Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 05/2018

OTA TALTEEN

30 PÄIVÄN RUOKAIDEAT

KOTIMAISUUS YLITSE MUIDEN

NÄIN MEILLÄ SYÖDÄÄN

HYVÄ, PAHA MUOVI

PIRTEÄT IDEAT KEVÄÄN JUHLIIN

Kaikkial a

LUONNOLLINEN JUHLAMEIKKI

JALKAPALLOILIJA

PYRY SOIRI:

KOTONA

PALJU VAI POREALLAS?


H Y V Ä Ä N

M I E L E E N

O N M O N T A

T I E T Ä

KESKITY HYVÄÄN

Geisha on nyt erityisen täynnä hyvää mieltä. Valitse suosikkisi erikoispakkauksista.


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Paula Niemistö TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Eeva von Fieandt TOIMITUS A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Elisa Miinin, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist, K-Rauta RUOKA K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Jenny Brandt

KUVA KAISU JOUP P I

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

OMILLA KÄSILLÄ TEKEMISEN ONNI Suomalaiset ovat aina olleet niksi- ja malaiset haluavat ostaa, tai mikä heitä­ tekijäkansaa. On sitten kyse ruoanremontoinnissa askarruttaa. Näin laitosta tai nikkaroinnista, meillä on pystymme entistä paremmin tarjoavahva käsillä tekemisen perinne. maan asiakkaillemme heitä kiinnostaSuomen kevät aloittaa pitkän ulkovia kaupan tuotteita ja palveluita sekä na ja pihalla viihtymisen kauden, jossa kunkin omaan arkeen sopivaa inspikorostuvat itse tekeminen ja pihalla raatiota. viihtyminen. Grillaus, nikkarointi, koRakentaminen ja projektit kuudin pienet ja isot remonluvat myös omaan kesätit täyttävät monen haa- KÄSILLÄ TEKEMINEN kauteeni. Tämän vuoden veet. Monilla mökkikauON VASTAPAINOA suunnitelmissa on rakensi ei ala ilman remonttiDIGITALISOITUVAN taa mökille nukkuma-aittai pihatöitä, ja kesäinen MAAILMAN ta ja laajentaa terassia – ruoanlaitto on parhaimKIIHKEÄLLE ja tietenkin grillata aina millaan koko perheen RYTMILLE. kun mahdollista! Käsillä yhteinen puuha. tekeminen on myös erinK-ryhmä on ollut suomalaisten omaista vastapainoa digitalisoituvan ­tukena ja tekemisen inspiraationa yli maailman kiihkeälle rytmille. sata vuotta. Tunnemme suomalaiset Itse käsillä tekeminen on parhaimja suomalaisten tavat tehdä itse. Tässä millaan myös yhdessäolon aikaa: koklehdessä (s. 16) kerromme, mitä suokaavat kaverukset tai istutuspuuhissa malaisissa kodeissa syödään ja millaihäärivä perhe ovat arjen onnen äärelsia suomalaiset ovat ruoan ostajina. lä. K-ryhmä haluaa jatkossakin tarjota­ Saamamme asiakastiedon avulla tieasiakkailleen arjen parhaat ideat ja dämme myös, millaisen grillin suoins­piraation – tehdään yhdessä!

UPC Print, Vaasa

86. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristö-kriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Ketjujohtaja Olli Pere, K-Rauta

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

@PirkkaFi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


PUHEENAIHE

Sisällys

3 Pääkirjoitus NYT

MI TÄ MEI LL Ä SYÖ DÄÄN? Suomalaisten ostoskori kansainvälistyy ja monipuolistuu. Silti suomalainen ruoka on nyt supertrendikästä.

5 16 21 22 33 36

Toukokuun parhaat palat Puheenaiheena ruoka: Mitä meillä syödään? Toiveena kotikylpylä Valmiina juhlaan Hyvä paha muovi Hyvinvointia lomalta

RUOKA

16

39 Ruokaideat kuukaudeksi IHMISET

6 4 Pyry Soiri: Kuulun moneen TERVEYS

64

21

22

71 Plussa-edut 93 Kaupassa 95 Ristikko 97 Niksi-Pirkka 98 Kolumni: Intuitio­tutkija Asta Raami

Sopii koko perheelle maistuvaksi juomaksi

29 18 200 UO

·S

Sisältää runsaasti L+-maitohappoa

PLUSSA

TÄH T IH E T KIÄ JA SANKARE ITA Poimi parhaat vinkit valmisteluihin ja järjestä ikimuistettavat alkukesän juhlat kotona.

ERKK

PYRY S O I R I A JAT T ELEE P OS IT I I VI S E N KAUTTA Suomalais-namibialainen jalkapalloilija Pyry Soiri juurtuu sinne missä kulloinkin asuu ja elää.

69 Haavanhoidon ABC

EM

K E VÄ Ä N J U H L AT

HANKI NKO PALJ UN VAI P O R EALTAAN? Oma pihakylpylä kotiin tai mökille on monen unelma. Mutta mitä paljusta tai ulkoporealtaasta haaveilevan pitäisi tietää?

OT

H E N K I LÖ

TU

NYT

ME

NL

U O T E T U I N LU O

AI NT

S

Vatsan kautta hyvään oloon. Molkosan® maitohappokäytetty heratiiviste tasapainottaa vatsan, ja tyytyväinen vatsa koko kehon ja mielen. Nauti siitä. Joka päivä.

Molkosan Original sekä hedelmäisen makuinen Molkosan Fruit! Lue lisää: vogel.fi


NYT

TO U KO K U U N PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

TULKOON VEHRE YS! Kasveilla ja niiden kasvattamisella on hyvää tekeviä vaikutuksia meidän ihmisten lisäksi ilmalle ja hyönteisille. Jokainen kasvava kasvi­sitoo elinaikanaan aktiivisesti ilman hiili­dioksidia ja muuttaa sitä biomassaksi­. Samalla kasvit sitovat vettä ja viilentävät ilmastoa. Puutarhasta on iloa myös siellä kasvatettavien kukkien ja vihannesten muodossa. Kaikki viheralueet osallistuvat omalla osuudellaan ilmastotalkoisiin – myös oman pihan omenapuu ja sitä ympäröivät ruohomättäät! » Lue lisää ruohonleikkurin valinnasta ja tutustu K-Raudan uutuuksiin: Pirkka.fi > Koti

KUVA HANNES PAANANEN

Nokia Kontio Classic kumisaapas 49,95 €, K-Citymarket. Kevätkukat, K-ruokakaupat. Saviruukut, myös harmaa alk. 0,95 €, nimikyltti alk. 2,50 €/3 kpl ja musta ruukunsuojuspussi, johon kasvin voi istuttaa suoraan 7,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


Nyt

3 kysymystä Leijonalle

Jos et pelaisi, mitä tekisit työksesi? Jos en pelaisi lätkää olisin varmaan ryhtynyt palomieheksi. Siinä on jotain samaa kuin jääkiekkoperheessä. Mikä on Suomen sijoitus tulevissa MM-kisoissa? Suomi voittaa MM-kultaa. Me saadaan aina jalkeille kilpailukykyinen joukkue.

Mökki kesäkuntoon Toukokuussa on hyvä huoltaa mökki kesää varten. Tarkista ainakin nämä: ● Miltä ulkoseinät näyttävät? Entä ikkunat ja terassit? Kokeile puurakenteita ruuvimeisselillä kevyesti koputtelemalla. Uusi lahovaurioituneet kohdat. Jos maalia on lohkeillut tai hilseillyt irti, on ulkomaalauksen aika. ● Ovathan katto ja piippujen läpiviennit kunnossa? Jos vesikatteella on ikää yli 25 vuotta, katon uusiminen voi olla käsillä. ● Nuuhki sisäilmaa. Jos mökissä­ tuoksuu tunkkaiselta, kosteus on

Jääkiekon MM-kisat 2018 pelataan Tanskassa 4.–20. toukokuuta.

4 × IHANA PIKNIK

päässyt nousemaan korkeaksi ja saanut aikaan homeen kasvua. Silloin on syytä tehostaa mökin tuulettumista. ● Tutki seinät ja sisäkatot. Vuotojäljet löytyvät usein savupiippujen tai tuuletushormien lähistöltä. ● Varmista, että vesijohdot toimivat, eikä putkissa tai hanoissa ole vuotoja. Tarkista viemäreiden toiminta. ● Käy läpi tulisijat. Katso varsinkin vanhoista muuratuista tulisijoista ja piipuista, ettei niissä ole halkeamia.

Muistathan siivota eläinten papanat mökiltä ja liiteristä rätillä ja desinfioivalla pesuaineella. Imurointi voi levittää myyräkuumevirusta huoneilmaan.

L ÄHDE: K-RAUTA .FI

K E VÄT TÄ R IN N A S S A

On aika koota perhe ja ystävät yhteen ja viettää aikaa yhdessä ulkona eväsretkellä. Musiikiksi joku vanha tai uusi c-kasetti!

HALLITUS PÄÄTTI: NÄPISTELY KURIIN Pirkka-lehdessä 1-2/2018 kerrottiin siitä, miten kauppiaiden ja kuluttajien oikeustajua vastaan rikkoo se, ettei toistuvista näpistyksistä saatavia sakkorangaistuksia enää muuteta­ vankeudeksi. Huhtikuussa hallitus päätti, että asiaan tulee muutos: poliisin tulee jatkossa ohjata toistuvasti­ sakkoja saaneen henkilön rikos käräjä­oikeuden käsiteltäväksi.

6  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Vaihda muovimukit pahvisiin ja kierrätä ne. Havi Flora -kuumakuppi 12 kpl 175 ml tai 250 ml, valikoidut K-ruokakaupat.

Grillikauteen kotimaisena käsityönä tehdyt Pirkka Parhaat Chorizo -raakamakkarat 240 g, K-ruokakaupat.

Pientuottajan ginistä ja puolukoista valmistettu juomasekoitus. Iisalmi Gin Lonkero 0,5 l, 5 %, K-ruokakaupat.

Kasetit ovat tehneet paluun! Ota mökille tai piknikille mukaan Muse-mankka 59,95 €, K-Citymarket.

KOONNUT TANJ A RINKINEN, TEK STIT TANJ A RINKI NEN, EEVA L AURONEN, ELISA MIININ J A TY TT IELINA KUJ AL A , KUVAT GETTY IMAGES, K-RYHMÄ , SUOMEN J ÄÄK IEKKOLI ITTO, A-LEHDET KUVATOIMI TUS, JOHANNA KINNARI J A VALMISTAJ AT. C-VITAM IINITEK ST IN L ÄHTEET: EVIRA .FI, FINELI.FI J A TERVEYSKIRJ ASTO.FI

Mikä jääkiekon pelaamisessa on parasta, Veli-Matti Savinainen? Jääkiekko antaa elämänikäisiä kavereita, on antanut ihan junnusta asti. Olen aina tykännyt tulla hallille ja siihen on monta syytä: yhteishenki, hienot ihmiset, pukukoppielämä. Joukkue on kuin toinen perhe, ja tietenkin peli itsessään on upea. Rakkaus lajia kohtaan on syvää.


Nyt Kotoa pois muuttavalle nuorelle tai äidille kevään piristykseksi, hentokukkainen Pirta Petunia -pussilakanasetti 22,95 €, K-Citymarket.

Arabian Mainio-sarja on loistava lahja niin pieneen kotiin kuin ihanaksi lahjaksi äidille. Mainio-kulho 23 cm 37,95 €, K-Citymarket. Katso ideoita juhlien järjestämiseen, pukeutumiseen ja meikkiin sivulta 22 alkaen.

Käytännöllinen lahja ilahduttaa juhlan sankaria. Adidas Classic Backpack -reppu 32,90 €, Intersport. Lahjakortti on aina hyvä lahja. K-ryhmän lahjakorttiin voit ladata haluamasi lahjasumman.

KIVAT KEVÄTLAHJAT Äitenpäivä, valmistujaiset, koulun päättäjäiset. Kevät on juhlien aikaa, mutta mitä lahjaksi?

Urheilevalle nuorelle JBL T110BT -langattomat nappikuulokkeet 39,95 €, K-Citymarket.

Lasiklassikko! Harmaa Kastehelmi-maljakko 42,90 €, K-Citymarket. Matkustelevalle laukku, jonka ulkopuolella on oma lokero läppärille tai padille. Mywear Arubamatkalaukku 55 cm 69,95 €, K-Citymarket.

Nyt niin trendikäs sähköpyörä on hyvä ja pitkäikäinen lahja saajalleen. Frappe E-Bike -sähköpyörä 1 490 €, valikoidut K-Citymarketit.

Kengistään tarkalle Jason Markk Gift Box -kenkienhoitosetti 59,95 €, The Athlete's Foot.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt MUMMO B U S S IN K E K S IJ Ä T

HELPOTUSTA KAUPPAMATKAAN Mikä neuvoksi, kun lähimpään kauppaan on matkaa kymmeniä kilometrejä eikä käytössä ole omaa autoa? Rinteen kauppiasveljekset Juhani­ ja Reino ovat ottaneet asiakkaiden palvelemisen todella sydämen asiakseen. Jo 45 vuoden ajan K-Market Rinteen kauppiaat ovat kuljettaneet syrjäseuduilla asuvat iäkkäät asiakkaansa kahdesti viikossa kotoa kauppaan ja takaisin. Hauskasti Mummobussiksi nimetty pikkubussi on asiakkaille maksuton. Se liikennöi tiistaisin ja perjantaisin neljästä suunnasta Kemijärven ja Rovaniemen jokivarren välissä Juuniemellä sijaitsevaan K-Market Rinteeseen. Juhani Rinteen veljenpoika, K-Supermarket Ounasvaaran kaup-

pias Mats Rinne kertoo, että ruokaostosten lisäksi Mummobussilla on tärkeä rooli asiakkaiden hyvinvoinnin kannalta. Automatkalla ja asioinnin lomassa mummot ja papat näkevät tuttuja ja ehtivät vaihtaa kuulumisia. K-kauppiaat eri puolilla Suomea ovat tarjonneet apua ihmisille, jotka tarvitsevat apua ruokakaupassa käymiseen voidakseen viettää tavallista arkea. K-Supermarket Arabian kauppias Sasu Hamina muun muassa avaa kerran kuukaudessa kauppansa ovet autistiselle Tomi Tyrväiselle tuntia ennen varsinaista aukioloaikaa. Lahtelaisen K-Supermarket Okeroisen kyljessä on puolestaan Ainon tupa, jossa voi perjantaisin piipahtaa kahvilla kauppareissun yhteydessä.

Uusi täysin vedenpitävä Salvequick Aqua Block - laastari antaa ihon hengittää ja nopeuttaa haavan paranemista. • 100% hengittävä ja vedenpitävä • Huomaamaton ja joustava laastari suojaa tehokkaasti ja tuntuu kuin toiselta iholta • 4 eri kokoa

AQUA BLOCK TOIMII KUTEN TEKNISET ULKOVAATTEET

Salvequick - Carry on with life


Nyt Seikkailijoiden sukua

TEK STI TANJ A RINKINEN KUVA RAISA-K YLLIKKI RANTA

Daniel Kurbiel oli 15-vuotias, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa vanhempiensa mukaan pohjoiselle napa-alueelle suuntautuvalle tutkimusmatkalle. – Se oli erilainen tapa lomailla, Polaar-yrityksen toimitusjohtaja Kurbiel sanoo nauraen, mutta vakavoituu sitten. – Tuollaiselle matkalle ei koskaan lähdetä valmistautumatta. On tietyllä tavalla oltava pessimisti ja ajateltava pahinta ja sitten myös varauduttava siihen. Vaikka napa-alueilla oleminen oli hyvin vaarallista, koin sen samaan aikaan hyvin turvalliseksi. Lähes neljäkymmentä pohjois- ja etelänapa-alueiden tutkimusmatkaa tehneet vanhemmat opettivat pojalleen luonnon ja sen tasapainon kunnioittamista. Vei kuitenkin yli kymmenen vuotta ennen kuin Daniel Kurbiel sai ajatuksen, että voisi hyödyntää saamiaan oppeja toisella tapaa. Hän perusti arktisen luonnon raaka-aineita hyödyntävän ihonhoitomerkin Polaarin kotimaahansa Ranskaan. – Teemme yhteistyötä Sorbonnen yliopiston biokemistien kanssa ja kasvatamme napa-alueilta löytämämme raaka-aineet luontoa vahingoittamatta. – Napa-alueilla ei kasva mitään myrkyllistä ja sen kasvusto on tottunut kukoistamaan äärimmäisissä olosuhteissa. Se ajatus on Polaarin ytimessä. Polaar-tuotteet Hehkusta. Polaar Men -tuotteet ovat toukokuusta lähtien Suomessa myynnissä vain Hehku.fissä ja Hehku-kaupoissa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt Siivousvinkit isoäidiltä Kodin siivoamiseen ei aina tarvita vahvoja pesuaineita. Ruokasoodalla, etikalla, sitruunalla, suolalla ja sokerillakin syntyy puhdasta jälkeä. RUOKASOODA ● Poista

hienhaju lenkkareista. Ripottele soodaa kuivaan lenkkariin ja imuroi se ennen käyttöä. ● Poista haju viemäristä etikka–sooda-seoksella. Kaada viemäriin hitaasti seos, jossa on 3 dl etikkaa ja 2 rkl soodaa. Anna vaikuttaa puoli tuntia. Kaada sitten viemäriin ämpärillinen kuumaa vettä kolmessa erässä. ● Kirkasta lavuaarit ja kattilat kostutetulla liinalla ja ruokasoodalla. ● Puhdista termoskannu soodalla. Laita pulloon kuumaa vettä ja 2 rkl soodaa. Huuhtele tunnin kuluttua. ● Poista haju mikrosta soodaseoksella. Sekoita astiaan vettä ja 2 rkl soodaa. Kuumenna nestettä mikrossa. ● Puhdista uuni soodatahnalla. Tee

tahna sekoittamalla saman verran soodaa, kuumaa vettä ja suolaa. SOKERI JA SUOLA ● Puhdista

liesi tai pohjaanpalanut kattila sokeripalalla hankaamalla. ● Poista punaviinitahra kankaasta hieromalla tuoreeseen tai lämpimällä­ vedellä kostutettuun tahraan reilu­ kerros suolaa. Myös kivennäisvesi voi laimentaa tahraa. SITRUUNA ● Käytä

sitruunamehua kostutetun rätin kanssa yleispuhdistukseen. Sitruunavedellä voit puhdistaa pesu­ altaan, työtasot ja tahrat keittiöstä. ● Puhdista tummuneet laatat halkaistulla sitruunalla. Kostuta saumat hyvin, jotta happo ei imeydy niihin. ● Raikasta puinen leikkuulauta sitruunanpuolikkaalla. Kuivaa lauta. L ÄHDE: MARTAT J A SIIVOUS.INFO

K A SVUA TU KE VA C-VITAM I I N I

T EK I JÄ E S I I N KUKA Valokuvaaja Janita Autio, 24. MITÄ Valokuvaan paljon erilaisia proprokkiksia, editoin jekteja, editoinkuvia, kupäivitän via, päivitän ahkerasti omaa omaa Instagramia Instagramia ja bloja blogia, gia, muttamutta teen myös teen myös firmoille somea firmoille someaXesim. kuten Factorin X Factorin Instagram. Instagramia. TÄSSÄ LEHDESSÄ Kuvasin tähän lehteen kevään lehteen kevään muodin ja kauneudenjakuvat. juhlamuodin Kuvauksissakuvat. kauneuden parasta on se, että saa Kuvauksissa kaikista tavata uusia, upeita parasta on se,jaettä niin inspiroivia saa tavata uusia, tyyppejä. upeita janitaautio.com ja niin inspi» roivia tyyppejä. » IG @janitaautio

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

C-vitamiini vaikuttaa kudosten kasvuun ja luuston ja hampaiden muodostumiseen. Se suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta.

C-vitamiini sinkin kanssa saattaa ehkäistä flunssaa tai lyhentää sen kestoa. C-vitamiini edistää kasviperäisen raudan imeytymistä ja parantaa stressinsietokykyä ja vireystasoa. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

C-vitamiinia saa kasviksista, hedelmistä, marjoista ja esimerkiksi perunasta. Hyviä lähteitä ovat muiden muassa tyrni, mustaherukka, paprika, lakka ja sitrushedelmät. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu virtsan mukana.

Puutosoireita ovat väsymys ja herkkyys saada infektioita. Pahimmillaan puute voi johtaa puutossairauteen kuten keripukkiin. C-vitamiinilisälle on todellista tarvetta vain, jos ruokavalio on erittäin suppea.


Nyt Miesten juhlapukeutumisen kevättrendeistä löytyy väriläiskiä piristämässä muuten hillittyä kokonaisuutta. Rennosti: Nike Air Force 1, 109,90 €, The Athlete's Foot.

Mywear Oxford -kauluspaita 26,95 €, K-Citymarket. Tyylillä: Andiamo Branden 59.90 €, Kookenkä. Mywear slim chino -housuja on neljää eri väriä 39,95 €, K-Citymarket.

Miesten Polaar Men Hydraboost gel –kosteuttava geelivoide rauhoittaa ja kirkastaa ihoa, 49,90 €, Hehku.fi. Polaar-tuotemerkin perustajan haastattelu sivulla 9.


Nyt

1

2

2 Sähköpyörää pitää polkea myös itse. Helkama CE3 on kiireisen kaupunkipyöräilijän unelma. Matala jalannostokorkeus ja vääntävä etunapamoottori lupaavat mukavia ja vaivattomia kilometrejä, 1 290 €.

SATULAAN MARS! Sähköpyörä tekee polkemisesta entistä helpompaa ja hauskempaa.

3

1 Sähköpyöriä on saatavilla moniin eri tarkoituksiin. Nakamura E-Rock 29" sopii aktiiviseen ajamiseen. Shimano Steps E6000 -järjestelmällä varustettu sähkömaastopyörä on vauhdikas tuttavuus, 2 599 €.

4

3 & 4 Helkama SE10 -sähköpyörät tekevät vaikutuksen muotoilullaan ja Shimano Steps -tekniikallaan. Monipuoliset pyörät soveltuvat yhtä lailla kaupunkiajeluun kuin pidempään ajoon, 2 790 €. Kaikki sähköpyörät Intersportista.

» Intersport.fi

PARASTA AIKAA YHDESSÄ Koe kesän riemu kylpylälomalla Naantalissa tai Turun Ruissalossa. Rentoudu lämpimissä altaissa ja herää virkeänä upeissa merimaisemissa.

ENNAKKOETU KESÄLOMALLE Naantalin Kylpylään:

alk.

148€ /2hh/vrk (norm. alk. 174€)

Voimassa Plussa-kortilla 1.6.–31.8.2018 (ei heinäkuun lauantait).

Ruissalon Kylpylään:

alk.

93€ /2hh/vrk (norm. alk. 116€)

Voimassa Plussa-kortilla 1.6.–31.8.2018 (ei 6.-8.7.).

Sis. majoituksen 2 hh, aamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin käytön. Lasten lisävuoteet alk. 15 €/vrk/lapsi. Tarjoushintaisia huoneita on rajoitettu määrä. Etu ei kerrytä Plussa-pisteitä. Katso varausehdot ja varaa 31.5.2018 mennessä tunnuksella PLUSSAENNAKKO vain online:

naantalispa.fi tai ruissalospa.fi

Naantalin Kylpylä: Matkailijantie 2, Naantali • Ruissalon Kylpylä: Ruissalon Puistotie 640, Turku


Nyt Maista uudet rouheat TUC-maut! H Y VÄ , H Y VÄ Ä I T I!

Äitienpäivä on oma mittayksikkönsä. Se kertoo, miten pitkä matka on eskarista ekaan tyttöystävään ja kuinka monta ajastaikaa sitten kummassakin kainalossa nukkui pikkutyyppi. Muista hengittää syvään ja halata pitkään! Äitienpäivä 13.5. Pirkka Reilun kaupan ruusut, alkuperämaa Kenia, K-ruokakaupat.

KARKOTA AUTOSI SISÄILMAN LIKAAJAT! Kevään tullen lisääntyvä katupöly ja siitepöly tuntuvat myös auton sisällä. Puhdas ja toimiva raitisilmasuodatin pitää auton sisäilman raikkaana ja suodattaa ulkoilmasta tulevat epäpuhtaudet. Aktiivihiilisuodatin suodattaa pölyn lisäksi tehokkaasti myös hajuja. Tätä suodatinmallia suositellaan erityisesti allergisille ihmisille. Auton huolto-ohjelmaan kuuluu raitisilmasuodattimen vaihto määräajoin. Suodattimen vaihtoväliin vaikuttavat ajetut

kilometrit, mutta suositeltavaa on vaihtaa suodatin kerran vuodessa. Myös auton ilmastointijärjestelmä kannattaa tarkistuttaa parin vuoden välein. Jos raitisilmasuodatin on likainen tai jopa tukossa, se vaikuttaa heikentävästi auton ilmastoinnin ja ilmanvaihdon toimintaan. Sisäilman haju on tunkkainen ja kosteudenpoisto tuulilasilta voi heikentyä. » Verkkovarauksesta näet heti huollon hinnan ja vapaat ajat: Huolto.volkswagen.fi

Tomaatti ja yrtit

Siemenet ja ruohosipuli

Kokeile ja ihastu!

Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


Nyt K II TO S A ! TEEST A PA L U T

POSTIA LUKIJOILTA Terveempi vatsa -juttu oli hyvää luettavaa siitä, miten kokonaisuus vaikuttaa ihmisen terveyteen. Kiitos hyödyllisestä jutusta! – Päivi Mukavia keväisiä juttuja kaikki, mutta Niksi-palstan luen aina ensimmäisenä. Jotkut niksit ovat tosi hyödyllisiä, jotkut taas antavat hyvät naurut! – Airi

Äänestitte hyödyllisimmäksi jutuksi artikkelin Terveempi vatsa.

Kiitos lattiajutusta! Olemme aikeissa tehdä pientä remonttia ja tämä juttu tuli aivan sopivasti. Myös terassi- ja parvekesivut olivat ihanat! Oikein alkaa jo odottaa kesää. Pirkka on kiva lehti, aina löydän jotain hauskaa. – Inkeri Parveke on vielä paljaana ja odottaa sopivaa pesuilmaa. Huhtikuun Pirkassa ollut parvekejuttu sai ajatukset

liikkeelle ja lehdestä löytyi vinkkejä parvekkeen uuteen ilmeeseen. – Taina Pirkka-lehdessä on paljon mainoksia ja tarjouksia, mutta aina sieltä löytyy myös mielenkiintoista luettavaa, tällä kertaa se oli Riku Rantalan haastattelu. Hanne Valtarin kolumni Remontti lapsiperheen tyyliin oli hersyvän hauska! – Jaana Niin sanottujen tavallisten ihmisten elämästä on mukavaa lukea, ei siis julkkisjuttuja! – Eeva

» Kerro mielipiteesi lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt onnekas oli Airi Lindholm. Otamme voittajaan yhteyttä.

Makeat ja suolaiset keksiuutuudet ovat nyt kaupoissa. Napostele itse tai varaa vieraille!

Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


Kenkien vaihdos vaikuttaa askellukseen ja jalkojen kuormitukseen. Se voi kipeyttää polven ja alaselän. Talvi- ja kesäkenkien ero on tukevuudessa eli siinä, kuinka paljon ne antavat ulkoista tukea jaloille.

Nyt Eri ihmisten jalkojen mallissa on todella paljon vaihtelua. Kunnollisen kengän tunnista siitä, että se tuntuu hyvältä jalkaan ja jalka jaksaa siinä hyvin. Usein pieni korko kengässä on hyväksi.

MALTTIA KENKIEN KEVENTÄMISEEN Kenkien vaihtaminen tukevista talvikengistä kesäkenkiin voi kipeyttää kehoa.

Yleensä kenkiä on hyvä vaihtaa päivän aikana, jos joutuu olemaan paljon jalkojen päällä. ASIANTUNTIJ A: ORTOPEDI, J ALKAKIR URGI HELKA KOIVU TERVEYSTALOSTA . KENKÄ: ADIDAS ORIGINALS X, THE ATHLETE'S FO OT.

Jalkaa kannattavat lihakset jalkaterässä sekä säären ja pohkeen alueella ovat jalan tärkein tuki. Näiden lihasten harjoittaminen estää monta vaivaa ja helpottaa jo kipuilevia jalkoja ja kehoa.

Kevään juhliin

Marengilla hunnutetut omena-karpalokuppikakut *8kpl 100 g sulatettua voita 2 dl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 2 tl vaniljasokeria 2 tl leivinjauhetta ½ tl kanelia 2 munaa 2 dl rahkaa tai jogurttia 1 ½ dl omenapalat Sharlotka 1 dl Magic Berry kuivattuja karpaloita 1 prk Dovgan kondensoitua maitoa, karamellisoitua (osa kuorrutukseen) Marenki: 4 munanvalkuaista 2 dl sokeria Mittaa sulatetun voin joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, munat ja rahka. Sekoita ja lisää omenapalat ja karpalot. Jaa taikina vuokiin siten, että voit laittaa keskelle teelusikallisen kondensoitua maitoa. Laita päälle vähän taikinaa ja paista 225-asteessa 10-12 min. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Laita pursotinpussiin loput kondensoidusta maidosta ja marenkivaahto vierekkäin. Pursota marenki kuppikakkujen pinnalle ja paista 225-250 asteessa hetki, kunnes pinta saa väriä.

Riikaan voi risteillä kesällä

Kysy omalta K-kauppiaaltasi!

Latvian pääkaupunki Riika sijaitsee Itämeren rannalla 312 kilometriä Tallinnasta. Keskusta on juuri sopivan kokoinen nähtävyyksiin tutustumiseen kävellen – Riian Vanhakaupunki on aivan omaa luokkaansa. Europa-laiva risteilee kahtena kesäsunnuntaina 10.6. ja 8.7. Helsingistä suoraan Riikaan. Perillä vietetään yksi päivä ja laivassa kaksi yötä. Päivän aikana ehtii tutustua Riikaan omin päin, osallistua kiertoajelulle tai piipahtaa Jurmalassa. Netin kautta tehdyistä varauksista saat myös K-Plussa-pisteitä! » Katso lisätietoja: Tallinksilja.fi/riika.

Lisää reseptejä arkeen ja juhlaan: euro-east.fi


Mitä meil ä

SYÖDÄÄN? Ruoan kotimaisuus ja alkuperä ovat suurelle osalle suomalaisista tärkeitä arvoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan ruokailutottumuksemme ovat pysyneet yllättävän samankaltaisina: uunilohta ja makaronilaatikkoa ei voita mikään. TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT JOUNI POSANGER JA KAISU JOUPPI

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Alisa, 2, ja Tobias, 5, Niemelä saisivat päättää, perheen ostoskärryyn nostettaisiin kauppareissulla lähinnä keksejä ja jogurttia. Pikkuapulaiset ovat mielellään mukana ostoksilla, mutta elokuvakomissaarina työskentelevän Annan, 34, ja tuottajana työskentelevän Juhan, 39, on pidettävä ohjat käsissään hankintojen suhteen. Niemelän perheen ruokaostoksia sanelee tällä hetkellä kiireinen pikkulapsiarki ja tiivis työnteko. Ostoskärryyn päätyvien tuotteiden valikoima vaihtelee viikon kahdella­ kauppareissulla: viikonlopuksi perhe hankkii usein jotakin pidemmän kaavan mukaan valmistuvaa, viikolle valitaan nopeita ruokia. – Valmisruoista koko perheen lemppareita ovat pinaattilätyt, kalapuikot ja erilaiset pastaruuat, Juha Niemelä kertoo. JOS ROVANIEMELÄISET

HIRVIHUHDAN PERHEESSÄ­

Hämeenlinnassa yrittäjä­ Katri, 52, ja kukkatukun päällikkö Petri, 54, elävät tyystin erilaista elämänvaihetta. Heidän kolmekymppiset lapsensa ovat muuttaneet kotoa jo vuosikymmen sitten. Vuodesta 1983 naimisissa­ olleen pariskunnan ostoskorin sisältö on vaihdellut paljon yhteisten vuosien­ aikana. Kun lapset olivat pieniä, heille oli tärkeintä, että pöytään ylipäätään tuli ruokaa ja mieluiten nopeasti­. Samat ruoat, jotka lasten kotona ollessa tehtiin puolivalmisteina, kuten lasagne, valmistetaan nykyisin itse­alusta asti. – Lapsiperheaikaan työnsimme uuniin lihapullia ja ranskalaisia, Petri Hirvihuhta muistelee. – Ne ovat jääneet nykyisellään kokonaan pois. Jotkut einesruoat ovat edelleen mieleen, kuten pinaattikeitto ja ­-letut, Katri Hirvihuhta toteaa. Nykyisin Hirvihuhdat syövät paljon lihaa ja kanaa. He kokkaavat mieluusti pata- ja riisiruokia ja kesäisin grillataan kalaa ja lihaa.

on suurelle osalle suomalaisista rakas arvo. Professori Mari Niva Helsingin yliopistosta on perehtynyt kuluttajatutkimukseen ja ruokakulttuuriin. Hänen mukaansa kuluttajat pitävät Suomessa tärkeänä tukea kotimaista ruuantuotantoa yhtäältä huoltovarmuusnäkökulmasta kriisien varalta, toisaalta oman ruokakulttuurin säilyttämisen vuoksi. Niva kertoo, että jokunen vuosi sitten tehdyssä kyselytutkimuksessa suomalaiset osoittautuivat yllättävänkin vahvasti kotimaisen ruoan suosijoiksi. – Meillä suomalaiseen elintarviketeollisuuteen luotetaan, Niva sanoo. Sekä Niemelän että Hirvihuhdan perheissä ruoka on enemmän kuin arkipäiväinen pakko. Kumpaisenkin perheen ostoskärryn täyttöön liittyy myös arvovalintoja. Molemmat arvostavat erityisesti kotimaisuutta ostoksissaan. Hirvihuhdille ja Niemelöille on tärkeää, että kotimainen ruoantuotanto säilyy ja työpaikkoja on sitäkin kautta tarjolla­. Katri Hirvihuhta miettii ruokaostoksilla eläinten elinolosuhteita. – Arvostan myös sitä, että suomalaiset karjatilat käyttävät vähemmän antibiootteja k ­ uin jotkut ulkomaiset tuottajat. Katri Hirvihuhta suosii mielellään luomutuotteita. Hänelle on tärkeää, että kananmunien munijatkin ovat saaneet elää hyvin. Anna Niemelä kertoo kannattavansa lähialueiden leipomoita ja pientuottajia. – Pohjoisen pitäminen elinvoimaisena on tärkeää. Omassa K-kaupassamme onkin hyvät valikoimat myös Lapissa tuotettua ruokaa.

NIEMELÄN PERHE ARVOSTAA TUOTTEIDEN KOTIMAISUUTTA. RUOKAOSTOKSIA SANELEE PIKKULAPSIARKI.

suomalaisia. K-Supermarketien teettämän Ruokareviiri-tutkimuksen mukaan 64 prosenttia vastaajista kertoo olevansa ruoasta hyvin kiinnostunut. Neljännes suomalaisista on sitä mieltä, että ruoan alkuperä, sen kasvatus tai valmistustavat kiinnostavat heitä. Kotimaisuus RUOKA KIINNOSTAA

mukaan suomalaisten suosikkiruoat ovat pysyneet yllättävän ­samankaltaisina vuosikymmenten ajan. Ruokareviiri-tutkimuksen tulokset kertovat samaa: suomalaiset pyörittävät lautasillaan keskimäärin yhdeksää suosikkiruokalajia. Kymmenen suosituinta­ruokaa ovat uunilohi­, liha-makaronilaatikko, lihapullat, jauhelihakastike, itse tehty pitsa, lasagne, tortillat, paistettu kala­, kalakeitto ja lämpimät voileivät. – Voi toki olla, että reseptejä muunnellaan ja mausteita käytetään ihan uusilla tavoilla, mutta makaronilaatikko ja MARI NIVAN

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


lihapullat pysyvät suosikkeina. Nykyisin, kun esimerkiksi kasviproteiinit ovat suosittuja, saatetaan jauheliha korvata vaikka nyhtökauralla, Mari Niva toteaa. Vaikka moni asia on pysynyt samana, suomalaisten ruokatottumuksissa ja ostoskäyttäytymisessä on nähtävissä joitakin suuria­eroja, kun tarkastellaan mieltymyksiä 1950-luvulta tähän päivään. Yksi suurista muutoksista on maidon kulutuksen ­väheneminen. – 1950-luvun alussa maitoa juotiin yli 350 litraa vuodessa henkeä kohden. Tällä hetkellä kulutus on 120 litran luokkaa. Ennen maito ei aina kulkenut meijerin kautta, sillä tuolloin juotiin paljon tila- ja täysmaitoa. Nykyisin suositaan rasvatonta ja kevytmaitoa. Vaikka juodun maidon määrä on laskenut dramaattisesti, nyt käytetään aiempaa enemmän maidosta jalostettuja tuotteita, kuten juustoja, jogurtteja ja rahkatuotteita. Myös perunan kulutus on vuosikymmenten aikana laskenut, vaikka­muiden kasvisten ja hedelmien­ kulutus on ollut jo pitkään kasvussa. Myös lihan kokonaiskulutus on noussut vuosikymmenten aikana. – Broilerin kulutus on kasvanut nopeasti samalla, kun naudanlihan kulutus on pienoisessa laskussa. Sika on silti edelleen meidän käytetyin lihalaatumme. Sitä syödään paljon leikkeleissä ja muissa lihajalosteissa, Niva kertoo.

kiinnostavat etniset herkut, kuten voikana, thairibsit, halloumipihvit sekä japanilaiset maut. Katri ja Petri Hirvihuhta muistavat, että 2000-luvun alussa ruokakulttuurin muutos rantautui heidänkin keittiöönsä. Siitä­lähtien kotona on laitettu yhä useammin texmexiä. Erilaiset etniset ruuat kiinnostivat muutenkin. – Vaikka ihan tavalliset suomalaiset perusruoat, kuten peruna ja jauhelihakastike kulkivat siinäkin rinnalla, Petri Hirvihuhta muistelee. K-supermarket Tarmolan kauppias Jani Heinänen näkee päivittäin työssään, että kotimaisuus on monelle asiakkaalle laadun ja hinnan ohella tärkeä valintaperuste. Se on myös K-kauppiaalle itsestäänselvä juttu. – Esimerkiksi tuoreen lihan kohdalla se on selkeä kilpailuvaltti, ja tarjolla on vain muutamia ulkomaisia tuotteita. Myös maito on melkein yksinomaan kotimaista­ tuotantoa, vaikka joitakin jalostettuja muualta tulevia tuotteita löytyy. Myös kaikki kananmunat kaupassani ovat kotimaisia. Tuoreen kalan kotimaisuusasteen pitäminen korkealla on vaikeaa. – Norjalainen lohi hallitsee markkinoita. Jostain syystä kotimainen kala ei tee kauppaansa samalla ­tavalla. Suomessa kasvatettua kirjolohta myydään kyllä, Jani Heinänen kertoo. Kauppias tietää, että kuluttajia kiinnostaa tällä hetkellä esimerkiksi leivissä käytetyn viljan alkuperä. Asiakkaat odottavat, että tarjolla on kotimaisesta viljasta tehtyä leipää ja kysyntään vastataan mielellään. – Esimerkiksi täysin kotimainen Pirkka Pikkusudet kaurachiabattasämpylä on ollut tosi hitti! Jani Heinänen on ollut kauppiaana vuodesta 2003 lähtien­. Hän kertoo, että pyrkii aina valitsemaan kotimaisia toimittajia, jos vain hinta on yhtään kilpailukykyinen ja tuote laadukas. Kauppias saa asiakkailtaan paljon palautetta valikoimasta ja toteuttaa toiveita mieluusti. – Sitä myydään, mitä kysytään. Kannamme yhteiskuntavastuuta tuomalla valikoimaan lähialueiden tuotteita ja laittamalla sillä tavalla hyvää kiertämään. Ruokaan suhtautuminen on muuttunut vuosikymmenten saatossa, kertoo professori Mari Niva. Terveellisyydestä on

HIRVIHUHDAN PARISKUNTA SUOSII LUOMUTUOTTEITA. ELÄINTEN HYVINVOINTI VAIKUTTAA VALINTOIHIN.

ja matkailun lisääntyminen näkyvät suomalaisten ostoskoreissa ja lautasilla. Internet on tuonut koko maailman ruokakulttuurit ulottuvillemme. Mari Niva muistuttaa, että Suomen liittymisestä Euroopan unioniin on vasta reilut 20 vuotta. Liittyminen toi suuria muutoksia kulutukseen esimerkiksi tuontirajoitusten poistumisen vuoksi. – Minun lapsuudessani esimerkiksi hedelmien sesonkien­ vaihtelu näkyi voimakkaasti. Mandariinit olivat merkki ­lähestyvästä joulusta. Nykyisin on saatavilla paljon suurempi valikoima tuotteita ympäri vuoden, Niva sanoo. Kansainväliset tuulet näkyvät myös Ruokareviiri-tutkimuksessa. Lautaselle haetaan vaihtelua todennäköisimmin laittamalla itse tehtyä pitsaa tai hampurilaisia. Uutuuksista KANSAINVÄLISTYMINEN

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

PORVOOLAISEN


P i r k k a . f i   PIRKKA  19


meillä keskusteltu vilkkaasti aina 1970-luvun alun PohjoisKarjala-projektista lähtien, jolloin puhuttiin erityisesti rasvasta ja sydän- ja verisuonitaudeista. Juuri nyt ruoka on vahvasti mukana elämäntapapohdinnoissa. – Nyt yritetään löytää sellaisia tapoja syödä, jotka olisivat sekä terveellisiä että eettisiä ja ympäristölle vähemmän haitallisia. Myös ruoan esteettisyys ja nautinnollisuus ovat tärkeässä roolissa. Terveellinen ja ekologinen ruoka ei tule syödyksi, jos se ei maistu hyvältä. Tulevaisuudessa kiinnostavat ruokajutut liittyvät K-Supermarketien teettämän tutkimuksen mukaan kotimaisuuden lisäksi­muun muassa ruoan kokonaisvaltaiseen vaikutukseen ja luonnon teho­raaka-aineiden terveellisyyteen. Toki terveellisyyspyrkimyksiin vaikuttavat arjen realiteetit. Myös taloudelliset suhdanteet näkyvät kaupan kassahihnalla. Suomen yleinen vaurastuminen heijastuu Mari Nivan mukaan hyvin ostoskorin hintaan. Tällä hetkellä ruokaan käytetään enää reilu kymmenesosa kulutusmenoista­, kun 1970-luvulla osuus oli vielä yli viiden-

nes. Perheen koko vaikuttaa tietysti paljon ostoskorin hintaan. Niemelän nelihenkiseltä lapsiperheeltä kuluu ruokaan kuukaudessa noin 1 000–1 500 euroa. Vanhemmat suosivat omaa lähikauppaansa eivätkä juuri seuraa tarjouksia. – Emme katsele hintoja kovin tarkasti, mutta jos tarjolla on edullisempi vaihtoehto, otan sen, Juha Niemelä sanoo. – Toisaalta valitsemme kotimaisen ja luomutuotteen, vaikka ne olisivat vähän kalliimpia. Hinta ei niin ratkaise, Anna Niemelä täydentää. Kun lapset olivat pieniä, myös Hirvihuhdan kauppalaskut olivat nykyistä suurempia. – Ruokakulut ovat ainakin puolittuneet lasten kotoa lähdön jälkeen. Silloin ostettiin enemmän tuoremehuja ja jogurtteja, Petri Hirvihuhta tuumii. Nyt, kun ruokailijoita on enää kaksi, hinta ei ole Hirvihuhdan perheessä määräävä tekijä. Kaksikolta kuluu ruokaan noin 800 euroa kuukaudessa. Ostospaikaksi on valikoitunut lähin K-ruokakauppa. – Siellä on mukavia likkoja ja kauppias, joka on laittanut hommaan elämänsä likoon. Ostosten teko tuntuu kotoisalta, eikä sellaiselta kasvottomalta.

NYT RUOKAAN KÄYTETÄÄN ENÄÄ REILU KYMMENESOSA KULUTUSMENOISTA. 1970-LUVULLA OSUUS OLI VIELÄ YLI VIIDENNES.

ONHAN SUULLA KAIKKI HYVIN? Jokainen suu on erilainen. Siksi me PlusTerveyden hammaslääkärit ja suuhygienistit palvelemme jokaista asiakastamme yksilönä. Yhdessä voimme varmistaa, että suullesi kuuluu aina hyvää. PlusTerveyden asiakkaana saat käyttöösi myös verkossa toimivan PlusPalvelun, josta näet suusi tilanteen, aiemmat hoidot sekä tulevat ajanvaraukset. Varaa aika osoitteessa plusterveys.fi.

HAMMASLÄÄKÄRIT


Palju tai ulkoporeallas on rentoutumispaikka ja monelle myös saunan korvike.

Cello by Kirami -kylpytynnyri 1 890 €, K-Rauta. Kylpyveden lämmittää altaan ulkopuolelle sijoitettava tehokas ja nopea kamiina.

Cello Spa Pyhä -ulkoporeallas 6 490 €, K-Rauta. Altaaseen on mahdollisuus hankkia lisähinnasta myös WiFi-etäohjaus.

TOIVEENA KOTIKYLPYLÄ

Monen haaveissa siintelee kylpytynnyri eli palju tai ulkoporeallas ja usealla takapihalla sellainen jo on. Mitä niistä pitäisi tietää? TEKSTI JUHO PAAVOLA KU VAT GETTY IM AGES JA VA LM ISTAJAT

Kylve terassilla tai pihalla

Paljun tai ulkoporealtaan voi asentaa lähes minne vain. Vaatimuksena on tasainen pinta, joka kestää altaan, veden ja kylpijöiden painon. Asennus onnistuu esimerkiksi maan pinnalle­ sorapatjalle tai suoraan terassille. Terassin ­rungon tulisi kestää altaan paino eli 2 000 ­kilon ­rasitus. Jos haluat integroida altaan terassin laudoituksen sisään, saatat tarvita työhön tim­ purin apua. Palju lämpenee puulla, joten asennusvai­ heessa on hyvä jättää hajurakoa talon ilman­ ottoaukkoihin ja naapureihin. Poreallas vaatii sähköä, joten suunnitteluvaiheessa on hyvä var­ mistaa sähköasentajalta tarvittavat sähkövedot. Ennen paljun tai porealtaan hankintaa on hyvä varmistaa myös lupamenettely kotikun­ nan rakennusviranomaisilta. Mökkiolosuhteis­ sa kannattaa lisäksi tarkistaa, että sähkökaapis­ sa on riittävästi tehoa. Suuremmat porealtaat edellyttävät kolmea 16 ampeerin sulaketta.

Palju vai poreallas?

Nykyisin moni valitsee kylpyaltaan vaihtoeh­ doksi saunalle. Jo valintavaiheessa onkin hyvä­ pohtia omia tottumuksia. Kiireettömälle ren­ toutujalle palju on hyvä valinta, sillä sen läm­ mittämiseen kuluu vähintään pari tuntia. Kii­

reisemmälle sopii poreallas, jonka automatiikka­ pitää veden aina lämpimänä hieman jatkuva­ lämmitteisen sähkökiukaan tapaan. Lämmi­ tyskustannuksia voi säästää kytkemällä altaan lepoaikoina säästötilaan. Uudet porealtaat voi liittää kodin WiFi-verkkoon ja ohjata niitä älypuhe­limen avulla. Altaan voi silloin laittaa lämpenemään kylpylämpötilaan etukäteen esi­ merkiksi työpaikalta.

Huolto pitää altaan kunnossa

Kylpytynnyri ja poreallas ovat melko vaivatto­ mia käytössä. Käytön jälkeen palju tyhjenne­ tään vedestä sekä roskista, ja sen voi pestä välil­ lä miedolla pesuaineella. Kansi helpottaa puh­ taanapitoa ja estää lämmön karkaamista. Se pitää myös havunneulaset, lehdet ja lumen loi­ tolla. Ulkoporeallas vaatii myös huoltoa, mutta­ se on viikottaisessa käytössä paljua huoletto­ mampi. Altaan vesi pysyy puhtaana kuitusuo­ dattimen ja kloorin avulla, joten vesi on tarpeen vaihtaa vain kahdesta kolmeen kertaa vuodessa. Kloori annostellaan suoraan veteen kaatamalla­. Kuitu­suodatin on hyvä puhdistaa kuukauden välein sekä vaihtaa pari kertaa vuodessa.

» Lue lisää: Pirkka.fi > Koti >

Suomessa Suomen olosuhteisiin suunnitellulla Cello Spa Ruka -ulkoporealtaalla ja sen tekniikalla on kahden vuoden takuu, 4 490 €, K-Rauta.

Ville suosittelee! ”Tuhansien eurojen porealtaan­ hankinta on arjen luksusta, mut­ ta samalla suuri investointi­, jon­ ka rahoitukseen voi tarvittaes­ sa­­saada helpotusta K-Raudan ­rahoituspalvelusta. Samalla voi kysyä myyjältä eri vaihtoehtoja altaan kannen nostimeksi. Kan­ nen voi nostaa toki käsivoimin­ kin, mutta esimerkiksi muuta­ man sadan euron arvoinen nostin tekee käsittelystä helpompaa. Samalla kansi saa kätevän teli­ neen kylpemisen ajaksi.” Piha ja puutarhan tuotepäällikkö Ville Tammelin, K-ryhmä

Unelmissa kylpytynnyri tai ulkoporeallas

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


Kesää kohti mennessä olkapäät saavat jäädä hehkumaan auringossa. Off shoulder -trendi eli olkapäiden alapuolelle jäävät mekot ja puserot sopivat sekä äidille että tyttärelle. Naisen Broadwayn Calais off shoulder -pusero 26,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Tytön mywearkukkamekko 16,99 €, Iberohelmikaulakorut ja -hiuspanta, K-Citymarket.

Kevään tähtihetkiin kannattaa valmistautua huolella. Juhlakukat voi sommitella tällä kertaa pulloihin viherkasvien sekaan ja ripustaa laukut ja asusteet eteisen koukkuihin. Kauneimmat koristeet ovat itse tehtyjä. TEK STI JA TY YLI ELINA VIKMA N (S IS US TUS ) JA IDA J OKIKUNNAS (KAUNEUS JA PUKEUTUMINEN) KU VAT JOHANNA KINNARI (S IS US TUS ) JA JAN ITA AUTIO (MU OTI)

juhlaan

VALMIINA

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


t e rv e t u l oa !

