__MAIN_TEXT__

Page 1

Összefogunk A SZÖVETSÉG LAPJA

Kelemen Hunor:

Mi, magyarok a nehéz időkben összefogunk Teljes összefogás van a magyar pártok között, és egyértelmű a cél: a parlamenti választáson akkora erőre kell szert tennünk, hogy a magyarok legyenek a mérleg nyelve a romániai politikában. Ne lehessen megkerülni az RMDSZ-t, ne lehessen a magyarok nélkül fontos döntéseket hozni, akár kormányt alakítani. Hogyan értékeli az elmúlt négy évet az ország szempontjából? Rosszul. A legutóbbi választások után erős kormánytöbbség jött létre. Okkal lehetett bízni abban, hogy stabil kormányzás következik. Ezzel szemben a politikai instabilitás újabb

négyéves időszaka következett, ami elfedi azt, hogy közben születtek fontos döntések is: fizetésemelés az egészségügyben, a tanügyben, a kulturális intézményekben; a falvakban és a kistelepüléseken olyan beruházások indultak el, amelyek javítanak az emberek életminőségén.

Dr. Konrád Judit: Soós Zoltán, a kórházaink fejlődése az összefogás az egyetlen út 6. OLDAL polgármestere

7. OLDAL

... és a magyar közösség szempontjából? Vegyes a kép. A parlamentben komoly eredményeket értünk el. Az oktatás területén például kiharcoltuk, hogy nem szüntethetnek meg és nem vonhatnak össze magyar osztályokat az RMDSZ beleegyezése nélkül. Vagy a pedagógusokkal közösen a román nyelv tanítására olyan tantervet dolgoztunk ki és fogadtattunk el, amely a kommunikációra, a párbeszédre helyezi a hangsúlyt. Az egészségügyi és szociális intézményekben kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot. De azt is tisztán kell látni,

Hadnagy Attila: együtt erősebbek vagyunk 2. OLDAL

hogy folyamatos nyomást helyeztek a magyar emberekre. Magyarellenes kirohanásokat a kormány és az ellenzék egyaránt produkált, nyilván a centenárium és a trianoni évforduló is rányomta a bélyegét a román–magyar viszonyra. Összességében a nagy kihívások ellenére mégis helyt tudtunk állni a hat százalékunkkal. Talán sosem kellett annyiszor elmondani, hogy az identitásunk megőrzése mellett mi, magyarok érdekeltek vagyunk abban, hogy jobban menjenek a dolgok az országban. FOLYTATÁS A 4. OLDALON

Semjén Zsolt: Mutassunk erőt, győzzük le a félelmeinket 3. OLDAL


Sokszor tapasztaltam a vállalkozók nehézségeit, akiket egy-egy törvénymódosítás után rögtön ellenőriztek és meg is bírságoltak. Nem lehetett lépést tartani a folyamatos változtatásokkal, a büntetések ellehetetlenítették a cégek működését. Ezért kellett egy új törvény.

Tasnádi Szilárd

ügyvéd

Az RMDSZ kezdeményezésére, ha szabálysértés merül fel egy vállalkozás ellenőrzésekor, első alkalommal csak figyelmeztetést ró ki az adóhatóság, nem bírságol.

A tömbház előtti foci­ val kezdődött minden, majd egy nagy álom­ mal folytatódott: első ligában játszhas­son. Azóta több mint 200 első ligás mérkőzést tud maga mögött Hadnagy Attila, aki jelenleg a Sepsi OSK klubigazgatója. Az egykori gólkirály szerint a fociban, a családban és a közösségben is a legfontosabb a csapatszellem.

Hadnagy Attila:

Együtt erősebbek vagyunk A Sepsi OSK fejlődése látványos, remek formában van a csapat. Az elmúlt négy évben gőzerővel haladtak előre, jelenleg a romániai 1. liga élvonalában vannak. Attila másfél éve a cipőket szögre akasztotta, de nem hagyta el a pályát. Most is a csapattal együtt ad bele szívet, lelket a győzelemért. „A karrierem legnagyobb és legszebb sikere, hogy a szülővárosom, Sepsiszentgyörgy csapatával, a Sepsi OSKval feljutottunk az első ligába. Hogy ez a székelyföldi csapat döntős volt a Román Kupán. A következő nagy kihívás, hogy kijussunk az Európa Kupa-selejtezőre” – mondta elszántan Hadnagy. Nem csak a pályán, az életben is a csapatszellemben hisz, úgy gondolja, hogy

össze kell fogni a célok elérése érdekében. „Az OSK-val azért tudunk jó eredményeket elérni, győzni, mert összetartunk, egyek vagyunk és keményen dolgozunk.

