Page 1

Gezondheid Gezo n j i z l e w zorg& Haarlem

Juridische ondersteuning

WERKEN EN LEREN

elke dag weer anders sen Aandacht voor men Kun jij goed met mensen omgaan en wil je daar je beroep van maken? Ontwikkel dan je ambitie en groei in je vak in een van onze opleidingen Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek.

Dagbesteding

PERSPECTIEF ! Voor mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn door psychiatrische of psychosociale problemen

Een lichamelijke beperking… En nu?

Dé kliniek voor de behandeling van hand- en polsaandoeningen

Dé kliniek voor de behandeling van hand- en polsaandoeningen Kijk voor informatie op www.novacollege.nl

Bij Heliomare Dagbesteding kunt u kiezen uit een gevarieerd activiteitenprogramma. Samen met u kijken wij naar activiteiten die bij u passen, zoals sport, fitness, muziek of cursussen

of bel (023) 530 20 10.

Pagina 2 en 24

GezondheidZorgWelzijn

Pagina 10 en 11

Pagina Hand- of polsprobleem? Tintelende vingers? Vingers doen begeleiding bij het strekken zoals tekenen, schilderen en computer vaardigheden. Altijddie metpijn deskundige in een of het buigen? Artrose? Reuma? Pijnlijkebegeleiding gewrichten in deof hand? Storende/pijnlijke aangepaste omgeving. Ook individuele bij u thuis in uw woonomgeving is mogelijk. Pagina 10 en 11 12 en 13 knobbel of zwelling aan de vingers, duim of pols? Moet u er maar mee leren leven…? En nu? Neem snel contact met ons op:

Editie 2012

1

Uw handen zijn te belangrijk!

Gezondheid, Zorg & Welzijn is een uitgave van: Romeo Delta MultiMedia BV, Tel. 0544-352235, www.romeodelta.nl T 088 920 95 00info@romeodelta.nl, of E ac.haarlem@heliomare.nl Er is altijd wel een activiteitencentrum bij u in de buurt.


www.novacollege.nl

Groeien in je beroep én als mens Bij het Nova College gaan we ervan uit dat iedereen kan groeien. In een vak en als mens. Je ambities kun je bij ons ontwikkelen tot een beroep. Onder andere in Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek. Maar alleen een beroep leren is niet voldoende. Daarom leer je je bij het Nova College ook ontplooien als mens. Onze school biedt daarvoor een prettige en veilige plek. Waar je fouten mag maken. Omdat je daar nu eenmaal ook van leert. Net als thuis.

Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek Bij ons kun je kiezen uit de opleidingen apothekers-, dokters en tandartsassistent, verpleging & verzorging,

tent Doktersassis met ambitie

welzijn (denk aan pedagogisch werker, onderwijsassistent, sociaal maatschappelijk dienstverlener, medewerker maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider, medewerker personeel en arbeid en medewerker sociale zekerheid) en laboratoriumtechniek. Allemaal beroepen waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen.

Nova Zorg voor de Buurt! Nieuw is Nova Zorg voor de Buurt!, het eerste met expertise van kenniscentrum Calibris ontwikkelde wijkleerbedrijf van het Nova College. In een sfeervol hoekpand hartje Haarlemse Slachthuisbuurt volgen gemotiveerde jongeren de opleiding Zorghulp of Helpende Zorg en Welzijn. Het gaat hier om jongeren die geen ‘schoolzitvlees’ hebben en die toch willen leren hoe ze mensen kunnen helpen in de sector zorg en welzijn. Ze volgen alle lessen en stage in het wijkleerbedrijf. Het vak leren ze door hand- en spandiensten te verrichten voor buurtbewoners. Docenten en bewoners begeleiden ze hierbij en zo groeien ze tot volwaardige vakmensen. Voor meer informatie: www.novacollege.nl/zorgvoordebuurt.

Meer weten? Wil je meer weten over de opleidingen van het Nova College? Ga naar www.novacollege.nl of bel (023) 530 20 10.


Gezondheid Gezo zorg&welzijn Met gepaste trots presenteren wij u de uitgave ‘Gezondheid, Zorg & Welzijn’. Dè uitgave waarin u informatie kunt lezen die betrekking hebben op alle facetten omtrent gezondheids- en welzijnszorg in uw regio.

Organisaties die zich presenteren in deze uitgave zijn; ROC Nova College

2 – 24

Medial Diagnostisch Centrum

4-5

Heliomare

4-5

SenZ

6

ViVa Zorggroep

6

De Waarden Kraamzorg

6

Het zijn de duizenden (professionele) zorgverleners, mantelzorgers en nog veel anderen, ook in ondersteunende functies, die zich elke dag weer inzetten voor de medemens, jong of oud; altijd een medemens die zorg, opvang of begeleiding hard nodig heeft. Het is dan ook logisch dat altijd weer blijkt dat het werken in zorg of welzijn grote voldoening geeft. Je merkt dat mensen je nodig hebben en dat jouw werk gewaardeerd wordt. En wat kan er motiverender zijn dan dat?!

Infopunt Zorg

6-7

Home Instead

8-9

Loket Haarlem

12-13

In deze uitgave presenteren zich een keur aan enthousiaste ondernemingen uit zeer uiteenlopende branches. Al die branches hebben iets met gezondheid, zorg en welzijn te maken. Dat is namelijk wat wij willen doen in deze uitgave: Promoten van zorg en welzijn in uw regio. Veel ondernemingen zullen in deze uitgave vertellen wat zij voor u kunnen betekenen, waarvoor u zoal bij hen terecht kunt of welke specifieke dienst en/ of product zij u kunnen beiden.

KDC Rozemarijn

14-15

The Hand Clinic

14-15

Sint Jacob

8-9

RIBW-KAM

10-11

Leger des Heils

10-11

MEE NWH

12-13

Hartekamp Groep

16-19-22

Menzis

18

Nieuw Unicum

20

Welkom op de Open Dag van Zorg en Welzijn In heel Nederland openen zorg- en welzijnsorganisaties op de derde zaterdag in maart hun deuren voor het publiek tijdens de landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn. Deze dag is bestemd voor iedereen die kennis wil maken met de zorg. Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Zij krijgen een kijkje achter de schermen van onder meer het ziekenhuis, de thuiszorg, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. De open dag wordt georganiseerd door regionale arbeidsmarktorganisaties voor de zorg, verenigd in RegioPlus. Kennismaken Het belangrijkste aspect van deze landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn is kennismaken met de zorg in al haar facetten. Aan deze dag nemen naast honderden zorglocaties ook veel welzijnsorganisaties deel. In het hele land staat de deur wagenwijd open, publiek kan op plaatsen komen die normaal niet toegankelijk zijn en alle vragen worden beantwoord.

GezondheidZorgWelzijn

waardoor je veel te weten kunt komen over werken in de zorg. Voor wie aan de slag wil in de zorg of een stageplaats zoekt, is het bezoeken van de organisaties tijdens de open dag altijd een goed idee. Veel instellingen werven actief nieuwe medewerkers en stagiairs tijdens de open dag en geven veel informatie over openstaande vacatures en de sollicitatieprocedure. Oriënteren Wie informatie wil over het zorgaanbod is van harte welkom. Maar ook wie meer wil weten over vrijwilligerswerk of zich wil oriënteren voor een opleiding of een baan in de zorg- of welzijnssector, kan op deze dag bij de zorg- en welzijnsorganisaties terecht. Er zijn veel demonstraties en rondleidingen

Leuke activiteiten Veel organisaties zetten niet alleen de deur open, ze organiseren ook leuke activiteiten, samen met medewerkers en cliënten. Zin om mee te snoezelen, te rolstoelfietsen of om een ziekenhuiskeuken van dichtbij te bekijken?

Editie 2012

3


Medial diagnostische centra is uw laboratorium waar u bloed laat prikken. Medial beschikt ook over een eigen trombosedienst en verleent laboratorium en andere diagnostische diensten aan patiënten, huisartsen, verloskundigen, GGZ-instellingen en grote ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp en Haarlem.

Anton van Weert, manager laboratorium Medial:

Ons uitgebreide netwerk van prikposten zorgt ervoor dat u altijd in de buurt terecht kunt.

“Medial “Nieuwe technologie biedt flexibiliteit Recent heeft Medial een onderzoek gehouden onder meer introduceert danwens 3300 patiënten naar hun tevredenheid over onze in werkuren die aansluit bij de dienstverlening en de wachttijden. Hieruit bleek dat (Lees het interview op de rechterpagina.) van veel mensen” een nieuw gemiddeld 75% van onze patiënten niet of korter dan 15 oproepMedial behoort tot de grootste laboratoria van Nederland en biedt dagelijks een groot systeem pakket aan laboratoriumdiensten voor huisartsen, voor ziekenhuizen, verloskundigen en GGZ-instellingen. Met een uitgebreid netwerk van posten voor bloedafname is prikposten”

minuten hoeft te wachten voor een bloedafname; 21% van de patiënten ervaart een wachttijd tussen de 15 en 30 minuten.

