Pirkka 9/2022

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 9/2022 · JULKAISUPÄIVÄ 31.8.

JUHA ITKONEN:

”Silloin luetaan, kun perhearjelta jaksetaan”

Hävikin hävittämisen salaisuudet ASUUKO TEILLÄKIN OMA EKOLOBBARI?

Syksyn trendit MISTÄ ON SYYSKODIT TEHTY?

Aidosta puusta, luonnosta poimituista sävyistä & hotellimaisesta tunnelmasta


K-Marketeissa tehdään se, minkä välittävä aikuinen tekee. Jokaisella on vastuu puuttua kiusaamiseen.

KIUSAUS ON NYT JEESAUS Lahjoitamme yhdessä Kokkikartanon kanssa

kaikista Kokkikartanon 650–700 g kiusauksista 0,10 € MLL:n kiusaamisen vastaiseen työhön.

Kampanja-aika 29.8.–30.10.

k-market.fi/kiusaamisvapaa


Pääkirjoitus

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 9/2022 julkaisupäivä 31.8.

’Olisiko aika pitää tauko’, tietää autoni kysyä pitkän ajon jälkeen.”

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

TOIMITUSPÄÄLLIKÖT

Sanni Jokinen, Helena Viinanen SISÄLTÖSTRATEGI

Genero: Miia Kauhanen VASTAAVA TUOTTAJA

Genero: Tanja Rinkinen ULKOASU Genero:

AARNE TÖLLINEN, K-AUTON MARKKINOINTIJOHTAJA

Anne Ala-Jokimäki (Art Director), Anu Mononen TOIMITUS

Genero: Mirja Aarnio, Paula Larjo, Satu Kärki, Elina Karemo, Marianne Mannila, Katriina Salmela-Vitikainen, Susanna Neiglick K-ryhmä: Mere Sundqvist (K-Rauta) SIVUNVALMISTUS KUVA MIIKKA P IRINEN

Aste Helsinki Oy

ASIAKASPALVELU

Pirkka-lehti jaetaan K-kaupoissa, joista voit lunastaa lehden Plussa-kortilla ilmaiseksi. Ilman Plussa-korttia lehden hinta on 4,90 €. Pirkan välissä saat myös K-Ruoka-lehden. K-Plussan asiakaspalvelu: Plussa.fi/asiakaspalvelu tai puhelin: 010 19 8604.

Puhu sinäkin autollesi

JULKAISIJA

Kesko Oyj Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko Käyntiosoite: Työpajankatu 12, Helsinki Y-tunnus 0109862-8

Harjoittelen tällä hetkellä päivittäin puhumaan autolleni. En niin kuin kasveille puhutaan, vaan ihan muusta syystä: kerron esimerkiksi, jos mi­ nulla on kylmä, ja autoni osaa tehostaa lämmi­ tystä. Tai saatan pyytää autoa soittamaan vai­ molle, ja auto tekee työtä käskettyä. Tavoitteena on, että minä itse voin pitää ko­ ko ajan katseeni tiessä ja liikenteessä. Se lisää ajamisen turvallisuutta merkittävästi. Moni muukin uusien autojen ominaisuus keskittyy turvallisuuden parantamiseen: pe­ ruuttaessa parkkipaikalla autoni voi pysähtyä itsestään juuri ennen törmäystä toiseen autoon. Tai jos saisin sairauskohtauksen, autoni ajaisi itse tien sivuun ja kytkisi hätävilkut. Kaistavahti korjaa ajolinjaa, jos auto vaikuttaa lipuvan vää­ rälle kaistalle, ja kuolleessa kulmassa olevista autoista varoitetaan.

TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@genero.fi tai etunimi.sukunimi@genero.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

Genero, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki PAINO

UPC Print, Vaasa 90. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta materiaalista. Pirkka ei korvaa taloudellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

Olenkin vakuuttunut siitä, että uudella au­ tolla ajaminen on kuin vakuutuksen ottaminen: vahingon riski pienenee. Kyytiläisiltä, kanssa­ liikenteeltä ja minulta. Yksi asia ei silti ole muuttunut uusissakaan autoissa. Mitä tahansa teknologia meille tuokin, tärkein turvavaruste on edelleen kuljettaja itse. Fysiikan lakeja ei voi kumota, eikä yksikään tur­ vavaruste pysty suojaamaan kaikilta riskeiltä. Siksi minäkin kiinnitän paljon huomiota esi­ merkiksi siihen, että pitkiä matkoja ajaessa pi­ dän riittävästi taukoja. Väsynyt kuski on aina riski. Tässäkin autoni kyllä auttaa. ”Olisiko aika pitää tauko”, se kysyy ajotapani herpaantuessa tai riittävän pitkän ajorupeaman jälkeen. Usein vastaus on kyllä, ja silloin autoni on auttanut minua olemaan parempi kuski. Näin sen pitää mennäkin, nyt ja tulevaisuudessa.

SEURAA VA P IR K K A IL M E S T Y Y 5 .1 0 .

4041 0948 JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE

Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUKA HÄN ON

Aarne Töllinen, K-Auton markkinointijohtaja. Kyydissä usein perhe, mönkijä ja sähköpyöriä.

MIKÄ HERÄTTI VIIMEKSI

Jouduin jarruttamaan niin lujaa, että auto valmistautui törmäykseen kiristämällä turvavyöni. Se herätti.

VINKKI PIRKAN LUKIJOILLE

Ajostressini vähenee, kun adaptiivinen nopeudensäädin huolehtii nopeudesta ja pitää turvavälin kunnossa.

Pirkka. fi

PIRKKA 3


OSTA JA TUE KAVERITAITOJEN KEHITYSTYÖTÄ Jokainen meistä on luonnostaan makea tyyppi. Ja kun kaveritaidot ovat hyvin hallussa, on helpompi fiilistellä jokaista sellaisina kuin he ovat. Kaveruuskin on nimittäin asia, jota pitää harjoitella. Me Arlalla päätimme lähteä Mannerheimin Lastensuojeluliiton tärkeään kaveritaitojen kehitystyöhön mukaan. Jokainen myyty Arla Luonto +-kippo tukee nyt lasten hyvinvointia. Pidetään huolta parven pienimmistä! arla.fi/luontopluskampanja mll.fi/kaveritaitoja


Sisällys

SISUSTUS

Kodin syystuunaus

Sisustustrendit tuovat nyt kotiin aitoa puuta, hotellin tunnelmaa ja värien voimaa. Valitsetko vahvat vai hillityt sävyt?

25

TUOTTEEN TAKANA

”Outoa kyllä, nautin ruokakaupassa vaeltelusta. Ehkä tyydytän sillä jotakin muinaista metsästäjä-keräilijän viettiä.”

Karjalanpiirakoita autotallissa Pielispakarin Erkki Timonen peri täydellisen piirakan käsitteen jo äidinmaidossa.

— JUHA ITKONEN, SIVU 34

13

HÄVIKKI

3

Pääkirjoitus

Salaisuuksien äärellä

7

Nyt – arki lentoon

16

Miten kaupat tietävät, mitä ruokaa ja kuinka paljon ihmiset ostavat? Mitä tapahtuu kaupan hävikille? Lue ja hämmästy.

23

Ratissa: Auton osto etänä

25

Sisustus: Kahdet kasvot

32

Syksy saapuu puutarhaan

34

Henkilö: Juha Itkonen

40

40

Hävikin häätäjät

43

Jos metsään haluat mennä nyt

44

Muoti: Syksyn sävel

51

PUHEENAIHE

Näin Suomi remppaa

Puheenaihe: Näin Suomi remppaa

RATISSA

4 vinkkiä auton ostamiseen etänä

Kurkistimme kahteen kotiin, joiden omistajat remontoivat ne vahvasti omannäköisikseen.

Auton kauppasopimuksen voi jo tehdä netissä. Mutta tunnetko peruutusoikeutesi tai tiedätkö, että auton saa kotiin tilaamalla?

16

23

6 kysymystä retkeilyvarusteista

YMPÄRISTÖ

Kodin oma ekolobbari

Vilma Lahtinen, 16, on monen nuoren tavoin perheensä tarkin kierrättäjä ja eko-opastaja.

52

52

Onko teilläkin oma ekolobbari?

57

Mitä saisi olla?

59

PLUSSA

80

Tämän olen oivaltanut:

84

Ristikko

85

Niksi-Pirkka

86

Arjen ekoteko: Kirsi Alm-Siira

Mikko Koivukangas

Pirkka. fi

PIRKKA 5


Yhdessä hyvä tulee Liitä Plussa-tunniste Nordea-maksukorttiisi ja sujuvoita arkeasi. Maksat ostokset ja poimit Plussa-pisteet sekä edut kätevästi yhdellä kortilla. Lue lisää: nordea.fi/plussa

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Debit, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu. Plussa-tunnisteen liittäminen on veloituksetonta 8.8. – 4.9.2022 välisenä aikana.


Nyt

NY T-KANNEN TEK STI KATJ A TARNANEN KUVA K-RY HMÄ T EK STIT KATJ A TARNANEN KUVAT VIOL A M INERVA VIRTAMO, GETTY IM AG ES, K-RYH MÄ J A VALM ISTAJ AT

Asiat, jotka inspiroivat meitä syyskuussa

Sitä saa, mitä tilaa Millaiset asiakkaat, sellainen kaup­ pa. Jokaisen K­ruokakaupan vali­ koima kun on aina asiakkaidensa tarpeiden ja toiveiden näköinen. Porin K­Citymarket Puuvillaan asiakastoiveita tulee kauppiaan sanoin mukavan paljon. Yksi esi­ merkki toteutuneesta asiakastoi­ veesta komeilee kaupan hyllyllä. ”Asiakas toivoi Vanhakylän omenamehua, jota oli maistanut lähiseudulla. Löysin toimittajan Sastamalasta, ja saimme tuotetta

meille jo samalla viikolla. Asiakas oli hyvin ilahtunut, ja mehu mais­ tuu muillekin”, kauppias Jaakko Kauppinen kertoo. Jos siis maistoit kesäloma­ reissulla uutta lempparituotetta­ si tai näit somessa kiinnostavan tuoteuutuuden, nykäise hihasta K­kauppasi henkilökuntaa tai ker­ ro toiveesi K­ruoan nettisivuilla.

» Ehdota tuotetta: K-ruoka.fi/ asiakastoive.fi

Pirkka. fi

PIRKKA 7


Nyt – arki lentoon

Hifistellen ja pihistellen Riittääkö sinulle perustonnikala vai satsaatko parempaan? K-ruokakaupoista löydät ne kaikki.

Gluteenitonta, kiitos! Tiesitkö, että Suomessa on noin 70 000 ihmistä, jotka sairastavat keliakiaa tietämät­ tään? Keliakia on monioirei­ nen sairaus ja siksi hankala tunnistaa. Diagnoosin jälkeen sitä on kuitenkin helppo hoi­ taa, sillä apu löytyy niinkin läheltä kuin ruokakaupasta. Gluteenittomien tuotteiden valikoima laajenee koko ajan. Se näkyy myös Keliakialiiton vuosittain kokoamassa Glutee­ nittomia tuotteita ­oppaassa.

Keliakialiiton mukaan kulutta­ jia ilahduttavia uutuuksia ovat esimerkiksi mukaan napattavat välipalatuotteet, tuoreleivät, jäätelötuutit ja gluteenittomas­ ta kaurasta tehdyt juomat ja välipalat. Valtakunnallista keliakia­ viikkoa vietetään 5.–11.9. Ta­ voitteena on lisätä tietoa sai­ raudesta. Tänä vuonna keula­ kuvana kauhoo olympiauimari Matti Mattsson, joka sairasti keliakiaa tietämättään.

Barilla gluteeniton la­ sagne, Fazer gluteeniton berliininmunkki pakas­ te, Tornion Arctic IPA 5,5 % gluteeniton, Prykmestar Keller Teer 5 % gluteeniton, RPS QuePana Ismo Lager 4,5 % gluteeniton, Fazer gluteeniton piirakka­ jauhoseos. Edessä Pirk­ ka gluteeniton pizza­ taikina pakaste, Tornion Hillatus Sour 5,5 % glu­ teeniton, Pirkka by Moilas gluteeniton juustosämpylä pakaste ja Nicks Protein wafer hazelnut gluteeniton proteiinivohvelipatukka, K­ruokakaupat.

KUN PERUS RIITTÄÄ K­Menu ­tonnikala sopii ruokiin, joissa kalan pienemmät palat ja hiutaleet eivät haittaa. Lasagnessa ja uuniperunan täytteenä ne ovat ennem­ minkin etu. K­Menu tonnikalapalat öljyssä 185 g/140 g, 1,35 €.

JOKA TILANTEESEEN Pirkka­tonnikalapalat ovat kauniita pastakastikkeissa ja salaateissa. Laadukkaat palat sopivat mainiosti myös erilaisten piirakoiden ja pizzojen täytteeksi. Pirkka tonnikalapalat öljyssä 200 g/150 g, 1,89 €.

80 %

K-KAUPAN MYYDYSTÄ RUOASTA ON KOTIMAISTA LÄHES ARJEN KOHOTTAJAKSI Pirkka Parhaat ­tonnikala­ fileeviipale on parhaimmillaan ruoissa, joissa sen kaunis muoto ja erinomainen maku pääsevät esiin. Ohut fileeviipale sopii hyvin antipastoihin ja susheihin. Pirkka Parhaat tonnikalafilee öljyssä 100 g/75 g, 2,95 €.

HINNAT K- CITYMA RKE TIN. K AIKKI PIRKKA , PIRKKA PA RHAAT J A K-MENU -TONNIKA L AT ON KAL ASTETTU KESTÄVIN PY YNTIME NE TELMIN.

8 PIRKKA P i r k k a . f i

Voisitko napata kauppareissulla ostoskoriisi vielä yhden suomalaisen tuotteen lisää?

4.9.

SUOMALAISEN RUOAN PÄIVÄÄ VIETETÄÄN

Hyvää Suomesta ­merkki kertoo, että tuotteen raaka­ aineet ja työ ovat kotimaasta.


Nyt – arki lentoon

Tuleen tuijottelija arvostaa Jydepejsen Omega Basic -valmistakkaa, teho 3–8 kW, lämmitysala 50–140 m², 2 499 €, K-Rauta.

Arjen pieni kaunistus on Hemtex 24h Celly-tiskiharja, kahva bambua ja harjakset sisalkuitua, 4,99 €, K-Citymarket. Saunaoluelle raikas vaihtoehto Crowmoor A Fine Bird Sauvignon Blanc -viinispritzer 5,3 %, K-ruokakaupat.

Hämyiseen kotiin tunnelmaa ja valon ja varjon leikkiä luo Eglo Dellow -spottivalaisin, pituus 18 cm ja korkeus 20 cm, 32,95 €, K-Rauta.

Kotihiiren kissanpäivät Käsi ylös, jos sinustakin on ihana palata puuhastelemaan sisätiloihin.

Päivitä keittiö syksyyn uusilla tekstiileillä. Hemtex 24h Alma-keittiöpyyhe 3,99 €, K-Citymarket. Aamukahvi maistuu erityiseltä Taika-mukista, joka on saanut 15-vuotisjuhlan kunniaksi uuden kuvituksen, 25,99 �, K-Citymarket.

Pysäytä ulkoa kantautuvat lehdet ja rapa tyylikkäästi Hemtex 24h Oval Jute -matolla 24,99 €, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 9


Nyt – arki lentoon

1

Treenaajan eväät Nappaa välipalaa, niin palaudut treenistä paremmin.

2

1 Hyvän treenin perusta lepää monipuolisessa perusruokavaliossa. Pidä ruokarytmi tasaisena ja valitse lautaselle kasviksia, marjoja, hedelmiä, kalaa, vähärasvaista vaaleaa lihaa, palkokasveja, rasvattomia maitotuotteita, täysjyväviljoja sekä pehmeitä rasvoja. 2 Huolehdi ravinnosta ja nestey tyksestä ennen ja jälkeen treenin. Syö hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä välipala 1−2 tuntia ennen treeniä. Hiilihydraatit tuovat energiaa ja proteiini nopeuttaa palautumista. Juo treenin aikana vettä. Elektrolyytit tehostavat nestetasapainon ylläpitoa. Täydennä energiavarastoja heti treenin jälkeen. 3 Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi maustamaton rahka ja hedelmä, palautusjuoma, maitopohjainen proteiinijuoma, rasvaton maito, vähäsokerinen juotava jogurtti, proteiinipatukka tai smoothie. Maidon proteiinit, kuten nopeasti imeytyvä heraproteiini ja hitaammin imeytyvä kaseiini, edistävät hyvin palautumista.

3

1 Veteen tai mehuun sekoitettava Foodin Elektrolyyttijauhe Sitrus tukee nestetasapainoa, valikoidut K-ruokakaupat. 2 Nappaa treenikassiin reilunkokoinen Pirkka Helposti mukaan kana-feta -kolmioleipä, K-ruokakaupat. 3 Maultaan mieto Puhdistamon heraproteiini on helppo lisätä vaikkapa smoothieen, valikoidut K-ruokakaupat.

Hyvät yhdessä

Kiireiseen arkeen. Valmiiksi pilkotut Hetki Värikäs wokmix -kasvikset, K-ruokakaupat. Pakkaa eväät kierrätysmuovista valmistettuun Sistema Renew -lounasrasiaan 1,2 l, 6,99 €, K-Citymarket.

10 PIRKKA P i r k k a . f i

Energiseen työpäivään. Lämmitettävä Via Fresh Bowl chicken and spicy noodle -tuoreateria, K-ruokakaupat. Benetton-juomapullo kulkee helposti mukana, 750 ml, 19,99 € K-Citymarket.

Kevyeen lounashetkeen. Pirkka kana-raejuustosalaatti on terveellinen vaihtoehto, K-ruokakaupat. Kaada kahvi Myhome Hiirenvirna take away -mukiin ja nauti se raittiissa syysilmassa, 0,35 l, 5,99 €, K-Citymarket.


laittoiko äitisi lihapulliin lisäaineita? emme mekään.

Kunnon lihapullien maku syntyy Snellmanin jauhelihasta, hyvistä mausteista ja itse tehdystä lihaliemestä – ilman lisäaineita. Samoin periaattein tehdään myös uudet Kunnon jauhelihapihvit. www.snellman.fiNyt – arki lentoon TUOTTEEN TAKANA

Pala parasta Karjalaa Pielispakarin perustaja Erkki Timonen valmisti aluksi karjalanpiirakoita autotallissaan.

