Uitagenda magazine september 2016

Page 1

sep

scapino ballet jubileum in clownspak

uitdagende start van cultuurseizoen

JAARGANG 10 GRATIS NR 91 / 2016

peter lindbergh modellen zonder opsmuk


SEPTEMBER 2016

DE NACHT VAN DE KAAP / IET - CONNY JANSSEN DANST WALHALLA’S GROTE PREVIEW REVUE / FIEP BUS /

TUSSEN KUNST EN KIDS - JORIS LUTZ / DANIEL ARENDS & PATRICK LAUREIJ / WIM HELSEN / PARADISUS / THEO NIJLAND / MARC-MARIE HUIJBREGTS / JAN BEUVING / MICHA WERTHEIM / DOLF JANSEN / DE TUNES / GEEN DADEN MAAR WOORDEN FESTIVAL / CAMERETTEN / ERIK VAN MUISWINKEL & JUSTUS VAN OEL / FLIP NOORMAN / MINOU BOSUA

ZIE OOK DE AGENDA IN DIT BLAD

L INFORMATIE EN KAARTVERKOOP: WWW.THEATERWALHALLA.N THEATER WALHALL A: SUMATRAWEG 9 --- KANTINE WALHALL A: VEERL AAN 11/DOLF HENKESPLEIN, 1 E VERDIEPING --- FOYER CAFE (FC) WALHALL A: VEERL AAN 11,

BG


THEATER ZUIDPLEIN KOM(T) BINNEN IN SEPTEMBER DANIËL ARENDS & PATRICK LAUREIJ SAMEN SOLO

Beeld: Corne van der Stelt

VVK € 15 ,-

Twee rascomedians laten de teugels flink vieren. Geen rode draad, geen decor, geen poespas, maar brutale stand-up comedy. Spannend avondje vol incorrecte grappen en schurende eerlijkheid.

VR 23 SEP | 20.00 U

cabaret

DA BOUNCE COMEDY NIGHT MAYBUSE VVK € 24 ,-

Rauwe ‘straight-in-your-face’ comedy met Internationale line-up. Drie topcomedians worden speciaal voor dit bruisende event ingevlogen. Let op! Engels gesproken.

ZA 24 SEP | 20.30 U

stand-up

A RAISIN IN THE SUN

VV € 19 K ,50

Beeld: Jean van Linge

WELL MADE PRODUCTIONS

reprise

Meeslepend familiedrama. Over een zwart gezin met weinig financiële middelen, maar vele verwachtingen en dromen. Indrukwekkend en vol herkenbare thema’s. Met Jetty Mathurin, Mandela Wee Wee e.a.

DO 29 & VR 30 SEP | 20.00 U

toneel

VVK € 8,5 0

Beeld: Lianne Vloet

DAAR KOMEN DE DIEREN (2+) AGEETH DE HAAN

Meezingen met Ageeth de Haan over giraffen, olifanten en andere dieren. Door levensgrote natuurbeelden op de achtergrond lijkt het net alsof je in de wildernis bent. Na afloop knutselen met de WNF-Bamboeclub!

ZO 25 SEP | 14.15 U

jeugd

BEKIJK ONS TOTALE AANBOD OP WWW.THEATERZUIDPLEIN.NL 3


Save the date! Zaterdag 10 september 13.00 uur exclusief interview Peter Lindbergh met gastcurator thierry-Maxime Loriot en aansluitend book signing. aanmelden via reserveren@kunsthal.nl FRIENDS FIRST: Preview, 15% korting op de catalogus en voorrang bij het signeren.

4

---

info & tickets:

agenda rotterdam --- september 2016


aangenaam OKTOBER 3+ ZA 1 OKT _MUZIEKTHEATER 13.30 u

2+ ZO 16 OKT

OLAF EN DE PRETRAKET

11.00 u

4+ ZO 9 OKT 13.00-16.30 u (inloop)

6+ ZO 9 OKT

incl. it kidsnuda age _FILM

Westendorp illustratie Fiep

8+ ZO 11 SEP _TALKSHOW

14.00 u

CASPER EN EMMA OP SAFARI (NL)

foto Anne Reitsma

_FESTIVAL Diverse tijden

ROTTERDAM UITDAGEN

KIDSUITAGENDA

SEPTEMBER / OKTOBER

_MUZIEK

10.00 & 11.30

5+ ZO 18 EN WO 21 SEP

2016

foto Gert Schutte

DJEMAA EL FNA

Museumpark

Net als de Marokkaanse markt in Marrakech is dit een halen. Die verhalen plein vol verkun je zien in theater, horen in muziek en poëzie en natuurlijk proeven in het eten.

2+ WO 5 OKT _MUZIEK u

8+ VANAF ZA 8 OKT

_FILM

UILENBAL LantarenVenste r In een spannende zoektocht naar Piepiep de muis, die is gegrepen door een uil, komt de 8-jarige Meral erachter hoe belangrijk vriendschap is.

OP DE BOERDERIJ Theater Zuidplein Een vrolijk muzikaal peuteruurtje met een knipoog naar het prentenboek We hebben er een geitje bij. Vlinder Madelief en Kabouter Teuntje zijn ook weer van de partij.

MA VIE DE COURGETTE (NL)

LantarenVenste r De tienjarige Courgette speelt de hoofdrol in de Frans-Zwitserse Wo, za, zo / in va- animatiefilm. Na het overlijden kantie dagelijks zijn moeder van komt hij in een weeshuis terecht.

5+ ZO 16 OKT _CIRCUS

8+ DO 13 T/M ZO 30 OKT _THEATER

_FILM

Diverse tijden

0+ VR 14 OKT

HERFSTVAKANTIETIPS IN JE MAILBOX? ZIE KIDSUITMAIL.NL

_MUZIEK

10.00 & 11.30

EN KIDS

3+ MA 17 & DI 18 OKT _MUZIEKTHEATER

BABYCONCERT

14.00 & 16.00

CIRCUS ROTJEKNOR KLINKT ALS Rotterdamse Schouwburg ‘Komt dat zien, komt dat zien!’ Stadsgezelscha p Circus Rotjeknor is vrolijk en levendig met koorddansers, als altijd jongleurs en muziek.

15.00 u

TROEP LP2 in Las Palmas Ze zijn met z’n achten. Een allegaartje van aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder de wereld afstruint.

u

Studio de Bakkerij Zie vr 16 september

BUURMAN & BUURMAN

oude Luxor Theater Het populaire klusduo komt opnieuw naar het theater. Buurman en Buurman hebben een nieuwe tv. En nu willen ze niets liever dan zelf op tv komen. Maar dan moet je wel eerst beroemd zijn.

u

Mulderink

0+ VR 16 SEP

Schouwburgple in e.a. Elk jaar opent Rotterdam het cultu- _THEATER rele seizoen met een weekend vol theater, dans, muziek en tentoon14.30 u / zo stellingen. Dit jaar concentreert ook 11.00 u het programma zich op Schouwburgplein.

u

EN KIDS

Kooij foto Anna van

8+ ZA 24 SEP

_FILM

_FESTIVAL

_FESTIVAL

6+ VANAF WO 12 OKT Wo, za, zo / in vakanties dagelijks

N

TUSSEN KUNST F.C. Walhalla Zie zo 11 september

HOEVEEL ZOU DE WERELD WEGEN

Studio de Bakkerij Rosie krijgt bezoek van een mannetje met een pakketje. Een doos met daarin een antwoord. Maar waarop? Samen zoeken ze uit welke vraag bij het antwoord hoort. Van Theatergroep Fien.

14.30 u

15.00 u

Studio de Bakkerij

IN DE MANESCHIJ

Rotterdamse Schouwburg Helena is dromenmaakste r; samen met haar hondje Pepe stelt ze de dromen samen die door een magische buis naar de mensen glijden. Zelf slaapt Helena nooit. Al is ze wel erg moe…

MET GAMELAN NAAR EEN ANDERE WERELD

4+ FANTASTISCHE MA 17 OKT MENEER VOS

_MUZIEKWORKSHOP de Doelen

6+ WO 14 SEP

Diverse tijden

10.30 & 15.00

AL VR 23 T/M ZO 25 SEP Diverse tijden

10.00-12.00

15.00 u

WERELDHAVENDAGEN

De makers van De Gruffalo en Fantastische Meneer met een bewerking Vos komen van het populaire kinderboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

_THEATER

De Wereld Draait Door voor iedereen van 8 jaar of ouder. Joris Lutz en zijn sidekick Aleyna praten over leuke hobby’s, lievelingsboeke n en uitgaanstips. Er is muziek van De Red Band en er wordt wat lekkers gekookt.

(NL)

_MUZIEK/FILM

Diverse locaties In het eerste weekend van september staat Rotterdam in het teken van de haven. Kom de reusachtige schepen bekijken of ontdek oude ambachten in de Leuvehaven en Oude Haven.

2+ POEP! WO 21 SEP Bibliotheektheater

_THEATER

ZIENINNOORD

illustratie Barbera

MEESTER KIKKER

LantarenVenste r Een spannend en komisch avontuur van een meester (Jeroen Spitzenberger) die een supergeheim heeft: soms is hij een kikker. Niemand mag het weten behalve zijn klas. Is het echt waar?

13.00 u

AL VR 9 T/M ZO 11 SEP

TUSSEN KUNST F.C. Walhalla

_THEATER 15.00 u

10.00 & 14.30

de Doelen Het beroemde muzikale sprookje Peter en de wolf komt tot leven met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Bram van veel enthousiasme Oers, die met het verhaal vertelt, terwijl de onverschrokken Valery Gergiev dirigeert.

LantarenVenste r Casper en Emma gaan naar Afrika. Op safari vinden ze een gevangen babyleeuwtje. Al snel merken ze dat hij zijn moeder mist en gaan naar haar opzoek. ze Zullen ze haar vinden?

4+ ZO 11 SEP

AL VR 2 T/M ZO 4 SEP

PETER EN DE WOLF MET VERTELLER

_MUZIEK

foto Intermusica

6+ T/M VR 30 SEP Wo, za, zo

4+ ZO 11 SEP 13.00 u

FINDING DORY (NL)

LantarenVenste r In Disney’s Pixar Finding Dory worden de favoriete figuren uit de populaire film Finding Nemo met elkaar herenigd. Dory gaat opzoek naar haar vergeten verleden.

4+ ZO 2 OKT

u

u

De klanken van de gamelan nemen je mee naar de kleurrijke warme wereld van Indonesië. Speel mee op de Javaanse instrumenten, die ter beschikking zijn gesteld door Wereldmuseum Rotterdam.

_THEATER

15.00 u

PETER EN DE WOLF MET ANIMATIEFI LM

4+ ZO 9 OKT

de Doelen Kijk naar Peter en de Wolf, de spannende, Oscar-winnende , animatiefilm van Suzie Templeton. Met muziek van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

_THEATER 11.00 u / ontbijt 10.00

Vloet

_FILM

11.00-17.30 u (inloop)

FIEPBUS Plein achter Kantine Walhalla Fiep Westendorp maakte de beroemde tekeningen Janneke, Floddertje, voor Jip en Pluk en De Stampertjes. Kom naar de Fiepbus op het plein achter Kantine Walhalla en speel, knutsel, zing en lach mee.

foto Lilianne

_FILM

Wo, za, zo

4+ T/M VR 30 SEP Wo, za, zo

_MUZIEK

_DANS

11.00 u

_TALKSHOW

14.00 u

6+ ZO 16 OKT

Studio de Bakkerij Zie wo 14 september

_FILM

Daan heeft zijn zwembroek al aan. Maar Daan durft niet. Wat als hij zinkt? En dan verdrinkt? Moed is een voorstelling met livemuziek over dapper zijn en samenwerken.

_THEATER 14.30 u

AL ZO 11 SEP

6+ WO 12 OKT

10X DAAN = MOED

KOKERS Maaspodium Na het succes van Kleur (2+) en Ondersteboven (2+) creëert Gaia Gonnelli opnieuw een beeldende dansvoorstelling voor peuters. Over plezier maken, troosten en er voor elkaar zijn.

8+ ZO 16 OKT

Theater Zuidplein

Poppentheaterv oorstelling over dappere jongen de Kodo. wordt hij aangevallen Op een dag door ninja’s. Wat moet Kodo doen? Vluchten vechten? of

ZIENINNOORD

2+ ZO 25 SEP

Studio de Bakkerij Iedere filmmiddag is er een jeugdfilm en vertelt een bijzondere gast, bijvoorbeeld een cameraman, een regisseur of een animatiefi lmmaker, over het maken van fi lms.

_MUZIEK

IK WOON IN HET AFLABED Studio de Bakkerij Noesja kan de letters van het alfabet maar niet onthouden. Dan wordt ze uitgenodigd door de D en de G om bij hen te komen wonen… Voorstelling over leren lezen en de moeite die dit vaak kost.

6+ WO 28 SEP _FILM

ZIENINNOORD

Studio de Bakkerij Zie wo 14 september

15.00 u

2+ WO 28 SEP _THEATER

10.00 u

4+ ZO 9 OKT

DAAR KOMEN DE DIEREN Theater Zuidplein Meezingen met Ageeth de Haan over giraffen, olifanten en andere wilde dieren. Door levensgrote natuurbeelden op de achtergrond lijkt het net alsof je in de wildernis bent.

14.15 u

BABYCONCERT

Studio de Bakkerij Laat je baby kennismaken met klassieke muziek. Professionele musici spelen onder meer barok, tango en wereldmuziek voor de allerkleinsten en hun begeleider(s).

PANAMA Studio de Bakkerij Twee vuilnismannen, in de rol van kleine tijger en kleine beer, gaan opzoek naar het land dromen. Geïnspireerdvan hun kroonde kinderboek op het beO wat mooi is Panama van Janosch en gespeeld door Danielle Wagendaar.

_MUZIEK 11.00 u

2+ ZO 9 OKT

_EVENEMENT 12.00-17.00 u (inloop)

DE DRAKENTEMMER

Theater Walhalla Op het eiland Krijt kennen de mensen alleen zwart en wit. Ooit is alle kleur uit hun leven verdwenen. Dat was het werk van de vuurdraak. Een klein, dapper en nieuwsgierig jongetje gaat op onderzoek uit.

DROEVIG GELUIDJE

Studio de Bakkerij Je maakt kennis met een droevig geluidje. Het zou zo graag eens wat vrolijker klinken. Samen met het geluidje ga je opzoek naar vrolijkheid. Maak kennis met de strijkinstrumen ten van Rotterdams Philharmonisch Orkest.

4+ VR 14 T/M ZO 16 OKT _DANS

Vr 17.30 u, za 16.00 u & zo 15.00 u

2+ KRENTENBOLLENDI 18 & FESTIVAL WO 19 OKT Studio de Bakkerij _THEATER

10.00 & 13.00

de Doelen Kinderen genieten van dend rock-’n-rollconc een beelert vol trommels, ballen, drumvellen en water. Ze maken een ontdekkingstoch t door een merkwaardig decor. Van Theater De Spiegel.

KINDERBOEKENWEEK FEEST Centrale Bibliotheek Rotterdam Een feest met activiteiten als filmpjes maken, dj spelen en knutselen rond het thema: ‘Voor altijd jong!’ Over oma’s en opa’s. Natuurlijk komen vele bekende er kinderboekensch rijvers en illustratoren langs.

2+ DI 18 OKT

3+ ZA 15 & ZO 16 OKT _MUSICAL

PINOKKIO

nieuwe Luxor Theater Efteling-sprook jesmusical voor de hele familie over timmerman Geppetto, die een grote houten pop maakt. Als een fee Pinokkio tot leven tovert, kan Geppetto zijn geluk niet op. Nou ja, voor heel u even dan…

4+ DI 18 OKT _MUSICAL 13.30 & 16.00

u

u

Twee dagen lang is het theater een ontdektuin met afvalmaterialen. Er zijn knutsel- en muziekworkshops, theatervoorstell ingen, er wordt voorgelezen zijn er krentenbollen. en natuurlijk

DUIMELOT Maaspodium

_MUZIEKTHEATER 11.00 u

Za 15.00 & 19.00 u / zo 11.00 & 15.00

Maaspodium Na het succes van Poep en De Gruffalo komt Meneer met een bewerking Monster van het boek Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. Meneer Vos is niet zomaar een vos.

FOUTJE Maaspodium De succesvolle dansvoorstelling Foutje van Maas is terug. In een speelse mix van dans, muziek en slapstick word je meegenomen een droom. in En je weet: in dromen kan alles.

NIET DRUMMEN

_MUZIEK 11.00-11.45 u, 14.00-14.45 u& 16.00-16.45 u

4+ ZO 9 OKT

foto Noa Verhofstad

6+ T/M VR 30 SEP

4+ ZO 2 OKT

LantarenVenste r Tijdens dit fi lmfestival is er ook voor de kleinste fans van alles te doen. Bekijk een van de fi lms, doe mee aan de Japanse gameshow of maak je eigen masker.

KODO, HET GEHEIM VAN DE SAMURAI

_THEATER 14.15 u

.NL/KIDS

SEPTEMBER

3+ ZO 16 OKT

CAMERA JAPAN DE KIDS’DAY

_FILM

UITAGENDAROTTERDAM

BROEMMMM!

Rotterdamse Schouwburg Broem wil zelf doen. Broem wil zelf rijden. Dat kan ze, echt waar. Kijk daar gaat ze al. Ze vliegt door de bocht als een speer. Broemmm Broemmm, zie haar racen, heen en weer.

_THEATER

Theater Zuidplein Het nieuwsgierige gansje Olaf en zijn vrienden gaan de ruimte in. Ze komen terecht in een muzikaal avontuur met vliegende kop en schotels, zwarte gaten en vreemde figuren uit het universum.

Duimelot geeft een slaapfeestje! houdt heel erg Ze van slapen, het liefst de hele dag. Maar als ze bezoek heeft, wordt ze even sfeervolle theatersolowakker. Een door actrice, zangeres en maker Maud Dolsma.

ROODKAPJE Theater Zuidplein Familiemusical over waarin een meisje het sprookje koekjes gaat brengen naar haar zieke oma. Het verhaal van Roodkapje met prachtige kostuums en aanstekelijke meezingliedjes.

UITAGENDAROTTERDAM

.NL/KIDS

STREETART Een hele eer vonden wij het dat kunstenaar Eelco van den Berg onze coverillustratie wilde maken. Hij maakte een prachtig beeld geïnspireerd op de jubileumvoorstelling van het Scapino Ballet. Normaal gesproken werkt Eelco echter op veel grotere oppervlaktes en maakt hij muurschilderingen die hele gebouwen bedekken. Hij doet dit in New York, maar ook weleens in Rotterdam, zoals deze illustratie (foto) op het Watergeusplein in Delfshaven.

wie maakte de cover? p6

op de Cover

8 uitgelicht: uitdagende start van nieuw cultuurseizoen 14 uitgezocht: peter lindbergh, topmodellen zonder opsmuk 20 uitgelicht: scapino ballet, jubileum in clownspak

aANGENAAM

6 tips van de redactie 6 wie maakte de cover?

UITGEZOCHT

12 wunderbaum onderzoekt de toekomst van seks 13 bejubeld: de oasebar 16 van singer-songwriters tot spoken word 17 uitrdam: ernest van der kwast 19 uitgetest voor kids: natuurspreekuur in het natuurhistorisch SMAAK & STIJL 30 la pizza noord 32 uitrdam: &design 33 uitgaan: trash

EN VERDER

24 medemogelijkmaker 26 focus: hoe gay is nultien? 35 column 28 kids uitagenda 39 agenda 50 expoagenda 53 colofon 54 binnenkijken

Ik zal het missen, de komende maanden, om het magazine te maken en te werken met Rotterdamse illustrators. Ik ga er namelijk even tussenuit, omdat ik een nieuwe Rotterdammer op de wereld ga zetten. De hoofdredactie van Uitagenda magazine wordt dit najaar overgenomen door Liza Karsemeijer. Tot volgend jaar! Renee Schouwenburg Hoofdredacteur

5


aangenaam Aangenaam! Maak kennis met onze redactie, de coverillustrator, Rotterdamse producten en meer.

op de website

foto Bytegirl

toffe streetart

foto’s Iris van den Broek

wie maakte de cover? Elke maand werkt Uitagenda Rotterdam samen met een illustrator uit de stad. Eelco van den Berg (42) maakte de cover van deze maand en vertelt hoe de illustratie tot stand kwam. ‘Het gevoel van de dansers op een leeg podium was mijn uitgangspunt. Ik wilde voor een rustig beeld gaan en ruimte bewaren. Ik heb me verdiept in de voorstelling, heb dit even laten bezinken en ben toen gaan schetsen.

