Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 03/2018

OTA TALTEEN

30

ENSIMMÄINEN KESÄ TÖISSÄ

PÄIVÄN RUOKAIDEAT

ASENNE RATKAISEE, EI KOKEMUS

SISUSTUS NYT: MAAVÄRIT JA LUONNON MATERIAALIT

NÄYTTELIJÄ

ALINA TOMNIKOV

Rohkeus

RUOKATRENDIT: HYÖNTEISIÄ & RUOKAA AIVOILLE

VOITTAA

TEE ITSE: BETONIMUNAT


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

100-vuotias Suomi menestyy jatkossakin syömällä ja juomalla suomalaisia tuotteita. Näin Suomi voi entistäkin paremmin. VALIO

MEIRA

HEDELMÄTARHA JA LUOMU TÄYSMEHUT

KETSUPPI

1 1l

99

TLK

(1,99/l)

2 950 g

45

KPL

(2,58/kg)

MARLI

ATRIA

MEHUJUOMAT

1

KUNNON HERKKULENKKI

1 l, ei sokerittomat

80

2

450 g

2 TLK

(0,90/l)

Yksittäin 0,99/tlk (0,99/l)

VALIO

HYVÄ SUOMALAINEN ARKIRAE

2 500 g

39 (4,78/kg)

PRK

KUKKO

APETIT

PINAATTIKEITTO

4

400 g, ei laktoositon

00

3 PKT

(3,33/kg)

Yksittäin 1,49/pkt (3,73/kg)

Edut voimassa 8.1.-2.5.2018.

OLUET 4,5-4,7%

8

0,33 l, 6-pack, sis. pantit 0,90

46 6-PACK

(3,82/l)

Voimassa 8.1.2018 alkaen

29 (5,09/kg)

PKT


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Paula Niemistö TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Eeva von Fieandt SISÄLTÖSTRATEGI Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Elisa Miinin, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist RUOKA K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Jenny Brandt

KUVA KIRSI TUURA

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

AIKAISET KESÄAAMUT JA LEIVÄN TUOKSU Aikaiset herätykset, vastaleivotun leityöntekijää. Jokainen tarvitsee envän tuoksu ja hymy asiakkaalle. Paiksimmäisen mahdollisuutensa. Tulokana pienen itäsuomalaisen kylän kas näkee kaupan arjen tuorein sil­K-Market ja tehtävänä leipien myynti­. min. Moni kauppias tietää, että paras Nämä ovat minun muistikuvani yhdistelmä syntyy kokemuksen ja ­ensimmäisestä kesätyöpaikastani. ­uusien näkemysten kohtaamisesta. Kesätyöntekijöiden kouluttaminen­ He muistuttavat, että myös epäonnison arvokas ja vastuullinen tehtävä. tuminen on sallittua. Jollekin ensimmäinen Työelämässä vaadittyöpaikka voi olla uusi TULEVAISUUDESSA tavat taidot ovat muutaalku, puhdas sivu. ToiKESÄTYÖNTEKIJÄT kin kuin kouluarvosanoja. sesta se tekee itsenäiEsimerkiksi sinnikkyys, HAKEVAT semmän ja varmemman­. sosiaaliset taidot ja luoKOKEMUKSIAAN Kolmas löytää kipinän vuus korostuvat. TYÖELÄMÄSTÄ loppuelämäksi. Tulevaisuudessa kesä­ UUSIN EVÄIN. K-ryhmä on yksi työntekijät hakevat koke­ Suomen­suurimmista nuorten työlmuksia työelämästä uusin eväin­. listäjistä. Tuttu lähikauppa on monen Apuna voi olla esimerkiksi Sitran nuoren ensimmäinen kosketus työtukema sähköinen alusta Positiivinen elämään. Palkkaamme tulevanakin CV, jossa nuori voi tuoda koulu- ja kesänä noin 5 000 kesätyöntekijää ja työtodistusten lisäksi esiin muita työllistämme nuoria harjoittelujakvahvuuksiaan. sojen, työelämään tutustumisen ja Digitaalisen muistin avulla onnis­ oppi­sopimuskoulutusten muodossa. tumisista elämän eri osa-alueilla K-ryhmän palveluksessa on vuojää jälkiä, joita voi hyödyntää työeläsittain noin 10 000 alle 30-vuotiasta mään astuttaessa.

UPC Print, Vaasa

86. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Viestintäjohtaja Karoliina Partanen, K-ryhmä

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

@PirkkaFi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

L EIVO N A I S T E N PÄI VÄN K UN N I A KS I Sitruunan ja lakritsin lumoava liitto hellii herkkusuita kahvipöydän marmoritortussa.

39

NYT

”Haluan muistaa, että minä riitän juuri tällaisena kuin olen.”

V UOD E N 2 01 8 RUOKAT R E N D I T Ruoasta haetaan nyt hyvää oloa. Myös satokausiajattelu nousee uudelle tasolle.

­— alina tomnikov, sivu 64

36

3 Pääkirjoitus

TEE ITSE

NYT

RO U HEAT BETO NI MU NAT Vielä ehdit tehdä pääsiäiseksi modernit koristeet askartelubetonista. Tyyli täydentyy kevyillä somisteilla.

7 18 24 28 33 34 36

34

Maaliskuun parhaat palat Kesäksi töihin Luonnon väreissä Pesänrakennuksen aika Terassiunelmat todeksi Rouheat betonimunat Ruokatrendit 2018

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi HYVÄ OLO JA IHMISET

NYT

H Y VÄ O LO SISUSTUS

EK A KE S Ä TÖIS S Ä Kesätöiden hakemisessa avoimuus ja omana itsenä oleminen kantaa pitkälle.

L AP SEN KAN SS A LO MALL A Mitä terveysasioita kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee lomalle perheen pienimpien kanssa?

MAUS T E ISIA SÄVYJÄ SISUST UKSE E N Kevään trendikkäin sisustus hehkuu lämpimissä maaväreissä ja terrakottana.

18

74

24

6 4 Alina Tomnikov: Kotona sain loistaa 6 8 Raikas kevätmuoti 72 Annan ihon hehkua 74 Lapsen kanssa lomalla PLUSSA

7 7 Kaupassa 79 Plussa-edut 9 6 Ristikko & sudoku 97 Niksi-Pirkka 98 Laura Honkasalo

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


PUHDASTA ILOA siivous on helppoa ja mukavaa kasvipohjaisella powergreen® -teknologialla.

valmistamme herkullisen näköisiä ja tuoksuisia puhdistustuotteita, jotka hellivät sinua ja maapalloa. eihän se helppoa ole, mutta meille se on intohimo.

method.fi


NYT

M A A L I S K U U N PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

JO AAVISTUS KEVÄTTÄ Sieltä se hiipii kuin varkain – kevät. Tänään on hieman pidempi päivä kuin eilen ja illan tulo viivästyy. Valoisuus houkuttelee pistämään sormet multaan ja taikomaan esiin jotain elinvoimaista ja vihreää. Ulkona värit eivät vielä vaihdu, mutta pienen odotuksen jälkeen sisällä versoo jo. Pienet silmut ovat kuin lupaus tulevasta kesästä ja sen elinvoimaisuudesta. Esikasvatus ja omilla käsillä tekeminen tuntuvat hyvältä ja lisäävät hyvinvointia. Nyt on myös aika vaihtaa viherkasvien mullat!

KUVA SATU NYST RÖM

Pirkka viherkasvi, K-ruokakaupat. Harmaa saviruukku halkaisija 17,5 cm 2,25 €, kulmikas Nelson Garden -kuituruukku 80 kpl 7,95 €, pahvinen Nelson Garden Paper Pot -ruukku 0,5 l 10 kpl 4,95 €, valkoiset Nelson Garden -nimisäleet 30 kpl 3,95 €, Nelson Garden -juuttinarukerä 2,95 €, Nelson-siemenpussit alkaen 0,45 € ja Nelson Garden -kuituruukku 8 cm 32 kpl 6,50 €, K-Rauta. Cello Season -metallikorit alkaen 12,95 €, valikoidut K-Raudat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

Kuka on Suomen hauskin mies, näyttelijä Jani Volanen? Martti Suosalo. Ainakin yhdessä elokuvassa sanotaan niin koko ajan. Ja Helsingin Kaupunginteatterinkin lavalla sitä jankutetaan paraikaa harva se ilta. En väitä vastaan. Mikä saa sinut nauramaan? Seura, joka rennosti huvittaa toisiaan päivästä toiseen muodostaen matkan varrella omat huumorin säännöt, joita on mahdoton selittää muille. Parhaina esimerkkeinä tästä teatteriryhmän harjoitus- ja esityskausi sekä pitkäkestoiset komedialliset ideointiprosessit. Miten ylläpidät omaa jaksamistasi? Pidän kalenterini tyhjiä kohtia arvossa ja kohtelen niitä kuin sukupuuttoon kuolevaa lajia: varjellen. Suomen hauskin mies elokuva­ teattereissa 16.3. lähtien

Auta uni alkuun! Muutos valon määrässä voi häiritä untasi keväällä. Unen laatua voi parantaa näillä tutuilla, mutta kiireisessä arjessa yllättävän vaativilta tuntuvilla keinoilla. 1. Tunnista oma unentarpeesi ja noudata sitä. 7–8 tuntia unta sopii suurimmalle osalle aikuisista. 2. Pidä säännöllinen rytmi nukkumisen lisäksi työnteossa, ruokailussa ja elämässä ylipäätään. Opettele tunnistamaan sinulle ominainen vuorokausi- ja unirytmi.

ELINVOIMAA!

3. Yritä rauhoittua ja rentoutua illalla ennen nukkumaanmenoa tekemällä jotain mieluista. Netissä tai somessa surffailu illalla voi karkottaa unen. 4. Luo nukahtamiselle otolliset olosuhteet. Makuuhuoneen viileä lämpötila ja pimeys saattavat auttaa nukahtamiseen. Varaa sänky vain nukkumista varten. 5. Säännöllinen liikunta reilusti ennen­nukkumaanmenoa helpottaa unen saamista. » Terveystalo.com > Haku: Uni

Uuden hyvinvoinnin verkkokaupan, Hehku.fin valikoimista löytyvät muun muassa korvatulpat ja unimaskit, jotka auttavat lyhentämään nukahtamisaikaa.

VA L O S A A IH M E ITÄ A IK A A N

Aluillaan oleva kevät houkuttelee jo esikasvattamaan tai ainakin vaihtamaan mullat talven nahistamille viherkasveille.

T I E S I T KÖ? Muistathan pitää etyleeniä erittävät hedel­ mät kaukana kevätkukistasi. Kasvien hengityksessä syntyvä etyleeni näet nopeuttaa kukkien vanhenemista.

Pirkka Suomalainen Kukkamulta 6 l antaa kodin viherkasveille uuden alun ja ravinteet, 1,55 €, K-ruokakaupat.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Nelson Garden -yrttisakset 10 cm ovat käytännölliset yrttien keräämiseen tai ruukkukasvien siistimiseen, 2,95 €, K-Rauta.

Kekkilän luonnonmukainen lannoite sopii viherkasvien lisäksi vihanneksille ja pikkutaimille, 9,95 €, K-ruokakaupat.

Energiaa säästävä Nelson Garden -led-lamppu sopii taimien esikasvatukseen, talvehtimiseen ja yleisvaloksi, 49,90 €, K-Rauta.

KOONNUT TANJ A RINKI NEN, TEK STIT TANJ A RINKINEN, TY TTIELINA KUJ AL A J A EE VA L AURO NEN, K UVAT ANNIKKI VALOMIELI, GETTY IMAGES, ISTOCK, K-RYHMÄ J A VALMIS TA J AT

Naurattaako, Jani Volanen?


Nyt Jooga sopii jokaiseen vuodenaikaan. Energetics Yoga -setti blokki ja remmi 14,90 €, Intersport.

Herkkä sininen hurmaa. Pirkka Nestesaippua Blueberry 500 ml, K-ruokakaupat ja Hemtex 24h Ethel -käsipyyhe 30 × 50 cm 3,49 €, K-Citymarket. Arjen aikapalapelin helpottamiseen. Cello Season -liitutaulu 30 × 32 cm 14,95 €, valikoidut K-Raudat.

Peitevoide, joka sulautuu ihoon näyttämättä liian paksulta. Nyx Professional Makeup Dark Circle Concealer -peitevoide silmänalusille 9,50 €, Hehku.fi.

H YVI I N H ET KI I N Pienet satsaukset arkeen piristävät ja tuovat hyvinvointia alkukevääseen.

Tämä uniikki yhdistelmä ei jätä ketään kylmäksi. Laktoositon Valio Jäätelö mustikka-ruis 480 ml, K-ruokakaupat.

Kukat tuovat ensihenkäyksen tulevasta keväästä. Pirkka hortensia, K-ruokakaupat. Monikäyttöinen öljyseerumi on kulttituote, joka sopii niin kasvoille, vartalolle kuin hiuksillekin. Patyka Huile Absolue -öljyseerumi 49 €, Hehku.fi.

Kevätpukeutumiseen muodikas röyhelöhihainen mywear-pusero 14,95 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt Vastakohtien kevätmuoti Vastakohdat kiinnostavat aina, myös pukeutumisessa. Miesten tämän kevään ja tulevan kesän muotitrendien joukosta löytyy yhdistelmä sporttista ja huoliteltua pukeutumista. Näin pukeutuminen on kuin leikkiä, ja se sallii klassisten ja urheilullisten vaatteiden reippaankin yhdistelyn. Sporttivaatteet ylipäätään ovat tulleet jäädäkseen, ja niistä siisteimmät ja näyttävimmät kelpaavat salilta­ kaupungille asti. Yhdenmukainen väritys ­tekee urheilullisista vaatteista vielä hieman tyylikkäämmät. Maanläheiset värit, kuten ruskean, vihreän ja harmaan eri sävyt kuuluvat sesonkiin. Myös eri printtien villi yhdistäminen ja graafiset, näyttävät kuviot ovat nousussa. Kun muotitrendit tarjoavat lähes jokaiselle jotakin, ensi kesänä miesten yllä voi olla myös kokovalkoinen asu tai sitten tuttu musta.

Mywear-pusero 16,99 € ja mywear-collegeshortsit 19,99 €, K-Citymarket. Andiamo Spazio -nahkakengät K-Plussa-kortilla 79,90 €, Kookenkä.

U U TU U S!

VILJATON LAMMAS & PERUNA -täysravinto Sopii erityisesti herkille koirille. Saatavilla 1,5 kg sekä 10 kg pakkauksessa, helposti päivittäistavarakaupasta.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Nyt

Rakkaus vauhtiin vie korkealle

KUVA KI RSI TUURA

Pohjanmaan lakeuksilta alppihiihdon huipulle laskenut Andreas Romar rakastaa kisaamista. Sitä, että pääsee mittelemään nopeudesta ja taidosta maailman parhaiden laskijoiden kanssa. Hän kuvailee alppihiihdon maailmancupin kisoja pienimuotoisiksi MM-kisoiksi. – Meillä on kisoja lähes joka viikko. Onhan se hienoa päästä viikonloppuisin mittaamaan omaa tasoaan lajin parhaiden kanssa, Andreas kertoo. Kilpailemisen lisäksi vauhtilajeissa­ motivoi tekeminen itselle tärkeiden asioi­den parissa. – Tätä tehdään 24/7 ja muuallakin kuin rinteessä. Etsitään sponsoreita ja tehdään yhteistyötä heidän kanssaan. Olen saanut harrastuksesta ammatin. Romar oli ensimmäisen kerran rinteessä kolmevuotiaana. Harjoittelun hän aloitti seitsemänvuotiaana kotiseutunsa Vaasan Mustasaaren rinteessä, vaikka hänellä on korkean paikan kammo. – Pelkään putoamista korkeista paikoista, joissa ei ole kaidetta. Vuorilta pystyy aina laskemaan alas. Romarin lajeissa eli syöksylaskussa, alppiyhdistetyssä ja superalppiyhdistetyssä sekuntien sadasosilla on merkitystä, ja pienikin horjahdus voi maksaa mitalin. – Välillä turhauttaa, kun muuttujia on niin paljon. Mutta yllätyksellisyys on tämän lajin ja urheilun hienous. Nuoria laskijoita hän kehottaa laskemaan paljon, ja muulloinkin kuin oman urheiluseuran yhteisissä harjoituksissa. – On tärkeää pitää hauskaa rinteessä. Alppihiihdon maailmancup jatkuu 18.3. saakka. Audi on ollut Suomen alppimaajoukkueen pääyhteistyökumppani jo yli 20 vuotta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

KO R VA N M I TA L L A K E VÄ Ä S EEN

Pääsiäisen koristehahmopörssin kärkeä hallitsevat puput ja tiput. Noidat ja trullit lentävät luudillaan kaukana kärjestä. Laske pääsiäisenä, oletko pupu- vai tipusisustaja. Kantavatko siivet vai annatko korvien lepattaa? Pääsiäispupukoriste 8,95 €, K-Citymarket.

TÄ ÄL LÄ VA HD IN MI NÄ !

Raikkaan ilman metsästys Kodin sisäilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Viime vuoden lopulla tehdyn kyselyn mukaan suomalaiset viettivät keskimäärin 14 tuntia päivässä kotona arkisin talviaikaan. Nuoret aikuiset vastasivat olevansa tyytymättömimpiä kotinsa sisä­ ilmaan, ja he myös kokivat saavansa siitä eniten oireita. Terveysilma-yrityksen teettämässä kyselyssä seit-

IS TA VA LI KO ID U K -R U O K A K A U P O IS TA

3 × SIRKK ATUOTE

Suomalainen Entis-sirkkasuklaapakkaus sisältää 50 g maitosuklaalla kuorrutettuja kokonaisia sirkkoja.

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

semän prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä jotakin ikkunaa lähes aina­ raollaan. Lisäksi joka kymmenes tuuletti kotonaan useita kertoja päivässä­. Talvituulettajien suuri määrä kertoo monien suomalaiskotien riittämättömästä ilmanvaihdosta. » Lue K-Raudan ja Hanakoiden vinkit sisäilman parantamiseksi: Pirkka.fi > Koti

Leaderin Zircca-proteiinipatukan 30 g valmistuksessa on käytetty proteiinirikasta kotisirkka­ jauhoa.

Samu Sirkkagranola 200 g sisältää kokonaisia paahdettuja kotisirkkoja ja puolukkaa. Sopii aamutai välipalaksi.

TYÖTÄ TEKEVILLE KÄSILLE Käteni olivat kuivat korput ja iho halkeili – tarvittiin tehokas apu. Onneksi K-Raudasta­ löytyy työkäsille tarkoitettu käsivoide, joka kosteutti, hoiti ja pehmensi kädet pikaisesti. Tuoksuton voide ei ärsytä hajuherkkääkään. Pakkaus lupaa rahat takaisin, jos tuote ei toimi. - Eeva, Pirkan vastaava tuottaja O’Keeffe’s Working Hands -käsivoide 9,95 €, K-Rauta.


Nyt Tänä keväänä luotetaan klassiseen siniseen. Sen rinnalla säteilevät utuiset pastellit. Hemtex 24h -malliston kukkiva Ethel-pussilakanasetti (sis. pussilakanan 150 × 210 cm ja tyynyliinan 50 × 60 cm) on puuvillasatiinia, 39,90 €, sinivalkoruutuinen Mayakoristetyyny 14,90 €, Ethel-tuoksukynttilä 3,90 € ja Estellemaljakko 7,90 €, K-Citymarket.

Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat parsa- ja lehtikaali, pinaatti, vihreät lehtikasvit, kasviöljyt sekä maksa. Noin kolmannes suomalaisten saamasta K-vitamiinista tulee kasviksista.

K-vitamiinin puutos voi oireilla esimerkiksi nenäverenvuotoina ja taipumuksena saada helposti mustelmia. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

Rasvaliukoinen K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumi­ selle. K-vitamiini vahvistaa myös luustoa.

K

VITAMIINI HYYDYTTÄÄ VERTA

K-vitamiinin puutos on harvinaista, eikä sen saamisesta tarvitse huolehtia, jos ruokavalio on kunnossa. Vastasyntyneille annetaan Suomessa Kvitamiinipistos.

ONNEA SAAPAS! Klassikoksi jo muodostuneet Hai-kumisaappaat saavuttivat komean 50 vuoden keski-iän. Ensimmäiset Hai-saappaat suunniteltiin purjehduskäyttöön vuonna 1968, mutta värikkäistä saappaista tuli vähitellen koko kansan rakastamat. Tänä keväänä K-Citymarketin valikoimissa on muun ­muassa mustat, keltaiset ja roosat Hai-saappaat, 49,95 €. Lapset saavat Hainsa keltaisena, 34,95 €.

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Nyt Uusissa Muumiastioissa seikkailevat Tove Janssonin Taikurin hattu -tarinasta tutut pikkukaverit Tiuhti ja Viuhti sekä salaperäinen Taikuri. Taikuri- tai Tiuhti ja Viuhti -muki 13,50 €, -kulho 19,95 € ja -lautanen 17,95 €, K-Citymarket.

K II TO S A ! TEEST A L PA U T

Rakas, kaunis kehoni äänestettiin tammikuun lehden hyödyllisimmäksi jutuksi.

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

POSTIA LUKIJOILTA Rakas, kaunis kehoni -artikkeli toi mieleen omien lasten kouluajat, jolloin heitä kiusattiin. Monta kertaa sai lohduttaa, että kiusaajat ovat kateellisia teille ja sen takia kiusaavat. Ovat nykyään oman arvonsa tuntevia, onneksi. Myös Voittajan sydän kosketti. Kiitos jälleen kerran hienoista artikkeleista! – Arja Artikkeli Pekka Hyysalosta sai minut pomppaamaan oitis sivulle 30. Hän on elävä esimerkki kaikille vaikeuk­ sissa taisteleville. Lujalla tahdonvoimalla ja sinnikkyydellä voi aikaan saada mitä vaan. Tsemppiä Pekalle tulevaisuuden haasteisiin! – Sanna Ihanan kodikkaita juttuja ja hyviä ­reseptejä! – Mirva

Kiitos kivasta lehdestä! Luin lehden pitkästä aikaa ajatuksella läpi. Mukava huomata, että sieltä löytyy muutakin kiinnostavaa luettavaa kuin tuote-­ esittelyt ja ruokavinkit. Myös ulkoasullisesti lehti on mukavan m ­ oderni ja raikas. – Emilia Toivon, että myös lukemista vaativia taitoja nostettaisiin esille. On hienoa, että pärjää koulussa, ja että erityisesti pojat ovat murrosiässä tavoitteellisia ja reippaita läksyjen lukijoita. On tärkeää, että he sekä asettavat että­saavuttavat hyvän kunnon ohella akateemisia taitoja. – Hanna

» Kerro mielipiteesi lehdestä:

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt onnekas oli Sanna Siuruainen.


K-lahjakortti

ON VERRATON LAHJAIDEA

K-LAHJAKORTILLA SAAT MITÄ VAIN SEURAAVISTA KETJUISTA

LISÄTIETOJA PLUSSA.COM/LAHJAKORTTI


Nyt

SISUN ABC-KIRJA

Perehdy suomalaiseen sisuun ja opi kehittämään sitä. Sisu tuo tekemiseen uuden ulottuvuuden, jolloin asiat­tehdään hyvin rehdisti ja tinkimättömästi. Joanna Nylund, Sisu – Suomalaisen sisun salaisuudet, Readme.fi, 19,99 €.

SOMERJOEN TARINA

Baddingin ensimmäinen elämäkerta kertoo Rauli Somerjoen tarinan siten kuin hänen läheisensä, ystävänsä, ­faninsa ja yhteistyökumppaninsa sen näkivät ja kokivat. Jukka Rajala, Kaita polku. Rauli Badding Somerjoen tarina, Siltala, 24,95 €.

MILLAINEN SINÄ OLIT 1918?

ROMANTIIKAN NÄLKÄÄN

Valitse tarinasi ja kohtalosi. Romaani vie lukijan sisällissodan aikaan, kahtiajakautuneen Suomen raastavimpiin hetkiin. Se sisältää lukuisia erilaisia tarinoita yksissä kansissa. Mike Pohjola, Sinä vuonna 1918, Gummerus, 24,95 €.

Vastustamattoman elämänmakuinen­ kertomus kohtalon oikuista; siitä, ­miten elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Matka kuljettaa ­Firenzestä seuraavaan tapaamiseen 16 vuoden päähän. Kate Eberlen, Miss You, Gummerus, 24,95 €.

HATUNNOSTO NOLLAAMISELLE

SEIKKAILUSATU LAPSILLE

Unohda hygge ja muut pohjoismaiset elämäntaito-oppaat! Missään ­muualla kuin Suomessa ei ole osattu­ yhtä onnistuneesti kuvata hyvän olon, rentoutumisen ja palautumisen filosofiaa yhdessä sanassa. Miska Rantanen, Kalsarikänni, S&S, 19,99 €.

Miguel ja vastustamaton veijari­ ­nimeltä Hector, musiikkia ja kuolleiden valtakunta. Näistä aineksista syntyy huikea seikkailu lapsille. Helmikuussa ensi-iltansa saaneen elokuvan tarina kirjoissa ja kansissa. Coco, Disneyn Satu-klassikko, 19,99 €.

IRMA, HEIMO JA MUUT TUTUT

Insinööri Heimon ja lentoemäntä Irman huushollissa riittää rymsteeraamista. Heimon väläykset, Rietikissan metkut ja virkeän Inkeri-mummon tempaukset pitävät Irman kiireisenä. Pertti Jarla, Fingerpori 11, Arktinen Banaani, 13,99 €.

