Oplevelsesguiden 2023

Page 1

Udgivet i 17.000 eksemplarer af: Oplevelsesguiden Kalundborg, maj 2023

Lone Merling, tlf. 2851 1264

Inge Johansen, tlf. 2482 8024 oplevelsesguiden.kalundborg@gmail.com www.oplevelsesguidenkalundborg.dk

Layout, opsætning og tryk: ReklameService, tlf. 5951 6615

Fotos:

Redaktionens billeder i Oplevelsesguiden Kalundborg er venligst udlånt af medlemmer fra Kalundborg Fotoklub, Fredløv Enggaard, John A. Olsen, Teddy Pedersen, Inger Marie Skovager, Henry Larsen, Robert Petersen, Martin Dyxenburg, Lene Storgaard, Heidi Frier, Preben Madsen, Kim Skipper Pedersen, Birgit Vestergaard, Mads Petersen, Viggo Pedersen, Jens Nielsen, Inge Johansen, Lone Merling, Pia Grasson, Tina Madsen m.fl.

Illustrationer på forsiden:

Krydstogtsskib AIDA: John A. Olsen

Aktivitetshuset Nyby Havn: Fredløv Enggaard

Svebølle Gokart

Keramikstuen: Inger Andersen

Kalundborg Rocker: Jens Nielsen

Vor Frue Kirke set fra havnen: Pia Grasson

Surfsøen i Bregninge

Næste nummer af Oplevelsesguiden Kalundborg

Oplevelsesguiden udkommer også i 2024, den 1. maj.

2
3

Walk on Fame

Hollywood Walk on Fame er et æresfortov langs med gaderne Hollywood Boulevard og Vine Street i Hollywood, der fungerer som et æresgalleri med personer, som har gjort en fremtrædende indsats inden for et bestemt område – et erhverv, et fagområde, en sport eller lignende. Fortovet er belagt med mere end 2000 femtakkede stjerner, hvorpå der ikke kun optræder navne på menneskelige berømtheder, men også en del fiktive figurer.

Kalundborg har nu også sit eget Walk on Fame, hvor der en gang om året kåres en, der har eller har haft en særlig betydning for byen. Den første blev byens grundlægger Esbern Snare. Ærespladen kan ses på Solskinspladsen i gågaden i Kalundborg.

Keramikeren på Sandlodsvej

Kalundborg Cruise Port

I mere end 10 år har Kalundborg været vært for krydstogtskibe på vej rundt i Østersøen. De store skibe lægger til kaj i Ny Vesthavn på Asnæs.

I 2023 er der planlagt 4 anløb:

5. og 30. juni: AIDAnova, 337 m, 5228 passagerer.

9. juli - AIDAdiva: 252 m, 2500 passagerer.

16. september: Riviera, 240 m.

Alle skibe ankommer kl. 8:00 (30/6 dog kl. 9:00) og afgår kl. 18:00.

Jeg hedder Inger Andersen. Jeg er uddannet keramiker og fik min grunduddannelse fra Kerteminde Husflidshøjskole. Når man går ind ad den gamle egetræsdør til højskolen, møder man et skilt over døren med ordene: ”Du skal leve, som du hver dag skulle dø, og bygge, som du evigt skulle leve”. Tankevækkende ord, som jeg har taget med mig videre i livet. Det var en rigtig god tid i Kerteminde, hvor jeg mødte mange dygtige kunstnere, som har givet mig meget.

Jeg har også deltaget i flere kurser bl.a. på Holbæk Kunsthøjskole og har undervist mange år på aftenskole m.m.

Jeg har arbejdet med keramikken i alle årene og nyder det. Det er et fag, som er svært at slippe, og det kræver god fysisk form. Leret er et fantastisk materiale, som kan formes og bearbejdes. Jeg nyder mine timer på værkstedet i Keramikstuen - at ælte, modellere, mens radioen høres i baggrunden. Det giver en indre ro, og man er ét med sin lerklump.

Inspirationen kommer fra naturen som omgiver os, og det bærer mine ting præg af.

Inger Andersen

Keramikstuen

4

Løve

Løve Mølle

Løve Mølle er en hollandsk vindmølle fra slutningen af 1800-tallet. Den er 19 meter høj fra kælder til hatten, hvor man fra galleriet kan nyde udsigten ud over landskabet. Møllen har åben i sommerperioden og i efterårsferien. Se mere på loevemoelle.dk

Tingstedet i Løve

Tingstedet i Løve er en mindelund for nogle af egnens mest markante personer gennem tiden. Der er adgang til mindelunden fra Knudstrupvej. Ved stenen står QR-koder, der indeholder små film og historier.

Mjødbryggeriet i Løve

Mjødbryggeriet i Løve producerer prisvindende mjød lavet af lokal, fermenteret honning. De tilbyder en række produkter af høj kvalitet og på deres hjemmeside kan man tilmelde sig til at deltage i både smagninger og rundvisninger - mjodbryggeriet.dk

Mullerup Strand

10 km vest for Løve ligger Mullerup Strand med lystbådehavn, ferieboliger, legeplads, minigolf, kiosk, hotel og restaurant Skipperkroen med både take away og a la carte. Området har direkte adgang til en dejlig strand. Og går man 500 m mod syd er her også mulighed for nøgenbadning.

Mullerupstenene

Mullerupstenene markerer Maglemosekulturen, den ældste beboelse i Norden. Området var opholdssted for jægere og fiskere om sommeren. Der er anlagt en sti ud til stenene. Se skilt på Mullerupvej på vej mod Mullerup Havn.

Drøsselbjergruten

Fra enden af Longvejen vest for Drøsselbjerg kan man følge en rute langs

Lokesvej til en sti ned til kysten, gå op mod Reersøhalvøen og retur ad Olympusvej gennem sommerhusområdet. Til højre for Longvejen finder man rundhøjen Bavnen (dateret 3.950 f.Kr. - 501 e.Kr.).

5

Høng

Planetstien

I Høng blev der i 2022 etableret en Planetsti, der går fra Gyldenagervej gennem Høng skov ned mod Bødstrup Å. Ved indgangen er opstillet en oplysningstavle. Man kan også tage en folder og med sin mobil aflæse QR-koder undervejs. Stien er godt 600 meter lang på en vandring fra solen til planeten Pluto. Størrelsesforholdet på planeterne er 1:1 mia, og afstanden imellem 1:10 mia.

Fugleudstilling på planteskole

I oktober måned afholder Høng Planteskole igen en stor fugleudstilling i samarbejde med Vestsjællands Fugleforening. Her kan man opleve mere end 50 forskellige slags fugle blandt planteskolens mange blomster og træer. Her er også salgsstande, cafeteria og lotteri. Der er fri entré. Se mere på planteskolens facebookside.

Vestsjællands Veterantog

Vestsjællands Veterantog er navnet på en forening, der reparerer og driver veterantog på Sjælland. Gruppen holder til i en vognhal på Jernbanevej i Høng, og togene kører flere gange hen over året. Køreplan kan ses på dit-veterantog.dk

Folkemødet i Høng

Folkemødet i Høng er et tilbagevendende åbent arrangement, hvor politikere og borgere i august kan mødes til en debat om både sociale, kulturelle, økonomiske og politiske emner. Her vil også være forskellige former for underholdning. Se folkemoede-kalundborg.dk

Kløverstier - find lykken i det fri

Over hele Danmark har Friluftsrådet etableret gå- og cykelruter. I Høng findes 4 ruter, der alle starter ved Høng Hallen ved Rosenvænget 23. Skolestien 2,7 km, Bystien 5 km, Skovstien 7,5 km og Løvestien 10 km.

Høng Bevægelsespark

Høng bevægelsespark er en naturlegeplads, der ligger i en stor, grøn park ved Høng Hallen. Her er svævebane, Tarzanbane, sansegynge, bålhytte, krolf, discgolfbane, trampolin, bordtennis, fodboldgolfbane og fitness-maskiner. Nem adgang fra Odinsvej.

6

Mullerup Havn

Mullerup Havn er en privatejet havn i Musholmbugten, som blev grundlagt helt tilbage i 1837. Området har været igennem en omfattende renovering og fremstår i dag som et skønt, rekreativt område. Her er nye, flotte ferielejligheder og feriehuse, et hyggeligt havnemiljø, en dejlig, børnevenlig badestrand, strandcafé med legeplads og minigolfbane. Og på Badehotel Skipperkroen, kan man hele året vælge mellem mange forskellige retter.

På havnen kan man også møde medlemmer af mullerup-vinterbadere.dk, der i vinterperioden har opsat en offentlig tilgængelig sauna.

Her er også fine forhold for lystfiskeri. Se mere på mulleruphavn.dk

7

Tissø

Naturparkpas

Når du besøger en Naturpark i Danmark, kan du få udleveret et Naturparkpas, hvor du kan stemple, hver gang du har besøgt en af Danmarks 15 naturparker. Kan også købes på nettet. Naturparker danner rammen for natur- og fritidsoplevelser, og er Friluftsrådets mærkningsordning for sammenhængende landskaber med naturområder, der er karakteristiske for egnen. I Kalundborg Kommune har vi Naturpark Åmosen.

Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen er en 8,5 tusind ha stor naturpark, der går på tværs af Midtsjælland bundet sammen af vand, moser, åer, søer, strandenge og Jammerlandsbugten. På naturparkaamosen.dk kan man se de mange muligheder for aktiviteter, spisesteder, overnatning osv. Her er også gå-, cykel- og rideruter.

SuperBrugsløbet 2023

Med start ved SuperBrugsen i Gørlev, kan man lørdag den 27. maj deltage i SuperBrugsløbet for cykelmotionister. Hovedruten er 80 km, eller man kan vælge den traditionsrige rute Tissø Rundt på 25 km.

Tilmelding på sportstiming.dk

Sporet ved Tissø

Følg i vikingernes fodspor på en 5 km rute gennem landskabet ved Tissø. Undervejs møder du plancher med fortællinger. Her er også en folder der beskriver vikingernes planter og nutidens fugle i området. Sporet er gult og starter ved P-pladsen på Fugledegård.

Tissø - Tyrs sø, vikingernes krigsgud Tissø er Danmarks fjerde største sø. Det er en ferskvandssø, udlagt som vildtreservat med rasteplads for gæs og andefugle. Der er cykel- og vandrestier omkring søen og her kan fiskes både gedder, aborrer og sandart i sæsonen. Bemærk særlige regler for ophold og fiskeri i søen.

Kløveshøj og Ørnebjerg

Kløveshøj er Vestsjællands højeste punkt. Her er en flot udsigt ud over Tissø, Storebælt og Roskilde Domkirke. På Nøragervej er der P-plads og skilt mod højen ad en lille, ujævn sti. Det nærtliggende Ørnebjerg gemmer på fortidsminder fra både sten- og bronzealderen. Ørnebjerg ligger en ½ km nordøst for Buerup Kirke. Man kan gå dertil af en markvej vest for Lillevej nr. 7.

8

Der løber en å gennem haven og i bassinnet er der fisk. Her er flere bord/bænkesæt rundt i haven, og fine parkeringsmuligheder på Storkevej 6, Jyderup.

Åbningsdage kan findes på hjemmesiden: fuchsiagaarden.dk

Fuchsiagaarden

Midt i den flotte natur ved Hallebyore, ligger den 18.000 m2 store, privatejede blomsterhave Fuchsiagaarden. Haven er åben for offentligheden på udvalgte dage hen over sommeren, hvor man kan komme og nyde synet af de mange fuchsia, hortensia, engletrompet rhododendron, azalea m.m.

2.-10. sep. 2023 kl. 11-17

Vævernes Hus & Vævere i Vestsjælland viser

400 vævninger

Udstilling på Kattrup Gods

Strids Mølle

Midt i Kattrup, nær Svebølle, ligger Strids Mølle - en gammel vandmølle, midt i naturskønne omgivelser. Her kan du besøge Mølleriet, der bl.a. tilbyder lette retter og salater i uformelle omgivelser.

Mølleriet har også eget bageri samt udsalg af diverse lokale fødevarer. I sommerperioden kan man besøge stedets sansehave med eget ishus.

Cafe og fri parkering

Entré dkk 100

Vævernes Hus på Kattrup Gods

Kattrupvej 22 • 4450 Jyderup DK

www.vaevernes-hus.dk

9

Fugledegård - Tissø Vikingecenter

Fugledegård er et formidlingscenter, der både fortæller og rummer levn fra vikingetiden, bl.a. er her synlige spor fra tidligere tiders store vikingebosættelser.

Stedet har dels en udstillingsbygning, hvor man kan se Tissøringen og andre arkæologiske fund og butik og café. Her er også et spændende udeområde ned til Tissø og Naturpark Åmosen med

Rundt om Tissø

madpakkeskur, shelters, udkigstårn til fuglekig, vikingelegeplads, bålpladser, informationstavler, guidede ture m.v.

Tissø Vikingerne afholder flere arrangementer på stedet hen over året; nørkledage, vikingelejr, Jól m.v., hvor der er særligt fokus på vikingehåndværk, vikingernes tro og vikingeskibet Frigg. Se meget mere på naturparkaamosen.dk

Tissø er Danmarks 4. største sø. Søen er en ferskvandssø med store vandstandssvingninger. Søen har mange private og fredede arealer, hvor man ikke kan komme helt ned til vandkanten. En tur rundt om søen foregår derfor mest på asfalteret vej og er velegnet til både en god cykel- eller vandretur. Turen rundt om Tissø er ca. 20 km, og på turen er der mulighed for at se både havfugle og søfugle. På søens østlige bred kan man gå gennem Klinteskov og gøre flere sjove opdagelser; rester af et tidligere geddeklækkeri, et tidligere traktørsted Klintehuset, en gammel iskælder, 270 forskellige arter af urter og små vandløb.

Lykkebjerg Bondegårdsferie

Lykkebjerg er en slægtsejendom, der i dag rummer mange forskellige beboere. Her er heste, høns, får, geder, kaniner og Viggo, en godmodig labrador på 8 år.

Her er også en legeplads, trampolin, boldbane og tennisbane, og indenfor kan man muntre sig i et stort aktivitetsrum med bordtennis, spil m.v. Som gæst på Lykkebjerg kan man vælge mellem en masse forskellige overnatningsmuligheder, og der er brug for alle, der har lyst, når dyrene skal fodres og passes.

Løbende afholdes der forskellige arrangementer. Man kan også gå en tur i den smukke Naturpark Åmosen. Se mere på lykkebjergferie.dk

10

Reerslev Smedje

Træd ind i en anden tidsalder og oplev, når smeden arbejder ved sin ambolt og esse.

Du kan også selv prøve kræfter med det gamle håndværk og høre om bygningens og smedenes historier. I smedjen findes værktøj, som er over 100 år gammelt og alt står urørt fra stedets sidste smed i 2006. Her er gratis entre og kaffe på kanden.

Smedjen har åbent på dage hen over sommeren og efter aftale. Se mere på reerslevsmedje.dk

Kragerup Gods

Kragerup Gods historie går helt tilbage til den tidlige middelalder, hvor Kragerup var en herreborg med voldgrav og vindebro.

I dag er det en moderne virksomhed med 57 hotelværelser, konference- og festlokaler, restaurant og aktivitetspark med en lang række actionprægede aktiviteter som lerdueskydning, klatrepark, mountainbike, kanosejlads m.v. Se mere på kragerup.dk

11
12
13

Birkegårdens Haver

Tågerupvej 4, Tågerup : DK­ 4291 Ruds Vedby

Tel. +45 58 26 00 42 : bh@birkegaarden.dk

Birkegården – familiepark og haveoase

Ønsker I en sjov, hyggelig og afslappende dag i smukke omgivelser? Så er Birkegården udflugtsmålet for jer! Er I haveelskere, kan I opleve 5 smukke haver lige fra Danmarks største japanske have til en selvforsyningshave. Er I børnefamilie, er dyreområdet det mest populære. Parken byder også på 4 legeområder for børn i forskellige størrelser, minigolfbane, flere picnicområder samt café hvor I kan nyde frokosten, og gavebutik hvor I kan shoppe og købe en is. Husk at sætte en hel dag af!

Sommersæson: Den 29/04­24/09 fra kl. 10 ­18.

Halloween: Den 14/10 ­ 22/10 fra kl. 11­17.

Eventyrlig Jul: Fredag, lørdag og søndag fra den 24/11 til den 17/12 fra kl. 14 ­19.

Country Park for all the family

Birkegaarden offers a pleasant atmosphere and delightful surroundings. The park consists of five very different types of gardens, six playgrounds, animal pen with sweet farm animals, crazy golf, several picnic areas, a big cosy café and a gift shop.

Summer season: Apr. 29 ­ Sept. 24 / 10 am ­ 6 pm.

Halloween: Oct. 14 ­ Oct. 22 / 11 am ­ 5 pm.

Country Park für die ganze Familie

Birkegaarden bietet herrliche Erlebnisse in beschaulicher Atmosphäre. Der Park bestehend aus fünf verschiedenen Arten von Gärten, sechs Spielplätze, ein Gehege mit Bauernhoftieren, eine Minigolfbahn, mehrere Picknickbereiche, Café und Geschenkshop.

Sommersaison: 29.4.­24.9. täglich von 10 ­18 Uhr.

Halloween: 14.10.­ 22.10. von 11­17 Uhr.

14
Hyggelig café og stor gavebutik.

Hygge og afslapning for alle!

www.birkegaarden.dk

15
Dyre- og legeområder. Flere picnicområder hvor 2 er med grill.

Gørlev

Vikingelegeplads

Lige bag Gørlev Bibliotek ligger Gørlevs flotte vikingelegeplads, Naturpark Gateway. Legepladsen skal både inspirere til leg og gøre folk klogere på den lokale natur.

