Page 1

FYI FYI FYI FYI For Your Information - Open dagen krant Graafschap College Studenten installeren zonnepanelen in Zambia

13

College Company: start je eigen bedrijf

17 15

7

KOM NAAR ONZE OPEN DAGEN 2014 Doetinchem Vrijdag

Groenlo

7 februari

16.00 - 20.00 uur

Zaterdag 8 februari

10.00 - 13.00 uur

Dinsdag 11 februari

16.00 - 20.00 uur

FYI FYI FYI FYI @rocgraafschap


Asito Achterhoek B.V. Fabriekstraat 24 7005 AR DOETINCHEM T: 0314 - 33 06 26 www.asito.nl

Opleidingscentrum Zutphen

Schilderen, stukadoren afbouw & onderhoud Zit je in de leeftijd van 16-20 jaar en wil je graag Schilder worden of Stukadoor dan kunnen wij je het volgende aanbieden in een betaalde baan met toekomstmogelijkheden: • • • • • • •

Niveau 1 Assistent Schilder een opleiding van 1 jaar. Niveau 2 Medewerker Schilder een 2-jarige opleiding. Niveau 3 Gezel een 2-jarige opleiding. Niveau 4 Kaderopleiding minimaal 2 jaar. Cursus Hout en marmerimitatie 10 avonden Niveau 2 Medewerker stukadoren een 2-jarige opleiding Niveau 3 Gezel een 2-jarige opleiding

Tevens verzorgen wij cursussen op maat voor de aangesloten bedrijven. Wil je meer weten? Bezoek dan onze website www.schilderscool.nl Wil je bellen voor een afspraak, 088-0031600 Wil je mailen? zutphen@schilderscool.nl

SCHOON IS MOOI!

Omdat....... Kwaliteit, Betrouwbaarheid en Service Ons motto is! VAN SILFHOUT BV

Automaterialen en Gereedschappen

Wil je langs komen? We zitten aan de Dreef 8a in Zutphen.

Doetinchem Tel. (0314) 32 59 55 Fax (0314) 33 25 04 Winterswijk Tel. (0543) 52 05 70 Fax (0543) 52 08 72 Spankeren Tel. (0313) 42 15 34 Fax (0313) 41 65 79

arnhem nijmegen open avond

open avond

open dag

open dag

open avond

open avond

5 feb

12 april 11 juni

12 feb

5 april

18 juni

KOM OOK NAAR DE HAN!

WWW.HAN.NL/OPENDAG


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Leer elkaar kennen!

Je start met je mbo-opleiding: een nieuwe school, nieuwe vakken, theorie en praktijk, nieuwe docenten en medestudenten. Om elkaar te leren kennen, organiseert het Graafschap College voor iedereen een introductieprogramma. Iedere opleiding doet dat op zijn eigen manier.

Pien de o an ren!

Wie: studenten Sport en bewegen Wat: driedaags kamp, vol sportieve activiteiten Waar: camping Te Boomsgoed, Braamt

Wie: studenten Werktuigbouw, elektro- en installatietechniek Wat: een week vol activiteiten Waar: Doetinchem e.o.

Actie, humor, plezier en gezelligheid

Voetballen tegen je docenten

Het kamp, dat wordt georganiseerd door docenten en vierdejaars studenten Sport en bewegen, is dé ideale manier om elkaar beter te leren kennen. De verschillende waterspellen, het bosspel, strandvolleybal en strandvoetbal zorgen voor de nodige actie, humor en plezier. De barbecue en het kampvuur voor de gezelligheid en aangename sfeer. “De klas is gezellig en de docenten zijn ook aardig. Ik heb veel zin in het nieuwe schooljaar!”, vertelde student Ramon Mijnen.

De introductie is een week vol sportieve, informatieve en leuke activiteiten. Tijdens een survivaldag in de buurt van Braamt zijn de nieuwe studenten druk met vlotten bouwen, boogschieten en bamboe torens bouwen. Ook is er een eerste kennismaking met het toekomstige beroep. Studenten kunnen op bedrijfsbezoek bij drie grote bedrijven in de werktuigbouw, elektrotechniek en installatietechniek. Met het jaarlijkse voetbaltoernooi wordt de introductieweek afgesloten.

Introductiedagen

Wie: studenten Toerisme Wat: 4-daags introductieprogramma Waar: Doetinchem e.o.

Nuttig en aangenaam! Het nuttige en het aangename worden tijdens deze introductie gecombineerd. Nieuwe studenten werken in groepjes aan opdrachten bij een hotel, de ANWB en een reisbureau, krijgen een workshop Spaans en een rondleiding van tweedejaars studenten in Arnhem. Ook een kennismaking met de verschillende vakken tijdens de opleiding is een onderdeel van de introductie. Met een actief en leuk programma bij Outdoorcentrum Markant in Braamt wordt de kennismakingsweek spectaculair afgesloten!

Top Introductie

Actie en gezelligheid!

FYI 3


Verpleegkundige of verzorgende (IG)? Binnen een half jaar je diploma? Kun je niet wachten tot je aan de slag kunt? Scan de QR-code of solliciteer via www.sensire.nl als oproepkracht! Wij bespreken dan samen met jou welke mogelijkheden wij je kunnen bieden om al aan de slag te gaan. Zo kun je in je vakanties, weekenden of avonden al werkervaring opdoen!

Tot ziens bij Sensire!

Like ons op Facebook


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Studenten over hun stage Studenten over hun stage Studenten over hun stage

Robert van den Belt ‘Ik beschik straks over een rugzak vol informatie’

Annet Hogenkamp: ‘Tijdens de stages krijg je een goed beeld van je werk’

Tips voor een succesvolle stage Op het mbo vormt de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd, een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens je opleiding loop je vaak meerdere stages verspreid over een aantal jaren. Zo kun je ervaren wat je toekomstige beroep inhoudt. Tips voor een succesvolle stage:

r r r r r r

r

r

Zorg dat je tijdig met je oriëntatie op een stageplek begint. Wat vind je leuk? Denk goed na over wat voor type bedrijf of instelling jou aanspreekt. Kijk verder dan je neus lang is! Kies niet meteen voor een stage plek bij jou om de hoek, je beperkt hiermee je mogelijkheden. Houd er rekening mee dat het bedrijf of de instelling bij jouw opleiding past. Staar je niet blind op stagevergoedingen. Goede begeleiding is veel meer waard. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek. Verdiep je in het bedrijf of de instelling. Zorg dat je antwoord kan geven op de vragen ‘Wat houdt je opleiding eigenlijk in?’, ‘Waarom wil je juist bij dit bedrijf of deze instelling stage lopen?’ en ‘Wat verwacht je eigenlijk van de stage?’. Denk na over je beroepshouding. Ben je enthousiast en sociaal? Ben je initiatiefrijk en gedisciplineerd? Heb je een verzorgd uiterlijk? Als je een goede beroepshouding hebt, dan werkt dat enorm in je voordeel. En het allerbelangrijkst: maak er een leuke en leerzame periode van!

‘Het is leuk om nieuwe recepten te bedenken’ “Als bakker moet je inderdaad vroeg op,“ lacht Luuk Heideman, tweedejaars bij de bbl-opleiding Brood en banket, “Maar als je om een uur of zes de hele wand vol ziet liggen met lekker vers brood, heb je wel eer van je werk.” Luuk werkt bij bakkerszaak Docus van der Zande in Lichtenvoorde. De combinatie werk en school bevalt hem goed: “In de theorielessen leren we niet alleen over grondstoffen en het gebruik van machines, maar ook over ondernemerschap en cao’s.”

Luuk is inmiddels al helemaal gewend aan het werkritme: “Het went snel, het werk is gevarieerd. Je begint met deegdraaien, je bakt af, maar je helpt ook bij het brood verdelen over de verschillende winkellocaties. Je moet wel precies zijn. Goede hygiëne is zeer belangrijk en ook een recept volgen moet nauwkeurig gebeuren. Het is leuk om nieuwe recepten te bedenken, we zijn bezig met een krentenwegge met pitten en zaden.” Over het lekkerste broodje hoeft Luuk niet lang na te denken: “Een vers ham-kaas croissantje, daar kunnen ze me voor wakker maken!”

Emma Weikamp: ‘Het is altijd een verrassing hoe de dag eruit ziet’

Ellen Verheij: ‘Mijn stage op Curaçao wordt een bijzondere ervaring’

‘Kies voor de studie waar je hart ligt’

kt e o z w u o B vrouw Als klein meisje wilde ze al timmervrouw worden. Manon Vlam voelt zich dan ook helemaal op haar gemak in het nieuwe gebouw van het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Zij heeft haar eerste 10-weekse stage op dit grote bouwproject gedaan net voor de oplevering. Manon vertelt enthousiast: “Ik wil heel graag richting architectuur. Meewerken aan zo’n

bijzonder gebouw, al is het als stagiaire, is natuurlijk geweldig. Voor mij was het in zo’n eerste stage vooral meekijken en de sfeer van een echte bouwplaats opsnuiven. En ik voelde me hier thuis! Dat ik een van de weinige vrouwen was in het project was geen probleem. Ik deed gewoon lekker mee met de grappen die gemaakt werden.” Manon heeft een advies voor toekomstige studenten: “Wat is je passie? Kies datgene waar je hart ligt. Als je ergens plezier in hebt, haal je het beste uit jezelf.”