TEKSTI M AR IANN E MANN IL A KUVA MATIAS HONKAMA A

”Aloitimme leipomotoiminnan 30 neliömetrin autotallissa Nurmeksessa vuonna 1992 yhdessä ystäväni kanssa. Työnjakomme piirakoiden kanssa toimi hyvin: kaveri leipoi ja paistoi, minä kuljetin ja myin. Vuosien saatossa leipomon tilat ovat kasvaneet 5 000 neliömetriin ja työntekijämäärämme on noin sata henkeä. Autotallissa pystyimme paistamaan 7 000 piirakkaa vuodessa. Nyt olemme saaneet määrän nostettua 70 miljoonaan piirakkaan. Karjalanpiirakan on täytettävä tietyt laatukriteerit, jotta sitä voidaan kutsua karjalanpiirakaksi. Taikinassa tulee olla yli puolet ruista ja valmistustapa on tarkkaan määritelty. Oma äitini leipoi karjalanpiirakoita, ja hän oli hyvin tarkka niiden mausta ja koostumuksesta. Sanonkin aina, että käsitys täydellisestä karjalanpiirakasta on periytynyt minulle jo äidinmaidossa. Nurmeksessa meillä on oma myymälä leipomon yhteydessä ja se on suosittu matkailukohde erityisesti kesällä. Eräs tamperelainen asiakas ihastui palavasti leipomotuotteisiimme Nurmeksen vierailullaan. Kotiseudulle palattuaan hän käveli läheiseen K-Citymarketiin vaatimaan Pielispakarin piirakoita myyntiin. Kauppias kuunteli palautteen ja he tilasivat ison satsin pakastepiirakoitamme. Tuotteidemme fanit toimivat siis todistetusti mainioina myyntiedustajina. Haluamme valmistaa karjalaisia perinneherkkuja ajan hengessä, joten tuotekehitystä on tehtävä jatkuvasti. Karjalanpiirakoiden lisäksi tuotamme muitakin piirakoita. Yksi uusimmista tuotteistamme on vegaanipiirakka. 30 vuotta sitten kukaan ei kysellyt vegaanituotteiden perään, mutta ajat ovat muuttuneet. Moni ei tiedäkään, että paras tapa valmistaa karjalanpiirakka kotona on lämmittää se leivänpaahtimessa. Näin syntyy rapsakka makuelämys.”

Pielispakari valmistaa muiden tuot­ teidensa lisäksi myös Pirkka Parhaat ­karjalanpiirakoita, K­ruokakaupat.

Pirkka. fi

PIRKKA 13


Nyt – arki lentoon

Mitä mielessä?

VIELÄ EHDIT VINKATA K-duuni-kilpailussa etsitään joka vuosi K-ryhmän vuoden työnantajakauppiasta ja vuoden kaupan työntekijää. » Kerro ehdokkaasi: Kesko.fi/k-duuni-kilpailu

Päälle hyvää mieltä

KURKISTA KAUPAN KULISSEIHIN Suositun Superkauppiaatsarjan kakkoskausi alkaa pyöriä keskiviikkoisin 5. lokakuuta alkaen Nelosella ja Ruudussa klo 19. Tänä vuonna opimme myös, miten kauppiaaksi kouluttaudutaan. Kausi huipentuu erikoisjaksoon, jossa näytetään, miten joulu syntyy K-Supermarketeissa ympäri Suomen.

Vastuullisen muodin ostaminen helpottuu, kun Pure Waste Drops -mallisto saapuu K-Citymarketeihin. Ruokaostosten lomassa voi täydentää vaatekaappia laadukkailla ja eettisesti tuotetuilla unisex-vaatteilla, sillä K-Citymarket on aloittanut yhteistyön kotimaisen Pure Waste -vaatevalmistajan kanssa. Valikoimaan kuuluu rentoja Loose Fit- mallisia t-paitoja, huppareita, collegepaitoja ja -housuja, kokoina XS–XL. Materiaali on laadukasta kierrätettyä puuvillaa tai polyesteria. Tuotteita ei ole värjätty, vaan ne saavat värinsä puuvillajätteestä.

Pure Waste valmistaa kaikki vaatteet kierrätetyistä kuiduista. Materiaalina käytetään Intiassa tekstiiliteollisuudelta ylijäänyttä leikkuujätettä, jota syntyy valtavia määriä. Puuvillan viljely on hurja vesisyöppö: yksi puuvillakilo voi vaatia 9 000–21 000 litraa makeaa vettä. Kun vaatteet tehdään kierrätetystä kuidusta, vettä kuluu 99,9 prosenttia vähemmän ja hiilijalanjälki on puolet pienempi. Kaikista Pure Waste -vaatteista on saatavilla tieto sen ympäristö-

vaikutuksista. Ympäristöjalanjäljen kertoo vaatteeseen kudottu merkki. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleista tehty t-paita on säästänyt vettä 1 425 litraa verrattuna vastaavaan tavallisista materiaaleista valmistettuun t-paitaan. Jokainen voi myös itse vaikuttaa vaatteen ympäristöjalanjälkeen, sillä siitä 15–30 prosenttia syntyy pesusta ja huollosta käytön aikana. Malliston tuotteet ovat myynnissä yksinoikeudella K-Citymarketeissa.

Rentoon arkeen SYDÄNTÄ PELIIN Loppuvuodesta alkaen noin 200 Pirkka ja Pirkka Parhaat -tuotteeseen lisätään Sydänmerkki, jotta kaupassa on helpompi tehdä hyvinvointia tukevia valintoja. Löydät merkin esimerkiksi kriteerit täyttävistä lihatuotteista, valmisruoista ja maitovalmisteista.

14 PIRKKA P i r k k a . f i

Pure Waste Loose fit -hupparissa on suora leikkaus ja ryhdikäs huppu kiristysnyöreillä. 59,99 €, K-Citymarket.

Pyöreällä pääntiellä varustettu Pure Waste t-paita muistuttaa selkämyksessä, että jokaisella valinnalla on väliä. 39,99 €, K-Citymarket.

Pure waste Loose fit -svetarissa on suora leikkaus ja hihoissa madalletut olkapäät. 54,99 €, K-Citymarket.

Pure Waste Unisex-collegehousuissa on viistot sivutaskut, yksi avoin takatasku ja joustava vyötärö kiristysnauhalla. 49,99 €, K-Citymarket.


Valikoima saattaa vaihdella myymälöittäin.


Remonttimestari Liina Noutere (oik.) kertoo, että suurin osa hänen asiakkaistaan toivoo kotiinsa neutraaleja värejä. Elina Norannan koti on poikkeus.

16 PIRKKA P i r k k a . f i


NäinSuomi remppaa Suomalaiset eivät aikaile tarttua toimeen, kun oma koti kaipaa uudistamista. Kävimme tutustumassa kahteen erilaiseen remonttiin. TEKSTI ELINA K A RE MO JA MIRJA AARNIO KUVAT PIA INGBER G JA SANNA LEHTO KUVITUKSET GETTY IMAGES

L

iina Noutere on nähnyt työssään satoja suomalaiskoteja. Hän työskentelee K-Rauta Lohjan remonttimestarina ja hoitaa remonttiprojekteja aina suunnittelusta lopputarkastuksiin. Useimmat asiakkaat toivovat ajattomuutta ja neutraaleja värejä, mutta poikkeuksiakin on. Pusulalaisen Elina Norannan koti on yksi mieleenpainuvimmista. Hän varasi ajan remonttimestarille viime vuonna, kun kylpyhuoneen remontti oli tullut ajankohtaiseksi. – Elina sanoi, että hän tekee kotia itselleen, eikä mieti sen jälleenmyyntiarvoa. Se tuntui virkistävältä, enkä muista aiemmin kuulleeni tällaista kommenttia, Noutere sanoo. Elina Noranta on räväkän tyylin ja pinkin värin ystävä. Hän kertoo, että rakkaus väriin leimahti jo lapsena. – Jaoin huoneen siskoni kanssa, ja kerran saimme lahjaksi pinkin ja sinisen koristetyynyn. Pinkki päätyi minulle, ja siitä lähtien väri on tuntunut omalta. Kun Noranta seitsemän vuotta sitten muutti kahden tyttärensä kanssa pusulalaiseen kerrostalokaksioon, mieltymys

vaaleanpunaiseen otti uusia kierroksia. Vanhempi tytär kannusti äitiään toteuttamaan itseään. – Hän sanoi, että kun kerran tykkäät pinkistä, mikä estää maalaamasta seiniä sen värisiksi. Niinpä seinistä tuli herkullisen pinkit. Myöhemmin Noranta remontoi kylpyhuoneensa puna-valko-mustaksi ja keittiön pinkki-valko-mustaksi. Noranta maalaa seiniä ja kaikenlaista muutakin pientä mieluusti itse, mutta isommat remontit hän jättää ammattilaisille. K-Raudan viime vuonna tekemän remontointikyselyn mukaan tämä on tyypillinen asenne remontointiin. Suomalaisilla on vahva tee se itse -mentaliteetti, mutta useimmat ovat valmiita turvautumaan apuun, jos tarve vaatii. Noranta kaipasi ammattilaisen näkemyksiä myös suunnitteluun, vaikka hänen oma makunsa onkin vahva. – Liinalta tuli monta sellaista ideaa, joita en olisi tullut ajatelleeksi itse. En olisi osannut suunnitella näin hyvää valaistusta, ja nyt iloitsen joka päivä siitä, että valoa on riittävästi. Liina myös keksi, että punaiset laatat kannattaa saumata terrakotan sävyisellä saumausaineella.

Pirkka. fi

PIRKKA 17


Noutere kertoo, että valaistuksen lisäksi tilan hahmottaminen aiheuttaa maallikoille usein päänvaivaa. Ei ole ihan helppo ottaa tolkkua, mitä tilaan mahtuu ja minkä muotoisia kalusteiden tulisi olla. Erityisen kimurantteja ovat ahtaat kylpyhuoneet, joiden kokoonpanoa ammattilainenkin voi joutua pähkäilemään tovin. – K-Raudan remonttimestaripalvelusta voi tilata halutessaan koko remontin tekijöineen päivineen. Kaikki hoituu yhden tiskin kautta, ja ensimmäinen tarvekartoitusaika on ilmainen, Noutere kertoo.

Koti ja persoona yksi yhteen

Elina Noranta on sisustanut kotinsa isänsä varastoista löytyneillä vanhoilla huonekaluilla: ”Joku voisi kuvailla niitä madonsyömiksi, mutta minua viehättää se, että huonekaluissa on jokin tarina.” Myös perheen Pinnikoira viihtyy kodissa mainiosti.

72 %

suomalaisista luottaa omiin taitoihinsa remontoinnissa, ja remontit tehdään pääsääntöisesti itse. 18 PIRKKA P i r k k a . f i

Kun kylppäri oli valmis, Noranta remontoi keittiön. Hän valitsi kaapinoviin saman sävyn, jota on seinissäkin. Pinkki jääkaappi ja kahvinkeitin täydentävät ilmeen. – Pinnat olivat melko siistit ennen remonttiakin, mutta nyt asunto on minun näköiseni. Koen, että tällaisella voimakkaalla toimijalla pitää olla koti, jonka tunnelma ja värit heijastelevat omaa persoonaa. Viimeisen silauksen koti sai, kun Liina Noutere löysi K-Raudan valikoimista Norannan kaipaaman shakkiruutukuvioisen muovimaton. Hän oli haaveillut lattiasta, joka sopisi keittiön ja kylpyhuoneen mustavalkoiseen laatoitukseen. – Lattian olisi voinut toki toteuttaa myös maalaamalla, mutta muovimatto ajaa asiansa oikein hyvin, Elina Noranta kertoo. Hän on valmiiseen kokonaisuuteen niin tyytyväinen, ettei tekisi mitään toisin. Toistaiseksi kukaan ei ole kummeksunut tyyliä – päinvastoin. Vessan nähnyt vanhempi remonttimieskin tuumasi, että hän on nähnyt työssään valtavan määrän kylppäreitä, muttei koskaan näin hienoa ja värikästä. – Jos olen ollut pidempään poissa kotoa, pysähdyn eteisessä katselemaan kotiani ja sanon: ’Hei taas rakas koti, ja se tervehtii minua takaisin’, Elina Noranta sanoo.


PUUTA & POREITA Kysyimme K-Rauta Lohjan kauppias Antton Rossilta, mitkä ovat remontoinnin suurimmat trendit. 1 Korona-aikana alkanut mökkibuumi on näkynyt vahvasti myös rautakaupassa. Mökkeilijät satsaavat nyt mukavuuteen ja vapaaaikaan: suuret terassit, paljut ja ulkoporealtaat houkuttelevat rentoutumaan. Mökillä moni haluaa tehdä remonttinsa itse, vaikka kaupunkikodissa käyttäisikin palveluita. 2 Puu on hittimateriaali numero yksi. Sisustajat ovat löytäneet sormi- ja muut sisustuspaneelit, joista voi nikkaroida esimerkiksi näyttävän tehosteseinän. Paneelilaudoissa leveys on valttia.

”Oli virkistävää, kun asiakas teki kotia itseään, ei jälleenmyyntiä ajatellen.” K-Rauta Lohjan remonttimestari Liina Noutere

3 Keittiönkaapeissa matta on syrjäyttänyt korkeakiillon. Vaaleat värit ovat kestohitti, mutta värit kuten vihreä ja marjapuuron sävy nostavat päätään. Kestävä ja helppohoitoinen nanolaminaatti kiinnostaa nyt monia. 4 Lattiamateriaaleissa vinyylilankku kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Se ei ole ihme, sillä vinyylilankkulattia on helppohoitoinen ja kulutusta kestävä. Hinnatkin ovat laskeneet sitä mukaa, kun materiaali on yleistynyt. Bonuksena lattia on lämpimän ja mukavan tuntuinen jalan alla. 5 Laatu on suomalaisille aiempaa tärkeämpää, ja lopputulokselta toivotaan kestävyyttä. Myös kotimaisuus on myyntivaltti ja saattaa ratkaista ostopäätöksen.

Pirkka. fi

PIRKKA 19


Vihreä haave toteutui

Sanna on remontoinut ensimmäistä asuntoaan maalaamalla seiniä ja vaihtamalla kaappien vetimet mieluisammiksi. ”Harkitsimme myös parkettilattian hio­ mista ja lakkaamista itse, mutta jätimme sen lopulta ammattilaisille. Itse tekeminen arvelutti liikaa.”

– Tunneskaalat risteilivät innostuksesta kauhistukseen. Näin helsinkiläinen Sanna Mäenpää kuvailee fiiliksiään, kun hän teki viime vuonna elämänsä ensimmäiset asunto­ kaupat avopuolisonsa kanssa. Asuntolainan ottaminen tun­ tui isolta päätökseltä, vaikka ajatus omistusasunnosta oli kutkuttanut jo tovin. Aikaisemmin pariskunta oli asunut piskuisessa opiskelija­ kaksiossa, jossa remontointi ei ollut mahdollista. – Edes tauluja ei voinut kiinnittää seiniin, sillä vuokra­ sopimuksen mukaan jälkien paikkaus olisi pitänyt korvata. Vuokranantaja voi tosiaan erikseen kieltää seiniin ka­ joamisen, mutta muussa tapauksessa se on sallittua. Maa­ laamisesta ja tapetoinnista pitää sen sijaan aina neuvotella vuokranantajan kanssa. Mäenpää oli haaveillut jo pari vuotta vihreän värisistä seinistä, joita hän oli bongaillut somes­ ta ja sisustuslehdistä. Niinpä pariskunta päätti ryhtyä tuumasta toimeen saatuaan asunnon avaimet. K­Raudan remontointikyselyn mukaan yhdessä remontoiminen miellyttää muitakin suomalaisia: 56 prosenttia remonteista tehdään koko perheen voimin. Maalausprojekti osoittautui työläämmäksi, kuin Mäenpää oli ajatellut. Teippaamiseen me­ ni useampi tunti, ja pari kömmähdystäkin sattui. – Ostimme ensin puolihimmeää maalia, mut­ ta huomasimme nopeasti, että lopputulos on liian kiiltävä. Emme myöskään tajunneet irrot­ taa teippejä tarpeeksi nopeasti, vaan maali eh­ ti kuivua. Reunasta tuli epätasainen, joten jou­ duimme korjailemaan sitä. Vaivannäkö kuitenkin kannatti. Etenkin Tik­ kurilan Serpentiini­sävyllä maalattu olohuoneen seinä miel­ lyttää Mäenpäätä ja kerää kehuja vierailta. – Tykkään asuntomme tunnelmasta, vaikkei tämä ehkä olekaan loppuelämämme koti. Onneksi remonttihaaveita ehtii toteuttaa myöhemminkin.

Vuokrakotiakin voi remontoida luvalla Onko vuokrakotisi täydellinen sijainnin ja koon puolesta, mutta pintamateriaalit eivät ole omaan makuusi? Ole rohkeasti yhteydessä vuokranantajaasi ja kysy, millaisia muutoksia voisit asunnossa toteuttaa. Myös vuokrakodeissa voi saada tehdä yllättävän paljon muutostöitä – myös isompiakin remontteja kuin seinän maalaaminen tai tapetointi. – Tärkeintä on sopia remonteista vuokranantajan kanssa kirjallisesti, joko sopimuksen muodossa tai sähköpostitse, sanoo Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes. Sopimuksessa tulisi olla eriteltynä, mitä ollaan tekemässä ja milloin, kuka remontin tekee ja maksaa sekä tarkastaako vuokranantaja

20 PIRKKA P i r k k a . f i

työn lopputuloksen. Jos muutostöitä tehdään esimerkiksi keittiössä tai kylpyhuoneessa, myös taloyhtiöltä voi joutua kysymään luvan. On hyvä sopia myös siitä, miten toimitaan, jos työn jälki ei ole riittävän laadukasta sekä siitä, pitääkö esimerkiksi seinän väri palauttaa entiselleen poismuuton yhteydessä. Sanna Hughes kannustaa puhumaan rohkeasti kustannuksista vuokranantajan kanssa. – Vuokranantajat suostuvat usein maksamaan ainakin materiaalit, jos vuokralainen tekee itse tai teettää työn. Remontointi hyödyttää sekä asukasta että vuokranantajaa, sillä se yleensä parantaa asunnon kuntoa, lisää asumisviihtyvyyttä ja pidentää vuokrasuhdetta.


64 %

suomalaisista haaveilee kodin remontoinnista tai sisustuksen uusimisesta.

11 % JOKU MUU

14 % MAKUUHUONE 3% TYÖHUONE

48 % OLOHUONE

MIKÄ ON KODIN TÄRKEIN HUONE?

24 % KEITTIÖ

LU ET U IM M AT O IN SP IR A AT H JE - JA IO SI V U T K -R A U TA .F I- SI V U IL LA : 1. K A A K EL EI D EN JA LA AT TOJE N M 2. K EI T T IÖ A A LA U S NV 3. K II N N IT Ä LI T IL A TÄ M IN EN

REMONTOINNISSA TÄRKEIMMÄT OPITUT TAIDOT JA ASIAT 1. Tapetointi 2. Maalaaminen 3. Suunnittelu ja ideointi 4. Remontointiasenne 5. Työkalujen valinta ja käyttö

58 %

suomalaisista pitää kotimaisuutta tärkeänä rautakaupassa. Kotimaisuutta arvostetaan etenkin puutavarassa ja saunan kalusteissa.

