Page 1

ROSBOGEN ROSBOGEN Nr.5 NOVEMBER 2015

Har du også undret dig over:

Om dem fra Andre Tonelege er kærester? Hvorfor der lugter så grimt i blok 4?

Hvem fra Rosborg der har en legoklods tatoveret på numsen?

?

Bare rolig, svarene er at finde i avisen!

Reportage:

Bacchus

“Da jeg vågnede op var jeg ædru, der var helt mørkt og alle var for længst taget hjem.”


“Jeg elsker kjoler og nederdele. Jeg “Min sweatshirt er fra et russisk streetmærke som hedder Gosha.” går aldrig i bukser”

Rasmus 3.a

Mathilde 2.x

Jakob 1.a

Aisle style

“Min stil er bare det, jeg har i skabet”

PRAKTIKANTENS ANBEFALING:

Bliv bloddonor Okay helt sikkert: Bloddonor lyder som god karma, men jeg er altså ikke fyldt 18 endnu? Faktisk skal man ikke være 18 år for at være bloddonor. Du kan allerede blive det som 17årig, hvis du har tilladelse og en underskrift fra en af dine forældre eller din værge.

Nå okay, lækkert. Hvordan gør man så? Er det bare frem med køkkenkniven og en skål? Nej ikke helt. For at blive bloddonor skal du bare tilmelde dig på hjemmesiden www.bloddonor.dk, hvorefter du vil få en tid til din første tapning. På hjemmesiden vil du også kunne undersøge, om du er egnet som bloddonor, blodets anvendelse, karantæneregler og de forskellige blodtyper. Man kan både donere blod på sygehuset, men også i en blodbus, som holder på Bilkas parkeringsplads bestemte dage i ugen. Hver tapning tager ca. 30 minutter, og forekommer kun tre gange om året. Man bliver tappet for 450 ml. blod, som kan lyde af meget, men kun udgør ca. 12 % af blodet i en menneskekrop. Prøv lige at tænke over, hvem i din familie og vennekreds, som i løbet af deres liv, har haft behov for en blodtransfusion. Jeg ved personligt selv, at hvis det ikke havde været for bloddonorer, ville min mormor og en af mine veninder ikke være i live nu.

af Malou Dueholm Pedersen Det lyder sgu meget fint alt det der, men hvad får jeg ud af det? Når du donerer blod, gør du det for det første ikke for din egen skyld, men hør alligevel her:

1. Ved hver tapning får man uddelt mindst et stykke chokolade og en sodavand/juice! 2. Dit blod vil ved hver tapning blive tjekket

for en hulens masse, så hvis du render rundt med en sygdom i dit blod, vil det blive opdaget i god tid. Det siges, at bloddonorer af denne grund lever længere end ikke bloddonorer.

3. Du vil opleve en tilfredsstillelse ved at gøre

noget som kan redde andre menneskers liv

4. Du vil blive belønnet med gaver. Jeg er selv bloddonor og har været det i to år, og som en belønning for det, modtog jeg i september et gavekort på en biografbillet. Det var sgu meget fedt. Goodwill, chokolade og gaver? Det lyder faktisk rimelig svedigt, jeg er overtalt! Fedt! Der er brug for dig og nu du er i gang, så kan du jo også lige tilmelde dig som organdonor. Det kan ikke skade.


10 SKÆVE TIL ANDRE TONELEGE

4. 1. Er i kærester? Karoline: Det er sjovt, for der er en del der har den opfattelse.. men det er vi altså ikke.

2.

Hvad har i gang i, hvad laver i, hvad skal i?

Jakob: Lige nu bruger vi meget tid på at arrangere en crossover koncert med den klassiske komponist Jonas Frederik. Det er utroligt spændende at arbejde med, og en anden måde at lave musik og koncerter på end vi er vant til. Derudover arbejder vi på en masse skitser, som gerne skulle blive til et album der udgives i det nye år.

3.

Hvor får i jeres inspiration fra?

En kunster som har betydet noget for jeres lyd?

Karoline: I mit tilfælde vil jeg sige Björk. Jeg har altid været vildt fascineret af hendes musik og til tider ekstreme udtryk.

5.

Hvor finder man jer en fredag aften?

Jakob: Ude på Zwei’s dansegulv. Karoline: Jeg spiser god mad og drikker rødvin. Sommetider ender aftenen på dansegulve,t hvor jeg springer buk eller fyrer en vild solo af.

6.

Lytter i selv til jeres musik i fritiden?

Jakob:Nej, ikke rigtigt. I tiden op til at vi udgiver et nyt nummer, lytter jeg Karoline: Jeg får inspiration fra ting jeg meget til det. Men ellers ikke rigtigt. ser, hører, lugter, personer, stemninger Karoline: Jeg lytter rigtig meget til og følelser jeg oplever. vores musik i processen hvor det Jakob: Det er meget forskelligt. bliver til. Sommetider sker der det, at Indimellem er det lyde eller stemninger jeg kommer til at udnytte det så jeg der inspirerer, andre gange er det til sidst kender alle overraskelserne. andet musik eller melodier i hovedet På den måde ender musikken nogle der inspirerer. gange at blive for forudsigeligt.

Hvor kan man høre jer næste gang?

Jakob: I Vejle Musikteater d.29 november kl.15. Her vil man kunne høre vores numre i en ny fortolkning lavet i et samarbejde med filmkomponisten Jonas Frederik og en strygerkvartet.

8.

Hvad er det underligste en fan nogensinde har gjort?

Karoline: Det er underligste er nok da vi engang mødte nogle der påstod at de IKKE kendte os...

9.

Den bedste og værste ting ved hindanden?

Karoline: Jakob er en sand ven som jeg deler mange ting med. Det værste er at han går så sindssygt langsomt og beklager sig om sin forstuvede fod. Jakob: Karoline er en utrolig sød og hjælpsom person, som desuden har en rigtig dejlig humor. Det værste ved Karoline er, at hun altid vil høre Horsens Classic, når vi kører bil.

10.

Ville i så smide glaskuglen eller dele millionen i Paradisefinalen? Karoline: Jeg deler hele millionen. Jakob: Jeg vil selvfølgelig dele med Karoline!

FOTO: EMIL KLITSGAARD

Jakob og Karoline er tilsammen electropop duoen Andre Tonelege. De blev studenter fra Rosborg sidste sommer, og vi har sludret idt med bandet om musik, vind og vejr.

7.


Bacchus er “vildere, større og bedre end alle andre fester”. Det er et fact. Bacchus er Rosborgs stolthed og vi gør allesammen en ære i, at gøre festerne så vilde som muligt. Til årets første Bacchus fik vi en snak med nogle af jer, og vi bringer hermed, med stolthed, jeres bedste historier.

Frederikke Nøraager, 2.t

Mit bedste minde fra Bacchus kan jeg ikke selv huske. Jeg er blevet fortalt at jeg sidste år, da jeg steg ud af bilen som kørte os ind til skolen, lavede en rimelig fed facepalm med asfalten. Jeg slaskede mit hoved i jorden, og hvis du spørger om det gjorde ondt dagen efter, så siger jeg ja. Jeg kan bare ikke huske det. Bacchus er de bedste aftener på året. Jeg er tilfældigvis også medlem af Bacchus udvalget, men jeg mener det altså. I Bacchusudvalget er min opgave at i får nogle fede temaer, breezers og rammerne til at gå helt amok, og hvis jeg ikke havde været her, så ville i nok kun havde kunnet gå halvt amok. Godt jeg er her! Hvis jeg skulle beskrive Bacchus med tre ord ville de være: Herre nice (det var ét), psyko og ekstremus villus!!!

Jacob Riis Olsen, 1.j

Hvordan jeg er havnet her, spørger i? Jeg er taget bussen fra Brejstæn (Bredsten blev udtalt som kun en indfødt kan sige det). Jeg har været til forfest med mine venner og nogle andre fra j-klasserne. Det fede ved at være sammen på tværs er at man møder nogle andre, nye mennesker lidt bedre at kende. Os fra j-klassen vi er sgu fine nok! Det fedeste ved Bacchus det er at kunne fyre alle sine bedste moves af på dansegulvet, og når man løber tøs, så kan man tage sig en slapper i fælleren. Perfekt kombination.

Nikita Dalsgaard, 2.u

Jeg synes det er vigtigt at der er alkohol til festerne. Det gør, at folk kommer hindanden ved på en helt anden måde. Alle folk er jo bedste venner når procenter indgår. Det er muligvis ændret når mandag morgen kommer, men vi er jo stadigvæk allesammen venner, os på Rosborg.

Rasmus Møller Hviid, 2.u

Der har været mange gode Bacchusoplevelser, det er da helt sikkert. Det er svært at udpege én... Jeg vil dog helt klart fortælle en historie om dengang min makker Gabriel Wellendorf sad og vædede Lasse Sigverts (makker 2) jeans med øl, inde i kantinen. Gabriel fik sørget for, at Lasses cowboybuks, dråbe for dråbe, blev gennemblødt af øl.


Sofie Winther, 1.k.

Sofie ville gerne dele sin vilde historie fra introfesten og vi har valgt at godtage den, da den simpelthen er for vild til at undlade. Det hele startede med at jeg fik hældt nogle genstande ned, og som tiden gik, så blev jeg mere og mere søvnig. Jeg besluttede mig for at gå på toilettet og her tænkte jeg, at jeg godt lige kunne slumre i 5 minutters tid. Dog blev de 5 minutter jeg forventede at sove i, en smule længere. Jeg vågnede ædru op på toiletgulvet i komplet mørke, uden mobil og mine ting. Jeg havde derfor ingen anelse om hvad klokken var, men en ting var sikkert – festen var slut. Hvordan det kunne lade sig gøre, at jeg ikke blev fundet da de lukkede og slukkede for festen, det ved jeg ikke, men der lå jeg så. Jeg løb panisk rundt på den mørke og tomme skole, Palle alene i verden, og ledte efter mine ting. Klokken var halv fire. Dørene til skolen var heldigvis ikke låst, så jeg løb ud, ned mod byen og lånte en telefon af en fremmed, så jeg kunne blive hentet af min mor.

Ekspertråd:

SÅDAN SCORER DU TIL BACCHUS Vi har fået fat på to ægte eksperter indenfor sit fag:Esben Poulsen og Viktor Lund fra 2.t. Drenge, hvordan scorer man til Bacchus?

1) Få fat på en nøgle til musiklokalet. Fri adgang og sød musik. 2) Tag hende med udenfor skolen. Så kan i ikke komme ind igen, og er tvunget til at tilbringe resten af aftenen sammen. 3) “Jeg har fået at vide, at jeg ligner Claus Due.” 4) Forbered dig på en svedig aften med en gedin omgang deodorant. Du vil derved være festens mest velduftende. Det er bevist til at virke. 5) Hvis der ikke er bid efter 15 minutter, så gå efter en ny. Der er hundredevis af søde piger på Rosborg :-)

Hvordan scorer man jer? Vær offensiv. Vi er ikke så komplicerede.

Lise Ryø, bartender

Det har været mega fedt at stå i baren i aften! Jeg har mødt en masse sjove og nice mennesker som går på Rosborg. Der har bare været mega god stemning. Dog er der ret mange som gerne vil snyde os og sådan noget, men det får de ikke lov til fordi vi er sindssygt gode til at stå i bar! Nogle lader som om, at de har betalt, men det har de jo ikke. Så står man der og diskuterer med dem og det er måske ikke sjovt. Det jeg så gør, det er, at jeg spiller mega nice, eller det vil sige jeg måske nærmere spiller meget bestemt, så de bliver bange for mig. Haha, jeg er 1.68 høj. Altså jeg tror ikke de har så meget respekt for mig, men det prøver jeg at få dem til at få. Det med at snyde er lidt nederen. Men generelt er Rosborg virkelig et sejt gymnasium. Jeg ville ønske jeg selv var en Rosborgelev. Det virker bare som om, at alle er lidt mere cool og lidt mere anderledes på den lækre måde. Der er mange flere lækre mennesker på her, end der er på mit eget gymnasium. Der er høj standard her på Rosborg gym.