Laurens Blinkt uit! In juni 2013 werd Laurens Heij, student ICT beheerder, uitgeroepen tot mbo Uitblinker van het Graafschap College. In het voorjaar van 2013 deed Laurens mee aan de mbo-vakwedstrijden die tijdens Skills Masters 2013 plaatsvonden. Daar eindigde hij op

de eerste plaats!

Top Student

FYI 5


denkt altijd in mogelijkheden ziet ook wat niet zichtbaar is

zegt waar het beter kan heeft hart voor ouderen

T ! F ! E !

Las- en Metaalbedrijf BV mansbeekweg 10 A TERBORG steekt de

TUUR

rdatum:! ! rnummer:! ur:! !

handen uit de mouwen

0315 329292 0315 341283 info@diekermetaal.nl

* Voor alle soorten laswerk, ook non-ferro * Knip- en kantwerk tot 3 meter- 6 mm. dik * Ponswerk tot 100 ton, ook met uw stempels * CNC ponsnibbelen NAAM BV * Produceren van winkelinrichting, displays en signing Afd. Administratie * Ook voor speciale opdrachten

Hoe Azora ben jij? 12-12-2012 FK000023 200006

Om in de zorg te werken, moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Bij Azora werken we met ruim 1.500 mensen dagelijks met hart ziel voor onze cliënten. belasten wij uen de levering Opvoor het moment dat mensenvan:! zich niet meer helemaal zelfstandig kunnen redden, staan wij voor hen Tek.nr.!klaar. EnOmschrijving! dat doen we graag. In een open sfeer werken we gemotiveerd met elkaar samen om de beste zorg te bieden.

Adresstraat 111 7000 AA DOETINCHEM zet nét dat stapje extra

!

!

!

!

Bij Azora is er ruimte om te leren. Als leerling word je opgeleid tot Verzorgende IG. In deze ontwikkeling word je door ons professioneel begeleid en leren we van elkaar. Beschik jij over de kenmerken van een betrokken leerling? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor de BBL opleiding Verzorgende IG die start in september 2014 zoeken wij:

Leerlingen Verzorgende IG Kijk voor meer informatie en sollicitatie op www.azora.nl/vacatures

Bezoek ons tijdens de open dagen van het Graafschap College in Doetinchem op vrijdag 7 februari en zaterdag 8 februari 2014.

Meer weten over Azora? Kijk op www.azora.nl

Azora. Zo zorgen we voor elkaar in de Achterhoek.

Azora Zorgcentra en verpleeghuizen Azora Advies- en behandelcentrum Azora Revalidatiecentrum Azora Thuiszorg

Terborg Varsseveld Ulft ‘s-Heerenberg Gendringen Silvolde

Antonia De Bettekamp & Den Es Debbeshoek Gertrudis Maria Magdalena Postel De Schuylenburgh

!

Akkermansbeekweg 10 T06l ZA Terborg Tel. : 0315 - 32 92 92 Fax. : 0315 - 34 12 83

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Prijs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bedrag


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Samen oefenen

Experimenteren, leren en samenwerken

Weg met de ‘Lelijkste plek’

Spannend om een ‘echte’ patiënt te helpen. Gelukkig kun je als student Verpleging en verzorging oefenen op simulatiepatiënten. Zij spelen ziektes en beperkingen. Je oefent samen allerlei situaties, waardoor je kennis en vaardigheden opbouwt die je tijdens je stage goed kunt gebruiken.

Dat staat centraal in het StartLab. Het StartLab, dat onder andere een initiatief is van het Graafschap College, vind je in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Studenten kunnen hier producten ontwerpen en maken met 3D-printers, vinylsnijders, lasermachines en freesmachines.

Eerstejaarsstudenten Bouwkunde hebben een ontwerp gemaakt voor het leegstaande pand van de Doetinchemse C1000. Een plek die werd uitgeroepen tot ‘lelijkste plek’ van de Achterhoek. Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Architectuur Prijs Achterhoek in de DRU in Ulft werd het beste studentenontwerp bekendgemaakt.

Ben jij over twee jaar College Companies: Start je eigen bedrijf! directeur, hoofd Personeelszaken of Trendbizz: voor truien manager Sales? met meme’s Niet pas over vier of vijf jaar - na je studie – maar nu al kun je directeur, manager of hoofd van een afdeling worden. Op het Graafschap College starten tweedejaarsstudenten namelijk een echt bedrijf, een College Company. Een groep van acht tot tien studenten vormt samen zo’n mini-onderneming. De studenten verdelen de meest voorkomende functies: directeur, hoofd marketing, inkoop, verkoop, communicatie, personeelszaken, financiën, etc. Ze schrijven ze zich in bij de Kamer van Koophandel, ze kiezen een product, doen marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Startkapitaal verkrijgen ze door aandelen te verkopen. Ieder bedrijf wordt begeleid door een docent, een externe ondernemer en een financieel begeleider. Studenten die het project afsluiten met een 7 of hoger krijgen het Certificaat Ondernemen.

Winnend kapsel De Goldwell Colour Zoom Challenge 2013 is een wedstrijd voor kappersleerlingen uit Nederland en België. Studente Haarverzorging Ilse Dales won de tweede prijs! De opleidingscoördinator van Goldwell overhandigde haar de oorkonde én een complete kapperskoffer.

Dick en Mirza, studenten van de opleiding Internationale groothandel, vormen samen de directie van ‘Trendbizz’. “Trendbizz verkoopt truien die bedrukt worden met meme’s, eenvoudige plaatjes met herkenbare situaties en ergernissen”, vertelt Mirza. Dick en Mirza zijn enthousiast over het zelfstandig werken: “We zijn heel gemotiveerd en werken serieus. Je doet praktijkervaring op waar je echt iets aan hebt.“

Smart Wallet: For phone and money “In Nederland waren er geen multifunctionele telefoonhoesjes te koop. Daarom bedachten we de Smart Wallet, een telefoonhoesje en portemonnee in één. We hebben de Smart Wallet in China ingekocht en vervolgens zijn we met de verkoop gestart. We hebben in totaal 155 hoesjes verkocht”, vertelt Heleen Fokkinga, directeur van Smart Wallet. Nickie Brethouwer, P&O manager, vertelt: “Ik ben erachter gekomen dat er veel komt kijken bij het managen van een bedrijf.” Sarina van Uum, hoofd PR en marketing, vult aan: “Het lijkt mij geweldig om in de toekomst zelf een bedrijf te beginnen.”

Plakkies: pleisters met een plaatje

Als je haar maar goed zit

..

Top student

‘Trend-aid’ wordt gerund door studenten van de opleiding Junior fashion medewerker. “Ons bedrijf ontwikkelt ‘plakkies’,” vertelt directeur Martine, “pleisters voorzien van afbeeldingen die leuk zijn voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar, in leuke blikjes met thema’s voor zowel meisjes als jongens. We hebben onze doelstelling gehaald: binnen een half jaar hebben we 200 blikjes verkocht.”

Eazy Earz: Oordopjes zonder knopen Ken je dit probleem: oordopjes die in de knoop zitten, waardoor het een eeuwigheid duurt voordat je je favoriete muziek kunt beluisteren? Eazy Earz heeft dé oplossing! Onder de naam Eazy Earz verkopen studenten oordopjes met een ingebouwd oprolsysteem, waardoor de draden niet meer in de knoop kunnen raken. Eazy Earz worden zowel aan particulieren als bedrijven verkocht. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid de Eazy Earz met logo te leveren.

Art4Movement: Kunst + sport Zes studenten van de opleiding Sport en bewegen maken met hun bedrijf Art4Movement zeer unieke telefoonhoesjes. Mensen met een beperking beschilderen deze hoesjes en Art4Movement brengt ze op de markt. Een groot deel van hun winst wordt via de stichting Estinea geïnvesteerd in nieuwe attributen om mensen met een beperking te kunnen laten sporten.

FYI 7


Als opvoeden en opgroeien (even) niet lukt, kan Lindenhout helpen ...

Sinds 1913 uw installatiespecialist.

in het gezin

in de buurt

op school

www.wassink.nl advies

begeleiding

praktische

ondersteuning

Uw installatiespecialist. cv-ketel vervanging energiezuinige installaties

klimaattechniek elektronische installaties

Lindenhout, Regio Achterhoek

www.lindenhout.nl

Van Hogendorplaan 102 / 7003 CW Doetinchem, E-mail: achterhoek@lindenhout.nl

service en onderhoud duurzame

technieken

Maak kennis Met de Beauty acadeMy By aMi kappers AMI Kappers vindt opleiden erg belangrijk. Ook na het behalen van je diploma blijven we investeren in jouw groei. Vind je het creatief bezig zijn met haren het leukste dat er is en wil je klanten optimaal laten genieten van een behandeling? Dan is werken bij AMI Kappers echt iets voor jou!

