a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

E - M A G A Z I N E

ISSN 2406-2030

RYL REFRESH YOUR LIFE BROJ #45, DECEMBAR 2018.

JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU FOTOGRAFIJA: MAJA TOPČAGIĆ


Our experience is your profit

www.karlinport.cz


Our experience is your profit

www.karlinport.cz


4

UVODNIK FOTO: JELENA JOVIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


5

JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU Sve miriše na svođenje računa, decembar mesec, kraj 2018. godine, kraj jednog pređenog puta. Ovu moju godinu obeležiše putovanja, svakog meseca drugi kraj planete, svakog meseca par dana pod tuđim nebom, drugim zvezdama, sa drugim ljudima, na stranim jezicima, u razgovorima, pregovorima, predelima, sa suncem. Fotkala sam trenutke koje čuvam od zaborava i napravila 10.500 fotografija iz Frankfurta, Pariza, Amsterdama, Abu Dabija, Krita, Jordana, Barija, Leccea, Santa Maria di Leuca, Sarajeva, Beograda. Zahvalna univerzumu na svemu. Ne želim da me pogrešno shvatite, ali umem da prepoznam lepo, najbolje, najduhovnije, najsnažnije, najbolnije... znam sve ono što proističe iz NAJ. Valjda mi je duša tanana. Spoznajem druge duše lako, volim ljude, volim gradove i različite svetove. Rođenjem sam dobila jedne oči, putovanjima zaslužila druge, istinom se isceljujem, lepotom se nadahnjujem. I sve nekako po zasluzi univerzuma, pravde, Boga. Ja sam jedna od onih koja sanja otvorenih očiju, ona koja hrabro hodi svetom, verujući da su sve nebeske zvezde njene. Sanjam, hodim, verujem i pružam. I znam da se svaki san desi na javi, pre ili kasnije, samo moram biti dovoljno strpljiva, uporna, verujuća, i da naravno koračam ka tom snu. Jer, ako koraka nema, nema ni ispunjenja. Ništa nam se ne dešava slučajno, neko je za nas već odavno izabrao tu nameru puta i lekcija koje moramo preći i dobiti.

sam sanjala da pokrenem svoj e-magazin, jedna prijateljica mi je rekla: „Ne treba to da radiš, zameraš se direktno Sensi i sličnim novinama.“ „Ko, ja? Pa, ja sanjam svoj san, oni svoj, neko drugi svoje snove, niko se tu nikom ne zamera.“ Rekoh im da ću raditi foto-projekat Varvarogenija, a oni na to zaćutaše. I tako, moji Varvari su se predstavili u Beogradu, Sarajevu, Starim Banovcima, Subotici, a u martu 2019. otvorićemo izložbu u Puli, u Srpskom kulturnom centru. Radujem se ja, raduju se i oni. Volim kada žive svoje galerijski život, život pred publikom. Na to će mi veliki sanjar i moj junak, Varvarogenije iz Sarajeva, Nihad Softić, reći: „Mia, trajaće Varvarogeniji dok god u tebi bude vere.“ Zna on da sam od čiste vere satkana i ne odustajem lako i kada je preteško. I još ću vam nešto ovako na sav glas otkriti: „Želim da uskoro objavimo prvo štampano izdanje RYL magazina.“ Daaaaaaaa, znammmmmm, neće biti lako, ali eto poštujem izgovorenu reč, san koji sanjam. Biće to special edition sa temom „Arhitektura duše“. Kada se matrix poklopi, igra se bez problema, puzzle se slaže, kocka po kockicu, i dobijam sliku. Sanjam, dišem i koračam, ne bojim se. A tema decembra meseca je bio citat iz predstave Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud“, jer u predstavi ugledah rečenicu „Jedino snovi ne mogu nikad da bakrotiraju“ i prepoznah se. Prepoznah moju rečenicu. U stvari, htedoh vam reći  - Srećna vam Nova 2019. godina i sanjajte na NAJJAČE!

Kada sanjate, sanjajte hrabro, bez straha da ćete biti odbijeni, da nećete uspeti, da možda to nije vaš put. Budite sigurni u proročko srce junaka koji zna da bez rizika i volje nema ni uspeha. Za mnoge moje akcije, rekoše mi „Ne, nije to za tebe“, „Gde ćeš sada?“, a ja sam tada bila sigurna da sam izabrala baš pravi put... Kada

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

ANIMA MUNDI


6

REDAKCIJA NE ODGOVARA ZA SADRŽAJ OGLASA

RYL 045

RYL ČITAJTE I NA PORTALU NOVINARNICA

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


7

IMPRESSUM E-MAGAZIN RYL ISSN 2406-2030

Ivana Vana Stanisavljević

IZDAVAČ Agencija Refresh, Subotica LIČNOSTI DIREKTOR Boris Cupać

Aleksandra Kokotović

GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA

Antonia Pacek

Miomira Medaković-Topalović (Anima Mundi)

Nebojša Rapajić Miomir Petrović

LEKTORI

Jelena Simunović

Dijana Krtinić,

Časlav Mijušković

Marta Vojnić Purčar, Dejan Vicai (za tekstove na engleskom)

