Op weg in de Provincie, special Gorinchem, 2024

Page 1

OP WEG

NEEM MEE! GRATIS

1
4e jaargang - editie nummer
- 2024 in de provincie
editie Zuid - special Gorinchem

Gorinchem dé vestingstad van Nederland!

Gorinchem is niet alleen de mooiste vestingstad van Nederland, maar ook de leukste. Historische monumenten, musea, theaters, gezellige horeca en knusse winkelstraatjes; de levendige vesting heeft alles voor een compleet dagje uit. Of een weekend weg; in en om de vesting kun je bijzonder overnachten, van een luxe suite of B&B in het centrum tot slapen in een fort of een comfortabel hotel.

De waterrijke omgeving van Gorinchem leent zich ook uitstekend voor outdoor activiteiten. Maak een idyllische vaartocht over de Linge. Of fiets door het groene rivierengebied en ontdek unieke pareltjes in de Vestingdriehoek, forten in de Hollandse Waterlinie en Nationaal Park de Biesbosch. Gorinchem is hét startpunt voor een verrassende citytrip.

10 X TYPISCH GORINCHEM

1. Vestingwallen met spectaculaire uitzichten Gorinchem heeft nog zijn originele vestingwallen. De wallen lopen helemaal rond én je kunt er overheen lopen. Het speciaal aangelegde wandelpad geeft prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland! Maak onderweg ook een virtuele tijdreis

naar het Rampjaar 1672: drie VR palen vertellen het verhaal van een soldaat, burger en boer in de Oude Hollandse Waterlinie.

Tip: met de Vestingwandeling mis je niets van de highlights in de vesting. Koop de route bij de VVV.

2. Ontdek de Martelaren van Gorcum

In 1572 werden 19 katholieke geestelijken uit Gorcum net buiten Brielle opgehangen, omdat ze weigerden afstand te doen van hun geloof. Het aangrijpende verhaal van de Martelaren van Gorcum is wereldwijd bekend geworden. Deze lokale geschiedenis heeft een speciaal plekje in de nieuwe tentoonstelling in het Gorcums Museum. Maar ook andere Gorcumse Gezichten nemen je mee langs bekende en minder bekende verhalen uit de geschiedenis van Gorinchem. Een bezoek waard!

www.gorcumsmuseum.nl

3. Ontmoet Hendrick Hamel

Ontmoet de ontdekker van Korea in zijn geboortehuis op de Kortendijk. Zijn bijzondere levensverhaal leest als een spannend jongensboek. Hamel leed in 1653 met de bemanning van het VOC jacht de Sperwer schipbreuk voor de kust van Korea. Hij beschreef zijn ervaringen in een journael. Zijn reisverslag maakte

Lees verder op pagina 4 >> 2

Colofon

Uitgever RS Mediagroep Accountmanager Ad Turkenburg Vormgeving uniek-design.nl

Deze uitgave is met zorgvuldigheid samengesteld. RS Mediagroep is niet verantwoordelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze brochure kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

RS media groep

RS Mediagroep

Bolderweg 2, 1332 AT Almere

Telefoon: 036 204 90 90 info@rsmediagroep.nl

volg ons ook op facebook

www.rsmediagroep.nl

Dankzij de medewerking van Stichting Gorinchem Citymarketing hebben wij een mooie special kunnen maken over de mooiste vestingstad van Nederland Gorinchem.

Samen met onder meer Woudrichem en Slot Loevestein ligt Gorinchem in de Vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook aandacht voor de omliggende plaatsen zoals Vuren – Arkel – Spijk –Woudrichem en Nieuwland.

In deze uitgave laten wij u kennismaken met vele restaurants en bijzondere winkels en locaties die u echt moet gaan bezoeken.

Aandacht voor de lokale ondernemers.

Ons advies is dan ook, blader er rustig doorheen en lees water er allemaal te beleven is.

Namens de redactie van Op weg in de Provincie

het geheimzinnige Korea bekend in ‘onze’ wereld. Sindsdien wordt Hamel gezien als de ontdekker van Korea.

www.hendrickhamelmuseum.nl

4. Beklim de toren voor een spectaculair uitzicht

Het hoogste gebouw in de stad is de Grote Toren; die zie je al van ver. Als je het aandurft, kun je de toren beklimmen. Na 256 treden heb je het hoogste punt bereikt en word je beloond met een spectaculair uitzicht. Soms zie je zelfs de Dom in Utrecht of de skyline van Rotterdam! Gelukkig hoef je de klim niet in een keer te doen, onderweg zijn er twee pauzes met uitleg van de torengids.

Torenklimmen kan elke zaterdag of op aanvraag. Informeer bij de VVV.

5. Gorcumse verhalen

Gorcumse gidsen vertellen je de leukste anekdotes over de stad. Je komt langs bekende hotspots en hoort de verhalen erbij: de vlucht van Hugo de Groot, de scheve toren, de Gorcumse zoute bollen en nog veel meer. De rondleiding is elke zaterdag en zondag te boeken en start bij de VVV op de Grote Markt. mooigorinchem.nl/nl/plan-je-bezoek/vvv-gorinchem

6. Varen in de Vestingdriehoek

In de leukste vestingstad van Nederland is water nooit ver weg. Gorinchem ligt aan de idyllische Linge én de drukste waterweg van Nederland, de Merwede. Buiten de Waterpoort komen deze rivieren samen. Neem hier het veer naar het pittoreske vestingstadje Woudrichem. In het seizoen kun je ook doorvaren naar het middeleeuwse Slot Loevestein en Fort Vuren, parels in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een dagje varen in de Vestingdriehoek is een must als je in Gorinchem bent! www.vestingdriehoek.nl

4

7. Trendy & sfeervol shoppen

In de historische vesting heb je verrassende hippe winkeltjes en concept stores, van trendy tot vintage. Maar ook moderne winkels met je favoriete merken. Genoeg voor een middagje funshoppen. Met een drankje in een trendy koffie-, cocktail- of wijnbar maak je je dagje uit compleet! Met de Leuke Winkeltjesroute doe je vast wat inspiratie op. mooigorinchem.nl/nl/ontdek-de-vesting/winkelen

8. Speuren naar gevelstenen

Gorinchem staat bol van de monumenten. Vaak met prachtige gevelstenen die verwijzen naar vroeger gebruik en ambachten. Met de gevelstenenroute ga je zelf ontdekken waar de stenen zijn. Soms moet je er wel even naar zoeken.

Koop de route bij de VVV.

9. Uniek stadstrand aan de Merwede

Gorinchem is niet alleen een mooie vestingstad, maar heeft ook een echt stadstrand. Buiten de Waterpoort vind je verschillende strandjes waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen in de Merwede. In dit stadspark zijn ook veldjes om te picknicken, speeltoestellen voor de kinderen en je kunt er outdoor sporten.

10. Laat je verrassen op de Culturele Zondag

Snuffelen bij bijzondere ateliers en galeries, creatieve cadeautjes scoren, gratis musea bezoeken of live optredens meemaken. Dat kan iedere tweede zondag van de maand op de Culturele Zondag in Gorinchem. Met een wisselend aanbod aan kunst, ambacht, lifestyle en cultuur is er altijd iets verrassends te beleven. De toegang is bijna overal gratis, ook bij de musea!

Bekijk het programma op www.culturelezondaggorinchem.nl

Zie pagina 6 voor de GRATIS FIETSKAART! >>

5

Wandel- en fietstochten

langs de Linge, Maas en Waal

Gorinchem ligt midden in het rivierengebied. Een perfect startpunt voor mooie wandel- en fietstochten langs de Linge, Maas en Waal! Met de fiets- en voetveren kun je dit prachtige gebied helemaal ontdekken.

Er is genoeg te zien en beleven. De unieke Vestingdriehoek Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. En forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie; allemaal onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Ook de Biesbosch en Glasstad Leerdam zijn op loopof fietsafstand.

Buiten de Waterpoort is het ideale vertrekpunt. Hier

liggen de fiets- en voetveren. Stap op de pont voor een Rondje Pontje, maak een tocht naar De Biesbosch of stel je eigen route samen met fietsknooppunten. Vaart de pont niet? Dan neem je gewoon de watertaxi!

GRATIS FIETSKAART!

Op vertoon van deze uitgave haal je gratis* de fietskaart ‘Toproutes rond Gorinchem’ bij de VVV. Wij hebben al 5 toproutes voor je geselecteerd. Met de knooppuntenkaart kun je ook zelf eindeloos fietsroutes samenstellen in de omgeving.

Adres: Grote Markt 17, Gorinchem.

* zolang de voorraad strekt

6

PEETS imperfections

Het heeft een bijzondere sfeer, de winkel van Petra Dame. Vol met antiek, brocante en vintage naast strakke & sobere houten woonaccessoires van eigen import en o.a Hoffz en Aura Peeperkorn.

Stoffendozen, oude Franse spoelkommen, oude gedragen spitzen, oud houten en blikken speelgoed, fraaie oude jurken, je komt hier ogen te kort. Een muur hangt vol oude en antieke lijsten, meestal wat imperfect, met een knipoog naar de winkelnaam PEETS imperfections.

“Alles is hier te koop, behalve de hond.” lacht Petra, doelend op de kleine boomer Evey. “Soms wil iemand een Frans regaal (soort kapstok/wandplank) kopen, die vol spullen staat. Dat is geen probleem, maken we de plank gewoon leeg.”

De nieuwe Deense tealighthouses van IB Laursen zijn geliefd als verzamelobject en tevens als cadeau en de fraaie decoratieve beelden van Clayre & Eef vinden vaak heel snel een nieuw thuis. Het populaire Deense magazine van Jeanne d’Arc Living is hier ook verkrijgbaar.

Langendijk 34 - 4201 CH Gorinchem - 06 220 12 666

“Er is nog geen webshop, maar dat staat hoog op de verlanglijst. Tot die tijd gewoon gezellig langskomen, er is genoeg te zien!”

My Little Market

Een blikvanger op de Langendijk in Gorinchem. Zo mogen wij My Little Market wel noemen.

My Little market is een conceptstore gericht op fashion en lifestyle voor kinderen en vrouwen. Alles is in de ‘Bohemian’ sfeer, vol met mooie items van bekende merken, kleine ondernemingen en handgemaakte items in natuurlijke tinten. Danila is de drijvende kracht achter de winkel, de webshop en het totale concept, maar zij doet het zeker niet alleen.

My Little Market is een zogenoemde conceptstore, waarbij inmiddels 61 vrouwelijke ondernemers ruimte huren. Stuk voor stuk creatieve vrouwen, die er met elkaar voor zorgen dat de winkel van Danila één geheel vormt qua assortiment en uitstraling. Krachten bundelen, daar staat Danila voor. Ik vind het belangrijk dat mensen er toe doen in het leven en kunnen ontwikkelen tot wie zij 'willen zijn'. Ik heb bewust gekozen voor een Conceptstore, waarmee ik kleinere ondernemers

met hun unieke handgemaakte producten een kans geeft om te groeien. Achter elk product zit een prachtig verhaal.

Kom jij bewonderen? Binnenlopen is wegdromen.

En volg je My little market op social media (mylittle_market_)?

Zo blijf je dagelijks op de hoogte van de nieuwste musthaves!

Langendijk 43a

4201 CE Gorinchem

7

In november 2018 opende de juf boeken en leren aan de Haarstraat 15 te Gorinchem. Een antiquariaat met een schat aan boeken in allerlei genres. De best vertegenwoordigde genres zijn: geschiedenis, kunst, literatuur, jeugd en streek. Vooral met die laatste categorie weet de juf de streekgenoten positief te verrassen.

