Page 1

Bistroumnicedecember

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2010

2. Poišči vsiljivca – prečrtaj besedo, ki ne sodi med druge!

1. Križanka Dragi bistroumke in bistroumi, pozdravljeni na zadnji bistroumni možganski telovadbi v tem letu! Pred nami je praznični mesec, v katerem si moramo privoščiti dovolj prostega časa in miru za veselje, za srečanje v prav posebnem prazničnem vzdušju, za obisk gledališča, muzejev, galerij, za druženje s knjigami, filmskimi junaki, za peko piškotov in preživljanje časa z najbližjimi. Tudi naloge so pripravljene v prazničnih barvah. V križanki vas želimo spomniti na vse izjemne ljudi in velike dogodke, ki so zaznamovali našo deželo in svet v letu 2010, ki se izteka.

a) Samostojna Slovenija: vojna za Slovenijo, anarhija, Ustava Republike Slovenije, parlament b) Dan kulture: Muzej 1. svetovne vojne Kobarid, kulturna dediščina, muziciranje, kustos c) Arheologija: grobnica, bitka proti Turkom, kanopa, plastična embalaža č) Dan boja proti AIDSU: sindrom imunske pomanjkljivosti, zaščita pri spolnih odnosih, neozdravljiva bolezen, roza pentlja 3. Poveži smiselne besedne zveze!

1.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

• prstan • luna • luknja • polje • gama • atmosfera • leto • oblika • hitrost • eksplozije

4. Drži ali ne drži?

1. Slovenska junakinja zimskih olimpijskih iger v Kanadi. 2. Največja in najsodobnejša večnamenska športna dvorana v Sloveniji. 3. V Južni Afriki je potekalo 19. svetovno prvenstvo v ______________. 4. Najslavnejši čarovnik, ki polni kinodvorane po vsem svetu, tudi v Sloveniji. 5. Izvajalec uradne himne Nogometne zveze Slovenije. 6. Leto 2010 je tudi leto biotske _____________________. 7. Država, ki je gostila svetovno prvenstvo v košarki 2010. 8. Ime humorističnega spektakla v dvorani Stožice, kjer sta nastopila tudi Joc&Joc. 9. Nova vrsta energije, ki so jo za nekaj sekund ustvarili v švicarskem raziskovalnem središču CERN, se imenuje _________________________. 10. Planica vsako leto gosti svetovno prvenstvo v smučarskih ____________. 11. Primorsko mesto, ki ima prvega temnopoltega župana.

žarki • magnetno • sončeva • Saturnova • črna • aerodinamična• zvezdne • svetlobna • svetlobno • Saturnov •

a) Kadar pume uplenijo večjo žival, pojedo le del plena, ostalo pa pokrijejo s travami in vejicami za poznejši obrok. DA NE b) Izjemno dobro vidijo v temi. DA NE c) Oči imajo nameščene spredaj, zato imajo manjši zorni kot ljudje. DA NE č) Njihov voh je 30-krat bolj oster kot človeški. DA NE d) Večinoma pume plenijo čez dan. DA NE e) Njihov jezik spominja na sirkov papir. Z njim s svojega plena dobesedno poližejo dlako in kožo. DA NE f) V iskanju plena nikoli ne zaidejo v bližino človeških bivališč. DA NE

Geslo: ____________________________

7. RAZRED


Bistroumnicedecember

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2010

5. Decembra praznujemo tudi mednarodni dan gora. Spodaj je naštetih šest slovenskih dvatisočakov. A žal se je v vsako ime prikradla odvečna črka. Izpiši jo. Izvedel boš ime manj znane slovenske gore. A ker meri ta gora točno 2000 m nadmorske višine, je pri zbiralcih dvatisočakov zelo priljubljena. Le katera gora je to? MANTGART GORINTAVEC JAPLOVEC ŠKRLATLICA TARIGLAV RADRUHA

____ ____ ____ ____ ____ ____

Rešitev: ____________________ 6. Mreža Astronomija je znanstvena veda, ki se ukvarja z opazovanjem in razlago zunajzemeljskih pojavov v vesolju. Veliko nam je že znanega, a veliko več je najbrž še vesoljskih neznank. Morda poznaš 16 besed, ki so skrite v mreži in povezane z astronomijo. Išči jih vodoravno in navpično, pobarvaj in izpiši na črte. Če ti ne gre, si pomagaj z rešitvami, a ne pozabi poiskati razlag za besede, ki jih nisi poznal. Ostalo ti bo 7 neporabljenih črk. Preberi jih po vrsti. Dobiš ime puščave. Ali veš, v kateri državi jo najdeš? Je dežela največjih teleskopov. Več o njej lahko prebereš v novembrski številki revije National Geographic POPOTNIK. O

