Page 1

ra

urter f

Frosta

Tips & Råd fra krydderhagen

URTER FRA VIKEN: • Friske og naturlige • Rene, ubehandlede kvalitetsfrø • Ren, god torv • Rent vann • Kun biologiske plantevernmidler


Når du kommer hjem Oppbevaring og bruk

Fjern posen så snart du kommer hjem. Riktig lagring av urtene skjer ved makstemperatur på 12 grader. Basilikum tåler minst, Timian, Kjørvel, Peppermynte og Sitronmelisse er litt mer robust for kulde. Hjemme er det best at de får stå i godt lys og ikke bli utsatt for trekk. Alle urtene trives godt ute om sommeren, men Basilikum tåler minst av trekk og kulde. Alle har det best i mest mulig sol og flere sorter kan overvintre: Timian, persille, oregano, peppermynte og sitronmelisse er sikre, men andre kan også tåle vinteren. Gressløk, dill og persille oppbevares best i kjøleskap. Urter med store blad som Basilikum, løpestikke etc: Knip av de største bladene først, så vil de mindre spirene vokse etter og du kan glede deg over lengre høstetid.

Vanning Når vi sår urtene i gartneriet sår vi tett med frø i hver potte. Dette gjør vi for å få en mest mulig stor og tett plante. Det vil da bli mange røtter – som vil ”drukne” ved for mye vann, men ved vanning som beskrevet vil du beholde planten frisk lenge. Alle urter vil ha lunkent vann på skåla- kaldt

vann er ikke bra. Urtene har heller ikke godt av å stå lenge i vann, 30 min. er max. TIPS: Hvis du setter oasis i potteskjuler og fyller med vann , men ikke over oasisen, sikrer du jevn tilførsel med vann uten å drukne røttene. Disse krever mye vann: Persille, Kjørvel, Koriander, Basilikum. Alle må vannes hver deg, vannkrevende planter ved mye sol: 2 ganger pr. dag

Ikke dusj urtene! En stor og tett plante består av mange tynne spirer og masse blad. Hvis man dusjer planten ovenfra og ned i posen blir fuktigheten værende i posen, og den vil i løpet av kort tid begynne å råtne. Dette gjelder også når de står fritt inne. Ute tåler de fleste regn, de blir herdet av utelivet, men også her: Basilikum må helst stå under tak. Derfor husk: Sett krydderurtene i godt lys, fritt for trekk, og ikke kaldere enn 10 grader for basilikum, vann i skåla. Oasis er et godt tips. Dette er enkle ting som garantert vil hjelpe på holdbarheten. Lykke til!!


Gode råd for dyrking av krydderplanter

Å ha urter ute om sommeren er både hyggelig og nyttig. Ved å plante de i større krukker eller bed har du urter hele sommeren. Plasser de på balkongen, i nærheten av grillen eller spiseplassen så blir det lettvint å bruke når du lager mat

Planlegging av urtehagen Er du nybegynner eller ikke har mulighet eller tid til å så inne eller i veksthus, er det en god ide å kjøpe ferdige urter og plante i bed eller i krukker. Urter i hagen, enten i bed eller krukker, på balkongen i kjøkkenvinduet er fullt mulig å lykkes med for alle. Urter har ikke store krav, de fleste trives på et solrikt sted med lett, godt drenert jord. Urter har mange bruksområder og egenskaper og anvendes i kosmetikk og parfyme, aromaterapi, og ikke minst medisinsk, da mange er kjent for helbredende egenskaper. Med sin enkle skjønnhet, duft og smak gir de uendelige mange bruksområder til inspirasjon og glede. Denne enkle veiviseren gir grunnlegende råd om hvordan du lykkes med å ta vare på urtene i krukker eller i urtehagen.

Tips til hvordan du enkelt lykkes med planting i krukker: Sørg for at det er dreneringshull i potten. Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, cirka 3-5 centimeter. For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull som igjen kan hindre oksygentilgangen, legges et lag av filt, tøy eller lignende. Fyll så på jord. For å unngå vann- og jordsøl fylles jord opp med 4-5 centimeter klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting. Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen. Det er viktig at krydderplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i krukke, bør en også satse på god jord som


holder på fuktigheten. Det er viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, da dette sprer seg fort. Du bør også huske godt med vann gjennom sommeren. Sjekk plantene dine. Lus kan forekomme en sjelden gang, spesielt på dill. Du kan plante i potter eller sette de krydderslagene sammen, i en stor potte ute på verandaen. Basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Den bør derfor ikke stå i midten, hvor det gjerne er mest fuktig.

