Rijn IJssel Magazine 2024

Page 1

Jouw weg vooruit

De ultieme startgids naar Rijn IJssel

Op stage in het buitenland

Wat moet ik allemaal regelen?

Zo help je je kind kiezen

Kom het vak leren bij Pluryn!

Kijk voor alle mogelijkheden op www.pluryn.nl/hetvakleren

Zoek jij een stageplek waarin je echt iets kunt betekenen voor anderen?

En volg je een mbo-opleiding in de zorg- en welzijnssector? Kom dan het vak leren bij Pluryn!

Pluryn behandelt en ondersteunt jongeren en volwassenen met complexe zorg- en ondersteuningsvragen in diverse regio’s. Dat geeft jou heel veel mogelijkheden om ervaring op te doen. Je kiest gewoon de omgeving en de doelgroep die het beste bij jou past.

Ben jij er klaar voor om het verschil te maken in het leven van jongeren of volwassen cliënten?

Neem dan nu de volgende stap en solliciteer naar een stageplek bij Pluryn. Bij Pluryn krijg je niet alleen de kans om te leren, maar ook om écht te ervaren. Want laten we eerlijk zijn, de praktijk is en blijft de beste leerschool!

Inhoud

Durf vragen te stellen

“De juiste opleiding kiezen, gaat niet altijd in één keer goed. Daar weet ik alles van. Ik deed eerst een horecaopleiding die niet bij me paste, zakte voor de vavo en nam uiteindelijk een tussenjaar. En het kwam allemaal goed! Inmiddels zit ik helemaal op mijn plek”.

Ik ben heel ondernemend en kwam zo bij de opleiding Ondernemer Handel uit. Op de open dag had ik leuke gesprekken met enthousiaste docenten. Wat ze toen vertelden, klopt met hoe ik de studie beleef. De jonge docenten geven me veel energie. Ik vind het leuk dat ze niet alleen lesgeven, maar ook echt hun vak uitoefenen. Zo heeft een van hen een eigen bierbrouwerij!

Misschien vind je het spannend om straks aan je opleiding te beginnen, omdat je nog niemand kent. Geen zorgen. Voor mijn eerste schooldag waren er al momenten waarop ik de klas leerde kennen. Zo voelde ik me heel welkom.

Weet je nog helemaal niet welke opleiding het gaat worden? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een try-out en durf vooral vragen te stellen!

Colofon

Uitgever: Romeo Delta - www.romeodelta.nl

In opdracht van Rijn IJssel (2024)

Oplage: 3.500 exemplaren

Tekst: Maartje Bressers, Marloes Bruins en Kim Gijsbers, Rijn IJssel

Redactie: Mirna Balk, Maartje Bressers en Kim Gijsbers, Rijn IJssel

Vormgeving: Romeo Delta, Zichtbaar Reclame Adviesbureau

Acquisitie: Romeo Delta

Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Ondanks zorgvuldigheid bij het samenstellen van dit magazine kan informatie zijn verouderd of onjuist zijn. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Anne Brugman (19), eerstejaarsstudent Ondernemer Handel en mboambassadeur van RIjn IJssel

“Ik voelde me heel welkom”
3
Durf vragen te stellen 3 Zo help je jouw kind met het kiezen van een studie 4 Vind je weg binnen het mbo 8 Leren in de praktijk: zo ziet dat eruit 11 Rijn IJssel in cijfers 13 Ontdek je talenten over landsgrenzen heen 15 Kom bij ons langs 17 De keuze is reuze! 18 Stageavontuur in Spanje 23 Op deze ondersteuning kan je rekenen tijdens je studie 25 Help, wat moet ik regelen? 27 De weg naar jouw studie 29 Proef de sfeer 30

Zo help je jouw kind met het kiezen van een studie

Het is een vraag waar menig ouder tegenaan loopt in de eindfase van de middelbare school: hoe kan ik helpen bij de studiekeuze van mijn kind? Hermien Miltenburg, oudervoorlichter bij Wageningen University & Research, zet haar belangrijkste tips op een rij.

Motivatie is belangrijk

“Het is voor jongeren vooral belangrijk dat zij zelf gemotiveerd zijn om een studie te gaan doen”, zegt Hermien. Van huidige studenten hoort zij dan ook regelmatig dat ze het fijn vonden (ook al lieten ze dat op dat moment niet blijken) dat hun ouders destijds kritische, open vragen hebben gesteld. “Op die manier houd je hen een spiegel voor en krijgen ze met jouw hulp hun ware motivatie boven tafel.”

De verboden vraag

Nadenken over welke vragen je hierbij stelt is belangrijk. “Ouders hebben de neiging om te vragen: “wat wil je later worden?”, zegt Hermien. “Deze vraag is voor een jongvolwassene bijna niet te beantwoorden. Betere vragen zijn: wie wil je over vijf jaar zijn? Welke betekenis wil je hebben en in welke omgeving?” Hermien: “Vraag je kind bijvoorbeeld naar een interessebied waar ze enthousiast over zijn. Dat verlaagt de druk van het idee ‘ik moét nu kiezen wat ik voor de rest van mijn leven wil doen’.”

