Page 1

Klub naroÄ?nikov revije National Geographic Slovenija Katalog ugodnosti 2013/14 Velja do 31. 3. 2014


Spoštovani bralec, spoštovana bralka revije National Geographic Slovenija! Vsi naročniki na revijo National Geographic Slovenija ste hkrati podporni člani društva National Geographic Society, kar dokazuje certifikat o članstvu z vašim imenom. V zahvalo za to podporo ste postali člani kluba naročnikov, ki vam prinaša ugodnosti pri različnih podjetjih in kulturnih ustanovah. V tem katalogu najdete njihove posebne ponudbe, ki veljajo do konca marca 2014, ko bo izšel nov spletni katalog. Ugodnosti lahko izkoristite s svojo osebno klubsko kartico. Uživajte v naši družbi in v ugodnostih kluba naročnikov revije National Geographic Slovenija!

Maruša Kmet, glavna direktorica Založba Rokus Klett, d. o. o.


Animals

Butik za vaše ljubljence V poslovalnicah ZOOTIC širom Slovenije se trudimo, da bi vam ponudili le najboljše, kar potrebujejo vaši ljubljenci za zdravo in srečno življenje.

10% ST

POPU

Članska izkaznica kluba National Geographic Slovenija vam v vseh poslovalnicah Zootic prinaša 10% popusta pri nakupu kateregakoli artikla iz ponudbe. Popusti se ne seštevajo.


Vas mika tradicionalna tajska masaža, kraljevska masaža z zelišči, aroma terapija, savne, kopeli,manikura, pedikura, depilacija? Privoščite si najboljše ter obiščite Beli lotos, tajski wellness center v Šenčurju. Za vas bo poskrbela prijazna in vrhunsko usposobljena tajsko-slovenska ekipa. Idealno za pare in romantične duše.

Ponudba za člane kluba National Geographic Slovenija:

20 25 %

popusta na vse masaže

%

popusta na vse masaže za pare (masaža v dvoje)

Poslovna cona A18 | 4208 Šenčur | T: 059 041 790 | G: 040 234 436 | E: info@beli-lotos.si | W: www.beli-lotos.si


Hotel Kanin leži v zelenem okolju, na mirni lokaciji na obrobju Bovca. Gostom nudi odlično izhodišče za razne izlete in pohode, v hotelu pa se lahko razvajajo v bazenu, štirih savnah, notranjem in zunanjem whirpoolu, masažnih salonih in kozmetičnem salonu. Na voljo je tudi otroška igralnica, kolesarnica ... Vse sobe imajo kopalnico, wc, telefon, sef, hladilnik in sušilec za lase, večina sob ima tudi balkon. V javnih prostorih je brezplačni brezžični internet. Hotelski gostje imajo popuste pri različnih športnih aktivnostih kot so rafting, tenis, golf ... HIT BOVEC d.o.o. Ledina 6 5230 Bovec E-mail: hotel.kanin@siol.net Tel. 00386-5-3896882 Fax 00386-5-3896889 www.hotel-kanin.com

Člani kluba NG in njihovi družinski člani lahko izkoristijo 20% popusta na redne cene bivanja (velja za bivanje v hotelu tri ali več dni).


promontana.si Prva outdoor trgovina v Sloveniji Z vami od leta 1990

-20%

za ト考ane kluba National Geographic Slovenija

ProMontana


vertigosport.si GORNIŠTVO . SMUČANJE . PLEZANJE . KANJONING . ODPRAVE

-5%

za člane kluba National Geographic Slovenija

lifetrek.si MAROKO . PERU,BOLIVIJA,ČILE . MONGOLIJA . GRUZIJA . ELBRUS


Vodni park Bohinj Triglavska cesta 17 4264 Bohinjska Bistrica T: 08/ 200 4080 W: www.vodni-park-bohinj.si E: info@vodni-park-bohinj.si

Obiščite vodni park Bohinj in se razvajajte v butiku dobrega počutja. • notranji bazeni • zunanji bazeni • plezalne stene

