Page 1


1

ORAŞUL FLORILOR


PREFAŢĂ

Timişoara se bucură astăzi, mai mult decât oricând, de renumele său de "Oraş al parcurilor şi trandafirilor. Timişoara, ca centru economic înfloritor în plină dezvoltare a intuit timpuriu necesitatea unor adevărate oaze verzi pentru oraş. S-a înţeles faptul că o metropolă trebuie să puncteze nu numai prin creştere industrială şi comercială ci şi prin atractivitatea sa. Şi ce face un oras mai frumos, mai colorat, dacă nu parcurile şi grădinile cu flori? Primul parc public a fost realizat în anul 1862, în anii urmatori fiind inaugurate mai multe parcuri. Foarte iubit de către populatie, încă din anul 1732, a fost şi este Pădurea Verde. Din 1955 aici este un loc al liniştii si relaxării (737 hectare) foarte frecventat de locuitorii oraşului.

mare scenă în aer liber a Timişorii, scena pe care în fiecare vara au loc festivaluri şi concerte.

Drd. Ec. Simion Giurcă Biroul român de turism 1010 Viena - Austria

Pasiunea timişorenilor pentru trandafiri şi parcuri nu este nouă. Aceasta a crescut treptat odată cu modernizarea oraşului. Aici au fost cultivate întotdeauna roze şi alte flori, au fost amenajate parcuri şi zone verzi, astfel încât oraşul să-şi poarte astăzi demn renumele de "Oraş al trandafririlor şi parcurilor".

Astăzi, cele mai frumoase parcuri ale oraşului sunt: Parcul Central (1870), Parcul Poporului (1862) cu fostul cinematograf Apollo, Grădina Botanică, Parcul Catedralei şi bineînţeles Parcul Rozelor. Parcul Rozelor este astăzi unul dintre punctele de reper ale oraşului şi este un loc de recreere favorit pentru localnici. Împăratul Franz Josef a lăudat parcul cu ocazia vizitei sale în oraş. Aici se găseşte şi cea mai

ii


2

PARCURILE


PARCUL I. C. BRĂTIANU Acest parc a fost denumit după fostul prim-ministru Ion. I.-C. Brătianu si este învecinat cu Parcul Central, situat lângă Hotelul Continental. Reperul parcului central este aşa numitul "Ceasul cu Flori"

4


PARCUL CATEDRALEI Parcul Catedralei este amplasat între Catedrala Ortodoxă cu hramul "Trei Ierarhi" şi Canalul Bega. Parcul este delimitat de Bulevardul Regele Ferdinand, Canalul Bega și Bulevardul 16 Decembrie 1989.

5


PARCUL POPORULUI Parcul Poporului, situat pe partea dreaptă a Canalului Bega, în Fabric, a fost inaugurat în anul 1862 și a purtat mai multe nume,precum Városliget, Parcul Coronini, Parcul Oraşului, Parcul Regina Maria, Parcul Fabric şi Parcul Tineretului. În parc se află fostul cinematograf Apollo, care a fost inițial construit în 1909 de către arhitectul Josef Ecker Jr., și reconstruit în 1955 de către arhitectul Paul Schuster.

6


PARCUL CENTRAL Parcul Central a fost amenajat în 1870 pe locul vechiului cimitir al orașului (1749-1771). Un an mai târziu, cetățenii orașului au ridicat un monument pentru fondatorul parcului și au numit parcul Parcul Scudier. În timpul erei socialiste, parcul a fost numit Parcul I.V. Stalin. În mijlocul parcului se găseşte monumentul ostașilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial. Acest monument a fost inaugurat în 1962. Parcul este situat la vest de Catedrala Ortodoxa Română. În 3 august 2009 aici a fost amenajată Aleea Personalităților prin expunerea unor monumente dedicate unor personalităţi istorice ale Timişoarei.