PÖRRÖINEN SUPERSANKARI

Marsu-Halonen ei ole mikä tahansa­ karvapallo. Hänellä on tehtävänä ­pelastaa Itämeri. Elokuvakirja Supermarsu sisältää kirjat Supermarsu lentää Intiaan ja Supermarsu pelastaa silakat. Paula Noronen, Supermarsu, Gummerus, 16,99 €.

Kaikki kirjat K-Citymarket

Luomua vai industrialia? Varmista, että varastosi ovat valmiit tulevia pääsiäisaskarteluja varten. Niksien ystävät laittavat nyt talteen sipulinkuoret ja teepussit keltaruskeiden kuorien värjäämiseksi. Pinkit pääsiäismunat takaa punajuuriliemi ja sen täydellisen vihreän voi löytää pinaatilla. Vai ilmentävätkö tussit, tarrat ja pikkuhelmet tyyliäsi paremmin? Hauraus ainakin on historiaa: askartelubetonista teet superkestävät pääsiäismunat! Katso ohje sivulta 34.

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Jopa 1 henkilöllä 3:sta voi olla hampaiden vihlontaa

1

Tältä näyttää hampaan vihlovat alueet mikroskoopilla katsottuna. Hampaita vihloo, koska pienet hammasluun kanavat ovat paljastuneet.

Sensodyne Repair & Protect, tutkittu pitkäkestoinen suoja hampaiden vihlontaa vastaan2 UUTUUS

NRO 1 HAMMASLÄÄKÄREIDEN ENITEN SUOSITTELEMA HAMMASTAHNA VIHLOVILLE HAMPAILLE.3

1. Addy M. Int Dent J 2002; 52: 367-375. 2. Kahdesti päivässä käytettynä 3. Lähde: GFK Claim Test, 2017. 4. Muodostaa suojakerroksen hampaiden vihlovien alueiden pinnalle. Käytä kahdesti päivässä saadaksesi pitkäkestoisen suojan vihlontaa vastaan. Trade marks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor.

01/2018, CHFIN/CHSENO/0003/18

Sensodyne Repair & Protect -hammastahna muodostaa kovemman, korjaavan4 kerroksen vihlovien hampaiden herkkien alueiden pinnalle. Lievittää vihlontaa ja jatkuvasti käytettynä estää sen ilmaantumisen uudestaan.


– Moni teatterista innostunut nuori on aloittanut työuransa meillä, kertoo Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kesäksi TÖIHIN

Ensimmäisen työpaikan löytyminen voi olla kiven alla, mutta hyvillä vinkeillä sen saamista voi helpottaa. Nuoria työllistävät yritykset ymmärtävät, että jokainen tarvitsee mahdollisuutensa ja että nuori voi tuoda mukanaan tuoreita näkemyksiä. TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT SUVI ELO, RIINA PEUHU JA MILKA ALANEN

kesä valkoiseen karvapukuun verhoutuneena, pienet korvat valtavan pään päällä törröttäen? Naantalin Muumimaailma palkkaa kesäisin noin 250 työntekijää, joiden keski-ikä on 20 vuoden tuntumassa. Mukaan mahtuu aina myös muutama hyvin nuori työntekijä. – Esimerkiksi Vilijonkan lapsia näyttelevät työntekijät ovat alle 15-vuotiaita. He tekevät muista kesätyöläisistä poiketen töitä vain osa-aikaisesti. Pääasiassa kesätyöläiset ovat kuitenkin täysi-ikäisiä, Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen toteaa. Joka vuosi tuhannet nuoret hakevat töitä koulujen lomaajaksi. Haku kesätöihin on kiivaimmillaan nyt lopputalven ja alkukevään aikana. Kesätyöntekijöitä tarvitaan runsaasti sesonkitöihin ja tuuraamaan vakituisia työntekijöitä lomien­ aikana. Kaupan ala on elinkeinoelämän suurin kesätöiden tarjoaja ja samalla Suomen suurin nuorten työllistäjä, joka työllistää vuosittain noin 25 000 nuorta. Alle 25-vuotiaista työssä käyvistä nuorista yli 20 prosenttia työskentelee juuri kaupan alalla. – Elinkeinoelämän keskusliitto on asettanut tavoitteeksi, että elinkeinoelämä palkkaisi kesätöihin kaikkiaan 100 000 nuorta, kertoo erityisasiantuntija Ahti Avikainen Työ- ja elinkeinoministeriöstä. KT Kuntatyönantajat on puolestaan arvioinut, että kuntiin ja kaupunkeihin työllistyy vuosittain noin 40 000 nuorta­ kesätöihin. Yksi suurimmista nuorten työllistäjistä on K-ryhmä, johon palkataan joka vuosi noin 5 000 kesätyöntekijää. ValtaMILTÄ TUNTUISI LYLLERTÄÄ

osa sijoittuu ruokakauppojen erilaisiin tehtäviin, mutta työtä on myös esimerkiksi rautakaupoissa, varaston ja logistiikan puolella sekä erilaisissa toimistotehtävissä. – Työtehtävät ovat monipuolisia. Ensikertalaisten lisäksi meille palkataan kesäksi paljon esimerkiksi eri alojen opiskelijoita asiantuntijatehtäviin, henkilöstöasiantuntija Heljä Asikainen K-ryhmästä kertoo. Moni nuori kerää K-ryhmän palveluksessa ensimmäisiä työkokemuksiaan. K-ryhmällä on myös harjoitteluohjelmia opiskelijoille. Heljä Asikainen peräänkuuluttaa kaikkien työllistäjien vastuuta mahdollisuuksien tarjoamisessa. K-ryhmälle on tärkeää tarjota työpaikkoja myös niille tekijöille, joiden voi olla hankala löytää paikkaansa työelämästä. – Panostamme esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Meillä on ollut monena vuonna kesäisin myös alaikäisiä nuoria Tutustu työelämään ja tienaa -mallin puitteissa, Heljä Asikainen sanoo. ei tarvitse olla superihminen, muistuttaa K-ryhmän Vuoden nuorten työllistäjä -palkinnon marraskuussa saanut K-Supermarket Eurajoen Portin kauppias Juuso Österman. Hän toivoo työnhakijan ennen kaikkea uskaltavan näyttää oman itsensä niin hakemuksessa kuin haastattelussakin. Kouluissakin opeteltavat valmiit työnhakumantrat eivät aina ole paras tapa päästä jatkoon. – Ulkoa opeteltu lista ei jää mieleen eikä tee vaikutusta. Tykkään hakijasta, joka tulee reippaasti ja avoimesti omana itsenään paikalle eikä ahtaudu teennäiseen rooliin. Jonkin KESÄTÖITÄ HAKIESSA

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


– Kesätöiden hakijan ei tarvitse olla superihminen, muistuttaa K-Supermarket Eurajoen Portin kauppias Juuso Österman.

roolin esittäminen käy muutenkin tosi raskaaksi sitten, jos paikka heltiää. Juuso Österman vinkkaa kiinnittämään huomiota hakemuksen kieliasuun. – Olen joskus saanut kahden lauseen hakemuksia, joista­ puuttuvat pisteet, pilkut ja isot kirjaimet. Sellainen ei ole kaikkein vahvimmilla paikkoja täytettäessä. Jos kuitenkin osaa perustaidoilla ilmaista itseään oikein, on tosi vahvoilla. Sama pätee haastattelutilanteessa. Kohtelias käytös ja selkeä ilmaisu vievät pitkälle. Juuso Östermanin oma ura urkeni kesätöiden kautta. 14-vuotiaana kaupan pullonpalautusautomaatin liukuhihnan päässä­ miehellä ei vielä käynyt mielessä, että hän tulisi vielä joskus luotsaamaan omaa kauppansa, mutta niin kuitenkin kävi. 27-vuotias kauppias vinkkaakin, että kesätöissä voi hyvinkin syttyä idea tulevasta­ ammatista. – Kokeilemalla kaikenlaisia töitä voi lopulta sattumankin kautta löytää kiinnostavaa tekemistä pidemmäksi aikaa tai jopa loppuelämäksi.

Nuorten työllistäminen on kauppiaalle sydämen asia. Mukavasta työilmapiiristä kertoo se, että moni kesätyöntekijä varmistaa jo hyvissä ajoin, että pääsee töihin seuraavanakin kesänä. Tyypillisesti Östermanin kaupassa on kolmesta neljään vakituisempaa 18–25-vuotiasta kesätyöntekijää ja lisäksi työelämään tutustuvia alle 18-vuotiaita harjoittelijoita. – Hommissa on siis koko­ ajan sekä ihan aloittelevia, vähän kokeneempia että jo pitkään työskennelleitä ihmisiä. Juuri siitä syntyy paras kokonaisuus. Uudet tulokkaat näkevät asioita tuoreella tavalla ja uskaltavat rohkeasti kyseenalaistaa toimintatapoja. Heidän kysymystensä kautta kokeneemmatkin voivat miettiä, mikä olisi fiksuin tapa tehdä jokin asia. Nuoret työntekijät yllättävät kauppiaan jatkuvasti myönteisellä tavalla. Esimerkiksi tietotekninen osaaminen on ­monella hyvällä mallilla ja maailmankatsomus avara. Heistä tulee myös paljon kiittävää palautetta asiakaspalvelussa. Juuso Österman rohkaisee muitakin työnantajia palkkaamaan kesäksi myös ensikertalaisia.

”TYKKÄÄN HAKIJASTA, JOKA TULEE REIPPAASTI JA AVOIMESTI OMANA ITSENÄÄN PAIKALLE.”

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


– Minusta työnantajat voisivat mennä vähän itseensä, kun vaativat nuorilta vaikkapa kolmen vuoden työkokemusta. paikkansa löytänyt nuori on K-Market Tahmelassa Tampereella työskentelevä Joni Koivisto, 18. Hän pokkasi viime marraskuussa K-ryhmän Vuoden nuori työntekijä -palkinnon. Se oli melkoinen temppu mieheltä, joka sai vasta hetki sitten koulunsa päätökseen. Rakkaus kaupantekoon syttyi kesätöiden ja työharjoittelujaksojen aikana. Kun kahdeksasluokkalaisen Koiviston piti vuonna 2014 löytää työelämään tutustumisjakson paikka, hän päätyi hommiin lähikauppaan. Jokin kolahti heti. – Sain TET-jaksolla kokeilla erilaisia tehtäviä. Erityisen kivalta tuntui olla asiakaspalvelussa. Yläkoulun ajan kestänyt koulukiusaaminen oli tehnyt minusta ujon, mutta kaupassa aloin päästä siitä eroon. Löysin paikan, jossa saan olla oma itseni, Joni Koivisto kertoo. Yhdeksännellä luokalla oli vuorossa seuraava työharjoittelu. Koivisto värväytyi taas kauppaan, ja kokemus vahvisti tunnetta oikeasta alasta. Peruskoulun jälkeen hän päätti hakea kaupallisen alan opintoihin. Lukukausien välissä Koivisto sai ensimmäisen kesätyönsä, kaupasta senkin. Ajatus omasta alasta voimistui entisestään, kun opettaja­ antoi hänen hoidettavakseen koulussa toimineen pienen kaupan myymäläpäällikön tehtävät. Kun sekin sujui komeasti, opettaja ehdotti tutkinnon suorittamista loppuun oppisopimuksella. Joni Koivisto innostui välittömästi. – En ole koskaan ollut pulpetissa istuja, tykkään oppia ­tekemällä. Sain oppisopimuspaikan Tahmelan K-Marketista­. Puolen vuoden koulutuksen jälkeen valmistuttuani viime keväänä sain heti jatkaa vakipaikalla. Olen tosi onnellinen, että saan paiskia täysipäiväistä työtä ja nauttia sopivaa vastuuta. Joskus opiskelen vielä kauppiaaksi. YKSI KESÄTÖIDEN KAUTTA

kannustaa hakemaan rohkeasti paikkoihin, joissa haluaisi työskennellä. Vaikka ihan heti ei tärppäisikään, ei kannata lannistua. Epäonnistuminenkaan ei ole Joni Koiviston mielestä pelkäämisen arvoista. Aloittelevalle työntekijälle voi sattua kömmähdyksiä, mutta niistä kyllä selvitään. Joni Koivisto on kiitollinen omasta työpaikastaan, jossa on saanut harjoitella myös vahinkojen korjaamista. – Viimeksi kaadoin valtavan juomatölkkipinon korkealta lattialle, ja lähes jokainen tölkki alkoi vuotaa. Siinä oli mukavasti siivoamista, mutta siitäkin selvittiin. Esimerkiksi kiusaamistaustan ei pidä antaa estää kesätyöhaaveen toteuttamista. – Vaikka kouluaika olisi ollut kurjaa, uskaltaudu silti työelämään. Työkaverit kyllä auttavat alkuun ja neuvovat eteen tulevissa tilanteissa. Hakemuksia matkaan vain! VUODEN NUORI TYÖNTEKIJÄ

Ensimmäinen Myös työnhaun apuvälineet ovat murroksessa. työni oli Paperisten ansioluetteloiden rinnalle ovat nousseet myydä karkkia ja erimerkiksi videohakemukset. lihapiirakkaa jäähallin kahviossa. Työ opetti – Tulevaisuuden kesätyönhakija ei raahaa mukäyttämään kassaa kanaan kansiollista pölyttyneitä työ- ja koulu­ ja kohtaamaan monenlaisia asiakkaita. todistuksia vakuudeksi osaamisestaan, uskoo laajaKokemuksesta oli alaisten taitojen ansioluettelon Positiivisen CV:n apua seuraavissakin kehitystiimiin kuuluva vahvuuksien tutkija, opetta- töissäni.” – Nainen, 42 jakouluttaja ja erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara. Paperisten todistusten sijaan kesätyönhakija Kesätöissä voi avata työnantajan nähtäville sähköisen alustan, päiväleiri­johon on tallennettuna onnistumisia ja palautetta­ ohjaajana opin, että rahan takia joutuu työnhakijan elämästä aina varhaiskasvatuksen sietämään myös alku­päivistä lähtien. Alustan kehittäjät uskovat, että sellaisia asioita, joista ei pidä. Itse tienattu pelkkiä koulu- ja työtodistuksia tuijottamalla ihmiraha tuntui hyvältä sen osaamisesta näyttäytyy vain kapea siivu. Tarja toi myöhemmin vitaan väline, joka nostaa esiin yksilön vahvuudet vapautta tehdä kivoja asioita.” ­aiempaa monipuolisemmin. – Mies, 17 – Kukaan ei kehity parhaimpaansa vain heikkouksiaan korjaamalla. Meillä osataan negatiivinen diagnosointi jo kyllin hyvin. Hyvien asioiden esiin nostamiseksi tarvitaan uudenlaista ajattelutapaa ja toimiva, riittävän yksinkertainen työkalu, Lotta Uusitalo-Malmivaara toteaa. Tekijätiimi uskoo, että Positiivinen CV kasvattaa lapsen ja nuoren itsetuntoa ja on myös isossa roolissa tulevaisuuden työnhaussa. Positiivinen CV huomattiin myös Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailussa. Malli sai jaetun ensimmäisen

– Aloittelijalle voi sattua kömmähdyksiä, mutta niistä selvitään, rohkaisee Vuoden nuori työntekijä -palkinnon saanut Joni Koivisto.

löydetään nykyään netin välityksellä. Suomen suurimman työnhakukoneen Duunitorin kesätyösivuilla käy vuosittain noin neljännesmiljoona työnhakijaa. Vielä suurempi joukko etsii työpaikkaa palvelun some­ kanavilta. Kesätyönhakijan kannattaakin ottaa seurantaan yritysten ja TE-keskuksen sekä muiden työnhakupalveluiden nettisivut ja somekanavat. VALTAOSA KESÄTYÖPAIKOISTA

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


Työtodistuksista välittyy vain kapea siivu osaamisesta, toteaa Positiivisen CV:n kehittäjiin kuuluva dosentti Lotta UusitaloMalmivaara.

sijan ja palkinnoksi 500 000 euron rahoituksen sen kehittämiseen. Uudella ansioluettelolla uskotaan olevan myönteinen vaikutus paitsi käyttäjän itsetunnon ja itsetuntemuksen vahvistajana, myös palautekulttuurin muokkaajana. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret oppivat näkemään toiset ihmiset vahvuuksien kautta. – Meistä kaikki tarvitsevat muistutuksia hyvistä puolistamme. Esimerkiksi pianonsoitonopettaja tai valmentaja voi antaa nuorelle palautetta onnistumisista. Paperiversio positiivisesta ansioluettelosta on jo olemassa. Vuoden loppuun mennessä saadaan valmiiksi myös sähköisen alustan betaversio. Positiivisen ansioluettelon ideaa voi kuitenkin hyödyntää jo nyt kesätöiden haussa. Vaikka työkokemusta ja -todistuksia ei vielä olisi, nuorella työnhakijalla on varmasti monia muita tietoja ja taitoja, joilla voi vakuuttaa työnantajan. Nuori voi pyytää todistusta tai suositusta esimerkiksi pitkäjännitteisestä harrastuksesta, vapaaehtoistyöstä tai kou-

lun luottamustoimista. Monella nuorella on myös vahva osaaminen esimerkiksi videoiden tekemisestä tai sosiaalisesta mediasta. Nekin kannattaa tuoda työtä hakiessa esiin. Lotta Uusitalo-Malmivaara toteaa, että työnantajalle on paljon kiinnostavampaa saada kokonaiskuva työnhakijan elämän mittaisesta osaamisesta kuin lukea listaa tämän kaikista entisistä työpaikoista. – Työelämätaidot ovat paljon muutakin kuin kouluarvosanoja. Työssä vaikuttavat esimerkiksi sosiaa­ liset taidot, sinnikkyys ja luovuus. Kun Positiivinen CV saadaan käyttöön, hakutilanteessa ei tarvitse vakuuttaa olevansa vaikkapa luova innovaattori. Kokonaiskuva on helposti nähtävillä kommenteista ja jäljistä, joita Positiivinen CV pitää sisällään. – Kertyneestä aineistosta voidaan keinoälyn avulla nostaa esiin asioita, jotka ovat hakijasta oleellisia ja tärkeitä. Tällaisia voivat olla vaikka kertyneet palautteet kekseliäisyydestä, kivoista välituntileikeistä, parhaista juhlista ja hyvistä ideoista. Iän karttuessa alustalle tallennetaan myös töistä kertyneet kokemukset.

”NUORI VOI PYYTÄÄ SUOSITUSTA ESIMERKIKSI HARRASTUKSESTA TAI KOULUN LUOTTAMUSTOIMISTA.”

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Tulemalla mukaan Positiivisen CV:n kehittämiseen työnantajat viestittävät olevansa nuorten tukena ja tarjoavat heille mahdollisuuden saada palautetta ja kehittyä työssään. – Nuori työntekijä voi kokea olevansa töissä muutakin kuin mekaaninen käsipari toteuttamassa annettua tehtävää. Mukaan haluavat yritykset voivat ilmoittautua kumppaneiksi­verkkosivujen välityksellä, Lotta UusitaloMalmivaara kertoo. hyvin eri-ikäisiä nuoria koululaisista aina loppuvaiheen opiskelijoihin. Tehtävät ja kesätyöjakson pituus voivat vaihdella muutaman viikon harjoittelusta kuukausia kestäviin ja erityistä osaamista vaativiin työtehtäviin. Myös työnantajien toiveet kesätyöläisiä kohtaan vaihtelevat tehtävän mukaan. Markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen Muumimaailmasta kertoo, että heille haetaan työntekijöitä, jotka sitoutuvat työhön koko kesäksi. Valintatilanteessa huomio kiinnittyy hakijaan, jolla on positiivinen asenne ja joka ymmärtää työnsä merkityksen puiston kävijöille. Muumimaailman kesätyöntekijöiden on myös osattava­ heittäytyä sadun maailmaan kansainvälisesti monilla eri kielillä. Puiston noin 200 000 kävijästä reilu neljännes tulee muualta kuin Suomesta. – Jokaisen hakijan tulisi pärjätä suomella, ruotsilla ja englannilla. Erityisen hyvässä asemassa ovat ne hakijat, jotka­taitavat jonkin harvinaisemman kielen, kuten venäjän tai japanin. Eniten meillä käy suomalaisten jälkeen vieraita Ruotsista, Virosta, Venäjältä ja Japanista. Kesätöitä tehdään Naantalissa kahdella saarella. Muumimaailman vieressä olevalle Väskin Seikkailusaarelle tarvitaan oma porukkansa. Tehtävät vaihtelevat: Muumi-hahmojen lisäksi puistossa tarvitaan asiakaspalvelijoita esimerkiksi kioskien ja ravintoloiden tarpeisiin, seikkailuoppaita Väskin hulinaan ja miehitystä erilaisiin siivous- ja huoltohommiin. Suurin osa tehtävistä soveltuu ensikertalaisille. – Esimiestehtäviin, kokin tai ääniteknikon töihin tarvitaan toki aiempaa kokemusta, mutta suurimpaan osaan tehtävistä koulutamme työntekijät tarvittaessa alusta lähtien. Paras tulos syntyy kokeneita ja uudempia tulokkaita yhdistämällä, Ann-Karin Koskinen sanoo. KESÄTÖIHIN HAKEUTUU

kesätyöntekijöistä moni­harrastaa teatteria tai musiikkia tai opiskelee ammattiin, jossa ollaan paljon tekemisissä lasten kanssa. Erityisiä vaatimuksia on tietysti Muumi-hahmojen esittäjillä, joista haastavimmat pestit ovat kipakan Pikku Myyn ja Nuuskamuikkusen näyttelijöillä. – Niissä työntekijä on koko ajan näkyvillä omilla kasvoillaan, joten eläytyminen rooliin on erityisen tärkeää. Lapsi­ vieraille kohtaaminen suosikkihahmon kanssa jää pitkäksi­ aikaa mieleen, joten sanomiset ja tekemiset ovat tosi tärkeitä. Meillä onkin ollut näissä pesteissä superhienoja tyyppejä! Muumimaailman kesätyöläisistä noin puolet on yleensä ensikertalaisia. Puistossa on joka vuosi myös todellisia konkareita, joista pisimpään mukana olleet ovat työskennelleet­ MUUMIMAAILMAAN HAKEUTUVISTA

puistossa jo kuusi tai seitsemän vuotta. Vaikka Muumimaailma edustaa monelle hauskaa ja iloista kesäretkeä, kesä on työntekijälle myös rankka. Suomen suvessa ulkona tapahtuva työ sisältää auringon lisäksi myös vesisadetta sekä reagointikykyä vaativia hetkiä. Ympärillä on jatkuvasti paljon ihmisiä, ja heistä jokaiselle halutaan järjestää ikimuistoinen kesäpäivä. Muumi-hahmojen esittäjien on oltava alati valmiina lähikontaktiin ja halailuun. – Sekä lapsi- että aikuisvieraat haluavat halailla paljon! Kesän aikana halataan tuhansia ja taas ­tuhansia kertoja. Jotkut lapset ovat odottaneet pari vuottakin päästäkseen viettämään päivän Muumien kanssa. Sellaiset tunnekokemukset painuvat mieleen pysyvästi, ja ovat liikuttavia hetkiä myös työntekijöille, Ann-Karin Koskinen sanoo.