‘Het beeld ontstaat vanzelf tijdens het werkproces’ Onze coverillustrator Eelco van den Berg is streetartist. Maar wist je dat er in de stad ook veel toffe streetart te vinden is? www.uitagendarotterdam.nl/streetart

5x tips van de redactie 6

---

Ik werk veel op intuïtie, het beeld ontstaat vanzelf tijdens het werkproces. Mijn stijl omschrijf ik als grafisch en

illustratief met een vleugje psychedelica. Dat komt voort uit mijn liefde voor artwork uit de jaren zestig en zeventig en de graffiti- en skateboardcultuur. Rotterdam inspireert mij enorm. Ik ben hier in 1996 komen wonen maar heb ook een tijdje in New York gezeten: nadat ik daar in de top 10 van beste street artists belandde met mijn muurschilderingen kreeg ik steeds meer aanvragen. Ik vlieg nu veel heen en weer, Rotterdam is de plek waar ik rustig kan bijkomen. Maar ik maak maar één a twee keer per jaar iets voor een Rotterdamse opdrachtgever: na twintig jaar ben ik hier nog steeds niet echt ontdekt!’

www.uitagendarotterdam.nl/illustrators

ELLEN MANNENS REDACTEUR

VERA CORNEL FOTOGRAAF

WALDEN - RO THEATER ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, DO 1 T/M VR 9 september

THE BODY IS A BATTLEFIELD HET NIEUWE INSTITUUT, DO 8 SEPTEMBER

‘Ik vergeet altijd naar Oerol te gaan, maar kan dit Oerolpareltje gelukkig ook in mijn eigen stad zien.’ Zie pagina 39

agenda rotterdam --- september 2016

‘Ook interessant wanneer je nog geen kliniek overweegt.’ Zie pagina 41


Echt rotterdams

#uitagendardam

Producten uit eigen stad

010 OP INSTA @NICOLEBLOMMERS UNU ROTTERDAM TOTE BAG BIJ SWEET REBELS, SCHIEDAMSE VEST 89B €39,95

Rotterdammers laten via Instagram de mooiste plaatjes van hun stad zien. Zo ook contentcreator, fotograaf en storyteller Nicole Blommers.

BOEK HET WONDER DAT NIET OMVALT ERNEST VAN DER KWAST €16,90

kussen lilesadi bij &design, zwaanshals 520 €43

win tickets

winnen winnen

5x2 tickets THE FUTURE OF SEX

5X2 tickets PETER LINDBERGH

5X2 tickets TING!

Theatervoorstelling met Arnon Grunberg en Wunderbaum. Zie pagina 12.

Expo over vooruitstrevend modefotograaf. Zie pagina 14.

Jubileumvoorstelling van Scapino Ballet in Ferro. Zie pagina 20.

Meedoen? Zie www.uitagendarotterdam.nl/winacties-magazine

Volg Uitagenda Rotterdam @uitagendardam

PRISCILLA DE PUTTER REDACTEUR

LAURA VAN MOURIK REDACTEUR

CLINT VAN DER HARTT REDACTEUR

FRANS LANTING - DIALOGUES WITH NATURE NEDERLANDS FOTOMUSEUM, T/M zo 18 SEPTEMBER

TING! - SCAPINO BALLET FERRO, VANAF DO 15 SEPTEMBER

WALDEN - RO THEATER ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, DO 1 T/M VR 9 september

‘Pak ‘m nog even mee nu het nog kan, de overzichtstentoonstelling van Frans ­Lanting!’ Zie pagina 51

‘Hier durf ik zelfs mijn niet-dansliefhebbende vriend mee naartoe te nemen.’ Zie pagina 20

‘Dé hit van Oerol, naar het schijnt. Nu voor het eerst in het theater.’ Zie pagina 39 7


uitgelicht _festival

UITDAGENDE START VAN NIEUWE CULTUURSEIZOEN Ken je 24 uur cultuur nog? De jaarlijkse aftrap van het culturele seizoen in Rotterdam wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken onder de naam Rotterdam Uitdagen en concentreert zich op het Schouwburgplein. tekst Liza Karsemeijer illustratie ikRotterdam

uitagendaTIP

Bezoek onze UITboxoffice tijdens de Rotterdam Uitdagen. Lezers van Uitagenda scoren hier tickets met korting en maken kans op leuke prijzen. Zie uitagendarotterdam.nl/uitdagen. 8

---

agenda rotterdam --- september 2016


PROGRAMMATIP Violist Yannick Hiwat stond op zijn achtste voor het

De programmering wordt ingevuld door instellingen als de Rotterdamse Schouwburg, Museum Boijmans Van Beuningen en MAAS Theater en Dans. Maar volgens de organisatie hoeven we geen standaardindeling met een podium te verwachten: het plein wordt een groot speelveld met vierkante vlakken. Hoewel een groot deel van de acts op zaterdag en zondag op en rond het Schouwburgplein plaatsvindt, beginnen de Rotterdam Uitdagen vrijdagavond met een Kunstavond van Kunstblock XL in het Witte de Withkwartier. Tijdens een tour door de Rotterdamse kunstwereld ontdek je culturele instellingen als TENT en Showroom MAMA. Wat je verder zoal kunt verwachten zijn films van het IFFR, cabaret van Jörgen Raymann, een cursus muziekgeschiedenis van de Doelen en optredens van onder andere Sinfonia Rotterdam en violist Yannick Hiwat.

eerst in de Grote Zaal van de Doelen. Hij studeerde klassieke muziek en jazz aan Codarts en werkte onder andere samen met Ronan Keating, Sabrina Starke, Pete Philly en Snarky Puppy. Anno 2016 maakt hij indruk met zijn unieke, zessnarige viool en zijn eigen ensemble, de Yannick Hiwat Quartet(s). Op het Schouwburgplein zal hij op 10 september, samen met zijn orkest, alle facetten van zijn muzikale spectrum aan bod laten komen. ‘Dat we op het Schouwburgplein staan, vind ik te gek: je bent er echt omringd door cultuur. De muzikanten waar ik mee speel zijn in mijn ogen de topmusici van Nederland van dit moment. Ze hebben allemaal verschillende muzikale achtergronden: klassiek, pop, jazz, funk, soul, hiphop en meer. Ik hoop een setting te creëren waarin iedereen zijn ding kan doen. Ik zie het als een dialoog: ik ben dan wel de gespreksleider en bepaal waarover we praten, maar de muzikanten vullen het gesprek verder in. Ze weten waar ze het over hebben, dus ik heb er het volste vertrouwen in. Waarom je naar ons moet komen kijken? Omdat we echt iets oprechts neerzetten. Ik hoop dat het publiek een afspiegeling is van Rotterdam: een mix van jong, oud en verschillende culturen. Daar doe ik het voor.’ ROTTERDAM UITDAGEN SCHOUWBURGPLEIN E.A., VR 9 T/M ZO 11 SEPTEMBER 9


#TRAVELFEST JONGERENWEEK

BIBLIOTHEEK ROTTERDAM

19 T/M 24 SEP. 2016

Met o.a. Grote Prijs finalist Le Seton, Masterclass Annic van Wonderen, ymp & be romY, influencers Esmee Trouw en Kim stolk, YOUNG ADULT Auteur Chinouk Thijssen, workshop (boek) bloggen, virtual reality experience éN een afsluitende Rooftop party.

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA OP:

WWW.TRAVELFEST.NL 10 ---

agenda rotterdam --- september 2016


uitgezocht

Nacht van de Kaap

Uitagenda Rotterdam selecteerde uit het grote cultuuraanbod deze tips die je niet mag missen.

_festival

HIPPE BANDJES IN DE HAVEN

Parfum de BoemBoem in het Merwe-Vierhavensgebied, foto Ruben Hamelink

Het eerste weekend van september is het feest in de Rotterdamse haven. Naast de Wereldhavendagen ontdek je zaterdag bijzondere bandjes in het Merwe-Vierhavensgebied tijdens de Parfum de BoemBoem-routes van Fabrique Mozaique. ’s Avonds gaan de remmen los tijdens Nacht van de Kaap op Katendrecht (met dit jaar een extra opwarmer op vrijdagavond). DIVERSE LOCATIES, VR 2 T/M ZO 4 SEPTEMBER

_theater _muziek _festival _expo _jeugd

12

The Future of Sex

Komt het nog goed met het seksleven in West-Europa?

14

Peter Lindbergh

Lara Stone werd gefotografeerd in de Rotterdamse haven

16

Literair festival

van SINGERSONGWRITERS TOT SPOKEN WORD

17

Ernest van der Kwast

odes aan bijzondere stadsgenoten

19

Uitgetest door kids

natuurspreekuur in het natuurhistorisch 11


uitgezocht

_theater

TWEE UUR SEKS ZONDER HITSIG TE WORDEN Komt het nog goed met het seksleven in West-Europa? Wunderbaum zoekt samen met schrijver Arnon Grunberg het antwoord. tekst Ellen Mannens

Ooit, in de jaren negentig, hadden wij West-Europeanen gemiddeld nog zes keer seks per maand. Een hoeveelheid die inmiddels is teruggelopen naar vier keer per maand. Wat als die trend zich voortzet? Roeien we onszelf dan uit? Het is een lekker optimistisch uitgangspunt van Wunderbaums nieuwste voorstelling The Future of Sex. Nadat de Rotterdamse theatermakers in de serie The New Forest al de maatschappij onder de loep namen met onderwerpen als de wet en de zorg, was het nu tijd de reeks af te sluiten met het meest aantrekkelijke onderwerp: seks. De aanleiding was een apparaat waarmee je door aanraking van je scherm op afstand seks met iemand kon hebben, met de slogan You can almost feel social. Wunderbaum-acteur Matijs Jansen: ‘Het zijn mooie uitvindingen nu we steeds meer globaliseren, maar uiteindelijk moet je voor seks 12 ---

toch echt met elkaar in bed liggen. Waar moet onze maatschappij heen als we alleen maar steeds harder werken en in bed nog net genoeg energie hebben om Netflix te kijken?’ Het klinkt wat duister, maar dat is The Future of Sex allerminst. ‘Seks is een onderwerp dat je snel humoristisch kunt maken, omdat het altijd een beetje gênant is.’ Daar zorgde schrijver Arnon Grunberg voor. Hij schreef de teksten en speelt een rol in de voorstelling. ‘Toen we Arnon vroegen naar de toekomst van seks, was zijn antwoord: “Is de toekomst van seks niet het verleden van seks?” Daar zit wat in. De drift blijft altijd hetzelfde, alleen is de invulling anders geworden met robots, internet en andere technieken. Daarom is de voorstelling redelijk hoopvol. We raken elkaar dan wel steeds minder aan – wat ook schijnt te komen doordat we na een hele dag schermen stre-

agenda rotterdam --- september 2016

len onze streeltax hebben bereikt – maar de oplossingen voor onze seksdrift kunnen soms best oké zijn. Als je denkt: seks met een robot is raar, dan kun je er na de voorstelling weleens anders over denken.’ Want dat is het niveau waarop The Future of Sex zich afspeelt: in het hoofd. Wunderbaum zet je vooral aan het denken. ‘Je gaat niet hitsig de zaal uit, nee. Er zijn ook weinig seksuele handelingen of blootscènes op het podium te zien... Eigenlijk is de voorstelling dus wat tegenstrijdig: we roepen mensen op om weer intiemer te worden, maar weerhouden hen er ondertussen wel twee uur lang van doordat ze naar onze voorstelling komen.’  THE FUTURE OF SEX - WUNDERBAUM ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, DO 15 & VR 16 SEPTEMBER


Deze culturele tip werd lovend ontvangen door pers en publiek.

arnon Grunberg & Wine Dierickx

_musical

bejubeld

JOKE BRUIJS EN GERARD COX IN BERUCHT CAFÉ  ‘Een avond topamusement’ AD

winnen

foto Fred Debrock

 ‘Vakwerk van rasartiesten!’ Telegraaf @mjanmaat @FRGerardo echt doen. Wel in Luxor hoor! Je moet met een zaal vol Rotterdammers zitten, dat maakt het nog mooier #OaseBar @MissBacontweet Staande ovatie vanmiddag bij de #OaseBar in het oude Luxor. Lekkere Rotterdamse show! @MaritVanOene Gelachen, gezongen & genoten bij de première van #OaseBar @LuxorTheater. Aanradertje! Ook voor de niet-Rotterdammert

Uitagenda Rotterdam geeft 5x2 kaarten weg voor The Future of Sex van acteursgroep Wunderbaum. Meedoen? Ga naar www.uitagendarotterdam.nl/­winactiesmagazine. Winnaars krijgen uiterlijk 9 september per e-mail bericht.

DE OASEBAR OUDE LUXOR THEATER, DO 8 T/M ZO 18 SEPTEMBER

advertentie

Van zorgelijke liefdeslevens tot oer-Rotterdams variété

Het ov brengt je NAAR het theater

PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl 13


uitgezocht _expo

Menig topmodel – waaronder Kate Moss, Lara Stone en Cindy Crawford – stond voor de lens van fotograaf Peter Lindbergh. Vaak vrijwel zonder make-up, want Lindbergh zoekt naar natuurlijke schoonheid als tegengeluid van perfectie en eeuwige jeugd.

DE LENS VAN PETER LINDBERGH

TOPMODELLEN ZONDER OPSMUK tekst Fay van der Wall

In de tentoonstelling vind je een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery – gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogue en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt – toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elisa Hupkes in de haven van Rotterdam.

14 ---

agenda rotterdam --- september 2016

©Peter Lindbergh, Lara Stone, Port of Rotterdam, 2016

LARA STONE IN DE ROTTERDAMSE HAVEN


Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

Na het doorslaande succes van de tentoonstelling over Jean Paul Gaultier in 2013, komt de Kunsthal in september wederom met een expositie de Canadese gastcurator Thierry-Maxime Loriot samenstelde: een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Peter Lindbergh. Veel mensen zullen het werk van Peter Lindbergh onbewust al kennen; de fotograaf is namelijk verantwoordelijk voor een aantal iconische beelden uit de mode en popcultuur. Alle topmodellen heeft hij weleens voor zijn lens gehad en hij maakte campagnes voor grote merken als Armani, Prada en Donna Karan. En ook de videoclip van George Michaels Freedom is het werk van Peter Lindbergh. Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, vertelt: ‘Peter Lindbergh is bekend geworden als modefotograaf, maar in zijn werk maakt hij de mode totaal ondergeschikt. Hij gaat terug naar het concept van ‘natural beauty’; hij verheft de eigen schoonheid van de vrouwen die hij fotografeert tot kunst. Daarmee heeft hij een trend gezet.’ We leven in een tijd waarin fotografie overal aanwezig is, en we op een bepaalde manier allemaal fotograaf zijn. Met de camera in onze telefoon leggen we alles vast, en delen dat ook direct met elkaar. De Kunsthal biedt met deze expositie een tegenwicht aan het vluchtige karakter daarvan: ‘We willen laten zien dat zo’n mooie, grote foto, ingelijst aan de muur, toch een hele andere impact heeft

dan de snelle plaatjes die je op je telefoon voorbij ziet komen’, aldus Ansenk.

‘Lindbergh verheft de eigen schoonheid van de vrouwen die hij fotografeert tot kunst. Daarmee heeft hij een trend gezet.’ Al vaker werkte de Kunsthal samen met architectenbureau Mecanoo, zij deden bijvoorbeeld de vormgeving van de Keith Haring-tentoonstelling. Ansenk: ‘Een architect is goed in staat om een groot gebaar neer te zetten in onze immense hal. Dat doet recht aan ons gebouw en aan het werk dat we ophangen.’ Niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken vormen de expositie. ‘De indeling is thematisch; je loopt als het ware door het hoofd van Peter Lindbergh.’ Peter Lindbergh groeide op in voormalig Oost-Duitsland, in een gebied met veel industrie en kolenmijnen. De fascinatie voor zulke rauwe landschappen zie je nog altijd terug in zijn werk. Het is dan ook niet vreemd dat hij door Rotterdam getroffen

werd. Ansenk: ‘De haven, de rivier, de Erasmusbrug, hij vond het fantastisch. Om in de tentoonstelling de Rotterdamse verbinding te laten zien, heeft hij het half-Nederlandse topmodel Lara Stone in de haven gefotografeerd. Die foto’s zullen te zien zijn in een speciale Rotterdam Gallery.’ De fotograaf is zelf nauw bij alle aspecten van de tentoonstelling betrokken. Niet alleen hij zal bij de opening aanwezig zijn, maar ook de internationale supermodellen die hij fotografeerde. Dat wordt vast een goed selfie-moment.  PETER LINDBERGH - A DIFFERENT VISION ON FASHION PHOTOGRAPHY ZA 10 SEPTEMBER T/M ZO 12 FEBRUARI

---------------------------------------------

uitagendaTIP

Op zaterdag 10 september om 13.00 uur vertelt Peter Lindbergh aan gastcurator Thierry-Maxime Loriot over zijn werk en inspiratiebronnen. Ook is er een signeersessie.

---------------------------------------------

winnen

Uitagenda Rotterdam geeft 5x2 toegangskaarten weg voor de Kunsthal.

Meedoen? Ga naar www. uitagendarotterdam.nl/ winacties-magazine. Winnaars krijgen uiterlijk 16 september per e-mail bericht.

15


uitgezocht

_festival

VAN SINGER-SONGWRITERS TOT SPOKEN WORD Verschillende locaties op Katendrecht en de Kop van Zuid – zoals Fenix Food Factory, Kopi Soesoe, Kantine Walhalla en LantarenVenster – bieden podium aan schrijvers, dichters en andere woordkunstenaars tijdens dit literaire festival. Luister bijvoorbeeld naar spoken word aan boord van een Spido-boot. Of kom naar een voordracht van de Rotterdamse dichter ­Derek Otte. Op zaterdagavond treedt de band ­Smutfish op. Zij lieten hun nummers door bekende schrijvers vertalen in het Nederlands. GEEN DADEN MAAR WOORDEN FESTIVAL KATENDRECHT & KOP VAN ZUID, ZA 24 & ZO 25 SEPTEMBER Smutfish

advertentie

Bezoek onS tijdens de Rotterdam Uitdagen! Lezers van Uitagenda scoren hier tickets met korting en maken kans op leuke prijzen.

UITAGENDAROTTERDAM.NL/UITDAGEN 16 ---

agenda rotterdam --- september 2016


uitRDAM ERNEST VAN DER KWAST (35) SCHRIJVER

_literatuur

Ernest van der Kwast is auteur van Mama Tandoori, Giovanna’s navel en De ijsmakers. Daarnaast presenteert hij de talkshow Rotterdam Late Night, waarin hij maandelijks een ode brengt aan een bijzondere Rotterdammer. Kun je iets vertellen over de odes die je schrijft? ‘Al zo’n vijf, zes jaar breng ik odes aan Rotterdammers. Ze zijn niet bekend, maar wel bijzonder. Zo sprak ik een vuurspuwer, een trouwambtenaar en de grasmeester van de Kuip. Ik loop een dag met hen mee en probeer zo de verborgen verhalen uit de stad voor het voetlicht te brengen. Alle geschreven odes – het zijn er nu zestig – zijn gebundeld in Het wonder dat niet omvalt.’ Kun je een voorbeeld noemen van een bijzondere ode? ‘Gerrol Hieralal is een taxichauffeur met Gilles de la Tourette. Dat uit zich bij hem niet verbaal, maar in de vorm van tics. Ik ontmoette Gerrol toen ik met mijn zoontje onderweg was naar het ziekenhuis. Door zijn onverwachte bewegingen dacht ik dat hij drugs had gebruikt. Ik vroeg hem te stoppen. Toen legde hij uit wat hij al zo vaak had moeten doen: ‘Je hoeft je niet onveilig te voelen, ik heb Tourette.’

foto Vera Cornel | redactie Renee Schouwenburg

Er komt een expositie van het boek in Museum Rotterdam. Wat is daar te zien? ‘Er zijn foto’s van Aad Hoogendoorn en voorwerpen te zien, zoals de sambalpotten van de beroemde sambalman Dr. Mau. Maar je kunt ook op excursie. Bijvoorbeeld naar Begraafplaats Crooswijk waar Diana Philippo, Manager Begraven en Ondernemen bij de gemeente, de scepter zwaait.’

uitagendaTIP

De tentoonstelling in Museum Rotterdam start op vrijdag 16 september. Die dag vindt ook de boekpresentatie plaats in de naastgelegen Halve­ maanpassage. De eerstkomende Rotterdam Late Night is donderdag 1 september in WORM. 17


Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25 Rotterdam

Museum for Architecture, Design and Digital Culture

This summer’s Olympic Games in Rio de Janeiro are the inspiration for a programme of exhibitions about the improvement, control, protection and beautification of the human body. Technological innovations have created a situation in which the body of the citizen and that of the state, the city and the public realm can be more efficiently moulded into an ideal image. The programme of six exhibitions, including an interactive documentary is accompanied by presentations, lectures, debates, workshops and educational activities.

18 ---

agenda rotterdam --- september 2016


uitgezocht

uittips _jeugd

illustraties Willem Lagerwaard

pssst… de kids­­­uitagenda zit er weer in deze maand zie pagina 28

Elke maand testen Rotterdammertjes een cultureel uitje. Deze keer is dat het Natuurspreekuur in Natuurhistorisch Museum.

DEZE MAAND VOOR KIDS: Valery Gergiev dirigeert voor kleuters

Zo 11 september, 14.15 u Tijdens het Rotterdam Philharmonisch Gergiev Festival speelt het orkest de familievoorstelling Peter en de Wolf (4+) in de Doelen terwijl acteur Bram van Oers vertelt. Extra bijzonder is dat het stuk gedirigeerd wordt door Gergiev himself.