Igor Čoko

AUTOR KONCEPTA MAGAZINA PHOTO

Anima Mundi

Anima Mundi UREDNIŠTVO RYL MAGAZINA

Igor Čoko

Mia Miomira Medaković-Topalović, Milena Nikitović,

Nebojša Đokić

Aleksandra Cimpl, Goran Stojičić, Jasna Lovrić ,

Maja Topčagić

October Buttler

Pixabay.com

SARADNICI U OVOM BROJU

KONTAKT

Jasna Lovrić

WEB: www.ryl.rs

Milan Krajnc

MAIL: rylmagazine@gmail.com

Nebojša Đokić Milutin Obradović Ivana Rethas Ivana Jelisavčić Dejan Vicai Olgica Samoilović Margareta Živković Svetislav Vasilić Spomenka Mujović

b

Refresh your life

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

v

RYL_MAGAZINE


8

AUTORI U OVOM BROJU

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


9

MIOMIR PETROVIĆ

IVANA RETHAS

IGOR ČOKO

VERNESA BERBO

NEBOJŠA RAPAJIĆ

ANTONIA PACEK

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


10

PHOTO STORY

TA ČUDESNA PETRA PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Krajem novembra 2018. godine, u organizaciji Jungle travel agencije za daleka putovanja, našla sam se sa 18 influensera iz regiona u Jordanu, i tada je počelo naše avanturističko putešestvije. Krenusmo u istraživanje Jordana od severa ka jugu. Pored Amana, Madabe i planine Nebo, stigosmo tog popodneva do Petre. Imam osećaj da smo se međusobno čekale celog života Petra i ja. Taj prvi sudar je bio snažan. Osvojila me je na prvi pogled, na boju, prašinu, pesak, na crveno, na svoju istoriju.

Hodajući od ulaza, ispred nas su se poput divova pojavljivale stene, kamenje koje se tokom zemljotresa razdvojilo jedno od drugog, i dok šetaš tim hodnicima između stena, čini ti se da se oni, u zavisnosti sa koje strane ih posmatraš, dodiruju. Ili žele da se spoje. Cela slika učini mi se kao bliskost kamena, koje teži jedno ka drugom, s puno ljubavi. A onda, kada sve to prođeš, uskim klancima, posle Siq-a (koji predstavlja ulaz i izlaz iz Petre), pojavljuje se veličanstvena građevina u steni. Riznica koja ti oduzima dah. Videvši je, počela sam da vrištim od sreće, jer je Petra, grad, srce, prošlost zapisana u kamenu, tu ispred mene monument koji odoleva vekovikoja se otkriva sloj po sloj, polako, i predstavlja ma. Arheolozi su imali poteškoća da odrede tačse svetu. Petra je danas istorijski, antički i arhe- no vreme kad su ove građevine nastale, ali to je ološki grad, koji i dalje sija starim sjajem i odaje samo još jedna misterija Petre. A ima ih mnogo. prizor koji jednako zadivljuje kao i pre 25 vekova. Ubraja se u destinacije koje vredi obavezno Sve građevine u Petri preživele su zemljotrese. posetiti za života, pa se kao takva nalazi i na Jače od snage zemlje, jer su od nje i  nastale. UNESCO-voj listi svetske baštine. Crkva u Petri Možda samo predstavljaju dokaz ili čudo koje je simbol celog lokaliteta, Treasury al Khazneh. opstaje u vremenu i ima sve veću snagu. Petra  je glavni grad trgovačkog naroda Nabatejaca i važno trgovačko središte na raskrsni- Petru možda najbolje opisuje rečenica John Wilci karavanskih puteva, koji su spajali Egipat sa liam Burgona „kao crveni grad star upola kao i Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem. Uticaji vreme.“ svih kultura sa kojima su dolazili u dodir ostavili   su trag u životu Nabatejaca.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


11

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


12

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


13

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


14

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


15

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


16

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


17

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


18

PHOTO: MAJA TOPČAGIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


19

REFRESH

YOUR SPIRIT

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


20

MREŽA ZA HVATANJE SNOVA DREAMCATCHERS

PIŠE: ELENA CVJETKOVIĆ, BUSINESS & LIFE COACH FOTOGRAF: MARIO POJE

Vjerujem da ste se naslušali fraza poput „samo slijedi svoj san“, motivacijskih govora prepunih generičkih poruka o vibracijama, vizualizacijama, pozitivnim energijama i sličnih lijepo zvučećih i pozitivnih poruka, koje su vam možda pomogle da se trenutno osjećate bolje. Ili gore, jer su vam postale odbojne i iritantne.

Oprostite na sarkazmu. U ovome vidim više problema. Prvi je taj što je serviranje i nametanje imperativa da slijedimo svoje snove (odmah!) i tako ispunimo svoju svrhu življenja – sugestija da oni koji su donekle zadovoljni svojim životom, možda ne baš uz toliko epske strasti unesene u svakodnevicu, oni koji su nezaposleni, sa sitnom djecom, ili na bilo koji drugi način u nemogućnosti da mjestimično krenu gaziti novim putevima – nekako nedovoljni. Ne-vrijedni. Ne-ispunjeni.

