Page 1


Sumari

775

Els autors locals i l’Any Espriu posen la lletra al Sant Jordi a la Rambla pàg. 4 El PP proposa en una moció revitalitzar el comerç local augmentant les ajudes pàg. 9

Els Mossos distingeixen una vintena d’agents el Dia de les Esquadre pàg. 10

Prop de 400 participants a la 26a Caminada a Montserrat pàg. 20

Al punt de mira .....pàg. 04 Política

.....pag. 08

Societat

.....pàg. 10

Cultura

.....pàg. 14

Crítiques

.....pàg. 18

Esports

.....pàg. 20

Participació

.....pàg. 26

Passatemps

.....pàg. 25

Mirant Enrere

.....pàg. 30

Horòscops

.....pàg. 33

Guies

.....pàg. 34

Ciutadans

.....pàg. 40

La Revisteta

.....pàg. 42

Serveis

.....pàg. 44

Felicitats

.....pàg. 46

POLÍTICA:

POLÍTICA:

SOCIETAT:

ESPORTS:

CIUTADÀ:

L’ERC homenatja les víctimes del nazisme i la Segona República pàg. 8

Àngel Colom demana que s’impliqui als nouvinguts en el procés sobiranista pàg. 8

La directora de Triodos Bank anima a ser responsable amb l’ús dels nostres diners pàg.11

El CBR derrota el líder per 57 a 55 en un partit molt intens i es manté en la lluita pàg. 21

Javier Panadero i Miguel Molina, entitat per la música d’autor ‘La Escalera’ pàg. 40


Sant Jordi a la Rambla l Al punt de Mira l 4

El Sant Jordi a la Rambla porta les entitats al carrer i s’afegeix a la celebració de l’any Espriu Anna Puertas i David Rúa

Diumenge el teixit associatiu del municipi tornarà a celebrar la seva gran festa. Organitzat per la CRAC i amb el suport del Patronat de Cultura el Sant Jordi a la Rambla oferirà un espai de trobada entre veïns i associacions, amb activitats, llibres, roses, artesania i gastronomia. Enguany hi participen 62 associacions locals, partits polítics, llibreries i floristeries a la Fira d’Entitats i 45 artesans arribats d’arreu de Catalunya a la Fira d’Artesania. Moltes de les entitats presents més enllà de mostrar la seva activitat en una parada també oferiran actuacions al llarg del matí al pati del Centre Cultural i la Rambla. Altres han preparat accions especials per aquesta jornada. És el cas, per exemple, del recapte d’aliments per a Càritas que duran a terme a la carpa de l’emissora municipal Ripollet Ràdio, la cercavila que realitzaran els Rhytm’n’Moyo al migdia o la presència a l’alçada

Destaquen la primera mostra de tapes, lectures d’Espriu i l’Esbart de Sant Cugat de la plaça del Molí de l’autocar del FC Barcelona, portat per la penya blaugrana. A la carpa de l’associació Ràdio Ripollet, editora de la Revista de Ripollet, s’hi podran adquirir els llibres ‘100 anys d’història gràfica’ de Ramon Martos i Joan Mimó i ‘90 anys del CF Ripollet’ d’Andreu Càrceles. Aquest 2013 el Sant Jordi a la Rambla s’adhereix també a l’Any Espriu fent una

Durant la jornada matinal l’afluència de públic sempre és molt gran ARXIU REVISTA DE RIPOLLET

lectura de textos de l’autor a partir de les 11h a l’interior del Centre Cultural que es tancarà amb una actuació de la Coral El Vallès que interpretaran caramelles durant el matí. No hi faltaran tampoc les sardanes, els gegants i per la tarda l’actuació de l’Esbart Dansaire de Sant Cugat. Una altra novetat d’enguany serà la 1a Mostra de Tapes 2.0 que es podrà gaudir a partir de les 12h a la 17a edició de la Mostra Gastronòmica que organitza el Gremi d’Hostaleria. Una vintena de bars i restaurants oferiran les seves millors tapes a la Plaça del Molí. Fent valer la Diada de Sant Jordi el Racó de les Lletres Locals oferirà durant tota la jornada l’oportunitat d’adquirir les novetats editorials dels autors locals que també estaran presents per signar exemplars. A més de diumenge el mateix dia de Sant Jordi, dimecres 23, el Racó de les Lletres Locals tornarà a instal·lar-se davant el Centre Cultural i per la tarda, a partir de les 17.30h, oferirà una exhibició de pintura en viu amb l’autora del conte ‘Un somriure al despertar’, Alba Martínez.

ACTIVITATS DURANT EL SANT JORDI A LA RAMBLA Diumenge 21 d’abril A partir de les 10h Posada en marxa de la Fira d’Entitats i la Fira d’Artesania. Durant tot el matí actuacions d’entitats locals al pati del Centre Cultural i la Rambla Sant Jordi De les 11h a les 13h Lectura de textos de Salvador Espriu a la sala d’actes del Centre Cultural A les 12h Posada en marxa de la Mostra Gatronòmica amb la 1º Mostra de Tapes 2.0 a la Pl del Molí Ballada de Sardanes amb la Cobla Sabadell a la Pl Pere Quart De les 12h a les 14h Signatura autors locals a la carpa del Racó de les lletres locals A les 13h Cercavila amb els grallers dels Gegants de Ripollet A les 18h Espectacle Peuades Sinèrgiques a la Rambla Sant Jordi a càrrec del cos de dansa de l’Esbart de Sant Cugat


|5

Una mirada als carrers de Ripollet l’any 1970 amb el llibre de Miquel Petit

El Grup Arc de Sant Martí presenta el seu tercer llibre, “SisTemas’

El fotògraf local Miquel Petit va presentar el seu llibre “Ripollet 1970” el passat 11 d’abril al CIP Molí d’en Rata. El llibre de Petit compta amb un seguit de fotografies que va fer l’any 1970 dels carrers de Ripollet. A la presentació del llibre, Petit va explicar la seva trajectòria i afició per la fotografia i què el va motivar a fotografiar els carrers del poble quan era jove. A més, durant la presentació es van poder veure projectades algunes de les fotografies que formen part del llibre, de manera que els assistents van reflexionar sobre com han canviat els carrers del poble des d’aleshores, recordant anècdotes de temps enrere.

El Grup Arc de Sant Martí torna a presentar una novetat per Sant Jordi. Es tracta del llibre “SisTemas”, que consta de sis relats escrits per sis autors diferents, on cadascú explica una història que busca reflexionar sobre temes d’actualitat. La presentació del llibre es va dur a terme a la Biblioteca de Ripollet el passat dimarts, 16 d’abril, que va comptar amb la presència dels autors. El Grup Arc de Sant Martí va sorgir d’un taller d’escriptura creativa que va organitzar la Biblioteca. “SisTemas” és ja el tercer llibre que han escrit els membres del Grup Arc de Sant Martí.

Miquel Petit, autor de les fotografies de “Ripollet, 1970”

Els membres del grup presentant la seva novetat editorial

ANNA PUERTAS

ANNA PUERTAS


Sant Jordi a la Rambla l Al punt de Mira l 6

Més Novetats editorials amb sabor ripolletenc Euromalson Aleix Saló Només fa algunes setmanes que està a la venda i ja és un èxit tant en paper com en format e-book. El quart llibre de l’Aleix Saló, ninotaire ripolletenc que va començar publicant vinyetes a la Revista de Ripollet, està dedicat a explicar com funciona Europa. Amb encert, sàtira, ironia i molt d’humor l’Aleix explica no només l’evolució de la Unió Europea sinó també com la crisi i els mals gestors estan afectant el dia a dia de la classe mitjana. Ja és un referent del còmic d’actualitat i l’any passat va ser el gran triomfador del Sant Jordi ripolletenc. Enguany presentarà el llibre i signarà exemplars en una trobada organitzada divendres 19 d’abril a partir de les 19h al Centre Cultural.

Les Veus de la tragèdia

Un somriure al despertar

EMA Publicacions

Alba Martínez

Llibre que forma part de la col·lecció ‘El fil de la memòria’ i que explica com es va viure la riuada de 1962 al municipi veí de Montcada i Reixac.

Ayuntamientos y desarrollo educativa Jose Luís Muñoz Busca clarificar que vol dir el desenvolupament educatiu dels municipis. Fruit del seu treball com investigador. Jose Luís Muñoz és pedagog i va ser regidor de l’Ajuntament pel COP-CpR.

90 anys del CF Ripollet Andreu Cárceles Llibre que recull la història del club de futbol local. Amb documentació inédita i fotografies.

Un conte per petits i també per grans. Una història escrita i il·lustrada per l’Alba, una mestra ripolletenca estudiant de Belles Arts, que vol transmetre un missatge d’optimisme, d’alegria, que ens recorda els beneficis d’un somriure. Explica l’aventura que viuen la Nina i l’Enzo en la recerca d’un somriure perdut.

El quadern de tardor de Joan Vidal Joan Soler Novel·la històrica que neix d’un plec de fulls escrit per Joan Vidal, advocat republicà ripolletenc i besavi de l’autor. Presentant al Centre Cultural al novembre és una novel·la que explica molt bé un moment històric, l’últim quart del segle XIX i la primera part del segleXX. Joan Soler és pedagog i Premi Nacional de Cultura Popular 2006.


Política l Revista de Ripollet l 8

ERC homenatja les víctimes del nazisme i la Segona República

Política

Àngel Colom demana que s’impliqui als nouvinguts en el procés sobiranista

Anna Tatché

David Rúa

La secció local d’ERC va convidar al diputat comarcal Marc Sanglas per homenatjar les víctimes ripolletenques que van morir al camp de concentració de Mauthausen i celebrar el 82è aniversari de la proclamació de la II República. L’homenatge es va fer, com cada any, al monument dedicat a les víctimes del nazisme. El diputat Marc Sanglas va remarcar que el 14 d’abril s’hauria de considerar un “dia de festa” per recordar el que va significar la república. Va parlar d’un mal model de transició i que cal una República Catalana “que sigui de fruit d’un moviment popular”.

El secretari d’immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i president de la Fundació Nous Catalans, Àngel Colom, va oferir el dimecres 17 una xerrada al Centre Cultural. Convidat per la secció local de CDC Colom va parlar sobre la importància d’implicar els nouvinguts en el procés cap a l’estat propi que s’ha engegat a Catalunya. Colom considera que cal comptar amb tothom qui viu i treballa a Catalunya i va defensar, fins i tot, que caldria fer que “tots els que porten com a mínim cinc anys aquí puguin votar en la consulta del 2014 perquè es decideix també sobre el seu futur”.

