Page 1


1

IDEEA "Mens sana in corpore sano" - o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Indiferent dacă doriţi să vă trataţi sau să preveniţi o boală, o cură balneară la Băile Felix vă ajută să vă refaceţi sănătatea şi să vă relaxaţi. Aceast album vă aduce farmecul Băilor Felix mai aproape.


PREFAŢĂ

Staţiunea Băile Felix este cea mai mare şi mai cunoscută din România, având o poziţie privilegiată în vestul ţării la doar 250 km de Budapesta şi 500 km de Viena. Resursele naturale ale staţiunii sunt puse în valoare de către compania Sc Turism Felix SA, care în ultimii ani a facut investiţii masive în infrastructura de turism a staţiunii. Principalele atracţii ale staţiunii sunt apa termală, centre de wellness, baze de tratament moderne, hoteluri de 2- 4 stele. De menţionat sunt hotelurile Internaţional****, Termal-Nufărul***, Poieniţa** si Mureş** sau ştrandul Apollo Felix. În prezent se află în derulare un proiect de construcţie a unui hotel de 5 stele, viitoarea perlă a staţiunii Băile Felix. Suntem mândrii de certificatele internaţionale obţinute de staţiune, printre care amintim EUROESPA-med, TÜV şi ISO 9001, ca o garanţie a înaltei calităţi a serviciilor oferite de noi. Hotelul Internaţional pune la dispoziţia oaspeţilor săi un numar de 110 camere duble (din care 3 sunt pentru persoane cu dizabilităţi), 80 camere single şi 20 apartamente, un restaurant, o baza de tratament, un centru pentru wellness, săli de conferinţă, piscine şi terase. Toate sunt echi-

pate cu tehnologie și facilități moderne specifice unui hotel modern si comfortabil. Restaurantul hotelului vă oferă un meniu internaţional. Centrul de tratament este dotat cu tehnică de ultima oră şi vă întâmpină într-o ambianţă de excepţie potrivită atât pentru întâlniri de afaceri, cocktail-uri, cât şi pentru cine romantice, unde delicioasele specialităţi româneşti şi internaţionale se îmbină într-o autentică simfonie de gusturi. Restaurantul nostru oferă o ambianţă potrivită atât pentru cei care doresc un prânz de tip "business" cât şi pentru cei interesaţi de cocktailuri sau de o cină romantică. Vom transforma sejurul dvs. în Baile Felix într-o amintire de neuitat si vă aşteptăm cu mare plăcere. Director General 
 Florian Serac

ii


2

SĂNĂTATE & RECREAŢIE Staţiunea Băile Felix este situată în judeţul Bihor şi este cea mai mare din România. Numele său provine de la călugarul Felix, stareţul mănăstirii din Szentmárton, cel care a descoperit în jurul anului 1000 proprietăţile curative ale apelor termale locale.


BĂILE FELIX Între anii 1711-1721, au aparut primele menţionări ale utilizării băilor termale pentru tratamentul bolnavilor. Cu cele peste 200 de izvoare termale, Băile Felix este cea mai mare stațiune din România.

PERSONALITĂŢI CARE AU VIZITAT BĂILE FELIX Printre cele mai cunoscute personalităţi care au vizitat Băile Felix se numără: Marlene Dietrich, Claudia Cardinale, Charlie Chaplin, Charles De Gaulle, Salvadore Dali, Aristotle Onassis şi Jacqueline Kennedy.

TRATAMENTE RECOMANDATE Afecţiuni reumatice inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondiloza debilitanta, reumatism articular acut) în stabilizarea biologică anterioară. • Reumatism degenerativ. • Spondiloză ( cervicală, toracală şi lombară) • Sciatica şi lumbago. • Artroze, poliartroze. • Reumatism articular : tendinită, periartrită scapulohumerală. • Stări posttraumatice: sechele produse de proceduri chirurgicale asupra articulaţiilor sau oasele după fracturi, distorsiuni și contorsiuni. • Neuropatie centrală şi periferică: diferite pareze precum hemipareze şi parapareze.

4


3

NUFERII Nufărul "Nymphaea lotus var Thermalis", denumit astfel în anul 1908 de către Johann Tuzson, este unul dintre simbolurile staţiunii fiind descoperit în 1789 de către botanistul P.Kita Bible.