Muita remontissa opittuja asioita ovat mm. materiaalituntemus, budjetointi ja aikataulutus. J UT UN L Ä HT EET: K-RAUDA N R E M ONT T IK YSELY 2021 JA K-RY H MÄN AR KI BAROM ETRI 2021

Pirkka. fi

PIRKKA 21


Ällistyttävän edullinen DNA Prepaid! Aloituspakkaus

Muista myös lataus!

4,90 € Sisältää saldoa 5 €

Puhelut ja tekstiviestit Suomessa ja EU/ETA-maissa 0,066 €/min/kpl. Puhelut ja viestit Suomesta ulkomaille ja lisämaksullisiin numeroihin erillisen hinnaston mukaisesti. Netti Suomessa 0,99 €/vrk. Sis. 0,45 Gt/vrk EU-datapaketin, jonka sisällä tiedonsiirrosta EU/ETA-alueella veloitetaan vain kotimaan hinta, paketin ylittävältä osalta 3,10 €/Gt

DNA Prepaid -liittymät K-ruokakaupoista ja Neste K -asemilta!


Ratissa

T U T U ST U K -A U TO N Y LI 2 0 0 0 TO N VA IH TO A U : AN TA N TA R JO K -A U TO.F I

Etäautokaupassa

Unelmakiesi koreilee autoliikkeen hallissa Suomen toisella laidalla. Mikä neuvoksi? Ei hätää, sillä auton voi ostaa myös täysin etänä. Auton ostaminen sisältää nykyisin paljon nettisurffailua ja etu­ käteen tutustumista tulevaan perheenjäseneen. Minkälainen autoyksilö on sopivin minulle tai meille? Mitä me autolta oikein haluamme? Kun sopivin sitten löytyy, on aika lähteä liikkeelle ja automyymälään. Homman voi kuitenkin tehdä vieläkin helpom­ min. Jos visiitin myymälässä haluaa jättää kokonaan väliin, kan­ nattaa edetä seuraavasti.

TEK STI TUOMAS LEHTO NEN KUVA GETTY IM AGES

1

Etsi sopiva auto Autoliikkeiden verkkosivujen tai netin autoportaalien monipuoliset hakukriteerit helpottavat so­ pivan kulkupelin etsinnässä. Useimmiten autojen myynti­ ilmoitukset sisältävät reilusti kuvia, auton keskeiset tekniset tie­ dot sekä esimerkiksi auton merkin, mallin, korimallin, moottori­ koon, käyttövoiman hintaluokan ja mittarilukeman.

2

Neuvottele chatissa Automyyjään voi olla yhteydessä millä tahansa tavalla: sähköpostilla, chatilla, puhelimitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Esimerkiksi K­Autolla chat­palvelua on kehitetty tänä vuonna merkittäväs­ ti ja yhteyden automyyjään saa nopeasti klikkaamalla myynti­ ilmoituksen yhteydessä olevaa chat­painiketta. Chatin kautta voit kysellä myyjältä kaikki mieltäsi askarruttavat kysymykset autosta. Halutessasi voit myös pyytää K­Auton myymästä autos­ ta lisäkuvia tai vaikka lyhyen videopätkän. Myös muista auton ostamisen kannalta oleellisista asioista, kuten rahoituksesta ja

lisäturvapalveluista, voit keskustella chatissa tai puhelimitse. Myyjä voi antaa arvion nykyisestä autostasi maksettavasta osto­ hinnasta, kun ilmoitat rekisterinumeron ja kilometrilukeman.

3

Solmi kaupat sähköisesti Automyymälään ei tarvitse mennä edes kauppasopimusta allekirjoittamaan tai autoa hakemaan. K­Autossa kauppasopimukseen voit tutustua netissä ja sen allekirjoittaminen onnistuu sähköisesti verkkopank­ kitunnusten avulla. Kun paperiasiat on hoidettu, auto toimitetaan ilman lisäveloitusta sinua lähimpänä sijaitsevaan autoliikkeeseen tai lisämaksusta haluamaasi osoitteeseen.

4

Peruutusoikeus tuo turvaa Kun ostat auton etänä, voit peruuttaa kaupan ilmoittamalla asiasta myyjälle 14 päivän kuluessa auton toimituksesta. Uusi menopeli on tärkeä tarkastaa ja koeajaa heti sen saavuttua. Jos päätät syystä tai toisesta palauttaa uuden autosi, sillä ei kannata ajaa 100 kilometriä enempää. Ylimääräisistä kilometreistä nimittäin peritään palautuksen yhteydessä käyttöhyötymaksua. On myös hyvä huomioida, että vastuu auton kunnosta siirtyy luovutus­ hetkellä sinulle. Onkin tärkeää, että auton liikenne­ ja kasko­ vakuutukset ovat siinä kohtaa kunnossa ja nimissäsi. Asiantuntijana K-Auton digitaalisen liiketoiminnan päällikkö Mika Niemelä

Pirkka. fi

PIRKKA 23


MESTAREIDEN MATKASSA MUKANA VITAMIN WELL

Nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa sinulle ja ystävällesi tapaaminen Mestarit-kiertueen artistien; Ellinooran, Kaija Koon, Jenni Vartiaisen ja Vesalan kanssa! Seuraa tiliä @vitaminwellsuomi Instagramissa, ja osallistu tägäämällä ystävä kilpailupostauksen kommenttikenttään syyskuun aikana. Palkinto sisältää Meet & Greet -tapaamisen Vitamin Well loungessa, sekä liput Mestarit -konserttiin Tampereelle 12.11.2022! Lue lisää yhteistyöstä: https://www.vitaminwell.com/fi/mestareiden-matkassa-vitamin-well/


Kahdet kasvot

Syksyn sisustustrendit tuovat koteihin aitoa puuta, murrettuja syviä sävyjä ja hotellimaista tunnelmaa. Nyt nautimme värien voimasta – valitsetko vahvat vai hillityt? TEKSTI JENNI J UU RI NEN KUVAT KRISTIINA KU RR O NEN JA VALMISTAJAT LAVASTUS TU OMA S NO RT EMA

Myhome metallinen Raya-lyhty 16,99 €, valkoinen Puuteri-ruukku alk. 6,99 € ja Vohveli-keittiöpyyhe 7,99 €, K-Citymarket. Hemtex 24h puuvilla-pellavasekoitteinen Linsey-pöytäliina 27,90 €, Titiyo-kulho 9,99 €, Titiyolautanen 9,99 € ja Titiyo-muki 6,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Seinän värisävyt ovat Cello-sisustusmaalin sävyt T1581 ja T1701, K-Rauta. Pöytä on kuvausrekvisiittaa.

25 PIRKKA P i r k k a . f i

Pirkka. fi

PIRKKA 25


Rustiikkia maalaistunnelmaa

Ekologisuuden ja luonnonmateriaalien kasvava arvostus nostaa monikäyttöisen ja kestävän puun kodin ykkösmateriaalien joukkoon. Puun ja luonnonvalkoisen, mattapintaisen keraamisen laatan yhdistelmä tuo mieleen ranskalaiset maalais­ keittiöt, mutta yhdistelmä toimii myös skandinaavisessa kodissa. Luonnonvalkoinen Memoria-laatta 62,90 €/m², K-Rauta. Myhome keraaminen Aada-maljakko 20 cm 10,99 €, Essi-leikkuulauta 15,99 €, säilytyspurkki bambukannella 0,8 l 6,99 €, Elia-munakuppi 2,99 € ja Vohveli-keittiöpyyhe 7,99 €, Hemtex 24h Celly-astiaharja 4,99 € ja Lisette-keittiöpyyhe 8,99 € sekä Teema-kulhot 18,99 €/kpl, K-Citymarket. Mortteli ja salaattiottimet ovat kuvausrekvisiittaa.

Vaaleita, luonnosta poimit­ tuja värisävyjä on helppo yhdistellä keskenään, ja ne sopivat hyvin yhteen eri puupintojen kanssa. 26 PIRKKA P i r k k a . f i

Heleän vaalea, pienikuvioinen kukkakuosi yhdistyy kauniisti puupintoihin ja tuo kotiin tuulahduksen maalaisromantiikkaa. Boråstapeterin Essens-malliston 3967 Mira -kuitutapetissa polveilevat niittykukat, 54,90 €/rll (10,05 m), K-Rauta. Ruukku ja taso ovat kuvausrekvisiittaa.

T1733

T1559

T1606

T1688

T1701

Vaaleat Cello-sisämaalisävyt T1701, T1688, T1606, T1559 ja T1733 sekä päätypontattu, mäntyinen Cello-sisustuspaneeli puuvalmiina 15 × 95 × 2 370 cm, 92,25 €/pkt, K-Rauta. Myhome Utu -ruukku 15 cm 9,99 €, K-Citymarket.


Puhdasta puuta

Suunnittelija Tapio Anttilan ja K-Raudan yhteistyössä kehittämän tee itse -malliston ruokapöydän voi valmistaa kotona ohjeiden mukaan kotimaisesta liimapuusta ja lasilevystä. Huonekalusarjaan kuuluu myös seinällä oleva hylly, jota voi käyttää kannettavana säilyttimenä.

NYT VO N IK K A R O IT D E S IG N K ID A IT S E A K AT S O O L U S T E E N . H A N T T IL A J E E T TA P IO S U U N N IT N K -R A U D A L L E TEL T E IS II N : E M II N K A L U S K -R A TA P IO -A U TA .F I/ N T T IL A

Keltasävyinen Casadeco Voyage Onirique -tapetti 69 €/rll, Sessak Dixie -kattovalaisin 139 €, Cello Punos -matto 140 × 200 cm 159 € sekä ruokapöydällä Cello-tarjottimet S 14,90 € ja L 24,90 €, K-Rauta. Takahyllyllä keraaminen myhome Tiikki-ruukku alk. 9,99 €, Rinkeli-kynttilänjalka 9,99 € ja puinen Kirahvi-valaisin 24,99 €, ruokapöydällä myhome Aada -maljakko 20 cm 10,99 € ja Oodi -lasit 0,33 l 7,99 €/2 kpl sekä Teema-sarjan kulho 1,65 l 50,99 € ja lautaset 21 cm 18,99 €/kpl, K-Citymarket. Seinä on maalattu Cello-sisämaalisävyllä T1701, K-Rauta. Lundian Fuuga-sarjan senkki on Iskusta. Tuolit ja aterimet ovat kuvausrekvisiittaa.

Pirkka. fi

PIRKKA 27


Makuuhuone pukeutuu tummaan

Laadukkaat vuodevaatteet, hyvä sänky ja kaunis makuuhuone tuovat kotiin hotellien tunnelmaa ja ripauksen luksusta. Kukka-aiheet ovat tekstiileissä ikisuosikkeja, ja tänä syksynä kuoseissa on tumma vivahde. Laatoitettu seinäke toimii myös näyttävänä sängynpäätynä. Puuvilla-satiininen Hemtex 24h Sophia -pussilakanasetti 44,99 € ja keraaminen myhome Akvarelli -ruukku 19,99 €, K-Citymarket. Yöpöytänä toimiva metallinen Cello-jakkara 39,90 € ja sininen Memoria-laatta 62,90 €/m², K-Rauta. Kirja on kuvausrekvisiittaa.

Tummalla maalisävyllä syntyy näyttävä tehosteseinä tai pesämäinen tunnelma makuutilaan. Rohkea maalaa myös katon tai lattian tummaksi. 28 PIRKKA P i r k k a . f i

Kaksoisnuolen muotoista laattaa voi latoa vaikka vain tehosteeksi. Tummansininen, matta Cello Lanse -seinälaatta 5 × 25 cm 59,80 €/m², K-Rauta. Peili, hana ja allas ovat kuvausrekvisiittaa.

T1480

T1515

T1466

T1503

T1581

Tummat Cello-sisämaalisävyt T1581, T1503, T1466, T1515 ja T1480 sekä sinivalkoinen Memoria-kuviolaatta 15 × 15 cm seinälle ja lattiaan 69,95 €/m², K-Rauta. Hemtex 24h Viskan Vicky -kynttilä 11,99 €, K-Citymarket.


Hienostuneesti kuin hotellissa

1970-luvun tummat laattapinnat ja syvät sävyt seinissä ovat taas trendikkäitä. Hotellien sisustuksesta tutut värit viininpunainen ja syvä sininen tuovat samaa tyylikästä tunnelmaa myös kotiin. Retrohenkisen sohvapöydän voi tehdä itse laatoittamalla puulaatikon tai vanerikuution. Trio Recife -lattiavalaisin 149 €, vaaleanpunaiset Cello Priimus Memo -laatat 10 × 30 cm 34,50 €/m², laattapöydän kuvioidut Memoria-laatat 69,95 €/m² sekä Casadeco Voyage Onirique Atlantide Bleau Abyss -tapetti 69 €/rll, K-Rauta. Myhome mustat, keraamiset Oslo -ruukut 14,99 € ja 24,99 €, antrasiitinvärinen Kaaria-koristetyyny 14,99 € ja Kukkula-torkkupeite 29,99 € sekä ruskea Hemtex 24 h Silvia-koristetyyny 14,99 € K-Citymarket. Lattian Cello-sisämaalisävy on T1466, seinän T1581, K-Rauta. Kahdenistuttava Monkey-sohva on Iskusta.

Pirkka. fi

PIRKKA 29


Poimi ideat

Juutti on kestävä materiaali. Hemtex 24h Eira -juuttimatto halk. 90 cm 29,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

Syvänvihreän Hemtex 24h Isla -tyynyn pinta on kuin sammalta, 45 × 45 cm 16,99 €, K-Citymarket.

Art deco -henkisessä Sessak Dixie -riippuvalaisimessa on valkoinen vekkilasikupu, halk. 25 cm 139 €, K-Rauta.

Tuo kotiin meren tuulahdus. Hemtex 24h Amalia -tuoksukynttilä 3,99 €, K-Citymarket.

Luonnon helmasta

Hemtex 24h Lee -maljakko nostaa kukat kauniisti esiin, 14,99 €, K-Citymarket.

Veden ja metsän sävyt täydentävät kauniisti kodin puupintoja. Esineiden ja materiaalien pinnat hivelevät aisteja.

Myhome-sarjan harmaaksi sävytetty Alinamaljakko on tyylikäs sellaisenaankin, 15 cm 10,99 €, K-Citymarket.

Sininen Memoria-laatta 15 × 15 cm 69,95 €/m² ja kiiltävän valkea, krakelointikuvioinen Cello Atlantis -mosaiikkilaatta seinään 30,2 cm × 29,4 cm 15,90 €/arkki, K-Rauta.

30 PIRKKA P i r k k a . f i


Keep your

SUMMER GOING.

ROSÉ & SAUVIGNON BLANC

APPLE WINE SPRITZ from


Kuukauden suosikit

Syksy saapuu puutarhaan ASI ANTUNTIJ A O UTI LEHTO, K-RAUTA TEK STI SATU K ÄRKI KUVAT VIOL A M INERVA VIRTAM O, GETTY I MAGE S J A VALMISTAJ AT

Puutarha valmistellaan syksyllä kevään kasvukautta varten. Näillä vinkeillä pääset alkuun!

1

Syksyllä on aika muokata kasvimaa. Uusi kasvimaa muokataan vanhaa perusteellisemmin ja syvemmältä, jotta maa kuohkeutuu ja kasvit pystyvät kasvamaan paremmin, kun maa ei ole liian tiivistä. Samalla poistetaan näkyvät rikkakasvit juurineen. Valmiiksi kuohkeiden maalajien kasvimaille riittää kevyempi muokkaus. Savipitoiset maat kannattaa myös kääntää.

ilmavuutta tuomaan. Ennen perennojen istutusta kasvualusta muokataan hyvin, ja siitä poistetaan monivuotiset rikkakasvit juurineen sekä lisätään maahan perennoille sopivaa lannoitetta. Perennojen jakamista ei kannata jättää kovin myöhään syksyyn, jotta kasvit ennättävät juurtua hyvin ennen talvea.

4

2

Jäniksiltä ja rusakoilta on suojattava ainakin hedelmäpuut, pensasmustikat ja atsaleat. Suojaaminen onnistuu riittävän korkeilla metalliverkoilla. Puiden ja pensaiden rungot suojataan peltomyyriltä rungonsuojilla maanrajasta ylöspäin. Hyöty- ja koristekasvit suojataan peuroilta aidoilla tai riittävän korkeilla verkoilla.

3

Kompostoi syksyn lehdet, naatit, ruohosilppu ja muu puutarhajäte omassa puutarhassa käytettäväksi mullaksi. Puutarhajätteen kompostointi onnistuu vaikka kasalla, mutta kompostorissa maatuminen on nopeampaa. Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori.

Useimmat monivuotiset kasvit istutetaan ja nurmikko perustetaan syksyllä, jolloin ne saavat varaslähdön kevään kasvuun. Keväällä kukkivat kukkasipulit, kuten tulppaanit, narsissit, krookukset ja helmihyasintit, istutetaan niin ikään syksyllä. Ilmankosteus ja vesisateet helpottavat syysistutuksien hoitoa. Uuden kukkapenkin perustaminen monivuotisille kukille eli perennoille riippuu maalajista ja istutettavista. Kukkapenkin kasvualustaa voi tarpeen mukaan parantaa lisäämällä hiekkaa, puutarhamultaa ja eloperäistä kompostia

32 PIRKKA P i r k k a . f i

5


Biojätteet mullaksi

Kompostoi kodin biojätteet puutarhan hyödyksi.

Katteellista puuhaa

Puut, pensaat ja kukkapenkit kaipaavat syksyllä lannoitusta. Muista myös lehtikate, se estää veden haihtumista maaperästä ja rikkakasvien kasvua. Plastex Eko -puutarhakannu 10 l, 5,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 10,5 cm, 5,95 €, ruukussa Kekkilä Plus+ syyslannoite 20 l, 29,95 €, Fiskarsin valkoinen kuokka 8,95 €, Cello-värikate 45 l, 9,95 €, Suojaruukku Elna 14 cm, 5,95 €, istutuslapio 3-osaisesta Fxa-istutustyökalusetistä 5,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 17 cm, 11,90 €, Fiskars P57 -oksasakset 36,95 € ja Nokia Verso matalavartinen pihakenkä 35 €, K-Rauta. Käsihara kuvausrekvisiittaa.

Pikakompostori Biolan 220 Eco on lämpöeristetty ja soveltuu keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin, 479 €, K-Rauta.

Kekkilän kotikompostori 230 l on tilava lämpökompostori biojätteiden ja puutarhajätteiden ympärivuotiseen kompostointiin, 439 €, K-Rauta.

Kekkilä pihakompostori 250 l soveltuu kaiken maatuvan jätteen kompostointiin sekä käymäläjätteen jälkikompostointiin, 169 €, K-Rauta.

