Riskipreemio 1/2024

Page 1

RISKIPREEMIO

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät · Kuopion kampus · 1/2024

Haluatko olla mukana rakentamassa parempaa työ- ja liike-elämää?

EY tarjoaa uramahdollisuuksia opiskelijoille, vastavalmistuneille ja kokeneille ammattilaisille tilintarkastuksen, konsultoinnin, veropalveluiden, yritysjärjestelyiden ja liikejuridiikan parissa.

Lisätietoja EY:n tarjoamista mahdollisuuksista löydät täältä: ey com/en fi/careers/trainee

fi/careers
@eyficareers ey.com/fi

Riskipreemio

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteilijöiden ainejärjestölehti

Julkaisija

Preemio ry

Yhteystiedot

Preemio ry

Yliopistonranta 1C

PL 1157

70211 Kuopio www.preemio.fi

Päätoimittaja

Noora Kuvaja

Ulkoasu ja taitto

Noora Kuvaja

Saara Asikainen

Tuulia Rundqvist

Kannen kuva

Loru Creative

Toimitus

Asikainen Saara

Gustafsson Antton

Hallitus 2024

Hyvönen Eetu

Hämäläinen Iina-Lotta

Jansson Eetu

Jongsma Ella

Karhunen Tiia

Koskivirta Krister

Kuvaja Noora

Liukkonen Tuuli

Lukkarinen Roni

Matilainen Olli

Mikkonen Hanna

Nissinen Riina

Rimpiläinen Maiju

Rundqvist Tuulia

Anna palautetta tai kerro juttuvinkkisi! paatoimittaja@preemio.fi

Seuraa meitä somessa!

@preemio

Pääkirjoitus

Puheenjohtajalta Kopolta

Kyllin terveiset

Alumnipalsta

Osallistuin mentorointiohjelmaan – nykyään jo ihan oikeissa töissä!

Optimin tervehdys

Edustajiston kuulumiset

Hallitusesittely

Tiimiesittely

Maantieteellinen hajauttaminen – pakollinen paha vai fiksun sijoittajan valinta?

Preli goes Ruka Spring Break –Tarinoita vuosien varrelta

VINO esittäytyy

Matkareportaasi

Preemio ry 23 vuotta

Yhteistyössä vuosijuhlilla

tässä lehdessä ÄTIS U O MEN YLIOPISTON K AUPPATIETEILIJÄT –K U O OIP
PREEMIO RY RISKIPREEMIO @preemiory Preemio ry @preemiory
4 5 7 9 10 11 12 13 14 18 20 23 24 26 29 30 3

pääkirjoitus

latua!

Teksti: Noora Kuvaja · Kuva: Iina-Lotta Hämäläinen

Vuoden ensimmäistä Riskaria pukkaa, huh! Kevät on aloitettu vauhdikkaasti vuosijuhlien parissa, ja kohta silmissä häämöttää jo ensimmäisen kvartaalin loppu. Kesätyönhakusesonki alkaa pikkuhiljaa olla pulkassa, ja toivottavasti mahdollisimman monella on kesäduuni takataskussa. Opiskelut ensimmäisen periodin suhteen on taputeltu, ja on aika suunnata hiihtolomalle.

Pohdin, voinko otsikoida kirjoitukseni tällä tavoin. Päädyin pitkän pohtimisprosessin jälkeen kuitenkin siihen, että voin. Otsikko nimittäin kuvaa niin tulevaa hallitusvuotta, kuin tänä talvena kokemaani laturaivoa (tämän voi fact checkata, en meinaan ole tainnut vielä kertaakaan eksyä ladulle näiden lumien aikaan..). Vuoden alku uuden hallituksen kanssa on alkanut mahtavasti, ja uskon voivani puhua koko hallituksen puolesta sanoessani, että tänä vuonna mennään taas reippaasti eteenpäin. Siispä on erittäin tervetullutta, että muistissa on jokin lausahdus, jota voi sitten tarvittaessa virittää ilmoille, kun tietä eteenpäin tarvitaan.

Eteenpäin mennäkseen on keskityttävä tarkasti nykyhetkeen. Siispä aika siirtyä siihen, mitä tämä Riskari teille tarjoaa: Ensimmäiseksi pääsette lukemaan puheenjohtajamme terveiset, jonka jälkeen kopomme kertoo yhteisöllisyyden tärkeydestä. Tätä seuraa uunituoreen kyllimme tervehdys, jonka jälkeen Preemion Alumnien puheenjohtaja kertoo muun muassa urapolustaan ja opiskeluaikojen merkityksestä siinä. Seuraavaksi mentorointiohjelma, jonka mentoroitavien haku on tällä hetkellä auki, esitellään. Optimin juhlavastaava kertoo sitten fiiliksistään vuosijuhliin liittyen, ja sitten Kylte-

rit-ryhmäpuheenjohtaja päivittelee edaattorien alkuvuoden aikaansaannoksia. Tämän jälkeen on meidän hallituksen sekä tiimiläisten esittelyt. Esittelyiden jälkeen on Investment Clubin artikkeli maantieteelliseen hajauttamiseen liittyen, jonka jälkeen pääsette lukemaan legendaariseen Ruka Spring Breakiin liittyvistä huhupuheista. Sittenpä siirrytäänkin Viinikerho VINO:n esittäytymiseen. VINO:lla on muuten haku auki aktiivisia toimijoita varten, vink vink! VINO:n artikkelin jälkeen voitte lukea reportaasin HC Preemion matkasta Helsinkiin, kun he kohtasivat jäällä Hankenin Hc Morjensin. Reportaasin jälkeen on kuin onkin kuvakollaasi meidän iki-ihanista vuosijuhlista, jota seuraa artikkeli vuosijuhlien ja silliksen tärkeimmistä tapahtumista. Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on kuvia silliaamiaiselta.

Olen iloinen saadessani julkaista vuoden ensimmäisen Riskipreemion, ja toivon, että pidätte sen lukemisesta yhtä paljon, kuin minä sen tekemisestä. Avukseni lehden tekemiseen sain kultaakin kalliimman mediatiimin, kiitos teille. <3 Lisäksi haluan kiittää kaikkia lehden tekemiseen osallistuneita. Kiitos!

Mukavia ja oikein innostavia lukuhetkiä,

__________________________
:llä
4
päätoimittajanne Noora

Kuvaile alkuvuottasi yhdellä sanalla: Tuuhea.

Teksti: Tuuli Liukkonen · Kuva: Noora Kuvaja

”Hommat rullaa niin kuin SL viishunttinen” niin kuin eräs aikamme tunnetuin rap-duo JVG eräässä kappaleessaan linjasi. Ja niin ne hommat ovat lähteneet tänäkin vuonna rullaamaan, myös Preemiossa. Fuksit ovat vihdoin saaneet kauan odottamansa viininpunaiset haalarit ja päässeet ulkoiluttamaan niitä sekä sitseillä että vuoden ensimmäisissä Haalaribileissä! Näiden lisäksi vuoden odotetuin viikonloppu, eli vuosijuhlat ja sillis, on saatu pyöräytettyä alta pois ja on aika suunnata katseet kohti tulevaa kevättä.

Kohteliasta lienee vielä esittäytyä näin vuoden alkajaisiksi. Tämän palstan allekirjoittajana toimin siis tänä vuonna minä, Tuuli Liukkonen, Preemio ry:n puheenjohtaja vuosimallia 2024. Harrastuksina toimii raskaiden asioiden nostelu ja siitä endorfiiniryöpyn saaminen, PreLin vakiovuorolla futsalpäivinä ruosteiden karistelu, ja kaikenlainen keuliminen milloin missäkin, mutta useimmiten esimerkiksi golfkentällä tai opiskelijatapahtumissa. Kylläpä kyllä, se minusta, siirrytään asiaan.

