Portfoliomagazine Buro Ruimte & Groen

Page 1

Portfolio Inspiratie voor uw buitenruimte


Inhoudsopgave Openbare ruimte Park onder Lindeboom - Wemeldinge Groenplan Stadspolder - Kortgene parkje ‘t Vlot - Vlissingen Maltaplein - Zierikzee Omgeving gemeentehuis - Kruiningen Sportcomplex - Zierikzee Bosstraat - Tholen Dorpsplein - Oud Vossemeer Oude Haven - Colijnsplaat Dorpscentrum - Kwadendamme Dorpsplein - Wemeldinge V.Quakkelaarstraat - Vlissingen Stemerdinglaan - Oost-Souburg Langstraatweg - Zoutelande Duinweg - Oostkapelle

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Landschap Veerse kreek - Veere Kustlandschap - Ouddorp-Bad Papeschorpolder - Sas van Gent Erfbeplanting - Borssele Inpassing kerk - Waarde Verzorgingsplaats A58 ‘t Scheld - Rilland Duinparkeerplaats Waterdunen

22 23 24 25 26 27 28

Erfgoed Fort Berchem - Terhofstede Bordeelschans - Sluis Pronkenburg - Kapelle

30 31 32

Maelstede - Kapelle Mauritsbolwerk - Veere Veerse vesten - Veere

34 35 36

Recreatie Natuurcamping Veerse bos - Veere Stelhoeve - Wemeldinge Speelboerderij ‘t Klokuus - Arendskerke Waterresort - Wemeldinge Vakantiepark NRCB - Cadzand-Bad Camperpark - Wemeldinge Speelnatuur Nolle-Westduin - Vlissingen Hotspots kust - West Zws- Vlaanderen Hotspot Vogeltelpost - Breskens Parkeerplaats Waterdunen - Breskens Speelnatuur Duinzoom - Renesse Otheense kreek - Terneuzen Recreatienatuur - Groede

38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Zorgomgeving Binnentuinen Ter Weel - Krabbendijke SVRZ Egelantier - Oostkapelle Bruelishof - Kapelle Atrium Pattistpark - Terneuzen Nimmerdor - Grijpskerke Ter Valcke - Goes Zorgcentrum Ter Weel - Goes Zorgcentrum De NieuweVliedberg ‘de duinen van Haamstede’ - Haamstede

52 53 54 55 56 57 58 59 60

Bedrijfsomgeving Car Village - Goes NIOO - Yerseke Park bevrijdingsmuseum - Nieuwdorp Bouwbedrijf Krijger - Poortvliet bedrijfstuin Adri & Zoon - Yerseke

62 63 64 65 66

Schoolterreinen Rehobothschool - Barneveld Goese Lyceum - Goes MFC - Kortgene Brede school Noorderpolder - Zierikzee Gomarus SG - Zaltbommel

68 69 70 71 72

Tuinen Het Arendsslot - ‘s Heer Arendskerke Landschapstuin - Breskens Tuin - Sint-Annaland Villatuin - Yerseke Boerderijtuin - Biezelinge Villatuin - Oostkapelle Landgoed Lust & Last Sommelsdijk Landgoed De Moer - Yerseke Bedrijfstuin v Eijzeren - Borssele Tuin - Veere Daktuin Annahof - St. Annaland Daktuin Reynaertshof - Hulst

74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85


Inleiding Als buro voor tuin- en landschapsarchitectuur maken wij plannen voor o.a. tuinen, parken, pleinen, terreinen, woon- en werkomgevingen, stedelijk gebied en landschap. Kortom, alles wat je buiten ziet! Onze vormgevers en technisch ontwerpers adviseren, ontwerpen, tekenen en rekenen aan projecten op verschillende schaalniveaus. Enthousiasme, creativiteit, betrokkenheid, zorgvuldigheid en snelheid vinden wij als team belangrijk. Ontwerp, techniek en beheer zijn onze drie basiswerkvelden. Wij ervaren het als een voordeel dat wij zelf onze ontwerpen begroten, het bijbehorende bestek schrijven en betrokken zijn bij uitvoering en beheer. Behoud van de visuele kwaliteit, bruikbaarheid en beheerbaarheid is daarmee gewaarborgd. Belangrijk in ons werk is de Genius Loci, de eigenheid of het karakter van de plek. Deze wordt als uitgangspunt gebruikt bij de planvorming. Karakteristieke landschapskenmerken, cultuurhistorische waarden zijn van belang. Daarbij

kijken wij verder dan de plek zelf. Wij leggen verbanden met ondergrond en omgeving en denken na over de gewenste ontwikkeling, ook samen met bewoners en betrokkenen. Buro Ruimte & Groen verloochent daarbij haar Zeeuwse afkomst niet. Het Zeeuwse landschap dient niet alleen als werkomgeving, maar is ook een belangrijke inspiratiebron!


Buro Ruimte & Groen Plein 19 4454 AS Borssele Telefoon: 0113-354074 info@ruimte-groen.nl www.ruimte-groen.nl


Openbare ruimte parken, pleinen, begraafplaatsen en straten


Parken

Park onder de Lindeboom Plaats: Wemeldinge Omschrijving: Dit parkje ‘onder de Lindeboom’ in het centrum van Wemeldinge heeft een open, groen karakter en is ingericht als speelterrein met natuurlijke spelaanleidingen, een waterberging/ verbrede sloot met vlonder, terreinrelief en een centraal wandelpad als verbinding naar het dorpsplein toe. En natiuurlijk lindebomen als verwijzing naar de naam, gegeven door de schenkster van een legaat waarmee het park gerealiseerd is!

6

6


Parken

Groenplan Stadpolder Plaats: Kortgene Omschrijving: De nieuwe wijk Stadspolder in Kortgene is landelijk gelegen. Dit landelijke karakter komt terug in de groenzones die de wijk omgeven en dooraderen. Bloemweides, natuurlijke spelelementen, drinkpoelen en knotbomen bepalen hier het beeld. Op een aantal plaatsen zijn hoogstamfruitbomen toegevoegd. Halfverharde wandelpaden maken het gebied toegankelijk.