Rosbogen undersøger: DE NATURVIDENSKABELIGE KLASSER

“Vi brygger øl, ser frække ud i kitler og sprænger ting i luften.”

Rosborg er landets tredje største gymnasium! I år er vi, hold nu fast, 1350 elever, som alle går på de samme gange, deler de samme lokaler, spiser i den samme kantine og fester sammen under ét tag. Men hvor godt kender vi egentligt hinanden? Rosbogen har i denne udgave valgt at kigge nærmere på en bestemt race af skolens elever. I sidste nummer var det musikeleverne, som fik spalteplads til at smide nogle tillægsord efter dem selv. I denne omgang, har vi på redaktionen sat os for at undersøge, hvad der kendetegner elever med naturvidenskabelig studieretning. Er de alle sammen nørder eller hvad? Ved hjælp af et fantastisk spørgeskema på lectio, har vi givet x, y, z og s klasserne mulighed for at fortælle hvad de egentligt selv synes, om dem selv. Læs videre og få afkræftet eller bekræftet nogle af dine fordomme. Af Ellen Stenbjerg

Hvad adskiller de naturvidenskabelige klasser fra resten af skolens elever?

Erik, 3y: “Generelt vælger man naturvidenskabelig retning, fordi man kan lide de pågældende fag, men en stor del vælger den også af en slags ideologisk grund. Størstedelen af os, dog ikke jeg selv, er på biotek, og samtidigt har størstedelen, jeg selv inklusiv, en eller anden drøm om, at gøre verden til et bedre sted gennem videnskab. Det kan være alt fra sygeplejesker og læger som kurerer sygdomme, til at lave robotter så mennesker ikke skal slide og slæbe. Hvis man kigger fremadrettet, er der også nogen som bare tænker: Hey, der er lavere arbejdsløshed og højere lønninger for naturvidenskabelige uddannelser.” Simone 1x: ”Altså vores kendetegn er at vi er nørder, men det er det jo kun fordi, alle de andre elever kalder os det. Jeg synes ikke, at der er så stor forskel på os og de andre. Det er jo ikke fordi, at man ser én på gangen og tænker: naturvidenskabelig. Peter 3z: ”En mild grad af autisme.”

Hvorfor lugter det så grimt i blok 4? Vi spurgte natureleverne

om hvor lugten kommer fra. Her er en liste med 10 af deres bedste bud.

1. “Myten siger, at det er resterne af en vild fest for biologilærerne. Ingen ved hvad der skete”.

2. “Der er nogen idioter der ikke har sat svovldioxid under udsugning.” 3. “Fucking aminer og ethere og

vinsyre og alle de der kemikalier. En rådden plante og gammelt ler.”

4. “Det er fortrolige oplysninger... Men det har noget med organisk kemi at gøre.” 5. “Vores drug-relaterede eksperimenter har desværre ikke været de mest succesfulde.” 6. “Det lugter ikke?!” 7. “Det er den grimme/smukke lugt af videnskab.”

8. “Ved jeg faktisk ikke. Jeg har ikke været der så meget endnu. Er jo kun 1.g.” 9. “Mikroovnen hjælper heller ikke ligefrem på det.” 10. “Det må være de naturvidenskabeliges tilstedeværelse....Aj jeg ved det ikke.” Christina 2y: ”Jeg tror, at naturvidenskabelige klasser generelt er mere nørdede og ambitiøse, men jeg kan kun gisne. Jeg har aldrig gået i en sprogklasse eller samfundsklasse –heldigvis! Men først og fremmest er vi ligesom alle jer andre - vi kender bare formlen på det alkohol vi drikker.”

