Informatiemagazine PuurZuid

Page 1

Foto: Caro Bonink

Financieel misbruik bij ouderen Deze sociaal werkers trekken aan de bel

Hulp bij geldproblemen

Khalid kijkt weer positief naar de toekomst

Vrijwilligers aan het woord “Je krijgt er zo veel voor terug�


Colofon

Kennen wij elkaar al?

Dit magazine is een

Je bent van harte welkom bij PuurZuid maatschappelijke

eenmalige uitgave van

dienstverlening. Alle buurtbewoners in Zuid kunnen bij

Stichting PuurZuid.

PuurZuid terecht met vragen, voor advies en hulp op

(020) 2359 120 (maandag

het gebied van welzijnswerk, maatschappelijk werk,

t/m vrijdag van 9.00 tot

(jongeren)schuldhulpverlening, wet- en regelgeving,

17.00 uur.)

mantelzorgondersteuning en vrijwilligerswerk. In dit magazine

info@puurzuid.nl

van PuurZuid lees je meer over onze dienstverlening. Veel leesplezier!

Kijk op onze website voor meer informatie: www.puurzuid.nl.

Redactie Svea van den Hoek & Dana Zonneveld communicatie@ desocialemaatschap.nl

Fotografie

Kan jij ook wat hulp gebruiken? De sociaal werker helpt! De hulp is gratis. Neem contact op met PuurZuid. Tel: (020) 2359 120, mail: info@puurzuid.nl of kijk op de website www.puurzuid.nl. Wil je liever langskomen?

Inloopspreekuur Sociaal Werk

Ons adres

Donderdag 9:00 tot 12:00 uur (inloop tot 11:30 uur)

Wijklocatie Oud-Zuid Vaartstraat 82 1075 RS Amsterdam

Donderdag 9:00 tot 12:00 uur

Wijklocatie De Pijp Smaragdplein 5 1074 HA Amsterdam

Woensdag 9.30 tot 11.30 uur

Wijklocatie Rivierenbuurt Lekstraat 13A 1079 EK Amsterdam

Bel om een afspraak te maken: (020) 2359 120

Wijklocatie Buitenveldert A.J. Ernststraat 112 1082 LP Amsterdam

Caro Bonink & Wouter Plaatsman

Uitgever Romeo Delta Multimedia BV

Oplage +/- 12.500 stuks

Verspreiding Huis-aan-huis


Door Pim Besselink

Hulp aan huis niet altijd pluis

Alleenstaande ouderen uit de buurt weten de weg naar hulp in zulke gevallen namelijk nog maar weinig te vinden. En dat ziet PuurZuid graag anders, want solosenioren zijn kwetsbaar en vatbaar voor financieel misbruik. De sociaal werkers van PuurZuid kunnen helpen dat misbruik te voorkomen. Ik spreek drie sociaal werkers van PuurZuid, elk met hun eigen hoofdkwartier in Zuid. Parbha Vermeer, Mariska Jong en Imme de Winter. Drie vrouwen met een open uitstraling, bij hen kan je rustig je verhaal doen. En dat zouden meer ouderen of mensen in hun omgeving moeten doen, Parbha legt uit waarom: “Alleenstaande ouderen hebben meestal hulp aan huis. Zij zien vaak de thuishulp als maatje. Daar gaat het soms mis. Want al is 99,9% van de helpende mens voor 100% te vertrouwen, sommigen zijn dat niet helemaal”. Parbha noemt een voorbeeld: “Een alleenstaande oudere mevrouw die haar nichtje altijd boodschappen liet doen. Dat nichtje vond het wel gepast om ook meteen haar eigen boodschappen te doen. Maar wel van tantes geld”. Mariska komt met een ander voorbeeld: “Een dementerende man kreeg hulp van een vrijwilliger die hij als vriend beschouwde. Door zijn troebele geest had hij niet door dat deze vriendelijke vriend hem uiteindelijk van 30.000 euro had beroofd. De man was te dement om aangifte te doen”. De meeste financieel misbruik-zaken gaan eerder om een paar onsjes ham dan om vette spaarvarkens, maar in alle gevallen kan PuurZuid de ouderen helpen.

Foto: Caro Bonink

Amsterdam Zuid telt heel wat alleenstaande ouderen die nog zelfstandig wonen. En om zelfstandig te kunnen wonen, hebben zij vaak hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het verzorgen van eten of een klusje in huis. Gelukkig is daar vaak een helpende hand; een vriendelijke buurman, een handig neefje of een opgeruimde mantelzorger. Minder gelukkig is dat een helpende hand ook weleens een graaiende klauw blijkt te zijn. In ernstige gevallen zijn tienduizenden euro’s in de mantel van de zorgende verdwenen. PuurZuid trekt aan de bel.