7

7


Parken

parkje ‘t Vlot Vlissingen Plaats: Vlissingen Omschrijving: Natuur in de stad. Op de locatie van een voormalig schoolgebouw is een groene enclave in de stad ontstaat met een kleinschalig parkje. Een natuurlijke terreinlaagte tbv wateropvang geeft spelaanleidingen (stapstenen). Op het licht geaccidenteerde terrein staan verspreide struweelen boomgroepen. Een slingerend wandelpad vormt de verbinding tussen de wijkdelen.

8

8


Pleinen

Maltaplein Plaats: Zierikzee Omschrijving: Als centraal scharnierpunt in de Zierikzeese wijk Malta is een groot plein aangelegd. De ruimte kan gebruikt worden voor evenementen en biedt veel zit- en speelmogelijkheden. Een verhoogd bomenvak met Gleditsia’s in zandkleurige halfverharding geeft samen met de gelige straatbaksteen een zuidelijk tintje en verwijst daarmee subtiel naar het eiland Malta!

9

9


Bedrijven

Omgeving Gemeentehuis Plaats: Kruiningen

Pleinen

10

Omschrijving: De omgeving van het gemeentehuis aan het Oude Plein te Kruiningen wat bestond uit een aaneenschakeling van pleintjes en stukjes groen is omgevormd tot een groots geheel wat aansluit bij de vormgeving van het gebouw. De rondingen die in de entreepartij aanwezig zijn, komen terug in de buitenruimte: gebogen hagen en bomenrijen met daartussen de nieuwe parkeervakken. Aan de voorzijde is gewerkt met kleurrijke vaste plantenvakken met daartussen wandelpaden en zitjes waar het voor het personeel en omwonenden goed toeven is.

10


Pleinen

Sportcomplex Zierikzee Plaats: Zierikzee Omschrijving: Het sportcomplex aan de Lange Blokweg te Zierikzee kenmerkt zich door een open buitenruimte met een centrale as geflankeerd door bomen en zitelementen, groene parkeervakken en in de omgeving van de entree kleurrijke beplantingsvakken met grassen en vaste planten. Op diverse plaatsen zijn zitmogelijkheden gecreerd in schanskorven en op randen van plantenbakken. Een grote waterpartij aan de wegzijde dient als wateropvang en functioneert met de oprijzende schanskorvenwand als eyecather. De strooksgewijze opzet van verhardingen en beplantingsvakken matched goed met de banen die ook in het gebouw aanwezig zijn.

11

11


Pleinen

Bosstraat Tholen Plaats: Tholen Omschrijving: Bij de herinrichting van deze straat en pleintje in het oude deel van Tholen speelde de wateropgave een belangrijke rol. Vanuit de omliggende straten en het plein stroomt bij hevige regenval water over de straat richting de wadi’s/het groen aan de westzijde. Parkeervakken zijn subtiel weergegeven en middels verhoogde banden en molgoten is de stromingsrichting van het water bovengronds geaccentueerd. Het historische karkater van deze plek in de binnenstad wordt voelbaar door het gebruik van baken natuursteen, ingetogen materiaalen kleurgebruik. Daarnast is er veel aandacht voor de grone inrichting middels grote bomen en onderbeplanting.

12

12


Pleinen

Dorpsplein Oud Vossemeer Plaats: Oud Vossemeer Omschrijving: Het raadhuisplein in Oud-Vossemeer heeft een metamorfose ondergaan waarbij de dorpse sfeer weer terug is. De karakteristieke baksteenverharingen, natuurstenen banden en leibomen bepalen het beeld. Vanaf de aanliggende terrassen is er een fraai beeld op het plein en de kerktuin met de dominante Ned. Herv kerk.

13

13


Pleinen

Oude Haven Colijnsplaat Plaats: Colijnsplaat Omschrijving: In het Noord-Bevelandse Colijnsplaat is de voorheen gedempte Oude Haven weer open gegraven en zichtbaar gemaakt. De kade die ontstaan is heeft een passende maritieme inrichting met meerpalen, bolders, en kasseien gekregen. De sfeer van voorheen herleeft weer in het gebied. Historische elementen als de schotbalken en het monument Ramp 1953 zijn zorgvuldig ingepast in de nieuwe inrichting. Door het opener maken wordt de historische relatie tussen dorp (Voorstraat) en water (Oude Haven) versterkt. Trappenpartijen aan de noord en westzijde maken een verbinding met de buitenhaven en Nehalenniatempel mogelijk. Zowel voor bewoners als recreanten ontstaan fraaie looproutes.

14

14


Pleinen

Centrum Kwadendamme Plaats: Kwadendamme Omschrijving:

Kwadendamme heeft weer een hart! Met de herinrichting van het centrum is een fraaie ontmoetings- en evenementenruimte ontstaan waar het goed toeven is. Een doorlopende pleinvloer (bak- en natuursteen) van gevel tot gevel geeft ruimte voor activiteiten, parkeren en terrassen. Groene randen van (lei)bomen en hagen geven sfeer en versterken de wandwerking. Als eyecatcher is een centraal zitelement gesitueerd bestaande uit betonnen elementen met groene haagblokken en meerstammige bloesembomen. De historische vijver (restant dijkdoorbraak) is geïntegreerd in het parkachtige deel van het plan. Een slingerpad maakt een korte rondgang mogelijk.

15

15


Pleinen

Dorpsplein Wemeldinge Plaats: Wemeldinge Omschrijving:

Het centrum van Wemeldinge wordt gevormd door het dorpsplein. Het plein biedt plaats aan allerleid dorpsactiviteiten en (subtiel aangeduid) parkeren. De koppen van het plein zijn verbijzonderd door toepassing van een waterelement. Deze plekken vormen het (letterlijk) bruisend hart van het dorp. Het dorpse karkater komt terug in het gebruik van baksteen, lindebomen en plekken om te zitten.

16

16


Straten

V.Quakkelaarstraat Vlissingen Plaats: Vlissingen Omschrijving: In het centrum van Vlissingen ligt de Verkuijl Quackelaarstraat. De bomen die hier stonden gaven veel overlast en moesten helaas wijken. Om weer een groen en boomrijk karakter terug te krijgen is in overleg met bewoners een plan opgesteld waarin nieuwe bomen (Liquidambar) weer een hoofrol vervullen en samen met de onderliggende haagblokken van liguster weer een groen karakter geven. Met de keuze voor de bruinrode straatbaksteen wordt aangesloten op het historische karakter van deze zogenoemde ‘rode buurt’.