Juhlat alkavat jo eteisestä. Siellä toivotetaan vieraat tervetulleiksi ja tarjotaan käteen lasi kuohuvaa. Eteiseen tarvitaan usein myös lisää naulakkotilaa. Katon koukkuihin on kiinnitetty ketjuja, joihin voi ripustaa asusteita ja kenkiä s- ja nipistinkoukkujen avulla. ­Metallihenkarista saa taivutettua kengille ripustuskoukun. Myös lahjapöytä sopii sisääntulon yhteyteen. » Katso kenkähenkarin ohje: Pirkka.fi > Koti > Tee itse Messinkinen ketju 3,55 €/m, Xperts-koukku 4,95 €/4 kpl, Cello Yaron -puuvillamatto alk. 19,90 € ja sinkkiämpäri 6,95 €, K-Rauta. Cello Season -tuotteet: valokirjaintaulu 19,95 €, musta kori alk. 9,95 € ja sampanjanvärinen tarjotin 24,95 €, valikoidut K-Raudat. Le Vin -kuohuviinilasit 8,99 €/3 kpl, turkoosi Pirtakulho 5,99 €, nudenväriset Refresh-tennarit 39,95 €, harmaat XTI-tennarit 49,95 €, Janina F. -avokkaat 49,95 €, maljakko 8,99 € ja Pirta-metallilankahenkari 3,99 €/3 kpl, K-Citymarket. Valkoinen Pirta-puulaatikko 19,99 € sekä Karto-lahjakassit 2,85 € ja 3,35 €, valikoidut K-Citymarketit. Pirkka Parhaat Kuohujuoma virvoitusjuoma 1,5 l, Pirkka Reilun kaupan ruusut 10 kpl ja Pirkka Parhaat sidottu kukkakimppu, K-ruokakaupat. Sandy-tuoli 169 €, Summer-koristetyyny 26,90 € ja Enni-pystynaulakko 79 €, Asko. Salt-pöytä 199 €, Sotka. Laukku ja hattu kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


kat taus juhl aan

Lasipulloissa olevat kukat ovat yksinkertaisuudessaan elegantteja koristeita. Vedellä täytettyihin pulloihin on laitettu ennen juhlia vihreitä oksia, joiden lomaan voi juhlan aikana sommitella vieraiden tuomia kukkia. Pullot sopivat myös kynttilänjaloiksi. Kattauksen raikas ­ilme syntyy yhdistelemällä eri hintaisia ja eri sarjojen ­astioita toisiinsa. Bormioli Rocco Kaleido -juomalasit 24 cl 5,99 €/6 kpl, Le Vin -viinilasit 8,99 €/3 kpl, Teema-kannu 1 l 39,95 €, vaaleanpunaiset Koko-mukit 0,35 l 12,95 €/kpl, kukallinen Anna Fiori -muki 2,99 €, Mainio Sarastus -sarja: kahvikuppi 0,17 l 9,99 €, aluslautanen 11,5 cm 9,99 €, ylimmäinen muki 12,95 €, Pirta Raita -leipälautanen 19 cm 2,99 €, valkoinen leipälautanen 19 cm 2,59 € ja Duni Dcel -poikkiliina 40 × 480 cm 5,60 €, K-Citymarket. Sessakin Henny -valaisin 54,90 € ja Boråstapeter Linen -tapetti 37 €/rll, K-Rauta. Mette-ruokapöytä 120 × 75 cm 99 €, Sotka. Lasipullot rekvisiittaa.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


p i n k i n h u rm aa

Lähde juhlimaan selkeälinjaisessa kietaisumekossa, jossa on sävynä vahva ja trendikäs fuksia. Vaaleanpunaisen eri sävyt, voimakas pinkki tai hempeän romanttinen roosa, ovat kevään ja kesän juhlien herkullisimmat värit­. Matalat ja nuden sävyiset jalkineet ­sopivat juhlavaan mekkoon ja tekevät tyylistä­ hieman rennomman. Nämä kengät sopivat myös ulkojuhliin ja nurmelle, kun ei tarvitse pelätä­korkojen juuttumista maahan. Fuksian värinen b. Young Filippo -kietaisumekko 59,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Mywear-kangaskengät 19,99 €, Iberon korvakorut ja sormussetti, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


kahvil ahe nke e n

Juhlissa pienet istuinryhmät ovat käteviä seurustelupaikkoja. Siroista ulkokalusteita saa lisäistuimia. Punainen pöytä tehtiin jakkarasta ja vanhasta tarjottimesta, jotka­ maalattiin kalustemaalilla. Seinä sai kevyen koristeen ­paperitupsuista, oksista ja korteista. Kasvien ruukut kaunistuivat maalin rippeillä maalatuilla paperipussisuojilla. » Katso ohjeet tarjotinpöydän ja koristenauhan tekoon: Pirkka.fi > Koti > Tee itse. Neulotun tyynyn ohje: Novitaknits.com/helppotyyny Boråstapeter Linen -tapetti 37 €/rll, Sessak Grace -valaisin 79,90 €, Cello Spring -matot alk. 69,90 € ja Helmi 30 -kalustemaali, K-Rauta. Musta Cello Season -pöytä 39,95 € ja -liitutaulukehys 22,95 €, valikoidut K-Raudat. Ruukut 3,75 €/kpl, aluslautaset 2,55 €/kpl, Hemtex 24h: lehväkuosinen Enya-tyyny, samettinen Embla-tyyny 14,90 €/ kpl (värit vaihtelevat myymälöittäin) ja harmaa Ava-torkkuhuopa 17,90 €, Mainio Sarastus -sarja: kulho 17 cm 17,95 €, kahvikuppi 9,99 €, aluslautanen 9,99 € ja lautanen 19 cm 11,95 €, Kastehelmi-maljakko 42,90 € ja -purkki 116 × 57 mm 24,90 €, vaaleanpunainen Koko-muki 12,95 €, neulotun tyynyn Novita Strömsö -lanka 8,99 €, tupsuissa: kultainen kreppipaperi 6,99 €, valkoinen Pirkka kertakäyttö pöytäliina 138 × 220 cm 5,20 € ja lohenpunainen Dunin Dcel -poikkiliina 5,60 €, K-Citymarket. Pirkka hortensiat, K-ruokakaupat. Oona-jakkara 29 €, valkoinen ja musta Sandy-tuoli 169 €/kpl ja napillinen Vicky-tuoli 229 €, Asko. Denver-sohva 699 €, valkoinen Lean-pöytä 19,95 € (39,90 €), Silky-koristetyynyt 12,90 €/kpl ja Valencia-puutarhatuoli 49,50 € (99 €), Sotka. Tarjotin ja laukku kuvausrekvisiittaa.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


P i r k k a . f i   PIRKKA  27


KAUNISTA KATTAUKSEEN

Nopeasti ja edullisesti toteutettavat kattausideat ovat parhaita­. Pienet kukkakimput saa mahdutettua helposti pöytään juomalasissa. Värikäs lasi korostaa kauniisti kukkien näyttävyyttä. Aterimet ja servietit on koottu paperipussiin ja nimetty kullekin vieraalle. Ovaali tarjotin 45,5 × 34 cm 8,99 €, Savonia-aterimet 99,90 € / 24 osaa ja Mainio Sarastus -lautanen 15 cm 10,95 €, K-Citymarket. Pirkka lautasliina 60 kpl 33 cm vaalea pinkki, K-ruokakaupat. Lasit kuvaus­rekvisiittaa.

JÄÄDYTETYT SITRUUNAT

Jääpalat voi korvata hauskasti jäädytetyillä sitruunoilla! Sitruunat ovat pullojen seassa suuressa vadissa tai ämpärissä, jossa juomat pysyvät pitkään kylmänä. Sinkkiämpäri 12 l 6,95 €, K-Rauta. Limonadit ja sitruunat, K-ruokakaupat.

VIESTI KUKAN VARRESSA

Vanhaan pulloon asetettu kukka on kaunis paikkakortin pidike. Kukan varteen on kiinnitetty washi-teipillä kartonkisuikaleesta taitettu liuska. Samalla teipillä voi koristella myös lasipulloja. Kattauksessa on käytetty erilaisia lautasia, myös paperisia. Yhdistävänä tekijänä on väritys. Pirta-kukkakulhot 5,99 €, valkoinen ruokalautanen 27 cm 3,59 €, mustaraitainen Pirta Raita -lautanen 27 cm 3,99 €, sen päällä valkoinen leipälautanen 19 cm 2,59 €, Mainio Sarastus -ruokalautanen 25 cm 17,95 €, sen päällä Pirta Raita -leipälautanen 19 cm 2,99 € ja Mbellish-kuvioteippi 1,99 € / 2 × 5 m, K-Citymarket. Marimekko-paperilautanen 25 cm 3,60 €/8 kpl, valikoidut K-Citymarketit. Pullot ja lasit kuvausrekvisiittaa.

» Katso kaikki ideat: Pirkka.fi. > Koti > Tee itse

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


luon n ol l i n e n j u h lam e i k k i

Meikitön juhlameikki tarkoittaa sitä, että iho ja kasvot pyritään pitämään lähes luonnollisen näköisenä, vaikka kasvoilla onkin meikkiä. Tällöin korostetaan ihon upeutta ja tehdään raikkaampi versio sumusilmistä. Tämä selkeästi luonnollisempi juhlameikki vie vuosia pois kasvoilta. » Katso meikki- ja kampausohjeet ja tarkempi tuotelistaus: Pirkka.fi. > Tyyli > Kauneus Lumene Invisible Illumination Instant Glow UV Primer 29,90 €, L’Oréal Paris Bonjour Nudista Awakening Skin Tint -BB-voide 17,90 €, IsaDora Face Glow Bronzing Wheel -kasvojen korostuspaletti 26,90 €, Lumene Invisible Illumination Watercolor Blush -nestemäinen poskipuna 27,90 €, Maybelline Total Temptation -luomivärija korostuspaletti 19,50 €, Lavera Soft Eyeliner brown 5,90 €, L’Oréal Paris Paradise Extatic Waterproof -ripsiväri 14,90 €, Rimmel 1000 Kisses Lipliner 5,30 €, Max Factor Lipfinity -huulimaali sävy 6 Always Delicate 12,90 €, K-Citymarket. IsaDora Matt Metallic Liquid Lipstick -huulipuna 13,50 €, Hehku.fi. b.young Tammo -toppi 34,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Katso K-Citymarketin kosmetiikka- ja kauneustuotteiden saatavuus: K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


raikk aas t i e s il l e

Juhlapöydän tarjottavat on aseteltu näyttävästi eri tasoille. Maalattu Oona-jakkara on hyvä koroke, kun sen jalat sahaa lyhyemmiksi. Esillepanossa on lupa käyttää luovuutta. Jalalliset tarjottimet on asetettu päällekkäin, pikkuleivät ja donitsit ovat maljakoissa. Pöytäliina on koristeltu muutamalla lehvällä, jotka on kiinnitetty liinaan nuppineuloilla. Lehdet pysyvät kauniina ilman vettä ainakin vuorokauden. Pirkka Reilun kaupan ruusut 10 kpl, Pirkka isokukkaiset ruukkuruusut, Pirkka Origo vaniljanmakuiset täytekeksit 176 g, Pirkka donitsit 6 kpl/210 g, Pirkka Parhaat grissinit 120 g, Pirkka Parhaat juustohillot 3 × 40 g, Pirkka Digestive-keksit 400 g, Pirkka Parhaat macaron 6 kpl/72 g (pakaste), Pirkka tummat rypäleet 500 g sekä juustot: Pirkka Parhaat manchego 150 g, Pirkka Parhaat camembert 250 g, Pirkka Parhaat mustapippurituorejuusto 100 g, Pirkka sinihomejuusto 125 g ja Pirkka lautasliina 60 kpl 33 cm, K-ruokakaupat. Maljakko 8,99 €, jalalliset kakkutarjottimet 16,99 €/kpl, kakkukynttilä 24 kpl 2,10 €, keksit Aalto-maljakossa 160 mm 115 €, maljakko 5,99 €, Kastehelmi-purkki 116 × 114 ml 30,90 €, Kastehelmi-kulho 23 cl 11,95 €, marmori/akaasia leikkuulauta 19,99 €, Teema-lautaset 26 cm: valkoinen 12,95 € sekä duo harmaa 14,95 € ja pinnoitettu Hemtex 24h Natalia -pöytäliina 140 × 220 cm 26,90 €, K-Citymarket. Leivät ovat Cello Season -metallikorissa alk. 9,95 €, valikoidut K-Raudat. Oona-jakkara 29 €, Asko.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


l eikki ä j u hlaan

Erilaiset kuosit ja materiaalit tuovat elävyyttä ja leikkisyyttä juhlatyyliin. Lasten vaatteiden hauskat kuosit ilahduttavat nuorta juhlijaa. Jos juhlien aikaan sattuisi syntymään tahroja, ne häivyttyvät mukavasti mekon kuvioiden sekaan. Kauniisti laskeutuva ja kepeä plisee on eläväinen ja mukava yllä. Pliseerattu asu pysyy myös rypyttömänä koko juhlan ajan. Naisella mywear-pliseetoppi ja -culottes-housut 24,90 €/kpl, tytöllä viidakkokuosinen myweartrikoomekko 12,99 €, Iberon helmikaulakorut ja sydänpinnit, K-Citymarket. Tytöllä Cienta Eveliina -kengät 29,90 € ja naisella valkoiset Andiamo Pandora -sandaletit 39,90 € K-Plussa-kortilla (norm. 49,90 €), Kookenkä. Laukku rekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


HYVÄ PAHA MUOVI Muovi säilöö ja säilyttää, mutta luontoon päästessään hajoaa ja leviää. Muovin käyttö kietoutuu yhteen muiden ympäristöongelmien kanssa. Kertakäyttökulttuurista luopuminen on yksi suurimmista ympäristöteoista. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT GETTY IMAGES

UUTISET TYYNENMEREN koralliriuttojen sairastumisesta

muovin takia kuulostavat vakavilta. Sitten työkaveri lähettää kuvan lomamatkaltaan Balilta. Kuvassa lakatut lomavarpaat lilluvat meressä, jossa on muoviroskaa enemmän kuin kaloja. Muovi tulee lähelle ja tunkeutuu iltapäiväkahvihetken puheenaiheeksi asti: pitääkö muovista luopua kokonaan? – Muovit ovat mahdollistaneet nykyisen elintasomme. Sitä saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena ja koko maailman muovin tarve katetaan vain neljällä prosentilla koko öljyntuotannon kapasiteetista, kertoo hankejohtaja Johanna Kohvakka From Waste to Taste -yhdistyksestä. Muovi itsessään on kevyt, kestävä, edullinen ja helposti­ muokattava materiaali. Ilman muovia ruokaa olisi vaikea tuoda kaupasta kotiin ja säilyttää jääkaapissa. Muoviset pakkaukset ehkäisevätkin suoraan ruokahävikkiä. Muovi on ongelma vasta, kun se joutuu luontoon. Se hajoaa yhä pienemmiksi kappaleiksi, mikromuoviksi, mutta ei käytännössä katoa koskaan. – Muovi pahentaa sitä myrkky-cocktailia, jonka ihminen on omaa elinympäristöään tuhoamalla aiheuttanut. Mutta muovi on valitettavasti vain yksi tekijä ympäristöongelmien­ listallamme ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen liikakäy-

tön ja saastumisen lisäksi, ohjelmapäällikkö Jussi Nikula Maailman Luonnon Säätiöstä WWF:stä kertoo. Kaikki nämä ongelmat tulisi pyrkiä ratkaisemaan ja ainakin minimoimaan haitat mahdollisimman pian. Johanna Kohvakka muistuttaa, että tuoreimpien tutkimusten mukaan suurin osa mereen joutuvasta muoviroskasta kulkeutuu sinne kymmenestä joesta Afrikassa ja Aasiassa. Yksi merkittävimpiä tekoja merten roskaamisen ehkäisemiseksi olisikin kehittää kehittyvien maiden jätehuoltoa ja ­materiaalikiertoa. Me länsimaiset kuluttajat tuotamme mikromuovia eniten tekstiileissä ja liikenteessä. – Mikäli muovin pääsy luontoon pystyttäisiin estämään ja sen kiertoa parannettaisiin, se olisi varsin kelpo materiaali. Tällä hetkellä vain kuusi prosenttia muovin käytöstä on kierrätysmuovia, Kohvakka kertoo. Muovin käyttöä pohdittaessa on mietittävä oman elämäntavan kokonaisympäristövaikutuksia. Esimerkiksi lentäminen on kuluttajan valinnoista yksi kaikista haitallisimmista ympäristölle. – Muoviin pakattu kasvis on parempi kuin paperiin kääritty liha. Muovipakkauksen sisältö on yhtä tärkeä kuin itse muovi, Jussi Nikula muistuttaa. KÄÄNNÄ ››

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


MATERIAALIKULUTUS

Vähennä materiaalien kulutusta ja kertakäyttötuotteita ja hanki vain tarpeeseen. Ota kestokassi mukaan ostoksille ja kestopullo mukaanotettaville juomille. Näitä tuotteita on kuitenkin käytettävä pitkään, jotta niiden ilmastokuormitus kompensoituisi. Esimerkiksi puuvillaista kangaskassia tulee käyttää satoja kertoja, jotta sen hiili- ja vesijalanjälki vastaisivat muovi- tai paperikassia. Biopohjainen tai biohajoava muovi on muovia eri muodossa. Nämäkään muovit eivät tarjoa ongelmattomia ratkaisuja. Vain kulutustottumuk­ siamme muuttamalla vaikutamme todella ympäristöömme.

MIKROMUOVIT

Autojen renkaat, tienpinnoitteet, laivojen maalit ja tekstiileistä irtoavat pienhiukkaset muodostavat noin kolmanneksen merten mikromuoviongelmasta. Esimerkiksi raideliikenteen lisääminen mahdollisuuksien mukaan sekä laivojen jätehuollon kehittäminen ja valvominen vähentävät mikromuovisaastetta. Tarvitaan myös uudenlaisia laatuvaatimuksia autonrenkaille ja maaleille sekä suodattimia pesukoneisiin. Kosmetiikan mikromuovit on poistettu esimerkiksi Pirkka-kosmetiikka­tuotteista, mutta kosmetiikan osuus vesistöjen mikromuoveista on vain noin kaksi prosenttia.

ROSKAAMINEN

Älä heitä muoviroskaa luontoon. Mikromuoviksi hajonnut muovi ja vesi voivat olla haitallinen yhdistelmä, koska veteen joutuessaan mikromuovi vetää puoleensa ympäristömyrkkyjä. Muovihituset myös etenevät ravintoketjussamme. Lisäksi satoja tuhansia eläimiä ja lintuja kuolee vuosittain joko takerruttuaan muoviroskaan tai vatsalaukun tukkeuduttua muovista.

RUOANTUOTANTO

Suosi lähellä tuotettua, mielellään kasvispitoista ruokaa. Yhden leipäpalan ilmastovaikutus on suurempi kuin muovipussin, johon leipä on pakattu. Pakkauksen osuus koko elintarvikkeen elinkaarta tarkastellessa on usein vain alle kaksi prosenttia. Ruokamme tuottaminen vastaa kolmannesta ihmiskunnan kulutuksen ympäristökuormituksesta.

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

KIERRÄTYS

Kierrätä myös muovia. Suurin osa muovista päätyy yhä poltettavaksi­ Suomessa. K-ruokakauppojen yhteydessä on 399 kuluttajapak­ kausten (kuitu, lasi ja metalli) keräyk­seen tarkoitettua Rinki-ekopistettä. Muovia kerätään 173 ekopisteessä. Tammikuusta 2017 alkaen asiakkaiden palauttamaa muovia on hyödynnetty Pirkka Essi-kiertokasseissa. L ÄHTEET: JUSSI NIKUL A , WWF SEKÄ HY VÄ , PAHA MUOVI -ARTIKKELI OSOITTEESSA MEDIUM.COM/@JOHANNAKOHVAKKA , KIRJ. JOHANNA KOHVAKKA J A LIISA LEHTINEN


MAINOS

Panospuhdistamo soveltuu hyvin sellaisiin kohteisiin, joissa tontti on pieni tai määperä ei sovellu imeytykseen.

Jätevesijärjestelmä ajan tasalle

Haja-asutusalueilla yleisesti käytetyt sakokaivot ovat tulleet tiensä päähän. Ympäristö- ja hygieniahaittojen vähentämiseksi ne tulee korvata nykyaikaisella jätevesijärjestelmällä, kuten panos- tai maapuhdistamolla. TEKS TI TUOM A S LEHTONEN KUVAT UP ONOR

Pientalojen jätevesijärjestelmäksi on erilaisia vaihtoehtoja, joiden soveltuvuus riippuu kiinteistön ominaisuuksista ja käyttötarpeista. Valikoimaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset laite- eli panospuhdistamot, maasuodatinkentät, umpi­ säiliöt, kuivakäymälät ja harmaavesisuodattimet. Panospuhdistamoon kuuluu saostus- ja prosessisäiliö. Ensiksi mainittu erottelee vedestä kiinteän aineen, kuten lietteen, paperit ja rasvan. Prosessisäiliössä veden epäpuhtaudet poistetaan biologis-kemiallisesti ja fosfori sidotaan saostuskemikaalin avulla. Prosessisäiliöstä vesi voidaan johtaa esimerkiksi ojaan tai imeyttää maahan. Kiinteistön vanhan jätevesijärjestelmän osia voidaan hyödyntää usein uudessa panospuhdistamossa. Uponorin panospuhdistamo sopii suoraan vanhan sakokaivon tilalle. Sen voi liittää olemassa oleviin putkilinjoihin.

Imeytyskenttä sopii pellolle

Toinen vaihtoehto jäteveden puhdistamiseen on maapuhdistamo, johon kuuluu kiinteän jätteen keräävä saostussäiliö ja noin 30-neliöinen, hiekka- ja sorakerroksista rakennettava imeytyskenttä. Imeytyskenttä voidaan rakentaa isolle pihalle tai vaikkapa pellolle, jossa ei ajeta työkoneilla. Maarakentaminen tulee tehdä huolella, sillä maa-ainesten rakeisuuskäyrän on oltava tarkasti oikeanlainen.

Maapuhdistamot eivät usein sellaisenaan sovi pohjavesialueelle tai vesistöjen rannoille. Tällöin maapuhdistamon fosforinpoistoa tulee tehostaa tai kiinteistöön on rakennettava kaksoisviemäröintijärjestelmä, joka ohjaa harmaat vedet maapuhdistamoon tai harmaavesisuodattimeen ja käymälävedet umpisäiliöön. Nykyaikaisen jätevesijärjestelmän huolto on varsin helppoa. Saostussäiliöt ja umpisäiliöt tulee tyhjennyttää säännöllisesti kahdesti vuodessa. Umpisäiliöihin voidaan liittää langaton täyttymishälytin, joka ilmaisee tyhjennystarpeen. Panospuhdistamoihin tulee myös muistaa lisätä saostuskemikaalia järjestelmätoimittajan ohjeen mukaisesti.

Uponor umpisäiliö 5,3 m³ toimii jätevesien väliaikaisena varastona. Varsinaista puhdistusta varten vesi kuljetetaan kunnan jätevedenpuhdistamolle.

Tyhjennys on tärkeää järjestelmän toimivuuden kannalta. Esimerkiksi maapuhdistamojen käyttöikä lyhenee ja ne voivat tukkeutua, jos saostussäiliön tyhjennys laiminlyödään.

