__MAIN_TEXT__

Page 1

JAARGANG 22 DECEMBER 2020

o N

12

MAGA ZINE

In Bed met Eric Schuurman Van hoge bergen en diepe dalen Page 6 Model Fleur Bos uit Doetinchem

MIJN Auto Jeep Nekaf ‘Ik voel me king of the road’

Mijn Superboer Jan Vreman De Graafschap voelt echt als mijn club

l a i c e Sp

G€LD & financiën

Helemaal Achterhoek!

IE IT ST D E E>01 W


Samen sterk. Ook in 2021 samen op zoek naar (ander) werk!

Fijne feestdagen en een gezond 2021 Door Achterhoekers, voor Achterhoekers! info@seesingflex.nl | www.seesingflex.nl

>02


| VOORWOORD

COLOFON

Doe lekker normaal

UITGEVERIJ Romeo Delta MultiMedia Mijn Magazine BV Werenfriedstraat 1 7136 LZ Zieuwent T 0544 352235 www.mijnmagazine.nl info@mijnmagazine.nl Redactie Natasja Scheerder, Richard Stegers, Karin Stronks, Caroline Vermeulen Fotografie Roeban Kuiper, Jurgen Pillen, Robin Sommers Redactie-adres Werenfriedstraat 1 7136 LZ Zieuwent redactie@mijnmagazine.nl Advertentie-exploitatie Simone Arts, Jacquelien ten Have, Dagmar Staiger Backoffice Evelien Schoppers CoĂśrdinatie RenĂŠ Doppen, DaniĂŤl Schmitz

We leven inmiddels al in december. Dit is dus traditioneel de maand waarin je terugblikt op het afgelopen jaar en alles dat daarin is gebeurd. Ik denk meteen terug aan die zondag in maart. De 15 e om precies te zijn. De persconferentie waarin voor het eerst voelbare maatregelen werden getroffen, want de scholen en de horeca zouden sluiten. Hierna volgden er nog vele, maar deze eerste is mij goed bijgebleven en ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed op dat moment.

gewoon. Dat vinden we normaal. Zo zijn we hier opgevoed en grootgebracht. Met normaal doen. Het woord normaal is tenslotte ook onlosmakelijk verbonden aan de Achterhoek. Zeg ik ‘oeh’ dan zeg jij ‘aah’.

Er ligt een roerig jaar achter ons. Wie had dat een jaar geleden gedacht? Zou je mij in december 2019 hebben gezegd dat in 2020 om de haverklap de horeca dicht moet, kinderen lange tijd thuis moeten leren, de (zomer)vakantie niet doorgaat, thuiswerken dagelijkse kost wordt, mondkapjes dragen heel normaal wordt, sportverenigingen moeten sluiten‌ dan had ik je ongetwijfeld voor gek verklaard. En toch hebben we het, gebukt onder het vreselijke virus, allemaal gedaan. En nog steeds! Chapeau voor ons allemaal!

Voor nu fijne, verantwoorde feestdagen toegewenst en alvast een goed uiteinde. Blijf gezond en blijf vooral genieten van ons mooie magazine. Te beginnen met deze laatste editie van 2020.

Ik hou het vol door tegen mijzelf te zeggen ‘het ergste is geweest, we zijn al ver over de helft’. Dit doe ik overigens al vanaf juni of zo, maar het helpt mij wel. Tuurlijk klagen we erover, maar we doen het

Vormgeving Mariska Leerink

Zodoende ben ik blij en trots om Achterhoeker te zijn en dat normaal in de genen zit. Je zou deze tijden maar eens westerse genen hebben en steeds bløf zeggen tegen de maatregelenđ&#x;˜‰.

DaniĂŤl MIJN groeten, DaniĂŤl Schmitz daniel@mijnmagazine.nl

Druk Pre-Vision Verspreiding Spotta Verschijning begin van elke maand

www.mijnmagazine.nl

Sluitingsdatum januari nummer: 14 december

JAARGANG 22 DECEMBER 2020

o N

12

De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel ondervonden schade uit fouten en/of onvolledigheden van dit blad. Druk- en zetfouten voorbehouden.

inhoud 05 | in bed met

06 | mijn page 6

09 | mijn auto

13 | mijn metamorfose

15 | mijn verhaal

16 | mijn droomhuis

@MIJNmagazine @mijn _ magazine linkedin.com/company/ mijn -magazine

Borculo Ruurlo Groenlo

Hengelo

Wehl

Lichtenvoorde

Zelhem

Varsseveld

Doetinchem Terborg

Aalten

Ulft Dinxperlo s’Heerenberg Gendringen

WEST

11 | mijn superboer Eibergen

Winterswijk

OOST

19 | mijn sport

21 | mijn 8rhk

â‚Ź

26 | mijn special

Kerst Prijsvraag met EXTRA Puzzelprijs!

43 | mijn kerstpuzzel

>03


Samen maken wij jouw merk online nรณg beter!

0544 76 90 07 info@mediadoctors.nl www.mediadoctors.nl Beltrumsestraat 6,

Media Doctors is een marketingbureau uit Groenlo. Met de juiste kennis, out-of-the-box thinking en de gewenste luchtigheid vertalen jullie wens in een digitale strategie die aanslaat bij de doelgroep. Dat doen wij aan de hand van doordachte online marketing campagnes en de ontwikkeling van websites, webshops, apps en andere online oplossingen. Samen met jou gaan we voor online groei. Heb jij een (digitaal) probleem of zie je online kansen? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op. We kijken samen naar de beste oplossing.

>04

7141 AL Groenlo


IN BED MET…

| IN BED MET

is een ­ r ubriek waarin een inspirerende ondernemer of inwoner uit de Achterhoek op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Deze keer praten we in bed met… Eric Schuurman.

Het leven van Eric Schuurman (54) uit Varsselder is veelbewogen te noemen. Geroemd en verguisd is hij, soms door zijn uitspraken, vaak omdat hij zaken in het daglicht brengt die mensen niet willen horen. Verslaafd aan aandacht, voor de duivel niet bang, de roem stijgt hem naar het hoofd. Valt in diepe dalen, klautert er weer uit. De strijd tegen drank speelt hem op. “Alcohol is een sluipmoordenaar”, zegt hij, “de meest onderschatte harddrug die er is en het is nog legaal ook...”

Auteur: Karin Stronks Fotografie: Jurgen Pillen

E

Van hoge bergen ... en diepe dalen

ric ligt in zijn bed in de ‘man cave’ zoals hij het noemt, zijn knuffeltje in zijn handen. Hij woont aan de rand van Varsselder, een houten trap in de woonkamer voert naar zijn slaapvertrek. De keuken is vrij klein, daar beoefent hij een van zijn hobby’s, het Aziatisch koken. Hij is supporter van De Graafschap en zijn grote idool van vroeger is Herman Brood. Er hangt een poster van Brood naast de boekenkast. Eric grijnst: “Ha ha veelzeggend ja! Ook iemand die de grenzen opzocht en zelfdestructief… Muzikaal gezien geniaal. Daar groeide ik mee op. Ik zie ook wel paralellen ja. Drugs heb ik me overigens verre van gehouden. Drinken, ja dat doe ik dan weer wel.” Als jongetje is Eric al een aandachttrekker. “Ik wil geaaid worden, complimentjes krijgen”, geeft hij aan. “Omdat ik niet kan zingen en gitaarspelen besloot ik om plaatjes te gaan draaien, onder andere in Terborg bij het roemruchte P8. Dat viel blijkbaar in de smaak bij de eindredacteur van Radio Gelderland, die opperde dat ik best kon solliciteren als ‘junior verslaggever’. Dus zo begon ik op mijn 28ste bij de omroep.” Eric begint na de Havo met de opleiding journalistiek maar rondt dit niet af. Hij werkt ten tijde van de sollicitatie bij Shell. Hij weet nog: “Dat was in de tijd dat je meer fooi kreeg dan salaris!” De boodschapper verguisd Bij Omroep Gelderland stijgt zijn roem tot grote hoogte. “Ik leefde in een bubbel. Buiten was ik de goedlachse Eric Schuurman, thuis was dat heel anders. Ik stond aan of uit. Op een gegeven moment dacht ik recht te hebben op meer salaris. Ik ben toch Eric Schuurman? En haalde toch veel sponsoren binnen? Dat lukte dus niet en met trammelant was het einde verhaal bij de omroep.” De diepe alcoholverslaving volgt. “Ik dacht zo weer werk te hebben maar dat ging heel anders”, merkt hij op. Eric haalt diverse keren de kranten met onhandige uitspraken. Dat heeft hem zelfs jarenlang uit de Achterhoek gehouden. “Ik beledigde ongewild de Achterhoekers. En bracht dingen aan het licht

die Achterhoekers niet willen horen. Bijvoorbeeld dat Tante Rikie, icoon van de Zwarte Cross, op haar zeventigste met pensioen wilde. Dat is niet waar. Ik heb haar geïnterviewd, ze vertelde me in tranen dat ze helemaal niet wil stoppen. Dat staat op tape! Ze is ook gewoon uitgebuit, krijgt nauwelijks een passende vergoeding voor alle merchandising. Maar ja, het is de Zwarte Cross hè, daar mag je niet negatief over zijn. Dat willen mensen niet horen. Dus de boodschapper wordt verguisd!”

‘Ik heb geweldige jaren gehad, grenzen opgezocht. Dat had ik voor geen goud willen missen’

Terug in de Achterhoek Eric is terug in de Achterhoek, hij zorgt voor zijn ernstig zieke moeder en maakt wekelijks een podcast over Achterhoekers. Hij heeft alles verwerkt, mede met hulp van een psycholoog. Hij glimlacht: “Ik heb geweldige jaren gehad, grenzen opgezocht. Dat had ik voor geen goud willen missen!” m

>05


Page

| PAGE 6 MODEL

l e d o m

Iedere maand selecteren wij een vrouw, man of koppel die zich voor de rubriek Page 6 Model voor de camera van de allermooiste kant laat zien. Dit keer is het de beurt aan Fleur Bos uit Doetinchem.

Foto’s: Robin Sommers

Naam: Fleur Bos Leeftijd: 17 jaar Woonplaats : Doetinchem

DAGELIJKS LEVEN + HOBBY: Ik volg de studie Sociaal Werker op het Graafschap College. Ik ben 2 x in de week aan het bok sen en werk in de weekenden in Terborg bij lunchroom met Liefde. Winkelen en uiteten zijn wel echt t wee dingen waar je me heel blij mee maak t. HOE VER ZOU JE GAAN VOOR DE CAMARA: Ik blijf dicht bij mij zelf, ik ken wel mijn grenzen. Ik vind het erg mooi en leuk om een lingerie/ bikini shoot te doen. Maar verder dan dit zou ik niet gaan. HET MEEST SEXY AAN MEZELF: Vind ik een lastige vraag , maar ik denk mijn uitstraling en mijn lange benen. WAT STAAT ER OP MIJN BUCKETLIST: Ik zou nog heel graag een wereldreis willen maken en de reis eindigen op de Malediven. DE TOEKOMST: Allereerst zou ik het een eer vinden om de titel Miss Teen Of Gelderland 2020/2021 te winnen. Ik zit nu in de finale en wat heb ik al veel geleerd in dit traject. Onwijs leuke mensen ontmoet en mezelf verder ontwikkeld. Ook in de toekomst zou ik graag mijn passie voor modellenwerk willen uitbreiden en mijn droom is om een show te lopen voor Victoria’s Secret. Daarbij zou ik heel graag een eigen bikini/lingerie lijn willen uitbrengen.

WAAR GA JE GRAAG UIT: Ik ben een sociale meid die graag met anderen is en vind het heel gezellig om naar clubs te gaan met vriendinnen of een terrasje te pakken. HET BELANGRIJKSTE AAN JE PARTNER: Ik vind het f ijn dat hij eerlijk en oprecht is met mij en heel lief is voor mij. Ik kan goed met hem over alles praten. En we hebben heel veel lol samen! Ver trouwen en eerlijkheid is voor mij het belangrijk ste. HET MEEST EXTREME WAT JE HEBT GEDAAN: Grotduiken in Kroatië is wel het ex treemste wat ik ooit gedaan heb. NOG WILLEN ONTMOETEN: Ik zou heel graag Dout zen Kroes nog willen ontmoeten, zij is een groot voorbeeld voor mij. Wat ze in haar modellenwerk heef t bereik t, maar ook dat ze haar eigen lingerie collec tie heef t uit gebracht. Die er varing zou ik ook heel graag willen mee maken. Ook bewonder ik haar als ambassadeur voor Dance 4life. HET MOOISTE AAN MIJN MAGAZINE: Het is mooi om te zien hoe de Achterhoek op de kaar t wordt gezet op heel veel verschillende gebieden. m

Oproep mannen, vrouwen, koppels Wil jij het volgende Page 6 Model zijn? Geef je dan op door een korte mail met foto te sturen naar: redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat jij een volgende keer in de schijnwerpers.

>06


Logistiekstraat 34 | 7041 KH ‘s-Heerenberg | Tel. 0314 665550 info@garagegoudswaard.nl | www.garagegoudswaard.nl

Een professionele en opgeruimde uitstraling – dat valt direct op wanneer je het pand van Garage Goudswaard in ’s-Heerenberg binnenkomt. Hier geen

Het verhaal achter Garage Goudswaard

olie- of smeervlekken op de vloer of rondslingerende doeken: bij de garage draait alles om professionaliteit, en daar is netjes werken een vanzelfsprekend onderdeel van. Vanuit die gedrevenheid begon Bart Goudswaard – toen al een ervaren automonteur - samen met zijn vrouw José in 2004 Garage Goudswaard. “Een uit de hand gelopen hobby,” zo noemt hij het zelf.

E

‘Vakmanschap is Goudswaard’

r werd – en wordt - hard gewerk t en dat wierp zijn vruchten af: zo’n vier jaar na het begin groeide het garagebedrijf uit zijn jasje. Daarom werd besloten een nieuw pand aan de Logistiek straat te bouwen, helemaal naar eigen inzicht. Echt genote José besloot haar andere werk zaamheden te beëindigen en de administratie op zich te nemen. Inmiddels zijn er vier medewerkers die samen met Bar t en José een hecht team vormen. “ We zien elkaar ook privé en wonen dicht bij elkaar in de buur t, dat geef t een beetje dat familiegevoel,” aldus José. Bosch Car Service Garage Gouds waard heef t ook occasions te koop en heef t veel er varing met het impor teren van auto’s. Een specialisatie is onderhoud en reparatie van oldtimers: iets dat Bar t en medewerker Freek met veel plezier en deskundigheid uit voeren. Voor deze specif ieke werk zaamheden kun je maar bij weinig garages terecht. Leuke anekdote: een klant was zo tevreden met het werk aan zijn oldtimer dat hij als bedankje een taar t k wam brengen – helemaal in de kleur en het model van zijn auto! Overigens is er ook veel kennis in huis wat betref t onderhoud en reparatie van elek trische auto’s en hybrides. Bar t en Freek hebben het diploma “elektrische -voer tuigentechnicus ” op zak. Veel af wisseling in de werk zaamheden dus.

Deskundigheid, persoonlijke benadering en de eerder genoemde uiterst ver zorgde uitstraling vormen de spil van het bedrijf. Verder biedt de Bosch Car Ser vice duidelijke meer waarde: deze in heel Europa gewaardeerde formule s taat garant voor hoge k waliteitsnormen. Zo worden medewerkers van deelnemende bedrijven voor tdurend bijgeschoold. “Bandenwisseldagen” Vaste klanten zijn inmiddels ver trouwd met de “bandenwisseldagen”, in zowel voor- als najaar op een zaterdag. Het is dan altijd een druk te van belang , waarbij men uiteraard tijdens het wachten kan genieten van een lekker kopje kof f ie met iets lekkers. Aan de muur prijk t het cer tif icaat Erkend Duurzaam van het Instituut voor Duur zame Mobiliteit. “ Dit garandeer t dat wij onze bedrijfsprocessen op duur zame wijze hebben ingericht conform de eisen van het IVDM,” leg t Bar t uit. “ De Erkend Duur zaam- cer tif icering wordt ook vereist door bepaalde klanten zoals overheidsinstellingen die hun voer tuigen hier laten onderhouden en repareren.” Kijk voor meer informatie ook eens op de website!

