a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 3/2020

”KUN K ASVAN AIKUISEKSI, ONKO ENÄ Ä LUNTA?”

ILMASTONMUUTOS MIETITYTTÄÄ LAPSIA & NUORIA KEVÄTKOTI KYLPEE PASTELLEISSA

6 KYSYMYSTÄ KAASUAUTOISTA

NÄYTTELIJÄ

Naisten

KRISTA KOSONEN

VUORO

ALUSVAATTEET KUIN UNELMA


Täällä mopot pärisee ja jengiä riittää. Siksi hyllystäkin löytyy mageimmat herkut. Semmostahan tää oman kylän kauppiaana oleminen on. Huomioidaan ne oman alueen ihmiset. Mopoilijoista scoottaajiin.


Pääkirjoitus

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

LISÄPALVELUT OVAT ELINTÄRKEITÄ SEKÄ KYLÄKAUPOILLE ETTÄ MONILLE LÄHIÖ- JA KORTTELIKAUPOILLE.

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

Anna Inget

SISÄLTÖSTRATEGI Genero I A-lehdet: Titta Kiuru ULKOASU

Genero I A-lehdet: Anne Ala-Jokimäki, Joakim Juvelén (graafinen suunnittelija) Antti Nikunen (ruoka) TOIMITUS

Genero I A-lehdet: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Satu Kärki, Elina Karemo, Markku Nykänen K-ryhmä: Susanna Virén ja Mere Sundqvist (K-Rauta)

K-Market-ketjun johtaja Jesper Åberg,

SIVUNVALMISTUS

Aste Helsinki Oy

ASIAKASPALVELU

Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. K-Plussan asiakaspalvelu: Plussa.com/asiakaspalvelu tai 010 19 8604. OSOITELÄHDE

K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen 010 532 2974 katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

UPC Print, Vaasa 88. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista painotai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

KUVA ANTTI RA ATIKA INEN

RUOKA

Genero I A-lehdet: Satu Koivisto, Jasmin Raitakari ja Outi Väisänen K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö

KAIKKI HYVÄ ON LÄHELLÄ Leppävirralla on K-Market, joka sijaitsee vanhassa omakotitalossa. Alakerrassa on rautakauppa, pihalla myydään mönkijöitä. Täältä voi ruokaostosten lisäksi noutaa paketit ja nostaa käteistä, ja kauppias valitsee tuotteet hyllyille asiakkaiden toiveiden mukaan. Moni näkee kauppareissulla tuttunsa – ja tutun kauppiaan. Tällaisia ne usein ovat, suomalaisten K-lähikaupat: asiakkaidensa näköisiä, heidän tarpeidensa mukaisia. Me K-ryhmässä uskomme, että suomalaiset haluavat jatkossakin tehdä ostokset kodin lähellä. Todella moni voi kävellä tai pyöräillä lähimpään K-kauppaan, sillä K-ryhmällä on Suomen laajin lähikauppojen verkosto. Tulevina vuosina pienten kauppojen elinvoimaisuus on paljolti kiinni kauppiaiden kekseliäisyydestä ja ajassa kiinni pysymisestä: mitä kaikkia palveluita ruokatarpeiden myynnin oheen löydetään? Harva tietää, että lisäpalvelut

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

ovat elintärkeä osa liiketoimintaa paitsi kyläkaupoille, myös monille lähiö- ja korttelikaupoille Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kesämökkipaikkakunnilla kauppiaat vuokraavat esimerkiksi työkoneita ja kylpypaljuja. Syrjemmällä oleviin kauppoihin voi tilata Alkon tuotteita, ja joistain kaupoista löytyy myös apteekkarin ylläpitämä lääkekaappi. Verkkokauppa kasvaa, ja lähikaupat hoitavat yhä useammin myös pakettiliikennettä. Verkkokaupan maailmassa puhutaan viimeisen mailin ongelmasta – siitä, kuinka vaikeaa ja kallista tuotteiden toimittaminen on ihan asiakkaan lähelle asti. Suomessa tätä ongelmaa ratkoo tulevaisuudessakin eräs K:lla alkava kauppaketju, jolla on kauppoja Hangosta Nuorgamiin. P.S. Tiesitkö, että Nuorgamissa on peräti kaksi K-Marketia?

KUKA HÄN ON

ARJESSA TÄRKEINTÄ

TULEVAISUUDESSA TOIVON

Jesper Åberg, K-Marketketjun johtaja. Harrastaa liikuntaa, patikointia ja sienestystä.

Luonnossa liikkuminen, perhe ja ystävät.

Että opimme elämään sovussa luonnon kanssa ja jätämme tuleville polville elinvoimaisen maapallon.

Pirkka.fi

Niksi-Pirkka

@pirkkafi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

RUOTS A L A I ST E N ­LO HTU RUO KA Oletko kuullut lentävästä Jaakopista? Ruotsalaisten kanasuosikki maistuu koko perheelle.

54

NYT

”Pidin itseäni isona ja kömpelönä. En lukiossakaan hakeutunut sen vuoksi tanssitunneille. ”

MI KÄ I H ME E N KAASUAUTO? Katso kuusi tärkeää asiaa, jotka kaasuautoista on hyvä tietää.

­— krista kos onen, sivu 66

39

DIY

3 Pääkirjoitus

TEE I TS E L AJI TTELUL AAT IKKO Nikkaroi kodin jätteiden lajittelua varten kätevä ja katseet kestävä laatikosto vanerista.

7 Maaliskuun parhaat palat 22 Onko jääkarhuilla enää kotia? 28 Kevään tuulet 33 Tee itse: Nyt saa kasvattaa! 35 Lajittelulaatikko jätteille 39 Mikä ihmeen kaasuauto?

NYT JA KOTONA

35

RUOKA

41 Ruokaideat kuukaudeksi HYVÄ OLO JA IHMISET

M U OT I PUHEENAIHE

KOT I

I L MASTO N MU U TO S MI ETI T Y T TÄ Ä L A P SI A Keksitäänkö vielä lentokone, joka ei tuhoa maapalloa? Tämä ja 12 muuta kysymystä.

MU KAVAT ALU SVAAT T E E T Hyvät alusvaatteet ovat pukeutumisen perusta. Katso kaikki ihanat kevätuutuudet.

KE VÄT T ULE E KOT IIN Sisustuksessa nautitaan nyt heleistä väreistä ja luonnonmateriaaleista.

22

72

28

6 6 Krista Kosonen: Vahva & sitkeä 72 Ihanasti iholla 79 3 × meikin pohjustus 83 Pelaa maltilla ja fiksusti 8 4 Unelmissa oma talo 87 Plussa-edut 105 Ristikko 107 Kaupassa 10 8 Niksi-Pirkka 110 Kolumni

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


MADE WITH

Haglöfs L.I.M GTX Jacket

Kevyt ja vedenpitävä GORE-TEX® Paclite® Plus -takki naiselle tai miehelle.

249,-

Ku l

atutkimus taj ut

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI UP KA

LU

·S

PA ·

0 202 UO

MEN

N LU O T E T U I

UR

HE

I

Koot ja värit voivat vaihdella kaupoittain. Katso kauppakohtaiset aukioloajat intersport.fi

Haglöfs Ramble GTX Pants Vedenpitävät ja hengittävät 2L GORE-TEX®-kuorihousut naiselle tai miehelle. Kolme lahkeen pituutta.

199,-


NYT

M A A L I S K U U N PA RH AAT PA L AT JA UUDE T TUULE T

VAROITUS: EI SYÖTÄVÄ Ä! Palashampoot ja -hoitoaineet ovat jo muutaman vuoden ajan tehneet tuloaan kylpyhuoneidemme hyllyille. Niiden etuna on muovittoman pakkauksen lisäksi tuotteiden biohajoavuus. Ne eivät yleensä sisällä synteettisiä tuoksuja tai puhdistusaineita tai ylipäätään säilöntä- ja lisäaineita. Kaikilla palashampoilla ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, mutta ne täyttävät usein luonnonkosmetiikan kriteerit luonnonmukaisuudesta ja vähäkemikaalisuudesta. Markkina-analyysien mukaan luonnonkosmetiikkamarkkinat ovat noin viisi prosenttia kosmetiikan kokonaismarkkinasta Suomessa. Pro luonnonkosmetiikka -yhdistyksen tekemän kyselyn mukaan myynti toissa vuonna kasvoi viidenneksen ja oli vajaa 19 miljoonaa euroa.

K UVA SANNA LEHTO

Kuvassa Nurme ja Inkuto -palashampoita ja -hoitoaineita, valikoidut K-Citymarketit. Tällä hetkellä KCM:n valikoimaan kuuluu myös Love, Beauty and Planet -palashampoita.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

KESÄKUMIT AUTON ALLE

Allerginen kiittää Moni allerginen tuskailee kosmetiikan, pesuaineiden ja muiden tuotteiden valinnassa. Esimerkiksi kemikaalit, hajusteet, kumi, nikkeli, säilöntäaineet, rakennus-, remontti- ja sisustusmateriaalien päästöt, formaldehydi ja monet ruoka-aineet voivat aiheuttaa ärsytysoireita. Miten löytäisi tuotteen, joka ei allergisoi? Terveysasemilla tehtävillä allergiatesteillä voi selvittää allergiaa aiheuttavat aineet, ja välttää näiden aineiden käyttöä.

4 × UUTTA KOTIIN

Suurimmalle osalle allergikoista allergiaystävälliset tuotteet ovat turvallinen vaihtoehto. Sen voi tarkistaa tuotteen pakkausmerkinnästä. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämä Allergiatunnus® kertoo, että tuotteessa käytetyt aineet ja materiaalit eivät yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa, aiheuta tuoksuherkkyysoireita tai muita allergia- tai astmareaktioita. Tuotteet eivät sisällä hajusteita, tuoksuja, eteerisiä öljyjä eivätkä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita.

M A A L IS K U HOUKUT UN UKSET

» Katso lisää: Audi.fi, Seat.fi ja

Kevätaurinko tuo mukanaan kodinlaittovimman. Pienillä asioilla saat arkeesi uutta sävyä ja eloa.

Vuoden 2019 Roosa nauha -kampanja keräsi yli 2,8 miljoonaa euroa kotimaiselle syöpätutkimukselle. Potista K-ryhmän ja sen asiakkaiden keräämä osuus oli reilu 770 000 euroa.

Hemtex 24h Rose -saippuapumppu tuo ylellistä tyyliä ja pientä piristystä kylpyhuoneeseen, 9,90 €, K-Citymarket.

Volkswagen.fi

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Allergia.fi-sivustolta löydät paljon hyödyllistä tietoa ja lisää vinkkejä allergiselle sopivien tuotteiden valintaan.

Hemtex 24h Lily -maljakko on kaunis kodin koriste-esine sellaisenaan tai kukkien kanssa, 17,90 €, K-Citymarket.

Heikki Orvolan Iittalalle suunnittelema Miranda­ kulho on saatavana nyt pellavanvärisenä, 36,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

Pinottava Bormiolin rock bar peach -juomalasi piristää arkea, 27 cl 7,99 €/ 4 kpl/pkt, valikoidut K-Citymarketit.

KO ONNUT EEVA L AURONEN, TEK STI SATU K ÄRKI , EEVA L AURO NEN J A TANJ A RINKINEN, KUVAT GETTY IM AG ES, K-RYH MÄ J A VALMI STAJ AT

Renkaanvaihdon aika on taas käsillä. Ennen toimeen tarttumista kannattaa kuitenkin huomioida sää: nastallisia talvirenkaita on lupa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin asti, jos keliolosuhteet niin vaativat. Kesällä määräykset tiukentuvat: kesäkuussa 2020 voimaan astuu lakimuutos, joka velvoittaa käyttämään talvirenkaita marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Tarkista vaihdon yhteydessä myös renkaiden kunto. Renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mieluummin enemmän. Huolehdi myös, että renkaiden ilmanpaine on oikea ja pyöränpultit on kiristetty ohjekirjassa kerrottuun momenttiin. Paras varasto renkaille on viileä, pimeä, lämpötilaltaan tasainen ja kuiva paikka. Voit myös jättää renkaat säilytykseen huoltoliikkeeseen.


Nyt Lumme Kirjopyykki Sensitive -pyykinpesuneste on hajusteeton, fosfaatiton ja zeoliititon, 3,39 €, K-Citymarket.

Hajusteeton ja väriaineeton Ecover Zero -pyykinpesuneste herkkäihoiselle, 6,50 €, K-Citymarket.

Hajusteeton Pirkka Herkän ihon pesuneste suojaa ihoa ja pesee hellästi. Se sopii vartalon ja kasvojen päivittäiseen pesuun, 2,79 €, K-Citymarket.

Erisan Extra Strong -hiuskiinne sopii myös herkälle hiuspohjalle, 3,95 €, K-Citymarket.

Hajusteeton ja alkoholiton Neutral roll-on -antiperspirantti antaa herkälle iholle raikkaan tunteen, 2,95 €, K-Citymarket.

SINULLE SOPIVAT

Allergisen valinta on hellävarainen. Näillä tuotteilla on Allergia- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus.

Pirkka Color Sensitive pyykinpesuneste 900 ml herkkä­ ihoisille, allergisille ja pienten lasten vaatteille, K-ruokakaupat.

Lumene Blueberry Sensitive Mascara sopii herkille silmille ja piilolinssien käyttäjille, 17,90 €, K-Citymarket.

Hajuton Cello Feel -sisustusmaali sisäseinien ja -kattojen maalaukseen, 2,7 l, 36,95 € + sävytyslisä, K-Rauta.

L300 Ultra Sensitive Light Face Cream -kasvovoide herkälle ja helposti ärtyvälle iholle, 9,95 €, K-Citymarket.

Familon Uni -peite sopii myös herkkäihoiselle, hengitystieoireista tai astmasta kärsivälle, 29,95 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

Phuket, Thaimaa

jopa Säästä ny t s 140,-/varau

LÄMPIMIÄ LOMAETUJA

Varaa 19.3. viimeistään

Maaliskuu tuo tuplasti lämpimiä lomaetuja Plussa-kortillasi. Saat alennusetusi kaksinkertaisena, kun varaat ensi talveksi loman Gambiaan, Kap Verdelle tai Thaimaahan. Saat alennusetusi tuplana myös lento + hotelli -paketeista Intian valtameren unelmakohteisiin: Malediiveille, Seychelleille, Mauritiukselle, Sri Lankaan ja Sansibarille. Tutustu ja varaa viimeistään 19.3. osoitteessa plussa.com/tjareborg Matkustusaika: Gambia, Kap Verde ja Thaimaa lomalennot 1.11.2020–31.3.2021. Malediivit, Seychellit, Mauritius, Sri Lanka ja Sansibar 1.10.2020–31.1.2021. Tarjous koskee vain uusia varauksia.


Nyt Valojen ja varjojen tutkija

TEK STI EEVA L AURONEN KUVA M IIKKA PIRINEN

Kun valaisinsuunnittelija Jenni Inkeroinen katsoo valaisinta, häntä kiinnostaa erityisesti, miten valo siinä kulkee ja miten varjot muodostuvat. Parhaimmillaan valaisin on myös kaunis sisustuselementti. Jenni Inkeroinen on suunnitellut Sessak Lightingille suositut Louhi- ja Lehmus-valaisimet, jotka ovat myynnissä valikoiduissa K-Raudoissa. Kuvassa on Louhi-valaisin. Idea Louhi-valaisimeen tuli, kun hän näki kyljellään lepäävän hyrrän ja inspiroitui. Hän ryhtyi suunnittelemaan valaisinta, jossa kaksi materiaalia yhdistyy kekseliäästi. Valaisimessa kuulas lasi yhdistyy rouheaan betoniin tai viileään marmoriin. – Suunnittelin Louhi-valaisimen Lahden Muotoiluinstituutissa kurssityönä. Tein valaisimen hahmomallin muovailuvahasta. Suunnittelija on huomannut, että ihmiset nostelevat ja koskettelevat mielellään Louhi-valaisinta. Ehkä syynä on sen muoto. Lehmus-valaisimen idea syntyi, kun suunnittelija kiinnostui puiden lehtien välistä loistavasta pehmeän helmeilevästä, epäsuorasta valosta. Samanlaista valoa antava valaisin syntyi monien kokeilujen kautta. – Lehmus sopii loistavasti vaikkapa keittiön pöydän päälle tai isoon makuuhuoneeseen. Louhi-valaisin taas on mielestäni parhaimmillaan ikkunalaudalla tai sivupöydällä. Valaisinsuunnittelun ohella Inkeroinen työskentelee sisustusarkkitehtina. Vapaa-aika kuluu puolitoistavuotiaan lapsen kanssa touhutessa. – Käymme uimassa, muskareissa, museois­sa ja muissa harrastuksissa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt Vegaaninen focaccia syntyy Pirkka gluteeniton kauraleipätaikinasta. » K-Ruoka.fi/ reseptit/gluteeniton-focaccia

Tue nuoren itsetuntoa 1. Puhu omasta kehostasi positiivisesti ja rakasta itseäsi. Jos nuori kuulee sinun jatkuvasti kritisoivan kehoasi, hän todennäköisesti käyttäytyy samoin. 2. Kehu nuoren persoonaa, tekoja ja taitoja fyysisten piirteiden sijaan. Nuori tarvitsee vahvistusta sille, että hänen muut ominaisuutensa ovat ulkonäköä tärkeämpiä. 3. Auta nuorta tunnistamaan, mikä tekee hänestä ainutlaatuisen. Puhu nuorelle hänen mielenkiinnon kohteistaan ja taidoistaan. Rohkaise häntä pukemaan ne sanoiksi. 4. Kannusta nuorta puhumaan avoimesti tunteista ja huolista. Asetu nuoren kenkiin ennen kuin kiirehdit ratkomaan ongelmia. Kerro, että olet aina valmis kuuntelemaan. 5. Auta nuorta löytämään itse ratkaisut ennen kuin tarjoat neuvojasi. Sinulla ei tarvitse olla aina valmiita vastauksia. Myös kuuntelu auttaa. 10 K-Supermarketia ja Dove järjestävät tänä vuonna itsetuntotyöpajan 12–16-vuotiaille nuorille. Lue nuoren itsetunnon tukemisesta: K-Ruoka.fi/dsep

VALINTANA TON TON Gluteeniton, laktoositon, kananmunaton, maidoton, sokeriton ja vegaaninen. Erilaiset erikoisruokavaliot eli ton ton -ruokavaliot ovat yhä yleisempiä, ja niitä suositaan muutenkin kuin sairauden tai allergian vuoksi. Valintoihin voi ajaa vaikkapa hyvän olon tavoittelu tai ilmastosyyt. Ruokavaliossa saatetaan esimerkiksi vältellä viljoja, lisätä kasviksia tai pyrkiä korvaamaan maitoa muilla vaihtoehdoilla. Erilaiset ton ton -ruokavaliot halutaan huomioi­ da myös ravintoloissa entistä paremmin. K-ryhmän tukkukauppa Kespro julkaisee tänä keväänä infoja tukimateriaalia ravintoloille ja kahviloille. Myös ruokakaupoissa on huomattu erikoisruokavalioiden yleistyminen, ja erikoisruokatuotteiden määrä on

kasvanut rajusti. K-ruokakaupat haluavat palvella yhä paremmin myös erikoisruokatuotteita toivovia asiakkaita. Vuonna 2020 ton ton -tuotteet ovat myös maukkaita. K-ruokakauppojen verkkokaupassa katsotuimpia ton ton -tuotteita ovat gluteenittomat taikinat. Myös Pirkan gluteenittomat riisipiirakat, suklaa-riisipalat, kaurasydämet, valmis kinkkupiiras sekä sacherkakku ovat suosittuja. Sivustolla K-Ruoka.fi haetaan aiheeseen liittyen tietoa sokerittomasta tai glueenittomasta leivonnasta sekä maidottomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta. Kaikissa kaupoissa myytävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava niiden sisältämät allergiaa ja intoleranssia aiheuttavat aineet.

Apetit-parsakaaliwingsit 400 g ovat gluteenittomia, soijattomia, maidottomia, kananmunattomia ja vegaanisia, K-ruokakaupat.

Kasvisproteiinipitoiset, vegaaniset ja gluteenittomat VegMe-rustiikkipalat 300 g korvaavat lihan ja sopivat patoihin ja kastikkeisiin, K-ruokakaupat.

PA L J O N T EE I T S E -T EK EM I S TÄ P I R K K A . F I S S Ä

Etsitkö DIY-tekemistä? Löydät inspiroivia ideoita Pirkka.fistä­: nikkaroisitko kotiin trendikkään kasvivalohyllyn tai piristäisitkö parveketta yrttilaatikoista tuunatuilla vihertikkailla? 12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Vegaaninen ja gluteeniton Fazer Punajuuri & porkkana -juuresleipä 300 g, pakkauksen muovia on vähennetty 30 prosenttia, K-ruokakaupat.

Maidoton, gluteeniton ja kananmunaton Cashew valkohomejuusto Ilo 120 g on kotimainen ja sopii vegaanin herkutteluhetkiin, K-ruokakaupat.


Valikoima vaihtelee kaupoittain.

NAUTI MAKUJEN HARMONIASTA.


Nyt

METALLIA SAUNAAN METALLIFANILLE Musiikkimakuaan voi tunnustaa myös kiuasta valitessa. Hevi1-puukiuas on toteutettu yhteistyössä Stam1na-yhtyeen kanssa. Kiukaassa on 200 kiloa kiviä, 113 niittiä sekä Stam1na-logo metallista tunnelmaa luomassa. Suomessa valmistetun Misa-kiukaan ulkovaipan osat ovat maalattua jämäkkää terästä. Kivitila on avoin sivuilta. Hevi1-puukiuas on suunniteltu kestävyyttä, kotimaisuutta ja kunnon löylyjä arvostavalle, 1 299 €, tilaustuote, K-Rauta.

Kevätsisustus tulvii lempeitä sävyjä. Raikas, aina tyylikäs vihreä on nyt trendikäs. Herkkä tyyli ryhdistyy kullanhohtoisilla yksityiskohdilla. Hemtex 24 h -kevätmallisto on nyt K-Citymarketeissa.

Luomua ja makua Luomua ja maukasta ruokaa lapsille. Uusissa Muru Baby -lastenruoissa aterioiden maku ja rakenne perustuvat runsaisiin ja parhaimpiin raaka-aineisiin. Maun syvyys ja ravintoarvot on sovitettu pienille sopiviksi. Aterioiden suunnittelusta ja reseptiikasta vastaa kokki Henri Alén. Lastenruokasarjassa on viisi makua, ja uusia makuja on tulossa kaksi kertaa vuodessa. Ruoat ovat luomua ja säilyvät huoneenlämmössä. Pakkaus on kierrätettävää kartonkia. Muru Baby -lastenruoat löydät K-ruokakaupoista. » Lue lisää: Murubaby.fi

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


0 % Pikaruokaa

100 %

Onnellisuutta

Uudistuneen Hard Face keitto- ja paistoastiasarjan tarttumaton pinnoite on nyt kestävämpi kuin koskaan ennen. Tehty kovaan käyttöön.

Valmistettu Suomessa. fiskars.com


Nyt

PARASTA NYT

VA S T U U L L I N EN TO N N I K A L A

TEK STI TANJ A RINKINEN KU VA MIIKKA P IRINEN

Pirkka-säilyketonnikalan MSC-logo kertoo, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti, työntekijöiden työoloihin on kiinnitetty huomiota ja kala on kestävän kalastuksen mukaisesta kalakannasta. Pakkauksessa on vähennetty muovia, eikä tölkin lakkaus sisällä bisfenolia.

A R J EN EKOT EKO

ILMASTO ELÄMÄNTAPANA Meteorologi Seija Paasoselle arkiset ekoteot ovat luonteva osa elämää.