Kuukauden parhaat

Kuumasinkitty 6-kulmainen FXA-suojaverkko, 1 m × 10 m, silmäkoko 40 mm, metallilangan vahvuus 0,9 mm, 24,95 €, K-Rauta.

Kottikärry Prof 120 l on kestävä, tasapainoinen ja tukeva yleiskärry. Siinä on puhkeamaton polyuretaanirengas, 99,90 €, K-Rauta.

Puutarhan talvisuoja Biolan sopii kylmänarkojen kasvien, kuten ryhmäruusujen ja perennojen, talvisuojaukseen, 7,95 €/60 l, K-Rauta.

Haravoi pihapuiden lehdet kompostoitavaksi. Metallisen Fxa-lehtiharavan lapaosan leveys on 41 cm, 10,95 €, K-Rauta.

Pirkka. fi

PIRKKA 33


Mielen päällä 34 PIRKKA P i r k k a . f i


? KUKA

Kirjailija Juha Itkonen, 47, on kotoisin Hämeenlinnasta. Asuu neljän lapsensa ja puolisonsa Maija Itkosen kanssa Helsingissä. JUURI NYT Kirjoittaa seuraavaa kirjaansa Teoriani perheestä, joka ilmestyy ensi vuonna.

Neljän lapsen isä, joka ottaa vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Joka nauttii ruokakaupassa vaeltelusta, kuuluu kotivarakoulukuntaan sekä oudoksuu urheilun ja kulttuurin vastakkainasettelua. Mitä muuta on Juha Itkosen mielen päällä? TEKSTI LAURA FRIMAN KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

M

ökkikunnan ruokakauppa, kevät 2020. Sitä hetkeä Juha Itkonen ei unohda: hän ei työnnä hankalasti edessään yhtä, vaan kahta ostoskärryä. Kumpikin on kukkuroillaan vaikka mitä, vessapaperista säilyketölkkeihin, maidosta mehuihin ja kainalokaupalla herkkuja päälle. Kun tuttu kirjailijakollega tulee vastaan, nolottaa. Tuli vähän hamstrattua! Kohtaamiselle on naurettu jälkikäteen, mutta silloin se ei naurattanut. Kun koronapandemia iski Suomeen, Itkonen myöntää liittyneensä kertaheitolla kotivarakoulukuntaan. Luksusta oli, että perhe pystyi vetäytymään Helsingin melskeestä Porvoon saaristossa sijaitsevalle kesäasunnolleen. – Jos parissa koronavuodessa oli jotakin positiivista, meidän perheessämme se ei osunut pahimpaan mahdolliseen vaiheeseen. Vaikka etäopetus ei ollut kouluikäisten lastemme – tai meidän vanhempienkaan – juttu, kaksosemme olivat pandemia-aikaan taaperoikäisiä, joten pysähtyminen toi elämään keskittyneisyyttä, Itkonen tuumii.

Hiljaiseloon ehti tottua siinä määrin, että rajoitusten purkamisen jälkeen paluu harrastusrumbaan, lasten ja aikuisten menosirkukseen, tuntui shokilta. – Tämän tunnistaa varmasti moni lapsiperheessä elävä! Yhtäkkiä arki tuntui erityisen hektiseltä ja maailma vyöryi päälle erityisellä voimalla. Tuntuu, kuin meidän kaikkien suorituskyky olisi laskenut huomaamatta poikkeustilan aikana. Haastatteluhetkellä kesän alussa Juha Itkonen kuvaileekin viime kuukausia ”melkoiseksi yhtälöksi”. Siinä missä korona-ajan kanssaihmisten kohtaamattomuus ja karsitut kontaktit tuntuivat raskaalta ja luonnottomalta tilalta, myös tiuhaan sosiaalisuuteen palaaminen tuntuu kuormittavalta.

Henkinen huoltovarmuus

Itkonen puhuukin vähintään yhtä mielellään ”henkisestä huoltovarmuudesta”. Hän on poiminut oivallisen termin seminaarista, jonka yleisössä istui taannoin.

Pirkka. fi

PIRKKA 35


– Käsite on herkullinen, oleellinen ja osuva. Mikä parasta, sitä käytettiin tilaisuudessa, jossa oli paikalla kulttuurialan tekijöiden lisäksi päättäjiä ja esimerkiksi Puolustusvoimien edustajia – ja Huoltovarmuuskeskuksen johtajakin. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että myös henkisellä huoltovarmuudella on merkittävä rooli suomalaisessa hyvinvoinnissa. Meidän on vaalittava vahvaa kansallista kulttuuria. Kansallisuus ei tarkoita kansallismielisyyttä vaan modernia, 2020-luvun suomalaisuutta. Taideneuvoston puheenjohtajan roolissa Juha Itkonen oli korona-aikana aktiivinen kulttuurialan puolestapuhuja, kun ministeri toisensa jälkeen tuotti taiteen tekijöille ja tapahtuma-alan liitännäistoimijoille pettymyksen. – En ole koskaan ollut erakkomaisen kirjailijan stereotyyppi mutta pystyin kuitenkin harjoittamaan ammattini ydintä silloinkin, kun esittävien taiteiden tekijöiltä loppuivat työt seinään, Itkonen pohjustaa. – Oli silti helppoa ja ilmiselvää olla solidaarinen muuta kulttuurialaa kohtaan. Taloudellinen isku osui suhteettomalla tavalla heihin. Itkonen yllättyi itsekin, miten luontevalta äänitorvena toimiminen tuntui. – Oli kurjaa huomata ja vaikea hyväksyä, miten huonosti poliitikot ja virkamieskoneisto reagoivat alamme tilanteeseen. Minun välineeni on sana – sekä kirjallisena että puheessa. Nyt sen käyttäminen tuntui tärkeältä. Itkonen tahtoo kuitenkin korostaa arvostavansa valtaosin suomalaisen yhteiskunnan toimivuutta – myös koronakriisin aikana. – En tahdo olla pelkkä räksyttäjä. En ajattele, että yhteiskuntamme ei toimisi ollenkaan, sillä kyllähän se toimii vertailussa melkein mihin tahansa. Valitettavasti ymmärrys kulttuurin merkityksestä yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille osoittautui kuitenkin ohuemmaksi kuin pelkäsinkään. Tämä pulma on pysyvä ja pitkäikäinen, ja Itkonen tahtoo tehdä työtä sen purkamiseksi jatkossakin.

– Meidän on pidettävä huolta omista kielistämme ja esimerkiksi lukutaidosta. Lukutaito linkittyy esimerkiksi fake newsin tunnistamiseen. Se taas on puolustuskykyä informaatiovaikuttamista vastaan. Tämä tajutaan esimerkiksi armeijassa varsin hyvin, ja se on hienoa.

Kansakunnan liima

Kulttuuri ei ole harrastus, eikä varsinkaan pienten piirien harrastus. Se ei ole hyvien aikojen ylimääräistä luksusta. – Kulttuuri ei ole jotain, jolle on sijaa vain, kun perustarpeet on tyydytetty. Se on kansakunnan liimaa ja välttämättömyys, Itkonen painottaa. – Jos ei itse käy oopperassa, ei kannata ajatella, että koko kulttuuri on turha juttu. Myös urheilun ja kulttuurin pakotettu vastakkainasettelu harmittaa Itkosta. Hän rakastaa kumpaakin – kuten moni muukin. Miksi suhtaudumme niihin kuitenkin vastakkaisesti? – Olemme omaksuneet käsityksen, että urheilu on kaikkien juttu, kulttuuri vain harvojen ja valittujen. Se ei ole luonnonlaki vaan sattumanvarainen päätös. Eivät jääkiekon MM-kisatkaan oikeasti liikuta jokaista suomalaista. Me vain kuvittelemme niin. Juha Itkonen itse nauttii kulttuurista laajalla spektrillä: edellisiltana hän on kuvannut kännykällään ylpeänä isänä vanhimman poikansa rockbändin keikalla, sitä ennen käynyt pitkästä aikaa klassisessa konsertissa. Hän katsoo Yle Areenasta Aikuiset-sarjaa perheen teinin kanssa, ja yöpöydällä on tietenkin aina vino pino uutuusromaaneja. Niitä luetaan, kun perhearjelta jaksetaan. Kulttuuria ei tarvitse suorittaa vaan nauttia voimavarojensa mukaan.

"En halua olla pelkkä räksyttäjä ja ajatella, että yhteiskunta ei toimi."

Arkinen ilon aihe

Vaikka pandemia tuntuu viimein olevan hellittämässä, Juha Itkonen kannustaa pitämään henkisestä huoltovarmuudesta K E TÄ S IN Ä H A L U AT K E H U A?

N Ä I TÄ J U H A K E H U U : PEKKA HAAVISTO Ihailen ylipäätään valtiomme johtajien jaksamista ja venymistä hurjassa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tuntuu hyvältä, että meillä on monissa liemissä keitetty ulkoministeri.

36 PIRKKA P i r k k a . f i

ALMA PÖYSTI Katsoin äskettäin Tove-elokuvan. Tavassa, jolla Alma Pöysti näytteli nimiroolin, oli jotain suvereenia. Näyttelijän työ on minusta ihmeellistä.

J. KARJALAINEN Kunnioitan kaikilla taiteenaloilla pitkän linjan tekijöitä, jotka ovat säilyttäneet luovuutensa ja rakkautensa lajiin. J. Karjalainen on erinomainen esimerkki.

K-ryhm yhteisty ä haluaa ö Suomen kumppaninsa rohkais Palloliiton kan ssa ta kaik kannusta kia suomalais ia maan to is iaan. Pannaa n hyvä kiertäm MAIJA ITKONEN ään!

Läheisin ihmiseni on minulle edelleen myös arvoitus. Energinen ja optimistinen visionääri, joka saa aikaan hämmästyttäviä asioita.


Pirkka. fi

PIRKKA 37


"Outoa kyllä, itse asiassa nautin ruokakaupassa vaeltelusta." huolta perusarjessakin. Fyysisen huoltovarmuuden osalta kaksien ostoskärryjen taktiikka on sentään supistunut yksiin. Niihin Itkonen latoo pari kertaa viikossa kuuden hengen perheen ruuat. Vaikka urakka kuulostaa melkoiselta, kauppakäynnit ovat Itkoselle arkinen ilon aihe. – Outoa kyllä, itse asiassa nautin ruokakaupassa vaeltelusta, hän nauraa. – Ehkä tyydytän sillä jotakin muinaista metsästäjä-keräilijän viettiä. Siksi en ole koskaan päässyt verkko-ostosten makuun. Niiden tekemisessä ei ole samaa tunnelmaa. Kärryt täyttyvät lähinnä kasvispainotteisilla raaka-aineilla. Itkosen perheen vastuullisuusjohtaja on Maija-vaimo, joka tunnetaan muun muassa nyhtökauran lanseeraajana. Nykyään Maija Itkonen työskentelee eettisemmän syömisen puolesta Onego-nimisessä yrityksessä, jossa kehitetään kasviperäistä korviketta kananmunan valkuaiselle. – Totta puhuen pelkään hieman, että yrityksen menestys ajaa vaimoni taas reissaamaan paljon työn puolesta, Juha tunnustaa. – Mutta hyvin me pärjäämme arjessa lasten kanssa keskenämmekin, vaikka huonompi kokki olenkin.

Keittiöbravuuri ”maanantaikala”

Perheen ruokafilosofia on armollisen inhimillinen: vain äiti on kasvissyöjä, muille maistuu kaikki. Punaista lihaa ei tosin enää tule ostettua kotiin, luomu on suosiossa, ja kananmunien pitää olla eettisesti tuotettuja. – Emme ole täydellisiä mutta yritämme parhaamme. Vegaanius on hieno ja arvostettava aate, eikä lihantuotanto nykymuodossaan ole kestävää planeetan kannalta. Olen silti keskitien kulkija ja haluan uskoa, että hienovaraisemmatkin muutokset kulutustottumuksissa ovat tärkeitä. Niihin pystyy jokainen, Itkonen sanoo. – Näitä faktoja on pakko ajatella: syötämme eläimille valtavan määrän maailmassa viljellystä viljasta, ja nälänhätä on

38 PIRKKA P i r k k a . f i

vähintään tulevaisuudessa realismia monella puolin palloa. Se on ihmiskunnan yhteinen ongelma. Juhan keittiöbravuuri on ”maanantaikala”, jonka resepti on yksinkertainen: voissa paistettua pakasteseitä, jonka kaveriksi pannulle kipataan ruokakermaa, tilliä ja valkopippuria. Sein paistuessa keitetään perunat ja valmistetaan kiinankaali-paprikasalaatti. – Siinä on vähän retrofiilis! Juha tuulettaa. Itkonen muistelee 1980- ja 90-lukuja mielellään muutenkin kuin keittiössä. Tällä hetkellä hän kirjoittaa omakohtaista kirjaa perhe-elämästä lapsuudessaan ja nyt. Tavoitteena on tutkiskella omien havaintojen kautta myös sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumista. Teoriani perheestä -niminen kirja on ilmestymässä alkuvuodesta 2023. Tämän kirjan osalta Itkonen on ensimmäisen kerran miettinyt myös audiomuotoa. Kirja ilmestyy sekä painettuna että Itkosen itsensä lukemana äänikirjana. Ideoita siis riittää, vaikka uraa on takana jo kunnioitettava pätkä. – On hätkähdyttävä herätä siihen, että omasta esikoisromaanista on pian 20 vuotta. Kustantamon juhlissakaan en enää ole tulokas vaan asemansa vakiinnuttanut keskipolven kirjailija. Hullua! Mieli ei ole siinä mielessä pysynyt ajan kulussa mukana. Kirjoittaminen on kylläkin pirulainen, joka ei Itkosen mukaan muutu helpommaksi vuosien eikä vuosikymmentenkään myötä. – Päinvastoin, tavallaan kirjoittaminen on tietystä rutinoitumisestaan huolimatta vaikeampaa kuin ennen! Pari-kolmekymppisenä tahtoo hurjasti menestyä ja kehittyä. Myöhemmin työ hautautuu helposti kaiken muun elämän alle. – Ikääntyminen karsii tiettyä draivia, ja asiat asettuvat terveelläkin tavalla uusiin mittasuhteisiin. En voi kuitenkaan väittää, että romaanin maailmaan sulkeutuminen olisi neljän lapsen isänä helppoa. En kärsi niinkään ajan kuin henkisen tilan puutteesta.


Pirkka. fi

PIRKKA 39


Hävikin häätäjät Miten ruokakaupat tietävät, mitä ruokaa ja kuinka paljon ihmiset milloinkin ostavat, jotta hävikkiä ei syntyisi? Ja jos hävikkiä tulee, mitä sille tapahtuu? Entä miten jokainen meistä voi ehkäistä hävikkiä jo kaupassa? TEKSTI MIRJA AARNIO KUVA K-RYHMÄ

1

Miten ruokakaupat tietävät, minkä verran tuotteita tilataan, jotta hävikkiä ei syntyisi? K-ruokakauppojen valikoimissa on tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia erilaisia elintarvikkeita. Jotta tuotteita olisi mahdollisimman tarkasti se määrä, mitä ihmiset haluavat, tarvitaan keskitetty, älykäs ja automaatiolla toimiva tilausjärjestelmä. Tärkeää on myös kaupan osaaminen tilauksia tehdessä. Tilausmääriä ennakoiva järjestelmä lähettää kaupoille päivittäin ehdotuksen tilattavista tuotemääristä, joita kaupat voivat tarvittaessa muokata omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Järjestelmä ennustaa määrät toteutuneen myynnin perusteella ja huomioi myös sesongit ja kampanjat. Esimerkiksi sen, että joulupyhien aikaan valmisaterioita ostetaan tavallista vähemmän tai sen, että halloweenin aikana kurpitsojen myynti kasvaa. Järjestelmässä hyödynnetään myös sääennusteita, joiden perusteella voidaan arvioida vaikkapa juhannuksen juoma- tai jäätelömenekkiä. Myyntiä seurataan ja raportoidaan, ja kauppojen henkilökuntaa perehdytetään tulkitsemaan tuloksia. Tilausjärjestelmää ohjaavat Keskon asiantuntijat, ja sitä hyödynnetään myös yhteistyössä elintarviketeollisuuden kanssa. Tavoitteena on, että kauppojen hyllyillä on myynnissä oikea määrä mahdollisimman tuoreita tuotteita.

40 PIRKKA P i r k k a . f i

2

Mitä ruokakaupoissa tehdään hävikkiuhan alla oleville tuotteille ja raaka-aineille? Joka neljännessä K-ruokakaupassa on Last chance -hyllyjä tai -kylmäaltaita, joihin kaupat kokoavat hävikkiuhan alla olevia tuotteita. Ne ovat yleensä noin 30−50 prosentin alennuksella myytäviä ruokia ja raaka-aineita, joiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys on jo lähellä. K-ruokakaupoissa pidetään lisäksi huolta siitä, että asiakkaat löytävät hävikkituotteet ilman erillisiä hyllyjäkin. Punalapuilla merkityt tuotteet on helppo bongata valikoiman joukosta. Jos joskus aiemmin punalapputuotteiden ostamista nolosteltiin, nykyään moni pitää sitä modernina ilmastotekona ja tehokkaana keinona vähentää hävikkiä. Punalaputettujen tuotteiden myynti kasvoikin K-ruokakaupoissa 12 prosenttia vuonna 2021. Kaupoilla on tuoreen lain mukaan velvollisuus antaa ylijäänyt syömäkelpoinen ruoka ihmisten käyttöön. Lähes kaikki K-ruokakaupat ovat jo pitkään ennen lakiakin lahjoittaneet hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen, kuten seurakunnille ja järjestöille. Kaikki lahjoitettava ruoka on hyvää ja syömäkelpoista. Hyväntekeväisyyteen voidaan lahjoittaa parasta ennen -päivämäärällä merkittyjä tuotteita. Viimeinen käyttöajankohta -merkinnällä varustettuja tuotteita ei saa lahjoittaa, jos viimeinen käyttöajankohta on ylittynyt. Jos tuote kuitenkin on jäädytetty ennen viimeisen käyttöajankohdan umpeutumista, se voidaan lahjoittaa jäädytettynä.


H ÄV IK K IV II K V IE T E TÄ KO A 1 2 .–1 8 .9 Ä N .2 0 2 2

3

Jos tuote ei ole priimakunnossa, mutta on syömäkelpoinen, mitä sille tapahtuu? Helpoimmin hävikkiä syntyy hedelmäja vihannesosastoilta sekä leipähyllyiltä. Leivillä on usein muita tuotteita lyhyempi käyttöaika, ja hedelmät ja vihannekset kolhiintuvat herkästi. K-ryhmä kehittää yhdessä eri valmistajien kanssa jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää syömäkelpoisia, mutta myyntiin kelpaamattomia hävikkiraaka-aineita. Hävikkihedelmistä, kuten omenoista ja rypäleistä, valmistetaan esimerkiksi Hyvis-mehua ja -glögiä, ja hukkatomaateista tehdään Hyvistomaatti-juustokeittoa. Pilkullisiksi kypsyneitä banaaneja käytetään esimerkiksi Bananasajäämä-jäätelöön. K-ruokakauppiaat kehittävät myös omia hävikkituotteita. Esimerkiksi ylijäämäleivästä tehdään monissa kaupoissa olutta yhteistyössä panimoiden kanssa. Sushin valmistukseen tarkoitetusta riisistä ja muista kaupassa yli jäävistä sushiraaka-aineista on yhdessä kaupassa keksitty ”sushispydäri” eli kulho, johon kootaan sushiaineksia, ja annoksia myydään sushia edullisempaan hintaan.