In 2012 introduceert Medial een nieuw oproepsysteem voor poli’s en prikposten. Daarmee wordt nog meer inzicht verkregen in de wachttijden en kunnen we goed blijven inspelen op de drukste momenten van de dag. Ons doel is de tevredenheid van patiënten te blijven verbeteren en te er altijd wel een locatie bij uzorgen in de dat buurt. onze medewerkers u optimaal van dienst Daarnaast beschikt Medial over een eigen (Lees het interview met Joke de kunnen zijn. Greeuw en Jacqueline van Vliet, trombosedienst. Voor meer informatie en onze openingstijden medewerkers bloedafname Medial, op dede rechterpagina) zie www.medial.nl Om hoge kwaliteit van haar dienstverle-

Dagbesteding

ning te handhaven, is Medial voortdurend op zoek naar gemotiveerde medewerkers Medial, vertrouwd voor de bloedafnamedienst. Mensen die niet de hele ochtend, maar wel graag een paar uurtjes kunnen werken in één van de meest innovatieve laboratoriumorganisaties van ons land.

en dichtbij!

Een lichamelijke beperking… En nu?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om als oproepkracht te werken bij Medial? Neem dan contact op via 023 – 890 83 51 (Ellie Meijers) of via e.meijers@medial.nl. Of kijk op www.medial.nl.

Medial, het juiste resultaat! Bij Heliomare Dagbesteding kunt u kiezen uit een gevarieerd activiteitenprogramma. Samen met u kijken wij naar activiteiten die bij u passen, zoals sport, fitness, muziek of cursussen zoals tekenen, schilderen en computervaardigheden. Altijd met deskundige begeleiding in een aangepaste omgeving. Ook individuele begeleiding bij u thuis of in uw woonomgeving is mogelijk. En nu? Neem snel contact met ons op: T 088 920 95 00 of E ac.haarlem@heliomare.nl Er is altijd wel een activiteitencentrum bij u in de buurt. Heliomare Dagbesteding Florence Nightingalestraat 3 2037 NA Haarlem heliomare

onderwijs

www.heliomare.nl

revalidatie

wonen

arbeidsintegratie

dagbesteding

sport


“Medial introduceert een nieuw oproepsysteem voor prikposten” Interview met Joke de Greeuw en Jacqueline van Vliet, medewerkers bloedafname Medial. Maakt het uit waar ik als patiënt mij laat prikken bij Medial? Joke de Greeuw :”Nee, u kunt zich bij al onze prikposten laten prikken; bij u om de hoek, maar ook op weg naar uw werk. Wij, als medewerkers bloedafname van Medial, zijn allemaal bevoegd en bekwaam. Medial streeft naar uniformiteit op alle poli’s en prikposten. Sommige speciale aanvragen, zoals ‘op ijs afnemen’, kunnen alleen op de poli’s van de ziekenhuizen worden afgenomen”.

Is het voor jullie soms niet erg druk? Jacqueline van Vliet: “ Ja, er zijn inderdaad piekmomenten op een dag. Er komen dan veel patiënten tegelijk binnen. Als je op dat moment een aantal patiënten hebt die moeilijker te prikken zijn of bijvoorbeeld kleine kinderen die meer tijd nodig hebben, dan is het voor ons erg druk. Het is dan fijn te merken dat andere patiënten daar begrip voor hebben”. Hoe speelt Medial in op die drukke momenten? Joke de Greeuw: “Dit jaar introduceert Medial een nieuw oproepsysteem voor haar prikposten, genaamd Q-Flow. Met dit systeem kunnen wij als medewerkers bloedafname heel snel zien welke patiënten er in de wachtruimte zitten en waar zij voor komen. De ene patiënt komt namelijk bloed prikken op verzoek van de huisarts, de andere komt alleen materiaal afgeven en weer een andere komt voor de trombosedienst. De patiënten worden met dit systeem beter verdeeld onder de medewerkers bloedafname en wij kunnen een betere planning maken”. Wat merk ik als patiënt hiervan? Jacqueline van Vliet: “Heel veel. U wordt, nadat u zich heeft aangemeld, direct bij de juiste medewerker bloedafname opgeroepen en direct verwezen naar de juiste prikruimte. Er is een snellere doorstroom van patiënten en een kortere wachttijd”.

Heliomare Dagbesteding: John Fagoe (56) komt twee keer per week naar het activiteitencentrum van Heliomare. Als gevolg van een mislukte operatie heeft hij hersenletsel opgelopen en heeft daardoor geheugenproblemen. John: “Na mijn de revalidatieperiode van anderhalf jaar is het gelukt om weer zelfstandig te wonen met begeleiding vanuit Heliomare. Twee keer per week ga ik naar het activiteitencentrum. Daar werk ik onder andere achter de computer en ik maak mooie voorwerpen van klei die in onze winkel verkocht worden. En ik doe fysieke training onder begeleiding. Via de jobcoach van Heliomare werk ik als vrijwilliger bij een wijksteunpunt. Ik doe daar huishoudelijk werk en dat bevalt me prima. Dankzij Heliomare ben ik zo ver gekomen.“ Heliomare Dagbesteding Heliomare biedt dagbesteding voor mensen met een beperking op een aantal locaties in Haarlem en omgeving. Dat zijn activiteiten op het gebied van training, sport en recreatie. U kunt op een zinvolle manier uw dag doorbrengen met een keus aan activiteiten en de mogelijkheid van bedrijfsmatig werken. Mogelijkheden • In het activiteitencentrum In Schalkwijk worden dagelijks meerdere activiteiten georganiseerd: van fitness tot computeren en van koken tot creatief bezig zijn. Tevens is het centrum een ontmoetingsplek voor sociale contacten.

GezondheidZorgWelzijn

elke dag weer anders • Het afasiecentrum van Heliomare. Extra aandacht voor mensen met afasie door middel van training en ondersteuning en lotgenotencontact. • In de werkcentra van Heliomare Dagbesteding kan men werken in een kleinschalige, beschermde omgeving. Dat is een uitkomst voor mensen die willen leren, die productief willen zijn of werkervaring op willen doen. De eigengemaakte producten en kunstartikelen worden in de winkel of het atelier verkocht aan particulieren en bedrijven. Werkcentra zijn te vinden in: -  Vorm op Maat in Overveen een grafische computerwerkplaats. - Kunst om de Hoek midden in Haarlem is een winkel/atelier. - Veel in Hout een houtwerkcentrum in Heemskerk. Open Dag Alle locaties van Dagbesteding zijn open tijdens de Open Dag van Zorg en Welzijn op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 15.00 uur. Kom even langs en kijk wat we allemaal doen. Deze dag heeft u ook de mogelijkheid om andere locaties van Heliomare te bezoeken. Op de website van Heliomare vindt u de adressen. www.heliomare.nl/ opendag Contact Meer weten of zin om eens langs te komen? Heliomare Dagbesteding Haarlem Florence Nightingalestraat 3 2037 NA Haarlem T 088 920 97 00 en vraag naar de zorgbemiddelaar. E Info-dagbesteding@heliomare.nl www.heliomare.nl

Editie 2012

5


ALSTUBLIEFT!

een vakantiecheque t.w.v. Є 100,-

Vakantiecheque

€ 100,-

12BN0001

www.roompot.nl/vaka

ntiecheque

Word voor slechts Є 19,50 per jaar lid van SenZ, de ledenservice van ViVa! Zorggroep, en ontvang een vakantiecheque van Roompot Vakanties. Het lidmaatschap is zo snel weer terugverdiend!

I. www.senzpas.nl T. 088-995 88 22 E. info@senzpas.nl

ViVa! Zorggroep

ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven • Heeft u hulp nodig bij het huishouden? • Bij het wassen, eten, aankleden? • Heeft u verpleging of verzorging nodig? • Of weet u nog niet precies welk hulp u nodig heeft?

ViVa! Zorggroep biedt een breed pakket aan zorgdiensten, van verpleging, verzorging thuis tot zware verpleging in het verpleeghuis. Wij willen onze diensten zo organiseren dat u deze in uw eigen woonomgeving ontvangt. Uw wens staat daarbij centraal. Bel 088 995 8000. 24 Uur per dag, ook in geval van nood of spoed. Of kijk op onze website www.vivazorggroep.nl

ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven

KOM KIJKEN IN HET HART VAN DE ZORG

ZATERDAG 17 MAART

Instell

ingen d ie meedoen aan de Open Dag zijn:

De Hartekamp Groep www.dehartekampgroep.nl De Wildhoef www.pro-senectute.nl Heliomare www.heliomare.nl/opendag Nieuw Unicum www.nieuwunicum.nl Osira Amstelring www.amstelring.nl Rode Kruis Ziekenhuis www.rkz.nl SHDH www.shdh.nl

Spaar en Hout www.pro-senectute.nl Zorggroep Reinalda www.zorggroepreinalda.nl Stichting Sint Jacob www.sintjacob.nl Triversum www.triversum.nl ViVa! Zorggroep www.vivazorggroep.nl Zorgbalans www.zorgbalans.nl ZorgContact www.zorgcontact.nl

Voor meer informatie:

infopuntzorg.nl

CYAN MAGENTA YELLOW BLACK


Kwaliteitsbeleid in de eerstelijn FACIT KAN U VAN DIENST ZIJN! Het kwaliteitsbeleid binnen uw praktijk is veelal de basis van uw dienstverlening. De medewerkers van Facit hebben veel ervaring met het ondersteunen van organisaties in diverse zorgsectoren op dit gebied. Wij helpen u graag bij de implementatie van uw kwaliteitssysteem of de uitvoering van uw kwaliteitsbeleid. Projectleider of interim kwaliteitscoördinator Wij kunnen binnen uw praktijk tijdelijk als projectleider van uw kwaliteitsproject worden aangesteld en voor uw praktijk een kwaliteitssysteem opzetten en implementeren. Samen met u of de medewerkers van uw praktijk maken we een actieplan, om toe te werken naar certificering. Nulmetingen/pre-audits Bij een nulmeting of pre-audit wordt uw praktijk, door middel van interviews en documentenonderzoek, doorgelicht op aanwezige procedures, protocollen en werkwijze van medewerkers. De eindrapportage van de nulmeting of pre-audit voorziet in een lijst met actiepunten en

biedt hiermee een belangrijk houvast voor het toekomstige kwaliteitsbeleid. Cursus Interne Audit De cursus Interne Audit is interessant voor medewerkers die al enige ervaring opgedaan hebben op het gebied van kwaliteit. Na afloop van deze cursus kan de deelnemer in de eigen praktijk interne audits organiseren en uitvoeren om na te gaan in hoeverre het kwaliteitssysteem is geïmplementeerd.