Csapatként megyünk előre a játékosokkal, a szurkolókkal, a városvezetéssel, a támogatóinkkal, Székelyfölddel. Így van ez a mindennapi életben is. Ha a nehéz időszakban, a döntő pillanatokban nem fogunk össze, akkor nem tudunk eredményeket elérni. Ha mi, magyarok nem állunk ki magunkért, akkor hagyjuk, hogy elnyomjanak.

A decemberi választás is a magyarok csapatáról szól” – vallja a Sepsi OSK klubigazgatója. Attila elmondta, a járvány okozta nehézségek ellenére a fiúk testet-lelket beleadnak a következő mérkőzéseken is. „Kemény munkát végzünk a csapattal. Azt tudom ígérni, hogy évről évre feljebb tesszük a lécet, nagyobb célokat tűzünk ki. Nagyon hiányoznak a szurkolóink a lelátókról, remélem, minél hamarabb visszatérhetnek, mert együtt sokkal erősebbek vagyunk” – mondta bizakodva Hadnagy Attila.

Ki kell állnunk magunkért, hallatnunk kell a hangunkat

2. OLDAL

Alb Márta öt éve dolgozik mentősként Máramarosszigeten. Korábban kertészmérnökként a város zöldövezeteit alakítgatta, szépítgette, öt éve azonban úgy döntött, hogy vált. Azóta – ahogy ő fogalmaz – a mentőzés az élete. Lelkesedése ezekben a nehéz időkben sem lankadt. Elmondta: ugyanolyan nehéz egy autóbaleset áldozatát látni, mint egy COVID19-ben szenvedő pácienst. „Hogy mi ad erőt? Az, hogy az emberek számítanak ránk. Milyen lenne, ha egy süllyedő hajóról elmenekülne a legénység? Nyolc hónapja harcolunk

a fertőzöttek életéért, mondom ezt most, amikor én is karanténba kerültem, mivel a családom is megfertőződött. Tehetetlennek érzem magam, hogy pont most nem mehetek dolgozni, amikor olyan nagy szükség van rám.” Márta a járvány alatt érezte igazán az összefogás erejét. „Mentős társaimmal az elején még nagyon féltünk. Aztán az egyik éjjel jött egy hívás: fiatal lány, fulladásos tünetekkel. Szinte remegve bújtam a védőruhába, de az ügyelő kolléga mindent előkészített, bátorított, erőt adott” – idézte vissza az akkori történéseket a mentős.

Amennyire a mentőszolgálatnál az egymásrautaltság miatt fontos az összefogás, úgy a magyar közösség számára is létfontosságú az összetartás – vallja Márta.

„Ennek egyik eszköze az erős képviselet. Csak akkor foglalkoznak a mi ügyeinkkel is, ha kiállunk magunkért, elmegyünk decemberben szavazni, hallatjuk a hangunkat, itthon, szórványban is” – mondta Márta.

Összefogunk


Semjén Zsolt:

Romániában sok év után először teljes magyar összefogás alakult a parlamenti választások előtt, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei az RMDSZ listáján indulnak. Mit gondol erről a magyar egységről?

Amikor a magyar képviselet a tét, akkor nem húzhatunk szét. Ma bölcs összefogásnak lehetünk szemtanúi, hiszen a többi politikai erő is megértette a választások súlyát ebben a nehéz időszakban, és az RMDSZ listáján indul. Ez a magyar összefogás példaértékű az egész Kárpát-medence számára. A választás tétje, hogy a magyarok megkerülhetetlen tényezővé váljanak Romániában a kormányalakításkor.

Szakács Paál István,

a Hargita Business Center menedzsere

Az RMDSZ egyszerűsítette a cégbejegyzési folyamatot, emellett azoknak a cégeknek, amelyeknek éves árbevételük nem haladja meg az 1 millió eurót, csak 3%-os jövedelemadót kell fizetniük.

A pedagógusi szakma népszerűsége töretlen a mai napig is, de a fizetés eddig nem volt kecsegtető. Igazságtalan volt a korábbi bérezés, mert a kezdő pedagógusok sokkal kevesebb fizetést kaptak, bár ugyanazt a munkát végezték el, mint a régiséggel rendelkezők. Ma már más a helyzet.

