Page 1


Sumari

941

Un bosc solidari de bons propòsits guarnirà el Nadal pàg. 4

Decidim no convenç al ple perquè demani a Laborda que retorni l’acta de regidora pàg. 6

El debat sobre la jornada continua dóna raons per seguir amb la jornada partida pàg. 8

L’Any Lorca ultima les activitats abans de l’espectacle especial de cloenda pàg. 17

Al punt de mira .....pàg. 04 Política

.....pàg. 05

Societat

.....pàg. 08

Cultura

.....pàg. 16

Cinema

.....pàg. 20

Esports

.....pàg. 22

Passatemps

.....pàg. 25

Participació

.....pàg. 26

Mirant Enrere

.....pàg. 30

Horòscops

.....pàg. 33

Guies

.....pàg. 34

Ciutadans

.....pàg. 40

La Revisteta

.....pàg. 42

Serveis

.....pàg. 44

Felicitats

.....pàg. 46

SOCIETAT:

SOCIETAT:

CULTURA:

ESPORTS:

CIUTADÀ:

El Gran Recapte supera les xifres de l’any passat i recull 18.900 quilos a Ripollet pàg. 12

Hi ha 48 ordres d’allunyament vigents al municipi per casos de violència masclista pàg. 14

La companyia Ruta 40 interpreta al Teatre Auditori un premiat i llarg dinar de Nadal pàg. 16

Es busca solució per a les apagades que pateix contínuament el pavelló Barneda pàg. 22

Roser Pecanins, directora de la Biblioteca Municipal que ara es jubila pàg. 40


Campanya de Nadal l Al punt de Mira l 4

300 arbres de Nadal solidaris i socials guarniran botigues, equipaments i bars David Rúa

L’Ajuntament va presentar dimarts una original campanya de Nadal que ha comptat amb la col·laboració de la UCR, el Gremi d’Hostaleria, el Mercat Municipal i el Gremi d’Instal·ladors. Sota el nom de ‘El bosc social i solidari’ es distribuiran pel municipi 300 arbres de Nadal fets amb fusta local i elaborats per Aspasur que llueixen paraules com ara solidaritat, barri, pau, bondat, alegria o il·lusió. La iniciativa és solidària ja que l’Ajuntament ha aportat els 10.000 euros del preu dels arbres, fets per 40 persones durant dos mesos, a la compra de la fusta i a Aspasur i social ja que proclamen valors i bons propòsits. Sorteig entre els clients de la UCR També presenta novetats el tradicional sorteig de la Unió de Comerciants. Enguany serà de premi directe. Durant la campanya nadalenca els comerciants locals donaran als clients unes butlletes que poden estar premiades amb 10 euros als propis comerços. En cas que la butlleta no estigui premiada els clients podran omplir-la i participar en un concurs de 500 euros. En total els premis arribaran a 5.000 euros. L’avantatge, com apunta el president de la UCR Sergi Samper, “és que pots aprofitar el premi durant la mateixa campanya de Nadal”. Pel que fa a l’enllumenat especial de Nadal l’alcalde ha apuntat que “es mantindrà com els anys anteriors” i s’afegirà la il·luminació d’alguns arbres i projeccions especials en edificis emblemàtics del municipi.

Presentació de la campanya amb membres d’Aspasur i autoritats DAVID RÚA

Bona resposta al Black Sunday de la UCR abans de la campanya de Nadal La Unió de Comerciants (UCR) va celebrar diumenge passat, 27 de novembre, el “Black Sunday”, una fira del comerç local aprofitant el “Black Friday”. La fira va comptar amb descomptes, actuacions de ball, una desfilada on es van mostrar productes i serveis dels comerciants associats i una petita mostra de gastronomia. La UCR ha fet una valoració positiva de l’activitat, que va comptar amb un augment del nombre de comerciants participants respecte les darreres edicions, amb nous estands participants. La Unió de Comerciants va aprofitar la fira per entregar els premis del 1r Concurs de Paranys que s’ha dut a terme aquest mes de novembre, una iniciativa destinada als més petits.


Política l Revista de Ripollet l 6

Decidim no convenç al ple perquè demani a Laborda que retorni l’acta de regidora David Rúa

El ple de novembre va suposar el segon capítol de l’enfrontament entre el govern i la regidora no adscrita Mònica Laborda i l'enèsim entre l’actual govern i els partits de l’anterior (PSC i PDECAT). El primer punt a debat al ple feia referència a l’ampliació de funcions a l’organisme de gestió tributària de la Diputació per tal que tramiti més impostos locals. La regidora d’hisenda Pilar Castillejo va puntualitzar que a diferència del que s’havia fet anys abans ara es delega només la recaptació i l’Ajuntament conserva la gestió dels impostos. Però malgrat aquesta explicació PSC, PDECAT i aquest cop també Cs van apuntar que suposa una contradicció amb el que defensaven els regidors del COP-CpR quan eren oposició. Retrets en un punt que es va aprovar sense vots contraris, només amb les abstencions de PSC i PDECAT. Amb consens, només es va abstenir el PSC, es va aprovar també una modificació a la plantilla del Patronat de Cultura que suposa promoció interna i per unanimitat l’extinció de la concessió d’ús dels terrenys prop del Baricentro on hi ha cartells publicitaris que donen a l’autopista. Quan es torni a cedir els cartells hauran d’estar més allunyats de la C-58. A les mocions el consens va permetre aprovar la de Ciutadans per reclamar a la Generalitat el deute de les llars d’infants i per unanimitat la que feia referència als drets humans i la igualtat de gènere. La discrepància va tornar a aparèixer

Laborda escoltant la intervenció de Sànchez llegint la moció DAVID RÚA

en el debat de la moció contra el transfuguisme presentada per Decidim i que no es va aprovar perquè només va comptar amb el suport d’ERC. Amb el text el govern pretenia que el ple demanés a la regidora no adscrita Mòni-

ca Laborda que retornés l’acta al seu grup. Però la resta de partits van criticar que es portés al ple “un tema intern” i van defensar que marxar d’un grup polític i passar a no adscrit “no és transfuguisme”.

L’oposició obliga a posar en marxa les fonts ornamentals i a reformar el ROM El govern manté aturades les sis fonts ornamentals perquè “no hi ha recursos ni personal” per mantenirles en marxa seguint les mesures de prevenció per legionel·losi. El regidor de medi ambient Ramiro Moldes va explicar que l’anterior govern no va calcular el cost del manteniment del sistema instal·lat a les fonts després de l’episodi de fa dos anys. I l’alcalde va confirmar que estudien “transformar-les en espais més sostenibles econòmica i ecològicament”. De moment, però, les hauran d’encendre si no volen saltar-se el mandat del ple. Tots els regidors a excepció dels d’ERC i Decidim van votar a favor de la moció del PSC que reclama “posarles en marxa de forma immediata”. Malgrat l’aprovació l’alcalde va sentenciar que “cap font es posarà en marxa mentre hi hagi risc”. L’oposició també va aprovar amb l’abstenció d’ERC i Decidim la moció que demana la universalització de la teleassistència i amb el vot contrari del govern i ERC, que pensen que cal un programa més ampli de participació i no un “pedaç” la creació d’una comissió per reformar el Reglament Orgànic Municipal (ROM).


Política

l7

Política

El ple dóna suport Desenes de persones als càrrecs electes recorren el poble encausats pel procès per la residència David Rúa

David Rúa

Els vots de Decidim, ERC, PDECAT i la regidora Laborda van aprovar al ple de novembre una moció de suport a tots els representants institucionals per defensar el procés democràtic de Catalunya. La resta de grups polítics del ple (PSC, PP i Cs) hi van votar en contra. A la moció es denuncia “la judicialització de la vida política a l’estat espanyol”, es mostra solidaritat amb els “càrrecs electes i corporacions locals que en l’actualitat tenen procediments judicials oberts per defensar la sobirania municipal” i es reafirma la “il·legitimitat de l’ús polític dels tribunals per vulnerar El PSC, PP i Cs van la voluntat democràvotar en contra de la tica del poble”. En la seva intervenció la timoció dient que cal nent d’alcalde Pilar respectar la llei Castillejo va explicar que hi ha 13 casos oberts i més de 300 denúncies. L’aprovació de la moció va ser seguida a la sala de plens per membres de Ripollet per la Independència, entre els quals hi havia la nova coordinadora Núria Gorina. Entre els contraris al text el popular Víctor Diéguez va apuntar que “el que converteix una urna en un símbol democràtic és el respecte a les lleis”, el portaveu de Ciutadans Josep Gabarra va afirmar que “a Espanya no es persegueixen les idees” i el socialista Tirado argumentava que “si un càrrec polític se salta la llei perd legitimitat”.

Des de la Plaça Joan Abad fins l’Ajuntament caminant gairebé tota la Rambla fins a Sarrià de Ter i tornant pel carrer Sant Jaume i Balmes. Desenes de persones van reclamar al llarg de tot el camí la Residència Ja! en la segona manifestació a favor d’aquest equipament. A la sessió del ple no es va parlar gaire sobre la residència. El tema només va aparèixer al torn de preguntes on Parralejo va preguntar a l’alcalde per les gestions fetes i l’opinió que tenia de la declaració de la consellera Dolors Bassa que no destinaria diners a construir cap residència. L’alcalde, JM Osuna, va dir que estan treballant en “l’elaboració del model de residència que volem” i que quan el tinguin el presentaran. I respecte a les declaracions de la consellera va afirmar que l’entristien “perquè volem que sigui pública” però que no li sorprenia.

La segona manifestació va ser força seguida DAVID RÚA


l Revista de Ripollet l 8 Societat 8

El debat sobre la jornada continua dóna raons per seguir amb la jornada partida David Rúa

La Plataforma d’AMPA de Ripollet (PAR) havia organitzat un debat equilibrat sobre la jornada continua, amb ponents autoritzats a favor i en contra. Però l’absència a última hora de Sònia Ceballos, mestra d’una escola que aplica la jornada contínua i l’endarreriment de Fabian Mohedano, promotor de la reforma horària, van deixar el debat en una interessant xerrada a favor de la jornada partida. Àlex Castillo, de la FAPAC, va insistir que el debat de l’horari “s’ha de fer pensant en l’alumne i no en els mestres” i la mestra i investigadora Laura Domingo va posar sobre la taula que es tracta “d’un debat molt poc pedagògic”. I no li falta raó ja que gairebé tots els arguments que es van donar durant la sessió van ser econòmics o d’organització social sent l’à-

Els ponents a la taula rodona a la part final del debat DAVID RÚA

pat a l’escola i l’hora que es fa la peça clau. Per la seva banda el pedagog Jaume Aguilar va defensar el projecte ‘Escola a temps complet’ que proposa mantenir obertes les escoles fins les 19h per tal d’oferir als alumnes activitats educatives voluntàries i no lectives més enllà de l’horari escolar.

En Fabian Mohedano aposta per “sincronitzar els horaris per fer que a partir de les 16h comencin les extraescolars” i considera que fer dinar als alumnes a les 15h “no és saludable”. S’ha obert el debat i ja en la primera sessió s’ha posat de manifest la complexitat del tema i les seves implicacions socials i econòmiques.


