Page 1

2/2018

REPLIIKKI Suomen Harrastajateatteriliitto

1


Kesäisen illuusion ihme Pääkirjoitus Heikki Luoma, näytelmäkirjailija

K

un minut kuusitoistavuotiaana pilaantumattomana maalaispoikana houkuteltiin katsomaan erästä Jyväskylän Kaupunginteatterin operettia, en ymmärtänyt esityksestä muuta kuin että siinä oli prinsessapukuisia naisia ja sukkahousuihin pukeutuneita miehiä, jotka laulujen välissä huitoivat miekoillaan ja hännystelivät noita naisia. Noloa tunnustaa, mutta en ymmärtänyt tuosta esityksestä yhtään mitään, joten se ei koskettanut minua mitenkään. Minussa piilevä näytelmäkirjailija sai uinua kaikessa rauhassa lähes neljännesvuosisadan. Teatterin maailma näytti jäävän minulle lopullisesti vieraaksi, kunnes kesällä 1985 päädyin Ypäjän museoalueelle, jonka miljöössä seutukunnan harrastajanäyttelijät esittivät laulunäytelmää Kuisma ja Helinä. Oli mitä herttaisin heinäkuinen iltapäivä, tasapohjaiset cumuluspilvet junnasivat lounaishämäläisen jokilaakson yllä. Kaikki siinä esityksessä nähty ja kuultu upposi syvälle johonkin sielussani, johonkin sellaiseen jonka olemassaolosta en tiennyt. Komeasti laulavat kasakat, raikkaat ja kauniisti laulavat hämäläistytöt, riihen katoksen alta soljuva elävä musiikki, ja tuon kaiken lavasteena keskikesäinen Suomen luonto; kaikki tuo yhdessä sai minussa aikaan hurmion, jollaista en ollut koskaan ennen kokenut.

Siitä hetkestä lähtien tiesin mitä loppuelämältäni halusin: Halusin oppia kirjoittamaan niin hyvin, että pääsisin edes kerran kokemaan oman näytelmäni esityksen jossain teatterissa. Se tavoite toteutui viisi vuotta myöhemmin, ja tätä kirjoitteessani ovat näytelmäni kokeneet harrastajateattereissa yli kolmesataa ensi-iltaa. Esikoisnäytelmäni ohjannut Veikko Manninen puhui esityksen jälkeisestä katharsiksesta, joka tarkoittaa sielun puhdistumista. Lienenkö väärässä jos tulkitsen niin, että tuo onnistuneen esityksen jälkeinen, myönteistä energiaa pursuava tila on se palkinto, jonka vuoksi harrastajanäyttelijät ovat valmiit uhraamaan voimansa ja vapaa-aikansa edessä häämöttävän valmiin esityksen puolesta. Samasta syystä, arjesta irti kohottavan tunteen vuoksi, myös katsojat ovat valmiit uhraamaan kallista aikaansa harrastajateattereiden esityksille. Näiden ajatusten myötä toivotan mitä parhainta teatterikesää sekä esittäjille että katsojille!

Tietoa, luovuutta ja kokemuksia! SYKSYN 2018 LINJAT Populaarikulttuuri Esittävätaide Tanssitaide opisto www.kpedu.fi/kansan Valokuvataide Velmu- voimauttava taide Lue lisää ja hae osoitteessa: www.kpedu.fi/kansanopisto

kpedu Keski-Pohjanmaan kansanopisto

puh. 040 808 5035 | info.kansanopisto@kpedu.fi

2


Tilaa Repliikki! Jäsenteatterimme saavat neljä kertaa vuodessa Repliikin, mutta voitte ilahduttaa lehdellä ohjaajianne, aktiivisimpia talkoolaisianne, kannatusyhdistysten johtokuntaa tai tukijoitanne tilaamalla lehden 20 euron vuosikertahintaan. Repliikki-lehti on harrastajateatterikentän äänitorvi, koollekutsuja, suoranainen liima teatterilaisten välillä. Repliikki mittaa kuumetta harrastajateatterimaailmasta, seuraa sen tapahtumia ja ilmiöitä, auttaa ja palvelee, iloitsee menestymisistä, kertoo parhaat ja tarinat ja kannustaa teatteriväkeä kouluttautumaan, kehittymään ja ennen kaikkea kohtaamaan toisensa. Se on lippu, jota me kaikki heilutamme – yhdessä. Tilaa lehti www.shtl.fi info-valikosta.

SISÄLTÖ 2/2018

2/2018

REPLIIKKI Suomen Harrasta

Pääkirjoitus: Kesäisen illuusion ihme

3

Tilaa Repliikki!

4

TeatteriTapaus 5.–7.10.2018

5

KUTSU: Jäsenyhdistysten kokous

7

Muista ansioituneita ansiomerkillä

8

Tunnusta teatteria!

8

Pohjanrannan teatterikesä 2018

9

Kansallinen kesäteatteripäivä 29.6.2018

9

Harrastajateatterikesä 2018

10

RAMPPIKUUMETTA Kankaanpäässä

18

128 roolihenkilöä ja yksi koira

20

Koulutustoiminta

22

Opintosetelit käyttöön

23

Liiton tietosuojaselosteet on päivitetty

23

jateatteriliitto

Kannen kuvassa This Way / Koskelan tanssi. Äänekoski Harrastajateatterikesässä 2017. Kuva Eija Jokilahti

LIITON TOIMISTO LOMAILEE 2.–31.7.2018 Erinomaista ja teatterintäyteistä kesää kaikille! Päätoimittaja Merja Laaksovirta Toimitussihteeri Sari Jaatinen Painopaikka Rannikon Laatupaino, Raahe Ilmestyy neljä kertaa vuodessa, seuraava nro 14.9.2018 Painos 650 kpl Ulkoasu ja taitto Idea Illuusia, Merja Hammar, Raahe Yhteystiedot www.shtl.fi • sht@shtl.fi 3


OHJELMA PERJANTAI 5.10. 16.00 – Saapuminen ja majoittuminen 18.00 Rinteen laella Ensi-ilta Kuusamon Näyttämö. Runokokoelma Reino Rinteen runoja ja laulua Kuusamo-talolla LAUANTAI 6.10. 8.00-9.00 Aamupala 9.00-11.00 Työpajat käynnissä 11-12 Lounas 12.00-14.00 Työpajat käynnissä 14-15 Kakkukahvit ja jäsenyhdistysten kokous 15.15-16.30 Työpajat käynnissä 17.30 LÄHTÖ ILLANVIETTOON (bussikuljetus Kuusamo-opistolta). 18.30 Illallinen ja illanvietto 24.00 Kuljetus takaisin SUNNUNTAI 7.10. 9-10 Aamupala 11.00-12.20 Miljoona hyvää syytä Kemin kaupunginteatteri Kimmo Hirvenmäki 12.30 Päätössanat ja kotiin. AHTI AHOSEN työpajassa tarkastelemme ohjaajan ja näyttelijän lähestymistapoja esityksen rakentamisessa. Mistä ohjaaja rakentelee ohjaussuunnitelmansa. Mitä keinoja näyttelijä voi käyttää roolinsa rakentamisessa. Yhteistyö näyttelijä -näyttelijä ja yhteistyö näyttelijä ja ohjaaja prosessina. Seikkailumieltä miettimiseen. Ahti Ahonen on toiminut urallaan muun muassa teatterinjohtajana Oulussa, Joensuussa ja Raumalla sekä näyttämötaiteen läänintaiteilijana Mikkelissä. Hän on myös ohjannut lukuisia näytelmiä sekä kouluttanut, luennoinut ja opettanut useilla tahoilla. Ahti Ahosen työpajat lauantaina 9.00–11.00 ja 12.00–14.00 (sama sisältö molemmissa toteutuksissa) Hannele Kauppisen johdolla tutustutaan äänenkäyttöön sekä -huoltoon ja näyttämölauluun pyrkien löytämään ne oman kehon voimavarat, jotka määrittävät äänen voimakkuutta, kestoa ja sointia. Hannele Kauppinen on teatteri- ja musiikkialalla 35 vuotta toiminut teatterikorkeakoulusta valmistunut ohjaaja ja kouluttaja.

4

9.00–11.00 Äänenkäytön perusasioita (lämmitystä, avaamista, hengitys, ääni tutuksi, rentous) 12.00–14.00 Laulaminen kohtauksissa ja tunnetiloissa (Huom! Max 14 hlöä, jatkoa edelliselle) 15.15–16.15 Lauluimpro (Drop in - tule ja kokeile!) MARI SAARISEN ”UNELMIEN TEATTERI” -työpajassa keskitytään unelmiin. Miltä teatterisi näyttäisi, jos kaikki olisi mahdollista? Upota sormet todelliseen unelmointiin ja tule tuunaamaan teatterisi uuteen uskoon. Mari Saarinen on toiminut Suomen Harrastajateatteriliiton tuottajana vuodesta 2015 ja hän on valmistunut liiketalouden tradenomiksi 2010. Työurallaan Mari on erikoistunut kulttuurialojen hankkeisiin, projektinhallintaan, tapahtumatuottamiseen ja koulutustoimintaan. Mari Saarisen työpajat lauantaina: 9.00–11.00, 12.00–13.45 ja 15.15–16.30. KAISA KOKON kanssa heittäydytään improvisaation maailmaan turvallisessa, rennossa ja hauskassa ilmapiirissä sekä osaavissa käsissä. Kaisa Kokko on improvisaatioteatterinäyttelijä ja -ohjaaja sekä vuorovaikutuskouluttaja. Kokko on esiintynyt ja opettanut kansainvälisillä improvisaatioteatterifestivaaleilla, sekä muissa tapahtumissa ympäri maailmaa jo usean vuoden ajan. Kaisa Kokon työpajat lauantaina: 9.15–10.30 Improvisaation perusteet 12.00–13.15 Improvisaation perusteet (sama sisältö) 15.15–16.30 Improvisaation jatko (eri sisältö, jatkumoa perusteille) Koulutukset tapahtumassa Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenkentälle tarjoaa Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiö.