Naast boeken, prenten en oude ansichten worden er ook oude

schoolplaten en schoolboekjes verkocht. Een knipoog naar het onderwijsverleden van de juf en eigenaar Marieke van Oosten. Zij wordt inmiddels bijgestaan door haar vader Adriaan, die tot zijn pensioen ook werkzaam was in het onderwijs. Samen hebben zij een mooie verzameling oude schoolspullen bijeengebracht en tentoongesteld in de winkel. Voor mensen die de liefde voor oud papier niet delen, is er ook

allerlei bijzonders te vinden. De tassen, etuis en vlaggenlijnen worden door de juf zelf gemaakt van vintage stoffen. Ook kunt u bij de juf terecht voor handgemaakte huisdierenpuzzels en sieraden van natuurlijke producten. U bent van harte welkom op woensdag- en zaterdagmiddag vanaf 13.30 uur.

Meer informatie vindt u via www.dejufboekenenleren.nl

Gusto is dé koffie- en theespeciaalzaak in Gorinchem waar je terecht kunt voor de lekkerste koffie, thee en chocolade. Maar ook voor cadeaus, servies, apparatuur – onder andere volledig automatische koffiemachines van Jura en espressomachines van Quick Mill- en de bijbehorende onderhoudsmiddelen ben je hier aan het juiste adres.

Met een vast assortiment van 10 soorten espressobonen, 10 origine-koffies en 2 soorten caffeïne-vrije koffie – die allemaal naar wens gemalen kunnen worden – is er voor elk wat wils. Naast koffiebonen heeft Gusto verschillende varianten gearomatiseerde koffie, voor een filterkoffie die nét even anders is.

Uiteraard is de theedrinker niet vergeten met rond de 100 soorten losse thee, rooibos, kruiden en fruitmelanges. Liever het gemak van een theezakje? Geen probleem!

Met een wisselend assortiment bonbons en chocolade is er altijd wat lekkers te vinden om bij de koffie of thee te serveren of cadeau te geven.

Sinds een aantal jaren hebben wij ook een fijn assortiment olijfolie en (balsamico) azijn die we in de winkel voor je tappen.

Kom een kijkje nemen in onze winkel of bezoek onze website.

Langendijk 42 - 4201 CJ Gorinchem - 0183-660 669 - www.gusto-gorinchem.nl
8
‘Beleef, verwen, proef & geniet’

aan de Langendijk in Gorinchem

De woorden die de ondernemers aan de Langendijk in Gorinchem hebben gekozen in hun uitingen, zijn ‘Beleef, verwen, proef & geniet’, dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken toch? En niets is teveel gezegd… in één van de oudste winkelstraatjes van Gorinchem schuilt een rijk ambachtelijk leven met wereldse producten.

Vanuit onze prachtige Lingehaven loop je een van onze oudste winkelstraatjes in. De historische panden en gevels zijn prachtig en ademen geschiedenis. Aan de rechterkant wandel je direct langs de Wereldwinkel. Zij streken hier neer in april 2004. Weet je dat het oorspronkelijke initiatief ook hier aan het Eind is ontstaan, en dat al in 1972? In dat jaar startte een aantal jeugdige enthousiastelingen met de

(straat)verkoop van koffie uit Kenia en Tanzania. Dat gebeurde ook in een winkelpand aan het Eind.

Bij de winkeliers aan de Langendijk kun je bijzondere cadeau’s vinden, maar ook veel lekkers voor thuis of straks weer op locatie. In dit sfeervolle winkelstraatje weten de ondernemers op ambachtelijke wijze hun producten en diensten aan te bieden.

Bron: www.mooigorinchem.nl

9

La Blique is een begrip in Gorichem. Een sfeervolle en romantische locatie op de Langendijk. Bij de naam 'La Blique' klinkt direct de allure door van een luxe, Franse tearoom.

Na het shoppen of wandelen in de mooie vestingstad kunt u uitrusten onder het genot van een heerlijk kopje koffie met een zelfgemaakt taartje. In de zomermaanden is het goed toeven op het terras aan de Lingehaven onder het genot van een goed glas wijn met een heerlijke lunch. La Blique is vooral bekend om zijn overheerlijke high tea en macarons. Geserveerd op het mooiste servies.

De Stadspoelier is hét adres voor verse en gegrilde kip, kant-en-klare maaltijden en tokoproducten in het centrum van Gorinchem.

Hier moet je zijn voor een vers kippetje aan het spit. Je ruikt ze al van ver, daar loop je niet zomaar voorbij! Voor een oosterse (kip)maaltijd vind je hier allerlei smaakmakers, kruiden en specerijen.

Maar er is meer dan kip alleen. Bij de Stadspoelier kun je ook al je andere gevogelte kopen en tijdens het seizoen wildspecialiteiten. Wij hebben kant en klare stoofpotjes van wildzwijn, haas of hert.

Dat wordt smullen!

Langendijk 5

4201 CE Gorinchem

0183 636 195

Ook bijzonder is 'La Blique en route' Geniet van onze High Tea hapjes waar u maar wilt met onze chique gekoelde “La Blique en route”. U krijgt deze mooie etagère box in bruikleen om onze lekkere huisgemaakte high tea hapjes te nuttigen. Bijvoorbeeld Buiten de waterpoort, in het park bij u thuis, op de boot of op een andere leuke en geschikte picknick plek. Doordat ‘La Blique en route’ gekoeld is, blijven uw hapjes lekker lang goed. Kortom…het is genieten!

Langendijk 91a - 4201CG Gorinchem 06 - 28 33 53 32 - www.lablique.nl

10

Recept

INGREDIËNTEN

• 1 kg Kipkluifjes

• 50 ml Olijfolie

• 2 eetlepels witte wijn azijn

• 2 eetlepels ketchup

• 2 eetlepels ketjap manis

• 3 eetlepels vloeibare boter

• 3 theelepels zout

• ½ theelepel cayennepoeder

• 8 tenen geperste knoflook

• 3 eetlepels honing

Optioneel ter decoratie: sesamzaadjes en fijngesneden peterselie

Het is een marinade waar de kip 2 uur in gemarineerd wordt.

2/3 van de marinade gebruik je om te marineren en 1/3 om op het laatst in te smeren.

Sticky kipdijen of wings van de Barbecue
11

Bij Atelier 79 vind u de meest bijzondere juwelen. Alles wat u in onze vitrine kunt bewonderen is handgemaakt in eigen Atelier. Diversen kleuren goud, diamanten, parels en de meest bijzondere edelstenen kunt u terug vinden in ons werk. U kunt iets moois uit kiezen uit de bestaande collectie, die wij tentoonstellen in onze winkel, of u kunt iets speciaal laten ontwerpen.

Daarnaast bieden wij een mooie collectie vintage omega’s aan. Deze wordt steeds opnieuw met zorg en aandacht aangevuld. binnen deze zoektocht hechten wij veel waarde aan kwaliteit en authenticiteit

Wij brengen u graag en met vol enthousiasme op de hoogte van alle mogelijkheden.

Weverij Studio Roodenburg

Op de Langendijk in Gorcum kan je verrast worden door een unieke winkel, Weverij studio Roodenburg. In 2020 startte Jolanda Roodenburg een ambachtelijke weverij na een carrière als coupeuse in de confectie, als kostuumnaaister bij TV Studio Joop van den Ende en de films Flodder 3 en All Stars, had samen met haar zus een bedrijf in exclusieve bedrijfskleding en werkte voor lange tijd in het bedrijfsleven. In 2020 deed zich de mogelijkheid

voor om een weverij te starten.

“Ik koos bewust voor een plek in een winkelstraat. Weven is een ambacht waar heel weinig mensen wat van weten dus dan moet je het laten zien. En zo inspireer je mensen om een cursus of een dagworkshop te volgen”.

“Ik geef ook naailessen. Er is veel vraag naar en of je nu beginner of gevorderd bent, iedereen is welkom”.

De studio is ook een winkel waar je mooie garens en Ashford tafelge-

touwen kunt kopen. Maar ook haar eigen werk die ze met liefde maakt, zoals hand/theedoeken, vloer- en wandkleden.

Heb je interesse in haar cursussen en dagworkshops, kijk dan op www.studioroodenburg.nl of kom langs in haar kleurrijke en inspirerende weverij/winkel.

Langendijk 73, Gorinchem

GOUDSMEDEN ZILVERSMEDEN & 3D DESIGN TAMARA VAN KEKERIX 06-14227964 GUIDO SCHRAM 06-14472269 LANGENDIJK 28 4201 CH GORINCHEM INFO@ATELIER79.NL GUIDO SCHRAM 06-14472269 LANGENDIJK 28 4201 CH GORINCHEM INFO@ATELIER79.NL WWW.ATELIER79.NL 12

Ontdek Gorinchem

een verborgen parel

Sinds Gorinchem door de ANWB in 2021 is uitgeroepen tot allermooiste vestingstad weten toeristen het stadje langs de snelweg goed te vinden. Zowel over de weg als het water, want ook het aantal riviercruiseschepen dat aanmeert aan de oever van de Merwede neemt almaar toe. Het voorbije jaar trok de Arkelstad ruim een half miljoen unieke bezoekers. Een deel van hen kwam meerdere keren, waardoor het aantal toeristische bezoeken op 1,2 miljoen ligt.

"Gorinchem is een verborgen parel", zegt ondernemer Remy Balistreri. "Eentje die het verdient om ontdekt te worden aan de hand van de inwoners zelf.

Zij kennen verhalen die niet in de geschiedenisboekjes staan. Mensen die voor een stadswandeling met een gids kiezen, willen die lokale folklore horen. Niet iets wat ze ook in een boekje kunnen lezen.’’

Remy is de initiatiefnemer van Ontdek Gorinchem. Toeristen worden door lokale gidsen, van verschillende leeftijden, langs alle bijzondere plekken in Gorinchem geleid en hierover uitgebreid geinformeerd.

In de vestingstad Gorinchem valt heel wat te ontdekken: verzoeken van een rederij voor rondleidingen daar is een van de redenen waarom ik mijn vleugels uitsla. Niet alleen de historische binnenstad en zijn authentieke vesting met het vele groen zijn de moeite waard, ook het water dat een hoofdrol opeist in deze stad. Wat dacht je van een vaartochtje over die prachtige Linge of een activiteit in de haven?’’

WWW.ONTDEKGORINCHEM.NL

13

Welkom in onze winkel vol lekkernijen! Overheerlijke kazen, vers gebrande noten, heerlijke delicatessen, chocolade en de mooiste wijnen. Bij Gastrovino Savourer weten we wat lekker eten is en hoe we iemand moeten verwennen. Bovendien houden we ervan om je te verrassen met unieke smaken.

De perfecte invulling voor je feest, bedrijfsborrel, bedrijfsreceptie! Het samenstellen van

DOTS CONCEPTSTORE

Met onze conceptstore willen we kleine ondernemers of creatievelingen de kans geven om een fysiek verkooppunt, naast bijvoorbeeld hun webshop, aan te bieden. In onze winkel verkopen wij baby/kinderartikelen en kleding, woonaccessoires, leuke cadeau artikelen en nog veel meer andere verrassende producten!

Dots. Conceptstore heeft naast een mancave en foodstore, ook een enorme kidscorner. “Ik miste leuke kinderdingen in Gorinchem vertelt Eline Onvlee de eigenaresse. Naast producten van de kleine ondernemers verkopen wij ook grotere merken. Daarom hebben we nu een speciale hoek met kraamcadeaus, kinderkleding en -accessoires.

Verder hebben we onder andere woonaccessoires, stationary, dameskleding en sieraden. De winkel trekt een breed publiek, veel mensen zoeken een cadeautje en komen bij de gezelligste winkelstraat van Gorinchem terecht.”

Langendijk 18 - 4201 CH Gorinchem 06-57169876 Eline Onvlee www.dotsconceptstore.nl

borrelplanken doen wij met dagverse producten uit ons assortiment uit de winkel. Handwerk en daarmee is iedere borrelplank uniek. Neem contact met ons op zodat we jouw borrelmoment tot een gezellig feest maken.

Wij, Johan & Monica, houden van lekker eten en gaan voor de goede kwaliteit. Daarom selecteren wij onze producten zorgvuldig, zodat je met

volle teugen kunt genieten, SAVOURER. Wij zijn betrokken met jouw keuze voor de juiste producten en helpen je graag hiermee. Goede zorg voor mens en milieu is een belangrijk item, herkomst van onze producten vinden we belangrijk.

