Jubileummagazine 100 jaar Oad

Page 1

EEN EEUW ONDERWEG

CARIN ROSSEBOOM:

“Een echte wandelreis is wat mij betreft altijd een mix tussen natuur en cultuur”

ROMMIE REIST AL 50 JAAR MEE

“De gezellige eerste reis met Oad smaakte naar meer”

EEN RONDJE OAD MUSEUM Win een Oad koffer!

De mooiste herinneringen van Oad reizigers | Een kijkje in de keuken | De evolutie van de touringcar | En nog veel meer leesplezier!

OAD 100 JAAR JUBILEUMMAGAZINE

Een eeuw onderweg

Als aanbieder van de mooiste reizen staan we liever niet stil. We willen altijd weer vooruit. Maar voor een 100-jarig jubileum drukken we toch even de rem in. In dit jubileummagazine staan we stil bij diverse herinneringen die Oad maken tot wat het nu is. Met respect voor onze geschiedenis, maar met de blik op vandaag en morgen!

In dit

magazine…

4

Rommie reist al vijftig jaar mee

Vijftig jaar later is er veel veranderd. En toch ook niet.

Honderd jaar in tien hoogtepunten

Van oprichting tot EK-winst

6

10

Rianne en Tamara

Een praatje over hun passie als reisleider

De evolutie van de touringcar

Bijzondere bussen en feitjes uit vroeger tijden.

26

Mannen met een geel hart

Meer dan honderd jaar Oad-ervaring.

En verder…

Pagina 12 De mooiste herinneringen van onze reizigers

Pagina 14 Bianca zorgt voor de meest magische reizen

Pagina 25 Een rondje Oad museum

Pagina 28 De perfecte wandelvakantievolgens Carin Rosseboom

Pagina 32 Het is fijn vakantie vieren op het water

Pagina 35 De bezige bij in Didam

Pagina 36 De leukste baan ter wereld

Pagina 40 Al honderd jaar specialist in droomreizen

Pagina 42 Binnen blijven deze winter? Zonde!

Pagina 45 Wintersport in Canada

Pagina 48 Leonie en Marloes: altijd in voor een feestje

Pagina 50 Puzzel mee en win

Colofon

Dit jubileummagazine is een éénmalige uitgave van Oad Touroperating B.V.

Redactieadres marketing@oad.nl

Oad Touroperating

Vonderweg 44 7468 DC Enter

Uitgever

Romeo Delta Multimedia BV 0544 - 35 22 35 www.romeodelta.nl

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, geluidsband, elektronisch of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Met speciale dank aan onze partners en adverteerders

2 Oad: een eeuw onderweg
20

Het gele Oad hart klopt nog altijd

Honderd jaar Oad. Het is een bijzondere mijlpaal. Al een eeuw lang een sterk en oer-Nederlands reismerk. Daar ben ik

hartstikke trots op. En die trots zie ik dagelijks om me heen bij mijn collega’s. Er klopt een knalgeel Oad hart op ons kantoor en tot ver daarbuiten.

Het is een hart dat op 25 september 2013 bloedde… Bij het terugblikken op honderd jaar Oad ontkom ik er niet aan. Tussen al die prachtige hoogtepunten door dwaal ik even af naar die vreselijke nazomerdag waarin het faillissement van Oad Reizen werd aangevraagd. Je zou best kunnen zeggen dat ons hart even stilstond…

En toen… begon het ook weer te kloppen

En toen… begon het ook weer te kloppen. Want dat is typisch Oad. Ondanks een ieders onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf en natuurlijk het eigen werk bleef dat gele hart maar gaan. Er waren immers vakantiegangers om voor te zorgen. En andere reizigers stonden op het punt van vertrekken. Ondanks alles was er werk aan de winkel om alles zo netjes mogelijk te regelen voor onze gasten. En geen van de collega’s liep – ondanks de pijn in het hart – voor die verantwoordelijkheid weg. Het is een bitterzoet gevoel.

Het Oad hart is een orgaan dat niet zomaar van ophouden weet. Al gauw kwam het nieuws van de doorstart van het bedrijf en diverse medewerkers konden weer voor Oad aan de slag. In zekere zin een ‘nieuw’ Oad. Maar met behoud van dat gele hart. Want we kunnen niet zonder.

Nu, ruim tien jaar na die 25e september mogen we rustig stellen dat het in de eerste jaren na de doorstart allesbehalve rustig is geweest. En daar kwam de Covid-periode als ‘toetje’ nog overheen. Mijn hartslag ging toen weer even omhoog. Maar we hebben een enorme veerkracht getoond en zijn fier overeind gebleven, waardoor we nog altijd de mooiste vakanties mogen verzorgen.

Daar doen we het uiteindelijk voor. De trots die we voelen voor ‘ons’ Oad leggen we in ons werk. Het doel blijft om onze gasten de mooiste herinneringen te bezorgen aan de meest fantastische reizen. Daar klopt ons gele Oad hart voor. En daar delen we graag iets van in dit jubileummagazine. Veel leesplezier gewenst en bovenal: een fijne vakantie!

Arjan Koster

Algemeen directeur Oad

Oad: een eeuw onderweg 3

HONDERD JAAR IN TIEN

1924: De oprichting van de Overijsselse Autobusdiensten

In 1924 startte Gerard Ter Haar in het Twentse Borne met personenvervoer. Hij reed in een deel van Salland en Twente. Zonder het te beseffen werd hij met deze ene autobus één van de grondleggers van het huidige Oad.

De jaren 50: start meerdaagse reizen Nederland klimt uit het oorlogsdal en het openbaar vervoer komt steeds meer tot leven. In de jaren 50 komt het echte toeren tot leven met meerdaagse tochten naar binnen- en buitenland. Daarbij worden ook de eerste reisleiders, toen nog conductrices, aangesteld.

1967:

Het eerste Oad reisbureau

Het reizen per bus blijft in populariteit groeien. Er wordt een reisgids uitgebracht en Oad start een eerste reisbureau. Maar Oad? Dat is geen naam voor een reisbureau, vindt men. Ter plekke wordt de naam Globe verzonnen.

1986:

Ready for take-off

In de jaren tachtig neemt de welvaart in Nederland toe en de Nederlander wil er steeds verder op uit. Oad zag kans vliegtouroperator Bonair over te nemen. Van nu af aan kon men bij Oad ook terecht voor vliegreizen. Een schot in de roos.

4 Oad: een eeuw onderweg

HOOGTEPUNTEN

1987: De Jumbo Camper

Op de vakantiebeurs werd een nieuw soort bus gepresenteerd: de Jumbo Camper. In deze bus was plaats voor 24 passagiers, werden zitplaatsen en bedden aangeboden en ging er een heuse keuken mee in een aanhanger. Voor de eerste reis werd de bus verscheept naar Tunis voor een reis door Centraal-Afrika. Een ploeg van KRO Brandpunt ging mee om het allemaal vast te leggen.

1988: Wij houden van Oranje

Met de KNVB komt Oad overeen om Oranjefans per bus naar Duitsland te rijden voor de Europese voetbalkampioenschappen. Het wordt één groot succes met natuurlijk als absolute hoogtepunt de EK-winst! Oad blijft verbonden aan sport, verzorgt de spelersbussen van onder meer Ajax en PSV en gaat samenwerken met de schaatsbond.

De hoogtepunten uit honderd jaar Oad geschiedenis? We hadden er gemakkelijk honderd pagina’s mee kunnen vullen. Maar dat leek ons iets te veel. We nemen je daarom mee langs tien hoogtepunten uit onze rijke geschiedenis.

1992:

Een vleugje magie

In 1992 werd Disneyland Paris geopend.. Vanaf de start was Oad er bij om passagiers te vervoeren naar het huis van onder meer Mickey, Donald en Goofy voor een vakantie vol magie.

1995: De eerste Martinair chartervlucht

Halverwege de jaren negentig slaat Oad verder de vleugels uit en zoekt het buiten Europa naar vakantiebestemmingen om het toeristisch seizoen te verlengen. Op 16 december 1995 vliegt de eerste Martinair chartervlucht naar Mexico. Het blijkt een gouden greep. Duizenden Nederlanders vliegen in de jaren erna naar het land van ‘taco’s, tortilla’s en tequila’.

2003: Winst Koning Willem I prijs

In 2003 is er groot nieuws voor Oad. De prestigieuze Koning Willem I prijs wordt gewonnen. Zeg maar gerust de Oscar voor ondernemend Nederland. Op 13 juni reiken, toen nog, kroonprins Willem-Alexander en echtgenote Máxima het beeldje uit in de Ridderzaal.

2022: Einde coronamaatregelen

Vanaf 2020 heerst er een coronapandemie dat de reisbranche ongenadig hard treft. Bij het inmiddels doorgestarte Oad moeten alle hens aan dek. Maar na de storm staat Oad nog fier overeind. Op naar het 100-jarig jubileum!

Oad: een eeuw onderweg 5
6 Oad: een eeuw onderweg

Rommie reist al 50 jaar mee

Als jong meisje keek Rommie, geboren in het hoge noorden van Friesland, regelmatig uit over de Waddenzee. Op zonnige dagen kon ze Ameland zien liggen. Het leven in het kalme Ferwert was fijn, maar het avontuur lonkte. En haar dromen reikten verder dan Ameland.

Op haar 17e trok ze – gezamenlijk met twee vriendinnen - met de stoute schoenen aan - richting pa en ma. “Of we op een groepsreis mee mochten. Dat was het verzoek”, glimlacht Rommie. De bestemming hadden ze al in de reisbrochure van Oad zien staan. Een 14-daagse reis naar Zwitserland moest het worden. Maar zo gemakkelijk ging dat nog niet. “Geen sprake van”, klonk het antwoord van haar moeder. “Maar ik kreeg het uiteindelijk toch voor elkaar”, lacht Rommie. “Mijn twee vriendinnen mochten namelijk wel én mijn broer hielp me mijn moeder te overtuigen.” En zo zat Rommie op haar 17e in de bus. Voor het eerst de wijde wereld in… met Oad. Vijftig jaar later is er veel veranderd. En toch ook niet. Rommie is nog steeds gelukkig in het terpdorp waar ze opgroeide. Ze is er zelfs in het ouderlijk huis gaan wonen. De avonturen? Die lonken nog steeds. En Oad neemt Rommie nog altijd mee naar haar favoriete bestemmingen. Inmiddels met haar man Leffert aan haar zijde. En nog altijd met hetzelfde vrije gevoel dat ze ervaarde toen ze als 17-jarig meisje in de bus stapte. “Op die reis naar Zwitserland werd ik direct gegrepen door het reizen in een groep”, zegt Rommie. “We waren toen echt de jongsten aan boord, maar we werden in no-time ‘geadopteerd’ door de anderen. Als jonkies werd ons regelmatig grappend verteld hoe laat we weer terug moesten zijn in het hotel ’s avonds. En als de chauffeur ons met kleine oogjes achterin zag zitten, moest hij daar natuurlijk even een geintje bij maken.”