7


3

PARCUL ROZELOR


PARCUL ROZELOR Rozelor Parcul este situat în cartierul central, Cetate.Parcul a fost proiectat de Wilhelm Mühle, arhitect peisagist și cultivator de trandafiri și Wenceslas F. Niemitz, fiind deschis pentru public în 19 iulie 1891. În același an, Franz Josef, împaratului Austriei, a efectuat o vizită în oraș și în acest parc.

9


Parcul Rozelor

10


LUNGA POVESTE De-a lungul anilor, parcul a purtat diferite nume: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură şi Odihnă, Parcul de Cultura si Odihnă "Ștefan Plavat" și Parcul de Cultură. În cele două războaie mondiale, parcul a fost aproape complet distrus. În 1965 el a fost restaurat, fiind astăzi unul dintre punctele de reper ale orașului.

11


Parcul Rozelor

12


Parcul Rozelor

13


Parcul Rozelor

14


Parcul Rozelor

15


Parcul Rozelor

16


TEATRUL DE VARĂ Înconjurat de mii de flori, teatrul de vară (scenă în aer liber) este folosit pentru diverse evenimente culturale. În timpul verii Teatrul de Vară devine unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cultură ale orașului. Aici se serbează anual "sărbătoarea inimii" (Festivalul Inimilor)

17


Parcul Rozelor

18


Parcul Rozelor

19


Parcul Rozelor

20


Parcul Rozelor

21


Parcul Rozelor

22


DATE TEHNICE Parcul este casă a 9.000 de tufe de trandafiri, 450 de arbori și arbuști, 11.000 m² de peluze, 77 de bănci și 12 pergole. Parcul este udat de un sistem de irigare computerizat. Parcului Rozelor a avut o contributie decisivă la denumirea Timişoarei ca "Oraşul trandafirilor"

23


4

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN


MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN Muzeul Satului Banăţean este singurul muzeu etnografic din România, care prezintă toate construcţiile reprezentative ale unui sat, cum ar fi: primăria, biserica, școala, căminul cultural și casa de oaspeți. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 17 acri. Sunt expuse 52 de case și gospodarii ţărăneşti şi o colecție impresionantă de obiecte de uz casnic, cum ar fi: mobilier, haine, țesături, covoare, aparate şi diferite unelte. Inițiativa pentru înființarea impresionantului şi vastului muzeu merge înapoi la istoricul de artă și restauratorul Ioachim Miloia. A început construcţia primelor biserici, ferme şi cruci de lemn în curtea Muzeului Ba-

natului în anul 1928. Muzeul a fost deschis în 1971, la locația sa actuală, "Pădurea verde". În 2012 au fost demarate lucrări de renovare a iluminatului şi aleelor în cadrul unui amplu proces de modernizare a Muzeului Satului. Muzeul va beneficia de o scenă modernă pe care vor avea loc spectacole folclorice dar si programe de dans în aer liber în duminicile de vară. Muzeul Satului Bănăţean este unul dintre obiectivele pe care trebuie să le vizitaţi atunci când ajungeţi în Timișoara. Accesul la muzeu se face cu autobuzul, linia 45 (pleacă de la Bastion).

25


PLAN GENERAL-CASE ŞI GOSPODĂRII ŢĂRĂNEŞTI ŞI MEŞTEŞUGĂREŞTI 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Vama Veche din Timişoara Casă din Bata Gospodăria din Căpâlnaş Gospodăria de olar din Birchiş Gospodăria de olar din Jupâneşti Gospodăria taraneasca din Căvăran Gospodăria taraneasca din Visag Gospodăria taraneasca din Jebel Gospodărie maghiară din Babşa Casa deportaţilor din Bărăgan Gospodărie ţărănească din Zolt

CENTRUL CIVIC 12. 13. 14. 15. 16.