TeatteriTapaus 5.–7.10.2018 Kuusamossa

TULE MUKAAN JUHLIMAAN!

S

uomen Harrastajateatteriliiton juhlavuosi huipentuu Kuusamossa vietettävään TeatteriTapaus-viikonloppuun. TeatteriTapaus kokoaa yhteen liiton harrastajateatterin tekijöitä.

Vietämme aikaa yhdessä, tutustumme toisiimme ja luomme kontakteja teattereiden välille, opimme eri teatterialueita käsittelevissä työpajoissa uusia asioita teatterityötämme varten, ja juhlimme 70-vuotiasta järjestöämme yhdessä 70 vuotta täyttävän Kuusamon Näyttämön kanssa. Ohjelmassa on myös jäsenyhdistysten kokous, jossa teatterit valitsevat ehdolle edustajiaan liiton hallitukseen sekä liittokokouksiin. Työpajoissa on tarjolla improvisaatiota, äänenkäyttöä, unelmien teatteria, ohjaajan- ja näyttelijäntyötä. Tapahtuman työpajat tarjoaa Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiö. Tule mukaan juhlimaan! Ilmoittautumiset 14.9. mennessä joko Minna Ahlforsille: minna.ahlfors@shtl.fi / 050 917 0062 tai Mari Saariselle: mari.saarinen@shtl.fi / 050 468 2138. Majoitusvaihtoehdot esitelty liiton sivuilla www.shtl.fi. 5


RINTEEN LAELLA Kuusamon Näyttämö Käsikirjoitus: Esa Tikkanen Ohjaaja: Maria Mustonen Näyttelijä: Esa Tikkanen Kuusamon Näyttämön 70-juhlavuoden ja Kuusamon 150-juhlavuoden kunniaksi Kuusamon Näyttämö esittää Reino Rinteen tuotannosta juhlamonologin. ”Vielä ne kuohuvat Kuusamon kosket, laulavat vapaina vaahtojen virmat. Vielä ne kukkivat kuohujen posket, kisaten pauhaavat putousten kirmat. Vielä on vapaana Kitkan uoma, Oulangan könkäät orjuuttamatta. Kahleitta kirmaa jumalten juoma, hyrskyjen valta on horjuttamatta.”

MILJOONA HYVÄÄ SYYTÄ Kemin kaupunginteatteri Käsikirjoitus: Duncan Macmillan Työryhmä: Kimmo Hirvenmäki & Riku Innamaa Äiti on sairaalassa. Isä sanoo, että hän on tehnyt jotain tosi tyhmää. Äiti on surullinen. Joten seitsenvuotias alkaa tehdä listaa. Kaikista mahtavista asioista maailmassa. Kaikista elämisen arvoisista. 1. Jäätelö 2. Lumisodat 3. Se kun saa valvoa pitkään ja katsoa telkkaria 4. Raidalliset jutut... ​ Asioista, jotka pikkupojasta ovat tosi siistejä. Äiti ei välttämättä ole samaa mieltä. Aika kuluu, vuodet vierivät, pojasta tulee mies. Lista elää omaa elämäänsä. Miljoona hyvää syytä on näytelmä masennuksesta ja rakkaudenteoista. Lavalla on yksi näyttelijä ja kaikki mahtavat asiat.

6


Suomen Harrastajateatteriliiton JÄSENYHDISTYSTEN KOKOUS (suoran jäsenyyden saaneille näyttämöille) järjestetään Kuusamossa TeatteriTapauksen yhteydessä.

KUTSU Aika: Paikka:

Lauantaina 6.10.2018 kello 14.00 –15.00 Kuusamo-opisto, Kitkantie 35, Kuusamo

Ehdotus esityslistaksi: 1. Kokouksen avaus 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat 3. Todetaan läsnäolijat 4. Esityslistan hyväksyminen 5. Esitys Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokoukselle; valitaan yksi varsinainen jäsen ja hänelle varajäsen Suomen Harrastajateatteriliiton hallitukseen kaudeksi 2019 – 2020. Erovuoroisina ovat varsinainen jäsen Mika Eerola, Kangasalan Pikkuteatteri ja varajäsen Jussi Saari, Ramppi-Teatteri. Kummallakin on liiton sääntöjen mukaan mahdollisuus jatkaa liiton hallituksessa. Hallituksessa jatkavat Sari Jaatinen, Raahen Teatteri, varajäsen Toni Kettukangas, Raahen Teatteri sekä Sinikka Siikaluoma, Kuusamon Näyttämö, varajäsen Päivi Hammarén-Jokela, Laukaan Teatteri. Liiton menettelytapaohjeen mukaan edustajien valinnassa niin hallitukseen kuin vuosikokousedustajiksi on otettava huomioon sukupuolten tasa-arvoisuus sekä pidettävä huolta siitä, että maantieteellinen tasapuolinen edustavuus vallitsee pohjoisen ja etelän välillä. 6. Valitaan kolme jäsenyhdistyksen edustajaa varajäsenineen liiton vuosi- ja syyskokoukseen kaudeksi 2019–2020. Nykyiset kokousedustajat ovat: Jussi Kononen, Raahen Teatteri, varalla Tuula Tulla, Kangasniemen Harrastajateatteri Ilona, Airi Qvist, Karjalaisen Näyttämön Näyttelijät, varalla Laura Jouhtimäki, Laukaan Teatteri, Sakari Siikaluoma, Kuusamon Näyttämö, varalla Heikki Siikaluoma, Kuusamon Näyttämö

RIIHIMÄELLÄ 20.-21.4.2019

7. Muut mahdolliset asiat 8. Kokouksen päättäminen Helsingissä 17.5.2018 Lämpimästi tervetuloa!

WWW.SHTL.FI/SPOTTI

7


MUISTA ANSIOITUNEITA ANSIOMERKILLÄ S

uomen Harrastajateatteriliitto myöntää ansiomerkkejä hakemusten perusteella. Ansiomerkillä voit palkita esimerkiksi teatterisi pitkäaikaista uurastajaa näyttämöllä, valoissa, johtokunnassa tai vaikkapa lavasteissa. Kunniamerkki on tunnustus joka lämmittää mieltä pitkään. Anomukset tulee lähettää Suomen Harrastajateatteriliitolle mielellään kuukautta ennen toivottua luovutuspäivää hakulomakkeella tai sähköpostitse Minna Ahlforsille minna.ahlfors@shtl.fi. Ansiomerkkien hakeminen on avointa kaikille harrastajateattereille. Kultainen ansiomerkki (lehvät - neula tai painonappi) Edellyttää valtakunnallisia ansioita ja pitkäaikaista toimintaa harrastajateatterityön hyväksi. 270 €. Kultainen tunnustusmerkki (naamiopari - neula tai painonappi) Edellyttää pitkää uraa ja monipuolisia ansioita harrastajateatteritoiminnassa. 200 €. Hopeinen ansiomerkki (lehvät - neula tai painonappi) Edellyttää pitkäaikaista ansiokasta toimintaa harrastajateatterin hyväksi joko yksinomaan näyttämötyössä tai myös muu toiminta (luottamustoimet, teatteritoimittajan työ, muut ansiot) huomioon ottaen. 90 €. Hopeinen tunnustusmerkki (ilman lehviä - neula tai painonappi) Edellyttää joko pitkää uraa harrastajateatterissa tai monipuolisia ansioita tai erityisiä syitä. 55 €. Näyttämötyön tunnustusmerkki (ilman lehviä, hopeoitu - neula tai painonappi) Edellyttää aktiivista toimintaa harrastajateatterissa tai erityisiä puoltavia syitä. 30 €. Kunniakirja Teatterit tai muut alan yhteisöt voivat tilata kunniakirjoja ansioituneille jäsenilleen tai jäsenyhteisöille johtokuntansa päätöksellä.