Vaak kan financieel bewind voor de oudere gedupeerde worden georganiseerd, om een nog grotere strop te voorkomen. Dat is al iets natuurlijk, maar beter is te proberen om financieel misbruik te voorkomen. Dat is dan ook waar PuurZuid op inzet met de campagne “Veilig thuis. Puur Thuis”. Een initiatief op lokaal niveau, vooral gericht op de omgeving van de alleenstaande oudere, die niet altijd zo snel in beweging (kunnen) komen. De pijlen richten zich op buren, familie, de huisarts, eigenlijk iedereen die het pad van de alleenstaande oudere kruist. De vraag is alert te zijn, de ogen open te houden en de mond niet dicht. Of zoals Imme de buurtbewoners graag meegeeft: “Praat eens met een alleenstaande oudere of hun familie en wijs ze de weg naar ons. Wij kunnen een financiële check doen en advies geven over financieel beheer. En kom vooral ook langs als er geen wolkje aan de lucht lijkt. Je kan maar beter preventief een paraplu bij je hebben. Vooraf financieel beschermd zijn als kwetsbare oudere”.

Heb jij een niet pluis gevoel? Neem contact op met de sociaal werkers van PuurZuid! Oud Zuid – Imme (Tel: 06 13593369/E-mail: idewinter@puurzuid.nl) De Pijp – Mariska (Tel: 06 51052979/ E-mail: mjong@puurzuid.nl) Rivierenbuurt – Parbha (Tel: 06 30777138/ E-mail: pvermeer@puurzuid.nl) Buitenveldert – Anneke (Tel: 020 2359 467/ E-mail: adonkersloot@puurzuid.nl)

“Veilig thuis. Puur Thuis”

33


lid

werkwinkel & meeting spaces Huiselijke vergaderruimtes en coachkamers Vrijheidslaan 43, amsterdam

www.tonnieco.nl • Info@tonnieco.nl • 020 - 280 55 71

Meer bewegen goed voor Ouderen!

Amsterdams Beschermingsbewind • voor het veiligstellen van uw financiën • met toezicht van de Rechtbank • helpen wij u verder zowel bij vermogen of schulden

Eerste les is een gratis Proefles Kom mee doen met de beweegactiviteiten voor mensen van 55-100 jaar in Amsterdam. Ons aanbod Telefoon vindt u op0184-417344 www.mbvo-amsterdam.nl of bel ons op 020-8861070

020 - 770 6402 www.amsterdamsbewind.nl info@amsterdamsbewind.nl


Door Ed Snijders

Dankzij hulp bij geldproblemen weer de rust gevonden Op het hoogste punt van de Schinkelbuurt spreek ik met vrijwilliger Khalid. Zijn scootmobiel staat in de hoek van de woonkamer. Deze is voor hem onmisbaar. Polio in zijn peutertijd is de oorzaak van dat hij niet zonder krukken kan lopen. Met uitzicht op de tramremise aan de overkant van de straat, de Zuidas en het Amsterdamse Bos in de verte, vertelt hij.

Vrijwilliger Inmiddels werkt hij twee dagen in de week als vrijwilliger aan de balie van de vestiging PuurZuid in De Pijp. Hij geniet van de contacten met medewerkers en klanten. Iedere glimlach van mensen die goed geholpen zijn, maakt zijn dag goed. Het is zijn grote wens om een studie te doen en betaald werk te vinden. In Marokko studeerde hij biologie; nu gaat zijn voorkeur uit naar maatschappelijke dienstverlening. Dankzij de hulp vanuit PuurZuid heeft hij de rust teruggevonden om zijn jonge kinderen te ontvangen, als vrijwilliger actief te zijn en nieuwe plannen te maken. Hij ziet de toekomst positief tegemoet. In augustus hoopt hij weer te trouwen, na de sanering van de schulden een studie op te pakken en dan op zoek te gaan naar een baan. Stilzitten is voor Khalid in ieder geval geen optie. Hij doet graag iets terug voor de maatschappij!

Heb je vragen over geldzaken? Of heb je geldproblemen? Kom naar het Financieel Café. Je kan hier elke week terecht voor vragen over geld, administratie en belangrijke papieren. Ook kan je gratis een computer, printer, kopieerapparaat en telefoon gebruiken. Wij beantwoorden je vragen of zoeken samen met jou naar een oplossing. Je kan zonder afspraak binnenlopen. Het is gratis. Liever eerst contact met PuurZuid? Tel: 020 2359 120, mail: info@puurzuid.nl of kijk op de website www.puurzuid.nl. De liefde leidde hem vanuit het Marokkaanse Meknès, een stadje tussen Fez en Rabat, naar Amsterdam. De verhuizing bracht hem niet alleen het geluk van drie dochters, maar stortte hem buiten zijn medeweten ook in de schulden. Op zijn naam werden vele producten en diensten afgenomen en niet betaald. Pas nadat hij de Nederlandse taal voldoende beheerste, ontdekte hij dat zijn partner hem financieel misbruikte.