Druga, i opasna pretpostavka, ta je da bilo tko može jednostavno ostaviti sve i slijediti svoj san, za koji ne znaju kako će ih hraniti. Ako ste samohrana majka, teško ćete dati otkaz na poslu koji djeci kruha na stol stavlja kako bi slijedili svoj san, iako je strahovito edukapokazati djeci koliko je ispunjenje svoje Obasuti smo nametanjem ideje da je sve što tivno svrhe jak poriv. U ovom slučaju, imamo pitanje treba za vaše osobno blagostanje – imati san. osobne odgovornosti nasuprot ispunjenju osKao da će se samim time sve zvijezde posloži- obne strasti. I loš tajming. ti i eto, put do vašeg uspjeha se jednostavno razmata pred vašim očima. Vjerujem da je up- Još imamo i nametanje imperativa „osobne ravo ovakvo blagoglagoljanje jedna od najvećih svrhe“,  koja je iznad života, rasta, ljubavi prezabluda danas: možda ste u životnoj fazi ne- ma drugima. Imperativ. Teza božanskog dodizadovoljstva radnim mjestom, egzistencijalnoj ra koji nam je, još prije našeg rođenja, dodijelio krizi, prematate dvoje sitne djece, opterećeni neku „svrhu“ i da sve ono što upravo radimo kreditima i dugovima, a eto, još vam neki gurui – pišem ovaj tekst, slušam je li mašina oprala serviraju obaveznu pozitivu i navode blistave rublje, razmišljam što još sve moram obaviti primjere onih-kojima-je-uspjelo, što vam u do kraja dana – nije dovoljno. Niste dovoljni. konačnici može donijeti to da se osjećate još Jer ne ispunjavate svoju osobnu svrhu sad i samo gore. odmah. Nimalo motivacijski, jel'te? Opet, taDa, snovi su prekrasni. Ništa se na ovome svi- jming... jetu ne bi prekrasnog dogodilo, da nije netko No, činjenica jeste da svi imamo svoje snove. imao svoj san. I realizirao ga. „Slijedi svoje Neki možda i one koji ih opsjedaju, baš zovu snove!“ je inspiracijska konstanta ovog stol- na akciju. Dugotrajne, one za koje znamo da jeća. Vjerojatno najčešće upotrebljena fraza je to – to, samo...Samo kad. Jednom. Nekad. ili inspiracijski koncept ikad kreiran. Potiče Možda. nas da izađemo iz „zone sigurnosti“, hrabro iskoračimo, slijedimo svoju strast koja će nas Ako se odmaknemo od citata koji se postaju samorealizirati u našem postojanju – samo po Facebooku, simplificiranih životnih mudroako joj damo priliku. Uz to će vam navesti sti, uopćenih aforizama od kojih bi se trebali primjere ljudi koji su dali otkaze u banci e da bi osjećati bolje i svih nametnutih pretpostavki, sada putovali svijetom, živeći svoje savršene ja imam samo jedno pitanje u vezi vašeg sna Instagram živote, radeći nešto što nikad radili svih snova: A što ako ga ne ispunite? Što će od nisu, eto možda nisu financijski stabilni, ali su vas biti? sretniji nego ikad, svježe kože na licu, sjajne kose i s novim, savršenim partnerom (što je Tijekom godina rada kao coach, nagledala najbolje, ima ih, ali samo nekoliko). sam se ljudi koji su imali snove, ali ne i viziju. Iako ih neki poistovjećuju, postoji velika razlika BROJ #45, DECEMBAR 2018.


21

PHOTO: PIXABAY.COM

između ovo dvoje i upravo ta razlika može biti ni. I sila koja je neopisiva. Istinska životna sila. odlučujuća za vaš uspjeh ili neuspjeh. Nadam se da ste tu silu osjetili u životu, a ako je jednom osjetite – znat ćete koliko vas daleKao prvo, odvojimo fantazije od snova. Fan- ko može odvesti. Onda predaja jednostavno tazije su super, začin mašte i života, no kad nije opcija. baš do kraja iskreno promislite, odvojite one koje vam nikada ne bi palo na pamet realizirati Zadnje pitanje je jednostavno: Je li vam ostvaod onih koje gore od želje za ostvarenjem. renje vašeg sna (pretvorenog u viziju) – pitanje života ili smrti? Smrti sebe, onakvih kakve Vizija je nešto sasvim drugo. Vizija je san pret- se vidite u najboljem izdanju? Jeste li spremni voren u plan: ono što ćete razlomiti na manje dati sve od sebe, bez obzira na izglede, mišldijelove velikog plana, raditi na tome po dioni- jenje drugih, okolnosti? Jeste li spremni prihcama, disati i živjeti svaki segment, ono što vatiti neuspjeh kao privremeni korak unatrag, a ste pri punoj svijesti odlučili postići i napraviti. ne sramotu? Jeste li spremni popeti se na vrh I raditi na tome. Vrijedno. Pronaći vrijeme, čak svog osobnog Everesta, svemu usprkos? Pa, i kad ga nema (neke najbolje tekstove napisala čak i ako se u trenutku uspona na sam vrh posam kad su svi spavali, od ponoći do tri-če- kaže da je to samo jedan od mogućih vrhova? tiri ujutro, na primjer...). Napretka neće biti dok niste sami sebi kristalno jasno razjasnili Sve dok odgovor na ova pitanja nije jasno i što želite postići i koji su mogući ili nemogući glasno DA, nemojte se površno truditi. Nemonačini da to ostvarite. I da, tajming mora biti jte. Sanjajte mile snove. Uspjeh podrazumijeva vaš, a ne nečiji tuđi. Taj trenutak. Kada osje- uspone i padove, bol i sreću, život u svoj putite do koštane srži da ste spremni i da ćete to nini. A tome težite, nije li tako? I sve je u redu, napraviti sad ili nikad. To je razlika između sna čak ako su vas ova pitanja ponukala da odui vizije... stanete od svog (trenutnog) sna. Zato što će se već pojaviti onaj san, koji će dati odgovore Još jedno pitanje za vas: Zanima li vas uspjeh na sva ova pitanja i kojeg jednostavno nećete kao opća kategorija, ili ste odlučni uspjeti u moći zadržati samo na formi sna. onome o čemu sanjate? Kad se vaše misli vrte samo oko zamišljenog uspjeha, vrlo je vjero- Sanjajte – ali pretvorite snove u viziju. Fantajatno da ćete raditi samo ono što je lakše i jed- zirajte – ali napravite dobar plan realizacije. nostavnije. Slijediti svoj cilj, sve do prve pre- Nadajte se – ali djelujte. Na kraju, ne kajemo preke. Tražiti izgovore i okrivljavati druge čim se zbog stvari koje smo uradili. Kajemo se zapne. Odustati. No, ako ste duboko i istinski zbog stvari koje nismo uradili kada smo imali odlučni uspjeti u nekom području, učinit ćete priliku za to... sve što je potrebno. Suočiti se s odbijanjima, neodgovorenim mail porukama, smireno prih- “Kada činite stvari iz svoje duše, osjetit ćete vatiti neuspjeh po putu, dizati se i napraviti još da se rijeka pokreće u vama, radost. Kada stpetsto dodatnih koraka, pedeset telefonskih vari činite iz drugog dijela, taj osjećaj nestaje.“ poziva: grit i upornost onda su toliko – prirod- Rumi

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


22

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


23

ONA, ŽENA ZMAJ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


24

NEBO NAD BERLINOM PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: ESRA ROTTHOFF, MARIO ILIĆ, VOLKER KELLNER VERNESA BERBO (KELLNER), GLUMICA, AUTORKA I PEVAČICA, ANGAŽOVANA U MAKSIM GORKI TEATER U BERLIN, THALIA TEATER U HAMBURGU. NASTUPA NA NAJVEĆIM SCENAMA NA SVETU. ŠARMANTNA, AUTENTIČNA, PRODORNE ENERGIJE. ROĐENA U PRIBOJU, STUDIRALA U SARAJEVU GLUMU NA AKADEMIJI SCENSKIH UMJETNOSTI, KAO IZBEGLICA IZ SARAJEVA UPUTILA SE PUT BERLINA. NEBO NAD BERLINOM JE ZAVOLELO, A I ONA BERLIN.

VERNESU SAM IMALA PRILIKE DA SLUŠAM U REZIDENCIJI NEMAČKOG AMBASADORA U BEOGRADU, NA NASTUPU SA BALKAN BOYS BENDOM, KOJI BALKANSKOM MUZIKOM OSVAJAJU SVET.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


25

KAKO JE IZGLEDAO VAŠ PUT OD PRIBOJA DO BERLINA?

pa da se između sebe dogovore ko gdje smije otvoriti banke, DM ili HM filijale. Sada sa bolom posmatram ove nove izbjeglice i kako se bivše jugoslovenske zemlje odnose prema njima. Ponašamo se kao da mi nikad nismo bili izbjeglice i kao da su ti nesretnici bića niže rase. Pritom, izbjeglice nisu nikakva nova pojava. Izbjeglice postoje otkako postoji čovječanstvo, a otkad postoji čovječanstvo, postoje ratovi, a rat je otac svake izbjeglice. Dakle, izbjeglice su osobe koje bi rado ostale u svojoj zemlji, ali je moraju napustiti da bi spasili sebe i svoju porodicu. Ni jedna izbjeglica nije dobrovoljno u bjekstvu. Ne postoji strašniji osjećaj od onog osjećaja kada ti otmu sve. Porodicu, dom, grad, tvoju zemlju... Ti si u bijegu, negdje moraš, a niko te ne želi! Doživljavaš stalna poniženja, strah, brutalnost, bol i nasilje. Niko te ne želi, niko se ne osjeća za tebe odgovornim. Taj osjećaj izgubljenosti i činjenica da nisi nigdje dobrodošao, teško se zaboravlja i briše. Ono što se nikad ne zaboravlja jeste ona prva zemlja, ono prvo ljudsko biće koje ti je priteklo u pomoć. Ne smijemo nipošto sebi dozvoliti da izbjeglice posmatramo kao problem, izbjeglice su ljudska bića! Zaštitimo prvo ljudska bića, pa onda granice!

Moj rodni grad napustila sam puno ranije, jer sam u Sarajevu studirala i završila glumu na Akademiji scenskih umjetnosti. Po drugi put sam napustila Priboj kao ratna izbjeglica u ljeto 1993. Tada su sve granice bile hermetički zatvorene za izbjeglice (kao otprilike danas za Sirijce) i rečeno mi je, kad sam rekla da hoću da idem u Njemačku, da ni ptica ne može preko granice. Ja sam na to samo pomislila možda ptica ne može, ali ja mogu. Ukratko, krenula sam iz Priboja u četvrtak veče, u ponedeljak sam bila u Berlinu. Na putu sam srela više dobrih ljudi koji su bili spremni da mi pomognu i na kraju sam u Njemačku prešla pješke, četiri sata kroz šume, ilegalno. U ruci sam imala samo jednu plastičnu kesu sa presvlakom za par dana... bez novca, bez znanja jezika, ali čvrsto uvjerena da imam pravo da u miru i slobodi, bez mržnje, živim svoj život. Znala sam da se mogu samo na sebe osloniti. Sada, 25 godina kasnije, radim uspješno kao autorica, glumica i pjevačica. Prije 25 godina mi je bilo najteže izbrisati užasne ratne slike, koje sam svakodnevno nosila sa sobom, to besmisleno ubijanje i umiranje, osjećaj bespomoćnosti da naša tragedija, naš rat nikoga ne interesuju, da KOJE JUNAKINJE VOLIŠ DA IGRAŠ? U ČIJOJ svijet u stvari samo čeka da se “naš” rat završi, KOŽI SE NAJBOLJE OSEĆAŠ? E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


26

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


27

Volim igrati žene koje imaju svoje mišljenje, koje imaju probleme koje riješavaju sopstvenim snagama, koje znaju da misle, koje stoje čvrsto u realnosti, ali isto tako volim igrati i nježne, slabašne žene, što je za mene veliki izazov, jer je to potpuno protiv moje prirode. A u stvari je potpuno svejedno, na kraju volim svaku tu ulogu koju sam igrala! Radujem se još uvijek kao dijete kad dobijem tekst i pročitam ime uloge koju ću igrati, to je uvijek kao malo novo rođenje sebe, od tog momenta znaš da će te prilično puno ljudi sledećih mjeseci zvati tim imenom. Meni je još uvijek to fascinirajuće koliko sebe dalje razvijam i obrazujem kroz sve te likove koje sam radila. Trenutno se pripremam za ulogu muškarca (što je vrlo interesantno), igram često jake dominantne, agresivne muškarce. Posle toga ću igrati jednu ženu, sa dokumentarnom pozadinom, Margaretu, koja je rođena 1895. i od strane nacista proglašena mentalno bolesnom i ubijena samo zato što se nije htjela potčiniti svom mužu i rađati bez pauze djecu za Hitlerovu Njemačku. Jedan od razloga što sam počela sama pisati tekstove jeste što sam, pogotovo na početku, kao strankinja dobijala samo stereotipne uloge, poput čistačica, prostitutki ili alkoholičarki... odbijala sam takve uloge, jer one ne reflektiraju stvarnost. U stvarnosti sam sretala strankinje doktorice, novinarke, umjetnice, učiteljice i po koju čistačicu ili prostitutku... Počela sam pisati, jer sam željela igrati kompleksnije, interesantnije uloge.