Sakokaivot eivät vastaa nykymääräyksiä

Vanhat sakokaivot ovat edelleen yleisesti käytössä haja-asutusalueilla. Jätevedessä oleva kiintoaines erotetaan esimerkiksi betonisista kaivonrenkaista tehdyssä kaivossa, ja siitä neste jatkaa matkaansa viemäriputkessa avo-ojaan. Nykymääräysten mukaan sakokaivot eivät kelpaa edes pesuvesien käsittelyyn. Myös modernimmat järjestelmät on tarkastettava aika ajoin. Karkeasti voidaan sanoa, että yli 15 vuoden ikäisten jätevesijärjestelmien kaivojen ja t-haarojen tiiviys sekä puhdistetun jäteveden purkupaikka tulisi tarkistaa. Suomen ympäristölaki ja jätevesiasetus uudistuivat vuonna 2017. Tuolloin ympäristöön päästettävien jätevesien rajoituksia tarkistettiin, mutta puhdistusvaatimukset pysyivät ennallaan. Ranta- ja pohjavesialueilla vaatimukset ­tulee täyttää ennen 31.10.2019. Muilla alueilla­ jätevesijärjestelmä uusitaan lupaa vaativien remonttien yhteydessä. Maaperäkäsittelyssä jätevesi johdetaan imeytysputkia pitkin maapuhdistamoon. Kiintoaines poistetaan saostussäiliössä ja vesi johdetaan maaperään.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


Haluaisin harrastaa lomalla, mutta en ole mikään himoliikkuja. Voinko lähteä kuntonyrkkeilylomalle, vaikka olen vasta muutaman kerran kokeillut lajia? Lähde vaan rohkeasti mukaan! Aktiivilomia järjestävät monet eri matkanjärjestäjät ja vaihtoehtoja on paljon. Sopivan tasoisia liikunta­lomia on siis varmasti kaikille­, riippumatta siitä, kuinka aktiivinen liikkuja olet tai miten­kauan olet harrastanut lajia. Jos sinua kiinnostaa vaikkapa kuntonyrkkeily, voit lähteä kokeilemaan sitä, vaikka se ei olisikaan vielä vakituinen harrastuksesi. Kiinnostus lajiin riittää. Varmista kuitenkin ennen matkan varaamista matkanjärjestäjältä, minkä tasoisille liikkujalle loma on tarkoitettu ja edellyttääkö se aiempaa kokemusta lajista. Millaisia aktiivilomia on tarjolla ja miten liikunnallinen ohjelma yleensä rakentuu? Aktiivilomaksi kutsutaan lomaa, jonka­ ohjelma muodostuu jonkin liikunnallisen teeman ympärille tai keskittyy esimerkiksi henkiseen hyvinvointiin. Se voi olla ohjattu pakettimatka tai itse järjestetty liikuntaloma. Esimerkiksi erilaiset ohjatut jooga-, pilates-, venyttely- ja mindfulness-lomat ovat hyvin suosittuja. Aktiivilomalle voi lähteä myös vaeltamaan, pyöräilemään, sukeltamaan, juoksemaan, kuntonyrkkeilemään tai vaikka golfaamaan. Lomalla lajeja voi myös yhdistellä. Valmiina pakettimatkoina on tarjolla esimerkiksi jooga-salsamatkoja tai joogapatikointimatkoja. Ohjelma vaihtelee matkan mukaan. Esimerkiksi joogalomalla voi olla ohjattuja tunteja pari kertaa päivässä, ja ohjelma saattaa alkaa jo varhain aamulla ennen aamiaista. Pyöräilylomilla päivämatkat voivat joskus olla satoja kilometrejä, jolloin liikkumista riittää koko päiväksi. Lisäksi matkaan voi kuulua yhteisiä aterioita, venyttelyä, palautumista tai muuta liikuntaa. Tarkka ohjelma kannattaa varmistaa ottamalla yhteyttä matkanjärjestäjään. Monissa lomakohteissa ja hotelleissa on hyvät liikuntamahdollisuudet myös omatoimiseen harrastamiseen. Usein hotelleissa on esimerkiksi kuntosali, pelikenttä ja uima-altaita. Miksi lähtisin matkalle harrastamaan liikuntaa, kun voin tehdä sitä­yhtä hyvin kotonakin? Moni haluaa pitää lomallakin hyvää huolta itsestään. Sitä paitsi liikkuminen lämpimässä on

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

ihanaa! Aktiivilomilla saa nauttia liikkumisesta muiden kanssa, samanhenkisessä seurassa. Matkaohjelmaan kuuluu tavallisesti ohjattua toimintaa, joten seuraa ja yhteisöllisyyttä on usein tarjolla­, jos niin haluat – ilman sosiaalisia paineita. Esimerkiksi joogaaminen yhdessä ryhmän

HYVINVOINTIA LOMALTA

Aktiivinen harrastaminen on suosittua lomallakin. Yhä useampi haluaa lomalla vaikka joogata ohjatusti. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVA GETTY IMAGES

kanssa etelän auringossa voi olla inspiroivampaa kuin kotisalilla harjoittelu, ja kirkkaissa vesissä sukeltaminen on varmasti jokaiselle mieleenpainuva kokemus. Pyöräilymatkat taas suuntautuvat usein kohteisiin, jossa tiet ovat otollisia lajin harrastamiseen. Reittien pituudet ja vaikeustaso voivat toki vaihdella matkasta riippuen. Lomalla kuntoiluun on myös enemmän aikaa kuin kiireisen arjen keskellä, joten matkalle voi lähteä myös kohentamaan kuntoa. Monille käy niin, että kun on kerran osallistunut yhdelle aktiivilomalle, haluaa päästä pian myös seuraavalle matkalle mukaan.

Haluaisin lomalla reissuun, mutta minulla ei ole matkaseuraa. Uskallanko lähteä yksin, vai yritänkö hommata mukaan samanhenkisen kaverin? Ilman muuta voit lähteä matkaan myös yksin! Osallistumiseen ei tarvita välttämättä matkakumppania. Yksin matkustavan kannattaa toki­huomioida, että jos varaat hotellihuoneen yhdelle, siitä peritään yleensä pieni lisämaksu. Voit osallistua aktiivimatkalle myös silloin, kun matkakumppanisi ei ole kiinnostunut samasta liikunta-aktiviteetista kuin sinä. Monet tulevat lomalle yhdessä perheensä kanssa, jolloin he viettävät vapaa-aikaa omassa seurueessaan. Osalla aktiiviloman osallistujista voi olla myös isovanhemmat mukana lapsista huolehtimassa sillä aikaa, kun vanhemmat pääsevät osallistumaan liikuntaohjelmaan. Toiset taas lähtevät esimerkiksi ystävän kanssa­yhdessä liikkumaan. Kaikki on siis mahdollista! Entä jos en haluakaan osallistua kaikille ohjatuille liikuntatunneille tai jos kuntoni ei kestä koko ­ohjelmaa? Matkalla voi tehdä paljon muutakin kuin harrastaa liikuntaa. Voit varmistaa jo etukäteen matkan järjestäjältä, voitko poiketa valmiista ohjelmasta. Yleensä se aina onnistuu! Aktiivilo­ mien liikunnanohjaajille kannattaa kertoa myös omista liikuntarajoitteistaan ja sai­rauksistaan, jotta ne voidaan ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Jos terveydentilasi ei salli esimerkiksi pitkiä kävelymatkoja, se on syytä kertoa jo etukäteen. Vapaa-ajalla jää varmasti aikaa myös rannalla oleiluun, ostosten tekemiseen tai kaupungilla kiertelyyn, jos niin haluat. Millaisiin hotelleihin aktiivimatkoilla yleensä majoitutaan? Liikutaanko koko loma pelkissä urheiluvarusteissa? Majoitusvaihtoehtoja on loputtomasti, kuten kaikilla muillakin matkoilla. Joku haluaa yöpyä mieluiten perhehotellissa, toinen taas valitsee erityisesti aikuisille suunnatun hotellin. Valitse siis juuri omiin tarpeisiisi, makuusi ja budjettiisi­ sopiva vaihtoehto, niin voit pukeutua lomalla rauhassa juuri niin kuin haluat – verkkareihin tai rantavaatteisiin. Asiantuntija: ryhmämyynnin tiimin vetäjä Mira Savolainen Tjäreborgilta.


!ta! S U U T taas l a U e t UNyt pakas

Luonnollisesti herkullista! 30% vähemmän sokeria* *Sisältää 30% vähemmän sokeria kuin vastaavissa markkinoilla olevissa jäätelöissä


Mini Babybel

Maukas välipala kotona tai kätevästi myös mukana!

Helppo kuljettaa mukaan harrastuksiin

Helppo aukaista

Helppo nauttia

Mini Babybel – maukas välipala


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

5 / 2 01 8 · K- R UOK A . FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

J UH L AN KU N I NGATA R KAIKILLE TUTTU vadelma-mustikka-

makuyhdistelmä tunnetaan myös kuningatarsekoituksena. Kuningatarhillo eli drottningsylt juontaa juurensa Ruotsiin, mutta tarkempaa tietoa hillon ja makuyhdistelmän synnystä ei löydy. Vadelman ja mustikan pettämätön liitto toimii niin hillossa, jäätelössä kuin aamupuurossakin. TÄNÄ KEVÄÄNÄ kuninkaallinen maku-

pari kohtaa tiramisun. Kun taas toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä, kotien kuningattaria, pöytään katetaan tietenkin jäädytetty kuningatartiramisu, s. 44.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


ilmoteksti


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN Thaityylinen wokki valmistuu nopeasti valmiista tuorekasvissekoituksesta.

Aussie burgerin pihvit voit tehdä itse tai ostaa valmiina.

R E SEPT IT

43 Liharuoat Broileri-feta-oliivipiirakka Helppo thai-broileriwokki Korealaiset pihvit ja kesäkurpitsa-pinaattilisäke Aussie burger Palermon pasta

47 50 51 51 59

Kala- ja äyriäisruoat

G R I LLI N T U O K S U

Paistettu nieriä ja herneremouladekastike Grillatut katkaravut ja miso-inkiväärivoi Savukala-kesäkurpitsapihvit Lohi-avokado-smörrebröd

43 56 57 60

Grillikauden alku kutsuu porukat pihoille ja terasseille. Pallo, kaasu vai hiili? Välineellä ei niin väliä. Tärkeintä on rento yhdessäolo – ja tietenkin ruoka. INTOHIMOISIMMAT GRILLAAJAT grillaavat

GRILLAAMISEN SUOSIOTA ei tarvitse ihmetellä.

ympäri vuoden. Suurimmalle osalle suomalaisista grillaaminen kuitenkin kuuluu vahvasti kesään. Heistäkin innokkaimmat aloittelevat jo varhain keväällä, loput ihmiset – ja grillit – lämpenevät vasta lähempänä kesää.

Se on helppoa, mukavaa ja nopeaa. Kaasugrillissä valmistat tavallisena arki-iltana vaikka burgerien pihvit (s 51), herkulliset kasvikset tai maukkaat raakamakkarat, joiden seuraksi sopii raikas omenaslaw (s. 56).

PIENISTÄ PALLOGRILLEISTÄ ja satunnaisista sau-

GRILLAAMINEN SOPII täydellisesti myös juhliin, vähän hienompiinkin sellaisiin. Kokeile esimerkiksi grillattuja katkarapuja ja miso-inkiväärivoita (s. 56) tai tee yksi tai useampi näyttävä salaatti grillatuista kasviksista (s. 49).

namakkaroista alkanut grillausvillitys on kulkenut pitkän matkan. Kaasugrillit ja jättiläismäiset grillikeskukset veivät vuosiksi huomion pallogrilliltä, ja erilaiset lihat, kasvikset ja kalat syrjäyttivät makkaran. Nyt ympyrä on sulkeutunut. Grillimaailman hifistelijät ovat palauttaneet pallogrillit pihoille ja perusmakkaran sijasta ja rinnalla yhä useammassa grillissä sihisee raakamakkara.

TOP 5 GRILLAUSRESEPTIT 1. Hampurilaispihvit 2. BBQ-ribsit 3. Savustettu lohi 4. Grillivartaat 5. Colaribsit LÄHDE: K-RUOKA.FI, KESÄ 2017

MYÖS JÄLKIRUOAT voi valmistaa grillissä.

Grillatun hedelmäsalaatin ja monet muut grillaajan luottoreseptit löydät osoitteesta k-ruoka.fi/grillaus.

55 Kasvisruoat Halloumi-parsavartaat Tomaatti-ricottapiirakka Savustettu juusto Kylmä punajuurikeitto Paahdetut munakoisot Kasvissushit Inkiväärinen omenaslaw

42 45 45 49 54 55 56

Makeat herkut Jäädytetty kuningatartiramisu Toffee-suklaapeltipiirakka Vegaaninen mangojuustokakku Gluteenittomat suklaapähkinäkeksit

44 53 61 62

PALKITTU PULLATAIKINA

Pirkka gluteeniton pullataikina on saanut Vuoden gluteeniton tuote 2017 -tunnustuksen. Keliakialiiton valintaperusteita ovat mm. turvallisuus, laatu ja innovatiivisuus. Pakasteena myytävästä taikinasta on helppo valmistaa tuoretta pullaa kotona. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain. *Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Suvi Leppänen Teija Nesterinen Ella Pesonen Wilhelmiina Ritala Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

ÄITIENPÄIVÄN BRUNSSI

PA R ASTA JUHL I IN Helppojen vartaiden valmistamiseen voivat osallistua myös lapset.

Halloumi-parsavartaat 4 ANNOSTA | 30 – 60 MIN H INTA N. 1,75 € / ANNOS *

1 nippu (500 g) tuoretta vihreää parsaa 1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumijuustoa KASTIKE

n. ½ dl Pirkka appelsiinimarmeladia 1 rkl valkoviinietikkaa 1 rkl sitruunan- tai limetinmehua 1 valkosipulinkynsi murskattuna 1 tl Pirkka dijonsinappia LISÄKSI

4 puista grillivarrastikkua 2–3 rkl vahvaa minttua hienonnettuna 1. Pätki pois parsojen tyven kovat päät ja leikkaa parsanvarret kahteen osaan. Pane

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat halloumi 250 g

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka dijonsinappi 210 g

parsat kattilaan ja keitä 1 ½ minuuttia kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta parsat siivilässä ja upota samantien jääkylmään veteen. 2. Valuta halloumi ja leikkaa se noin 3 cm:n paksuisiksi suorakaiteen muotoisiksi tangoiksi. 3. Pujota parsaa ja halloumia varrastikkuihin niin, että yhteen tikkuun tulee 3 halloumipalaa ja 6–7 parsapalaa. 4. Yhdistä pannulle kaikki kastikkeen ainekset. Keitä parin minuutin ajan ja nosta sivuun. Notkista tarvittaessa tilkalla vettä. 5. Paista parsa-halloumivartaita kuumalla grilliparillalla molemmin puolin noin 2 minuuttia tai kunnes juusto on kuumaa ja kauniin ruskeaa. 6. Valuta kastiketta vartaille ja viimeistele hienonnetulla mintulla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 2.5.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

ÄITIENPÄIVÄN BRUNSSI

K E VÄ I NEN KAL A Kalan kaveriksi sopii keväänvihreä herneremoulade. Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita ja vihersalaattia.

Paistettu nieriä ja herneremouladekastike 4 AN NOSTA | 3 0 – 6 0 M IN HINTA N. 5,05 € / A NNOS *

n. 600 g nieriäfileetä 2 rkl Becel kasviöljyvalmistetta, manteli & kookos ½ tl suolaa mustapippuria rouhittuna HERNEREMOULADEKASTIKE

1 ½ ps (à 200 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) 1 dl Hellmann's majoneesia ½ dl Pirkka kuohukermaa ½ tl dijonsinappia n. ½ tl suolaa

OSTOSLISTALLE 1. Jaa kala neljäksi palaksi ja paista ne molemmin puolin rasvassa kypsiksi ja rapeapintaisiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 2. Valmista remoulade. Soseuta sauva­ sekoittimella tai monitoimikoneen kulhos­ sa pussillinen (200 g) sulatettuja hernei­ tä, majoneesi, kerma ja sinappi. Mausta suolalla. 3. Murskaa loput sulatetut herneet kar­ keaksi ja sekoita remouladen joukkoon. Tarjoa kala ja herneremoulade keitettyjen perunoiden kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 11.5.

U U TU U S Becel kasviöljyvalmiste, manteli & kookos 500 ml

Hellmann's majoneesi 200 ml

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

ÄITIENPÄIVÄN BRUNSSI

JÄÄ KU N INGATA R Jälkiruokien klassikko, tyylikäs tiramisu, saa uutta makua ja näköä marjoista.

Jäädytetty kuningatartiramisu 12 AN NOSTA | YL I 60 MIN H IN TA N. 0,65 € / ANNOS * MARJASEOS

½ ps (à 250 g) Pirkka vadelmapensasmustikkasekoitusta (pakaste) ¾ dl fariinisokeria ½ prk (à 250 g) Pirkka Parhaat mascarponea

JÄÄDYKESEOS

2 tlk (à 2 dl) Pirkka laktoositonta vispikermaa 2 kananmunaa 1 dl sokeria ½ rs (à 250 g) Pirkka Parhaat mascarponea 10–12 (90–110 g) savoiardikeksiä (vuoan koon mukaan) ½–1 dl Pirkka päärynäjuomaa PINNALLE

2 tl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) tuoreita pensasmustikoita tuoreita tai pakastettuja suomalaisia vadelmia 1. Sulata marjat kattilassa. Lisää fariinisokeri. Keitä hiljalleen 3–4 minuuttia. Soseuta sauva­ sekoittimella tasaiseksi. Lisää mascarpone ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. 2. Vaahdota kerma. Erottele valkuaiset ja kel­ tuaiset eri kulhoihin. Lisää molempiin kulhoi­ hin ½ dl sokeria. 3. Vaahdota puhtailla ja kuivilla välineillä val­ kuais­sokeriseos kovaksi kiiltäväksi marengik­ si. Vaahdota sitten keltuais­sokeriseos kuoh­

keaksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa sekaan mascarpone ja sekoita tasaiseksi. 4. Yhdistä kerma­ ja marenkivaahdot mascar­ pone­keltuaisvaahtoon. 5. Kelmuta suorakaiteen muotoisen leipävuo­ an (1,7–2,2 l) pohja ja sivut. 6. Nostele vuoan pohjalle tasaiseksi kerrok­ seksi ⅓ jäädykeseosta. Kostuta 5–6 keksiä kääntelemällä ne molemmin puolin mehussa. Asettele keksit jäädykeseoksen päälle (5 kek­ siä kahteen riviin tai 6 keksiä kolmeen riviin käyttämäsi vuoan koon ja muodon mukaan). Puolita keksejä tarvittaessa. 7. Nostele puolet marjaseoksesta sattumik­ si keksien ja jäädykeseoksen päälle. Levitä päälle taas ⅓ jäädykeseoksesta ja sen päälle ensimmäisen kerroksen tapaan 5–6 kostutet­ tua keksiä. Lisää loput marjaseoksesta ja peitä lopulla jäädykeseoksella. Tasoita ja peitä pinta kelmulla. 8. Nosta pakastimeen 3–4 tunniksi, kunnes kakku on jäätynyt. Nosta jääkaappiin pehme­ nemään 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. 9. Koristele ennen tarjoamista kaakaojauheel­ la ja marjoilla.

Jäädytetyn tiramisun seuraksi sopii hurmaavan aromikas, hienostunut ja raikkaan hedelmäinen Gancia Asti -kuohuviini, 0,75 l, Alko 008901, 12,23 €

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

Pirkka savulasturasia ja suomalainen leppäsavuhake.

PARA STA NY T

toma at t i Suomalaista tomaattia saa kaupoista ympäri vuoden. Monipuolinen tomaatti sopii salaattiin, grilliin, keittoihin, kastikkeisiin ja tietenkin viipaloituna leivän päälle. Säilytä tomaatti huoneenlämmössä, sillä jääkaappi vie siitä mehevimmän maun.

Savun makua Savustaminen tuo ruokiin kivan aromin. Savukala on kaikille tuttu, mutta savustaminen sopii mainiosti myös kasviksille ja juustoille. Savustaa voit esimerkiksi sähkökäyttöisessä pöntössä, perinteisessä savustuspussissa tai savulasturasian avulla hiili- tai kaasugrillissä.

TOM A AT T I -R I COT TAP I I R A K K A Sulata 500 g voitaikinaa ja kaulitse se puolet ohuemmaksi. Leikkaa joka sivuilta noin 2 cm:n taikinakaistaleet. Voitele levyn reunat ja kaistaleet kananmunalla ja aseta kaistaleet levylle kehyksiksi. Pistele levy haarukalla. Paista uunin alatasolla 225 asteessa 25–35 minuuttia. Notkista 250 g ricottajuustoa kermalla ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos jäähtyneelle pohjalle. Leikkaa 200 g pestyjä tomaatteja viipaleiksi ja asettele ne piiraan pinnalle, viimeistele basilikalla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 30.5.

+ tomaatteja

5

+ Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500 g (pakaste)

+ ricottajuustoa

basilikaa

Savustettu juusto 2– 4 ANNOSTA | A L L E 1 5 M I N HI N TA N. 3,8 0 € / ANNOS *

1 pkt (125 g) Pirkka mozzarellaa 1 pkt (200 g) Pirkka briejuustoa 1 pkt (310 g) Pirkka leipäjuustoa

ka ks i kovaa Suklaanystävien herkkupäivän kiperä valintakysymys on nyt ratkaistu. Enää ei tarvitse valita keksejä tai suklaata, sillä nyt ne saa samassa paketissa. Dominokekseillä maustettu Fazerin sininen sisältää kaakaokeksiä, vaniljanmakuisia muruja sekä tietenkin tuttua maitosuklaata.

UUT UUS

1. Poista juustot pakkauksistaan. Valuta mozzarella ja leipäjuusto. Leikkaa leipäjuusto reiluiksi annospaloiksi. 2. Laita juustot folion päälle. Savusta mozzarellaa noin 5 minuuttia, jotta se ei sula liikaa. Savusta brietä ja leipäjuustoa noin 10 minuuttia. 3. Tarjoa juustoa esimerkiksi salaateissa tai jälkiruoaksi hillon kanssa. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

VÄLIMEREN T YYLIIN

MEKSIKOL AISITTAIN

UUT UUS

hunajaa

+

+

Pirkka Parhaat guacamoledippiä

Pirkka pähkinä­ sekoitusta

UUT UUS

Pirkka Parhaat puolikuivattuja tomaatteja

+

+

UUTUUS Valio Viola kevyt basilika laktoositonta tuorejuustoa

korianteria

RANSKAL AISITTAIN

UUT UUS Pirkka Parhaat sinihomejuustoa

UUT UUS

+

Pirkka karhun­ vatukoita

+

Pirkka Parhaat boysen­ marjahilloa

7

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE

PAL A P U RTAVAKSI Pienet ja kauniit päällystetyt siemennäkkileivät sopivat arkeen ja juhlaan. Tarjoa kahvipöydän suolapalana, cocktailkutsuilla kuplivan kanssa tai nauti itse sohvan nurkassa hyvän kirjan ja iltateen seurassa. Päällystä näkkärit juuri ennen tarjoilua, etteivät rapeat leivät pehmene, tai kata täytteet pöytään ja anna jokaisen koota leivät itse.

UUT UUS

UUT UUS

Fazer Paahdettu Ruis Näkkileipä Melonin­ siemen 110 g

Fazer Paahdettu Ruis Näkkileipä Kurpitsan­ siemen 110 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE UU TU US

Crème Bonjour -tuorejuusto, Oliivi & Yrtit 200 g

UU TU US Becel oliiviöljy-basilikalevite 375 g

8

LEIVONTA

P IENTÄ SUOL AISTA Ruokaisa piirakka sopii kevään buffetpöytään tai illanistujaisiin.

Broileri-feta-oliivipiirakka 8 AN NOSTA | Y L I 60 MIN H IN TA N. 0,95 € / ANNOS *

3 dl Pirkka vehnäjauhoja 100 g Becel oliiviöljy-basilikalevitettä ½ tl suolaa 1 kananmuna 1 rkl vettä TÄYTE

1 rs (250 g) Pirkka broilerin fileesuikaleita, maustamaton 1 rkl rypsiöljyä ½ tl suolaa ⅓ tl mustapippuria

½ rs (à 250 g) Pirkka miniluumutomaatteja 1 (50 g) Pirkka punasipuli ½ pkt (à 200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 8 Pirkka Parhaat vihreää oliivia 1 rs (200 g) Crème Bonjour Oliivi & Yrtit -tuorejuustoa 1 dl Pirkka kuohu- tai ruokakermaa 2 kananmunaa mustapippuria rouhittuna 1. Valmista pohja yhdistämällä jauhot, oliiviöljy-basilikalevite ja suola kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (Ø 24 cm). Pistele piirakkapohjaan haarukalla reikiä ja esi-

paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. 2. Paista broilerisuikaleet öljyssä kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 3. Halkaise tomaatit. Kuori ja suikaloi punasipuli. Valuta fetajuusto ja oliivit. Murenna fetajuusto pienemmiksi paloiksi. 4. Yhdistä tuorejuusto, kerma ja kananmunat. Kumoa seos esipaistetulle piiraspohjalle. Lisää päälle tomaatit, punasipuli, fetajuusto ja oliivit. Rouhi päälle hieman mustapippuria. 5. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa rapean salaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 25.5. K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


Viini-lehden ja suomalaisen yleisön valitsema

ilmoteksti

Tommasi Crearossa on mehevän hedelmäinen ja tasapainoinen tyyli, jossa yhdistyy hienolla tavalla raikas hapokkuus ja aito rustiikkinen italosoundi. Muhkea ja aromikas Tommasi Crearo on luonteikas illan tunnelman kohottaja sekä täsmävalinta riistalle ja tummille liharuoille.

N A U T I KO H T U U D E L LA

Tommasi CREARO Veneto, Italia 19,49 € (0,75 l) Alkon tuotenumero 419467

RUOKASUOSITUS aromikkaat, paistetut tai grillatut tummat liharuoat, myös riista. Kovat ja suolaiset juustot.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

tar joa läm pi m änä Pyöräytä kasvikset salaattiin grillin tai pannun kautta.

KEITTOPÄIVÄ

VÄR I Ä P ÖY TÄ Ä N Saat näyttävän alkupalan, kun tarjoat punajuurikeiton pienistä laseista.

Kylmä punajuurikeitto 8 AN NOSTA | AL L E 15 MIN H IN TA N. 1,05 € / ANNOS *

1 tlk (700/470 g) Pirkka punajuuriviipaleita mausteliemessä 1 (n. 340 g) kurkku 3–4 kevätsipulin vartta 7 dl Pirkka laktoositonta rasvatonta piimää 4 tl sokeria 3/4 tl suolaa ripaus mustapippuria 3 dl tilliä tai basilikaa PINNALLE

100 g kurkkua tilliä tai basilikaa hienonnettuna LISÄKSI

Fazer Juuresleipää härkäpapu & palsternakka, ruis + proteiini

1. Huuhtele ja valuta punajuuriviipaleet lävikössä. Paloittele kurkku ja kevätsipulien valkoinen osa. Mittaa piimä suuren tehosekoittimen kulhoon. Lisää kasvikset ja soseuta tasaiseksi. 2. Lisää mausteet ja tilli tai basi­ lika. Soseuta keitto kuohkeaksi. 3. Kuutioi kurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Tarjoa keitto pienistä laseista tai kulhoista. Ripottele pinnalle kurkkukuutioita ja hienonnettua yrttiä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 16.5.