Cliëntenraadpleging met CQ-Index Facit kan voor uw organisatie een cliëntenraadpleging uitvoeren met behulp van de CQ-index. De CQ-index (Consumer Quality Index) is een gestandaardiseerde systematiek voor meten, analyseren en rapporteren van klantervaringen in de zorg. Meer informatie Bel 0251-212202 of kijk op onze website www.facit.nl

Wij nodigen u uit om te komen kijken in het hart van de zorg! Op 17 maart 2012, de derde zaterdag in maart, wordt voor de 12e keer de Open Dag van Zorg en Welzijn georganiseerd. Bezoekers zijn welkom in honderden zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland. In de regio Kennemerland Amstelland en Meerlanden gaan een kleine 40 zorglocaties open.

infopuntzorg.nl veel informatie over de zorg in deze regio en –niet onbelangrijk– gemiddeld zo’n 120 vacatures, uitgebreide informatie over opleidingsmogelijkheden, een overzicht van de aangesloten zorginstellingen, maar ook bijvoorbeeld een beroepstest en interessante filmpjes uit de praktijk.

Met de campagne ‘Kom kijken in het hart van zorg en welzijn’ geven organisaties in het hele land een grote doelgroep gelegenheid om kennis te maken met de wereld van zorg en welzijn en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. In deze regio is het natuurlijk ook mogelijk om een kijkje in de keuken te nemen bij een van de zorginstellingen. Daarnaast heeft de Open Dag van Zorg en Welzijn een arbeidsmarktcomponent: bezoekers ontdekken of een baan, vrijwilligerswerk of een stageplek binnen de sector interessant voor hen is.

Welke instellingen zijn open in deze regio? De Hartekamp Groep www.dehartekampgroep.nl De Wildhoef www.pro-senectute.nl Dyalisecentrum Beverwijk www.dialysecentrumbeverwijk.nl Heliomare www.heliomare.nl Humanitas Onder Dak www.humod.nl Nieuw Unicum www.nieuwunicum.nl Rode Kruis ziekenhuis www.rkz.nl SHDH www.shdh.nl Spaar en Hout www.pro-senectute.nl Stichting Sint Jacob www.sintjacob.nl Osira Amstelring www.amstelring.nl Triversum www.triversum Viva!Zorggroep www.vivazorggroep.nl Zorgbalans www.zorgbalans.nl ZorgContact www.zorgcontact.nl Zorggroep Reinalda www.zorggroepreinalda.nl

Infopunt Zorg In de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden zijn de zorgwerkgevers verenigd in de Vereniging Bedrijfstak Zorg. Samen zetten zij zich in om de personeelstekorten en de knelpunten op de arbeidsmarkt voor de sector aan te pakken. Hiervoor is Infopunt Zorg opgezet. Wie een hoofdrol wel ziet zitten, vindt op de website

GezondheidZorgWelzijn

Kijk voor alle informatie over werken en/of leren in de zorg op www.infopuntzorg.nl

Editie 2012

7


Wie zijn wij Home Instead Thuisservice brengt een vernieuwend zorgconcept in Nederland met een eerste vestiging in Zuid-Kennemerland en is onderdeel van Home Instead Senior Care, een wereldwijde franchiseorganisatie van ruim 975 zorgondernemingen met haar oorsprong in de VS.

Wat doen wij Home Instead Thuisservice maakt het mogelijk dat senioren zelfstandig kunnen blijven wonen en leven in hun vertrouwde thuisomgeving. Persoonlijke aandacht is voor ons het sleutelwoord. Wij bieden Metgezelschap, ondersteuning In&Om het Huis en Persoonlijke Assistentie op particuliere basis waarbij u zelf bepaalt welke diensten, wanneer en hoe lang worden afgenomen. Indien u een PGB heeft kunt u dat hiervoor inzetten. Bent u geïnteresseerd en wilt u met ons kennismaken, neem dan contact met ons op via info@homeinstead.nl of 023 8200392.

www.homeinstead.nl

Stichting Sint Jacob bestaat uit negen woonzorgcentra en verpleeghuizen in Haarlem en omgeving. Wij zijn op zoek naar ambitieuze leerlingen die samen met collega’s sterrenkwaliteit willen leveren en die zich thuis voelen in een lerende organisatie.

LEERLINGEN HELPENDE / VERZORGENDE / VERPLEEGKUNDE Wil je met eigen ogen ogen zien zien wat wat werken werkenininde deouderenzorg ouderenzorgis? is? • Op Op1717maart maarta.s. a.s.nemen nemenwij wijdeel deelaan aande de Landelijke Landelijke Open Dag Dag.van Zorg en Welzijn. • Kom Komnaar naarlocatie locatieKlein Klein België België en proef zelf de sfeer. sfeer. • Wij Wijzijn zijnaanwezig aanwezigom omdede(opleidings)mogelijkheden (opleidings)mogelijkhedenmet met jeje te te bespreken. bespreken. Adres Klein België: Belgiëlaan 3 te Haarlem. www.sintjacob.nl of bel (023) 892 3898 Gezondheid, Zorg en Welzijn, leerlingen, 160x116.indd 1

9-2-2012 10:49:40


Zomaar een voorbeeld UIT HET LEVEN van alledag “Hoe kan ik mijn moeder duidelijk maken dat het beter is om hulp van buiten in te schakelen om haar bijvoorbeeld voor 2 of 3 middagen per week te ontlasten van de zorg voor vader met zijn beginnende dementie. Ik kan met mijn baan en drukke gezin hier onmogelijk tijd voor vrij maken”. Dit dilemma speelt bij heel wat veertigers die zelf een druk gezin en/of een baan hebben en ouders die wel al 70+ zijn maar graag nog in hun eigen huis willen blijven wonen. Dit dilemma kan uitgroeien tot een knagend schuldgevoel wat als een grijze sluier over de relatie tussen kinderen en hun bejaarde ouders kan komen te liggen. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat je in het weekend gezellig op bezoek kunt gaan bij je ouders, om gewoon lekker te kletsen over de leuke dingen die jij en je gezin en je ouders, die afgelopen week hebben gedaan. In plaats daarvan hangt er bij die bezoeken een spanning in de lucht en zie je met pijn in het hart hoe je moeder haar uiterste best doet om het voor je vader en

voor iedereen naar de zin te maken. Ze doet haar uiterste best maar wordt ook een dagje ouder. Het lukt haar gewoonweg niet meer zoals ze dat vroeger deed en op vader kan ze ook niet meer rekenen, die heeft met zijn beginnende dementie steeds meer aandacht nodig. Na zo’n wekelijks bezoek neem je deze spanning ook mee naar huis, naar je eigen gezin. En dit leidt daar dan weer tot verwijten aan man en kinderen dat ze thuis eens wat meer moeten doen zodat jij ook door de week eens tijd kan vrijmaken voor je ouders. Je voelt je schuldig dat je je ouders niet de ondersteuning kunt bieden die ze eigenlijk verdienen. Vroeger stonden zij altijd voor je klaar en nu zij jou nodig hebben ben je er niet. Zondagavond lig je in bed nog een tijdje te piekeren. Wat eigenlijk een leuk en ontspannen weekend had kunnen zijn, sluit je met een naar gevoel af. Op maandagochtend om 7 uur gaat de wekker en word je weer opgeslokt door alle wekelijkse drukte. Tijdens de koffie denk je nog eens terug aan de pijnlijke

situatie gisteren tijdens het bezoek aan je ouders. Je moeder die met de tranen in haar ogen reageert op het gemopper van je vader die haar verwijt dat ze de laatste tijd regelmatig veel te lang weg is van huis en hem dan alleen laat zitten. Het is onze ervaring dat een situatie zoals bovenstaand beschreven veel vaker voor komt dan je denkt. Ja, en misschien ook wel bij u of in uw nabije omgeving. Als Home Instead Thuisservice kunnen wij u helpen in een dergelijke situatie. Bijvoorbeeld door 2 of 3 keer per week bij uw ouders langs te komen en uw moeder te ondersteunen bij de aandacht voor haar man. Hierdoor zal er voor u, uw gezin en uw ouders weer een prettige en gezellige onderlinge band ontstaan en kunt u ook werkelijk genieten van de schaarse momenten met elkaar. Bent u geïnteresseerd en wilt u met ons kennismaken, neem dan contact met ons op via info@homeinstead.nl of 023 8200392.