Ruimte voor eigen pad

En dat hoeft niet: wisselen van functie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Wél blijven studenten vaak bij het interessegebied dat ze hebben gekozen. Bijvoorbeeld in de zorg: iemand kan eerst de kinderopvang ingaan, en jaren later de ouderenzorg. “Ben je graag op kantoor, wil je creatief zijn, ben je graag buiten? zijn goede vragen om te stellen”, zegt Hermien. “Hiermee help je je kind dieper over zijn wensen na te denken. Geef hem of haar mee: een loopbaan staat niet vast, je bent continu in ontwikkeling en je hoeft niet je hele leven hetzelfde te doen. Er is ruimte om je eigen pad te lopen.”

Uitgebreid onderzoek

In de periode dat haar eigen kinderen een studie kozen, merkte Hermien dat veel ouders met dezelfde vragen rondliepen als zij. Dit was voor haar aanleiding om hier uitgebreid onderzoek naar te doen. Naast haar werk als oudervoorlichter geeft Hermien les op een mbo-school: ze kent mbo’ers dus goed.

Hermien Miltenburg, expert hulp bij studiekeuze

4

Belang van de omgeving Naast de opleidingskeuze zelf, vinden jongeren het minstens zo belangrijk een een klik te hebben met de opleiding en de instelling. Op momenten van twijfel over hun studie (af en toe twijfelen hoort erbij!) is het fijn om terug te kunnen vallen op de wetenschap dat ze op hun plek zitten op school, met fijne docenten en medestudenten om zich heen.

“Vraag je kind: wie wil je over vijf jaar zijn?”

Wat als mijn kind niet kan kiezen?

Hermien: “Als je kind niet kan kiezen, dwing hem of haar dan niet. Wil je kind een jaar later de keuze maken? Dan is het een goed idee om afspraken te maken. Hoe gaat hij/zij dit jaar vullen? (Vrijwilligers) werk bijvoorbeeld, is een goede manier om feeling te krijgen met wat je kind leuk vindt – en om in dat jaar te kijken: wat moet het dan wél zijn?”

Verder lezen?

Ook voordat je kind aan een studie begint zijn er een hoop praktische zaken om te regelen, zoals studiefinanciering en een ov-jaarkaart. Kijk hiervoor op pagina 27 van dit magazine of op onze website (gebruik hiervoor de qr-code). Ook op Hermiens blog (studiekeuzekind.nl) en Facebookgroep (Ouders en studie) vind je veel nuttige informatie over studiekeuze én praktische zaken bij het starten van een studie.

Meer informatie voor ouders en verzorgers
Lees
5
ook: Help, wat moet ik regelen?
‘Werken in de industrie¨le automatisering aan verschillende projecten waar je veel leert’ Buskesdries 2 Andelst T: 0488-451 236 www.armac.nl
je graag werken in een vakantie-vibe en maak je mensen graag
Vanaf maart 2024
klaar
te verwelkomen!
nieuwe
Reageer
Werken bij ons voelt een beetje als vakantie Dat
werktijden?
ons leer
in
vacatures Winkel Horeca Front-/backoffice Zwembad Watersport Animatie & entertainment Technische Dienst Huishoudelijke DIenst Word jij onze collega? www werkenbijeilandvanmaurik nl vacature@eilandvanmaurik nl 0344-691502 Heb jij talent voor techniek?
kennismaken in Arnhem!
Wil
blij?
zijn wij
om jou
Word jij onze
collega of stagiair(e)?
dan snel!
wil jij toch ook? Flexibele
Geen probleem! Wij houden hier graag rekening mee! Bij
je elke dag bij Trainingen volg je
onze eigen Academy! Onze
Kom

Vind je weg binnen het mbo

Als je een mbo-opleiding start krijg je veel nieuwe termen en afkortingen te verwerken.

Ga je beginnen met een BOL-opleiding of toch BBL? En wat is een DDD? Of een lbc?

Hier vind je de belangrijkste afkortingen op een rij.

Deze vallen onder het basisdeel van de mbo-opleiding. Deze worden gegeven door alle mbo-opleidingen in heel Nederland, zoals Nederlands, rekenen en burgerschap.

Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je gaat meteen bij een bedrijf aan de slag en één of twee dagen per week naar school.

Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school. Je loopt één of meerdere keren stage. Hoe vaak dit is, verschilt per opleiding.

Dit staat voor ‘beroepspraktijkvorming’, oftewel: stage. Een afgeronde bpv is verplicht om een diploma te halen.

Dit is de website waar nieuwe studenten zich aanmelden voor een mbo-opleiding of vavo.

Dit staat voor digitaal doorstroomdossier. Dit dossier vul je deels zelf in en een deel vult je mentor in. Het doorstroomdossier is een informatiedocument dat de student samen met de mentor invult bij de aanmelding voor een mbo-opleiding en is, samen met de aanmelding zelf, hét startpunt voor de kennismaking tussen mbo en student.

Deze vakken mag je als student zelf kiezen. Keuzedelen zijn gericht op verdieping of verbreding van de opleiding, óf gericht op doorstroom naar een hoger mbo-niveau of het hbo.

8
Algemene vakken BBL BOL Bpv CAMBO DDD Keuzedelen

Dit is een loopbaancoach. Elke student bij Rijn IJssel heeft een lbc’er. In het voortgezet onderwijs heet dit een mentor.

Lbc’er Leerbedrijf Niveaus

In de praktijkleerroute wordt een opleiding grotendeels of volledig gevolgd in de praktijk bij een leerbedrijf – inclusief de lessen.

