Page 1

Verbreed je horizon: loop stage in het buitenland

3

9

Loopbaanplein: voor al je vragen over opleiding, begeleiding en werk

15

Je weet het, je kunt het!

KOM NAAR ONZE OPEN DAGEN 2012 Doetinchem Vrijdag 3 februari Zaterdag 4 februari

16.00 - 20.00 uur 10.00 - 13.00 uur

@rocgraafschap

Groenlo Dinsdag 7 februari

16.00 - 20.00 uur


, WERKEN IN DE BOUW. DA S PAS SLIM!

leven in de bouwerij!

breng wat

Volg een opleiding bouw, wonen en interieur bij een van de opleidingsbedrijven in de regio. Kijk voor informatie op de websites.

Bouwerij Achterhoek Liemers is een initiatief van

www.graafschapcollege.nl • www.bouwopleiding-go.nl • www.bouwopleiding-berkelstreek.nl • www.obd-opleidingen.nl


Foto: Ton van Vliet

Gesluierde schoonheid op de catwalk Op de Dag van de Gesluierde Schoonheid heeft het Graafschap College, in samenwerking met cultureel centrum De Gruitpoort, een modeshow met gesluierde schoonheden georganiseerd. Twintig studenten van de opleiding Pedagogisch werker werkten, onder leiding van modeontwerper Djovrie Krus, aan hun gesluierde creaties en toonden deze op de catwalk aan studenten, docenten en andere belangstellenden. Studenten van de opleiding Schoonheidsverzorging verzorgden de visagie van de modellen. Het doel van deze dag: ‘De sluier, met alles wat daarbij hoort, van een positieve kant bekijken’!

Help de politie! Studenten van de opleidingen Medewerker toezicht en veiligheid (mtv) en Handhaver toezicht en veiligheid (htv) hebben handhavers en wijkagenten in Doetinchem geholpen bij een actie in de binnenstad. De mtv-studenten deelden een pluim uit aan fietsers die zich hielden aan het fietsverbod in de binnenstad. De htv-studenten assisteerden de politie bij het uitschrijven van bekeuringen aan fietsende burgers. Ook hielpen htv-studenten bij het afnemen van blaastesten bij minderjarige bezoekers van een alcoholvrij tienerfeest in Club 22-24 in Doetinchem. “Voor de studenten htv was dit een spannende avond”, vertelt hun docente Brigitte de Groot. “Ze moesten tenslotte leeftijdsgenoten aanspreken. Dit ging allemaal heel netjes.”

Ontplofte zuurstoftank in de Apollo 13

In 1970 ontplofte aan boord van het ruimteschip Apollo een zuurstofstank, waardoor de bemanning in ernstige problemen kwam. Het ruimteschip bevond zich tussen aarde en maan. Wat nu? Tijdens een simulatiespel krijgen de ICT-studenten deze vraag voorgelegd en komen de theorielessen over ITIL-processen tot leven. De studenten bevinden zich in het Mission Control Centre in Houston. Iedereen krijgt een rol: de één houdt het zuurstofpeil in de gaten, de ander is manager. Al spelend worden er prioriteiten gesteld, processen verbeterd maar neemt ook de druk toe. Goede samenwerking is van levensbelang!

Charèl Boenders blinkt uit! Charèl Boenders was in 2011 de Uitblinker van het Graafschap College. Ze volgt de opleiding Filiaalmanager detailhandel en blinkt uit vanwege haar doorzettingsvermogen, leergierigheid en enthousiaste instelling. Tijdens haar stage bij Lucardi Juweliers zette zij een geweldige prestatie neer: Charèl volgde een cursus over een nieuw kassasysteem en leerde al haar collega’s om met het systeem te werken. “Ik had niet verwacht dat Uitblinker zijn zo leuk is. Ik heb veel bijzondere dingen meegemaakt. Hoogtepunt was mijn huldiging tijdens het Uitblinkersgala in Amsterdam, samen met de 48 andere Uitblinkers van Nederland”, vertelt Charèl enthousiast.

Leer elkaar kennen

Je start met je mbo-opleiding: een nieuwe school, nieuwe vakken, theorie en praktijk, nieuwe docenten en medestudenten. Om elkaar te leren kennen, organiseert het Graafschap College voor iedereen een introductieprogramma. Iedere sector of opleidingengroep doet dat op zijn eigen manier. Voetballen met stalen neuzen

De sportdag is een onderdeel van de introductieweek voor de eerstejaars studenten van Werktuigbouw, elektroen installatietechniek. “De eerstejaars zijn in het begin altijd wat verlegen maar na een paar wedstrijden leren ze elkaar een beetje kennen en komen ze los”, aldus docent Gerard Nusselder. Er is slechts één wanklank te horen: “Willen de jongens met die kistjes het rustiger aan doen, die dingen hebben stalen neuzen.” Behalve een sportdag staan er ook studievoorlichting, bedrijfsbezoeken en een survivaldag op het programma.

Een stevige boom houdt je tegen… De eerstejaars van de opleidingen Toerisme en recreatie bivakkeerden het afgelopen jaar in een outdoorcentrum. Een van de opdrachten: met een touwladder de boom in en via een kabelbrug oversteken naar het punt waar er ‘getokkeld’ kan worden. “Als je collega beneden niet goed remt, houdt een stevige boom je gegarandeerd tegen…”, aldus de instructeur. Teambuilding is het belangrijkste doel van de introductie. Ook het avondprogramma staat in het teken van kennismaking: iedereen laat iets van zichzelf zien.”

Onderlinge band versterken

Opnieuw beste grote roc In maart 2011 verscheen de Keuzegids MBO 2011. Hieruit blijkt dat het Graafschap College opnieuw tot de top van best presenterende roc’s van Nederland behoort. De twee scholen die hoger eindigden dan het Graafschap College zijn kleinere roc’s met een bijzondere identiteit. Daarom is het Graafschap College het beste grote roc van Nederland. Net als vorig jaar worden onderwijs en begeleiding door de studenten met een ruime voldoende beoordeeld. Behalve de onbetwiste nummer één, namelijk de opleidingen Sport en bewegen, kunnen we melden dat de opleidingen Juridische dienstverlening (2), Handel (2), Brood en banket (2), Administratie en secretariaat (3), Hout en meubel (3), Toerisme en recreatie (4), Verpleegkundige (4) en Informatica (5) bij de beste vijf van Nederland behoren.

Ook door het jaar heen vinden er activiteiten plaats die de onderlinge band tussen studenten versterken. De opleidingengroep Basis Zorg en Welzijn organiseerde in november 2011 een Klassendag voor de eerstejaars. Die dag stond bol van activiteiten zoals hennapainting, djembé spelen, tapas maken, silhouettekenen, gamen en breakdance.

Begin 2012 komt er een nieuwe Keuzegids MBO uit. Het Graafschap College hoopt ook dit keer weer tot de top van Nederland te behoren.

3


Groot hart

Bezoek ons tijd ens de open dage n van het Graafschap Co llege in Doetinchem op vrijdag 3 en za terdag 4 februari 201 2.

Jij hebt hart voor het welzijn van ouderen. Wij zorgen ervoor dat het ook klopt met je werkplezier. Wij bieden onze cliënten zorg op maat en spelen zo goed mogelijk in op hun specifieke wensen. Dat doen we met in totaal 1.500 medewerkers die niet alleen met het hoofd, maar ook met het hart bij hun werk zijn. Verzorgenden die begrip hebben voor onze cliënten én die plezier in hun werk hebben. Belangrijk, want juist in de zorg zijn een goede, open sfeer en persoonlijke motivatie onmisbaar. Dat betekent dat we bij Azora ook met je meedenken als het gaat om opleidingen in de zorg en je mogelijkheden om - als je dat wilt - door te groeien. Zullen we daar samen eens naar kijken? Voor de opleiding die start in augustus 2012 zoeken wij:

Leerling Verzorgenden IG

die klantgericht, ambitieus en integer zijn. Ga voor informatie en sollicitatie naar www.azora.nl/vacatures Ook kun je contact opnemen met mevrouw W. Koenders of mevrouw E. Teunissen, afdeling opleidingen, telefoonnummer (0315) 33 81 11.

www.azora.nl

Groeien in de zorg De zorg in de Nederlandse verpleegen verzorgingshuizen staat onder druk. Azora geeft hier niet aan toe. Ons beleid is er juist op gericht om hoogwaardige zorg te verlenen, met de tijd en persoonlijke aandacht die daarvoor nodig is. Deze positieve benadering heeft onder meer tot gevolg dat Azora groeit. Dit biedt nieuwe uitdagingen en kansen voor huidige en nieuwe medewerkers.

Azora. Zo zorgen we voor elkaar in de Achterhoek.

Stichting Azora bestaat uit: Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia Terborg, Zorgcentrum De Bettekamp en Verpleeghuis Den Es Varsseveld, Zorgcentrum en verpleeghuis Debbeshoek Ulft, Zorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis ‘s-Heerenberg, Zorgcentrum Maria Magdalena Postel Gendringen, Zorgcentrum en verpleeghuis De Schuylenburgh Silvolde, Azora Thuiszorg, Azora Advies- en behandelcentrum.

2011 is een topjaar voor Careaz. FNV Jong riep ons uit als beste vakantiewerkgever. In het landelijk onderzoek ‘Benchmark in de zorg 2011’ gaven de medewerkers én cliënten van onze locaties een hoge waardering voor het onderdeel tevredenheid. Mede hierdoor kwam Careaz als koploper uit de bus! Bovendien kreeg Careaz Thuiszorg (werkzaam in OostGelre, Winterswijk, Aalten en Berkelland) tijdens datzelfde onderzoek de titel ‘Beste Zorgteam 2011’.

Topprestaties leveren in een topteam? Werken bij Careaz, is werken in een topteam. Wil jij hier ook deel van uit maken? Kijk dan op onze website www.careaz.nl voor alle vacatures, stages en vakantiewerk.


Student wint doeMEE-Award 2011 Sanne Teunissen, student medewerker maatschappelijke zorg, heeft de doeMEE-Award 2011 gewonnen. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen, instellingen of bedrijven die zich hebben ingezet voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Sanne bedacht een wensendoos en doelenspaarpot, zodat mensen met een beperking zelfstandiger kunnen omgaan met geld. “Ik kwam tijdens mijn stage op het idee, doordat een cliënt aangaf zelfstandiger met geld om te willen gaan. Ik maakte er mijn afstudeeropdracht van. De opdracht kreeg een zeer speciaal einde. Niet alleen mijn cliënt was enthousiast, ik ontving ook de doeMEE-Award 2011. Dat was echt een verrassing!”

Mooi dat jij er bent Vind jij uiterlijk belangrijk, werk je graag met mensen? Dan is de opleiding Schoonheidsspecialist – wellness iets voor jou. Door middel van verschillende gezichts- en lichaamsbehandelingen zorg je ervoor dat mensen zich mooier en gezonder voelen. Denk aan Oosterse massage, aromatherapie, Thalassotherapie, afslankmethoden, hotstone massage. Daarnaast geef je deskundig advies. Met deze niveau 4-opleiding kun je als zelfstandige of als schoonheidsspecialist in een sauna, zonnestudio of wellnesscentrum aan de slag. Je kunt ook voor cosmeticafabrikanten werken of promotiewerk doen. Als je verder wilt studeren, kies je bijvoorbeeld voor de hbo-opleiding huidtherapie, fysiotherapie of de nieuwe studie leefstijl, arbeid en gezondheid.