Olen menossa ensimmäistä kertaa kesätöihin Prometheus-leirin apuohjaajaksi. Olennaisinta ei ole hyöty, vaan tehdä työtä muiden arvojen vuoksi. Tykkäsin niin paljon olla leirillä, että haluan olla apuna järjestävälle taholle. – Nainen, 15

» Lue lisää: Kesko.fi/kesatyopaikat L ÄHTEET: KAUPPA .FI/AJANKOHTAISTA / UUTISET

Kesätöissä veturimuseossa opin työmoraalia ja sitä, että päivä painetaan vaikka tekisi mieli lähteä kotiin. Nyt pystyn tekemään hommia niin pitkään kuin on tarvis ja olemaan valittamatta.” – Mies, 41

V I I SI V I NK K I Ä K ESÄT YÖ NH AK U U N 1. LUE TARKKAAN TYÖPAIKKAILMOITUS JA NOUDATA OHJEITA. Monet hakemukset täy­ tetään sähköisesti verkossa, mutta työnantaja voi toivoa yhteydenottoa vaikka Snapchatin tai WhatsAppin välityksellä. 2. TEE HAKEMUS HUOLELLA. Erotu joukosta­ ja tee hakemus, joka osoittaa, että tiedät, mitä­ yritys tekee ja että juuri sinä sopisit tarjolla ole­ vaan tehtävään. Jos työnantaja saa hakemuk­ sen, joka on selvästi lähetetty myös monelle muullekin firmalle, hakemuksesi jää helposti ­pinon alimmaiseksi. 3. KOROSTA OMAA ROOLIASI. Moni hakija kertoo haastattelussa, mitä työpaikka hänelle­ merkitsisi. Hyvä haastateltava osaa kertoa työnantajalle myös siitä, mitä hän työntekijänä toisi yritykselle. Jos sen osaa kiteyttää hyvin, erottuu varmasti joukosta positiivisesti. 4. KERRO OSAAMISESTASI. Omasta työ­ kokemuksesta ja muusta osaamisesta kannat­ taa kertoa monipuolisesti. Esimerkiksi jääkiek­ kojoukkueen kapteenin pestistä tai luottamus­ oppilaan hommista koulussa kannattaa ehdot­ tomasti mainita. Vaikka työelämästä ei vielä olisi kokemusta, nämä kertovat hakijasta hyvää. 5. TARTU PUHELIMEEN. Jos haluat osoittaa olevasi kiinnostunut työpaikasta, kannattaa soittaa rekrytointia hoitavalle ihmiselle ennen hakemuksen lähettämistä tai heti sen jälkeen. Mieti joku kysymys tehtävään liittyen ja osoita sillä tavalla olevasi tosissasi liikkeellä. Vinkit antoi asiakkuusjohtaja Lauri Iso-Markku Duunitorista. Lisää vinkkejä Duunitori.fi/kesatyo.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


väreissä

LUONNON Terrakotan sävyt ja maavärit ovat tärkeä väritrendi tänä vuonna. Viherkasvit, käsin tehdyt esineet ja eläväiset luonnonmateriaalit luovat kotiin viihtyisyyttä ja rentoa kerroksellisuutta. TEKSTI JA TYYLI ELINA VIKMAN KUVAT JOHANNA KINNARI LAVASTUS TU OMAS NORTEMA

m aust e i si a säv yjä

Lämmin punaruskea ja terrakotta ovat kotoisan kutsuvia. Väreihin sopivat patinoituneet puupinnat, käsintehty keramiikka, punasavi ja neulospinnat. » Katso ohjeet tyynyille ja maljakoille: Pirkka.fi > Koti > Tee itse Boråstapeter Linen -tapetti 37 €/rll, Cello Tammi Desert -laminaatti 17,90 €/m², Cello Spring -matto 79,90 €, Markslöjd Capital -valaisin 229 €, Osram Globe Vintage -polttimot 12,95 €/kpl ja maljakoissa Rust Oleum Chalky Finish -kalustemaali Cocoa 7,95 €/125 ml, K-Rauta. Cello Season -metallilanka­vati alk. 9,95 €, valikoidut K-Raudat. Punertava tyyny neulottiin Novita 7 Veljestä Pohjola 845 -langalla 6,49 €/100 g, beige tyyny yksivärisellä Novita 7 Veljestä 060 -langalla 4,30 €/150 g, jumbokuppi 3,99 €, ruukut 1,25 € ja alusvati 1,65 €, K-Citymarket. Kastehelmi-kynttilälyhty 64 mm 11,95 €/kpl, lasikupu 17,95 € ja peili 5,95 €, suurimmat K-Citymarketit. Viherkasvit ja Reilun kaupan terttuneilikat, K-ruokakaupat. Dalton-sohvapöytä 199 € ja -sivupöytä 459 €, Asko. Kotimainen Pinja 3 max -sohva Dublin-kangasverhoilulla 1 699 €, Sotka. Puulestit rekvisiittaa.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


it s e te ht y jäl ki

Luonnonmateriaalit, käsin tehdyt esineet ja pieni epätäydellisyys sopivat nyt tyyliin. Mudanvärisessä tapetissa on siveltimenvetomainen kuvio. Koivuvanerinen muistitaulu valmistettiin itse. Maljakot maalattiin tyyliin sopiviksi. » Katso ohjeet muistitaulun tekoon: Pirkka.fi > Koti > Tee itse Kirpputorimaljakot maalattiin Rust Oleum Chalky Finish -kalustemaalilla Cocoa 7,95 €/125 ml, Engbland&Co Atmospheres -tapetti 66 €/rll tilaustuote, K-Rauta. Muistitaulussa PROFkoivuvanerilevy 26,45 €, höylätty Cello-mäntyrima 6,20 €, sinkitty teräksinen lattatanko 2,35 € ja kullanvärinen Cello Hybrid -spraymaali 11,95 €/pullo, K-Rauta. Cello Season -kello 15,95 € ja -metallipöytä 39,95 €, valikoidut K-Raudat. Muistitaulun nahkavyö 16,95 €, mywear Anja -laukku 39,95 €, Pirta Hellä -torkkupeite 9,99 € ja Mainio Sarastus -kulho 13 cm 11,95 €, K-Citymarket. Carol-pinnatuoli 149 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


ko t i sa a v i he rtää

Viherkasvit asetellaan nyt pieniksi ryhmiksi, joissa­ käytetään vihreän eri sävyjä. Myös sisustuksen puupinnat nousevat lattialta seinille: 3D-paneeleilla saa luotua kolmiulotteiden seinäpinnan. » Katso 3D-sisustuspaneelin asennusohjeet ja video sekä ohjeet torkkupeitteeseen: Pirkka.fi > Koti > Tee itse Cello 3D -sisustuspaneeli Barnwood 29,90 €/m², Airam Sansa -seinävalaisin 39,95 €, Cello Iisa -matto 69,90 € ja Cello Serra -seinämaali, K-Rauta. Cello Season: tiimalasinmuotoinen metallipöytä 39,95 €, metallilankavati alk. 9,95 €, viherkasvien kori 16,95 € ja senkillä oleva säilytyspurkki 7,95 €, valikoidut K-Raudat. Lupiini-teekannu 19,95 €, Teema Tiimi -riisikulho 0,3 dl 14,95 €, Pirta Palkit -tyyny 9,99 € ja huopa Novitan Strömsö-uutuuslangasta 8,99 €/150 g, K-Citymarket. Sammaleenvihreä Kastehelmi-purkki 116 × 114 mm 30,90 €, Hemtex 24h Embla -tyyny 14,90 € ja metallilankakori kannella 22,95 €, suurimmat K-Citymarketit. Ella-nojatuoli Mood-kankaalla 707 € ja Moda 4+4 -senkki 949 €, Asko. Viherkasvit, K-ruokakaupat.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


hoh t oa ja pa st e l l i a

Pastellivärit ovat pop. Pohjoismaiseen tyyliin sopivat vedenvihreät sävyt lisäävät kesän, kepeyden ja valon tuntua. Muodoltaan pelkistetyt, kullanväriset esineet ovat arvokkaan näköisiä, mutta eivät pröystäileviä. Eco Jaime Hayon -tapetti 62 €/rll tilaustuote ja By Rydens Gloria -pöytävalaisin 149 €, K-Rauta. Cello Season -maljakko 16,95 €, valikoidut K-Raudat. Kartiokaadin 45,90 €, Aino-lasit 8,95 €/2 kpl, Essie-kynsilakat 14,40 €/kpl, L’Oréal Paris True Match Minerals -puuteri 19,90 € ja Hemtex 24h -marmoritarjotin 29,90 €, K-Citymarket. AirWick Turquoise Oasis -tuoksukynttilä 7,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Fiini-senkki 429 €, Sotka. » Katso K-Citymarketin kosmetiikkatuotteiden saatavuus: K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka.

27  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


PESÄNRAKENNUKSEN AIKA Kevään kutsuvimmat sisustustuotteet ovat nyt täällä. Valitse tyyliisi ja kotiisi parhaiten sopivat kaunistukset. KOONNUT ANNE ALA-JOKIMÄKI TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

Kevään tapeteissa on luontoaiheita ja kukkakuoseja. Raheissa ja peileissä suositaan pyöreitä muotoja. Boråstapeter Sense of Silence -tapetti, 42 €/rll tilaustuote, K-Rauta.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Vaaleat sävyt kuuluvat kevääseen. Niiden rinnalle sopivat maasävyt ja ruskeat. Boråstapeter Wonderland 1457 -tapetti, 78 €/rll, K-Rauta.

Cello Feel -sisustusmaalin sävy T1057, K-Rauta.

Hemtex 24h Malia -koristetyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit.

Mustalla saunasuojalla käsitelty 6-sorminen Cellomäntypaneeli 15 × 95 × 2 400 mm sopii saunaan, pesuhuoneen kattoon tai vaikka takkahuoneeseen, 52,60 €/pkt (3,65 €/m), K-Rauta. Skandinaavinen henki ja yksilölllisyys nousevat kevään uutuuksissa. Raschtapetti 25 €/rll, K-Rauta.

Läpivärjätty Cello Powder -laatta 21 × 18,2 cm muistuttaa sementtipintaa. Se sopii lattiaan ja seinään, 58,59 €/m², K-Rauta.

Klassisen tyylikäs kalanruotokuosi on ajaton valinta. Helppohoitoinen laminaatti kestää hyvin kulutusta. Cello Hailuoto -laminaatti 24,90 €/m², K-Rauta.

Mosaiikki Cello Hexa -laatta 5,1 x 5,9 cm tai 32,5 x 28,1 cm arkki 8,90 €, K-Rauta. Saatavana matta ja kiiltävä, musta ja valkoinen.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


Eco Front 4062 -kuitutapetin piirretty kuvio muistuttaa punottua paperia, 62 €/rll tilaustuote, K-Rauta.

Sessak Raina -varjostimet ovat juuttikankaasta valmistettuja ja antavat huoneeseen kevyttä, merihenkistä tunnelmaa. Trendikäs musta Raina S -varjostin 26,95 €, K-Rauta.

Väriltään vahvat laatat luovat oman leimansa sisustukseen. Kiiltävälasitteinen, tummanvihreä fasettireunainen Primus-seinälaatta 7,5 × 15 cm 64,20 €/ m², K-Rauta. Saatavana neljä eri väriä.

Luontoaiheet näkyvät nyt kaikkialla. Hemtex 24h Enya -koristetyyny 14,90 €, K-Citymarket.

Pehmeät pastellit sopivat loistavasti myös pelkistettyyn tyyliin. Murrettu laventeli Cello Feel -sisustusmaalin sävy T1351 ja sinertävä sävy T1189, K-Rauta. Marmoria muistuttava Raw Matters -tapetti 42 €/ rll, K-Rauta.

Lapsia ihastuttavat Boråstapeter Scandinavian Designers Mini -sarjan tapetit, alk. 45 €/rll tilaustuote, K-Rauta.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


VALMISTAUDU

Maaliskuussa Hehkussa hemmotellaan ihoa ja valmistaudutaan kevääseen. Poimi nämä ja monet muut edut myymälöistä tai hehku.fi-verkkokaupasta.

KEVÄÄSEEN JA HEHKU

hehku.fi

URBAN VEDA -vartalotuotteet

KORRES Black Pine -voiteet

PHARMA NORD Bio-sarja

Urban Veda on useita palkintoja voittanut ayurvedinen ihonhoitomerkki, joka on suunniteltu torjumaan 2000-luvun iho-ongelmia. Neljä Urban Veda -ihonhoitosarjaa (Purifying, Radiance, Soothing ja Reviving) perustuvat luonnollisiin ainesosiin. Tuotteet sisältävät runsaasti antioksidantteja, joiden avulla estetään ihon kuivumista, elottomuutta ja stressiä.

Black Pine 3D -tuotteiden kasvojen ihoa jälleenrakentava ja kiinteyttävä teho perustuu tieteellisesti tutkittuun luonnolliseen ainesosayhdistelmään, joka säilyttää ihon joustavuuden. Black Pine 3D -tuotteet estävät ihon elastiinisäikeiden hajoamisen ja saavat aikaan kasvojen ihoa muotoilevan, kiinteyttävän ja kohottavan vaikutuksen.

Tutkittuja laatutuotteita terveytesi hyväksi.

-15 %

-20%

HER-hiustenhoitotuotteet

A. VOGEL

HER:in hiustenhoitotuotteet saavat tehonsa Italian ravinnerikkaasta maaperästä. Tuotteet ovat kasvipohjaisia ja jättävät hiuksiin ylellisen hoidetun tunteen italialaiseen tapaan – tyylistä tinkimättä.

• Menoforce Strong 30 tabl. ja 90 tabl. Suosittu Menoforce Strong vaihdevuosi-ikäisille naisille. Sisältää salviaa.

-15 %

• A. Vogelin Silmätipat 10 ml A. Vogelin Silmätipat on tehokas kuiviin, ärtyneisiin ja väsyneisiin silmiin. Luonnolliset ainesosat, sopii piilolinssien kanssa.

-20 %

• Bio-Qinon® Active Q10 Gold 100 mg 60 kaps. ja 150 kaps. Luonnollista ubikinonia energiantarpeeseen. • Bioactive Q10 Uniqinol® 30 mg ja 100 mg 60 kaps. Erityistarpeeseen ubikinonia sen pelkistetyssä muodossa ubikinolina.

-15 %

Aina edulliset HEHKU D-VITAMIINIT Hyvänmakuiset Hehku D-vitamiinit sisältävät hyvin imeytyvää D3-vitamiinia ja sopivat päivittäiseen käyttöön. Valmistettu Suomessa.

• Ananas 20 µg 200 tabl. 11,90 € • Appelsiini 50 µg 200 tabl. 13,50 €

Maaliskuun tarjoukset voimassa Plussa-kortilla 1.-31.3.2018 hehku.fi-verkkokaupassa ja Hehku-myymälöissä (ei koske avajaisviikonloppuja) tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoimat voivat vaihdella kaupoittain.


OSTA & NOSTA max. 200€

Saat oston yhteydessä nostaa käteistä kassalta Osuuspankin, Nordean, Danske Bankin, Aktian, Oma Säästöpankin ja Säästöpankin debit-korteilla veloituksetta. Noston enimmäismäärä on 200 euroa. Käteisnostosta ei kerry Plussa-pisteitä.


Kivenharmaa UMP ProFi Deck -komposiittilauta 28 × 150 × 4 000 mm 9,60 €/m, K-Rauta.

Terassi on usein järkevä toteuttaa porrastettuna, jotta sillä on helppo liikkua.

Ruskea, uritettu terassilauta 28 × 120 mm AB-luokka 1,95 €/m. Sileä kestopuinen terassilauta 33 × 170 mm 3,95 €/m, K-Rauta.

Katosta riippuva PROF PHH2000 -infrapunalämmitin käynnistyy vetonarusta, 149 €, K-Rauta.

TERASSIUNELMAT TODEKSI

FXA 2000W -infrapunalämmitin tuo katetulle terassille lämpöä, 39,90 €, K-Rauta.

Kevät on parasta aikaa terassin rakentamiselle. Suunnittelun voi aloittaa jo nyt, jotta terassista pääsee nauttimaan heti kesän alussa. TEKSTI DAKOTA LAVENTO KU VAT VA LM IS TA JAT

Listaa toiveet ja tarpeet

Terassin rakentaminen alkaa hyvästä suunnittelusta. Se on tärkeää, jotta lopputuloksesta­ ­tulisi tarpeisiisi, toiveisiisi ja budjettiisi sopiva­. Mieti suunnitteluvaiheessa huolella terassin koko ja käyttö­tarkoitus. Ruokaryhmän ympärillä on oltava tilaa liikkua, ja usein myös grillin olisi mahduttava terassille. Entä haluaisitko­ asentaa terassille joskus paljun tai pore­altaan? Apua suunnitteluun ja mate­riaalilaskentaan saat K-Raudasta. Löydät sieltä myös rakennesuunnittelijoiden yhteystiedot. Terassi voi olla joko avoin tai katettu ja lasi­ tettu, jolloin kalusteita ei tarvitse­siirrellä huonollakaan säällä. Nopeat ja tehokkaat terassilämmittimet tuovat lisämukavuutta ja pidentävät terassikautta pitkälle syksyyn ja kevääseen. Päätä suunnitteluvaiheessa myös terassin muoto ja ota huomioon ilmansuunnat: mihin suuntaan aurinko paistaa? Muista myös sujuva kulku ja terassin sähköistys. Vaikka talostasi löytyisi jo valmis terassi, pieni remontti voi tehdä sille terää. Liian pieni tai suojaton tila voi kaivata katosta tai seinämää, etelään antava terassi taas ehkä varjostusta tai näkösuojaa. Väsähtäneen ilmeen saa uudistettua sävytetyllä puuöljyllä. Myös valaistuksella on suuri vaikutus yleisilmeeseen.

Huomioi tontin vaatimukset

Kun unelmat ja toiveet ovat selvillä, mieti vielä­ hetki käytännön toteutusta. Esimerkiksi talo ja tontti saattavat asettaa rajoituksia ­terassille. Pieneen taloon ei ehkä voi saada toimen­ pidelupaa suurelle katetulle terassille, mutta pieni katettu osuus kansiterassiin liitettynä voi olla mahdollinen. Jos suuri terassi ei mahdu tontille, voit harkita muita mahdollisuuksia. Ehkä vilvoittelu­ terassin voisi sijoittaa saunan puolelle ja oleskeluterassin toisaalle?

Muista luvat ja naapurit

Terassin rakentamiseen tarvitaan yleensä toimenpidelupa. Katettu tai lasitettu terassi voi edellyttää myös rakennuslupaa. Jotta käsittely­ sujuisi mahdollisimman ripeästi, selvitä lupaasiat sekä siihen tarvittavat tiedot ja liitteet ajoissa kuntasi rakennusvalvonnasta. Keskustelethan terassisuunnitelmista etukäteen naapureiden kanssa. Heidän kuulemistaan tarvitaan myös lupakäsittelyä varten. Asiantuntija: myyntipäällikkö Veijo Pessi, rakentaminen, K-Rauta Nekala

»

Cello Capri -pöytä, -sohva ja -tuoli yht. 688 €, K-Rauta, myymälöissä viikolla 13.

Veijo suosittelee!

”Terassimateriaaleissa riittää vaihtoehtoja riittää. K-Raudan verkkosivuilla on terassilaskuri, jonka avulla voit kätevästi vertailla terassilautamateriaaleja väreineen ja hintoineen.Valitse terassin muoto ja koko ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja­. ­Ohjelma laskee materiaaleille ­neliöhinnan. Jollet halua rakentaa terassia itse, käänny K-Raudan remonttipalvelun puoleen. Myyntipäällikkö Veijo Pessi, rakentaminen, K-Rauta Nekala

Lue lisää: Pirkka.fi > Koti

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Tee itse ROUHEAT BETONIMUNAT Modernit ja tyylikkäät pääsiäismunat teet helposti askartelubetonista. Rouhean betonin vastapainoksi sopii kevyt koristelu. OHJE JA TOT EUTUS ELIS A MIININ KUVAT HANNES PAANANEN

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


1

2

3

4

5

6

Puhalla munan sisältö ulos pohjan kautta. Huuhtele munat tilkalla rypsiöljyä. Se helpottaa kuoren irrottamista betonista. 2 Sekoita vesi ja sementtilaasti tasaiseksi (kuva 2). Seoksen pitää olla valuvaa, jotta saat lusikoitua sen kuoreen helposti. 3 Täytä kuori betonimassalla (kuva 3). Heiluttele kuorta varovasti, jotta ilmakuplat pääsevät pois ja munan pinnasta tulee tasainen. 4 Aseta munat kuppeihin tai kennoon kuivumaan. Anna niiden jähmettyä rauhassa vähintään vuorokauden ajan. 5 Poista munista kuoret. Parhaiten se onnistuu ­naputtelemalla kuori murusiksi ja kuorimalla se keitetyn kananmunan tapaan (kuva 4). 6 Tasoita munan pinta hiomapaperilla tai -sienellä­ (kuva 5). Halutessasi voit koristella munan maalaamalla sen spraymaalilla tai vaikka hilekynsilakalla (kuva 6). Jos käytät spraymaalia, lakkaa betonin

huokoinen pinta ensin Cello Hybrid Clear Lacquer Matt -lakalla. Viimeisestele kauniilla Cello Hybrid Rose Gold -ruusukultamaalilla.

NÄITÄ TARVITSET

Weber Hobby Concrete -askartelubetonia ja vettä Cello Hybrid Clear Lacquer Matt -spraylakkaa Cello Hybrib Rose Gold -spraymaalia Pirkka kananmunia Pirkka rypsiöljyä Ison neulan Hiomapaperia Kumihanskat Koristeita Kulhon ja lusikan betonin sekoittamiseen Kupin kananmunan valuttamista varten Munakuppeja tai munakennon kuivaustelineeksi TEE NÄIN

1 Aloita tyhjentämällä kananmunat muoteiksi. Tee terävällä neulalla munan kärkeen pieni ilmareikä ja pohjaan halkaisijaltaan noin 1,5 cm:n kolo (kuva 1).

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Cello Season -maljakko 12,95 €, valikoidut K-Raudat. Hemtex 24h -marmoritarjotin 29,90 €, K-Citymarket. Elintarvikkeet ja Pirkka Reilun kaupan terttuneilikka, K-ruokakaupat.

Katso video: Pirkka.fi > Koti > Tee itse > Tee itse betonimunat

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


RUOKATRENDIT

2018

Viime vuonna innostuimme kokeilemaan lihankorvikkeita ja herkuttelemaan tuoreilla marjoilla. Tämän vuoden ruokatrendeiksi K-ryhmä ennustaa terveellisiä välipaloja, satokauden herkkuja ja muita hyvinvointia tukevia ruokia. TEKSTI ELIS A MIININ KUVAT K-RYHMÄ, ISTOCK JA GETTY IMAGES

+159 %

*

LIHANKORVIKKEET

+27 %* MARJAT

Marjojen kysyntä on yhä kasvussa, ja tuoreita marjoja on tarjolla nykyään monipuolisesti­ ympäri vuoden. Viime vuonna­ eniten suosiotaan kasvattivat pensasmustikka ja vadelma. Tammikuussa Pirkka-marjasarjaan saatiin kolme uutuutta: punaherukka, karhunvatukka ja marjatrio. Marjat ovat hyviä sellaisenaan ja terveellinen raakaaine esimerkiksi smoothieen. Marjat käyvät yhtä hyvin kakkujen koristeeksi kuin arkiaamiaisella jogurtin kaverina. * Myynnin kasvu K-kaupoissa vuonna 2017

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Suomalaiset syövät ja valitsevat entistä tietoisemmin ruokia ja raaka-aineita, jotka lisäävät hyvinvointia. Nyhtökauran, Härkiksen ja muiden lihankorvikkeiden myynti kasvoi viime vuonna K-ryhmän kaupoissa huikeat 159 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä­ vuosi näyttää, miten innokkaasti haluamme tulevaisuudessa näitä tuotteita keittiössämme käyttää.

+46 %

*

KAURAJUOMAT

Kaura on nyt kaikkien suosikki­. Erilaisten kauratuotteiden, esimerkiksi kaurajuoman, suosio kasvoi viime vuonna reilusti. Myös leipähyllystä halutaan kauraa ostoskoriin entistä ­useammin.


NOUSUSSA:

SUOLAISET JÄLKIRUOAT 1 Maailmalla suureksi ruokailmiöksi ovat nousemassa makeat pääruoat ja suolaiset jälkkärit. Ilmiö ei ole vieras meille suomalaisillekaan, olemmehan tottuneet käyttämään esimerkiksi salmiakkia ja suolakinuskia jälkiruoissa. Makean pääruoan raaka-aineeksi sopii esimerkiksi ­bataatti, jonka myynti kasvoi viime vuonna 16 prosenttia alkuvuoden sesongissa. Bataattiranskalaisista tuli koko kansan suosikki. 2 Kiinnostavia uutisia: koko ruokarytmimme on muutoksessa. Täysien aterioiden sijaan syömme yhä enemmän välipaloja­, ja se lisää esimerkiksi­ valmiiksi pilkottujen, annosrasioissa myytävien hedelmien kysyntää. Niin ikään valmiit smoothiet ja smoothie-kulhot ovat nousussa. Välipala-

RUOKAA A I VO I L L E

patukat ovat käteviä, ja niistä halutaan nyt terveellisempiä ja ruokaisampia versioita makeiden lisäksi. Myös helposti nautittavat mutta ruokaisat juomat ja keitot sekä niiden yhdistelmät yleistyvät. Kokeile esimerkiksi bataatti- tai punajuurilattea! 3 Vastuullisuus on tärkeä osa K-ryhmän toimintaa, ja se näkyy myös asiakkaiden ostoskärryissä. Vastuullisesti kasvatettu ruoka ja kiertotalousajattelu konkretisoituvat esimerkiksi kalatiskissä, jonka myynti kasvoi viime vuonna 7 prosenttia. Lohi on edelleen suosituin kala, mutta suomalaisille maistuvat nyt myös vaaleat kalat ja kotimaiset järvikalat. Niihin tutustumisen voit aloittaa esimerkiksi herkullisesta kalapyörykkä-bouillabaissesta.

+11 %* LUOMUTUOTTEET KASVATTAVAT SUOSIOTAAN. SUOSIKKEJA OVAT ESIMERKIKSI LUOMUKANANMUNAT.

Joidenkin superfoodien, kuten goji-marjan kysyntä on laskussa, mutta tilalle nousevat esimerkiksi stressiä vähentävät tai muuten hyvää tekevät ruoat, kuten osterit, parsa, pinaatti ja kaura.

1 2

3

LISÄÄ VA I H TO EH TO JA

Satokausiajattelu nousee uudelle tasolle. Olemme entistä kiinnostuneempia kokeilemaan uusia hedelmä- ja vihanneslajikkeita. Kiinnitä huomiota esimerkiksi sitrus-, rypäle- ja omenalajikkeiden kirjoon ja makueroihin!

HYÖNTEISET Oletko jo ehtinyt maistaa hyönteisiä? Kaupoissa on nyt tarjolla muun muassa sirkkapatukoita, -leipää ja -granolaa. Hyönteiset ovat erinomainen raudan ja proteiinin lähde, ja sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Paahdetut sirkat ovat rapeita ja melko miedon makuisia. Uskallatko kokeilla? Tänä vuonna nähdään, otammeko mallia Aasiasta, ja hyväksymme hyönteiset osaksi päivittäistä ruokavaliotamme. L ÄHDE: R UOKAILMIÖT 20 18 -TUTKIMUS, JONKA AINEISTO KERÄTTIIN K-RYHMÄN MY YNTIDATASTA SEKÄ K:N ASIANTUNTIJOIDEN, K-KAUPPIAIDEN J A KAUPAN TYÖNTEKIJÖIDEN HAASTATTELUISTA .

P i r k k a . f i   PIRKKA  37


Tee joka tilaisuudesta erityinen

Korkealuokkainen ranskalainen tuorejuusto, jossa on täyteläinen maku.

« Le veritable Port Salut » Mieto ja kermainen juusto täynnä makua.