17

17


Straten

Stemerdinglaan Souburg Plaats: Oost-Souburg Omschrijving: In opdracht van de gemeente Vlissingen is een groenplan uitgewerkt voor de herinrichting van de Burgemeester Stemerdinglaan te Oost-Souburg. Gekozen is voor een losse plaatsing van zowel meerstammige als enkelstammige bomen in de bermen en wadi’s welke gedeeltelijk ingezaaid zijn met een kleurrijk bermmengsel. Dit geeft een natuurlijk beeld in deze anders stenige straat.

18

18


Straten

Langstraatplein Zoutelande Plaats: Zoutelande Omschrijving:

Dé schakel tussen het dorpscentrum van Zoutelande en het strand wordt gevormd door het Langstraatplein. Zeker in het toeristisch seizoen is het een komen en gaan van mensen. In het dijk/duintalud is een muziek’tent’ geintegreerd wat met de betonnen trapen tibunelementen een prachtige zit- en speelgelegenheid vormt aan het plein. Meubilair en verlichting zijn qua materialisering en kleurgebruik afgestemd op de natuurlijke omgeving: het Walcherse kustlandschap.

19

19


Straten

Duinweg Oostkapelle Plaats: Oostkapelle Omschrijving: De Duinweg vormt één van de hoofdroutes van het dorp Oostkapelle naar de duinen en het strrand en wordt, zeker in de zomerperiode, intensief gebruikt. De weg is vormgegeven als doorlopend lint waarbij de zandgele kleur telkens terugkomt en golvende markeringen en vormgeving terukomt op kruisingsplateau’s en in meubilair. Gekozen is voor natuurlijk ogende lichtmasten in hout en streekeigen haag- en boombeplanting.

20

20


Landschap natuurgebieden, inpassing en verevening, infrastructuur


Natuurgebieden

Veerse kreek Plaats: Veere Omschrijving: Bij het project ‘Veerse Vest en Kreken’ is gewerkt aan herstel van kreken, oevers, vesten en vestingwallen. Daarbij is niet alleen meer zicht ontstaan op het water van de kreek en zijn maatregelen genomen ter verbetring van de waterkwaliteit, ook is er veel aandacht geweest voor de toevoeging van recreatieve elementen. Op diverse plaatsen zijn vissteigers aangelegd en zijn zit- en speelvoorzienigen toegevoegd. In de oeverzone zijn ruiter- en wandelpaden opnieuw aangelegd en is een struinroute dwars door het riet gemaakt. Aan de noordzijde is een groots uitzichtpunt tegenaan de dijk gemaakt waarvandaan een prachtig zicht op de omgeving mogelijk is.

22

22


Natuurgebieden

Papeschor Plaats: Sas van Gent Omschrijving: In de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone ligt het natuurgebied Papeschor in de gelijknamige polder. Door vergravingen (kreekherstel) is hier een lager gelegen gebied ontstaan waar in natte perioden water stagneert. In combinatie met de omliggende graslanden vormt dit een waardevol gebied voor oa vogels. Cultuurhistorische relicten als een oud dijkje zijn weer zichtbaar gemaakt. Hieraan gekoppeld is een uitkijkpunt gemaakt waarvandaan men uitkijkt over dit gebied. Diverse wandelpaden ontsluiten het gebied en maken een rondgang mogelijk.

23

23


Natuurgebieden

Kustlandschap Ouddorp-Bad Plaats: Ouddorp Omschrijving: Het kustgebied tussen de badplaats Ouddorp en het strand is ingrijpend veranderd. Het sterk dichtgegroeide en verruigde duingebied is weer open gemaakt en beter toegankelijk door fiets- wandel- en ruiterroutes. Vanaf de Vrijheidsweg is weer zicht op de duinen en is het kustlandschap weer voelbaar aanwezig. Duinopgangen zijn verbeterd en verduidelijkt. Meubilair is aangepast en meer passend in de sfeer van het duingebied. Op diverse plaatsen zijn spelaanleidingen gecreerd en zijn zit- en rustplekken aangebracht. De samenwerking tussen gemeente Goeree-Overflakkee, Natuurmonumenten en recreatieondernemers heeft hier tot zichtbare resultaten geleid voor natuur, landschap en recreatie.

24

24


Inpassing en verevening

Erfbeplanting Plaats: Borssele Omschrijving: In de Borsselepolder vormen de erven groene eilanden in de open ruimte. Naast boom- en singelbeplantingen is dit streekeigen erf ingericht met een karakteristieke hoogstamboomgaard en omringende Zeeuwse hagen met knotbomen.

25

25


Inpassing en verevening

Inpassing kerk Plaats: Waarde Omschrijving: Deze kerk in het buitengebied is groen ingepast met bomenrijen, hagen en streekeigen singelbeplantingen. De vormgeving van de kerk komt daarbij terug in het buitenterrein. Meubilair en verlichting zijn sober van vormgeving en kleurstelling.

26

26


Infrastructuur

VZP ‘t Scheld A58 Plaats: A 58 - Rilland Omschrijving: Deze verzorgingsplaats langs de snelweg A58 vormt voor veel mensen een eerste kennismaking met Zeeland. ‘t Scheld is volledig heringericht waarbij gestreefd is naar een Zeeuwse look met golvende patronen in de beton, streekeigen beplantingen met populieren, liguster, etc. Er is gezocht naar een zoveel mogelijk onderhoudsextensief verhardingsmateriaal. Op een aantal plekken zijn picknicksets toegevoegd waarbij ook een terreintje aan de overzijde van de sloot is ingericht als verblijfsplek.

27

27


Recreatieve objecten

Duinparkeerplaats Een park Waterdunen Plaats: Omschrijving: Plaats: Breskens Omschrijving: Als onderdeel van de ‘randzone Waterdunen’, een grootschalig natuur- en recreatiegebied bij Breskens zijn enkele parkeerplaatsen onderaan de duinen ontwikkeld. Deze ademen de sfeer van de kust en zijn volledig ingebed in het duinlandschap. Natuurlijke duintjes met helm- en struweelbegroeiing, zandgele verhardingen en doorgroeistenen bepalen het beeld. Vanaf de parkeerplaatsen voeren paden naar zowel de duinovergangen als het achterliggende natuurlandschap van Waterdunen.

