Issuu on Google+

2

3

Utrecht


4

5


Geschiedenis 6

7

Circusoptocht door de Lange Viestraat 1903


Utrecht in de 19e eeuw Vredenburg minuutplan 1832 In de 19e eeuw bevond de Utrechtse veemarkt zich op het Vredenburg. Het vee liep via de Korte Viesteeg en de Lange Viestraat naar Vie -of Veemarkt.

8

9


Sint Jacobsstraat - Rozenstraat 1937

10

11


Uitbreidingsplan Berlage 1920

12

Het La Vie complex ontstond op de kruising van de Lange Viestraat en de Sint Jacobsstraat. Berlage had in 1920 met zijn plan voor het centrum van Utrecht de grote doorbraken in de historische structuur geordend. Een brand in 1939 in de Lange Viestraat was aanleiding de Lange Viestraat te verbreden naar zijn huidige maat. Op de hoek was oorspronkelijk een filiaal van Kreymborg gevestigd, het werd gesloopt ten behoeve van de bouw van La Vie in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bestaat het centrum rond de Oudegracht voornamelijk uit historisch gevormde kleine kavels, aan de Lange Viestraat konden grotere winkels en warenhuizen hun plaats vinden.

13


La Vie 1986 14

15


La Vie, a unique shopping concept

16

Het La Vie project dat in maart 1987 werd opgeleverd was een bijzonder en ambitieus complex. Vijf verdiepingen “luxe” kantoren, een parkeergebouw en drie verdiepingen “unique shopping concept”. Bedacht en ontworpen door Ton Meijer van MAB bv Den Haag en Wout Ellerman van Lucas-Ellerman Architecten uit Voorburg. Het winkel concept -9200m2- beoogt een elegant stedelijk milieu met een groot aantal hoogwaardige winkels samen met een tweetal warenhuizen onder één dak aan de consument aan te bieden. Dit winkelgebied wordt direct met de parkeergarage -van c.a. 325 plaatsenverbonden. In La Vie vormt De Bijenkorf -4200m2- de ruggengraat van het project, het bestaande C&A gebouw wordt door een brug over de Sint Jacobsstraat met het nieuwe gebouw verbonden. Gebouw en interieur worden prachtig -natuurlijk naar de mode van de tijdgedetailleerd en gematerialiseerd. In 1998 wordt het winkelareaal bekroond met de jaarprijs van The International Council of Shopping Centres.

17


18

19


La Vie 2017 20

21


De architect: Rijnboutt bv Sedert 1998 is Rijnboutt bv betrokken bij het ontwerp voor filialen van het warenhuis De Bijenkorf. Na een nieuw filiaal in Enschede volgde de vestiging van De Bijenkorf in Maastricht, de verbouwing van het “centrale filiaal� in Amsterdam, de uitbreiding van De Bijenkorf in Den Haag en tenslotte de zeer omvangrijke verbouwing van La Vie in Utrecht. 22

23


Berlage revisited Locatie 1932 structuur Berlage La Vie 1986 contour La Vie 2017 24

25

b

estraat

S

co a J t.

