa-korttia 174,90

90

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

RED Collection

RED Collection

Luana

Lomellina

Naisille, lämmin vuori

Naisille, huopavuori

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

7990

Hinta ilman Plussakorttia 99,90

-25 %

8990

Hinta ilman Plussakorttia 119,90

VETTÄHYLKIVÄ

Molly

Wilma

Y4730

Kianna

Naisille, lämmin vuori

Naisille, lämmin vuori

Naisille

Naisille, keinonahka, tekstiilivuori

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

79

90

Hinta ilman Plussakorttia 99,90

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

89

90

Hinta ilman Plussakorttia 119,90

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

79

90

Hinta ilman Plussakorttia 89,90

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

4990

Hinta ilman Plussakorttia 59,90

Tarjoukset voimassa Plussa-kortilla 30.11.2020 asti. Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.

kookenka.fi


HEMMOTTELE JALKOJASI Pomarin laajalestisissä kengissä jalkasi voivat hyvin!

Pomar ORTO-mallisto on suunniteltu sinulle, joka tarvitset leveämpää istuvuutta, mukavuutta, tukea ja helppoa puettavuutta. Jalkineissa tilaa myös yksilöllisille pohjallisille.

Pomar Orto Kuura 38342

Pomar Orto Tykky 38471

Päällinen mustaa vahanupukkinahkaa ja Gore-Tex -huopavuori. Pitävä TR-kumipohja ja sisäsyrjässä vetoketju. Irrotettava muotoiltu pohjallinen. Laaja J-lesti.

Päällinen mustaa pintanahkaa ja vuori Gore-Tex -villasekoitetta. Pitävä TR-kumipohja ja sisäsyrjässä vetoketju. Irrotettava muotoiltu pohjallinen. Laaja J-lesti.

19990

19990

Sievi tuntee suomalaiset askeleet

Aila XL GripStep

18990

Aila XL GripStep

Joonas XL GripStep

18990 18990

Liity Koo Clubiin ja kerrytä kenkäostoksistasi alennusta leimakortilla! Lisätietoja myymälästä ja kookenka.fi

Joonas XL GripStep

18990 6.


Mitä saisi olla?

873

euroa maitotaloustuotteisiin

» Plussa-asiakkaille tarkoitetussa K-Os-

tokset-palvelussa pääset tutkailemaan K-ruokakaupoista tekemiäsi ostoksia. Näet ostostesi kotimaisuustason, voit tutkia ostostesi hiilijalanjälkeä ja ravintoarvoja sekä voit yhdistää koko Plussataloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruokasovelluksesta tai K-Ruoka.fi/ostokset.

LUKIJALTA

PIENI SUURI TEKO

Anna laulun jatkua Eräänä perjantaina kaikki muuttui. Muusikon uraa Yhdysvalloissa tehneen Ida Metsbergin tulevat keikat peruuntuivat hetkessä, ja joka suunnasta alkoi tulla viestiä pahenevasta koronatilanteesta. Kahdeksan vuotta New Yorkissa asunut kolmekymppinen Ida teki vaikean päätöksen pakata matkalaukkunsa ja suunnata heti Suomeen. Väliaikainen majapaikka löytyi vanhempien luota Espoosta, mutta toimeentulo mietitytti. Ida päätti hakea töitä tutusta K-kaupasta, jossa hän oli aiemmin työskennellyt. Espoolaisen K-Supermarket Lähderannan kauppiaat Ville ja Nina Saarikko olivat keväällä tarjonneet töitä muutamille työttömiksi jääneille ravintola- ja hotellialan työntekijöille ja halusivat nyt

ehdottomasti tarjota työtä myös hyvän mielikuvan jättäneelle Idalle. – Mietimme, ettei Idallakaan ole ollut helppoa, kun elanto on aiemmin tullut keikkailusta. Saimme idean tilata Idalta laulun, joka ikuistaisi hänen näkemyksensä tästä ajasta, Ville kertoo. Ida päätti heti tarttua haasteeseen. – Aluksi mietin, että mitäköhän tästä syntyy. En ole ennen kirjoittanut biisejä suomeksi. Kappale kertoo tulkinnanvaraisesti näistä ajoista ja siitä, kuinka tästä uudesta elämästä saa otteen. – Halusimme laululla tuoda jotain hyvää kaiken synkän uutisoinnin rinnalle ja tukea sitä, että jokainen meistä saisi tehdä sitä, mitä itse rakastaa, kauppiaat kertovat.

TIESITKÖ?

47 000 200 000 ”

PIM, sanoi mikro, kun onnellinen äiti-ihminen kippasi gluteenittomat, maidottomat ja kananmunattomat kanelikierteet lasten lautaselle. #pirkka @pirkkatuotteet – Instagram: @asioiden_valilla

AURINKOPANEELIA K-KAUPOISSA

Usean K-kaupan katolla on aurinkopaneeleja, jotka tuottavat sähköä kaupan käyttöön. Myös K-Citymarket Rusko Oulussa asensi 1 430 paneelia.

KUKA?

KÄYTTÄÄ JO K-OSTOKSET-PALVELUA

Tarkastele sokerin ja kasvisten kulutustasi ja vertaa niitä ravitsemussuosituksiin. Palvelussa on myös kotimaisuus- ja hiilijalanjälkimittarit.

K-kauppiaat Ville ja Nina Saarikko, K-Supermarket Lähderanta, Espoo KUUNTELE SINÄKIN! NÄIN LAULUMME LÖYTYY:

Spotify tai Youtube: Tässä edelleen -kappale, esittäjä Ida Metsberg

39

PROSENTTIA SYÖ ENEMMÄN KALAA

Näin paljon aikovat ravintolaruokailijat lisätä kalansyöntiään kodin ulkopuolella seuraavan vuoden aikana. Tutkimuksen teki ruokapalveluyritys Kespro.

P i r k k a . f i   PIRKKA 55

T E K S T I T JA A K KO M Ä N T Y R A N TA JA TA N JA R I N K I N E N K U VAT VA L L I L A N VA A R A , E L I N A H E I K U R A JA K R I S T I I N A R Ä I H Ä

”K-Ostosten ostotiedoissani hätkähdyttävin havainto oli se, että perheemme hiilijalanjäljestä yllättävän iso osa tulee maitotaloustuotteista, ei lihasta. Olemme lisänneet kasvisvaihtoehtoja lihan tilalle, nyt on aika miettiä, mitä maitotuotteita korvaamme. Eniten maitoa lorahtaa aikuisten kahviin ja lasten muroihin. Toinen merkittävä huomio oli se, että viimeisen vuoden aikana me aikuiset olemme saaneet 4,6 kiloa sokeria tuoremehusta ja vain 2 kg sokeria Pantteri-karkeista, jotka ovat viikonloppujemme salainen pahe.” – Elisa Heikura, Paimio