Nuferii care trăiesc în apele termale de la Băile Felix sunt înrudiţi cu cei de pe Nil. În parcul staţiunii pot fi observate şi plante de lotus care au o tulpină roz lungă. Nu treceţi cu vederea multitudinea de broaște țestoase care se simt foarte confortabil în apa mineralizată.

6


4

TIMP LIBER Numeroasele parcuri din staţiune invită oaspeţii la o plimbare. Băile Felix oferă alături de masaje şi terapie condiţii optime pentru relaxare şi refacerea energiei mintale.


PARCUL STAŢIUNII În parc se află două biserici de lemn decorate artistic. Lângă parc se găsesc lacurile cu nuferi. În jurul parcului se găsesc multe magazine, standuri cu produse şi cafenele. Luaţi o pauză, aşezaţi-vă pe una din băncile de lemn şi bucuraţi-vă de "relaxare pură".

8


ŞTRANDUL APOLLO-FELIX Ştrandul Apollo-Felix este un complex de bazine cu apă termală şi recirculată, îndrăgit de toate vârstele. Alături de bazinele cu apă termală se găsesc tobogane și cascade. Nu trebuie omisă piscina cu valuri, care vă poate aduce aminte de mare.

9


5

TRATAMENTUL Hotelurile şi bazinele sunt deschise tot timpul anului. Situată la o altitudine de 140 m, staţiunea Băile Felix posedă un climat temperat continental. Clima favorizantă şi poziţionarea geografică ideală transformă Baile Felix într-o staţiune cu sezon prelungit.


PREFAŢĂ Apele minerale cu care Băile Felix au fost binecuvântate şi-au dovedit, în decursul sutelor de ani, calităţile terapeutice, fiind exploatate din plin în baza de tratament a Hotelului Internaţional****. Temperaturile de izvor între 40 si 49 grade Celsius şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru oferă acestor ape proprietăţi miraculoase pentru majoritatea afecţiunilor aparatului locomotor, încadrându-se în categoria apelor oligominerale. Curele balneare propuse în cadrul bazei de tratament se adresează următoarelor afecţiuni: reumatism cronic degenerative (spondiloză, coxartorze, gonartroze, poliatroze), reumatism inflamator (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă), reumatism abarticular (periartrită scapulo-humerală, tendinite, bursite), afecţiuni posttraumatice, afecţiuni neurologice (discopatii, hernia de disc, pareze, paralizii). Dintre procedurile medicale menţionăm electroterapia (curenţi diadinamici, ultrasunete, laser, galvanizare, etc.), hiroterapia (duş cara-

calla, duş subacval, baie galvanică, baie Stanger), termoterapia (parafină, nămol), hidrokinetoterapia, kinetoterapia, drenaj veno-limfatic, opt tipuri de masaj (masaj clasic suedez, masaj de relaxare, masaj reflexogen, masaj anticelulitic, etc.). Unele dintre binefacerile aduse de acestea terapii sunt creşterea mobilităţii articulare, a tonusului muscular, îmbunătăţirea circulaţiei de întoarcere (venoase şi limfatică) şi efect analgezic. Doar vizitând acest templu al relaxării aflat într-o continuă evoluţie vă veţi convinge că reprezintă alegerea cea mai potrivită pentru o vacanţă de neuitat. Dr. Mirceau Tarau
 Med. Director

11


IZVORUL TERMAL Băile Felix este o staţiune recunoscută pentru proprietăţile curative ale izvoarelor sale termale, cu temperaturi între 41°C 49°C. Apele minerale conţin radon şi au o concentraţie de aproximativ 903 mg/l, clor, sulfați, bicarbonați, sodiu, potasiu, calciu și magneziu.

TRATAMENTELE Tratamentele oferite la Băile Felix se axează pe calitatea apelor termale și minerale. Apa termală a fost premiată cu medalia de aur la Târgul Mondial din 1896.

TRATAMENTUL ÎN HOTELURI Hotelurile oferă tratamente în propria bază de tratament. În următoarele pagini veți găsi o scurtă descriere a tratamentelor individuale oferite de bazele de tratament.

12


HOTEL INTERNAŢIONAL Camere mari şi primitoare; tratamente la cele mai întalte nivele. Hotelul Internaţional este certificat de ESPA.