Societat l Revista de Ripollet l 10

El servei de lloguer de bicicletes R-Bici tanca la temporada amb més de 1.000 préstecs Anna Puertas

La regidoria de Transport i Mobilitat ha fet una bona valoració de la temporada de l’R-Bici, el servei de préstec de bicicletes que hi ha instal·lat al parc del Riu Ripoll i que va entrar en funcionament l’any 2013. Aquesta temporada, l’R-Bici ha estat obert des de juliol i fins el passat mes d’octubre i en quatre mesos s’han realitzat 1.181 préstecs entre les 434 persones que s’han donat d’alta al servei. Els usuaris de l’R-Bici, que han respost una enquesta, han fet una bona valoració del servei però consideren que es pot millorar el calendari i horari d’o-

bertura. De fet, molts usuaris han demanat que s’obri tots el 365 dies de l’any. Els usuaris també han demanat una ampliació del nombre de bicicletes per a infants i disposar de lloguer d’accessoris com cadenats, cascs o cadiretes per a bebès, entre d’altres. Transport sostenible L’Ajuntament de Ripollet ha rebut dues bicicletes elèctriques cedides per la Diputació de Barcelona, que se sumen a la que el consistori ja tenia. Així, l’Ajuntament fa servir les tres bicicletes per a que els treballadors dels diferents departaments puguin desplaçar-se.

El servei compta amb bona acollida ARXIU REVISTA DE RIPOLLET


Societat l Revista de Ripollet l 12

El Gran Recapte supera les xifres de l’any passat i recull 18.900 quilos a Ripollet Anna Puertas

El cap de setmana passat els ripolletencs van tornar a col·laborar en una nova edició del Gran Recapte d’aliments. Els passats divendres 25 i dissabte 26 més d’una seixantena de voluntaris es van repartir als 11 punts de recollida que es van instal·lar als supermercats per recollir les donacions d’aliments com llet, oli, arròs, pasta i conserves, entre d’altres. Després de dues jornades, el grup de voluntaris locals van recollir un total de 18.900 quilos, superant els 10.200 quilos recollits l’any passat. Els aliments recollits al Gran Recapte

es donaran a Càritas Ripollet i al Centro Reto, que atenen 1.056 i 258 persones respectivament. L’objectiu és donar 25 quilos d’aliments a totes les persones, per la qual cosa faria falta un total de 32.850 quilos. Malgrat que a Ripollet hi ha un dèficit de 13.950 quilos, els aliments restants vindran d’altres poblacions que han tingut un excedent de donacions. A nivell global, el Gran Recapte ha superat les 4.000 tones d’aliments recollits, a través dels 2.500 punts de recollida i amb la participació de 26.000 voluntaris. Després de les tasques de classificació, els aliments es repartiran a les entitats beneficiàries.

Es van instal·lar 11 punts de recollida ANNA PUERTAS


Societat

l 13

L’institut Palau Ausit recapta fons per a la Marató de TV3 amb diverses activitats Anna Puertas

L’institut i l'AMPA del Palau Ausit van organitzar diumenge passat, 27 de novembre, una jornada plena d'activitats per recollir fons per a la Marató de TV3, que enguany està dedicada a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Alumnes, professors, famílies i entitats van treballar conjuntament per oferir una programació que es va iniciar a les 11h amb una xocolatada i venda de pastissos i que al llarg del matí va comptar amb tallers de manualitats, una marató de ball amb dansa contemporània, salsa, bachata o line dan-

ce entre d'altres, curses solidàries i un taller de fotografia. A banda, al pati de l’institut es van instal·lar diverses parades amb un mercat d’objectes perduts i un mercat

Al llarg de tot el matí es van fer tallers de manualitats, foto i classes de ball d’objectes de segona mà donats per les famílies. La jornada solidària es va tancar amb una paella popular. Els actes per recaptar fons per la Marató de TV3 continuaran el cap de setmana del 17 i 18 de desembre.

Diverses activitats per a tothom ANNA PUERTAS


Societat l Revista de Ripollet l 14

Hi ha 48 ordres d’allunyament vigents al municipi per casos de violència masclista David Rúa

D’octubre de 2015 a setembre de 2016 el Circuit d’atenció a les dones en situació de violència masclista, que agrupa als serveis sanitaris, la policia, serveis socials i el servei d’atenció a les dones, ha atès 205 dones. D’aquestes 112 han presentat denúncia per violència de gènere i actualment hi ha vigents 48 ordres d’allunyament. Segons la memòria presentada pel Circuit amb motiu del Dia contra la Violència vers les dones el perfil més freqüent és el d’una dona d’origen espanyol, amb una edat compresa entre els 20 i 45 anys, nivell d’estudis primaris, laboralment en atur sense rebre cap tipus de prestació i que es troba en situació de violència principalment física i psicològica per part de la parella. Una informació i unes xifres que fan

L’acte central del 25N va pintar el nom de víctimes a la Plaça del Molí DAVID RÚA

més proper el drama de la violència masclista i les seves víctimes mortals. En memòria de totes elles el passat divendres 25 es van pintar els seus noms a la Plaça del Molí acompanyat del lema ‘Ens volem vives’. Aquest divendres dia 2 de desembre es completa el programa del 25N amb

un taller de prevenció de les violències de gènere a través del teatre social dirigit als joves del Kftí i amb el taller pràctic d’autodefensa que tindrà lloc al vestíbul del pavelló a les 18h i que donarà pas a les 20h a l’actuació musical de la cantautora Marina Ràfols i la violinista i cantant Fanny Abela.


Cultura CulturallRevista Revistade deRipollet Ripolletll16 14

La companyia Ruta 40 interpreta al Teatre Auditori un premiat i llarg dinar de Nadal David Rúa

Aquest divendres dia 2 de desembre els espectadors podran gaudir al Teatre Auditori a partir de les 21h del Premi Butaca 2015 al millor espectacle de petit format, el muntatge ‘El llarg dinar de Nadal’ de la companyia Ruta 40. Una gran proposta teatral que a partir d’un dinar familiar, bé són 90 dinars que seuen a taula a quatre generacions, ens explica la història de la família Bayard. I en paral·lel ens ofereix una reflexió lúcida sobre la condició humana, sobre la vida i la mort, la família i la tragèdia eterna i quotidiana del pas del temps. Una representació que combina el drama i la comè-

dia i que suposa una exhibició de les capacitats del teatre. Les entrades tenen un preu de 16€. Diumenge teatre infantil El diumenge 4 arriba una nova proposat del programa Petit Mercat Vell. A partir de les 18h i amb entrades a un preu de 5 euros, malgrat que també hi ha descomptes i packs familiars, es podrà veure l’espectacle ‘Els tres porquets es caguen de por’ de la companyia Samfaina de Colors. Es tracta d’un muntatge dirigit a infants de 2 a 6 anys amb música tradicional en directe en el qual s’explica una versió del conte que fa èmfasi en la necessitat de vèncer la por.

Imatge de la representació ASSOCIACIÓ ESPECTADORS

CRÍTICA DE TEATRE EL LLARG DINAR DE NADAL Autor: Thornton Wilder – Director: Alberto Díaz

Ara que entrem en el mes de les festes i les grans diades gastronòmiques familiars, val la pena acostar-se al Teatre Auditori per gaudir d’aquest llarg dinar de Nadal que abasta 90 anys de la vida d’una família a través de diverses generacions, però que ho explica en només una hora de durada. Això es a causa de la prodigiosa capacitat de síntesi del text, escrit per un gran autor nord-americà, Thornton Wilder (1897-1975), autor destacat de novel·la i peces teatrals, algunes de les quals han estat adaptades al cinema, i guanyador dos cops del Premi Pulitzer. Síntesi no vol dir pas superficialitat, ans al contrari. L’obra es una intel·ligent i delicada combinació de diàlegs i situacions, que ens farà anar del segle XIX al XX, amb tots els canvis que el pas dels temps comporta en els àmbits socials, familiars, etc. I veurem transformar-se als actors, un petit grup d’intèrprets, prodigiós, que esdevenen diferents personatges al llarg de la obra. Ara són vells, ara són joves i sempre son un altre, atès el llarg període vital de la família Bayard que coneixerem. Una altre manera ben subtil d’explicar la fugacitat de la vida. L’obra és una peça intimista, a mig camí del drama i de la comèdia (com ho és sempre la vida), que va triomfar en la seva categoria d’espectacle de petit format en els premis Butaca de l’any passat. També va ser un gran èxit a l’espai del Maldà on es va estrenar. Per descomptat, la considero de visió obligatòria. Joana Raja


Cultura l Revista de Ripollet Societat

l 17

L’Any Lorca ultima les activitats abans de l’espectacle especial de cloenda del dia 11 Anna Puertas

Ja ha passat gairebé un any des de la presentació de l’Any Lorca, amb un programa d’actes per commemorar els 80 anys de l’assassinat de Federico García Lorca. Al llarg d’aquests mesos s’han dut a terme activitats de tot tipus: recitals de poesia, representacions teatrals, activitats literàries, espectacles de dansa i exposicions, entre d’altres. En total, una cinquantena d’actes organitzats per més de 40 entitats. La darrera activitat emmarcada dins l’Any Lorca va ser l’espectacle “Sentiments”, el passat divendres 25 de novembre. El Teatre Auditori va acollir un espectacle creat per Jordi Núñez, de La Careta Teatre i que va comptar amb la participació d’actrius de La Careta i la col·laboració de Dansa Jove i Epidemic Dance Show, així com també de la guitarrista flamenca Alba Muñoz. A través de la poesia, la dansa flamenca i contemporània, el teatre i la mú-

L’espectacle “Sentiments” de La Careta Teatre va agradar molt al públic ANNA PUERTAS

sica en directe, es van representar diversos sentiments que apareixen a l’obra de Lorca, com la pèrdua, l’alegria, l’esperança, la culpa o la incomprensió, entre d’altres. Més música i dansa flamenca Abans de l’acte de cloenda de l’Any Lorca, encara queda una activitat més que homenatjarà l’artista granadí. Aquest dissabte, 3 de desembre, el Ballet Flamenco de Carmela celebrarà un espectacle al Teatre Auditori del

La valoració del programa d’actes de l’Any Lorca és molt positiva DAVID RÚA

Mercat Vell amb ball i música flamenca en directe i recital de poemes del “Romancero Gitano”. L’activitat serà a les 19.30h amb entrada gratuïta. Reconeixement a les entitats La jornada de cloenda de l’Any Lorca serà el diumenge, 11 de desembre. A les 12h s’inaugurarà una placa commemorativa al carrer Federico García Lorca, propera a la que ja hi havia. La placa, a banda de recordar els 80 anys de l’assassinat de Lorca, també busca plasmar la cooperació que hi ha hagut entre les entitats. L’acte de cloenda serà el mateix diumenge a les 18h al Teatre Auditori del Mercat Vell. L’acte comptarà amb la participació dels rapsodes Agustín Villar i Laura Yepes, Joan Nonell d’Amics del Teatre, Jordi Romero, professor de l’Escola de Música, i del grup de ball Manamá Dansa. A més, l’entitat Història i Imatge ha preparat tres projeccions: una fent un repàs dels diferents actes i dues més sobre la vida de Federico García Lorca.


Cultura I Revista de Ripollet l 18

Ple al Teatre Auditori amb l’espectacle sardanista ‘Retrats d’un sentiment’ Redacció

Ripollet Sardanista porta ja diversos anys treballant per la cultura catalana al municipi i aquest mes de novembre ha celebrat el seu 41è aniversari com a entitat. L’agrupació ja va iniciar la celebració el passat diumenge 20 amb una doble ballada de sardanes, on hi van venir ballarins d’arreu. L’entitat va tancar la celebració de l’aniversari diumenge passat, 27 de novembre, amb un dinar de germanor i el seu tradicional concert al Teatre Auditori del Mercat Vell. Amb el pati de butaques pràcticament al complet, l’entitat va portar l’espectacle “Retrats

d’un Sentiment”, un monòleg interpretat per Jordi Brunet amb text de Màrius Moneo tot fent un repàs proper i en clau d’humor dels darrers 150 anys d’història de Catalunya a través

L’espectacle va fer un repàs als darrers 150 anys d’història de Catalunya de l’evolució de la sardana. L’espectacle, que va agradar molt al públic, també va comptar amb la Cobla Marinada a la secció musical i el ball de la colla sardanista Violetes del Bosc, dues colles conegudes al món sardanista.

Música, dansa i monòlegs ANNA PUERTAS

El Centre Aragonès celebra els seus 20 anys amb activitats culturals i tradicionals Redacció

El Centre Aragonès ha arribat enguany a la xifra dels 20 anys i l’entitat ha celebrat aquesta data tan important amb un programa d’activitats que es va iniciar el divendres 25 amb una col·laboració especial amb les Nits de Música dedicades a Santa Cecília, patrona de la música. A banda d’escoltar cançons típiques d’Aragó, es va fer un repàs als 20 anys d’història de l’entitat amb documents sonors i fotografies antigues. La celebració va continuar l’endemà, dissabte 26, amb l’actuació del grup Los Titiriteros de Binéfar, un grup de titellaires reconegut a l’estat espanyol,

que va portar l’obra “En la boca del lobo”, una peça apta per al públic familiar on els assistents van riure de valent i van cantar cançons tradicionals acompanyats de música en directe.

Les activitats per celebrar els primers 20 anys han tingut molt bona acollida L’espectacle es va tancar amb l’actuació del grup de jotes infantil Aben Jot del Centre Aragonès de Mollet. La cloenda del 20è aniversari del Centre Aragonès va ser diumenge amb un vi d’honor i un dinar de germanor.

L’espectacle va agradar molt ANNA PUERTAS


l 19

Cultura l Revista de Ripollet

El CE l’Estel omple de tallers i música la Plaça del Molí pel seu 36è aniversari Redacció

El Centre d’Esplai l’Estel va celebrar diumenge passat, 27 de novembre, la festa del seu 36è aniversari. Ho va fer amb un bon grapat d’activitats destinades al públic infantil a la Plaça del Molí i que van poder compartir tant infants com famílies i monitors. Durant tota la tarda, els monitors de l’entitat van preparar diversos tallers, com un taller de vaixells fets amb taps de suro, màscares, un de maquillatge i un mural on cada infant va poder pintar allò que va voler. Un cop recollits els tallers, el grup d’animació Can Cantem va fer ballar i ju-

gar a infants i adults amb les seves cançons i jocs. Per tancar la celebració, l’Esplai l’Estel va repartir gots de xocolata calenta amb melindros entre tots els assistents per fer passar el fred de la tarda. L’Estel ha celebrat 36 anys educant en el lleure a infants i joves amb el seu esplai d’hivern i casals d’estiu però també ha portat diverses activitats culturals i d’oci a tot el municipi, com la Baixada de Carretons, la Nit Jove, el Caga Tió o el recent Correaigües. Fe d’errades Al titular de la notícia sobre l’aniversari de l’Estel de la setmana passada deiem per error 34è aniversari.

Can Cantem va animar la festa ANNA PUERTAS


Cinema | Revista de Ripollet | 20

Crítiques de cine ‘La reina de España’ Dir.: Fernando Trueba – Espanya, 2016

18 anys després de “La niña de tus ojos”, Trueba enllesteix la seva continuació, amb aquest cas evocant el rodatge d’una coproducció entre Espanya i els Estats Units, sobre la reina Isabel la Catòlica, feta enmig de la miserable postguerra espanyola. Cinema dins el cinema, que permet un munt d’homenatges cinèfils, alguns simpàtics (mostrar com és un rodatge -en la línia de “La noche americana”de Truffaut), altres agosarats (posar com a director del projecte a un dormilega “John Scott” -o sigui, John Ford- amb el rostre fatigat del veterà Clive Revill i fer-li fer la salutació feixista), o decididament nostàlgics (juntar a Cary Elwes i Mandy Patinkin, casi 30 anys després de “La princesa prometida”). O mostrar a la reina de la pel·lícula, una bellíssima Penélope Cruz, com companya de Kirk Douglas en “La pradera sin ley”, gràcies a la manipulació digital de les imatges. El film de Trueba reuneix a gairebé tot el repartiment original, que inclou un munt de grans noms del cinema espanyol, afegeix gent nova com Chino Darín o Carlos Areces i aconsegueix una comèdia coral força reeixida encara que no del tot rodona, amb algunes baixades de ritme i moments d’humor gruixut, i on no s’oblida del rerefons social, tant pel que fa a la repressió feta amb els vençuts (en paral·lel al rodatge s’està construint el Valle de los Caídos) com per la misèria social en general en què es vivia, amb una més que notable ambientació. Tot i així, un cop vist, el film és entretingut però es queda, pel meu gust, una mica desaprofitat, per sota de tot el que podria oferir atesa la premissa i repartiment del que parteix. En mans de Berlanga, per exemple, hagués estat una obra mestra total. Joana Raja

Cartellera

Del 2 al 6 de desembre Cerdanyola del Vallès Consultes: 93 692 11 25 Reserves: 93 580 61 84

VAIANA Dv a dm: 16.25 18.35 20.45 22.55 Matinal: 12.15 (3D): Dv a dm: 16.30 18.48 Matinal: 12.25 VILLAVICIOSA DE AL LADO Dv a dm: 16.50 18.50 20.50 22.50 Matinal: 11.50 TROLLS Dv a dm: 16.30 18.30 Matinal: 12.15 (3D): 12.20 DOCTOR STRANGE Dv a dm: 16.15 18.30 20.45 23.00 UN MONSTRUO VIENE A VERME Dv a dm: 16.40 18.55 ALIADOS Dv a dm: 16.45 19.15 22.40 ANIMALES FANTÁSTICOS Y DONDE ENCONTRARLOS Dv a dm: 16.30 19.15 22.30 Matinal: 11.50 (3D): 11.50 LA LLEGADA Dv a dm: 16.15 18.30 20.45 23.00 CIGÜEÑAS Matinal: 11.50 MAREA NEGRA Dv a dm: 20.45 23.00 1898. LOS ÚLTIMOS DE FILIPINAS Dv a dm: 16.15 18.30 20.45 23.00 LA REINA DE ESPAÑA Dv a dm: 22.30 PEPPA PIG: LAS BOTAS DE ORO Matinal: 12.00 ANIMALES NOCTURNOS Dv a dm: 16.45 19.15 22.45 OZZY Matinal: 12.00 *Sessions matinals: diumenge **Els horaris en vermell no es projecten dilluns 5 Montcada i Reixac www.cinemesmontcada.com Del 2 al 8 de desembre VAIANA Dv: 18.30 20.40 22.45 Ds a dm: 16.15 18.30 20.40 22.45 Dc i dj: 15.15 18.30 20.40 22.45 1898 LOS ÚLTIMOS DE FILIPINAS Dv: 18.15 20.30 22.45 Ds a dj: 16.15 18.15 20.30 22.45 TROLLS Ds a dm: 16.15 Dc i dj: 16.30 ANIMALES FANTASTICOS... Dv a dm: 18.00 20.30 Dc i dj: 16.15 18.00 LA LLEGADA Dv a dm: 18.15 20.30 22.45 Dc i dj: 20.40 22.45 UN TRAIDOR DE LOS NUESTROS Dg a dm: 16.15 LA REINA DE ESPAÑA Dv a dm: 18.15 20.30 22.45 Dc i dj: 18.15 20.30 ALIADOS Dv a dj: 18.15 20.30 22.45 MAREA NEGRA Dv: 22.45 Ds a dm: 16.15 22.45 Dc i dj: 22.45 VILLAVICIOSA DE AL LADO Dv: 18.15 20.15 22.30 Ds a dm: 16.30 18.15 20.15 22.30 Dc i dj: 16.15 18.40 20.40 22.30 UN MONSTRUO VIENE A VERME Ds a dj: 16.15 FIESTA DE LA EMPRESA (Estreno 7/12/16) Dc i dj: 16.15 18.15 20.15 22.15


Agenda I Revista de Ripollet

| 21 Amb el suport del Patronat Municipal de Cultura

Agenda MÚSICA DIVENDRES 2 DE DESEMBRE: Actuació musical. A càrrec de la cantautora Marina Ràfols i la violinista i cantant Fanny Abela. Pl. de Joan Abad. 20 h. Org: Aj. de Ripollet, PAME i Taula Feminista. DISSABTE 3 DE DESEMBRE: Lorca y el flamenco. Ball flamenc i escenificacions de poemes de Romancero Gitano. Teatre Auditori. 19.30 h. Org.: As. Cultural Ballet Flamenco de Carmela. DIUMENGE 4 i 11 DESEMBRE: Ball per a la Gent Gran. Casal d’Avis. De 18 a 20h. Preu: 2,50€. Org.: Casal d’Avis de Ripollet. DIVENDRES 9 DE DESEMBRE: Nits de música: Història del cinema musical nord-americà (27a sessió, any 1956), amb Ll.López i J. Raja. Coordinat per Ángel Esteve i Rafael López. De 20 a 21.30 h. Centre Cultural. Gratuït. Org.: Ass. d’Espect. del Teatre del Mercat Vell. DISSABTE 10 DE DESEMBRE: Tabalada promocional del Quinto. A càrrec dels Diables de Ripollet. Plaça de Pere Quart. 12 h. Org.: Diables de Ripollet.

Colors. Teatre Auditori del Mercat Vell. 18h. Preu: 5€. Adreçat a infants de 2 a 6 anys. Org.: PMC.

Dg: De 18 a 21 h. Org.: Diables de Ripollet. Col.: Comerços de Ripollet i Ajuntament de Ripollet.

DISSABTE 10 DE DESEMBRE: Taller art en família: La ciutat imaginada. Construirem una ciutat amb capses de cartró. Centre Cultural. De 10 a 12 h. Adreçat a famílies amb infants de 4 a 10 anys. Inscripcions al Centre Cultural. Preu: 15 € (famílies amb un infant) i 20 € (famílies amb més d’un infant). Org.: PMC

DIUMENGE 11 DESEMBRE: Jornada de cloenda de l’Any Lorca. Inauguració d’una placa commemorativa a la pl. Palau Ausit, Carrer de Federico García. 12h. Acte de cloenda. Teatre Auditori. 18 h. Cal recollir invitació al Centre Cultural. Org.: Ajuntament, entitats i ciutadans a títol individual.

DIMARTS 13 DE DESEMBRE: Tallers per a infants: Signes i codis secrets 4. A càrrec de Tik-Tak. Biblioteca Municipal. 17.30 h. Per a nens i nenes a partir de 5 anys. Cal inscripció. Org.: PMC.

DILLUNS 12 DESEMBRE: El cafè literari. Tertúlia sobre l’obra ‘La canción de los maoríes’, de Sarah Lark. Centre Cultural. De 15.30 a 17 h. Org.: Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell.