Schuldhulp Schuldhulpverleners van PuurZuid hielpen hem om orde op zaken te stellen. Hij kreeg na de scheiding met urgentie een woning toegewezen in een complex voor ouderen en mensen met een beperking. Een traject werd gestart om in 2021 weer schuldenvrij te zijn. Hij is dankbaar voor alles wat de sociale dienstverlening in Nederland voor hem heeft betekend. Dat is een van de redenen waarom hij graag iets terug doet.

Het Financieel Café

Ons adres

Donderdag 9:00 tot 12:00 uur (inloop tot 11:30 uur)

Wijklocatie Oud-Zuid Vaartstraat 82 1075 RS Amsterdam

Donderdag 9:00 tot 12:00 uur (inloop tot 11:30 uur)

Wijklocatie De Pijp Smaragdplein 5 1074 HA Amsterdam

Maandag 9:00 tot 12:00 uur (inloop tot 11:30 uur)

Wijklocatie Rivierenbuurt Lekstraat 13A 1079 EK Amsterdam

Dinsdag 14:00 tot 16:00 uur (inloop tot 15:30 uur)

Wijklocatie Buitenveldert A.J. Ernststraat 112 1082 LP Amsterdam

5


Ga naar de Cloud ICT Cloud specialist Bevio zoekt

NIEUWE COLLEGA’S Geloof jij ook dat werken in de Cloud de toekomst heeft en wil je deel uit maken van een enthousiast team van ervaren ICT specialisten? Bij Bevio ben je dan aan het juiste adres en kun je je specialiseren in de Online Services van Microsoft. Als 365 en Azure expert helpen wij dagelijks organisaties om een succesvolle overstap naar de Cloud te maken. Met een no nonsense aanpak bieden wij de oplossing voor organisaties die worstelen met ICT vraagstukken over functionaliteit, toegang en veiligheid. Omdat Bevio groeit zijn wij voor ons kantoor in Amsterdam op zoek naar versterking. Heb jij affiniteit met de clouddiensten van Microsoft, ben je daarnaast servicegericht en lijkt het je leuk om in een professionele en snelgroeiende omgeving te werken? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@bevio.nl

Een onafhankelijk persoon die naast u staat:

MEE Amstel en Zaan Heeft u vragen over zorgtaken, opvoeding, onderwijs, wonen of werk en inkomen? Dan kunt u bij MEE terecht. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een gesprek met het Wmo-loket of de sociale dienst of bij vragen en knelpunten bij langdurige zorg (Wlz). Maar ook bij klachten of bij bezwaar maken als u het ergens niet mee eens bent.

Hulp van MEE is gratis

MEE is onafhankelijk. Dat betekent dat wij naast u staan. Samen kijken we wat het beste is voor u. Zodat u uiteindelijk zelf keuzes kunt maken die bij u passen. Onze hulp is altijd gratis. U heeft geen verwijzing nodig en u betaalt geen eigen bijdrage. Onze cliëntondersteuners zitten altijd in uw buurt of ze komen bij u thuis als u dat wenst. Bel of stuur een e-mail Voor informatie, advies en ondersteuning kunt u rechtstreeks contact opnemen met MEE Amstel en Zaan. Bel gerust of stuur een e-mail. We helpen u graag.

T 020 512 72 72 - informatie@meeaz.nl - www.meeaz.nl

Relaties bouwen, waarde creëren.

Al ruim 65 jaar ondersteunen wij met trots de ondernemer en stimuleren we de ondernemersgeest. Ons doel? Waarde creëren. Bijdragen aan persoonlijk geluk, zakelijk succes en maatschappelijke voorspoed, dat is waar wij voor staan. Wij ondersteunen en versterken ondernemend Nederland met hoogwaardige accountancy & advies werkzaamheden, een groot zakelijk netwerk en betekenisvolle relaties. Met 12 kantoren door heel Nederland, staan wij letterlijk en figuurlijk dicht bij onze klant.