Ainutlaatuinen ranskalainen tuorejuusto, jossa on luonnetta.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3 / 2 01 8 · K- R U OK A .FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

AAH, S ITRU U N A A ! ONKO NEROKKAAMPAA hedelmää kuin sitruuna? Se sopii ruokiin ja juomiin, suolaiseen ja makeaan, kylmään ja kuumaan, kastikkeeksi ja koristeeksi. Se on elementissään pääroolissa voimakkaasti sitruunaisissa ruoissa, mutta yhtä luontevasti kirpakka hedelmä hoitaa sivuosat vähän vaatimattomana, mutta tärkeänä hapokkuuden antajana. SITRUUNA SOPII erityisen hyvin moniin keväisiin, pääsiäispöydistäkin tuttuihin ruokiin: kanaan, kalaan, pashaan ja rahkaherkkuihin. Ja kukapa ei rakastaisi sitruunan ja lakritsin lumoavaa liittoa, josta voi nauttia tänä keväänä upean marmoroidun tortun muodossa (s. 47).

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


Nyt hanapakkauksessa!

ilmoteksti

Black Tower Riesling Gewürztraminer – rapean raikas valkoviini.

PIDETTY G BLACK TOWER RIESLIN

GEWÜRZTRAMINER

ESSA NYT UUDKS ESSA! HANAPAKKAU

“Hyvä viini tarjoaa reilun hinta-laatusuhteen.” Viiniopas 87 p. “Harmoninen, puhdaspiirteinen ja pirtsakka.” Viinistä Viiniin

Suomen suosituimman saksalaisen viinin tunnistat tornista. RIESLING GEWÜRZTRAMINER 35,60 € / 3,00L • RIESLING GEWÜRZTRAMINER 9,88 € / 0,75L A L KO N VA L I KO I M A S S A M YÖ S : C L A S S I C R I E S L I N G • R I VA N E R • D O R N F E L D E R P I N OT N O I R • D R Y R I E S L I N G • H E D G E R O W O R G A N I C • P I N K B U B B LY • B L A C K TO W E R I C E

Löydä herkulliset reseptit ja parhaat viinivinkit: viiniposti.fi

NAUTI VASTUULLISESTI

Uusi klassikko.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

R E SEPT IT Smoothie on heti valmis herkku.

61 Liharuoat

Tandoorilammas tuo uutta twistiä pääsiäispöytään.

SYÖ DÄ Ä N Y HDE SSÄ

Vuoden iso ruokajuhla, pääsiäinen, kokoaa läheiset yhteisen pöydän ääreen. PÄÄSIÄINEN ON kevään isoin juhla. Pääsiäinen symboloi uutta alkua ja on myös valon sekä alkavan kasvukauden juhla. Pääsiäiseen liittyvät arkipyhät katkaisevat kevään aherruksen ja tarjoavat tilaisuuden kiireettömälle yhdessäololle. Ja mikä olisikaan paras ja luontevin tapa kokoontua yhteen kuin rento kokkailu ja yhdessä syöminen.

JOS KAIPAAT jotain ihan muuta, unohda perin-

LAMMAS, KANANMUNAT, pasha ja mämmi ovat

MUISTA YHDESSÄ syömisen ihanuus myös juhlien

perinteisiä pääsiäisherkkuja. Samoista raakaaineista voi kuitenkin loihtia myös kokonaan uudenlaisia makuelämyksiä. Kokeile tänä keväänä esimerkiksi turkkilaisia kananmunia (s. 42), tandoorilammasta (s. 43) ja pashan sijasta appelsiinilla ja verigreipillä raikastettua pannacottaa (s. 44).

ulkopuolella. Kutsu ystävä spontaanille brunssille suklaapannukakkuja maistamaan (s. 59) tai surauta kavereiden kanssa smoothie välipalaksi (s. 46). Ja ennen kaikkea: Syö yhdessä oman perheen kesken. Aamulla, iltaruoan aikaan tai vasta iltapalalla, silloin kun se teille parhaiten sopii.

TOP 5 PÄÄSIÄISRESEPTIÄ 1. Mangojuustokakku 2. Mango-sitruunamarenkikakku 3. Töhnämunat 4. Karitsanpaisti ja juuresvuoka 5. Pasha

teiset raaka-aineet. Pääruoaksi voi tarjota vaikka lohta japanilaiseen tyyliin (s. 54 ) ja jälkkäriksi sitruuna-lakritsimarmoritorttua (s. 47 ). Paras juhla on aina järjestäjiensä näköinen. Pääsiäistä voi viettää mainiosti myös pizzaa paistamalla tai thaityylisiä ribsejä grillaamalla (s. 61).

Tandoorilammas Sirkka-bataattisosekeitto Nachopizza Ras el hanout -broileri Japanilainen minestrone Punainen curry Thairibsit

43 49 51 53 56 57 61

Kala- ja äyriäisruoat Pikamarinoitu uuniseiti Lohitataki

51 54

42 Kasvisruoat Turkkilaiset kananmunat Helppo majoneesi Täytetyt uunibataatit Mozzarellapanzanellasalaatti Paistettu riisi tofulla Thaimaalainen coleslaw

42 45 45 50 55 57

59 Makeat herkut Appelsiini-jogurttipannacotta Sitruuna-lakritsimarmoritorttu Chocolate pancakes eli suklaapannukakut Mantelipuuro Chia-hedelmäkeitto Irish cream -trifle

44 47 59 59 22 62

KEVÄTTÄ MALJAKOSSA

Tulppaanit ovat varma kevään merkki. Poimi Pirkka monivärinen tulppaanikimppu, 15 kpl, lahjaksi tai iloksi omaan kotiin.

LÄHDE: K-RUOKA.FI 2017 Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain. *Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Suvi Leppänen Teija Nesterinen Johanna Pekkala Ella Pesonen Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

PÄÄ SIÄINEN YHDESSÄ

M AUK K A ITA UPP OMU NIA Pääsiäisen klassikkoalkupala kananmuna kokataan nyt turkkilaisittain.

Turkkilaiset kananmunat 4 ANNOSTA | Y L I 60 MIN H INTA N . 1,5 0 € / ANNOS *

2 prk (à 200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 2 kevätsipulinvartta ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna 1 tl limetin- tai sitruunanmehua ½ tl suolaa ripaus mustapippuria UPPOMUNAT

2 l vettä 1 dl väkiviinaetikkaa 4 kananmunaa MAUSTEVOISULA

1–2 valkosipulinkynttä 50 g voita n. ½ tl savupaprikajauhetta LISÄKSI

Pirkka chilimausteseosta myllystä (sis. suolaa) tuoretta korianteria kevätsipulia tuoretta vaaleaa leipää

1. Hienonna kevätsipuli ja korianteri. Sekoita ne jogurtin joukkoon ja mausta limetinmehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. 2. Kuumenna vesi poreilevaksi kattilassa ja kaada joukkoon etikka. Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. Riko tuoreet, huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen kahvikuppiin ja kaada varovasti veteen. Kypsennä yksi uppomuna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia ja nosta kattilasta reikäkauhalla. Keltuainen saa jäädä valuvan löysäksi. Jatka kypsennystä vielä pari minuuttia, jos haluat siitä kiinteämmän. Valmista loput munat samalla tavalla. 3. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon valkosipuli ja savupaprika. Kuumenna hetki. Varo, etteivät valkosipulit pääse palamaan. 4. Kasaa annokset siten, että lautasten pohjalle tulee jogurttiseosta. Lisää pinnalle uppomuna ja voisulaa. Rouhi pinnalle chilimausteseosta ja koristele annos korianterilla ja kevätsipulilla. Tarjoa turkkilaiset kananmunat vaalean leivän kanssa tai sellaisenaan.

Tarjoa turkkilaiset kananmunat leivän kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka chilimaustemylly 120 g

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka turkkilainen jogurtti 200 g, laktoositon


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

PÄÄ SIÄINEN YHDESSÄ

PÄ Ä SIÄ ISEN KU NKKU Pääruoan lammas maustetaan intialaisittain tandooritahnalla.

Tandoorilammas

Intialaiset maut tuovat vaihtelua pääsiäispöytään.

8 AN NOSTA | Y L I 6 0 MIN H IN TA N. 2,40 € / ANNOS *

1 (n. 1,4 kg) karitsan tai lampaan luuton paisti (pakaste) 2 dl Pirkka maustamatonta AB-jogurttia 1 dl Pirkka tandoori currytahnaa ½–1 tl juustokuminaa n. ½ tl suolaa 1 tlk (390 g) Pirkka kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna SUURUS

¼ dl vettä 1 rkl vehnäjauhoja MINTTU-KORIANTERIKASTIKE

1 ruukku tuoretta minttua 1 ruukku tuoretta korianteria 1 valkosipulinkynsi pala (n. 2 cm) tuoretta inkivääriä ¼ tl suolaa 2 rkl limetinmehua 1 rkl vettä 1. Ota paisti sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. 2. Kuutioi paisti reiluiksi kuutioiksi (noin 4 cm x 4 cm). Sekoita kuutiot jogurtin, tandooritahnan, juustokuminan ja suolan kanssa kulhossa. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin marinoitumaan yön yli. 3. Nosta lihat pataan. Lisää kuoritut tomaatit, tomaattisose ja valkosipuli. Kuumenna pata ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha on mureaa. 4. Lisää loppuvaiheessa suurus: Sekoita vehnäjauhot kylmään veteen ja kaada pataan ohuena nauhana samalla sekoittaen. Anna vielä kiehahtaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. 5. Valmista minttu-korianterikastike. Revi minttu ja korianteri varsineen monitoimikoneen kulhoon. Lisää kuorittu valkosipuli ja inkivääri. Lisää suola, limetinmehu ja vesi. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. 7. Tarjoa lammaspata riisin, turkkilaisen jogurtin ja minttu-korianterikastikkeen kanssa. Vinkki! Lisää vettä, jos pata on liian sakeaa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 20.3.

JUOMA SUOSITUS

Fentimans & Hollows Spiced Ginger Beer 4 % Perinteisesti käymisteitse uutetuista raaka-aineista valmistettu mausteinen inkivääriolut sopii voimakkaasti maustettujen ruokien seuraksi. Saatavilla K-ruokakaupoista.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

PÄÄ SIÄINEN YHDESSÄ

MA KE A N KIRPEÄÄ Voit tehdä jälkkäripannacotan hyvissä ajoin valmiiksi.

Appelsiini-jogurttipannacotta 6 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 0,9 0 € / A N N OS *

2 liivatelehteä 1 appelsiini (2 tl appelsiininkuorta raastettuna, 1 dl mehua) 1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa ½ dl sokeria 1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 2 tl Pirkka vaniljasokeria LISÄKSI

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Raasta yhden hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista siitä mehu. 2. Leikkaa loput sitrukset kalvottomiksi ja paloittele. Mausta sokerilla ja ripauksella kardemummaa. Jaa sitrussalaatti kuuteen lasiin. 3. Kiehauta kattilassa kerma, sokeri ja appelsiininmehu. Ota kattila liedeltä ja lisää puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi ja lisää jogurtti, appelsiininkuori ja vanilliinisokeri. 4. Kaada kermaseos sitruksien päälle annoslaseihin. Hyydytä pannacottaa jääkaapissa noin 2 tuntia. Koristele halutessasi sitruunamelissan lehdillä.

2 appelsiinia 1 verigreippi 2 rkl sokeria ripaus Pirkka kardemummaa

Tarjoa pannacotta jälkiruokamaljoista tai leveistä juomalaseista.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen laktoositon vispikerma 2 dl

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka kardemumma rouhittu 8 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

VINKKI

4

Ohje on pienille (n. 350 g) bataateille. Jos bataatit ovat reilusti isompia (600–800 g), halkaise 3 bataattia pituussunnassa ennen kypsennystä. Näin saat sopivat annokset.

6

Electrolux ESTM3300 sauvasekoitin, K-Citymarket.

#PARA STANY T

bataat t i Monipuolinen, hieman makeahko bataatti kypsyy nopeasti samettisen pehmeäksi. Paahda uunissa, soseuta keitoksi tai kokeile bataattikiekkoja burgerin "sämpylänä". Bataatti voi olla oranssi, violetti tai valkoinen, mutta oranssi on lajikkeista yleisin.

Sillä sileäksi Jos voit hankkia vain yhden kodinkoneen, hanki sauvasekoitin. Se soseuttaa keitot, surauttaa smoothiet ja valmistaa tahnat hetkessä. Jos valitset mallin, jossa on mukana myös vispilä ja hienonnusosa, saat todella monipuolisen apulaisen.

TÄYTE T YT U U N I BATAAT I T Pistele 6 pientä bataattia (n. 2 kg) haarukalla. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Kuumenna pannulla 1 tlk (n. 230 g) valutettuja kikherneitä, 1 prk (365/150 g) valutettuja vuohenjuustokuutioita sekä 150 g ranskankermaa. Lisää 1 ½–2 rkl currytahnaa. Tee bataattien pintaan ristiviillot ja koverra sisustaa rikki haarukalla. Lisää pinnalle täytettä. Nauti heti.

+ bataattia

+ kikherneitä suolaliemessä

+

Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita suolaliemessä

+ ranskankermaa

Helppo majoneesi

Pirkka keltaista currytahnaa

3 DL | ALLE 5 MIN H I NTA N. 1 € / 3 D L*

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 7.3.

5

1 Pirkka Luomu kananmuna 2 tl sinappia 3 dl rypsiöljyä ½ tl suolaa 1 tl valkoviinietikkaa

pizzapäivä Papa Rafkin Mozzarella (400 g) on pakastealtaan mehevä uutuus. Ohut pohja, maistuva tomaattikastike ja emmental-edam-juustosekoitus ovat Papa Rafkinin pizzojen salaisuus. Lisäksi täytteenä on mozzarellaa, kirsikkatomaattiviipaleita ja basilikapestoa, tietysti runsaasti ja laidasta laitaan, kuten Papan pizzoissa aina.

UU TU US AU PO VA IN K- RU OK AK

IST A

1. Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapeaan ja korkeaan kulhoon. Mittaa joukkoon sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy. 2. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja nosta se hitaasti ylös. Mausta majoneesi suolalla ja etikalla. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

HEDELMÄINEN SMOOTHIE

HELPPO VIHERSMOOTHIE

+

+

Pirkka smoothie hedelmäsekoitusta

+

basilikaa hienonnettuna

Pirkka omenasosetta

Pirkka kookosmaitoa

+

Pirkka vihersmoothie hedelmäsekoitusta

limetinmehua

MARJA SMOOTHIE KATSO T ARK RESEPTIT AT K-RUOKA : .FI minttua hienonnettuna Pirkka smoothie marjasekoitusta

+

+ Pirkka kaurajuomaa

7

KOKEILE MYÖS

SU R AU TA SM OOTHIE Smoothiesta tulee ihanan kylmä ja paksu, kun soseutat raaka-aineet hieman jäisinä. Pakastealtaan valmiit smoothiesekoitukset ovat helppo ratkaisu. Sulata smoothiepakasteet kohmeisiksi ennen ainesten sekoittamista tai lisää jäisiä raaka-aineita vähitellen nesteen joukkoon. Näin ainekset eivät jymähdä yhdeksi köntiksi. Nauti heti!

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

UUTUUS Pirkka päärynä-, mangotai aprikoosisose 0,5 l, 100 % hedelmäsose


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

LEIVONTA

I HA NIL L E NA ISIL L E Leivo sitruunainen lakritsimarmoritorttu vaikka naistenpäivän kunniaksi.

Sitruuna-lakritsimarmoritorttu 8 ANNOSTA | 3 0 – 60 MIN H INTA N . 0,55 € / ANNOS * TAIKINA

100 g Pirkka meijerivoita (kylmää ja kovaa) 1 dl sokeria 1 kananmunan keltuainen 3 dl Pirkka vehnäjauhoa n. 1 rkl kylmää vettä SITRUSTÄYTE

3 dl Pirkka kuohukermaa 1 dl maitoa 1 tl Pirkka vaniljasokeria ½ dl sokeria 3 liivatelehteä ½ dl sitruunanmehua 1 sitruunan raastettu kuori LISÄKSI

1 ½ dl Pirkka lakritsikastiketta Dr. Oetker Bumblebee mix -koristerakeita 1. Valmista taikina. Pane kylmä voi paloina ja sokeri monitoimikoneen kulhoon. Käytä tasaiseksi ja lisää keltuainen. Sekoita käsin joukkoon jauhot ja vesi. 2. Painele taikina vuoan (36 x 13 cm) pohjalle ja reunoille. Tue taikinan reunat foliopaperilla. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Nosta kylmään ½ tunniksi. 3. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia kauniin ruskeaksi. Nosta uunista ja anna jäähtyä. 4. Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. 5. Valmista sitrustäyte. Laita kattilaan kerma, maito, vaniljasokeri, sitruunankuori ja sokeri. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Nosta sivuun ja lisää sekoittaen sitruunanmehu ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. 6. Kaada seos esipaistetulle torttupohjalle. Nosta torttu noin 20 minuutiksi jääkaappiin hyytymään. 7. Lisää 1–2 rkl lakritsikastiketta ohuina raitoina sitrustäytteen päälle. Marmoroi pinta vetämällä veitsellä lakritsiraitojen läpi. Nosta vielä jääkaappiin ½ tunniksi hyytymään. 8. Koristele koristerakeilla ja tarjoa heti lakritsikastikkeen kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 6.3.

OSTOSLISTALLE

UU TU US Dr. Oetker Bumblebee mix -koristerae 50 g

Pirkka lakritsikastike 300 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


ilmoteksti

UUTUUS! TUOREET RAIKKAAT DIPIT RAKASTAVAT NACHOJA! 90 % MANG

OA 95 % AVOKA

DOA

Tae ruoasta aidoimmillaan.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

keväi n e n k al a Helppo uunilohi sopii myös juhlapöytään.

KEITTOPÄIVÄ

UUTTA TW I S T I Ä Talven ihana ikisuosikki, bataattisosekeitto, saa uutta potkua chilistä ja sirkoista.

Sirkkabataattisosekeitto 5 AN NOSTA | 3 0 – 6 0 MIN H IN TA N. 1,80 € / ANNOS *

1 kg bataattia 1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä ½–1 Pirkka mietoa punaista chiliä 1 rkl öljyä n. 7 dl vettä 1 tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %) n. 1 rkl limetinmehua n. 1 tl suolaa ripaus mustapippuria

OSTOSLISTALLE

UUNILOHI JA AASIALAINEN PESTO Uutta ilmettä ja makua tutulle lohelle saat aasialaistyylisellä pestolla.

4# 50-image-caption centered

UUTUUS

Samu Cricket Nuts -sirkkapähkinät, chili, 80 g

LISÄKSI

1 dl Samu Cricket Nuts -sirkkapähkinöitä, chili tuoretta basilikaa hienonnettuna 1. Kuori bataatit ja leikkaa ne kuutioiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. 2. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä kattilassa öljyssä. Lisää bataatit ja kuullota vielä hetki. Lisää vesi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin

10

Ministi maksista Suomalaisten suosikkia, HK Herkkumaksamakkaraa saa nyt käteviin minipakkauksiin pakattuna. Uusi pakkauskoko on erityisen kätevä, jos perheessä on vain muutama maksamakkaran syöjä. Yhdestä minipötköstä riittää maksamakkaraa noin kahdelle leivälle. Pakkauksessa on kuusi minipötköä, jotka aukeavat helposti päässä olevaa klipsiä pyörittämällä.

20 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseu­ ta keitto. Lisää joukkoon ruokakerma ja kuumenna. Lisää tarvittaessa vettä. Soseuta keitto kuohkeaksi ja mausta lopuksi limetinmehulla, suolalla ja musta­ pippurilla. 3. Ripottele keittoannosten pinnalle sirkkapähkinöitä ja hienonnettua basilikaa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 14.3.

PÄHKINÄKUORRUTETTU UUNILOHI Pähkinäinen kuorrutus on maustettu sitruunankuorella ja -mehulla.

KATSO T ARKA RESEPTIT T K-RUOK : A.FI UUTUUS

HK Herkkumaksamakkara Mini 150 g / 6 x 25 g

UUNILOHI JA SITRUSSALSA Kokeile sitrussalsaan myös limettiä tai veriappelsiinia. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

KIIREPÄIVÄN PEL A ST US

H E T K E S SÄ P ÖY TÄ ÄN Panzanellasalaatti, uuniseiti ja nachopizza valmistuvat reilussa puolessa tunnissa.

Mozzarellapanzanellasalaatti 4 A NNOSTA | 3 0 – 6 0 M I N H INTA N. 2, 25 € / A N N OS *

3 (600 g) punaista paprikaa 1 rs (250 g) Pirkka miniluumutomaatteja 1 ½ dl Pirkka mustia kivettömiä oliiveja ½ (200 g) kesäkurpitsa tilkka öljyä ½ ps (à 240 g) Fazer Puikula Pehmeämpi Kaura -leipää n. 2 rkl Pirkka vihreää pestoa 1 pkt (125 g) Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala -juustoa 2–3 rkl voita suolaa mustapippuria KASTIKE

1. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenet. Paloittele paprikat ja halkaise tomaatit. 2. Valuta oliivit. Ota juustohöylällä kesäkurpitsasta ohuita siivuja. Sipaise viipaleiden pintaan öljyä ja mausta suolalla. 3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi punasipuli. Sekoita keskenään öljy ja sitruunanmehu. Sekoita joukkoon viipaloitu sipuli. 4. Paahda kesäkurpitsaviipaleet pannulla ja leikkaa valutettu mozzarella viipaleiksi. 5. Voitele leipien sisäpinnat pestolla, nosta päälle mozzarellaviipaleita ja sulje leivät. 6. Sipaise leipien pintaan sulatettua voita. Paista pannulla molemmin puolinta tai paahda rapeaksi ja kuumaksi vohveliraudalla. 7. Leikkaa leivät paloiksi tarjoiluvadille. Lisää päälle kesäkurpitsa, paprikat, tomaatit, oliivit ja punasipuli kastikkeineen. Mausta suolalla ja pippurilla.

1 (90 g) iso punasipuli ¾ dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä ½ sitruunan mehu

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 8.3.

RUOKAISA SALAATTI ITALIA STA

OSTOSLISTALLE

UU TU US Fazer Puikula Pehmeämpi Kaura 240 g

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala Campana 125 g

Pirkka vihreä pesto 185 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

IÄ TEXMEX A UUDELL A TAVALL

13

Nachopizza 4 A N N OSTA | A L L E 3 0 MIN HI N TA N . 2 ,95 € / A N N OS *

1 pkt (400 g) Kariniemen kanan­ pojan delisuikale fileetä, paprikaa & punasipulia tilkka öljyä 1 pkt (2 kpl/460 g) Pirkka pizzapohjia tomaattikastikkeella (pakaste) 1 prk (230 g) Pirkka mietoa taco­ kastiketta ½ prk (à 300 g) Pirkka juustodippiä 12 Pirkka miniluumutomaattia 10–12 Pirkka vihreää jalapenovii­ paletta 14 Pirkka tortillachipsiä 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea, (ranskankermaa, 18 %) tuoretta korianteria 1. Paista kanasuikaleet öljyssä pannulla keskilämmöllä kypsiksi ja kauniin kullanruskeiksi. 2. Sulata pizzapohjat paketin ohjeen

14

Pikamarinoitu uuniseiti 4 AN NOSTA | 3 0 – 6 0 MIN H IN TA N. 3, 35 € / ANNOS *

1 pkt (4 kpl/400 g) Pirkka alaskan­ seitiä annospaloina (pakaste) ¾ dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 4 rkl sitruunanmehua 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 2 rkl Pirkka valkosipulimurskaa 500 g Pirkka miniluumutomaatteja tai Pirkka Parhaat Red Desire makeita terttuminiluumutomaatteja 3–4 rkl Pirkka auringonkukan­ tai pinjansiemeniä 1. Sulata kala pakkauksen ohjeen mukaan. Pyyhi kalan pinta kuivaksi ja siirrä annospalat muovipussiin. Sekoita keskenään oliiviöljy, sitruunanmehu, inkivääri ja valkosipuli. Kumoa seos pussiin kalojen sekaan ja jätä maustumaan noin 15 minuutiksi. 2. Siirrä kalapalat marinadin kanssa-

mukaan. Levitä pohjille tacokastike. Jaa kastikkeen päälle juustodippiä, paistettua broileri-kasvisseosta, halkaistuja miniluumutomaatteja, jalapenoviipaleita sekä tortillachipsit. 3. Paista uunin alatasolla 225 asteessa 8 minuuttia. Lisää päälle ranskankermaa ja tuoretta korianteria. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 15.3.

OSTOSLISTALLE

Pirkka pizzapohjat tomaattikastikkeella 2pl/460 g

UU TU US AU PO VA IN K- RU OK AK

IST A

Kariniemen kananpojan delisuikale filee, paprikaa & punasipulia, 400 g

L AA UUNIKA N A PIK A

uunivuokaan (noin 20 x 26 cm). Lisää päälle tomaatit ja siemenet. 3. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 15 minuuttia kypsäksi. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 1.3.

OSTOSLISTALLE

Pirkka alaskanseiti annospaloina 4 kpl/400 g (pakaste)

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


UUTUUS! Paista bataattilohkot rapeiksi.

Dippaa aioliin tai chilimajoneesiin.

Nautiskele viimeistä murua myöten.

HERKULLISEN RAPEITA PINNALTA, TÄYTELÄISEN PEHMEITÄ SISÄLTÄ!

Mutkaton arki on jokamiehenoikeus.