Lát erre reális esélyt? Lehetnek a magyarok a mérleg nyelve a román belpolitikában? Az EP-választásokon az RMDSZnek rekordszámú magyar szavazott bizalmat, majd 2020 őszén a magyarok

visszaszerezték Marosvásárhelyt, azt a várost, ahol a legtöbb magyar ember él Magyarország határain túl. Ez is azt bizonyítja, hogy az összefogásnak megvan az eredménye.

Aki ma széthúzásra biztatja a magyarokat, az nem az RMDSZ-t bünteti, hanem a romániai magyar közösséget. Lehetnek viták közöttünk, ez szinte természetes egy másfél milliós közösség esetében, de ilyen nehéz időkben nincs helye a széthúzásnak. A lehetőség tehát adott, de csak akkor járhatnak a magyarok sikerrel, ha mindenki elmegy szavazni.

Fennáll a veszélye annak, hogy a járvány demobilizálja a magyar közösséget? Járvány van, természetes, hogy aggódunk az egészségünkért. Elmenni választani semmivel sem veszélyesebb, mint ha az ember lemenne a sarki boltba. Erdélyben a választásoknak két tétje van: egyrészt az, hogy az emberek jól döntsenek, és szavazatukkal bebiztosítsák az erős magyar képviseletet, másrészt pedig az, hogy legyőzzék félelmeiket. Arra kérem az erdélyi nemzettársaimat, hogy éljenek szavazati jogukkal. Ez egy nemzeti ügy. Ha erőt mutatunk, az egész magyar nemzet nyer.

Nagy segítség a családoknak a délutáni oktatási program

Nagy Enikő

pedagógus

Az RMDSZ anyanyelvi továbbképző központot hozott létre az oktatóknak. Ezzel párhuzamosan megoldotta a kezdő pedagógusok bérezésének problémáit is: 2016-ban egy kezdő pedagógus bruttó 1687 lejt keresett, 2020-ban már bruttó 4238 lej a fizetése.

A székelykocsárdi iskolában a helyiek mellett olyan települések diákjai is tanulnak, akiknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy magyar nyelvű oktatásban részesüljenek. Nagy Katalin tanító és délutáni oktató

Összefogunk

elmondása szerint az RMDSZ által kezdeményezett, Iskola Alapítvány által működtetett délutáni oktatási program megerősíti a magyar oktatást a szórványközösségekben, és nagy segítséget nyújt a családoknak.

Sok visszajelzést kaptunk arról, hogy mekkora segítséget nyújt a délutáni oktatás a családoknak. Ez a program jelentős anyagi terhet is levesz a szülők válláról, ami havi 800 és 1300 lej közötti összeget jelent” – számol be az előnyökről Katalin.

A gyermekek órák után meleg ebédet kapnak, és már az iskolában elkészítik másnapra a házi feladatokat. A kicsik mellett 5–8. osztályos diákok is részt vesznek Székelykocsárdon a délutáni oktatásban. „A gyermekek otthon a családdal és játékkal tölthetik az idejüket, nem kell az iskolai tevékenységekkel foglalkozniuk, ez a szülőknek is felszabadulást jelent. Oktatóként büszkén mondhatom: ugyan hosszabb a munkaidő, de megvan a gyümölcse, az eredménye, és ez a legnagyobb elégtétel számomra” – mondta boldogan Nagy Katalin tanítónő. A 2020/2021-es tanévben 131 pedagógus és 1652 elemi iskolás vesz részt a programban, 10 megyében és Bukarestben, összesen 35 tanintézményben. A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

3. OLDAL

2017-ben egy vállalkozás bejegyzése akár 1-2 hetet is igénybe vett, ma ez az idő 1-3 napra csökkent. A fiatal vállalkozóknak pedig nagy esély és segítség, hogy a jövedelem után csak 3%-os, vagy akár alkalmazottak esetén 1%-os adót kell fizetni. Az EU-s országok közül ilyen csak nálunk, Romániában van.

Mutassunk erőt, győzzük le félelmeinket


Kelemen Hunor:

Mi, magyarok a nehéz időkben összefogunk

FOLYTATÁS AZ ELSŐ OLDALRÓL

Elnökségének időszakában az RMDSZ volt kormányon, volt ellenzékben is. Melyik a jobb állapot, mikor lehet jobban érvényesíteni a magyar emberek érdekeit? Az a politikus, aki azt állítja, hogy ellenzékiségre kell törekedni, hazudik.