GRILLATTU KESÄKURPITSASALAATTI Grillattujen kasvisten kaverina maistuvat fetajuusto ja minttu. Balsamietikkakastike kruunaa annoksen.

OSTOSLISTALLE

Fazer Juuresleipä härkäpapu & palsternakka, ruis + proteiini, 4 kpl/280 g

Nappaa Eväs Power Bowl vaikka mukaan töihin.

10

GRILLATTU TOMAATTISALAATTI Lämmin tomaattisalaatti sopii grilliruokien lisäkkeeksi. Tomaatit saavat makua maukkaasta marinadista.

KATSO R ESEP K-RUOK TIT: A.FI

Trendikulhot Saarioisten uusi Eväs Power Bowl on hyvän olon salaattiateria. Värikkäät ja ruokaisat salaatit sopivat esimerkiksi lounaaksi, piknikille tai treenievääksi. Kauniisti kulhoruokien tyyliin pakatuissa annoksissa on raikkaat ja yllättävät makuyhdistelmät ja ravintorikkaat raaka-aineet. Eväs Power Bowl kana ja Gluteeniton Eväs Power Bowl cheddar, 260 g.

U U TU U S

LÄMMIN PARSASALAATTI Keväisiin juhliin sopivan salaatin voit valmistella etukäteen. Lämmitä parsat pannulla juuri ennen tarjoilua. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

KIIREPÄIVÄN PEL A ST US

P I KA M AT K A MA A I L M AL L E

IA BROILER N YLII THAITY

Ota arki-iltana äkkilähtö kaukomaille kokkaamalla Aasian ja Australian tyyliin.

Helppo thai-broileriwokki 3 – 4 AN NOSTA | 30 – 60 MI N H INTA N . 4,6 0 € / ANNOS *

1 rs (400 g) Kariniemen kananpojan fileesuikaleita, maustamaton n. 2 rkl Pirkka punaista currytahnaa 2 rkl öljyä n. ½ tl suolaa ½ pkt (à 250 g) Pirkka munanuudeleita 2 rs (à 200 g) Apetit Tuorekset Thai wok 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna 2 rkl limetinmehua 1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna 1 dl Pirkka paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä 1. Sekoita broilereiden joukkoon 1 rkl currytahnaa, 1 rkl öljyä sekä suola. Anna marinoitua huoneenlämmössä ennen paistamista noin puoli tuntia. 2. Keitä munanuudelit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät nuudelit lävikössä. 3. Paista fileesuikaleet kypsiksi öljyssä wokkipannussa tai muurikalla. Lisää pannulle tuorekset ja jatka wokkaamista 2–3 minuuttia. Lisää myös nuudelit ja paista vielä hetki. Lisää joukkoon loput currytahnasta ja inkivääri. 4. Mausta lopuksi limetinmehulla. Sekoita joukkoon puolet korianterista ja koristele wokki lopulla korianterilla sekä pähkinöillä. Tarjoa heti.

OSTOSLISTALLE

Vinkki! Lisää halutessasi wokkiin valkosipulia. Voit tarjota wokin soijakastikkeen kanssa.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 7.5. 50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Apetit Tuorekset Thai wok 200 g

Pirkka munanuudeli 250 g


13

Korealaiset pihvit ja kesäkurpitsapinaattilisäke 4 AN NOSTA | 30 – 60 MIN H IN TA N. 2,5 5 € / ANNOS *

1 pkt (415 g) HK Rypsiporsas fileepihvejä, Korean rub KESÄKURPITSA-PINAATTILISÄKE

1 (450 g) kesäkurpitsa ½ –1 rkl öljyä 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia MARINADI

1 (30 g) kevätsipulinvarsi 1 valkosipulinkynsi 1 rkl Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä 2 rkl riisiviinietikkaa n. 1 rkl Gochujang-chilitahnaa tai n. 1 tl chilihiutaleita

P O S S UA AI­ KO R E A L IN A T SIT

2 tl paahdettua seesaminsiemenöljyä 1 tl sokeria ripaus suolaa 1. Nosta pihvit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. 2. Poista kesäkurpitsasta kanta ja leikkaa se pitkittäin puoliksi. Kaavi halutessasi kesäkurpitsan keskiosan siemenet pois pikkulusikalla. Viipaloi kesäkurpitsa. 3. Hienonna kevätsipuli ja kuorittu valkosipulinkynsi. Paahda seesaminsiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Sekoita marinadin ainekset keskenään. 4. Kuumenna öljy pannussa tai muurikassa ja paista kesäkurpitsoja siinä hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Kesäkurpitsat saavat jäädä napakoiksi. Lisää joukkoon pinaatit ja paista vielä hetki. Sekoita marinadi kasvisten joukkoon. Siirrä lisäke tarjoiluastiaan ja anna makujen tasaantua hetki. 5. Grillaa porsaan fileepihvit kypsiksi ja tarjoa kasvislisäkkeen kanssa. Lisäke maistuu kuumana, haaleana tai kylmänä.

OSTOSLISTALLE

KOKEILE MYÖS

UUT UUS

U UT UUS

HK Rypsiporsas filee­ pihvejä, Korean rub 415 g

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 1.6.

14

I BURGER IAN L A R T S AU TAPAAN

Aussie burger 4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 6, 5 5 € / A N N OS *

4 Vaasan The BRGR Gourmet burgerisämpylää 500 g karitsan jauhelihaa tai naudan jauhelihaa, 17 % 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 4 rengasta Pirkka grilliananasta (tuore) 4 kananmunaa 1 rkl rypsiöljyä ripaus suolaa CHILIMAJONEESI

OIKAISE TÄLL Ä

UUT UUS VAI N K­ RUOKAKAUPOISTA

Naughty BRGR naudan burgerpihvi 280 g

2 dl majoneesia 2 rkl ketsuppia 1 rkl Sambal Oelek -chilitahnaa LISÄKSI

1 dl Pirkka etikkapunajuuriviipaleita 1 tomaatti viipaloituna 4 romainesalaatin lehteä

HK Korean punakaali­ salaatti 200g

1. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile neljäksi pihviksi. 2. Leikkaa ananaksesta 4 rengasta ja kuivaa ne talouspaperilla. Sivele renkaiden päälle hieman öljyä ja grillaa kuumassa grillissä noin 4 minuuttia tai kunnes ananas on karamellisoitunut. 3. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä noin 2–3 minuuttia/puoli. 4. Paahda sämpylöitä pannulla tai uunissa noin 3 minuuttia tai kunnes ne ovat paahtuneet kullankeltaisiksi. 5. Paista kananmunat öljyssä kuumalla paistinpannulla toiselta puolelta, kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen vielä valuva. Mausta kevyesti suolalla. 6. Sekoita kulhossa majoneesi, ketsuppi ja sambal oelek huolellisesti sekaisin. Sivele chilimajoneesi sämpylöiden leikkauspintojen puolelle tasaisesti ja kokoa burgeri reseptin aineksista. Vinkki! Voit käyttää burgeriin myös valmiita burgerpihvejä. K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


Ihastuta kevään juhlissa gluteenittomasti! ilmoteksti

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa! Leivo juhlapöytään ihana, gluteeniton manteli-blondie, joka kestää noutopöydässä hyvin ja maistuu kaikille. Pellillisestä riittää isommallekin juhlaväelle ja koristelussa voi käyttää strösseliä tai sesongin marjoja.

Manteli-blondie Pohja: 4 munaa 3 dl raakaruokosokeria 200 g voita tai margariinia 2 dl maitoa 3 dl Risenta mantelijauhoa 3 dl Risenta maissijauhoa 2 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus: 75g huoneenlämpöistä voita 4dl mansikanmakuista tomusokeria 1. Lämmitä uuni 200°C asteeseen. 2. Sekoita kuivat aineet pienessä kulhossa keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan varovasti nostellen vuoron perään jauhoseos, sulatettu voi ja maito. Sekoita varovasti ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle

risenta.fi

uunipellille. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. 3. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja koristele nonparelleilla tai tuoreilla marjoilla.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

15

JÄ ÄT ELÖT KA IKILLE BLOGGAA JA Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna yhdistelee rennosti itse kokattua ja puolivalmista.

Mainiot moni­ pakkaukset sopivat vierasvaraksi isoille ja pienille herkkusuille.

UUT UUS

LASTEN MAKUUN Supersuosittua kolan ja päärynän makuista mehujäätä saa nyt myös monipakkauksessa. Pirkka Koppis kola-päärynäjuomajää 10 kpl/830 g.

KATSO K YHTEIST AIKKIEN YÖBLO RESEPTIT GIEN : K-R UOKA RUOKAB .FI/ LOGIT

UUT UUS

BLOGGAA JAN RESEPTI

PEL L I L L I NE N HERK KU PALOJA Valmis murotaikina säästää aikaa ja vaivaa ja on ihanan rapea täyteläisen täytteen alla.

Toffee-suklaapeltipiirakka 2 0 PAL A A | Y L I 60 MIN

1 pkt (400 g) Pirkka murotaikinaa (pakaste) 2 ps (à 200 g) Pirkka Toffeesuklaarakeita 100 g huoneenlämpöistä voita 2 dl sokeria 3 munaa 2 rkl tummaa kaakaojauhetta ½ tl suolaa 5 dl kuohukermaa 1. Sulata pakastetaikina ja kaulitse tai painele sormin ohueksi uunipellin (noin 33 x 37 cm) pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle. Pistele haaru-

kalla reikiä pohjaan ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä. 2. Ota toffeesuklaarakeista kourallinen sivuun. Rouhi loput pienemmäksi ja sulata mikrossa 2–3 kertaa 25 sekuntia kerrallaan aina välillä sekoittaen. Rakeet eivät sula sisältä kokonaan, mutta muuttuvat pehmeiksi. 3. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sulatetut toffeesuklaarakeet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Vatkaa kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Lisää kaakaojauhe ja suola. Vatkaa seos mahdollisimman sileäksi. Maistaessa saa kuitenkin tuntua karkkien raemaisuus. 4. Vaahdota kerma. Sekoita puolet kermasta täytteen joukkoon ja laita

puolet odottamaan viileään. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä viileään odottamaan tarjoilua. 5. Levitä kermavaahto piirakan päälle ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle säästämäsi toffeesuklaarakeet kokonaisina tai rouhittuina.

Pirkka toffeesuklaarae 200 g UTZ

UUT UUS

KEVYESTI HYVÄÄ Kolmen erilaisen vähäkalorisen jäätelön monipakkauksesta löytyvät mustaherukkainen Twister sekä mansikkaiset Solero ja Swirly. Delight Selection, 6 kpl/430 ml/318 g.

SUKLAAN HIMOON Pirkka Choco Grande Almond -jäätelöpuikoissa on vaniljajäätelöä sekä mantelirouhe-maitosuklaakuorrutetta, 6 kpl/510 g. K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17 K-HEVIMESTARI VINKKAA

Mainio munakoiso Munakoiso on harvinaisempi näky suomalaisten ostoskoreissa, vaikka se on todella monikäyttöinen ja helppo vihannes ruoanlaitossa. Monille tulee munakoisosta ensimmäisenä mieleen niiden itkettäminen. Itketys juontaa juurensa vuosien taakse, jolloin munakoisolajikkeet olivat kitkerämpiä ja itketys poisti niiden kitkerää makua. Se ei kuitenkaan ole enää välttämätöntä, enkä itse itketä munakoisoa juuri koskaan. Jos munakoisosta haluaa kuitenkin rapeampaa, eikä ruoasta niin kosteaa, voi ylimääräiset nesteet poistaa itkettämällä: ripottele munakoisoviipaleille suolaa, anna vaikuttaa puolisen tuntia. Pyyhi sitten suola ja pintaan noussut neste talouspaperiin. Hyvän munakoison tunnistaa näyttävästä tummanvioletista väristä ja siitä, että pinta on napakka. Munakoisoa voi paistaa pannulla ja syödä sellaisenaan tai lisätä ruokiin kuten ratatouilleen. Munakoisot voi myös täyttää ja kypsentää uunissa. Oma suosikkini on helppo munakoisopaistos eli moussaka. Opin reseptin aikanaan äidiltäni ja se maistuu nyt myös omille lapsilleni. Vinkit antoi K-Supermarket Kasarmin heviosaston Kirsti Ojala.

18 VILLIT YS

M UNAKOIS O Munakoiso sopii moniin uuniruokiin, taipuu tahnaksi ja on herkullista maustettuna ja paahdettuna kermaviili- tai jogurttikastikkeen kanssa.

Paahdetut munakoisot 4 A NNOSTA | Y LI 6 0 M I N H INTA N . 1 € / A N N OS *

2 (n. 600 g) munakoisoa 2 valkosipulinkynttä 2 rkl öljyä ¼ tl mustapippuria ¼ tl suolaa

1. Halkaise munakoisot pitkittäin. Vedä halkaisu­ pintaan ristiviiltoja ja nosta munakoisot pellille leivinpaperin päälle. 2. Sekoita hienonnettu valkosipuli, öjy ja mausteet keskenään. Levitä seos munakoisojen leikkauspin­ nan päälle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. 3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna kastikkeen tekeytyä hetki jääkaapissa. Tarjoa paahdetut munakoisot kermaviilikastikkeen tai turkkilaisen jogurtin kanssa.

KASTIKE

½ prk (à 200 g) Pirkka laktoositonta kermaviiliä 10% 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa ripaus suolaa ripaus mustapippuria ¼ tl sokeria ½ dl tuoretta minttua hienonnettuna 54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE Pirkka laktoositon kermaviili 200 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

19 KA SVISKESKIVIIKKO

V EGE TYYL I I N Kokeile vaihteeksi kasvissusheja. Kauniit makirullat valmistuvat helpommin kuin uskot.

Kasvissushit 3 2 KPL | Y L I 60 MIN H IN TA N. 0, 25 € / KP L*

2 ½ dl sushiriisiä 2–3 rkl riisiviinietikkaa ¾ rkl sokeria ¾ tl suolaa 4 sushi Nori merilevää TERIYAKISIITAKETÄYTE

n. ½ dl Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä 1 rs (100 g) Pirkka Luomu siitakesieniä 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1 tl seesamiöljyä 1 rkl Pirkka teriyakikastiketta ripaus suolaa 1–2 kevätsipulin vartta KURKKU-AVOKADOTÄYTE

½ (75 g) avokado n. 50 g kurkkua n. ½ rs (à 180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 6–8 Pirkka jalapenoviipaletta

1. Mittaa riisi siivilään. Huuhdo juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja siivilöi vesi pois kattilasta. 2. Lisää 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana. 3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella. Levitä riisi laakealle vadille ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 4. Paahda seesaminsiemenet kevyesti kuivalla pannulla ja siirrä sivuun. Viipaloi puhdistetut siitakesienet. Paista sieniä ja valkosipulia pinnoitetulla pannulla seesamiöljyssä, kunnes enin neste on irronnut sienistä. Sekoita sienten joukkoon teriyakikastike ja suola ja kiehauta. Jäähdytä sienitäyte. Leikkaa kevätsipulin varsi merileväarkin pituisiksi paloiksi. 5. Painele riisi kahdelle merileväarkille ja käännä kelmun päälle niin, että riisi jää alapuolelle. Täytä levy sienitäytteellä ja kevätsipulilla ja rullaa tiiviiksi kelmun tai bambumaton avulla. Levitä seesaminsiemenet lautaselle ja pyörittele rulla kauttaaltaan siemenissä. 6. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Suikaloi kurkku. Leikkaa jalapenoviipaleet kahteen osaan. Jaa riisi kahdelle merileväarkille ja lisää tuorejuusto ja täytteet riisin keskelle. Rullaa tiiviiksi kelmun tai bambumaton avulla, siten että merilevä jää rullan ulkopuolelle. Leikkaa kaikki rullat 8 osaan ja tarjoa soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu viljelty siitakesieni 100 g

Pirkka kuorittu seesaminsiemen 150 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

20

meren herkkuja Tarjoa kuningaskatkaravut surf & turf -tyyliin grillatun lihan ja kasvisten kanssa.

21 OSTOSLISTALLE

UUT UUS Pirkka Parhaat pekonimakkara raakamakkara, 240 g/4 kpl

Grillatut katkaravut ja miso-inkiväärivoi 4 ANNOSTA | Y L I 60 MIN H INTA N. 7,5 0 € / ANNOS *

VIIKONLOPPU

M AKKARAN UUS I MAKUPAR I Tee coleslawn sijasta raikas omenaslaw ja tarjoa se raakamakkaroiden kanssa.

2 pkt (à 300 g) Pirkka kuningaskatkarapuja (pakaste)

Inkiväärinen omenaslaw

MISO-INKIVÄÄRIVOI

4 A NNOSTA | A LLE 15 M I N H INTA N . 2 , 30 € / A N N OS *

50 g pehmeää voita 2 ps (n. 2 rkl) misokeittoaineksia (esim. Saitaku) 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna (tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa) 1. Sulata kuningaskatkaravut pak­ kauksen ohjeen mukaan. 2. Sekoita pehmeän voin joukkoon misokeittoainekset ja inkivääriraas­ te. Jos maustevoi ei sekoitu kunnolla, kuumenna sitä pieni hetki mikro­ aaltouunissa ja sekoita uudestaan. 3. Grillaa katkaravut kuorineen kyp­ säksi ja tarjoa miso­inkiväärivoin kans­ sa. Koristele annos halutessasi yrteillä.

OSTOSLISTALLE

Pirkka kuningaskatkarapu 300 g MSC (pakaste)

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

LISÄKSI

2 pkt (à 240 g) Pirkka Parhaat pekoniraakamakkaroita

4 (n. 500 g) Pirkka omenaa (Royal Gala) n. 1 1/2 rkl (15 g) tuoretta inkivääriä hienonnettuna 1 rkl limetin- tai sitruunanmehua ¼ tl suolaa ¼ tl mustapippuria 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa) 2 rkl persiljaa hienonnettuna

22

1. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi suikaleiksi. Sekoita omenat, in­ kivääri, limetti ja mausteet keskenään. 2. Lisää ranskankerma ja persilja. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. 3. Grillaa makkarat pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoa omenaslawn kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 15.5.

KE SÄISTÄ M AKUA KA L A LLE Harri Syrjänen viimeistelee kesän grillikalat pirskottelemalla päälle grillattua sitruunaa. Grillaan kesäisin mielelläni kalaa. Tykkään valmistaa kalan grillissä folion päällä, johon lorautan hieman oliiviöljyä. Samalla kun kala kypsyy, grillaan myös sitruunaa. Leikkaan kokonaisen sitruunan puoliksi ja laitan puolikkaat grilliin leikkauspinta alaspäin niin, että ne saavat vähän väriä. Grillattuun sitruunaan tulee mukava makeus. Lopuksi puristan sitruunan kalan päälle ja lusikoin perään folion pinnalle valuneet mehukkaat nesteet ja maut. Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma arkipäivisin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

23

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

PI E NI K AL AVALE Edellisen päivän savulohen tähteet piilotat helposti herkullisiin pihveihin.

GLUTEENITON

Savukala-kesäkurpitsapihvit 24 KPL | 30 – 60 MIN H IN TA N. 0,8 5 € / KP L*

2 (800 g) kesäkurpitsaa 1 tl Pirkka suolaa 300 g Pirkka savustettua kirjolohifileetä 1 prk (250 g) ricottajuustoa (esim. Galbani) 100 g Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 2 dl gluteenittomia korppujauhoja (Moilas) 2 kananmunaa 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 2–3 rkl Pirkka rypsiöljyä paistamiseen

3. Puristele kesäkurpitsaraasteesta irronnut neste huolella pois. Kun raaste on kuivah­ koa, yhdistä se puhtaaseen kulhoon ricot­ tan, parmesaaniraasteen, korppujauhon, kananmunien ja mustapippurin kanssa. Se­ koita tasaiseksi. 4. Pilko savulohi pieneksi ja sekoita palat no­ peasti kesäkurpitsaseokseen. 5. Muotoile taikinasta pieniä pihvejä. 6. Paista pihvit pannulla öljyssä keskilämmöllä molemmin puolin kypsiksi ja kauniin kullan­ ruskeiksi, noin 2–3 minuuttia/puoli. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 28.5.

Voit käyttää myös tavallisia korppujauhoja, jos ruoan ei tarvitse olla gluteenitonta.

1. Pese kesäkurpitsat ja leikkaa pois kovat päät. 2. Raasta kesäkurpitsat karkeaksi. Nosta raaste siivilään kulhon päälle. Ripottele raas­ teen sekaan 1 tl suolaa. Jätä sivuun 15 mi­ nuutiksi.

OSTOSLISTALLE

Pirkka savustettu kirjolohifilee n. 800 g

Pirkka Parhaat Parmigiano Reggiano 200 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


ilmoteksti

UUTUUS! Grillatun broilerin kanssa.

Pizzan pariksi.

Sellaisenaan hyvässä seurassa.

LAGEROLUT VAHVEMPAAN OLUTNAUTINTOON.

Mutkaton arki on jokamiehenoikeus.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

25

24

VOIMA A PURKIS TA Valitse välipalaksi proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja.

UUT UUS

OSTOSLISTALLE

Pirkka laktoositon ruokakerma 15 % 2 dl

HEDELMÄINEN Jogurttisissa tuorepuuroissa on 30 % vähemmän sokeria kuin tavallisissa maustetuissa jogurteissa. Nyt uusi maku: Valio Luomu™ jogurttinen tuorepuuro 175 g mustikka-banaanikaura, laktoositon.

UUT UUS

VAI H TE LUA PA STA RUOKIIN Kokeile uunissa valmistettavaa kanapastaa makaronilaatikon tai lasagnen sijasta.

Palermon pasta 4 AN NOSTA | 30 – 60 MIN H IN TA N. 2 € / ANNOS *

1 rs (450 g) Pirkka broilerin fileesuikaleita 1 rkl öljyä 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 2 tl currya 1 tl suolaa ¾ tl mustapippuria n. 8 dl (300 g) Pirkka gnocchipastaa JUUSTOKASTIKE

2 rkl voita ½ dl vehnäjauhoja n. 8 dl vettä

1 Knorr Fond "du Chef" kanaannosfondi 1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %) 1 tl rakuunaa 1 tl paprikajauhetta n. ¼ tl suolaa 1 ps (150 g) Pirkka emmentalmozzarellajuustoraastetta 1. Ruskista broilerisuikaleet öljyssä pannulla. Lisää valkosipuli ja mausteet ja paista, kunnes broileri on kypsää. 2. Juustokastiketta varten sulata voi pannulla ja lisää joukkoon vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Anna jauhon kypsyä hetki pannulla. Lisää noin 5 dl kiehuvaa vettä pienissä erissä kokoajan sekoittaen. Lisää pannulle

annosfondi ja loppu vesi. Lisää ruokakerma ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi joukkoon juustoraaste. Kuumenna sekoittaen kunnes juustoraaste on sulanut. 3. Lisää raaka pasta ja broilerit voideltuun uunivuokaan. Kaada joukkoon juustokastike. Sekoita tasaiseksi. 4. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasossa 45–50 minuuttia, kunnes pasta on kypsää. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen. Vinkki! Ripottele halutessasi vuoan pinnalle noin 100 g (2 dl) juustoraastetta.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 21.5.

SUKLAINEN Uutuusrahkassa on herkullisia suklaahippuja ja ihanan pehmeä rakenne. 18 g proteiinia/annos. Makeutettu asesulfaami K:lla ja sukraloosilla. Valio PROfeel® proteiinirahka 175 g minttu-suklaa, laktoositon.

PÄHKINÄINEN Proteiinipitoisessa välipalassa maistuvat ruis ja hasselpähkinä. 15 g proteiinia/annos. Pirkka PRO rahka rukiinen pähkinä 150 g. K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

26 K-KOEKEITTIÖ VINKK AA

Vaihtoehto vegaaneille Vegegel on kasvipohjainen hyytelöimisaine, joka on vegaanille sopiva liivatteen vaihtoehto. Vegegel sopii esimerkiksi juustokakku­ jen ja jälkiruokien hyydyttämiseen. Uuden Vegegelin hyytymisominaisuuk­ sia on paranneltu, joten se on entistä monikäyttöisempi ja sopii paremmin myös kakkujen valmistukseen. Sekoita Vegegel­jauhe pieneen määrään kylmää, hyydytettävää nes­ tettä ja kuumenna kiehuvaksi huolelli­ sesti sekoittaen. Jatka kuumentamista vielä pari minuuttia, kunnes seos ei enää paksune. Sekoita tämän jälkeen seos kuumana muun hyydytettävän massan, esimerkiksi juustokakun täytteen joukkoon. Vegegel alkaa hyytyä nopeasti, joten toimi ripeästi. Jos käytät täytteessä vaahdotettavia tuotteita, ne kannattaa lisätä massaan vasta tämän vaiheen jälkeen. Hyydytä leivonnainen tai jälkiruoka jääkaapissa. Tarkat annostelusuhteet ja käyttöohjeet löydät tuotteen pakkauk­ sesta. Kokeile esimerkiksi viereisen sivun vegaanista mangojuustokakkua. Laura Halonen, K­Koekeittiö

27 TREN DI

M ODERNI KL AS S IKKO Tanskalaiset voileivät valmistetaan nyt uudella otteella herkullisiksi ja terveellisiksi.