WERKEN EN LEREN BIJ SINT JACOB Chantal en Judith combineren werken en leren: vier dagen per week werken zij bij Sint Jacob en de vijfde dag volgen zij de opleiding tot verzorgende niveau drie. “We hebben al zo veel geleerd hier in de praktijk. Zo ontwikkel je je snel.”

opdrachten mee. De collega’s bij Sint Jacob zijn hun praktijkbegeleiders. “Zij helpen ons en tekenen de opdrachten af. Je merkt dat ze de tijd voor ons nemen, ook al hebben ze het druk. Volgens mij vinden ze het ook echt wel leuk dat wij hier het vak komen leren.”

Snel leren De beide leerlingen hebben een contract afgesloten met Sint Jacob. Dat betekent dat ze in principe zowel tijdens als na hun opleiding bij Sint Jacob mogen werken. Vier maanden geleden zijn ze begonnen, bij woonzorgcentrum Boerhaave. Ze werken er op een afdeling met somatische ouderen. “Dat zijn ouderen die lichamelijke problemen hebben. Er is op deze afdeling maar één mevrouw die zelf mobiel is.” Leren gaat snel. “Toen we hier begonnen, wisten we nog bijna niets,” vertelt Judith. “Maar je wordt echt uitgedaagd om veel te leren. Nu kunnen we bijvoorbeeld al zelf de mensen wassen, katheters verwisselen, met de liften werken en nog veel meer.” Vanuit school krijgen Judith en Chantal

Echt iets betekenen voor iemand Werken in de zorg geeft veel voldoening, vindt Judith. “Natuurlijk is het hard werken, maar je weet wel waar je het voor doet. Hier kun je echt iets bijdragen, iemands dag goed maken. Bij Sint Jacob wordt cliëntgericht gewerkt, dus probeer je zo veel mogelijk rekening te houden met wat de cliënt prettig vindt. Dat vind ik een mooi uitgangspunt” En dan maak je soms bijzondere dingen mee,

GezondheidZorgWelzijn

vertelt Chantal. “Op oudejaarsavond bijvoorbeeld hebben we een mevrouw zo blij kunnen maken met een glaasje champagne. Zij voelde zich echt feestelijk die avond. Prachtig als je dat nog voor iemand kunt doen.”

Editie 2012

9


PERSPECTIEF ! Voor mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn door psychiatrische of psychosociale problemen De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Kennemerland/Amstelland en de Meerlanden (RIBW K/AM) biedt diverse vormen van begeleiding en activering, waar nodig in combinatie met huisvesting. We werken nauw samen met GGZ behandelaars.

Ga voor meer informatie naar website: www.ribw-kam.nl Voor een oriënterend gesprek over ons aanbod of een bezoek aan een van onze woonvormen kunt u contact opnemen met de afdeling Aanmelding en Advies respectievelijk de betreffende teamleider van een woonvorm.

Stationsplein 118, Postbus 2257, 2002 CG Haarlem T 023 – 517 87 00, F 023 – 531 58 72 E postbus@ribw-kam.nl

Leger des Heils Noord-Holland Meer dan hulp alleen ‘10’ voor Toekomst, intensieve ambulante begeleiding voor gezinnen. Evelien: “Onze situatie is sterk veranderd. Ik drink minder, iedereen krijgt ontbijt, gaat schoon en op tijd naar school. Het huis is netjes en er is weer dagstructuur. Ik lag door een depressie hele dagen op de bank. Post ging ongeopend in de kast en we kregen schulden. De kinderen liepen met een boog om me heen. We vertrouwen onze gezinscoach. We moeten het zelf doen, zij helpt als het niet lukt”.

Wilt u meer weten over de hulp- en dienstverlening van Leger des Heils Noord-Holland? Kijk dan op: www.legerdesheils-noordholland.nl of bel naar 023-5533933.


mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn door psychiatrische of psychosociale problemen PERSPECTIEF ! Voor Beschermd Wonen Op veel plaatsen in Haarlem hebben we Beschermd Wonen-voorzieningen. Hier wonen mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen en intensieve begeleiding nodig hebben. Afhankelijk van de omstandigheden woont iemand in een individueel appartement of deelt een huis met anderen. Ambulante begeleiding In Haarlem en omgeving begeleiden wij ook zelfstandig wonende mensen. Wij bieden hier ondersteuning in het dagelijks leven en helpen bij het realiseren van doelen, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, sociale contacten, persoonlijk herstel, werk en dagbesteding. Maatschappelijke opvang In onze maatschappelijke opvangvoorzieningen wonen mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben en ondersteuning/begeleiding om hun leven weer op de rails te krijgen. In Haarlem hebben we op drie locaties opvang voor respectievelijk alleenstaanden, moeders met kinderen of mensen met een alcoholverslaving. Activering Het is voor iedereen goed om overdag bezig te zijn. In aanvulling op het aanbod van andere organisaties, bieden we op sommige locaties zelf dagbesteding aan. Via onze werkwinkel in de Spaarnwouderstraat kunnen we cliënten naar (vrijwilligers)werk begeleiden. U vindt daar ook De Passant, een ontmoetings- en activiteitenruimte voor mensen met autisme, en ComputerpASSie, een computerwinkel en –werkplaats. Ga voor meer informatie naar onze website www.ribw-kam.nl of bel (023) 517 87 00.

Leger des Heils Noord-Holland Meer dan hulp alleen Het doel van de hulpverlening door ‘10’ voor Toekomst is het behoud van de zelfstandigheid van het gezin als geheel en het zelfstandig blijven wonen binnen algemeen aanvaarde maatschappelijke grenzen. Samen met het gezin wordt gewerkt aan het beheersbaar maken en verminderen van de problemen. De nadruk ligt op het stimuleren en versterken van de eigen mogelijkheden van het gezin, zodat er weer perspectief voor de toekomst is. We begeleiden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar op tien verschillende leefgebieden, zoals opvoeding, administratie, psychische en/of verslavingsproblemen, dagbesteding en huishouding. Samen met het gezin neemt de gezinscoach stap voor stap de verschillende leefgebieden onder de loep en stelt doelen op. Wij zien steeds nieuwe kansen, maar pakken ook door als blijkt dat het niet lukt om een veilig thuis te bieden

GezondheidZorgWelzijn

aan kinderen en/of ouders. Successen vieren we. Bij sommige onderwerpen kan de gezinscoach adviseren om de hulp van een collega-instelling in te roepen, bijvoorbeeld bij verslaving of psychiatrie. De gezinscoach begeleidt het contact. Leger des Heils Noord-Holland waar ’10’ voor Toekomst deel van uitmaakt, is een veelzijdige organisatie die haar hulp- en dienstverlenende activiteiten in heel NoordHolland inzet. Leger des Heils Noord-Holland heeft onder andere voorzieningen op het gebied van Maatschappelijke Opvang, Jeugd & Opvoedhulp, GGZ (zowel jongeren als ouderen), ambulante begeleiding voor individuen en gezinnen (met meervoudige problematiek) en Bij Bosshardt buurtsteunpunten. Wilt u meer weten over de hulpen dienstverlening van Leger des Heils Noord-Holland? Kijk dan op: www.legerdesheils-noordholland.nl of bel naar 023-5533933.

Editie 2012

11


MEE biedt gratis informatie, advies en (juridische) ondersteuning aan mensen met een handicap, beperking of chronische ziekte. Zo maakt MEE meedoen mogelijk.

Leven met en beperking oeft niet altijd en handicap e zijn

Handicap, beperking of chronische ziekte?

Gewoon meedoen met onze maatschappij is Uitkomen met uw geld. Werken in voor mensen met een handicap, beperking een of vaste baan. Een kindvaak opvoeden. chronische ziekte een hele opgave. meedoen metvoor. onzeMEE helpt Sporten. MaarGewoon u staat er niet alleen maatschappij is voor met een u bij vragen over mensen opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & beperking of chronische ziekte vaakwonen en regelgeving & geldzaken. Vaak is er een wethele en opgave. meer mogelijk dan u denkt. Maar u staat er niet alleen voor. MEE helpt u bij vragen over financiĂŤn, Wilt u meer informatie? wonen, werken, en 522 nog veel n Bel ons viavervoer 088 6 522 meer. n Kijk op onze website: www.meenwh.nl Chat met onsu via onzeterreinen website: MEEnondersteunt op alle www.meenwh.nl/chat van het dagelijkse leven. Vaak is er n Of stuur ons uw vraag per e-mail: meer mogelijk dan u denkt. vraag@mailmee.nl

MEE Noordwest-Holland Ondersteuning bij leven met een beperking

Raad en daad voor iedereen met een beperking T 0314 34 42 24 www.mee-og.nl

Vragen over wonen, welzijn, zorg, vervoer of financiĂŤn?

wijst u de weg met objectieve informatie en helpt u om voorzieningen aan te vragen Kijk voor meer informatie en inloopspreekuren bij u in de buurt: www.lokethaarlem.nl - 023- 543 0990 - info@lokethaarlem.nl

In Loket Haarlem werken samen: Kontext, MEE nwh, Dock, Haarlem Effect, Gemeente Haarlem, Zorgbalans, Net Werk Vrijwilligershulp Zuid Kennemerland, Zorggroep Reinalda, Stichting Sint Jacob, Tandem, de bibliotheek Haarlem en omstreken.