Dat smaakt naar meer

De gezellige eerste reis met Oad smaakte naar meer. In de jaren erna ging Rommie nog veel vaker met Oad op reis. Eerst met vriendinnen, toen met collega’s en inmiddels met Leffert. “Het was altijd fantastisch geregeld.” Rommie bezocht onder meer Oostenrijk, Italië, Duitsland en Engeland, maar ging ook mee richting Hongarije en het toenmalige Joegoslavië en Tsjechoslowakije. De ene herinnering na de andere spruit naar boven. Zo speelden Rommie en Leffert de hoofdrol in een Slowaakse huwelijksceremonie. “We kregen een traditioneel kostuum aan, er waren getuigen, een ceremoniemeester, noem het maar op”, lacht Rommie. “Een jaar later zijn we trouwens in het echt getrouwd. Het heeft ons blijkbaar op ideeën gebracht!” Samen ontdekten Rommie en Leffert weer nieuwe bestemmingen met Oad. Maar Rommie nam haar man ook weer mee naar haar favorieten. Zo ontdekte Leffert via Rommie het winterse Wildermieming, waar Rommie een bekende gast is. Ze werd er al eens gehuldigd voor haar 25e jubileum in het traditionele familiehotel Traube. “Leuk dat ik dat met vele Oad-vrienden mocht meemaken!”

De volgende reizen met Oad? Dat worden sowieso de klassieke bestemmingen waar Rommie graag terugkeert. Maar Rommie zou Rommie niet zijn als ze niet zou blijven dromen. “Wie weet dat we in de toekomst nog eens naar de Noordkaap mogen. Dat zou fantastisch zijn!”

Dol op Oostenrijk

Rommie gaat al jarenlang met Oad naar Oostenrijk. Een prachtige bestemming!

Oad: een eeuw onderweg 7
Lanting Reizen feliciteert Oad met het 100-jarig Jubileum
Weserradweg, Couple with bicycle in the Altstadt of Hameln © DZT / Jens Wegener

De evolutie van de touringcar

Met honderd jaar buservaring weten wij één ding zeker. De bus is een heerlijk vervoermiddel om op je bestemming te komen. Dat is nu. En dat was toen. We nemen je mee langs een aantal bijzondere bussen en feitjes van vroeger tijden.

Begin jaren twintig

In de jaren twintig werkte het ongeveer zo: men kocht een chassis van een populair automodel zoals een T-Ford of een Renault. Die werd naar een carrosseriebouwer gebracht die er op zijn beurt een mooi koetsje op zette. In dit soort bussen was plaats voor 40 passagiers en ze behaalden een topsnelheid van zo’n 40 kilometer per uur.

Beter én groter

Al snel werden de bussen beter én groter. Deze Bedford komt uit 1938.

Oorlogstijd

Tijdens de oorlog werd benzine schaars. Maar daar bedacht men een handigheid voor: met houtvergassers konden de bussen blijven rijden.

Enorme ontwikkeling

Na de oorlog maakten de bussen een geweldige ontwikkeling door. Op technisch gebied, maar ook op het gebied van veiligheid en comfort. Zo werden de motoren achterin de bus gezet en werden bijvoorbeeld de eerste stuurbekrachtigers gemonteerd. Minder spierballenwerk voor de chauffeur dus!

Petje af!

Kun je je voorstellen dat de Oad chauffeurs in de jaren 50 naar (voormalig) Joegoslavië reden met bussen zonder stuurbekrachtiging, airco, luchtvering (men nam een reserve veerblad mee) en 135 pk onder de motorkap? Petje af! En moest de bus onder een tunnel door? Dan moest soms de koffer van het dak!

10 Oad: een eeuw onderweg

Een frisse wind

Die airco kwam er later toch. Op aandringen van enkele reisorganisaties die busvakanties aan Amerikanen aanboden, werd de eerste airco geïnstalleerd. Zo was Oad in 1968 de eerste die bussen reed met airconditioning aan boord.

De fiets kon mee

In 1983 introduceerde Oad de fietsbus. Deze reed met een aanhanger met plaats voor 40 fietsen. Favoriete bestemmingen waren onder meer Frankrijk, Denemarken en Hongarije.

De slaapbus

Een jaar erna werd de slaapbus aan het publiek voorgesteld. Oad heeft er 18 van gehad. Ze werden onder meer gebruikt tijdens wintersportreizen.

De Jumbo Camper

Op de vakantiebeurs van 1987 werd de Jumbo Camper geïntroduceerd. Aan het einde van datzelfde jaar werd hij verscheept naar Tunis om onder meer dwars door de Sahara naar Lomé te rijden. In 1993 maakte de Jumbo Camper een reis van Amsterdam naar Peking en terug. In 46 dagen een kleine 20.000 kilometer.

Oad: een eeuw onderweg 11

De mooiste herinneringen met Oad

Op reis met Oad? Dat is de mooiste herinneringen maken! En wij mogen soms genieten van de leuke foto’s en verhalen die we van onze reizigers krijgen.

Bert en Gini van Tongeren

We waren met een Oad-reis in Zuid-Afrika, met daarin een treinreis van Kroonstad naar Port Elizabeth. De treindeuren waren zo smal dat de koffers door het raam naar binnen moesten!’

Ook de Chinese gidsen waren enthousiast over Oad tijdens de Walk Challenge China in 2008.

Helen Maquine Samen in de kabelbaan in het prachtige Oostenrijk.

Marcel Een onvergetelijke rit door het besneeuwde landschap.

Saskia Jansen

Herinneringen gemaakt met onze grote kids en Oad!

12 Oad: een eeuw onderweg
Ronald Mirer

Rob van Essen

In Athene zijn we op tijd om op het Syntagmaplein de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat bij te wonen. Het is 35 graden en de twee wachters staan onder een linnen afdakje. De ‘voorstelling’ leek wel wat op een vertraagd afgespeeld ballet.

Ton Engels

Eind jaren 70 mocht ik op een georganiseerde bedrijfsreis mee met mijn ouders. De bestemming was het Zwarte Woud. Hier had de chauffeur even een pauze.

Wim van der Kraaij

Op reis door Zuid-Afrika stond Wim haast oog in oog met dit majestueuze dier.

Ineke van der Aa

Op Toscane-reis tijdens een lekkere lunch bij de wijnboerderij.

Oad: een eeuw onderweg 13
Krystyna van de Water Op reis door Schotland stuit je soms op de mooiste kleuren in de natuur.

Bianca zorgt voor de meest magische reizen

De meest magische Oad reizen? Die zijn bij Bianca in goede handen. Als een ware Disney-fee mixt, roert en proeft Bianca net zolang de ingrediënten uit de ketel tot de perfecte Disneyland® Paris reis gegarandeerd is. Bianca is bijna 25 jaar in dienst van Oad en al haar hele leven ‘pretparkgek’. Met een gezonde dosis passie zet ze de mooiste Disney-reizen in elkaar voor Oad.

Pretparkgek dus. En vooral Disneyland Paris stal haar hart. Als 16-jarig meisje mocht Bianca in het openingsjaar naar Disneyland Paris. In de jaren ervoor las ze Donald Duck – inmiddels liggen er honderden magazines in verzamelmappen – en stemde ze de tv af op Ducktales. “En als kind hoorde je dat al die fantastische Disneyfiguren in Disneyland woonden. Dat moest ik natuurlijk met eigen ogen zien.” Daar kwam bij dat Oad al vanaf de opening van het resort goed verzorgde busreizen aanbood naar Disneyland Paris. Voor Bianca was het sommetje snel gemaakt. In oktober 1999 startte ze bij Oad met een vurige wens: ooit eens verantwoordelijk worden voor al die magische reizen richting Parijs. En zoals vaker in Disneydromen: de wens kwam uit.

Jubileumcadeautje van Bianca

Speciaal voor de lezers van ons jubileummagazine

“Ook een keer naar Disneyland® Paris? Ik mag vanwege het 100-jarig bestaan van Oad maar liefst 100 kortingen weggeven! Gebruik kortingscode OAD100 tijdens het boeken* en ontvang € 25 korting op jouw boeking!”

*Bekijk de voorwaarden op oad.nl/voorwaarden/actie

14 Oad: een eeuw onderweg

Dat klinkt als een sprookje

Productmanager Disneyland Paris. Dat klinkt als een sprookjes baan. “En het is net zo leuk als het klinkt”, lacht Bianca. Meer dan honderd bezoeken aan het resort later is ze er nog lang niet uitgekeken. “Iedere keer als ik in Disneyland Paris kom, voel ik me weer kind. Het is de magie van de Disney Parken. Hoe leuk is het dan als je andere mensen ook richting die droomwereld mag sturen? En er ook nog voor mag zorgen dat ze daar een heerlijke tijd hebben?

“Een 9+ gevoel, daar ga ik voor”, voegt ze toe. “Daarom bezoek ik meerdere keren per jaar de Parken en de hotels die we aanbieden. Ik slaap er, eet er, bekijk er alle shows, heb alle jubilea meegemaakt… ik adem haast Disney en ken er elke steen. Dat neem ik heel serieus, want ik wil dat iedereen bij ons de allerbeste Disney-ervaring heeft. Voor veel mensen is het geen jaarlijks tripje, dus het moet altijd weer iets bijzonders zijn!”

Bianca’s Disney dilemma’s

Goofy of Mickey?

“Oei, dat is een moeilijke. Dan ga ik toch voor Mickey. Daar is het allemaal mee begonnen, nietwaar?”

De Leeuwenkoning of de Kleine Zeermeermin?

“De Leeuwenkoning!”

Big Thunder Mountain of Peter Pan’s Flight?

“Haha, ik doe niet zoveel heftige attracties meer hoor, maar dan ga ik toch voor Big Thunder Mountain. Een klassieker!”

Met de auto of bus naar Disney?