Montserrat Espàrrach i el diputat Marc Sanglas

L’acte va esdevenir una taula rodona participativa

ANNA TATCHÉ

DAVID RÚA


Política

|9

El PP proposa en una moció revitalitzar el comerç local augmentant les ajudes David Rúa

Els regidors del Partit Popular consideren que el comerç local ha d’ajudar a millorar la situació econòmica al municipi. Amb aquesta base en el proper ple proposaran canvis al pressupost municipal per tal que l’Ajuntament pugui destinar més diners als comerciants locals de manera directa. En concret proposen crear una línia d’ajudes per aquells comerciants que contractin aturats del municipi. Els recursos per aquesta proposta els obtindrien d’eliminar la partida de promoció de la ciutat i de donar-se de baixa com a Ajuntament

del Consorci de Turisme del Vallès Occidental. No hi van donar més detalls sobre com funcionarien aquestes ajudes als comerciants. El que sí van fer a la roda de premsa on van presentar la moció és tornar a denunciar la manca de control de l’Ajuntament pel que fa al compliment de les normatives per part d’alguns comerços. I van assenyalar el cas d’una botiga instal·lada a l’interior de l’Autoexit i que segons ells ha estat dues vegades tancada per l’Ajuntament però malgrat tot continua oberta. També van lamentar l’estat de degradació d’algunes zones on podria haver més comerç.

Els regidors populars DAVID RÚA


Societat | Revista de Ripollet | 10

Els Mossos d’Esquadra distingeixen una vintena d’agents el Dia de les Esquadres David Rúa

El Teatre Auditori va acollir el dijous 11 d’abril la celebració del Dia de les Esquadres de l’Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola. Enguany el convidat a l’acte va ser el doctor i director general del grup Catalònia, Joaquim Serrahima. En la seva intervenció va parlar sobre tots aquells que treballen servint a les persones. I va demanar als agents que malgrat la situació econòmica, les retallades o les mancances que puguin tenir per desenvolupar la seva tasca sempre la facin amb professionalitat i “bona cara, amb un somriure”. Després de la interessant i evocado-

El doctor Joaquim Serrahima va animar als agents a fer la seva feina amb un somriure ra intervenció de Serrahima es van repartir els reconeixements a veïns i agents que amb la seva acció han contribuït a resoldre casos d’inves-

Els caps van lliurar una vintena de distincions a agents i ciutadans DAVID RÚA

tigació policial o actuacions de seguretat ciutadana com ara robatoris, evitar intents de suïcidi o detenir xarxes delictives. A l’acte, a banda de caps policials, també van estar presents representants de la societat civil i els alcaldes dels municipis pertanyents a l’ABP. L’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, va oferir unes paraules mostrant el seu malestar pel fet que la societat generalitzi l’opinió que té de certs professions, com ara polícies o polítics, arrel d’una minoria.

Joaquim Serrahima DAVID RÚA


Societat | Revista de Ripollet

| 11

La directora de Triodos Bank anima a ser responsable amb l’ús dels nostres diners David Rúa

La tercera xerrada organitzada aquest curs pel Centre de Formació de Persones Adultes Jaume Tuset dins el cicle ‘Què fem amb els nostres diners’ es va dedicar a la banca ètica. L’encarregada de donar més detalls sobre aquest tipus d’entitats financeres va ser la directora territorial de Triodos Bank, Isabel Sánchez, que va fer la seva conferència el dimarts 16. Sánchez abans de parlar sobre la seva entitat va convidar a tothom a reflexionar sobre l’ús que dóna als diners. A l’hora de consumir i també a

l’hora d’estalviar. Seguint en aquesta línea va recomanar a tothom a preguntar tots els dubtes que tingui cada cop que li ofereixin qualsevol producte financer. Així com interessar-se sobre com aconsegueixen els bancs i caixes els diners que donen com a interessos als dipòsits. Parlant pròpiament de Triodos va explicar que malgrat ser una entitat financera que busca el benefici econòmic també té en compte la sostenibilitat i la responsabilitat social. El banc, amb més de trenta anys d’història i originari d’Holanda, finança projecte amb valor afegit social, cultural o de medi ambient.

Isabel Sánchez durant la xerrada DAVID RÚA


Societat l Revista de Ripollet l 12

Les entitats locals ja poden demanar els espais de barres i xiringos per a la FM

Societat

El PMO cedeix un local a APADIR, on podran guardar el seu material

Redacció

Redacció

La Comissió de Festa Major ha obert el termini per a que les entitats locals sol·licitin els espais de barres i xiringos per a la propera Festa Major. El termini restarà obert fins el proper 17 de maig a les 21h. Les entitats juvenils i esportives podran demanar la barra dels concerts de dissabte i diumenge a l’espai del brollador; les entitats culturals ho podran fer amb la barra del ball del confetti de dilluns. D’altra banda les entitats culturals, juvenils, esportives, associacions de veïns i partits polítics representats al municipi podran demanar un espai per instal·lar un xiringo al Recinte Firal. El sorteig públic es farà el 22 de maig.

L’entitat local APADIR, que treballa amb infants amb discapacitats, ja té un local on podran, a partir d’ara, emmagatzemar els estris i materials que pertanyin a la mateixa entitat. El local està situat a les instal·lacions del Patronat Municipal d’Ocupació (PMO). I és que representants d’APADIR han signat un conveni amb el president-delegat del PMO pel qual aquest cedeix un local a l’entitat. Així, APADIR (Associació de Persones amb Discapacitat de Ripollet) tindrà més facilitats per poder dur a terme la seva tasca, amb l’obtenció d’un local on poder guardar el material que usen en les seves activitats.


Societat | Revista de Ripollet

| 13

La Casa Natura acull la segona edició del taller d’horticultura ecològica urbana Anna Puertas

Cultivar un hort a la ciutat, ja sigui en jardineres o al terra, cada cop és més habitual. Per això, la Casa Natura organitza la segona edició del taller pràctic d’horticultura ecològica urbana, activitat emmarcada dins l’Agenda Primavera programada per la Regidoria de Medi Ambient i la Casa Natura. El taller es durà a terme el proper dimecres 24 d’abril, a les 17h, a les aules i l’hort de la Casa Natura. La sessió estarà impartida per Mario Jiménez, enginyer agrònom i tècnic

de l’empresa Jardinet, que s’encarrega del manteniment d’alguns espais verds del municipi. Al taller es treballarà sobre les possibilitats de preparar un hort urbà, els substrats, el reg, les espècies adequades a cada temporada o com acabar amb les plagues, entre d’altres. Tot plegat, des d’un punt de vista ecològic, centrant-se en les tècniques que no siguin agressives pel medi ambient. Les places pel taller són limitades, de manera que cal fer una inscripció prèvia enviant un correu a casadenatura@gmail.com o trucant al 93 504 60 14 o 93 586 58 56.

Al municipi hi ha força horts ARXIU REVISTA DE RIPOLLET


Cultura | Revista de Ripollet | 14

L’espectacle solidari per a Mans Unides omple l’Auditori de rialles i bon humor

Cultura

‘Vimbodí vs Praga’ desperta el caràcter més còmic i humà de les persones

Anna Tatché

Anna Tatché

L’espectacle ‘Regiones y Provincias’, del grup artístic montcadenc ‘Els Titelles’, va recaptar fons pel grup local de Mans Unides, que està ajudant a desenvolupar un programa dirigit a l’impuls agrícola i forestal al Congo. La iniciativa solidària consisteix en ensenyar-los a conrear hortalisses i llegums i formar-los pel respecte a la natura i el medi ambient. L’actuació va omplir el Teatre Auditori de rialles, i és que va estar formada per actuacions musicals d’allò més divertides i amb ballarins i personatges extravagants i amb molta gràcia. Cada actuació era d’un estil musical o regió diferent.

Amics del Teatre va estrenar la comèdia ‘Vimbodí vs Praga’ el cap de setmana passat al Centre Parroquial. L’obra, de Cristina Clemente i dirigida per Víctor Garibaldi, està inspirada en les tradicionals Festes de Gràcia. L’argument gira en torn a dos barris que es disputen el primer premi del concurs de decoració de carrers. Cada personatge va destacar per una identificació molt diferenciada, que va ajudar a la distinció dels personatges i a crear moltes situacions còmiques que van fer esclatar de riure al públic. El diàleg va ser un altre element amb força que va aportar grans dosis d’humor.

Actuacions divertides i amb molt de ritme

Moment de la representació

ANNA TATCHÉ

ANNA TATCHÉ


Cultura l Revista de Ripollet l 16

L’institut Lluís Companys i l’escola Escursell realitzen activitats conjuntes Redacció

Amb l’ojectiu d’obtenir un benefici mutu, des de fa dos cursos els alumnes que estudien el Cicle Formatiu de Tècnic d'Educació Infantil a l’institut Lluís Companys realitzen part de les seves pràctiques al centre educatiu del costat, l'escola Escursell. Ho fan com a suport afegit als mestres de P-3. L’experiència és satisfactòria tant pels alumnes de l’institut com per a l’escola. La bona entesa entre tots dos centres ha permès que les relacions vagin encara més enllà. Així en algunes festes o celebracions també es programen

activitats conjuntes. Per a la Castanyada els alumnes del Lluís Companys preparen activitats per als més menuts com ara teatre o un conte amb titelles i enguany els de P5 van participar en una gimcana.

Els alumnes del cicle formatiu d’educació infantil fan pràctiques a l’escola del costat El passat mes de febrer l’institut també va cedir joguines fetes amb fusta pels alumnes que es van cedir als alumnes de l’escola dels cursos de P4.

Així els alumnes interactuen ESCOLA ESCURSELL


Cultura

| 17

La Biblioteca celebra l’entrega de premis del seu 16è concurs “Guanya un punt’ Anna Puertas

La Biblioteca de Ripollet celebra l’acte de lliurament de premis per al concurs de punts de llibre “Guanya un punt” aquest dimarts 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a les 19h. L’objectiu del concurs és triar el punt de llibre de la biblioteca durant l’any. La temàtica del concurs d’enguany, que arriba a la seva 16a edició, és “un punt de poesia”, en adhesió a l’Any Espriu, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor català Salvador Espriu. El concurs de punts de llibre està dividit en tres categories d’edat: de 6

a 9 anys, de 10 a 13 anys i a partir de 14 anys. Hi haurà un premi per a cadascuna de les categories i seran de 80, 125 i 200 euros respectivament, per comprar llibres, audiovisuals o ma-

Els treballs guanyadors del concurs es faran servir com a punts de llibre durant l’any terial de pintura. A més a més, els punts guanyadors del concurs s’imprimiran i es faran servir com a punts de llibre de la Biblioteca durant tot l’any.