Naturlegeplads ved Gørlev Sø

I området omkring Gørlev Sø er etableret en natur- og motoriklegeplads med gynger, balancebomme, rullebom, stylter, vippende tømmerflåde m.v. Legepladsen er opført i naturmaterialer ligesom Mamrelunden – en hytte med bænke og læ.

Gørlev Hesteskue og Kræmmermarked

I juli måned afholder Gørlev deres tilbagevendende Hesteskue og Kræmmermarked. Her er hesteoptog, hesteshow, hestekåringer, tivoli, underholdning, et stort antal kræmmere, spisetelte, erhvervsudstillere og meget mere. Her er gratis entré.

Læs mere på: goerlevhesteogkraemmer.dk

Gørlev Sø

Gørlev Sø ligger midt i Gørlev by. Et skilt på hovedgaden viser via Rørmosevej ned til parkering. Herfra ledes man af en lille træbro over Helsinge å ud i et rekreativt område med småstier rundt omkring søen. Her er bord og hvilebænk, et rigt fugleliv og smukke åkander. Bruges om vinteren som skøjtesø. Ved Rørmosevej er også etableret en hundeskov med særlig indhegning for hvalpe.

Gørlevstenene

I våbenhuset i Gørlev Kirke står 2 velbevarede runesten fra Vikingetiden. Den mindste er rejst omkring år 1000, og den største omkring år 800. Disse runesten er to af ganske få runesten, der er rejst på Sjælland efter kristendommens indførelse. Gørlev Kirke er en vejkirke med åbent alle dagtimer på Kirkevangen 14.

Torvedage i Gørlev

På Gørlev Torv i Algade kan man hver lørdag fra juni til august finde kræmmerboder, salg af frugt og grønt og madboder. Der vil være udskænkning af øl og vand og musikalsk underholdning.

16

Gørlev Flyveplads

Gørlev Flyveplads har tilgang fra Huslodsvej og særligt i sommerperioden, kan man se forskellige fly i luften, der letter og lander på Gørlev Mark.

Man er velkommen til at komme på pladsen, men som flyvende skal man være medlem. Det er Nordvestsjællands Flyveklub der holder til her sammen med Paragliders, der flyver på oppustelige vinger, der bæres af vinden.

Søndag den 27. august fra kl. 10-16 kan man opleve det hele ved Åbent hus, hvor forskellige flytyper vil starte og lande: sportsfly, ultralight fly, svævefly og måske en enkelt helikopter. Og

hver time vil der være opvisning med modelfly/ droner. På landjorden vil man kunne komme nærmere på både fly, veteranbiler og motorcykler, deltage i konkurrencer og nyde lidt mad og drikke. Se også ekgo.dk

17

Reersø

Reersøtræet

Ved Reersø Galleriet på Strandvejen på Reersø, møder man ved indgangen det helt eventyrlige elmetræ Reersøtræet. Udskæringerne på træet er motiver fra Den Nordiske Mytologi; den enøjede Odin med ravnene Hugin og Munin, den drilske Loke omgivet af børnene Fenrisulven, Midgårdsormen, Hel osv. Men hvor er Thor?

Reersø Havnemuseum

Reersø Havnemuseum er et lille, rustikt hus på Reersø Havn, der fortæller fiskernes og havnens historie. Her er både mange spændende fotos og fiskeredskaber fra de sidste 100 år. Havnemuseet er åbent hver dag i sommerhalvåret. Der er fri éntre.

2 Sejl

Yderst på molen på Reersø Havn står en flot skulptur med 2 sejl i rustfri stål som er skænket i anledning af havnen 100 års jubilæum. Reersø Havn er placeret i Musholm Bugten. Havnen var tidligere en driftig fiskerihavn, men har i dag mere præg af lystsejlere.

Kunst på Reersø

Reersø er blandt andet kendt for et rigt kunstnerliv; gallerier, keramikere, kunstmalere, fotografer, tekstilmagere, pottemagere, kunst med rav og drivtømmer m.v. Og er flaget ude, er du velkommen til at gå ind og besøge dem på deres værksteder.

Kløverstier på Reersø

Der er 4 kløverstier på Reersø. På alle 4 ruter kan du opleve alt, hvad der er specielt ved Reersø – fra kunst og kultur til natur og miljø. Dronningerunden er 2,4 km, Det åbne landskab er 5,4 km, Flasken er 7,5 og Øen rundt er 10 km. Alle stierne starter ved den offentlige parkeringsplads ved Reersø Camping.

Reersø Badestrand

Reersø Badestrand vender mod Jammerland Bugt. Strandkanten er nogen steder mere stenet end andre, men i vandet er der lavt og børnevenligt med blødt sand. Her er offentlige

toiletter og parkering

tæt på. Fra Landervejen drejes til højre ved Cafe Vilhelm ned til enden af Vilhelmsvej.

18

Reersø

Halvøen og byen Reersø er noget helt specielt. Her bor og arbejder reersøerne. I dag en blanding af gamle Reersøfamilier, tilflyttere, kunstnere, naturelskere og andre, som bare er blevet tiltrukket af Reersøånden.

Her er højt til loftet og et helt særligt lys. Om sommeren, hvor det summer af liv alle vegne, kommer også områdets sommerhusgæster og deltager i områdets forskellige arrangementer.

Man kan plukke urter til hjemmebryggen, se på vilde orkideer eller sjældne fugle, tage en dukkert, besøge nogle af alle områdets kunsthåndværkere, besøge stedets museum eller måske besøge Reersøhuset, hvor der bl.a. livestreames flere naturfaglige foredrag fra Århus Universitet. Se mere på oplevreersoe.dk

Reersø Bryghus

Reersø Bryghus ligger på Strandvejen på Reersø i en 220 år gammel bindingsværksgård. Her brygger de øl, som man gjorde det på gårdene i gamle dage. Bl.a. lagres øllet på egefade.

I forbindelse med bryghuset, er en ølhave, hvor du kan sidde blandt stråtækte bindingsværkshuse og nyde en øl og måske lidt tapas med lokale delikatesser.

Man må også gerne komme og bare slappe af og hygge sig med et spil eller en god bog i haven. Første lørdag i måneden fra maj til september er der livemusik i haven. Se åbningstider m.m. på reersoebryghus.dk

19
20
21

Korshøj Jættestue

I Jerslev, ved Hovedgaden 9, står et skilt op til Korshøj Jættestue, der er en tvillingejættestue delt i 2 adskilte stenrum fra perioden 3200-2800 f.Kr. Den venstre jættestue blev fundet i 1843, mens den anden blev fundet 50 år senere. Jættestuerne har været dækket af en rund jordhøj, men i dag er det muligt at komme ind i begge rum. Der er fundet mere end 50 lig med gravgaver som økser af flint og sten, flintdolke, redskaber, smykker af ben og perler af rav og dyretænder.

På plancher udenfor højen finder man meget mere information og billeder. Husk en lommelygte.

22

Musholmleden vandring fra Asnæs til Ugerløse Græsmark

Musholmleden er en del af en 58 km lang kyststi fra Kalundborg til Korsør. Turen fra Asnæs til Ugerløse Græsmark er 14 km, og der er skiltet.

Stien begynder ved Rotunden ved Asnæsværkets

P-plads. Kort kan downloades på: vandreruter.dk/musholmleden

Ugerløse Strand

Ugerløse Strand er en 170 meter lang, blandet sandstrand med høfder af store sten. Havbunden består af sand og småsten. Der er en badebro, der sættes op i sæsonen. Ved badebroen står en redningskrans. Der er også en tavle over vandreruter langs kysten. Man kan f.eks. følge kysten mod syd, hvor man hurtigt befinder sig i et rigt naturområde med flere børnevenlige strande, badebroer, et rigt fugleliv, rigtig godt fiskevand og høje klinter med kolonier af svaler - og Storebæltsbroen flot i horisonten.

Der er adgang til stranden fra Græsmarken, hvor man også finder Ugerløse Feriecenter. En asfalteret vej fører ned til stranden og en stor græsplæne, hvor man må parkere. Der er rampe ned til vandet.

23

Asnæs

Lerchenborg Gods

Godset ligger først på halvøen Asnæs. Godset blev opført i 1743-53 og ejes af Lercheslægten. I dag fungerer godset som privatbolig, landejendom og skole. Sydvest for godset ligger en meget stor solcellepark på et areal svarende til 125 fodboldbaner. Der er dagligt lukket for publikum.

Oldtidsruten Asnæs har 2 skovområder; Asnæs Forskov og Vesterskov. I området er fundet mere end 100 gravhøje, som hovedsageligt stammer fra den yngre bronzealder.

Fra Asnæs Forskov går en oldtidsrute gennem landskabet. Ved det hvide bindingsværkshus Teglværkshus, overfor den lille P-plads på Asnæs Skovvej, står et skilt med ruteforslag.

Sortensten og Hvidensten

Ud for Asnæs nordkyst, ind mod Kalundborg

Fjord, ligger Sortensten og Hvidensten. Legenden fortæller, at troldene på Røsnæs lå i evige skærmydsler med troldene på Asnæs. Når det gik hedt til, kastede troldene sten efter hinanden over fjorden. De to, store, karakteristiske sten ud for Nordstranden, er to af Røsnæstroldenes forbiere. Se deres fingeraftryk på stenene.