Dit is een organisatie waar je als student je bpv doet. Hier maak je kennis met de praktijk en leer je wat er van je verwacht wordt na je studie.

Mbo-scholen bieden onderwijs aan op niveau 1 tot en met 4. Op niveau 1 bieden we assistentenopleidingen aan. Niveau 2: dit zijn de basisberoepsopleidingen. Niveau 3: dit is een vakopleiding. Niveau 4: dit is een middenkader- of specialistenopleiding.

In tegenstelling tot de keuzedelen, die je als student zelf mag invullen, horen de vakken in het profieldeel bij het toekomstige beroep dat je leert.

9
PLR Profieldeel

Is werken bij Pactum iets voor jou?

Leren in de praktijk: zo ziet dat eruit

Als je bij Rijn IJssel komt studeren vinden we het belangrijk dat je tijdens je studie genoeg praktijkervaring opdoet. Daarom werken we samen met veel verschillende bedrijven. Ben je graag continu in de praktijk bezig? Misschien is dan een BBL-opleiding iets voor jou. Deze volg je bijvoorbeeld bij de Autoschadeherstel Academy.

Dit opleidingscentrum is in 2020 gestart door Rijn IJssel en een aantal autoschadeherstelbedrijven uit de Arnhemse regio. Hier leer je als student om auto’s na schade weer tiptop in orde te maken, zodat ze veilig en mooi de weg op kunnen. Autoschadeherstel Academy-coördinator bij Rijn IJssel Carine van Grinsven vertelt je er alles over.

Wat de Autoschadeherstel Academy uniek maakt

Doordat je als student vanaf dag één aan de slag gaat in de werkplaats, leer je snel. Carine: “Auto’s van klanten mogen natuurlijk niet verprutst worden.

Dus als je eraan werkt, moet je al wel wat kunnen! Uniek aan de Academy is dat er maar liefst 50 bedrijven aan verbonden zijn. Dit aantal stijgt nog steeds.”

De praktijk in huis halen

Studenten gaan één dag per week naar school.

Carine: “Als student krijg je op die schooldag vooral praktijklessen. Dit op aanraden van een aantal schadebedrijven. Eén van hen runt dan ook de

leslocatie. We werken met docenten die het vak van autoschadehersteller al jaren uitvoeren. Zo halen we de praktijk in huis. Wat de studenten zelf het leukst vinden? De sfeer op de werkplaats, de kleinschaligheid van de opleiding en de passie voor auto’s van docenten. Die werkt aanstekelijk.”

Zo vind je een bedrijf

“De studenten die zich aanmelden voor een opleiding, zoeken zelf een bedrijf. Lukt dat niet?

Dan bemiddelen wij”, vertelt Carine. “Wij verwijzen studenten die nog op zoek zijn, door naar een leerbedrijf. De branche zit namelijk te springen om nieuwe, gemotiveerde medewerkers.”

Autoschadeherstel iets voor jou?

Wil je graag praktisch bezig zijn? Lijkt het je leuk om auto’s met schade op te lappen? Dan is de Autoschadeherstel Academy misschien iets voor jou.

Wist je dat… Het vak van schadehersteller en autospuiter zeker niet alleen voor mannen is? Vrouwen beschikken vaak over een zeer fijne motoriek en ze werken schoon en secuur, zeggen werkgevers. Dat zijn belangrijke skills in dit vak!

11

STOP! STOP!

"Kickstart je carrière in de beveiligingsindustrie bij Pat en Pat Security!"
"Kickstart je carrière in de beveiligingsindustrie bij Pat en Pat Security!"

Wat bieden wij:

1. Praktijkervaring: Werk aan echte projecten en pas je kennis direct toe in de praktijk.

2. Professionele begeleiding: Leer van ervaren beveiligingsexperts die je begeleiden tijdens je stage.

3. Breed scala aan taken: Ontwikkel je vaardigheden op verschillende gebieden, zoals objectbeveiliging, ad-hoc beveiliging, mobiele surveillance. evenementen beveiliging. waar onder andere Lowlands, Defqon en diverse andere soort concerten en evenementen

4. Met doorgroeimogelijkheden voor Niveau 3 beveiliging.

Of je nu een student bent die een stage zoekt als onderdeel van je studie of een pas afgestudeerde die praktijkervaring wil opdoen, Pat en Pat Security biedt een dynamische en stimulerende omgeving om je vaardigheden te ontwikkelen.

Wacht niet langer!

Neem contact op via +31629074998 of mail: info@patenpatsecuritygroup.nl of bezoek onze website www.sampsonsecuritygroup.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor een stageplaats bij Pat en Pat Security.

RIJN IJSSEL IN CIJFERS

Er zijn 974 keer studenten naar het buitenland geweest voor hun studie of stage in 2023

De top 5 landen waren Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en België

In totaal studeren bij Rijn IJssel ruim 12.000 studenten verdeeld over 157 opleidingen

De gemiddelde leeftijd van een nieuwe BOL-student in schooljaar 2021-2022 was 18 jaar en die van een BBL-student 27 jaar

Sport- en bewegingscoördinator van CIOS Arnhem was de populairste opleiding in augustus 2023

Studentenkunnengratismaandverbandentampons pakkenin5gebouwen

Er zijn 4 vertrouwenspersonen waar studenten altijd bij terechtkunnen

Bijna 1 op de 10 studenten heeft een havo- of vwo-achtergrond

De Studentenraad komt op voor de belangen van studenten en heeft maximaal 11 leden

Sollicitatietraining, een cv-check of tips voor je LinkedIn-profiel: studenten kunnen ook na hun studie nog terecht bij 3 jobcoaches van Rijn IJssel

In minimaal 5 gebouwen vind je genderneutrale toiletten

13

Wij zoeken jou!