13


HOTEL POIENIŢA Obiectivul principal al tuturor hotelurilor de cură este asigurarea confortului turiştilor. Reţeta succesului staţiunii Băile Felix poate fi rezumată astfel: dotări moderne, personal amabil și servicii de calitate sub un singur acoperiş.

14


6

HOTELURI La Băile Felix sunt hoteluri pentru fiecare buget și cerinţe privind comfortul. Tratamentul medical se practică în diferite hoteluri. În continuare găsiţi o prezentare reprezentativă a staţiunii, care se bucură să vă primească ca oaspeţi.


HOTEL INTERNAŢIONAL Complexul modern a fost renovat în 2007. Internaţionalul dispune de o bază de relaxare în aer liber mare dar și de o bucătărie deosebită. WWW.FELIXSPA.COM HOTEL.INTERNATIONAL@TURISMFELIX.RO TEL.: +40 259 318 445, +40 259 318 446

16


HOTEL TERMAL Este un hotel aparţinând clasei mijlocii de confort, fiind renovat în 2003. Dispune de 58 de camere single, 114 camere duble şi 6 apartamente. WWW.FELIXSPA.COM HOTEL.TERMAL@TURISMFELIX.RO TEL.: +40 259 318 214

17


HOTEL NUFĂRUL Renovat în 2004, confortabilul hotel de 3 stele vă oferă 6 camere single, 70 de camere duble şi 2 apartamente. HOTEL.NUFARUL@TURISMFELIX.RO FELIXSPA.COM/ TEL.: +40 259 318 142

18


HOTEL POIENIŢA Hotelul este situat la aproximativ 500 de metri de centrul staţiunii. Are 14 camere single şi 140 de camere duble dispuse pe 5 etaje. HOTEL.POIENITA@TURISMFELIX.RO FELIXSPA.COM/ TEL.: +40 259 318 175

19


HOTEL MUREŞ Hotelul Mureş este considerat nava amiral a staţiunii Băile Felix datorită dimensiunii acestuia. Este o destinaţie confortabilă, perfectă atât pentru o oprire de o noapte, cât şi pentru călătorii de afaceri sau vacanţe. HOTEL.MURES@TURISMFELIX.RO FELIXSPA.COM/ TEL.: +40 259 318 405

20


7

ORADEA Oradea (Großwardein) este capitala județului Bihor. Oraşul este împărţit în 16 cartiere și are aproximativ 200.000 de locuitori. Oraşul este traversat de râul Crişul Repede, fiind situat la 13 km de granița cu Ungaria.


PALATUL EPISCOPIEI GRECOCATOLICE Impresionanta clădire a fost terminată în anul 1903, fiind proiectată de arhitectul Rimanoczy Kalman. După un trecut schimbător, astăzi clădirea aparţine iarăşi Episcopiei Greco-Catolice.

22


CETATEA ORADEI Cetatea a fost construită între anii 1114-1131. Între anii 1750 - 1789 bastionul cetăţii a fost restaurat. Cetatea are forma unui pentagon, cu pereți exteriori masivi, înconjuraţi de un șanț, și cinci bastioane.

23


CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ SF. MARIA MARE Catedrala Sf. Maria Mare este cea mai mare biserică în stil baroc din România. Catedrala a fost construită intre anii 1752-1780. Din 1991 poartă titlul onorific de Basilica Minor, acordat de către Papa Ioan Paul al IIlea.

24


PRIMĂRIA Primăria oraşului a fost construită în anul 1903 şi se află pe malul Crişului Repede.

PALATUL VULTURUL NEGRU Palatul Vulturul Negru este una dintre cele mai importante clădiri din oraş. Palatul deţine un impresionant vitraliu creat în anul 1909 de K. Neumann.

25


MĂNĂSTIREA SFINTEI CRUCI La doar câțiva kilometri de centrul orașului, pe strada Facliei, veți găsi impresionanta mănastire a Sfintei Cruci (Mănăstirea Ortodoxă Înălțarea Sfintei Cruci ). Dacă treceţi prin Oradea o vizită la mănăstire este obligatorie.