”Arjen ekotekoni ovat luonteva osa elämääni, enkä juuri mieti niitä. La­ jittelen jätteet tarkasti, kierrätän ja kompostoin. Asun perheeni kanssa hirsitalossa, jossa osana lämmitysjär­ jestelmää on aurinkokeräinsysteemi ja ilmalämpöpumppu. Tankkaan myös autooni bio­ dieseliä aina, kun se on mahdollis­ ta. Käytän tavaroita mahdollisimman pitkään, enkä harrasta shoppailua, vaan ostan tarpeeseen. Kotiin liitty­ vät ekoteot ovat perheemme yhtei­ siä, mutta jälkikasvu kyllä shoppailee enemmän kuin minä. Piha ja puutarha ovat tärkeässä osassa elämässäni. Yhtenä osana nii­ den ”hoitoketjua” on kompostointi. Kompostointi on tuttua lapsuudes­ ta lähtien, jolloin asuin maalla Ristii­ nassa. Aikuisiällä olen kompostoinut siitä lähtien, kun muutimme opis­ kelujen jälkeen kaupungista maalle Tuusulaan. Käytän lämpökomposto­ ria keittiöjätteelle ja erilaisia kompos­ tikehikkoja puutarhajätteelle. Kom­

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

postiainekselle on tarvetta, sillä meil­ lä on kasvimaa ja paljon perenna- ja pensasalueita. Välillä tulee pohdittua, mitä vielä voisi tehdä toisin. Seuraan esimer­ kiksi sitä, millaista teknistä kehitystä tapahtuu uusiutuvan energian puo­ lella. Olen kiinnostunut sekä suoran aurinkoenergian että maalämmön hyödyntämisestä. Vaikka meillä on aurinkokeräin, seuraan myös aurin­ kopaneelien kehitystä. Joudun käyttämään autoa pal­ jon, ja siksi myös sähköautopuolella tapahtuva kehitys kiinnostaa kovas­ ti. Sähköautojen akutkaan eivät ole ympäristön kannalta ajatellen ongel­ mattomia. Ihminen on yksi laji muiden jou­ kossa, ja ihmisellä on vastuu tekemi­ sistään. Tänä päivänä arvostan sitä, että niin monet ovat siirtyneet pu­ heista käytännön tekoihin. Toisaal­ ta arvostan myös sitä, että näissäkin asioissa pidetään jalat maassa ja järki mukana. Ei mennä paniikin puolelle.”

? KUKA

Meteorologi ja Ylen uutisten säätiimin esimies Seija Paasonen. MISTÄ TUNNETAAN?

V EGA A N I N H ER K K U H E T K I 3 Kaverin vegaaninen ja gluteeniton kasvipohjainen uutuusjäätelö on Marjat ja karamellikeksi. Jäätelö sisältää raikasta sorbettia kotimaisista mansikoista, vadelmista ja punaherukoista, makeaa karamellikeksikastiketta ja cashewpohjaista jäätelöä. K-ruokakaupoissa maaliskuusta lähtien.

Ylen tvlähetyksistä. Myös tietokirjailija, uusin: Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin. TÄTÄ EI TARVITSE OPPIA KANTAPÄÄN KAUTTA...

Ympäristöä säästävät teot voivat kuulua luontevina osina elämään, ei niitä tarvitse erikseen suorittaa.

P ER U N A P US S I N H I I L I JA L A N JÄ L K I Pirkka perunat (punainen, keltainen ja vihreä pussi) ovat ensimmäiset Pirkka-tuotteet, joiden hiilijalanjälki on hyvitetty. Hiilijalanjäljen on laskenut Luonnonvarakeskus ja se kattaa koko tuotantoketjun pellolta tuotantoon. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/ pirkka/hiilijalanjalki


Nyt FIKSUMMIN MUOVIA

K-ryhmä vähentää jatkuvasti pakkaustensa muovimäärää ja kehittää niiden kierrätettävyyttä.

Vinkit muovin kierrätykseen Mitä voi kierrättää? Kierrätäthän elintarvikkeiden ja tuotteiden pakkausmuovit. Näitä ovat esimerkiksi jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuaine-, shampooja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet. Muovit voi viedä kierrätettäväksi esimerkiksi Rinkiekopisteeseen. Pakkauksen on oltava tyhjä ja riittävän puhdas. Huuhtaisu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää. Mitä muovia ei voi kierrättää? Muoviesineet, jotka eivät ole kotitaloustuotteiden pakkauksia, eivät sovi muovien kierrätykseen. Näitä ovat esimerkiksi tyhjänä ostettu pakastusrasia, ämpäri tai pulkka. Myöskään likaiset muovipakkaukset, PVC tai sekajäte eivät sovi kierrätykseen. Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset, kuten maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet ja hiuslakka vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen. Miten tunnistan muovipakkauksen? Jos pakkaus tuntuu muovilta, laita se muovipakkausten keräysastiaan. Jotkut pakkaukset ovat muovin ja muiden materiaalien yhdistelmiä. Jos muovia on valtaosa sen painosta, jäte kuuluu muovipakkauskeräykseen. Pitääkö korkit ja kannet irroittaa? Poista pakkausten korkit, kannet, pumput sekä muut irtoavat muoviosat ja laita ne erikseen keräysastiaan. Älä laita eri muovia olevia pakkauksia sisäkkäin, koska silloin niiden erottelu koneellisesti toisistaan on hankalaa.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

KEVEÄMPI PAKKAUS Pirkka nauta–sikajauheliha on nyt entistä vähemmän muovia sisältävässä pakkauksessa. Kova muovi on jäänyt pakkauksesta pois, ja muovia on vähennetty yhteensä 75 prosenttia. Koko pakkauksen voi laittaa muovinkeräykseen. Pirkka suomalainen nauta–sika jauheliha 500 g, K-ruokakaupat.

KUKAT PAPERISSA Pirkka-tulppaanikimppujen muovikääreet ovat vaihtuneet viime vuoden alussa FSC-sertifikoituihin kierrätettäviin paperikääreisiin. Muovia säästyy näin 25 tonnia vuodessa. Myös muiden Pirkka-kukkien ja -viherkasvien pakkauksissa käytetään paperikääreitä. Suomalainen Pirkka-tulppaani 10 kpl, K-ruokakaupat.

MARJARASIAT Pirkka-marjatuotteet, esimerkiksi pensasmustikka, vadelma, karhunvatukka, punaherukka ja mansikka, on pakattu entistä keveämmin ohutkantiseen rasiaan. Vähemmän muovia sisältävän rasian ansiosta yhteenlaskettu muovisäästö on noin 50 tonnia vuodessa. Pirkka pensasmustikka 300 g, K-ruokakaupat.

ILMAN MIKROMUOVIA Pirkka-kosmetiikkatuotteet ja -pesuaineet eivät sisällä mikromuovirakeita, jotka ovat luonnossa ja vesistöissä ympäristöriski. Mikromuovit poistettiin kaikesta Pirkka-kosmetiikasta vuoden 2017 aikana ja pesuaineista vuoden 2018 aikana. Pirkka perheshampoo Berry 500 ml, K-ruokakaupat.

KESTOPUSSI MUKAAN Pirkka-kestopussi on pitkäaikainen apu hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Kestopussin voi pestä ja käyttää uudelleen useita kertoja. Lisäksi pussissa on oma paikka punnittujen hedelmien ja vihannesten etiketeille. Pirkka kestopussi hedelmille ja vihanneksille, K-ruokakaupat.

VANUPUIKOT PAPERIA Pirkka-vanupuikkojen varret ovat nykyisin muovin sijaan paperia ja vanupuikkojen pakkaukset kartonkia. Uudistuksesta syntyy muovisäästöä 30 tonnia vuodessa. Tämä vastaa noin 1,4 miljoonan verran kaupan pikkupusseja vuodessa. Pirkka vanupuikko 100 kpl, K-ruokakaupat.


WORKING TOGETHER TO TRANSFORM LIVES

Auta lasta saamaan elämänmullistava huulihalkioleikkaus TÄ TUKE Y Ä

SI

oi

t

us

sta

ee

l a hj

0,2 € os

tt

N

Smile Train -hyväntekeväisyyskampanja rantautuu Suomeen

u tetu sta t

o

Jokaisesta ostetusta Sensodyne, Parodontax -ja Corega-suunhoitotuotteesta lahjoitetaan 20 senttiä kehitysmaiden lasten huulihalkioleikkauksiin. Kampanja on voimassa KCM-myymälöissä 24.3.-13.4.2020 GSK tukee SmileTrain -järjestöä globaalisti vuosittaisella 1,47 miljoonan dollarin lahjoituksella. Kampanja KCM-myymälöissä tukee suoraan globaalia SmileTrain-kumppanuutta. Lue lisää www.sensodyne.fi/smiletrain Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK-konserni tai lisenssinhaltija. 01/2020, PM-FI-PLD-20-00001


Nyt

H U P S!

163

EUROA VEGAANIJÄÄTELÖIHIN Tämä yllätti, kun tarkistin ostokseni K-Ostoksetpalvelusta.

Muumiperheen uudet jäsenet

"K-Ostosten ostotietoja selatessani yllätti ostosteni alhainen kotimaisuustaso. Tarkemmin tutkittuani huomasin, että lähes kaikki ostamani kaurapohjaiset maidot, levitteet ja jäätelöt ovat ruotsalaisia. Oatlyn vegaaninen vaniljajäätelö suklaarouheen kanssa kuuluu jokaviikkoiseen leffailtaan. Jäätelöön olen käyttänyt 163 euroa, tummaan suklaaseen 50 euroa. Voisin ehkä valita tilalle kotimaisen kaurajäätelön. Taloudessani asuu kaksi aikuista. Lihaa tai maitotuotteita emme osta, kalaa syömme kerran viikossa. Ilmastotasoni olikin aika hyvä, 4/5. Syön joka päivä smoothien, jossa on kotimaisia mustikoita ja mustaherukoita. Pakastemarjoja olen ostanut 31 eurolla. Aion tarkkailla jatkossa hiilijalanjälkeäni ja miettiä valintojeni eettisyyttä enemmän. Olen ostanut esimerkiksi avokadoja 45 eurolla. Niiden viljely kuluttaa paljon vettä maissa, joissa kuivuus on haaste.” – Joakim Helsingistä » Plussa-asiakkaille

tarkoitetussa K-Ostokset-palvelussa pääset tutkailemaan K-ruoka­ kaupoista tekemiäsi ostoksia. Näet ostostesi kotimaisuustason, voit tutkia ostostesi hiili­ jalanjälkeä ja voit yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-Ruoka.fi/ostokset.

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

K-Ostokset Näytä: Vuosi 3 kk

1 kk

1 vk

24 %

4 670 €

18 %

Tammi–helmikuun kiinnostavin juttu oli mielestänne Teemu Pukin haastattelu.

reeninlilassa taustassa sovitellen bikineitä. Niiskuneidin kuvitus on peräisin sarjakuvasta “Muumiperhe Rivieralla” ja se on vuodelta 1955. Astiastot on kuvittanut Arabian pitkäaikainen Muumi-kuvittaja, muotoilija Tove Slotte. Slotte aloittaa uuden hahmoastian suunnittelun aina selailemalla Tove Janssonin kirjoja ja sarjakuvia, ja saa niistä inspiraationsa.

28 %

KII TOS PAL AUT TEE STA !

POSTIA LUKIJOILTA Pirkka on hyvä lehti, aina jotain mielenkiintoista luettavaa. Usein paljonkin. Pidän erityisesti siitä, että kirjoitatte kestävästä kehityksestä, vastuullisuudesta ja kierrättämisestä. – Sanni Ruoka-osio oli erityisesti mieleeni. – Aira

20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

Kotimaisuustasosi

Sinä

Naapurusto

Tove Slotte on piirtänyt Muumeja Arabian astioihin 1990-luvun alusta asti.

Arabian Miisa- ja Niiskuneiti-astiat K-Citymarketeista.

huhti 2018 - huhti 2019

Ostoksesi K-ruokakaupoista

10 %

Tunnetko jo uudet Arabian Muumi-astiat? Uudessa astiasarjassa seikkailee aiemmin hieman tuntematon Muumi-hahmo, Muumimamman kotiapulainen Miisa. Lisäksi Niiskuneiti on saanut uudistuneen astiaston. Miisa-astioiden kuvitus perustuu Tove ja Lars Janssonin sarjakuvaan Kuvitteluleikki vuodelta 1956. Kuvituksissa Miisa on tiskaamassa. Miisaa kutsutaan välillä myös Miskaksi. Uudistetussa Niiskuneiti-astiastossa suosikkihahmo näyttäytyy sy-

Asiakaslehti on odotettu, mukava ja hyödyllinen. – Heli

Lehti on mukava silmäiltävä, josta löytyy sopivasti juttuja moneen makuun. Lisänä tietysti maukkaat ruokaohjeteemat. – Sanna Kiitos lehdestä, hienoa kun saamme tälläisen. – Kristiina

» Kerro mielipiteesi

lehdestä: Pirkka.fi/ kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Tällä kertaa onnekas oli Aira Helaakoski


jääkarhuil a

”ONKO

ENÄÄ KOTIA?” Jos ilmastonmuutos huolestuttaa meitä aikuisia, yhtä paljon sitä miettivät nykyään perheen pienimmät. Annoimme puheenvuoron lapsille ja nuorille, jotka esittivät asiantuntijoille mieltään painavia kysymyksiä. TEKST I SA NN A WA LLENIUS KU VAT GETTY IMA GE S KUVITUS JENNI SALMINEN


P i r k k a . f i   PIRKKA  23


”TÄRKEINTÄ ON, ETTÄ RYHDYMME TOIMIMAAN. PIENETKIN ILMASTOTEOT KOHOTTAVAT YHTEISHENKEÄ.” ”VAIKUTA OMASSA YHTEISÖSSÄ” KUKA Leo Stranius,

45-vuotias ympäristöasiantuntija ja T-Media Relationsin kestävän tulevaisuuden johtaja. Vaikuttaa myös Helsingin kaupunginvaltuutettuna. PERHE Naimisissa, 5- ja

8-vuotiaiden lasten isä.

OMAT ILMASTOTEKONI

”Eniten koen vaikuttavani ilmastonmuutokseen työni kautta, jossa tehtäväni on vauhdittaa organisaatioita hiilineutraaliin kiertotalouteen. Toimin ympäristön hyväksi myös politiikan ja yhteiskunnallisen päätöksenteon kautta.”

”Omassa arjessa pyrin vähentämään hiilijalanjälkeäni kaikin tavoin: päästöni ovat noin 2–3 tonnia vuodessa.” ”Asun perheeni kanssa 78-neliöisessä kodissa ja omistan 310 henkilökohtaista tavaraa. Perheellämme on vegaaninen ruokavalio.” ISOSSA KUVASSA

”Yksilön näkökulmasta eniten päästöihin vaikuttavat asuminen, liikkuminen ja ruoka.” ”Kaikkein suurin vaikutus syntyy kuitenkin siitä, mitä jokainen voi tehdä omassa yhteisössään, oli se sitten koulu, työpaikka tai kaveriporukka. Lisäksi kannattaa vaatia poliittisilta päättäjiltä ja yritysjohtajilta ilmastotoimia.”

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Miksi ilmastonmuutos on olemassa? – Taimi, 9

Erikoistutkija Kirsti Jylhä: Me kaikki, ihmiset ja eläimet, hengitämme ilmaa, jossa on typen ja hapen lisäksi vesihöyryä ja hiilidioksidia. Näitä kahta kutsutaan kasvihuonekaasuiksi, ja ne estävät lämpöä karkaamasta avaruuteen. Ilmakehässä on tällä hetkellä lähes kymmenen prosenttia enemmän hiilidioksidia kuin vielä 15 vuotta sitten ja yli kolmanneksen enemmän kuin sata vuotta sitten. Ilmastonmuutos aiheutuu kasvihuonekaasujen lisääntymisestä ilmakehässä. Näitä ilmiöitä minä tutkin työkseni Ilmatieteen laitoksella.

Ilmastonmuutos johtuu ihmisten aiheuttamista päästöistä. Miksei sitä tajuttu ajoissa ja tehty jotain? – Aarne, 9

Ympäristöasiantuntija Leo Stranius: Kyllä ilmastonmuutoksesta tiedettiin jo sata vuotta sitten, mutta se tuntui silloin niin kaukaiselta asialta, ettei vaaraa osattu ottaa tosissaan. Uskon, että ihmisillä ja yrityksillä on ollut silloin muita mielenkiinnon kohteita, jotka ovat menneet maapallon ja luonnon edelle. On silti hyvä, että ilmastonmuutoksesta puhutaan nyt paljon ja sen hillitsemiseksi on alettu vihdoin toimia.

Pystyykö ilmastonmuutosta jotenkin estämään? – Vera, 10

Kirsti Jylhä: Kyllä me voimme ilmastonmuutosta hidastaa, mutta se ei toki ole helppoa. Ilmakehään kertyy kasvihuonekaasuja, kun sademetsiä kaadetaan ja kivihiiltä sekä öljyä poltetaan energiaksi. Onneksi energiaa on mahdollista tuottaa myös muulla tavoin, kuten vesivoiman, auringonsäteilyn, tuulen ja maalämmön avulla. Myös pelloilta, metsistä ja teollisuuden sivutuotteina saadaan biomassaa, josta voidaan tehdä bioenergiaa. Tärkeintä on, että säästämme energiaa. Siihen me kaikki voimme vaikuttaa. Esimerkiksi minä pyrin kotona pitämään huonelämpötilan alhaisena.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen? – Lassi, 15

Kirsti Jylhä: Suomen ilmasto muuttuu ja lämpötilat kohoavat meillä enemmän kuin maapallolla keskimäärin. Talvella sataa enemmän, ja kesälläkin voi tulla rankkoja sadekuuroja. Roudan vähenemisestä on haittaa metsän korjuulle. Hyvä juttu on se, että

lämmitykseen kuluu vähemmän energiaa ja kylvöt voidaan aloittaa pelloilla aikaisemmin. Meidän täytyy pitää huoli siitä, etteivät lisääntyvät helteet rasita vanhuksia ja sairaita. Muualla maailmassa asuvat ihmiset voivat myös tarvita apuamme.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin ja eläimiin? – Maija, 12

Kirsti Jylhä: Terveet ihmiset ja eläimet sopeutuvat muutoksiin, kunhan ne eivät ole liian nopeita. Kyseessä on vähän sama ilmiö kuin talven ensimmäisten pakkasten kanssa: ensin ne tuntuvat hirvittävän kylmiltä, mutta sään jatkuessa totumme. Vanhuksille ja sairaille ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät helteet ovat riski, ja ovathan synkät talvet meille kaikille masentavia. Eläimiinkin ilmastonmuutos vaikuttaa. Talveksi turkkinsa väriä vaihtavat jänis ja orava voivat joutua saaliiksi helpommin, jos lunta on vähän ja niiden suojaväri siksi huono. Vaikeimmassa tilanteessa ovat lumesta ja jäästä riippuvaiset saimaannorppa, itämerennorppa ja ahma. Lapissa asuvat naali ja tunturipöllökin voivat olla häviämässä. Toisaalta lämpenemisen myötä Suomeen tulee uusia perhos- ja lintulajeja.

Kuinka kauan meillä on aikaa keksiä jokin ratkaisu ennen kuin jääkarhujen jäät sulavat? – Aida, 12

Kirsti Jylhä: Vaikea kysymys. Vielä ei ole keksitty yhtä yksittäistä ratkaisua, enkä oikein usko, että tullaan keksimäänkään. Sen sijaan koko ajan kehitetään menetelmiä, jotka yhdessä auttavat hidastamaan ilmastonmuutosta. Jääkarhut voivat elää maallakin, mutta useimmat niistä saalistavat hylkeitä jäälautoilta käsin. Kun jääpeite hupenee, ruokaa on entistä vaikeampaa saada. On arvioitu, että ensimmäinen kokonaan jäätön loppukesä voisi koittaa jo 2030-luvulla. Mutta tuolloinkin jäätä on talvella. Jos loppukesästä ei ole enää jäätä, jääkarhujen pitää pysyä maalla, mutta loitolla ihmisistä ja yrittää pärjätä keräämiensä rasvavarastojen avulla. Jääkarhujen määrä tulee kyllä vähenemään, ja siksi meidän ihmisten tehtävä onkin suojella niitä.

Voinko ostaa uusia leluja? – Sanni, 5

Leo Stranius: Kyllä voit, mutta leluja kannattaa ostaa harkitusti. Joskus kannattaa kokeilla sitäkin, että pyydät vanhempiasi hankkimaan leluja vaikka kirpputoreilta tai netistä. Ehkä joku toinen lapsi on kyllästynyt vanhaan leluunsa, joka näyttää sinun sil-


P i r k k a . f i   PIRKKA  25


”OLEELLISTA ON, ETTÄ SÄÄSTÄMME ARJESSAMME ENERGIAA. SIIHEN ME KAIKKI VOIMME VAIKUTTAA.”

KUKA Kirsti Jylhä,

59-vuotias Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija, joka on keskittynyt ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin sekä äärimmäisiin sääilmiöihin. PERHE Naimisissa. 4 ai-

kuista lasta, jotka asuvat jo omillaan. OMAT ILMASTOTEKONI

”Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on vaikuttanut elämääni lukioajoista lähtien. Luin ensimmäisen kerran hiilidioksidin vaikutuksesta ilmastoon jo 1970-luvun lopulla. Se sai kiinnostumaan meteorologiasta, mutta vaikutti myös arjen valintoihin. Teen mieheni kanssa lomamatkoja Suomessa maata pitkin ja lennän vain harkitusti. Töihin kuljen metrolla, bussilla tai pyörällä. Pyrin ostamaan vain tarpeellisia ja kestäviä tuotteita.” ISOSSA KUVASSA

”Isoja ilmastotekoja voivat tehdä aika harvat ihmiset: lähinnä poliitikot, päättäjät ja yritysten johtajat. Toisaalta pienillä arjen teoillakin on suuri merkitys, jos niitä tekee mahdollisimman moni. Asenteilla on valtavan suuri vaikutus.”

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

missäsi aarteelta. Kaverisynttäreillä hauska ohjelmanumero on kierrätyslaatikko, johon jokainen lapsi voi tuoda vanhan lelunsa, ja sitten niitä vaihdellaan. Elämyslahjatkin tuovat kivaa vaihtelua.

Onko meillä pian ollenkaan lunta? – Bella, 9

Kirsti Jylhä: Suomessa on lunta myös tulevaisuudessa, mutta vähemmän ja lyhyemmän aikaa vuodesta. Etelä-Suomessa sataa talvella vettä entistä useammin, joten lumipeitettä ei aina tule, mutta pohjoisessa talvella on vielä pakkasta ja lumisateet yleisiä. Sielläkin lumipeite sulaa keväällä aiemmin kuin ennen.

Tuhoutuvatko kukkaset ja muut kasvit, kun kesistä tulee kuumempia? – Selja, 6

Kirsti Jylhä: Eivät tuhoudu. Keväällä Suomessa kukat voivat kukkia ja kasvit vihertää entistä aikaisemmin. Tietenkin on tärkeää, että silloin on riittävästi myös kukkien siemeniä levittäviä hyönteisiä, joten hyönteistenkin pitää ehtiä sopeutua ilmastonmuutokseen. Lapin tuntureiden kasvit, kuten lapinvuokko ja jääleinikki, ovat kyllä vaikeuksissa, kun ilmasto lämpenee. Myös kuuset tykkäisivät kylmistä talvista.

Keksitäänkö vielä lentokone, joka ei tuhoa maapalloa? – Kerttu, 12

Leo Stranius: Uskon, että vielä tulee päivä, jolloin lennämme sähkölentokoneilla tai hyödynnämme lentokoneissa ympäristön kannalta kestävästi tuotettua biopolttoainetta. Kannattaa silti muistaa, että muulla tavoinkin voi matkustaa. Me pyöräilimme viime kesänä lasten kanssa Ahvenanmaalle ja uutenavuotena matkustimme junalla Lappiin. Itse en ole lentänyt lomille vuoden 2007 jälkeen, eivätkä lapseni eläissään. Silti olemme tehneet ikimuistoisia reissuja. Suomessakin on valtavasti nähtävää.

Pitääkö meidän luopua kokonaan lihansyönnistä? Entä syömmekö tulevaisuudessa pelkkiä ötököitä? – Jere, 11 vuotta ja Martti, 7

Leo Stranius: Meidän olisi parempi siirtyä kasvisvoittoiseen ravintoon jo terveytemme vuoksi. En usko, että ryhdymme syömään pelkkiä hyönteisiä. Tehokkaampana ja parempana ravintona pidän kasviproteiineja, kuten palkokasveja, viljaa ja pähkinöitä. Itse olen vegaani eli en syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Vehnägluteenista valmistettu seitan on suosikkiruokani, samoin soija ja härkäpapu. Meidän on muutettava suhtautumistamme ravintoon: lihan pois jättäminen ei ole luopumista, vaan ruokavalion rikastamista muilla herkuilla.