De Linie 52 - 4208 DE Gorinchem - 06 38 56 20 33

WWW.SAVOURER.NL

14

Hendrick Hamel Museum

Gorinchem

Gorinchem kent een rijke historie met illustere inwoners.Tot hen mag zeker zeeman Hendrick Hamel worden gerekend, die in 1630 in Gorinchem werd geboren. Hamel zette als één van de eerste Europeanen voet aan wal in Korea en stelde als eerste zijn ervaringen op schrift. Met dit ‘Journael’ gaf hij Korea bekendheid in de westerse wereld.

Voor Koreanen is Hendrick Hamel zo belangrijk dat alle kinderen tijdens de geschiedenislessen over hem leren. In drie plaatsen in Korea, Gangjin, Jeju-Do en Yeosu zijn musea aan Hamel gewijd.

Een bezoek aan het Hendrick Hamel Museum is leuk voor de hele familie. De openingstijden, toegangsprijzen en exposities vind je op onze website.

Kortendijk 67, 4201 KS Gorinchem Tel. 0183-200100, www.hendrickhamelmuseum.nl

15

De Buurvrouw & De Buurman

Kom gezellig buurten

DE BUURVROUW, EEN BEGRIP IN GORINCHEM

YYvonne van Dijk heeft mooie reizen gemaakt en bijzondere mensen en culturen leren kennen. “Het begon het met een paar souvenirs voor eigen gebruik, maar langzaamaan borrelde het idee om deze unieke producten niet alleen voor mezelf te houden. Zo ontstonden mijn label Mooi van Ver en mijn winkel

De Buurvrouw in Gorinchem.

Ik werk graag met kleine ondernemers (veelal in Azië) en ken de makers achter mijn producten.

Soms ontwerp ik zelf, vaak maak ik gebruik van hun creativiteit en eigenheid.”

Bij de Buurvrouw vind je unieke cadeau’s, kleding en prachtige sierraden, net als een groot scala aan woonaccessoires.

Wil je écht iets bijzonders? Kijk dan eens bij De Buurvrouw op de Langendijk. Te leuk om voorbij te lopen!

De Buurvrouw, Langendijk 3 4201 CE Gorinchem

06 42972547

www.debuurvrouwgorinchem.nl

DE BUURMAN

Yvonne is ook eigenaresse van De Buurman, twee deuren verderop in de straat.

“Ik vond het sneu dat mannen vrouwenwinkels in worden gesleept of buiten staan te wachten. Ik dacht: ‘waarom begin ik geen mannenwinkel?’. Een beetje met een knipoog en met een stoere inslag. Het is een ‘rariteitenkabinet’: een assortiment waar je niet op uitgekeken raakt. Een unieke collectie met spullen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Een beetje gek, helemaal gericht op alle mannen, van nul tot honderd, maar vrouwen zijn natuurlijk net zo welkom. Van T-shirts, tot grappige mokken, survivaltools en transformers. En wie een ander een cadeaubon wil geven, vindt hierop de test ‘zoek het lekker zelf uit’, een zin die perfect slaat op De Buurman.

Dit unieke concept vind je nergens in Nederland, dus is zeker een bezoek waard.

De Buurman, Langendijk 11 4201 CE Gorinchem

www.debuurmangorinchem.nl

16

De WijnBoutique Gorcum

Sip back and relax...

De WijnBoutique Gorcum is een wijnbar én bistro in hartje Gorinchem, op de sfeervolle Langendijk met uitzicht op de pittoreske Lingehaven en terras aan het water.

Met meer dan 45 wijnen op glas, heerlijke borrelhappen zoals de Noord-Spaanse pincho's, fijne dinergerechtjes én een echte wijnkelder is dit een bruisende hotspot. Ook voor een verkoelend glas bier, een warm kopje koffie of een alcoholvrije versnapering ben je hier aan het juiste adres. Bij binnenkomst word je meteen betoverd door de charmante en gezellige sfeer. Deze wijnbar is een verborgen parel in de stad en biedt een unieke selectie aan heerlijke wijnen.

VAN LEEK TOT KENNER, IEDEREEN IS WELKOM

De wijnkelder is gevuld met flessen vanuit elke windstreek, eigenaar en sommelier Alicia van den Berg is altijd opzoek naar bijzondere druiven, landen en smaken. Van België tot Georgië, van Argentinië tot Moldavië. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of net begint aan je ontdekkingsreis in de wereld van wijn; De WijnBoutique Gorcum is dé plek om je

smaakpapillen te verwennen en nieuwe wijnavonturen te beleven. "We vertellen je graag over onze wijnen, of helpen je met een keuze maken. Voorproeven? Geen probleem!"

PROEVEN

Houd je van wijn en wil je er meer over weten? En wat ruik je nu toch in dat glas? Heb je nog géén idee wat het verschil is tussen een Sauvignon Blanc en een Chardonnay? Er worden regelmatig proeverijen en cursussen georganiseerd, waarbij al deze vragen behandeld worden.

PINCHO’S EN PLANKEN

Naast al het lekkers in het glas, is er ook genoeg op de eetkaart te vinden. Eigenaar Kamal Basu bestiert de keuken: We hebben geen hoofdgerechten, maar borrelhappen, pincho’s en kleinere gerechten op de kaart staan. Een avond- en buikvullend programma. "Laat je vooral verrassen door de wijn-spijs combinaties. Onze sommeliers weten er wel raad mee!"

Langendijk 90 - 4201 CJ Gorinchem 0183 - 66 66 33 - www.dewijnboutique.nl

17

Boekhandel De Boekenkist

Voor ieder wat wils

Als je de naam Gorinchem hoort dan denk je natuurlijk gelijk aan Hugo de Groot die ontsnapte in een boekenkist. Boekhandel De Boekenkist heeft de naam van de boekenkist in ere gehouden.

In de boekhandel kun je terecht voor al je boeken, kantoorartikelen, cadeauartikelen en wenskaarten.

Eigenaar Dieter Ouwerkerk verteld: “Wij hebben een ruime keuze aan nieuwe Nederlandstalige en Engelstalige boeken. Maar helaas kunnen we niet alles op voorraad hebben. Gelukkig kunnen we heel veel bestellen en binnen afzienbare tijd in huis hebben. Ben je niet in de gelegenheid om naar de winkel te komen? Bestel dan via de website en je krijgt je boeken thuisbezorgd.”

“Ook voor kantoorartikelen ben je bij ons aan het juiste adres. Van (luxe) pen tot lijmstift en van agenda tot snijmachine. Wij hebben een ruime keuze in A-merken.”

“Knuffels, puzzels en (educatieve) spelletjes. Wij hebben diverse artikelen op voorraad en we zijn altijd op zoek naar nieuwe, leuke en aparte artikelen. Voor ieder wat wils.”

Verder is er een ruime keuze bijzondere wenskaarten.

Arkelstraat 17 - 4201 KA Gorinchem - 0183-690941 www.libris.nl/de-boekenkist

18

Goed voor mens en milieu

Fairtrade cadeaus bij de Wereldwinkel in Gorkum

We zetten ons al veel jaren met veel enthousiasme in voor eerlijke en duurzame handel. Onze kunstnijverheid komt voornamelijk uit landen, waarover het fairtrade keurmerk is afgegeven. Onze overige producten komen veelal uit Nederland en hebben dan als kenmerk, dat ze duurzaam zijn of goed voor het milieu. Onze pijlers zijn dan ook FAIRTRADE, DUURZAAM of uit de REGIO.

Onze slogan: Goed voor mens en milieu. Om ons ideaal zo goed mogelijk te verwezenlijken werken wij allemaal als vrijwilliger, zodat dat wat we verdienen ten goede komt aan onze producenten in derde wereldlanden. Kijk eens bij onze productinformatie op onze website of kom langs in onze winkel.

Langendijk 85 - 4201 CG Gorinchem gorinchem.wereldwinkels.nl

0183637383 - wwgorkum@xs4all.nl facebook.com/WereldwinkelGorinchem

19

Molen 'Nooit Volmaakt'

Ronde stenen stellingmolen in Gorinchem

De skyline van Gorinchem wordt al eeuwen gedomineerd door kerken en molens. Van de ooit ruim twintig molens die de stad gekend heeft zijn er nog vier over. Te weten de twee poldermolens Oostmolen en Westmolen ten oosten van de stad, molen De Hoop op de Dalemwal en molen Nooit Volmaakt op de Bagijnenwal.

Deze molen kent een rijke geschiedenis. Hij werd gebouwd in 1718 nadat zijn voorganger, een houten standerdmolen, in 1717 omgewaaid was. De nieuwe molen zou de eerste stenen molen van Gorinchem worden. Hij werd echter gebouwd als grondzeiler, wat inhoud dat de wieken langs de grond draaiden.

In 1763 werd de molen al vier meter opgemetseld en voorzien van een stelling. Daarmee kon de

molen meer wind vangen. In 1889 brandde de molen echter compleet uit maar werd herbouwd met onderdelen van Oliemolen Nooit Volmaakt die op bastion VII stond, de huidige Altenawal. De voorheen naamloze molen op Bastion I draagt na die herbouw zijn naam Nooit Volmaakt. De molen was in bedrijf tot de jaren 30. In de 2e wereldoorlog werd de molen gerestaureerd en kwam opnieuw in de bedrijf.

Nadat de molen in 1956 door de laatste particuliere eigenaar werd gekocht door de Gemeente Gorinchem volgde in 1965 en 1996 grote restauraties. In 1997 werd de molen weer in bedrijf gesteld door Z.K.H. Prins Claus. In 2017 kwamen de vier Gorinchemse molens in eigendom van molenstichting SIMAV en in 2022 volgde opnieuw een restauratie. De molen is wekelijks op vrijwillige basis in bedrijf en onderin de molen bevindt zich een molenwinkel. Hier wordt een groot assortiment aan meelproducten, bakmixen, streekproducten en vers molenbrood verkocht.

De molen is elke zaterdag geopend tussen 10:0017:00 en woensdag tussen 13:00 -17:00. Wees van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Meer info: www.simav.nl

20

Gorcums Museum

Historisch & Eigentijds

In het hart van de allermooiste vestingstad van Nederland staat het Gorcums Museum. Een historisch en eigentijds museum, waar de geschiedenis tot leven komt en wisselende (kunst)exposities de bezoeker steeds opnieuw verrassen. Een plek waar jong en oud kan leren, ontdekken en doen.

HET VERHAAL VAN GORINCHEM

Ontdek aan de hand van Gorcumse Gezichten hoe de stad is ontstaan en zich over de eeuwen heen heeft ontwikkeld. En maak in onze presentatie van Gorcumse Goederen kennis met uiteenlopende deelcollecties die verslag doen van de handelsgeest en bedrijvigheid van de stad.

Van verhalen over oude ambachten tot een lied gebaseerd op het dagboek van het Joodse tienermeisje Esther van Vriesland. En van kunstwerken van Gorcumse bodem tot het wereldwijd bekende verhaal over de Martelaren van Gorcum. In het Gorcums Museum vertelt de stad u zijn verhaal.

ACTUEEL EN VERRASSEND VOOR JONG EN OUD

Het Gorcums Museum organiseert doorlopend wisselende exposities, waarbij met hedendaagse kunst op een thema wordt ingespeeld. Vaak is er een link met Gorinchem te vinden door samenwerking met lokale partijen.

Tijdens onze wisselexposities doet de zolder van het museum dienst als doeruimte. Aansluitend op het thema of de gebruikte technieken in de tentoonstelling kunnen kinderen hier na een bezoek aan de tentoonstelling hun creativiteit de vrije loop laten gaan.

Bezoek onze website voor een actueel overzicht van onze exposities en activiteiten!