Urtebed

Det letteste er å lage trerammer eller skaffe pallekarmer som man fyller med jord. Du kan finne flere tips om dette - Jorda bør være varm, gjerne blandet med sand. Det er mye bedre at kryddervekstene har det for tørt enn for vått. Stiv leirjord er ikke noe for varmekjære krydderplanter. I vekstsesongen  er det fint å gjødsle kryddervekstene med plantegjødsel eller tørket hønsegjødsel blandet ut i vann, men de fleste urter trenger ikke mye gjødsel når de står i god jord.

Hvordan ta vare på urtene Tørke urter Basilikum, merian, kjørvel og estragon er urter med myke blader, som ikke egner seg godt til tørking, de bør heller fryses for å beholde smak og aroma. Derimot passer det godt å tørke timian, rosmarin, salvie, sitronverbena, lavendel, mynte og sitrontimian. Hvis du har urter ute er det best å plukke om morgenen før solen står høyt eller på en overskyet, ikke fuktig dag. De bør også plukkes før blomstring, fordi de fleste urtene da inneholder en høy kosentrasjon av essensielle oljer. Lag små bunter og heng de opp på et kjølig og mørkt sted en uke eller mer. Deretter renser du kvistene og har bladene på, helst mørke glass, med tett lokk. Urtene mister smak etter noen måneder og bør brukes innen ett år. Sett ovnen på omtrent 70 grader. Legg rensede urter i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stekebrett og sett i ovnen. La døra stå litt åpen hele tida for å slippe ut fuktigheten. La urtene tørke i omtrent fire timer – rør litt i dem underveis. Hvis du ikke rekker å få spist opp urtene på kjøkkenbenken eller om du har urter ute, finnes det flere måter å bevare de ferske


urtene på. Blant annet kan du tørke dem, eller legge dem i olje, salt, sukker eller rett og slett fryse dem. Ikke bare øker du matens holdbarhet  og sparer penger, men du får bedre smak på maten året rundt.

Fryse urter Passer for alle slags urter. Vask og tørk urtene, fjern så mye luft som mulig og legg dem i plastposer som du plasserer i fryseren. Når du skal bruke urtene, kan du bare knuse dem mellom fingrene mens de fortsatt er frosne. Jobb fort, for om urtene får tine, får du ikke knust dem lenger. Du kan selvsagt også hakke dem før du fryser dem ned.

Bruk salt eller sukker Legg friske urter lagvis med enten salt eller sukker. Dekk urtene fullstendig og la dem ligge til de har tørket. Sil ut urtene og oppbevar dem i lufttette oppbevaringsbokser. Velg sukker eller salt avhengig av hva urtene passer best sammen med, og husk at du kan ta vare på saltet og sukkeret også. Basilikumsukker på jordbær er en sikker vinner.

Lag urtesalt Lag ditt eget urtesalt, så har du det alltid for hånden. Miks favoritturtene dine

til ulike retter, så har du alltid velsmakende blandinger til pasta, supper, grønnsaker, fisk, kylling eller kjøtt. Lag gjerne større porsjoner – det du ikke har i krydderskapet kan du lagre i fryseren i omtrent et år.

Lag urtesmør Hakk urtene du vil ha og bland med smør. Frys det i små porsjoner så du bare kan ta ut akkurat det du trenger fra fryseren. Perfekt til alt fra grønnsaker til pasta, fra fisk til kjøtt. Dessuten er det kjempegodt på brød.

TIPS: Én teskje tørkede urter tilsvarer én spiseskje friske urter.

Urter i salat Bland friske urter med grønn salat, basilikum, estragon, kjørvel, persille, gressløk, mynte og korinader egner seg godt. Urter med sterke smaker som salvie, timian, oregano og rosmarin vil dominere og ikke egne seg like godt i salater, men passer godt i oljedressinger.