Näin vuoden alussa on ollut mahtava havaita jo esimerkiksi vuosijuhlilla preemiolaisuuden henkeä. Yhteisöllisyys on ainejärjestössämme kuin liima, joka pitää jäsenet yhdessä ja vahvistaa yhteistä identiteettiä. Se luo lämpimän ja rennon ilmapiirin, jossa jokainen jäsen tuntee olevansa osa yhteisöä. Yhteisöllisyyden avulla jaetaan ilot ja surut, kannustetaan ja tuetaan toinen toisiamme niin opiskelussa kuin elämän muissakin osa-alueissa. Se synnyttää myös mahdollisuuden verkostoitua ja luoda pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, jotka voivat kestää koko elämän. Meitä yhdistää sama kaupun-

ki, sama järjestö ja yksi yhteisö.

Opiskelijatapahtumat ovat yksi tärkeimmistä tavoista rakentaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Nämä tapahtumat tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden kokoontua yhteen, jakaa kokemuksiaan ja luoda pysyviä siteitä toistensa kanssa. Olipa kyse sitten urheilusta, kulttuurista, taiteesta tai vapaa-ajan aktiviteeteista, tapahtumat tarjoavat foorumin, jossa opiskelijat voivat löytää samanhenkisiä ihmisiä ja rakentaa verkostojaan. Tapahtumat toimivat myös oivana vastapainona opiskelujen ohelle.

Tänä vuonna pyrimmekin tarjoamaan paljon erilaisia reissuja, tapahtumia ja ohjelmaa, jotta jokaisella olisi mahdollisuus osallistua toimintaamme itselleen mieluisella tavalla. Puheenjohtajana kannustakin jokaista teistä olemaan aktiivinen, tekemään tulevasta keväästä ikimuistoisen ja ylläpitämään sitä aiemmin kuuluttamaani preemiolaista henkeä, missä ikinä sitten liikuttekaan. Uskaltakaa kokeilla uutta ja ennen kaikkea, nauttikaa tulevasta keväästä ja sen mukana tulevista valoisista päivistä!

Time flies when you’re having fun!

Tuuli Liukkonen

Puheenjohtaja

Preemio ry

__________________________
puheenjohtajalta
5
Hyödynnä rahanarvoinen etusi ja aloita säästäminen sijoitusvakuutukseen jo tänään!

Sijoitusvakuutuksen edut

• Sijoituskohteiden vaihto ilman veroja välissä

• Verot maksat vasta kun nostat säästöjä itsellesi

• Nautit tehokkaasti korkoa korolle -ilmiöstä

• Alkuun pääset jo kympillä!

Avaa verkossa

Asiakkaanamme voit avata Nordea Capital -sijoitusvakuutuksen helposti verkossa

nordea.fi/capital

Alle 30-vuotias: hoitopalkkio -50 % alle 100 000 euron säästöistä

Olemme apunasi

Jos tarvitset apua sopivan säästöratkaisun löytämiseen, voit varata ajan tapaamiseen

Mikä on Nordea Capital?

Nordea Capital on sijoitusvakuutus, jossa ei ole vakuutettavaa henkilöä. Voit valita sinne laajasta valikoimasta rahastoja ja sijoituskoreja. Se joustaa sinun säästämisen tarpeisiisi sopivaksi: verkossa voit vaihtaa sijoituskohteita, muuttaa säästösuunnitelmaasi tai nostaa rahojasi.

Muista myös muut etusi

Katso etusi ja liity Nordean opiskelija-asiakkaaksi osoitteessa nordea.fi/ opiskelija

Nordean sijoitusvakuutukset myöntää Nordea Henkivakuutus Suomi Oy, jonka asiamiehenä toimii Nordea Bank Oyj

Nordea Kuopio

Kauppakatu 28, 70110 Kuopio nordea.fi

Nordea Bank Oyj

2024 hiiohoi!

Teksti: Antton Gustafsson · Kuva: Iina-Lotta Hämäläinen

Uusi vuosi ja uudet kujeet, vai mitä tässä kohtaa onkaan korrektia sanoa. On varmaankin soveliasta esitellä itseni, eli tämän vuoden teille kirjoittelen minä, Antton Gustafsson, hallituksen ’24 koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava. Vuosi on alkanut varsin vauhdikkaasti Preemiolaisilla muun muassa HB/Tahkofest/vuosijuhlatriolla, ja olo on välillä kieltämättä ollut samanlainen kuin Timo Jutilalla viime vappuna. Olemme kuitenkin menneet eteenpäin, ja ennen kaikkea tehneet sen yhdessä.

Vakavoidutaanpa hetkeksi. Tätä Riskaria kirjoitellessani huomasin maailman tärkeimmällä nettisivulla, eli LinkedInissä, erittäin mielenkiintoisen yhteiskuntaamme liittyvän päivityksen. Siinä käsiteltiin lehdessä ollutta uutista, joka liittyi väestölliseen huoltosuhteeseen vuonna 2022. Luvut olivat karut: noin 87 000 nuorta on Suomessa sekä koulutuksen että työelämän ulkopuolella. Antakaa tuon lukeman upota tajuntaan. Siinä on aika monta unohdettua nuorta ja tarinaa. Nykyään puhutaan paljon siitä, että ”soft skillsien” puuttuessa ja luottamuksen ollessa kateissa itsensä ja oman tulevaisuutensa suhteen, ollaan jo vaaravyöhykkeellä, eli syrjäytymisen riskin kynnyksellä. Lisäksi tutkimusten mukaan yhteisön merkitys on suuri ihmisen hyvinvoinnille.

Yhteisön merkitystä ei voi korostaa myöskään opiskeluaikana. Itselleni opiskelu on tarjonnut paljon hyvänpäiväntuttuja, hengenheimolaisia, kavereita ja muutaman ystävänkin. Mielestäni Preemion vahvuus on se, että täältä löytyy monenlaisia persoonia ja jokainen voi löytää oman pelipaikkansa. Tunnen vastuuta siitä, että myös jatkossa paikkan-

sa meidän ainejärjestöstämme löytäisivät kaiujommista ihmisistä sosiaalisempiin moniottelijoihin. Työkaluja tähän tarjoaa esimerkiksi meidän monipuolinen tapahtumatarjontamme sekä lähes legendaariseksi kohtaamispaikaksi muodostunut Preemion toimisto.

Tärkeimpänä työkaluna näen kuitenkin meidät jokaisen yksilöinä. Ihmisillä on luontainen tarve tuntea osallisuutta sekä merkityksellisyyttä, ja tätä luomme toisillemme ennen kaikkea sillä, miten kohtelemme toisiamme jokapäiväisissä kohtaamisissa. Kannustan jokaista tutustumaan toisiimme varauksetta ja kysymään aktiivisesti kuulumisia kavereilta. Näen sen myös meidän jokaisen vastuuna. Siihen ei tarvitse kuin puhelimen ja vähän rohkeutta.

Jos sinua mietityttää jokin opintoihisi liittyen, lupaan olla vain viestin tai puhelinsoiton (tämä mieluisampi vaihtoehto itselleni) päässä. Tästä vuodesta tulee tuuhea ja työ jatkuu, niin kuin joku preemiolainen on mahdollisesti jopa jo aiemmin sanonut. Pidetään hauskaa yhdessä, ja ei ”puristeta mailaa” liian lujasti.

Yhteistyöterveisin, A.G.

__________________________
kopolta
7

Kaipaatko parempia tuloksia työnhaussa?