“Ik ga vaker met de auto, maar dat is natuurlijk ook omdat ik vaak diverse hotels bezoek. Het is met de auto goed te doen, maar in de bus kun je natuurlijk weer met een grotere groep samen rijden. En natuurlijk is het heerlijk relaxed om je te laten rijden. Moeilijke keuze dus!”

In de zomer of winter naar Disneyland Paris?

“Oei, weer zo’n moeilijke. Als ik moet kiezen ga ik voor de winter. Vanaf november ziet het er prachtig uit met alle kerstversieringen en shows. In de zomer is het weer genieten van die lekker lange openingstijden.”

Oad: een eeuw onderweg 15
©Disney - Euro Disney Vacances S.A.S. – Ingeschreven onder nummer 383.850.278 in het Franse handelsregister van Meaux - aandelenkapitaal €12.000.000 - statutair gevestigd in 1, rond-point d’Isigny, 77700 Chessy - ingeschreven in het register van Franse reisorganisaties onder het nummer IM077100030. Euro Disney Associés S.A.S. Licenties L-D-2019-335, L-R-2022-678, 681, 684, 686, 689, 695, 696, 700, 702, 707, 712, 725, 730, 731 en 4484, L-D-2022-3405, 3420, 3421, 3422 en 3454. Disneyland® Paris feliciteert Oad met het 100-jarig jubileum Waar magie tot leven komt

Een soort

Om die bijzondere ervaring te garanderen neemt Bianca de Disney-reiziger het liefst alles uit handen. Dat vereist soms wat inventief denkwerk. “Je probeert steeds weer nieuwe dingen uit te vinden om de reis nog beter te maken”. Ze noemt op: “We bieden de zekerheid van SGR en ANVR, hebben echte Disneyspecialisten aan boord die je verder kunnen helpen, de tickets regelen wij voor de klanten en je krijgt bij Oad ook nog eens altijd een ontbijtbuffet erbij. Bovendien mag je zelf het aantal dagen entree tot de Parken kiezen. Daar ben ik wel trots op!”

Glimlachend zwaaide Bianca daarom al tientallen keren de Disney bus uit. Of ze reed er zelf in mee. “De gespannen koppies aan boord. De koppels die voor het eerst samen naar Disneyland Paris gaan. Of juist een gezelschap van drie generaties die gezamenlijk de magie gaat opzoeken. Het is altijd weer bijzonder om te zien. De pret begint onderweg al. Maar dat geldt natuurlijk voor meer Oad reizen!”

Een ontmoeting met Donald

De eerste ontmoeting van Bianca met Donald. Een onvergetelijke herinnering!

Bianca’s Disney-tips

De gratis Disneyland® Paris app

Download de gratis Disneyland Paris app en bekijk alvast welke attracties, shows en parades je zeker niet wilt missen. Je kunt op de plattegrond zelfs de actuele wachttijden bekijken, waardoor je een goede inschatting kunt maken van jouw magische dag. Dus, plannen maar!

Single Rider

Een aantal attracties beschikt over de Single Rider mogelijkheid. Wil je alleen in een attractie of vind je het niet erg om de attractie alleen te beleven? Dan kun je in de Single Rider rij aansluiten. Vaak is de wachttijd een stuk korter dan de gewone wachtrij.

Ontdek onze Disney reizen

Een hapje eten in Disneyland Paris

Na al die magische indrukken, heb je vast zin in een hapje eten. Je kunt via de gratis Disneyland® Paris app een tafeltje in jouw favoriete restaurant reserveren. Wil je het op de dag zelf bekijken? Houd er dan rekening mee dat het tussen 12.0014.00 uur en na 18.00 uur drukker kan zijn. Mijn advies? Probeer een vroege of juist late lunch of diner te nemen. Er zijn volop eetmogelijkheden in beide Parken en in Disney® Village.

Oad: een eeuw onderweg 17

Bedankt voor de jarenlange

fijne samenwerking en gefeliciteerd met 100 jaar Oad!

en bedankt voor 25 jaar samenwerking!

Stichting

Dolfijn Vakanties

Begeleide vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperking www.dolfijnvakanties.nl

Meer informatie Scan de QR-code

De impact van onbeperkt vakantieplezier, dat is waar het bij Stichting Het Buitenhof om draait. Met de inzet van bijna 800 vrijwilligers en bijna 50 jaar ervaring verzorgen wij reizen voor mensen met een beperking onder de labels Buitenhof Reizen, AutiTravel en MundoRado Reizen.

Al jaren zijn Oad en Stichting Het Buitenhof partners in het verzorgen van onbeperkt vakantieplezier. Stichting Het Buitenhof feliciteert Oad van harte met hun 100 jarig bestaan.

www.buitenhof.nl

Hellingman,

C M Y CM MY CY CMY K Samen op reis langs de mooiste bestemmingen in Medialand! Zuiver Group feliciteert Oad met haar 100-jarig jubileum. C M Y CM MY CY CMY K OAD_zuiver_190mmx136mmNEWBUS.pdf 1 22/04/2024 06:27

Mannen met een geel hart

Als je de dienstjaren van Harry, Jos, Michel en Teun bij elkaar optelt kom je dik boven de honderd uit. Vier verschillende mannen die één ding gemeen hebben: het hart is Oad-geel. We zetten ze graag even in het zonnetje!

Aan het werk in de garage

Al ver voor de tijd van Harry, Jos, Michel en Teun werd er in de Oad garage hard gewerkt om de bussen optimaal aan de reis te laten beginnen.

Oad: een eeuw onderweg 21

Wanneer ben je bij Oad begonnen?

Ik ben het ‘kortst’ bij Oad in dienst. Ik ben op 8 april 2000 begonnen.

Wat voor werkzaamheden doe of heb je gedaan bij Oad?

Ik ben altijd een manusje-van-alles geweest. Ik heb vooral veel werk gedaan dat direct of indirect verband hield met de vakantiereizen. Van magazijnhulp tot hulp in de garage en van het onderhoud van de langlauflatten tot hulp bij het coördineren van grote evenementen.

Wat zijn je hoogtepunten geweest bij Oad?

Vooral de meerdaagse reizen, de fietsreizen langs de Donau en de groepsreizen van diverse bedrijven. Maar ik moet eerlijk bekennen: ik zie mijn werkzaamheden voor Oad allemaal als hoogtepunt!

Wat omschrijft voor jou het Oad gevoel?

Hoe moet ik dat omschrijven? Ik denk dat het de combinatie was van een prettige samenwerking met collega’s, materiaal dat altijd voor elkaar was en de hulp die ik vanaf het begin kreeg. Ik kwam onervaren binnen en werd ontzettend goed opgevangen en begeleid.

Harry

Wanneer ben je bij Oad begonnen?

Ik ben bij Oad begonnen in april 1978. Dat is alweer even geleden hè?

Wat voor werkzaamheden doe of heb je gedaan bij Oad?

Ik ben altijd met heel veel plezier touringcarchauffeur geweest. Ik weet zelfs mijn eerste rit nog, naar Den Haag!

Wat zijn je hoogtepunten geweest bij Oad?

Oei, dat zijn er verschillende. Mag ik er eentje uitlichten? Dat is de opname van het eerste sterspotje. Dat was wat! Het was met de populaire Oad slaapbus.

Wat omschrijft voor jou het Oad gevoel?

Voor mij is Oad een geweldig bedrijf dat kwaliteit uitstraalt. Ik heb dat altijd heel belangrijk gevonden en ben daar erg trots op!

22 Oad: een eeuw onderweg
Teun

Wanneer ben je bij Oad begonnen?

Ik ben iets later gestart dan Harry. Op 1 januari 1997 mocht ik bij Oad gaan werken.

Wat voor werkzaamheden doe of heb je gedaan bij Oad?

Ik ben begonnen als Manager Busbedrijf in Goor. Daarna ben ik Manager Groepsreizen geweest en later kreeg ik de leiding over Group & Incentive Travel.

Wat zijn je hoogtepunten geweest bij Oad?

Oh, heb je even? Absolute hoogtepunten waren voor mij de Walk Challenge in China met 750 wandelaars, de samenwerking met de TROS rondom de muziekreizen en die met de KNVB voor de sportreizen. Of de organisatie van de Oad beurs op de riviercruiseschepen. Het was zo druk dat de file bij de ANWB gemeld werd! En natuurlijk ook de samenwerking met de chauffeurs die ons nooit in de steek lieten.

Wat omschrijft voor jou het Oad gevoel?

Een warm bad. Ik heb altijd geweldige collega’s gehad die op het hoogste niveau reizen neerzetten. Iedere Oad passagier moest en zou 100% tevreden terugkeren. En het liefst met een klein beetje van dat Oad gevoel dat wij ook hadden.

Michel

Wanneer ben je bij Oad begonnen?

Ik ben in september 1988 begonnen. Na de zomer van de EK-winst!

Wat voor werkzaamheden doe of heb je gedaan bij Oad?

Ik ben begonnen als carrosserie-plaatwerker in de garage. Daarna ben ik langzaam in de rol van chauffeur gerold. Inmiddels ben ik chauffeur en reisleider!

Wat zijn je hoogtepunten geweest bij Oad?

Het was in mijn begintijd bij Oad soms een flinke uitdaging om bussen op tijd te repareren of weer op de weg te krijgen. Maar het lukte altijd! Ook het 70-jarig bestaan was een groot hoogtepunt toen we met z’n allen naar Disneyland mochten.

Wat omschrijft voor jou het Oad gevoel?

Dan sluit ik me bij Harry aan. Oad heeft altijd gestaan voor een goede kwaliteit, met de bussen perfect voor elkaar. Een goed gevoel!

Oad: een eeuw onderweg 23
Jos

AL 100 JAAR EEN PASSIE VOOR KLANTREIZEN!

Je zou er stikjaloers van worden. Om als 100-jarige zo vitaal te zijn! En al die tijd met niks anders bezig te zijn dan iedere klant de mooiste reiservaring te bieden. Dag in, dag uit. Dan heb je echt passie voor klantreizen.

Vandaar dat PSI-Vransen, in onze rol als direct marketing-partner, Oad van harte feliciteert met deze 100e verjaardag!

En het leuke is, ook wij hebben ook een passie voor klantreizen. Want dagelijks helpen wij onze klanten aan klanten. Met óók steeds opnieuw de mooiste klantreis, van wens naar aankoop. Alleen doen wij dat nog geen 100 jaar.

psi-vransen.nl

info@psi-vransen.nl

TEAM DE ROTTERDAM TOURS FELICITEERT OAD MET HAAR 100-JARIG JUBILEUM!

