Page 1

hĂĽndmat


2

brandstory

MerSmak er vårt nye tilbehørskonsept som setter fokus på smakfull mat av høy kvalitet på en enkel måte. I denne brosjyren finner du mange herlige oppskrifter på enkel håndmat, og vi viser deg hvordan du enkelt kan gi sandwichen det lille ekstra ved å smøre på en av våre gode smakshevere.

Matvarer under merkenavnet Mills så dagens lys med Mills Majones i 1951. Siden den gang er både Mills Majones og en rekke andre Millsprodukter – som f.eks Mills Kaviar og Mills Peanut Butter blitt et fast innslag på menyen både hjemme og på storkjøkkenet.

Delikat er vårt merke for «det lille ekstra». Det kan være fargerikt tilbehør til middagen, eller spille hovedrollen på brødskiva. Vi har i dag et stort og fristende sortiment under Delikat-merket, både salater med og uten majonesbase.

Soft Flora er den optimale brødskivemargarinen. Den er laget av rapsolje som gir mild og god smak og gjør den smøremyk rett i fra kjøleskapet. Vi har flere ulike varianter av Soft Flora, men felles for dem alle er at de er laget av sunne planteoljer og har et høyt innhold av umettet fett.

Lohmanders er det nyeste tilskuddet til vår storkjøkkenportefølje. Lohmanders er en liten, svensk produsent som har spesialisert seg på kalde sauser. Sausene er utviklet av kjøkkensjef og grunnlegger Bertil Lohmander som lagde så god bearnaise saus at spisestedene han drev ble en destinasjon. Sausene er reale smakshevere og egner seg vel så godt som spread på skiva som til saus til potetene.

Rydbergs er vårt svenske søsterselskap, og er markedsledende på majonesbaserte salater, dressinger og sauser i Sverige. Med deres smakfulle produkter ønsker de å «inspirera till goda och enkla matupplevelser».


3

fra hånd

TIL MUNN

Kjær mat har mange navn; blings, skive, toast, wrap, BÁHN MÌ , steambun, sandwich eller “håndmat” som vi kaller det. Felles for denne maten er at den er enkel å tilberede, servere og spise – uten kniv og gaffel. Etter en grundig titt på hva som foregår der ute i den store matverdenen, lanserer vi nå MerSmak Håndmat. I denne brosjyren finner du de nye trendoppskriftene. Her er noe for all type servering, også vegetarianere og allergikere. Vi gjør det enkelt for deg å lage og servere mat som gir kundene lyst på mer. Rett og slett; håndmat med MerSmak! Mills Proff Partner sitt MerSmak-konsept er det beste fra vårt rikholdige Mills og Delikat sortiment, supplert med nye smaksopplevelser fra våre søster- selskap, Rydbergs og Lohmanders.

innhold

SMØRETIPS 1. Lag en smart smøreplan Skriv ned smøretidene på døgnet og antall enheter, tilpasset de ulike ukedagene.

Brand Story

2

2. Klargjør arbeidsbenKEN

Intro

3

Nyheter

4

Toast

7

Blings

13

Lunsjbrød

19

Wrap

25

5. Finn balansen

Vegetar

31

Mye håndmat smaker aller best ferskt. Men en bugnende disk selger mest.

Allergenfritt

35

6. Hygiene

Produktoversikt

39

Produksjon av påsmurte produkter krever god plass. Sørg for stor, ren og ryddig arbeidsbenk.

3. Effektiv smøring Sett alt av ingredienser og arbeidsutstyr klart på benken, før smøring. Smør en variant av gangen, rydd bort, før du begynner på en ny variant.

4. Pass på råvarene Bakterier formerer seg raskere ved høy temperatur. Er produksjonen stor, må ikke råvarene bli stående ute for lenge.

Vask hendende dine nøye før du begynner å smøre. Sørg for at alt av grønnsaker og salater er godt vasket og tørket av før bruk. Alle redskapene du skal bruke må være rene. Husk å ikke blande redskapene om hverandre. Bruk fargekoder på fjølene, så er det enkelt å følge IK-matreglene. Nb! Allergenmerk alltid maten du lager.


E D N E SPENN ! R E T E NYH 4

Caesardressing Caesardressing er en skikkelig klassiker. En frisk Caesarsalat med saftig kylling og god konsistens frister alltid. Vår nye Rydbergs Caesardressing er utrolig god på smak og bør absolutt prøves, enten i en vanlig salat eller som dressing i en deilig kyllingwrap.

