Page 1

JAARGANG 11 GRATIS NR 105 / 2018

iffr 2018

verhalen en filmtips

7 goede voornemens

met bijpassende uitgaanstips

beeldende kunst

tijdens art rotterdam week


arianne / 20 / fan van de stationsbibliotheek / noord

christian / 26 / heeft een basisabonnement / feijenoord

harry / 65 / volgt hĂŠĂŠl veel cursussen / centrum


THEATER ZUIDPLEIN KOMT BINNEN IN JANUARI & FEBRUA

RI

EMILIO GUZMAN KOM DAN!

Beeld: Bob Bronshoff

V.A. € 15 ,-

Nieuw programma vol rake grappen van deze slimme cabaretier. Zonder nuance. Zonder beleefdheid. Zonder twijfel: kom dan!

ZA 27 JAN | 20:15 U

MOOTJE (4+) ROSE STORIES

cabaret

E! ACTI

Vrolijk verhaal over een stoer Marokkaans-Nederlands meisje dat op zoek is naar haar eigen stem. Koop online kaarten en betaal € 6,-. Promocode STOER

ZO 18 FEB | 14:15 U

jeugd

DE WAANZINNIGE BOOMHUT VAN 13 VERDIEPINGEN (5+) MENEER MONSTER

WOISKI VS. WOISKI

V.A € 17 . ,50

Beeld: Sofie Knijff

ORKATER I.S.M. HET BIJLMER PARKTHEATER Verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling. In de cast onder andere Rotterdammer Gery Mendes. Universeel, meeslepend en met heerlijke muziek.

ZO 4 FEB | 16:00 U

muziektheater

V.A € 13 . ,50

Kom in de voorjaarsvakantie naar dit doldwaze theateravontuur waarin twee jongens, Andy en Terry, een theaterstuk maken over hun waanzinnige boomhut.

DI 27 FEB | 14:00 U

jeugd

BEKIJK ONS TOTALE AANBOD OP WWW.THEATERZUIDPLEIN.NL 3


LAATSTE

Maatschappelijke partners:

KANS!


aangenaam

3+ ZO 21 JAN _THEATER 10.00 u

bootcamp met mariniers 2+ ZO 21 JAN _THEATER 11.00 u

3+ ZO 21 JAN _TALKSHOW 15.00 u

JANUARI AL DI 2 T/M ZO 7 JAN

IJSVRIJ PARK FESTIVAL

_FESTIVAL

_THEATER

RITA & KROKODIL

_FILM Diverse tijden

_FILM

19.00 u

LantarenVenster Acht lieve en sfeervolle verhaaltjes over de vastberaden kleuter Rita en haar altijd hongerige vriendje Krokodil, die in de badkuip woont.

WOEF SIDE STORY

15.00 u

PADDINGTON 2

0+ VR 12 JAN

LantarenVenster Een nieuw avontuur van Paddington die ten onrechte in de gevangenis belandt. Nederlands gesproken.

_MUZIEK

_WORKSHOP

3+ WO 3 JAN _THEATER 11.00 u

4+ WO 3 JAN _THEATER 15.00 u

09.30 &11.00 u

WINTERWORKSHOPS

Fred Ernst

4-10 WO 3 JAN

SKVR Centrum Kom tijdens de kerstvakantie naar de winterworkshops. Voor kinderen van 4 en 5 jaar is er dans en muziek. Kinderen van 6 tot 10 jaar gaan tekenen, schilderen, knutselen en dansen.

8+ DO 4 T/M ZO 7 JAN

KABOUTER THIJM Studio de Bakkerij Kabouter Thijm woont in een gezellige, oranje pompoen. Op een dag staat er een klein, dik varkentje op de stoep. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen.

HELD GEZOCHT Centrale Bibliotheek Ezel is geen held, maar wordt toch door de bosdieren tot held gekozen. Nu moet hij kiezen: Wíl hij wel een held zijn? Mag je als held verdrietig zijn? En mag je dan huilen?

_THEATER 13.00 u

6+ VR 5 JAN _THEATER 15.00 u

6+ ZA 6 JAN _THEATER 14.15 u

Joep van Aert

6+ WO 3 T/M ZO 14 JAN _THEATER Diverse tijden

KANS OP SNEEUW Hofpleintheater In het stadje Dwingeland waarschuwt de burgemeester voor de koudste winter ooit! Zelfs de ijsberen rillen op hun benen.

8+ ZA 6 JAN _MUZIEKTHEATER 16.00 u

1,5-3 ZA 6 JAN _THEATER 11.00 & 14.00 u

4+ WO 3 T/M VR 5 JAN _THEATER Diverse tijden

4+ ZO 7 JAN _THEATER

Diverse tijden

10.00 u

_THEATER 11.00 u

TR Schouwburg De stoere straathond Toto en de bloedmooie rashond Marina zijn stapelverliefd, maar net als bij Romeo en Julia mag hun liefde niet bestaan. Is de liefde sterker dan het geblaf om hen heen?

DE GELAARSDE KAT nieuwe Luxor Theater De Gelaarsde Kat belooft de molenaarszoon alles wat hij zich maar kan wensen. Het enige wat hij daarvoor wil hebben zijn mooie kleren en leren laarzen. Wat zou de kat van plan zijn?

4+ ZO 7 JAN _THEATER 11.00 u

4+ ZO 14 JAN VOOR DE LEEUWEN Maaspodium Vijf nieuwe makers van verschillende disciplines laten zich inspireren door vijf jaar Maas. Decors en attributen worden herontdekt en krijgen een nieuw leven.

SPROOKJESSPROKKELAAR Bibliotheektheater Het bestaan van een sprookjessprokkelaar gaat niet altijd over rozen! Want bijna al onze sprookjes berusten op één groot misverstand. Iemand moet de waarheid zeggen.

EEN BUIK VAN WOL Theater Zuidplein Tussen de herinneringen in het hoofd van mevrouw Catharina wonen Toon en Kato. Ze houden alles keurig op orde zodat er nooit een herinnering kwijtraakt. Dat doen ze haar hele leven al, al negentig jaar.

DE LIEGENAAR Maaspodium De liegenaar verleidt mensen om verhalen te geloven die onmogelijk waar kunnen zijn. Zijn motto: In elke leugen zit een waarheid.

_THEATER 11.00 u

2+ ZO 14 JAN _THEATER 11.00 u

4+ ZO 14 JAN _THEATER 11.00 u

6+ ZO 14 JAN _THEATER 14.15 u

HET MUIZENHUIS Studio de Bakkerij Sam en Julia wonen in het Muizenhuis. Julia is super nieuwsgierig en reuze eigenwijs. Sam is super verlegen en reuze braaf. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen. Door Mariska Simons.

6+ ZO 4 FEB

BABYCONCERT Studio de Bakkerij Laat je baby kennismaken met klassieke muziek. Professionele musici spelen o.a. barok, tango en wereldmuziek voor de allerkleinsten en hun begeleider(s).

MIJN KLEINE ZEEMEERMIN TR Schouwburg Een poëtische muziektheatervoorstelling over liefde, moed, de zoektocht naar je roots en het vormen van je eigen identiteit. Met liveharpmuziek en zang.

6+ VR 16 FEB _THEATER

KID

6+ VANAF WO 7 FEB

EARLY MAN (NL) LantarenVenster

MANNETJES MET PLANNETJES Maaspodium Drie mannetjes lopen door het bos. Onder hun armen dragen ze takken, planken, touw en dekens. Ze maken de mooiste boomhut ooit. Maar dan ze iets vreemds: een kooitje met een vogeltje.

RIDDER FLORIAN Studio de Bakkerij Ridder Florian is niet bepaald een held, hij durft niet op bezoek te gaan bij het oude vrouwtje. Maar hij wil zijn angst overwinnen. Voorstelling van Heer Otto de moed hebben om te durven.

NACHTREIS Theater Zuidplein Voorstelling die vertelt hoe het is om op driejarige leeftijd te vertrekken uit het land waar je geboren bent. Het laat zien wat het met je herinneringen doet als je alles en iedereen hebt moeten achterlaten.

HET SPOOKJE TR Schouwburg Thijs kan niet slapen, omdat hij bang is in het donker. Dan ontmoet hij een spookje, dat helemaal niet eng blijkt te zijn. Ze worden vriendjes en samen gaan ze naar het grote kasteel.

2+ WO 7 FEB

0+ VR 9 FEB

2+ WO 31 JAN _THEATER 10.30 & 15.00 u

AN EASY SUNDAY Grounds Terwijl de ouders in onze grote zaal genieten van een liveoptreden, kunnen kinderen hun gang gaan bij de workshops van SKVR en TOS Delfshaven. In de kleine zaal is er ook een kinderdisco. Er is muziek van L’Chaim.

_THEATER 10.30 u

3+ ZA 3 FEB _THEATER 14.15 u

_THEATER

DE RATTENVANGER Theater Zuidplein Deze poppenvoorstelling vertelt de avonturen van de Rattenvanger van Hamelen met de ijdele burgemeester Snijder, Luca en duizenden grote ratten.

SSST! DE TIJGER SLAAPT Bibliotheektheater Tijger slaapt, maar ligt ontzettend in de weg. Muzikale voorstelling naar het boek van Britta Teckentrup, uitgeroepen tot het Prentenboek van het Jaar 2018. Onderdeel van het Peutertheater Festival.

FEBRUARI 2+ DO 1 FEB

4+ ZA 10 FEB 16.00 u

AANGEWAAID Theater Zuidplein Bij deze muzikale voorstelling mag je zelf meedoen. Spelen op een trommel die klinkt als onweer, of blazen op een koker net als de wind.

8+ ZO 11 FEB _FESTIVAL 11.00 u

4+ ZO 11 FEB _THEATER 11.00 u

2+ ZO 11 FEB _MUZIEK 11.00 & 14.30 u

4+ ZO 14 JAN _THEATER

HOE LICHT KAN EEN WOLK ZIJN?

KIDSUITAGENDA JANUARI / FEBRUARI 2018

_THEATER 19.30 u

WIJ GAAN OP BERENJACHT Maaspodium Het spannende verhaal van een vader, zijn kinderen en hun hond die samen op berenjacht gaan. Gepaard met muziek, spel, beeld en beweging. De kinderen in het publiek krijgen een actieve muzikale rol.

6+ ZO 18 FEB _THEATER 10.00 u

2+ ZO 18 FEB _THEATER 11.00 u

_THEATER 10.00 u

Theater Walhalla Hij is koning van een klein land waar het volk gelukkig is met de dingen zoals ze zijn. Totdat het buurland een stad met torens bouwt die rijken tot de hemel. Dat willen ze ook wel. Verblind door hebzucht wordt alles anders.

FEEST! oude Luxor Theater Dirk Scheele komt naar het theater met een echte rock-’n-roll-band voor een daverend popconcert voor de allerkleinsten.

2+ ZO 18 FEB

_THEATER

6+ ZO 11 FEB _THEATER

MOES TR Schouwburg Een appelboom en drie kastjes met keukengerei. Zij spelen het verhaal van appels tot Moes. De bewegingen en geluiden spreken de kleintjes aan, het verhaal voert de oudere kinderen mee.

VLIEG OP, DIKKE BROMVLIEG!

4+ ZO 18 FEB

14.30 u

HOEP HOEP HIEZEE Theater Walhalla Bizarre rijmwoorden, ritmische taal en gekke woordassociaties. Het door Drs. P geschreven verhaal gaat over de gezusters Karamazov, die al jaren gezellig samen leven, totdat er een erfenis komt.

TR Schouwburg

VAARWEL

HET VERKEERDE BEEN VAN DE KONING

DE FAMILIE VAN NIELIE, BARST VAN LIEFDE TR Schouwburg Wie wil er op avontuur met een nieuwe familie? De Familie van Nielie is compleet nieuw. Ze gaan op huwelijksreis. Wordt het Siberië waar beren zijn? Of Venetië waar duizend katten wonen?

Maak kennis met een uiterst vervelende bromvlieg die voor veel paniek en onrust zorgt. Vertel- en meedoevoorstelling met een levensgroot boek als decor.

14.15 u

6+ ZO 4 FEB

De vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. Ze gaan op reis naar oom Kees in Groningen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere.

DE GROTE KUNSTHOW TR Schouwburg Tijdens de Art Rotterdam Week 2018 is er in Theater Rotterdam een speciale editie van De Grote Kunstshow. De kunstshow zal geheel gewijd zijn aan het werk van Atelier Van Lieshout.

Theater Zuidplein Een beeldende muzikale voorstelling, geïnspireerd op het prentenboek De Kleine Walvis van Benji Davies over vrienden vinden en afscheid nemen. Onderdeel van Peutertheater Festival.

_FESTIVAL

TR Schouwburg

6+ ZA 17 FEB

BABYCONCERT Studio de Bakkerij Zie vrijdag 12 januari.

DRIE Maaspodium

_THEATER Diverse tijden

_MUZIEK

14.00 & 16.00 u

Das maakt graag eenzame wandelingen en houdt van stille plekken. Maar sinds kort woont er in zijn hoed een specht. Het is een kabaal van jewelste.

Theater Zuidplein Tique heeft besloten om in het circus te gaan werken, want hij wil heel graag in het middelpunt staan. Zijn vrienden helpen hem, maar niet alles wat Tique wil, lukt.

11.00,14.00 &16.00 u

2,5+ ZO 11 FEB

15.00 u

4+ ZA 17 & ZA 24 FEB

CIRCUS TIQUE

_THEATER

_MUZIEK

DUIMELOT Maaspodium Duimelot geeft een slaapfeestje voor dreumesen en peuters van 1,5 tot 3 jaar. Ze mogen meedoen met muziek maken, dansen of gewoon lekker liggen en luisteren. Van Maud Dolsma.

Diverse tijden

KIDS ONLY Pathe Schouwburgplein International Film Festivals Rotterdam is er ook voor de kleintjes! Op Kids Only zijn er korte films, een lunch en een workshop voor kids. De ouders genieten ondertussen van een festivalfilm.

De nieuwe familiefilm van de makers van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun The Sheep. Een hilarische komedie over een holbewoner die zich afspeelt in het begin der tijden.

09.30 & 11.00 u

_THEATER

DE KLEINE ZEEMEERMIN oude Luxor Theater Beleef de betoverende wereld onder water van De kleine zeemeermin die droomde van de wereld boven de zeespiegel.

TR Schouwburg

DE LEUKSTE UITTIPS VOOR KIDS? ZIE KIDSUITMAIL.NL

6+ ZO 28 JAN

Willen jullie ons olifantje zien, die op een bal kan lopen? En ons aapje dat op een koord kan dansen?! Het circus kan beginnen. Maar waarom gebeurt er niets? Onderdeel van het Peutertheater Festival.

19.00 u

10.00 & 14.30 u

14.15 u

HET CIRCUS IS BEGONNEN Bibliotheektheater

_FESTIVAL

MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK

_FESTIVAL

_MUZIEK

COMEBACK TR Schouwburg Pjotr voelt zich muzikant in hart en nieren. Optreden in een populaire talentenshow lonkt. Krankzinnig theater met nieuwe tophits en filmische doorkijkjes in de wereld van de tv-talentenshows.

Kinderen en volwassenen zien deze voorstelling vanaf verschillende kanten. Elke toeschouwer hoort wat er aan de andere kant gebeurt, maar dat is niet altijd wat het lijkt.

In deze familieworkshop staat filmmuziek centraal. Ga zelf aan de slag met muziekinstrumenten voor het maken van een soundtrack.

10.00 u | duur: 2 of 6 uur (incl. of excl. lunch & workshop)

AL ZO 28 JAN

_THEATER

15.00 u

TUSSEN KUNST EN KIDS

de Doelen

_MUZIEK

12.30 u

8+ ZO 11 FEB 15.00 u

2+ ZO 11 FEB

DE GROTE VERHUIZING Wereldmuseum Rotterdam Neem plaats tussen de orkestleden van Sinfonia Rotterdam in de balzaal van het Wereldmuseum. Terwijl het orkest muziek speelt, wordt er een verhaal verteld over verhuizen. I.s.m. de Doelen.

_MUZIEK 14.00 u

FC Walhalla De Wereld Draait Door voor bovenbouwers. Joris Lutz en zijn sidekick praten, spelen, koken, kletsen en lachen. Met uitgaans- en boekentips, optredens, een quiz en nog veel meer.

PLOCK! TR Schouwburg Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe? Verf, smijten, kwasten of stokken. Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Beeldend circus-geluidstheater.

Ilja Lammers

AL VANAF DI 2 JAN

8+ ZA 27 JAN 10.00 u

8-12 ZO 28 JAN 3+ ZO 7 JAN

8+ WO 3 T/M ZO 7 JAN 2+ VANAF DI 2 JAN

_THEATER

TIK TAK SLAAP TR Schouwburg Tik...tak...tik...tak... Pop kan niet slapen. Het is te donker. Mama moet komen. Tik...tak...tik...tak... Mama moet komen. Er moet nog een lichtje aan. Wie denk jij dat eerder in slaap valt; pop of mama?

VOS EN HAAS IN GEVAAR Studio de Bakkerij Haas wil niet gestoord worden door Vos en stuurt hem naar Ever. Ever weet wel iets spannends om de aandacht van Haas te trekken. Als dat maar goed gaat! Door Theatergroep Houtjetouwtje. 

_THEATER

_FILM Leo van Velzen

Diverse tijden

Het Park (bij de Euromast) Vier weken lang elke dag schaatsen, eten en drinken en in het weekend een programma vol muziek en theater. Laat de winter maar komen!

8+ ZO 21 JAN 15.00 u

3+ ZO 4 FEB 11.00 u

Barbara Mulderink

nieuw kids uitag e in het midenda den

UITAGENDAROTTERDAM.NL/KIDS

HET BOEK VAN MAX Theater Walhalla Max weet het zeker. Hij is een muis. Ze zijn grijs, hebben grote oren en een dunne staart, net als hij. Maar als hij in het muizenhol komt blijkt hij wel een hele grote muis te zijn. Gebaseerd op het prentenboek van Pippa Goedhart.

Noa Verhofstad

JAN FEB

KRAS de Doelen In Kras kijken we naar een poëtische ontmoeting tussen twee musici en een tekenaar. Soms komen ze even samen, maar nooit voor lang. Soms praten ze met elkaar, maar nooit met woorden.

MOOTJE Theater Zuidplein

Mootje heeft zeven zussen en het is altijd druk in huis. Dan vindt ze een gewond vogeltje in de tuin, eindelijk iets voor zichzelf. Maar dan beginnen de zussen hun kleine zusje toch wel te missen…

AAIPET BONTEHOND Bibliotheektheater Twee goochelaars beginnen vrolijk aan hun act. Ze vouwen ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar dan komt de truc in opstand. Onderdeel van het Peutertheater Festival.

KONING VAN KATOREN Studio de Bakkerij

Zeventien jaar geleden overleed de koning van Katoren. En sindsdien stapelen de problemen zich op. De jonge Stach wil hier iets aan doen: hij wil koning worden. Door De Nachtdieren.

8+ ZO 18 FEB _TALKSHOW

TUSSEN KUNST EN KIDS FC Walhalla Zie zondag 21 januari

15.00 u

8+ ZO 18 FEB _THEATER 15.00 u

HET BEGINT HIER AL GOED TR Schouwburg Fee Canapé kan niet zo goed vliegen, terwijl haar zussen hoogvliegers zijn. Een fee die niet goed kan vliegen is een fabrieksfout. Maar probeer maar eens te vliegen met een zwaar toverboek op je rug.

MEER SPORTEN…

UITAGENDAROTTERDAM.NL/KIDS

foto Roy Essing

Goede voornemens, heb jij ze al? Of geloof je er niet zo in om een doel voor het nieuwe jaar te stellen?

goede voornemens p8

OP DE COVER

8 uitgelicht: goede voor nemens mét culturele tips 20 focus: art rotterdam week 24 in de bios: iffr-special

AANGENAAM

15 bejubeld: släpstick van wëreldbänd 17 uitrdam: kamerhost stukafest 18 vleugje metal tijdens nieuwjaarsconcert rpho

KIDS

6 redactietips 6 wie maakte de cover? 7 win tickets

19 klassiek concert in wereldmuseum

UITGEZOCHT

SMAAK & STIJL

13 maarten van rossem in arminius 14 het gedroomde café

29 gezond ontbijten bij yoghurt barn 30 smaakmaker: lot & daan

31 5x zondigen 32 uitrdam: yogaground 33 uitgaan: must

EN VERDER

16 column 22 medemogelijkmaker 52 colofon 54 binnenkijken 28 kids uitagenda 35 agenda 50 expoagenda

Op de redactie doken we in de wereld van goede voornemens. Zeven van de meest voorkomende vind je op pagina 8, met een bijpassende culturele tip. Wil jij bijvoorbeeld meer bewegen? Boek dan een bootcamp bij een marinier van het Mariniersmuseum. Of wil je afkicken van je smartphone? Ga naar de tentoonstelling van Jacqueline Hassink in het Nederlands Fotomuseum, waar je zonder telefoon naar binnen gaat en geconfronteerd wordt met je smartphoneverslaving. Bezoek je een van de tips? Dan heb je het voornemen om meer cultuur te bezoeken in ieder geval behaald! Renee Schouwenburg Hoofdredacteur

5


aangenaam

foto’s Bytegirl

Aangenaam! Maak kennis met onze redactie, de coverillustrator, Rotterdamse producten en meer.

wie maakte de cover? op de website

5X TYPISCH ROTTERDAMSE HUMOR

Elke maand werkt Uitagenda Rotterdam samen met een illustrator uit de stad. I AM EELCO (Eelco van den Berg, 43) maakte de cover van deze maand en vertelt hoe de illustratie tot stand kwam. ‘Toen ik midden jaren negentig op de Willem de Kooning Academie begon, wisten de docenten niet goed wat ze met me aan moesten. Streetart was in die tijd nog helemaal niet zo’n ding. Ik heb het dus vooral autodidact opgepakt.

Wat is nou typisch aan de humor in Rotterdam? Uitagenda zette vijf kenmerken op een rij. Bijvoorbeeld dat Rotterdammers niet altijd even fijngevoelig zijn. Kijk maar naar hoe ze het zeggen als iemand is overleden: ‘Hij leg tussen zes plankies’ of ‘Hij hep z’n houten pyjama aan’. www.uitagendarotterdam.nl/humor

5x

tips van de redactie 6

---

‘Binnenkort maak ik een porseleinen vos en muurschildering vlak bij de Nieuwe Binnenweg’ Mijn stijl is herkenbaar door de uitgesproken vormtaal en het kleurgebruik. Toch blijf ik er aan schaven. Als ik een

muurschildering maak, ontdek ik soms dingen die ik digitaal kan gebruiken en dat gebeurt ook andersom. Zo blijft het interessant. Op de cover van deze maand heb ik de tijger van het International Film Festival Rotterdam en de goede voornemens uit het hoofdartikel bij elkaar gezet. Ik schilder vaak beesten en laat graag de relatie tussen mens en dier zien. Dit jaar wil ik de designkant opzoeken. De sculptuur die ik ga maken in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg brengt dat al heel dichtbij. Het wordt een porseleinen vos met een muurschildering eromheen. Naar dat project kijk ik nu al uit.’ 