Direct aan de slag in een erkend leerbedrijf Leren en tegelijk je salaris verdienen Een MBO diploma met een AMI Certificaat behalen Werken in een professionele salon Alle kansen om door te groeien Wanneer je een baan hebt in één van onze kapsalons dan kun je direct beginnen in de AMI Klas; de praktijkgerichte MBO opleiding met extra begeleiding! Alles wat je gaat uitvoeren wordt je bijgebracht door een docent van school én een assistent docent van AMI Kappers. Doordat er extra begeleiding aanwezig is krijg je meer aandacht tijdens de les en wordt alles uitgebreider besproken.

Meld je snel aan via www.amikappers.nl


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Wat je altijd al wilde weten over het mbo… Leerlingen uit de 4e klas vmbo van het Liemers College in Didam stellen hun vragen!

Inge (15)

gaan doen. Ik Ik wil de kappersopleiding t mag gaan ech je er nne wa d ben benieuw een pop? op st knippen? En oefen je eer de opleiding Vier weken na de start van int met beg mag je al gaan knippen. Je t lang me pop een ‘puntjes knippen’ bij g je de ma ken we zes of haar. Al na vijf en oer op een getrainde kniptechniek uitv . zelf meegebracht model

Jelle (15)

Yvette (16) e n Quinty (15) Wij willen

bij de politie, maar zijn nog te jong om naar de zijn de mogelijkheden? politieacademie te

Ik wil assistent acco untant worden. Krijg ik tijdens deze opleiding veel les in (vreemde) talen? Ja, tijdens je opleidin g krijg je les in Nede rlands en Engels. Dat zijn ve rplichte vakken die vo or alle studenten gelden.

gaan. Wat

De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid is een goede voorbereiding opleiding. Een groot dee op een politiel van je opleidingstijd bre ng je door in de praktijk, de politie of gemeente. bijvoorbeeld bij De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid hee waardoor je kansen op ft veel extra’s, toelating bij de politie worden vergroot. We kun garanderen dat je na het nen je nooit volgen van deze opleid ing wordt aangenomen, een voorsprong. maar je hebt wel

Siebe (16) Hoe lang duurt de opleid ing Facilitair leidinggevende, welke vakken krijg ik en wat kan ik ermee?

Jesper (15) n. Dat is een Ik wil Bouwkunde gaan doe ik wil dat technische opleiding, maar creatiefs. Wat iets t me graag combineren n? ede ijkh zijn de mogel

Daan (16)

Ik wil een technische opl eiding doen, maar twijfel nog wat ik precie s wil. Wat is een brede technische opleid ing waar ik nog alle kanten mee op kan? De opleiding Middenkad er engineering niveau 4 is een brede technisch e opleiding. Je kunt je tijdens de opleiding in allerlei richtingen specialiseren, zoals ind ustrieel design, werktuigbouwkunde, mechatro nica en elektrotechniek. De opleiding is pra ktijkgericht. Een groot deel van de week werk je op school aan projecten. Dit zijn opdrac hten die vaak van echte opdrachtgevers kom en. De opleiding duurt 4 jaar. Daarna kun je besluiten om te gaan werken, maar doo rstuderen behoort ook tot de mogelijkheden. De opleiding bereidt je heel goed voor op de hbo -opleiding Technicus middenkader engineerin g, waarbij studieduurverkorting mogelijk is.

Kim (16)

welke opleiding Ik weet nog helemaal niet r achter? daa ik ik wil doen. Hoe kom omgeving naar Vraag mensen in je directe eigenschappen rke ste je sterke en minder ag. Als je het vra e dez elf en stel ook jez t, kun je een antwoord op deze vraag heb Bijvoorbeeld: en. luit aantal opleidingen uits is een Dan ch? otis cha tje ben je een bee of fise res reta sec ctie dire tot opleiding niets er erk dew me nancieel administratief en es bsit we s gen vol ver voor jou. Bezoek ijk gel mo eel zov r bee pro en open dagen n te weten over verschillende opleidinge ng die het eidi opl de te komen en kies dan t. best bij je pas

nde kun Tijdens de opleiding Bouwku en de binn en ent acc drie je kiezen uit ign is de Des & ur ctu hite Arc . che ran bouwb n en cte hite Arc . meest creatieve richting met erk ww bou een n rpe designers ontwe aalteri ma g, een eigen stijl qua vormgevin je je kun ting rich en kleurgebruik. In deze jt. kwi creativiteit goed

Top score

De opleiding Facilitair leid inggevende (niveau 4) duurt 3 jaar. Belangrijk e thema’s in de opleiding zijn onder and ere: klantgerichte houding, het organiseren van evenementen en bijeenkomsten, het beh eren van gebouwen en apparatuur, het uitvoe ren van cateringswerkzaamheden, toezie n op het naleven van arbo- en veiligheidsregel s, het beheren van de voorraad, het verzor gen van de logistiek en het managen van het facilitair proces. Ook krijg je les in algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekene n. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling in verschille nde sectoren.

Graafschap College studenten zijn tevreden!

Waardering opleiding: 7,0 (landelijk gemiddelde 6,9) Waardering school: 6,6 (landelijk gemiddelde 6,4) Bron: enquête JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) 2012. In 2014 onderzoekt het JOB opnieuw de tevredenheid van studenten.

FYI 9


Putman Security Objecten Evenementen Verkeersregelaars

www.putman-security.nl 0314 - 84 23 46

06 - 42 42 70 78

Samen investeren in Samen investeren in investeren inTECHNIEK EIGEN TOEKOMST enTECHNIEK EIGENSamen TOEKOMST en EIGEN TOEKOMST en TECHNIEK

Kaak Nederland B.V. is onderdeel van de Kaak Groep, wereldwijd één van de belangrijkste Kaak Nederland is onderdeel van de Kaak leveranciers vanB.V. complete productielijnen en Groep, wereldwijd één de belangrijkste automatisering voor devan industriële leveranciers van complete productielijnen en bakkerijbranche. De Kaak Groep ontwikkelt, automatisering voor de industriële produceert en installeert complete systemen bakkerijbranche. De Kaak Groep ontwikkelt, en stand-alone machines. Voor de Kaak Groep produceert en installeert complete systemen zijn circa 750 personen werkzaam, waarvan en stand-alone machines. Voor de Kaak 350 bij Kaak Nederland B.V. in Terborg. Groep zijn circa 750 personen werkzaam, waarvan 350 bij Kaak B.V. in Terborg. Al sinds jaarNederland en dag heeft Kaak een nauwe

Met veel gedrevenheid probeert Kaak om de beste mensen samen te brengen en samen Met veel praktijkopleiders gedrevenheid probeert Kaak de met haar het beste uitom deze beste mensen samen te brengen en samen mensen te halen. met haar praktijkopleiders het beste uit deze mensen te halen. Kaak is niet voor niets in 2009 tot het beste

Met veel gedrevenheid probeert Kaak om de van de Kaak beste mensen samen te brengen en samen angrijkste leerbedrijf van Nederland bekroond. uit deze met haar praktijkopleiders het beste tielijnen en Kaak is niet voor niets in 2009 tot het beste leerbedrijf van Nederland bekroond. dankzij de gemotiveerde en talentvolle mensen te halen.Mede e leerlingen van het ROC Graafschap College is Mede dankzij gemotiveerde en talentvolle het voor Kaakde Nederland B.V. mogelijk op ntwikkelt, leerlingen van het ROC Graafschap College is samenwerking met het ROC Graafschap hoog niveau productielijnen te produceren Al sinds jaar en dag heeft Kaak een voor Kaak B.V. mogelijk op Kaak isnauwe niet voor het niets in Nederland 2009 tot het beste e systemen College. voor industriële bakkerijen. samenwerking met het ROC Graafschap hoog niveau productielijnen te produceren College. voor industriële bakkerijen. van Nederland Kaak Groep Zo heeft Kaak inmiddelsleerbedrijf aan tientallen Wij hopen jou bekroond. in de toekomst te leerlingen een leerzame en uitdagende stagemogen verwelkomen in onze te , waarvan Zo heeft Kaak inmiddels tientallen Wij hopen jou in de toekomst en/of leerplaats gebodenaan binnen een echt leerlingen eenen leerzame uitdagende organisatie! familiebedrijf hebbenen een aantal vanstagehen mogen verwelkomenen in onze Mede dankzij de gemotiveerde talentvolle borg. en/of geboden binnen nu eenleerplaats uitdagende baan bij Kaak.een echt organisatie! familiebedrijf en hebben een aantal van hen meer informatie kijk op www.kaak.nl leerlingen van hetVoorROC Graafschap College is nu een uitdagende baan bij Kaak. Voor meer informatie kijk op www.kaak.nl het voor Kaak Nederland B.V. mogelijk op n nauwe hoog niveau productielijnen te produceren schap voor industriële bakkerijen.

allen ende stage-

Wij hopen jou in de toekomst te

Kaak Nederland B.V. Varsseveldseweg 20a Kaak 7061 Nederland GA TerborgB.V. Varsseveldseweg 20a www.kaak.nl 7061 GA Terborg www.kaak.nl

Kaak Nederland B.V.