GLUTEENITON

ilmoteksti


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

15

RUOKA ON VA LMIS TA ! BLOGGAA JA Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna yhdistelee rennosti itse kokattua ja puolivalmista.

Ota rennosti ja ratkaise tarvittaessa arjen ruokapaniikki valmisruoilla.

PYÖRYKKÄPÄIVÄ Lihaisissa pyöryköissä on karitsaa ja naudanlihaa. Lisää keittoihin, salaatteihin ja kastikkeisiin tai paista pannulla ja nauti sellaisenaan. Saarioisten lammaspyörykät 240 g, laktoositon ja gluteeniton.

KATSO K YHTEIST AIKKIEN YÖBLO RESEPTIT GIEN : K-R UOKA RUOKAB .FI/ LOGIT

BLOGGAA JAN RESEPTI

L ÄH I - I DÄ N M A K UJA Uunissa paahdettu broileri ja gluteenittomat bataattilohkot tarjotaan raikkaan avokado-jogurttidipin kanssa.

Ras el hanout -broileri ja bataattilohkot 4 AN NOSTA | Y L I 6 0 MIN

1 (n. 1,2 kg) Pirkka miedosti suolattu kokonainen broileri 2 sitruunaa 3 valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä 1 rkl ras el hanout -maustesosta suolaa MAUSTEVOI

75 g voita 2 rkl ras el hanout -maustesosta ½ sitruunan mehu 2 valkosipulinkynttä murskattuna 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna AVOKADO-JOGURTTIDIPPI

2 (500 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa

2 dl Pirkka turkkilaista jogurttia 2 valkosipulinkynttä ½ sitruunan mehu 2 rkl tuoreita yrttejä, esim. basilikaa ja korianteria ½ tl suolaa LISÄKSI

1 ps (500 g) Pirkka bataattilohkoja (pakaste) 1. Valmista maustevoi sekoittamalla voihin ras el hanout -mausteseos, sitruunanmehu, valkosipuli ja timjami. 2. Kuivaa uunibroileri hyvin sisältä ja päältä talouspaperilla. Irrota nahkaa hiukan ja ujuta maustevoi nahan alle, erityisesti rintalihojen kohdalle. Leikkaa sitruunat lohkoiksi, kuori valkosipulinkynnet ja laita

UU TU US

valkosipuli sekä muutama sitruunanlohko broilerin sisälle. Hiero öljy broilerin pintaan ja sen päälle suolaa sekä ras el hanout -mausteseosta. 3. Aseta broileri uunivuokaan rintapuoli ylöspäin. Laita loput sitruunanlohkot mukaan paahtumaan leikkuupuoli ylöspäin. Paista 180 asteessa kypsäksi noin 1 ½ tuntia. Kääri folioon vetäytymään. 4. Nosta uunin lämpö 220 asteeseen ja paista bataattilohkot rapeiksi pakkauksen ohjeen mukaan. 5. Valmista dippi survomalla avokadojen hedelmäliha jogurttiin. Mausta sitruunanmehulla, murskatulla valkosipulilla, yrteillä ja suolalla. 6. Paloittele broileri ja tarjoa bataattilohkojen ja avokado-jogurttidipin kanssa.

MUMS, MOUSSAKAA Ota pakastimesta, laita mikroon ja nauti. Voit lämmittää aterian myös uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Pirkka moussaka 350 g, pakaste.

UU TU US CHILLAA CON CARNE Maukkaat valmisruoat auttavat arjessa. Kokeile myös lasagnea ja moussakaa. Pirkka chili con carne 350 g, pakaste.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

K-MESTARI VINKKAA

Herkkuja karitsasta Lihatiskissämme on pääosin karitsaa Uudesta-Seelannista. Pääsiäiseksi tilaan myös kotimaista luomukaritsaa. Tarjolla on usein kaikkia karitsan osia, joista suosituimpia ovat sisä- ja ulkofileet, paahtopaistit sekä kareet. Fileistä ja paahtopaistista saa hyviä pannulla paistettavia pihvejä. Kare taas on parasta, kun siihen paistaa pannulla pinnat ja laittaa vielä sen jälkeen uuniin. Meiltä saa myös ympäri vuoden itse jauhettua karitsanjauhelihaa, josta saa esimerkiksi hyviä lihapullia tai mureketta. Karitsanlihakuutiot puolestaan sopivat pataruokiin, keittoihin ja karjalanpaistiin. Kuutiot ovat karitsan etuosaa, lapaa. Leikkaamme ja pakkaamme ne itse. Ykkösmausteita karitsalle ovat valkosipuli, mustapippuri, suola sekä tuoreet yrtit kuten rosmariini ja timjami. Mielestäni lihan kaveriksi kuuluu myös hyvä kastike. Itse teen sen pannulla salottisipulista, valmiista kastikepohjasta ja kermasta. Takuuvarmat lihan kanssa tarjottavat ovat uunijuurekset tai valkosipuli- ja kermaperunat. Ne maistuvat parhailta vuodesta toiseen. Lihamestari Petri Harsia, K-Supermarket Hertta, Helsinki

18 JUHL ARUOKAA

PARASTA PÄÄS IÄIS P ÖYTÄÄ N Keväisen juhlamenun pääruokana tarjoillaan kalaa japanilaiseen tyyliin.

Lohitataki 4 A N NOSTA | 3 0 – 60 M I N H I N TA N. 5,10 € / A NNOS * n. 600 g tuoretta lohifileetä (paksuimmasta kohdasta) n. 1 dl Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä 8 (100 g) retiisiä ½ (150 g) kurkkua 2 (40 g) kevätsipulinvartta hienonnettuna KASTIKE

¾ dl limetinmehua ¾ dl Pirkka japanilaista soijakastiketta 2 rkl riisiviinietikkaa 1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Nosta jääkaappiin. 2. Poista lohesta nahka. Leikkaa lohifileestä neljä

19

Vaihda voi ja juusto avokadoon. Tee levite tai viipaloi suoraan leivän päälle.

VA IHDA VÄ L IL L Ä Kokeile avokadoa maitotuotteiden sijasta ja ylläty.

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

150 g:n painoista, mielellään suorakaiteen muotoista palaa ja kuivaa lohen pinta. 3. Paahda seesaminsiemenet kevyesti kuivalla kuumalla pannulla. Kumoa siemenet lautaselle ja kääntele lohipalat kauttaaltaan seesaminsiemenissä. 4. Leikkaa pestyt retiisit paperinohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kurkku juustohöylällä ja hienonna kevätsipulit. 5. Paahda lohipaloja kuumalla ja kuivalla pannulla kaikilta sivuiltaan noin 30 sekunnin ajan riippuen palojen paksuudesta. Tarkoitus on jättää kalan keskiosa raa'aksi ja paahtaa sivut. 6. Nosta paistetut lohipalat leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä noin 2 cm:n viipaleiksi. 7. Lisää kastiketta reilusti lohipalojen päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele kevätsipulilla, retiiseillä ja kurkulla. Tarjoa esimerkiksi pakkauksen ohjeen mukaan kypsennetyn sushiriisin kanssa.

Käytä kerman tai tuorejuuston sijasta herkuissa. Kokeile avokadolimekakkua tai avokadojäätelöä.

Avokado tuo täyteläisyyttä pirtelöihin ja smoothieihin jätskin, rahkan ja jogurtin sijasta.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Paahda seesaminsiemenet halutessasi kevyesti kuivalla pannulla.

20

#KA SVISKESKIVIIKO

I I SISTI R IIS ISTÄ Jos edelliseltä aterialta jäi riisiä yli, riisipeti on jo valmis. Tofu saa makua maapähkinä-inkiväärimarinadista.

V EGA ANINEN

Paistettu riisi tofulla 3 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 1,90 € / ANNOS *

n. 6 dl keitettyä, kylmää riisiä tai 2 dl Pirkka pitkäjyväistä riisiä 1 pkt (270 g) maustamatonta kiinteää tofua n. 1 rkl öljyä 1 (n. 100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 porkkana 1 kevätsipulinvarsi 1 ½ dl Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) MARINADI TOFULLE

3 rkl soijaa 1 rkl Pirkka peanut butter crunchy -maapähkinävoita 1 ½ rkl inkivääriä hienonnettuna 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 2 ruokosokeria

LISÄKSI

Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä sriracha chilikastiketta 1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, ellei sinulla ole valmiiksi keitettyä riisiä. Anna jäähtyä kylmäksi, mielellään jääkaappikylmäksi. 2. Poista tofu pakkauksesta ja kääri se hetkeksi talouspaperiin. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kuutioi tofu ja sekoita marinadin joukkoon. 3. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Suikaloi kevätsipuli. 4. Ota tofu pois marinadista, säästä marinadi. Paista tofukuutiot kuumalla pannulla öljyssä. Siirrä ruskistuneet tofukuutiot sivuun. 5. Lisää öljyä kuumalle pannulle ja kuullota siinä sipulit, valko­ sipulit, porkkanat sekä herneet. Anna paistua pari minuuttia. Lisää riisi ja paista, kunnes se on kuumaa. Sekoita riisin jouk­ koon tofukuutiot ja marinadi. Ripottele pinnalle seesaminsie­ meniä ja hienonnettu kevätsipuli. Tarjoa lisäksi srirachaa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka peanut butter crunchy 350 g

Pirkka pitkäjyväinen riisi 1 kg

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 28.2. K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

KA S , S E O N K AURA A ! Tuttu vilja vilahtelee nyt muuallakin kuin aamupuurossa.

UU TU US HERKKUA PURKISSA Valio Oddlygood™ -sarjassa on kaurapohjaisia juomia ja "jogurtteja" eli gurtteja. Valio Oddlygood kaurapohjainen gurtti 150 g, mango. Maidoton, laktoositon ja vegaaninen.

22 KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

HÄV IK ISTÄ H ERKKUA Keititkö liikaa spagettia? Tee seuraavana päivänä klassinen hävikkisoppa japanilaisittain.

Japanilainen minestrone 8 –1 0 A NNOSTA | A L L E 3 0 MIN H INTA N. 2,05 € / A N N OS *

UU TU US TÄYTTÄ KAURAA Suloisten sydämenmuotoisten kauraleipäpalojen vilja-raakaaine on 100 % suomalaista gluteenitonta kauraa. Pirkka gluteeniton kaurasydän 4 kpl/200 g, pakaste.

1 ½ l vettä 2 kanaliemikuutiota ¾ dl soijakastiketta ¾ dl miriniä 2 rs (à 100 g) Pirkka Luomu siitakesieniä ½ rkl öljyä n. 400 g kypsää broileria 3 kevätsipulinvartta n. 200 g kypsää spagettia 100 g babypinaattia tai paksoita 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

1. Kiehauta vesi, murskatut kana­ liemikuutiot, soijakastike ja mirin kattilassa. 2. Puolita sienet ja paista ne nopeasti pannulla öljyssä. 3. Hienonna kevätsipulinvarret ja lisää ne sekä kypsä, viipaloitu broi­ lerinliha keittoon. Hauduta noin 3 minuuttia matalalla lämmöllä. 4. Pätki spagetit. Lisää keitetty spagetti ja pinaatti. Kiehauta. Koristele seesaminsiemenillä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 5.3.

23 VÄLIPALA Kaurapohjainen välipala on valmistettu Suomessa. Tuote on maidoton ja soijaton. Pirkka Luomu kaurapohjainen välipala vadelma-mustikka 250 g (2 x 125 g).

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu viljelty siitakesieni 100 g

M ÄM M IÄ UUD E L L A TAVA LL A MTS-kokki Alex Nurmen vinkeillä saat lyhyestä mämmikaudesta kaiken irti. Perinteisestä mämmistä saa pienellä tuunauksella uudenlaisen jälkiruoan. Laita mämmi esimerkiksi hetkeksi uuniin ja tarjoa lämmin herkku jäätelön kanssa. Mämmiä voi käyttää myös makeassa ja suolaisessa leivonnassa. Lisää täyteläistä mämmiä esimerkiksi suklaisten jälkiruokien, kuten mutakakkujen ja brownie-leivosten taikinoihin. Mämmi sopii myös sämpylä- ja saaristolaisleipätaikinan joukkoon. Mitä tänään syötäisiin? arkipäivisin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24 PI K AM ATK A AAS I AA N

Hyvillä maustetahnoilla ja -kastikkeilla saat täydellisen makuelämyksen. Nämä täsmätuotteet löydät vain K-ruokakaupoista.

Limetti ja korianteri ovat tärkeä osa aasialaista makumaailmaa.

Punainen curry

Thaimaalainen coleslaw

4 A NNOSTA | A L L E 3 0 MIN H INTA N. 2 , 2 0 € / A N N OS *

4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA N . 0,6 0 € / A N N OS *

1 rkl öljyä 1 ps (70 g) deSIAM punaista currytahnaa 1 rs (250 g) Pirkka broilerin fileesuika­ leita, maustamaton 1 ps (180 ml) deSIAM kookosmaitoa 1 dl vettä 100 g Pirkka ohuita vihreitä papuja (pakaste) 1 (170 g) punainen paprika ½ rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja ½–1 tl suolaa tuoretta korianteria

3 (200 g) porkkanaa n. 200 g kaalia 1 Pirkka mieto punainen chili 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna n. ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna ¾ dl deSIAM maapähkinä­kookoskastiketta 1 rkl limetinmehua ½ tl ruokosokeria

1. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää currytahna ja kuumenna. Sekoita joukkoon broilerin fileesuikaleet. 2. Puhdista ja suikaloi paprika. Lisää kookosmaito, vesi, pavut ja paprikat kasariin. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. 3. Lisää kirsikkatomaatit. Maista kastiketta ja lisää suolaa makusi mukaan. Ripottele päälle tuoretta korianteria ja tarjoa jasmiiniriisin kanssa.

1. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä tai veitsellä. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. 2. Sekoita kulhossa porkkana, kaali, chili, valkosipuli ja korianteri. 3. Sekoita maapähkinäkastike, limetinmehu ja ruokosokeri keskenään. Lisää kastike raastesalaatin joukkoon ja nosta maustumaan jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoamista. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 9.3.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 9.3.

-RUO V A IN K

KAKAU

P O IS T A

deSIAM punainen currytahna 70 g

OSTOSLISTALLE

deSIAM kookosmaito 180 ml

deSIAM maapähkinäkookoskastike 250 ml

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


ilmoteksti

3

50

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

26

25

VILLIT YS

man t e l i Herkullinen mantelipuuro valmistuu keittämättä.

OSTOSLISTALLE

Mantelipuuro 2 A N N OSTA | A L L E 1 5 M I N HI N TA N . 3, 2 0 € / ANNOS * Ingman Creamy Madagaskarin vanilja 850 ml.

SUK L AATA A A MUPA L AKS I Kolmen suklaan herkuttelupannarit tarjotaan vaniljajäätelön kanssa.

Chocolate pancakes eli suklaapannukakut 4 – 6 ANNOSTA | 3 0 – 6 0 MIN H IN TA N. 2,5 0 € / ANNOS *

3 kananmunaa 2 ½ dl makeutettua mantelijuomaa 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) ½ dl öljyä 4 ½ dl vehnäjauhoja ½ dl kaakaojauhetta 3–4 rkl sokeria 1 tl Pirkka vaniljasokeria 1 tl kanelia 1 tl leivinjauhetta 1 tl soodaa ¾ tl suolaa 1 ps (175 g) Pirkka valkosuklaahippuja

2 dl Pirkka Luomu kuorellisia manteleita 2 dl makeuttamatonta mantelijuomaa 1 banaani (suolaa) PINNALLE

Pirkka juoksevaa hunajaa kanelia LISÄKSI

Ingman Creamy Madagaskarin vanilja -jäätelöä Pirkka suklaakastiketta 1. Vatkaa munat, mantelijuoma, ranskankerma ja öljy keskenään. Sekoita kuivat aineet keske­ nään ja lisää taikinaan erissä hyvin sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi suklaahiput. 2. Kuumenna lettupannu. Lisää pannulle tilkka öljyä ja annostele taikinaa noin 1/2 dl pannun­ syvennystä kohden, jotta taikinalle jää kohoamis­ varaa. 3. Paista keskilämmöllä molemmilta puolilta noin 3 minuuttia, kunnes pannukakut ovat kypsyneet sisältä. 4. Tarjoa pannukakut lämpiminä vaniljajäätelön ja suklaakastikkeen kanssa.

1. Mittaa mantelit, mantelijuoma ja banaani tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi puuroksi. Maista ja lisää halutessasi ripaus suolaa. 2. Jaa puuro kahteen annoskulhoon. Valuta pinnalle juoksevaa hunajaa ja ripottele päälle kanelia.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu kuorellinen manteli 100 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27 KOEKEITTIÖN VINKKI

Moderni hedelmäkeitto Perinteinen hedelmäkeitto eli sekametelisoppa on hyvä esimerkki mummoilubuumin myötä renessanssin kokeneista ruokaklassikoista. Se on lapsuusajan nostalgiaa henkivä tunneruoka, josta lähes jokaisella aikuisikäisellä suomalaisella on varmasti jonkinlainen muistijälki. Moderni hedelmäkeitto on täynnä väriä ja hyvää oloa. Se valmistuu kuumentamatta ja ilman lisättyä sokeria. Perinteisen perunajauhosuurustuksen sijaan kiisselimäinen rakenne syntyy chiansiemenillä, joiden erinomainen nesteensitomisominaisuus saa siemenet turpoamaan ja sitä ympäröivän nesteen geeliytymään. Tuoreissa hedelmissä on paljon vitamiineja ja chiansiemenissä on kuituja, antioksidantteja sekä rasvaja aminohappoja. Evira suosittelee, että chiansiemenien päiväsaanti olisi maksimissaan 15 grammaa eli noin ruokalusikallinen vuorokaudessa."

28 OSTOSLISTALLE

Marja Samuli, ruokatoimittaja

Pirkka ananas-mangopassiohedelmänektari 1 l

TREN DI

K IISS ELIÄ , KYLL Ä KIITOS Moderni hedelmäkeitto valmistuu keittämättä chiansiemenpohjaan.

Chia-hedelmäkeitto 6 A NNOSTA | 3 0 – 6 0 M I N H INTA N . 1 ,95 € / A N N OS *

1 l Pirkka ananas-mango-passiohedelmänektaria 6 rkl Pirkka Luomu chiansiemeniä 500 g tuoretta ananasta kuorittuna ½ ps (à 200 g) Pirkka pehmeitä taateleita 250 g Pirkka mansikoita 125 g Pirkka pensasmustikoita

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Kaada mehu kulhoon ja lisää chiansiemenet. Nosta kulho peitettynä jääkaappiin puoleksi tunniksi. 2. Pilko sillä aikaa ananas paloiksi, leikkaa kivettömät taatelit neljään osaan, perkaa mansikat ja paloittele ne. 3. Kun hedelmäkeittopohja on geeliytynyt kiisselimäiseksi, lisää hedelmä- ja mansikkapalat sekä mustikat kulhoon chiageelin sekaan ja sekoita. Nauti heti.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Currytahna on tulista. Käytä sitä makusi mukaan.

29

VIIKONLOPPU

P OLTTAA JO Innokkaimmat grillaajat aloittavat kauden jo nyt. Tunnelmaan pääsee hyvin myös valmistamalla ribsit uunissa.

Thairibsit

4 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 5 € / ANNOS *

1 pkt (n. 2 kg) HK Viljaporsaan Spare ribsejä 2 tl suolaa MAAPÄHKINÄVOI-BBQ-KASTIKE

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 2 dl Pirkka tomaattiketsuppia 1 dl Pirkka peanut butter smooth tai crunchy -maapähkinävoita 1 dl Pirkka japanilaista soijakastiketta 2 rkl riisiviinietikkaa ½–1 rkl Pirkka punaista currytahnaa 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna LISÄKSI

n. ½ dl Pirkka suolapähkinöitä 1 Pirkka mieto punainen chili tuoretta korianteria

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla. 2. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Mittaa kastikkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Anna kastikkeen jäähtyä hetki. 3. Mausta lihan pinta suolalla. Sivele pintaan noin puolet BBQ-kastikkeesta. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista. 4. Avaa lihat paketistaan ja sivele pintaan BBQ-kastiketta. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes pinta alkaa saada väriä. Voit myös grillata pinnan uunin grillivastusten alla tai grillata lihan pinnan rapeaksi kuumassa grillissä kastikkeella valellen. Tarkkaile, ettei lihan pinta pääse palamaan. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä. 5. Koristele ribsien pinta rouhituilla suolapähkinöillä, chiliviipaleilla ja tuoreella korianterilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 2.3.

OSTOSLISTALLE

HK Viljaporsaan Spare ribs, n. 2 kg

4# 50-image-caption Pirkka punainen currytahna centered 114 g

5# peanut 50-image-caption Pirkka butter smooth centered 350 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30

HERKKUPÄIVÄ

K E RROSTETTUA MAKUA Upea ja nopea jälkiruoka syntyy valmiista mutakakusta, helposta suklaamoussesta ja maustetusta rahkasta.

Irish cream -trifle 8 ANNOSTA | 3 0 – 6 0 MIN H INTA N. 1,15 € / ANNOS *

1 (400 g) Pirkka mudcake (pakaste) 1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa 100 g Pirkka tummaa suklaata 2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa, Irish cream & coffee

4. Leikkaa mutakakku paloiksi ja jaa palat kirkkaisiin laseihin tai annoskulhoihin. Lisää suklaamoussea ja rahkaa kerroksittain. Anna jähmettyä jääkaapissa noin puoli tuntia. Koristele pinta pikakahvijauheella juuri ennen tarjoamista.

Irish cream -trifle on aikuisten suosikki.

Vinkki! Voit tehdä annoksesta myös 4–6 isompaa jälkiruokaa.

PINNALLE

Pirkka pikakahvia 1. Sulata mutakakku pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Mittaa ½ dl kermaa ja paloiteltu suklaa kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä noin 30-asteiseksi. 3. Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa kermavaahdon joukkoon.

OSTOSLISTALLE

Pirkka mud cake 400 g, pakaste

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka tumma suklaa 200 g UTZ

Valio maustettu rahka, Irish cream & coffee 200 g


UUTUUDET NYT KAUPOISSA! Tolu

PUHDISTUSSPRAYT 500 ml Käyttövalmiit, ihanan tuoksuiset yleispuhdistusaineet nopeaan ja helppoon siivoukseen! 4,50/l

4

50 2

KPL

-19%

(2,80/kpl)

PH-NEUTRAALI ALOE VERA

Tolu

YLEISPUHDISTUSAINE 750 ml 6-tehoinen korjaava vaikutus häivyttää pienimpiä naarmuja. 2,53/l

1

90 KPL

(2,19/kpl)

PH-NEUTRAALI MANTELI

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-13%

RAIKAS TUNTURIN KEVÄT


Kotona

SAIN LOISTAA Näyttelijä Alina Tomnikovin ura on huikeassa nosteessa. Ujosta tytöstä on kasvanut vahva nainen, joka loistaa niin valkokankaalla kuin suorassa lähetyksessä. Onnistumisistaan Alina kiittää lapsuudenkodin henkistä perintöä. TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT VIIVI HUUSKA

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


T

alvisena sunnuntaina ulkona on pureva pakkanen ja näyttelijä Alina Tomnikov, 29, on kääriytynyt suureen villahuiviin. Edellisen päivän hän on viet­ tänyt olosuhteissa, joissa kuka tahansa jännittäisi. Miljoonayleisön edessä suoran lähetyksen taikaan hyppää­ minen aiheuttaa ammattinäyttelijällekin vatsanpuruja. Sa­ malla komediasarja Putous on hauskin mahdollinen leikki, elämistä uskalluksen äärirajoilla. Alina Tomnikovilla riittää vientiä. Viime aikoina hänet on nähty lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, tuoreimpi­ na Cheekin elämästä kertova elokuva Veljeni vartija ja nä­ kövammaisen Donnan nimi­ rooli televisiosarjassa. Silti hän hihkaisee edelleen innos­ ta saadessaan uuden roolin esitettäväkseen. On nimittäin oikeastaan aikamoinen ihme, että ujosta lapsesta tuli valko­ kankaiden valloittaja. Alina kasvoi Keravalla viisi­ henkisen perheen esikoisena. Hänellä oli seitsemän vuoden etumatka pikkuveljeen ja -sis­ koon, joten vanhempien­huo­ mio oli taattua. Hiljattain Ali­ na näki lapsuudestaan isänsä kuvaaman kotivideon, jossa isä leikkasi esikoisensa tuk­ kaa. Valkohapsinen, viisivuo­ tias tyttö istui kiltisti paikal­ laan, kun sakset muotoilivat pyöristettyä otsatukkaa kul­ mien päälle. – Isä oli leikannut sanoma­ lehtiaukeamasta kapan har­ teilleni. Hiukseni olivat hänen vastuullaan, ja hän leikkasi aina­ saman pottamallin. Isä toistuu Alinan puheissa taajaan. Koko perhe on näytte­ lijälle tärkeä, mutta isän ja tyt­ tären suhde on erityisen tiivis. Isä, Dmitrij Tomnikov, hoiti tytärtään ­kotona monta vuotta­, kun Alinan äiti oli töissä. Van­ hemmat erosivat, kun Alina oli 12-vuotias, mutta suhde kumpaankin on säilynyt tiiviinä. – Isä ja äiti asettuivat eronsa jälkeen asumaan puolen ­kilometrin etäisyydelle toisistaan, joten vierailu molempien luona on ollut helppoa. He asuvat kumpikin edelleen Kera­ valla ja minä käyn kaupungissa aina kun mahdollista. Keravalaiset juuret tuntuvat naurattavan ihmisiä. – Jos sosiaalinen tilanne on kankea tai kiusallinen, riittää, kun venytän vähän ääntämystä ja juttelen Keravasta. Heti rentoutuu! Alina on katsellut liikuttuneena lapsuuden kotivideoilta­ myös esiintymisiään. Ujo ja vetäytyvä tyttö syttyy filmillä liekkeihin. Isä näki tyttärensä tarpeen saada energiansa ulos.