• tobogani • finske savne • IR-savne

Za člane kluba National Geographic Slovenija ponujamo 50 % popust na vstopnico za kopanje.

www.vodni-park-bohinj.si

• biosavne • wellness • fitnes


Največja ponudba “outdoor” opreme v Sloveniji

www.iglusport.si

* popust ne velja na že znižane izdelke


Aleksander Nikolajevič Ostrovski

NEVIHTA

VELIKA BORŠTNIKOVA NAGRAJENKA 2012: 9 nagrad, tudi za najboljšo uprizoritev

(foto Barbara Čeferin)

mestno gledališče ljubljansko

Oglejte si zadnjo ponovitev v sezoni v mesecu MAJU! Nakup vstopnic od 22. aprila 2013.

Članom kluba National Geographic nudimo 20% popust pri nakupu vstopnic za izven (ne velja za mjuzikle) 10% popust pri nakupu vstopnic za mjuzikle Dobrodošli v MGL!

• •

Ugodnosti lahko uveljavite s člansko izkaznico kluba National Geographic pri blagajni MGL. Popust velja za oglede predstav v MGL. Popusti se ne seštevajo. Informacije in prodaja vstopnic pri blagajni MGL v Gledališki pasaži med Čopovo in Nazorjevo ulico v Ljubljani vsak delavnik od 12. do 18. ure in uro pred predstavo. Mestno gledališče ljubljansko, Čopova 14, 1000 Ljubljana, telefon 01 2510 852, www.mgl.si, e-pošta blagajna@mgl.si


Prešernovo gledališče Kranj glavni trg 6, 4000 Kranj www. pgk.si, pgk@pgk.si

Drzno gledališče z velikim srcem .

Prešernovo gledališče nudi članom Kluba ng 50% PoPust Pri naKuPu treh ali več abonmajev.


Zdravje, ki je osnova vsega dobrega v življenju, se začne pri prehrani. V Kalčkovih trgovinah že več kot 20 let ponujamo najboljše ekološke izdelke za zdrav in ozaveščen način življenja. Pomembni sta nam kakovost izdelkov in kakovost odnosa s strankami, ki jim nudimo podporo pri izboljševanju načina prehranjevanja. V naših trgovinah v Ljubljani, natančneje v BTC Cityju in na Celovški cesti 268, ponujamo celovito in najbolj raznovrstno izbiro ekoloških izdelkov. Med več kot 3.700 izdelki boste našli sveže ekosadje in ekozelenjavo, ekoprehrano, ekokozmetiko ter ekočistila, v Kalčku v Šiški pa tudi celovito ponudbo slovenskega ekološkega mesa.

Naredite nekaj dobrega zase in za svoje bližnje. Jejte zdravo, ekološko hrano.

Pridružite se Kalčkovi skupnosti. Posebna ponudba za naročnike revije National Geographic:

Naročniki revije National Geographic, ki postanejo uporabniki brezplačne kartice Kalčica, lahko vsak mesec med 15. in 20. dnem v mesecu koristijo izjemen 5-odstotni popust*.

* Popusti se ne seštevajo. Če ima stranka na kartici Kalčica popust, ki je višji od 5 %, obvelja višji popust. Ponudba ne velja v spletni trgovini.


ODLIČNE PREDSTAVE. VRHUNSKI IGRALSKI ANSAMBEL. NEPOZABNA DOŽIVETJA. V SLG CELJE.

PRIDRUŽITE SE NAM IN SE PREPRIČAJTE. Slovensko ljudsko gledališče Celje v sodelovanju z revijo National Geographic Slovenija ponuja članom kluba National Geographic Slovenija 20 % popusta pri nakupu abonmaja SLG Celje in ponovitvah abonmajskih predstav SLG Celje. Popust uveljavite s člansko izkaznico kluba pri blagajni SLG Celje (03 4264 208) vsak delavnik od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00 in uro pred začetkom predstave.