Sinterklaas intocht Doetinchem groot succes dankzij studenten Op 12 november was in Doetinchem de feestelijke Sinterklaasintocht. Voor de vierde keer waren studenten en medewerkers van het Graafschap College, in samenwerking met Warboel Muziekprojecten, betrokken bij de organisatie van dit grote evenement. Een paar honderd studenten en docenten van verschillende opleidingen van het Graafschap College werkten mee en bezorgden duizenden kinderen en hun ouders een prachtige middag. Derdejaars studenten van de opleiding Pedagogisch werker hadden de leiding tijdens de middag. Hun studiegenoten uit het tweede jaar organiseerden diverse activiteiten in de binnenstad. Eerstejaars studenten Pedagogisch medewerker ondersteunden de derdejaars bij de regie. Het licht en geluid op De Bleek, waar de Sint aankwam, werd geregeld door studenten van de opleiding Sociaal cultureel werker. Het podium en de catwalk op De

Een week met…Xavier Pfaadt (21)

Xavier zit in het derde jaar van de opleiding Sociaal Cultureel Werk (niveau 4). Hij loopt drie dagen per week stage als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Rijnstad in Arnhem. Hij begeleidt activiteiten in jongerencentrum De Sperwer en loopt mee met de ambulante jongerenwerker. Hij is iedere week druk met school, stage en huiswerk. Toch blijft er voldoende tijd over voor zijn hobby gamen…

Pak je digitale boormachine

“Met dit nieuwe ontwerp- en tekenpakket realiseren we een belangrijke vernieuwing in onze opleiding”, vertelt Antie Vos, opleidingsmanager Bouw en interieur. “We kunnen onze studenten nog beter voorbereiden op hun stage en beroep. Door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven sluit de opleiding zo optimaal mogelijk aan bij de dagelijkse beroepspraktijk”. Met ArchiCAD ‘loop’ je door een nog niet gebouwd huis, bijvoorbeeld om te kijken waar de leidingen precies moeten komen. Je kunt het bouwontwerp vanuit verschillende hoeken bekijken en inzoomen op details. Nog een voordeel: je kunt vooraf makkelijker fouten opsporen.

Speeddate Eerstejaars studenten Zakelijke dienstverlening moeten aan het einde van het eerste jaar kiezen voor de richting ‘openbaar bestuur & zakelijke dienstverlening’ of voor ‘sociale zekerheid & personeel en arbeid’. “De richting die je nu kiest, bepaalt voor een belangrijk deel wat voor soort werk je later gaat doen”, zegt docente Nicole Wolters. Tijdens een voorlichtingscarrousel konden studenten mensen met een bepaald beroep vragenstellen. Bijvoorbeeld een P&O-adviseur, een WMO-ambtenaar, iemand van een advocatenkantoor of van de Raad voor de Kinderbescherming. Net als bij speeddaten duurden de gesprekken vijf minuten, dan klonk het fluitsignaal. Steevast volgde de opmerking: “Nu al tijd? Ik had nog zoveel vragen!”.

Bleek en het Simonsplein waren opgebouwd door leerlingen van de opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent.

Van speculaaspoppen tot EHBO Studenten en docenten van de bakkersopleiding bakten broodjes en speculaaspoppen die verkocht werden voor het goede doel. Studenten Medewerker toezicht en veiligheid en Handhaver toezicht en veiligheid regelden het verkeer in samenwerking met een beveiligingsbedrijf. Tijdens het evenement was de EHBO in handen van studenten van de opleidingen Verpleging en verzorging in samenwerking met BHV’ers van Warboel.

Groot feest De intocht was, onder andere dankzij de studenten en medewerkers van het Graafschap College, opnieuw een groot succes. Het was groot feest in Doetinchem en de kinderen hebben zich prima vermaakt.

Maandag 16 januari 8.30 – 15.30 uur: naar school Vakken: doelgroepen, drama, rekenen, burgerschap, professioneel handelen Dinsdag 17 januari 8.30 – 15.30 uur: naar school Vakken: Engels, sport, Nederlands, werkbegeleiding Workshop over creativiteit Woensdag 18 januari 12.00 – 22.00 uur: stage bij J.C. De Sperwer: • Activiteiten organiseren voor JIP (Jongeren Informatie Punt) rond verschillende thema’s • Jongeren ondersteunen en animeren tijdens inloop Donderdag 19 januari 13.00 – 22.00 uur: stage bij J.C. De Sperwer: • Met mijn begeleider van Rijnstad de straat op, op zoek naar jongeren in de wijk Vrijdag 20 januari 17.00 – 22.00 uur: stage bij J.C. De Sperwer: • Activiteiten organiseren voor en met de 16+ groep

Lesje ‘rondhangen’? Hou je van avontuur en afwisseling? Ben je sportief? Wil je een bijdrage leveren aan vrede en veiligheid? Kies dan voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). De eerste maanden maak je kennis met de Landmacht, de Luchtmacht en het Korps Mariniers, daarna maak je een keuze. Je hebt de hele week les maar bijna geen huiswerk. Naast de lessen loop je stage bij het krijgsmachtdeel van je keuze. Tweedejaars Robbert van den Belt: “Als je deze opleiding wilt volgen, is het belangrijk dat je gedisciplineerd bent, sterk in je schoenen staat, over doorzettingsvermogen beschikt en sporten leuk vindt.”

5


Sneller, makkelijker, goedkoper, maar net zo vertrouwd

sneller

Gek op auto’s en transport?

Dan zijn de logistieke uitdagingen van Wim Bosman echt jouw ding!

Vandaag bestellen is morgen in huis.

makkelijker

Op elk moment van de dag vanaf elke plek bestellen.

goedkoper

Altijd minstens 1000 kantoorartikelen tegen de scherpste prijs en al vanaf € 50,geen verzendkosten.

vertrouwd

Wink.nl combineert alle voordelen van digitale techniek met de service en betrokkenheid die u van ons gewend bent. Heeft u een vraag over een product, dan kunt u direct persoonlijk contact opnemen met onze medewerkers. Wij lopen graag voorop in de veranderende markt waar steeds meer online gebeurt en die onmiskenbaar voordelen biedt, maar wel op de manier die bij ons past: met u als klant centraal.

Zie jij jouw toekomst in de transport en logistiek? Doe dan ervaring op met een interessante afstudeer- of stageplek bij de Wim Bosman Groep! D é k antoorspecia list van G elder land.

Voor meer informatie kijk je op onze website Edisonstraat 60, 7006 RE Doetinchem Postbus 177, 7000 AD Doetinchem T 0314 - 37 70 70 F 0314 - 37 70 77 E info@wink.nl I www.wink.nl

WWW.WERKENBIJWIMBOSMAN.NL

OPEN DAGEN

vmbo havo vwo

SCHAERSVOORDE

Flyer_ATschool_Def_Opmaak 1 9-11-11 19:32 Pagina 1

r o o v e t Ruim talent!

OPEN DAGEN Bedrijfstakschool Anton Tijdink vrijdag 27 januari 2012 van 18.30 tot 21.00 uur zaterdag 28 januari 2012 van 09.00 tot 12.00 uur Varsseveldseweg 12 Terborg

Dinsdag 24 januari 2012, 19.00-21.00 uur locatie Dinxperlo Europastraat 6, Dinxperlo Woensdag 25 januari 2012, 19.00-21.00 uur locatie Winterswijk Pronsweg 3, Winterswijk Dinsdag 31 januari 2012, 18.30-21.00 uur locatie Slingelaan Slingelaan 28, Aalten Dinsdag 7 februari 2012, 19.00-21.00 uur locatie Stationsplein Landbouwstraat 1, Aalten Tel: 0543 491111 www.schaersvoorde.nl

Opleidingen: Metaalbewerker niveau 2 Verspaner niveau 2 Monteur Mechatronica niveau 2 Assistent Operator Productietechniek Metaal niveau 1 Assistent Operator Productietechniek DE (Duitsland) niveau 1 Cursussen: Lasopleidingen niveau 1 t/m 4 Basisveiligheid VCA-Heftruck-Hoogwerker CNC draaien/frezen Maatwerktrajecten


Sanne van Dijk

Sweeper Vier studenten van de studierichting Sport en bewegen hebben een nieuw speeltoestel ontwikkeld. De Sweeper is een bijna drie meter hoge paal met een draaikop waaraan een touw met een bal is bevestigd. De bal kan oneindig heen en weer worden geslagen, zonder in de knoop te raken. Kinderen van basisschool Overstegen zijn erg enthousiast over het nieuwe speeltoestel: “We hebben zelf een spelletje bedacht dat met vier teams gespeeld kan worden.” De studenten hebben hun eigen bedrijf ‘Fun and Develop’ opgericht en de Zutphense Lasindustrie en de Doetinchemse sportartikelenleverancier KWD betrokken bij hun product.

De juiste match Kun je goed met mensen omgaan?

Ben je klantgericht? Heb je een commerciële instelling? Werk je nauwkeurig? Kies dan voor de opleiding Juridisch medewerker, met als specialisatie: intercedent. Als intercedent bemiddel je tussen werkzoekenden en werkgevers die mensen nodig hebben. Je hebt met beiden uitvoerig contact, want je wilt de juiste match maken. Je verwerkt de gegevens administratief en als er klachten zijn, los je deze zo goed mogelijk op. Deze opleiding leidt op tot een afwisselende baan bij bijvoorbeeld een UWV Werkbedrijf, een uitzendbureau of werving- en selectiebureau.

Ralph Mooijman in Londen

London, here we come! Op 18 maart werd student Ralph Mooijman tijdens de Nederlandse Bouwkampioenschappen uitgeroepen tot de beste timmerman van Nederland. Jowin Boerboom werd Nederlands kampioen Sanitaire en verwarmingstechniek. Het winnen van de wedstrijd leverde beide studenten een deelname aan de WorldSkills in Londen op. Tijdens deze tweejaarlijkse wedstrijd strijden jonge vakmensen uit de hele wereld op hun vakgebied tegen elkaar. Jowin eindigde als vijftiende in zijn categorie. Ralph behaalde de zevende plaats en had een hoger puntenaantal dan de norm.

Steeds meer studenten leren, wonen en werken een aantal weken of maanden in het buitenland

Je horizon verbreden, op eigen benen staan In samenwerking met het Leonardo da Vinciprogramma stimuleert het Graafschap College stage lopen in het buitenland. Er worden bijvoorbeeld beurzen beschikbaar gesteld; je krijgt een vergoeding voor je levensonderhoud, logies en de reis. Zo is stage lopen in het buitenland ook financieel haalbaar.

Ethiopië

werk of het starten van een eigen bedrijf. Twee studenten van de opleiding Bouwkunde hebben leerlingen van een technische school in Ethiopië technische vaardigheden geleerd, waardoor zij hun bouwcertificaat hebben behaald. Twee studenten van de opleiding Sport en bewegen –keuzevak voetbal– hebben trainingsclinics verzorgd en voetbaltoernooien georganiseerd. Door hun begeleiding zetten de Ethiopische trainers nu zelf trainingen op en is de structuur van de opleiding voor voetballers verbeterd.

Kristel van de Wolfshaar op Mallorca

Sterk en zelfverzekerd “Tijdens de opleiding Managementassistent heb ik tweeëneenhalve maand stage gelopen op Mallorca ( Spanje), als receptioniste in een groot hotel”, vertelt Kristel van de Wolfshaar. “Als je kiest voor een buitenlandse stage, moet je er voor 200% achter staan. Het ziet er heel mooi en leuk uit, maar er zijn ook momenten dat je het zwaar hebt. Toch ben ik er sterk en zelfverzekerd van geworden. Naast het werk had ik tijd om van het weer en de omgeving te genieten en natuurlijk heb ik een kijkje genomen in de kroegen en discotheken. Het is ongelofelijk hoeveel je leert in zo’n korte periode, ik kan het iedereen aanraden.”

Mallorca

Zonnepanelen in Zambia Floran Rouwenhorst in Noorwegen

“Ik heb het langebaanschaatsen onder de aandacht gebracht”

Vier studenten van Werktuigbouw en elektrotechniek zijn in december 2011 naar Zambia vertrokken om daar zonnepanelen te installeren op het dak van een

Noorwegen

Floran Rouwenhorst, student Sport en bewegen, volgt de schaatstrainersopleiding St3 KNSB. Ze kreeg de kans schaatstrainingen te geven in het beroemde Vikingskipet in Hamar. “Het was een vol programma. We waren de hele dag bezig met het voorbereiden en geven van trainingen aan schaatsclubleden en basisschoolkinderen. De kinderen spraken prima Engels, dus de communicatie verliep goed. Ik heb veel geleerd over de sport zelf maar ook over het land en hoe mensen over schaatsen denken.”

Stage bij sterrenrestaurant Ieder jaar speurt de Stichting Horecatalent Achterhoek naar horecatalenten in de regio. Studenten van alle niveaus van de opleidingen Kok en Gastheer/ gastvrouw van verschillende roc’s strijden tijdens deze wedstrijden om de titel ‘Horecatalent Achterhoek’. Afgelopen jaar vielen meerdere studenten van het Graafschap College in de prijzen, waaronder Brian Grieving. Hij werd eerste in de categorie Keuken, niveau 2. Alle talenten wonnen een stage bij het restaurant van meesterkok Jonnie Boer in Zwolle. Brian Grieving: “Het was een verrassing dat ik eerste werd in mijn categorie en heel speciaal dat ik een week stage mocht lopen bij de Librije. Ik heb er super veel van geleerd. In de Librije werken 13 koks in de keuken. Ik had nooit eerder in zo’n groot team gewerkt. Jonnie Boer heeft veel uitleg gegeven, bijvoorbeeld over allerlei kooktechnieken. Zo heb ik met stikstof gewerkt. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.”

Maatwerk voor Ethiopische collega’s Het project ‘Gondar on the move’ biedt jongeren in Ethiopië onderwijs aan én helpt hen bij het vinden van school. Deze bakstenen school is onlangs geopend en maakt beter onderwijs mogelijk. De zonnepanelen moeten stroom leveren aan de PC’s die het Graafschap College aan de school schenkt. Daarnaast moeten zij elektriciteit opwekken voor het irrigatiesysteem wat nodig is voor de groentetuin. “Studenten hebben voor deze stage moeten solliciteren”, vertelt Kees Nieuwenhuijse, opleidingsmanager. “Het is belangrijk dat ze maatschappelijk betrokken zijn en weten wat hen te wachten staat, want het is zeker geen snoepreisje. Behalve het monteren en installeren, moeten de studenten ervoor zorgen dat alles onderhoudsvrij is, zowel de zonnepanelen als de PC’s.”

Zambia

Voetbaltrainingen in Ethiopië

7


Hart voor de mens?

• Bij- en nascholing voor zorg en welzijn • Fysiotherapie • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening • Management in de Zorg

Weet je op dit moment nog niet precies wat het beste bij je past? Kies dan voor één van de opleidingen op het gebied van zorg en welzijn. Kom naar onze open dagen:

• Master Advanced Nursing Practice • Master Health Care & Social Work • Master Musculoskeletaal • Podotherapie • Propedeuse Psychologische

13 maart 2012

Deventer 18-21 uur

20 maart 2012

Enschede 18-21 uur

en Pedagogische Studies (3PS) • Sociaal Pedagogische Hulpverlening • Studieroute Gezondheid & Technologie • Verpleegkunde

Kom verder. Saxion.

saxion.nl/zorgenwelzijn

OPEN DAG

o3 maart nijmegen 10 maart arnhem 16 juni nijmegen 23 juni arnhem

KOM OOK NAAR DE HAN!

WWW.HAN.NL/OPENDAG


Beste bakkers Tijdens de MBO Jeugdvakwedstrijden

voor de Bakkerij streden studenten van het Graafschap College samen met studenten van drie andere roc’s om de titel ‘Regiokampioen 2011’ in zeven verschillende klassen. Maar liefst acht studenten van het Graafschap College vielen in de prijzen, een geweldige prestatie! Samen met zes andere roc’s deed het Graafschap College afgelopen jaar ook mee aan de wedstrijd om de titel ‘Lekkerste school van Nederland’. Ook daar leverden onze studenten een prachtige prestatie, ze behaalden namelijk de tweede prijs!

Bouw de perfecte website

Smoesjes? Tijdens de themamiddag ‘Waar loop je als gehandicapte tegenaan?’ gaan studenten van de opleiding Verkoopspecialist met vijf rolstoelgebruikers in gesprek, waaronder wethouder Otwin van Dijk. Allerlei (onnodige) struikelblokken voor rolstoelgebruikers passeren de revue. De studenten denken mee over praktische, vaak simpele oplossingen. “In de winkel vraag ik weleens om hulp, bijvoorbeeld bij het passen van kleding. Het komt voor dat verkopers niet willen helpen of een smoes verzinnen,” vertelt Carine die in een rolstoel zit. Dit soort ervaringen zet de studenten aan het denken.

So you think you can care? In het kader van de Dag van de Verzorging heeft de Sector Zorg & Welzijn een verwenevenement georganiseerd voor iedereen die in de zorg werkzaam is. Zo’n 250 mensen namen deel aan interessante workshops en lieten zich heerlijk verwennen. Studenten van de studierichtingen Schoonheidsverzorging, Haarverzorging en Brood en banket legden de medewerkers van zorginstellingen uit de Achterhoek in de watten. Ze gaven styling-, make-upof kleuradvies, verzorgden gezichtsmassages en maakten samen met de verzorgden lekkere taarten.

Touwtrekken met de burgemeester

Hou je van werken met computers? Kun je wensen vertalen naar oplossingen? Ben je creatief en heb je oog voor vormgeving? Kies dan voor de opleiding Mediaontwikkelaar met als specialisatie webdeveloper. Een klant komt bij je, hij wil een website maar weet niet precies wat mogelijk is. Jij helpt hem zijn wensen te verduidelijken en maakt een ontwerp. Jij weet wat kan en niet kan, wat de verschillende opties kosten en wat de uitstraling moet zijn voor dit bedrijf. Tijdens deze niveau 4-opleiding leer je verschillende computertalen waarmee je websites bouwt (HTML, CSS, Javascript etc.), je leert ontwerpapplicaties kennen die nodig zijn voor de vormgeving (Photoshop, Illustrator etc.) en er wordt aandacht besteed aan de vormgeving zelf: kleurgebruik, vlakverdeling, lettertypes etc.

Op 7 en 8 juni hield de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar jaarlijkse congres in de Achterhoek. Meer dan 3.500 mensen uit het hele land namen deel aan dit congres. Organisator Regio Achterhoek riep de hulp in van studenten en medewerkers van het Graafschap College om te assisteren bij de organisatie. Een geweldige uitdaging.

Maandag 16 januari

Ruim 70 studenten van de opleidingen Toerisme en recreatie zorgden op de eerste dag van het congres als animator en gastheer/gastvrouw voor een glimlach op de gezichten van de deelnemers. Vanaf acht uur ’s morgens ‘vermaakt’ een groep van zo’n 20 studenten Recreatie de mensen die met de auto aankomen bij de DRUfabriek en in de file staan voordat ze de parkeerterreinen op kunnen. “Tijdens de lessen op school hadden we met de studenten allerlei activiteiten bedacht die aansloten op het excursieprogramma dat de genodigden de eerste dag hadden”, vertelt docent Henk-Jan Freriks. “De gasten werden verrast met korte theaterstukjes en leuke typetjes als de Witte Wieven, een aantal razende reporters compleet met cameraploeg en schoenpoetsers die het witte stof van de Winterswijkse steengroeve van de zwarte lakschoenen verwijderden.” De overige 50 studenten van de opleiding Frontofficemanager waren gastheer/ gastvrouw tijdens het evenement. Ze werden ingezet om de verplaatsingen van vergaderzaal naar lunch, van lunch naar bus en van plein naar schouwburg goed te laten verlopen. Een belangrijke taak, waarbij het strakke tijdschema niet uit het oog mocht worden verloren.

16.45 uur

Heel veel hapjes

Een dag met… Annick Borkus (16)

Annick is dit schooljaar begonnen met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw-infra. Interesse voor de bouwwereld zit in haar bloed. Meerdere familieleden werken in de bouw. Annick is een van de weinige meisjes op deze opleiding, maar dat vindt ze helemaal niet erg. Je moet doen wat je leuk vindt en je nergens door laten afschrikken. Vandaag volgen we haar een dagje. Ze heeft een drukke dag op school, maar daarnaast ook nog genoeg tijd om te ontspannen… 8.15 – 9.45 – 10.15 – 11.00 – 11.45 – 12.30 – 14.00 – 14.15 –

9.45 uur 10.15 uur 11.00 uur 11.45 uur 12.30 uur 14.00 uur 14.15 uur 15.45 uur

18.30 – 21.00 uur

Bouwtekeningen maken in Autocad Pauze Rekenen Zelfstudie-uur Pauze Theorieles Bouw Pauze Tijd om met mijn projectgroep aan ons ontwerp voor de recreatiewoning voor het vakantiepark in Winterswijk te werken en daarna uit! Thuis: uurtje huiswerk maken en eten Hockeytraining

Verkeer in goede banen leiden Buiten bij de DRUfabriek assisteerden studenten van de studierichting Orde en veiligheid bij het in goede banen leiden van het verkeer op de parkeerplaats. Daar werden de genodigden opgevangen door goudzoekers, golfspelers, Witte Wieven, monniken en twee leden van het wereldkampioensteam touwtrekken. De reacties van de congresdeelnemers waren goed. Er werd gelachen en een aantal bestuursleden waagde het zelfs de competitie touwtrekken aan te gaan met de twee wereldkampioenen.

De eerste- en tweedejaars van de opleiding Kok bereidden gezamenlijk meer dan 6.000 hapjes, die later die dag tijdens de receptie in de Doetinchemse binnenstad werden geserveerd door 24 eerstejaars studenten van de opleiding Ondernemer horeca.