Miksi muovia käytetään niin paljon? Voisiko elintarvikkeet kääriä johonkin muuhun? – Ramses, 10

Leo Stranius: Muovi on helppo raaka-aine, sillä sitä syntyy esimerkiksi öljyteollisuuden sivutuotteena. Muovi ei ole aina huono pakkausmateriaali, sillä se parantaa ruuan säilyvyyttä ja vähentää sitä kautta ruokahävikin määrää. Mutta on totta, että turhaa pakkausmuovia pitäisi vähentää ja käytetty muovi kierrättää. Viime aikoina on puhuttu paljon kaupan kasseista. Paras vaihtoehto on kangaskassi, jos sen käyttöikä on pitkä. Tosin lopulta tärkeintä on, mitä siellä kassin sisällä on, eli kuinka ekologista ruokaa ostat.

Voiko ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten mielialaan? – Aida, 12

Leo Stranius: Ilman muuta se vaikuttaa. Monet lapset ja aikuiset kärsivät nykyään ilmastoahdistuksesta, kun ennusteet tuntuvat niin synkiltä ja julkinen keskustelukin on tämän aiheen ympärillä aika negatiivista. Pimeät, lumettomat talvet lisäävät helposti alakuloa ja saavat meidät tuntemaan itsemme väsyneiksi. Myös äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat maailmassa oikeastikin isoja menetyksiä, kun myrskyt vievät koteja tai ajavat ihmisiä hengenvaaraan. Tästä huolimatta meidän ei pitäisi koskaan menettää toivoamme. Tärkeintä on, ettemme vain seuraa tilannetta vierestä passiivisina, vaan ryhdymme toimimaan. Pienetkin ilmastoteot kohottavat yhteishenkeä, ja samalla meille tulee parempi mieli. On aika hieno juttu, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa.

HAASTATELTAVI EN KUVAT: M INTT U VESAL A J A ILMATIETEEN L AITO S

”ASENTEILLA ON SUURI VAIKUTUS”


9

PIENTÄ ILMASTOTEKOA

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Ota ruokaa lautaselle oikea määrä sekä kotona että koulussa tai töissä.

Osta vain tarpeeseen ja pohdi, mitä uusia tavaroita todella tarvitaan.

Älä tuhlaa lämmintä vettä valuttamalla sitä turhaan suihkussa tai astioita pestessä.

Pyöräile tai kävele. Mieti, millaisella autolla ajat. Suosi kimppakyytejä.

Kierrätä tavaroita ja huolehdi oikeaoppisesta jätteiden kierrätyksestä.

Vähennä kertakäyttöisen muovin kulutusta ja kierrätä myös muovipakkaukset.

OT

A

TA

LT

Alenna kodin lämpötilaa. Vaihda sähkösopimuksesi uusiutuvaan sähköön.

Kiinnitä huomiota ilmastoystävälliseen ja kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Istuta kasveja puutarhaan tai istutuslaatikoihin ja osallistu puiden istutustalkoisiin.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27

EE

N!


tuulet

KEVÄÄN Herkulliset pastellivärit sekä aikaa kestävät, ekologiset luonnonmateriaalit ovat tämän kevään juttu. Erityisesti vaaleankeltainen piristää koteja juuri nyt seinällä tai itse tehdyssä taulussa. TEK ST I JA TY YLI JEN NI JUUR INEN KU VAT PEKKA HOLM S T R ÖM L AVASTU S T U O MAS N ORTEMA

Kevään trendeissä hehkuvat herkulliset pastellivärit, kuten keltainen, roosa ja koralli. Vaikka räväkät värit eivät olisikaan oma juttusi, ne sopivat pieninä mausteina joka kotiin. Esimerkiksi skandinaavisen vaalea keittiö saa ripauksen uutta hennon vaaleanpunaisella välitilan laatoituksella ja keväisen värikkäillä tekstiileillä. Puuterinvärinen Cello Essi -muistitaulu puisin magneetein 11,95 €, valkoinen hunajakenno Hexa-mosaiikki 7,90 €/arkki, pyöreä Penni-mosaiikki 6,90 €/arkki, keltainen ja hennon vaaleanpunainen kiiltävälasitteinen Village-laatta 51,90 €/m², persikanvärinen Primus-seinälaatta 15 × 15 cm 19,90 €/m², marmorikuvioitu ICON-seinälaatta, 25,90 €/m², vaaleanpinkki Magma-laatta 6,5 × 20 cm 54,90 €/m², sekä Cello-kalustevedin 5,95 €, K-Rauta. Hemtex 24h -sarjan kullanvärinen lehtikulho 9,90 €, vaaleanpunainen kaitaliina 7,90 € ja raidallinen keittiöpyyhe 7,90 € 3 kpl/pkt, K-Citymarket.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


vä ri ä se i n i l l e

Seinän ei aina tarvitse olla valkoinen, vaan väreillä on lupa leikkiä. 1970- ja 80-luvuilta tuttu väri-ilottelu on tehnyt paluun, ja kevään trendeissä näkyvät räväkät sävyt ja kuviot. Vuoden väriksi valittu vaaleankeltainen piristää lastenhuoneessa ja olohuoneessa. Rohkea yhdistää sen kanssa näyttävän tapettiseinän. Vanerista sahatuista paloista saa maalaamalla ja sommittelemalla kolmiulotteisen taulun, jonka voi maalata lempiväreillä. » Katso vaneritaulun ohje: Pirkka.fi > Koti Eglo Chester -lattiavalaisin 129 €, Cello Stil -metallipöytä 39,95 €, Cello-metallivati alk 9,95 €, pallonmuotoiset pihakoristeet 29,95 € ja 24,95 €, Cello Iisa -matto 140 × 200 cm 72,90 €, Coloured by Studio Engblad -tapetti 59 €/ rl, Cello Tammi Sand Washed 2 -vinyylikorkki 42,90 €/m² ja seinän keltainen sävy Tikkurilan H300 Lemonade, K-Rauta. Mattavärinen myhome Alva -muki 0,4 l 6,99 €/kpl, -kulho 0,6 l 7,99 €/kpl, myhome-koristetyyny 10,99 €, Hemtex 24h -vuoka 17,90 € ja -keittiöpyyhkeet 7,90 €/3 kpl/pkt, K-Citymarket. Feeling-kaappi 799 € ja Nevada-tuoli 199 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


luonnol l is ta t unnel maa

Luonnonläheinen värimaailma ja kestävät, ekologiset materiaalit ovat tulleet jäädäkseen. Suosi kodin pintamateriaaleissa pitkäikäisiä, aitoja materiaaleja. Ruskean ja harmaan sävyt ovat ajattomia värejä, ja ne tuovat kotiin hillittyä tunnelmaa. Ruskea Salla-seinälaatta 25 × 40 cm 23,90 €/m², kuusikulmainen Cello Powder Smoke -lattialaatta 58,60 €/m², aaltopintainen Cello Appeal -laatta 20 × 50 cm 36,90 €/m², Powder Sand -mosaiikki 226,50 €/m², Listello Cottage -boordilaatta 9,90 €/kpl, pienempi Listello Cottage -boordilaatta 4,95 €/kpl, puinen vedin 19,90 €, nostalginen Cello Paula -metallivedin 8,95 €, Cello Tammi Cappuccino Piccolo -parketti 64,90 €/m² ja Boråstapeter Everyday Moments -kuitutapetti 44,90 €/rl, K-Rauta. Pyöreä myhome-tarjoilualusta 18,95 € ja leikkuulauta 24,95 €, K-Citymarket.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


p uuta ja vähän muu ta

Trendikäs sormipaneeli näyttää raikkaalta, kun käytät sitä vain osassa seinää ja maalaat paneelin samalla värillä kuin muun seinän. Kiinnitä kalusteiden hankinnassa huomiota materiaaleihin. Puurunkoinen kaluste on kestävä, ja sen korjaaminen on helpompaa. Hyödynnä myös luonnosta löytyvät ja vanhat materiaalit. Kahdesta jämälaudasta ja pyöristä voit tehdä nopeasti kätevän sohvapöydän. Puuvalmis sormipaneeli 28,90 €/m² on maalattu Tikkurilan maalisävyllä V466, Boråstapeter Everyday Moments -tapetti 44,90 €/rl, Cello Tammi Rain Washed 5-vinyylikorkki 42,90 €/m², Cello Kelo -nukkamatto 160 × 200 cm 139 € ja bamburottingista tehty Sessak Sadie -bambuvalaisin 89,90 €, K-Rauta. Pöydällä myhome-sementtiruukut: valkoinen alk. 10,95 € ja harmaa 6,95 €, mortteli 12,95 € sekä myhome-canvaskori alk. 8,95 €, K-Citymarket. Puinen myhome Ako -kulho 30 cm 34,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Kotimainen Lennu-sohvasänky 1 429 €, Juutti-rahi 129 €, Tempotikashylly 139 € ja Tuuli-laatikko 16,95 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


-20%


2

1 Nelson Garden -kuituruukku sopii erinomaisesti taimien esikasvatukseen kylvölaatikossa, pienoiskasvihuoneessa tai taimikasvatusalustalla. Ruukun voi istuttaa suoraan hyvin kasteltuun maahan, johon ruukku maatuu. Ruukku 6 cm 2,75 €/20 kpl.

3

1 K A IK K I T U OT T E E K -R A U D T A S TA

3 Nelson Garden Harvy 3 -vesiviljelysetti 39 × 15 × 14 cm on helppo ottaa käyttöön kymmenessä minuutissa. Voit kasvattaa siinä vaikkapa yrttejä kotona vuoden ympäri. Aloituspakkaus sisältää laatikon ja kannen kuudelle taimelle (3 salaattia, 3 basilikaa) ja esikylvetylle kapselille, erikoisravinteet sekä LED-valon, 89,95 €.

4

5

4 Sirot Nelson Garden -yrttisakset ovat käytännölliset yrttien keräämiseen tai ruukkukasvien siistimiseen. Materiaali on mustaa metallia. Yrttisakset, pituus 10 cm, 2,95 €.

7

8

6

NYT SAA KASVATTAA!

Intohimoinen puutarhuri ei malta enää odottaa puutarhakauden avausta. Nyt on aika aloittaa monien taimien esikasvatus. TEK ST I E EVA LAU R ON EN KU VAT VALM IS TA JAT

Taimien esikasvatus on helppoa. Kylvöjä varten tarvitset siementen lisäksi vain uutta vähäravinteista kylvömultaa tai sammalta sekä puhtaat kylvöastiat. Multa- ja turvepitoisempi taimimulta sopii koulintaan ja ruukutukseen. Voit antaa kasveille lisävaloa kasvilampulla. Siemenet itävät parhaiten, kun kasvualusta pysyy tasaisesti kosteana. Liota isot siemenet vedessä yön yli ennen kylvöä. Se nopeuttaa itämistä.

2 Viljelyksen voi merkitä puuvartisella nimikyltillä, johon kirjoitetaan liidulla. Kylttejä voi käyttää useamman kerran. Nimikyltti, korkeus noin 15 cm 2,50 €/3 kpl (liitu ei sisälly pakkaukseen).

Kylvä siemenet harvaan kostean mullan pinnalle tai sammalpohjaiseen kasvualustaan. Sammal sitoo hyvin kosteutta, mutta pysyy silti ilmavana. Peitä kylvös kelmulla, jonka voit poistaa, kun lehdet nousevat näkyviin. Voit tehdä kelmuun reikiä, jotta ilma vaihtuu ja tuulettaa kylvöstä tarvittaessa. Jos pinta kuivuu, se kannattaa sumutella kosteaksi. » Lue lisää: Pirkka.fi/esikasvatus

9

5 Biolan Kylvö- ja taimimulta on hienojakoinen luomumultaseos kylvöihin ja taimikasvatukseen. Multaan on lisätty kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa. Itämisvaiheessa Gliocladium-hyötymikrobit edistävät taimettumista ja juurten kasvua, 3,95 €. 6 Biolan Sammalnappi on elävästä rahkasammaleesta valmistettu, kalkittu ja lannoitettu kasvualusta siementen idättämiseen. Siihen lisätään vain vesi ja siemenet. Sammalnappi on sataprosenttisesti rahkasammalta, ja se soveltuu käytettäväksi esimerkiksi Biolanin pienoiskasvihuoneessa, 3,95 €. 7 Pieni Nelson Garden -multakauha on loistava apu esimerkiksi esikasvatukseen, 2,50 €. 8 Pieni marjatomaatti tuottaa runsaan sadon kullanoranssinvärisiä hedelmiä. Siementen esikasvatus on 8–10 viikkoa ennen ulosistutusta. Golden Currant luomu -tomaatti, 4,50 €. 9 Energiaa säästävä Nelson Garden -kasvivalaisin sopii esikasvatukseen ja lisävaloksi sisäviljelmille. LED-listaan voidaan kytkeä kaksi LEDlisälistaa. Kasvivalaisin pituus 60 cm, teho 15 W, jännite 230 V, 59,95 €.

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


LUMENE 50 VUOTTA - JUHLAPAKKAUKSET HUIPPUHINTAAN!

KAUNIS SYLINTERIPAKKAUS ON TÄYSIN KIERRÄTETTÄVISSÄ TAI SITÄ VOIDAAN KÄYTTÄÄ UUDELLEEN ESIM. PIENTEN TAVAROIDEN SÄILYTYKSEEN.

TASOITTAA IHON SÄVYÄ & PEITTÄÄ PUNAISUUTTA

KIRKASTAA – KAIKILLE IHOTYYPEILLE

KOSTEUTTAA TEHOKKAASTI – KAIKILLE IHOTYYPEILLE

Lumene CC

Lumene VALO

Lumene LÄHDE

Sisältää kaksi CC Color Correcting meikkivoidetta. SK 20. Arvo 35,80.

Sisältää VALO Kirkastava & silottava kosteusvoide ja Heleyttävä & korjaava silmänympärysvoide. Arvo 49,80.

Sisältää LÄHDE 24H tehokosteusvoide ja Tehokosteuttava silmänympärysgeeli. Arvo 39,80.

MEIKKIVOIDEJUHLAPAKKAUS

1990

JUHLAPAKKAUS

2590

JUHLAPAKKAUS

1990

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KIINTEYTTÄÄ – IKÄÄNTYMISTÄ VASTAAN

Lumene KUULAS

JUHLAPAKKAUS

Sisältää KUULAS Heleyttä suojaava & kiinteyttävä päivävoide SK 15 ja Heleyttävä & kiinteyttävä silmänympärysvoide. Arvo 45,80.

2590


Tee itse LAJITTELULAATIKKO JÄTTEILLE Rakenna liimapuulevystä siro kolmen jätesangon mentävä lajittelulaatikko. Se toimii mainiosti myös lelulaatikkona, eteisen kenkäarkkuna tai paperinkeräysastiana. OH JE JA T OT EUT US KAIS A HATA KKA KU VAT TIMO PYYKKÖ

KATSO OHJE SEURAAVALTA SIVULTA >

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


1

2

3

4

5

6

2 × Cello-liimapuulevy 18 × 400 × 2 400 mm mänty 2 × höylätty Cello-mäntyrima 33 × 33 × 2 400 mm FKA-akkuporakone, 4 mm poranterä ja ruuvaripää FXA-saha ja jiirilaatikko Kaksi FXA-pikapuristinta PROF-rullamitta 20 kappaleen pakkaus 4 × 35 PROF-yleisruuveja laatikon kokoamiseen 2 PROF-kalustesaranaa kiinnitysruuveineen 40 × 50 mm 4 PROF-puuruuvia kannen kiinnittämiseen 3 × 12 mm Puuliima ja liimasivellin Tikkurila Helmi Kiiltävä -kalustemaali H405 Nukke Minitelasetti 3 × roskasanko LM 518 10 l Kynä Suojapaperi

1 Mittaa, merkitse ja sahaa rimasta laatikon jalat sekä pohjan tukipuut. Tarvitset neljä 70 cm ja kaksi 53 cm pitkää palaa. Mittaa, merkitse ja sirkkelöi laatikkokappaleet liimapuulevystä tai sahauta ne K-Raudan sahauspalvelussa. Tarvitset 40 × 63 cm etu- ja takakappaleet, kaksi 28 × 40 cm päätykappaletta, 28 × 53 cm pohjan ja 33 × 65 cm kannen (Kuva 1). 2 Kiinnitä laatikon pohjan tukipuut laatikon sivukappaleiden alakulmiin. Poraa levyihin apureiät ruuveille. Sivele liimaa liitoskohtiin ja ruuvaa tukipuut paikoilleen niin, että ne jäävät päätykappaleiden väliin (Kuva 2). 3 Kiinnitä jalat paikoilleen päätykappaleiden reunoihin. Poraa ruuveille apureiät, sivele liitoskohtiin liimaa, purista paikoilleen ja kiinnitä ruuvit. 4 Ruuvaa laatikon etu- ja takakappaleet jalkoihin kiinni. Poraa apureiät symmetrisesti noin 2 cm päähän ylä- ja alareunoista, 1,5 cm päähän

levyjen sivuista. Sivele liitokset liimalla, purista levyt paikoilleen ja ruuvaa kiinni. (Kuva 3). 5 Maalaa laatikon ulkopinnat kahteen kertaan ja anna maalin kuivua kerrosten välissä. Maalaa kansi molemmin puolin (Kuva 4). Ruuvaa saranat kannen alapinnan takareunaan viiden cm päähän sivureunoista. Käytä 3 × 12 mm puuruuveja (Kuva 5). Kiinnitä saranat symmetrisesti laatikon takakappaleeseen saranapakkauksen ruuveilla. 6 Laske pohja paikalleen tukipuiden päälle ja jätesangot sen päälle.

NÄMÄ TARVITSET :

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Maalina Cello Decor -sisustusmaali Himmeä sävy Tikkurilan M442 Vuono. Keraaminen Cello-koira on pihakoriste. Kaikki tarvikkeet K-Raudasta.

Katso video: Pirkka.fi/ diy-lajittelulaatikko


81% suomalaisista tytöistä toivoo, että heillä olisi parempi itsetunto.* Dove Self-Esteem Project auttaa nuoria vahvistamaan itsetuntoaan. 2019 yhteistyössä K-ryhmän kanssa tavoitimme 20 000 henkeä Dove Self Esteem Projectin avulla. Vuoden aikana järjestimme mm. itsetuntotyöpajan ja -webinaarin, joiden tarkoitus oli tukea nuorten itsetuntoa, sen kehitystä ja positiivista kehonkuvaa. Sinäkin voit auttaa. Lataa itsetunto-oppaat ilmaiseksi: dove.com/fi/dsep


Mikä on kaasuauto, entä kaasuhybridi? Miksi kannattaa valita kaasuauto, professori Heikki Liimatainen?

Minkä hintaisia kaasuautot ovat? Mitä kaasu maksaa?

SEAT Leon 1.5 TGI 131 -kaasuhybridi on tuhat euroa halvempi kuin vastaava bensiinimalli pienempien päästöarvojen takia.

Kaasuautojen hankintahinta on keskimäärin muutaman tonnin kalliimpi kuin bensiiniauton, mutta kaasun hinta on selvästi bensaa alhaisempi. Jos vuodessa ajaa 20 000 kilometriä, kaasuauton polttoainekulut ovat noin 500 euroa pienemmät kuin bensiiniauton. Kaasuautosta maksetaan käyttövoimaveroa, joka on 150 euroa vuodessa.

Bio- tai maakaasulla toimiva kaasuauto on samalla myös kaasuhybridi, koska Suomessa myytävissä kaasuautoissa voi lähes aina käyttää myös bensiiniä polttoaineena. Kun kaasuautossa käyttää lähinnä biokaasua, se tarjoaa helpon tavan tehdä autoilusta ympäristöystävällistä. Biokaasua käytettäessä auton tuottamat kasvihuonekaasut ja myös pienhiukkaset vähenevät merkittävästi.

Kaasuautojen ympäristöystävällisyys?

Kaasuautot vähentävät autoilun päästöjä. Uusiutuvaa biokaasua käytettäessä kaasuauton koko elinkaaren aikana syntyy jopa 85 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Biokaasun liikennekäytön hiilidioksidipäästöt ovat nolla: biohajoavaan raaka-aineeseen on sitoutunut saman verran hiilidioksidia kuin mitä kaasun palamisessa vapautuu. Yli puolet Suomessa tankatusta kaasusta on biokaasua.

Miten ja missä kaasuautoa tankataan?

Kaasuauton tankkaaminen ei juurikaan eroa nestemäisten polttoaineiden tankkaamisesta. Ajallisesti se vie saman ajan. Kaasua tankataan omilla kaasutankkausasemilla. Suomen valtion omistamalla Gasumilla on maan laajin kaasutankkausverkosto: yli 30 tankkausasemaa. Autoon voi tankata Venäjältä toimitettua maakaasua tai uusiutuvaa biokaasua, jota valmistetaan muun muassa kotitalousjätteistä ja maatalouden tuottamista jätteistä, kuten lannasta. Kaasua myydään myös paikallisesti yksityisiltä asemilta esimerkiksi jäteasemien yhteydessä.

Onko kaasuauton tankkaaminen vaarallista?

Kaasun tankkaaminen on yhtä turvallista kuin bensiinin. Autot ja niiden kaasutankit on suunniteltu kestämään törmäyksiä aivan kuten muutkin autot. Avoimessa tilassa, kuten tankkaamisen yhteydessä, ylimääräinen kaasu häviää ilmaan.

MIKÄ IHMEEN KAASUAUTO? Jos hankkii kaasuauton ja käyttää biokaasua, autoilun kokonaispäästöt vähenevät merkittävästi. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT VALMISTAJAT

Kuinka paljon Suomessa on kaasuautoja?

Kaasuautoja rekisteröitiin Suomessa viime vuonna enemmän kuin sähköautoja. Nyt teillämme ajaa hieman vajaa 10 000 kaasuautoa. Hallituksen tavoitteena on 50 000 kaasuautoa vuonna 2030. Kaasuautoja on maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa, joista 7,5 miljoonaa Euroopassa. Erityisesti Italiassa tankkausverkosto ja autojen saatavuus on tehnyt niistä aidon vaihtoehdon muille autoille. Heikki Liimatainen on Tenure Track -professori, Liikenne- ja kuljetusjärjestelmät, Tampereen teknilllisestä yliopistosta.

4 × U USI K A A SUAUTO

Kaasuauto vastaa käyttöominaisuuksiltaan, varustelutasoltaan ja suorituskyvyltään bensiini- tai dieselmallia. Kuvassa Volkswagen Golf Variant TGI.

Tilava Volkswagen Caddy on ainoa seitsemällä istuinpaikalla varustettu kaasuauto. Hinnaltaan se on tuhansia euroja halvempi kuin vastaava bensiini- tai dieselmalli.

Kaasuauton tankillisella ajaa keskimäärin 300–600 kilometriä. Kuvassa ainoa tehdasvalmisteinen katumaasturi-kaasuhybridimalli SEAT Arona 1.0 TGI 90.

Bio- tai maakaasun loppuessa kaasuhybridi siirtyy automaattisesti käyttämään bensiiniä polttoaineenaan. Kuvassa Audi A4 Avant 40 g-tron.

P i r k k a . f i   PIRKKA  39


PUUTARHASI PARHAAKSI

K-RAUDAN MAKSUTON PUUTARHANEUVONTA Kysy mitä vain puutarhan ja pihan laitosta.

Lähetä kysymyksesi osoitteessa: k-rauta.fi/ puutarhaneuvonta

HARJA JA VARSI YHTEISHINTAAN!

19

95

(20,90)

/yht.

MONITOIMIHARJAN LAPA M JA VARSI FISKARS SOLID

SAHA JA TELESKOOPPIVARSI FISKARS L QUIKFIT

(11,95)

RAKEINEN KALKKI KEKKILÄ 20 KG Runsaasti magnesiumia sisältävää luonnollista kalkkikiveä. Helppo levittää tasaisesti, liukenee nopeasti ja vaikuttaa pitkään. 0,55 €/kg. 502109231 10 kg 0,80 €/kg. 502109230

795

(8,95)

MONITOIMILEIKKURI FISKARS POWERGEAR X TELESKOOPPI UPX86

495

1195

1095

Torjuntasyötti sisältää nestemäisessä muodossa olevaa tehoainetta, joka on helppo niellä. Muurahainen ehtii palata pesään ennen kuolemaa ja näin aine leviää yhdyskuntaan. 501092425

Torjuu muurahaiset sekä muut ryömivät hyönteiset sisä- ja ulkotiloista. Sirote tehoaa kosketuksesta ja vaikuttaa pitkään. 47,80 €/kg. 501385056

Ryömivien hyönteisten torjuntaan. Tehoaa kosketuksesta sekunneissa. Käsittele hyönteisten kulkureitit, saat kotiisi suojan jopa 4 viikon ajaksi. 36,50 €/l. 501516409

10.-

95

109.-

Teleskooppinen UPX86-monitoimileikkuri 12-kertaistaa leikkuuvoiman ja ulottuvuus on jopa 6 metriä. Erinomainen korkeiden oksien leikkaamiseen. Erittäin kestävä ja kevyt. 501905940

9

10

79

90

Sisältää kevyen Quikfit-teleskooppivarren ja kaarevan sahan. Teleskooppivarren maksimiulottuvuus on jopa 6 metriä. 500734500

Varsi sopii Solid M, L ja moni95 toimiharavan lavoille. 501084128 Monitoimiharjan lapa Solid-pihaharjalle M. Tällä lakaiset pihastasi lehdet ja roskat tehokkaasti. 501927222 (10,95)

UUTUUS!