DIMECRES 14 DE DESEMBRE: Hora del conte: Contes reials. A càrrec de Blai Senabre. Biblioteca Mpal. 17.30h. Per a infants a partir de 4 anys. Org.: PMC.

ALTRES DIVENDRES 2 DESEMBRE: Tallers: Prevenció de les violències de gènere a través del teatre social i Taller d’autodefensa per a dones. Més informació: ripollet.cat. Org.: Aj. de Ripollet amb la col·laboració d’entitats locals.

TEATRE DIVENDRES 2 DE DESEMBRE: El llarg dinar de Nadal. A càrrec de la Cia. La Ruta 40. Teatre Auditori del Mercat Vell. 21 h. Preu: 16€. Consultar promocions i descomptes a: www.espectadorsripollet.cat. Org.: Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell.

INFANTIL DISSABTE 3 DESEMBRE: Els més petits fem dissabte: Tastet de contes. A càrrec d’Elena Andrés. Biblioteca Municipal. 11.30h. Adreçat a infants fins a 4 anys. Cal inscripció. Org.: PMC. DIUMENGE 4 DESEMBRE: Petit Mercat Vell: Els tres porquets es caguen de por. A càrrec de Samfaina de

DISSABTE 3 DESEMBRE: Trobades amb l’Art. Porta del Museu Can Framis (c/ Roc Boronat, 116-126, BCN). 11 h. Pintura i escultura d’Antoni Clavé, Joan Miró, Lita Cabellut, Ramón Casas, Joan Vilacasas i Albert Vidal. Org.: PMC. Sopar d’Alforja. Seu del Centro Aragonés (c/ Nou, 22). 21 h. Org.: Centro Aragonés de Ripollet. DISSABTE 3 i 10 DESEMBRE: Encants dels aturats. Mercat de segona mà i artesania. Pl. Pere Quart. De 9 a 15h. Org.: As. d’Aturats i Parados Unidos de Cerdanyola i Ripollet. DS. 10 I DG. 11 DE DESEMBRE: Quinto dels Diables. Kftí. Ds: De 21 a 2h.

DIMARTS 13 DESEMBRE: Inauguració de la 37a Exposició de pessebres. Benedicció de pessebres i cantada de nadales a càrrec de la Coral Tradicional de la Societat Coral El Vallès. Seu de l’Agrupació Pessebristes. (c/ dels Afores,14). 18.30h. Org.: Agrupació Pessebristes de Ripollet. DIMECRES 14 DE DESEMBRE: Recollida d’aliments. Mercat Municipal. De 10 a 14h. Els aliments recollits seran cedits a Creu Roja. Org.: AV de Ripollet.

EXPOSICIONS CENTRE CULTURAL Rbla. Sant Jordi, 2-4: Projectes del pressupost participatiu. Fins el 4 de desembre. Vestíbul. Realitzats pels alumnes de 4t d’ESO de Ripollet. Org.: Ajuntament de Ripollet. “5 artistes 5 estils”. Del 3 de desembre al 31 de gener. Sala d’Art. Inauguració: dijous 15 de desembre, a les 19.30h. Org.: EA5. BIBLIOTECA MUNICIPAL ctra. de l’Estació, 40: Pessebre monumental. Del 9 de desembre al 10 de gener. A càrrec de l’Agrupació Pessebristes de Ripollet.


Esports | Revista de Ripollet | 22

Es busca solució per a les apagades que pateix contínuament el pavelló Barneda Ferran Rigat i David Rúa

Cada jornada el Club Bàsquet Ripollet es troba amb una situació còmica al mateix temps que inversemblant. A qualsevol moment de la tarda del diumenge els llums del Francesc Barneda, el pavelló on juguen els equips del CB Ripollet, s’apaguen inexplicablement: “No sabem perquè passa. La llum està controlada per un programa informàtic que des de que es va instal·lar ens ha donat problemes”, reconeix Rafa Díaz, el president del club. Per tant, els equips del club es poden quedar a mig partit sense llum, el que obliga als àrbitres a parar el partit durant uns minuts i refredar als jugadors. Cada jornada que succeeix s’ha de pagar una multa: “Cada cop que passa són quaranta euros i quasi totes les jornades que s’han jugat al Barneda excepte les dues primeres han acabat amb multa”. Amb tantes jornades rascant-se la butxaca el club ha intentat solucionar aquest desgavell lumínic, però el programa no depèn directament d’ells: “El

Malauradament és habitual veure la pista del Barneda a les fosques CB RIPOLLET

programa depèn del PAME. Però s’ha de dir que cada vegada que hem trucat i hem localitzat als dos responsables s’han posat mans a l’obra i hi ha hagut millores. Però si el programa no funciona o falla”. El club pateix les conseqüències, el PAME és diligent en posar remei davant la fallida però cal evitar les apagades d’una vegada per totes. Així que des del PAME la setmana passada ja van instal·lar una nova clau per reiniciar el programa informàtic des del pavelló quan falla i també està prevista la instal·lació

d’una nova consola de radiofreqüència. El regidor d’esports Ramiro Moldes comenta que a partir de l’any vinent volen estudiar també “la possibilitat d’instal·lar enllumenat amb leds perquè hi ha un problema amb la potència que arriba al pavelló”. Es farà un estudi per veure la viabilitat i al mateix temps aconseguir també un estalvi en la factura de llum que suposa aquesta instal·lació. De moment, s’han posat mans a l’obra, caldrà veure si els propers caps de setmana es repeteixen o no les apagades.


Esports

l 23

Esports

El Bàsquet es desfà El CF Ripollet del Berga a partir del empata contra el segon quart (76-60) líder, l’Horta (0-0) Ferran Rigat

Redacció

El Club Bàsquet Ripollet Lamrobotica va guanyar amb comoditat al Berga tot i l’ensurt en el primer quart. Però a partir del segon els locals van posarse les piles en defensa. Al final no va saltar la sorpresa contra el penúltim classificat. Del primer quart David Igualada, l’entrenador, no podrà queixar-se de l’atac, però sí de l’actitud en defensa. Tous i poc treballadors van deixar que el Berga es passegés sota el perímetre local durant el primer quart (23-26). Però a partir del segon els blaus van mostrar una defensa més treballada que no concedia espais i el Berga només va poder encistellar set punts fins que va arribar la mitja part (45-33). La bona feina en atac va tenir dos protagonistes principals: Lluís Santana i Alejandro Sánchez amb 19 i 13 punts respectivament.

Arriba el tercer empat consecutiu per al Club de Futbol Ripollet, però aquesta jornada el punt té un valor afegit. L’Horta, que arribava líder, va marxar del Municipal de Ripollet sense poder ficar mà a uns ripolletencs que han millorat molt defensivament les últimes jornades. Tot i les baixes importants que arrossegaven els locals van plantar cara durant tot el duel al líder de la categoria que només havia perdut dos partits i empatat uns altres dos. La possessió la van dominar els visitants però la muralla defensiva que van aixecar els homes d’en Pitu va evitar que els barcelonins rematessin amb perill. El que significa el sisè partit a casa que acabava amb la porteria imbatuda. La creu dels ripolletencs va estar en atac, que no van estar encertats de cara a porteria.

Els blaus en un partit al Barneda

Txema lluitant una pilota durant el partit

ARXIU REVISTA DE RIPOLLET

JOAQUÍN LÓPEZ


Esports | Revista de Ripollet | 24

El futbol sala perd a Manresa i no pot sortir de l’últim lloc

Esports

Quatre medalles en natació als Jocs Special Olympics

Redacció

Redacció

El primer equip del FS Ripollet no va poder sumar cap punt a Manresa on es va veure clarament superat pel rival, 10è a la classificació. Els ripolletencs van començar molt bé el partit, avançant-se al marcador gràcies a una nova bona acció del porter. Els manresans van reaccionar aviat però la igualtat va ser la tònica al primer temps. De fet, un gran gol de Jordi feia el 3 a 3 pel Ripollet. Però el partit es va posar cada cop més difícil al segon temps. El Manresa va trobar porteria amb més facilitat i va acabar imposant-se per un contundent 7 a 3. Amb aquest resultat els ripolletencs sumen 6 punts en 10 jornades i ocupen la última posició a la taula per sota del Peña Deportiva i el Barceloneta, que tenen un punt més. Dissabte reben al líder, el Castelldefels, al Joan Creus.

Els esportistes d’Aspadi han tornat a mostrar el seu nivell i aquest cop ho han fet als Jocs Special Olympics que del 23 al 27 de novembre van reunir a Reus a més de 800 esportistes d’arreu del món. La delegació d’Aspadi, que formava part de la selecció catalana, va participar en natació. Hi van competir 4 esportistes, tres d’ells de Ripollet i es van penjar sis medalles, quatre pels ripolletencs. Joel Martínez va aconseguir l’or als 25m crol i la plata als 25m esquena, Marc de Haro va ser plata en 25m esquena i 6è en crol i Gemma Tiana va ser bronze en 25m esquena i 6a en 25m crol. Isabel Bertolín va completar el botí d’Aspadi amb dues medalles més. Una gran actuació i una molt bona experiència esportiva pels representants d’Aspadi a Reus.

Espectacular gol de Jordi, que posava el 3 a 3

Els nadadors durant l’estada a Reus

JOAQUÍN LÓPEZ

ASPADI

Agenda FUTBOL Primera Catalana gr.1 Manresa - Ripollet Tercera Catalana gr.6 EBdvAndalucia - Pajaril Quarta Catalana gr.8 EFBRipollet-Cercle SBD Lliçà - Can Mas

FUTBOL SALA Segona Divisió B Gr.3 Ripollet - Castelldefels Div Honor Fem Gr.1 Ripollet - Ciutat Mataró

Dis 3- 18.30h Dis 3

Diu 11 - 12h Diu 11 - 12h Dis 10 - 17h Dis 10 - 16h

BÀSQUET Primera Catalana Gr. 3 Sag.Familia - Ripollet Tercera Catalana Gr. 5 Castellar - Ripollet B Segona Cat. Fem. Gr. 4 Ripollet - Llefià

Dis 3 - 18h Dis 3 - 18h Diu 4-12.30h

HOQUEI Primera Catalana Gr. B Calafell - Ripollet

Div 2 -21.30h

HANDBOL Tercera Catalana Gr. A Ripollet - Esplugues

Diu 4 -12.30h

TENIS TAULA Divisió d’Honor Mas G.2 Ripollet-Mediterraneo

Dis 3 - 11h


Passatemps | Revista de Ripollet

l 25

Escacs

Sudoku Difícil

JUGUEN BLANQUES I FAN MAT EN 4 Partida jugada al Ginesta, gener de 2015 BLANQUES: Valentina Quiñones NEGRES: Álvaro Calviño

Omple les caselles amb números de l’1 al 9, tenint cura que no es repeteixin. Nivell Difícil.

Solucions Passatemps Escacs 940: Cg4+, Rh7, Dg7#

Sudoku 940:


Participació | Revista de Ripollet l 26

Microscopi: Por una educación de 0 a 3 años gratuita

des de cada municipio. Ripollet merece un trato más digno por parte de la Generalitat de Cataluña, no tan solo en la tan reclamada residencia de ancianos o en solventar el impacto de la C-58 en la cohesión de nuestro territorio, sino también en algo tan importante como puede ser la educación en una franja de edad tan importante para nuestros hijos.

Espai cedit als partits polítics

Josep Gabarra Cs - Ciutadans

Desde CIUDADANOS pensamos que la Generalitat de Cataluña debe revertir de forma urgente los recortes en educación y en particular en la educación infantil de 0 a 3 años, dónde se ha traspasado todo el peso a los ayuntamientos y a las familias. Este mismo mes de Noviembre nuestro Grupo Parlamentario ha presentado una moción en el Pleno del Parlament de Catalunya reclamando dicha necesidad y se va a insistir tajantemente en el debate sobre presupuestos, pero al mismo tiempo es también importante que dicha reclamación se lleve a cabo también desde los Ayuntamientos que, sin ayuda de la Generalitat, pasan a soportar toda la carga. Por dicho motivo, el Grupo Municipal de C´s en el Ayuntamiento de Ripollet ha llevado a debate para el Pleno de Noviembre dicha necesidad. Entre todos, debemos poner negro sobre blanco y denunciar a un gobierno que destina sus recursos a chiringuitos políticos, a crear estructuras de Estado, a televisiones públicas sobredimensionadas y a propaganda política para dividir a los catalanes y a obligarle a que destine esos recursos a atender las necesidades reales de los ciudadanos. Debemos demostrar a los que nos gobiernan en Cataluña las necesidades de la Cataluña real, y fiscalizarles para que destinen los recursos de una forma más eficiente. Estamos convencidos de que la dificultad de acceso a la educación infantil de 0 a 3 años erosiona la igualdad, dado que el coste repercutido a las familias ha aumentado mucho en los últimos años, empeorando la situación. En estos momentos, es fundamental conocer la situación en la que nos encontramos, y por ello se solicita realizar un estudio sobre la oferta y la demanda. Mientras la Generalitat no revierta los recortes, el esfuerzo municipal es imprescindible para atender las necesidades, y por ello se reclama un incremento de los recursos destinados en la medida a las posibilida-

Veus: Jo estimo la meva ciutat Espai cedit a col·laboradors habituals

Pius Gassó

Vinc llegint a les publicacions municipals, escrits sobre la recollida selectiva. A la Revista de Ripollet d’aquesta setmana passada, un ample reportatge a dues planes i no sé per qui ha estat redactat. La idea del reciclatge, crec que és MOLT BO, però és de molt difícil aplicació i,o seguiment per part de les persones que l’hem de dur a terme. Ho és, crec jo segons la meva pròpia experiència, de casa meva i al carrer, veient el contingut dels contenidors, per la manca de moltes coses. Una aquell que sarcàsticament diuen els dos petits actors de l’anunci de la Generalitat, la manca d’espai a les cuines, a la majoria de les cuines. Pot semblar una excusa fàcil, però molts de Vostès saben que és certa la meva afirmació. Quan faig anar a Can Ikea per fer-me la cuina, vaig dissenyar-la de tal manera que un dels calaixos, sota la pica, poder-hi encabir tres cubells per les diferents fraccions, però, oh,oh, me’n manca un, al menys, bé, dos, un per el paper i l’altre per el vidre. El meu calaix és de vuitanta centímetres d’ample i els cubells n’ocupen seixanta cinc. Al fons hi van el productes de neteja i sobre, draps de cuina i aixovar de la mateixa. Això parlant de la cuina de casa la puc considerar espaiosa. Em pregunto com s’ho fan, com s’ho poden fer molts dels meus veïns de Ripollet amb aquelles cuinetes de dos i mig per dos per destinar part d’aquest petit espai a ubicar cinc cubell per la tria selectiva de residus. Això parlant de les persones identificades com pro actives amb la croada del reciclatge, per què quan parlem de les persones que tant se’ls hi dóna tot, amb un cubell en fan prou. El fotut del cas és que hi m’arriben noti-


l 27 cies de que malgrat el nostre esforç molt sovint els continguts dels contenidors es barregen a l’Ecoparc. Pot ser veritat, hi ha persones que diuen que ho han vist, pot ser mitja veritat, però el que si és cert és que no gaires dies ha arribat als mitjans que una important empresa ha defraudat a l’Ajuntament de Barcelona en l’assumpte de la neteja viaria i de la recollida, a on, entre d’altres, barrejaven els continguts dels contenidors. Desprès al cap d’un parell de dies, resulta que la mateixa empresa torna a sortir esquitxada per un frau similar a Badalona, A ciutats, com Mollet, paguen en el rebut de l’aigua les escombraries, com es feia abans a Ripollet, i com que creuen que estan pagant massa, a moltes cases tot va al mateix contenidor, es a dir directament, no es recicla. Diguin-me a on van aquestes bosses?. I encara que la culpa, es diu que és molt negre i ningú la vol, de qui és?. Com es soluciona el conflicte?. Els nens de l’anunci, per mi, ho broden, et convencen de fer-ho bé, potser a mi per què soc un tou i que reciclo fins i tot els taps de les ampolles i les anelles de les llaunes de Coca-Cola a casa i al Sandacos, i que ho he recomanat com a mitjà de recollir uns calerons a entitats esportives del poble amb aquesta pràctica. A mi, no em costa res, i gairebé penso moltes vegades que és malaltís. De vegades m’ajupo a recollir un paper o bossa o llauna, del terra si vaig camí del contenidor o d’una de les escasses papereres que encara existeixen al llarg dels carrers del nostre poble. És exagerat, pot ser, però si hom fes com jo, ni la

Generalitat s’hauria d’haver de gastar un milió dos cents mil euros en fer activitats a peu de contenidors, a més de ves a saber quant més en sortir en televisió i mitjans de comunicació. Diners, que surten de les nostres butxaques. Diners que podrien destinar-se a d’altres fins, potser tan o més socials que aquest i sobre tot, vull pensar, més ben aprofitats i destinats. Un altre cosa de la que no parla la campanya i que em preocupa, és la quantitat de deposicions liquides i sòlides que hi ha per els nostres carrers. Considero que hi ha dos mals a patir, la de les malalties que se’n poden derivar i que has d’anar mirant al terra de manera constant per no passar per sobre i dur regalet cap a casa, cosa que fa que la sortida al carrer no sigui gens agradable, doncs si no mires la xafes, i si mires, se’t omplen les entranyes del fàstic. Crec que la fase d’informació ja va passar i que s’ha de començar a tocar la butxaca dels infractors, sancionant-los per la seva manca de civisme i col·laboració social. Els contenidors són prou clars i per tant si no es fa tria, reciclat i reutilització dels nostres residus, és, sovint, per què no es vol. Siguem més nets, produïm menys residus i no ens caldrà tan d’espai, ni esforç ni diners per aquest problema, que ens afecta a tots, per què desprès es dirà que l’Ecoparc fa pudor, però en part depèn de nosaltres minimitzar l’ús, l’activitat i el lucre d’aquell espai. Gràcies per llegir-me.


Participació | Revista de Ripollet l 28

Tribuna: Gràcies per la teva passió Roser

Bústia: La chatarrería del Sr. Baldomero

Associació Ràdio Ripollet, entitat editora de la Revista de Ripollet

Celedonio Sepúlveda

Després de gairebé vint anys al front de la Biblioteca de Ripollet la Roser Pecanins es jubila. Se'ns jubila la bibliotecària. La directora de la Biblioteca Municipal. Han estat molts anys i ara quan entres a la Biblioteca i fas memòria del que havia estat queda més que demostrada la seva feina. Però el cert és que la tasca de la Roser ha anat més enllà. Sempre ha treballat per treure la Biblioteca de les quatre parets de l'edifici i per fer-ho ha comptat i ha volgut col·laborar amb les entitats locals. En el nostre cas, des de la Revista de Ripollet, només tenim paraules d'agraïment. Hem comptat amb la seva col·laboració durant anys i sempre ha estat disposada a escoltar qualsevol proposta i a atendre'ns quan li hem demanat. Ens ha transmès la seva passió per la cultura i ha estat còmplice i companya en la nostra tasca de fomentar la lectura i la lectura en català. Ho ha fet signant crítiques de llibres i fent-nos sentir nostra la Biblioteca. L'altre dia en l’acte de comiat vam comprovar que l'estima i l'agraïment que nosaltres sentim és compartit per bona part del teixit associatiu del poble i això ens fa sentir molt feliços. Gràcies, Roser. Gràcies i bona sort en aquesta nova etapa.

Foto A. Benito

Para alguien que no lo haya vivido le puede resultar difícil imaginar lo maravilloso de visitar una chatarrería cuando eres niño, pero lo soberbio era tenerla al lado de casa y ser amigo del chatarrero, la vida en aquellos tiempos era minimalista y todos los objetos tenían un valor y un significado, la chatarrería era un centro comercial donde se exponía gran parte del mundo, usado, pero entrañable. Yo debía de ser un niño muy obediente, quizás muy cuidadoso y ordenado, le caía bien al señor Baldomero, de todos los niños de la calle al único que le permitía el acceso libre era a mí, a veces, cuando buscábamos algo concreto también entraban mis amigos. En aquel recinto, con su olor tan característico, se encontraba toda la sabiduría del mundo, del mundo sencillo y humilde que nos correspondía, para un niño curioso aquello significaba el paraíso. Yo pasaba grandes ratos con el señor Baldomero, unas veces le ayudaba arrancando el cobre de las bobinas, separando el hierro del metal o del cobre, para mí todo eran metales, lo había aprendido en la escuela, pero el llamaba metal a una especia de acero de color oro pálido, era lo de más valor junto al cobre y al aluminio. Cuando podía que era la mayoría de las veces, me despistaba y disimuladamente me lanzaba a la aventura, a la búsqueda de descubrimientos, aquello era una selva llena de sorpresas. Me excitaba, viendo y tocando, desarmando y destripando toda clase de aparatos y artilugios. Aquello estaba organizado en dos grandes montones, uno para los cacharros y otro para el papel y el cartón, en el centro estaba la sala de operaciones y más al fondo, todo el material ya clasificado. La prensa del papel estaba justo al lado de su montón, estratégicamente separado de la pared para poder calarse por

Les cartes dirigides a la Bústia han de tenir una extensió màxima de 15 línies mecanografiades i han d’estar identificades amb nom, DNI i telèfon de contacte. Es poden fer arribar per fax 93 594 71 06, per e-mail: revistaderipollet@gmail.com o portant-la a la redacció de la REVISTA DE RIPOLLET al carrer del Sol, 35. La REVISTA DE RIPOLLET es reserva el dret de publicació i de reduir les cartes que superin l’espai màxim recomanat, tampoc es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors i lectors de la revista.


l 29 detrás y permitir pasar el alambre que ataba los fardos prensados. La mayoría de los aparatos estaban heridos de muerte y tenían un destino claro tras el despiece, sin embargo, en el lado del papel se amontonaban toda clase de libros revistas y tebeos en perfecto estado, no les faltaba nada conservaban el olor entrañable a papel impreso. No lograba entender como la gente se desprendía del algo que estaba en perfecto estado y que quizás llevaba mucho tiempo entre ellos, comencé a cogerle cariño a todo aquel papel abandonado y me empeciné en rescatar todo aquello que me interesaba de su fatal destino en la prensa. Hice una pequeña biblioteca de joyas impresas, aquellos libros y tebeos eran otro mundo nuevo, el sargento gorila, Roberto Alcázar y Pedrin, El Capitán Trueno y otros muchos personajes fueron obsequio del señor Baldomero. De allí surgió también mi primera bicicleta, pesada, hecha a retales, sin frenos, sin luces, un verdadero disfrute y una máquina apta para producir mataduras y rasguños. El señor Baldomero y su chatarrería forman parte de la memoria y de los sueños de unos tiempos con pocas abundancias y con muchas miserias. Para aquel niño era su mundo fantástico y seguramente no lo hubiese cambiado por ningún otro tesoro con más brillo. Eso era la chatarrería del señor Baldomero.

LA VINYETA

A la xarxa EL MÉS LLEGIT A revistaderipollet.cat

El Teatre Auditori s’omple pel sorteig dels 74 HPO dels Pinetons en règim de lloguer El segon triomf del curs del Fubol Sala arriba amb la banqueta renovada (5-3) Albertina i Antònia M.: ‘El pare va participar a la guerra i, com que era roig, el van tancar a la presó’ Del 21 al 27 de novembre També han estat molt llegides les notícies sobre la manifestació contra la benzinera o la crònica de l’Escenari Secret de l’Associació d’Espectadors.

A Facebook i Twitter Segueix tota la informació a Twitter a través de @RevistaRipollet (ja ho fan 1.450 persones) i donant m’agrada a la nostra pàgina de Facebook (Revista de Ripollet), ja ho han fet 1.112 usuaris.


Mirant enrere | Revista de Ripollet l 30

Fa 12 anys era notícia... Les visites polítiques per la construcció de l’hospital comarcal

A la revista número 379, de 3 de desembre de 2004, explicàvem que la aleshores consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va visitar els possibles terrenys per la construcció de l’hospital Els alcaldes de Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet es van reunir amb la consellera per tractar diversos temes relacionats amb la sanitat. Malgrat que la proposta semblava ferma, amb un projecte prou desenvolupat, l’hospital comarcal Ernest Lluch es va quedar en fum. Actualment la reivindicació de l’hospital es manté a nivell social i polític, però sembla que la seva construcció no arribarà en els propers anys. Així ho va fer saber l’actual conseller de Salut, Antoni Comín, que va descartar la construcció de l’hospital en pro de la compra de l’Hospital General.


| 31

El teu Ripollet

Joan Morales jugant amb el seu fill i la seva senyora a la bassa que hi havia als segons Pinetons. Any 1959. Al voltatnt estava tot ple de vinyes de raïm Pica Poll

Foto cedida per Joan Morales Porta’ns les teves fotos antigues al carrer del Sol, 35, 1r pis. (si és possible amb el màxim de dades sobre la imatge). La retornarem al moment.


EN POQUES PARAULES VENDES

Estudio trastero de 20m2. Obra nueva. De particular a particular. c/ Sant Salvador. T: 649.26.89.30 Vendo local semisótano en el centro. 200m2 + posibilidad de 100m2 de altillo. Ideal taller, almacén, parking o trastero. T: 654.91.39.42 (De 13 a 16h) Local en venta, 40 m2 diáfano 4,20 m2 de altura. Zona Polideportivo. 40.000€ T: 673.903.621 OFERTES

Chico se ofrece para el cuidado y compañía de personas mayores, limpieza y canguro. T: 651.35.77.21

Se ofrece chica con experiencia y referencias para limpieza del hogar, oficinas, etc. por horas sólo mañanas. 7€/hora. T: 699.42.82.09 Chica para cuidar niños, ancianos y limpieza. T: 722.55.29.23 Se ofrece chica para trabajar. Interna o por horas. T: 658.45.59.21 Señora para cuidar niños o ancianos. Con Experiencia. T: 631.18.61.68 Chica para limpiar y cuidar mayores. Por horas o noches. T: 664.88.81.47 Comida casera a domicilio. Para cualquier persona (estudiantes, singles, mayores...) Infórmate al 696.80.43.01

Busco trabajo de cuidado de personas mayores, limpieza, canguro y camarera. T: 651.35.77.21

CERTIFICADOS ENERGÉTICOS. Cédulas de habitabilidad. T: 93.250.85.92

Chica para limpieza y cuidado de niños. T: 617.92.32.87

ABOGADOS RIPOLLET, divorcios, herencias, contratos y multas. T: 93.250.85.92

Chico se ofrece para trabajar. T: 617.92.32.87 Chica para limpieza. T: 602.13.85.11 Transportes y mudanzas. T: 605.572.894

Electricidad, fontanería, paletería en general y pequeños arreglos del hogar. Particular y económico. T: 617.81.99.59

Secció d’anuncis breus. Compra, ven, canvia, busca, troba... Per 60 cèntims € la paraula, sortiràs publicat durant 4 setmanes Més informacióal 93 691 21 12 Pintor y lampista. T: 605.572.894 CERTIFICADOS ENERGÉTICOS. T: 677.41.28.29 DEMANDES

Se necesita oficial de peluquería con experiencia en manicura y depilación facial. 30h./semana aprox. T: 93.592.05.06

Espai polivalent El tren. Es lloga per celebracions, reunions... I ara també altre local amb parc de boles. T: 626.87.85.18 / 619.62.96.24 (Facebook) Local en alquiler en Galeries Mercacentre. T. 636.29.66.30 Espai polivalent de Ripollet. Carrer Monturiol. Gran sala interior i gran pati exterior. Barbacoa. T: 646.27.32.90

LLOGUERS

Local c/ Montcada, 23. Locals c/ Sant Jaume,11 T: 680.279.167 / 93.692.25.97 Alquilo habitación grande para matrimonio. T: 662.46.02.68 Espai polivalent www.feslafesta.es Gran parque de bolas, sala discoteca, futbolín, diana electrónica, wii, Play Station, karaoke. T: 661.50.44.43 Local per festes (espai polivalent) “Ca l’Inventor” Lloguer per: Aniversaris, celebracions, reunions d’amics i familiars. c/ Doctor Gil, 8. T: 669.691.545 / 626.474.914 Espai La Palma, es lloga local per celebracions o reunions. T: 620.472.772

“El Guárdia” Alquilo local polivalente para todo tipo de celebraciones. T: 696.80.43.01 Nou Espai Polivalent www.LaBobilaRipollet.com + de 140 m2 per a festes, reunions... Completament equipat. T: 934619544 VARIS

Terapias alternativas. Reiki, gemoterapia, reflexología, hipnosis, etc. WhatsApp a: 671.974.441 Montse y Rita. Videncia y tarot, consultas presenciales por teléfono, por visa, terapia de relajación, con mi videncia y la ayuda de mis guias te puedo ayudar. T: 93.586.52.09 Araceli.


| 33

Horòscop

Per Dhanna astròloga / AMIC.

Diplomada per l’Associació Astrològica de Catalunya - dhannaastro@hotmail.com

Del 2 al 8 de desembre

ARIES: Ara et sents més col·laborador. Participes d'activitats socials i estàs obert a l'aprenentatge. Evita conflictes amb l'autoritat, sigui a la feina o en altres àmbits.

CRANC: Surt del cercle de confort per assolir objectius laborals, fes el primer pas, la resta vindrà sola i amb més confiança. Has d'atendre necessitats d'una persona familiar.

BALANÇA: No sempre et pots sortir amb la teva i és amb la família amb qui hauràs de fer algunes concessions. És moment d'arribar a acords. Parla amb el cor i t'entendran millor.

CAPRICORN: No et guardis el que sents, parla amb algú de confiança. T'han decebut però no és la fi del món, aprèn de l'experiència i et servirà per marcar límits en una altra ocasió.

TAURE: La teva filosofia de vida i la teva feina es troben en conflicte. No saps com lidiar amb això i et provoca tensió. La solució apareixerà davant teu. Tingues paciència.

LLEÓ: Et sents vital però no acabes de trobar el teu lloc en algunes qüestions. Si practiques esport, et sentiràs millor. Escull el que s'adapti a les teves condicions físiques.

ESCORPÍ: L'energia es renova i entre aire fresc a les teves idees. Necessites canvis i ara és el moment. Ja saps que si fas les coses de manera diferent, obtindràs nous resultats.

AQUARI: No tots pensem igual i no tothom té la teva visió de les coses. Estàs en un procés de canvis en l'àmbit afectiu, la teva manera d'estimar es pot veure profundament modificada.

BESSONS: Possible expansió familiar. Els trànsits del moment afavoreixen tenir descendència, per tant vés amb compte si no és el que desitges. Noves responsabilitats laborals.

VERGE: Et pots sentir una mica insegur respecte a assumptes de parella. Si ho pots resoldre, millor, si no caldrà acceptar la situació. Equilibri material per fer algunes compres.

SAGITARI: El sector amorós presenta novetats. Tu ja no vius les relacions de la mateixa manera i així ho manifestes a la parella. Si tens projectes futurs, persevera, no ho deixis.

PEIXOS: Possible ajut de recursos materials o d'un altre tipus. Amb els amics es poden establir desacords i algunes pèrdues d'amistat. Forma part del cicle actual de renovació.


Revista de Ripollet cada divendres 6.000 exemplars al carrer. En els moments més díficils encara és més important donar a conèixer el teu negoci. Anuncia’t a la nostra guia. Truca al 93 691 21 12

GUIA

Guia del Comerç | 34

ADVOCATS Advocats Ripollet: 615 95 97 94 Mònica Abelló: 93 592 19 47 ALUMINIS Muraluminis: T: 93 142 60 52 Pamolux: 93 580 72 22 ANIMALS DE COMPANYIA I VETERINÀRIA Clínica Veterinària Gosbet: 93 580 71 67 Pinetons veterinaria: 93 463 86 45 Terranova 93 269 67 48 ASSESSORIES I GESTORIES AC Gestión Empresarial: 93 691 85 39 Gestoria Carreter Felip: 93 594 60 14 Gestoria Franco: 93 692 46 62 Inter-Alia: 93 586 35 15 Lozoya & Joher: 93 594 90 80 ARQUITECTES Artecnic: 680 10 12 51 AUTOESCOLES Autoescola Tatchepol: 93 691 77 79 BUGADERIES Lavarapid: 637 337 515 CENTRE AUDITIU GAES: 93 691 67 53 OIR+: 93 692 90 90 CENTRE DE IOGA Samsara: 629 34 79 63 DESINFECCIÓ I DESRATITZACIÓ Servicios Odem: 610 25 94 75

ENSENYAMENT English Torras: 93 580 66 48 MT Idiomes: 93 594 97 06 Northon School: 93 119 61 28 Yessi Language Centre: 93 692 06 66 ESPAI POLIVALENT: El Petit Rei: 93 269 44 02 FARMÀCIES Els Pinetons: 93 691 70 59 Rizal: 93 586 30 04 FISIOTERAPEUTES Centre de Fisio. i Osteopatia: 93 591 23 63 Fisiosalut: 93 692 76 24 Osteopatia Flori: T: 651 34 13 37 IMMOBILIÀRIES Ripollet Serveis Immobiliaris: 93 594 86 71 INFORMÀTICA Bitland Computers: 93 691 71 79 MileniumTechnology: 93 586 54 04 INSTAL. ELÈCTRIQUES I CALEFACCIÓ Instaldou: 653 91 30 16 JOIERIES Gestión exponencial: 93 594 47 97 LLAMINADURES La Lola: 93 692 52 28 MODA I CONFECCIÓ Rosina Moda íntima: 93 691 34 61 ODONTOLOGÍA Clínica Dra. Elena Fatás: 93 692 68 11