Asnæs Dyrehave

Asnæs er en 12 km lang halvø mellem Storebælt og Kalundborg Fjord.

Yderst på halvøen finder man en smal trampesti rundt om spidsen. Turen kan starte fra den yderste P-plads – Havnemark.

Området er også meget velegnet til lystfiskeri og på spidsen af Asnæs ligger Asnæs Rev, der med sine store muslingebanker er et yndet sted for strand- og fridykning. Kort over området kan fås på www.fredninger.dk/fredning/asnaes-dyrehave

Den gamle skole

På Asnæs Skovvej 30 ligger det traditionsrige traktørsted ’Den gamle skole’.

I tidligere tider var stedets hyggelige hus og smukke have rammen for alverdens festligheder.

Det var her man tog over for at se ’Pinsesolen danse’, fejre mærke- og fødselsdage osv. I dag er det privat, men man kan stadig leje festlokalet, ligesom her tilbydes kropsterapi, Thodel-kropstræning, foredrag m.v. Se dengamleskoleasnaes.dk

24

Røsnæs

Røsnæs Outdoors

Røsnæs Outdoors tilbyder guidede naturoplevelser rundt i området; vandre-, moutainbike- og

fisketure individuelt tilpasset den enkelte kunde. Man kan også leje fiskegrej, vaders og mountainbikes. De deler gerne ud af et stort lokalkendskab og hjælper med inspiration til ture og overnatning i området. Firmaet kan kontaktes på jesperino@gmail.com

Ulstrup Mølle

Ulstrup Mølle er i dag en museumsmølle, der efter en større renovation i dag står lige så komplet, som da den blev opført i 1894. Møllen drives af frivillige, og der er åbent i sommertiden på særlige tidspunkter. Se mere på roesnaes-udvikling.dk

Røsnæs Naturcamping Elverdam

Røsnæs Naturcamping er en lille, hyggelig plads, kun 10 minutters kørsel fra Kalundborg.

Pladsen ligger tæt på badestrand og gode fiskemuligheder i fjorden. Der er også en golfbane, vingårde og Røsnæs Landmarks i området. Se mere på elverdamscamping.dk

Vågehøj

Under den kolde krig blev der i 1951 bygget en dansk radarbunker under Vågehøj, der ligger tæt på Naturskolen helt ude nær spidsen af Røsnæs. Vågehøj ligger 56 m over havet og giver udsigt til både fjorden og områdets mange trækfugle. Bunkeren har offentlig adgang og ligger på en koldkrigsrute, der også fører ud til Røsnæs Fyr, hvor der, ligesom i bunkeren, er indrettet en udstilling om den kolde krig.

Røsnæs Kirke

Røsnæs Kirke ligger i byen Ulstrup. Dele af kirken er helt tilbage fra 1200-tallet, og den ligger på et bakkedrag med udsigt over den del af Kalundborg Fjord, der kaldes Kirkebugten.

I dag fremstår kirken hvidkalket og minimalistisk, men kirken har en mere farverig fortid, der rummer både en tid, hvor kirketårnet fungerede som hovedlager for ammunition, og en tid som lægedomskirke, hvor syge kom til stedets hellige kilde Sankt Laurentii, der skulle have helbredende kraft.

Udover de kirkelige handlinger, bruges kirken i dag også til filmaftener, koncerter, sangaftener og foredrag.

25

Naturskolen Røsnæs

Smukt beliggende yderst på Røsnæshalvøen, med udsigt til storslået natur; havet, marker, bakker, søer, skov og Røsnæs Fyr, ligger Røsnæsgården, der i dag fungerer som Naturskole for Kalundborg Kommune. Her er heste, geder, får og høns, og i baghaven finder man en reblegeplads. Det varme klima på Røsnæs tiltrækker mange sjældne planter og dyr som klokkefrø og små fugleedderkopper. Så der er masser at gå på opdagelse efter. Her arrangeres ture med forskellige temaer, som man kan melde sig på, eller man kan gå selv og evt. leje en vogn fuld af grej. Se mere på roesnaesnaturskole.dk

Sheltere på Røsnæs

Der findes flere muligheder for at overnatte i shelter på Røsnæs.

1. Nedenfor Røsnæs Fyr gemmer sig inde i skrænten en meget populær shelter, næsten helt nede i vandkanten. Her er det ’først til mølle’.

2. Længere inde mellem Fyret og Røsnæsgården ligger der Skanseskoven, hvor der er 3 sheltere, bålplads og muldtoilet. Disse bookes på: book.naturstyrelsen.dk.

3. I skoven NØ for Røsnæsgården ligger en lille shelterplads med bålplads. Her skal ikke bookes forinden.

4. Ulstrup – nedenfor kirken

5. Ved Langdyssevej i Ågerup på Strandbygård

6. Bag Naturrummet på Røsnæsvej ligger Kongstrup Shelter med bålplads og flot udsigt over Kalundborg Fjord.

Røsnæs-cykelsti fra Kalundborg til Nyby

Fra Kalundborg by kan man køre på cykelsti hele vejen ud ad halvøen mod spidsen og Røsnæs Fyr –Sjællands vestligste punkt. Cykelstien går gennem Nostrup nær Keramikstuen, passerer Kalundborg

Golfklub og det smukke Naturrum, hvor man kan finde informationer om de 13 landmarks Røsnæs Rundt. Længere fremme kommer flere vingårde, bl.a. Dyrehøj, der er Danmarks største vingård med over 50.000 vinstokke.

Stien følger hele vejen det omkringliggende, bakkede landskab og ender ved Dagli’ Brugsen Røsnæs. Fra Havneparken i Kalundborg til Dagli’ Brugsen Røsnæs er der 11 km.

Fra Dagli’ Brugsen fortsætter vejen ud ad enten Røsnæsvejen til Røsnæs Naturskole, flere shelterpladser og Røsnæs Fyr eller ad Nybyvej frem til Aktivitetshuset, der er et andet af halvøens fine landmarks med badebro, toiletforhold og sommerkiosk.

26

Vinlandet Røsnæs

Et af Danmarks største vindistrikter er Røsnæs halvøen. Her dyrker 5 vingårde tilsammen mere end 25% af den danske vinproduktion svarende til over 60.000 flasker om året.

Vinene er nordiske koldklimavine, der dyrkes og trives i områder med solrige dage, kølige nætter og en lang modningstid. Og da Røsnæs har et af de tørreste og mest solrige klimaer i Danmark, er de sydvendte, kalkholdige og sandede skråninger med mod Kalundborg Fjord perfekte betingelser for vindyrkning.

Gårdene tilbyder mange forskellige, spændende aktiviteter; markvandringer, prøvesmagninger, salg osv. og har forskellige åbningstider. Så gå ind på deres hjemmesider og find ud af mere.

27
STUB Vingaard, Skambækvej 14, Kalundborg stubwines.com Dyrehøj Vingaard, Røsnæsvej 254, Kalundborg dyrehoj-vingaard.dk Barfod Vin, Røsnæsvej 437, Bjørnstrup barfodvin.dk Røsnæs Vingaard, Hejrevej 14A, Kalundborg roesnaesvingaard.dk Kongstrup Vin, Røsnæsvej 200, Kongstrup Tlf. 23 21 00 40
28
30
31

Pay & Play

Hvis ikke du er medlem af en golfklub, men gerne vil spille, tilbyder Kalundborg Golfklub Pay and Play. Med et dagskort kan du benytte træningsområdet med puttegreen, indspilsgreen og driving range. Der er også fri benyttelse af klubbens par 3 bane. Udstyr kan lejes. I caféen serveres god, hjemmelavet mad og bagværk. Se mere på kalundborg-golf.dk

32

Havfruen ved Strandhotel Røsnæs

Ved badebroen på Skambæk Strand, lige syd for Strandhotel Røsnæs, står en havfrue hugget ind i en sten. Hun nærmer sig de 100 år og vejer 1.500 kg. Havfruen vidner om en tid, hvor hotellet fungerede som Lokomotivførernes feriehjem. Relieffet er hugget i 1925 af lokomotivfører A.P. Andersen fra Aalborg.

Skambæk Skanse

Ude på skrænten ved Restaurant Næs ligger Skambæk Skanse, der blev anlagt i starten af 1800-tallet. Dengang var her 6 kanoner og omkring 100 mand. I dag står en enkelt kanon ensomt tilbage. Skansen er en sekskantet, græsbeklædt ringvold, hvis ene side vender ud mod Kalundborg Fjord, hvorfra der er en flot udsigt over området.

Langs voldens yderside er en grav af indtil 3,5 meters dybde og 12 meters bredde. En smal dæmning fører over graven ud for en åbning midt i den nordøstre side af volden. Langs voldens indersider ses flere steder jordbænke i forskellige niveauer. Anlægget er fredet og kan opleves ved at følge stisystemet vest for restauranten.