Jalapeño saus Jalapeñosausen fra Lohmanders er en tøff nykommer – en skikkelig smakshever! Den gir litt sting og hever smaken på en enkel toast, men er ikke sterkere enn at den kan spises av de fleste. Her er det bare å være kreativ, enten du velger å lage en texmex-wrap, crispy toast eller sette litt ekstra smak på kyllingsandwichen.


SALATER

5

Krepsesalat Delikat Krepsesalat er en annen, spennende sjømatvariant. Salaten inneholder godt med krepsehaler og er krydret til med chili, hvitløk og dill. Det er en spennende nyhet som alene gjør en enkel brødskive til en real smaksopplevelse!

Laksesalat Vi spiser stadig mer fisk i Norge, og laks er en av favorittene. Derfor lanserer vi nå Delikat Laksesalat med varmrøkt laks! Den smaker fantastisk! Legg salat på skiva og fordel laksesalaten oppå, topp med sitron– så har du en vinner.

NYHETER!


6

TOAST

I FARTA

Toast. Enklere kan det nesten ikke bli. Ofte er bare et par skiver loff med ost og skinke i mellom nok som en go’bit på farten, men det skal ikke mye til for å gjøre en enkel toast til noe mer spesielt. Ekstra enkelt blir det med noen av våre MerSmak smakshevere i toasten.


7

toast VARM OG SPRØ


8

GI TOASTEN EN GOD KLEM!

Croque Cousine Allergener: Skal du lage en fristende toast som virkelig metter, kan vi anbefale Croque Cousin. Her får du dobbelt opp av alt det gode. Ta 2 skiver halvfint landbrød og smør de med Soft Flora Smaksrik på begge sider og klem dem i et toastjern til de blir gode og crispy. Ta de ut og ha på godt med Honning og Dijondressing på den ene siden. Legg på noen skiver med Gruyère, litt revet Jarlsberg og en god, røkt skinke. Legg på røkt paprika, krydre gjerne med frisk timian. Plasser den øverste skiven over og ta på mer god ost. Grill toasten i ovnen til osten smelter.

TIPS! For den ekstra gode smaken har vi smurt alle toastene våre med ulike sauser, dressinger og majoneser fra vårt store tilbehørssortiment. Ved å bytte mellom ulike smakshevere kan du kan du enkelt lage en ny vri. Nedenfor ser du noen av de gode variantene vi har å tilby, i tillegg til alle de som allerede blir foreslått i de ulike oppskriftene på neste side.

Honning & Dijon

tomatpestosaus

Bearnaise

Mangochili

Aioli


9

S E R E V R E KAN S D L A K E BÃ…D OG VARM


10

1

2

3

4

5

6


11

Jalla, jalla Allergener:

Tuna melt 1

Allergener:

Best seller 2

Allergener:

2 skiver godt brød Soft Flora Smaksrik Lohmanders Jalapeñosaus Chorizo Jarlsberg

2 skiver godt brød Soft Flora Smaksrik Tunfisk i vann Lohmanders Tomatpestosaus Vårløk 2 skiver Cheddar ost

2 skiver godt brød Soft Flora Smaksrik Spekeskinke Revet Jarlsberg Rydbergs Honning & Dijon dressing Bakt paprika

slik gjør du: Smør skivene med Soft Flora Smaksrik på yttersiden. Smør begge skivene med Lohmanders Jalapeñosaus før du legger i noen skiver Jarlsberg og chorizopølse. Varm det i toastjernet til osten smelter og brødet blir crispy og godt.

slik gjør du: Smør skivene med Soft Flora Smaksrik på yttersiden. Ha Tunfisken over i en sil og sil av alt vannet. Bland inn godt med Lohmanders Tomatpestosaus i tunfisken og ha på et godt lag på den nederste skiven, legg på et par skiver med cheddarost og topp det med vårløk. Legg på den øverste skiven ha det i et toastjern til osten smelter og brødet blir godt og sprøtt.

slik gjør du: Smør skivene med Soft Flora Smaksrik på yttersiden. Smør begge skivene med Rydbergs Honning & Dijon dressing. Legg på spekeskinken, røkt paprika og strø over revet ost. Varm toasten i toastjern til osten smelter og brødet blir sprøtt.