26


BISERICA CU LUNĂ Catedrala Adormirii Maicii Domnului sau Biserica cu lună a fost construită între anii 1784-1790 după planurile lui Jakob Edler. În 1793 biserica a fost inzestrată de ceasornicarul George Rueppe cu un ceas al cărui mecanism indică fazele lunii.

27


TEATRUL DE STAT Arhitecții vienezi Fellner și Helmer au construit în doar 15 luni acest impresionant palat al culturii. Teatrul de Stat a fost construit între anii 1899-1900. Intrarea este flancată de zeiţele tragediei , respectiv a comediei.

28


8

INFORMAŢII În secțiunea de informații găsiţi adresele tuturor Birourilor de turism ale României din străinatate precum și hărți și sinteze. De asemenea veţi găsi surse de informații și alte date de referință.


PREZENTARE GENERALĂ Aici aveţi câteva hărți și imagini din Băile Felix și Oradea. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Autoritatea Naţională pentru Turism.

30


VEDERE BĂILE FELIX- GOOGLE EARTH

31


.

HARTĂ TURISTICĂ BĂILE FELIX

32


"VARADINUM" - HARTA DIN 1617, PENTRU ORAŞ SE FOLOSEŞTE ŞI DENUMIREA "GROSS-WARDEIN" 33


BIROURI DE TURISM Lista birourilor internaţionale de informare turistică ale României. Dacă plănuiţi să plecaţi într-o excursie vă rugăm să apelaţi cu încredere la aceste birouri. Veți beneficia de recomandări utile pentru călătoria dvs. și informații specifice.

34


AUSTRIA

ITALIA

RUSIA

Romanian Tourist Office Opern Ring 1, Scara R, Etajul 4, Camera 404 1010 Viena Tel: +43 (1) 317-31-57 Fax: +43 (1) 317-31-574 E-mail: Rumaenien@aon.at www.rumaenien-info.at

Turismo della Romania Via Torino 95, Galleria Esedra 00184 Roma Tel: +39 (6) 488-02-67 Fax: +39 (6) 4898-62-81 E-mail: office@romania.it www.Romania.it

Romanian Tourist Office Masfilmovskaya Street 35, Office 313 119330, Moscova Tel: +7 (499) 143-87-65 Fax: +7 (499) 143-86-72 E-mail: info@romaniatravel.ru www.RomaniaTravel.ru

MAREA BRITANIE FRANŢA Office de Tourisme de Roumanie 7, Rue Gaillon 75002 Paris Tel: +33 (1) 40-20-99-33 Fax: +33 (1) 40-20 99-43 E-mail: info@GuideRoumanie.com www.GuideRoumanie.com

Romanian Tourist Office 12 Harley Street Londra W1G 9PG Tel: +44 (207) 224-36-92 E-mail: romaniatravel@btconnect.com www.RomaniaTourism.com

POLONIA GERMANIA Romanian Tourist Office Reinhardtstraße 47 10117 Berlin Tel: +49 (30) 400-55-904 Fax: +49 (30) 400-55-906 E-mail: info@rumaenien-tourismus.de www.rumaenien-tourismus.de

Ośrodek informacji Turystycznej Rumunii Krakowskie Przedmieście 47/51 00-071 Varsovia Tel / Fax: +48 (22) 826-40-10 E-mail: info.rumunia@wp.pl

SPANIA Romanian Tourist Office Calle Alcántara 49-51 28006 Madrid Tel: +34 (91) 401-42-68 Fax: +34 (91) 402-71-83 E-mail: oficina@RumaniaTour.com marina@rumaniatour.com www.RumaniaTour.com

SUA Romanian Tourist Office 355 Lexington Avenue, 8th Floor New York NY 10017 Tel / Fax: +1 (212) 545-8484 E-mail: Info@RomaniaTourism.com www.RomaniaTourism.com

35


SFÂRŞIT Această carte a fost scrisă cu sprijinul Biroul de turism al României din Viena și cu ajutorul personalului local de la Băile Felix.

36


Rudolf J. Strutz Autor & Fotograf

NOTE

SURSE

Oradea și Băile Felix sunt situate la doar câțiva kilometri de granița cu Ungaria. Venind din Austria, veţi conduce aproape continuu pe autostrăzi, fiindu-vă foarte uşor să ajungeţi la destinaţie. Amabilitatea personalului hotelier, profesionalismul si disponibilitatea personalului medical au fost impresionante. Orașul Oradea este o bijuterie, cu ofertă culturală interesantă, multe clădiri impunătoare, o zona centrală intinsă si dominată de cafenele și magazine.