Els premis es lliuren el dia de Sant Jordi ARXIU REVISTA DE RIPOLLET


Crítiques I Revista de Ripollet | 18

De cine ‘Món petit’

‘Días de pesca en Patagonia’

Dir.: Marcel Barrena - Catalunya, 2012

Dir.: Carlos Sorín - Argentina-Espanya, 2012

L’Albert i l’Anna volen anar a Nova Zelanda, al punt més allunyat del món de casa seva. I ho aconsegueixen. I això que només han marxat amb 20€ de pressupost i l’Albert va en cadira de rodes!. Un documental apassionant que ens apropa a una història captivadora de superació personal, farcida d’optimisme, de ganes de viure, d’alegria, d’amor, de dignitat, de solidaritat, de trencament de barreres de races, religió, cultura, llengua, etc. Un film que ens fa sentir vius i esperançats en l’ésser humà, una cosa molt necessària en temps tan durs i indignes com els que ens ha tocat viure. Atenció: programada al Cine-Club Xiscnèfils de Cerdanyola el 2 de maig.

A Carlos Sorín el vam començar a valorar a partir d’aquelles “Historias mínimas” que ens va regalar el 2002. No era la seva primera pel·lícula, però si una en que va marcar la pauta del seu estil. Films petits, senzills, on aparentment no passa res, o ben poca cosa, però que, imatge rere imatge, construeixen una història plena de contingut, amb personatges rics, que amaguen sentiments, tragèdies o fets feliços. “Bombón el perro” va perfilar encara més aquell estil, i ara aquesta nova proposta, el consolida. Un film petit, però alhora, molt, molt gran, bellíssim, tendre i encisador.

El llibre

El disc

‘Quan arribi el pirata i se m’emporti’

30 años

Lluís-Anton Baulenas. Ed. RBA La Magrana.

Pedro Guerra

És una novel·la ambientada en el Raval de Barcelona, any 2006, on res no és fàcil. Jesús Carducci, un dels protagonistes, dirigeix un centre mèdic al barri i dóna assistència, també, als treballadors d’una multinacional. El patriarca d’aquesta empresa és Miquel-Deogràcies, l’Ogre. Un criminal riquíssim i amb un secret: un tresor molt ben guardat. Amb 90 anys, encara se sent valent per organitzar el futur d’aquest tresor. Tot es precipita quan aquests dos personatges contacten. Un gran relat de trama criminal, aventurera i sentimental. Amb aquesta novel·la, l’autor celebra vint-i-cinc anys d’escriptura.

Regal del cantautor canari als seus fans pels 30 anys de carrera i disc ideal per descobrir un dels millors lletristes en espanyol. Guerra ha aplegat 54 cançons, 7 d’elles noves, oferint un recorregut per tota la seva producció musical. Des de Taller Canario fins a les propostes noves, sobre l’atur o el robatori de nadons. Disc enregistrat en directe a la gira americana i que compta amb col·laboracions de gran volada com la d’Ana Belen, Estrella Morente, Chico Cesar, Silvio Rodríguez, Bunbury o Aute. Imperdibles ‘El viaje’, ‘Nadie Sabe’, ‘Bebes del rio’ o ‘A primera vista’.

Biblioteca de Ripollet

El sord

Joana Raja


| 19

Agenda I Revista de Ripollet

Amb el suport del Patronat Municipal de Cultura

Agenda MÚSICA DIVENDRES 19 D’ABRIL: Documental: Montserrat Figueras, la veu de l’emoció. Direcció i guió de Carlota Casas i produït per Lavínia Productora, la Fundació Centre Internacional de Música Antiga i Alia Vox. Entrada gratuïta. Org: Associació d’Espectadors en conveni amb el PMC.

DISSABTE 20 D’ABRIL: Ball. Música en directe. Pavelló Municipal Joan Creus. 23 h. Preu: 3,50€ (socis) i 5€ (no socis). Org.: Associació Amics del Ball.

INFANTIL DISSABTE 20 D’ABRIL: Els més petits fem dissabte: La maleta de les primeres paraules. Titelles i cançons a càrrec de Gisela Llimona. Infants fins a 4 anys. Sala Infantil de la Biblioteca. 11.30 h. Cal inscripció prèvia. Org.: PMC. DIMECRES 24 D’ABRIL: Hora del conte: Atzars: Contes per volar. Espectacle narració amb objectes. A càrrec de Sherezada. Biblioteca Mpal. 17.30 h. Org.: PMC.

ALTRES DIVENDRES 19 D’ABRIL: Presentació del nou llibre d’Aleix Saló. Euromalson. Centre Cultural. 19 h. Org.: Racó de les Lletres Locals i Editorial Random House Mondadori.

Programació de cinemes El Punt Del 19 al 25 d’abril Tel.consultes: 93 692 11 25 Tel. reserves: 93 580 61 84 Horaris subjectes a canvis d’última hora.

DIMARTS 23 D’ABRIL: LLiurament de premis del 16è Concurs de dibuix i disseny de punts de llibre. Biblioteca Municipal. 19 h. Org.: PMC. DIMECRES 24 D’ABRIL: II Taller pràctic d’Horticultura Urbana. A càrrec de Mario Gómez, enginyer agrònom de l’empresa Jardinet. Casa Natura. 17 h. Cal inscripció prèvia. Places limitades. Activitat gratuïta. Informació i inscripcions a la Casa Natura. Org: Regiduria de Medi Ambient. DIJOUS 25 D’ABRIL: Cicle de tallers ‘Educar els fills un repte apassionant’. ‘Les dificultats de relació i d’aprenentatge des de la perspectiva sistèmica’. A càrrec de Carles Parellada Enrich, mestre i psicomotrista, terapeuta familiar i pedagog. Escola El Martinet. 18 h. Inscripcions a <amicsmartinet.blogspot.com>. T. 935947522. Data màxima d’inscripció: 3 dies abans del taller. Org.: Projecte de Formació Sistèmica Connexions i Associació Amics d’El Martinet. Club de Lectura: Tertúlia literària sobre Paraíso inhabitado, d’Ana Maria Matute. Moderada per Fanny Arambilet. Biblioteca Municipal. 19 h. Org.: PMC.

SANT JORDI A LA RAMBLA DIUMENGE 21 D’ABRIL: 26è Sant Jordi a la Rambla. Any Espriu. Fira d’entitats i artesania. Rambla de Sant Jordi. 10 h. Mostra Gastronòmica. 11.30 h. Org: CRAC amb la col·laboració d’entitats i col·lectius locals i PMC. Bus F.C. Barcelona. L’autocar oficial del FC Barcelona estarà davant de la plaça del Molí. Org.: Penya Barcelonista de Ripollet. Més informació a les p. 4, 5 i 6.

DIUMENGE 21 D’ABRIL: Sorteig de Sant Jordi de la Unió de Botiguers. Estand de la UBR al Sant Jordi a la Rambla. Se sortejarà un llibre electrònic entre tots els participants. 13 h. Org.: Unió de Botiguers de Ripollet.

EXPOSICIONS CENTRE CULTURAL, Rbla. Sant Jordi, 2-4: Bestiari. Exposició d’Oriol Cabrero. Fins el 22 de maig. Sala d’Art. Escultures fetes amb material reciclat. Org.: PMC. Passió per l'acció. Fins a l'11 de maig. Sala 1. Fotografies d'Acció fotogràfica Ripollet. Org.: Acció Fotogràfica Ripollet. BIBLIOTECA, ctra. Estació, 40: A través de la càmera. Fins el 30 d’abril. Fotografies de Francisco Morón i Carmen Valero. CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI (CIP) c/ Molí d’en Rata, 1, T. 93 594 60 57: Protagonistes. Ripolletencs que deixen pet- jada. Andreu Solà, Josep M. Brull, Gaietà Renom, Emma Maleras, Lluïsa Sallent, Ernest Boquet i Joan Creus. Ripollet i la mesura del temps. Maquinària de l’antic rellotge del campanar de Ripollet, de 1892. Prod.: Taller del rellotger d’HenryLepaute. Org.: Àrea de Patrimoni del PMC. 50 anys de les riuades. Amb la col·laboració d’entitats locals, particulars i empreses. CASA NATURA, Ctra. de Santiga, 96: INsectes INcreïbles. A càrrec de l’Agrupació Ripollet Natura. Col.: Faumed. Org.: Regidoria de Medi Ambient.

OBLIVION Dv a dg.: 16.30 19.00 22.30 Golfa: 0.50 Matinal: 12.00 Dl a dj.: 18.30 21.30

LOS CROODS 3D Dv a dg.: 16.30 18.30 20.30 Matinal: 11.45 Dl a dj.: 18.30

OZ:UN MUNDO DE FANTASIA Dv a dg.: 16.15 18.40 Matinal: 12.00 Dl a dj.: 18.30

MEMORIAS DE UNA ZOMBIE ADOLESCENTE Dv a dg.: 17.00 19.00 21.00 23 Golfa: 1.00 Matinal: 11.45 Dl a dj.: 18.30 21.30

LOL Dv a dg.: 22.50 Golfa: 0.55 Dl a dj.: 21.30

TESIS SOBRE UN HOMICIDIO Dv a dg.: 21.00 23.00 Golfa: 1.00 Dl a dj.: 21.30

POSESION INFERNAL Dv a dg.: 17 .00 19.00 21.00 23.00 Golfa: 1.00 Dl a dj.: 18.30 21.30

LOS CROODS 3D Dv a dg.: 16.30 18.30 Matinal: 11.45 Dl a dj.: 18.30

UN AMOR ENTRE DOS MUNDOS Dv a dg.: 16.30 18 30 20.30 22.30 Golfa: 0.45 Dl a dj.: 18.30 21.30

JACK EL CAZAGIGANTES Matinal: 11.50

EFECTOS SECUNDARIOS Dv a dg.: 20.40 22.50 Golfa: 1.00 Dl a dj.: 21.30

EL ORIGEN DE LOS GUARDIANES Matinal: 11.45

G.I. JOE :LA VENGANZA Dv a dg.: 16.30

* Golfa: divendres i dissabte Matinal: diumenge.