Juridische ondersteuning bij leven met een beperking Is uw aanvraag voor bijvoorbeeld een woningaanpassing, bijzondere bijstand of hulpmiddel afgewezen? MEE Noordwest-Holland biedt u (gratis) advies en juridische ondersteuning aan. Brenda de Wit–Ramaekers (26) heeft goede ervaringen met MEE. Zij vertelt: ‘Toen ik mijn man ontmoette, gingen we al snel een geregistreerd partnerschap aan. Omdat we graag kinderen wilden krijgen, verhuisden we naar een groter huis. Ik kwam uit een aangepaste woning want ik heb posttraumatische dystrofie, en moest in ons nieuwe huis onder meer een traplift plaatsen. Maar de gemeente wees de aanvraag voor een traplift af. De juridisch dienstverlener van MEE heeft me toen geholpen bij het indienen van een bezwaar. Daarop is de vergoeding voor de traplift alsnog toegekend!’

Wat MEE kan bieden: • Ondersteuning bij het indienen van een bezwaar tegen (onjuiste) besluiten – van het UWV, Bureau Jeugdzorg, het CAK, het CIZ, gemeenten en zorgkantoren - over uw aanvraag. • Hulp naar uw behoefte: van het opstellen van een brief tot het optreden als gemachtigde. • Informatie en juridisch advies op basis van uw vragen. • Bemiddelingsgesprekken met bovengenoemde instanties. • Ondersteuning bij het opstellen van een beroepschrift.

Wat u kunt verwachten Als u MEE heeft gevraagd u te ondersteunen bij een bezwaarprocedure, dan begeleidt een juridisch dienstverlener van MEE u bij de volgende stappen: • Schrijven bezwaarschrift en opvragen dossier Het eerste bezwaarschrift maakt aan het bestuursorgaan duidelijk dat u het niet eens bent met het besluit. Het dossier biedt u inzicht in de gegevens die de instantie over u heeft.

• Bespreken (on)mogelijkheden en opvragen gegevens Op basis van uw dossier bespreekt u met de juridisch dienstverlener of er eventueel gegevens zijn op te vragen die uw bezwaar sterker maken, bijvoorbeeld van uw huisarts of zorgverlener. • Schrijven aanvulling op bezwaarschrift Als alle informatie is verzameld, dan is het vaak nodig om een tweede bezwaarschrift te schrijven. Het tweede bezwaarschrift gaat meer specifiek in op uw bezwaren tegen het besluit. • Mondelinge toelichting en besluit U zal een uitnodiging ontvangen om uw bezwaren mondeling toe te lichten op een hoorzitting. Met de juridisch dienstverlener van MEE kunt u afspreken dat u daar samen heen gaat. Op basis van al uw informatie neemt de instantie een besluit op uw bezwaarschrift. • Beroep aantekenen bij de rechtbank Als u het niet eens met de uitkomst van de bezwaarprocedure bespreekt u met de juridisch dienstverlener of het zinvol uw zaak voor te leggen aan de rechter. De juridisch dienstverlener kan u daarover informeren en adviseren.

Meer informatie? • Bel ons via 088 6 522 522: •Kijk op onze website: www.meenwh.nl/sjd • Chat met ons via onze website: www.meenwh.nl/chat • O f stuur ons uw vraag per e-mail: vraag@mailmee.nl

Cliënten waarderen MEE met 8,1 Uit een recent tevredenheidsonderzoek blijkt dat cliënten gemiddeld een 8,1 geven voor de ondersteuning door MEE Noordwest-Holland!

MEE Noordwest-Holland Ondersteuning bij leven met een beperking

U kunt bij Loket Haarlem terecht met al uw vragen Wonen Waar vindt u hulp wanneer u uw huishouden niet meer zelfstandig kunt doen, het onderhoud van de tuin lastig wordt of bij kleine klusjes? Wij adviseren over de mogelijkheden door vrijwilligers of professionele organisaties. Welzijn Welke mogelijkheden zijn er om meer contacten op te doen of een leuke invulling van de dag te organiseren? Wij denken met u mee.

en wat te doen bij (dreigende) schulden? Het Loket kent de weg. Vervoer Hoe komt u van A naar B als u niet meer goed ter been bent, niet meer kunt autorijden of geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer? Het Loket helpt en adviseert.

Over deze én andere vragen: Loket Haarlem informeert, adviseert, bemiddelt en helpt u bij het doen van aanvragen. Loket Haarlem is er voor ALLE Haarlemmers

Zorg Hoe zit het met de eigen bijdrage en het PGB, hoe voorkom je overbelasting als mantelzorger en welke zorgaanbieders zijn er in Haarlem? Het Loket weet het of zoekt het voor u uit. Financiën Is er geld terug te krijgen als u hoge zorgkosten maakt, welke regelingen zijn er voor mensen met een minimuminkomen

GezondheidZorgWelzijn

Editie 2012

13


Zorg van mens tot mens

• Dagbesteding voor kinderen • Werkplaatsen voor volwassenen • Wonen en logeren voor kinderen en (jong-) volwassenen • Therapieën • Thuisondersteuning Rozemarijn Ir. Lelylaan 10, 2103 XP Heemstede Tel. 023 - 527 63 66 Fax. 023 - 527 46 86 info@rozemarijn.net www.rozemarijn.net

Dé kliniek voor de behandeling van hand- en polsaandoeningen Hand- of polsprobleem? Tintelende vingers? Vingers die pijn doen bij het strekken of het buigen? Artrose? Reuma? Pijnlijke gewrichten in de hand? Storende/pijnlijke knobbel of zwelling aan de vingers, duim of pols? Moet u er maar mee leren leven…?

Uw handen zijn te belangrijk! Kies voor een gespecialiseerde kliniek: The

Hand Clinic in Amsterdam.

Ons team van gespecialiseerde handchirurgen en handtherapeuten staat voor u klaar! Wij hebben een overeenkomst met alle zorgverzekeraars. Verzekerde zorg met de service en toegankelijkheid van een privé-kliniek. Als eerste gespecialiseerde handenkliniek in Nederland al vijf jaar een begrip! Al sinds 2008 klanttevredenheidscijfer: 9! Voldoende eigen gratis parkeergelegenheid. The Hand Clinic is gevestigd in Amsterdam Zuidoost vlak bij de Ikea. Voor meer informatie kijk op www.handkliniek.nl of bel voor een afspraak: 020 - 3 420 430.


Rozemarijn is een jonge groeiende organisatie in Heemstede/Haarlem die zorg biedt aan kinderen en jongeren met o.a. verstandelijke en/of meervoudige beperkingen, licht verstandelijke beperkingen en /of psychiatrische beperkingen. De zorg wordt geboden in de dagbesteding, thuisondersteuning, wonen, logeren, woensdagmiddag- en zaterdagopvang. Door de groei maakt de organisatie een overgang naar een nieuwe fase. De mensvisie van Rozemarijn geeft aan mensen de ruimte waardoor zichtbaar kan worden wie ze zijn. Wij streven ernaar aan te sluiten bij de individuele mens en samen op zoek te gaan naar de eigen levensrichting en wat er nodig is om die te verwezenlijken. Wij willen een warme en veilige omgeving bieden waarin ontwikkeling van de kinderen en jongeren centraal staat. Voor de volgende functies zijn wij op zoek naar enthousiaste kandidaten:

Busbegeleiders m/v, invalkracht Begeleider MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag), invalkracht Groepsleider dagbesteding, invalkracht Meer vacatures vind je op onze website: www.rozemarijn.net Als jij een bijdrage wilt leveren aan een nog jong en groeiend initiatief nodigen wij je uit om te reageren! Informatie over de sollicitatieprocedure Met vragen kan je terecht bij Arne Savelkoel, hoofd dagbesteding, bereikbaar op telefoonnummer 023 - 5 27 63 66. Een sollicitatiebrief met C.V. kun je, bij voorkeur per e-mail, sturen naar ROZEMARIJN, t.a.v. Sylvia Rol; info@rozemarijn.net. Postadres: Ir. Lelylaan 10, 2103 XP Heemstede. Voor meer informatie over deze functies kun je ook kijken op onze site www.rozemarijn.net.