Bij Synerlogic is er veel mogelijk. Op diverse afdelingen kunnen wij stagiaires gebruiken.

Onder andere op de financiële afdeling, administratie, marketing, IT, maar we hebben nog veel meer interessante afdelingen. Neem contact op voor info.

werkenbijsynerlogic.nl

Ontdek je talenten over landsgrenzen heen

Bij Rijn IJssel dagen we je uit om jouw unieke talenten te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Ben je toe aan wat extra uitdaging? Wil je graag Engels leren? Of misschien zelfs stagelopen in het buitenland? Misschien is een internationale studie dan iets voor jou.

International studies

Er zijn twee varianten: International business & marketing. Deze volg je deels in het Engels en je wordt er voorbereid op een internationale carrière. Bij International studies… Krijg je lessen in het Engels

• Leer je over Europa en internationaal zakendoen

• Doe je een internationale stage

• Leer je Engels op hoog niveau én krijg je lessen Duits of Spaans

• Leg je de basis voor een internationale carrière of het hbo

Tijdens een internationale studie wordt dus wel wat van je verwacht, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je wordt opgeleid tot young professional die sterk in je schoenen staat.

Voorbereiding op een hbo-opleiding

Wil je na je studie doorstromen naar het hbo? Dan kan dat met een internationale studie heel gemakkelijk. We werken namelijk samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daar kun je een vak volgen aan hun International School of Business. Zo krijg je een voorproefje van het hbo en begin je goed voorbereid aan je vervolgopleiding!

Wat een internationale studie inhoudt

Wil je meer weten over wat je leert? Met de qr-code ga je direct naar de internationale studies op onze website. Hier vind je ook een video waarin Lieve, student International business & marketing, vertelt over haar ervaring met de opleiding.

Liever een andere studie?

Is een internationale studie niets voor jou? Dan heb je bij Rijn IJssel keuze uit ruim 150 andere opleidingen. Je vindt ze op onze website!

Oumaima, studente International business & marketing: “Tijdens de opleiding leren we om slim na te denken in een internationale setting. Business games en stages in het buitenland maken de opleiding echt leuk!”
15

DE KONINGH CODING LABELING INSPECTION

Wij zijn op zoek naar technische toppers!

Wie is De Koningh?

De Koningh Coding & Labeling BV is de grootste speler in Nederland op het gebied van industriële codeer-, etiketteer- en inspectiesystemen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Loop maar eens door de supermarkt. Al die snackverpakkingen met een houdbaarheidsdatum of alle verschillende drankjes in de schappen. Deze zijn veelal bedrukt met een THT-datum of batchcode. En denk ook eens aan de pakketten die je ontvangt via internet. Deze dozen zijn altijd voorzien van een verzendlabel (ofwel verzendetiket) met hierop een houdbaarheidsdatum, adresgegevens of andere belangrijke data. De machines die dat realiseren zijn onze passie!

Ons bedrijf is dermate breed in werkzaamheden dat er bij ons heel veel mogelijk is. We sluiten dan ook goed aan bij de wensen van school, bijvoorbeeld Mechatronica, Werktuigbouwkunde of Besturingstechniek. Van programmeurs voor de software, technici in ons magazijn en expeditie tot aan installatie-, storingen onderhoudsmonteurs bij onze klanten. Gedurende het jaar begeleiden wij ook veel stagiaires. Van leerjaar 1 tot en met 4, iedereen is welkom!

Onze Service Engineer aan het woord

“Als service engineer kom ik iedere dag weer ergens anders om machines te installeren of onderhouden. Onze klanten produceren en verpakken van alles. Het ene moment zie ik bierflesjes voorbij razen, dan weer afbakbroodjes, medicijnen, spuitbussen of vleeswaren. Dat vraagt allemaal om andere technische oplossingen en dat maakt mijn werk heel afwisselend en uitdagend.”, aldus Erik Moust – Service Engineer bij De Koningh.

Ervaringen van stagiaires...

“Tijdens mijn stage kreeg ik een technisch vraagstuk voorgelegd. Ik kreeg de volledige vrijheid hiervoor een oplossing te bedenken. Mijn begeleider stuurde me alleen bij als het nodig was. En gaf duidelijk aan waarom voor een bepaalde manier gekozen werd. En daar leer ik het meeste van. Ik heb het ervaren als een leerzame goede afstudeerstage.”

“Mijn werkzaamheden tijdens mijn stage bij De Koningh waren vooral erg afwisselend. Geen dag was hetzelfde. De ene dag kreeg ik werkzaamheden in het Service Center in Duiven. De andere dag mocht ik op pad met een van de Service Engineers. Een leuke en leerzame stage.”

“Wat me opviel bij De Koningh is dat ik als stagiair niet buiten de Service Engineers viel en overal in betrokken werd. Ik werd gezien als volwaardig Service Engineer. Dit gaf vertrouwen en zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde. ”

Neem een kijkje op onze website!

