a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
4 minute read

d e t b ä s ta j u s t n u

DET BÄSTA JUST NU

MATVÄRLDENS TRENDER, NYHETER, TIPS OCH INNEGREJER

En tung citrusfrukt är saftig. Om frukten är lätt i förhållande till sin storlek är den ofta torr.

Orrimandarin

”De bästa Orri-mandarinerna är israeliska och kommer till butikerna i mars. Orri har en något platt form, är lite mörkare orange till sin färg och av samma storlek som övriga mandarinsorter som klementin och satsuma. Jag tycker att Orri är den allra sötaste och bästa av alla mandariner. Den kan dock innehålla kärnor till skillnad från till exempel satsuman.

Orri-mandarinen är definitivt bäst som sådan och till exempel som mellanmål. Och eftersom den är söt och inte alls syrlig gillas den även av barn.

Själv gillar jag att göra en kycklingsås där jag använder Orri på samma sätt som persika eller ananas. Det vill säga jag skär mandariner i små bitar och tillsätter dem i slutet av tillagningen. De hålls då bra ihop och ger bra smak i kycklingsåsen.”

VI TIPSADES AV MIRA RASI PÅ K-CITYMARKET BIRKALA.

Pirkka Orrimandarin

Pirkka vaniljgräddglass 1 l

Mandarinkaka 6 BITAR | ÖVER 60 MIN PRIS CA 0,90 €/BIT*

4 (500 g) mandariner 50 g smör 1 dl farinsocker

SMET 2 Pirkka ekologiska ägg 2 dl socker 4 dl vetemjöl 1 msk Pirkka vaniljsocker 2 tsk bakpulver 2–3 (300 g) mandariner 125 g smör

Mandarinkakan är vinterns pigga skönhet! Kakan får en härligt karamelliserad yta i ugnen.

ÖVRIGT Pirkka lönnsirap Pirkka vaniljgräddglass

1. Skala fyra mandariner och skär dem i en halv centimeter tjocka skivor. 2. Smält smöret (50 g) och pensla botten och kanterna av en pajform med jämn botten (Ø cirka 25 cm). Häll resten av fettet i botten av formen. Strö över jämnt med farinsocker. 3. Lägg ett tätt lager med mandarinskivor ovanpå. Dela skivorna vid behov så att bottnen täcks helt av frukt. 4. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. 5. Pressa saft ur mandarinerna (1 dl). Koka upp saft och smör (125 g) i en kastrull. 6. Häll den heta saft- och fettblandningen i smeten under omrörning. Bred ut smeten över mandarinerna. 7. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna en stund och stjälp upp den på ett serveringsfat. Servera mandarinkakan med lönnsirap och vaniljglass.

Trender och innegrejer

1Nygammal konst Att göra surkål är trendiga- re än någonsin. Många vill lära sig att göra denna traditionella rätt, något som även välbesökta surkålskurser vittnar om. De mest entusiastiska använder sig av en syrningskruka. Förutom att det är trendigt att göra surkål är det även en god gärning för magen: surkålen är full av magvänliga mjölksyrebakterier.

I mars gör vi surkål, äter skarpsill och firar Mumintrollen med pannkakor och glass.

Surkål är verkligen magvänligt. Se recept på K-Ruoka.fi.

4Klimatvänlig fisk Om du hittar karpfiskar i fiskdisken, till exempel braxen, mört eller id, ska du slå till. Genom att välja karpfiskar gör du en klimatinsats: de innehåller riktigt mycket protein som inte behöver odlas separat. Att fiska dem minskar även övergödningen av vattendragen. Till exempel braxen går utmärkt att tillaga hel som rökt eller i ugn.

2

Mumintrollen firar Den första Muminberättelsen, Småtrollen och den stora översvämningen, publicerades 75 år sedan. Till festen bjuds naturligtvis på Muminmammans pannkakor, för redan i Trollkarlens hatt (1948) visste man att ”en person som äter pannkakor med sylt inte kan vara särskilt farlig”. I dessertmagen finns det alltid plats för nyhetsglass: Jättis-struten Lilla My eller Morran från Ingman.

3

Vegansk delikatessost En nykomling i den veganska hyllan är en vegansk ”vitmögelost” tillverkad av cashewnötter med ett förvånansvärt ostliknande utseende. Ilo Cashew Vitmögel från Jokilaakson Juusto tillverkas för hand i Jämsä av ekologiska nötter genom en osttillverkningsprocess, dvs. med syrningsmedel och vitmögel. Den veganska delikatessen har en mjuk något syrlig smak och en behaglig konsistens som smälter i munnen.

5

Inte småbitarna, utan buljongen Det är många som nu dricker buljong utan bitar, direkt ur muggen. Den som har mycket energi kokar en buljong själv i lugn och ro, men ett enklare sätt är att köpa färdig buljong exempelvis av märket SOOCI. Vid sidan av traditionella kött- och hönsbuljonger finns viltbuljong och vegansk ramenbuljong. De finländska buljongerna har fått koka länge och innehåller lite salt, men rejält med umami. Förutom i soppor och såser passar de även bra i risotto.

This story is from: