Gezondheid, Zorg & Welzijn - editie Twente 2015

Page 1

Gezondheid Gezo n j i z l e w zorg Tw e n t e

&

Een dip of een depressie? Iedereen heeft wel eens even een ‘dipje’ Flexibel, solidair én ondernemend Wij zijn er voor kwetsbare mensen

Kijk snel op pagina

9

ZORGVERLENING De komende jaren verandert de zorg ingrijpend HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN GZW info@romeodelta.nl, HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN 01 Gezondheid, Zorg & Welzijn is een uitgave van: Romeo Delta MultiMedia BV, Tel. 0544-352235, www.romeodelta.nl


Diagnose STAAR ? Maak voor een professionele behandeling met alle aandacht voor de patiënt een afspraak bij Augenklinik Ahaus, uw oogziekenhuis en diagnostisch centrum net over de grens in Duitsland!

• Vooronderzoek staar binnen 10 dagen • Staaroperatie binnen 3 weken Wij behandelen patiënten van alle zorgverzekeraars! Afspraak maken? Bel ons Nederlandse team!


HappyNurse zoekt zorgmedewerkers Ben jij een verzorgende of verpleegkundige met passie voor het vak en op zoek naar een baan in de zorg? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij zijn een snelgroeiende arbeidsbemiddelaar voor de zorgsector en werken voor diverse opdrachtgevers. Hierdoor hebben we continu nieuwe vacatures voor verpleegkundigen beschikbaar.

VERSCHILLENDE SOORTEN VACATURES BIJ HAPPYNURSE HappyNurse is constant op zoek naar nieuwe verzorgenden en verpleegkundigen met expertise, ervaring en passie. Wij werven en selecteren vaste medewerkers voor zorginstellingen, maar bemiddelen ook ZZP’ers, uitzendkrachten en detacheringskrachten. Wij zijn actief in verschillende branches binnen de gezondheidszorg, waaronder:

• • • • •

Vacatures gehandicaptenzorg Vacatures thuiszorg Vacatures ouderenzorg Vacatures ziekenhuizen Vacatures zorginstellingen

Maar we hebben ook regelmatig opdrachten in de jeugdzorg of bij GGD’s, gemeenten, farmacie, medical devices en bij zorgverzekeraars. Neem snel een kijkje in ons actuele aanbod vacatures verpleegkundige en vind een geschikte vacature bij jou in de buurt!

WERKEN BIJ HAPPYNURSE Wanneer je aan de slag gaat als verpleegkundige bij HappyNurse kan je rekenen op een uitgebreid opleidingsprogramma voor verpleegkundigen en verzorgenden. Flexibiliteit is een van onze kernwaarden en wij zijn altijd op zoek naar zorgprofessionals die flexibel in het leven staan. Flexibiliteit biedt namelijk de benodigde ruimte om te ontdekken waar je goed in bent. Doen waar je goed in bent, met passie en toewijding, geeft je voldoening en maakt je blij. En juist dit zorgt voor uitstekende zorg. Kan jij je hierin vinden? Dan ben jij dé kandidaat voor onze vacatures verzorgende of verpleegkundige.

VACATURES VERPLEEGKUNDIGE – MEER INFORMATIE Ben jij een zorgprofessional met een zorghart en spreekt HappyNurse jou aan? Bekijk dan snel de actuele vacatures en solliciteer! Staat jouw ideale vacature er niet tussen? Stuur ons dan een open sollicitatie met je CV. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Een depressie kan je leven ontwrichten Heb je al een tijdje last van een sombere stemming en heb je nergens meer plezier in? Mogelijk dat je dan lijdt aan een depressie, één van de meest voorkomende psychische klachten bij volwassenen. Enschede, oktober 2015 Nicoline Bras, GZ psycholoog bij Cruciaal GGZ te Enschede Een dip of een depressie? Iedereen heeft wel eens even een ‘dipje’, als er iets vervelends is gebeurd of soms ook zomaar. Meestal gaat dit na een tijdje vanzelf wel weer over. Maar soms blijft zo’n sombere stemming ‘hangen’ en heb je nergens meer plezier in. Somberheid gaat dan over in een depressie. Vaak krijg je er klachten bij zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, besluiteloosheid, een veranderd eet- of slaappatroon. Hoe ontstaat een depressie? Meestal spelen verschillende factoren een rol. Ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden zoals misbruik, geweld, een ernstig ongeluk kunnen een rol spelen bij depressieve gevoelens. Te hoge eisen stellen aan jezelf, tekort aan aandacht kunnen klachten over somberheid en depressie tot gevolg hebben. Ook veranderde omstandigheden zoals verlies van belangrijke personen door overlijden of scheiding, verlies van werk kunnen depressieve gevoelens veroorzaken. Soms spelen erfelijke factoren een rol. Wat kan je er zelf aan doen? Praat erover! Dat is niet altijd makkelijk, maar je zult ontdekken dat veel mensen begrip voor je hebben. Vertel wat er in je omgaat. Schakel, indien nodig, je huisarts of bedrijfsarts in en bekijk hoe je je werk in kunt delen. Accepteer dat het op dit moment in je leven zo is, stel je doelen bij en gun jezelf de tijd. Houd een regelmatig dagritme van eten en slapen vast. Ga elke dag naar buiten en zorg voor voldoende lichamelijke beweging. Dit helpt ook om beter in slaap te komen. Zoek op tijd hulp. Gaan je klachten niet over, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Maak een afspraak met de huisarts en vertel je klachten. Soms is medicatie noodzakelijk maar meestal zijn gesprekken met een psycholoog voldoende. Is een depressie te behandelen? Een depressie is in veel gevallen goed te behandelen. Welke insteek wordt gekozen, hangt af van de ernst van de klachten. Een behandelmethode die vaak wordt toegepast, is cognitieve therapie. Hierbij leer je bepaalde denkgewoontes om te buigen en activiteiten te ondernemen die helpen om je weer beter te voelen. Soms is EMDR therapie nodig om nare gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. Zijn de klachten ernstig en hardnekkig, dan kan het nodig zijn de behandeling te ondersteunen met medicijnen.

Op www.cruciaalggz.nl vind je informatie over ons complete aanbod.

GZW HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN

03


Scootmobielshop Enschede de grootste aanbieder van: Scootmobiel, Rolstoel, Rollator en Driewiel fietsen in Oost Nederland. Altijd een grote voorraad occasions in onze showroom in alle modellen, uitvoeringen en kleuren. Scootmobielen driewiel, vierwiel en opvouwbare modellen. Rolstoelen van standaard tot lichtgewicht modellen, waarbij wij u ook graag attenderen op het nieuwste model opvouwbare elektrische rolstoel “De Zinger” (wereldprimeur). Rollators in tientallen kleuren en modellen, gemakkelijk opvouwbaar en super licht. Onze driewielfietsen behoren tot de goedkoopste van Nederland uiteraard ook met trapondersteuning (elektrisch) Uiteraard vind u bij ons ook wandelstokken, krukken, kleding, hoezen….teveel om op te noemen. Zelfs een speciale aanhanger voor het vervoer van scootmobiel en rolstoel. Lekker op vakantie of tijdelijke revalidatie.. onze verhuur van scootmobiel, rolstoel of driewielfiets is de oplossing om mobiel te blijven. U huurt al een scootmobiel voor Euro 5,00 per dag en zo nodig op locatie bezorgd en weer afgehaald. Met een eigen werkplaats en specialistische monteurs verrichten wij alle voorkomende reparaties en onderhoudt aan uw scootmobiel en rolstoel etc. Hierdoor zijn ook uw gekochte occasions veilig en in uitstekende technische en visuele staat. Meer weten? www.scootmobielshop.com www.zingerrolstoel.nl www.rolstoel-rollator.nl Openingstijden: Ma/Vr 11-17 uur Za. 11-16 uur Tel. 053-4363600 Hengelosestraat 116 7514AK Enschede

Hengelosestraat 116 7514AK Enschede Tel. 053-4363600 4 Daagse Alles inclusief vakantie Aankomstschema:

April 2015 Juli 2015 Vrijdag 3 April €159,-pp. Vrijdag 3 Juli €159,-pp. Maandag 6 April €159,-pp. Maandag 6 Juli €159,-pp. Donderdag 9 April €159,-pp. Donderdag 9 Juli €159,-pp. Zondag 12 April €159,-pp. Zondag 12 Juli €159,-pp. Woensdag 15 April €159,-pp. Woesdag 15 Juli €159,-pp. Zaterdag 18 April €159,-pp. Zaterdag 18 Juli €159,-pp.. Dinsdag 21 April €159,-pp. Dinsdag 21 Juli €159,-pp. Vrijdag 24 April €159,-pp. Vrijdag 24 Juli €159,-pp. Alge Maandag 27 April €159,-pp. Maandag 27 Juli €159,-pp. 4 Daagse Alles inclusief vakantie Aankomstschema: Donderdag 30 April €159,-pp Donderdag 30 Juli €159,-pp. * Che

Algemene informatie

d.

Aan de rand van het sfeervolle stadje Bad Hartelijk welkom bij Fredeburg. In het prachtige Hoog-Sauerland, vind u het alles Alles inclusief inclusive Landhotel Am Park. Centraal gelegen tussen Schmallenberg en Winterberg, een fijne onvergetelijke vakantie daar staan wij garant voor. Midden in het land van de 1000 Bergen, direkt aan het mooiste skigebied van het Sauerland.

den.

Bad Fredeburg Fam. Keurentjes Aufnahmen & Druckservice FOTO-KRÄLING · Telefon 02983-333

r

Hotel Am Park ligt aan de rand van het sfeervolle stadje en Kurort Bad Fredeburg. U bent te voet binnen enkele minuten in het centrum van Bad Fredeburg (200 m). Het hotel ligt direkt aan een groot park. Verder zijn de zeer uitgestrekte bossen ook binnen enkele minuten te voet te bereiken. Wij hebben gratis schitterende wandelroutes klaarliggen! Kortom: U kunt hier heerlijk ontspannen en genieten van de werkelijk prachtige natuur in het land van de 1000 bergen!

www.hotelampark.nl

Hartelijk welkom bij Alles inclusief

SLECHTS € 159,- pp

komdiner genieten en laat u ver* 3x Sauerland... een heerlijk 3 gangen rassen 4lunchpakket. Daags All-in arrangement * Dagelijks eenHet gratis Reserveringlijn Nederlands gesproken: * Dagelijks uw consumpties gratis tussen 18.00 uur en 23.00 uur 0049-2974-96250 van 09.00 uur tot 18.00 uur (bieren, wijnen, jenevers, frisdrank, vruchtesappen, koffie, thee) Hotel Am Park Top arrangement op basis van eigen vervoer * Geheel nieuwe autoroutes en wandelroutes * Inclusief een GRATIS boottocht. Inbegrepen: * 3x overnachten * GRATIS gebruik van het zwembad in bad Fredeburg. * 3x een luxeuitstapjesboekje ontbijtbuffet * GRATIS een en een plattegrond van het Sauerland * 3x een heerlijk 3 gangen * 1 avond met gezellige live diner muziek.

SLECHTS € 159,- pp

* Dagelijks een gratis lunchpakket. * Dagelijks uw consumpties gratis tussen 18.00 uur en 23.00 uur (bieren, wijnen, jenevers, frisdrank, vruchtesappen, koffie, thee) Inautoroutes der Schmiedinghausen 36 * Geheel nieuwe en wandelroutes boottocht. * Inclusief een GRATIS 57392 Bad Fredeburg * GRATIS gebruik van het zwembad in bad Fredeburg. Duitsland * GRATIS een uitstapjesboekje en een plattegrond van het Sauerland www.hotelampark.nl * 1 avond met gezellige live muziek.

info@hotelampark.nl Telefoon 0049-2974 96250

April 2015 Oktober Juli 2015 * Che Vrijdag 3 April Donderda Vrijdag 3 Juli €159,-pp. 2015 Mei 2015€159,-pp. Augustus * Alle Maandag 6 April €159,-pp. Zondag 4 Maandag 6 Juli €159,-pp. Zaterdag 2 Mei €159,-pp. Zondag 2 Augustus €159,-pp.* Er is Donderdag 9 April €159,-pp. Woensdag Donderdag 9 Juli €159,-pp. Dinsdag 5 Mei €159,-pp. Woensdag 5 Augustus €159,-pp. Zondag 12aan Aprilde €159,-pp. Zaterdag 12 JuliSauerland. €159,-pp. * Gra1 Gelegen mooiste locatieZondag van het Vrijdag 8 Mei €159,-pp. 8 Augustus €159,-pp. Woesdag 15Zaterdag Juli €159,-pp. Woensdag 15 April €159,-pp. Dinsdag 13 * Beta Mei €159,-pp. Maandag Dinsdag 11 Augustus €159,-pp. Zaterdag 18 Juli €159,-pp.. Zaterdag 18 April11€159,-pp. Vrijdag 16 * Bij r 14 Mei €179,-pp. Dinsdag Vrijdag 14 Augustus €159,-pp. Aan deDonderdag rand van het sfeervolle stadje21Bad Fredeburg. Juli €159,-pp. Dinsdag 21 April €159,-pp. Maandag met Vrijdag 24 Maandag Juli €159,-pp. 24 April17€159,-pp. Donderda Mei€159,-pp 17 Augustus €159,-pp. InVrijdag het Zondag prachtige Hoog-Sauerland, vind u het alles Maandag 27 Juli €159,-pp. Maandag 27 April €159,-pp. Zondag 25 Vrijdag 22 Mei €179,-pp. Donderdag 20 Augustus €159,-pp. * Ben inclusive Landhotel Am Park. Centraal gelegen tussen Donderdag 30 Juli €159,-pp. Donderdag 30 April €159,-pp Woensdag Maandag 25 Mei €159,-pp. Zondag 23 Augustus €159,-pp. * U ku Schmallenberg en Winterberg, een fijne onvergeteZaterdag 3 Donderdag 28 Mei €159,-pp. * Gee Augustus 2015 Meivakantie 2015 lijke wij garant voor. Midden2015 in September Zondag 31daar Mei staan €159,-pp. Zondag 2 Augustus €159,-pp. Zaterdag 2 Mei €159,-pp. Novembe * Kind het land van de 1000 Bergen, direkt aan5 Augustus het mooiste 1 September WoensdagDinsdag €159,-pp. €159,-pp. Dinsdag 5 Mei €159,-pp. Dinsdag 3 van Juni 2015 4 €159,-pp. September €159,-pp. skigebied van het Sauerland. Zaterdag 8Vrijdag Augustus Vrijdag 8 Mei €159,-pp. Vrijdag 6 N * Gee Woensdag 3 Juni €159,-pp. Dinsdag 11Maandag 7 September €159,-pp. Augustus €159,-pp. Maandag 11 Mei €159,-pp. Maandag Donderdag Vrijdag 14 Donderdag Augustus €159,-pp. Donderdag 14 Mei €179,-pp. 10 September €159,-pp. Zaterdag 6 Juni €159,-pp. * Prijz Zondag 15 Maandag 17 Augustus €159,-pp. Zondag 17 Mei€159,-pp Zondag 13 September €159,-pp. Dinsdag 9 Juni €159,-pp. DonderdagWoensdag 20 Augustus Vrijdag 22 Mei12 €179,-pp. 16€159,-pp. SeptemberWoensdag €159,-pp Vrijdag Juni €159,-pp. Zaterdag 2 Augustus €159,-pp. Maandag 25 Mei €159,-pp. 19 September €159,-pp. Maandag 15 Juni €159,-pp. Zondag 23Zaterdag Dinsdag 2 Donderdag 28 Mei €159,-pp. Dinsdag 22 September €159,-pp.00 Donderdag 18 Juni €159,-pp. Zondag 31 Mei €159,-pp. Vrijdag 27 September 2015 September €159,-pp. Vrijdag 25 Zondag 21 Juni €159,-pp. Dinsdag 1 September €159,-pp. Maandag Maandag 28 September €159,-pp. Woensdag 24 Juni €159,-pp. Juni 2015 Vrijdag 4 September €159,-pp. Zaterdag Juni €159,-pp. Maandag 7 September €159,-pp. Woensdag 3 Juni27 €159,-pp. Decembe Hotel aan de rand van het sfeervolle stadje Donderda Donderdag 10 September €159,-pp. Zaterdag 6Am JuniPark €159,-pp. Dinsdag 30 juniligt €159,-pp. en Kurort Fredeburg. UZondag bent te voet binnen enkele Zondag 6 13 September €159,-pp. Dinsdag 9 Juni Bad €159,-pp. 16 September €159,-pp. Vrijdag 12 Juniin €159,-pp. Woensdag minuten het centrum vanWoensdag Bad Fredeburg (200 m). Zaterdag 19 September €159,-pp. Maandag 15 Juni €159,-pp. Zaterdag 1 Het hotel ligt direkt aan eenDinsdag groot 22 park. September €159,-pp. Donderdag 18 Juni €159,-pp. Dinsdag 15 Vrijdag 25 September €159,-pp.enkeleVrijdag 18 Zondag 21 Juni Verder zijn€159,-pp. de zeer uitgestrekte bossen ook binnen 28 September Woensdag 24 te Junivoet €159,-pp. minuten te bereiken.Maandag Wij hebben gratis €159,-pp. schitte- Maandag Donderdag Zaterdag 27 Juni €159,-pp. Kortom: U kunt hier Zondag 27 rende30wandelroutes Dinsdag juni €159,-pp. klaarliggen! heerlijk ontspannen en genieten van de werkelijk prach- Woensdag

2015

Bad Fredeburg Fam. Keurentjes

Aufnahmen & Druckservice FOTO-KRÄLING · Telefon 02983-333

2015

Gelegen aan de mooiste locatie van het Sauerland.

De Hotel Am Park 4 daagse (3 nachten) „Alles inclusief vakantie“

* Check-in op de aankomstdag vanaf 14.00 uur. * Check-out op de vertrekdag tot 10.00 uur. * Alle hotelkamers zijn rookvrij. * Er is een rokersruimte. Nieuwe formule voor slechts € 159,- pp * Gratis eigen parkeerplaatsen. op basis alles inclusief. * Betalingen bij aankomst met PIN of contant. * BijTOP reserveringen wordt u een bevestiging toegestuurd. Dit arrangement is geheel nieuw in met een routebeschijving. De Hotel Am en Park Sauerland... kom genieten laat u ver* Bent u minder valide, graag bij uw reservering vermelden. rassen Het 4daagse Daags All-in arrangement nachten) * U kunt ons4hotel bereiken(3 zonder mileusticker. „Alles vakantie“ * Geen toeslag op inclusief de 1 persoons kamers. * Kinderen 2 arrangement jaar € voor 5,- perslechts dag, Hotel Am Parktot Top op basis van eigen vervoer Nieuwe formule € 159,pp van 3 tot 12 jaar 30% korting. op basis alles inclusief. Inbegrepen: * Geen huisdieren toegestaan. * 3x overnachten Dit TOP arrangement is geheel nieuw in in EURO per persoon. **3xPrijzen een luxezijn ontbijtbuffet

tige natuur in het land van de 1000 bergen!

www.hotelampark.nl


Langer zelfredzaam met eiwit Naar schatting een kwart van de 65-plussers die in het ziekenhuis belanden, is ondervoed. Bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen is dat ongeveer twintig procent. Minder in het oog springt ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is het belangrijk in de gaten te houden of ‘opa en oma’ voldoende eten en vooral: of ze voldoende eiwit binnenkrijgen. Ouderen hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Dat geldt nog eens extra voor ouderen met een zwakke gezondheid, en helemaal wanneer sprake is van bijvoorbeeld een gebroken heup of ziekten als kanker en Parkinson. Het is dan belangrijk te zorgen dat er voldoende eiwit met het eten binnenkomt. Dat voorkomt dat het lichaam spierweefsel af gaat breken om aan eiwit te komen. En het behoud van spierweefsel is erg belangrijk voor de conditie en de weerstand. Immers: voor alle dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en lopen, zijn spieren nodig. Extra eiwit tussendoor Ouderen die lang zelfredzaam willen blijven, doen er dus goed aan voldoende eiwit te consumeren. Dat kan door voldoende en gevarieerd te eten, maar juist dat is niet altijd makkelijk als je oud bent. Bijvoorbeeld omdat de eetlust niet zo groot meer is en je zelf niet meer kunt koken. In dat geval kan het een oplossing zijn om tussendoortjes met extra eiwit in huis te hebben. Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn heel geschikt als aanvulling op de maaltijden. Ze zijn ontwikkeld om ondervoeding te voorkomen en tegen te gaan. Een Bouwsteentje is een luchtig gebakje ter grootte van een petitfour, dat per portie maar liefst 8 gram eiwit levert. Easy-to-Eat is gemaakt op basis van zuivel, en speciaal gemaakt voor mensen die moeite hebben met slikken. Ook Easy-to-Eat levert 8 gram eiwit per portie. Het leuke is dat het geen klinische voedingssupplementen zijn, maar ook nog eens lekker smaken. Dus ook heel geschikt als traktatie bij een familiebezoek! Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn exclusief verkrijgbaar bij Jumbo. U vindt ze in het diepvriesvak. 4 stuks voor 4,99 euro.

GZW HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN

05


Heeft u problemen met horen? Laat u zich voorlichten, door uw audicien, over de producten van Amplicomms en de mogelijkheden daarvan. Er zijn veel meer mogelijkheden dan u waarschijnlijk denkt. Het assortiment bevat bureautelefoons (snoergebonden), draagbare telefoons (Dect), mobiele telefoons en vele speciaal voor u ontwikkelde accessoires. De producten zijn zo ontwikkeld dat ze ook in combinatie kunnen worden gebruikt en zo een oplossing kunnen bieden voor uw probleem. De Amplicomms producten bieden u de mogelijkheid om weer deel te nemen aan de communicatie.

Amplicomms maakt het verschil tussen een product kopen en een oplossing vinden voor uw probleem. Voor nadere informatie, per product, kijk op de website www.Telefoontotaal.nl of op www.Amplicomms.eu. Heeft u nog vragen, schroom niet om ze te stellen op info@Telefoontotaal.nl of aan uw audicien. Amplicomms producten zijn verkrijgbaar bij audiciens en bij gespecialiseerde webshops. Amplicomms is een Europees merk van Audioline GmbH uit Neuss en is een belangrijke aanbieder in de telecommunicatiemarkt.

Alle producten voldoen aan de hoogste Europese standaards en zijn aangepast aan de behoeften van mensen met gehoor en of zicht problemen. Het GGT certificaat en het ECO mode zegel staan garant voor een hoge mate van bedieningsgemak en gereduceerde straling.

www.deposten.nl

Thuiszorg:

Woonzorg:

Eerstelijnszorg:

Welzijn:

Wonen:

Verpleging Verzorging Terminale zorg Dagopvang Begeleiding Alarmering Thuiszorgwinkel

Dementiezorg (de Posten en Erve Leppink)

Dieet advisering Ergotherapie Fysiotherapie Valpoli Specialist Ouderengeneeskunde

de Brink (maaltijden) Huiskamer van de Buurt Postencubs Slamat Datang Efkes d’r Oet

Zelfstandig wonen met zorg altijd dicht bij in de Ronde Vleugel van de Posten.

Fixatievrij Geriatrische revalidatie Verpleging

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Adviespunt van de Posten, Telefoon 053 – 4753800, E-mail adviespunt@deposten.nl. Adv. Gezondheid, Zorg en Welzijn. 190x138.indd 1

07-09-15 10:52


Mediapark-Klinik Keulen Drs. Patrick Simons Uw hernia specialist

Hernia! De pijn veroorzaakt door een hernia is heftig, het straalt uit naar arm of been en bepaalt vanaf dan het hele leven. Gelukkig is het meestal toch na een aantal weken weer beter, maar helaas niet altijd. In die gevallen is een gewoon leven niet meer mogelijk, de pijn verlangt naar medicatie en geeft heel veel verlies aan levenskwaliteit. Is er in de MRI een duidelijke oorzaak gevonden, dan is een operatie meestal de beste optie. Daarvoor bent u bij de kliniek van Drs. Patrick Simons aan het beste adres. De neurochirurgische praktijk van Drs. Patrick Simons werd in 1994 opgericht, als eerste op het gebied wervelkolom gespecialiseerde praktijk in Keulen. Sinds 2001 bevindt de praktijk zich in het gebouw MediaparkKliniek. Deze kliniek is van alle gemakken voorzien, zoals 6 hightech operatiekamers, 30 suites, 2 MRI’s, en een 24/7 draaiende privékliniek. Drs. Patrick Simons opereert rond de 750 rugpatiënten per jaar, samen met zijn beide collega’s worden jaarlijks 1200 ingrepen gedaan. Alle herniaoperaties worden met de 3-D microscoop gedaan, daardoor is er bij een zeer kleine opening van de huid toch een uitstekend vergroot en verlicht zicht op de zenuw en de hernia. Daardoor is de

kans op beschadigingen geringer en het herstel na de ingreep gaat vlot. De logistiek van de praktijk en kliniek is perfect op elkaar afgestemd. Iedereen is flexibel en niet aan strakke werktijden gebonden. Er zijn geen wachttijden. De patiënt met zijn heftige pijn bepaalt zelf wanneer hij geholpen wenst de worden! Het contact vóór maar ook ná de operatie verloopt efficiënt en snel via email. De praktijk is al meerdere jaren in het bezit van een kwaliteitskeurmerk van Med-Cert en wordt elk jaar geauditeerd. Patiëntgerichtheid staat bij ons voorop. U staat in het centrum van ons handelen. Wij willen u niet alleen zo snel mogelijk van de hernia en de pijn afhelpen, maar ook het verblijf in Keulen voor u en uw begeleiding zo aangenaam mogelijk

maken. De Mediapark-Kliniek heeft een luxe en professionele uitstraling. U kunt erop vertrouwen dat u bij ons in goede handen bent. Drs. Patrick Simons heeft met vele Nederlandse verzekeringen overeenkomsten over de betaling. U kunt bij ons eenvoudig een afspraak maken door rechtstreeks telefonisch contact op te nemen via onze website. Mediapark Klinik Im MediaPark 3, D-50670 Köln T 0049 221 9797345 F 0049 221 9797333 www.hernia-weg.nl Men spreekt Nederlands

Oogarts dr. Matthias Gerl over ooglidchirurgie: - Realistische antwoorden op reële vragen Vanaf een bepaalde leeftijd gaan mensen nadenken over de mogelijkheid en de voordelen van een ooglidcorrectie. Matthias Gerl van Augenklinik Ahaus geeft antwoorden op veel gestelde vragen. Hangende oogleden kunnen al vanaf dertig jaar optreden. Vaak is dit erfelijk of door een zwangerschap versterkt. Als overtollige huid het gezichtsveld beperkt of als patiënten zich hierdoor onprettig voelen, kan het zinvol zijn om de overhangende huid weg te nemen. Veel patiënten ervaren na een operatie, dat vooral ’s avonds het zware gevoel in de oogleden is verdwenen. Ook genieten zij van een jeugdiger uiterlijk, zonder dat het vrienden of familieleden opvalt, dat een ooglidoperatie hieraan debet is. Het doel van de reconstructie is een natuurlijke ooglidplooi i.p.v. een omhoog getrokken ooglid.

nachting in de kliniek aan, zodat professionele nazorg gegarandeerd is. Wanneer een patiënt weer kan werken, hangt mede van het beroep af. Wanneer men veel in het openbaar moet optreden, dan zal men liever wat langer willen

Bij een ooglidoperatie kan men zwellingen en bloedingen in het operatiegebied niet vermijden. De mate waarop dit gebeurt is afhankelijk van het type huid en van interne factoren, zoals bloeddruk. Medische verzorging gedurende de eerste 24 uur na de operatie is erg belangrijk voor een snel herstel. Augenklinik Ahaus biedt patiënten altijd een operatie met over-

wachten, dan wanneer men administratief werk achter gesloten deuren doet. In de regel zijn zwellingen en bloeduitstortingen na een week sterk verminderd. Wat nog aanwezig is kan goed met make-up worden gecamoufleerd. Wij adviseren altijd om voor de operatie met inname van arnica kogeltjes te beginnen. Soms krijgen wij de vraag of een ooglidopera-

Oogarts dr. Matthias Gerl

tie met een laser kan worden uitgevoerd. Het gebruik van een laser is mogelijk, de operatie verloopt sneller, echter door verbranding van de huid leidt dit vaak tot sterkere lidtekenvorming, vergeleken met de conventionele operatiemethode, die gladde wondranden achterlaat. Ons doel is om voor langere tijd een goed cosmetisch resultaat te verkrijgen. Daarom gebruiken wij geen oplosbaar hechtingsmateriaal, dit kan sporen in de huid achterlaten. Hechtingen worden na ca. 7 dagen pijnloos verwijderd. Een ooglidcorrectie kan in vrijwel alle gevallen m.b.v. een plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Een kleine mate van beweeglijkheid van de oogleden tijdens de operatie helpt de chirurg om de juiste plaats voor de incisie te kiezen. Bovendien voelt een patiënt zich na een plaatselijke verdoving, door de geringe hoeveelheid anestheticum, veel beter. Meer info of wilt u een afspraak maken? Bel dan het Nederlandse patiëntentelefoon 06 2346 0761 of kijk op onze website www.augenklinik.de.

GZW HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN

07Flexibel, solidair én ondernemend MEE werkt aan een gezonde toekomst: van kwetsbare mensen en van de organisatie zelf. Samen met gemeenten, welzijns- en zorgorganisaties in haar regio wil MEE ervoor zorgen dat kwetsbare burgers mee kunnen (blijven) doen in de maatschappij. Esther Kopmels, directeur van MEE OostGelderland, vertelt: “We gaan de toekomst aan als flexibele, solidaire én ondernemende organisatie. Na de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is er bij MEE Oost-Gelderland organisatorisch het een en ander veranderd. Maar mensen met een beperking kunnen nog steeds rekenen op onze ondersteuning. Wij zijn er voor deze mensen en willen naast hen staan, zodat zij zichzelf kunnen zijn en grip op hun eigen leven krijgen, zonder dat wij dit overnemen. Onze consulenten zijn nu gedetacheerd in gebiedsgerichte teams, zoals wijk- en buurtteams, van de deelnemende gemeenten.” Expertise delen Om te zorgen dat cliënten over de hele regio dezelfde professionele ondersteuning krijgen, heeft MEE de expertiserol om kennis in de gebiedsgerichte teams te borgen opgepakt. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met een beperking breed worden herkend. Aan die herkenning én erkenning levert MEE een bijdrage als expertisepartner, gedeeltelijk via online ondersteuning van professionals. Esther Kopmels vervolgt: “Tot nu toe had elke consulent van MEE zijn of haar eigen expertise. Omdat ze nu veel meer verspreid werken over de verschillende teams, hebben we onder andere het online expertisecentrum Deelmee ontwikkeld. Een community waar het vinden van antwoorden vóór professionals en dóór professionals plaatsvindt. Ook wil MEE partner zijn bij participatie in de samenleving. Daarvoor ontwikkelen we expertdiensten die zijn toegespitst op verschillende gebieden waarbij wij kwetsbare mensen kunnen ondersteunen en waarvan zij kunnen leren. Voorbeelden hiervan zijn MEE op Weg en Navigator.”

“Wij zijn er voor kwetsbare mensen, zodat zij zichzelf kunnen zijn en grip op hun eigen leven krijgen en houden.”

Uitbreiding werkgebied Het werkgebied van MEE Oost-Gelderland is onlangs uitgebreid. Naast de acht Achterhoekse gemeenten, De Liemers, Zutphen en Lochem gaat MEE ook aan de slag in negen gemeenten in Twente: Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland, Losser, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen. “Samen met partners willen we ook hier de maatschappelijke uitdagingen aangaan. Het nieuws is nog vers, dus we zijn nu volop bezig om de lijnen uit te zetten.”, besluit Esther. www.mee-og.nl

GZW HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN

09Doetinchemmers in het Sauerland

Nadat Wim Keurentjes vele jaren in de muziekwereld actief was geweest onder het pseudoniem ‘Blacky’ vond hij het tijd voor wat anders. Toen hij samen met zijn vrouw Leny een paar dagen op vakantie was in ‘Landhotel Zur Schmitte’ in het Sauereland, troffen ze daar bij toeval goede bekenden die het hotel beheerden. Mede door dit contact ging Wim niet alleen aan de slag in het Sauerland maar groeide ook het idee voor een eigen hotel. Tekst Familie Keurentjes & Redactie Doetinchemmer Foto Roel Soer

“Het duurde niet lang of ik zat daar in Sauerland toch weer als muzikant en als verhuurder van geluid te werken,” vertelt Wim Keurentjes. “Na bijna vijf jaar in het Sauerland bezig te zijn geweest met altijd lachende en tevreden gasten die bijna allemaal uit Nederland kwamen, begon er bij ons een verlangen te groeien of wij dit niet zelf konden gaan doen.” Meer dan een jaar bespraken Wim en Leny het idee en overlegden ze ook veel met collega's. Wim: “Onze zoon en dochter vonden het ook een grote stap om vanuit Doetinchem even een hotel te gaan runnen in Sauerland. ‘Zou je dat nog wel doen Pa’, vroegen ze. Het moeilijke van het hele verhaal is toch wel dat je de kinderen en kleinkinderen minder gaat zien. Het heeft echt lang geduurd voordat Leny meeging om te voelen en te proeven van deze sfeer om er voor de hotelgasten daar te zijn.” Verhuizing naar Fredeburg in het Duitse Sauerland Het besluit om alles definitief te gaan regelen kwam afgelopen januari. Wim en Leny gaan ‘Landhotel Am Park’ in Bad Fredeburg runnen. “We hebben heel veel hulp gekregen. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Op 1 maart kwamen wij met wat koffers en 1 sleutel aan bij het Landhotel Am Park. Met de vraag ‘waar zitten de knoppen?’ Alles leek wel een sprookje. Even een primitief kantoortje klaar zetten, de telefoon en computer ging aan en ja hoor het werkte. Na vier dagen kwamen de eerste gasten al binnen. De kok en twee kamermeisjes waren er nog maar net, maar alles verliep super goed,” zegt Wim glimlachend. Landhotel Am Park Het Landhotel Am Park is een heel mooi hotel, midden in de natuur met een prachtig aangelegd park aan de achterzijde van het Hotel. Bij het park is een speeltuin en een voetbalveldje voor de kinderen. Verder lopen er