UN LUGAR DONDE REFUGIARSE Dv a dg.: 14.20 18.35 20.40 22.50 Golfa: 1.00 Matinal: 11.40 Dl a dj.: 18.30 21.30 TIERRA PROMETIDA Dv a dg.: 16.30 18.40 20.50.23.00 Golfa: 1.00 Matinal: 11.30 Dl a dj.: 18.30 21.30

LOS ULTIMOS DIAS Dv a dg.: 16.40 18.50 20.55 23.00 Golfa: 1.00 18.30 21.30

ROMPE RALPH Matinal: 12.00 ALACRÁN ENAMORADO Dv a dg.: 17.00 19.00 21.00 23.00 Golfa: 1.00 Dl a dj.: 18.30 21.30


Esports | Revista de Ripollet | 20

Prop de 400 participants a la Caminada a Montserrat

Guga i Juli guanyen per KO tècnic els seus combats Redacció

Les vistes de Montserrat, des de poc abans d’arribar a Vacarisses REVISTA DE RIPOLLET

Anna Puertas

Prop de 400 participants van fer la Caminada Ripollet-Montserrat el passat diumenge, 14 d’abril, organitzada pel Centre Excursionista de Ripollet (CER). Una jornada que va estar marcada pel bon temps. La Caminada, que enguany arribava a la seva 26a edició, aplega any rere any més participants que s’animen a pujar a Montserrat des de Ripollet. El recorregut, amb una distància de 47 km, s’inicia a les 5 del matí i passa pel voral del riu Ripoll fins a Sabadell,

arriba a Terrassa pel Bosc de Can Deu, creua una part del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, arriba a Vacarisses i des de Monistrol enfila cap al Monestir de Montserrat, punt final de la caminada. Raúl Sànchez, president del CER, valora la caminada molt positivament. “Ha estat una de les caminades més tranquil·les i fluïdes que recordo”, comenta. Pel que fa a la participació, Sànchez valora bé el fet de mantenir la crescuda de participants de l’any passat. En general, i tot i la calor que va fer, l’organització es mostra contenta amb el transcurs de l’activitat.

El pavelló Joan Creus va tornar a convertir-se una vegada més en l’escenari d’una vetllada de boxa. Va ser divendres 12 amb la celebració primer de vuit combats amateurs amb esportistes locals i després dos combats professionals. En el del pes mig, Guga Natsulishvili va guanyar per KO tècnic en el 4t assalt a Iban Estevez. En el combat del ploma el favorit, Juli Giner, va guanyar també per KO técnic a Antonio Cosso en el 3r assalt. La vetllada va aplegar menys públic que en altres ocasions.

Guga i Iban durant el combat JOAQUÍN LÓPEZ


| 21

Esports

El CBR derrota el líder per 57 a 55 en un partit molt intens i es manté en la lluita Anna Tatché

El partit del cap de setmana era transcendental: el 1r contra el 3r, tots dos combinats amb una segona volta gairebé impecable. La Seu d’Urgell només havia perdut un partit contra el Sant Josep (de 2) i els de casa sumaven ja 4 victòries consecutives (la 5a és el triomf de dissabte). Ambdós equips van jugar a defensar i a assegurar els atacs i van estar molt igualats: el màxim avantatge dels locals va ser de 9 i el dels rivals, de 4. Finalment els blaus es van endur la victòria per un ajustat 57 a 55.

El pavelló es va omplir de gom a gom i l’afició va estar eufòrica durant tot el partit. El contrari fins i tot es va queixar a l’àrbitre de que el públic situat a la rampa movia la cistella degut a l’èmfasi amb la que animaven. El proper enfrontament serà a casa del Sant Nicolau, equip situat a la meitat de la taula. El Ripollet ocupa ara el 4t lloc a la taula empatat amb el 3r i el 2n però amb pitjor bagatge de cistelles.

Marcador CB Ripollet 57- 55 La Seu d’Urgell 17-13 / 8-11 / 11-14 / 21-17

Sergi Marin defensant la cistella JOAQUÍN LÓPEZ


Esports | Revista de Ripollet | 22

L’Handbol perd contra el Cerdanyola per 25 a 30 al primer partit de les fases

Esports

El CF Ripollet no aprofita les ocasions i empata a zero amb el St Cristóbal

Anna Tatché

Redacció

Molts consideren injusta la derrota de l’Handbol de dissabte passat contra el Cerdanyola. Tant l’afició com els jugadors no van estar conformes amb les decisions d’un dels dos àrbitres, que va afavorir l’avantatge rival. El Ripollet va començar el derbi molt superior, però el contrari es va anar diferenciant. Els de casa van fallar 3 penals i alguns contraatacs que els van perjudicar. L’afició va ser detonant en la motivació del partit. Les grades es van omplir força i els Diables també van animar amb tambors. El proper partit de fases d’ascens torna a ser a casa, a les 20.30h, contra el Vilamajor.

La mala sort, la tensió, la necessitat, potser tot una mica però el CF Ripollet no va poder passar de l’empat a res davant el Sant Cristobal. Els roig-inegres van gaudir d’ocasions clares de gol però malgrat acabar el partit amb dos homes més, per expulsions de l’equip visitant, no va poder materialitzar-ne cap. Una d’elles novament des del punt de penal. La permanència està ara a 7 punts, encara que amb un partit jugat menys. Nova final el proper cap de setmana al camp del Granollers, un altre equip que lluita per seguir a la categoria. Els del Vallès Oriental tenen només dos punts més que els ripolletencs.

L’enfrontament va ser molt intens i disputat

Penal fallat al tram final del partit

ANNA TATCHÉ

JOAQUÍN LÓPEZ


Esports

| 23

Esports

Bons resultats dels tenistes benjamins a les proves del circuit de la Federació

El CPA classifica a tres patinadores pel campionat d’Espanya de figures

Redacció

Redacció

Ian Luca Cervantes i Noel Gómez estan completant una gran temporada. Els petits aprenents a tenista, encara en categoria benjamí, han estat ja protagonistes a les proves del circuit de la Federació Catalana de Tenis. Ian Luca va arribar el passat cap de setmana a la final de la segona prova del circuit d’hivern. No es va poder endur el torneig en caure a la final davant un jugador del Tenis Barcelona. A les semifinals havia superat al seu company de club Noel Gómez. A l’Open de setmana santa va ser Gómez qui va arribar a semifinals i Cervan- Els dos joves tenistes tes fins els quarts de final. CLUB TENIS RIPOLLET

Els bons resultats obtinguts al Campionat de Catalunya de Figures Obligatòries celebrat el passat cap de setmana a Cerdanyola ha donat el bitllet de l’estatal a tres patinadores del CPA Ripollet. A la categoria junior ho va aconseguir Ivet Figueres, que malgrat sortir d’una lesió, va acabar en la 6a posició al campionat català. En la categoria juvenil es van fer amb la classificació Neus Forcen que es va quedar a les portes del podi en ser 4a i Sigrid Bono que va acabar el català en 8a posició. Mentrestant a Castellar i Granollers 10 patinadors més de l’entitat aprovaven els exàmens d’I- Ivet Figueres CPA RIPOLLET niciació A i certificat.


Esports l Revista de Ripollet | 24

Agenda

Breus esportius

FUTBOL Primera Catalana grup 1: Diu 21-12h Granollers - Ripollet Tercera Catalana grup 9: Dis 20-18h Vic Riuprimer - EFBRipollet Quarta Catalana grup 15 Pajaril - Sta M. Montcada Dis 20-18.30h Diu 21-10h EFBRipollet B - Can Boada Dis 20-17h Can Mas - Badia Segona Divisió Fem grup 3 Diu 21-12h CFRipollet - Caldes Diu 21-12h EFBRipollet - Palau Solità

L’equip B del Clubs Escacs Ripollet ha passat a quarts de final del playoff pel títol absolut en el Campionat de Catalunya per Equips.

BÀSQUET CC Segona Categoria G2: St Nicolau B - CB Ripollet Diu 21-17.30h Tercera Categoria Fem G6: Llicà d’Amunt-CB Ripollet Diu 21-19.30h Diu 20-17.30h Cardedeu - CB Gassó

L’equip de la setmana

L’equip masculí del CTT Ripollet ha registrat la primera derrota de la lliga. La setmana pasada després de 19 victòries consecutives va caure 2 a 4 davant l’Ateneu 1882. Manté el liderat i aquest dissabte rep, en la penúltima jornada de la lliga regular, al 2n classificat el Borges General d’Olis.

FUTBOL SALA 3a Div Nacional grup 1: Dis 20-18.30h Ripollet - Bonaire Territorial Catalana grup 3: Diu 21-17h Cerdanyola A - Ripollet B Divisió d’Honor fem: Arrels Solsona-AVCan Clos Dis 20-17.30h TENNIS TAULA Primera Divisió Masc G3: Dis 20-17h CTT Ripollet - Borges HANDBOL Tercera Catalana. Grup B Dis 20-20.30h Ripollet - Vilamajor B HOQUEI Segona Cat. Grup 1 Dis 20-12h JMJ - Ripollet CICLISME C.Ciclista Ripollet Estenalles 125 Km (St Fruitós de Bages) Diu 21-7.30h

Futbol Sala Ripollet, Juvenil B David, Adrián, Daniel Martín, Oscar, Daniel Moreno, Víctor, Carlos G, Marc, Pau, Carlos R, Eric. Entrenador: Javier Lozano Per veure el teu equip aquí, fes-nos arribar la fotografia i els noms dels integrants. Porta-la a la redacció, C/del Sol 35, o a ripollet@vilaweb.cat


l 25

Passatemps | Revista de Ripollet

Escacs FÀCIL. Juguen blanques i fan escac i mat en una jugada. Partida jugada al CentreCultural, abril 2013. BLANQUES: Xus Pañella NEGRES: Fran Pinellas.

Sudoku Difícil Omple les caselles amb números de l’1 al 9, tenint cura que no es repeteixin. Nivell Difícil

Solucions Passatemps 774 ESCACS 774: f7+, Rh4, Af2+, g3, Axg3#

SUDOKU:


Participació | Revista de Ripollet l 26

Veus: Una cruïlla històrica per fer un pas endavant Espai de col·laboradors habituals

Nicolás Castellano Defensor dels drets laborals

Una de les noticies més engrescadores que hem viscut aquestes dues últimes setmanes és la proposta que han fet Teresa Forcades i Arcadi Oliveras, dos persones summament compromeses amb els moviments socials. La crida que estan promovent a tota la ciutadania té com objectiu la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja. Aquesta crida és la reflexió de les mobilitzacions dels darrers dos anys que han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida a la majoria de la població. L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ningú pot dubtar que ha fracassat. És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l'autoorganització i la mobilització social continuada. Només la participació en les lluites i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund. Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència, capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic, i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model. Es tracta d’iniciar un procés des de baix, i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l'objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d'estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem.

L’objectiu no és crear un nou partit polític. El que es vol és contribuir a impulsar un procés plural i participatiu que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República Catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria. Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre que haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col•lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Els mínims ha considerar: Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il·legítim. Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat. Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció. Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva. No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social. Dret al propi cos i no a la violència de gènere. Reconversió ecològica de l'economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria. Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d'estrangeria. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i des mercantilització de la cultura. Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l'OTAN.


| 27

El Pajarito Coñamón Tribuna Oberta: y sus secuaces Digue’ns la teva ¿Flores o marisco?