Dank jullie wel voor de mooie samenwerking. We verwelkomen jullie gasten in de toekomst graag in Rotterdam.

Ontdek veelzijdig Rotterdam tijdens onze tours en uitjes:

• Met altijd een spetterende watertaxirit

• Een dakbezoek met tof uitzicht

• Iets lekkers te proeven

Zo bent u er écht geweest!

24 Oad: een eeuw onderweg
foto: Robin van Utrecht foto: Iris van den Broek foto: Ossip van Duivenbode
+31 20 495
38 38

Een rondje Oad museum met Teun Willemink

In de opslagruimte van de Oudheidkamer in Holten, in een hoekje van het pand, is een klein museum verborgen. Eén enkel rondje kun je maken, in de twintig vierkante meter die het museum bestrijkt. Maar wanneer Teun Willemink je aan de hand neemt, komt het Oad museum tot leven en kun je je er urenlang vermaken. Natuurlijk, Teun schept graag een beetje op over zijn tijd bij Oad. De oud-technicus is een wandelende Oad encyclopedie. Van 1952 tot 1992 werkte Teun voor Oad. Tegenwoordig is hij – samen met enkele oud-collega’s – de beheerder van het museum.

Pal voor de ingang van het museum staat een rek jassen. Het is een verzameling jassen van buschauffeurs, van tientallen jaren geleden tot een uniek ontwerp van Frans Molenaar. Ze worden geflankeerd door enkele gele Oad jasjes die door de Oad reisleiders gedragen werden. In de vitrines aan de buitenkant pronken tientallen prijzen die Oad door de jaren heen in de wacht heeft gesleept. Diverse malen werd Oad gekroond tot beste reisaanbieder. Eenmaal binnen in het museum kun je het zo gek niet bedenken of het is er. Oude chauffeurspetten, miniatuurbussen van alle jaren, servies uit het oude hoofdkantoor en zelfs oude Oad bushaltes. In het oog springt een oude advertentie waarin wordt gevraagd om ‘flinke meisjes’ die kunnen worden opgeleid tot conductrice.

Trots op Oad

De oude beelden schreeuwen nostalgie. Zoals de foto van de oude fietskar. “Die werd in 1983 geïntroduceerd”, weet Teun. “Er kwam een kar achter de bus met plaats voor veertig fietsen.” Of de oude computers die door de telefonistes werden gebruikt. Op de achtergrond speelt een film over de camper waarmee een onvergetelijke rit door Afrika werd gemaakt. En dan is er nog de Oad band die jarenlang voor een vrolijke noot zorgde, zoals op het 75-jarig jubileumfeest in Parijs. Teun weet overal iets over te vertellen en dan vooral bij zijn meest geliefde rek; het rek waarop alle technische snufjes zijn uitgestald. Als oud-elektromonteur is hij bovenal trots op de voorloper die Oad altijd geweest is. Trots wijst hij op de oude radio’s, koplampen, richtingaanwijzers en alle andere technische snufjes waar hij in zijn Oad tijd zo druk mee was. Het is een rondje vol geschiedenis, zo’n rondje in het Oad museum.

Volg het museum op Facebook Op Facebook worden wekelijks de mooiste herinneringen en hoogtepunten geplaatst! Het museum is op afspraak te bezoeken.

Zo begon het voor Teun

Teun Willemink in zijn vroege jaren bij de technische dienst

Oad: een eeuw onderweg 25
TIP!

Tijd voor een praatje

Rianne en Tamara in gesprek over hun reispassie

Tamara en Rianne bewandelden ieder hun eigen weg om te komen waar ze nu zijn. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben beiden een knalgeel Oad hart. Ze kwamen elkaar ‘toevallig’ tegen in een steegje waar ze aan de praat raakten over hun passie als reisleider…

“Hey Rianne! Ik weet dat je al even meeloopt bij Oad, maar wanneer ben jij eigenlijk als reisleider begonnen?”

Rianne: “Oh, ik was er al heel vroeg bij. Ik ben op mijn 19e begonnen als reisleidster. Eerst een aantal jaren op Kreta, daarna in het verre oosten. Vanwege mijn kinderen ben ik toen een tijdje gestopt. Maar mijn hart bleef ondertussen natuurlijk kloppen voor het vak. Ik heb die rol daarom snel weer opgepakt bij Oad! Dat is inmiddels alweer 20 jaar geleden. Jij bent op het kantoor van Oad begonnen he?”

Tamara: “Ja, ik ben gestart op het hoofdkantoor. Daar deed ik al het voorbereidende werk voor de reisleiders, vooral achter de schermen. Daar zag ik natuurlijk hoe leuk het vak als reisleidster was, dus zo ben ik in het vak gerold. Ik ben inmiddels alweer enkele jaren actief als reisleidster.”

‘Elke reis is weer bijzonder en dat komt vooral door de mensen én de omgeving’.

[ TAMARA ]

De dolfijnenfluisteraar

“Wat mij betreft een prachtige stap, Tamara! Hoe bevalt het reizen je?”

Tamara: “Heel goed! Elke reis is weer bijzonder en dat komt vooral door de mensen én de omgeving. Zo mocht ik vorig jaar naar Schotland, waar we samen de eilanden Staffa en Iona bewonderden. Het weer was fantastisch, de omgeving magisch en we zagen papegaaiduikers en zelfs dolfijnen. Echt fantastisch.”

Rianne: “Wow, dolfijnen?”

Tamara: “Geloof het of niet, ze zwommen zelfs een stukje mee met de boot. Je kunt je de reacties voorstellen!”

Rianne: “Nou, inderdaad. Dat is toch het leuke van een reis begeleiden hè? De leuke reacties op de hoogtepunten. Of juist de lol onderling.”

“Oh ja, dat herken ik. Het is ook iets waar je als reisleidster mooi aan kunt bijdragen!”

Rianne: “Helemaal mee eens. Het is ook iets dat je door ervaring leert. Daarom is het luisteren tijdens een reis minstens zo belangrijk als het praten. Het is fijn om te weten wat er in de groep leeft. En ik vind het belangrijk om positief, relaxed en vrolijk te zijn. Dan zijn we dat vaak allemaal!”

26 Oad: een eeuw onderweg

Tamara: “Zeker. Met een luisterend oor kom je heel ver. Het is dan ook fijn om soms open en persoonlijke gesprekken met reizigers te hebben. Een goede sfeer onderweg vind ik heel belangrijk en tijdens een busreis is het gezellig om contact te maken met iedereen!”

Rianne: “Weet je wat mijn motto onderweg is? ‘There are no strangers here. Only friends you haven’t met yet’. Zo voelt dat ook.”

Een geel hart

“Heb je dat gevoel bij Oad ook?”

Rianne: “Absoluut. Ik solliciteerde 20 jaar geleden bij Oad, omdat ik vond dat we bij elkaar pasten. Ik vond het een eerlijke, vertrouwde organisatie met veel oog voor kwaliteit. En dat vind ik nog steeds. Ik trek iedere keer vol trots mijn gele jas aan. Maar dat doe jij vast ook!”

Tamara: “Helemaal. Een geel hart noemen ze dat hè? Het voelt een beetje als familie. Zelfs die vrolijke, felle gele kleur roept associaties bij me op van vreugde, geluk en energie. Dat is voor mij het Oad gevoel.”

Flinke meisjes

‘Mijn motto: There are no strangers here. Only friends you haven’t met yet’.

[ RIANNE ]

“En van reizen leer je ook veel, vind je niet?”

Tamara: “Sowieso dat er zoveel moois te zien is overal. Als je het maar wilt zien. Je leert veel van andere culturen, door met de locals te praten en natuurlijk ook meebewegen met alles wat er onderweg gebeurt. Zo kun je voor iedereen het maximale uit de reis halen!”

Rianne: “Exact. We weten allebei hoeveel uren we investeren aan het voorbereiden van een reis. Maar je kunt niet alles uit een boekje leren. De inspiratie die je opdoet tijdens reizen, de omgang met verschillende mensen… met die ervaring leer je verder kijken dan je neus lang is. Dat is heel leuk, het helpt je met het goed organiseren van de reis én je draagt het de rest van je leven met je mee!”

Wilde je vroeger als reisleider – of ‘conductrice’ – aan de slag bij Oad? Dan moest je een ‘flink meisje’ zijn, zo vertelt deze advertentie uit 1962 ons. Deze werd geplaatst in de Eemsbode

Ontdek onze vakanties met reisleiding

Oad: een eeuw onderweg 27

De perfecte wandelvakantie

volgens Carin Rosseboom

“O, ye’ll take the high road, and I’ll take the low road”, schalt het over de westelijke hooglanden van Schotland. Het is mild - een graad of veertien - en droog. En daardoor aangenaam wandelweer. Van het uitzicht op het prachtige Loch Shiel zou je haast stil worden. Maar zo niet Carin. “And I’ll be in Scotland before ye!” De tonen, gezongen in een regelmatig ritme, verdwijnen in een matige oostenwind. We wandelen inmiddels een klein uur achter Carin Rosseboom aan. Ze organiseert al twintig jaar wandelreizen voor Oad, maar Schotland heeft haar in al die tijd niet teleurgesteld.

Een beetje alsof je in de oude wereld bent he”, zegt Carin, terwijl ze op een bankje gaat zitten en wijst naar een viaduct in de verte. “Kijk, we wandelen hier in de voetsporen van Harry Potter.” Het viaduct met de 21 bogen kwam al zo bekend voor. Met een beetje fantasie zie je de ‘Zweinstein Express’ uit Harry Potter en de Geheime Kamer over het spoor denderen.

Even later schuiven we zijdelings langs een klein heggetje en steken we een weiland over, dat licht omhoog loopt. “Dit soort routes zijn toch de mooiste?”, glimlacht Carin. “ Het valt

Oad: een eeuw onderweg

moeilijk te ontkennen. Het uitzicht is overal even prachtig. Bij het Glenfinnan monument stoppen we even. Carin kan er honderduit over vertellen. “Ik vind het leuk om mensen tijdens de wandeling of de busrit iets over de geschiedenis en omgeving te vertellen”, knikt ze. En na een wandelreis met Carin kun je dus ook zomaar thuiskomen met een Schotse pubklassieker in je hoofd. “De Schotten kennen een heleboel liedjes over de geschiedenis van het land of bekende veldslagen. Ik leer die liedjes graag aan mijn gasten. Zo leer je speel- of zingenderwijs iets over het land.”