5

4

Voidaanko biojätteeksi menevää hävikkiruokaa hyödyntää jotenkin? Kaikista ruokakaupoista ja kotitalouksista tulee aina myös biojätteeseen joutuvaa hävikkiä. Yli 400 K-ruokakauppaa on mukana yhteistyössä, jossa biojätteet toimitetaan Gasum-biokaasulaitoksille. Niissä biojäte käsitellään biokaasuksi ja otetaan talteen. Prosessissa syntyy samalla myös lannoitetta. Monien Pirkka-tuotteiden, kuten Pirkka-jäätelön ja Pirkka-karjalanpiirakoiden valmistuksessa on käytetty jo useiden vuosien ajan K-ruokakauppojen omasta biojätteestä tuotettua biokaasua. Monilla paikkakunnilla myös kotitalouksien biojätettä hyödynnetään biokaasun tuotannossa. K-ryhmä on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Hävikin vähentäminen on osa jatkuvaa työtä, joka liittyy K-ryhmän asettamaan ilmastotavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2025 ja vähentää toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Miten voin itse vaikuttaa hävikin vähentämiseen kaupassa käydessäni? Mieti, milloin ja miten aiot käyttää tuotteen tai raaka-aineen. Jos käytät sen samana tai seuraavana päivänä, valitse pakkaus, jonka päivämäärä on jo lähellä. Nappaa pidemmällä päivämäärällä merkityt tuotteet vain, jos oikeasti tarvitset niille enemmän säilymisaikaa. Jos ostat hedelmiä tai vihanneksia ja aiot syödä niitä lähipäivinä, kannattaa noukkia koriin kypsimmät yksilöt. Moni suomalainen ostaa ja käyttää heviosaston antimia lähes raakana, vaikka useat vihannekset ja hedelmät maistuvat monesti parhaalta kunnolla kypsyneinä. Kohtele ja käsittele ruokaa arvostaen. Jos avokadoja puristellaan kymmeniä kertoja päivässä, ne vahingoittuvat, eivätkä ole enää myyntikelpoisia, vaan päätyvät hävikkiin. Mieti myös huolellisesti, kuinka paljon ja mitä ruokaa ostat kotiin. Jos vaikkapa tuoretta leipää ostetaan paljon, mutta suurin osa siitä päätyy kuivahtaneena biojätteeseen, saa myös kauppa vääränlaista tietoa siitä, kuinka paljon leipää oikeasti syödään. Juttuun on haastateltu Keskon ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoskea ja toimitusketjupäällikkö Jussi Kumaraa.

Pirkka. fi

PIRKKA 41


Valitse

mattamustat Oras-hanat #WATERSMARTLIVING Käytämme kylpyhuoneitamme 2 500 kertaa vuodessa. Jokaisella kerralla on merkitystä.

Tyylikkyyttä joka toimii Mattamustat Oras-hanat antavat persoonallisuutesi näkyä tinkimättä mukavuudesta, turvallisuudesta tai hygieniasta.


Hyvää oloa

T EK STI PAUL A L ARJO KUVA GETTY I MAGES J A VALMI STAJ AT

OSTOSLISTALLE

Jos metsään haluat mennä nyt Lähde syyskuussa sieniretkelle ja säilö metsän aarteet talven varalle. 1 Kerää vain sieniä, jotka tunnis­ tat. Leikkaa multaiset jalat ja har­ jaa enimmät roskat sienistä jo metsässä kätevällä sieniveitsellä. 2 Sieniä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla. Pa­ kastamista varten sienet paloitel­ laan ja kutistetaan mieluiten pin­ noitetulla pannulla ja pakataan jäähtyneinä pakasterasioihin tai

­pusseihin. Sienten kuivaus on­ nistuu parhaiten kasvikuivurilla tai kiertoilmauunissa. Suolauk­ seen kannattaa käyttää merisuo­ laa ja muistaa liottaa tai ryöpätä sienet hyvin ennen syömistä. 3 Sienikirja auttaa sienien tunnis­ tamisessa ja neuvoo niiden käsit­ telyssä ja valmistuksessa. » Katso parhaat vinkit sienien säilöntään K-Ruoka.fi/sienet

Muurikka-sieniveitsi 17,90 €, K-Rauta. Suuri suomalainen sienikirja 2022, 14,99 € ja Fiskars Hard Face -paistinpannu 28 cm, 67,99 €, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 43


Ellen Tracy Daisi -neulemekko 69,99 €, mywear Arletta -paitapusero 29,99 €, luumunsävyiset, paksut Classic Vogue -sukkahousut 6,99 € ja ruskeat, nahkaiset Macymaiharit 89,99 € sekä Iberon huivi, panta ja korvakorut, K-Citymarket.

Syksy tuo vaatteisiin lämpimiä materiaaleja ja sävyjä. Pidä ripaus kesää mukana, ja yhdistele rohkeasti kesän luottovaatteita syksyn uutuuksiin. Kiinnostavat yksityiskohdat täydentävät tyylin.

Syksyn sävel TEK ST I JA T Y YLI IDA JOKIKUNNA S KU VAT KR IST IINA KU R R ONEN KU VAU SPAI KKA R AV IN TOLA MEIC C U

44 PIRKKA P i r k k a . f i


Yllättäviä yhdistelmiä

Pinkki on on syksyn piristysruiske. Yhdistä se tummaan ruskeaan, joka korvaa nyt mustan. Vihreä laukku tuo kontrastia asuun ja viimeistelee tyylin. Tummanruskea mywear Hilda -neuletakki 39,99 €, valikoidut K-Citymarketit, mywear Hattie-housut 39,99 €, Alma-maiharit 59,99 € ja vihreä Julia-laukku 49,99 € sekä Ellen Tracy Danette -pusero 44,99 € ja Iberon kaulakoru, hiushuivi sekä korvakorut, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 45


Arjen pelastajat

Yhdistä moniväriseen mekkoon lämpimät sukkahousut ja saapikkaat sekä korkeakauluksinen poncho. Kätevät ja tyylikkäät laukut sopivat töihin ja vapaalle. Mywear Heta-poncho 29,99 €, Ritukukkamekko 39,99 €, Celine-saapikkaat 79,99 €, Sheila-shopperilaukku 49,99 € ja musta Stina-laukku 49,99 €, punaiset Classic Vogue -sukkahousut 6,99 € sekä Iberon huivi ja korvakorut, K-Citymarket.

46 PIRKKA P i r k k a . f i
Tyyli haltuun

Joku pikku juju Mikä on asusi kiinnostava yksityiskohta - kuosi, korut tai kenties kengät? Mywear Violamaihareissa on pitkä varsi ja paksut pohjat, 79,99 €, mywear Emmyneuletakin ruskea sävy korvaa mustan, 26,99 €, K-Citymarket.

Saapikkaat lämmittävät ja antavat ripauksen asennetta. Yhdistä kermainen väri ruskeiden vaatesävyjen kanssa. Neuletakki on helppo yhdistää erilaisten yläja alaosien kanssa. Ohut, vartaloa mukaileva malli antaa asulle ryhtiä, mutta se ei ole liian kuuma. Huivin sävy voi mukailla asun värejä tai poiketa niistä täysin, jos haluat yllättää. Kukkamekko piristää myös kesän jälkeen. Yhdistele siihen syksyn lämpimiä värejä.

Ellen Tracy Darcel -pusero 44,99 €, kamelinruskeat mywear Luna -housut 34,99 €, Iberon puuhelmet, valkoiset helmet, hiuspanta ja iso hiusdonitsi, K-Citymarket.

Iberon huivi sopii hiuksiin ja kaulaan, ja sen voi kietoa vyötärölle tai laukun hihnaan 14,90 €, mywear Sena -kukkamekko toistaa trendikkäitä pinkin eri sävyjä 39,99 €, K-Citymarket.

2

1

3 x ota rennosti

ASUSTA NÄILLÄ!

3 JALKAAN Ei vielä hyvästejä tennareille! Vaihda tennareiden materiaali hieman paksumpaan ja väri syksyisempään. Tikkikuosi näkyy nyt myös kengissä. Mywear Milana -tennarit 39,99 €, K-Citymarket.

OLALLE Trendikkäimmästä laukusta riippuu pieni pussukka, josta löytyy kätevästi tärkeimmät tavarat. Toppakuosi on muodikas, ja sillä saa rentoutta viralliseen työtyyliin. Mywear Sara -toppalaukku 49,99 €, K-Citymarket.

YLÄOSAAN Sujauta mekon pariksi neuletakin sijaan huppari. Hupparia piristää punainen väri ja erottuvat printtinauhat, joilla kaulusta saa tarpeen tullen kiristettyä. Mywear Bette -collegehuppari 29,99 €, K-Citymarket.

1 Kullanväriset korut sopivat kauniisti lämpimien sävyjen pariksi, 10,90 €. Kerrosta kaulaan useita, erilaisia koruja. 2 Helmikoruja voi yhdistää kullansävyisiin koruihin tai pitäytyä pelkästään helmissä, 12,90 €. 3 Kullanvärisissä korvarenkaissa on kaunis punoskuvio, 4,50 €. Kaikki korut Ibero, K-Citymarket.

Pirkka. fi

PIRKKA 49


n ä s n e a k a i v s a n t E kois ku svuun ka

1295 /pss

RAKEINEN KALKKI 20 KG

Runsaasti magnesiumia sisältävää luonnollista kalkkikiveä (0,65 €/kg). 502109231 10 kg (1,00 €/kg). 502109230 9,95

6

50

2995 /pss

/prk

KUKKASIPULIRAVINNE 0,2 KG

Typpipitoinen lannoite (32,50 €/kg). 500674760

SYYSLANNOITE PLUS 20 L

Monivaikutteinen erikoislannoite (1,50 €/l). 502143852 10 l (1,80 €/l). 502143851 17,95

Syyslannoittaminen takaa kukkiville ja satoatuottaville kasveille paremman alun ensi kesään. Kekkilä Syyslannoite PLUS+ edistää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa ja auttaa kasveja valmistautumaan talven tuloon. Lannoita syyslannoitteella vielä kasvussaan olevia kasveja heinäkuulta syyskuulle.

KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

k-rauta.fi

Hinnat ovat voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.8. -4.10.2022.


6

1. Miten syysretkelle kannattaa pukeutua? Kerrospukeudu ja suosi värikkäitä vaatteita, niin erotut ympäristöstäsi. Aluskerrosten tekniset keinokuidut, silkki tai merinovilla siirtävät kos­ teuden iholta. Välikerroksessa villat, fleecet tai keinokuituvaatteet läm­ mittävät ja siirtävät kosteuden eteen­ päin. Kuorikerros suojaa tuulelta ja vedeltä sekä siirtää kosteuden pois. Valitse takki, jossa on kiristettävä huppu ja tuuletusaukkoja. Housuissa tulisi olla vahvikkeet polvissa, sääris­ sä ja lahkeensuiden sisäosissa.

2. Miten löydän kunnolliset jalkineet?

kysymystä retkeilyvarusteista

Retkeily syksyisessä luonnossa on ihanaa! Erityisen mahtavaa se on säähän sopivissa vaatteissa, hyvät kengät jalassa ja kaikki tarpeellinen reppuun pakattuna.

Pakkaa reppuun täyteen virtaa ladattu puhelin, varavirtalähde, tulenteko­ välineet, juomavesi, eväät, ruokailu­ välineet, puukko, istuinalusta, tasku­ tai otsalamppu, kartta, kompassi, gps­ laite tai ainakin puhelimeen ladattu kompassisovellus, vessapaperia, roskapussi, vaihtovaatteet, retkeilijän ensiapupakkaus ja retkikeitin, jos rei­ tillä ei ole nuotiopaikkaa. Lataa myös puhelimeesi 112 Suomi ­sovellus.

5. Miten ruokailu on järkevintä järjestää? Pakkaa valmiit ruoat rasioihin ja termoksiin. Voit toki myös kokkailla ruokaa kuivamuonasta ja säilykkeistä reitin nuotiopaikalla. Käytä pussikeit­ toja, ­kastikkeita, kuivattuja kasviksia sekä pasta­ ja pata­ateriapusseja. Rikastuta kuivaruokia vaikka linsseillä tai sipuleilla ja hyödynnä metsän sie­ niä ja marjoja. Muista pakata mukaan välipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöi­ tä, myslipatukoita tai välipalakeksejä. Ota jälkiruoaksi mukaan tikkupulla­ taikina tai vaahtokarkkeja nuotiolla paahdettavaksi.

Hyvät retkeilykengät ovat vedenpitä­ vät, tukevat ja numeroa suuremmat kuin normaalisti käyttämäsi kengät. Sovita niitä sukat jalassa ja tunnuste­ le, etteivät kengät purista. Kärkiin tu­ lisi jäädä 1–1,5 senttiä tilaa. Varmista, että pohjat ovat pitävät ja jäykät, jol­ loin juuret ja kivet eivät tunnu pohjan läpi. Valitse sitä korkeammat varret, mitä pidempiä matkoja kävelet ja pai­ navampia taakkoja kannat. Varret tukevat nilkkoja ja suojaavat aluskas­ villisuudelta sekä maan kosteudelta. Älä pue retkelle puuvillasukkia vaan lämpöä säätelevät merinovillasukat. Ne pitävät jalat kuivina ja ehjinä. Aja uudet kengät sisään lyhyillä reiteillä!

6. Miten löydän parhaat maisemat ja reitit? Tutustu luontoon.fi­sivustoon, josta löydät monenlaisia reittejä. Rajaa sopivat kohteet alueen, aktiviteetin ja reitin ominaisuuksien mukaan, niin näet vaihtoehdot kartalla ja pääset halutessasi lukemaan kohteesta lisää. Muista, että lyhytkin retki luonnossa rentouttaa ja on täynnä nähtävää sekä koettavaa. Pysähdy välillä katse­ lemaan ja kuuntelemaan. Retkeily on mielentila, jossa yhdistyvät fyysinen rasitus ja henkinen virkistys.

3. Millainen reppu sopii retkeilyyn? Tavallinen koulureppu ei käy, sillä retkeilyrepun tulisi olla pitkänomainen ja kapeahko, hyvin istuva sekä tuulet­ tuva. Kävely on tympeää, jos hiki valuu pitkin selkää. Pehmustetut ja säädettävät olkahihnat, rintaremmi sekä lantiovyö tukevat repun paikal­ leen ja jakavat kuorman painon. Hyvässä repussa on useita taskuja ja integroitu sadesuojahuppu. TEK STI KAISA HATAKKA KUVAT GETTY IM AGES J A VALMI STAJ AT

4. Mitä päiväretkelle tulisi ottaa mukaan?

Asiantuntijana Henna Palokangas Budget Sportista

Näitä tarvitset:

Merinovillainen aluskerrasto on miellyttävä päällä. Miesten Lauparen Merino -aluspaita- ja housut, 99,90 €/kpl, Intersport.

Naisten Haglöfs Astral GTX -kuoritakissa on kainaloventilaatiot, hyvä huppu ja säätömahdollisuuksia, 379 €, Intersport.

Naisten Lowa Toro Pro GTX Mid -ulkoilujalkineissa on juoksukengän joustavuus ja vaelluskengän jämäkkyys, 199 €, Intersport.

Erittäin ohuet ja laadukkaat miesten Bridgedale Everyday Ultralight -merinovillasukat, 19,90 €, Intersport.

Reilun kokoisessa McKinleyn Skua VT 25 -repussa on integroitu sadesuoja ja hyvä tuulettuvuus, 69,90 €, Intersport.

Pirkka. fi

PIRKKA 51


Samuli-isä (vas.), 16-vuotias Vilma Lahtinen ja Tanja-äiti pyrkivät tekemään perhearjessaan kestävää kehitystä tukevia valintoja. Sellaisia ovat esimerkiksi pyöräily ja vaatteiden hankkiminen käytettyinä.

52 PIRKKA P i r k k a . f i


Onko teilläkin oma ekolobbari? Nykylapset ja -nuoret kasvavat ekotietoisiksi viimeistään alakoulussa. Onko teilläkin käynyt niin, että lapsi ympäristövalistaa vanhempiaan? TEKSTI R OSANNA MARILA KUVAT VILJA HARALA

J

os 16-vuotias vantaalainen Vilma Lahtinen löytää kotinsa sekajätteestä isänsä Samuli Lahtisen sinne heittämän tyhjän karkkipussin, isä saa kuulla kunniansa. Vilma on tarkka kierrättäjä eikä pidä siitä, jos isä tai 18-vuotias isoveli eivät lajittele roskiaan. – Olen kierrätykseen pakotettu. Minulle riittäisivät biojäte ja sekajäte, mutta meillä kierrätetään aivan kaikki, isä Samuli virnistää Vilman pyöritellessä hänelle silmiään. Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Vilma on esimerkki nykynuoresta, jolle ekologisuus on ollut pienestä pitäen tärkeä arvo. Nykylapsista kasvaa ekonatiiveja, joille ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä huolehtiminen on luonteva osa elämää. Kouluissa ekovalistus on osa opetussuunnitelmaa. Vilma ei osta juuri mitään vaatteita uutena vaan suuntaa etsimään tarvitsemaansa tavaraa Kierrätyskeskuksiin ja kirpputoreille. Usein äiti Tanja Hautakangas tulee mukaan. Kierrätyskeskuksissa äiti ja tytär saattavat piipahtaa jopa kerran viikossa. – Käytettyjen vaatteiden etsiminen on minun ja Vilman yhteinen juttu. Aika usein löydämme niitä ilmaislaarista. Toki joudumme välillä ostamaan asioita uutenakin, jos tarvitsemme niitä kiireesti, Tanja-äiti huomauttaa. Vilma käy hakemassa vaatekaapistaan näytille viimeisimmät vaatelöytönsä. Toinen niistä on vaaleanharmaa, kuvallinen t-paita. Se kaipasi kaverikseen pitkähihaista, joka löytyikin jo parin päivän päästä uudella käynnillä. Maastonvihreä, takkimainen kauluspaita vaikuttaa siltä, että se kestää hyvänä vielä seuraavallekin käyttäjälle.