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Buitenlandstage: iets voor jou? Lijkt het je leuk om een deel van je studietijd in het buitenland te leren en werken en een onvergetelijke ervaring op te doen? Dat kan met een stage in het buitenland. In samenwerking met het Erasmus+ programma stimuleert het Graafschap College stage lopen in het buitenland. Je kan een bijdrage vanuit het Erasmus+ programma krijgen waarmee je reis- en verblijfkosten in Europa voor een deel worden gedekt. Zo wordt stage lopen in het buitenland ook financieel haalbaar.

‘Truckers on tour’ naar Polen

Hoeveel was het nou?!

Grenzen tellen niet meer. Bedrijven en instellingen zijn niet meer alleen lokaal gericht en hebben behoefte aan mensen die wat extra’s toevoegen. Naast dat een buitenlandstage een bijzondere beroepsgerichte leerervaring is, is het voor de meeste studenten ook de manier om zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Voor het eerst op kamers, voor jezelf zorgen, met geld omgaan en dat alles in een internationale omgeving! Je kunt ervoor kiezen om naar een land te gaan waarvoor je (mogelijk) een subsidie ontvangt via het Erasmus+ programma, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar een ander land te gaan. Kijk voor meer informatie over de buitenlandstage op www.graafschapcollege.nl > Jongeren > Internationalisering.

Studenten over hun buitenlandavonturen Steeds meer studenten van het Graafschap College gaan op buitenlandstage. Jelle en Selina vertellen over hun buitenlandavonturen!

‘Communiceren in verschillende talen’ Jelle Buiting, student recreatie, heeft van april tot oktober 2013 stage gelopen bij Club Robinson in het Italiaanse Apulia. “Ik heb veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals spelletjes, knutselen en schminken. Ook heb ik samen met collega’s verschillende entertainmentshows opgevoerd. Ik heb tijdens mijn stage ervaren dat je door samen te werken veel meer kunt bereiken dan in je eentje. We maakten vaak lange dagen, maar als ik tussendoor vrije tijd had ging ik surfen, zwemmen of de omgeving verkennen. Ik communiceerde in verschillende talen met de gasten. De Italiaanse taal vond ik soms lastig, maar met gebaren kwam ik een heel eind. In de loop van de stageperiode sprak ik de talen steeds beter. Soms kwamen gasten aan het einde van hun vakantie naar ons toe om ons te bedanken voor de fijne tijd. De stageperiode is echt voorbij gevlogen, ik heb het erg naar mijn zin gehad.”

‘Aan een rotswand boven het water, hoe gaaf is dat?’ Selina Akker, derdejaars sport en bewegen, kijkt met veel plezier terug op haar buitenlandstage bij Camping Le Ty Nadan in Bretagne. “Je bent in de zomerperiode twee maanden op een prachtige Franse camping. Je beoefent daar je vak, midden in de natuur aan een rotswand boven het water, waar je omhoog klimt met al je deelnemers, hoe gaaf

is dat?” Ze vervolgt: “Ik ben erg blij met mijn keuze voor deze studie. Ik hou van sporten en kan dat wat ik leer overbrengen op anderen.” Als ze klaar is met haar studie wil Selina er graag een jaartje ‘tussenuit’: “Misschien studeer ik daarna nog verder, maar ik wil eerst wat van de wereld zien. Over een jaar of tien? Dan heb ik een leuke baan als buitensportinstructeur, ergens in Italië of de Pyreneeën,” knipoogt ze.

Woman power

Studenten en docenten van de opleidingen chauffeur goederenvervoer en logistiek teamleider zijn in april 2013 op studiereis geweest naar Polen. Voor de studenten was het een leuke en leerzame ervaring, vooral als je bedenkt dat de meesten van hen nog nooit zo ver van huis zijn geweest. De ‘truckers on tour’ brachten in Polen een bezoek aan de internationale transportbedrijven Raben Logistics en Nijhof Wassink. Ook namen ze een kijkje in een kerstglasfabriek. Student Aron Kempink: “Je ziet dat de mensen in de kerstglasfabriek onder slechtere omstandigheden moeten werken dan de mensen hier in Nederland. Ik vond het interessant om te zien.” Ook zijn de studenten en docenten naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau geweest. “Het is zo wreed en onmenselijk wat daar gebeurd is. Alles kregen we te zien, tot de gaskamer aan toe,” aldus Aron. Op de laatste dag heeft het gezelschap een bezoek gebracht aan Volkswagen Autostadt in Wolfsburg (Duitsland). Dit is een park met daarin vele paviljoens over auto’s en autotechnieken. De studiereis wordt jaarlijks georganiseerd. De studenten kunnen zo zien wat de ‘concurrenten’ in Polen aan kwaliteit bieden in het goederenvervoer. Ook maken ze kennis met een andere cultuur, leren ze te betalen met buitenlandse valuta en leren ze te communiceren in een vreemde taal.

Jelle heeft tijdens zijn stageperiode wekelijks videoverslagen gemaakt. Scan de QR-code hieronder of zoek naar ‘Jelle Buiting’ op YouTube om deze videoverslagen te bekijken.

Top ervaring

Veel studenten over de grens!

Vorig schooljaar hebben maar liefst 1.184 studenten een waardevolle buitenlandervaring in verband met hun studie opgedaan. Het ging om een stage, uitwisselingsproject of studiereis. De buitenlandse activiteiten van het Graafschap College worden door de Europese Unie goed beoordeeld.

FYI 11


VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING www.lighting.philips.com

VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

VERHEIJ METAAL SPECIALIST VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING CNC-Kanten

L SPECIALIST IN PLAATBEWERKING WERKING Lasersnijden Ponsnibbelen

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

CNC-Kanten VERHEIJ METAAL SPECIALIST IN PLAATBEWERKING Lasersnijden

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

Ponsnibbelen Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

CNC-Kanten

CNC-Kanten

Lasersnijden OP ZOEK NAAR EEN UITDAGENDE BAAN, Ponsnibbelen NEEM DAN CONTACT MET ONS OP

Een van onze mogelijkheden is het lassen en assembleren van industriële producten. Ook kunnen wij voor u:

Lasersnijden Ponsnibbelen

De techniek daagt je uit. CNC-Kanten Durf je het aan?

CNC-Kanten

Lasersnijden Ponsnibbelen

Philips Lighting Winterswijk ontwikkelt en produceert al ruim veertig jaar als onderdeel van Philips, de grootste lichtfabrikant ter wereld, een uitgebreid programma van binnenverlichtingsarmaturen voor de professionele markt Lasersnijden (kantoren, winkels, ziekenhuizen, scholen, sporthallen). We maken hierbij gebruik Ponsnibbelen van de nieuwste ontwerpmethodes en modernste productietechnieken. Ben jij op zoek naar een veelzijdige en uitdagende stage op technisch gebied? Informeer dan naar onze stagemogelijkheden.

Philips Lighting. Dáár steek je wat van op! Philips Lighting B.V. Rondweg Zuid 85 7102 JD Winterswijk Tel. 0543 542345

Loop stage bij Careaz en ontdek een wereld vol mogelijkheden. Onze zorgorganisatie biedt meer dan je denkt. Wist je dat je bij Careaz onder andere gastvrouw, helpende, groepsbegeleider, verzorgende, activiteitenbegeleider of verpleegkundige kunt worden? Welk talent je ook hebt, ontdek het bij Careaz!

Stage in de zorg? Ontdek jouw talent! Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Het Brook 1 7132 EH Lichtenvoorde

Rapenburgsestraat 33 7131 CW Lichtenvoorde

Veensgracht 1 7091 BR Dinxperlo

www.careaz.nl Persoonlijk, dichtbij en vertrouwd

Koppeldijk 40 7271 EZ Borculo

Kijk op www.careaz.nl voor onze vacatures, stages en vakantiewerk. Of bel met de afdeling HRM via telefoonnummer 0544 - 37 42 73.


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Populaire app’s volgens onze ict-studenten 1. 2. 3. 4. 5.

Facebook Twitter WhatsApp Nu.nl Tinder

Filmster voor één dag Studenten van de opleiding Recreatie hebben een swingende Lipdub gemaakt, waarin zij zelf de hoofdrol speelden. Studenten bedachten zelf de verhaallijn en filmlocaties. De visagie, grime en kleding hebben ze zelf uitgevoerd en uitgezocht. Het project werd gekoppeld aan het vak Duits. De lipdub werd gemaakt op het Duitse nummer ‘Strobo pop’. Tijdens de uitvoering werd vooral gelet op de uitspraak van de Duitse taal.