Urteolje Det er enkelt å smaksette oljer med urter og de aller fleste urtene egner seg. Krydderoljer kan brukes som smakstilsetninger i dressinger, salatsauser og marinader. Det er viktig å bruke godt rengjorte flasker og friske urter. Smaken blir sterkere jo lengre tid urtene er i flasken, hvis du ønsker mildere smak, kan ur-


tene fjernes etter et par uker. Legg rene tørre urter og hvitløk på glass/vid flaske og fyll på med olivenolje. Olje må dekke krydderurtene. Skru på lokk/kork og la olje trekke smak i 2-3 uker. Ikke la oljen stå for lyst i solen (den skal ikke stå i kjøleskap). Sil fra urtene og fyll oljen på rene flasker. Legg på rene tørre friske kvister med urter. Ved bruk, pass på å etterfylle olje, slik at urtene er dekket eller fjern urtene etter hvert som oljen blir brukt opp, urter som ikke er dekket av olje vil mugne. Krydderolje kan lages med alle typer krydderurter og smakstilsetninger

som for eksempel hvitløk, pepper eller paprika. Bruk god olje, for eksempel olivenolje, men god rapsolje kan også fungere, spesielt hvis du skal lage olje med sterk smak. Ikke la oljen stå i sollys. Olje trenger ikke oppbevares i kjøleskap. Ikke lag for store flasker med olje, lag heller flere små.  Urter, bær og frukt: Jordbær i sukkerlake med basilikum – kokte epler med rosmarin. Kokte pærer med timian.


Sitron Timian

Sitrontimian Thymus citriodorus. Sitrontimian er en fler책rig staude som gir rosa blomster og god smak og duft av sitron. Sitrontimian er enkel 책 dyrke og t책ler godt et kaldt klima.

Bruksomra째 der Sitrontimian egner seg spesielt godt i fiskeretter , i salater, eggretter, i oljer og til ulike desserter.


Timian

Timian Thymus vulgaris. Er flerårig, men den kommer ikke tilbake neste år. Den har ekstra behov for godt drenert jord, da den har mange små røtter som kveles i tung jord. Har ikke stort næringsbehov og kan dyrkes i mager jord, viktigste å huske på er å ikke kvele røttene med tung jord eller vann som blir stående rundt røttene. Jordsmonnet har større betydning enn klima om den kommer tilbake.

Bruksomra° der Pasta, supper, gryter. All slags kjøtt og fisk. Marinader. Grønnsaker.


Bruksomra° der Lammekjøtt, fisk, vilt og okse. Tomatsauser og marinader. Stekte poteter. Grønnsaker.

Rosmarin

Rosmarinus offinicalis. Ikke vinterherdig og må plantes ut i varm og godt drenert jord. Vokser seg stor og kraftig i løpet av sommeren, opptil 40 cm. Den overvintrer i krukker om vinteren. Den må ikke fryse, men stå tørt enten ute tildekt, eller inne.

Rosmarinolje Legg rosmarinkvister på glass eller flaske og gjør som med dillolje.


Bruksomra° der Pizza, fiskeretter, tomatsauser og gryteretter. Stekt og grillet kjøtt.

Oregano

Origanum vulgare. Oregano er flerårig og formerer seg lett i godt drenert jord. Har ikke stort næringsbehov og kan dyrkes i mager jord, viktigste å huske på er å ikke kvele røttene med tung jord eller vann som blir stående rundt røttene.


Thai Korianderdressing

Bruksomra° der

1 rød chili

Salater og supper. Grønnsaker.

1 kinesisk hvitløk

Matretter fra Østen og

1 potte koriander

Mexico – salsa!

1 skviset lime 1 ss brunsukker 1 ss Soyasaus 1 ss Oystersaus 1ss frisk ingefær Kjøres i foodprosessor spes med god olivenolje, ca 1,5 dl.

Koriander

Coriandrum sativum. Kan vokse ute, finn en lun plass ved en sørvendt vegg, og bruk god, ny jord uten ugress. Koriander vil gjerne ha le, den vokser dårlig i vind.


Mynte

Bruksomra° der Desserter. Matretter fra Østen.

Mentha. Flerårig, men ikke glad i strenge vintrer. Peppermynte tåler mer og kommer lett tilbake.

Lam. Dressinger. Myntegele

Peppermynteis Lag selv eller kjøp vaniljeis. Ta 4- 5 stilker med blader av peppermynte og kjør i foodprosessor sammen med ca.0.5 dl is til jevn masse. Bland i halvtint is, du kan bruke eltemaskin og sett i fryseren en halvtime. Alle liker peppermynteis – spesielt barna! Du kan gjøre på samme måte med basilikum også, tilsett noen dråper lime i tillegg. Du vil bli overrasket over hvor godt det smaker.