Mi is akkor tudunk sikeresebben, hatékonyabban dolgozni – akár az identitáshoz kapcsolódó ügyeket, akár az ország modernizálását nézzük –, ha nagyobb a mozgásterünk, azaz kormányon vagyunk. Kormányon a magyarellenes indulatokat is jobban féken lehet tartani. Egy társasági összejövetelen sem beszélnek ugyanúgy a jelenlevőkről, mint azokról, akik távol maradtak.

Az RMDSZ-t 2017-ben felkérték, mégsem ment kormányra. Milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy igent mondjanak? Nem vettünk részt a kormányzásban, mert a PSD–ALDE-nak az RMDSZ nélkül is többsége volt a parlamentben. A magyar embereknek pedig nem érdeke, hogy akkor is kormányon legyünk, amikor nincs szükség ránk. A másik fontos szempont az, hogy legyen egy olyan közös kormányprogram, amelyet mi is írunk. Nekünk mindig fontos lesz, hogy a magyar közösség identitásának megőrzéséhez kapcsolódó programok hangsúlyt kapjanak, azaz tovább tudjuk fejleszteni a kisebbségi jogokat, és Románia modernizálásával kapcsolatos törekvéseinket is elfogadják. Idén más lehet a helyzet... Igen, ezért jó előre meg is tudjuk mondani, hogy mik a feltételeink: korszerű, a digitális tanításra is átállni

4. OLDAL

A területalapú támogatások (APIA) nekünk, gazdáknak azért fontosak, mert ezek nélkül szinte lehetetlen fejlődnünk vagy versenyképessé válnunk, akár egy helyi nagyobb farmmal, akár egy külföldi gazdával szemben.

képes oktatási rendszer, amelyben mindenki anyanyelvén tanulhat; minél nagyobb pénzügyi decentralizáció az önkormányzatok javára; olyan támogatási politika, ami a mostani válságban mindenekelőtt a kis- és középvállalkozásokat segíti, és fejleszti a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart. Az egészségügyet és a gyógyszeripart a koronavírus idején különösen kiemelten kezeljük. Fel kell gyorsítani a nagy infrastrukturális beruházásokat és az adminisztráció teljes körű digitalizációját is, hiszen elérhetőbb, könnyebb ügyintézésre van szükség. A fenntartható fejlődést azért nem említem külön, mert meggyőződésem, hogy minden terület mögött ott kell lennie a zöld szemléletnek.

vitahelyzetbe: hangosan összeszólalkozunk, a végsőkig kitartunk az igazunk mellett, egymás orra alá dörgöljük hibáinkat. Ám ránk, magyarokra jellemző az is, hogy nehéz időkben összefogunk. Így van ez a politikában is: egy-egy településen van versenyhelyzet közöttünk, az országos politikában viszont közös az érdekünk: ne forgácsolódjon szét az erőnk, minél erősebb parlamenti képviselete legyen a magyaroknak. 2020-ban szintet léptünk 2016-hoz képest:

Nemrégiben jelentették be a megállapodásukat az Erdélyi Magyar Szövetséggel. Mi ennek a jelentősége? Ránk, magyar emberekre jellemző, hogy könnyen kerülünk

Mi harmincéves hátránnyal indultunk akkor, amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk. Hogyha ezek a támogatások megszűnnek, nem tud a hazai gazdálkodás fennmaradni ebben a válságos helyzetben.

Tankó Péter

gazda

hosszú idő után először van teljes összefogás a romániai magyar politikai szervezetek között, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség megállapodása politikai ös�szefogás, az EMSZ jelöltjei az RMDSZ listáin indulnak ezen a választáson.

Számíthatnak ránk a gazdák 2021-ben is! Az RMDSZ azon dolgozik, hogy 2021től, az átmeneti időszakban is megkapják a gazdák a területalapú mezőgazdasági támogatásokat.

Összefogunk


Mi az RMDSZ célja a 2020-as parlamenti választáson? Olyan eredményt elérni, hogy a következő parlamentben ne tudjanak az RMDSZ nélkül dönteni a magyarokat érintő kérdésekről, senki ne ugorhasson át kénye-kedve szerint egy közel másfél milliós közösség feje felett. Az megsokszorozza az erőnket, hogyha az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani. Csak rajtunk múlik, hogy lesz-e erős képviselet, lesz-e több magyar képviselő és szenátor, mint volt az elmúlt négy évben.