PRISCILLA DE PUTTER REDACTEUR

LAURA VAN MOURIK REDACTEUR

WORKSHOP FILOSOFIE EN LEVENSKUNST CENTRALE BIBLIOTHEEK, ZO 21 JANUARI & ZO 11 FEBRUARI

HET GEDROOMDE CAFÉ DE DOOPSGEZINDE GEMEENTEKERK, DI 9 JANUARI T/M ZA 3 MAART

‘Een lesje levenskunst lijkt me goed om het nieuwe jaar mee te beginnen!’

‘Dit is zo’n voorstelling waardoor je na afloop denkt: O ja. Hier gaat het om, in het leven.’ Zie pagina 14.

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


Echt rotterdams

#uitagendarotterdam

Producten uit eigen stad

010 OP INSTA @urbanlines Rotterdammers laten via Instagram de mooiste plaatjes van hun stad zien. Zo ook editor en socialmediamanager Paul van Wijngaarden. OORBELLEN VAN FLAWED BRAND BIJ COLLECTIVE BY SWAN, witte de withstraat 30 €24,95

PEUTERBOEKJE EEN RONDJE DIERGAARDE BLIJDORP BIJ DE KLEINE KAPITEIN, BOTERSLOOT 173 €8,95

FLES ROTTERDAMS KRAANWATER VIA WWW.HETROTTERDAMSWARENHUIS.NL €16,95

win tickets

winnen

5X2 TICKETS HET GEDROOMDE CAFÉ

3X2 TICKETS NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Bijzondere locatievoorstelling van Theater Babel. Zie pagina 14.

Yoga-arrangement met toegangskaarten museum. Zie pagina 11.

winnen

3X2 TICKETS VAMOS Voorstelling over emigreren naar de Spaanse zon in het nieuwe Luxor Theater. Zie pagina 10.

Meedoen? Zie www.uitagendarotterdam.nl/winnen

Volg Uitagenda Rotterdam @uitagendardam

HENRIËTTE VAN DER MEER REDACTEUR

CARSTEN VAN ROSSEN SALES

ELLEN MANNENS REDACTEUR

DE GEHEIME WINTERTUIN LOCATIE NOG ONBEKEND, DO 8 T/M ZO 25 FEBRUARI

HET VERBOND BAR, ZA 20 JANUARI

MARIAN MUDDER - SOFASESSIES THEATER WALHALLA, ZA 3 FEBRUARI

‘Dansen en ronddwalen op een mysterieuze plek in de stad, die de organisatie pas kort vooraf bekendmaakt. De sfeer is altijd goed.’

‘Avond met de beste house, disco en hiphop van onder meer Beesmunt Soundsystem, Jeff Solo en Chaiba.’

‘Die ene rooie van Baantjer vertelt waarom al haar therapieën niet werkten. Handig, hoef je ze zelf niet te ondergaan.’ Zie pagina 8. 7


uitgelicht

7 GOEDE VOORNEMENS + BIJPASSEND CULTUREEL UITJE tekst Ellen Mannens illustratie I AM EELCO

Slechts één op de vier Nederlanders houdt zijn goede voornemens vol. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken. Met deze goede voornemens houd jij je in 2018 een stuk makkelijker aan de afspraken met jezelf.

8

---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


9


uitgelicht

1. MEER GENIETEN & MINDER STRESSEN Het voornemen: meer genieten / minder stressen De oplossing: boek een tripje naar Spanje… in het nieuwe Luxor

VAMOS! - ENKELTJE SPANJE POR FAVOR NIEUWE LUXOR THEATER, DI 23 T/M ZO 28 JANUARI Bam, je doet het gewoon in 2018: alles achterlaten en een lekker leventje leiden onder de Spaanse zon. Dag stress, hallo siësta! Wie die stap toch net even te groot vindt (zo’n 99 procent van de bevolking), kan straks in het nieuwe Luxor in ieder geval even wegdromen bij het idee. De musical Vamos! - Enkeltje Spanje por favor is namelijk niets anders dan een aflevering van Het roer om of Ik vertrek, maar dan in musicalvorm. Dit is het verhaal van drie vrouwen in een volkswagenbusje op weg naar de Spaanse zon. De telefoons gaan al meteen het raam uit, maar (verrassing) daarmee zijn de spoken uit het verleden nog niet verdwenen. Ga naar het nieuwe Luxor en check hun verhaal even voor je definitief besluit het roer om te gooien.

winnen

10 ---

WINNEN Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 kaarten weg voor Vamos op een datum naar keuze. Meedoen? Ga naar www. uitagendarotterdam.nl/winnen.

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

2. MEER TIJD DOORBRENGEN MET FAMILIE Het voornemen: meer tijd doorbrengen met familie De oplossing: leer van Eric Corton hoe je omgaat met je moeder

MA - MET ERIC CORTON THEATER WALHALLA, WO 10 & DO 11 JANUARI (TRY OUT) OUDE LUXOR THEATER, MA 22 JANUARI (PREMIÈRE) Je ouders en je familie, het zijn schatjes. Je moet niet denken aan een leven zonder hen, maar waarom kost het dan zoveel moeite om regelmatig samen iets leuks te doen? Hugo Borst móest wel bij zijn moeder langs om voor haar te zorgen toen ‘meneer Alzheimer’ haar leven omgooide. Hij schreef er een boek over, dat presentator Eric Corton nu vertolkt in een solovoorstelling. Van mister Corton mag je straks in de zaal hard lachen, ontroerd raken én hij hoopt dat je iets leert over de band met je moeder.

3. EEN PARTNER VINDEN Het voornemen: een partner vinden De oplossing: ontdek de bumpy road van de ware liefde

ROMEO EN JULIA TONEELGROEP OOSTPOOL TR SCHOUWBURG, WO 21 T/M VR 23 FEBruari Als het gaat om het vinden (en behouden) van de ware liefde, heeft niemand ooit gezegd dat het makkelijk was. Bereid je dus goed voor op je nieuwe liefdesleven met het liefdesverhaal der liefdesverhalen: Romeo en Julia. Het jonge stel laat zien dat liefde de haat kan overstijgen. Sterker nog: haat wakkert hun liefde zelfs aan. Zo ziet regisseur Marcus Azzini het in ieder geval. Hij bewerkte Shakespeares klassieker met Toneelgroep Oostpol: ‘Zonder haat verzwakt of verdunt de hartstochtelijke liefde’.


4. MINDER TIJD OP DE SMARTPHONE Het voornemen: minder tijd op de smartphone De oplossing: afkicken dankzij een confrontatie met je smartphoneverslaving

UNWIRED JACQUELINE HASSINK NEDERLANDS FOTOMUSEUM, ZA 20 JANUARI T/M ZO 6 MEI

winnen

Zit je even niet op te letten, heb je je telefoon alweer in de hand en zit je alweer een half uur Kakhielstripjes en Bored Pandaposts te lezen. Dat moet anders in 2018 en beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink kan je daarmee helpen. Zoals een roker op stopcursus kan, kan een kunstliefhebber straks naar het Nederlands Fotomuseum. In de tentoonstelling Unwired confronteert Jacqueline Hassink je namelijk met jouw (en haar eigen) smartphoneverslaving door je te laten kijken naar rustgevende plekken, maar je tegelijkertijd met een multimedia-installatie te overprikkelen met beelden en geluiden. Zeg maar: dat wat de smartphone dagelijks met je doet. Of je na het bezoeken van de tentoonstelling van je verslaving af bent, weten we niet, maar je hebt in ieder geval een toffe ervaring gehad. WINNEN Het Nederlands Fotomuseum organiseert een aantal yogalessen in het museum. Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 yoga-arrangementen weg inclusief toegangskaarten. Meedoen? Ga naar www. uitagendarotterdam.nl/winnen.

7. GEZONDER ETEN Het voornemen: gezonder eten De oplossing: ga vooral vaak en lekker uit eten

5. AAN JEZELF WERKEN Het voornemen: aan mezelf werken De oplossing: leer van de ervaringsdeskundige

6. MEER SPORTEN & BEWEGEN Het voornemen: meer sporten / bewegen De oplossing: What would the marines do?

MARIAN MUDDER SOFASESSIES THEATER WALHALLA, ZA 3 FEBRUARI

MEET THE MARINES vanaf het mariniersmuseum, elke dinsdagavond, 20.00 uur. KIJK VOOR TIJDEN OP MEETTHEMARINES.NL

Ga voordat je je in 2018 stort op allerhande therapieën en zelfhulpboeken even langs bij Marian Mudder. Ja, dat is die actrice van de tv-serie Baantjer. Ook zij had zo haar issues. Jarenlang zocht ze de juiste therapie tegen haar stressgerelateerde klachten en depressies. De boel opnieuw programmeren, nog een keer geboren worden, zelfhulpboekje hier, therapietje daar. Ze schreef er een boek over en komt nu ook met een voorstelling met de gelijknamige titel Sofasessies. Leuk en vooral praktisch, want Marian fileert al haar therapieën (er mag gelachen worden) en vertelt wat haar uiteindelijk wél geholpen heeft.

‘The only bad workout is the one that didn’t happen’, ‘Winners never quit, quiters never win’. Wat als alle sportmotivatieteksten tot leven zouden komen? Dan zouden ze in Rotterdam neerstrijken als ‘Meet the marines’ en je het snot voor de ogen laten trainen. De mannen van Meet the marines geven je namelijk een bootcamp in mariniersstijl. Dus geen excuses meer. 2018 wordt het jaar van spierpijn, adrenaline en een Rotterdams gevalletje ‘sterker door strijd’. Mét mariniers, maar gelukkig zonder oorlogssituatie. Meet the marines organiseert ook andere evenementen zoals een 24-uursbootcamp in het Bergse Bos.

VOLG ONS GEZONDE DAGMENU Wat is gezond? Geen vlees? Meer plantaardige producten? Granen? Noten? Sapjes? Geen suiker? Doe het voor de zekerheid gewoon allemaal, want dat betekent nog meer lekker eten. Als dagmenu stellen wij het volgende voor: Ontbijt: Bertmans, Zaagmolenkade 15 Verrassend ontbijten of brunchen (lunchen kan ook) op z’n vegetarisch, veganistisch of glutenvrij. Tussendoor: Sajour sapbar, Botersloot 46a Ruime keuze voor je aanvullende vitamineboost. Lunch: Happy Earth Kitchen, Zwaanshals 299 Plantaardig en in de meeste gevallen ook rauw, want daar wordt een mens volgens de oprichtster een stuk blijer van. Tussendoor: The Sue Store Zoetigheid zonder suiker voor je vieruurdip. Diner: Blabla, Piet Heynsplein 35 Sluit je menu af bij good old restaurant Blabla voor een letterlijk avondje ‘vlees noch vis’. 11


JANUARI - FEBRUARI vr 12 januari 2018

vr 2 februari 2018

BEN VAN GELDER QUARTET

NIVE & THE DEER CHILDREN

vr 19 januari 2018

vr 9 februari 2018

‘Een van de mooiste jazzplaten van het jaar’ (Volkskrant), live in Club Doelen

TRIO DA KALI

Muzikaal vuurwerk uit Mali

vr 26 januari 2018

SANNA VAN VLIET SANNAVAN

Poppy arrangementen van pop- en jazzklassiekers

Inuit-pop uit Groenland met een vleugje folk en rock

WOLFERT BREDERODE TRIO: BLACK ICE ‘Hauntingly beautiful harmonies’ – Jazz Review

vr 16 februari 2018

AMSTEL QUARTET GLASS ON THE ROOF

Ode aan Philip Glass in een regie die de sfeer ademt van de vroege loft-concerten van Glass

vr 23 februari 2018

KAPOK

THE MIRABEL TOUR

‘Verblijd jezelf met deze briljant gespeelde dwarskoppigheid van eigen bodem’- Gonzo

12 ---

dedoelen.nl/clubdoelen

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

I.S.M.


kunst & cultuur Uitagenda Rotterdam selecteerde uit het grote cultuuraanbod deze tips die je niet mag missen.

_lezing

maarten van rossem Historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem, bekend van onder meer De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en De Slimste Mens, komt naar Arminius met een voordracht. Hij gaat in op de actualiteit, maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties. EEN AVOND MET MAARTEN VAN ROSSEM ARMINIUS, VR 26 JANUARI, 20.00 U

foto Eva Posthuma de Boer

_theater _muziek _festival _expo _jeugd

14

15

17

MENSEN MET EEN BEPERKING IN DE SCHIJNWERPERS

SLÄPSTICK VAN WËRELDBÄND

LAURA SCHOUW KAMERHOST STUKAFEST

Het gedroomde café

Bejubeld

Uitrdam

18

Nieuwjaarsconcert

KLASSIEK MET EEN VLEUGJE METAL 13


_theater

Het gedroomde café is een voorstelling over jezelf en de ander. Over hoe je elkaar beter begrijpt wanneer je bereid bent naar elkaars dromen en verhalen te luisteren.

fotoCarel van Hees

kunst & cultuur

pure verhalen VAN ACTEURS MET EEN BEPERKING tekst Laura van Mourik

Niet eerder kreeg regisseur Paul Röttger zo veel mails na een voorstelling. In Het gedroomde café geven zijn spelers persoonlijke antwoorden op vragen als: ‘Wat is het thema van je leven?’ en ‘Welke herinnering is bepalend voor je?’ Röttger: ‘Veel mensen die de voorstelling zagen, mailen me daarna hun eigen verhaal.’

wat je zegt, klopt niet”, maar ze haken zonder woorden af. Een van mijn collega’s gaat als hij het niet met me eens is gewoon op de grond zitten. Dat ontregelt je als ervaren theatermaker, en het dwingt je om je eigen, vaste manier van werken ter discussie te stellen. Dat is intensief, maar het maakt jou en je spel een stuk rijker.’

Theater Babel Rotterdam is een bijzonder gezelschap: acteurs met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking werken samen met acteurs zonder beperking. Wereldwijd is Babel het enige gezelschap dat deze nieuwe vorm van theater, het inclusieve theater, maakt. Röttger: ‘De eerste gedachte bij inclusief theater is vaak: o, dat is vast goed voor die mensen. En dat is het ook. Ze worden (letterlijk) gezien, ze krijgen waardering, en daardoor meer zelfvertrouwen.’ Maar het werkt ook de andere kant op. ‘Als geschoolde artiest ben je gewend volgens vaste ‘toneelregels’ samen te spelen. Maar acteurs met een beperking reageren anders. Ze zeggen bijvoorbeeld niet: “Paul,

In het eerste deel van Het gedroomde café doet elke speler waar hij het beste in is: dirigeren, dansen, zingen. In het tweede deel vertellen ze allemaal een klein, indringend verhaal over zichzelf aan het publiek. ‘Het mooist zijn de momenten voordat ik een oordeel heb geveld’, zegt de een. ‘Als het winteruur ingaat, heb ik de meeste liefde nodig’, zegt een ander. Röttger: ‘Als toeschouwer leer je de spelers kennen, je krijgt een inkijkje in wie ze zijn. En: je herkent jezelf in hun verhalen. Want je kunt nog zo anders zijn, iedereen weet hoe gemis aan aandacht voelt, wat verdriet is, iedereen kan nadenken over de vraag: waar heb je spijt van?’ De boodschap is dat je elkaar beter begrijpt wanneer je

14 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

bereid bent naar elkaars dromen en verhalen te luisteren. Rotterdam is volgens Röttger de enige plaats waar Babel, tweeënhalf jaar geleden, opgericht kon worden. ‘Ik ken geen mooiere stad en geen moeilijkere stad dan Rotterdam, met al die verschillende culturen en nationaliteiten door elkaar.’ Maar, zegt hij, bij de meeste reguliere voorstellingen zie je op het toneel vooral knappe, witte mensen. Röttger wil juist dat je de hele samenleving terugziet op het podium. Ook de mensen die misschien minder knap, wit of succesvol zijn; ook de mensen die je op straat niet snel ontmoet, of die op het eerste gezicht niet op jou lijken. ‘Van die nieuwe ontmoetingen word je een begripvoller en aardiger mens’, zegt Röttger. ‘Bovendien helpt het je enorm om je eigen leven te relativeren.’ HET GEDROOMDE CAFÉ DE DOOPSGEZINDE GEMEENTEKERK (NOORDMOLENWERF 1), DI 9 JANUARI T/M ZA 3 MAART


locatievoorstelling het gedroomde café

Deze culturele tip werd lovend ontvangen door pers en publiek.

fotoJaap Reedijk

_muziektheater

bejubeld

WËRELDBÄND - SLÄPSTICK De voorstelling SLÄPSTICK van Wëreldbänd werd lovend ontvangen. De mannen brengen een ode aan muzikale komieken en geven hun eigen draai aan scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy.

 ‘Ongekend hoog amusementsniveau!’ - De Volkskrant

 ‘Een absolute aanwinst voor het huidige theateraanbod’ - Theaterkrant

 ‘De vijf uitzonderlijk muzikale mannen van de Wëreldbänd brengen een ode aan een bijna vergeten kunstvorm: slapstick. En wat doen ze dat magistraal.’ - Trouw fotoCarel van Hees

 ‘Variété op lachwekkend hoog niveau.’ - NRC WËRELDBÄND - SLÄPSTICK OUDE LUXOR THEATER, WO 7 FEBRUARI, 20.00 U

.

advertentie

IK WILDEZEDEZE MAAND Uitagenda Rotterdam geeft 5x2 kaarten weg voor Het gedroomde café van Theater Babel. Meedoen? Ga naar www.uitagendarotterdam.nl/winnen

winnen

THEATER

IN

NAAR

ROTTERDAM

UITAGENDAROTTERDAM.NL 15


column

Vers Beton is een Rotterdams online tijdschrift voor journalistiek en opinie. Een medium dat eerst denkt en dan doet, en dat over alle facetten van Rotterdam. Lees verder op Versbeton.nl.

MASKERADE Vanuit een zeker gevoel van patriottisme bezocht ik de expo Powermask van Walter van Beirendonck in het Wereldmuseum. De modeontwerper is nu eenmaal, net als ik, een Belg in Rotterdam. Ik trof een mix van mode, moderne kunst en klassieke etnologie. Het is het resultaat van ’s mans jarenlange fascinatie voor het masker als een historisch en hedendaags fenomeen in de werelden van mode, wetenschap en kunst. Van Beirendonck heeft vooral aandacht voor de veranderlijkheid van onze identiteit door het gebruik van een masker.

Norah Karrouche is historica door de week en schrijft in haar vrije tijd. Vanuit het verre Leuven meerde ze enkele jaren geleden aan in Rotterdam.

16 ---

Nu gebeurt het weleens dat Rotterdammers me aanspreken op mijn Vlaamse accent. Geen masker kan daar tegenop. Pogingen om voor local door te gaan falen telkens weer. Noem me naïef, maar ik weet niet hoe dat komt. Door de jaren heen heb ik geleerd mijn identiteit als Vlaming strategisch te gebruiken en te misbruiken. ‘Komt u uit Antwerpen, mevrouw?’ Ik knik telkens gewillig van ja, want anders moet ik uitleggen dat Leuven op een twintigtal kilometer van Brussel ligt,

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

wat bevreemdend kan werken, want in Brussel spreken Vlamingen nu eenmaal Frans. Verwarring scheppen is hoegenaamd niet mijn bedoeling. De doorsnee Rotterdammer geraakt voor een weekendtrip helaas niet verder dan Antwerpen, waar iedereen Nederlands spreekt, zij het in toenemende mate met een exotisch klinkend accent. Maar dat is voer voor Vlaamse etnologen. Die middag baande ik me na afloop van het bezoek tevreden een weg naar het dichtstbijzijnde Stella Artois serverende café. Onderweg daagde het me dat van Beirendonck geen betere, meer ironische plek had kunnen uitkiezen voor een tentoonstelling over het masker dan Rotterdam. Voor maskerades is in deze stad immers geen plaats, want Rotterdammers hebben geen tijd voor raadsels en bedrog. Tenzij in een museum, natuurlijk.  Powermask is nog tot en met 7 januari te zien in het Wereldmuseum.


uitRDAM _festival

LAURA SCHOUW (24) KAMERHOST STUKAFEST Laura Schouw is student Master Media & Business op de Erasmus Universiteit en woont in Rotterdam-West. Ze stelt samen met haar huisgenoten haar studentenhuis beschikbaar als podium tijdens studentenkamerfestival Stukafest. Wat houdt het in om kamerhost te zijn voor Stukafest? ‘Voor ons betekent het dat er een artiest optreedt in onze woonkamer en dat er drie rondes lang bezoekers binnenstappen. Maar de avond begint al eerder, want de artiest komt van tevoren bij ons eten. Dan koken we met z’n allen en als onze gast zich gaat omkleden, bouwen wij de kamer om: meubels aan de kant, kussens op de grond, snacks en drankjes klaarzetten.’ Hoe is dat, een optreden in huis? ‘Dat is erg leuk. We geven vooraf altijd onze voorkeur door: een muzikant of cabaretier. De optredens zijn heel persoonlijk. Vaak reageren de artiesten op je huis, of op de uren die ze met je doorbrachten. Zo raakte de Canadese comedian Neil Robinson niet uitgepraat over de stamppot die we hem voorgeschoteld hadden.’

foto Vera Cornel | redactie Renee Schouwenburg

Bekijk je ook wel eens andere optredens? ‘Wij spreken altijd van tevoren af wie er welke ronde thuisblijft, zodat je zelf ook de kans hebt om andere optredens te zien. Dit jaar blijf ik vooral thuis. Maar er is ook nog het eindfeest om na te praten: welke acts waren fantastisch, wat was er apart? En hoe heeft de organisatie het gehad?’

uitagendaTIP

Stukafest Rotterdam vindt op donderdag 15 februari plaats vanaf 20.30 uur. In verschillende studentenhuizen in Rotterdam treden muzikanten, comedians, dichters, dansers, acteurs en spokenwordartiesten op.

17


kunst & cultuur

_klassieke muziek

NIEUWJAARSCONCERT MET EEN VLEUGJE METAL Voor het nieuwjaarsconcert van het Rotterdam Philharmonisch Orkest componeerde Florian Magnus Maier speciaal een stuk over Rotterdam, de stad die hem zo warm verwelkomde. Onder andere de Rotterdamse havens, de gabbertijd, humor en voetbal waren inspiratiebronnen. De Duitse componist is zeker niet alleen in de klassieke muziek thuis, hij speelde in verschillende metalbands en laat zich inspireren door stijlen als extreme metal, Balkanmuziek en elektronica. NIEUWJAARSCONCERT - ROTTERDAM PHILHARMONISCH ORKEST DE DOELEN, VR 5 & ZO 7 JANUARI, 20.15 U & 14.15 U

advertentie

MEER GRATIS. MEER KORTING. MEER DAN 750X PLEZIER. 18 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


kids

tips van de redactie

uittips

foto Leo van Velzen

‘Ik kan niet wachten tot ik samen met Wies naar de familievoorstellingen van het Ro Theater kan. Voor Woef Side Story is ze eigenlijk te jong (8+), maar misschien probeer ik het gewoon. En anders ga ik lekker alleen!’

EVA MOEDER VAN AXEL (7) EN BORIS (5)

DRIE (4+) MAASPODIUM, ZA 24 FEBRUARI ‘Mijn twee zoons moet ik natuurlijk meenemen naar deze voorstelling over de bijzondere onderlinge band tussen broers.’