Ilmastolakossa jo alakoulussa

Vilma on osoittanut mieltä ilmaston puolesta ensimmäistä kertaa jo viidesluokkalaisena. Kun Helsingissä järjestettiin

ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin innoittamana iso ilmastolakkotapahtuma, Vilma osallistui siihen. Ennen lakkoa Vilma kirjoitti koululleen kirjeen, jossa hän perusteli osallistumisensa tärkeyttä. Koulu kun oli ilmoittanut, että lakkoon osallistumisesta tulisi poissaolomerkintä. Eduskuntatalon portailla oli mahdollisuus pitää myös puhe. Yleensä harkitseva Vilma kiipesi mikrofonin ääreen – ja yllätti rohkeudellaan jopa itsensä. – Muistutin puheessani toistojen tärkeydestä. Vaikka tuntuu, että ilmaston puolesta kaikki on jo sanottu, asioiden toistaminen auttaa muistamaan ja sisäistämään ne. Vanhemmat katsoivat jälkikäteen puheesta videotallenteen ja liikuttuivat. Tanja-äiti luuli ensin, että puhe oli jonkun muun kirjoittama, mutta ne olivat tyttären omia sanoja. – Laitoin heti ylpeänä kaikille sukulaisille ja Facebooktutuille linkin Vilman puheeseen, Samuli-isä muistelee.

Liha ostetaan punalaputettuna

Vilma ja hänen perheensä eivät ole kasvissyöjiä mutta pyrkivät suosimaan kotimaista lähiruokaa. Lisäksi he ostavat punalaputettua lihaa, ettei se menisi viimeisen käyttöpäivän lähestyessä hukkaan. – Ruokahävikin välttäminen on tärkeää. Ja tulee aletuotteiden osto halvemmaksikin, Vilma sanoo. Ulkona syödessään Vilma valitsee yleensä kasvisvaihtoehdon. Siihen häntä on innostanut oman isän esimerkki, joka on tehnyt samoin jo pitkän aikaa. – Ravintoloissa kasvisruoka osataan valmistaa tosi hyvin. Voisin vuoden parin sisällä siirtyä kokonaan kasvissyöjäksi, mutta haluan ensin totutella ajatukseen ja harjoitella sitä, Vilma pohtii. Vilma on myös toisella tavalla tarkka ruokaostoksistaan. Hän ei nimittäin halua, että valinnoista

” ”

Päiväkodissa vietettiin ympäristöviikkoa, ja sen jälkeen illat sitten vietettiinkin metsässä roskia keräten.” – Laura, 36, ja Eliel, 5 En enää syö lihaa, en halua syödä sitä. Olen meidän perheen ainoa kasvissyöjä, mutta äiti on oppinut tekemään ihan ok ruokaa ilman lihaa. Joskus se ei kyllä ole niin herkullista.” – Iines, 9

Pirkka. fi

PIRKKA 53


”Kun äitini pohti uuden takin ostamista, kysyin häneltä, tarvitseeko hän sitä oikeasti. Takki jäi ostamatta.”

Tyttäreni on aina rakastanut eläimiä, ja niinpä hän sitten eräänä päivänä ilmoitti ruokapöydässä, ettei enää syö lihaa. Hän oli silloin kahdeksanvuotias. Nyt lähes kaksi vuotta myöhemmin hän syö yhä omaa kasvisruokaansa ja me muut vaihtelevasti kaikkea. Hänen päätöksensä pitää, vaikka hänellä onkin joskus nakkinälkä.” – Taina, 48

aiheutuu harmia uhanalaisille eläimille. Hiljattain Vilma kertoi äidilleen katsoneensa dokumentin, jonka mukaan palmuöljyn viljelyn seurauksena orangit eivät enää löydä kumppania, koska niiden välimatkat kasvavat hakkuiden vuoksi liian pitkiksi. – Vilma on tietopankki uhanalaisten eläinten asioista. Hän opettaa niistä minua jatkuvasti, Tan­ ja kertoo.

Tavat uusiksi pikkuhiljaa

Lahtisten perhe muutti hiljattain rivitalosta kerros­ taloon. Se helpotti kierrätystä, sillä nyt kaiken saa kannettua kotoa taloyhtiön roskakatokseen. Rivi­ talossa asuessa kierrätettävä jäte piti käydä erikseen ajamas­ sa autolla kierrätyspisteille, mikä ei tuntunut perheestä ko­ vin ekologiselta. Ehdottomien totuuksien sijaan Vilma ja vanhemmat kannattavat ilmastonmuutoksen torjunnassa ajatusta, että asioista voi ottaa opikseen ja tapoja muuttaa pikkuhiljaa. – Olen kerännyt tietoa koulusta, uutisista, kotoa äidiltä ja kavereiden kanssa jutellessa. Ystävilleni valitan välillä siitä, miten paljon minua ärsyttää, että ihmiset toimivat, miten toimivat. Ilmastonmuutos kun on tosiasia, johon pitää puut­ tua, Vilma sanoo. Joskus Vilman valinnat tosin menevät hieman yli jopa vanhempien mielestä. Siitä esimerkkinä toimii Samuli­isän yli 30 vuotta vanha Captain America ­t­paita, joka on virt­ tynyt, harmaantunut ja reikäinen, mutta jota Vilma edel­ leen käyttää yöpaitana. Toistaiseksi se kuitenkin vielä kelpaa Vilmalle, joten vanhempien ei auta kuin sopeutua.

Ekonatiivit Aada ja Elli

Viidesluokkalaiset Aada Ellinger ja Elli Pääkkö kurtistavat kulmiaan kuullessaan, ettei kouluissa vielä muutama vuosi­ kymmen sitten opetettu ilmastonmuutoksesta paljoakaan.

54 PIRKKA P i r k k a . f i

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulua käyville 11­vuo­ tiaille tytöille ekoajattelu kun on aivan arkinen asia, joka kuuluu luontevana osana jokaiseen koulupäivään. – Me olemme puhuneet ympäristöopin tunnilla muun muassa vastuullisesta kuluttamisesta. Jos oma vaate on laa­ dukas, se kestää käyttöä pidempään, Aada huomauttaa. – Vaatteita voi hankkia myös kirppareilta. Meidän per­ heemme tekee niin, Elli jatkaa. Tyttöjen opettaja, luokan lehtori Sanna Patrikainen vahvistaa, että ekologinen ajattelu kuuluu nykyään laajasti luokan arkeen kierrätyksestä lähtien. Luokassa jätteet laji­ tellaan omiin roskakoreihinsa. Suurin osa koulukirjoista kiertää vanhoilta oppilailta uusille, ja ne pyritään vuoden ai­ kana pitämään mahdollisimman siisteinä jatkokäyttöä var­ ten. Ja jos opettaja ottaa vaikkapa vahingossa liian monta ko­ piota oppilaille, hukkapaperi käytetään suttupaperina. – Olen tehnyt periaatepäätöksen, että tunneillamme vali­ taan vaikkapa askartelutarvikkeiksi aina ekologisempi vaih­ toehto, Sanna sanoo.

Suihkukäynnit lyhenivät

Koulun oppituntien innoittamana Aada ja Elli ovat muokan­ neet myös omia elämäntapojaan ekologisemmiksi. Kun he kävivät tunnilla läpi sitä, miten paljon vettä oikeasti kuluu yhteen suihkukäyntiin, he häkeltyivät. Nykyään molemmat käyvät suihkussa kotonaan korkeintaan parin minuutin ajan ja ovat puhuneet asiasta vanhemmilleenkin. Kestävä kehitys kuuluu nykyään sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen viralliseen opetussuunnitelmaan. Se lä­ pileikkaa lähes joka oppiaineen. Sanna kertoo olleensa mu­ kana suunnittelemassa matematiikan kirjaa, jonka yksi luku käsitteli ekologisuutta. Viikin normaalikoulun lipputangossa liehuu Vihreä lippu. Se on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja serti­ fikaatti, joka myönnetään tahoille, jotka ovat ansioituneet ekologisen toiminnan jatkuvassa edistämisessä.


Ystävykset Elli Pääkkö (vas.) ja Aada Ellinger haluavat suojella luontoa. 11-vuotiaiden tyttöjen opettaja Sanna Patrikainen vie oppilaansa toisinaan ulos luokkahuoneesta lähimetsiin tutustumaan sen ihmeisiin käytännössä.

Käytännössä kestävää kehitystä on Viikin normaalikoulussa edistetty muun muassa ruokahävikkikilpailun avulla. Sen voittajaksi selviytyi luokka, joka viikon ajan keräsi vähiten biojätettä oman luokkansa astiaan. Aadan ja Ellin luokka ei voittanut, mutta osallistuminen inspiroi heitä. – Syön nykyään aina lautaseni tyhjäksi, ettei ruokaa menisi roskiin, Elli sanoo.

Aina on toivoa

Tytöt kertovat, että heidän koulunsa ruokalassa on aina tarjolla sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto. Ennen ne piti käydä hakemassa eri linjastoilta, mutta nykyään kun ne ovat samassa paikassa, kasvisvaihtoehto on kuulemma helpompi valita. Aadan lempiruokaa koulussa ovat pinaattiletut, Ellin herkkua kasvispyörykät. Kumpikin tytöistä suosii kasvisruokaa, vaikka he syövätkin joskus kalaa ja kanaa. Aada on myös inspiroinut Elliä luopumaan punaisesta lihasta. Ellille eläinten oikeudet ovat sydämen asia. – Kaikilla eläimillä pitäisi olla hyvät oltavat. Niiden elämä on yhtä arvokas kuin meidän ihmisten, Elli pohtii. Molemmat tytöt myöntävät, että ilmastonmuutos huolettaa. He eivät kuitenkaan halua keskittyä liikaa murehtimiseen vaan lähestyvät asiaa tekemisen kautta.

– On hyvä saada asioista tietoa, mutta liikaa ei Kuljemme eskarimatkat pidä ahdistua. Voi vaikka miettiä, onko jokin tavara laatikkopyörällä. välttämätön ostaa, vai selviäisikö sittenkin ilman, Äiti tai isä polkee, minä istun kyydissä. Elli sanoo. Matkat ovat tosi Aada huomauttaa, ettei kaikkia tavaroita tarvithauskoja silloin, jos se itse omistaa. Heidän lähikirjastostaan voi lainata saan kaverinkin kyytiin.” paitsi kirjoja myös vaikkapa pihapelejä ja soittimia. – Liisa, 6 – Annan pieneksi jääneet vaatteeni pikkusiskolleni. Ja kun äitini pohti uuden takin ostamista, kysyin häneltä, tarvitseeko hän sitä oikeasti. Takki jäi ostamatta, Aada kuvailee. Elli lisää: – Minä puolestani saan vaatteita omalta isosiskoltani. Äitini sanoi juuri, että tarvitsisin uusia housuja reikiintyneiden tilalle, mutta minua pienet reiät eivät haittaa. Sanna-opettaja myöntää, että näin tiedostavien oppilaiden opetus kestävästä kehityksestä on kiitollista puuhaa. – Kun tytöt ja heidän ikätoverinsa kasvavat aikuisiksi, he osaavat ekologisen elämäntavan automaattisesti. Se on ihan mahtava juttu. Aada ja Elli haluavatkin kannustaa kaikkia tekemään maapallon hyväksi edes jotain pientä. – Kierrättäminen kannattaa. Muistetaan, ettemme ole luonnon yläpuolella, vaan meidän pitää suhtautua sitä kohtaan empaattisesti, Aada sanoo, ja Elli jatkaa: – Pidä huolta ympäristöstä ja itsestäsi. Toivoa on aina.

Pirkka. fi

PIRKKA 55


Onni on itse tehtävissä PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

ILMAN KORTTIA 61,90

ILMAN KORTTIA 49,95

ILMAN KORTTIA 42,95

95

60

-10 %

55

70

YLEISKIRVES FISKARS X15

Sopii suurten ja keskikokoisten, halkaisijaltaan 20-30 cm puiden halkaisuun sekä nuotion sytykkeiden tekoon. Kokonsa puolesta erinomainen pienemmän puumäärän halkomiseen. 502309810

-10 %

44

RETKIKIRVES FISKARS X7

Muotoiltu erityisesti kevyisiin puutöihin, kuten pilkkeiden tekemiseen ja pienten puiden pilkkomiseen. Kirves sopii pienen kokonsa ansiosta myös täydellisesti retkeilyyn. 501464780

-10 %

38

69

VESURI FISKARS WOODXPERT XA3

Vesuri on tarkoitettu pienten oksien karsimiseen puista ja tukeista.

90

HALKAISUKIRVES FISKARS X21 501461164

3995

PUUTARHASAHA FISKARS XTRACT SW75 500874837

501084117

69

KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

90

KAHDEN KÄDEN VESURI FISKARS WOODXPERT XA23 501084116

k-rauta.fi

17

95

KIRVEEN- JA VEITSENTEROITIN FISKARS 500932432

Hinnat ovat voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.8.-4.10.2022.


Mitä saisi olla?

HUPS!

129

eurolla koiran puruluita

» Plussa-jäsenet voivat tutkia

K-ruokakaupoista tekemiään ostoksia K-Ruoka-sovelluksessa. Näet ostostesi kotimaisuustason, voit tutkia ostostesi hiilijalanjälkeä ja ravintoarvoja sekä voit yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-Ruoka.fi/ostokset.

LUKIJALTA

K-kauppias Silja Törrönen ja Emil-poika (oikealla yläkulmassa) asiakkaiden kanssa talkoissa.

PIENI SUURI TEKO

Pörriäisten pelastaja K-Citymarket Lohjan pihalta poistettiin viime syksynä useiden tuhansien neliöiden alalta kurtturuusua, joka levitessään taannuttaa Suomen omaa luonnon monimuotoisuutta. Kurtturuusun tilalle ei istutettu pensaita tai laitettu kivetystä, vaan kauppias Silja Törrönen piti asiakkailleen avoimet talkoot, joissa alueelle kylvettiin niittyä. – On poikkeuksellista, että kaupan pihaan ei laitetakaan istutuksia, vaan kylvetään niittyä ja annetaan sen kasvaa vapaasti, Törrönen kertoo. Suomessa pörriäisten tilanne on nykyisellään hälyttävä. Siksi niittyalueista huolehtiminen on hyvin tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta. Ideana Törrösen projektissa oli

HYVIÄ UUTISIA

660

Pirkka-metro bongattu Rastilassa. Linjana tällä kertaa M1 Vuosaari–Matinkylä. #helsinki #pirkka #amppari #kaupunkiraiteilla – Instagram: @metrobongari2

MILJOONAA PALAUTETTUA PULLOA JA TÖLKKIÄ

K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat viime vuonna ennätysmäärän tölkkejä ja pulloja kiertoon, yhteensä noin 660 miljoonaa kappaletta.

luoda kaupan pihaan niitty, jossa pörriäiset voisivat huilata, käydä syömässä ja jatkaa sitten matkaansa. Talkoisiin osallistuneet asiakkaat saivat kokea kylvön ilon ja tulevina kesinä he pääsevät myös ihastelemaan kukkien loistoa kaupan pihalla. Niityn kylvötöihin osallistui myös Törrösen kuusivuotias Emil-poika. Pojalleen kauppias haluaa opettaa luonnon huomioimista arjen teoilla muun muassa opettamalla häntä keräämään roskat luonnosta sekä lajittelemaan jätteet. – Haluan, että Emil oppii ymmärtämään, ettei luonto ole itsestäänselvyys tuleville sukupolville. Pienillä teoilla voi itsekin vaikuttaa siihen, että luonto pysyy hyvänä ja monimuotoisena.

90 %

JUOMAPAKKAUKSISTA TAKAISIN KIERTOON

Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy takaisin kiertoon.

KUKA?

K-kauppias Silja Törrönen, Lohja. TÄNÄÄN MINUT TEKI ILOISEKSI...

Uudet yrttihyllyt, jotka ideoimme yhdessä osastolaisten kanssa. Saamme lisää tilaa tuotteille ja kauniin uuden esillepanon heviosastolle.

407

RINKI-EKOPISTETTÄ YMPÄRI SUOMEN

K-ruokakauppojen yhteydessä oli 407 kuluttajapakkausten keräykseen tarkoitettua Rinki-ekopistettä viime vuoden lopussa. Pirkka. fi

PIRKKA 57

L ÄHT EET KESKO N VUOSI RAP ORTT I J A SUO MEN PAL AUT USPAK KAUS OY TEK STI T JENNI RÄSÄNEN J A MARIANNE MANNIL A KUVAT VALLIL AN VAAR A J A H AASTATELTAVAT

”Avasin K-Ruoka-sovelluksen ensimmäistä kertaa ja oli todella mielenkiintoista katsella ostoksiamme vuosien varrelta. Erityisesti minut yllätti se, että kotimaisuustaso ruokaostoksissamme oli niin matala. Pyrin ruokakaupassa valitsemaan aina mahdollisuuksien mukaan suomalaisia tuotteita, mutta jatkossa siihen on näköjään kiinnitettävä huomiota vielä enemmän. Hauskinta ostotietoja tarkastellessa oli huomata, että olemme käyttäneet koirien puruluihin vuodessa yhteensä 129 euroa. Olavi-koirallamme lienee siis oikein hyvin hoidetut hampaat.” – Erkko Helsingistä


HELPOTTAA TUPAKANHIMOA JO 30 SEKUNNISSA Tutkitusti tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen.

* 2 x 1 mg annos. NICORETTE® on lääke avuksi vieroitusoireisiin kun lopetat tupakoinnin. Sisältää nikotiinia. Lue pakkausseloste. Ei lasten ulottuville. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastareita), sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Ei alle 18-vuotiaille. Markkinoija McNeil, a division of Janssen-Cilag Oy FI-NI-2200047 05/2022 © McNeil 2022

*


Plussa. fi

PIRKKA 59


Ajankohtaisia etuja juuri sinulle. Kerrytä Plussa-rahaa nopeammin ruokaostoksilla. Onko sinulla K-Plussa Maksuaika -kortti? Maksaessasi K-Plussa Maksuaika -kortilla saat 0,5 % maksutapaetua K-ketjun kaupoissa eli kerrytät Plussa-rahaa nopeammin kuin tavallisella kortilla. Ota kortti käyttöösi ja hyödyt jokaisesta ruokaostoksestasi tavallista Plussa-korttia enemmän. K-Plussa Maksuaika – palkitsevin Plussa-kortti. Lue lisää k-ruoka.fi/plussamaksuaika Luoton myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj, Plussa-edut tarjoaa Kesko Oyj.