UUSI PREBIOOTTINEN LUONNONKOSMETIIKKASARJA Uusi hajusteeton, herkälle iholle suunniteltu Erisan+ on prebioottinen luonnonkosmetiikkasarja, joka auttaa ihoa jaksamaan. Prebiootit lisäävät suojaa ulkoisia ärsykkeitä vastaan ja tasapainottavat ihon aineenvaihduntaa. Iho kosteutuu ja pysyy elinvoimaisena. V O I M A A J A VA S T U S T U S K Y K Y Ä I H O L L E S I

T NYT UUTUUDE SA KAUPOIS

ERISAN.FI


Alkoholitonta, kiitos! Suomalainen juomakulttuuri on murroksessa, mikä on poikinut kiinnostavia ilmiöitä. Kasvava kiinnostus alkoholittomia oluita kohtaan on yksi näistä. TEKSTI E LI NA KAREMO JA NINNI SANDELIUS KUVA GETTY IMAGES

1

Edelläkävijöiden valinta Juomiseen liittyy sosiaalinen paine, ja aikaisemmin vaati melkoista siviilirohkeutta kieltäytyä vodkaryypystä. Sittemmin suomalaisten juomatavat ovat keskieurooppalaistuneet, ja laseissa helmeilee kuohuvaa ja viiniä. Drinkistä kokonaan kieltäytyminen saattaa silti tuntua vaikealta, sillä pelkona on ilonpilaajaksi leimautuminen. Sama ilmiö on havaittavissa syömisessä: jos muut seurueesta lusikoivat ahnaasti kermaleivoksia, pelkkään kahviin tyytyvä voi kokea olevansa selityksen velkaa. Juomakulttuuri on yhä murroksessa. Suomalaisten nuorten juominen on vähentynyt jo pitkään, joskin viimeisimmän terveystapatutkimuksen mukaan käytön väheneminen on pysähtynyt. Tämä ei silti poista sitä seikkaa, että täysraittiita nuoria on selvästi aiempaa enemmän. Kaiken kaikkiaan alkoholin kulutus on Suomessa vähentynyt vuodesta 2007 lähtien. Koronakeväänä suomalaiset vähensivät alkoholinkulutustaan noin kymmenen prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Lasillisesta kieltäytyvä ei välttämättä olekaan ilonpilaaja vaan edelläkävijä.

Viime vuosina jyllännyt wellness-buumi tukee tätä raitista elämäntapaa. Lenkki ei kulje ja olo on tahmea, jos edellinen ilta kului punaviinilasillisia juoden.

2

Sehän maistuukin hyvältä! Alkoholijuomaa ei myöskään tarvitse valita enää siksi, että alkoholittomia vaihtoehtoja olisi niukasti tai niiden maku ei miellyttäisi. Pienpanimoja erikoisolutbuumin myötä tarjolle on tullut maukkaita ja luonteikkaita alkoholittomia panimojuomia. K-ryhmän myyntitilastojen mukaan alkoholittomien oluiden myynti on tänä vuonna lisääntynyt noin 50 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholittomien siidereiden, lonkeroiden, viinien ja mocktailien myynti on myös kasvussa. Esimerkiksi Lontoossa ja New Yorkissa on baareja, joiden listoilla on vain alkoholittomia juomia. Olutmaana tunnetussa Irlannissa avattiin viime vuonna maan ensimmäinen ”kuiva pubi”.

3

Palkintona hyvät yöunet Juomattomuudessa tai niukassa alkoholinkäytössä on toki merkittävämpiäkin puolia kuin profiloituminen

trendikkääksi. Kun juomista vähentää, riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, masennukseen tai diabetekseen pienenee. Myös painonhallinnasta tulee helpompaa, sillä alkoholi sisältää reippaasti energiaa ja lisää ruokahaluja ja napostelua. Yksi juomattomuuden tärkeistä hyödyistä on yöunien parantuminen. Suomalaistutkimuksen mukaan jopa yksi alkoholiannos heikentää unen laatua ja elimistön palautumista. Jos alkoholia nauttii parikin kertaa viikossa, jaksaminen voi heiketä ajan myötä. Tämä voi tuntua nurinkuriselta, sillä alkoholilla on perinteisesti tavoiteltu rentoutumista ja nopeaa nukahtamista. Jos alkoholin vaikutus omaan uneen kiinnostaa, sitä voi tarkkailla älykellon, -sormuksen tai aktiivisuusrannekkeen avulla. Ne mittaavat nukkujan liikehdintää tai sykettä, jotka vaihtelevat unen eri vaiheissa. Tarkimman tuloksen saa, kun muistaa seurata untaan pitkällä aikavälillä. L Ä H T E E T: K- RY H M Ä N M Y Y N T I DATA 1 -8/ 2 02 0, J U O M ATA PAT U T K I M U S ( 2 01 6) , N U O R T E N T E R V E YS TA PAT U TK I M U S ( 2 01 9) P I E T I L Ä E T A L ( 2 01 8) , PÄ I H D E L I N K K I . F I JA T H L

P i r k k a . f i   PIRKKA 57


VALON AIKAA Airamin valosarjat luovat kotiisi lempeää tunnelmaa

PLUSSA-TARJOUS

8

45 (9,95)

-15 %

ILMAN KORTTIA 9,95

LED-SARJA AIRAM SHINE

Led-sarja 7,5 m. 80 linssiä. Jokainen linssi on puristettu kuusikulmaiseksi prismaksi, jolloin valo taittuu ja loistaa upeasti. Lämmin valkoinen, ledit eivät ole vaihdettavia. Muuntaja DC 31V 3,6 W:a. Kotelointi-luokka on IP44. 502163451

17

7 95

PLUSSA-KORTILLA

95

VALOKORISTE AIRAM ELEMENTO

Valokoriste taivuteltavilla oksilla. Korkeus 80 cm, 15 oksaa. Led 300 kpl, lämmin valkoinen, ei vaihdettavia. Materiaali metallia ja muovia. Muuntaja DC 3,2 V/3,6 W. Kotelointiluokka IP44. 502163458

22

95

LED-VALOSARJA AIRAM ROLL

JÄÄPUIKKOSARJA AIRAM KIIA

Jääpuikkosarja 2,5 m leveä. 48 ketjua. Ketjujen korkeudet 25/35/45 cm. Led 288 kpl, kirkas, ei vaihdettavia, paloikä n. 10 000h. Materiaali muovia. Kirkas johto. Muuntaja DC 12V 6W IP44. 502049767

3995

VALOVERKKO AIRAM

Valoverkko 3x3 m sisä- ja ulkokäyttöön. Led 180 kpl lämmin valkoinen, ei vaihdettavia, paloikä n. 10 000 h. Muuntaja 24 V 15VA IP44. Teho 10,84W. 500671173

KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

SISÄ- JA ULKOKÄYTTÖÖN

SISÄLTÄÄ NIPPUSIDEKIINNIKKEET

LED 100 kpl, lämmin valkoinen, kirkas johto.Ei vaihdettava led. Materiaali metalli. Sarjan pituus 1,90 m, led-väli 10 cm. Muuntaja DC 4,5 V 4,5 W. 502163432 Led-valosarja Airam Roll 95 Värimix, musta johto. 502163433

7

19

95

TÄHTIKEHIKKO AIRAM MIKIO

Musta valotähti korkeus 66 cm. Lämmin valkoinen, ledit eivät ole vaihdettavia. Muuntaja on DC 4,5 V/1,35 W. Kotelointiluokka on IP44. 502163443

k-rauta.fi

Hinnat ovat voimassa kaikissa K-Raudoissa 4.11.-1.12.2020.