TUNNUSTA TEATTERIA! Juhlavuoden kunniaksi kassia käteen ja pinssiä poveen! Hanki juhlavuoden PINSSI tai TEATTERIKASSI itseäsi tai työryhmääsi ilahduttamaan. Pinssi on helsinkiläisen I-korun käsityönä valmistama hopeoitu naamio. Teatterikassissa kuljetat plarit ja eväät reeneihin, käytät kauppakassina tai vaikka heiluttelet tyhjänä, että kaikki näkevät mitä porukkaa sitä oikein ollaan! Pinssin hinta 12 € + postimaksu. Kassin hinta 5 € + postimaksu. Itsetehostuksellisesti loistavia tuotteita, mutta myös erinomaisia lahjoja. Tilaukset vetämään sähköpostilla minna.ahlfors@shtl.fi 8


P

Pohjanrannan teatterikesä 2018

ohjanrannan kesäteatterissa Keminmaalla on viime vuosina esitetty useita näytelmiä, joista on tullut yleisömenestyksiä. Aloitimme vuonna 2013 tanssikeskuksen yläkerrassa esitetyllä Talkootanssit-näytelmällä. Hyvät katsojaluvut rohkaisivat meitä rakentamaan nousevan katsomon ja hankkimaan nykyaikaiset valaistus- ja äänentoistolaitteet. Sittemmin olemme esittäneet Kesäillan farssin, Kulkurin valssin ja Myrskyluodon Maijan. Ohjelmistossa on ollut myös minun kirjoittamiani ja ohjaamiani näytelmiä, joissa olen lisäksi näytellyt pääosaa. Vuoden 2016 Urho ja hänen kisällinsä keräsi suuren yleisön. Suosittu oli myös viime kesän näytelmä Manu ja minä. Ensi kesäksi emme ole saaneet tuotetuksi omaa näytelmää. Siksi tarjoamme Pohjanrannan kesäteatterin tiloja te-

atteriryhmien käyttöön. Perimme tilojen käytöstä hyvin kohtuullisen vuokran. Vieraileva teatteriryhmä saa lipputulot kokonaan itselleen. Olemme valmiit myös järjestämään harrastajateatterikilpailun, jos siihen ilmoittautuu riittävän monta ryhmää. Kilpailu voisi toteutua joko 29.6.–1.7. tai 6.–8.7. Kilpailuun osallistumisesta perittäisiin pieni maksu. Voittaja saisi hyvän rahapalkinnon. Pyydän kilpailusta kiinnostuneita ottamaan yhteyden sähköpostitse Kylpylähotelli Pohjanrantaan info@pohjanranta.com. Ilmoittakaa kumpi viikonloppu teille sopisi paremmin. Lisätietoja teatteritilan vuokrauksesta ja kilpailusta saat Pohjanrannan verkkosivulta ja puhelimitse 016 275 070. Paavo Väyrynen

Kansallinen kesäteatteripäivä 29.6.2018:

Haaste teattereille! T

eatterin tiedotuskeskus (TINFO) julistaa Kansallisen kesäteatteripäivän perjantaille 29.6. Kesäteatterikausi on tuolloin kuumimmillaan, päivälle on luvassa yli 30 ensi-iltaa. Kansallisen kesäteatteripäivän kunniaksi TINFO haastaa kesäteatterikansan ideoimaan kesäteatterijulistuksen luettavaksi juhlapäivän esityksen yhteydessä. Ikioman kesäteatterijulistuksen tyyli ja muoto ovat villejä ja vapaita: se voi olla lyhyt, pitkä, runo, satu, haiku, räppi, laulu... mikä vain! Kesäteatterijulistuksenne, tekstin, kuvan tai videon voitte jakaa TINFOn facebook-sivulla. Somessa hästäk #kesäteatterijulistus on vapaasti käytössänne. TINFO lanseerasi kansallisen kesäteatteripäivän viime vuonna. Ajatus herätti innostusta, joten juhlimme merkittävää suomalaista kesäilmiötä myös 2018.

S

uomen Harrastajateatteriliitto on lanseerannut hashtagin #kesäteatterikansa jonka avulla toivotaan saavutettavan lisää näkyvyyttä harrastajateattereille valtakunnallisesti somemaailmassa. Hashtagin alla voi jakaa kaikenlaisia tunnelmia kaikilta kesäteatterin alueilta niin valmistusvaiheesta kuin esityskaudeltakin, näyttämöltä, kulisseista ja katsomosta. Jaa oma tunnelmapalasi ja tehdään yhdessä mahtava kesäteatterivuosi 2018! Osallistuminen on yksinkertaista, merkitse somejulkaisusi (instagram, twitter, facebook) hashtagilla: #kesäteatterikansa Jo julkaistuihin kuviin voit tutustua esimerkiksi Suomen Harrastajateatteriliiton instagramissa. Ihanaa kesäteatterikesää kaikille! 9


Teksti ja laulujen sanat

GEROME RAGNI &JAMES RADO GALT MACDERMOT

Sävellys

Alkuperäinen New York Stage -tuottaja

MICHAEL BUTLER

Ohjaus

SINI PESONEN

HAIR

Harrastajateatterikesän esitysten valitsija Tapani Kalliomäki:

Hakijoiden taso oli korkea

musikaali

N

LLä

ELLA NäyTTämö

ur ENSI-ILTA 8.9. Su

Lippumyymälä | Vapaudenkatu 36 | p. 014 266 0110 Ryhmämyynti | teatteri.markkinointi@jkl.fi | p. 014 266 4175 jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri | @jklteatteri

#jklteatteri

Liput 38 € | 36 € | 28 €

Liput Lippupisteestä alk. 30,50 € (+ toimitusmaksut alk. 1 €/tilaus)

10

äyttelijä Tapani Kalliomäki on otettu näkemistään Harrastajateatterikesään pyrkineistä esityksistä. Hän kokee maamme valtavan laajan harrastajateatterikentän ihmeellisenä asiana ja suurena rikkautena. Harrastajateatteritoiminta rikastuttaa kulttuuriamme, mutta hän näkee sillä myös valtavan tervehdyttävän ja harrastajien hyvinvointia vaalivan merkityksen. – Näkemissäni esityksissä oli totta kai suuriakin tasoeroja, mutta kokonaisuutena hakijoiden taso oli korkea. Festivaalille lähtevien kuuden esityksen ryhmään olisi lopulta mahtunut useampikin esitys, mikä ei tehnyt valinnasta ollenkaan yksinkertaista. Harmittaa, että moni hyvä esitys jää valintojen ulkopuolelle, Kalliomäki sanoo. Valinnoissaan Kalliomäki lähti liikkeelle yhteiskuntakriittisestä sisällöstä tai ainakin vähintäänkin siitä, että esitys uskaltaa väittää jotain - siitä, että esitys uskaltaa olla enemmän kuin vain tekstin näyttämöllepano. Uskalluksella Kalliomäki tarkoittaa rohkeutta, joka syntyy ohjaajan tai työryhmän uskalluksesta käsitellä aihettaan tai näyttelijöiden rohkeutta heittäytyä. – Näyttelijäntyötä katsoessani olen pitänyt oleellisena sitä, että roolia ei esitetä, vaan se eletään. Roolin taakse ei mennä piiloutumaan, vaan näyttelijän tulee tulla näyttämölle käyttämään omaa kokemusmaailmaansa niin vahvasti, että henkilökohtaisuuden kokemus siirtyy katsomoon. Kalliomäki yritti ajatella valinnoissaan myös monipuolisuutta. Valintoja ohjasivat myös esitysten näkökulmat ja kohderyhmät. – Yritin tehdä valintani niin, että eri sukupolvien kuin myös eri sukupuolien äänet tulisivat kuulluiksi. Ohjelmistossa on nyt muutama vanhempi draamateksti ja myös uusia dramatisointeja ja työryhmien omia tekstejä. Valitsemissani esityksissä ovat edustettuna niin tragikomedia kuin puhdas draama. Tärkeimpänä valintakriteerinä olen pitänyt joka tapauksessa sitä, että olen nähnyt esiintyjissä esiintymisen riemua ja palavaa sanomisen tarvetta ja olen tullut vaikutetuksi.


Hakuaika 5.2.-11.3.2018

45.

Jyväskylässä 17.-19.8.2018

rakkaudesta teatteriin jo vuodesta 1973

www.harrastajateatterikesa.fi

Harrastajateatterikesä 2018 ohjelmisto: PERJANTAI 17.8.

SUNNUNTAI 19.8.

Klo 18.00 Arjen yksinäiset Ofelia -ryhmä, Hämeenlinna 2h 10min / Väliaika / Ei suositella lapsille Ohjaus Ria Kataja / Käsikirjoitus Ofelia – ryhmä

Klo 11.00 Olitko sinä? Homomman Suomen historia 2.0 Helsingin Gayteatteri HGT ry, Helsinki 2h 15min / Väliaika / Ei suositella lapsille Ohjaus ja käsikirjoitus Kim Gustafsson

Klo 21.30 Nuoren Wertherin kärsimykset Leichner & Klemettinen työryhmä, Helsinki 1h 20min/ Ei väliaikaa / Ei suositella lapsille Ohjaus ja käsikirjoitus Eero Leichner / Alkuperäisteos Johann Wolfgang von Goethe

LAUANTAI 18.8. Klo 11.00 Neljäntienristeys Kuusamon Näyttämö, Kuusamo 2h 20min / Väliaika / Ei suositella lapsille Ohjaus Ahti Ahonen / Käsikirjoitus Tommi Kinnunen / Dramatisointi Paula Salminen Klo 14.00 Unelmien Teatteri – avoin työpaja Kesto n. 45 min Miltä teatterisi näyttäisi, jos kaikki olisi mahdollista? Vapaa pääsy. Klo 15.00 Madaamit Orimattilan Teatteri, Orimattila 2h 10min / Väliaika / Ei suositella lapsille Ohjaus Eppu Gustafsson / Käsikirjoitus Tuomas Parkkinen Klo 18.00 Harrastajateatteri paikallisena vaikuttajana – avoin yleisökeskustelu. Alustuspuheenvuoro Raahen teatteriaktivisti, toimittaja Sari Jaatinen. Kesto n. 45 min. Vapaa pääsy Klo 19.00 Viimeiset mitalit Laukaan Teatteri, Laukaa 2h 10min / Väliaika / Ei suositella lapsille Ohjaus Aila Lavaste / Käsikirjoitus Sisko Istanmäki

Klo 14.00 Unelmien Teatteri – avoimen työpajan purku Kesto n. 45 min Miltä teatterisi näyttäisi, jos kaikki olisi mahdollista? Vapaa pääsy. Klo 15.00 PÄÄTÖSTILAISUUS LIPUT: 12 €/kpl + toimitusmaksu ostopaikan mukaan, Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä tai lippu.fi