28
“Een echte wandelreis is wat mij betreft altijd een mix tussen natuur en cultuur”

Het is één van de redenen waarom een wandelvakantie met Carin zo ongekend populair is onder wandelliefhebbers. Zelf blijft ze er nuchter onder. “Het is vooral fijn om helemaal zelf een reis in elkaar te mogen zetten. Het is minimaal de helft van het succes. Ik rijd mijn routes altijd voor. Dan kijk ik waar ik kan parkeren, wat er te doen is in de omgeving. Soms vraag ik een boer of hij ’t erg vindt dat ik af en toe even op zijn erf parkeer. Daar geef ik ‘m dan een kleinigheid voor. Ik zoek echt alles uit, tot aan de toiletstops aan toe. En dat is heel leuk.”

Inderdaad, op één dag lopen we een heerlijk stuk door idyllisch niemandsland, bezoeken we een aantal lokale bezienswaardigheden én zien we een binnenstadje met een marktje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. We kopen er snel even een souvenirtje en kijken naar de boeren met de geruite petten die hier af- en aanrijden. Het zijn de ingrediënten voor de perfecte wandelvakantie, vindt Carin. “Het wandelen is heerlijk, maar een echte wandelreis is wat mij betreft altijd een mix tussen natuur en cultuur. Het is leuk als je met wat ‘extra bagage’ naar huis gaat.”

““Weet je”, zegt Carin. “Of we nu in Schotland lopen, door ons eigen landje of in Engeland; overal zie ik de schoonheid in die twee dingen: de natuur en de cultuur. Daarom zijn alle wandelreizen me oprecht even lief.”

De rugzak gaat weer om de schouders. De veters in de wandelschoenen worden nog eens gestrikt. En daar gaat ze. “On the bonnie bonnie banks of Loch Lomond.”

Carin voerde haar eerste reis voor Oad uit in 1999. Samen met chauffeur Alex Uitslag begeleidde ze de reis naar Cornwall en Devon. Ook toen al begeleidde Carin wandelaars die in hun eigen tempo wilden wandelen met de walkie talkie! De eerste reis van Carin

Ontdek onze wandelvakanties per bus

Oad: een eeuw onderweg 29

Wie jarig is trakteert!

Gratis online beweegprogramma voor iedereen die Oad een warm hart toedraagt.

Thuis sporten was nog nooit zo gemakkelijk!

• 2 weken gratis deelname zonder verplichting

• Geschikt voor alle niveaus

• Word fit en gezond onder begeleiding van Barbara de Loor

Scan de QR code of ga naar hartstichting.nl/Oad

Van harte gefeliciteerd Oad!

Ook 100 worden?

Wandelen houdt je lang fit en gezond.

Schrijf je in voor de gratis Wandel.nl-nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag inspiratie.

100 jaar aan onvergetelijke reizen en herinneringen!

We zijn trots dat Oad al ruim 10 jaar gebruik maakt van het gehele Contict dienstenpakket, van verbinding, voice en werkomgeving; de beste ICT-oplossingen.

Onze aanpak stelt jou in staat om veilig en efficiënter te werken, kosten te besparen en sneller te innoveren.

Namens het hele team bij Contict, feliciteren wij Oad van harte met hun 100-jarige jubileum! Samen kijken we uit naar nog vele succesvolle jaren van samenwerking en groei.

Samen bereiken we meer. Voor meer informatie kijk op www.contict.nl

Het is fijn vakantie vieren

Water. Het heeft iets speciaals. We kunnen uren naar de zee turen, zitten graag aan kabbelende beekjes en zelfs de regen op het raam heeft op veel mensen een kalmerend effect. Zodra we water zien, horen of voelen, zakken we helemaal in de relaxmodus…

En dus kunnen we gemakkelijk zeggen dat een riviercruise echt ultiem ontspannen is. Je vaart langs schattige dorpjes en adembenemende natuur. En ondertussen geniet je all-inclusive als een ware koning (of moeten we kapitein zeggen)? Op onze cruises horen we van onze reizigers uiteenlopende redenen om een cruise boeken:

“Je hoeft niet ver weg om het vakantiegevoel te ervaren”

Op diverse cruises blijven we lekker in eigen land en genieten we van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Vanaf het water kijk je met heel andere ogen naar onze prachtige provincies, de mooie vestingsteden en de eilanden. Natuurlijk varen we op diverse riviercruises ook de grens over. De opstap is lekker centraal in het land en dus zit je in no-time in vakantiesferen!

“Ik word lekker in de watten gelegd aan boord”

Uitgebreide buffetten, een taartje in de middag of een luxe drankenpakket. Tijdens onze cruises is het all-inclusive genieten. Een extra hoogtepunt is het kapiteinsdiner waarbij ook de kapitein aanschuift. Gezellig!

“Ik zit hier heerlijk van het uitzicht te genieten”

Nergens ter wereld vindt u meer burchten en kastelen dan langs de oevers van de Middenrijn. En ook op de andere cruises kijk je je ogen uit en verbaas je je over de mooie gebouwen, het groen en de pittoreske dorpjes. Het grootste voordeel van een cruise? Iedere 10 minuten is het uitzicht anders!

“Het fijne ritme van onderweg zijn en uitstapjes maken”

Misschien denk je: ‘Leuk zo’n riviercruise, maar ik wil niet hele dagen aan boord blijven.’ Dat komt goed uit, want op onze riviercruises bieden we diverse leuke excursies aan. Onderweg stop je in prachtige steden of maak je een tochtje naar een bijzondere plek.

Ontdek onze riviercruises

32 Oad: een eeuw onderweg

op het water

Vier-sterren luxe aan boord

Je stapt niet zomaar op een boot wanneer je bij Oad een riviercruise boekt. Op veel van onze reizen vaar je mee op de Johann Strauss. Op dit vier-sterrenschip met onder meer een receptie, panoramalounge met bar, panoramarestaurant en een bibliotheek is het ultiem ontspannen. Je zit heerlijk op het ruime zonnedek met zonneschermen, zitgedeeltes en ligbedden en je slaapt fantastisch in de fijne hutten die standaard zijn uitgerust met luxe badkamer, douche en toilet, handbediende airco, tv en telefoon. En met de prachtige uitzichten over de oevers is het nog fijn wakker worden ook!

Zeeziek?

Op de rivier zul je niet zo snel zeeziek worden. Maar vóór de uitvinding van de luchtvering was het in de bus soms behelpen, zo getuigt dit zakje uit de jaren 60.

Kerstcruise over de Rijn

Je mag dan lekker warm en comfortabel aan boord zitten, toch dompelen we je op onze kerstcruises even helemaal onder! En wel in een mix van gezelligheid, sfeer en een snufje magie. Welkom op een winterse reis op het water die je niet snel zult vergeten.

Vaar deze kerst mee op één van onze kerstcruises en ontdek met Oad hoe mooi het is langs de Rijn. Stap uit in het historische Bonn, bekijk de indrukwekkende Keulse Dom of struin heerlijk over de kerstmarkt in Keulen. Tijdens onze kerstcruises is het extra gezellig aan boord en ontwaak je altijd weer met mooi uitzicht op de winterse oevers. Boek deze winter jouw eigen wintersprookje op het water.

Oad: een eeuw onderweg 33
Tolweg 9, 6942 HX DIDAM T: (0316) 221 312 E: didam@juffrouwtok.nl www.juffrouwtok.nl www.partycentrumboszicht.nl Partycentrum Boszicht Juffrouw Tok feliciteert Oad Op naar de volgende 100! OAD, VAN HARTE GEFELICITEERD! STANDAARD VOORDELIG OAD TARIEF DICHT BIJ HET OPSTAPPUNT DIDAM | PENDELBUS VERTREKT VANAF ONS HOTEL INCLUSIEF UITGEBREID ONTBIJTBUFFET HOTEL RESTAURANT RUIMZICHT UITGERUST OP VAKANTIE? BOEK NU JOUW VOOROVERNACHTING KILDERSEWEG 19 | 7038 EH | WWW.RUIMZICHT.COM | 0314 -651941 | INFO@RUIMZICHT.COM

De bezige bij in Didam

José zorgt voor een vlekkeloze start van je reis

Op het Oad-overstappunt in Didam zoemt op zomerse én winterse dagen een bezige bij rond. De administratie regelen, het voorbereiden van vertrek én aankomst van de bussen. En ondertussen iedereen met een glimlach de juiste kant op wijzen. José fikst het. Ze is al sinds 2014 hét gezicht van het overstappunt in Didam.

Ben je wel eens via Didam op reis gegaan? Dan is de kans groot dat je door José uitgezwaaid bent. Als coördinator op het overstappunt zorgt José er graag voor dat de start van jouw vakantie vlekkeloos gaat. De dag begint dan ook vroeg op een drukke vertrekdag. “Ik start met het dagschema. Ik check of er annuleringen, wijzigingen of andere zaken spelen. Dan ontvang ik de servicelijnbussen met vakantiegangers en later de mensen die met eigen auto komen.”

Het is één van de leukste dingen van haar werk, vindt José. “Het blijft heerlijk om met zo’n leuk en gevarieerd gezelschap aan reizigers te mogen werken. De sfeer is vaak vrolijk, de mensen zijn enthousiast en er is tijd voor een grapje of een praatje. Bovendien is het erg leuk om de bekende gezichten te zien.” En terwijl de vakantiegangers in het restaurant genieten van een kopje koffie voor vertrek, zorgt José ervoor dat alle bussen worden klaargestoomd voor vertrek. “Ik zet de vertrekborden in de juiste bussen, stem bijzonderheden – zoals een verjaardag – af met de chauffeur of reisleider en zorg ervoor dat alle benodigde spulletjes meegaan voor een onvergetelijke reis!”

Of het nu om zomer- of winterreizen gaat, José geniet van een vlekkeloos verlopen dag op het overstappunt. Ze haalt veel plezier uit de vele contacten met reizigers, chauffeurs en collega’s. En al helemaal op de meest bijzondere momenten in het jaar. “De kerstreizen vind ik ieder jaar weer een hoogtepunt. De bijzondere reizen, het samenwerken met de collega’s in de gezelligste tijd van het jaar en de kerststemming onder de reizigers… En bovenal het uitzwaaien van de bussen. Dat is toch een beetje traditie geworden. Zo’n optocht met vertrekkende bussen blijft toch een magisch gezicht!”