Lange Vi

t

a a r t ss


De opdrachtgever: MN

brandoverslag 30 min WBDBO spiegelsymetrisch

verkeersruimte 14 m2

verkeersruimte 17 m2

techniek 16 m2

deur=1030x2315 hbu 003

bestaande trap

h011 deur=1030x2315

verkeersruimte 5 m2

27 h011 deur=1030x2315

rolhek

magazijn

h004

h010

deur=930x2315

1625-

hek

deur=1030x2315

15 m2

verkeersruimte 5 m2

deur=930x2315 hbu001

winkelruimte 3.598 m2

stallingsruimte

deur=1030x2315 h010

966 m2

techniek 1 m2

magazijn

verkeersruimte

verkeersruimte

14 m2

h017 deur=1030x2315

1 m2

toilet miva 4 m2

h010 deur=1030x2315

deur=2x824x2315 h009

verkeersruimte 9 m2

verkeersruimte 13 m2

8 m2

h008 deur=2x930x2315

h010

verkeersruimte

deur=1030x2315

entreehal parkeergarage 75 m2

S001

he

fp

expeditie nivo 0

late

197 m2

au do

ck

leve

ler

verkeersruimte 8 m2

h011

expeditie nivo -1000 111 m2

deur=1030x2315

h010 deur=1030x2315

verkeersruimte 18 m2

30 x2 h0 315 02

toilettoilet/ winkel 1 pantry m2 ruimte

h007 deur=880x2315

toilet ruimte

toilet expeditie 2 m2

verkeersruimte 14 m2

h017 deur=1030x2315

techniek 1 m2

techniek 1 m2

ja001

trafo / containerruimte

container90 m2 ruimte

rolhek verkeersruimte 38 m2

ja002

=9

lhek

3 m2

ur

ro

verkeersruimte de

h010 deur=1030x2315

deur=1030x2315 h010

expeditie

ja003

winkelruimte 64 m2

290 605

Na de uitbreiding omvat La Vie c.a. 37.000m2, daarmee is het oppervlak met c.a. 3.500m2 vergroot. Het winkeloppervlak van De Bijenkorf is met c.a. 6.000m2 toegenomen tot c.a. 15.000m2, bij een totaal van 18.700m2. Het totale parkeerareaal is van c.a. 9.500m2 tot c.a. 11.000m2 toegenomen.

38 m2

techniek

rolhek

725-

116 m2

een “ongedeelde warenhuis uitstraling� kon krijgen, waarin de kantoren ondergeschikt zouden zijn. Inwilliging van dit verlangen bood een buitengewoon belangrijke verbetering van de massa van het gebouw op de hoek van de Lange Viestraat en de Sint Jacobsstraat met oppervlaktewinst voor de hoger gelegen kantoren. Een complicatie bij honorering van het verzoek was, dat aangezien de bedrijfsvoering van Regardz doorgang moest vinden, dat kozijnen en beglazing tijdens de verbouwing intact moesten blijven. Tenslotte kon het gebouw ook aan de Sint Jacobsstraat worden vergroot en fietsenstalling en inpandig loading dock worden toegevoegd.

930x2335

26

Het La Vie complex maakt sinds 2005 deel uit van de portefeuille die door MN wordt beheerd. Onmiddellijk na de verwerving door MN vroeg Jan Berger -CEO van De Bijenkorf- aan MN om de mogelijkheden tot vergroting van het vloeroppervlak van het warenhuis te onderzoeken. In 2006 verleende MN Services bij monde van George van Hooydonk en Rob Roggeveen Rijnboutt bv opdracht voor het ontwerp van de uitbreiding c.a. van La Vie. In het in 2007 gestarte ontwerpproces werd naast het vergroten van het vloeroppervlak door het betrekken van een hoger -gelegen kantoor verdieping ook optimalisatie van winkelareaal diepgaand bestudeerd. Was in het complex zoals dat in de jaren tachtig door Ellerman werd ontworpen de aansluiting op de middeleeuwse structuur aan de Sint Jacobsstraat en de Rozenstraat nog zichtbaar, in het huidig ontwerp is de structuur van Berlage met name voor de uitbreiding aan de Sint Jacobsstraat tot uitgangspunt genomen. Het verlangen om de zichtbaarheid van de etalages drastisch te verbeteren leidde tot het besluit de bovengelegen erkers en de verbindingsbrug te slopen. Op uitdrukkelijk verzoek van De Bijenkorf werd onderzocht of het gebouw van maaiveld tot dak

Begane grond nieuw


trappenhuis 23 m2

trappenhuis 25 m2

etalage

9975+

T4

trap/schach 64 m2

6 m2

11725+

4200+ 2800+

T7

T4

T7

luik, klimmijzer

t/vide

magazijn 22 m2

vide

schacht 9 m2

buitenzijde rolhek aan

10 m2

schacht 11 m2

NSA

33 m2

km

kantoorruim

te

408 m2

LBK 2

63 m2

T3

T3

trap/schacht/vide 13 m2

lbk 2 n.t.b.