Istoria Băilor Felix şi tratamentelor de cură: Wikipedia, Harta istorica Varadinum: Wikipedia, hărţi şi imagini din satelit: Google Hărţi şi Google Earth. Adresele hotelurilor şi imaginile : SC Turism Felix SA

Trebuie menţionat şi faptul că pe durata sejurului de cură balneară aveţi posibilitatea să efectuaţi excursii sau să participaţi la evenimente organizate de hoteluri. Dorim să adesăm mulţumirile noastre speciale personalului de la hotelul Internaţional. Sprijinul profesionist şi amabilitatea personalului, în special cel al doamnei Cornelia Botez și al lui Florian Serac, managerul staţiunii, a făcut posibilă realizarea în scurt timp a cărţii.

TEXTE Versiune limba germană şi engleză: Rudolf J. Strutz Versiune limba română: Ec. Simion Giurca şi Vlad E. Aniţei

DREPTURI DE AUTOR Materialele din această carte nu pot fi utilizate fără acordul prealabil scris al autorului.

IMPRESII Rudolf J. Strutz 1100 Viena rsvienna@gmail.com jr-design.net auvi.me

37


Artflakes

IMAGINI PE ARTFLAKES

FELICITĂRI

Această carte este gratuită, puteţi să o distribuiţi prietenilor şi cunoştinţelor. Există, de asemenea şi posibilitatea de a pune imagini din acestă carte pe biroul dumneavoastră sau pe petere. Pentru postere şi altele daţi click pe logo-ul ARTFLAKES.

• Felicitări de înaltă calitate semi-mate • Dimensiune (deschisă): A5 (21.0x14.8 cm) • Dimensiune (închisă): A6 (14.8x10.5 cm) • Titlul şi numele artistului pe spate • Cu plic

POSTER http://www.calvendo.de/galer ie/autor/rudolf-j-strutz/

• 200g/m² hârtie mată premium • 5 mm margine albă • Cerneală de înaltă calitate

ART PRINTS

MeinBildKalender.de

• 260g/m² hârtie premium • La alegere: neagră, albă sau mată • Ramă din lemn de înaltă calitate • La alegere: neagră, albă sau naturală • Dimensiunile sunt mărimile ramei interioare.

PRINTARE PE PÂNZĂ

issuu.com

• 340g/m² pânză de calitate • Cerneală de înaltă calitate • Protecţie UV • Ramă din lemn premium de 2 cm sau 4 cm • Opţiunea de margine albă sau printată • Suporturile de perete sunt deja montate

GALERIE • Placă de 2 mm Alu-dibond • Cerneală de înaltă calitate • Laminat (mat sau lucios) sau finisaj acrilic • Protecţie UV • Suporturile de perete sunt deja montate • Produse premium

CALENDAR O pagină pe lună, 14 pagini în total, formaturi disponibile: A5-A2.

FLIPART O fotografie pe pagină, 14 pagini în total, formaturi disponibile: A5-A2

VERSIUNE-PDF Această carte a fost scrisă special pentru tabletele Ipad (Apple). Dacă doriţi să o citiţi pe oricare alt tip de dispozitiv, o puteţi descărca gratuit în format PDF. Folosiţi linkul issuu din această pagină.

FORMAT DIN DIN A2 - A3 - A4 - A5 -

Lungime Lă țime 59,4 cm 42 cm 42 cm 29,7 cm 29,7 cm 21 cm 21 cm 14,9 cm

38


CALENDAR Calendar cu aspect deosebit în format peisaj. Mărimi: A4, A3 şi A2. Aceste sunt de vânzare exclusiv pe platforma meinbildkalender.de . Daţi click pe logo.

PREŢURI ÎNCEPÂND 
 DE LA 15,90 €

MeinBildKalender.de

39

Băile Felix & Oradea - România  

Carte cu imagini al celei mai mari staţiuni balneare din România şi a oraşului Oradea. Staţiunea Băile Felix este situată în județul Bihor ș...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you