Garage Goudswaard | Logistiekstraat 34 | 7041 KH ‘s-Heerenberg T 0314–66 55 50 | I www.garagegoudswaard.nl | E info@garagegoudswaard.nl

>07


Belangrijk in deze tijd. Zorg goed voor je weerstand! Gezond ouder worden en fit blijven. Dat willen we toch allemaal! Dan is aanvullen van voedingsstoffen van essentieel belang. Beyuna voedingssupplementen zijn k walitatief hoog waardig , zonder s ynthetische vul-, hulp - en kleurstof fen. Meer informatie bij www.bewellbeyuna.nl T 06-23 81 99 97

BARINK Badkamers Beter, bijzonder én betaalbaar Barink badkamers biedt een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het bedrijf van Wouter Barink is gespecialiseerd in het leveren en installeren van complete badkamers. Samen met de klant, kijkt hij naar de wensen, mogelijkheden en het budget. Aan de hand daar van, geeft hij een eerlijk advies en offerte. De badkamers kunnen compleet worden geleverd en geplaatst inclusief wand- en vloertegels, sanitair, installatiewerk en stucwerk. Voor een indruk van de mogelijkheden, sanitair en tegels kunt u terecht in de showroom in Gaanderen. Deze is geopend op vrijdag van 14 tot 20 uur en zaterdag van 9.30 uur tot 16 uur en op afspraak. U bent van harte welkom! Barink Badkamers, Rijksweg 149, 7011 DV Gaanderen T 06 536 101 35

E S A E L E T A V I R P I K OP STAAT K U ’N Z Z P O LD SU E R E W JE R ALS KOSTELOOS OPZEGBAA

nden en 10.000 km per

*Gebaseerd op 60 maa

n jaar. Bekijk de voorwaarde

op suzuki.nl/privatelease

De hele wereld staat op z’n kop. Ondertussen wil je wel mobiel blijven. Bij Suzuki Private Lease kun je je contract opzeggen als je bijvoorbeeld je baan verliest en je het niet meer kan betalen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

KOM SNEL LANGS BIJ OTO HENDRIKS Mercuriusstraat 61 · 7006 RK Doetinchem · Tel 0314-323841 · www.otohendriks.nl Gemiddeld brandstofverbruik volgens de Euro-6-norm, EC 2017/1347AG: 3,9 - 5,6 l/100 km; 25,6 - 17,9 km/l; CO2-uitstoot: 89 - 110 g/km. *Suzuki Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Suzuki Private Lease, 60 mnd, 10.000 km/jaar, wegenbelasting in provincie Gelderland, (incl. max. bonus/malus of 12 schadevrije jaren) en BTW, en excl. brandstof • Tarieven kunnen afwijken bij gekozen uitvoering, wijziging van opties, looptijd, kilometrage, schadevrije jaren en gewicht. • meer kilometerprijs varieert tussen € 0,03 en € 0,14 per km, exacte prijs staat vermeld op de offerte • Toetsing en registratie BKR • Onder voorbehoud van acceptatie • Dit actieaanbod geldt zolang de voorraad strekt en tot uiterlijk 1 december 2020 • Wijzigingen en typefouten voorbehouden • directsales@suzukifs.nl

>08


| AUTO ‘Het is en blijft een bijzondere auto’

De Jeep Nekaf van Derk Wissink

De Jeep Nekaf werd vroeger gebruikt in het leger. Vooral ouderen hebben er tijdens hun militaire diensttijd in gereden. Er zijn ook liefhebbers van oldtimers die er gek op zijn. Derk Wissink uit Stokkum is daarvan een goed voorbeeld. Hij heeft een Jeep MA38 A1 uit 1957 in bezit. “Het is en blijft een bijzondere auto.”

Tekst: Richard Stegers Fotografie: Robin Sommers

‘Ik voel me king of the road’

D

e Jeep Nekaf van Derk Wissink is belastingvrij en vrijgesteld van APK. Bijna 25 jaar geleden kwam hij ermee in aanraking. “Ik reed met mijn vriendinnetje richting Didam om naar een braderie te gaan. Plots viel mijn oog op een originele Jeep Nekaf aan de kant van de weg met een bord te koop erop. Als jongen van 19 was ik gek op alles op wielen en wat herrie maakt.” Derk bezocht de braderie maar zijn gedachten bleven bij het voertuig dat een enorme aantrekkingskracht op hem uitoefende. Op de terugweg reed het stel langzaam voorbij de Jeep. “Ik glunderde van oor tot oor. Mijn vriendin vond het ook wel een leuke auto. Dus toch maar omgedraaid en gaan kijken. We waren gelijk verkocht. Na de proefrit wilde ik maar één ding: die Jeep!”

‘Je voelt je echt vrij’ De Nekaf werd gekocht en de nieuwe eigenaar was zo trots als een pauw. “Ik voelde me echt the king of the road. Heerlijk de hele zomer erin gereden. De kap eraf, deuren eruit en volop genoten met de wind door mijn haren. Dan voel je je echt vrij!” De oude eigenaar had ook een nieuwer type Jeep, deze was hoger, breder en had meer vermogen. “Dat wilde ik ook wel. Die winter paste ik de auto compleet aan. Ik had een oude Chevrolet Camaro gekocht waar ik de motor en automaat van gebruikte.” De originele 4 cilinder met 3 versnellingen maakte plaats voor een 6 cilinder met automaat. Daarnaast werd de 24 Volt installatie aangepast naar 12 Volt en de kleur wijzigde van rood naar zwart. Ook werden er gelijk andere assen met schrijfremmen en stuurbekrachtiging ingebouwd. “Dat zorgde voor een enorm verschil in vermogen, het geluid en natuurlijk het rijden! Later heb ik nog meer zaken aangepast, zoals het vervangen van de bladveren voor schroefveren. Dat zorgde voor meer comfort op de weg en meer uitslag van de wielen in het terrein.” Derk rijdt regelmatig met de Original Jeep Owners Club (OJOC) tijdens terreindagen in binnen- en buitenland. De auto werd door het terreinrijden er niet altijd mooier op en daardoor moest de originele body/chassis worden vervangen voor een body van polyester. “Je blijft met zo’n klassieker altijd bezig. Zo ben ik al bijna 25 jaar aan het sleutelen, rijden en geniet ik van de weekendjes weg. Of je vindt deze wagen niets en je zult hem binnen de kortste tijd weer verkopen of je wordt besmet met het virus, het Jeep virus. Je snapt, dat laatste is bij mij het geval. Geen twijfel mogelijk!” m

Oproep Heeft u een bijzondere klassieker of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

>09


Sa

8 – 13 Uhr

Station Emmerich

Station Emmerich

- Treinkaartjes voor heel Europa - Persoonlijk advies voor heel Europa - Treinkaartjes - Persoonlijk advies Bahnhofstr. 21-23 46446 Emmerich

Bahnhofstr. 21-23 D-46446 Emmerich Tel + 49 2822 977747

Ma - vr 8 – 17 uur Mo – Fr 8 – 17 Uhr Zat 8 – 13 uur

Sa

8 – 13 Uhr

CARAVAN SERVICE OOST NEDERLAND (Wehl)

Specialist in onderhoud en schadereparatie voor caravans en campers

€50‚-

WINTER KORTING

rhoudsbeurt

op de BOVAG-onde

www.caravanservice.nl

SMAAK BELEEF DE

E VAN VROEG

R

Kom naar onze KemperKip winkel in Zelhem voor een ruim assortiment biologische kipproducten

TIP

SPECIAAL VOOR DE FEESTDAGEN: Kerstmanden naar wens samen te stellen en overheerlijke gourmetschotels

Supplementen Voor een actieve Leefstijl

10% KORTING* Actiecode: ACTIEFBJ2020

KemperKip Winkel Smidsstraat 1B ZELHEM Telefoon: 0314 - 755 048

>010

* ALLEEN GELDIG OP DE SUPPLEMENTEN EN NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE AANBIEDINGEN

www.fitbenjij.nl


| SUPERBOER

SUPERBOER VEUR ALTIED De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer Jan Vreman oftewel Mister De Graafschap.

Tekst: Richard Stegers Foto’s: De Graafschap Media

Clubliefde, je ziet het niet veel meer in het betaalde voetbal. Jan Vreman bleef zijn club altijd trouw. Hij speelde tussen 1985 en 2003 maar liefst 375 wedstrijden in dienst van De Graafschap. Daarna ging de verdediger als trainer aan de slag. Zo was hij van 2014 tot 2017 hoofdcoach in Doetinchem. Dit seizoen traint Vreman Jong De Graafschap (onder 18). “Ik heb het erg naar mijn zin bij De Graafschap, het voelt echt als mijn club.”

Jan Vreman blijft zijn club trouw

A

ls iemand de bijnaam Mister De Graafschap verdient, is het Jan Vreman (55) wel. Hij heeft een geweldige staat van dienst. De club kan altijd op hem rekenen. Zoals in 2014 toen hij als interim-trainer de ontslagen Pieter Huistra opvolgde. Het seizoen eindigde met promotie en Vreman kon aanblijven. In de eredivisie redde De Graafschap het niet, via de play-offs volgde degradatie. Velen hebben de laatste wedstrijd van dat seizoen nog op het netvlies. De Graafschap speelde thuis gelijk tegen Ajax dat daarmee de titel aan PSV verspeelde. De Superboeren draaiden daarna slecht in de eerste divisie, Vreman werd na enkele maanden ontslagen. Maar ook daarna bleef hij actief voor de Superboeren. Dit seizoen traint hij de aanstormende talenten, De Graafschap onder 18. Maar door de coronacrisis zijn er geen wedstrijden meer gepland. “Het is niet anders, we moeten het beste er maar van maken. Dat betekent veel trainen en zorgen dat het geen verloren jaar wordt.” Ook is hij als hoofdcoach van SDOUC uit Ulft actief. Heeft hij de ambitie om weer als coach in het betaalde voetbal aan de slag te gaan? “Dat zou ik best willen, maar het is geen moeten.” En als de nood aan de man komt bij De Graafschap? “Dat is nu helemaal niet aan de orde. Maar als er ooit een beroep op me wordt gedaan, sta ik er.” Wat is volgens jou een Superboer? “ Dat zijn mensen die erg verbonden zijn met De Graafschap. Dan denk ik zeker ook aan de suppor tersgroepen. Met hun s feerac ties zorgen ze voor een enorme beleving.” Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap? “ Ik was 18 jaar toen ik als speler van Spor tclub Kot ten werd gescout door De Graafschap, dat maak te natuurlijk wel indruk. Na anderhalf jaar in het t weede, speelde ik me in het eerste elf tal. Dat heb ik lang volgehouden, haha.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap? “ Dat zijn toch de promoties naar de eredivisie. Als speler onder Kistemaker en Kor ver en als assistent-trainer en trainer ook nog drie keer. Daar voetbal je voor.”

‘Als er een beroep op me wordt gedaan, sta ik er’ Hoe zie je jouw eigen toekomst binnen de club? “ Ik heb een langlopend contrac t en train in principe dit jaar onder 18. Daarna zie ik het wel. Het lig t eraan wat de club wil. Als ik mijn ei maar k wijt kan. Werken met een team is geweldig mooi.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden? “ Het is van belang om vast te houden aan de koers die is ingezet. Dat betekent de goede kern te binden en aan te vullen met jeugdige talenten. Als er goede keuzes worden gemaak t, kun je ook met beperk te middelen ver komen.” Welke oud-De Graafschap-spelers zouden perfect in het huidige elftal passen? “ Edwin Godee, Eric Viscaal en Hazem Eman” Waar (in de Achterhoek) kunnen we je tegen het lijf lopen? “ Met mijn mountainbike bijvoorbeeld in het Mont ferland en bij het eierpak station van de Gebroeders Van beek in Wehl, waar ik ook al ruim 25 jaar ac tief ben.” Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn? “ Hans Mar tijn Ostendorp, onze algemeen direc teur. Hij doet dat erg goed.” m

>011


DAKENWANDCENTER

Maaltijdservice Rijn en IJssel Is zelf koken niet meer mogelijk of lastig? Wat als er door ziekte, na een ziekenhuisopname of andere omstandigheden er een (tijdelijke) situatie ontstaat dat zelf koken of boodschappen doen niet meer goed mogelijk is?

Bekijk onze website of kom langs Dorpsstraat 27, 7136 LE Zieuwent T 0544-37 65 38 | dakenwandcenter.nl

Dan is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. De vrijwilligers van Stichting Maaltijdservice Rijn en IJssel bezorgen uw koelversmaaltijden graag bij u aan huis. U heeft een ruime keuze uit soepen, salades, nagerechten en 75 maaltijden inclusief zoutarme, gemalen en gluten&lactosevrije maaltijden. U bereidt de maaltijden eenvoudig in de magnetron (gratis in bruikleen).

SANDWICHPANELEN | PROFIELBEPLATING | ZETWERKEN

GRATIS! jouw brood aan huis KRAKEND VERS van de ambachtelijke bakker Ik ben Michel en bezorg

eerlijke Nu met h

kerstmen

Maak direct kennis en bestel een proefpakket u ontvangt dan 5 maaltijden voor € 19,15. Bel: 0314 – 32 32 32 of ga naar onze website www.maaltijdservicerijnenijssel.nl

>012

1e en 2e keus sandwichpanelen voor bedrijven en particulieren. Hét adres in de Achterhoek voor profielplaten, dakpanprofielplaten en zetwerken.

u’s

€ 1,90 AMBACHTELIJK BROOD VOOR SUPERMARKTPRIJZEN Michel van Rijsewijk | www.debakkeraanhuis.nl E rijsewijk@debakkeraanhuis.nl | T 06 - 40 29 95 99


| METAMORFOSE

Voor deze rubriek ondergaat iedere maand een Achterhoekse vrouw of man een metamorfose. Naast een frisse coupe wordt ook de kledingstyle onderhanden genomen.

metamorfose

Zelfgemaakte foto van voor de behandeling.

Zelfgemaakte foto van voor de behandeling

N

Voor deze december-

uit Doetinchem Rilana uitNicole Wehl

adat Rilana binnen stapte bij Hairemotion in Doetinchem, heeft zij zich overgegeven aan de kennis en vaardigheden van deze professionals. Uiteraard wist styliste Ingrid er direct raad mee. “Het haar van Rilana is dun van structuur. We hebben ervoor gekozen om het haar korter te knippen, wat een vollere look geeft. Het haar is in laagjes geknipt met een schuine lok, om het wat speelser te maken”, licht Ingrid toe. De basiskleur is een warme hazelnoottint met daarnaast goud met koperen highen lowlights. Doordat het haar donkerder is gekleurd ziet het er direct voller en glanzend uit. Het is van Kleding belang dat het haar ook thuis goed wordt verzorgd en kandiedoor een het Dedat kleding Nicolemiddel draagt isvan een set vancolorshampoo het merk Glam uitvan de collecKMS met leave-inHet conditioner. tiemerk van Paradoxx. Deze daarnaast set is gemaakteen van travelstof. lederlook jasje Voor stylen gebruikte IngridVerkrijgbaar een rootin&debodylift met sjaal het maakt de set helemaal compleet. maten 36 aanzetspray van KMS voor extra volume. Daarna is t/m 46. Ingetogen, vrouwelijk, kwaliteit en comfortabel! het haar geföhnd met een dikke ronde borstel. Tot slot een vleugje haarlak en de coupe is compleet!

maand mochten de metamorfose professionals van MIJN Magazine aan de slag gaan met de 30 jarige Rilana uit Wehl. “Het kwam als een leuke verrassing, want ik ben opgegeven door Dave, een goede vriend van mij” vertelde Rilana.

Naam: Rilana Leeftijd: 30 jaar Woonplaats: Wehl In het dagelijks leven: Zadelmaker/paarden instructeur Waarom doe je mee aan een metamorfose: Een goede vriend van mij heeft mij opgegeven

gaat voor blond!

Na deze metamorfose is Rilana verder onder handen genomen en volgde er weer een mooie foto­ OnsDe model van de kwam maand september houdt van haar, shoot. kleding van Tuunte uit kort Doetinmaar het moet wel sprekend zijn! Nou daar gaan wij als team chem. Ze draagt een zwarte gecoate broek van het van maken. haar van Nicole hebben geknipt, merkwat CLmoois Essentials (€ Het 29,99). Het shirt metweeen allover gepoint, panterprint is gekleurd van CL en Essentials en is van een geschoren, gestyld. zachte Daarzijn overheen draagt ze een en suède jack Destof. contouren geschoren met de tondeuse de langere met revers kraag gepoint van het merkgemaakt City Life (€3 39,99). lengtes bovenop en luchtig met de dubbele De schoenen zijn afkomstig van Schoenmode Jeanklikscharen. We hebben Nicole lichter gemaakt met daarover nette. De Rehad Keet Bikerboot (€ 199,-) is geheel heen een Icy blonde tint, zodat de kleur helder en sprankelend leer gevoerd, lekker hip én comfortabel! Stoer, maar wordt. Het is een perfecte coupe voor haar, niet standaard en toch vrouwelijk door de mooie bewerkte prints in allerdaags! het leer. m

Reactie Nicole

Ontzettend leuk om uitgekozen te worden voor dit alles! Haren Reactie Rilana

Er gaat een wereld Altijd is blond erg blij mee, kleding voor die mijmij mij open... past en Roeban een goede geweest en Dank nooitjullie iets anders gedurfd. Dankzij fotograaf. allen. Ingrid van Hairemotion heb ik nu een herfsttint!

Deze metamor fose werd mogelijk gemaakt door:

Heuthorststraat 67 Doetinchem Tel. 0314 - 363066

JS Jeanne JS Jeannette Heezenstraat 21 Doetinchem

Kapsel: Hair Emotion • Fotografie: Fotomakerij Roefo • Kleding: Paradoxx

Fotografie: Roeban Kuiper >14

Wilt u een metamorfose ondergaan of weet u iemand die u hiermee wilt verrassen? Wilt u een metamorfose ondergaan, of weet u iemand die u hiermee wilt verrassen? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en wie weet u de volgende keer in de spotlight. Stuur een mail met foto en confectiemaat naar:staat info@hairemotion.nl

>013


Met onze Naoberkrat leveren lokale boeren en tuinders direct aan hun Naobers! Elke week stellen we een nieuwe MA ALTIJDBOX samen, vol met kraak verse groenten uit het seizoen en duur zaam vlees UIT DE REGIO én RECEPTEN voor DRIE HEERLIJKE MA ALTIJDEN. Twee maaltijden zijn snel te bereiden en de derde is per fec t voor de vrijdag of zaterdag , als je net iets meer tijd hebt. Bestel je t wee - of vierpersoonskrat

voor het weekend op w w w.naoberkrat. nl en haal de Naoberkrat ’s woensdag op bij een van onze af haalpunten in DOETINCHEM, DE HEURNE , TOLDIJK , LIE VELDE of ET TEN. Leuk detail, de UIT JOUW producenten van deze EIGEN REGIO! af haalpunten vind je regelmatig terug in de Naoberkrat. Zo helpen we elkaar!

www.naoberkrat .nl

MA ALTIJDBOX met producten en recepten VOOR 3 HEERLIJKE MA ALTIJDEN

Waarom je nooit te jong bent voor een testament Het gebak wordt met de hand gemaakt en versiert. Er zijn verschillende smaken en thema’s mogelijk. ・ ・ ・ ・ ・

Geen kunstmatige kleurstoffen Glutenvrij is mogelijk Particulier en bedrijven Themataarten, 3d taarten, bruidstaarten alles is mogelijk Alles is mogelijk in overleg

Alles is mogelijk

Voor het opstellen van een testament ben je eigenlijk nooit te jong.