JÄLKIL

ÖYLYT Osallistu kes kusteluun! Jä lkilöylyissä keskustellaa n esityksistä valitsija Tapani Kallio mäen kanss a. Jälkilöylyt joka isen esityksen päätyttyä. Kesto 25 min. Vapaa pääsy. Kaikki esitykse t ja päätöstila isuus Jyväskyl kaupunginte än atterin pienel lä näyttämöllä . Muu ohjelma kaupunginte atterin lämpiö ssä. Vapaudenkatu 36.

www.harrasta

jateatterikesa .fi 11


Harrastajateatterikesä 17

– Rakkaudesta teatter

OFELIA-RYHMÄ: ARJEN YKSINÄISET Hämeenlinna Perjantai 17.8. klo 18.00 Arjen yksinäiset käsittelee rooleja, roolittumista ja roolittamista tekijöiden omien henkilökohtaisten kokemusten kautta. Kaikki materiaali, jota esityksessä nähdään on ideoitu, kerätty ja harjoiteltu työpajoissa. Jokainen ryhmän jäsen on tuonut työpajoihin omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan aiheeseen liittyen. Esitysmateriaali on tekijöilleen hyvin henkilökohtainen. Arjen yksinäiset on hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän ensimmäinen kantaesitys. Valitsijan perustelut: Paloja elämästä, kohtauksia ja kohtaamisia. Mikä rooli ihmisellä on missäkin sosiaalisessa tilanteessa? Kuka minä olen? Kauniin karhea esitys yksinäisyydestä, kohtaamisesta ja kohtaamattomuudesta. Ihminen voi olla yksinäinen yksin, kaksin tai ryhmässä. Pelko ohjaa ihmistä monin keinoin. Esitys kurkottaa erittäin mielenkiintoisella ja raikkaalla tavalla kohti absurdia ja eri aikatasoja. Henkilöiden ja tarinan matkaan mahtuu niin Marilyn Monroe, James Dean kuin Ofeliakin. Esitys on taitava tragikomedia, joka naurattaa, koskettaa ja onnistuu olemaan arvaamaton ja yllättävä. Esityksen näyttämökieli ei ole konservatiivista, vaan paikoin jopa anarkistista ja kokeilevaa. Ohjaus onnistuu olemaan fragmentaarinen sortumatta osoitteluun, alleviivaamiseen tai yleistämiseen. Pieni on kaunista. Näyttelijäntyö on esityksessä erityisen herkullista, heittäytyvää ja rohkeaa. Ohjauksessa ja näyttelijäntyössä yhdistyvät groteski liioittelu ja taas seuraavassa hetkessä henkilökohtaiseen läsnäoloon luottava nautittava minimalismi. Esityksestä hehkuu luja sitoutuminen ja syvä rakkaus esitystä sekä sanomisen tarvetta kohtaan. Nautittavaa heittäytymistä, herkkyyttä ja lämpöä. Hienon ohjauksen kruunaa näyttelijöiden avoimen henkilökohtainen ote. Sisällöltään rikas ryhmän itse käsikirjoittama hieno tragikomedia. Kuva: Arttu Luukkonen

LEICHNER & KLEMETTINEN TYÖRYHMÄ: NUOREN WERTHERIN KÄRSIMYKSET , Helsinki Perjantai 17.8. klo 21.30 Nuoren Wertherin kärsimykset on esitys rakastuneen äärimmäisestä yksinäisyydestä. Se on intohimoinen ja intiimi kuvaus nuoruuden vimmasta, näkyväksi tulemisen kaipuusta, haaveista ja sortuneista unelmista. Se on kuvaus elämästä, jonka ei ollut mahdollista toteutua. Valitsijan perustelut: Benjamin Klemettinen tekee vaikuttavan ja paikoin suvereenin työn vimmaisena ja totaalisessa yksinäisyydessä rimpuilevana Wertherinä. Klemettinen tavoittaa raastavan uskottavasti nuoren ihmisen rakastumisen ehdottomuuden. Ilmaisu on täynnä maanista riemua, roihuavaa raivoa sekä pakahdutetun surun luomaa energistä haltioitumista. Tekstinkäsittely ja lavapreesens ovat Klemettisellä hyvinkin kypsällä tasolla ja olemisessa on tavoitettu läsnäolon ydin. Omakohtaisuus ja tekemisen rauha paistavat positiivisena itsevarmuutena ja röyhkeytenä ilmaisussa. Klemettisen fyysinen ilmaisu ansaitsee myös erityismaininnan. Leicnerin teos on hyvin ohjattu teatterin taikaan sekä näyttelijäntyöhön luottava kokonaisuus. Leichner on tehnyt myös kunnioitettavan työn sovittaessaan Göethen tarinasta omakohtaisen tuntuisen teoksen. Esitys on äänimaailmoineen ja valoineen tasapainoinen kokonaisuus, jossa on kuitenkin tekijöiden nuoruuden tuomaa säröä ja rosoa. Nuoruuden into ja tekemisen riemun liekki palavat kauniisti tässä esityksessä. Nuoren Wertherin kärsimykset on puheenvuoro yksinäisille, joiden unelmat jäivät toteutumatta. Esitys kertoo myös herkällä tavalla nähdyksi tulemisen tarpeesta. Tulen olevaksi ja kokonaiseksi, kun tulen nähdyksi ja rakastetuksi. Olen rakastettu, olen siis olemassa.
Dynaaminen ohjaus ja loistava näyttelijäntyö pitävät näyttämön ja tarinan hengittämässä ja elossa koko esityksen ajan. Esitys kasvaa ajoittaisesta minimalismista karnevalistiseksi iloitteluksi. Koskettava tarina nuorista, jotka eivät tunteneet riittävänsä tai kelpaavansa. Hieno kokonaisuus.

Kuva: Mari Kaakkola 12


7.–19.8.2018 Jyväskylässä

riin jo vuodesta 1973 – KUUSAMON NÄYTTÄMÖ: NELJÄNTIENRISTEYS Lauantai 18.8. klo 11.00

Näytelmän pääpunoksissa yhteen nivoutuu neljä elämää, neljä risteystä. Risteyksessä kohtaavat kolme naista ja yksi mies: kätilö Maria, hänen tyttärensä, valokuvaaja Lahja sekä Lahjan miniä, Kaarina ja Lahjan aviopuoliso, Onni. Näytelmän miljöönä toimii kolmen sukupolven Kuusamo, jossa rakennetaan, sieltä joudutaan evakkoon, sinne palataan ja rakennetaan uudestaan. Tarina ihmisten kohtaamisista ja kertomus yhden perheen historiasta, johon nivoutuu koko ihmiselämä. Valitsijan perustelut: Neljäntienristeys on erityisen hyvin ohjattu monitasoinen esitys. Esityksessä näyttämön käyttö on monipuolista. Rytmisesti kypsä ja loppuun asti ajateltu myös visuaalisesti nautittava kokonaisuus. Ohjaus on näkemyksellinen, varmaotteinen ja hallittu. Näyttelijäntyö on rentoa, hyväntuulista, henkilökohtaista ja juurevaa. Sisäistettyä ja läsnäolevaa näyttelijäntyötä. Lapsinäyttelijät mukaan lukien esityksessä nähdään hienoja roolisuorituksia. Roolisuorituksia ja koko esitystä leimaa terve anteeksipyytelemättömyys ja vahva kollektiivisuuden tunne, joka siirtyy katsojalle lämpönä ja ymmärryksenä tarinan henkilöitä kohtaan. Suomen historiaa käydään läpi samalla kun seurataan mielenkiintoista näyttämöllepanoa sukupolvitarinasta. Esityksen äänimaailma ansaitsee erityismaininnan. Hieno esitys siitä miten ihmisten persoonat rakentuvat historiansa, menneisyytensä kautta. Mistä aineksista mikäkin keitto syntyy. Kaunis esitys haaveista ja toiveista.

ORIMATTILAN TEATTERI: MADAAMIT Lauantai 18.8. klo 15.00 Voiko pulla-autossa todella harrastaa seksiä? Entä mahtuuko miljoona markkaa sukan varteen? Miten käy haikaralle jota ammutaan? Kun nuoripari päättää mennä kihloihin on sen luonnollinen seuraus nahkasohva ja lapsi. Mutta mitä tapahtuu, kun mukaan sekoittuvat hulluakin hullummat anopit ja naapurin seksipommi? Madaamit on hulvaton komedia äitiydestä ja perhe-elämästä miehistä näkökulmaa unohtamatta. Herkullisia käänteitä ei tästä näytelmästä puutu. Naurattamisen lisäksi se pistää miettimään omankin elämän kipukohtia. Valitsijan perustelut: Tämän päivän urakeskeisyyden ja jatkuvan kiireen synnyttämää arjen kaaosta kommentoidessaan tämä esitys osuu kuin nyrkki silmään. Esitys pureutuu tragikoomisella otteella ruuhkavuosia elävien arkeen. Lapsen tulo mullistaa perheen arjen ja esityksessä käsitellään ristipaineita erityisesti miehen näkökulmasta, naisia unohtamatta. Provokatiivinen komedia äitiydestä, väsymisestä ja lapsiperheen arjesta. Ohjauksen, äänimaailman, lavastuksen tietynlainen naivismi ja kotikutoisuuskin onnistuu tukemaan hersyvää ja ajoittain jopa suvereenia näyttelijäntyötä. Perheen mullistukset ja paineet avioerosta tarjoillaan tragikomedian muodossa ja sisältö on näin helposti vastaanotettavissa. Arjen raadollisuus käsitellään vapauttavan naurun kautta. Esitys antaa varmasti lohtua ja pilkettäkin silmäkulmaan monille lasten kanssa ruuhkavuosia eläville. Näyttelijöiden yhteispeli ja nauttiminen yhdessä tekemisestä näkyy ja välittyy. Miesnäyttelijän rytmitaju ja tekstinkäsittely erityisen nautittavaa. Näytelmän sanoin ”Lisääntyminen on elämän tarkoitus ja all you need is love.” Hyvän tragikomedian puhdistavaa voimaa. Kuvat: Heidi Katajainen

Kuva: Sinikka Siikaluoma

13


LAUKAAN TEATTERI: VIIMEISET MITALIT Lauantai 18.8. klo 19.00 Kaksoissiskot Hetta ja Selma ja heidän nuoruudenystävänsä Punakorva päätyvät yllättävien käänteiden kautta viettämään yhdessä sisarusten 90 -vuotispäivää. Muutaman päivän mittainen vierailu Hettan kodissa nostaa esiin yhteisiä muistoja, mutta ennen kaikkea se pakottaa jokaisen heistä kohtaamaan itsensä sinä ihmisenä millaiseksi on vuosikymmenien saatossa tullut. Valitsijan perustelut: Esitys, joka on oodi ja puheenvuoro vanhuksille. Esitys nostaa katsottavaksemme ihmiset, jotka ovat intohimoineen ja pelkoineen elämänsä loppupuolella. Ihminen kantaa mukanaan kaiken eletyn elämän, mutta miten selvitään matkan varrella syntyneiden haavojen yli. Voiko ihminen hyväksyä itsensä, ellei hyväksy historiaansa? Tarina sammumattomasta rakkaudesta ja loputtomasta rakkauden janosta koskettaa. Henkilöt joutuvat katsomaan peiliin elämän päätepysäkillä ja roolit putoavat tai ne on pakko riisua. Esitys muistuttaa kauniilla tavalla siitä, että elämän liekkiä, halua ei saa tukahduttaa eikä saa luovuttaa liian aikaisin. Ohjaus on vakaa ja rauhallisen tasapainoinen. Ohjaus ei pyri temppuihin, vaan luottaa äärimmäisen tarkasti kirkkaaseen ajatteluun ja älyyn. Näyttämöllä nähdään pitkän linjan harrastajanäyttelijöitä juhlarooleissaan. Näyttelijöistä välittyy vihkiytyminen esitykselle ja he liikuttavat kokonaisvaltaisella antaumuksella ja lämmöllään tekemäänsä teosta kohtaan.

Kuva: Auli Jokela

14

HELSINGIN GAYTEATTERI HGT ry: OLITKO SINÄ? HOMOMMAN SUOMEN HISTORIA 2.0 Sunnuntai 19.8. klo 11.00 Tähän hetkeen päivitetty esitys sukeltaa maamme yllättävän värikkääseen homohistoriaan ennakkoluulottomasti ja hilpeästi, tyylillä ja tyylejä rikkoen. Osittain tositapahtumiin perustuva komedia nostaa Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi esiin enemmän ja vähemmän tunnettuja historiallisia tapahtumia ja henkilöitä muinaissuomalaisista jääkäreihin, runoilijoista aktivisteihin. Homomman Suomen historia 2.0 keskittyy kansakuntamme merkkihetkiin homonäkökulmasta. Salla Markkasen musiikin siivittämässä esityksessä puhutaan ja lauletaan suomeksi ja ruotsiksi. Valitsijan perustelut: Esitys, joka liikkuu rohkeasti ja häpeilemättä shamanistisista kohtauksista revyyhyn ja jopa sketseihin. Esitys on avoimen yhteiskuntakriittinen, mutta säilyttää itseironian ja sarkasmin kautta keveyden. Keveyden kautta tanakka suvaitsevaisuuden sanoma on tehty helpommin vastaanotettavaksi. Esitys tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman Suomen historiaan ollen kerronnaltaan välillä jopa karnevalistinen. Esitys puhuu vahvasti vähemmistöjen, rakkauden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Esityksessä on raikas ja häpeilemätön ote. Esitys on kaksi ja paikoin jopa kolmikielinen ja laulut ja äänimaailma nostavat kokonaisuutta kulmikkaasti yllättäen aina uudelle tasolle. Näyttelijät näyttelevät rennosti ja puristeettomasti. Ajankohtainen, tärkeä, yhteiskuntakriittinen ja karnevalistinen esitys, jossa rakkaus voittaa. Esityksen sanoin ”Kaikki synti tulee Ruotsista ja sitten omin sanoin ”Hyvä harrastajateatteri tulee Suomesta”.

Kuva: Ingemar Raukola


Harrastajateatterikesän raati T

M

oista kertaa Harrastajateatterikesää tuomaroivalle MIKA TERÄVÄLLE jäi viime tapahtumasta mukavat muistot. Se, että tapahtumaa edeltää tietty seula, antaa raadille luvan odottaa esityksiltä tasoa ja kiinnostavuutta. – Tykkään teatterin näköisestä teatterista, että siinä olisi jollain lailla omalakinen estetiikka. Tykkään katsoa naturadraamaakin jos se on hyvin tehty, mutta jos saa sanoa mieltymyksensä, tykkään että teatteri ei yritä matkia estetiikaltaan ja dramaturgialtaan elokuvaa tai muita taidelajeja, vaan on rehellisesti teatteria, Terävä sanoo. Vähintään yhtä paljon kuin sanottavaa, Terävä toivoo, että teatteriesitys kysyy ja haastaa katsojaa. Jos näkee, että esitys on lähtenyt sisällöllisestä tarpeesta, se on tekijöilleen silloin tärkeä. Tämä välittyy myös yleisölle. – On pakko vetää kotiinpäin sen verran, että olen Jyväskylässä saanut nähdä hirveän hyvää ja kunnianhimoista harrastajateatteria. Parhaimmillaan on vaikeaa ja turhaakin tason puolesta pohtia missä menee harrastamisen ja ammattilaisuuden raja. Teatterin harrastamista ei tarvitse ajatella ammattiteatteria vähempiarvoisena jos tekeminen lähtee alkuperäisestä merkityksestä ja teatteria tehdään pieteetillä ja hartaasti. Kun esitys kolahtaa yleisöön, ei kukaan katsomossa mieti ovatko tekijät harrastajia vai ammattilaisia. – Ne ovat hienoja hetkiä, kun lakkaa miettimästä tuollaisia asioita. Tätä voi ajatella myös analogiana rockmusiikista: missä vaiheessa bändistä tulee ammattilaisbändi? Terävän mieleenpainuvin harrastajateatterielämys tapahtui 90-luvun lopulla Tampereen ylioppilasteatterissa. Näytelmä oli Seitsemän veljestä ja ohjaus Snoopi Sirenin. – Näin sen Tampereen Teatterikesässä yöaikaan. Siinä oli käsitelty klassikkotekstiä teatterillisesti ja sovitettu nykyaikaan. Veljekset olivat koulukotipoikia, jotka löysivät Kiven tekstin. Esitys oli Kiven kielelle uskollinen, mutta esteettisesti asiat oli tuotu raikkaasti ja röyhkeästi nykyaikaan. Ja se näyteltiin pirun hyvin.

ALLA MALMIVAARA otti mieluusti vastaan kutsun Harrastajateatterikesän raatiin. Keski-Suomi ja harrastajateatteri -yhtälö toimii hänelle, sillä hän on nähnyt varsin laadukasta harrastajateatteria koko ikänsä juuri Jyväskylän seudulla. – Olen näyttelijä-äitini kautta nähnyt paljon harrastajateatteria Jyväskylässä, josta olen kotoisin. Hyvin etukenossa olen tulossa sinne. Kiva tutustua uusiin tekijöihin, Malmivaara sanoo. Häntä kiinnostaa tähän aikakauteen keskustelevat esitykset ennen kuin klassikommat ja läpikäydymmät näytelmät, joita toki myös ”päällekirjoitetaan”. Freesi, oma näkökulma, jossa jokaisella ryhmän jäsenellä on selviää mitä ollaan tekemässä, saa Malmivaaran puolelleen. – Se että kaikki pistävät täysillä esitykseen oman energiansa, sen mitä heillä on tarjottavana millä roolilla ikinä onkin liikkeellä. Teatterin harrastamisesta Malmivaaralla on kokemusta muun muassa ylioppilasteatterista Kuopiossa. Hän on myös ohjannut nuorisoleiriä, jossa lopuksi tempaistaan esitys hyvin nopeassa ajassa. – Kaikki harrastamiseen liittyvä puuhastelu on hyvin tuttua. Siinä kiteytyy ydin, kun ei ole megalomaaniset lavasteet eikä suurta tuotantoa ympärillä. Tulevana syksynä Malmivaara nähdään Olavi Virta -elokuvassa näyttelemässä Olan vaimoa. Ensi vuoden alussa hänet nähdään kiinalaisessa The Ark –scifileffassa, jossa hän esittää suomalaista tiedenaista. Syksyllä alkaa myös kotimaisen tv-komediasarjan kuvaukset. – Helsingin ulkopuolella olisi ollut tarjolla teatteritöitä, mutta perhetilanne pitää täällä. Mielelläni työstäisin sisäistä scheisseani pois – ja teatterissa sisältö on suoraan sanoen sen master. Malmivaaralle päräyttävin harrastajateatterikokemus on ollut Turun kesäteatterissa aikoinaan nähty Niskavuoren naiset. – Olin suhteellisen nuori kun näin sen. Esityksen meininki oli massiivista ja vaikuttavaa.