Espai reservat als partits polítics

Albert Castro Opinió humorística

Llega el día del libro y pienso cómo se inventan la historia para hacer negocio. Cuentan que Cervantes y Shakespeare, grandes escritores de la literatura universal, murieron, los dos, el 23 de abril de 1616. Así se ha montado la coincidencia y excusa para la celebrar la fecha del día del libro y no es correcta. Cervantes falleció el 22 de abril y lo enterraron el día 23, según el calendario Gregoriano, y Shakespeare se nos fue el 23, pero de otro calendario, el Juliano. Los ingleses siempre van por libre. Entre estos calendarios hay 10 días de diferencia. Quiere decir que si les aplicamos el mismo almanaque a los dos escritores, por ejemplo el Gregoriano, uno, Cervantes, murió el 22 de abril y Shakespeare el 3 de mayo. Lo del cambio del calendario fue gordo para aquel 4 de octubre de 1582, día en que se puso en marcha. Le llaman Gregoriano porque su promotor fue el Papa Gregorio XIII. La fecha no dejó de ser curiosa, fue el día en que falleció santa Teresa de Jesús; no confundir con santa “Cereza” de Jesús que es la “patrona de los fruteros”. Santa Teresa de Ávila falleció el día 4 de octubre y la enterraron al día siguiente, el 15. Este cambio de fecha hizo que la gente saliera a la calle montando pollos, manifestaciones y escraches porque les habían “recortado” 10 días de vida y, a lo mejor, es porque tampoco le descontaron la contribución de los días mangados. Volviendo al día 23 festividad de San Jorge o sant Jordi, voy y me entero que en 1969 el Papa Pablo VI lo sacó del santoral de la Iglesia Católica, dejándolo de forma opcional. Sea como fuere disfrutemos de las fiestas que todavía no nos han recortado. Por estos días de rosas y libros recuerdo una frase de J.L. Coll: “Por mucho que nos gusten las flores, donde esté el marisco…”

Partit Socialista de Catalunya (PSC)

A finals del 2010 i principis del 2011, des del PSC vam endegar el “DIGUE’NS LA TEVA”. Amb aquesta iniciativa escoltàrem la opinió de la ciutadania a través de diferents trobades-debat amb gairebé totes les entitats, associacions de veïns i associacions empresarials i comercials de la vila. D’aquell exercici van sortir moltes idees que es van transformar en algunes propostes del nostre programa electoral. Ja han passat gairebé dos anys i des del PSC de Ripollet volem fer balanç organitzant durant el mes de maig i juny uns “Digue’ns” amb les entitats del municipi i un altre d’obert a tota la ciutadania. Des del PSC estem treballant des de fa anys per a que la qualitat de la vida a la vila sigui la més òptima. Governem per a que les desigualtats entre les ciutadanes i els ciutadans siguin les mínimes; treballem per a que el comerç de proximitat i les empreses de Ripollet continuïn essent el motor econòmic local. S’està formant el major nombre possible d’aturats de Ripollet amb els recursos propis disponibles, sense oblidar-nos de generar Plans d’ocupació locals contractant gent de Ripollet. Per nosaltres són bàsics dos eixos importants per a la qualitat de vida a la ciutat: d’una banda, el manteniment dels carrers, parcs, racons de la ciutat i instal·lacions municipals. D’altra banda, col·laborem colze a colze amb les entitats que fan viure i somriure la nostra gent, acte rere acte, proposta rere proposta. Alguns dels exemples de la gestió realitzada en els dos anys de mandat que portem serien la consolidació i reforç de propostes com el Pacte pel lleure (casals d’estiu), la comissió de la Festa Major, el Sant Jordi a la Rambla; programes nous com l’EM-JOY, per a la formació i inserció dels joves; a més del DONA’T, on més de 40 dones de Ripollet han pogut millorar la seva formació. Hem donat una empenta a les instal·lacions esportives, renovant els vestuaris del PAME; s’estan pintant tots els carrers del municipi a més d’ampliar i


Participació | Revista de Ripollet | 28

Racó literari EDÉN Mis ojos ven los colores preciosos del pirineo: Pupilas que se dilatan: Niñas que entran al cielo: Águilas. Alas abiertas, planeando como en sueños... Como en los cuentos de hadas, donde todo es tan perfecto: Duendes. Nomos. Humedad. Niebla blanca, que se eleva que después nube será. Montaña. Nube. Riachuelo. Olor que llega hasta mí. Arcoíris sobre el suelo. Azul que olvidó ser gris. Picos altos que crecieron para estar cerca de Dios y mis ojos pueden verlos. Color de otoño. Colores que nadie podrá pintar por más que pretenda hacerlo. Edén de Adán y de Eva. Edén de Eva y de Adán. Paraíso de colores. Magia que habla al mirar. Cuna. Sueños. Verde. Flores. Nadie puede pedir más. Aquí te acaricia el cielo: Mirando puedo flotar como vapor con el viento; miro y me dejo llevar. Pluma sin rumbo que abandona el cuerpo. E. López Piñas

millorar el vial del Ripoll. S’ha habilitat un nou aparcament a la zona de l’escola Martinet amb capacitat per a més de 40 cotxes, i s’han efectuat millores al Nucli Antic amb actuacions a la zona del centre cívic de Can Clos i al Parc dels Mestres. Nosaltres, tot i el context, seguim treballant per les persones. Digue’ns la teva.

Bústia: A Ripollet, tots de cul! Luisa Gallardo Ramírez Algú ha pensat que s’havien de repintar les places d’estacionament en bateria al nostre poble i canviar el sentit de les franges obliqües per aparcar de cul. Deu ser una nova moda o un capritx del dissenyador de franges d’estacionament de l’Ajuntament, no? Potser la persona que ha tingut aquesta idea innovadora no condueix gaire pel poble, oi? Personalment, no crec que sigui cap avantatge haver de maniobrar marxa enrere per poder deixar el cotxe ben aparcat. Més complicat encara pels que viuen a la Rambla de les Vinyes i l’han de fer de marxa enrere i en pujada... sense comentaris... A més a més, també han pintat una franja groga de prohibició d’estacionament dalt de tot de la mateixa rambla, a una zona que feia una mica de revolt però on els vehicles estacionats no molestaven a ningú. En canvi, 100 metres més a avall, hi ha un altre revolt on sempre estacionen camions i dificulten la sortida dels vehicles del pàrquing. Em pregunto: Per què no han pintat aquesta zona de groc en comptes de l’altra? Quins criteris es fan servir? I ja per finalitzar, no puc oblidar-me d’esmentar la línia contínua que han pintat a la Rambla dels Pinetons per obligar a tothom a donar la volta per la rotonda del pavelló i aparcar de cul... tot i que, observant la posició dels cotxes estacionats, em sembla que la idea no ha tingut molt d’èxit!


| 29

La nostra llegenda

En positiu

Raul G. L.

Ripollet - Montserrat.Perquè un any més la Caminada de Ripollet a Montserrat del CER ha congregat un gran nombre de participants. Perquè cada cop més gent s’apunta a una jornada saludable. Perquè ja són 26 anys organitzant l’activitat.

El proper dimarts 23 d’abril és aquell dia que tant ens identifica com a societat. Aquell dia laborable on tothom trobem una estona per comprar cultura, per adquirir una rosa i el més important de tot, per compartir-ho. Ramblejar, fullejar novetats, estar al carrer. Aquí se celebra el cap de setmana i es fa amb les entitats, una gran pensada. Malgrat tot és una llàstima que la mateixa Diada de Sant Jordi a Ripollet no ho sembli. Potser caldria també fer actes o posar parades, alguna cosa infantil pels escolars encara que sigui. Bé s’ho mereix la Diada. Les cartes dirigides a la Bústia han de tenir una extensió màxima de 15 línies mecanografiades i han d’estar identificades amb nom, DNI i telèfon de contacte. Es poden fer arribar per fax 93 594 71 06, per e-mail: ripollet@vilaweb.cat o portant-la a la redacció de la REVISTA DE RIPOLLET al carrer del Sol, 35. La REVISTA DE RIPOLLET es reserva el dret de publicació i de reduir les cartes que superin l’espai màxim recomanat, tampoc es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors i lectors de la revista.

LA VINYETA

En negatiu L’IVA als ‘ebooks’.Perquè mentre que els llibres en paper compten amb un IVA del 4%, els ‘ebooks’ tenen un IVA del 21%. Perquè aquesta diferència d’impost no és justa per als llibres electrònics. Perquè és un càstig a la cultura.


Mirant enrere | Revista de Ripollet l 30

Fa 9 anys era notícia... La demanda que buscaven presentar els afectats per l’amiant

A la Revista de Ripollet del 23 d’abril de 2004 s’explicava que l’Associació d’Afectats per l’Amiant ja estava estudiant presentar una demanda de salut pública contra l’Estat espanyol

L’Associació d’Afectats per l’Amiant es va constituir a principis del 2004, aplegant a malalts d’asbestosi que van estar afectats per l’amiant de la fàbrica Uralita. Treballadors i veïns d’aquesta empresa van patir càncers de pulmó i pleura i asbestosi. Per això, els afectats per l’amiant buscaven presentar una demanda de salut pública contra l’Estat espanyol, per tal d’evitar que casos així es tornessin a repetir. L’associació va entregar un llistat de casos als advocats per a que comencessin a treballar el més aviat possible.


| 31

El teu Ripollet Diumenge de rams. Any 1950. Foto facilitada per M. Dolors Altimira López. Porta’ns les teves fotos antigues al carrer del Sol, 35, 1r pis. (si és possible amb el màxim de dades sobre la imatge). La retornarem al moment.