QUIKFIT-TELESKOOPPIVARTEEN ON MAHDOLLISTA HANKKIA USEITA ERILAISIA TYÖKALUPÄITÄ

RAID MUURAHAISSYÖTTI 1 KPL

RAID MUURAHAISSIROTE 250 G

RAID MUURAHAIS- JA TORAKKA-AEROSOLI 300 ML

Hinnat ovat voimassa 4. - 31.3.2020 kaikissa K-Raudoissa. KATSO LÄHIN K-RAUTA TAI TILAA TUOTTEET VERKOSTA:

k-rauta.fi


3/ 2020 · K-R U OK A . F I

I N SP I RA AT I OTA KOK K A ILUUN JA KAUPPAKA SS IIN

S U N N U N TA I N R E N N OT ­U U N I R U OAT LEI VO R A K K A A L L E VA D E L M A­ JUU STO K A K K U 3 × LÄMMIN L E I PÄ

Kuumat

KANAT

Broileripyörykät, parmesaanikana vai ruotsalaisten lohturuoka lentävä Jaakoppi? ­Kuumimmat kanaruoat juuri nyt ovat myös koko perheen uusia suosikkeja.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


us! u t u U si k i i m Val ettu. paist

VIERASVAARA Uudet, vastustamattoman helpot Vaasan Kotiuunin Herkkupuustit ja Lemon Cheesecake -munkit menevät myös helposti parempiin suihin. tePakaassta! Syö itse, kun vielä ehdit! alta


RES EPT IT

46 Liharuoat

Tutut broilerin koipireidet ­sujahtavat lentävään Jaakoppiin, resepti sivulla 46.

Broileripyörykät Parmesaanikana tomaattikastikkeessa Flygande Jacob eli lentävä Jaakoppi Helppo kanaviillokki Texmex-jauhelihakiusaus Lihapullapatonki Korealainen possupatonki Lapinukon keitto Uunipasta Kassler uunissa Peltilihapiirakka

44 45 46 48 53 55 55 57 59 62 63

Kala- ja äyriäisruoat Lohilaatikko

57

LISÄÄ KANAA

Koipireidet ovat tietenkin tuttu juttu, mutta kanasta löytyy paljon muutakin. Löydä tästä uusi suosikkipalasi.

1

MEHEVÄ RINTALEIKE

Rintaleike on leikattu kanan rinnasta niin, että siinä on mukana rintalasta ja nahka. Tämän vuoksi se säilyttää mehevyytensä fileetä paremmin. Nämä luulliset ja nahalliset fileet kypsennetään yleensä uunissa, mutta ne voi myös hauduttaa kypsäksi padassa tai kattilassa. Jos haluat lihaan lisää makua, kokeile sujauttaa nahan alle mausteseosta tai -voita ennen kypsennystä. Rapsakan pinnan saat paistamalla leikkeet ensin pannulla. Voit halutessasi irrottaa nahan ennen herkuttelua.

2

RASVAINEN JA MEHEVÄ PAISTILEIKE

Luutonta ja nahatonta reisipalaa sanotaan paistileikkeeksi. Paisti­leike on kanan rasvaisempi ja mehukkaampi osa, ja se val-

mistetaan pannulla, uunissa tai vaikka grillissä vartaisiin pujotettuna. Paistileike pysyy grillatessa mehevänä ja maukkaana eikä kuivu helposti. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat esimerkiksi maukkaaseen kanakastikkeeseen.

3

RAPSAKAT NUIJAT

Broilerin koipiosasta käytetään nimitystä nuija. Nuijissa on koipireisien tapaan mukana nahka, joka paahtuu uunissa tai grillissä rapeaksi ja kauniin ruskeaksi. Nuijia voi napsia käsin ja dippailla esimerkiksi jogurttikastikkeeseen. Nuijat sopivat myös padassa haudutettavaksi.

4

WINGSIT ELI SIIVET

Chicken wingsit eli kanansiivet valmistetaan uunissa tai grillissä. Siivet napostellaan

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain.

yleensä sormin ja dippaillaan erilaisiin kastikkeisiin. Jos tykkäät tulisesta, kokeile marinoida siivet chilikastikkeessa ennen grillausta tai uunia ja herkuttele sitten esimerkiksi sinihomejuustodipin kanssa. Jos taas luiden kaluaminen ei ole juttusi, kokeile Hook Chicken Boneless -tuotetta. Ne ovat luuttomia rapeita kana­ paloja.

5

KAUNIS SYDÄNPAISTI

Tästä leikkaustavasta et varmaan ole vielä kuullut. Uudesta sydämenmuotoisesta broilerinpalasta on leikattu pois koipireidet ja siivet, mutta jäljellä on rinta luineen. Kaunis kimpale on juhlava valinta vaikka illallispöytään. Sydänpaisti on kätevintä paistaa kypsäksi uunissa. Jäljelle jääneistä luista voit keittää liemen.

Mitä tänään syötäisiin? maanantaista torstaihin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Muista myös puolituntinen jakso perjantaisin klo 18.30 MTV3:lla. Kaikki jaksot: K-Ruoka.fi/mts

56 Kasvisruoat Delikaurahodarit Kasvislasagne

54 56

58 Makeat herkut Uunijuusto Vadelmajuustokakku Mandariinikeikauskakku Uunikaurapuuro Rahkapullat

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruoka-toimitus Sanna Ellimäki Laura Halonen Sanna Huovilainen Suvi Leppänen Teija Nesterinen Teemu Nieminen Nelli Numminen Wilhelmiina Ritala

50 52 58 63 64

Toteutus A-lehdet: Joakim Juvelén Satu Koivisto Antti Nikunen Antti Raatikainen Jasmin Raitakari Solja Sergelius Outi Väisänen

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


NYT LAUTASELLA

PARAS KOTKOTUS

Tämän hetken kuumimpien kanaruokien valmistelut alkavat lisäämällä ­kauppalistalle ­paketin broilerin jauhelihaa, rintafileitä tai koipireisiä.

Broileripyörykät 3 – 4 ANNOSTA   |   AL L E 3 0 M IN HINTA N. 1, 30 € / ANNOS *

1 rs (400 g) Pirkka broilerin jauhelihaa 1 dl Pirkka turkkilaista jogurttia 1 kananmuna 2–3 tl Pirkka keltaista currytahnaa 1/2 tl suolaa 2 rkl rypsiöljyä

1. Sekoita jauheliha, jogurtti, muna, currytahna ja suola tasaiseksi massaksi. 2. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lusikoi massa pyöryköiksi suoraan pannulle, massasta tulee noin 20 pyörykkää. Paista lihapyörykät kypsiksi ja kul­ lanruskeiksi, noin 5 minuuttia. Ei haittaa, vaikka pyöryköistä ei tule aivan tasaisia. 3. Yhdistä valkosipulidipin ainekset. Tarjoa broileri­pyörykät valkosipulidipin ja vaikka bataatti­ lohkojen kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen broilerin jauheliha 400 g

VALKOSIPULIDIPPI

1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna ripaus suolaa Broileripyörykät valmistuvat pikapikaa, eikä sinun edes tarvitse pyöritellä niitä käsin! Sen kun lusikoit pullat pannuun.

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka keltainen currytahna 114 g


NYT LAUTASELLA

Tommasi Valpolicella 13,38 €/0,75 l Punaviini Italian Valpolicellasta on kevyt ja ihanan rustiikkinen. Se täydentää hienosti yrttisen parmesaanikanan makumaailmaa.

Tomaatti­kastikkeessa kypsennetty parmesaani­kana on todella mehevää.

Parmesaanikana tomaattikastikkeessa 4 ANNOSTA   |  3 0 – 6 0 MIN HINTA N. 2,6 0 € / ANNOS *

1 pkt (300 g) Kariniemen kananpojan rintafileetä,­tomaatti & basilika, annospakattu 1 (100 g) Pirkka makea sipuli 2 valkosipulinkynttä 3 rkl oliiviöljyä 1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia 1 dl Pirkka laktoositonta ruokakermaa 50 g Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 2 tl Pirkka Provencen mix yrttiseosta 1 tl sokeria 1/2 tl suolaa 1 ruukku basilikaa LISÄKSI

1 pkt (250 g) Pirkka pappardelle tuorepastaa 30 g Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 1/2 tl mustapippuria

1. Ota broilerinfileet huoneenlämpöön. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. 2. Kuumenna puolet (11/2 rkl) oliiviöljystä laakeassa paistinpannussa. Paista broilerinfileet kypsäksi, noin 5 minuuttia per puoli. Siirrä fileet sivuun lautaselle. 3. Kuumenna loppu öljy pannussa ja lisää sipulit.­ Kuullota noin 5 minuuttia. Lisää paseerattu ­tomaatti, ruokakerma, parmesaani ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Hienonna basilika ja sekoita kastikkeeseen. 4. Nosta broilerinfileet kastikkeen päälle ja kuorruta ne parmesaaniraasteella. Hauduta kannen alla pari minuuttia, kunnes juusto on hieman sulanut. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. 5. Rouhi kastikkeen pinnalle mustapippuria ja tarjoa keitetyn pastan kanssa.

OSTOSL ISTALL E UUTUUS

Kariniemen Kananpojan rintafilee (tomaatti & basilika, ​2 x 150 g) Annospakkaus sisältää kaksi kotimaista kananpojan rinta­ fileetä, jotka on maustettu to­ maatilla ja basilikalla. Annospak­ kauksesta voit käyttää juuri sen määrän, minkä tarvitset ja vaikka pakastaa loput. Pakkaus sisältää 54 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteinen muovirasia.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


NYT LAUTASELLA

Flygande Jakob eli lentävä Jaakoppi 6 ANNOSTA   |  YL I 6 0 MIN HINTA N. 1, 30 € / ANNOS *

1 rs (n. 1,1 kg) Pirkka broilerin koipireisiä, maustamaton TAI grillattu broileri, kokonainen 1 tl Pirkka Provencen mix yrttiseosta 2 prk (à 2 dl) Pirkka kuohu- tai ruokakermaa 1 dl Pirkka mietoa tacokastiketta 2 banaania 1 pkt (150 g) Pirkka suomalaista pekonia 1/2 dl Pirkka suolapähkinöitä 1. Kypsennä broilerit 175-asteisessa uunissa noin tunti. Anna hieman jäähtyä. Irrota nahka ja irrottele­broilerinliha luista. Pane broilerinlihat uuni­vuokaan ja ripottele pinnalle yrttiseos. 2. Sekoita kerma ja tacokastike. Kaada seos vuokaan. Kuori ja viipaloi banaanit. Levitä banaaniviipaleet vuokaan. 3. Paloittele pekonit saksilla. Ripottele­ ­pekonit ja suolapähkinät vuoan pinnalle. ­Paista vuokaa 225-asteisen uunin keski­tasolla noin 25 minuuttia. Tarjoa lentävä Jaakoppi ­riisin kanssa.

OSTOSL ISTALLE

Pirkka suomalainen broilerin koipireisi 3 kpl/n. 1,1 kg

Pirkka suomalainen pekoni 150 g

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Flygande Jakob eli lentävä Jaakoppi on ruotsalaisten lohturuoka, suuri suosikki. Kanan, pekonin ja banaanin erikoinen yhdistelmä on kokeilemisen arvoinen!


5 × PIKAPASTA

Ä KKIÄ JOTA IN Hae apua tästä k­ olmikosta, kun nälkä on jo kova.

Kanapasta on helppo oikaista. Poimi vinkit ja löydä oma luottoreseptisi.

NOPEA KANAPASTA Herkku kanapasta valmistuu vartissa hunajamarinoiduista broilerisuikaleista. Kastikkeen sekoitat tuorejuustosta ja tuorepastan keitinvedestä.

TOMAATTINEN KANAPASTA Jos pidät tomaattikeitosta, pidät tästä. Superhelppo kastike keitetään paseeratusta tomaatista ja tuorejuustosta.

AIKKI KATSO K PTIT: SE E R PASTA A.FI K-RUOK

UUTUUS

LISÄÄ VAIN VESI Knorr Snack Pot Creamy Pesto on täyteläinen pestopasta, joka toimii maukkaana välipalana ja nopeana lounaana. Lisää pakkaukseen kiehuvaa vettä, odota viisi minuuttia ja käy kiinni.

UUTUUK

HELPPO PINAATTIKANAPASTA Kokeile ihmeessä tuorepastasta tehtyjä ravioleja! Kastike syntyy oikaisten broilerisuikaleista, sitruunapestosta, fetasta ja pinaatista.

KANAPASTASALAATTI Kevennä pasta ja tee siitä salaatti. Jogurttikastikkeella tuunattu salaatti on myös kätevä eväsruoka, sillä se tarjotaan kylmänä.

TACO-KANAPASTA Teet pastan texmex-tyyliin pikana, kun maustat broilerisuikaleet ja pari paprikaa pussillisella tacomaustetta.

UUTUUK

Lapsilta lapsille Onko koululaisesi iltapäivisin yksin kotona ja kaipaa kunnon ruokaa? Saarioisten uudet lasten kanssa kehitetyt ateriat ovat oiva ratkaisu. Laktoosittomia, proteiinipitoisia ja vähemmän suolaa sisältäviä annosaterioita on kaksi erilaista: suomalaisesta lihasta ja täysjyväpastasta valmistettu Lihapullat ja punaiset makaronit sekä suuhun sopivina, naposteltavina paloina tarjoiltava Kirjolohikebakot ja lohkoperunat. Sarjan täydentää viime kevään Lasten Lempiruokakilpailun voittaja, Adan kirjolohipasta.

S IA

Onko liha vai kala sinun lapsesi suosikki?

S IA

MATKALLA SALILLE Proteiinipitoinen välipala koostuu kahdesta kerroksesta: alla on mangoa ja passionhedelmää tai mansikkaa ja puolukkaa, päällä täyteläistä, rasvatonta skyriä.

UUTUUS

LEFFAN KANSSA Pirkka kasvis-jalapeno­ tikku 200 g (pakaste) on koukuttava iltapala. Nakkaa tikut jäisenä 225-asteiseen uuniin ja napostele hetken päästä sohvalla. K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


tuplas t i m akua Osta kana luun kanssa ja saat erityisen mehevää.

TANDOORIKANA Litistetty kana kypsyy kokonaista kanaa nopeammin ja tasaisemmin eikä ehdi kuivua kypsennettäessä. Hiero päälle ihanan mausteinen tandooritahna.

Mustaherukka­ hyytelö on kanaviillokin­ klassinen­ pari.

SUORIN REITTI Kun broilerinkoivet odottavat kypsinä jääkaapissa, kanaviillokki valmistuu vartissa.

Helppo kanaviillokki 4 A N N OSTA   |   A LLE 15 M I N HI N TA N . 0,9 0 € / A N N OS *

SEESAMI-INKIVÄÄRIMARINOIDUT KANAN SIIVET Koukuttavat kanansiivet paistuvat kätevästi uunissa.

KATSO R ESEP K-RUOKA TIT: TAI K-RU .FI OKA SOVELLU S

3 kypsää broilerin koipireittä 1 rkl voita 1 tl Pirkka currya 2 rkl vehnäjauhoja 3 dl vettä 1 Knorr Fond "du Chef" kana-annosfondi 1 dl Pirkka kuohu- tai ruokakermaa 1 rkl sitruunanmehua 1/4 tl jauhettua valkopippuria

1. Perkaa broilerinkoivista lihat ja revi ne pienemmiksi paloiksi. 2. Sulata voi kattilassa. Kiehauta curryjauhe voissa. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vettä vähitellen voimakkaasti sekoittaen. Lisää annosfondi ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Keitä muutaman minuutin ajan. 3. Sekoita kastikkeeseen kerma, purista sitruunanmehu ja mausta valkopippurilla. Lisää myös broilerinlihat. Kuumenna kastike ja tarjoa esimerkiksi riisin ja mustaherukkahyytelön kera.

HAUD UTA HYVÄ Ä Maukkain kanaruoka valmistuu luullisesta osasta.

HARISSABROILERINUIJAT JA TAHINI-JOGURTTIDIPPI Marinoi broilerin koipipalat tulisella harissa-chilitahnalla ja tarjoa lempeän jogurttidipin kanssa. 48  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Suosin itse fileen sijaan kanaa, jossa on luu: valmiiksi maustettuja siipipaloja, koipia, reisikoipia ja rintaleikkeitä. Niissä on mukana myös kanan nahka ja siten vähän enemmän rasvaa kuin esimerkiksi fileissä. Luulliset lihat vaativat fileitä pidemmän kypsennysajan ja miedomman lämpötilan, mutta lopputulos on mehevämpi ja maukkaampi. Erityissuosikkini on pintamaustettu rintaleike, jonka laitan samaan uunivuokaan riisin ja maustetun ruokakerman tai kanaliemen kanssa. Riisi kypsyy samalla kanojen kanssa, joten koko ateria syntyy kätevästi yhdellä kertaa." Lihamestari Jarkko Ratilainen K-Citymarket Pilkko, Joensuu


Uutuussalaatteja

A.FI : HETKESS LUE LISÄÄ

HELPOSTI LISÄÄ KASVIKSIA RUOKAVALIOON! *500 g päivässä kasviksia, hedelmiä tai marjoja (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014)


H E RK U L L I N EN OI KOTI E Maitojauhepurkin kyljestä löytyi pikareitti lapsuuden makumuistoon. Lapsena pääsin mummolassa maistamaan vasta poikineen lehmän ternimaidosta tehtyä perinteistä uunijuustoa, jota syötiin kanelin ja sokerin kanssa. Myöhemmin, kotitaloustunneista innostuneena teininä, löysin maitojauhepaketin kyljestä ohjeen, jolla uunijuustoa pystyi valmistamaan ilman terni­maitoakin. Nam! Maitojauheesta tehty versio on helppo toteuttaa milloin vain, kunhan kotoa löytyy maitojauheen lisäksi kananmunia, vettä ja suolaa. Sekoita vain ainekset keskenään, kaada voideltuun uunivuokaan, nosta uuniin ja malta odottaa niin kauan, että juusto hyytyy hiljalleen ja saa kauniin ruskean pinnan. Olen aina ollut juustojen ja vanukasmaisten jälkiruokien ystävä. Uunijuustossa yhdistyvät molemmat. Ihanan sileä rakenne ja lempeä maku ovat vastustamaton yhdistelmä. Herkku toimii hieman lämpimänä tai täysin kylmänä. Jälkiruoka muuttuu uudenlaiseksi, kun sen tarjoaa erilaisten hillojen kanssa. Nyt kehitin pääsiäiseen sopivan version: maustoin suosikkini passionhedelmän tomusokerilla ja tarjosin sen uunijuuston kastikkeena. Ruokatoimittaja Laura Halonen

Lusikoi uunijuusto vadelmahillon tai tomusokerilla maustetun passionhedelmän kanssa.

KAIKKIEN SAATAVILL A Uunijuusto tehdään perinteisesti ternimaidosta, mutta maitojauhe on kelpo korvike.

Uunijuusto 6 A N N OSTA  |   Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1 ,1 0 € / A N N OS *

POISTIMME TÄSTÄ TÖLKISTÄ MUOVIKORKIN.

7 dl vettä 5 dl kevytmaitojauhetta, laktoositon 2 kananmunaa 1/4–1/2 tl suolaa 1 rkl voita LISÄKSI

3. Paista 175-asteisessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes juusto on hyytynyt ja pinta saanut väriä. 4. Kaavi passionhedelmistä hedelmälihat lusikalla kulhoon ja makeuta tomusokerilla. Tarjoa uuni­ juusto passionkastikkeen tai hillon kanssa.

OSTOSLISTALLE

2 passionhedelmää 1 rkl tomusokeria TAI Pirkka Luomu vadelma- tai mansikkahilloa 1. Sekoita maitojauhe ja vesi keskenään. Lisää ­munat ja vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi. Mausta suolalla. 2. Voitele vuoka (1,5 litraa) ja kaada juustomassa vuokaan.

Pirkka Luomu vadelmahillo 210 g

Pirkka Luomu mansikkahillo 210 g

KIROIL EVA HIILIKIN ­T YKKÄÄ Pirkka laktoosittomissa maitojuomissa ei ole jatkossa enää muovikorkkeja. Sen ansiosta muovin määrä vähentyy vuodessa 65 tonnia, mikä vastaa yli kolmea miljoonaa muovikassia. Tämä teko on myös Kiroilevan Hiilen mieleen, joka kannustaa meitä kaikkia tekemään ilmastoystävällisiä valintoja omaan räväkkään tyyliinsä. Lue lisää: K-Ruoka.fi/ kiroilevahiili

Poistimme Pirkka laktoosittomista maitojuomista muovikorkit. Näin käytämme vuodessa 65 tonnia vähemmän muovia,


Lapset kekkasivat, äidit kokkasivat.

Saarioisten äitien uudet lasten ateriat ovat maistuvaa kunnon ruokaa, joka on lasten itsensä suunnittelemaa.

MYÖS MAINOKSET OVAT LASTEN SUUNNITTELEMIA KATSO:

saarioinen.fi/ lastenateriat

Äitien tekemää ruokaa vuodesta 1957.


telkku­i l l an kolmikko Aloita pizzalla ja juustolla, lopeta jäätelöllä.

Kakusta tulee 20-senttisessä vuoassa kauniin korkea.

ISOMPI VÄLIPALA Saarioisten legendaariset klassikkopizzat syö tarvittaessa sorminkin. Jauhelihapizzassa on se suosittu tomaattikastike. Vegepizzan täytteessä maistuvat herkkusienet, paahdettu paprika ja sipulia.

UUTUUS

RAKKAUTTA VAIN Anna vadelmajuustokakun puhua puolestasi.

Vadelmajuustokakku 12 A NNOSTA   |   Y LI 60 M I N H I NTA N. 1, 3 0 € / A NNOS * 1/2 pkt (á 350 g) Pirkka Daniela vaniljatäytekeksejä 50 g Pirkka voita PUOLIVUOTIAS SVEITSISTÄ Pirkka Parhaat Le Gruyère AOP 200 g on pähkinäinen herkuttelujuusto, joka sopii juustotarjottimelle, gratiineihin, piirakoihin, fondueen ja lämpimiin leipiin.

UUTUUS

KAIKKIEN SUKLAAJÄDE Uusi vegaaninen Aino Suklaahyve on täyteläinen kaurajäätelö, jossa on sekä suklaahippuja että suklaakastiketta. Se on valmistettu suomalaisesta gluteenittomasta kaurasta, ja sarjaan kuuluvat myös Omenaja Puolukkahyveet. 52  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

TÄYTE 1 ps (200 g) Pirkka vadelmia ­(pakaste) 5 liivatelehteä 1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta vispikermaa 3 rs (à 180 g) Pirkka vaniljatuore­juustoa 1/2 dl sokeria KORISTEEKSI tuoreita vadelmia syötäviä kukkia 1. Hienonna keksit monitoimikoneen tai sauvasekoittimen leikkuuterällä. Sulata rasva ja lisää se hieman jäähtyneenä muruihin. 2. Pingota irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksi-rasvaseos lusikalla vuoan pohjalle. Nosta vuoka hetkeksi kylmään, jotta pohja kovettuu. 3. Kuumenna vadelmat kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 2 minuuttia. Jäähdytä vadelmat.

4. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. 5. Sekoita keskenään tuorejuustot, vadelmasose ja sokeri. 6. Kiehauta 2 rkl vettä. Puserra liivatelehdet vedestä ja lisää kuumaan veteen. Sekoita kunnes ne liukenevat. Lisää liivate-vesiseos vadelmatäytteen joukkoon huolellisesti sekoittaen. Lisää kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka jääkaappiin hyytymään yön yli. 7. Irrota kakku vuoan reunoista varovasti veitsellä ja nosta tarjoiluvadille. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.