Upeat Plussa-etusi marraskuulle

SEURAA MITEN TERVEELLISESTI SYÖT K-Ostokset auttaa nyt myös ravintovalinnoissasi. Lataa K-Ruoka-sovellus ja tutustu lisää k-ruoka.fi/ravintovalinnat

Näyttämällä Plussa-korttia saat tarkempia tietoja K-Ostoksista.


PLOP PLOP PLOP Ajankohtaisia etuja juuri sinulle.

Liitä K-Plussa maksukorttiisi veloituksetta! Nyt voit liittää K-Plussan maksukorttiisi veloituksetta 2.-29.11.2020 välisenä aikana! Liittäminen onnistuu OP:n, Nordean, Danske Bankin ja Säästöpankin maksukorteille. Yhdellä kortilla maksaminen on helppoa, varmistat Plussa-etusi ja kerrytät pisteitä. Katso lisätietoja plussa.com/yhdistakortit.

Muista lisätä

Plussa

MobilePay -sovellukseesi 60

PIRKKA P l u s s a . c o m


HEHKUA

KOSTEUTUSTA

TASAPAINOA

UUDET LUMENETEHOHOIDOT IHON ERI TARPEISIIN

LUMENETEHOHOIDOT 30 ml Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-25%

PLUSSA-KORTILLA

Valo Ravitseva

VITAMIINITEHOHOITO 30 ml Ilman Plussakorttia 28,90

2165

Lähde Kosteuttava

Tyyni Rauhoittava & tasapainottava

PREBIOOTTITEHOHOITO 30 ml

HAMPPUTEHOHOITO 30 ml

1865

2165

Ilman Plussakorttia 24,90

Ilman Plussakorttia 28,90

TEHOKOSTEUTUSTA LÄHDE-RUTIINILLA SILMÄNYMPÄRYSVOIDE

Lähde

KOSTEUTTAVA SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 15 ml Ilman Plussakorttia 20,90

1565

TEHOHOITO Lähde

KOSTEUTTAVA PREBIOOTTITEHOHOITO tai TEHOKOSTEUTTAVA SEERUMI 30 ml

Ilman Plussa-korttia 24,90/kpl

1865 kpl

LUMENE LÄHDE -TUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista.

KOSTEUSVOIDE

Lähde

24H TEHOKOSTEUSVOIDE 50 ml

313,00/l Ilman Plussa-korttia 20,90

1565

-25%

PLUSSA-KORTILLA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 61


Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 2.11.-29.11.2020 ELLEI TOISIN MAINITA

2 PKT

HK

Sininen lenkit

VIA

ATRIA

320-335 g

200 g

Mikroateriat

300-580 g

2 PKT

Ohuen ohuet kokolihaleikkeleet

4 50 PLUSSA-KORTILLA

3 49 PLUSSA-KORTILLA

5 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49-2,79/pkt (4,81-8,30/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,09/kpl (12,21-12,78/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,99/pkt (14,95/kg)

2 PKT (3,88-7,50/kg)

KPL (10,42-10,91/kg)

-9-19%

2 PKT (12,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-14%

-16%

3 KPL

FLORA

2 PRK

2 PRK

Ruoka- ja kuohukermat

Tonnikalapalat öljyssä ja vedessä

Salaattijuustokuutiot suolavedessä

2-2,5 dl, ei curry

200/150 g

365/200 g

2 40 PLUSSA-KORTILLA

3 00 PLUSSA-KORTILLA

3 90

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,89-1,19/kpl (3,56-5,95/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79/prk (11,93/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,25/prk (11,25/kg)

2 PRK (10,00/kg)

3 KPL (3,20-4,00/l)

-16%

-10-32%

PIRKKA 6272 PIRKKA P l uplussa.com ssa.com

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 PRK (9,75/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-13%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


2 PKT

VAASAN

2 TLK

3 PRK

VALIO

Koulunäkit Koulu, Maukas ja Kunto

Virkeä mehujuomat

375-400 g

1 l, rajoitus 2 erää/talous

3 50 PLUSSA-KORTILLA

3 00 PLUSSA-KORTILLA

2 50

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,95-2,85/pkt (4,88-7,60/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,85/tlk (1,85/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,95/prk (6,33/kg)

2 PKT (4,38-4,67/kg)

Laktoosittomat kreikkalaiset jogurtit 150 g, rajoitus 2 erää/talous

3 PRK (5,56/kg)

2 TLK (1,50/l)

-10-38%

PLUSSA-KORTILLA

-18%

2 PS

ESTRELLA

-12%

2 PKT

FAZER

Domino täytekeksit

Perunalastut ja Cheese Puffs

Jäätelöt

345-354 g

125-275 g

BEN&JERRY´S 438-500 ml, myös Non-Dairy vegaanijäätelöt

4 00 PLUSSA-KORTILLA

5 50 PLUSSA-KORTILLA

4 99

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,29/ps (8,33-18,32/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,49/pkt (9,86-10,12/kg)

Ilman Plussa-korttia 6,59-6,79/kpl (13,18-15,50/l)

SINEBRYCHOFF

JENKKI

0,5 l tlk, ei Suodattamaton Pils, sis. pantin 0,15

100 g

2 99 PLUSSA-KORTILLA

5 00 PLUSSA-KORTILLA

4 00

Ilman Plussa-korttia 3,39-3,49/tlk, sis. pantin 0,15 (6,48-6,68/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,79/ps (27,90/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,79-0,95/ps (9,29-23,75/kg)

2 PKT (7,77-7,97/kg)

2 PS (7,27-16,00/kg)

KPL (9,98-11,39/l)

PLUSSA-KORTILLA

-21%

-12%

Karhu Craft Erikoisoluet 5,0-5,5 %

-24-26%

2 PS

Original purukumipussit

TLK (5,68/l)

Gourmet Perle 85 g ja Gourmet Soup 40 g kissan annospussit

2 PS (25,00/kg)

-11-14%

6 PS (7,84-16,67/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-15-29%

-10%

2 KPL

XZ

Shampoot ja hoitoaineet 200-250 ml, ei suihkushampoot

6 PS

PURINA

3 KPL

REXONA JA DOVE

Suihkusaippuat 225-250 ml sekä roll-on antiperspirantit 50 ml

2 KPL Omo 1 l ja Bio Luvil 920 ml pyykinpesunesteet sekä Omo pyykinpesukapselit 15 kpl

PLUSSA-KORTILLA

4 75 PLUSSA-KORTILLA

6 90

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,79/kpl (11,16-13,95/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79-2,85/kpl (7,16-57,00/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 4,39-4,99/kpl (4,39-4,77/l, 0,33/kpl)

4 50

3 KPL (6,33-31,67/l)

2 KPL (9,00-11,25/l)

2 KPL (3,45-3,75/l, 0,23/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

-11-44%

-19%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

-21-30%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA7363


COLGATE

Hammastahnat 75 ml (20,00/l)

COLGATE 360

3

4

Hammasharjat

Ei rasiat

00

Ei Advanced

PLUSSA-KORTILLA

-18%

2 kpl

Ilman Plussa-korttia 1,85 kpl (24,67/l)

40 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Ilman Plussa-korttia 2,45 kpl

Valikoima voi vaihdella kaupoittain.