Gorcums Museum

Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem www.gorcumsmuseum.nl / 0183 632821

21

SANNIE. in Gorinchem biedt een breed scala aan unieke fashion en lifestyle artikelen. Van kledingstukken en accessoires tot huisdecoratie en geschenken. SANNIE. staat voor zijn unieke selectie van producten en het vermogen om vooruitstrevende trends te vinden. Of je nu op zoek bent naar iets voor jezelf of als cadeau voor iemand anders, deze winkel is de perfecte bestemming voor alle liefhebbers van mode en lifestyle.

Mijn naam is Sandra Bijl, oftewel SANNIE. Mijn doel was om mijn jarenlange ervaring in de sales te combineren met creativiteit en ondernemerschap. En met deze kennis, de coolste, gezelligste en meest uitnodigende winkel van Gorinchem neerzetten. Al zeg ik het zelf, dit is best goed gelukt.

Dus, waar wacht je nog op? Kom gezellig langs, ik heb er zin in!

Burgstraat 7 - 4201 AA Gorinchem 06-10576460 - sanniegorinchem.nl

De enige oudhollandse snoepwinkel van de regio is te vinden in Gorinchem, in de Burgstraat: Kiekeboe Snoepgoed. Zelf snoep scheppen heeft veel charme en dat laten kinderen én volwassenen zich geen twee keer zeggen. Achterin de zaak is ook de Playmobil-winkel De Poppetjesshop te vinden.

Alleen al als je naar binnen kijkt bij Kiekeboe Snoepgoed, dan loopt het water je ongetwijfeld in de mond. De sfeervolle etalage laat je zin krijgen in snoep en stap je naar binnen, dan waan je je in een waar snoepwalhalla. Achter de kassa staan

weckpotten vol met kleurrijk snoep, met ouderwetse labeltjes aan de potten. Daar tegenover staan bakken vol snoep om uit te scheppen. Gewapend met een bakje en een tang kun je kiezen uit allerlei zoetigheden – van dropjes tot zure slierten en van muizen tot banaantjes. En heb je zin in een griezelige oogbal in snoepvorm of in een kaneelstok, dan kun je er ook je slag slaan. Kiekeboe Snoepgoed gaat met de seizoenen en evenementen mee.

Burgstraat 21 - 4201 AA Gorinchem 06-22709635 - www.kiekeboesnoepgoed.nl

22

Theater Peeriscoop

een warm theater in hartje Gorinchem

Theater Peeriscoop is het warme en gezellige theater in het hart van de vesting Gorinchem. Een theater waar het publiek met ‘ouderwetse’ gastvrijheid in een nostalgische sfeer wordt ontvangen in de foyer en de intieme theaterzaal.

Een ruim podium waar het hele seizoen een afwisselend programma wordt aangeboden. Met bekende artiesten, maar waar ook jonge talenten verrassende voorstellingen presenteren. Na afloop is het nog lang gezellig aan de bar, waar vaak de artiesten nog wat komen drinken. Bekijk het volledige programma op onze website.

Deze ambiance is ook uitermate geschikt voor de zakelijke markt van congressen, presentaties, workshops en recepties. Wij werken samen met gerenommeerde cateraars die elke culinaire invulling kunnen verzorgen.

Capaciteit: 125 stoelen

Parkeergarage Kazerneplein op 1 minuut lopen.

Simpel, makkelijk en snel kaarten bestellen?

Scan de QR-code en download de handige app.

Theater Peeriscoop Boerenstraat 11B

4201 GA Gorinchem

Tel 0183-690022

info@peeriscoop.nl

www.peeriscoop.nl

23

Uitgaan in Gorinchem?

Bij Café de Mop in de Haarstraat is het altijd feest, ook doordeweeks! Samen een biertje drinken, kletsen of een wedstrijd kijken. Elke zaterdag is er live muziek van een zanger en op donderdag en vrijdag is er een dj met 100% Hollands repertoire. Dat is feest op z'n Hollands voor jong en oud!

Dit café aan de Haarstraat bestaat al meer dan zeventien jaar in Gorinchem en staat regionaal bekend om de live optredens van een keur aan artiesten en natuurlijk de daarbij behorende Hollandse muziek.

Verhage Gorinchem

Of je nou lekker uiteten gaat in één van onze sfeervolle restaurants of de bestelling komt afhalen of laat bezorgen, eten bij Verhage is altijd een feestje.

Bij Verhage geniet je van de allerlekkerste broodjes, frites, snacks, hamburgers, menu’s en nog veel meer. Hoogwaardige en heerlijke producten tegen een scherpe prijs.

Bij ons in Gorinchem tref je het uitgebreide Verhage assortiment en kan je een bestelling plaatsen voor afhalen of bezorging. Of kom je in ons sfeervolle restaurant eten? Er is voor ieder wat wils! Zo bakken we bij Verhage heerlijke hamburgers, frietjes (#teamfriet!) en snacks, maar beschikken we ook over een flink assortiment voor de lunch. Baguettes, sandwiches, tosti's en salades. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lekkere desserts, milkshakes, koffies, taartjes en gebak van Dudok.

De Linie 42 - 4208 DE Gorinchem 0183 799 833 - vandaagetenweverhage.nl

Velen weten de weg naar de Mop al jarenlang te vinden en zijn daarbij bovendien de hardcore gangmakers op Feest op z'n Hollands. Want vooral gezelligheid is een centraal thema in zowel het café als op het festival. Benjamin maakt zijn slogan 'Altijd feest!' helemaal waar.

Dus kom gezellig een biertje drinken bij Café de Mop.

Haarstraat 122 – 4201 JD Gorinchem

24

Bakkerij van der Grijn

heerlijk knapperige en ambachtelijk gebakken broden

Naast het moederbedrijf, net buiten het dorp GrootAmmers, zijn er in de regio tien winkels van bakkerij Van der Grijn te vinden. Ook is er een winkel te vinden in de binnenstad van Gorinchem, waar sinds 1993 verse broodjes gebakken worden.

De bakkers en verkoopsters van Bakkerij van der Grijn doen elke dag hun uiterste best om voor jou de meest innovatieve, maar bovenal meest smakelijke producten te maken. Familiebedrijf van der Grijn is al meer dan 60 jaar een begrip in de regio. Wij hebben liefde voor ons vak, en streven er dagelijks naar om eerlijke producten te bereiden. Altijd gericht op kwaliteit en smaak.

Gorinchem kent naast de Gorinchemse Zoute Bollen, kleine zoute ronde roomboterkoekjes naar heel oud recept van de Kroes uit Gorinchem. Een traditionele lekkernij, welbekend binnen en buiten Gorinchem, verpakt in een bijzonder leuk blikje. Ook een echt Gorinchems gebakje, speciaal bedacht en gemaakt op initiatief van de gemeente Gorinchem! Wij zijn vereerd dat wij dit gebakje mogen maken. Het zal verkocht worden bij meerdere zaken in Gorinchem.

Robuust vierkant hazelnootschuimgebakje van bescheiden formaat, gevuld met frisse citroen creme. Gedipt in een heerlijke melk chocolade en bestrooid met hazelnootschuimstukjes. Het chocolaatje in de vorm van de Gorinchemse vestiging maakt dit gebakje tot een echt Gorkums gebakje.

Arkelstraat 46 - 4201 KD Gorinchem 0183 660 496 - www.vandergrijn.nl

25

OLALA Chocola Gorinchem

'Geweldige ambachtelijke chocola'

In 2013 zijn wij gestart met een van de leukste en lekkerste speciaalzaken van Gorinchem, samen het roer omgegooid en ons verdiept in de mooie verrassende wereld van de chocola.

Eenmaal gevestigd in het karakteristieke pand aan de Westwagenstraat ging het nieuws over ‘de nieuwe chocoladewinkel in Gorinchem’ snel en zijn we uitgegroeid tot een begrip in de binnenstad. In onze winkel maken we de lekkerste en mooiste producten, van brokken tot repen en van bonbons tot marsepein. Elke chocolade-seizoen is weer anders en we genieten nog steeds van de blije gezichten van klanten voor de etalage of in de winkel zelf.

Ook dragen wij onze kennis en kunde over tijdens de verschillende bonbon workshops die we in onze open atelier geven, zelf aan de slag blijft toch het leukste en dan ook nog met chocola!

Naast het houden van de winkel voorzien we ook de zakelijke relaties in de regio van maatwerk. Van cadeau’s, relatiegeschenken tot jubilea, met chocola kunnen we echt alle kanten op.

Kees-Jan en Wendy Hooglander Westwagenstraat 67 4201 HE Gorinchem 0183 76 90 21

www.olalachocola.nl/locaties/gorinchem

26

Op ontdekking in Loevestein

Een dagje Loevestein is leuk voor jong en oud

Slot Loevestein is een imponerend middeleeuws kasteel, omgeven door een 17e-eeuwse vesting. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een soldatendorp. Hier hebben mensen eeuwenlang gewoond, gewerkt en gevochten. Omdat het slot uit de middeleeuwen stamt, ook een staatsgevangenis is geweest én deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie, is er heel wat te zien en ontdekken. Kijk eens hoe dik de muren van het kasteel zijn. En ga op zoek naar de boekenkist waarin Hugo de Groot uit dit machtige slot ontsnapte!

HELP HUGO ZOEKEN

Er is meer! Kinderen duiken in de geschiedenis van Loevestein met de nieuwe speurtocht ‘Help Hugo zoeken’. Hierin ga je op zoek naar iets belangrijks wat

Hugo is kwijt geraakt. Tijdens een leuke tocht door het kasteel en de vesting maak je kennis met de drie bewoners van Loevestein: ridder Dirc, gevangene Hugo en soldaat Thomas.

Kinderen leren spelenderwijs meer over de geschiedenis met leuke doe-opdrachten. Vind de juiste mix van ingrediënten voor buskruit en laat de vesting schudden op haar grondvesten, leer musketschieten, of zet de vesting onder water met het waterspel.

De speurtocht sluit af in de tentoonstelling ‘Opgegraven’. Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. In de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

DAGJE UIT

In de gezellige Taveerne geniet je tijdens je bezoek van een kop koffie met wat lekkers of een heerlijke lunch. Maak na je museumbezoek een wandel- of fietstocht in het omliggende Munnikenland, wat elk jaargetijde wel iets moois te bieden heeft. Zo kun je zomaar oog in oog staan met een kudde Konikpaarden of Rode Geuzen.

Slot Loevestein

Loevestein 1, Poederoijen 0183 44 7171 www.slotloevestein.nl

27

Uyltje - Gorinchem - Altijd gezellig

In het hart van Gorinchem schuilt een plek waar gezelligheid geen optie is maar garantie: Café 't Uyltje. Met de slogan "Altijd gezellig!" streven we ernaar om onze gasten altijd een warm welkom te heten in ons gastvrije café met sfeervol terras, gelegen aan de charmante Varkenmarkt.

Of je nu komt voor een goed glas wijn, een (speciaal)biertje, een frisje of goede bak koffie, bij ons vind je altijd wat je zoekt. Op ons ruime terras onder de kastanjebomen is het genieten in de zomer, terwijl het in de winter binnen in ons café minstens zo warm aanvoelt.

Maar Café 't Uyltje is meer dan dat. We organiseren ook de leukste feestjes. Van grootschalige evenementen zoals de Zomerfeesten tot jouw intieme bedrijfsborrel of verjaardagsfeestje. We transformeren ons café graag in allerlei thema’s en door ons gezellige barpersoneel en DJ’s is een topavond gegarandeerd.

Nieuwsgierig geworden? Stap gerust eens binnen of neem een kijk op onze nieuwe website!

Varkenmarkt 11, 4201 KP Gorinchem 0183 - 631243, www.uyltjegorinchem.nl

Citaat uit een ver verleden: "In de zoektocht van alle tijden het oude met het nieuwe te verbinden. De geneugten die bestaan, om wat van verre is en dat van dichtbij komt, afwisselend met elkaar te combineren. Ter wille het beste van alles dat de mens is gegeven te vinden en te verbinden en in overeenstemming te brengen en om die reden dan alle kanten van dit alles te willen belichten en te praktiseren. Aldus in de zoektocht die ons mensen begeesterd, is het ook van alle tijden om een moment van verpozen in te kleden om deze gehele drukdoenerij deels dan gestalte te kunnen

geven en deels dan te kunnen laten rusten in een omgeving die dit wezen, dit ervaren, bij benadering toch wel alleraardigst huisvest."