Handchirurgie op de kaart gezet Handen zijn een zeer belangrijk deel van het lichaam. Je hebt je handen nodig voor de uitvoering van simpele tot zeer complexe activiteiten. Men realiseert zich pas hoe belangrijk handen zijn, als ze door een ongeval of andere oorzaken (reuma, beknelling van zenuwen e.d.) slechts gedeeltelijk of helemaal niet te gebruiken zijn. Genezing van het letsel of de aandoening aan de hand is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de behandeling. The Hand Clinic is de eerste zelfstandige kliniek voor hand- en polsklachten, die zich vanaf de opening in 2007 inzet voor kwalitatief hoogstaande behandeling van deze klachten en sindsdien een gestage groei kent van patiënten. Onafhankelijke patiënt-enquetes leveren elk jaar het cijfer 8,9 of hoger op! The Hand Clinic The Hand Clinic is in 2007 in het leven geroepen door prof. dr. M.P.J.F. Ritt en dr. M.R. Ritt-Fischer. Zij waren van mening dat de tijd rijp was voor een zelfstandige kliniek voor hand- en polsklachten. Inmiddels werken er 7 handchirurgen (plastisch chirurgen) en 4 handtherapeuten (ergotherapeuten). The Hand Clinic heeft vanaf het begin met alle zorgverzekeraars een overeenkomst gesloten en alle behandelingen worden volledig vergoed. Voor een

GezondheidZorgWelzijn

eerste bezoek heeft men wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Het team In The Hand Clinic werkt een ervaren en hecht team van speciaal opgeleide handchirurgen en therapeuten, voor wie persoonlijke aandacht, service en een snelle behandeling van de patiënten het devies zijn. Patiënten worden zoveel mogelijk door dezelfde chirurg en therapeut gezien en behandeld.. Kleinschalig Een groot voordeel van de kleinschaligheid van The Hand Clinic zijn de korte lijnen in het behandelcentrum, waardoor er geen lange wachtlijsten ontstaan. Een operatie, indien nodig, kan al snel na de diagnosestelling plaatsvinden. Goede samenwerking en overleg tussen de chirurgen en therapeuten is uitermate belangrijk voor het welslagen van de behandeling en het is een groot voordeel dat zij samen onder één dak zitten. Modernste apparatuur The Hand Clinic beschikt over een operatiekamer die is uitgerust met de meest moderne apparatuur. Het patiëntendossier van het behandelcentrum is volledig elektronisch. Het is zo ingericht, dat dossiers

door ieder teamlid direct kunnen worden ingezien. Deze mogelijkheid zorgt er ook weer voor dat de lijnen kort blijven, hetgeen een vlotte behandeling ten goede komt.

Ontwikkeling van de handchirurgie De handchirurgie is in Nederland nog geen zelfstandige en omschreven discipline, maar valt voornamelijk onder de plastische chirurgie. Om een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de handchirurgie in Nederland te leveren, heeft The Hand Clinic het “Amsterdam Hand Fellowship” geïnitieerd, waarbij samenwerking met VUmc en AMC is gezocht. Na de specialisatie als plastisch chirurg , kan de fellow een jaar in deze universitaire centra en in The Hand Clinic werken bij ervaren handchirurgen. The Hand Clinic streeft er verder naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hand- en polschirurgie en handtherapie te bevorderen en op dit gebied een vooraanstaande bron van informatie en educatie te zijn. The Hand Clinic Hettenheuvelweg 16 1101 BN Amsterdam T: (020) 3 420 430 F: (020) 3 420 432 www.thehandclinic.nl www.handkliniek.nl info@thehandclinic.nl

Editie 2012

15


1

Past de zorg bij jou?

Doe De teSt

In de zorg kun je veel kanten op. Wat past bij jou? Test het hier of op www.utrechtzorg.nl en ontdek of werken in de zorg iets voor jou is.

Start hIer Ik help en verzorg graag andere mensen. nee

ja

Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij medische ingrepen zoals operaties en het geven van injecties.

ja

ja

nee, zie 5

nee

Ik vind het belangrijk om een band op te bouwen met cliënten.

ja, zie 1

Ik hou van aanpakken, het liefst werk ik met mijn handen.

nee, zie 2

Ik vind het leuk om alles te weten over de nieuwste technische snufjes.

Ik hou ervan om mensen te doorgronden. nee

Ik ben graag actief en creatief bezig.

ja, zie 3

ja, zie 7

nee, zie 6

ja, zie 4 nee, zie 5

4

Nederland kent ruim 1,2 miljoen probleemdrinkers. Slechts 3% hiervan klopt voor hulp aan bij een verslavingsinstelling. Wanneer mensen te lang wachten om hun drinkgedrag te veranderen, wordt het steeds moeilijker om deze levensstijl te wijzigen. Vandaar dat Brijder, specialist in verslavingszorg, de drempel probeert te verlagen met de leefstijltraining: Alcohol onder controle. Er zijn twee varianten van deze behandeling: volledig online en online gecombineerd met face-to-face-gesprekken. De onlinebehandeling www.alcoholondercontrole.nl is er voor mensen die graag zelf iets willen veranderen op hun eigen tempo, in hun eigen tijd en eigen omgeving. Of dat nu minderen of stoppen met drinken is, dat maakt niet uit. De deelnemer stelt samen met zijn onlinebebehandelaar een doel en daar gaan ze samen gedurende een aantal weken aan werken. Via een berichtenscherm communiceert de deelnemer met zijn behandelaar. Wanneer de deelnemer het moeilijk heeft of wanneer het juist erg goed gaat, dan kan deze dat via een bericht vertellen aan de behandelaar.

1. Dagelijkse verpleging en verzorging Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf zo veel mogelijk kunnen redden. Ik vind het leuk om ze daarbij te helpen. Ik ben klantgericht, geduldig, neem graag initiatief en hou van samenwerken. • arts • verpleegkundige • verzorgende • kraamverzorgende

4

4. Creativiteit, spel, beweging Ik ben sociaal ingesteld en ga graag met mensen om. Ik kan goed motiveren, heb een stimulerende persoonlijkheid, organisatietalent en inlevingsvermogen en ben zelfstandig en creatief. • activiteitenbegeleider • pedagogisch medewerker • sport- en bewegingsleider • fysiotherapeut

7

3

2. operaties, met hart of organen Ik hou van kort, maar intensief contact met mensen. Ik ben er voor ze als ze specialistische zorg nodig hebben. Ik ben flexibel, enthousiast, zorgvuldig, initiatiefrijk en hou van samenwerken. • chirurg • verpleegkundige • anesthesiemedewerker • operatieassistent

3. Psychische verzorging, opvoeden, jongeren Ik heb interesse in mensen en luister graag naar hun verhalen. Ik kan tegen een stootje, ben stressbestendig, bezit inlevingsvermogen en heb goede communicatieve vaardigheden. • maatschappelijk werker • woonbegeleider • jeugdhulpverlener • sociaal psychiatrisch verpleegkundige • psycholoog

2

5. Werken achter een balie of bureau Ik hou ervan om dingen te regelen en te plannen. Ik kan goed zelfstandig werken, maar hou ook van samenwerken en ik heb goede communicatieve vaardigheden. • beleidsmedewerker • medisch secretaris/ secretaresse • apothekersassistent

5

6

6. Schoonmaken, voeding, keuken Wat zwaarder lichamelijk werk vind ik geen probleem en ik ben praktisch ingesteld. Ik ben zorgvuldig, ook als iets snel moet, werk ik netjes. • voedingsassistent • instellingskok • zorghulp • medewerker steriele medische hulpmiddelen

7. Computers, techniek, laboratorium Ik heb affiniteit met techniek. Ik werk nauwkeurig en systematisch. • laboratoriummedewerker • chirurgisch instrumentmaker • apotheker

Bron: Utrechtzorg.nl

De Zorg, iets voor jou?

Wanneer er toch behoefte is aan meer persoonlijk contact dan is er ook de mogelijkheid om de combibehandeling te volgen. Deze leefstijltraining volg je deels online en wissel je af met persoonlijke gesprekken met een behandelaar op kantoor. Dit kan bijvoorbeeld zijn op de Haarlemse of Beverwijkse vestiging van Brijder. Andere levenswijze Beide behandelingen zijn zeer effectief, het is aan de deelnemer om te besluiten wat beter bij hem/haar past. Een deelnemer die de combibehandeling onlangs heeft afgerond, gaf tijdens de evaluatie aan: “Het fijne aan deze behandeling vond ik dat de gesprekken heel prettig waren en dat je daarnaast thuis via de computer ook veel steun kreeg. Het probleem wordt sneller duidelijk als je het allemaal opschrijft. Al heel snel merkte ik verschil. Niet alleen lichamelijk, want ik ben veel kilo’s verloren nu ik geen alcohol meer drink, maar ik ben ook veel vrolijker en ondernemender geworden. Het is een andere levenswijze.” Heeft u interesse en/of wilt u meer informatie over de bovengenoemde mogelijkheden? Neem dan contact op met één van onderstaande vestigingen: • Brijder Haarlem, Richard Holkade 12, tel. 088 - 358 38 00 • Brijder Beverwijk, Zeestraat 43 (3e etage), tel. 088 - 358 37 15 Mocht u geen problemen hebben met alcohol, maar met cannabis, drugs of gokken? Hiervoor biedt Brijder ook effectieve behandelingen. Meer informatie over Brijder en de verschillende mogelijkheden kunt u lezen op www.brijder.nl.

GezondheidZorgWelzijn GezondheidZorgWelzijn

Editie 2012

17

5


Zorgt u meer dan 8 uur per week langer dan 3 maanden intensief voor een naaste? Speciaal voor u is er de Mantelzorgservice. Welke zorgvraag u ook heeft, de Zorgadviseur helpt u graag. Bel haar gerust. www.menzis.nl/zorgadviseur


Oorwerk heeft voor elk oor de passende hooroplossing Een leven zonder geluid is bijna niet voor te stellen. Toch hebben veel mensen last van gehoorverlies. Dit ontstaat niet van de ene dag op de andere. Vaak merkt je omgeving eerder dat je gehoor minder wordt dan jezelf. Met een hoortoestel is een hoorprobleem eenvoudig op te lossen. De vakaudicien van Oorwerk audiciens helpt met een advies op maat.