Zonnepanelen voor Zambia

Kijk over de (Duitse) grens Inmiddels zijn ze alweer een tijdje terug op Nederlandse bodem, maar nog steeds vol van de mooie herinneringen aan het verblijf in Zambia. Drie bbl-studenten en twee docenten van de studierichting Elektrotechniek reisden naar Petauke om daar zonnepanelen en een elektrische waterpomp te installeren en verlichting aan te leggen op de Titukuke Trust School. Een onvergetelijke ervaring en voor de studenten een unieke eindopdracht in het kader van hun opleiding. “De studenten zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan”, vertelt docent Maxim Roozen, “Al snel hadden ze een goed contact met de

plaatselijke bevolking en wisten ze hen bij het project te betrekken.” Nadat al het werk gedaan was, vond er een officiële opening plaats. Leerlingen en leraren van de school verschenen in hun mooiste kleding, want er kwam hoog bezoek. Maxim Roozen: “De gouverneur van Petauke had gehoord over ons project en wilde bij de opening aanwezig zijn. Er werd gespeecht, gegeten en gedanst. Erg leuk om dit mee te maken.” Voor vertrek naar Zambia had de groep drie doelen: een werkende waterinstallatie en verlichting, ‘iets’ van het land zien en weer veilig thuiskomen. “We kunnen gerust zeggen dat de missie is geslaagd!”, aldus docent Gert André.

Wist je dat… r r r r r r r r r r

mbo de afkorting is van middelbaar beroepsonderwijs? roc staat voor regionaal opleidingencentrum en onder andere mbo-opleidingen aanbiedt? je bij het Graafschap College uit bijna 200 verschillende beroepsopleidingen kunt kiezen? het Graafschap College beroepsopleidingen op meerdere vestigingen in Doetinchem en Groenlo aanbiedt? er binnen het mbo-onderwijs vier verschillende niveaus zijn, waarbij niveau 1 het laagste en niveau 4 het hoogste niveau is? het voor sommige opleidingen handig is als je tijdens je vmboopleiding bepaalde vakken hebt gevolgd en je hier op onze website meer informatie over vindt? je van de overheid een startkwalificatie (havo of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2) moet halen? je binnen het mbo kunt doorstromen van een lager naar een hoger niveau? je met een mbo-diploma niveau 4 verder kunt studeren aan het hbo? als je bent gezakt voor je vmbo-tl, mavo, havo of vwo-examen je bij het Graafschap College in één jaar certificaten kunt halen voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten en je op die manier alsnog je diploma kunt halen?

Bij het Graafschap College krijg je de kans over de grens te kijken. Je kunt stagelopen in verre, exotische landen, maar ook dichter bij huis. Omdat onze regio aan Duitsland grenst, zijn er diverse uitwisselingsprogramma’s. Daardoor leer je de taal beter spreken en maak je kennis met een andere cultuur. Je kunt ook stagelopen in Duitsland, zo maak je kennis met de Duitse arbeidsmarkt. Voor studenten van de opleiding Juridisch medewerker is er een studiedag bij het Berufskolleg in Coesfeld. Als snel zijn de Nederlandse en Duitse studenten met elkaar in gesprek. Ze vergelijken bijvoorbeeld elkaars politieke systeem of zoeken naar de overeenkomsten en verschillen in het bestuur van een gemeente.

studenten op bezoek bij hun Duitse collega’s van Berufskolleg Beckum, en andersom. Ze ontwikkelen gezamenlijk een sport- en spelprogramma voor kinderen, maar ondertussen praten ze heel wat Duits! “Na een dag merk je dat je niet bang meer bent om fouten te maken”, zegt student Mark te Hennepe.

Verpleegster in Duitsland Je kunt ook echt aan het werk in Duitsland! Bij wijze van proef lopen drie vierdejaarsstudenten van de opleiding Verpleegkundige 40 weken stage op de afdeling Neurologie in het Augustahospital, net over de grens in Anholt. De studenten worden intensief gecoacht. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van de stageperiode zelfstandig kunnen werken.

Niet bang om fouten te maken In het uitwisselingsprogramma van de opleiding Sport en bewegen gaan de Nederlandse

Top bakkers

7 x de beste!

Maar liefst zeven studenten van de opleidingen Brood en banket van het Graafschap College sleepten de eerste prijs binnen tijdens de regionale jeugdvakwedstrijden brood en banket afgelopen maart. In alle categorieën van de wedstrijd bleken de Graafschap College studenten de beste. Daarnaast waren er ook nog een tweede en een derde prijs voor de Doetinchemse studenten. Een fantastisch resultaat!

FYI 13


, m e e h n e k Mar ! m a a n e g n aa

Hoeveel teamspirit wil jij op je stageplek?

Markenheem levert diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg aan ouderen. Thuis en in diverse woonzorg-

Kirstin te Lintum Personeelsfunctionaris en stagecoördinator

centra in de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst.

Interesse? Zoek je een uitdagende stage in een innovatieve en inspirerende omgeving? Bel Kirstin te Lintum: 0543 - 477 333. Of kijk voor meer info op:

voor zorg dichtbij

T. 0314 – 37 60 10

www.markenheem.nl

26 februari 2014 Tijd: 16.00 - 21.00 uur Locatie: Bieslook 24, 6942

www.metaflex.nl

Woensdag

SG

Didam

o De vervolgstap voor VMBO-ers met ambitie! o Een BBL/Flex-BOL opleiding in de installatie – of elektrotechniek! o Goede doorgroeimogelijkheden! o Baangarantie bij goed functioneren! o Versneld opleidingstraject is mogelijk! o Ook zeer geschikt voor leerlingen met een VMBO-T of HAVO-diploma!


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Mbo: de vooropleiding voor hbo Met je mbo-diploma (niveau 4) op zak kun je aan een hbo-studie beginnen. Het Graafschap College werkt onder andere samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) om de overstap voor jou aantrekkelijker te maken. Dit gebeurt door de mbo- en hboopleidingen steeds beter op elkaar af te stemmen. Bovendien kun je bij steeds meer opleidingen bij de doorstroom van mbo naar hbo profiteren van een kortere studieduur. Via het mbo naar het hbo kan aantrekkelijker zijn dan via de havo naar het hbo. Een beroepsopleiding vraagt namelijk iets anders van je dan een havo-opleiding. Als jij al weet welke kant je op wilt en je kiest voor een mbo-opleiding, dan leer je direct de kennis en vaardigheden die in je toekomstige beroep van je worden gevraagd. Wanneer je via het mbo naar het hbo gaat, kom je extra goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

‘Praktijkkennis opdoen op het mbo’ Jellis te Grotenhuis zit in het tweede leerjaar van de opleiding Technisch specialist personenauto’s (niveau 4) bij het Graafschap College. “Na het behalen van mijn havo-diploma ben ik begonnen aan de hbo-opleiding Autotechniek aan de HAN. Ik ben hier na enkele maanden mee gestopt omdat het niveau en tempo heel hoog lag”, vertelt Jellis. “Om deze reden heb ik ervoor gekozen om op het mbo in te stromen. In de werkplaats leer ik goed sleutelen; praktijkkennis die ik anders nooit had gehad. Hierna wil ik alsnog door naar het hbo. Ik kies ervoor om vanaf volgend schooljaar een dag per week naar de HAN te gaan om daar mijn kennis in exacte vakken bij te spijkeren, zodat ik straks op het hbo goed mee kan komen. Bovendien kan ik de hbo-opleiding dan in 3,5 jaar afronden in plaats van in 4 jaar. Ik raad mensen die moeite hebben met natuur- en wiskunde sterk af om na de havo direct een technische hbo-studie te gaan volgen. Je kunt dan simpelweg niet meekomen.”

‘Nu vinden ze me nog een ‘snotneus’ maar straks heb ik heel wat bagage’ Eli Jansen (20) benut zijn talent volop. Hij heeft met zijn 20 jaar al een behoorlijke schoolcarrière achter de rug! “Ik ben begonnen op locatie Wesenthorst van het Almende College en heb gekozen voor de richting ‘Metaal’. Ik ben in deze richting verder gegaan, op niveau 2, bij de Anton Tijdinkschool. Bij het Graafschap College begon ik met de opleiding Mechatronica, maar ik ben al vrij snel overgestapt naar de bbl-opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties op niveau 3. In juli ben ik geslaagd”, vertelt Eli enthousiast. Een deel van de opleiding heeft hij versneld gedaan. Hij is nog niet klaar met studeren; hij wil de opleiding Leidinggevend monteur elektrotechnische installaties (niveau 4) gaan doen en daarna Technische Bedrijfskunde aan het hbo. “Ik kies misschien voor een langere weg, maar heb wel veel praktijkervaring. Nu vinden ze me nog een ‘snotneus’ maar straks heb ik heel wat bagage”, aldus Eli.

“Ik heb ervaren dat de overstap heel erg meevalt als je een goede vooropleiding hebt gehad”, vertelt Nicole. “Het heeft mij bovendien erg geholpen dat ik in het laatste jaar van de mbo-opleiding een doorstroomtraject op de HAN heb gevolgd. Hierdoor wist

om

Als je een echte ‘aanpakker’ bent en je hebt veel in je mars, dan kom je wellicht in aanmerking om de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) in een verkort traject te volgen. Weet je nu al dat je een hbo-opleiding wilt volgen? Dan is dit verkorte traject de ideale aanloop naar een hbo-vervolgopleiding in het verlengde van de opleiding Sportbewegingscoördinator, omdat je went aan een hoog studietempo en je leert om efficiënt te plannen. Ook doe je veel ervaring op in de beroepspraktijk van sport en bewegen en maak je al kennis met veel leerstof die ook op het hbo wordt aangeboden. Voor het verkorte traject geldt een zwaardere toelatingsprocedure. Op de website www.graafschapcollege.nl >> jongeren vind je meer informatie over het verkorte traject.