’t Heuveltje

Zo’n 35 jaar lang was het Oad-overstappunt bij ’t Heuveltje in Beek.

Oad: een eeuw onderweg 35

De leukste baan ter

wereld

Stel je voor dat je je elke dag kunt bezighouden met de mooiste reizen. Dat je op zoek mag naar bijzondere nieuwe bestemmingen, excursies en hotels. Lekker weg mag dromen bij prachtige natuurgebieden en de beste culturele hotspots. Elke dag weer. Dan heb je toch de leukste baan van de wereld?

36 Oad: een eeuw onderweg

Maurits Goossens, product manager busreizen van Oad vindt in ieder geval van wel! En zoals hij zelf zegt: “Het allermooiste is het nog als je klanten ook genieten van de reis die jij hebt samengesteld.”

Schot in de roos

Maurits (52 jaar, getrouwd, trotse vader van een dochter en woonachtig in Doetinchem) was na de middelbare school aanvankelijk nog wat zoekende: “Iedereen ging in die tijd eigenlijk naar de MEAO. Maar ik had een beroepentest gedaan en daar kwam uit dat toerisme wel bij me paste. Dus ik ging naar de open dag van de MTRO in Apeldoorn. De MEAO leek me erg saai, dus de keuze was snel gemaakt.” Dat bleek een schot in de roos. Sinds het afronden van zijn opleiding in 1995 is Maurits eigenlijk altijd in de reisbranche actief geweest. “Ik heb eerst 2 jaar in Spanje gewerkt in een hotel waar ik de - met name Engelse - gasten moest entertainen met spelletjes en shows. Een dynamische tijd! Terug in Nederland heb ik nog een tijdje als sales manager gewerkt bij een groot hotel. In 2000 ben ik aan de slag gegaan bij Oad. Eerst als product manager voor groepsreizen op maat & incentive reizen en later voor busreizen.” Maurits vertelt ook hoe hij na het faillissement van Oad in 2013 een paar jaar ergens anders heeft gewerkt. Zoals hij zelf zegt heeft hij een klein uitstapje gemaakt. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan. Het inmiddels doorgestarte Oad lonkte. Vanaf 2021 is hij weer terug op het vertrouwde nest. Maurits is daar duidelijk over: “Oad is gewoon een prachtig bedrijf om voor te werken. Mooi merk, goed product, persoonlijk en kleinschalig en de Twentse mentaliteit spreekt me aan: Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”

“Ergens ver in het buitenland ineens een Oad bus tegenkomen, dat blijft bijzonder. Dan weet je dat een groep mensen jouw reis aan het maken is. Dan voel ik me trots!“

Ik maak vakanties

Maar wat doe je dan precies als product manager? “Ik zeg altijd: “Ik maak vakanties.”’ Maurits vertelt met veel enthousiasme: “Als product manager scout je bestemmingen, leg je contact met lokale agenten, hoteleigenaren, toeristische vertegenwoordigers en lokale aanbieders van excursies. Je bedenkt het dag-tot-dag programma, koopt alle onderdelen van het reisprogramma in. Eigenlijk zorg je dat alles geregeld is vanaf het eerste idee voor een nieuwe reis tot het moment dat de bus vertrekt naar de reisbestemming.”

Door de jaren heen heeft Maurits veel kennis opgedaan van verschillende bestemmingen in met name Europa. Door zelf te reizen, maar ook door het bezoeken van beurzen en veel contact te hebben met lokale vertegenwoordigers. “Een reis is eigenlijk ook nooit af. Je probeert altijd om de kwaliteit nog verder te verbeteren, weer leuke nieuwe onderdelen aan het programma toe te voegen. Dit doen we door te luisteren naar ideeën van onze reisleiders en chauffeurs die ter plaatse zijn. En ook de feedback van onze reizigers gebruiken we om de reis nog beter en mooier te maken.”

Niets gaat vanzelf Uitdagingen zijn er ook. Het valt niet altijd mee om hotels te vinden met de juiste prijs-kwaliteitverhouding die dan ook nog eens nog groepen kunnen en willen ontvangen. Zeker na corona is dat wel echt veranderd in de markt. Daarnaast heeft ook de reisbranche te kampen met personeels- en dus capaciteitsproblemen bij busbedrijven en luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor kunnen helaas soms niet alle reizen uitgevoerd worden. Maar sommige uitdagingen zijn ook heel praktisch van aard, vertelt Maurits: “We checken ook of hotels, toeristische trekpleisters of uitkijkpunten wel bereikbaar zijn met de bus. Dat is niet altijd vanzelfsprekend! We maken zelf ook inspectiereizen om dit soort dingen te controleren voor een reis in de verkoop gaat. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan.” Maurits vervolgt lachend: “Ik heb jaren geleden eens een enorme blunder gemaakt. Ik heb namelijk ooit in een dag-tot-dag programma beschreven dat de reizigers een rondvaart zouden gaan maken. Ik had helaas het Duitse begrip “Rundfahrt” (wat rondleiding betekent....) niet helemaal goed vertaald. In de wijde omtrek was er water noch boot te bekennen. Dat was echt een pijnlijk beginnersfoutje!”

Hotel Achtermann is vroeger zelfs eigendom van Oad geweest en wekelijks vertrok er een volle Oad-bus naar de Harz. Al tientallen jaren heeft de Harz een bijzondere aantrekkingskracht op Oad gasten.

Oad: een eeuw onderweg 37

3, 4, 5 & 6 oktober 2024

marbella4dayswalking.com

Begin jouw Oad avontuur uitgerust met DFDS

Bij DFDS zorgen we ervoor dat jouw reis naar het Verenigd Koninkrijk goed van start gaat. Met diverse restaurants, live entertainment en comfortabele privéhutten begint jouw vakantie al zodra je aan boord stapt!

Vaar met ons mee en leg je volgende Oad avontuur vast met herinneringen die al gemaakt zijn voordat je jouw bestemming bereikt.

100 jaar Oad! Van harte gefeliciteerd namens alle medewerkers van DFDS!

Proost op alle inspirerende verhalen, nieuwe bestemmingen en talloze avonturen.

WALKING ON SUNSHINE

De leukste baan ter wereld

Tips van Maurits

Maurits is verantwoordelijk voor excursiereizen, rondreizen, wandel- en fietsvakanties per bus in een groot aantal Europese landen. Hij bedenkt de mooiste nieuwe reizen, maar heeft ook klassiekers die jaren meegaan. Natuurlijk zijn er ook bestemmingen en hotels die een speciaal plekje hebben in het hart van Maurits. En reizen waar hij extra trots op is. Hij deelt ze graag met jou!

Mijn trots

Rondreis Noorderlicht op de Noordkaap en de Lofoten “Ik ben echt fan van Scandinavië en met name Noorwegen. Dat vind ik echt het meest interessante land qua natuur en cultuur. Noorwegen heeft echt alles! Het noorderlicht is natuurlijk heel bijzonder om te zien. We bieden deze reis ook aan in september, omdat de kans om het noorderlicht te zien dan nog groter is. Nu biedt iedereen de Noordkaap aan en is het een populaire bestemming, maar een heel aantal jaren terug heb ik deze reis in combinatie met het noorderlicht echt als eerste opgezet. Daar ben ik trots op!”

Mijn mooiste reis

Rondreis hoogtepunten van Zwitserland

“Dit is nou een reis die ik ook graag zelf zou willen maken. De treinrit met de Gornergratbahn geeft een adembenemend uitzicht op de Matterhorn. En ook de treinrit met de Bernina Express moet je echt een keer meegemaakt hebben. De bergen en meren daar zijn prachtig en de fijne begeleiding van de Oad reisleider maakt de reis helemaal af. Deze reis staat bovenaan mijn bucketlist!”

Busreis Braunlage in de Harz “Al jaren bieden we deze reis aan. De kracht van het succes van deze reis zit hem in de unieke combinatie van prachtige natuur en veel cultuur. Naast de uitgestrekte natuurgebieden vind je er ook veel historische stadjes. We verblijven hier sinds jaar en dag in Hotel Achtermann. Sinds ruim 10 jaar zwaait de Duitse familie Maas hier de scepter en zorgen zij ervoor dat je prima wordt verzorgd.

Mijn favoriete hotel

Busreis Nauders – Hotel Bergblick

“Een van onze meest populaire reizen is de busreis naar Nauders. We verblijven daar al jaren in Hotel Bergblick. Een comfortabel en gemoedelijk hotel met echt een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Onze reizigers zijn hier altijd super enthousiast over. Met recht een pareltje!”

Oad: een eeuw onderweg 39
Een echte klassieker

TUI feliciteert

Oad met het

100-jarig jubileum

Op zoek naar een mooie Oad vakantie? Bij TUI ben je welkom. Onder het genot van een kopje koffie geven we je persoonlijk reisadvies over het Oad product.

Ontdek waar een TUI shop zit bij jou in de buurt

Al 100 jaar specialist in droomreizen

Al een eeuw lang nemen we onze gasten mee naar de mooiste plekje voor een geheel verzorgde, ontspannen vakantie. Het levert 100 jaar aan prachtige herinneringen op!

Oad: een eeuw onderweg 41

Ervaring met sneeuwpret

We hebben al even ervaring met winterreizen. Al in 1977 vertrok er een bus enthousiaste sneeuwliefhebbers voor de eerste Oad winterreis!

Binnen blijven deze winter? Zonde!

Natuurlijk, het kan heerlijk zijn om op een koude winterdag lekker een dagje binnen te blijven. Soep op het vuur, een leuke film op tv en de benen gestrekt op de bank. Maar de hele winter binnen? Dat zou jammer zijn. En al helemaal als je met Oad een fantastische winterbestemming kunt opzoeken. In de frisse berglucht, op de lange latten of met de wandelschoenen aan de voeten geniet je pas echt met volle teugen van het seizoen.

Wandelen of langlaufen met Oad

Na een heerlijke dag langlaufen en een sfeervolle fakkelwandeling met glühwein word je wakker in je fijne hotelbed. Op naar nog zo’n heerlijke dag in de sneeuw. Je volgt de geur van verse koffie en broodjes naar beneden en schuift aan bij je reisgenoten. Daar volgt de onvermijdelijke vraag: ‘Ga je vandaag wandelen of langlaufen?’