Casa Naţională din Babşa Primăria din Sărăzani Biserica de lemn din Topla Birtuţul din Bârna Şcoala din Bârna

ATELIERE MEŞTEŞUGĂREŞTI ŞI INSTALAŢII TEHNICE ŢĂRĂNEŞTI 17. Uleiniţa (oloiniţa) - instalaţie pentru extragerea uleiurilor vegetale 18. Oloiniţa de la Luncani 19. Oloiniţa din Satu-Mic - Victor Vlad Delamarina 20. Atelierul de rotar din Bulci 21. Magazin de artă populară

26


CASA DIN BATA Regiune: Arad Anul construcナ」iei: jumトフatea sec. XVIII

27


28


29


30


GOSPODĂRIA DIN CĂPÂLNAŞ Regiune: Valea Mureşului Anul construcţiei: începutul sec. XIX

31


32


33


34


GOSPODĂRIA DE OLAR DIN BIRCHIŞ Regiune: Valea Mureşului Anul construcţiei: începutul sec. XIX

35


36


37


38


GOSPODĂRIE DE OLAR DIN JUPÂNEŞTI Regiune: Făget Anul construcţiei: aproximativ jumătatea sec. XIX

39


GOSPODĂRIA ŢĂRĂNEASCĂ DIN CĂVĂRAN Regiune: Caraş Severin Anul construcţiei: spre sfârşitul sec XIX

40


41


GOSPODĂRIE ŢĂRĂNEASCĂ DIN JEBEL Regiune: Deta Ciacova Anul construcţiei: spre sfârşitul sec XIX

42


43


44


45


GOSPODĂRIE SÂRBEASCĂ Regiune: Banat Anul construcţiei: din aproximativ sec XIX până pe la începutul sec XX

46


47


48


49


50


GOSPODĂRIE SLOVACĂ Regiune : Nădlac (Arad) Anul construcţiei: sfârşitul sec XIX - începutul sec XX

51


52


53


54


55


GOSPODĂRIE GERMANĂ Regiune: Biled (Timiş) Anul construcţiei: sec XIX

56


57


58


59


CASA UCRAINEANĂ Regiune: Repedea, Maramureş Anul construcţiei: sfârşitul sec XIX - începutul sec XX

60


61


62


63


BISERICA DE LEMN DIN TOPLA Regiune: Fトトet Anul construcナ」iei: mijlocul sec XVIII

64


65


66


BIRTUL DIN BÂRNA Regiune: Lugoj (Timiş) Anul construcţiei: sec XIX

67


68


69


ŞCOALA DIN BÂRNA Regiune: Lugoj (Timiş) Anul construcţiei: jumătatea sec. XIX

70


71


72


5

HOTELURI & CONFERINŢE Alegeţi-vă hotelul în funcție de așteptările proprii. Pentru organizarea de întâlniri, conferinţe sau congrese, dar și în cazul în care doriţi o cameră mare cu servicii personalizate, vă recomandăm hotelul Lido. Dacă vreţi totul sub un singur acoperiș, sală de sport, piscină și un cazinou, atunci puteţi opta pentru Continental.


Dacă doriţi să mergeţi la teatru sau operă ideal este hotelul Timişoara, amplasat chiar lângă operă. Desigur că există și alte hoteluri în Timişoara. Pentru a cunoaşte oferta hotelieră a oraşului vă rugăm să consultaţi biroul local de informare turistică.

HOTELURI & ŞEDINŢE

Hotel Lido

HOTEL LIDO Boulevard Iosif Bulbuca Nr. 20 30073 Timișoara +40 256 407373 reservations@hotel-lido.ro www.hotel-lido.ro

Hotel Timișoara

Hotel Continental 74


Ospitalitatea este o prioritate în Timișoara. În această prezentare generală, v-au fost recomandate trei hoteluri. Oferta este, desigur, mult mai mare și oferă tuturor vizitatorilor o gamă largă de posibilități.