De Hogenkamp 20 G,mensen Ulft | om T 06-48 53 86 15 op te stellen Belangrijke redenen voor jongere een testament hattystaarten@gmail.com | www.hattystaarten.nl

zijn dat zij gaan samenwonen, een huis kopen of omdat er een kindje op komst is.

t Romienendal De locatie vooral uw feestjes van 20 t /m 250 personen.dit is al mogelijk vanaf € 18,50 p.p. Maak vrijblijvend een afspraak en zie wat er allemaal kan in t Romienendal. Tevens de salade’s voor de kunt u bij ons bestellen vanaf € 6,75 per persoon

Bij Stof & Stuff helpen wij u graag om uw creatieve ideeën te verwezenlijken. We verkopen brei- haakgarens een testament. Bijvoorbeeld als de ouders gescheiden zijn. Na de scheiding van Katia, Rico Design en Scheepjeswol. Verder verkopen kan het contact met een van de ouders zijn verwaterd of zelfs helemaal zijn we stoffen, fournituren, borduurmaterialen, handgemaakte verbroken. Wil je dan nog wel dat deze ouder aanspraak kan maken op jouw kraamcadeautjes en creatieve materialen. erfenis? Bovendien de ouder je eenin slechte hebt een nieuw Servicekan staat bij met onswie hoog het relatie vaandel.

Er zijn nog meer situaties waarin het van belang kan zijn om na te denken over

gezin zijn begonnen. Als je geen testament hebt waarin je jouw halfbroers en -zussen van jouw erfenis uitsluit, dan erven van jou. In december bestaat Stofzij&ook Stuff 12,5 Wat

jaar. Dit vieren we met leuke aanbiedingen in de winkel gebeurt er als je geenen testament hebt? Dan regelt de wet wie op Facebook.

jouw

erfgenamen zijn. In de eerste plaats zijn dat jouw partner waarmee je bent t Romienendal • Aladnaweg 3 • 7122 RN • Aalten Tel 0543-476093 • Mail : beheerder@romienendal .nl

1ja2½ ar!

getrouwd en de kinderen. Als je nog niet bent getrouwd of nog geen kinderen hebt, dan gaat jouw erfenis naar jouw ouders, broers en zussen. Jouw erfenis gaat ook naar jouw halfbroers en -zussen. Door een testament te maken bepaal je zelf naar wie jouw erfenis gaat.

In deze situaties is het belangrijk om een testament te maken: - Je koopt samen met je partner een huis. Als je niet bent getrouwd en je overlijdt, dan erft jouw partner niet van jou. - Je krijgt kinderen. Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk om een testament te maken. Anders erven jouw kinderen wel van jou, maar je partner niet. In het testament kun je ook vastleggen wie er voor jouw kinderen zorgt als je er zelf niet meer bent en de kinderenjonger dan 18 jaar

Stof & Stuff Kerkstraat 14 Je hebt een bedrijf. 7271 BC Borculo Je wilt niet dat familie erft. T 0545 - 275 391

zijn. -

- Je hebt huisdieren en je wilt dat zij na jou overlijden goed terechtkomen.

>014

Wij helpen je graag om jouw wensen op de juiste manier vast te leggen.


| VERHAAL

‘Mijn kleinkinderen zijn mijn grootste fans’ Frans Weeber, dialectdichter en maker van kinderboekjes Ik bun’t nog lang niet zat, ‘t is weer helemaole in ‘t plat! Die kreet is Frans Weeber op het lijf geschreven. De 83-jarige inwoner van Lichtenvoorde weet van geen ophouden. Hij schrijft in het dialect, waaronder kinderboekjes en bundels met verhalen en gedichten.

F

rans Weeber heeft altijd pen en papier in de aanslag. “Je weet maar nooit, er kan me altijd wat te binnenschieten. Dat kan de aanzet zijn voor een verhaal of een gedicht.” Aan fantasie of inspiratie trouwens geen gebrek. “Het gaat eigenlijk vanzelf.” Frans heeft al heel wat titels op zijn naam staan, waaronder de bekende bundels van Streekpraot. Hij spreekt prima Nederlands, maar heeft een voorliefde voor dialect. De streektaal wordt gekoesterd. “Het raakt helaas wat naar de achtergrond, dat vind ik jammer. Het hoort bij de cultuur van een plaats of gebied.” Hij is een warm pleitbezorger van het dialect. En probeert de jongeren ermee te winnen. “Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat geldt zeker ook voor het plat praoten.” Ao of oa Weeber maakt niet alleen gedichten en verhalenbundels, hij is ook de man achter de kinderboekjes in het dialect. “Voordat corona zijn intrede deed, heb ik een rondgang langs basisscholen in de regio gedaan. Daar heb ik voorgedragen uit mijn werk, dat werd enorm gewaardeerd. Kinderen vonden het erg leuk en ik helemaal! Helaas kan dat nou even niet meer.” Het is niet alleen dialect wat de klok slaat. Een goed voorbeeld is het omdraaiboek of het umdreibook van zijn hand. Het boekwerkje is van twee kanten te lezen, in het dialect en in het ABN. De oplettende lezer zal het zijn opgevallen dat Frans steeds ao in plaats van oa schrijft als klank. “Het zorgt voor discussie, de meningen zijn verdeeld. Ik doe het op mijn eigen manier.”

Tekst: Richard Stegers Fotografie: Jurgen Pillen

Duizendpoot De schrijver is op leeftijd, heeft al heel wat meegemaakt en heeft met vier kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen een grote familie. “Mijn grootste fans zijn mijn kleinkinderen, die willen graag voorgelezen worden. Dat maakt me zeker trots. Ik vind het geweldig om te doen.”

December ecember D Dialectgedicht

‘t Was in de maond december, De winter mos nog kom’n,

Daor waan al wat kolde beuién, Met wat naojaors stormen. De eerste snéévlokke mossen nog kom’n, De nachten waan kolt en lang, ‘t Was in de maond december, En ik heurde gin vogelzang, De vogels waan neet bléé’j, Maor ‘t was in de maond december, De winter heurt t’r béé’j.

De artistieke en creatieve duizendpoot is niet alleen handig op papier, hij maakt ook van hout de mooiste dingen. Hij is tevens een groot muziekliefhebber, jarenlang speelde Frans in de bekende Achterhoekse bands The Lolita’s en het Hamalandcombo. “Zo nu en dan speel ik nog tenorsaxofoon. Je snapt wel, ik verveel me niets snel, haha.” Ondanks fysiek ongemak wil hij van stoppen niets weten. “Waarom zou ik, het is mijn grote passie. Ik heb weliswaar een zware hartoperatie achter de rug en mijn knieën en heupen zijn versleten. Maar dat staat het schrijven niet in de weg. Ik vind het heerlijk om te doen.” m

Oproep Heeft u een bijzondere verhaal of kent u iemand met een uitzonderlijke passie? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

>015


| DROOMHUIS

DE SFEER VAN

n e jd i t n e g o l v r ve

Het idyllische karakter van Kasteel Vorden Je waant je er in vervlogen tijden. Het sprookjesachtige Kasteel Huize Vorden is ongeveer 800 jaar oud. Het cultuurhistorische erfgoed wordt inmiddels vijftien jaar bewoond door Karin de Rouw. “Het is genieten, maar vooral ook hard werken.”

Tekst: Richard Stegers Fotografie: Jurgen Pillen

>016

H

uize Vorden geldt als een verborgen juweel. Het kasteel ligt een eind van de hoofdwegen, verscholen in een groot park. Vanaf de toegangsweg biedt het slot een schilderachtige aanblik met statige muren, een dromerige gracht en een beplant rondeel voor de ingang. Zwanen en pauwen lopen vrij rond in de prachtige kasteeltuin. Kasteel Vorden wordt omgeven door een oase van rust. Karin de Rouw is de ‘kasteelvrouwe’. Haar partner Jos Hoenen vergezelt haar in de weekenden aangezien hij in Den Haag werkzaam is. “Als klein meisje wilde ik al in een kasteel wonen. Die droom is uitgekomen. Het is mijn levenswerk geworden, ik wil hier nooit meer weg.” Toch is het romantische beeld niet helemaal terecht, aldus de trotse bewoonster. “Het voelt heel bijzonder om hier te mogen wonen, maar je bent er wel erg druk mee. Personeel kunnen we ons niet veroorloven, daarvoor ontbreken de middelen. Wel steunen we op de hulp van vrijwilligers, dat is heel fijn.”


‘Als klein meisje wilde ik al in een kasteel wonen’ Karakteristiek Kasteel Vorden is gebouwd in een L-vorm. Tussen de twee vleugels vormt de ronde 16e eeuwse traptoren een kenmerkend architectonisch middelpunt. Hierop is een spits aangebracht met leisteen, zodat het kasteel een karakteristiek aanzien krijgt. De brug over de gracht aan de noordzijde geeft extra uitstraling. Aan de zuidkant van het terrein stroomt de Vordense beek, die ook de gracht rond het kasteel van water voorziet. Het kasteel, een van oorsprong militair bouwwerk, wordt al vanaf 1315 bewoond. In de loop der tijd hebben verschillende adellijke geslachten het in bezit gehad. Karin de Rouw is niet van adellijke komaf. Na de gemeentelijke herindeling werd het kasteel dat in gebruik was als gemeentehuis verkocht. “We zochten het avontuur en ik was gelijk verkocht toen ik het kasteel zag.” Maar voor dagdromen is amper tijd. “We hebben het kasteel grondig verbouwd en in oude glorie hersteld. Het was en is nog steeds keihard werken. Een kasteel is erg groot, vergt veel onderhoud en vergeet de tuin niet.”

‘Kasteelvrouwe’ Karin de Rouw en haar partner Jos Hoenen.

Originele stijlkamers Vorden is een kasteel waar in een exclusieve ambiance kan worden overnacht. “Naast de kasteelrondleidingen, de verschillende activiteiten en de huwelijken zagen we in de hotelfunctie een prima mogelijkheid om inkomsten te genereren”, stelt Karin de Rouw vast. De overnachtingsmogelijkheid blijkt een voltreffer. “De gasten vinden het prachtig. Het is natuurlijk ook een unieke situatie. Je proeft hier de sfeer van 800 jaar geleden.” De donjon (verdedigingstoren), de stijlkamers met veel originele elementen, de keldergewelven, maar ook de cottage en het koetshuis zijn echte blikvangers. Antieke meubelstukken, schilderijen en andere pronkstukken sieren de historische vertrekken. “We willen het speciale gevoel om te wonen in een kasteel delen met gasten. Al moet je dan wel wat concessies doen qua privacy.” m

Plafondschilderingen De buitenzijde van het kasteel bleef gedurende de eeuwen vrijwel ongewijzigd. Het interieur werd met liefde gerestaureerd. De bewoners verzorgen zelf rondleidingen. Zo kunnen de ridderzaal met open haard uit de 17 e eeuw, de hal met zijn prachtige plafondschilderingen en het handgeschilderde behang worden bewonderd. Het is ook mogelijk om als buitenstaander op het kasteel te verblijven. Overnachten in een vorstelijk hemelbed. Feesten in de historische ridderzaal. Met de koets door een idyllisch landschap. Het is allemaal mogelijk. Kasteel Vorden vormt daardoor het sprookjesachtige decor voor romantici. En een originele ontmoetingsplaats: in de authentieke keldergewelven bent u van rust verzekerd, een uitstekende voorwaarde voor creativiteit.

Oproep Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

>017


| COLUMN Gedumpt!

Angela’s Kinderfysiotherapie als specialisatie

wereld

Achterhoekse powervrouw en duizendpoot Angela Schokkin deelt je haar kijk op het leven.

Onze praktijk beheerst veel disciplines en beschikt over verschillende masterspecialisaties waaronder kinderfysiotherapie. De kinderfysiotherapeut werkt met kinderen van 0 tot 18 jaar en beschikt over gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot de motorische ontwikkeling van deze doelgroep. Van zuigeling tot pubers Kinderen kunnen terecht bij de kinderfysiotherapeut voor verschillende redenen. Bij iedere leeftijdscategorie kunnen er specifieke (groei)gerelateerde klachten optreden. Hierbij valt te denken aan een voorkeurshouding bij baby’s, schrijfproblemen bij het schoolgaande kind, sportblessures, groeiklachten of houdingsproblemen bij pubers. De kinderfysiotherapeut helpt u, en uw kinderen, graag verder. Doel van de behandeling is dat kinderen zo goed mogelijk functioneren binnen hun fysieke en sociale omgeving. Voorkeurshouding Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Als een baby te lang en te vaak in een voorkeurshouding ligt, kan er een afgeplat schedeltje ontstaan. Dit kan van invloed zijn op de motorische ontwikkeling. Wanneer u of het consultatiebureau een voorkeurshouding signaleert, wordt de kinderfysiotherapeut ingeschakeld om dit te verbeteren. Dit kan zowel in de praktijk als bij u thuis. Schrijfproblemen In groep 3 leren kinderen lezen en schrijven. Is er sprake van pijn in de hand bij het schrijven, of een onleesbaar handschrift, dan kan dit wijzen op schrijfproblemen. Door testen en behandeling kan dit vroegtijdig opgespoord worden om zo de achterstand op de basisschool te beperken. Heeft u een vraag aan onze kinderfysiotherapeut? Stel deze dan gerust aan Emma Hijink van Fysiotherapie Sjaak Jansen. Emma is werkzaam in Zieuwent en in Ruurlo en is te bereiken via T 0544-35 24 23.

Sjaak Zegendijk 3B 7136 LS Zieuwent T 0544 352423

Mercuriusstraat 22a 7006 RL Doetinchem T 0314 642951

De Venterkamp 5 7261 AH Ruurlo T 0573 792000

w w w.f ysiotherapie - sjaakjansen.nl

>018

Op een mooie zonnige septemberdag had ik een afspraak op kantoor. De week ervoor was ik gevraagd om op deze dag even met mijn leidinggevende om de tafel te gaan zitten. Met dit verzoek ging mijn hart wat sneller kloppen, want ik wist dat óf mijn werkuren werden teruggeschroefd óf ik zou op deze dag mijn baan verliezen.

Bijna 15 jaar geleden k wam ik binnen bij dit Internationale bedrijf in onze mooie Achterhoek. Ik begon mijn fulltime baan bij de afdeling receptie. Uiteindelijk groeide ik binnen dit bedrijf en werden mijn taken uit gebreid en werk te ik hard voor een pro motie. Ik voelde me een trotse werknemer en zodoende werd het werk een groot deel van mijn leven. Toen ik op die zonnige septemberdag het nieuws kreeg dat ik ontslagen werd om corona-achtige redenen, FUCK CORONA , brak het mijn har t. Dat dit het moment was hoe onze relatie zou eindigen! Het voelt net alsof je wordt gedumpt; zelfs als de andere persoon zeg t ‘ ’jij bent het niet, ik ben het ’ ’ het doet dan nog steeds pijn. Het ont wricht te mijn kijk op mezelf volledig. Ik was iemand die altijd een baan had en ik was nog nooit ontslagen of (soor t van) losgelaten. Ik voelde plotseling dat ik niet langer de controle had over mijn keuzes en de daarbij horende f inanciën en dat was een nare, enge plek om te zijn. Toen ik vrienden en familie voor het eerst ver telde wat er was gebeurd, was ik behoorlijk optimistisch, maar na een paar dagen besef te ik dat deze (ontslag)er varing een achtbaan zou worden. Deze ging gepaard met ups en downs. Ik was de controle k wijt en werd snoeihard uit mijn comfor t zone getrokken. Maar ergens wist ik dat ik deze wilde achtbaanrit moest uit zit ten, daar was geen ontkomen aan. In achtbaankarretjes zit je stevig vast gezet door beugels, zodat je na een wilde achtbaanrit weer veilig met beide benen op de grond staat. Ook deze rit zal onget wijfeld zo eindigen. Troostbare woorden om deze relatiebreuk te ver zachten. Soms moet je in het leven een hoofdstuk afsluiten én soms moet je iemand met een dildo keihard op de bakkes slaan, tegen de knieën schoppen, weglopen en dan het hoofdstuk zelf afsluiten. Figuurlijk gezien dan hè ;-) Lieve lezers, de laatste column voor 2020 is een feit en wens een ieder van jullie hele f ijne feestdagen en een liefdevol, magisch en vooral gezond 2021 !

Angela Als iets niet lukt heb je niet gefaald,maar geleerd!

xx

Herkenbare situatie? Ik zou het super leuk vinden te lezen, hoe jij hierin staat als vrouw: redac tie@mijnmagazine.nl


| SPORT Bob te Booij (links) en zijn broer Toby

Bob te Booij, alias ‘Sjakie Steggelstart’

Kampioen met opgeknapte stuntmotorfiets

Hij gedraagt zich niet als een vedette. Bob te Booij (links) blijft de nuchterheid zelve. Hij won het afgelopen seizoen verrassend de ZAC Eurocup Supersport 600, maar relativeert de titel gelijk. “Natuurlijk ben ik er heel blij mee. Door corona was het een erg kort seizoen met alleen wedstrijden op Zandvoort en Assen. Dat heeft me enorm geholpen.”