Smokey Mushrooms Allergener:

Croissant de lux

B&B 4

Allergener:

3

5

Allergener:

6

2 skiver godt brød Soft Flora Smaksrik Champignon Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle Et par skiver røkt ost, gjerne Scamroza Ementhal Parmasanflak

2 skiver godt brød Soft Flora Smaksrik Lohmanders Bearnaise Roastbiff Gruyère

Croissant Revet Guyère Et par skiver Jarlsberg ½ nystekt kyllingbryst Rydbergs Caesardressing Romanosalat

slik gjør du: Smør skivene med Soft Flora Smaksrik på yttersiden. Skjær champignonen i tynne skiver og brun det i en panne med Flytende Melange med smør- og rapsolje. Ha på godt med Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle og legg på champignongskivene og topp det med rikelig ost. Legg på det øverste brødet og ha det i et toastjern til osten smelter og brødet blir godt og sprøtt.

slik gjør du: Smør skivene med Soft Flora Smaksrik på yttersiden. Smør begge skivene med Lohmanders Bearnaise. Legg på godt med roastbiff og ost. Legg toasten sammen og ha det i et toastjern til osten er smeltet.

slik gjør du: Del croissanten i to på langs. Putt begge delene på en stekeplate. Den nederste delen med skjæreflaten opp, den øverste delen med skjæreflaten ned. Putt osteskivene på den nederste delen, pass på at all brødet er godt dekket. Den revne osten drysser du oppå toppen av den øverste delen. Grill begge to side om side. Ta dem ut når osten har smeltet både oppå og inni og fyll med salat, kyllingbryst og Caesar dressing.


12

FOKUS PÅ

PÅLEGGSALATER Når du skal lage deg en god blings er det minst like viktig med godt pålegg som med godt brød. Vi har et stort og spennende sortiment av Delikat påleggsalater. Med to nye varianter, en med varmrøkt laks og en hot krepsesalat fra Delikat er det blitt enda enklere å by på en god blings.


13

BLINGS ENKEL OG DOBBEL


14

BLIDE KUNDER MED SUR DEIG!

Real blings med egg og kaviar Allergener: 2 skiver godt surdeigsbrød 2 egg Pepper Mills Kaviar Delikat Frokostsalat Gressløk slik gjør du: Smør et fint landbrød med Delikat Frokostsalat, stek et par egg på begge sider, ha de på skiven og topp det hele med litt pepper og Mills Kaviar. Dryss over frisk nyskåret gressløk og legg på topplokket.

TIPS! Legg gjerne til en av våre gode smakshevere, vist nedenfor, for å gi blingsen en ny smak!

Caesardressing

mangoraja dressing

coleslaw

yellow curry


OPPSKRIFT

15

D KRIFT GODT SURDEIGSBRØ PS

OP

Å lage surdeigsbrød fra bunnen av er ikke gjort på 1,2,3. Det tar faktisk flere dager å lage. Men ved å bruke Creme de Levain i oppskriften kan du lage ditt eget surdeigsbrød litt raskere. Creme de Levain får du blant annet kjøpt ferdig av Pals.

SURDEIGBROD

1l vann 1,7kg Hvetemel 155g Sammalt rug mellomgrov 230g Creme de Levain, levende surdeig 30g Salt 30g Pressgjær

slik gjør du: Alle ingredienser veies i bakebollen. Tilsett kaldt vann. Deigen eltes sakte i 3 minutter, deretter hurtig elting til den er ferdig - ca. 4 minutter. Tilsett mer vann hvis nødvendig. Temperatur på ferdig eltet deig skal være ca. 23°C. Legg deigen i egnet kar og la hvile under klede i 90 minutter. Vei av emner på 500 g, eltes forsiktig til brød og etterheves i ca. 30 min. Stekes ved ca. 230°C i ca. 30 minutter. Avkjøles på rist.

oppskrift og fremgangsmåte tilhalvfint landbrød av surdeig


16

1

3

2

4


17

Dagen derpå Allergener:

TRENDY BLINGSER Høyrygg av okse Allergener:

1 skive godt brød Soft Flora Smaksrik Mills Peanut butter Banan Havsalt Jordbærsyltetøy slik gjør du: Pannestek blingsen på en side i litt Flytende Melange. Smør siden som ikke er stekt med Mills Peanut butter, skjær bananen i tynne skiver og legg de på. Strø over litt havsalt og topp det med jordbærsyltetøy