PALMOLIVE

Vaahtonestesaippuat 250 ml ja nestesaippua täyttöpussit 500 ml (4,00-8,00/l)

4

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-14-28%

Ilman Plussa-korttia 2,35-2,79 kpl (4,70-11,16/l)

Täyttöpussiin käytetään 75% vähemmän muovia/ml verrattuna nestesaippuapumppupulloon (300 ml). Valikoima voi vaihdella kaupoittain.

PIRKKA 64 PIRKKA P l uplussa.fi ssa.com

Täyttöpussia käyttämällä autat vähentämään muovijätteen määrää.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-29.11.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


TOLU

Puhdistusaineet 500-1250 ml (2,71-5,24/l) Ei koske ProNature-sarjaa PLUSSA-KORTILLA

-15%

Alennus normaalihinnoista ESIM. TOLU

Käyttövalmis spray 500 ml (5,24/l)

262 kpl

Ilman Plussa-korttia 3,09 kpl (6,18/l)

Valikoima voi vaihdella kaupoittain.

LAMBI

WC-paperi 12 rl (0,40/rl) ja talouspaperi kuvioitu 8 rl (0,59/rl)

9

50

PLUSSA-KORTILLA

Yhteishintaan

-11%

Ilman Plussa-korttia WC-paperi 5,79 pkt (0,48/rl) ja talouspaperi 4,90 pkt (0,61/rl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-29.11.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA 65


Parasta hygieniaa kotiisi

Lotus Just 1

WC-PAPERI 6 rl/pkt 0,63/rl Ilman Plussa-korttia 4,29

379

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

Lotus kostea

WC-PAPERI 42 kpl/pkt

3

Ilman Plussa-korttia 2,10/pkt

66

PIRKKA P l u s s a . c o m

50 2

PLUSSA-KORTILLA

pkt

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-16 %


Finish all in one Max

KONETISKITABLETTI 110 kpl 0,09/kpl Ilman Plussa-korttia 11,99

9

95

PLUSSA-KORTILLA

-17 %

VALINNAN MUKAAN VALINNAN MUKAAN Cillit Bang

PUHDISTUSSPRAYT 390-500 ml

3,00-3,85/l Ilman Plussa-korttia 2,49/kpl

3.-

2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-39 %

Harpic

WC-PUHDISTAJAT 750 ml 2,27/l ja Harpic Essentials

WC-RAIKASTIMET 2x35 g 23,86/kg Ilman Plussa-korttia 2,39/kpl

5.-

3 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 67


TÄYDELLISTÄ KA HVIA JO KA KUPILLISELL A SERTIFIO IDUN SUO DATUKSEN

UUTUUS

A N SIO STA .

Electrolux E7CM1-2GB

KAHVINKEITIN

Explore 7, lasikannu 1,1 l, 9 kuppia, kalkinpoistotarpeen merkkivalo, automaattinen virrankatkaisu 40 min, virtajohdon säilytyskotelo laitteen rungossa ja mittalusikka. European Coffee Brewing Centre (ECBC) sertifikaatti. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

VAIN K-CITYMARKETISTA Electrolux EUSC62-IW

PÖLYNIMURI

Tehokas ja hiljainen (68dB) pölynimuri. DustPro-lattia/ mattosuulake-ParkettoPro, tekstiili- ja rakosuulake. Pestävä E12-hygieniasuodatin. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux EUO9Green UltraOne Green

PÖLYNIMURI

Huippuluokan puhdistuskyky, ergonominen kädensija ja valmistettu 70 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,00

169.PLUSSA-KORTILLA

-80 €

Electrolux Ergorapido EER77MBM

2IN1 VARSI-IMURI

Irrotettava rikkaimuri. TurboPower-Litium akku. BrushRollCleanharjanpuhdistus. DustSpotter LEDetuvalot. Itsestään pystyssä pysyvä. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

68 PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kindi Kids Donatina, Jessicake tai Masha Mellow

MUOTINUKKE

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 39,95/kpl

2995

PLUSSA-KORTILLA

kpl

VAIN K-CITYMARKETISTA Laser Battle Hunter

RADIO-OHJATTAVAT AJONEUVOT 2 kpl/pkt

Paristot eivät sisälly. Ikäsuositus 5+ Ilman Plussa-korttia 69,95

5995 PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Pokemon Clip `n Go Deluxe

VYÖSETTI

-25 %

Goo Jit Zu Marvel

TAISTELUFIGUURI

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 19,99

1599 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Pokemon Carry Case

LEIKKISETTI

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 29,95

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussakorttia 69,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

2395 -20 %

5995 -14 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 69


PARAS NAARMUUNTUMATON NON-STICK-PINNOITE* VAIN K-CITYMARKETISTA TEFAL UNLIMITED -PAISTOASTIAT

Alennus normaalihinnoista. Sopivat kaikille liesityypeille, myös induktiolle. Valmistettu Ranskassa.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Ei naarmuja ja kiinni palanutta ruokaa – Tefal Unlimited on suunniteltu kestämään. Uusi titaaninen pinnoite yhdistää erinomaisen tarttumattomuuden ja äärimmäisen naarmunkestävyyden. Pinnoite on niin kestävä että voit käyttää jopa metallisia työvälineitä. Ja se on niin tarttumaton, että voit ruskistaa jopa ilman öljyä. Korkeammat reunat helpottavat paistamista. Vie ruoanvalmistustaitosi seuraavalle tasolle Tefalin tähän mennessä parhailla tarttumattomilla keitto- ja paistoastioilla! *Verrattuna Tefalin muihin tarttumattomiin pinnoitteisiin. Sisäinen hankaustesti.