41 m2

Parkeerdek 7

5050+

trappenhuis

winkeloppervlak

6850+

12700+

13 m2

3805 m2

Parkeerdek 13

12540+

trappenhuis 13 m2

14500+

luik, klimmijzer

600x1400

9975+ 11725+

4200+ 2800+

600x1400

600x1400

vide

T5

schacht 1 m2

LBK 1

67 m2

werkkast 3 m2

5 m2

verkeersrui 11 m2

vluchtweg 12 m2

1 m2

LBK 3

reglit wand

10 m2

kanalen in daktuin integreren

lbk 3

lbk 1

mte

kanaal, toevoer over dak 2x1m

LBK 3

64 m2

opslag

T5

schacht

18 m2

verkeersrui 38 m2

kanaal, retour over dak 1,5x1m

etalage 12 m2

mte

toiletten 50 m2

schacht

lift

schacht

14 m2

1 m2

lift

1 m2

14 m2

750+p

600x1400

n.t.b.

600x1400

67 m2

600x1400

trap/schacht/vide 96 m2

Parkeerdek 6

Parkeerdek 12

trap/schacht/vide

vluchtweg

24 m2

4 m2

4200+

6850+

12700+

14500+

12700+

5050+

12660+

12750+ 5100+

trede

trap/schacht/vide 12 m2

T2

entreehal parkeergarage 22 m2

T2

3825+

12325+

11475+

stijgpunt parkeergarage 22 m2

T8

T8

plenum parkeergarage 18 m2

plenum parkeergarage 18 m2

N

N

11725+

kantoorruimte

buffer

406 m2

56 m2

12325+

verkeersruimte 43 m2

T6

T6

toiletten 17 m2

trap/schacht/vide

toiletten 48 m2

trappenhuis

17 m2

trappenhuis

lift uitloop 1200 mm+ peil

kantoorruimte

13 m2

13 m2

verkeersruimte

schacht

9 m2

1 m2

1 m2

12 m2

831 m2

verkeersruimte

schacht

vluchtweg

schacht

10 m2

werknummer

schacht

1 m2

werknummer

1 m2

opdrachtgever

vide

nz

werk

ne bin aa lhe

11 m2

werk

254 m2

stadium

bestek onderwerp tekening

trappenhuis

dakterras

18.375 5 5e verdieping

1e verdieping

9975+

13 m2

3e verdieping

17800+

reglit wand

17800+

17050+

17050+

schaal

1:100

luik, klimmijzer

12 m2

formaat

15250+

A0+

15.050 4 4e verdieping

getekend

schaal

1:100

etalage

750+p

formaat

1e verdieping 4200+

19600+

kantoren nieuw

onderwerp tekening

11 m2

vide

18 m2

De Bijenkorf, La Vie - Utrecht

20350+

19600+

stadium

etalage

14 m2

verkeersruimte

4200+

opdrachtgever

20350+

38 m2

bestek

ro

lift

Mn Services N.V.

21485+

lift

14 m2

verkeersruimte

De Bijenkorf, La Vie - Utrecht

k

9 m2

13 m2

403 m2

T1

n

schoonmaker

trappenhuis

kantoorruimte/kantine

11727+

21.700 6 6e verdieping

e ijd

T1

Mn Services N.V.