B

S

E

R

V

A

T

O

R

I

J

S

T

V

V

A

O

S

V

M

E

N

I

A

I

E

E

K

S

T

A

R

T

I

R

T

R

T

S

E

T

R

N

K

A

R

I

E

O

L

O

T

O

O

O

A

R

A

S

L

E

O

L

A

K

L

R

K

K

G

L

I

T

B

J

A

T

O

T

J

A

A

U

T

E

A

E

K

A

G

S

A

M

G

N

A

M

A

J

I

S

K

A

L

A

G

A

7. _______________

8._______________

9. _______________

10._______________

11. _______________

12._______________

13. _______________

14._______________

15. _______________

16._______________

Rešitev:___________________________________

7. Italijanski astronom in fizik Galileo Galilei je živel v času, ki ni bil naklonjen novim znanstvenim odkritjem. Postavil je temelje novodobni fiziki. Poznamo ga po revolucionarni trditvi »Sonce je središče vesolja«. Tedaj je bila priznana Aristotelova slika vesolja: sredi vesolja miruje Zemlja kot krogla in okoli nje se gibljejo Luna, Merkur, Venera, Sonce, Mars, Jupiter, Saturn in krogla zvezd stalnic. Njegova življenjska zgodba je predstavljena v tokratni čudoviti stripovski dogodivščini. Tedanja oblast mu je zelo zagrenila življenje. Poišči njegovo biografijo in spoznaj življenje tega izjemnega znanstvenika. Katera od spodnjih trditev je napačna? a) Galileo Galilei se je rodil leta 1564 v Pisi kot sin priznanega glasbenika. Njegova družina se je preselila v Firence, kjer je obiskoval samostansko šolo. b) Dvaindvajsetleten je postal profesor matematike na univerzi v Pisi. c) Kmalu se je poročil. Ob znanstvenem delu je srečno živel s svojo družino. č) Vse merilne naprave si je moral izmisliti in izdelati sam. Zamislil si je termoskop, iz katerega se je kasneje razvil termometer. Z napravo je približno meril temperaturo. Zaradi njegove knjige o novih znanstvenih dognanjih, ga je oblast kaznovala.

Besede: 1. _______________

2._______________

3. _______________

4._______________

5. _______________

6._______________

7. RAZRED


KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicedecember 2010

8. December je poseben mesec. Latinska besede »decem« nam razkrije, da je bil to deseti mesec po starem koledarju. V mesecu grudnu ležijo po zemlji grude snega in pokrivajo naravo, ki počiva. V temačnih mrzlih gozdovih stran od vasi so nekoč prebivala skrivnostna stara bitja, ki so imela v času slabotnega sonca največjo moč. Na stari slovenski domačiji so se ljudje pred hudimi duhovi poskušali zaščititi na veliko načinov. V nalogi predstavljamo stare slovenske praznike, šege in navade. Poveži njihova imena s pravimi opisi. Več zanimivih zgodb o dediščini naše kulture, o ljudskem izročilu naših prednikov, o boju med zimskimi demoni in dobrimi pomladnimi duhovi poiščite v knjigi Slovenske šege o božiču in novem letu. Pa veliko bralnih užitkov!

BOŽIČNI VEČER

ŠTEFANOVO

Svetnik Štefan praznuje svoj god 26. decembra. Poznamo ga kot zavetnika konj. Verjetno je sveti Štefan zamenjal boga Velesa, ki so ga naši predniki slavili kot boga živine. V Štepanji vasi, Ljutomeru in Šentjerneju ter tudi drugje še danes slavijo »konjskega patrona« svetega Štefana. Poleg živine blagoslavlja tudi sol in vodo.

a)

_________________________

b)

Zadnja noč v letu je bila polna čarov, pravi čas za vedeževanja, ugibanja o usodi prihodnjega leta in vrsto skrivnostnih dogajanj. Opolnoči med starim in novim letom je menda v studencih tekla srebrna voda. Kdor se je na novoletno jutro umil v zdravilni vodi, je bil vse leto zdrav in lep. Šentjanževec so pili ob vseh pomembnih dogodkih. Tudi pogrebci na sedmini so zapeli: Pijmo šentjanževca, da bi bilo srečno življenje vsakega zdaj in na večno.

ŠENTJANŽEVO

Božično noč je treba po starem verovanju prebedeti. V hiši je morala ta večer goreti vsaj ena sveča ali svetilka. Družina je čakala na polnočnico, se pogovarjala, molila, igrali so se razne igre in prepevali ob jaslicah. To sta bila najlepši večer in noč v letu.

SLVESTRSKI VEČER

V zasneženih gozdovih okoli vasi so tulili lačni volkovi. Tudi druge zle sile so strašile v teh mrzlih nočeh od 24. decembra do 6. januarja. Ljudstvo je te stare zle demone podilo stran od svojih domov, »tja v gore, kjer se noben žegnan zvon ne čuje in noben človek ne stanuje …«

_________________________

c)

_________________________

7. RAZRED

© ISTOCKPHOTO / PALFFYEMOKE (a); © ISTOCKPHOTO / LISA F. YOUNG (b); © ISTOCKPHOTO / SJLOCKE (c)

DVANAJST VOLČJIH NOČI

9. Nekaj prazničnega vzdušja smo želeli pričarati tudi v slikovni uganki. Poišči imena novoletnim simbolom sreče, predmetom, ki nas razveseljujejo v tem hladnem mesecu ter osebam, ki nas radostijo in obdarujejo.


KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicedecember 2010

č)

_________________________

© ISTOCKPHOTO / ALEXHSTOCK (Ë); © ISTOCKPHOTO / NOKEE (d); © ISTOCKPHOTO / UPRIGHTOUCH (e)

d)

10.               Ne za domačo naDlogo, ampak za prijetno bistroumno nalogo si za leto 2011 sešij veliiiko vrečo, da jo napolniš s srečo! Vanjo daj še znanje,  kako pravo ali domišljijsko potovanje, pa veliko zdravja in prijetna družinska slavja. Tvoja družba naj bodo še prijatelji in knjige, pa boš težavam lažje kazal fige.                             Ne pozabi vsak dan svojih najdražjih objeti ter za hišne ljubljenčke poskrbeti. Želimo ti še mnogo ljubezni, smeha in sonca pa vedno reši tudi Bistroumnice do konca!                         Srečno 2011 ti želi uredništvo NG Junior in ustvarjalci Bistroumnic: Irena Cerar, Mojca Furlan, Natalija Nežmah in Renata Odlazek!

_________________________

e)

_________________________

7. RAZRED

bistro_dec10_7r  

bistroumnice, 7 december

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you