YEEEEHAAAAAA… de nieuw kids uitagenda vind je op pagina 28

beeld Barbara Mulderink

WOEF SIDE STORY (8+) ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, WO 3 T/M ZO 7 JANUARI

foto Fred Ernst

PRISCILLA MOEDER VAN WIES (3)

foto Noa Verhofstad

illustraties Willem Lagerwaard

_jeugd

tussen de orkestleden Sinfonia Rotterdam organiseert familieconcerten onder de naam Symphony Kids, waarin een verteller een prachtig verhaal laat horen bij een bekend muziekstuk. Dit keer is het thema ‘verhuizen’. In de tijd van componist Hadyn (wiens symfonie nr. 45, Abschied, ook wordt gespeeld) was dat een stuk lastiger dan tegenwoordig. Extra leuk:

de kinderen mogen tussen de orkestleden zitten. FAMILIECONCERT DE GROTE VERHUIZING (6+) SINFONIA ROTTERDAM WERELDMUDSEUM, ZO 4 FEBRUARI, 14.00 U 19


focus designbeurs object

ll’Atelier

foto Fleur Beerthuis

rotterdam photo op deliplein

Tijdens de Art Rotterdam Week staat de stad bol van de kunst. Uitagenda Rotterdam focust op nieuwe, spannende ontwikkelingen in het programma.

foto Fleur Beerthuis

art rotterdam in de van nelle fabriek

_expo

ART ROTTERDAM WEEK KUNSTHOPPEN DOOR DE STAD tekst Clint van der Hartt Met diverse beurzen, tentoonstellingen, pop-upshows en excursies ben je in vijf dagen tijd weer helemaal bij in de wereld van de hedendaagse kunst. Maar net zo goed leer je de mensen achter de kunst kennen en laat Rotterdam zich van haar mooiste en verrassendste kant zien. De Art Rotterdam Week breidt steeds verder uit over de stad en zijn unieke locaties.

EIGENTIJDS EN DYNAMISCH Anne van der Zwaag is in de zes jaar dat ze directeur is van OBJECT steeds op zoek geweest naar bijzondere locaties. Zo werd de designbeurs al gehouden in de gestapelde wolkenkrabber De Rotterdam, inclusief de 44e verdieping, en in het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, het ss Rotterdam, tot aan de machinekamers toe. In deze editie tonen meer dan honderd ontwerpers hun designobjecten in het monumentale HAKA-gebouw in het Merwe-Vierhavensgebied. ‘Na drie jaar op het schip vond ik het tijd voor iets nieuws. Rotterdam heeft zoveel te bieden en het HAKA-gebouw heeft me altijd aangetrokken. Het is echt een prachtig pand, heel ruim en licht. Via via hoorde ik dat de 20 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

Dudok Groep het zou overnemen en zij waren direct enthousiast over OBJECT. De plek past bij het eigentijdse en dynamische karakter van de designbeurs en andersom passen wij bij de toekomstvisie van het gebouw: een levendige werkplek met hippe horeca.’

NIEUWE VERBINDINGEN Alsof één karakteristieke locatie niet ge-

noeg is, heeft Van der Zwaag nog een Rotterdams icoon geregeld. Bezoekers met een toegangskaartje voor OBJECT mogen gratis de Euromast op, waar een designinstallatie te zien is. ‘Ik vind het altijd leuk en belangrijk om dit soort verbindingen te leggen.’ Daarnaast maakt Van der Zwaag een bewuste verbinding met het Merwe-Vierhavensgebied om bezoekers met deze plek kennis te laten maken. ‘Er zitten veel bevriende ontwerpers, zoals Richard Hutten, Wieki Somers, Daan Roosegaarde, Sabine Marcelis en Joep van Lieshout, die hier al langere tijd verblijf houden. Het was mijn idee om vanuit OBJECT een aantal bezoeken te organiseren.’


focus haka-gebouw

designbeurs object

5X doeN TIJDENS ART ROTTERDAM WEEK

installatie van Envisions

BEURZEN

Ook dit jaar is Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek als grootste, belangrijkste beurs weer de spil van de Art Rotterdam Week, met een nieuw gedeelte waarin de sectie Commonities te zien is en een aangepaste opzet van het performance- en installatieprogramma Intersections. Designbeurs OBJECT zit dit jaar voor het eerst in het HAKA-gebouw én de Euromast.

ATELIERBEZOEKEN

Onder begeleiding van een gids tour je tijdens @theArtist langs verschillende werkplekken van Rotterdamse kunstenaars. Daarnaast kun je op eigen houtje langs open ateliers en studio’s in onder andere het Piet Zwart Institute, de Borgerstraat en Kunst & Complex.

QADE SOLO PROJECT

ATELIEREXCURSIES Wie kunstenaars wil ontmoeten in hun natuurlijke habitat, kan ook mee met de atelierexcursies van SKAR en De Rotterdam Tours. Onder de naam @theArtist begeleiden zij kleine groepen langs verzamelpanden met meerdere ateliers. SKAR investeert in deze gebouwen om zoveel mogelijk kunstenaars een betaalbare en geschikte werkplek te bieden. ‘De locaties zijn weloverwogen geselecteerd’, zegt Brenda Kamphuis van De Rotterdam Tours. ‘Elk atelier is een unieke wereld op zich en in zo’n verzamelgebouw is goed te zien hoe divers de werkplekken zijn. We bezoeken oude schoolgebouwen midden in een wijk, die lange tijd leeg stonden maar nu weer een levendige en creatieve plek zijn. Daardoor geven ze de buurt een nieuwe impuls en worden kunstenaars voor het uitoefenen van hun beroep niet gedwongen naar de periferie van de stad uit te wijken.’  ART ROTTERDAM WEEK DIVERSE LOCATIES, WO 7 T/M ZO 11 FEBRUARI

Een nieuw evenement met 25 galeries die 50 solopresentaties van hedendaagse kunstenaars tonen. Samen geven ze een uiteenlopend, krachtig beeld van de huidige breedte en diversiteit in de kunstwereld. Cruise Terminal, wo 7 t/m zo 11 februari

FOTOGRAFIE

Voor fotografie moet je, net als vorig jaar, op Zuid zijn. Met op de Kop van Zuid het evenement Haute Photographie, dat de vele aspecten van fine art-fotografie laat zien, en op Katendrecht het festival Rotterdam Photo, dat aanstormende en gevestigde makers toont in zeecontainers.

DE GROTE KUNSTSHOW

In een anderhalf uur durende show worden de sculpturen, meubels, machines en installaties van Atelier van Lieshout theatraal tot leven gewekt. In de ochtend geschikt voor de hele familie, in de middag alleen voor volwassenen. Presentatie is in handen van de Vlaamse theatermaker Lucas de Man. TR Schouwburg, zo 11 februari, 11.00, 14.00 & 16.00 u 21


MEDEMOGELIJKMAKER _festival

JINAI LOOI (38) EIGENAAR KOOKWINKEL HET ZESDE GELUK ‘Met Chinees Nieuwjaar aten we thuis altijd “hotpot”. In een pan met een lichte bouillon doop je groenten, vis en vlees. Er gaan opmerkingen over tafel als: “Hé, pak jij nu mijn wortel?” en “Wil jij ook een garnaal?” Samen eten is lekkerder. Je praat met elkaar, deelt verhalen en ervaringen. Tot mijn vierde woonden we in Singapore, boven een minifoodhall. Soms mocht ik in mijn eentje naar beneden om een bapao te halen. Loeiheet waren die, met geroosterd varkensvlees als vulling. Als kind lustte ik alles, maar van groenten weigerde ik het blad te eten. Dat bleef zo griezelig aan je tanden plakken. Mijn oma herinnert zich nog de heisa die ik dan maakte. Van goed eten word ik zielsgelukkig. Vorig jaar was ik in Italië. De kok had een wild zwijn geschoten. Ik was net een paar weken veganistisch, maar ik wist meteen: dit ga ik eten. Wat een smaak. Van koken word ik nog iets gelukkiger. Het liefst maak ik dumplings, dat is echt handwerk, en je kunt oneindige variaties verzinnen op de vorm en vulling.

foto Joke Schut tekst Laura van Mourik

Sinds een paar jaar bereiden we bij Het Zesde Geluk gefrituurde krekels, sprinkhanen en meelwormen. In het begin vonden mensen het eng, maar inmiddels is het iets wat je gewoon een keer wilt proberen. Het smaakt een beetje nootachtig. Bovendien: alles wat je frituurt, is lekker. Loempia’s kan ik elke dag wel eten. Patat? Drie keer per dag. En dan extra krokant gebakken. Als ik bij Bram Ladage aan kom lopen, weten ze dat al.’  Uitagenda Rotterdam portretteert mensen die achter de schermen of buiten de spotlights iets bijdragen aan de stad.

uitagendaTIP

Tijdens het Chinees Nieuwjaar (12 t/m 18 februari) bereidt Jinai met Het Zesde Geluk insectenhapjes voor het publiek, in Wijkpark Oude Westen. 22 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


23


in de bios uitgelicht IFFR-SPECIAL

_film

_festival

De leukste verhalen achter International Film Festival Rotterdam (IFFR) en filmtips voor de editie van 2018.

THE FLORIDA PROJECT EEN ZOMER TUSSEN DE ONWEERSTAANBARE ROTKINDEREN tekst Erik Schumacher

Vlak naast Disney World in Orlando, Florida, net een stukje doorrijden op de Seven Dwarfs Lane, ligt het Magic Castle. Het is een goedkoop motel, een val voor toeristen die bij het Magic Kingdom denken te reserveren. Halley (22) en haar 6-jarige dochter Moonee noemen het thuis. Elke maand moeten ze hun spullen in de opslag doen en een nachtje elders slapen, want officieel mag je je niet blijvend in een motel vestigen. Toch zijn er vele anderen zoals zij in het Magic Castle, die elke dag het geld bij elkaar moeten schrapen om weer een overnachting te kunnen betalen, goedschiks of kwaadschiks. Dat klinkt grauw, maar The Florida Project is het tegenovergestelde. Ten eerste omdat de zon zich in Florida geen zak aantrekt van welke ellende dan ook, en onverstoorbaar straalt. Dan de kleuren: de film is geschilderd in een staalkaart van pasteltinten, gedomineerd door de paarsroze kolos van het Magic Castle. Door de ogen van de 24 ---

hyperenergieke Moonee, die als kind geen scherp oog heeft voor de zorgen van de volwassenen, is het een vrolijk wonderland. Moonee en haar vriendjes vullen hun dagen buiten. Ze spugen op auto’s, stoken fikkies, roepen vieze dingen naar een dame die topless ligt te zonnen en doen in het algemeen hondsbrutaal tegen iedere volwassene die ze tegenkomen. Vaak is dat de vaderlijke motelmanager Bobby, geweldig gespeeld door Willem Dafoe - overigens de enige veteraan in een cast van onervaren acteurs. Gek wordt hij van de kinderen, maar echt boos kan hij niet op ze blijven. Dat snap je, dankzij het genuanceerde, liefdevolle portret dat ieder personage in deze film krijgt. Neem Halley. Als je een krantenartikel las over zo’n moeder, zou je haar eigenlijk willen opsluiten. Ze lacht als haar dochter over de schreef gaat, laat haar bedelen en oplichten, stelt haar bloot aan geweld en prostitutie. Maar The Florida Project maakt het je zo moeilijk om Halley

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

te veroordelen, dat je haar bijna een slaapplek op je bank zou willen aanbieden. Disney World blijft het grootste deel van de film buiten beeld, vlakbij en onbereikbaar tegelijk. Wanneer de twee werelden elkaar toch raken, is dat een mokerslag. Dat komt natuurlijk vooral door het contrast tussen welvaart en uitzichtloosheid, maar het roept ook een klassieke vraag op. Willen we dat films ons naar een magisch koninkrijk helpen ontsnappen, of willen we dat ze ons confronteren met een werkelijkheid vol schrijnende problemen en onmogelijke vragen? Het één blijkt het ander niet uit te hoeven sluiten. 2018 is begonnen en The Florida Project legt de lat. Ga hier maar eens overheen. Regie: Sean Baker Met: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite

Te zien op iffr


IFFR-SPECIAL

foto Vera Cornel

Frans Schipper maakt IFFR jaarlijks mee vanuit zijn patatkraam op het Schouwburgplein.

foto Marc Schmidt

FRANS SCHIPPER EIGENAAR PATATKRAAM SCHOUWBURGPLEIN

advertentie

Frans Schipper (Fam. Schipper zelfgemaakte verse patat) staat van wo t/m zo op het Schouwburgplein ter hoogte van de Korte Lijnbaan. Tijdens IFFR is de kraam ook op dinsdag geopend en blijft Frans wat langer open als het druk is (normaal tot half 6).

‘Het hele jaar verkoop ik patat, maar IFFR is de kers op de taart. Er zijn een hoop vaste mensen die altijd terugkeren tijdens het filmfestival. Zo is er een man met een hoedje, die is er elk jaar. Behalve vorig jaar, toen was ik al vroeg uitverkocht en greep hij mis. Van de zomer stond hij ineens voor mijn neus. “Als het tijdens het festival niet lukt, moet ik het nu maar doen”, zei hij. Het drukst hebben we het tijdens de Volkskrantdag, dan staan we met vijf, zes man in de kraam. Bezoekers moeten tussen de films door snel wat eten en wij kunnen ze snel voorzien, dat hebben we al voorbereid. Het is altijd gezellig bij mijn kraam. Ik maak een praatje met de klanten en hoe drukker het is, hoe ondeugender ik word. Als iemand een fooitje geeft, zingen we met zes man het Wilhelmus als bedankje.

‘Hoe drukker het is, hoe ondeugender ik word’ uitagendaTIP Houd jij net als Frans van spannende films? Gan dan naar de Japanse actiefilm Outrage Coda en ontdek een nieuwe kant van het festival.

Ik begon in 1979, toen nog op de dagmarkt, waar nu Pathé zit. Er stond een notenkraam, bakker, vis- en kaasboer. Die zijn in de loop der jaren verdwenen, ik ben de enige die is overgebleven. Ik heb een heerlijk beroep. Elke ochtend krijg ik mijn aardappels vers binnen en begin ik met voorbereiden. Snijden, voorbakken, goed af laten koelen, zodat ik ze later kan afbakken. Mijn patat wordt erg gewaardeerd, bij de AD-test kregen we een 9. Ook mijn satésaus is beroemd, die maak ik zelf. Zelf ga ik niet naar de film tijdens het filmfestival. Ik ben niet zo van de cultfilms, ik hou van sciencefiction en actie. Het hoeft voor mij niet zo diep te gaan.’ 

MEER GRATIS. MEER KORTING. MEER DAN 750X PLEZIER.

25


DE LEUKSTE UITTIPS VOOR KIDS IN JE MAILBOX?

26 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

illustratie Willem Lagerwaard

KIDSUITMAIL.NL


in de bios IFFR-SPECIAL

3 TOPPERS TIJDENS IFFR

Marianne E. Klapwijk maakt het filmfestival al 28 jaar mee als vrijwilliger.

I, TONYA INTRIGEREND TOPSPORTSCHANDAAL Biografie van de Amerikaanse kunstschaatser Tonya Harding. Ze begon als een veelbelovende ster. Twee keer was ze Amerikaans kampioen kunstrijden en ze werd tweede bij de Wereldkampioenschappen in 1991. Haar carrière kreeg een zwart randje toen haar man haar tegenstander in de Amerikaanse kampioenschappen van 1994 liet verwonden tijdens een training. Craig Gillespie, VS, 2017

Als na acht jaar proberen definitief blijkt dat ze geen kinderen kunnen krijgen, gaat het Nederlandse koppel Maud en Frank naar Chili op vakantie om dat nieuws te verwerken. Maud kan dit echter niet accepteren en verdwijnt na een knallende ruzie met Frank. In haar eentje reist ze van het zuiden naar het noorden van Chili en met het veranderen van de natuur, verandert ook Maud. Mede dankzij een bijzondere ontmoeting leert ze zichzelf opnieuw kennen. Debuutfilm van Marleen Jonkman. Marleen Jonkman, Nederland, 2017

foto Vera Cornel

LA HOLANDESA ÉÉN VAN DE NEDERLANDSE TOPPERS VAN IFFR 2018

MARIANNE E. KLAPWIJK VRIJWILLIGER Marianne E. Klapwijk is al 28 jaar vrijwilliger bij IFFR. Ook dit jaar is ze weer zaalwacht tijdens het festival.

‘Met mijn dochter in de draagzak bezocht ik dertig films’

I AM NOT A WITCH HYPERORIGINELE AFRIKAANSE FILM DIE VERRAST Het achtjarige meisje Shula wordt na een incident in haar dorp beschuldigd van hekserij. Na een korte rechtszaak wordt ze veroordeeld, in bewaring genomen en verbannen naar een heksenkamp in de woestijn. Daar wordt ze vastgebonden aan een boom en krijgt ze te horen dat wanneer ze het lint doorsnijdt ze vervloekt zal worden en in een geit zal veranderen. Rungano Nyoni, Groot-Brittanië/Frankrijk, 2017

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM (IFFR) DIVERSE LOCATIES, WO 24 JANUARI T/M ZO 4 FEBRUARI

‘In 1989 was ik voor het eerst vrijwilliger en dat ben ik de afgelopen 28 jaar gebleven. Ik ben altijd zaalwacht, dat vind ik het leukst, want dan kan ik veel films zien. Maar ook na het werken ga ik niet naar huis. Per festival zie ik rond de vijftig à zestig films. Zelfs toen mijn dochter net geboren was in 1997 – het enige jaar dat ik niet als vrijwilliger werkte – bezocht ik het festival. Met de baby in de draagzak bezocht ik zeker dertig films. Dat heeft nog in de krant gestaan.

Ik heb van alle jaren de vrijwilligerspas bewaard, je ziet me op de pasfoto’s ouder worden. Het eerste jaar was ik 26, inmiddels ben ik bijna 55.

uitagendaTIP Mis jij net als ­Marianne de talkshows in het Hilton? Dit jaar zijn ze weer terug in het hotel en open voor publiek.

In de jaren negentig vonden de talkshows en de feesten nog plaats in het Hilton. Dat vond ik geweldig. Alles was toen meer gemengd. Producent, filmmaker, bezoeker, vrijwilliger, iedereen liep daar rond en je maakte een praatje met elkaar. Nu zijn de ontmoetingen met makers vaak besloten. Ik heb het festival door de jaren heen zien veranderen. Vroeger waren er minder locaties en daardoor meer vertoningen per zaal. Dat was weleens een uitdaging. Moesten er zeshonderd man een zaal uit, terwijl eenzelfde aantal al voor de deur stond te wachten om naar binnen te gaan. Daar word je wel inventief van: we gebruikten de nooduitgang als uitloop.’ 

27


MEER GRATIS. MEER KORTING. MEER DAN 750X PLEZIER. 28 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


smaak & stijl Een update vanuit de stad op het gebied van eten, drinken, lifestyle en uitgaan.

_eten en drinken

GEZOND BEGIN VAN DE DAG Heb je als goed voornemen om gezonder te gaan leven, maar eet je wel graag buiten de deur? Geen probleem. Bij Yoghurt Barn ontbijt je met yoqhurt, smoothies of overnight oats. Zoals biologische yoghurt met vijgen, banaan en gebrande amandelen. Geen zin in gezond? Er zijn ook varianten met brownie en bastognekoek. YOGHURT BARN OUDE BINNENWEG 117-119 (CENTRUM)

EXTRA GEZ TIPS VOOR ONDE MENSEN MET GOEDE VOORNEMENS

_lifestyle _eten & drinken _uitgaan

30

31

32

33

GEZOND ETEN BIJ LOT & DAAN

ZONDIGEN

FERDINAND BERGHUIJS VAN YOGAGROUND

MUST in de onderzeebootloods

Smaakmaker

5x

Uitrdam

Uitgaan

29


smaak & stijl

_eten & drinken Naam en leeftijd: Charlotte Ham (28) en Daan Middelman (41) Onderneming: Lot & Daan Type zaak: lunchroom Keuken: internationaal Prijsniveau:  broodje €6 t/m €8, salade €9,50 t/m €13 Openingstijden: ma t/m vr 7.30-17.00 uur, za en zo 8.30-17.00 uur Specialiteit: falafelballen Sfeer en bijzonderheden:  healthy, open en licht, stijlvol, knus

GEZONDE VOORNEMENS?

GA NAAR LOT & DAAN

foto’s Titia Hahne

‘WE LETTEn ER OP DAT ALLES SUIKERARM IS’

tekst Loïs Verkooijen Goede voornemens hebben we allemaal. Gezond eten is er meestal een van, maar dat houden we vaak niet lang vol. Zeker als we al die leuke, nieuwe zaakjes in Rotterdam willen proberen. Lot & Daan op het Gelderseplein biedt uitkomst. Charlotte Ham en Daan Middelman geloven niet in een streng dieet dat allerlei voedingsmiddelen uitsluit, maar wél in gevarieerd eten. ‘Je mag best dingen eten die niet heel verantwoord zijn, maar wissel het af met gezond eten. Eet datgene waar je gelukkig van wordt, dan hou je deze levensstijl het langst vol en is het ook leuker om met je gezondheid bezig te zijn’, zegt Daan. Bij Lot & Daan noemen ze dit happy food. Na een tijdje als manager in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, begon Daan samen met Lot een lunch- en ontbijtzaak. 30 ---

Daan: ‘Ik heb altijd een fascinatie gehad voor hoe het menselijk lichaam werkt. Nu ik zelf kinderen heb, begin ik het steeds belangrijker te vinden om gezond te eten en geen fabrieksmatig geproduceerd voedsel. Je merkt dat hierdoor je smaak verandert. Ik ging het ook steeds leuker vinden om gezond te koken.’ Lot heeft ervaring in de horeca. Ze had ooit een eigen foodtruck waar ze onder andere jonge kokosnoten en zelfgebakken, gezonde taartjes verkocht. Later hielp ze met het opzetten van een saladebar. Wat kunnen we eten? ‘Gezondheid is belangrijk, maar als je uit eten gaat, moet je ook kunnen genieten. Dat zie je terug in onze kaart’, zegt Daan. Bij Lot & Daan worden alle gerechten geserveerd in een gezondere uitvoering en met veel groente. Als brood gebruikt

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

de zaak zuurdesem en spelt en van veel gerechten maken ze een suikerarme variant. Daarnaast is er aan iedereen – van vleeseters tot veganisten – gedacht. ‘Wij willen niet voor onze gasten kiezen. Daarom hebben we een heel diverse kaart met voor iedereen wel iets wat hij of zij lekker vindt. Het enige waar we heel nadrukkelijk op letten is dat alles suikerarm is. We proberen zo veel mogelijk natuurlijke suikers te gebruiken’, licht Daan toe. gelderseplein (oude haven)

‘Alles over lekker eten in onze stad’


zondigen #WUNDERBAR

Bij #Wunderbar op Boomgaardstraat 71 eet je braadworst, frieten en schnitzel. Gooi je goede voornemens overboord en zondig hier met een goed bord eten en een pils.

HET KROKETLOKET

Echte kroketliefhebbers breiden hun smaak uit bij deze zaak in de Markthal. Hier vind je zoveel meer dan de rundvleesvariant. Denk aan kroketten van pulled pork, pekingeend, garnalen en bospaddenstoelen.