Laksesalat på en snurr

1001 natt 2

Allergener:

1

3

Allergener:

4

1 skive godt brød Soft Flora Smaksrik Høyrygg av okse Delikat Coleslaw Syltet rødløk Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle Spirer

1 skive godt brød Soft Flora Smaksrik Frisk salat Delikat Bygg- og Bønnesalat Rydbergs Mangoraja dressing Stekt, benfritt kyllinglår Agurk Gulrot

1 skive godt brød Soft Flora Smaksrik Frisk salat Delikat Laksesalat Frisk asparges Posjert egg Avokado Gressløk

slik gjør du: Smør blingsen med Soft Flora Smaksrik og Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle. Legg på noen friske salatblader før du har på Delikat Coleslaw. Legg noen tynne skiver med langtidsbakt høyrygg av okse over og topp med med syltet rødløk og spirer.

slik gjør du: Smør blingsen med Soft Flora Smaksrik. Bland Delikat Bygg- og Bønnesalaten sammen med noen grønne salatblader. Legg salatblandingen på brødet. Legg på den nygrillede kyllingen, ha på godt med Rydbergs Mangoraja dressing og topp det med litt strimlet agurk og gulrot.

slik gjør du: Knekk et egg og ha de i en skål. Sett på en kjele med vann og litt eddik på platen. Når vannet er like under kokepunktet lager du snurr på vannet og heller egget over i kjelen. La det ligge i vannet til hviten legger seg som en fast hinne rundt plommen. Smør blingsen med Soft Flora Smaksrik, ha på frisk salat og rikelig med Delikat Laksesalat. Legg på fersk asparges, noen skiver avokado og det posjerte egget. Strø på frisk gressløk.


18

D STREET FOO

EI SKIVE I HÅNDA

Street food eller gatemat er spennende, smakfull, enkel, «ready to eat» mat som lages, selges og spises på gata. Mye av dagens street food har eksistert i lange tider, men har i de senere årene fått en ny renessanse med moderne food trucks og boder. På de neste sidene finner du flere spennende lunsjbrød med både asiatiske og sør-europeiske smaker.


19

LUNSJBRØD VARIASJON


20

HISTORIEN

OM BÁHN MÌ

Báhn mì er en vietnamesisk baguette som har sin opprinnelse fra tiden da Vietnam var en fransk koloni. Báhn mì betyr egentlig brød, og for vesten er Báhn mì blitt kjent som sprø baguette, fylt med spennende asiatiske smaker. En typisk Báhn mì inneholder svinepaté, majones, saftig kjøtt, syltede grønnsaker toppet med koriander – en skikkelig smaksbombe!

Bahn Mi med svinekjøtt Allergener:

Mills Ovnsbakt Leverpostei Mills Majones Svinenakke Chili Vårløk Syltet gulrot og reddish Koriander SLik gjør du: Varm baguetten i ovnen til den blir varm og sprø. Ta den ut og skjær er dypt snitt på hele langsiden. Smør et tynt lag med Mills Ovnsbakt Leverpostei på den ene siden og Mills Majones på den andre, legg i ferdig tilberedt svinenakke i tynne skiver. Legg i vårløk og strimler med syltet gulrot og reddik. Legg noen tynne ringer med chili jevnt fordelt og topp det med frisk koriander.

OPPSKRIFT PÅ: SYLTEDE GRØNNSAKER

Bland sukker, eddik, vann og litt salt sammen i en kjele. Kok opp og sørg for at sukkeret løser seg opp så du får en jevn lake. Ha grønnsakene i et stort glass med lokk. Hell over den varme laken, hå på lokket og sett det kjølig. Grønnsakene bør ligge i laken i minst et døgn.

SV I N E N A K K E Del svinenakken i passende stykker som ikke er for store, litt tykkere enn en vanlig baguette er ok. Legg kjøttet i en kjele av rustfritt stål med tykk bunn. Hell på 4 dl mørk soya og 4 dl lys soyasaus. Tilsett 3 dl risvin, 6 kanelstenger og 8 stjernanis. Tilsett vann til det dekker kjøttet. Kok opp og skum av underveis. La det trekke til kjøttet er mørt, ca1,5 timer. Tilsett 200 gram sukker etter at kjelen er tatt vekk fra varmen. La avkjøles i kokelaken. Når du lager Báhn mì er det viktig at kjøttet er lunt eller romtemperert.