20 %

popusta članom kluba National Geographic Slovenija

Dodatne informacije na www.slg-ce.si


ˆ

EN ABONMA KUPITE, DRUGEGA PODARIMO!

na c i t s a Fant ost! n d o ug

Članom kluba National Geographic Slovenija nudimo: • dva abonmaja za ceno enega: ob nakupu abonmaja po redni ceni vam drugega (enakega) podarimo (ne velja za abonmaje Premiera, Mali polžek, Veliki polžek, Nedeljska gledališka srečanja). • 20 % popust za vstopnice v redni prodaji: ob nakupu vstopnice za domače reprize. Popusti se ne seštevajo.

Ugodnost uveljavite s člansko izkaznico NG in osebnim dokumentom pri blagajni SNG Nova Gorica (Trg E. Kardelja 5, Nova Gorica) vsak delavnik od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00, ob sobotah od 10.00 do 13.00 ter uro pred začetkom predstav.

www.sng-ng.si


Poletje v gostoljubnih, družinskih Termah Banovci Hotelsko naselje Zeleni gaj***

od

109,50 € na noč za 4-člansko družino

Cena velja v paketu 4=5 noči za 2 odrasli osebi in dva otroka do 12 let.

v paketih 4=5

najboljši animacijski program

Paket vključuje: nastanitev v dvoposteljni sobi s polpenzionom, neomejeno kopanje v termalnih bazenih (tudi na dan odhoda), 1 x vstop v svet savn, animacijski program z Gusarjem Edijem

1 NOČ BREZPLAČNO

za otroke do 12 let

1 brezplačen obisk

vodnega parka na drugih destinacijah Sava Hotels & Resorts v času bivanja

BREZOBRESTNI KREDIT za vaše počitnice

02 512 22 00, terme@terme-banovci.si, www.shr.si


Prihranite 10 % pri učbenikih in delovnih zvezkih

in 25 % pri drugih izdajah Založbe Rokus Klett* www.knjigarna.com *Ponudba velja za izdaje na spletni strani www.knjigarna.com (izvzete so revije). Ugodnost članstva Kluba National Geographic Slovenija lahko koristite z oddajo naročila na telefonski številki 080 1922 ali preko e-pošte: narocila@rokus-klett.si. Popusti se ne seštevajo. Upošteva se za stranko najugodnejši popust.


VELIKE

SELITVE Knjiga o milijonih, Ki potujejo Kot eno

Ko se globalne temperature in življenjske razmere na kopnem in v vodi spreminjajo, postajajo vsakoletne selitve živali zgodba o odločnosti in neverjetni želji po preživetju. Knjiga pripoveduje to zgodbo, polno akcije in lepote, kakor je ni povedal še nihče.

DN120146 Interni oglas

 več kot 250 vrhunskih fotografij, posnetih z dreves, iz helikopterjev in podvodnih kletk  20 spremljevalnih člankov  štiri vsebinska poglavja

• Rojeni za gibanje • Skrb za razplod • Dirka za obstoj • Pojedina ali lakota  304 strani

luba -za 2čla5ne kn% al

format 27,5 x 23 cm trda vezava, ščitni ovitek

Natioaphic r Geogvenija Slo

ZEBRE SO DOBRO PRILAGOJENE selitvenim potem v Vzhodni Afriki, kjer se spoprijemajo z veËno nalogo, kako najti vodo in trave.