Testaa Kylterin työnhaun palvelua

”Aion hehkuttaa ja kehua tätä palvelua ihan kaikille”, kertoo kylteri Tiitus Mäkelä omasta kokemuksestaan. Hän sai Kylterin työnhaun palvelun oppien ansiosta paremman työpaikan kuin olisi ikinä voinut kuvitella.

Tutustu: ekonomit.fi/kylterin-tyonhaun-palvelu

20

Hellurei ja hellät tunteet

Teksti: Riina Nissinen

Etsä tiedä kuka mä oon?

Ei se mitään, korjataan tilanne! Minä olen teidän uunituore Kylli-tätinne. Sain ilon ja kunnian aloittaa tässä pestissä helmikuun alussa ja kivasti olen päässyt tutustumaan teihin vujuviikon aktiviteeteissä. Ainiin, esittäytyminen. Kylli-nimen lisäksi tottelen myös nimeä Riina, tarkemmin Riina Nissinen. Olen Kuopioon Vantaalta ajelehtinut opintojen perässä ja tällä hetkellä olen kolmannen vuoden kansainvälisen vähittäiskaupan opiskelija. Minuun voi törmätä Sokoksen alerekkien välistä, Jolenen karaokesta tai ehkä välillä myös Snellmanialta koneen äärestä.

Toivottavasti te arvon lukijat olette jo tietoisia Suomen Ekonomeista ja siitä mitä Kylli tekee. Jos kuitenkin herää kysymyksiä koskien ihan mitä vain liittyen kylteriyteen, voi matalalla kynnyksellä slaidata @kuopionkylli IG directiin. Mulle voi myös soittaa, tekstaa, laittaa sähköpostiviestii.

Teistä osaa voi mietityttää miten minä landasin tämän upean työmahdollisuuden. No, toki olen aivan huippupersoona ja ideatykki, mutta sain myös kättä pidempää avuksi, kun käytin Kylterin työhaunpalvelua. Sieltä voi löytää apua haastatteluun valmistautumisessa ja siitä, millainen on hyvä työhakemus. Ja tiedätkö mitä? Tämä on sinulle, rakas preemiolainen, täysin ilmaista. Joten, jos kesätyöhaku tökkii tai pelottaa, mene ehdottomasti kirjautumaan Ekonomien sivuille ja valmistaudu vapauttamaan potentiaalisi.

Potentiaalista puheenollen, Biz Potential on täällä

taas! Etsimmekin nyt teistä preemiolaisista joukkueita kilpailemaan suomen kylteriyyden mestaruudesta! Biz Potentialiin osallistuu ympäri Suomen eri ainejärjestöjen kyltereitä, jotka kilpailevat ensin Suomen mestaruudesta ja parhaat pääsevät kilpailemaan myös pohjoismaisessa Nordic Championship in Business and Economics -kisassa. Jo finalistit saavat upean, täysin kulut katetun, matkan Lappeenrantaan finaaliin, ja sen voittajat vielä kattavat rahapalkinnot! Älkää siis nukkuko onnenne ohi, vaan ilmoittautukaa, sillä tässä kisassa ei voi hävitä! Saatte vähintäänkin ihanan kokemuksen ystävien kera ja hyvällä tuurilla elämysmatkan Lappeenrantaan! Tarkista samalla, että sinulla on voimassa oleva henkilöllisyystodistus, koska noin vain saatat löytää itsesi myös Ruotsista! Kisa käydään englannin kielellä, joten nyt on oiva tilaisuus teroittaa lontoota. Mutta tiedän faktaksi, että Preemiosta löytyy Suomen parhaat kylterit, joten nyt pöhinäryhmiin viestiä ja käyttäkää niitä kuuluisia verkostoja kasataksenne valioyksilöistä koostuvan joukkueen.

Ei mul muuta – Kyllitäti Riina Nissinen

__________________________
kyllin terveiset
9

hei preemiolaiset

Minun nimeni on Hanna, olen kauppatieteiden maisteri vuosimallia 2021 ja toimin nykyään myös Preemion Alumnit ry:n puheenjohtajana. Riskariin olen kirjottanut useasti päätoimittajan roolissa vuonna 2018, mutta tämä on ihkaensimmäinen kertani alumnipalstalla. Jännittävää!

Asustelen nykyisin Helsingissä ja olen työskennellyt HR- ja rekrytointitehtävissä valmistumiseni jälkeen. Opintojen alusta saakka olin kovasti kiinnostunut kaikesta ihmisiin liittyvästä ja valitsin tuolloin pääaineeksi johtamisen ja markkinoinnin sekä päätin, että jossakin kohtaa opintojani luen sivuaineeksi psykologiaa. Siitä huolimatta polku HR:n pariin ei ollut kovin suoraviivainen, vaan opintojen edetessä pohdin melko paljon omaa paikkaani työelämässä. Aloitin maisterivaiheen International Business and Sales Management -ohjelmassa vaihto-opinnoilla Itävallassa. Siellä ollessani, eräällä henkilöstöjohtamisen luennolla palaset loksahtelivat paikoilleen ja keksin mikä minusta voisi tulla isona.

Jälkikäteen tunnistan, että minua on aina kiehtonut organisaatioiden ja ihmisten toiminta. HR:ssä pidänkin siitä, että siinä yhdistyvät ihmis- ja liiketoimintaymmärrys. Parasta on myös se, että työtehtävät ovat monipuolisia. Vaikka en olekaan opiskellut henkilöstöjohtamista pääainetasolla, koen päässeeni hyödyntämään opintojeni antia työelämässä. Kauppisopinnot antoivat minulle erityisesti perusteellisen teoriapohjan ja laaja-alaisen ymmärryksen liiketoiminnasta sekä kehittivät hyödyllisiä työelämätaitoja, kuten analyyttista ajattelua, tiedon soveltamiskykyä ja tiimityötaitoja.

Sen lisäksi, että käteen jäi valtava määrä oppeja ja osaamista, mukaan yliopistovuosilta tarttui sydänys-

täviä, ikimuistoisia kokemuksia ja hyödyllisiä verkostoja. Muistelen usein lämmöllä opiskeluaikoina ystävien kanssa vietettyjä hetkiä. Viiden vuoden aikana ehdin myös kuulua toimikuntaan, olla tuutorina sekä toimia hallituksessa. Uskallan sanoa, että ainejärjestötoiminnalla oli iso vaikutus omaan arkeeni ja siihen, että sain niin paljon irti opiskeluajastani. Nämä positiiviset kokemukset saivat minut myös hakeutumaan mukaan alumnihallitukseen. Haluan olla omalta osaltani ylläpitämässä entisten preemiolaisten mahtavaa yhteishenkeä ja ammatillista verkostoa sekä tukemassa nykyisten opiskelijoiden siirtymää kohti työelämää.

Sinulle, opiskeleva preemiolainen, haluaisin lopuksi sanoa, että tee rohkeasti itsesi näköisiä valintoja, nauti opiskeluajasta koko sydämestäsi äläkä stressaa liikaa tulevasta. Voin myös omasta kokemuksestani lämpimästi suositella ainejärjestötoimintaa sen kaikissa muodoissa. Ystävien ja muistojen lisäksi niissä lähes huomaamattaan kartuttaa hyödyllisiä taitoja. Mikäli kaipaat sparrailukaveria vaikkapa urapohdinnoissa, työnhaussa tai oman osaamisen kehittämisessä, suosittelen hakemaan matalalla kynnyksellä mukaan alumnien ja Preemion maaliskuussa alkavaan mentorointiohjelmaan!

Hanna Mikkonen

Puheenjohtaja

Preemion Alumnit ry

__________________________
Alumnipalsta
10

Osallistuin mentorointiohjelmaannykyään jo ihan oikeissa töissä!

Teksti: Tiia Karhunen

Muistan vielä elävästi, kuinka tasan vuosi sitten töiden hakeminen painoi päälle ja stressasi like never before. Juonipaljastus: sain töitä.