75


6

INFORMAลขII


PARCURI ŞI SPAŢII VERZI Pe următoarea pagină se află o listă pe care sunt prezentate în ordine alfabetică cele mai frumoase parcuri şi spaţii verzi din Timişoara. Urmăriţi linkul de mai jos (Hărţi Google) pentru parcurile din Timişoara. Hărţi Google- Parcurile din Timişoara

77


• Grădina Botanică • Pădurea Verde • Parcul Alpinet (denumire anterioară: Parcul Demetrovici) • Parcul Catedralei • Parcul Central • Parcul Civic • Parcul de la Cinematograful „Capitol” • Parcul Doina • Parcul Dr. I. C. Brătianu • Parcul Eminescu (denumiri anterioare: Parcul Ferenz Jozsef , Parcul Mihai Eminescu, Parcul Pionerilor, Parcul Copiilor şi Orașul Copiilor) • Parcul Gheorghe Doja • Parcul Justiției (denumire anterioară: Parcul Consiliului Popular) • Parcul Mocioni • Parcul Poporului (denumiri anterioare: Varosliget, Parcul Coronini, Parcul Orașului, Parcul Regina Maria, Parcul Fabric şi Parcul Tineretului) • Parcul Rozelor (denumiri anterioare: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură și Odihnă, Parcul de Cultură și Odihnă „Ștefan Plăvăț” şi Parcul de Cultură) • Parcul Uzinei • Piața Crucii • Piața Eforie

78


BIROURI DE TURISM Lista birourilor internaţionale de informare turistică ale României. Dacă plănuiţi să plecaţi într-o excursie vă rugăm să apelaţi cu încredere la aceste birouri. Veți beneficia de recomandări utile pentru călătoria dvs. și informații specifice.

79


AUSTRIA

ITALIA

RUSIA

Romanian Tourist Office Opern Ring 1, Scara R, Etajul 4, Camera 404 1010 Viena Tel: +43 (1) 317-31-57 Fax: +43 (1) 317-31-574 E-mail: Rumaenien@aon.at www.rumaenien-info.at

Turismo della Romania Via Torino 95, Galleria Esedra 00184 Roma Tel: +39 (6) 488-02-67 Fax: +39 (6) 4898-62-81 E-mail: office@romania.it www.Romania.it

Romanian Tourist Office Masfilmovskaya Street 35, Office 313 119330, Moscova Tel: +7 (499) 143-87-65 Fax: +7 (499) 143-86-72 E-mail: info@romaniatravel.ru www.RomaniaTravel.ru

MAREA BRITANIE FRANŢA Office de Tourisme de Roumanie 7, Rue Gaillon 75002 Paris Tel: +33 (1) 40-20-99-33 Fax: +33 (1) 40-20 99-43 E-mail: info@GuideRoumanie.com www.GuideRoumanie.com

Romanian Tourist Office 12 Harley Street Londra W1G 9PG Tel: +44 (207) 224-36-92 E-mail: romaniatravel@btconnect.com www.RomaniaTourism.com

POLONIA GERMANIA Romanian Tourist Office Reinhardtstraße 47 10117 Berlin Tel: +49 (30) 400-55-904 Fax: +49 (30) 400-55-906 E-mail: info@rumaenien-tourismus.de www.rumaenien-tourismus.de

Ośrodek informacji Turystycznej Rumunii Krakowskie Przedmieście 47/51 00-071 Varsovia Tel / Fax: +48 (22) 826-40-10 E-mail: info.rumunia@wp.pl

SPANIA Romanian Tourist Office Calle Alcántara 49-51 28006 Madrid Tel: +34 (91) 401-42-68 Fax: +34 (91) 402-71-83 E-mail: oficina@RumaniaTour.com marina@rumaniatour.com www.RumaniaTour.com

SUA Romanian Tourist Office 355 Lexington Avenue, 8th Floor New York NY 10017 Tel / Fax: +1 (212) 545-8484 E-mail: Info@RomaniaTourism.com www.RomaniaTourism.com

80


SFÂRŞIT Acestă carte a fost realizată cu sprijinul Biroului Român de Turism din Viena şi al unor operatori de turism din Timişoara.

81


Rudolf J. Strutz Autor & Fotograf

NOTE

SURSE

Când am vizitat Timişoara pentru prima data (Volumul 1) ne-a fost clar: trebuie să ne reîntoarcem. Trandafirii şi parcurile au dat Timişoarei renumele de "Oraş al trandafirilor". Demn de menţionat este şi impresionantul Muzeu al Satului Bănăţean, amplasat în zona Pădurea Verde.