Nicole Weenk heeft in juli 2013 de opleiding Medewerker marketing en communicatie afgerond bij het Graafschap College. Ze volgt nu de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hoe heeft zij de overstap van mbo naar hbo ervaren?

l Dip

Verkorte opleiding Sport en bewegen: de ideale aanloop naar het hbo

‘Als mbo-er heb je een grote voorsprong op het hbo’

a

Top kans

ik al hoe het op het hbo is geregeld en heb ik vrijstellingen kunnen behalen, waardoor ik meer tijd heb voor andere vakken. Met een mbo-diploma op zak heb je een heel grote voorsprong op het hbo. Je hebt, ten opzichte van studenten met een andere achtergrond, meer praktijkervaring, een volwassenere houding en je hebt een veel beter beeld van waar je het allemaal voor doet.” Na het behalen van haar propedeuse aan de HAN wil Nicole naar de Fontys Hogeschool in Tilburg om zich te specialiseren in het organiseren van evenementen en de productie van televisieprogramma’s. “Na deze studie hoop ik bij een groot productiebedrijf aan de slag te kunnen als productieleider!”

Goede kans op diploma

Driekwart van alle studenten die onze school in 2012 hebben verlaten, heeft een diploma behaald (Graafschap College: 75%; landelijk: 70%). Ongeveer 2 op de 5 niveau 4-studenten met een diploma stroomt door naar het hbo.

FYI 15


www.swd.nl

OPEN DAGEN Bedrijfstakschool Anton Tijdink vrijdag 31 januari 2014 van 18.30 tot 21.00 uur zaterdag 1 februari 2014 van 09.00 tot 12.00 uur Varsseveldseweg 12 Terborg

Opleidingen: Metaalbewerker niveau 2 Verspaner niveau 2 Monteur Mechatronica niveau 2 Assistent Operator Productietechniek Metaal niveau 1 Assistent Operator Productietechniek DE (Duitsland) niveau 1 Cursussen: Lasopleidingen niveau 1 t/m 4 Basisveiligheid VCA-Heftruck-Hoogwerker CNC draaien/frezen Maatwerktrajecten


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Het veld uit

jij!

Werken in de winkel

Gele en rode kaarten verkopen

Winnen van je concurrenten

Als verkoopspecialist (niveau 3) kun je werken in een kleine winkel of groot warenhuis, food of non-food producten verkopen of aan de slag in een speciaalzaak of winkel met breed assortiment. Je hebt specialistische assortimentskennis. Je volgt trends en ontwikkelingen in de branche en houdt je bezig met verkoopwerkzaamheden en het verbeteren van het verkoopproces. Je adviseert klanten, verzorgt de verkoopruimte en zorgt voor een commercieel aantrekkelijke presentatie van artikelen.

Erkan Özdemir (22) volgt de opleiding Verkoopspecialist en is in zijn vrije tijd scheidsrechter voor de KNVB. Welke eigenschappen heeft zowel een verkoopspecialist als scheidsrechter nodig? “Sociale vaardigheden, kunnen samenwerken, het hebben van mensenkennis, om kunnen gaan met klachten/kritiek en zelfstandig beslissingen kunnen nemen zijn voor beiden belangrijke vaardigheden”, vindt Erkan. Lachend voegt hij er aan toe: “Oh ja, en als verkoopspecialist verkoop je producten en als scheidsrechter ‘verkoop’ ik gele en rode kaarten.”

Lars Huntink (19) volgt de opleiding Verkoopspecialist. Motorcrossen is zijn passie. “Als verkoopspecialist heb je een representatieve functie en adviseer je klanten. Op de crossmotor denk ik alleen aan mezelf. Zodra ik het gas open draai, ga ik los. Dan wil ik in één streep rechtdoor”, vertelt Lars enthousiast. Lachend voegt hij toe: “En als ik met schone kleding thuiskom, is het niet goed.” Naast verschillen tussen werk en hobby ziet Lars ook een overeenkomst. “Als verkoopspecialist en motorcrosser wil je ‘winnen’ van je concurrenten.”

Gezocht: vrachtwagenchauffeur m/v

bij. Sommige werkzaamheden, zoals wielwisselen, vind ik fysiek wel zwaar. Maar ik probeer het altijd.”

Make-up en een spiegeltje Hoe ziet de toekomstige chauffeurscabine van Gabriëlle er uit? “Mijn cabine zal vooral opgeruimd zijn en hier en daar ligt er wat make-up en een spiegeltje!”

Gezocht: mechatronica specialist m/v

Gezocht: onderwijsassistent m/v Jordi Wamelink (17) volgt de opleiding Onderwijsassistent. Hij loopt stage in groep 5 op basisschool St. Jozef in Aalten. Gabriëlle van Kesteren (18) volgt de bbl-opleiding Chauffeur goederenvervoer. Ze werkt als terminal- en heftruckchauffeur bij DB Schenker in Ede.

Oma op de vrachtwagen “Als kind wist ik al dat ik vrachtwagenchauffeur wilde worden”, vertelt Gabriëlle. “We hebben een transportbedrijf in de familie. Mijn vader, opa en zelfs mijn oma zaten op de vrachtwagen. Als klein meisje speelde ik met barbies, maar ook met speelgoedautotjes.” Wat Gabriëlle vooral aanspreekt aan het beroep, is de vrijheid. “En je ziet meer van Nederland of, als je internationaal rijdt, van de wereld.”

Meepraten over ‘mannenonderwerpen’ Gabriëlle heeft het erg naar haar zin bij DB Schenker. “Een keer per maand rijd ik met vrouwelijke collega’s mee op de vrachtwagen. En ook met de mannelijke chauffeurs is het altijd gezellig. Ik ben er helemaal aan gewend om met voornamelijk mannen te werken. Soms praat ik mee met ‘mannenonderwerpen’, soms houd ik wijselijk mijn mond”, lacht Gabriëlle. “Ook op school gaat het goed, de jongens betrekken me overal

Kinderen gericht iets leren “Toen ik op de basisschool zat, wilde ik al meester worden”, vertelt Jordi. “Kinderen zeggen wat ze denken en hebben veel fantasie. Groep 3- en 4-kinderen zijn het leukst. Zij zijn spontaan, maar je kunt ze ook gericht iets leren.”

Tussen de vrouwen “Op de St. Jozefschool werkt maar één meester. Veel kinderen hebben nog nooit les van een meester gehad. Toch vertrouwen ze me snel. Vrouwen zijn misschien wat zorgzamer dan mannen, maar verder merk ik geen ver-

schil.” Op het Graafschap College zit Jordi in een klas met voornamelijk meiden. “Dat vind ik helemaal niet erg, het samenwerken gaat prima.” Inmiddels is het aantal jongens in de opleiding flink gegroeid en ze zijn meer dan welkom!

Voordeel bij het solliciteren Na zijn opleiding wil Jordi óf kinderen individueel begeleiden óf naar de Pabo. “Het lijkt me leuk om zelf voor de klas te staan. Ik denk dat ik als jongen een voordeel heb bij sollicitaties, want er zijn weinig meesters. Misschien vinden jongens het niet stoer om met kinderen te werken, maar dat is het zeker wel! Ik vind het goed dat ze meer mannen willen aantrekken in het basisonderwijs. Leerkracht is niet alleen een beroep voor vrouwen”, aldus Jordi.

Kim van Rossum (19) volgt de opleiding Middenkader engineering, uitstroom mechatronica. Eén dag in de week volgt ze wiskunde op de HAN.

Geen poppen “Ik heb techniek altijd leuk gevonden, omdat je lekker met je handen bezig kunt zijn. Vroeger speelde ik graag met lego. Poppen, daar had ik helemaal niets mee. Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat de projecten waaraan we tijdens de opleiding werken mij erg aanspreken”, vertelt Kim.

Direct Kim is het enige meisje in de klas, maar kan zich prima staande houden. “Jongens zijn heel direct. Ze zeggen waar het op staat en zo ben ik zelf ook.” Als meid voegt ze iets toe aan een klas vol jongens. “Ik kom soms met oplossingen voor problemen, waar mijn klasgenoten niet aan hadden gedacht. Ook heb ik meer oog voor de veiligheid en afwerking van producten die we maken”, vertelt Kim.

Niet laten afschrikken Kim hoopt dat meer meiden voor de techniek kiezen. “Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die je leuk vindt. Als dat een technische is, moet je je niet laten afschrikken door de jongens. Jongens zijn niet zo ‘hard’ als het soms lijkt.” Kim heeft een duidelijk toekomstbeeld. “Na deze opleiding ga ik een lerarenopleiding volgen. Ik wil technieklessen geven op het vmbo of het mbo.”