VAŠA POSLEDNJA PREDSTAVA „SAMO DA NE PUCAJU“ IZAZVALA JE VELIKU PAŽNJU U NEMAČKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI. U tom komadu se bavim savlađivanjem ratne prošlosti u Bosni i Hercegovini. Kakav je odnos, 25 godina nakon rata, između počinilaca i žrtava, kako se odnosimo ili ne odnosimo prema istini i prošlosti. Za mene je važno da uvijek nanovo počnemo diskurs na tu temu, da bismo mogli čistog srca i čistog pogleda gledati u zajedničku budućnost! Počinioce treba jasno imenovati i kazniti, žrtve treba poštovati i zaštititi, nebitno sa koje strane. U KOJOJ MERI POZORIŠTE MOŽE DA OBRAZUJE, ISCELJUJE? Ne mislim da pozorište može da liječi ili obrazuje, to rade bolnice i škole, ali pozorište može da inspiriše ili ponudi alternativne poglede da određene stvari, može da ohrabri i ponudi prostor za drugačije mišljenje. PIŠETE KNJIGU O POZNATIM ŽENAMA SA BALKANA, KOJE ŽIVE U BERLINU, U NEMAČKOJ. MOŽETE LI NAM U PAR REČENICA DOČARATI SVOJE JUNAKINJE KOJE TRAŽE SVOJE NEBO NAD BERLINOM. Da, trenutno pišem seriju priča o balkanskim ženama u Berlinu. Naše žene su fantastične, fascinantne, uspiješne, prodorne i zaslužuju da im se posvijeti posebna pažnja.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


28

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


29

GDE JE VAŠ DOM? Moj dom je tamo gdje mogu mirno da zaspim, a spavam prilično dobro gdje god da dođem. Imala sam priliku da vas slušam u rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu, gde ste nastupali sa Balkan boys grupom. Balkanska izvorna muzika u jazz aranžmanu zvuči tako magično i svetski. Koliko neki drugi narodi mogu da osete naš folklor? Šta osećate dok pevate? Za mene je uvijek fascinantno doživjeti kako muzika uvijek svima pripada, nebitno da li dolazi sa Balkana, iz Azije ili Amerike. Muzika je univerzalan jezik koji svi razumijemo. Na mojim koncertima, publika jednako reaguje u Berlinu, Beogradu ili Hamburgu. Dok pijevam, osijećam bezgraničnu slobodu i magiju komunikacije sa drugima, bez barijera i granica. Dok pijevam, dajem svojoj publici šansu da direktno uđu u moju dušu. VAŠ TEMPERAMENT I VOKALNI IZRAZ NE OSTAVLJAJU PUBLIKU RAVNODUŠNOM. DAR, TALENAT, MILJENICA NEBA ILI SVE ZAJEDNO? Sve zajedno. Ja sam, još kao mala djevojčica, otkrila da pjevanjem mogu da usrećim i odobrovoljim ljude i mislim da je to najveći dar koji se može posijedovati. Dar da usrećuješ ljude oko sebe. Od mame sam uvijek dobijala veći komad torte nakon što sam joj “slučajno” otpijevala “Ružo moja” dok je stavljala tortu na stol. „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU“ - CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA MLADENOVIĆA „KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD” JE TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA. Nemam više puno snova koji se nisu ostvarili, moji snovi su prije uvijek bili pompezni, ogromni, sadašnji snovi su skromniji, ljudskiji, sanjam samo još o tome da je mojoj porodici i prijateljima dobro, da možemo da živimo u slobodi i miru. Mislim da je imati nadu u budućnost puno važnije nego imati snove. Nada pokreće i motiviše jače nego bilo koji san. Ja doživljavam ovdje jako puno ljudi koji su ostvarili sve svoje snove, koji imaju sve, posao snova, partnera snova, auto snova, kuće snova, ali su ipak nesretni, neispunjeni, bez nade. Inače, mislim da posijedovanje novca i uopšte materijalnog, ne usrećuje ljude, naprotiv! Mislim da većina ljudi ima pogrešne snove, slijedi pogrešne ciljeve, mislim da sa snovima treba biti jako oprezan. Ono od čega ne odustajem jeste pravo na sreću, slobodu mišljenja i kretanja.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


30

FOTGRAFIJA: IGOR ÄŒOKO

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


31

ON,

OSTVAREN I USPEÅ AN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


32

ŽIVOT VAN KUTIJE BROJ #45, DECEMBAR 2018.


33

IGOR ČOKO, DOKUMENTARNI FOTOGRAF I ANTROPOLOG, ROĐEN U KNINU, ŽIVI U BEOGRADU. RADNI PROSTOR, ULICA, ZATVOR, TAMO GDE SU MARGINE - IGOR UOČAVA I BELEŽI NEVIDLJIVO, SKRIVENO. BEZ ULEPŠAVANJA STVARNOSTI, ON NAM PRIČA FOTO-PRIČE KOJE POSTOJE TU NEGDE OKO NAS, A NE VIDIMO IH ILI TO NE ŽELIMO. U NJEGOVOM FOKUSU SU JUNACI KAO IZ FILMA: ZATVORENICI, IZBEGLICE, ULIČARI, ON NE OKREĆE GLAVU OD NJIH, ON HVATA KARAKTER I ŽIVOT KOJI ŽIVE. IZ PERSPEKTIVE VIZUELNOG ANTROPOLOGA, KROZ DOKUMENTARNU I ULIČNU FOTOGRAFIJU, ISTRAŽUJE SENZIBILITET LJUDI, ULIČNOG ŽIVOTA I ŽIVOTA STIGMATIZOVANIH GRUPA. UREDNIK JE DIGITALNOG MAGAZINA ZA ULIČNU I DOKUMENTARNU FOTOGRAFIJU “GRAIN” www.grain.rs