‘Met 270 kilometer per uur zij aan zij’ Tekst: Richard Stegers Foto’s: Robin Sommers

V

eertig deelnemers voor het startlicht, dan het startsignaal. Allemaal tegelijk richting de eerste bocht. Het zorgt voor een spectaculair begin van een race. Bob te Booij (33) geniet er met volle teugen van. “Snelheid, stuurmanskunst en tactiek. Die combinatie maakt motorsport zo mooi! Met 270 kilometer per uur op het rechte stuk en dan met zo’n 200 kilometer per uur met de knie aan de grond door de bocht. Het geeft een geweldige kick.” Enorme crash De inwoner van ’s-Heerenberg moet het vooral hebben van zijn goede starts. Deze specialiteit leverde hem de bijnaam ‘Sjakie Steggelstart’ op. “De start is een wezenlijk onderdeel van een wedstrijd, dat gaat me gewoon goed af. Maar van steggelen is geen sprake. Het gebeurt allemaal op een eerlijke, sportieve manier.” Verder rijdt de Achterhoeker veelal op ‘safe’. Hij neemt geen onnodige risico’s. “Het blijft een gevaarlijke sport, zeker als je roekeloos gaat rijden. Dat zal ik nooit doen. Ik ben zelfs nooit gevallen tijdens wedstrijden.” Maar toch gebeuren er ook wel eens ongelukken. Vorig seizoen werd de competitie overschaduwd door een zeer ernstig ongeval. “Een collega overleed aan de gevolgen van een flinke crash op het circuit in Zolder. Dat maakte diepe indruk. En op het nieuwe circuit van Zandvoort raakten dit seizoen drie personen gewond, nadat ze met elkaar in botsing waren gekomen. Het geeft aan dat je enorm moet uitkijken.”

Ontoereikend budget Zoals zoveel leeftijdsgenoten begon Te Booij op een bromfiets toen hij zestien werd. Maar het bleef niet bij ritjes op straat. “Toen was ik al dol op pure snelheid. Dan gingen we naar Nijmegen naar een afgesloten circuit. Kropen door een gat in het hek en hielden er illegale races. Zo is het allemaal begonnen.” De afgelopen vier jaar deed hij mee aan de ZAC Eurosport Supersport 600 met zijn Suzuki GSXR 600. “Het is een door mij zelf opgeknapte stuntmotorfiets. Was praktisch oud-ijzer toen ik hem kocht. Maar hij loopt tegenwoordig als een kogel.” Met zijn tweewieler pakte hij de eindoverwinning in zijn klasse. Wat leverde de titel eigenlijk op? “Eeuwige roem”, reageert de kampioen met een brede lach op zijn gezicht. “Nee, prijzengeld wordt er niet verdeeld. Deze hobby kost alleen geld.” Hij zou het hogerop kunnen zoeken en mee kunnen doen aan de OW-cup. “Maar dat is financieel een flinke stap. Mijn sponsorbudget is daarvoor ontoereikend. Ik moet nog even goed nadenken wat ik komend seizoen ga doen.” m

Oproep Heeft u een bijzondere ambitie. Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat u een volgende keer in de schijnwerpers.

>019


Ik voel me meer mens! Na jarenlang worstelen met haar gewicht en eindeloos diëten koos Natasja bij de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) voor een maagverkleining. “Een slecht zelfbeeld had ik niet echt, maar ik vond mezelf niet zo belangrijk. M’n leven was chaotisch, druk en veel. Ik zorgde niet voor mezelf. Toen ik voor de vierde keer in het ziekenhuis lag met wondroos, realiseerde ik me dat mijn lichaam zei: het is klaar! Echte heftige fysieke ongemakken, zoals suikerziekte, hartklachten of hoge bloeddruk, heb ik nooit gehad, maar ik was wel een lopende tijdbom. Toen ik te horen kreeg dat ik ‘morbide obesitas’ had, klonk dat als dood. Mijn gewichtstoename is erin geslopen toen ik op kamers ging wonen om fulltime te werken en te studeren. Ik at slecht en onregelmatig. Na mijn zwangerschappen bleven er extra kilo’s hangen. Mijn maag is nu zo groot als een kiwi en mijn spijsvertering vindt plaats in de darmen, twee uur later dan normaal. Ik moet goed opletten wat ik eet en drink en constant verantwoorde keuzes maken. Ik ga twee keer per week naar de sportschool en wandel urenlang met de hond. Het heeft mij al veel gebracht. Bewegen gaat veel makkelijker, ik kan zelfs weer springen. De grootste verandering is echter de psychische verandering. Ik durf m’n grenzen te stellen en mezelf voorop te zetten. En ook al vind ik dat ik van binnen nog dezelfde Natasja ben, in de buitenwereld voel ik me eindelijk gezien. Ik voel me meer mens!"

Wilt u gewicht verliezen? Dan willen wij u hier graag bij helpen. Wilt u meer weten over ons leefstijltraject of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze vestiging in Velp. Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met 026 – 36 11 474 of kijk voor een online voorlichting op www.obesitaskliniek.nl/agenda.

www.obesitaskliniek.nl

Laat de winter maar komen!

AANBIEDINGEN voor je schilderwerk binnenshuis BL Primer watergedragen

€ 29

1 liter

BL Satura

zijdeglans watergedragen

BL Azura

Grund Plus Satura Plus

hoogglans watergedragen

Terpertine basis

zijdeglans Terpertine basis

€ 35

€ 25

€ 31

1 liter

BL Rezisto Satin

watergedragen

1 liter

Azura Plus

1 liter

€ 99

ALPHA REZISTO

VAN SIKKENS 10 liter wit

Voor 90 m2 matte afneembare verf die ook mat blijft.

hoogglans Terpertine basis

€ 49

SUPER KNALLERS

€ 35

1 liter

>020

€ 35

1 liter

€ 31

1 liter

VAN SIKKENS Binnenverf: 10 liter alphadur wit

Voor 60 m2 in één keer dekkend

Handwerk Kreativität

Bahnhofstraße 11 Vreden (Dld) Tel. 0049-256432311 | www.handwerk-und-kreativitaet.de Openingstijden: ma t/m vr 8.00-12.30 uur / 14.15-18.30 uur, za: 8.00-16.00 uur


| 8RHK

Circulaire metamorfose van Heuvelstraat in Silvolde

Verduurzamen van woningen staat hoog op de agenda van de Achterhoek. De bewoners hebben daardoor geen of zeer lage energiekosten en het milieu profiteert doordat de CO2-uitstoot drastisch omlaag gaat.

W Samen voor een sterke regio

Regionale partners werken samen en leren zo veel over circulair bouwen. Door kennis dichtbij huis te ontwikkelen plukt de regio daar de vruchten van

ooncorporatie Wonion nam samen met partners het voortouw voor een duurzaam en vernieuwend bouwproject. Resultaat: de Heuvelstraat in Silvolde krijgt in de toekomst een compleet andere aanblik. Er verrijzen hier nieuwe, circulair gebouwde huizen. De recht ingerichte straat en de sterk verouderde woningen passen niet meer in deze tijd, vond Wonion. De corporatie ging daarom met partners en andere organisaties in gesprek om samen een innovatief plan te maken voor de Heuvelstraat. In juni is gestart met de sloopwerkzaamheden, waarbij sloopmateriaal hergebruikt wordt. Alle woningen energieneutraal Wonion wil in 2030 alleen nog maar energieneutrale woningen hebben. Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion en lid van de thematafel Circulaire economie en Energietransitie van 8RHK ambassadeurs: “Dat is een behoorlijke opgave. We onderzoeken verschillende mogelijkheden, ook buiten de gebaande paden. Zo is ook het project aan de Heuvelstraat gestart. Regionale partners werken hierin samen en leren zo veel over circulair bouwen. Door kennis dichtbij huis te ontwikkelen plukt de regio daar ook vruchten van.” Samen met gemeente Oude IJsselstreek en andere partners krijgt het plan voor de Heuvelstraat steeds meer vorm. De thematafel Wonen en Vastgoed van 8RHK ambassadeurs gaf in september een positief advies voor financiële ondersteuning vanuit de Regio Deal (een ondersteuningsprogramma van het Rijk).

Duurzaam waterbeheer Ria Ankersmit, wethouder gemeente Oude IJsselstreek: “Bij dit project gaan we met verschillende nieuwe technieken aan de slag, zoals de gesloten waterkringloop en rioleringsloos ontwerpen en bouwen. Dit vraagt om allerlei innovaties, zowel in de woningen zelf als in de omgeving. Een flinke impuls voor de innovatieve economie van de Achterhoek.” Onder andere bij het duurzame waterbeheer voor de nieuwe woningen zetten Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Semilla, gemeente Oude IJsselstreek en Wonion grote stappen. Bij twee woningen wordt zelfs het hemelwater gezuiverd tot drinkwater. Of het is bestemd voor de tuin; het wordt dan ter plaatse geïnfiltreerd in de bodem. Van een aantal woningen wordt het douchewater zover gezuiverd dat het hergebruikt kan worden voor het spoelen van het toilet en voor de wasmachine. Bij vier woningblokken wordt het rioolwater gezuiverd en geïnfiltreerd. m

BETROKKEN PARTNERS

Architektengroep Gelderland | Bouwbedrijf Klanderman | Dusseldorp | gemeente Oude IJsselstreek | provincie Gelderland | KWS | Saxion | Semilla sanitation | Trias Advies | Vitens | Wassink installatie | Waterschap Rijn en IJssel | Qirion

Lees meer informatie op www.wonion.nl | www.8hrk.nl

> 021


Agrarisch bedrijf kiest voor kringlooplandbouw

Mals kalfsvlees met een unieke smaak

Agrarisch bedrijf ’t Overstege in Zelhem verkoopt sinds maart heerlijk mals kalfsvlees. Het vlees komt van eigen stierkalveren die goed en evenwichtig ruwvoer van eigen bodem verstrekt krijgen. Dat zorgt voor een unieke smaak. Voor de verschillende vleesproducten kunnen klanten terecht in de winkel, maar ze zijn ook online te bestellen via www.overstege.nl

Korting Bij inleveren van deze bon krijgt u 10% korting bij uw aankoop.

Verkrijgbaar in de winkel van ’t Overstege in Zelhem

�t

Overstege wordt gerund door Jan en Greetje Wesselink en hun zoon Hendrik. Het agrarisch bedrijf bestaat uit drie takken: melkvee, vlees vee en akkerbouw. Ongeveer de helf t van de kalf jes die geboren worden, betref t een stierkalf je. “ Deze willen we een zo goed mogelijk leven geven. Daarom houden we ze circa een jaar op het bedrijf ”, ver telt Hendrik Wesselink (26). De meeste vaarskalveren groeien op tot een volwassen koe en zorgen dan voor melk en weer nieuwe kalveren. Alle dieren krijgen voornamelijk ruw voer. Dat wil zeg gen graan, voederbieten en gras. “ Dit wordt door onszelf verbouwd op eigen grond. Door dit rantsoen worden het gezonde, sterke en luxe dieren. Met deze werk wijze kiezen we bewust voor kringlooplandbouw. Alles gebeur t in eigen beheer. Op deze manier boeren geef t een goed gevoel en veel voldoening.”

lie Wesselink krijg t positieve reac ties van klanten. “ Ze zijn enthousiast over ons verhaal en over de k waliteit van het vlees.” Pakket op maat Sinds maar t kunnen mensen vlees bestellen en af halen bij ’ t Overstege aan de Wolfers veenweg 8 in Zelhem. Van die mogelijkheid wordt gretig gebruik gemaak t. Uiteraard worden de RIVM-richtlijnen gehanteerd. Het aanbod kalfs vlees bestaat onder andere uit entrecote, lever, haas, z wezerik , oesters, gebraad, rib - eye, biefstuk , gehak t, steak , rollade, burgers, saucijsjes en rosbief. “ Het gaat om luxe vlees dat ook nog eens makkelijk en snel te bereiden is.” Ook is het mogelijk een vleespakket op maat te laten samenstellen. Ideaal voor bijvoorbeeld als kerst- of eindejaarsgeschenk.

Geen antibioticagebruik Het vlees vee heef t het goed bij ’ t Overstege. De kalveren komen geregeld buiten in de wei en krijgen een uit gebalanceerd rantsoen, zonder mais. “ Dat proef je. Het is mals kalfs vlees met een bijzondere smaak. We hebben ook nog nooit een ziek kalf gehad, dus antibiotica hebben we nog niet nodig gehad.” Steeds meer mensen zijn kritisch op wat ze eten. De herkomst van het vlees is daarbij een belangrijk onderdeel. “ We staan garant voor eerlijk vlees dat 10 0 procent traceerbaar is.” Fami-

Voor meer informatie: ‘t Overstege | Wolfersveenweg 8 | 7021 HS Zelhem T 0314 631448 / 06 36010391 | E info@overstege.nl | I www.overstege.nl


| ACHTERHOEK WERKT ACHTERHOEK WERKT

Foto door Sanne Smit

Achterhoek Werk t, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heef t. We zijn constant bezig met het maken van duurzame matches door middel van verschillende projecten en evenementen. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Dit delen we graag maandelijks met jullie in ‘MIJN Achterhoek Werk t ‘.

Het is bijna weer zo ver, de (afstudeer) stage die in februari 2021 gaat beginnen! Een spannende periode in je opleiding. Nu met Corona al helemaal. Hoe ga je jouw stage of afstudeeropdracht vinden en als je die dan hebt gevonden, hoe ga je die dan invullen?

N

ONLINE (AFSTUDEER) STAGE VINDEN

etwerkbijeenkomsten zijn er niet en een fysieke kennismaking is helaas niet overal mogelijk. Hoe zorg je er dan voor dat je opvalt bij jouw droomwerkgever? Tegenwoordig wordt niet alleen meer via de traditionele wegen gesolliciteerd. Netwerken speelt een steeds grotere rol bij het vinden van een werkgever. Maak online connecties met Achterhoekse werkgevers en zorg ervoor dat je opvalt. Dit kan niet vroeg genoeg beginnen! Plaats een leuk bericht op LinkedIn en laat zien dat je op zoekt bent naar jouw droomstage. Een vlotte tekst, beetje creativiteit en een leuke foto doen wonderen. Werkgevers zien in één oogopslag met wie ze te maken hebben en kunnen direct contact opnemen. Toch solliciteren via de traditionele weg? Dat kan natuurlijk! Zorg ervoor dat je CV up to date is en schrijf een leuke motivatiebrief. Zorg ervoor dat je opvalt. Laat weten wat jou uniek maakt en waar je goed in bent. Wees ook creatief in de opmaak van je CV, dit valt op! Niet zo handig met al die programma’s? Geen probleem! Er zijn veel programma’s waar je met een paar klikken een super toffe CV kan maken.

Scan de QR-code om achterhoekwerkt.nl te bezoeken!

Online kennismaking Je hebt reactie van een bedrijf en je mag op gesprek komen. Leuk! De kans is groot dat dit ook online plaatsvindt, maar dat maakt het niet minder spannend. Je moet het daarom ook zeker niet onderschatten. Voor een eerste indruk krijg je namelijk nooit een tweede kans. Eén van de belangrijkste dingen bij zo’n online gesprek is zorgen dat de techniek werkt. Test vooraf het programma waarmee jullie gaan videobellen, zodat je niet voor verrassingen komt te

staan. Slecht werkend beeld, geluid en/of internet is namelijk enorm storend voor beide partijen. Let er ook op dat je gebruikersnaam professioneel is. Deze online gesprekken doe je vaak vanuit huis. Je toekomstige werkgever zal dit daarom op de achtergrond ook gaan zien. Zorg ervoor dat je in een rustige kamer zit, zonder achtergrondgeluiden en ruim de boel even netjes op. Niets is zo storend als een rommelige achtergrond. Geen zin om op te ruimen of houd je dit liever nog een privé? Maak dan gebruik van de diverse mogelijkheden om je achtergrond te blurren. Voor de rest is het eigenlijk hetzelfde zoals altijd: let op je lichaamshouding, draag representatieve kleding en zoek een rustige plek op. Laat je van je beste kant zien, dan heb jij die leuke stage zo in de pocket! Schouders eronder en gaan Het lijkt misschien allemaal moeilijk en onwennig, een leuke (afstudeer)stage vinden in deze situatie, maar het is echt niet onmogelijk. We moeten er met zijn allen het beste van maken. Zet je beste beentje voor en doe waar je goed in bent! Praat over je gevoelens en durf om hulp te vragen. Zo vind je vroeg of laat jouw droomstage of -afstudeeropdracht! SmartHub webinar Vind je het ook na het lezen van deze tips nog spannend? Kijk dan de toffe webinar terug die SmartHub Achterhoek heeft gegeven op de online Talententuin. Lotte Reesink laat jou zien hoe je een goede indruk achterlaat en opvalt. De webinar is terug te zien op www.talententuinachterhoek.nl m

Ben jij op zoek naar een nieuwe stage, afstudeeropdracht of startersfunctie? Kijk op www.achterhoekwerkt.nl voor een actueel aanbod van vacatures in de Achterhoek. Schrijf je in en ontdek topwerkgevers die bij jou passen.

>023


Wij wensen U fijne feestdagen Rosier Bandagist bedankt Rosier Bandagist bedankt u voor het vertrouwen in u voor het vertrouwen in ons in dit bijzonder jaar. ons in dit bijzonder jaar.