FYI 17


de k e d t n O van n e d e jkh i l ns e e g d o j i m t s rwij e d n O Groen onze

Doetinchem

OPEN N E G DA

Open dagen mbo opleidingen vrijdag 24 januari 2014 16.00 - 21.00 uur

zaterdag 25 januari 2014

Middelbare beroepsopleidingen AOC Oost Doetinchem biedt opleidingen aan in verschillende

10.00 - 12.00 uur

“groene� richtingen. Die opleidingen worden verzorgt op 3 niveaus, assistent medewerker, zelfstandig medewerker

Open dag vmbo-groen & Het Groene Lyceum woensdag 22 januari 2014 14.00 - 16.30 uur

en op het niveau van bedrijfsleider. De richtingen die we aanbieden zijn dierverzorging,

dierenartsassistent paraveterinair, veehouderij, groenvoorziening, design & styling, bloem & design en loonwerk. Daarnaast hebben we de afdeling Groeipunt voor cursus- en contractonderwijs. AOC Oost is een relatief kleine school,

18.00 - 21.00 uur

waardoor er veel aandacht is voor de individuele leerling.

AOC Oost

Een belangrijk deel van de opleiding is

Gezellenlaan 14/16 7005 AZ Doetinchem tel. 0314 - 37 59 90

praktisch, met stage (ook in het buitenland) en praktijklessen op bedrijven in ons werkgebied. Onze leerlingen komen uit een groot gebied, van Arnhem tot Haaksbergen en van Apeldoorn tot Lobith. De bereikbaarheid van de school is prima, vanuit Arnhem rijd er bijvoorbeeld elk kwartier een trein. De school ligt

www.aoc-oost.nl

op 7 minuten lopen van het station.

AOC Oost heeft vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Warme-truien dag met ‘boer’ Willem

MIJN SCHOOL verzorgt kunstexpositie

Voor één dag ‘baas’ op school

Om aandacht te vragen voor het thema duurzaamheid organiseerde het Graafschap College een ‘Warme-truiendag’. De verwarming ging een paar graden lager, Boer Willem (bekend van het programma Boer Zoekt Vrouw) gaf een gastles over duurzaamheid en er was een demonstratie van elektrische scooters. Boer Willem probeerde er één uit.

Studenten van MIJN SCHOOL zijn samen met kunstenaars op zoek gegaan naar kunstwerken die hun visie op de toekomst weergeven. Het resultaat: een verassende verzameling schilderijen, foto’s en beelden met een bijzonder verhaal van de studenten die het kunstwerk uitkozen.

Derdejaarsstudenten Onderwijsassistent hebben voor het project ‘Leven in vrijheid’ één dag een basisschool overgenomen. Na vier maanden voorbereiding werd er de hele dag gezongen, gedanst, geschreven en getekend met 200 basisschoolleerlingen. Aan het einde van de dag stonden alle kinderen op het podium!

Online verkoop van zelfgemaakte producten Twee jaar geleden lanceerde docent Esther van Driel de webshop Give2U. Een online cadeaushop waar zelfgemaakte producten van leerlingen van de opleiding Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent (AKA)worden verkocht. De producten worden gemaakt tijdens de lessen praktische vaardigheden. Het assortiment van Give2U is breed en bestaat bijvoorbeeld uit beautyartikelen, sieraden en accessoires voor in huis. De leerlingen stellen ook themapakketten samen, geschikt als bedankje, relatiegeschenk of kraamcadeautje. Kyla Kuiper (17) en Audrey Berendsen (17) volgen de AKA-opleiding en zijn nauw betrokken bij Give2U. Kyla: “Eerder maakten we tijdens de lessen werkstukken waar niets mee werd gedaan. Soms werden ze zelfs weggegooid. Nu maak ik spullen die anderen gebruiken en dat vind ik heel leuk.” Audrey vertelt: “Voordat we aan de slag gaan, maken we altijd eerst een stappenplan. Soms vind ik het vervelend om dit te doen en ga ik liever meteen aan het werk, maar je hebt er wel veel aan. Niet alleen op school, maar bijvoorbeeld ook tijdens je stage.” Bezoek de online cadeauwinkel op www.give2u.nl

‘Ik zie altijd kansen’

Creatief met licht

Wat is de invloed van licht op de gezondheid van oudere mensen? Studenten Verpleegkunde van het Graafschap College, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Saxion

hebben zich samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gebogen over deze vraag. Gedurende een periode van 15 weken werkten de studenten aan de ontwikkeling van een lichtproduct dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van oudere mensen in het ziekenhuis. “We krijgen te maken met meer oudere zorgvragers. Bovendien wordt de zorg voor ouderen steeds ingewikkelder. Een ziekenhuisopname is voor hen risicovol vanwege de verhoogde kans op complicaties. Uit onderzoek blijkt dat ouderen 30% meer licht nodig hebben om te kunnen functioneren. Samen met de studenten hebben we onderzocht op welke manier we dat in ons ziekenhuis kunnen realiseren”, vertelt Ronald Loosschilder van het Slingeland Ziekenhuis. Docent Ria van Donkelaar: “Het ging om een innovatief project en een unieke samenwerking. Onze studenten en de hbo-studenten werkten in groepen samen en vulden elkaar goed aan. Ze hebben bijvoorbeeld experimenten uitgevoerd met verschillende kleuren en technieken nachtverlichting. Deze verlichting moet ervoor zorgen dat ouderen zich in het donker beter kunnen oriënteren en daardoor niet vallen.”

Zo, nu lekke slapen! r

Op de eerste dag van het schooljaar volgden de eerstejaarsstudenten Commerciële dienstverlening de masterclass ‘Ondernemerschap’ onder leiding van Stichting GrijpdeBuitenKans. De studenten begonnen de dag met het ontdekken van hun ondernemerschapscompetenties. Ondernemen zit Juliëtte Hamer (17) in het bloed, zo geeft ze aan. “Ik ben actief, neem graag de touwtjes in handen en zie altijd kansen. Al vanaf mijn veertiende werk ik in een kledingzaak. Daar heb ik veel geleerd. Vaardigheden die bij het ondernemen goed van pas komen.” Het tweede deel van de dag bestond uit het opzetten van een fictief bedrijf. “Mijn groep bedacht een sportschool voor mensen met overgewicht. Onder leiding van een personal trainer, psycholoog en voedingsdeskundige kunnen deze mensen in onze sportschool werken aan een gezonde levensstijl. We moesten over allerlei dingen nadenken, bijvoorbeeld: wie en wat hebben we nodig om dit plan te realiseren? Welke kanalen zet je in om de klant te bereiken?” Juliëtte verwacht dat zij in de toekomst nog vaak met ondernemerschap te maken krijgt. “Ik wil vertegenwoordiger in de kledingbranche worden. In zo’n functie wordt wel verwacht dat je ondernemend bent.”

Top studenten

Studenten in de prijzen bij Netriders Competition Robert-Jan Neijland en Glenn Hekkelman, studenten ICT-beheer niveau 4, zijn in de prijzen gevallen bij de nationale Cisco Netriders Competition. Robert-Jan werd eerste en Glenn tweede in de categorie CCNA (Cisco Certified Network Associate). Ze wonnen een trip naar Brussel, waar ze een rondleiding kregen bij het kantoor van Cisco. Robert-Jan won daarnaast een iPod touch en Glenn ontving een CCNA examenvoucher.

FYI 19


Op zoek naar een stage? Naast stages voor logistieke opleidingen hebben we ook stagemogelijkheden voor diverse commerciële, secretariële en zelfs bouwkundige opleidingen. Kijk voor alle stages op onze website!

www.werkenbijwimbosman.nl Graafschap College 1.indd 1

22-11-2013 11:06:21

KOM OOK NAAR DE HAN!

Leraar: De HAN Pabo: een baan pabo met klasse! klasse! Je vindtPabo hetisleuk kennis te delen, De HAN een om brede pabo die alles in om met (jonge) mensen tePabo, werken en hen te huis heeft: Academische iXPERIUM, coachen. Je wilt docent worden, maar wel internationalisering, bewegingsonderwijs, een inspirerende. leer je hoe diverse denominatiesBij en de eenHAN uitstekende je als leraar hetwerkveld. verschil kunt maken. In het relaties met het basisonderwijs in wat het te voortgezet Kortom een pabo of waar kiezen valt!onderwijs.

OPEN DAGEN

NIJMEGEN ARNHEM pabo nijmegen pabo arnhem WOENSDAG FEB WOENSDAG FEB zaterdag 9 12mrt zaterdag 16 5mrt ZATERDAG 5 APR ZATERDAG22 12 APR zaterdag 15 jun zaterdag jun NB: Open Dagen 2e-graads lerarenopleidingen alleen in Nijmegen.

WWW.HAN.NL/PABO WWW.HAN.NL/LERAARWORDEN


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

MIJN SCHOOL voor speciale jongeren

Nederlands en rekenen gaan gewoon door

Vavo: mavo, havo of vwo in één jaar!

Speciaal voor jongeren die hun weg niet kunnen vinden in het reguliere onderwijs is er MIJN SCHOOL. Op MIJN SCHOOL sluiten school en je eigen leefwereld beter op elkaar aan, dat is goed voor je motivatie. MIJN SCHOOL biedt twee mbo-opleidingen: Sociaal cultureel werker (niveau 4) en Helpende zorg en welzijn (niveau 2).