0674

22915+

0674

2800+

A0+

3e verdieping 11725+

15250+

14500+

14500+

getekend

datum

trap/schacht/vide 64 m2

17-05-2011

datum

17-05-2011

12700+

12700+

gewijzigd

11950+

11950+

gewijzigd

11.725 3 3e verdieping

tekeningnummer

305

tekeningnummer

303

10150+

Derde verdieping nieuw

Eerste verdieping nieuw

10150+

9400+

9400+

8.400 2 2e verdieping

7600+

5100+

7600+

6850+

6850+

5050+

5050+

4300+

4300+ 4.200 1 1e verdieping

2500+

2500+

1750+

1750+

50-

0 0 Begane grond

250-

mv

800-

2800-

1000-

2800-

-4.200 -1 kelder

7.200

7.200

X2

7.200

X4

7.200

X6

7.200

X7

7.200

X8

7.200

X9

7.200

X10

5.000

X11

A1

X12

5.000

5.000

A3

A2

5.000

5.000

A5

A4

28

5.000

5.000

A7

A6

A8

29

28.350 8 dakplattegrond

trappenhuis 23 m2

25.025 7 7e verdieping 7000+ 8400+

trap/schacht/vide

T4

T7

21.700 6 6e verdieping

13 m2

18.375 5 5e verdieping

trap/schacht/vide 37 m2

15.050 4 4e verdieping

magazijn

b

22 m2

11 m2

Lange Viestraat

schacht

11.725 3 3e verdieping

c

c

trap/schacht/vide 13 m2

N

St. Jacobstraat b

8.400 2 2e verdieping

T3

werknummer

4.200 1 1e verdieping

0674

opdrachtgever

Mn Services N.V.

werk

De Bijenkorf, La Vie - Utrecht

stadium

4032 m2

Parkeerdek 9

7600+

definitief ontwerp

0 0 Begane grond

winkeloppervlak

onderwerp tekening

doorsnede BB-CC trappenhuis

9400+

13 m2

600x1400

schaal

1:100 7000+

formaat

8400+

600x1400

T5

schacht 1 m2

-4.200 -1 kelder

miva toilet

vluchtweg

verkeersruimte 9 m2

schacht 1 m2

7.200

4 m2

12 m2

lbk 1 verplaatst naar 3e verdieping

A0+

containerrui

7.200

Y21

mte

8 m2

7.200

Y19

7.200

Y17

7.200

Y15

7.200

Y13

7.200

Y11

7.200

Y9

7.200

Y7

getekend

datum

7.200

Y5

17-05-2011

Y3

gewijzigd

Y1

tekeningnummer

221

Langsdoorsnede nieuw

lift

14 m2

600x1400

600x1400

500x1500

Parkeerdek 8

trap/schacht/vide 24 m2

trap/schacht/vide 90 m2

8400+

9400+

7600+

trap/schacht/vide 12 m2

7650+

T2 stijgpunt parkeergarage

T8

6375+

plenum parkeergarage 18 m2

N

22 m2

22915+

buffer

56 m2

21485+

21.700 6 6e verdieping

20350+

trappenhuis 13 m2

T6

20350+

19600+

19600+

8400+

18.375 5 5e verdieping

17800+

17800+

17050+

17050+ trap/schacht/vide 17 m2

15250+

7000+

verkeersruimte

schacht

9 m2

1 m2

vluchtweg 12 m2

15.050 4 4e verdieping

schacht 1 m2

0674

9 m2

8400+

12700+

opdrachtgever

T1

werk

De Bijenkorf, La Vie - Utrecht

4 m2

13 m2

containerruimte 8 m2

lift

14 m2

11950+

11.725 3 3e verdieping

10150+

stadium

bestek trappenhuis 7000+

14500+

12700+

11950+

Mn Services N.V. miva toilet

kantoor de Bijenkorf 318 m2

15250+

14500+

werknummer

verkeersruimte

10150+

9400+

9400+

onderwerp tekening

2e verdieping

8.400 2 2e verdieping

7600+

schaal

1:100

5100+

7600+

6850+

6850+

formaat

A0+

5050+

getekend

5050+

4300+

4300+ datum

4.200 1 1e verdieping

2500+

gewijzigd

2500+

1750+

1750+ tekeningnummer

304 50-

0 0 Begane grond

250-

800-

2800-

mv

1000-

2800-

-4.200 -1 kelder

7.200

X2

7.200

X4

7.200

X6

7.200

X7

7.200

X8

7.200

X9

7.200

X10

7.200

X11

5.000

X12

A1

5.000

A2

5.000

A3

5.000

A4

5.000

A5

5.000

A6

5.000

A7

A8

Dwarsdoorsnede nieuw 28.350 8 dakplattegrond

25.025 7 7e verdieping

21.700 6 6e verdieping

18.375 5 5e verdieping

15.050 4 4e verdieping

b

Tweede verdieping nieuw

17-05-2011

Lange Viestraat

11.725 3 3e verdieping

c

c

St. Jacobstraat 8.400

b

2e verdieping 8400+


- Accentueren van reliëf met grassen - Oplopende beplanting richting achtergevel - Roodbloeiende beplanting in driehoeken