Kruipen in een kunstwerk

De hele maand In de expo Alles Kids (4-12) in Museum Boijmans Van Beuningen hangen de kunstwerken extra laag zodat je ze heel goed kunt bekijken. Soms mag je zelfs in de kunstwerken kruipen. En dat is leuk, want je ouders passen er niet in.

advertentie

Testteam: Clementine (63) en haar oppaskind Mick (8)

Kosten? Toegang museum: volwassenen €7, kinderen van 5 t/m 15 jaar €3,50 en van 0 t/m 4 jaar gratis. Op woensdag hebben kinderen t/m 15 jaar gratis toegang Leeftijd? Iedereen is welkom, maar het spreekuur is het leukst vanaf een jaar of 7. Extra activiteiten? ‘In het museum kon je ook speurtochten doen, maar die had ik vorige keer al gedaan.’ Bereikbaarheid ov: Tramhalte Kievitslaan (170 meter, tramlijn 8) Metrostation Eendrachtsplein (700 meter, metrolijn A, B, C)

uitgetest

spreekuur voor NATUUR­VONDSTEN Wat nam je mee naar het Natuurspreekuur? Clementine: ‘Mick was heel benieuwd of hij tijdens het spreekuur meer te weten kon komen over zijn eigen natuurvondsten. Daarom nam hij onder andere een pissebeddenhuisje en twee fossielen mee.’ Deed je verrassende ontdekkingen? Mick: ‘Die meneer kon over al mijn fossielen iets vertellen en maakte er een rapport van. Zo heb ik een haaientand van wel vijftien miljoen jaar oud.’ Hoe vonden jullie de rest van het museum? Mick: ‘Ik vond de olifant en de potvis het leukst. Ze zijn zo groot, maar stinken ook wel een beetje. En wat ik heel gaaf vond om te zien waren de misvormde beesten, ze leken wel aliens, eentje had zelfs een mensenhoofd. De dieren waren echt, niet nagemaakt. Ik geef dit museum echt een 10, want ze hebben echt gave dingen.’ NATUURSPREEKUUR NATUURHISTORISCH MUSEUM, WO 7 SEPTEMBER & WO 5 OKTOBER, 14.30-15.30 U

UITBLAZEN BIJ PARQIET Op tien minuten lopen van het Natuurhistorisch Museum vind je het Euromastpark. Na een bezoek aan het Natuurspreekuur kun je hier lekker uitblazen bij Parqiet. Binnen is er een speelhoek en op de lunchkaart vind je (kinder)tosti’s. Met lekker weer zit je buiten op het terras (met een speciaal kinderijsje). Wie weet vinden de kids in het park wel een mooie veer voor het volgende Natuurspreekuur. 19


uitgelicht


LOCATIEVOORSTELLING TING! VAN SCAPINO

jubileum in clowns pak Scapino Ballet bestaat zeventig jaar. Choreograaf Ed Wubbe komt met een verrassende jubileumvoorstelling waarin hij dans combineert met circus en muziek van de Nits. tekst Laura van Mourik illustratie Eelco van den Berg

21


mischa van leeuwen: ‘Als ik dat pak aanheb, en mijn gezicht heb geschminkt, dan word ik vanzelf al een beetje gek’ Mischa van Leeuwen: ‘Clowns zijn onbehaaglijk’

HET BEGIN

TWEE WENSEN Ed Wubbe (59) is choreograaf en sinds 1992 artistiek leider van Scapino. Wubbe: ‘Bij een jubileum denk je vooral aan terugkijken op wat je al gedaan hebt. Maar ik wilde juist een stap vooruit zetten, het onbekende in.’ Wubbe had twee wensen voor de jubileumvoorstelling. Hij wilde de hoogte in, en hij wilde met popband de Nits werken. Wubbe: ‘Het leek me spannend om de voorstelling niet vanaf een standaard, rechthoekig podium te presenteren, maar alsof je als toeschouwer rond een piste zit en je vóór je kunt kijken, maar ook omhoog.’ Zo kwamen ze al snel uit bij een circustent – wat als mooie bijkomstigheid had dat Wubbe zijn voorliefde voor circus kon integreren in zijn voorstelling. De Ferro Dome, ‘een soort stenen iglo, met piste’, in het Vierhavengebied bleek de perfecte circustent. Dan Wubbes tweede wens. De Nits leerde hij kennen toen drummer Rob Kloet in 2013 de percussie deed voor een Scapinovoorstelling in de Kunsthal. ‘Wat ik mooi vind aan de muziek van de Nits is dat ze niet van die I love you-liedjes maken, met voor de hand liggende couplet-refrein-coupletstructuur. Hun teksten zijn vaak juist een beetje vreemd, surrealistisch.’ Standaard popsongs zijn door die voorspelbaarheid lastig te choreograferen, het wordt volgens Wubbe al gauw een soort jazzballet. ‘Terwijl de muziek van de Nits juist diepgang heeft. Hun nummer Ting hoorde ik, hoewel het een nummer is van begin jaren negentig, pas anderhalf jaar geleden voor het eerst. Ik vond het spannend dat ik de tekst niet helemaal begreep, dat ze vreemde instrumenten gebruikten. Ik dacht: hier kan ik wat mee, als choreograaf. Deze muziek zocht ik.’ 22 ---

Wubbes jubileumvoorstelling begon met een leeg paars notitieboek en in zijn hoofd wat losse ideeën. Wubbe: ‘Van tevoren stel ik mezelf vragen over de voorstelling, zoals: wat wil ik laten zien? Wat voor personages moeten een rol spelen? Zou ik dit zélf willen zien? De voorstelling moet als het ware een eigen code krijgen.’ Qua beelden moest hij denken aan het werk van Fellini en David Lynch. Wubbe: ‘Aan zijn films zie je dat Fellini – net als ik – van circus hield: er gebeurt van alles tegelijk, wat hij maakt is beweeglijk. Verhaallijnen en scènes lopen naast en door elkaar, maar roepen uiteindelijk toch samen een bepaald gevoel op. Misschien snap je het verhaal niet helemaal, als er al een rond verhaal is, maar toch voel je er iets bij – een beetje zoals ik die tekst van Ting niet helemaal begreep. Dat maakt het spannend. In het werk van Lynch vind je die spanning terug: je voelt, onbewust, onderhuids, dat er iets te gebeuren staat. Bij de Nits voel je hetzelfde surrealisme als bij Lynch, die vervreemding.’

PERFECTIE IS SAAI Wubbe zocht naar eenzelfde spanning als die hij zag bij Fellini, bij Lynch en de Nits. ‘Als je zo over de voorstelling hoort, zou je kunnen denken: fijn, makkelijk, die toegankelijke elementen: iedereen kent circus, iedereen kent de Nits. Maar ik vind dat er ergens gevaar moet dreigen, verval, perversiteit. Perfectie is saai; zonder donkere kant of duister randje verveel ik me.’ Er komt een punt in zijn zoektocht naar beelden en ideeën dat Wubbe tegen zijn vrouw zegt: ‘Volgens mij zit de voorstelling nu in mijn hoofd. We kunnen beginnen.’ Vanaf dat moment kan hij zijn plannen overdragen aan de dansers, en begint het proces in de repetitieruimte. Hij weet dan bijvoorbeeld dat hij dat vervreemdende, duistere gevoel wil laten spelen door danser Mischa van Leeuwen in de rol van clown die zich minimalistisch beweegt. ‘Mischa is een grote vent, hij kan er overweldigend uitzien op toneel. Maar als introvert maakt hij de rol van clown gevaarlijker.’

agenda rotterdam --- september 2016

Mischa van Leeuwen (38) is een van de oudgedienden van Scapino. In 1997 liep hij er stage, in 1999 kwam hij in dienst bij Scapino. Van Leeuwen: ‘Ik had de ballet­ academie gedaan, deed corps de ballet, danste Het zwanenmeer en De notenkraker. Door mijn stage bij Scapino maakte ik kennis met moderne dans. Ineens deed ik heel andere dingen met mijn lichaam; ik zat veel minder in een keurslijf dan bij het klassieke ballet. Hier mocht je jezelf zijn op het podium.’ Ed Wubbe en hij werken al bijna 20 jaar samen. ‘Ed en ik weten wat we aan elkaar hebben. Hij daagt me nog steeds uit.’ Vroeger was Mischa één grote energiebom. Nu heeft hij meer rust op het podium. Van Leeuwen: ‘De theatrale kant van het dansen heeft me altijd geïnteresseerd, maar ik zie steeds meer in dat theatraal niet per definitie “met grote gebaren” hoeft te betekenen. Theatraal zit soms juist in het heel kleine, minieme, of bijvoorbeeld in langzame passen; een solo van 30 seconden vertragen tot vijf minuten is soms krachtiger.’ In TING! speelt Mischa meerdere rollen, waaronder dus die introverte clown. Van Leeuwen: ‘Clowns zijn onbehaaglijk. Dat onbehaaglijke intrigeert me. Ik zag de tentoonstelling van Ugo Rondinone in Boijmans, heb thuis kunst- en fotoboeken over clowns, waaronder een fotoboek met 1500 verschillende clowns – ze hebben wel bijna allemaal een rode neus, trouwens.’

CLOWNSPAK Wat Van Leeuwen helpt bij zijn rol is zijn clownspak. ‘Als ik dat pak aanheb en mijn gezicht heb geschminkt, wit met een grote rode mond en zwarte strepen over mijn hoofd, dan word ik vanzelf al een beetje gek, ik kan niet meer normaal doen, ben Mischa niet meer. Het pak helpt echt.’ En dan dansen op muziek van de Nits – die volgens van Leeuwen spelen alsof ze twintig zijn. ‘Het mooie van livemuziek is dat je als danser voortdurend alert moet zijn en moet luisteren: soms versnellen ze wat, soms gaan ze wat langzamer. Soms roept de tekst van het nummer een gevoel in je op, en daar kan je in meegaan, maar vaak versterk je de dans door juist in te gaan tegen wat de muziek vertelt.’


uitgelicht

Ed wubbe: ‘wat ik mooi vind aan circus, is dat je de kwetsbaarheid voelt: beheers je een truc niet, dan val je’

_over scapino OP HET SPOOR

DE UITNODIGING ‘Eds uitnodiging verraste ons’, zegt Henk Hofstede (64), zanger van de Nits. ‘We hadden als band nooit eerder iets met dans gedaan. Zelf ging ik ook niet veel naar ballet toe dus het was een onbekende wereld voor ons. Zo’n uitnodiging uit onverwachte hoek prikkelt, het is interessant om dan te kijken wat de mogelijkheden zijn.’ Ze gingen praten, Ed Wubbe en Henk en drummer Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips. En heen en weer mailen: voorstellen over welke van hun nummers geschikt zouden zijn, maar ook ideeën over de beelden van de voorstelling. Hofstede: ‘Ik stuurde Ed mijn vogelmanfilmpjes, die ik maak als ik op reis ben, waarop ik zwarte kleding en een zwarte hoed draag. Ik beweeg me op een vervreemdende manier door het beeld, een beetje alsof ik aan ballet doe. En ik vertelde Ed over de miniatuurcircusjes van beeldhouwer Alexander Calder, die hij in zijn studio bouwde ter vermaak van zijn vrienden. Kortom: we wisselden inspiratie uit.’ De eerste repetitie met de dansers was nogal een belevenis. Hofstede: ‘Muziek die jij al gemaakt hebt, is nu omgezet naar beweging. De eerste keer dat ik dit meemaakte, was zo’n nieuwe, zo’n fysieke ervaring, ik kwam ogen tekort. Je bent zelf aan het spelen, maar tegelijkertijd wil je alles zien. Maar probeer een groep van tweeëntwintig dansers maar eens te volgen. Alsof je over een drukke winkelstraat loopt en alle passanten in de gaten wilt houden.’ Pas nu ze vaker hebben gerepeteerd, gunt Hofstede zichzelf de tijd om echt te kijken. Hofstede: ‘Dat wat jij speelt rechtstreeks door anderen wordt verbeeld, brengt een laag in onze muziek aan die ik zelf nooit had kunnen bedenken.’

winnen

Uitagenda Rotterdam geeft 5x2 kaarten weg voor Ting!

Meedoen? Ga naar www. uitagendarotterdam.nl/winacties-­ magazine. Winnaars krijgen uiterlijk 12 september per e-mail bericht.

Ook praktisch gezien is deze nieuwe ervaring even wennen voor de band. Hofstede: ‘Binnen de schema’s van de nummers van de Nits zit altijd ruimte voor een andere wending van het nummer, voor een nieuwe maat. We spelen al zo lang samen dat je een andere afslag kunt nemen en toch op het spoor blijft. Maar als wij onze nummers nu te vrij spelen is dat verwarrend voor de dansers. Dus we volgen onze eigen muziek wat strikter dan we gewend zijn.’ In de voorstelling spelen de Nits bestaande nummers, en ze maken, voor de overgangen tussen de nummers in, nieuwe muziek. Hofstede: ‘Onze eigen muziek is vol en complex, maar deze nummers worden instrumentaal en we maken ze juist kaler, leeg.’ En verder blijft het, net als bij het werken aan een nieuw album en bij optredens, een kwestie van dingen uitproberen. Wat werkt wel, wat werkt niet? Hofstede: ‘Wat dat betreft lijkt Eds werkwijze veel op de onze. Je begint met kleine stukjes, en je werkt net zolang door tot al die stukjes met elkaar samenvallen.’

VOORLIEFDE VOOR CIRCUS Terug naar Wubbes voorliefde voor het circus. Hij werkte eerder met veel plezier samen met circusartiesten: in zijn voorstelling The Great Bean traden jongleurs op. Voor TING! werkt Scapino samen met artiesten van Codarts circus arts. Wubbe: ‘Circus is, meer dan dans, een kwestie van techniek. Het zijn fysieke trucs die je tot in het oneindige moet oefenen, want er hangt een zwaar risico aan: beheers je ze niet, dan val je. De virtuositeit van circus vind ik mooi, maar uiteindelijk gaat het me er niet om of je zes of acht flikflaks doet. Wat ik spannend vind, is wanneer je als publiek het gezicht van de acrobaat ziet die naar de hand van zijn partner reikt om te voorkomen dat ze valt; dat je iets van kwetsbaarheid voelt. Hoe weerloos dingen soms zijn.’ Hij kan ontroerd raken door die kwetsbaarheid. ‘Het is net als met dans. Soms kun je met een minieme beweging iets uitdrukken waarvoor je in taal de woorden niet vindt.’ TING! - SCAPINO BALLET FERRO, DO 15 SEPTEMBER T/M ZO 9 OKTOBER

Hoe het begon

Scapino Ballet werd in 1945 opgericht door danspedagoge Hans Snoek en kunstenaar Nicolaas Wijnberg. Op een junidag in 1945 speelde Hans Snoek met een aantal bevriende dansers De toverfluit op een schoolplein in Amsterdam. Een halfjaar later dansten ze de voorstelling nog een keer, maar nu in Carré. (En, voor de rekenaars onder ons: statutair gezien bestaat Scapino sinds 1946).

---------------------------------------

Tienjarig jubileum

In 1955 werd het jubileumprogramma ter ere van Scapino’s tienjarig bestaan ingeleid door de ‘schelm’ Scapino, waarnaar de dansgroep vernoemd is. ‘De voorstellingen genoten zeer veel bijval,’ aldus de commentator met Polychroonjournaal-stem op het filmpje over dit jubileum.

---------------------------------------

Het witte huis

In 2 januari 1964 gaf Scapino een voorstelling in het Witte Huis. Een eerder optreden was uitgesteld vanwege de moord op J.F. Kennedy. Scapino stond erop dat ook de kinderen van het gekleurde personeel naar de voorstelling mochten kijken. Dit verzoek werd ingewilligd.

---------------------------------------

Van Amsterdam naar Rotterdam

Begin jaren negentig nodigde de stad Rotterdam Scapino uit om stadsdansgezelschap te worden. De uitnodiging viel samen met de opening van de nieuwe Rotterdamse schouwburg. Scapino nam de uitnodiging aan en verhuisde van Amsterdam naar Rotterdam.

---------------------------------------

Klokhuis

In 1992 volgde jeugdprogramma Klokhuis danser Mischa van Leeuwen. Hij was toen 15 jaar, hij zat op de Balletacademie, en zijn grote voorbeeld was John Travolta. Mischa was, vertelt hij in het Klokhuis-filmpje uit 1992, ‘ietsje te dik’. Van Leeuwen nu: ‘Ik had zelfs een diëtist. Maar kort erna schoot ik de hoogte in, en verdween dat puppyvet vanzelf.’

---------------------------------------

Bekende ex-Scapinodansers Penney de Jager en Jan Kooijman dansten beiden voor Scapino.

23


MEDEMOGELIJKMAKER

CONNY VERSCHOOR (59) TOILETJUF BIJ TRANSPORTCLUB (ANNABEL) ‘Ik hou van de nacht. Als ik op vrijdagavond vanuit Breda op Rotterdam Centraal aankom, voel ik op het station al de energie en de verwachtingen van de nacht. Mensen zijn onderweg naar een club of een feest; iedereen gaat op stap om het harde werken van de week ervoor te vergeten. Ik ben toiletjuf, maar vooral ook aanspreekpunt. Waar kan ik oordoppen kopen? Hoe laat draait die dj? Heb je een aspirientje voor me? Soms staan er tien man tegelijk aan mijn tafel die me van alles vragen – dwars door de keiharde techno heen. En veel bezoekers komen naar me toe voor een praatje. Zij kennen mij, ik ken hen. Vragen ze me hoe het met mijn hondjes gaat. Er zijn nachten dat alles klopt. Het publiek, de sfeer, de muziek. Een nacht voor in de boeken, noemen mijn collega’s van de bar en ik dat, nachten waar over tien jaar nog over wordt gesproken. Een jaar geleden verhuisden mijn man en ik naar Brabant, naar een chaletje bij de bossen. Mijn werk voor doordeweeks, als toiletjuf bij een winkelcentrum, had ik opgezegd. Ineens was ik overdag vrij. Het is leuk om met onze vier hondjes door het bos te struinen, maar als je niet werkt, lijken alle dagen op elkaar. Gelukkig vragen ze me nu ook in Brabant vaak als toiletjuf. En op vrijdagavond is het: hop, in de intercity, direct terug naar Rotterdam. Zolang ik werk, voel ik me jong.’

foto Joke Schut tekst Laura van Mourik

Uitagenda Rotterdam portretteert mensen die achter de schermen of buiten de spotlights iets bijdragen aan de stad.

uitagendaTIP

Transportclub is elke vrijdag en zaterdag geopend van 00.00 tot 06.00 uur en bevindt zich in de kelder van Annabel op Schiestraat 18.

24 ---

agenda rotterdam --- september 2016


25


focus

In september, tijdens de derde editie van Rotterdam Pride, wordt iedereen uitgenodigd om de vrijheid van seksuele diversiteit te vieren. Uitagenda Rotterdam juicht dit van harte toe, maar vraagt zich tegelijkertijd af: hoe roze is onze (uitgaans)stad eigenlijk?

foto’s Bas Czerwinski

_festival

Hoe gay is nultien? tekst Clint van der Hartt Het is niet te voorkomen. Zodra het over de gayscene in Rotterdam gaat, wordt de vergelijking met de hoofdstad al snel gemaakt. Maar, zo stellen Alex van Hulst en Bjorn Ketzener van onlineplatform GayRotterdam, een tweede Amsterdam moeten we juist niet worden. Rotterdam kan volgens hen beter kijken naar homovriendelijke steden als Antwerpen, Manchester en Keulen.

GAY DESTINATION De ambitie om van Rotterdam een aantrekkelijke plaats voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te maken, werd begin 2014 uitgesproken tijdens de werkconferentie Rotterdam Gay Destination. Ketzener: ‘Als stad wil je homovriendelijk zijn, dus wat doe je om dat te bewerkstelligen? Het gaat dan niet alleen om voldoende horeca, maar ook over sociaal-maatschappelijke kwesties.’ Eén van de actiepunten die uit de conferentie voortkwam, was het opzetten van een digitaal platform voor de LGBT-community. Van Hulst: ‘Vanaf begin dit jaar is GayRotterdam online en we merken dat het aantal unieke bezoekers flink stijgt. Ook zitten we niet verlegen om content, de agenda puilt uit.’ STIJGENDE LIJN ‘Het gaat stapje voor stapje de goede kant op’, zegt

Marc Kabbedijk van Ferry Rotterdam, de bar en club die in septem26 ---

agenda rotterdam --- september 2016

ber 2014 aan de Westblaak opende. ‘Het aanbod wordt breder en je ziet dat ook andere ondernemers actiever inzetten op de LGBT-community. Kijk bijvoorbeeld naar zo’n gayfeest in BAR, of naar de nieuwe club Trash die een openminded koers vaart.’ Ook Van Hulst is positief over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. ‘Ferry is een fantastische club en wat groter dan we gewend zijn in Rotterdam. De Unie is nieuw. En er zijn plannen voor minimaal nog twee tenten. De Keerweer Parade gaat haar achtste editie in en daar komen dit jaar grote artiesten op af. Qua aanbod gaat het helemaal niet slecht. Rotterdam is sowieso heel populair op het moment, daar profiteert de gayscene ook van.’

VERBETERPUNTEN Op de vraag wat de gayscene in Rotterdam mist, hoeven Van Hulst en Ketzener niet lang na te denken. Ketzener: ‘Wat hier ontbreekt, is een goede fetish-gelegenheid. Ik denk dat daar een markt voor is en dat je er ook mensen van buitenaf mee trekt. Er is behoefte aan en die behoefte wordt niet vervuld.’ Kabbedijk ziet op een heel ander vlak verbeterpunten. ‘Het zou mooi zijn als instellingen in de stad wat meer zouden meedoen. Musea kunnen bijvoorbeeld wat uitgesprokener exposities maken. LantarenVenster doet het al wel heel goed met het Gay & Lesbian Summer Film Festival.’ 


rotterdam pride

5X roze BÄR BAR, ZA 10 SEPTEMBER

foto Nicolin

g e Rodenbur

No gender, no attitude, no enemies. BÄR is dé gaynight van BAR, met in september Prosumer en Jennifer Cardini achter de draaitafels.