NOMO

foto Raymond Rutting

UITGAAN IN DE BUURT VAN Lot & Daan:

DOORLOPEND MARINIERSMUSEUM

In het Mariniersmuseum leer je over de belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Korps Mariniers. Ook is er een speciale familietentoonstelling en zijn er in de voorjaarsvakantie speciale kinderactiviteiten. MARINIERSMUSEUM, WIJNHAVEN 11 (20 meter)

DO 25 JANUARI T/M DI 27 FEBRUARI GEZICHTEN VAN ARUBA

Naar aanleiding van zijn deelname aan fotografieprogramma Het Perfecte Plaatje maakte Marco Borsato samen met fotograaf en Zilveren Camera-winnaar Raymond Rutting een tentoonstelling en boek over hun reis naar Aruba. CENTRALE BIBLIOTHEEK, HOOGSTRAAT 110 (500 meter)

Bij dit nieuwe zaakje op Noordplein 57, in het pand van Kookpunt, eet je chicken & waffles. Inderdaad, krokante kip tussen suikerwafels: de perfecte combi van hartig, zout, crunchy en zoet.

TANTE NEL

Bij het hippe Tante Nel op Pannekoekstraat 53 eet je je frikandellen en kroketten in stijl. Slurp je snacks weg met een gin-tonic, al mag een milkshake natuurlijk ook.

GRACY’S

In deze Amerikaanse diner op Mauritsstraat 1 eet je een hamburger zoals het hoort. Geen moeilijk gedoe met gegrilde groente: gewoon met sla, tomaat, ui en augurk. En met naar keuze bacon, kaas of jalapeños.

31


uitRDAM _lifestyle

FERDINAND BERGHUIJS (37) EIGENAAR YOGAGROUND Al tien jaar is yoga een onmisbare factor in het leven van Ferdinand. Het houdt hem fit en scherp. Dat gevoel gunt hij iedereen. Bijna twee jaar geleden opende hij dan ook zijn eigen yogaschool, midden in de stad. ‘Met Yogaground wil ik yoga toegankelijk maken voor iedereen.’ Wat maakt yoga zo fijn om te beoefenen? ‘Je merkt het als je het een paar keer gedaan hebt. Je gaat je fysiek en mentaal sterker voelen. Start bijvoorbeeld eens met een les Hot Hatha of Flow Slow; het verscherpt je focus en brengt je ontspanning. Je loopt niet alleen met een lekker gevoel de les uit, de effecten van yoga werken veel langer door, in alles wat je doet.’ Hoe past Yogaground bij de stad Rotterdam? ‘Met Yogaground willen we deel uitmaken van het leven in de stad. We zijn heel toegankelijk. De studio, het rooster en de lessen zijn zo ingericht dat je er altijd terechtkunt. Ook organiseren we regelmatig toffe evenementen op typisch Rotterdamse locaties. Afgelopen zomer deden we een les met vijftig yogi’s op de Euromast, dat was zo gaaf! Ook dit jaar gaan we de stad weer in.’

foto Vera Cornel | redactie Hotterdan

uitagendaTIP

Ferdinand: ‘De versgebakken croissants en brownies van Uit Je Eigen Stad op het centraal station zijn het beste begin van mijn weekend.’

32 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


smaak & stijl

Elke maand tipt Uitagenda Rotterdam een avondje uit voor de 25-plusser. Van clubavond tot cocktailbar. Dit keer MUST. Na feesten in de Laurenskerk en de Van Nelle Fabriek heeft de organisatie een bijzondere nieuwe plek gevonden. _uitgaan

 Venour maakt plaats voor kunst in zijn pand op Hoogstraat 46. Zo bieden ze een podium aan jonge kunstenaars en helpen ze hen hun eigen stijl verder te ontwikkelen. De kunst is veelal gerelateerd aan streetart en popculture. Ook bekende artiesten als Chris, Tymon Ferenc de Laat en Thijs Kelder exposeren hun werk in de shop. ENFANT TERRIBLE SHOP HOOGSTRAAT 46 (HOOGKWARTIER)

------------------------------------GEZOND FAST FOOD ▼ Thuisbezorgd, Deliveroo… rijden de scootertjes bij jou af en aan? Bestel dan eens een gezonde salade bij Mr. Salad. Bijvoorbeeld een Salade Silky Salmon met quinoa, bladspinazie, gegrilde puntpaprika, cherrytomaat en appel (zie foto) of de Veggietastic met bruine rijst, broccoli, sugarsnaps, zoete aardappel en mais. Langsgaan op de Goudsesingel kan ook. MR. SALAD GOUDSESINGEL 235A (CENTRUM)

foto Rebels Robert Bot

GALERIE VOOR STREETART & JONGE KUNSTENAARS

uitgaan > 25

MUST DUIKT IN ONDERZEEBOOTLOODS! Wat? Must, Onderzeebootloods Wanneer? Vrijdag 2 februari, 20.00-02.00 uur Kosten? €37,50 t/m €47,50 Muziek? House Wat trek je aan? De dresscode: wees de beste versie van jezelf!

tekst Jeroen Veenstra

De eerste feesten, in 2003, werden nog in Nighttown gegeven, maar al snel vonden de initiatiefnemers van Must een unieke locatie. In de Laurenskerk en later ook in de Van Nelle Fabriek groeide het uitbundige feest uit tot een groot en aanhoudend succes bij de dertigplusdoelgroep. De feesten beginnen om acht uur en gaan zeker niet door tot de volgende morgen, zodat de oppas voor de kinderen thuis geen nachtdienst hoeft te draaien! Na tientallen feesten in de kerk en de fabriek is het tijd om weer wat nieuws te bieden. Een deel van de oorspronkelijke bezoekers is inmiddels al rond de vijftig jaar oud en mag wel een keer los in een nieuwe omgeving. In februari tovert de organisatie de industriële Onderzeebootloods op Heijplaat om tot een theatrale locatie, zoals de vaste gasten gewend zijn. Met een overvloed aan decoraties, acts, dans, toneel en entertainment wordt de originele uitstraling en ambiance gewaarborgd. Bovendien zorgt de combinatie van de rauwe locatie en een vernieuwende, spectaculaire line-up, met grote namen uit de housescene, hoogstwaarschijnlijk voor een aanwas van nieuwe bezoekers. 

33


Exclusief in Rotterdam

34 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


januari / februari 18

agenda maandag 01 januari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

WIEN BLEIBT WIEN ‘GOLD UND SILBER’ Habsburgs Strauss Orkest met een repertoire uit twee belangrijke periodes van de operette: Gold und Silber. de Doelen 15.00 u €35,00

20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

IFFR KINO #12: GUMMO (1997) Harmony Korine’s schokkende en ijzersterke debuut over white trash Amerika. KINO 19.30 u €10,00

--------------------------------

Thijm. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 FOTOGRAFEREN ZONDER CAMERA (6-9 JR) Ontdek de techniek en ga met je eigen blauwdruk naar huis. Nederlands Fotomuseum 12.00 u €5,00 PORTRET IN SPULLEN

dinsdag 02 januari

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

DE NOTENKRAKER Sprookjesballet door het Charkov Staatsballettheater op muziek van Tsjaikovski. Nieuwe Luxor Theater 14.00 u €22,50 t/m €42,50

--------------------------------

WOEF SIDE STORY (8+) Romeo en Julia, maar dan met honden. Theater Rotterdam Schouwburg 19.00 u €13,50 t/m €32,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

KLEUREN MAAR! Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis NIEUW! FAMILIERONDLEIDING Kunst kijken wordt een hele beleving in de interactieve familierondleiding voor alle leeftijden. Chabot Museum 13.00 u €5,00 WANDELING KRALINGEN Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

donderdag 04 januari

JEUGD

--------------------------------

RITA & KROKODIL Acht lieve, sfeervolle verhaaltjes over Rita en haar altijd hongerige vriendje Krokodil. LantarenVenster €9,50 DE OLIFANT DIE NIET WIST OF HIJ VERDWAALD WAS Schuif aan en luister ademloos naar het avontuur van olifant. Nederlands Fotomuseum 14.00 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

KLEUREN MAAR! Met een speciale kleuropdracht kun je zelf een foto tekenen. Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis SPRONG NAAR ZUID Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

woensdag 03 januari

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Jubileumvoorstelling Luxor 100 jaar met bizarre acts en een spervuur aan hilarische en ontroerende scènes. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 VICTOR OF DE KINDEREN AAN DE MACHT Kinderen ontmaskeren de hypocrisie van volwassenen. Theater Rotterdam Schouwburg

SPROOKJESSPROKKELAAR ( 6+) Het bestaan van een sprookjessprokkelaar gaat niet altijd over rozen! Want bijna al onze sprookjes berusten op één groot misverstand. Iemand moet de waarheid zeggen. Sprookjes, zoals je ze nog nooit hebt gezien, in een grappige, interactieve en een beetje gekke voorstelling. BIBLIOTHEEKTHEATER, VR 5 JANUARI, 15.00 U

JEUGD

--------------------------------

WINTERWORKSHOPS (4-10 JR) Diverse workshops voor kinderen tijdens de kerstvakantie. SKVR Rotterdam Centrum 10.00 u €16,00 PLUG & PLAY KERSTVAKANTIE TECH TO THE MAX Ga aan de slag met 3D, VR en programmeer je eigen robot. De Cultuurschool 10.00 u €75,00 VOS EN HAAS IN GEVAAR (4+) Haas is verdiept in een verhaal en wil niet gestoord worden door Vos en stuurt hem daarom naar Ever. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 ROTOWNS KINDERDISCO Een vette dansparty, speciaal voor kinderen. Rotown 11.00 u €2,00 KABOUTER THIJM (3+) Na de komst van een klein varkentje gebeuren er vreemde dingen in het huis van Kabouter

Maak in de kerstvakantie een ‘Portret in spullen’. Geschikt voor heel de familie. Het Nieuwe Instituut 13.00 u gratis VAN BOT TOT BLOEM Neem je gevonden botten, veren of andere natuurvondsten mee en laat je vertellen wat het is. Natuurhistorisch Museum Rotterdam 14.30 u gratis HELD GEZOCHT! (4+) Een spannende en grappige voorstelling over de keuze om held te zijn. Centrale Bibliotheek 15.00 u €7,50 KANS OP SNEEUW! (6+) Een kerstvoorstelling voor de hele familie. Hofpleintheater 15.00 u €10,00 DE GELAARSDE KAT (4+) De Efteling Sprookjesmusical vol kattenkwaad. Nieuwe Luxor Theater 16.00 u €19,50

KUNST Een tragikomische eenakter over de waarde van het leven. Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

AGHORI Geïnspireerd op zijn ‘roots’ toont choreograaf Shailesh Bahoran de weg naar verlichting. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

JOHN HUGHES - PRETTY IN PINK Een Amerikaanse romantische tienerkomedie uit 1986. KINO €10,00

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

DE HOEK IN ZICHT Presentatie over de geschiedenis van de haven van Hoek van Holland door Henk van der Lugt. Bibliotheek Hoek van Holland 10.00 u gratis

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 35


donderdag 04 - vrijdag 12 januari --------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

JEUGD

THEATERSOLO DUIMELOT (1,5+) Een voorstelling om bij weg te dromen voor de allerkleinsten. Maaspodium 10.00 u €8,00 KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 11.00 u €10,00 VOOR DE LEEUWEN – JUBILEUMEDITIE (8+) Een ontdekkingstocht langs woelige wolkenluchten, spannende bossen en pleinen vol fonteinen. Met na afloop een nieuwjaars­ proeverij. Maaspodium 13.00 & 16.00 u €8,00 t/m €12,00 DE GELAARSDE KAT (4+) Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 13.30 u €19,50 BRAAKBAL PLUIZEN Kom een braakbal uitpluizen en help zo mee aan wetenschappelijk onderzoek. Natuurhistorisch Museum Rotterdam 14.00 u €1,50 DE OLIFANT DIE NIET WIST OF HIJ VERDWAALD WAS Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 14.00 u gratis WOEF SIDE STORY (8+) Zie wo 03 Theater Rotterdam Schouwburg 19.00 u €13,50 t/m €32,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

KLEUREN MAAR! Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis

vrijdag 05 januari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHAMONISCH ORKEST - NIEUWJAARSCONCERT Een extra feestelijke editie met Lahav Shani als dirigent en Kirill Gerstein op piano. Zie ook pagina 18. de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

KUNST Zie do 04 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50

--------------------------------

FILM

--------------------------------

THE BREAKFAST CLUB (1985) Vijf leerlingen met vrijwel niks gemeen moeten samen nablijven op de zaterdag. KINO 19.30 u €10,00

36 ---

JEUGD

DE GELAARSDE KAT (4+) Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 11.00 u €19,50 CRY BABY CINEMA WONDER WHEEL Kom iedere eerste vrijdag van de maand met je baby naar de film tijdens Cry-Baby Cinema. KINO 12.30 u €7,50 VOOR DE LEEUWEN – JUBILEUMEDITIE (8+) Zie do 04 Maaspodium 13.00 & 16.00 u €8,00 t/m €12,00 INLOOPWORKSHOP FOTOGRAFEREN ZONDER CAMERA Ontdek de techniek en ga met je eigen blauwdruk naar huis. Nederlands Fotomuseum 13.30 u €5,00 DE OLIFANT DIE NIET WIST OF HIJ VERDWAALD WAS Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 14.00 u gratis KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 15.00 u €10,00 SPROOKJESSPROKKELAAR ( 6+) Zie kader pagina 35. Bibliotheektheater 15.00 u €7,50 WOEF SIDE STORY (8+) Zie wo 03 Theater Rotterdam Schouwburg 19.00 u €13,50 t/m €32,00 DE DRIE MAASKETIERS (6+) Spectaculaire voorstelling voor jong en oud vol met humor, actie en muziek. Theater ‘t Kapelletje 20.00 u €12,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

KLEUREN MAAR! Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis RONDJE RIJNHAVEN/KATENDRECHT Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

zaterdag 06 januari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS OPERA KOOR NIEUWJAARSCONCERT Met een uitvoering van de opera L’elisir d’amore (De liefdesdrank) van Gaetano Donizetti. de Doelen 20.00 u €32,50 t/m €37,50 WINTERCONCERT NØØRD! Jonge muzikale talenten spelen samen met professionele musici werken van o.a. Grieg en Sibelius. Door de Rotterdam Chamber Music Society. Bergsingelkerk 20.15 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

KUNST Zie do 04

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 BAGDAD Documentair theater over de herinneringen aan een stad en een jeugd. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

zondag 07 januari

--------------------------------

MUZIEK

-------------------------------EEN TIP VAN DE SLUIER Theaterconcert met de grootste hits van Lennaert Nijgh. oude Luxor Theater 15.00 u €17,50 t/m €34,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

-------------------------------ROTTERDAMS PHILHAMONISCH ORKEST - NIEUWJAARSCONCERT Zie vr 05 de Doelen 14.15 u €24,00 t/m €62,00 A SPECTACULAR HAPPY NEW YEAR! Diverse bewerkingen van cantates van Bach, met visuele verassingen. Laurenskerk 15.00 u

JOHN HUGHES - WEIRD SCIENCE Een sciencefictionkomedie uit 1985 over een, op Frankenstein geïnspireerd, experiment. KINO €10,00 FILM OP 4 Filmliefhebbers opgelet: iedere zaterdag een gratis (verrassings) film. Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

VOOR DE LEEUWEN – JUBILEUMEDITIE (8+) Zie do 04 Maaspodium 13.00 & 16.00 u €8,00 t/m €12,00 LOOP MAAR MEE Loop mee door het museum en luister naar bijzondere verhalen over dode dieren. Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 BETOVERENDE ZANDBEELDEN (5+) Stap in de wereld van de Zandtekenaar en ontdek de sprookjes van zand. Belasting & Douane Museum 13.30 u €5,00 EEN BUIK VAN WOL (6+) Een beeldende en muzikale voorstelling over hondjes, heimwee en sneeuw. Over verliefd worden, breien en vergeten. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 15.00 u €10,00 DE DRIE MAASKETIERS (6+) Zie vr 05 Theater ‘t Kapelletje 15.00 u €12,00 DE LIEGENAAR (8+) Een vertelvoorstelling over een overtuigende leugenaar. Met na afloop een nieuwjaarsproeverij. Maaspodium 16.00 u €8,00 t/m €14,00 WOEF SIDE STORY (8+) Zie wo 03 Theater Rotterdam Schouwburg 19.00 u €13,50 t/m €32,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

KLEUREN MAAR! Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis

THEATER

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 15.00 u €20,50 t/m €43,50

--------------------------------

FILM

-------------------------------HOKUSAI Een exclusieve blik op deze tentoonstelling van het British Museum. LantarenVenster 10.30 u €9,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

FAMILIEDAG Een dag met activiteiten voor het hele gezin. Museum Boijmans Van Beuningen 11.00 u €15,00 HET SPOOKJE (4+) Een fantasievolle voorstelling over de avonturen van een spookje en het jongetje Thijs. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u €7,50 HET MUIZENHUIS In deze muzikale voorstelling komt de wereld van het Muizenhuis op een bijzondere manier tot leven. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 DUIMELOT (1,5+) Een muzikale voorstelling om bij weg te dromen. Je mag je knuffel meenemen! Maaspodium 11.00 & 14.00 u €6,00 t/m €14,00 VOOR DE LEEUWEN – JUBILEUMEDITIE (8+) Zie do 04 Maaspodium 13.00 & 16.00 u €8,00 t/m €12,00 WOEF SIDE STORY (8+) Zie wo 03 Theater Rotterdam Schouwburg 14.00 u €13,50 t/m €32,00 WORKSHOP STOELENVERZAMELING (6+) De tentoonstelling Finders Keepers staat vol met stoelen.


Wat voor ministoel maak jij? Het Nieuwe Instituut 14.00 u €5,00 DE OLIFANT DIE NIET WIST OF HIJ VERDWAALD WAS Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 14.00 u gratis KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 15.00 u €10,00 DE DRIE MAASKETIERS (6+) Zie vr 05 Theater ‘t Kapelletje 15.00 u €12,00 PLOCK! (4+) Een voorstelling voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------KLEUREN MAAR! Zie di 02 Nederlands Fotomuseum 11.00 u gratis

Theater Rotterdam Witte de With 20.15 u €10,00 t/m €17,00 GIDSLAND Succeshistoricus gijzelt een tv-studio en stort zijn hart uit. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €21,00 MA Zie pagina 8 Kantine Walhalla 20.30 u €17,50

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SPEAK UP! Een voorstelling over het verbleken van morele waarden. Theater Rotterdam Witte de With 20.00 u €10,00 t/m €17,00 APOLLON MUSAGÈTE Grenzen tussen fantasie en werkelijkheid vervagen in deze voorstelling vol circuselementen. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €19,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

BRAND IN DE JONGE JAN Een spannende eenakter over drie generaties acteurs. Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 ERIC VAN SAUERS - DE LIEF-ENLEED-TOUR Rauw, ruw, oprecht en ongelooflijk grappig. oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €29,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 DE WERELDVERBETERAAR Zie wo 10 Theater Rotterdam Witte de With 20.15 u €10,00 t/m €17,00 MA Zie wo 10 Kantine Walhalla 20.30 u €17,50

dinsdag 09 januari

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

ROMEO EN JULIA Lucas De Man regisseert het beroemdste liefdesverhaal uit de theatergeschiedenis. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,00 t/m €40,00

FILM

-------------------------------HOKUSAI Zie zo 07 LantarenVenster 19.30 u €9,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

DOUGHNUT ECONOMICS MET KATE RAWORTH Begin je jaar goed met bier, donuts en bildung! Engels gesproken evenement. Hofpleintheater 20.00 u €10,00

woensdag 10 januari

DE WERELDVERBETERAAR - THEATER ROTTERDAM: ERIK WHIEN Een verbitterde filosoof – die ooit een wetenschappelijk betoog schreef voor het verbeteren van de wereld – brengt een hartstochtelijke tirade tegen de wereld, de mensheid en zichzelf. Erik Whien maakte De wereldverbeteraar in 2016 bij Toneelschuur Producties. Sanne den Hartogh werd voor zijn rol genomineerd voor de Louis d’Or. Nu in reprise bij Theater Rotterdam. TR WITTE DE WITH, WO 10 & DO 11 JANUARI, 20.15 U

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

-------------------------------ROTTERDAMS PHILHAMONISCH ORKEST - WIEN, NUR DU ALLEIN! Met onder meer werken van Webern en Mozart. de Doelen 20.30 u €29,00

JEUGD

KLOOIMIDDAG (3-12 JR) Kinderen gaan vrij aan de slag met bijzondere materialen. Experimenteren en ontdekken staat voorop. Villa Zebra 13.00 u €7,00 PLUG & PLAY - CURSUS FUTURE DESIGN Ontwerp je toekomstige skills en leer programmeren. Stuur zelf je Go-To tekenrobot aan. De Cultuurschool 17.00 u €150,00

donderdag 11 januari

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

THEATER

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 DE WERELDVERBETERAAR Zie kader

vrijdag 12 januari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

BURAY Popsensatie uit Cyprus. de Doelen 13.00 u €35,00 DE TUNES - JONGENS VAN PLEZIER De Jongens van Plezier zijn weer terug met een extra seizoen. Kantine Walhalla 20.30 u €20,00 CLUB DOELEN - BEN VAN GELDER QUARTET Altsaxofonist Ben van Gelder speelt samen met musici uit de New Yorkse jazz-scene. de Doelen 20.30 u €19,00 PUMAROSA Klinkt als: Wild Beasts, Portishead, Bat For Lashes. Rotown 21.00 u €12,50

THEATER

--------------------------------

GIST-PODIUM Zappen langs verschillende muziekstijlen en spoken-word. Studio de Bakkerij 20.30 u €6,00

THURSDAY NIGHT LIVE! DESIGN DIALOGUES Ontwerper Silvio Lorusso en architect Mohamed Elshahed bespreken de betekenis van de vestigingslocatie van ontwerpers. Het Nieuwe Instituut 19.30 u €7,50

--------------------------------

--------------------------------

MUZIEK

LEZING/DEBAT

--------------------------------

--------------------------------

foto Sanne Peper

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - BOLÉRO: DANSEND DOOR PARIJS Onder leiding van Stéphane Denève met Gautier Capuçon op cello. de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

PETER PANNEKOEK - LATER WAS ALLES BETER De stand-up comedian is terug in de theaters met een tweede, speelse voorstelling. Theater Walhalla 21.00 u Uitverkocht

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

AUDITIE URBAN DANSMAKERS Jongeren kunnen auditie doen voor de tweede editie van Urban Dansmakers. SKVR Rotterdam Centrum 19.00 u gratis SPEAK UP! Zie wo 10 Theater Rotterdam Witte de With 20.00 u €10,00 t/m €17,00 BECOMING Choreograaf Ivan Perez wil de kijker inspireren om na te denken over wie hij is. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

BRAND IN DE JONGE JAN Zie do 11 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 COOLSINGEL 65 Een ontroerende en persoonlijke voorstelling over de relatie tussen vaders en zonen. Museum Rotterdam 19.00 u €10,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 MONTAIGNE Een theatermonoloog over de Franse filosoof die niet wist wat hij wist. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00 PETER PANNEKOEK - LATER WAS ALLES BETER Zie do 11 Theater Walhalla 21.00 u

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SPEAK UP! Zie wo 10 Theater Rotterdam Witte de With 20.00 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

THE BIG SICK Over prille liefde en cultuurverschillen in New York. Islemunda, podium van IJsselmonde 20.00 u €5,00

-------------------------------Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee

Het grote voordeel van Albert Heijn

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 37


vrijdag 12 - zaterdag 20 januari JEUGD

--------------------------------

BABYCONCERT Klassieke muziek voor de allerjongsten. Studio de Bakkerij 09.30 u €13,50 KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 19.30 u €10,00

zaterdag 13 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

MURAKAMI WEEKEND Tweedaags festival vol muziek, kunst en literatuur over de schrijver Murakami en zijn land Japan. ss Rotterdam 12.00 u €75,00

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

CONNOR SCHUMACHER - TRANSITIONING VALUES Kom in beweging met choreograaf/danser Connor Schumacher. Museum Boijmans Van Beuningen 14.00 u gratis JULIAN LAGE TRIO De nu 29-jarige Lage is een gitarist met een volstrekt eigen geluid. LantarenVenster 20.30 u €19,00 BLACK MARBLE SELECTION Hete avond vol 60’s, beat, garage en rhythm & blues. Grounds (WMDC) 21.00 u €10,00 BRIDGET MARSDEN & LEIF OTTOSON Ruimtelijke, verhalende en atmosferische nummers met een viool en accordeon. Oude- of Pelgrimvaderskerk 21.30 u €19,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

NIEUWJAAR MET WISHFUL SINGING & SINFONIA ROTTERDAM Start 2018 swingend met dit bijzondere samenspel toegelicht door dirigent Conrad van Alphen. de Doelen 19.30 u €29,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

BRAND IN DE JONGE JAN Zie do 11 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 HENRY VAN LOON - SLEUTELMOMENT Van Loon speelt op het randje van zijn eigen kunnen, met fantasie, risico en absurdisme. Theater Zuidplein 20.15 u €15,50 t/m €18,00 HAMLET Eigentijdse bewerking van Shakespeare. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €23,00 WALHALLA’S GROTE NIEUWJAARS PREVIEW REVUE 38 ---

Wens elkaar een gelukkig nieuwjaar en krijg korting op toekomstige voorstellingen. Kantine Walhalla 20.30 u €12,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SPEAK UP! Zie wo 10 Theater Rotterdam Witte de With 20.00 u €10,00 t/m €17,00 ENCORE Choreografe Indirah Tauwnaar werkt verder aan de ontwikkeling van een nieuwe danstaal. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

zondag 14 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

MURAKAMI WEEKEND Zie za 13 ss Rotterdam 09.00 u €75,00

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

JAZZ OP ZONDAG - MALNOIA Malnoia is een modern piano trio met altviool en basklarinet. De Machinist 15.00 u gratis KING ARTHUR Muziektheater uit de zeventiende eeuw voor het publiek van nu. Theater Rotterdam Schouwburg 16.30 u €10,00 t/m €38,00 HET NIEUWE LIED - NIEUWJAARSCONCERT Alle leden van Het Nieuwe Lied komen naar het theater om gezamenlijk het nieuwe jaar in te

foto Leo van Velzen

--------------------------------

CONNY JANSSEN DANST - INSIDE OUT Deze voorstelling van Conny Janssen Danst kreeg lovende recensies en is nu terug in de theaters. De choreografe liet zich inspireren door de rol van het individu in de complexiteit van een massa. Naast een groot dansersensemble werd er een muzikaal team samengesteld, geleid door singer-songwriter iET en gitarist en multi-instrumentalist Budy Mokoginta. TR SCHOUWBURG, VR 12, VR 19, ZA 20 & ZO 21 JANUARI, VR & ZA 20.15 U, ZO 14.30 U

JEUGD

--------------------------------

LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 19.30 u €10,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

WANDELING ROTTERDAM NOORD Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00 THE NIGHT SHIFT Werk een nacht lang aan je gedicht, kort verhaal of roman en ontvang tips van een schrijfdocent. The Writer’s Guide (to the Galaxy) 21.30 u €20,00

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

luiden. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

MESSIAENS MUZIEK VOOR HET EINDE DER TIJDEN Vier kamermusici spelen onder andere ‘Quatuor pour la fin du temps’ van Messiaen. de Doelen 11.00 u €22,00 ROTTERDAMS PHILHArMONISCH ORKEST - WIEN, NUR DU ALLEIN! Met onder meer werken van Webern en Mozart. Museum Boijmans Van Beuningen 12.00 u €29,00 KLAS TORSTENSSON - THE BIRTHDAY PARTY Het DoelenEnsemble met een muziekfeest ter ere van Klas Torstenssons verjaardag. de Doelen 16.00 u €26,00

THEATER

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 15.00 u €20,50 t/m €43,50 SARDIENTJE IN BLIK Nieuwe voorstelling van Festes Theater met sluiptocht door een karakteristiek pand. Hostel ROOM 15.00 u €12,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

REIZEN MET STEINZ - MEESTERWERKEN UIT DE EUROPESE LITERATUUR Ontdek Parijs door de ogen van schrijver Patrick Modiano. Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

MIJN KLEINE ZEEMEERMIN (4+) Een poëtische theatervoorstelling over liefde, moed en het vormen van je eigen identiteit. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u €7,50 MANNETJES MET PLANNETJES (2+) Een stoere voorstelling over drie mannetjes, een kooi en een vogeltje. Maaspodium 11.00 u €6,00 t/m €8,00 RIDDER FLORIAN Humoristische, muzikale voorstelling om bij te giebelen en griezelen. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 NACHTREIS (6+) Een vluchtverhaal door de ogen van een kind, vermengd met de volksverhalen van zijn vader. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 HOE LICHT KAN EEN WOLK ZIJN? (4+) Drie mensen proberen een verhaal te vertellen over stil zijn van binnen en hoe moeilijk dat is. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00 KANS OP SNEEUW! (6+) Zie wo 03 Hofpleintheater 15.00 u €10,00

dinsdag 16 januari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

CUARTETO CASALS Een programma met de strijkkwartetten van Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven. de Doelen 20.15 u €30,00 t/m €43,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50


woensdag 17 januari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

LILIAN VIEIRA & ARNOLD VEEMAN Twee zangers uit verschillende richtingen nemen het tegen elkaar op in De Uitdaging. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00

INSIDE OUT Zie kader Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €38,00

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

MUZIEKCURSUS MET GREGOR BAK Gregor Bak vertelt over muziek met elk college een gastspreker. de Doelen 20.00 u €85,00 t/m €211,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 ROTTERDAM LACHT Open Mic Comedy Night. Studio de Bakkerij 20.30 u €10,00 NACHTHEXEN Een muzikale ode aan sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

LEZING/DEBAT

THURSDAY NIGHT LIVE! Architect Hilary Sample vertelt over het onderwerp Scale Figures. Het Nieuwe Instituut 20.00 u €7,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN - IN CONCERT Vertoning van de film op groot scherm met live begeleiding door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. de Doelen 19.30 u €39,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

ROTTERDAM OP HET WITTE DOEK Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

vrijdag 19 januari

--------------------------------

SCIENCE BATTLE Vier jonge wetenschappers dagen elkaar uit op het podium. Wie heeft het beste onderzoek? Theater Walhalla 20.30 u €10,00

donderdag 18 januari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! De grote Amstelkroeg opent voor de 20e keer haar deuren. Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 ERIC VLOEIMANS’ LEVANTER Drie topmusici nemen je mee op avontuur, over de grenzen van jazz en klassiek. LantarenVenster 20.30 u €22,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

LOLITA Een prachtige eenakter over verleidelijke onschuld. Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03

HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN - IN CONCERT Zie do 18 de Doelen 19.30 u €39,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

CROOSWIJK Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

zaterdag 20 januari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

DIVERSEN

JEUGD

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

KIJKEN & KNUTSELEN: RINTJES Het stoere hondje Rintje komt tot leven in deze animatieserie. Om 13 uur knutselen, om 14 uur begint de film. Islemunda, podium van IJsselmonde 13.00 u €3,00

INSIDE OUT Zie do 18 Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €38,00 FRESH - SHEYDA DARAB Out of the box hiphop-danstheater, over de rijkdom die we allemaal bezitten. Maaspodium 20.15 u €10,00 t/m €11,00 TIDE / THEY MIGHT BE GIANTS Double bill van Tide en They might be giants. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

METAL BATTLE 2018 Metal bands strijden in de voorronde van Zuid-Holland om de titel. Baroeg 19.00 u €6,50 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 FOREVER 27 Een documentaire over de Club van 27 met live uitgevoerde muziek door musici van de Rockacademie. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 FAY CLAASSEN De zangeres interpreteert haar absolute lievelingsliedjes, zoals Paul McCartney’s ‘Blackbird’ en Paul Simons ‘One Trick Pony’. LantarenVenster 20.30 u €20,00 ISAAC GRACIE Klinkt als: Jeff Buckley, Damien Rice, Ray LaMontagne. Rotown 21.00 u €11,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

MUZIEK

DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 LEO AFRICANUS Over het leven van de legendarische Andalusische en Afrikaanse globetrotter Hassan el Wazzan. Theater Zuidplein 20.15 u €15,00 t/m €17,50 MILES ROCKS! Zie kader Kantine Walhalla 20.30 u €16,00 CLUB DOELEN - TRIO DA KALI Muzikaal vuurwerk door deze drie Malinese muzikanten. de Doelen 20.30 u €19,00

THEATER

LOLITA Zie do 18 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 BON VOYAGE Waan je in het Frankrijk van de jaren ’60 tijdens deze multimediale voorstelling. Studio de Bakkerij 20.00 u €10,00 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 GOUWE PINDA’S Het valt niet altijd mee, om het verleden achter je te laten. Dat weten deze Indische zussen. Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

---------------------------------------------------------------

GRIFFIOEN/ZUIDPLEIN CABARET FESTIVAL ZOEKT TALENT Ontdek hier nieuw cabarettalent. Theater Zuidplein 12.00 u gratis HET GEDROOMDE CAFÉ Zie pagina 14 Doopsgezinde Gemeente Rotterdam 17.00 u €20,00 LOLITA Zie do 18 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 THEATER OF THE NOW: F*CK THE POLICE Een voorstelling van Raymi Sambo over etnisch profileren en harde keuzes in de grote stad. Maaspodium 19.30 u €10,00 t/m €14,00 FROM SAMMY WITH LOVE

advertorial OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Kom meedoen aan de gratis dans- en theaterlessen bij SKVR op verschillende locaties door heel Rotterdam. Bekijk het rooster op www.skvr.nl/ openlessen. DIVERSE LOCATIES, MA 22 T/M ZA 27 JANUARI, GRATIS Een swingende show met een ontroerend verhaal over liefde, racisme en passie. oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €37,50 WAARDENBERG EN DE JONG & DAMES TOREN C Zie wo 03 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,50 t/m €43,50 PEPIJN SCHONEVELD - STANTE PEDE Pepijn probeert in het NU te zijn. Daar is het namelijk veel leuker. Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

INSIDE OUT Zie do 18 Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €38,00 RULE OF THREE Dans met livemuziek als stuwende kracht. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2017 De beste documentaires van dit Amsterdamse festival komen naar Rotterdam. LantarenVenster 11.30 u €9,50 FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN - IN CONCERT Zie do 18 de Doelen 19.30 u €39,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 39


zondag 21 - zondag 28 januari zondag 21 januari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

SOUNDS OF SILENCE Herbeleef de hits van Simon & Garfunkel met Dennis Kolen en Jop Wijlacker. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

CANTATEDIENST De Laurenscantorij zingt Bach en Byrd. Laurenskerk 19.00 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

DE WEG Het aangrijpende verhaal van ­Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Studio de Bakkerij 14.30 u €13,00 FROM SAMMY WITH LOVE Zie za 20 oude Luxor Theater 15.00 u €17,50 t/m €37,50 PAGINAGROOTS Voordrachten, zang, rap en spoken word: door iedereen, voor iedereen. Theater Rotterdam Schouwburg 16.30 u €5,00

RED DE MATTENKLOPPER Red de uitstervende mattenkloppers; ontwerp je persoonlijke model! Het Nieuwe Instituut 14.00 u €5,00 TUSSEN KUNST EN KIDS (8+) Kom naar de talkshow en laat je inspireren, zie leuke optredens en proef lekker eten. Kantine Walhalla 15.00 u gratis KID (8+) Kinderen worden altijd volwassen en volwassenen blijven altijd kinderen. Of is het omgekeerd? Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00

maandag 22 januari

--------------------------------

MUZIEK

-------------------------------DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18

€22,50 t/m €47,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

DE KRACHT VAN MEDEDOGEN IN JE LEVEN Hoe herken je mededogen bij anderen en hoe ontwikkel je het bij jezelf? World Trade Center Rotterdam 19.30 u gratis DENKCAFÉ - CRIMINELEN IN DE POLITIEK Er zijn steeds meer gevallen bekend van criminelen die de politiek willen beïnvloeden. Arminius 20.00 u €6,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Zie ma 22 Diverse locaties gratis

--------------------------------

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2017 Zie za 20 LantarenVenster 10.30 u €9,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

MUZIEK

--------------------------------

YUNGBLUD Britse songwriters Yungblud stond afgelopen zomer op het Metropolis Festival en wordt volop gedraaid op 3FM. Klinkt als: Arctic Monkeys, Declan McKenna, Two Door Cinema Club. ROTOWN, DO 25 JANUARI, 20.30 U

Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50

woensdag 24 januari

--------------------------------

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

--------------------------------

HET BOEK VAN MAX (3+) Kleine Max weet het zeker. Hij is een muis. Hij heeft het gelezen in Het grote boek dat alles weet. Theater Walhalla 10.00 u €14,50 TIK TAK SLAAP (2+) Over in bed liggen en niet kunnen slapen. Gemaakt door Sanne Zweije. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u €7,50 HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN - IN CONCERT Zie do 18 de Doelen 13.30 u €39,00

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

40 ---

THEATER

MA Zie pagina 8 oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €30,00

JEUGD

FESTIVALS

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie pagina 24 Diverse locaties

MUZIEK

--------------------------------

OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Kom dansen en toneelspelen tijdens de open lessen bij SKVR op alle locaties. Diverse locaties gratis

DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50

dinsdag 23 januari

--------------------------------

--------------------------------

THEATER

-------------------------------VAMOS! Zie pagina 8 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

YUNGBLUD Zie kader Rotown 20.00 u €11,50 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 SAM BAKER Sam slaat muzikaal een ander pad in en neemt de elektrische gitaar ter hand. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 ROTAVOND Jan Rot doet een greep uit het Rotarchief, meer dan duizend liedjes, teksten en vertalingen. Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

LEZING PAUL VAN DE LAAR Speciaal voor de tentoonstelling COOLSINGEL geeft Paul van de Laar lezingen. Museum Rotterdam 14.00 u €7,50

donderdag 25 januari

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Zie ma 22 Diverse locaties gratis SSST! DE TIJGER SLAAPT (3-6 JR) Lees mee in tijdens de nationale voorleesdagen. Villa Zebra 13.30 & 15.00 u €7,00

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

DANS/BALLET

FILM

JEUGD

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

INSIDE OUT Zie do 18 Theater Rotterdam Schouwburg 14.30 u €10,00 t/m €38,00

De twee oude rotten in het vak hun proberen hun nieuwste grappen uit op het publiek. Theater Zuidplein 20.15 u €17,50 t/m €20,00 JOEP ONDERDELINDEN - OOIT Joep gaat op zoek naar antwoorden en kan jouw hulp wel gebruiken. Theater Walhalla 21.00 u €16,00

--------------------------------

THEATER

VAMOS! Zie di 23 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €22,50 t/m €47,50 ROUÉ VERVEER & KEES VAN AMSTEL

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - RACHMANINOVS TWEEDE SYMFONIE Onder leiding van Stanislav Kochanovsky met Sergey Khachatryan op viool. de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

MY COMEDY Een interactieve theatervoorstelling over vampirisme, genot en de komedie van het leven. Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 VAMOS! Zie di 23 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €22,50 t/m €47,50


--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Zie ma 22 Diverse locaties gratis

vrijdag 26 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

gespeeld. Theater Zuidplein 20.15 u €15,00 t/m €17,50 GOLDEN PALACE Word je een stuk gelukkiger van shoppen? Ga dan naar het warenhuis waar wensen werkelijkheid worden. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 JULIKA MARIJN - UIT VERDRIET GEBOREN Julika duikt in het leven van Helene Kröller-Müller, de vrouw achter een wereldberoemde verzameling. Theater Walhalla 21.00 u €16,00

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

MUZIEK

13 MAANDEN VAN HET JAAR (MATINEE) Een ode aan de mooiste, liefste liedjes van dichter Willem Wilmink. Theater Walhalla 14.00 u €14,00 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 CLUB DOELEN - SANNA VAN VLIET MET SANNAVAN Pop- en jazzklassiekers door pianiste/vocaliste Sanna van Vliet. de Doelen 20.30 u €19,00

LEZING/DEBAT

EEN AVOND MET MAARTEN VAN ROSSEM Zie pagina 13 Arminius 20.00 u €24,50

THEATER Zie ma 22 Diverse locaties gratis

zaterdag 27 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

MAAK JE EIGEN FILMMUZIEK (8+) Workshops voor het hele gezin met muziekinstrumenten, ritmes en zingen. de Doelen 10.00 u €13,00 METAL MADLY + ROOM 13 + X-TINXION + HESSA Stevige rock met een vleugje

JEUGD

--------------------------------

OPEN LESSEN SKVR DANS EN THEATER Zie ma 22 Diverse locaties gratis LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00

--------------------------------

DIVERSEN

BOEKENMARKT Ontdek de mooiste en leukste pareltjes. Centrale Bibliotheek 10.00 u gratis ROTTERDAMSE BIJNAMEN TRAMTOUR Hoor talloze typisch Rotterdamse bijnamen tijdens een rondrit met een historische tram. Willemsplein 11.00 u €15,00 YOUNG ADULT 010 Voor echte boekenverslinders. Met Young Adult schrijvers, bloggers én uitgeverijen. Centrale Bibliotheek 13.30 u gratis GLUREN BIJ DE BUREN Rondleiding waarin het verleden, heden en de toekomst van de Coolsingel de revue passeren. Museum Rotterdam 14.00 u €24,95

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST: RACHMANINOVS TWEEDE SYMFONIE Zie do 25 de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

MY COMEDY Zie do 25 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 VAMOS! Zie di 23 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €22,50 t/m €47,50 GEORGE & ERAN LOSSEN WERELDVREDE OP! DE FINALE Muzikale conflictkomedie met positieve boodschap. Met veel flair

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

EMILIO GUZMAN - KOM DAN! Een nieuw programma van de pientere grappenmaker. Bevlogen en barstensvol humoristische wendingen. Theater Zuidplein 20.15 u €15,00 t/m €17,50 SIMON HEIJMANS Als Eric net bedrogen is door zijn ex-vriendin, ontmoet hij op een nacht het meisje Pim. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

DEPEDRO De muziek ademt een bluesy, soms psychedelische sfeer uit, met een Latijns-Amerikaanse touch, die niet zou misstaan bij een film als Pulp Fiction, Desperado óf oude 60’s of 70’s spionnenfilms. GROUNDS, VR 26 JANUARI, 21.00 U

--------------------------------

JEUGD

-------------------------------OPEN LESSEN SKVR DANS EN

metal. Baroeg 18.00 u €11,00 t/m €12,00 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50 DE TUNES - JONGENS VAN PLEZIER Zie vr 12 Kantine Walhalla 20.30 u €20,00 2MANYDJS De Belgische broers Dewaele van 2manydjs worden geroemd vanwege hun zinderende DJ-sets. Annabel 23.59 u €10,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

MEER GRATIS. MEER KORTING. MEER DAN 750X PLEZIER.

MY COMEDY Zie do 25 Mooi Weer & Zo 18.00 u €15,00 VAMOS! Zie di 23 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €22,50 t/m €47,50

zondag 28 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties IN THE GRIP OF WINTER FEST Pestilence + Rebaelliun + Execration + Craven Idol + Reptilian + Silenxce. Baroeg 15.00 u €19,00 t/m €20,00

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

JUBILEUMCONCERT HERMANDAD MET LAURA FYGI Politie Harmonievereniging Hermandad bestaat 100 jaar en brengt samen met Laura Fygi een muzikale zondagochtend. de Doelen 11.00 u €14,00 DE NAZATEN Muziek uit alle windstreken met traditionals en eigen composities. Kantine Walhalla 15.00 u €17,50 DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 41


zondag 28 januari - woensdag 07 februari --------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST: RACHMANINOVS TWEEDE SYMFONIE Zie do 25 de Doelen 14.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

SARDIENTJE IN BLIK Zie zo 14 Hostel ROOM 15.00 u €12,50 VAMOS! Zie di 23 Nieuwe Luxor Theater 15.00 u €22,50 t/m €47,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

UURTJE KUNST - CLAUDE MONET, ‘DE HUT VAN DE VISSER, VARENGEVILLE’ Ga mee in de geschiedenis van de Europese beeldende kunst. Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis

WETENSCHAPSCAFÉ ROTTERDAM Stand-up wetenschap in de kroeg. Kom luisteren en meepraten! Bistrobar Binnenrotte 19.30 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

HILLEGERSBERG Wandeling door Hillegersberg met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

dinsdag 30 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

woensdag 31 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

--------------------------------------------------------------INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

--------------------------------

MUZIEK

-------------------------------TORNO TANGO Tango met een twist. Een zangeres en twee gitaristen kleuren de avond met passionele muziek. Studio de Bakkerij 20.00 u €13,00

--------------------------------

THEATER

-------------------------------PHILIPPE GEUBELS - BEDANKT VOOR ALLES Zie di 30 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €27,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

maandag 29 januari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! Zie do 18 Rotterdam Ahoy 20.15 u €34,50 t/m €72,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

42 ---

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

STUDIO ERASMUS De maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

ROTTERDAM OP HET WITTE DOEK Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

COPY RIGHT (12+) Over internet, jatten of inspireren, origineel zijn of gewoon raar, over wat van mij is of van jou. Hofpleintheater 19.00 u €7,50 PHILIPPE GEUBELS - BEDANKT VOOR ALLES Zie di 30 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €27,00 DE TWEEDE WERELD Een muzikale voorstelling over de zoektocht naar de held en de verrader in jezelf. Maaspodium 20.15 u €10,00 t/m €11,00 NO ESCAPE (12+) Een brutale, schaamteloze voorstelling over meisjes. Onderdeel van On Stage Festival #1. Hofpleintheater 20.30 u €7,50 FIRMA MES - CARRYME Een progressieve app biedt uitkomst: CarryMe, een soort Airbnb voor draagmoeders. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00

LEZING/DEBAT

--------------------------------

STEFANO KEIZERS - ERG HEEL Niets is wat het lijkt. In het tv-programma De Slimste Mens ontpopte Stefano Keizers zich tot een wolf in clownskleren. Maar wie is deze man? Waar komt hij vandaan? En wat deed hij in een vorig leven? Met een brede grijns overschrijdt Keizers alle grenzen en veroorzaakt hij opnieuw onrust. THEATER ZUIDPLEIN, WO 31 JANUARI, 20.15 U PHILIPPE GEUBELS - BEDANKT VOOR ALLES Een show waarin de ‘wereldberoemde’ Vlaming onvermoede kunsten vertoont. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €27,00

KAGOULE Klinkt als: Fat White Family, Pixies, The Jesus Lizard, IDLES. Vessel 11 (V11) 21.00 u €9,50