Mika Terävä tuomaroi Harrastajateatterikesässä toista kertaa. Kuva: Eija Jokilahti

Lokakuussa ensi-iltaan tulevassa Olavi Virta -elokuvassa nimiroolia näyttelee Lauri Tilkanen ja Olan Irene-vaimoa Malla Malmivaara. (c)2018. Artista Filmi 15


V

uodesta 1985 Jyväskylän kaupunginteatterissa näytellyt HANNA LIINOJA lähtee hyvin avoimin, positiivisin ja lämpimin ajatuksin mukaan Harrastajateatterikesään. Hänen muistoissaan on säilynyt vahvasti omat Harrastajateatterikokemukset Seinäjoelta, samoin kuin Työväen Näyttämöpäivät ja Ylioppilasteatteripäivät. – Jos jossakin löytyy energiaa ja tekemisen riemua, niin näillä päivillä. Teatteri on siellä kaikkia yhdistävä tekijä, olet sitten minkä ikäinen tai taustainen ihminen tahansa, Liinoja sanoo. Liinoja lähti opiskeluaikoinaan Raumalla mukaan harrastajateatteritoimintaan. Valmistuttuaan lastentarhanopettajaksi, Liinoja työskenteli teatteriryhmässä Lontoossa ja tuli sitten mukaan Turun ylioppilasteatteriin. Siellä tekeminen oli vahvaa ja kovatasoista. Tribadien yö –näytelmää käytiin esittämässä Monacossa asti. – Tein veljeni Tapio Liinojan kanssa ensimmäisen kerran näyttämölle Harold Pinterin Petosta. Harjoittelimme sitä Turun ylioppilasteatterin tiloissa. Herkistyin sinne tullessani heti ovella. Sillä on niin merkittävä osa nuoruudessani. Teatteri oli Liinojalle intohimo. Täysimmillään päivät kuluivat lastentarhanopettajana, iltapäivät ylioppilasteatterin harjoituksissa, feministiryhmässä ja illat Turun kau-

punginteatterissa iltanäyttelijänä. Jyväskylässä hän odottaa tulevansa vaikutetuksi. – Haluan, että minussa liikahtaa jotakin. Jokin aika sitten olin katsomassa valtavan upean musikaalin Viulunsoittaja katolla. Ohjaajalla oli oma väittämänsä, jonka yleisö otti omakseen. En pystynyt lopettamaan itkua esityksen jälkeen. Oli näytelmä tyyliltään komediaa tai draamaa, Liinoja haluaa, että se viedään loppuun asti, eikä jätetä puolitiehen. Vaikka näytelmän esittämä arvomaailma olisi eri kuin oma ja heidän väittämänsä ja näkemyksensä aivan muuta kuin miten itse ajattelee, se otetaan vastaan ja käsitellään omassa maailmassa. – Arvostan rohkeutta tehdä ja ottaa riskejä. Ei väliä, vaikka uppoaisi välillä jäihin, kunhan sieltä joku nostaa. Pääasia ettei tehdä varman päälle. Kokemistaan harrastajateatteriesityksistä Liinoja nostaa Iisalmessa 80-luvun alussa näkemänsä Maaria Blomman. Tarinassa liikuntaan henkimaailman, käännytyksen ja ihmisten ajatuksiin vaikuttamisen teemoissa. – Siinä ei puhuttu näyttelemisessä. Esitys elettiin vahvalla hurmoksella, joka todella tuli katsomoon. Henki oli niin paksu, että sitä olisi voinut koskea. Se otti mukaansa. Muistan yhä silmissäni pääosan esittäjän habituksen.

Hanna Liinoja Siirinä Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmässä Onnensirpaleita. Antti Lattu näyttelee Ukkoa. Kuva: Jiri Halttunen

16


Koulutuksia joka koossa S

uomen Harrastajateatteriliiton tilauskoulutuksia tarjotaan viidessä eri koossa: XS, S, M, L ja XL. Koulutusten kokoluokkien on tarkoitus yksinkertaistaa ja helpottaa koulutusten valintaa ja tilaamista. Alkaen-hinnat ovat esimerkkejä siitä, kun koulutus toteutetaan tilaajan omassa tilassa ilman tilakustannuksia. Hintaan vaikuttaa kouluttajan matkakustannukset sekä tilavuokran suuruus. Jäsenteattereiden on mahdollista hakea liiton järjestämiin koulutuksiin koulutustukea joka maksetaan jälkikäteen. Koulutuksen hinta tarkistetaan aina tilausvaiheessa tapauskohtaisesti. Huom, h-merkintä tuntimäärän yhteydessä tarkoittaa oppituntia eli á 45 min. Minimiosallistujamäärä on kurssikohtainen, yleensä 8 henkilöä.

XL (10 h + 6 h) alkaen 130 €/hlö

L (5 + 5 h) alkaen 89 €/hlö

XL-koossa tulee koko paketti. Soveltuu mainiosti esimerkiksi urheiluseuroille ja ryhmille. Ensimmäisessä osiossa koulutetaan ohjaajia hyödyntämään ilmaisutaitoa harjoitusohjelmassa. Päivässä nro 2 päästetään itse harjoittelijat vauhtiin ja sovelletaan edellisenä päivänä opittuja taitoja tosielämän harjoituksissa.

M (7,5 h) alk. 65 €/hlö Aikaa koko päivä? M-kokoinen kurssipäivä on omiaan koko työyhteisön tai ryhmän yhteiseen virkistyspäivään. Koulutuksessa voidaan valita yksi teema, tai kaksi erilaista aamupäivälle ja iltapäivälle.

L-kokoisessa koulutuksessa etuna on yötauko alitajunnalle. Ensimmäisenä päivänä opitut asiat saavat uuden tulokulman päivässä numero 2. Tämä koko sopii hyvin laajemmankin kokonaisuuden käsittelyyn.

S (5 h) alk. 48 €/hlö S-kokoisella kurssilla päästään hyvään vauhtiin puolen päivän ajalla. Koulutuksessa ehditään sukeltaa syvemmälle rajattuun aiheeseen.

Jos valmiista malleista ei löydy sopivaa kokoa, aina voidaan RÄÄTÄLÖIDÄ! Kulut lisätään hintaan (n. 60–150 € riippuen räätälöinnin laajuudesta). Lisätietoja: mari.saarinen@shtl.fi 050 468 2138 • www.shtl.fi

XS (3 h) alk. 35 €/hlö XS-kokoiset kurssimme ovat sopiva makupala tai täsmäisku. 3 h kestävässä työpajassa päästään tutustumaan haluttuun teemaan tai pureudutaan tiukasti etukäteen rajattuun alueeseen. Soveltuu mainiosti tyky-päiviin, polttareihin tai erilaisiin teemapäiviin.

17


RAMPPIKUUMETTA Kankaanpäässä Teksti: Karoliina Hursti kuvat: Janika Roivainen

R

AMPPIKUUME – Valtakunnallisia nuorisoteatteripäiviä vietettiin jälleen 20.–22.4.2018. Tapahtuma keräsi viikonlopuksi ennätysosallistujamäärän, kun lähes 300 13–20-vuotiasta teatterintekijää, paikallisia talkoolaisia ja henkilökuntaa sekä teatteriryhmien ohjaajia ympäri Suomen kokoontui Kankaanpäähän. Tapahtuma järjestettiin jo 22. kerran. RAMPPIKUUMEEN esityskatselmukseen osallistui yhteensä seitsemän esiraadin valitsemaa esitystä. Lisäksi nähtiin kutsuvieraina italialaisen Compagnia Dell’Agon Pendragon-musikaali sekä virolaisen KutiMuti Stuudion esitys The Dream. Tapahtumassa nuoret myös kouluttautuivat teatterialan työpajoissa ammattilaisten ohjauksessa. Katselmuksessa jaettiin yksi kiertopalkinto sekä stipendejä ja kunniakirjoja. RAMPPIKUUMEEN kiertopalkin-

18

non ja 1000 euron stipendin sai Sällit – Tampereen Poikateatteri esityksellään ”Kullervo”. Sällit kuuluu nuorisoseura Sottiisi Fun Clubiin. Sällien esitys puhutteli myös nuorista osallistujista koostetun Varjoraadin jäseniä. Varjoraati myönsi oman palkintonsa ryhmälle. Raadin jäseninä olivat näytelmäkirjailija ja ohjaaja Elina Kilkku, näyttelijä Antti Laukkarinen sekä näyttelijä ja kansanedustaja Jani Toivola. Ohjaajille erillistä palautetta antoi ohjaaja ja dramaturgi Aila Lavaste sekä Pasi Saarinen, toimialajohtaja, teatteri ja kulttuurinen nuorisotyö. Katselmuksen lisäksi osallistujat pääsivät kouluttautumaan ammattilaisten opetuksessa. Nuoret pääsivät tutustumaan muun muassa maskeeraukseen, keholliseen ilmaisuun, näyttämötaisteluun ja ääniteatteriin. Ramppikuumeen ehdotonta antia työpajojen ja esitysten lisäksi on tapahtuman upea tunnelma. Jälleen kerran Kankaanpäässä oli aistittavissa kannustava ja lämmin ilmapiiri hauskanpitoa ja riemua unohtamatta.