DWARS DOOR HET ARCHIEF: THROUGH QUEER EYES HET NIEUWE INSTITUUT, DO 15 SEPTEMBER

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen? Talkshow met verschillende gasten en de korte film The Healers van Tim Leyendekker over de Rotterdamse gay partyscene.

KEERWEER PARADE CAFÉ KEERWEER, VR 23 T/M ZO 25 SEPTEMBER

ROTTERDAM PRIDE 2016 Rotterdam heeft sinds 2014 een eigen Pride. Mede-organisator Dora Borst vertelt hoe en waarom. Hoe is Rotterdam Pride ontstaan? In 2013 schreef Korrie Louwes (destijds Wethouder Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie, red.) een pitch uit voor een roze evenement in Rotterdam. Mijn idee voor een cultureel programma won uiteindelijk, samen met de inzending van Jan-Willem Veerbeek, eigenaar van onder meer Strano en de Keerweer. Daar is in 2014 Rotterdam Pride uitgekomen. Waarom is zo’n Pride belangrijk? De LGBTQI-scene in Rotterdam mag wat meer op de kaart worden gezet. Het is belangrijk om seksuele diversiteit te vieren. Daarbij horen niet alleen feesten, inhoudelijk moet er ook diepgang in het programma zitten. Daar is veel winst te behalen. Het thema dit jaar is (Un)labelled. Vertel. Er zijn ontzettend veel labels: lesbian, gay, bisexual, queer, transgender, intersex. Wat is het nut en de noodzaak van al die hokjes? Pride Rotterdam komt met een programma dat voorbijgaat aan die labels, wij willen een brug slaan tussen de LGBTQIen heterogemeenschap.

Al jaren een begrip, dit driedaagse festijn van Café Keerweer. Met bekende artiesten als Luv’, Gordon, Jan Versteegh, K-otic, en André Hazes jr.

HOUSE OF BOYS – PRIDE 2016 FERRY ROTTERDAM, ZA 24 & ZO 25 SEPTEMBER

Het bekende feest House of Boys voor het eerst in festivalvorm. Dat betekent overdag buiten dansen en ’s nachts naar binnen. Toegang is gratis.

VAN OLDERBARNEVELDSTRAAT

De ‘gaystraat’ van Rotterdam. Met vlak naast elkaar de twee populaire kroegen De Regenboog (nummer 148a) en Strano (nummer 154), en daar tegenover de lunch- en wijnbar Nostra (het gastronomische ‘nichtje’ van Strano, op nummer 127a). Om de hoek zit gayclub De Unie (Mauritsweg 34-35).

advertentie

Wat staat er zoal op het programma? Een Pride Walk, talkshows, Camp Pride op het Schouwburgplein, een roze kerkviering, verschillende feesten. Te veel om op te noemen. ROTTERDAM PRIDE 2016 DIVERSE LOCATIES, DO 22 T/M ZO 25 SEPTEMBER 27


Arminiuskerk toegang vrij 11 september 10.30u

Openingszondag met het jaarthema

PLEiDOOi VOOR VRIJHEiD Museumpark 3

Remonstrantenrotterdam.nl

28 ---

agenda rotterdam --- september 2016


smaak & stijl Een update vanuit de stad op het gebied van eten, drinken, lifestyle en uitgaan.

_eten & drinken

VAN ZUIVEL­ FERMENTATIE TOT BLOESEM­ LIMONADE In dit foodlab en proeflokaal in één organiseren eigenaressen Maidie en Sanne regelmatig inspirerende evenementen over de herkomst van producten en hun maakproces. Altijd al willen leren fermenteren of je eigen tempeh maken? Je kunt je aansluiten bij de workshops, maar ook een reservering maken voor je eigen gezelschap. FLOWERS&SOURS COOLHAVEN 148A, DELFSHAVEN

Flowers&Sours, foto Cathy van den Berg, Friscat

In de buurt van: Podium Grounds (350 meter) De Machinist (500 meter)

_lifestyle _eten & drinken _uitgaan

30

La Pizza Noord

een lang gekoesterde wens

32

33

jonge designers en eigen ontwerpen

uitgaan in de kelder van Supermercado

&designshop

Trash

29


smaak & stijl _eten & drinken Naam: Willem Renerie en Geertje Yntema Ondernemingen: La Pizza (Scheepstimmermanslaan), La Pizza Noord en Spaghettata (Nieuwe Binnenweg).

smaakmakers WILLEM RENERIE EN GEERTJE YNTEMA

Type zaak: restaurant Keuken: Italiaans Prijsniveau: antipasti €7 tot €13, pizza €8 tot €16 Openingstijden: dagelijks van 17.00 tot 21.30 uur Specialiteit: vongole ­saltate, polpo affogato, pizza al mascarpone Sfeer en bijzonderheden: architectonisch, ambachtelijk en kindvriendelijk

LA PIZZA foto’s Aukje Simone van Rossem

‘We wisten als we ooit gaan uitbreiden: dan naar dit pand in Blijdorp’

Het was groot nieuws begin dit jaar: ‘La Pizza komt naar Noord’. Het succesvolle ondernemersduo Willem Renerie en Geertje Yntema nam na 15 jaar een bijzondere stap: er kwam een tweede La Pizza en wel in het statige pand aan het Bentinckplein in Rotterdam Blijdorp. Inmiddels is de nieuwe La Pizza Noord open en het loopt als een trein. Willem: ‘Het gaat echt fantastisch. We zijn pas open dus we zetten nog wat puntjes op de i, maar we zitten elke dag vol, zeven dagen per week.’ Het pand dat eerder ‘Statenhof’ en ‘Statenburg’ heette, heeft een roemruchte geschiedenis, maar was na de opening in 1958 een gerenommeerd restaurant. Willem: ‘Mijn zus is hier nog getrouwd 40 jaar geleden. Geertje en ik hebben allebei in Blijdorp gewoond en we reden elke dag langs dit pand op weg naar La Pizza en Spaghettata. Dus we wisten: als we ooit gaan uitbreiden, dan in Blijdorp en dan in dit pand. De architect, Robert van Oosterom, heeft het erg naar onze zin verbouwd. De inrichting past goed bij La Pizza.’ 30 ---

Over het succes van La Pizza is Willem nuchter: ‘Het gaat om authenticiteit, we doen niet te ingewikkeld en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het eten is echt Italiaans, zonder opsmuk, en vergeet niet: we doen niet alleen pizza. Pizza is maar de helft van de kaart. Veel mensen bestellen alleen maar van de andere gerechten zoals pasta of antipasti. Daarnaast dragen de lieve mensen in de bediening en in de keuken bij aan het succes van La Pizza. Juist door hen blijft het voor Geertje en mij zo leuk om te werken.’ De stap van één naar twee La Pizza’s heeft 15 jaar geduurd. Volgens Willem zal er niet snel nog een La Pizza bijkomen: ‘Zeg nooit nooit, maar we zijn er totaal niet mee bezig. We willen de kwaliteit in beide La Pizza’s en in Spaghettata kunnen waarborgen en dat kan niet als je te veel zaken opent’. Maar er komt nog wel iets leuks aan: ‘We gaan nu aan de slag met de zaal boven La Pizza Noord. Die gaat toepasselijk ‘La Salle’ heten. Ik ben ooit in Schiedam begonnen met een evenementenlocatie en we kijken er erg

agenda rotterdam --- september 2016

naar uit om op een echte La Pizza-manier aan de slag te gaan in de grote zaal. We gaan er van alles doen, alleen geen feesten met harde muziek en geen bruiloften.’  LA PIZZA BENTINCKPLEIN 1-3, BLIJDORP Bereikbaarheid ov: Bushalte Bentinckplein (50 meter, buslijn 33) In de buurt van: Rotterdamse Schouwburg (1,4 kilometer) De Doelen (1,5 kilometer)

Samengesteld door:

‘Alles over lekker eten in onze stad’


_eten & drinken

FOODFESTIVAL

ROTTERDAMSEKOST

Tijdens Rotterdamse Kost komt het beste dat de Rotterdamse horeca te bieden heeft samen met muziek, musea en kunstenaars. Ga in ieder geval kijken bij Rotterdams Kooktalent op 16 en 18 september. MUSEUMPARK, DO 15 T/M ZO 18 SEPTEMBER

DJEMAA EL FNA - EETPLEIN ROTTERDAM Het Museumpark wordt omgetoverd tot een Marokkaans eetplein. Proef de lekkerste gerechten en luister naar de mooiste poëzie en muziek en zie de mooiste theatervoorstellingen. MUSEUMPARK, VR 23 T/M ZO 25 SEPTEMBER

BOREFTS AFTER FESTIVAL: BAF!

De afterparty van Borefts Bier Festival in Bodegraven is voor de derde keer op rij bij Kaapse Brouwers. Het grootste bierfestival van Nederland wordt in stijl afgesloten met brouwers als Oedipus, Emelisse en Het Uiltje. KAAPSE BROUWERS, ZO 25 SEPTEMBER

advertentie

Van foodfestivals tot antipasti en pizza

Het ov brengt je NAAR eten & drinken

PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl 31


uitRDAM _lifestyle

ELWIN (36) & NYNKE (29) VAN DER HOEK ONDERNEMERS Vijf jaar geleden openden industrieel ontwerper Elwin en stylist en ontwerper Nynke hun conceptstore &designshop aan het Zwaanshals. Naast een ruime collectie aan design van jonge ontwerpers creëren zij ook zelf. In de studio achterin de shop werken ze aan de tofste ontwerpen voor de meest uiteenlopende klanten. ‘Wij kunnen elk creatief probleem van elke klant oplossen.’ Wat is het verhaal van &designshop? Nynke: ‘Onze winkel is een verzameling van lokale producten van jonge ontwerpers, aangevuld met onze eigen ontwerpen. Klanten zien wat we creëren doordat de studio aan de shop grenst. Maken, dat vinden we belangrijk. Net als de connectie met de klant. Klanten willen nieuwe producten zien, voelen en het verhaal erachter kennen. Tegelijkertijd willen wij ambitieuze designers een podium geven. Dat is een mooie match.’ Wat maakt &designshop Rotterdams? Elwin: ‘Rotterdam is de mouwen opstropen, dat hebben wij ook. Maken dus. Voor ons werkt iets als we het kunnen vasthouden, kunnen voelen. Daarnaast hebben we het hart op de tong. Ook gunnen we anderen een mooie klus of een plek in de winkel. Dat is ook echt iets Rotterdams: elkaar dingen gunnen.’

foto Vera Cornel | redactie Hotterdan

uitagendaTIP

Nynke: ‘Het Zwaanshals en de buurt daaromheen vinden we tof. Er zijn veel leuke winkels en eetgelegenheden gevestigd hier. Met onze dochter hebben we een abonnement op het Plaswijckpark. Superfijne plek en nee, niet alleen voor kinderen!’

32 ---

agenda rotterdam --- september 2016


smaak & stijl

_lifestyle

Elke maand tipt Uitagenda Rotterdam een avondje uit voor de 25-plusser. Van clubavond tot cocktailbar. Deze keer Trash, een nieuwe club onder Supermercado, het voormalige Blender.

foto’s: Naomi He-Ji, Naomi van Heck

_uitgaan

PARK(EERPLEK)JES  Tijdens Happy Streets worden parkeerplaatsen in de binnenstad omgetoverd tot parkjes. Op zondag worden de Nieuwe Binnenweg, Pannekoekstraat, Hoogstraat en Witte de Withstraat afgesloten voor auto’s en worden de parkeerplaatsen door ondernemers, kunstenaars en bewoners. Zo zijn er yogaworkshops en geven interieurarchitecten gratis interieuradvies. DIVERSE LOCATIES, VR 16 T/M ZO 18 SEPTEMBER

uitgaan > 25

Genadeloos knallen met zo min mogelijk kleding club trash iedere do vr za €5 / €10 ouderwetse house

SHOPADRES VOOR MANNEN  Deze zomer opende de flagshipstore van The GoodPeople, het toffe Rotterdamse mannenkledingmerk, in één van de hipste straten van de stad. Mannen kunnen hier hun lol op. Van shirt tot broeken, de collectie is lekker uitgebreid. En uiteraard vinden we op elk kledingstuk het fameuze wolkje. PANNEKOEKSTRAAT 52A Onder redactie van Uitagenda Rotterdam. Met dank aan Hotterdan.nl.

Bereikbaarheid ov: Bushalte Westblaak (260 meter, buslijn 32) Metrostation Beurs (350 meter, metrolijnen A, B, C, D, E)

Onder redactie van Jeroen Veenstra

Trash is een nieuwe club in de kelder van Mexicaans restaurant Supermercado, het voormalige Blender. Een concept van Wiebe Kuipers en Dirk Schmidt, bekend van Housekamer en Bahn in het Baankwartier. Wat je hier kunt verwachten? Ouderwetse house van dj’s als Pop On Acid, Lucien Foort, Chaiba en Taras van de Voorde. Maar ook onverwachts groots bezoek. Tijdens het openingsweekend werden bezoekers verrast met de komst van Benny Rodrigues en Afrojack. Voor wie het liefst in zijn casual outfit een drankje doet op het terras, is dit feestje misschien niet de beste keus. Want, zo benadrukt organisator Wiebe Kuipers: ‘Trash is voor de liefhebbers! Die samen genadeloos willen knallen. Met zo min mogelijk kleding!’ De sluitingstijd? Die wordt bepaald door het publiek. Zolang het gezellig is, gaan de lichten niet aan. Club Trash, Schiedamse Vest 91

33


2016 AFTE

RPAR

MET

DJ GA TY PROK BRIEL O FJEV DE KL EINZO O

GERGIEV

N VAN

!

LAAT

JE

GEDURENDE

MEESLEPEN

DRIE

KWARTIER

DOOR ÉÉN VAN DE

BEKENDSTE WERKEN VAN PROKOFJEV: HET

ROMEO EN JULIA.

ROMANTISCHE JONGEREN VAN HET SYMFONIEORKEST KONINKLIJK CONSERVATORIUM & CODARTS

TOPTALENT

TONEN HUN ONDER LEIDING VAN VALERY GERGIEV. JONGER DAN 27

€10,- BIJ. AFTERPARTY

JAAR? DAN BEN JE ER AL VOOR TIJDENS DE

GRATIS (AANSLUITEND AAN HET LATE NIGHT CONCERT) STEEKT GABRIEL PROKOFJEV HET

WERK VAN ZIJN OPA IN EEN HIP JASJE. EN VOOR HET ULTIEME LATE NIGHT GEVOEL BIEDEN WE

JE

EEN GLAS

OP

VERTOON

VAN

JE

KAARTJE

GRATIS WODKA AAN.

DONDERDAGAVOND

8 SEPTEMBER 23.00 UUR DE DOELEN, ROTTERDAM

34 ---

agenda rotterdam --- september 2016


column

Vers Beton is een Rotterdams online tijdschrift voor journalistiek en opinie. Een medium dat eerst denkt en dan doet, en dat over alle facetten van Rotterdam. Lees verder op Versbeton.nl.

PERVERS KINO Het Duitsland van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stond onder andere bekend om zijn stationsbioscopen, de zogenaamde ‘Bahnhofskinos’. De films die van ’s ochtends vroeg tot in de nacht constant herhaald werden in de verre uithoeken van spoor 15 waren op z’n minst opvallend te noemen. Alles wat het licht van de reguliere bioscoop niet kon verdragen, werd er gedraaid.

Alexandre Furtado is creative director van Damage Playground. Hij heeft een grote interesse in cultuur, van muziek tot architectuur, en schrijft hierover voor Vers Beton.

Niets was te pervers, te orthodox of te controversieel. Een ‘culturele transitzone’ noemt de ARTE-documentaire Cinema Perverso de stationsbioscopen. En een venster op de wereld. Hopelijk zal wat dat betreft De Gouvernestraat haar venster op de wereld hervinden wanneer KINO er zich dit najaar vestigt op de oude locatie van LantarenVenster. De metropool die eigenlijk geen metropool is kan dit goed gebruiken, want met maar één écht filmhuis in Rotterdam is het continue aanbod van kwaliteitsfilms en

uitdagende programmering hier zeer karig. Zou het met de hoge leeftijd van zijn bezoekers te maken hebben dat zelfs LantarenVenster vaak op safe speelt? Wat ik wel weet, is dat de cinema waar ik de meeste voldoening uithaal, gemaakt is in de tijd van de babyboomers. Denk aan de films van Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Jean-Pierre Melville. Maar misschien zijn de babyboomers die vaak aan het hoofd staan van dit soort filmhuizen dat vergeten. Hoog tijd voor KINO-oprichters Jan de Vries en Frank de Groot, respectievelijk 33 en 26 jaar oud, om iedereen daar eens aan te herinneren. Ik hoop op eindeloos veel blaxploitation, women in prison-films, Bruce Lee-marathons, Roman Polanski, Orson Welles en ga zo maar door. De naam KINO is in elk geval al veelbelovend. Een flinke portie trash erbovenop en ik ben tevreden.

35


in de bios _drama

FILOSOFE BEGINT OPNIEUW

L’AVENIR ‘De vijfde en beste film van de jonge Franse regisseuse Mia Hansen-Løve’

tekst Erik Schumacher

Nathalie zit in haar eentje stilletjes te huilen in de tram. Haar moeder is net overleden. Dan ziet ze door het raam haar man, die haar net verlaten heeft, voor het eerst met zijn nieuwe vriendin. Ze schiet in de lach. Het is wonderlijk hoe licht van toon L’avenir is voor een film over een catastrofaal jaar in het leven van een filosofe van in de zestig. Het houdt niet op bij de dood van haar moeder en het einde van haar huwelijk – Nathalie krijgt ook nog eens de wacht aangezegd door haar uitgeverij. Met haar kinderen de deur uit heeft ze opeens weinig vastigheden meer over. Maar ze weigert in de val van het zelfmedelijden te stappen. L’avenir is de vijfde en beste film van de jonge Franse regisseuse Mia Hansen-Løve. Haar stijl is aanstekelijk gevoelig: ze zoekt niet de momenten van het grote drama die een specifieke emotie uitdragen, maar vooral de momenten daaromheen, die ze zo subtiel en ambigu neerzet dat je als kijker de ruimte 36 ---

krijgt om je eigen betekenis te vinden. Het is een stijl die op het lijf geschreven is van hoofdrolspeelster Isabelle Huppert. Haar Nathalie voelt, zoekt en denkt zo vanzelfsprekend dat bijna niet opvalt hoe geraffineerd het is. Een hoofdrol voor een vrouw van in de zestig, onder regie van een vrouw van in de dertig – het is een dubbele zeldzaamheid in de nog altijd hopeloos ongeëmancipeerde filmindustrie. Het feminisme van L’avenir is subtiel. Het zit hem bijvoorbeeld in het feit dat Nathalie na haar scheiding wezenlijker doelen heeft dan het vinden van een nieuwe man. Het zit hem ook in hoe Nathalie contrasteert met de mannen om haar heen. Fabien, haar favoriete oud-leerling, gelooft dat filosofie een kwestie is van het vinden van de juiste stellige overtuigingen om je leven radicaal naar in te richten. Hij trekt zich terug in een woongroep op het platteland om vanachter zijn schrijftafel oorlog tegen de wereld te

agenda rotterdam --- september 2016

voeren. Ex-man Heinz is een academisch haantje – je ziet helemaal voor je hoe hij eerstejaarsstudenten inpakt met het aplomb van de man die alles al gelezen heeft. Nathalie mist die behoefte om te overtuigen of te overrompelen. Ze vindt het vooral interessant om haar leerlingen zelf te leren denken. Die bescheidenheid komt niet voort uit een gevoel van minderwaardigheid, maar uit een weloverwogen inzicht in de bescheiden grip die de mens op het leven heeft. Het is precies dat inzicht dat haar in staat stelt het hoofd boven water te houden wanneer tegenslagen haar overspoelen. Je moet er niet aan denken dat Heinz of Fabien zoiets zou overkomen.  Regie: Mia Hansen-Løve Met: Isabelle Huppert, Roman Kolinka L’AVENIR VANAF 8 SEPTEMBER IN DE BIOSCOOP


_documentaire

LO AND BEHOLD Internet is al lang niet meer weg te denken uit ons leven. De Duitse documentairemaker Werner Herzog verkent de komst en de toekomst van het internet. Hij spreekt met pioniers en laat zien dat internet in de toekomst bijna niet meer te bevatten zal zijn. Documentaire aan de hand van gesprekken met onder meer Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla en medebedenker en -oprichter van PayPal. Regie: Werner Herzog VANAF 15 SEPTEMBER IN DE BIOSCOOP

_FANTASY / AVONTUUR

MISS PEREGRINE’S HOME FOR PECULIAR CHILDREN BEKIJK TRAILERS VAN DE FILMS OP uitagendarotterdam.nl/film

ZIE ook CINERAMABIOS.NL, LANTARENVENSTER.NL, PATHE.NL, kinorotterdam.nl en WORM.ORG

Jake ontdekt een geheim toevluchtsoord: mevrouw Peregrine’s weeshuis voor bijzondere kinderen. In deze wereld hebben de bewoners bijzondere gaven en blijkt veiligheid slechts een illusie te zijn. Jake weet niet wie hij kan vertrouwen. Film gebaseerd op de bestseller van Ransom Riggs, geregisseerd door Tim Burton van Charlie and the Chocolate Factory en Alice in Wonderland. Regie: Tim Burton Met: Eva Green, Asa Butterfield, Chris O’Dowd, Ella Purnell VANAF 29 SEPTEMBER IN DE BIOSCOOP

advertentie

Van veranderend toekomstbeeld tot mysterieus weeshuis

Het ov brengt je NAAR de film

PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl 37


In the Belly of the Whale 09.09.16 — 31.12.16 WDW25+ : Decorations Kasper Bosmans 09.09.16 — 31.12.16 Para | Fictions Lucy Skaer 15.07.16 — 02.10.16 Witte de With Center for Contemporary Art Witte de Withstraat 50, Rotterdam Openingstijden: di — zo 11 — 18 uur www.wdw.nl 38 ---

agenda rotterdam --- september 2016

Charles Thomson Rees Wilson (1869–1959), foto van een nevelkamer, glasnegatief, c. 1911–13, © de nalatenschap van CTR Wilson, afbeelding © Sandy Wood