9


www.lighting.philips.com

Omdat....... Kwaliteit, Betrouwbaarheid en Service Ons motto is! VAN SILFHOUT BV

Automaterialen en Gereedschappen Ook uw adres voor: Autobeveiliging, Autotelefoonsen BLAUPUNKT car systems

De techniek daagt je uit. Durf je het aan?

Doetinchem Tel. (0314) 32 59 55 Fax (0314) 33 25 04 Winterswijk Tel. (0543) 52 05 70 Fax (0543) 52 08 72 Spankeren Tel. (0313) 42 15 34 Fax (0313) 41 65 79

Philips Lighting Winterswijk ontwikkelt en produceert al ruim veertig jaar als onderdeel van Philips, de grootste lichtfabrikant ter wereld, een uitgebreid programma van binnenverlichtingsarmaturen en optieken voor de professionele markt (kantoren, winkels, ziekenhuizen, scholen, sporthallen). We maken hierbij gebruik van de nieuwste CadCam 3D ontwerpmethodes en van de modernste productietechnieken. Ben jij op zoek naar een veelzijdige en uitdagende stage op technisch gebied? Informeer dan naar onze stagemogelijkheden.

Philips Lighting. Dรกรกr steek je wat van op! Philips Lighting B.V. Rondweg Zuid 85 7102 JD Winterswijk Tel. 0543 542345

p het gebied van:

ning

Geef je toekomst kleur

Mavo beroepsgericht, Economie, Techniek, Zorg en Welzijn

C

M

Reinbouw is een dynamisch pen dagen bouwbedrijf met projecten voornamelijk 10 februari in het oosten en midden 13 februari van Nederland. We hebben al ruim vijftig jaar ervaring in woning- en utiliteitsbouw. Er werken ongeveer 100 mensen in vaste dienst. Y

CM

MY

Zรณ wil ik leren.

CY

CMY

K

Reinbouw is een erkend leerbedrijf

zijn diverse praktijkplaatsen, vmbo-, mboVoorEr informatie: kijk opop en hbo-niveau. Graag dragen wij onze kennis over www.graafschapcollege.nl aan jonge mensen. Stage lopen bij Reinbouw betekent ook dat0314 er energie35 in je35 wordt35 gestoken, zodat je zoveel ofdanbel

mogelijk kennis en ervaring kan opdoen in de praktijk. Door deze aanpak leer je veel op een plezierige manier.

Adreswww.reinbouw.nl hoofdvestiging: Slingelaan 1, 7001 EA Doetinchem

www.metzocollege.nl


Hoe groot is de kans op werk? Met je mbo-diploma op zak kun je aan de slag. Natuurlijk wil je weten hoe groot de kans is dat je met de opleiding die je wilt volgen straks een leuke en passende baan vindt. Het is niet mogelijk om een algemeen antwoord te geven op deze vraag. Of er voldoende werk is te vinden in de richting van jouw voorkeur is van veel verschillende factoren afhankelijk. Op onze website geven we per opleiding informatie over het arbeidsmarktperspectief. Dus ga naar www.graafschapcollege.nl als je meer wilt weten!

Lesgeven aan je pa en ma “Het leek ons leuk om

ouders, opa’s en oma’s, vrienden en bekenden eens te laten zien wat we tot nu toe met onze opleiding hebben gedaan. Vooral het filmpje waarbij een van ons als zorgvrager werd gewassen en aangekleed, deed het erg goed”, vertellen studentes Michelle Willemsen en Candy van den Toorn. Samen met de andere eerstejaars Verzorgende uit hun klas hielden zij een speciale ‘Achterban-avond’. In personeelsrestaurant De Slinge vertelden zij enthousiast over hun eerste ervaringen op het Graafschap College.

Modern en uitdagend onderwijs Op het Graafschap College krijg je competentiegericht onderwijs: we hebben veel aandacht voor jouw persoonlijke leervragen en we stemmen, samen met bedrijven en instellingen, onderwijs en beroepspraktijk heel goed op elkaar af. Competentiegericht onderwijs betekent niet dat je aan je lot wordt overgelaten. Op het Graafschap College krijg je ‘gewoon’ les volgens een rooster, van een gemotiveerde docent met verstand van zaken. Er is veel aandacht voor het aanleren van een goede basiskennis, maar het bijbrengen van praktische vaardigheden vinden we net zo belangrijk. Je leert op verschillende manieren: in de klas, door zelfstudie, met boeken, via internet, door het maken van groepsopdrachten en natuurlijk in de beroepspraktijk.

Goede begeleiding Het Graafschap College zorgt voor een juiste balans tussen zelfsturing en begeleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor je vorderingen, maar we bieden je daar als onderwijsinstelling goede ondersteuning bij. Stap voor stap leren we je meer eigen initiatief en verantwoordelijkheid voor je leerproces te nemen.

Vertrouwen

Jouw mening telt! Op het Graafschap College mag je meepraten. Je kunt op verschillende manieren jouw mening kenbaar maken. Zo is er een studentenraad, waarin je kunt meedenken en mee beslissen. De studentenraad is gesprekspartner van het bestuur. Naast de studentenraad zijn er studentenpanels waar je je mening over de school en het onderwijs kunt geven. Eén keer per jaar organiseert het Graafschap College een debat. Studenten, docenten, maar ook bedrijven gaan tijdens het debat met elkaar in discussie over maatschappelijk thema’s.

Mbo: de vooropleiding voor hbo Met je mbo-diploma (niveau 4) op zak kun je aan een hbo-studie beginnen. Het Graafschap College werkt onder andere samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) om de overstap voor jou aantrekkelijker te maken. Dit gebeurt door de mbo- en hbo-opleidingen steeds beter op elkaar af te stemmen. Bovendien kun je bij steeds meer opleidingen bij de doorstroom van mbo naar hbo profiteren van een kortere studieduur. Via het mbo naar het hbo kan aantrekkelijker zijn dan via de havo naar het hbo. Een beroepsopleiding vraagt namelijk iets anders van je dan een havoopleiding. Als jij al weet welke kant je op wilt en je kiest voor een mbo-opleiding, dan leer je direct de kennis en vaardigheden die in je toekomstige beroep van je worden gevraagd. Wanneer je via het mbo naar het hbo gaat, kom je extra goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Je haalt eerst een mbo-diploma, waarmee je aan het werk kunt. Door verder te leren aan het hbo ga je nog meer de diepte in.

Meer informatie over al onze opleidingen vind je op www.graafschapcollege.nl

In de regio heeft het Graafschap College goede contacten met bedrijven en instellingen. Tijdens je stage profiteer je daarvan en doe je zoveel mogelijk actuele kennis op. De goede relatie tussen het Graafschap College en de beroepspraktijkbedrijven zorgt er bovendien voor dat bedrijven en instellingen vertrouwen hebben in hun toekomstige medewerkers.

Kleinschalig, betrokken en zorgzaam Misschien vind je de overgang van je middelbare school naar het beroepsonderwijs groot. Je bent gewend aan een kleine en overzichtelijke school, terwijl de nieuwe school misschien als groot en onoverzichtelijk voelt. Wees gerust, op het Graafschap College word je niet aan je lot overgelaten. We begeleiden onze studenten intensief en verzorgen ons onderwijs in overzichtelijke gebouwen. Bovendien creëren we een persoonlijke en aangename sfeer in school, waar iedereen zich prettig bij voelt. We kennen onze studenten bij naam en maken buiten de lessen om ook graag een praatje met ze. Voor studenten die vers van het voortgezet onderwijs komen, zorgen we voor een goede overdracht van hun oude school naar het Graafschap College. Ook luisteren we goed naar onze studenten. Bij het Graafschap College hebben studenten inspraak in het onderwijs. We betrekken ook de ouders bij de school. We organiseren regelmatig ouderavonden en gaan soms zelfs bij ouders thuis op bezoek.

11


Werken in de zorg is ook je vakkennis bijhouden!

Uw installatiespecialist. Uw installatiespecialist. energiezuinige installaties klimaattechniek elektrotechnische installaties Uw installatiespecialist. energiezuinige installaties

cv-ketel vervanging

cv-ketel vervanging service en onderhoud cv-ketel vervanging

duurzame technieken klimaattechniek elektrotechnische installaties energiezuinige installaties www.wassink.nl service en onderhoud duurzame technieken klimaattechniek elektrotechnische installaties en onderhoud duurzame technieken cv-ketelservice vervanging energiezuinige installaties www.wassink.nl

Uw installatiespecialist.

ecialist. klimaattechniek elektrotechnische installaties www.wassink.nl Uw installatiespecialist. installatiesservice en onderhoud duurzame technieken cv-ketel vervanging energiezuinige installaties sche installaties

chnieken

.wassink.nl

klimaattechniek elektrotechnische installaties www.wassink.nl service en onderhoud duurzame technieken

tiespecialist.

www.wassink.nl

zuinige installaties

Het kan bij SZMK interactief met E-learning! Wat is e-learning?

Goede zorg

Kort gezegd, e-learning is het leren via de computer op een interactieve manier, bijvoorbeeld met behulp van een filmpje of animatie.

Marga Klompé biedt hiermee haar medewerkers deze interactieve en inspirerende mogelijkheid aan om het deskundigheidsniveau op peil te houden zodat we kwalititatief goede zorg kunnen blijven geven aan cliënten in onze organisatie.

Wat houdt deze nieuwe manier van leren in? Het volgen van een cursus via e-learning biedt veel voordelen. Je kunt op je eigen gekozen moment, in jouw tempo én thuis rustig een cursus volgen. Een ander pluspunt is dat je een cursus ook in gedeeltes of per hoofdstuk kunt volgen, dus afsluiten en bij wijze van spreken de volgende dag weer verder gaan.

ektrotechnische installaties

zame technieken www.wassink.nl

Een kijkje nemen in een e-learningscursus? Dat kan, een voorbeeld vind je op onze website www.szmk.nl. Ga naar ‘werken bij’ > ‘leren bij’ > ‘e-learning’.

STICHTING

ZORGCOMBINATIE

www.szmk.nl

KOM OOK NAAR DE HAN!

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé Postbus 71, 7140 AB Groenlo Telefoon 0544 474100

PABO ARNHEM Dé lerarenopleiding basisonderwijs! Uitdagend, afwisselend en boeiend.

OPEN DAGEN woensdag 11 13JANUARI jan 18.00 - 21.00 uur WOENSDAG 2012 18.00 - 21.00 UUR woensdag 10 feb 18.00 - 21.00 uur

ZATERDAG

10 MAART 2012

10.00 - 15.00 UUR

zaterdag 17 apr 10.00 - 15.00 uur

ZATERDAG 23 JUNI - 15.00 UUR woensdag 30 jun2012 18.0010.00 - 21.00 uur

WWW.PABOARNHEM.NL WWW.HAN.NL/PABO


Een banaan voor de grootste uitglijer Ieder jaar vindt het Graafschap College Nieuwjaarsdebat plaats onder leiding van het Nederlands Debat Instituut. Honderden studenten, docenten, medewerkers, externe relaties en andere geïnteresseerden debatteren tijdens het Nieuwjaarsdebat over een aantal stellingen. Een jury bepaalt wie de winnaars worden van de bokaal voor beste debater, de pepermolen voor de meest pittige uitspraak en de banaan voor de grootste uitglijer. Tijdens het afgelopen debat in januari 2011 gingen de aanwezigen in gesprek over stellingen rondom het thema ‘De Achterhoek in 2020: barsten of buigen?’