Preden dosežejo Aljasko, so že kar nekaj časa brez hrane in živijo od maščobe, ki so si jo nabrali s hrano v morju. V morskih tokovih sta oba spola bleščeče srebrno obarvana, toda ko se spremenijo hormoni in označijo čas za vrnitev domov ter drstenje, se spremenijo tudi po telesnem videzu. Samčev hrbet postaja ožji in bolj grbast, barva pa izrazitejša in drugačnega odtenka. Ko se lososi približajo drstišču, so s svojimi zelenimi glavami in škrlatnimi telesi že skoraj taki kot tropske ribe, kar posebno velja za pacifiškega lososa. Pordeči tudi samica in jata lososov postane kot rdečkast val, ki se širi po reki navzgor, s samci na čelu. Če ti pridejo na cilj, označijo svoj prostor in počakajo, da pridejo še samice. A vzdolž vse poti jih čakajo medvedi, ki jih k reki vodi lakota. Za njimi je zimsko spanje v brlogu. V tem času so shujšali in nagon jih žene, da se je treba najesti. Dolge poletne dni medvedi posvetijo hrani. Pojesti želijo, kolikor morejo in kolikor hitro morejo, sicer ne bodo preživeli naslednje zime. Čeprav medvedi navadno niso družabni, jih narava združi in zberejo se na bregovih lososovih potokov. Mladiči, ki so jih medvedke skotile v zimskih brlogih, opazujejo odrasle medvede in se učijo, kako loviti ribe in se sporazumevati z muhastimi predstavniki svoje vrste.

»Orli,« je zapisal pesnik John Keats, »kot da spijo z razprtimi perutmi na nebu.« Njihov krožni vzpon po nebu je paša za oči, ker jim njihove široke, razprte peruti omogočajo, da jadrajo na toplih tokovih, ne da bi za to porabili kaj prida energije. Spomladi ameriški jezerci, ki se selijo po misisipijskem koridorju, sledijo reki ali njenemu pritoku Missouriju na sever proti Kanadi, kjer se razmnožujejo. Po navadi začnejo pot sredi dopoldneva, ko se zlahka dvignejo na toplotnih tokovih. Če ni toplotnih tokov ali vzgornikov, ki jih dvigajo nad visokimi strminami vzdolž reke, so prisiljeni mahati s perutmi, to pa je nadležno opravilo, ki zahteva veliko energije. Orli se pomladi hitro selijo, saj vsak hoče čim prej dobiti družico in gnezdišče za razmnoževanje. Nemirno pomladno vreme jim pomaga, ko potujejo čez zamrznjeno pokrajino. Ribe so pod ledom, tako da morajo jezerci tudi več dni zdržati brez hrane. Ko pa mraz popusti, se tali ledena skorja reke. Ko se zlomi, na površje priplavajo mrtvi slaniki in druge ribe – sezonske naplavine, ki orlom zagotovijo pojedino v zgornjem toku Misisipija. Če ni rib, ki so njihova priljubljena hrana, bodo imeli orli spomladi na izbiro veliko vodnih ptic selivk in drugih ptic ter njihovih mladičev. Hrupne jate mlakaric so prve, ki ob selitvi pridejo na Srednji zahod. Te povsod navzoče in zelo prilagodljive vodne ptice se znajdejo v vseh mogočih razmerah in podnebjih, zato so to najpogostejše selivke na celini. Nekatere mlakarice se nikoli ne preselijo, gnezdijo na obdelanih poljih ali celo po predmestnih vrtovih, vendar mnoge

Glavno besedo imata oblastnost in fizična moč, tako da največjih in najoblastnejših medvedov skorajda nihče ne ovira. Prilastijo si najboljše ribolovne prostore in tam stojijo tako dolgo, dokler jih ne napodi večji in močnejši samec. Vsi medvedi imajo najraje prostore ob slapovih, koritih in plitvinah, kjer se lososi zbirajo in pripravljajo za skok v zrak, ki jim bo omogočil – če bo seveda uspešen – nadaljevanje poti po toku navzgor. Ko se iz spenjene vode poženejo proti nebu, so medvedi že pripravljeni in jih v zraku ujamejo s svojimi ogromnimi šapami ali kar z usti. Medvedi, obupno sestradani od zime, v prvi etapi pojedine jedo cele ribe. A ko lakota popusti, lososi pa še kar prihajajo, medvedi postajajo izbirčnejši in pojedo samo hranilno najbogatejše lososove možgane, ikre in kožo. Trupla, ki jih pustijo, poberejo volkovi, ptiči in druge živali. Če še kaj ostane, se razgradi v prst, kemične snovi pa najdejo pot v drevesne krošnje. Število lososov se zmanjšuje z vsako oviro na rečnem dnu ob njihovi poti, preživeli pa nadaljujejo pot toliko časa, da dosežejo prodne nanose, ki so jih iskali. Ko jim to uspe, samica začne v pesek kopati kotanjo oziroma gnezdo, kar ji lahko vzame tudi ves teden. To počne tako, da leži na boku in toliko časa maha s plavutjo naprej in nazaj, da