Binnenkort bij Witte de With: Opening 08.09.16, 17 uur


september 16

agenda donderdag 01 september

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Fragments of journeys ­towards the horizon Filosofische vertelling over reizen en de veranderende verhouding tussen de mens en het landschap om hem heen. Fenixloods II Katendrecht 20.00 u van €10,00 t/m €17,00 Walden Tragikomedie van Ro Theater met Arjan Ederveen en Jack Wouterse als twee schoffelende oude mannen. Regie Alize Zandwijk. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00

en oud, die van schepen, havens en maritieme avonturen houdt. Met spectaculaire demonstraties op het water, bezichtigingen van indrukwekkende schepen en spannende excursies in de haven. Diverse locaties Het Maritiem Museum is op dreef Stap aan boord van bijzondere (gast)schepen of vaar mee op schepen die nog meewerkten aan de wederopbouw van de haven. Het museum is op 3 en 4 september

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Coaster Records Label Night Met optredens van Frisbee Club, Goodnight Moonlight, Mantra en The Super Soakers. Rotown 21.30 u €5,00

--------------------------------

THEATER

-------------------------------Fragments of journeys ­towards the horizon Zie do 01

--------------------------------

LEZING / DEBAT

--------------------------------

Reading Room - Terror met Felix Ensslin Reflectie op de mechanismen van de beeldproductie die schuilgaan achter terreur. Engels gesproken. Het Nieuwe Instituut 20.00 u €7,50 / studenten €3,75 / Thursday Night Dinner €17,50 TEDxRotterdam - Open Mic TEDxRotterdam geeft iedere Rotterdammer met een goed, innovatief en/of creatief idee voor de stad Rotterdam een podium in het Venture Café. Voertaal is Engels. Groot Handelsgebouw

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Verleg deze zomer je ­grenzen! Bezoekers wanen zich aan boord van een platform midden op zee. Ze ervaren zelf hoe duikers, seismografen, drillers en helikopterpiloten hun spectaculaire werk weten te klaren. Maritiem Museum Rotterdam 10.00 u

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Actie 55+ op het Grote­ kerkplein Elke donderdag zijn er gratis workshops voor 55+ zoals fitboksen, zumba en zelfverdediging. Grotekerkplein 11.00 u gratis

vrijdag 02 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Wereldhavendagen Een belevenis voor iedereen, jong

zaterdag 03 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Wereldhavendagen Zie vr 02 Diverse locaties De Nacht van de Kaap Op het Deliplein podium brengen diverse bekende Nederlandse artiesten een Ode aan de Meisjes van Plezier. Zie pagina 11 Deliplein 17.00 u €17,50 vvk Fabrique Mozaique Tijdens Fabrique Mozaïque staat opnieuw het avontuurlijke en dynamische havengebied Merwe-Vierhavens centraal. Zie pagina 11 Uit je eigen stad €10,00 Parfum de BoemBoem Ontdek het stoere Rotterdamse Merwe-Vierhavens (M4H) op de fiets. Onderdeel Fabrique Mozaïque. Uit je eigen stad 12.00 u €10,00 Het Maritiem Museum is op dreef Zie vr 02 Maritiem Museum Rotterdam 14e Internationale Shantyfestival Rotterdam Zie vr 02 Leuvehaven gratis

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

-------------------------------Gergiev Festival 2016 - Late Night Concert: Romeo en Julia In dit nachtconcert onder leiding van Valery Gergiev klinken de mooiste delen uit Romeo en Julia, gespeeld door toptalent van Codarts en het Koninklijk Conservatorium. De Doelen, do 8 september, 23.00 u, €29,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

gratis toegankelijk. Maritiem Museum Rotterdam De Nacht van de Kaap ­Voorspel Vrijdagavond warmt Nacht van de Kaap alvast op met een extra concert. Dit jaar met Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, Evil Empire Orchestra en BAZZOOKAS. Deliplein 17.00 u €10,00 vvk / combi-ticket €25,00 14e Internationale Shantyfestival Rotterdam De omgeving van de Leuvehaven vormt het podium voor uitgedoste koren die werkliederen uit de oude zeilvaart zingen. Leuvehaven gratis

Fenixloods II Katendrecht 20.00 u van €10,00 t/m €17,00 Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Verleg deze zomer je ­grenzen! Zie do 01 Maritiem Museum Rotterdam 10.00 u

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------Rotterdam Ontwaakt, ­Ontbijt & Verbindt Rotterdam komt samen als start van de Wereldhavendagen. Schuif jij ook aan? Erasmusbrug 08.00 u

3 Dead Mexicans on a ­Skateboard Afscheidsconcert van deze legendarische band. Rotown 20.30 u €5,00 Yawning Man en Monomyth Desertrock/stoner uit de States en spacerock/stoner uit Nederland. Baroeg 19.00 u €15,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Wereldhavendagen The Smartest Port Maak tijdens de Wereldhavendagen kennis met de vele innovaties in de Rotterdamse haven. Nieuwe Luxor Theater 10.00 u gratis Con Amore Muziek- en bewegingstheater van Paul Röttger. Over liefde en het gebrek daaraan. Negentien acteurs en musici tonen de mooie en verdrietige kanten van het leven. rotterdamscentrumvoortheater 17.00 u €15,00 incl. gezonde maaltijd Fragments of journeys towards the horizon Zie do 01 Fenixloods II Katendrecht 20.00 u van €10,00 t/m €17,00 39


zaterdag 3 - zaterdag 10 september vervolg theater -- za 03 sep

--------------------------------

Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00 West-End Soul Revival Show Tony Sherman, Mr. Solo, Arnold Stone, Melvin Landburg, Duke Richardson en Leslie Vos live on stage. Rotterdamse Schouwburg 20.00 u €55,00

--------------------------------

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Film op 4 Film kijken op de 4e verdieping. Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Verleg deze zomer je grenzen! Zie do 01 Maritiem Museum Rotterdam 11.00 u

--------------------------------

DIVERSEN

KLASSIEKE MUZIEK

De Viool Monologen Annelies Prins en Waldin Roes vertellen het verhaal van afgedankte violen. Niet alleen zingen zij belcanto, ze spelen ook allebei viool. Rivierpodium Fighter 15.00 u €15,00 / CJP/Pas 65+ €10,00 Evensong Door Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons. Laurenskerk 19.00 u gratis, collecte na afloop

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Wereldhavendagen - The Smartest Port Zie za 03 Nieuwe Luxor Theater 10.00 u gratis Con Amore Zie za 03 rotterdamscentrumvoortheater 17.00 u €15,00 incl. gezonde maaltijd

Rotown Film Night Filmklassiekers op zondagavond. Rotown 21.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

Orgelpauzeconcert Geniet in je lunch van mooi orgelspel. Laurenskerk 12.45 u gratis collecte na afloop

---------------------------------------------------------------

Verleg deze zomer je grenzen! Zie do 01 Maritiem Museum Rotterdam 11.00 u

maandag 05 september

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Amanda Bergman Net als collega’s Cat Power en Feist is Bergman een getalenteerd liedjesschrijver. Rotown 20.30 u €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

iET - Clarity Livemuziek, dans en videokunst i.s.m Conny Janssen Danst en

--------------------------------

Think Big Festival Een paar vrienden uit Rotterdam-West presenteren in samenwerking met de Machinist en Wild Vleesch een varken van kop tot staart. De Machinist 15.00 u €35,00 / workshop €85,00 Rotterdamse Oogstmarkt Feestelijke tweewekelijkse markt voor boeren uit de omgeving van Rotterdam en buren uit de stad. De eerste zaterdag van de maand op het Noordplein en de derde zaterdag van de maand op het Heemraadsplein. Noordplein 10.00 u Hollywoodge Cultureel Lab, waarbij je wordt uitgenodigd om mee te doen aan openbare workshops van verschillende disciplines. zang, dans, muziek en acrobatiek. Rivierpodium Fighter 12.00 u gratis

zondag 04 september

--------------------------------

Het Maritiem Museum is op dreef Zie vr 02 Maritiem Museum Rotterdam Wereldhavendagen Zie vr 02 Diverse locaties 14e Internationale Shantyfestival Rotterdam Zie vr 02 Leuvehaven gratis

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Burton Greene Trio Free jazz. City Art Rotterdam 16.30 u Mike Krol Krol maakt hilarische, pure en soms pijnlijk oprechte garagepopliedjes. Vessel 11 (V11) 21.30 u €8,00

40 ---

--------------------------------

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

iET - Clarity Zie ma 05 Kantine Walhalla 20.30 u €18,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Alexander Nevsky Russische film uit 1938. Met dit patriottisch historisch spektakel maakte Eisenstein - na negen jaren van gedwongen passiviteit en door Partijbureaucraten gesaboteerde filmprojecten - zijn comeback. LantarenVenster 19.00 u You’ll never be alone De 18-jarige homoseksueel Pablo wordt in coma geslagen. Zijn vader maakt een wanhopige keuze, want hij wil dat er goed voor zijn zoon wordt gezorgd. Chileense film uit 2016. LantarenVenster 21.30 u

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Natuurpad de Esch Een wandeling door één van de laatste stukjes verwilderde natuur bij de Kralingse Esch. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Fitgirlcode: Masterclass Aranka van der Voorden Je dromen achterna, dat klinkt voor velen nog abstract en vooral heel eng. Want hoe bereid je jezelf hierop voor en wat als het misgaat? Centrale Bibliotheek 19.00 u €5,00 Nacht van de Dictatuur Leer alles over dictators en dictaturen. In diverse zalen zijn er op deze avond lezingen, workshops, theater en films die alle kanten van de dictatuur belichten. Arminius, za 10 september, 20.00 u, €10,00 / R’pas/student €7,50

--------------------------------

FESTIVALS

KLASSIEKE MUZIEK

Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 16.00 u van €10,00 t/m €19,00

Davide Bellotta. Gebaseerd op het nieuwe album van de Rotterdamse muzikant iEt. Kantine Walhalla 20.30 u €18,00

DANS / BALLET

FILM

---------------------------------------------------------------

Ballroom salon Dansen op het Grotekerkplein. Grotekerkplein 14.00 u gratis

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Florence Foster Jenkins Het waargebeurde verhaal van de gelijknamige legendarische New Yorkse erfgename en socialite die er alles aan deed om haar droom, een groots zangeres worden, uit te laten komen. Met Meryl Streep en Hugh Grant. Ontbijt vanaf 10 uur. LantarenVenster 11.30 u €17,50

agenda rotterdam --- september 2016

---------------------------------------------------------------

Sneakpreview Iedere week op maandagavond een verrassende voorpremière. LantarenVenster 21.30 u

dinsdag 06 september

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Dilly Dally De band uit Toronto, poëzie met overweldigende en slagvaardige grunge-anthems. Vessel 11 (V11) 21.30 u €10,00

woensdag 07 september

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

iET - Clarity Zie ma 05 Kantine Walhalla 20.30 u €18,00 Our House Met deze theatrale tentoonstelling van Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot word je meegezogen in de verlamming van een dolgedraaide beschaving. Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 Diverse reducties mogelijk Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00 We doen het wel zelf Punkachtig onderzoek van Wunderbaum naar de participatiesamenleving. Rotterdamse Schouwburg 20.00 u van €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Ivan de Verschrikkelijke Plechtstatige, majestueuze film


--------------------------------

De Australische postpunkeinzelgänger Nick Cave introduceert zijn zestiende album met The Bad Seeds in de bioscoop. Pathe Schouwburgplein 20.00 u €14,00

--------------------------------

LEZING / DEBAT

JEUGD

Voorleesmiddag Kleine Kong (3-6 jr) Kleine Kong van Freya Hartas staat vandaag centraal tijdens de voorleesmiddag. Inclusief een creatieve workshop. Villa Zebra 13.30 u €7,00

donderdag 08 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 Het Gergiev Festival is een meerdaags symfonisch festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en dirigent Valery Gergiev. Prokofjev staat dit jaar centraal. De Doelen

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Christopher Paul Stelling Klinkt als folk uit de jaren zestig, maar ook heel eigen door de expressieve zang, poëtische teksten en hitsige gitaarspel. Vessel 11 (V11) 21.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 - Late Night Concert: Romeo en Julia Zie kader pagina 39. De Doelen 23.00 u €29,00 / t/m 26 jr/ CJP €10,00 Gergiev Festival 2016 - Prokofjev - de filmcomponist Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev. M.m.v. mezzosopraan Yulia Matochkina en het Groot Omroepkoor. De Doelen 20.15 u van €26,00 t/m €64,00 / diverse reducties mogelijk

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

iET - Clarity Zie ma 05 Kantine Walhalla 20.30 u €18,00 De Oase Bar Zie pagina 13 oude Luxor Theater 20.00 u van €18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00 We doen het wel zelf Zie wo 07 Rotterdamse Schouwburg 20.00 u van €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

FILM

-------------------------------Nick Cave: One More Time with Feeling

---------------------------------------------------------------

Club Imagine Kunst voor klimaatverandering. Gemaal op Zuid 17.00 u gratis The Body is a Battlefield Debat met o.a. hoogleraar filosofie Jos de Mul, ontwerper Simone C. Niquille en kunstenaar Philippine Hoegen. Engels gesproken. Het Nieuwe Instituut 20.00 u €7,50 / studenten €3,75 / Thursday Night Dinner €17,50

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Actie 55+ op het Grote­ kerkplein Zie do 01 Grotekerkplein 11.00 u gratis Mee op pad door Delfshaven Wandeling met gids door een historisch stukje Rotterdam. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u

vrijdag 09 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 Zie do 08 De Doelen Rotterdam Uitdagen Zie pagina 8 Schouwburgplein

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Listener Band die rauwe indierock feilloos combineert met verhalende poëzie. Vessel 11 (V11) 11.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 ­Oorlogssonate I In dit recital plaatst deze Georgische pianist Alexander Toradzede zevende pianosonate van Prokofjev centraal. De Doelen 16.00 u €29,00 / t/m 26 jr/ CJP €10,00 Gergiev Festival 2016 ­Prokofjev | de symfonicus Orkest van het Mariinsky Theater o.l.v. Valery Gergiev. M.m.v. Daniel Lozakovitj, viool. Programma. Prokofjev - Tweede symfonie, Prokofjev - Tweede vioolconcert, Prokofjev Vijfde symfonie. De Doelen 20.15 u van €26,00 t/m €58,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

iET - Clarity Zie ma 05 Kantine Walhalla 20.30 u €18,00 De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 20.00 u van

€18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk Walden Zie do 01 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €19,00 We doen het wel zelf Zie wo 07 Rotterdamse Schouwburg 20.00 u van €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Rotterdam International Art Fair Internationale kunstbeurs met 150 exposanten vanuit de gehele wereld. Laurenskerk 18.00 u

zaterdag 10 september

foto Moos Wolfs

over het leven van tsaar Ivan IV die het zestiende-eeuwse Rusland tot een nationale eenheid wist te smeden. Russische film uit 1944. LantarenVenster 19.00 u

Baroeg Open Air Op drie podia presenteert Baroeg Open Air een programmering met metal, punk, industrial, rock en undergrounddance. Met optredens van o.a. Caliban, Discharge en Arkona. Zuiderpark, za 10 september, 12.00 u, gratis

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 Zie do 08 De Doelen Open Monumentendag ­Rotterdam Dit weekend stellen meer dan veertig klassieke monumenten en vijftien themamonumenten in Rotterdam zich open voor publiek. En is er een gevarieerd programma dat aansluit op het landelijke thema: ‘Iconen & Symbolen’. Diverse locaties 10.00 u gratis (Bij sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd) Rotterdam Uitdagen Zie vr 09 Schouwburgplein Baroeg Open Air Zie kader Zuiderpark 12.00 u gratis Nacht van de Dictatuur Zie kader Arminius 20.00 u €10,00 / R’pas/ student €7,50

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Eilen Jewell Mix van country, folk en americana maar dan met een scherp en swingend randje. LantarenVenster 20.30 u €16,00 Laura Gibson Gibson verpakt breekbare emoties in avontuurlijke popliedjes. In Gibsons handen voelen ook zware thema’s als de dood, verlies en verdriet luchtig en bemoedigend.

Rotown 21.30 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Gergiev Festival 2016 - ­ De pianoconcerten I Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev. Prokofjev Eerste pianoconcert, George Li, piano; Prokofjev Tweede pianoconcert, Alexander Toradze, piano. De Doelen 16.00 u van €13,00 t/m €45,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00 Gergiev Festival 2016 De pianoconcerten II Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev. Prokofjev Vierde pianoconcert, Alexander Gavrylyuk - piano; Prokofjev - Derde pianoconcert - Daniil Trifonov, piano. De Doelen 20.15 u van €26,00 t/m €58,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00 Gergiev Festival 2016 Oorlogssonate II Violiste Maria Milstein en pianiste Hanna Shybayeva interpreteren Prokofjevs monumentale en duistere Eerste vioolsonate. De Doelen 14.00 u €29,00 / t/m 26 jr/ CJP €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 20.00 u van €18,50 t/m €49,50

Het ov brengt je NAAR muziek PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 41


zaterdag 10 - donderdag 15 september advertorial

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------Rotterdam International Art Fair Zie vr 09 Laurenskerk 11.00 u

zondag 11 september

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

foto Moos Wolfs

FESTIVALS

SKVR Open Dag Wil je gratis workshops volgen en ontdekken wat jij kan? Kom dan naar de SKVR Open Dag op zondag 11 september 2016 en vind de cursus die bij jou past! SKVR R’dam Centrum & Las Palmas, zo 11 september, 13.00 u, gratis

Gergiev Festival 2016 Zie do 08 De Doelen Open Monumentendag ­Rotterdam Zie za 10 Diverse locaties 10.00 u gratis (Bij sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd) Rotterdam Uitdagen Zie vr 09 Schouwburgplein

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

-------------------------------vervolg theater -- za 10 sep Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk Walhalla’s Grote Preview Revue Een spetterende revue van verrassingen die later in het seizoen in Walhalla staan. Kantine Walhalla 20.30 u €10,00 We doen het wel zelf Zie wo 07 Rotterdamse Schouwburg 20.00 u van €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

Fractus V Zie kader Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €38,00 Rotterdam Danst Rotterdam Danst wordt feestelijk afgesloten met een feestje waar de voetjes van de vloer kunnen. Rotterdamse Schouwburg To come between – Connor Schumacher (Dansateliers) Danser en choreograaf Schumacher ontwikkelt een interventie in de monumentale installatie Notion motion van Olafur Eliasson. Museum Boijmans Van Beuningen gratis, excl. entree museum

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Film op 4 Zie za 03 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis Fukushima, mon amour De wat lompe Duitse Marie (Rosalie Thomass) vertrekt naar Fukushima om vrijwilligerswerk te gaan doen bij de organisatie Clowns4Help. LantarenVenster 12.00 u

42 ---

Gergiev Festival 2016 - Peter en de Wolf met verteller (4+) Zie pagina 19 De Doelen 14.15 u van €22,00 t/m €28,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00 Tussen Kunst en Kids Met uitgaans- en boekentips, lievelingseten, optredens en reportages. Kantine Walhalla 14.00 u gratis

Death Hawks (FIN) Psychedelische rock uit Finland. Worm 20.30 u €6,00 vvk

--------------------------------

DIVERSEN

SKVR Open Dag Zie kader SKVR R’dam Centrum & Las Palmas 13.00 u gratis Fossielenexpeditie Fossielenspeurder Walter Langendoen vertelt op het Maasvlaktestrand over het zoeken naar archeologische en paleontologische schatten. FutureLand 11.15 u €7,00 Wandeling Middelland Wandeling met gids langs statige huizen, met hun fraaie gevels in bijzondere bouwstijlen. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

maandag 12 september

THEATER

--------------------------------

De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 14.30 u van €18,50 t/m €49,50 Walhalla’s Open Deuren Walhalla viert de opening van een gloednieuw theaterseizoen. Kantine Walhalla 11.00 u gratis Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

--------------------------------

FILM

Sneakpreview Zie ma 05 LantarenVenster 21.30 u

--------------------------------

FiepBus De honderdste geboortedag van Fiep Westendorp wordt gevierd met ondere andere de Fiep Bus. Kantine Walhalla 11.00 u €2,50 Gergiev Festival 2016 - Peter en de Wolf met animatiefilm (6+) Het muzikale sprookje Peter en de Wolf komt in deze voorstelling tot leven met een Oscar-winnende film van Suzie Templeton. De Doelen 16.15 u van €22,00 t/m €28,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

agenda rotterdam --- september 2016

Blues & Jazz, Art Of Art Een swingende avond blues en jazz met Patrick Lauwerends & Friends. Theater ‘t Kapelletje 20.15 u €15,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Daniël Arends & Patrick Laureij - Samen Solo Daniël en Patrick proberen allebei nieuwe dingen uit. Kantine Walhalla 21.00 u €16,00 Rotterdam Lacht Comedians en een MC die nieuwe grappen komen vertellen en uitproberen. Studio de Bakkerij 20.30 u €7,50 Armantas Een geluidskunstenaar uit Oekraïne. City Art Rotterdam 20.00 u