Nieuwste technieken in Hooroplossingen op maat “Gehoorverlies kunnen we niet herstellen”, vertelt Albert Rijnaars van Oorwerk audiciens in Bloemendaal, “maar met het juiste hoortoestel kun je mensen weer beter verstaan. Een hoortest is algemeen bekend. Maar het is een grote stap om langs te komen, bij twijfel aan het gehoor. Al onze vestigingen zijn uitgerust met speciaal ingerichte hoorruimtes om het gehoor nauwkeurig te meten. Hier laten we alle mogelijkheden zien en ervaren. In een advies op maat bepalen we samen met de klant het meest optimale hoortoestel. Afhankelijk van het hoorprobleem past Oorwerk de juiste techniek toe in het hoortoestel van de keuze van de klant.” Draadloos genieten van tv en muziek Oorwerk levert ook draadloze communicatiesystemen, slaap- en zwemdoppen, waarschuwingssystemen, monitoren en infrarood- en FM-apparatuur. “Openbare gebouwen beschikken vaak over een ring-

GezondheidZorgWelzijn

leiding, waarmee geluid wordt versterkt. Een hoortoestel kan hierop draadloos worden aangesloten. Thuis kun je het geluid van een televisie versterken zonder het volume te vergroten. Via bluetooth kan je zelfs draadloos verbinding maken met audioapparatuur, om zo optimaal van muziek te kunnen genieten. Het werkt zelfs als draadloze headset voor de telefoon. Erkende audiciens Oorwerk audiciens is merkonafhankelijk, vertegenwoordig alle A-merken en draagt het kwaliteitslabel HoorProfs. De kwaliteit van de Oorwerk audiciens is gewaarborgd in de certificering door Stichting Audicienregister (StAr). Inmiddels heeft Oorwerk diverse winkels en servicepunten in de regio. Meer informatie over de Oorwerk audiciens en de adressen vindt u op www.oorwerk.nl

“Omdat het niet om horen gaat maar om verstaan.”

Editie 2012

19


Bezoek Nieuw Unicum tijdens open dag op 17 maart a.s. Bezoek Nieuw Unicum tijdens de

OPEN DAG VAN ZORG EN WELZIJN op

ZATERDAG 17 MAART Je bent van harte welkom tussen 11.00-16.00 uur aan de Zandvoortselaan 165 in Zandvoort. Er is een banenmarkt gericht op functies en doorstroommogelijkheden in de zorg. Er worden rondleidingen gegeven en om 12.00 uur en om 14.30 uur is er een modeshow van het merk Street One. Je kunt een partijtje tafeltennis spelen tegen cliënten of het tegen hen opnemen op de Wii spelcomputer. Koffie en gebak staan voor je klaar en we bakken graag een portie poffertjes voor je.

We zijn op zoek naar: ● ●

Zorgcoördinatoren Verzorgenden

Wat maakt het werken bij Nieuw Unicum bijzonder?: ● Nieuw Unicum is een expertisecentrum op het gebied van MS en niet-aangeboren hersenletsel ● Verschillende locaties ● Kleinschalige zorgafdelingen ● Zelfstandige teams bestaand uit leerlingen, verzorgenden, huishoudelijk medewerkers, zorgcoördinatoren en een coördinator ● Specifieke zorg en individuele begeleiding, dus afwisselend werk ● Diversiteit in functies ● Werken aan je eigen ontwikkeling door een uitgebreid scholingsaanbod

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Richard Bols, manager zorg & dagbesteding, op telefoonnummer 023 – 576 12 60, of e-mail: r.bols@nieuwunicum.nl. Je sollicitatie kun je per e-mail sturen naar personeelszaken@nieuwunicum.nl of per post naar de afdeling P&O, Zandvoortselaan 165, 2042 XK Zandvoort.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Unicum en de volledige functiebeschrijvingen op:

www.nieuwunicum.nl

Stichting Nieuw Unicum is een onderscheidende autonome zorgaanbieder in de lichamelijk gehandicaptensector. Onze kernwaarden zijn ambitie, innovatie en klantvriendelijkheid. Met 400 medewerkers en 90 vrijwilligers bieden wij aan ruim 250 cliënten vanuit 5 locaties alle door de AWBZ gefinancierde functies. Ons marktaandeel in zorg en ondersteuning voor specifieke doelgroepen als cliënten met progressieve Multiple Sclerose (MS) en niet-aangeboren hersenletsel (NAH) groeit de laatste jaren gestaag.


ViVa! Zorggroep, kwaliteit van zorg Afwassen, bedden opmaken, wassen, strijken en stofzuigen. Het zijn terugkerende bezigheden die deel uitmaken van ieder huishouden. Wanneer mensen ouder worden, net een operatie achter de rug hebben of ziek op bed liggen, kunnen deze huishoudelijk taken een probleem vormen. ViVa! Zorggroep helpt graag tijdelijk of blijvend bij het schoonhouden van uw woning, het opmaken van het bed en al die andere kleine huishoudelijke activiteiten. Maar ViVa! Zorggroep biedt meer dan Hulp bij het Huishouden. ViVa! Zorggroep biedt in Haarlem ook hulp bij het uit bed komen, douchen, wassen, aan- en uitkleden, het klaarmaken van de broodmaaltijd, eten, de toiletgang of het aandoen van prothesen: persoonlijke verzorging. Als u zich om wat voor reden dan ook korte of langere tijd niet zelf kunt verzorgen, helpen wij u hierbij. Overdag, ’s avonds of in het weekend, onze zorg is altijd beschikbaar. Soms kan er na opname in een ziekenhuis nog verpleging nodig zijn. Onze verpleegkundigen komen dan bij u thuis om te adviseren over het gebruik van medicijnen, hulpmiddelen en voorzieningen. Natuurlijk zorgen zij ook voor de praktische verpleging, zoals het toedienen van injecties, wondverzorging en het verwisselen van een katheter. Kortom, bij ViVa! Zorggroep vindt u een breed pakket aan zorgdiensten, van verpleging, verzorging thuis tot zware verpleging in het verpleeghuis.

Voor al uw vragen over zorg hebben wij een centraal nummer 088 995 8000. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.30 uur – 17.00 uur. In geval van nood of spoed is het nummer 24 uur per dag bereikbaar. ViVa! Zorggroep, Telefoon 088 9958000, www.vivazorggroep.nl

Werken bij Nieuw Unicum als zorgcoördinator Nieuw Unicum heeft de ambitie om zich in de komende jaren door te ontwikkelen tot toonaangevend expertisecentrum voor mensen met MS en voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Expertisecentrum zijn vereist een permanente focus op het opleiden van leerlingen en de scholing en ontwikkeling van de medewerkers. Daarom is het van belang om het aantal zorgcoördinatoren uit te bereiden. Wat doet een zorgcoördinator? Milou van Zanten is zorgcoördinator en werkt nu 8 jaar bij Nieuw Unicum. Ze kwam bij Nieuw Unicum stage lopen in het kader van haar zorgopleiding verzorgende IG. Dat beviel zo goed dat ze aansluitend ook in de vakantie bleef werken en vervolgens bij Nieuw Unicum in dienst kwam. Ze heeft ondertussen de opleiding niveau 4 verpleegkunde afgerond. Dat is nu bijna twee jaar geleden. Haar werk als zorgcoördinator is haar op het lijf geschreven. Milou: ‘Je bent het vaste aanspreekpunt voor een aantal cliënten. Dat is fijn voor hen en ook de familie/mantelzorgers kunnen bij je terecht. Naast de nodige zorg en begeleiding zorg je ook dat het zorgdossier van ‘jouw’ cliënten op orde

GezondheidZorgWelzijn

is. Je hebt contacten met de artsen en andere paramedici in Nieuw Unicum, zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten over de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Samen met mijn collega’s zorgen we ervoor dat er gezelligheid is op de afdeling en organiseren we zo nu en dan uitstapjes. Het bijzondere aan Nieuw Unicum vind ik de diversiteit. Er zijn verschillende afdelingen en locaties met verschillende doelgroepen en daarom verschillende manieren van zorgverlening. Je kunt dus intern doorstromen en weer nieuwe dingen leren. Nieuw Unicum is een opleidingscentrum en in dat kader begeleid ik leerlingen tijdens hun stage. Zelf ben ik ook echt een praktijkmens. Ik ben ondertussen gestart met een middle management-opleiding gericht op de zorg en ook die kennis kan ik toepassen in mijn dagelijkse werkzaamheden.’ Ed Borg is rolstoelgebonden en verblijft in een appartement op het terrein van de hoofdlocatie van Nieuw Unicum aan de Zandvoortselaan in Zandvoort. Hij heeft een drukke agenda. Hij neemt deel aan verschillende dagbestedingsactiviteiten (fotografie, computer- en gitaarles) en verzorgt de dieren op de boerderij. Omdat het verblijf in Nieuw Unicum veelal langdurig van aard is, wordt dit zoveel

mogelijk ingericht als zelfstandig wonen. En die nadruk op zelfstandigheid, bevalt Ed prima. Wat betekent de zorgcoördinator voor hem? Ed: ‘Ik heb met de zorgcoördinator afspraken gemaakt over de momenten waarop ik zorg en hulp nodig heb. Eigenlijk heb ik de touwtjes in handen: zij vraagt wat ik nodig heb en of er zaken zijn die ik anders zou willen en samen maken we daarover afspraken. Ik heb bijvoorbeeld hulp nodig bij de ADL, maar ook bij mijn administratie. Ik vind het fijn om hier op het instellingsterrein te verblijven: alles binnen handbereik. Als geboren Utrechter ben ik goed geaard in Zandvoort. Ben gek op zee, strand, duinen. Nee, ik ga hier niet meer weg!’