Citaat hierboven zou, volgens de uitbaters van de Stadskamer, zomaar het nut en de doelstelling van wellicht de horeca in het algemeen en in ieder geval van de Stadskamer Gorkum in het bijzonder kunnen beschrijven. De Stadskamer, inderdaad zonder enige pretentie, een plek waar iedereen welkom is en waar prijs en kwaliteit het evenwicht zoekt tussen betaalbaar en respect voor de gast.

De Stadskamer Gorkum in het hart van het historisch centrum van Gorinchem, heeft als eeten drinkgelegenheid zicht op de Grote Markt, het oude stadhuis en de grote kerk. Met een wisselend aanbod van koffie met wat erbij, lunch, borrel en avondeten, wordt iedereen ontvangen vanuit bescheidenheid en met een oprechte interesse in u als gast. Wie een keer in de buurt is wordt van harte uitgenodigd om op het terras of in het pittoresk etablissement van Gorinchem en de omgeving en gezellig eten en drinken te genieten.

Grote Markt 19 - 4201 EB Gorinchem 06 18 12 50 03 - www.destadskamergorkum.nl

28

Petit café La Caponnière

Petit café La Caponnière is een ontmoetingsplaats net buiten het centrum van vestingstad Gorinchem, gelegen in een oude bomvrije geschutplaats van het UNSCO Werelderfgoed ‘De Hollandse Waterlinies’.

La Caponnière is een bijzonder pand uit 1893 verscholen in onze vestingwal. Zodra je

binnenkomt over de toegangsbrug voelt het direct bijzonder, ongedwongen en gezellig. Een echt ‘huiskamergevoel’ waar in de winter de houtkacheltjes branden. En waar je met mooi weer lekker op het terras kunt zitten op de vestingwal, een bijzonder plekje!

Bij Petit café La Caponnière kun je genieten van speciaal bier, wijn

Rond 1600 werd de middeleeuwse stad een ‘moderne’ vesting. De Tachtigjarige Oorlog was toen in volle gang en de vesting moest Gorinchem tegen de Spanjaarden beschermen. In het Rampjaar 1672 werd Gorinchem een belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie. Ook in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bleef Gorinchem een strategisch bolwerk. Het militaire leven heeft een blijvende stempel gedrukt op de garnizoensstad. Ook nu nog is de vesting de grootste authentieke vestingstad van Nederland!

Bron: mooigorinchem.nl/nl/ontdek-de-vesting

en borrelplankjes. Ook serveer ik verschillende specialty koffies met daarbij een lekker stukje taart of een tosti op het terras of lekker binnen bij de houtkacheltjes. Ook als je alleen even de Caponnière wilt bezichtigen ben je van harte welkom. Ik vertel je er graag over!

Kanselpoortweg 1

4201 HH Gorinchem

vestingstad van Nederland! 29

Le Pecheur vaartochten

Optimaal

genieten van de Biesbosch

Ontdek tussen april en oktober de verborgen schatten van de Biesbosch met Le Pecheur Vaartochten. Dit weelderige natuurgebied, met een uitgestrektheid van 9.700 hectare, onthult zijn ware schoonheid wanneer u het vanaf het water verkent.

Dompel uzelf onder in een wereld waar diverse planten en dieren zoals vossen, reeën, zee- en visarenden, en natuurlijk de bekendste bewoner, de bever, uw reisgezellen zijn.

Peter en Juliette Bevelander hebben inmiddels al meer dan tien jaar ervaring met gastvrijheid aan boord. Ze doen niets liever dan gasten laten genieten van hun boot, de Biesbosch en lekker eten en drinken.

Het motorjacht Le Pecheur is meer dan zomaar een boot. Het is een stukje hollands erfgoed in de wateren van de Biesbosch. Haar staal en hout vertelt verhalen

van ontelbare avonturen, haar bemanning leidt de zoektocht naar de schuwe bevers met toewijding en kennis. Elke tocht is een reis vol ontdekking, respect voor de natuur en de onthulling van de wonderen van dit gebied.

Uw avontuur begint in de mooie Jachthaven Biesbosch te Drimmelen, waar Le Pecheur, ons klassieke motorjacht, op u wacht. Tot een gezelschap van 10 personen bent u aan boord altijd welkom en is (bijna) alles mogelijk. Neem contact op voor een vrijblijvende oriëntatie.

LIGPLAATS DRIMMELEN

Haven: Jachthaven Biesbosch in Drimmelen 06 21 21 29 41, info@lepecheur.nl

www.lepecheur.nl

30

Tr3s boutique hotel

Het mooiste hotel in Gorinchem

Tr3s Boutique Hotel ligt aan de mooie Lingehaven van Gorinchem en op maar 200 meter afstand van de veerponten naar Sleeuwijk, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein. Je loopt ook zo het gezellige centrum van Gorinchem in. Een toplocatie!

In ons kleinschalige hotel, volledig in Tr3s sferen gebracht, staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel. De 10 kamers zijn comfortabel ingericht in Tr3s stijl. Enkele kamers kijken uit over de Lingehaven. We hebben 5 standaard kamers (standard double), 2 kleine kamers (small double) 2 superior kamers (waarvan 1 met 3 bedden) en 1 suite. Alle kamers zijn uitgerust met comfortabele bedden voor een goede nachtrust, douche, toilet, wastafel, haardroger, airconditioning / verwarming, televisie met een uitgebreid aanbod aan zenders, een koffiezetapparaat en een waterkoker, gratis wifi. De superior kamers

en de suite beschikken over een koelkastje en een zitje op de kamer. Voor nog wat extra luxe kunt u terecht in (inclusief ligbad) kunt u terecht in onze suite. In Tr3s Boutique Hotel bent u van harte welkom voor een hoogst aangenaam verblijf!

Begin 2023 opende de zevende vestiging van TR3S Tapasbar haar deuren aan de Lingehaven in Gorinchem. Boven het restaurant is het eerste bijbehorende Boutique Hotel van TR3S gevestigd. Franchiseondernemer Françoise Kuijpers runt beide zaken: "Ik had totaal geen horeca-ervaring, maar met gastvrijheid, een positieve mindset en hard werken kom je een heel eind.”

Eind 16-18 - 4201 CR Gorinchem - 0183 666 211 www.tresboutiquehotel.nl

31

ALEXANDERHOEVE

GORINCHEM BINNENSTAD

Op deze unieke a-locatie in hartje Gorinchem bieden we u een totaalassortiment van eersteklas producten. De groeiende vaste klantenkring kan dat natuurlijk al beamen maar bent u nog zoekende naar dat ene kaasje, echt versgebrande nootjes of een zelf samengesteld cadeaupakket en bent u nog nooit bij ons op de koffie geweest? Dan nodigen wij u van harte uit om eens binnen te lopen en kennis met ons en onze producten te maken!

ONZE FILOSOFIE

Ons motto luidt al jaren; “Alleen de beste kwaliteit en smaak”. En wat smaak betreft zit het wel goed bij Alexanderhoeve. In de loop der jaren werden regelmatig prestigeuze kaasprijzen gewonnen.

ONZE SERVICE

Uiteraard staat ook service hoog in het vaandel; een vast team van gepassioneerde medewerkers en ondernemers draagt hier zorg voor.

Gasthuisstraat 29 – 4201 JN Gorinchem – 0183 - 795 038 – binnenstad.alexanderhoevekaas.nl

De Groentetuin Gorinchem

De Groentetuin is al meer dan 40 jaar een begrip in Gorinchem en biedt een eigentijds en kwalitatief hoogstaand assortiment aan groenten en fruit en alles wat daar bij hoort.

Barry Ruinberg is de derde generatie ‘groenteboeren’ die in de winkel staat. Hij zwaait trots naar de keuken die vanuit de winkel zichtbaar is. Hier worden groenten gesneden, salades gemaakt en alle andere werkzaamheden verricht.

Barry: "Wij gaan altijd voor de beste kwaliteit. Appels en peren kopen we rechtstreeks van de teler, citrusvruchten als mandarijnen en (navel) sinaasappels en ander lekkers bij de groothandel en heel veel groenten rechtstreeks op de veiling."

Naast de prachtige groentewinkel exploiteert De Groentetuin ook de site voorugekookt.nl. Hierop kan men online maaltijden bestellen en laten thuisbezorgen. Met name tweeverdieners en senioren hebben deze service helemaal ontdekt. Ze kunnen kiezen uit veertig verschillende varianten. Afhalen is ook mogelijk.

Schoutstraat 47 - Piazza center 4204 BB Gorinchem - 0183 - 63 40 25 www.de-groentetuin.nl

32

Natuurcentrum Gorinchem

op het mooiste eiland in de regio

Het Natuurcentrum in Gorinchem biedt veel mogelijkheden voor jong en oud. Het gebouw is omringd door veel groen en mooie oude bomen. Zo is er een kinderboerderij, avontuurlijke speeltuin, educatief centrum en theehuis, en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd die geschikt zijn voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen. De kinderboerderij van Natuurcentrum Gorinchem herbergt veel verschillende dieren.

In het educatief centrum worden natuurbelevingslessen voor kinderen georganiseerd. Na het spelen en knuffelen is het tijd voor een lekker kopje thee in het gezellige theehuis. Of neem een overheerlijk pannenkoek, een kopje soep of een tosti. Ook leent het zich goed voor een kinderfeestje

Het Natuurcentrum op het mooiste eiland van Gorinchem en de regio, biedt met mens dier en natuur een plaats voor ontmoeting, meedoen, bewustwording en ontspanning op een eigentijdse wijze als voorbeeld voor een duurzame samenleving. De komende jaren zetten wij ons in om ons eiland het duurzaamste eiland van de regio te maken. Educatie

over natuur en milieu willen we voor ieder kind in de regio toegankelijk maken, via de scholen of juist als buitenschoolse activiteit.

Onze boerderij maken wij graag de meest diervriendelijke en leerzaamste boerderij van de regio. Onze lunchroom en de zalen hebben de beste prijs kwaliteit verhouding voor een goede service en verantwoorde gerechten. We zijn laagdrempelig en toegankelijk. Bij ons is altijd iets te doen, zo dragen we bij aan de leef kwaliteit van de mensen in onze regio.

Wij bereiken dit door samen te werken met burgers, bedrijven en andere non profit organisaties. Binnen ons team verwelkomen we mensen van alle achtergronden. Wij ontwikkelen ons door te luisteren, te proberen, te leren, te doen, maar vooral ook door veel te lachen, want we zijn ten slotte wel het leukste eiland van Gorinchem!

Gijsbert van Andelpark 1 4204 HZ Gorinchem 0183 630 911 natuurcentrumgorinchem.nl

33

Bed & Breakfast De Vestingdriehoek

Gorinchem de mooiste vestingstad van Nederland en daar wil je echt een paar dagen verblijven. Ben je op zoek naar een bijzondere én comfortabele plek als uitvalsbasis om Gorinchem en omgeving te verkennen?

Een plek waar al veel geschiedenis gemaakt is en een

bijzonder verhaal over te vertellen is? Of ben je voor je werk een paar dagen in Gorinchem en zoek je een plek waar je prettig kunt verblijven met voldoende voorzieningen om te kunnen werken?

Dat kan allemaal in B&B De Vestingdriehoek, gevestigd in

Scheiwijk Zuivel

Welkom bij Scheiwijkzuivel, gelegen in de Scheiwijkse polder van Gorinchem. Hier, te midden van groene weiden, omringt door smalle slootjes, vind je onze trotse Jersey koeien, bekend om hun unieke melk. De melk van de Jersey koe is zo uniek door het hoge aandeel proteïnen en vitaminen. De melk bevat wel 6% vet wat zorgt voor een romige smaak!