Dini Dini -- Chantal Chantal -- Karin Karin en en Cilia Cilia

Berliner Platz 2 46395 Bocholt www.arkaden-bocholt.com

Azora Fysiotherapie Industrieweg 115 Terborg 0315 338250 www.azora-abc.nl

Bandagist Rosier Anholtseweg 35, Gendringen T 0315-630850 E info@bandagist.nl www.bandagist.nl

Corrie Beerten Schadeherstel Korenbree7/02, Borculo T 0545 275777, 06 53608119 www.beerten.net

V.O.F. Bleumink Deventer Kunstweg 3, Beltrum T 0544 481 251 E info@vofbleumink.nl www.vofbleumink.nl

Textiel Service Euregio Ambachtsstraat 37 Winterswijk T 06 13 470 992 www.wasserijeuregio.nl

Hommelink Groenlo Steenbraakweg 6, Groenlo T 0544 461444 info@hommelink.nl www.hommelink.nl

Jack Huls Kappers Hoofdstraat 37 7061 CG Terborg T 0315-34 00 91 www.jackhulskappers.nl

JAWS Technisch Intermediair Silvoldseweg 5, Terborg 0315-33 92 00 | info@jaw-s.nl www.jaw-s.nl

By Seven mens and womans wear Smidsstraat 9, Zelhem T 0314-62 12 06 www.justmenmode.nl

Mateman Advies & Administratie Polstraat 1 7121 DH Aalten T: 06-42006641 bert@matemanadvies.nl

Maurits Heebink Rabelingstraat 9a 7064 KG Silvolde T 0315-32 78 20 www.tuinbeheer.nl

Petra Lamers Advocaat & Mediator Mozartstraat 1, Lichtenvoorde T 0544-221022 | M 06-50625982 www.petralamers.nl

Post Tandprotheticus Winterswijk, T 0543 523991 Haaksbergen, T 053 5726936 E info@eengebitdatzit.nl www.eengebitdatzit.nl

Praktijk voor Spreken en Zingen Aaltenseweg 51 Lichtenvoorde T 06-12 10 12 14 www.sprekenenzingen.nl

Grafische vormgeving & DTP E: info@suusregelt.nu T: 06 18 15 99 76 www.suusregelt.nu

Peter Timmers terrazzo en afbouw Markerinkdijk 25, Aalten T 0543 539762 www.timmersbarlo.nl

Zoet & hartig Ellen Helming 06-14 46 84 46 Info@zoetenhartigsilvolde.nl zoetenhartigsilvolde.nl

Zonwering Industrie Europalaan 107, Winterswijk T 0543 523000 www.zonweringindustrie.nl

Groot in het kleine

>024

Sessink Bouw Teubenweg 25 7256 AH Keijenborg T 06 -51 22 63 16 www.sessinkbouw.nl

St. kinderopvang de Speelweide Steenderenseweg 25 Hengelo Gld. www.despeelweide.com

STYB Bedrijfsondersteuning Administratie Lonen - Belastingen www.styb.nl

Voortman Dakbedekkingen Hofveen 29 7151 JC Eibergen T 0545-472980 voortmandakbedekking.nl

WkB metaalbewerking Kiefte 11, 7151 HZ Eibergen T 06-11118618 info@wkbmetaalbewerking.nl wkbmetaalbewerking.nl

Wood & Style Rijksweg 161 Gaanderen E: info@woodandstyle.nl T: 06-45548384 www.woodandstyle.nl


en een gezond 2021

| BESTE WENSEN

BioCosMedisch Centre Inez Misterstraat 65, Winterswijk T 0543-521987 E info@bcminez.com https://bcminez.eu

Bouwbedrijf de Betuwe B.V. Spoorstraat 66A, Ruurlo 0544 487285 info@bouwbedrijfdebetuwe.nl bouwbedrijfdebetuwe.nl

Bouwmeester Parketvloeren T 0544-78 51 14 M 06-54 36 15 43 bouwmeesterparketvloeren.nl

Copyshop Doetinchem Terborgseweg 29 Doetinchem T 0314-35 40 30 copyshopdoetinchem.nl

De Splinter Bamboo B.V. Oerseweg 17, 7071 PP Ulft T 0315-32 54 36 E info@desplinter.nl www.desplinter.nl

Stoffenwinkel de Kartelschaar Hoofdstraat 62, Terborg T 0315 329575 www.kartelschaar-terborg.nl

Knippenborg Fietsen Dorpsstraat 37, Zieuwent T 0544 352254 knippenborgfietsen.nl leasefietsachterhoek.nl

Hout- en Bouwmaterialen Kort VOF Zaagmolenpad 8, Doetinchem T 0314 324152 www.kort-hout.nl

Loodgieters- en installatiebedrijf Kupers ‘s-Heerenberg T 0314-66 15 49 loodgieterkupers.nl

Lageschaar - verbouw, badkamer & keukenmontage Bolwerk 4, 7141 JM Groenlo T 0544 – 468 498 lageschaarmontage.nl

Primera Overstegen Houtsmastraat 165 7002 KD, Doetinchem T 06 - 13 74 10 07 www.primera.nl

Regelink Schildersbedrijf Bronkhorsterstraat 6 7256 KE Keijenborg T 06-22 38 66 01 regelinkschildersbedrijf.nl

Reiseträume by ChrisTina Meyer Jakobistraße 3a 46354 Südlohn-Oeding www.reisetraeume-meyer.de

Renes maaltijden Dhr R. Teerink Halseweg 59a 7025 ET Halle info@renesmaaltijden.nl

Lunchroom Sandwich & More Spoorstraat 14B Varsseveld T 06-48703529 www.sandwichandmore.nl

Toon Sileon muziek Hoofdstraat 50 Terborg T 0315 - 32 44 77 www.sileon.nl

Van Eerden juweliergoudsmid Landstraat 8, Aalten T 0543-46 65 60 www.vaneerden-juwelier.nl

Voetverzorging Rosa Inèz Westerduin Haverstraat 5 Varsseveld T 06-53 48 69 43 www.voetverzorgingrosa.nl

>025


G€LD & FINANCIËN

k e o h r e t De Ach OOK EEN WELVARENDE REGIO l a i c Spe Als je zwemt in het geld, heb je meer dan genoeg middelen om in je levensonderhoud te voorzien. Dan kun je het geld laten rollen. Maar er zijn ook mensen waarbij het geld niet op de rug groeit. Juist dán wil je wel waar voor je geld. Dit is nog maar een klein deel van alle spreekwoorden die over geld gaan, ook wel het slijk der aarde genoemd.

>026

O

ns thema deze maand is Geld & Financiën, veel bedrijven in de Achterhoek hebben er wel een link mee. Onze streek ligt weliswaar op forse afstand van het economische hart van het land, toch is de Achterhoek een welvarende regio. De bevolkings- en werkgelegenheidsdichtheid zijn laag, dat geldt ook voor het tempo van economische en demografische groei. Mede daardoor is de gemiddelde waarde van het vastgoed relatief laag. Het bedrijfsleven in Noord- en Oost-Achterhoek is gespecialiseerd in verzorging van de lokale bevolking (zorg en detailhandel) en fysieke productie (industrie, landbouw en in mindere mate bouw). Het gemiddelde besteedbaar inkomen is lager dan

gemiddeld in Nederland. Qua sociale cohesie en leefbaarheid scoort de Achterhoek erg goed. Er zijn veel vrijwilligers en mantelzorgers en de criminaliteit is bijzonder laag. De afstand tot voorzieningen is over het algemeen kleiner dan gemiddeld in Nederland. Het eigenwoningbezit is groot en de woningen zijn nog goed betaalbaar, ook in vergelijking met het gemiddelde huishoudinkomen. Hoe zit het eigenlijk met de inkomens? Het doorsnee bruto jaarinkomen van werkenden in Nederland bedraagt 35.200 euro. In de Achterhoek ligt dat bedrag gemiddeld iets lager. Hieronder de cijfers per gemeente: Doorsnee jaarinkomen van werkenden: Bronckhorst: Oost Gelre: Doetinchem: Berkelland: Oude IJsselstreek: Montferland: Winterswijk: Aalten:

€ € € € € € € €

33.500 33.400 33.300 32.700 32.200 32.200 31.500 31.500


G€LD & FINANCIËN VERHUUR

Doorsnee vermogen van NLse huishoudens Bronckhorst € 1 65.900 Oost Gelre € 1 09.600 Berkelland € 1 06.600 Aalten € 90.200 Montferland € 77.400 Oude IJsselstreek € 74.400 Winterswijk € 65.000 Doetinchem € 44.200

Ter vergelijking in Rozendaal (bij Arnhem) is het doorsnee jaarinkomen ruim 50.000 euro, al jaren het hoogste van heel Nederland. Ook Bloemendaal en gemeenten in het Gooi scoren hoog op de ranglijst. In Arnhem ligt het doorsnee jaarinkomen bijvoorbeeld met 34.100 een stuk lager.

Vermogen hoger op platteland Inwoners van plattelandsgemeenten zijn gemiddeld genomen veel rijker dan stedelingen. Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 50.000 euro duizend (inclusief waarde woning minus hypotheekschuld). De vermogens zijn de afgelopen jaren flink toegenomen door de gestegen huizenprijzen. Hoe hoog het doorsnee vermogen van huishoudens in de Achterhoekse gemeenten in 2019 ligt, zie je hiernaast. Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro. Andere gemeenten die hoog op de ranglijst staan zijn: Laren (Noord-Holland), Rozendaal, Heemstede, Bunnik, Bergen (Noord-Holland), Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. Daar kunnen ze het geld pas echt over de balk smijten… m

Tekst: Richard Stegers Bronnen: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en RaboResearch

>027


G€LD & FINANCIËN

Al Al 22 22 jaar jaar dé dé partner partner in in hypotheken hypotheken

IK HELP JE IK HELP JE IK HELP JE GRAAG MET GRAAG GRAAG MET MET

• Verlagen van de • van de • Verlagen Verlagen van de maandlasten maandlasten maandlasten • Aankoop woning • • Aankoop Aankoop woning woning • Verlengen • • Verlengen Verlengen aflossingsvrije aflossingsvrije aflossingsvrije hypotheek hypotheek hypotheek • Hypotheek voor • voor • Hypotheek Hypotheek voor ondernemers ondernemers ondernemers • Oversluiten • • Oversluiten Oversluiten hypotheek hypotheek hypotheek • Overige financiële • financiële • Overige Overige financiële vraagstukken vraagstukken vraagstukken

Ik Ik maak maak het het rond rond voor voor jou! jou!

Joris-Jan Waalder - Zelfstandig hypotheekadviseur, sinds 1998 aangesloten bij NBG. “Als geboren Joris-Jan Waalder -- Zelfstandig hypotheekadviseur, sinds aangesloten bij NBG. “Als geboren Joris-Jan Waalder Zelfstandig sinds 1998 1998 aangesloten bijdat NBG. en getogen Achterhoeker geef ikhypotheekadviseur, graag andere Achterhoekers financieel advies net“Als eengeboren stapje verder en getogen Achterhoeker geef ik graag andere Achterhoekers financieel advies dat net stapje verder en getogen Achterhoeker ik graag andere Achterhoekers financieel advies dat net een een verder gaat. Voor oversluiters en geef senioren zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Door échtstapje mee te gaat. Voor oversluiters en senioren zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Door écht mee te gaat. Voor oversluiters en senioren zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Door écht mee te denken en dat stapje extra te zetten, realiseren we vaak mooie resultaten.” denken denken en en dat dat stapje stapje extra extra te te zetten, zetten, realiseren realiseren we we vaak vaak mooie mooie resultaten.” resultaten.”

>028

Neem eens contact op Neem eens contact op Neem eens op 06 19 67 58contact 29 - joris.waalder@nbg.nl 06 19 67 58 29 joris.waalder@nbg.nl 06 19 67 58 29 39a, - joris.waalder@nbg.nl Zieuwentseweg Lichtenvoorde Zieuwentseweg Zieuwentseweg 39a, 39a, Lichtenvoorde Lichtenvoorde


G€LD & FINANCIËN VERHUUR

‘Met huur of lease soms per saldo goedkoper uit’

Gespecialiseerde machines en apparatuur voor bosbouw en biomassa Hencon Forestry is onderdeel van de Hencon Group in Ulft. Het bedrijfsonderdeel is gespecialiseerd in machines en apparatuur voor bosbouw en biomassa. Naast het dealerschap van John Deere bosbouwmachines, ontwikkelt Hencon Forestry zelf machines onder de eigen merknaam Axsel. Dan gaat het vooral om houtversnipperaars.

De kracht van Hencon Forestry in Ulft

D

irk-Jan Winkelhorst is managing director van Hencon Forestr y. Hij ver telt met passie over zijn afdeling met t wintig medewerkers. Het gaat om een team vakmensen die verant woordelijk is voor verkoop, technische ondersteuning , onderdelendistributie en een gericht advies. “ We zijn dealer van John Deere bosbouwmachines voor Nederland en een deel van Duitsland. Daarnaast brengen we onze eigen biomassa machines op de mark t, dat gebeur t onder de naam A xsel. De ont wikkeling er van gaat in nauwe samenwerking met de engineeringsafdeling van Henco B.V. en Pezzolato, een Italiaanse fabrikant van biomassa machines. De machines worden in heel Europa verkocht. Financiële oplossingen “Onze kracht is dat we de beste machines leveren en meedenken met de klant.” Dat geldt ook als het om f inanciële oplossingen gaat. De machines worden steeds duurder omdat er steeds meer techniek wordt gevraagd. “ Je ziet een duidelijke verschuiving van bezit naar gebruik. Vroeger wilden bedrijven echt zelf een machine hebben. Dat is nu toch wel anders. Sommige bedrijven hikken tegen de hoge prijs aan en hebben de machine soms ook niet het hele jaar nodig. Dan kan koop een dure optie zijn. Daarom bieden we interessante f inancial- en operational lease oplossingen. Per saldo kan dat goedkoper zijn”, aldus Winkelhorst. “ We denken ook daarbij met de klant mee. Het is namelijk altijd maat werk , het is net wat men wil en waar men een goed gevoel over heef t.” Het kan huur zijn, maar ook lease behoor t tot de mogelijkheden. Bij huur of lease weten afnemers precies

waar ze aan toe zijn. Het zorg t voor een stabiele kostprijs. “ Het gaat immers om een contrac t met een vast tarief. Dat is inclusief onderhoud, ver zekering en eventuele schades. Dat wordt als pret tig er varen, dan komen ze immers niet voor verrassingen te staan.” Na de huur- of leaseperiode kan de machine tegen de rest waarde alsnog worden aangeschaf t. Maar dat is zeker geen verplichting. “ Men kan ook gewoon weer een nieuw contrac t met een nieuwe machine aangaan.” Onderhoud en service Hencon Forestr y lever t tevens gebruik te machines van topk waliteit. Onderhoud en ser vice zijn er eveneens in goede en ver trouwde handen. Het onderhoud gebeur t in eigen beheer met een multifunc tionele werkplaats en geschoolde monteurs gespecialiseerd in hydrauliek , besturingss ystemen, motoren en onderstellen. “ Een goede machine kopen is uiteraard essentieel, maar het bieden van de juiste ser vice is minstens zo belangrijk. Want stilstaan en niet verder kunnen, kost altijd geld.” Daarnaast kun u voor onderdelen een beroep doen op Hencon Forestr y.

Voor meer informatie: Hencon Forestry | De Bolanden 9, 7071 PW Ulft T 0315 69 54 70 | E info@henconforestry.com | I www.henconforestry.com 05 >>029


G€LD & FINANCIËN

Aantrekkelijke subsidies en leningen

Energie besparen en opwekken, de kranten staan er vol van. Het levert direct veel voordeel op, zo is wel duidelijk. Maar hoe ga je ermee aan de slag? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en kunnen wel wat ondersteuning of begeleiding gebruiken. Agem Energieloket helpt u graag op weg.

Agem Energieloket, hét adres voor alle vragen Direct voordeel met energie besparen en opwekken

D

e energietransitie is in volle gang. Voor inwoners en bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden om te investe ren in duur zaamheid en daarmee in te spelen op de nabije toekomst. Je moet dan denken aan isoleren, zonnepanelen, warmte pompen, ledverlichting. Het zorg t voor een lagere energierekening , milieuwinst én comfor t. Maar hoe pak je het aan? “ Dat is best lastig voor mensen. Simpelweg omdat vaak de benodigde kennis ontbreek t ”, ver telt Jeroen aan het Rot, coördinator van A gem Energieloket. Via A gem Energieloket is alle informatie beschikbaar. De ser vice is laagdrempelig , meestal kosteloos en onaf hankelijk. Immers, A gem fungeer t in opdracht van de Achterhoek se gemeenten en heef t geen winstoogmerk. Gedrag aandachtspunt Het besparen van energie is de eerste stap als het om verduur zamen gaat. De snelle winst kan worden geboek t door bewust wording. “Gedrag is een belangrijk aandachtspunt ”, stelt Jeroen aan het Rot. “Als je je huis ver warmt en tegelijker tijd je ramen open zet om te ventileren, heef t dat een averechts ef fec t. Dat is niet slim. Natuurlijk is goed ventileren belangrijk , maar vaak volstaat ’s ochtends even een k war tier goed ‘spuien’ (alle ramen open zet ten) om voldoende frisse lucht in huis te halen.” Het toepassen van ledverlichting is een andere mogelijkheid om snel energie te besparen. “ Het isoleren van de schil van je woning biedt grote voordelen”, weet de coördinator van A gem Energieloket. “ Je moet dan denken aan spouwmuuriso latie, dak- en vloerisolatie en het aanbrengen van

dubbel of triple glas. Allemaal maatregelen met een hoog rendement.” Het plaatsen van zonnepanelen, - collec toren, kiezen voor lokaal opgewek te groene energie (bijv. via A gem) of de c v-installatie ver vangen voor een warmtepomp zijn eveneens interessant, zeker voor de langere termijn.