Er I gennemsnitligt klogere end elever fra andre studieretninger? Adam 3z: ”Ja! For at have mat A kræver en IQ på over 130”

Mads 2z: ”Ja, men der er forskellige former for intellekt, jeg tror dog, det er mere krævende i forhold til f.eks. en samfundsvidenskabelig studerende, Kan man score på at namedidet at hvis man går glip af få ting i roppe kemiske formler? undervisningen på en naturvidenskaEmma 2y : ”Det er lidt hot at være belig linje, kan man hurtig komme ud klog, men man skal også se godt af kurs” ud.” Simone 1x: ”Ja, altså jeg havde nok Karl 2z: “Ayo baby når du rør mig blir ikke valgtnaturvidenskabelig, hvis jeg jeg en 10’er på Moh’s hårdhedskala” havde et lavt gennemsnit? Og ja det Det er sjældent den virker. kræver nok lidt mere, at have et så højt niveau.” Christian 2x: ”Vi brygger øl, ser frække ud i kitler og sprænger ting i Erik 3y: ”Det kræver ikke så meget luften. Sproglig, HF og samfundsfa- intellekt som det bare kræver logik. glig analyserer folkeviser!” For det meste skal man bare have den rette indstilling til opgaverne. Det Magnus 1y: ”Er dine bukser fyldt op er der mange som bare ikke forstår. med Jern, Svovl og Titanium, fordi Tror bare det mest er en indstilling, det ligner lidt en FeST.” fx syntes jeg ikke litterær analyse er Laura 3y: Nej ikke rigtigt, og hvis det specielt fedt. Vores indstilling er bare virker er det den forkerte man score bedre end jeres.”


Ind s af C endt a r ecil ie S tikel ten ner R

asm

uss

“Det absolut modigste

en

du kan gøre er at bede om hjælp“

Vidste du, at omkring hver femte dansker udvikler symptomer på depression på et tidspunkt i livet? Jeg ved godt at det her virker rigtig alvorligt nu - det er det også, men måske har du brug for, at lytte til hvad jeg har at sige. Jeg går i 3.G og jeg har vendt mit liv på hovedet - og det var der stærkt behov for. Hele mit 2.G år var… Lad os bare sigem at jeg ingenting lærte. Jeg lavede, hvad der var nødvendigt, for ikke at blive smidt ud. Udover det havde jeg ingeninteresse, ingen koncentration, jeg sov ikke om natten og var derfor ofte træt. Mine karakterer var under middel og jeg bestod kun lige præcis mine fag. Jeg havde ikke lyst til at være i skolen, men jeg havde heller ikke lyst til at være derhjemme. Kender du disse symptomer? Jeg burde egentlig have opdaget dem noget før, da det ikke er første gang, de besøger mig. Det kaldes en depression. En depression kan skyldes mange ting. I mit tilfælde er jeg rent faktisk blevet smittet med den. Ja, depression er ekstremt smittefarligt, hvis du, som jeg, bor alene med en person som er ramt af depression. Der findes milde grader og sværere grader og det er meget normalt, at depressionen er tilbagevendende. Jeg tror, at fordi det var anden gang jeg oplevede det, var grunden til intensiveringen. Jeg var en omvandrende zombie det meste af tiden. Jeg kunne næsten ikke falde i søvn om aftenen fordi jeg græd. Den fysiske smerte var lettere for mig at håndtere end den psykiske, og tanken om bare at ende det hele var hverdagskost. Jeg skammede mig. Jeg syntes det var pinligt at ønske noget så selvisk som at slå mig selv ihjel. Det var en af de få ting, jeg havde svært ved at fortælle til selv min bedste veninde. Men så en dag blev jeg fortalt, at der intet var at skamme sig over. En dag blev jeg fortalt, at det jeg fejlede, var lige så meget en sygdom som alle andre. Jeg modtog det frygtede brev fra skolen; kunne jeg gennemføre en 3.G’s eksamen? Det ændrede alting og jeg skred for første gang til handling. Det første skridt for mig var at indse, at jeg havde et problem og derefter samle modet til at bede om hjælp. Det var hårdt og det sværeste jeg nogensinde havde gjort. Jeg deler min historie i håbet om, at den vil hjælpe andre med problemer eller hjælpe nogen med at forstå, hvordan folk med depression har det. Jeg deler min historie for, at fortælle dig som har det svært, at der ikke er noget at skamme sig over og at det ikke er sundt at bære rundt på alene. Det absolut modigste du kan gøre er at bede om hjælp! Fortæl en ven, søster, mor hvordan du har det, eller opsøg en læge, som kan henvise dig til den hjælp du har brug for. Jeg ved at mørket kan virke fristende, men lad være med at lade det opsluge dig. En klog mand sagde engang; ”when