Kotona ei koskaan naureskeltu tai ivattu esiintymishaluille, päinvastoin. Kaappiin kertyi kiehtova kokoelma rooliasuja. – Isä toi minulle Pietarista kettupuvun häntineen ja tas­ suineen. Välillä olin turkiksissa ja äidin korkkareissa Cruella de Vil 101 dalmatialaista -elokuvasta. Sain olla turvallisessa ympäristössä ihailtu ja huomattu, ja sillä on ollut suuri vai­ kutus itsetuntooni ja varmasti myös ammatinvalintaani. Kotona Alina sai loistaa ja nauttia huomiosta, mutta kou­ lussa kiusaaminen alkoi jo ensimmäiseltä luokalta. Tytön oli vaikea ymmärtää, miksi hä­ nen venäläisyytensä sai toiset heittelemään jäämurikoilla ja pilkkaamaan. Rakkaus omaan perintöön eli silti hänen sisäl­ lään vahvana jo lapsena. Kiu­ saaminen ei onnistunut sitä murtamaan, vaikka ryssittely ikävältä tuntuikin. – En koskaan oppinut hä­ peämään tai peittelemään taustaani, vaan olin siitä yl­ peä. Rakastin perheemme omaa salakieltä ja juttuja. Nii­ hin aikoihin Keravalla ei asu­ nut kovin montaa venäläistä, joten erotuimme joukosta.

K

iusaaminen hellitti­ lopulta, kun Alina siirtyi kolmannelle­ luokalle Vantaan Steinerkouluun. Ympärille­ ­tuli väkeä, joka rohkaisi luo­ vaa lasta. Kannustus jatkui kotonakin. Etenkin isä oli tai­ tava keksimään tapoja hoi­ taa koulu hyvin. Kun luokka­ kaverit olivat aloittaneet sak­ san kielen opintonsa jo pari vuotta aikaisemmin, Alinalla­ oli kirittävää. Isä hoksasi lä­ hestyä asiaa musiikin kei­ noin, ja pian kotona raikui Rammstein. – Se oli ainut saksankieli­ nen bändi, jonka isä tiesi. Hän printtasi sanat saksaksi ja ve­ näjäksi, jotta kielen opiskelu olisi hauskaa! Sanat olivat aika kovaa kamaa nuorelle tytölle, mutta ainakin opiskelukeinos­ ta riittää naurua edelleen. Rammsteinin lisäksi kotona soivat isän rakastamat venä­ läiset balladit. Vieläkin Alina pääsee ainutlaatuiseen tun­ nelmaan, kun hän kääntää nupit kaakkoon ja antaa Georg ­Otsin laulaa. Viimeksi vastustamaton himo tunnelmoida lapsuuden aarteiden äärellä iski uudenvuoden aattona, auto­ matkalla poikaystävän kanssa. Ilotulitteet poksuivat taivaal­ la, ja Alinan rinta oli pakahtua. – Se musiikki iskee täysillä jonnekin syvälle: tulistun ja lii­ kutun paljon vahvemmin kuin suomalaisen musiikin äärellä ja koen kaikki tunteet väkevinä.

”EN KOSKAAN OPPINUT HÄPEÄMÄÄN TAI PEITTELEMÄÄN TAUSTAANI, VAAN OLIN SIITÄ YLPEÄ.”

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


A

lakoulussa Alina liittyi Vekarateatteriin, jotta ujous hellittäisi. Ensimmäiset kerrat teatterin verhoissa omaa vuoroa odottaessa olivat kama­ lia. – Olisin tehnyt mitä vain, ettei olisi tarvinnut mennä la­ valle. Se oli hirveää! Lavalla Alinalle aukesi kuitenkin aivan omanlaisensa maailma. Sellainen, jonka hän tajusi. – Seisoin ihmisten edessä ja huomasin, että minähän tie­ dän tämän. Ymmärrän, miten juttu toimii! Kaikki tuntui yht­ äkkiä helpolta ja sujuvalta. Olin täysin vapaa ujoudestani. 12-vuotiaana Alina pääsi mukaan ammattiteatterin näy­ telmään Robin Hood. Onnellinen tyttö istui kotona keittiön­ pöydän ääressä puolitoista tuntia putkeen pajattamassa läpi­ koko näytelmän repliikit. Vuorosanojen muistaminen oli Alinalle helppoa, ja hän saikin lopulta toimia näytelmässä kuiskaajana, ulkomuistista. Rytmitajuinen tyttö auttoi myös vanhempia näyttelijöitä opettelemaan koreografioita. Se, että hänen ympärillään oli rohkaisevia aikuisia, jotka näkivät hänet omana itsenään, oli tuolloin ratkaisevan tär­ keää. Samalla tavalla hän haluaa nyt itse olla apuna ja tukena aloitteleville näyttelijöille. – Itseä kokeneemmilta oppiminen on upeaa. On valtavan tärkeää, että kaikki nuoret saavat tulla katsotuiksi kan­ nustavasti. Auttaminen on ­parasta elämässä. Alina on perheelleen val­ tavan kiitollinen siitä, että­ sai kotona kaksikielisen kasvatuksen. Venäjän kie­ len täydellinen hallinta on avannut ­uusia ovia myös elokuvamaailmassa. Yksi vaikuttavimmista­kokemuksista oli vuonna 2016 tarjoutunut mahdollisuus tehdä kansainvälistä uraa. Koko kesän ja syk­ syn hän suhasi­Suomen ja Venäjän väliä saatuaan juonittele­ van prinsessa Wilhelmiinan roolin Katariina Suuren vaiheis­ ta kertovassa venäläisessä televisiosarjassa. Itänaapurissa elokuvatähtiin suhtaudutaan suurella kun­ nioituksella, ja Alinankin ympärillä pyöri lauma assistentte­ ja. Yhdelle piti ilmoittaa, minkä kolmen ruokalajin päivälli­ sistä haluaa, toisen kanssa sovittiin autokyydeistä ja kolmas varasi lentoja. Neljäs mietti sopimuksia ja viides aikatauluja. Venäjällä näyttelijä ei jonota buffetpöydässä tai kävele lyhyt­ täkään matkaa studiolle. Autokuski on aina odottamassa. – Se on iso kontrasti suomalaiseen meininkiin, jossa olen itse vastuussa kaikenlaisista asioista. Aluksi Alinan oli vaikea asettua erilaiseen työtapaan ja -rytmiin. Säntilliseen tekemiseen tottunut näyttelijä her­ moili Moskovan mielipuolisissa ruuhkissa kolminkertaisiksi venyviä automatkoja ja pettäviä aloitusaikatauluja, kunnes ymmärsi, että on heittäydyttävä elämään uudella tavalla. – Rytmi oli outo, mutta työt tulivat aina tehdyiksi. Vähi­ tellen uskoin, että minut haetaan kyllä, kun minua tarvitaan. Jos Alina on Suomessa ollut hieman eksoottinen tapaus­ venäläisen taustansa vuoksi, Venäjällä hän herättää kiin­ nostusta vaaleana suomalaisena, joka tuntee Pohjolan kult­ tuurin ja tavat­. Tosin rajan takana on tullut vastaan hupai­ siakin hetkiä. Matkailuohjelma Alina idässä tarjosi hänelle

mahdollisuuden etsiä omia slaavilaisia juuriaan ja päivittää ymmärrystään kulttuuristaan tähän päivään. Nauru raikasi kuvauksissa­välillä näyttelijän kustannuksella. – Olen oppinut kieleni ja kulttuurini isän ja isoäitini seu­ rassa. Tunnen kirjat, lorut ja lastenohjelmat, mutta tämän hetken uusista jutuista en ole samalla tavalla tietoinen. Oli upeaa päästä ohjelman myötä tutustumaan itäeurooppa­ laiseen nuorisokulttuuriin. Tapasin esimerkiksi valkovenä­ läiset ”duudsonit”, jotka olivat todellisia läppäveikkoja. Oli tosi vaikea seurata milloin kyse on vitsistä ja milloin ei, sillä ­venäläinen huumorintaju on usein hyvin vähän alleviivaa­ vaa. Minua vedettiin höplästä moneen otteeseen! Venäläisten seurassa Alina huomaa kertovansa enemmän tarinoita, elehtivänsä isommin ja olevansa ulospäinsuuntau­ tuneempi. – Sosiaalisten päivien jälkeen tarvitsen oman huoneen ja täyden hiljaisuuden. Olen hyvin uupunut, lueskelen tai lojun telkkarin edessä. En jaksa tuntea, kokea tai puhua mitään. Kyky sulkea maailma ulkopuolelle on Alinalle tärkeää myös näyttelijänä. Hän antautuu työlleen herkästi ja vilpit­ tömästi kuvausten aikana, mutta osaa kytkeä työ-minän pois päältä vapaalla. Erityisen tärkeä taito on silloin, kun meneil­ lään on jakso, jossa on erityisen paljon uskallettavaa, kuten nyt Putouksen aikaan. Luon­ tevimmin irti­otto kiireestä ­onnistuu kotona. Parasta on, jos saa linnoittautua sohvalle irtokarkkien kanssa tai napa­ ta lähikaupasta­kassiin poron­ käristystä ja muusia. – Jos ystävä silloin pyytää vaikka avantouinnille, ajatte­ len ensin, että olisipa ihanaa, ja heti perään, että sellainen on m ­ inulle juuri nyt ihan liikaa. Koti on minulle ultimate-­ turvapaikka, vaikka muuten ympärillä olisi hulinaa.

”ON VALTAVAN TÄRKEÄÄ, ETTÄ KAIKKI NUORET SAAVAT TULLA KATSOTUIKSI KANNUSTAVASTI.”

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

R

auhalliset syväluotaukset minuuteen ovat tutus­ tuttaneet Alinan esimerkiksi veijariin nimeltä ­Supertarkkailija. Se on tyyppi, joka nousee olka­ päälle huutelemaan kamaluuksia, kuten ”Toi oli huono idea! Et ole mitään!” tai ”Luuletko, että joku on kiin­ nostunut sinusta?”­Supertarkkailija saa Alinan lukkoon tiu­ kassa paikassa tai teilaamaan omat ideansa. Alina saa kriittisen ankeuttajan vaimennettua harhautta­ malla. Kollegat näkevät Alinan hyppimässä, irvistelemässä­, pölpöttelemässä ja hassuttelemassa itsekseen ennen ­kameran eteen astumista. Toinen toimiva keino pitää mieli kurissa­ja lukot poissa on kiitollisuuden harjoittaminen. – Hyvä mieli voi syntyä, kun vaihdan hymyn tutun bussi­ kuskin kanssa. Silloin muistan, että tästähän elämässä on kysymys. Se voi olla muisto jaetusta naurusta tai lempiruoka kaupan hyllyllä. Mikä tahansa höpö ajatus kelpaa. Alina on ymmärtänyt, että sisäisen tuomitsijan ääntä ei ­ehkä voi täysin vaientaa, mutta sille ei saa antaa valtaa. Vahvuutta on antautua avaamaan itsensä turvallisessa ­ympäristössä haavoittuvaiseksi ja antaa elettyjen ja koettujen tunteiden tulla. – Haluan muistaa, että minä riitän juuri tällaisena kuin olen.


KUKA

Näyttelijä Alina Tomnikov IKÄ 29 KOTOISIN Keravalta ASUU Helsingin Kalliossa PERHE Asuu yhdessä valokuvaaja-mainosohjaaja Lauri Laukkasen kanssa. Perheeseen kuuluu myös pehmoleluja. HARRASTUKSET

Löhöilu, kirjastossa seikkailu, kasvohoidot

INNOSTUNUT JUURI NYT Turhien tavaroiden

raivaamisesta ja mandariineista

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


y lvääs ti retro

70-luvun solmu­värjäys kuuluu ­kevääseen, kun se yhdistetään vuosituhannen vaihteen tyyliin. Tämä reipas ja raikas trendi sopii kaikenikäisille, kun sävyt ja kuosit pidetään harmonisena. Vähemmän on enemmän. Solmuvärjätty mywear-t-paita 14,99 € ja -lippalakki 5,99 €, valkoiset Broadway Jane -farkut 34,99 € ja Iberon korva­korut, K-Citymarket.

Raikkevät as Tänä keväänä hurmaannutaan kauniista klassikoista ja hypätään ajassa taaksepäin vuosituhannen vaihteeseen, ja jopa 70-luvulle asti. Yksi asia on selvää: Jokaiseen makuun löytyy nyt trendikäs tyyli! TEK STI JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KU VAT JANITA AUTIO KU VAUSPAI KKA B AR CÓN

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


h illity t kla s s ikot

Raidat ja ruudut näkyvät kevään trendeissä, ja niitä jopa sekoitetaan keskenään. Jos kuitenkin luotat yksinkertaisempaan tyyliin, valitse toimivat klassikot omissa mieli­ sävyissäsi. Yksinkertainen, pystyraitainen pusero imartelee kauniisti vartaloa ja luo pidemmän ilmeen. Raitapuseron parina mukavat ja joustavat farkut ovat ehdoton klassikko. Valitse kenkiin pehmeyttä tuova­ nuden sävy ja asusteisiin pyöreää muotoa. Näin kokonaisuus on hillitty, mutta harkittu. Mywear-raitapusero 24,95 €, joustavat mywearfarkut 24,95 € ja Iberon pyöreät korvakorut, K-Citymarket. Andiamo Liana -mokkaloaferit 59,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


h uom io V yötärö ön

Kauniisti laskeutuvat puserot imartelevat jokaista vartaloa. Nyt puserot puetaan hameiden ja housujen alle. Se korostaa naisellista vyötäröä ja pidentää jalkoja. Rento farkkukin taipuu tyylikkääksi, kun puet sen puolihameen kanssa ja sujautat puseron helman piiloon. Korkkarit vaihdetaan trendikkäisiin raitatennareihin. Laskeutuva poncho lämmittää. Laskeutuva Broadway-farkkupusero 42,99 €, K-Citymarketin valikoimissa viikolta 12 alkaen. Tummansininen mywear-neulehame 26,95 €, valkoinen mywear-poncho 16,99 €, roosat myweartennarit 34,95 € ja Iberon kukkakoristeet, K-Citymarket.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


h e rk ky ys p u h u t t e l e e

Kevään kukkakuosit valloittavat pienillä yksityiskohdillaan. Naisellinen ja romanttinen kukkakuosi korostuu upeasti levenevillä hihansuilla ja ruseteilla. Pienen modernin mausteen saat sporttisilla, näyttävillä asusteilla. Broadway-kukkapusero 39,99 €, mywear-farkut 29,95 €, valkoinen mywearkäsilaukku 22,95 € ja Iberon aurinkolasit, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


KAU NI S I HO 1. Kosteuta ja pohjusta iho meikinpoh­ justusvoiteella. Anna voiteen asettua ja levitä­sitten meikkivoidetta ohut kerros. 2. Taputtele peitetuotetta tarvittaviin kohtiin kevyesti nimettömällä sormella. Lisää kasvojen varjokohtiin valokynää. 3. Sipaise ohimoille, poskiluiden alle ja leualle mattaista aurinkopuuteria tai varjostusväriä nostamaan piirteitä esiin. » Lue koko meikin ohje: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus Kasvoilla Lumene Nordic Chic Moisturizing & Illuminating Primer -meikinpohjustusvoide 13,50 €, Lavera Nude Effect Make Up Fluid -meikkivoide sävy 01 Ivory Light 19,90 €, IsaDora Color Correcting Concealer -peite­ väripaletti sävy 32 Neutral 21,90 €, Maybelline Dream Lumi Touch -peittävä valokynä sävy 01 Ivory 10,90 €, Catrice Cosmetics ­Professional Make Up Techniques -kasvojen muotoilupaletti sävy 010 Volume One 15,09 €, L´Oréal Paris True Match le blush -poskipuna sävy 120 Sandalwood Pink 13,60 €, L´Oréal Paris Brow Artist Xpert -kulmakynä sävy 107 Cool Brunette­7,90 €, Essence Lash & Brow Gel -ripsiväri 2,49 €, IsaDora Face Mist -meikinkiinnityssuihke 13,50 €, mallilla yllään roosa mywear-t-paita 12,99 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket. Korres Cotton Sead Oil -huultenrajauskynä sävy 03 Red 13,90 € ja Paese Silky Matt -huuliväri sävy 709, 17,50 €, Hehku.fi.

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

ANNA IHON HEHKUA

Luonnollisuus on kevään suurin trendi. Unohda vahva silmämeikki, keskity täydellisesti korostettuun ja hehkuvaan ihoon sekä ryhdikkäisiin kulmiin. TEKSTI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KUVAT JANITA AUTIO JA VALMISTAJAT

H Y VÄ P O H J U S T U S K E S TÄ Ä P I T K Ä Ä N

TEE LUONNOLLISET K U L M AT H E L P O S T I

Omalle iholle valittu poh­ justustuote tasoittaa ihoa. Näin tarvitset vähemmän meikkiä ja meikkisi kestää koko päivän. Käytä kosteu­ tukseen ja kiinnittämiseen meikinkiinnityssuihketta.

Piirrä ohuisiin kulmiin lisää karvoja vedenkestä­ vällä tuotteella. Kun h ­ aluat korostaa kulmien omia karvoja, valitse tuu­ heuttava kulmageeli, jossa on kuituja.

L´Oréal Paris Infaillible Anti Redness Primer -pohjustusvoide 12,90 €, K-Citymarket. e.l.f. Makeup Mist&Set -meikinkiinnityssuihke 8,90 €, Hehku.fi.

BareMinerals Brow Master Gel Duo (sis. kulmageelin ja siveltimen) 44 €, Hehku.fi. Maybelline Brow Precise Fiber Filler -kulmamascara 8,40 €, K-Citymarket.

TA S O I TA I H O N S ÄV Y V I R H E I TÄ

S ÄV Y TÄ O M A A M E I K K I VO I D E T TA

Ihon sävyjä tasoittava meikkivoide on luonnollisin valinta ihon meikkiin. Pitkä­ kestoiset meikkivoiteet pitävät ihon kauniina koko­ päivän vaihtelevissakin lämpötiloissa.

Sävytystipat vaalentavat tai tummentavat meikkivoidettasi, ja saat juuri sopivan sävyn. Voit myös sekoittaa voidettasi tummemmaksi, silloin meikkivoide toimii varjos­ tussävynä.

Essence Stay All Day 16h Long-lasting make-up 4,69 € ja Lumene Nordic Chic CC Color Correcting -meikkivoide 16,50 €, K-Citymarket.

Catrice Prime and Fine Make Up Transformer Drops -sävytipat Darkening ja Lightening 3,99 €/kpl, K-Citymarket.

KO R O S T U S T U OT E K A S VO J E N M U OTO I L U U N

PEITEK YNÄ O N G E L M A KO H T I I N

Korostussävyillä voit korostaa kasvojesi lämpöä tai vii­ leyttä tai tuoda raikkautta kasvoille. Korosta ihoa aina kevyesti ja viimeistele meikki­ poski­punalla. Jos ihosi on kuivuuteen taipuvainen, ­valitse voidemainen koros­ tustuote. Jos ihosi rasvoit­ tuu, valitse puuterinen.

Punoitus, tummat silmänaluset ja harmaus kasvoilla? Ihon sävyä korjaavat peitevoiteet ratkaisevat juuri nämä ongelmat luonnollisesti ja helposti. Valitse per­ sikkainen sävy tummiin silmänalusiin, vihreä sä­ vy ihon punoitukseen tai lila­kasvojen valjuuteen ja harmauteen.

Maybelline Face Studio Master Strobing Stick -korostuspuikko 10,50 € ja Lavera So Fresh Mineral Rouge Powder -poskipuna 15,50 €, K-Citymarket.

Lumene Nordic Chic CC Color Correcting -peitekynät 15,90 €/kpl, K-Citymarket. Valikoimat vaihtelevat Hehku-kaupoittain. Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka.

KOROS TA KA SVOJA Vahvojen kasvovarjos­ tusten aika on histo­ riaa. Nyt keskitytään mahdollisimman luon­ nollisesti korostettui­ hin kasvoihin. Levitä lämpöä vain aavistus kasvojen ulkosyrjään korostaaksesi omia piirteitäsi. Tuo eloa ja hehkua kasvoille poski­ punalla. Levitä poski­ punaa viistomaisesti, jotta se nostaa ilmettä. Vältä pyöreää levitys­ tapaa, se ei anna imar­ televaa ilmettä varsin­ kaan väsyneille kas­ voille. Lisää kasvojen kuultoa, se häivyttää juonteita ja antaa iholle­ nuorekkaan hehkun. Valitse mahdollisim­ man luonnollinen ko­ rostustuote. Ole mal­ tillinen kasvojen peite­ tuotteiden kanssa. » Lue lisää: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus

S U O S I T T E L E M M E! Kollageenia sisältävä silmänalusnaamio on suunniteltu tasoittamaan ja ravitsemaan herkkää silmänympärysihoa. Käytä naamiota puhtaalle iholle ja pidä sitä 15–20 minuuttia. It’s Skin Collagen Eye Mask, 3,90 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Lapsen kanssa LOMALLA Lomalla kukaan ei odota sairastuvansa, mutta yllätyksiä voi aina sattua. Lapsen kanssa matkailevan kannattaa valmistautua matkaan hyvin jo etukäteen sekä hankkia tarvittavat perustiedot ja varusteet. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT GETTY IMAGES

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


VINKIT L AP SEN KANSSA M ATKAAVAL L E

L Ä H D E : L A S T E N TAU T I E N E R I KO I S L Ä Ä K Ä R I P É T E R C S O N K A T E R V E YS TA LO S E K Ä TJÄ R E B O R G

ȚȚ Ota

MU ISTA VA K UU T U S JA R O KOTUK SE T

OTA S E LVÄÄ E T U K ÄT E E N

ME N E A JOISSA L ÄÄKÄR IIN

Lasten kanssa matkustaessa vakuutusten on hyvä olla kunnossa. – Selvitä vakuutuksen ehdot: korvaavatko ne hoidot, lääkkeet ja kotiinkuljetuksen? Pitääkö lasku maksaa itse vai onko vakuutuksessa suoralaskutus, Terveystalon lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka neuvoo. Ota matkalle mukaan Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka helpottaa asiointia julkisen terveydenhoidon palveluissa matkalla. Kortti on ilmainen, jos sinut on sairaus­vakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. – Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoitoa terveyskeskuksessa tai sairaalassa kohdemaan kielellä. Vakuutuksen avulla monissa kohteissa on tarjolla vakuutusyhtiön valtuuttama lääkäri. Usein matkanjärjestäjät ja hotellit toimivat yhteistyössä vakuutusyhtiöiden valtuuttamien lääkäriasemien ja sairaaloiden kanssa, kertoo Mira Savolainen Tjäreborgilta. Varmista ennen matkaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ja tehosteet ovat kunnossa. Lisäksi A- ja B-hepatiitti-, influenssaja tuhkarokkorokotukset ovat usein tarpeen. Tarkista myös muut maassa tarvittavat rokotukset. – Jos et tiedä, onko rokote voimassa, on hyvä ottaa se varmuuden vuoksi uudelleen, Csonka vinkkaa.

Ennen kuin lähdet lomalle pienen lapsen kanssa, kannattaa varmistaa, että matkalla on helppo huolehtia esimerkiksi vaipan vaihdosta, ruokailusta ja muusta hoidosta. – Meiltä tiedustellaan usein esimerkiksi sitä, voiko­hanavettä juoda, missä on lähin lääkäriasema ja apteekki sekä saako­kohteessa apua suomen kielellä. Usein kaivataan tietoa myös rokotuksista tai vaikka ­malarialääkityksen tarpeesta, Jessica Virtanen Tjäreborgilta sanoo. Mitä pienempi lapsi, sitä paremmin kannattaa valmistautua. – Alle viikon ikäisen vauvan kanssa ei kannata lähteä lentomatkalle, sillä tuon ikäisen keuhkot eivät vielä ole sopeutuneet siihen. Pienellä lapsella myös vastustuskyky on heikko. Alle puolen vuoden ikäisellä lapsella infektioriski on korkea ja alle kuuden kuukauden ikäisellä myös rokotesuoja on heikko. Vielä alle vuoden ikäisenä moni rokotusohjelman mukainen rokote puuttuu, Péter Csonka sanoo. Lentäminen voi aiheuttaa lapsille­ korvakipua erityisesti lentokoneen laskeutuessa. – Tähän auttaa esimerkiksi puru­ kumin pureksiminen ja nieleskely­. Jos korvatulehdus ei ole kunnolla­ parantunut, lentämisen paine voi aiheut­taa jopa tärykalvon puhkeamisen, Péter Csonka sanoo.

