K-Ruoka 10/2022

Page 1

UUSIPUUSTINMAKUONKAHVI! 5.10.–1.11.202210K-Ruoka.fi yySksnparhaatleivonnaisetvalmistuvatpellilläs.46 VALMISTA VAIVATTA Tortellinipannu, pestouunikala ja kebabkiusaus s. 16 PYHÄINPÄIVÄN MUTKATON MENU Paahtopaistia, annanperunoita ja suklaafondantia s. 40 LIHATON LOKAKUU Näin kokkaat lasagnen ja wokin vegenä s. 32 &ARKEAJUHLAA

KAIKKIRESEPTITTESTATTU VÄHINTÄÄN KAHDESTI

35 | Tuottajan tarina Apetit säilöö kotimaisen sadon pakastimeen.

29 | Pakkaukset kiertämään Näin lajittelet keittiössä syntyvät jätteet oikein.

=

= Laktoositon Maidoton Vegaaninen Gluteeniton

53 | Pakko kokeilla Tuunaa kaakao chilillä, lakritsilla tai vaikka appelsiinilla.

Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain. *Reseptien annoshinnat on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ennen lehden ilmestymispäivää. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Pyhäinpäivänä Nytomena-ruusukaalisalaatilla.paistillayrttikuorrutetullaherkutellaanpaahto-japaahdetullasaasyödäsilmilläkin.

KÄDET TAIKINAAN

ARJEN NIKSIT

39 | Pyhäinpäivän parhaat Näyttävä juhlamenu syntyy paistin ympärille.

46 | Leivotaan pelleittäin Syksyn herkullisimmat piiraat ja pullat paistuvat helposti levyinä ja pelteinä.

50 | Puoliksi tehty Hurja haamukakku on täynnä jäätelöä ja lakuja.

ISTU JUHLAPÖYTÄÄN

K-RUOKA.FI 3 PYHÄINPÄIVÄÄVIETETÄÄN5.11. LOKAKUU 42 46 39 SISÄLLYSLUETTELO

VINKIT VALINTOIHIN

PARASTA NYT

Myskikurpitsasta tehty peltipiirakka piiloutuu tuorejuusto kuorrutukseen ja korvapuustit maistuvat kahvilta. Katso vinkit pullataikinan tekoon!

Kotimaiset omenat maistuvat piiraina ja hilloina, mutta paahdettuna ne sopivat loistavasti salaatin piristeeksi.

22 | Uutuudet Hyvää tekeviä juomia, ruokaa huippukokilta ja muita kuukauden kiinnostavia uutuuksia.

7 | Innostu Kiinnostavimmat löydöt ja ruokailmiöt kaupan hyllyltä.

=

56 | Ensi numerossa Lukijapalautetta ja kurkistus marraskuun lehteen.

55 | Bocuse d’Or Näillä kikoilla huippukokit taituroivat kokkikilpailun kiireessä.

15 | Oikaise puolivalmisteilla Nopea tortellinipannu, kebabkiusaus, tomaattikeitto ja muut arkiherkut.

25 | 3 × pataruoka Lämmittävä pata on syksyn paras lohturuoka.

Reseptien erityisruokavaliomerkinnät:

37 | Oman kylän kauppa K-Market Kruunuvuoren kauppias antaa mielellään ruoanlaittovinkkejä.

=

ALKUPALAT

OMENA PÄIVÄSSÄ

TUEKSIMUISTIN*VOINTIINHYVIN-VATSAN SYDÄMELLE* * KYVYLLEVASTUSTUS-* Runsaasti hedelmäja kasviperäisiä kuituja. B6- ja B12-vitamiinit edistävät psykologisianormaalejatoimintoja. C-vitamiini vähentämäänvastustuskykyävahvistaajaauttaaväsymystä. Tyydyttymättömät hapotomega-3-rasvaedistävät veren pysymistäkolesterolitasonnormaalina. *Huolehdi tasapainoisesta ja monipuolisesta ruokavaliosta sekä terveistä elämäntavoista. VAIKUTTAVAN HYVÄ SHOT HELPPO ANNOS PÄIVITTÄISTÄ HYVINVOINTIA MEHUHYLLYSTÄLÖYDÄTSHOTIT

Nostamme herkkujanne joka kuukausi! Kun kokkaat ohjeillamme ja postaat Instagramiin, merkkaa kuva #kruoka.

RESEPTIT: K-Koekeittiö

AVUSTAJAT: Elina Karemo, Minna Rautio-Pakaste, Kim Öhman

K-RUOKA.FI 5

TOIMITUKSENPOIMINNAT K-Ruoka.fiVERKKOSIVU K-Ruoka-sovellusSOVELLUS

Joskus täydellinen ohje vaatii lopultatestasiruokatoimittajammelaafondantinlehdessäkokeilukerran.useammanTässäolevansukreseptiäjamuokkasiseitsemänkertaa.

Halusimme varmistaa, että koostumus ja maku toimivat täydellisesti myös sinun keittiössäsi, sinulle tärkeissä hetkissä.

K-Ruoan lupaus on, että kaikki julkaisemamme reseptit on testattu vähintään kaksi kertaa, jotta onnistuisit varmasti. Testaamme laatikkoruokaan usein erilaisia juustoja kuorrutteeksi tai kakkuun eri laisia makupareja täytteeksi, jotta löytäisimme juuri ne herkullisimmat ja parhaimmat makuyhdistelmät. Ja kansainvälisistä trendeistä pyrimme luomaan parhaat, suomalaiseen kotikeittiöön sopivat versiot.

Onnistumisia kokkailuhetkiin!

TOTEUTUS: Genero | A-lehdet Johanna Falck, Joakim Juvelén, Satu Kärki Sanna Mäenpää, Laura Rautaheimo

K-RUOKA-TOIMITUS: Sanna Ellimäki, Laura Halonen, Minna Kovala, Wilhelmiina Ritala, Laura Vasile

PAINOPAIKKA: UPC, Vaasa 2022

PÄÄTOIMITTAJA: Pia Flinck

JULKAISIJA: Kesko Oyj

Vieraiden tullessa kylään on ihana kokeilla jotain ihan uutta ja trendikästä tarjoiluideaa. Reseptien testaukseen ennalta jää kuitenkin harvoin aikaa, vaikka edessä olisi isommat juhlat. Silloin voi vain toivoa sormet ristissä, että kakusta tulee suurin piirtein saman näköinen kuin reseptikuvassa, ja että se maistuu koko seurueelle.

Ihan uutta ja testattua

PÄÄKIRJOITUS Pia päätoimittajaFlinck, ”Joskus ohje vaatii @kruokaINSTAGRAMkokeilu-montakertaa.”@KRuokafiFACEBOOK K-RuokaYOUTUBEK-Ruoka.fiVERKKOKAUPPA Painotuote40410948 @parikkatiina tuna.vähänrahka-piirakkaMustaherukka-jalostettuna.”Kesäherkkuitsetuunat ” #kruoka week@zuppaofthe”Black bananas called banana bread day!” #kruoka NÄYTÄ, MITÄ IHANAA SINÄ OLET KOKANNUT!

PERIKSIANTAMATTOMILLE Vain harvoin suomalainen tavoittelee taivaita, mutta minkä hän päättää – se pitää. Heikko kahvi olisi loukkaus suomalaista luonteenlaatua kohtaan. Tämä vahva kansa ansaitsee arvoisensa kahvin. Vaikka se tulisikin Ruotsista.Löydä vahvuutesi

K-RUOKA.FI 7

Kokoa lasten iloksi karmivia herkkuja pursuava halloween tarjotin. Näpertele juustosta ja suolatikuista hauskoja luutia, tuunaa mandariinit kurpitsoiksi ja omenalohkot tekohampaiksi. Halloweenia juhlitaan 31.10.

PARHAAT

KATSO RESEPTI K-RUOKA.FI TAI K-RUOKA-SOVELLUS

VINKIT, KIINNOSTAVIMMAT UUTUUDET JA OIVALTAVIMMAT IDEAT INNOSTU Karkkien kekseistähedelmistälisäksijasaajännäätarjottavaapikkukeppostelijoille.

Hyytävät herkut

HALLOWEENPLATTER

UUSIKSIMUUSI

1. RUSKISTETTU VOI

KATSO SILAKKARESEPTEJÄ: K-RUOKA.FI/SILAKKA Silakkamarkkinoita vietetään 2.–8.10.2022 Helsingin Kauppatorilla

3. JUUREKSET

Arkiseen perunamuusiin sopivat erinomaisesti muutkin juurekset. Korvaa osa perunoista esimerkiksi porkkanalla, juurisellerillä, palster nakalla tai maa-artisokalla.

SILAKKATISKILLÄ

Jonathan K-SupermarketWesterlund,Itäpoiju

”HELPOTA

Vaihtelu

Lokakuu on parasta silakkasesonkia. Syksyllä silakan rasvapitoisuus on korkeimmillaan ja kala herkullisim millaan. Osta kerralla isompi satsi edullisia silakoita ja pakasta osa seuraavien viikkojen ruokalistaa varten. Silakat säilyvät pakastimessa pari kuukautta. Voit pakastaa valmiita fileitä tai perata kalat itse. Hyvä keino on puhdistaa osa silakoista kokonaisina voissa paistettaviksi ja osa fileiksi, joista voi valmistaa silakkapihvejä. Pakasta kuhunkin tarkoitukseen valmistel tuja silakoita kerralla tarvittava määrä annospusseihin. Arjen kiirettä helpottaa, kun käyttövalmiit silakat voi ottaa suoraan pakastimesta.

perunamuusiakin.virkistääKokeilenäitäjaihastu.

LINNEA VINKKAA

”Parasta silakka on heti pyyntituoreena ja meille silakat tulevatkin suoraan lähi kalastajilta. Silakka on herkullista voissa paistettuna, savustettuna tai hiillostettu na. Marinointi on helppo tapa valmistaa silakoita, ja leivitettynä silakasta saa trendikästä sormiruokaa dipattavaksi. Kalatiskiltä kannattaa kysyä kokonai sen silakan ja fileiden lisäksi savu- ja hiilisilakkaa, silakkapihvejä paistettuna, marinoituna, savustettuna ja hiillostettu na, ja etenkin joulun aikaan suutarinlohta ja muita marinoituja ja maustettuja silakoita. Itselleni maistuvat paikallisen kalastajan maustetut silakkatuotteet, erityisesti lime-pippurisilakka.”

Ruskistettu voi tekee kaikesta parempaa – niin myös peruna muusista. Voin ruskistamisen ehtii tehdä näppärästi sillä aikaa, kun perunat porisevat liedellä. Tarjoa muusi lihan tai kalan kanssa. Täydellistä viikonloppuruokaa!

2. YRTIT

PAKASTAMALLAARKEA”

8 K-RUOKA.FI INNOSTU

Yrtit maustavat perunamuusin käden käänteessä. Hienonna joukkoon esimerkiksi lehtiper siljaa, ruohosipulia, basilikaa tai rakuunaa. Herkullinen vihreä muusi syntyy yrttien lisäksi myös pinaatista tai pestosta.