60+-vuotiaat nyt edullisemmin Kylpylään! Naantalin Kylpylässä majoitut upeissa puitteissa meren äärellä ja nautit lämpimistä altaista, ihanista ravintoloista, monipuolisista aktiviteeteista sekä rentouttavista hoidoista. Ruissalon Kylpylässä koet puolestaan saariston lumoa Turun keskustan kupeessa. 60 vuotta täyttäneille kylpyläloma nyt erityisen edullisesti Plussa-kortilla! Naantalin Kylpylä 135 € hlö/2 vrk/2 hh Comfort-huoneessa (ilman Plussa-korttia alk. 188 €) Ruissalon Kylpylä 105 € hlö/2 vrk/2 hh Classic-huoneessa (ilman Plussa-korttia alk. 148 €) Etuhintaiset 60+ lomat ovat varattavissa koodilla PRO60. Minimimajoittumisaika on 2 vrk. Vierailun aloituspäivä Naantalin Kylpylässä su-ke. Tarjous on voimassa 29.8.–30.12.2022. Tarjoushuoneita rajoitettu määrä. Varaukset ja lisätiedot: naantalispa.fi | ruissalospa.fi p. +358 2 44 55 100

Se on kaikki plussaa. 60

PIRKKA P l u s s a . f i


TEET HYVÄÄ OSTAMALLA SUOMALAISTA Jokainen meistä voi olla osa hyvän ketjua ja tehdä valintoja suomalaisen työn puolesta. Kun asioit K:ssa ja ostat suomalaisia tuotteita, tuet suomalaista työtä ja tuotantoa.

ATRIA SAUNAPALVI, KEITTOKINKKULEIKE tai KANAPALVI 300-350 g

3

49

PKT

(9,97-11,63/kg)

VALIO JUUSTOMESTARIN KLASSIKKOPALAJUUSTOT 350 g

5

59

KPL

(15,97/kg)

FRESH HETKI SUOSIKIT -SALAATTIATERIAT 230-315 g

3

99

RS

(12,67-17,35/kg)

VAASAN RUISPALAT 12 kpl/660 g

1

99

VALIO PROFEEL LAKTOOSITTOMAT PROTEIINIRAHKAT 175 g

1

15

PRK

(5,66/kg)

ELOVENA VÄLIPALAKEKSIT 250-300 g

3

29

PS

(3,02/kg)

Voimassa 29.8.-30.10.2022

PKT

(10,97-13,16/kg)

Plussa. fi

PIRKKA 61


Kuukauden Plussa-tarjoukset HINNAT VOIMASSA 29.8.-28.9.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

2 PRK

ALPRO

Soijavalmisteet 400-500 g Ei monipakkaukset 4x125 g

3

Rahka-raejuustosmoothie

5 PRK

MAITOKOLMIO

Fit maustamaton pehmeä rahka

3

00 5 PRK (3,00/kg)

4

Plussa-etu

Keitot

500 300 g

2 RS (8,33/kg)

Plussa-etu

-9 %

Ilman Plussa-korttia 2,75/rs (9,17/kg)

62 PIRKKA P l u s s a . f i

Luonnonkala rypsiöljyssä

2

160/120 g

00 3 PRK (6,67/kg)

VIA

Ilman Plussa-korttia 2,95/prk (24,58/kg)

HK

Valmisateriat

Maakarit grilli- tai raakamakkarat

349 320-335 g

230-330 g

4

29

RS (10,42-10,91/kg)

Plussa-etu

-27 %

Ilman Plussa-korttia 4,79/rs (14,30-14,97/kg)

WWW.K-CITYMARKET.FI

PRK (21,58/kg)

-12 %

Ilman Plussa-korttia 1,75-1,79/prk (8,75-8,95/kg)

2 RS

59

Plussa-etu

-23-25 %

Ilman Plussa-korttia 0,75/prk (3,75/kg)

2 PRK (3,50-4,38/kg)

PIELISEN KALAJALOSTE

Plussa-etu

-20 %

KOKKIKARTANO

3 PRK

Keso raejuustot

200 g, ei laktoositon eikä kermainen

Plussa-etu

-23-26 %

Ilman Plussa-korttia 2,29-2,39/prk (4,58-5,98/kg)

ARLA 200 g

50

PKT (13,0018,65/kg)

Plussa-etu

-10 %

Ilman Plussa-korttia 4,79/pkt (14,52-20,83/kg)

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-MARKET.FI


KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 29.8.-28.9.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

4 PRK

ARLA

Luonto+ laktoosittomat AB jogurtit

2

4 PRK (2,86/kg)

149 65-90 g

PKT (9,98-13,30/kg)

Plussa-etu

KPL (16,55-22,92/kg)

Plussa-etu

-36 %

Plussa-etu

-28 %

-32-41 %

Ilman Plussa-korttia 5,59/pkt (13,98-18,63/kg)

2 PKT

APETINA

Snack salaattijuustokuutiot

3

399

Jäätelöpuikot

300-400 g

Ilman Plussa-korttia 0,79/prk (4,51/kg)

100 g

MAGNUM

Extra palvikinkku

175 g

00

WURSTI

Ilman Plussa-korttia 2,19-2,55/kpl (24,33-38,64/kg)

3 PRK

VALIO

Herkku

3

Smoothiet

4

100-150 g

00

2 PKT (15,00/kg)

Plussa-etu

300 ml, sis. pantit 0,20

00

3 PRK (6,67-10,00kg)

Plussa-etu

-20 %

NOCCO

2

7

Oivallus rukiinen

Ilman Plussa-korttia 2,95/pl (9,50/l) sis.pantin 0,10

3 TLK

Energiajuomat

15 kpl/530 g

13

0,33 l, 6-pack, sis. pantit 0,90

00

PS (4,89/kg)

Plussa-etu

3 TLK (6,62/l)

Plussa-etu

-20 %

3 KPL

Suihkusaippuat 250 ml, nestesaippuat 300 ml ja deot 50 ml

Ilman Plussa-korttia 15,48/6-pack (7,36/l) sis. pantit 0,90 Voimassa 29.8.2022 alkaen

2 KPL

COLGATE

Colgate 360 hammasharjat ja hammastahnat 75 ml Ei Ultimate

Ei vaahtonestesaippuat

5

00

3 KPL (5,56-33,33/l)

Plussa-etu

-12-22 %

Ilman Plussa-korttia 1,89-2,15/kpl (6,30-43,00/l)

3

50

2 KPL (23,33/l, 1,95/kpl)

2 PKT

WHISKAS

Kissan annospussilajitelmat

750 12 x 85-100 g

2 PKT (3,13-3,68/kg)

Plussa-etu

-10-57 %

Ilman Plussa-korttia 1,95-4,15/kpl (26,00-55,53/l, 2,39-2,55/kpl)

WWW.K-CITYMARKET.FI

6-PACK (6,61/l)

-10 %

Ilman Plussa-korttia 2,85/tlk (8,18/l) sis. pantin 0,15

PALMOLIVE

98

Plussa-etu

-19 %

Ilman Plussa-korttia 3,25/ps (6,13/kg)

6-PACK

KOFF

Gin lonkerot 5,5 %

0,33 l, sis. pantin 0,45

59

2 PL (7,17/l)

-24 %

Ilman Plussa-korttia 1,29/prk (8,60-12,93/kg)

PÅGEN

50

Plussa-etu

-22 %

Ilman Plussa-korttia 1,89/pkt (18,90/kg)

2 PL

INNOCENT

WWW.K-SUPERMARKET.FI

Plussa-etu

-11 %

Ilman Plussa-korttia 4,25/pkt (3,54-4,17/kg)

WWW.K-MARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 63


Kuukauden Plussa-tarjoukset HINNAT VOIMASSA 29.8.-28.9.2022 ELLEI TOISIN MAINITA.

Kuviopastat

2 PS

500 g, ei täysjyvä eikä gluteeniton

2

70

2 PS (2,70/kg)

Plussa-etu

-12 %

Ilman Plussa-korttia 1,55/ps (3,10/kg)

Reseptin nimi Luonnonkalapasta

2 TLK

Tomaattimurska 500 g, ei luomu

2 RS

Margariini levitteet

150

180

200-250 g

2 PS (9,00-11,25/kg)

2 RS (1,88/kg)

Plussa-etu

Plussa-etu

Plussa-etu

-24 %

-17 %

-19-47 %

Ilman Plussa-korttia 0,99/rs (2,48/kg)

Ilman Plussa-korttia 1,09/tlk (2,18/kg)

4 PKT

Suklaacookiet 150 g, ei kolmen suklaan pehmeä cookie

300

Ilman Plussa-korttia 2,79-4,25/ps (11,16-21,25/kg)

Proteiinipatukat 45 g ja proteiinijuomat 250 ml

Plussa-etu

500

500

2 PS (12,50/kg)

Plussa-etu

-16-21 %

Ilman Plussa-korttia 0,99/pkt (6,60/kg)

-24-30 %

Ilman Plussa-korttia 1,49-1,59/kpl (5,96/l, 35,33/kg)

Suklaalevyt 185-200 g Frukt ja Mandel Vain K-Kaupoista

5

Gourmet isot suikaleet fileestä 400 g

99

RS (12,48/kg)

Ilman Plussa-korttia 5,99/rs (14,98/kg)

64 PIRKKA P l u s s a . f i

Ilman Plussa-korttia 3,29-3,59/ps (16,45-17,95/kg)

3 KPL

MARABOU KARINIEMEN

Plussa-etu

-16 %

00

3 KPL (8,33-9,01/kg)

Plussa-etu

RPS

Que Pana Del Ismo Lager olut 4,5 %

2

0,33 l, sis. pantin 0,10

29 PL (6,64/l)

Plussa-etu

-14-28 %

-8 %

Ilman Plussa-korttia 1,95-2,35/kpl (9,75-12,70/kg)

WWW.K-CITYMARKET.FI

Cashewpähkinä ja karpalo-cashewsekoitus 200 g

Plussa-etu

-24 %

4

4 KPL

4 KPL (5,00/l, 27,78/kg)

4 PKT (5,00/kg)

2 PS

450

400 g

2 TLK (1,80/kg)

Pehmeät hedelmät luumu, aprikoosi ja viikuna

Ilman Plussa-korttia 2,49/pl (7,24/l) sis. pantin 0,10 Voimassa alkaen 29.8.2022

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-MARKET.FI

2 PS


Tiivistetty koostumus

ERINOMAINEN PESUTULOS

ALHAINEN LÄMPÖTILA

A+

Pyykinpesunesteet

409

880 ml (4,65/l)

kpl

Plussa-etu

-10 %

Ilman Plussa-korttia 4,59/kpl (5,22/l)

Valikoima vaihtelee myymälöittäin

PIRKKA plussa.fi

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.8.-28.9.2022 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 65


LUMENE CC COLOR CORRECTING -TUOTTEET

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

Esim. Lumene CC Color Correcting

MEIKKIVOIDE 30 ml

Ilman Plussa-korttia 15,90 S ÄV Y: FA I R

PEITTÄVYYS

1190

CC-meikkituotteet tasoittavat ihon sävyä ja auttavat häivyttämään punaisuutta. CC-meikkituotteilla luot tasaisen ja heleän meikkipohjan.

UUTTA

1. PUHDISTA

Tyyni Tasapainottava vaahtoava

PUHDISTUSVOIDE 125 ml 77,20/l Ilman Plussa-korttia 12,90

965 66

PIRKKA P l u s s a . f i

2. HOIDA

Tyyni Tasapainottava

SEERUMI 30 ml tai

Rauhoittava & tasapainottava

HAMPPUTEHOHOITO 30 ml

Ilman Plussa-korttia 26,90/kpl

2015 kpl

3. KOSTEUTA

Tyyni Tasapainottava

KOSTEUSEMULSIO 50 ml 358,00/l Ilman Plussakorttia 23,90

1790

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

LUMENE TYYNI KASVOJENHOITOTUOTTEET

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-25%

*N=1001 meikkivoidetta säännöllisesti käyttäviä, 2021, Suomi

-25%


IBERO -HIUSKORUT

Tarjous koskee myös poistohinnoiteltuja tuotteita. Esim. kuvan Ibero Lasten

HIUSDONITSI Ilman Plussakorttia 4,50

360

-20% Esim. kuvan Ibero Lasten

HIUSPANTA Ilman Plussakorttia 6,50

520

Esim. kuvan Ibero Lasten

SORMUSRASIA Ilman Plussakorttia 9,50

760

Esim. kuvan Ibero Lasten

HIUSPINNI Ilman Plussakorttia 5,50

440

MAX FACTOR MASTERPIECE, MASTERPIECE MAX ja MASTERPIECE DIVINE LASHES -MASCARAT Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-25% MAX FACTOR MIRACLE -TUOTEPERHE

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-25%

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Max Factor Masterpiece Max

MASCARA Ilman Plussakorttia 16,90

1267 Esim. Max Factor Miracle Pure

MEIKKIVOIDE Ilman Plussakorttia 18,90

1417 Plussa. fi

PIRKKA 67


KAIKKI MYHOME PUSSILAKANAT

-30% Alennus normaalihinnoista.

Esim. kuvan Eden

SATIINIPUSSILAKANASETTI Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 55 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 42,99

3009

68 PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Bosch MUMP 1000 Your Collection

YLEISKONE

Luotettava yleiskone klassikko. Teho 600 W, 3,9 l kulho. Konepesun kestävät lisäosat. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 119,90

99

99

-16 %

Bosch CleverMixx MFQ2210P tai MFQ2210D

SÄHKÖVATKAIN UUTUUS

Bosch MS6CA41H50 ErgoMixx

SAUVASEKOITIN

Teho 800W. Ergonomisesti muotoiltu. Minileikkuri, vispilä ja Helix-johto. Valmistettu Euroopassa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,99

59 -25 %

99

Teho 375W. Kevyt. Ergonominen kädensija. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,99

29

99 kpl

-25 %

Electrolux S-Bag MegaE201

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt Ilman Plussakorttia 23,99

1899 -20 %

Electrolux Ergorapido EER77MBM 2in1

VARSI-IMURI

Irrotettava rikkaimuri. TurboPower-Litium akku. BrushRollClean -harjanpuhdistus. DustSpotter LED-etuvalot. Itsestään pystyssä pysyvä. Takuu 2 vuotta.

149

Ilman Plussa-korttia 199,90

-25 %

90

Electrolux ESP74IW Silent Performer

Electrolux EUO9Green UltraOne Green

Hiljainen 69dB käyntiääni. 12m toimintasäde. Säädettävä teleskooppiputki. Power Flow ja 3in1 suulake. Tehonsäätö.Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,90

Huippuluokan puhdistuskyky, ergonominen kädensija. Valmistettu 70 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,90

PÖLYNIMURI

9999

-33 %

PÖLYNIMURI

16990

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-80 €

Plussa. fi

PIRKKA 69


BENETTON KODINTUOTTEITA

-40% Alennus normaalihinnoista.

Esim.

JUOMAPULLO 550 ml Lasia. Väri sininen. Ilman Plussa-korttia 24,99

1499

Esim.

LASI 3,5 dl Ilman Plussakorttia 7,99

479

Esim.

PUSSILAKANASETTI Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 65,99

3959 Esim.

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm Froteepuuvillaa. Ilman Plussa-korttia 35,99

2159

70

PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


UUTUUS FISKARS ALL STEEL RUOANVALMISTUSASTIAT ja VEITSET

-25% Alennus normaalihinnoista.

Uutuus

Esim. Fiskars All Steel

Esim. Fiskars All Steel

Esim. Fiskars All Steel

Ilman Plussa-korttia 89,99

Ilman Plussa-korttia 89,99

Ilman Plussa-korttia 54,99

KATTILA 3 l

6749

PAISTINPANNU 28 cm

6749

VIHANNESVEITSI 10 cm

4124

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Fiskars All Steel

Uutuus

ISO KOKKIVEITSI 20 cm Ilman Plussa-korttia 74,99

5624

Plussa. fi

PIRKKA 71


KAIKKI AVIA VAATTEET*

-20%

Esim. kuvan Bronx Miesten

TREENIPAITA* Ilman Plussakorttia 19,99

1599

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Iso Omena, Espoo Sello, Vantaa Tammisto

72 PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Esim.

RC-AUTO 1:24

MONSTER JAM AUTOJA

Paristot 5 x AAA eivät sisälly pakkaukseen. Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 32,99

-20%

2639 Mahtavat Monster Jam autot saapuvat Tampereen Nokia areenalle 14.10.-16.10.2022. Käy tutustumassa kattavaan Monster Jamvalikoimaan K-Citymarketeissa ja osallistu kilpailuun, missä kaikien osallistujien kesken arvotaan upeita Monster Jam palkintoja. Tarkemmat kilpailuohjeet löytyvät K-Citymarketien leluosastoilta.

Palkinnot Pääpalkinto: 5 kpl VIP-lippupaketti (4 kpl tapahtumalippua ja 4 kpl varikkopasseja). 2. palkinto: 3 kpl Monster Jam Mega RC.

Esim.

KERÄILYAUTO 1:24

käsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 22,99

18

Esim.

39

AUTO 1:64 2 kpl/pkt

käsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 19,99

GABBYN NUKKETALO -TARVIKKEITA

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 19,99

1599

-20%

Esim.

Esim.

KAT-TIVITEETTI PAKKAUS

3. palkinto: 10 kpl Monster Jam 1:64 Dirt Starter Set – paketteja.

15

99

LUKSUSHUONEPAKKAUS Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 25,99

Esim.

20

79

PUHUVA PANDI PÖRRÖ

Paristot 3 x LR44 sisältyvät pakkaukseen. Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 49,99

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

3999 Plussa. fi

PIRKKA 73


KAIKKI PIERRE ROBERT NAISTEN ALUSVAATTEET

-20% Alennus normaalihinnoista.

Esim. Mikrokuitu Invisible High Waist ja Hipster

Esim. Cotton High Waist ja Cotton Hipster

Musta ja Chalk pink Ilman Plussa-korttia 12.99

Musta ja valkoinen Ilman Plussa-korttia 9.99

ALUSHOUSUT

1039 KAIKKI NORLYN SUKAT, SUKKAHOUSUT ja LEGGINGSIT

-20% Alennus normaalihinnoista.

Esim. Norlyn

COMFY 100 DEN LEGGINGSIT Ilman Plussa-korttia 12.99

1039

74

PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

ALUSHOUSUT

799


KAIKKI SLOGGI NAISTEN ALUSASUT

-20% Alennus normaalihinnoista.

Esim. kuvan Zero Feel H

TOPPI

Väri cacao. Koot S-XL. Ilman Plussa-korttia 36,99

2959 Esim. kuvan Zero Feel H

HIPSTER ALUSHOUSUT

Väri cacao. Koot S-L. Ilman Plussa-korttia 16,99

1359

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 75


Nokian Jalkineet Kontio Classic Aikuisten

KUMISAAPPAAT

Valmistettu käsityönä kestävästä luonnonkumiseoksesta, jämäkän ryhdikäs klassikkosaapas. Värit musta ja luumu, koot 36-46. Värit ja koot vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 69,95

5999

-14 %

Nokian Jalkineet Winter Light Kids Lasten

SAAPPAAT

Erittäin kevyet saappaat, joissa lämmin karvavuori. Helppo pukea jalkaan. Väri musta. Koot 29-39, jotka vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 44,99

3499 76

PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-22 %


KAIKKI ELLEN TRACY -NEULEET*

-30% Esim. Kuvan Sonia

PALMIKKONEULETAKKI* Ilman Plussa-korttia 49,99

3499

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Iso Omena, Espoo Sello, Helsinki Ruoholahti, Pieksämäki, Ylivieska, Äänekoski.