Clínica dental Gilmart: 93 580 55 82 Clínica dental Mayo: 93 691 67 18 Clínica dental Molí: 93 692 63 18 Clínica dental Neus Solé: 93 691 64 53 Clínica dental Ripollet: 93 692 75 54 OFTALMOLOGIA Centro oftalmológico Ripollet:93 592 13 35 ÒPTIQUES Òptica Fàbrica: 93 580 56 41 Vision Prix: 93 692 90 90 PERFUMERIES Basilio Catalán: 93 692 55 38 Perfumeria Heri: 93 691 11 32 PERRUQUERIA I ESTÈTICA Fanny Dou: 93 002 80 76 Gemuna Perruquers: 93 592 02 86 La Pelu de Mª Carmen: 691 30 33 59 PERSIANES Persianas domésticas: 680 47 35 85 PODOLOGIA Lidia Nuñez: 93 691 46 79 PSICOLOGIA, PEDAGOGIA I LOGOPÈDIA Creixent Entre Rialles: 679 87 71 21 Gabinet Bocàlia: 645 555 910 Psicòleg J.A. Pastor de Pablo: 93 580 84 19 Psicòloga Meritxell Colell: 93 691 23 73

PUBLICITAT Revista de Ripollet: 93 691 21 12 REFORMES Antoni Canals: 93 586 43 93 Construcciones Márquez: 637 50 18 52 Joaquim Saló: 678 015 012 Paños Rodrigo: 93 586 46 16 RESIDÈNCIES Residència CIM Bellaterra: 93 000 14 01 Residència el meu avi: 93 592 01 26 RESTAURANTS Bar Charly: 93 681 71 19 Los Abetos: 93 692 11 48 ROSTISSERIES Ca L'Elvira: 93 592 08 91 TALLERS MECÀNICS Masterauto: 93 691 83 24


Guia de Menjar i beure

| 35

Entrant de porro i gambes amb ou Ingredients: • 3 porros • 130 gr de gambes pelades. • 1 culleradeta d'anet o gingebre • 3 ous • 200 ml de llet o nata • Oli d'oliva, sal i pebre negre mòlt • Salsa al gust (opcional)

Elaboració: Eliminar la part verda dels porros, netejar i tallar a rodanxes fines. Sofregir en una paella amb una mica d'oli a foc suau uns 10 minuts. Incorporar a la paella les gambes pelades i saltejar 5 minuts. Salar i reservar.

Introduir en el forn preescalfat a 180ºC, calor amunt i avall uns 30 minuts comprovant la cocció. Servir com a entrant tallat en porcions petites d'aperitiu acompanyat de salsa còctel, rosa o tàrtara. Trencar els ous en un bol, batre amb unes varetes, afegir la llet o nata i l’espècia. Afegir els porros i les gambes i barrejar tot molt bé. Folrar un motlle, més aviat estret, amb paper i abocar la barreja en ell.

Aquesta recepta admet moltes presentacions. Es pot fer amb una làmina de pasta de full en un motlle gros i també en motlles individuals. També serveix per farcir volovanes i cassoletes.


Guia de Salut i Nutrició | 36

No deixis que la psoriasi et limiti (1) La psoriasi afecta més d'un milió de persones a Espanya, la meitat de les quals no rep el tractament adequat. Una malaltia que produeix vermellor, escates i picor, i que «pot ser devastadora a nivell psicològic, especialment quan afecta zones visibles com la cara, les mans o la zona genital», explica el Dr. Pablo de la Cova, Membre de la Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV). Segons el Dr. De la Cueva, la psoriasi és una malaltia no contagiosa «crònica, desfigurant i incapacitant, que no té cura i afecta la qualitat de vida», tant de qui la pateix com dels seus familiars, ja que és «una patologia que pot aparèixer a qualsevol edat» i que «té una càrrega física, emocional i social», afegeix. Es caracteritza per l'aparició de lesions escamoses sobre una pell vermella, que piquen i poden arribar a sagnar, i afecta el 2-3% de la població. Una xifra que va en augment segons els dematòlegs.

Una malaltia familiar És, a més, una malaltia «familiar», segons l'AEDV, ja que afecta a tota persona que vol a qui la pateix i repercuteix a les relacions a la casa, la feina i la família. Com hem esmentat, no té cura, però això no vol dir que no pugui controlar-se i mantenir la pell lliure de lesions. Aquí és on intervé el metge. Per això, l'especialista recalca que el dermatòleg ha de donar al pacient «totes les armes d'educació sanitària per a afrontar-la en tots els àmbits de la seva vida». Bellesa activa / AMIC


Nuevo Servicio de Nutrición

Dirigido a todas aquellas personas que quieran: • Comer de forma sana y divertida. • Solucionar problemas relacionados con la alimentación. • Prevenir enfermedades. • Un plan de alimentación específico al deporte que practiquen. • Una dieta personalizada para controlar su peso.

Convierte la alimentación saludable en tu estilo de vida.

También nos encontrarás en www.facebook.com/rizalfarmacia


Guia de la Llar | 38

Allargar la vida del matalàs El matalàs és un dels elements de la llar que més importància tenen per la seva influència en la nostra salut. Per això tenir-ne cura és una forma de cuidar-nos a nosaltres mateixos. Si el vostre cos no acaba de descansar correctament i en aixecarvos sentiu que us cruixen tots els ossos, la causa pot ser el matalàs del llit: el desgast fa que sigui necessari canviar-lo cada 10 anys, o així ho aconsellen els experts. N’hi ha que duren més i n’hi ha que duren menys. Aquest fet està determinat exclusivament per l’estat del matalàs. Us resumim quins són els punts principals que hem de cuidar si volem perllongar la vida del nostre matalàs. • Comprar un bon matalàs. Un matalàs bo, per car que sigui, acaba valent el mateix que els dos matalassos de baixa qualitat que us tocarà canviar.

• Girar el matalàs cada sis mesos i anar alternant ambdues cares i també el capçal i peus, perquè aprofitem tota la seva superfície per igual. • L’eliminació dels àcars i la pols és fonamental per evitar que es filtri en el matalàs. Per evitar això, és recomanable passar-li de tant en tant l’aspirador a tota potència. Font: www.vivirhogar.es Redacció / AMIC


Guia de Bellesa

| 39

Usos de l’aigua micel·lar L’aigua micel·lar és un producte cosmètic molt eficaç per eliminar la brutícia del cutis, fins i tot es pot utilitzar sobre ulls i llavis, no és greixós, ni irrita la pell i, a més, la poden utilitzar les persones amb pells sensibles i delicades. Aquesta aigua, a la vegada que atrapa la brutícia, és capaç d’hidratar la pell. Simplement cal aplicar-la sobre un cotó i passarlo per tot el rostre per aconseguir una neteja facial perfecta. Només en el cas que el rostre estigui maquillat caldrà retirar el maquillatge prèviament amb un desmaquillant i després netejar la cara amb l’aigua micel·lar.

Es poden trobar aigües micel·lars de moltes marques i algunes que fins i tot incorporen ingredients naturals, com àloe vera, camamilla, etc., per la qual cosa són molt útils per refrescar el cutis o descongestionar-lo. Però aquest producte té moltes més utilitats com, per exemple, retirar la suor després de fer

esport simplement ruixant l’aigua sobre la cara i eixugant-la amb un mocador de paper. També es pot ficar a la nevera per aplicar-la, un cop freda, mitjançant un esprai sobre el rostre i així descongestionar i refrescar la pell. Redacció / AMIC


Ciutadans | Revista de Ripollet | 40

Roser Pecanins ‘Deixo a Ripollet uns usuaris fidels a la lectura i un hàbit d’anar a la biblioteca’ Ferran Rigat

Una caixa de sabates pot ser alguna de les comparacions inversemblants que se'ns poden ocórrer al veure per primera vegada l'edifici de la biblioteca de Ripollet. Justament aquesta va ser la primera impressió de la Roser Pecanins a principis del 1997. Ella era l'encarregada de fer que aquella "caixa de sabates" funcionés des de zero. Un gran repte, però per a Pecanins molt atractiu. Podria posar al servei dels ripolletencs tots els seus anys d'experiència com a bibliotecària que havia adquirit a Sabadell, Mollet o Rubí. El 19 d'abril del 1997 s'obrien les portes de l'equipament cultural que necessitava la gent de Ripollet. 19 anys després la Roser ha decidit posar punt i final a la seva tasca dirigint la biblioteca amb un grapat de vivències que podrà guardar al seu baül dels rècords, que segurament tindrà forma d’una caixa de sabates.

Revista De Ripollet: Com acabes aquí a Ripollet? Roser Pecanins: Jo sóc de Terrassa i venia de la biblioteca de Rubí. Pràc-

ticament la meva vida laboral dins les biblioteques ha estat sobretot al Vallès, entre Rubí, Sabadell i Mollet. La plaça va sortir i com a personal de Diputació que sóc em van oferir venir de direcció aquí, però si hi havia més gent havíem de competir. Havíem de fer una memòria i a veure qui puntuava millor. Per sort o per desgràcia no es va presentar ningú més. A la convocatòria només m’hi vaig presentar jo, vaig fer igualment la memòria, suposo que la vaig fer una mica bé perquè sinó haguessin posat algú provisional de la bossa externa. Em vaig quedar amb la plaça adjudicada i em va agradar. Al principi em va sorprendre també. Quan vam venir per primera vegada amb la bibliotecària ens vam endur la sorpresa al veure la biblioteca. Ens va semblar una caixa de sabates! Realment des de fóra no penses que trobaràs llibres. És maca, jo encara la trobo maca passats 19 anys. I en aquell moment amb tot el fang al voltant... aquesta imatge em quedarà per sempre en la memòria. I li vaig dir a la Sandra: “On ens hem ficat?”. A partir del 2000 ja va canviar totalment. RdR: Què és el que et va atreure de la plaça? Què fos un projecte nou? RP: Professionalment era una motivació molt forta.Totes les idees que jo portava dins del meu trajecte, el que havia vist en altres biblioteques, ho podria portar aquí. A més, tot els bibliotecaris sortim amb l’encàrrec de

dinamitzar, informar, el foment de la lectura... tot aquest encàrrec el tenim molt assumit i molt assimilat, per això ara hi ha gent que pateix pel meu substitut. Jo us dic: “No patiu”. La persona que vingui vindrà amb més o menys experiència però aquest encàrrec de la lectura, d’entendre la biblioteca pública com un centre de cohesió social o un punt de trobada poso la mà al foc que tots el portem. RdR: Com va ser el principi de la biblioteca? RP: Aquí vam començar l’any 1997 i fins a dia d’avui portem 19 anys. Vam començar des de zero la biblioteca. Aquí a Ripollet hi havia un antecedent que era la biblioteca que hi havia al carrer Calvari, que depenia de

“És un servei que no es pot mesurar. No pots dir que avui he fet 40 g. de cultura” la Caixa de Sabadell i crec que tenia una vida de gairebé 30 anys. Però per agafar llibres havies de tenir compte corrent a la Caixa de Sabadell. Aquesta biblioteca es va tancar i nosaltres vam obrir evidentment amb un altre tarannà, era una biblioteca pública, amb un concepte nou. Un punt de trobada, per informació, per formació, per autoformació i també per lleure. La gent deia: “Ah, hem de tenir el carnet. I s’ha de pagar?”. Les persones que veníem d’altres biblioteques ens va sorprendre.