Apetina Snack Mango & Chili 100 g

4. Lämmitä tortillat paistinpannulla tai mikrossa. Levitä tortilloiden pohjal le ranskankermaa ja asettele päälle punakaalia. Revi lohi reilun kokoisiksi paloiksi ja jaa tortilloille. Lusikoi päälle mango-juustosalsa ja koristele chili viipaleilla ja korianterilla. Tarjoa salsa verden ja limetin lohkojen kanssa.

2. Paista lohi pannulla kypsäksi molem min puolin. Mausta lihapuoli suolalla, pippurilla ja chilirouheella.

KOKEILE

1 rkl rypsiöljyä

ripausripaussuolaamustapippuriachilirouhetta

PAISTETTU LOHI

1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

pala (100 g) punakaalia

1 dl

1 mieto punainen chili 8 pientä maissitortillaa

PirkkatuorettaranskankermaakorianteriaParhaatmeksikolaista salsa verde limetin-kastikettalohkoja

3. Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa chili viipa leiksi. Poista halutessasi siemenet.

1 rs (100 g/70 g) Apetina Snack -juustoa, mango & chili

K-RUOKA.FI 9 INNOSTU

LISÄKSI

1. Pane salaattijuustokuutiot öljyineen kulhoon. Poista mangosta kivi leikkaa malla hedelmäliha irti litteän kiven molemmin puolin. Kuori ja kuutioi mango. Sekoita mango ja muut salsan

Mangolla ja tacojennopeastimangostajuustostamaustetustachililläsalaattijatuoreestasyntyyihanasalsaseuraan.

3/4 tl

8LOHITACOTkappaletta,alle30 min, n. 2,75 €/annos*

MANGO-JUUSTOSALSA

1/2 (250 g) mangoa

1 tl limetinkuorta raastettuna

400 g lohta tai kirjolohta

1 rkl limetinmehua

ainekset salaattijuuston joukkoon.

kuulostaa koputeltaessa ontolta. Kovakuorisen kasviksen käsittely voi olla työlästä. Helpoin tapa on kypsentää myskikurpitsa puolikkaana tai muutamaan osaan lohkottuna uunissa. Kypsentämisen jälkeen pähkinäiseltä maistuvan hedelmälihan saa kaavittua helposti irti kuorista. Myskikurpitsaa voi käyttää sellaisenaan tai paahdettuna keittoihin, patoihin sekä leivontaan. Iltojen viiletessä nautin paahdetusta myskikurpitsa keitosta tuoreiden sämpylöiden kanssa.” Hevimestari Pia Pasanen, K-Supermarket Suosikki

10 K-RUOKA.FI”Kypsämyskikurpitsa

Ota huuhdosiemenetmyskikurpitsantalteen,nejapaahdapannullataiuunissa.Rouskuvatsiemenetsopivatsalaattiin.

INNOSTU KOVA KAVERI

2 rkl tahinia

hienonnettuna

1/4 tl suolaa

3. Sekoita tahinikastikkeen aineet kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa lehtipersilja, oliiviöljy, suola ja pippuri. Anna kastikkeiden maustua kurpitsoiden kypsennyksen ajan.

1 (1,1 kg)

1/2 dl ripausoliiviöljyäsuolaaja mustapippuria

1 tl Pirkka juoksevaa hunajaa

K-RUOKA.FI 11

1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista

LISÄKSI

1/2 ruukkua lehtipersiljaa

1/4 tl mustapippuria

Tarjoa paahdettu kurpitsa tahinikastikkeen ja yrtti öljyn kanssa tai käytä sitä salaateissa ja keitoissa.

PAAHDETTU

1 Pirkka mieto punainen chili viipaleina

2. Paahda 225-asteisen uunin keski tasolla noin 30 minuuttia. Nosta loppu vaiheessa ylätasolle, jos haluat kurpitsoi hin hieman paistoväriä.

INNOSTU VINKKI! Soseuta kuorettomat paahdetut kurpitsalohkot ja hyödynnä ne kurpitsakeittoon.esimerkisi KATSO VIDEOLTA OIKEAOPPINENMYSKIKURPITSANKÄSITTELY: K-RUOKA.FI/MYSKIKURPITSA

1 tl suolaa

jogurttia

1–2 rkl sitruunanmehua

KURPITSA 4 annosta, 30–60 min, n. 2,35 €/annos*

1. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Voit halutessasi myös kuoria kurpitsat. Leikkaa kurpitsat noin 11/2 cm:n viipaleiksi. Pyörittele ne öljyssä ja mausteissa.

4. Asettele kurpitsalohkot tarjoiluvadille. Lusikoi päälle tahinikastiketta ja yrttiöl jyä. Koristele chiliviipaleilla.

1/2 tl Pirkka provencale yrttiseosta

myskikurpitsa

1 rkl oliiviöljyä

TAHINIKASTIKE

2. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Sekoita pari kertaa paahtamisen aikana. Tarkkaile, ettei granola pääse palamaan.

15GRANOLAannosta,yli60min, n. 0,60 €/annos*

Hiutaleet: kaurahiutaleet, neljän viljan hiutaleet tai ruishiutaleet

1 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä

2 rkl öljyä

TUUNAA GRANOLAN PERUSKAAVAA MAKUSI MUKAAN

1 tl ripausmausteitasuolaa

Makeutus: vaahterasiirappi, tumma siirappi, agavesiirappi, hunaja, kidesokeri tai fariinisokeri Öljyt: rypsiöljy, avokadoöljy tai (juokseva) kookosöljy

VINKKI!

1. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi kuivatut marjat tai hedelmät kulhoon ja sekoita hyvin.

Granola on oivallista hävikkiruokaa. Upota siihen erilaisia kuivakaapin jämähiutaleita ja -siemeniä.

5 dl hiutaleita

3. Anna jäähtyä ja lisää seokseen kuivatut marjat tai hedelmät. Kaada jäähtynyt granola kannelliseen lasipurkkiin ja tarjoa esimerkiksi jogurtin tai jäätelön kanssa. Granola säilyy huoneenlämmössä useamman viikon.

Pähkinät: cashewpähkinät,pekaanipähkinät,saksanpähkinättaihasselpähkinät

2 dl siemeniä

Mausteet: kaneli, kardemumma, vaniljasokeri tai kookoshiutaleet

3/4 dl makeutusta

LISÄKSI

Siemenet: kurpitsansiemenet, aurin gonkukansiemenet,pellavansiemenetpinjansiemenet,taimantelit

INNOSTU

2 dl pähkinöitä

Parasta on, ettei tarvitsejuureksiakuoria!Sekoitapehmeään

Vaahterasiirappi, agavesiirappi ja hunaja sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon. Kokeile niitä, kun haluat ruokaan ripauksen makeutta. Siirapit ja hunaja toimivat esimerkiksi salaa tinkastikkeissa, granolan makeutta jina tai pannukakkujen viimeistelyssä.

voihin mieleisiäsi yrttejä tai vaikka valkosipulia.

Klassiset hasselbackan perunat ovat tuttu juttu, mutta tiesitkö, että punajuurta, palsternakkaa, munakoisoa tai vaikka myskikurpitsaa voi valmistaa samalla tavalla? Kurpitsaa lukuunottamatta kasviksia ei tarvitse kuoria, pesu riittää. Her kullisuuden salaisuus piilee ohuissa viilloissa, joihin maustettu voi imeytyy. Rapea kuori syntyy juustoraasteesta ja korppujauhoista, joihin voi käyttää hävikkileipää.

13 INNOSTU

VAAHTERASIIRAPIN

HEILUMINEN!HYVÄSTI

KAIKKIEN HUULILLA

UUSIAKAUPPIAITASUPER-

muistuttaa maultaan paljon hunajaa, mutta on luonnostaan vegaaninen.

HASSELBACKA

Superkauppiaat-TV-sarjan toisella kaudella tutustutaan uusiin K-Super market-kauppiaisiin, henkilökuntaan ja kauppojen arkeen ympäri Suomen.

HUNAJAN makuun, väriin ja koostumuk seen vaikuttaa se, mistämesikasvilajikkeistaonkerätty.

Laita peruna viipaloinnin ajaksi lusikkaan, niin se pysyy muodossaan.

Raaka-aineiden pilkkominen ja leivän leikkaaminen sujuu paljon helpommin, kun laitat leikkuulaudan alle kostean keittiöliinan. Leikkuulauta pysyy tällöin napakasti paikallaan eikä heilu puolelta toiselle.

omintakeinen maku tuleemahlasta.vaahteran Kokeile, millaisia makuvivahteita saat näistä nestemäisistä makeuttajista.

3 × MAKEAA

Ohjelma käynnistyy Nelosella ja Ruudussa 5.10. klo 19.

KATSO RESEPTIT: HASSELBACKAK-RUOKA.FI/

AGAVESIIRAPPI

laittoiko äitisi lihapulliin lisäaineita? emme mekään.

Kunnon lihapullien maku syntyy Snellmanin jauhelihasta, hyvistä mausteista ja itse tehdystä lihaliemestä – ilman lisäaineita. Samoin periaattein tehdään myös uudet Kunnon jauhelihapihvit. www.snellman.fi

tomaattikeittoon.vaakutpinta.kikherneisiinpannullarapeaNämähertuovatrouskuruokaisuutta

Paahda

s. 20 Helppotomaattikeitto

HELPOT, NOPEAT JA KEKSELIÄÄT NEUVOT JA RESEPTIT ARKEEN

Kaikkien kaveri Kikherneet ovat herkullisia ja edullisia arjen apureita. Ne sisäl tävät runsaasti proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita. Käytä kik herneitä salaateissa, keitoissa, kastikkeissa ja padoissa. Kuivat tujen kikherneiden liottaminen ja keittäminen on helppoa, mutta kiireessä kannattaa säilykekikherneisiin.turvautua

K-RUOKA.FI 15

ARJEN NIKSIT

16 K-RUOKA.FI Valmiit tortellinit kypsy vät muutamassa minuu tissa. Tämä herkku pannu syntyy nopeasti yhdessä astiassa. OIKOPOLKUONNEEN Kaikkea ei tarvitse aina tehdä alusta loppuun itse, eikä hyvän ruoan tarvitse maksaa maltaita. Ota avuksi puolivalmisteet ja kokkaa nämä kekseliäät ja herkulliset ateriat alle puolessa tunnissa. Pirkka ARJENricotta-pinaattitortelloni250gNIKSIT HINTA NOIN AN NOS 3,35 €

1 dl Pirkka punaista tai vihreää pestoa 2 rkl korppujauhoja

100juustoraasteg

4. Mausta kastike Padanopurilla.sitruunanmehulla,juustoraasteella,suolallajapipViimeisteleannoksetGrana-juustoraasteella.

Pakastettu seiti on parhainpestokastikekädellä,maustaaraaka-aine.edullinenmonipuolinen,jakäteväSitäsaarunsaallajotenvalmisonmitäseuralainen.

