Page 1

Zoek in het ManagementSite Zoek Netwerk..

Wendbaarheid Of hoe Darwin toch een beetje gelijk heeft Auteur:

Eelke Pol Rijnconsult

Artikel in Strategie & Bestuur • 1 november, 2011

14 reacties

“It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.” Deze bek ende uitspraak van Charles Darwin is anno 2011 één op één van toepassing op organisaties. De omgeving is dermate turbulent, dat alleen wendbare organisaties in staat zijn om zich te handhaven en succesvol te zijn. Het sterk er benutten van denk k racht van alle medewerk ers, andere vormen van leiderschap en nieuwe business models mak en de organisatie wendbaar: zijn we toe aan Het Nieuwe Organiseren?

Wendbaarheid is ‘hot’ Uit onderzoek onder 533 organisaties uit 8 Europese landen blijkt dat wendbaarheid (‘agility’ in goed Engels) ‘hot’ is. Zo geeft 72% van de respondenten aan de wendbaarheid te willen vergroten, onder not for profit-organisaties ligt dit percentage zelfs boven de 80%. En het belang van wendbaarheid zal de komende jaren alleen maar toenemen, zo verwachten de managers en directeuren die aan het onderzoek hebben meegewerkt. En natuurlijk is dat niet zo vreemd. Immers, de turbulentie in de omgeving is fors. Turbulentie wordt hierbij omschreven als de mate van onvoorspelbaarheid, de mate van complexiteit en de mate van snelheid van veranderingen van de externe omgeving; dit in lijn met het gedachtegoed van prof. Henk Volberda.


Bouwondernemingen anno 2011 hebben te mak en met een zeer onvoorspelbare mark t: wanneer trek t bijvoorbeeld de huizenmark t weer aan? Mode-ondernemingen opereren in een omgeving die snel verandert (zie ook het voorbeeld van het Spaanse Zara) en met name overheidsorganisaties opereren in een complexe omgeving.

Een wendbare organisatie is daarbij een organisatie die ‘in balans is’: de binnenkant van de organisatie ademt als het ware mee met de buitenkant van de organisatie. Als de buitenkant (de omgeving) sterk fluctueert, dan moet de organisatie dus wendbaarder zijn. Te wendbaar kan dus ook: een hele flexibele organisatie die zowel qua omvang als qua structuur en competenties zich snel kan aanpassen, past bij een dynamische omgeving. In een stabiele omgeving is zo’n organisatie al snel te duur!

Wat te doen om wendbaar te zijn en te blijven? Uit het onderzoek blijkt dat een 7-tal acties in sterke mate leiden tot het vergroten van wendbaarheid. Samenvattend komen deze acties neer op het volgende: maak gebruik van de signaalfunctie en ‘denkkracht’ van die medewerkers die het dichtst tegen de omgeving ‘aanzitten’: de medewerkers van het klantencentrum, de… Dit item is alleen beschikbaar voor leden. Inloggen svp »

Word nu gratis lid Lid worden is gratis, kost slechts enkele minuten en verplicht verder tot niets ManagementSite leden hebben toegang tot alle artikelen, online tests en instrumenten Kennisbank met de Top-100 onderwerpen voor de professional Gratis lid worden Lees meer voordelen »

© 1997 - 2012 ManagementSite B.V.

Wendbaarheid  
Wendbaarheid  

“It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.” Deze bekende uitspra...

Advertisement