Mi a decemberi választás tétje? Hosszú két év van mögöttünk három választással, és van, mire büszkének lenniük a magyaroknak, hiszen erős képviseletet juttattak az

Európai Parlamentbe, és megerősödtek az önkormányzatokban. Mindamellett, hogy több magyar polgármester van, és megtartottuk Szatmárnémetit, valamint Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megye vezetését, történelmi győzelem született Marosvásárhelyen. Húsz év után a vásárhelyi magyar emberek visszanyerték az önbizalmukat, és megmutatták az összefogás erejét. Ez a győzelem nemcsak a vásárhelyieknek fontos, hanem egész Erdélynek, sőt, egy kiemelkedően jó példa az egész Kárpátmedencében. Mindannyiunk számára büszkeség, ami nemcsak arról szól, hogy

újra van magyar polgármester, hanem arról is, hogy bátran lehet nagyot álmodni, és ha az álmunk sok munkával és kitartással is társul, lesz eredmény! Én azt javaslom, hogy december 6-án is merjünk nagyot álmodni. Menjünk el szavazni minél nagyobb számban, mert ezen múlik, hogy a magyarokat komolyan fogják-e venni, lesz-e beleszólásuk a rájuk vonatkozó döntésekben. December 6-án mutassuk meg, hogy erős, magabiztos közösség vagyunk, amely tudja, mit akar a jövőjével. Mutassuk meg, hogy megkerülhetetlen nemzeti közösség vagyunk!

A döntés a mi kezünkben van! A zene az élete, a család és azok az emberek motiválják, akik szebbé teszik a mindennapokat. Pfeifer Melany hangját sokan az X Faktor tehetségkutató versenyből vagy hazai rendezvények, fesztiválok színpadáról ismerik. A szatmárnémeti énekes, YouTuber és másodéves orvostanhallgató őszintén vall nehéz pillanatokról és arról, hogy mi motivál egy hazai fiatalt a karrierje kezdetén. Pár éve beteljesült egy gyermekkori álma, amikor részt vett a magyarországi X-Faktoron. Olyan neves

énektanárokkal dolgozott együtt, akik a ma zenészeit képzik. Melany szerint ez nem sikerülhetett volna a családja, barátai és az erdélyi közösség támogatása nélkül. „Amikor tudtam, hogy a színfalak mögött valaki értem imádkozik, egy kis közösség értem szorítja ökölbe a kezét, és osztozik életem nagy pillanatában, támogatást éreztem. És ez a legnagyobb hajtóerő számomra a nehéz pillanatokban is.” A szakmaválasztása sem véletlen, Melany viszonozni akarja a sok támogatást, amit az emberektől kapott.

Összefogunk

Dietetikus és táplálkozási tanácsadónak tanul, mert fontosnak tartja a tudatos és egészséges életmódot. „A tudatosság azzal kezdődik, hogy felelősséget vállalunk magunkért, a környezetünkért.

Mindenki kell tegyen valamit a másikért,a közös célért, hogy jobb legyen itthon. Mert ha nem mi, akkor ki? A döntés most is a mi kezünkben van!” –

Kallós Zoltán

Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes

Az anyanyelvi oktatás nem lehet sem pénz, sem infrastruktúra vagy más forrás kérdése! Ma már nem lehet megszüntetni magyar osztályokat a közösség vezetői, az RMDSZ beleegyezése nélkül.

A régi tanterv a román nyelvet anyanyelvnek tekintette az 5–8. osztályban, ez meghaladta a diákok tudását, nem értették a szövegeket. 2017-ben megjelent a magyarul tanuló diákok számára az új román nyelv és irodalom tanterv. Az új tanterv a kommunikációra és a szövegértésre helyezi a hangsúlyt.

Forgó Erika

román-magyar szakos tanár

Az RMDSZ kezdeményezésére a magyar gyermekek sajátos tantervből, második nyelvként tanulják a románt.

vallja Melany.

5. OLDAL

Ami nem lesz könnyű a koronavírus idején... Mi nagyon sokszor elmondtuk, és ez az igazság: a választás napján az a pár perc, amit a szavazókörzetben eltöltünk, semmiféle veszélyt nem jelent ránk, ha betartjuk a szabályokat, hordjuk a maszkot. Semmivel sem veszélyesebb a szavazás, mint egy bevásárlás. Ezért kérek minden magyar embert, hogy menjen el szavazni.