Lomalla lasten yleisiä sairauksia ovat hengitystieinfektiot, ripuli ja oksennustauti. Uima-altaalla voi tulla liukastumisia tai sukellellessa painetta korviin. Maailmalla matkatessa on syytä olla tietoinen myös vakavammista riskeistä. Ulkoministeriön matkustustiedotteet kertovat matkustus- ja terveystilanteesta eri maissa. Esimerkiksi keltakuume, vesikauhu ja aivokalvontulehdus ovat sairauksia, jotka kannattaa ottaa huomioon. – Esimerkiksi rokotusta aivokalvontulehdukseen ei voi antaa kaiken ikäisille, Peter Csonka sanoo. Jos lapsi sairastuu matkan aikana, pika-apua antaa päivystävä lääkäri. – Neuvoja ja apua voi saada ulkomailla ollessakin myös Terveystalon Lastenlääkäri chat -palvelun kautta, jolla voi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin missä tahansa, Csonka muistuttaa. Tarvittaessa apua voi kysyä matkanjärjestäjän henkilökunnalta, hotellin vastaanotosta tai vakuutusyhtiöstä. Monissa hotelleissa on myös omat lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut. – Tjäreborgin Sunwing-hotelleissa­ on lääkärin vastaanotto kuutena päivänä viikossa. Myös matkaoppaat auttavat, Mira Savolainen kertoo. Matkoilta jää yleensä hienoja muistoja, mutta jos jälkeenpäin ilmenee outoja oireita, kannattaa käydä lääkärissä. Esimerkiksi loiset ja salmonella edellyttävät lääkärin hoitoa.

JOS LAPSI SAIRASTUU MATKAN AIKANA, PIKA-APUA ANTAA PÄIVYSTÄVÄ LÄÄKÄRI. MONISSA HOTELLEISSA ON MYÖS OMAT LÄÄKÄRI- JA SAIRAANHOITOPALVELUT.

mukaan matka-­ apteekki: tarpeelliset ­reseptilääkkeet sekä lääkkeet kroonisiin sairauksiin. Lasten kanssa­tarvitaan myös kuume-, särky- ja ripulilääkkeet, anti­histamiini, mieto korti­sonivoide, matkapahoinvointilääkkeet, haavanhoitotuotteita ja ­käsidesiä. ȚȚ Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin ja ota ­reseptit mukaan. Jos lapsi­ tarvitsee allergian takia esimerkiksi allergia-induktoria, se on hyvä pakata mukaan englanninkielisellä ohjetekstillä varustettuna. ȚȚ Auringonpistokset, lämpöhalvaukset, aurinkoihottumat, lievät palovammat ja allergiset reak­tiot ovat lapsilla yleisiä matkavaivoja. Muista sopivat vaatteet, jalkineet, aurinkovoiteet, UV-suojavaatteet sekä hattu. ȚȚ Huolehdi matkalla hyvästä käsihygieniasta ja riittävästä nesteen juonnista. ȚȚ Älä lähde matkalle sairaan lapsen kanssa. Monet taudit voivat tarttua muihin matkustajiin tai pilata­ oman matkan. Matka­ vakuutus suojaa myös matkan peruuntumiselta. ȚȚ Monissa maissa on h ­ yvä huomioida, että vaikka lapsella on matkavakuutus, hoito tapahtuu yksityisen sairaalan sijaan paikallisessa lastensairaalassa­. Vakuutusyhtiön lääkäri on tarvittaessa yhteydessä sairaalaan.

LUE LISÄÄ TERVEYSVINKKEJÄ LAPSEN KANSSA MATKAILUUN: PIRKKA.FI > HYVINVOINTI SEKÄ THL.FI > MATKAILIJAN TERVEYSOPAS

P i r k k a . f i   PIRKKA  75


NEW YORK

s u n n e l a a s Plus tuplana! Tutustu imaan: tarjousvaliko /tjareborg plussa.com

MAAILMA ODOTTAA! Tiesithän, että saat Tjäreborgilta paljon muutakin kuin pakettimatkoja lomalennoin? Valitse omatoiminen lomamatka reittilennolla, ja ulottuvillasi on huikea määrä lomakohteita eri puolilla maailmaa. Juuri nyt saat Plussa-alennuksen tuplana laajasta valikoimasta huhti–lokakuun reittilentolomia. Kaipaisitko kenties kaupunkilomaa New Yorkissa, risteilyä Karibialla tai unelmalomaa Malediiveilla? Tutustu tarjousvalikoimaan ja varaa osoitteessa plussa.com/tjareborg Etu koskee vain uusia varauksia. Varaa viimeistään 8.3. osoitteessa plussa.com/tjareborg.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI


Kaupassa 1 0 0 K Y S Y M Y S TÄ V I I KO S S A K-Raudan syyskuussa avattu Remonttineuvonta on saanut neljässä kuukaudessa yli 1 400 yhteydenottoa. Eniten suomalaisia mietityttävät remontin toteutus­ tavat asuinhuoneissa, kylpyhuoneissa ja keittiöissä. » K-Rauta.fi/remontti

u n iikki koru K-Citymarket, Lumene ja Kalevala Koru keräsivät Suomi 100 -juhlavuoden lopussa suomalaisten muistoja­ Kalevala Koruista. Tarinoita kertyi kaikkiaan yli 17 000. Tuhansien tarinankertojien joukosta arvottu voittaja, tamperelainen Anna Berglind, palkittiin uniikilla Valokehrä-kaulakorulla. Hopeakorun inspiraation lähteenä oli Lumenen kehrämäinen Wheel of Light -logo. Korun toteutti Kalevala Korun kultaseppämestari Miikka Westman. » Lue lisää: Kesko.fi

Puhtaiden vesien puolesta

PARAS ARJEN HELPOTTAJA

Yleisö äänesti Pirkka bataattiranskalaiset Arjen helpottaja 2018 -sarjan selvään voittoon Iltalehden Kultainen Pippuri -kilpailussa tammikuussa.

K-ruokakaupat keräsivät lähes 450 000 euroa syöpähoitojen kehittämiseen Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksessä.

K-ryhmä on poistanut ympäristölle haitalliset mikromuovirakeet Pirkkakosmetiikkatuotteista. Tämän vuoden aikana mikromuovirakeet poistetaan myös K-ryhmän omien merkkien pesu­aineista. Mikromuovirakeita käytetään kosmetiikka- ja pesutuotteissa hankaavina ja puhdistavina ainesosina. Pienet, alle 5 millimetrin kokoiset muovipartikkelit pääsevät helposti jäteveden puhdistamojen ohi vesistöihin. Pitkäikäisyytensä takia ne ovat ympäristöriski, ja muovirakeet päätyvät herkästi myös ihmisten ravintoketjuun. – Mikromuoveille ei ole tällä hetkellä EU-tasoista tai kotimaista lainsäädäntöä, mutta K-ryhmässä halu-

simme toimia asiassa oma-aloitteisesti. Maailman merissä kelluvasta muoviroskasta arviolta 10 prosenttia on mikromuovia, joten kaikki teot mikromuovin vähentämiseksi ovat tärkeitä, sanoo K-ryhmän tuotelaatupäällikkö Timo Kivi. Mikromuovirakeet poistettiin viime vuoden aikana Pirkka-huulivoiteista (natural ja karpalo) ja -perheshampoista (hedelmäinen, marjaisa ja sitruksinen). Kaupoissa on edelleen muutamia tuotteita, joissa esiintyy muoviin viittaavien ainesosien nimiä. Osana K-ryhmän muovilinjausta on varmistettu, että nämä ainesosat ­eivät esiinny mikromuovimuodossa. » Kesko.fi > Media > Uutiset

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyö uhanalaisten vaelluskantojen pelastamiseksi palkittiin Venemessuilla Helsingissä helmikuussa. West Coast Trolling Team jakoi tunnustuksen jo 19. kerran. » Kesko.fi/kalapolut

145 0 0 0 R A S VA N K I E R R ÄT TÄ JÄ Ä K-Citymarketeihin palautettiin noin 117 000 kotitalouden rasvatölkit, mikä vastaa 81 prosenttia koko Kinkkutemppu-kampanjan keräysmäärästä. Joulukinkkujen paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.

Nro 1! Kesko on valittu jälleen maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. THE GLOBAL 100 INDEX

P i r k k a . f i   PIRKKA  77

KO ONNUT TANJ A RINI NEN, TEK STI T TANJ A RINKINEN J A OUTI GY LDÉ N KUVAT K-RY HMÄ , GETTY IM AGES J A VALMISTAJ AT

TUNNUSTUS K- K A L A P O L U I L L E


Makaronilla menn채채n!

Opiskelija!

Makaronilla menn채채n!


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I M A A L I S K UU L LE

MA ALISKUU TUO KEVÄ ÄN

K U VA G E T T Y I M AG E S

Maaliskuu on jo lupaus keväästä. Tulevaan puutarhakauteen valmistautuminen on jo täydessä vauhdissa, mutta vielä ehtii hyvin mukaan taimien kasvatukseen. Valo lisääntyy ja sen myötä kevätfiilis tarttuu. Ehkä kotikin kaipaa jo uutta, ajankohtaisempaa ilmettä. Maaliskuu tuo uusia tarpeita myös koko perheen pukeutumiseen. Ovathan ulkoiluvaatteet ja -kengät varmasti ajan tasalla? Entä kaipaavatko harrastusvälineet päivitystä? Tämän lehden Plussa-sivuilta löydät ajankohtaisia etuja kotiin, kauneudenhoitoon, pukeutumiseen ja siivoukseen. Tutustu kaikkiin Plussa-etuihin sivuilla 79–95.

P i r k k a . f i   PIRKKA  79


Muistathan käyttää Plussa-rahasi ajoissa!

Plussa-rahan voimassaoloaika on 13 kuukautta­, joten varmistathan, ­ että käytät rahasi ajoissa. Katso tarkemmat tiedot Plussa.com/raha.

Hei, kuinka voin olla avuksi?

Tunnetko K-Plussa Chatin? Asiakaspalvelumme vastaa kaikkiin kysymyksiisi K-Plussan chat-kanavalla Plussa.comissa. Kysyminen hoituu helposti ja vastauksen saat saman tien!

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Plussa-kortin yhdistäminen maksukorttiin helpottaa arkeasi Korttien kaiveleminen lompakosta kaupan kassalla on monille meistä hetki, joka aiheuttaa harmaita hiuksia. Perässä jonottavien kärsimättömät huokaukset ja kuittien täyttämä lompakko tekevät tilanteesta entistäkin epämiellyttävämmän. Usein tilanne ratkeaa niin, että maksukortin löytyessä lompakon syövereistä maksamme ostokset pikaisesti ja siirrymme pakkaamaan ostoksemme vähin äänin. ”Äh, tämähän oli Plussa-tarjous!” saatamme huokaista tilanteen jälkeen. Edut ja pisteet jäivät saamatta ja jälkikäteen niiden lunastaminen jää usein tekemättä.

Entäpä, jos Plussa-korttisi olisi y­ hdistettynä suoraan omaan maksukorttiisi? Plussa-asiakkaana et ole s­ idottu yksittäisen pankin asiakkaaksi­, vaan mikäli olet OP:n, Nordean tai Danske Bankin asiakas, voit yhdistää korttisi­ suoraan näiden pankkien maksukortteihin. Yhdistämällä kortit toisiinsa säästät aikaasi kassalla ja varmistat, että saat Plussa-edut aina, kun asioit K-ryhmän kaupoissa. Helpota siis arkeasi ja lue osoit­ teesta Plussa.com/kortit, miten ­yhdistäminen tapahtuu.

Uudistunut Baltic Princess palaa Turku–Tukholma-reitille Helmikuun lopussa Silja Linen Baltic Princess palaa Turku–Tukholma-reitille uudistuneena. Kuuden viikon teknisten huoltotöiden lisäksi uutta on tiedossa myös perheen pienimmille matkustajille: lasten leikkipaikka Silja Land on entistä isompi ja hauskempi. Entistä runsaampi myymälä­tila mahdollistaa aiempaa monipuoli-

semmat ostokset. Baltic Princess -laivan upouudessa Fastlane-kahvilassa voi nautiskella pikkupurtavaa, eikä laivan kestosuosikkia, Grande­ Buffet -ravintolaa enää tunnista ­entisekseen! Varaa matkasi osoitteessa Silja.fi ja poimi Plussa-pisteet!


Kuukauden Kuukauden Plussa-tarjoukset Plussa-tarjoukset CREME BONJOUR CREME BONJOUR

2 RS

310 g

200 g

4 4

49 49

2 RS (8,75/kg)

KPL KPL (12,83-14,97/kg) (12,83-14,97/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-16%

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-16%

-10%

HINNAT VOIMASSA HINNAT 1.3.-4.4.2018 VOIMASSA 1.3.-4.4.2018 Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia ELLEI TOISIN MAINITA ELLEI TOISIN MAINITA 2,09/rs (10,45/kg) 2,09/rs (10,45/kg)

4 TLK

l, ei maustetut 2,5 dl, ei maustetut

3 3

300-350 g

200 g

3 3 FLORA

300-350 g

Laktoositon leipäjuusto Laktoositon leipäjuusto

2 RS (8,75/kg)

RA

VALIO

Laktoosittomat Laktoosittomat tuorejuustot tuorejuustot Polar-juustotPolar-juustot

50 50

oka ja Kuohu Ruoka ja Kuohu

2 RS

VALIO

K

4 TLK

SNELLMAN

SNELLMAN

200 g

130-200 g

130-200 g

1 1

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

3

HINNAT VOIMASSA 1.3.-4.4.2018 Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia ELLEI TOISIN MAINITA 3,39/kpl (10,94/kg) 3,39/kpl (10,94/kg)

Yksittäin ja i 2,09/rs (10,

2 2 KPL (9,65/kg)

2 PKT

KPL (9,65/kg)

2 (8

-16%

-11%

2 PKT

5

PLUSSA-KO

4 TLK

FLORA

Ruoka ja Kuohu Kolmioleivät Kolmioleivät ja rieskat ja rieskat

Tosi mureat leikkeleet Tosi mureat leikkeleet

200 g

200 g

99 99

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,99/kpl (14,26-16,63/kg) 4,99/kpl (14,26-16,63/kg)

ARLA KEITTIÖ ARLA KEITTIÖ

Maustetut rahkat Maustetut rahkat

Laktoosi

310 g

-11%

-10%

CREME BON

2,5 dl,g,eieimaustetut 135-150 g, ei Pirkka 135-150 Parhaat Pirkka Parhaat

ARLA KEIT

Maustet 200 g

1 13

1

SSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

4 4

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KO

ttäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 9/tlk (3,56/l)0,89/tlk (3,56/l)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 1,55/prk (7,75/kg) 1,55/prk (7,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/pkt (12,75-19,62/kg) 2,55/pkt (12,75-19,62/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 0,89/tlk (3,56/l) 1,89/kpl (12,60-14,00/kg) 1,89/kpl (12,60-14,00/kg)

Ilman Plus 1,55/prk (7

00 00 4 TLK (3,00/l)

-15%

39 39

4 TLK (3,00/l)

PRK (6,95/kg)

-15%

-10%

OOLANNIN

& JERRY’S BEN & JERRY’S

-11%

3 PS

Uunirapeat ranskalaiset Uunirapeat ranskalaiset telöt 470-500 Jäätelöt ml ja 470-500 ml ja 500 g nipakkaukset monipakkaukset 240-400 ml 240-400 ml500 g

on-Dairy vegaanijäätelöt Ei Non-Dairy vegaanijäätelöt

4 4

99 99

KPL KPL (9,98-20,79/kg) (9,98-20,79/kg)

SA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

3 3

50 50 3 PS (2,34/kg)

3 PS (2,34/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

9-26% -19-26%

-13%

n Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia -6,79/kpl (12,38-28,29/kg) 6,19-6,79/kpl (12,38-28,29/kg)

2 TLK

-13%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,35/ps (2,70/kg)1,35/ps (2,70/kg)

2 TLK

NESTLE

NESTLE

sikkaviipaleet Persikkaviipaleet sokerisokeriCheerios ja Fitness Cheerios murot ja Fitness murot messä tai persikanpuolikkaat liemessä tai persikanpuolikkaat mehussa 350-375 mehussa g 350-375 g

235 g

-11%

3 PS

PEPSI MAX, MOUNTAIN PEPSI MAX, DEWMOUNTAIN JA 7UP DEW JA 7UP

Virvoitusjuomat Virvoitusjuomat 1,5 l, sis. pantin 0,40, 1,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 5 pl/talous rajoitus 5 pl/talous

1 1

2 002 00 2 452 45 2 TLK (4,26/kg)

PKT (6,53-7,0/kg)

PKT (6,53-7,0/kg)

3 34 TLK (6,00/l)

-14-17% -14-17% -19-26%

-28-40%-28-40%

FAZER

220 g

220 g

WHISKAS

2 PKT 2 TLK

PALMOLIVE

-10%

-13%

PALMOLIVE

2 KPL

2 TLK 2 PKT (4,26/kg) (2,92-3,43/kg)

P (

PLUSSA-KO

-15-22% -10%

2 KPL

2 KPL

DOVE JA DOVE DOVE MEN+CARE JA DOVE MEN+CARE LAMBI

-12-2

2 KPL

Deo roll-on 50Deo ml, roll-on 5012 ml,rl ja talouspyyhe 8 rl WC-paperi vartalovoiteetvartalovoiteet 250 ml, 250 ml, Valkoinen shampoot ja hoitoaineet shampoot ja 200-250 hoitoaineet ml 200-250 ml

8 908 90 5 005 00 3 003 00 500580090 -11%

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-28%

-28%

2 KPL (5,00-6,00/l)

2 KPL (5,00-6,00/l)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-14-34% -14-34%

täin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman WC-paperi Plussa-korttia 5,45/pkt, WC-paperi 5,45/pkt, Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman WC-paperi Plussa-korttia 4,15/pkt, WC-paperi 4,15/pkt, spaperi 4,59/pkt talouspaperi (0,45-0,57/rl). 4,59/pkt Tarjous (0,45-0,57/rl). voimassa Tarjous voimassa 2,85/pkt 1,75-2,29/kpl (5,83-9,16/l) talouspaperi talouspaperi (0,52-0,71/rl). 2,85/pkt (0,52-0,71/rl). 1,75-2,29/kpl (5,83-9,16/l) K-Citymarketeissa vain K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa. ja K-Supermarketeissa. Tarjous voimassa Tarjous vain K-Marketeissa. voimassa vain K-Marketeissa.

72

350-375 g

Ilman Plussa 2,79-3,15/p

SERLA

-11%

Cheerios

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,19-1,29/prk (5,06-5,49/kg) 3,89/pkt (3,24-3,81/kg) 3,89/pkt (3,24-3,81/kg)

-13%

Suihkusaippuat Suihkusaippuat 250 ml ja 250 ml ja -paperi 12WC-paperi rl ja talouspyyhe 12 rl ja 8talouspyyhe rl Hellä 8 rlWC-paperi Hellä 8 rl WC-paperi ja talouspaperi 8 rl ja talouspaperi nestesaippuat nestesaippuat 300 ml 300 ml oinen Valkoinen design Suomi design 4 rl Suomi 4 rl

SA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

NESTLE

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

BI

YHTEISHINTAAN YHTEISHINTAAN (0,31-0,63/rl) (0,31-0,63/rl)

Yksittäin ja 1,35/ps (2,7

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

2 2

2 PKT (2,92-3,43/kg)

PS (10,23/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,59/ps (11,77/kg)2,59/ps (11,77/kg)

YHTEISHINTAAN YHTEISHINTAAN (0,37-0,56/rl) (0,37-0,56/rl)

-13%

24

PS (10,23/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,79-3,15/pkt (7,44-9,00/kg) 2,79-3,15/pkt (7,44-9,00/kg) SERLA

500 g

700720000

25 25

täin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,29/prk (5,06-5,49/kg) 1,19-1,29/prk (5,06-5,49/kg) LAMBI

2 PKT

425/235 g

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-12-22% -12-22%

WHISKAS

Uunirap

PLUSSA-KO

Voimassa Voimassa 1.3.2018 alkaen 1.3.2018 alkaen

Persikkaviipaleet sokeriKissan annospussilajitelmat Kissan annospussilajitelmat tai persikanpuolikkaat mehussa 12x85 g ja 12x10012x85 g liemessä g ja 12x100 g

Klassikkopussit Klassikkopussit

OOLANNI

3 (2

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 3,65-3,79/tlk, sis.3,65-3,79/tlk, pantin 0,15 (7,00-7,28/l) sis. pantin 0,15 (7,00-7,28/l) 6,19-6,79/kpl (12,38-28,29/kg) 2,49-2,89/pl, sis.2,49-2,89/pl, pantin 0,40 (1,39-1,66/l) sis. pantin 0,40 (1,39-1,66/l) FAZER

P (6

35

TLKKPL (6,00/l) (9,98-20,79/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

SA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

5-22% -15-22%

BEN & JERRY’S

Crowmoor siiderit Crowmoor 4,7% 470-500 ja siiderit 4,7% Jäätelöt ml jaja Garage lonkerot Garage 4,6% lonkerot 4,6% monipakkaukset 240-400 ml

15 15 99

PL (0,99/l)

3

-10%

0,5 l, sis. pantin 0,15 0,5Eil, Non-Dairy sis. pantin 0,15 vegaanijäätelöt

89 89 PL (0,99/l)

-15% -10%

-10%

425/235 g

2 TLK (4,26/kg)

KPL KPL4 TLK (3,00/l) (11,27-12,52/kg) (11,27-12,52/kg)

2 PKT 2 PKT (11,25-17,31/kg) (11,25-17,31/kg)

-10%

OOLANNIN

00 69 69

50 50

PRK (6,95/kg)

2 KPL 2 KPL YHTEISHINTAAN (10,00-50,00/l) (10,00-50,00/l) (0,37-0,56/rl)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-12-40% -12-40% -11%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia WC-paperi 5,45/pkt, Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia talouspaperi 4,59/pkt (0,45-0,57/rl). Tarjous voimassa 2,85-4,20/kpl (11,40-84,00/l) 2,85-4,20/kpl (11,40-84,00/l) vain K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa.

SERLA

Hellä WC design Su

50

YH (0

PLUSSA-KO

-28%

Yksittäin ja talouspaper Tarjous voim

PIRKKA72plussa.com PIRKKA plussa.com WWW.K-MARKET.FI WWW.K-MARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI WWW.K-CITYMARKET.FI WWW.K-CITYMARKET.FI WWW.NESTEK.FI 72WWW.NESTEK.FI PIRKKA P l u splussa.com s a . c o m   PIRKKA  81 WWW.K-MA


ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukumppanit Yhteistyökumppaneiden edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin mainita. PLUSSA-KORTILLA

-23%

PLU SSA- KO RTIL L A K ESK IVIIK KO ISIN -2 0 % ELO K U VAL IPU N H INNASTA Alennuksen saat vilauttamalla Plussa-korttia teatterin kassalla tai Finnkinon verkkokaupasta kuukausittain vaihtuvalla etukoodilla. Esim. maaliskuussa koodi on XXXXXX03 (Plussa-korttisi kuusi ensimmäistä numeroa + kuukausittain vaihtuva loppunumero). LIPUT: Keskiviikkoisin -20 % elokuvalipun hinnasta. Lipun hinta Plussa-kortilla 7,60–13,20 € (norm. 9,50–16,50 €) Etua ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tarjouksiin. Max. 4 lippua/ Plussa-kortti tai etukoodi. www.finnkino.fi

T UL E N AU T T IM AA N TA L M A S K I N R I N T E I S TÄ ! Plussa-etuna Talma Skin perhepaketti iltalipuista PIRKKA-PERHEPAKETTI ELI 4 ILTALIPPUA RINTEESEEN: 80 € (norm. 104 €) Etu voimassa: 1.11.2017-15.4.2018 pois lukien hiihtolomaviikko 8 Iltalippu voimassa: arkisin klo 16.00-20.30

Iltalippu ei ole voimassa arkipyhinä. Edun saa esittämällä Plussa-kortin paikan päällä lipunmyynnissä. Tarjous ei sisällä etäkortteja. Lisätietoa: www.talmaski.fi/talvi/

PLUSSA-KORTILLA

-20%

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-12%

H E MM OT T ELUA KY L PY L Ä N L Ä MMÖ S S Ä KYLPYL ÄHOT ELLI R AU H A L A H D E S S A ! Talvi jatkuu Kuopiossa. Tule nauttimaan ihanasta talvilomasta, hiihtämään, kuntoilemaan ja rentoutumaan kylpylään. Herkuttele, nauti hemmotteluhoidoista ja tanssi. Tiistaisin mahdollisuus perinne- ja savusaunailtaan Jätkänkämpällä.

PIRKKA 82 72 PIRKKA  ­P l uplussa.com ssa.com

L IIAN PAKSU PERH O SEKSI- NÄY TEL M Ä

Voimassa: 30.3.2018 asti.

Liian paksu perhoseksi - soiva draamakomedia inhimillisyydestä, vahvuudesta ja vähän rakkaudestakin. Tragikoominen rakkaustarina ulkonaisesti epäsuhtaisesta parista, joka hapuillen yrittää löytää yhteisen onnen. Näytelmä hurmaa karhealla huumorillaan ja aidoilla henkilöillään.

Varauskoodi PLUSSA. Vain uudet varaukset. Näistä tarjouksista saat myös Plussa-pisteet!

LIPUT: 24 € (norm. 28 €) Liput K-Plussa kortilla perjantain 9.3. esitykseen. Max. 4 lippua/Plussa-kortti. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Etu ei koske jo lunastettuja lippuja. Paikkoja on rajoitettu määrä.

KYLPYLÄLOMA 2 VRK 135 €/hlö (norm. 153 €/2 vrk) Tarjous sisältää: majoituksen 2 vrk/2hh, aamiaiset, päivälliset, kylpylän ja kuntosalin vapaankäytön.