Hărţi şi imagini din satelit: Hărţi Google şi Google Earth, date şi infomaţii istorice despre Timişoara: Wikipedia.

Ne este greu să explicam ce ne-a plăcut mai mult în timpul vizitei: frumoasa panorama a pieţii din fata Operei, asa cum se vede ea din balconul hotelului Timişoara, parfumul parcului rozelor, liniştea parcurilor din oraş, muzeul satului cu casele si construcţiile sale tradiţionale, sau "recuperarea fizică" de care ne-am bucurat atunci când am vizitat hotelul Lido.

Versiune limba română: Ec. Simion Giurca şi Vlad E. Aniţei

Sincere mulţumiri tuturor firmelor şi prietenilor care ne-au ajutat să realizăm această carte.

TEXTE Versiune limba germană şi engleză: Rudolf J. Strutz

DREPTURI DE AUTOR Materialele din această carte nu pot fi utilizate fără acordul prealabil scris al autorului.

IMPRESII Rudolf J. Strutz 1100 Viena rsvienna@gmail.com jr-design.net

82


Artflakes

IMAGINI PE ARTFLAKES

FELICITĂRI

Această carte este gratuită, puteţi să o distribuiţi prietenilor şi cunoştinţelor. Există, de asemenea şi posibilitatea de a pune imagini din acestă carte pe biroul dumneavoastră sau pe petere. Pentru postere şi altele daţi click pe logo-ul ARTFLAKES.

• Felicitări de înaltă calitate semi-mate • Dimensiune (deschisă): A5 (21.0x14.8 cm) • Dimensiune (închisă): A6 (14.8x10.5 cm) • Titlul şi numele artistului pe spate • Cu plic

POSTER http://www.calvendo.de/galer ie/autor/rudolf-j-strutz/

• 200g/m² hârtie mată premium • 5 mm margine albă • Cerneală de înaltă calitate

ART PRINTS

MeinBildKalender.de

• 260g/m² hârtie premium • La alegere: neagră, albă sau mată • Ramă din lemn de înaltă calitate • La alegere: neagră, albă sau naturală • Dimensiunile sunt mărimile ramei interioare.

PRINTARE PE PÂNZĂ

issuu.com

• 340g/m² pânză de calitate • Cerneală de înaltă calitate • Protecţie UV • Ramă din lemn premium de 2 cm sau 4 cm • Opţiunea de margine albă sau printată • Suporturile de perete sunt deja montate

GALERIE • Placă de 2 mm Alu-dibond • Cerneală de înaltă calitate • Laminat (mat sau lucios) sau finisaj acrilic • Protecţie UV • Suporturile de perete sunt deja montate • Produse premium

CALENDAR O pagină pe lună, 14 pagini în total, formaturi disponibile: A5-A2.

FLIPART O fotografie pe pagină, 14 pagini în total, formaturi disponibile: A5-A2

VERSIUNE-PDF Această carte a fost scrisă special pentru tabletele Ipad (Apple). Dacă doriţi să o citiţi pe oricare alt tip de dispozitiv, o puteţi descărca gratuit în format PDF. Folosiţi linkul issuu din această pagină.

FORMAT DIN DIN A2 - A3 - A4 - A5 -

Lungime Lă țime 59,4 cm 42 cm 42 cm 29,7 cm 29,7 cm 21 cm 21 cm 14,9 cm

83


CALENDAR Calendar cu aspect deosebit în format peisaj. Mărimi: A4, A3 şi A2. Aceste sunt de vânzare exclusiv pe platforma meinbildkalender.de . Daţi click pe logo.

PREŢURI ÎNCEPÂND 
 DE LA 15,90 €

MeinBildKalender.de

84

Timişoara - Oraşul Florilor  

Timişoara este, pe bună dreptate, denumit "Oraşul trandafirilor". În această carte, găsiţi informaţii despre zonele verzi ale unuia dintre m...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you