PAISTOKASARI 24 cm KANNELLA

Ilman Plussa-korttia 69,95

4896 70

PIRKKA P l u s s a . c o m

PAISTINPANNUT Esim. 22 cm

Ilman Plussa-korttia 34,95

2446

TÄYDELLINEN PAISTOTULOS -TAKUU

THERMO-SIGNAL KERTOO, KUN PANNU ON PAISTOVALMIS

WOKKIPANNU 28 cm Ilman Plussa-korttia 49,95

3496

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KESTÄVÄ TARTTUMATON PINNOITE

TASAINEN PAISTOTULOS NOPEASTI

KASTIKEKASARI 16 cm Ilman Plussa-korttia 39,95

2796


Airam

LED-IKKUNA 25 x 25 cm

Lämmin keltainen led. Paloikä n. 10 000 h. Liitosjohto 5 m muuntajalla. Vain sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 24,95

1795

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

U U TU U S

Airam

SHINE LEDVALOSARJA 80 LED

Shine-valosarjassa jokainen linssi on puristettu kuusikulmaiseksi prismaksi, jolloin valo taittuu ja loistaa upeasti. Led-värit monivärinen tai lämmin valkoinen Sarjan pituus 5,95 m. Ledit 80 kpl, ei vaihdettavat. Muuntaja DC 31V 3,6W, johto musta. Sisä- ja ulkokäyttöön, IP44. Ilman Plussa-korttia 10,99

769

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

KAIKKI MARKSLÖJDJOULUVALOT

-25%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan Twist

IKKUNATÄHTI 35 cm

35 lämpimän valkoista lediä, ei vaihdettavissa. Ajastin: 6h päällä, 18h pois. Paristot 3 x AA, eivät sisälly. Sisäkäyttöön. Ilman Plussakorttia 24,95

1871

Esim. kuvan Ola 7-haarainen

Esim. kuvan Lina

KYNTTELIKKÖ

LASIPALLO 18 cm

Liitosjohto 1,5 m katkaisijalla. Sisäkäyttöön. Värit valkoinen, punainen ja luonnonvärinen. Ilman Plussakorttia 8,99

20 lämpimän valkoista lediä, ei vaihdettavissa. Paristot 3 x AA, eivät sisälly. Sisäkäyttöön. Ilman Plussakorttia 19,99

674

1499

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.2.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 71


NOVITA 7 VELJESTÄ KUURA ja HORISONTTI -KÄSITYÖLANGAT 100 g Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Horisontti

Kuura

75% villa, 25% polyamidi. Puikot 4, sukat 3.5. Ilman Plussa-korttia 5,49

75% villa, 24% polyamidi, 1% polyesteri. Puikot 4, sukat 3.5. Ilman Plussa-korttia 5,29

KÄSITYÖLANKA 100 g

439

KÄSITYÖLANKA 100 g

423

llmaisia ohjeita ja inspiraatiota osoitteessa:

NOVITAKNITS.COM

KORISTETYYNYNPÄÄLLINEN 45 x 45 cm Ilman Plussa-korttia 28,00

1680

PENTIK PASTELLI KODINTUOTTEET

-40%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

72 PIRKKA P l u s s a . c o m

PARIVUOTEEN PUSSILAKANASETTI

PUSSILAKANASETTI

8340

4740

Pussilakana 240 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm 2 kpl. Ilman Plussa-korttia 139,00

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 79,00


MARIMEKKOKLASSIKKOTUOTTEITA

-50% Alennus normaalihinnoista.

jopa

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Siirtolapuutarha

PUSSILAKANASETTI

Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Saatavilla myös väri petrooli. Ilman Plussa-korttia 99,90

4995

PLUSSA-KORTILLA

-50 %

ER Ä Esim. Räsymatto

LAUTANEN 20 cm Ilman Plussakorttia 24,00

1440

PLUSSA-KORTILLA

-40 %

Esim. Räsymatto

Esim. Räsymatto

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm 2 kpl/pkt

1995

1995

Ilman Plussakorttia 39,90

PLUSSA-KORTILLA

-50 %

Ilman Plussakorttia 39,90

PLUSSA-KORTILLA

-50 %

ERÄ

ERÄ

Esim. Räsymatto

Esim. Räsymatto

Ilman Plussakorttia 24,00

Ilman Plussakorttia 19,50

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

KULHO 5 dl

1440

-40 %

MUKI 2,5 dl

1170

-40 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 10.1.2021 ASTI • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 73


Halti Redo Aikuisten

NASTAKENGÄT

Koot 37-47, jotka vaihteevat myymälöittäin. Vedenpitävät ulkoilukengät nastapohjalla. Haltin GripmaxX Spike pohjassa yhdistyy iskuja vaimentava ja mukavan keveä Phylon välipohja, sekä pitävä kumipohja teräsnastoilla. Mukava Softshell päällinen ja tekstiilivuori DrymaxX kalvolla tekevät kengästä vedenpitävän ja pitävät jalat kuivina ja lämpöisinä. Nastakengillä ei tule kävellä sisällä. Ilman Plussa-korttia 99,95-119,00/pari

79

95 pari

PLUSSA-KORTILLA jopa

-32 %

work

everyday KAIKKI SCHOLL POHJALLISET

-20%

Alennus normaalihinnoista. Esim. Work Men tai Women

POHJALLISET

Ilman Plussa-korttia 19,95/pkt

1596

PLUSSA-KORTILLA

pkt

Scholl GelActivTM -iskua vaimentavat pohjalliset pitävät askeleesi pehmeinä koko päivän.

74

PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


BLACK HORSE EMIL I051 BOKSERIT

Alennus normaalihinnoista. Koot S-XXL. Materiaali 95 % puuvillaa 5 % elastaania.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

1199

Ilman Plussakorttia 14,99

SLOGGI START MIESTEN MIDI tai HIPSTER 2 kpl/pkt Alennus normaalihinnoista. Koot S-XXL.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim.

MIDI

Ilman Plussa-korttia 22,95/pkt

1836 pkt

BLACK HORSE EMIL I052 PITKÄT ALUSHOUSUT Sloggi Miesten

PITKÄT ALUSHOUSUT

Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 19,99

15.-

Alennus normaalihinnoista. Koot S-XXL. Materiaali 95 % puuvillaa 5 % elastaania.

-20%

1996

Ilman Plussa-korttia 24,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 75


KAIKKI RATIA NAISTEN ja MIESTEN YÖASUT ja KYLPYTAKIT Alennus normaalihinnoista. Patteri- ja Iglo-kuosit saatavilla vain K-Citymarketista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan Raita Miesten

KYLPYTAKKI

Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 64,95

51

Esim. kuvan Iglo Naisten

96

YÖPAITA

Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 34,95

2796 Esim. kuvan Patteri Miesten

SHORTSIPYJAMA Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 34,95

2796

76

PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Marimekko Siirtolapuutarha Naisten

PAITULI

Koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 129,00

89.PLUSSA-KORTILLA

-31 %

S AATAV I LL A VAI N K- CI TY MAR KE T I STA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.–1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 77


UUSI

TUOTE JA MAKU

UUSI PARODONTAX COMPLETE PROTECTION EXTRA FRESH -HAMMASTAHNA • • • •

RAIKASTAA HENGITYKSEN VAHVISTAA HAMMASKIILLETTÄ VALKAISEE HELLÄVARAISESTI SYVÄPUHDISTAA

• AUTTAA PYSÄYTTÄMÄÄN JA ESTÄMÄÄN IENTEN VERENVUODON* • LIEVITTÄÄ IENTULEHDUSTA • POISTAA PLAKKIA* • AUTTAA PITÄMÄÄN IENRAJAN TIIVIINÄ

*Ammattilaisen suorittaman hampaiden puhdistuksen jälkeen ja kahdesti päivässä yhtäjaksoisesti käytettynä. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK-konserni tai lisenssinhaltija. 09/2020, PM-FI-PAD-20-00034


Ratissa

”Ketterä kaupunkiajossa” Audi A3 Sportback pääsi insinööriopiskelijan testiajoon. Auto antoi pehmeät kyydit pomppuisilla mukulakivikaduillakin.