Kom gerust eens langs voor een gesprek. Onze adviseurs staan graag voor u klaar. Hoofddorp, Kruisweg 799 A-B, 2132 NG Hoofddorp, 023 55 55 000, hoofddorp@mth.nl


Door Ed Snijders

Vrijwilligers aan het woord PuurZuid zou het werk niet kunnen doen zonder de inzet van zo’n 90 vrijwilligers. Wat doen deze vrijwilligers? En wat vinden zij zo leuk aan het werk? Twee vrijwilligers delen hun ervaring. Yvonne Le Fèvre Vrijwilliger bij Paperclip 66 jaar 8 jaar vrijwilliger bij PuurZuid

"Ik vind het prachtig werk"

"Ik doe de administratie bij mensen thuis. Dit kan van alles zijn: brieven openen, post sorteren, samen bellen naar instanties. Ik kom momenteel bij een mevrouw van 86 jaar. Ik help haar met de computer en ik maak de post voor haar open. Ook overleg ik met haar dochter als er iets betaald moet worden of wanneer praktische zaken moeten worden gedaan. Daarnaast is het ook gezellig: we drinken een kopje koffie en praten wat. Zeker voor ouderen is het meer dan alleen hulp bij de administratie. Het gaat ook om een sociaal contact, een praatje dat je samen maakt. Soms neemt het wat meer tijd in beslag, maar daarin ben ik flexibel. Een vriendin van mij werkte al als vrijwilliger bij PuurZuid en heeft mij dit aangeraden. Het leukste van het werk vind ik het contact met mensen die een heel ander leven hebben. Het opent je ogen. Mensen hebben het niet altijd makkelijk, maar blijven toch positief. Men is blij dat je komt en dat geeft mij energie.”

Sandra Jaddoe Vrijwilliger bij het Financieel Café in Oud-Zuid 56 jaar 4 jaar vrijwilliger bij PuurZuid

“Ik help mensen die langskomen bij het financieel inloopspreekuur met allerlei zaken, zoals het aanvragen van kwijtscheldingen, bellen met instanties, betalingsregelingen treffen, DigiD aanvragen… Mensen komen binnen met verschillende vragen en ik probeer op allerlei manieren om samen met hen tot een oplossing te komen. Wanneer iemand binnenkomt, bied ik een kopje koffie aan en kijken we samen naar wat de hulpvraag is. Ik ga direct met iemand aan de slag en als het nodig is dan verwijs ik door naar mijn collega’s van bijvoorbeeld schuldhulpverlening, maatschappelijk werk of de GGZ. Waar een probleem is, is ook een oplossing. Je moet de juiste wegen vinden. En dat doe je samen met de buurtbewoner en collega’s. Ik vind het prachtig werk, juist omdat het zo divers is. Daar ligt de uitdaging voor mij. Mijn doel is om mensen een goed gevoel te geven. Dat zij het zelfvertrouwen krijgen om ook zelf aan de slag te gaan met een brief of laptop. ‘Je kan het, kom op!’ zeg ik dan. Dit werk moet je echt doen met je hart, en je krijgt er ook veel voor terug. Als iemand met een glimlach weer weggaat, dan ben ik heel blij!”

7


Strafrecht Huurrecht Arbeidsrecht Letselschade Consumentenrecht Verbintenissenrecht Vreemdelingenrecht Sociale Zekerheidsrecht Personen- en Familierecht

Amstelveenseweg 4, 1075 XH Amsterdam GRATIS INLOOPSPREEKUUR Inloopspreekuren: Dinsdag 14:30 – 16:00 Vaartstraat 82 (Puur Zuid) 17:00 – 18:30 Amstelveenseweg 4 (kantoor) Bel voor informatie 020-6185330


Door Snijders Door: EdEdSnijders

En dan valt een brief van de belastingdienst in de bus… Herken je dit? Je denkt dat alles goed geregeld is. Voor enkele tientjes heeft een belastingmannetje ervoor gezorgd dat je geld terug hebt gekregen van de belasting. Je ontvangt toeslagen voor de ziektekostenverzekering, huur of voor de kinderen, bijstand, een uitkering als arbeidsongeschikte of werkzoekende. Je bent met passen en meten net in staat om maandelijks rond te komen. En dan valt op een kwade dag ineens een brief van de belastingdienst, de uitkeringsinstantie of de gemeente Amsterdam in de bus. Al na de eerste regels slaat de schrik je om het hart.

de terugbetalingsverplichtingen te voldoen. Bovendien vind je bezwaar maken nogal ingewikkeld en heb je geen idee hoe je alsnog bewijs kan leveren.

In de brief lees je dat de betrokken instantie van mening is dat je onterecht de toeslagen, een teruggave of jouw uitkering hebt ontvangen. Je krijgt een paar weken de tijd om het te veel ontvangen geld terug te betalen of in bezwaar te gaan tegen de beslissing en aan te tonen waarom je wel recht op de bedragen hebt. Helaas heb je het geld allang uitgegeven, staat er te weinig op je bankrekening en is je inkomen onvoldoende om aan

Dan is het fijn om te weten dat je altijd terecht kan bij de Sociaal Raadslieden van PuurZuid. Jeroen Relleke is een van hen. Al meer dan 15 jaar helpt hij je gratis, snel en deskundig met ieder juridisch en financieel probleem. “Met mijn 9 collega’s verdiepen wij ons inhoudelijk in de zaak, gaan samen met de buurtbewoner op zoek naar oorzaken en oplossingen of brengen hen in contact met deskundigen die verder kunnen helpen. Met onze sociaal juridische achtergrond hebben we samen meer dan 150 jaren aan werkervaring. Wij kennen de instanties en weten soms zaken voor elkaar te krijgen die als individuele burger veel moeilijker te realiseren zijn.”