21

FERSKE NYHETER steam bun tar av! OPPSKRIFT 600 g hvetemel 5 ss sukker 3 ss margarin ½ ts natron ½ ts bakepulver ½ pakke tørrgjær 350 g vann eller melk Bland alle tørre ingredienser i en eltebolle. Smelt margarin i en kjele og tilsett melk eller vann. Varm det opp til ca 40°C og ha det over i en bolle. Elt det sammen i ca 5 minutter til du får en smidig deig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse. Del deretter deigen i emner på 40-50 gram og rull de ut til små boller. Legg bollene på et brett og dekk til med plastfolie. Når bollene er blitt dobbelt så store er hevetiden over. Ta et og et deigemne og kjevle det ut til en liten oval sirkel. Pensle overflaten med nøytral olje og brett den ene siden over den andre med de smurte sidene inn mot hverandre så du får en halvsirkel. Legg i mellomleggspapir og ha over plast. Hev de igjen til de blir dobbel tykkelse og damp de til slutt i ovnen på 100 °C i 6 minutter. Hvis man ikke har dampovn kan de dampes på en potetrist i ca 8-10 minutter.

Steam bun med Ribbe Allergener:

Steam bun Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle Salt Gulrot Ribbe Vårløk Sprøstekt løk Baconcrisp

SLik gjør du: Før du fyller steambunns må de dampes til de er varme og myke. Gjør det i en bambusdamper over et vannbad eller i ovn på damp. Ribben langtidsbakes på forhånd på 68 °C i 12-15 timer med godt krydder. Begynn med et strøk Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle, legg litt finsnittet salat, gulrotstrimler, deretter en tynn skive eller to med ribbe. Dryss på vårløk. sprøstekt løk og litt baconcrisp på toppen.


22

2

1

Smak av India Allergener:

3

Fiskelykke 1

Allergener:

Italiensk vri 2

Allergener:

Baguette Soft Flora Smaksrik Delikat Kylling karrisalat Salat Paprika

Foccacia Soft Flora Smaksrik Delikat Laksesalat Salat Egg Dill

Foccacia Lohmanders Tomatpesto saus Mills Aioli Basilikum Ruccola Tomat Taleggio ost Parmaskinke

SLik gjør du: Skjær et dypt snitt i baguetten på langsiden, smør den med Soft Flora Smaksrik og legg i sprø og friske salatblader. Fyll baguetten med Delikat Kylling karrisalat og topp det med rød paprika.

SLik gjør du: Del foccaciaen i to og smør bunnen med Soft Flora Smaksrik. Legg over frisk salat og ha på godt med Delikat Laksesalat. Kok et egg, del det i skiver, legg det på toppen og pynt med litt frisk dill.

SLik gjør du: Del foccacian i to og smør bunnen med Lohmanders Tomatpestosaus og topppen med Mills Aioli. Legg i ruccola, noen skiver tomat, Parmaskinke og Taleggio ost. Topp det med frisk basilikum.

3


23


24

WRAP

EI SKIVE I HÅNDA

Begrepet «Wraps» som folk flest kjenner det, er et relativt nytt amerikansk fenomen som ble populært på 1990 tallet, men den har eksistert under mange forskjellige navn i mange land lenge før. Noen eksempler er Burritios (Mexico), Pita (Hellas) og Tantuni (Tyrkia).


25

wrap KALD OG VARM


26

WRAP IT UP! Quesedilla Allergener: Tortillalefse Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle Delikat Salsa Delikat Bygg- og Bønnesalat Rydbergs Honning & Dijon dressing Tacokjøtt Revet Jarlsberg Koriander slik gjør du: Smør to tortillalefser med Lohmanders Bearnaise Hot Chipotle på en side, legg tacokjøtt jevnt utover den ene lefsen, ha over Delikat Salsa og Rydbergs Honning og Dijon dressing. Legg et lag med Delikat Bygg- og Bønnesalat før du drysser over revet Jarlsberg og legger over toppløkket. Varm quesedillaen i ovnen et par minutter til osten har smeltet.