33

Kalundborg

Kysthospitalet i Kalundborg

Kysthospitalet blev i sin tid bygget som hospital for tuberkulosesyge børn. Efter mere end 100 år lukkede hospitalet og blev i stedet brugt til at huse flygtninge under Røde Kors. I dag ejes stedet af Kalundborg Almennyttige Boligselskab under navnet Kystparken. Men der er stadig tegn på hospitalets virke. I hospitalets oprindelige hovedbygning finder man en glasindgang med flere friser og inskriptionen ”Gud til ære og børn til helbredelse”.

Kystskoven

Overfor hovedbygningen ligger Kystskoven, der også stadig gemmer på tegn fra hospitalstiden. Bl.a. en frugtplantage, der skulle levere frisk frugt til de indlagte børn, og en mindelund med mindesten og gravmonumenter fra nogle af de ansatte, der dedikerede deres liv til arbejdet på hospitalet. Skoven har fine gangstier, to små vandløb og mere end 300 forskellige plantearter.

Syrenbakken

Vest for Kalundborg, på Syrenbakken 4 ligger en lille offentlig grund med bænke, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt ud over Kalundborg Fjord, Storebælt og Sejerøbugten. En granitsten fra 1918 markerer, at vi befinder os på områdets højeste punkt. Stedet er fredet og har tidligere haft et luftmeldetårn stående. Grunden ligger i et område med nogle af Danmarks stejleste veje med en stigning på op til 21 %.

Ellinglund

Ellinglund er et lille lystanlæg på Hestehaven i Kalundborg. I anlægget er en lille sø med andefugle og rundt om søen står bænke omkranset af lav buskbevoksning. Fra anlægget er der adgang til en mindre blandingsskov. Om vinteren fungerer søen som skøjtesø.

Munkesøen

J. HagemannPetersens Allé

Ved Allikelund - og Kalundborg Gymnasium ligger Munkesøen, der er byens centrum for rekreative og sportslige aktiviteter. Her er skaterpark, legeplads, beachvolley, basketballbane, løbeog cykelbane, atletikfaciliteter, fodbold og stadion. Det er også her at en 3,5 km Hjertesti starter. Området er omgivet af vandrerhjem, svømmehal, idrætshaller og Klosterparken.

SYMB

SYMB er en foreningsdrevet virksomhed, der ønsker at bygge fællesskaber, skabe mere liv og aktivitet, udbrede kendskab til og viden om Kalundborgegnen. SYMB er forkortelse af ordet ’symbiose’ inspireret af den industrielle symbiose som Kalundborg er kendt for, med tanke på, hvad vi kan bruge hinanden til.

SYMB har lokaler på Banegården i Kalundborg. Se mere om foreningen og de mange arrangementer og aktiviteter på symb.dk

34

Rundtur i Havnekvarteret

I området omkring Kalundborg Vesthavn ligger flere, små, hyggelige gader og stræder fyldt med personlighed og hygge; Strandstræde 15 - Danmarks mindste hus, Bag Slotsgraven med flere små overraskelser på facader og i smøger, Bautrupsvej med flot kig til fjorden og små, hyggelige haver og tilbage ad Vestre Havnevej med udendørs servering og ny, flot havnepark.

35

Gisseløre

Danmarks smukkeste landtange Gisseløre er et dejlig, rekreativt område længst inde i Kalundborg Fjord. På afstand genkendes området på Radiofonistationens to, snart 100 år gamle, høje telemaster. Yderst på den fredede tange står det endnu ældre rød/hvide Gisselørefyr med selskab af græssende Gallowaykvæg.

På nordsiden af tangen ligger Gisseløre Lystbådehavn, hvor Kalundborg Sejlklub og Roklub har klubhus.

På Gisseløre Stadion har Kalundborg Hockeyklub deres klubhus, som også

udlånes til skoler, lokalgrupper og foreninger. Det er også her Kalundborg Rocker afholder den årlige musikfestival.

Byens vinterbadere ’Isfuglene’ benytter klubbens bade- og toiletforhold. Badebroen ligger lige over gaden, og i vinterperioden kan man være heldig, at der dukker en mobil sauna op.

Restauranten, der ligger lige i vandkanten, byder på menuer med helt friske råvarer både frokost og aften. Man kan også leje festlokale eller bestille mad ud af huset.

Selve stranden er børnevenlig med offentlige toiletter og flere badebroer hele vejen ud langs fjorden, hvor der også løber en cykelsti og der findes flere parkeringsområder.

36 Køb din
www.kalundborg-rocker.dk
billet her

Vor Frue Kirke

I centrum af Kalundborg ligger byens gamle bydel, Højbyen, med den femtårnede Vor Frue Kirke fra ca. år 1220. Kirkens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de 4 korsarme afsluttes med et tårn, og det femte tårn rejser sig over kirkens midte.

Midtertårnet er ca. 10 meter højere end de øvrige og kaldes Mariatårnet efter Jomfru Maria. De øvrige tårne er opkaldt efter hver sin helgeninde. Sankt Anna mod øst, Sankt Gertud mod vest, Sankt Maria Magdalene mod syd og Sankt Chatarina mod nord.

Kirken har et automatisk, computerstyret klokkespil med 48 klokker og en vægt på 9 tons. Der spilles melodier 5 gange i døgnet; kl. 9, 12, 15, 18 og 21. Klokkespilsprogrammet kan ses på: www.vorfruesogn.dk

Ud over de kirkelige handlinger, arrangeres her også koncerter, kreastrik, tumlesang for de mindste, korsang, foredrag ’Mellem himmel og jord’ mv.

Kirken er åben alle ugens dage fra kl. 9-16, undtagen ved kirkelige handlinger.

I nabohaven, hos Kalundborg Museum, findes bl.a. en keramikmodel over fæstningsbyen og købstaden Kalundborg fra omkring 1650.

37
38
39

BESØG KALUNDBORG MUSEUM

– oplevelser for både børn og voksne

BYVANDRINGER

Carmen Curlers

I 1964 åbnede Arne Bybjerg fabrikken Carmen Curlers, der producerede curler til verdens kvinder. Det blev et stort forretningseventyr, der skabte beskæftigelse til et stort antal af byens kvinder.

MEST FOR BØRN

Ridderskole//Arkæologi

SÆRUDSTILLING

”carmen curlers – iscenesat”

Men hårmoden skiftede og i 1990 lukkede fabrikken, og Arne Bybjerg valgte at bosætte sig i Australien.

Fabriksbygningerne ligger dog stadig på Hareskovvej i Kalundborg, som et synligt bevis på den tid. Og på Kalundborg Museum kan det hele genopleves i udstillingen Carmen Curlers Iscenesat, der er inspireret af tv-serien Carmen Curlers, som gik over skærmen i slutningen af 2022.

Der er også lavet en Podcast om tiden, stedet og manden. Den finder man på carmen-curlers.dk

18./19./20. AUGUST

Kalundborg Middelalderfestival

Se alle vores arrangementer og tider: vestmuseum.dk/kalundborg_museum

40

Kalundborg

Middelalderfestival 2023

Kalundborg Middelalderfestival er en historisk festival, som afholdes i og omkring Højbyen i Kalundborg den 18. - 20. august. Festivalen tilbyder salgsboder, teater, middelaldermusik, gøgler- og ildshows, mad og drikke, lige der, hvor store betydningsfulde begivenheder fandt sted i middelalderen i og ved Højbyen. Kalundborg Middelalderfestival er et samarbejde mellem Museum Vestsjælland, Kalundborg Kommune, præstegrup-

Sct. Olai Kirkegaard

På den nordvestlige højderyg af Kalundborg midtby ligger Sct. Olai kirkegård, der tidligere var hjem for en lille, middelalderkirke indviet til Sct. Olav den Hellige.I dag rummer kirkegården bl.a. mange, historiske mindesten, gravsteder og bevaringsværdige monumenter, som alle beskrives på Sct. Olais flotte hjemmeside kalundborgkirkegaard.dk På hjemmesiden finder du også inspiration og kort til 2 tema-vandringer; den ene med fokus på ’kultur’, den anden på ’krig og fred’. Du kan downloade kort, der viser, hvor de forskellige monumenter befinder sig, scanne kortets QR-koder og derved få tekst, der beretter

pe og menighedsråd ved Vor Frue Kirke, lokale foreninger, lokalt erhvervsliv, lokale frivillige og velgørende institutioner og den lokale presse. Det koster ikke noget at komme ind på festivalpladsen og de fleste optrædener kan du opleve helt gratis. Se mere på vestmuseum.dk

Møllebakken

Fra Solskinspladsen midt i Kalundborg gågade, fører en bred stentrappe op til byens offentlige park, Møllebakken. Parken er et smukt rekreativt område med stier gennem en lille skov og store græsarealer, udsigtsbænke, et flot kig over byens tage og fjorden, et stort vandtårn, friluftsscenen Gryden og tennisanlæg, hvor Kalundborg Tennisklub holder til.

Møllebakketrappen er lavet af sten fra markerne i den nærmeste omegn af Kalundborg. På vej op mod parken møder man bl.a. en buste af den tidligere, radikale folketingsmand Ove Rode. På gelænderet står navne på nogen af byens tidligere tiders købmænd.

om det, du møder rundt på turen. Kortene kan også afhentes på Sct. Olai kirkegårdskontor.

Møllebakkeanlægget har gennem tiden været ramme for mange kulturelle arrangementer som 1. maj møder, omrejsende tivoli og cirkus, markedsdage, teaterforestillinger, intimkoncerter, cykel- og motionsløb. Det er også et yndet sted for den daglige tur med hunden og kælketure i sneen.

41
Møllestræde Sct.Olaigade Klosterparkvej EsbernSnaresvej Kirkegårdskontor En vandring på Sct.Olai kirkegård. Med din smarthone som guide. Scan historierne fra hjemmesiden og læs de spændende historier. Scan QR koden eller gå ind på lokalarkivet: sctolai.dk Se numrene på kortet - læs historierne. MÆRKTema:Kigogfred.HISTORIEN 1 2 Charles Hansen, amtsleder Krigsforliste søfolk og fiskere RAF krigsmonument Jørgen Manniche. Møllestræde Sct.Olaigade Klosterparkvej EsbernSnaresvej Kirkegårdskontor Ingeborg Dorthea Møller – forfatterinde. J. S. Møller, kredslæge. Jørgen Hagemann-Petersen, borgmester. Historien om Sct.Olai kirke. Peter Hersleb Holst sognepræst & provst. Jens Peter Plassmann, arbejdsmand. Søren Rasmussen redaktør. Bodil Vibeke Hess, Lille Bodil. Rosa Abrahamsen, digter. `Blegdammens Rose´. Frederik Andersen – borgmester, folketingsmand. En vandring på Sct.Olai kirkegård. Med din smarthone som guide. Scan historierne fra hjemmesiden og læs de spændende historier. Scan QR koden eller gå ind på lokalarkivet: sctolai.dk Se numrene på kortet læs historierne. Tema:Kultur. MÆRKHISTORIEN 1 2

Menuen på Asgers Bar tilbyder et bredt udvalg af pizzaer og italienske forretter som f.eks burrata salat, friskbagt foccacia, pizza margarita, diviola og vores kendte kartoffelpizza. Hele menuen kan ses på vores hjemmeside.

42
43

StrikkeMani4400

StrikkeMani4400 er en strikkecafé for alle, der elsker at være kreative. Arrangementet foregår i Fælleshuset i Havneparken i Kalundborg. StrikkeMani4400 mødes 1-2 gange om måneden, ligesom der hen over sommeren arrangeres popup arrangementer. Man køber billet til hver gang og får samtidig rabat på drikkevarer og deltager i lodtrækning om fine gaver.

Arrangementet varer 3,5 time pr. gang. Se mere på StrikkeMani4400 på Facebook.

Kalundborg Havnepark

I Kalundborg Havnepark finder du en masse faciliteter for hele familien.

I Fælleshuset med sydvendt terrasse og udsigt over havnen, tilbyder Costa Kalundborg Cafe kaffe på hjemmeristede bønner, lokale specialiteter og lune pies. Her er også et madpakkerum, hvis I ønsker at medbringe egen mad.

I Havnegrillen byder de på ’good old fashion’ grillmad og mange forskellige slags lækre is.

Hos Asgers fisk, der ligger i den vestlige ende af Havneparken, kan man enten købe fisken med hjem eller sætte sig i baren og nyde diverse retter og cocktails.

Havneparken har en markeret badezone fra april til oktober. Her er meget dybt, og man bader på eget ansvar. Her er også en fin legeplads og en interaktiv legevæg, hvor man kan dyste i squash, reaktionsevne, hukommelse og samarbejde. Her er beachvolleybane og mulighed for at spille fodbold, bordtennis og bordfodbold. Du skal bare medbringe bolde selv.

Offentlige toiletter findes i Havneparkens fælleshus. De har åbent fra kl. 9-20.

44

SKØL

SKØL er både en ølbutik, en ølbar og et mikrobryggeri.

Bryggeriet ligger i Skibbrogade i Kalundborg, hvor du finder over 125 forskellige specialøl, heriblandt SKØLs egne bryg, på enten fad, flaske eller dåse. Der er masser af siddepladser, både inde og ude, og du vil møde en hyggelig og afslappet atmosfære, hvor du kan spille et brætspil og lytte til afdæmpet musik, imens du nyder din øl.

45
48
49

Kunstnerhuset

I Kalundborg bymidte, Kordilgade 56, har 14 lokale kunstnere skabt et være- og udstillingssted for kunstnere og kunstinteresserede. Her udstilles mange former for kunstværker, ligesom der overvejes en lang række af workshops. Og hver torsdag eftermiddag kan man komme til Kreativ Café og evt. få hjælp indenfor både maling, collage, syning og strik/hækling. Er man selv udøvende kunstner har man også mulighed for selv at udstille og tilbyde workshops. Her er åbent torsdag og fredag eftermiddag og lørdag formiddag. Se mere på huset Facebookside.

Kalundborg Symbiose

Som man nærmer sig Kalundborg, bliver det hurtigt tydeligt, at byen i dag ikke længere ’kun’ er en smukt beliggende købstad, rig på stor natur og middelalderlig arkitektur, men også en driftig handelsby med stadig flere uddannelsesmuligheder, en af Danmarks største havne og verdens førende industrisymbiose.

I mere end 50 år har den lokale industri fundet løsninger på at forbinde forskellige strømme af produktionsoverskud mellem sig på en bæredygtig og profitabel måde. 20 forskellige strømme flyder i dag mellem de 16 partnere og viser vejen ikke kun nationalt men til inspiration også globalt. Det er muligt at købe et besøg med præsentation af individuelle interesser og evt. guidet rundvisning. Se mere på symbiosis.dk

50

Badepunkter i Kalundborg Kommune

Badepunkt er en officiel, nordisk mærkning, der betyder særligt gode badesteder med rent badevand, høj badesikkerhed og med mulighed for særlige frilufts-, natur- eller kulturoplevelser.

Mullerup Strand

Ligger nord for Mullerup Havn og strækker sig over ca. 5 km. Det er en dejlig, børnevenlig sandstrand med rent, klart, lavt vand. På stranden findes bl.a. toilet og kiosk, ligesom her er borde, bænke og bålplads. Syd for havnen, hvor Mullerup Klint begynder, er det også muligt at bade og tage sol nøgen. Der passerer dog af og til folk på strandvandring.

Reersø Nordstrand

Børnevenlig sandstrand med beachvolleybane og gode parkeringsforhold. Hver morgen året rundt mødes Reersø Vinterbadere her for at få det daglige, friske havbad.

Bjerge Strand

Bjerge Strand er delt op i Bjerge Sydstrand og Bjerge Nordstrand. Fælles for dem begge er at der er dejlig sandstrand. Sydstranden er meget børnevenlig, da sandbunden kun er let skrånende. Ved ebbe opstår der små sandøer helt inde ved strandbredden. I den sydlige ende af Bjerge Sydstrand findes beachvolleybane og legeplads. Der er foruden badning, beachvolley, vandreture og strandaktiviteter også gode muligheder for windsurfing, sejlads og lystfiskeri her.

Svallerup Strand

Grovkornet, børnevenlig sandstrand med lavt vand ud i Storebælt, i skøn natur. Offentlige toiletter.

Nyby Havnebad

Havnebad i flot naturområde med badebro, borde og bænke, offentlige toiletter, cafekiosk og kajakhotel. Her er også fine handicapfaciliteter

og adgang til vandkant. Medlemmer af Røsnæs Vinterbader4400 er på broen fra morgenstunden, hvorefter saunaen bliver tændt.

Ulstrup Sønderstrand

Stranden ved Røsnæs er en sten- og sandstrand. Vandstanden varierer meget i forbindelse med høj- og lavvande. Der er stejle skrænter ned til stranden. Her kan man både opleve marsvin i havet og flotte solnedgange over Storebælt.

Kysttoften Badebro

Badeområdet består af badebro, med 5 m stenstrand på hver side. For enden af badebroen er der sandbund, men ellers sten i vandkanten. Stranden er ca. 15 m bred og består af sten. Bagved er der et fem meter bredt bælte af roser og græsser. Her er også en lille P-plads.

Gisseløre Badebro

Blandet strand med fine ”sandpletter”, et lille græsområde og flere badebroer ud i fjorden. Her er toilet, bord-/bænkesæt og a la carte restaurant med udendørs servering og fantastisk udsigt over havet. Handicapvenlig.

Saltbæk Badebro

Lang badebro og dejlig sandbund, flere fine vandrestier og gode parkeringsforhold.

Vesterlyng Nordstrand

Stranden ved Eskebjerg Vesterlyng strækker sig 5 km fra Alleshave i vest til Havnsø i nord. Fredningsmyndighederne har afmærket to vandreture der begge begynder ved den store P-plads som ligger nærmest indkørslen fra Føllenslev. Området byder på alt fra sandstrand, vandreklitter, fritgående kreaturer, skov og Sjællands største hedelandskab til langdysse og bronzealderhøje. Langs stranden er der flere steder opsat høje tårne med toiletter.