Wist je dat... • mbo de afkorting is van middelbaar beroepsonderwijs? • roc staat voor regionaal opleidingencentrum en onder andere mbo-opleidingen aanbiedt? • je bij het Graafschap College uit ruim 100 verschillende beroepsopleidingen kunt kiezen? • het Graafschap College beroepsopleidingen op meerdere vestigingen in Doetinchem en Groenlo aanbiedt?

Gezakt? Haal je vmbo-tl- of havodiploma in één jaar!

Als je bent gezakt voor vmbo-tl of havo dan kun je voor één of meerdere vakken deelcertificaten halen, zodat je alsnog in bezit komt van je diploma. Deze opleidingen vallen onder het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO). Als je je aanmeldt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. We bekijken je persoonlijke situatie: wat is je huidige niveau, waar moeten we rekening mee houden, wat zijn je mogelijkheden? Samen bepalen we jouw studieprogramma en het einddoel.

Weer beste sportopleiding van Nederland! In maart 2011 verscheen de Keuzegids MBO 2011. Voor de tweede keer zijn onze opleidingen Sport en bewegen uitgeroepen tot beste mbo-sportopleidingen van Nederland. De MBO Keuzegids baseert haar oordeel onder andere op de tevredenheid van studenten. Er wordt gekeken naar doorstroom, diplomakansen, de kwaliteit van docenten, de inhoud van de leerstof, de begeleiding, toetsing, stage en schoolorganisatie. Begin 2012 verschijnt de Keuzegids MBO 2012. Het Graafschap College hoopt dat de sportopleidingen ook dit keer weer de beste van Nederland zijn.

Taal en rekenen moet je kunnen!

• we binnen het mbo-onderwijs vier niveaus kennen, waarbij niveau 1 het laagste en niveau 4 het hoogste niveau is? • een vmbo-opleiding een goede voorbereiding is op een mbo-opleiding en het afhankelijk is van de richting die je hebt gevolgd of je op niveau 1, 2, 3 of 4 instroomt? • het voor sommige opleidingen handig is als je tijdens je vmbo-opleiding bepaalde vakken hebt gevolgd en je hier op onze website meer informatie over vindt? • je van de overheid een startkwalificatie (havo- of vwo-diploma of een mbo-opleiding vanaf niveau 2) moet halen? • je binnen het mbo kunt doorstromen van een lager naar een hoger niveau? Een selectie van de talenten in 2011

• je een hbo-opleiding kunt volgen als je een mboopleiding op niveau 4 met succes hebt afgerond? • bol staat voor beroepsopleidende leerweg, waarbij ongeveer 75% van je studietijd uit theorie en practicum op school bestaat en 25% uit stage? • bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg, waarbij ongeveer 25% van je studietijd uit theorie en practicum bestaat en 75% uit stage? • als je bent gezakt voor je vmbo-tl-, mavo- of havo-examen je bij het Graafschap College in één jaar certificaten kunt halen voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten en je op die manier alsnog je diploma kunt halen? • je geen les- of cursusgeld betaalt voor een mboopleiding als je op 1 augustus 2012 geen 18 jaar bent? • je over de hoogte van het les- en cursusgeld meer informatie vindt op onze website? • je wellicht in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de studiekosten en je voor meer informatie hierover terecht kunt bij de DUO-IB-Groep (www.ib-groep.nl)? • het Graafschap College op het gebied van onderwijs ook voor volwassen veel kan betekenen en dat maatwerkscholing zelfs tot de mogelijkheden behoort?

Welk beroep je ook kiest: taal en rekenen zijn basisvaardigheden die je moet beheersen. De overheid stelt steeds hogere eisen aan het reken- en taalonderwijs. De exameneisen voor Nederlands, Engels en rekenen worden steeds strenger. De examens worden straks landelijk ontwikkeld en digitaal afgenomen. Daarom is er in alle opleidingen veel aandacht voor taal en rekenen. Je krijgt lessen, instructie en begeleiding. We verwachten dat je aan het eind van de opleiding een bepaald niveau hebt bereikt, zodat je jezelf in de samenleving en tijdens je werk goed kunt redden. Bezig zijn met taal en rekenen is niet alleen nodig, maar kan ook leuk zijn. Helemaal in Groenlo, waar afgelopen jaar het taal- en rekencentrum Tr@cé officieel is geopend. Hier werk je, onder begeleiding van een docent of assistent, aan de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Je doet dit wanneer het jou uitkomt. Tr@cé biedt veel faciliteiten: computerwerkplekken, luxe fauteuils, interessante boeken, naslagwerken, leuke spelletjes, tijdschriften en veel meer. Ook als je niet in Groenlo studeert, krijg je genoeg gelegenheid om te oefenen in deze vakken.

Topsporttalent? Wanneer je een sporttalent bent, betekent sport alles voor je. Je hebt er veel voor over om topprestaties te leveren op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau. Ook besef je dat de absolute top slechts voor weinigen is weggelegd en dat je naast je sportcarrière ook aan een maatschappelijke carrière moet werken. Met de topsportregeling creëert het Graafschap College een topsportvriendelijk klimaat, waardoor jij als topsporter volledig tot ontplooiing kunt komen. Bij het Graafschap College kun je studie en sport combineren. Topsporters kunnen in aanmerking komen voor extra studiefaciliteiten en begeleiding. Bijvoorbeeld: aanpassingen in je lesrooster, vrij voor bepaalde trainingen en wedstrijden en hulp van vakdocenten bij het inhalen van gemiste lesstof of toetsen.

13


Opleidingscentrum Zutphen

Schilderen, stukadoren afbouw & onderhoud Zit je in de leeftijd van 16-20 jaar en wil je graag Schilder worden of Stukadoor dan kunnen wij je het volgende aanbieden in een betaalde baan met toekomstmogelijkheden: • • • • • •

Niveau 1 Assistent Schilder een opleiding van 1 jaar. Niveau 2 Medewerker Schilder een 2-jarige opleiding. Niveau 3 Gezel een 2-jarige opleiding. Niveau 4 Restauratie of kaderopleiding minimaal 2 jaar. Niveau 2 Medewerker stukadoren een 2-jarige opleiding Niveau 3 Gezel een 2-jarige opleiding

Tevens verzorgen wij cursussen op maat voor de aangesloten bedrijven. Wil je meer weten? Bezoek dan onze website www.schilderscool.nl Wil je bellen voor een afspraak, 088-0031600 Wil je mailen? zutphen@schilderscool.nl Wil je langs komen? We zitten aan de Dreef 8a in Zutphen.

JOUW WERK

JOUW UNIT Ben jij: Tussen de 16 en 27 jaar? Is het nog niet gelukt om een diploma op MBO-niveau 2 (of HAVO) te behalen? Of is jouw opleiding nu niet de juiste? Ben jij werkend of op zoek naar een (leer)baan?

Aarzel niet en wandel binnen bij JOUW Unit!!

JOUW TOEKOMST

JOUW Unit kijkt samen met jou naar waar je interesse ligt en wat voor jou de beste manier is om verder te gaan. Als je dat wil, kan JOUW Unit voor je bemiddelen in scholing en/of werk.

JOUW Unit: “de spin in het web” - Weet de weg in opleidingenland en heeft ingangen bij scholen - Kent de arbeidsmarkt goed - Heeft vele contacten met werkgevers in de Achterhoek - Heeft relaties met de Gemeenten, de UWV WERKbedrijven en uitzendbureaus

JOUW Unit is te vinden aan de Terborgseweg 136 in Doetinchem en aan de Burgemeester Bosmastraat 7 in Winterswijk. Telefoon trajectbegeleiders 06-57540652 of 06-13210574

Wil je meer informatie, kijk dan op www.jouwunit.nl

Grijp je kans en ga nu aan

JOUW OPLEIDING

de slag met de opleiding! Dat kan ook terwijl je werkt. Het is nog niet te laat; JOUW Unit ondersteunt jou hierbij.


Dat zit wel goed! Maar liefst vier prijzen sleepte het Graafschap College binnen tijdens de regionale meubelwedstrijd voor studenten van de opleidingen Houtbewerking en Meubelmaken. Na maanden voorbereiden werden op 16 april bij Betting Wonen in Bredevoort 27 meubels gepresenteerd die door studenten waren ontworpen. Deze werden beoordeeld door een deskundige jury. De vier winnende studenten volgen een bbl-opleiding bij OBD-opleidingen en het Graafschap College en werken bij verschillende houtbewerkingsbedrijven in de regio.

Extra aandacht voor Mascha Als onderwijsassistent leer je kinderen op een methodische wijze begeleiden in hun ontwikkeling. Je ondersteunt leerkrachten bij het geven van onderwijs maar verricht zelf ook eenvoudige onderwijstaken. Je begeleidt kinderen die extra aandacht nodig hebben. Stagiaire Lynn den Balvert begeleidde op een ‘gewone’ basisschool Mascha, een meisje met het syndroom van Down. “Mascha heeft haar eigen rooster, dat namen we iedere morgen door. Ik was in de buurt om te helpen als dat nodig was. Het klikte zo goed dat ik Mascha nu ook één middag in de week thuis begeleid,” vertelt Lynn.

Organiseren en aanpakken Als facilitair leidinggevende houd je ervan dingen te regelen en te organiseren, ben je stressbestendig en heb je een flexibele instelling. In de praktijk organiseer je de inkoop en beheer je de voorraad, je coördineert de schoonmaakactiviteiten en stelt rapportages op over bijvoorbeeld gebouwenbeheer, je organiseert recepties en evenementen. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn belangrijk want je stuurt mensen aan en legt uit wat er van hen verwacht wordt. Je hebt een dienstverlenende instelling, want of je nu in een hotel, in een ziekenhuis of bij een schoonmaakbedrijf werkt, iedereen wil dat alles op rolletjes loopt.

Projectweken voor toekomstige experts autotechniek In de opleiding technisch specialist personenauto’s (niveau 4) is veel aandacht voor de praktijk. De studenten gaan in het eerste leerjaar niet alleen een aantal weken op stage, ze werken ook aan projecten. Studenten Sjoerd Bomers (17), Lennart Sijgers (16), Chantal Gussinkloo (17) en Cas Wopereis (17) vertellen over de projecten waar zij aan hebben gewerkt. Motorblok inspecteren Voor het eerste project kregen de studenten een casus: een auto van een klant wil niet goed starten en loopt vervolgens op drie cilinders. Om de oorzaak van het probleem te vinden, moesten de studenten de motor uit elkaar halen en nader inspecteren. Sjoerd: “Tijdens dit project mochten we meteen van alles doen, zoals compressie meten, pakkingsresten verwijderen, distributieriem vervangen en waterpomp vervangen. Erg interessant allemaal.” Lennart wil het liefst zo veel mogelijk praktijkervaring opdoen. “We leerden veel dingen die compleet nieuw waren. Je trekt niet zomaar een motorblok los.”

Kabelboom voor buggy Voor het tweede project werd samengewerkt met de opleiding Werktuigbouwkunde. De studenten van deze opleiding hadden een buggy gemaakt. De studenten Technisch specialist personenauto’s maakten een kabelboom voor de buggy. “Dit was geheel nieuw voor ons en ik heb er veel van opgestoken”, vertelt Cas.