Bij de belastingdienst duurt het lang voordat je iemand aan de telefoon krijgt. Na diverse pogingen blijkt dat je bonnetjes moet laten zien van aftrekposten die zijn opgegeven door degene die jouw aangifte heeft verzorgd. Maar die zijn in werkelijkheid nooit gedaan. De gemeente vraagt om een grote hoeveelheid informatie over je bijverdiensten, banksaldo, vermogen en nog veel meer. Je weet van gekkigheid niet waar je al die gegevens vandaan moet halen. Het juridisch loket verwijst je door naar een advocaat, maar de eigen bijdrage die gevraagd wordt voor deze vorm van juridische hulp kan je nooit betalen.

Heb je zelf behoefte aan hulp of ken je iemand die hiermee geholpen is? Neem dan contact op met PuurZuid. Tel: (020) 2359 120, mail: info@puurzuid. nl of kijk op de website www.puurzuid.nl. De hulp is

Juridisch spreekuur

Ons adres

Vrijdagochtend Van 9:00 tot 11:30 uur

Wijklocatie Rivierenbuurt Lekstraat 13A 1079 EK Amsterdam

Maandag t/m vrijdag Van 9:00 tot 12:00 uur

Wijklocatie De Pijp Smaragdplein 5 1074 HA Amsterdam

Bel om een afspraak te maken: 020 2359 120 (ma. t/m vr. van 10.00 tot 11.30 uur)

Wijklocatie Buitenveldert A.J. Ernststraat 112 1082 LP Amsterdam

Dinsdagmiddag Wijklocatie Oud-Zuid (ook advocatenspreekuur) Vaartstraat 82 Van 14:30 tot 16:00 uur 1075 RS Amsterdam

Foto: Caro Bonink

gratis. Wil je langskomen?

9


Weinig geld hebben, is geen schande “Dankzij de Stadspas kom ik weer op fijne plekken waar ik me kan ontspannen en mensen ontmoeten.” Gemeente Amsterdam biedt diverse voorzieningen voor Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen, ook als u werkt. De Stadspas bijvoorbeeld opent veel deuren. Met de Stadspas kunt u gratis of met hoge korting sporten, een theater, een kunsttentoonstelling of een museum bezoeken. Maar ook iets leuks doen met de kinderen. Door de Stadspas ga ik weer naar het museum Michel wist niet dat hij recht had op een Stadspas. Nadat een vriendin hem erover vertelde, heeft hij ‘m aangevraagd. Nu hij de pas heeft, is hij er enorm blij mee. “Ik heb een leuke baan bij een schoonmaakbedrijf, maar mijn inkomen is laag. Nadat alle maandelijkse kosten voor wonen, verzekeringen en boodschappen betaald zijn, blijft er niets over voor leuke dingen. Ik houd van kunst, maar musea zijn te duur voor mij. Een vriendin vertelde me dat ze met haar Stadspas gratis naar het Van Goghmuseum ging. Dat kost normaal negentien euro! Via de website amsterdam.nl/pakjekans kwam ik erachter dat ik er recht op heb. Ik heb hem gelijk aangevraagd”. Ontspanning “Sinds ik de Stadspas heb doe ik elke maand wel iets cultureels en soms ga ik zwemmen voor één euro. Ontspanning is goed voor iedereen. Juist voor mensen met weinig geld”, zegt Michel. “En dankzij de Stadspas kan ik ook één keer per jaar gratis met mijn kat naar de dierenarts. ” De Stadspas is er ook voor werkenden De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen een Stadspas aanvragen. Dus ook als u (parttime) werkt of als zelfstandige weinig verdient.

Stadspas aanvragen, hoe doe ik dat? Kijk op amsterdam.nl/pakjekans of u aanmerking komt voor de Stadspas; hiertoe doorloopt u een aantal vragen. Komt u in aanmerking? Dan kunt u de Stadspas online aanvragen met uw DigiD. U kunt ook bellen naar 020 252 6000 en een aanvraagformulier toe laten sturen. Financieel spreekuur bij PuurZuid Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de Stadspas of andere regelingen.