Daktuin

- Klimplanten tegen achtergevel - Mooi winterbeeld - Vlinder- en insectenlokkende planten

Op het dak van de uitbreiding van De Bijenkorf op de tweede verdieping wordt een daktuin aangelegd. Citaat uit de toelichting op het ontwerp van Richard Koek

30

“ Wanneer je op een hogere verdieping van een gebouw in een bebouwde omgeving naar buiten kijkt, zie je pas hoe groot de dakoppervlakten zijn. Om de kwaliteit van deze oppervlakten te verbeteren worden er steeds vaker ‘groene’ daken aangelegd. Belangrijkste reden om te kiezen voor een daktuin is nog altijd dat een groen dak er mooi uit ziet en het de woon/ werkomgeving aanzienlijk verbeterd. Daarnaast is het het een belangrijke ingreep om het gebouw klimaatbestendig te maken, ook kan het de ecologische waarde in de stad vergroten. Met het aanleggen van een daktuin wordt altijd een meerwaarde gecreëerd.”

31


Uitvoering La Vie stilgelegd

32

Op 20 december 2012 vindt de aanbesteding van het project plaats. Aannemingsbedrijf Jurriëns bv heeft de laagste prijs ingediend, Bouwbedrijf M.J de Nijs & Zonen bv is opvolger. Op 19 augustus 2013 vindt formeel start van de uitvoering plaats op basis van een nog niet onherroepelijke omgevingsvergunning. De algemene verwachting is dat de procedure bij de Raad van State geen problemen zal opleveren. Evenwel op 18 juni 2014 komt de uitspraak van de Raad van State waarbij, het besluit van de gemeente tot vaststelling van het Bestemmingsplan en de daarop gebaseerde omgevingsvergunning wordt vernietigd. Per direct wordt de uitvoering van de bouw stil gelegd. Onmiddellijk wordt alles in het werk gesteld om het Bestemmingsplan opnieuw vast te stellen en een nieuwe onherroepelijke omgevingsvergunning verstrekt te krijgen. Op 5 september 2014 wordt de aannemingsovereenkomst met Aannemingsbedrijf Jurriëns bv voortijdig beëindigd. Er ontbreekt het vertrouwen dat de uitvoering van het complex door Jurriëns bv tot een goed einde kan worden gebracht.

33


De aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen B.V.

34

Begin september 2014 benadert Kees Rijnboutt Thijs de Nijs om hem te polsen of het Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen, als opvolger bij de destijds gehouden aanbesteding, bereid is om de uitvoering van het project voort te zetten. Opdrachtgever en architect zijn zich terdege bewust van de bijzondere en delicate positie waarin het werk door alle omstandigheden terecht is gekomen. Uitstekend en intensief overleg met de directie van het Bouwbedrijf, mede gebaseerd op het reeds sedert lang bestaande grote wederzijdse vertrouwen tussen De Nijs en Rijnboutt, leidt tot grote vreugde van opdrachtgever en architect tot inwilliging van het verzoek tot continuering van het werk door De Nijs. Winfred de Nijs, bestuursvoorzitter, tot George van Hooydonk: “Ik geef u mijn woord�!

Thijs de Nijs zal zich onmiddellijk persoonlijk inzetten om met alle bij het werk als onderaannemer betrokken partijen tot overeenkomst te komen het werk voort te zetten. Hij neemt bovendien het besluit om een bouwkraan midden op het dak van het gebouw te plaatsen, omdat naar zijn overtuiging in het centrum van Utrecht, waar ruimte uiterst schaars is, het logistiek de enige manier is om het werk tot een goed einde te brengen. In de volgende maanden worden in een groot aantal gesprekken onder gemeenschappelijk voorzitterschap van Thijs de Nijs en Kees Rijnboutt, vaak samen met de bij het werk betrokken adviseurs, alle onderaannemers uitgenodigd tot gesprek en wordt met vrijwel alle overeenstemming bereikt tot voortzetting van de werkzaamheden.