AMERIšKI JEZERcI se spomladi selijo po misisipijski selitveni poti proti severu Združenih držav Amerike in Kanadi, kjer se bodo razmnoževali; na voljo jim je na pretek hrane, vËasih se jim pri pojedinah pridružijo krokarji (levo in zgoraj).

LOSOSI MED BOJEM NA SLAPOVIH gorskih potokov pogosto postanejo malica orjaških plenilcev (zgoraj). Aljaški rjavi medvedi so spretni ribiËi. Ko prežijo na ribe in jih s šapami vleËejo iz vode, so pri tem tako uspešni (sosednja stran), da lahko ljudje o takem dosežku samo sanjamo. Ko zebre pridejo k jezerom in rekam, se pogosto pridružijo Ëredam gnujev, ki so se tja nagnetle z istim namenom. 132

132

162

162

163

264

163

264

265

265

ki so se tja nagnetle z istim namenom. Ko zebre pridejo k jezerom in rekam, se pogosto pridružijo Ëredam gnujev,

so pri tem tako uspešni (sosednja stran), da lahko ljudje o takem dosežku samo sanjamo. Aljaški rjavi medvedi so spretni ribiËi. Ko prežijo na ribe in jih s šapami vleËejo iz vode, LOSOSI MED BOJEM NA SLAPOVIH gorskih potokov pogosto postanejo malica orjaških plenilcev (zgoraj).

loviti ribe in se sporazumevati z muhastimi predstavniki svoje vrste. skotile v zimskih brlogih, opazujejo odrasle medvede in se učijo, kako rejo se na bregovih lososovih potokov. Mladiči, ki so jih medvedke Čeprav medvedi navadno niso družabni, jih narava združi in zbepreživeli naslednje zime. Pojesti želijo, kolikor morejo in kolikor hitro morejo, sicer ne bodo žene, da se je treba najesti. Dolge poletne dni medvedi posvetijo hrani. njimi je zimsko spanje v brlogu. V tem času so shujšali in nagon jih A vzdolž vse poti jih čakajo medvedi, ki jih k reki vodi lakota. Za pridejo še samice. na čelu. Če ti pridejo na cilj, označijo svoj prostor in počakajo, da jata lososov postane kot rdečkast val, ki se širi po reki navzgor, s samci ribe, kar posebno velja za pacifiškega lososa. Pordeči tudi samica in svojimi zelenimi glavami in škrlatnimi telesi že skoraj taki kot tropske izrazitejša in drugačnega odtenka. Ko se lososi približajo drstišču, so s telesnem videzu. Samčev hrbet postaja ožji in bolj grbast, barva pa in označijo čas za vrnitev domov ter drstenje, se spremenijo tudi po oba spola bleščeče srebrno obarvana, toda ko se spremenijo hormoni od maščobe, ki so si jo nabrali s hrano v morju. V morskih tokovih sta Preden dosežejo Aljasko, so že kar nekaj časa brez hrane in živijo

na pretek hrane, vËasih se jim pri pojedinah pridružijo krokarji (levo in zgoraj). severu Združenih držav Amerike in Kanadi, kjer se bodo razmnoževali; na voljo jim je AMERIšKI JEZERcI se spomladi selijo po misisipijski selitveni poti proti