--------------------------------

foto Lotte Bronsgeest

KLEUTERRONDLEIDING (5-6 JR) Elke laatste zondag van de maand een rondleiding. Museum Boijmans Van Beuningen 11.30 u €5,00 AN EASY SUNDAY Familiedag in Grounds. Event voor kinderen én ouders. Grounds (WMDC) 12.30 u €5,00 MAAK JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT Geïnspireerd door de geluidsverzameling én objecten in de tentoonstelling Finders Keepers maken kinderen nieuwe instrumenten. Het Nieuwe Instituut 14.00 u €5,00 DE RATTENVANGER (6+) Een sprankelende voorstelling met livemuziek, poppenspel en humor. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 CIRCUSZONDAG Circus kijken én doen! Met acts van professionele artiesten, studenten en artiesten van Rotjeknor. Circus Rotjeknor 14.30 u €6,00

MUZIEK

STEFANO KEIZERS - ERG HEEL Zie kader Theater Zuidplein 20.15 u €14,00 t/m €16,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

SSST! DE TIJGER SLAAPT ( 2+) Muzikale voorstelling naar het boek van Britta Teckentrup. Bibliotheektheater 15.00 u €7,50

donderdag 01 februari

--------------------------------

CLUB IMAGINE Club Imagine brengt verbeelding voor de klimaatopgave. Voor iedereen die niet stil wil blijven zitten. Theater Rotterdam Schouwburg 17.00 u gratis THURSDAY NIGHT LIVE! Een avond waarop wordt gespeculeerd over strategieën voor hergebruik en behoud van architectuur. Het Nieuwe Instituut 19.30 u €7,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

AANGEWAAID (2+) Help mee aan het maken van een muzikale voorstelling. Theater Zuidplein 10.30 u €8,50 t/m €11,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Verschillende wandelingen met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

vrijdag 02 februari

FESTIVALS

--------------------------------

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties ON STAGE FESTIVAL #1 Een rauw theaterfestival met experimentele voorstellingen van upcoming theatermakers. Hofpleintheater 18.00 u gratis

--------------------------------

--------------------------------

FESTIVALS

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties ON STAGE FESTIVAL #1 Zie do 01 Hofpleintheater 18.00 u gratis


MUZIEK

--------------------------------

CLUB DOELEN - NIVE & THE DEER CHILDREN Eskimo-folk en Inuk-indie door de Groenlandse Nive Nielsen. de Doelen 20.30 u €19,00 BONNE APARTE Klinkt als: Lightning Bolt, Big Black, The Jesus Lizard. Vessel 11 (V11) 21.00 u €6,50 DE ANDERSONS - HIER DOOFT NIETS Een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

COPY RIGHT (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 19.00 u €7,50 NO ESCAPE (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 19.00 u €7,50 PHILIPPE GEUBELS - BEDANKT VOOR ALLES Zie di 30 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €27,00 LEBBIS - DE BOVENGRENS Lebbis wil kijken naar wat we doen en waarom. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

DE ROTTERDAMSE FILMCLUB Een gevarieerde, maandelijkse filmserie met voorpremières en actuele films. LantarenVenster €72,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

oeroude muziek. Laurenskerk 20.30 u €35,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

HET GEDROOMDE CAFÉ Zie za 20 Doopsgezinde Gemeente Rotterdam 17.00 u €20,00 NO ESCAPE (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 18.00 u €7,50 CONNECT ME (10+) Een voorstelling over jongeren en hun leven op en achter Facebook, Twitter en Instagram. Onderdeel van On Stage Festival #1. Hofpleintheater 19.00 u €7,50 JEROEN VAN MERWIJK - LUCKY Een solovoorstelling voor twee persoonlijkheden. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 MARIAN MUDDER - SOFASESSIES Zie pagina 8 Theater Walhalla 21.00 u €15,00 COPY RIGHT (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 21.30 u €7,50

--------------------------------

FILM

-------------------------------FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 VAARWEL (3+) Geïnspireerd op het prentenboek De Kleine Walvis. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00

FRESH - MASSIAH CAREY Vier flexibele genderidentiteit op deze avond vol drag- en queerartiesten en Rotterdamse sprekers. Maaspodium 20.15 u €10,00 t/m €11,00

--------------------------------

zaterdag 03 februari

zondag 04 februari

DIVERSEN

-------------------------------STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

FESTIVALS

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties ON STAGE FESTIVAL #1 Zie do 01 Hofpleintheater 17.00 u gratis

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

MEAT WAVE Klinkt als: Cloud Nothings, Big Ups, Wavves, The Thermals en Radioactivity. Vessel 11 (V11) 21.00 u €11,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

EN ALBION DE FLUNS ENVIRONNÉE Verbijstering is wat het Belgische Huelgas Ensembles vaak veroorzaakt met nieuwe klanken van

FESTIVALS

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2018 Zie wo 24 Diverse locaties ON STAGE FESTIVAL #1 Zie do 01 Hofpleintheater 11.30 u gratis

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

DANNY VERA - LONE STRANGER 20 jaar aan eigen repertoire. Anekdotes en persoonlijke verhalen worden met elkaar afgewisseld. Kantine Walhalla 15.00 u €17,50 DR. LIVING DEAD Gegarandeerd een vlammend portie trash. Baroeg 15.00 u €14,00 t/m €15,00 DAVID RAMIREZ Singer-songwriter uit Austin, Texas. Grounds (WMDC) 21.00 u €10,00 t/m €12,50

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

COPY RIGHT (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 12.30 u €7,50 NO ESCAPE (12+) Zie do 01 Hofpleintheater 14.00 u €7,50 CONNECT ME (10+) Zie za 03 Hofpleintheater 15.00 u €7,50 WOISKI VS. WOISKI Het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski. Theater Zuidplein 16.00 u €17,50 t/m €20,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

HET VERKEERDE BEEN VAN DE KONING (6+) Vertelvoorstelling door Harro van Lien over een volk dat verblind is door hebzucht. Theater Walhalla 10.00 u €14,50 VOS EN HAAS IN GEVAAR (4+) Zie wo 03 Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 WAAR WIND WOONT Een spannende voorstelling over de kracht van de verbeelding en de zoektocht naar geborgenheid. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 DE GROTE VERHUIZING (6+) Francis van Broekhuizen vertelt en zingt over het verhuizen van een heel orkest. Zie ook pagina 19. Wereldmuseum Rotterdam 14.00 u €16,00 STRAATJUTTEN Zoek naar nieuwe vondsten voor je verzameling. Het Nieuwe Instituut 14.00 u €5,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00 NIEUW! FAMILIERONDLEIDING Zie wo 03 Chabot Museum 14.00 u €5,00

maandag 05 februari

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

BEAUTY AND THE BEAST Een van ‘s werelds beroemdste volksverhalen, door choreograaf Thierry Malandain. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €25,00 t/m €47,50

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

HOFPLEIN FINALE - GO ASK ALICE Een speurtocht van een meisje dat heftig verdwaald is en haar weg naar huis terugzoekt. Hofpleintheater 13.30 u €10,00 STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

foto

--------------------------------

GIRAFFAGE & SUPPORT: HOTEL GARUDA Deze producer uit San Francisco laat de dromerige soundscapes horen van zijn nieuwe album Too Real. BIRD, ZA 3 FEBRUARI, 20.30 U

dinsdag 06 februari

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

VRIJDAG VS. SANDIFORT Duo met bijzonder imitatie- en transformatie talent. oude Luxor Theater 20.00 u €14,00 t/m €27,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

NERDS ON STAGE: SNAP THE FUTURE Nerds on stage is een onderdompeling in de nieuwste technologie, digitale ontwikkelingen en creatieve toepassingen. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u

woensdag 07 februari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

ART ROTTERDAM WEEK 2018 Rotterdam vult zich met kunstbeurzen, speciale tentoonstellingen, open ateliers en pop-upshows, tijdens Art Rotterdam Week. Zie ook pagina 20. Diverse locaties

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

DE WËRELDBÄND - SLÄPSTICK Zie pagina 15 oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €29,00 LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS Zijn uiterlijk, stem en grooves leken zo op James Brown, dat hij lange tijd de bijnaam ‘Little J.B.’ droeg. BIRD 20.30 u €21,00 OTIS GIBBS Otis Gibbs presenteert zijn nieuwste album Mount Renraw, en combineert dit met bijzondere verhalen. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 43


woensdag 07 - woensdag 14 februari t/m €6,00 KLOOIMIDDAG (3-12) Zie wo 10 Villa Zebra 13.00 u €7,00 VAN BOT TOT BLOEM Zie wo 03 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 14.30 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

-------------------------------STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

donderdag 08 februari

--------------------------------

FESTIVALS

-------------------------------DE KLEINE ZEEMEERMIN (6+) Beleef de betoverende wereld onder water in deze nieuwe musical van Theater Terra. oude Luxor Theater, vr 16 februari, 19.00 u, €14,00 t/m €27,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

OP ZOEK NAAR NIEUWE KLEUREN Twee wereldpremieres door het DoelenKwartet samen met het jonge Dostojevski Kwartet en cimbalomspeler Jan Rokyta. de Doelen 20.15 u €26,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

GUILTY LANDSCAPES Met deze grootschalige video-installatie brengt Dries Verhoeven de werkelijkheid van ongemakkelijke nieuwsbeelden dichtbij. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u BROMANCE Prijswinnende familievoorstelling over opbloeiende homoseksualiteit. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

GET UP AND DANCE Laat je verrassen door showcases van diverse danscrews, workshops, presentaties en een jamsessie. SKVR Rotterdam Centrum 18.30 u gratis

--------------------------------

FILM

--------------------------------

EARLY MAN (NL) De nieuwe familiefilm van de makers van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun The Sheep. LantarenVenster €9,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

CIRCUS TIQUE (2+) Een voorstelling met humor, spanning, ontroering en muziek. Voor jong én oud. Theater Zuidplein 10.00 u €5,00 44 ---

ART ROTTERDAM Tijdens de negentiende editie van de beurs bruist Rotterdam van de kunst. Zie ook pagina 20. Van Nelle Fabriek ART ROTTERDAM WEEK 2018 Zie wo 07 Diverse locaties

--------------------------------

MUZIEK

-------------------------------JOHAN DERKSEN KEEPS THE BLUES ALIVE Johan Derksen komt met een nieuw theaterprogramma over zijn passie: de blues. oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €29,50 SLAGERIJ VAN KAMPEN - LIP/ STICK Laat de opzwepende drums, percussie, toetsen en blazers je meevoeren in deze wervelende show. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €19,00 t/m €37,50 JEF NEVE Deze pianist is de succesvolste Belgische jazzartiest van dit moment. LantarenVenster 20.30 u €18,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

DE CHARME VAN JOLIVET Slagwerkstudenten van Codarts op een muzikale reis van Bach via Jolivet naar eigen werk. de Doelen 20.15 u €19,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

GUILTY LANDSCAPES Zie wo 07 Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u THE STAND UP CLUB Steevast bomvol en altijd lachen geblazen. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 BROMANCE Zie wo 07 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

FF+REW 60:00 De basis van choreograaf Ann Van den Broeks oeuvre opnieuw bekeken.

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

SHOCK (12+) Beleef Shock, naar de bestseller van Mel Wallis de Vries, in het theater als thrillermusical. Theater Zuidplein 19.30 u €16,00 t/m €21,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

vrijdag 09 februari

--------------------------------

FESTIVALS

-------------------------------ART ROTTERDAM WEEK 2018 Zie wo 07 Diverse locaties ART ROTTERDAM Zie do 08 Van Nelle Fabriek @THEARTIST Zie pagina 20 Ateliergebouw Koningsveldestraat 14 13.30-15.30 u €16,50

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

OMAR MOLLO & OTRA - CONEXIÓN TANGO Een grote naam in de tango wereld, met de presentatie van zijn nieuwe cd. de Doelen 20.15 u €26,00 BRITTA MARIA, MAURITS FONDSE & OLEG FATEEV Chansons van schoonheid en troost. Theater Walhalla 14.00 u €16,00 CLUB DOELEN - WOLFERT BREDERODE TRIO Wolfert Brederode is terug in triovorm met een nieuw album. de Doelen 20.30 u €19,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

-------------------------------ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - MAHLER 7 MET GERGIEV Onder leiding van Valery Gergiev met werk van Dutilleux en Mahler. de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

GUILTY LANDSCAPES Zie wo 07 Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u COOLSINGEL 65 Zie vr 12 Museum Rotterdam 19.00 u €10,00 YOU’RE THE TOP Over het verborgen leven van songwriter Cole Porter, met o.a. Paul Groot en Marjolein Keuning. oude Luxor Theater 20.00 u €22,00 t/m €41,00 BAMBIE IS BACK! Bambie en de Eef van Breen Group in een voorstelling over de

rekbaarheid van tijd. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €19,00 LATE NIGHT POETRY JAM Leun achterover en geef je over aan de woordkunst en muzikale intermezzo’s. Theater Zuidplein 20.30 u €15,00 t/m €18,50 KIKI SCHIPPERS - WAAR Met haar debuutvoorstelling veroverde ze alle harten, nu is ze terug met haar nieuwe voorstelling. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

FF+REW 60:00 Zie do 08 Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

24 HOURS WITH GARY HILL Marathoninterview met de Amerikaanse videokunstenaar Gary Hill. Arminius 20.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

BABYCONCERT Zie vr 12 Studio de Bakkerij 09.30 u €7,00 t/m €8,50

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

BLOK BETON Een performance van Maurice Meewisse waarin het mixen en storten van beton centraal staat. TENT gratis

zaterdag 10 februari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

ART ROTTERDAM WEEK 2018 Zie wo 07 Diverse locaties ROTTERDAM PHOTO TALKS Een avond bestaande uit talks en Q&A’s over de huidige staat van fotografie. Zie ook pagina 20. Fenixloods II Katendrecht 19.30 u €15,00 @THEARTIST Zie vr 09 Ateliergebouw Koningsveldestraat 14 13.30-15.30 u €16,50 ZOETE ZIN ROTTERDAM - VALENTINE FLIRT Een Tropische beleving met latin, caribbean en tropical music met zoetigheid. Superdisco 22.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

KLASSIEKE BRILJANTEN Sinfonia Rotterdam en Nikita Boriso-Glebsky met Mozarts vierde vioolconcert en de ‘Afscheidssymfonie’ van Haydn. de Doelen 19.30 u €29,00 REQUIEM MOZART Met ruim 50 zangers, musici en solisten onder leiding van dirigent


Pieter Jan Leusink. Laurenskerk 19.30 u €54,95

--------------------------------

Zie za 13 The Writer’s Guide (to the Galaxy) 21.30 u €20,00

--------------------------------

zondag 11 februari

THEATER

GUILTY LANDSCAPES Zie wo 07 Theater Rotterdam Schouwburg 15.30 u HET GEDROOMDE CAFÉ Zie za 20 Doopsgezinde Gemeente Rotterdam 17.00 u €20,00 YOU’RE THE TOP Zie vr 09 oude Luxor Theater 20.00 u €22,00 t/m €41,00 BAMBIE IS BACK! Zie vr 09 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €19,00 DE BLONDE JONGENS EN TIM DEBJET Cabaret voor het publiek van de toekomst. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

ART ROTTERDAM WEEK 2018 Zie wo 07 Diverse locaties ART ROTTERDAM Zie do 08 Van Nelle Fabriek @THEARTIST Zie vr 09 Ateliergebouw Koningsveldestraat 14 10.30, 12.30, 13.30 & 15.30 u €16,50

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

JEN CLOHER Klinkt als: PJ Harvey, Sleater-Kinney en The Breeders. Rotown 21.00 u €12,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

MARTHA GRAHAM DANCE COMPANY Een uniek overzicht van al Martha Grahams choreografieën. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €25,00 t/m €47,50

HAYO BOEREMA - VIERNE’S GROOTSTE Hayo Boerema met Vierne’s grootse orgelsymfonie. Laurenskerk 15.00 u

FILM

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

LEZING/DEBAT

-------------------------------24 HOURS WITH GARY HILL Zie vr 09 Arminius gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

SESAMSTRAAT THEATERFESTIVAL (2+) De bewoners van de bekendste straat van Nederland nemen het theater over. Theater Zuidplein 11.00 u €17,50 t/m €20,00 LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 WIJ GAAN OP BERENJACHT Een voorstelling over moedig zijn en samen bang zijn onder de dekens. Maaspodium 16.00 u €8,00 t/m €14,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

ROTTERDAMSE BIJNAMEN TRAMTOUR Zie za 27 Willemsplein 11.00 u €15,00 CINEMA CULINAIR Een film om te proeven: Babette’s Feast met een 8-gangen diner. Zien wat je eet. Eten wat je ziet. Zaal Staal 19.00 u €69,50 THE NIGHT SHIFT

--------------------------------

THEATER

KOFFIECONCERT STANLEY BURLESON & VERA MANN Een exclusief en intiem concert met Stanley Burleson en Vera Mann. Nieuwe Luxor Theater 10.30 u €22,50 DE GROTE KUNSTSHOW ONTMOET JOEP VAN LIESHOUT Theatrale show rond kunstenaar en enfant terrible. De show om 11 uur is voor het hele gezin, de andere twee voor volwassenen. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u €10,00 t/m €23,00 GUILTY LANDSCAPES Zie wo 07 Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u LUXOR SUNDAY AFTERNOON DANCE Luxor Sunday Afternoon Dance met Bill Baker’s Big Band. Nieuwe Luxor Theater 15.00 u gratis SIX STRING SESSIONS Gitaarmiddag met Joris Lutz en diverse gasten. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00 DENG BOY - WITTE VIS Lachen, gieren en brullen met dit Rotterdamse cabaretduo. Theater Zuidplein 16.00 u €10,00 t/m €22,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

VERMEER AND MUSIC Gefilmd in Londen, New York, Washington DC, Amsterdam, Den Haag en Delft toont de film het verhaal van Vermeer. LantarenVenster 10.30 u €9,50

VERMEER AND MUSIC Zie zo 11 LantarenVenster 10.30 u €9,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

LEZING PAUL VAN DE LAAR Zie zo 21 Museum Rotterdam 14.00 u €7,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

FEEST (2+) Dirk Scheele komt met een echte rock ‘n roll band naar het theater. oude Luxor Theater 11.00 & 14.30 u €15,00 VLIEG OP DIKKE BROMVLIEG (4+) Een muzikale voorstelling naar het prentenboek van Loes Riphagen. Theater Rotterdam Schouwburg 11.00 u €7,50 DE KLEINE ZEEMEERMIN (3+) Het leuk voorleesuurtje. Hofpleintheater 11.00 u €7,50 AAIPET - BONTEHOND (2,5+) Peutervoorstelling zonder praatjes, met veel muziek, magie en beweging. Bibliotheektheater 14.00 & 16.00 u €7,50 KONING VAN KATOREN (6+) Een muzikaal sprookje van belang voor de hele familie, naar het boek van Jan Terlouw. Studio de Bakkerij 14.30 u €7,00 t/m €8,50 COMEBACK (8+) Voorstelling vol live muziek over twee artiesten die uit de put krabbelen. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00 HET CIRCUS IS BEGONNEN (2+) In deze interactieve theatervoorstelling komen alle dieren uit het circus tevoorschijn. Bibliotheektheater 15.00 u €7,50

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

MUSEUMPARKVILLA’S RONDLEIDING (ENGELS) Wandel mee langs de monumentale villa’s aan het Museumpark. De tour is in Engels. Chabot Museum 13.00 u €15,00 STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00 MUSEUMPARKVILLA’S RONDLEIDING Wandel mee langs de monumentale villa’s aan het Museumpark en kom er alles over te weten. Chabot Museum 15.00 u €15,00

maandag 12 februari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

NEDERLANDS STUDENTEN ORKEST MET REMY VAN KESTEREN Jaarlijkse internationale tournee van een projectorkest met talentvolle studenten. de Doelen 20.15 u €23,00

MOZES - HELMERT VAN WOUDENBERG Geplaagd door twijfels en onzekerheden leidt Mozes het Joodse Volk tijdens een jarenlange barre tocht door de woestijn, op zoek naar het Beloofde Land. STUDIO DE BAKKERIJ, ZO 18 FEBRUARI, 14.30 U

dinsdag 13 februari

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

OOGST VAN DE WROK Voorstelling over migratie en hoe daarmee om te gaan. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

VERMEER AND MUSIC Zie zo 11 LantarenVenster 19.30 u €9,50

woensdag 14 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

ROB DE NIJS - 75 JAAR - JUBILEUMCONCERT Rob de Nijs laat alle hoeken van zijn muzikale veelzijdigheid zien, waarbij tal van zijn klassiekers de revue passeren. oude Luxor Theater 20.00 u €19,00 t/m €37,00 DE UITDAGING - SARAH JANE EN SHISHANI VRANCKX Twee zangers uit verschillende richtingen nemen het tegen elkaar op. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00 GIST-PODIUM Zie wo 10 Studio de Bakkerij 20.30 u €6,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - LUNCHCONCERT Openbare repetitie. de Doelen 12.30 u gratis CALEFAX - BACHS GESCHENK Nieuw werk van Martijn Padding, en bestaande composities waaronder Bachs Musikalisches Opfer. de Doelen 20.15 u €26,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 45


woensdag 14 - dinsdag 20 februari --------------------------------

THEATER

--------------------------------

RAYEN PANDAY & MURTH MOSSEL Topkomieken Rayen Panday en Murth Mossel spelen ieder een prille try-out van hun nieuwste programma’s. Theater Zuidplein 20.15 u €17,50 t/m €20,00 IMAGINE THE SILENCE (14+) Een pleidooi om in het lawaai van alledag, de stilte in jezelf te zoeken. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

ZIEL/ROH Moderne dans en Andalusische muziek botsen en vinden elkaar. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €25,00

Theater Zuidplein 20.15 u €17,50

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

I CAN SEE MYSELF THROUGH YOUR EYES Een pittig dialoog over het kunstenaarschap in onze tijd. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

THURSDAY NIGHT LIVE! Value Futures onderzoekt hoe ontwerpers bij kunnen dragen aan de levensduurverlenging van producten. Het Nieuwe Instituut 19.30 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01

de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

KING LEAR Over de Europese Unie anno 1600 en andere kwesties. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 GRIFFIOEN/ZUIDPLEIN CABARET FESTIVAL Laat je verrassen door hun grappigste, scherpste, mooiste en ontroerendste cabaretmateriaal tijdens de feestelijke 10e editie. Theater Zuidplein 20.15 u €5,00 t/m €7,50 #LUCKYGIRLS Over de vlog van Lubna, Parveen en Yasemine. Drie vriendinnen met verschillende culturele achtergronden. Theater Rotterdam Schouwburg

donderdag 15 februari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

STUKAFEST ROTTERDAM Zie pagina 17 Diverse locaties 20.30 u

foto Richard Haughton

HALKA - GROUPE ACROBATIQUE DE TANGER De twaalf acrobaten en twee muzikanten uit Marokko vertellen met humor over de vrijheid die ze te danken hebben aan hun kunst. Die stelde hen in staat allerlei grenzen over te gaan: geografisch, cultureel, de beperkingen van klasse en gender. Acrobatiek, percussie, liedjes en poëzie zijn onmisbare onderdelen van de show. TR SCHOUWBURG, DI 20 FEBRUARI, 20.15 U

KLASSIEKE MUZIEK

Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - SCHUMANN EN SIBELIUS Werken van Nielsen, Schumann en Sibelius, met Till Fellner op piano. de Doelen 20.15 u €24,00 t/m €62,00

vrijdag 16 februari

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

--------------------------------

SOUNDS OF CHINA Precies op de eerste dag van het Chinese nieuwjaar, de tweede editie van Sounds of China. de Doelen 20.15 u €15,00

--------------------------------

MUZIEK

THEATER

SANNE WALLIS DE VRIES - GUT Vol met suggesties, ideeën, voorstellen en plannen. oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €28,00 RAYEN PANDAY & MURTH MOSSEL - DUBBELPROGRAMMA (TRY-OUT) Twee heerlijke comedians op één avond. De mannen nemen speciaal voor jou hun nieuwste grappen mee.

46 ---

CELTIC & BALFOLK FESTIVAL De zesde editie van dit festival is een mix van traditionele folk en verschillende popinvloeden. de Doelen 14.00 u €29,00 t/m €35,00

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET & 155 De muzikale lenigheid van Artvark Saxophone Quartet kent geen grenzen. LantarenVenster 20.30 u €18,00 DE TUNES - JONGENS VAN PLEZIER Zie vr 12 Kantine Walhalla 20.30 u €20,00 JACQUELINE GOVAERT Ex-Krezip zangeres/muzikant is terug met nieuw album. Rotown 21.00 u €17,50

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

MUZIEK

--------------------------------

zaterdag 17 februari

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

GREEN LIZARD + ANTILLECTUAL + THIS MEANS WAR! Rocken alsof de jaren negentig nooit voorbij zijn gegaan. Baroeg 19.00 u €12,00 t/m €13,00 HET NIEUWE LIED Vol pakkende Nederlandstalige liedjes. Theater Walhalla 20.15 u €13,50 ERNST JANSZ - DE NEERKANT Ernst Jansz zit 50 jaar in het vak en geeft een jubileumconcert. de Doelen 20.15 u €26,00 DE TUNES - JONGENS VAN PLEZIER Zie vr 12 Kantine Walhalla 20.30 u €20,00

zijn, wie ze zijn en hoe ze gezien worden. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €6,00

---------------------------------------------------------------

CLUB DOELEN - AMSTEL QUARTET Amstel Quartet speelt werken van Glass, Kypski en Fiumara. de Doelen 20.30 u €19,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST - SCHUMANN EN SIBELIUS Zie do 15

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

20.30 u €6,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

ISABELLE BEERNAERT - TABULA RASA Samenspel van verschillende muziekstijlen en pure dans. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €20,00 t/m €38,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

VERMEER AND MUSIC Zie zo 11 LantarenVenster 14.15 u €9,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

DE KLEINE ZEEMEERMIN (6+) Zie kader pagina 44 oude Luxor Theater 19.00 u €14,00 t/m €27,00 AMANDA VS AMANDA / ME MYSELF AND I Over de strijd tussen wie ze willen

GEERT BIERLING - MOESORGSKI’S SCHILDERIJEN De koperblazers van het Rotterdam Philharmonisch Orkest geven samen met Doelenorganist Geert Bierling een concert. de Doelen 13.00 u CONCERTGEBOUW KAMERORKEST & RONALD BRAUTIGAM Met strijkersklanken van Elgar en Brahms en Beethovens Vijfde Pianoconcert. de Doelen 20.15 u €29,00 t/m €38,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

HET GEDROOMDE CAFÉ Zie za 20 Doopsgezinde Gemeente Rotterdam 17.00 u €20,00 GRIFFIOEN/ZUIDPLEIN CABARET FESTIVAL Zie vr 16 Theater Zuidplein 20.15 u €5,00 t/m €7,50 HELLOGOODBYE Over het aankomen en vertrekken van mensen, want uiteindelijk blijft niemand. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00 HET VOLK - DE GOD VAN DE SLACHTING Een vertolking van het verhaal geschreven door de Franse schrijfster Yasmina Reza. Theater Walhalla 21.00 u €16,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SHIRMA ROUSE - ARETHA! THE QUEEN OF SOUL Shirma Rouse terug in het theater met een eerbetoon aan Aretha


advertenties

Franklin. oude Luxor Theater 20.00 u €18,00 t/m €33,50

--------------------------------

FILM

--------------------------------

FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 DRIE (4+) Een vrolijke, avontuurlijke Maasvoorstelling over drie bijzondere broertjes. Maaspodium 16.00 u €7,00 t/m €12,00 DE FAMILIE VAN NIELIE, BARST VAN LIEFDE (6+) Het eerste deel van een familieavontuur, met veel liedjes, live muziek en poppen, in een wereld vol bouwstenen. Theater Rotterdam Schouwburg 19.30 u €14,00 t/m €17,00

zondag 18 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

THE SIMON & GARFUNKEL STORY Van ‘The Sound of Silence’ tot ‘Central Park’. oude Luxor Theater 20.00 u €20,00 t/m €38,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

CARMINA BURANA Rotterdam Symphony Chorus wordt vergezeld door de pianobroers Lucas en Arthur Jussen en het Radio Filharmonisch Orkest. de Doelen 14.00 u €35,00 WER LIEBEN WILL, MUSS LEIDEN Waan jezelf in een chique liedsalon van vroeger met de Duitse sopraan Anne Schwanewilms. Wereldmuseum Rotterdam 20.15 u €39,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

WAT IK MOEST VERZWIJGEN Een aangrijpend verhaal over een Joodse onderduikster, met Anne Wil Blankers. Theater Rotterdam Schouwburg 14.30 u €10,00 t/m €35,00 MOZES Zie kader pagina 45 Studio de Bakkerij 14.30 u €15,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2017 Zie za 20 LantarenVenster 10.30 u €9,50

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

REIZEN MET STEINZ: MEESTERWERKEN UIT DE EUROPESE LITERATUUR Zie zo 14 Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis

ELKE DO VR ZA ZO

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

MOES 2+ Het verhaal van appels tot Moes. Theater Rotterdam Schouwburg €7,50 KRAS (2+) Beeldende peutervoorstelling met muziek en tekenaar Gerard de Bruyne. de Doelen 11.00 u €10,00 t/m €16,00 DE RODE SCHOENTJES (3+) Een wekelijks voorleesuurtje. Hofpleintheater 11.00 u €7,50 MOOTJE (4+) Familievoorstelling over een stoer Marokkaans-Nederlands meisje dat op zoek is naar haar eigen stem. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 DAT BEGINT HIER AL GOED (8+) Komisch en kwetsbaar verhaal over een fee met faalangst. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00 TUSSEN KUNST EN KIDS Zie zo 21 Kantine Walhalla 15.00 u gratis

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

LAST MINUTE NU TICKETS OOCKSOP UITAGENDAROTTERDAM.NL/LASTMINUTES

CABARET MUSICALS CONCERTEN THEATER OPERA > EN MEER

JW ROY - A ROOM FULL OF STRANGERS JW Roy is terug in het theater met een splinternieuw programma. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00

dinsdag 20 februari

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

STORIONI TRIO Het Storioni Trio speelt Arenski’s in memoriam voor cellist Karl Davidov en jeugdwerken van Rachmaninov en Chausson. de Doelen 20.15 u €30,00 t/m €43,00

--------------------------------

DANS/BALLET

-------------------------------SLEEPING BEAUTY ON ICE Het klassieke liefdessprookje als magisch ballet op echt ijs. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

GAUTAMA DE BUDDHA EN HET MYSTIEKE BUDDHISME Wil je de innerlijke kern van alles religies leren kennen, dan hoef je maar één religie te bestuderen. World Trade Center Rotterdam 19.30 u gratis

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 47


dinsdag 20 - woensdag 28 februari --------------------------------

JEUGD

--------------------------------

HALKA (10+) Zie kader Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €23,00

woensdag 21 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

THE MOLOCHS Aanrader voor fans van: Allah-Las, Violent Femmes, Jonathan Richman en Ultimate Painting. Rotown 21.00 u €10,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

ANDREAS STAIER OP SCHANZ & GRAF De bekroonde Duitse musicus speelt verschillende werken van Mozart en Schubert. de Doelen 20.15 u €32,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

RUNDFUNK WACHSTUMSSCHMERZEN Met snelle scenes, absurde grappen en slechte dans behandelen de jongens het volwassen worden. oude Luxor Theater 20.00 u €13,00 t/m €26,00 ROTTERDAM LACHT Zie wo 17 Studio de Bakkerij 20.30 u €10,00 ROMEO EN JULIA Zie pagina 8 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €21,00 POLY-INTERPRETABILITY De eeuwige kracht van de falende clown. Theater Rotterdam Schouwburg 20.45 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

DINO’S BESTAAN NIET Ga mee op dinosaurusjacht tijdens de voorleesmiddag en maak een Whoehaaa Dino kunstwerk. Villa Zebra 13.30 & 15.00 u €7,00

donderdag 22 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

ROTAVOND Zie do 25 Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

HARRIE & EVA Harrie Vermeulen is terug en hij maakt er een kolossale chaos van. oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €35,00 ROMEO EN JULIA 48 ---

Zie wo 21 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €21,00 POLY-INTERPRETABILITY Zie wo 21 Theater Rotterdam Schouwburg 20.45 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u JERADA Marokkaanse choreografe laat zich inspireren door de essentie van de woestijn. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €23,00

vrijdag 23 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

STERREN VAN HOLLAND Met live optredens van Tino Martin, André Hazes Jr. en veel anderen. Een ouderwetse Hollandse meezingavond. Rotterdam Ahoy 18.00 u €29,50 THE MIDNIGHT GHOST TRAIN + KOMATSU + DESERT STORM Een avondje vol stevige stonerrock. Baroeg 19.00 u €14,00 t/m €15,00 PERLAS DEL AMOR Mix van mellow Cabo en ruig Cuba met de Rotterdams/Kaapverdiaanse zangeres en de rauw-swingende CaboCubaJazz. Theater Zuidplein 20.00 u €17,50 t/m €22,50 CLUB DOELEN: KAPOK Een van de meest opvallende jonge bands in de huidige Nederlandse (jazz)muziekscene. de Doelen 20.30 u €15,00 JAN ROT - SEKS & DRUGS & ROT & ROLL Jan heeft een aantal hits uit de jaren 80 vertaald, maar brengt ook zijn eigen muziek. Kantine Walhalla 20.30 u €16,00 SILJE NERGAARD Al luister je naar haar met een duizendkoppig publiek, lijkt het nog alsof ze alleen voor jou zingt. LantarenVenster 20.30 u €22,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

HARRIE & EVA Zie do 22 oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €35,00 ROMEO EN JULIA Zie wo 21 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €21,00 POLY-INTERPRETABILITY Zie wo 21 Theater Rotterdam Schouwburg 20.45 u €10,00 t/m €15,00 ANNE NEUTEBOOM - KIJK HAAR GAAN Anne doet vanaf nu alleen nog maar dingen die ze zelf leuk vind, en kijk haar eens gaan. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

DANS/BALLET

-------------------------------SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

--------------------------------

LEZING/DEBAT

HAVENLOODS LIVE Een avond vol kunst, muziek, nieuws en poëzie. Studio de Bakkerij 20.00 u €7,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

KATHARINA KATHARINA IN HET GANZENBORD (8+) Een energieke en grappige voorstelling over een eigenwijs meisje. Hofpleintheater 19.30 u €10,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

zaterdag 24 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

BACK 2 THE 90’S Dansen op hits uit de 90’s. Met optredens van Five, Venga Boys, DJ Paul Elstak, T-Spoon, Party Animals en meer. Rotterdam Ahoy 20.00 u €32,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

CORE CLASSICS - EIN HELDENLEBEN Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Sir Mark Elder als dirigent, met werk van Richard Strauss. de Doelen 20.00 u €29,00 CONCERTO KÖLN - HÄNDEL Georg Friendrich Händel staat in het middelpunt in dit concertprogramma, met de Nederlandse Rosanne van Sandwijk. de Doelen 20.15 u €35,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

HET GEDROOMDE CAFÉ Zie za 20 Doopsgezinde Gemeente Rotterdam 17.00 u €20,00 HARRIE & EVA Zie do 22 oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €35,00 MARTIJN KARDOL - BANG Een cabaretnieuwkomer die in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival won. Theater Zuidplein 20.15 u €12,50 t/m €15,00 HET KLEINE MEISJE VAN MENEER LINH Over de vluchteling die weinig sleutels aangereikt krijgt om de nieuwe wereld te vatten. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 POLY-INTERPRETABILITY

Zie wo 21 Theater Rotterdam Schouwburg 20.45 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 15.00 u SUMMA Dansen op de muziek van de stilte. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

FILM

--------------------------------

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2017 Zie za 20 LantarenVenster 11.30 u €9,50 FILM OP 4 Zie za 06 Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

DRIE (4+) Zie za 17 Maaspodium 11.00 u €7,00 t/m €12,00 LOOP MAAR MEE Zie za 06 Natuurhistorisch Museum Rotterdam 13.30 u €3,50 t/m €7,00 KATHARINA KATHARINA IN HET GANZENBORD (8+) Zie vr 23 Hofpleintheater 15.00 u €10,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

BOEKENMARKT Zie za 27 Centrale Bibliotheek 10.00 u gratis GLUREN BIJ DE BUREN Zie za 27 Museum Rotterdam 14.00 u €24,95

zondag 25 februari

--------------------------------

MUZIEK

--------------------------------

SACRED CONCERT VAN DUKE ELLINGTON Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en Deborah Carter blazen Duke Ellingtons meesterwerk nieuw leven in. de Doelen 15.00 u €22,00 CASA IBERICA Traditionele Spaanse en Portugese liedjes en eigen composities door twee zangeressen met ieder een eigen stijl. Kantine Walhalla 15.00 u €16,00 JODYMOON - ALL IS WAITING All is Waiting is het vijfde album met een spannende mix tussen folk, pop, klassiek en roots. Theater Walhalla 15.00 u €16,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

VAN RAAT & VAN VEEN PIANODUO Wat krijg je als twee meesters van de moderne pianomuziek hun krachten bundelen? Pianistisch vuurwerk.


--------------------------------

de Doelen 20.00 u €49,50 t/m €60,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

THEATER

HARRIE & EVA Zie do 22 oude Luxor Theater 15.00 u €17,50 t/m €35,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 15.00 u

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

UURTJE KUNST - FRANCIS PICABIA, ‘EGOÏSME’ Ga mee in de geschiedenis van de Europese beeldende kunst. Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

PIM PAM PAARS (2+) Woordeloze voorstelling geïnspireerd door het tv-programma ‘Tik Tak’ en de schilderijen van Kandinsky. Theater Rotterdam Schouwburg €7,50 DE PRINSES OP DE ERWT (3+) Een wekelijks voorleesuurtje. Hofpleintheater 11.00 u €7,50 PANAMA (2+) Twee vuilnismannen bouwen een fantasiewereld van eindeloos veel plastic. Maaspodium 11.00 u €6,00 t/m €8,00 KLEUTERRONDLEIDING Zie zo 28 Museum Boijmans Van Beuningen 11.30 u €5,00 AN EASY SUNDAY Zie zo 28 Grounds (WMDC) 12.30 u €5,00 IK WOON IN HET AFLABED (4+) Een fantasievolle voorstelling over leren lezen en schrijven. Studio de Bakkerij 14.30 u €7,00 t/m €8,50 SNEUE GEVALLEN (6+) Een absurdistische komedie over trillende knieën en bibberende onderlipjes. Theater Rotterdam Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00 KATHARINA KATHARINA IN HET GANZENBORD (8+) Zie vr 23 Hofpleintheater 15.00 u €10,00 VLIEGER ZONDER KOORD (6+) Ontroerend danstheater over een kind dat zich spelenderwijs aanpast aan zijn nieuwe werkelijkheid. Maaspodium 15.00 u €8,00 t/m €14,00

---------------------------------------------------------------

WAITING VAN ERWIN OLAF De film van Erwin Olaf, Waiting, wordt live begeleid door pianist Maarten van Veen. de Doelen 20.15 u €26,00

VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE Naar de roman van Griet Op de Beeck met o.a. Henriëtte Tol, Hanne Arendzen en Peter Bolhuis. oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €35,00

LEZING/DEBAT

DANS/BALLET

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

JEUGD

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

SCHILDERWORKSHOP - VERHALEN VAN DE FARAO (4+) Luister naar spannende verhalen uit Egypte en schilder na afloop je

--------------------------------

LEZING/DEBAT

STUDIO ERASMUS Zie di 30 Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u gratis

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

DE TIJD VAN LOUIS ANDRIESSEN Het DoelenEnsemble samen met conservatoriumstudenten, Louis Andriessens De Tijd en een nieuw werk van Máté Bella. de Doelen 20.15 u €26,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

PIETER DERKS - SPOT Zie kader oude Luxor Theater 20.00 u €16,00 t/m €29,50 PARA Onderzoek naar de complexe tragiek van internationale vredesoperaties. Theater Rotterdam Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 UR Het verhaal van de kunst en de kunst van het verhalen en de vorm van IS-propaganda. Theater Rotterdam Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

SLEEPING BEAUTY ON ICE Zie di 20 Nieuwe Luxor Theater 20.00 u

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

PIETER DERKS - SPOT Reprise van de voorstelling Spot. Van het kleinste leed tot het grootste nieuws, Pieter Derks belicht het met rake grappen. Zo kunnen we de hele avond opgelucht lachen om de wereld, het nieuws, en nog belangrijker: onszelf. OUDE LUXOR THEATER, WO 28 FEBRUARI & DO 1 MAART, 20.00 U eigen versie. Belasting & Douane Museum 14.00 u gratis LEF! (6+) Een spectaculaire circustheatervoorstelling voor watjes, avonturiers en moederskindjes. Maaspodium 15.00 u €8,00 t/m €14,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

dinsdag 27 februari

MUZIEK

--------------------------------

RANDY NEWMAN Newman brak eind jaren zeventig door met de hits ‘Short People’ en ‘Rider In The Rain’. De Dark Matter Tour brengt hem weer terug.

--------------------------------

WETENSCHAPSCAFÉ ROTTERDAM Zie ma 29 Bistrobar Binnenrotte 19.30 u gratis

--------------------------------

--------------------------------

woensdag 28 februari

THEATER

maandag 26 februari

--------------------------------

--------------------------------

foto Merlijn Doomernik

de Doelen 20.15 u €26,00

KLASSIEKE MUZIEK

HATHOR CONSORT Het Hathor Consort neemt je mee naar de gouden eeuw van de Engelse consortmuziek. Laurenskerk 20.30 u €32,00

JEUGD

--------------------------------

DE WAANZINNIGE BOOMHUT VAN 13 VERDIEPINGEN (5+) Voorstelling vol humor en tovenarij gebaseerd op de kinderboekenreeks ‘De Waanzinnige Boomhut...’. Theater Zuidplein 14.00 u €13,50 t/m €18,50 MAANZUCHT (4+) Manus besluit de maan uit de lucht te stelen en dan gaat alles mis. Maaspodium 15.00 u €6,00 t/m €8,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

STADSWANDELING Zie do 01 Gilde Rotterdam 14.00 u €6,00

LENTEFEESTIVAL Verfrissende voorstellingen en héél veel creatieve activiteiten voor jong en oud. Hofpleintheater 10.00 u €1,00 WE HEBBEN ER EEN GEITJE BIJ (3+) Beeldende, interactieve en intieme voorstelling voor de allerkleinsten. Hofpleintheater 11.00 u €7,50 MIJN KLEINE ZEEMEERMIN (4+) Een poëtische theatervoorstelling over liefde, moed en het vormen van je eigen identiteit. Studio de Bakkerij 11.00 u €7,00 t/m €8,50 ROODKAPJE (3+) Wekelijks voorleesuurtje. Hofpleintheater 12.00 u €7,50 MEESPEELVOORSTELLING + WORKSHOPS MIJN LIJF (6-10 JR) Interactieve meespeelvoorstelling en workshops voor kinderen. SKVR Rotterdam Centrum 13.30 u €10,00 DE MOOISTE VIS UIT DE ZEE (2+) Een muzikale vertelvoorstelling over het prentenboek: De mooiste vis van de zee. Bibliotheektheater 15.00 u €7,50 DE WORSTELAAR (6+) Hartverwarmend poppenspektakel voor zelfs de grootste zwartkijker. Maaspodium 15.00 u €8,00 t/m €14,00 KATHARINA KATHARINA IN HET GANZENBORD (8+) Zie vr 23 Hofpleintheater 15.00 u €10,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 49


januari / februari 18

expo Museum Boijmans Van Beuningen Museumpark 18 3015 CX ROTTERDAM

--------------------------------

KUNST VAN FORMAAT Grote werken uit de collectie in de grootste zalen van het museum. 10/02/2018 t/m 29/04/2018 BABEL - OUDE MEESTERS TERUG UIT JAPAN De toren van Babel en negentig andere zeer bijzondere topstukken zijn terug uit Japan. 03/02/2018 t/m 21/05/2018 CHANGE THE SYSTEM! Designtentoonstelling die uit gaat van drie belangrijke onderwerpen die de leefbare samenleving onder druk zetten: schaarste, conflict en meerstemmigheid. t/m 14/01/2018 RONDOM DE BOOM Duurzaam kerstmis vieren als onderdeel van Change the System. 22/12/2017 t/m 07/01/2018 ACADEMY OF TAL R Overzichtstentoonstelling van de Deens-Israëlische kunstenaar Tal R (Rosenzweig). t/m 14/01/2018 DINH Q. LÊ - THE COLONY Lê filmde de eilanden van Peru vanuit verschillende perspectieven, vanaf een boot die eromheen vaart en met videodrones die er van bovenaf op neerkijken. t/m 14/01/2018 SENSORY SPACES 12 – ABRAHAM CRUZVILLEGAS Abraham Cruzvillegas (Mexico D.F., Mexico 1968) presenteert een site-specifieke installatie. t/m 28/01/2018 ALMANAC DER BLAUE REITER Een luxe uitgave van de almanak Der Blaue Reiter. t/m 14/01/2018 GEHOUWEN, GESNEDEN, GESCHONKEN - MIDDELEEUWSE BEELDEN UIT DE COLLECTIE SCHOUFOUR-MARTIN In een speciale presentatie wordt de collectie Schoufour-Martin getoond. t/m 28/01/2018 VIRTUOSITEIT EN VERBEELDINGSKRACHT: BOIJMANS TOONT REMBRANDT-ETSEN UIT EIGEN COLLECTIE Ruim zestig van de mooiste prenten van Rembrandt. t/m 14/01/2018 DE COLLECTIE ALS TIJDMACHINE 50 ---

De vaste collectie in een totaal andere opstelling. Permanent RHONDA ZWILLINGER Rhonda Zwillinger (66) is terug. Na ruim twintig jaar afwezigheid is er een presentatie te zien van ‘Arizona’s woestijnkoningin’. t/m 28/01/2018

gen. Zie ook pagina 20. 08/02/2018 JEROEN OERLEMANS De Nederlandse fotojournalist geeft wereldproblematiek een gezicht. t/m 04/03/2018 PRIX DE ROME BEELDENDE KUNST 2017

foto Ernst Molenaar

--------------------------------

SAVE FLIGHT Ga na een bezoek aan de tentoonstelling Finders Keepers – over verzamelingen en verzamelaars – aan de slag op het maakdek. Hier worden aan de lopende band vliegtuigen gemaakt voor een snelgroeiende verzameling. Leuk voor jong en oud. HET NIEUWE INSTITUUT, T/M ZO 11 FEBRUARI

