Page 1

mrt

(bijna)

alles in dit nummer is op zuid

ikrotterdam verkent zuid

Fietsen door een vergeten stadsdeel

JAARGANG 11 GRATIS NR 96 / 2017

75 jaar maastunnel

ondergronds naar de zuidoever


THEATER ZUIDPLEIN KOM(T ) BINNEN IN MAART DE MEISJES VAN DE KAPSALON DE ARTIESTENFABRIEK

VV € 12 K ,50 Hilarisch theaterstuk over drie jonge vrouwen gebaseerd op het boek ‘de Meisjes van de Kapsalon’ van de Rotterdams Marokkaanse schrijfster Najoua Bijjir.

VR 17 MRT | 20.15 U

toneel

JIHAD DE VOORSTELLING O.A. FAHD LARHZAOUI, MAMOUN ELYOUNOUSSI E.A.

VVK € 15,Actuele voorstelling over radicalisme en vervreemding. Indrukwekkend, tragisch en komisch tegelijkertijd. Een absolute must see!

WO 22 MRT | 20.00 U

toneel

RAZEND (12+) HOMEMADE PRODUCTIONS VVK € 8,5 0

DE DRAKENTEMMER (4+) VALENTIJN PRODUCTIES

Spannend verhaal met veel humor, liedjes en tekeningen. Met bordkrijt wordt deze voorstelling verbeeld.... en soms ook weer uitgeveegd.

ZO 12 MRT | 14.15 U

jeugd

VVK € 16,Aangrijpende musical over Sven die een heftig geheim met zich meedraagt. Hoe lang kan hij de waarheid stil houden? Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Carry Slee.

DO 23 MRT | 19.30 U

musical

BEKIJK ONS TOTALE AANBOD OP WWW.THEATERZUIDPLEIN.NL 3


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Fotografie: Joris van Bennekom

NÚ VERLENGD T/M SEPTEMBER (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 theaterhangaar

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| vliegveld valkenburg | katwijk


aangenaam MRT APR

4+ ZO 12 MRT _THEATER 14.15 u

8+ ZO 5 MRT _MUZIEKTHEATER 14.30 u

DE DRAKENTEMMER Theater Zuidplein Een spannend verhaal met veel humor, liedjes en tekeningen. Met bordkrijt wordt deze voorstelling verbeeld en soms ook weer uitgeveegd…

DISSUS, VERDWAAL MEE IN DE ODYSSEE Rotterdamse Schouwburg Dissus is een polder-Odyssee vol stoere en bange helden, vol vrienden en vijanden. Een muziektheatervoorstelling in de snelle en directe taal van nu.

2+ WIPLALA 8+ WO 15 MRT Hofpleintheater ZO 26 MRT Wiplala is een tien centimeter grote _FILM 14.30 u

0+ VR 17 MRT _MUZIEK 09.30 & 11.00 u

1+ ZA 18 MRT _THEATER 13.30 & 16.00 u

_THEATER 11.00 u

UITAGENDAROTTERDAM.NL/KIDS

Iedere wo, do, vr, za en zo

6+ VA 1 MRT _FILM Iedere wo- , vr-, za- en zomiddag

Hofpleintheater Bij Hofplein raak je nóóit uitgespeeld! Op het kinder-speel-plein kun je kleuren, puzzelen, knutselen en huizen bouwen van schoendozen, maar ook op handen en knieën in en door wigwams kruipen.

2+ ZO 5 MRT _THEATER 10.30 & 14.00 u

4+ DO 2 MRT _THEATER 10.30 & 14.00 u

LUKAS EN ABEL, VLEUGELBROERTJES

LantarenVenster _FILM Prachtige familiefilm met schitterende natuurbeelden over de kleine Iedere wo-, zaLukas die vrienden wordt met een en zomiddag | jonge arend. dagelijks in de voorjaarsvakantie

6+ VA 1 MRT

TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

LantarenVenster _FILM Spannende Nederlandse familiefilm naar het boek van Joke van Iedere wo- , zaLeeuwen. De tienjarige Toda woont en zomiddag | in een bakkerij met haar vader, de dagelijks in de beste taartenbakker van het land. voorjaarsvakantie Dan dreigt er oorlog.

4+ DO 2 MRT _THEATER

_THEATER/DANS 15.00 & 19.30 u

2,5-4 VR 3 MRT _DANS 10.00-11.30 u

4-6 VR 3 MRT _DANS

6-10 VR 3 MRT _DANS 10.00- 15.00 u

2+ EDDIE & EDUARD Zuidplein WO 1 MRT Theater Tijdens dit peuteruurtje nemen _THEATER

1+ WO 1 MRT _MUZIEKTHEATER 11.00 u

6+ WO 1 MRT _THEATER 14.00 u

2+ WO 1 MRT _FILM 14.30 u

4-8 WO 1 MRT _THEATER 15.00-15.45 u

3+ ZO 5 MRT _MUZIEKTHEATER 11.00 u

ALLE LIEDJES MET EEN STRIK EROM Rotterdamse Schouwburg Theater Van Santen laat de meestgespeelde en -gevraagde liedjes nog eens horen. Kinderen krijgen de gelegenheid om mee te doen op het toneel of zelf een liedje te spelen.

TOMMIE EN TOM POES Bibliotheektheater Wanneer Tommie bij opa blijft slapen, ontdekt hij tekeningen van Tom Poes. Plots verandert Tommie zelf in een stoere stripheld.

6+ ZO 5 MRT _THEATER 10.00 u

8+ DO 2 T/M ZA 4 MRT

10.00- 11.30 u

10.00 & 14.30 u

Hofpleintheater Een interactieve voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Sylviane Donnio. Joes speelt en vertelt een dag uit het leven van de krokodil die wel een kindje zou lusten.

KINDERFILMS KINO Kino Rotterdam Een nieuwe bioscoop, ook voor de kleine Rotterdammertjes! Bij KINO kun je de meest avontuurlijke en grappige kinderfilms komen kijken met de hele familie.

15.00-15.35 u

6+ VA 1 MRT

IK ZOU WEL EEN KINDJE LUSTEN

BOEK UIT JE HOOFD Hofpleintheater Een interactieve voorstelling over je eigen straat. Hoe bijzonder kan het alledaagse zijn? Er wordt live getekend en je kunt via een projectie meekijken.

ZO HOORT HET! Hofpleintheater Wie bepaalt eigenlijk ‘hoe het hoort’? Hofplein doorbreekt de regels. Chaos? Misschien. Spannend? Zeker! Bij Zo hoort het! zie je een dans- én theatervoorstelling.

DE MAN MET HET STENEN HART Theater Walhalla Hans woont met zijn moeder, de koe, en de geit in een schamele hut in het bos. Ze zijn arm, maar gelukkig en tevreden. Daar komt verandering in als achtereenvolgens de geit, de koe en zijn moeder sterven

WIL JIJ LEUKE TIPS IN JE MAILBOX? ZIE KIDSUITMAIL.NL

DANSEN MET JE KIND

KLEUTERDANS - TOVEREN

DE HIK VAN REMBRANDT

LEPEL Hofpleintheater Na de mysterieuze verdwijning van zijn ouders, moet Lepel bij zijn gemene oma Koppenol wonen. Samen met Pleun probeert hij zijn ouders terug te vinden.

VOS & HAAS IN GEVAAR Bibliotheektheater Haas leest een prachtig sprookjesboek. Terwijl ze droomt van een prins die haar komt redden, wil Vos met haar spelen.

15.00 u

8+ VR 10 T/M ZA 11 MRT _THEATER 20.00 u

3+ ZO 12 MRT 11.00 u

6+ ZO 12 MRT _MUZIEK

2+ ZO 5 MRT _THEATER 11.00 u

TIK TAK SLAAP Maaspodium Over in bed liggen en niet kunnen slapen. Een beeldende voorstelling door Sanne Zweije over getikt en getakt worden en dat pop niet gaat slapen.

VOORJAARSWORKSHOP: SCHATTEN EN PIRATEN

6+ ZO 12 MRT _THEATER 15.00 u

8+ ZO 12 MRT

SKVR Rotterdam Centrum Ga op avontuur naar onbewoonde eilanden! De dag start met een dansworkshop en daarna maak je je eigen decorstukken. Om 14.30 uur is de eindpresentatie.

_DANS 15.00 u

8+ ZO 12 MRT _WORKSHOP

ZWIER

Studio de Bakkerij Rembrandt van Rijn zit in de problemen: hij heeft de hik en kan zijn penseel niet stil houden. Komt zijn schilderij De Nachtwacht nog wel op tijd af?

_FILM

14.00 u

we je mee in de wereld van twee slakken. Vanuit hun eigen kleine theater ga je met ze mee op een grappig, muzikaal avontuur.

Maaspodium Stap met vijf muzikanten in een muzikale zweefmolen! Zwier is een luchtig spel van gulle klanken en bewegingen door het Wervelwind Ensemble.

6+ WO 8 MRT

_THEATER

SKVR Rotterdam Centrum Samen genieten van dans? Peuters gaan in deze vakantieworkshop op een vertrouwde manier dansen doordat ze dit samen met een van hun (groot)ouders beleven.

SKVR Rotterdam Centrum Een dansworkshop vol fantasie! Dans om de ketel, maak je eigen toverdrank en betover anderen in kikkers. Na de workshop kan je familie komen kijken wat je hebt geleerd.

_DANS 15.00 u

13.30-14.30 u

4+ VR 3 MRT _THEATER 10.30 & 14.00 u

6+ ZA 4 MRT _DANS 16.00 u

RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU Hofpleintheater Theater Terra speelt Raad eens hoeveel ik van je hou naar de boeken van Sam McBratney en Anita Jeram. Ik hou van jou tot aan de maan… en terug!

BINNENBEEST Maaspodium Binnenbeest van De Dansers is een vrolijke viering van de wildheid die in alle kinderen en volwassenen zit. Hoe leuk zou het zijn als alle binnenbeesten zouden ontsnappen?

2+ VERHALEN UIT DE VA ZO 5 MRT HOGE HOED _THEATER Elke zo | 12.00 u

Hofpleintheater De Hoedenmaker uit Wonderland is een echte meesterverteller. Ga met hem mee op avontuur naar een geweldige en wondere wereld vol fantasie en humor!

2+ ZO 5 MRT _MUZIEK 14.00 & 16.00 u

6+ ZO 5 MRT _MUZIEKTHEATER 14.00 u

4+ ZO 5 MRT _THEATER 14.15 u

Rotterdamse Schouwburg Geef ze wat meubels, een keukentrap of twee, een gitaar en wat planten, en laten we even doen alsof je wél mag rennen, klimmen, dralen en vies worden.

ZIENINNOORD JEUGDFILM Studio de Bakkerij Een spannende, grappige, ontroerende of eigenwijze jeugdfilm. Voor de film is er een bijzondere gast, bijvoorbeeld een cameraman, een regisseur of een animatiefilmmaker, aanwezig.

LOSLOPEND WILD Maaspodium De smaakmakers van de toekomst presenteren drie verrassende korte stukken. Fris talent dat energiek en vol humor virtuoos danstheater maakt.

EITJE Rotterdamse Schouwburg Twee droogkomische mimers bewaken de actieheld: Eitje. Met minimale middelen en veel huis-, tuin- en keukenmagie toveren ze zichzelf, elkaar en het eitje weg.

DE DANKBARE BOOM Wereldmuseum Met dit concert maken kinderen op een intense manier kennis met klassieke muziek: ze zitten tussen de musici in. Joep Onderdelinden vertelt en speelt het verhaal.

LIEFDE Rotterdamse Schouwburg In een uitbundig fysiek spektakel oefenen acht performers de liefde: klungelig, uitputtend en geduldig, maar ook vol overgave en virtuositeit. Liefde is hartverwarmend danstheater zonder gebruiksaanwijzing of happy-endgarantie.

WORKSHOP LIEFDE Rotterdamse Schouwburg Onderzoek of je een ander kan lezen door wat het lichaam uitstraalt. We spelen ontmoetingen zonder te spreken, we onthullen geheimen in dichtvorm en we maken een wij-dans.

_THEATER 11.00 u

8+ ZO 19 MRT _THEATER 15.00 u

6+ ZO 19 MRT _THEATER 14.15 u

14.30 u

14.30 & 19.30 u

PANAMA Rotterdamse Schouwburg In een prachtige kleurrijke fantasiewereld van gerecycled plastic gaan twee vuilnismannen, in de rol van kleine Tijger en kleine Beer, op zoek naar het land van hun dromen.

HENDRIK IV - ONGESCHIKT VOOR KINDEREN Rotterdamse Schouwburg Als de koning een wereld wil met alleen maar pizza Hawaï, dan zal er alleen pizza Hawaï zijn. Totdat de vrouw van het jeugdbeschermingsbureau binnenkomt met een woeste blik.

Hofpleintheater Klaas Kozijn neemt de Piekepolder Pioniers mee op een uitstapje naar Piekepolder Eiland, maar er gaat van alles mis. Kunnen ze op tijd van het eiland ontsnappen?

Studio de Bakkerij Femke Hermans vertelt de belevenissen van Nijntje die uit fietsen gaat. Nijntje komt op allerlei plekken en gaat op bezoek bij opa en oma Pluis.

het Ro Theater is terug, en hoe! Boordevol nieuwe liedjes, een nieuw decor en natuurlijk dezelfde aanstekelijke Mexicaanse muziek.

_FILM

_THEATER 11.00-13.30 u

1,5+ ZO 2 APR _MUZIEK 11.00, 14.00 & 16.00 u

3+ ZO 2 APR _THEATER 11.00 u

4+ ZO 2 APR _MUZIEK 14.00 u

15.00 u

AL MA 3 APR _MUZIEK 13.30 u

2+ DI 4 APR 09.30 & 11.00 u

2+ ZO 26 MRT _THEATER 11.00 & 13.00 u

Waarom eigenlijk? Dat weet ze niet meer. Bereboos is een grappige, interactieve voorstelling van Lotte Middendorp over boos zijn, weglopen, thuiskomen en de wereld ontdekken.

GUERRILLA Maaspodium In een rollercoaster van dans, theatrale scènes en uitdagende teksten stelt Guerrilla het publiek een vraag: staan we er alleen voor of is er iets om samen voor te strijden?

APRIL 3+ ZO 2 APR

_THEATER

15.00 u

15.00-15.40 u

DE GROTE REPTIELENSHOW Studio de Bakkerij Je wordt meegenomen in de bijzondere wereld van de reptielen, van een kleine hagedis tot een levensechte cobra. Maak live kennis met de dieren!

IK ZOU WEL EEN KINDJE LUSTEN Theater Walhalla Een interactieve voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Sylviane Donnio. Joes speelt en vertelt een dag uit het leven van de krokodil die wel een kindje zou lusten.

NEST de Doelen Wat gebeurt er toch allemaal in dat grote, gezellige nest op het podium? Een zangeres en violiste nemen de kinderen mee in het kwetterende leven van vogels. Deze voorstelling is onderdeel van de Kindermuziekweek.

ABEL HET TASMANNETJE Theater Zuidplein Al vijftig jaar droomt Abel over zijn jeugdliefde Lies. Vroeger stuurden ze elkaar liefdesbrieven. Ineens kreeg hij geen post meer. Waarom? Zou Lies…?

6+ ZIENINNOORD JEUGDFILM de Bakkerij WO 22 MRT Studio Zie wo 8 maart

_THEATER

_THEATER

12+ VR 31 MRT 20.15 u

8+ SNORRO, DE WO 22 T/M GEMASKERDE HELD Rotterdamse Schouwburg ZO 26 MRT De familievoorstelling Snorro van

20.00 u

09.30 & 11.00 u

_THEATER 10.30-11.05 u

_DANS

DE MIER Studio de Bakkerij Op een dag laat de mier zijn huis achter en gaat op zoek naar de verte. Een magische vertelvoorstelling met livemuziek waarin eerlijkheid en moed centraal staan.

WORKSHOP SNORRO Rotterdamse Schouwburg Met een koffer vol sombrero’s, snorren, cactussen, zwaarden en maskers transformeren de theaterdocenten iédereen in bloedmooie donna’s, gemene generaals en dappere strijders.

2+ BEREBOOS WO 29 MRT Bibliotheektheater Evy is reuze-giga-mega-bere-boos!

_THEATER

3+ ZA 25 MRT

NIJNTJE GAAT FIETSEN

_THEATER 14.30 u

8+ ZO 2 APR

_THEATER

2+ DI 14 MRT

Kantine Walhalla Een eskimo, helemaal alleen op de poolcirkel. Hij heeft het goed zo. Totdat hij bij het ijsvissen een verkleumde man naar boven hengelt.

2+ BRANDWEERMAN SAM: WO 22 MRT DE GROTE REDDING VAN DE PIEKEPOLDER _FILM

12+ WO 22 T/M ZA 25 MRT

STOK UIT DE HOED

Theater Zuidplein Magisch, muzikaal sprookje vol humor, gespeeld met schitterende handpoppen in een verrassend decor. De mooie prinses wordt omgetoverd in een kikker. Wie zal de betovering verbreken?

2+ ZO 19 MRT

HOEVEEL ZOU DE WERELD WEGEN?

de Doelen De slagwerkers van Slagwerk Den Haag willen al heel lang goochelaar worden, maar toveren, dat lukt nog niet. Knutsel na de voorstelling gezellig mee aan een groot gezamenlijk kunstwerk!

KIKKERPRINSES

_MUZIEKTHEATER 11.00 u

7+ ZO 26 MRT

BRRR

Hofpleintheater Theatergroep Fien neemt je mee naar de schuur van Rosies vader, vol geheimzinnig gereedschap en gekke apparaten. Rosie krijgt er onverwacht bezoek van een mannetje met een pakketje.

UIT LOGEREN de Doelen Een mimespeelster, een panfluitist en een blokfluitist gaan op avontuur als ze bij elkaar gaan logeren. Met muziek van Brahms, Purcell, middeleeuwse dansen en Roemeense volksmuziek.

6+ ZO 19 MRT

BUMBA oude Luxor Theater Bumba, de knuffel van Loes, komt naar het theater. Zijn trouwe vriendjes zijn allemaal van de partij om het feest compleet te maken!

_WORKSHOP 12.30 - 14.00 u

LORD OF THE FLIES Maaspodium Een rauw verhaal over een groep jongens die razendsnel volwassen moet worden en daar hopeloos in faalt. Een schokkend, ontroerend theateravontuur. Kaarten via de Rotterdamse Schouwburg.

2+ WO 5 APR _THEATER 10.00 & 14.30 u

KIKKER ZINGT EN LEEST VOOR

ZEVEN KIKKERTJES Rotterdamse Schouwburg Alle dieren hebben een huisje, een verhaal en natuurlijk ook een liedje. Koos maakt een muzikale reis samen met zijn orgeltje langs de dieren die hij tegenkomt.