28

28


Erfgoed linies en forten, objecten en terreinen


Linies en forten

Fort Berchem Plaats: Retranchement Omschrijving: Fort Berchem vormt onderdeel van de Staats-Spaanse linies uit de 80-jarige oorlog. Tot voorkort resteerde niet veel meer dan een licht ophoging in het landschap. Met de reconstructie is het fort weer in ere hersteld en goed zichtbaar vanuit de omgeving door de hoge omwalling met de omringende gracht. Een ophaalbrug geeft toegang tot het hart van het fort waar een oude drinkput op het binnenplein weer opgemetseld is. Door de plaatsing van bankjes en informatiedragers is het een geliefd rustpunt voor fietsers en wandelaars geworden.

30

30


Linies en forten

Bordeelschans Plaats: Sluis Omschrijving: Deze voormalige schans als onderdeel van de Staats-Spaanse linies is weer zichtbaar gemaakt. Uit archeologisch onderzoek gebleken contouren zijn hersteld door het opwerpen van grondwallen, het plaatsen van schanskorven en het aanleggen van een toegangsvlonder. Het middendeel is halfverhard en wordt gemarkeerd met een cortenstalen vaandel. De locatie van een gebouw in cirkelvorm is geaccentueerd met een aantal rondhouten palen met zitmogelijkheden.

31

31


Objecten en terreinen

Pronkenburg Plaats: Kapelle Omschrijving: Aan de rand van Kapelle is een park aangelegd wat als speelen uitloopgebied van het dorp fungeert. Op deze plek stond vroeger het verdwenen kasteel Pronkenburg. Bij de inrichting van het gebied is hierop ingespeeld. Schuin weglopende, ‘verzakkende’ schanskorfmuurtjes refereren aan de vergane glorie. Verder heeft het gebied een open inrichting met gras en kruidenrijke vegetaties, enkele hoogstamfruitbomen en een slingerend wandelpad. Een cortenstalen lessenaar geeft informatie over het gebied.

32

32


Objecten en terreinen

Maelstede Plaats: Kapelle Omschrijving: Het middeleeuwse kasteel Maelstede vormde één van de vele kastelen in en om Kapelle. Omdat alleen een eilandje met begroeiing de plek verraadde, is met de herinrichting geprobeerd een en ander weer zichtbaar te maken. Schanskorven muurtjes geven de plek aan van de vroegere kasteelmuren, een brug op de plek van de vroegere ophaalbrug geeft toegang tot het kasteeleiland. Een cortenstalen informatiepaneel verschaft informatie over de geschiedenis van deze plek. Het aansluitende terrein is ingericht als hoogstamboomgaard en vormt een groen parkje wat met een slingerend wandelpad toegankelijk is gemaakt. Het geheel vormt een aangename groene plek in het dorp Kapelle.

33

33


Objecten en terreinen

Mauritsbolwerk Plaats: Veere Omschrijving: Aan de zuidoostzijde van de historische stad Veere zijn bij reconstructiewerkzaamheden restanten gevonden van het voormalige Mauritsbolwerk. Deze zijn weer zichtbaar gemaakt door het opmetselen van een deel van de muur inclusief waterspuwers. Naar de nieuwe parkeerplaats toe brokkelt de muur als het ware af. Komend vanuit deze zijde vormt het gereconstrueerde muurdeel een eerste kennismaking met historisch Veere.

34

34


Objecten en terreinen

Veerse vesten Plaats: Veere Omschrijving: Bij het project ‘Veerse Vest en Kreken’ is gewerkt aan herstel van kreken, oevers, vesten en vestingwallen. Door deze grote opknapbeurt zijn de contouren weer beter zichtbaar en is de historie meer beleefbaar. Ook de aanleg van wandelpaden (schelpen), het aanbrengen van zitelementen en het toegankelijk maken van de vestingwallen draagt hieraan bij. Een toeristische trekker is het trekvlot over de gracht naar de vesting Veere toe.

35

35


Recreatieve objecten

Meester Een parkvan der Heijdengroeve Plaats: Omschrijving: Plaats: Nieuw Namen Omschrijving: De Meester van der Heijden-groeve is een aardkundig monument dat zich bevindt nabij het Kerkpad te Nieuw-Namen. Karakteristieke aardlagen vertellen een verhaal over de ontstaansgeschiedenis. Tot voor kort was dit verborgen, maar door het aanleggen van een voetgangersbrug met informatiedragers is de groeve toegankelijk gemaakt voor oud en jong. Specifiek voor kinderen zijn spelaanleidingen toegevoegd in de vorm van bruggetjes, hengelmogelijkheden, kijkvensters en natuurlijke spelaanleidingen.

36

36


Recreatie campings, recreatieparken, recreatieve objecten, speelnatuur


Campings

Natuurcamping Veerse bos Plaats: Veere Omschrijving: Bij het project ‘Veerse Vest en Kreken’ is gewerkt aan herstel van kreken en oevers. Onderdeel was ook het herinrichten van het bestaande natuurcampingterrein Veerse Bos. Door openheid te creeren is meer zicht ontstaan op het water en zijn aangename verblijfsplekken ontstaan in het bos. Daarnaast zijn recreatieve elementen toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van een indianenbrug over de kreek.

38

38


Recreatieparken

Stelhoeve Plaats: Wemeldinge Omschrijving: Landschappelijke inpassing kleinschalig, groen parkje met recreatie lodges nabij de Oosterschelde met streekeigen beplanting, schelpenpaden en verspreide bomen. Herstel van de karakteristieke erfbeplanting en een grote waterput vormden ook onderdeel van het plan.

39

39


Recreatieparken

‘t Klokuus Plaats: ‘s-Heer Arendskerke Omschrijving: In de landelijke omgeving van het dorp ligt de speelboerderij ‘t Klokuus. De uitbreiding van gebou en terrein is landschappelijk ingepast door de toepassing van streekeigen beplantingselementen met bomensingels, Zeeuwse hagen, knotbomen en geschoren liguster- en beukenhagen. Binnen dit groene decor kunnen kinderen naar hartelust spelen en ravotten.