Ellen Tracy on vuonna 1949 perustettu yhdysvaltalainen naisten vaatemerkki, joka on tunnettu laadukkaasta ja elegantista tyylistään. Mallistosta eri osia yhdistelemällä saa vaivattomasti luotua kauniita kokonaisuuksia arjen vaihtuviin tilanteisiin. Suomessa myytävä mallisto on saatavilla vain K-Citymarketista.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 77


Halti Fjord Lasten

Halti Sund low Aikuisten

Päällinen kierrätetyistä PETpulloista valmistettua Softshell -tekstiiliä, vedenpitävä DrymaxX -kalvo. Koot 30-37. Ilman Plussa-korttia 69,95

Vedenpitävä DrymaxX-kalvo, GripmaxXpohja. Päällinen kierrätetyistä PETpulloista valmistettua Softshell tekstiiliä ja ulkopohja kumia. Koot 37-47, jotka vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 89,95

ULKOILUKENGÄT

59

99

ULKOILUKENGÄT

69

-14 %

Rukka Metvi naisten tai Metviko miesten

99

-22 %

Rukka Majajärvi naisten tai Mallaoja miesten

JUOKSUTAKKI*

JUOKSUHOUSUT*

79.-

49.-

Metvi koot 36-46. Metviko koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 99,99/kpl kpl

-20 %

Majajärvi koot 36-46. Mallaoja koot S-XXL. Ilman Plussa-korttia 59,99/kpl

*Tuotteita ei saatavilla: Espoo Iso Omena, Espoo Sello, Vantaa Tammisto.

78 PIRKKA P l u s s a . f i

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

kpl

-18 %


Omron Evolv

VERENPAINEMITTARI

Helppokäyttöinen All-in-oneolkavarsiverenpainemittari. Ota tarkat mittaukset missä tahansa asennossa olkavarren ympäriltä ja seuraa kehitystä älypuhelimella. Mansetin kiinnityksen merkkivalo kertoo, onko mansetti kiinnitetty oikein. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 179,90

14990

-16 %

VERENPAINEMITTARI

Tunnistaa epäsäännöllisen sykkeen. 2x60 muistipaikkaa kahdelle käyttäjälle. Pakkauksessa mukana paristot. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,99

8499

-15 %

Laite yhdistää kaksi lääkkeetöntä hoitomenetelmää: Tens -teknologian ja lämmön. Automaattiset hoitoohjelmat. Helppo käyttää kotona. Ladattava, ei tarvitse paristoja. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,90

10990

-15 %

SÄHKÖHAMMASHARJA

PL AK KI A KÄSI KÄYT TÖI SE E N HAM MA SHA RJAA N VE RR ATT UN A .

UUTUUS

Oral-B Vitality Pro

SÄHKÖHAMMASHARJA

Kolme harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, hellävarainen ja erittäin hellävarainen. Kahden minuutin harjausajastin. Pakkauksessa runko-osa, vaihtoharja ja laturi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 34,99

29

KIVUNLIEVITTÄJÄ

Omron M3 Comfort

Oral-B iO4 Quite White

P OIS TAA JOPA 100 % EN EM MÄ N

99

Omron Heat Tens

-14 %

Mullistava iO-teknologia, jossa ainutlaatuinen pyöreä harjaspää yhdistyy hellävaraiseen mikrovärähtelyyn. Älykäs paineentunnistin auttaa harjaamaan juuri oikealla paineella muuttaen väriään punaiseksi, valkoiseksi tai vihreäksi. Yhteys Oral-B-sovellukseen antaa reaaliaikaisia harjausohjeita kuudella suun vyöhykkeellä. Neljä harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, valkaisu, hellävarainen ja erittäin hellävarainen. Pakkauksessa 1 ladattava runko-osa, 1 vaihtoharja ja laturi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 109,90

96

99

-11 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.–4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Plussa. fi

PIRKKA 79


Näin meillä... ”Työstä pitää osata myös irtaantua. Se on mahdollista, kun on oikea porukka kasassa. Luotan työntekijöihin ja olen ylpeä, että meillä on töissä eri urheilulajien huippuosaajia”, kertoo Mikko Koivukangas, Vantaa Tammiston Intersport-kauppias.

80 PIRKKA P i r k k a . f i


Tämän olen oivaltanut Positiivista tekemisen meininkiä rakennetaan käytäväkeskusteluilla, uskoo Vantaan Tammiston Intersport-kauppias Mikko Koivukangas. TEKSTI JUHA RIIHIMÄKI KUVA VILJA HARALA

V

ISIOSTA Olen työskennellyt urheilukaupassa

16-vuotiaasta. Vähitellen aloin yhä enemmän visioida, mitä ratkaisuja itse tekisin kauppiaana ja mikä voisi toimia paremmin. Kun en käynyt kouluja sen suuremmin, niin minulla oli kaksi vaihtoehtoa: opiskelu tai yrittäjyys. Oli siis pakko saada oma kauppa! Halusin rehellisesti sanottuna testata, kävisikö kauppa ja onnistuisiko organisaation rakentaminen omilla ideoilla.

A

SUINPAIKASTA Olemme olleet

vaimoni Marjan kanssa Intersport- kauppiaina nyt yhdeksän vuotta. Keväällä 2021 muutimme Rovaniemeltä Vantaalle ja aloitimme kauppiaina Tammistossa. Suurin syy oli valinta siitä, missä haluamme oikeasti asua vähän pidempään. Rovaniemellä meillä oli hyvä kauppa, joten muutosta piti oikeasti miettiä. Toinen houkutteleva asia oli iso kauppa ja ison kaupan haasteet; silloin omasta työstä saa enemmän irti. Nyt kun lapsemme ovat 2–10-vuotiaita, emme ole muuttamassa heti uudestaan.

R

roolissa olevia työntekijöitä. Omien vahvuuksien kanssa työskennellessä saa itsestään enemmän irti.

K

ÄYTÄVÄPUHEISTA Minulla menee työpäiväs-

tä helposti kolmasosa käytäväkeskusteluihin työntekijöiden kanssa. Koen olevani parhaimmillani keskustellessani henkilöstön kanssa. Pysyn kartalla, mikä on kenenkin fiilis ja yleisvire. Samoin saan esille mahdolliset vaikeudet, jotka pitäisi voittaa. Juurisyihin puuttuminen KUKA? Mikko Koivukangas, nopeasti estää ikävien asioiden kasaantu35, on Vantaan Tammisen. Rehellinen kommunikointi on iso miston Intersportasia työilmapiirin kannalta, eikä silloin kauppias yhdessä pääse syntymään haitallista hierarkiaa. vaimonsa Marjan, 36, Meillä kukaan ei ole toisen yläpuolella. kanssa. Aikaisemmin Olikin hienoa nähdä, että työyhteisön olleet kauppiaina tyytyväisyyskyselyssä pisteemme olivat Ylivieskassa ja 94,4/100. Se on kaikkien ansiota. Rovaniemellä. JUURI NYT

Pyöräily, retkeily ja juoksu ovat yhä lajeina parhaimmillaan.

OOLEISTA Jokaisen meille palkatun työnteki-

jän pitää olla omassa roolissaan parempi ammattilainen kuin minä. Kun työntekijän asenne on kohdillaan, niin työt oppii tekemällä, persoonaa ei voi muuttaa. Jokaiseen tehtävään tarvitaan omanlaisensa ihminen. Huippumyyjää ei kannata istuttaa toimistotyössä, joka vaatii enemmän tarkkaavaisuutta ja järjestelmällisyyttä. Jos työmoraali on kohdillaan, ei ole olemassa huonoja työntekijöitä. On vain väärässä

V

ASTAKOHDISTA Meillä on

Marjan kanssa selkeä työnjako, vaikka meillä onkin yhteinen työhuone. Olemme toistemme vastakohtia, mutta niin kai se usein on parisuhteessa – ja silloin elämä toimii. Toinen paikkaa vahvuuksillaan toisen heikkouksia. Samalta pohjalta ponnistavat työroolimmekin. Minä huolehdin isosta kuvasta ja työntekijöistä. Marja keskittyy kollegansa kanssa tekstiilipuoleen. Marjan ei tarvitse olla kiinni työssä 24/7. Se on hyvä, sillä kotona on perhekin pyöritettävänä. Roolit muovautuivat itsestään, vaikka olemme niistä puhuneetkin. Koemme tärkeäksi sen, että molemmat ovat mukana samassa bisneksessä. Kumpikin ymmärtää tilanteet työpaikalla ja osaa joustaa, kun se on tarpeen.

Pirkka. fi

PIRKKA 81


1591 HF • S-lukko • suuri jalka • Hygienic Flush -huuhtelu

1546 HF • S-lukko • korkea malli • Hygienic Flush -huuhtelu

349.-

405.-

27

WC-istuin sopii erinomaisesti remonttikohteisiin, suuri jalka peittää vanhan WC-istuimen jäljet. Helposti puhdistettava avoin huuhtelukaulus ja klassinen muotoilu. Duo-huuhtelu. Istuinkansi myydään erikseen. 501807438

WC-istuimen korkeampi istumakorkeus lisää käyttömukavuutta. Avoin huuhtelukaulus ja minimalistinen muotoilu helpottavat puhtaanapitoa. Duo-huuhtelu. Istuinkansi myydään erikseen.501829031

Polypropeenista valmistettu vakioistuinkansi. Kansi sopii kaikkiin Nautic-sarjan WC-istuimiin ja se on helppo irrottaa ja laittaa takaisin. 500645308

WC-ISTUIN GUSTAVSBERG NAUTIC 1591HF

90

WC-ISTUIN GUSTAVSBERG NAUTIC 1546HF

WC-ISTUINKANSI GUSTAVSBERG NAUTIC

Villeroy & Boch Gustavsberg Oy | www.gustavsberg.com/fi | www.villeroy-boch.com

KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

k-rauta.fi

Hinnat ovat voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.8.-4.10.2022.


Aivojumppaa

RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

Ristikko

Sudoku VAIKEA

HELPPO

      

     

      

 

    

 

  

 

 

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

  » Katso ratkaisut: Pirkka.fi/kilpailut

Pirkka. fi

PIRKKA 83


HEMTEX 24H KEITTIÖTEKSTIILIT

-30%

Esim. Hanneli

Esim. Walf

Esim. Laurent

Ilman Plussa-korttia 8,99

Ilman Plussa-korttia 3,99

Ilman Plussa-korttia 2,99

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm

629

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm

279

PATALAPPU 23 x 23 cm

209

Esim. Laurent

PATAKINNAS 16 x 32 cm Ilman Plussakorttia 5,99

419

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 31.8.-4.10.2022 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Dora

PÖYTÄTABLETTI 38 cm Ilman Plussa-korttia 6,99

489


Niksi-Pirkka

LIHAKSET VETREIKSI Ovatko jalka­ lihaksesi jumissa? Pienellä kaulimella saat kätevästi hierontaa lihaksiin. Toimii erittäin tehok­ kaasti sekä etureisiin että sääriin. Kannat­ taa kokeilla myös saunassa, jolloin lämpö tehostaa hierontaa.

2004 NIKSI

Salaatin saat helposti kuivattua sukka­ housujen avulla. Laita vain märät sa­ laatinlehdet sukka­ housujen sisään ja pyöräytä pari kertaa kylpyhuoneessa. Linkousvoima kuivaa salaatit hetkessä puolestasi.

Lisätietoa nikseistä

Arvomme joka kuukausi kuva­, video­ tai teksti­ niksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K­ryhmän 50 euron lahjakortin. » Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi­Pirkka Niksit ovat aina lukijoiden lähettämiä, eikä niiden toimivuutta ja turvallisuutta ole erikseen testattu. Suhtauduthan nikseihin aina maalaisjärjellä ja yleistä varovaisuutta noudattaen.

Kerää palautustölkit sukkahousun lahkeeseen ja leikkaa kärki auki. Kun menet palauttamaan tölkkejä, työnnä tölkit siististi automaattiin yksitellen lahkeesta. Palkitsemme kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

Löysitkö sen oikean, mutta kihlasormuksiin ei ole varaa? Ei hätää. Etsi oikealla päivämää­ rällä varustetut pussinsulkijat ja pyöräytä niistä sormukset itsellesi ja kullallesi. Onko kissallasi tapana raapia reisiäsi, kun se makoilee sylis­ säsi? Laita kissan alle torkkupeitto, niin kynnet eivät tunnu, ja voitte molemmat viettää rentouttavan silittelyhetken sohvalla! Tuskailet mustien sukka­ housumyttyjen kanssa? Löydät helposti etsimäsi, kun kietaiset sukkikset rullalle, pujotat vessa­ paperin hylsyyn ja kirjoitat päälle esimerkiksi: 60 den, ehjät. Pue leggingsit helposti pujotta­ malla jalkasi ensin muovipus­ siin ja sitten vasta legginseihin.

Hanki vierasvaraksi sellaisia keksejä, joista et itse pidä. Tällä tavoin kaapista löytyy aina jotain tarjottavaa yllätysvieraille.

Kun lähdet maanantaina töihin, vaihda vesipullo Pom­ maciin. Näin arki ei tunnu ankeal­ ta, ja maanantaikin on yhtä juhlaa!

Syksyllä terassin puupintaan tarttuneet lehdet saa kätevästi puhdistettua lattialastalla.

Nosta perunat, porkkanat ja muut juurekset huoneen­ lämpöön muutamaa tuntia ennen ruoanlaittoa. Juurekset kypsyvät nopeammin ja vievät vähemmän lämmitysenergiaa.

Koukkupäisestä sateenvarjosta on apua, kun keräät hedelmiä ylemmiltä oksilta. Sillä voi taivuttaa oksia lähemmäksi, ja saat sadon poimituksi helpommin. Etkö ehdi tiskata ennen vierai­ den tuloa? Jätä astiat tiski­ altaaseen ja laita päälle uunipelti tai leikkuulauta, niin tiskipöytä näyttää siistiltä. Parfyymi lopussa? Kuori kle­ mentiini pääsi yläpuolella, ja saat hienoista sitruksentuoksua.

Marja­ tai sienimetsälle suun­ natessa ota sukkahousut mat­ kaan. Marjat eivät mehustu, ja sienetkin saavat hengittää sukka­ housuissa. Sujauta mieleenkiintoi­ set löydöt toiseen sukanvarteen syötävistä erottuakseen. Valuuko kylpypyyhe? Kiinnitä pyyhe ympärillesi suihkun jälkeen napakasti pyykkipojalla ylä­ reunan kääntämisen sijaan.

Pirkka. fi

PIRKKA 85

KOONNUT KATRIINA SALMEL A-VITIKAINEN KUVI TUS RIKU OUNASLE HTO K UVA M INNA SIIK A-AH O

VUODEN

Kuukauden niksi


Arjen ekoteko

Ratikan viemä Kirsi Alm-Siira pyrkii kulkemaan raitiovaunulla kaikki matkat, joita ei kävele.

TEK ST I J ANNE I TKONEN KUVA VILJ A HARAL A

”Muutamia vuosia sitten aloin pohtia ja kyseenalaistaa omia tapojani liikkua. Hankin silloin ympäristösyistä hybridiauton, mutta ennen kaikkea aloin miettiä sitä, mitkä matkat on järkevää tehdä jalkaisin, mitkä julkisilla liikennevälineillä ja mitkä autolla. Olen syntynyt ja kasvanut Noormarkussa, jossa ei ollut pääkaupunkiseudun tapaista julkista liikennettä. Meille maalaisille autoiluun ja auton omistamiseen liittyy paljon muitakin merkityksiä kuin pelkkä liikkuminen. Nuorena se oli minulle itsenäisyyden ja riippumattomuuden tae. Nykyään makkarini ikkunasta näkyy raitiovaunupysäkki. Jos asuu Helsingin keskustassa hyvien julkisten liikenneyhteyksien keskellä, on mielestäni jopa velvollisuus käyttää niitä. Pyrin kulkemaan raitiovaunulla kaikki matkat, joita en tee kävellen. Ratikalla pääsen myös töihin MTV:n uutishuoneelle Pasilaan. Teen työmatkoja myös autolla, sillä pystyn töissä lataamaan autooni sähköä, mikä ei Punavuoressa asuen onnistu. Julkisista liikennevälineistä ratikka on minulle ehdottomasti ykkönen, vaikka monesti bussi olisikin nopeampi. Varmaan siihen liittyy lapsuuden romantiikkaa. Nykyään Tampereellakin on ratikka, mutta lapsuudessani niitä ei ollut kuin Helsingissä ja ulkomailla. Ratikka on minulle jollain tavalla urbaanin elämän symboli. Jotain maagista tunnelmaa kiskojen kolinassa on. Olen nyt asunut 20 vuotta Helsingissä, mutta jaksan edelleen katsella maisemia hitaammin kulkevan ratikan ikkunasta. Olen jo pitkään hankkinut vaatteeni pääasiassa kierrätettyinä. Ratikkareittien varrelta löytyy myös toinen toistaan trendikkäämpiä kierrätettyjen vaatteiden kauppoja.”

KUKA?

Kirsi Alm-Siira, 47, toimittaja ja uutisankkuri. MISTÄ TUNNETAAN?

MTV:n uutislähetyksistä, huumorintajustaan ja kyvystään nauraa myös itselleen.

86 PIRKKA P i r k k a . f i

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

”Auto voi olla viisi minuuttia ratikkaa nopeampi, mutta parkkipaikan etsimiseen menee helposti kymmenen minuuttia.”


KLASSIKKOKUVIOILLA ILOA ARKEEN Marimekko Siirtolapuutarha

MUKI 2,5 dl Värit harmaa ja beige. Ilman Plussakorttia 21,90

1095

Marimekko Siirtolapuutarha

Marimekko Siirtolapuutarha

Värit harmaa ja beige. Ilman Plussa-korttia 26,90

Värit harmaa ja beige. Ilman Plussakorttia 29,90

KULHO 5 dl

1345

KLASSIKKOKUVIOILLA ILOA ARKEEN HETIETU

-40% Tuotteita rajoitetusti.

Marimekko Kaivo

LAUTANEN 25 cm

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm

1495

1195

Värit beige ja musta. Ilman Plussa-korttia 23,90

Marimekko Kaivo

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm

Värit beige ja musta. Ilman Plussa-korttia 45,90

2295

Marimekko Kaivo

PUSSILAKANASETTI

Värit beige-valkoinen ja harmaa-musta. Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 119,90

5995

ERÄ

Marimekko Kaivo

TYYNYLIINA 50 x 60 cm 2 kpl/pkt

Värit beige-valkoinen ja harmaa-musta. Ilman Plussa-korttia 37,90

2274

ERÄ

Marimekko Räsymatto

JUOMAPULLO 500 ml Ilman Plussa-korttia 39,90

2394

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 15.1.2023 ASTI. • WWW.K-CITYMARKET.FI