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Stop acting now - Extended edition Gefilmde docudrama en theatrale terugblik van Wunderbaum op een geëngageerd project. Cinerama 20.00 u van €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

JEUGD

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

--------------------------------

Fractus V Zie za 10 Rotterdamse Schouwburg 14.30 u van €10,00 t/m €38,00 Jazz salon Danssalon met Jazz Circus Collective. Met speciaal gastoptreden van saxofonist Saskia LaRoo. Grotekerkplein 14.00 u gratis To come between – Connor Schumacher (Dansateliers) Zie za 10 Museum Boijmans Van Beuningen gratis, exc. entree museum

woensdag 14 september

--------------------------------

dinsdag 13 september

-------------------------------Tuesday Live with: Barend Petersen Jazzsessie. Dizzy 21.30 u gratis

DANS / BALLET

/ studenten €3,75 / Tuesday Night Dinner €17,50

---------------------------------------------------------------

Orgelpauzeconcert Zie di 06 Laurenskerk 12.45 u gratis collecte na afloop

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Rotterdams Open Doek Een avond met de beste Rotterdamse korte films. Alleen talent telt, er zijn geen regels, geen thema’s. LantarenVenster 19.45 u

--------------------------------

LEZING / DEBAT

--------------------------------

Studio Erasmus De maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u gratis The Tatami as Platform Sophie Berrebi presenteert het onderzoek achter Platform: Body/ Space en Carola Hein geeft een lezing over de betekenis en geschiedenis van de tatami. Engels gesproken. Het Nieuwe Instituut 19.30 u €7,50

LEZING / DEBAT

Pak een stoeltje op locatie - Noor Mertens in TENT ­Rotterdam Pak een stoeltje van Museum Boijmans Van Beuningen vindt op locatie plaats in TENT Rotterdam. TENT 12.30 u gratis excl. entree

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

ZienInNoord Een spannende, grappige, ontroerende of eigenwijze jeugdfilm. Studio de Bakkerij 15.00 u €3,00 Reinaart de Vos De fabel van de sluwe vos Reinaart krijgt een zeer speciaal muzikaal jasje in een voorstelling voor jong én oud. Dina Verheyden en Richard de Waardt (stadsbeiaardier) gebruiken de gehele Laurenstoren als theater. Laurenskerk, wo 14 september, 15.30 u, €6,00

donderdag 15 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

RotterdamseKost Zie pagina 31 Museumpark 17.00 u €6,00 early bird

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Salsa Meets Jazz Sessions Elke maand haalt BIRD de Zuid-Amerikaanse warmte in huis


advertenties met Salsa Meets Jazz Sessions o.l.v.drummer Mark de Jong. BIRD 22.00 u gratis Friday Wilkinson Op het door Pieter Kloos geproduceerde Offshore vormen geld en de economische crisis belangrijke thema’s. Vessel 11 (V11) 21.00 u €7,50

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

FILM

--------------------------------

CineNoord Filmavond Studio de Bakkerij 20.00 u €4,00

--------------------------------

LEZING / DEBAT

27–30 oktober 2016 Cinerama Filmtheater

--------------------------------

Boek & Meester: Philippe Claudel (Engelstalig) Schrijver Ernest van der Kwast interviewt de Franse schrijver Philippe Claudel over zijn nieuwe roman De boom in het land Toraja. Centrale Bibliotheek 19.30 u €10,00 Dwars door het Archief: Through Queer Eyes Met persoonlijke verhalen, verrassende vondsten van archivaris Alfred Marks en de korte film The Healers van Tim Leyendekker over de Rotterdamse gaypartyscene. Engels gesproken.

foto Filip Van Roe

Daniël Arends & Patrick Laureij - Samen Solo Zie wo 14 Kantine Walhalla 21.00 u €16,00 De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 20.00 u van €18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

Fractus V Het dansseizoen wordt geopend met een dansstuk van Sidi Larbi Cherkaoui over de samenleving en vrijheden. De vijf dansers hebben ieder een andere achtergrond; in circus, muziek, lindyhop, flamenco en hiphop. Sidi Larbi terug naar de basis. Rotterdamse Schouwburg, za 10 september, 20.15 u, van €10,00 t/m €38,00

The Future of Sex Zie pagina 12 Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €25,00

Het Nieuwe Instituut 20.00 u €7,50 / studenten €3,75 / Thursday Night Dinner €17,50

DANS / BALLET

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie pagina 20 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DIVERSEN

Actie 55+ op het ­Grotekerkplein Zie do 01 Grotekerkplein 11.00 u gratis

Vier dagen lang meer dan 80 wildlife films Wereld- en Europese filmpremières en Q&A’s met filmmakers Films voor kinderen Natuurcafé: talkshow met bekende gasten Start kaartverkoop 1 oktober

Het ov brengt je NAAR het theater

Volg de bekendmaking van het festivalprogramma via Facebook

www.wffr.nl

PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 43


donderdag 15 - woensdag 21 september vervolg DIVERSEN -- DO 15 sep

--------------------------------

--------------------------------

Wandeling over het DWL-­ terrein Wandeling met gids over het DWL-terrein, Kralingen. Van waterfabriek tot woongebied. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

--------------------------------

TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

vrijdag 16 september

--------------------------------

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

RotterdamseKost Zie do 15 Museumpark 16.00 u €6,00 early bird Happy Streets Op vrijdag tijdens Park(ing) Day worden parkeerplaatsen in de binnenstad omgetoverd tot parkjes. Op zondag, tijdens Open Streets, worden verschillende straten afgesloten voor auto’s en is er ruimte voor ontmoeting voor alle Rotterdammers. Diverse locaties gratis

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

FullMoon Babylon - New Season Take-Off Maandelijks feestje waar de creatieve gekte veroorzaakt door de volle maan gevierd wordt met muziek, dans en meer. Grounds (WMDC) 20.30 u €3,00 GistPodium Getalenteerde muzikanten zijn zowel performer als publiek. Een avond vol inspiratie waaraan de hele zaal deelneemt. Studio de Bakkerij 20.30 u €3,50 MOTHXR Vertolkt geraffineerde indiepop beïnvloed door jaren tachtig new wave en neo-r&b. Rotown 21.30 u €10,00 The Parrots Spaanse lo-fi garagerockers. Vessel 11 (V11) 21.30 u €9,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Wim Helsen - Er Wordt Naar U Geluisterd Wim Helsen luisterde naar je diepste gevoelens en maakte daar zijn show over. Theater Walhalla 21.00 u €16,00 De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 20.00 u van €18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 ­diverse reducties mogelijk Paradisus Wat doe je als de wereld vergaat en je één van de laatste mensen op aarde bent? Een voorstelling van Ari Deelder en Anna Hermanns en het collectief Schöne Welt, i.s.m. Productiehuis Rotterdam. Kantine Walhalla 20.30 u €13,50

44 ---

DANS / BALLET

--------------------------------

JEUGD

Babyconcert Laat je baby kennismaken met klassieke muziek. Professionele musici spelen o.a. barok, tango en wereldmuziek voor de allerkleinsten en hun begeleider(s). Studio de Bakkerij 10.00 u €13,50

zaterdag 17 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

RotterdamseKost Zie do 15 Museumpark 14.00 u €6,00 early bird

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Dominic J. Marshall Trio Deze pianist/componist/beatmaker maakt jazzalbums met zijn trio en bracht meerdere albums met zelfgeproduceerde beats uit. LantarenVenster 20.30 u €14,00 Ben Miller Band Wonderbaarlijk hoe de band haar prettig rammelende bluegrass en delta blues perst uit instrumenten en voorwerpen die je doorgaans op een stortplaats aantreft. Rotown 21.30 u €15,00 Pinegrove Voor indierockpuristen is dit dé ideale band om een avondje mee door te brengen. Vessel 11 (V11) 21.30 u €9,00 Yuna Maleisische zangeres. BIRD 20.30 u van €13,00 t/m €16,00

THEATER

Jandino Asporaat - Van je familie moet je het hebben Jandino’s meest besproken personage is terug in het theater om je tegen de vlakte te klappen van het lachen. Theater Zuidplein 20.00 u van €21,00 t/m €26,00 Wim Helsen - Er Wordt Naar U Geluisterd Zie vr 16 Theater Walhalla 21.00 u €16,00 De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 20.00 u van €18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk To come between – Connor Schumacher (Dansateliers) Zie za 10 Museum Boijmans Van Beuningen gratis, excl. entree museum

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Film op 4 Zie za 03 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

LEZING / DEBAT

--------------------------------

--------------------------------

In gesprek met elkaar I.s.m. de organisatie Dag van de Dialoog staat in de Centrale Bibliotheek elke derde zaterdag van de maand een dialoogtafel klaar. Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

KLASSIEKE MUZIEK

Ars Musica - Mendelssohn en Schubert Ars Musica Orkest brengt beide componisten samen, én treedt op als begeleider in een drietal koorwerken van Mendelssohn. De Doelen 20.00 u van €10,00 t/m €49,00 Dudok kwartet & Daria van der Bercken Sinds de oprichting in 2009 oogst het Dudok kwartet grote successen en wordt het erkend als één van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hillegondakerk 20.15 u €18,00 Diverse reducties mogelijk

--------------------------------

OPERA

--------------------------------

Nederlandse Reisopera ­Ariadne auf Naxos Hommage aan Richard Strauss honderd jaar na de première. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €15,00 t/m €47,00

agenda rotterdam --- september 2016

groundsensatie die een opzwepende mix van Afrikaanse en elektronische muziek brengt. Grounds (WMDC), zo 18 september, 16.00 u, €12,50 / vvk €10,00 Dutch Swing College Band Jazzconcert in de Queen’s Lounge. ss Rotterdam 16.00 u €24,50 excl. servicekosten Hans Somers - Typisch ­Rotterdams Hans Somers vraagt zich af: ‘Wat is nou Typisch Rotterdams?’ LCC Castagnet 14.30 u €4,50 Concert Trio Matiss Cudars / Onno Govaert / Lennart Heyndels. City Art Rotterdam 20.00 u €5,00 Fear of Men De minimalistische new wave-gitaartjes sluiten naadloos aan bij Weiss’ mijmerende zangstijl. Vessel 11 (V11) 21.30 u €9,00 Tash Sultana Dit wonderkind uit Australië kan zingen, beatboxen, knutselen met looping-pedaaltjes én uitpakken met een ijverige gitaarsolo. Rotown 21.30 u €8,00 Thrash Mercenaries tour Met optredens van Onslaught, Mors Principium Est, No Return, Blaakyum en Monolyth. Baroeg 15.00 u €15,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Laurenscantorij: 450e ­Cantatedienst Laurenscantorij, solisten en Hayo Boerema (orgel) o.l.v. Barend Schuurman; op het programma werken van J.S. Bach. Laurenskerk 19.00 u gratis collecte na afloop Moussorgky’s Schilderijententoonstelling met dans Cafe Klassiek PLUS. Piano van Art Zegelaar en dans van Viviane Veger en Karim Elmaslouhi. LCC ‘t Klooster 15.00 u

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

Rotterdamse Oogstmarkt Zie za 03 Heemraadsplein 10.00 u Naar Van Nelle! Arrangement met rondleiding door de Van Nellefabriek, bezoek Chabot Museum en boek Villa Park in the City. Chabot Museum 13.00 u Adults €29,50 diverse reducties mogelijk.

zondag 18 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

RotterdamseKost Zie do 15 Museumpark 13.00 u €6,00 early bird Happy Streets Zie vr 16 Diverse locaties gratis

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Afriquoi Het Britse Afriquoi is een under-

THEATER

Theo Nijland – ­Desalniettemin (try-out) Als Nijland opkomt lijkt het of hij de boekhouding komt doen, maar zodra hij begint te zingen blaast hij je van je stoel. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00 De Oase Bar Zie do 08 oude Luxor Theater 14.30 u van €18,50 t/m €49,50 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DANS / BALLET

-------------------------------TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 14.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk To come between – Connor Schumacher (Dansateliers) Zie za 10


advertenties Museum Boijmans Van Beuningen gratis, excl. entree museum

--------------------------------

LEZING / DEBAT

--------------------------------

Denkcafé - Het belang van kunst Maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Arminius 20.30 u €5,00 / studenten en R’pas €2,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Ik woon in het Aflabed (5+) Noesja is 9 jaar oud en ze kan de letters van het Alfabet maar niet onthouden. Een voorstelling over leren lezen, de moeite die dit vaak kost en hoe leuk het zou moeten zijn. Studio de Bakkerij 11.00 u €8,50

maandag 19 september

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Dead Meadow Dé soundtrack voor je persoonlijke Easy Rider-avontuur: een roadtrip langs desolate dorpjes, genotzuchtige hippie-gemeenschappen en uitgestrekte prairies. Rotown 20.30 u €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Marc-Marie Huijbregts ­Getekend Marc-Marie Huijbregts keert na een rustpauze terug in het theater. Theater Walhalla 21.00 u €16,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

Sneakpreview Zie ma 05 LantarenVenster 21.30 u The New York Metropolitan Opera Vier populaire producties van The New York Metropolitan Opera draaien in HD bij Pathé. Pathe Schouwburgplein 19.00 u

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------#Travelfest Meerdaags jongerenfestival met workshops en masterclasses op gebied van ondernemen, lifestyle en (social)media. Centrale Bibliotheek De Rotterdamse Debatklas Zie ma 05 Rotterdamse Schouwburg 20.00 u

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Orgelpauzeconcert Zie di 06 Laurenskerk 12.45 u gratis collecte na afloop

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Marc-Marie Huijbregts ­Getekend Zie ma 19 Theater Walhalla 21.00 u €16,00

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------#Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek

woensdag 21 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Arab Camera Festival Arabische films en dj’s die Arabische muziek draaien. Islemunda, podium van IJsselmonde 14.00 u €5,00

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Thomas Dybdahl Noorse singer-songwriter die melancholische en romantische folkpop brengt. LantarenVenster 20.30 u €18,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Lunchconcert Openbare repetitie. De Doelen 12.30 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Brace In zijn eerste muzikale theatervoorstelling zingt Brace in intieme setting over zijn leven en de liefde. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 Jan Beuving - Raaklijn Met een stapel nieuwe liedjes en confereces neemt Jan je mee in zijn onnavolgbare logica. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

--------------------------------

I Don’t Belong Anywhere: The Cinema Of Chantal Akerman Reizend van Brussel tot Tel Aviv en van Parijs tot New York trok experimenteel filmmaker Chantal Akerman de wereld rond voor haar avant-gardistische en politieke filmkunst. LantarenVenster 19.30 u

--------------------------------

JEUGD

dinsdag 20 september

POP / JAZZ / WERELD

Rob Agerbeek Trio Jazz door het Rob Agerbeek Trio met Ruud Bergamin (alt- en sopraansax). Brasserie de Verandering 20.00 u gratis

---------------------------------------------------------------

De Zandtekenaar - De Boze Heks (5+) De beroemdste toverende mopperkont komt tot leven met liedjes en zandtekeningen. LCC Castagnet 14.30 u €4,50 / R’pas €3,40

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 45


woensdag 21 - woensdag 28 september vervolg jeugd -- wo 21 SEP Ik woon in het Aflabed (5+) Zie zo 18 Studio de Bakkerij 14.30 u €8,50 Klooimiddag (3-12 jr) Kinderen gaan aan de slag met bijzondere materialen. Villa Zebra 13.00 u Peuterpret! Poep! (2+) Een hilarische voorstelling vol dieren en natuurlijk poep! Centrale Bibliotheek 10.00 u €10,00 / Leden bieb €7,50 Voorleesvoorstelling Loet en Oma (4+) Het stoere meisje Loet (gespeeld door Ruth Bakker) leest deze Kinderboekenweek voor uit haar boek Loet Moet samen met Oma. Bibliotheek Alexanderpolder 14.30 u

rollen vertolken én overal. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €17,00 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

--------------------------------

Danslokaal 4 Nieuw werk van makers Ryan Djojokarso, Michiel de Regt, Connor Schumacher en de dansers van Conny Janssen Danst. Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 / student €6,50 TING! - Scapino Ballet Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

FILM

DIVERSEN

Rondleiding door Park Schoonoord Historische Tuin Schoonoord is een stille oase in de drukke stad en een schatkamer voor groenliefhebbers. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 #Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek

donderdag 22 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Rotterdam Pride Zie pagina 26 Diverse locaties

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

---------------------------------------------------------------

CineNoord Zie do 15 Studio de Bakkerij 20.00 u €4,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Actie 55+ op het Grotekerkplein Zie do 01 Grotekerkplein 11.00 u gratis #Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek

vrijdag 23 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

--------------------------------

Djemaa el Fna – Eetplein Rotterdam Zie pagina 31 Museumpark 18.00 u €2,00 / tot 12 jr gratis Rotterdam Pride Zie do 22 Diverse locaties

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Big Deal Het duo wisselt van fraaie melancho-po tot onversneden fuzzy indierock. Vessel 11 (V11) 21.30 u €9,00

KLASSIEKE MUZIEK

Rotterdams Philharmonisch Orkest – Jussen: Jeunehomme Arthur Jussen, hard op weg de wereld te veroveren, is met zijn 19 jaar het wonderkind-stadium al ver voorbij. De Doelen 20.15 u van €23,00 t/m €56,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Dolf Jansen - Veilig (Try-Out) Het theater is een plek waar je veilig bent, zeker als Dolf Jansen zijn Oudejaars 2016 in Walhalla op je komt uitproberen. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00 Micha Wertheim - Ergens Anders Micha Wertheim vind het tijd voor iets anders en maakt daarom twee voorstellingen dit seizoen. Theater Walhalla 21.00 u €16,00 Moeremans&Sons: Shoot the messenger Supercollectief: elke speler kan alle 46 ---

---------------------------------------------------------------

Chaartaar (Iran) Concert met afterparty. Chaartaar is een Iraanse band, gevestigd in Teheran. Sinds 2012 hebben ze veel succes met hun fusion-repertoire. De Doelen 21.00 u van €29,00 t/m €49,00 Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix Dit project is voortgekomen uit de compositieopdracht die Baas kreeg van het North Sea Jazz Festival 2015. Het is een grotendeels instrumentale surrealistische jazzopera. LantarenVenster 20.30 u €15,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest – Jussen: Jeunehomme Zie do 22 De Doelen 20.15 u van €23,00 t/m €56,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

agenda rotterdam --- september 2016

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Driesprong naar Belcampo Een multimedia muziektheaterproductie gebaseerd op het gelijknamige, surrealistische verhaal van Belcampo. De Doelen 20.30 u van €10,00 t/m €15,00 Daniël Arends & Patrick Laureij - Samen Solo Daniël en Patrick proberen allebei nieuwe dingen uit. Theater Zuidplein 20.00 u van €15,00 t/m €20,00 Micha Wertheim - Ergens Anders Zie do 22 Theater Walhalla 21.00 u €16,00 Op een bedje van rucola Max van den Burg fileert de hoofden bijgerechten van deze tijd, waarin alles mooier wordt opgediend dan het in werkelijkheid is. Studio de Bakkerij 20.30 u €10,00 De Tunes Jongens van plezier De jongens van de Tunes nemen het over nu de meisjes van plezier al een paar jaar weg zijn. Kantine Walhalla 14.00 u €18,50 Rotterdam Laughs - Comedy Night Comedy avond in RAAF. Voertaal is Engels. RAAF 17.00 u €5,00 Moeremans&Sons: Shoot the messenger Zie do 22 Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €17,00 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

Danslokaal 4 Zie do 22 Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 / student €6,50 OCD Love Explosieve danstaal met het gedicht OCD Love van Neil Hilborn als uitgangspunt. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €35,00 TING! - Scapino Ballet Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

LEZING / DEBAT

-------------------------------Bibliotheekcollege: Rotterdamse Bijnamen Herco Kruik over Rotterdamse bijnamen. Centrale Bibliotheek 16.00 u €5,00 / leden bieb €2,50

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------#Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek

Wandelen op de Kop van Zuid Wandeling met gids door ‘het nieuwe Rotterdam’. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 10.00 u €5,00

zaterdag 24 september

--------------------------------

FESTIVALS

-------------------------------Djemaa el Fna – Eetplein Rotterdam Zie vr 23 Museumpark 15.00 u €2,00 tot 12 jr gratis Geen Daden Maar Woorden Festival Zie pagina 16 Rotterdam Pride Zie do 22 Diverse locaties

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Ruben Hein Een programma rond Ruben Hein met zowel pakkende popsongs als covers van Frank Sinatra. De Doelen 20.15 u van €10,00 t/m €22,00 Mwangaza Oegandees weeskinderenkoor dat samen op toer is met de Urker Mans Formatie. Breepleinkerk 14.30 u Rolf Sanchez & Latin Society Orchestra Een avond vol muzikale hoogtepunten en een salsafeest. De Doelen 23.00 u van €10,00 t/m €12,00 Nanvin Kunda - Hindi Cinema Classics Een nostalgische avond met de mooiste klassiekers van de Indiase Hindi Cinema. oude Luxor Theater 20.30 u van €20,00 t/m €29,00 uKanDanz ‘Ethiopian crunch music’, zo afficheert het Frans-Ethiopische uKanDanZ zich. Grounds (WMDC) 16.00 u €12,50 / vvk €10,00 Ido Bukelman Dit keer zullen een banjo, bellen en percussie Ido’s muziek maken. City Art Rotterdam 20.00 u Dutch & European Stoner Rock presenteert Optredens van Dopelord, Weedpecker, Cowboys & Aliens, Gomer Pyle, Pendejo en The Kettle. Baroeg 16.00 u €18,00 July Talk Deze Canadezen maken een merkwaardige combi van rootsrock en discopop. Rotown 21.30 u €12,00 Spring King Deze band werd ooit als eerste gedraaid door Apple’s Beats1-radioplatform. Dj en smaakmaker Zane Lowe is enorm fan van deze branieschoppers uit Manchester. Vessel 11 (V11) 21.30 u €10,00