Editie 2012

21


wij op zoe n ij z . .o e rk e msk emstede / Hee

k naar:

n e t h c a r k e i t n a Vak 012 (m/v)

In Haarlem / H

e

2 ptember. n a v r e m o z e voor d n juli, augustus en se n Voor de maa

de

zorgsector, e d in g in id le n op dit echt iets is /of volg je ee n n e a g d n r ri e a d v u r o e r of Heb je enige aar en 18 jaa ene locatie b e ik d h p sc o e b je r n a e a k .W an 3 we an verschillen k t ch ben je meer d meer van je ra k e e ti ti n ca a lo k a re v e d ls n a a w rol bent zal op de ig voor jou!! Jou z e b d n n. e rg o nd ver z vraagd worde e g n e d e h ig meer uitvoere rd aa begeleidingsv

Kijkkamopgpro:ep.nl of

rte www.deha atienze inform o r a a n m o k 29 maart n e 0 2 p o n avonde uur. ur tot 20.30 u 0 .3 8 1 n a v skerk e.o. m e e H ; • Heemskerk in 1 l e k ir De C .o. eemstede e H , m le r a a •H oord, locatie Duin 89 a eg Rijksstraatw oek. in Bennebr


Kom kijken in het hart van de zorg! De Hartekamp Groep opent deuren op landelijke open dag van de zorg Op 17 maart 2012 zet De Hartekamp Groep de deuren van een tweetal locaties open: Het Duinhuis aan de Vondelweg 517 en Baloe aan de Pleiadenstraat 136, beide in Haarlem. Van 10.00 tot 16.00 uur vertellen enthousiaste medewerkers van De Hartekamp Groep over de mogelijkheden die de organisatie biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt er een kijkje nemen, sfeer proeven en er is informatie verkrijgbaar over het leren en werken bij De Hartekamp Groep. Iedere cliënt is uniek Tijdens de open dag wil De Hartekamp Groep de diversiteit aan zorg laten zien en ervaren. Iedereen heeft recht op een zo prettig mogelijk leven, ook mensen met een beperking. De Hartekamp Groep ondersteunt hierin met betrokkenheid en respect, vanuit de visie dat iedere cliënt uniek is, met eigen wensen en behoeften. Werken, leren en vacatures De Hartekamp Groep wil een lerende organisatie zijn en heeft een officiële erkenning als leerbedrijf. We besteden veel aandacht aan de opleiding en ondersteuning van onze medewerkers. Daarnaast heeft De Hartekamp Groep diverse vacatures. Zij

Doe uw

bieden boeiende en gevarieerde werkplekken aan met daarnaast de mogelijkheid om het werken te combineren met leren. Meer informatie vind je op onze site: www. dehartekampgroep.nl Het Duinhuis Het Duinhuis is het regionaal kinderdienstencentrum van De Hartekamp Groep en is bedoeld voor kinderen, jeugdigen met een verstandelijke of (ernstig) meervoudige beperking. Er zijn veel diensten voor kinderen en hun ouders onder één dak ondergebracht, uniek in Midden - Zuid Kennemerland en de grote wens van ouders. Zij kunnen op één plek terecht voor al hun vragen. Het centrum is ook een ontmoetingsplek voor ouders: er worden workshops georganiseerd en thema-avonden gehouden. Baloe Baloe is een gezellige kinderlocatie voor vroegbehandeling voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar met een motorische en/of verstandelijke achterstand in hun ontwikkeling. De kinderen krijgen op advies van de revalidatie- of kinderarts gepaste fysiotherapie, logopedie of andere vormen van therapie. Deze behandelingen maken deel uit van een spelontwikkelingsprogramma dat in dagdelen wordt geboden.

Elk kind zit in een vast groepje en komt drie of vier dagdelen per week. Ouders worden nauw betrokken bij de behandeling van hun kind. De Hartekamp Groep De Hartekamp Groep is er om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen en hen te helpen zich te ontwikkelen. We streven naar de kwaliteit van leven die cliënten voor ogen hebben en biedt daarbij ruimte om te proberen en te leren. En we groeien mee met een veranderende zorgvraag. Wij luisteren naar onze cliënten, herkennen de vraag achter de vraag en ondersteunen elke dag opnieuw met respect en toewijding. Samen vormen we een team, constant in verbinding met elkaar. Ieder zijn kracht, ieder zijn verantwoordelijkheid en ieder de ruimte om zich te ontplooien. Onze belangrijkste waarden zijn vertrouwen, verbinden en leren.

VOORDEEL met SenZ!

Per 1 maart jl. heeft SenZ, de ledenservice van ViVa! Zorggroep een overeenkomst met Roompot Vakanties. SenZleden krijgen standaard 10 procent korting in alle Roompot vakantieparken. De korting is het gehele jaar door geldig, óók in combinatie met de ‘Jonge Gezinnen- en 50+ korting’. Kijk voor informatie en reserveren op www. roompot.nl/senz.

u via SenZ begeleiding en ondersteuning aanvragen bij het winkelen, samen koken, koffiedrinken of wandelen, bezoek aan arts of gezellig samen naar het museum of theater. Leden van SenZ krijgen 10% korting op het uurtarief. U kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. De dienst wordt aangeboden in heel Kennemerland.

Bent u nog geen lid van SenZ? Dan hebben wij nu een wel heel aantrekkelijk aanbod. Als u zich aanmeldt als lid, ontvangt u namelijk een Roompot vakantiecheque. Met deze cheque krijgt u tot € 100,- korting op diverse vakantieparken, ook voor mindervalide accommodaties. De cheque is heel 2012 geldig, óók tijdens vakantieperiodes en in combinatie met jonge gezinnen- en 50+ korting.

Professionele Alarmopvolging, 24 uur per dag Een dienst waar steeds meer vraag naar is, is de Professionele Alarmopvolging. Woont u zelfstandig en overweegt u een aansluiting op personenalarmering? Met Professionele Alarmopvolging door het team alarmering van ViVa! zorggroep bent u er in geval van een calamiteit van verzekerd dat er snel professionele hulp komt, 7 dagen per week 24 uur per dag.

Nieuwe dienst: begeleiding en ondersteuning voor ouderen Ouder worden kan betekenen dat u steeds meer en vaker een beroep moet doen op hulp en begeleiding. Aanvullend op medische en huishoudelijke verzorging kunt

GezondheidZorgWelzijn

Lidmaatschap Het lidmaatschap is geldig voor het hele gezin en kost tot en met december 2012 eenmalig slechts Є 19,50. Kijk voor uitgebreide informatie over het servicepakket op www.senzpas.nl of bel 088-995 8822.

Editie 2012

23


Nieuw! Meer leren in de praktijk Jouw hart ligt bij de verpleegkundige zorg, daar wil jij je voor inzetten. Je wilt je ontwikkelen, specialiseren en groeien tot topper in je vak en als persoon. Daarom ben jij geknipt voor deze vernieuwde opleiding, waarin je vanaf het begin meer leert in de praktijk van het ziekenhuis en andere zorginstellingen. Mbo-Verpleegkundige - niveau 4, 3,5-4 jaar bol/bbl

Verpleegkundig met hart en ziee l

Je leert alles wat je als verpleegkundige moet weten en kunnen. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, Engels en burgervaardigheden. Het eerste jaar is beroepsoriënterend en ontdek je of de zorg echt bij je past. Het tweede jaar is algemeen beroepsgericht. Daarna kies je voor specifiek beroepsgericht in één van deze richtingen: ziekenhuiszorg, verpleeghuis-/verzorgingshuis-/thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar loop je stage in een zorginstelling en heb je korte ziekenhuispraktijkoriëntaties. Het tweede jaar loop je een half jaar stage in een ziekenhuis en een half jaar in een andere zorginstelling. Daarna kun je doorleren in de bol of solliciteren op een bbl vacature bij het Kennemer Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland of een andere zorginstelling.

En daarna? Met het diploma van deze opleiding kun je gaan werken in een ziekenhuis, bijvoorbeeld in een van de ziekenhuizen waarmee wij deze opleiding verzorgen, een verpleeg- of verzorgingshuis, in een woonvorm voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten of bij een gezins/thuiszorgorganisatie. De vraag naar verpleegkundigen is groot en groeit. Je kunt je als verpleegkundige specialiseren in veel richtingen en je kunt doorstromen naar (versneld) hbo.

Open huis Wil je meer weten over deze beroepsgerichte vernieuwde opleiding? Kom dan persoonlijk kennismaken tijdens het Open huis. Kijk op www.novacollege.nl/openhuis voor de data.

Aanmelden? Ga dan naar www.novacollege.nl/aanmeldenmbo om je aan te melden.

Gezondheid, Zorg & Welzijn editie Haarlem  

Gezondheid, Zorg & Welzijn editie Haarlem

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you