Tijdens een langlauf- en wandelreis bepaal je iedere ochtend zelf of je die dag op wandelschoenen of langlauflatten staat. En weet je niet of langlaufen wel helemaal bij je past? Bij Oad is de langlaufset én een uitgebreide les inbegrepen. Je kunt het dus altijd zelf eens gaan ontdekken. En natuurlijk mag je ook een dagje lekker bij de open haard gaan zitten met een goed boek!

Kan ik leren langlaufen?

Langlaufen is een heerlijke, laagdrempelige sport. Veel gemakkelijker dan skiën of snowboarden, maar zeker zo leuk om te doen. Tijdens het langlaufen loop of schaats je als het ware met de lange latten over de sneeuw. Je kunt al leren langlaufen in een halve dag en voor je het weet kun je de mooiste routes (ook wel loipes genoemd) afleggen door de wondere winterwereld.

Het is heerlijk in hotel Seeblick in Nassereith

Op langlauf- en wandelreis naar Nassereith? Dan verblijf je in het oergezellige hotel Seeblick bij hotelier Herbert en zijn vrouw Gaby. Het is al jaren één van de favoriete bestemmingen van onze gasten!

42 Oad: een eeuw onderweg
Oad: een eeuw onderweg 43

VisitNorway congratulates Oad with 100 years!

60 years in the Oad program for a reason

Make life an adventure

Vier dit jubileum komende winter mee vanaf de pistes van Marmot Basin!

Vlieg rechtstreeks met KLM

Skipas altijd inclusief

Sneeuwzeker en rustig

Boek nu jouw droomwintersport

OAD.NL/JASPER BEL 0547 - 28 44 88 OF

@Vegard Stien
EDMONTON & JASPER IN CANADA FELICITEREN OAD MET HET 100-JARIG BESTAAN
@Simon Sjøkvist © Ben Waugh

Wintersport in Canada

In voor nog meer winteravontuur? Ook dan kun je je hart ophalen bij Oad. Sinds 2017 kun je bij ons ook terecht voor een wintersportreis die rechtstreeks van een bucketlist komt. Ga wintersporten in Jasper, in de Canadese Rocky Mountains! Vergeet wachtrijen bij de skilift en zeg maar ‘yes’ tegen 100% sneeuwzekerheid, waanzinnige landschappen en poedersneeuw waar we in Europa lang niet aan kunnen tippen.

Vier redenen om voor Canada te kiezen

De allerbeste poedersneeuw

In de Canadian Rockies geniet je van de allerbeste poedersneeuw. Je merkt het direct als je er doorheen glijdt. Poedersneeuw is sneeuw waar veel lucht in zit. Dit zorgt voor een waanzinnige ski-ervaring voor zowel beginners als gevorderde wintersporters. Er ligt hier genoeg. Afgelopen jaar viel er zo’n 500 cm aan sneeuw!

Geen wachtrij te bekennen

Wachtrijen bij de skilift? Die kun je in Canada wel vergeten. De skigebieden in het fantastische Canada zijn zo uitgestrekt dat je hier niet aan hoeft te sluiten voor een lift omhoog. Daardoor kom je tijdens je wintersportvakantie niet alleen veel meer tot rust, maar haal je er ook veel meer uit. Al die tijd dat je op anderen staat te wachten bij de lift, kun je nu namelijk gebruiken om door de sneeuw te schieten.

Hé, een eland

Ben jij weleens op een locatie geweest waarbij je de kans liep een heuse eland te spotten? In het wilde Canada kan het je zomaar gebeuren. In het prachtige nationale park wemelt het sowieso van de dieren die je tijdens een wintersportvakantie in bijv. het Salzburgerland niet zo snelt zult treffen. In dit sneeuwparadijs kun je elanden, herten, wapiti’s, dikhoornschapen en coyotes spotten. Aanrader: boek een Wildife Tour om er zoveel mogelijk te zien!

Once-in-a-lifetime excursies

Een reis naar Canada is immers veel meer dan alleen wintersporten. Hier kun je excursies maken die je je leven lang niet meer vergeet. Wat denk je van ijsklimmen? Een gids leert je de basisprincipes van het ijsklimmen op een bevroren waterval en ondertussen geniet je van de prachtige omgeving! Of verken de Maligne Canyon tijdens een heuse Icewalk langs meters hoge bevroren ijsmuren en grotten.

Oad: een eeuw onderweg 45

Vijf magische kerstmomenten met Oad

Tijdens onze reizen zijn magische momentjes nooit ver weg. En dat geldt in het bijzonder voor onze kerstreizen. Op de meest wonderlijke locaties genieten we van hoogtepunten die je waarschijnlijk ooit wel eens op een wensenlijstje hebt gezet.

Candlelight dinner cruise

Aan het begin van de avond stappen we aan boord voor een bijzondere candlelight dinner cruise. Je geniet van heerlijke gerechten terwijl je uitkijkt op de prachtig verlichte gebouwen aan de Donau. Een mooiere omgeving voor een kerstdiner is haast niet denkbaar. Hierna krijg je nog de mogelijkheid om mee te gaan naar de St. Stephans Basiliek in Budapest voor een bijzondere nachtmis.

Maak het mee tijdens de kerstspecial Budapest

De grootste kerstboom ter wereld

Tijdens de kerstreis in Sauerland bezoeken we de grootste kerstmarkt van Duitsland! Kerstshoppers, haal je hart hier maar op. Met zo’n 300 kraampjes met kerstartikelen, Duitse lekkernijen en veel meer is het goed toeven in het toch al zo mooie centrum van Dortmund. Geniet samen van een heerlijke glühwein en tel de lichtjes op de grootste kerstboom ter wereld (45 meter hoog).

Maak het mee tijdens de kerstreis Sauerland

46 Oad: een eeuw onderweg

De prachtige treinreis van Brig naar Andermatt in de Zwitserse Alpen doet soms denken aan scenes uit de ‘Polar Express’. De panoramische uitzichten over het prachtige winterse landschap brengen je helemaal in de kerststemming en de stop in het pittoreske Andermatt maakt het helemaal af. Deze treinreis is eigenlijk een must om helemaal in de kerststemming te komen voor het smakelijke kerstdiner in het hotel.

Maak het mee tijdens de kerstreis in de Zwitserse Alpen

Disneyland® Paris

Een bezoek aan Disneyland Paris is altijd magisch, maar tijdens de kerstperiode helemaal. Ontdek de speciale kerstshows, een grote kerstparade, prachtige decoratie, duizenden lampjes en Disney figuren in hun mooiste kerstoutfits. De feestdagen waren nog nooit zo magisch! De kerstparade bestaat uit prachtige praalwagens met Mickey en zijn vrienden, maar ook Disney prinsessen en de Kerstman komen langs. Er is een versie voor overdag en voor de avond. In de avond zijn de praalwagens verlicht met honderdduizenden lichtjes.

Kerstpromenade langs het meer

Vanuit Karinthië is Slovenië gemakkelijk te bereiken. We gaan daarom tijdens de kerstperiode de belangrijkste bezienswaardigheid van het land bezoeken, het meer van Bled. Prachtig gelegen tussen het bergachtige landschap met in het midden een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk uit de 9e eeuw. In december wordt de hele boulevard langs het meer omgetoverd tot kerstpromenade. Schitterende uitzichten gegarandeerd! Maak het mee tijdens de kerst- en nieuwjaarsreis Karinthië

Maak het mee tijdens de kerst- en nieuwjaarsreis Karinthië

Uitzwaaien

Op het vertrekpunt kon je zomaar uitgezwaaid worden door de kerstman.

Maak het mee in Disneyland® Paris vanaf half november

Ontdek alle kerstreizen

Oad: een eeuw onderweg 47
De Polar Express?

Leonie en Marloes: altijd in voor een feestje!

Een jubileumjaar? Dan zijn Leonie en Marloes op hun best. Het duo bemant al jarenlang de afdeling Groepsreizen op Maat. Bij hen kun je terecht voor de organisatie van speciale groepsreizen. Jubilea, verjaardagen en andere hoogtepunten zijn er dagelijkse kost.

48 Oad: een eeuw onderweg

“Ja, we zijn een soort fulltime feestcommissie”, lacht Marloes. “Leonie en ik zijn bij Oad verantwoordelijk voor speciale reizen waarin we grotere groepen naar prachtige bestemmingen brengen.” Leonie vult aan: “Denk aan bijvoorbeeld personeelsuitjes, een gezellig lang familieweekend, een excursiereis voor seniorengroepen of juist een schoolreis naar bijvoorbeeld Disneyland® Paris.” Volgens de dames van ‘Oad Group en Incentive Travel’ is eigenlijk alles wel mogelijk. “Er zit hier veel feestervaring”, knipoogt Leonie. “We hebben heel veel ideeën voor unieke reizen. Maar onze klanten mogen de reis ook helemaal zelf invullen!”

Wat de wens dus ook is, het is aan Leonie en Marloes om te zorgen voor een vlekkeloze en onvergetelijke ervaring. “Dat maakt het werk zo leuk. We zijn van A tot Z verantwoordelijk voor de reis”,

vertelt Marloes. “We beginnen met een afspraak om de ideeën van de klant door te nemen of alvast die van ons te delen. Soms begint dat letterlijk met een leeg vel papier.” Leonie vertelt dat alle bestemmingen binnen én buiten Europa mogelijk zijn. Per bus, trein, vliegtuig, boot of eigen auto, het mag allemaal. En ook het programma is helemaal aan te passen. “Je kunt bovendien al met een groep van tien deelnemers bij ons terecht!”

En als de reis helemaal naar wens is uitgestippeld? “Dan staan wij ook klaar om de gehele reis te begeleiden”, zegt Marloes. “We zorgen er altijd voor dat er één contactpersoon is. Dus Leonie of ik begeleid de reis van dat lege papier tot aan de laatste reisdag. Wij zorgen ervoor dat de reis goed verloopt, eventuele problemen direct opgelost worden en natuurlijk dat iedereen in de groep optimaal van de reis kan genieten!”

De favoriete groepsbestemmingen

Voor een fantastische groepsreis hoef je écht niet ver weg, zo blijkt als Leonie en Marloes hun favoriete bestemmingen delen. Leonie denkt aan de Zuiderburen, Marloes aan de Oosterburen.