KOKONAISUUS? ”Taattua Audin laatua: kompakti paketti ja puhdikas moottori, joka antaa vääntöä maantiellä ohitustilanteissa. Keulan ärhäkkä muotoilu ja ilmeikkäät ledinauhavalot olivat erityisesti mieleeni.”

KENELLE? ”Sopii esimerkiksi perheen kakkosautoksi lyhyille matkoille tai kaupunkilaiselle, jolle kertyy paljon ajoa keskustassa. Sporttinen muotoilu vetoaa nuorempiinkin.”

TILAT? ”Kojelautaa hallitsevat digitaalinen mittaristo ja tyylikäs 10,1-tuumainen kosketusnäyttö. Auto on hieman kasvanut edellisestä mallista, takapenkki on hyvä normimittaiselle.”

EKOLOGISUUS? ”Kolmen sylinterin moottorin ansiosta autolla pääsee maantieajossa helposti viiden litran kulutukseen. Ajo-ominaisuuksia pystyy myös muokkaamaan drive select -järjestelmän avulla.”

AUDI A3 SPORTBACK BUSINESS ADVANCED

KOEAUTON OMINAISUUDET* MOOTTORI: 1.5 TFSI (bensa) kevythybridi TEHO: 110 kW (150 hv)

KÄYTTÖ? ”Miellyttävä ajotuntuma. Vaihteiden siirtymä oli sulava ja mukautuvalle vakionopeudensäätimelle oli käyttöä niin kaupunkikuin maantieajossakin. Auton äänieristys oli hyvä, ja rengasmelukin pientä.”

KULUTUS: 5,9 l / 100 km

CO2-PÄÄSTÖT: 134 g / km

HUIPPUNOPEUS: 224 km / h

VOIMANSIIRTO: 7-vaihteinen automaattivaihteisto, etuveto

MITAT: pituus 4,3 m leveys 1,8 m korkeus 1,5 m

HINTA: 37 956 €, mallisto alkaen 30 549 € (sis. toimituskulut)

Toni Katila, Helsinki

TEK STI SANNA WALLENI US J A TANJ A RI NK INEN KUVAT TIMO PY YKKÖ, K-RY HM Ä J A VALMISTAJ AT

Näitä tarvitset:

Digitaalinen Park Micro -pysäköintikiekko, jossa on selkeä näyttö, 19,95 €, K-Rauta.

TYÖSUHDEAUTO VOI OLLA EKOTEKO Tiesitkö, että työsuhdeautoilla on merkittävä rooli autokannan uusiutumisessa? Suomessa viidennes ensirekisteröinneistä on työsuhdeautoja, joilla ajetaan keskimäärin kolme vuotta. Tämän jälkeen ne siirtyvät käytettyjen autojen markkinoille. Koska työsuhdeautot ovat tekniikaltaan keskimääräistä uutta autoa uudenaikaisempia ja vähäpäästöisempiä, niillä on iso rooli liikenteen päästöjen vähentämisessä. Vähäpäästöinen työsuhdeauto vaikuttaa liikenteen päästöihin paljon pidempään kuin mitä työsuhdeautoilija sillä ajaa. Työsuhdekäytössä olevien täyssähköautojen kuukausikohtaiseen verotusarvoon onkin tulossa 170 euron alennus.

Kuljettajan elämäntapa vaikuttaa aina auton valintaan. Itse tykkään kuunnella ajomatkoilla paljon musiikkia ja vaadin myös äänentoistojärjestelmältä paljon. Audi A3 Sportbackiin investoisin varmasti vielä lisävarusteena olevat Bang & Olufsenin kaiuttimet.

* TIEDOT LEHDEN MENNE S S Ä PA INOON. KUVAN AUTO ERIKOIS VAR UST EIN .

Kotimainen auton lumiharja, jossa on käännettävä monitoimiraappa, 12,95 €, K-Rauta.

Tien päällä

Aurinkoenergialla toimiva teräksinen kronologi-rannekello, 265 €, Shop.Audi.fi.

Pienemmille autofaneille Audi Sport -lasten pyjama, koot 86–140 cm, 45 €, Shop.audi.fi.

MIKSI MERKKIKORJAAMOLLE? Kolarin sattuessa kannattaa huolehtia, että auto päätyy merkkikorjaamolle. 1 Automerkkeihin erikoistuneilla korjaamoilla on käytössään ajantasaisin tieto automerkistä. 2 Korjaamoiden henkilökunnalla on merkkikohtainen koulutus. 3 Auto korjataan aina valmistajan korjausohjeita ja -menetelmiä käyttäen valmistajan hyväksymillä työkaluilla. Näin auton korroosionkesto, turvallisuus ja takuu säilyvät ennallaan. 4 Korjauksen jälkeen auton kuljettajaa avustavat järjestelmät kalibroidaan varmasti oikein.

P i r k k a . f i   PIRKKA 79


80 PIRKKA P i r k k a . f i


Tämän olen oivaltanut Kirjailija Kari Hotakaiselle huumori arjen selviytymiskeinona on kuin köysi, joka heilahtaa eteen, kun on soutuveneellä keskellä myrskyistä merta. TEKSTI JENNI KLEEMOLA KUVA LAURA MALMIVAARA