--------------------------------

€12,00

--------------------------------

DIVERSEN

Laurens Collegium & Sinfonia Rotterdam - Requiem van Mozart Mozarts machtige, ontroerende Requiem door een podium vol Rotterdamse talenten. Sinfonia Rotterdam en het Laurens Collegium onder leiding van Conrad van Alphen, bijgestaan door gelauwerde jonge solisten. De Doelen 20.15 u van €10,00 t/m €35,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Da Bounce Comedy Night Rauwe straight-in-your-facecomedy met internationale line-up. Theater Zuidplein 20.30 u van €24,00 t/m €26,50 Het Hamiltoncompex De snelheid, muzikaliteit, gekkigheid en ontroerende momenten van 13 meisjes van 13. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €21,00 Moeremans&Sons: Kill your character Supercollectief: elke speler kan alle rollen vertolken én overal. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €17,00 Moeremans&Sons. My own private disaster Supercollectief: elke speler kan alle rollen vertolken én overal. Rotterdamse Schouwburg 17.00 u gratis Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

Danslokaal 4 Zie do 22 Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 student €6,50 TING! - Scapino Ballet Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

---------------------------------------------------------------

Boekenmarkt Kom zoeken naar de mooiste en leukste pareltjes. Centrale Bibliotheek 10.00 u gratis #Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek

zondag 25 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Djemaa el Fna – Eetplein Rotterdam Zie vr 23 Museumpark 15.00 u €2,00 / tot 12 jr gratis Geen Daden Maar Woorden Festival Zie za 24

--------------------------------

010-Actueel Debat: Wantrouwen tegen de media O.l.v Geert Maarse in gesprek over een actueel thema. Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Met gamelan naar een andere wereld (8+) Workshops voor het hele gezin met muziek maken op muziekinstrumenten, ritmes spelen en zingen. De Doelen 10.00 u van €10,00 t/m

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Jussen. Jeunehomme Zie do 22 De Doelen 14.15 u van €23,00 t/m €56,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00 David Kweksilber & Ludwig Olshansky Klarinettist David Kweksilber, geeft samen met zijn vader, pianist Ludwig Olshansky, het startschot voor het Red Sofa-programma van de Doelen. De Doelen 14.00 u van €10,00 t/m €24,00

Gallery Untitled Presents Evenement met muziek, gastspreker en een expositie van Sasja Hagens. Galerie Untitled 15.00 u €10,00 Poëziepodium Ongehoord! Laat je verrassen door debutanten in de poëzie en gevestigde dichters. Centrale Bibliotheek 16.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Daar komen de dieren (2+) In vrolijke en ontroerende liedjes zingt Ageeth de Haan over de belevenissen van wilde dieren. Theater Zuidplein 14.15 u van €8,00 t/m €11,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

#Travelfest Zie ma 19 Centrale Bibliotheek Cursus Rottûrdams Tijdens de anderhalf uur durende cursus neemt Roel Pot je mee door de ‘wondere Rotterdamse taalwereld’. ss Rotterdam 16.00 u €7,50

--------------------------------

Sneakpreview Zie ma 05 LantarenVenster 21.30 u

dinsdag 27 september

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Gisela João Gisela João heeft de fado het afgelopen jaar hip gemaakt. En dat deed ze op een modieuze, eigentijdse manier. Afkomstig uit het eenvoudige dorpje Barcelos in de buurt van Porto, vertrok ze enkele jaren geleden naar Lissabon, om zich de fado eigen te maken. Nieuwe Luxor Theater, zo 25 september, 20.00 u, van €18,00 t/m €34,00

POP / JAZZ / WERELD

LEZING / DEBAT

--------------------------------

--------------------------------

FILM

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

LEZING / DEBAT

maandag 26 september

--------------------------------

Film op 4 Zie za 03 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

Deliplein 10.00 u Rotterdam Pride Zie do 22 Diverse locaties

FILM

Rotterdamse Salon 15.00 u €15,00 Jannes van der Wal Meindert Talma & Band brengen een eerbetoon aan de Groningse Fries. Worm 14.30 u

foto Estelle Valente

KLASSIEKE MUZIEK

---------------------------------------------------------------

Gisela João Zie kader Nieuwe Luxor Theater 20.00 u van €18,00 t/m €34,00 Otollo 4 Viertal musici dat free jazz en improvisatie muziek maakt. City Art Rotterdam 16.00 u €5,00 Ben Caplan & The Casual Smokers De duistere bluesfolk van Caplan put uit Oost-Europese en Joodse tradities. Rotown 21.30 u €12,50 excl. servicekosten Duo Accordéon Mélancolique Het duo heeft een cd Aquarelles vol nieuwe composities.

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Paginagroots Voordrachten, zang, rap en spoken word. door iedereen, voor iedereen. Van humor tot hiphop, van poëzie tot proza. Rotterdamse Schouwburg 16.30 u €5,00 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk

Thomas Pol Deze Rotterdam-based bassist presenteert op zijn nieuwe album In America. BIRD 20.30 u €7,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Orgelpauzeconcert Zie di 06 Laurenskerk 12.45 u gratis collecte na afloop

--------------------------------

LEZING / DEBAT

--------------------------------

TEDxRotterdam Speak your mind TEDxRotterdam organiseert een Ladies Side event powered by Spaces Hofplein en SmartUp Network. Voertaal is Engels. Spaces Hofplein 16.00 u

woensdag 28 september

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

DANS / BALLET

Danslokaal 4 Zie do 22 Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 / student €6,50 TING! - Scapino Ballet Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 19.30 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

KLASSIEKE MUZIEK

Leden van het Rotterdams Philharmonisch Divertimento Kamermuziek van o.a. M. Haydn, Françaix, Vaughan Williams en Mozart. De Doelen 20.30 u €29,00 / t/m 26 jr/ CJP €10,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 47


woensdag 28 - vrijdag 30 september Loet Moet samen met Oma. Bibliotheek Nesselande 14.30 u gratis

van €9,00 t/m €12,00

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

DIVERSEN

donderdag 29 september

Danslokaal 4 Zie do 22 Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 / student €6,50 TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

POP / JAZZ / WERELD

LEZING / DEBAT

---------------------------------------------------------------

Wandelen door Kralingen Wandeling met gids door een wijk met een rijke historie. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 11.00 u €5,00

Nationale Taptoe De Nationale Taptoe (The Netherlands Military Tattoo) is een muzikale show van Nederlandse en buitenlandse militaire- en burgerorkesten. Rotterdam Ahoy, vr 30 september, 20.00 u van €15,00 t/m €47,00 excl. servicekosten Les Arts Florissants o.l.v. William Christie Les Arts Florissants stellen Bach centraal met cantates van Bach & Orkestsuite nr. 2. De Doelen 20.15 u van €10,00 t/m €39,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Cameretten Festival Voorronde 2016 Cabaretfestival waar aanstormend cabarettalent de kans krijgt om zich te ontwikkelen en te laten zien aan het publiek. Theater Walhalla 20.15 u €12,50 Olie Hebzucht, schuld en neurosen van Europeanen én een zoektocht naar de zin van het bestaan. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €32,00 Voor niets gaat de zon op Theatrale ontdekkingsreis naar de zon. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €17,00 We take it from here Een voorstelling van Tijdelijke Samenscholing, de Nwe Tijd en Productiehuis Rotterdam met een poging schuld te doorgronden. Rotterdamse Schouwburg 21.00 u van €9,00 t/m €12,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

ZienInNoord Zie wo 14 Studio de Bakkerij 15.00 u €3,00 Panama Muzikale voorstelling geïnspireerd op het bekroonde kinderboek O wat mooi is Panama van Janosch. Studio de Bakkerij 10.00 u €8,50 Voorleesvoorstelling Loet en Oma (4+) Het stoere meisje Loet (gespeeld door Ruth Bakker) leest deze Kinderboekenweek voor uit haar boek

48 ---

---------------------------------------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

DOOL Supergroep van Ryanne van Dorst (Elle Bandita), The Devil’s Blood, San Andreas en GOLD. Ze maken een bezwerende soep van doom metal, alternatieve rock en psychedelica. Vessel 11 (V11) 21.30 u €10,00 Låpsley + support act Låpsley’s liedjes bevinden zich op het snijvlak van klassieke pop en experimentele neo-r&b. LantarenVenster, do 29 september, 20.30 u, €15,00 excl. servicekosten

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Erik van Muiswinkel en ­Justus van Oel - Erik en Justus Vertellen een Film Een voorstelling die alleen deze twee mannen hadden kunnen maken. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00 De Biecht Met Flip Noorman en vele andere. Theater Walhalla 21.00 u €12,50 A Raisin in the Sun Meeslepend familiedrama over een zwart gezin met weinig financiële middelen, maar vele verwachtingen en dromen. Theater Zuidplein 20.00 u van €19,50 t/m €22,00 Are we not drawn onward to new erA Voorstelling die de mensheid volgt op weg naar zijn ondergang of redding. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u van €10,00 t/m €21,00 Hoe echt is echt echt / ­Zeeziek in het zwembad Twee voorstellingen geschreven door De Theatertroep en toneelschrijfster Judith Herzberg. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u van €10,00 t/m €15,00 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk Pincoffs! Het verhaal van de opkomst en ondergang van Lodewijk Pincoffs. Vereerd, verguisd, maar niet vergeten. Door het team van Ratten en Rode Huzaren: met livemuziek van Vals Plat o.l.v. Keimpe de Jong. LP2 in Las Palmas 19.00 u €15,00 / t/m 18 jaar €10,00 We take it from here Zie wo 28 Rotterdamse Schouwburg 21.00 u

agenda rotterdam --- september 2016

Decolonising Design Een avond waarop de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur wordt bevraagd en alternatieven voor een meer diverse ontwerpcultuur worden onderzocht. Het Nieuwe Instituut 20.00 u €7,50 / studenten €3,75 / Thursday Night Dinner €17,50

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Actie 55+ op het ­Grotekerkplein Zie do 01 Grotekerkplein 11.00 u gratis

vrijdag 30 september

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Nationale Taptoe Zie kader Rotterdam Ahoy 20.00 u van €15,00 t/m €47,00 excl. servicekosten

--------------------------------

POP / JAZZ / WERELD

--------------------------------

Julian Schneemann Group Roundabout Roundabout vertelt één meeslepend verhaal, waarin klassiek, jazz en pop als een kleurrijk mozaïek in elkaar vallen. De Doelen 20.30 u van €10,00 t/m €15,00 Bones Trio Improvisatie en freeJazzmuziek. City Art Rotterdam 20.00 u Kurt Rosenwinkel Trio Kurt is hét rolmodel voor de huidige generatie jazzgitaristen, niet alleen vanwege zijn virtuositeit, maar vooral vanwege zijn openheid en uitstapjes naar rock en hiphop. LantarenVenster 20.30 u Tommy Emmanuel - It’s Never Too Late Tour Australisch gitaarfenomeen. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u van €21,00 t/m €32,50 Tankcsapda Hongaarse rock. Baroeg 19.00 u €25,00 The Glücks Tina en Alek maken sleazy garagepunk. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00 JMSN Amerikaanse singer-songwriter en r&b-crooner. BIRD 20.30 u van €12,00 t/m €15,00

KLASSIEKE MUZIEK

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Mahler 5 met Mena Juanjo Mena dirigeert Schuberts symfonie nr. 5 en Mahlers symfonie nr. 5. De Doelen 20.15 u van €23,00 t/m €56,00 / t/m 26 jr/CJP €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Cameretten Festival Voorselectie 2016 Een verse stortvloed aan cabarettalent staat klaar om ontdekt te worden. Theater Zuidplein 20.15 u van €9,00 t/m €11,50 Lenette van Dongen ­Tegenwind Cabaretiere Lenette van Dongen verlaat huis en haard in de grote stad om in een dorp dicht bij zee de rust op te zoeken. oude Luxor Theater 20.00 u van €15,00 t/m €28,00 Minou Bosua Minoux (Try-out) Na achttien intensieve jaren als duo de Bloeiende Maagden doet Minou Bosua dit jaar een soloshow. Theater Walhalla 21.00 u €15,00 A Raisin in the Sun Zie do 29 Theater Zuidplein 20.00 u van €19,50 t/m €22,00 Our House Zie wo 07 Zaal Ro Theater 20.00 u €15,00 diverse reducties mogelijk Pincoffs! Zie do 29 LP2 in Las Palmas 19.00 u €15,00 / t/m 18 jaar €10,00 We take it from here Zie wo 28 Rotterdamse Schouwburg 21.00 u van €9,00 t/m €12,00

--------------------------------

DANS / BALLET

--------------------------------

Danslokaal 4 Zie do 22 Conny Janssen Danst 20.30 u €10,00 / student €6,50 TING! - Scapino Ballet ­Rotterdam Zie do 15 Ferro Dome 20.00 u van €29,00 t/m €94,00 diverse reducties mogelijk

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Havenloods Live Oma Greet bespreekt met diverse gasten het nieuws uit de Havenloods. Een avond vol kunst, muziek, nieuws en poëzie. Studio de Bakkerij 20.00 u €5,00

-------------------------------Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee Het grote voordeel van Albert Heijn


15 SEP 16 / 09 OKT 16 Ferro Dome Rotterdam

scapino ballet & nits

i.s.m. codarts circus Tickets via scapinoballet.nl

TING! wordt mede mogelijk gemaakt door VSB fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht

49


september 16

expo Museum Boijmans Van Beuningen Museumpark 18 3015 CX ROTTERDAM 010 441 9400 di t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Olafur Eliasson - Notion motion Geïnspireerd door de wetten van de natuur, in het bijzonder de reflectie van licht op water, creëerde Eliasson deze installatie. t/m 18/09/2016 Carlos Becerra vertelt over The Death of James Lee Byars - (Brussel 1994 – Caïro 1997) Meterslange doeken, gouden sculpturen, performances en een enscenering van de ruimte waarin James Lee Byars zijn performance uitvoerde. t/m 25/09/2016 De Collectie Vormgeving - Van keramiek, meubels, glaswerk tot De Stijl en Dutch Design In zeven zalen toont het museum een dertigtal thema’s uit de geschiedenis van de vormgeving, aan de hand van objecten uit de middeleeuwen tot nu. Permanent

------------------------------

Kunsthal Rotterdam Westzeedijk 341 3015 AA ROTTERDAM 010 440 0300 di t/m za 10.00-17.00 u zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Peter Lindbergh - ­ A Different Vision on Fashion Photography Zie pagina 14 10/09/2016 t/m 12/02/2017 Botero - Celebrate Life!

De tentoonstelling van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero brengt bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels en een enkel beeldhouwwerk bij elkaar. t/m 11/09/2016 De Zwaan van Rotterdam - 20 jaar Erasmusbrug Het icoon van de stad Rotterdam, ontworpen door Ben van Berkel

Heet mijn man Henk? Alzheimer in beeld - Peter Granser Met deze tentoonstelling opent de Duitse fotograaf Peter Granser het venster op een wereld die velen onbekend is. 03/09/2016 t/m 04/12/2016 Inge Aanstoot - Sic Semper Voor Kunsthal Light #14 maakt kunstenaar Inge Aanstoot (1987)

W.H. Gispen, Rijdende Wieg, 1935

MUSEA

------------------------------

Gispen Specials - De klant is koning Het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek wordt gevierd met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. Museum Boijmans Van Beuningen, 10/09/2016 t/m 26/02/2017

van UNstudio, wordt in beeld gebracht. 03/09/2016 t/m 20/11/2016 Bloodywood - Filmposters uit Ghana 1987 - 2007 Collectie handbeschilderde filmaffiches van Mandy Elsas, die hij op zijn vele bezoeken aan Ghana heeft verzameld. t/m 11/09/2016

een grootse muurschildering, bevolkt door menselijke figuren, zelfportretten en dieren. t/m 18/09/2016

------------------------------

Maritiem Museum Rotterdam Leuvehaven 1 3011 EA ROTTERDAM 010 413 2680 di t/m za 10.00-17.00 u zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Het ov brengt je NAAR het museum PLAN JE REIS op hetovbrengtje.nl 50 ---

agenda rotterdam --- september 2016

Verleg deze zomer je grenzen! Bezoekers wanen zich aan boord van een platform midden op zee. Ze ervaren zelf hoe duikers, seismografen, drillers en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. t/m 04/09/2016 Helden van Kaap Hoorn Van nachtmerrie tot de

droom van zeezeilers Zeezeilers, van de ontdekkers van de route rond de Kaap tot de hedendaagse avonturiers, vertellen in de tentoonstelling te midden van hun schepen hun verhaal. t/m 25/09/2016 Wonen op Water Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen mensen op het water. Maar wat drijft mensen om op het water te gaan wonen? t/m 26/11/2017 Zeekastelen, op vakantie met een cruiseschip Beleef hoe het is om met een cruiseschip op vakantie te gaan, een feest der herkenning voor de een en een droom voor de ander. t/m 25/02/2018 Audiotour ‘Door de ogen van’ Bekijk het museum eens met andere ogen. Met de audiotour ‘Door de ogen van’ krijgen 27 objecten, zowel binnen als buiten, een verhaal. t/m 31/12/2017 Topstukken Het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Permanent

------------------------------

Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 3015 CB ROTTERDAM 010 440 1200 di t/m za 10.00-17.00 u zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Olympische Spelen Tentoonstellingsprogramma In vier tentoonstellingen en een interactieve online documentaire wordt ingegaan op ontwerpvraagstukken die de Spelen met zich meebrengen. t/m 08/01/2017 Control Syntax Rio - Monitoring the Collective Body De installatie laat zien hoe Rio de Janeiro wordt opgevat als een matrix van eventuele calamiteiten en de invloed hiervan op het sociale klimaat van de stad tijdens de Olympische Spelen. t/m 08/01/2017 Munich 1972 - The Design of a Democratic Body De Olympische Spelen van 1972 boden gastland West-Duitsland een uitgelezen kans zich aan de wereld te presenteren als een


advertentie moderne, democratische en cultuurbewuste natie. t/m 08/01/2017 Platform - Body/Space In vier opeenvolgende installaties wordt verslag gedaan van het onderzoek naar vier verschillende gedaantes van één object – de yogamat, het badlaken, het gebedskleed, de tatami - en de manier waarop dit het menselijk lichaam met de omringende fysieke (en soms digitale) ruimte verbindt. t/m 08/01/2017 Space Embodied - The Russian Art of Movement 19201930 Een installatie over het streven naar een nieuwe, vrije mens, zoals gepropageerd door de Russische avant-garde. t/m 08/01/2017

Rotterdammers en hun stad Leer de mensen achter de skyline kennen. Gewone Rotterdammers met een bijzondere passie worden hier letterlijk op een voetstuk gezet. Permanent

Huis Sonneveld Jongkindstraat 12 3015 CG ROTTERDAM 010 440 1200

Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 3072 AR ROTTERDAM 010 203 0405 di t/m vr 10.00-17.00 u za t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

------------------------------

Eva Rothschild - A Gated Community Eva Rothschild reageert met enkele grote geometrische sculpturen op de wijze waarop de ruimtes van Huis Sonneveld in elkaar overlopen. t/m 18/09/2016

------------------------------

Museum Rotterdam Rodezand 26 3011 AN ROTTERDAM di t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Europacup 1 Feyenoord terug in het stadshart De Europacup gaat bijna nooit De Kuip uit. De cup is uitgeleend door het Feyenoord Museum, omdat het museum tijdelijk dicht is vanwege verbouwing. t/m 16/10/2016 De nieuwe stad De nieuwe stad verbeeldt het geloof in de toekomst dat Rotterdam kenmerkt. De tentoonstelling laat de bezoeker delen in het optimisme van de wederopbouw. t/m 18/05/2017 Oliedam - Rotterdam in het olietijdperk 1862 - vandaag De bescheiden tentoonstelling kijkt naar de vele manieren waarop olie de stad en de Rotterdammers heeft gevormd sinds het eerste vaatje in 1862 vanuit Amerika de haven bereikte. t/m 02/10/2016 VerRotterdamst In Museum Rotterdam staan vijf voormalig vluchtelingen, nu nieuwe Rotterdammers, centraal. Op zoek naar vrijheid en veiligheid kwamen ze in Rotterdam terecht. t/m 02/10/2016 Geschiedenis van de stad Zeecontainers vol erfgoed nemen je mee langs het rijke verleden van Rotterdam; van de eerste mensen in het Maasmondgebied tot de moderne architectuurstad. Permanent

------------------------------

Museum Rotterdam ‘40’45.NU Coolhaven 375 3015 GC ROTTERDAM 010 484 8931 zo 12.00-17.00 u

------------------------------

De ‘40-’45 experience Tijdens de experience beleef je het bombardement van 14 mei 1940. Aan een acht meter lange interactieve tafel word je meegenomen in de verhalen van de Rotterdammers van toen. Permanent