Päätin hakea alkutalvesta mukaan Preemion ja alumnien järjestämään mentorointiohjelmaan, koska ajattelin, että siitä voisi olla hyötyä maisterivaiheen loppupuolella olevalle preemiolaiselle. Ohjelmaan osallistuminen oli minulle antoisa kokemus, josta haluan jakaa muutaman sanan.

Ohjelmaan hakeminenhan oli helppoa. Täytetään forms-lomake ja fiksut ihmiset yhdistelee mentoreita ja aktoreita kiinnostuksenkohteiden mukaan. Pääsin mukaan ja minulle osoitettiin oma mentori, Kimmo, jonka jotkut saattaisi tuntea vuoden 2011 yrkkänä. Tavattiin ensimmäisen kerran face-toface lounaan merkeissä. Tutustuttiin yleisesti toisiimme ja sain kuulla enemmän mentorini työstä, työhistoriasta ja kouluajoista (muutama Preemion legendakin sai tällä tapaamisella vahvistuksen, ‘’good ol memories’’ mentoriani siteeraten). Juttelimme haaveistani ja tavoitteistani ja täytyy sanoa, että sain mentoriltani todella paljon näkemystä ja suoranaisia vinkkejä siihen, mihin suuntaan minun työnhaussa kannattaa pyrkiä, mikä oli juuri sitä tukea, mitä sillä hetkellä tarvitsin.Jatkoimme tämän jälkeen keskustelua viestien välityksellä ja soittelimme jonkun kerran Teamsissäkin. Tunsin, että mentorini ymmärsi todella sitä tilannetta, missä olin, ja pystyi tarjoamaan räätälöityä tukea sen mukaisesti, antaen jopa lopulta suosituksen minusta työpaikalleni, jossa nykyään työskentelen! Sanoisin tuota aika voittajan tilanteeksi.

Ohjelman joustavuus oli iso plussa – saimme itse määritellä tapaamisten tiheyden ja sisällön, mikä teki kokemuksesta entistäkin mielekkäämmän, eikä siten pakottanut mihinkään. Oma aktiivisuus on tärkeintä ja ymmärrys siitä, miten paljon vanhojen jyyrien (sori) kokemuksista voi itse saada irti.

Kaiken kaikkiaan mentorointiohjelma tarjosi minulle juuri sitä, mitä olin kaivannutkin: vertaistukea ja sparrausta työelämään siirtymisen prosessissa. Suosittelen ehdottomasti osallistumista ohjelmaan kaikille, jotka haluavat saada lisäpotkua urapolulleen ja jakaa kokemuksiaan toisten kanssa.

Kiitos Kimmolle! Ja katsotaan jos minutkin joku päivä nähdään toisen preemiolaisen mentorina, kunhan hoidetaan valmistuminen alta pois... Tsemppiä kevään työnhakuun kaikille preemiolaisille!

Tiia Karhunen

__________________________
mentorointiohjelma
11

optimin

Helou Preemiolaiset!

Teksti: Ella Jongsma

Joko olette palautuneet vuosijuhlistanne? Minä en, koska juhlat olivat sen verran premiumit, että palautuminenkin on ottanut veronsa. :) Minun nimeni Ella Jongsma ja olen Optimin vuoden 2024 juhlavastaava. Opiskelen täällä Joensuussa toista vuotta kauppatieteitä, pääaineenani on johtaminen ja markkinointi. Hallituskausi on lähtenyt mukavasti käyntiin ja on ollut ihan mahtavaa ryhmäytyä muiden hallituslaistemme sekä preemiolaisten kanssa. Kylteripäivät sekä Preemion vuosijuhlat ovat antaneet mahtavia kokemuksia ja asettaneet riman korkealle loppuvuodelle.

Tähänastiset kokemukset ovat olleet vaikuttavia ehkä myös sen vuoksi, että hallitukseen hakeminen ei ollut minulle selvää ennen viime syksyä, jolloin innostuin hallitustoiminnasta ja juhlavastaavan pestistä toden teolla. Hain tähän pestiin suhteellisen yllättäen, joten en ollut kerennyt prosessoida mitä kaikkea mahtavaa tämä nyt pitääkään sisällään. Vaikka myös työn määrä on yllättänyt, en lähtisi vaihtamaan jo nyt haalittuja kokemuksia ja muistoja!

Juhlavastaavana vastuullani on Optmimin 22. vuosijuhlat, jotka järjestetään maaliskuun loppupuolella. Pestiin astuessani ainoastaan paikka oli varattuna, joten kaiken muun on päässyt tekemään ja ideoimaan itse. Minun on aina vaikea palautua joululomasta arkeen, mutta tänä vuonna oli pakko ottaa itseään niskasta kiinni aikaisemmin kuin olisi ehkä halunnut, jotta asiat sai edistymään jo hyvälle mallille tammikuun puolella.

Olin viime vuonna mukana juhlatiimissä, jonka koin olevan iso hyöty tässä pestissä toimimiseen. Järjestelyjen hoitoa ja aikataulutusta helpotti huomattavasti se, että tiesi jo viime vuoden pohjalta, miten homma suurin piirtein toimii. Muistelen muutenkin kokemuksiani tiimitoiminnasta lämmöllä. Mielestäni tiimitoiminta on mahtava tapa päästä mukaan ainejärjestön toimintaan

ja hankkia paljon monipuolisia ja upeita muistoja. Pakko myös pienesti hehkuttaa omaa tiimiäni, jonka kanssa on ollut jo tähän asti mahtava tehdä töitä ja järjestää juhlia. <3

Optimin vuosijuhlat lähestyvät kovaa vauhtia, ehkä jopa hieman liian kovaa vauhtia, sillä tekemistä tuntuu olevan tällä hetkellä suhteellisen paljon. Pieni paine on aina hyvästä, mutta odotan jo hieman sitä hetkeä, kun saa hieman hengähtää ennen juhlia, kun mitään ei ole enää tehtävissä. Järjestely ja ideointi tiimin kanssa on ollut yksi parhaista asioista tähän mennessä tässä pestissä. Juhlamme pääväreinä toimii tummanvihreä ja kulta, joita haluamme korostaa juhlamme eri koristeissa mahdollisimman monipuolisesti.

Vaikka hieman ehkä vujujännä jo vaikeuttaa yöunia, niin odotan vuosijuhliamme jo niiiin innolla. Toivon, että yhteisöllisyys ja iloisuus, mikä näkyi teidän vuosijuhlillanne, näkyy myös Optimin vuosijuhlilla. Vuosijuhlat ovat upeita tilaisuuksia, joissa voi luoda unohtumattomia kokemuksia ja elämänikuisia ystävyyksiä. Mielestäni niihin kannattaa aina osallistua, jos vain on mahdollisuus!

Toivotamme Preemion hallituksen lämmöllä tervetulleiksi Optimin vuosijuhlille! Optimin ja Preemion yhteisiä tapahtumia ei voi olla liikaa, joten toivottavasti me optimilaiset pääsemme näkemään teitä preemiolaisia kevään aikana myös niissä merkeissä!

Mukavaa kevään alkua. <3

Terkuin, Ella

__________________________
tervehdys
12

edustajiston kuulumiset

Teksti: Eetu Hyvönen

Ja näin: Olemme jälleen potkaisseet uuden vuoden käyntiin, ja sen osalta myös uuden ISYYn edustajiston kaksivuotiskauden. Vaalien tulos: Vaalivoitto jaettuna Itä-Suomen vihervasemmiston kanssa, kaksi kylteriä vuoden 2024 ISYYn hallituksessa, ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja, sekä 5 kauppatieteilijää edustajiston talousvaliokunnassa. Joku voisikin pitää tulosta jo voittona, mutta tosiasiahan on se, että nyt meille on annettu avaimet fiksuun vaikuttamiseen, mutta todellinen työ alkaa vasta tämän jälkeen.