Lohi-avokado-smörrebröd 4 A NNOSTA | Y LI 6 0 M I N H INTA N . 6,6 0 € / A N N OS *

⅔ pkt (à 500 g) Pirkka Parhaat saaristolaisleipää n. 6 rkl Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 3 (540 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa ½ limetin mehu 2 pkt (à 150 g) Pirkka Parhaat kylmäsavustettua lohifileetä, viipaloitu n. 2 dl auringonkukanversoja tai babypinaattia koristeluun n. 3 rkl Pirkka paahdettua sipulirouhetta MARINOITU PUNASIPULI

2 (120 g) pientä punasipulia 1 dl riisiviinietikkaa ½ limetin mehu 1 vaniljatanko ½ dl sokeria 1 tl suolaa

28

Valmis salaatti­ sekoitus on heti valmis käyttöön.

VAIHDA VÄL IL L Ä Nappaa kärryyn valmis salaattisekoitus tutun perussalaatin sijasta.

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Valmista ensin marinoitu punasipuli muuta­ maa tuntia ennen leipien kokoamista. Kuori pu­ nasipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan etikka, limetin mehu, halkaistu vanil­ jatanko, sokeri ja suola. Kiehauta seos. Nosta sivuun ja lisää sekaan punasipulirenkaat. Jätä sivuun. 2. Leikkaa saaristolaisleivästä pituussuunnassa neljä pitkää viipaletta. 3. Voitele viipaleet reilusti tuorejuustolla. 4. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi puolikkaat. Valele viipaleille limetin mehua tum­ mumisen estämiseksi. Asettele viipaleet voidel­ luille leipäviipaleille. 5. Asettele päälle lohiviipaleet ja auringon­ kukanversoja tai pinaatinlehtiä. Ripottele päälle sipulirouhetta ja viimeistele valutetulla, marinoi­ dulla punasipulilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 31.5.

Useat salaatti­ laadut tekevät salaattipohjasta maukkaamman ja näyttävämmän.

Monen eri laadun sijasta voit ostaa vain yhden pussin: kukkaro kiittää ja hävikki pienenee.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

29 KAK KU KAI KI L L E

TÄYTE

1 tlk (2 dl) Planti Creamy Dessert kauravispiä 2 prk (à 150 g) Oatly påMackan maustamatonta levitettä 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 2 rkl limetinmehua 1 tl limetinkuorta raastettuna 1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa 1 tlk (0,5 l) Pirkka mangososetta 1 pkt (16 g) Dr. Oetker vegegeliä

Vegaaninen juustokakku sopii moneen makuun ja ruokavalioon.

LISÄKSI

Vegaaninen mangojuustokakku

1. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu leivontamargariini. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja sipaise vuoan reunoihin ohuesti öljyä. Painele keksi-margariiniseos kevyesti vuoan pohjalle. 2. Vaahdota kauravispiä kylmänä noin 3 minuuttia. Sekoita påMackan, sokeri, vaniljasokeri, limetinmehu ja -kuori keskenään erillisessä astiassa.

12 AN NOSTA | Y L I 60 MIN H IN TA N. 0,90 € / ANNOS *

200 g Pirkka digestivekeksejä 75 g Pirkka leivontamargariinia

Pirkka karhunvatukoita tai muita tuoreita marjoja ja limetinkuorta

3. Lusikoi jääkaappikylmän kookosmaidon kiinteä osa kattilaan. Mittaa kattilaan 2 dl mangososetta. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon 3 pussia vegegeliä kierrevatkaimella. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja jatka kuumentamista vielä noin 2 minuuttia, kunnes seos ei enää paksune. 4. Sekoita kookos-mangoseos heti kuumana påMackan-seokseen. Vegegel alkaa hyytyä nopeasti, joten toimi ripeästi. Kääntele lopuksi kauravispi täytteen joukkoon ja kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin noin tunniksi. 5. Kaada loppu mangosose kattilaan. Avaa tölkki, jotta saat kaiken mangososeen talteen. Sekoita mangososeeseen 1 pussi vegegeliä kierrevatkaimella. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen pari minuuttia. Kaada kiille kuumana kakun päälle ja levitä tasaiseksi. Toimi tässäkin välissä nopeasti, jotta kiille ei ehdi hyytyä liikaa. Nosta kakku jääkaappiin vielä noin tunniksi. Koristele kakku tuoreilla marjoilla ja limetinkuorella. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 3.5.

OSTOSLISTALLE Käytä koristeluun tuoreita marjoja. Niiden rakenne kestää juhlien loppuun asti.

UUD I S T ET T U Dr. Oetker vegegel 15 g

Pirkka mangosose 0,5 l

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30

HERKKUPÄIVÄ OSTOSLISTALLE

K A HV I N KANS S A Gluteenittomat suklaa-pähkinäkeksit ovat täynnä herkullisia sattumia.

Gluteenittomat suklaa-pähkinäkeksit

N . 3 0 K PL | Y L I 60 MIN H INTA N. 0, 20 € / KPL*

100 g Pirkka gluteenittomia kaurahiutaleita 2 dl (100 g) Pirkka hasselpähkinöitä 100 g Fazer tummaa leivontasuklaata 44 % 3 dl Pirkka gluteenitonta tummaa jauhoseosta 1 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria ½ tl kanelia ½ tl kardemummaa 100 g voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 2 rkl vaaleaa siirappia

1. Rouhi pähkinät ja suklaa veitsellä karkeaksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja mausteet. 2. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää siirappi, jauhot ja rouheet. Sekoita taikina tasaiseksi. 3. Muotoile taikinasta noin 30 cm:n pituinen tanko. Kääri kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa pari tuntia. 4. Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle. 5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes viipaleet saavat vähän ruskeaa väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua pellillä.

Pirkka hasselpähkinä 150 g

Pirkka tumma gluteeniton jauhoseos 1 kg

Valmiit keksit tai niiden ainekset sopivat myös lahjaksi.

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka suomalainen gluteeniton iso kaurahiutale 450 g


SANNAN KEVÄTJUHLIEN TÄRPIT

TOP 4 1. Laitilan Kanatarhan Munavoi. Käyttövalmis ja hyvin levittyvä heti jääkaapista otettuna. Laktoositon voi ja aidot kananmunat. Helpottaa juhlajärjestelyjä kätevyytensä vuoksi ja maistuu kuin kotona tehdyltä.

2. Valkuaispatukka (180 g): Munax Salaattivalkuainen on kypsennettyä valkuaista. Upea tuote salaatteihin. Voi käyttää myös leivän päälle, keittoihin ja kesällä grilliin. Heti käyttövalmis ja viipaloitava.

3. Nestemäinen Valkuainen 500 ml. Ruuanlaittoon rasvaton vaihtoehto. Toimii myös marengeissa, smoothiessa ja munakkaissa. Kotimainen, lähellä tuotettu ja keltuaiset on käytetty hyötykäyttöön.

4. Tärppi välipalaksi juhlavalmisteluihin. Munax Smoothie sisältää kananmunanvalkuaista ja pitää siksi nälän pitkään loitolla. Sisältää aitoja marjoja ja hedelmiä ja on todella hyvänmakuinen. Heti juotava ruokaisa välipala!

VA

LMISTE

T

TU

A

P A K AT T

A

T LAI ILAS LA

ITILAS

BY

U

S

S


Kuulun

MONEEN

Pyry Soiri on suomalaisen äitinsä kasvattama ja afrikkalaisten suurkaupunkien kaduilla taitonsa oppinut jalkapalloilija, joka asuu Valko-Venäjällä. Hän tietää, että mikään ei tule ilmaiseksi ja nauttii kun saa tutustua uusiin ihmisiin. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT SANNA LEHTO

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


V

iikinkikuningas! Pyry Soiri presidentiksi! Me rakastamme sinua, Pyry. Sinun on tultava viralliselle vierailulle Islantiin. Tervetuloa Pyry Soirinson! Islantilaisten jalkapallofanien viime syksynä perustama Pyry Soiri Fanclub Facebookissa on täynnä kehuja ja hehkutusta suomalaiselle 23-vuotiaalle jalkapalloilijalle. Soiri nousi Islannin kansallissankariksi lokakuun alussa, kun hän tasoitti Suomen jalkapallomaajoukkueen pelin Kroatiaa vastaan 1–1. Tasapeli helpotti ratkaisevasti Islannin suoraa pääsyä tänä kesänä pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin. Peli oli Pyry Soirin ensimmäinen esiintyminen Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkueen pelaajana. Hän pääsi kentälle ottelun viimeiselle kymmenelle minuutille. Maali syntyi legendaarisesti ottelun viimeisen minuutin aikana. – En nähnyt heti, että pallo meni maaliin. Siinä oli vähän sellainen hiljaisuus ja tajusin, että pallo on siellä, Pyry Soiri kertoi heti ottelun jälkeen Yle Urheilulle. Pyry Soiri oli mykistänyt kroatialaisyleisön heidän kotikatsomossaan.

S

uomen, Islannin ja Kroatian lisäksi Pyry Henri Hidipo Soiri tunnetaan ainakin Namibiassa. Suomalaisen äidin ja namibialaisen isän poikaa kaavailtiin maajoukkuepelaajaksi myös Namibiassa. Pohjoismaiden onneksi Pyry valitsi Suomen Huuhkajat. – Oon syntynyt Suomessa. Muutimme äidin työn mukana Mosambikiin Moputoon, kun olin 5-vuotias. Kävin siellä eskarin portugalilaisessa koulussa. Sitten muutimme Namibiaan, jossa menin kansainväliseen kouluun ja opin englannin. Namibian pääkaupungista Windhoekista äidin ja pojan matka jatkui vuosiksi Tansanian Dar-es-Salaamiin. Sieltä Pyry muutti äitinsä ja pikkuveljensä kanssa Suomeen Myllykoskelle ja aloitti lukion Kouvolassa. – Olihan muutto lämpimästä kuuden miljoonan asukkaan kaupungista viiden tuhannen asukkaan Myllykoskelle ja talveen kova vaihto, mutta se toi mukanaan toisenlaisia hyviä asioita, Pyry Soiri sanoo nyt. Myllykoskella asuivat äidin puolen isovanhemmat, ja Soiri pääsi pelaamaan ja harjoittelemaan jalkapalloa säännöllisesti Myllykosken Palloseuraan. – Mulla oli aina ollut unelma, että pelaisin Suomessa ja MyPassa. Tuolloin 16-vuotiaana pääsin oikeaan jalkapallojoukkueeseen ja vihdoin alkoivat säännölliset harjoitus­ rutiinit. Vuotta myöhemmin Pyry Soiri pääsi MyPan edustusjoukkueeseen ja solmi ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Kymmenien ja taas kymmenien Veikkausliiga-otteluiden jälkeen MyPassa ja Vaasan Palloseurassa Soiri siirtyi viime vuonna jalkapalloammattilaiseksi Valko-Venäjälle. Hän vertaa nykyseuransa Shakhtar Soligorskin kotikaupunkia Kouvolan seutuun kokonsa ja tehdaskaupunkimaisuutensa takia. Valko-Venäjälle sopeutuminen ei ole tuottanut Soirille minkäänlaisia haasteita. – Olen asunut niin monessa eri paikassa elämäni aikana, että minulla ei ole ennakkoluuloja. Saan nyt tehdä sitä, mitä olen aina rakastanut ja halunnut tehdä. Pyry Soiri ei itse asiassa muista elämää ilman palloa. Lapsenakin hän osallistui Suomen kesälomillaan Helsinki Cupiin.

– Mä olin kesäisin Pallopoikien ulkomaalaisvahvistus, hän sanoo nauraen.

E

ri kulttuureissa kasvaminen ja eläminen tuntuvat Pyry Soirista luontevilta. Hän on vahvasti sekäettä, sekä suomalainen että namibialainen, ja hänellä on perhettä kahdessa maanosassa. Soiri ei tunne olevansa juureton, vaan hänellä on juuret monessa paikassa. Aitona maailmankansalaisena hän juurtuu sinne, missä kulloinkin asuu ja elää. – Kuulun moneen. Meitä oli jotain 60 eri kansallisuutta­ kansainvälisessä koulussa ja jokainen meistä muutti neljän– viiden vuoden välein. Olen saanut frendejä kaikista paikoista, missä olen elänyt, ja nyt mulla on paljon kavereiden kavereita, joita mä tapaan. Namibialaisen isän antama kolmas nimi Hidipo tarkoittaakin suomeksi ”en koskaan jätä sinua”. Kun Soirilta kysyy mikä hänessä­ on namibialaisinta, vastaus tulee heti. – Rakastan lihaa, ja se lihansyönti­ on sellainen namibialainen juttu. Toinen juttu on se, että tykkään aina ajatella positiivisen kautta. Nami­ biassa elämää katotaan positiivisesti, vaikka se on välillä kovaa, eikä kaikilla­ihmisillä valitettavasti ole paljoa. Kaikki on kuitenkin valmiita­ tekemään paljon töitä sen eteen. Siellä arvostaa sitä, mitä on. – Positiivisuutta voi myös opetella. Se ei tuu noin vaan. Vaikka välillä tuntuu vaikealle ja tulee haasteita ja muita kielteisiä tunteita, jälkikäteen asia tuntuu positiiviselta. Pitää vaan jaksaa toistaa itselle, että sä pystyt tähän ja voit tehdä näin. Elämä Afrikassa, kolmessa eri maassa, on jäänyt Pyryn mieleen yksinkertaisena, hyvällä tapaa. Koululaisen elämä täyttyi koulusta ja sen ulkopuolella jalkapallon pelaamisesta. – Eniten muistoja mulla on Tansaniasta, mutta nautin elämästä kaikissa maissa. Kyllä mulle tuli fiilis kun muutettiin sieltä pois, että elämä siellä oli ihan hyvää. Soiri ei ole sulkenut pois mahdollisuutta muuttaa joskus takaisin Afrikkaan, vaikka se ei olekaan juuri nyt ajankohtaista. Suomalaisimpana piirteenään Soiri pitää kylmyyteen tottumista. – Olin ollut lapsena Suomessa lähinnä kesäisin. Ensimmäinen talvi Myllykoskella meni hienosti talvea ihmetellessä, mutta toisena vuotena tajusi, että se tulee taas ja kestää vähän pidempään. Se vaati totuttelua. Asiaan vaikutti myös se, että Tansaniassa ihmiset ovat luonnostaan paljon ulkona ja kynnys lähestyä toisia ihmisiä­ on äärimmäisen matala. Kymenlaakson talvessa jokainen hoiti lähinnä omia asioitaan, ja välillä sosiaalinen Soiri tunsi pitkästyvänsä. Onneksi oli jalkapallo.

KUKA

Jalkapalloilija Pyry Henri Hidipo Soiri IKÄ 23 KOTOISIN Suomesta ASUU Soligorskissa Valko-Venäjällä PERHE Äiti Iina ja pikkuveli Juri, isosisko ja -veli isän puolelta HARRASTUKSET

Jalkapallo, televisiosarjojen katsominen

INNOSTUNUT JUURI NYT Tutustumisesta

erilaisiin ihmisiin

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


”ÄIDILTÄ OLEN SAANUT INTOHIMON TEHDÄ ASIOITA, JOTKA ON TÄRKEITÄ. HÄNEN URANSA ON ESIMERKKI MULLE.”

P

yry Soirin lapsuuden pallottelu erosi monin tavoin suomalaislasten harrastuksista. Hänen harjoituskenttänään toimivat Moputon ja Dar-es-Salaamin kaltaisten suurkaupunkien asuinalueiden kadut. Siellä kaikilla ei ollut kenkiä, mutta jalkapalloilu yhdisti nappiksien kanssa ja niitä ilman pelaavat. – Kadulta löytyi aina kavereita, joiden kanssa pelata. Joku näytti, mitä oli oppinut, ja aina yritettiin kilpailla siitä, kuka näyttää hienoimmat kikat. Me opittiin toisiltamme ja ihan itse, ei meitä kukaan opettanut. Kun kansainvälisen koulun oppilaat pelasivat paikallisia kouluja vastaan, osalla paikallisjoukkueiden pelaajistakaan ei ollut kenkiä, mutta silti he yleensä voittivat ottelut. Kerran Soiri ihastui paikallisen pelikaverin tyyliin niin paljon, että lahjoitti omat nappiksensa hänelle. – Mä oon saanut jalkapallosta ilon ja nauttinut siitä joka hetki. Jalkapallo on tuonut mulle tosi paljon kavereita ja ­samalla olen pysynyt poissa tyhmistä asioista. Pyry Soirin identiteetti laitahyökkääjänä kumpuaa hänen taustastaan. Hän on nopea ja mielestään parhaimmillaan yksi­vastaan yksi -tilanteissa, joissa palloa havittelee yksi molempien joukkueiden pelaaja. – Tykkään luoda sellaista peliä, joka ei ole ihan hirveän tyypillistä: siinä on peli-iloa, eikä liikaa show´ta. Nää on asioi­ta, joita multa voi odottaa ja niitä mä yritän aina kehittää ja kehittää. Pyry Soiri kertoo olevansa ihminen, joka saa voimaa toisista ihmisistä ja innostuu siitä, että saa tutustua uusiin ­ihmisiin. – Esimerkiksi pelkkä pikkubroidin hymyn näkeminen tuo mulle hurjasti voimaa.

T

yryn äiti Iina Soiri on tehnyt pitkän uran kehitysyhteistyön parissa Afrikassa ja työskennellyt viime vuodet Pohjoismaisen Afrikka-instituutin johtajana­Uppsalassa Ruotsissa. Pyryn 11 vuotta nuorempi veli Juri asuu ja pelaa jalkapalloa Uppsalassa. – Äiti on mun tärkein ihminen pikkuveljen kanssa. Hän on kasvattanut mut ja olimme pitkään äidin kanssa kahdestaan. Hän on vahva luonne, sanoo asiat suoraan kun pitää ja työntää mua eteenpäin, että oppisin itse. Äiti on tsemppaava ja meillä on tosi hyvä välit. Jutellaan molempien asioista ja pyritään aina auttamaan toisiamme.

K-ryhmään kuuluva Volkswagen Suomi on Suomen jalkapallon A-maajoukkueiden pääyhteistyökumppani.

P 66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Iina-äiti seuraa tiiviisti jalkapalloa ja pelasi sitä itsekin harrastusmielessä yhteispohjoismaisessa joukkueessa Afrikassa asuessaan. – Äidiltä olen saanut intohimon tehdä asioita, jotka ovat tärkeitä ja sen, että asioita oppii tekemällä. Vaikka me muutettiin paljon äidin uran takia, olen iloinen, että hänellä on ollut sellainen ura. Se on vähän kuin esimerkki. Hän on aina tarjonnut mulle hyvät edellytykset pelaamiseen ja muuhun. Kun Pyryltä kysyy, onko hän joutunut luopumaan jostakin jalkapallon takia, hän miettii pitkään. – Olen aina miettinyt asioita futiksen kannalta. Perhe ja kaverit, heidän kanssaan oleminen on silloin vähäisempää ja tapaamisia joutuu sumplimaan. Pelaaminen parhaiden pelaajien kanssa ja Suomen edustusjoukkueessa on kuitenkin aina ollut Pyry Soirin unelma. – Uskoin siihen ja olen tehnyt valtavasti töitä sen eteen. Nyt olen pelaamassa televisiosta tuttujen tyyppien kanssa. Yritän aina laittaa itsestäni 110 prosenttia peliin, mutta en halua asettaa liikaa paineita itselleni. Yksi unelma ylitse muiden on päästä joskus vielä pelaamaan Englannin valioliigassa Chelsean joukkueessa sekä se, että Soiri ja Suomen maajoukkue pääsevät pelaamaan jalkapallon MM-kisoissa. – Se varmasti laajentaisi futiksen pelaamista Suomessa, mutta nyt mennään päivä kerrallaan ja peli kerrallaan.

änä keväänä Pyry Soiri Fanclubin Facebook-sivulla on yli 5 500 jäsentä. Islantilaisten lisäksi ryhmässä on jalkapallo- ja Pyry-intoilijoita Suomesta ja muutamasta muusta jalkapallomaasta. Kun Pyryn äiti Iina Soiri vieraili Islannissa työmatkalla viime vuoden lopulla, hän sai lähes valtiovieraan kohtelun ja tapasi muun muassa Islannin presidentin Gudni Th. Johannessonin. Sama mies lähetti aikaisemmin syksyllä henkilökohtaisen onnitteluviestin poika-Soirille. Pyry itse ei ole koskaan ehtinyt Islantiin saakka. – Se äidin saama huomio työreissulla Islannissa ja tää kaikki fanitouhu. Ne on saanu mut huomaamaan, kuinka tärkeä juttu jalkapallo on siellä. Kyllä mä vielä joku päivä menen sinne!


P i r k k a . f i   PIRKKA  67


HELLI IHOASI JA

Hehku tuo toukokuussa Suomeen aivan uuden ihonhoitosarjan: israelilaisen, Kuolleenmeren mineraaleihin perustuvan Alma K:n. Hemmottele siis ihosi kesäkuntoon näillä ihanilla tuotteilla ja muista myös auringolta suojautuminen! Kurkkaa nämä ja monet muut toukokuun edut verkkokaupasta hehku.fi.

ALMA K -TUOTTEET Dead Sea Minerals

-15 %

Uutuus Vain m

eiltä

Alma K tuo maailman vanhimman kylpylän kylpyhuoneeseesi. Kuolleenmeren mineraaleja, suolaa, mutaa ja luonnollisia öljyjä yhdistämällä Alma K:n kosmetiikkatuotteet hoitavat ja hellivät ihoasi. Puhdistusgeeli kasvoille 125 ml 13,52 € (norm. 15,90 €) Rentouttava suihkugeeli 250 ml 10,97 € (norm. 12,90 €) Luonnon mustaa mutaa 430 g 10,97 € (norm. 12,90 €)

MÁDARAAURINKOTUOTTEET

-20 %

Uutuus

Uuden sukupolven Mádara CC -voiteet SPF15aurinkosuojakertoimella tasoittavat ja kaunistavat ihon sävyä sekä suojaavat ilmansaasteiden aiheuttamilta ihovaurioilta ja ikääntymisen merkeiltä. Mádara SPF30 -aurinkovoiteet kasvoille ja vartalolle suojaavat auringon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä sekä ilmansaasteiden vaikutuksilta. Silkkinen koostumus levittyy hyvin ja mukautuu ihon sävyyn ihanteellisesti. Aurinkosuoja kasvoille SPF30 40 ml 23,60 € (norm. 29,50 €) Plant Stem Cell Antioxidant aurinkovoide vartalolle SPF30 100 ml 15,60 € (norm. 19,50 €) H. Anti-P. CC voide SPF15 LIGHT 40 ml 23,60 € (norm. 29,50 €) H.Anti-Po. CC voide SPF15 MEDIUM 40 ml 23,60 € (norm. 29,50 €)

KARPALACT STRONG® Vahva karpalo + maitohappobakteeri

OSTAJALLE MEIKKIPUSSI KAUPAN PÄÄLLE Karpalactin salaisuus on vahva kliinisesti tutkittu CranMax® karpalouute yhdistettynä suolistossa aktiivisina säilyviin maitohappobakteereihin. Akuuttiin tarpeeseen ja säännölliseen käyttöön. Sopii myös raskauden ja imetyksen aikana. 60 kpl 24,50 € 120 kpl 49,90 €

Toukokuun tarjoukset voimassa Plussa-kortilla 7.-31.5.2018 hehku.fi-verkkokaupassa ja Hehku-myymälöissä niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


HAAVANHOIDON ABC

Keväiset puuhat ja vähenevät vaatteet altistavat myös haavoille. Haavojen huolellinen hoito edistää niiden paranemista ja ennaltaehkäisee tulehduksia. TEKSTI MARJA-LEENA HYYPIÄ KUVAT GETTY IMAGES

A

Haavan ensiapu on pesu runsaalla vedellä­ ja saippualla. Pesuun sopii hyvin normaali­ vesijohtovesi. Puhdistamiseen voi käyttää myös klooriheksidiiniä tai polyvidonijodidia sisältävää desinfektioainetta. Peitä haava lopuksi hengittävillä sidetarpeilla. Älä käytä ensiapuna voiteita tai tiukkoja sidoksia.

C

B

D

Pinnalliset, puhtaat ja verta vuotamattomat­haavat paranevat yleensä hyvin kotona tehdyn ensiavun jälkeen. Jos olet epävarma paranemisesta, käy näyttämässä haavaa lääkärissä­. Ihon eri kerrokset lävistävät haavat täytyy yleensä liimata tai ommella, joten ne on puhdistamisen jälkeen hyvä näyttää terveydenhuollon ammattilaiselle. Hoitoon on suositeltavaa lähteä myös silloin, kun haava on yli kahden senttimetrin kokoinen, vuoto on runsasta tai kun herää epäily syvästä haavasta. Myös silloin, kun haava on kädessä tai kasvoissa, tulee hakeutua herkästi hoitoon. Käy näyttämässä haavaa ammattilaiselle myös silloin, jos et ole saanut haavaa itse puhtaaksi tai siihen on jäänyt maaperän ainesta. Toimi samoin, jos kyseessä on syvä pistovamma likaisella piikillä, esimerkiksi naulalla, tai jos haavaan jää runsaasti rikkoutunutta kudosta ja verihyytymiä.