jalapeÑosaus osaus

bernaise

salsa

bernaise hot chipotle


27

HISTORIEN

OM CHILI

Chili er en pepperplante som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika. Den har eksistert i over 10 000 år og har blitt mye brukt som medisinplante. I dag finnes det over 200 varianter med ulike farger, fasonger og smaker. Chili ble importert til Norge for første gang på 1960-tallet. Chili er kjent for å være en sterk frukt som er rik på antioksidanter. Hvor sterk de ulike chilivariantene er, måles på en Scoville-skala. Den strekker seg helt fra 0 til 16 000 000. Paprika har en styrkegrad på 0, Jalapeño ligger på 30 000 og Habanero kan måle opptil 350 000 grader. Vi har to ulike chilisauser i vårt sortiment; Lohmanders sausene Bearnaise Hot Chipotle og Jalapeño. Chipotle er en røkt chili og er som regel laget av jalapeño-chilien. Prøv de smakfulle chilisausene våre på skiva neste gang så får du påsmurt som virkelig smaker.


28

1

3

2

4


29

ENKLE, RASKE OG GODE WRAPS

Allergener:

2

Allergener:

1

Tortillalefse Salat Delikat Bygg- & Bønnesalat Tocokjøtt Lohmanders Jalapeño Delikat Salsa Chili Avokado SLik gjør du: Smør en tykk stripe med Lohmanders Jalapeñosaus i midten av lefsen, legg over litt frisk salat og Delikat Bygg- & Bønnesalat. Ha deretter over litt tacokjøtt, chili, avokado og Delikat Salsa.

Kongelig kylling

Norge rundt

Krepsewrap Allergener:

Tex Mex

3

Allergener:

4

Tortillalefse Salat Delikat Krepsesalat Krepsehaler Asparges Dill Sitron

Tortillalefse Salat Delikat Byggrynsalat Mills Majones God Spekeskinke

Tortillalefse Salat Fennikel Delikat Bulgursalat Rydbergs Mangoraja dressing Stekt, benfritt kyllinglår

SLik gjør du: Legg en stripe med frisk salat i midten av lefsen. Legg noen asparges over og ha på godt med Delikat Krepsesalat. Topp det med frisk dill og sitron.

SLik gjør du: Legg en remse med frisk salat i midten av lefsen, fyll på med Delikat Byggrynsalat over. Legg på noen skiver med spekeskinke og topp det med Mills Majones.

SLik gjør du: Smør godt med Rydbergs Mangoraja dressing i midten og på tvers av lefsen, legg i litt salat og fennikel. Ha over Delikat Bulgursalat før du legger på noen skiver nystekt kyllinglår.


30

VEGETAR

TEKST

Toast er den perfekte h책ndmaten 책 ta med seg p책 farta. Kan spises b책de kald og varm.Riati aliciet imin rernament incipsu sanienda dist etur mintiamuscia volo eos voles molorrum inctemq uassus adit pra conse nia verisinus di sit rem cum fugitasim voluptat et aut autae nem res cus tekst ulparcidi kommer her sam verestoribus doloreptas auteturio. Itatur, culpaOtat aut aut etur repudi aceste necaboris con consequ aerrunt que et ma dolores natatibus rerferu ptatur, sam consed es dolorum quatet a dessinc taspid ut prepuditia nosaper chilluptam quam enis mincilpa sapidun toriatquia nusapie nde


31

vegetar SUNT OG GODT


32

veggi-vri Alternativer uten hverken fugl eller fisk. Eller annet kjøtt. Stadig flere av de du serverer mat til, forventer gode vegetar-alternativer på menyen. Det er ikke bare for å tilfredsstille veganere og vegetarianere, men også for det økende antallet «fleksianere» som ønsker å bytte ut «kjøttmåltider» en gang iblant. De fleste av våre MerSmak – produkter er innenfor det som passer til vegetarkost. Det er derfor ikke vanskelig å tilby vegetar-alternativer med mye god smak. Her byr vi på fire vegetarvarianter med mye smak. De er også utmerkede utgangspunkt for å lage egne versjoner. Det er bare å velge, ikke vrake, i sauser, majoneser og dressinger som du finner i denne brosjyren for å kombinere deg frem til din egen signatur-vegetarrett.

TIPS! Når du fjerner kjøtt og fisk fra maten din, fjerner du også to viktige proteinkilder. Det er viktig å passe på at kroppen får i seg de byggestoffene den trenger. Bruk gjerne våre herlige bygg-, bulgur- og bønnesalater fra Delikat som alternativ kilde til protein. De smaker alle sammen utrolig godt, metter lenge og inneholder rikelig med protein.