Ensimmäisen kokouksen jäljiltä sanottakoon, että keskustelu edustajistossa on virkeämpää verrattuna viime vuosiin. Tämä lienee pelkästään hyvä asia: Monipuolisella keskustelulla saadaan monelta kantilta arvioituja, hyviä päätöksiä aikaiseksi. Ainakin joskus. Allekirjoittanut onkin pitänyt Kylterit-ryhmän tärkeimpänä prinsiippinä aina sitä, että päätökset ovat joka kerta faktoihin perustuvia, pidemmälle aikavälille ajateltuja, sekä taloudellisesti järkeviä.

Näin myös teimme vuoden ensimmäisessä kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti paikan päällä koko edustajiston läsnä ollessa. Viikonlopun aikana perehdyimme ensin työpajoissa ISYYn strategiaan, ympäristöohjelmaan sekä toimintasuunnitelmakirjauksiin, jonka jälkeen sunnuntaiaamupäivän pyhitimme itse edustajiston kokoukselle. Kokouksessa edustajisto keskusteli muun muassa hallituksen valintatavan uudistuksesta, valiokuntien kokoonpanoista, sekä uusista perustettavista valiokunnista, joille kannatusta sekä vastustusta heräsi eri suunnista. Kokonaisuudessaan käsiteltävät asiat ja pöytäkirjat löytyy ISYYn materiaali pankista (isyy.fi/materiaalipankki) niistä kiinnostuneille.

Kylterit-ryhmä esitti myös kokouksen loppuun ponnen, joka yllättäen herättikin keskustelua: Ponnessa esitettiin, että Edustajiston kokousten osallistujista pidetään

lista- sekä edustajakohtaisesti kirjaa, joka julkaistaan vuosittain jäsenistön nähtäväksi. Eli toisin sanoen siis tehdään julkisista osallistujalistoista helpommin saavutettavia ja saatetaan ne äänestäjien nähtäväksi. Kokouksessa kommentteja tämä herätti suuntaan ja toiseen, mutta lopulta kuitenkin ponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Joka tapauksessa vuosi on näin ollen edustajisto- ja hallitustoiminnan osalta saatettu hyvin käyntiin ja vauhti vaan kiihtyy. Vauhti kiihtynee siis ylioppilaskunnan toiminnan parissa järkevien päätösten vaalimisena, pitkälle kantavien suunnitelmien eteenpäin puskemisena sekä olennaiseen keskittymällä.

Eetu Hyvönen, Edaattori ja Kylterit-ryhmäpuheenjohtaja

__________________________
edarimähinä
13

HALLITUS 2024

Ulkoasu: Saara Asikainen · Kuvat: Iina-Lotta Hämäläinen, Noora Kuvaja

Puheenjohtaja, Tuuli “Tuulikki”

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Ylläs - Noto feat. Ibe Vuodelta 2024 odotan eniten: ”Tuuheaa menoa ja unohtumattomia seikkailuja :)” Tuulista sanottua: ”Tältä rautarouvalta ei draivi lopu!”

Varapuheenjohtaja + KV, Ilmari ”Liltsukka”

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi:

NF:n Lost ja MOTTO

Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Illan bileitä ja sitä et saan avata ensimmäisen oluen…”

Ilmarista sanottua:

”Tietoa, taitoa ja näkemystä”

_______________________________________
14

Talous, Reetta-Maria

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: FAMOUS - ibe

Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Hyviä bileitä”

Reetta-Mariasta sanottua:

Päätoimittaja + sihteeri, Noora

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Kanye West - Homecoming Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Hauskanpitoa, uusia kavereita ja yhdessä tekemistä” Noorasta sanottua: ”Tämän henkilön ystävällisyys ja ihmisläheisyys ei tule koskaan poistumaan muodista!”

”Myyntisaamisten kiertoajasta olisi moni toimija kateellinen”

KOPO/SOPO, Antton “Gusse”

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Bob Sinclar - World hold on Vuodelta 2024 odotan eniten: ”Vappua. Pitääkö selittää miksi!?” Anttonista sanottua: ”Kukaan ei puhu Frederikistä yhtä paljon.”

15

Yrityssuhteet, Arttu ”Are”

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi:

Sua sattuu - Mirella

Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Vuosijuhlia x5 + LL x2”

Artusta sanottua:

”Myy mitä vaan kelle vaan”

NESU + sitsit, Beata

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi:

Layla-Dj Robin

Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Ihania muistoja parhaan jengin kaa ja sitsejä <3”

Beatasta sanottua:

”Energiatasot menee välillä katosta läpi”

Yrityssuhteet, Lassi

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Costi - Maailman ympäri

Vuodelta 2024 odotan eniten: ”Hyvää meininkiä”

Lassista sanottua: ”Tämä mies on tekijä”

16

Tapahtumat, Eeva

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: iben BLONDINA

Vuodelta 2024 odotan eniten:

”Tietenkin hullun hyviä tapahtumia”

Eevasta sanottua:

Media, Iina-Lotta

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Kiireinen nainen - Turisti & Ibe Vuodelta 2024 odotan eniten:

“Ensinnäkin hyvää pöhinää H24 kanssa, unohtamatta mielenkiintoisia projekteja & uusia kokemuksia ja kohtaamisia!”

Iina-Lotasta sanottua: ”Luottopakki, toimittaa aina ja varmasti”

”Eevan tarttuva nauru piristää joka kerta!”

Projekti, Janina ”Jallu”

Vuoden 2023 kuunnelluin biisi: Maailman ympäri - costi Vuodelta 2024 odotan eniten: ”Vuosijuhlia ja kaikkee mitä päästään hallitusporukalla järjestämään”

Janinasta sanottua: ”Juuri sellainen energinen moniosaaja jonkalainen projun pitää ollakin!”

17

PREEMION TIIMIT 2024

Ulkoasu: Tuulia Rundqvist · Kuvat: Loru Creative, Iina-Lotta Hämäläinen, Tuulia Rundqvist

HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖT

Maiju Rimpiläinen (vas.), Hande Tolvanen, Emmi Vetikko ja Senni Sarkakari

TALOUSAPULAINEN

Väinö Kortelahti

YRITYSSUHDETIIMI

Leevi Heliranta (vas.), Helena Fomkin ja Roope Rissanen

_______________________________________
18

MEDIATIIMI

Maiju Rimpiläinen (vas.), Pihla Pietilä, Tuulia Rundqvist ja Saara Asikainen

PROJEKTITIIMI

Julia Liljegren (vas.), Riina Mykkänen, Angelica Kallio, Elisa Mattila, Hande Tolvanen ja Johannes Winberg

TAPAHTUMATIIMI

Riina Siltanen (vas.), Riia Kinnunen, Timo Wilander, Jeremias Loukojärvi, Moona Heikkinen, Vilma Sneck ja Eeva Kettunen (tiiminvetäjä)

NESU-TIIMI

Thorvald Pöysti (vas.), Pietu Pitkänen, Oskari Junttila, Aleksi Pesonen ja Lotta Sundberg

19

Maantieteellinen hajauttaminen – pakollinen paha vai fiksun sijoittajan valinta?

Teksti: Eetu Jansson

Onko Suomen osakemarkkinat turskaa luova ikuinen mörnijä? Onko ruoho vihreämpää Atlantin toisella puolen? Maantieteellisesti hajauttava sijoittaja nukkuu yönsä paremmin!