Fontos, hogy az elszigetelt településeken is működjenek magyar tannyelvű osztályok, ez a megmaradásunk záloga. Bár a törvény szerint működhettek volna magyar tannyelvű osztályok, sokszor a tanfelügyelőség ezeket összevonta, vagy teljesen megszüntette. Ezért nagyon jó az a törvénymódosítás, amely szerint csak a kisebbségvédelmi, érdekvédelmi szervezet jóváhagyásával szüntethetők meg vagy vonhatók össze kisebbségi tannyelvű osztályok.


Dr. Konrád Judit:

A kórházaink fejlődése az egyetlen út területén is ez a fő szempont. Az asszisztensképzés terén még van javítanivaló. Székelyföldről egyre több fiatal megy orvosira, leginkább Marosvásárhelyre, ahonnan jól képzetten térnek haza. Milyen segítséget kapnak a pályakezdő orvosok?

Az országszerte mindenki számára megteremtett jobb bérezés mellett a pályakezdő orvosok számára igyekszünk vonzó lehetőségeket teremteni, elsősorban lakhatási segítséggel. A fiatal szakembereknek ugyanakkor fel tudjuk ajánlani a szakmai fejlődés számos lehetőségét.

Az elmúlt négy évben az RMDSZ egyik prioritása az egészségügy fejlesztése volt, a Szövetség közbenjárására jelentős beruházások történtek a vidéki kórházakban, Székelyföldön és a Partiumban egyaránt. Ezeknek köszönhetően ma már hatékonyabb, gyorsabb kezeléshez férhetnek hozzá a betegek. A fejlesztésekről dr. Konrád Judittal, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserével beszélgettünk.

Ezekkel az orvosi műszerekkel hatékonyabban tudunk gyógyítani.

Milyen beruházások valósultak meg az elmúlt években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban? A kórházunk fejlődik, és ahhoz, hogy ez a fejlődés elkezdődhessen és fenntartható legyen, együtt kellett dolgoznia a kórháznak, a működtető Hargita megyei önkormányzatnak és a szakmai felügyeletet ellátó megyei egészségügyi igazgatóságnak.

Hogyan könnyítették meg ezek a fejlesztések a betegek ellátását? A modern eszközök a gyorsabb, pontosabb diagnózist segítik, a felújított konyhából higiénikusabb környezetben készült ételt kap a páciens, az új gépekkel fontos szűrővizsgálatokat tudunk elvégezni. Az új ágyakkal és éjjeliszekrényekkel nagyobb kényelmet nyújtunk a gyógyuláshoz, a modern intenzív terápiás ágyakkal enyhítjük a hosszas bennfekvésre szorulók problémáit.

Minden osztályon javultak a körülmények, nőtt a szakszemélyzet száma, korszerű eszközökkel dolgozhatunk. Parlamenti képviselőink közbenjárására rekordös�szegű kormányzati támogatást kaptunk, amelyből létfontosságú, modern eszközöket szereztünk be, például CT-készüléket, digitális röntgenkészülékeket, vesekőzúzó berendezést, csonsűrűségmérő és mammográf készüléket.

6. OLDAL

Az első gyermekem 2012-ben született, a második két évre rá. A gyermeknevelési juttatást akkor úgy számolták ki, hogy az első gyermeknevelési pénznek a 85%-át kaptam a második gyermeknevelési

Célunk az, hogy a betegeinket helyben lássuk el, minél kevesebb esetben kényszerüljön a beteg és az orvos arra, hogy a pácienst más kórházba küldje. Országos viszonylatban hogyan látja a székelyföldi kórházak helyzetét? A székelyföldi kórházak, köztük mi is, nagy hátrányból indultunk. Éppen ezért számunkra az egyetlen út a fejlődés. A humánerőforrás

Hol lenne még tennivaló? Fontos tennivaló most a járván�nyal való megküzdés, ez nagyon nagy harc számunkra is. Megyei sürgősségi kórházként helyt kell állnunk a sürgősségi esetek ellátása terén is, ugyanakkor a nem koronavírusos betegeket is megfelelően gyógyítanunk kell. Közben saját és a megyei önkormányzat beruházásai is folyamatban vannak, és jövőre is tervezünk. Nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk és hasonlóakra számítunk a következő időszakban is. Köszönöm kollégáink kitartását, helytállását.

szabadság alatt. Ez rossz megközelítés, sok nehézséget okozott minden szülőnek. Az új GYEStörvény fontos támogatást nyújt a többgyermekes családoknak, a fiataloknak, akik itthon terveznek családot alapítani.