CHA CHA PUM de Doelen Voor je het weet trommel en galm je mee met Cha Cha Pum. Het komische kwartet maakt van elk optreden een ritmisch feestje. En jij doet gewoon lekker mee! Deze voorstelling is onderdeel van de Kindermuziekweek.

JORIS EN DE DRAKENTEMMERS Rotterdamse Schouwburg Joris heeft last van draken die ervoor zorgen dat hij niet durft te doen wat hij wil. De hoogste tijd voor de Drakentemmers!

SAMENSPEELORKEST de Doelen Het Samenspeelorkest bestaat uit 100 basisschoolkinderen uit de bovenbouw en een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Iedereen is welkom om dit gratis concert bij te wonen. Deze voorstelling is onderdeel van de Kindermuziekweek.

DUIMELOT

EEN KOFFER VOL KLEUREN Theater Zuidplein Grappig en fantasierijk peuteruurtje door bekende poppenspeler Jacobus Wiegman. Er staat een koffer op het toneel. Wat zit erin? We nemen een kijkje…

AAIPET Rotterdamse Schouwburg Dat iedereen naar een schermpje zit te turen, vinden we allang niet gek meer. Maar als je alsmaar door een computer wordt beziggehouden, hoe zelfstandig groei je dan op?

4+ HELD WO 5 APR Bibliotheektheater Wie is de held van het bos? Ezel _THEATER 15.00-15.55 u

of wezel? Held is een spannende, grappige en visuele voorstelling met poppen en wasgoed over de keuze om held te zijn.

UITAGENDAROTTERDAM.NL/KIDS

uitgelicht: rotterdam-zuid p9

9 uitgelicht: fietstour door charlois, carnisse en afrikaanderwijk 24 focus: ondergronds naar de zuidoever met de maastunnel

aANGENAAM

6 redactietips 6 wie maakte de cover?

Na een fijn verlof ben ik weer terug op de redactie. En meteen mocht ik aan de slag met een nummer waar we ons al een tijdje op verheugden: een editie over Rotterdam-Zuid.

Bibliotheektheater Theater Terra maakte al meerdere musicals over onze groene vriend. In deze Kikkershow vertelt Kikker zelf zijn avonturen en zingt de leukste liedjes. Zing je mee?

KIDSUITAGENDA MAART / APRIL 2017

op de Cover

ZUID

Studio de Bakkerij Duimelot geeft een slaapfeestje, kom je ook? Ze houdt heel erg van slapen. Maar als ze bezoek heeft, wordt ze even wakker, zingt ze liedjes en maakt ze muziek.

foto Hannah Anthonysz

_EVENEMENT

HOFPLEINKINDER-SPEEL-PLEIN

POKON

Dick Bruna

AL VA 1 MRT

4+ ZO 5 MRT

BABYCONCERT Studio de Bakkerij Laat je baby kennismaken met klassieke muziek. Professionele musici spelen o.a. barok, tango en wereldmuziek voor de allerkleinsten en hun begeleider(s).

Leo van Velzen

nie kidsuituwe agenda in het MAART midden

4+ ZO 19 MRT

puber van veertien. Per ongeluk twinkelt hij Johannes’ familie klein. Dan begint een spannend avontuur van kleine mensen in de grote stad.

kunsT & cultuur

16 museumnacht010 17 bejubeld: james brandon lewis 18 uitrdam: giuliano sommerhalder 19 de marathon: filmhit zoekt het theater op 20 uitgetest voor kids: voorleesmiddag in villa zebra SMAAK & STIJL 27 rotterdamse smaakmaker: dürüm time in charlois

30 uitrdam: gilbert en lies van koffie&ambacht 31 uitgaan: café de ouwehoer op katendrecht

EN VERDER

22 medemogelijkmaker 26 column 32 in de bios 26 kidsuitagenda 37 agenda 47 expoagenda

Want ‘aan de overkant van de bruggen’ gebeurt van alles. Voor Uitagenda Rotterdam stapten de drie illustrators van IkRotterdam samen met redacteur Clint van der Hartt op de fiets om het vergeten stadsdeel te ontdekken. En dan bedoel ik niet De Kop van Zuid en Katendrecht, maar de wijken daarachter, zoals Charlois, Carnisse en Afrikaanderwijk. En omdat de (culturele) ondernemers op Zuid best wat aandacht verdienen in ons blad, maakten we deze keer alle ruimte vrij voor hun initiatieven. De locaties in het centrum komen even op de tweede plaats. Veel leesplezier en stap zeker zelf eens op de fiets! Want in 15 minuten vanaf het centrum sta je tussen de galeries in Charlois of loop je over de Afrikaandermarkt. En onderweg krijg je nog een prachtige skyline cadeau ook. Renee Schouwenburg Hoofdredacteur

49 colofon 50 binnenkijken 5


aangenaam Aangenaam! Maak kennis met onze redactie, de coverillustrator, Rotterdamse producten en meer.

op de website

kunst op zuid

ik Rotterdam wie maakte de cover? Elke maand werkt Uitagenda Rotterdam samen met een illustrator uit de stad. Evalien Lang, Ferry van Steijn en Marc Kolle van IkRotterdam maakten de cover van deze maand. Ferry vertelt hoe deze tot stand kwam. ‘Evalien, Marc en ik kennen elkaar van de kunstacademie. De eerste opdracht waar we samen aan werkten was een groot panorama. We tekenden steeds ieder een deel en dat schoven we door. Dit bleek wonderwel te werken.

‘Zuid is een goudmijn’

Dit hele nummer gaat over Rotterdam-Zuid en ook in dit gebied vind je kunstwerken in de openbare ruimte. Benieuwd? Kijk op uitagendarotterdam.nl/kunstopzuid

6

---

agenda rotterdam --- MAART 2017

Sindsdien doen we het altijd zo. We illustreren gelijk met pen, dus als iemand een fout lijntje, trekt moet de ander daar mee dealen. Gelukkig zijn we goed op elkaar ingespeeld.

Als ik door de stad loop, ben ik altijd scherp. Dat hebben Evalien en Marc ook. Gekke of subtiele opvallendheden worden direct geregistreerd. Zuid is wat dat betreft een goudmijn. Voor het hoofdverhaal gingen we mee op een tour door de wijken van Rotterdam-Zuid. Het was stervenskoud, maar wel heel leuk. Uiteindelijk is Paviljoen aan het Water de coverillustratie geworden. Op de voorgrond staan Teun, onze gids, en Kamiel: de kunstenaar die het gebouw beheert.’ 

www.uitagendarotterdam.nl/illustrators

CLINT VAN DER HARTT REDACTEUR

FAY VAN DER WALL REDACTEUR

EUROPA. WHAT ELSE? NEDERLANDS FOTOMUSEUM, T/M ZO 7 MEI

CONAN / DOWNFALL OF GAIA / HARK / HIGH FIGHTER BAROEG, DO 23 MAART

‘Europa en de Europeanen gezien door de ogen van drie fotografen.’ Zie pagina 48

‘Al jaren neem ik me voor weer eens naar de Baroeg te gaan. Misschien moet dit het moment maar worden.’ Zie pagina 43


Echt rotterdams

#uitagendardam

Producten uit zuid

010 OP INSTA @marcel_moonen

BOEK WORDS ON PAPER/WORDS IN BOOKS - KOEN TASELAAR BIJ DAMAGE PLAYGROUND, pretorialaan 141 €15,00

Rotterdammers laten via Instagram de mooiste plaatjes van hun stad zien. Zo ook hobbyfotograaf Marcel, die regelmatig op Zuid te vinden is.

HANdGEPLUKTE KRUIDENTHEE BIJ STADSKRUIDENTUIN ROTTERDAMSE MUNT BREDE HILLEDIJK 2 € 3,75

ROTTERDAMSCHE SINAASAPPEL/ABRIKOZENCONFITUUR BIJ ROTTERDAMSCHE CONFITUUR, PRETORIALAAN 6A €7,50

win tickets

winnen winnen

3X2 TICKETS MUSEUMNACHT010

3X2 TICKETS EXPEDITIE KNAPPE KOPPEN

5X2 TICKETS ONZE TUNNEL

Ontdek de leukste musea en galeries na sluitingstijd. Zie pagina 16.

Expo over echte avonturiers 75 jaar Maastunnel in Maritiem Museum. Bonus- Rotterdam in de Kunsthal. prijs: stel je vraag aan André Zie pagina 24. Kuipers. Zie pagina 20.

Meedoen? Zie www.uitagendarotterdam.nl/winacties-magazine

Volg Uitagenda Rotterdam @uitagendardam

MARLIEKE KROON ART DIRECTOR

KATJA HAGENBEUK ONLINE REDACTEUR

CARSTEN VAN ROSSEN SALES

met de fiets door rotterdam zuid start: ditiszuid

MICHA WERTHEIM - IEMAND ANDERS THEATER WALHALLA, VR 17 EN ZA 18 MAART

FEYENOORD museum de kuip

‘Hup, met zijn allen de brug over. Er valt nog een compleet stadsdeel te ontdekken!’ Zie pagina 9

‘In zijn voorstelling Ergens anders was de cabaretier zelf niet aanwezig. Dat maakt mij nieuwsgierig: wat gaat hij doen in deze show?’ Zie pagina 42

‘De historie van mijn favoriete club is in een nieuw jasje gestoken.’

7


“5.000 jaar aan Chinese muziek en dans in één nacht!” The New York Times

S

telt u zich eens voor: een voorstelling zo diepzinning, zo inspirerend, dat het de ziel raakt. Zie legendes en hemelse rijken tot leven komen door klassieke Chinese dans. Onder begeleiding van een oost-west symfonieorkest vullen prachtige kostuums en krachtige salto’s het podium met kleur en energie. Laat de buitengewone melodieën en geanimeerde achtergronddecors uw geest verheffen en u naar een andere wereld voeren. Ervaar de wonderen van China’s hemelse cultuur. Ervaar Shen Yun!

“Gewoon verbazingwekkend om naar te kijken en een genot voor het oor.” Opera Online

28 maart

nieuwe luxor TheaTer

rotterdam “De kracht van de personages en de verhaallijn waren adembenemend. Het was een buitengewone ervaring.” Cate Blanchett, Oscarwinnares

Telefonisch: 010 - 484 33 33 (ma t/m za: 13.30 - 17.30 uur) Online: www.shenyun.com/rotterdam www.luxortheater.nl Kassa: Nieuwe Luxor Theater Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam Info: 06-38 39 56 95 / info@uniekeshow.nl

ShenYun.com 8

---

agenda rotterdam --- MAART 2017


uitgelicht

OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR EEN VERGETEN STADSDEEL

UIT OP ZUID tekst Clint van der Hartt illustraties: IkRotterdam

Túúúúrlijk, de redactieleden van Uitagenda Rotterdam (bijna allemaal Noordelingen) komen heus wel eens op Zuid. Maar voorbij LantarenVenster en de Fenix Food Factory is het voor hen onbekend (en dus onbemind). Wij stuurden redactielid Clint van der Hartt samen met de illustratoren van IkRotterdam over de Maas voor een ontdekkingstocht door het echte Zuid.

9


10 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017


11


CHARLOIS Als ik op een ijskoude ­maandagmiddag vanuit Blijdorp over de Erasmusbrug fiets, sla ik niet gelijk rechtsaf de Wilhelminapier op. Deze keer sjees ik zelfs Katendrecht voorbij en rijd ik helemaal door tot de Maassilo aan de Maashaven. Daar heb ik een afspraak met Teun de Booij van Dit Is Zuid, een organisatie die Rotterdam-Zuid op de kaart wil zetten. Niet alleen figuurlijk, door het organiseren van stadstours en evenementen, maar ook letterlijk. De Booij: ‘Wat opvalt aan de stadsplattegronden voor toeristen is dat ze vaak abrupt stoppen ter hoogte van de Maashaven. Dat is zonde, want er valt ook genoeg te ontdekken in wijken die dieper in Zuid liggen, zoals Oud-Charlois en de Afrikaanderwijk. Daarom hebben wij een Kaart van Zuid gemaakt, met daarop alle bijzondere plekken in dit soms vergeten stadsdeel.’

MAASHAVEN CREATIEVE ONTMOETINGSPLEK De informatiebalie van Dit is Zuid staat middenin de ruimte van RAAF, op de begane grond van de Maassilo. Met een koffiebar, een cultureel podium en een reeks verhuurbare ruimten is RAAF een belangrijke, creatieve ontmoetingsplek op Zuid. Het interieur is onder handen genomen door kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam (je weet wel, van de Markthal). Opvallend object is het zogenaamde ravennest, een open, ronde vergaderruimte die door de gebruikers zelf omhoog kan worden getakeld als ze wat meer privacy willen. Binnen de muren zit het dus wel snor, buiten de muren is het een ander verhaal. Vandaar dat RAAF plannen heeft om de buitenruimte aan te pakken. Er moet een groene Maashavenboulevard komen en programmering in en rondom de elevatoren. Iets verderop hangt sinds vorig jaar een gigantische, spiegelende diamant met de naam BlingBling, een kunstwerk van Atelier ARI dat de rauwe, industriële omgeving laat schitteren.

AAN HET WATER Over die toekomstige groene ‘Maaspromenade’, en langs de spiegelende diamant, fietsen wij richting het paviljoen van Charlois aan het Water (Brielselaan 157). Deze ‘eerste publieke plek aan de Maashavenkade’ is gevestigd in een voormalig kantoor van de vaardienst. In de winter is het paviljoen een projectruimte en residency voor kunstenaars, in de zomer transformeert het in een restaurant en bar, met culturele programmering én een groot terras op de kade. Binnenkort wordt naast het gebouw een stadstuin aangelegd. Kunstenaar Kamiel Verschuren, één van de initiatiefnemers van Charlois aan het Water, wijst naar de overkant en vertelt over de plannen voor een pontje. ‘Het probleem van Zuid is grotendeels het probleem van bereikbaarheid. Wij vinden het te gek voor woorden dat er nog geen verbinding tussen Charlois en Katendrecht bestaat. Een pontje is zo’n logische oplossing, waarom moeten kunstenaars dat nou weer bedenken?’ KUNSTDORP CHARLOIS Wij verlaten de kade en rijden dieper Zuid in. Langs de oude afvalverbrander die wordt herontwikkeld tot pretpark, langs het bijzondere woonhuis Zwarte Parel dat al vele architectuurprijzen won. Bij de Oude Kerk zetten wij de fiets even neer en wij gaan lopend verder door de historische kern van Charlois. Teun de Booij laat wat oude dorpshuisjes zien en merkt niet geheel onterecht op dat wij net zo goed in Volendam hadden kunnen staan. Wat Charlois (ook) bijzonder maakt, is de grote concentratie aan kunstenaars en creatieven in de wijk. Door inzet van Kunstenzone Oud-Charlois is rond de historische dorpskern een aantrekkelijk woon-werkgebied voor hen gecreëerd. De meeste studio- en galerieruimten zijn te vinden in de Gouwstraat, zoals Atelier Francis Sling, Walgenbach Art & Books en Textielfabrique. Net daarbuiten ligt Galerie Hommes (Charloisse Kerksingel 14).


uitgelicht

MAASHAVEN AFRIKAANDERWIJK

CARNISSE HART VAN ZUID De tour leidt ons verder door Carnisse. Onderweg fietsen wij iets om zodat Teun de Booij ons Koffie & Ambacht (Ebenhaëzerstraat 52a) kan laten zien, een koffiebar annex wijnbar annex restaurant annex podium annex platen- en boekenzaak. Daarna trappen we snel door naar ‘het drukste openbaar vervoersknooppunt van Zuid-Nederland’ met ‘het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland’: Zuidplein. Niet echt onbekend dus (of beter gezegd: echt niet). Waarom wij er toch naartoe gaan, is omdat er onlangs is gestart met een grootschalige herontwikkeling van het gebied, onder de naam Hart van Zuid. Het winkelcentrum krijgt een facelift, Ahoy is aan het uitbreiden, er komt een nieuw ‘Olympisch’ zwembad én een nieuw kunstenpand voor Theater Zuidplein en de bibliotheek, en het OV-knooppunt gaat op de schop. Hoognodig, als ik zo vrij mag zijn.

MOEDER VAN ZUID De laatste stop is de Afrikaanderwijk, een multiculturele, ‘upcoming’ wijk waar momenteel veel gesloopt en gebouwd wordt. Tussen Pretoria Espressobar en Rotterdamse Confituur en Koffie zit Niffo (Pretorialaan 4b), de galerie en projectruimte van Zoë Cochia. Niffo is straattaal voor neef, wat meteen het familiaire karakter van de galerie beschrijft. Door middel van kunst wil initiatiefnemer Cochia (‘zeg maar gewoon Zoë’) allerlei doelgroepen uit de buurt bij elkaar brengen. Haar ruimte heeft een maatschappelijke functie en richt zich voor een deel op talentontwikkeling. Eén van haar stagiaires noemt haar liefkozend ‘de moeder van Zuid’. Twee straten achter Niffo bevindt zich het Historisch Museum Eerste en Tweede Wereldoorlog (Brede Hilledijk 62). Dit kleine ‘huiskamermuseum’ van Jan van der Stel, dat alleen op woensdagmiddag en op afspraak te bezoeken is, mag zich met recht verstopt noemen. Je loopt er zo aan voorbij. Een goede afsluiter van de tour dus, deze geheime verzameling van bijzondere en zeldzame voorwerpen uit de twee wereldoorlogen. Na drieënhalf uur fietsen door Zuid heb ik voldoende indrukken opgedaan. Met bevroren voeten en een hoofd vol nieuwe informatie rijd ik terug over de Erasmusbrug. Eenmaal thuis in Blijdorp vouw ik de kaart van Zuid open en zie tot mijn verbazing dat ik die middag maar een deel van Rotterdam-Zuid hebt ontdekt. Snel weer eens die kant op dus, spreek ik met mezelf af. Bij voorkeur bij een temperatuur boven nul.Maassilo: RAAF en Informatiebalie Dit is ZuidBlingBling

CHARLOIS 

Charlois aan het Water (Brielselaan 157)Woonhuis Zwarte ParelHistorische kern van CharloisGalerie Hommes (Charloisse Kerksingel 14)Gouwstraat, studio’s en galeries zoals Atelier Francis Sling, Walgenbach Art & Books en Textielfabrique.

CARNISSE 

Koffie & Ambacht (Ebenhaëzerstraat 52a)Theater Zuidplein

AFRIKAANDERWIJK 

Pretoria EspressobarNiffo (Pretorialaan 4b)Rotterdamse Confituur en KoffieHistorisch Museum Eerste en Tweede Wereldoorlog (Brede Hilledijk 62)

MEER INFO Dit is Zuid

www.ditiszuid.nl Informatiebalie in RAAF, gebouw Maassilo, Maashaven Zuidzijde 2 13


Ernest van der Kwast, Nelleke Noordervliet, Bram Bakker, Kader Abdolah, Marjan Berk, theatervoorstelling ‘De Amerikaanse prinses’ en Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel

www.bibliotheek.rotterdam.nl agenda rotterdam --- MAART 2017

14 ---

foto Keke Keukelaar

25 maart t/m 2 april


kunst & cultuur foto Mark Engelen

Uitagenda Rotterdam selecteerde uit het grote cultuuraanbod deze tips die je niet mag missen.

_theater

TABOES DOORBROKEN Jihad de voorstelling met onder meer Fahd Larhzaoui, Mamoun Elyounoussi en Faissel Asserti gaat over radicalisering van drie Nederlandse vrienden. In de indrukwekkende, maar ook geestige voorstelling vertrekken zij naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij de jihadisten. JIHAD DE VOORSTELLING THEATER ZUIDPLEIN, WO 22 MAART, 20.00 U

_theater _muziek _festival _expo _jeugd

16

Museumnacht

musea na sluitingstijd

17

James Brandon Lewis

puntig saxofoonspel

18

De Marathon

filmhit zoekt het theater op

20

Uitgetest voor kids

voorleesmiddag in villa zebra

15


kunst & cultuur

Duik na sluitingstijd de musea in tijdens Museumnacht010. Test bijvoorbeeld met de resistentiescanner in het Natuurhistorisch Museum hoe immuun jij bent voor antibiotica. tekst Fay van der Wall

_expo

musea na sluitingstijd Uitagenda Rotterdam dook in het programma van ­Museumnacht010 en tipt per wijk een locatie die je niet mag missen.

HOOGKWARTIER: DE KUNSTUITLEEN

Onder de titel How to dissapear in het Hoogkwartier? spant de Kunstuitleen tijdens de Museumnacht samen met Garage Rotterdam en Groos. In een magische pop-upfotostudio zal een fotograaf je laten ontsnappen aan de werkelijkheid; het resultaat krijg je mee naar huis. 16 ---

WITTE DE WITH KWARTIER: HET OOGZIEKENHUIS

Ondanks dat Het Oogziekenhuis geen museum is, valt er veel te beleven in een programma dat draait om de zintuigen. Hoe een oog in elkaar zit, kun je tot in detail bekijken als je door de binnenkant van een 4 meter groot oog loopt. In een speciale donkere ruimte ervaar je hoe het is als je niet meer op je gezichtsvermogen kunt vertrouwen. Of volg een rondleiding lang de kunstcollectie van het ziekenhuis, bij het licht van een klein lampje in het donker.

agenda rotterdam --- MAART 2017

MUSEUMPARK: NATUURHISTORISCH MUSEUM

Met een tyfusquiz, een resistentiescanner en een echte arts van het Erasmus MC verdiep je je in het Natuurhistorisch in het verschijnsel antibioticaresistentie. Bij de pillenbar haal je een afzakkertje.

OUDE WESTEN: galerie JOEY RAMONE

Água com Gás is een werk van het Brusselse collectief Various Artists. De verdronken bonsaibomen zien er sprookjesachtig uit, maar zetten je ook aan het denken over de manier waarop de mens met water omgaat.

ZUID/katendrecht: DUTCH PINBALL MUSEUM

Anita Meijer, burgemeester Aboutaleb en Gerrit Zalm wisten het Dutch Pinball Museum al te vinden om een potje te flipperen. Hier zie je de evolutie van een plankje met spijkers uit 1900 naar de flitsende bakbeesten zoals ze nog steeds gemaakt worden. Directeur van het museum Gerard van de Sanden maakte van zijn hobby zijn beroep en bezit nu een collectie van meer dan zeventig stuks. Het meest bijzondere exemplaar bouwde hij zelf, en is gesigneerd door de bandleden van The Prodigy, wiens muziek in de kast zit.


Deze culturele tip werd lovend ontvangen door pers en publiek.

vorig jaar kwamen tijdens museumnacht010 de clowns van ugo rondinone tot leven in boijmans

_muziek

bejubeld JAMES BRANDON LEWIS TRIO

PUNTIG SAXOFOONSPEL  ‘Dit trio heeft niemand nodig. James Brandon Lewis mag zijn label kwijt zijn, hij speelt daardoor gemener en feller dan ooit. In maart weer in Nederland te bewonderen.’ Volkskrant

foto Aad Hoogendoorn

‘Vanzelfsprekend en verrassend bleek ook de muziek van saxofonist James Brandon Lewis. Hij mengt free jazz met hiphop, dermate fris en bezield dat de zaal volledig plat ging.’ Trouw

CENTRUM: STRIPS! MUSEUM

Verkleed je als je favoriete stripfiguur of superheld en kom naar het Cosplay Extravaganza in het Strips! Museum. Kijk je liever toe? Dan kun je een les comics tekenen volgen waarbij je de cosplayers natekent. MUSEUMNACHT010 DIVERSE LOCATIES, ZA 4 MAART, 20.00-01.00 U Meer info en tips: uitagendarotterdam.nl/ museumnacht2017

winnen

@wilfrieddejong Best concert since years: thanks @ JBLEWIS1983, you make giant steps for music and tenorsax! @Rorai76 Vuig, rauw en groovend James Brandon Lewis trio. Nu al hoogtepunt #nsj16 @snoopsmaus James Brandon Lewis Trio - a bit “rumpelig”, but modern, fast, with pressure. Really good melodies. #nsj16 JAMES BRANDON LEWIS TRIO LANTARENVENSTER, ZA 11 MAART, 20.30 U

Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 tickets weg voor Museumnacht. Meedoen? Ga naar uitagendarotterdam.nl/winacties-magazine. Winnaars krijgen uiterlijk 2 maart per e-mail bericht.

17


uitRDAM _klassieke muziek

GIULIANO SOMMERHALDER (31) KLASSIEK TROMPETTIST Giuliano Sommerhalder (31) is klassiek trompettist. Hij werd geboren in Zwitserland en groeide op in Duitsland en Italië. Nu woont hij op Rotterdam-Zuid en speelt sinds oktober 2016 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Wat vind je tot nu toe van Rotterdam? ‘Het is de beste stad waar ik ooit gewoond heb! De mensen zijn hier relaxed, de infrastructuur en diensten zijn goed geregeld; de stad is gemaakt voor een fijn dagelijks leven. Ik heb begrepen dat ik op het juiste moment in deze stad gearriveerd ben. Volgens mij wordt het hier alleen nog maar leuker de komende jaren.’ Hoe bevalt het om op Zuid te wonen? ‘Ik woon in de wijk Feijenoord en dat bevalt goed. Het is levendig op straat en de mensen in de buurt zijn erg vriendelijk. Ik heb een fijn huis waar ik kan repeteren zonder buren lastig te vallen, dat is voor mij heel belangrijk.’ Wat is er bijzonder aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest? ‘Er is veel ruimte om plezier te hebben, er heerst een jeugdige sfeer in het orkest. In de laatste anderhalf jaar zijn er een aantal nieuwe musici bijgekomen van zeer hoge kwaliteit.’

foto Vera Cornel | redactie Fay van der Wall

Wat zou je willen zeggen tegen jonge mensen die nooit naar een klassiek concert gaan? ‘Ik snap dat het jonge mensen niet makkelijk aanspreekt. Maar we werken heel hard, zowel op technisch als op artistiek niveau, om iets fantastisch neer te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat als je eenmaal een keer een concert hebt bezocht, je vooroordelen weggenomen zijn.’

uitagendaTIP

Vrijdag 17 en zondag 26 maart speelt Giuliano met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen het concertprogramma Rhapsody in Blue onder leiding van chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. 18 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017


kunst & cultuur

_theater

filmhit zoekt het theater op De Marathon was in 2012 een groot succes. Niet alleen liet de film een ontroerend verhaal zien vol humor en vriendschap, hij schiep ook een heerlijk beeld van Rotterdam en zijn inwoners. Nu is het verhaal over vier garagemonteurs, die de marathon gaan rennen om de garage van hun vriend Gerard te redden, te zien als musical in het Luxor Theater. Met John Buijsman, Michiel Nooter, Kees Boot en Dennis Willekens en liedjes door Thomas Acda. DE MARATHON NIEUWE LUXOR THEATER, WO 15 MAART T/M ZO 13 APRIL

advertentie

IK WILDEZEDEZE MAAND

NAAR

THEATER

IN

ROTTERDAM

UITAGENDAROTTERDAM.NL 19


kids

tips van de redactie foto Mireille van den Berg

uittips

LAURA VAN MOURIK REDACTEUR MOEDER VAN TWEE KINDEREN (6 EN 8)

STADSBOERDERIJ NATUURTALENT SCHIEBROEK

foto Tom Sebus

‘Bij Natuurtalent vind je modder, borstelige varkens, oude skelters en prima koffie. Genoeg voor een paar uur weg, dus.’

HET GROTE AVONTUUR:

Echte avonturiers die de wereld ontdekten, die zie je in de tentoonstelling Expeditie Knappe Koppen (8+). Bijvoorbeeld wetenschappers uit de zeventiende eeuw, die met VOC-schepen de wereldzeeën verkenden. Door hun doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid veranderde de kijk van Europeanen op de wereld ingrijpend. Maar ook ontdekkingsreizigers van deze tijd, zoals André Kuipers, die als astronaut en wetenschapper een belangrijke rol had in de ruimtevaart, komen aan bod. Zo normaal als het nu is om naar Azië te reizen, zo ingewikkeld was dat in de Gouden Eeuw. Toen duurde het negen maanden om het Verre Oosten te bereiken, net zolang als nu om naar Mars te reizen. EXPEDITIE KNAPPE KOPPEN (8+) MARITIEM MUSEUM, VANAF DO 30 MAART

STEL JE VRAAG AAN ANDRÉ KUIPERS!

Wil jij André Kuipers in het echt zien? Tijdens de opening van de expo, op woensdag 29 maart, is hij aanwezig in het museum om vragen van kinderen te beantwoorden. Uitagenda Rotterdam geeft twee tickets weg! Doe mee met de winactie via uitagendarotterdam.nl/ knappe-koppen.

winnen!

winnen 20 ---

Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 kaarten weg voor het Maritiem Museum. Eén van de winnaars krijgt daarnaast een exclusief ticket voor 2 personen voor de Q&A met André Kuipers. Winnaars krijgen per e-mail bericht.

agenda rotterdam --- MAART 2017

LENTEFEESTIVAL (AL) HOFPLEINTHEATER, WO 1 T/M ZO 3 MAART ‘Ik was in de kerstvakantie met mijn dochter op het WinterFEESTival en was verrast door de goede workshops en fijne sfeer. Ik kijk uit naar deze lente-editie.’

advertentie

illustraties Willem Lagerwaard

VAN WERELDZEE WERELDZEE TOT RUIMTEVAART ruimtevaart

MARK OSKAM HOOFD BEDRIJFSVOERING VADER VAN EEN DOCHTER (6)


_jeugd

Louise knutselt een walvis

Testteams: Lesther (34) en haar dochter Louise (3), Kim (34) en haar zoontje Bodhi (4) Kosten? €7 per persoon (voor zowel ouders als kinderen). Dit is toegangsprijs museum inclusief workshop.

Tijden? Er zijn twee voorleesmomenten: om 13.30 en om 15.00 uur. Leeftijd? Van 3 tot 6 jaar. Lesther: ‘In het begin was het een beetje spannend, maar het knutselen vond Louise heel leuk. Als ouders mag je meehelpen als je kind nog niet helemaal zelfstandig aan de slag kan.’ Kim: ‘Ik vond het verhaal en de creatieve opdracht passend bij de doelgroep.’

Eten & drinken? Lesther: ‘Er is een kleine bar gericht op kinderen, met snacks zoals snoepjes en chips, maar ook tosti’s en drinken.’ Kim: ‘We sloten de middag af met een drankje en een hapje in de open ruimte. Voor €1,50 was er een pannenkoek te krijgen. Bodhi nam er een appelsap bij en ik had een koffie met een muffin.’

Pssst… wil jij voor Uitagenda een cultureel uitje testen? Meld je dan aan via uitagendarotterdam.nl/ testeenuitje

Elke maand testen Rotterdammertjes een cultureel uitje. Deze keer is dat de Voorleesmiddag bij Villa Zebra. Dit keer waren er maar liefst twee testteams!

uitgetest

VOORLEZEN EN KNUTSELEN IN VILLA ZEBRA Wat vonden jullie van de Voorleesmiddag? Kim en Bodhi: ‘Er werd door een medewerker van het museum voorgelezen uit De kleine walvis van Benji Davies. Bodhi luisterde aandachtig; wij vonden het ontspannen en gezellig.’ Lesther en Louise: ‘Het is een laagdrempelige en leuke manier om kinderen creatief te prikkelen. Tijdens het voorlezen was er veel interactie.’ Hoe was de creatieve workshop? Lesther en Louise: ‘Na het voorlezen gingen we aan de slag met een eigen knuffelwalvis van een gevulde panty en met veel versiering. De kinderen mochten het eindresultaat mee naar huis nemen.’ Kim en Bodhi: ‘De creatieve opdracht sloot aan op het boek. Bodhi was trots op het eindresultaat.’ Hoe vonden jullie de rest van het museum? Lesther en Louise: ‘Eenmaal uitgelezen en -geknutseld kun je de rest van Villa Zebra verkennen: door de tentoonstelling lopen en torens bouwen met Lego of magnetische blokken.’ Kim en Bodhi: ‘Bodhi vond de blacklightdisco heel leuk en ook het keukentje zorgde voor veel speelplezier.’  VOORLEESMIDDAG (3-6) VILLA ZEBRA, WO 22 MAART & WO 19 APRIL 21


MEDEMOGELIJKMAKER _theater

_circus

_jeugd

JASPER BOOMSMA (36) EN SABINE LUSTIG (26) DOCENTEN BIJ CIRCUS ROTJEKNOR Op donderdag is de circusles van Jasper en Sabine. Negentien leerlingen hebben ze, tussen de 12 en 18 jaar. Om vier uur druppelen de eersten al binnen, maken huiswerk, eten een cup-a-soupje, kletsen wat. Om half zes begint de les. Eerst een warming-up, dan acrobatiek en jongleren, daarna oefent iedereen dat wat hij het liefst doet. Sabine is het best in luchtwerk. In de touwen, flik-flaks, salto’s. Een ‘trainingsmachine’, vindt Jasper haar, op de goeie manier. Bij haar leer je de techniek. Jasper is van het creatieve gedeelte. Hij leert je hoe je van je optreden een mooi, grappig of vervreemdend verhaal maakt. Ze zijn verschillend. Jasper kan nauwelijks stilzitten, Sabine is kalm. Maar ze vullen elkaar aan, en ze vinden elkaar in hun plezier met de kinderen. Ze zien verlegen kinderen uit hun schulp kruipen; een meisje dat zich in het begin onzichtbaar probeert te maken, maar na een half jaar al haar schroom van zich afgooit. Ze zien drukke kinderen die eindelijk hun energie kwijt kunnen, verstrooide kinderen die zich leren concentreren, onzekere kinderen die zelfvertrouwen krijgen. En ze zien de voldoening als iets lukt. Voor het eerst je tenen aan kunnen raken. ‘Waaaaah!’ horen ze dan ineens. ‘Ik kán het!’

foto Joke Schut tekst Laura van Mourik

Soms zegt Jasper tegen Sabine: ‘Moet je kijken.’ Dan heerst er zo’n rust in de groep, iedereen is gefocust, oefent, helpt elkaar. De stilte, op zo’n moment. Dat is misschien wel het mooiste.  Uitagenda Rotterdam portretteert mensen die achter de schermen of buiten de spotlights iets bijdragen aan de stad.

uitagendaTIP

Kennismaken met Circus Rotjeknor? Dat kan bijvoorbeeld tijdens de voorstelling Contra op zondag 5 maart.

22 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017


23


focus

drijfpontons in de waalhaven

foto Aart Klein / Ned

In 1942, middenin de Tweede Wereldoorlog, werd de eerste afgezonken tunnel van Nederland geopend: de Maastunnel. Precies 75 jaar later wordt er nog steeds dagelijks gebruik van gemaakt. Uitagenda dook de geschiedenis in.

erlands Fotomuseum

recreËren voor het ventilatiegebouw aan de zuidoever

_expo

JARIGE TUNNEL tekst Liza Karsemeijer ‘Dat de bouw van de Maastunnel tijdens de oorlog gewoon doorging, was best bijzonder, maar ook logisch: de Duitsers zagen het nut van een verbindingsweg tussen de noord- en zuidoever van de Nieuwe Maas wel in’, vertelt Henk van der Maas, schrijver van het boek Onder de tunnel door, de geschiedenis van 75 jaar Maastunnel. Hij werkte er zelf acht jaar lang als technisch beheerder en was nauw betrokken bij de totstandkoming van de huidige tentoonstelling Onze tunnel in de Kunsthal. ‘Wat niet veel mensen weten, is dat de Duitsers niet de eersten waren die de tunnel betraden: dat waren drie jochies uit Charlois, die met kapotte schoenen en gescheurde kleren de tunnel ingingen vlak voordat die voor de Duitsers geopend werd. De toenmalige tunnelbeheerder, A.C. Vreugdenhil, zette de deuren aan de zuidkant alvast voor ze open. Hij gaf zijn symbolische daad van verzet pas toe in het boek dat hij in 1950 over de Maastunnel schreef.’

Verhalen Het verhaal van de ‘Charloise Belhamels’ is opgenomen in de tentoonstelling, inclusief beelden van de drie mannen anno nu. Het is een van de vele verhalen over de tunnel die in de tentoonstelling en in het boek van Henk gebundeld zijn. Tijdens zijn werk als tunnelbeheerder gaf Henk rondleidingen voor geïnteresseerden. Zo begon zijn verzameling verhalen vorm te krijgen. Henk: ‘In de jaren tachtig werd de fiets- en voetgangerstunnel bijna niet meer gebruikt, omdat het 24 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017

een gevaarlijke plek geworden was waar junks en prostituees rondhingen. Maar toen er in 1992 weer toezichthouders kwamen, konden er veel leuke dingen gebeuren: de Maastunnel is als film- en fotolocatie gebruikt, er is een opera uitgevoerd (Orpheus), er is kunst tentoongesteld (onder andere van Daan Roosegaarde), er is een kerstontbijt georganiseerd voor mensen uit Charlois.’

Renovatie Medio 2017 begint de grootschalige renovatie van de Maastunnel. Dat is nodig omdat er flink wat betonrot in zit en het ventilatiesysteem vervangen moet worden. Henk: ‘De Maastunnel is sinds 2005 een beschermd Rijksmonument: dat betekent dat er constant gezocht moet worden naar een middenweg tussen wat Monumentenzorg wil (een tunnel die er zo authentiek mogelijk uitziet) en wat de technische dienst en gemeente willen (voldoen aan de laatste veiligheidseisen).’ Tijdens de renovatie wordt er dus aan de veiligheid van de tunnel gewerkt, maar worden ook zoveel mogelijk details in de oude staat hersteld. Vaak betekent dat dat onderdelen speciaal op maat gemaakt moeten worden, omdat ze niet meer te krijgen zijn. ‘Zo lagen er vroeger gele klinkers in de autotunnel die werd verlicht met lagedruknatriumlampen, maar beide voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen. Er wordt nu geëxperimenteerd met gele LED-verlichting en geel asfalt.’


foto Spaarnestad

serie Tunnelvisie 2009, foto Marga van den Meijdenburg / Gemeente Rotterdam foto Gemeente Rotterdam

Tunnelplan Gemeente Rotterdam

Wist je dat…

… De tunnel tijdens de oorlog als schuilkelder is gebruikt? Toen er in de dagen voor het bombardement hevig werd gevochten in Charlois, schuilden zo’n tweeduizend mensen in de ondergrondse op- en afritten van de tunnel, die toen al af waren. … De twee mozaïeken, die aan de noord- en de zuidkant van de tunnel boven de roltrappen prijken, zowel zeemeerminnen als zeemeermannen verbeelden? De kunstwerken stammen uit 1942 en zijn van ontwerper Jaap Gidding. … Er door de jaren heen een aantal keren brand is geweest in de tunnel? De laatste keer was in 2010, maar dankzij het ventilatiesysteem kon de rook afgevoerd worden. 

3X DE TUNNEL BELEVEN IN DE KUNSTHAL winnen

ingang fietsentunnel aan de zuidoever

Ter ere van het 75-jarig jubileum van de Maastunnel opende de Kunsthal begin dit jaar een tentoonstelling met verhalen over de voorbereiding en bouw, het ontwerp en de ingenieurs, maar ook verhalen van Rotterdammers en hun herinneringen aan de tunnel.

foto Gemeente Rotterdam

TUNNELSIMULATIE Welke Zuidbewoner is er na een avondje stappen niet door de tunnel gefietst? In de tentoonstelling kun je het uitproberen op een fiets inclusief tunnelsimulatie. In een auto met een virtualrealitybril op kun je bovendien ervaren hoe de tunnel er straks, na de renovatie, uit zal zien als je er doorheen rijdt. NET ECHT Op de onderste verdieping van de tentoonstelling is een heuse tunnel nagebouwd: over originele Maastunnelroltraptreden daal je af naar de nagebouwde tunnelwand met de kenmerkende gele tegeltjes en natriumverlichting. KUNSTWERK HIER EN DAAR De verlichte letters die vijf jaar lang de teksten ‘HIER’ en ‘DAAR’ vormden op de ventilatiegebouwen van de Maastunnel aan beide kanten van de Maas, zijn ook te zien in de tentoonstelling. Dit kunstwerk van de hand van Vesta Kroese werd in 2011 geïnstalleerd als symbolische overbrugging tussen Rotterdam-Noord en Rotterdam-Zuid. ONZE TUNNEL: 75 JAAR MAASTUNNEL ROTTERDAM KUNSTHAL, T/M ZO 23 APRIL Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 toegangskaarten weg voor de Kunsthal. Meedoen? Ga naar uitagendarotterdam.nl/ winacties-magazine. Winnaars krijgen per e-mail bericht.

25


column

Vers Beton is een Rotterdams online tijdschrift voor journalistiek en opinie. Een medium dat eerst denkt en dan doet, en dat over alle facetten van Rotterdam. Lees verder op Versbeton.nl.

BAARD VOL GAMBA’S De meeste popjournalisten hebben er wel een paar in hun achterzak: horrorverhalen over rampzalige interviews. Muzikanten die te stoned zijn om te functioneren, bandleden die het te druk hebben met lol trappen om serieuze antwoorden te geven en rappers die boos weglopen zodra er een gevoelige vraag gesteld wordt.

Jelena Barisic kan het heus wel een keertje over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam, waar ze nu als freelance journalist werkt.

26 ---

Misschien heb ik geluk gehad, want in de acht jaar dat ik over muziek schrijf, heb ik nooit iets bizars meegemaakt tijdens een interview. De meeste artiesten die ik sprak, stelden zich open, waren opvallend vriendelijk en namen de tijd om iets zinnigs te zeggen. Natuurlijk zat er wel eens iemand bij die niks interessants te melden had of ongemakkelijke stiltes liet vallen, maar hele dramatische toestanden zijn me bespaard gebleven. Mijn meest akelige interview was niet met een wereldster, zoals je misschien zou verwachten, maar met de Amerikaanse rapper Jonwayne, een naam die buiten de underground nauwelijks een belletje doet rinkelen. In 2014 stond hij op het podium van BIRD, en vooraf was er tijd voor

agenda rotterdam --- MAART 2017

een gesprek. Het was etenstijd, en terwijl ik mijn eerste vragen op hem afvuurde, kreeg hij een bord pasta met ongepelde gamba’s geserveerd. Met volle mond en vettige handen gaf hij de meest beknopte antwoorden. Het verhaal achter zijn album? Een aaneenschakeling van clichés. Zijn privéleven? Wilde hij niet over praten. Het verlaten van zijn oude label? Off the record. Hij maakte nauwelijks oogcontact en terwijl hij praatte, vielen er regelmatig etensresten uit zijn mond. Na het interview was ik zo teleurgesteld, dat ik niet eens bleef hangen voor zijn optreden. En elke keer dat ik daarna nieuw materiaal van hem hoorde, herinnerde ik me die ongeïnteresseerde man met stukjes gamba in zijn baard. Toch moest ik na een tijdje toegeven: zijn muziek werd er niet minder van. Gek is dat, hoe iemand in persoon kan tegenvallen, maar op zijn albums toch intelligent, geestig en introspectief blijft klinken. Deze maand keert Jonwayne terug naar BIRD voor een show en ga ik toch maar een kijkje nemen. Zolang ik geen diepzinnig gesprek met hem hoef te voeren, moet het wel goedkomen. 


smaak & stijl Een update vanuit de stad op het gebied van eten, drinken, lifestyle en uitgaan.

_eten & drinken

smullen van blueberry blossom Tegenover metrostation Rijnhaven bevindt zich taartjesparadijs Sharp Sharp. Eigenaren Renate en Frank maken daar veganistische, glutenvrije, suikervrije en biologische taartjes en koekjes. Een bakwalhalla en winkeltje met de mooiste creaties, zoals Purple Rain, Blueberry Blossom, Ciao Viola en Berry White. SHARP SHARP STORE & KITCHEN HILLELAAN 28

_lifestyle _eten & drinken _uitgaan

28

DĂźrĂźm Time

turkse grill in charlois

30

31

voor een kop koffie en een bijzonder concert

Cafe de ouwehoer op katendrecht

Koffie & Ambacht

Uitgaan

27


smaak & stijl _eten & drinken Naam: meneer Karacan Leeftijd: 51 jaar e Onderneming: Dürüm Tim is Type zaak: houtskoolgrillhu Keuken: Turks Prijsniveau: €5 tot €16 van Openingstijden: dagelijks 10.00-22.00 uur Specialiteit: Pirzola (gegrilde lamskotelet met brood en

Turks grillhuis IN CHARLOIS

salade)

DÜRÜM TIME

tekst Patricia Jaspers Het is een ruwe diamant. Van buiten lijkt Dürüm Time een standaard afhaalrestaurant in Charlois. Binnen doet het denken aan een Turkse berghut. Inclusief waterval en houten banken. Eigenaar meneer Karacan (51) runde twintig jaar lang een bouwbedrijf. Terwijl hij kluste in huizen en restaurants, droomde hij van zijn eigen eethuis. Twee jaar geleden keek hij rond in zijn magazijn op Katendrechtse Lagedijk 365a en zag iets wat niemand anders zag. ‘Ik stopte met mijn bedrijf en begon te klussen in het magazijn. Mijn vrienden dachten: wat doet hij? Mijn vrouw zei: ‘Je bent gek!’ Zij zag alleen maar stapels met stenen.’ Zonder budget en met een flinke dosis volharding bouwde hij steentje voor steentje zijn grillhuis op. Hij gebruikte tuindeuren, badkamertegels en overgebleven boomstammen uit het Zuiderpark. In het voorjaar van 2016 ging Dürüm Time voor het eerst open. Het resultaat is verrassend. Het interieur staat bol van herinnerin28 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017

foto’s Dimitri Hakke

‘mijn vrouw zei: je bent gek’

gen aan zijn geboortestreek Erzincan, een Turkse regio die bekend staat om zijn bergen en watervallen. De banken en tafels maakte hij van boomstammen, er is een vijvertje met vissen en een watervalletje en achterin bouwde hij een open keuken met een houtskoolgrill en diepe steenoven. Leuk detail: de muurschilderingen onthullen de plek waar meneer Karacan is geboren.

‘Het boutique restaurant is nog niet klaar, hoor!’, zegt Karacan. ‘Ik ga de waterval uitbreiden met een watermolen en ik maak nog meer tafels en muurschilderingen. Het liefst zou ik een grote Dürüm Time openen in het centrum.’ Zijn vrouw schiet in de lach: ‘Hij is nog lang niet uitgedroomd. Te veel dromen is niet goed voor je!’  GRILLHUIS DÜRÜM TIME KATENDRECHTSE LAGEDIJK 365A, CHARLOIS

‘Net als de inrichting is ons menu gericht op de natuur. We halen om de twee uur vers vlees en grillen het rechtstreeks op het vuur. Elke ochtend maken we verse broden’, legt hij uit in gebrekkig Nederlands. Zijn vrouw, die ook in het restaurant werkt, zorgt voor de ondertiteling.

In de buurt van:

De gerechten zijn simpel en geënt op het bekende afhaalmenu: mixed grill, dönerschotel en köfte. Maar Dürüm Time biedt ook gerechten uit de Turkse keuken, zoals pilav, linzensoep, etli ekmek en gözleme. De gegrilde lamskoteletten en kippenpootjes zijn om je vingers bij af te likken. Je proeft het vuur.

Samengesteld door:

Theater Zuidplein (1,2 kilometer) Ahoy Rotterdam (1,6 kilometer)

‘Alles over lekker eten in onze stad’


_eten & drinken

op zuid HOTSPOT HUTSPOT LOMBA - 9,2

Gezond, duurzaam en voor iedereen. Bij Stichting Hotspot Hutspot kunnen tieners uit de wijk na schooltijd mee doen aan kookactiviteiten. Een prachtig initiatief op Guido Gezelleweg 24.

HMB RESTAURANT - 8,9

Dineren met een verbluffend uitzicht over de Maas. Dat is gegarandeerd wanneer je kiest voor een avondje uit op Holland Amerikakade 104.

ALLURE - 8,7

Op Cargadoorskade 107 zijn ze permanent op zoek naar verbetering en vernieuwing van hun gerechten. Hier zit je gebakken.

EETCAFÉ THAILAND - 8,7

Zet je smaakpapillen op scherp op Zenostraat 208. Hier wordt getoverd met eerlijke en authentieke gerechten uit de Thaise keuken.

DE HEF - 8,7

Een unieke locatie met uitzicht op drie Rotterdamse eyecatchers: de Willemsbrug, de Hef en de Erasmusbrug. Op Stieltjesplein 2. Deze top 5 werd samengesteld door Iens. Op www.iens.nl vind je alle restaurants in Nederland met recensies van hun gasten.

29


uitRDAM _lifestyle

GILBERT VAN DRUNEN (50) EN LIES KLAUS (45) EIGENAREN VAN KOFFIE & AMBACHT Drie jaar geleden openden Gilbert (kunstenaar) en Lies (meubelrestaurateur) Koffie & Ambacht (Ebenhaëzerstraat 52A). Een plek waar je naast een goede kop koffie terecht kunt voor een voortreffelijke maaltijd of een bijzonder concert. ‘Koffie & Ambacht is ons op het lijf geschreven. We houden van cafés, kunst, mensen, eten, wijn, muziek. Alles komt hier samen.’ Hoe is het concept Koffie & Ambacht ontstaan? Gilbert: ‘Ons eerste idee was om een werkplaats te openen voor meubelrestauraties, waar je ook een kop koffie kon drinken en die ’s avonds veranderde in een podium voor liveconcerten. De naam suggereert dat er alleen koffie te krijgen is, maar inmiddels is Koffie & Ambacht veel meer dan dat.’ Wat maakt Koffie & Ambacht bijzonder? ‘De plek op zich is al uniek, maar wat ons écht bijzonder maakt is dat de steengoede, livemuziekconcerten moeiteloos samengaan met de mensen uit de wijk, onze bezoekers. We spelen écht een sociale rol hier in de buurt, kijk maar om je heen.’

foto Vera Cornel | redactie Hotterdan / Kim Stolk

Waarom spreekt Rotterdam je aan? ‘Het is hier betaalbaar en wordt niet direct overgenomen door hipsters, wat je bijvoorbeeld in Amsterdam ziet. Ook vind ik de mix van verschillende mensen, culturen en stromingen heel fijn. Koffie & Ambacht past beter in Rotterdam dan in welke stad dan ook.’

uitagendaTIP

‘De Player (Hillelaan 49d) is echt een topplek. We komen er graag voor experimentele kunst en muziek.’

30 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017


smaak & stijl

hotspots op zuid

PRETORIA ESPRESSOBAR

 Pretoria is een koffiehandel, espressobar, lunchroom en flexwerkplek in één. De eigenaren zochten binnen én buiten Nederland naar de lekkerste koffiebonen die ze konden vinden, dus is er voor elk wat wils. Ze verkopen onder andere de koffiebonen van het Rotterdamse merk Heilige Boontjes. Je kunt er ook terecht voor een lekker broodje of goed stukje taart. BLOEMFONTEINSTRAAT 78C, AFRIKAANDERWIJK

LEKKER OP ZUID

 Bij deze leuke delicatessenzaak en lunchroom aan het Afrikaanderplein haal je specialiteiten uit de Balkan. Hammen, worsten, snoepjes, ingemaakte groenten, maar ook wijnen afkomstig van kleine familiebedrijven. Sinds de opening in 2008 is dit dé ontmoetingsplek geworden voor Rotterdammers die afkomstig zijn uit Balkanlanden. Een goede kop koffie en een broodje bestellen kan er ook! PAUL KRUGERSTRAAT 89B, AFRIKAANDERWIJK

Elke maand tipt Uitagenda Rotterdammer een avondje uit voor de 25-plusser. Van clubavond tot cocktailbar. Deze keer De Ouwehoer op Katendrecht! _uitgaan

foto Gino van Meenen

_eten & drinken

uitgaan > 25

TEGEN VERTRUTTING VAN DE KAAP Wat? Café De Ouwehoer op Katendrecht Wanneer? Zo t/m do tot 01.00 uur, vr en za tot 02.00 uur Kosten? Gratis Muziek? Blues, rock’n-roll, hillbilly, bluegrass, indie, surf en Americana Wat trek je aan? Geen dresscode. Maar aan de bar vind je eerder kuiven, tattoos en pinups dan sportoutfits, hipsters en religieuzen. tekst Jeroen Veenstra

Jarenlang was Katendrecht berucht. Het was een plek van hoeren, ruige zeelui en kroegen waar men nachtenlang door kon halen. Maar dit is aan het veranderen: bakfietsgezinnen nemen hun intrek in de historiserende nieuwbouw en de kersverse, nette horecagelegenheden worden gefrequenteerd door dagjesmensen. Vertrutting ligt op loer, vrezen authentieke Kapenezen. Wiland Toelen wil met zijn Café De Ouwehoer tegenwicht bieden. Toelen heeft een merkwaardige voorkeur voor oude prullaria, obscure beelden en onderdelen die zó uit een horrorhuis lijken te komen. Het interieur van zijn café is het resultaat van deze uit de hand gelopen hobby. Op weg naar de bar (volgestouwd met bijzondere whisky en andere dranken) kijk je je ogen uit. Al is het – met name op vrijdag en zaterdag – soms zo druk dat je van het interieur niet veel ziet. Een vaste groep dj’s van voornamelijk Rotterdamse origine laat dan hun originele rock-’n-roll, hillbilly, bluegrass, indie en surf horen vanaf vinyl, waarvoor zelfs Noordelingen de tocht over de Maas wagen.  CAFÉ DE OUWEHOER, DELIPLEIN 36C

31


in de bios _thriller

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) spraken onze filmredacteurs met regisseurs over hun werk. In dit nummer een interview met Kôji Fukada over zijn film Harmonium, die vanaf deze maand te zien is in LantarenVenster.

NU EENS GÉÉN PERFECT GEZINNETJE UIT JAPAN tekst Jesse Heijnis Een pas vrijgelaten moordenaar klopt aan bij zijn beste vriend, krijgt een bed en te eten, gedraagt zich hyperdankbaar, maar weet stiekem ook de vrouw des huizes te verleiden en de rol van vader op zich te nemen – zo op papier is het Japanse Harmonium een home invasion thriller, maar we zijn hier op het International Film Festival Rotterdam en daar pakt zelden iets uit zoals je het van tevoren had verwacht. Want ex-gevangene Yasaka is niet zomaar een slechterik. Eigenlijk is het de vriend bij wie hij mag logeren die zich vreemd gedraagt. Deze Toshio lijkt het leven met zijn vrouw en dochtertje voor lief te nemen en gunt ze nauwelijks een blik waardig. ‘Of het een thriller moest zijn of een film met suspense, daar ben ik niet echt mee bezig geweest’, vertelt regisseur Kôji Fukada, die speciaal voor het IFFR vanuit Tokio naar Rotterdam is gevlogen. ‘Ik heb het idee voor deze film tien jaar geleden al op papier gezet en behalve dat het ging over iemand die in de gevangenis heeft gezeten, moest het gaan over zijn relatie met degene die medeplichtig was, maar niet was opgepakt. De film gaat ook over de relaties binnen een gezin. Anders dan in veel films van uw landgenoten is het gezin in Harmonium verre van perfect. ‘Japan heeft zeker in vergelijking met Europese landen een traditioneel beeld van wat een familie moet zijn. Japan is volgens mij 32 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017

het enige ontwikkelde land waar het voor vrouwen in een huwelijk niet mogelijk is om hun eigen achternaam te behouden. Om tegengas te geven laat mijn film een ander beeld zien van wat een familie kan zijn.’ Hoe is daar in Japan op gereageerd? ‘Sommige mensen keken neer op het gezin, terwijl andere er ook sympathie voor konden opbrengen. Als mensen er heel negatief tegenaan kijken, en dit gezin zien als mislukt, dan heb ik daar wel problemen mee. De vader en moeder uit Harmonium zijn deels gebaseerd op mijn eigen ouders. Voor mij is het normaal dat een vader en moeder slecht met elkaar communiceren. Desalniettemin heb ik mezelf nooit ongelukkig gevoeld.’ Van een cruciaal moment in de film wordt nooit helemaal duidelijk wat er precies is gebeurd. Waarom laat u in het midden wat Yasaka op dat moment heeft gedaan? ‘Het kan voor mensen onbevredigend zijn als niet alle verhaallijntjes aan het einde bij elkaar komen, maar ik denk dat dit een veel realistischere afspiegeling van de werkelijkheid is. Als er ergens een incident gebeurt, hoe vaak komt het dan voor dat we alle details precies kunnen vaststellen? De mensen met wie je samenwerkt en samenleeft, wat weten wij van hun leven? Wat weten wij van wat ze doen als ze van werk naar huis toe gaan? Vaak krijg ik aan het einde van de film de vraag: wat is er gebeurd? Mijn antwoord is dan altijd dat het niet relevant is.’

U begint de film met een anekdote over een moederspin die wordt opgegeten door haar kinderen. Hoe is dat verhaal in het scenario beland? ‘Toen ik het scenario aan het schrijven was, had ik dat toevallig ergens gelezen. Het is de taak van de schrijver om hier en daar wat sterren uit te zetten, maar niet het hele melkwegstelsel. Het verbinden van de lijntjes, het vinden van de structuur, dat laat ik over aan het publiek. We hebben de spin nog geprobeerd in de film te krijgen, maar die bleek op dat moment in het jaar moeilijk te vinden.’ Uw vorige film Sayônara had iets weg van een post-apocalyptische blockbuster. In Harmonium geeft u een eigen draai aan het genre van de misdaadthriller. Gaat u ook nog films maken over zombies en superhelden? ‘De volgende film moet vreugdevol zijn en gaat over jonge mensen. Door het zware onderwerp van mijn laatste twee films begonnen sommige mensen zich een beetje zorgen over mij te maken, dus ik ga terug naar waar ik begonnen ben, de komedie.’  Regie: Kôji Fukada Met: Tadanobu Asano, Mariko Tsutsui, Kanji Furutachi HARMONIUM VANAF 2 MAART IN DE BIOSCOOP


harmonium

‘Vaak krijg ik aan het einde van de film de vraag: wat is er gebeurd?’

33


in sode ib ebios d ni

_drama

AMERICAN HONEY Opstandig en feestend doorkruist een avontuurlijke groep jongeren met een busje de Amerikaanse Midwest. Onder hen bevindt zich de 18-jarige Star (Sasha Lane) die valt voor haar reisgenoot Jake (Shia LaBeouf). Een roadtripmovie van Andrea Arnold (Fish Tank) over vrijheid en liefde. American Honey won onder meer de Jury Prijs in Cannes en de prijs voor Beste Britse Onafhankelijke Film, Beste Regie en Beste Actrice (Sasha Lane) bij de British Independent Film Awards. Regie: Andrea Arnold Met: Sasha Lane, Shia LaBeouf, McCaul Lombardi, Arielle Holmes VANAF 9 MAART IN DE ­BIOSCOOP

_drama

_documentaire / animatie

LIFE, ANIMATED HOME In deze Belgische film van regisseur Fien Troch probeert de 17-jarige Kevin, die net uit de gevangenis komt, het verleden achter zich te laten. Hij vindt onderdak bij zijn oom en tante en wordt opgenomen in de vriendenkring van zijn neef Sammy. Daar ontmoet hij John, die net als Kevin een onrustige thuissituatie heeft. De film volgt drie adolescente jongens in hun zoektocht naar authenticiteit en laat de generatiekloof zien tussen hen en de volwassenen om hen heen.

Op 3-jarige leeftijd stopt Owen plots met praten. Hij blijkt autisme te hebben en het lukt zijn ouders niet meer met hem te communiceren. Langzaam zondert hij zich af: het enige waar Owen op reageert zijn Disney-films. Als zijn vader op een dag met een pop de papegaai uit Alladin nadoet, praat Owen plotseling terug. Dit is een doorbraak voor zijn familie. Langzaam maar zeker nemen alle familieleden een rol van een Disney-figuur aan. Owen communiceert met hen door middel van dialogen uit de films die hij stuk voor stuk uit zijn hoofd kent. Een hartverwarmend verhaal over liefde en begrip van de omgeving.

Regie: Fien Troch Met: Karlijn Sileghem, Lena Suijkerbuijk, Loic Bellemans, Sebastian Van Dun

Regie: Roger Ross Williams Met: Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried (spelen zichzelf)

VANAF 23 MAART IN DE BIOSCOOP

VANAF 23 MAART IN DE BIOSCOOP

BEKIJK TRAILERS VAN DE FILMS OP uitagendarotterdam.nl/film ZIE ook CINERAMABIOS.NL, LANTARENVENSTER.NL, PATHE.NL, kinorotterdam.nl en WORM.ORG

35


36 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017


maart 17

agenda woensdag 01 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Bharati 2 - In The Palace of Illusions Dansers, acrobaten, zangers en muzikanten nemen je mee op een reis door India. Nieuwe Luxor Theater €32,50 t/m €59,00

Musicals in Concert De grootste hits uit de mooiste musicals. oude Luxor Theater €31,00 t/m €56,00

Steevast bomvol en altijd lachen geblazen. Kantine Walhalla 20.30 u €12,50

donderdag 02 maart

Scapino Ballet Rotterdam - Pablo Zie wo 01 Together till the end /

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Lets Radiokoor & Sinfonietta Riga - De klaagzang van Adam Het Lets Radiokoor en Sinfonietta Riga doen koorwerken van Arvo Pärt en James MacMillan. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €35,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Scapino Ballet Rotterdam - Pablo Dans, theater en orkest over het Spanje van Pablo Picasso. Rotterdamse Schouwburg €15,00 t/m €44,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Eddie & Eduard (2+) Doldwaas avontuur van de twee slakken Eddie en Eduard. Theater Zuidplein 10.00 u €5,00 Zwier (1,5+) Tekstloze voorstelling van Het Wervelwind Ensemble waarin de kracht van de muziek en de vertelkunst van de beweging centraal staan. Maaspodium 11.00 u €15,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Muziekcursus door Gregor Bak Een muziekcursus door Gregor Bak en diverse gastsprekers. de Doelen 20.00 u €15,85

Bharati 2 - In The Palace of Illusions Zie wo 01 Las Rosas Garagerock-sixtiespopformatie voor fans van Black Lips en Tijuana Panthers. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00 Jonna Fraser Succesvolle New Wave-rapper met eigen show in Rotown. Rotown 21.00 u €11,50 Jazzy Nights Nederlandse jazz in een ongedwongen sfeer door Café Restaurant Floor en de Rotterdamse Schouwburg. Rotterdamse Schouwburg 21.30 u gratis

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

--------------------------------

THEATER

The unpleasant surprise Het afstompende effect van een overkill aan geweld. Zaal Ro Theater €10,00 t/m €15,00 Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben De werkelijkheid lijkt onveranderlijk, maar er kunnen misschien toch wat gaten in gemaakt worden. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

--------------------------------

Cross-linx 2017 Door heel de Doelen klinkt vanavond de beste indie-, elektronische popmuziek en de sound van toffe singer-songwriters. de Doelen, za 4 maart, 19.00 u €35,00 Bharati 2 - In The Palace of Illusions Zie wo 01 Donnie Klinkt als: De Jeugd van Tegenwoordig, Le Le, SBMG. Rotown 20.30 u €8,50 The Black Marble Selection De Nederlandse evenknie van Allah-Las. Vessel 11 (V11) 21.00 u €9,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Zo hoort het! Op zoek naar een wereld zonder regels, waarin jij bepaalt hoe het hoort! Hofplein Theater €10,00 t/m €15,00 Pensioen Over een jaarlijkse geheime viering. Mooi Weer & Zo €15,00 The unpleasant surprise Zie wo 01 The Stand Up Club

Attitude No 1 feat. balanxinebaby Arno Schuitemaker en Florentina Holzinger, beiden gastkunstenaars bij ICKamsterdam, presenteren een double-bill. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Wandeling De Sprong naar Zuid Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Musicals in Concert Zie wo 01 Powervrouwen 3 Een fenomenale vriendinnenrevue. Theater Zuidplein 20.00 u €23,00 t/m €28,00

vrijdag 03 maart

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Bruckner 9 Na elf jaar doet Valery Gergiev opnieuw de Negende van Bruckner. de Doelen €10,00 t/m €64,00 Ralph de Raat - Takemitsu Ralph de Raat doet een recital met Takemitsu’s complete piano-oeuvre. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €24,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Zo hoort het! Zie do 02 Pensioen Zie do 02 Hikikomori Een spannend multimediaal uitwisselingsproject over de eenzaamheid van het internet. Studio de Bakkerij €10,00 Jörgen Raymann - Zo kan het ook Volgens Raymann lacht het leven je pas toe als je keihard terug durft te lachen. Theater Zuidplein 20.00 u €23,00 t/m €28,00 The unpleasant surprise Zie wo 01 Nabil Aoulad Ayad - Tijdmachine Nabil Aoulad Ayad neemt je mee terug naar de jaren negentig. Theater Zuidplein €12,50 t/m €15,00 Amsterdams Kleinkunst Festival Try-outtournee van de halve finalisten. Theater Walhalla 21.00 u €13,50

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 37


vrijdag 03 maart - vrijdag 10 maart DANS/BALLET

--------------------------------

Scapino Ballet Rotterdam - Pablo Zie wo 01 Made in Rotterdam Zes dansstukken, gedanst én gemaakt door de Scapinodansers zelf. Ontdek hier het nieuwe choreografische talent van Rotterdam. de Doelen 20.30 u €10,00 t/m €12,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

SKVR Kindervakantieworkshops Zie kader pagina 39 SKVR Rotterdam Centrum 10.00 u €8,00 Mathilde Santing - Both Sides Now Mathilde neemt je mee met de verhalen, gedichten en emoties van Joni Mitchell. Theater Walhalla 14.00 u €15,00 Wandeling door Kralingen Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Musicals in Concert Zie wo 01 The God squad Van christelijk meisje tot hardcore hippie. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00

zaterdag 04 maart

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

ScumBash De vierde editie van het rock ‘n roll festival, georganiseerd door Schorem Haarsnijder en Barbier. RDM Rotterdam 12.00 u €45,00 Museumnacht010 Zie pagina 16 Diverse locaties 20.00 u

Pensioen Zie do 02 Hikikomori Zie vr 03 The unpleasant surprise Zie wo 01 Nabil Aoulad Ayad - Tijdmachine Zie vr 03 SEXIETY Wat is seksualiteit en wat kan het zijn? Kantine Walhalla 20.30 u €14,00 Al te luide eenzaamheid Een rauwe, pijnlijk grappige vertelling over macht en onmacht, liefde, filosofie, erotiek en alcohol. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Scapino Ballet Rotterdam - Pablo

bijnamen van gebouwen, straten en kunstwerken in Rotterdam. Willemsplein €14,00 Start 11.00, 13.00 en 15.00 u Wandeling door Spangen Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Musicals in Concert Zie wo 01

zondag 05 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

-------------------------------Bharati 2 - In The Palace of Illusions Zie wo 01 Six String Sessions Joris Lutz ontvangt weer gitaristen van formaat. Kantine Walhalla 15.00 u €14,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

DIVERSEN

-------------------------------Wandeling Rondje Rijnhaven en Katendrecht Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Musicals in Concert Zie wo 01

maandag 06 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Nasrdin Dchar - DAD Laat je meevoeren door de energie van een aanstaande vader die het ene moment in de wolken is en het volgende doodsbang voor de wereld. Rotterdamse Schouwburg, do 9 t/m za 11 maart, €10,00 t/m €17,00

POP/JAZZ/WERELD

Bharati 2 - In The Palace of Illusions Zie wo 01 Flat Earth Society & David Bovée In Boggamasta herenigen Flat Earth Society en David Bovée zich weer voor een uitzinnig programma. LantarenVenster 20.30 u €19,00 Navarone Het Nederlandse antwoord op Pearl Jam en The Black Crowes. Rotown 21.00 u €15,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Cross-linx 2017 Zie kader pagina 37 de Doelen, 19.00 u €35,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Zo hoort het! Zie do 02 38 ---

Les in Jazz Leer nóg beter luisteren naar jazzmuziek met jazzkenner Vera Vingerhoeds. LantarenVenster €85,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

Maaspodium 11.00 u €8,00 t/m €11,50 Verhalen uit de hoge hoed Laat je verwonderen door de beste en leukste voorleesavonturen uit de hoge hoed. Hofplein Theater Spookje van het dak (4+) Betoverende voorstelling met veel humor en prachtige poppen. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 Dissus, verdwaal mee in de Odyssee (6+) Polder-Odyssee vol stoere en bange helden. Rotterdamse Schouwburg 14.30 u €14,00 t/m €17,00 Pokon (4+) Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie dansers het podium. Rotterdamse Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00 Stok uit Hoed (6+) De slagwerkers willen graag goochelaar worden en gaan hiervoor op een goochelcursus. de Doelen 14.00 u €10,00 t/m €12,00

--------------------------------

foto Janey van Ierland

--------------------------------

Zie wo 01

--------------------------------

FILM

--------------------------------

-------------------------------Uit Logeren (2+) Ontdek hoe het is om ergens anders te slapen. de Doelen 14.00 u €10,00 t/m €15,00 Rotterdams Philharmonisch Orkest - Bruckner 9 Zie vr 03

5 Films by Jim Jarmusch (1984 - 1995) I.s.m. EYE Filmmuseum vertoont KINO 5 Films by Jim Jarmusch (1984 - 1995). KINO

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

Binnenbeest (6+) Een vrolijke viering van de wildheid die in alle kinderen en volwassenen zit. Maaspodium 16.00 u

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Rotterdamse Bijnamen Tramtour Tijdens een tocht van 1,5 uur met een oude tram vertelt stadsgids Herco Kruik over (onbekende)

agenda rotterdam --- MAART 2017

THEATER

The unpleasant surprise Zie wo 01

--------------------------------

JEUGD

-------------------------------Het meisje dat in de tafel verdween (6+) Een sprookje dat geen sprookje is... Vrolijke voorstelling over de kracht van de verbeelding. Kantine Walhalla 11.00 u €7,50 Tik Tak Slaap (2+) Over in bed liggen en niet kunnen slapen.

DoelenEnsemble & Shara Worden - Unremembered Shara Worden, Padma Newsome en DM Stith verzorgen de Europese première van Unremembered, de nieuwe liedcyclus van Sarah Kirkland Snider. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €24,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Opvliegers 2 De vier vriendinnen gaan op wintersport. oude Luxor Theater €16,50 t/m €32,50

--------------------------------

FILM

-------------------------------5 Films by Jim Jarmusch (1984 - 1995) Zie za 04

dinsdag 07 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD


--------------------------------

Spirit of The Dance Een van de bekendste Ierse dansshows. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €21,00 t/m €40,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Lets Radio Kamerkoor In de Laurenskerk met o.a. een nieuwe compositie van jazzgitarist Matiss Cudars. Laurenskerk 20.30 u €10,00 t/m €24,00

--------------------------------

THEATER

-------------------------------Opvliegers 2 Zie ma 06

--------------------------------

LEZING/DEBAT

-------------------------------Studio Erasmus De maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Wandeling door het Scheepvaartkwartier Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

woensdag 08 maart

--------------------------------

FESTIVALS

-------------------------------Fuck You Friedrich! International Women’s Day at WORM WORM’s jaarlijkse Nietzsche-bashing avond - een antwoord op al dat conservatieve machismo-gedoe. Worm 20.00 u €5,00

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Madball + All For Nothing + From The Heart Amerikaanse hardcorelegende Madball op de planken. Baroeg 19.00 u €15,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

-------------------------------Rotterdams Philharmonisch Orkest - Lunchconcert Openbare repetitie. de Doelen 12.30 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

VARA Leids Cabaret Festival Finalistentour van de nieuwe cabaretgeneratie. Theater Zuidplein 20.15 u €15,00 t/m €17,50 Jeanne d’ARC De hoop van Frankrijk met haar goddelijke opdracht. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 Rotterdam Lacht

Open Mic, Comedy Night. Studio de Bakkerij 20.30 u €7,50 Mike Boddé - De Geurige Man Een bijzonder bezoek aan het brein van Mike Boddé. Kantine Walhalla 21.00 u €15,00 Echte mannen Le Mouton Noir gaat op zoek naar de vaderfiguur in verschillende kunstsoorten. Rotterdamse Schouwburg €9,00 t/m €12,00

donderdag 09 maart

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

Hiphop Café Hiphop Cafe is dé ontmoetingsplek voor Rotterdamse hiphopliefhebbers. Grounds (WMDC) 20.30 u gratis Akua Naru Met classic boombap-sounds, next-level-lyricism en politiek geladen teksten. BIRD 20.30 u €15,00

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

The Doors in concert Celebration De meest authentieke tributeband van de psychedelische rockband The Doors. oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €29,50 Mich Mich schrijft sluimerende wave­ pop, kraut en shoegaze in het verlengde van Lush en Joy Division. Vessel 11 (V11) 21.00 u €9,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Mozart/Beethoven Rotterdams Philharmonisch Orkest doet Mozart en Beethoven met Julien Hervé. de Doelen €10,00 t/m €56,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Lucifer Deze voorstelling gaat over hoe het goede kwaad wordt. Mooi Weer & Zo €15,00 Goedkoop Lachen Elke tweede donderdag van de maand: cabaret in Theater ’t Kapelletje. Theater ‘t Kapelletje 20.15 u €10,00 Nasrdin Dchar - DAD Zie kader Rotterdamse Schouwburg €10,00 t/m €17,00 Echte mannen Zie wo 08

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Jeroen van der Boom Komend seizoen zoekt Jeroen van der Boom voor het eerst de intimiteit van het theater op. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €23,00 t/m €40,00

vrijdag 10 maart

--------------------------------

FESTIVALS

--------------------------------

La Big Festucatio WORMs feestelijke wisseling van de wacht. Worm 20.00 u €3,14 Yussef Kamaal w/ Henry Wu Double trouble in BIRD! Start je avond met experimentele jazz van het London-based duo Yussef Kamaal en sluit af met een dj-set van Henry Wu. BIRD 21.30 u €13,00

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Mike Kwadraat Mike Boddé en Mike del Ferro voegen zich samen voor een gevarieerd programma. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €22,00 Bill Laurance Bill ‘de-gruwelijke-pianist-van-Snarky-Puppy’. BIRD 20.30 u €17,00 Nik West Met haar unieke funk, prachtige stem en een stage presence à la Prince kan ze artiesten als Bootsy Collins en Lenny Kravitz tot haar fans rekenen. BIRD 20.30 u €21,00 Surfer Blood Klinkt als: Real Estate, Beach Fossils, The Shins. Rotown 21.00 u €10,00 Matt Winson Prachtige indiefolk in het verlengde van Fleet Foxes, Patrick Watson en Bon Iver. Vessel 11 (V11) 21.00 u €9,00

SKVR KINDERWORKSHOPS IN DE VOORJAARSVAKANTIE Drie leuke workshops voor verschillende leeftijden tussen 2,5 tot 10 jaar in de voorjaarsvakantie. Kijk op www.skvr.nl/ voorjaar voor alle workshops per leeftijd. Vooraf inschrijven. SKVR Rotterdam Centrum, vr 3 maart, 10.00 u €8,00 Theater Walhalla 21.00 u €14,00 Echte mannen Zie wo 08

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Loslopend wild XL Extreme urbandance, over-the-topperformance en een ontdekkingsreis. Maaspodium €14,00 Persuit of Happiness Wat is geluk, en hoe en waar vinden we het? Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €21,00

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Mozart/Beethoven Zie do 09

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Lucifer Zie do 09 Pieter Derks - Spot Alles dat zichzelf serieus neemt moet bespot worden. oude Luxor Theater €16,00 t/m €29,50 De Ingebeelde Zieke Drijfzand speelt een uitbundige en bij vlagen satirische komedie. Theater ‘t Kapelletje €12,50 Max van den Burg - Op een bedje van rucola Max gaat de strijd aan met alles wat steeds maar mooier wordt gemaakt dan dat het is. Theater Zuidplein 20.15 u €14,00 t/m €16,50 Nasrdin Dchar - DAD Zie do 09 Pieter Jouke - Dingen die ik dacht Soms blijken de dingen die je dacht helemaal niet waar te zijn.

FILM

The Klezmatics Geen klezmerband zo veelzijdig, avontuurlijk en ‘rock ‘n roll’ als The Klezmatics. LantarenVenster 21.00 u €20,00

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

Talk-Theater Het gelijk van Maxima? Een zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Centrale Bibliotheek 19.30 u €7,50

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Checkpoint (8+) Beleef Checkpoint nu mee in het theater! Nieuwe Luxor Theater 19.30 u €17,50 t/m €36,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Bow Hammer Connection Een trio dat de meest elementaire fundamenten van muziek samenbrengt. de Doelen 20.30 u €10,00 t/m €19,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 39


zaterdag 11 maart - vrijdag 17 maart zaterdag 11 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Rob Orlemans & Half Past Midnight + Lost INsanity + Fire & Ice + No1408 Spetterende bluesrock van het hoogste niveau. Baroeg 18.00 u €8,00 James Brandon Lewis Trio Zie pagina 17 LantarenVenster 20.30 u €18,00 Drive Like Maria Klinkt als: QOTSA, Led Zeppelin, Foo Fighters. Rotown 21.00 u €13,00 45ACIDBABIES Catchy electrofunk en indiepunk voor fans van Sleigh Bells, Metric en MGMT. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

DANS/BALLET

-------------------------------Loslopend wild XL Zie vr 10

Na jarenlang rock gespeeld te hebben gaan ze nu volledig voor Franse chanson. Theater Walhalla 15.00 u €14,00

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

FILM

5 Films by Jim Jarmusch (1984 - 1995) Zie za 04 The best of IDFA on tour 2016 Ontroerende feelgood-documentaire over de jazzlegende Clark Terry (1920-2015) en zijn jonge protegé Justin Kauflin, een blinde jazzpianist. LantarenVenster 12.00 u €25,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Wandeling De Tempel Wandeling met gids. Vooraf aanmelden.

KLASSIEKE MUZIEK

Lamentaties van Robert White door Cappella Gabrieli Kamerkoor Cappella Gabrieli zingt de Lamentaties van Robert White en muziek van Hildegard von Bingen. Eendrachtskapel (Eendrachtskerk) 15.00 u €15,00 Bach en de Noorderlingen Cantatrix presenteert één van de mooiste programma’s die ze de afgelopen 25 jaar heeft uitgevoerd. Grote Kerk Overschie 15.00 u €15,00 Reitze Smits - Russisch

Sinfonia Rotterdam - Water Music Een Mozart-symfonie en aria’s en duo’s van Händel. de Doelen 19.30 u €10,00 t/m €28,00 Música Temprana Van Monteverdi tot Misa Criolla. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €35,00

THEATER

--------------------------------

Lucifer Zie do 09 Pieter Derks - Spot Zie vr 10 Hans Liberg - Trálálálá voor iederéén! Een show vol humor en heel veel muziek. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €21,00 t/m €40,00 Boeing Boeing! Dit heerlijke stuk van Marc Camoletti is de meest gespeelde komedie ter wereld en laat je gieren van het lachen. Theater Zuidplein 20.00 u €24,00 t/m €29,00 De Ingebeelde Zieke Zie vr 10 De vlucht van een granaatappel Persoonlijke vluchtgeschiedenissen van twee generaties. Theater Zuidplein 20.15 u €15,00 t/m €17,50 We hadden liefde, we hadden wapens Naar de gelijknamige roman van Christine Otten, met o.a. Huub van der Lubbe. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €21,00 Nasrdin Dchar - DAD Zie do 09 Echte mannen Zie wo 08 Veteranen Volg twee mannen tijdens herdenkingen. Theater Walhalla 21.00 u €15,00

--------------------------------

40 ---

maandag 13 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Les in Jazz Zie ma 06

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Laura van Dolron - Stemwijzer Zie zo 12

foto De Zee Theaterproducties

--------------------------------

­wegen? (6+) Zie kader Hofpleintheater 15.00 u Verhalen uit de hoge hoed Zie zo 05 De Drakentemmer (4+) Twee acteurs van Valentijn productiehuis vertellen het verhaal met woorden, liedjes en tekeningen. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 Liefde (8+) Neemt je mee in de wereld van de onbekende ander, en het raadsel dat liefde heet. Hartverwarmend danstheater. Rotterdamse Schouwburg 15.00 u De dankbare boom - Familieconcert (6+) Kinderen maken op een intense manier kennis met klassieke muziek en het spannende verhaal erachter. Wereldmuseum Rotterdam 14.00 u €10,00 t/m €15,00

--------------------------------

FILM

-------------------------------5 Films by Jim Jarmusch (1984 - 1995) Zie za 04

--------------------------------

De Meisjes van de Kapsalon In deze voorstelling ontdek je hoe absurd ver drie kapsters bereid zijn te gaan om het geld, de kapsalon of de liefde van baas Hatim voor zichzelf te verkrijgen. Gebaseerd op het boek, met gelijknamige titel, van de Rotterdams Marokkaanse schrijfster Najoua Bijjir. Theater Zuidplein, vr 17 maart, 20.15 u €12,50 t/m €15,00

Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Bende van Beuving Cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving en band en een Rotterdams zangkoor. Kantine Walhalla 20.30 u €15,00

zondag 12 maart

--------------------------------

FESTIVALS

-------------------------------Holi Colour Sensation Rotterdam 2017 Vier het holifeest in Zuiderpark. Zuiderpark 15.00 u gratis

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Slaughter & The Dogs + Bunker OESO Een van de eerste Engelse Punkbands: Slaughter & The Dogs. Baroeg 15.00 u €13,00 La tres Illustre Compagnie du Chat Noir

agenda rotterdam --- MAART 2017

tweeluik Reitze Smits doet Bach en Rachmaninov op de Laurensorgel. Laurenskerk 15.00 u gratis DoelenKwartet - Vierde Uur Een gevarieerde reeks concerten van het DoelenKwartet met als vierde ‘Een stil uur’. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €25,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Ingebeelde Zieke Zie vr 10 Laura van Dolron - Stemwijzer Voor iedereen die gaat stemmen en daar wijzer van wil worden. Zaal Ro Theater €10,00 t/m €15,00 Hikikomori Zie vr 03

DIVERSEN

--------------------------------

Levenstrijd in stilte Loslaten! En als je al het overbodige zou loslaten, wat blijft dan over? Avenue Concordia 20.00 u gratis Madama Butterfly Puccini’s hartbrekende opera door de Staatsopera van Tatarstan. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €24,00 t/m €41,00

dinsdag 14 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

An Evening with K’s Choice: The Backpack Sessions Het basisduo van K’s Choice duikt in hun ‘rugzak’ met oude en nieuwe smaakmakende songs en verrassende covers. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €26,50

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

JEUGD

Schumann Quartett Het Schumann Quartett doet Schumann, Verdi en Mendelssohn. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €43,00

Hoeveel zou de wereld

THEATER

---------------------------------------------------------------

--------------------------------


advertenties

--------------------------------

Ronald Goedemondt - Geen sprake van Zesde programma met alleen maar goed geplaatste grappen. oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €34,50

woensdag 15 maart

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Marathon Zie pagina 19 Nieuwe Luxor Theater €21,10 t/m €47,00 Risjaar Drei De weg naar macht ligt open, maar als je het eenmaal hebt, wat doe je er dan mee? Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 Een winterplan Het einde van een vriendschappelijke driehoeksverhouding tussen drie grote denkers. Rotterdamse Schouwburg €10,00 t/m €17,00 Sontag Wie over alles durft te denken, is nergens bang voor. Rotterdamse Schouwburg €9,00 t/m €12,00 Laura van Dolron - Stemwijzer Zie zo 12

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

DRAAD: Verkiezingsnacht Met live-uitslagen, opiniemakers, analyses, debat, columns en muziek. Arminius 20.00 u €6,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Gistpodium Zappen langs verschillende muziekstijlen? Tijdens het Gistpodium doen we dat. Studio de Bakkerij 20.30 u €3,50

donderdag 16 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Novastar Closer To You-solo tour in Rotown! Een avond vol nieuw materiaal en oude hits. Rotown 20.00 u €12,00 GOLD Genre-overstijgende ‘post-everything’-rockformatie uit Rotterdam met nieuw album. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Vrek Karakterkomedie van Molière in een eigentijds jasje. Over grenzeloze hebzucht. Mooi Weer & Zo €15,00 De Marathon Zie wo 15 Sara Kroos - Doorgefokt Over de menselijke weeffouten die we allemaal herkennen.

oude Luxor Theater 20.00 u €16,00 t/m €31,00 Een winterplan Zie wo 15 Sontag Zie wo 15

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Operacursus Meer weten over opera? Volg dan de operacursus: drie opera’s met drie cursusavonden. de Doelen 19.30 u €149,00 Vocal Sampling Duizelingwekkende muzikale trompe l’oeuil. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €25,00

vrijdag 17 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

ADHD Pakkende jazz uit Reykjavik. de Doelen 20.30 u €10,00 t/m €19,00 Jo Goes Hunting Jo Goes Hunting komt voort uit de tomeloze fantasie van de Rotterdamse alleskunner Jimmi Jo Heuting. Vessel 11 (V11) 21.00 u €9,00 Mini-playbackshow met Henny Huisman Dit is je kans om door te breken: Henny Huisman host een Mini-playbackshow met plek voor twintig teams. Annabel 23.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Rhapsody in blue Rotterdams Philharmonisch Orkest doet Bernstein, Gershwin en Rachmaninov. Zie ook pagina 18 de Doelen €10,00 t/m €56,00 Lucas & Arthur Jussen Brieven aan Maurice Programma rond Maurice Ravel met Lucas & Arthur Jussen, Barbara Kozelj, Jonathan Roozeman en Raúl Suárez. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €35,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Vrek Zie do 16 De Ingebeelde Zieke Zie vr 10 De Meisjes van de Kapsalon Zie kader pagina 40 Theater Zuidplein 20.15 u €12,50 t/m €15,00 Macho Macho Visueel aantrekkelijk theaterduet waarin mannelijkheid gepresenteerd wordt. Studio de Bakkerij 20.30 u €10,00 Micha Wertheim - Iemand Anders Micha Wertheim vind het tijd voor iets anders en maakt daarom twee voorstellingen dit seizoen. Theater Walhalla 21.00 u €16,00

ELKE DO VR ZA ZO

LAST MINUTE NU OOK OP TICKETS CS UITAGENDAROTTERDAM.NL/LASTMINUTES

CABARET MUSICALS CONCERTEN THEATER OPERA > EN MEER

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 41


vrijdag 17 maart - zondag 26 maart --------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Babyconcert (0+) Wisselende professionele musici geven een concert van 30-40 minuten voor baby’s. Studio de Bakkerij 09.30 u €13,50

--------------------------------

FILM

--------------------------------

I, DANIEL BLAKE Een perfecte mix van understatement, humor en tragiek. Islemunda, podium van IJsselmonde 20.00 u €5,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Wandeling door Charlois Zie kader pagina 43 Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Moro lobi Terug naar een intiemer podium, niet alleen zijn muziek, maar ook zijn verhaal inspireert. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €21,00 Lieve Bertha - Prachtexemplaar Twee jongens van begin twintig die schrijven en zingen over alles wat hen bezighoudt. Kantine Walhalla 20.30 u €14,00

Zie vr 17

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

---------------------------------------------------------------

Bumba - Bumba in Dromenland (1+) Familievoorstelling met Bumba en al zijn vriendjes. oude Luxor Theater 13.30 u €12,50 t/m €24,95

zondag 19 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Viajá na temp Theatergroep Viajá na temp neemt het publiek mee op een reis van Kaapverdië tot aan Delfshaven. Grounds (WMDC) 14.00 u €10,00 Blood Incantation + Thanatos + Cruciamentum Techniek en atmosfeer verpakt in loodzware deathmetal.

THEATER

De Ingebeelde Zieke Zie vr 10 Vogelvrij Zie za 18

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

LEZING/DEBAT

Reizen met Steinz - Gustave Flaubert In deze lezingenserie neemt literair redacteur Jet Steinz je mee op reis langs Europese letteren. Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis Paginagroots Gratis woordkunsten op het Schouwburgplein. Rotterdamse Schouwburg 16.30 u €5,00

De Vrek Zie do 16 Learning how to walk Over het tussengebied waarin niks en toch veel gebeurt, over kijken en luisteren. Rotterdamse Schouwburg 19.30 u €10,00 t/m €21,00 Vogelvrij Een jongerenvoorstelling geïnspireerd op Voorjaarsontwaken en Spring Awakening. Hofplein Theater €15,00 De Marathon Zie wo 15 De Ingebeelde Zieke Zie vr 10 Drie Koningen Avond Een hele berg maatschappelijke waarden worden op z’n kop gezet. Kantine Walhalla 20.30 u Micha Wertheim - Iemand Anders

42 ---

LEZING/DEBAT

-------------------------------Boek & Meester Zie kader Arminius 20.00 u €10,00

--------------------------------

DIVERSEN

Wandeling door Delfshaven Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

dinsdag 21 maart

--------------------------------

THEATER

-------------------------------Remco Veldhuis - Lang verhaal kort Op komische wijze langs alle punten uit de Bijbel. oude Luxor Theater 20.00 u €15,00 t/m €28,00 De Ploeg - Pilp fuction Zie ma 20 Nieuwe Luxor Theater €18,50 t/m €37,50

POP/JAZZ/WERELD

THEATER

--------------------------------

--------------------------------

foto Lotte Hansen

--------------------------------

--------------------------------

De Ploeg - Pilp fuction De Ploeg is terug en waagt zich in de wereld van de film. Nieuwe Luxor Theater €18,50 t/m €37,50

--------------------------------

JEUGD

zaterdag 18 maart

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

-------------------------------Metal Battle: Veldslag West Halve finale voor metalbandwedstrijd. Baroeg 19.00 u €3,00 Lucas Hamming Voormalig deelnemer van De Beste Singer-songwriter, terug naar Rotterdam. Rotown 21.00 u €12,50 Theo Bleckmann Met Ben Monder, Shai Maestro, Chris Tordini en John Hollenbeck. LantarenVenster 21.00 u €18,00

Les in Jazz Zie ma 06 Chris Lightcap’s Bigmouth Met Chris Cheek, Tony Malaby, Craig Taborn, Chris Lightcap, Gerald Cleaver. LantarenVenster 20.30 u €16,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Boek & Meester Tijdens de achtste editie van Boek & Meester is de Amerikaanse schrijver Paul Auster te gast bij Ernest van der Kwast om te vertellen over zijn nieuwe roman 4 3 2 1. Arminius, ma 20 maart, 20.00 u €10,00 Baroeg 15.00 u €10,00 Mark Olson - Good-bye Lizelle Na een wereldreis heeft Mark Olson een nieuw album vol poëtische songs. Theater Walhalla 15.00 u €14,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Storioni Trio en vrienden Het Storio Trio speelt Beethoven en heeft speciale gasten voor Schuberts Forellenkwintet. de Doelen 11.00 u €10,00 t/m €20,00 Piano Academie: studiemiddag rondom de fortepiano Studiemiddag met Edwin Beunk. de Doelen 14.00 u €8,00 Kristian Bezuidenhout Verspreid over drie seizoenen speelt Kristian Bezuidenhout alle Beethoven-sonates op fortepiano. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €29,00

agenda rotterdam --- MAART 2017

Brrr! (4+) Een humoristisch verhaal vol nieuwsgierige pinguïns, koude neuzen en sneeuw… heel veel sneeuw. Kantine Walhalla 11.00 u €7,50 Verhalen uit de hoge hoed Zie zo 05 Abel het Tasmannetje (6+) Een sprookjesachtige voorstelling over dapper zijn en de kracht van liefde. Theater Zuidplein 14.15 u €8,50 t/m €11,00 Hendrik IV - Ongeschikt voor kinderen (8+) Een onconventionele voorstelling waar kinderen ongezouten hun mening mogen geven. Rotterdamse Schouwburg 15.00 u €8,00 t/m €11,00

maandag 20 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Rondleiding in de Laurenskerk Rondleiding met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

woensdag 22 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

The Simon & Garfunkel story Van The Sound of Silence tot Central Park. oude Luxor Theater 20.00 u €20,00 t/m €38,00 J. Bernardt Balthazar frontman Jinte B. Deprez met zijn soloproject J. Bernardt. Rotown 20.00 u €9,00 Sun Ra Arkestra Eén van de laatste kansen om dit legendarische orkest live te zien. Niet te missen! LantarenVenster 20.30 u €24,00 De Uitdaging: Magda Mendes & Izaline Calister Musicus Thijs Borsten nodigt de meest uiteenlopende artiesten uit om een vocale confrontatie met elkaar aan te gaan. Kantine Walhalla 20.30 u


KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw doen Liszt en Goebaidoelina. Laurenskerk 20.30 u €10,00 t/m €29,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Marathon Zie wo 15 Lord of the Flies Naar de roman van William Golding, waar alle normen, waarden en de beschaving weg vallen. Maaspodium €10,00 t/m €21,00 Jihad Drie vrienden sluiten zich aan bij de jihadisten, maar eenmaal daar is de situatie anders dan verwacht. Theater Zuidplein 20.00 u €15,00 t/m €20,00

absurd, rauw en brutaal, zit bovenop de actualiteit en is politiek volkomen incorrect. oude Luxor Theater 20.00 u €12,50 t/m €24,50 De Marathon Zie wo 15 Lord of the Flies Zie wo 22

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Snorro, de gemaskerde held (8+) Zie wo 22 Razend (12+) Na Afblijven en Spijt brengt regisseur Dick van den Heuvel nu de musical Razend. Theater Zuidplein 19.30 u €16,00 t/m €21,00

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

--------------------------------

SKVR Fanatics Iedere derde donderdag van de maand staat RAAF in het teken van jong Rotterdams talent. RAAF 19.00 u €2,50

--------------------------------

vrijdag 24 maart

JEUGD

Snorro, de gemaskerde held (8+) Haal de paarden van stal en de degens van de zolder voor de nieuwe swingende Ro Theaterfamilievoorstelling. Rotterdamse Schouwburg €13,50 t/m €32,00

donderdag 23 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Conan / Downfall Of Gaia / Hark / High Fighter Loodzware doom/stoner. Subtiliteit staat niet in het woordenboek van Conan. Baroeg 18.00 u €13,00 Roberto Fonseca Jazzpianist-componist Roberto Fonseca presenteert zijn nieuwe album ABUC. LantarenVenster 20.30 u €20,00 Logue Het Rotterdamse Logue presenteert vanavond haar nieuwe ep. Voor fans van The Kooks en Mystery Jets. Vessel 11 (V11) 21.00 u €5,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Isabel Ettenauer Cage, Essl, Lann en Lechner… op een speelgoedpiano. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €24,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Drie maanden in 3 dagen De kans om een voorstelling nog een keer te zien. Mooi Weer & Zo €15,00 Martijn Koning - Koning van de lach Martijn Koning is hilarisch en

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

BLØF De Zeeuwse koningen van ambachtelijke pop. Annabel 20.00 u €30,00 Jasper van ’t Hof ¼-tet - ‘No hard shoulder’ Pianist-componist Jasper van ’t Hof komt met nieuw Nederlands ¼-tet. de Doelen 20.30 u €15,00 Over the Rhine Een betoverende mix van country, folk, americana, gospel en pop. LantarenVenster 20.30 u €16,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Drie maanden in 3 dagen Zie do 23 De Marathon Zie wo 15 Lord of the Flies Zie wo 22

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Battle Abbey Dans en livemuziek dat wisselt tussen euforie en tragiek, kwetsbaar en virtuoos. Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €17,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Snorro, de gemaskerde held (8+) Zie wo 22

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Oddisee & Good Compny - Beneath the surface tour Geniet van deze hiphopartiest tijdens zijn Beneath the surface tour.

BIRD 19.30 u €15,00 t/m €18,00 Frank Boeijen Nieuwe en bekende liedjes in verrassende arrangementen. oude Luxor Theater 20.00 u €17,00 t/m €34,00 Maarten Ebbers - Appeltje Eitje Maarten zingt, preekt en betovert. Theater Walhalla 21.00 u €14,00

zaterdag 25 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

-------------------------------7 Layers Sessions Een door Dotan georganiseerde avond vol nieuw singer-songwritertalent. Rotown 20.00 u €15,00 BLØF Zie vr 24 Sitek, Solar en Bialas Hiphop voor Poolse expats. Baroeg 20.00 u €25,00 An evening with the Blues Met Mississippi Heat, Big Daddy Wilson en James Armstrong. LantarenVenster 20.00 u €27,00 Memphis Maniacs The Masters of Mash-Up to the max. Maassilo 20.30 u €17,50 Iba Mahr Jonge, talentvolle Jamaicaanse artiest, die met zijn stijl en energie een frisse wind door de reggaemuziek laat waaien. Grounds (WMDC) 21.00 u €10,00 t/m €12,50 Paceshifters Schuurt, vlamt en sputtert er driftig op los met post-grunge. Vessel 11 (V11) 21.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Geert Bierling & Lipstick Percussion Duo Diverse werken op orgel en slagwerk door Geert Bierling en het Lipstick Percussion Duo. de Doelen 13.00 u gratis deFilharmonie & Collegium Vocale Gent - Elias deFilharmonie & Collegium Vocale Gent en dirigent Phillipe Herreweghe doen Elias van Mendelssohn. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €43,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Drie maanden in 3 dagen Zie do 23 De Marathon Zie wo 15 Lord of the Flies Zie wo 22

--------------------------------

LEZING/DEBAT

--------------------------------

Boekenweek 2017 - Ernest van der Kwast Tijdens Boekenweek 2017 komt schrijver Ernest van der Kwast op bezoek bij Bibliotheek Hoogvliet. Bibliotheek Hoogvliet 13.30 u €6,00

foto John Giskes

--------------------------------

Wandeling door Charlois Wandeling met gids, Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam, vr 17 maart,14.00 u €5,00

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

Snorro, de gemaskerde held (8+) Zie wo 22

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

Boekenmarkt In de hal vind je een ruim aanbod van boeken zoals romans en kinderboeken. Centrale Bibliotheek 10.00 u gratis Dagtocht Tweede Maasvlakte Rondvaart met bezoek aan Futureland op de Tweede Maasvlakte. Spido 10.30 u €57,50 Wandeling door het Lloydkwartier Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00 Miss Montreal Het Nederlandse publiek leert Sanne Hans in 2008 kennen via een reclame, maar al snel mag ze in De Wereld Draait Door haar eigen liedje Just A Flirt komen spelen. oude Luxor Theater 20.00 u €17,50 t/m €32,50 De Tunes - Jongens van plezier De jongens van de Tunes nemen het over nu de meisjes van plezier al een paar jaar weg zijn. Kantine Walhalla 20.30 u €18,50 Iris Penning Misschien is Iris Penning wel meer dichter dan muzikant. Theater Walhalla 21.00 u €13,50

zondag 26 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Erasmus Jazz Prijs 2017 Drie bands bestaande uit studenten van Codarts strijden om de hoofdprijs. de Doelen 14.00 u €12,00

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 43


zondag 26 maart - vrijdag 31 maart --------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Rhapsody in blue Zie vr 17 De Zweedse Mozart Drieluik kamermuziek door Piu Corde met J.M. Kraus en tijdgenoten W.A. Mozart en J. Haydn. Sint-Lambertuskerk 15.15 u gratis

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

De Marathon Zie wo 15 Gouwe ouwe Komedie met serieuze ondertoon met Carry Tefsen, Ingeborg Elzevier en Trudy Labij. oude Luxor Theater 15.00 u €18,00 t/m €34,50

Wandeling Markant Rotterdam Wandeling met gids. Vooraf aanmelden. Gilde Rotterdam 14.00 u €5,00

dinsdag 28 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

-------------------------------CC Smugglers De Britse rootsformatie voor fans van Chatham County Line en Mumford & Sons. Rotown 20.00 u €10,00

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

--------------------------------

Marc-André Hamelin en Leif Ove Andsnes Marc-André Hamelin en Leif Ove Andsnes doen Mozart, Debussy en

woensdag 29 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

HANDED & Amongster Een fijne double-bill met eigenwijze pop. Rotown 20.00 u €10,00 Rob de Nijs - Op verzoek Het publiek bepaalt voor het grootste gedeelte wat er gespeeld gaat worden. oude Luxor Theater 20.00 u €21,50 t/m €37,00

--------------------------------

THEATER

-------------------------------Roué Verveer - Op het laatste moment. Alweer de zevende voorstelling van Roué Verveer.

LEZING/DEBAT

--------------------------------

JEUGD

--------------------------------

--------------------------------

De grote Reptielenshow Interactieve en educatieve show met een reptielenexpert en ecoloog. Studio de Bakkerij 14.30 u €10,00 Luie zondag met Karsu Multitalent Karsu heeft al op heel wat podia gestaan. Kantine Walhalla 15.00 u €16,50

maandag 27 maart

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

SHEN YUN - KLASSIEKE DANS BEDOELD VOOR KEIZERS Verhalen en legendes uit China’s vijfduizendjaaroude hemelse cultuur in de vorm van zeer expressieve klassieke Chinese danskunst, een uniek symfonieorkest en interactieve achtergronden. Shen Yun laat miljoenen kijkers wereldwijd versteld achter. Zie zelf waarom! Nieuwe Luxor Theater, di 28 maart, 20.00 u, van €70,00 t/m €120,00 Stravinsky. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €29,00 Grote Kamermuziekprijs Concours voor klassieke ensembles van Codarts Rotterdam en Koninklijk Conservatorium Den Haag. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €43,00

--------------------------------

--------------------------------

DIVERSEN

--------------------------------

44 ---

Bere Boos! (2+) Een grappige, interactieve voorstelling over boos zijn, weglopen, thuiskomen en zelf de wereld ontdekken. Centrale Bibliotheek 10.30 u €10,00

donderdag 30 maart

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

LEZING/DEBAT

Boekenweek 2017 - Bram Bakker Bram Bakker geeft een interactieve lezing over ‘Verboden vruchten’, het thema van de Boekenweek. Bibliotheek Hoek van Holland 20.00 u €6,00

JEUGD

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

Les in Jazz Zie ma 06

--------------------------------

Boekenweek 2017 - Marjan Berk Marjan zal voordragen uit eigen werk, vragen van het publiek beantwoorden en boeken signeren. Bibliotheek IJsselmonde 20.00 u €6,00

Alejandro Escovedo Eén van de meest gevierde singer-songwriters uit de VS. Rotown 20.00 u €14,00 Joy Wellboy Duistere pop van het Belgische duo Joy Wellboy voor fans van Lykke Li en Bat For Lashes. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00 Homegrown - Petrol Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer hét jazzgeluid van morgen. BIRD 22.00 u gratis

Boekenweek 2017 - Nelleke Noordervliet Nelleke zal voorlezen uit eigen werk, vragen van het publiek beantwoorden en boeken signeren. Bibliotheek Ommoord 14.00 u €6,00

DIVERSEN

LEZING/DEBAT

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

AaiPet (2+) Peutervoorstelling zonder praatjes, met veel muziek, magie, humor en beweging. Rotterdamse Schouwburg 11.00 u €8,00 t/m €11,00 Verhalen uit de hoge hoed Zie zo 05 Snorro, de gemaskerde held (8+) Zie wo 22

LantarenVenster 19.00 u €9,50

THEATER

Nieuwe Luxor Theater €15,00 t/m €30,00 Find me a boring stone Een chaotische, ongestructureerde monoloog over bijna alles. Zaal Ro Theater €10,00 t/m €19,00 Ivanov Zie di 28 Sontag Zie wo 15

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Ivanov Regietalent Nina Spijkers zet met energie en humor een klassieker van Tsjechov naar haar hand. Rotterdamse Schouwburg €10,00 t/m €19,00

Creatie 2017 Een voorstelling die mens en maatschappij ter discussie stelt. Rotterdamse Schouwburg €10,00 t/m €21,00

DANS/BALLET

--------------------------------

--------------------------------------------------------------Shen Yun 2017 Zie kader Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €70,00

agenda rotterdam --- MAART 2017

--------------------------------

FILM

Cracking the Frame: Don’t Blink - Robert Frank Onconventioneel portret van de even onconventionele fotograaf en filmmaker Robert Frank.

Toonkunst Rotterdam De Rotterdamse Matthäus-Passion Een concert uitgevoerd door Toonkunst Rotterdam onder leiding van Maria van Nieukerken. Met medewerking van topsolisten Immo Schröder, Heleen Koele, Marian Dijkhuizen, Robert Buckland en Willem de Vries. de Doelen 19.30 u €10,00 t/m €40,00

--------------------------------

THEATER

--------------------------------

Nieuw Geld Neem een kijkje in de wereld van een durfkapitalist en zijn vrouw. oude Luxor Theater 20.00 u €16,50 t/m €32,50 Find me a boring stone Zie wo 29 Roué Verveer - Op het laatste moment Zie wo 29 De Biecht Flip Noorman maakt het gezellig in Walhalla met vrienden, gasten, muzikanten, kunstenaars en met u. Theater Walhalla 20.15 u €12,50 EXPLORER/Prometheus Ontketend Wat heeft het internet ons gebracht? En wat gaat het ons nog meer brengen? Rotterdamse Schouwburg 20.30 u €10,00 t/m €15,00


FESTIVALS

--------------------------------

Het Rotterdamse Boekenbal: Verboden Vruchten Zie kader Arminius 20.30 u €12,50

--------------------------------

POP/JAZZ/WERELD

--------------------------------

Sontag Zie wo 15

--------------------------------

DANS/BALLET

--------------------------------

Guerilla De opstand die gaat komen. Maaspodium 20.15 u €14,00

FILM

--------------------------------

Dimitri Verhulst & Too Noisy Fish Dimitri Verhulst en Too Noisy Fish presenteren Nightwatch. LantarenVenster 20.30 u €18,00

--------------------------------

--------------------------------

--------------------------------

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Debussy/ Vaughan Williams Rotterdams Philharmonisch Orkest doet Debussy en Vaughan Williams onder leiding van Sir Mark Elder. de Doelen 20.15 u €10,00 t/m €56,00

DIVERSEN

Havenloods Live De talkshow van Oma Greet. Studio de Bakkerij 20.00 u €5,00

De sig n

IK WIL

O donder ok dagavo nd open

DEZE MAAND

NAAR

--------------------------------

THEATER

ALLES

--------------------------------

A Chorus Line Zeventien dansers. Acht spotlights. Eén droom. Nieuwe Luxor Theater 20.00 u €28,50 t/m €53,75 Find me a boring stone Zie wo 29 Vrijdag vs. Sandifort Duo met bijzonder imitatie- en transformatietalent. oude Luxor Theater 20.00 u €14,00 t/m €27,50 Moszkowicz Wat je altijd al wilde weten over een gevallen topadvocaat. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u €10,00 t/m €32,00 EXPLORER/Prometheus Ontketend Zie do 30

MUS EUM

--------------------------------

--------------------------------

KLASSIEKE MUZIEK

O donder ok dagavo nd open

Digita le Cu ltuur

FOTOGRAAF: MARCO DE SWART

Spoken Saxophone Quartet - Spoken +2 Avontuurlijk en tegelijkertijd toegankelijk voor vele oren. de Doelen 20.30 u €15,00 Tango Extremo presenteert: Club Vaudeville Tango Extremo presenteert: Club Vaudeville met gast Joris Lutz. Grounds (WMDC) 21.00 u €12,50 Jonny Fritz + Joshua Hedley Verhalende, droogkomische altcountryliedjes voor fans van My Morning Jacket. Vessel 11 (V11) 21.00 u €8,00

Het Rotterdamse Boekenbal: Verboden Vruchten Het enige echte Rotterdamse Boekenbal: Verboden Vruchten. Arminius, vr 31 maart, 20.30 u €12,50

Desig n Di g

vrijdag 31 maart

--------------------------------

Arch itectu ur

M US EU M

Boekenweek 2017 - Voorstelling: De Amerikaanse prinses Chazia Mourali kruipt in de rol van Allene Tew. Naar het succesvolle boek van Annejet van der Zijl. Centrale Bibliotheek 20.00 u €12,50

Ar ch ite ct uu r

LEZING/DEBAT

--------------------------------

Het Nieuwe Instituut

Di Cu git ltu ale ur

--------------------------------

De sig n

Creatie 2017 Zie wo 29

De sig n

DANS/BALLET

--------------------------------

MAUr SchEi tU ec Mtu ur

--------------------------------

Di Cu gita ltu le ur Museumpark, Rotterdam

Sontag Zie wo 15

Ar ch ite ctu ur

advertenties

IN ROTTERDAM Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee Het grote voordeel van Albert Heijn

UITAGENDAROTTERDAM.NL

Bekijk de actuele uitagenda op uitagendarotterdam.nl --- 45 STOPPER_IKWIL_Advertentie_84x128.indd 1

06/11/15 12:23


advertenties

CINEBIZARI #6: The Lure EEN ZORGELOOS PRINT PRODUCTIEPROCES

woensdag 15 maart 19.30 uur

BIOSCOOP BAR & RESTAURANT Gouvernestraat 129 – 133 010 – 268 11 60 kinorotterdam.nl

KINOrotterdam @KINORdam @kinorotterdam

KINO_AD_UIT84X128.indd 1

platformp.nl 010 - 298 88 99

golf Van 20 m. houD jij je roer recht? 31/01/2017 15:16

offshore experience Waan je in de Offshore Experience aan boord van een platform op zee en 3 km onder water. Test hoe geschikt jij bent voor het uitdagende werk op zee en denk mee over de energie van morgen. De wind op zee is altijd hard en de golven metershoog. Durf jij het aan?

46 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017

De zoektocht naar energie VoorjaarsVakantie

Kom op 1 maart naar de show van de gekke wetenschapper van Mad Science, bouw op 3 maart je eigen windvanger, ontwerp op 28 februari van allerlei materialen een offshore platform. En wie heeft genoeg energie om de verlichting aan te fietsen?


maart 17

expo -----------------------------Museum Boijmans Van Beuningen Museumpark 18 3015 CX ROTTERDAM

------------------------------

GEK VAN SURREALISME Topstukken van onder meer Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst vormen een ongeëvenaard overzicht van het surrealisme. t/m 28/05/2017 EEN HANDSCHOEN – GRAFIEK VAN MAX KLINGER In Het Prentenkabinet is een tentoonstelling te bewonderen met in de hoofdrol een dameshandschoen. t/m 14/05/2017 SPIEGELKAMER YAYOI KUSAMA - INFINITY MIRROR ROOM - PHALLI’S FIELD Met stippen en eindeloze spiegelingen speelt Kusama met de visuele waarneming. Permanent DE COLLECTIE VORMGEVING - VAN KERAMIEK, MEUBELS, GLASWERK TOT DE STIJL EN DUTCH DESIGN In zeven zalen toont het museum een dertigtal thema’s uit de geschiedenis van de vormgeving, aan de hand van objecten uit de middeleeuwen tot nu. Permanent DE COLLECTIE Ontdek de bijzondere museumcollectie met meesterwerken van Bosch, Bruegel, Van Eyck, Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Magritte en Dalí. Permanent

-----------------------------Kunsthal Rotterdam Westzeedijk 341 3015 AA ROTTERDAM

------------------------------

HYPERREALISME - 50 JAAR SCHILDERKUNST Zie kader t/m 04/06/2017 HUMAN / DIGITAL: A SYMBIOTIC LOVE AFFAIR Een intrigerend overzicht van digitale kunst uit de Brown Family Collection, met werk van onder meer Shezad Dawood, Tabor Robak, Jon Rafman en Rafaël Rozendaal. t/m 09/04/2017 ONZE TUNNEL - 75 JAAR MAASTUNNEL ROTTERDAM

Zie pagina 24 t/m 23/04/2017 BAKELIET, WIE KENT HET NIET Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Amsterdam Bakelite Collection presenteert de Kunsthal Rotterdam een historisch overzicht van objecten van bakeliet en gerelateerde

Ga mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. t/m 31/12/2020 BRAINWAVES, MARITIEME INNOVATIES Vijf actuele Nederlandse maritieme innovaties en de successen en de tegenslagen van het ontwikkelproces.

Roberto Bernardi / foto Institut für Kulturaustausch Tübingen

MUSEA

HYPERREALISME - 50 JAAR SCHILDERKUNST Drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars laten met meer dan zeventig werken het allerbeste van de stroming hyperrealisme zien. Kunsthal Rotterdam, t/m 04/06/2017

materialen. t/m 05/03/2017 BEELDER - J.A. DEELDER Het Locomotrutfantje, Moeder de Gans, Spartapiet, Cubaanse vlieg, Doorzager, Blauwwerker en meer beelden van Jules Deelder. t/m 19/03/2017 PIM PALSGRAAF - IN THE ABSENCE OF LIGHT Voor Kunsthal Light #15 neemt het rauwe ruimtelijke werk van de Rotterdamse kunstenaar Pim Palsgraaf (1979) als een parasiet bezit van het gebouw. t/m 05/03/2017

------------------------------

Maritiem Museum Rotterdam Leuvehaven 1 3011 EA ROTTERDAM

------------------------------

EXPEDITIE KNAPPE KOPPEN Zie pagina 20 vanaf 30/03/2017 OFFSHORE EXPERIENCE

t/m 24/09/2017 AUDIOTOUR - DOOR DE OGEN VAN Bekijk het museum eens met andere ogen. Met de audiotour ‘door de ogen van’ krijgen 27 objecten, zowel binnen als buiten in de Maritiem Museum Haven, er een extra verhaal bij. t/m 31/12/2017 ZEEKASTELEN, OP VAKANTIE MET EEN CRUISESCHIP Beleef hoe het is om met een cruiseschip op vakantie te gaan, een feest der herkenning voor de een en een droom voor de ander. t/m 25/02/2018 DE WERELD OP JE BORD Ontdek in de familietentoonstelling dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel zou zijn op ons bord. t/m 26/03/2017 TOPSTUKKEN Het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme

geschiedenis. Permanent WONEN OP WATER Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen ook mensen op het water. Maar wat drijft mensen om op het water te gaan wonen? Waar komt de passie van waterbewoners vandaan? t/m 26/11/2017 PROFESSOR PLONS Kinderen van 4 tot 10 jaar gaan op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. t/m 30/12/2017

------------------------------

Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 3015 CB ROTTERDAM

------------------------------

THE ARCHITECTURE OF APPROPRIATION De tentoonstelling gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen. t/m 25/06/2017 SLEEP MODE: THE ART OF THE SCREENSAVER Zie kader t/m 25/06/2017 DESIGNING THE SURFACE In deze tentoonstelling gaat het om de laatste laag tussen het feitelijke materiaal en zijn omgeving. t/m 25/06/2017

------------------------------

Museum Rotterdam Rodezand 26 3011 AN ROTTERDAM

------------------------------

VROUWEN VAN ROTTERDAM De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar wat is de rol van de vrouw geweest in die tijd? t/m 01/10/2017 GRONDLEGGERS VAN ROTTERDAM Fotografe Sanne Donders ontwikkelde samen met spokenwordartiest en filmmaker Melanin Kris vijf korte portretfilms. t/m 17/05/2017 GESCHIEDENIS VAN DE STAD Zeecontainers vol erfgoed nemen je mee langs het rijke verleden van Rotterdam; van de eerste mensen in het Maasmondgebied tot de moderne architectuurstad. Permanent 47


ROTTERDAMMERS EN HUN STAD Leer de mensen achter de skyline kennen. Gewone Rotterdammers met een bijzondere passie worden hier letterlijk op een voetstuk gezet. Permanent

------------------------------

Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 3072 AR ROTTERDAM

------------------------------

------------------------------

Chabot Museum Museumpark 11 3015 CB ROTTERDAM

------------------------------

DE WERELD VAN BIELING Kunst- en rariteitenkabinet laat de wereld van beeldend kunstenaar Herman Bieling (1889-1964) zien. 05/03/2017 t/m 04/06/2017 DE STIJL VAN CHABOT In het stijljaar 2017 hoogtepunten uit de eigen collectie met een accent op de jaren twintig. 05/03/2017 t/m 04/06/2017

-----------------------------Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Sleep Mode III, 2017 © Johannes Schwartz

DE COLLECTIE BELICHT DOOR JAN CREMER Jan Cremer presenteert vijftien foto’s die hem inspireren of aan het hart gaan. t/m 20/08/2017 EUROPA. WHAT ELSE? Fotografen Nico Bick en Otto Snoek brengen, ieder in hun eigen stijl, aspecten van het hedendaagse Europa in beeld. t/m 07/05/2017

een illustratie van de reisdrift, de internationale betrekkingen, het koloniale verleden en de handelsgeest van de stad. Permanent

ren) stadsnatuur, maar niet iedereen realiseert zich dat de stad ook natuur is. Permanent DODE DIEREN MET EEN VERHAAL Van Dominomus tot Tweede Kamermuis. Permanent

------------------------------

Mariniersmuseum ­Rotterdam Wijnhaven 7 3011 WH ROTTERDAM

------------------------------

KLIM! MET MARINIERS NAAR DE TOP Haak aan en klim met de Mountain Leaders van het Korps Mariniers naar de top van de Manaslu in Nepal. t/m 31/03/2017 EXPEDITIE SPEURNEUS 2.0 Leer alles over combattracking. Combattrackers zijn dé militaire spoorzoekers van het Korps Mariniers. t/m 31/12/2017 EENHEID IN URUZGAN De presentatie gaat over de inzet van mariniers in Afghanistan. t/m 31/12/2017 MARINIERS 010 - THUISBASIS ROTTERDAM Tentoonstelling over Rotterdam en het Korps Mariniers. t/m 31/12/2017 HET KORPS MARINIERS DOOR DE EEUWEN HEEN De vaste presentatie van het museum neemt je mee langs deze en andere belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Korps Mariniers. t/m 31/12/2017

------------------------------

SLEEP MODE: THE ART OF THE SCREENSAVER Dompel je onder in de kunst van de screensaver. De expo toont vroegere modellen, maar laat ook recente, geavanceerde exemplaren zien. Het Nieuwe Instituut, t/m 25/06/2017

------------------------------

Wereldmuseum Rotterdam Willemskade 25 3016 DM ROTTERDAM

------------------------------

Volg ons ook op: Kijk voor meer festivals op:

www.rotterdamfestivals.nl 48 ---

COLLEGEREEKS: MUSEUM JEUGD UNIVERSITEIT Tijdens deze collegereeks leer je in de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben alles over het eten op jouw bord. 12/03/2017 IK KOOK, DUS IK BEN - EEN REIS DOOR DE KEUKEN MET ABDELKADER BENALI Gastconservator Abdelkader Benali en conservator Alexandra Gaba-van Dongen presenteren de culinaire collectie van het Wereldmuseum in Keukengeheimen van Rotterdam in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. t/m 30/07/2017 DE COLLECTIE De objecten bieden inzicht in andere culturen, maar zijn ook

agenda rotterdam --- MAART 2017

Westzeedijk 345 3015 AA ROTTERDAM

------------------------------

JAN VAN DER KOOI – MEESTERTEKENAAR Zie kader t/m 19/03/2017 HET KUURTJE, HOE LANG NOG? Mensen, bacteriën en antibiotica-resistentie. Zie ook pagina 16 t/m 21/05/2017 BIODIVERSITEIT Soortenrijkdom in de collectie. Permanent HET KABINET VAN DR A.B. VAN DEINSE Walvissen en andere zoölogische rariteiten. Permanent OPGERAAPT OPGEVIST UITGEHAKT Fossielen uit Nederlandse bodem. Permanent PURE VEERKRACHT - DE STAD IS OOK NATUUR Stadsmensen zien (en fotografe-

Schaakstukkenmuseum Overblaak 94 3011 MH ROTTERDAM

------------------------------

VASTE COLLECTIE SCHAAKSTUKKEN MUSEUM Bezoek het Schaakstukkenmuseum en ontdek de bijzondere collectie. Antieke schaakstukken, designerschaakspellen en jeugdsentiment met vrolijke stripfiguren op het schaakbord. t/m 31/12/2017

------------------------------

Centrale Bibliotheek Hoogstraat 110 3011 PV ROTTERDAM

------------------------------

ERASMUS EXPERIENCE (10+) Ontdek op een interactieve manier dat het gedachtegoed van Erasmus nog steeds relevant is. t/m 31/12/2017

------------------------------

De Markthal Ds. Jan Scharpstraat 298 3011 GZ ROTTERDAM

------------------------------


------------------------------

Kunstblock / Witte de Withkwartier Witte de Withkwartier null 3012 BH ROTTERDAM

------------------------------

KUNSTAVOND IN HET WITTE DE WITHKWARTIER Kunstavond in het Witte de Withkwartier. Iedere vrijdag

------------------------------

Museum Rotterdam ‘40’45.NU Coolhaven 375 3015 GC ROTTERDAM

------------------------------

VASTE OPSTELING Het traditionele OorlogsVerzetsMuseum is nu een interactief educatief museum over WOII. In de vaste opstelling zie je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Permanent DE ‘40-’45 EXPERIENCE Tijdens de experience beleef je het bombardement van 14 mei 1940. Aan een acht meter lange interactieve tafel word je meegenomen in de verhalen van de Rotterdammers van toen. Permanent

------------------------------

75 JAAR TOM POES De grootste Tom Poestentoonstelling ooit met vele originele niet eerder vertoonde tekeningen. 11/03/2017 t/m 28/05/2017

------------------------------

TENT Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM

------------------------------

CUSTOMS AND CLAIMS Eerste solotentoonstelling van Julien Grossmann in Nederland. 16/03/2017 t/m 14/05/2017

------------------------------

Villa Zebra Stieltjesstraat 21 3071 JV ROTTERDAM

------------------------------

DIEP IN HET BOS (7-12 JR) Een mysterieuze en spannende tentoonstelling. Vreemde geluiden geven je het gevoel dat je er

colofon

haar kunt doen. t/m 12/03/2017

------------------------------

Witte de With, center for contemporary art Witte de Withstraat 50 3012 BR ROTTERDAM

------------------------------

THE KING, THE DOOR, THE THIEF, THE WINDOW, THE STRANGER, THE CAMERA Grootste solotentoonstelling van kunstenaar Judy Radul tot nu toe. t/m 30/04/2017 ERIC BAUDELAIRE, THE MUSIC OF RAMÓN RAQUELLO AND HIS ORCHESTRA Grootste overzichtstentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Eric Baudelaire tot nu toe. t/m 30/04/2017 THE WET WET WANDERER LAURE PROUVOST De installatie van Prouvost tran-

Museum voor Keramiek Pablo Rueda Lara Aelbrechtskolk 10 3024 RE ROTTERDAM

Showroom MAMA Witte de Withstraat 31 3012 BL ROTTERDAM

------------------------------

CAETANO CARVALHO - IS THERE ANY WORLD TO COME? Zie kader t/m 09/04/2017

------------------------------

Studio de Bakkerij Bergweg 283 3037 EM ROTTERDAM

------------------------------

EXPOSITIE: HIKIKOMORI Expositie rondom de voorstelling HIKIKOMORI van Sander van der Poort. t/m 12/03/2017

------------------------------

Strips! Museum voor het Beeldverhaal Wijnhaven 32 3011 WR ROTTERDAM

Abonnement Vragen of opzeggen? Mail naar abonneeservice@ uitagendarotterdam.nl of bel 010-2646075. Opzeggingen schriftelijk of per e-mail 1 maand voor het verstrijken van het abonnement. Abonnement afsluiten? Kijk op uitagendarotterdam.nl/ abonnement. Eerste jaar €10,- daarna €21,- per jaar. Afschrijving abonnementsgelden Voor huidige abonnees van wie het abonnement deze maand afloopt wordt het abonnementsgeld voor komende tien edities omstreeks de 20e van de maand afgeschreven. Adreswijzigingen Stuur de adreswijziging naar abonneeservice@uitagendarotterdam.nl of Uitagenda Rotterdam, Postbus 5135, 2900 EC Capelle a/d IJssel

UITAGENDA ROTTERDAM Uitagenda Rotterdam bundelt alles wat er op cultureel gebied te doen is in Rotterdam met een complete culturele agenda, inspiratiepagina’s, tips en achtergrondverhalen. Doel hiervan is om de culturele participatie van Rotterdammers te vergroten. Uitagenda Rotterdam voert het officiële Uit-merk in de regio Rotterdam, opereert onafhankelijk en levert daardoor de meest complete en betrouwbare culturele agendainformatie en uitgaanstips. Alle informatie wordt zo nauwkeurig mogelijk vermeld, echter zonder aansprakelijkheid van de uitgever. Bladmanagement Eva van der Horst Hoofdredactie Renee Schouwenburg

------------------------------

------------------------------

Uitgever Stichting Rotterdam Festivals

Agendagegevens aanleveren: agenda@rotterdampartners.nl (Uitagenda Rotterdam publiceert slechts een selectie van het volledige aanbod.)

------------------------------

REALISME IN KLEI Kunstwerken uit de twaalf thema’s worden gepresenteerd waarin alle technieken zijn vertegenwoordigd die Pablo in zijn zeventienjarige carrière heeft ontwikkeld. t/m 11/03/2017

gratis Maandblad over kunst, cultuur en uitgaan in Rotterdam

Redactieadres Postbus 21362, 3001 AJ Rotterdam magazine@uitagendarotterdam.nl

Jan van der Kooi 2015

DE TIJDTRAP Winnende tentoonstelling van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie in het roltrappenhuis van de Markthal met de archeologische bodemvondsten die zijn opgegraven. t/m 31/12/2020

JAN VAN DER KOOI – MEESTERTEKENAAR Bewonder de serie van achttien dierentekeningen, schetsboeken en werkmappen van voorstudies die speciaal voor Het Natuurhistorisch ter beschikking zijn gesteld. Natuurhistorisch Museum, t/m 19/03/2017

niet alleen bent. Je kunt dwalen, fantaseren en onderzoeken; via drie verschillende routes kom je stap voor stap dieper in het bos. Een aantal kunstenaars daagt je uit met speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte kunstinstallaties. t/m 19/11/2017 ZELF! (3-6 JR) Peuters en kleuters komen op een speelse manier in aanraking met kunst via prikkelende installaties. Permanent KUNSTENAAR IN HUIS: BARBARA WITTEVEEN (7-12) Barbara werkt in keramiek en geeft performances. Laat je verrassen door wat je samen met

formeert de begane grond van Witte de With in een vreemde, gemuteerde onderwaterbar, overgoten met inktvisinkt en bezaaid met wodkafonteinen. t/m 09/04/2017

ontwerp, Vormgeving & artdirectie Marlieke Kroon en Karen van der Slikke, stofrotterdam.nl Tekstcorrecties Renee Schouwenburg, Dimitri Hakke, Martine van Rooijen Redactie & fotografie Vera Cornel, Dimitri Hakke, Clint van der Hartt, Katja Hagenbeuk, Jesse Heijnis, Lisa Karsemeijer, Henriette van der Meer, Laura van Mourik, Joke Schut, Jeroen Veenstra, Fay van der Wall. In samenwerking met Blijwonen.in, Hotterdan.nl, iens.nl, VersBeton.nl en DeBuikVan.nl. Omslag IkRotterdam, zuidtour, pagina 9 adverteren? Neem contact op met: Localmedia.nl Suzanne Baerends 06 10633396, suzanne@rotterdamfestivals.nl Carsten van Rossen 06 52621106, carsten@rotterdamfestivals.nl Drukwerk platform P

Pak Uitagenda Rotterdam gratis mee Het grote voordeel van Albert Heijn

Distributie losse exemplaren KultuurKoerier en Albert Heijn. Leestafelexemplaren op 700 adressen; verspreiding via 700 punten in de regio Rotterdam waaronder horeca, theaters, sportvoorzieningen en vestigingen van Albert Heijn. Gratis mee te nemen. Oplage 55.000 exemplaren

49


binnenkijken binnekijken

Sandy deelt haar plek op Heijplaat met hondjes Cor en Piet en regelmatig met haar vriend Albert die afwisselend in Rotterdam en Antwerpen woont.

Wie: Sandy (51, ontwerper) Wat: een verbouwde carbidopslag pal aan de Maas Waar: Heijplaat Sinds: 2001 Bijzonder: Sandy transformeerde het vervallen stenen pand uit de jaren vijftig met eigen geld en energie tot de bijzondere plek die het nu is.

SANDY’S HIDDEN TREASURE OP HEIJPLAAT Toen Sandy haar bootje in 2001 voor restauratie naar Heijplaat bracht, had ze geen oog voor de vervallen carbidopslag die daar op haar lag te wachten. Niet veel later zou ze op Heijplaat een ponton overnemen om daarop een atelier te bouwen, maar dat ging niet door. Sandy: ‘Vervolgens draaiden we ons om en keken op dit pand: het bleek mijn bestemming.’ Inmiddels is het al 16 jaar haar plek. Ze schreef een herbestemmingsplan, kon het voor een symbolisch bedrag huren en renoveerde het als tegenprestatie. Met pijn in haar hart moet ze er in 2018 uit. Gelukkig heeft Sandy altijd zin in een nieuw project. ‘Ik ben alweer bezig met een oud transformatorenstation, ook op Heijplaat.’ Wordt het net zo robuust? ‘Ja, dat is mijn ding. Daar doe ik niet per se mijn best voor, het ontstaat gewoon.’ Zo is ze verantwoordelijk voor de stoere inrichting van Brouwerij Noordt. ‘Hoe ik mezelf omschrijf? Toch als een kunstenaar. Ik ben niet carrièrebelust, doe wat ik leuk vind en werk graag toegepast.’ Ook de titel ‘levenskunstenaar’ is gepast. Ze geniet volop en zet niet alleen ruimtes, maar ook spullen en situaties naar haar hand. ‘Dat gaat vaak onbewust, ik gebruik toeval en geluk.’ Haar grootste prestatie vindt ze niet de renovatie zelf, maar het feit dat het pand daardoor aan charme won. ‘De sloop is van de baan, dát is mijn grootste verdienste.’

Opvallend: de houten kasten die ooit muziekinstrumenten herbergden. Sandy: ‘Ze komen uit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Een vriend kocht ze op en deed er vervolgens niets mee, ik wél.’

UITAGENDATIP Binnenkort is het weer lente: reden te meer voor een dagje op het water. Ga met de Waterbus naar Heijplaat! Sandy: ‘Albert en ik nemen bijna altijd de waterbus, dat is vanaf hier de snelste manier om in Rotterdam-Centrum te komen.’

Blij Wonen is een onafhankelijk journalistiek platform dat inspireert en informeert over wonen in het algemeen en de Rotterdamse buurten en bewoners in het bijzonder. www.blijwonen.in

50 ---

agenda rotterdam --- MAART 2017

xx


Foto: Krijn van Noordwijk

Kijk voor alle activiteiten op www.wereldmuseum.nl! WERELDMUSEUM ROTTERDAM STICHTING VRIENDEN

51


Profile for Rotterdam Festivals

Uitagenda magazine maart 2017  

Uitagenda magazine maart 2017  

Advertisement