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IGOR ČOKO

RADIO SI SERIJU SJAJNIH FOTOGRAFIJA „IZA REŠETAKA“. KOLIKO TE JE ŽIVOT ZATVORENIKA, OSUĐENIKA OKRUŽNOG ZATVORA U BEOGRADU, EMOTIVNO DODIRNUO, PROMENIO? KAKO SI ZADOBIO NJIHOVO POVERENJE DA BUDU OTVORENI I SLOBODNI ISPRED KAMERE? „Iza rešetaka“ je svoju premijeru imala prije dvije godine u Zagrebu, baš u ovom periodu, na sjajnoj međunarodnoj grupnoj izložbi „Ekstravanca tijela – Zločin i kazna“, održanoj u Pogonu Jedinstvo. Od tada, pa do danas, napravila je prilično veliki krug po svijetu, što kroz izložbe, što kroz objave u medijima ili fotografskim magazinima. Zašto je to bitno? Iz razloga što se nije pričalo o zatvoru kao fenomenu, ili stereotipu iz filmova, kao o nužno lošim momcima, već kao priči o rehabilitaciji kroz umjetnost i eliminisanju tabua i predrasuda. Služba za tretman Okružnog zatvora u Beogradu, kroz razne podsticajne programe,

sjajno sprovodi program koji ima za cilj da razbije učmalu svakodnevnicu osuđenika, koji služe kaznu na tzv. zatvorenom odjeljenju i da im pruži sasvim drugačiji, kreativni stimulans. I to rađa jako dobre stvari, time se razbijaju i predrasude o osuđenicima. Jer, osuđenici imaju priliku da se prikažu kao ličnosti, a ne kao etiketirani krimeni. Nisu svi osuđenici kriminalci, nemaju svi nužno krimogenu prošlost, mnogi od njih su doktori, studenti, inženjeri, fakultetski obrazovani ljudi, koje je život sticajem okolnosti naveo na krivi put. Kroz fotografije su predstavljani jednostavno, kao ljudi! Samim tim je i međusobna interakcija tekla u otvorenijem, transparentnom tonu prihvatanja i međusobno izgrađenog povjerenja. Oni su ogolili svoje ličnosti pred foto-aparatom do kraja i zato su te fotografije, možda snažne i neposredne, i privukle toliku pažnju. Što jeste i bila suština. Priča je građena tri godine i taj period je neprocjenjivo životno iskustvo. Nema veće radosti nego kad probudiš čovje-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


34

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


35

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


36

ka u uspavanoj tjelesnoj ljušturi prekrivenoj bolom i tetovažama kao nekoj vrsti odbrambenog štita od života. „IZA REŠETAKA“ NAZIV JE I KNJIGE FOTOGRAFIJA KOJA JE IZAŠLA PRETPROŠLE GODINE. KAKVA JE RAZLIKA KADA FOTOGRAF VIDI SVOJE FOTOGRAFIJE NA ZIDU I U KNJIZI? GDE IH RADIJE GLEDAŠ? I jedna i druga situacija su bitne. Izložbe su društveni događaji, prilika za sasvim drugačiju interakciju sa fotografijama, koje u velikim formatima imaju moć mnogo snažnije ekspresije emocija i detalja. Knjiga je dokument za vječnost. Nije tu bitno da li je knjiga fensi dizajnirana, bitno je da postoji na papiru kao zaokruženi dokument kojem se stalno vraćaš. “Iza rešetaka” je nedavno, zajedno sa drugim mojim izdanjima “Subverzivna estetika ulice” i “Karaburma moj geto”, našla svoje mjesto u fundusu prestižne fotografske biblioteke Hazelblad fondacije u Geteborgu, što negdje ostavlja neizbrisiv trag njihovih postojanja. Ne samo na tom mjestu, nego i na drugim pros-

torima gdje su knjige završavale. Digitalija je nužno zlo, papir je taj fotografiji daje život. LJUDI NA MARGINI SKREĆU TVOJU PAŽNJU. ZAŠTO? Čitav život radim s ljudima. Ne treba pažnja onima koji je već imaju dovoljno, nego onima koji je nemaju uopšte. Nevidljivim ljudima na koje se sručilo breme života. Ljudi na margini su ovdje prepušteni sami sebi. Hajde da vidimo ko su oni, kako su, šta im se desilo, šta kriju u sebi. Odgovori na ova pitanja često vas emotivno razbiju da niste u stanju dugo vremena da se sastavite. Uvidite kako je život surov i kako naša društvena pažnja odlazi u totalno pogrešnom smjeru, gdje su bitnije guzice i sise u prajm tajmu, na nacionalnim frekvencijama, nego posrnuli intelektualac ili umjetnik koji preživljava na ulici, odbačen od društva. Najveće životne mudrosti sam čuo družeći se sa ljudima sa margine. ULIČNA FOTOGRAFIJA JE TVOJ IZBOR. ZBOG ČEGA? ULICA JE TAKVA KAKVA JESTE, NEMA ŠMINKE, NI ULEPŠAVANJA.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