Van deze kostbare melk bereiden wij een breed scala aan loeilekkere zuivelproducten, waaronder romige karnemelk, zijdezachte yoghurt, smeuïge roomboter, verrukkelijke chocolademelk en een groot assortiment aan overheerlijke vla’s. Maar dat is nog niet alles; onze boerderij biedt ook een smakelijke traktatie met heerlijk zacht softijs, rechtstreeks bereid op het erf.

Bij Scheiwijkzuivel staat vakmanschap hoog in het vaandel, waar elke stap in het proces met liefde en zorg wordt uitgevoerd. Bezoek ons en laat u meeslepen door de authentieke smaken en warme gastvrijheid van Scheiwijkzuivel.

Nieuweweg 20

4205 NJ Gorinchem

06 361 839 09

www.scheiwijkzuivel.nl

het hart van Gorinchem. Twee studio's met eigen sanitair, zitruimte en wifi én genoeg ruimte om fietsen te stallen.

Burgstraat 43 -4201 AB

Gorinchem - 06-52568035.

www.devestingdriehoek.nl

34

Theater 't Pand met het beste en leukste theaterpubliek van Nederland

Theater 't Pand is gevestigd in een monumentaal pand aan de Korenbeurs in Gorinchem. Nadat het gebouw zijn functie als beurs voor granen verloor, heeft het verschillende andere bestemmingen gehad. Een daarvan was gemeentelijk slachthuis. In 1990 begonnen Ferdinand en Gemma Biesheuvel hun droom om een eigen theater op te zetten. Met een enorme inzet en de hulp van familie, vrienden en kennissen werd van het oude pand aan de Korenbeurs een fantastisch vestzaktheater gemaakt.

In de loop der jaren is Theater 't Pand uitgegroeid tot een bekend podium, waar aanstormend theatertalent zijn of haar eerste stappen op de planken zet. Plien & Bianca, Jochem Meijer, Niet Schieten, Schudden, Richard Groenendijk, Arie en Silvester, Najib Amhali, Guido Weyers, Ronald Goedemondt, zij en vele anderen traden op in 't Pand met hun eerste voorstelling. Om er daarna nog vaak terug te komen met hun try-outs en te genieten van de unieke sfeer. Die sfeer proeft men zeker ook bij het filmcafe op de middag en het filmhuis ’s avonds, waar wekelijks kwaliteitsfilms worden vertoond.

De georganiseerde rommeligheid, de doe-maargewoon of juist zo-gek-mogelijk mentaliteit, de potsierlijke, maar oergezellige foyer met zijn vreemde prullen en de knusse zaal zijn beroemd. De 'nazit' in de foyer van 't Pand is bijna berucht. Maar al te vaak gaan de artiesten daar spontaan met het publiek aan de slag tot in de kleine uurtjes. De pianoklep gaat dan weer open, er wordt gezongen en gedanst, nieuwe grappen ontstaan en iedereen kan meedoen. Het Pandpubliek mag gerekend worden tot het beste en leukste theaterpubliek van Nederland!

Achter de bric-a-brac sfeer van 't Pand schuilt een goed georganiseerde theatermachine. Pandjesbaas Ferdinand Biesheuvel en een groot aantal vrijwilligers houden het theater uiterst professioneel draaiend. Dat moet ook wel, gezien het grote aantal voorstellingen dat in 't Pand wordt gegeven. Daarnaast zijn ook de technische voorzieningen zoals de licht- en geluidsset in 't Pand up-to-date. Theater 't Pand staat dus ook voor 'tot in de puntjes geregeld'.

Korenbeurs 5, 4201 XD Gorinchem www.theaterpand.nl

35

Restaurant Metropole is al jaren een gegeven in de Gorcumse binnenstad. Een bijzonder restaurant, maatschappelijk betrokken. Niet alleen doordat de menukaart vol staat met lekkernijen uit de regio, des te meer omdat Metropole mensen met een ondersteuningsbehoefte de mogelijkheid biedt om werkend te leren. "We maken enorme stappen in het opleiden van onze medewerkers." Wij serveren gerechten met zoveel mogelijk duurzame en lokale ingrediënten. Samen met onze partners uit Gorinchem en omgeving, verrassen we u graag met de lekkerste ambachtelijke mogelijkheden. Wij zijn ook een restaurant waar je terecht kunt voor vergaderingen, trainingen, een bijeenkomst, feest of werkbespreking. We heten u van harte welkom!

Melkpad 3, 4201 NH Gorinchem 0183 699 736 - metropole-gorinchem.nl

In 2020 heeft ons filiaal in Gorinchem haar deuren geopend! Vanaf dat moment shop je bij Street One Gorinchem trendy mode & accessoires voor de moderne vrouw. Met maar liefst twaalf sprankelende collecties per jaar vind je er voortdurend nieuwe fashion favorieten. Van tijdloze klassiekers tot trendy seizoens items, het is een selectie van hoogwaardige materialen met de nadruk op kwaliteit & aandacht voor detail. Ons team staat voor je klaar om persoonlijk advies te geven voor een onvergetelijke winkelervaring & het vinden van jouw unieke style.

Je kunt de collecties ook online shoppen op www.brandstore.nl!

Arkelstraat 20A

4201 KC Gorinchem

36

Internationaal Film Festival Gorinchem laat je meevoeren in de wereld van film

Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) bruist het hele jaar door van wereldcinema. Midden in Nederland, in de historische vesting, ontdek je de allernieuwste films van over de hele wereld. Laat je verrassen, inspireren en meeslepen door boeiende verhalen. Verbreed je blik op de wereld!

FILMFESTIVAL

Jaarlijks, in de maand april, vindt het filmfestival plaats. Vier dagen vol films met actuele, mondiale en sociale thema’s. Naast de uitgebreide selectie aan films, trakteert het IFFG je op boeiende Q&A’s met filmmakers en gastsprekers van over de hele wereld, panelgesprekken, masterclasses, een Lokaal Talent Programma, award ceremonies, live muziek, afterparty’s en nog veel meer. Tijdens het festival kijk je niet alleen de nieuwste films, je ontmoet ook filmmakers, acteurs en andere betrokkenen. Ontmoeten en genieten doe je in het festivalcafé.

JAARROND

Naast het festival is er ook een jaarrondprogramma. Het IFFG verwent je bijna maandelijks met intrigerende films tijdens de filmspecials. Of het nu gaat om een

klimaatspecial, een meerdaagse buitenbioscoop of film voor de allerkleinsten, het IFFG zoekt actief de samenwerking op met lokale en maatschappelijke partners, gezamenlijk zorgen zij voor nog meer beleving.

Wist je dat de meerdaagse buitenbioscoop altijd plaatsvindt op unieke locaties? Van het groenrijke natuurcentrum tot het eeuwenoude Slot Loevestein; deze unieke locaties vormen een prachtig decor. Film kijken onder de sterrenhemel op dergelijke plekken is magisch.

FILMEDUCATIE

Het IFFG gelooft in de kracht van film als middel voor persoonlijke en culturele ontwikkeling. Daarom biedt de organisatie ook schoolvoorstellingen aan en een op maat gemaakt educatieprogramma, voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. En om het helemaal af te maken, is er jaarlijkse een jongerenjury die een selectie films bekijkt tijdens het festival. Zij bepalen aan welke filmmaker de Youth Award wordt uitgereikt!

Kom naar het IFFG en laat je meevoeren in de wereld van film! Check www.iffg.nl voor meer informatie.

37
“Scheiden is niet alleen verder gaan” Elke scheiding is een nieuw begin.

Scheiden is nooit makkelijk, deze levens veranderende gebeurtenis is namelijk het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. De eerste stap naar een nieuwe start begint bij contact opnemen met Samen naar Alleen. We bieden jullie praktische ondersteuning bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant, (eventueel) het ouderschapsplan en hebben aandacht voor het creëren van een stabiele basis in de omgang en afspraken voor de toekomst waar jullie beide achter staan.

Claudia Delleman, gecertificeerd ADR mediator en eigenaar van Samen naar Alleen: “Na mijn scheiding in 2012 realiseerde ik mij hoe belangrijk het is als beide partijen zich gehoord voelen en je verder kunt zonder negatieve gevoelens over je tijd samen of de scheiding. Dit gun ik iedereen en daar zet ik mij voor in bij de begeleiding van andere stellen die uit elkaar gaan.”

ONZE MISSIE

Bij Samen naar Alleen helpen we jullie met de praktische zaken als het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Ook geven wij ruimte aan individuele conflictcoaching. Het doel is om inzicht te krijgen in eigen gedrag en reactiepatronen en deze zo nodig te veranderen. Samen naar Alleen neemt deze verandering als leidraad bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

WAT WE DOEN

Tijdens de gesprekken onderzoeken we jullie wens voor de toekomst. Hoe willen jullie invulling geven aan het leven na de scheiding? Samen maken jullie afspraken over de verdeling van de zorg voor de kinderen, jullie woning, spaargelden of schulden en pensioen. Afspraken die jullie hier over maken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

MEER DAN SCHEIDINGEN

Binnen families komen ook conflicten voor. De verdeling van een erfenis of de samenstelling van een nieuw gezin kan zorgen voor een ontwrichtende situatie.

Bij Samen naar Alleen begeleiden we individuele en gezamenlijke gesprekken met familieleden. Met oog voor patronen in gedrag en communicatie werken we aan constructieve oplossingen en gezonde verhoudingen in de toekomst.

Neem vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek. info@samennaaralleen.nl

Claudia Delleman

Mediator | ADR professional Stationsweg 29

Postbus 2047

4200 BA Gorinchem 06 38448253

www.samennaaralleen.nl

38

Viswinkel Michel Heinen, jouw ultieme bestemming voor de meest verse en hoogwaardige viservaring in het bruisende winkelcentrum Hoog Dalem. Al sinds 2019 hebben wij met trots onze deuren geopend en sindsdien hebben we ons als dé viswinkel van deze regio gevestigd.

Met meer dan 40 jaar ervaring, overgedragen van vader op zoon, is eigenaar Michel Heinen een gedreven vakman. Met trots en enthousiasme staat hij samen met zijn toegewijde team klaar om jou te verwelkomen in onze winkel. Bij Visspecialist Michel Heinen draait alles om jouw tevredenheid. Daarom zorgen we elke dag voor een verse aanvoer vanuit het vermaarde Spakenburg, zodat je altijd kunt rekenen op de allerbeste kwaliteit vis.

Visbistro van Visspecialist Michel Heinen, dé plek waar jij kunt genieten van een onvergetelijke culinaire ervaring in het hart van winkelcentrum Hoog Dalem. Met 36 zitplaatsen en een heerlijk ontspannen sfeer is onze bistro de ideale plek om te genieten van een smaakvolle maaltijd.

De Linie 48 - 4207 HZ Gorinchem www.visspecialistmichelheinen.nl

rustig dorp aan de Waal Vuren

Al zo rond het jaar 900 lag er hier een nederzetting aan de rivier de Waal. Door de jaren heen heeft het dorp vele malen een flinke strijd tegen het water moeten voeren. Maar Vuren is altijd blijven voortbestaan. Dat zegt wel iets over de volksaard. Standvastige, hardwerkende inwoners die in het verleden jarenlang vooral hun boterham verdienden bij de inmiddels verdwenen steenoven en baksteenindustrie. Zo’n beetje

onder de rook van ‘grote’ buur Gorinchem ligt het dorp er rustig bij.

Het wat verouderde centrum heeft in 2019 een forse facelift ondergaan. Centraal op het fraaie plein vindt u een leuk waterspeelelement. Daarmee kunnen kinderen een mogelijke overstroming van het dorp nabootsen. Maar hopen, dat het bij spelen blijft.

Niet ver van het dorp vindt u het Fort Vuren. Eén van de

vele mooie pleisterplaatsen in het uitgestrekte gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het fort loopt er een heel mooi klompenpad. In het fort zelf moet u zeker het 'Sky of Hope WO2' en 'Vliegeniersmuseum' bezoeken.