Stadspas Amsterdam

Loop dan eens binnen bij het financieel spreekuur van PuurZuid. Kijk voor het inloopspreekuur bij u in de buurt op www.puurzuid.nl of informeer telefonisch 020 2359 120. Heeft u net als Michel een baan met een laag inkomen en weinig vermogen? Doe de check en kijk of u ook in aanmerking komt voor de Stadspas en vraag ‘m aan! www.amsterdam.nl/pakjekans

msen . Ada A.B.C 0 / M 8 4 21.19 7890123 56 1234

- Gratis toegang of toegang met hoge korting tot musea, sportfaciliteiten, theater, kunsttentoonstellingen, rondvaart door de grachten en nog veel meer. - Op amsterdam.nl/stadspas een keuzemenu met alle aanbiedingen. - Kijk ook in Krant Amsterdam van de gemeente die 10 x per jaar uitkomt voor leuke uitjes waar u naar toe kunt met de Stadspas.


Door Snijders Door: EdEdSnijders

“De reacties zijn hartverwarmend, maar soms kunnen ze mij ook flink op mijn nummer zetten”

Op de hoek van de levendige Rijnstraat en de Lekstraat rijden trams piepend de bocht om. Kinderstemmen vanaf het plein van de Catarinaschool galmen tegen de gevels. Hier bevindt zich het pand van PuurZuid. Binnen zijn vrijwilligers al druk om het 3-gangen menu voor te bereiden: Buurzaam Koken & Eten voor vanavond. De geur van vers gesneden groente prikkelt de neus al direct bij binnenkomst… In het begin moest Vincent wennen aan de zware gesprekken en trieste verhalen. Inmiddels weet hij beter balans te vinden tussen gewoon schillen, waar hij voor komt, en ongedwongen gesprekjes met bezoekers. Met hart en ziel besteedt hij 4 dagen per week aan zijn taak. Van 13.00 tot 19.00 uur. Hij wordt graag gezien als een positief, hardwerkend persoon die niet teveel opvalt. De vrijheid en flexibiliteit in dit vrijwilligerswerk bevallen hem, terwijl hij tegelijk iets betekent voor de buurt. Wars van discipline, ervaart hij door dit werk toch enige continuïteit en regelmaat in zijn leven.

Foto: Wouter Plaatsman

Hij heeft inmiddels vele mooie momenten meegemaakt. De reacties vanuit de zaal zijn soms hartverwarmend, doen hem groeien in zijn werk en leren hem veel over zichzelf. Tegelijkertijd kunnen mensen hem ook flink op zijn nummer zetten: het blijven Amsterdammers, die geen blad voor de mond nemen, wanneer het eten eens een keer te taai of te koud mocht zijn naar hun zin.

Vincent Knappe, 59 jaar, geboren en getogen in de buurt, snijdt de uien, terwijl Tatjana, oorspronkelijk uit Sint Petersburg, aan de andere kant van de ronde tafel vriendelijk knikt. Vanachter de bar vertelt Clayton enthousiast hoe dankbaar het werk als vrijwilliger is. Binnen enkele uren zal de zaal gevuld zijn met rond de vijftig mensen die voor 5 euro de avondmaaltijd voorgeschoteld krijgen. Behalve om te eten, komen de buurtgenoten ook voor de sociale contacten: elkaar ontmoeten en verhalen vertellen. De ingrediënten voor de maaltijden zijn afkomstig van supermarkten uit de buurt: net op de uiterste houdbaarheidsdatum, dus van uitstekende kwaliteit, gered van de vuilnisbakken, waar ze anders de volgende dag in zouden verdwijnen. Nadat de uien, courgettes en de knoflook in stukjes zijn gesneden, heeft Vincent tijd om te praten. Als kokassistent is hij al drie jaar actief voor Buurzaam Koken & Eten. Eigenlijk is hij muzikant, speelt piano en klavecimbel en studeerde aan het conservatorium. Dankzij zijn horeca-ervaring en rol als vakantiekok voor zijn vriendengroep, voelt hij zich echter prima thuis in deze rol.

Vincent heeft tijdens Buurzaam ook wat kunnen doen met zijn oorspronkelijke vak: live optreden als pianist met een klassiek ensemble. Aan enthousiasme en betrokkenheid geen gebrek hier!

Kom je gezellig een hapje mee-eten? Ontmoet je buren en geniet van een lekkere en betaalbare maaltijd. 3-gangendiner voor € 5,Iedere maandag t/m donderdag. Inloop: 17.00 uur Start: 17.30 uur De Berlage, Lekstraat 13A

11 11


advertorial

ODENSEHUIS 10 JAAR IN ZUID Profiel Het Odensehuis is een inloop, -informatie-, en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Sinds november 2009 is het Odensehuis gevestigd in de Marathonbuurt te Amsterdam Zuid. Het Odensehuis is een burgerinitiatief, ontstaan uit inspiratie door een werkbezoek aan een inloophuis in de Deense stad Odense. Het is een vrijwilligersorganisatie, geleid door een klein team van coördinatoren en een actief, betrokken bestuur.