3. Alenna lämpöä ja kaada pannulle ruokakerma. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää pannulle myös vesi, pinaatti ja tortellonit. Sekoita, ja anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia.

ARJEN NIKSIT K-RUOKA.FI 17 2–3TORTELLINIPANNUannosta,alle30min,n.3,35€/annos*

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Koristele halutessasi tuoreella basilikalla ja tarjoa perunamuusin kanssa.

Pirkka Grana Padano -juustoraastetta

punainen ja vihreä pesto 185 g

3–4PESTOUUNIKALAannosta,alle30min,n.2€/annos*

1/2 tl suolaa

2. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää sienet ja paista ne kauniin ruskeiksi. Lisää lopuksi myös valkosipuli ja paista vielä hetki.

Jos

VINKKI! tykkäät parmesaanista, kokeile pastaruokien kanssa vaihteeksi Grana Padanoa. Se on parmesaanin tyylinen, mutta miedompi ja edullisempi juusto.

1 pkt (400 g) Pirkka alaskanseitiä annospaloina, MSC (pakaste)

2 rkl Pirkka auringonkukansiemeniä (tuoretta basilikaa)

Pirkka Grana Padano

LISÄKSI

1. Sulata kalapalat jääkaapissa uunivuoassa kelmulla peitettynä. Valuta sulamisvesi pois. Mausta kalojen pinta suolalla.

2. Sekoita pesto ja korppujauho kulhossa ja levitä tasaisesti kalapalojen pinnalle. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä.

1. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Pirkka

HINTA NOIN AN NOS 2 € 1/2–1 rs (à 200 g) Pirkka ruskeita 1/41/21-juustoraastetta1ricottapinaatti1pinaattia1/2–11ruokakermaa11–22herkkusieniävalkosipulinkynttärkloliiviöljyätlk(2dl)Pirkkalaktoositonta(15%)dlvettäps(à65g)PirkkaLuomubaby-rs(250g)Pirkkatortelloneja,dl(30g)PirkkaGranaPadanorklsitruunanmehuatlsuolaatlmustapippuria

1. Ruskista kanasuikaleet kattilassa öljyssä. Mausta currytahnalla ja paista vielä hetki.

1 ps (500 g) Findus Wok Classic -wokvihanneksia (pakaste)

LISÄKSI

4KEBABKIUSAUSannosta,yli60min,n.2,75 €/annos* ARJEN NIKSIT

4. Viimeistele valmis keitto limetinmehulla ja tuoreella korianterilla.

HELPPO

2 rkl japanilaista soijakastiketta

4 dl ruokakermaa (15 %)

1 rs (450 g) Pirkka Vikkelät kanan fileesuikaleita, maustamaton

1 pkt (250 g) munanuudeleita

AN

2. Laita kattilaan vesi, fondi, soijakastike ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi.

18 K-RUOKA.FI

3. Kypsennä kiusausta uunin alatasolla 225 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja kypsennä vielä 15 minuuttia.

1/2 tl mustapippuria

1. Kaada puolet peruna-sipulisekoituk sesta voideltuun laakeaan vuokaan. Ripottele pinnalle valkosipuli ja puolet suolasta ja pippurista. Sekoita.

1 tl suolaa

€/annos*

4–6 (50 g) vihreää pepperonia

1 ps (300 g) Snellman Grillattu kebab gyros -lastuja

kiusaukseen,kebablastutgrillatutsopivatrieskanväliintaivaikkasalaattiin. NOIN NOS

3–4KOOKOSKEITTOKANA-annosta,alle30min,n.3,25

3 rkl Pirkka punaista currytahnaa

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl kanafondia

1 prk (400 ml) kookosmaitoa

1 l vettä

4. Lisää murennettu feta ja viipaloidut pepperonit ja jatka paistamista vielä 15–25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 (220 g) punainen paprika

2. Kuutioi paprika. Levitä paprika ja kebablastut perunoiden päälle. Levitä loput perunat, suola ja pippuri tasaisesti vuokaan. Kaada joukkoon ruokakermat.

2,75 €

tuorettalimetinmehuakorianteria

3. Lisää keittoon nuudelit ja jäiset wokvihannekset. Peitä kannella ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes nuudelit ja vihannekset ovat kypsyneet.

100 g fetajuustoa

2 ps (à 500 g) Pirkka peruna-sipulisekoitusta (pakaste)

ruskistunut.Valmiiksi

kebabSnellmanGrillattugyros300g UUTUUS KOKO SUOSIKKIPERHEEN

HINTA

K-RUOKA.FI 19 Pakastetut wok-vihan nekset valmistusta.keittojennopeuttavatjapatojen ARJEN NIKSIT

Findus Wok Classic 500 g

KOKEILE

VINKKI! Saat lisää potkua nuudelikeittoon tuoreella chilillä tai inkiväärillä. HINTA NOIN AN NOS 3,25 €

mukavanminenPannullasellaisenaan.syötäväksipaahtatekeeniistärapeita.

ARJEN NIKSIT

Pirkka Pirkkasuolaliemessäkikherneet380g/230gpaseerattutomaatti500g

1 tl paprikajauhetta

1 tl juustokuminaa

1/2 tl ripauschilijauhettasuolaa

1. Kaada paseeratut tomaatit kattilaan, huuhdo tölkit vedellä ja lisää liemi joukkoon. Mausta arrabbiatapestolla.

2. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kaura kasvisrasvasekoite ja kuu menna. Mausta sokerilla ja suolalla.

3. Huuhdo ja valuta kikherneet lävikös sä. Sekoita kikherneet, öljy ja maus teet keskenään.

4. Paahda kikherneitä paistinpannussa keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Varo mahdollisesti

2 tlk (à 500 g) Pirkka paseerattua 3–41tomaattiadlvettärkl(60 g) Pirkka arrabbiatapestoa 1 tlk (2 dl) Pirkka kaura kasvirasvasekoitetta (16 %) 2 tl sokeria 11/2 tl tuorettasuolaabasilikaa hienonnettuna PAAHDETUT

Suolaliemeen säilö tyt kikherneet ovat valmiita

20 K-RUOKA.FI

1 tlk (380 g/230 g) Pirkka kikherneitä suolaliemessä HINTA NOIN AN NOS 1,50 €

VINKKI!

alle 15 min, n. 1,50 €/annos*

HELPPO TOMAATTIKEITTO

4 annosta,

syntyy nopeiten paseeratuista tomaateista. Ne ovat jo valmiiksi soseutettuja, joten säästät yhden työvaiheen.

2 rkl öljyä

Tomaattikeitto

räiskyvää rasvaa. Viimeistele keitto tuoreella basilikalla ja tarjoa kikherneet keiton kanssa. KIKHERNEET

KOTIMAINEN JA 100% POHJAINENKASVITAPAALENTAAKOLESTEROLIAHerkullistaValmistettu SuomalaistaSuomessakauraa Hyvä sydämelle* *Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia. Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä.

SUOSIKKIMAKUATUUTILLINEN

1 423

SAMASSA PUSSISSA

Hyvinvointia shoteista

Kunnon lihapullat

Hyvinvointishotteja ja maustekastikkeita, huippukokin herkkuja ja klassista arkiruokaa. Poimimme esittelyyn kymmenen kiinnostavaa tuotetta kuukauden uutuustarjonnasta.

Marli Vastustuskyky Shot sai rinnalleen uusia hyvinvointia tukevia shotteja. Sydämelle Shot sisältää omega-3 rasvahappoja, Vatsan hyvinvointi Shot kuitua ja Muistin tueksi Shot B6- ja B12 -vitamiineja. Marli Shoteissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria. Kahden desilitran uudelleen suljettavasta pakkauksesta riittää 4–5 annosta. Nauti kylmänä!

Snellman Kunnon lihapullien maku syntyy Snellmanin jauhelihasta, hyvistä mausteista ja itse tehdystä lihaliemestä – täysin ilman lisäaineita. Lämmitä, syö muusin tai pastan kanssa – tai napostele sellaisenaan suoraan paketista.

TERVEYDEKSI

22 K-RUOKA.FI

OSTOSLISTALLE

Malaco Lakrifun Sekoitus on värikäs yhdistel mä suosittuja täytelakritsirakeita. Makean rapsakka pinta kätkee alleen mustaa lakritsia ja herkullisen täytteen. Onko suosikkisi original, omppu, mango vai salmiakki? Kaikki maut löytyvät samasta pussista.

Suolan ja kinuskin yhdis telmä on suomalaisten uusi suosikkimaku jääte löissä. Pirkka maidoton suolainen kinuskituutti sisältää herkullista kaura pohjaista suolakinuskijää telöä ja suolakinuskikasti ketta. Ihana uutuusherkku on gluteeniton.

TASAPAINOATÖLKILLINEN

6

Pirkka Parhaat meksikolaistyyliset kastikkeet sopivat niin ruokien viimeistelyyn kuin paistetunhedelmäisenvahvaanachopeltiinkiin,quesadilloihinguacamolemakua.Saatavilladippikastikkeeksi.onkolmeuutuus-Kokeilepehmeäästyleäesimerkiksitaikulhoruotulistaspicypepperiätaipitaleipäänjahotmangohabaneroakanasalaatintailohenkanssa.

Huippukokilta

Valmis kiusaus on parasta ruokaa arjen kiireessä. Kokkikartanon jauhelihakiusaus on kotimaisen perunan ja Snellmanin naudanjauhelihan herkullinen liitto. Perinteinen jauhelihakiusaus maistuu taa tusti koko perheelle. Onneksi isosta pakkauksesta riittää useammallekin lautaselle.

Valio Gefilus -mehut ovat uudistuneet. Ne sisältävät raikkaan maun lisäksi maailman tutkituinta LGG® maitohappobakteeria sekä tuotteesta riippuen lisättyä sinkkiä, vitamiineja, kuitua tai kalsiu mia. Vastustuskykyä edistävät tuotteet sopivat mainiosti aamupalalle tai välipalalle.

OLO Creative Kitchen kanawallenberg -annoksessa on kanapihvi, paahdettuja perunoita, kermakastiketta ja kasviksia. Uutuus täydentää keittiömestari Pekka Terävän mikroateriasarjaa.

Konditoria pH7 mustikka-sit ruunaleivoksen sisällä on vaalea kaurapohja, mustikkahilloa ja sitruunakreemiä. Leivos on kuor rutettu aidolla valkosuklaalla, ja se säilyy huoneenlämmössä.

9

Raikas Pirkka GIN Raspberry Long

58

K-RUOKA.FI 23 10

kiusausVastustamaton

ONPEAAARKIRUOKAA 7

Drink 5,0 % lonkero uudella vadel maisella maulla. Se maistuu parhaalta huurteisen kylmänä saunan jälkeen tai hyvässä seurassa nautittuna.

KASTIKKEILLAMAUSTA

jaMustikkaasitruunaa

VADELMAISTA LONKEROA

Siihen meidänkin ruuanlaitto perustuu. Esimerkiksi tämä uutuustuote jauhelihakiusaus: hyvin simppeli. Paljon kotimaista perunaa, paljon Snellmanin naudan jauhelihaa. Perään kunnon loraus Valio kermaa ja mausteita – mutta ihan vaan mausteeksi. Yksinkertaista ja hyvää.