Tijd over? Pak dan de nabij gelegen pont richting Brakel en het Slot Loevestein.

Bron: westbetuwe.nl/vuren

39

Hou je van kamperen bij de boer?

Dan zit je goed bij de Leuve Hoeve!

Camping De Leuve Hoeve is een mini-camping landelijk gelegen aan de rand van het Lingebos en aan de Hollandse waterlinie. In het Lingebos bevind zich een waterplas en een zwempoel. De Leuve Hoeve is ook op loopafstand van de Linge te midden van fort Vuren, fort Asperen en Herwijnen en Slot Loevestein.

De ruime kampeerplaats van ca. 120 m² biedt

HR Detailingproducts staat bekend om zijn producten die u helpen uw auto optimaal te laten stralen. Dat het zeer nauwkeurig en gedetailleerd poetsen van auto’s alleen voor professionals is, dat is verleden tijd. Met ons assortiment kan elke autoliefhebber aan de slag. Onze producten zijn makkelijk

voldoende ruimte voor een grote tent, caravan of camper. Uw parkeert de auto naast de tent of caravan en als u bezoekers heeft dan kunnen deze op de parkeerplaats in de griend parkeren. De Leuve Hoeve een theetuin met een kleine kaart. Geopend van woensdag t/m zondag.

Camping De Leuve Hoeve

Landscheiding 1 - 4214KM - Vuren

Telefoon: 06-19125755 www.deleuvehoeve.nl

prijs die daarbij past. Zodat het schoonmaken van de auto voor iedereen toegankelijk is. Met een schoonmaakresultaat waar jij en je passagiers direct van www.hrcarcleaners.nl

40

Spijk

waterrijk dorpje aan de Linge

Eigenlijk ligt het kleine dorp Spijk nagenoeg op een drielandenpunt. Het is het meest westelijk gelegen dorp binnen de provincie Gelderland (en dus ook binnen West Betuwe). Aan de andere kant van de Linge heeft het de provincies Zuid-Holland en Utrecht als goede buur. Voor de dagelijkse levensbehoeften moeten de inwoners al snel naar grotere plaatsen in de omgeving. Daar staat tegenover dat het hier aan de Linge heerlijk rustig wonen is.

De ontelbare fietsers die in het voorjaar en de zomermaanden genieten van de Lingeroute kunnen vanuit Spijk met een voetveer de rivier oversteken richting Arkel of Kedichem. Heerlijk rustig dobberen

op het water. En als u nog even wilt nagenieten een fijn terras aan de overkant.

LINGEOEVER, ARKELSEDIJK GORINCHEM

De Arkelsedijk heeft een belangrijke plek in de historie van Gorinchem als industriestad. De dijk is van oudsher verbonden met de naastgelegen Lingewijk. Om deze verbinding tussen de Arkelsedijk en de Lingewijk weer terug te brengen, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw gebied: de Lingeoever. In dit gebied komen wonen, werken en recreëren samen tot een bruisend gebied.

Bron: www.lingeoever.nl

41

Stalenros fatbike verhuur

Op onze voormalige boerderij in Spijk verhuren wij 20 elektrische Fatbikes. Deze bikes komen vaak negatief in het nieuws doordat er veel illegale bikes op de weg zijn, jammer, want wij worden nog steeds heel blij van de fantastische fietsen.

Leuk voor een uitje met familie of vrienden. Kies zelf je weg of neem 1 van onze routes mee. Je komt dan door pittoreske plaatsjes, over kronkelige dijkjes met een prachtig uitzicht over de Linge. Dichtbij is Gorinchem, deze stad is in 2021 uitgeroepen tot mooiste vestingstad. Vanuit daar vaar je richting Slot Loevestein en fiets je door het Munnikenland vlak langs de grote grazers.

Je hebt de bikes de hele dag dus je kunt onderweg rustig pauzeren. Bij elke route hebben wij leuke tips voor een hapje of een drankje. Er is geen helm of rijbewijs nodig en ook de kids kunnen mee!

En dat voor maar € 35,- per dag.

Reserveren of vragen kunnen via telefoonnummers:

Rachel van Aalsburg: 06-52594313

Miranda van Aalsburg: 06-28835084 www.stalenrosfatbikeverhuur.nl

Genieten in Arkel

Verscholen tussen hoge bomen en rietkragen ligt Fietsen Voetveer Carolinge, een van de meest idyllische plekjes van ons land. Thee-schenkerij met kleine kaart, terras aan de Linge. Fiets/voetveer tussen Arkel en Spijk. Verhuur van vis- en roeiboten met picknick.

Vanaf Arkel via de Lingedijk richting Leerdam kom je langs het bordje “Voetveer Arkel Spijk”. Langs de laan naar benden kom je aan bij Carolinge. Als 3e generatie explotant van de fiets en voetveer, biedt Carolien Westerbeek wandelaars een nostalgische rustplaats aan de Linge. Onder de beheer van Carolien is Carolinge verrijkt met een theehuis met een overdekte terras die een uitzicht bied op de prachtige Linge.

Er zijn verschillende arrangementen zoals: Thee, koffie, gebak, frisdrank, bier, wijn, tosti, ontbijt, High Tea arrangementen, BBQ, picknick mand, bootverhuur, fiets- en voetpont.

Carolinge bied naast boven genoemde arrangementen ook gelegenheid tot vissen, varen, zwemmen en roeien. Ook kunt u ruimte huren voor het geven van workshops of presentaties in een natuurrijke omgeving

Rietveld 14a - 4241 EB Arkel - 06 15 62 98 47 www.carolinge.nl

42

Arkel

het geboortedorp van Frenkie de Jong

Arkel is een Nederlands dorp in de gemeente Molenlanden, in de Alblasserwaard, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, iets ten noorden van Gorinchem in het gelijknamige Land van Arkel.

Arkel wordt nog steeds omringd door water: enerzijds de Linge, aan de andere zijde het Merwedekanaal. Arkel strekt zich vanaf het dorp helemaal uit over het Verbindingskanaal tot Kedichem, Nieuwland en zelfs bijna tot Leerdam.

Wie tegenwoordig Arkel zegt, zegt Frenkie de Jong. De jonge voetballer, die Ajax verruilde voor Barcelona, zette het dorpje aan de Linge het afgelopen jaar op de kaart. Ook al woont hij er niet meer, toch wordt de naam van de voetballer in één adem genoemd met zijn geboortedorp.

Maar Arkel is natuurlijk meer dan Frenkie. Het dorp moet het niet hebben van de vele monumenten. Een andere blikvanger is het poldergemaal uit 1881, dat zorgt voor de bemaling van de polders achter Arkel. Arkel is vooral geliefd vanwege de ligging tussen de Linge en het Merwedekanaal. Water speelt een belangrijke rol in het dorp. Het koepelkerkje aan de Onderweg is zeer bijzonder.

Aan de Linge ligt een mooi jachthaventje. Wie vanaf de jachthaven doorfietst naar het pontje, komt in een oase van rust. Tussen Arkel en Spijk vaart een klein voetveer. In het theehuis aan de waterkant is het goed toeven op het terras. Het pontje is alleen voor fietsers en wandelaars en vaart van april tot eind september.

43

Ontdek de groene schatkamer van STERK Tuincentrum & Tuinadvies

Al twee generaties lang hebben we onze passie voor groen doorgegeven en delen we ons vakmanschap en liefde voor het groenvak met jou. Ontdek bijzondere planten en slimme plantcombinaties, terwijl je geniet van een unieke winkelervaring, gesteund op decennia vakkennis.

Ons plantencentrum gaat verder dan alleen de verkoop van planten: van beplantingsplan tot tuinontwerp. Ons deskundige team staat klaar voor het juiste tuinadvies. Laat je inspireren en wees welkom in hét groene centrum van de regio.

groen & tuin

STERK

BUITENLEVEN

tuincentrumsterk.nl

Van Houwelingen Tweewielers is de grootste speciaalzaak van de regio Gorinchem en omgeving. Mar en Fabian van Aalsburg zijn sinds 2016 de eigenaren van Van Houwelingen Tweewielers in Arkel.

De winkel aan de Vlietskade. Als je de showroom binnenloopt, kijk je je ogen uit en de klanten kunnen een keuze maken van het uitgebreide assortiment.

GROOTS IN E-BIKES

Het 1000 m² grote vloeroppervlak

Tuinliefhebbers opgelet!

Vlietskade 1074 Arkel

is ingedeeld in 3 afdelingen; een showroom voor de fietsen, een voor de scooters en de werkplaats. Een ruime keuze uit de collecties E-bikes. Maar ook alle accessoires zijn veel mooier gepresenteerd. School en Stadsfietsen net als een bescheiden collectie race- en ATB fietsen trekken de aandacht.

WEG MET ZADELPIJN

Ook nieuw in onze showroom is de corner waar je gebruik kunt maken van de mogelijkheid om

het juiste zadel en handvatten aan te meten.

ALLE TOPMERKEN SCOOTERS

Ook de scootershop is een bezoek waard. In deze sfeervol ingerichte shop presenteert Van Houwelingen een enorm assortiment benzine- en elektrische scooters. Kom gerust eens kijken in onze showroom.

Vlietskade 4010 - 4241 WL Arkel 0183 561 911 www.vanhouwelingen.net

44

De Bonte Shetlander Hoeve

Zorgboerderij

Wij zijn Tamar en Eddie en samen met onze dochters Ayla en Arwen hebben wij de zorgboerderij genaamd De Bonte Shetlander Hoeve.

Op onze zorgboerderij bieden wij dagbesteding en logeren aan kinderen en jongvolwassenen met autisme, ADHD, ADD, LVB en jongeren die even tot rust moeten komen, de zogeheten time-out.

Wij willen onze prachtige plek graag delen met mensen die het in deze drukke samenleving moeilijker hebben of niet begrepen worden. In deze natuurlijke omgeving met veel dieren en planten, met veel meer ruimte dan normaal, worden de cliënten door ons gestimuleerd om zich te ontwikkelen, te uiten, een dagelijks ritme terug te vinden en eigenwaarde en voldoening uit het werk op de boerderij te halen.

Wij fokken hier leuke, kindvriendelijke en werkwillige sportshetlandpony’s (grote maat) tussen de 1,08 en 1,15 meter. Onze pony’s zijn in te zetten voor vele doeleinden, zijnde rijden, mennen en coaching. Daarnaast verzorgen wij ook shows met ons showteam.

Daarnaast fokken wij ook PRE paarden, deze Spaanse paarden bekend van stierengevechten met hun lange manen en hun geweldige karakter worden ook

gereden op shows door de dochters samen met onze eigen gefokte pony’s.

Uniek aan onze zorgboerderij is de prachtige rustgevende plek, de weidsheid van het landschap en de sfeer. Men leert hier hoe je met pony’s moet omgaan, je leert pony’s borstelen, verzorgen door voor schoon water en voer te zorgen en hun stal schoon te houden. Je leert opzadelen, vlechten en hoeven krabben. Doordat de pony’s in groepen staan zie je hoe de pony’s weer met elkaar omgaan, waar je weer van de interactie onderling kunt leren.

Door samen te werken op de zorgboerderij wordt er gewerkt aan o.a. sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen, volgehouden aandacht, taakgerichtheid en emotieregulatie. Dit zijn leerdoelen bij de dagbesteding maar ontspanning en plezier met elkaar en met de dieren is het voornaamste op deze prachtige sfeervolle plek aan de Linge.

Volg ons op facebook op De Bonte Shetlander Hoeve V.O.F.

Rietveld 13A - 4241 EB Arkel - 06 508 00 453 www.debonteshetlanderhoeve.nl

45

Kaashandel Richard van Gent

een begrip op de weekmarkt in Arkel

Wij houden ons bezig met de verkoop van kaas op de markt en staan met onze nieuwe moderne verkoopwagen op vijf verschillende markten. Doordat wij niet aan formules of inkoop afspraken gebonden zijn, zijn wij vrij om vanuit het hele land de beste kazen voor u te selecteren.