ADV
+31 (0)26 741 00 00 info@dekoningh.nl | www.dekoningh.nl
16

Kom bij ons langs

Bij Rijn IJssel zijn er veel plekken waar studenten meteen aan de slag kunnen. Bij deze leerbedrijven is iedereen welkom! Hier laat je je haar bijknippen in onze kapsalon of smul je van een lekker broodje in ons restaurant. Kom je binnen kijken?

17
Bezoek onze leerbedrijven

De keuze is reuze!

Als student bepaal je met keuzedelen voor een deel zelf hoe je opleiding eruitziet. Het zijn vakken die je kiest uit een aanbod. Een soort extraatjes waarmee je jouw opleiding aanpast aan je eigen interesses of aan wat je later wilt doen. Hoe langer je opleiding duurt, hoe meer keuzedelen je kan doen.

Soms volg je een keuzedeel op een externe locatie of in het buitenland, maar meestal bij Rijn IJssel zelf. Onze mooie faciliteiten maken heel veel mogelijk!

Bij CIOS Arnhem kies je bijvoorbeeld uit meer dan

20 keuzedelen waarvan je er die je bijna allemaal gewoon op de Beukenlaan kan doen. Check deze 5 maar eens.

INSTRUCTEUR PADEL

18
MOUNTAINBIKE
INSTRUCTEUR
19
SPORTMASSAGE VIDEO-ANALYSE ZWEMONDERWIJZER NIVEAU 3

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s en stagiairs!

-Keuken -Hospitality (Grand Café, theater, bioscoop en congrescentrum)

Enthousiast? Mail dan snel naar werken@figi.nl !

Een gewoon leven, Een eigen leven

Scan de OR code voor onze BBL- en stagevacatures

of kijk op www.werkenvoorphiladelphia.nl

Wij zijn Philadelphia Zorg

Wij bieden meer dan 9.800 cliënten elke dag kansen om hun eigen leven te leiden. Zij wonen bij ons, krijgen intensieve zorg of ambulante begeleiding, komen om hun dag passend in te vullen of om te logeren. We ondersteunen als het nodig is en durven los te laten als het kan. Ruim 7.400 medewerkers geven cliënten het vertrouwen om te groeien. Bij Philadelphia halen we het beste uit elkaar.

Heb je vragen over BOL of BBL trajecten? Neem gerust contact op met Annelies Kramer via a.kramer@philadelphia.nl

Bjorn

Heb jij een opleiding gekozen in de horeca?

Dan komt er een moment waarop je in de praktijk gaat stagelopen. Een stageplek die bij jou past én gespecialiseerd is om jou te helpen in je ontwikkeling naar professional, is erg belangrijk. Welke plek past bij jou?

Run de receptie van een hotel met 43 kamers

Maaike begon ooit als stagiaire

Leer

van een chef met groene Michelinster

Zoek

Psst, zie je jezelf al lopen bij één van deze bedrijven? Mail, bel of kom gewoon even gezellig langs. De centrale mail is sollicitatie@himplus.nl

Bij welk bedrijf wil jij de praktijk leren?

BOUTIQUE HOTEL

HOTEL VILLA RUIMZICHT EN RESTAURANT LOKAAL IN DOETINCHEM

› Leren van een chef met een groene Michelinster? Hoe run je de receptie van een hotel met 43 kamers?

› Leer de kneepjes van het vak, van barman tot de perfecte gastheer van een restaurant op hoog niveau.

› Facilitair Leidinggevende. Hier kan je je leidinggevende skills ontwikkelen.

TIP!

tijdig naar de perfecte stageplaats

THE CHURCH IN ARNHEM

› Wanneer dynamiek en een jong en ambitieus team je aanspreken

› Dé plek wanneer jij gaat voor niets minder dan 100% perfectie

› In de keuken, bediening en receptie

Leer

de kneepjes van het vak, van barman tot de perfecte gastheer

HOTEL DE WERELD IN WAGENINGEN

› Wanneer je wil werken bij het bekendste hotel van Nederland

› Dé plek voor mensen die in een wat kleiner team willen werken

› In de keuken, bediening en receptie

BIB GOURMAND LEV FOODBAR

› Van fine dining tot beach bar bij LEV by Mike

› Persoonlijk, knus en gemoedelijk bij de Eetwinkel van Mien en Villa Wanrooy

21
Tim

Check(BBL) vacatures

Straks een (bij)baan in de zorg?

Santé Partners

Wij bieden ondersteuning en zorg als dat nodig is in elke levensfase en we stimuleren daarbinnen maximale regie door de cliënt en zijn omgeving. We doen dit thuis of dichtbij in de wijk. Van het voorkomen of groter worden van problemen tot welzijn, ondersteuning en gespecialiseerde zorg tot aan wonen in één van onze woonvormen.

Nog niet het juiste zorgdiploma?

Geen probleem! Ook zonder zorgdiploma kan je bij ons aan de slag in een van onze Zelfstandig Thuis teams. Door het Volledig Pakket Thuis kunnen cliënten langer thuis wonen en bieden we per dienst een langere tijd bij een bewoner in zijn/haar eigen woonomgeving.

Benieuwd wat we allemaal doen?

Check onze Instagram stories voor een kijkje in de dag van onze collega’s!

ScandeQR code

www.werkenbijsantepartners.nl

Stageavontuur in Spanje

Altijd al gedroomd van een stage in het buitenland? Nou, dat wilde vierdejaars verpleegkundestudent Imara Montis ook! Ze vertelt over haar ervaringen.

Waar en hoe woonde je?

“Ik deelde samen met vier andere studenten van Rijn IJssel een appartement, twee aan twee. Mijn appartement deelde ik met Elles, een medestudent die ik niet kende. We woonden in het zuiden van Spanje, in de buurt van Sevilla, in het dorpje Chiclana de la Frontera. Onze stageplaats was het La Salud ziekenhuis in Cadiz, ongeveer 30 minuten rijden.”

Zijn er verschillen met de Nederlandse zorg?

“Er wordt op een andere manier gewerkt in Spanje. Familie is bepalend en de zorg is er alleen ter ondersteuning. Het kwam daarom weinig voor dat wij hielpen met de dagelijkse zorg zoals wassen en aankleden. Ook de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager is veel informeler.”

Welke ervaring neem je mee naar huis?

“In het ziekenhuis waren er veel mogelijkheden, zoals meekijken bij een operatie of assisteren bij spoedeisende hulp. Ik heb daardoor veel geleerd over het werken in een ziekenhuis en heb kansen gekregen die je normaal gesproken niet zo snel krijgt als stagiaire. Ik ben heel dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken.”

Wat was je grootste uitdaging?

“Samenwonen met een onbekende en jezelf blijven in een nieuwe omgeving was best wennen. Ik leerde

Spaans en volgde taallessen om me verstaanbaar te maken en de cultuur te begrijpen. Dat was een leuke uitdaging. Het is een ervaring die ik voor altijd zal meenemen.”

Wat ga je nu doen?

“Zodra ik klaar ben met de opleiding Verpleegkundige ga ik lekker veel reizen en de wereld zien.”

Heb je advies voor iemand die stage wil lopen in het buitenland?

“Doen! Het is een ervaring die je nooit zal vergeten.”

23

Op zoek naar een praktijkgerichte opleiding in de ouderenzorg?

Kom dan een BBL-opleiding volgen bij Innoforte! Wij zijn een ouderenzorgorganisatie in de regio Arnhem en Velp. Het bieden van professionele, omgevings- en persoonsgerichte zorg aan ouderen is onze specialiteit.

Bij ons leer je in de praktijk

Om jou op te leiden tot een zorgprofessional die snel kan anticiperen op de veranderende ouderenzorg, hebben Innoforte en Rijn IJssel samen een leerplatform ontwikkeld. De BBL-opleidingen van Rijn IJssel worden dus direct bij Innoforte in de praktijk gegeven. Onze docenten en deskundigen zitten al jaren in het vak: zo leer je de vaardigheden die nú nodig zijn in de ouderenzorg.

We bieden drie BBL-opleidingen die samenkomen in één opleidingsroute:

• Begeleider maatschappelijke zorg

• Verzorgende IG

• Helpende zorg en welzijn

Meer informatie?

Kijk op onze website voor meer informatie en de mogelijkheden: https://werkenbij.innoforte-zorg.nl/leren-en-werken of neem direct contact op via opleiden@innoforte-zorg.nl .

We zijn ook aanwezig op de open dagen van Rijn IJssel. Hier vertellen we je graag meer over de opleidingsmogelijkheden binnen Innoforte! Kijk voor de eerstvolgende open dag op https://www.rijnijssel.nl/opendagen

www.innoforte-zorg.nl Telefoon: 026 388 2000

Op deze ondersteuning kan je rekenen tijdens je studie

Bij Rijn IJssel geven we jou de tools en ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol te doorlopen. Waar kan je bij ons op rekenen?

We werken met leereenheden

Bij Rijn IJssel is een schooljaar ingedeeld in leereenheden. Dit zijn lesperiodes van 5 of 10 weken. In een leereenheid pas je de geleerde stof gelijk toe. In de les helpt de docent je met opdrachten. Iedereen leert op een andere manier. Daarom kijken we naar wat jij nodig hebt om een leereenheid succesvol af te ronden.

Je krijgt je eigen loopbaancoach

Elke student heeft een loopbaancoach (afgekort: lbc’er). Dit is een soort mentor. Deze begeleidt jou tijdens je hele opleiding. Met je lbc’er bespreek je je studievoortgang, welke vakken je volgt, of er obstakels zijn enzovoorts. Je kunt altijd bij de lbc’er terecht voor hulp of advies. Heb je extra begeleiding nodig? Dan helpt hij of zij je bij het vinden van de juiste persoon.

Er is extra begeleiding beschikbaar

Heb je extra begeleiding nodig (studiehulp, extra tijd voor toetsen, etc.)? Geef dit dan aan in het digitaal doorstroomdossier: het online formulier dat je invult bij het aanmelden voor een opleiding. Krijg je op dit moment extra hulp op school? Zet dit dan in het doorstroomdossier, hoe klein het ook is. Zo zorgen we samen voor een soepele overgang naar het mbo.

Volg je studievoortgang

Om je studievoortgang te volgen, heeft Rijn IJssel een leerlingvolgsysteem. Hierin staat je studievoortgang. Bij het begin van je studie krijg je een eigen inlogcode, waarmee je ouders/verzorgers kunnen meekijken met jouw toestemming. Je bepaalt zelf of je de code met hen deelt.