40

40


Recreatieparken

Water Resort Oosterschelde Plaats: Wemeldinge Omschrijving: Dicht bij de Oosterschelde is een waterrijk recreatiegebied gecreerd met recreatiewoningen die deels aan het water en deels aan het bos en het polderlandschap grenzen. De sferen van de omliggende landschappen komen samen op deze plek en vormen het decor voor de recreatieve activiteiten. Het geheel is met groen dooraderd waarbij landschappelijke, streekeigen beplantingen zijn gebruikt. De centrale plas is beeldbepalend en geeft aan de einder zicht op de Oosterscheldedijk.

41

41


Recreatieparken

Vakantiepark Noordzee Résidence

Plaats: Cadzand-Bad Omschrijving: Dit vakantiepark aan de kust ademt de sfeer van de duinen. Beplantingen met helm, duinstruweel en grassen bepalen het beeld. Door te werken met hoogteverschillen is het kustlandschap voelbaar. Natuurlijke verhardingen van baksteen, schelpen en afscheidingen met hagen en hout geven een natuurlijke sfeer.

42

42


Recreatieve objecten

Camperpark Wemeldinge Plaats: Wemeldinge Omschrijving: Dit kleinschalige camperpark te Wemeldinge is ingepast in het omringende fruitlandschap. Natuurlijke verhardingen met schelpen en gras/ doorgroeitegels ontsluiten de ruime standplaatsen in het groen. Ligusterhagen, streekeigen Zeeuwse hagen en verspreide (hoogstam)fruitbomen bepalen het beeld en de sfeer.

43

43


Speelnatuur

Speelnatuur Nolle-Westduin Plaats: Vlissingen Omschrijving: In de binnenduinrandzone bij Nolle-Westduin nabij Vlissingen is een natuurgebied gecreerd waarbij speelnatuur geintegreerd is. Stapstenen, boomstambruggen, kruipbuizen en speelbomen vormen spelaanleidingen in het decor van de duinen. Diverse paden doorkruisen het gebied en maken dit beleefbaar. Beplanting bestaat voornamelijk uit lage streekeigen struwelen die door de zeewind geschoren worden en daardoor een karakteristiek vorm hebben. Een deel van het gebied heeft een open karakter en biedt fraai zicht op de duinenrij.

44

44


Recreatieve objecten

Hotspots ZeeuwsVlaanderen Plaats:

Kust West ZeeuwsVlaanderen Omschrijving: Aan de West-ZeeuwsVlaamse kust zijn een viertal recreatieve hotspots aangelegd. Deze hebben elk een eigen thema meegekregen, afgestemd op gebruik en omgeving. Zo heeft de hotspot bij Groede een cultureel thema gekregen in de vorm van een ‘tent’overkapping met podium en gedicht van Jacob Cats in de vlonder. Een andere hotspot bij Nieuwvliet is gericht op families en bevat een aantal natuurlijke spelaanleidingen die ingebed zijn in het duinlandschap. Zo ontstaat een keten van hotspots langs de West Zeeuws Vlaamse kust die toeristische trekpleisters vormen.

45

45


Recreatieve objecten

Hotspot Vogeltelpost Plaats: Breskens Omschrijving: Aan de West-ZeeuwsVlaamse kust zijn een viertal recreatieve hotspots aangelegd. Eén daarvan is de hotspot ‘vogeltelpost’ bij Breskens. Bovenop de duinen is een zit- en kijkelement geplaatst in natuurlijk hout in de vorm van een soort schip. Vogelspotters kunnen hier zowel binnen- als buitendijks een grote verscheidenheid aan vogels bekijken. De nabijheid van de Noordzee/Westerschelde en het natuurgebied Waterdunen maken deze plek uniek.

46

46


Recreatieve objecten

Duinparkeerplaats Waterdunen Plaats: Breskens Omschrijving: Als onderdeel van de ‘randzone Waterdunen’, een grootschalig natuur- en recreatiegebied bij Breskens zijn enkele parkeerplaatsen onderaan de duinen ontwikkeld. Deze ademen de sfeer van de kust en zijn volledig ingebed in het duinlandschap. Natuurlijke duintjes met helm- en struweelbegroeiing, zandgele verhardingen en doorgroeistenen bepalen het beeld. Vanaf de parkeerplaatsen voeren paden naar zowel de duinovergangen als het achterliggende natuurlandschap van Waterdunen.

47

47


Speelnatuur

Speelnatuur Duinzoom Plaats: Renesse Omschrijving: Bij de herinrichting van nieuwe natuur in de Duinzoom tussen Haamstede en Renesse zijn een aantal natuurlijke spalaanleidingen gecreeerd. Gezien het waterrijke karakter van het gebied is hier op ingespeeld door toepassing van stapstenen en boomstambruggen over het water en een waterspel waarbij opgepompt water via diverse niveau’s, gootjes en kanalen weer terugstroomd in een van de duinbeken.

48

48


Speelnatuur

Otheense kreek Terneuzen Plaats: Terneuzen Omschrijving: Afkalvende oevers waren voor het waterschap aanleiding om over te gaan tot een herinrichting van de oevers van de Otheense Kreek aan de stadzijde van Terneuzen. Met eilandjes, bruggetjes, dammetjes, stapstenen en boomstambruggen is een waar speellandschap ontstaan wat uitdagend is voor kinderen, afkalving van de oever tegengaat en paaiplaatsen biedt voor vissen.

49

49


Speelnatuur

Recreatienatuur Groese polders Plaats: Tussen Groede en Nieuwvliet Omschrijving: Langs de west-ZeeuwsVlaamse kust is een uitgestrekt natuurgebied aangelegd. Een deel van dit gebied is ingericht als recreatienatuur: hier is recreatief medegebruik mogelijk. Slingerende wandel- en struinpaden, overbruggingen metboomstammen en andere natuurlijke spelaanleidingen maken dit gebied ook interessant voor recreanten.

50

50


Zorgomgeving zorgcentra, zorgappartementen


Zorgcentra

Ter Weel Krabbendijke Plaats: Krabbendijke Omschrijving: Bij de Krabbendijkse vestiging van zorggroep Ter Weel zijn een tweetal binnentuinen heringericht waarbij met eenvoudige middelen toch een fraai en bloemrijk resultaat is ontstaan. De kleuren van de vaste planten matchen goed met de gebouwkleuren. Een rondgaand pad van 40x60 betontegels die ten opzichte van elkaar verspringen nodigt uit tot een korte wandeling door de tuin. Ook vanuit de belendende gangen is de tuin goed beleefbaar en vormt een pareltje tussen de gebouwen.