Astukaamme yhdessä tutkimaan maantieteellisen hajauttamisen merkitystä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia sekä riskejä. Kirjoituksessa pääsemme kurkistamaan vertailevasti vain Helsingin pörssiin sijoittavan ja kansainvälisesti sijoittavan henkilön sielunmaisemaan tuottojen näkökulmasta viimeisen 10 vuoden periodilla. Kirjoituksessa vertaillaan ennen kaikkea Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden ja Suomen tuottoja, katsoen muuta maailmaa hieman läpi sormien.*

Eri maantieteellisten alueiden markkinoilla on luontaisia eroja, jotka selittävät erilaista käyttäytymistä erilaisissa taloudellisissa skenaarioissa. Pohjois-Amerikan markkinat ovat hyvin teknologiapainotteiset ja niin kutsutut megatrendien harjalla ratsastavat Magnificent 7 yhtiöt (Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon, Apple, Meta ja Tesla) kattavat jo jopa noin 31 % (markkina-arvo yhteensä noin 13 biljoonaa) S&P 500 indeksistä, joka kattaa Yhdysvaltojen markkina-arvoltaan 500 suurinta yhtiötä.

Helsingin pörssi punnertaa perinteisen teollisuuden varassa, joka on tyypillisesti hyvin herkkää maailmanpolitiikalle, talousympäristölle sekä monille muille markkinamuutoksille. Helsingin pörssillä on Yhdysvaltoihin nähden haasteena innovaatioiden puute sekä tuottavuuden hidas kasvu. Euroopan markkina on kokonaisuudessaan tarjon-

nut suhteellisen vakaita tuottoja, vaikka markkina koostuu korkealla painolla syklisestä teollisuudesta sekä rahoitussektorista.

Kehittyvät taloudet ovat hyötyneet nopeasta talouskasvusta ja teknologisen innovaation aallosta. Alueen markkinat ovat tarjonneet merkittäviä tuottoja, mutta myös lisänneet volatiliteettia ja poliittisen riskin vaikutusta sijoituksiin. Erityisesti Kiinan markkina on kokenut huomattavia haasteita maan epävarman taloudellisen tilanteen ja läntisen rahan pakenemisen johdosta. Tämä näkyy 3 vuoden tuottona -23 % Shanghain indeksissä.

Helsingin pörssin matelu on saavuttanut huomattavaa mediahuomioita viimeisen vuoden aikana, luoden negatiivista luottamusta kotipörssimme tuottoihin. Realisoituneet sykliriskit sekä geopoliittiset haasteet yhdessä muiden tekijöiden kanssa ovat painaneet Helsingin pörssin 1 vuoden tuoton -13,5 %:iin. Onko Helsingin pörssi kuitenkin erityisen houkutteleva, sillä liikkuuhan markkinassa tunnettu Baron Rothschildin sijoitusviisaus ”The best time to buy is when there is blood in the streets”? Seuraavalla sivulla olevasta kuviosta 1 voimme tutkia Helsingin pörssin historiallista arvostustasoa ja tutkia, miltä tilanne näyttää tällä hetkellä:

__________________________ investment club
*Tämä ei ole sijoitussuositus. 20

Kuviosta voimme havainnoida Helsingin pörssin olleen huomattavasti aliarvostettu historiaansa nähden vuoden 2023 aikana, mutta arvostustaso on 2023 loppuvuoden noin 11 % kirin sekä heikentyvien tulosten johdosta palautunut keskimääräiselle tasolle. Vaikka keskimäärin arvostustaso on palautunut aiemmin mainitulla menetelmällä mitattuna lähelle keskimääräistä tasoa, voi markkinassa piillä toimialakohtaisia mahdollisuuksia, sekä yleistä myötätuulta, mikäli korkoja päästään laskemaan ja geopoliittinen tilanne muuttuu investointiystävällisemmäksi.

Olisiko kannattanut olla rohkea ja hajauttaa ”rapakon toiselle puolelle”?

Yhdysvaltojen yhtiökentän 500 suurinta yhtiötä sisältävä pörssi-indeksi S&P 500 on lentänyt täysin

omiin lukemiinsa, jääden vain teknologiapainotteiselle Nasdaq-indeksille. S&P 500 on tuottanut vuoden periodilla yli 21 %. On kuitenkin tärkeää huomata nousun taustalla vaikuttava asia – kyseinen tuotto on valtaosin peräisin jo aiemmin tässä kirjoituksessa mainituista ”Magnificent 7” yhtiöistä, jotka selittävät valtaosan indeksin tuotoista. Onko ruoho siis vihreämpää rapakon toisella puolen? Magnificent 7 yhtiöt ovat innovatiivisia, disruptoivia sekä megatrendeillä, kuten tekoälyllä ja pilvipalveluilla ratsastavia pioneereja, jotka kehittävät taas kyseisten yhtiöiden asemaa. Onko Suomessa vastaavia yrityksiä? Kysymykseen on helppo vastata, että harvassa ovat. Jatkuuko tekoälyboomi ja edellä mainittujen yhtiöiden voittokulkue? Tarkastelkaamme myös Yhdysvaltojen markkinoiden sekä Yhdysvaltojen teknologiasektorin historiallisia arvostustasoja.

investment club
Kuvio 1: Helsingin pörssin historiallinen arvostus P/E-luvulla mitattuna.
21
Kuvio 2 & 3: Yhdysvaltojen markkinoiden historiallinen arvostustaso markkinatasolla, sekä teknologiasektorin osalta.

Kuviosta 2 voimme todeta Yhdysvaltojen markkinoiden olevan lähellä keskimääräistä. Teknologiasektori on kuitenkin historiaansa nähden huomattavan yliarvostettu, peilaten huimia odotuksia tulevasta tuloskasvusta. Suuri osa S&P 500 noususta siis johtuu teknologiasektorin nousseista arvostuskertoimista. Kuviosta 4 voidaan myös havaita uusien teknologioiden ja innovaatioiden epätasainen tuottojen jakauma. Tulevaisuudesta voi aina spekuloida ja luoda omia arvioita tuottavuuskehityksestä, mutta yksi asia on fakta – Yhdysvaltojen

markkinoille hajauttanut tai keskittänyt sijoittaja on paisuttanut salkkuaan huomattavasti kotimarkkinoilla pysynyttä enemmän. Jälleen kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli, sillä Helsingin pörssin ja S&P 500 indeksin 10 vuoden tuottoero on käytännössä syntynyt vain noin 5 vuoden periodilla. On myös hyvä havaita, että tuottoeroa on syntynyt myös Yhdysvaltojen sisällä, sillä teknologian vahvasti johdattama S&P 500 eroaa jo huomattavasti laajemmin Yhdysvaltojen yhtiökenttää huomioivaan Wilshire 4500 indeksiin nähden (Kuvio 5).

Elämme mielenkiintoisia ja epävarmoja aikoja, eikä tulevaisuutta ole helppoa ennustaa. Sijoittamisen näkökulmasta on kuitenkin tärkeää muistella vanhoja viisauksia, eli ”Älä laita kaikkia munia yhteen koriin”, joka ei päde vain perinteisessä osakepoiminnassa, vaan myös maantieteellisesti – niin kuin historia osoittaa.

Aurinkoista ja menestyksekästä kevättä!

Klubiterveisin, Eetu Jansson

investment club 22
Kuvio 4: USA 1 vuoden tuotot toimialoittain. Kuvio 5: 1000 € sijoitettuna 10 vuoden periodilla eri Suomen ja Yhdysvaltojen indekseihin.

PreLi goes Ruka Spring Break –Tarinoita vuosien varrelta

Teksti: Tuntemattomat kirjoittajat

Hupia ei kannata missata: Huviretki järjestetään myös tänä vuonna!