EN POQUES PARAULES VENDES Venta casa en casco antiguo. Económica. T: 620.47.27.72 Se vende plaza de parking grande C/ Joan Miró, nº 9 T: 606.57.41.60 / 93.692.31.70 Urge vender local zona Creu Roja, 50m2 + 3m2 de patio, aseo, instalación eléctrica nueva, 3 persianas, una de ellas motorizada. Ideal taller, almacén. 50.000€ T: 606.03.34.71 Vendo local semisótano en el centro. 200 m2 + posibilidad de 100 m2 de altillo. Ideal taller o almacén. T: 654.91.39.42 (De 13 a 16h.) Oportunitat venda de parking. Zona Ajuntament. 12.000€ T: 662.185.788

OFERTES Profesora de refuerzo escolar. T: 93.580.21.73 677.41.28.29

Señora se ofrece para cuidado de perros o gatos los fines de semana. T: 606.50.82.43

Busco trabajo de limpieza o cuidar ancianos. T: 634.01.36.48 Isabel Señora de mediana edad, responsable y con informes se ofrece para faenas domésticas (los lunes y/o jueves). T: 687.140.258

Per 60 cèntims € la paraula, sortiràs publicat durant 4 setmanes Més informacióal 93 691 21 12 LLOGUERS Alquilo habitación. T: 664.13.38.31

Chica busca trabajo para sábados y domingo. T: 634.80.49.31 / 602.01.62.19

Alquilo parking. Zona Pinetons 80€ T: 695.85.17.44

Instalación de alarmas para hogar y comercio. Ordenadores a medida. Reparación, audio/ video. Precios muy económicos. T: 676.292.999

Particular alquila piso, sin comunidad (como una casa) cerca del Mercado, 70m2, 3 hab., balcón, dos terrazas y reformado. 500€ T: 651.08.05.77

Se ofrece señora para limpiar, cuidar niños o mayores. T: 617.12.58.77

Se alquila parking c/ Magallanes, 12 T: 639.91.56.41

Electricidad, fontanería, paletería en general y pequeños arreglos del hogar. Particular y económico. T: 617.81.99.59

Espai polivalent. www.feslafesta.es Gran parque de bolas, billar, futbolín, diana electrónica, etc. Todo incluido. T: 661.50.44.43

Reparación de ordenadores, Ripollet y Cerdanyola. T: 935.922.874 y 677.667.774

CSF El Petit rei, lloguer festes d’aniversari, servei de canguratge i hora dels deures. T:93.691.87.61 / 653.86.44.61

Señora se ofrece para limpiar, cuidar niños y ancianos. T:695.26.60.58

DEMANDES Busco trabajo de servicio doméstico y canguro. Disponibilidad 24 horas o por horas. T: 678.06.70.43 / 93.512.29.37

Secció d’anuncis breus. Compra, ven, canvia, busca, troba...

Trabajar desde casa. www.trabajarya.com T: 93.100.01.10 Se precisa personal con perfil comercial (formación a cargo de la empresa) T: 626.44.66.67 / 610.20.25.47 Gabinet Bocàlia necesita logopeda para todas las tardes, de lunes a viernes de 17.30 a 20.30h. T: 649.82.94.20

Espai polivalent (carrer Monturiol). Es lloga per celebracions, reunions,... Gran PATI exterior. Ideal per a petits i grans GRUPS. I ARA TAMBÉ INFLABLES I BARBACOA. T: 646.27.32.90. www.espaipolivalent.com Espai polivalent El tren. Es lloga per celebracions, reunions, aniversaris... També inflables. T: 626.87.85.18 / 619.62.96.24 (Facebook) Busco piso de alquiler, económico. T: 619.85.42.22

Local per festes (espai polivalent) “Ca l’Inventor” Lloguer per: Aniversaris, celebracions, reunions d’amics i familiars. c/ Doctor Gil T: 669.691.545 / 626.474.914 Espai La Palma, es lloga local per celebracions o reunions T: 620.47.27.72 Facebook i web

TRASPASSOS Se traspasa bar restaurante en Zona Pinetons. 20.000€ T: 93.591.25.20

VARIS Reiki terapia alternativa. Ven a sanarte emocional y físicamente. Montse. T: 671.974.441 Videncia y tarot, consultas presenciales por teléfono, por visa, terapia de relajación, con mi videncia y la ayuda de mis guias te puedo ayudar. 93.586.52.09 Araceli Maria Tarot videncia. Te puedo ayudar. 30 años de experiencia. La voluntad. T: 647.97.03.60 Elena Tarot, VISA 972.21.55.90 ¿Quin són els seus sentiments? Trucarà? Tornarà? On és ara?... Atiendo personalmente. T. fijo 1,18€ T. mòbil 1,53€ Para mayores 18. Apdo.596 Codi postal: 17080 T: 806.59.95.92


| 33

Horòscop

Per Ángeles Nasarre.

Del 19 al 25 d’abril

ARIES: Estos días disfrutarás de amor en tu vida, las oportunidades amorosas y financieras te buscan y llegan a ti. Este será sobre todo un período propicio para tomar grandes decisiones e iniciar un nuevo ciclo en tu vida amorosa y familiar.

CÁNCER: Durante estos días estarás abierto al amor, sin embargo éste no va a ser prioritario en tu vida. Te apetecerá más desconectar y ocupar tu tiempo libre con tus amigos y relaciones sociales que te ofrecerán mucho apoyo y comprensión.

LIBRA: Periodo especial en el amor, la intimidad y la sexualidad, estarás más seductor que nunca. No dejes de comunicarte en tus relaciones. Si estás soltero podrías conocer a una persona que te haga sentir verdaderamente bien.

CAPRICORNIO: En el terreno laboral debes seguir siendo cauteloso porque tendrás la oportunidad de llevar a cabo grandes proyectos o de cambiar radicalmente de profesión. Debes valorar mas los detalles pequeños.

TAURO: Escucha a tu cuerpo y a tu mente, hazles caso y déjate guiar por lo que te piden y dicen, ambos necesitan descanso y reparación y debes dárselos. Por otro lado, en tu hogar puede haber un exceso de tensiones, nervios y luchas de poder.

LEO: Los astros favorecerán tus relaciones afectivas. Es un momento especial para compartir el amor verdadero, o bien, para enamorarte. No abandones el camino que te marca el afecto. Escucha a tu corazón y expresa todos tus sentimientos

ESCORPIO: La etapa es favorable para tus proyectos profesionales. Al mismo tiempo, será momentos de cambios, de novedades, gozarás de suerte, oportunidades y esperanza en el futuro. Haz uso de tu capacidad de decisión.

ACUARIO: Nada entorpecerá el diálogo en asuntos sentimentales. Tendrás la oportunidad de convertir una antigua amistad en un romance pleno de momentos felices. Vivirás un período en el cual no tendrás dificultades para expresar tus sentimientos.

GÉMINIS: Puedes encontrar la colaboración que necesitas para llevar a cabo algunos de tus planes. Todo lo relacionado con trabajos en equipo pasa por un buen momento. Un gran deseo de cambios y novedades te invita a la aventura.

VIRGO: Tienes ante ti una etapa estupenda para tu vida social y para avanzar profesionalmente. Cuida la imagen que los demás tienen de ti, sobre todo, tus jefes, porque va a ser vital a la hora de escalar posiciones en tu vida laboral.

SAGITARIO: Tendrás oportunidad de conocer gente y relacionarte con personas afines que te permitan expresar tu creatividad. Es importante que pongas el corazón en la intimidad y que disfrutes de la afinidad intelectual que te unirá a tu pareja

PISCIS: Momentos llenos de mucha pasión y un erotismo a flor de piel. Es tiempo de disfrutar de gran sensualidad. Cuida no lastimar a tu compañero, no impongas sólo lo que necesitas y proponte ser generoso, si te interesa conservar el amor


Revista de Ripollet cada divendres 6.000 exemplars al carrer. En els moments més díficils encara és més important donar a conèixer el teu negoci. Anuncia’t a la nostra guia. Truca al 93 691 21 12

GUIA

Guia del Comerç | 34

ADMINISTRACIO DE FINQUES Fincas El Molí: 93 580 25 27 Serveis Immobiliaris: 93 594 86 71 ADVOCATS Mònica Abelló: 93 506 69 65 Pontvell Advocats: 93 580 29 21 ALUMINIS Alu & Coba: 93 580 72 22 FA&MA Sistemes en alumini: 93 561 66 06 ANIMALS DE COMPANYIA I VETERINÀRIA Clínica Veterinària Gosbet: 93 580 71 67 Fauna Urbana: 93 594 44 50 ASSESSORIES I GESTORIES Gestoria Carreter Felip: 93 594 60 14 Gestoria Franco: 93 692 46 62 San José-Lozoya& Asociados: 93 594 90 80 AUTOCARS (Lloguer) Marxa Bus: 625 43 22 99 AUTOESCOLES Autoescola Tatchepol: 93 691 77 79 CENTRE DE IOGA Samsara: 629 34 79 63 COMPRA I VENDA D’ARTICLES DE 2ª MÀ Fes Calers: 93 007 18 19 CONCESSIONARI CITROËN Talleres Palau: 93 575 13 49 DECORACIÓ PER A FESTES Rocxy: 664 74 55 59 DESRATITZACIÓ Odem: 93 580 81 89 ENSENYAMENT Aula educativa: 93 580 92 55 English Torras: 93 580 66 48 Yessi Language Centre: 93 692 06 66

ESPAI POLIVALENT Espai Polivalent: 646 27 32 90 Fes la Festa: 661 50 44 43 FARMÀCIES Els Pinetons: 93 691 70 59 Roser Bertran: 93 586 30 04 FISIOTERAPEUTES Centre de Fisio. i Osteopatia: 93 591 23 63 Fisiosalut: 93 692 76 24 Osteopatia Flori: T: 93 125 55 11 FLORISTERIA Flors Morral: 93 692 49 02 FORNS I PASTISSERIES Pastisseria Espluga: 93 691 49 44 FOTÒGRAFS Davinia Torres: 620.358.460 GIMNÀSTICA Yoshikan:655 06 63 86 HERBORISTERIA Aquáridas: 93 692 48 90 INFORMÀTICA Bitland Computers: 93 691 71 79 Milenium Technology: 93 586 54 04 Ofi Sistem: 93 580 64 67 PC Vallès: 93 691 74 77 INSTAL. ELÈCTRIQUES I CALEFACCIÓ Instaldou: 653 91 30 16 JOIERIES Gestión exponencial: 93 594 47 97 Inverjoia: 93 727 57 71 Rambla Joiers: 93 691 42 65 LLAMINADURES La Lola: 93 692 52 28 LLAR I DECORACIÓ Gorina: 93 591 00 62 Restauració de mobles Nasarre: 93 691 63 35

MEDICINA Centre Mèdic Ripollet: 93 692 16 09 MODA I CONFECCIÓ La Boutique by Asun: 93 692 08 08 Rosina Moda íntima: 93 691 34 61 ODONTOLOGÍA Clínica Dra. Elena Fatás: 93 692 68 11 Clínica dental Gilmart: 93 580 55 82 Clínica dental Mayo: 93 691 67 18 Clínica dental Molí: 93 692 63 18 Clínica dental Neus Solé: 93 691 64 53 Clínica dental Ripollet: 93 692 75 54 Clínica dental Virgen del Pilar: 93 594 44 90 OFTALMOLOGIA Centro oftalmológico Ripollet: 93 592 13 35 ÒPTIQUES Centre Òptic Ripovisió:93 592 04 79 PERFUMERIES Perfumeria Heri: 93 691 11 32 PERRUQUERIA CANINA Fauna Urbana: 93 594 44 50 PERRUQUERIA I ESTÈTICA Estética Profesional Marga: 93 580 79 16 Fanny Dou: 93 002 80 76 Garcis Perruquers: 691 30 33 59 Gemuna Perruquers: 93 592 02 86 PERSIANES Persianas domésticas 680 47 35 85 PODOLOGIA Clínica del pie S. Sánchez: 93 594 00 82 Lidia Nuñez: 93 691 46 79 PSICOLOGIA, PEDAGOGIA I LOGOPÈDIA Creixent Entre Rialles: 679 87 71 21 Gabinet Bocàlia: 93 691 58 48