52

52


Zorgcentra

SVRZ Egelantier Plaats: Oostkapelle Omschrijving: Rondom dit zorgcomplex is een bloemrijke tuin ontstaan met grassen, bodembedekkende vaste planten en heesterrozen, verspreide (meerstammige) bomen en grassen. Een schelpenpad maakt de tuin toegankelijk. De binnentuin is verhard met grijze tegels in een afwijkend formaat. Ovaalvormige bakken van cortenstaal gevuld met kleurrijke vaste planten en meerstammige krentenboompjes vormen een eyecather vanuit de centrale gang en belendende woningen. Zitranden op de bakken bieden rust- en zitplekken in de tuin.

53

53


Zorgcentra

Bruelishof Plaats: Kapelle Omschrijving: De buitenruimte van dit seniorencomplex is afgestemd op het gebouw. Gebouwkleuren zie je terugkomen in de beplanting. Een rondgaand wandelpad slingerd zich door een afwisseling van gazons, vaste plantenborders, boomen haagstructuren heen. Door de contrastrijke structuren en duidelijke lijnvoering is de tuin ook van ovenaf de moeite waard om te bekijken.

54

54


Zorgappartementen

Atrium Pattistpark Plaats: Terneuzen Omschrijving: Aan de Westerscheldedijk ligt het complex ‘Maxima’, seniorenappartenmenten gegroepeerd rondom een centraal atrium. Door toepassing van beplanting in bakken, klimplanten tegen de gevel en een aantal grotere bomen is een groene sfeer gecreerd. De baksteenverharding vormt één doorlopende vloer waarop de ovale bakken strooisgewijs zijn aangebracht. Een visueel spel wat ook van bovenaf interessant is.

55

55


Zorgappartementen

Nimmerdor Plaats: Grijpskerke Omschrijving: Bij de inrichting van deze binnentuin is met eenvoudige middelen (betontegels, hardhouten palen, vaste planten) een groots effect bereikt. Bronskleurige grassen en planten in roodbruine tinten geven een warm gevoel. Een pad, met verbredingen die plaats geven om te zitten, biedt toegang vanuit het dorpshuis.

56

56


Zorgappartementen

Atrium Ter Valcke Pattistpark Goes Plaats: plaats: Terneuzen Goes Omschrijving: omschrijving: De tuin rondom ‘Ter Valcke’ in Goes heeft verschillende deelgebieden met ieder een eigen sfeer. De voorzijde is representatief met een grote waterpartij, entreeplein en met groen omgeven parkeervakken. De achterzijde heeft veel meer een verblijfskarakter met terrassen, bloeiende beplanting, etc.

57

57


Zorgappartementen

Zorgcentrum Atrium Ter Weel - Goes Pattistpark plaats: GoesPlaats: Terneuzen omschrijving: VoorOmschrijving: de buitenruimte rondom de gebouwen van Zorggroep ter Weel te Goes is een masterplan ontwikkeld. Diverse terreindelen zijn herkenbaar: een representatieve voortuin aan de Kloetingeseweg, een parkachtig middengebied tussen de gebouwen en een besloten tuin bij het gebouw Sint Maarten in Groe. Aan de achterzijde is gekozen voor een parkachtige opzet, een soort stadspark. Ruime wandelpaden verbinden de gebouwen onderling maar vormen ook een belevingsroute. Zowel cliënten als omwonenden kunnen gebruik maken van het padennetwerk en de voorzieningen (beweegtuin, moestuin, zintuigentuin) die aangebracht worden.

58

58


Zorgappartementen

Zorgcentrum Atrium De NieuweVliedberg

Pattistpark plaats: Plaats: Rilland Terneuzen

omschrijving: Omschrijving: Streven was om een buitenruimte te ontwerpen die niet alleen meerwaarde zou bieden voor de bewoners van het zorgcomplex maar die voor heel Rilland van betekenis zou zijn. De openbare toegankelijkheid van de tuin stond daarmee voorop. Middels een slingerpad wat aansluit op de omgeving worden bezoekers meegevoerd, het achterliggende gebied in wat als één geheel ontworpen is. Het was een uitdaging, ook gezien het budget, om met eenvoudige middelen (gras, reliëf, beplanting) toch een groots effect te bereiken. De tuin krijgt een open, groene en parkachtige inrichting met veel gras, boom- en heestergroepen en afschermende hagen. Op cruciale plekken (zichtlocaties) zijn kleurrijke beplantingsvakken toegevoegd.

59

59


Zorgappartementen

‘de duinen van Atrium Haamstede’ Pattistpark plaats: Plaats: Haamstede Terneuzen omschrijving: Omschrijving: Dichtbij het duingebied van Haamstede is een zorgcomplex met omringende tuinen ontwikkeld. De sfeer van de omgeving komt terug in kleur- en materiaalgebruik. Meerstammige bomen en struiken, weelderige grassen en kleurrijke vaste planten vormen een contrast met de strakke vormen van gebouwen, verhardingen en hagen.

60

60


Bedrijfsomgeving bedrijven, landschappelijke inpassing bedrijven


Bedrijven

Car village Plaats: Goes Omschrijving: Dit verzamelgebouw voor garagebedrijven vormt een witte doos in de omgeving. Als contrast is een zwarte verharding aangebracht waarbij witte accenten zijn toegevoegd in de vorm van witte parkeerstenen, meubilair en verlichting. Ook de witte stammen van de zuilberken doen hierin mee. Strakke, wintergroen haagblokken geven jaarrond een groen beeld en geleiden de bezoeker naar de entree’s van de garagebedrijven.

62

62


Bedrijven

NIOO Plaats: Yerseke Omschrijving: De buitenruimte van dit kantoorpand aan de Oosterschelde sluit naadloos aan bij het Oosterscheldelandschap.Golvend blauw van het water loopt door in de beplanting. Ook het halfverhardingsmateriaal sluit aan bij de omgeving en bestaat uit gewassen schelpen. Enkele bomen geven hoogte en diepte in het beeld. Met eenvoudige middelen is hier een groots en fraai effect ontstaan.