”Vauhti oli niin lujaa jo toisena päivänä, että tukkakin lähti päästä – Kirjaimellisesti. Robert Van ”Broomsterin” tukka näet ajettiin huoneistossa E4 perjantai-iltana, jotta laskettelu sujuisi seuraavana aamuna kaljun kiiltäessä vauhdikkaammin.”

”Muuan Optimilainen majoittui kanssamme samassa huoneistossa ja jostain kumman syystä ensimmäisenä iltana hukkasi omat aurinkolasinsa. No, onni onnettomuudessa, muiden vasta heräillessä hän iloisena ilmoitti, että lasit ovat löytyneet. Muiden tiedustellessa mistä, kertoi hän: Eetun repun etutaskusta, Rayban-lasikotelosta, ja vieläpä valmiiksi puhdistettuna. Mies kuitenkin lupasi itselleen, ettei kadota mitään, mutta kuitenkin samaisena iltana hävisi hänen silmälasinsa.”

”Sattuipa kerran niin, että bileiden tuoksinnassa joku onneton meni ja istui tv-tasolle. Tasohan ei tietenkään sitten sitä kestänyt vaan irtosi seinästä jättäen ammottavat reiät väliseinään. Noh tästä viisastuneena siirryimme nokkelina kauppatieteilijöinä toiseen mökkiin juhlimaan, ennen kuin enemmän tuhoja sattuu. Kuinka ollakaan nämä viereiset mökithän olivatkin samasta puusta veistettyjä, eikä jälkimmäisenkään tv-taso kestänyt siihen nojatessa! Onneksi viisas preemiolainen Toni Savilaakso (nimi muutettu) avuliaasti toimitti tason parvekkeelta alas todisteet hävittäen! Koskaan emme tasoista enää kuulleet!”

”Luuli Tiukkonen (nimi muutettu) on ostanut jo kahdesti lipun Spring Breakiin, ja on kahdesti myös jättäytynyt kipeyden takia pois matkasta. (fomo) (omg)”

”Aurinkorinteiden paras klubi (Mökki F8) onnistui saamaan pidemmän jonon ovelle kuin Rukatunturin (ihan oikeat) klubit. Joku mestari oli saanut puhuttua mökkiin DJ:n paikalle. ”

”Kerran Sane ”Asiantuntija” Niiralan (nimi muutettu) kanssa istahdettiin pitkän viikon päälle Rukan excu-bussiin. Oli kuulemma sellaisella vauhdilla lainaa painettu maailmalle työmaalla, että nyt oli aika ottaa ”kuppia”. Noh, kuten arvata saattaa, nuoret tieteenharjoittajathan olivat juovuksissa jo Siilinjärven kohdalla. Paikan päällä sitten monoja sen verran jalkaan, että pääsee naukulle Monomestaan (Sane ja muut hiihtotaidottomat tuli taksilla niin kuin kunnon kylterin kuuluu). Yhden tai ihan korkeintaan kahden rinteen jälkeen toki jo Ihkun terdelle huojumaan, koska rinteet oli paskat ja hiihtäminen muutenkin paska laji (ainakin selvinpäin). Takaisintulomatkalla iski varmaan joku epidemia ja puoli bussia tipahti, mutta asiantuntijalla riitti onneksi mallasta Kuopioon asti.”

__________________________
preemion liikuntakerho
23

Teksti: Olli Matilainen

Hellurei vaan kaikille Riskarin lukijoille myös Viinikerho VINO:n puolesta! Tässä artikkelissa kerromme meidän toiminnastamme, sekä siitä, että mitä olemme hommailleet tänä vuonna. Bonarina annamme vielä viikon viinisuosituksen seuraavia illanistujaisiasi varten.

Olemme kerhona vielä varsin nuori, joten meillä on erinomainen mahdollisuus kokeilla kaikenlaista uutta ja siten täydentää Preemion tapahtumakattausta. Tällaisia tapahtumakokeiluita ovatkin olleet erilaiset rennommat tapahtumat, kuten lautapelien pelailu (edullisen) viinilasin ääressä, elokuva-aiheisten cocktailien maistelu tai kynttilöiden maalailu. Olipa meillä myös viime vappuna oma beerpong-turnauskin.

Järjestämme noin 4–5 tapahtumaa vuodessa, jotka lähes kaikki pyörivät jollain tavalla erinäisten alkoholillisten tai holittomien juomien maistelun ympärillä. Tärkeää kuitenkin on se, että idea tapahtumissa on nimenomaan tutustua erilaisten juomien kattavaan makujen kirjoon eikä vain ryypätä holtittomasti. Tämä vuosi meillä lähti vahvasti liikenteeseen Vujuviikon mocktail-koululla, missä meitä oli mukava määrä ihmisiä paikalla oppimassa mocktailien mielenkiintoisesta maailmasta. Meillä on vielä tässä keväällä tulossa niitä kuuluisia ”Isoja juttuja”, joten stay tuned!

Viikon viinisuositus: Sun of Africa Cape Red: Tämä hedelmäisen roteva Etelä-Afrikan kätketty tähti on erinomainen valinta niin suoraan pöntöstä nautittavaksi, tai sitten to-go nautittavaksi sheikkeriin. Tämä herkkujuoma toimii mainiosti niin hyvien

juustojen kuin myös huonon seuran kanssa nautittuna. Kerhomme antaa tälle viinille väkevät 4/5 tähteä.

Sommelieerimme kommentti: ”Ehdottomasti dokabiliteettinsä takia loistava valinta hintatietoiselle opiskelijalle. Kolmen litran pönttö kustantaa kotiovelle tilattuna halvimmillaan vain 6,99 €, joten ainakin hinta-laatusuhteen ensimmäinen puolikas täyttyy mainiosti. Laadusta voidaankin sitten olla montaa mieltä ”:D”

Kiinnostaisiko sinua tulla mukaan toimintaamme? Luonnollisen poistuman myötä meillä on lähes jatkuva tarve saada lisää aktiivisia jäseniä mukaan remmiin. Aiempaa kokemusta oikeastaan mistään ei tarvita, vaan pelkällä ennakkoluulottomalla innokkuudella pärjää todella hyvin. Mikäli kiinnostuit, laita vapaamuotoinen hakemus sähköpostiin vino@preemio.fi tai sitten ole yhteydessä meihin Instagramin kautta @viinikerhovino.

__________________________
viinikerho vino
vino esittäytyy
24

kuvia mocktail-koulusta

viinikerho vino
25
Kuvat: Viinikerho Vino

HC preemio

Matkareportaasi

Teksti: Krister Koskivirta

Seuraava reportaasi perustuu kertojan omiin kokemuksiin ja muistoihin HC Preemion pelimatkasta Helsinkiin sunnuntaina 4.2. kun vastaan saapui Hankenin Hc Morjens.

6:30

Pimeys ja synkkyys valtaavat mielen, kun herätyskello herättää uuteen aamuun. On pelipäivä. Kahvia tekisi mieli, mutta kahvimaito on edelleen loppunut. Perhana. Kahvi jää juomatta. Aamutoimet jatkuvat. Aamupalan ja nopean suihkun jälkeen viikattu ja jo eilen puhdistettu klubitakki päälle. Show must go on!

7:15

Ulko-ovi kiinni ja pakkaseen odottamaan. Odotus palkitaan ja huoltotiimin kuljettaja Tatu Rasi saapuu ihme kyllä ajoissa paikalle. Veholta vuokrattu upea Mercedes-Benz pakettiauto lähtee ”kuin palmun alta” käyntiin ja matka voi alkaa.

7:30

Hc Preemion kapteeni Niko ”Gooni” Tuomela on jo odottamassa ulkona. Artistin työvälineet kyytiin jo edellisenä iltana kerätyiden joukkueen varusteiden seuraksi.