Kun pahempi haava syntyy, toimi nopeasti­. Lääkärin hoitoon tulisi hakeutua muutaman tunnin sisällä haavan syntymisestä, sillä­ vanhoja haavoja ei voi ommella tai liimata ja hoidosta tulee­huomattavasti hankalampaa. Haava vanhenee­6–18 tunnissa riippuen sen likaantumisesta. Jos haavaa ei puhdisteta ja sinne jää likaa, haavasta voi seurata kudostulehdus. Varsinkin likaisissa haavoissa on aina pieni, mutta huomioitava jäykkäkouristustaudin riski. Suomalaiset lapset on kuitenkin neuvolassa ja koulussa rokotettu jäykkäkouristusta vastaan, eikä haavan syntyminen useimmiten edellytä lisärokotusten ottamista. Aikuisten on tärkeä huolehtia siitä, että jäykkäkouristusrokotus on varmasti voimassa.

E

Jos haava ja sen ympäristö alkavat puhdistuksesta huolimatta punoittaa, kuumottaa tai erittää märkää, kyse on haavatulehduksesta­, joka vaatii hoidoksi antibioottikuurin. Usein antibioottihoito voidaan aloittaa jo ennakoivasti esimerkiksi kissan pureman jälkeen. Tällaiset puremahaavat voivat tulehtua syljen mukana tulevista bakteereista. Erityisesti kissan

purema­haavat tulehtuvat helposti, 80 prosentissa tapauksista. Koiran puremahaavoissa näin käy selvästi harvemmin, vain 20 prosentissa puremista.

F

Haavoja kannattaa yrittää myös ennalta­ ehkäistä. Käytä kenkiä, kun liikut alueilla­, joissa on mahdollisuus saada haava likaisesta esineestä, kuten lasinpalasesta. Ole huolellinen ­terävien esineiden, kuten veitsien käsittelyssä.

Hoida haava oikein 1 Varaa kotiin tärkeimmät haavanhoitotarvikkeet. Kotona on hyvä olla ainakin haavan puhdistusainetta, laastaria ja muita hengittäviä sidostarpeita. 2 Haavatulehduksen paras ennaltaehkäisy on haavan peseminen. Jos olet epävarma haavan ­paranemisesta, käy näyttämässä sitä lääkärille tai hoitajalle. 3 Ole tarkka eläinten puremien hoitamisessa. Ne on syytä hoitaa lääkärin vastaanotolla vielä­ herkemmin kuin muut haavat, sillä niihin liittyy suuri bakteeritulehduksen riski. Kirjoittaja on yleislääketieteen erikoislääkäri Marja-Leena Hyypiä Terveystalosta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


K-lahjakortti

ON VERRATON LAHJAIDEA

K-LAHJAKORTILLA SAAT MITÄ VAIN SEURAAVISTA KETJUISTA

LISÄTIETOJA PLUSSA.COM/LAHJAKORTTI


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I TOUKOK UU L LE

ARKEA JA JUHLA A

K U VA G E T T Y I M AG E S

Toukokuussa juhlitaan äitiä, koulunsa­ päättäviä ja ammattiin valmistuvia. ­Monissa kodeissa toukokuu on muiden­ kin isompien ja pienempien juhlien­ai­ kaa. Touko­kuu merkitsee myös iloista­ kesän odotusta, puutarhanhoitoa ja arkea. Nyt on hyvä­hetki keskittyä piha­ töihin ja ulkoliikuntaan sekä päivittää vaatekaapin sisältö ajankohtaan sopivaksi.­­Tämän lehden Plussa-sivuilta löy­ dät hyviä etuja juhlien valmisteluun. Poimi­parhaat tarjoukset esimerkiksi­ koko­perheen pukeutumiseen, liikkumi­ seen, kodin uudistamiseen ja siivouk­ seen. Löydät ideoita myös hemmotte­ luun ja ­vapaa-ajan menoihin. Katso kaikki­Plussa-­edut sivuilta 73–92 ja valitse­niistä­itsellesi sopivimmat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


Hei me päästiin Särkänniemeen! Särkänniemen huvipuiston uudet vempaimet kietovat asiakkaat romanttisiin ja nostalgisiin tunnelmiin. Vanhan Ilmaveivin poistuttua karusellin pyörteistä ei tarvitse luopua, vaan uusi, entistä ehompi Keinukaruselli korvaa vanhan laitteen. Kaunis ja romanttinen karuselli­ pyörittää asiakkaita heti vapunpäivästä alkaen. Uutuutena laitteessa on tavallisten istuimien lisäksi tupla­ penkkejä, joissa myös alle 120 cm huvipuistokävijät pääsevät nautDI OP K-PLUSSA MC BIN 5353 29 ICA 2031

-

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI

Tuplasti tai jopa triplasti Plussaa K-Plussa Mastercardilla MC RED MC ORANGE

CYAN MAGENTA YELLOW BLACK

CHIP GOLD MODULE

Muumimaailma tarjoaa elämyksiä tänäkin kesänä vauvasta vaariin. Nauti Tove Janssonin sadusta ja aidosta saaristoluonnosta, tervehdi Muumipappaa ja Pikku Myytä. Puuhaa riittää koko perheelle parinkin päivän ajaksi. Kesän Plussa-edut Muumimaailma.fi

72  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

updated 3.4.2017

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

MONTH /YEAR

CARDHOLDER NAME

Oletko jo halannut Muumimammaa?

Osta oma rannekkeesi Sarkanniemi.fi

GLOSSY FINISH

5555 0012 3456 7890 VALID THRU

timaan karuselliajelusta yhdessä ­aikuisen kanssa. Lisäksi Näsijärven rantamaisemaan avataan lapsiperheille sopiva uusi toiminnallinen alue nimeltään Taikaranta. Alueella voi ­kokeilla hauskoja leikkivälineitä, kuten puheputkia ja interaktiivisia kukkia. Taikarannan ravintola Riemu tarjoilee nälkäisille huvittelijoille makuja maailmalta Street Food -buffetissa.

ICA 2031 XXXXXXXXXX

Kirjautumalla Plussa.com-palvelun Oma Plussa -sivuille näet ajankohtaiset, juuri sinulle sopivat tarjoukset, jotka perustuvat omaan ostohistoriaasi. Löydät viikottaiset etusi myös K-Ruoka-sovelluksesta. Se kannattaa ladata kaikille perheenjäsenillesi, koska nyt jokaisesta uudesta sovelluksen latauksesta saa 5 euroa Plussarahaa! Lue lisää k-ruoka.fi/ mobiilisovellus

Maksaessasi ostokset K-Plussa Mastercardilla saat tuplasti Plussa-peruspisteitä! Jos olet K-ryhmän Paras asiakas eli lompakostasi löytyy musta Plussa-kortti, saat peruspisteet kolminkertaisina. Lue lisää ja tilaa oma korttisi viimeistään nyt osoitteesta Uusikortti.fi.

BLACK

Mustalla Plussa-kortilla saat parhaat edut Jos omistat K-ryhmän Parhaan asiak­kaan Plussa-kortin, saat LisäPlussaa eli kaksinkertaiset peruspisteet ruokaostoksistasi K-ruokakaupoissa 30.6. saakka. Parhaan asiakkaan etusi näet K-Ruoka-sovelluksesta tai henkilökohtaisilta sivuiltasi osoitteessa Plussa.com/Oma Plussa. Lue lisää Plussa.com/Parhaat. Saathan jo kaikki parhaat edut sähköpostiisi? Tilaa edut Plussa.com/Paras.

MAG STRIPE BLACK MC HOLOGRAM SILVER MC SÍGNATURE PANEL 55,5 x 10,32mm


Kuukauden Kuukauden Plussa-tarjoukset Plussa-tarjoukset

Ku

KIVIKYLÄN

KIVIKYLÄN

400 g

400 g

Huiluntuhti grillimakkarat Huiluntuhti grillimakkarat

2 2

49 49 PKT (6,23/kg)

PKT (6,23/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-15%

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,95/pkt (7,38/kg) 2,95/pkt (7,38/kg)

HINNAT VOIMASSA HINNAT3.5.-30.5.2018 VOIMASSA 3.5.-30.5.2018 ELLEI TOISINELLEI MAINITA TOISIN MAINITA

LA KEITTIÖ ARLA KEITTIÖ

ARLA

austetut rahkat Maustetut rahkat g

200 g

1 1 PRK (6,95/kg)

-10%

NNUNTAI

kg

1 1 KPL (0,73/kg)

-12%

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 1,55/prk (7,75/kg) 2,75/pkt (13,75/kg) 2,75/pkt (13,75/kg)

-11%

-150 g

120-150 g

2 PS

2 PS

PINGVIINI

PINGVIINI

-11%

ELVITAL

-250 ml

200-250 ml

2 KPL

ampoot jaShampoot hoitoaineet ja hoitoaineet

5 005 00

2 KPL 2 KPL (10,00-12,50/l) (10,00-12,50/l)

SSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-13%

-13%

ttäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 9/kpl (11,56-14,45/l) 2,89/kpl (11,56-14,45/l)

72

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,89/pkt (8,26-9,63/kg) 2,89/pkt (8,26-9,63/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 1,65/kpl (0,83/kg) 3,95/kpl (11,79-12,34/kg) 3,95/kpl (11,79-12,34/kg)

FAZER

FAZER

200 g

200 g

2 KPL

2 KPL

750 ml

750 ml

3 503 50 2 KPL (2,33/l)

2 KPL (2,33/l)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-23-34%-23-34%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,29-2,69/kpl (3,05-3,59/l) 2,29-2,69/kpl (3,05-3,59/l)

Ananaks 227/140 g

20

3 (4

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

2 KPL

PLUSSA-KO

-12% -11%

-11%

2 KPL

LINKOSUO KANE’S SODA POP KANE’S SODA POP

-11%

2 PL

Ruis- ja kaurasipsit Virvoitusjuomat Virvoitusjuomat

Yksittäin ja 0,75/prk (5

2 PL 2 PS

g 0,5 l, sis. pantit 0,40, 0,5120-150 l, sis. pantit 0,40, rajoitus 2 erää/talous rajoitus 2 erää/talous

PINGVIINI

Jäätelötu

408-420 g,

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

00 3 003400 PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

29

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,15/kpl (10,75/kg) 2,15/kpl (10,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,59/ps 1,99/pl, sis. pantin 1,99/pl, 0,20 (3,58/l) sis.(17,27-21,58/kg) pantin 0,20 (3,58/l)

Ilman Plussa 3,39/pkt (8

-11%

Cif sprayt ja Cif Domestos sprayt ja Domestos WC-puhdistusaineet WC-puhdistusaineet

VIASUNNUNTAI

Vehnäjauho MikroateriatMikroateriat

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

3 3

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 3,39/pkt (8,07-8,31/kg) 3,39/pkt (8,07-8,31/kg)

Ilman Pluss 2,39/tlk (2

KPL KPL KPL (0,73/kg) (10,42-10,91/kg)(10,42-10,91/kg)

-13%

TL (2

-12%

3 31

2 KPL (9,50/kg)

-11%

2 PKT

VIA

0

PLUSSA-KO

-10% -10%

45 49 49

80 80

PKT (7,12-7,33/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

ttäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 9/ps (17,27-21,58/kg) 2,59/ps (17,27-21,58/kg)

ITAL

PKT (7,12-7,33/kg)

PRK PKT (6,95/kg) (12,25/kg)

2 kg 320-335 g, myös320-335 VIA lohta g, ja myös kasviksia VIA lohta ja kasviksia vain K-ruokakaupoista! vain K-ruokakaupoista!

JäätelötuuttiJäätelötuutti monipakkaus monipakkaus 6-pack 6-pack Sininen maitosuklaalevy Sininen maitosuklaalevy

2 PS 2 PS (13,33-16,67/kg)(13,33-16,67/kg)

-22%

300-350 g

-13%

-11%

400400 2 992 99 -22%

300-350 g

2 PKT

5 5

408-420 g, ei laktoositon 408-420 g, taieimix laktoositon tai mix

SSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

GRANDIOSA

Kiviuunipizzat Kiviuunipizzat

PKT (12,25/kg)

-10%

2 PKT 2 PKT (7,14-8,33/kg) (7,14-8,33/kg)

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 0,75/prk (5,36/kg) 0,75/prk (5,36/kg)

is- ja kaurasipsit Ruis- ja kaurasipsit

3 PRK

-20%

GRANDIOSA

2

39 45 45

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

00 00

3 PRK (4,76/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

man Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 5/kpl (0,83/kg) 1,65/kpl (0,83/kg) LINKOSUO

227/140 g

2 2

-12%

KOSUO

-20%

ARLA

Luonto+

1 kg, maust

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,99/pkt (14,26-16,63/kg) 4,99/pkt (14,26-16,63/kg)

3 PRK (4,76/kg)

USSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

200200 g g

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,39/tlk (2,39/kg) 2,39/tlk (2,39/kg)

-12%

00 00

KPL (0,73/kg)

200 g

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

227/140 g

45 45

300-350 g

PKT PKT (11,40-13,30/kg)(11,40-13,30/kg)

Ananakset mehussa Ananakset mehussa

2 kg

300-350 g

99 99

TLK (2,09/kg)

3 PRK

SUNNUNTAI

ehnäjauho Vehnäjauho

ARLA KEITTIÖ ATRIA

HINNAT VOIMASS

Maustetut Ohuen ohuetOhuen leikkeleet ohuetrahkat leikkeleet

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-12%

an Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 5/prk (7,75/kg) 1,55/prk (7,75/kg)

ATRIA

2 21

TLK (2,09/kg)

USSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

VALIO

3 3

2 2

09 09

PRK (6,95/kg)

VALIO

Polar-juustotPolar-juustot

1 kg, maustettu 1 kg, maustettu

39 39

-10%

ARLA

Luonto+ jogurtti Luonto+ jogurtti

-15%

2 PL (2,60/l)

2 KPL (9,50/kg)

-27%

-11%

2 KPL

Jätekassit Jätekassit

3 PKT

40 l/15 kpl ja 25 40 l/30l/15 kplkpl ja 25 l/30 kpl

3 PKT

WHISKAS

2 PL2 PS (13,33-16,67/kg) (2,60/l)

P (7

PLUSSA-KO

-22% -27%

WHISKAS ELVITAL

-11%

2 PKT

Kissan annospussilajitelmat Kissan annospussilajitelmat Shampoot ja hoitoaineet 12x85 g ja 12x100 12x85 g200-250 g ja 12x100 g ml

2 KPL 2 PKT

Cif spray WC-puhd 750 ml

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

7 75

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

35

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,09/pkt (0,07-0,14/kpl) 2,09/pkt (0,07-0,14/kpl)

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,89/pkt (3,24-3,82/kg) 3,89/pkt (3,24-3,82/kg) 2,89/kpl (11,56-14,45/l)

Yksittäin ja ilm 2,29-2,69/k

5 5

00 00

3 PKT 3 PKT (0,05-0,11/kpl) (0,05-0,11/kpl)

-20%

-20%

00 00 00

2 PKT 2 PKT 2 KPL (2,92-3,43/kg) (2,92-3,43/kg) (10,00-12,50/l)

-10%

-10% -13%

2 (2

PLUSSA-KO

-23-3

PIRKKA 72 plussa.com PIRKKA plussa.com WWW.K-MARKET.FI WWW.K-MARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FIWWW.K-CITYMARKET.FI WWW.K-CITYMARKET.FIWWW.NESTEK.FI 72 WWW.NESTEK.FI PIRKKA P l u splussa.com s a . c o m   PIRKKA  73 WWW.K-MA


ETUSI PLUSSA-KORTILLA

Katso kaikki yhteistyökumppaneittemme Plussa-edut osoitteesta www.plussa.com/etukumppanit Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin maininta. KESÄN LOMAMATKAT KANNATTAA VARATA VIIMEISTÄÄN NYT! Plussa-etusi Tjäreborgin matkoista: 50 € alennusta/matkavaraus, kun kyseessä on matka rantalomakohteeseen, kaupunkimatka Eurooppaan tai risteilypaketti Eurooppaan tai Arabiemiraatteihin. Rantalomakohteisiin kuuluvat matkat Eurooppaan, Kanariansaarille, Egyptiin, Kap Verdelle, Turkkiin, Arabiemiraatteihin sekä Gambiaan. 70 € alennusta/matkavaraus, kun kyseessä on matka tai risteilypaketti kaukokohteeseen. Varaa matkasi aina Plussa.com –sivun kautta, niin Plussaalennus tulee matkasi hintaan automaattisesti. Alennusta ei voida myöntää jälkikäteen. Varaa matkasi plussa.com/tjareborg

PLUSSA-KORTILLA

-10%

SUOMEN SUURIN KOKO PERHEEN BLUES-PIKNIKFESTIVAALI Nyt vilttipaikat jaossa Puistobluesin Bluespiknikille. 30.6.2018 järjestettävässä pääkonsertissa esiintyy esiintyy JOHN HIATT & THE GONERS feat. SONNY LANDRETH (US), WALTER TROUT (US), KING KING (UK), ERJA LYYTINEN (FIN) JA DR. HELANDER & THIRD WARD (FIN). Tule koko perheen voimin nauttimaan musiikista ja hyvästä tunnelmasta. Etu voimassa 4.4.-30.5.2018 LIPUT: 58,95 € (norm. 65,50 €)

S UOM EN SU U RIN KO KO P E R H E E N B LUE S - P I K NIKFE STIVAA LI PU ISTO B LU E S 201 8

Liput saat alennettuun hintaan koodilla aktiiviasiakas. Liput osoitteesta www.lippu.fi/puistoblues tai Lippupisteen myyntipisteistä.

Nyt vilttipaikat jaossa Puistobluesin Bluespiknikille. 30.6.2018 järjestettävillä festivaaleilla esiintyy JOHN HIATT & THE GONERS feat. SONNY LANDRETH (US), WALTER TROUT (US), KING KING (UK), ERJA LYYTINEN (FIN) JA DR. HELANDER & THIRD WARD (FIN). Tule koko perheen voimin nauttimaan musiikista ja hyvästä tunnelmasta. www.puistoblues.fi Liput saat alennettuun hintaan koodilla aktiiviasiakas. Liput osoitteesta www.lippu.fi/puistoblues tai Lippupisteen myyntipisteistä. Liput myynnissä alennettuun hintaan vain ajalla 4.4.-30.5.2018. LIPUT Plussa-kortilla 65,50 € (norm. 58,95 €) -10 % Voimassa: 4.4.-30.5.2018

www.puistoblues.fi

PIRKKA 74 72PIRKKA  ­P l uplussa.com ssa.com


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10%

-16%

SAAT HOIDOISTA

- 10 %

VARATESSASI 2 VRK:N KEVÄTLOMAN

GRIGORI SOKOLOVIN PIANORESITAALI MUSIIKKITALOSSA

KESÄKUNTOON KYLPYLÄHOTELLI RAUHALAHDESSA

Venäläisen pianotaiteen suuren tradition jatkaja, aikamme juhlituimpiin pianotaiteilijoihin kuuluva Grigori Sokolov konsertoi Helsingin Musiikkitalossa 14.6.2018! Sokolovin resitaaleista on muodostumassa pianomusiikin ystävien odottama kesäklassikko. Tämän vuoden konsertin ohjelmassa on Haydnin sonaatteja ja Schubertin impromptuja.

nissä. Edun saa lunastettua alennuskoodilla "plussa". Ticketmasterin verkkokauppa: www.ticketmaster.fi Musiikkitalon lipunmyynti: Ma-pe klo 9–18 ja su klo 10–17 Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki

Piristystä kesää varten kylpylälomalla! Treenaa kahvakuula-, lavis- tai zumbatunneilla, vesijumpassa ja kuntosalilla. Hemmottele itseäsi kylpylän lämmössä ja nauti ihanista hoidoista. Illan kruunaa karaoke- ja tanssi-illat.

Lisätietoa konsertista Musiikkitalon verkkosivuilta. Alennuskoodin käyttö verkkokaupassa: Valitse haluamasi paikat ja lipputyypiksi Plussa-etu. Syötä alennuskoodi plussa.

Varaa Plussa-loma ja saat samalla perushoidoista 10 % alennusta. Katso tarkemmin nettisivuiltamme.

Ajankohta: 1.5.-31.5.2018 LIPUT KÄSITTELYKULUINEEN: 39-76 € (norm. 43-84 €) Plussa-etu on voimassa vain toukokuun 2018 ajan Ticketmasterin verkkokaupassa ja lippukaupoilla sekä Musiikkitalon lipunmyyn-

Etu voimassa 1.5.-4.6.2018

PLUSSA-KEVÄTLOMA 2 VRK: 128 €/hlö/2hh (norm. 153 €) Tarjous sisältää majoituksen 2 vrk/2hh, aamiaiset, päivälliset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön. Tästä tarjouksesta saat myös Plussa-pisteet. Varauskoodi PLUSSA, myös nettivaraamossa. Kylpylähotelli Rauhalahti Katiskaniementie 8 70700 Kuopio Puh. 030 608 30 myynti@rauhalahti.fi www.rauhalahti.fi

www.musiikkitalo.fi

PLUSSA-KORTILLA

-40%

LOVE ME TENDER -MUSIKAALI LAHDEN KAUPUNGINTEATTERISSA Hyväntuulinen musikaali täynnä romantiikkaa, komediaa ja Elviksen hittejä! Ankea pikkukaupunki herää eloon, kun komea muukalainen saapuu kaupunkiin. Uudet tuulet ja menevä musiikki saavat aikaan rakastumisen aallon ja kaikki ovat pian "All Shook Up!". LIPUT: 30 € (norm. 50 €) Tarjous koskee esityksiä la 5.5. klo 13 ja la 19.5. klo 13. Maks. 2 lippua/Plussa-kortti ja samaan esitykseen lunastettavat koululais- ja opiskelijaliput. (Etu koskee myös Plussa-kortin haltijan lapsille lunastettavia lippuja esim. 2 aikuista, 2 lasta.). Paikkavaraukset ja liput: LAHDEN KAUPUNGINTEATTERI Kirkkokatu 14, Lahti 0600 30 5757 (1,53 €/min+pvm) liput myös Lippupisteen toimipaikoista

www.lahdenkaupunginteatteri.fi

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7375


REXONA MAXIMUM PROTECTION

Deo 45 ml ja 50 ml (159,00-176,67/l)

7

95

PLUSSA-KORTILLA

kpl

-22%

Ilman Plussa-korttia 10,30 kpl (206,00-228,89/l)

Elmex Kariessuoja -hammastahnan sisältämä amiini-fluoridi kiinnittyy hammaskiilteeseen nopeasti ja kovettaa sen happoja paremmin kestäväksi. Erityisen pinta-aktiivisuutensa ansiosta amiinifluoridi muodostaa kaikille hammaspinnoille kestävän, tasaisen suojakerroksen.

ELMEX

Hammastahnat 75 ml (30,00/l) ei Elmex Sensitive Professional

4

50 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-19-21%

Ilman Plussa-korttia 2,79-2,85 kpl (37,20-38,00/l)

PIRKKA 76  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-30.5.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Tunne Dove -tuotteiden ero Dove suihkusaippuat 250 ml, vartalovoiteet 250 ml, shampoot, hoitoaineet, deodorantit sekä Dove Men+Care -tuotteet

- 20 %

DOVE JA DOVE MEN+CARE

Roll on deot, shampoot, hoitoaineet sekä vartalovoiteet ja suihkusaippuat 50-250 ml 1,72-3,11 kpl (6,88-47,20/l) PLUSSA-KORTILLA

-20%

Ilman Plussa-korttia 2,15-3,89 kpl (8,60-59,00/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-30.5.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA  77


Esim. Aalto

MALJAKKO 160 mm Ilman Plussakorttia 115,00

-20%

ITTALA KASTEHELMI -ASTIAT, AALTO-MALJAKOT PLUSSA-KORTILLA ja -KULHOT Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Kastehelmi

1116

LAUTANEN 170 mm

Ilman Plussakorttia 13,95


K AUPAN PÄÄL L E KOT IMAISTA PIENPAAHT IMO K AHVIA!

VAIN K-CITYMARKETISTA

Moccamaster HBG961 AO Polished Silver

KAHVINKEITIN + SLURP KAHVIELÄMYS

Automaattinen tippalukko ja virrankatkaisu. Lämpölevyn tehonsäätö. Tilavuus 10 kuppia / 1,25 l. Runkotakuu 5 vuotta. Pakkauksen ostajalle veloituksetta tuoretta pienpaahtimokahvia suoraan postiluukkuun toimitettuna. Lahjan arvo 21,76 €. Sisältää kaksi 200 g kahvipakkausta toimitettuna Suomessa. Ilman Plussa-korttia 179,00

159.-

Clean Drop

KAHVINKEITTIMEN PUHDISTUSAINE

Sopii kaikkiin keitinmalleihin. Ilman Plussa-korttia 6,95

PLUSSA-KORTILLA

595

-20€

Electrolux Classic Silence ECS52IW

PÖLYNIMURI

12 m siivousulottuvuus. Dustpro-, parketti- ja 3in1-suulakkeet. Pestävä E12 hygieniasuodatin. Energialuokka, suodatus ja pölynpoisto kovalta lattialta A luokkaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50€

Electrolux WS71-4CR Electrolux EER75STM

VARSI-IMURI

BrushRollCleanharjanpuhdistus toiminto. Led-ajoavalot, irrotettava rikka-imuri. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

149.-

IKKUNAPESURI

Anti-Drip-järjestelmä. Tilava vesisäiliö ja Litium TurboPower-akku. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 59,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

PLUSSA-KORTILLA

-50€

P ITK Ä 6 0 M IN K ÄYTTÖ A IK A

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


P I DÄ G R I LLI P UH TAAN A . FOLI OSTA JA LEI V I NPA PER ISTA

Ota kuuma startti grillikauteen!