Roestschade repareren De derde en laatste opdracht was het repareren van roestschade. De studenten moesten een dorpel voor een auto maken. Chantal: “Van de basislessen lassen die we kregen bij de opleiding Werktuigbouwkunde hebben we veel geleerd. Voor de opdracht moesten we onder andere puntlassen, MIG-lassen en MIG-proplassen.” Cas vult aan: “Dat het eindproduct aan alle APK-eisen moest voldoen, maakt het ‘echter’ en extra leuk.”

‘Kom maar op met die vragen’ Tweedejaars studenten Marketing en communicatie hebben de wekelijkse warenmarkt in het vestingstadje Groenlo onderzocht. Het aantal bezoekers loopt al geruime tijd gestaag terug. Waar ligt dat aan? Is het de locatie, de dag van de week, het aanbod of misschien iets heel anders? Het marktonderzoek bestond uit een enquête onder de horeca- en winkelondernemers, een passantenonderzoek en een telefonische enquête onder zo’n 200 inwoners van Groenlo. De eigenaar van tabaks- en cadeauwinkel ‘het Grols Gemack’ wilde graag meewerken. “Ik heb daar wel ideeën over,” zo zei hij, “Kom maar op met die vragen”. Studenten Jessie te Woert en Bram te Brake: “Het is leuk om met een project bezig te zijn dat leeft bij de mensen. Een echt project met echte resultaten. Dat geeft extra motivatie om er heel serieus mee bezig te zijn.”

Donderdag 19 januari 8.15 – 9.00 uur 9.00 – 9.45 uur

9.45 – 10.15 uur 10.15 – 11.00 uur

Een dag met…Denise Kok (18)

Denise zit in het laatste jaar van de opleiding Managementassistent. Ze heeft voor deze opleiding gekozen, omdat het een brede opleiding is en je er veel kanten mee op kunt. Op maandag gaat ze naar school en de overige vier dagen loopt ze stage. Tijdens een dag op school volgt ze verschillende theorie- en praktijklessen.

11.00 –

11.45 uur

11.45 – 12.30 uur 12.30 – 13.15 uur 13.15 – 14.00 uur 15.00 – 16.30 uur 18.00 – 20.00 uur

Nederlands Planning en organisatie assessments: met z’n tweeën werken aan opdrachten, zoals vergaderzalen regelen, agenda beheren, brieven schrijven en een zakenreis boeken Pauze Vervolg planning en organisatie assessments Zelfwerkzaamheidsuur: alvast huiswerk maken Engels Pauze Nederlands en daarna uit! Thuis huiswerk maken Voetbaltraining

15


D A E H H C E T D A E TECHH

Noord-Holland

R E IX F R X I E FIX

r e l l a t s n i r e l l a t ins Opleidingsbedrijf Opleidingsbedrijf De vervolgstap voor VMBO-ers met ambitie!

CHECK onze k Eonvzoeor eSCIT Ch EB W voeonr EN SSe Eit w Rs Db Ae esFsOeRn MeAnTIE: r rIN meaed

nnl er. er.io mwew wp-a w dagen!

De vervolgstap voor VMBO-ers met ambitie! Een gratis BBL-opleiding in de Elektro- of Installatietechniek! Een BBLeenopleiding de Elektro- of Installatietechniek! Direct goed salaris in verdienen! Direct een goed salaris verdienen! Goede doorgroeimogelijkheden! bij goed functioneren! 9 Baangarantie Opleidingswerkplaatsen in Noord-Holland! 600 aangesloten leerbedrijven in Noord-Holland!

Kom naar onze open dag op woensdag 29 februari 2012 tussen 16.00 en 21.00 uur!

Kom naar onze Open Dagen! Voor meer informatie: www.iwnederland.nl

Leer-werkbanen via Start People Start People Leer-werkbanen Area Doetinchem

Start People Leer-werkbanen is een

Start People Area Doetinchem is een arbeidsintermediair die zich al 15 jaar arbeidsintermediair die zich al ruim bezig houdt met het bemiddelen van 10 jaar bezig houdt met het bemiddelen studenten die een BBL- opleiding van onderwijsdeelnemers van het (Beroepsbegeleidende leerweg) bij het Graafschap Collegegaan te Doetinchem. Graafschap College volgen BBL studenten gaan één dagvolgen in de week Deze onderwijsdeelnemers een naar school en vier in Beroepsde week aan MBOopleiding viadagen de BBL, het werk voor het praktijkgedeelte van de begeleidende leerweg. Via deze leerweg opleiding bij erkende leerbedrijven gaan de deelnemers één dag in de week Start People Leer-werkbanen werkt samen naar school en vier dagen aan het werk met een groot aantal leerbedrijven in de bij een erkend leerbedrijf voor het regio Achterhoek en Liemers praktijkgedeelte van de opleiding. Wij kunnen je bemiddelen voor o.a. de volgende opleidingen op niveau 1,2,3 en 4

Vanuit Start People leer-werkbanen Area Doetinchem kunnen wij bemiddelen voor Logistiek o.a. de volgende opleidingen via de BBL: Transport Logistiek, Transport, Techniek, Techniek Detailhandel en Administratie Je Je krijgt krijgt een Leer-arbeidsovereenkomst Leer-arbeidsovereenkomst voorStart de duur vanvoor de opleiding van People de duur en vande de kosten vanen dede opleiding zijnde voor onze opleiding kosten van opleiding rekening zijn voor onze rekening. Voor meer informatie kun je contact Voor meer informatie kun je contact opnemen met: opnemen met:

Start Start People People Leer-werkbanen Leer-werkbanen Terborgseweg Graafschap College, 41 GM Doetinchem locatie 7001 Loopbaanplein Slingelaan 1 (0314) 320 340 (0314) 353883 5300@startpeople.nl 5300@startpeople.nl

Voor meer meer algemene algemene informatie Voor informatie over over Start Start People People kun kun je je terecht terecht op op onze onze site: site: www.startpeople.nl www.startpeople.nl


Ben jij in de mode? “Ik was altijd al bezig met kleding en mode maar kon de juiste opleiding niet vinden. Ik wilde geen mode ontwerpen maar een commerciële opleiding in de modebranche. De opleiding Commercieel medewerker fashion is perfect voor mij” vertelt student Martine. In deze opleiding leer je alles over modemarketing, inkoop en verkoop, internationale handel, modevorming (styling, trends, kleuren) en krijg je producttechnische vorming (materialen en productietechnieken). Engels is ook belangrijk, want daarmee communiceer je en doe je zaken, bijvoorbeeld met het Verre Oosten.

Met je mede-studenten op stage! Met meerdere studenten tegelijk leren en stagelopen bij dezelfde instelling. Sinds vorig schooljaar doen de eerstejaars studenten van de opleiding Sociaal cultureel werk dat één dagdeel per week bij de leerafdeling van IJsselkring of de leerafdeling van Fidessa Welzijn. De samenwerking tussen het Graafschap College en de twee instellingen zorgt ervoor dat onderwijs en praktijk nog beter op elkaar aansluiten. Bij beide instellingen verzorgt een docent van het Graafschap College een halve dag per week theorieles voor de eerstejaars. Vaak is een beroepskracht van IJsselkring of Fidessa Welzijn bij deze les aanwezig om de theorie direct aan de praktijk te koppelen. De studenten krijgen onder andere praktijkvoorbeelden en rondleidingen. Naast de lessen op de leerafdeling loopt de groep studenten acht uur per week stage bij een van de instellingen. De studenten zijn enthousiast over de leerafdeling en vinden het een prettige manier van leren.

Spread’em De beste Excel-specialist van Nederland zit

op het Graafschap College. Joeri Harleman, student Informatie en communicatie, heeft de titel ‘Beste Excelspecialist van Nederland’ gekregen. Joeri veroverde deze titel door de hoogste score te behalen bij het examen Excel 2007. In augustus mocht Joeri Nederland vertegenwoordigen tijdens het internationale Office Kampioenschap in San Diego (VS). Deze internationale wedstrijd werd gewonnen door Engeland.

Toverbaltheater

Tachtig studenten van de opleiding Medewerker maatschappelijke zorg zijn een dag lang betoverd in het Toverbaltheater. Acteurs met een beperking startten de dag met een musical, een musical waarin de studenten aan het eind van de dag een rol zouden spelen. Ter voorbereiding namen de studenten deel aan workshops zoals grimeren, acteren en kleding maken, die begeleid werden door mensen met een beperking. Heel bijzonder maar ook even wennen, want in de regel zijn de rollen omgedraaid! Aan het eind van de dag was de conclusie: beperking of geen beperking, dat doet er niet toe.

commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen

Een goede BASIS en veel toekomstmogelijkheden! Ben je representatief, betrouwbaar en hulpvaardig? Lijkt het je leuk mensen over geldzaken te adviseren en ben je goed met cijfers? Dan is de opleiding commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen (niveau 4) iets voor jou. Je kunt deze driejarige opleiding volgen bij het Graafschap College. Als je steeds wilt bijleren en niet bang bent voor veranderingen dan biedt deze opleiding je een goede basis en veel mogelijkheden voor de toekomst. Veelzijdige opleiding Je leert het vak door theorielessen te volgen, beroepsgerichte opdrachten te maken en ervaring op te doen in de praktijk. Je hebt een gevarieerd vakkenpakket dat je goed voorbereid op je toekomstige beroep. De praktijkervaring doe je tijdens je opleiding op bij verschillende bedrijven, zowel in de bankals in de verzekeringswereld.

Grote kans op werk

Truckers on Tour Ieder jaar organiseert de studierichting Wegtransport en logistiek voor eerstejaars de studiereis Truckers on Tour. Voor de studenten Chauffeur goederenvervoer is het een werkweek, waarin zij volop aan de bak moeten. De excursie naar Polen wordt gecombineerd met diverse examineringen en met een onderzoek van de studenten Logistiek teamleider. Afgelopen jaar bestond het uitgebreide programma onder andere uit een bezoek aan verschillende transportbedrijven en magazijnen van grote internationale bedrijven, een rondleiding over de planningsafdeling van een groot transportbedrijf dat is gespecialiseerd in bulktransport over weg, spoor en water en een bezoek aan concentratiekamp ‘Auschwitz’. De studenten van de opleiding Logistiek teamleider onderzochten de tevredenheid van de studenten over Truckers on Tour door panelgesprekken te houden.

Na het afronden van de opleiding gaan er veel deuren voor je open. Je bent een gewilde beginnende beroepsoefenaar voor banken, verzekeringsbedrijven en intermediairs in de regio en bent vrijwel verzekerd van een baan in het verlengde van je opleiding. Je toekomstige werkgever hecht veel waarde aan de wettelijke vakdiploma’s die je binnen de opleiding bij het Graafschap College behaalt en bied je vaak de mogelijkheid door te groeien naar een hoger beroepsniveau. Je mbo-diploma geeft je ook de mogelijkheid direct door te stromen naar een opleiding op hbo-niveau. Wil je meer weten over de werkzaamheden van een commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen? Ga dan naar www.mbowijzer.nl voor een beroepenfilmpje.

Colofon De Opleidingenkrant 2012 is een uitgave van roc het Graafschap College in samenwerking met uitgeverij Romeo Delta.