Waar begin je en wat kun je doen Gratis energiecoach Als het om het besparen of opwekken van energie gaat, is er één aanspreekpunt voor iedereen: A gem Energieloket. Het Energieloket informeer t, adviseer t en begeleidt inwoners en bedrijven vanaf het eerste idee tot aan de uit voering van maatregelen. Je kunt gratis telefonisch advies krijgen. Maar er zijn ook energiecoaches beschikbaar die kosteloos bij je thuis komen (w w w.agem.nl/ energiecoach). Ze maken inzichtelijk welke moge lijkheden er zijn om energie te besparen en op te wekken. Dit is meestal maat werk , dus je bent er echt mee geholpen. Daarnaast zijn er verschillende gunstige f inanciële regelingen, duur zaamheidsleningen tegen uiterst aantrekkelijke voor waarden en subsidies beschikbaar. Dat maak t het ex tra interessant om in ac tie te komen. Het gaat bijvoorbeeld om de Toekomstbestendig Wonen Lening , een regeling die is opgezet door de provincie Gelderland en gemeenten. Voor meer specif ieke informatie over subsidies en leningen bent u bij A gem Energieloket aan het juiste adres.

Agem Energieloket is bereikbaar via T: 0314 820 360 of per E: energieloket@agem.nl Of kijk op: www.agemenergieloket.nl

>030


G€LD & FINANCIËN VERHUUR

3PP: administratiekantoor voor het MKB en ZZP-ers Als ben Als ondernemer ondernemer ben je vaak drukbezet je vaak drukbezet en en zit je je vol vol met met nieuwe nieuwe zit

inspirerende inspirerende ideeën. ideeën. Je Je zit dan dan niet niet te te wachten zit wachten op op de de administratieve administratieve zaken die zaken die daar daar bij bij

horen. horen. Juist Juist dan dan komt komt 3PP om om de 3PP de hoek hoek kijken. kijken.

Bij Bij 3PP 3PP nemen nemen ze ze jou jou als als ondernemer graag ondernemer graag het het administratieve administratieve werk werk uit handen, handen, zodat zodat je uit je

meer meer tijd tijd kunt kunt besteden besteden aan de werkzaamheden aan de werkzaamheden waarmee vanuit je waarmee je je vanuit je passie aan de slag wilt. passie aan de slag wilt. Die zaken zaken die die zorgen zorgen Die voor voor plezier plezier in in je je werk, werk, goede prestaties goede prestaties en en resulteren resulteren in in extra extra omzet voor voor je omzet je bedrijf. bedrijf.

W

e e vragen vragen Koen Koen Heuvels, Heuvels, oprichter oprichter van 3PP, van 3PP, waar waar 3PP 3PP dan dan eigenlijk eigenlijk voor ss taat? taat? Koen: voor Koen: ““ Ik Ik ben ben je je par par tner tner in zaken zaken met met 3 3 P P ’s: ’s: Pres in Pres taties taties door door met Persoonlijke aandacht aandacht en en Passie Passie te te werken.” werken.” met Persoonlijke Wat Koen betref betref tt mag mag dit dit ook ook de de P P van van Plezier Plezier zijn. zijn. Wat Koen “Als je plezier plezier in in je je werk werk hebt hebt ,, komen komen de de pres pres tata“Als je ties namelijk vanzelf.” vanzelf.” De De inspiratie inspiratie om om zelf zelf een een ties namelijk adminis tratiekantoor tratiekantoor voor voor het het MKB MKB en en Z Z ZPZP- ers ers adminis te beginnen beginnen en en zichzelf zichzelf te te verhuren verhuren als als “Control“Controlte ler voor voor een een dag dag ”” k k wam wam na na het het zien zien van van het het fragfragler ment ‘‘ Het Het Terras Terras ’’ uit uit de de theatershow theatershow ““ Welcome Welcome to to ment Paradise van Lebbis. Paradise ”” van Lebbis. ““ Hier Hier beleef beleef tt de de klant klant op op het het terras de de ultieme terras ultieme klanter klanter varing varing ;; dit dit is is wat wat ik ik ook ook nas nas treef. treef. De De klant klant persoonlijke persoonlijke aandacht aandacht geven, geven, goede ser vice, snelle reac tie, passie goede ser vice, snelle reac tie, passie voor voor het het vak vak ,,

vol vol energie, energie, maar maar ook ook vooral vooral informeel informeel en en met met Achterhoek se nuchterheid.” aldus Koen die Achterhoek se nuchterheid.” aldus Koen die naas naas tt passie passie voor voor zijn zijn werk werk ook ook passie passie heef heef tt voor voor de de natuur van de Achterhoek en deze geregeld natuur van de Achterhoek en deze geregeld op op zijn zijn mountainbike mountainbike verkent. verkent. Wat Wat Koen Koen mooi mooi vindt vindt is is dat dat zijn zijn hobby hobby “met “met cijcijfers bezig zijn” nu zijn werk is geworden. fers bezig zijn” nu zijn werk is geworden. Nieuwe Nieuwe klanten klanten kloppen kloppen vaak vaak aan aan nadat nadat ze ze getipt getipt zijn zijn door door bes taande klanten om eens met hem in bes taande klanten om eens met hem in gesprek gesprek te te gaan. gaan. Dit Dit resulteer resulteer tt er er in in dat dat hij hij inmiddels inmiddels ook ook klanten heef t in o.a. Ams terdam, Zoetermeer klanten heef t in o.a. Ams terdam, Zoetermeer en en

Groningen. Groningen. ““ Belangrijk Belangrijk daarbij daarbij is is dat dat we we voor voor de de Achterhoek se mentaliteit s taan; gewoon Achterhoek se mentaliteit s taan; gewoon anpakanpakken ken en en pure pure echtheid echtheid en en met met beide beide benen benen op op de de grond grond weten weten we we ons ons goed goed in in te te leven leven in in de de verschilverschillende omgevingen.” lende omgevingen.” Nieuwsgierig Nieuwsgierig geworden geworden naar naar wat wat 3PP 3PP voor voor jou jou kan kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contac t op. betekenen? Neem dan vrijblijvend contac t op.

Voor Voor meer meer informatie: informatie: 3PP 3PP | | koen@3p-partners.nl koen@3p-partners.nl | | www.3p-partners.nl www.3p-partners.nl

Activium Achterhoek, uw Exact dealer uit Oost Nederland Hoe kan ik mijn bedrijfsprocessen automatiseren of wellicht hoe kan ik deze processen goed in kaart brengen? Op welke wijze dien ik mijn database in te richten en kan ik mijn gewenste informatievoorziening daardoor uit het systeem halen? Moet ik mijn logistieke processen wellicht automatiseren met behulp van barcode-scanning of is het sowieso niet eens verstandig om mijn logistieke processen te registreren?

A

llerlei vragen rondom automatisering en het registreren van bedrijfsprocessen die bij ieder MKB of MKB+ bedrijf gesteld worden. ‘En dat zijn nu juist de vragen die wij van Ac tivium Achterhoek graag voor u beant woorden, aldus Marc van der Linden. ‘Als Exac t dealer en met jarenlange er varing en gebruikers- en beheerkennis van de applicaties Exac t Globe en Exac t Synerg y, zijn wij als consultant uit deze regio de juiste par tner om mee te schakelen. Automatiseren begint bij ons niet direc t vanachter de laptop, tablet of PC, maar met een goed gesprek, een inventarisatie en het ‘plat slaan van de problematiek ’. Duidelijkheid creeren wat de basisbehoef te is, wat de kern is van het uiteindelijke doel en van daaruit verder handelen, aldus Marc van der Linden.

Ac tivium is een Exac t dealer bestaande uit totaal 11 ZZP ’ers waar Marc van der Linden van Ac tivium Achterhoek er één

Is het handiger om in de ‘Cloud’ te werken of kan ik Exact ook gewoon ‘on premise’ gebruiken? van is. Klanten uit voornamelijk Oost-Nederland worden ondersteund met het gebruik van Exac t Globe en Exac t Synerg y voor zowel de f inanciële-, verkoop-, logistieke-, projec t-, HRM- en CRM-processen. ‘Het samenwerken als ZZP ’er zie ik als een meer waarde richting de klant en is ook prak tisch. Exac t consultant zijn als ZZP ’er is een mooi vak, maar op zijn tijd samenwerken en gezamenlijk trajec ten uit voeren maak t het ex tra plezierig en leuk, aldus Marc van der Linden.

Wil je eens brainstormen over bovengenoemde onder werpen of heb je behoef te om jouw toekomstige plannen rondom bedrijfsprocesautomatisering eens tegen het licht te houden, bel of mail gerust en wi-j komt graag ef f ’n an!

Meer informatie: Activium Achterhoek | Biesterveld 34, 7251 VS Vorden T 088-8787000 | M 06-52758560 | m.linden@activium.nl | www.activium.nl

>031


G€LD & FINANCIËN WHATSAPP FRAUDE - CrimiWHATSAPP FRAUDE - Criminelen doen zich voor als een nelen doen zich voor als een bekende van je en vragen bekende van je en vragen met een smoes om geld. Dit met  een smoes om geld. Dit doen ze heel geraffineerd. doen ze heel geraffineerd. Vaak is het een bericht met de Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft. Oplichting nummer heeft. Oplichting via WhatsApp is één van de via WhatsApp is één van de meeste toenemende vormen meeste toenemende vormen van online criminaliteit. van online criminaliteit. SPOOFING - Oplichters kunSPOOFING - Oplichters kunnen u bellen vanaf een nen u bellen vanaf een bestaand telefoonnummer bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Het lijkt van uw eigen bank. Het lijkt dan alsof u wordt gebeld dan alsof u wordt gebeld door een medewerker van door een medewerker van uw bank. Dit heet teleuw bank. Dit heet telefoon-spoofing.  Letterlijk verfoon-spoofing.  Letterlijk vertaald betekent dat naboottaald betekent dat nabootsen of namaken. Banken sen of namaken. Banken vragen u  nooit  via de televragen u  nooit  via de telefoon of via sms om overboefoon of via sms om overboekingen te doen, om uw pinkingen te doen, om uw pincodes of beveiligingscodes codes of beveiligingscodes te verstrekken of om directe te verstrekken of om directe toegang tot uw computer te toegang tot uw computer te krijgen. krijgen.

Welke risico’s liggen op de loer?

Rabobank helpt helpt klanten klanten met met veilig veilig bankieren bankieren Rabobank

H

et is helaas aan de orde van de dag. et is helaas aan de orde van de dag. Mensen die het slachtof fer worden van Mensen die het slachtof fer worden van oplichting tijdens internet bankieren of oplichting tijdens internet bankieren of mobiel bankieren. Criminelen bedenken mobiel bankieren. Criminelen bedenken steeds creatievere manieren om inlogsteeds creatievere manieren om inlogen betaalgegevens te verkrijgen. Let op en houd en betaalgegevens te verkrijgen. Let op en houd je geld veilig! je geld veilig!

Er is veel aandacht voor, toch worden veel menEr is veel aandacht voor, toch worden veel mensen slachtof fer van criminele prak tijken. Rabobank sen slachtof fer van criminele prak tijken. Rabobank vindt het belangrijk om klanten te helpen met veivindt het belangrijk om klanten te helpen met veilig bankieren. “ Daarom wordt er graag uitleg gege lig bankieren. “ Daarom wordt er graag uitleg gege ven over de verschillende risico’s die op de loer ven over de verschillende risico’s die op de loer lig gen”, ver tellen René Bok s en Lenie Thomas van lig gen”, ver tellen René Bok s en Lenie Thomas van de Rabobank. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, de Rabobank. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, zo luidt hun dringende advies. Rabobank doet er zo luidt hun dringende advies. Rabobank doet er alles aan om criminelen geen kans te geven. “ We alles aan om criminelen geen kans te geven. “ We zorgen er voor dat de s ystemen goed beveiligd zijn. zorgen er voor dat de s ystemen goed beveiligd zijn. Transac ties en online sessies worden constant Transac ties en online sessies worden constant gemonitord op af wijkingen. Door samen te werken gemonitord op af wijkingen. Door samen te werken met collega banken en politie en justitie worden met collega banken en politie en justitie worden klanten bewust en zelfredzaam gemaak t.” Ook klanten bewust en zelfredzaam gemaak t.” Ook wordt er veel aandacht geschonken aan informawordt er veel aandacht geschonken aan informatieoverdracht. Dat gebeur t door het geven van pretieoverdracht. Dat gebeur t door het geven van pre-

sentaties. Momenteel is dat, net als thuisbezoek , sentaties. Momenteel is dat, net als thuisbezoek , overigens niet mogelijk door het coronavirus. overigens niet mogelijk door het coronavirus. Voorkom problemen Voorkom problemen “Ondank s alle inspanningen worden nog steeds “Ondank s alle inspanningen worden nog steeds veel mensen slachtof fer van criminele prak tijken”, veel mensen slachtof fer van criminele prak tijken”, benadrukken Bok s en Thomas “ Het kan gaan om benadrukken Bok s en Thomas “ Het kan gaan om f inancieel misbruik door ‘bekenden en familie’, f inancieel misbruik door ‘bekenden en familie’, zoals het ongepast gebruik van de bezit tingen van zoals het ongepast gebruik van de bezit tingen van een oudere. Je moet dan denken aan pinpas fraude, een oudere. Je moet dan denken aan pinpas fraude, gedwongen testament wijziging of hypotheekop gedwongen testament wijziging of hypotheekop name, ont vreemding en diefstal van goederen name, ont vreemding en diefstal van goederen door familieleden of bekenden van zorgaf hankedoor familieleden of bekenden van zorgaf hankelijke ouderen.” lijke ouderen.”

Laat je je niet niet oplichten oplichten Laat door criminelen criminelen door Voorkom problemen en let goed op Voorkom problemen en let goed op de volgende risico’s: de volgende risico’s: ・ Whatsapp fraude ・ Mark tplaats fraude ・ Whatsapp fraude ・ Mark tplaats fraude ・ Spoof ing ・ Babbeltruc ・ Spoof ing ・ Babbeltruc ・ Phishing ・ Pinpas fraude ・ Phishing ・ Pinpas fraude

PHISHING - Valse emails PHISHING - Valse emails oftewel phishing zijn mails oftewel phishing zijn mails die worden verstuurd met die worden verstuurd met de bedoeling gegevens van de bedoeling gegevens van slachtoffers te ontfutselen. slachtoffers te ontfutselen. Met deze gegevens kunnen Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld geld van de ze bijvoorbeeld geld van de bankrekening halen. bankrekening halen. MARKTPLAATSFRAUDE - U MARKTPLAATSFRAUDE - U wilt iets verkopen via Marktwilt iets verkopen  via Marktplaats  en een geïnteresplaats  en een geïnteresseerde koper vraagt of u seerde koper vraagt of u eerst  via  een betaalverzoek eerst  via  een betaalverzoek één  cent  kunt  overmaken, één  cent  kunt  overmaken, zogenaamd om uw betrouwzogenaamd om uw betrouwbaarheid als verkoper te conbaarheid als verkoper te controleren. Wees voorzichtig: troleren. Wees voorzichtig: dit ‘onschuldige’ verzoek kan dit ‘onschuldige’ verzoek kan u zomaar duizenden euro’s u zomaar duizenden euro’s kosten. kosten. BABBELTRUC - Diefstal door BABBELTRUC - Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden belvaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken len bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waarzij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Deze devolle bezittingen. Deze zogeheten babbeltrucs zijn zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornalichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinmelijk aan de deur en bij pinautomaten. automaten. PINPASFRAUDE - PinpasPINPASFRAUDE - Pinpasfraude voorkomen is lastig. fraude voorkomen is lastig. Criminelen bewerken geldCriminelen bewerken gelden betaalautomaten steeds en betaalautomaten steeds vaker om de magneetcode vaker om de magneetcode van pinpassen te skimmen, van pinpassen te skimmen, oftewel te kopiëren. Daarna oftewel te kopiëren. Daarna plunderen ze de rekening. plunderen ze de rekening.

Voor meer informatie, neem contact op met Rabobank Graafschap of Noord- en Oost- Achterhoek Voor meer informatie, neem contact op met Rabobank Graafschap of Noord- en Oost- Achterhoek tel. 0314 442500 of 0544 474747 of kijk op www.rabobank.nl tel. 0314 442500 of 0544 474747 of kijk op www.rabobank.nl

>032


G€LD & FINANCIËN VERHUUR

Voor ondernemers die hun zaken perfect geregeld willen hebben

Maa gebruik vk nu decembean onze r actie! Sluit een 2 -jarig online ad m abonnem inistratiee ontvang d nt af en e eerste drie maa nden gratis.

Ben jij ondernemer in het mkb of zzp-er? Of wil je voor jezelf gaan beginnen? Weet dan dat MijnKennis speciaal voor ondernemers is die hun zaken perfect geregeld willen hebben en niet van losse eindjes houden. We spraken met Barry van Aken, kantoormanager MijnKennis in Doetinchem.

Meer weten? Volg dan op vrijdag 11 december ons gratis webinar waar we alles uitleggen over onze diensten en hoe simpel het online dashboard werkt waarmee je 24/7 bij bent met jouw administratie. Aanmelden via: w w w.mijnkennis.nl.

MijnKennis: meer dan alleen de cijfers Wat doen jullie precies? “ Wij ver zorgen de salarisadministratie, pensioenen, ver zekeringen, arbo, juridisch advies en natuurlijk de administratie voor het mkb, maar ook voor zzp - ers. Omdat wij al deze disciplines onder één dak hebben, sluiten al deze produc ten naadloos op elkaar aan en zijn ze afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hierdoor loop je geen onnodige risico’s en betaal je ook nooit te veel.” Wie zijn jullie klanten? “ Met ruim 1.0 0 0 klanten in ons bestand kan ik zeggen dat we van alle mark ten thuis zijn. Bekende klanten uit de omgeving zijn bijvoorbeeld Olthuis Bloemkunst, ABC-hek werk Achterhoek en Tome sen Parket en Design.” Jullie zijn voorlopers in Online administratie. Wat betekent dat precies? “ Wij behoren volgens Exac t tot één van de Top 10 kantoren wanneer het gaat om het ver werken van online administraties. Voor al onze klanten richten wij een online dashboard in waar je in één oogop slag kunt zien hoe je er f inancieel voor staat. Tijdens het webinar op 11 december kun je zien hoe dit eruit ziet en hoe simpel je bijvoorbeeld jouw fac turen kunt uploaden, zodat ze automatisch in jouw administratie worden ver werk t.”