OSTOS LISTALL E

Pirkka Daniela vanilja­ täytekeksi 350 g


MAUKAS ARKI

UUSI SUOSIKKI Varoitus: tacomausteella maustettu jauhelihakiusaus saattaa olla teidän perheenne uusi lempiruoka, jota lapset toivovat listalle uudelleen ja uudelleen.

OSTOSL ISTAL L E

Pirkka taco­ mausteseos 28 g

Texmex-jauhelihakiusaus 6 A NNOSTA   |   Y L I 6 0 M I N H INTA N. 1 , 20 €  /A N N OS *

1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (10 %) 1 (110 g) iso sipuli hienonnettuna 1 ps (28 g) Pirkka tacomausteseosta 1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia 2 dl vettä TAI 1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %) 1 rkl Pirkka juoksevaa kasviöljyvalmistetta 2 ps (à 500 g) Pirkka perunasuikaleita (pakaste) n. 1/2 tl suolaa

1. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää ­ sipulit kuullottumaan ja mausta tacomauste­ seoksella. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja vesi tai ruokakerma. 2. Voitele laakea uunivuoka. Kaada pussillinen peruna­suikaleita vuokaan. Mausta suolalla. Levitä perunoiden päälle puolet jauhelihakastikkeesta. Kaada toinen pussi perunasuikaleita vuokaan ja ripottele pintaan hieman suolaa. Levitä päälle loppu jauhelihakastike. 3. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasossa noin tunti. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Pirkka peruna­suikaleet 500 g pakaste

Texmex-kiusaus palkitsee myös seuraavana päivänä, sillä isosta annoksesta syö kaksi kertaa.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


MAUKAS ARKI

SI NÄ KIN TYK K Ä ÄT Herkullisimmat leivät juuri nyt täytetään Delikauralla, lihapullilla ja korealaisittain maustetulla possulla.

Delikaurahodarit 8 K P L  |  AL L E 30 MIN HINTA N. 1,5 0 €  /  KPL*

2 pkt (à 4 kpl/240 g) Pirkka hot dog -sämpylöitä 1 pkt (120 g) Gold&Green Delikauraa, ­ Chili Inkivääri 1 pkt (120 g) Gold&Green Delikauraa, Savu BBQ 1–2 rkl öljyä

LIMEMAJONEESI

2 dl Hellmann's vegaanista majoneesia 1 rkl limetinmehua 1 tl limetin kuorta raastettuna SOIJAKURKUT

100 g kurkkua 1/2 dl Pirkka japanilaista soijakastiketta 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna LISÄKSI

MARINOITU PUNASIPULI

1/2 (100 g) avokadoa viipaleina ­ tuoretta korianteria

1 (100 g) punasipuli 2 rkl punaviinietikkaa 2 tl sokeria ripaus suolaa 1 rkl öljyä

1. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää sipuliin etikka, sokeri ja suola. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia ja lisää öljy. Sekoita limemajoneesin ainekset ­keskenään.

2. Leikkaa kurkku pitkittäin 8 osaan. Laita pussiin marinoitumaan soijan ja valkosipulin kanssa. 3. Halkaise sämpylät varovasti ja lämmitä ne ­uunissa tai pannulla. 4. Kuumenna Delikaurat kahdessa erässä öljyssä pannulla, pidä maut erillään. 5. Sivele sämpylöille limemajoneesia. Lusikoi Delikaurat sämpylöiden sisään ja lisää chili-inkivääriversioihin soijakurkut ja savu BBQ-hodareihin avokadoviipaleita. 6. Valuta punasipuli liemestään ja jaa kaikkiin hodareihin. Lisää runsaasti tuoretta korianteria ja nauti heti.

OSTOSLISTALLE

UUTUUS

Kumpi hodari on suosikkisi: tulisempi chiliinkivääri vai lempeämpi savu-BBQ?

Gold&Green chili-­­ inkivääri-marinoitu Delikaura 120 g

UUTUUS

Gold&Green savu-BBQmarinoitu Delikaura 120 g

Hellmann's vegaaninen majoneesi 270 g

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


MAUKAS ARKI

Lihapullapatonki 4 A N N OSTA   |   A LLE 15 M I N HI N TA N . 1, 85 € / A N N OS *

1 rs (250 g) Atria Artesaani liha­ pullia 1 tlk (390 g) Pirkka tomaatti-­ basilikapastakastiketta 1 (350 g) Pirkka ranskalainen jätti­ patonki (paistopiste) 4 tl Pirkka vihreää pestoa 1/2 ps (à 250 g) K-Menu mozzarella­ juustoraastetta 12 basilikanlehteä

Tomaattikastikkeessa hautuneet lihapullat ovat täydellinen patonkien täyte, usko pois.

Korealainen possupatonki 2 KP L  |  AL L E 30 MIN HINTA N. 4, 20 € / KPL*

1 rs (300 g) HK Viljaporsaan filee­ suikaleita 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 1 pkt (2 kpl/300 g) Pirkka esi­ paistettuja maalaispatonkeja 2 rkl seesamiöljyä 2 rkl soijakastiketta 2 rkl fariinisokeria 1 dl Pirkka majoneesia 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1 dl kimchiä n. 100 g kurkkua 1 ruukku korianteria

UUTUUS

1. Ota fileesuikaleet huoneen­ lämpöön. Paista patongit pakkauk­ sen ohjeen mukaan. 2. Kuumenna seesamiöljy paistin­ pannussa ja ruskista fileesuikaleet yhdessä inkivääriraasteen kanssa. ­Lisää pannulle soijakastike ja farii­ nisokeri. Kuumenna sekoittaen ja paista,­kunnes suikaleet saavat kauniin ruskean värin ja tahmean pinnan. 3. Sekoita majoneesi ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Halkaise patongit ja voitele ne majoneesilla. 4. Jaa kimchi patongeille ja levitä­ päälle lihapalat. Viipaloi kurkut ja jaa patongeille. Viimeistele patongit tuoreella korianterilla.

OSTOSLI STALLE

HK Viljaporsaan filee­ suikale 300 g

1. Laita uuni kuumenemaan grilli­ vastuksille 225 asteeseen. 2. Kumoa lihapullat paistin­pannulle ja lisää pastakastike. Kuumenna kie­ huvaksi ja anna kastikkeen kuplia hiljalleen sen aikaa, kun valmistelet patongit. 3. Leikkaa patonki neljään tasa­ kokoiseen palaan. Halkaise ne pysty­ suunnassa auki. 4. Voitele patongit pestolla ja nos­ ta uunivuokaan. Jaa lihapullakastike

Pirkka esipaistettu maalais­ patonki 2 kpl/300 g

patonkipaloille ja ripottele pinnalle juustoraaste. 5. Paista uunin keskitasossa 5–8 ­minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Viimeistele basilikanlehdillä.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

Atria Artesaani ­lihapulla 250 g

Pirkka tomaatti-basilikapastakastike 390 g

IMCHIKATSO K I: E RES PT AI .FI T -R K UOKA A ­K-RUOK US -SOVELL

Korealaiset possupatongit täytetään herkullisen tahmeilla possusuikaleilla, kimchillä ja kurkulla.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


TERTU N ALL A Tämä kasvislasagne on supermehevää, kiitos peston ja vihannesten, joissa ei nuukailla.

Kasvislasagne

2 pkt (à 200 g/125 g) Pirkka mozzarellaa 12 lasagnelevyä 1 prk (130 g) Urtekram Luomu basilikapestoa

6 ANNOSTA   |  Y L I 6 0 MIN HINTA N. 3,6 0 € / ANNOS *

1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 Pirkka mieto punainen chili 1 (400 g) kesäkurpitsa 1 rs (250 g) Pirkka Parhaat Red Desire terttu­ miniluumutomaatteja 2 ps (à 65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 2 rkl oliiviöljyä 11/2 dl Urtekram Luomu punaisia linssejä 2 prk (à 500 g) Pirkka Luomu paseerattua tomaattia 2 kasvisliemikuutiota 1 rkl balsamiviinietikkaa 1 rkl sokeria 1/2 tl mustapippuria 2 prk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskan­ kermaa, 18 %)

1. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili siemenineen. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Säästä halutessasi pari viipaletta lasagnen koristeluun. Halkaise puolet miniluumutomaateista. 2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita,­ chiliä, kesäkurpitsaa, puolitettuja tomaatteja ja pinaattia muutama minuutti. Lisää huuhdotut ja valutetut linssit, tomaattimurskat, murennetut kasvisliemikuutiot, etikka, sokeri ja pippuri. ­Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. 3. Kaavi ranskankermat kulhoon. Raasta valutetut mozzarellat raastimen karkealla terällä ja sekoita raaste ranskankerman joukkoon. 4. Lusikoi linssikastiketta voidellun­lasagnevuoan (18 cm × 24 cm) pohjalle. Lado päälle

#KA SVIS O K K II IV K S KE

OSTOSL ISTALL E

Urtekram Luomu ­punainen linssi 400 g

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Urtekram Luomu basilikapesto 130 g

kolme lasagne­levyä, linssikastiketta, juustoseosta ja muutama nokare pestoa. Toista neljä kertaa. Päällimmäiseksi tulee juustoseosta ja pestoa. Koristele pinta parilla kesä­kurpitsaviipaleella ja miniluumutomaateilla. 5. Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa tunnin ajan, kunnes lasagnen pinta saa väriä.

Pirkka Parhaat Red Desire terttuminiluumutomaatti 250 g

Lasagnen pinnasta tulee tosi kaunis, kun asettelet pinnalle miniluumutomaattitertun.


P OH J OI SEN AARR E

ky mm e n e ssä m i nu u t i ssa u u ni in

Keiton liemessä on tuhdisti juustoa.

Poronkäristyksestä valmistettu lapinukon keitto lämmittää kylmänä talvipäivänä.

Lohilaatikko on helppo tehdä lämminsavustetusta kirjo­lohesta ja valmiista peruna­viipaleista.

Lapinukon keitto 6 ANNOSTA   |  AL L E 3 0 MIN HINTA N. 3, 20 €  / ANNOS *

10 (n. 700 g) Pirkka kiinteää ­perunaa (vihreä pussi) 2 (150 g) porkkanaa 1 (150 g) palsternakka 1 (100 g) sipuli 2 ps (à 240 g) Pirkka poron­ käristystä (pakaste) TAI 1 ps (480 g) Pirkka riista­ käristystä (pakaste) 1 rkl öljyä 8 dl vettä 1 tl suolaa 1 pkt (250 g) Pirkka sulatejuusto­ palaa, savuporo TAI 1 pkt (250 g) Pirkka sulate­ juustopalaa, viherpippuri 1 dl persiljaa hienonnettuna 1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja palsternakka. Hienonna kuorittu sipuli. 2. Ruskista käristysliha pinnoitetussa kattilassa rasvassa. Lisää kasvikset, vesi ja suola. Anna kiehua 10–15 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. 3. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Lisää lopuksi persilja keiton pinnalle. Tarjoa lapinukon keitto tuoreen ­leivän kanssa.

Lohilaatikko 4 A NNOSTA  |   30 – 6 0 M I NU UT TI A H I NTA N. 2 , 35 € / AN NOS *

1 pkt (250 g) Pirkka savustettua kirjolohifileepalaa 2 ps (à 500 g) Pirkka peruna­ viipaleita (pakaste) 1 (100 g) sipuli 1 rkl öljyä 1 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 1 dl tilliä hienonnettuna 2 tlk (à 2 dl) Pirkka ruokakermaa 1 (150 g) Pirkka sitruuna

OSTOSLISTALLE UUTUUS

Pirkka sulatejuustopala savuporo 250 g

Fazer Lemppari kaurarieskanen 310 g

Tomaattimurska ­Lappeenrannasta Jävla Sås Bolag päätti, ettei mehukkaita, syömäkelpoisia kotimaisia tomaatteja sovi enää heittää biojätteeseen. Silloin alkoi yhteistyö Närpes Grönsakerin kanssa, jonka tomaateista osa ei kelpaa kaupassa myytäväksi sellaisenaan kokonsa, sävynsä tai muotonsa vuoksi. Hyljeksityistä tomaateista tehty Tomato Sauce on suunniteltu käytettäväksi kuten mikä tahansa muukin tomaattimurska.

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli paistinpannussa öljyssä. 2. Kaada puolet perunaseoksesta uunivuokaan. Sekoita suolaa, pippuria ja sipulia joukkoon. Paloittele kala päälle, poista mahdolliset ruodot. ­Ripottele tilli pinnalle. Lisää loput ­perunat, suola, pippuri ja sipuli. 3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja sekoita ruokakerman joukkoon. Kaada ruokakerma vuokaan. Viipaloi sitruuna koristeeksi. 4. Kypsennä laatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta saanut väriä.

OSTOSLISTALLE Jävla Sås Bolag Tomato Sauce, kuten myös muut yhtiön tuotteet, valmistetaan käsityönä. Pirkka savustettu kirjolohifileepala 250 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


A PARA ST NYT

AUR I N KO K EI T T I ÖSSÄ

Mandariini on muutakin kuin täydellinen välipala. Tee salaattia, hilloa ja kakkua!

Keikauskakun pinta karamellisoituu ­uunissa herkulliseksi.

t u n n e t ko orri n ? Maaliskuussa kauppoihin saapuu Israelista lähes siemenetön ja aromaattisen makea Orri-mandariini. Orri on muodoltaan vähän litteä, väriltään tumman oranssi ja kooltaan samaa luokkaa kuin klementiinit ja satsumat.

MANCHEGO-MANDARIINISALAATTI Maaliskuun parhaaseen salaattiin tarvitset vain mandariineja, serra­ nonkinkkua, manchegojuustoa ja pussillisen jotakin vihreää.

HEIKUN KEIKU N Mandariinikeikaus on talven kaunein kakku.

Mandariinikeikauskakku 6 PA L A A   |   Y L I 6 0 M I N HI N TA N . 1 , 30 € /A N N OS *

KLEMENTIINIHILLO Jatka pikkusitrusten kautta ja keitä niistä hillo. Mandariinit sopivat hilloon klementiinien ohella yhtä hyvin.

4 (500 g) mandariinia 50 g voita 1 dl fariinisokeria TAIKINA

: ESEPTIT KATSO R .FI TAI A K-RUOK VELLUS -SO K-RUOKA

2 Pirkka Luomu kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 1 rkl vaniljasokeria 2 tl leivinjauhetta 2–3 (300 g) mandariinin mehu puristettuna (1 dl) 125 g voita LISÄKSI

Pirkka vaahterasiirappia Pirkka vaniljakermajäätelöä

ESPANJALAINEN MANTELITORTTU Gluteeniton herkku leivotaan ­mantelijauhoista. Tarjoa se sitrus­ vaahdon kanssa. 58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Kuori neljä mandariinia ja leikkaa ne puolen sentin viipaleiksi. 2. Sulata voi (50 g) ja sivele sillä tasapohjaisen piirakkavuoan (Ø noin 25 cm) pohja ja reunat. Kaada loppu rasva vuoan pohjalle. Ripottele fariinisokeri tasaisesti päälle.

3. Lado mandariiniviipaleet tiiviisti vuoan pohjalle. Puolita viipaleita tarvittaessa, jotta saat peitettyä pohjan hedelmillä. 4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. 5. Purista mandariineista mehu (1 dl). Kiehauta mehu ja voi (125 g) kattilassa. 6. Kaada kuuma mehu-rasvaseos taikinaan samalla­sekoittaen. Levitä taikina vuokaan ­mandariinien päälle. 7. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku tarjoiluvadille. Tarjoa keikauskakku vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Orri mandariini

Pirkka kermajäätelö vanija 1 l


MAUKAS ARKI UUTUUS

HITTI­ ! AINESTA

+

Pirkka tortelloni, ricottapinaatti 250 g

+

Pirkka mozzarella 200 g/125 g Pirkka Parhaat mascarponepastakastike 390 g

+

+

Pirkka Luomu babypinaatti 65 g

KATSO STAN UUNIPA P E S RE TI: .FI K-RUOKA AOK U -R K ­ I A ­T S SOVELLU

+

S U P ER H ELP P O U UNIPASTA Uunipastan resepti on kehitetty varta vasten kiireisiin arkiiltoihin: aktiivinen valmistusaika on viisi minuuttia, ja tiskiä ei tule uunivuokaa ja yhtä kauhaa enempää. Pirkan uudet tuorepastatortellonit ovat loistoaines uunipastaan. Sekoita 1 pkt tortelloneja, pastakastike, ½ prk kuivattuja tomaatteja, 1 ps pinaattia ja 1½ dl vettä vuoassa. Voit myös lisätä valkopapuja tai paistettua broileria. Revi 2 pkt mozzarellaa ­pinnalle. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Valmistus on lähes liian helppoa, mutta mausta ei puutu mitään.

Pirkka Parhaat aurinkokuivattu kirsikkatomaatti 190 g/95 g

KOKEILE MYÖS

Pirkka isot valkoiset pavut suolaliemessä 380 g / 250 g

Pirkka suomalainen broilerin fileesuikale 450 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


LUONNON VOIMANNÄYTE Idätettynä vilja luovuttaa ravintoaineet paremmin käyttöösi.

Herkullista makua ja elinvoimaa idätetystä viljasta.


PIKKUISEN PAREMPAA

Hidasta vähän Sunnuntai, mikä ihana päivä ottaa rennosti. Työnnä kassler uuniin, alusta pullataikina kohoamaan ja pötkähdä sohvalle päiväunille.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


PIKKUISEN PAREMPAA

OSTOSLISTALLE

Kassler uunissa 4 – 6 ANNOSTA   |  YL I 6 0 MIN HINTA N. 3 €   /  ANNOS *

1 pkt (n. 1,2 kg) Pirkka suomalaista porsaan kassleria, miedosti suolattu 2 rkl Maille Dijon sinappia 2 rkl Pirkka vaahterasiirappia 1 tl paprikajauhetta 1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna TAI 1 tl valkosipulijauhetta 1/2 tl mustapippuria 2 rs (250 g) Pirkka miniluumutomaatteja 1 Pirkka paistopussi

2. Sekoita sinappi, vaahterasiirappi ja mausteet keskenään. Nosta paisti paistopussissa uunivuokaan ja levitä seos lihan kaikkialle lihan pintaan. Sulje pussi sulkijalla ja leikkaa pussin ylin kulma auki, jotta muodostuva höyry ei riko pussia. 3. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia, kunnes liha on ylikypsää. Poista paistopussi ja jätä liha liemineen vuokaan. 4. Lisää paistin ympärille tomaatit ja kypsennä 225-asteessa vielä noin 20 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

1. Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Poista muovipakkaus ja kuivaa lihan pinta talouspaperilla.

Kasslerista tulee tosi mehevää ja mureaa, kun kypsennät sen matalalla lämmöllä ylikypsäksi paistopussissa. Tarjoa ko­ konaisena kasslerpaistina tai nyhtöpossuna.

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka suomalainen porsaan kassler miedosti suolattu n. 1,2 kg

Maille Dijon sinappi 215 g

Pirkka miniluumu­ tomaatti 250 g


PIKKUISEN PAREMPAA

Uunikaurapuuro on pehmoisen lempeä aamun­avaus.

Uunikaurapuuro 6 ANNOSTA   |   30 – 6 0 MIN HINTA N. 0,45 €  / ANNOS *

2 (400 g) kypsää banaania 5 dl Pirkka kaurajuomaa 5 dl isoja kaurahiutaleita (esim. Pirkka ­gluteeniton iso kaurahiutale) 1 rkl kanelia 1 tl Pirkka leivinjauhetta 1/2 tl suolaa PINNALLE

1 (200 g) kypsä banaani 10 cashewpähkinää 1. Muussaa banaanit haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon kaikki puuron ainekset.

Peltilihapiirakasta riittää syötävää useammallekin herkkusuulle.

2. Kaada seos öljyttyyn uunivuokaan. Viipaloi banaani. Koristele pinta banaanilla ja pähkinöillä. 3. Paista puuroa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta saa kauniin värin. Tarjoa haaleana esimerkiksi maapähkinävoin, vaniljakastikkeen tai ­-jäätelön kanssa.

Peltilihapiirakka

Pirkka Luomu Reilun kaupan banaani

VOITELUUN

1 8 PA L A A   |  30 – 6 0 M I N H I N TA N . 0,6 0 €  / PA L A*

kananmunaa

2 pkt (à 500 g) Pirkka esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa

1. Keitä riisi fondilla maustetussa vedessä kypsäksi eli noin 15 minuuttia. Valuta riisi. 2. Keitä 4 munaa koviksi eli noin 8 minuuttia. ­Kuori ja viipaloi ne. 3. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Hienonna sipuli ja lisää se ja mausteet jauhelihan joukkoon. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia. Sekoita kerma, kypsä riisi ja 2 raakaa kananmunaa hieman jäähtyneen jauhelihaseokseen. 4. Kauli toinen voitaikina jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. 5. Levitä täyte puolelle voitaikinalevystä. Asettele­ kananmunaviipaleet päälle. Käännä toinen puoli taikinasta kanneksi. Ummista reunat hyvin haarukalla painelemalla. 6. Voitele pinta munalla ja pistele kuoreen muutamia­ reikiä. 7. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 ­minuuttia.

TÄYTE

11/2 dl Pirkka puuroriisiä 1 l vettä

OSTOSLISTALLE

Pirkka kaurajuoma 0,75 l

2 rkl Pirkka nauta- tai kasvisfondia 6 kananmunaa 1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (10 %) 2 isoa (n.250 g) sipulia 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria 15 kokonaista maustepippuria murskattuna 1 dl Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %)

Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500 g pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  63


PIKKUISEN PAREMPAA

Rahkapullat 16 K P L  |  Y L I 60 MIN HINTA N. 0,15 €  /  KPL*

21/2 dl maitoa 25 g tuorehiivaa TAI 1 ps (11 g) Pirkka kuivahiivaa 1 kananmuna 1/2 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 1 dl sokeria n. 71/2 dl vehnäjauhoja 100 g Pirkka voita tai leivontamargariinia TÄYTE

1 tlk (250 g) Pirkka maitorahkaa 1/2 dl Pirkka laktoositonta vispikermaa 1 kananmuna 1/2 dl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 1 tl sitruunan raastettua kuorta 1/2 rkl sitruunanmehua VOITELUUN

kananmunaa 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ­hiiva maitoon ja sekoita muna joukkoon. (Jos käytät kuiva­ hiivaa, katso ohje pakkauksesta.) Lisää kardemumma,­ suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa ­taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppu­vaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä­paikassa lähes kaksinkertaiseksi, noin ­­45 minuuttia. 2. Leivo 16 pikkupullaa ja jaa ne kahdelle pellille. ­Kohota pullat liinan alla, noin 30 minuuttia. 3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. 4. Paina lasilla syvennys kohonneeseen pullaan. ­Voitele pullien reunat munalla. Lusikoi täyte syvennyksiin. 5. Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin ­10 ­minuuttia.

OSTOS LISTAL L E

Pirkka laktoositon maitorahka 250 g

64  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Rahka­pullat ­saavat herkullisen sitruuna­täytteen.


Takki

99

90 (109,-)

Vedenpitävät Halti Caima Jacket tai Pants

Veden- ja tuulenpitävä ulkoiluasu naiselle tai miehelle. Hyvä mitoitus ja viimeistellyt yksityiskohdat. Naisille myös plusmitoitettuna.