-15%

Katiskaniementie 8 70700 Kuopio Puh: 030 608 30 myynti@rauhalahti.fi www.rauhalahti.fi

Ajankohta: 9.3.2018

Lippujen varaukset ja lunastus teatterin lippukassalta. Puh. 06 325 3961. Pitkäkatu 53, 65100 Vaasa ma-pe klo 11-17 la klo 12-14.30 ja su 15-17. Esityspäivinä palvelemme aina esityksen alkuun saakka. Sunnuntaikonserttipäivinä avoinna tunnin ennen konserttia.

www.vaasankaupunginteatteri.fi


KOKO PERHE GOEXPO-MESSUILLE 2.-4.3. Jättimäinen GoExpo muuttaa Messukeskuksen Suomen suurimmaksi urheilu- ja ulkoiluareenaksi. Mukana lajit golfista kalastukseen ja juoksusta salibandyyn. Paljon hauskaa tekemistä koko perheelle. Kokeile eri lajeja - saatat löytää uuden harrastuksen! Ajankohta: 2.-4.3.2018

LIPUT: 32 € (norm. 41 €) Perhelippu (max 2 aikuista ja 3 lasta 7-15 v.) Edun saa Plussa-kortilla paikan päältä ostetuista perhelipuista.

Messukeskus Messuaukio 1 00520 Helsinki goexpo.fi

PLUSSA-KORTILLA

-22%

PÄÄSIÄ ISEN VIET TO ON E D U L L I S E S T I E U RO P CAR VU O K RA-AU TO L L A Pääsiäisenä on aikaa taas tavata sukulaisia ja ystäviä ja Europcarin vuokra-autolla matka taittuu luutaa mukavammin. Plussa-kortilla saat nyt 20 % alennusta heti maksettavista prepaid- hinnoistamme kotimaassa. Liiku oman aikataulusi ja reittisuunnitelmasi mukaan!

PLUSSA-KORTILLA

-00%

Voimassa: 23.3.-9.4.2018 tapahtuviiin henkilöautovuokrauksiin Suomessa. Tarjous koskee europcar.fi - sivulta tehtäviä online varauksia. Näistä tarjoushinnoista saat myös Plussa-pisteet! Varauslinkki: https://www.europcar.fi/paasiainen

EUROPCAR NEW BRAND BLOCK Color gradient background File: 20151645E Date: 7/10/2015 AC/DC validation : Client validation :

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7383


BLIW 50-VUOTTA

HELLÄ IHOLLE, HELLÄ YMPÄRISTÖLLE Bliw saippuat on valmistettu pohjoismaisen luonnon raakaaineita hyödyntäen, pohjoismaista luontoa kunnioittaen, siksi niille on myönnetty myös Joutsenmerkki.

BLIW

Nestesaippua 300 ml (5,00/l)

3

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 1,85 kpl (6,17/l)

BLIW

Saippuatäyttöpussi 600 ml (4,17/l)

5

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-12%

Ilman Plussa-korttia 2,85 kpl (4,75/l)

PIRKKA 84  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 28.2.-27.3.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Helppokäyttöinen Sun All-in-1 -konetiskigeeli

LOISTAVAN PUHDASTA MYÖS PIKAPESUSSA! SUN ALL IN ONE

Konetiskigeeli 720 ml (6,38/l)

4

59

PLUSSA-KORTILLA

kpl

-16%

Ilman Plussa-korttia 5,49 kpl (7,63/l)

PLEASE NOTE: THESE LOGOS SHOULD NOT BE USED ONANY PACKAGING ARTWORKS. THIS IS FOR OFF PACK PRINTING ONLY

Artwork SPECIFICATION

1. Cyan 2. Magenta 3. Yellow 4. Black

FINISHES

Foiling Embossing Debossing

VARNISHES

Matt Satin Gloss

Client Unilever Project Cadiz CADIZ_MasterLogos File Name Description Cadiz On White master logo Version 1 Program Illustrator CC Substrate Cutter Guide As Shown Date 03/11/16 Operator Toby Hunt

APPROVAL

PRODUCTION MANAGER

Dion Fowler

DESIGN MANAGER

Simon Adamson

ACCOUNT MANAGER

Amy Elliot

GENERAL NOTES

Fonts will not be supplied with this artwork. All colours specified are from the Pantone© Matching System unless otherwise stated. The colours on this print-out are not accurate and are intended to be used as a guide only. Do not use for matching purposes unless otherwise stated. Whilst every effort is made to ensure the accuracy of this artwork, Bloom Design Limited shall not be responsible for any errors or ommissions in the artwork, which has been accepted by the client. Bloom Design Limited 25 The Village 101 Amies Street London SW11 2JW T +44 (0)20 7924 4533 W bloom-london.com

CIF CREAM

DOMESTOS

Puhdistusaine 500 ml (4,00/l)

4

00 2 kpl

WC-puhdistusaine 750 ml (2,67/l)

PLUSSA-KORTILLA

-28%

Ilman Plussa-korttia 2,79 kpl (5,58/l)

4

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Ilman Plussa-korttia 2,39 kpl (3,19/l)

SURF

Pyykinpesuneste 920 ml (3,25/l)

2

99 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-11%

Ilman Plussa-korttia 3,39 kpl (3,68/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 28.2.-27.3.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA  85


Esim. Lumene Lähde

RAIKASTAVA SUIHKUGEELI 200 ml 30,00/l Ilman Plussakorttia 7,50

6.-

LUMENE LÄHDE VARTALONHOITOja -PUHDISTUSTUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

Lumene Lähde

KASVOVOITEET 15-50 ml tai GEELINAAMIO 150 ml 92,67-926,67/l Ilman Plussa-korttia 17,90/kpl

13

PLUSSA-KORTILLA

MAX FACTOR FALSE LASH EFFECT MASCARAT

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. False Lash Effect

MASCARA Ilman Plussakorttia 17,70

1416

Max Factor Facefinity Compact

MEIKKIPUUTERI tai

UUDI STUNUT PAKKAUS

Lasting Performance

PYSYVÄ MEIKKIVOIDE

Ilman Plussa-korttia 16,50/kpl

1290

PLUSSA-KORTILLA

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-21 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

90 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-22 %


UUTUUS

SLOGGI ZERO FEEL ja ZERO NAISTEN ALUSVAATTEET

Alennus normaalihinnoista. Värit vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Sloggi Zero Micro Naisten

HIPSTER ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt Koot S-L. Värit musta ja nude. Ilman Plussa-korttia 19,99

1599

Esim. Sloggi Zero Micro Naisten

Esim. Zero Feel Naisten

Koot S-L. Värit musta ja nude. Ilman Plussa-korttia 17,99

Koot S-L. Ilman Plussa-korttia 14,99

BRAZIL ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt

1439

HIPSTER ALUSHOUSUT

1199

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Zero Feel Naisten

RINTALIIVITOPPI

Koot S-L. Ilman Plussa-korttia 34,99

2799

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


HAI Fashionia vuodesta 1968 Hai Aikuisten

Hai Lasten

KUMISAAPPAAT

KUMISAAPPAAT

Aikuisten koot 36-46, jotka vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 49,95

Lasten koot 27-35, väri keltainen. Ilman Plussa-korttia 34,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

4495

2995

-10 %

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-14 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Torstai Mirella tai Melena C+ Naisten

ULKOILUTAKKI*

Melena C+ takista koot C44-C50. Ilman Plussa-korttia 79,95/kpl

59.kpl

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

Torstai Delila C+ Naisten

COLLEGETAKKI*

Koot M-XXL. Ilman Plussa-korttia 44,95

29.PLUSSA-KORTILLA

-35 %

Torstai Nina, Tulia C+ tai Nana C+ Naisten

SOFTSHELLHOUSUT*

Tulia C+ tai Nana C+ housuista koot C44-C50. Ilman Plussa-korttia 49,90-59,90/kpl

39.kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-34 %

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello.

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


FAMILON PILVI JA PRINCESS -TYYNYT ja -PEITTEET Alennus normaalihinnoista.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

ANNA VANHOILLE TYYNYILLE JA PEITTEILLE UUSI ELÄMÄ Anna Familonin kierrättää vanhat vuodevaatteet puolestasi. Osta uudet Familon Princess ja Pilvi -tuotteet -30% edulla. Liian pitkään käytetyt tyynyt ja peitteet eivät palvele uniasi enää parhaalla tavalla. Niistä on kuitenkin iloa mm. eläinsuojissa. Tuo käytetyt vuodevaatteet palautuslaatikkoon K-Citymarketeihin, Familon toimittaa palautetut tuotteet jatkokäyttöön.

Princess

TYYNY 50 x 60 cm

Puolikorkea ja napakka tyyny kaikkiin uniasentoihin. Tehokkaasti kosteutta siirtävä Cirrus®-täyte. Ilman Plussa-korttia 22,95

1607

PLUSSA-KORTILLA

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

4897

Päällinen polyesteripuuvillaa. Helppohoitoinen, pehmeä ja kuohkea. Täyte polyesteripallokuitua. Ilman Plussa-korttia 12,99

Päällinen polyesteripuuvillaa. Helppohoitoinen, pehmeä ja kuohkea. Täyte polyesterispiraaliontelokuitua. Ilman Plussa-korttia 29,95

PEITE 150 x 200 cm

2097

Esim. Kekkilä Luonnonmukainen

Esim. Kekkilä Luonnonmukainen

Kaikkiin kylvöihin ja taimikasvatukseen soveltuva luomu-multa. Ilman Plussa-korttia 4,95

Erikoismulta yrttija maustekasveille. Humushappovalmiste edistää juurtumista. Ilman Plussa-korttia 3,95

KYLVÖ- ja TAIMIMULTA 10 l

-15%

Lämmin ja hengittävä. Tehokkaasti kosteutta siirtävä Cirrus®-täyte. Ilman Plussa-korttia 69,95

Pilvi

909

Alennus normaalihinnoista.

PEITE 150 x 200 cm

Pilvi

TYYNY 50 x 60 cm

KEKKILÄ LUONNONMUKAISET MULLAT JA RAVINTEET

Princess

420 Esim. Kekkilä

KANANKAKKA 1 l Kompostoitu ja rakeistettu luonnonravinne kaikille puutarhan kasveille. Tuoksuton pakkaus. Ilman Plussa-korttia 5,95

505

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

YRTTIMULTA 6 l

335

Esim. Kekkilä Luonnonmukainen

LANNOITE 1,5 l

Nestemäinen, täysin kasviperäinen lannoite kaikille kasveille sisällä ja ulkona. NK 4-6. Ilman Plussa-korttia 9,95

845


TEFAL CHEF´S DELIGHT PAISTOASTIAT ja TEFAL LETTUPANNUT

-30% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Kestävät pinnoitetut pannut kaikenlaiseen kokkailuun Kestävä ja tarttumaton Titanium Pro -pinnoite | Thermo Spot® ilmaisee käyttövalmiuden. Soveltuvat kaikille liesityypeille.

Esim. Panda tai Unicorn

Esim. Chef´s Delight

Pursotuspullolla saa helposti tehtyä kuvioletun. Sopii myös perinteisten lettujen paistamiseen. Ilman Plussa-korttia 34,95

Kestävä Titanium Pro -pinnoite ja korkeat reunat. Ilman Plussa-korttia 39,95

LETTUPANNU

2446

PAISTINPANNU 26 cm

2796

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Chef's Delight

WOKKIPANNU tai PAISTINPANNU 28 cm

Ilman Plussa-korttia 45,95

3216

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


Philips HR1855/45

MEHULINKO

Philips S5110/06

Teho 700 W. XL kokoinen syöttöaukko. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

5995

PARTAKONE

Miellyttävä ja helppokäyttöinen. Tarkka lopputulos. Tarkkuustrimmeri ja 40 min johdotonta käyttöaikaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

79

95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10€

-30€

Philips HC3420/15

KOTIPARTURI

Ladattava leikkuri, jossa huippuluokan huoltovapaat leikkuuterät. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 29,95

24

95

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Philips QP6510/20 OneBlade Pro

3-IN-1 PARRANMUOTOILIJA

Mullista parranajotottumuksesi! OneBladella trimmaat, muotoilet ja ajat vaivattomasti kaikenpituiset parrat, vaahdolla tai ilman. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

5995

PLUSSA-KORTILLA

-25%

Philips EasySpeed GC1433/40

HÖYRYSILITYSRAUTA

Teho 2000 W. 25 g/min jatkuva höyry. Kalkinpoistotoiminto. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 29,95

2495

PLUSSA-KORTILLA

92  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-16 %

Philips EasySpeed GC2046/20

Philips Perfect Care GC3920/24

Teho 2200 W. 35 g/min jatkuva höyry. 110 g/min höyrysuihkaus. Keraaminen pohja, kalkinpoisto ja tippalukko. Automaattinen virrankatkaisu. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

Teho 2400 W. OptimalTEMP tekniikka, 45-180 g/min höyry, SteamGlidePlus pohja, sisäinen kalkinpoisto ja automaattinen virrankatkaisu. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

HÖYRYSILITYSRAUTA

3495

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

HÖYRYSILITYSRAUTA

5995

PLUSSA-KORTILLA

-25 %


Electrolux Ergorapido ZB3102

VARSI-IMURI

Kestävä Turbo Power 10,8 V -litiumakku, 180 astetta kääntyvä suulake ja kaksi tehotasoa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 119,00

PARAS A-LUOKAN ENERGIALUOKITUS

A-LUOKAN PUHDISTUS KOVALTA LATTIALTA, A-LUOKAN SUODATUS

99.PLUSSA-KORTILLA

Electrolux EPF6Green PowerForce

PÖLYNIMURI

Tehokas. 360 astetta kääntyvät pyörät, säädettävä teleskooppiputki, A-energialuokka. Mukana parketti- ja piensuulakkeet. 60% valmistusmateriaalista on kierrätysmuovia. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

-20 €

Electrolux ESP73RR SilentPerformer

PÖLYNIMURI Pitkä 12 m siivousulottuvuus. Parketti- ja 3in1piensuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 169,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-20 €

Electrolux Sport Mixer ESB2500 Perfect Mix

Electrolux Creative Collection EAT5300

BLENDERI

LEIVÄNPAAHDIN, KAHVINKEITIN tai VEDENKEITIN Ilman Plussakorttia 49,95/kpl

3995 KPL

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Helppokäyttöinen. Nelisiipinen terä. Teho 300 W. Mukana kaksi pulloa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 44,95

3495 HINNAT VOIMASSA 1.–31.3.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-22%

P l u s s a . c o m   PIRKKA  93


C0 M70 Y85 K0

C0 M20 Y45 K0

C100 M70 Y0 K0

C0 M0 Y0 K40

C10 M10 Y50 K0

?<CJ@EB@

Meiltä saat Plussaa!

EUROPCAR NEW BRAND BLOCK Color gradient background File: 20151645E Date: 7/10/2015 AC/DC validation : Client validation :

Tiesitkö, että Plussa-kortillasi voit poimia pisteitä yli 3000 toimipaikassa ympäri Suomen? Plussa-asiakkaana olet oikeutettu saamaan myös juuri sinulle sopivia etuja K-ryhmän kaupoista ja Plussa-kumppaneiltamme. Hyödynnä tarjoukset, nauti hauskoista elämyksistä ja ylläty, kuinka monipuolisesti voit ansaita Plussaa. Plussa-korttiasi käyttämällä varmistat ainutaaluiset etusi myös jatkossa.

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9

703240 1234567 08 9

ASIAKAS ANSSI

ASIAKAS ANSSI

5555 0012 3456 7890 VALID THRU

MONTH /YEAR

CARDHOLDER NAME

-

GLOSSY FINISH

updated 3.4.2017

KATSO ETUSI, SEKÄ TARKEMMAT TIEDOT KUMPPANEISTAMME JA PLUSSA-PISTEIDEN KERTYMISESTÄ OSOITTEESSA PLUSSA.COM. ICA 2031 XXXXXXXXXX

DI OP K-PLUSSA MC BIN 5353 29 ICA 2031

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95 MC RED MC ORANGE

CYAN MAGENTA

BLACK

C45 M45 Y45 K20


RISTIKON L AADINTA ERKKI VUOKI L A , RISTIKO N ULKOASU HE LI KÄRKKÄI NE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

Ristikko & sudoku

SUDOKU HELPPO

KESKIVAIKEA Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut

96  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


◆ Kuljeta mukanasi imukupilla kiinnitettävää koukkua. Kiinnitä­ se seinään esimerkiksi yleisessä wc-tilassa, niin sinun ei tarvitse laittaa laukkua tai vaikka kukka­ pakettia likaiselle lattialle.

S U O JA H U P P U Tee kestokassista ompelukoneelle suoja. Poista pohja ja pitkät sangat. Ompele yläreuna pikkukahvoihin saakka.

◆ Unohdatko sinäkin aina lunastaa pullonpalautuksesta saamasi kuitin? Kiinnitä se hedelmäosastolla punnitustarralla hedelmään, niin se hoitaa muistamisen puolestasi. ◆ Kaupassa on pullonpalautuspisteen vieressä tavallisesti lavuaari­ käsienpesua varten. Pese kätesi siinä ennen kaupasta lähtöä, niin et kanna pöpöjä mukanasi kotiin.

J O H D OS S A Laita nippusiteillä tai kuminauhalla jatkojohto kiinni pöydänjalkaan, niin laitteiden käyttö helpottuu.

◆Sukkahousujen jalkateräosasta saat lämpökerroksen lapsen kura­ rukkasen sisään. Leikkaa sukkahousut nilkoista poikki ja lisää peukaloreikä. Mitä useammat sukkikset, sitä lämpöisemmät lapaset!

K U U K AU D EN N I K S I

HUIVIPIDIKE Kietaise huivi kaulaan, kaappaa laukun olkahihnat huiviin, tee solmu ja kiristä olkapäälle.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

◆ Paketoitko särkyvää postilähetystä? Tee kuplamuovi jääpalapusseista. Puhalla pussit täyteen ­ilmaa ja teippaa tiiviisti kiinni.

Nappaa tuorekelmua ja levitä piirakkataikina vuokaan sen avulla. Kädet pysyvät puhtaina, eikä niitä tarvitse olla jatkuvasti pesemässä. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Lastensynttäreillä kakun kynttilöitä puhaltaessa leviää suurella todennäköisyydellä tautipisaroita. Leivo päivänsankarille pieni kakku kynttilöillä ja vieraille omansa. ◆ Kuka on käskenyt leipoa suuren amerikkalaisen juustokakun 24 cm:n vuokaan? Sama määrä taikinaa sopii 24 muffinin pellille. Pienet kakut on helppo pakastaa.

◆ Jos et voi kuvitellakaan leipää ilman meetvurstia, mutta painoa pitäisi tiputtaa: Tee meetvurstileipä illalla valmiiksi jääkaappiin ja nappaa aamulla leikkele pois. Maku säilyy, kaloreita on vähemmän! ◆ Napsiiko kissasi yrtit ruukuista ennen sinua? Leikkaa pohja ja suuosa pois muovipullosta, ja pujota se suojaksi yrttiruukun ympärille.

◆ Varastoit sukset kätevästi nipussa sauvoineen, kun kierrät niiden ympäri tuorekelmua. Pysyy napakasti, eikä tahmaa. ◆ Ota valokuva avainnipustasi. Jos avaimesi katoavat ja löytäjä pyytää niistä tunnusmerkkejä ennen luovutusta, näet ne helposti kuvasta tai voit jopa lähettää sen kysyjälle. ◆ Avaa saumat lahjakassista ja kierrä se päähän sopivaksi tötteröksi. Viimeistele reunat saksilla ja teippaa kiinni. Laita huipun reikään lahjanauhakiehkuroita koristeeksi. Näin sinulla on hieno velhon tai linnanneidon tötteröhattu.

» Katso perjantaivideomme:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Yli 45 000 niksiä suoraan suomalaisilta kuvilla ja ilman: Pirkka.fi/niksit. Etsi, tykkää ja kommentoi! P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT TANE LI PAAVOSEPPÄ , MARISANNA AHO L A , JY RI PÄÄKKÖNE N J A PIRJO VUORINEN

N I KS I T NYT

Niksi-Pirkka


Minun valintani L AU R A H O N KA SALO

Kukkaronnyörit löysälle ruokakaupassa sen sijaan on innoissaan, kun menemme isoon ruoka­kauppaan. Budjettimme ei ole niin tiukka, että olisi pakko syödä pelkkää lanttua ja porkkanaa, jotta rahat riittävät esimerkiksi lääkkeisiin. On selvää, että voisin nipistää jostain muusta kuin ruoasta­. Koska teen töitä yksin, en esimerkiksi tarvitse­paljon ihania vaatteita. Yhdessä syöminen ja ruoan laittaminen sen sijaan tar­ joavat elämyksiä. Muistan vieläkin, miten ukkini antoi minun ja pikkuveljeni liekittää paistettuja banaaneja. Se oli jännittävää! MUISTAVATKO LAPSET aikuisina, että kotona

M

iksi sinä äiti ostat aina samat asiat ruokakaupasta? Esikoiseni harrastaa ruoan­laittoa paahtopaistista fine diningiin. Ei ihme, että jääkaappimme tarjonta turhauttaa nuorta kokkia. Ostan enimmäkseen edullisia elintarvikkeita: porkkanoita, perunoita, jauhelihaa ja broileria. Leikkeleet, tuoremehut ja tuore kala ovat mielestäni liian kalliita.

K U VA M I L K A A L A N E N

RUOASSA SÄÄSTÄMINEN on iskostunut minun

ikäisilläni selkäytimeen: nuoruudessani naistenlehtien ruokaohjeissa oli mainittu aterian kokonaishinta. Vanhemmat muistivat vielä sodanjälkeisen pulan. Jos varoja ei ole paljon, on itsestäänselvää säästää juuri ruoasta. Mutta mitä varten? Säästän matkakassaan, jotta voin näyttää lapsille maailmaa. Silti rahaa menee jatkuvasti kippoihin, kynttilänjalkoihin, sohvatyynyihin ja vaatteisiin. Vaatekaappini on käynyt läpi jo kaksi Konmari-käsittelyä, mutta

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

vaatteet tuntuvat lisääntyvän itsekseen. Niitä on jatkuvasti liikaa! POIKANI KYSYMYS ravisteli ja sai miettimään

ruokakauppatottumuksiani. Pääsen helpommalla, kun ostan aina samat asiat: saman juuston ja leivän, samat jauhelihat ja broilerit. Jo tavallisen lähikaupan valikoima tuntuu minusta välillä läkähdyttävältä. Nuori kokki

”VANHEMMAT MUISTIVAT VIELÄ PULA-AJAN. JOS VAROJA EI OLE PALJON, SÄÄSTETÄÄN RUOASTA. MUTTA MITÄ VARTEN?”

oli kivat sohvatyynyt vai sen, että kokeiltiin yhdessä erikoisempia ruokalajeja? Ruokaan kuluva raha saatetaan nähdä turhana menoeränä, kun summalla ei saa mitään pysyvää. Myös ruokailu nähdään usein pelkkänä pakollisena tankkaamisena. Ruokaa kuitenkin laitetaan joka päivä. Pitkään Ranskassa asunut ystäväni puhuu usein ruokakulttuuriemme eroista. Ranskassa ruoka­ on nautinto ja tarjoaa tilaisuuden yhdessäoloon. Suomessa tohistaan terveysvaikutteisista­ elintarvikkeista ja proteiinirahkoista. Maku tuntuu olevan sivuseikka. Meillä kaikilla on rakkaita ruokamuistoja. Lapsuudessani äitini teki usein Georgiassa oppimaansa ruokalajia nimeltä Kanaa tiilen alla, jossa kana litistettiin paistinpannulle painon alle. Mummolassa nautittiin ukin gourmet-kokeiluista ja mummin kotiruoasta. Äidin paistamat letut ovat parhaita vielä viidenkympin kynnyksellä. Matkoistakin tulevat ensimmäiseksi mieleen ruoat. Poika hämmästyi, kun kerroin harrastaneeni ruoanlaittoa ennen äitiyttä. Pikkulapsiaika kuitenkin nujersi kokeilunhaluni. Piti keksiä terveellisiä ja edullisia ruokalajeja, jotka kelpaavat varmasti. Linssi- ja soijarouhekokeilut jäivät syömättä. Tajusin juuttuneeni tuohon elämänvaiheeseen, vaikka lapset ovat nyt isompia ja rakastavat eksoottisia herkkuja. Nykyään heiltä ei jää ruoka lautaselle, vaikka siinä olisikin linssejä. Tein uudenvuodenpäätöksen: panostan enemmän ruokaan ja vähemmän tavaraan. Kirjailija Laura Honkasalon (s. 1970) huhtikuussa ilmestyvä romaani Vie minut jonnekin (Otava 2018) on humoristinen katsaus aikamme trendeihin. Kirja on ­saatavilla valikoiduista K-Citymarketeista.


Why are we obsessing about making ridiculously good outdoor gear, you might ask? We’re from Scandinavia, so there’s really no other option.

M E R R E L L M O A B FS T GT X

Uuden sukupolven kevyet ja vedenpitävät Gore-Tex -jalkineet naiselle tai miehelle. 12 9 ,- (1 6 0 , -)

H A G LÖ F S H U S K J A C K E T

H AG LÖ FS H U S K PA N T

Kevyt verkkovuorillinen veden -ja tuulenpitävä kuoritakki naiselle tai miehelle. Valmistettu kierrätetystä PROOF ECO 2L -materiaalista.

Kevyet, tuulta- ja vettäpitävät kuorihousut naiselle tai miehelle ulkoiluun ja retkeilyyn. Kierrätetty Proof Eco 2 L -materiaali.

9 9 ,9 0 ( 149,- )

VA R A A V E R K O S TA , N O U D A K A U PA S TA > I N T E R S P O R T. F I UP

KA

LU

·S

PA ·

29 18 200 UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI

99, 90


Keväiseen kotiin

Hemtex 24h Ethel

PUSSILAKANASETTI

Puuvillasatiinia. Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm.

39

90

Pirkka 3/2018  
Pirkka 3/2018