Ook op het mbo staan taal en rekenen op het lesrooster. Deze vakken zijn belangrijk voor je opleiding, tijdens je stage en straks in je werk. De sector Zorg & Welzijn heeft taal- en rekencentrum Tr@cé ingericht. Je kunt er oefenen, er zijn computerwerkplekken, interessante boeken, naslagwerken, leuke spelletjes, tijdschriften en veel meer.

Ben je gezakt en wil je voor één of meer vakken certificaten halen, zodat je alsnog je diploma krijgt? Dan kun je terecht bij het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo): voor volwassenen van 18 jaar en ouder óf leerlingen van 16 jaar en ouder die ingeschreven staan bij een middelbare school. Deze school ‘besteedt je dan uit’ aan de vavo.

Ouders zijn ook tussendoor van harte welkom. Neem gerust contact op met de studieloopbaanbegeleider als u vragen heeft of als u zich zorgen maakt over uw kind! Voor studenten met een speciale zorgbehoefte is er begeleiding ‘op maat’. Het contact met de ouders wordt daarop aangepast.

Betrokken ouders zorgen voor hogere cijfers Het Graafschap College vindt het belangrijk contact te hebben met de ouders van onze (aankomende) studenten. Veel studenten zijn immers nog geen 18 jaar, maar ook 18+ studenten stellen het contact van school met hun ouders in de meeste gevallen op prijs. Iedere onderwijssector richt het contact met de ouders zelf in. Vrijwel alle opleidingen beginnen met een informatieavond. Ouders maken kennis met de mentor, ze krijgen informatie over de lessen, het lesrooster, studeren in het studiecentrum, over de stage, over de mogelijkheden van meekijken via Magister of It’s Learning etc. Na enkele maanden vinden er meestal 10-minutengesprekken plaats met de mentor, over de resultaten. Vaak wordt later in het jaar een tweede ouderavond georganiseerd, om de

voortgang van de opleiding te bespreken, als er een keuze gemaakt moet worden voor een bepaalde studierichting of in verband met bijzondere projecten, bijvoorbeeld een reis naar het buitenland.

‘Mijn moeder was blij verrast’ Bij de opleiding Motorvoertuigentechniek vullen studenten (een deel van) de ouderavond in. Aan het einde van het schooljaar laten zij zien wat ze geleerd hebben. “Tijdens de presentatie hebben we laten zien hoe een motorblok in elkaar zit. Best ingewikkeld,

Uit onderzoek blijkt dat ouders belangrijk zijn bij de studiekeuze en loopbaan van hun kind.

Jouw (school)loopbaan, onze zorg! Heb je studiebegeleiding nodig, vanwege problemen met leren of problemen in je thuissituatie? Wil je onderzocht worden op bijvoorbeeld dyslexie of AD(H)D? Doe je een bbl-opleiding en zoek je een leer-werkplek? Heb je een handicap en wil je graag begeleiding bij het vinden van passend werk? Met deze en heel veel andere vragen kun je (eventueel samen met je ouders) terecht bij het Loopbaanplein Achterhoek, gevestigd in het hoofdgebouw. Het Loopbaanplein

De studentenraad maakt de school (nog) beter! De studentenraad wil bijdragen aan beter onderwijs en aan een betere, veiligere en mooiere school. Ze geven daarom adviezen, beoordelen klachten en praten mee over het beleid. De inspraak van de studenten maakt de school nog beter!

maar het kwam goed over. Mijn moeder was verrast dat ik al zoveel geleerd heb”, vertelt student Jellis.

Trotse ouders Ook studenten van de opleiding Directiesecretaresse/managementassistent organiseerden een ouderavond. Van het maken van de uitnodigingen, het ontvangen van de gasten tot het geven van presentaties, alles werd door de studenten zelf gedaan. “Het was heel leerzaam om te doen”, zegt student Albina. Student Gjylsim: “Mijn ouders waren blij dat ze er bij waren. Ze waren trots, omdat mijn presentatie zo goed ging.”

Top school

Graafschap College blijft in de top! MBO Keuzegids 2013: Graafschap College behoort opnieuw tot de top van beste roc’s van Nederland! *De MBO Keuzegids waardeert jaarlijks de roc’s en andere

bestaat uit diverse organisaties die nauw met elkaar samenwerken. Daardoor krijg je de hulp die jij nodig hebt.

mbo-instellingen in Nederland, onder andere op basis van studiesucces en studenttevredenheid

FYI 21


, WERKEN IN DE BOUW, MEUBEL EN TIMMERINDUSTRIE. DA S PAS SLIM

breng op en in d

Openhuis 2014 6 7 februari

Volg ee van 14.00 tot 18.00 uur bij een Kijk vo Volg een opleiding bouw, wonen en interieur bij een van de opleidings bedrijven in de regio. Kijk voor informatie op de websites. Gildenstraat 27 7005 BL Doetinchem Bosberg 21 7271 LE Borculo

www.bouwmensen-gelderlandoost.nl

l

Bouwerij Achterhoek Lie

www.graafschapcollege.nl www.obd-opleidingen.nl

• w


FYI

For Your Information - Open dagen krant Graafschap College

Open dagen Doetinchem Op vrijdag 7 februari van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 8 februari van 10.00 tot 13.00 uur zijn in Doetinchem de vestigingen open die op deze kaart zijn aangegeven. Er rijdt een pendelbus tussen de hoofdlocatie en de vestigingen aan de Ruimzichtlaan, de Maria Montessoristraat, de Houtmolenstraat en de Fabriekstraat. Je kunt dus gemakkelijk meerdere locaties bezoeken.

Houtmolenstra

Energiebrug

Ruimzichtlaan 155 Detailhandel Juridische dienstverlening CommerciĂŤle dienstverlening Internationale groothandel

Keppelseweg

at.

Houtmolenstraat 9 Sport Onderwijsassistent

oristr.

Maria Montess

Maria Montessoristraat 3 Haarverzorging Schoonheidsverzorging Horeca Brood en banket Sportpark Zuid Toerisme en recreatie Facilitaire dienstverlening Europa weg Publieke en particuliere veiligheid en Defensie

Slingeland ziekenhuis

g

ewe

rgs isbe

Kru

Ruimzicht

Ruimzichtlaan

Haareweg

Hofstra

at

Sportpark Bezelhorst

CENTRUM J.F. Kennedyl

Dr. Huber Noodt plaats

ew

eg

Dr. Bardetplaats

rgs

Stadhuis

bo

Veemarkt

Julia n plei a n

Ter

at

a Wilhelmina str

ks

tr

an

la dy

e nn

e

.K

de sector Educatie & Participatie.

Squashcentr. Rossinilaan

aa

t

Open dag Groenlo Fabriekstraat 12 Mechatronica

de studierichtingen Zorg en Welzijn, behalve de opleiding Onderwijsassistent.

eg ew ds

ie

de studierichtingen Wegtransport en logistiek, Administratie en secretariaat van de sector Economie & Dienstverlening.

l ve se rs

br

alle opleidingen van de sector Techniek & Informatica.

elaan

Sling

J.F

Fa

Zwembad/sporthal

In de hoofdvestiging te Doetinchem aane de Rozengaarde Rozengaard Slingelaan 1 vind je informatie over:

Va

Bus- en treinstation OV-plein

Hoofdvestiging

aan

Politie Brandweer

Op dinsdag 11 februari van 16.00 tot 20.00 uur is het open dag in de vestiging Groenlo, Schralenstein 2. Hier wordt voorlichting gegeven over opleidingen van de sector Zorg & Welzijn.

Pendeldienst Tijdens de open dagen op 7 en 8 februari rijdt er een pendelbus tussen de vestigingen (zie de rode stippellijn). Zo kom je gemakkelijk op de verschillende locaties. Informatie over vertrektijden is te vinden op de verschillende vestigingen. De opstapplaats voor de pendelbus vanaf de hoofdvestiging bevindt zich bij de ingang van de sector Economie & Dienstverlening (Slingelaan 3).

FYI 23


OPEN DAG

PABO ZA

Ontdek meer met

Leer voor je leven

T 1 FEB

Geef jij graag kleur aan echt goed

GEZOCHT:

NIEUWE MEESTERS

… en juffen n atuurl ijk

basisonderwijs? Kies dan voor de pabo van Iselinge Hogeschool. Dé opleiding voor Nieuwe Meesters... en juffen natuurlijk! Maak kennis met de voltijd-, deeltijd- en academische variant. Kom naar de open dag op zaterdag 1 februari van 10.00 tot 14.00 uur of een van de open avonden op 11 maart, 15 april of 26 augustus van 19.30 tot 21.30 uur! @iselinge

/iselinge www.iselinge.nl

OPEN NADPR AVRO T 15 11 M 26 AUG

Bachlaan 11, 7002 MZ Doetinchem, T 088 093 10 00

Open Dagen krant 2014 - Graafschap College  

Sinds enkele jaren ontvangen alle eindejaarsleerlingen van het Voortgezet Onderwijs in de Achterhoek de 'Open Dagen krant' van het Graafscha...