Takki 99,90 (109,-) Housut 69,90 (79,90)

Housut

69

90

69

(79,90)

90 (89,90)

Halti Narvik Low Dx Outdoor Shoe

Vedenpitävät ulkoilukengät naiselle tai miehelle. Päällinen valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Ku l

atutkimus taj ut

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI

UP KA

LU

·S

PA ·

0 202 UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI

Tarjoukset voimassa 31.3.2020 asti, niin kauan kuin varatut erät riittävät. Koot ja värit voivat vaihdella kaupoittain. Katso kauppakohtaiset aukioloajat intersport.fi


Vahva & SITKEÄ Kukaan ei voi enää sanoa, etteivätkö naisista kertovat elokuvat kiinnostaisi yleisöä. Krista Kosonen näyttelee vahvoja naisrooleja ja kiertää kouluissa rohkaisemassa nuoria uskomaan omiin unelmiinsa. TEKSTI PIRJO HOUNI KUVAT VIIVI HUUSKA

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


E

spoolaisena koululaisena Krista Kosonen ei haaMonipuolisuus ja uuden oppiminen ovat näyttelijän valtveillut näyttelijän ammatista. Hän piti enemmän teja. Viime talvena Krista Kosonen teki vaikutuksen kirjoittamisesta. Ja lukemisesta. Hän luki paljon ja näyttelemällä suoratoistopalvelu HBO:n pohjoismaisessa ihaili kirjailijoita. draamasarjassa Beforeigners viikinkisoturia. Helsingissä Kallion ilmaisutaidon lukiossa ajatukset Hänen oli puhuttava roolissaan kieliä, joita hän ei aiemmuuttivat suuntaa, kun hän tuli menneeksi min osannut. näyttämöilmaisun kurssille. Yksi niistä oli muinaisnorja. – Inspiroidun muista ihmisistä, tarinan ker– Jouduin tekemään paljon töitä kielten optomisesta ja ryhmästä ympärilläni. Ja siitä, että pimisen kanssa, mutta se sopi minulle, Krista KUKA saa leikkiä olevansa joku toinen. Kosonen sanoo. Näyttelijä Nyt Krista Kosonen, 36, on Suomen kysyKrista Kosonen tyimpiä näyttelijöitä. Antti J. Jokisen ohjaama arhaillaan Krista Kosonen on mukana IKÄ 36 Helene Schjerfbeckistä kertova elokuva Tove Janssonista kertovan Tove-eloKOTOISIN Espoosta Helene sai ensi-iltansa tammikuussa. Kristalla kuvan kuvauksissa. Tovea näyttelee ASUU Helsingissä PERHE Puoliso on elokuvassa rooli taiteilijan ystävättärenä, Alma Pöysti. elokuvaohjaaja naisasianainen Helena Westermarckina. Zaida Bergrothin ohjaama, syksyllä ensi-ilAntti J. Jokinen, Helene-elokuvan vastaanotto ylitti tekijöitaan tuleva elokuva ajoittuu vuosiin 1947–55. 4-vuotias tytär ja den odotukset. Krista Kosonenkin on saanut Kristan roolihenkilö on Janssonin rakastettu labradorinnoutaja. palautetta liikuttuneilta katsojilta. Vivica Bandler. Bandler oli Lilla Teaternin Schjerfbeck kiinnostaa muutenkin. Ateneujohtaja, ohjaaja ja kulttuuripersoona. min taidemuseon Helene Schjerfbeck -näytteRooliin valmistautuessaan Krista Kosonen ly Helsingissä oli suosittu, ja moniin kirjastoion tavannut monia Vivica Bandlerin tunteneihin on innostuttu rakentamaan Schjerfbeck-aiheisia pöytiä. ta henkilöitä, lukenut kirjoja ja kirjeitä sekä istunut tunteja Elokuvan Helene istuu kahvilassa ja toteaa huokaisten silYlen arkistossa kuuntelemassa nauhoja. loisesta näyttelystään, että ”oikein jonottavat”. – Kävin myös Vivican lapsuudenkodissa ja tapasin hänen – Ateneumin tammikuisista jonoista kuullessani mietin, taloudenhoitajansa. Istuin siellä ikkunan vieressä samassa että kunpa tietäisit, Helene! puutuolissa, jossa Vivicakin.

P

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


”INSPIROIDUN NÄYTTELEMISESSÄ SIITÄ, ETTÄ SAA LEIKKIÄ OLEVANSA JOKU TOINEN.” Näyttelijä tutkii ja perehtyy taustoihin, mutta tekee sen jälkeen oman tulkintansa henkilöstä. – Vivica oli mielipiteiltään moderni ja humaani. Taiteilijapiireissä hän sai olla sitä, mitä oli, ja rakastaa sitä, jota halusi. Bandlerin suhde isäänsä, kaupunginjohtaja Eric von Frenckelliin oli vahva, mutta seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi tytär ei saanut koskaan isänsä hyväksyntää. – Isä oli selvästi ylpeä tyttärestään, muttei silti voinut hyväksyä tätä. Välit eivät koskaan parantuneet, ja se aiheutti Vivicalle suurta surua.

K

otimaisen elokuvan ajankohtaisissa naisissa on jotakin samaa. Niin Helene kuin Tovekin uskoivat vahvasti omaan taiteelliseen intuitioonsa. – Jansson on paljon enemmän kuin muumitäti. Hänen kunnianhimonsa oli kuvataiteissa, mutta on ristiriitaista, että hän nousi tunnetuksi juuri muumeilla. Muumien maailmaa Krista Kosonenkin rakastaa. Hän ei voi lukea itkemättä Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjaa. – Nyyti on syvällinen, ja kirjan piirrokset ovat käsittämättömän hienoja ja mielikuvituksellisia. Myös tarina Näkymättömästä lapsesta kuuluu suosikkeihini. Krista Kosonen on palkittu kaksi kertaa Jussi-palkinnolla. Parhaan naisnäyttelijän Kultaisen Venlan hän on saanut kaksi kertaa. Elokuvien lista on pitkä. Kaikki alkoi Jadesoturista, ja Tove on 20. elokuva, jossa hän on mukana. – Kokemus antaa tulkintoihin jo omaa vapauttaan. Pelkkää sattumaa, vai oltaisiinko Suomessa siirtymässä jo naisten tekemien ja naisista kertovien elokuvien aikaan? – Ehkä, eihän juopoista muusikoistakaan voi tehdä loputtomasti elokuvia. Kukaan ei voi enää sanoa, etteivätkö naisista kertovat elokuvat kiinnostaisi yleisöä. Kosonen on näytellyt kaikissa miehensä Antti J. Jokisen ohjaamissa elokuvissa, Puhdistuksessa, Kätilössä ja Helenessä, joissa naiset ovat vahvasti esillä. Kun Sofi Oksasen kirjaan perustuvaa Puhdistusta kuvattiin Virossa, he eivät olleet vielä pari. Krista päätyi elokuvaan koekuvausten kautta. – Onhan se hyvä, että mieheni on ohjaaja, jonka mielestä olen myös hyvä näyttelijä. Kätilön jälkeen aloin ymmärtää paljon enemmän elokuvanäyttelemisestä. Antti sanoi, ettei halua nähdä roolissa Kristaa, vaan jotain ihan muuta.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Puhdistuksen kuvausten aikana ohjaaja ja pääosan esittäjä ottivat toisiinsa etäisyyttä, eivätkä jakaneet hotellihuonetta. – Osittain senkin vuoksi, etten halunnut tietää tuotantoon liittyvistä ongelmista. Niitä elokuvan teossa aina tulee. Krista sanoo rakastavansa sitä elokuvan taikaa, joka syntyy yhteistyöstä, kun koko työryhmä ohjaajineen, maskeeraajineen ja puvustajineen tekee yhdessä töitä. – Joskus meikki, kampaus ja vaatteet auttavat löytämään ja syventämään roolihenkilöäni. Niin kävi elokuvassa Miami.

K

osonen kiertää kouluja aina kun muilta töiltään ehtii. Omien tarinoidensa kautta hän haluaa rohkaista nuoria uskomaan itseensä ja haaveisiinsa. – Näyttelijänä pyörii paljon itsensä ympärillä. Nuorten tapaaminen ja kuunteleminen tuntuu mielekkäältä ja merkitykselliseltä. Olen iloinen, jos tarinoistani on näille ihanille, herkille ja fiksuille nuorille apua ja hyötyä. Lähden tapaamisista kotiin aina sydän täynnä. Nuoret ovat yläkoulun oppilaita, ammatilliseen koulutukseen valmennettavia Valma-luokkalaisia ja viime aikoina usein myös maahanmuuttajia. – Heille unelma voi olla päästä hitsaajaksi tai rakennusmieheksi tai kokiksi, ja yrittää oppia suomen kieltä. Jos yksikin nuori kertoo tapaamisen jälkeen saaneensa voimaa ja uskoa itseensä, se riittää. – Joskus olen saanut vuosienkin jälkeen viestiä, jossa joku nuorista kertoo päässeensä kiinni omaan haaveammattiinsa. Nuoret kysyvät usein, kuinka näyttelijäksi tullaan. Lukemalla, Krista vastaa koululaisille. – Kirjojen lukeminen edistää näyttelijän työssä tarvittavia asioita: empatiaa, kykyä samaistua ja mielikuvitusta. Krista uppoutuu mielellään kirjojen maailmaan. Talvilomallaan hän luki Hanya Yanagiharan Pienen elämän ja Édouard Louis’n teoksen Ei enää Eddy. Hän löysi uuden lempikirjailijansa Elizabeth Stroutista. – Lukeminen kasvattaa sanavarastoa, ja näyttelijät työskentelevät koko ajan kielen kanssa. Sen vuoksi on tärkeää ymmärtää, mitä sanat ja niiden vivahteet merkitsevät. Krista Kosonen ei uskaltanut hakea Teatterikorkeakouluun heti lukion jälkeen. Hän päätyi opiskelemaan ensin Lahden kansanopiston teatterilinjalle.


P i r k k a . f i   PIRKKA  69


”OLEN ILOINEN, JOS TARINOISTANI ON NÄILLE IHANILLE, HERKILLE JA FIKSUILLE NUORILLE APUA.” – Olin antanut itselleni luvan hakea Teatterikorkeakouluun kymmenen kertaa. Ehkä se ajatus antoi minulle sopivaa rentoutta pääsykokeisiin niin, että pääsin sisään ensimmäisellä kerralla. Nuorille hän muistuttaa, että polku unelmiin on usein pitkä ja vaatii paljon töitä. Itsetunto voi olla nuorena hauras, mutta iän myötä se vahvistuu.

K

ouluikäisenä Krista erottui pituutensa vuoksi muista, joten hän oli aina se Empire State Building, korsto ja päätä pitempi luokan poikiakin. – Pidin itseäni isona ja kömpelönä. En lukiossakaan hakeutunut sen vuoksi tanssitunneille. Sama epävarma tyttö seisoi myöhemmin kolmikymppisenä Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Vanja-enon Jelenana. Vesipisarat valuivat pitkin kasvoja ja ihoa. Hän oli roolissaan näyttävä ja karismaattinen. Koululaisen epävarmuudesta on kuljettu pitkä tie. Vasta teatteriopinnot ja näyttämö alkoivat tervehdyttää omaa suhdetta pituuteen, 178 senttiin. – En ollut siro enkä pieni, eikä minusta koskaan sellaista tulisi. Sitä ei kannattaisi edes yrittää. Sen tajuaminen oli vapauttavaa. Teatteriopintojen aikana omasta kropasta tuli ilmaisun väline. – Minulla se on vahva, mutta taipuu moneen. Ulkonäkö on käyttötavaraa, joka vaihtuu roolien mukaan. Kouluissa pitkät tytöt ovat tulleet jälkeenpäin kiittämään, kun Krista on puhunut suhteestaan omaan kehoon. Nuorena Krista yritti peitellä pituuttaan vetäytymällä kumaraan. Huono ryhti kasassa olevine keuhkoineen aiheutti kiristävän tunteen kurkkuun ja vaikeutti hengitystä. Kurkunpäätulehduksia oli useita, ja äänihuulissa ongelmia. – Olin Lahdessa teatteriopiskelijana, kun kurkkulääkäri sanoi, ettei minun kannattaisi ajatella puheammattia. Ääneni ei sitä kestäisi. Se oli 18-vuotiaalle murskaava tuomio. Unelma olisi voinut murentua niihin sanoihin. Mutta Krista ei antanut periksi. Hän kävi kolme vuotta puheterapeuttien luona. Opettaja oli näissä vaiheissa suurena tukena ja rohkaisi Kristaa pitämään lopulta jopa oman lauluillan.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

K

rista uskoo sitkeään työn tekemiseen. Erityislahjakkuutta ei tarvita, sillä jos on intoa ja uteliaisuutta, voi päästä pitkälle. Pitkään uraan kuuluvat epäonnistumiset, mutta niistäkin voi oppia ja häpeän tunteesta nousta. Kymmenisen vuotta sitten Krista Kosonen oli vastavalmistunut näyttelijä. Hän kulki silloin viikoittain Helsingin ja Turun väliä. Alkuviikon päivät hän harjoitteli Turun kaupunginteatterissa kovaotteisena ohjaajana tunnetun ukrainalaisen Andriy Zholdakin johdolla Anna Kareninaa. Loppuviikot hän esitti Helsingissä televisio-ohjelma Putouksen ensimmäisellä kaudella Raisa Reikänaamaa. – Näyttelijöiden oli määrä tuoda joka viikko Putoukseen kaksi televisio-ohjelmassa toteutettavaa hauskaa juttua. Yhtäkään ideoistani ei koko ohjelman aikana hyväksytty. Ukrainalaisohjaaja taas oli tunnettu ankarasta, näyttelijöitä äärirajoille piiskaavasta tyylistään. – Hän ohjasi huudolla, ja kaikki piti omaksua sekä muistaa nopeasti. Uhkauksiin kuului ensi-illan peruuttaminen. Nuori näyttelijä tunsi vajoavansa syvälle epäonnistumisten suohon. – Kauhuni oli valtavaa, ja halusin jo luovuttaa. Mutta lopulta kävi hyvin, ja opin niistä viikoista ja kuukausista paljon. Kroppa oli kovasta harjoittelusta mustelmilla, mutta näytelmän kritiikki oli ylistävää ja näytökset loppuunmyytyjä. Nuoria hän kehottaa menemään rohkeasti pelkojaan päin. – Yllytän aina vastaamaan haasteisiin joo, vaikka jännittää ja ahdistaa. Ja vaikka tekemisille naurettaisiin, silläkään ei ole väliä. Siitäkin selviää. Krista Kosonen on nyt unelma-ammatissaan. Ja elää hän muutenkin unelmaelämäänsä, vaikka kiirettä on. Aviomies on työmatkalla Yhdysvalloissa, nelivuotias tytär on ehdittävä viedä päiväkotiin ja labradorinnoutaja ulkoilutettava. Freelancerin palasina olevat työt on sovitettava kalenterissa toisiinsa. – Olen kärsimätön persoona, ja vaikka tilanteet vaihtuvat, pystyn sopeutumaan ja omaksumaan uutta nopeasti. Tulevaisuuden suhteen toiveita on silti jäljellä. Tehdä paremmin se, minkä tekee. Ja tarkemmin ja syvemmin. Ja että työt olisivat erilaisia ja vaikka ristiriidassakin keskenään. Osa niistä saisi olla mielellään ulkomailla.


P i r k k a . f i   PIRKKA  71


Ohuet puserot ja t-paidat paljastavat, mitä niiden alla on. Valitse liivien sävy lähelle puserosi sävyä. Sileäpintaiset t-paitaliivit eivät myöskään luo kitkaa vaatteen ja liivin välille, jolloin puserotkin pysyvät paremmin paikoillaan. Tummansiniset mywear t-paitaliivit 12,99 €, mywear Laura-farkut 29,95 €, mywear-neuletakki 24,95 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket.

Se, mitä on ihoa vasten määrittää koko tyylisi perustan, ryhdin ja mukavuuden. Hyvät alusvaatteet voivat löytyä vaikka viikonlopun markettireissulla. TEK ST I IDA JO KIKU N N A S KU VAT JAN ITA AU T IO KU VAU SPAI KKA HOT EL S T. GEOR GE

iholla

IHANASTI 72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


ryhtiä ja rom ant iik k aa

Pitsisomisteiset push up -liivit sopivat monien vaatteiden alle, kun haluat kohottaa poveasi tai jopa näyttää puseron alta kaunista pitsiä. Push up -liivit ovat erinomaiset kauniisti istuvien puseroiden ja mekkojen alla. Ne antavat lisää ryhtiä ja muotoa vartalolle. Roosat kevyesti topatut mywear-pitsiliivit 16,99 €, mywear-alushousut 7,99 €, mywear-neuletakki 29,95 € ja Iberon kaulakoru, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


M U K aVAT k L ASSI KO T

Mukavuus on alusvaatemuodin ytimessä. Kun yllä ovat kevyet, pehmeät ja olemattoman tuntuiset liivit ja alushousut, alusvaatteiden olemassaolon voi lähes unohtaa. Klassiset mustat ja äärimmäisen mukavat alusvaatteet kuuluvat vaatekaappiin yhdeksi aluspukeutumisen tärkeimmäksi osaksi. Mustat Sloggi Bralette -liivit 19,99 € ja -hipster-alushousut 14,99 €, beige mywear-trenssitakki 59,95 € ja Iberon sormus, K-Citymarket. Mokkanahkaiset puupohjaiset Andiamo Noelana -sandaalit 69,90 €, Kookenkä.

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


kaun iit n uden säv y t

Joskus muinoin nuden ja beigen väriset alusvaatteet miellettiin kuuluvaksi mummotyyliin. Nykyään nuden eri sävyt alusvaatteissa ovat niitä trendikkäimpiä. Vaalean pehmeät sävyt toimivat kirkkaan valkoista paremmin vaaleiden vaatteiden alla. Nuden sävy alusvaatteissa imartelee ihon sävyä myös silloin, kun ylläsi ei ole mitään muuta. Pitsikoristeiset, nuden väriset Triumph Modern Finesse -liivit 54,95 €, vaalea mywear-neuletakki 24,95 € ja samansävyinen Iberon hiuspanta, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  75


Hyvät alusvaatteet kohottavat ryhtiä T U OT T E ET K - C IT YMARKET IS TA

Saumattomat alusvaatteet sopivat kaikkien vaatteiden alle. Ne ovat myös mukavat, kun saumat eivät paina ihoa. Sloggi Zero Feel -saumaton toppi 34,99 € ja -alushousut 14,99 €.

Rintaliivien alaosaan ulottuvat muotoilevat alushousut luovat lähes alusmekkomaisen kokonaisuuden vaatteiden alle. Maidenform muotoilevat Hi-Waist housuliivit 29,95 €.

Hyvät alusvaatteet eivät ole vain hemmottelua varten. Istuvat ja tarkoitukseen sopivat rintaliivit tuovat mukavuuden lisäksi jopa lisäsenttejä pituuteen. Kun vaatekaapissa on muutamat erilaiset rintaliivit, löydät aina oikeanlaiset liivit eri tilanteisiin. Hyvin istuvien alusvaatteiden tarkoitus on pitää sinut ryhdissä ja rentona koko päivän. Sopivien rintaliivien hankintaan kannattaa kiinnittää huomioita säännöllisesti. Rinnat muuttuvat esimerkiksi iän myötä, ja pari vuotta sitten sopivana hankitut liivit eivät välttämättä enää istukaan. Kun etsit hyvin istuvia liivejä, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin: ● Liiveissä tai rinnanympäryksessä ei saa olla tyhjää tilaa, toisaalta liivit eivät saa olla liian pienet mistään kohdin. ● Kaarituen tulee asettua paikalleen rintakehää vasten ja olkaimien sekä hakasten tulisi olla löysimmässä asennossa liivejä ostettaessa. Käytön myötä ne väljähtävät automaattisesti, jolloin sinulla tulee olla kiristysvaraa. ● Liivien tulisi myös tuntua mukavilta yllä, olivatpa ne minkä malliset tahansa. Laita siis pikkujumppa käyntiin sovituskopissa. Kumartele ja kiemurtele, nostele käsiä ja hartioita. Näin saat selvitettyä, ovatko rintaliivit oikeasti mukavat vai täytyykö niitä asetella liikkumisen jälkeen tai alkavatko ne painaa hartioita. ● Jos joudut tinkimään käyttömukavuudesta, tarkasta kokosi uudelleen ja kokeile eri kokoa tai toista liivimallia. Alusvaatteet ovat iholla koko pitkän päivän, joten pesethän ne usein ja käytät mahdollisimman matalaa lämpötilaa. Jos peset kaarituelliset rintaliivit pesukoneessa, laita ne pesupussiin. Se suojaa liivejäsi, mutta myös pesukonettasi kovilta kaarituilta. Liivien tekstiilit ovat usein herkkiä ja pestessä olisi vältettävä kaikkea vaatteiden välille syntyvää kitkaa.

Näistä balconette-mallin liiveistä voi tarvittaessa irrottaa olkaimet. Liivit sopivat mainiosti erilaisten puseroiden ja mekkojen alle. Mywear Versa Balconette -rintaliivit 19,99 €.

Povea tukevat urheiluliivit estävät ylimääräisen painon tunteen kertymistä hartioille. Ne sopivat myös vaikka siivouspäivään. Triaction Hybrid Lite P -urheiluliivit muunneltavilla olkaimilla 54,90 €.

» Lue lisää alusvaatteiden valitsemisesta ja hoitamisesta sekä vinkit sukkahousujen valintaan: K-Ruoka.fi/alusvaatteiden-valintaopas

5 × IH O LL A

Kauniit kaarituetut balconettemalliset mywear-rintaliivit sopivat juhla-asun alle erityisiin hetkiin 19,99 €.

76  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Ryhdikkäät pitsiset mywearrintaliivit tukevat isompaakin povea. Väreinä roosan lisäksi musta ja valkoinen, 22,99 €.

Pitsiset hipster-mallin alushousut ovat ohuet ja kevyet. Mywear Allison-alushousut 6,99 €.

Kaikki tuotteet K-Citymarketista

Ohuet, saumattomat Feminine Sheer -alushousut ja hyvin istuvat vaatteet ovat hyvä yhdistelmä 7,99 €.

Alushousuista string-malli ei näy vaatteiden alta. Roosan sävyiset Feminine Sheer -stringalushousut 6,99 €.


Hemtex 24h Erin

LYHTY 26 cm Metallia.

1990 Hemtex 24h Camille

Hemtex 24h Basic

Pussilakana 150 cm x 210 cm ja tyynyliina 50 cm x 60 cm. Puuvillasatiinia.

50 cm x 60 cm. Puuvillaa.

PUSSILAKANASETTI

39

90

TYYNYLIINA

490

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • WWW.K-CITYMARKET.FI


3 × MEIKIN POHJUSTUS

Kysy mitä vain kauneudesta. Tällä kertaa asiantuntijamme vastaa kysymyksiinne silmämeikin pohjustuksesta ja vinkkaa luottotuotteet.

VINKIT TUMMILLE SILMÄNALUSILLE

3

Minulla on tummat silmänaluset. Miten peitän ne parhaiten ja niin, etten korosta silmäryppyjäni?

1 Asiantuntijana Ida Jokikunnas, meikkitaiteilija ja stylisti

”Silmänalusten hyvä kosteutus mahdollistaa parhaimman lopputuloksen ja ehkäisee jo itsessään tummuutta. Kosteuta silmiä ympäröivä iho huolellisesti ennen meikkausta ja anna voiteen asettua muutama minuutti ennen meikin levitystä. Valitse ihon sävyäsi mahdollisimman lähellä oleva kosteuttava ja koostumukseltaan kevyt peitetuote silmien alle. Painele peitevoide kevyesti sormin tai siveltimellä, älä vedä. Valokynä viimeistelee tummuuden häivyttämisen. Levitä valokynää kevyesti varjokohtiin ja silmien sisänurkkiin. Painele se juuri niihin kohtiin paikoilleen, jolloin et korosta esimerkiksi silmäpusseja. Muista, että liian vaalea peitevoide vain korostaa silmänalusten tummuutta ja paljon käytettynä korostaa juonteita.” » Lähetä kysymyksesi: kauneus.pirkka@a-lehdet.fi

IDA VALITSI TUOTTEET SILMÄMEIKIN POHJUSTUKSEEN: 1 Rimmel Lasting Radiance Concealer & Eye Illuminator -peitevoide myös silmänympärysiholle 9,90 €. Tuote levittyy helposti ja sisältää muun muasssa C-vitamiinia, joka vähentää väsymyksen näkyviä merkkejä. Suojakerroin 25. 2 Voidemainen Lumene Nordic Chic Highlighter -valokynä 13,50 € sisältää valoa heijastavia ainesosia, jotka kirkastavat tummia silmänympäryksiä. 3 Kevyt ja kostettava Garnier Bio Anti-Wrinkle luomusertifioitu silmänympärysvoide kaikille ihotyypeille 10,99 €. Kaikki tuotteet K-Citymarketeista tai valikoiduista K-Citymarketeista.

2

» Lue lisää Idan vinkkejä tummille silmänalusille ja kasvojen ja kaulan ihon sävyerolle: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus

TEK STI IDA JOKIKUNNAS KUVAT JIRINA AL ANKO J A VALM ISTAJ AT

Pikaratkaisut Miten pohjustaa silmäluomien iho niin, että meikki pysyy paikallaan?

1

”Luomiprimer tai voidemainen luomiväri pitävät hikoilevan luomen meikit paikoillaan. Voidemainen luomiväri toimii jo itsessään silmämeikkinä. Sitä voi käyttää arkenakin silmiä korostamassa.” IsaDora All Day Wear Eyeshadow -voidemainen luomiväri 14,50 €, valikoidut K-Citymarketit.