Een baken in de buurt Het Odensehuis is een waardige stem en een geborgen plek in de buurt. In het Odensehuis staat kwaliteit van leven centraal. Mensen die het Odensehuis bezoeken wonen meestal al vrij lange tijd zelfstandig thuis. „Hun wereld stort in”, aldus de coördinator van het eerste uur, Bep van Oostrom. „Mensen voelen zich hier lid van een groot gezin. Er wordt een beroep op hen gedaan, waardoor ze zich nuttig voelen.” Het Odensehuis kent een rijke historie aan eigenzinnige projecten. In samenwerking met professionals worden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Er zijn gespreksgroepen en een spreekuur voor mantelzorgers. De ervaring om zelf niet alles meer hoeven te bedenken en te regelen, dat voelt als een enorme ondersteuning. Tijdens een maandelijks overleg wordt het activiteitenprogramma samengesteld en geactualiseerd.

Hierin toont zich de kracht van het collectief, het Odensehuis is van en voor de mensen die er komen. Iedereen heeft talenten. Met elkaar maken we het Odensehuis. Een greep uit het aanbod: De Gedachtenkamer is de lotgenotengroep voor mensen met geheugenklachten en beginnende dementie. Naast het uitwisselen van ervaringen, wordt er gesproken over allerlei (filosofische) onderwerpen, zoals poëzie, en kunst. Het mooiste compliment: “Je kan hier alles vragen, je hoeft je niet te schamen.” Creatieve, beeldende workshops zijn populair maar zeker ook de muzikale activiteiten zoals het Odensekoor en de OdenseJazzband. Het voorleesverhaal wordt gebruikt als de kern van de ‘Leren Leren’ bijeenkomsten. Bij het Technologie Trefpunt praten we over de inzet en het gebruik van (slimme) technologie. Er is een Filmclub. En er zijn inmiddels twee theaterstukken gemaakt! Voor zover bekend is het een primeur van het Odensehuis Amsterdam Zuid om mensen met beginnende dementie op de planken te brengen… Dankzij regelmatige publieksactiviteiten en intensieve samenwerking met organisaties en buurtbewoners worden bewoners en lokale ondernemers bekend met dementie. Maar dat voorkomt niet dat het negatieve beeld rondom dementie blijft bestaan. Daar is meer voor nodig. Daarom werken wij samen met partners en het stadsbestuur aan een dementievriendelijk Amsterdam, een stad waarin mensen met dementie mogen vergeten maar zelf niet vergeten worden. Dat is goed nieuws, maar het vereist een enorme inzet van vrijwilligers en coördinatoren. Wij nodigen u van harte uit om uw passie en interesses te delen met ons. Tot ziens in het Odensehuis!

Stichting Odensehuis, Hygiëastraat 4, 1076 RM Amsterdam Tel. 020-3374244, E-mail: coordinator@odensehuis.nl


Door Lida Fokker

De kracht van samenwerking in de buurt PuurZuid biedt een rijk scala aan activiteiten en diensten voor de buurt. Maar hoe komt zoiets tot stand? Achter de schermen werken betrokken mensen aan de totstandkoming van dit aanbod. Eén van hen is Wouter Plaatsman. Zijn functie is buurtverbinder. Wat doet hij dan precies?

senpraktijk, samen met de Welzijnscoaches Kim en Elisa. De huisarts of praktijkondersteuner kan iemand op deze manier snel doorverwijzen, er is geen drempel meer om iemand naar een ander adres door te verwijzen. Ook kan er snel opgetreden worden, zoals onlangs bleek bij een geval van financieel misbruik. Wouter is van plan dit project uit te breiden naar andere huisartsenpraktijken. De drempel om hulp te zoeken ligt veel lager en zo worden er meer mensen bereikt. Het buurtrestaurant Buurzaam (zie ook pagina 11) is een ander project van Wouter. In het buurtrestaurant ontstaan mooie contacten, een gezellige ontmoetingsplaats voor de buurt. En zo wordt eenzaamheid tegengegaan. Soms worden er naast het eten speciale activiteiten georganiseerd, zoals een bingo of een dansavond. Ook dit gebeurt in samenwerking met andere partijen. Waar Wouter mogelijkheden ziet voor de buurt en voor samenwerking met andere instellingen grijpt hij zijn kans. En creëert daarmee kansen voor de buurtbewoners.