Regie over je studieloopbaan

Het belangrijkste verschil tussen de middelbare school en het mbo is dat je meer verantwoordelijkheid krijgt, zowel in de lessen als daarbuiten. Zo ligt het initiatief om hulp te vragen, op het mbo bij de student zelf. Dit kan even wennen zijn. Tegelijkertijd betekent het ook dat je meer regie hebt over je studie en het pad dat je loopt.

Zorgen waar je niet uitkomt?

Check het met Check it

Soms heb je vragen waar je niet helemaal uitkomt, of zorgen waardoor je je op school niet kunt concentreren. Hiervoor is Check it. Op checkitrijnijssel.nl vind je advies over uiteenlopende onderwerpen, zoals geldproblemen, advies voor als je niet lekker in je vel zit en studietips.

25

Wil jij later misschien wel werken met jonge vluchtelingen? Denk dan eens aan een stage of leertraject bij YOIN.

Interesse? Stuur een mailtje met je motivatie naar: yoin@entrealindenhout.nl

Studeren in de zorg en geld verdienen? Dat kan! Wij hebben BBL plekken voor:

• Helpende zorg en welzijn plus

• Verzorgende IG

• Mbo-V

Ook hebben wij stageplekken en vacatures op alle niveaus. Zoals de bijbaan vacatures voor naast je studie. Scan de QR-code.

Meer over LEES MEER OVER YOIN Looveer 4A | 6851 AJ Huissen | +31 26 325 23 28 info@schravenbv.com | www.schravenbv.com Kom jij bij ons aan boord? Met de opleiding werktuigbouwkunde stap je makkelijk bij ons aan boord Leer hoe verschillende scheepsaandrijvingen in elkaar zitten Veel afwisseling in jouw stage

Help, wat moet ik regelen?

Je hebt gekozen voor een mbo-opleiding, maar wat moet je nu eigenlijk allemaal regelen? Lees hier of je recht hebt op studiefinanciering of een studentenreisproduct.

Meld je aan bij de opleiding

Zorg ervoor dat je je vóór 1 april aanmeldt. Dan heb je recht om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze (dit geldt niet voor opleidingen met een maximum aantal plaatsen). Meld je je na 1 april aan, dan doen wij nog steeds ons uiterste best om je op de opleiding van jouw keuze te plaatsen. Lukt dit niet, dan kijken we samen met jou naar de best passende opleiding.

Studentenreisproduct aanvragen

Ga je een BOL-opleiding doen? Via duo.nl kun je een studentenreisproduct aanvragen. Hiermee reis je doordeweeks gratis en in het weekend met korting. Dit geldt voor de trein, bus, tram en metro, zelfs als je nog geen 18 bent.

Gift of lening?

Bij niveau 1- en niveau 2-opleidingen worden de studiefinanciering en ov-studentenkaart altijd een gift. Dus als je de opleiding niet afmaakt, hoef je niets terug te betalen.

Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering en ov-studentenkaart in eerste instantie een lening zijn. Als je binnen 10 jaar een mbo-opleiding afrondt met een diploma, wordt deze lening omgezet in een gift. In dat geval hoef je ook niets terug te betalen.

Studiefinanciering aanvragen:

Wat zijn de voorwaarden?

Sommige mbo-studenten hebben recht op studiefinanciering (basisbeurs). Je komt ervoor in aanmerking als je 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt. Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van het inkomen van je ouders en je woonsituatie. Woon je op kamers? Dan is de beurs hoger dan wanneer je thuis woont. Je hebt in ieder geval recht op een basisbeurs.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen ouders

De aanvullende beurs is een extra bedrag per maand, boven op de basisbeurs. De hoogte ervan hangt af van het inkomen van je ouders. Twijfel je of je er recht op hebt? Vraag het gewoon aan! DUO berekent het voor je.

Ga je een BBL-opleiding doen?

Als je een BBL-opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering en ook geen ov-jaarkaart. Dit komt omdat je tijdens de BBL-opleiding een arbeidscontract hebt bij een erkend leerbedrijf en daarom loon ontvangt.

Tip!

Duizelt het je nu al? Ga naar rijksoverheid. nl en zoek naar ‘checklist studeren’. Na het invullen van de checklist krijg je een overzicht van wat je moet regelen in jouw persoonlijke situatie.

27

Proef de praktijk, doe onderzoek of studeer af. Bij IrisZorg kan het allemaal.

Geen koffie halen of kopieerwerk, maar jezelf ontwikkelen en ontdekken waar jij goed in bent. Wij ontmoeten jou graag! We staan open voor jouw ideeën en initiatieven. Bij ons ervaar je betrokkenheid, eigen regie en de herstelondersteunende zorg. Leer van je begeleider en collega’s. Leer onze kleurrijke organisatie kennen. De vrijheid, verantwoordelijkheid, verbondenheid en de kansen. Met kans op een baan binnen IrisZorg!

Grip op je leven

Niet bij een groot kantoor maar je kiest bewust voor de kleinere onderneming? ZZP-Next is een gezellig en informeel kantoor met een hecht team.

Een aantal van onze medewerkers is blijven hangen na een succesvolle stage.

Naast het werken krijg je ook de gelegenheid om een studie te gaan volgen.