Pieni keravalainen ruokatehdas.

Kuunnelkaa huippukokkia. Ja kuunnelkaa hyvää kotiruokaa tekevää kotikokkia. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että hyvä maku syntyy hyvistä, laadukkaista raaka-aineista. Mikään kikkailu ei pelasta, jos perusasioissa tingitään.

KONSTAILEMATONTA KIUSAUSTA KOTIMAISESTA JAUHELIHASTA

Tätä koko perheen suosikkia myydään isossa pakkauksessa, niin riittää sitten useammallekin lautaselle.

JAUHELIHAKIUSAUS 700 G Uutuus

5. Paista sekoittaen minuutin verran ja lisää tomaattisose. Jatka paista mista vielä muutama minuutti ja lisää smetana sekä vesi. Peitä kannella ja anna hautua 8 minuuttia.

2. Paloittele kanat. Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet.

2 valkosipulinkynttä

1 (120 g) sipuli

4. Lisää vesi, fondi, suola ja pippuri.

1 (1 kg) myskikurpitsa

5. Hauduta kannen alla 150 asteessa noin 3 tuntia. Lisää kurpitsat ja anna hautua vielä noin tunti tai kunnes liha on hajoavan mureaa.

6LIHAPATAMYSKIKURPITSA-annosta,yli60min,n.3,70€/annos*

6. Lisää paprikat ja kypsennä 7–8 minuuttia. Murenna päälle sinihomejuusto. Tarjoa lisäksi keitettyä riisiä.

2 rkl rypsiöljyä

1 prk (120 g) Pirkka smetanaa 2 dl vettä

3. Lisää valutetut pavut, maapähkinä voi ja paseerattu tomaatti. Huuhdo tölkki vedellä ja kaada kasariin. Sekoita ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Tarjoa leivän kanssa.

2 rs (à 340 g) Pirkka kanan ohutleikkeitä, maustamaton 3/4 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

2 tl Pirkka juustokuminaa 1 tl kanelia

4KANAPATASLAAVILAINENannosta,30–60min,n.4,30 €/annos*

1–2 (600–700 g) bataattia

Lämmin pata on syksyistä lohturuokaa parhaimmillaan.

12 dl vettä

1 rs (n. 800 g) Pirkka naudan kuutioitua keittolihaa

1 tl korianteria (jauhettua) n. 1 tl suolaa

2. Kuori ja puolita kurpitsa ja palsternakat pituussuunnassa. Poista kurpitsansiemenet ja kuutioi kur pitsanliha isoiksi paloiksi. Paloittele palsternakka. Kuori ja hienonna sipuli.

1 (150 g) palsternakka

1. Ota kanat huoneenlämpöön 1/2 tuntia ennen valmistusta. Mausta ne suolalla.

K-RUOKA.FI 25

1 tlk (380 g/230 g) Pirkka kidney1papujadlPirkka maapähkinävoita

1 (150 g) iso sipuli

1. Kuori bataatit ja leikkaa ne kuutioik si. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipu lit ja inkivääri.

4 rkl Pirkka tomaattisosetta

5 salvianlehteä

2 rkl rypsiöljyä

1 (100 g) sipuli 3–4 valkosipulinkynttä 1 (250 g) keltainen paprika

6. Lisää sitruunan kuori ja -mehu. Anna muhia noin 20 minuuttia.

1 tlk (500 g) Pirkka Luomu paseerattua tomaattia n. 4 dl vettä

1 1/21ripaus1/2–1liha-annosfonditlsuolaamustapippuriasitruunankuoriraastettunasitruunanmehu

2. Kuullota paistokasarissa öljyssä sipulit, inkivääri ja mausteet. Lisää joukkoon bataatti ja jatka kuullotta mista noin 5 minuuttia.

4. Kuumenna öljy padassa. Ruskista kanat parissa erässä. Lisää sipuli ja valkosipuli.

3. Ruskista lihakuutiot uunipadassa. Lisää pataan sipulit, palsternakkapa lat ja salvianlehdet. Kuullota hetki.

1 pkt (170 g) sinihomejuustoa

1 pala (20 g) tuoretta inkivääriä

4–6BATAATTIPATAAFRIKKALAINENannosta,30–60min,n.1,55 €/annos*

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

3 × PATARUOKA

3. Leikkaa paprikoista kannat ja poista siemenet. Leikkaa paprikat kanapalo jen kokoisiksi paloiksi.

1 (250 g) punainen paprika

MJAU Ruotsalaiset Maut -lajitelmapakkauksista löytyy uniikki kalanmakuinen annospussilajitelma kastikkeessa tai liha- ja kalalajitelma hyytelössä. Sataprosenttisesti eläinproteiinia, ilman viljaa tai lisättyä sokeria.

Herkullista ja luonnollista

KKIIVNETNIÄLEOAVIETETÄÄN 4.–10.10.

100%LUONNOLLISTA

Mehukkaat lihapalat

LISÄÄ OSTOSKORIIN

Onnellista kissanelämää

Skandinaavisia makuja kissalle

Hellävaraisesti kypsennetyt Brit Premium lihapalat kastikkeessa hemmottelevat kissaasi. Annosateriat on suunniteltu kissojen luontaisten makumieltymysten mukaan. Saalista kissasi ateria lemmikkihyllystä.

MAINOS

Ateria on päivän kohokohta koko perheelle, lemmikkieläimet mukaan luettuina! Jokainen Encore-pussi, -säilyke ja -annosateria on täynnä sataprosenttisesti luonnollisia ainesosia ja sisältää kunnon lihaa.

Kissan Poésie-märkäruualla voit näyttää, että rakastat. Laadukas valikoima erilaisia makuja tuo vaihtelua kissan elämään. Maistuisiko kissallesi naudanliha, kana, kalkkuna, riista vai lohi?

NousNous Rapeat ovat kotimaisia, viljattomia lemmik kien herkkupaloja. Rapeiksi paistetut herkut sisältävät kotimaista lihaa: kanaa, possua tai nautaa. Mukaan on lisätty ripaus metsämustikkaa ja nokkosta.

Kotimaista kuivaruokaa

MAINOS

Duo+-merkistä tunnistat koirien ja kissojen laadukkaat Mush täysravinnot, jotka on tasapainotettu vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Annostele, sulata ja tarjoa. Herkulliset täysravintolihapullat ovat kotimaisia.

Dagsmarkin kotimaiset kissojen märkäruoat ovat maukkaita, viljattomia ja vastuullisesti valmistettuja. Makuja ovat kana, kana-kalkkuna sekä kana-nauta, ja herkullisissa lihapaloissa on lihaa yli 85 prosenttia.

Kotimaista täysravintoa

Viljattomien Oscar koiran ja kissan kuivaruokien valmistamiseen on käytetty runsaasti tuoretta suomalaista lihaa. Oscar täysravinnot sisältävät kaikki lemmikkisi päivittäin tarvitsemat ravintoaineet.

Viljattomia herkkupaloja

USEITA MAKUJA

Maiskis-kis, syömään!

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on tuotteen suojaaminen matkalla tuottajalta kuluttajalle. Oikein lajiteltuna pakkausmate riaalit päätyvät uusiokäyttöön. Lue seuraavalta sivulta vinkit kotitalousjätteiden lajitteluun ja kierrätykseen.

VASTUULLISEMPIA VALINTOJA JA KOTIMAISTA LAATUA.

K-RUOKA.FI 29

Pakkaukset pitä vät kannattavateriaalienhävikkiä.nossamoitteettomassaelintarvikkeetkunjaestävätsitenPakkausma-kierrätysonekoteko.

VALINTOIHINVINKIT

Pakkaus on puoli ruokaa

LASI

Sekajäte poltetaan jätteenkäsittelylaitoksissajapolttokelpoisenjätteensisältämäenergiahyödynnetäänsähkönäjalämpönä.

Lasinkeräykseen saa laittaa vain lasipullot ja -purkit, joista on poistettu korkit ja kannet – ei esi merkiksi juomalaseja. Oikein lajiteltu lasipakkaus elää ikuisen elämän. Lasin laatu ja puhtaus eivät heikkene kierrätettäessä. Jokainen kilo lajitel tuja lasipakkauksia vähentää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä. Kier rätyslasista valmistetaan pakkauksia, pulloja ja lasivillaeristettä.

PANTILLISET PULLOT

NÄMÄ SEKAJÄTTEESEENKUULUVAT

Paistorasva ja muu juokseva rasva pakattuna tiiviisti esimerkiksi muovipulloon.

Kierrätykseen kelpaamaton jäte, esimerkiksi likaantuneet paperit, pahvit ja muovi pakkaukset sekä vaipat ja terveyssiteet.

BIOJÄTE

KARTONKI

Juomalasit, posliini, keramiikka ja kristalli sekä kuumuudenpyrex-lasi.kestävä

2

Metallinkeräykseen kuuluvat juoma- ja säilyketölkit, alumiini set vuoat, folio, lasipurkkien metalliset kannet, lämpökynttilöiden kupit sekä tyhjät metallituubit. Tyhjän aerosoli pullon voi laittaa metallinkeräykseen ilman muovikorkkia. Metallia voi kier rättää loputtomasti. Kierrätysmetallista valmistetaan uusien metallipakkausten lisäksi esimerkiksi lapioita, polkupyöriä ja autojen osia.

Palauta pullot pullonpalautukseen korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon. Huomioi, että Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot ja Pirkka Parhaat smoothie -pullot ovat nykyisin pantilli sia. Suomessa yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon. Kierrätys säästää luonnonvaroja ja energiaa.

6

Kartonkiastiaan kuuluvat ruskea kartonki, voimapaperi ja aaltopahvi sekä ruskeat paperikassit, maito- ja mehutölkit, einesten ja kuiva-aineiden kartonkipakkaukset, munakennot, pizza laatikot sekä paperirullien hylsyt ja K-verkkokaupan pahvilaatikot. Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Ne kannattaa litistää ja pakata sisäkkäin tilan säästämiseksi. Kierrätyskartongista valmistetaan pakkauksia ja paperirullien hylsyjä.

5

Kotitalousjätteiden kierrätys säästää energiaa sekä ympäristöä ja vähentää päästöjä. Jätemaksutkin pienenevät.

3

Kierrätykseen kelpaavat muoviset jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, yrttien ruukut, muovipullot ja -purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Keräys astioihin saa laittaa vain tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia. Riittävän puhdas ei haise eikä ole homeessa. Älä pakkaa muovipakkauksia sisäkkäin. Irrota pakkausten korkit ja kannet ennen muoviastiaan laittamista, koska nämä on usein valmistettu eri muoveista. Kierrä tysmuovista valmistetaan kukkapurkkeja, muovikasseja, -kalvoja ja -putkia.