Foto: Caro Bonink

Wat hij ook organiseert, voor Wouter is het meest belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij de locaties van PuurZuid. Dat het makkelijk is om binnen te stappen. Het is niet voor niks dat hij daar grote waarde aan hecht. Wouter: “Als iemand hier over de drempel stapt, hoe heftig het soms ook is wat er in iemands leven aan de hand is, iemand maakt de keuze om hier naar binnen te komen. En met elkaar te kijken wat je kunt doen om er weer uit te komen… Je ziet hoe kwetsbaar het leven is, maar je ziet ook hoe veerkrachtig mensen zijn”. Wouter verbindt zich niet alleen aan samenwerkingswerkingspartners, maar juist ook aan

Wouter is bijvoorbeeld heel trots op de samenwerking met Stichting Dynamo, de organisatie die in de Rivierenbuurt veel projecten heeft die het leven van bewoners leuker maakt. Samen met Dynamo organiseert PuurZuid nu evenementen en activiteiten in de buurt. Ook een spreekuur bij een huisart-

de buurt en al haar bewoners. Een ware buurtverbinder!

Foto: Wouter Plaatsman

Wouter: “Ik ben de collega die de dingen aan elkaar knoopt”. Eerst was hij zo’n drie jaar sociaal werker bij PuurZuid, sinds april van dit jaar is hij buurtverbinder. Deze nieuwe rol kan hij grotendeels zelf vormgeven. Hij zorgt ervoor dat PuurZuid samenwerkt met andere instellingen en met bedrijven, zodat iedere instantie haar deskundigheid (expertise) of materialen kan inzetten ten behoeve van de buurt en haar bewoners. “Kruisbestuiving”, zegt Wouter, “daarin zit de kracht van onze samenwerking”.

Voorbeelden van samenwerking met bedrijven:

Voorbeelden van samenwerking :

• Cursus Administratie op orde – i.s.m. Nationale

• Welzijnscoaches houden spreekuur bij de huisarts

Nederlanden en Mazars accountancy. • Buurtrestaurant Buurzaam – i.s.m. Albert Heijn en Bakkerij Renzema in de Rivierenbuurt. • Inrichtingsmaterialen voor locaties PuurZuid –i.s.m. de RAI

–i.s.m. Dynamo. • Sportgroep – i.s.m. Dynamo Iedere maandag, van 15.45 tot 17.15 uur. Lekstraat 13A. Aanmelden is niet nodig.

13 13


Media-makers uit de Achterhoek! Wil je een lekker lopende organisatie die haar ambities waarmaakt? Wij helpen je om mensen én teams beter te laten samenwerken en presteren, waardoor ze meer resultaat behalen en jij je kunt focussen op waar het écht om gaat. Ervaringen: ‘We spreken elkaar nu aan en daardoor is de sfeer in ons team sterk verbeterd’ ‘Ik ben veerkrachtiger geworden omdat ik in uiteenlopende situaties beter kan beïnvloeden’ ‘Door deze teambijeenkomst heb ik een beter besef van onze bijdrage aan het grotere geheel’ ‘Kennis én persoonlijke aandacht van Akerendam psychologen leidt telkens tot realistische en verassende oplossingen voor onze organisatie’ Romeo Delta MultiMedia realiseert print- en online media, zoals magazines, kranten, websites, foto, video én social media. We adviseren, ontwerpen, realiseren en ontzorgen. Kennis en kunde, zo om de hoek! Meer weten over onze GRATIS uitgeefconcepten? Neem gerust contact op!

Specialisten in communicatie

Werenfriedstraat 1 7136 LZ Zieuwent www.romeodelta.nl info@romeodelta.nl 0544 35 22 35

Akerendam Comeniuslaan 25 1404 AB Bussum Telefoon: 035 678 22 50 Fax: 035 678 18 32 E-mail: info@akerendam.nl

DOEN WAT WERKT!

www.radarvertige.nl


VOOR OUDEREN IS HET MEER DAN ALLEEN HULP BIJ DE ADMINISTRATIE. HET GAAT OOK OM EEN SOCIAAL CONTACT, EEN PRAATJE DAT JE SAMEN MAAKT...

KIJK VOOR ALLE DATA OP PUURZUID.NL/MINDFULNESS OF BEL (020) 2359 120.

15 15


Wilt u ons team komen versterken? Wij zoeken nog enthousiaste interieurverzorg(st)ers!

Kies uit meer Kies uit meer dan 1000 leuke dan 1000 leuke vrijwilligers klussen vrijwilligers klussen Kies uit meer in de stad in de dan 1000stad leuke 020 - 530 12 20 | amsterdam@vca.nu | www.vca.nu

vrijwilligersklussen 020 - 530 12 20 | amsterdam@vca.nu | www.vca.nu in de stad 020 - 530 12 20 | amsterdam@vca.nu | www.vca.nu

Kies uit meer dan 1000 leuke vrijwilligersklussen in de stad 020 - 530 12 20 | amsterdam@vca.nu | www.vca.nu