SPIEGELKAMER YAYOI KUSAMA INFINITY MIRROR ROOM - PHALLI’S FIELD Met stippen en eindeloze spiegelingen speelt Kusama met de visuele waarneming. Permanent PEUTERRONDLEIDING (3-4 JR) Iedere eerste en derde zondag van de maand een peuterrondleiding met museumknuffel Bo. 07/01/2018, 21/01/2018, 04/02/2018, 25/02/2018 NIEUW: AUDIOTOUR VOOR KIDS (6-12 JR) Zie kader Doorlopend

--------------------------------

Kunsthal Rotterdam Westzeedijk 341 3015 AA ROTTERDAM

-------------------------------KUNSTHAL & ART ROTTERDAM WEEK Speciaal programma met opening, Artist Talks en rondleidin-

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

Werken van de genomineerden voor de Prix de Rome Beeldende Kunst. t/m 25/02/2018 PAUL DELVAUX - MEESTER VAN DE DROOM Overzichtstentoonstelling van één van de belangrijkste schilders uit de Belgische kunstgeschiedenis. t/m 25/02/2018 CABIN CREW: FASHION IN THE AIR Een overzicht van stewardess-­ outfits van luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld. t/m 04/02/2018 KATTENLIEFDE: NEGEN LEVENS IN DE KUNST In dit interactieve kattenparadijs kan jong en oud zich een kat wanen door al sluipend en spinnend de tentoonstelling te ontdekken. t/m 14/01/2018

--------------------------------

Maritiem Museum Rotterdam Leuvehaven 1 3011 EA ROTTERDAM

--------------------------------

MAD SCIENCE De gekke professor van Mad Science laat de meest bijzondere proefjes zien. 02/01/2018 & 04/01/2018 KERSTVAKANTIE BIJ HET MARITIEM MUSEUM Doe mee aan de kerstvakantieactiviteiten. t/m 07/01/2018 HOW WE DITCHED THE DUTCH Een onthullende tentoonstelling over de onbekende kaping die het einde van de VOC betekende in het Maritiem Museum. t/m 03/06/2018 OFFSHORE EXPERIENCE Ga in de Offshore Experience mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. t/m 31/12/2020 ZEEKASTELEN, OP VAKANTIE MET EEN CRUISESCHIP Beleef hoe het is om met een cruiseschip op vakantie te gaan, een feest der herkenning voor de een en een droom voor de ander. t/m 25/02/2018 TOPSTUKKEN Het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Permanent WONEN OP WATER Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen ook mensen op het water. Maar wat drijft mensen om op het water te gaan wonen? Waar komt de passie van waterbewoners vandaan? t/m 18/02/2018

--------------------------------

Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 3015 CB ROTTERDAM

-------------------------------THE OTHER ARCHITECT Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend aan de hand van verschillende casestudies. t/m 07/01/2018 FINDERS KEEPERS THE LIFE OF THINGS Uiteenlopende verzamelingen van waardevolle en waardeloze objecten en de bijzondere verhalen. t/m 11/02/2018


VERZAMELDINGEN (6+) In de tentoonstelling Finders Keepers ontdekken kinderen in een speurtocht het thema ‘Bewaren en verzamelen’. t/m 11/02/2018 SAVE FLIGHT Zie kader t/m 11/02/2018 gratis WORKSHOPS (6+) Volg elke zondagmiddag een maakworkshop rond het thema verzamelen. t/m 11/02/2018 €5,00 KERSTVAKANTIE In de kerstvakantie is er van alles te doen voor families. t/m 07/01/2018 €5,00

--------------------------------

Huis Sonneveld Jongkindstraat 12 3015 CG ROTTERDAM

-------------------------------AUDIOTOUR HUIS SONNEVELD Ga mee op ontdekkingstocht door deze grote villa. t/m 31/08/2018

t/m 07/01/2018 RONDLEIDING BRUCE DAVIDSON: OUTSIDE INSIDE Speciale rondleiding over het werk en leven van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson. 04/01/2018 & 06/01/2018 WOUT BERGER - GIFLANDSCHAP REVISITED Vijfentwintig jaar later fotografeert Wout Berger dezelfde vervuilde en schijnbare idyllische landschappen. Hoe zien deze vervuilde gronden er nu uit? t/m 07/01/2018 DE COLLECTIE WINGENDER | BIJZONDERE NEDERLANDSE FOTOBOEKEN Overzichtstentoonstelling van de rijkste fotoboekenverzameling uit Nederland. t/m 07/01/2018

-------------------------------Wereldmuseum Rotterdam

--------------------------------

Natuurhistorisch Museum Rotterdam Westzeedijk 345 3015 AA ROTTERDAM

-------------------------------RAOUL DELEO - TERRA ULTIMA Tekenend verslag van een onbekend continent. t/m 07/01/2018 SPREEUW CENTRAAL Het leven van Rotterdamse perronspreeuwen staat centraal. t/m 25/02/2018

--------------------------------

Belasting & Douane Museum Parklaan 14 3016 BB ROTTERDAM

-------------------------------VAN FARAO TOT FISCUS Wanneer is men belasting gaan betalen? Waar, en aan wie? Hoe ging dat in zijn werk? t/m 18/03/2018

--------------------------------

Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 3072 AR ROTTERDAM

-------------------------------JACQUELINE HASSINK UNWIRED Zie pagina 8 20/01/2018 t/m 06/05/2018 BRUCE DAVIDSON | AMERICAN PHOTOGRAPHER Overzichtstentoonstelling van de legendarische Magnumfotograaf Bruce Davidson (1933).

-------------------------------BACK TO THE FUTURE Kunstenaars Carlijn Kingma, Kasey Short en Atelier van Lieshout bieden een alternatief toekomstbeeld. Zie ook pagina 20. 08/02/2018 t/m 11/02/2018

--------------------------------

Bob Smit Gallery Slaak 20 3061 CS ROTTERDAM

--------------------------------

MADELEINE BERKHEMER Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Berkhemer een nieuwe installatie. t/m 17/02/2018

--------------------------------

Centrale Bibliotheek Hoogstraat 110 3011 PV ROTTERDAM

EXPO: GEZICHTEN VAN ARUBA MET RAYMOND RUTTING & MARCO BORSATO Ontdek het prachtige Aruba op kleurrijke wijze. 25/01/2018 t/m 27/02/2018

Museum Rotterdam Rodezand 26 3011 AN ROTTERDAM

--------------------------------

AVL-Mundo Keileweg 18 3029 BS ROTTERDAM

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

Cruise Terminal Rotterdam Wilhelminakade 699 3072 AP ROTTERDAM

-------------------------------QADE SOLO PROJECT 25 galeries maken 50 solopresentaties van hedendaagse kunstenaars. Zie ook pagina 20. 07/02/2018 t/m 11/02/2018

foto Fred Ernst

COOLSINGEL De geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in de ontwikkeling van deze straat. t/m 08/04/2018 MAAK JE EIGEN COOLSINGELKUNST Kleur jouw favoriete standbeeld op de Coolsingel in en plaats hem op de sokkel. t/m 08/04/2018 COOLSINGEL ACHTER DE SCHERMEN Een 2,5 uur durende rondleiding over verleden, heden en de toekomst van de Coolsingel. 27/01/2018 & 24/02/2018 PLAATS DELICT Een expositie gebaseerd op de boeken van Van Riet: (Meer) kommer en kwel in Rotterdam. t/m 14/01/2018 GESCHIEDENIS VAN DE STAD Zeecontainers vol erfgoed nemen je mee langs het rijke verleden van Rotterdam. t/m 31/12/2021 ROTTERDAMMERS EN HUN STAD Leer de mensen achter de skyline kennen. Gewone Rotterdammers met een bijzondere passie worden hier letterlijk op een voetstuk gezet. Permanent

--------------------------------

--------------------------------

advertorial NIEUW: AUDIOTOUR VOOR KIDS (6-12 JR)

Ontdek de topstukken uit de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en ga op muzikaal avontuur! Bij verschillende kunstwerken zijn grappige filmpjes met liedjes gemaakt. Simon Sorghe­ loos leidt je rond. Zo kan je zingend en swingend het museum door! De kindertour is te huur bij de informatiebalie voor €3,-. DOORLOPEND

Willemskade 25 3016 DM ROTTERDAM

-------------------------------POWER MASK THE POWER OF MASKS Gastconservator Walter Van Beirendonck neemt de bezoeker mee naar de uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt. t/m 07/01/2018

--------------------------------

Chabot Museum Museumpark 11 3015 CB ROTTERDAM

-------------------------------LAURENS VAN KUIK - SCHILDER VAN HET VOLSTREKT MODERNE De werken van Laurens van Kuik (1890-1975) zijn voor het eerst in dit museum te zien. t/m 18/02/2018 DE STIJL VAN CHABOT II Op veler verzoek: een brede selectie schilderijen en beelden van Henk Chabot uit eigen collectie. t/m 18/02/2018

FOTOPRESENTATIE: IN DE KROEG Een ode aan accijnsbetalers. t/m 31/01/2018

--------------------------------

Mariniersmuseum Rotterdam Wijnhaven 7 3011 WH ROTTERDAM

-------------------------------VOORJAARSVAKANTIE IN HET MARINIERSMUSEUM Extra activiteiten in de voorjaarsvakantie. 17/02/2018 t/m 28/02/2018

--------------------------------

A Tale of a Tub Justus van Effenstraat 44 3027 TK ROTTERDAM

-------------------------------ROME Kunstenaar Christopher Kulendran Thomas. t/m 21/01/2018

De Markthal Ds. Jan Scharpstraat 298 3011 GZ ROTTERDAM

-------------------------------DE TIJDTRAP Winnende tentoonstelling van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie in het roltrappenhuis van de Markthal met de archeologische bodemvondsten die zijn opgegraven. t/m 31/12/2020

--------------------------------

Deliplein Delistraat null 3072 ZL ROTTERDAM

-------------------------------ROTTERDAM PHOTO Zie pagina 20 08/02/2018 t/m 11/02/2018

--------------------------------

G126 Gerard Scholtenstraat 126 3035 ST ROTTERDAM

-------------------------------WHERE THE LIGHT COMES IN Expositie met werk van Carolina Koster. t/m 19/01/2018

-------------------------------Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee Het grote voordeel van Albert Heijn 51


foto Ine Lamers

HAUTE PHOTOGRAPHIE 2018 De kunstbeurs met de flair van een fotografietentoonstelling. Zie ook pagina 20. 08/02/2018 t/m 11/02/2018

IN A WORLD WE CAN’T SEE Nieuwe video-installaties van Arthur Kleinjan en Margo Onnes, een dia-installatie van Ine Lamers en foto’s van Anoek Steketee uit haar project Love Radio. De werken maken gebruik van de surreële sfeer en logica van herinnering en dromen. TENT, DO 25 JANUARI T/M ZO 1 APRIL

--------------------------------

Galerie Christian Ouwens Eendrachtsweg 20 3012 LB ROTTERDAM

--------------------------------

DAVE MEIJER, INSTALLATIONS In deze tentoonstelling worden meerdere installaties getoond met soms zelfs 50 (minus 1) schilderijen. t/m 13/01/2018

--------------------------------

Garage Rotterdam Goudsewagenstraat 27 3011 RH ROTTERDAM

--------------------------------

GAIA IN THE ANTHROPOCENE Een plek waar de bezoeker zich even aan de werkelijkheid kan onttrekken. 02/02/2018 t/m 31/03/2018 GAIA IN THE ANTHROPOCENE: AVONDOPENSTELLING & DRINKS Bezoek de tentoonstelling in de avond. 10/02/2018

--------------------------------

Goethe Institut Rotterdam Westersingel 9 3014 GM ROTTERDAM

-------------------------------ÜBERGANGSWEISE 4: STEFAN HOFFMANN Stefan Hoffmann presenteert FORWARD! bestaande uit twintig grote zeefdrukken op papier. t/m 12/01/2018 VERHUISD Omvangrijke fotoreeks van Annette Kisling i.s.m. CBK Rotterdam. t/m 12/01/2018

--------------------------------

Humanitas Pieter de Hoochweg 110 3024 BH ROTTERDAM

-------------------------------VERBODEN AF TE BLIJVEN Ga terug in de tijd in een zeer bijzonder museum. t/m 31/01/2020

--------------------------------

LP2 in Las Palmas Wilhelminakade 326 3072 AR ROTTERDAM

-------------------------------52 ---

--------------------------------

Laurenskerk Grotekerkplein 27 3011 GC ROTTERDAM

--------------------------------

WORLD PRESS PHOTO TENTOONSTELLING 2017 | ROTTERDAM De grootste en meest prestigieuze fototentoonstelling ter wereld komt naar Rotterdam. Geheel gratis! 20/01/2018 t/m 09/02/2018

--------------------------------

Maaskoe galerie Westerkade 29a 3016 CM ROTTERDAM

--------------------------------

ONTMOETING MET SCULPTUREN Met werken van Julia Hemmen. Op zondag 7 januari 2018 wordt de expositie feestelijk afgesloten. t/m 07/01/2018

--------------------------------

Museum Rotterdam ‘40’45.NU Coolhaven 375 3015 GC ROTTERDAM

-------------------------------DE ‘40-’45 EXPERIENCE Het bombardement van 14 mei 1940. Tijdens de experience word je meegenomen in de verhalen van de Rotterdammers. Permanent

--------------------------------

Open studios Borgerstraat Borgerstraat 24 3027 EB ROTTERDAM

en ontdek de kunstwerken als detective, bioloog of sprookjesfiguur. Met kunstwerken van o.a. Anouk Griffioen, Toine Klaassen en Hidde van Schie. t/m 04/03/2018 CONTAINER IN HET BOS In het bos van kunstenaar Eva Krause staat een mysterieuze container. Wat zou daar in zitten? t/m 04/03/2018 €7,00 WORKSHOP DE BOOM IN! (3+) Neem een kijkje op Het Eiland van Peter de Boer en bouw een bijzondere boomhut. t/m 22/02/2018 €7,00 ZELF! (3-6 JR) Peuters en kleuters komen spelenderwijs in aanraking met hedendaagse kunst. Permanent TANGRAM Puzzel mee met de Chinese puzzel Tangram en maak de gekste figuren. t/m 22/04/2018 €7,00 KERSTVAKANTIE In de schoolvakanties is Villa Zebra di t/m zo open. t/m 07/01/2018 VOORJAARSVAKANTIE In de schoolvakanties is Villa Zebra di t/m zo open. 24/02/2018 t/m 04/03/2018

-------------------------------Witte de With, center for contemporary art Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM

--------------------------------

TUS EXPO Een tentoonstelling en conferentie over onbemande systemen. 14/02/2018 & 15/02/2018

KUNSTHALLE FOR MUSIC Muziek is niet per se wat je denkt dat het is. 26/01/2018 t/m 03/03/2018 KUNSTHALLE FOR MUSIC Witte de With Center for Contemporary Art wordt getransformeerd tot de Kunsthalle for Music, met een ensemble van muzikanten, dansers, performers, denkers en een reeks nieuwe ruimtelijke en op muziek gebaseerde commissies. 25/01/2018 t/m 29/04/2018 PARA | FICTIONS - DINEO SESHEE BOPAPE Dineo Seshee Bopape heeft zich laten inspireren door het werk van de schrijver James Baldwin. t/m 18/02/2018

TENT Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM

Witte de Withkwartier Witte de Withstraat 1 3012 BR ROTTERDAM

--------------------------------

OPEN STUDIOS BORGERSTRAAT 2018 Vijfde editie van de Open Studios Borgerstraat tijdens de Rotterdam Art Week. Zie ook pagina 20. 09/02/2018

--------------------------------

Postillion Convention Centre WTC Beursplein 37 3011 AA ROTTERDAM

--------------------------------

--------------------------------

-------------------------------IN A WORLD WE CAN’T SEE Zie kader 25/01/2018 t/m 01/04/2018 GOING BACK TO FORGET Tentoonstelling in TENT die draait om herinnering en persoonlijke connectie met grotere geschiedenissen. t/m 14/01/2018

--------------------------------

Villa Zebra Stieltjesstraat 21 3071 JV ROTTERDAM

-------------------------------DIEP IN HET BOS (7-12 JR) Dwaal door het mysterieuze bos

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

--------------------------------

--------------------------------

TEC ART 2018 Avant-gardefestival op het snijvlak van kunst en creatieve technologie met expo’s, pop-ups en feestjes. Zie ook pagina 20. 07/02/2018 t/m 11/02/2018

-------------------------------ZERP Galerie Van Oldenbarneveltstraat 120a 3012 GV ROTTERDAM

--------------------------------

SALON D’HIVER Alle galeriekunstenaars presenteren hun nieuwste werk tijdens de wintersalon. t/m 14/01/2018

colofon gratis Maandblad over kunst, cultuur en uitgaan in Rotterdam Uitgever Stichting Rotterdam Festivals Abonnement Vragen of opzeggen? Mail naar abonneeservice@ uitagendarotterdam.nl of bel 010-2646075. Opzeggingen schriftelijk of per e-mail 1 maand voor het verstrijken van het abonnement. Abonnement afsluiten? Kijk op uitagendarotterdam.nl/ abonnement. Eerste jaar €10,- daarna €21,- per jaar. Afschrijving abonnementsgelden Voor huidige abonnees van wie het abonnement deze maand afloopt wordt het abonnementsgeld voor komende tien edities omstreeks de 20e van de maand afgeschreven. Adreswijzigingen Stuur de adreswijziging naar abonneeservice@uitagendarotterdam.nl Redactieadres Postbus 21362, 3001 AJ Rotterdam magazine@uitagendarotterdam.nl Agendagegevens aanleveren: agenda@rotterdampartners.nl (Uitagenda Rotterdam publiceert slechts een selectie van het volledige aanbod.) UITAGENDA ROTTERDAM Uitagenda Rotterdam bundelt alles wat er op cultureel gebied te doen is in Rotterdam met een complete culturele agenda, inspiratiepagina’s, tips en achtergrondverhalen. Doel hiervan is om de culturele participatie van Rotterdammers te vergroten. Uitagenda Rotterdam voert het officiële Uit-merk in de regio Rotterdam, opereert onafhankelijk en levert daardoor de meest complete en betrouwbare culturele agendainformatie en uitgaanstips. Alle informatie wordt zo nauwkeurig mogelijk vermeld, echter zonder aansprakelijkheid van de uitgever. Bladmanagement Jeanette Kooter a.i. Hoofdredactie Renee Schouwenburg ontwerp, Vormgeving & artdirectie Marlieke Kroon en Karen van der Slikke, stofrotterdam.nl Tekstcorrecties Renee Schouwenburg, Dimitri Hakke, Martine van Rooijen Redactie & fotografie Vera Cornel, Clint van der Hartt, Ellen Mannens, Henriette van der Meer, Laura van Mourik, Erik Schumacher, Joke Schut, Jeroen Veenstra. In samenwerking met Habitat-magazine.nl, Hotterdan.nl, iens.nl, VersBeton.nl en DeBuikVan.nl. Omslag I AM EELCO, Goede voornemens, pagina 8 adverteren? Neem contact op met: Localmedia.nl Suzanne Baerends 06 10633396, suzanne@rotterdamfestivals.nl Carsten van Rossen 06 52621106, carsten@rotterdamfestivals.nl Drukwerk platform P Distributie losse exemplaren KultuurKoerier en Albert Heijn. Leestafelexemplaren op 700 adressen; verspreiding via 700 punten in de regio Rotterdam waaronder horeca, theaters, sportvoorzieningen en vestigingen van Albert Heijn. Gratis mee te nemen. Oplage 55.000 exemplaren


Het museum met én én én én én én . Maar ook , én . Zelfs met ! Mark Rothko Grey, Orange on Maroon, No. 8

Anthonie van Dyck De heilige Hieronymus

Paul Cézanne Landschap bij Aix met de Tour de Cézar

Donald Judd Untitled (Zonder titel)

Pyke Koch Portret Jkvr. J.C. van Boetzelaer

Willem Hendrik Gispen Stoel met armleggers

Piet Mondriaan Compositie met kleurvlakjes

Han van Meegeren De Emmaüsgangers

Andy Warhol The Kiss (Bela Lugosi) (De Kus (Bela Lugosi))

Salvador Dalí Couple aux têtes pleines de nuages

Vincent van Gogh Portret van Armand Roulin

boijmans.nl 53


binnenkijken binnekijken

Wie: Esha Kalberg (eigenaar van Loes op Locatie) Wat: Een jarendertigbenedenwoning Waar: Blijdorp Sinds: 2011 Bijzonder: Een relatief klein woonoppervlak (65 m2) oogde nog nooit zo groot, want Esha houdt het rustig en leeg.

huis zonder prullaria in BLIJDORP Esha Kalberg woont al haar hele volwassen leven in Blijdorp. ‘Ik vind het een heerlijke wijk, vertrouwd, volks, vriendelijk en groen.’ Haar overvolle agenda compenseert ze met een licht en leeg huis. Esha: ‘Ik hou van leegte, de energie kan dan stromen.’ Die energie heeft ze hard nodig: ze is model en bestiert bureau Loes op Locatie, een locatiebemiddelingsbureau voor foto, film, televisie en zakelijke events. ‘Ik wist door mijn werkervaring als model hoe producties werken én dat een dergelijk bureau hier nog niet bestond.’ Het bureau heeft inmiddels een indrukwekkend bestand met klanten als Hollands Next Topmodel en Sonos.

 Voor iemand die veel op pad is, is rust in huis des te belangrijker. ‘In deze kast stonden eerst veel boeken, maar wat moet ik met boeken die ik toch al gelezen heb? Ik verving ze door planten, want daar kan je er niet genoeg van hebben.’

Esha leerde de afgelopen jaren dat je jezelf ondanks alle drukte niet uit het oog moet verliezen. ‘Je moet jezelf rust gunnen. Ik ben gewend snel te schakelen, dat is zowel een kracht als een valkuil.’ Daarom doet ze veel aan yoga (ze is ook nog eens gecertificeerd yogadocent), reisde ze in 2017 door Zuid-Amerika en is haar huis een oase van rust. Rommel is uit den boze, prullaria houdt ze buiten de deur. ‘Ik heb vorig jaar heel veel weg gedaan en kan het iedereen aanraden: het geeft zoveel rust! Wat moet ik met boeken die ik toch al heb gelezen?’ De leegte in huis werpt zijn vruchten af: de energie stroomt volop!

UITAGENDATIP Ben jij bewust op zoek naar meer rust? Elke tweede zondag van de maand train je jezelf in Museum Boijmans Van Beuningen in bewustwording, focussen en mindfulness. Kunsthistoricus en mindfulnessdocent Peter Thissen neemt je twee uur lang mee op een inspirerende tocht door de wereld van kunst. Niet alleen kijken, maar zíen en voelen.

Habitat Magazine toont de mensen, huizen en buurten die een stad maken en vertelt de inspirerende verhalen erachter. www.habitat-magazine.nl

54 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018


Foto: Bas Czerwinski

Kunstbeurzen • Expo’s Open Studio’s Routes • Installaties Openingen • Talkshows en meer

artrotterdamweek.com

55


Michael Kvium, Stand Up Comedy, 2016, foto Anders Sune Berg

MICHAEL KVIUM CIRCUS EUROPA

8 FEBRUARI T/M 13 MEI 2018

www.kunsthal.nl 56 ---

agenda rotterdam --- januari / februari 2018

Uitagenda januari/februari 2018  
Uitagenda januari/februari 2018  
Advertisement