37

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


38

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


39

Zavisi od pristupa. Ulica je odlična i za fine art fotografiju, za igranje kontrastima i kompozicijom. Ali i prostor na kome se, u socijalnom smislu, sukobljavaju životne krajnosti. Mene interesuje život kao takav i dokumentovanje istog. Iz perspektive vizuelnog antropologa, praćenje promjena kroz koje prolazimo i efekat istih, koje se odražavaju na naše kulturološko biće. Ulica je inspirativna i surova. Borba. KAKO JE NASTAO PROJEKAT „KARABURMA MOJ GETO“? Mnoge stvari vjerovatno ne izgledaju onako kako želimo da ih vidimo. Ili nam ne odgovara da ih predstavimo onakvima kakve jesu. Često puta sirove, brutalne, na ivici. Ali životne, neposredne i istinite. Takva je Karaburma. Kraj nemirnog duha, ali dobrih ljudi. Mjesto živopisnih krajnosti, čiju sam uličnu estetiku dokumentovao tokom proteklih nekoliko godina. Fotograf Alex Coghe, jedan od urednika platforme World street photography, u čijem je ovogodišnjem izdanju i publikovan esej sa dvanaest fotografija iz serijala Karaburma moj geto, rekao je kako ima puno poštovanja za svakoga ko odluči dokumentovati svoj komšiluk iz dva razloga. Prvi razlog je što ne morate da idete na drugu stranu svijeta kako biste dobili priču, ili uticali na nju. Drugi razlog je to što fotografisanjem svog komšiluka, u stvari, radite na sebi, izvlačite apstrakciju iz mjesta kako biste dobili ravnotežu koja vam omogućuje otkrivanje nečeg drugačijeg. Istovremeno, imate prednost dobijanja iskrenog portreta kraja, izbjegavajući senzacionalizam, ali ipak pronalaženje snage da prenesete određeni društveni komentar. Kao da je bio u kraju. GODINE 2016. PRIKAZAO SI IZBEGLICE LJUDE KOJI SU IŠLI BALKANSKOM RUTOM. ZAINTERESOVAO SI SVETSKE MEDIJE SVOJIM FOTOGRAFIJAMA. SNAGA PRIČE KROZ OBJEKTIV! Ta serija je prikazala život u svojoj surovosti, snagu angažovane fotografije i empatiju koja se probudila kod ljudi. Te su fotografije pokrenule reakciju. Naravno, ne samo moje, nego fotografije mnogih koji su dokumentovali pakao hangara,

ali ove moje su imale i još uvijek imaju svoj život, što je jako važno, jer je situacija sa izbjeglicama, bez obzira što su ti hangari danas porušeni, samo u nekom zlokobnom zatišju, tinja i dalje, samo je pitanje kada će negdje pući ta instalirana žica i ostale ograde. Juče je bio Beograd, danas je Bosna. Beograd i dalje tinja, jer i dalje postoje ostaci Balkanske rute po raznim štekovima u gradu. Jednostavno, morate ući u grotlo priče kako biste prikazali stvarno stanje stvari. Morate ući među ljude i osjetiti na sopstvenoj koži pakao koji prolaze. Klik na foto-aparatu je samo posljednji čin te interakcije. KOLIKO TI TREBA ZA RESTART POSLE RADA SA IZBEGLICAMA, ZATVORENICIMA, SVIMA ONIMA ČIJI ŽIVOTI NIMALO NE LIČE NA BAJKU, MOŽDA VIŠE NA HOROR? Izgradio sam kod sebe mehanizam reseta da poštedim okolinu tih loših upijenih energija, da ne donosim to kući, jer mora da postoji eskapizam od svega. Mada, kad vas ovakve situacije jednom usisaju, nema više povratka. Sve vam tada miriše drugačije. Kod ovakvih dugotrajnih projekata, čak i kad ne fotografišete, morate konstantno biti u priči, a da opet ne opteretite onu drugu realnost koja se zove porodica i prijatelji. To je kao beskrajni rolerkoster sa usponima i padovima, ali vozite vašu vožnju do kraja, jer nema druge. GDE NAJVIŠE RADI ADRENALIN? Onaj pozitivni adrenalin, kad ostvarite svoj cilj, kad vas sticaj okolnosti svojim detaljima iznenadi u trenutku, a vi ste dovoljno prisebni da to ovjekovječite kroz fotografiju. Tu je ulica posebno izražajna. Adrenalin je radost, u stvari. TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA MLADENOVIĆA „KADA BI SOMBOR BIO HOLIVUD“ – JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU. O ČEMU SANJAŠ? OD ČEGA NE ODUSTAJEŠ? Kao što je to Benisio Del Toro rekao u jednom od ovih novih Star Wars nastavaka – Live free, don’t join. Živjeti i funkcionisati van kutije. To je ta sloboda i fantastična perspektiva života oko sebe.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


40

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


41

REFRESH

YOUR FEMININITY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


42

LJUBAV I EGOIZAM

AUTOR: JASNA LOVRIĆ, KONSTR. KOUČING PSIHOLOG FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


43

Snova nema bez ljubavi. Ako više nemamo snove, nego samo ciljeve, zapitajmo se koliko smo se odvojili od sebe, od ljubavi. O kojoj i kakvoj ljubavi govorimo? Pre svega, koliko volimo sebe? Ljubav nije kako se obično shvata: odnos prema nekoj posebnoj osobi. Ljubav je stanovište, orijentacija karaktera koja određuje našu povezanost sa svetom oko nas, ne samo sa jednim posebnim objektom ljubavi. Zašto? Ako čovek voli samo jednu osobu, a ravnodušan je prema svemu drugom i svima drugima, njegova ljubav nije ljubav, već simbiotska vezanost za tu jednu osobu - kako bi Erik From rekao - to je uvećani egotizam ili kult samog sebe. Isključiva briga za svoju ličnost, za poboljšanje sopstvene individualnosti. U tom slučaju, objekat simbiotske ljubavi služi da ulepšamo i poboljšamo same sebe. To nije ljubav, ni prava, ni moguća, ni ostvariva. Većina ljudi veruje da se ljubav pronalazi i stvara posredstvom objekta, a ne našom sposobnošću za ljubav. Volećemo kada je neko dovoljno izuzetan da ga zavolimo. Volećemo poznate i ostvarene ličnosti, jako lepe žene, izuzetno mirišljave i upakovane muškarce. Volećemo sve ono što mi sami ne možemo da budemo. Možda ćemo ogovarati, nipodaštavati, biti netrpeljivi i grubi prema ostatku sveta. Ali kao dokaz svoje vrline i istinitosti svog