TULOKSET Kiertopalkinto ja 1000 euron stipendi: Kullervo, Sällit – Tampereen Poikateatteri. Raati kehui esitystä taiteellisesti kunnianhimoiseksi. Ryhmällä oli vahva ilmaisu, ja esityksessä eri osa-alueet toimivat hienosti yhteen muodostaen selkeän ja vaikuttavan kokonaisuuden. Ramppikuumeen Vuoden Teatteriteko -stipendi: Orion Parkkinen, Mikkelin Poikateatteri Muita stipendejä saivat hyvästä näyttelijäntyöstä: Arttu Ahola (Sällit – Tampereen Poikateatteri), Netta Neva (Tampereen Nuorisoteatteri), Miriam Piiroinen ja Siiri Otalahti (Pataluodon koulun ysidraama) sekä musikaalisuudesta Erika Nyström (ArtMix) Kunniamaininnan saivat: Mikkelin Poikateatteri (omakohtaisuudesta), Teatteri Pogos (rohkeasta tyylilajin haltuunotosta), Pataluodon koulun ysidraama (tärkeästä sanomasta), Oulun taidekoulun Labyrinttiteatteri (läsnäolosta ja rauhasta), ArtMix (omaperäisestä teatterikielestä) sekä Tampereen Nuorisoteatteri (taitavasta ensemble-työstä). Varjoraadin palkinto: Kullervo, Sällit – Tampereen Poikateatteri 19


128 roolihenkilöä ja yksi koira Ei kunnia, ei maine vaan taito kestää. Siinä näyttelijä Eila Ileniuksen tärkein motto niin näyttelijäntyöhön kuin Näyttelijän yökirjaan (Ajatus, 2018)

E

ila Ilenius alkoi kirjoittaa työpäiväkirjaa vuonna 1975. Tuolloin hänet kiinnitettiin Kotkan kaupunginteatteriin. Kotkan-pesti oli toinen – välissä Eila oli ehtinyt käydä Ison Veden takana Oregonissa silloisen miehensä kanssa. Ameriikan raitti houkutteli miestä enemmän kuin Eilaa, jonka äiti oli juuri jäänyt leskeksi ja tarvitsi tyttärensä apua. – Lähdimme Yhdysvaltoihin 1968. Olimme Oregonissa yhden näytöskauden ja sieltä mies halusi vielä Los Angelesiin. Siellä vuosi venyi kahdeksi. Huoli äidistä oli hirveä, joten tulin takaisin Suomeen yksin 1971 ja aloitin oman elämäni, Eila kertoo. Amerikan-vuosien aikana Suomi tuntui kääntäneen kylkeään. Koko maailma kuohui, eikä Eila oikein tiennyt kenen joukoissa seisoi. Eila poti kulttuurikouristuksia. Ensin tekstiä alkoi syntyä mielikuvitusystävälle. – Kahden ensimmäisen vuoden aikana Kotkassa yritin näyttää olevani parempi näyttelijä kuin edellisen kiinnitykseni aikana. Kaikki energia meni siihen. Ihailin Kielo Tommilaa, hänen sisäistä rauhaansa, ja yritin tavoitella samaa. Ensimmäiset vuodet olivat kamalia, mutta kirjoittaminen auttoi selviytymään, oli auttanut aina. Eila alkoi purkaa tuntojaan paperille näytösten jälkeen, iltaisin. Kaikki tunnot tallentuivat verekseltään, tuskat ja kivut, säryt – ja näyttelemisen euforia. Kello 22–23 aikaan, keskiyön vaiheilla syntyi hyvin henkilökohtaista tekstiä. Eila kelaili mikä oli mennyt harjoituksissa väärin

20

ja taisteli itsensä kanssa. Piti oppia hyväksymään riittämättömyyden tunne ja häpeä. Piti myös miettiä miten pääsisi lähemmäs ja lähemmäs roolia. – Nollaaminen. Se on minun sanomani. Minä en ole tärkeä, vaan rooli on tärkeä. Minä ei saa koskaan olla roolia tärkeämpi. Tähän heureka-oivallukseen Eila päätyi Tampereen Teatterikesässä, jossa oli mukana Sorsajahti-näytelmässä. Reppanan Galinan roolista tulikin hänelle avainrooli. Galinan puolisoa, naisia jahtaavaa Zilovia näytteli Lauri Väärä. – Rooli avautui niin, että nollasin itseni. Istuin kulisseissa, ihan lähellä seinää. Kaverit olivat jo lavalla. Keskityin vain Galinan ja Zilovin yhtymäkohtiin, mitkä olivat napanuoria tämän pariskunnan elämään. Yhtäkkiä tajusin, että minä en ole tärkeä. Yhtymäkohtia löytyi myös Lokki-näytelmän Ninan roolista. Nina tulee jostakin laajan Venäjän maan pienestä teatterista, jossa hän on ollut näyttelijänä. Hän on kokenut samoja tunteita, joita Eila kävi itse läpi. – Näyttelijän Yökirjan motoksi tuli ”Ei kunnia, ei maine, vaan taito kestää”. Tämä Ninan repliikki tuli hirveän tärkeäksi. Löysin sen, kun olin katsomassa Långbackan ohjausta Helsingin kaupunginteatterissa. Nuori Eija Ahvo näytteli Ninaa. Se oli hirveän vaikuttava.

Työpäiväkirjat syntyivät käsin kirjoittamalla Asunnossa oli kylmä, satama ja meri lähellä. Reittivalot vilkkuivat kun laivat tulivat satamaan. Kirjoittamalla Eila etsi omia reittejään kohti roolihenkilöitään, varsinkin niitä vaikeimmin lähestyttäviä. Päiväkirjojen julkaiseminen ei tullut Eilalle mieleenkään, mutta kun hänen ensimmäiset kollegansa, teatteriopettaja


Aino Lehtimäki ja näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen alkoivat kannustaa häntä käärimään hihansa, Eila alkoi muokata työkirjojaan kirjaksi. Näyttelijän yökirja alkoi syntyä. Eila laittoi näyttelemänsä 128 roolia vaskooliin ja nosti siitä vaskaamansa hiput esiin – ne roolit, jotka olivat tuottaneet eniten tekstiä, haastaneet häntä. Prosessin keskeytti toinen kirja, Dementia, opettajamme, joka oli pakko kirjoittaa. – Lohjalla asuva äitini sairasti vaskulaarista dementiaa. Mieheni sanoi, että voin jäädä pois teatterista, kyllä kaurapuuroa riittää. Tein ratkaisun, jota en olisi kuvitellut tekeväni. Jätin teatterin ja kirjoitin äidin ja tyttären tarinan. Eilan puoliso ehti lukea aihion Näyttelijän yökirjasta kaksi viikkoa ennen kuolemaansa. Sitten maailma pysähtyi kolmeksi vuodeksi, kunnes Eila otti itseään kraivelista kiinni ja kävi työhön. Yökirjaa viimeisteltiin vielä kuluvan vuoden tammikuussa ja Avain Kustannus julkaisi kirjan 4. huhtikuuta Kansallisteatterissa. Kirjansa Eila on omistanut kaikille teatteria rakastaville. – Häpeä on koko ajan kurkkimassa näyttelijän olan yli, keskeneräisyyden häpeä. Mutta yksin et tee koskaan mi-

tään teatterissa, vaikka tekisit monologia. Silloinkin on takana iso joukko ihmisiä ja olet osa ryhmätyötä. Eila korostaa kirjassaan työtä. Näytteleminen on työtä siinä missä ojankaivuu, talon rakentaminen ja laivankyljen hitsaaminen. Asenne työhön näkyy hyvin tekstissä, jolla Eila otti osaa Sotilaan lapsi -kilpailuun. Hän kuvasi tekstissään sitä miten isä tuli elävänä sodasta ja rakensi kodin perheelleen. – Piti säästää ja säästää. Se vaikutti tulevaisuuteeni. Kuvaan tekstissäni hillitöntä halua opiskella teatterityöhön – en niinkään näyttelijäksi, mutta siihen työhön. Työtä Eila on totisesti tehnyt. Rooliensa määrässä hän ei silti näe mitään ihmeellistä. – Kehä III:n ulkopuolella näytteleminen on ollut sitä, että ei etsi kunnian perään. Kriitikko Jukka Kajava kerran sanoi, että jos hän olisi nuori näyttelijä, hän ei jäisi Helsinkiin norkoilemaan pieniä tv-pätkiä ja sketsejä, vaan menisi teatteriin tekemään töitä. Helsingissä on niin paljon näyttelijäkapasiteettia maaseututeattereihin verrattuna. Ei 128 roolia ole mikään ihme, koska Helsingin ulkopuolella tehdään niin valtavasti työtä.

Näyttelijän yökirjan arvostelu:

E

ila Ileniuksen kirja "Näyttelijän yökirja" onnistuu olemaan kiinnostava sekä teatterin harrastajille, että ammattilaisille sekä ylipäätään näyttelijän ammatista kiinnostuneelle ja teatteria harrastuksekseen katsovalle.