Miten löydän sopivan meikkituotteen sävyn kasvoilleni?

2

”Ihon sävy vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kun löydät hyvän meikkivoiteen sävyn, hanki siitä sekä tummempi että vaaleampi sävy ja sekoita niistä kämmenselälläsi kuhunkin vuodenaikaan sopivin sävy kasvoillesi. ”

HANKI AINAKIN TÄMÄ! Luomenpohjustaja pitää silmämeikin paikoillaan. Essence I love colour intensifying eyeshadow base -luomiväriprimer 3,09 €, K-Citymarket.

Wet’n Wild Photo Focus Foundation -meikkivoide 9,90 €, K-Citymarket.

Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-ruoka.fi > Ajankohtaista > Kaikki aiheet > Kauneus

P i r k k a . f i   PIRKKA  79


Kauneus

KUVA SANNA LEHTO

TUOTTEET KEVÄTMEIKKIIN Ylhäällä oikealla Max Factor Masterpalette -luomiväri 01 Cappucino Nudes -sävy, joka sopii vaalealle luomelle 19,40 €, luonnonkosmetiikan Lavera So Fresh Mineral Rouge Powder -poskipuna 04 Pink Harmony -sävy 15,50 €, L’Oréal Paris Le Liner Signature -silmänrajauskynässä 8,50 € on kiertomekanismi, Ibero-peitevärisivellin 5,50 €, jonka varren materiaalissa on hyödynnetty käytettyjä kahvinpuruja. Ylhäällä vasemmalla pirteä Lumene Nordic Chic Gel Effect -kynsilakka 67 Ruusunnuppu -sävy 6,20 €, sen alla tuuheuttava Max Factor False Lash Effect -ripsiväri 17,70 €, Max Factor Miracle Sheer Gel Blush -poskipuna 001 Dreamy Rose 13,50 € ja pitkäkestoinen L’Oréal Paris Brilliant Signature -nestemäinen huulipuna 302 Be Outstanding -sävy 14,90 €. Keskellä Isadora Skin Beauty Perfecting & Protecting -meikkivoide 23,90 € sisältää aurinkosuojan ja Max Factor Miracle Glow Pro Illuminator -korostusvoide 16,50 €, joka korostaa kasvojen piirteitä. Alhaalla L’Oréal Paris Infaillible More Than Corrector -peiteväri 14,90 €, jota voi käyttää vaikkapa tummien silmänalusten peittämiseen, Maybelline New York Color Sensational -huulipuna 200 Rose Embrace -sävy 9,80 €, Ibero-poskipunasivellin 11,90 € poskipäiden korostamiseen, Isadora Loose Setting Powder -puuteri 21,90 € ja alimpana Physicians Formula Murumuru Butter Bronzer -aurinkopuuteri 19,90 €. Tuotteet K-Citymarketeista, osa tuotteista valikoiduista K-Citymarketeista.

80  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

P i r k k a . f i   PIRKKA  80


Kun kevät koittaa, on aika vaihtaa myhome Liplatus

KORISTETYYNYNPÄÄLLINEN 45 x 45 cm

Puuvillaa. Vetoketju.

699 myhome Tiheikkö

PUSSILAKANASETTI

Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm Puuvillaa.

2595 myhome

ALUSLAKANA 150 x 210 cm Puuvillaa.

1299

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • WWW.K-CITYMARKET.FI


TUNNISTA RISKIT MIETI , miksi oikeastaan pelaat. Punnit-

se pelaamisen hyviä ja huonoja puolia. Pidä mielessä, että pelaamisen tarkoitus on olla mukavaa ajanvietettä, ei tapa vaurastua. PELIT on suunniteltu niin, että pelaajat

eivät keskimäärin jää pidemmällä aikavälillä voitolle. Mitä enemmän pelaat, sitä enemmän häviät. Myös omat uskomukset on hyvä tiedostaa: satunnaisuuteen perustuvan pelikoneen antamista voitoista ei voi esimerkiksi päätellä, että ”voittoputki” jatkuu tai toisaalta niukoista voitoista ei voi päätellä, että pelikoneen on ”pakko” antaa niitä. POHDI , missä juuri sinun pelaamise-

si rajat kulkevat: Mikä määrä tappiota ei haittaa taloutta eikä harmita? Jääkö pelaamiselta aikaa elämäsi muille tärkeille asioille? OTA käyttöön pelaamisen hallintaan

suunniteltuja työkaluja. Peliyhtiöiden nettisivuilla voi asettaa talletusrajoja, sulkea itsensä peleistä määräajaksi tai estää pääsyn pelien pariin. Kokeile myös Raipe Rahapelipäiväkirjaa netissä. Päiväkirjaan merkitään pelaaminen ja itse päätetyt ajan- ja rahankäytön rajat. Raipen kalenterista ja tilastoista voit seurata, miten vähentäminen sujuu. Raipe tarjoaa myös paljon tietoa siitä, miten hallita pelaamista.

Pelaa maltilla ja fiksusti Kolme miljoonaa suomalaista pelaa vuosittain jotain rahapeliä. Kaikki eivät pysty vain pelaamaan ja siitä voi tulla liiankin tärkeä osa identiteettiä. TEKSTI NINNI SAND ELIUS KUVITUS JENNI SALMINEN

Suomalaiset ovat rahapelikansaa. Esimerkiksi lottoaminen on rakastettu viikonloppuperinne, joka jatkuu sukupolvesta toiseen. On myös hauskaa laittaa kauppareissulla muutama kolikko pelikoneeseen. Pelaaminen on myös yhteisöllistä: moni veikkaa tutulla peliporukalla tai tekee kavereiden kesken kimppaloton. Vuonna 2015 toteutetun väestökyselyn mukaan kolme miljoonaa suomalaista oli pelannut jotain rahapeliä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kerran viikossa tai sitä useammin rahapeliä oli pelannut 34 prosenttia kyselyyn vastanneista. Loton lisäksi suomalaiset suosivat raha-automaattipelejä ja raaputusarpoja. Parhaimmillaan pelaaminen onkin viihdyttävää ajanvietettä ja tuo sopivasti jännitystä elämään. Toisilla maltillisesti pelaaminen ei onnistu. Pelaamisesta voi muodostua tärkeä osa arkea ja identiteettiä, eikä sen muuttumista ongelmaksi ole helppoa havaita ja tunnustaa. Rahapeliriippuvuudesta puhutaan, kun pelaaminen on pakonomaista ei-

kä sitä kyetä lopettamaan kasvavista haitoista huolimatta. Jokainen voi arvioida oman pelaamisensa riskejä. Jos pelaaminen täyttää ajatuksesi, se nolottaa tai piilottelet sitä läheisiltäsi, ovat ne merkkejä siitä, että pelaaminen ei ole hallinnassa. Myös ajan- ja rahankäyttöä on hyvä pitää silmällä. Jos huomaat käyttäneesi peleihin enemmän rahaa kuin olet ajatellut tai laiminlyöt pelaamisen vuoksi ihmissuhteita, työtä tai harrastuksia, on aikalisän paikka. Pelaamisen hallintaan löytyy runsaasti matalan kynnyksen apua. Netistä löytää testejä, joiden perusteella voi arvioida pelaamisen riskejä. Ohjatuista vertaistukiryhmistä saa tukea pelaamisen hillitsemiseen. Ryhmiä toimii niin verkossa kuin kasvokkain. A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton Peluuri.fi-sivustolla on tietoa pelaamisesta ja sen hallinnasta. Peluuri tarjoaa myös maksutonta puhelinneuvontaa ja chat-palvelua sekä pitkäkestoisempaa tukea peli poikki -ohjelman muodossa.

Lähteet: THL:n Suomalaisten rahapelaaminen 2015 -väestökysely, Peluuri.fi, Rahapelipaivakirja.fi

P i r k k a . f i   PIRKKA  83


84  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


UNELMISSA OMA TALO Oman talon rakennuttaminen on monelle suomalaiselle haaveiden täyttymys. Unelmakotiin halutaan nyt esimerkiksi saarekekeittiö, suuret maisemaikkunat, iso vaatehuone ja harjakatto. TEKSTI TU OMAS I. LEHTONEN KUVAT VALMISTAJA

1

SAAREKEKEITTIÖ Tupakeittiöt sekä olohuo-

neiden ja keittiöiden yhdistelmät ovat lisänneet suosiotaan 2000-luvun alusta lähtien. Keittiön ja olohuoneen yhdistyminen on tehnyt monen suomalaisen toiveista totta – kodin oleskelutilat ovat avarampia, käytännöllisempiä ja tilankäytöltään tehokkaampia. Ei olekaan ihme, että suomalaiset viettävät yhä enemmän yhteistä aikaa oleskelutiloissa. 2000- ja 2010-luvuilla keittiösaarekkeet ovat nousseet keittiö-olohuonetilojen keskeisiksi sisustuselementeiksi. Suurilla ja näyttävillä saarekkeilla voidaan rytmittää ja jakaa avaraa huonetilaa. Saareke toimii monissa perheissä viihtyisänä kohtauspaikkana, jonka ääressä vaihdetaan päivän kuulumiset ja nautitaan arkipäivälliset. Modernin keittiön kalustus voi koostua pelkästään huonekalumaisesta saarekkeesta ja komeroseinästä. Saarekkeen laatikostoilla voidaan korvata keittiön yläkaapit ja tasolla erilliset työ- sekä aputasot. Myös kodinkoneet, kuten liesitaso, voidaan sijoittaa saarekkeeseen. Näin perheen kokki pystyy osallistumaan vaivatta olohuoneessa istuskelevien vieraiden kanssa käytävään keskusteluun.

2

Oleskelutilojen merkityksen lisääntyessä omakotitaloihin toivotaan yhä isompia ikkunapintoja. Suurten, lattiasta kattoon ulottuvien ikkunoiden suosio on kasvanut koko viime vuosikymmenen. Isot ikkunat lisäävät avaruuden tuntua ja päästävä enemmän luonnonvaloa huoneeseen. Ne myös yhdistävät omakotitalon sisätilat kauniisti piha-alueeseen ja terassiin. MAISEMAIKKUNAT

Suurten ikkunoiden yleistymiseen on osaltaan vaikuttanut ikkunoiden ja lämmitysjärjestelmien energiatehokkuuden paraneminen sekä isojen ikkunoiden tarjonnan lisääntyminen ja hintojen aleneminen.

3

ENEMMÄN TILAA PUKEUTUMISELLE Suo-

malaiset ovat haaveilleet jo pitkään tilavista pukeutumis- ja vaatehuoneista. Ensin makuuhuoneiden yhteyteen rakennettavat walk-incloset -pukeutumistilat tulivat kalliimman hintaluokan taloihin. 2010-luvulla ne ovat yleistyneet myös tavallisissa omakotitaloissa. Suomalaisten kiinnostusta pukeutumishuoneisiin ovat lisänneet sekä television sisustusohjelmat että halu panostaa aiempaa enemmän pukeutumiseen. Kun perhekoot ovat pienentyneet, makuuhuoneiden lukumäärästä on voitu tinkiä ja asuinneliöitä voidaan käyttää enemmän arjen ylellisyyksiin.

4

Moni omakotitaloasuja haluaa taloon katon, joka sopii kapealle kaupunkitontille rakennettavaan taloon. Jyrkät, hieman rintamamiestalomaiset harjakatot ovat suosittuja. Kattotyyppeinä korostuvat myös pulpettikatot ja epäsymmetrisellä harjalla toteutetut talot. PULPETTIKATOT JA HARJAKATOT

Lähteet: Rakennustutkimus RTS Oy:n markkinointi- ja myyntipäällikkö Jaakko Jussila, K-ryhmän talomyynnin myyntipäällikkö Ari Koski ja Ainoakodin selvitys.

» Ainoakodin talomallistot K-Raudasta. Tutustu tarkemmin talomalleihin: Ainoakoti.fi. K-Rauta myy myös Kimara-hirsihuvilat ja -talot.

FIKSU-TALOMALLISTO SELVITTI UNELMAT Ainoakoti-brändin myynnistä vastaava K-ryhmä ja Ainoakodit valmistava DEN Finland selvittivät, mitkä ovat yleisimpiä muutoksia, joita asiakkaat haluavat taloihinsa. Kyselyn pohjalta syntyi Fiksu-talomallisto, jossa nämä toiveet on jo huomioitu. Asiakkaiden toivomiin muutostöihin kuuluvat hyvin usein juuri saarekekeittiöt, maisemaikkunat ja makuuhuoneen yhteyteen tuleva walk-in-closet-vaatehuone. Fiksu-mallisto koostuu 15 puutalomallista, joiden asuintilojen koot ovat 84– 164 neliötä. Suurin osa malleista on yksikerroksisia, mutta mallistossa on myös muutamia puolitoista- ja kaksikerroksisia talomalleja. Talot toimitetaan asiakkaan toiveen mukaan puuverhotulla tai rapatulla julkisivulla. Valtaosa asiakkaista haluaa kotinsa muuttovalmiina, mutta halutessaan Ainoakodin saa myös sisustusta vaille valmiina tai elementtipakettina. Halutessaan ostaja saa siis oman kädenjälkensä näkyviin ja voi säästää omalla työllään rakennuskuluissa. – Teemme taloja, joita asiakkaamme haluavat juuri nyt ostaa. Fiksussa asuvan ei tarvitse tinkiä asumista koskevista toiveista tai asumismukavuudesta, K-ryhmän talomyynnin myyntipäällikkö Ari Koski sanoo. Lähes kaikki tarvittavat rakennustyöt sisältyvät vakiotoimitukseen. Sisustusmateriaalivalinnat voi tehdä K-Raudan laajasta valikoimasta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  85


Upeat Plussa-etusi maaliskuulle

Muista lisätä

Plussa

MobilePaysovellukseesi

Muista lisätä Plussa-korttisi tiedot sovellukseesi, saat maksaessasi kaikki Plussa-edut ja pisteitä kertyy tuttuun tapaan. MobilePay toimii kaikilla älypuhelimilla ja kaikkien pankkien korteilla. Näin otat MobilePayn käyttöön ja varmistat sekä etusi että Plussa-pisteesi 1. Lataa MobilePay puhelimeesi omasta sovelluskaupastasi 2. Rekisteröi sovellus ja liitä siihen valitsemasi maksukortit 3. Aktivoi Plussa-kortti Jäsenkortit-välilehdellä: Valitse K-Plussa, kirjoita Plussa-korttinumerosi, klikkaa Jatka Tutustu tarkemmin K-ruoka.fi/mobilepay

aksaa Nyt voit m a llä kaikiss y a P e il b o M upoissa! a k a k o u r K


Katso ajankohtaiset etusi

Joko sinulla on K-Plussa Mastercard? Maksaessasi K-Plussa Mastercardilla saat ostoistasi kaksinkertaiset Plussa-pisteet aina vuoden 2020 loppuun saakka. Katso tarkemmat tiedot ja tilaa kortti Plussa.com/mc

Keskiviikkoisin elokuvaliput Plussa-kortilla jopa -4,40 €! Liput Finnkinon elokuvateattereissa keskiviikkoisin -20% elokuvalipun hinnasta. Alennuksen saat Plussa-kortilla teatterin kassalta tai Finnkinon verkkokaupasta kuukausittain vaihtuvalla etukoodilla. Esim. maaliskuussa koodi on XXXXXX03 (Plussa-korttisi kuusi ensimmäistä numeroa + vaihtuva loppunumero). Hinta: 8,40-17,52 € (norm. 10,50-21,90 €) Etusi jopa 4,40 € Etua ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tarjouksiin. Maks. 4 lippua/Plussa-kortti tai etukoodi.

Hanko Sushi -lautanen Plussa-kortilla -20% maaliskuun ajan Tarjous voimassa 1.-31.3.2020

Tutustu lisää: hankosushi.fi/plussa

Classic American Dinerin maaliskuun Plussa-etuna: Lasten annokset 3€ aikuisen aterian oston yhteydessä Voimassa 9.-31.3.2020 joka päivä. Tarjous ei koske comboja. Lisäksi: Take away-annokset -20%! Voimassa 9.-31.3.2020 Puhelimitse tai paikan päällä tehdyissä tilauksissa, ei koske kuljetuspalveluiden tilauksia. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin tai etuihin.

Tutustu lisää: americandiner.fi/plussa

Kun liität Plussa-korttisi K-Ruoka-sovellukseen, saat OmaPlussa-edut suoraan puhelimeesi viikoittain Lisäksi saat käyttöösi digitaalisen keräilypassin, jonne keräilyleimat täyttyvät ostotapahtuman yhteydessä automaattisesti. Lue lisää: www.k-ruoka.fi/sovellus

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Pizzariumista maaliskuun Plussa-tarjous: 8 pizzapalaa 25 € (norm. 31,20€) Voimassa 1.-31.3.2020 Tutustu lisää: pizzarium.fi/plussa


SmatStore Collect

LAJITTELUASTIA 76 l* Ilman Plussa-korttia 49,95

39.PLUSSA-KORTILLA

-21 %

Sma r tStore Collect s etti s is ä ltä ä : 1 k pl l aati k ko 76 l j a

Uusi moderni konsepti kodin jätteiden lajitteluun

bambukansi , 3 k pl l aj i ttel uasti a 13 l , 1 k pl l aj i ttel uasti an kansi .

*Tuotteita ei saatavilla: Jämsä, Kankaanpää, Pieksämäki, Valkeakoski, Ylivieska eikä Äänekoski.

VAIN K-CITYMARKETISTA INFINITY CHEFS NORDIC -RUOANVALMISTUSASTIAT ja -VÄLINEET

-40% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan

PAISTINPANNU 28 cm

Titaanilla vahvistettu tarttumaton ja kestävä pinnoite. Energiatehokas täysinduktiopohja soveltuu kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 59,95

3597

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 2.-29.3.2020 ELLEI TOISIN MAINITA

KOKKIKARTANO

2 RS

Keitot

2 PKT

ATRIA

Ohuen ohut kokolihaleikkeleet

300 g

FELIX

Ketchup

130-200 g

1 kg

4 50 PLUSSA-KORTILLA

4 50 PLUSSA-KORTILLA

2 59

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/rs (8,50/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,39-3,09/pkt (11,95-23,77/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,95/kpl (2,95/kg)

2 RS (7,50/kg)

2 PKT (11,25-17,31/kg)

-11%

PLUSSA-KORTILLA

-5-27%

3 PRK

VALIO

KPL (2,59/kg)

Laktoosittomat kreikkalaiset jogurtit

-12%

2 TLK

VALIO

Laktoosittomat ruokakermat

Salaattijuustokuutiot suolavedessä

3,0-3,3 dl, myös luomu

365-366/200 g

2 50 PLUSSA-KORTILLA

4 00 PLUSSA-KORTILLA

1 95

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,95/prk (6,33/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,29/tlk (6,94-7,63/l)

Ilman Plussa-korttia 2,19/prk (10,95/kg)

150 g, rajoitus 2 erää/talous

3 PRK (5,56/kg)

2 TLK (6,06-6,67/l)

-12%

72 PIRKKA  PIRKKA 90  ­P l uplussa.com ssa.com

-12%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

PRK (9,75/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


2 PS

PÅGEN

Gifflar puustit

AINO

AINO

Kermajäätelöt

260-280 g

Laktoosittomat kermajäätelöt ja kaurajäätelöt

850-900 ml, ei laktoosittomat eikä kaurajäätelöt

3 69 PLUSSA-KORTILLA

4 49

Ilman Plussa-korttia 4,19/rs (4,66-4,93/l)

Ilman Plussa-korttia 4,99/rs (5,54-5,87/l)

850-900 ml, myös uutuus Aino kaurasuklaa

RS (4,10-4,34/l)

RS (4,99-5,28/l)

PLUSSA-KORTILLA

-11%

-10%

2 KPL

FAZER

4 KPL

TUPLA

Maxi ja Double Layer suklaapatukat

Maku- ja tummasuklaalevyt 190-200 g, ei Sininen eikä Winter

3 00 PLUSSA-KORTILLA

4 50 PLUSSA-KORTILLA

2 20

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89/ps (6,75-7,27/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/kpl (12,75-13,42/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,64/kpl (12,80-13,33/kg)

SOMERSBY

PEPSI MAX, MOUNTAIN DEW JA 7UP

48-50 g

2 KPL (11,25-11,84/kg)

2 PS (5,36-5,77/kg)

4 KPL (11,00-11,46/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-11%

-20%

8 - PACK

UUTUUS BUDWEISER

-14%

Siiderit 4,5 %

Olut 5,0 %

13 92

1,5 l sis. pantin 0,40, rajoitus 5 pl/talous

1 99

8-PACK (4,36/l)

2 09

TLK (5,58/l)

PLUSSA-KORTILLA

PL (1,13/l)

PLUSSA-KORTILLA

-13%

Ilman Plussa-korttia 15,92/8-pack, sis. pantit 1,20 (5,58/l)

Virvoitusjuomat

0,33 l tlk sis. pantin 0,15

0,33 l tlk 8-pack sis. pantit 1,20

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Voimassa 2.3.-3.5.2020

-19-37%

Ilman Plussa-korttia 2,35/tlk, sis. pantin 0,15 (6,67/l)

3 KPL

PALMOLIVE

Suihkusaippuat, nestesaippuat ja deodorantit

Voimassa 2.3.-3.5.2020

3 RL Jätekassit

Ilman Plussa-korttia 2,49-3,09/pl, sis. pantin 0,40 (1,39-1,79/l)

6 PS

PURINA

Gourmet Perle 85 g ja Gourmet Soup 40 g kissan annospussit

25 l ja 40 l, 15-30 kpl/rl

4 50 PLUSSA-KORTILLA

5 00 PLUSSA-KORTILLA

4 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75-2,29/kpl (5,83-45,80/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,09/rl (0,07-0,14/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,79-0,95/ps (9,29-23,75/kg)

50-300 ml

3 KPL (5,00-30,00/l)

-14-34%

3 RL (0,06-0,11/kpl)

6 PS (7,84-16,67/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-20%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

-15-29%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

plussa.com P l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7391


PLUSSA-KORTILLA

-18%

Head&Shoulders

Shampoot ja hoitoaineet 220-250 ml (12,40-14,09/l)

620 2 kpl

Ilman Plussa-korttia 3,79 kpl (15,16-17,23/l)

Colgate MaxFresh -hammastahna antaa suullesi täysin uuden raikkauden ulottuvuuden!

COLGATE 360° -hammasharja puhdistaa hampaiden lisäksi kielen, poskien sisäpinnat ja ikenet.

Colgate

Hammastahnat 75 ml (20,00/l)

Colgate 360

Hammasharjat

ei rasiat

300 2 kpl

ei Advanced

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 1,85 kpl (24,67/l)

PIRKKA 92  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

440 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Ilman Plussa-korttia 2,45 kpl

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.-31.3.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Sun

Astianpesuaine 500 ml (2,70/l)

1

35 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20%

Ilman Plussa-korttia 1,69 kpl (3,38/l)

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

Vihreät uutuudet! ProNature –alabrändi takaa, että tuotteessa on otettu vihreät arvot erityisen hyvin huomioon Koostumus luonnollisista ainesosista Tukee Plastic Bank –järjestöä Kierrätettävät pakkaukset Tolu ProNature

Puhdistusaineet 500-750 ml ja Bref

WC-raikastimet 50 g

Osta 2 ProNature

PLUSSA-KORTILLA

-15%

Alennus normaalihinnoista

-tuotetta, saat

kierrätyskassin

1,77-3,47/kpl (3,39-4,63/l, 35,40/kg) Ilman Plussa-korttia 2,09-4,09 kpl (3,99-5,45/l, 41,80/kg)

kaupan päälle!

Valitse mieleisesi kassi.

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.-31.3.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA  93


Hoitavat Perlana -pyykinpesunesteet

Perlana

PYYKINPESUAINE 1,5 l

2,33/l Ilman Plussa-korttia 4,29

350

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

TEHOKASTA PUHTAUTTA JA KESTÄVÄÄ RAIKKAUTTA – HELPOSTI!