Redactie en fotografie: Team communicatie / Graafschap College Acquisitie: Suzanne Wassink / Romeo Delta Vormgeving: Chris Nijhof / Romeo Delta

Voor informatie: T (0314) 35 35 00 www.graafschapcollege.nl info@graafschapcollege.nl Romeo Delta: T (0544) 35 22 35 info@romeodelta.nl www.romeodelta.nl

17


MBO VMBO

Middelbare beroepsopleidingen oepsopleidingen AOC Oost Doetinchem biedt opleidingen aan in verschillende “groene� richtingen. Die opleidingen worden verzorgt op 3 niveaus, assistent medewerker, zelfstandig medewerker en op het niveau van bedrijfsleider. De richtingen die we aanbieden zijn dierverzorging, paraveterinair, veehouderij, groenvoorziening, bloem & design en loonwerk. Daarnaast hebben we een afdeling Trainingen en Projecten en de mogelijkheid om aansluitend een associate degree (HBO) te halen. AOC Oost is een relatief kleine school, waardoor er veel aandacht is voor de individuele leerling. Een belangrijk deel van de opleiding is praktisch, met stage (ook in het buitenland) en praktijklessen op bedrijven in ons werkgebied. Onze leerlingen komen uit een groot

MBO Doetinchem

gebied, van Arnhem tot Haaksbergen en van Apeldoorn tot Lobith. De bereikbaarheid van de school is prima, vanuit Arnhem rijd er bijvoorbeeld elk kwartier een trein. De school ligt op 7 minuten lopen van het station.

Vrijdag 3 februari

16.00 - 21.00 uur

Zaterdag 4 februari

10.00 - 12.00 uur

AOC Oos Oost heeft ook vestigingen in Almelo, Borculo, Enschede en Twello


Varen op de zon Ieder schooljaar bouwen studenten van de opleidingen Industrieel design, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek een solarboot. Deze duurzame en innovatieve boot wordt aangedreven door zonneenergie. “Door het bouwen van deze boot laten we zien dat het gebruik van duurzame energie en materialen ook in de Achterhoek leeft”, aldus de studenten. Afgelopen jaar namen zij met de zelfgebouwde boot deel aan de Dutch Open Solarboat Challenge in Zeeland. Een etappewedstrijd voor bemande vaartuigen op zonne-energie. Aan de race doen solarteams vanuit de hele wereld mee. Het team van het Graafschap College eindigde in hun klasse op de achtste plaats.

Koken met Pretkok Leo Zes studenten van de

Mechanica + elektronica = mechatronica

Het bouwen en aansturen van ingewikkelde machines en apparaten. Als je technisch inzicht hebt, van sleutelen houdt en nauwkeurig kunt werken is deze opleiding iets voor jou. Je leert, naast kennis van mechanische en constructieve technieken, ook veel van hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. Je werkt zelfstandig of in een team en leert hoe je (onderdelen van) machines assembleert, bouwt en samenvoegt tot ingewikkelde machines. Deze moeten ook getest worden. Je leert veilig en milieubewust werken, gegevens registreren en je draagt zorg voor kwaliteit.

opleiding Verpleegkundige hielpen Pretkok Leo van het Kookcircus tijdens een kookworkshop voor kinderen met diabetes. De studenten konden zo op een leuke en ontspannen manier kennismaken met de zorg rondom kinderdiabetes. Studente Larissa van de Kamp: “Ik vond het leuk om met deze kinderen te werken en eens van dichtbij te zien hoe zij op deze jonge leeftijd omgaan met een ingrijpende ziekte als diabetes. Ik kijk terug op een leuke middag waar ik niet alleen wat heb geleerd over diabetes. Ik heb ook nog eens lasagne leren maken!”

Veel samenwerking en uitwisseling met Duitsland Taaldorp: ‘Je leert ook iets over de Duitse cultuur’ In Taaldorp treden zowel Duitse als Nederlandse studenten van de commerciële opleidingen op als deskundige. Ze voeren gesprekken met elkaar en nemen zo het mondeling Nederlands, respectievelijk Duits af. “De studenten worden op hun spreekvaardigheid beoordeeld door hun collega-studenten. De criteria, zoals verstaanbaarheid, tempo, uitspraak, woordenschat en zinsopbouw, zijn vooraf vastgesteld”, aldus docent Martin Elburg. Arno Lammers, student Commercieel medewerker, nam deel aan Taaldorp: “Ik heb zes verschillende gesprekken gevoerd die door de Duitse studenten werden beoordeeld”, aldus Arno. “Het project Taaldorp is anders dan gewone lessen op school. Wat het vooral leuk en leerzaam maakt, is dat je behalve de Duitse taal ook iets leert over de Duitse cultuur.”

Treppe runter, Treppe rauf “Ich habe eine praktische Aufgabe für euch,” begint docente Marianne ten Haave, “Blutdruck messen, Treppe runter, Treppe rauf, dan wieder messen.” Deze opdracht is onderdeel van een tweedaagse uitwisseling van Nederlandse studenten van de Groenlose vestiging en Duitse studenten uit Coesfeld. Er blijken verschillen tussen de Duitse en Nederlandse

opleiding. “De Duitse opleiding besteedt minder aandacht aan echt verpleegkundige handelingen zoals spuiten,” merkt student Iris Berenpas op, “maar de Duitse studenten volgen meer vakken die bij ons bij de opleiding maatschappelijke zorg horen.” Organisator Lidy Brandenburg is tevreden: “Door de twee aansluitende dagen is er een echte band ontstaan. Duitse en Nederlandse studenten zitten gezellig samen te lunchen.”

Als je bij het Graafschap College een opleiding op het gebied van Sport en bewegen volgt, kun je in het tweede en derde studiejaar het keuzevak Sneeuwsporten kiezen. Je wordt opgeleid om ski- en snowboardleraar te worden. Van september tot november krijg je één dag per week les in de skihal in Landgraaf. Tijdens deze lessen, die in het Duits worden gegeven, werk je aan je eigen ski- en snowboardvaardigheden, leer je voorbeeldbewegingen aan en krijg je theorie die je nodig hebt om beginners les te geven. In de herfstvakantie krijg je in Landgraaf een driedaagse training. Eind november vertrek je voor twee weken naar Oostenrijk voor het laatste deel van je opleiding tot ‘Anwärter’ (het Oostenrijkse diploma voor ski- en snowboardleraar) en ga je examen doen. In de periode december tot en met april loop je zes weken stage in Oostenrijk en kun je in de praktijk aan de slag.

Klanten uit het buurland In dit tweedaagse project zoeken Duitse en Nederlandse studenten van de opleiding Detailhandel uit waarom klanten ‘over de grens’ gaan winkelen. Dat doen ze zowel in de Bocholtse als in de Doetinchemse binnenstad. De groepen worden gemengd en gaan één dag in Duitsland en één dag in Nederland op pad. Ze spreken zowel winkeliers als klanten. “Voordat we beginnen zijn de studenten meestal een beetje sceptisch maar als het ijs eenmaal gebroken is, vindt iedereen het leuk om elkaar in de ‘eigen’ stad rond te leiden”, vertelt docent Jorrit van Bennekom. De samenwerking met het Berufskolleg am Wasserturm wordt alleen maar intensiever. Zo wordt er samen met de Duitse collega’s een nieuw tweetalig lesprogramma ontwikkeld voor de opleiding Verkoopspecialist.

DOE MEE en WIN één van de 3 iTunes Cards t.w.v. € 50,(of een cadeaubon naar keuze)

Beantwoord onderstaande vragen en vul ze in. Zet de letters uit de roze vakjes op de juiste plaats in de balk onder de puzzel. Mail de zin die ontstaat, vóór 1 maart, naar redactie@graafschapcollege.nl. Winnaars krijgen per e-mail bericht. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Word ski- of snowboardleraar!

Wat is Charèl Boenders? Hoe heten de vakwedstrijden in Londen? Wie verzorgde de kookworkshop voor kinderen met diabetes? Waar kun je terecht met vragen over begeleiding? Aan welk evenement werkten veel studenten en docenten mee? Wie was in 2011 de beste Excel-specialist van Nederland? Onder leiding van welke modeontwerper maakten studenten hun gesluierde creaties? Hoe heet het project waarmee studenten naar Ethiopië zijn geweest? Hoe heet het vaartuig op zonne-energie? Welke prijs heeft Sanne, student medewerker maatschappelijke zorg, gewonnen?

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Medewerkers van het Graafschap College zijn uitgesloten van deelname.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1

6

12

3 9

17 14

11

15

7

13

1 4

10 16

8

18 5

2

3

4

-

5

2

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


WIJ ZOEKEN

Enthousiaste medewerkers en stagiaires (m/v) De pompen van Pentair Nijhuis spelen bij het wereldwijde transport van water een belangrijke rol. Samen met de klant worden pompoplossingen ontworpen, ontwikkeld, geassembleerd en geïnstalleerd. En dit kan niet zonder mensen die hun vak verstaan.

VERHEIJ METAA IN PLAATBE VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

Wonen het hart Azora is organisa huizen e Zuidwes Wij bied wonen Daarbij zich doo bij het w die in on werkt. M vormen krachtig satie die en Eenzorg van Daarbij heden is van alle en vrijwillig asse

VERHEIJ METAAL SPECIALIST VERHEIJ METAAL SPECI IN PLAATBEWERKING CNC-Kanten

VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKIN IN PLAATBEWERKING Wil jij meewerken aan interessante (inter)nationale pompprojecten? Kijk dan op www.nijhuis.com onder “vacatures” voor de verschillende mogelijkheden.

Lasersnijden Ponsnibbelen

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

CNC-Kanten VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING Lasersnijden

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

Ponsnibbelen Een van onze mogelijk-

CNC-Kanten Nijhuis Pompen BV

Parallelweg 4 • 7102 DE Winterswijk info@nijhuis.com • www.nijhuis.com

Lasersnijden Ponsnibbelen

heden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

CNC-Kanten Lasersnijden Ponsnibbelen

Met een baan bij Lovink kom je een stuk verder

industr OokInforma kun Voor inf

ding ku met: Azora, M opleidin Postbus Telefoo

CNC

Aanmel Wil jij gr in de ou een soll e-mail: h

Las Pon

Meer in organisa

De Sc Qua van

Kies jij voor

techniek? Kom dan bij ons stage lopen! Want werken in de techniek is leuk. Bij ons kun je leren hoe je geïsoleerde

Kijk voor meer informatie op

deuren en panelen kunt maken,

www.lovink.com

monteren en nog veel meer!

Teven

Lijkt jou dat wat? Of wil je een keer komen kijken? Bel dan 0543-477333 Meta�ex Isosystems BV Ambachtsstraat 11 7122 MP Aalten sales@meta�ex.nl www.meta�ex.nl


Nascholing voor beroepschauffeurs

In 2008/2009 is de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid ingevoerd. Deze richtlijn bepaalt dat beroepschauffeurs verplicht zijn iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen, waarvan minimaal 7 uur praktijktraining. Graafschap Transport Opleidingen (waar het Graafschap College deel van uitmaakt) biedt ongeveer 35 gecertificeerde cursussen aan. Enkele voorbeelden: ADR, lading zekeren, Digitale Tachograaf, Rijoptimalisatie, Rijvaardigheid HNR, Gevaarlijke stoffen. De richtlijn / scholing moet zorgen voor een verkeersveiliger Europa, minder verkeersongevallen, minder brandstofverbruik (beter milieu), betere vaardigheden van chauffeurs en imagoverbetering van de sector. Kijk voor meer informatie op www.graafschaptransportopleidingen.nl.