63

63


Bedrijven

Park bevrijdingsmuseum Plaats: Nieuwdorp Omschrijving: Het park bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp staat in teken van de ‘Slag om de Schelde’ in 1944, die van cruciaal belang is geweest voor de bevrijding van Zeeland en de rest van Nederland. Typisch Zeeuwse landschapselementen zoals een polder, dijk, kreek en kust vormen de basis van het park en dienen als tentoonstellingsdecor voor een scala aan militaire objecten uit de 2e Wereldoorlog zoals bunkers, versperringen, een noodkerk, Bailybrug en tal van voertuigen waaronder tanks. Een in het oog springend project waar veel mensen vanuit Zeeland en ver daar buiten een kijkje komen nemen.

64

64


Bedrijven

Bouwbedrijf Krijger Plaats: Poortvliet Omschrijving: Het nieuwe bedrijfspand van Bouwbedrijf Krijger te Poortvliet komt betger uit de verf na een metamorfose van het voorterrein. Parkeren is in ‘groene koffers’, met hagen en bomen omgeven ruimtes vormgegeven. Aansluitend bij het dorpse karkater is gekozen voor een baksteenverharding. Daar waar zwaar verkeer rijdt is zwart asfalt toegepast. Kleurige beplantingen met grassen hebben jaarrond iets te bieden rondom de entree en het personeelsterras.

65

65


Bedrijven

bedrijfstuin Adri & Zoon Plaats: Yerseke Omschrijving: Rondom dit vis- en schelpdierverwerkende bedrijf is een strakke, bij het pand passende tuin ontstaan waarbij gewerkt is met lijnvormige hagen, grote beplantingsvakken met grassen en kleurrijke vaste planten en hardsteenkleurige tegels. Tegen het gebouw aan is een grote waterpartij gerealiseerd waarin waterplanten en kleine spuiters het beeld bepalen. Een brede loper verbindt de straat met de entree en voert over het water heen naar binnen.

66

66


Schoolterreinen


Schoolterreinen

Rehobothschool onderwijs en zorg Plaats: Barneveld Omschrijving: Deze school voor (voortgezeet) speciaal onderwijs heeft een ruime en groene schoolomgeving gekregen met diverse speelterreinen, een fraai entreegebied, subtiel gemarkeerde parkeerplaatsen en een groene dooradering met bomen en hagen. Speciale aandacht is besteed aan de veiligheid door toepassing van valdempende ondergronden, afgeschermde pleindelen, etc. Rondingen van cirkels en ovalen zijn een terugkerend thema op de pleinen.

68

68


Schoolterreinen

Goese Lyceum Plaats: Goes Omschrijving: Vorm en kleurgebruik van dit schoolgebouw komt terug in de buitenruimte. Groene taluds spelen een spel met de aflopende lijnen in het gebouw. Door te werken met hoogteverschillen is een spannend geheel ontstaan en wordt een relatie gelegd tussen plein en omringend park met een waterpartij, groene ruimten en boomrijke beplantingen.

69

69


Schoolterreinen

MFC Kortgene Plaats: Kortgene Omschrijving: De buitenruimte rondom het nieuwe MFC, wat scholen en woon(zorg)functies combineert, is afgestemd op het gebouw en de omgeving. Aan de landschapszijde is gewerkt met natuurlijke oevers langs de kreekrestant met riet en knotbomen, windsingels en hagen. Aan de gebouwzijde is de inrichting intensiever met bloemrijke beplantingsvakken, diverse pleinen, hagen en bomenrijen. Deze spelen een spel met het gebouw. De pleinen zijn voornamelijk uitgevoerd in betonmaterialen in afwijkende formaten, de pleinen aan de voorzijde (entree) zijn in baksteen uitgevoerd. Noodzakelijke hekwerken zijn zoveel mogelijk ingepast in groene hagen.

70

70


Schoolterreinen

Brede school Noorderpolder Plaats: Zierikzee Omschrijving: Dit project combineert een drietal gebouwen die rondom een centraal plein zijn gerangschikt. De binnenruimte tussen de gebouwen is voor een groot deel verhard met betontegels in diverse formaten waarbij gewerkt is met verhoogde en verdiepte pleindelen waarbij de hoogteverschillen opgevangen worden met brede betonbanden. Groene hagen vormen de afscheidingen van de pleinen en passen de hekwerken in. Bomen geven sfeer, hoogte en schaduw. Een aantal in het oog springende spelelementen zijn op de pleinen aanwezig. De buitenschil rondom de gebouwen heeft een groen karakter. Het noodzakelijke parkeren is hier gerealiseerd op doorgroeistenen waarbij het parkeren iets verdiept is aangebracht. In combinatie met lage schanskorfmuurtjes en groene taluds zijn de auto’s nauwelijks zichtbaar.

71

71


Schoolterreinen

Gomarus SG Zaltbommel Plaats: Zaltbommel Omschrijving: De nieuwbouw van de Gomarus Scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs te Zaltbommel is omgeven door een drietal pleinen: entreeplein, verblijfsplein en fietsenplein. Aansluitend op het gebouw is gekozen voor een lichte kleurstelling met grijs-witte verhardingen en banden. Het contrasterende groen van grassen, meerstammige bomen en omringende beukenhagen geeft een groene, frisse sfeer.

72

72


Tuinen landgoederen, landschappelijke tuinen, tuinen, daktuinen


Landgoederen

Het Arendsslot Plaats: ’s-Heer Arendskerke Omschrijving: Rondom het Arendsslot te ‘s Heer-Arendskerke, wat geheel in Franse stijl is opgetrokken, is een fraaie tuin ontstaan die hierop aansluit en een Barok-achtig karakter heeft. De typische terassentuin herbergt buxus- en bloemenparterres, een slotgracht en diverse zitplekken. De omliggende bossen en lanenstructuur bedt dit Franse element groen in temidden van het Zeeuwse landschap.

74

74


Landschappelijke tuinen

Landschapstuin Breskens Plaats: Breskens Omschrijving: Deze landschappelijk gelegen tuin heeft een intensiever tuindeel rondom woning met bloeiende beplanting in wittinten en veel groen. Het extensieve landschapsdeel bezit een aantal (hoogstam)bomen en enkele dierenweiden. Door toepassing van streekeigen beplanting die aansluit op de omgeving heeft de tuin een landelijk karakter.