Havnsø Havn

Med Badepunkt station, hvor naturvejledere sommeren igennem arrangerer forskellige aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Lige over for havnen kan man købe de, for mange velkendte, store, dejlige vaffelis.

51

Oplev atmosfæren i en af Kalundborgs hyggeligste butikker og udforsk lokal

kunst på vægge og hylder, mens du shopper modetøj

MODE TIL STILBEVIDSTE KVINDER

Tekstur sælger kvalitet og hverdagsluksus til moderne, stilbevidste kvinder i alle aldre. Butikkens brands har fokus på funktionalitet, design og bæredygtighed, og du finder næsten udelukkende danske tøj-, sko- og skønhedsmærker på stativer og hylder.

GALLERI MED LOKALE KUNSTNERE

For at holde butikken levende og spændende fungerer Tekstur også som galleri, hvor du blandt hylder og tøjstativer kan nyde billedkunst, skulpturer og brugskunst. Udstillingerne bliver løbende udskiftet, og kunstnerne har alle tilknytning til nærområdet.

Bredgade 51, 4400 Kalundborg

Tlf. 2492 9019

www: teksturtekstur.dk

: tekstur_butik

56
.
.TEKSTUR
Mandag: Lukket, Tirsdag-Torsdag: 10.00-17.30, Fredag: 10.00-18.00, Lørdag: 10.00-14.00, Søndag: Lukket

SKIFTENDE POP UPSHOPS I BUTIKKEN

Vi udlåner fra tid til anden butiksgulvet til mindre virksomheder, der bruger Tekstur-butikken til at præsentere og sælge deres varer i en periode. Kig forbi og se, om det er en fotograf, en blomsterbinder eller noget helt tredje, der har åbnet en lille butik-ibutikken netop nu.

AFSLAPPET LOUNGE-STEMNING

Det skal være en sjov og behagelig oplevelse at shoppe. Derfor bliver du altid tilbudt en kop kaffe eller et glas bobler, mens du går på opdagelse mellem tøjstativerne. Vi har også en lille lounge, hvor du kan parkere din mand, kæreste eller venner, så du selv kan prøve tøj i god ro og orden.

EVENTS OG ARRANGEMENTER

Det er vigtigt for os at lave lidt ekstra larm i og omkring butikken. Derfor elsker vi også at holde arrangementer og events. Følg os på Facebook (tekstur_butik) og opdag, hvornår vi næste gang har et modeshow eller en fernisering.

Sommer i Tyrol

Skatteøen, Hodja fra Pjort, Sound of Music, Dyrene fra Hakkebakkeskoven er nogle af de mange forestillinger som KAT – Kalundborg Amatør Teater – hver sommer underholder med i Kalundborgs bypark Møllebakken. Fra parkens amfiteater ”Gryden” kan man medbringe madkurven og sidde i skovens ly og nyde de mere end 80 deltagere i alle aldre.

I år hedder byspillet Sommer i Tyrol – historien om Leopold, Josepha og kroen ”Den hvide hest”. Spilleperioden er 18.-26. august 2023. Læs mere på www.kat-kalundborg.dk

58

Sejerøbugten

Kysten mod Sejerøbugten strækker sig hele vejen fra Røsnæs til Sjællands Odde.

Vandet er friskt og klart og indbyder til badning, paddleboard- og kajaksejlads, vandring og ridning. Stranden er nogle steder noget stenet, men her er badebroer mange steder og flere steder også bådramper som ved Saltbæk Strand. På de offentlige strande er oftest også toiletforhold.

BEER By Andersen

På Svenstrupvej 123 ved Kalundborg, ligger et lille Nano Bryggeri med Håndbrygget øl, BEER By Andersen. Bryggeriet drives som en hyggelig hobbyvirksomhed ude i en fødevaregodkendt mandskabsvogn på en landejendom.

Der er kælet for smagen med gode råvarer og alt foregår med håndkraft. Øllene sælges ved dørsalg i en begrænset åbningstid, som findes på www.beerbyandersen.com

Langs stranden følger en smal vandresti, der fører tæt forbi Kalundborg Camping, helt frem til Saltbæk Vig. På vejen kan man vælge at tage en lille afstikker gennem Vollerup Skov med et kuperet terræn, flere søer, bl.a. Kirkebjerg fiskesø, moser, hjertesti, lejrplads med sheltere, geocaches, ridestier, råvildt og et rigt fugleliv.

59
60
61

af ro og egen bålplads

Minigolf: Kr. 30,- pr. person

Besøg vores hyggelige terrasse, hvor man kan nyde alt der købes i kiosken, som øl, vand, is, kaffe og grillmad - mens børnene leger på legepladsen

62
Camping - er sagen, - om du er fra Kalundborg eller Skagen!
www.kalundborg-camping.dk Saltbækvej
Kalundborg
Tlf.: +45 93 88 79 00 - Mail: info@kcamping.dk
88, 4400 Kalundborg Camping midt i naturen - Kun 1,5 Km fra stranden Kiosk & Grill har åbent fra 1. april Alle er velkomne til vores aktiviteter - se dem på GoVisit appen Hytterne er isolerede *NYT* Mobilehomes med bad og toilet Shelterplads med masser

Mere end "bare" camping

Minigolf, morgenbrød, gas, grillbar, kiosk, is, hytter, mobilehomes, legeplads - og meget mere.......

63

Værslevstien

Værslevstien strækker sig fra Kalundborg til Gørlev og er godt 24 km lang. Mellem Kalundborg og Værslev følger den mindre kommuneveje. Men fra Skovbakkerne ved Værslev, med indkørsel fra Holbækvej, fortsætter den hen ad den gamle jernbanelinje 14 km frem til Ulstrupvej i Gørlev.

Stien går det meste af tiden gennem et typisk, vestsjællandsk landbrugsområde. På vejen passeres tidligere tiders stationsbygninger, gamle kilometersten, indgang til ’Gubbestenen’ – en kæmpe vandreblok fra istiden, flotte kig til Tissø, ’Tyskerskoven’, åer og vandløb, en 40 m lang langdysse, en 2 m høj bautasten, et væld af vilde blomster og et rigt dyreliv.

Stien er anlagt for både fodgængere og cyklister. Dog indbyder grusbelægningen på den gamle jernbanestrækning ikke til brug af cykler med smalle dæk.

Loch Ness

På Kåstrupvej i Spangsbro, ca. 4 km fra Kalundborg centrum, ligger det lille, hyggelige naturområde Loch Ness med søer fyldt med mange arter af gæs og andefugle.

Landskabet er kuperet og stier fører rundt til bl.a. legepladser, bord/bænkesæt, læskure, bålsted, et livligt voliere og nødtoilet. Her er også mulighed for at købe poser med brød til fuglene.

Se mere på lochnessvenner.dk

64

Græsrodsgården

Græsrodsgården er et fritidskollektiv og en kursusejendom, der lejes ud til grupper, foreninger og privatpersoner, der ønsker afslappede rammer omkring et arrangement. Stedet afholder også selv forskellige musikarrangementer og sommer ølejr over 7 uger med forskellige ugetemaer; familien, IT, dans, kampsport, svedhytte og shamanisme.

Græsrodsgården ligger i Bregninge og ejes og drives af kollektivet med non-profit drift og fokus på genbrug og alternativ energi. Se mere på graesrodsgaarden.dk

Surfsøen

I en nedlagt grusgrav i Bregninge nær Amfi Vestsjælland, finder du i dag en lille, fantastisk vandsportsoase i bedste Hawaiistil. Det er Vestsjællands Wake og Surf klub, der holder til her og nyder surferlivet med ligesindede. Her er kabelbane til wakeboard og vandski med mulighed for flere hop. Der er også masser af plads til de, der vælger at sejle kajak, kano eller måske stå på SUP. Eller man kan lægge sig på badebroen eller i en liggestol i sandet og nyde vejret, naturen og fællesskabet. Kabelbanen er åben i sommerperioden. Stedet er i stadig udvikling sammen med partner Kulturforening Amfi Vestsjælland. Du kan læse mere om Surfsøen på Facebook.

65

Kaldred

Kaldred er et sommerhusområde mellem Kalundborg, Svebølle og Havnsø med en meget varieret natur; marker, strandeng, små søer, klitter, lyng og vildtvoksende urter. Rundt i sommerhusområdet er mange stisystemer, der forbinder de grønne fællesarealer og Feriebyens Grillperle, der foruden mad og is, kan tilbyde en helårs minigolfbane med 14 huller, en legeplads for de mindste og vippedyr.

I Kaldred ligger også en mindre flyveplads, hvor Kalundborg Flyveklub holder åbent hus flere gange hen over sommeren, så man kan komme og høre om, og evt. købe en tur i svævefly. Se kalundborgflyveklub.dk

68

Alleshave

Alleshave er en halvø, der ligger mellem Nekselø Bugt og Saltbæk Vig. Halvøen består af en langstrakt højderyg med udsigt til den inddæmmede Saltbæk Vig og Vesterlyng. Alleshave er et Natura 2000 område med lavt vand, som hele året tiltrækker store mængder af ænder og vadefugle.