33

1

2

3

Vegetar Caesar Allergener:

Blings

Egge wrap 1

Allergener:

2

Allergener:

3

Tortillalefse Romanosalat Parmesan Krutonger Delikat Byggrynsalat

Egg Grillet paprika Vårløk Asparges Sesamfrø Mills Mango chilimajones Sitron Koriander Soyasaus

1 skive godt brød Soft Flora Smaksrik Lohmanders Tomatpestosaus Ruccola Mozzerella Tomat Basilikum Syltet Rødløk

SLik gjør du: Bland Delikat Byggrynsalat, Romanosalat og Rydbergs Caesardressing sammen i en bolle og legg blandingen som en tykk stripe i wrapen. Ha over crispy krutonger og flak av Parmesan.

SLik gjør du: Knekk ett egg i en bolle og rør de til en jevn blanding. Ha det over i en smurt stekepanne på svak varme. Stek den til egget har stivnet. Ha den over på benken. Legg over grillet paprika, asparges, vårløk og sesamfrø. Topp det med Mills Mango chilimajones. Smak til med litt sitron og noen dråper soyasaus.

SLik gjør du: Smør skiven med Soft Flora Smaksrik og stek den litt i panne til den får en crispy overflate på begge sider. Smør deretter på Lohmanders Tomatpestosaus og legg på ruccola. Legg tomatskiver og mozzerella om hverandre og topp det med syltet rødløk. Krydre gjerne litt pepper over.


34

A L L E RG I E R Allergier er en unormal reaksjon fra immunforsvaret pĂĽ en matvare. Som oftest er det et protein i en bestemt matvare som skaper denne reaksjonen. I gjennomsnitt har 4 til 8 % av befolkningen i I-land minst ĂŠn matallergi. Matintoleranse, f.eks laktoseintoleranse og matforgiftning er ikke allergier.


35

allergenfritt VARIASJON


36

allergi-fri Oppmerksomheten rundt forskjellige former for allergier er større enn noensinne, noe som definitivt påvirker hverdagen til alle som serverer mat. I alt er det 14 allergener det skal opplyses om, i tillegg skal det på allergenene GLUTEN og NØTTER opplyses om kornslag og nøttetype. Høsten 2014 ble det innført krav til hele serveringsbransjen om allergenmerking av alle retter på menyen. Det er selvsagt en ekstra utfordring, ikke bare må man merke det mest opplagte, som f.eks fisk eller skalldyr, man må ta hensyn til innholdet i alle ingredienser som brukes. Det er også viktig å unngå krysskontaminering, slik at ikke ingredienser som f.eks nøtter og gluten finner veien inn i retter som er merket “fri” for akkurat disse allergenene. All informasjonen om allergener og ingredienser og næringsinnhold for øvrig i våre produkter finnes på matinfo.no. Alle oppskriftene i denne brosjyren er merket med alle allergenene i retten. Husk å sjekke allergener om du erstatter enkelte ingredienser, spesielt i sammensatte produkter som f.eks sauser og brødvarer.

allergenoversikt: Skalldyr Sesam Nøtter Gluten Egg

Fisk

Muslinger Sennep Selleri Peanøtter

Melk Sulfid Soya Lupiner


TO GODE ALLERGENFRIE RETTER

1

OPPSKRIFT I R F N E G R E L L A HUMMUS 1 kg kikerter (kokte hermetiske har vi brukt, du kan bløtlegge og koke selv hvis du gidder) 2 fedd hvitløk 11 g salt 100 g Vita Hjertego olje 40 g sitronsaft 100 g lake fra kikertene Sil laken av kikertene, ta vare på 1 dl av laken. Skyll kikertene i kaldt vann. Ha kikerter og alle de andre ingrediensene i matmøllen. Kjør alt til en jevn masse. Når du legger opp hummus, kan du drysse på litt paprikapulver og en skvett Vita hjertego olje.

37

2

Ratatouille Allergener: Ingen

Quinoa 1

Allergener: Ingen

2

Glutenfritt pitabrød Delikat Ratatouille Kjøttdeig Salat

Glutenfritt pitabrød Delikat Quinoasalat Allergenfri Hummus Stekt, benfritt kyllinglår

SLik gjør du: Rull små kjøttboller av den rå kjøttdeigen og stek de i nøytral olje. Varm pitabrødet et par minutter i ovnen. Ta de ut og del det i to. Legg i litt frisk salat, Delikat Ratatouille og kjøttboller.