Onhan näyttelijän ammatti täynnä mystiikkaa ja salaisuuksia, jotka eivät avaudu alaa tuntemattomille. Ihmetyksen aiheita on niin paljon: kuinka joku pystyy muuntumaan sydänjuuriaan myöten täysin toiseksi ihmiseksi ja tekemään sen ilta illan perään – mikä on ohjaajan osa roolin rakrentumisessa – millainen kuhiseva ampiaispesä näyttelijän pää oikein on? Kirja on oivallinen tutkielma omasta työstä, mutta kirjaa voi lukea myös elämäkertana, sillä Ilenius tulee kertoneeksi myös perustavaa laatua olevia asioita itsestään. 128 roolin näytelleelle naiselle teatteri on ollut elämän mittainen työ, elämäntyö. Kirja ei ole pelkkää päiväkirjaa, vaan jokaista osiota pohjustetaan. Pohjustus on selittävääkin, mutta se myös avaa monia asioita. Pelkät päiväkirjaosiot avautuisivat vain teatterialan ihmisille. Johdannon jälkeen päiväkirjoihin on helpompi siirtyä ja niistä saa enemmän irti. Salaisuudet avautuvat. Myös näytelmien yhteyteen liitetyt kritiikit täydentävät kokonaiskuvaa kustakin tuotannosta. Avoin paljaus ja hyvät, omat jälkikäteen kirjoitetut analyysit ja yhteenvedot vuorottelevat. Itselleni kiinnostavinta antia oli kuvaus virolaisen Mikk Mikiverin ohjaustyöstä: "Ei pidä näytellä repliikin aikana alatekstiä". Ja tietysti professori Jouko Turkan jokainen sana piti ahmia. Lopulta kuitenkin kirjan parasta antia ovat päiväkirjat. Niissä purkautuu niin paljon totta, niissä on hetken paloa, tunteita, jotka sillä hetkellä ovat ihon pinnassa. Hetken kokemusta ei voi toistaa, siksi se on ainutlatuinen. Sari Jaatinen 21


Syksyn 2018 koulutuksia LMOITTAUDU MUKAAN WWW.SHTL.FI 1h = oppitunti, á 45 min Kurssi Tséhov tekniiikan kurssi *12 h Improvisaation perusteet 12 h Lastenteatterin ohjaaminen 16 h Näyttelijäntyö I 10 h Klovneria jatkokurssi 10 h Improvisaatio III: Leikkaa, liimaa ja tunne! 12 h Kuiskauksesta huutoon – vakuuttava äänenkäyttö lavalla 8h Dramaturgia 12 h Improvisaation perusteet 6 h Lausunta 5 h Improvisaation jatko 6 h TeatteriTapaus Näyttelijäntyö II 10 h Draamaa viikonloppuun 10 h Klovnerian perusteet 10 h Näyttelijäntyö III 10 h Klovnerian jatkokurssi 10 h Teatterin tyylilajit 16 h Klovnerian perusteet 10 h Klovnerian perusteet 10 h

Aika 9.–10.8. 11.–12.8. 1.–2.9. 1.–2.9. 1.–2.9.

Paikka Tampere Helsinki Imatra Helsinki Jyväskylä

Kouluttaja Hinta/hlö Marjo-Riikka Mäkelä 105 € Kaisa Kokko 85 € Jenni Bergius 89 € Anna Ranta 75 € Saija Jäntti 75 €

Ilm. päättyy 29.7. 30.7. 15.8. 15.8. 15.8.

8.–9.9.

Helsinki

Kaisa Kokko

85 €

21.8.

21.–22.9. 22.–23.9. 29.9. 29.9., 13.10. 30.9. 5.–7.10. 6.–7.10. 6.–7.10. 3.–4.11. 3.–4.11. 24.–25.11. 1.–2.12. 1.–2.12. 8.–9.12.

Tampere Jyväskylä Kuopio Helsinki Kuopio Kuusamo Helsinki Vaasa Kuopio Helsinki Helsinki Helsinki Jyväskylä Helsinki

Terhi Meriläinen Aila Lavaste Kaisa Kokko Iiro Kajas Kaisa Kokko (useita koulutuksia) Anna Ranta Taina Latvala Saija Jäntti Anna Ranta Saija Jäntti Elina Kilkku Saija Jäntti Saija Jäntti

75 € 89 € 49 € 48 € 49 € ** 75 € 89 € 75 € 75 € 75 € 105 € 75 € 75 €

5.9. 5.9. 12.9. 12.9. 12.9. 14.9. 19.9. 18.9. 11.10. 21.10. 7.11. 14.11. 14.11. 21.11.

*Kurssitunnit á 60 min **TeatteriTapaus sisältää useita koulutuksia, lisätietoja www.shtl.fi/teatteritapaus Ovatko kurssit liian kaukana? Muistathan että lähes kaikki kurssit ovat tilattavissa myös omalle paikkakunnalle. Lisätietoja verkkosivuiltamme tai mari.saarinen@shtl.fi / 050 468 2138 Koulutuksemme ovat avoimia kaikille! Koulutuskalenteria päivitetään jatkuvasti, tarkista ajantasainen tieto aina nettisivuiltamme. Uutiskirjeemme tilaajana pysyt ajantasalla uusista koulutuksista! Uutiskirjeemme ilmestyy 6–8 kertaa vuodessa ja sisältää tietoa harrastajateatterialan tapahtumista, koulutuksista sekä muista ajankohtaisista asioista.

Syksyinen festivaali Teatterilaiva kokoaa Suomen teatterinharrastajat yhteen Itämeren suurimmalle alukselle. Silja Europan hulppeissa tiloissa on tiedossa vaikuttavia esityksiä, motivoivia työpajoja, uusia virikkeitä ja paljon paljon muuta. Lähde yksin, porukalla tai koko teatterilla!

www.teatterilaiva.fi

22


Opintosetelit käyttöön! O

pintoseteli on kurssilaisen henkilökohtainen etu kurssimaksun alentamiseksi. Tähän Opetushallituksen myöntämään etuun ovat oikeutettuja maahanmuuttajat, työttömät, alhaisen pohjakoulutuksen omaavat, oppimisvaikeuksia kokevat, 63 vuotta täyttäneet ja eläkkeellä olevat. Opintoseteli voi kattaa kurssimaksun koulutuksesta aiheutuvasta kuluosuudesta enintään 50 %. Suomen Harrastajateatteriliiton syksyn tulevista kursseista seuraavat ovat Kansalaisfoorumin tuella opintoseteliedun piirissä: • Improvisaatio I Helsinki 11.–12.8. 85 €, opintosetelituki 42,50 € • Näyttelijäntyö I Helsinki 1.–2.9. 7 75 €, opintosetelituki 37,50 € • Dramaturgia Jyväskylä 22.–23.9. 89 €, opintosetelituki 44,50 € (ilmoittautuminen ei ole vielä auennut) • Lastenteatterin ohjaaminen Imatra 1.–2.9. 89 €, opintosetelituki 44,50 € • Improvisaatio I Kuopio 29.9. 48 €, opintosetelituki 24 € • Klovnerian perusteet Kuopio 3.–4.11. 75 €, opintosetelituki 37,50 € Lisätietoa edun perusteista: Maahanmuuttajilla tarkoitetaan Suomeen muuttaneita ulkomaalaisia henkilöitä, joilla on kotikunta Suomessa. Turvapaikanhakijat eivät kuulu tähän ryhmään. Työttömiksi voidaan lukea myös pitkähköksi ajaksi lomautetut henkilöt. Alhaisen pohjakoulutuksen omaavilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Oppimisvaikeuksia kokevien osalta määrittelyn lähtökohtana on henkilön oma kokemus oppimisvaikeuksista. Oppilaitos ja opiskelija arvioivat yhdessä edellytykset opintojen aloittamiseen tällä perusteella. Eläkkeellä olevilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka saavat eläkettä eivätkä ole ansiotyössä. Näin haet: Ilmoittaudu normaalisti kurssille. Lähetä tämän jälkeen lyhyiden perustelujen kanssa sähköpostia: mari.saarinen@shtl.fi Jos ehdot täyttyvät ja sinulle myönnetään opintosetelietu saat lisätietoa sen käyttöönotosta ja täytät anomuksen. Sitten vaan mukaan kurssille!   HUOM! Opintosetelipaikkoja on kursseilla rajattu määrä.

Liiton tietosuojaselosteet on päivitetty E

uroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 sekä Henkilötietolain 523/1999 10 §:n mukainen rekisteriseloste ja seloste käsittelytoimista tuli voimaan 25.5.2018. Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme – ja käytäntömme sen mukaiseksi.

Henkilötietojen käsittelyn ja rekistereiden käyttötarkoitus Henkilötietoja käsitellään rekisteröityjen suostumuksen perusteella alle olevissa rekisteriselosteissa määriteltyä tarkoitusta varten (EU:n tietosuoja-asetuksen 6. artiklan 1. kohdan a-alakohdan perusteella). Rekisteröidyllä on oikeus peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa. Suomen Harrastajateatteriliiton tietorekisterit palvelevat sisäistä tiedottamista, jäsenmaksujen perintää, koulu-

tustoiminnasta tiedottamista, ostettujen palveluiden ja tuotteiden laskuttamista sekä postittamista, tilastollisia tarkoituksia sekä toiminnan kehittämistä ja suunnittelua. Rekistereihimme kuuluu yhdistyksiä ja heidän ilmoittamien yhteyshenkilöiden yhteystietoja sekä yksityishenkilöitä heidän omalla suostumuksellaan. Suomen Harrastajateatteriliitto käsittelee ja säilyttää vain tarpeellisia ja välttämättömiä tietoja kunkin tarkoituksen mukaisesti.

Lisätietoa rekisterikohtaisesti löydät nettisivuiltamme www.shtl.fi Mitä tahansa kysyttävää sinulla on asiakasrekisteri-, jäsenrekisteri- tai uutiskirjeselosteestamme, ota yhteyttä Mari Saariseen: mari.saarinen@shtl.fi / 050 468 2138. 23


Tuplailo nyt yhden hinnalla Veikkauksen kanta-asiakkaat saavat kymmeniä etuja ja tunteita elämäänsä. Liikutu, iloitse tai ylläty kotimaisen elokuvan parissa tiistaisin – ja ota kaveri mukaan samaan hintaan. Tutustu tarjontaan osoitteessa veikkaus.fi/edut

Kanta-asiakkaana SAAT ENEMMÄN 24

Repliikki 2 18 kevyt  
Repliikki 2 18 kevyt  
Advertisement