tako, da leži na boku in toliko časa maha s plavutjo naprej in nazaj, da kotanjo oziroma gnezdo, kar ji lahko vzame tudi ves teden. To počne nanose, ki so jih iskali. Ko jim to uspe, samica začne v pesek kopati hovi poti, preživeli pa nadaljujejo pot toliko časa, da dosežejo prodne Število lososov se zmanjšuje z vsako oviro na rečnem dnu ob njinajdejo pot v drevesne krošnje. in druge živali. Če še kaj ostane, se razgradi v prst, kemične snovi pa možgane, ikre in kožo. Trupla, ki jih pustijo, poberejo volkovi, ptiči postajajo izbirčnejši in pojedo samo hranilno najbogatejše lososove cele ribe. A ko lakota popusti, lososi pa še kar prihajajo, medvedi Medvedi, obupno sestradani od zime, v prvi etapi pojedine jedo in jih v zraku ujamejo s svojimi ogromnimi šapami ali kar z usti. Ko se iz spenjene vode poženejo proti nebu, so medvedi že pripravljeni omogočil – če bo seveda uspešen – nadaljevanje poti po toku navzgor. nah, kjer se lososi zbirajo in pripravljajo za skok v zrak, ki jim bo Vsi medvedi imajo najraje prostore ob slapovih, koritih in plitvivečji in močnejši samec. še ribolovne prostore in tam stojijo tako dolgo, dokler jih ne napodi najoblastnejših medvedov skorajda nihče ne ovira. Prilastijo si najboljGlavno besedo imata oblastnost in fizična moč, tako da največjih in

Redna cena: 38 EUR Klubska cena: 28,50 EUR

na obdelanih poljih ali celo po predmestnih vrtovih, vendar mnoge selivke na celini. Nekatere mlakarice se nikoli ne preselijo, gnezdijo dejo v vseh mogočih razmerah in podnebjih, zato so to najpogostejše zahod. Te povsod navzoče in zelo prilagodljive vodne ptice se znajHrupne jate mlakaric so prve, ki ob selitvi pridejo na Srednji njihovih mladičev. orli spomladi na izbiro veliko vodnih ptic selivk in drugih ptic ter Misisipija. Če ni rib, ki so njihova priljubljena hrana, bodo imeli ske naplavine, ki orlom zagotovijo pojedino v zgornjem toku jo mrtvi slaniki in druge ribe – sezonreke. Ko se zlomi, na površje priplavaKo pa mraz popusti, se tali ledena skorja jezerci tudi več dni zdržati brez hrane. Ribe so pod ledom, tako da morajo zamrznjeno pokrajino. dno vreme jim pomaga, ko potujejo čez če za razmnoževanje. Nemirno pomlahoče čim prej dobiti družico in gnezdišOrli se pomladi hitro selijo, saj vsak energije. pa je nadležno opravilo, ki zahteva veliko reke, so prisiljeni mahati s perutmi, to dvigajo nad visokimi strminami vzdolž ni toplotnih tokov ali vzgornikov, ki jih zlahka dvignejo na toplotnih tokovih. Če kjer se razmnožujejo. Po navadi začnejo pot sredi dopoldneva, ko se sledijo reki ali njenemu pritoku Missouriju na sever proti Kanadi, Spomladi ameriški jezerci, ki se selijo po misisipijskem koridorju, tokovih, ne da bi za to porabili kaj prida energije. jim njihove široke, razprte peruti omogočajo, da jadrajo na toplih perutmi na nebu.« Njihov krožni vzpon po nebu je paša za oči, ker »Orli,« je zapisal pesnik John Keats, »kot da spijo z razprtimi kjer se spoprijemajo z veËno nalogo, kako najti vodo in trave. ZEBRE SO DOBRO PRILAGOJENE selitvenim potem v Vzhodni Afriki,

Knjigo lahko naročite na www.knjigarna.com. Ponudba velja samo ob nakupu knjige v spletni knjigarni. Ob zadnjem koraku oddaje naročila izberite kartico ugodnosti »Klub NG Slovenija« in vpišite številko kartice. Popust bo obračunan ob izstavitvi računa. Popusti se ne seštevajo.


National Geographic Slovenija Stegne 9 b, 1000 Ljubljana Telefon: 01 513 46 00 BrezplaÄ?ni telefon: 080 19 90

DN130179

www.ngm.si

Ngm klub 2013 2014