Psicòleg J.A Pastor de Pablo: 93 580 84 19 Psicòloga Meritxell Colell: 93 691 23 73 Psicòloga Sonia Ares: 93 691 22 83 PUBLICITAT Revista de Ripollet: 93 691 21 12 REFORMES Gerard Oset (electricista): T: 626 07 40 69 Grupo Garlinser: 93 594 36 98 Joaquim Saló: 678 015 012 José J. Gordillo (pulidor): 609 42 03 06 Reformas Jiar: 93 586 47 59 Rehabilit. fachadas Delfingil: 617 73 16 36 RESIDÈNCIES Residència CIM Bellaterra: 93 000 14 01 RESTAURANTS Bar Restaurant el Molí 93 187 66 41 Maverick Tapas: 93 586 56 86 Restaurant Ca la Roser: 93 572 62 30 Restaurant Los Abetos: 93 692 11 48 Restaurant Tikú: 93 594 92 71 ROSTISSERIES Ca L'Elvira: 93 592 08 91 SABATERIES Avanti: 93 182 30 77 TALLERS MECÀNICS Talleres Paddock: 93.594.71.56 Talleres Palau: 93 575 13 49 VIDEOJOCS Disfrutadetuconsola: 93 182 237


Guia de Menjar i beure

‘Crumble’ de pomes i gerds

Ingredients (4 persones): • 2 pomes • 500 gr de gerds (o altres fruits del bosc) • 160 grams de farina • 100 grams de sucre morè • 30 grams d'ametlla mòlta • 2 cc de canyella mòlta • 50 ml d'oli d'oliva o de mantega tova Elaboració: Peleu les pomes, tallar-les a rodanxes fines i posar-les en el fons d'un motlle rodó. Rentar els gerds i col·locar damunt de les pomes. Preescalfar el forn a 180ºC. En un bol gran, tirar la farina, el sucre, l'ametlla, la canyella i l'oli o la mantega fosa. Barrejar amb la punta dels dits, per crear grumolls, com sorra, no ha de quedar una massa homogènia. Repartir proporcionalment la barreja de farina, sucre, oli (o mantega), ametlla i canyella sobre la fruita. Enfornar 30-40 minuts a 180ºC.

| 35


Guia de Salut | 36

L’astènia primaveral (3) Què fer per combatre-la •Cal crear hàbits de vida saludables que incloguin uns horaris fixos per anar a dormir i aixecar-se, i per als menjars, i mantenir així un ritme fix. •Dormir un mínim de 8 hores i a la nit. Practicar exercicis de relaxació, com ioga o similars. •Realitzar algun exercici físic moderat i adequat a cada persona, com nedar, anar amb bicicleta, ballar o caminar. Una de les recomanacions mèdiques més freqüents en cas d'astènia és caminar de 30 a 45 minuts al dia perquè ens toqui l'aire i el sol i l'organisme s'adapti al canvi amb més facilitat. No convé fer exercici físic competitiu o d'alta intensitat, ja que això agreujaria els símptomes de cansament. •Prendre aliments energètics: pas-

tes, arròs, patates, llegums, fruits secs, plàtans, xocolata, i mantenir una alimentació sana i equilibrada, amb una aportació alt de verdures i fruites fresques. •No estirar-se al sofà o el llit i romandre hores inactiu durant el dia. Només s'aconsegueix enganyar al cos però no es descansa. És millor sortir i aprofitar la llum natural. •En el treball, convé marcar-se un ritme i fer pauses de 5 minuts cada hora per relaxar-nos. Si es pot, cal evitar les activitats intel·lectuals esgotadores i optar per altres més relaxants que ens motivin. •Eliminar de la dieta les substàncies excitants com la cafeïna (tant del cafè com refrescos), l'alcohol o altres substàncies tòxiques com el tabac. Bellesa Activa / ACPG


La piel: nuestra carta de presentación La piel refleja nuestro estado de ánimo y nos brinda la oportunidad de disfrutar de las caricias, sudar al estar asustado, sonrojarnos al sentir vergüenza o “tener la piel de gallina” al emocionarnos. Pero una de las funciones no fisiológicas que más nos preocupa hoy en día es la función social. La piel es nuestra carta de presentación y a todos nos gusta tener una piel luminosa y joven, en definitiva una piel cuidada y saludable. El paso del tiempo, la radiación solar, la polución y el estrés son algunos de los factores que favorecen el envejecimiento de la piel. El periodo de regeneración celular se relentiza y las fibras de colágeno y elastina van perdiendo firmeza. La capacidad de retener agua se ve afectada y empiezan a formarse arrugas y descolgamiento. Las cremas actúan sobre la epidermis y los serums en sus capas más profundas pero ¿cómo podemos actuar a nivel de la dermis? Los nutricosméticos son un gran aliado para cuidar nuestra piel desde el interior. Son complejos alimenticios a base de extractos naturales que actúan a nivel de la dermis y que ayudan a retrasar el envejecimiento celular, potenciando y complementando el tratamiento cosmético convencional.

Algunos de ellos son: La coenzima Q10, aporta energía a las células favoreciendo su regeneración. El resveratrol es un potente antioxidante que ayuda a reducir los efectos de los radicales libres. El colágeno es una proteína que da elasticidad a la piel, evita y mejora la flacidez, aportando a la piel un plus de firmeza. También podemos encontrar complejos combinados de diferentes plantas, frutas, etc..., como el melón, el té verde, la vid roja… ricos en vitamina A vitamina B2, vitamina C, carotenoides, y vitamina E. Mejoran la respuesta a la exposición solar, previenen los signos de envejecimiento cutáneo evitando manchas en la piel, arrugas profundas y descolgamiento. Ponle freno al envejecimineto celular e infórmate sobre el tratamiento más adecuado. Verónica Labrador Especialista en dermocosmética

Y ahora también nos encontrarás en Facebook www.facebook.com/farmaciaroserbertran


Guia de la Llar | 38

Llibreries per als infants Els nens acumulen molts llibres i joguines i això fa necessària una solució d’emmagatzematge. Una bona alternativa seria col·locar uns quants prestatges i llibreries, dissenyades especialment perquè puguin servir tant per a un nen petit com per a un adolescent. Podeu trobar moltes opcions d’estils disponibles. Les que acostumen a combinar amb tot tipus d’estils decoratius són les tradicionals pintades de blanc o amb un acabat de fusta natural. Però també podeu trobar una àmplia varietat de prestatgeries en colors pastel, de formes divertides o pintades amb motius de personatges de dibuixos animats. Moltes de les prestatgeries per a nens petits inclouen cistells o recipients de plàstic a mida, que ajuden

a augmentar la vida útil del moble, ja que en un futur es poden treure els cistells perquè la prestatgeria sigui més apropiada per a un adolescent o adult jove. A l’hora d’instal·lar una prestatgeria heu de tenir en compte la seguretat dels nens, per això convé que les fixeu a la paret amb ancoratges que aguantin molt de pes, i que us assegureu que les baldes estan unides amb prou fermesa i que siguin suficientment fortes per aguantar tant el nen, si hi puja, com els llibres. Redacció / ACPG


I 39

Guia de Bellesa

Cel·lulitis i flacciditat

El massatge anticel·lulític és una tècnica molt recomanable, ja que a través d’un massatge manual tònic, amb una base d’olis essencials que ajuden a eliminar el greix i la retenció de líquids, s’activa la circulació perifèrica i s’accelera la dissolució de la cel·lulitis. Les dutxes de contrast també són molt útils, ja que la combinació d’aigua freda i aigua calenta ajuda a accelerar el metabolisme dels greixos i a activar la des-

trucció de la cel·lulitis. Els embolcalls corporals de fangs o d’algues us aportaran aigua i us ajudaran a desintoxicar la pell. És un tractament remineralitzant, anticel·lulític i activador del metabolisme dels greixos, però aquest tractament està contraindicat en aquelles persones amb problemes d’hipertiroïdisme o dones embarassades. El tractament refermant és un massatge energètic i tonificant amb una combinació d’olis essencials i una mascareta corporal que afavoreix la regeneració cel·lular gràcies al complex vitamínic potenciat per l’efecte antiradical de la vitamina C. Les dutxes d’aigua freda són un altre mètode molt efectiu per prevenir la flacciditat de la pell. Amb elles estimulareu el sistema nerviós i circulatori. S’ha d’acabar amb una dutxa ascendent d’aigua freda. Redacció / ACPG


Ciutadans | Revista de Ripollet | 40

Javier Panadero i Miguel Molina:

Volem difondre la música d’autor i recuperar la memòria històrica Anna Tatché

Tots dos són membres de l’Associació de Música d’Autor de Ripollet ‘La escalera’, un projecte que ha nascut amb l’objectiu de promoure la música d’autor, ja sigui a través d’entrevistes, concerts, documentals, programes de ràdio o d’altres peces audiovisuals. L’associació no arriba a l’any de vida i ja compta amb un programa propi a Ripollet Ràdio i un nou projecte molt ambiciós: entrevistes en format TV a músics d’autor. RevistadeRipollet: Com sorgeix ‘La escalera’? Javier Panadero i Miguel Molina: Ens vam adonar que aquí, a Barcelona, hi havia carències de promoció de música d’autor. No hi ha massa moviment i, com que a tots dos ens agrada aquest tipus de música, vam decidir ajudar. Primer vam començar amb el programa de ràdio i, quan vam poder, vam crear l’associació. Podríem dir que nosaltres som els membres més actius, pel fet que solem promoure els projectes, però tenim més socis que col·laboren. RdR: Quina tasca voleu dur a terme des de l’associació? J.P i M.M: L’enfoquem en dues línies bàsiques. La primera és difondre la música d’autor, perquè a Barcelona es promou i difon bàsicament

pagant i volem que els artistes que comencen tinguin més facilitats. La segona és intentar conservar i recuperar la memòria històrica, ja que en aquest sentit Espanya és terriblement injusta. Ens expliquem millor: si aquí dius que t’agrada Sílvia Rodríguez o Paco Ibáñez, t’etiqueten de nostàlgic. En canvi, a la cultura anglosaxona, Bruce Springsteen homenatja a cantautors i no se’l relaciona amb el moviment històric d’aquella època. Aquí sí i això és el que intentem canviar, per això moltes vegades parlem de cantautors de fa 20 o 25 anys als nostre programa de ràdio i els mencionem per a que el públic en tingui constància. RdR: Què tracteu al vostre programa de ràdio? J.P i M.M: L’ingredient principal és la música d’autor. Com que és un tipus de música força contestatària, ja que sol parlar molt del sistema, aprofitem l’actualitat política i social perquè els cantautors que convidem es mullin una mica i opinin. Els convidats vénen en directe o els entrevistem per telèfon. D’altra banda, també oferim una mica d’agenda cultural amb concerts o esdeveniments relacionats. El programa va néixer com una secció dins un altre programa, que es deia ‘L’ascensor’. Va anar agafant força fins que el vam convertir en programa propi. El considerem un gran mètode de difusió i la veritat és que funciona molt bé. Es pot escoltar en directe cada quart di-

mecres de cada mes i, en diferit, gravem una peça cada setmana i la pengem a la web. RdR: A quins cantautors de renom heu entrevistat? J.P i M.M: La veritat és que hem pogut contactar amb diversos cantautors de renom. Mai ens han posat pegues i tots es mostren predisposats a col·laborar. Per exemple, fa poc vam entrevistar a Pablo Guerrero, que és molt conegut a Espanya i Llatinoamèrica i ha fet concerts arreu del món. Una clau de l’èxit és tenir ull per entrevistar a joves promeses en el món de la música d’autor. Vam entrevistar a Maria Rozalén quan no la coneixia ningú i ara ja se l’escolta als ‘40 Principales’. Ens va passar una situació similar amb Lydia Guevara, que ara sona molt a emissores com ‘Cadena 100’.

‘Hem tingut ull per entrevistar a joves promeses en el món de la música d’autor‘ RdR: A part del programa, què més treballeu des de l’associació? J.P i M.M: Ara tenim entre mans un nou projecte, que es diu ‘La escalera On Tour’. L’objectiu és contactar amb els artistes que vinguin a Barcelona i citar-los per fer una entrevista de vídeo. És un tipus d’entrevista diferent a la convencional, ja que va tocant temes diferents i a partir del que vagi sorgint elaborem el


I 41

‘No hi ha subvencions, així que treballem amb material finançat per nosaltres mateixos’

contingut de l’entrevista. És tot improvisat. D’altra banda, tenim un projecte a llarg termini d’elaborar un certamen. Serà més endavant perquè requereix molts mitjans econòmics que ara no podem afrontar. També ens agradaria fer un documental de la música de cantautor a Catalunya. RdR: Us centreu exclusivament en continguts audiovisuals? J.P i M.M: Sí, però perquè és l’únic que podem finançar pel nostre compte. També ens agradaria organitzar concerts i espectacles a l’Auditori, per exemple, però no tenim els mitjans suficients. No descartem que, si l’associació funcionés, ho podríem arribar a organitzar. RdR: És un associació sense ànim de lucre. J.P i M.M: I sempre serà sense ànim de lucre. Nosaltres volem promoure i difondre la música d’autor sense extreure’n benefici. Ens ho prenem com un hobby, ja que a part cadascú té la seva feina. Funcionem així perquè les promotores de Barcelona no ajuden gens als cantautors que co-

mencen. Demanen diners per deixar-los tocar i es queden amb bona part dels beneficis de cada concert.

Més sobre ‘La escalera’...

RdR: Els recursos econòmics són la principal limitació. J.P i M.M: Des del principi. Tot i que som una associació molt jove, hem començat a treballar seriosament des del principi. Només començar teníem entre mans un projecte molt ambiciós: un documental sobre la música d’autor a Espanya. Vam contactar amb diversos cantautors, com Ismael Serrano, Luis Eduardo Aute i d’altres artistes d’altura. Per finançar el projecte, vam fer un crowdfunding i no vam arribar, per molt poc, al límit establert. Ens vam quedar a les portes i vam sentir molta impotència, perquè teníem a grans artistes disposats a col·laborar de forma totalment altruista.

Combinar la tasca que suposa l’associació amb la feina de cadascú és difícil. En Miguel va obrir una acadèmia de reforç escolar a Ripollet, ‘Aula Ítaca’, fa quatre mesos. A part, ha treballat de guionista per la productora de ‘Cuéntame’ (TVE) a Madrid. En Javier és professor i investigador d’informàtica a la UAB. El seu grup d’investigació és HPC4EAS.

RdR: Com aconseguiu el material audiovisual? J.P i M.M: Disposem de material autofinançat per nosaltres mateixos. Les subvencions no estan a l’ordre del dia i, si vols muntar alguna cosa, has d’espavilar-te pel teu compte.

L’associació disposa de Facebook (Asociación de música de autor La Escalera) i blog (laescalera.wordpress.com). També es pot escolar el seu programa a la web de Ripollet Ràdio. El primer programa de ‘La Escalera On Tour’ es gravarà a principis de maig i ja hi ha dos canals de televisió que l’emetran. Un d’ells és Tomalatele, un canal de Madrid, i l’altre és Tele K, la televisió local de Vallecas (barri de la ciutat de Madrid).


Revisteta Susana Martínez

Aquí tu ets el protagonista Ens ha arribat la imatge d’un còmic fet per la Laura Li Serra, una nena de 9 anys! Magnífic!

Anima’t

Aprofitem per dir-vos que l’artista del dibuix de Sant Jordi que va sortir la setmana passada és la Lidia Silva i no dues nenes com vam indicar. Felicitem per segona vegada a la Lidia per les increïbles roses de Sant Jordi.

a enviar-nos fotos, dibuixos o textos! Així podreu participar en el concurs de dues ENTRADES DE CINEMA! Cada mes escollirem un guanyador/a.


Envia’ns allò que vulguis ja siguin dibuixos, textos, contes o fotografies. Tú també fas la Revisteta. Porta’ns tot allò que vulguis al C/ del Sol 35, 1er pis, o bé envia’ns-ho a ripollet@vilaweb.cat

Jugar per aprendre! Ja ha arribat Sant Jordi! En aquesta sopa de lletres apareixen paraules que formen part de la llegenda: Castell, cavaller, princesa, rosa, ovelles, llibre, cavall, monstre i drac. Feliç dia de Sant Jordi per a tots i totes.

I 43


Serveis | Revista de Ripollet | 44

Revista de Ripollet c/ del Sol, 35 08291 Ripollet Tel. 93 691 21 12 Fax. 93 594 71 06 e-mail: ripollet@vilaweb.cat www.revistaderipollet.cat Edita: Associació Ràdio Ripollet. Direcció: David Rúa Redacció: Susana Martínez, Anna Puertas, Anna Tatché. Col·laboradors: Ángel Esteve, Ángeles Nasarre, Joan Puig, Joana Raja, Jaume Sariol, Jordi Porras i Roser Pecanins. Columnistes: Kàtia G. Samper, Jordi Font, Jordi Casanova, Nicolás Castellano, Jordi Rodríguez, Ramon Martos, Pius M. Gassó. Col·laboradors polítics: Jordi Martínez, Alberto Castro, Valentí Nieto i Cristina Lozano. Direcció comercial: Anna Rifà. Administració: Mª José Rodríguez i Núria Raja. Fotografies: Joaquín López. Disseny: Sergi Jiménez. Impressió: Gramagraf sccl. Dipòsit legal: B-34345-85. La revista no es fa responsable ni necessàriament solidària amb les opinions dels col·laboradors. Amb la col·laboració de:

Farmàcies de guardia DV. 19 ABRIL HIDALGO Rda. Cerdanyola, 1 (Pl. de la C) DS. 20 ABRIL BERTRAN (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ St. Andreu, 4 (Rip.) RINCÓN (21 a 9 h) C/ Magallanes, 4 (Ripollet) DIU. 21 ABRIL BERTRAN (9 a 21 h) c/ Rizal, 1 D (Rip.) SANT ANDREU (9 a 21 h) c/ St. Andreu, 4 (Rip.) NOVELL (21 a 9 h) Ctra. Barcelona, 216 (Cerdanyola) DL. 22 ABRIL RIVERA c/ Sant Ramon, 182 (Cerdanyola de dalt) DT. 23 ABRIL PEREIRO Av. Primavera, 49 B (Cerdanyola) DC. 24 ABRIL BERTRAN c/ Rizal, 1 D (Rip.) DJ. 25 ABRIL HIDALGO VALLS Av. Canaletes, 11 (Cerdanyola)

Telèfons d’interés Aigua (avaries) Ajuntament Alcohòlics Anònims Ambulàncies Urgències mèdiques Ambulatori CAP I Ambulatori CAP II Urgències CAP II Ambulatori Pinetons Autobusos Font Autobusos Sarbus Biblioteca Bombers (Urgències) Butà Centre Cultural Comissaria Mossos Comissaria (urgències) Correus Creu Roja (Oficines) Deixalleria Fecsa/Endesa (avaries) Funerària Gas (avaries) Oficina de Català Parròquia S.Esteve Policia Local Revista de Ripollet Ripollet Ràdio Serveis Socials Taxis Teatre Auditori Veterinària (Urgències)

902 250 370 93 504 60 00 93 317 77 77 93 712 03 03 112 93 594 64 20 93 594 21 11 93 594 22 16 93 594 65 37 93 580 18 18 93 580 67 00 93 586 42 30 112 93 726 09 30 93 586 30 27 93 592 46 00 112 93 691 62 02 93 691 61 61 93 586 32 03 800 760 706 93 580 97 10 900 750 750 93 586 45 73 93 692 15 85 93 504 60 06 93 691 21 12 93 594 20 48 93 504 60 07 93 692 58 23 93 580 91 92 689 51 65 10


brar, I perquè ho puguis cele l d’un dia de lloguer farem un sorteig mensua ies publicades* entre totes les fotograf 646 27 32 90 Monturiol 38A (bis) | T: www.espaipolivalent.com

Felicidades Antonio y Angelina por vuestro aniversario, 50 años casados!! De vuestros nietos Quim y Aida, que te ha escrito esto! Felicidades!

* VÀLID DE DILLUNS A DIJOUS I DURANT TRES MESOS. DATA SEGONS DISPONIBILITAT. EL NOM DEL GUANYADOR SORTIRÀ PUBLICAT AQUÍ LA PRIMERA SETMANA DE CADA MES.

Moltes felicitats Laura i Gisela!! de part de la vostra família!!


Revista de Ripollet 775  
Revista de Ripollet 775  

775.- Publicada el 19 de abril de 2013

Advertisement