Wat is de MijnKennis app? “ In de eerste helf t van 2021 maken we nog een volgende stap in onze digitalisering door de introductie van onze MijnKennis App. In de app kun je snel een vraag stellen aan jouw adviseur. Verder heb je direc t toegang tot belangrijke documenten zoals ver zekeringspolissen, k war taalcijfers en jaarreke ningen.” Zijn er ook webinars? ”Op vrijdag 11 december is er een gratis webinar waar we meer ver tellen over de diensten die we leveren. Daarnaast laten we ook zien hoe het online dashboard er precies uit ziet en hoe makkelijk het in het gebruik is. Natuurlijk is er ruim de tijd vragen te stellen of een apar te afspraak in te plannen. Je kunt je aanmelden op onze website w w w.mijnkennis.nl. ” Vragen? Mail Barr y: barr y.vanaken@mijnkennis.nl of bel direc t 085 – 4 85 4111. Ons kantoor bevindt zich op de Edisonstraat 8 4 in Doetinchem. Wij heb ben ook een kantoor in Lent (Nijmegen).

Voor meer informatie: MijnKennis, Edisonstraat 84 Doetinchem | T 085-485 4111 | www.mijnkennis.nl | Volg ons op

>033


G€LD & FINANCIËN

JongWijs: kinderen zélf leren sparen en betalen

Het Het is is fijn fijn als als kinderen kinderen later verstandig later verstandig met met geld omgaan. Goed geld omgaan. Goed sparen, sparen, maar maar ook ook verstandig uitgeven. uitgeven. Dat Dat verstandig is niet niet vanzelfsprekend. vanzelfsprekend. is Dat Dat kan kan een een kind kind leren door te leren door te oefenen. oefenen. Vallen en en opstaan opstaan Vallen met kleine kleine bedragen. bedragen. met Dat Dat kan kan met met JongWijs JongWijs van RegioBank: van RegioBank: een een pakket met met een een spaarspaarpakket en betaalrekening betaalrekening en voor voor het het kind kind zélf. zélf.

B

ij ij Fimax Fimax A A ssurantiën ssurantiën Zelfstandig Zelfstandig Adviseur Adviseur van RegioBank van RegioBank in in Doetinchem Doetinchem laten laten ze ze graag zien zien wat wat JongWijs graag JongWijs is. is. Een Een afspraak afspraak maken is is niet niet nodig. nodig. Kinderen Kinderen kunnen kunnen met maken met hun ouders gewoon gewoon binnenlopen. binnenlopen. hun ouders Leer Leer uw uw kind kind wat wat verstandig verstandig sparen sparen en en betalen betalen is is JongWijs is JongWijs is een een ff inancieel inancieel pakket pakket voor voor kinderen kinderen van 0 0 tot tot 18 18 jaar. jaar. Een van Een spaarspaar- en en betaalrekening betaalrekening mét mét jaarlijk ss leuke leuke en en prak prak tische tische geldtips. jaarlijk geldtips. Oók Oók voor voor de ouders. ouders. Want Want Fimax Fimax A A ssurantiën ssurantiën geef geef tt ook ook de de de ouder jaarlijk jaarlijk ss interessante interessante informatie informatie en en bruikbruikouder bare tips tips om om kinderen kinderen te te helpen helpen ff inancieel inancieel zelfzelfbare standig te te worden. worden. Gewoon Gewoon via via de de post, post, op op het het standig huisadres. ““ En En uiteraard uiteraard staan staan wij wij als als Zelfstandig Zelfstandig huisadres. Adviseur ook ook voor voor u u klaar! klaar! ”” ver ver telt telt kantooreige kantooreige -Adviseur naar Jean-Paul Jean-Paul Koot Koot van van Fimax Fimax A A ssurantiën. ssurantiën. naar Stap Stap voor voor stap stap leren: leren: van sparen sparen tot van tot Mobiel Mobiel Bankieren Bankieren JongWijs begint begint met met een een spaarrekening. spaarrekening. Vanaf JongWijs Vanaf 8 jaar jaar komt komt daar daar een een betaalrekening betaalrekening bij. bij. En En met 8 met toestemming van van de de ouder ouder ook ook een een Jeugdpas Jeugdpas mét mét toestemming weeklimiet en en Internet Internet Bankieren Bankieren en en Mobiel Mobiel BanBanweeklimiet

Jong geleerd is oud gedaan

Leer uw kind stap voor stap met geld omgaan

 

Fimax Fimax Assurantiën Assurantiën Rozengaardseweg Rozengaardseweg 25 25 7001 7001 DN DN Doetinchem Doetinchem T 0314 -- 36 36 39 39 99 99 T 0314 info@fimax.nl E info@fimax.nl E II www.fimaxgroep.nl www.fimaxgroep.nl

>034

kieren. kieren. ““ Dit Dit kan, kan, maar maar hoef hoef tt dus dus niet. niet. Ouders Ouders vravragen dit dit bij gen bij ons ons aan aan wanneer wanneer het het kind kind hier hier aan aan toe toe is. Uiteraard Uiteraard adviseren is. adviseren we we daar daar ook ook graag graag in.” in.”

Met Met toestemming toestemming van van de de ouder ouder krijgt het kind ook een Jeugdpas krijgt het kind ook een Jeugdpas met met weeklimiet, weeklimiet, Internet Internet Bankieren Bankieren en en Mobiel Mobiel Bankieren. Bankieren. “Dit “Dit kan, kan, maar maar hoeft hoeft niet. niet. Ouders Ouders vragen vragen dit dit bij bij ons ons aan aan wanneer wanneer het het kind kind hier hier aan aan toe toe is. is. Loop Loop gewoon gewoon binnen, binnen, zonder zonder afspraak afspraak U bent bent welkom U welkom van van har har te te welkom! welkom! Jean-Paul Jean-Paul geef geef tt aan: Kom Kom langs langs op op ons ons kantoor; kantoor; om om te te horen horen én aan: én zien wat wat JongWijs JongWijs u u en en uw uw kind kind kan kan opleveren. opleveren. zien

Fimax Fimax Assurantiën Assurantiën Zelfstandig Adviseur Zelfstandig Adviseur RegioBank RegioBank Rozengaardseweg 25, 25, 7001 7001 DN DN DOETINCHEM Rozengaardseweg DOETINCHEM Tel. (0314) (0314) 363 363 999 999 Tel.

Open nu js het JongWi pakket


G€LD & FINANCIËN VERHUUR

Wij managen de financiële situatie van de klant, zowel bij particulieren als bedrijven

10 jaar Tiecken VHP Manager Niet alleen zijn verhuizing ruim een jaar geleden naar de binnenstad van ’s-Heerenberg verliep vrijwel geruisloos. Ook aan het 10-jarig jubileum van Tiecken VHP Manager werd vanwege het coronavirus geen enkele ruchtbaarheid gegeven. Toch wil Jan Tiecken dit jaar graag nog even terugkijken op deze twee heuglijke momenten.

Klanten betalen alleen voor onze dienstverlening

J

an Tiecken begon in 2010 vanuit zijn huis in Ulf t als bemiddelaar in ver zekeringen, hypo theken en pensioenen. “ Ik had al wel elf jaar er varing , maar begon helemaal op nul ”, vertelt Tiecken. Hij was destijds de pionier op het gebied van provisieloos werken. “ Toen minister De Jager een jaar later een provisieverbod instelde op complexe produc ten als hypotheken, pensioenen en uit vaar t ver zekeringen, werk te ik al een jaar op die manier.” Lagere premies en maandlasten Tien jaar later is er aan die werk wijze nik s veranderd. Zo houdt Tiecken VHP Manager vast aan zijn visie dat klanten alleen betalen voor de dienstverlening van het bedrijf. “ Wij hanteren hier voor maandelijk s een vast bedrag ”, zeg t Tiecken. “ Zo weet je als klant precies waar je mee af bent en word je nooit verrast. Bovendien zijn de premies en maandlasten lager.” Daarbij is het advies van Tiecken volledig onaf hankelijk. “ Wij maken een risicoanalyse, maar sturen onze klanten niet. Wij adviseren en bemiddelen in ver zekeringen, hypotheken en pensioenen en ontvangen hier voor geen gelden van banken of andere aanbieders van f inanciële produc ten. We zijn aangesloten bij Hypotheek Company, waardoor we alle banken aan kunnen bieden. Door onze werkwijze kunnen wij naas t de reguliere ver zekeraars ook direc t writers aanbieden, waarmee wij voor de klant het contac t onderhouden. Daarom noemen we onszelf ook manager en geen tussenpersoon. Wij managen de f inanciële situatie van de klant, zowel bij par ticulieren als bedrijven.”

Team Dit doet Jan Tiecken - zelf Erkend Financieel Adviseur - met een team van drie personen. Rianne Daals is het eerste aanspreekpunt binnen het bedrijf. Zij heef t ruim 21 jaar er varing in de branche en adviseer t klanten onder andere op het gebied van ver zekeringen en consumptief krediet. Zijn par tner Marieke Geerligs werk t een dag in de week mee in het bedrijf en helpt bij de af wikkeling van de f inanciële - en polisadministratie. Sinds 14 ok tober 2019 werk t Tiecken VHP Manager vanuit zijn nieuwe onderkomen aan de Molenpoor tstraat 31 in ’s-Heerenberg. “ We wilden graag weer terug naar het centrum van ’s-Heerenberg ”, ver telt Tiecken. “ Vanaf 2012 zaten we al eens bijna vier jaar op het Stadsplein. Daarna zijn we naar de Goorsetraat verhuisd. Dat was ook een prima locatie, maar we zijn blij dat we nu weer in de binnenstad zit ten.” Digitaal advies Veel klanten worden op dit moment echter niet in het nieuwe kantoor ont vangen. Dat heef t vooral te maken met het coronavirus, waardoor veel contac ten op afstand plaats vinden. Tiecken: “Al voor de coronauitbraak hebben we geïnvesteerd in digitaal advies. Dat heef t vanaf maar t een vlucht genomen. Advies over ver zekeringen en hypothe ken doen we op dit moment via beeldbellen, waarbij we de schermen kunnen delen en de klanten onze adviezen laten zien. Er zijn klanten die dat zo pret tig vinden, dat ze op deze manier willen blijven werken. Daarbij kunnen we zo klanten in heel Nederland bedienen.”

Tiecken VHP Manager is telefonisch te bereiken via 0315-843793 en per mail: info@tieckenvhpmanager.nl. Meer informatie staat op www.tieckenvhpmanager.nl. 05 >>035


G€LD & FINANCIËN

Het voordeel van alles onder één dak

Alles onder één dak. Bij Steentjes kun je terecht voor bankzaken, hypotheken, verzekeringen en pensioenen

Bedrijf met vier kantoren altijd dichtbij klant

en makelaardij. Dat is wel zo makkelijk. Persoonlijk contact staat er centraal. Met vier kantoren in de Achterhoek is Steentjes altijd dichtbij de klant. Je kunt er zo binnenlopen met vragen of om zaken te regelen.

LICHTENVOORDE Broekboomstraat 10 7131 DW Lichtenvoorde T 0544 372220 lichtenvoorde@steentjes.nl GROENLO Nieuwestraat 1 7141 BX Groenlo T 0544 463863 groenlo@steentjes.nl EIBERGEN Grotestraat 13 7151 BA Eibergen T 0545 473277 eibergen@steentjes.nl RUURLO Kerkstraat 2 7261 GG Ruurlo T 0573 451485 ruurlo@steentjes.nl

>036

S

Persoonlijk contact centraal bij Steentjes

teentjes is een jong , dynamisch en modern bedrijf met veel er varing en kennis van zaken. Met vier kantoren in Eibergen, Groenlo, Lichtenvoorde en Ruurlo en 26 medewerkers wordt de mark t bediend. De uit gebreide dienst verlening in combinatie met de betrokken werk wijze werpt zijn vruchten af, Steentjes maak t een mooie groei door.

Steentjes Hypotheken De hypotheekadviseurs van Steentjes gaan graag met jou in gesprek. Zij zorgen er voor dat de juiste keuze wordt gemaak te uit het ruime aanbod: een hypotheek die aan alle wensen voldoet. Natuurlijk wordt ook de administratieve af handeling voor jou geregeld. Hier voor betaal je niets méér, want service gaat bij Steentjes een stap verder.

Steentjes Zelfstandig Adviseur RegioBank Klanten weten het bedrijf te vinden, bijvoorbeeld als het om bank zaken gaat. RegioBank is de ver trouwde bank in de buur t waar je op kunt ver trouwen. Volgens recent onderzoek van de Consumentenbond zijn klanten van RegioBank met een rappor tcijfer van een 9,4 het meest tevreden over hun bank. Ook voor ser vice en voor internet- en mobiel bankieren heef t RegioBank het hoogste cijfer van alle banken. Daarnaast kan men er trots op zijn dat het opnieuw is uit geroepen tot klant vriendelijkste bank van Nederland. Steentjes is zelfstandig adviseur van RegioBank. Bedrijven en par ticulieren kunnen er terecht voor sparen, betalen, hypotheken, alles. En je regelt het zoals je het zelf wilt.

RegioBank, Hypotheken, Verzekeringen en Pensioenen, Makelaars en Taxateurs

Steentjes Makelaars en Taxateurs Steentjes Makelaars bemiddelt bij de aan- en verkoop van alle soor ten en maten onroerend goed. Ook worden er onaf hankelijke en deskundige taxaties verricht. Makelaardij op een andere manier: persoonlijk , betrokken en door zichtig. Jouw belang staat voorop.

Steentjes Verzekeringen en Pensioenen Schade leidt bij Steentjes niet tot die ver velende papier winkel. Eén telefoontje en Steentjes regelt alles. De ver zekeringen en pensioenen zijn maatwerk met een per fec te prijs-k waliteit verhouding. Jouw wensen staan centraal. Zowel bedrijven ( grote ondernemingen, MKB ’ers en Z ZP ’ers) als par ticulieren worden adequaat geholpen. Steentjes Ver zekeringen en Pensioenen, een veilig idee. Voor meer informatie, kijk op w w w.steentjes.nl of loop gerust binnen bij één van de kantoren.


VERHUUR

| COLUMN

DIANE VAN DIJK

financieel advies Ook gebruik maken van de lage rentestand? Doe onze kosteloze hypotheekcheck ^

Hypotheken

Financiële planning

^

Hengeloseweg 2 7021 ZT Zelhem | T: 0573 - 281892 M: 06 - 44124350 | info@dvdadvies.nl | www.dvdadvies.nl

Hengelo Gld - Vorden - Zelhem Telefoon 0575 462359 www.demakelaarsvanbronckhorst.nl

Buitenkansen in wonen.

KATERTJE VERSUS K-POES In 1992 danste ik mijn eerste dansje bij Diny’s Dansschool. Samen met vriendinnen stapte ik vanuit hier mijn eigen grote wereld in. Een paar maanden later werd mijn vaste danspartner mijn allereerste vriendje! Een zoen vol in het licht van een lantaarnpaal als startschot van onze verkering. Wat wil een 15-jarige nog meer?! Na de dansles fietsten we standaard met ons vriendinnengroepje naar De Pauw. Om 24.00 moest ik thuis zijn. In die korte tijd kreeg ik het net voor elkaar om mijn 5 gulden op te maken. Twee bessen nipte ik wat traag naar binnen. Later had ik meer te besteden door mijn weekendbaan. Nog meer bessen drinken bij De Pauw! Na alles een keer in de Wc-pot te hebben gemikt, ietsjepietsje ernaast, begon ik alleen al te kokhalzen van de indringende geur. Sindsdien genezen van bessen, stapte ik over op bier. Even doorbijten in het begin. Wat een vreemde, bittere smaak. Maar na die gewenningsweken kon ik er zelfs van genieten. Gewoon simpel Grolsch, was al speciaal genoeg voor ons. Enkele vriendinnen dronken rode wijn, met regelmatig blauwe lippen, blauwe tong, blauwe tanden als extraatjes. Jakkes! En wanneer je in een bomvolle Pauw tegen een wijndrinker op botste, werd je ook nog eens bevlekt! Dus… bier! Ik werd als 15-jarige niet betutteld. Ik deed mijn ding en door vallen en soms wat wazig opstaan ben ik groot geworden. Mijn broer ook, niet te vergeten. Onze ouders vertrouwden ons gewoon, dat voelde je, dit hoefde niet eens uitgesproken te worden. Er was veel zelfsturing, omdat ze ons loslieten. Onze ouders zorgden meer dan goed voor ons, maar bemoeienis was er nauwelijks op dat gebied. Niet nodig. En dan ging je eens over een grens of er dwars doorheen. Je had toch echt vooral jezelf ermee de volgende ochtend, meestal middag. Katertje zat dan met zijn volle gewicht bovenop je hoofd wanneer jij voorzichtig één oog opendeed. Door alle grenzen, beperkingen en onthoudingen op dit moment gaat heel wat jeugd keihard over alle grenzen heen. Buiten Corona om. Daarnaast zijn de verwachtingen hoog, alles moet eruit gehaald worden wat erin zit. Misschien geen directe betutteling, wel indirect. Ook de studiefinanciering ontbreekt, waar wij nog volop van konden profiteren. Om het bedrag op de rekening nog enigszins te zien groeien moet er gewoon keihard worden gewerkt naast een studie die veel tijd kost. Nog tijd voor ontspanning?