K

IRJOITTAMISESTA Vaikka olen kirjoittanut

sen huvittavassa valossa. Huumori on minulle suh38 vuotta, niin kirjoittaminen on aina aloiteellisuudentajun alusta, jolla seisomme. Mutta se on tettava alusta. Jokaisen kirjan pitää olla uumyös selviytymiskeino. Itselleni ja läheisilleni on si maailma. Aiemmasta kirjoittamisesta ei ole muuta tapahtunut vaikka mitä asioita, joissa ei ole yhtään hyötyä kuin tieto siitä, että jollain tavalla ne kirjat aina huumoria, mutta sitä on tarvittu selviytymiseen. valmistuvat. Uuden maailman luominen on samaan Vähän niin kuin olisi savolaisella soutuveneellä isossa aikaan pelottavaa ja kiihdyttävää. Kirjan miettiminen myrskyssä keskellä Itämerta ja jostain heilahtaa ja pohdiskeleminen vaatii rauhaa, mutta itse kirjoiteteen köysi. taminen ylikierroksia – että samaan aikaan on hätä ja pakottava tarve tehdä kaaoksesta selANHEMMUUDESTA Omien lasten vää. Kirjoittaminen on kaaoksen järjeskautta elämässä on monta ikäKUKA? tämistä. kautta päällekkäin, kuin kerrosKari Hotakainen, 63, voileivässä tai räsymatossa. Lapsissa nähelsinkiläinen kirjailija, UKEMISESTA Yritän lukea mahkee paitsi sen ajan, jota he juuri nyt eläjonka kolmastoista dollisimman laajasti kaikkea maivät myös sen ajan, jonka on itse elänyt. romaani Tarina ilmestyi noksista tietokirjojen kautta aiTyttäremme ovat ikävuosinaan 14–21 tänä vuonna. Kirja on saatavilla myös kakauslehtiin ja romaaneihin. Seiskaa opettaneet minulle paljon uusia asioita ja K-Citymarketeista. lukemalla voi nähdä, miten karkea ajattelutapoja. On ollut valtava oivallus maailma on ja siirtyä siitä Avotakkaan, tajuta, että heidän maailmansa on ihan JUURI NYT jossa maailma näyttää toisenlaiselta. erilainen kuin minulla oli samassa iässä. Teen vastauksia Kirjailijan ammatti on melkein yhtä palLapsen syntyessä tajuaa, kuinka paljon Pitääkö olla huolissaan? jon lukemista kuin kirjoittamista. On on menetettävää. Kun pesee avutonta -viihdeohjelmaan, jonka pakko lukea, jotta voi ajatella omaa kirvastasyntynyttä vauvaa, tuntee, että jos vakipanelisti olen. joittamistaan kriittisesti. Sanotaan, etteen väärän liikkeen, menetän hänet. Se tä siksi pitäisi lukea klassikoita ja hyvää tunne on vanhemmuuden ydintä. Vankirjallisuutta, mutta väittäisin, että pitää lukea myös hempi, joka ei ole huolestunut lapsestaan, ei ole vielä huonoa kirjallisuutta. Siten tajuaa, mikä on hyvän ja vanhempi. huonon ero. LÄKEIÄSTÄ Eläkkeelle jääminen on monelle UUMORISTA Pikkupoikana tarkkailin usein elämän iso taitekohta. Työni luonteen takia en jotain asiaa, ja se alkoi naurattaa, vaikka ei välttämättä huomaa, kun se tapahtuu minulle. olisi saanut. Minulle huumori lähtee siitä, etJään eläkkeelle sitten, kun minulla ei ole enää yhtään tä jokin asia on vinossa ja joku katsoo sitä sivusta. Siajatusta kirjoitettavana. Uteliaisuus ja ylikierrokset vusta katsottuna kaikki näyttäytyy oudossa valossa. viittaavat siihen, että ihminen on edelleen työelämäsKun joku pitää juhlapuhetta, aina joku yleisöstä näkee sä. Minulla on niitä molempia.

V

L

H

E

P i r k k a . f i   PIRKKA 81


K

VARSI-IMURI

A

Suomen fiksuin imuri?

OBH Nordica Air Force 460 Flex Essential

ILE KOTO N KE O

FLEX-putkella imuroit helposti esim. sohvan alta. Integroitu LED-valo pimeisiin kohtiin. Tehokas kaikilla lattiapinnoilla ja matoilla. Huonekalu- ja rakosuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 299,00

Ainutlaatuisella taittuvalla varrella.

249.-

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

UUTUUS!

Air Force FLEX 460 Essential on huippuketterä varsi-imuri. Sen taittuvan varren ansiosta imuroit helposti matalimpienkin kalusteiden ja esteiden alta ilman, että sinun tarvitsee kumartua.

AIR FORCE FLEX 460 ESSENTIAL • Tehokas akkukäyttöinen varsi-imuri • Ergonominen muotoilu • Muuntuu helposti rikkaimuriksi • Integroitu LED-valo • Erinomainen mm. auton imuroimiseen • Mukana moottoroitu matala turboharjasuulake, rakosuulake, huonekalusuulake, seinälatauskiinnike • Korjattavissa 10 vuoden ajan

Philips S7782/53 Wet&Dry

Philips Wet&Dry S3231/52

PARRANAJOKONE

Series 7000 tarjoaa tehokkaan ja ihoystävällisen parranajon. Myötäilee kasvojen muotoja. Voi käyttää myös suihkussa. Tunnistaa parran tiheyden ja muuttaa tehoja sen mukaisesti. Ajopään avaus yhdellä painikkeella. Integroitu tarkkuustrimmeri. 1 h latauksella 1 h ajoaikaa. LED-näyttö. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

179.-

PARRANAJOKONE

Itseteroittuvat Power-Cut terät. 5D-Pivot & Flex ajopää myötäilee kasvojen piirteitä. Pop-up trimmeri. 60 min johdotonta ajoa 1 h latauksella. Ergonominen kädensija. Matkapussi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

6995 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

-20 €

UUTUUS

Philips S5583/10 Wet&Dry

PARRANAJOKONE

Series 5000 tarjoaa tehokkaan parranajon. Myötäilee kasvojen muotoja. Voi käyttää myös suihkussa. Tunnistaa parran tiheyden ja muuttaa tehoja sen mukaisesti. Ajopään avaus yhdellä painikkeella. Integroitu tarkkuustrimmeri. 1 h latauksella 1 h ajoaikaa. LED-näyttö. Takuu 2v. Ilman Plussa-korttia 109,00

89.-

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

Philips NT5650/16

HYGIENIATRIMMERI

Hygieniatrimmeri 5000 siistii nenä-, korva- ja kulmakarvat sekä hiusten yksityiskohdat miellyttävästi. Tarkkuustrimmerilisäosa. Säilytyspussi. Täysin vesipestävä. AA-paristo mukana pakkauksessa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 29,95

24

95

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.11.-1.12.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Aivojumppaa

RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

Ristikko

Sudoku VAIKEA

HELPPO

  

   

 

 

 

  

 

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 

 

  

   

 

    

     » Katso ratkaisut: Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA 83


— Joko päivitit LED-säätimeen? LED-lamppuihin siirryttäessä muista vaihtaa myös valonsäädin. Kun kodin valonlähteet vaihtuvat hehkulampuista LED-lampuiksi, kannattaa myös valonsäätimet vaihtaa LED-yhteensopiviksi. Näin varmistetaan valonsäädön toimivuus. LED-valonsäädin on saatavana sekä Jussi- että Impressivo-sarjana. Sisustukseen sopivan ilmeen saat valitsemalla säätimen kehykseksi Design-peitelevyn, jota on saatavana useissa eri väreissä ja materiaaleissa. Tutustu tuotevalikoimaamme osoitteessa: abb.fi/asennustuotteet

KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

69

95

(99,90)

VALONSÄÄDIN ABB JUSSI LED

Led-kiertonuppisäädin, tehoalue 2-100 VA. Sallitut kuormat: säädettävät lamput led 230V (E27, E14, GU10), led 12V (GU5.3) (muuntaja L, LC), energiansäästö-/halogeenilamput 230V, halogeenilamput 12V (muuntaja L, LC), hehkulamput 230V. 501227680

k-rauta.fi

Hinta on voimassa kaikissa K-Raudoissa 4.11.-1.12.2020.