Mynte & Basilikumsaus 1 potte mynte 1 potte basilikum 2 ss brunsukker

Basilikum

Ocimum bacilicum. Trives best i en solrik vinduskarm. Vannes hyppig. Basilikum kan plantes ute om sommeren på et varmt og solrikt sted med ly.

½ skvisa lime Kjøres i foodprosessor. Spe med god olivenolje til passe konsistens ca. 1,5 dl. Tro det eller ei – dette smaker supert til fruktdesserter og is!

Bruksomra° der Middelhavskjøkken, oljer og marinader. Tomatretter. Salater. Alle typer kjøtt og stekt fisk. Gryter, pasta og pizza. Grønnsaker.


Bruksomra° der Kjøtt med mye fett - gås, and og svin, fet fisk, kraftige kjøttretter. Oljer.

Smørfrest Salvie til pasta Vidunderlig godt, raskt og enkelt! 600 gr. pasta 1 stort knippe salvi 50 gr smør salt og nykvernet pepper Parmesanost og grønn salat

Salvie

Salvia officinalis, er flerårig, men i hardført klima er det ikke sikkert at den kommer igjen neste år. Salvie blomster med blå vakre blomster og dufter godt.

Smelt smøret i en stekepanne. Fres salvien i noen minutter – ikke brenn. Server til nykokt pasta gjerne med litt ekstra smør og fersk revet parmesan


Dill Dill anethum graveolens er takknemmelig å dyrke, det eneste du må passe på er å høste den flittig.

Bruksomra° der Fisk og skalldyr, sursylting, dressinger og marinader.

Dillolje Legg et knippe dill i en flaske og fyll på med olivenolje og skru på toppen.


Gressløk & Persille

Allium schoenoprasum. Gressløken bør klippest ned et par ganger i løpet av sommeren, for eksempel før du reiser på ferie. Tomat og urtesmør Smøret smaker godt til nybakt olivenbrød! 300 gr. temperert smør ½ dl. finhakkede urter ,ex. persille, timian el. dill 6 – 8 finhakkede soltørkede tomater ¼ ts flaksalt Visp smøret hvitt og luftig med mixer. Tilsett urter og tomat i smøret og fortsett å visp. Fyll smøret i skål og strø over salt.

Petroselinum crispum Persille. Kommer år etter år ved at den frør seg, og i løpet av sommeren bør den klippest hardt ned noen ganger, for å unngå at den blomstrer for tidlig. Den tåler godt kulde, og du kan høste av den helt til snøen kommer.

Bruksomra° der Gressløk: I alle retter hvor løk inngår som ingrediens og garnityr. Persille: Populær i sauser dressinger og i frikassé og til fisk, fjærkre og poteter.


Estragon

Dracunulus. Flerårig, men er ikke hardfør, og må stå på en lun og skjermet vokseplass for å overvintre. Den trives i godt drenert jord. Fransk estragon er stiklingsformert og litt mildere enn Meksikansk estragon som er frøsådd. Begge typene vokser godt og kan bli opptil 50 cm. Styr unna Russisk estragon, den er lettstelt men smaker gress. Begge bør egentlig plantes i ei bøtte med et lite hull i bunnen som du graver ned.

Urtedressing 2 dl rømme Saft av ½ sitron Ca. 3 ss hakket krydderurter (estragon, basilikum, gressløk) Salt og pepper Bland alt, og kjør eventuelt dressingen i en stavmikser om du har det. Brukes som saus til forrett, grillmat, dip til snacks og grønnsaker.

Bruksomra° der Stekt kjøtt, fjærkre og fisk. Hakket i salater, Béarnaisesaus, fløtesauser og fiskesauser. Fransk dressing. Kraftig smak. Grønnsaker.


vikengartneri.no

ra

urter f

Frosta

“Ønsker du mer utfyllende kunnskap om urtenes egenskaper, bruksområder og råd om hvordan du skal anvende urter som medisin, er urtekilden.no et glimrende oppslagsverk. Der finner du det som er verdt å vite om 468 ulike urter.

Vennlig hilsen Viken østre gartneri, Frosta

Vikens urtebrosjyre  

Viken Gartneri´s Tips og råd fra Krydderhagen

Advertisement