Området er perfekt at se på cykel ad små og større asfaltveje. Turen kan f.eks. begynde ved Brugsen i Eskebjerg, hvor der er skilt mod Alleshave. Det bedste sted at komme helt ned i vandkanten er ved Alleshave Bådelaug. Her skal man, efter Alleshave Kirke, til højre ad Myretykkevej ved bus-

stoppestedet på Alleshavevej og fortsætte ca. 400 meter og til højre af førstkommende grusvej. Med fisketegn kan man fiske fra området, ligesom her er ophalerrampe.

Fra bådelauget er det muligt at komme ud på Eskebjerg Vesterlyng, eller man kan køre tilbage til Alleshavevej, forbi kirken og til venstre ned af Enghavevej til Enghaven, hvor der er en stor skovmose og et rigt fugleliv.

Gimle

Kulturhus Gimle ligger i Føllenslev og blev bygget i 1943 som forsamlingshus. Senere opstod en kulturforening, og i dag er stedet kendt ud over landets grænser for deres særlige fokus på verdensmusik. Her afholdes live koncerter og teater med forestillinger for både voksne og børn. Her vises også film, og arrangeres foredrag og kunstudstillinger. I forbindelse med arrangementerne serveres mad i Gimles Spisekælder med hjælp fra husets mange frivillige.

Det er også muligt at leje stedet til private arrangementer. Se kulturhusgimle.dk.

69

Vesterlyng

Vesterlyng er Sjællands største, sammenhængende hedeområde. 326 ha fredet natur med en lang, børnevenlig sandstrand med lavt vand, vandreklitter, vilde urter og fritgående heste og køer i sommermånederne.

Den sydlige del af stranden er åben for nøgenbadning, ligesom området tiltrækker wind- og kitesurfere.

Der er flere høje tårne med offentlige toiletter og parkeringsmuligheder nær strandområdet. Fra den store P-plads som ligger nærmest indkørslen fra Føllenslev starter to vandreruter afmærkede af Fredningsmyndighederne. Vandreklit-turen er markeret med brune pile og fortidsminde-turen er markeret med grønne pile. Kort kan findes på www.fredninger.dk

Vesterlyng ligger på den nationale turistrute Margueritruten. I området er også mulighed for at campere.

70

Havnsø

Havnsø

Havnsø ligger i Nekseløbugten, tæt ved det fredede Vesterlyng. Her er omkring 1.000 fastboende. Havnen er en kombineret fiske-, færge- og lysthavn med 250 faste lystbådepladser og en kajakklub. Havnsø havn har Blå Flag aktiviteter om sommeren. Det er også herfra at færgerne til Nekselø og Sejerø sejler fra.

Havnsø Havnebad

På den vestlige mole på Havnsø Havn ligger Havnsø Havnebad, hvor vinterbadere efter en tur i havet, kan hoppe ind i sauna og få varmen. Der er offentlig adgang, og dagsbillet til både sauna-, familie- og marathongus kan købes på havnsoe.com

Værftet i Havnsø

Værftet i Havnsø er et forsamlingshus der drives af frivillige. Her arrangeres bl.a. koncerter 1. fredag i hver måned, og sidste onsdag i måneden mødes lokale musikere og ’jammer’. Værftet samarbejder med Kulturhus Gimle i Føllenslev. Se mere på vrft.dk

Havnsø Kræmmermarked

Lørdage fra kl. 09.00 afholdes der fra april til september Kræmmermarked på Havnepladsen overfor Dagli'Brugsen. Første gang i 2023 er 15. april.

Ø-pas

Ø-pas er en samling af alle 39, danske småøer. Hver ø repræsenteres med et lille kort, foto, faktaoplysninger og inspiration til oplevelser på øen. En QRkode giver adgang til øens hjemmeside, og i passet er et blankt felt, så man kan samle på mærker fra de øer, man besøger. Mærkerne stemples på stempelstationer, der oftest er placeret nær færgelejet. Læs meget mere på oepas.dk, hvor du også kan bestille dit personlige ø-pas.

Opdagelsestur hos Ø-folket

På Sejerø og Nekselø kan man gå på lydvandringer og høre en række små, eventyrlige træskulpturer fortælle børnene om Bakkefolket, og de voksne om områdets dyreliv, egnsretter og historier lige fra oldtiden til i dag. Skulpturerne har QR-koder til forskellige lydfortællinger, og på Facebook kan hentes turkort på: ’Fortællinger fra Sejerø og Nekselø’.

71
72
73

Havnsø Bevægelsespark

Smukt beliggende ved færgelejet er Havnsøs flotte bevægelsespark.

Parken er et rekreativt område tæt på vandkanten med muligheder for mange forskellige former for bevægelse for både voksne og børn. Her er også etableret et hyggeligt bålområde, højbede, to petanquebaner med internationale mål og en flot vandskulptur.

Bevægelsesparken er det første af seks spændende udviklingsprojekter i Havnsø-området de kommende år.

74

Nekselø

Nekselø er en lille, fredet ø beliggende i Sejerøbugten med Storebæltsklima, hvilket betyder mindre nedbør, flere solskinstimer og mildere vintre end resten af Danmark. Derfor er her også en helt unik natur med sjældne blomster og mange fugle. Øen er fuglebeskyttelses- og Ramsarområde (naturreservat).

Øen er 2,2 km² stor, privatejet med omkring 17 fastboende. Man er velkommen til at færdes på øens veje og stier til fods. Her er to skiltede naturstier med grønne og brune pile. Den grønne sti kommer rundt på den sydlige del af øen (dele af stien er ’vild’), og den brune sti på den nordlige del. Begge ruter er i bakket terræn og tager ca. 1,5 time i normalt travetempo. Bemærk, at i yngletiden fra 1. april til 15. juli, må man ikke opholde sig på strandarealer og på nord- og sydspidsen.

På øen er en lille kirke og et spejdercenter, Nekselø Centret, med en smukt beliggende lejrplads til brug for alle uniformerede ungdomskorps. Ved færgelejet er der en badestrand med en lille bro og et opholdsrum med borde og bænke. Udenfor er en grill og oppe ad vejen et offentligt toilet. Mad og drikke skal selv medbringes.

Færgen til Nekselø sejler fra Havnsø og overfartstiden er 20 min.

Sejerø

Sejerø ligger som Nekselø i området med Storebæltsklima. Her er ingen ræve, hvorfor øen har et rigt dyreliv med bl.a. harer, fasaner, rovfugle og vilde påfugle. Øen har også mange ’bier’ - 60 navngivne høje, som ligger i to ’bjergkæder’ på hver sin side af øens lave og flade midte.

Øen er 12 km lang og 1,7 km på det bredeste stykke med omkring 350 fastboende. Her er dagligvarehandel, børneinstitutioner, skole, højskole, plejehjem, kirke, golfbane, bryghus, spisesteder m.v. Ønsker man at overnatte, er her også ferielejligheder, husbåde, campingplads og vandrehjem. Og på havnen har spisehuset sejerØhuset også to udlejningsværelser.

På havnen finder man også et lille, lokalt fiskerimuseum med skæve vinkler, malet i tjære. Her kan man se og høre om havnen og fiskerlivet.

På Sejerbyvej 7 kan man opleve Sejerø Købmandshandels Museum, hvor man har bevaret den gamle købmandsbutik. Her er også et moderne kulturhus med skiftende kunstudstillinger og diverse koncerter, foredrag og andre sociale arrangementer.

Færgen til Sejerø sejler fra Havnsø og overfarten tager 65 min.

75
78

Cykelservicestationer

Reparer din cykel gratis på farten. Hvis uheldet er ude, og din cykel punkterer under cykelturen, kan du nemt og sikkert pumpe eller lappe cyklen ved en af de fem cykelservicestationer, som er placeret rundt omkring i kommunen.

Her er blandt andet skruetrækkere, svensknøgler og to forskellige luftpumper. Du har også mulighed for at lade din elcykel op på to servicestationer.

Her er adresserne på de fem cykelservicestationer. I Havnsø og Bjergsted findes el-ladestander.

Jorløse Byvej, overfor nr. 18, Jorløse. Bjergsted Byvej 22 i Bjergsted, Jyderup. Havnsø Havn, Havnepladsen 1, Føllenslev. Strids Mølle, Åvej 2, Svebølle. Kunst & Håndværk, Buerupvej 20, Jyderup.

Tak til Fotoklubben

Igen i år er mange af de flotte fotos i guiden leveret af medlemmer af Kalundborg Fotoklub.

Og endnu en gang vil vi gerne takke for det fine samarbejde, og fordi I atter en gang har ønsket at dele de mange, spændende motiver fra rundt i kommunen med os. Vi håber, at de vil motivere mange til at komme ud og opleve stederne med egne øjne.

Rigtig mange hilsner

Inge og Lone

79

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.