4 METALLI

6

1

Kesko,Kotipelto,TiinakehityspäällikköAsiantuntija: K-Ruoka.fijaRinkiin.fiHsy.fi,Lähteet:

VOIKO

VINKIT VALINTOIHIN

MUOVI

KUUNTELE MYÖS MUOVIIN PAKATTU OLLA

RUOKA

Biojätteeseen menevät ruoan tähteet, hedelmien ja vihannes ten kuoret, kahvinporot, kalanruodot ja luut, kuihtuneet kukat ja bioha joavat tai kompostoituvat pussit ja pakkaukset. Myös helposti maatuvat kuitumateriaalit, kuten talouspape rin ja lautasliinat voi laittaa biojät teeseen. Biojätteestä saadaan multaa, energiaa ja biopolttoainetta.

-PODCASTJAKSOEKOTEKO?SPOTIFYSSA!MUKANATOIMITTAJARIKURANTALAJAVTT:NTUTKIMUSPROFESSORIALIHARLIN. 30 K-RUOKA.FI

Muoviastiat ja muut muovituotteet, kuten tiskiharjat ja pakastusrasiat.

LAJITTELUUNVINKKIÄ

MAISTA UUTTA ZOÉGAS-KAHVIA

Skannaa koodi ja

Zoégas Expedition Kahawa on tasapainoinen ja hedelmäinen tummapaahtoinen kahvi. Sen maussa voi aistia marjojen ja mandariinin vivahteita.

PAAHTOASTE 5/8 katso

Zoégasnimikkoelokuva.KahawaExpedition-kahvinElokuvassamestaribarista Ola Persson matkustaa Keniaan täydellisenlöytääkseenkahvipavunkahvisekoitukselleen. SAATAVILLA KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

K-RUOKA.FI

32K-RUOKA.FI Vegelasagne jälkeen.hetkenkunparhaimmillaan,onsesaalevähtääpaistamisen Pirkka lehtipinaatti 200 g pakaste Pirkka250vegejauhisg

Lihaton lokakuu on hyvä hetki kokeilla uusia kasvisruokia. Lasagnessa jauhelihan voi mainiosti korvata vegejauhiksella ja wokissa paistuvat kanan sijasta soijasuikaleet.

ILMANKLASSIKOTLIHAA

1 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa

2. Huuhdo herneet ja leikkaa muutamaan palaan. Hienonna kevätsipulit. Kuori ja suikaloi valkosipulinkynnet ja inkivääri.

50 g Pirkka leivontamargariinia

1 rkl vaahterasiirappia

8. Kaada vuoan pohjalle hieman tomaat tikastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle tomaatti- ja pinaat tikastiketta. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagnelevykerrok sen päälle tulee vain pinaattikastiketta ja loput juustoraasteesta. Laita päälle miniluumutomaatit.

Hälsans 320fileesuikaleetKökgpakaste

KOKEILE

öljyssä ja lisää jauhis kastikkeeseen.

1. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulin kynnet ja porkkanat. Kuutioi sellerit.

PINAATTIKASTIKE

Soijafileesuikaleet muistuttavat erehdyttävästi kanaa ja ovat ihan yhtä helppoja valmistaa.

3. Kuumenna öljy wokkipannussa ja lisää valkosipulit sekä inkivääri. Paista sekoi tellen 1/2 minuuttia ja lisää fileesuikaleet.

1 tl kuivattua basilikaa

1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat Red Desire terttuminiluumutomaatteja

9. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 40 minuuttia ja nosta lasagne uunin keskita solle kypsymään vielä 10 minuutiksi. Anna lasagnen vetäytyä ennen tarjoamista.

1 rkl Pirkka tomaattisosetta

1 dl vettä

2. Kuullota sipulit, porkkanat ja sellerit öljyssä paistokasarissa.

4–5250herneitägkevätsipuliavalkosipulinkynttäcm:npalatuoretta inkivääriä

6

TOMAATTIKASTIKE

1 pkt (320 g) Hälsans Kök fileesuikaleita

LISÄKSI

K-RUOKA.FI 33

1. Ota fileesuikaleet huoneenlämpöön.

2 (170 g) porkkanaa

4VEGEWOKKIannosta,alle30min, n. 3,05 €/annos*

3. Lisää tomaattisose ja kuullota mi nuutin verran. Kaada tomaattimurska ja huuhdo tölkkki vedellä. Lisää vesi, etikka ja mausteet kastikkeeseen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

annosta, yli 60 min, n. 2,75 €/annos*

1 rs (250 g) Pirkka vegejauhista

1 tl suolaa

VEGAANINEN LASAGNE

VINKIT VALINTOIHIN

1 ps (150 g) vegaanista juustoraastetta 20 Pirkka täysjyvälasagnelevyä

3 valkosipulinkynttä

1 prk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa

1 ps (200 g) Pirkka lehtipinaattia (pakaste)

4. Wokkaa muutama minuutti ja lisää herneet, soijakastike, riisiviinietikka ja vaahterasiirappi.

1 dl vehnäjauhoja

8 dl Pirkka kaurajuomaa

2 lehtisellerinvartta

1 tl kuivattua oreganoa

4. Ruskista vegejauhis paistinpannulla

2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä

2 rkl rypsiöljyä

1 rkl riisiviinietikkaa

3 rkl kiinalaista soijakastiketta

1 (100 g) sipuli

1(pakaste)ps(150g) Pirkka sugar snaps salaatti

Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä

5. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada kattilaan puolet kaurajuomasta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu juoma.

5. Jatka paistamista, kunnes fileesuikaleet ovat täysin kuumenneet, noin 5 minuuttia. Viimeistele rapealla valkosipulilla makusi mukaan. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

1/2 tl mustapippuria

6. Sekoita koko ajan ja keitä pari minuut tia. Lisää lehtipinaatti, suola ja puolet juustoraasteesta.

1 tl suolaa

7. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (21 cm x 29 cm).

Paistetut kasvikset ja valkoiset pavut saavat kasteen raikkaas sa uuniruokakeittämistä.makaronitpoTämätaikäryttömästi.pyörykätsalaattijuustoa.porkkanaa,KasvispyörykkämassassasäSamatvalkosipuli-chilimarinadissa.mauttoistuvatmeheviskananfileepihveissä.onpalsternakkaajaUunipellilläpaistuvathelpostijaTarjoasalaatinpastankanssa.pastavuokaonhelpvalmistaauunissa,sillälisätäänilmanYhdenastiansäästäätiskiäkin.

kasvisuikalehapankaaliPirkka400gMuuhunajainen250gNAKKIKEITTOHAPANKAALI-KASVISPYÖRYKÄTUUNISSATONNIKALAPASTAHUNAJAINENVEGEPASTAMARINOITUKANA-PAPUSALAATTI KATSORESEPTI KATSORESEPTI KATSORESEPTI KATSORESEPTI KATSORESEPTI LISÄÄ ARKIRESEPTEJÄ:HELPPOJA K-RUOKA.FI MAINOS ruohosipuliGourmetKariniemenKanan-pojanfileepihvivalkosipuli-chili-370gPirkkatonnikalapalatöljyssä200g/150gPalsternakka KOKEILE

Hunajainen pasta on nopea valmistaa vegaanisista Muu kasvisuikaleista. Hunajainen maku syntyy aromista, joten se sopii myös vegaaneille.

5 × HELPPO ARKIRUOKA

Tomaattisen keiton maku vain paranee seuraavaksi päiväksi. Tarjoa halutessasi borssikeiton tapaan smeta nanokareen kanssa.

Mitä tällä viikolla syötäisiin? Ratkaise ruokapulmasi näillä kätevillä tuotteilla!

K-RUOKA.FI 35

Apetit on erikoistunut kasvis- ja ruokapakasteisiin, kasviöljyihin sekä rypsipuristeisiin. Ideanamme on luoda kasviksista hyvinvointia ja tarjota maistuvia sekä arkea helpottavia ruokia. Satsaamme vahvasti kotimaisiin tuotteisiin ja tuotantoon: 140 sopimus viljelijäämme viljelee vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia. Apetit työllistää noin 300 henkeä.

Suomalaiset herneet saavat makunsa pitkistä ja valoisista kesäpäivistä. Pirkkahernesuomalainen200g SäkyläApetit TUOTEKEHITYS-JAPORTFOLIO-PÄÄLLIKKÖ Hanna Pere Pirkka keittoaineksetborsch-700g TUOTTAJA

HYVÄÄ HETKESSÄ

on kotimainen gourmet-herne.

”Herneet pakas tetaan jo kahden tunnin sisällä kor jaamisesta”, Hanna Pere kertoo.

Ne saavat makunsa Suomen pitkistä ja valoisista kesäpäivistä. Herneet ovat kansainvälisesti arvostet tuja, ja niitä viedään esimerkiksi Italiaan. Korkea laatuinen herne on pieni, makea ja rakenteeltaan sopivan pehmeä. Kypsyysastetta seurataan tarkasti, ja herneet pakastetaan jo kahden tunnin kuluttua korjaamisesta. Näin maku ja koostumus ovat par haimmillaan.

PIR K KA

Mikä on oma lempituotteesi?

Millainen yritys Apetit on?

Mitä kuluttajat eivät tiedä Apetitista?

Apetitin Hanna Pere tietää konstit helppoon lempituotteensa

Kotimainen peruna & keittokasvis -sekoitus on jokaisen vanhemman pelastus, jota olen itsekin tar joillut perheeni urheileville nuorukaisille. Mukaan lisätään vain vesi, mausteet ja lihaa tai kalaa maun mukaan. Valmistamme myös Pirkka borschkeitto aineksia ja kalakeittoaineksia, jotka ovat todellisia arjen helpottajia. Borschkeiton pääraaka-aine eli punajuuri on todella trendikäs. Se on hieman työläs käsiteltävä, joten valmiit ainekset ovat näppäriä.

ja maistuvaan arkeen. Hänen oma

Kyllä se on kotimainen herne. Valmistan siitä esimerkiksi hummusta, joka on äärimmäisen hyvää leivän päällä.

Mikä on kotimaisten herneiden salaisuus?

TUOTTAJAN TARINA

Meillä on ollut oma koetila Köyliössä jo yli 70 vuoden ajan. Testaamme siellä uudet lajikkeet, ja yksi viimeisimmistä tuotantoon päässeistä kasveista on härkäpapu. Viime vuosikymmeninä koetila on keskittynyt erityisesti kestävää viljelyekosysteemiä tukevien viljelymenetelmien kehittämiseen.