SA AT NÄ PPÄ R ÄN

1. Leikkaa foliosta pala ja leivinpaperista hieman pienempi pala. 2. Laita leivinpaperi folion päälle ja taita folion reunat 1-2 cm sisäänpäin. 3. Paista kesän parhaat herkut ilman turhia sotkuja ja nauti!

G R I LLI PELLI N !

V I N KKI PU O LITETTUJA EVÄ S PU S S EJA VO I K ÄYTTÄ Ä

SAGA

LEIVINPAPERI 20 m/pkt Ilman Plussa-korttia 2,39/pkt

4.- 2

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

pkt

SAGA

ALUMIINIFOLIO 20 m/pkt

4.- 2

Ilman Plussa-korttia 2,25/pkt

PLUSSA-KORTILLA

pkt

-11 %

SAGA

SAGA

Ilman Plussakorttia 2,20

Ilman Plussa-korttia 3,49

EVÄSPUSSI 60 kpl/pkt SAGA

TUOREKELMU 60 m/pkt

3

Ilman Plussa-korttia 2,10/pkt

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

50 2 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

195

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PAISTOVUOKA 1,5 l 3 kpl/pkt

195

PLUSSA-KORTILLA

-44 %

H O DA RITA S K U INA !


Esim. Cerasafe+ Steely Induction

PAISTINPANNU 28 cm

Laadukas, tarttumaton ja keraamisesti vahvistettu Cerasafe+ -pinnoite. Keraamisen vahvisteen ansiosta erityisen hyvä naarmuuntumisen ja hankauksen kesto. Sopii kaikille liesille. Ilman Plussa-korttia 59,95

HEIROL CERASAFE+ STEELY INDUCTION- ja STEELY -PAISTINPANNUT

-20% Alennus normaalihinnoista.

4796 Esim. Steely

PAISTINPANNU 28 cm

PLUSSA-KORTILLA

Perinteinen teräspannu kestää aikaa ja käyttöä naarmuitta. Energiatehokas kolmikerrospohja johtaa lämpöä tehokkaasti ja tasaisesti. Sopii kaikille liesille ja uuniin. Ilman Plussa-korttia 49,95

3996

Esim.

SEKOITUSLUSIKKA SAATAVILL A VAIN K- CITYMARKETISTA

Ilman Plussa-korttia 11,95

956

UUTUUS JOSEPH JOSEPH DUO -KEITTIÖTYÖVÄLINEET Alennus normaalihinnoista. Uusi sarja innovatiivisia ja käytännöllisiä välineitä ruoanvalmistukseen.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


KAIKKI CHIC-SUKAT JA -SUKKAHOUSUT Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Summer Sheer CH1291

Esim. Control Top CH4266

SUKKAHOUSUT 15 denieriä. Muotoileva housuosa. Ilman Plussa-korttia 5,95

476

SUKKAHOUSUT 10 denieriä. Huomaamaton housuosa. Ilman Plussa-korttia 6,95

556

Ripaus

romantiikkaa Kaunis, pehmeä pitsi yhdistettynä joustavaan puuvillatrikooseen antaa ripauksen romantiikkaa alusasuille.

Sloggi Romance Naisten

RINTALIIVIT

Koot B-C 75–90. Ilman Plussa-korttia 24,95

19

99

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Sloggi Romance Maxi tai Midi Naisten

ALUSHOUSUT

Koot Maxi 40–50 ja Midi 38–46. Ilman Plussa-korttia 14,95

HINNAT VOIMASSA 1.–30.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

9

99

PLUSSA-KORTILLA

-33 %


Halti Rola II Aikuisten

VAPAA-AJAN KENGÄT

mywear Miesten

LOAFERIT

Hengittävä tekstiilipäällinen. Koot 37-46. Ilman Plussa-korttia 39,95

Mokkanahkaa, koot 40-46. Ilman Plussa-korttia 49,95

2995

3995 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

-25 %

Marco Tozzi Naisten

mywear Tyttöjen

BALLERINAT

PISTOKKAAT

1299

3995

Koot 36-42. Ilman Plussa-korttia 49,95

Koot 25-36, jotka vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 16,99

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Visby

AMERICAN TOURISTER -MATKALAUKUT

Alennus normaalihinnoista. Kevyt ja kestävä. Sisäosassa vetoketjullinen tilanjakaja ja elastiset ristikkäisnauhat. TSAlukko. 2 vuoden rajoitettu maailmanlaajuinen takuu.

-30% PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

-20 %

MATKALAUKKU

Koko 55 x 40 x 20 cm. Tilavuus 33 litraa. Matkustamokoko. Paino 2,5 kg. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 79,95

55

96

mywear Naisten

SANDAALIKENGÄT

Mokkaa ja tekstiiliä. Koot 36-42. Ilman Plussa-korttia 39,95

34

95

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Esim. Pulahdus

MUUMIYÖASUT, -VAUVOJEN- ja -LASTENVAATTEET SEKÄ -LAUKUT

T-PAITA

Ilman Plussakorttia 14,99

1199

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Naisten

PAITULI

Ilman Plussakorttia 26,95

2156

Esim. Meri Lasten

BODY

Ilman Plussakorttia 14,99

1199 84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Esim. Niiskuneiti

KÄSIPYYHE Puuvillaa. Ilman Plussakorttia 5,95

419

FINLAYSON MUUMI HAHMO -PYYHKEET

-30%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

SE 12-180 Swerea IVF Tested for harmful substances . www.oeko-tex.com/standard100

FINLAYSON RANTAMUUMI -PUSSILAKANASETTI tai -KASSI Alennus normaalihinnoista. Värit roosa ja vihreä.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Esim.

PUSSILAKANASETTI Pussilakana 150 x 210 cm, tyynyliina 50x60 cm. Ilman Plussa-korttia 54,95

3845

HEMTEX 24h -PUSSILAKANASETIT Alennus normaalihinnoista. Puuvillaa. Mallit vaihtelevat myymälöittäin.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Cruz

PUSSILAKANASETTI Puuvillaa. Pussilakana 150x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm. Ilman Plussa-korttia 34,90

2443

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


Payday Palkkapäivä

PELI

2-4:lle pelaajalle. Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 29,95

19

95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Littlest Petshop Special Collection

My Little Pony The Movie

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 27,95

Ikäsuositus 3+ Ilman Plussa-korttia 12,95

LEMMIKKIPAKKAUS

FLIP `N FLOW MERIPONIHAHMO

22

10

35

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

35

Disney Prinsessa Magical Movers

NUKKE

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 11,95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

NERF N`strike Elite Accustrike Falcon Fire

Transformers Movie Turbo Changer

PEHMONUOLIBLASTERI + AMMUKSET

MUUNTUVA HAHMO Ikäsuositus 5+ Ilman Plussa-korttia 19,95

Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 25,95

1595

2075

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

9

55

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


SOFT SOFT

4Feet

4Feet

SOFT

4Feet

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


us n n e l a a s s Plu tuplana! araa Tutustu ja v /tjareborg plussa.com

SUNPRIME TAMALA BEACH, GAMBIA

AFRIKAN AURINKOON Tiesithän, että Plussa-kortilla saat lomamatkasi Tjäreborgilta aina edullisempaan hintaan? Toukokuun erityisetuna tarjoamme Plussa-alennuksen kaksinkertaisena ensi talven lomista Kap Verdeen, Gambiaan ja Egyptiin. Tutustu koko perheen lomakeitaisiin Egyptissä tai varaa loma aikuiseen makuun upouudessa Sunprime Tamala Beach -hotellissa Gambiassa. Löydä seuraava talvilomasi osoitteesta plussa.com/tjareborg Etu koskee vain lomalennoilla toteutettavia matkoja ja uusia varauksia. Varaa viimeistään 16.5. osoitteessa plussa.com/tjareborg.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI


SATU ELÄÄ.

ELÄKÖÖN!

a ortill k a s Plus ää yhden 2 päiv nalla! hin ssa! u

esäku assa k

im Etu vo

Yksi plus yksi on enemmän! Kun ostat Muumiliput verkosta, saat Plussa-kortilla kahden päivän lipun yhden päivän lipun hinnalla. Tuplasti aikaa – sehän tarkoittaa tuplasti kivaa! Plussakorttilaisten oma erikoisetu lunastettavissa lippukaupasta (ja vain sieltä): lippukone.muumimaailma.fi Toimi näin: Syötä Plussa-korttisi numero verkkokaupan kampanjakoodikenttään. Kampanjaetu voimassa 1.–30.6.2018

Plussa-kortilla myös –10 % pikkupehmoista Muumimaailman myymälöistä!


Kaipaako jätevesijärjestelmäsi päivitystä?

Järki käteen jätevesiasioissa!

Uponor KOTI-jätevesiremontti on kätevin tapa saada jätevesiasiat ajantasalle. Jos asut omakotitalossa haja-asutusalueella, oma jätevesijärjestelmä on yli 15 vuotta vanha, käytössä on pelkät saostuskaivot tai järjestelmät eivät toimi, on syytä toimia. Uponor KOTI auttaa löytämään sinulle sopivan jätevesiratkaisun. Se säästää sekä rahaa että ympäristöä.

RAHOITUS PALVELU

Toteuta unelmasi. Meiltä rahoitus mittatilauksena. k-rauta.fi/rahoituspalvelu

Tehdään hyvää. Yhdessä.


LUMENE VALO -KASVOJENHOITOTUOTTEITA

Alennus normaalihinnoista. Ei koske Valo -puhdistusbalsamia, Valo kirkastavaa ja kuorivaa -naamiota tai Valo BB-voiteita.

Esim. Valo

HELEYTTÄVÄ PÄIVÄVOIDE SK15 50 ml 366,00/l Ilman Plussa-korttia 22,90

1830

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Valo

HELEYTTÄVÄ & KOSTEUTTAVA HOITOSUIHKE 50 ml 206,00/l Ilman Plussa-korttia 12,90

Esim. Valo

1030

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KIRKASTAVA HOITOVESI 150 ml

84,67/l Ilman Plussa-korttia 15,90

1270


Kaupassa JO 3 MILJOONAA VOI TILATA RUOKAA VERKOSTA

TEK STI TANJ A RINKINEN KU VA K-RYHMÄ

Kevään ja alkukesän aikana myös Turussa, Tampereella, Oulussa ja ­Keravan myötä laajemmalti Uudellamaalla päästään kokeilemaan K-ryhmän uuden ajan ruoan verkkokauppaa. – Ruoan verkkokauppa on vilkastunut viime aikoina selvästi, sillä ostosten tilaaminen suoraan kotiin säästää aikaa ja helpottaa kiireistä arkea. Ruoan verkkokaupan ostetuimmat tuotteet ovat nykyään hedelmiä ja vihanneksia, jopa lohta, K-ryhmän kaupan palveluiden johtaja Jani Karotie kertoo. Ruoan verkkokauppa löytyy suositulta K-Ruoka.fi-sivustolta. Se on myös kiinteä osa K-Ruoka-mobiili­

Mustavalkoisella Lakka Auroralaatalla saat nopeasti eläväistä ja näyttävää ilmettä pihoihin, jalankulkualueille ja sokkelien vierustoille.

sovellusta, jonka avulla tilaamisen voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta. Ruoan tilaaminen verkosta kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä. Heidän osuutensa ruoan verkkokaupan asiakkaista on 75 prosenttia. Keskiostos verkossa on jopa viisinkertainen kivijalkakaupan keskiostokseen verrattuna. – Lähdemme tänä keväänä viemään palvelua yhä useamman suomalaisen saataville uudella K-kuljetuspalvelulla. Yhteensä verkkokauppamme piirissä on nyt yli kolme miljoonaa suomalaista eli yli 60 prosenttia väestöstä, Jani Karotie kertoo. » Kesko.fi > Media > Uutiset ja tiedotteet

UUTUUS

1⁹⁹

(2,29)

/kpl

AURORALAATTA 30 X 30 CM MUSTAVALKOINEN

Tarjous voimassa 31.5.2018 asti niin kauan kuin varattu erä riittää. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille. Osassa kaupoista toimitusmyyntinä. Tuotenumero 501941605.


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

100-vuotias Suomi menestyy jatkossakin syömällä ja juomalla suomalaisia tuotteita. Näin Suomi voi entistäkin paremmin.

SINAPPITUUBIT 275 g

1

2

ELOVENA

AURAN

49

VÄLIPALAKEKSIT 300 g

KPL

95

PKT

(9,83/kg)

VALIO

GEFILUS MEHUT 1l

2

15

TLK

(2,15/l)

(5,42/kg)

VALIOJOGURTTI 1 kg, myös rasvaton,

ei Eila, A+, Luomu

1

59

TLK

(1,59/kg)

KOTIVARA

VENÄLÄISET MEETVURSTIT 170 g

2

49

(14,65/kg)

PKT

FRESH KARHU

OLUT 5,3 % 0,33 l, 6-pack,

11

sis. pantit 0,90 Voimassa 3.5.2018 alkaen.

46 (5,33/l)

6-PACK

SNELLMAN

KUORELLISET NAKIT 320-400 g

Edut voimassa 3.5.-26.8.2018.

3

29

LOUNASHETKI SALAATIT 210-315 g

PKT

(8,23-10,28/kg)

3

99

RS

(12,67-19,00/kg)


Ristikko & sudoku

RISTIKON L AADINTA ERKKI VUOKI L A , RISTIKO N ULKOASU HE LI KÄRKKÄI NE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

     

 

  

    

      

    

  

 



Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  95


K-RAUDAN REMONTTINEUVONTA AUTTAA, KUN OMAT TAIDOT EIVÄT RIITÄ. Soita 044 700 1000* tai tutustu lisää k-rauta.fi/remonttineuvonta

Yllättävän helppoa * Lankapuhelimesta 0,0835 €/puhelu + 0,032 €/min * Matkapuhelimesta 0,0835 €/puhelu + 0,192 €/min


N I KS I T NYT

Niksi-Pirkka

◆ Laita dippiä jalalliseen viinilasiin ja lasi sipsikulhon keskelle, niin saat kätevästi dipattua sipsit. ◆ Kirjoita ostoslista itseliimautuvalle viestilapulle, taita liimapinnat vastakkain, ettei liimapintoihin tartu pölyä, ja kaupassa kiinnitä lappu ostoskärryn kahvaan. Näin molemmat kätesi ovat vapaat.

K U P I S TA RU U K K U Leikkaa kertakäyttöisistä mukeista kahvat ja pohjat irti ja teippaa reunat ruukun ympärille.

◆ Vanhasta cd-tornista saa wcpaperitornin vessaan, kun poistaa välistä hyllyt. ◆ Kun sumutat viherkasvejasi sisällä, laita sateenvarjo suojaksi seinän puolelle, jottei tapetti mene pilalle vedestä.

Laita voidellun ja leivitetyn vuoan pohjalle leivinpaperisuikaleet ristikkäin.

K U U K AU D EN N I K S I

O L A LTA P ÖY TÄ Ä N Tee näyttävät serviettirenkaat vanhoista rintaliivien olkaimista.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

Tee lahjakassista leikkeihin tötteröhattu. Avaa kassin saumat ja kierrä kartongista lapsen päähän sopiva kartio. Teippaa saumoista kiinni. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Oliko ruusunipussa katkennut varsi? Karsi siitä lehdet ja piikit ja pujota varsi mehupilliin, niin kukka pysyy pystyssä maljakossa. ◆ Pienessä keittiössä leipoessa laskutaso ja patalaput meinaavat loppua kesken. Vuoraa keittiötuolit ennen aloittamista villalapasilla ja -pipoilla, niin voit laskea kuumat pellit niille.

◆ Nosta uunipelti pystyyn lieden takaosan seinää vasten, kun paistat levyillä roiskuvia ruokia. Pelti on yleensä helpompi puhdistaa kuin seinä. ◆ Testaa, mahtuvatko kuohuviini­ lasisi tiskikoneen aterintelineeseen. Omani sujahtavat tukevasti korin lokeroihin ja peseytyvät näin vaivattomasti.

◆ Lyhyiden säärikarvojen sheivaaminen on työlästä ja ihoa pitää venytellä, jotta karvat osuvat leikkuuterään. Mene parvekkeelle tai muuhun viileään paikkaan, jolloin iho nousee kananlihalle. Ajopää nappaa pystykarvat heti. ◆ Kun hiuksesi ovat märät suihkun jälkeen, laita latvat sukkaan ja solmi hiuslenkillä. Vedet valuvat sukkaan, eikä vaatteille ja lattialle. ◆ Aamukiireessä saat sileän kampauksen helposti, kun kastelet hieman hiuksia ja teet aamutoimesi pipo päässä. ◆ Jos postilaatikon avain on hukassa, eikä käsi mahdu luukusta, saat postisi ulos pölynimurin avulla. Kannattaa säätää teho niin, että paperit eivät repeydy.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Poimi parhaat niksit juhlapöytään! Etsi ne hakusanalla osoitteesta Pirkka.fi/niksit. P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT TANE LI PAAVOSEPPÄ , MIR J A VARTIAL A , EIJ A HO KKANEN J A REETA MERENHELMI

◆ Laita kesän koittaessa käsineet, pipot ja huivit talvi- ja syystakkien­ taskuihin samalla, kun varastoit takit kesäksi. Kaikki löytyvät sitten kerralla, kun taas tarvitset takkia.

KYLLÄ L Ä H T EE!


Minun valintani A STA R AAM I

Treenaa intuitio kuntoon kaupassa ruokaa elääksemme sekä kehomme ja mielem­ me hyvinvointiin. Tällainen itselle tärkeä tavoi­ te helpottaa intuition huomaamista. Treeniä te­ hostaa se, että ruokaan liittyy intuitiota vinout­ tavia himoja. Lisäksi intuitio on erityisen arvokas tilan­ teissa, joissa tietoa on paljon, vaihtoehtoja lii­ kaa tai päätöksen tekemiseen vain vähän aikaa. Siis juuri kaupassa. Intuitiota harjoitellessa minulle kävi usein niin, että jokin arkinen tuote kiinnitti huomioni marketissa, vaikka ajattelin, että en tarvitse si­ tä. Kotona kuitenkin huomasin, että juuri se oli loppunut kaapista tai että olisin tarvinnut sitä ruoanlaitossa. Näitä mieleen pulpahtavia ideoita ja ajatuk­ sia kutsutaan pop-up-intuitioksi. Kaupassa siis tiesin, vaikken tiennyt tietävä­ ni. Tämä on tyypillistä intuitiolle. Ajan suunta­ vaihtuu. Tiedämme, ennen kuin tiedämme, ­miten tiedämme. ja hakea tietoa intui­ tion avulla. Silloin valjastamme käyttöömme suunnatun intuition. Suunnattua intuitiota harjoittelin kysymällä keholtani, mitä ruokaa se tarvitsee. Tätä poh­ tiessa on kuitenkin tärkeä tunnistaa kehon vies­ tit – mistä voi erottaa, johdattiko karkkihyllyn eteen intuitio vai esimerkiksi nälkä tai huonosti sujunut maanantai? Tyypillisesti intuitioon liittyy rauha, kirk­ kaus tai selkeys, jolloin mikään ei vedä tai työn­ nä. Intuitio ei ole himo tai pakkomielle. Tunteella fiilistelyn sijaan kannattaa koh­ dentaa keskittyminen kehoon. Miltä vaihtoehto tuntuu sydämessä tai vatsassa? Niissä molem­ missa on omia hermosoluja ja aivoista riippu­ maton muisti, joka voi olla yllättävän herkkä ja tarkka. Harjoittelun viimeinen vaihe on käsityön harrastajille tuttu päättely. Lopussa langat ja kudelmat päätellään. Niin myös intuitiossa. ­Intuition käyttö on vaihtoehtojen näkemistä ja tiedonhakua. Parhaimmat tulokset syntyvät, kun intuition ja päättelyn osaa yhdistää. VOIMME VASTAANOTTAA

K U VA K I R S I T U U R A

A

ivoissamme vuorottelee sau­ mattomassa yhteistyössä kaksi ajattelun järjestelmää: päätte­ ly ja intuitio. Ihmismieli toimii näin nerokkaasti ja elegantisti. Korostamme mielellämme päättelyä, sillä kukapa ei tahtoisi esiintyä loogi­ sena ja rationaalisena ajattelijana. Tosiasiassa me kaikki ajattelemme ensisijai­ sesti intuitiolla. Sen potentiaali on valtava, mutta emme usein osaa valjastaa sitä työn ja elämän avuksi. Jos intuitiota tahtoo tietoisesti hyödyntää, se täytyy ensin erottaa toiveista, haluista, mieli­ kuvituksesta ja peloista. Kaikki mieleen pul­ pahtavat ajatukset ja ideat eivät ole hyviä. Tar­ vitsemme siis intuition lukutaitoa. Sitä jokai­ nen voi harjoitella. treenata tilanteessa, jossa väärä valinta ei johda katastrofiin. Arjen pienissä valinnoissa voimme teroittaa intuition INTUITIOTA KANNATTAA

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

kynät niitä tilanteita varten, jolloin luotettavan intuition tunnistaminen on tärkeää. Minä harjoittelin vuosikausia ruokakaupas­ sa, useastakin syystä. Kauppaan tulee mentyä joka tapauksessa. Käyntiin liittyy konkreetti­ nen, jopa primitiivinen tavoite – tarvitsemme

”INTUITIO ON ARVOKAS TILANTEISSA, JOISSA VAIHTOEHTOJA ON LIIKAA TAI PÄÄTÖKSEN TEKEMISEEN VÄHÄN AIKAA.”

Kirjoittaja on väitellyt intuition käytöstä ja kirjoittanut aiheesta tietokirjoja, viimeisimpänä e-julkaisun Intui­tion lukutaidon ABC. Asta Raami on käynnistänyt Innerversity.org-hankkeen, jossa älykkään intuition ­menetelmät tuodaan kaikkien ulottuville.


Airwick Freshmatic Max -ilmanraikastinlaitteet suihkuttavat raikasta tuoksua tasaisesti niin, että kotisi tuoksuu aina miellyttävältä. Tuoksun vahvuutta voi säätää portaittain. Aloituspakkaus sisältää täyttöpullon ja paristot.

AirWick Freshmatic Max

ILMANRAIKASTINLAITTEET

4

95 -30% KPL

(7,15/kpl)

Finish All in 1 Max Geeliä on helppo annostella eikä astioiden pinnalle jää pesun jäljiltä saippuatahroja. Tuote on hajusteeton ja fosfaatiton, siksi sille on myönnetty Joutsenmerkki. Erinomainen pesuteho myös lyhytohjelmissa.

Finish

LISÄAINEET Finish All in 1 Max

KONETISKIGEELI 900 ml

5.5,56/l

-28%

(6,99)

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Astianpesukoneen puhdistaja 250 ml, huuhtelukirkaste 400 ml, astianpesukonesuola 1,2 kg tai raikastin. 6,25-10,00/l 2,08/kg

5.-

2

KPL

(2,99-3,99/kpl)

JOPA

-37%


Volkswagen

Football Edition Runsaasti tilaa. Reilusti varusteita.

K U L J E TA M M E S U O M E N JA L KA PA L LO P E R H E T TÄ.

Football Edition -malliston ostajalle

500 € Intersportlahjakortti*

Golf Variant alk. 26 566 € Tiguan alk. 33 156 €

Football Edition -malliston ASIAKASETUSI JOPA

2 274 € Sis. Intersportlahjakortin

Touran alk. 33 755 €

TUTUSTU KAMPANJAMALLEIHIN: Golf | Golf Variant Golf Sportsvan | Touran Passat | Passat Variant Tiguan | Sharan

Suosittu Football Edition -mallisto nyt myynnissä. Nyt juhlistamme jalkapalloyhteistyötä edullisella Football Edition -mallistolla. Kaikissa malliston autoissa on edullisen hinnan lisäksi kattava varustetaso. Tutustu autoihin ja etuihin lähimmällä Volkswagen-jälleenmyyjälläsi ja osoitteessa www.volkswagen.fi.

Aitoa huolenpitoa.

Golf-malleihin alk. 26 €/kk**

Golf Variant Football Edition 1,5 TSI EVO 96 kW (130 hv) BLUEMOTION hinta CO2-päästöllä 113 g/km. Golf-malliston yhdistetty EU-kulutus 4,8–5,1 l/100 km, CO2-päästöt 110–116 g/km. Touran Football Edition 1,4 TSI 110 kW (150 hv) DSG hinta CO2-päästöllä 126 g/km. Malliston yhdistetty EUkulutus 4,3–5,4 l/100 km, CO2-päästöt 114–126 g/km. Tiguan Football Edition 1,4 TSI 92 kW (125 hv) hinta CO2-päästöllä 135 g/km. Malliston yhdistetty EU-kulutus 4,8–6,0 l/100 km, CO2-päästöt 127–135 g/km. Suositusvähittäishinnasto 3.4.2018, sisältää toimituskulut 600 €. Kuvien autot erikoisvarustein. *Edut ja tarjoukset ovat voimassa Volkswagen-jälleenmyyjillä 3.4.2018 alkaen rajoitetun ajan. Lahjakorttietu koskee ainoastaan Volkswagenhenkilöautojen yksityisasiakkaiden tilaussopimuksia. **Huolenpitosopimus Golf-malleihin alk. 26 €/kk. 3 vuoden sopimus, 15 000 km/vuosi.

Pirkka 5/2018  
Pirkka 5/2018