Meer weten?

Neem contact op

ZZP-Next Accountants BV

Landjuweel 10

3905 PG Veenendaal

0318-74 11 54 info@zzp-next.nl

Werken in de accountancy iets voor jou?

De weg naar jouw studie

Als je een opleiding hebt gevonden die je leuk lijkt, kan je je aanmelden. Je doorloopt een aantal stappen voordat je ook echt bent ingeschreven bij de opleiding. Zo ziet die route er meestal uit.

1. Aanmelden bij je opleiding

Doe dat het liefst voor 1 april. Aanmelden gaat via Centraal Aanmelden MBO (CAMBO). Hierbij kan je ook aangeven of je extra ondersteuning nodig hebt bij je opleiding. Check rijnijssel.nl/aanmelding

2. Digitaal Doorstroomdossier (DDD) invullen Je krijgt van Intergrip een uitnodiging om dit in te vullen. De mentor van je middelbare school vult ook een deel in. Het zorgt voor een soepele overstap naar je opleiding . Je geeft hierin onder andere aan of je extra ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege dyslexie of een chronische ziekte .

3. Auditie of test

Bij sommige opleidingen ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan een auditie of test. Dit is een voorwaarde om aangenomen te worden.

4. Welkomstgesprek

Als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen, nodigt Rijn IJssel je uit voor een kennismakingsgesprek.

5. Inschrijving compleet

Hoera! Als je alle bovenstaande stappen positief hebt doorlopen, ben je nu officieel ingeschreven bij de opleiding. Het studiejaar kan beginnen!

29

Misschien wel net zo belangrijk als je nieuwe mbo-opleiding zelf: de sfeer op school! Voel jij je thuis bij Rijn IJssel? Daar kom je allereerst op een open dag achter, maar er zijn nog meer manieren om de sfeer te proeven, zelfs vanuit huis!

Je vindt Rijn IJssel op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook en YouTube

1. Check de socialmediakanalen van Rijn IJssel Studenten nemen regelmatig het Instagramkanaal van Rijn IJssel over met een ‘student takeover’. Ze laten een dag lang met video’s en foto’s zien wat ze doen bij hun opleiding. Docenten, vakken, lunchpauzes: alles komt voorbij!

30
Virtuele tours Try it out!

2. Doe een virtuele tour

Loop via je telefoon door je toekomstige schoolgebouw. Bekijk op je gemak alle lokalen en lunchruimtes die er zijn. Onderweg zie je studenten aan het werk, docenten voor de klas en nog veel meer!

3. Loop een dag mee

Twijfel je nog tussen een paar opleidingen? Of heb je er een op het oog, maar wil je zeker weten dat het écht bij je past? Meld je dan aan voor een try-out en kom een dagje proefstuderen! Check onze socials

31
Heb je vragen?

Doe jij dit jaar eindexamen? Of overweeg je een carrière-switch?

dit jaar eindexamen? overweeg je een carrière-switch?

Kies voor een leer-werkbaan in de Elektro – of Installatietechniek!

voor een leer-werkbaan in Elektro – of Installatietechniek!

Dit kan via IW, je bent van harte welkom.

Doe jij dit jaar eindexamen? Of overweeg je een carrière-switch?

BEZOEK ONZE OPEN DAG

kan via IW, je bent van harte welkom.

Kies voor een leer-werkbaan in de Elektro – of Installatietechniek!

Vrijdag 2 februari van 15.00 tot 19.00 uur - DIDAM

Vrijdag 2 februari van 17.00 tot 20.00 uur - NIJMEGEN

Zaterdag 3 februari van 10.00 tot 14.00 uur - NIJMEGEN

OPEN DAG

Donderdag 7 maart van 15.00 tot 17.00 uur - DIDAM

tot 19.00 uur - DIDAM tot 20.00 uur - NIJMEGEN

Aanmelden voor de open dag via: iw.nl/achterhoek-rivierenland/ of scan de QR-code.

10.00 tot 14.00 uur - NIJMEGEN

15.00 tot 17.00 uur - DIDAM

Liever op een ander moment IW bezoeken?

Neem contact met ons op, dan maken we een afspraak.

IW is hét opleidingsbedrijf voor de Elektro- en Installatietechniek! We zijn van de bedrijven en leiden vaktoppers op voor de bedrijven.

Aanmelden voor de open dag via: iw.nl/achterhoek-rivierenland/ of scan de QR-code.

IW Achterhoek Rivierenland

Liever op een ander moment IW bezoeken?

Bieslook 24 te Didam

Neem contact met ons op, dan maken we een afspraak.

Heyendaalseweg 98 te Nijmegen infoiwar@iwnl.nl

088-024 70 00 iw.nl

Dit kan via IW, je bent van harte welkom. bezoeken?

IW is hét opleidingsbedrijf voor de Elektro- en Installatietechniek!

We zijn van de bedrijven en leiden vaktoppers op voor de bedrijven.

maken we een afspraak.

IW Achterhoek Rivierenland

Bieslook 24 te Didam

de Elektro- en Installatietechniek!

Heyendaalseweg 98 te Nijmegen infoiwar@iwnl.nl

088-024 70 00 iw.nl

leiden vaktoppers op voor de bedrijven.

ri-iw nederland_1-1.indd 1 5-12-2023 16:39:28

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.