Mitä tuotteita suosittelet kiireiseen arkeen?

heittää roskiin, vaan kaikki menee lah joituksena eteenpäin. Vastuullisuus on huomioitu myös myymälärakennuksessa, joka on tehty moduuleista. Jos tarve jos kus vaatii, koko kaupan voi siirtää muualle ja materiaalit hyötykäyttää sen sijaan, että ne vietäisiin kaatopaikalle.Vastuullisuusnäkyysiinäkin,ettätarjoammelähialueidennuorillekesätyöpaikkojajamahdollisuudentutustuatyöelämään.Nautintodellapaljonsiitä,ettäasiakkaattulevatpikkuhiljaatutuiksijajäävätjutte

Asiakkaiden toiveet näkyvät vahvasti valikoimassa. Jäätelöallas on suuri, sillä moni toivoi kattavaa jätskivalikoimaa. Irtokarkkejakin kyseltiin paljon, ja niistä onkin tullut yksi myydyimmistä tuotteistamme. Myös ulko-oven vieressä kesäsesonkina palveleva marjamyynti on ollut todella Tavoitteenammesuosittu.on, ettei asiakkaiden tarvitsisi lähteä ”merta edemmäs kaup paan”. Heviosasto on keulakuvamme, ja meiltä saa isonkin ostoskorin tuotteet. Olemme myös satsanneet kyläkauppa maiseen meininkiin, vaikka Helsingin

enemmänkin, jos vain kiinnostusta löytyy.

Vastuullisuus on tärkeä osa toimin taamme, ja olemme tehneet hävikki ruoasta diilin Pelastusarmeijan kanssa. On hienoa, ettei mitään ruokaa tarvitse

K-RUOKA.FI 37 OMAN KYLÄN KAUPPA

T

eimme asukkaille kyselyn ennen kaupan avaamista, ja olin aivan ihmeissäni saa mastamme asiakastoiveiden määrästä. Niitä oli satoja. On ollut mukavaa rakentaa valikoimaa yhdes sä asukkaiden kanssa, ja kaikesta huomaa, että kauppaa on odotettu alueelle pitkään. Vieläkin moni tulee kiittelemään, miten ihanaa on, kun tulimme tänne.

lemaan. Se on kauppiaana olemisen suola. Myös merellisyys on iso osa työn viehä tystä. Alkuun työpäivät venähtivät välillä pitkiksi, mutta pysähdyin aina töistä läh tiessäni ihailemaan merta ja katselemaan, kun aurinko laskee Helsingin taakse.” Joonas Purolinnalla on jääkiekkotausta, ja hän haaveili nuorena urasta NHL:ssä. Haaveet vaihtuvat, ja nyt Purolinna luotsaa merellisessä Kruunuvuorenrannassa ensimmäistä omaa kauppaansa.

keskusta on muutaman kilometrin päässä vastarannalla. Olen kuskannut eläkeläisil le paketteja kotiovelle, jos lähetys on ollut liian suuri ja hankala kuljettaa. Osallis tumme myös kaupan ulkopuoliseen toi mintaan, kuten pihatalkoisiin ja alueen antaisinruoanlaittokaatMuutamatkotiniruoanlaittajaOlentakekaattammekehittämiseen.Yksierikoisuuksisovatlaadukravintolatasonaway-annokset.itsekininnokasjavaimoonkoulutukseltaantalousopettaja.asiakovatkyselleetvinkkejä,jamielellänijatkossa

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sinniteltiin vuosikaudet ilman omaa lähikauppaa. Viime keväänä odotus palkittiin. KAUAN KAIVATTU ”Olen onovelle,pakettejaeläkeläisillekuskannutkoti-joslähetysollutliiansuurikannettavaksi.” Kauppias

KruunuvuorenrantaK-MarketHelsinki Kauppiaat Joonas Purolinna ja Ronja Purolinna KAUPAN TOP 3 SUOSIKKI-TUOTETTA · Cafe korvapuustitHiekan · PitkäsenTuotemyyntimarjat · Lähileipomoidenleivät KAU PPA

NYT

Pujota koristeeksi kimpusta irrotettu oksa tai kukka.

SESONGIN HERKUT JA PARHAAT TEKNIIKKAVINKIT

Yhdistele rohkeasti eriparisia astioita ja laseja. Viimeistele rento juhlakattaus tyyliin sopi villa paperiserveteillä ja sido ne juuttinarulla viuhkoiksi lautasille.

PARASTA

K-RUOKA.FI 39

Yhteen sopivilla lautas liinoilla ja kynttilöillä saa luotua maanläheisissäpöytäkynttilöitälautasliinojaKuvassahaluamaansakattaukseentunnelmaa.PirkkaEkojarustiikkikauniinsävyissä.

Kaunis kattaus on puoli ruokaa, ja se syntyy vähällä vaivalla. Jo pöytäliina, tuoreet kukat ja kynttilät kohottavat tunnelmaa.

Kata pöytä juhliin

Uunista ulos

Pyhäinpäivän paahtopaisti saa kyljelleen yrttikuorrutuksen ja annanperunat paistuvat kauniiksi annoksiksi. Tämä menu on kohtuuhintainen ja yllättävän vaivaton toteuttaa.

s. 44 kittrYuorrutettu paahtopaisti

VANGITSIJATKATSEEN-

Perinteinen naudan paahtopaisti on helppo juhlaruoka, sillä se valmistuu uunissa lähes itsekseen paistoläm pömittarin avulla. Ylijäänyt paisti on herkkua kylmänäkin.

PYHÄINPÄIVÄNMENU Alkuun Paahdettu omena-ruusukaalisalaatti Pääruoka YrttikuorrutettuAnnanperunatpaahtopaisti Makea Suklaafondant LISÄÄ MENUEHDOTUKSIA: k-ruoka.fi/pyhainpaiva PARASTA NYT JUOMASUOSITUS Symington Altano Organic 0,75 l, Portugali, tammenMeheväAlkosta.saatavillajakevyestisävyttämäluomupunaviinionmainioparipaahtopaistille. K-RUOKA.FI 41

Silmänruokaa Valmista ranskalaisklassikko pommes anna kokoamalla ohuet perunavii paleet muffinivuokaan yksittäisiksi annoksiksi. Miten kaunista! s. 44 Annanperunat Pirkkaruusukaalisuomalainen300gPirkkaLuomusalaattisekoitus65g yllätysOmenainen Paahdetut omenat ovat herkullisia paitsi jälkiruoissa myös salaateissa. Pähkinät tuovat salaattiin rakennetta ja vaahterasiirappikastike koros taa mukavasti syksyisiä makuja. s. 44 dhaaPettuomena ruusukaalisalaatti 42 K-RUOKA.FI

Tee ennakkoontaikina

K-RUOKA.FI 43 s. 44 Suklaafondant

Voit tehdä taikinan vuokiin jo vuorokautta etukäteen. Peitä muffinipelti kelmulla ja säilytä jääkaapissa. Jos haluat testata kypsyyttä ennakkoon, paista yksi koefondant. Uunien teho voi vaihdella ja vaikuttaa paistoaikaan.

Pirkka leivontasuklaatumma70 % 100 g Pirkkapuolukkasuomalainen200gpakastePARASTA NYT TARJOA VANILJAJÄÄTELÖ,ONLÄMPIMÄNÄ,SUKLAAFONDANTKUNSENSISUSVALUVAA.RINNALLESOPIIPUOLUKKAKASTIKEJAMANTELIKROKANTTI.

3. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä 10 minuuttia.

PAAHDETTU 4RUUSUKAALISALAATTIOMENA-annosta,30–60min,n.2,35€/annos*

1 ps (65 g) Pirkka Luomu salaattisekoitusta

1 dl sokeria

MANTELIKROKANTTI

1 tl suolaa

1. Paahda mantelilastut pannulla.

n. 1 kg naudan paahtopaistia 2 rkl voita paistamiseen 1 rkl öljyä paistamiseen

7. Kumoa fondantit yksitellen annoslau tasille ja irrota vuoat varovasti. (Siivilöi pinnalle tomusokeria.) Tarjoa fondantit heti lämpiminä.

1/4 tl suolaa

1. Pese perunat ja leikkaa ne mahdolli simman ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Siirrä viipaleet kulhoon.

2. Kuumenna sokeria puhtaalla pannulla välillä käännellen, kunnes se sulaa ja muuttuu kauniin vaalean ruskeaksi.

4. Sekoita piparjuurikastikkeen ainekset kulhossa ja anna maustua jääkaapissa.

1 ruukku tuoretta salviaa

1/2 dl vettä n. 1/2 dl sokeria

3. Kääntele mantelilastut sokerin joukkoon. Levitä seos levyksi kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle. Anna jähmettyä.

1/4 tl mustapippuria

5 (150 g) Pirkka salottisipulia

1 tl Pirkka Dijon-sinappia

1/4 tl suolaa

5. Levitä salaattisekoitus laakeaan tar joilukulhoon. Lisää paahdetut kasvikset ja pekaanipähkinät. Valuta kastiketta salaatin pinnalle.

1/2 dl vaahterasiirappia

2 rkl rypsiöljyä

3. Voitele muffinipellin kolot sulatetulla voilla. Sekoita loppu voi perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita perunaviipaleet voisulassa.

VAAHTERASIIRAPPIKASTIKE

1 levy (100 g) Pirkka tummaa leivonta suklaata (70 %)

4. Leikkaa kovettunut levy veitsellä epäsäännöllisiksi pieniksi paloiksi.

1/2 tl mustapippuria

1 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

600 g pieniä yleisperunoita 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 75 g Pirkka voita 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1/2 ruukkua tuoretta timjamia

1 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna

3. Kypsennä 125 asteessa, kunnes mittari osoittaa 52–60 astetta eli noin 11/2 tuntia/ kg. Kääri paisti alumiinifolioon ja ota talteen paistoliemi. Anna levätä noin 1/2 tuntia ennen viipalointia. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin.

2 rkl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 6 Pirkka amerikan muffinivuokaa voita voiteluun

5. Jaa taikina muffinivuokiin muffinipellil le ja pane jääkaappiin 20 minuutiksi.

3/4 dl (50 g) Pirkka mantelilastuja 1 dl sokeria

1 tl sokeria

2–3 (350 g) kotimaista omenaa 300 g ruusukaalia

1/4 tl mustapippuria

3. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe ja siivilöi ne muna-sokerivaahdon joukkoon taikinakaapimella kevyesti käännellen.

2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä

4. Lisää hieman jäähtynyt suklaa-voiseos kolmessa erässä varovasti käännellen.

1. Soseuta kohmeiset puolukat, vesi ja sokeri sauvasekoittimella.

1/4 tl mustapippuria

PARASTA NYT 44 K-RUOKA.FI

1/2 tl suolaa

PIPARJUURIKASTIKE

2. Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipuli ja timjami.

4. Aseta muffinipellin jokaisen kolon pohjalle pieni oksa timjamia. Lado perunaviipaleita limittäin koloihin. Kaada päälle kulhoon jäänyt voisula.

3/4 dl vehnäjauhoja

6–8PAAHTOPAISTIYRTTIKUORRUTETTUannosta,yli60min,n.4,35€/annos*

2 valkosipulinkynttä

5. Valuta paistiviipaleiden päälle pais tolientä ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.

1. Sulata paloiteltu suklaa voin kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Voitele muffinivuoat pehmeällä voilla.

1 rkl valkoviinietikkaa

1. Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista siemenkodat. Siisti ruusukaalien kannat, leikkaa isoimmat ruusukaalit puoliksi. Kuori ja leikkaa sipulit 4 osaan.