Veress Tünde

háromgyermekes édesanya

Az RMDSZ elérte, hogy ne kapjon kevesebb gyermeknevelési támogatást az a család, amely kevesebb mint 12 hónappal a GYES után második gyermeket vállal.

Összefogunk


Sok egyetemista nehezen vagy egyáltalán nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mert friss végzősként nincs munkatapasztalatuk, ami sok cégnél elvárás. Ezért jó lehetőség az Internship program, mert így nemcsak tapasztalatot, de szakmai kapcsolatokat is lehet szerezni.

Járjuk együtt felelőséggel és hivatással az egység útját Ha az egységet dolgozószobában készítjük, tanulmányokat végzünk róla, lehet, hogy az utolsó ítélet is ebben a helyzetben talál minket. Az egység menet közben születik, az utat járva, hogy amikor az Úr eljön, úgy találja, legalább egy kicsit haladtunk.” Ferenc pápa gondolatát továbbfűzve, az egység megvalósítása, amelyre mindannyian vágyunk és törekedünk, nem egy eszménykép, hanem egy közösen járható út.

Ezért mindannyiunk hivatása és felelőssége járni is ezt az utat, tettekre váltva jó szándékú elképzeléseinket. Az egység felé vezető úton a véleménykülönbségek nem akadályok, hanem építőkockák az egymást elfogadó és támogató közösséghez. Sokféleségünket tiszteletben tartva, de mindenekelőtt közös érdekeinket és céljainkat szem e­lőtt tartva közös összefogással „menet közben” megvalósíthatjuk a szeretetparancsra épülő egységet. Dr. Kovács Gergely érsek

Oravecz Csongor egyetemi hallgató

Az RMDSZ támogatja a fiatalokat: a magánvállalkozások és közintézmények maximum fél évre gyakornoki szerződést köthetnek frissen végzett egyetemistákkal. A munkaadó köteles legalább a minimálbér felével megegyező bérezést biztosítani. Amennyiben a szerződés lejárta után, 60 napon belül a munkaadó alkalmazza a gyakornokot, akkor 4586 lej egyszeri támogatásban részesül.

Soós Zoltán, az összefogás polgármestere

Fotó: Gönczy Tamás, Kocsis-Boldizsár János, Kiss Gábor, Barabás Ákos (szekelyhon.ro) Editat de UDMR • Tipărit la Infopress SRL • Tiraj: 250 000 buc. • Cod AEP 13200002

7. OLDAL

Marosvásárhelyen húsz év után végre a vásárhelyiek győztek! A korrupt hatalmat leváltottuk, ami annak volt köszönhető, hogy különböző nézeteket valló emberek fogtak össze a legfontosabb cél érdekében. Ha Vásárhelyen megértettük, hogy sorsdöntő ez a megmérettetés, én hiszem, hogy országosan is megértjük: nehéz idők előtt állunk, együtt pedig mindig könnyebb lesz szembenézni az akadályokkal. Együtt erősebbek vagyunk! Vásárhely volt egyébként az a hely, ahol a magyar politikai szervezetek nem egymás ellen, hanem egy cél érdekében küzdöttek. Ennek pedig meglett az eredménye! Örülök, hogy most az országos politikában is kipróbáljuk ezt. Szeptember 27-én csak a munka egyik felét végeztük el. A másik fele akkor lesz elvégezve, ha a parlamentben is erősek leszünk, ha december 6-án újra összefogunk. A falvakban és a városokban erősödött a képviseletünk, a feladatunk pedig az, hogy a parlamenti választáson egyértelművé tegyük: mi, magyarok az országos politikában is megkerülhetetlenek vagyunk! Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere


Egyetlen szavazat sem vész el a szórványban! Idén tízéves az Összetartozunk székely– szórvány együttműködés, és ugyancsak tizedik alkalommal ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. Ennek tiszteletére november 15-én felavatják a vajdahunyadi Magyar Ház bejáratát díszítő székelykaput, ami Haszmann Pál és csernátoni csapata munkáját dicséri. A kettős évforduló kapcsán megkerestük Ferenczi Istvánt, a Magyar Ház munkáját koordináló Corvin Savaria Társaság elnökét, akit a közelgő parlamenti választásról faggattunk. Felelevenítettük, hogy az önkormányzati választáson országosan jó eredményt értek el a magyarok, viszont a szórványmegyékben alulmaradt a szavazókedv. Komolyak a veszteségek Brassótól Temesvárig: vannak települések, ahol harminc év után először esett ki a magyar közösség a helyi és megyei tanácsokból. Ferenczi István mégsem panaszkodik, inkább reménykedik. Szerinte

a magyar emberek nem a beletörődést fogják választani december 6-án: „Az elmúlt 30 évben azért lehetett eredményeket elérni, mert székelyek és szórványban élő magyarok közösen harcoltak a jogaikért. Ha sikerült elérni azt, amit akartunk, együtt örültünk. Ha vesztesen jöttünk ki egy csatából, előbb osztozkodtunk a bánatban, de mindig felálltunk, és újrakezdtük.

Erről szól a székely–szórvány szolidaritás: egyénenként elbánhatnak velünk, de egy közel másfélmilliós közösség olyan erőt jelent, ami Romániában megkerülhetetlen.” Egy percig sem szabad elgondolkodni azon, hogy hasznos-e a szavazatunk a parlamenti választáson. Minden egyes szavazat számít, egy sem vész el, éljünk tömbben, vegyes vidéken vagy a szórványban. A töredékszavazatok összeadódnak, és újabb mandátumokat jelentenek valahol az országban a magyar közösségnek.

A székely–szórvány szolidaritás egyik eredménye, hogy a Szövetség befutó helyet biztosít a szórványmegyék képviselőjének, aki a székely emberek szavazatainak köszönhetően biztosan ott lesz a törvényhozásban. „Nekünk a szórványban még fontosabb, hogy legyen parlamenti képviseletünk, hiszen

Ízletes szavazói kedv Sütőtökös, diós süti Amint a közmondás tartja, csak akkor jön jó képviselő, ha a népben ott az erő! Ezért, ha a választások napján lelkiismeretesen voksoltunk, és már a szomszédokat is elküldtük szavazni, akkor nem marad más hátra, mint elkészíteni a legízletesebb magyar szavazói kedvet jutalmazó süteményt.

Hozzávalók: • • • • • • •

8. OLDAL

• • • • • • •

1 db sütőtök 28 dkg liszt 5 dkg cukor 0,5 tk őrölt gyömbér 0,5 tk őrölt fahéj 1 csipet őrölt szegfűszeg 1 csipet őrölt szerecsendió 1 tk sütőpor 0,5 tk szódabikarbóna 0,25 tk só 4 dkg dió 5 dkg datolya 6 dkg fehér csokoládé 12,5 dkg vaj

közösségünkért nagyon kevés önkormányzati vezető dolgozik, nem úgy, mint Székelyföldön. Segítséget főként a parlamentből kaphatunk. December 6-án ezért sokszorozzuk meg az erőnket. Menjünk el szavazni: fogjunk össze, legyünk megkerülhetetlenek!” – kéri Ferenczi István.

Elkészítés: 1. A sütőt előmelegítjük 195 fokra. A megmosott tököt félbevágjuk, a magos rész eltávolítása után durvára kockázzuk, és kevés vízben puhára pároljuk. Vigyázzunk, a babona szerint a választások napján különösen hamar párolódik a tök. A leszűrt tököt botmixerrel pürésítjük, és szűrőre öntve lecsepegtetjük. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. A lisztet nagy tálban elvegyítjük a cukorral, a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Egy másik tálban akkora magabiztossággal keverjük össze a diót, a datolyát és a fehér csokoládét, mint amekkora magabiztossággal pecsételtünk korábban a szavazólapra.

3. A hideg vajat képviselői precizitással apróra kockázzuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és ujjbeggyel morzsalékosra dolgozzuk. Rászórjuk a diós keveréket, hozzáadunk 15 dkg tökpürét, és fakanállal összeforgatjuk.

4. A masszát enyhén lisztezett felületen kb. 20 cm átmérőjű, 2 cm vastag lappá nyomkodjuk, majd óvatosan átemeljük a tepsibe, és aranyszínűre sütjük 18-19 perc alatt. Cikkekre vágva, melegen tálaljuk olyan személyeknek, akik nem bizonytalankodtak, hanem pikk-pakk szavaztak.

Összefogunk

Profile for RMDSZ Website

A Szövetség lapja - Összefogunk  

A Szövetség lapja - Összefogunk  

Profile for rmdsz
Advertisement