Kwaliteitskeurmerk voor Volksuniversiteit De Volksuniversiteit geeft inwoners van Doetinchem de kans zich te blijven ontwikkelen door het aanbieden van veel verschillende activiteiten, lezingen en cursussen. In 2011 heeft de Volksuniversiteit het landelijk kwaliteitskeurmerk gekregen. “Een erkenning waar we trots op zijn,” vertelt manager Maya van der Meer. “Het betekent onder andere dat we goed onderwijs leveren en goed zorgen voor onze freelancers. Ook de zorg voor de cursisten werd als uitstekend beoordeeld.”

Ervaringscertificaat (evc)

Zorg & Welzijn voor volwassenen Volwassenen kun-

nen diverse opleidingen volgen bij de Sector Zorg & Welzijn, bijvoorbeeld voor de functies Helpende zorg en welzijn, Verzorgende of Verpleegkundige, Pedagogisch medewerker of Medewerker maatschappelijke zorg. Er zijn zowel (deeltijd)bol- als bbl-opleidingen mogelijk. “Het was niet altijd makkelijk: één dag per week een hele dag naar school, huiswerk maken, toetsen voorbereiden, een paar dagen per week werken in de thuiszorg voor de praktijkervaring en een gezin met drie kinderen draaiende houden,” vertelt Sylvia Sanders, “maar ik heb er zeker geen spijt van. Ik heb er veel aan gehad.”

Avond MTS

Werk je in de techniek en heb je een mbo niveau-3-diploma? Kun je goed denken in concepten en modellen? Dan is de opleiding Middenkader engineering iets voor jou. Als Middenkader engineer ben je werkzaam in de sector metaal, elektrotechniek, installatietechniek of machinebouw. Je hebt een breed takenpakket dat varieert van de ontwikkeling tot en met het onderhoud en de verkoop van producten en systemen. Je werkt bijvoorbeeld ontwerpen uit, kiest materialen en onderdelen en maakt een kostenberekening. Je verzamelt ook productiegegevens en organiseert mensen en middelen. Je begeleidt het productieproces, voert kwaliteitscontroles uit en begeleidt het onderhoud.

Het LOOPBAANPLEIN geeft antwoord op al je vragen

Zoekt u een baan? Bent u toe aan ander werk? Volgt u een outplacementtraject? Wilt u zich laten om- of bijscholen? Maak gebruik van de kennis en vaardigheden die u al heeft. Sommige mensen hebben hun opleiding nooit afgemaakt, maar wel veel praktijkervaring. U kunt uw competenties laten erkennen via het ervaringscertificaat. Ervaringen die u opgedaan heeft via opleiding, werk én in uw vrije tijd tellen mee. Uw ervaringscertificaat kan omgezet worden in een diploma, waardoor uw competenties officieel worden vastgelegd. Als u zich laat om- of bijscholen kunt u eventueel profiteren van een (flinke) studieduurverkorting.

Nederlands als tweede taal & Inburgering Als je uit het buitenland komt en in Nederland wilt wonen en werken dan ben je verplicht de Nederlandse taal te leren. Ook moet je weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Het Graafschap College biedt zowel Nederlandse taalles als Inburgeringscursussen aan. Als je je voor (één van) deze cursussen aanmeldt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek bepalen we, wat de inburgering betreft, wat je al weet en wat je nog moet en wil leren. Daarna stellen we een programma op maat samen. Wat de taalles betreft bespreken we welke cursus, op welk niveau, het beste bij jou past.

Op de hoofdlocatie van het Graafschap College vind je het Loopbaanplein Achterhoek. Je kunt bij het Loopbaanplein terecht met al je vragen op het gebied van loopbaan, scholing, interne en externe begeleiding. Onderstaande partijen kun je er vinden. Het Loopbaanplein is telefonisch bereikbaar op nummer 0314 35 35 35. Graafschap Orthopedagogie is er voor studenten met vragen of problemen op het gebied van niveau (IQ), leren, gedrag, opvoeding, huiswerk en studieberoepskeuze. Je kunt bij één loket terecht als het gaat om advies (gratis), onderzoek (bijvoorbeeld IQ, autisme, ADHD, studieberoepskeuze), begeleiding (bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, remedial teaching) en training (o.a. sociale vaardigheid, plannen).

Ambulante begeleiding binnen het onderwijs Ervaren leerkrachten uit het speciaal onderwijs ondersteunen docenten als het gaat om begeleiding van studenten met een beperking of met gedragsproblemen (cluster 1, 2, 3 en 4). Er kan ook begeleiding bij het stagebedrijf plaatsvinden. Start People Leer-werkbanen Hier kun je als student terecht als het gaat om bemiddeling bij het vinden van een leer-werkplek. Je kunt hier ook terecht met vragen op het gebied van werk, zoals arbeidscontracten, bijverdiensten, bijbanen, vakantiebanen etc.

Coördinatiepunt Decanaat Iedere opleiding heeft een zorg- en loopbaandecaan die je helpt als er problemen zijn met je studie. Ben je (nog) geen student van het Graafschap College dan kun je terecht bij het Coördinatiepunt Decanaat.

School Maatschappelijk Werk (SMW) Als er problemen zijn in de thuissituatie, met sociale vaardigheden en assertiviteit of bij financiële problemen, dan kun je terecht bij het schoolmaatschappelijk werk. Het SMW kan kortdurende psychosociale hulp bieden aan studenten, eventueel samen met hun ouders. Voor specifieke of langdurige hulp verwijst het SMW naar andere instanties. Leerwerkloket Achterhoek Hier staan specialisten voor je klaar die de onderwijsmarkt goed kennen, veel weten van de kansen op de arbeidsmarkt en van de financieringsmogelijkheden. Graafschap Re-integratie heeft al ruim 10 jaar ervaring op het gebied van re-integratie, omscholing, jobcoaching, outplacement en jobhunting. Graafschap Re-integratie biedt loopbaantrajecten voor bedrijven en werknemers. Ook jongeren met specifieke loopbaanvragen worden ondersteund, met speciale aandacht voor bijvoorbeeld zorgleerlingen en voortijdig schoolverlaters. Tot slot worden uitkeringsgerechtigden die een WW-, WWB-, Wajong-, WIA- of Ziektewetuitkering ontvangen begeleid naar participatie of werk.

21


WE BOUWEN

MEE AAN

UW BEDRIJF. Wat er ook moet gebeuren, Fiat Professional heeft de perfecte oplossing voor elke klus. Onze bedrijfswagens leveren een bijdrage aan uw succes als ondernemer. Want u kunt alleen op het hoogste niveau presteren als uw bedrijfswagen met u meewerkt. Kies voor de Fiorino, de Doblò Cargo (International Van of the Year 2011), de Scudo of de Ducato. Het zijn allemaal echte Professionals.

FIORINO

DOBLÒ CARGO

SCUDO

DUCATO

DOETINCHEM: ROERSTRAAT 1, TEL. 0314 - 347111. WINTERSWIJK: LORENTZSTRAAT 2, TEL. 0543- 551255.

Raad en daad voor iedereen met een beperking T 0314 34 42 24 www.mee-og.nl

Een leuke opleiding en daarna een leuke baan, dat wil jij vast ook. Voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, mensen met een autismespectrumstoornis of chronische ziekte is dit vaak een hele opgave. Maar je staat er niet alleen voor. MEE kijkt samen met jou wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je wilt. Als je op school extra ondersteuning nodig hebt, dan kijkt MEE samen met jou welke mogelijkheden hiervoor zijn en hoe dit moet worden geregeld. MEE ondersteunt je op alle terreinen van het dagelijkse leven. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.


Open dagen Doetinchem Op vrijdag 3 februari van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 4 februari van 10.00 tot 13.00 uur zijn in Doetinchem de vestigingen open die op deze kaart zijn aangegeven. Er rijdt een pendelbus tussen de hoofdlocatie en de vestigingen aan de Ruimzichtlaan, de Maria Montessoristraat, de Houtmolenstraat en het Grutbroek. Je kunt dus gemakkelijk meerdere locaties bezoeken.

Houtmolenstraat 9 Sport en bewegen Onderwijsassistent

Houtmolenstra

Energiebrug

Ruimzichtlaan 155 Detailhandel Juridische dienstverlening Bank- en verzekeringswezen CommerciĂŤle dienstverlening Internationale groothandel

Keppelseweg

at.

Grutbroek 17 Defensie

oristr.

Maria Montess

Maria Montessoristraat 3 Haarverzorging Schoonheidsverzorging Horeca Brood en banket Sportpark Zuid Toerisme en recreatie Facilitaire dienstverlening Europa weg Publieke en particuliere veiligheid

Slingeland ziekenhuis

eg

sew

erg uisb

Kr

Ruimzicht

Ruimzichtlaan

Haareweg

Hofstra

at

Sportpark Bezelhorst

CENTRUM J.F. Kennedyl

Dr. Huber Noodt plaats

sew

eg

Dr. Bardetplaats

Rozengaarde In de hoofdvestiging in Doetinchem aan de Slingelaan 1 vind je informatie over alle opleidingen van de Sector Techniek & Informatica.

Stadhuis

bo rg

Veemarkt

laan

Ook vind je hier informatie over de studierichtingen Wegtransport en logistiek, Administratie en secretariaat van de Sector Economie & Dienstverlening en over de studierichtingen Basis-Zorg en welzijn, Verpleging en verzorging en Welzijn en cultuur van de Sector Zorg & Welzijn.

t

aa

Wilhelmina str

nn

e .K

Eveneens is er een stand aanwezig van de Sector Educatie & Participatie.

eg w

J.F

n

laa

y ed

se ld ve

Julia n plei a n

Ter

Slinge

se rs Va

Bus- en treinstation OV-plein

Hoofdvestiging Zwembad/sporthal

aan

Politie Brandweer

Squashcentr. Rossinilaan

Pendeldienst Open dag Groenlo Op dinsdag 7 februari van 16.00 tot 20.00 uur is er open dag in de vestiging Groenlo, Schralenstein 2. Hier wordt voorlichting gegeven over opleidingen van de Sector Zorg & Welzijn.

Tijdens de open dagen op 3 en 4 februari rijdt er een pendelbus tussen de vestigingen (zie de rode stippellijn). Zo kom je gemakkelijk op de verschillende locaties. Informatie over vertrektijden is te vinden op de verschillende vestigingen. De opstapplaats voor de pendelbus vanaf de hoofdvestiging bevindt zich bij de ingang van de Sector Economie & Dienstverlening (Slingelaan 3).

23


U kunt niet altijd blijven wachten

Wij leren u hoe te helpen! 0575 45 29 90 / info@achterkamp.nl www.achterkamp.nl

Opleidingen, trainingen en advies brandweer en bedrijfshulpverlening

Graafschap College 2012  

Graafschap College 2012 infokrant

Graafschap College 2012  

Graafschap College 2012 infokrant

Advertisement