------------------------------

------------------------------

Josef Koudelka | Exiles / Wall De fotografie van én de persoon van Magnumfotograaf Josef Koudelka (Morovia, Tsjechië 1938) zijn onlosmakelijk verbonden met de grote politieke en menselijke drama’s van onze tijd. verbanning, uitsluiting en onderdrukking. 17/09/2016 t/m 08/01/2017 Jacht met de Camera - Pioniers van de Nederlandse natuurfotografie Uit de collectie van ruim negentigduizend historische natuurfoto’s vertelt een selectie het verhaal van de opkomst van de natuurfotografie. t/m 04/09/2016 Frans Lanting | Dialogues with nature Grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Lanting. Deze van oorsprong Rotterdamse fotograaf behoort tot de absolute wereldtop van de natuurfotografie. t/m 18/09/2016 Ata Kandó | I Shall Use My Time Het Nederlands Fotomuseum beheert een groot gedeelte van het archief van fotografe Ata Kandó (Hongarije, 1913) en presenteert een tentoonstelling die geheel is gewijd aan haar werk en leven. 10/09/2016 t/m 01/01/2017 De collectie belicht door Eddy Posthuma de Boer Posthuma de Boer heeft een persoonlijke keuze gemaakt uit de foto’s die Ed van der Elsken maakte voor het tijdschrift Avenue. t/m 31/12/2016 Steenbergen Stipendium 2016 Dé toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland. De werken van de genomineerden zijn te zien in het Nederlands Fotomuseum. 03/09/2016 t/m 30/10/2016 Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 51


------------------------------

Chabot Museum Museumpark 11 3015 CB ROTTERDAM 010 436 3713 di t/m vr 11.00-16.30 u za 11.00-17.00 u zo 12.00-17.00 u

------------------------------

Wilhelm Morgner - Wonderlijke kleurenpracht Intense, krachtige schilderijen van formaat met kleur in de hoofdrol. Werk van de Duitse expressionist Wilhelm Morgner (Soest, Duitsland 1891- Langmark, België 1917). t/m 25/09/2016

------------------------------

Natuurhistorisch Museum Rotterdam Westzeedijk 345 3015 AA ROTTERDAM 010 436 4222 di t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Rotterdams Platteland Het stadse buitenleven in twee klassieke diorama’s - een voor de lente en een voor de zomer. t/m 30/10/2016 Plastivore - een evolutie gevoed door afval Door de combinatie van schimmel en plastic te benutten, kan de Plastivore plastic omzetten in sterkere lichaamsdelen die feilloos opgaan in de stadse omgeving. Een design-fictieproject gecreëerd vanuit een kritische blik op de huidige maatschappij door Britt Duppen. t/m 25/09/2016 Van Naaldvaren tot Draadereprijs - het herbarium van Imke van Boekhold Textielontwerpster Imke van Boekhold (1992) reconstrueerde voor haar afstudeercollectie de flora van Foula, zonder het afgelegen Schotse eiland te bezoeken. t/m 20/11/2016 Dode dieren met een verhaal Van Dominomus tot Tweede Kamermuis. t/m 31/12/2017 Biodiversiteit Soortenrijkdom in de collectie. Permanent Pure Veerkracht - de stad is ook natuur Stadsmensen zien (en fotograferen) stadsnatuur, maar niet iedereen realiseert zich dat de stad ook natuur is. Permanent Het Kabinet van dr A.B. van Deinse Walvissen en andere zoölogische rariteiten. Permanent Opgeraapt Opgevist Uitgehakt Fossielen uit Nederlandse bodem. Permanent

------------------------------

Wereldmuseum Rotterdam Willemskade 25

52 ---

3016 DM ROTTERDAM 010 270 7142 di t/m zo 10.30-17.30 u

------------------------------

AFRIKA 010 Ontdek meer dan twee eeuwen Afrika in Rotterdam. Deze tentoonstelling omvat de meest opmerkelijke stukken uit de bijzondere Afrika-collectie van het museum. t/m 08/01/2017 De Collectie Topstukken uit Azië, Oceanië, Afrika, Amerika en het islamitische cultuurgebied. Bij de getoonde voorwerpen wordt het spirituele verhaal verteld. t/m 14/04/2017

------------------------------

Belasting & Douane Museum Parklaan 14 3016 BB ROTTERDAM 088 151 4900 di t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Opstand! Tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog die begon als belastingopstand. Een familietentoonstelling boordevol spelelementen en activiteiten. t/m 11/09/2016

------------------------------

Mariniersmuseum Rotterdam Wijnhaven 7 3011 WH ROTTERDAM 010 412 9600

------------------------------

Eenheid in Uruzgan De presentatie gaat over de inzet van mariniers in Afghanistan. t/m 31/12/2017 Het Korps Mariniers door de eeuwen heen De vaste presentatie van het museum neemt je mee langs deze en andere belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Korps Mariniers. t/m 31/12/2017 Mariniers 010 - Thuisbasis Rotterdam Tentoonstelling over Rotterdam en het Korps Mariniers. t/m 31/12/2017

EXPOSITIEs

------------------------------

Centrale Bibliotheek Hoogstraat 110 3011 PV ROTTERDAM 010 281 6100

------------------------------

Erasmus Experience (10+) Nieuw in Bibliotheek Rotterdam: Ontdek op een interactieve manier dat het gedachtegoed van Erasmus nog steeds relevant is. 28/09/2016 t/m 30/09/2016

------------------------------

De Markthal Binnenrotte 1 3012 AG ROTTERDAM

------------------------------

De Tijdtrap Winnende tentoonstelling van de Prijs der Nederlandse Publieks-

agenda rotterdam --- september 2016

archeologie in het roltrappenhuis van de Markthal met de archeologische bodemvondsten. t/m 31/12/2020

------------------------------

FutureLand Europaweg 902 3199 LC MAASVLAKTE ROTTERDAM 010 252 2520 di t/m vr 10.00-17.00 u zo 11.00-17.00 u

------------------------------

De haven geeft nieuwe energie! Verbaas je over onze dagelijkse afhankelijkheid van de energieproductie in Rotterdam. t/m 30/12/2016

------------------------------

Garage Rotterdam Goudsewagenstraat 27 3011 RH ROTTERDAM 010 737 0875

------------------------------

Physical Fiction Contouren en gestalten, flarden en fragmenten. Met het (eigen) lichaam als anker, spelen acht kunstenaars met verhaal en verbeelding. 02/09/2016 t/m 30/10/2016

------------------------------

TENT Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM 010 413 5498 di t/m zo 11.00-18.00 u

------------------------------

Authentic Boys - City Safari Beleef Rotterdam op een verrassende manier en laat je meevoeren naar plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. 10/09/2016 t/m 10/09/2016 Happyland - Authentic Boys De video-installatie Happyland laat een portret zien van de vakantieganger in onszelf. t/m 18/09/2016 Optic Mountaineering Deze groepstentoonstelling is voortgekomen uit een langdurige culturele uitwisseling tussen Basel en Rotterdam. t/m 18/09/2016 Rotterdam Cultural Histories #8 - Hard Werken De edities, foto’s en ander archiefmateriaal van het roemruchte tijdschrift Hard Werken. t/m 08/09/2016 TENT Academy Awards 2016 Dé jaarlijkse competitie voor de beste eindexamenfilms, -shorts en -animaties van alle Nederlandse kunstacademies en dit jaar ook die van gastland Zwitserland. t/m 18/09/2016 The Back Room - Arie de Groot Onderbelichte maar beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars. t/m 18/09/2016

------------------------------

Witte de With, center for contemporary art Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM 010 411 0144 di t/m zo 11.00-18.00 u

------------------------------

Decorations - Kasper Bosmans Kasper Bosmans neemt projecten uit het verleden onder de loep in een serie nieuw werk. 09/09/2016 t/m 31/12/2016 In the Belly of the Whale Deze groepstentoonstelling vindt zijn inspiratie in het verhaal van Jona, de profeet die boete doet door in zee te springen en drie dagen in de buik van een walvis te mediteren. 09/09/2016 t/m 31/12/2016 One Remove - Lucy Skaer Skaer neemt de sensitiviteit van het boek De Golven van Virginia Woolf als uitgangspunt en gebruikt fictie als een carte blanche om een kamer te maken die noch functioneel noch verhalend is. t/m 02/10/2016 Rotterdam Cultural Histories #9 - Manifesta 1 revisited Een terugblik op de eerste editie van Manifesta, de reizende Europese biënnale die zijn eerste uitvoering in Rotterdam beleefde in 1996. 09/09/2016 t/m 31/12/2016

------------------------------

Assembled by Root Zaagmolendrift 12 3035 JA ROTTERDAM wo t/m vr 12.00-18.00 u za 12.00-17.00 u

------------------------------

Faraway comes near Solo-expositie met werk van kunstenaar Donald Schenkel. 07/09/2016 t/m 01/10/2016 Galerie Atelier Herenplaats Schiedamse Vest 56-58 3011 BD ROTTERDAM ma t/m vr 13.00-17.00 u Zomeropstelling 2016 Cengisz Imandi, Grietje Killian, Hans Hartman, Antoine Monod de Froideville, Brenda van Vliet, Minke de Fonkert en Johanneke van Nus exposeren. t/m 23/09/2016

------------------------------

Galerie Serruys Nieuwe Binnenweg 33 3014 GC ROTTERDAM ma t/m zo 10.00-17.00 u

------------------------------

Lilian Wessels en Frans Jonker Beelden en schilderijen. t/m 13/09/2016

------------------------------

Gallery Art Now Zwaanshals 290 3035 KN ROTTERDAM wo t/m za 10.00-17.30 u zo 12.00-17.00 u The river - Jan van Hekezen In deze expositie de rivier als uitgangspunt. t/m 18/09/2016

------------------------------

Gemaal op Zuid Pretorialaan 141 3072 EL ROTTERDAM


------------------------------

Club Imagine Kunst voor klimaatverandering. 08/09/2016 t/m 13/12/2016 Museum of Water Rotterdam Rotterdammers kunnen hun eigen flesjes water met verhaal langsbrengen bij de pop-upbar van het Museum of Water. 08/09/2016 t/m 25/09/2016

------------------------------

Mesh Mathenesserweg 128a 3026 HK ROTTERDAM wo t/m vr 12.00-19.00 u za t/m zo 12.00-17.00 u

------------------------------

Entities Pekmezmed’s werk is veel te vinden op straat; op de muren van verschillende steden in ZuidOost Europa. Naomi is actief als illustrator voor muziekproducties, festivals en evenementen. t/m 04/09/2016

------------------------------

Museum voor Keramiek Pablo Rueda Lara Aelbrechtskolk 10 3024 RE ROTTERDAM

------------------------------

Schilderen met Textiel Gastexpositie van Marianne Binnenweg. 18/09/2016 t/m 23/10/2016

------------------------------

Noorderhavenkade 97 Noorderhavenkade 97 3039 RL ROTTERDAM

------------------------------

Kunst onder de 100 Expositie met kunst onder de €100. Een kennismaking met onbekend werk van vier kunstenaars uit Rotterdam en omgeving. 24/09/2016 t/m 02/10/2016

------------------------------

PHŒBUS•Rotterdam Eendrachtsweg 61 3012 LG ROTTERDAM do t/m zo 12.30-17.30 u

------------------------------

Body of Memory Expositie van Stefan Gritsch. 02/09/2016 t/m 16/10/2016 Ladekastproject Met werk van Barbara Müller, Cosimo Gritsch, Yvonne van den Herik, Frank Bezemer, Klaas Vanhee, Dimitri Vangrunderbeek, Ossip, Nico Parlevliet en Lisette Schumacher. 02/09/2016 t/m 16/10/2016 ‘noir puissant, noir absolu’ Werk van Johan van Oord. 02/09/2016 t/m 16/10/2016

------------------------------

Quarantaine-terrein Quarantaineweg 1 3089 KP ROTTERDAM

------------------------------

Expositie In Quarantaine hedendaagse hermitages Kunstenaars, ontwerpers en architecten bouwden hun eigen kluizenaarsplek in deze groene enclave. t/m 03/09/2016

------------------------------

RAM - ramfoundation Van Vollenhovenstraat 14 3016 BH ROTTERDAM vr t/m zo 13.00-18.00 u

------------------------------

Up Memory Lane (Part II) Twee tentoonstelling ter ere van dertigjarig bestaan. t/m 23/10/2016

------------------------------

Rechtbank Rotterdam Wilhelminaplein 100-125 3072 AK ROTTERDAM

------------------------------

Ton van Os Werken, gemaakt in de periode van 1999-2015. t/m 31/10/2016

------------------------------

Studio de Bakkerij Bergweg 283 3037 EM ROTTERDAM 010 844 0900

------------------------------

Animalis Passage Werken van Emma Hazenak, David Paans en Michael van Kekem in het thema ‘Dieren’. t/m 25/09/2016 Harriët van Reek Expositie van deze schrijfster en illustrator. 10/09/2016 t/m 15/10/2016

------------------------------

Trompenburg Tuinen & Arboretum Honingerdijk 86 3062 NX ROTTERDAM 010 233 0166

------------------------------

Roberto Fanari - Nella mia Foresta (Searching for Beauty) Met herkenbare elementen uit de natuur creëert Roberto Fanari een nieuwe werkelijkheid in keramiek, brons en een gemengde techniek, waarbij hij acryl en olieverf combineert. t/m 30/09/2016

JEUGD

------------------------------

Mariniersmuseum Rotterdam Wijnhaven 7 3011 WH ROTTERDAM 010 412 9600 di t/m vr 10.00-17.00 u za en zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Expeditie Speurneus 2.0 Leer alles over combattracking. Combattrackers zijn dé militaire spoorzoekers van het Korps Mariniers. Permanent

vaart maar een karige boel zou zijn op ons bord. t/m 26/03/2017 Professor Plons Kinderen van 4 tot 10 jaar gaan op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. Permanent.

------------------------------

Museum Boijmans Van Beuningen Museumpark 18 3015 CX ROTTERDAM 010 441 9400 di t/m zo 11.00-17.00 u

------------------------------

Alles kids - Tentoonstelling voor kinderen Zie pagina 19. t/m 22/01/2017

------------------------------

Villa Zebra Stieltjesstraat 21 3071 JV ROTTERDAM 010 241 1717 wo 12.00-17.00 u vr t/m zo 12.00-17.00 u

------------------------------

Kunstenaar in huis - Chantal van Heeswijk (7-12) Kies iets van de inspiratietafel van Chantal van Heeswijk en laat je door haar filmen als je haar vragen beantwoordt. 24/08/2016 t/m 31/12/2016 Welkom Thuis (7-12 jr) Waarom voel je je ergens thuis? De kunstwerken en interactieve installaties van negen kunstenaars zetten in Welkom Thuis aan tot experimenteren en denken. t/m 20/11/2016 ZELF! (3-6 jr) Peuters en kleuters komen op een speelse manier in aanraking met kunst via prikkelende installaties. Permanent

------------------------------

Wereldmuseum Rotterdam Willemskade 25 3016 DM ROTTERDAM 010 270 7142 di t/m zo 10.30-17.30 u

------------------------------

AFRIKA 010 (7+) Wat is een krachtbeeld? Kan je lekker slapen op een droomkussen? In deze tentoonstelling ontdek je bijzondere voorwerpen uit Afrika. Bijvoorbeeld met de puzzeltocht. t/m 08/01/2017

------------------------------

De wereld op je bord Ontdek in de familietentoonstelling dat het zonder de scheep-

gratis Maandblad over kunst, cultuur en uitgaan in Rotterdam Uitgever Stichting Rotterdam Festivals Redactieadres Postbus 21362, 3001 AJ Rotterdam tel (010) 433 25 11, fax (010) 213 11 60 magazine@uitagendarotterdam.nl Agendagegevens aanleveren: agenda@rotterdampartners.nl (Uitagenda Rotterdam publiceert slechts een selectie van het volledige aanbod.) UITAGENDA ROTTERDAM Uitagenda Rotterdam bundelt alles wat er op cultureel gebied te doen is in Rotterdam met een complete culturele agenda, inspiratiepagina’s, tips en achtergrondverhalen. Doel hiervan is om de culturele participatie van Rotterdammers te vergroten. Uitagenda Rotterdam voert het officiële Uit-merk in de regio Rotterdam, opereert onafhankelijk en levert daardoor de meest complete en betrouwbare culturele agendainformatie en uitgaanstips. Alle informatie wordt zo nauwkeurig mogelijk vermeld, echter zonder aansprakelijkheid van de uitgever. Bladmanagement Eva van der Horst Hoofdredactie Renee Schouwenburg ontwerp, Vormgeving & artdirectie Marlieke Kroon en Karen van der Slikke, stofrotterdam.nl Abonnement Kijk op www.uitagendarotterdam.nl/abonnement. Eerste jaar €10,- daarna €21,- per jaar. Vragen of opzeggen? Mail naar abonneeservice@uitagendarotterdam.nl of bel 010-2646075. Opzeggingen schriftelijk of per e-mail 1 maand voor het verstrijken van het abonnement. Afschrijving abonnementsgelden Voor huidige abonnees van wie het abonnement deze maand afloopt wordt het abonnementsgeld voor komende tien edities omstreeks de 20e van de maand afgeschreven. Adreswijzigingen Stuur de adreswijziging naar abonneeservice@uitagendarotterdam.nl of Uitagenda Rotterdam, Postbus 5135, 2900 EC Capelle a/d IJssel Tekstcorrecties Renee Schouwenburg, Dimitri Hakke, Martine van Rooijen Redactie Vera Cornel, Katja Hagenbeuk, Clint van der Hartt, Liza Karsemeijer, Ellen Mannens, Henriette van der Meer, Laura van Mourik, Erik Schumacher, Joke Schut, Jeroen Veenstra, Fay van der Wall. In samenwerking met Blijwonen.in, Hotterdan.nl, iens.nl, VersBeton.nl en DeBuikVan.nl. Omslag Eelco van den Berg, artikel Scapino, pagina 20 adverteren? Neem contact op met: Localmedia.nl Suzanne Baerends 06 10633396, suzanne@rotterdamfestivals.nl Carsten van Rossen 06 52621106, carsten@rotterdamfestivals.nl Drukwerk platform P

------------------------------

Maritiem Museum Rotterdam Leuvehaven 1 3011 EA ROTTERDAM 010 413 2680 di t/m za 10.00-17.00 u zo 11.00-17.00 u

colofon

Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee Het grote voordeel van Albert Heijn

Distributie losse exemplaren KultuurKoerier en Albert Heijn. Leestafelexemplaren op 700 adressen; verspreiding via 700 punten in de regio Rotterdam waaronder horeca, theaters, sportvoorzieningen en vestigingen van Albert Heijn. Gratis mee te nemen. Oplage 55.000 exemplaren

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 53


binnenkijken binnekijken

Wie: Marlies (34, mede-eigenaar van winkelcafé de Zeeuwse Meisjes), Joris en dochter Sammie (op de foto is Marlies nog zwanger) Wat: dubbele bovenwoning van ruim 100 m2 Waar: Katendrecht Sinds: 2011 Bijzonder: de geheel gerenoveerde huurwoning bevindt zich op een paar minuten lopen van Marlies’ winkelcafé de Zeeuwse Meisjes.

ZEEUWS MEISJE OP KATENDRECHT SETTELEN OP HET ROTTERDAMSE SCHIEREILAND Na een jeugd in Zeeland en studietijd in Amsterdam en Utrecht kwam Marlies in Rotterdam terecht. Samen met vriendin Frederique opende ze in 2013 winkelcafé de Zeeuwse Meisjes. Een langgekoesterde droom kwam uit. Een droom die al in 2005 ontstond tijdens hun rondreis door Nieuw-Zeeland. ‘In Utrecht of Amsterdam was dit veel lastiger te realiseren. Eenmaal op Katen­ drecht wisten we snel dat dit de perfecte plek was.’ Toen Marlies en haar vriend Joris van een ruime gerenoveerde huurwoning hoorden, op een paar minuten lopen van de winkel, wilden ze ook die kans niet laten schieten. ‘We huurden in de binnenstad van Utrecht en keken rond naar koopwoningen, maar een leuk én betaalbaar huis vinden was onmogelijk.’ Ze genieten nu van de ruimte die ze hebben, de winkel om de hoek en het water rondom schiereiland Katendrecht. ‘Regelmatig lopen we ’s avonds samen langs de kade.’ Nóg een voordeel: Zeeland ligt dichterbij. ‘Sinds ik hier woon, ga ik er vaker even heen in het weekend.’

Het wandmeubel van Poul Cadovius is Marlies’ pronkstuk in huis. ‘Ik wist dat mijn opa en oma vroeger zo’n kast hadden. Toen ik ‘m bij mijn oma op zolder vond, goed ingepakt en helemaal compleet, was ik ontzettend blij. Het is niet alleen een prachtobject, maar ook een waardevolle herinnering.’

uitagendaTIP

Op zaterdag 3 september hoor je levensliederen en sterke verhalen op Katendrecht, tijdens De Nacht van de Kaap. Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september zijn er bovendien de Kaapse Havendagen, met een programma voor jong en oud op het Deliplein.

Blij Wonen is een onafhankelijk journalistiek platform dat inspireert en informeert over wonen in het algemeen en de Rotterdamse buurten en bewoners in het bijzonder. www.blijwonen.in

54 ---

agenda rotterdam --- september 2016


NU IN WERELDMUSEUM 29 april 2016 - 8 januari 2017 ROTTERDAM

Ntjam Rosie, foto: Krijn van Noordwijk

www.afrika010.nl

WERELDMUSEUM ROTTERDAM STICHTING VRIENDEN

55


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

foto’s: Joris van Bennekom

DE VOORSTELLING DIE GESCHIEDENIS SCHRIJFT (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353

theaterhangaar

IN SAMENWERKING MET

56 ---

MEDIAPARTNER

agenda rotterdam --- september 2016

| vliegveld valkenburg | katwijk

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER