Page 1

ROSBOGEN TIPS TIL EN PERFEKT AFTEN

PRAKTISK, KVADRATISK, GALLA!

HVEM ER HF’ERNE?

“VI KAN GÅ I BYEN UDEN AT SKULLE LÅNE EVENTUELLE STORESØSKENDES ID”

GODT NYTÅR!

ROSBOGEN UDVIDER MED 4 SIDERS INDHOLD <3

JANUAR 2017

BACCHUSSKOPET!

Lad stjernerne forudsige din næste fest

+

Brevkassen QUIZ: Kender du cocktail-typen Spot en brobygger Under luppen: Kantinen 4 tricks til verdens bedste dag Vejles bedste genbrugsbutikker Aisle style Praktikantens anbefalinger m.m.


FORSIDE ILLUSTRATION: MATHILDE MØLLER 3.X

EMMA 1.C SKRIBENT

“Aisle Style” [aiel stail] e

MATHILDE 3.X ILLUSTRATION

2

METTE 1.U SKRIBENT

JULIE 1.S SKRIBENT

CHRISTINE 1.E SKRIBENT

FRIDA 2.A SKRIBENT JONAS 2.D SKRIBENT/ FOTO

KRISTINE 2.K SKRIBENT

STINE 1.K

aisle style

ROSBORG HAR STADIG STYR PÅ STILEN. SELV I JANUARS REGN OG SLUD SER ROSBORGERNE GODT UD. FOTO: HANS JAKOB 3.V

MIN STIL MED TRE ORD: “Simpel, flippet og frisk”

EMILIE 2.B SKRIBENT

JULIE 2.U SKRIBENT

ERIK 3.F

AISLE BETYDER GANG (BL.A. PÅ SKOLE) OG ERSTATTER STREET I DET GÆNGSE UDTRYK STREETSTYLE.

MARTIN 2.C SKRIBENT JOHANNE 2.D SKRIBENT

?

3

JEPPE 2.T

HANS JAKOB 3.V SKRIBENT/ FOTO

NINA 1.J

BASTIAN 1.T

MIN STIL MED TRE ORD: “Rimelig fucking sej”

SALLY 3.U

SOFIE 2.K SKRIBENT CECILIE 3.T SKRIBENT ANNA 3.C SKRIBENT OG KORREKTUR

ELLEN 3.U REDAKTØR OG LAYOUT

VICTORIA 2.K SKRIBENT

REDAKTIONEN JANUAR ISSUE Kære Rosborg <3 Godt nytår! Januar er hård. Efter en juleferie fyldt med fest, farver og flæskesteg er pengepungen blevet lettere, du er blevet tungere. Tilmed har du undervejs sikkert glemt det meste af, hvad du lærte i den første halvdel af skoleåret. Frygt dog ej. Denne udgave af Rosbogen er specielt designet til at give dig et venligt skub ind i det nye år, 2017. Du kan blandt andet læse om fordelen ved at dele sine noter med andre, og hvordan du bliver smart og parat til galla, hvordan stjernerne har skæbnelagt din kommende bacchusfest, få gode tips til både de gode og dårlige skoledage, samt læse om hvordan du sparer penge og kilo i kantinen. Til denne avis har der været hele 20 glade elever med til at skrive, tage billeder, finde idéer og lave layout. Derfor er avisen også blevet lidt længere, faktisk fire sider. Nemt. Vi håber, at I er vilde med det! KH REDAKTIONEN

TOKE 1.Y SKRIBENT OG LAYOUT

CAROLINE 1.E SKRIBENT

MIN STIL MED TRE ORD: “Classy with attitude”

MIN STIL MED TRE ORD: “Farverig, genbrug og alternativ”

MIN STIL MED TRE ORD: “Ved ikke, det kan I selv finde på.”

MIN STIL MED TRE ORD: “Ubeskriveligt, smart og perfekt”

PRAKTIKANTENS ANBEFALING

“EN DÅRLIG DAG I NY OG NÆ ER OGSÅ OKAY” Som de fleste ved, er Rosborg Gymnasium & HF særligt kendt for det sociale aspekt af det gymnasieliv, institutionen tilbyder. Det er et stort gymnasium med højt elevantal og rig mulighed for at møde nye mennesker samt deltage i sociale arrangementer. Dog har jeg i mine år som elev på Rosborg lagt mærke til en trist norm og tendens i det sociale liv på skolen: Det er svært at tale om og anerkende, når nogen har en dårlig dag. AF ANNA 3.C Hvordan kan dét så være? Jeg er personligt selv af den opfattelse, at det skyldes, at mistrivsel generelt set er et tabubelagt emne. Det synes jeg er super ærgerligt, da det skaber dilemmaer for dem, der har det svært, hvad enten det er for en kort periode eller i længere tid. Samtale er sindssygt vigtigt, når man har det hårdt. Derfor gør det mig trist til mode, når jeg hører og ser, at der er så mange, der føler sig nødsaget til at tie, fordi andre ikke magter at tage et øjeblik til at lytte til vedkommende og forsøge at lette en del af presset fra vedkommendes skuldre. Her skal det dog slås fast, at jeg ikke mener, at det er forkert at være glad og have det sjovt – Det skal der naturligvis også være plads til. Min pointe er blot, at der ligeledes bør være plads til glædens modsætning. Uden sorg ville der jo ikke være glæde.

Og uden ulykke, ingen lykke. Derudover kræver det ikke synderligt meget at lytte til hinanden, både på godt og ondt. Hvis blot vi tager os tiden til det og bekymrer os om hinanden, vil det styrke det sociale liv på Rosborg. Så vil vi få et endnu stærkere fællesskab, som både vi samt kommende elever vil kunne nyde godt af. Men vigtigst af alt, så vil det kunne hjælpe de af os, der har det svært. Så hvis bare et fåtal af jer, der læser dette, vil begynde at spørge ind og i samme stund lytte til de bedrøvede fremover, er mit mål med at skrive dette opnået. Man hører konstant om fest og farver samt liv og glade dage, men nu er det, efter min mening, på høje tid, at der bliver slået et slag for de af eleverne, der har det knap så fedt som resten. Jeg ved, at der er en del elever her på stedet, der lige nu kæmper en hård kamp, for nogle den hårdeste i deres liv. Det er på tide, at vi alle anerkender dem, skaber plads og hjælper til, hvor vi kan. Rosborg bør være et sted, hvor det også er accepteret at have en dårlig dag, uge, måned, periode og/eller år. Jeg tror på, at vi er i stand til at klare en sådan opgave og tage det ansvar, der skal tages. Det er trods alt alle os, der arbejder eller undervises på Rosborg, der er institutionens liv og hjerte – Dermed er det ligeledes os, der bestemmer, hvad Rosborg Gymnasium & HF skal stå for, både nu og i fremtiden.


GUIDES OG OPRÅB. 4 TRICKS TIL AT FÅ verdens bedste dag

Er du en af dem, der udsætter den kvælende alarm alt for mange gange, når vækkeuret ringer tidligt om morgenen? Eller er du blandt dem, der springer op af sengen og jubler over dagen, der kommer? Frygt ej, uanset hvem du er, eller hvilke vaner du har, er her også en ’’glad lille guide’’ til dig, som indeholder fire

1

2

3 4

Spring ud af sengen, flyv i fuld fart i retning mod spejlet og nævn få men gode og positive ting ved dig selv. Spis en frisk og sund omgang morgenmad og hop derefter afsted mod skole med tankerne om, at du får gratis undervisning samt får fodret din hjerne med kloge og nye visdomsord. Nyd dagen – drik kaffe, syng & dans, eller noget helt tredje. Du bestemmer - så længe det gør dig glad. Tag igen et blik i spejlet, inden dagen er helt forbi, og fortæl dig selv, at du har gjort en god indsats i dag (Pssst.. Eksperterne siger, at det hænger bedre ved, når det siges højt!).

Vidste du at... At du undgår at blive suget ned i ’’spiralen af negativitet’’, hvis du smiler til verden og bærer JA-hatten med stolthed?

AF FRIDA 2.A OG EMILIE 2.B

3 4

5

5

EN SMULE HÅB I EN MØRK TID

KÆRE VENNER. December er dårligt overstået med alle dens prøvelser, orgier af fedtet julemad og nytårstømmermænd, før vi går januar i møde, og med den bliver vores stakkels sjæle endnu engang udsat for enorme udfordringer. For nogle betyder januar, at de sidste terminsprøver skal overstås, og for andre betyder den, at den næste standpunktskarakter nærmer sig. Så har du i december overspist, forsømt afleveringer og fået fraværsskalaen til at sprænge, så er det tid til at begynde at svede over lektierne i en sidste spurt mod det eftertragtede 12-tal. Fortvivl dog ej, dette er ikke for at udpensle et dommedagsscenarie, men en hjælpende håndsrækning. Hvis jeres klasse har holdt en fælles julefrokost, er det nok gået op for jer, at selvom det måske virker besværligt, er det faktisk muligt for jer at samarbejde. Magnus har handlet æbleskiver, Julie har bagt brunkager og Jørgen har helt selv brygget gløgg (af tvivlsom kvalitet, men stadig). Vi opfordrer jer til at gøre det samme i denne terminsprøve/slutspurt. Arbejd sammen! Rom blev ikke bygget på en dag, og den blev bestemt ikke bygget alene, så har du været god til at tage historienoter hele året, så del dem! Er du et geni til differentialregning, så lær fra dig! Hjælp hinanden, og vær ikke nervøs for at andre høster frugterne af dit hårde arbejde. Husk at en glad lærer er en mild lærer! Så det er i alles interesse, at alle klarer det godt. Husk nu, vi løfter i flok, kammerater!

PRAKTISK, KVADRATISK, GALLA

AF ANNA 3.C OG JULIE 2.U

AF MARTIN 2.C

ALLE HAR SET DEM. DE ER BARE IKKE TIL AT KOMME UDENOM. BROBYGGERE! DE ER HER 12 UGER FORDELT PÅ ÅRET OG UUNDGÅELIGE, JA BESVÆRLIGE, DET KAN VI GODT BLIVE ENIGE OM. HER ER DER BLEVET LAVET EN LILLE GUIDE TIL DIG, SOM VIL SPOTTE EN BROBYGGER!

SPOT EN BROBYGGER! 1 2

4

Galla er lige om hjørnet! Wuhu! Og kan du bare ikke vente med at se, hvad menuen er? Fortvivl ej - Rosbogen kommer dig til undsætning og svarer på alle de ting, du kunne undre dig over! Tilmed har vi smækket en lille og lækker guide sammen til jer med vores bedste tips til en god aften, hvad enten du kommer alene, sammen med en kæreste, én fra klassen eller noget helt fjerde!

LE GALLA GUIDE

Rosbogens bedste tips til en mindeværdig aften, uanset partner eller mangel på samme. Galla er for alle, so don’t you worry - Bevæbnet med vores tips kan du kun få en dejlig aften!

1. Din attitude

Selvom du måske ikke tror det, er din attitude vigtig for aftenen. Hvis ikke du glæder dig samt har forberedt dig på en dårlig aften, er netop dét præcis, hvad du får. Derfor: Hold gejsten oppe og tænk positivt!

AF METTE 1.U

2. Dit udseende

RYGSÆKKEN, kæmpe afsløring der! Den berygtede rygsæk er at finde på alle brobyggere. Gerne af mærket Eastpak og med forskellige mønstre. Sikke et scoop.

Gallaaftenen er aftenen, hvor amerikanernes motto “Go big or go home” gør sig gældende! Så find dit lækreste outfit frem og gør noget ud af dig selv. Tonight you’re going to feel like a star!

DE FORVIRREDE BLIKKE der bliver sendt rundt i alle retninger. Gerne med et kort i hånden, bevæger den usikre brobygger sig rundt på Rosborg. Om de nogensinde kommer til det rigtige sted, finder vi aldrig ud af.

3. Find dine makkere

DEN FAMØSE MADKASSE kommer vi ikke udenom. Mor har været i køkkenet og kokkereret,

Hvad er bedre end at tilbringe denne skønne aften med dine bedste makkere? Sørg for at være i selskab med dem, der gør dig i allerbedst humør - Så er alting 10 gange sjovere og bedre!

fordi hendes lille guldklump skal på gym i dag. Den er pakket, klar og parat til den lille brobygger, der er at finde ved de høje borde i middagspausen.

Når der lige pludselig dannes KØ PÅ HJØRNET AF BLOK 3 i slutningen af middagspausen, fordi de stakkels forvirrede brobyggere stopper op midt i det hele og fylder gangene, fordi de venter udenfor lokalet. Brobyggere, brobyggere over det hele! Arrgh.. Sidst, men ikke mindst,DE KOLLEKTIVE TOILETBESØG. De er altid at finde i hobetal på toiletterne, for tænk hvis man farer vild alene! Så hvis du skal skynde dig på toilet inden timen, så vent. Det kan ikke betale sig.

4. Dance the night away ILLUSTRATION: MATHILDE M. 3.X

Slut med at være bænkevarmer! Det er tid til at give den hele armen på det glimtende dansegulv! Hiv din date og/eller vennerne med og sæt gang i den vildeste dansefest!

5. Hold dig ikke tilbage

Det vigtigste råd kommer til sidst, men det gør det ikke mindre vigtigt: Hold dig ikke tilbage! Vær dig selv 100 % hele aftenen på alle punkter. Husk også at nyde den gode stemning samt at du er hot som bare pokker - Du kommer aldrig til at opleve denne aften igen, så det er med at nyde den i fulde drag, så længe den varer ;-)

ALL THE INFO Hvornår?

Lørdag den 21. januar 2017 kl. 16:30-00:00.

Hvad indebærer temaet?

Midnight Fantasy er indbegrebet af hygge og romantik, der vil nemlig både være lyskæder på grene og godt selskab!

Menuen

Forret: Tunmousse med tilbehør. Hovedret: Oksefilet/Kyllingebryst med ovnbagte kartofler og salat. Dessert: Fragilité med bær.

Baren

I baren vil man kunne få både Verdi, Breezers, øl, vin og sodavand til billigere priser end til Bacchus(!!!!!!) Derudover får man for hver 4. mand ved bordet en flaske rødvin og en flaske hvidvin - Det er altså ret fedt! Tilmed vil der også være velkomstdrinks!

Busserne

Ca. kl. 23:30 vil der komme busser, som fragter alle ned til TemaBar, hvor der er afterparty indtil kl. 02:00. Derfor er der ikke én eneste væsentlig undskyldning for ikke at drikke den niende breezer (Vent dog til efter lanciers). Til information vil andre blive lukket ind fra kl. 02:00, hvor den officielle efterfest slutter.

Lanciers dansen

Som bekendt, bliver der danset lanciers, og du går måske og overvejer, om det overhovedet er noget, du kan? Svaret er, at selvfølgelig kan du det – Især hvis du har fundet en dansepartner og en kvadrille, hvilket man selv skal sammensætte, når man er til øvetime. Det er her vigtigt at pointere, at klasserne ikke danser samtidig, hvilket vil sige, at man skal danse sammen med den klasse, man havde øvetime sammen med. Så hvis ens gallapartner går i en anden 3.g klasse, skal vedkommende danse sammen med den klasse, man selv går i, hvis det var den klasse, man øvede med. OBS: Tider for øvetime af lanciers er i jeres skema på Lectio. Hvis man har en partner fra en anden 3.g klasse, skal man vælge, hvilken af de dage med øvning af lanciers, man har fået, man vil komme til. Man skal dermed kun komme til øvetime én gang, medmindre man vælger at tage en ekstratime.

Så kan du godt begynde at glæde dig til at få alle dine midnight fantasies opfyldt!


BACCHUSSKOPET

6

STJERNERNE HAR FORUDSET DIN NÆSTE BACCHUSAFTEN

VANDMANDEN

Nu hvor din tegnhersker, Venus, befinder sig i vandmanden, er du meget opmærksom på dehydrering. Din krop vil foretage en kæmpe alkohol absorbering, hvilket vil ende ud i en voldsom bræk-galopering. Fortvivl ikke - Claus Due vil tage dig med ned og få en cool brandert-tatovering.

AFTENENS TIP:

TVILLINGEN

Du har appetit for to og kan ikke holde dig tilbage! Vær beredt - hvis ikke du passer på, vil dine lyster ende ud i en voldsom omgang klamydia. Søg rådgivning hos www. netdoktor.dk der anbefaler dig, at du melder dig sy-i-da. Husk at tage dine piller, ellers vil din klamydiakløe blive en sand killer!

AFTENENS TIP:

KUN med kondom!

Water is the only drink for a wise man/woman.

SCOREREPLIK:

“Hvis du kan lide vand, kan du allerede lide 70% af mig.”

KREBSEN

SCOREREPLIK:

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

Krebsen har en besynderlig humoristisk sans, hvilket vil komme til udtryk i en mislykket kinddans. Du tror, du redder situationen ved at være sjov, men for andre fremstår du bare flov. Din uheldige kinddans får dig til at ligne klodshans = Du må forlade dansegulvet alene, uden Malene! Du beskrives bedst som en kejtet fætter, der efter denne Bacchus ikke opnår flere hede nætter.

AFTENENS TIP:

Vær stille, eller sig noget der er bedre end stilhed.

SCOREREPLIK:

”Jeg er pokémontræner. Vil du se mine pokeballs?”

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

VÆGTEN

Du er et mess. Jupiter foreslår dig, at du taber dig, så du kan komme ned i en slim tight dress. Til Bacchus vil du dog finde ud af at the boys couldn’t care less, og du får ikke dit true love kizzzz- NEDEREN, du scorer ikke!

AFTENENS TIP:

Kærligheden… må du nok erkende.. at du.. har… mistet.

SCOREREPLIK:

AFTENENS TIP:

Dans til du dåner!

SCOREREPLIK:

”Skal vi danse, eller skal du bare stå der og se godt ud?”

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

SKORPIONEN

VÆDDEREN

LØVEN

Fordi månen står i dit tegn til Bacchus, vil du blive mere handlekraftig end normalt. Skorpion rimer på makron, så sørg for at indtage festen som den lækreste dessert. Makroner kan dog blive for søde, så skru ned for charmen, ellers vil ingen motorboate dig i barmen.

AFTENENS TIP:

Stop mens legen er god.

SCOREREPLIK:

”Kunne du ikke lige dreje rundt en gang? – Jeg vil lige se, om du har vinger!”

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

Du føler måske en mystisk forbindelse til universet i øjeblikket - og med god grund. Til Bacchus vil du møde din udkårne og få en trutter på din mund. I fælleren udveksler I de dybeste snakke, alt imens din lover kysser dig ned af din klamtsvedende nakke. UHH, der er lagt op til romance - en hed kærlighedsseance.

AFTENENS TIP: Kys igennem!

AFTENENS TIP:

Du skal ikke hjem, du skal videre Temabar er stedet for dig.

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

“Spiser du Kellogs Frosties, for du vækker tigeren i mig.”

”Hjemme hos dig eller på herretoilettet?”

jeg ikke holde om dig i nat?”

NÆSTE BACCHUS ER FREDAG D.3 MARTS! LAD STJERNERNE VISE DIG VEJEN.

Ligesom løven er din jagt-taktik yderst aggressiv, og stjernerne spår, at du til Bacchus vil være uhyre ineffektiv. Du udelukker ingen som dit target og ser dansegulvet som det rene meat-market. Dine chancer for at score vil være minimale, og din selvtillid vil derfor dale. Prøv Temabar - der er større chance for at finde dit manglende

SCOREREPLIK:

TYREN

SCOREREPLIK:

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

Nu hvor harmoniens og balancens planet, Venus, er i dit tegn, udstråler du mere entusiasme. På dansegulvet vil du fange mange blikke, fordi du med din røv vil vrikke. Flere interesserede bejlere vil på din ryg prikke, i håbet om at I hjem til dig vil stikke!

”Hvis du var den nye burger på McDonalds, ville du hedde McGorgeous!”

”Har du klamydia? -Nej..? Vil du have noget?”

Til Bacchus er der massere af action omkring dig med fem planeter i dit tegn. Det går op for dig, at du JOMFRUEN SKYTTEN er ret god til at hjælpe andre på Nu hvor din planet, Venus, møder Med selve kærlighedens planetvejen. Når dine venner siger, at de forvandlingens Pluto, er det tid til en, Venus, i dit stjernetegn, kan forandring. Slut med at være uskydu godt regne med at skyde dine ikke kan score, siger du: “Yes, you ldig og stille, nu er det tid til at pille! kærlighedspile gennem alle hjerter can!”, for jupiter har hvisket, at DU Stjernerne vil, at du tager chancen til Bacchus og i omegn! Dog vil der er en ægte wingman. og prøver dig med romancen. hele tiden opstå forhindringer på AFTENENS TIP: din vej, og du bliver nødt til kæmpe Hold dine egne lyster tilbage - du er Grib JA-hatten, stop med at være slatten! Efter Bacchus vil alle putte. som en ægte samurai. Det er hårdt kun til for at behage! Det er op til dig, hvordan din aften at være dig, så til øl i baren siger SCOREREPLIK: vil slutte! du ikke nej. I barens glans din aften “Don’t get too excited - I’m only vil vende, måske det er her, du vil AFTENENS TIP: the wingman.” opleve den perfekte ende. Change is hard at first, messy in the KÆRLIGHEDS BAROMETER: middle and gorgeous at the end. AFTENENS TIP: If you don´t fight for what you want, SCOREREPLIK: don´t cry for what you´ve lost. ”Jeg har mistet min bamse, må

”Får du ikke mange bøder hele tiden? For det burde være forbudt at se så godt ud!”

FISKEN

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

SCOREREPLIK:

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

STENBUKKEN

Ugen op til Bacchus starter med fuldmåne i dit tegn. Derfor skal du passe på, at du til forfesten ikke stenBUKKER under for presset om at tage vodkashots om kap. Dit løsslupne forhold til alkohol vil have fatale betydninger for Bacchus, hvor de indtagede drikke vil føles tunge i mavesækken - det synes ham/hende den søde ikke er frækt!

AFTENENS TIP: Hold igen!

SCOREREPLIK:

”Har du spist chili, eller er du altid så hot?”

KÆRLIGHEDS BAROMETER:

AF SOFIE, KRISTINE OG VICTORIA FRA 2.K

GENBRUGSBUTIK #3: IM GENBRUG Ibæk Strandvej 6, 7100 Vejle Afstand til Rosborg: 33 min - 2,6 km KARAKTER:

FELTUNDERSØGELSE:

ROSBOGEN ANMELDER

VEJLES

GENBRUGSBUTIKKER

SOM EN GARVET ROSBORG-HIPPIE, ER DET SELVFØLGELIG ET MUST AT EJE MINIMUM ÉT SÆT GENBRUGSTØJ. ROSBORG ER KENDT FOR SIN MANGFOLDIGHED, OG HER ER PLADS TIL ALLE, UANSET STIL. HVIS DU SYNES, AT GENBRUG ER LIDT FEDT, MEN IKKE HAR NOGEN ANELSE OM, HVOR DU SKAL STARTE, OG HVORDAN DU SKAL FINDE RUNDT I DETTE VIRVAR AF GENBRUGSBUTIKKER, DER ALLE HAR HVER DERES SPECIALE AT BYDE PÅ - SÅ BARE ROLIG, VI HAR GJORT DET EASY FOR DIG! AF JOHANNE 2.D, JONAS 2.D, JULIE 1.S OG EMMA 1.C

87

I IM genbrug finder du en lille hyggelig genbrug. Selvom gåturen er længere, er det dog det hele værd! Udvalget er småt, lækkert og overskueligt. Så med vennerne under armen kan I gøre det til en hyggelig genbrugs-date efter skole. Drengehjørnet i butikken sørger for, at der er noget for begge køn. Deres MobilePay-konto er dog lidt shady, da pengene bliver sendt til en privat bruger.

GENBRUGSBUTIK #1: KIRKENS KORSHÆR Flegmade 10, 7100 Vejle Afstand til Rosborg: 16 min - 1,3 km KARAKTER:

GENBRUGSBUTIK #4: RØDE KORS Flegmade 11 A, 7100 Vejle Afstand til Rosborg: 16 min - 1,3 km KARAKTER:

GENBRUGSBUTIK #2: FRELSENS HÆR Ibæk Strandvej 10, 7100 Vejle Afstand til Rosborg: 34 min - 2,7 km KARAKTER:

VURDERINGERNE ER TRUFFET UD FRA ÉT BESØG I HVER AF DE 4 BUTIKKER

Du bliver taget imod med åbne arme af søde og snakkesalige gamle damer. Chancerne for at finde det, du leder, efter er store, da udvalget er stort og lækkert samt meget varierende. Er meget populær, især blandt drenge. Butikken tager imod MobilePay og kontant, men INGEN kort. Turen derhen går desværre forbi Campus, men det er den ydmygende rejse værd!

Kæmpestor genbrug, som har det hele. Et kursus inden for nutidens mærkevarer burde overvejes, da sektionen bestod af tøj fra “Gucci og Tommy Hilfiger” (Vi fandt mærker som Bestseller). Herretøjet er ikke det mest indbydende, men med hilsner som “Jeg trænger til luft” og “Tag mig med hjem” gav det alligevel et smil med på vejen.

Tætpakket butik, hvor de ansatte består af imødekommende ældre damer (Surprise!). De er selv meget stolte af deres store omsætning, som lyder på 1 mio. kr. pr. år (Udtaler de selv). Dette kan måske have noget at gøre med en højere pris på varerne end de andre anmeldte genbrugsbutikker. De har gjort et pænt forsøg på at indrette butikken, om det virker var vi meget i tvivl om. Så tag selv afsted og dan dit eget indtryk!

De mange genbrugsbutikker er en fantastisk mulighed for at få twistet ens stil til at være, som man gerne vil have den. One-of-a-kind, miljørigtigt og langt-fra-Campus-agtigt, er jo uden tvivl gode ord, som man gerne vil beskrives med. Genbrug er billigt, så alle har en chance - også dem på SU! Prisen for en helt almindelig langærmet trøje (ikke helt almindelig, selvfølgelig er den nice ;-) ) ligger i de 4 genbrugsbutikker, vi har anmeldt, mellem 40 kr. og 50 kr. Det er vel rart nok, når måneden lakker mod enden, og pungen er flad. Tag et kig i denne lækre guide og find ud af, hvilken genbrug du skal kigge i for at finde guldet. Vurderingerne er af de 4 mest populære genbrugsbutikker i Vejle. Nu er der ingen gode undskyldninger, god jagt!

ELSE-ESSENSEN

KORT OG PRÆCIST (FÅ GANGE SPYDIGT) ER ELSE TIL PLENUM. DET HAR DISTANCERET HENDE EN SMULE, HVILKET HAR RESULTERET I, AT VI ER I TVIVL OM, HVEM ELSE EGENTLIG ER. HERUNDER SES EN DYBDEGÅENDE, MEN KORT, UNDERSØGELSE, FOR AT FINDE FREM TIL DEN SANDE ESSENS AF ELSE OG HENDES PASSIV AGGRESSIVE PLENUM KOMMENTARER. AF TOKE 1.Y Else er her på skolen uddannelsesleder samt drama- og dansklærer. Hendes position som uddannelsesleder betyder, som hun selv udtaler det: ”Hvis der er slinger i valsen med hensyn til at huske at komme i skole til tiden, komme til alle modulerne og lave sine opgaver, så er jeg nødt til at være skrap”. Så selvom Else har et sødt ydre, så kan hun sagtens være skrap. Men det er heldigvis ikke sådan, hun normalt vil beskrive sig selv. Jeg spurgte Else, hvilket tre ord hun ville beskrive sig selv med, og de var ”Positiv, imødekommende og åben over for nye ideer.” Det var tre meget korte og præcise ord, som jo i sandhed beskriver Else. De tre kvaliteter kommer især til udtryk gennem Elses virke som foreningernes kontaktperson i ledelsen. ”Hvis man får nogle nye ideer, så kommer man og

taler med mig om det, og så finder vi ud af det ;))” siger Else-baben, hvilket betyder, at hun kan hjælpe dig, hvis du brænder inde med genialitet. At brænde inde med genialitet var nok det, Else gjorde, inden hun fik plenumjobbet. Hendes passive aggressive opfordringer til at være stille, har hun nok arbejdet på i mange år, inden hun var klar til at overtage efter Flemse. Men har hun følt et pres i forhold til at overtage efter ham? ”Årh ja. Der er jo altid noget at leve op til der, ja. Men det var nok mest de første gange.” udtaler Else, hvilket betyder, at hun har styr på sit shit. Og forresten så siger Else, at der ikke var beskidt mel i posen ved jobskiftet. Afsluttende blev Else spurgt, om hun kunne slette fravær. Hendes svar hertil var følgende: ”Ja, men nej.”


8

ROSBOGEN UNDERSØGER:

HVEM ER HF’ERNE ?

I DE SIDSTE MANGE UDGAVER AF AVISEN HAR ROSBOGEN GIVET DE FORSKELLIGE STUDIERETNINGER SPALTEPLADS TIL AT FORTÆLLE LIDT OM DEM SELV SAMT BE- ELLER AFKRÆFTE EVENTUELLE FORDOMME. VI HAR VÆRET IGENNEM HELE STX MOLEVITTEN, OG DET ER DERFOR KUN PASSENDE, AT HF NU FÅR SAMME MULIGHED FOR AT YTRE SIG. HVEM ER HF’ERNE EGENTLIG? HVAD KAN DE, SOM STX’ERNE IKKE KAN – UDOVER SELVFØLGELIG AT BLIVE #HURTIGTFÆRDIGE. VI HAR SPURGT OG BRINGER HER SVARET.

HVORFOR VALGTE DU AT TAGE EN HF I STEDET FOR STX? ”Jeg har taget en 10. klasse, og et år på HG - så det oplagte vil være at tage en HF. Desuden rummer en HF præcis det samme, hvis man vil have en alm. gymnasial uddannelse. Jeg ønsker at komme i politiet, og dér dækker en HF adgangskravene.” – Bolette 2.p

”Da jeg tidligere ikke var den mest aktive i undervisningen, fik jeg oftest dårlige årskarakter etc., selvom jeg kunne stoffet ud og ind. Så derfor virkede det oplagt udelukkende at blive bedømt ud fra en eksamen.” – Isabella 2.q ”Fordi jeg er awesome og så klog, at jeg ikke behøver at bruge 3 år på en STX.” – Linda 2.r ”Hurtigt færdig du ved.” – Sofie 2.r ”Jeg er gammel...” – Christian 1.p ”1. Fordi det kun er 2 år og mere overskueligt. 2. Fordi folk på HF oftest er ældre end STX’erne, og dermed også mere modne. 3. Fordi jeg ikke følte, der var nogen STX studieretning, der passede til mig. 4. Gider ikke det store karakterræs på STX. 5. Jeg er ikke typen, der siger så meget timerne, så derfor vil jeg hellere bedømmes ud fra mine eksaminer.” – Emma 1.p ”Da jeg har gået på en anden uddannelse og fundet ud af, at jeg ville noget andet, så passer de muligheder en HF giver til mine ønsker i fremtiden.” – Pil 1.p

HVAD KAN HF ELEVERNE SOM DE ANDRE IKKE KAN?

”Vi er måske mere modne, da mange har været ude og prøve nogle ting uden for skolesystemet, før de nu er vendt tilbage. Måske.” – Rune 2.q ”Klare en uddannelse på 2 år i stedet for 3 år.” – Celine 2.r ”Vi er alle lige. Vi kan lige så meget, som alle andre - vi er også mennesker.” – Trine 2.r

”Gå i byen uden at skulle låne eventuelle store søskendes ID.” – Christian 1.p

9 HAR ALLE PÅ HF I VIRKELIGHEDEN GENNEMSKUET SYSTEMET? (Stort set samme uddannelse, bare på 2 år i stedet for tre)

”Selvfølgelig har man lagt mærke til det, da man startede?” – Bolette 2.p ” Jeg valgte HF, da jeg er lige kvalificeret til min uddannelse med en HF såvel som med en STX #HurtigtFærdig. Jeg fandt også mange af fagene på STX unødvendige og overflødige.” – Isabella 2.p ”Ja, og nu har I gennemskuet os. Pis.” – Sofie 2.r ”Dét at gå på HF har intet at gøre med at gennemskue et system. Det handler bare om, hvad man har lavet inden gymnasiet, og hvad man vil i fremtiden.” – Pil 1.p

”Ja, men for mit vedkommende, så er jeg ret ligeglad med det. Jeg går her for at få mig en uddannelse. Jeg bliver dog frustreret, når at vi har undervisning med STX klasser, og at man tydeligt kan se og mærke, at læreren foretrækker STX frem for HF.” – Isabella 2.q ”Ja, helt bestemt. Det kan beskrives med et eksempel fra idrætsdag. Nogle 1.g´ere ser en HF klasse vinde en disciplin og udbryder: “Ej, det er fordi, de er HF´er. De er jo alle på steroider”. Ligesom et af de forrige spørgsmål, så har mange også fordomme om, at vi er dovne og ikke laver noget, osv.” – Trine 2.r

”Nej. Det er fandeme ikke alle.” – Jacob 1.q

”Måske lidt, men jeg bebrejder dem ikke. Det havde jeg også, da jeg skiftede. Fordommene kommer ud af manglende information om HF.” – Isabella 2.r

FØLER I JER OVERSET PÅ SKOLEN?

”Nej, jeg synes egentlig ikke at fordomme er noget, jeg hører så meget til hverdagen.” – Pil 1.p

”På nogle måder ja, men det er fint nok. Der er mange lektier og afleveringer, så der er nok at se til.” – Bolette 2.p ”STX’ernes studietur koster 4000 kr. pr. elev og HF’ernes koster kun 2400 kr. pr. elev, så på nogle punker er der vel forskel? Men det er ikke noget jeg går sindssygt meget op i.” – Camilla 2.q ”Narj, det synes jeg ikke, at man føler sig tynget af. Der er dog færre tilbud henvendt til HF, og man føler sig ikke lige så meget som “en del af fællesskabet”.” – Rune 2.q ”For højt fravær til at bekæmpe.” – Max 2.q ”Især til plenum... Men det er fair nok, når der kun er 6 HF-klasser vs. næsten 30 STX-klasser.. Sikkert flere.” – Sarah 2.q “Nej, STX og HF danner tilsammen Rosborg. Det er min opfattelse.” – Isabella 2.r ”Nææh, tror det er STX’ere, der bliver overset af HF’ere... De ved det bare ikke.” – Jonatan 1.p ”En smule. Jeg føler mig lidt mindreværdig, pga. der er så mange fordomme om HF’ere.” – Mads 2.r

”Generelt tror jeg, at HF er mere mangfoldigt, og at der er større accept blandt elever i HF-klasserne. Det er mit indtryk.” – Emma 1.p ”Have det mere sjovt og være mere afslappede omkring tingene. Leve livet.” – Melanie 1.p ”Vi kan alt. Vi er skolens “underdogs”, men hvad STX ikke ved er, at vi kan alt.” – Mads 1.p

PASSER DET, AT I IKKE LAVER NOGET I TIMERNE? ”Det handler om, at have en masse rigtig gode noter - Selvfølgelig til eksamen, da vi jo ved, at vi skal op i alle fag! Man rækker måske ikke så meget hånden op i HF klasserne, som på STX, men det er ikke lig med, at vi intet laver i timerne.” – Bolette 2.p

”Det går måske ikke lige så meget ud over én at lave ingenting i timerne på HF, pga. der ingen årskarakterer er, men jeg synes, at det hjælper til, at der ikke opstår en kultur, hvor det bare handler om at få gode karakterer, men om oprigtigt at lære noget. Men tilbage til spørgsmålet; Måske.” – Rune 2.q ”Selvfølgelig er der ikke lige så stort pres på os HF’ere, og derfor laver vi nok ikke ligeså meget som STX’ere, men at sige at vi aldrig laver noget holder nok ikke helt.” – Sandra 2.r ”Det er halvt halvt. Nogle er super effektive og pisse kloge, andre er til gengæld blevet tabt på jorden som barn.” – Cecilia 2.q ”Meget spredt. Måske en tendens til at være lidt sløvere end STX’erne. En af grundene er sandsynligvis det faktum, at der ikke bliver givet standpunktskarakterer. VI VED ALLE SAMMEN GODT, AT SVARET ER FOTOSYNTESE! FÅ DEN FUCKING FINGER NED TRINE!” – Christian 1.p

FØLER DU, AT DER HERSKER FLERE FORDOMME OM HF END OM ANDRE PÅ SKOLEN?

AF ELLEN 3.U OG CECILIE 3.T ILLUSTRATION: MATHILDE 3.X

”Jep - jeg er ikke gravid eller har børn.” – Jacob 1.q

“VI KAN GÅ I BYEN UDEN AT SKULLE LÅNE EVENTUELLE STORESØSKENDES ID”


710 ROSBOGEN UNDERSØGER: COCKTAILS TYPER I 2017 FEAT. BARCHEF

“Hvad det nye sort er? Det er simpelthen cocktails. Vi går ind i Mad Men perioden nu, før var det Sex and the City.”

Året er 2017, det flyver om ørene med nytårsforsæt, og de moralske tømmermænd fra d.31.’s udskejelser har knap nok lagt sig. Du fik sikkert også tænkt tanken: ”Jeg skal lige bruge en tid uden alkohol,” da du lå på sofaen dagen efter med den ene hånd i en pose chips og den anden fasttøjret til en varm cola. Vi ved dog alle sammen, at din periode i alko-cølibat varer cirka lige så længe, som det har taget dig at læse denne avis. Men frygt ej, selverkendelse er en dyd, og dine venner har sikkert gjort sig samme tanker. Med det vil vi nu tage temperaturen på de studerendes foretrukne cocktails og senere få et par ord med på vejen fra en professionel. AF CHRISTIAN 1.P INTERVIEW MED MARTIN, BARCHEF PÅ FF I ÅRHUS:

Mojito: Laver ikke specielt mange. For 3 år siden blev den måske bestilt 50-60 gange på en aften. Dejlig drink, hvis den bliver lavet ordenligt. For os bartendere er den pisse besværlig at lave. Der er mange steder i Danmark, hvor man slagter kunsten af at lave en god Mojito. Typen, der bestiller en Mojito, vil bare have en drik, der smager godt og lidt af mynte. Lidt Sex on the beach-typen.

MARTIN KARAKTERISERER COCKTAIL TYPERNE: Gin og Tonic: Der er to typer, der bestiller Gin & Tonic. Den første er en kender, der ved, hvad de vil have og har krav til drinken, den anden har hørt navnet ude i byen og vil bare gerne være stiv.

Isbjørn: Fuldstændigt forfærdeligt stykke cocktail. Vodka smager ikke af noget, sodavand hører søndagen til… 90’er drink. Dansk lorte cocktail. Halbal og Crazy Daisy cocktail.

Tequila og rød sodavand: Kan man få rød sodavand mere? Jeg er jo vild med folk, der drikker tequila. Desuden har han sine argumenter på plads.

1.

Match elev og cocktail. Find svar nederst på siden :)

2.

3.

4.

ROSBOGENS BREVKASSE

5.

Brevkassen her giver DIG mulighed for svar på alle de ting, der gør, at du føler dig uvidende og inkompetent i den hårde hverdag, der udgør en studerendes liv. Der er igen blevet spurgt, og selvfølgelig er svaret her givet, så læs videre og opnå en følelse af alvidenhed. I dag kan du få svar på, hvordan du bryder med en negativ påvirkning af din sociale status i klassen, hvad du skal gøre, hvis du savner en romkugle-tirsdag, og til sidst hvordan du finder look-a-likes på Rosborg, samtidig med du holder dig original. Kære Brevkassen <3 Jeg står i denne uheldige situation, at jeg i min klasse ofte bliver stillet til opgave at skulle enten tænde eller slukke lyset i lokalet. Jeg trykker og trykker, men der er stadig mørkt… Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre!? Det gør mig usikker på mig selv, når folk i klassen griner af mig… Jeg har kunnet mærke, at det har påvirket min sociale status i klassen negativt samt mit humør. Vil I ikke nok please hjælpe en usikker, fortvivlet, desperat og anonym person ved at lave en guide til, hvordan man tænder/slukker/styrer tavlelyset!? Håber I vil give mig et svar! Mvh. Den fortvivlede anonyme <3 Kære Den fortvivlede anonyme Nej, vi kan ikke lave en guide til, hvordan man tænder/slukker/styrer tavlelyset, for der er simpelthen ingen, der forstår, hvordan det virker. Jeg kan dog tilbyde dig en alternativ måde, at gribe sagen med den negative påvirkning af din status, an på. 1. Du bliver bedt om at slukke lyset i klassen, og der bliver efterfølgende grint af dig, fordi du ikke kan overkomme så simpel en opgave. 2. Du tænker nu på dværgplaneten Pluto, for så koldt skal dit hjerte nemlig være. 3. Du vender herefter dit ansigt mod klassen, samtidig med at du laver et elegant kast med håret, og siger; ” @#$! jer”.

Kære Rosbogen Vi er to 1.g’ere, der undrer sig over, at der ingen look a likes er i Rosbogen. Eks. Læreren Tu Nga = Pocahontas Matte-læreren Christian SP. = Taylor Lautner Villads Christiansen 3.j = Linguini (Ratatoullie) Kian Majzobi 1.s = Corbin Bleu fra High School Musical Kærlig hilsen de anonyme Kære de anonyme Eftersom der tidligere har været kritik af de fakta, jeg har ført her i Rosbogen, har jeg denne gang undersøgt min sag til BUNDEN. Det var så lidt. I behøves ikke undre jer længere, for gennem mine undersøgelser har jeg nemlig fundet ”Rosborgs Look-alikes”. Rosborgs Look-a-likes er en offentlig Facebook-gruppe med 2.392 medlemmer (Data fra d.14.12.16 kl. 22:55:06). Der kan let ansøges om medlemskab, og det sidste opslag er fra den 2. oktober 2016 af Jonas (Formand for KFS). Så derfor kan jeg råde jer til at smide et opslag ind med jeres ideer. Hold dog øje med jeres præcision for etnicitet for ikke at støde nogen. Pocahontas er indianer, hvilket Tu Nga ikke er. Grunden til at vi ikke har look-a-likes her i Rosbogen, er simpelthen, at vi altid er super originale, så vi stjæler ikke andres idéer, hvilket I heller ikke burde.

“Det er pga. den dejlige smag af mynte.”

A CAMILLA 2.J

ISBJØRN

TEQUILA/ RØDSODAVAND

”Mine venner tilbød, ”Rød sodavand og det var det eneste, smager godt, og jeg vidste, hvad var.” tequila er 60 % magi.”

B KRISTIAN 1.D

C

GIN/TONIC

“Smager super godt.”

D SARA 3.J

JACOB 1.Q

“...”

E

SOFIE 2.E

Kære Anonym Vi er beærede over, at i er af den overbevisning, at vi har magten til at bestemme over kantinen. Det kan vi desværre ikke. Men vi kan tilbyde jer en vejledning til, hvordan i får indført romkugle paradis på Rosborg: 1.Enhver ved at det mest nærliggende når man har et problem er at skrive en lectiobedsked til ansvarshavende personer. (medmindre du har smidt dine ting væk = glemmekassennN!!!!) 2. Hvis der ingen respons gives på dette, kan du altid benytte en handlingsregulerende sproghandling til kantinepersonalet i form af: “Denne kage ser lidt tør ud, skal den ikke laves til en lille romkugle?” 3. Hvis alt fejler, saml en aggresiv hob, og indfør et boykot til dit ønske er lov.

UNDER LUPPEN: KANTINEN

Flere hundrede rosborgere lader sig dagligt friste af kantinens udsøgte specialiteter. På længere sigt ville det være smart at gøre et forsøg på at lave dine go-to køb i kantinen derhjemme. Nedenfor ses opskriften på den legendariske tun bagel, som enhver rosborger med respekt for sig selv har prøvet mindst én gang.

SEX ON THE BEACH

Rosbogen <3 Indfør romkugle-tirsdag. Da vi savner at kantinen næsten aldrig har romkugler længere… :( - Anonym

Nyt år, nye madpakkeproblematikker. Slankekurene lurer, og bankkontoerne er tocifret, hvilket betyder, at tiden for forsigtighed og sparsommelighed er kommet. Det kan være en daglig kamp at finde ud af, hvad der skal med på madpakken, og i slutningen af måneden er hele sparegrisen spenderet i skolens kantine. Men hvorfor starte det nye år så KEDELIGT? Vi hjælper dig her med at gennemskue Rosborgs lækre (men lidt pebrede) kantine, så du får det optimale ud af de sidste sølle kroner. Lær at rekreere en byg-selv-bagel, forstå de store rabatter, som studiekortet giver og bliv mester på kantinens kalorieindhold. AF CHRISTINE 1.E, CAROLINE 1.E OG TOKE 1.Y

HOW-TO DERHJEMME

MOJITO

I denne udgave af Rosbogen bliver Brevkassen besvaret af Toke Tranholm fra 1.Y. Se hans rolige blik: Han har set din sjæl og kender svaret på dine problemer.

SPØRG TOKE

Dette vil resultere i en lækker stilhed, som bibeholder din stjernestatus i klassen, og måske endda øger respekten for dig. Du kan eventuelt tilføje kommentaren: ”Hvem er inkompetent nu?”, når stilheden indtræffer.

SVAR : A + 4, B + 2, C + 5, D + 3, E + 1

Er der mange damer i at være bartender? Ja… har jeg hørt. Jeg laver ikke helt vildt mange damer. Jeg tror ikke, at der er lige så mange damer, som folk tror. Det handler om, hvor du er bartender. Jeg forestiller mig, at hvis du er bartender på en natklub, er der nok flere damer i det. Her er der nok ikke nært så mange, da vi er en stille og rolig lounge-bar. Derudover har pigen typisk fundet en anden, inden ens vagt er færdig. Pisse uprofessionelt.

Sex on the beach: Så er man af den gamle skole. Enten er man 60 år, eller også er man bare fucking ligeglad. Den går under kategorien provins-cocktail… Intet ondt om provinsen.

QUIZ: KENDER DU COCKTAILS-TYPEN?

Hvad er det nye sort? Hvad det nye sort er? Det er simpelthen cocktails. Vi går ind i Mad Men perioden nu, før var det Sex and the City. Alle skulle have Cosmopolitans, fordi det var det, de drak i Sex and the City. Nu er vi så inde i den her Mad Men bølge, hvor det er klassiske cocktails med stærk alkohol og få ingredienser. Altså drinks med spark i. Det er mere seriøse og ærlige cocktails. Old Fashioneds, Manhattans, Stingers, alle mulige gamle klassiske cocktails, som vi er vilde med her i baren. Mere alkohol, mindre pis. Hvad er din personlige favorit? Jeg er jo oplært af amerikanere, så det er nok Bourbon, en drink der hedder Sazerac. Det er med Rye Whiskey, sukker, en New Orleans bitter og Absint til sidst. New Orleans produkter smager fantastisk. Simpel og stærk.

Hvad er forskellen på cocktails og drinks? Lidt udvisket. Det bliver første gang beskrevet, at en cocktail er et mix af sukker, spiritus, bitter og vand. For eksempel en Old Fashioned. Det er umiddelbart ikke noget, der gås højt op i længere. Jeg kan heller ikke rigtig se logikken i at gå alt for meget op i det. Man skal ikke hænge sig for meget i detaljen. Jeg kalder det hele drinks.

11

OPSKRIFT: CHILLI-CHEDDAR BAGELS Ingredienser: Til 8 bagels 25 g gær 3 dl lunkent vand 2 tsk sukker 1½ tsk salt 400 g mel 1 spsk chiliflager Ca. 400 g revet cheddar 1 dåse tun

Kyl ingredienserne (undtagen tun) i en skål. Rør rundt. Lad hæve i en times tid. Form dejen som bagels, undlad ikke hullet. Bag dine bagels i ovnen på 200 grader i 25 minutter.. Find din dåse tun. Rør den op med mayo og krydderier. Kom den klistrede substans i dine nybagte bagels. Bagels omkostninger: 0 kr. Tun omkostninger: 8 kr. En gennemsnitlig kantine bagel koster 25 kr., og dermed har du sparet hele 17 kr.! Hvis du gennemsnitligt spiser kantinens tun bagel én gang hver 14. dag, vil du på et år spare 442 kr.! Vildt! Fun fact: Hvis ikke du gider at betale for dine bagels ingredienser, kan du altid snige dem ind på mor og fars indkøbsseddel.

HOW TO SALATBAR

Når det er tid til frokost, og salatbakken skal fyldes med gode sager, er det væsentligt at tænke over, hvad det er, du putter i - FORDI, som vi alle ved, har de smarte køkkendamer et system, der går ud på ‘vej og betal’. Hvis du skal tænke økonomisk og taktisk, er det derfor en god idé at styre udenom nogle bestemte tunge godter, da de kan være grunden til, at kontoen står på/siger nul. Hermed vores anbefalinger på at få en let (men god) salatbakke og bibeholde en tung pengepung: • Start med at vælge spinatsalaten (= 100 % chance for at score til Bacchus!) • Tag derefter tun i stedet for kylling, vi elsker vel al godt fra havet. • Dernæst feta frem for hytteost. Hytteost har en større massefylde og er derfor tungere ;-) • Vælg lette ærter og majs i stedet for de tunge tomater og vandede agurker. • Tag, til slut, for dig af tilbehøret - der får du meget for pengene. Rosiner, nødder, toppings og andre lækkerier som vejer ikke det store.

KAGEBOKSEN!

Hvis man er rigtig smart, ved man, at man får 10 %, når man betaler med studiekort i kantinen. Det betyder at man får; Hvert 11. stykke kage gratis! Altså hver gang du køber 10 stykker kage med studiekortet, har du sparet et HELT stykke kage, fordi du får 0,6 kr. i rabat pr. kage. Hvis ikke du er overbevist, så kig på matematikken: 6*0,10*10.

ROS B “und OGENS er lup pen”


12

BAGSIDEN: KRYDS, TVÆRS OG 5 FEJL VANDRET

1. Hvad er den bedste undskyldning for at kunne gå fra et modul? 2. Hvilken lærer har en fugl til efternavn? 3. Hvor skal du tage dig en slapper til Bacchus? 4. Hvor kan du få slukket tørsten på Rosborg?

LODRET

1. Hvad koster altid 16 kr. i kantinen? 2. Hvad er Hanne? 3. Hvad lugter der af på Rosborgs toiletter? 4. Hvad koster en øl til fredagscafé?

Kan du fin Hmm... N de de fem fejl på bille æsten s de værere end ma 2? tA.

2.

1. SPONSORERET INDLÆG

EF Education First er en international uddannelsesorganisation, der specialiserer sig inden for sprogundervisning, sprogrejser, akademiske uddannelsesprogrammer og kulturel udveksling.

MIN TUR TIL LONDON MED HANS JAKOB 3.V Hvilken slags EF-rejse var du på? Derudover har jeg også god kontakt til

“Jeg var alene af sted på en to-ugers de danskere, som var af sted på samme sprogrejse til London i sommeren 2014, hold som mig.” hvor jeg boede på et EF-residence med andre unge fra Europa.” Kunne du efterfølgende mærke,

Hvorfor tog du af sted?

“Jeg gjorde det for at praktisere mit mundtlige engelsk sammen med andre unge fra Europa. Det var også af den grund, at jeg valgte at tage af sted alene, da jeg dermed blev nødt til at kaste mig ud i det.”

at rejsen forbedrede dig fagligt?

“Jeg blev bedre til mit mundtlige engelsk, hvilket har gjort, at det er nemmere at kaste sig ud i at snakke sproget. Så EF-rejser giver en god blanding af det sociale, faglige og nye oplevelser med andre unge.”

Ville du tage af sted på endnu en Hvordan var det at være af sted EF-rejse, hvis du fik muligheden? med unge fra andre lande? “Det er klart en mulighed, som bliver “Det var en fantastisk oplevelse! De kulturelle forskelle og venskaber gjorde hele oplevelsen mindeværdig. Jeg har EF-venner, som jeg stadig skriver med fra Italien.

aktuel efter gymnasiet. Jeg var af sted mellem 9. klasse og 1.g, hvor jeg kun står tilbage med gode minder. Det kan klart anbefales at tage af sted i en sommerferie, hvis der er penge til det.”

Rosbogen JANUAR 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you