1 tl Pirkka vaniljasokeria

2. Pane kaikki kuorrutuksen ainekset monitoimikoneeseen ja soseuta. Painele kuorrutus tasaisesti paistin pintaan.

1 ps (200 g) Pirkka puolukoita (pakaste)

11/2 dl Pirkka pekaanipähkinöitä

1. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Kuivaa paisti talouspaperilla, poista kalvot ja ruskista joka puolelta voi-öljyseoksessa. Nosta paisti uunivuokaan.

VOI-YRTTIKUORRUTUS

5. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Kumoa muffinipelti leivinpaperilla vuora tun pellin päälle. Katso, että perunaviipa leet pysyvät muodossaan ja asettele niitä

tarvittaessa uudelleen. Paista peruna kakkuja uunissa vielä noin 10 minuuttia.

6SUKLAAFONDANTkappaletta,30–60min,n.1,15 €/annos*

1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea 18 %

100 g voita 2 kananmunaa 2 keltuaista

2. Vatkaa kananmunat, keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kestäväksi vaahdoksi.

2. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi.

6. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 11–12 minuuttia. Anna vetäytyä 1 minuutti.

2. Levitä omenat, ruusukaalit ja sipulit leivinpaperille uunipellille. Valuta pinnal le öljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

1/2 ruukkua tuoretta timjamia

PUOLUKKAKASTIKE

12ANNANPERUNATkappaletta,yli60min,n.0,35 €/annos*

4. Paahda pekaanipähkinät kuivalla pannulla ja rouhi ne veitsellä. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa kierrevatkaimella.

50 g voita

Jos mieli tekee makeaa, miksi et leipoisi samalla pellillistä? Nappaa tästä tuttujen suosikkien uudet versiot ja kutsu naapurit kahville!

Pirkkahasselpähkinämaustamatontuorejuusto180gPirkka200g

KERRALLAANPELLILLINEN

46 K-RUOKA.FI

Kurpitsa tuo peltipiirakkaan sekä makua että ruskistettutuksenMaukkaanmehevyyttä.kuorrusalaisuusonvoi.

150 g Pirkka voita

4 dl vispikermaa 300 g Pirkka valkoista leivontasuklaata 2 pkt (à 180 g) Pirkka maustamatonta 1112tuorejuustoatlvaniljasokeriarkllimetinmehuatllimetinkuortaraastettunaprk(200g)D'arbomansikkahilloa

TÄYTE

4. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Paistoaika riippuu kurpitsoiden kosteudesta. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Anna pohjan jäähtyä.

51/2 dl vehnäjauhoja

2 dl fariinisokeria

KORISTELUUN

1/4 tl suolaa

UUTUUS

LISÄKSI

1/2 (n. 500 g) myskikurpitsaa

1. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja raasta kurpitsa raasteeksi.

2 pkt (à 176 g) vaniljanmakuisia täyte keksejä (esim. Pirkka Black & Cream) 75 g voita

4. Levitä täyte tasaisesti vuokaan keksipohjan päälle. Levitä mansikkahillo lusikalla raidoiksi täytteen pinnalle. Pidä veistä kohtisuorasti kakun pintaan näh den ja vedä sillä kevyesti mansikkaraito jen poikki, jotta hillo hiukan marmoroituu täytteen joukkoon.

1. Hienonna pohjan keksit monitoimi koneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun vuoan (n. 20 cm × 30 cm) pohjalle.

3 rs (à 180 g) Pirkka maustamatonta 31/2–4tuorejuustoadltomusokeria

n. 1 dl Pirkka appelsiininkuortahasselpähkinöitäraastettuna

6. Koristele kakku valkosuklaalastuilla juuri ennen tarjoilua.

2. Vatkaa munat, sokeri ja fariini sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon öljy ja kurpitsaraaste.

kekseillä.nillahilloraitamarmoroinjuustokakkujamurennetuilla

2 tl Pirkka leivinjauhetta

2 dl sokeria

5 kananmunaa

20JUUSTOKAKKUMANSIKKA-KEKSI-annosta,yli60min,n.0,90€/annos*

3. Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinan joukkoon. Kaada taikina syvälle uunipellille leivinpaperin päälle.

6. Vatkaa jäähtynyt ja jähmetty nyt voi sähkövatkaimella kulhossa sileäksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustot rasia kerrallaan välillä vatkaten. Lisää lopuksi tomusokeri. Vatkaa kuorrutus tasaiseksi seoksek si ja levitä kakun pinnalle. Koristele rouhituilla hasselpähkinöillä ja appel siininkuorella.

2 tl jauhettua inkivääriä

2. Vatkaa kermat vaahdoksi. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuustot, vanilja sokeri, limetinmehu ja -kuori.

3. Sulata valkosuklaat mikrossa tai vesi hauteessa. Sekoita sulatettu ja hieman jäähtynyt valkosuklaa tuorejuustoseok seen joukkoon. Lisää lopuksi seokseen kermavaahto.

2 tl Pirkka kanelia

D’arbo erikoishillomansikka200g,70 %marjaa

1 rkl Pirkka vaniljasokeria

5. Ruskista voi pannulla puulastalla koko ajan sekoittaen sillä välin, kun kakku paistuu. Varo, ettei voi pääse palamaan. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada se metallikulhoon tai kattilaan jäähtymään. Jäähdytä hetki ja siirrä jääkaappiin.

5. Murenna loput täytekeksit ja ripottele ne kakun pinnalle. Siirrä kakku peitetty nä jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi tai yön yli.

RUSKISTETTU VOIKUORRUTUS

K-RUOKA.FI 47 20PELLILLINENKURPITSAPIIRAKKA,palaa,yli60min,n.0,70€/annos* LEIVOTAAN

Koristele

1 tl jauhettua muskottipähkinää

1/2 pkt (à 176 g) vaniljanmakuisia täyte keksejä (esim. Pirkka Black & Cream) Pirkka valkoista leivontasuklaata lastuina

21/2 dl rypsiöljyä

Levitä päälle puolet pehmeästä rasvasta ja tuorejuustosta. Ripottele päälle puolet sokerista ja pikakahvijauheesta.

Pirkka

6. Mittaa vesi kulhoon ja liuota pikakahvi joukkoon. Lisää tomusokeri ja sekoita notkeaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorru tus jäähtyneen pullalevyn pinnalle.

2. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa se kahteen palaan. Kauli taikinapala noin 20 cm x 35 cm:n suuruiseksi levyksi.

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaihees sa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

VOITELUUN

1 kananmuna

2 tl Pirkka pikakahvijauhetta 1 dl tomusokeria

(à 180 g) Pirkka maustamatonta n.1/2tuorejuustoadlsokeria1rklPirkka pikakahvijauhetta

48 K-RUOKA.FI LEIVOTAAN 16KORVAPUUSTIPELTIkappaletta,yli60min,n.0,20€/kpl* 21/2 dl maitoa 25 g tuorehiivaa 1 75n.3/41/21/2kananmunadlsokeriarklPirkkakardemummaatlsuolaa450g(7dl)vehnäjauhojagpehmeäävoita

3/4 rkl vettä

3. Kääri levy rullaksi, jätä saumakohta alle. Leikkaa rulla 8 palaan hieman vinoin viil loin joka toinen eri suuntaan. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormilla palojen kapea kärki alas pöytään niin, että leikkauspinnat nousevat ylös.

5. Voitele pullat munalla. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 mi nuuttia.

pikakahvijauhevoisuomalainen500gPirkka100g

4. Laita pullapalat pellille tiiviisti rinnak kain. Leivo toinen taikinapala samoin ja lisää pullat pellille. Kohota liinalla peitet tynä 20–30 minuuttia, kunnes pullat ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.

Korvapuustit saavat uutta makua hetkessätäytteestä.tuorejuusto-kahviPellinenhäviääparempiinsuihin!

PINNALLE

50

1/2

TÄYTE g pehmeää voita rs

Pullataikinan kohoamisen ja hiivan toiminnan käynnistymisen edellytyk senä on oikean lämpöinen neste, johon hiiva liuotetaan. Käytä lämpötilan mittaamiseen elektronista lämpömit taria. Tuorehiivalle sopiva lämpötila on 37 astetta ja kuivahiivalle 42 astetta. Liian kuuma neste tappaa hiivan toimin nan. Muista myös huoneenlämpöiset raaka-aineet, jotta hiivan toiminta ei hidastu.

Jos taikina tarttuu alustaessa sormiin, pese ja kuivaa kädet huolellisesti ja ripsauta käsille hieman jauhoja.

NÄILLÄ VINKEILLÄ ONNISTUU

4 VAIVAA, VAIVAA

2 MITTAA LÄMPÖTILA

PULLAN LEIPOMINEN

Pullataikinan voi valmistaa maidosta, kaurajuomasta tai vedestä. Kanan muna kuohkeuttaa taikinaa, mutta pulla onnistuu myös ilman munaa. Voi tai leivontamargariini puolestaan pehmen tää sitkoa ja parantaa taikinan muotoil tavuutta. Lisää rasva taikinaan huo neenlämpöisenä ja pehmeänä, ei sulana. Lisäksi tarvitaan sokeria makeutukseksi ja hiivan ravinnoksi sekä suolaa, joka vahvistaa sitkoa ja antaa makua – ja tietenkin kardemummaa.

K-RUOKA.FI 49

1 VALITSE HIIVA

Pehmeän pullan salaisuus on oikea määrä jauhoja sekä taikinan kunnollinen vaivaus eli alustaminen. Jauhoja lisätään taikinaan vähitellen koko ajan vaiva ten. Vaivatessa taikinaan muodostuu verkkomainen rakenne eli sitko, jonka ansiosta pulla kohoaa ja saa rakennetta.

Kohota taikina ja pullat kaksinker taisiksi lämpimässä, vedottomassa pai kassa kuten lämpimässä vesialtaassa tai mikroaaltouunissa (mikroa ei saa laittaa päälle) keittiöliinalla peitettynä. Voitele kohonneet pullat munalla, maidolla, sokerivedellä tai kahvilla. Pienemmät pullat paistetaan 225-asteisen uunin keskitasolla 5–10 minuuttia, isommat kypsyvät 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuutissa.

Puolen litran pullataikinaan käytetään 50 g tuorehiivaa tai 2 pussia (à 11 g) kuivahiivaa. Tuorehiiva liuote taan suoraan nesteeseen. Kuivahiivan voi lisätä myös suoraan nesteeseen tai sekoittaa sen pieneen määrään jauhoja.

5 KOHOTA JA PAISTA

Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella vähintään 10 minuuttia. Riittävästi alustettu taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Sopiva jauhojen määrä voi vaihdella riippuen jauhojen tuoreudesta: vanhempia kuivempia jauhoja tarvitaan vähemmän kuin tuo reita. Pullataikina saa jäädä mieluummin pehmeäksi kuin napakaksi.

LEIVOTAAN

3 TAIKINAN YTIMESSÄ

jäätelöä.seksiyllätyssisälläHaamukakunonlaku­jaraidallikerrostettua

MIKÄHU-HUU,KAKKU

50 K-RUOKA.FI

Haamukakku on koottu valmiista mutakakkupohjasta ja täytetty hurjan hyvillä herkuilla: lakuilla, jäätelöllä ja koristerakeilla. Jätskikakku on helppo tehdä, mutta kokoamisessa nopeus on valttia.