Niksi-Pirkka

Kuukauden niksi PIENI PUHDETYÖ Askartele kuoharipullon korkin metallipidikkeestä tyylikäs istuin lasten nukkekotileikkeihin. Se valmistuu tuossa tuokiossa! Viimeistele halutessasi verhoilulla.

VUODEN NIKSI

Vaimo katsoo makuuhuoneessa TV:n myöhäisohjelmia. Minä katson ohjelman aamulla, mutta vaimon yöpöydällä oleva kaukosäädin aiheuttaa aamuriitaa. Ripustimme sängyn yläpuolelle sukkahousut, joiden lahkeisiin mahtuvat kaikki kapulat.

Voita niksillä!

Arvomme joka kuukausi kuva-, videotai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

Etkö näe sohvan alla lymyileviä pölykoiria? Teippaa led-paristovalaisin imurin putkeen, niin näet taatusti kaiken ja saat siivottua tarkemmin. Palkitsemme kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

Ruoanlaitossa suuhun tuppaa helposti eksymään liikaa makupaloja. Pue ruoanlaiton ajaksi yllesi kasvomaski, niin kuormasta syöminen ei onnistukaan. Plussana myös se, ettei ruokaan päädy pisaroita. Solmi hiuslenksu housujen napin ympärille ennen kuin laitat napin kiinni. Näin lenksu on aina käden ulottuvilla. Tyhjästä sampoo- tai kosteusvoidepullosta tulee kylppärin peilikaappiin näppärä roskis, johon voi laittaa esimerkiksi käytetyt vanupuikot, pumpulitupot ja hammastikut. Eikö vetoketju painu pohjaan kunnolla? Puhdista vetoketjun pohja kertyneestä liasta esimerkiksi hakaneulalla.

Lastenrattaiden mukiteline on oiva paikka käsidesipullolle. Yllättikö pimeä, eikä pyörässä ole ajovaloa? Kiilaa älypuhelin puoliksi ulos taskusta ja laita taskulampputoiminto päälle. Kun lähdet kotoa, saatat jäädä miettimään, jäikö silitysrauta päälle tai sähkölaitteen johto seinään. Paina jokainen irrotustilanne mieleesi sanomalla kuuluvasti ääneen esimerkiksi: ”Töpseli irti.” Valmis mantelijauho on kallista verrattuna kokonaisten manteleiden hintaan. Saat tehtyä jauhoa itse kahvimyllyllä. Siivilöi lopuksi jauho ja surauta isoksi jääneet palaset uudestaan myllyssä. Pizzan leikkaaminen käy helpoiten saksilla.

Sulatejuustorasiaa on työlästä pestä kierrätystä varten. Anna tyhjentyneen rasian kuivua kunnolla, niin saat juuston jämät levynä irti. Tee päätös, että ostat herkkuja vain pullojen palautuksesta saaduilla rahoilla. Pulloja ja tölkkejä kannattaa etsiä myös luonnosta, jolloin saat myös liikuntaa ja hyvän mielen, kun pidät ympäristöstäsi huolta. Rikkinäisistä sukkahousuista saa ilmaisen ja jumppakuminauhan veroisen urheiluvälineen. Laita sukkikset kaksin- tai kolminkerroin, ota tiukka ote ja venytä. Denierit voi valita kuntotason mukaan.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

P i r k k a . f i   PIRKKA 85

KOONNUT ELINA KAREMO KUVIT US R IKU OUNASLE HTO KUVA TAINA MALMIK ARE

2004


Arjen ekoteko

Arjen roskakuski Viiden lapsen isyys sai Konsta Hietasen tekemään ryhtiliikkeen ympäristöasioissa.

TEK ST I H EIDI KALMAR I K UVA HANNES PAANANEN

”Kun tulin isäksi, havahduin tarkemmin aika moneen asiaan elämässä. Yksi oli ekohommat. Tajusin, että minusta otetaan mallia. Kuten monessa, niin tässäkin saan kiittää vaimoani, joka on patistellut meitä molempia paremmiksi. Meillä on viisi lasta, ja kulutamme luontoa paljon jo sen myötä, kun on niin paljon sakkia. Suurperhearki pitää kuitenkin saada toimimaan, joten ei meillä tiskata käsin, vaan isossa omakotitalossa pyörivät kaikki laitteet ja koneet. Välillä kyllä mietityttää, miten sähkön- ja vedenkulutusta saisi pienennettyä. Kotihommat jaetaan meillä seitsemään osoitteeseen sen mukaan, mikä on kenellekin sopiva työ. Yksi tärkeä kotityö on roskien ja jätteiden lajittelu. Siinä auttaa erityisesti kaksivuotias nuorimmaisemme. Ulko-ovemme läheisyydessä on kymmenen isoa muoviastiaa, johon kierrätämme muovit, pahvit, metallit, lasit, pullot ja patterit ynnä muut. Lisäksi meillä on pihalla oma komposti biojätteitä varten. Lasten tehtävänä on viedä roskat kerran päivässä edelleen ulkona oleviin laatikoihin, ja minun hommani on kuskata ne pakettiautolla lähimarketin pihaan eteenpäin toimitettavaksi. Roskia viedessä huomaa, miten paljon jätettä tulee. Lapset ovat jatkuvasti huutamassa, että iskä laatikot ovat niin täynnä, ettei niihin mahdu enempää. Tämä on vaikuttanut siihen, että kiinnitämme enemmän huomiota siihen, mitä ostamme ja millaisissa pakkauksissa. Yritän jatkuvasti vähentää muovin määrää. Jos mietin itseäni teininä, oli kierrätys kaukainen asia, enkä kiinnittänyt juuri huomiota luonnon roskaamiseen. Roiskin vain elämässäni menemään ja ostin kaiken uutena. Nyt kun liikun usein metsässä lasten kanssa, huomioin luontoa yhä enemmän, ihan kaiken suhteen.”

KUKA?

Konsta Hietanen, 36, laulaja-lauluntekijä, näyttelijä. MISTÄ TUNNETAAN?

Viimeksi Tähdet tähdet -ohjelmasta ja Salatuista elämistä.

86 PIRKKA P i r k k a . f i

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

”Armeijan sotaharjoituksessa jätimme leirille roskia. Se oli kohtalokasta, koska niiden myötä meidät jäljitettiin ja yllätettiin.”


K-lahjakortti

K-LAHJAKORTILLA SAAT MITÄ VAIN SEURAAVISTA KETJUIS TA

LISÄTIETOJA PLUSSA.COM/LAHJAKORTTI

plussa.com PIRKKA

73


Profile for K-ryhmä

Pirkka 11/2020