life beats you down, never give up. Always keep fighting.”Det er et motto jeg lever efter.


Frederik 3.k

Tattoo-typen?

A

1 “Den forestiller potræt af min kat som ligner et bjerg.”

Clara 3.t

B

2 “Jeg fik den i forbindelse med et roadtrip til Aalborg.”

C

3 “Jeg var i byen på Mallorca. Da jeg vågnede op havde jeg lidt ondt i numsen”

STUDENT LIFE HACKS Af Frederik Toftgaard og Malou Dueholm Pedersen i

Har du en sang som sidder fast i hovedet? Den bedste måde at få den ud af systemet er at tygge på noget tyggegummi.

r

Det er også godt at tygge tyggegummi når du læser til en prøve! Det er bevist, at hvis du tygger den samme smag tyggegummi til prøven som du gjorde imens du forberedte dig, at din hukommelse bliver bedre! Plus, at du får et lækkert Colgate smil – så frem med V6 tyggegummiet.

s

Gå ind på Google billeder og søg ”Atari Breakout”. Du kan takke os senere.

x Hvis du spiser chokolade imens du læser matema-

tik kan forbedre dine matematiske færdigheder. Så hvad er vigtigst? En god eksamen eller et par ekstra kilo?

o

Under en fremlæggelse, så få en af dine bedste venner til at stille dig et svært spørgsmål til sidst, som du selvfølgelig kender svaret til – på den måde virker du klogere end du måske egentligt er.

REDAKTIONEN:

REDAKTØR: ELLEN STENBJERG tlf: 53550402 CECILIE STJERNHOLM MALOU DUEHOLM FREDERIK TOFTGAARD GUSTAV WINTHER

Morten 1.q

Caroline 2.e

Victoria 3.k

D

E

4

5

“Det er et band logo. Aerosmith har været mit yndlingsband siden jeg var 11 år.”

“Den symboliserer min far som er jæger.”

j

Står du i en situation hvor du har brug for at græde, men tårekanalerne ikke helt vil det samme som dig, har vi fundet en løsning til dig! Slap af i øjnene i 30 sekunder, og bum – nu ligner det du har grædt – få så den aflevering udskudt.

qHar du et skab på Rosborg? Hav altid et ekstra sæt tøj

i det! Specielt hvis trælse Tonni pludselig vælger at tabe sin madpakke ud over dig.

v

Gi’ mor en krammer! Hvis du er stresset i skolen eller på arbejdet, kan det at snakke med min mor hjælpe med at reducere stress – og ja, det er bevist. Tak mor.

w

Hvis du ikke kan lave et mic-drop efter din afleverings sidste sætning, skal din konklusion/opgave være bedre.

LØSNING TATTOO-TYPEN: A+3, B+1, C+5, D+2, E+4

Kender du

Udlev din indre livsstilsekspert og match Rosborg-elever med tatoveringer. Find svarene nederst på siden.

www.facebook.dk/rosbogen www.issuu.com/rosbogen

Rosbogen 5 - NOVEMBER 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you