vele beekjes dwars door het park heen. Het dorpje Bad Fredeburg doet een beetje denken aan de jaren ’80. Er zijn nog veel kleine winkeltjes en iedereen is er altijd even vriendelijk. “Zeker tegen onze Hollandse gasten en die voelen zich hier dan ook meteen thuis,” zegt Wim. “Ons Hotel telt 18 kamers, een biljartzaal, leesruimte, dinerzaal en een gezellige bar waar een avondje livemuziek heel normaal is.“ Schitterende omgeving Buiten het Hotel is er op 500 meter een subtropisch zwembad. Verder zijn er leuke autoroutes, motorroutes en wandelroutes. “Zwemmen of een leuke bootvaart maken en dan niet te vergeten in de winter even heerlijk skiën; je kunt het zo gek niet bedenken of het is in Sauerland uit te voeren. Ons concept van vier dagen en drie nachten past dan ook heel goed om er even een paar dagen tussenuit te gaan lekker niet te koken om heerlijk verwend te worden in ons Landhotel Am Park,“ vertellen Wim en Leny enthousiast. “Natuurlijk hebben wij ook best wel wat heimwee naar ons stekje Doetinchem waar wij samen getrouwd zijn en samen onze kinderen hebben grootgebracht. We zijn al meer dan 40 jaar samen. Met met de verkering erbij al 46 jaar. De uitdaging is sterker en wij gaan er samen als gastheer en gastvrouw en onze collega's een mooie en spannende tijd van maken. Wij willen graag dat onze gasten zich onder een wollen dekentje voelen wij zullen er alles aan doen om dit waar te maken. Het enthousiaste hotelechtpaar hoopt dat veel lezers van de Doetinchemmer het hotel weten te vinden. “Iedereen is van harte welkom. Al is het alleen maar om even een lekker bakkie koffie te komen drinken ...” De arrangementen kunt u rechtstreeks reserveren (Nederlands gesproken) 0049-2974-96250 of www.hotelampark.nl

GZW HET MAGAZINE VOOR EEN GOED LEVEN 011


> Joke (34) heeft 3 jaar geleden een ernstig auto-ongeluk gehad. Na een revalidatieperiode van een jaar pakt ze haar leven weer op.

JOKE

“Vroeger was ik altijd in voor een feestje. Bijna elk weekend ging ik stappen met vriendinnen. Ik had dat gewoon nodig om de batterij op te laden. Maar na het ongeluk kóst het me juist energie. Teveel. Eerst dacht ik: het gaat wel over. Maar ik kon het gewoon niet meer opbrengen. Een vriendin van mij wees me toen op de behandeling van Hersenz. Daardoor leerde ik mijn energie veel beter te verdelen. En kon ik met haar eindelijk mijn verjaardag weer eens vieren. Voor het eerst in drie jaar!”

‘vroeger zocht ik de drukte op om iets te vieren. nu de rust’

DOE DE TEST EN ONTVANG GRATIS

U KUNT VERDER MET HERSENLETSEL Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of aandoening aan de hersenen kan leiden tot blijvend hersenletsel. Bent u als gevolg daarvan bijvoorbeeld vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kunt u zich niet goed meer concentreren? WAT NOG WEL KAN, DAAR GAAT HET OM Met de behandeling van Hersenz leren u en uw naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in uw leven. U leert uw energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook werken we aan uw fysieke conditie, zodat u weer vertrouwd raakt met uw lichaam.

ONTDEK OF HERSENZ OOK U KAN HELPEN! Doe de online test op omgaanmethersenletsel.nl en ontdek aan de hand enkele korte vragen of de behandeling van Hersenz voor u interessant is. HERSENZ IN UW REGIO? InteraktContour biedt behandeling, begeleiding en 24-uurs zorg in Oost- en Midden-Nederland. Kijk op www.interaktcontour.nl BEL VOOR MEER INFORMATIE MET 0341 – 255 777.

WWW.OMGAANMETHERSENLETSEL.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.