Duck

WC-PUHDISTUSAINEET 750 ml ja -RAIKASTIMET 36 ml 2,67-55,56/l Ilman Plussa-korttia 2,40-2,65/kpl

4.-

2 kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-24 %

Käytä yhdessä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

94  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


S! U TU U U

HAJUSTEETON JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN ALL IN 1 TISKITABLETTI. PESEE ASTIAT PUHTAAKSI JO ALHAISISSA LÄMPÖTILOISSA. Kiilto

KONETISKITABLETTI 42 kpl

0,11/kpl. Hajusteeton all in 1. Ilman Plussa-korttia 6,29/pkt

4017

9.- 2 pkt

0063

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

Erisan

PYYKINPESUNESTE 1 l ja PYYKINPESUJAUHEET 1 kg 3,00/l/kg Ilman Plussa-korttia 4,09/kpl

6.- 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

Esim. Erisan alumiiniton Big ball roll-on

DEODORANTTI 50 ml 51,00/l Ilman Plussa-korttia 3,19

255

ERISAN KASVOJEN, VARTALON ja HIUSTEN PUHDISTUS- ja HOITOAINEET

-20%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95


VO I TA V ESAL A N LO O K Palkinnon arvo 500€

Osallistu k-ruoka.fi/maxfactor-kilpailu Vesalan kevään lookissa meikkipohja luotiin Facefinity Compact -meikkipuuterilla. Lookissa keskityttiin pronssinsävyiseen Smokey Eye -meikkiin, joka luotiin Masterpiece Nude Palette -luomiväripaleteilla sävyillä 02 Golden Nudes ja 07 Matte Sunset. Meikin kruunasi Max Factor klassikko False Lash Effect -ripsiväri, uutuussävy Raven Black. False Lash Effect Max Out -ripsivärin pohjustajalla ripsistä saatiin entistäkin tuuheammat ja katseeseen kirkkautta. Look viimeisteltiin Lipfinity 2-step huulimaalilla, uutuussävy 80 Starglow.

Max Factor Facefinity Compact

MAX FACTOR FALSE LASH EFFECT ja FALSE LASH EFFECT EPIC -MASCARAT, -MASCARA PRIMERIT ja -HUULITUOTTEET

MEIKKIPUUTERI

Esim.

UUTUUS

False Lash Effect

MASCARA

Raven Black. Ilman Plussa-korttia 17,70

-20%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

14

16

PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS

False Lash Effect

HUULIPUNA

MASCARA PRIMER

11

11

Ilman Plussa-korttia 13,90

12

96  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

1320 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Max Factor Volume Infusion, Rise & Shine ja Lash Revival

Esim. Esim. Lipfinity

Ilman Plussakorttia 16,50

Ilman Plussa-korttia 14,50

60

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

MASCARAT

Ilman Plussakorttia 19,50/kpl

1560 KPL

PLUSSA-KORTILLA

-20 %


Esim. Herbina

HIUSKIINTEET 250 ml

12,64/l Ilman Plussa-korttia 3,95/kpl

316 kpl

HERBINAHIUSTEN-, KASVOJENja VARTALONHOITOTUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Her bina n ha justeettoma t muotoilutuotteet myös ma tka kokois ena !

RAIKKAAT STAY FRESH HAMMASTAHNAT

UUTUUS

Jordan Stay Fresh An t aa to di ste t u st i 12 tunnin rai kkaan h e n g i t ykse n .

Poista a todistetusti ta hroja ja tekee ha mpa ista luonnollis en va lkois et.

Ehkä is ee todistetusti vihlonta a ja on helläva ra inen ha mpa ille.

HAMMASTAHNAT 75 ml

16,67/l Ilman Plussa-korttia 1,79/kpl

250 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  97


Friteeraa, grillaa, paahtaa ja paistaa.

Philips Daily Collection HD9216/80

AIRFRYER

Ainutlaatuinen Rapid Air tekniikka. Valmistaa nopeasti raaka-aineet päältä rapeaksi ja sisältä mureaksi jopa ilman rasvaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.-

Terveellistä ja nopeaa ruoanvalmistusta.

Philips HR3553/00 Viva Collection

Philips Grind & Brew HD7769/00

KAHVINKEITIN

TEHOSEKOITIN

129.-

59

Voimakas 700 W moottori, 2 l sekä 0,6 l mukaan otettava sekoituskannu. Sykäystoiminto. Murskaa jäätä. Irrotettavat osat konepestäviä. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

Valmistaa kahvia joko valmiista jauhatuksesta tai keittimeen integroidun myllyn avulla. Kaksoissäiliö pavuille, Aroma Twister -suutin, ajastin ja tippalukko. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 169,00

PLUSSA-KORTILLA

95

PLUSSA-KORTILLA

-40 €

-20 €

Philips Wet or Dry S3231/52

Philips QP6520/20

Kitkaa vähentävä ajopään päällyste. Vesitiivis; voi ajaa vaahdolla tai ilman tai vaikka suihkussa. Tarkkuustrimmeri. Tunnin latauksella 60 min ajoaikaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

Itseteroittuvat PowerCut-terät. 5D-Pivot & Flex -ajopää myötäilee kasvojen piirteitä. Pop-up trimmeri. Tunnin latauksella 60 min ajoaikaa. Matkapussi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

Säädettävä ohjauskampa 14 pituusasetuksella. Digitaalinäyttö. Säilytyspussi ja latausteline. Tunnin latauksella 90 min käyttöaikaa. Litiumioniakku. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Philips S6610/11

PARRANAJOKONE

119.-30 €

98  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PARRANAJOKONE

6995 -20 €

TRIMMERI

6995 PLUSSA-KORTILLA

-20 €

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-50 €


Electrolux EUSC62-IW

PÖLYNIMURI VAIN K- CITYMARKETISTA

Tehokas ja hiljainen (62 dB). DustPro-lattia/mattosuulakeParkettoPro, tekstiili- ja rakosuulake. Pestävä E12hygieniasuodatin. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux S-Bag MegaE201

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 19,95

1795

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

Electrolux Explore 7 Compact E7CB1-8SSM tai E7CB1-6FGM

TEHOSEKOITIN

Kaksi tehotasoa ja reseptiohjelmaa. Smoothie- ja jäänmurskaus-pulssitoiminnot. Mukana matkapullo ja monitoimisilppuri. Teho 900 W. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

Mukana monipuolinen suulakesarja.

Electrolux EER75NOW

VARSI-IMURI

BrushRollCleanharjanpuhdistustoiminto, LEDajoavalot, 18 V Turbo Power Litium -akku, irrotettava rikkaimuri. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

79.-

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux Creative Collection EEWA5300

VEDENKEITIN, EAT5300

LEIVÄNPAAHDIN tai EKF5300

KAHVINKEITIN Ilman Plussakorttia 49,95/kpl

3995 KPL

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  99


Hai tai Hai low

KUMISAAPPAAT

Koot 34-46, jotka vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 59,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Kuivin jaloin kevääseen Halti Dorrey Aikuisten

ULKOILUKENGÄT

Vedenpitävä DrymaxX-kalvo. Miehille koot 42-46, naisille koot 37-41. Ilman Plussa-korttia 65,95

5595 100  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Esim. kuvan MalvinasC+

ULKOILUTAKKI*

C+ -mitoitus, materiaali kierrätettyä reprevekuitua. Ilman Plussa-korttia 89,95

7196

Rukka Puho Miesten

ULKOILUTAKKI*

Koot S-XXXL. 10 000 mm/ 5 000 mvp (vesipilari/hengittävyys). Tuotteen pääsaumat on teipattu vesitiiviiksi. Hengittävä verkkovuori. Ilman Plussa-korttia 129,00

Esim. kuvan NevaC+

89.-

ULKOILUHOUSUT*

Vedenpitävyys 3 000 mm ja hengittävyys 3 000 mvp. Ilman Plussa-korttia 59,95

47

96

PLUSSA-KORTILLA

-40 €

KAIKKI TORSTAIVAATTEET*

Rukka Purjala Miesten

ULKOILUHOUSUT*

Koot S-XXXL. 10 000 mm/ 10 000 mvp (vesipilari/ hengittävyys). Kaikki saumat on teipattu, mikä tekee tuotteesta täysin vedenpitävän. Hengittävä verkkovuori. Ilman Plussa-korttia 89,95

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

59.-

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-34 %

*Tuotteita ei saatavilla: Espoo Iso Omena eikä Espoo Sello.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  101


Triumph Elegant Cotton

RINTALIIVIT

Pehmeät, kaarituettomat rintaliivit. Värit musta ja valkoinen. Kuppikoot B-D. Ilman Plussa-korttia 34,95

25.PLUSSA-KORTILLA

-28 %

Triumph Ladyform Soft W

Triumph Perfect Shaper WP

RINTALIIVIT

RINTALIIVIT

Kevyesti topatut, muotoonprässätyt kupit. Värit musta ja beige. Kuppikoot B-E. Ilman Plussa-korttia 44,95

Kaarituelliset liivit, jotka pienentävät povea noin yhden kuppikoon. Tukea antavat olkapäiltä levenevät olkaimet. Värit musta ja valkoinen. Kuppikoot D-F. Ilman Plussa-korttia 42,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

35.-

35.-

-22 %

-18 %

KAIKKI TRIACTION BY TRIUMPH -SPORTTILIIVIT

Alennus normaalihinnoista. Useita malleja. Kuppikoot B-E mallista riippuen.

-20%

Esim. kuvan Triaction Wellness

SPORTTILIIVIT

Ilman Plussa-korttia 34,95

PLUSSA-KORTILLA

102  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

2796 AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Sloggi Romance SI

RINTALIIVIT

Materiaali 47 % polyamidia, 35 % puuvillaa ja 18 % elastaania. Kuppikoot B-C. Ilman Plussa-korttia 24,95

19

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Sloggi Romance Maxi tai Midi

ALUSHOUSUT

Materiaali 47 % polyamidia, 45 % puuvillaa ja 8 % elastaania. Maxi koot 40-50 ja Midi 38-46. Ilman Plussa-korttia 14,95/kpl

Sloggi GO allaround

TOPPI

Joustava, yhden koon toppi. Ilman Plussakorttia 19,99

15.-

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

1195 KPL

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Sloggi GO allaround

ALUSHOUSUT

Joustavat, yhden koon alushousut. Ilman Plussakorttia 14,99

12.-

PLUSSA-KORTILLA

-19 %

Sloggi GO allaround Short tai Midi

ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt

Joustavat, yhden koon alushousut. Ilman Plussa-korttia 26,95-29,95/kpl

22.-

KPL

PLUSSA-KORTILLA jopa

-26 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 4.–31.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  103


Ku l

atutkimus taj ut

Merina

39

90

PPA

AU ÄK

·S

·

0 202 UO

MEN

LU O T E T U

IN

KE

NK

Hinta ilman Plussa-korttia 59,90

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Ottilia

49

90

Hinta ilman Plussa-korttia 59,90

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

KEVYIN ASKELIN KEVÄÄSEEN! Travis

PLUSSA-KORTILLA

-22 %

Marjan

69

90

Hinta ilman Plussakorttia 89,90

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Helene

59

90

PLUSSA-KORTILLA

Hinta ilman Plussakorttia 79,90

-22 %

6990

Hinta ilman Plussakorttia 89,90

Tarjoukset Plussa-kortilla 31.3.2020 saakka. Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.

kookenka.fi


RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

         

   

  

   

  

   

  

 

   

 

 

   

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  105


ESTETIC WC-ISTUIN

Sulavalinjainen muotoilu ja helppohoitoiset pinnat

Hygienic Flush: Älykkäämpi huuhtelu parantaa hygieniaa ja helpottaa puhdistusta. Avoin huuhtelukaulus ja sileä pinta varmistavat, että likaa ei pääse kertymään mihinkään.

CeramicPlus: Lasitteen liukkaalla pinnalla vedestä muodostuu pisaroita, jotka juoksevat pois vieden mennessään kalkin ja lian. Nopea ja ympäristöystävällinen puhdistus – miedompi ja pienempi pesuainemäärä riittää!

Duo-huuhtelu: vähentää vedenkulutusta jopa 50 %. Värivaihtoehdot: kiiltävä valkoinen, mattavalkoinen, musta.

549.-

459.-

Hitaasti sulkeutuva, kova wcistuinkansi SC/QR kuuluu toimitukseen 501739105

Hitaasti sulkeutuva, kova wcistuinkansi SC/QR kuuluu toimitukseen 501791072

WC-ISTUIN ESTETIC 8300HF DUO MUSTA C+

www.gustavsberg.fi www.villeroy-boch.com

WC-ISTUIN ESTETIC 8300HF DUO VALKOINEN C+

Hinnat ovat voimassa 31.3.2020 saakka kaikissa K-Raudoissa. Katso lähin K-Rauta: k-rauta.fi

ASENNUS PALVELU

Keskity nauttimaan ostoksestasi – asennus hoituu. k-rauta.fi/asennuspalvelu


Kaupassa R AV I N TO L A KOTO N A Yhä useampi haluaa olla oman keittiönsä huippukokki ja hakea inspiraatiota ravintolaruoasta. Maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun Bocuse d’Or:iin osallistuva keittiömestari Mikko Kaukonen kertoo kokkausvinkkejään toukokuun Pirkassa.

KASSALIIVI KATTOON

Kun Äänekosken K-Citymarketissa 40 vuotta työskennellyt Helena Tourunen jäi eläkkeelle, hänen nimellään ja numerolla kuusi varustettu kassaliivi nostettiin kassalinja kuuden yläpuolelle kattoon. Paikalle kerääntynyt yleisö onnitteli Helenaa onnittelulauluin ja halauksin. Kattoon nostettu liivi muistuttaa henkilökuntaa ja asiakkaita siitä, millainen legenda Tourusesta ehti työuransa aikana muodostua. Unelma-ammatistaan eläkkeelle jäänyt Helena Tourunen palkittiin itsenäisyyspäivänä elämäntyöstään myös Suomen Valkoisen Ruusun mitalilla.

VA S T U U L L I S I N R U O K A K AU P PA

UUSI VOLKSWAGEN GOLF on klas-

sikon kahdeksas, uusilla innovaatioilla varustettu sukupolvi. Oman Golfinsa voi valita laajasta käyttövoimien valikoimasta. Valittavana on esimerkiksi viisi hybridiversiota. Auton älykkäät digitaaliset sovellukset tarjoavat intuitiivisia toimintoja. Mallisto on Volks­ wagen-jälleenmyyjillä tänä keväänä.

Rinki-ekopisteisiin palautettua muovia hyödynnetään ESSIkiertotalouskassien valmistuksessa vuosittain yli 700 tonnia.

K-Market Kannelmäen kauppiaat Sara ja Timo Jääskeläinen Helsingistä keksivät tavan tuoda alueen asukkaat yhteen ja tarjota heille liikunnan iloa. Kauppiaat vuokrasivat loppiaisena Kaarelan jäähallin neljäksi tunniksi yleisöluistelua varten. – Halusimme antaa kaikille asiakkaillemme mahdollisuuden liikuntaan, kauppiaat sanovat. Tapahtuma onnistui yli odotusten, ja jäähalli oli koko tapahtuma-ajan pullollaan iloisia, eri-ikäisiä luistelijoita. Palaute tapahtumasta oli loistavaa. Lapsia oli opastamassa luistelunopettaja. – Halusimme kerätä alueen asukkaat yhteen ja tarjota heille kerrankin

mahdollisuuden päästä jäälle, Timo Jääskeläinen sanoo. – Me olemme intohimoisia urheiluihmisiä ja halusimme järjestää jotain siihen liittyvää, Sara Jääskeläinen sanoo. Paikallisten urheiluseurojen lisäksi kauppiaat tukevat Icehearts-toimintaa, joka edistää syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten liikkumista. – On ollut loistavaa nähdä, miten kiinnostuneita ja ylpeitä ihmiset täällä ovat omasta asuinalueestaan. Me teemme myös paljon yhteistyötä lähialueen yhdistysten ja taloyhtiöiden kanssa tukien esimerkiksi talkoita, ja porukka on täällä tosi aktiivisesti mukana kaikessa, Timo sanoo.

KOT I M A I N E N KO I R A N R U O K A Viljaton Dagsmark Lappi -koiranruoka on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Maukas tuote sopii kaikenkokoisille aikuisille koirille. Dagsmark Lappi on saatavilla K-ruokakaupoista.

K-Raudan ideoita pursuava Remppa-lehti on ilmestynyt. Hae omasi lähimmästä K-Raudasta. P i r k k a . f i   PIRKKA  107

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT HANNA-KAISA HÄM ÄL ÄINEN, K-RY HM Ä J A VALM ISTAJ AT

Asukkaat kutsuttiin luistelemaan

Kesko ja viisi muuta suomalaisyritystä on valittu World Economic Forumin vuosikokouksessa Davosissa julkaistulle maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Kesko on listalla ainut ruokakauppa.


N I KS I T TALV E E N

◆ Kulje suojasään aikaan lumisella pihalla hieman eri reittejä. Pakkasten tullessa tiiviisti astuttu polku on aina liukkaampi kuin hajautetut askellukset. ◆ Tuleeko perheessäsi riitaa siitä, että päivän lehti on viety paperinkeräykseen, vaikka se on lukematta joltain? Ongelma poistuu, kun jokainen kirjoittaa nimensä lehden kanteen luettuaan sen.

M AUS T EI S E T SOINNUT Leikkaa kardemummaputkilot sopivan mittaisiksi ja teippaa ”panhuiluksi”.

◆ Lasiset kukkamaljakot saa nopeasti ja hankaamatta puhtaiksi hammasproteesien puhdistukseen tarkoitetuilla tableteilla. Pilleri vaan maljakkoon ja vettä päälle. Puhdasta tulee parissa minuutissa. ◆ Palasaippua pysyy siistinä ja kiinteänä, kun laitat saippuakuppiin pienen kiven. Näin saippuan alle pääsee ilmaa, ja se kuivuu käytön jälkeen nopeammin.

H AUS K A K A K K U LY H T Y Vanhasta kakkuvuoasta saa muotin jäälyhdyille. Kynttilälle on valmis paikka keskellä.

K U U K AU D EN N I K S I

P U I KOT NIPPUUN Saat neulepuikot pysymään tiivissä nipussa luomalla pari aloitussilmukkaa.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

108  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tee skumppapullon korkkiin lovi, niin saat näppärän ja nätin pussinsulkijan vaikkapa kahvipakettiin. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Ärsyttääkö keskeltä lyttyyn puristettu hammastahnatuubi? Laita hiuspinni litteään päätyyn ja hivuta pinnin avulla hammastahna kohti tuubin suuta. ◆ Kun kuorit perunat siivilän päällä, niitä ei tarvitse noukkia lavuaarista eivätkä kuoret tuki viemäriä. Ne on helppo kipata biojätteeseen, kun neste on valunut pois.

◆ Jos ruokaa laittaessa jää yli tuoreita yrttejä, pilko ne ja sekoita joukkoon hieman öljyä tai vettä ja mausteita. Pakasta jääpalamuoteissa ja käytä ensi kerralla samaa ruokaa valmistaessasi. ◆ Nuiji suklaa­levy paketteineen päivineen lihanuijalla, niin saat suklaamuruja leivontaan ilman sotkua.

◆ Letitä sukkahousuista punosta, niin saat vahvat kantokahvat kassiin rikkoutuneiden tilalle. ◆ Rukkaa lyövä seinäkello minuutin tai pari etuaikaan, niin äänekäs lyöminen loppuu juuri ennen uutisia. ◆ Silmälasit puhdistuvat hetkessä ikkunan puhdistukseen tarkoitetulla mikrokuituliinalla. ◆ Saat vanhoista silmälaseista aurinkolasit omilla vahvuuksillasi, kun leikkaat linssin kokoiset palat auton ikkunoiden tummennukseen tarkoitetusta kalvosta.

» Lisää ajankohtaisia niksejä:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Termarinakit, somesormikkaat ja muut ulkoilijan niksit löydät osoitteesta Pirkka.fi/niksit/ulkoilu

KOONNUT ELINA KAREMO KUVAT NOO RA JO RM ANAINEN, TI MO KIVINEN, SIR U L AAK KONEN J A HILDA PERANDER

◆ Leikkaa vanhoista sukkahousuista pieniä palasia ja käytä vanulappujen tapaan kynsilakan poistamiseen. Jopa vaikeasti irtoava glitterilakka lähtee vaivattomasti.


Minun valintani H ENR IK D ETTM AN N

Uskalla kysyä: "Miksi?" rättäistä pallonriistoa, teimme kaksi perättäistä nopeaa koria. Täyteen pakattu Hartwall Arena hurrasi, kun kaivoimme itsemme takaisin peliin, jonka sittemmin voitimme jatkoajalla. Tämä kaikki vain siksi, että uskalsimme kysyä itseltämme: ”Miksi – tai miksi ei?” ihminen tekee 60 000–70 000 valintaa päivässä. Näistä useimmat ovat automaattisia, yhteisön ja tottumuksiemme muokkaamia – keitämmekö ensin kahvin vai puuroveden, pesemmekö hampaat oikealta vasemmalle vai toisinpäin tai mitä reittiä ajamme. Automaattitilaan vaipuessaan ihminen ajautuu turhan usein kuljetuille urille. Häneltä jäävät näkemättä vaihtoehtoiset reitit. Ne, jotka voivat viedä määränpäähän nopeammin tai tarjota unohtumattomia maisemia. Olisimme tietenkin voineet puolustaa Ranskaa kuten muut, meillä oli riittävä määrä hyviä pelaajia heidän voittamiseksi. Sen sijaan otimme riskin ja sekoitimme pakkaa. Loimme momentumin, joka siivitti meidät kotikentällämme neljään voittoon viidessä ottelussa. Sekä omien että muiden tekojen ja tottumusten kyseenalaistaminen on kaikin puolin tarpeellista. JOIDENKIN ARVIOIDEN MUKAAN

KUN KYSYMME: "MIKSI?" , ei se ole hyökkäävä,

K U VA V I L L E V U O R I N E N

P

ari vuotta sitten valmistauduimme Susijengin kanssa vuoden 2017 EM-kotikisojen avausotteluun hallitsevaa MM- ja EM-pronssijoukkuetta Ranskaa vastaan. Katselimme valmentajien kesken Ranskan ottelutallennetta vakuuttuneina: miten taitavasti, kurinalaisesti ja älykkäästi joukkue hyökkääkään! Tehtävämme oli etsiä Ranskan myrkyille­taktiset vastamyrkyt. Tehtävä oli haastava, koska Ranska oli Euroopan parhaita tulkitsemaan vastustajansa puolustusta ja murtamaan sen. Kertailtuamme aikamme yleisimpiä tapoja puolustaa Ranskaa uskaltauduin kysymään sen kaikkein olennaisimman kysymyksen: ”Miksi kaikki joukkueet puolustavat Ranskaa juuri noin? Onko meillä muita tapoja?” Kollegani tarttuivat haasteeseen ja esittivät nopeassa tahdissa kurinalaisuuteen ja harkittuun uhkapelaamiseen perustuvia vaihtoehtoisia tapoja riisua Ranska aseista. Hahmotel-

110  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

tuamme puolustuksemme pääpiirteet esitimme konseptin pelaajillemme. Pelinrakentajamme Petteri Koposen silmät alkoivat säkenöidä: ”Hei, muut eivät pelaa näin – tää voisi toimia!” Helsingin EM-kisojen avausottelussa Ranskaa vastaan syntyi tilanne, jossa jouduimme käyttämään harjoittelemaamme puolustusta. Haimme kaksi peKOLME ILTAA MYÖHEMMIN

”AUTOMATIIKKAAN VAIPUESSAAN IHMINEN AJAUTUU TURHAN USEIN KULJETUILLE URILLE.”

vaan varmistava kysymys. Rutiinit ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on tuulettaa uskomuksiaan, tapojaan ja pinttyneitä käsityksiään ja muodostaa siten uusia, parempia rutiineja. ”Miksi?”-kysymyksen esittäminen auttaa meitä selvittämään perimmäiset motiivimme – ne samat asiat, jotka ohjaavat kymmeniä tuhansia arkisia valintojamme. Se voi myös auttaa meitä oivaltamaan, kuinka monet valintamme johtuvat peloista ja epävarmuuksista, jotka estävät meitä oppimasta uutta. Oman tietämyksemme rajojen myöntäminen auttaa meitä olemaan jumittumatta yli-itsevarmaan ”minä tiedän kaiken” -mielentilaan, joka enemmän kuin mikään muu on esimerkki ihmisen tietämättömyydestä. Mitä ihminen ei tiedä, sen hän voi selvittää kysymällä vilpittömästi: ”Miksi?” Kappas, millainen maisema kysymyksestä avautuukaan! Henrik Dettmann on Suomen koripallomaajoukkueen, Susijengin, päävalmentaja. K-ruokakaupat ja Pirkka liikuttavat vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria yhteistyössä Koripalloliiton kanssa: K-Ruoka.fi/pirkka-street-basket


Valikoima saattaa vaihdella myymälöittäin.


Profile for K-ryhmä

Pirkka 03/2020  

Pirkka 03/2020