35


“Je kunt door je ellende beter rennen dan kruipen” wijsheid van Thijs de Nijs

36

Op 10 juni 2015 wordt de bouwkraan op het dak van La Vie geplaatst en op 22 juni vind de officiële herstart van de werkzaamheden door Bouwbedrijf M.J. De Nijs & Zonen bv plaats. Onder leiding van hoofduitvoerder Gerard Vermeer wordt enthousiast een vliegende start gemaakt. Alle hoeken van het complex worden onmiddelijk aangepakt. Er wordt flink voortgang gemaakt maar er zijn ook enige problemen die om een oplossing vragen. Niet alleen het voortdurend ruimtegebrek om bouwmaterialen op te slaan is een handicap voor de uitvoering van het bouwproject. Een nog groter probleem vormt de productie van geluid waarvan de productie bij het werken onontkoombaar is, maar dat tegelijkertijd storend is voor de gebruikers van de faciliteiten van Regardz en De Bijenkorf. Waar de gemeente niet geneigd is mee te werken aan het verzoek om te werken buiten “gewone werktijden”, tenzij de veiligheid dat noodzakelijk maakt, wordt de voortgang van de werkzaamheden ernstig bemoeilijkt. Eigenlijk resteert er voor de aannemer per dag slechts één uur, namelijk van zeven tot acht uur in de morgen, om onbelemmerd te kunnen werken. Uitvoerders worden voortdurend uitgedaagd om listen te verzinnen en onderhandelend met alle betrokkenen tijd om te werken te creëren.

37


De Nijs werkt

38

39


Het einde van de verbindingsbrug

40

Voor de ontwikkeling van commerciële stedelijke voorzieningen bleek de verbindingsbrug tussen La Vie en C&A een grote belemmering. In feite vormde de brug een visueel obstakel voor de groei van kwalitatief hoogwaardige centrumvoorzieningen in de Sint Jacobsstraat. Het inmiddels achterhaalde uitgangspunt van de verbinding tussen La Vie en C&A -de brug huisvestte inmiddels een deel van het “back of house” van De Bijenkorf- maakte de sloop van de brug mogelijk.

41


42

43


De voltooiing nadert. Tien jaar vertrouwen van de mannen van MN: “dat het goed zou komen�, wordt beloond. Het werk komt mooi en op tijd klaar. Het team van MN en De Nijs heeft een heel bijzondere prestatie geleverd.

44

45


Entree De Bijenkorf Op 25 oktober 2016 vindt de oplevering van het werk aan De Bijenkorf plaats. Op 22 december 2016 vindt de eindoplevering van het werk aan zowel MN en Q-Park plaats.

46

47


Restaurant De Bijenkorf

48


Werken in De Bijenkorf

50

51


Studeren bij Regardz

52

53


Parkeren in La Vie Van zeer grote betekenis was het in 1986 incorporeren van een parkeergarage in het complex. Vanwege de schaarse parkeermogelijkheden van Utrecht groeide de parkeergarage uit tot een essentiÍle voorwaarde voor het voortbestaan van het La Vie complex met huurders zoals De Bijenkorf en Regardz. Naast het parkeren van auto’s is een nieuwe fietsenstalling in het complex voorzien.

54

55


Sint Jacobsstraat

56

57


15 februari 2017

58

59


60

61


Colofon

Opdrachtgever: MN George van Hooydonk Rob Roggeveen Peter Soeters Adviseur opdrachtgever: Haghe Stins bv Martijn Vis

62

Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen B.V. Thijs de Nijs Martin de Waal Gerard Vermeer Architect: Rijnboutt bv Mattijs Rijnboutt Kees Rijnboutt Jaap Hoving Bouwdirectie: Rijnboutt bv Jan Oudeman Bouwtoezicht: Aumento bv Pieter van den Berge Constructeur: Royal Haskoning Harm Kraaijenbrink Installatieadviseur: HE-adviseurs Jan Andries Boon Adviseur brandveiligheid: Bureau Veldweg Wilton van Elst Fotografie: Kees Hummel Fotografie

Rijnboutt bv Barentszplein 7 1013 NJ Amsterdam T +31 (0)20 530 48 10 F +31 (0)20 530 48 20 www.rijnboutt.nl 15 februari 2017



La Vie Utrecht