Leonie: “Voor bierproeverijen, rondleidingen door brouwerijen en traditionele Vlaamse gerechten zit je in de Belgische steden wel goed. Met name Gent en Brugge met hun compacte stadscentra lenen zich uitstekend voor een leuke fietstocht of een historische stadswandeling (bijvoorbeeld met de ludieke Gentse Belleman). Een interactieve GPS City Game is daarnaast ook een goede manier om een stad te verkennen en zorgt

voor een hoop competitie en sportieve strijd. Altijd een perfecte keuze voor een bedrijfs- of personeelsreis!”

Marloes: “Ik vind Hamburg erg leuk. Het is makkelijk te bereizen met bus of trein. Er zijn goede hotels, fijne restaurants en voldoende mogelijkheden voor een avond uit of een leuke activiteit. Een fietstour mag echt niet ontbreken en de verschillende wijken kun je leuk ontdekken tijdens een stadswandeling. Zo valt er veel te vertellen over The Beatles tijdens een rondje Hamburg. Een ander uniek hoogtepunt is een Candle Light concert op het water. Mooi hoor!”

Speciale Jubileumactie

Enthousiast geworden over deze bestemmingen? Vanwege het 100-jarig bestaan van Oad hebben wij een 3-daagse reis naar Hamburg samengesteld. Je kunt deze reis boeken voor € 149,- p.p. bij 2 nachten verblijf op een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, busvervoer én een leuke stadsrondrit. Deze reis hoef je niet als groep te boeken, dus sluit gerust aan! Kijk op oad.nl/MSDE01 of scan de QR-code

Oad: een eeuw onderweg 49

Puzzel mee en maak kans op een Oad jubileumkoffer

Vul jij onderstaande puzzel foutloos in? Dan kun je met de gele letters een woord vormen. Puzzel mee, vul het geheime woord in en stuur jouw inzending op. Wie weet win jij dan één van de vijf knalgele Oad jubileumkoffers! De prijswinnaars ontvangen op 15 november persoonlijk bericht.

Vul jij onderstaande puzzel foutloos in? Dan kun je met de gele letters een woord vormen. Puzzel mee, vul het geheime woord in en stuur jouw inzending op. Wie weet win jij dan één van de vijf knalgele Oad jubileumkoffers!

Verstuur jouw inzending: QR-code www.oad.nl/100jaar/magazine

Verstuur jouw inzending: oad.nl/100jaar/magazine

HORIZONTAAL

2. Meest noordelijke punt van het vasteland van Europa

4. Bestuurder van een bus

2. Meest noordelijke punt van het vasteland van Europa

5. Ander woord voor bus

4. Bestuurder van een bus

9. Welk soort reizen begeleidt Carin Rosseboom

13. Het Oad hoofdkantoor staat in ....

5. Ander woord voor bus

14. Pretpark in Parijs

9. Welk soort reizen begeleidt Carin Rosseboom?

13. Het Oad hoofdkantoor staat in ....

16. Met welk voertuig reisden wij ooit door zuidelijk Afrika?

14. Pretpark in Parijs

17. De meest luxe Oad bus noemen we ....

16. Met welk voertuig reisden wij ooit door zuidelijk Afrika?

17. De meest luxe Oad bus noemen we ....

VERTICAAL

1. Uitstapje naar een bezienswaardigheid

VERTICAAL

1. Uitstapje naar een bezienswaardigheid

3. Wie laat jou de mooiste bezienswaardigheden zien op vakantie?

6. Op welke soort reis slaap je in een hut

3. Wie laat jou de mooiste bezienswaardigheden zien op vakantie?

7. In welke stad vind je de Spaanse trappen?

6. Op welke soort reis slaap je in een hut?

8. Activiteit tijdens een Oad winterreis

10. Al 100 jaar specialist in ...

7. In welke stad vind je de Spaanse trappen?

11. In welk land ligt Barcelona

8. Activiteit tijdens een Oad winterreis

12. Waar vind je ons overstappunt?

10. Al 100 jaar specialist in ...

15. Het Oad museum vind je in ….

17. Ander woord voor 100 jaar

11. In welk land vind je het Alhambra?

12. Waar vind je ons overstappunt?

15. Het Oad museum vind je in ….

17. Ander woord voor 100 jaar

50 Oad: een eeuw onderweg
3 5 9 10 14 11 12 6 16 17 15 13 7 8 4 1 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
-
2 3 5 9 10 14 11 12 6 16 17 15 13 7 8 4 1 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? HORIZONTAAL
-

GENIETEN

Woordzoeker

Woordzoeker

GROOTBRITTANNIE

JUBILEUM KERSTREIZEN LANGLAUFEN MUZIEKREIZEN NATUUR OOSTENRIJK OPSTAPPLAATS PLEZIER

RIVIERCRUISE REISLEIDER RONDREIS SCANDINAVIE SERVICELIJN VAKANTIE VLIEGREIZEN WANDELEN WANDELVIERDAAGSE ZORGELOOS

RIVIERCRUISE REISLEIDER

RONDREIS

SCANDINAVIE

SERVICELIJN

VAKANTIE

VLIEGREIZEN

Oad: een eeuw onderweg 51 ? G H C H Q S L A K P P X E I U P U D G G Q I U G T U W G X I X F I E T S V A K A N T I E P N R B M R R U U T L U C F M U E L I B U J A H B O P Y Y R O N D R E I S Y U P W X B K M W A S O P M Q R E U J C K I E M R E A B C J K Z V T T X U N U S S N R O H A O I P N M D P N S L A B Q Z E E I C E H D D L L V V D S I U E A I A R V I F F U A L C I H A M A C E S S W T T E L I Q E U F R N E D U T M K Y W L E N F E J G P T K K A U C D D A I P A J Y T V R E W I R R P T E R L A R I N S G N Y F L B I V Y E N E E A A R E G H E N A M T T Y G U D E I L X E I I T N S I N C I A W I W S B C V D R C A C G S Z S N T Z A F V V E I O L M H I I D E N E G L E P I R E L K I I L O O G I B H K A L D L Q E N O E E N D Q R E L G B D S I Q J A I Y L H I N F N I I F X V E D J L I K B K Y G J M E J D A Z H Z Z W Y G N X R E I Z E L P S N M N Q E T H X E V V R K J I R N E T S O O E A S T W R U X L N M O I B Q S L D N A L S T I U D B F O U Q C W Z O N K U C H O S I S H K N I P U V I R Z T Z E Y L B L P B D V V M V K F S H S W L N M M B O A H O L I D T R W P D G C P L T J V N M BLOG BUSREIS CULTUUR CHAUFFEUR DUITSLAND DIDAM DISNEYLAND EXCELLENTBUS FIETSVAKANTIE
GROOTBRITTANNIE ITALIE JUBILEUM KERSTREIZEN LANGLAUFEN MUZIEKREIZEN NATUUR OOSTENRIJK OPSTAPPLAATS PLEZIER RIVIERCRUISE
ZORGELOOS
GENIETEN
REISLEIDER RONDREIS SCANDINAVIE SERVICELIJN VAKANTIE VLIEGREIZEN WANDELEN WANDELVIERDAAGSE
G H C H Q S L A K P P X E I U P U D G G Q I U G T U W G X I X F I E T S V A K A N T I E P N R B M R R U U T L U C F M U E L I B U J A H B O P Y Y R O N D R E I S Y U P W X B K M W A S O P M Q R E U J C K I E M R E A B C J K Z V T T X U N U S S N R O H A O I P N M D P N S L A B Q Z E E I C E H D D L L V V D S I U E A I A R V I F F U A L C I H A M A C E S S W T T E L I Q E U F R N E D U T M K Y W L E N F E J G P T K K A U C D D A I P A J Y T V R E W I R R P T E R L A R I N S G N Y F L B I V Y E N E E A A R E G H E N A M T T Y G U D E I L X E I I T N S I N C I A W I W S B C V D R C A C G S Z S N T Z A F V V E I O L M H I I D E N E G L E P I R E L K I I L O O G I B H K A L D L Q E N O E E N D Q R E L G B D S I Q J A I Y L H I N F N I I F X V E D J L I K B K Y G J M E J D A Z H Z Z W Y G N X R E I Z E L P S N M N Q E T H X E V V R K J I R N E T S O O E A S T W R U X L N M O I B Q S L D N A L S T I U D B F O U Q C W Z O N K U C H O S I S H K N I P U V I R Z T Z E Y L B L P B D V V M V K F S H S W L N M M B O A H O L I D T R W P D G C P L T J V N M BLOG BUSREIS CULTUUR CHAUFFEUR DUITSLAND DIDAM DISNEYLAND EXCELLENTBUS FIETSVAKANTIE GENIETEN GROOTBRITTANNIE ITALIE JUBILEUM KERSTREIZEN LANGLAUFEN MUZIEKREIZEN NATUUR OOSTENRIJK OPSTAPPLAATS PLEZIER
WANDELEN WANDELVIERDAAGSE ZORGELOOS
G H C H Q S L A K P P X E I U P U D G G Q I U G T U W G X I X F I E T S V A K A N T I E P N R B M R R U U T L U C F M U E L I B U J A H B O P Y Y R O N D R E I S Y U P W X B K M W A S O P M Q R E U J C K I E M R E A B C J K Z V T T X U N U S S N R O H A O I P N M D P N S L A B Q Z E E I C E H D D L L V V D S I U E A I A R V I F F U A L C I H A M A C E S S W T T E L I Q E U F R N E D U T M K Y W L E N F E J G P T K K A U C D D A I P A J Y T V R E W I R R P T E R L A R I N S G N Y F L B I V Y E N E E A A R E G H E N A M T T Y G U D E I L X E I I T N S I N C I A W I W S B C V D R C A C G S Z S N T Z A F V V E I O L M H I I D E N E G L E P I R E L K I I L O O G I B H K A L D L Q E N O E E N D Q R E L G B D S I Q J A I Y L H I N F N I I F X V E D J L I K B K Y G J M E J D A Z H Z Z W Y G N X R E I Z E L P S N M N Q E T H X E V V R K J I R N E T S O O E A S T W R U X L N M O I B Q S L D N A L S T I U D B F O U Q C W Z O N K U C H O S I S H K N I P U V I R Z T Z E Y L B L P B D V V M V K F S H S W L N M M B O A H O L I D T R W P D G C P L T J V N M
DIDAM
BLOG BUSREIS CULTUUR CHAUFFEUR DUITSLAND
DISNEYLAND EXCELLENTBUS FIETSVAKANTIE
ITALIE
Woordzoeker

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.