75

75


Tuinen

Tuin SintAnnaland Plaats: Sint-Annaland Omschrijving: In deze tuin voermt de grote, langwerpige vijver de boventoon en zichtas naar de omgeving toe. Er is gewerkt met spannende hoogteverschillen, beplanting in wittinten met vormbomen, en staalkleurige materialen.

76

76


Tuinen

Villatuin Yerseke Plaats: Yerseke Omschrijving: Strakke lijnen van muren, bomenrijen, leibomen en hagen bepalen het beeld van deze villatuin. Rondom de woning is een verhoogd tuindeel aangelegd met een intensievere beplanting van vaste planten, lage heesters en grassen. De kleurstelling is sober in wittinen met veel groen.

77

77


Tuinen

Boerderijtuin Biezelinge Omschrijving: In het ontwerp zijn de oorspronkelijke hoofdindeling en afmetingen van het boerenerf gehandhaafd: rondom en tussen de gebouwen een intensief programma, wat verder weg veel gras/ openheid en een extensieve inrichting. Qua vormgeving is aansluiting gezocht bij het strakke, rechtlijnige karakter van de Zeeuwse boerenschuur. Lange lijnen van hagen, leibomen, beplantingsvakken en populieren. Bewust is niet gekozen voor een historische indeling zoals een bloementuintje voor, en een boomgaardje naast de woning, maar is wel een eigentijdse vertaling gemaakt met streekeigen elementen in een modern jasje. Het ontwerp speelt in op de schuurindeling door bij de mendeuren openheid te betrachten. Als contrast met het strakke lijnenspel zijn enkele los gestrooide (hoogstam)bomen aangebracht.

78

78


Tuinen

Villatuin Oostkapelle Omschrijving: In de groene, bosrijke omgeving van de Duinweg, de toegang van het dorp Oostkapelle naar duinen en strand, ligt deze villa verscholen. In het tuinontwerp is de natuurlijke omgeving richtinggevend geweest. Rododendrongroepen, meerstammige berken en grassen vormen een losse, natuurlijke beplanting. De verharding (oprit en paden) is uitgevoerd in zandkleurig split. Als contrast zijn enkele strakke, natuursteenkleurige banden aangebracht die tevens het hoogteverschil opvangen en samen met de strak geschoren taxushagen, de tuin indelen. Deze hagen vormen een donkergroene achtergrond voor de losse beplanting die ervoor staat. Ze verspringen ten opzichte van elkaar waardoor zichtlijnen ontstaan en de tuin vanaf de weg en vanuit de woning beleefbaar wordt.

79

79


Tuinen

Landgoedtuin Sommelsdijk Plaats: Sommelsdijk Omschrijving: In het buitengebied van Middelharnis / Sommeldijk is een landgoed gerealiseerd waarbij het landschappelijk karakter van de omgeving doorgetrokken is op het landgoed. Oorspronkelijke verkavelingsstructuren zijn uitgangspunt geweest bij de hoogdopzet waarbij het hoofdgebouw van het landgoed met een bomenlaan verbonden is aan de doorgaande weg. De hoofdassen van het landgoed zijn allen als bomenlanen uitgevoerd. Dit vormt een krachtig raamwerk waarbinnen de verschillende functies een plaats krijgen.

80

80


Tuinen

Landgoedtuin Yerseke Plaats: Yerseke

Omschrijving:

Temidden van het natuurgebied Yerseke Moer ligt, omringd door de natuur, een landgoed van in totaal ca 6 ha. Een deel is openbaar toegankelijk, rond de vier landhuizen zijn privéruimten/tuinen gerealiseerd. Het hoofdgebouw, wat aan de westelijk zijde is gesitueerd, doet denken aan het Catshuis te Den Haag. Bestaande beplantingsstructuren van het oorspronkelijke boerenbedrijf zijn gehandhaafd. Om samenhang te creëren zijn bestaande laanstructuren uitgebreid en doorgezet over het hele landgoed. Deze vormen de kapstok van het landschapsplan. Zij verankeren de diverse gebouwen en bieden lange zichtlijnen over het landgoed.

81

81


Tuinen

Bedrijfstuin Borssele Plaats: Borssele Omschrijving: Voor de tuin rondom de woning naast het Borsselse bedrijf Van Eijzeren is een ontwerp opgesteld waarin enerzijds de behoefte aan privacy centraal stond, maar waar anderzijds iets van het eigen (constructie) werk te zien zou zijn. Een eigen plek is gecreëerd door het aanbrengen van een aantal haakvormige beukenhagen die een ruimtelijke indeling geven en groene kamers vormen, aansluitend op de woning. Gras is het verbindend element wat in de polder als het ware doorloopt. Hiermee ontstaat een eenheid met de omgeving.

82

82


Tuinen

Tuin - Veere

Plaats: Veere Omschrijving: Direct aan de stadswal van Veere ligt deze karakteristieke tuin. De sfeer van de omgeving is zoveel mogelijk beleefbaar gemaakt door het creeren van zichtlijnen naar de wallen, molen en veste. De boerderijsfeer met grind, baksteen, natuursteen en ligsterhagen is rondom de woning doorgezet. Hoe dichter bij de woning, hoe gecultiveerder de tuin is. Hoe verder weg, hoe natuurlijker: extensief beheerde weiden met knot- en hoogstambomen die aansluiten op het vestingslandschap van de omgeving.

83

83


Daktuinen

Daktuin Annahof Plaats: Sint-Annaland Omschrijving: Boven de parkeerkelder van dit appartementencomplex voor senioren is een daktuin aangelegd. Grote houten boombakken met meerstammige bomen bepalen het beeld naast mosvegetaties en diverse (half )verhardingsmaterialen. Op het centrale terras zijn zitbanken opgenomen.

84

84


Daktuinen

Daktuin Reynaertshof Plaats: Hulst Omschrijving: In deze daktuin bepalen cortenstalen bakken gevuld met grassen het beeld. Deze vormen een spel met de lijnen in het gebouw. Vanuit de appartementen ontstaat een spannend beeld, zowel op niveau als van bovenaf. Een pad maakt de daktuin toegankelijk. De lage begroeiingen bestaan uit roodbladige sedumvegetaties.

85

85