“Des d’aquell: “Oh! M’ho puc emportar que és gratuït”, ara em pregunten: “Perquè no teniu la última novel·la del Chufo Lloréns”, això per a mi és haver pujat molt el llistó”

RdR: I ara quin és el panorama de la biblioteca? RP: Des d’aquell: “Oh! M’ho puc emportar que és gratuït”, ara em pregunten: “Perquè no teniu la última novel·la del Chufo Lloréns”, això és molt. Que un usuari ja faci ús d’aquest dret d’entrar a la biblioteca i demanar: “Jo vull aquesta lectura” això per mi és haver pujat el llistó molt amunt. Tinguem en compte que quan vam entrar el nivell d'estudiants i el nivell educatiu estava baixet, ara jo crec que tenim un nivell bastant elevat. El fet que hagin comprès que la biblioteca és seva, és municipal, això també és molt important. La tasca que veníem a fer s'ha entès. I també gràcies a la feina dels nostres polítics. Des d'un principi, l'alcalde que hi havia, en Carles Ferrer, em va dir: "Roser, aquesta biblioteca ha de ser la més moderna, la més nova". I jo li vaig contestar que sí, que ho serà sempre la més nova perquè era l'última que s’inaugurava. I em va replicar: "No, no només perquè sigui la última, sinó que més endavant sigui la més pionera". I això hem intentat.

RdR: Quin llegat deixes a Ripollet? RP: El que deixo és aquesta quantitat d'usuaris, aquesta fidelització. Me'n vaig molt contenta perquè he treballat en una professió que m'ha agradat sempre. Deixo això, uns usuaris fidels, un hàbit d'anar a la biblioteca. El que si deixem més a mitges és aquest sortir més enllà de la biblioteca. Jo diria que no hem pogut fer-ho més pels recursos humans que tenim, però és el repte per a la propera direcció. RdR: I tu que t’emportes de Ripollet? RP: M'emporto un caliu immens, jo em sento estimada. Vaig pels carrers de Ripollet i la gent em saluda. Que em saludin és molt important, potser també perquè visc en una ciutat més gran i et sents més desconegut. Però tinc aquest ambient de caliu pel tipus de servei que he donat, molt presencial, molt de cara a l'usuari. M'emporto humanitat. Algú dirà que sóc una somiatruites. Doncs no! Ho dic amb sinceritat. Sempre que Ripollet em necessiti aquí estaré.

La professió La feina del bibliotecari sembla una tasca fàcil: “La gent es pensa que estem allà al taulell atenent, tenim un ordinador que ja ens diu on està el llibre, ens diu si aquell llibre el tenim, i com una cosa molt simple i molt maca, Perquè és una feina molt neta, molt pulida”. Però la feina feixuga es troba a les entranyes de la biblioteca: “Cada llibre l'hem de classificar, hem de buscar el seu lloc, hem de fer un procés tècnic del llibre”. I com a totes les feines s’ha de jugar amb el pressupost: “Hem de mirar com podem treure el màxim rendiment del pressupost. Parlar amb llibreters i proveïdors”. A més no és una professió subjecta a uns resultats: “És un servei que no es pot mesurar. No pots dir: “Avui he fet quaranta grams de cultura”, per tant cada dia has de fer la tasca sense saber que estàs fent bé la feina”.


Revisteta Anna Puertas

Aquí tu ets el protagonista

Jocs d’arreu del món

La protagonista d’aquesta setmana és la Marta, de 5 anys.

Seguim amb més viatges coneixent diferents racons del nostre planeta i aprenent jocs de països d’arreu. Aquesta setmana farem parada a l’Àfrica per conèixer un joc al qual juguen els infants de Tanzània. Es diu Giant’s House (la casa del gegant) i necessitareu un espai força ample (on hi capigueu fent una rotllana) i ser un mínim de 9 jugadors.

La Marta ens ha portat aquest dibuix tan maco i ens explica que ha dibuixat la seva casa. Ens encanta el teu dibuix, Marta. Que tinguis molta sort al sorteig de les entrades del mes de desembre!

Anima’t

a enviar-nos fotos, dibuixos o textos i participareu en el concurs de dues ENTRADES DE CINEMA! Cada mes hi ha un guanyador/a. revistaderipollet@gmail.com

I el premi de novembre és... La guanyadora del mes de novembre és la Irene Carranza! Felicitats! Pots passar a buscar el teu premi per la redacció de la Revista de Ripollet quan vulguis.

Haureu d’escollir un jugador a l’atzar per posar-se al centre de la rotllana i la resta de jugadors us haureu de repartir en quatre equips diferents. El joc comença amb els jugadors agafats de les mans i donant voltes al voltant del jugador que està al centre, tot cridant “ves a la casa del gegant i digues el que hi veus”. El jugador que està al centre ha de pensar el nom d’un objecte o animal i dir-lo en veu alta, com per exemple “he vist una tassa!”. La resta de jugadors ràpidament s’hauran d’agrupar amb els membres del seu grup i representar, de la manera més original possible, l’objecte o animal que ha dit la persona del centre de la rotllana, que en aquest cas seria una tassa. El jugador central ha d’escollir un jugador del grup que millor hagi fet la representació, amb el que s’intercanviarà la posició. Podeu fer-ho tantes vegades com vulgueu. Que ho passeu molt bé!


Envia’ns allò que vulguis ja siguin dibuixos, textos, contes o fotografies. Tú també fas la Revisteta. Porta’ns tot allò que vulguis al C/ del Sol 35, 1er pis, o bé envia’ns-ho a revistaderipollet@gmail.com

I 43

Juguem per aprendre

Endevinalla

En aquesta sopa de lletres hem amagat el nom de sis països on hi fa moltíssim fred! Sereu capaços de trobar-los tots? Bona sort a tothom!

SOM DUES GERMANES, SOM MOLT IGUALS. I QUAN ENS FEM VELLETES OBRIM LES NOSTRES BOQUETES. QUI SOM?

Quan sapigueu la solució podeu dibuixar-la aquí sota. Sort!

SÓC:

La solució de la revisteta passada és: el pollet!

L’AGENDA DE LA REVISTETA: Si us agrada el teatre, no us podeu perdre la proposta que tenim per a vosaltres per aquest cap de setmana! Aquest diumenge, 4 de desembre, torna una nova sessió del Petit Mercat Vell. A partir de les 18h, el Teatre Auditori acollirà l’obra “Els tres porquets es caguen de por”, el clàssic on els tres porquets hauran de vèncer la seva por per guanyar al llop. Ho faran amb música tradicional i una posada en escena ben divertida. Les entrades, a 5 euros, es poden comprar a la taquilla del Teatre Auditori o a la seva pàgina web.


Serveis | Revista de Ripollet | 44

Revista de Ripollet c/ del Sol, 35 - 08291 Ripollet Tel. 93 691 21 12 Fax. 93 594 71 06 e-mail: revistaderipollet@gmail.com www.revistaderipollet.cat Edita: Associació Ràdio Ripollet. Direcció: David Rúa Redacció: Anna Puertas i Ferran Rigat. Col·laboradors: Ángel Esteve, Joan Puig, Joana Raja, Jaume Sariol, Jordi Porras i Joaquín López. Columnistes: Kàtia G. Samper, Nicolás Castellano, Ramon Martos, Pius M. Gassó, Eloi Isern i Jordi Allepuz. Col·laboradors polítics: Jacint Padró, Alberto Castro, Josep Gabarra, Víctor Diéguez, Jordi Soldevila, Valentí Nieto, Nicolás Romero, Iolanda Bethencourt. Direcció comercial: Anna Rifà. Administració: Mª José Rodríguez i Núria Raja. Disseny: Sergi Jiménez. Impressió: Gramagraf sccl. Dipòsit legal: B-34345-85. La revista no es fa responsable ni és solidària amb les opinions dels col·laboradors. Amb la col·laboració de:

Telèfons d’interés Aigua (avaries) Ajuntament Alcohòlics Anònims Ambulàncies Urgències mèdiques Ambulatori CAP I Ambulatori CAP II Urgències CAP II Ambulatori Pinetons Autobusos Font Autobusos Sarbus Biblioteca Bombers (Urgències) Butà Centre Cultural Comissaria Mossos Comissaria (urgències) Correus Creu Roja (Oficines) Deixalleria Fecsa/Endesa (avaries) Funerària Gas (avaries) Oficina de Català Parròquia S.Esteve Policia Local Revista de Ripollet Ripollet Ràdio Serveis Socials Taxis Teatre Auditori Veterinària (Urgències)

902 250 370 93 504 60 00 93 317 77 77 93 712 03 03 112 93 594 64 20 93 594 21 11 93 594 22 16 93 594 65 37 93 580 18 18 93 580 67 00 93 586 42 30 112 93 726 09 30 93 504 60 25 93 592 46 00 112 93 691 62 02 93 691 61 61 93 586 32 03 800 760 706 93 580 97 10 900 750 750 93 586 45 73 93 692 15 85 93 504 60 06 93 691 21 12 93 594 20 48 93 504 60 07 93 692 58 23 93 580 91 92 689 51 65 10

Farmàcies de guardia DV. 2 DESEMBRE PINETONS c/ Palau Ausit, 1 (Ripollet) DS. 3 DESEMBRE RIZAL (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) ROVIRA (21 a 9 h) Passeig de Cordelles, 64 (Cerd.) DG. 4 DESEMBRE RIZAL (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) MERINERO (21 a 9 h) Ctra. Barcelona, 130 (Quatre cantons) DL. 5 DESEMBRE ORIGEN c/ Picasso, 1 (Fontetes) DM. 6 DESEMBRE SANT ANDREU c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) DC. 7 DESEMBRE TORRENTS Diagonal, 30 (Mercat Serraparera - Cerd.) DJ. 8 DESEMBRE RIZAL (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) HIDALGO (21 a 9h) Rda. Cerdanyola, 1 (Pl. de la C) DV. 9 DESEMBRE RINCÓN C/ Magallanes, 4 (Ripollet) DS. 10 DESEMBRE RIZAL (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) NOVELL (21 a 9 h) Ctra. Barcelona, 216 (Cerdanyola) DG. 11 DESEMBRE RIZAL (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ Sant Andreu, 4 (Ripollet) RIVERA (21 a 9 h) c/ Sant Ramon, 182 (Cerd. dalt) DL. 12 DESEMBRE ALVAREZ PEREIRO Av. Catalunya, 49 B (Cerdanyola) DM. 13 DESEMBRE RIZAL c/ Rizal, 1 D (Ripollet) DC. 14 DESEMBRE HIDALGO VALLS Av. Canaletes, 11 (Cerdanyola) DJ. 15 DESEMBRE SELVA (Cerdanyola) c/ Torrent, 12 (darrera església Cerd.)


Hola princesa, hoy es un día especial, ¿sabes por qué? Porque el día 6 de diciembre cumples 11 añitos, te vas haciendo grande y eso es importante. Feliz cumpleaños. Guapísima.

Feliz cumpleaños Carla, en tus 7 años. Je t’aime, maman. 05-12-16

Feliz 15 años!! Ayelen.. “Aye”. Ya tienes 15 años, hija. Eres la razón de mi existir y como siempre te digo: Eres lo más maravilloso que me ha podido pasar. Mi bebé, mi niña hermosa. Dios te cuide y te bendiga todos los días de tu vida y que a mi me dé vida para cuidarte.Te amo mi tesoro. Tu mamá. 29-11-16

Laia moltes felicitats, ja són 6 anys, de part de tots els que t’estimen. 30-11-16


Revista de Ripollet 941  

941.- Publicada el 2 de desembre de 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you