7:35

GPS:ään määränpää ja nokka kohti etelää. Back to basics.

7:36

Eväiden tarkistus. Todetaan yhdessä, että eväät ovat kunnossa.

8:04

Mirella - Timanttei

8:40

Nopeaa laskelma polttoainekuluista päättyy toteamukseen: High risk, high reward!

9:45

Nopea pysähdys Mikkelissä ja Mikkelin Teppo Nummisen pelivälineet mukaan.

10:10

Ensimmäinen taktiikkapalaveri pakettiautossa. Jokainen, joka hymyilee tässä tilaisuudessa saa nyt mennä ulos. Tämä on vakava asia.

10:30

Nälkä yltyy ja tunnelma kiristyy pakettiautossa.

10:31

Tatu Rasi 2+2 korkea maila.

10:32

Pysähtyminen lounaalle. Noutopöydästä lautanen täyteen niin matka voi jatkua.

10:45

Tunnelma pakettiautossa kohoaa. Ottelun teema on Final Countdown.

11:30

Mirella - Timanttei

12:05

Saapuminen Helsingin kirkkaisiin valoihin. Ensimmäisestä risteyksestä ohi ja paniikki päälle. Eihän Nordikselle tätä kautta ajeta??

12:15

Helsingin jäähalli eli Nordis paikannettu, mutta liikennevalot ja raitiovaunut yllättävät huoltotiimin ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää u-käännös.

12:22

Saapuminen Nordiksen harjoitushallille. Parkkipaikka

__________________________
26

löytyy hallin takaa ja huoltotiimi alkaa laittaa varusteita paikalleen.

12:45

Pelaajat saapuvat jäähallille ja valmistautuminen voi alkaa. Keep it simple

13:04

Nopea kurkistus legendaariseen Nordiksen jäähalliin. Ihan vielä ei joukkueella riittänyt pääareenalle.

13:30

Vierasjoukkue jäälle. Intensiivinen jäälämpö. Great players light up the stadium.

14:01

Hallin ulkopuolelta kuuluu ääniä.

14:03

Preemion alumneiden kulkue saapuu areenalle. Tunnelma on katossa. Let the players play!

14:15

Kiekko jäähän ja peli voi alkaa. Päivän termi on: Mental game.

14:16

Preemion alumnit ottavat hallin haltuun. Tunnelma on kuin Ruisrockissa 1999.

16:30

Tämä oli The Historic Win. Lopputulos 13–5 Hc Preemiolle. Ottelun onnistuja: Lahden Leon Draisaitl Miki Isokuortti. Kausi on kuitenkin kesken. Työ, se jatkuu!

16:55

Suuntaaminen joukkueen illalliselle.

17:30

Back to basics.

18:12

Ruokana totta kai ravitseva keittolounas, vihersalaatti ja avocado-smoothie.

18:45

Pelin perkaaminen valmennuksen kanssa, joka ei vali-

tettavasti enää illalliselle päässyt.

19:11

Pelaajat lähtevät suunnistamaan kohti Pasilan rautatieasemaa, mutta huoltotiimi jää vielä nautiskelemaan.

19:30

Koneet käyntiin ja kohti Kuopiota.

19:32

Mirella - Timanttei

20:20

Hiljaisuus valtaa pakettiauton. Kapteeni Tuomela sulkee silmänsä ja painaa poskensa kylmään sivuikkunan lasiin.

20:21

Mirella - Timanttei

20:22

Tunnelma kohoaa. Kukaan ei nuku.

21:45

Pahin tapahtuu. Punainen välähdys järkyttää matkustajat. Mittaristo säkenöi, kun ajotietokone ilmoittaa polttoaineen olevan loppumassa. Tätä joukkueen talous ei kestä.

21:50

Pysähtyminen tankille. Nopea evästauko.

22:50

Lumisade yltyy ja ajokeli huononee, mutta vanhana rattimiehenä Tatu hoitaa homman.

23:50

Puijon torni siintää edessä ja matka alkaa olemaan finaalissa. Ensiksi kapteeni Tuomela kotiin ja lopuksi pakettiauto parkkiin.

0:10

Eteenpäin on menty.

0:11

Pää tyynyyn ja unille.

HC preemio
27

Vuosijuhlahumua

Kuvat: Loru Creative

Preemio ry vuotta

Teksti: Maiju Rimpiläinen

Rakkaan ainejärjestömme Preemion 23. vuosijuhlaviikko alkoi vauhdikkaasti heti maanantaista alkaen aamupadelilla Padel Club Finlandin opeissa. Maanantaina ohjelmassa oli myös laitoskahvit. Meno ei hyytynyt tiistainakaan Prelin järjestäessä lajikokeilun twerkkauksen parissa. Viikko jatkui perinteikkäällä ohjelmalla Vinon drinkkikoulussa, jossa tällä kertaa valmistettiin mocktaileja. Torstaina päästiin tietenkin visailemaan Sijoitusklubin järjestämässä bingossa ravintola Maljassa. Alkuun kuunneltiin etikettiohjeet seuraavalle illalle, minkä jälkeen päästiin ottamaan bingomestareista mittaa. Viimeistään tässä vaiheessa alkoi ”vujujännä” olemaan jo aika korkealla.

Perjantaina 9. helmikuuta koitti kauan odotettu vuosijuhlapäivä. Juhlat vietettiin Scandic Kuopiossa ja projektitiimi olikin jälleen koristellut juhlasalin erittäin kauniiksi. Sali täyttyi nopeasti loistokkaista puvuista ja juhlamekoista. Ruoka oli maittavaa ja seura mitä parhainta. Tunnelma olikin suorastaan käsin kosketeltavaa. Illasta nauttivat varmasti niin opiskelijat, alumnit, henkilökunta kuin yritysvieraatkin.

Vuosijuhlien puheiden yhteisenä teemana nousi esille yhteisöllisyys. Puheissa mainittiin jokaisen opiskelijan ainutlaatuinen polku preemiolaisena ja kuinka saadut opit ja ystävät tulevat kannatteleman vielä vuosia valmistumisen jälkeenkin. Juhlassa palkittiin myös ansioituneita preemiolaisia, minkä aikana raikuvat aplodit täyttivät juhlasalin kerta toisensa jälkeen. Illan kruunasi bändi, jonka huikean esiintymisen jälkeen suuntasimme vielä Apteekkariin. Juhlakansa valtasi niin karaoken kuin tanssilattiankin, jossa dj pisti soimaan parhaat hittibiisinsä 80-luvulta nykypäivään. Lopulta oli kuitenkin aika mennä lepuuttamaan jalkoja seuraavan päivän rientoja varten.

Lauantaina sillisbussit starttasivat 11:30 kyydissään väsyneet, mutta tapahtuman nälkäiset juhlijat. Tämän vuoden silliksen teemana oli F1 ja paikalla nähtiinkin monenmoisiin asusteisiin pukeutuneita formulakuskeja. Sillis tarjoili monipuolista tekemistä, syötävää ja juotavaa. Varsinkin pomppulinna ja paljut olivat ahkerasti käytössä. Saatiinhan paikalle myös yllätysvieraana Aamulypsyn Kissanristiäiskiertue poikkeamaan paikalle. Hovimuusikko Ilkka esitti kaikille tutun Juodaan viinaa -kappaleen, johon kaikki varmasti osasivatkin sanat ulkoa. Silliksen tunnelmaa yllä piti myös huikea dj ja saksofonisti.

Vuosijuhlaviikko oli täynnä vauhdikkuutta, iloja ja ennen kaikkea yhteisöllisyyttä. Kiitos kaikille Preemion 23. vuosijuhlilla mukana olleille.

29

Yhteistyössä vuosijuhlilla

30

Sillismenoa

Kuvat: Loru Creative

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.