Verder hebben wij een uitgebreid buitenlands kaas assortiment en adviseren u graag in welke keus u gaat maken. Net als de Hollandse kazen is ook dit assortiment met de grootste zorg samengesteld. En steeds vaker importeren we zelf de kaas vanuit Frankrijk en Zwitserland.

Onze specialiteit is de verkoop van kaas die gemaakt en gerijpt is in Nederland: ‘Hollandse Kaas’. NoordHollandse kaas naar speciaal recept bereid, een mooi assortiment minder vette kazen die toch uitstekend smaken, geiten- en schapenkazen en veel echt traditionele Boerenkazen. Onze boerenkazen worden zorgvuldig uitgezocht en geproefd alvorens we ze inkopen.

Weekmarkt Arkel – Plein 983 4241 BA Arkel De tijden van de markt zijn van 7.00 tot 12.30 richard@kaashandelvangent.nl www.kaashandelvangent.nl

46

Geitenkaasfondue

voor 4 personen Recept

BENODIGDHEDEN VOOR 4 PERSONEN

• 400 gram Belegen Geitenkaas

• 400 gram Oude Geitenkaas

• 1 teentje knoflook

• 4 dl (droge) witte wijn

• 2 eetlepels maïzena

• nootmuskaat

• peper

Belangrijk is dat de wijn en de kaas al roerende langzaam verwarmd worden. Ook tijdens het eten dient men regelmatig te roeren en met een stukje brood op een fonduevork langs de bodem te gaan. Als de wijn en de kaas gaan schiften dienen deze boven een grote hittebron te worden glad geroerd.

BEREIDING

• Rasp of beter nog snijd de kaas in kleine blokjes.

• Halveer het teentje knoflook, wrijf hiermee de pan in. Schenk de wijn erbij.

• Voeg de helft van de hoeveelheid kaas toe (begin met de hardste soort) en verwarm al roerend het geheel langzaam.

• Voeg de zachtere kaas toe als de hardere gesmolten is. Al roerende zachtjes koken.

• Leng de maïzena aan met wat wijn en bind hiermee de fondue.

• Voeg de kruiden toe en schenk de kaas over in de caquelon en zet deze op de rechaud. Probeert u ook eens Roquefort voor een pittige fondue!

Bron: www.kaashandelvangent.nl

47

Anita Reynders Fotografie

Ben je op zoek naar een fotograaf? Dan kan ik je helpen! Ik heb een gezellige fotostudio in Arkel en ben portret-, bedrijfs- en afscheidsfotograaf.

PORTRETFOTOGRAFIE

Bij portretfoto’s in de studio neem ik de tijd voor je, want ik weet uit ervaring dat de meesten toch enigszins gespannen zijn als voor de camera zitten. Daarom drinken we eerst even iets en gaan we langzaamaan beginnen met de fotoshoot.

FAMILIE- OF GEZINSSHOOT

Heb je bijvoorbeeld iets te vieren of wil je het gezin graag op een mooie manier laten vastleggen? Dan ben je welkom in mijn studio. In overleg kan ik gezinsfoto op groot formaat laten afdrukken of een mooi, luxe album van de familie- of gezinsfoto’s voor je maken. Met zo’n cadeau kun je trotse grootouders heel blij maken!

BEDRIJFSFOTOGRAFIE EN AFSCHEIDSFOTOGRAFIE

Fotostudio: Folkertsstraat 4- 4241 BE Arkel 06 232 071 14 - www.anitareyndersfotografie.nl

Nancy’s Art – Atelier 'ONTEMBAAR'

Ik ben beeldend kunstenares, maak mijn eigen werk, schilder/teken ook in opdracht. Vooral portretten van mensen en dieren. Wil je iemand verrassen voor een verjaardag. Jubileum, of wil je een bijzonder aandenken vanwege een afscheid of overlijden? Dan sta ik graag voor je klaar.

Of wil je zelf ook graag leren hoe je prachtige schilderijen maakt, of leren tekenen vanaf de basis? Ik geef ook teken/schilderlessen in mijn atelier “Ontembaar”, in gezellige groepjes met mede cursisten zijn we samen kunstzinnig bezig, onder het genot van een kopje koffie/ thee, leer ik je stapsgewijs de kneepjes van het schilderen/tekenen.

Voor verdere info en openingstijden, check mijn website www.nancysart.nl

Folkertsstraat 1d, Arkel

Instagram: tekenschilderlesnancysart en nancysart1970 // Facebook: nancy.432667 48

Arkels Museum

Historische Vereniging Arkel en Rietveld

SCHATTEN

Het Arkels Museum toont voorwerpen en vertelt verhalen, vanaf de tijd van de Bataven tot aan de periode van de laatste Betondakkers. Het bevindt zich in een verbouwde oude boerderij uit 1819, waarin diverse ruimtes zijn ingericht. Ooit was het pand het kaaspakhuis van de inmiddels verdwenen Arkelse melkfabriek, waarvan uiteraard ook voorwerpen te bewonderen zijn.

De talrijke schatten van en uit Arkel zijn te bezichtigen in een ruime permanente tentoonstelling. Het museum telt twee verdiepingen en is voorzien van een traplift. Het principe: laten zien wat nog bestaat van vroeger, met pure nostalgie, jeugdherinneringen en oja-belevenissen.

TIJDELIJKE EXPOSITIES

In een zijruimte op de begane grond is een wisselexpositie te bewonderen. Hierbij wordt steeds één specifiek thema uitgelicht, zoals: de geschiedenis van de Arkelse kerk(en) of van een bedrijf. Hier worden creatieve ideeën van vrijwilligers, of van anderen, omgezet in tijdelijk de geschiedenis tonen.

HISTORISCHE VERENIGING

Om het erfgoed van Arkel en Rietveld te bewaren is in 1999 de Historische Vereniging Arkel en

Rietveld opgericht. Bestuur en leden spannen zich in om de geschiedenis van het dorp en buurtschap niet verloren te laten gaan, levend te houden, te onderhouden, te tonen.

Zij doen onderzoek, verzamelen erfgoed en proberen historisch belangrijke bebouwing en terreinen te beschermen tegen verval of verdwijnen.

Vrijwilligers van de vereniging beheren het museum. Zij zorgen ook voor een enorme fotocollectie, een website, films, genealogische gegevens, een archief, een depot met voorwerpen, per jaar twee fraaie verenigingsbladen, bijeenkomsten en nog meer.

GENIETEN?

Vriend worden van het Arkels Museum, lid worden van de Historische Vereniging? Meer weten? Wilt u komen kijken, helpen, genieten? Vrijwilliger worden? Kijk op de website, neem contact op, kom op bezoek.

Zie www.arkel-rietveld.nl voor verhalen over Arkel, actuele openingstijden en andere informatie. Stuur een e-mail naar hv.arkel-rietveld@outlook.com.

Bezoekadres: Folkertsstraat 2A, 4241 BE Arkel.

49

Boerderij De Groene Geer

www.degroenegeer.nl

Boerderij De Groene Geer is het biologische bedrijf van Peter en Saskia Heikoop. Onze koeien lopen in de zomer buiten in kruidig grasland en in de winter hebben ze lekker de ruimte in de hellingstal op een dikke laag stro.

In onze ruime boerderijwinkel vind je heerlijke biologische producten die rechtstreeks van onze boerderij en van biologische collega’s komen.

Geniet van het ruime aanbod groenten, fruit, melk, vlees, brood, kaas, eieren en andere levensmiddelen. Bij ons draait alles om duurzaamheid, het milieu en het welzijn van onze dieren. Daarom hebben alle producten het biologische keurmerk!

Stap binnen in onze gezellige boerderijwinkel, waar de geur van verse producten je tegemoet komt. Vind niet alleen ingrediënten voor een smakelijke maaltijd, maar neem ook een kijkje bij de dieren of geniet van een kopje koffie. Er is ruimte genoeg om te parkeren.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen bij Boerderij De Groene Geer!

OPENINGSTIJDEN

donderdag 13 - 18 uur

vrijdag 10 - 20 uur

zaterdag 10 - 17 uur

Geer 30, 4243 JS Nieuwland 0183 35 32 76 - www.degroenegeer.nl

50

Brasserie Zus

het kleinste, knusse eetgelegenheid in Woudrichem

Het is bijna 10 jaar geleden dat ik door vriendinnen 'gelokt' ben om naar Woudrichem te komen om een locatie te bezichtigen.

Dat was de Kruitkelder op het Arsenaal. Een voormalige munitieopslag. Ik was meteen gecharmeerd door de prachtige ruimte. Na 15 jaar een eigen catering bedrijf te hebben gerund was het tijd voor wat nieuws! Na wat aanpassingen ( inrichten keuken) begon de Brasserie vorm te krijgen. De naam Brasserie Zus stond al vast.

'ZUS' staat voor de naam van mijn moeder. Ik kom uit een groot gezin en daar stond de deur altijd open voor gasten om aan te schuiven. Dat huiskamer gevoel en dat iedereen welkom is loopt als een rode draad door de Brasserie. Huisgemaakte taarten, dagverse soep, diverse broodjes en verse salades… alles met liefde gemaakt!

Na 5 jaar kwam de 2e Kruitkelder op het Arsenaal vrij…

'of ik nog een idee had'? Nou dat had ik zeker, het is in de zomermaanden ontzettend druk met toerisme. Veel fietsers, wandelaars en vaak kreeg ik de vraag of er nog een overnachting in de buurt was. Het idee werd een zelfstandig appartement voor 2 personen. Ook dat was een uitdaging, maar eenmaal geopend liep het storm. Uit binnen en buitenland weet men 'Kazemat Zus' te vinden via Booking.com en Airbnb.

Het grappige is dat ikzelf niet in Woudrichem woon, maar dat is totaal geen belemmering. Het is fijn om woon/werk gescheiden te houden. Maar het is een hele fijne gedachten dat ik zowel in Lexmond als in Woudrichem een thuisbasis heb.

Esther Bousche

Brasserie Zus & Kazemat Zus

Arsenaal 2 & 4 - 4285 BD Woudrichem 06 15571345

www.zuswoudrichem.com

51

Eco Recreatie

Varen met een elektrische fluisterboot

Wilt u deze zomer de omgeving tussen Asperen en Gorinchem eens vanaf het water bekijken? Huur dan een eco boot bij Eco Recreatie. Het gaat hier om royale 9-persoons sloepen met een elektrische motor. Milieuvriendelijk, fluisterstil en eenvoudig te besturen. U heeft voor het varen met een eco boot geen vaarbewijs nodig.

Varen op de Linge in een fluisterboot: een unieke belevenis! Met onze fluisterzacht varende luxe elektrische sloepen komt u voorbij pittoreske Betuwse dorpen en meert u aan bij gemoedelijke, gezellige plekjes. Genieten van de prachtige omgeving van de Linge. Ontspannen varen in een “fluisterboot” langs de nostalgische oevers van deze mooie rivier. De luxe elektrische polyester sloep is voorzien van zonneluifel, zitkussens rondom en eventueel een tafeltje.

ARRANGEMENTEN

Zoekt u een familieuitje, een bedrijfsuitje of wilt u gewoon eens anders vergaderen? Ook dan kunt u bij EcoRecreatie terecht. We hebben diverse arrangementen voor u: Sail & Cycle ofwel fietsen en varen, een piratentocht als kinderfeestje, een 'wijnreis naar het zuiden' waarbij u diverse wijnen proeft met bijbehorende hapjes terwijl u rustig geniet van de vaartocht, een lunch mee, een drankarrangement etc. Kijk op de website voor meer informatie.

LIG- EN VERTREKPLAATS ARKEL

Theetuin & fiets- en veerpontje Carolinge Rietveld 14a - 4241 EB Arkel (3 km van de A15 bij Gorinchem)

Boek meteen uw sloep of arrangement via de QR code of ga naar de website: www.ecorecreatie.com

52
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.