SLik gjør du: Varm pitabrødet et par minutter i ovnen. Ta de ut og del det i to. Legg litt frisk salat, Delikat Quinoasalat og nystekt kylling. Topp det med allergenfri hummus.


38

våre produkter Det finnes utallige kombinasjonsmuligheter innenfor MerSmak-konseptet. Mix og match etter ditt behov! Gå inn på millsproffpartner.no for å få oversikt over hele vårt storkjøkkensortiment.

SOFT EKSTRA Vekt: Ant i kartong: EPD:

2,0 kg 2 864561

DELIKAT KREPSESALAT Vekt: 2,5 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4596086

DELIKAT LAKSESALAT Vekt: 2,5 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4595732

DELIKAT SALSA Vekt: Ant i kartong: EPD:

DELIKAT KYLLING KARRI SALAT Vekt: 2,5 kg Ant i kartong: 1 EPD: 2786796

DELIKAT BYGGRYNSALAT Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 4058939

DELIKAT BYGG- & BØNNESALAT Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 4445078

DELIKAT RATATOUILLE Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 4448163

DELIKAT FROKOSTSALAT Vekt: 185 g Ant i kartong: 12 EPD: 4333365

DELIKAT QUINOASALAT Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 2459659

DELIKAT BØNNESALAT Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 2459139

DELIKAT BULGURSALAT Vekt: 1,5 kg Ant i kartong: 3 EPD: 2694248

2,5 kg 1 2786697

DELIKAT COLESLAW Vekt: 2,5 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4206322


39

MILLS EKTE MAJONES Vekt: 900 g Ant i kartong: 5 EPD: 754911

OVNSBAKT LEVERPOSTEI Vekt: 500 g Ant i kartong: 3 EPD: 2455210

MILLS PEANUT BUTTER Vekt: 350 g Ant i kartong: 2 EPD: 4158895

MILLS KAVIAR Vekt: Ant i kartong: EPD:

MILLS YELLOW CURRY MAJONES Vekt: 900 g Ant i kartong: 5 EPD: 1472034

MILLS RED MANGO CHILI MAJONES Vekt: 900 g Ant i kartong: 5 EPD: 2064459

MILLS WHITE AIOLI Vekt: 900 g Ant i kartong: 5 EPD: 1472026

RYDBERGS CAESARDRESSING 2,5 kg 1 4589016

RYDBERGS MANGORAJADRESSING Vekt: 2,5 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4457230

RYDBERGS HONNING & DIJONDRESSING

LOHMANDERS TOMATPESTOSAUS Vekt: 2,3 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4440632

LOHMANDERS BEARNAISESAUS ORIGINAL Vekt: 2,3 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4439253

LOHMANDERS BEARNAISESAUS HOT CHIPOTLE Vekt: 2,3 kg Ant i kartong: 1 EPD: 4440640

Vekt: Ant i kartong: EPD:

LOHMANDERS JALAPEÑOSAUS Vekt: Ant i kartong: EPD:

2,3 kg 1 4589859

Vekt: Ant i kartong: EPD:

250 g 10 524819

2,5 kg 1 4457222


circus.no foto: margrethe myhrer shutterstock

Mills sin hovedoppgave er å gjøre det enkelt for dagens og fremtidens generasjoner å samles rundt sunn og god mat. Dette preger vår tenking knyttet til samfunnsansvar, prosjekter vi bidrar i og hvem vi samarbeider med. Ansvarlighet preger også vår tilnærming til verdiskaping for samfunnet, forbrukerne, kundene, våre ansatte og eiere. Både gjennom å bidra til å etablere gode matvaner, legger myndighetene sine kostholdsanbefalinger til grunn for produktutviklingen, ivareta leverandører, redusere svinn, matavfall og utslipp fra produksjon og sikre et godt, og inkluderende arbeidsmiljø.

Sofienberggata 19, Postboks 4644, Sofienberg, 0506 Oslo. Tlf: 22 80 86 00, millsproffpartner.no

Håndmat  

MerSmak er vårt nye tilbehørskonsept som setter fokus på smakfull mat av høy kvalitet på en enkel måte. I denne brosjyren finner du mange he...

Håndmat  

MerSmak er vårt nye tilbehørskonsept som setter fokus på smakfull mat av høy kvalitet på en enkel måte. I denne brosjyren finner du mange he...