Hittech Bihca Hittech Bihca is een leverancier van hoogwaardige precisieonderdelen en speciale, hoogwaardige materialen, met toleranties tot 2 micron. Met onze mogelijkheden voor cleaning, cleanroomassemblage, lijmen, laserlassen en supply chain management, kan Hittech Bihca volledig op maat gemaakte oplossingen bieden. Met bijna 40 jaar ervaring kunnen wij een hoge kwaliteitstandaard realiseren met een goede prijskwaliteitsniveau. Samen met onze klanten, voornamelijk uit de semicon, medische en analystische marktsegmenten, passen wij op proactieve wijze value engineering toe. Hittech Bihca, uw manufacturing partner bij uitstek.

Wij zijn op dit moment op zoek naar een projectleider Kijk voor openstaande vacatures op onze website

www.hittech.com

En dan ligt daar ineens de legale drug Poes voor het oprapen. Voor weinig geld een hoop plezier!!!??? Veel dealers in Oost Gelre. Help!!! Ooit een zuipkeet achter in mijn weitje geplaatst en omgetoverd tot speelkeet. Over een paar jaar mag hij met alle liefde omgebouwd worden tot ‘ drie- drankjeskeet’ . Ik hang dan stiekem een camera op en ik kom af en toe aanwaaien met wat lekkers, geheel onverwachts. Wat mijn eigen ouders veel minder deden, doe ik dan al meer. Er teveel bovenop zitten. Maar dit is jammer genoeg ook gewoon nodig toch, in deze inmiddels wat vreemde wereld? Ik weet het niet. Vrouwen als leiders, wanneer ze goed zijn, ben ik voor. Maar laat nu alsjeblieft dat ontzettend vervelende katertje van vroeger het winnen van die K-Poes!!!! Allebei knock-out en afvoeren? Dan staat vast een ander dier op, wederom met een hoog aaibaarheidsgehalte, maar onvoorspelbaar tot en met.

Cindy Hittech Bihca BV Verlengde Morsestraat 25 NL-7101 ND Winterswijk www.hittech.com

Cindy’s invalshoek

>037


AV weerbaarheid training & coaching

Ruim anderhalf jaar geleden is AV weerbaarheid opgericht door Adriaan Veldboom, judoleraar en sportinstructeur. “Door mijn jarenlange ervaring als judoleraar kan ik een grote groep kinderen en volwassenen bedienen”, aldus Adriaan Veldboom van AV weerbaarheid.

Ook weerbaarheidstraining voor bedrijven en instellingen die te maken hebben met agressie en geweld tijdens het werk

A

Het adres voor judo en weerbaarheidstrainingen in de achterhoek

V weerbaarheid is gestar t met het verzorgen van weerbaarheidstrainingen voor verschillende doelgroepen, zowel individueel als in groeps verband. Denk bijvoorbeeld aan een cursus zelf verdediging. Het aanbod in weerbaarheidstraining is het afgelopen jaar f link uit gebreid. “ Zo bied ik ook weerbaarheidstrainingen aan bedrijven en instellingen die te maken hebben met agressie en geweld tijdens het werk ”, ver telt Adriaan. “ Nieuw in ont wikkeling is het produc t S TRONG TOGE THER , een geweldloze inter ventie speciaal voor mensen die in de zorg werken bijvoorbeeld. Op deze manier kan de relatie tussen client en werknemer intac t blijven”. Naast de weerbaarheids trainingen ver zorg t AV weer baar heid ook judolessen voor jong en oud. “ De afgelopen 5 jaar geef ik judolessen in Oosterbeek en ben ik begin 2020 gestar t in Aalten, waar ik bij Spor tcentrum Fit&Fun een eigen, grote dojo heb gekregen met een vaste mat van 10 0 m2.” vertelt Adriaan. “ Vanaf januari worden er ook judo lessen opgestar t in Dinxperlo. Dit doe ik op de woensdagmiddag in de g ymzaal bij basisschool St. Liborius ”, ver telt Adriaan verder. Een uniek concept is o.a. het tuimeljudo, voor kinderen van 2,5 t /m 5 jaar, waarbij de basis van het judo spelenderwijs wordt aangeleerd. In de fantasiewereld van de kinderen worden er veel diverse bewegingen aangeleerd, hoe je moet samenwerken, vallen en weer opstaan, plezier krijgen in het spor ten enz. Naast tuimeljudo is er ook aanbod in jeugdjudo en judo voor volwassenen. Met de combinatie Aalten en

Dinxperlo kunnen kinderen en volwassenen zelfs meerdere keren per week spor ten. Er komt ook een speciale kennismakingsac tie voor het nieuwe jaar, houdt de website goed in gaten. Per 1 januari 2021 opent Adriaan zijn eigen praktijk aan de schoolstraat 2c in Varsseveld, waarbij hij cliënten kan begeleiden als lifecoach. “ Ik merk dat ik veel mensen kan helpen meer zelf ver trouwen te krijgen, een positiever zelf beeld te krijgen en sterker in hun schoenen te laten staan, door de oosterse krijgskunsten te combineren met coaching ”, ver telt Adriaan. “Om die reden ga ik die t wee werelden met elkaar combineren en bied ik personal training pakket ten aan. Personal training gaat samen met struc turele coaching gesprekken, waar voor ik ook een opleiding heb gedaan. Samen kijken we naar de hulpvraag , stellen we concrete doelen en help ik je met het proces naar je persoonlijke doel, wat dat ook mag zijn.” Die combinatie maak t de werk wijze van AV weerbaarheid zo uniek.

Wil je meer informatie? AV weerbaarheid training & coaching | Schoolstraat 2C | 7051 DC Varsseveld www.avweerbaarheid.nl | info@avweerbaarheid.nl | 06 – 29 81 70 71

>038


3 DOL DWAZE DAGEN

EINDEJAARSOPRUIMING ER B M E C E D 0 3 & 9 28, 2 Op

Cobalt HB2

afmeting 2800x1600 2000kg nu voor

uu r 9. 0 0 to t 17.0 0 ze da ge n zi jn de or vo en en in gs ti jd

Azure L1

€ 1.650,-

afmeting 3000x1500 1350kg nu voor

€ 3.250,-

• 10% kassakorting m.u.v. acties • 25% korting op enkele tuin- en parkmachines • Hapert aanhangers • Speelgoed 15% korting • Opruiming demo’s Husqvarna • Getoonde prijzen zijn ex. BTW

Azure L2

afmeting 2800x1600 2000kg nu voor

afmeting 2100x1250 750kg

€ 2.250,nu voor

vanaf

€ 999,NU VOOR

€ 129,-

SET PRIJS

447 delig nu

€ 349,-

€ 925,-

Houtklover

vanaf

€ 265,-

Husqvarna bladblazers vanaf

€ 228,-

Husqvarna 545 mark II nu voor

€ 495

AKTIE PRIJS

Karcher HD spuit

€ 3.305,-

vanaf

15%

Nu voor

KORTING

€ 145,Nu voor

€ 1.365,-

Waliënseweg 44 Winterswijk-Huppel T 0543 - 56 23 55

€ 650,-

op de voorraad duwmaaiers

info@ebbersmechanisatie.nl

www.ebbersmechanisatie.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

>039


kortingscode:

kadovanrob

ontvang 10% korting op ons gehele assortiment gebruik de kortingscode op shopvanrob.com

10%

KORTING

feestdagen voor de deur!! Kortingscode is actief t/m 31-1-2021

H A A R D E N & K A C H E L S – S C H O O R S T E E N T E C H NIE K – S C H O O R S T E E N V E G E N – S E R V I C E D IE N S T – O N D E R H O U D

Veilig thuisblijven, dan maak je het extra gezellig De donkere dagen komen er aan. Dit jaar wel heel letterlijk. Meer thuisblijven is het devies. Maak het dan extra gezellig bij een haard of kachel. Want er gaat niets boven heerlijke stralingswarmte. D e nieu w s te haar den en kachels zijn energiezuinig en milieuvriendelijk.

www.heidesmid.nl

De sfeervolle showrooms van De Heide Smid vindt u in Halle en Duiven.

>040

Vestiging Halle: Halle-Heideweg 16, T 0314-631741 Vestiging Duiven: Nieuwgraaf 1 (naast IKEA), T 026-3192090


Totaalconcept voor projecten van staal, rvs en aluminium

Ten Brinke Metaal Aalten is gespecialiseerd in diverse soorten metaalbewerking en laswerk. De dynamische onderneming biedt een totaalconcept voor projecten van staal, rvs en aluminium. Een professionele ‘hobbyschuur’, zo ziet Jos ten Brinke zijn bedrijf. Hij

Ten Brinke Metaal Aalten

gaat altijd met plezier aan het werk. Net als zijn vader Henk, allround medewerker met passie voor 3D engineering en Mandy Seijffert, verantwoordelijk voor de administratie.

We kunnen alles maken en beheersen veel las- en snijtechnieken

T

Dynamisch metaalbewerkingsbedrijf voor particuliere en zakelijke klanten

en Brinke Metaal Aalten ging in november 2014 onder leiding van Jos ten Brinke van s tar t. Al snel werd een hal op de Vierde Broekdijk in gebruik geno men. Twee jaar geleden groeide het bedrijf ook daar uit zijn jasje. Daarom volgde verhuizing naar een groter pand, eveneens aan de Vierde Broekdijk. Daar heef t Ten Brinke Metaal Aalten een werkplaats van 4 0 0 vierkante meter ter beschikking. “ Het gaat voor t varend ”, ver telt Jos ten Brinke. “ Eigenlijk wordt het hier ook al weer te klein.” Zijn bedrijf doet alles op het gebied van metaal. Van interieur- tot cons truc tiewerk en alles wat er tussenin zit. Je moet dan denken aan winkelinrichting , ombouwen voor haarden en kachels, opbouw- en onderbouw van goederenkis ten (o.a. voor vracht wagens), maar ook produc tie van items voor de designwereld en voedingsindus trie. “ We kunnen alles maken en beheersen veel las- en snijtechnieken.” Op die manier worden zakelijke opdracht gevers en par ticuliere klanten adequaat geholpen. Zo is Ten Brinke Metaal Aalten een vas te par tner van o.a. De Heide Smid, Stoof f Interior Projec ts, Virupa, Geven Hef truck Ser vice en Marcel Jansen Zadelkas ten. “ Meedenken en ont zorgen is onze kracht. Door vakkennis en er varing zijn wij in s taat om een passende oplossing te bieden voor

(complexe) uitdagingen. Iedereen kan hier zo binnenlopen. Het gaat er heel gemoedelijke aan toe, wij noemen dat Achterhoek se mentaliteit.”

Door vakkennis en ervaring bieden wij een passende oplossing voor complexe uitdagingen. Op maat Ten Brinke Metaal Aalten werk t met geavanceerde apparatuur, waaronder een net aangeschaf te f iber-lasermachine. Mede door deze apparatuur is dit bedrijf f lexibel in uit voering en lever tijd. De produc ten worden op maat gemaak t, aan de hand van een 3D tekening. Dat alles in eigen beheer. Klanten kunnen dan precies zien hoe het wordt. Poedercoating in alle R AL-kleuren en montage in de eigen werkplaats behoren tot het totaalpakket. Openingstijden U bent van har te welkom, de kof f ie staat klaar. De openingstijden zijn op werkdagen van 7. 30 tot 17 uur en ’s avonds op afspraak.

Voor meer informatie: Ten Brinke Metaal Aalten | Vierde Broekdijk 33 | 7122 JD Aalten T 0543 785249 / 06 19828110 | E tbmaalten@gmail.com | I www.tbmaalten.nl

>041


Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. Hij schrijft maandelijks zijn kijk op de Achterhoek of in ieder geval op onderwerpen uit onze fraaie regio. Dit kan over van alles gaan. Lees en geniet.

Het was een uur of tien. Ik zat te wachten aan de bar. Het café was niet vol, wel gezellig. Hee... daar waren ze!

>042

Ferdi

| COLUMN

A.

Rond een uur of tien

had een nieuwe auto aangeschaft. Daar moest op gedronken worden. Zoals trouwens op alles. Toch maar elektrisch. “Compact,” zei hij, “lekkere actieradius... overdwars in de garage! “Zal wel”, drong ik aan... Hij overtuigender: “Als je uitstapt, gordels niet vergeten... anders denk je in het café: Wat hek dan noo toch op de rugge hangen!” Hahaha... kende ik al! We kregen geen aandacht van de caféhoudster. Pas toen we riepen dat we geen bier hadden meegenomen. Ondertussen was gemengde zangkoor “Deo Volente” binnengekomen. Bij iedereen bekend behalve bij mij. De repetitie zat erop, de stemming erin. Ze mengden zich tussen de aanwezigen of zetten zich aan de bar. Meteen begonnen er een paar te zingen. “Na de lockdown heb ik jou ontmoet” Nooit van gehoord en toch zong iedereen mee. Mijn vrienden ondertussen, hadden het over Trump, van de VS. Hij ging zich opnieuw verkiesbaar stellen. “Den mot toch warkelijk de prieze in de kaste hem’n hang’n veur et lieg’n!” Ik verbaasde me, eerst hem maar eens zien weg te krijgen! De caféhoudster zette het bier zorgvuldig voor ons neer, drie kleine kunstwerkjes! Ik wees naar een

grote, staande antieke klok, met kerstboomverlichting. “Mooi stukje antiek!” Terwijl ze antwoordde, begon het koor, gesteund door het iedereen, inclusief mijn vrienden, weer aan een onbekend lied: “Dankzij zware tijden, ondanks hevig lijden” Ik deed mijn best om haar toch te verstaan. Ik geloof dat ze zei kringloop, antiek, geen honderd euro, ze han’n der mear, kuj no nog mooi goedkoop ankomm’n!”

“Den mot toch warkelijk de prieze in de kaste hem’n hang’n veur et lieg’n!” Het koor hief het platte (merkte ik aan de reacties) lied aan: “Eerst het zuur maar dan de hoempa.” Iedereen zong mee. Ik had er nooit van gehoord... Ik keek eens rond: het café, ons clubje, de klok, de liedjes, het onbegrijpelijke... ik besloot alles te nemen zoals het was. Een hevige hoestbui maakte me wakker... In slaap gevallen!!! Half elf bij de coronateststraat in Zelhem en nog uitzoeken hoe te rijden!! Opschieten!!


| KERSTPUZZEL

Extra Kerstpuzzel = Extra Prijs! Verdeeld over het magazine staan er kleine kerstmannetjes op verschillende pagina’s. Hoeveel kerstmannetjes weet jij te tellen? Stuur jouw antwoord in, samen met een unieke slagzin! Antwoorden insturen kan op dezelfde wijze als hieronder voor de prijspuzzel staat beschreven.

3x

Vul de volgende slagzin aan:

MIJN Magazine is . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

VVV cadeaukaart van 75 euro!

..................................................................................................................

Gratis adviesdagen

s j i r P a r t Ex

Mijn Prijspuzzel Iedere maand plaatst MIJN Magazine een puzzelpagina, waarmee je niet alleen het nodige puzzelplezier kunt beleven, maar waarmee je ook nog wat kunt winnen. In deze editie kan met de PRIJSPUZ ZEL het volgende worden gewonnen;

• 2x • 1x

T R R A O V M E NI G B T O W K O S T E R N I L

Naoberkrat voor 2 pers. t.w.v. € 32,50. Steun lokale boeren en tuinders met de lekkerste regio-producten. www.naoberkrat.nl gezinsshoot van Te Brake Fotografie Lichtenvoorde t.w.v. € 100,00. Herinneringen voor aan je muur! www.tebrakefotografie.nl

AJ BI U H CI S T AI U A H O L R E K O N K L

M A E C N V S A E P N R RI M L T E N E R B A A

G A T D G T LI P A U L BI S A M T N B E O L B

N R E N ET U T E E U K O H O R R T I S D T P T

EI JI EE KA U E N R OI VI D I S T A E E E

M M TK SI KI RA NK RK TE T U B O S R N N

M A LP SN EF OF AI A O ER F R A E T H H U

O C AA TB LA PR GE PT DI L E L R R A A D

SP AP OS I U EX PA TI I A R V L E E M A I

PR PE EK NN EO LJ EA LT I A E E S F S S

ON EE TI GA SA EL RP RI E N N I S S G T

De woorden zit ten horizontaal, ver ticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende let ters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. ABUIS ADRES AGENT ALPENHA A S ERTSADER EUROPEES GUMMI KOELHUIS LELIE

LIKEUR MENSEN MISLUKKELING OPSOMMING PA ALTJE PARKE T PATERNOS TER R APIER R ATIO

ROMIG SALIE SERRE SPUITFLES S TEPPE S TOE T S TRESS TENNISBALLEN TURBO

DE OPLOSSING VAN DE PRIJSPUZZEL GEVONDEN? Je kunt de oplossing van de puzzel inleveren vóór WOENS DAG 16 december via de speciale puzzelbut ton op de website w w w.mijnmagazine.nl op de contac tpagina. Het is ook mogelijk om het per post in te sturen via een brief kaar t; MIJN Magazine, ter at tentie van de puzzelredac tie, Werenfriedstraat 1, 7136 L Z Zieuwent. De winnaars krijgen per mail bericht en ont vangen hun prijs van MIJN Magazine per post. WINNAAR EN OPLOSSING NOVEMBER De oplossing van de vorige puzzel (november) is: STERRENHEMEL • 1x My jeweller y De Beaut y fabriek: Harma Hoebink uit Hengelo • 1x onbeperkt tapas Eetcafé Enjoy: Etim Bassey uit Aalten • 1x kledingset Frederiks by Jessi: Ingrid Gerritsen uit Doetinchem

>043


VERBOUWINGS OPRUIMING!

HOGE ! G N I T R KO

*

20 00 M 2

>044

Batterij 10 en 12a Groenlo N18 - Afslag 11 Groenlo-Laarberg

www.badisign.nl

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel

Profile for Romeo Delta

MIJN Magazine - december 2020 (Editie West)  

Advertisement
Advertisement