PUOLIKSI TEHTY

1 ENSIMMÄINEN KERROS

3 KOLMAS KERROS

Pyöritä musta sokerimassa kol meksi palloksi ja kauli niistä haamul le silmät ja suu. Tee samalla tavalla punaposket sokerimassasta.vaaleanpunaisestaVaahdotakerma ja mausta se sokerilla ja vaniljasoke rilla. Kumoa jäätelökakku varovasti tarjoilualustalle ja poista kelmu. Levitä kermavaahto pinnalle. Lisää silmät, suu ja posket. Tarjoa heti.

mustaa11kermaarklsokeriatlvaniljasokeriajavaaleanpunaista sokerimassaa

Kummitteleva sopivan

1.ESIVALMISTELUT

Ota mud cake sulamaan huoneenlämpöön 30 minuuttia etukäteen.

2. Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (Ø 20 cm) huolellisesti tuorekelmulla. Paloittele lakritsit neljään osaan.

K-RUOKA.FI 51

1 pkt (1 l) Pirkka Leppis jäätelöä

kakku on sisältäkin juuri

Tee seuraava kerros vaniljajää telön paloista. Painele jäätelövii paleita kulhon pohjalle ja reunoille, asettelun kanssa ei tarvitse tässä kohtaa olla niin tarkkana. Käytä vaniljajäätelöstä noin puolet, sillä sitä tulisi jäädä vielä yhteen jäätelö kerrokseen

12–16HAAMUKAKKUannosta,yli60min,n. 1,20 €/annos*

pelottava halloweenjuhlaan.

2 TOINEN KERROS

1 pkt (400 g) Pirkka mud cakea (pakaste)

Asettele Leppis-jäätelöviipaleet tiiviisti pystyyn kulhon reunoille ja sitten pohjalle. Käytä kumihanskoja tai pakastepusseja käsien suoja na ja toimi nopeasti, jotta jäätelö ei sula. Lopputuloksen tulisi olla mahdollisimman tasainen, joten voit tarvittaessa painella jäätelöä kasaan. Ripottele pohjalle puolet lakupalois ta ja koristerakeista (n. 1 rkl).

4 KORISTELU

3. Leikkaa Leppis jäätelöstä 10 viipaletta. Leikkaa vaniljajäätelöstä 20 viipaletta.

1 pkt (1 l) Pirkka vaniljakermajäätelöä 25 g koristerakeita

Pirkka juomajääkermajäätelöLeppis&mansikka & salmiakki 1 l Pirkka mud cake 400 g pakaste

1 ps (180 g) Pirkka Parhaat pehmeitä 2lakritsejatlk(à2dl) Pirkka laktoositonta vispi

Lisää vaniljajäätelön päälle lo put lakut ja koristerakeet ja painele loppu vaniljajäätelö tiiviisti ja ta saisesti kulhoon. Nosta mutakakku ylösalaisin jäätelön päälle ja paina kevyesti. Peitä kulho kelmulla ja laita pakastimeen jähmettymään noin tunniksi.

Pirkka Ufomix 180 g

Pirkka chilijauhe 20 g

Tuhti herkkukaakao valmistuu kaakaojauheen sijaan tummasta suklaasta. Kuumenna maito tai kasvipohjainen juoma ja lisää sekaan paloiteltu suklaa. Raasta suklaata vielä koristeeksi ja nauti. Pirkka Luomu Reilun kupan tumma suklaa 55 % 80 g

4 SUKLAA

5 CHILI

Pyöräytä tavallisen kaakaon sijaan ihanan raikas minttukaakao. Vaihtelu virkistää! Pirkka Parhaat minttukaakaojuomajauhe 300 g RFA

3 VAAHTOKARKIT

Uutta särmää kaakaoon saat chilijauheella tai kanelilla. Ripot tele chilijauhetta maun mukaan kerman päälle tai suoraan kaakaon joukkoon.

7 LAKRITSIKASTIKE

Lakufani koristelee lasin reu nan pyöräyttämällä sen lakritsikas tikeessa. Valuta vielä kastiketta lasin pohjalle ja kermavaahdon päälle.

1 MINTTU

Vaahtokarkit ovat aina varma valinta. Ne voi halutessaan saksia hieman pienemmiksi paloiksi. Pirkka vaahtokarkkki 200 g

2 MAKEISET

K-RUOKA.FI 53

KUUMAMAUSTAAKAAKAO

6 APPELSIINI

Aromikas appelsiini on loista va lisä kaakaoon. Purista kaakaon sekaan hieman appelsiinimehua ja viimeistele juoma raastetulla appelsiininkuorella. Pirkka appelsiini

Kirpeät salmiakkimakeiset ovat yllättävän hyvä yhdistelmä täyteläisen kaakaon kanssa. Rouhi makeiset ja ripottele kermavaahdon päälle.

Pirkka lakritsikastike 300 g

7 TAPAA

UUTUUS

PAKKO KOKEILLA

Mikä lämmittäisikään paremmin mieltä ja kehoa kuin kupillinen kuumaa kaakaota? Lisää kuuman herkun päälle kermavaahto ja vaahtokarkit – tai kokeile muita makuideoita!

ELINVOIMAN MAISTAA*

*Valio Gefilus® viiden hedelmän mehu sisältää C- ja D-vitamiineja, jotka edistävät luontaisen puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. Nauti osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Valio Gefilus® uudistuu! Löydät jatkossa suosikkisi uudesta pakkauksesta. Gefilus tuoteperheessä yhdistyy erinomainen maku, kiinnostavat lisäarvot ja ainutlaatuinen LGG® maitohappobakteeri.

Miten syntyy voittaja-annos? Kysyimme Suomen Bocuse d’Or Finlandin presidentti Eero Vottoselta, millaisia ruoanvalmistus menetelmiä kilpailijat käyttävät.

MAUNTÄYDELLISENSALAISUUS

1. KUNNON PAINEET

”Niin sanottu sous vide -kypsennys on todella yleinen menetelmä kisoissa. Kypsennettävät raaka-aineet, kuten kala tai äyriäiset, laitetaan vakuumipussiin ja kypsennetään miedossa höyrylämmössä uunin höyryohjelmalla. Menetelmän etu on, että ylikypsen tämisen riski pienenee.”

3. TARKKAAKIN TARKEMPI MITTAUS

”Varsinainen grillaus on kielletty, mutta sääntöjä kierretään luovasti. Monilla kilpailijoilla on muka naan hyvin pieni kisaa varten kustomoitu minigrilli, jolla saa grillatun säväyksen vaikkapa höyryttämällä valmistettuun annokseen. Laite eroaa oikeasta grillis tä siten, että se soveltuu vain ruoan viimeistelyyn.”

5. PIKAGRILLAUS

K

RANSKALAISENKEITTIÖNMENETELMIÄ flambeeraus = annoksen liekittä minen ja mausta minenalkoholillapalavalla

BOCUSE D’OR -KILPAILUKAUDELLA SUOMEN HARJOITUSMAHDOLLISUUDETJOUKKUEENTAKAAK-RYHMÄJASENKERÄÄMÄLAAJAKUMPPANIVERKOSTOELINTARVIKE-TEOLLISUUDENYRITYKSIÄ.LUELISÄÄ: K-RUOKA.FI/BOCUSE

un kello tikittää, ajankäyttö on syytä miettiä todella tarkasti. Bocuse d’Or -kokkikilpailun osallistujien täytyy hallita raaka-aineet ja ruoanvalmis tusmenetelmät niin hyvin, ettei kiire näy lopputuloksessa. Eero Vottonen kertoo, millai sia jippoja kisakeittiössä käytetään.

”Painekattila säästää aikaa reippaasti. Esimerkiksi sitkeän lihan kypsyttäminen padaksi vie helposti 10–12 tuntia, mutta painekattilassa homma hoituu tunnissa. Suomessa painekattilan käyttö on jostain syystä hyvin vähäistä, vaikka maailmalla painekattilaa käytetään kotikeittiöissäkin. Kova paine saattaa pe lottaa, mutta oikein käytettynä kattila on turvallinen.”

2. VAKUUMIKYPSENNYS

TÄLLÄ

”Itse tehdyistä 3D-muoteista on tullut viime vuosien kilpailuissa hitti. Esimerkiksi sipulin muotoisen muotin voi täyttää hyytelöidyllä sipulipyreellä. Vain mielikuvitus on rajana: 3D-muoteilla on syntynyt huikeita lopputuloksia.”

kauriista.annoksenvalmistaametsätähden.toisentänätolaEeroKeittiömestariVottosenjohtamaravinPalacesaivuonnaMichelin-

”Ohutneulainen digitaalinen lämpömittari on jokaisen kilpailijan vakiovaruste. Etenkin kalan sisä lämpötilan kanssa pitää olla todella tarkkana.”

4. 3D-TULOSTUS

Valmista! Kilpailijat saivat kaksi tuntia aikaa

Makaronilaatikko on kotiruo kien kestosuosikki.

SEURAAVANUMEROILMESTYY2.11.2022

Kuivakaappi järjestykseen Miten eri tuotteet säilyvät ja mitä tehdä pussinjämille? Pikkujoulujen parhaat Katso ideat pikkujoulujen tarjoiluun sekä leivonnaisiin. K-Ruoka.fi ääiäpnäsIvvietetään13.11.2022

SAAKO TOIVOA?

Valmista perheen leffailtaan maistuva eväs. Lasagne

MUKSUJENSUOSIKIT

Nachopelti

Ahkerana leipojana toivoisin vinkkejä ja ohjeita leivontaan. Sekä suolaiset että makeat leivonnaiset kiinnostavat.”

321

ANNA PALAUTETTA

Lasagnesta riittää syötävää seuraavallekin päivälle.

LASTEN KANSSA

VINKKIKUPLISSA ON ASIAA

TOIMITUS VASTAA:

LÖYDÄT YLI LEIVONTARESEPTIÄ:2000 K-RUOKA.FI K-RUOKA-SOVELLUSTAI

Liha-makaronilaatikko

TOP SUOSIKIT3

Näitä kokkasittejauheliharuokiaK-Ruoka.fi:neniten.

Valmistamme seuraavassa numerossa arkiruokia, jotka maistuvat muksuillekin. Miltä kuulostaisi ranskalaisvuoka?

Mitä pidit? Kommentoi Face bookissa tai Instagramissa @kruoka ja #kruokalehti tai lähetä viesti asiakaspalaute.kesko.fi.osoitteessa

Hienoa, että leivonta kiinnos taa! Jokaisessa lehdessäm me on leivontareseptejä, ja tässä numerossa annamme perusteelliset ohjeet pullataikinan tekoon. Marraskuus sa leivomme pikkujoulutee malla.

Nuoriso kyselee minulta ruoanlaitosta ja minä jaan heille vinkkejä lehdestä. On kiva saada tietoa myös uusista tuotteista.”