mišljenja, isticaćemo upravo kako duboko i velikodušno volimo - tu jednu odabranu, ljubljenu osobu, taj jedan objekat ljubavi. Ljudi koji ne shvataju da je ljubav snaga duše, orijentacija, aktivnost, misliće da samo treba da nađu pravi objekat - i da se onda sve odvija samo od sebe. Bez napora i truda. A ako se ne odvija samo od sebe, onda treba promenti objekat ili naći savršeniji objekat - i biće sve kako treba. Da li prepoznajete ženu iz svog okruženja koja je distancirana i nezainteresovana za svog muža i decu, ali je potpuno ludo zaljubljena u jednog posebnog muškarca i on je dokaz njenog unutrašnjeg bogatstva, lepote i plemenitosti. Da li prepoznajete muškarca koji ponižava i vara žene sa kojima je, ali se sa ponosom seća ljubavi prema onoj jednoj ženi kojom dokazuje kakvu duboku i plemenitu dušu on ima, samo što te sadašnje žene nisu zaslužile da je dobiju. U oba slučaja, ni ova žena, ni ovaj muškarac, pre svega, sebe same ne vole. Shodno tome - razočarenje i gubljenje nade u ljubav, jer nas je neko izneverio, povredio, nepostojanje je vere u sebe, prezir za sebe. Ljubav prema sebi i egotizam (egoizam) su različite stvari. Zašto ljubav prema sebi nije sebičnost? Ljubav prema drugima počinje upravo kroz

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


44

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


45

ljubav prema sebi. U nama samima je mera naših snova i želja. Ljubav za sebe znači poštovanje sopstvenog integriteta i jedinstvenosti, razumevanje sopstvene ličnosti, ali zahteva i prirodno uzrokuje da i prema drugima postupamo sa razumevanjem, poštovanjem i uvažavanjem, saosećanjem. Osoba koja voli sebe neće bez razloga biti gruba, bezosećajna, cinična, surova. Postaviće granice, ali neće unižavati drugog, jer se ne oseća uniženo, jer za tim nema unutrašnju potrebu. Ono što je važno da znamo je da u odnosima sa drugima nisu važni samo drugi, jer smo mi istovremeno u neprekidnom odnosu i sa samim sobom; objekat smo svojih osećanja i shvatanja. Stavovi prema drugima i prema sebi su u osnovi i uvek veoma povezani. Često se naš stav prema sebi iščitava i otkriva upravo kroz naš komentar drugih ljudi ili odnos prema njima. Ta neprekidna unutrašnja interakcija, dijalog, ogledalo, senka, pobegnu nam i pokažu se kroz način na koji osećamo i odnosimo se prema drugima. Sve ovo znači da ljubav prema sebi i prema drugima nisu alternative, nego upravo voleći sebe, mi možemo prema drugima da postupamo tako da i ostvarimo kvalitetan odnos u kom ćemo zauzvrat od strane te osobe biti voljeni, bićemo u odnosu ljubavi. Ostvarićemo onu pravu zrelu ljubav za kojom čeznemo, onu posebnu, u kojoj postoji integritet i individualnost sa obe strane, ali u kojoj se postaje jedno, a ostaje dvoje. U kojoj postoji međuprostor između dva bića kroz koji može da struji privlačnost i bliskost onih koji se, pre svega, oslanjaju na sebe same. A šta je egoizam, šta je sebičnost? Sebična osoba ne voli sebe previše, nego premalo. Zapravo, ona sebe mrzi. To pomanjkanje ljubavi za sebe ostavlja je praznom i prikraćenom. Ona je neprekidno i teskobno zabrinuta kako od života da ugrabi što više zadovoljstva ne bi li popunila tu prazninu koja u njoj neprekidno traži još. Sebične osobe nisu sposobne da vole druge, a prvenstveno nisu sposobne da

vole sebe. Sebične osobe nemaju snove, one imaju ciljeve, čije ostvarenje će ih ispuniti (što se uprkos postizanju cilja - ne desi). Ne treba egotizam mešati sa ljubavlju za sebe. Egotizam (egoizam) je upravo suprotnost ljubavi za sebe, jer predstavlja odvojenost i izolovanost, koje su suprotnost ljubavi. Ljubav za sebe i za drugoga, celinu, predstavlja bliskost i jedinstvo - pravu težnju srca. Snovi se rađaju iz ljubavi: prema životu, sebi, smehu, nežnosti, drugima, darovima, nebu, zemlji, prirodi, kreativnosti, ostvarenju, obilju koje rađa naša plodna priroda. Njihovo ostvarenje je proces i lepota sama po sebi. Snovi nemaju granice, zato i mogu da nas odvedu tako daleko, kuda nismo ni mislili da možemo stići. Snovi se slede, oni se ne kontrolišu. Snovi se dele - i kada se dele, onda se uvećavaju. Snovi mogu imati strukturu, plan ostvarenja. Snovi se raduju tuđim snovima. Ciljevi bez snova su ambicije sebičnih osoba za ispunjenjem i uvećanjem zimnice zadovoljstva, magacina imanja. Ciljevi u sebi sadrže planove i kontrole, eliminisanje viška ljudi, informacija, resursa. reči, davanja, osećanja. Ciljevi se sukobe sa tuđim ciljevima, jer su proizvodi nečije ambicije da se bude najbolji, da se bude najbolje, bez obzira i u odnosu na sve druge.U ciljevima, obilje drugih je pretnja, jer premalo ostaje za nas. Osoba sa ciljem se ne raduje uspehu drugih, jer misli da je premalo ostalo za nju. Osoba sa ciljem ne kontaktira one koji mu ne trebaju za cilj. Kada kažemo da smo životno bankrotirali? Kada smo ostali bez snova i bez ljubavi. Bez vere u ljubav - bez vere u sebe. Bolest je odsustvo nade i prevlast strahova. Snovi su ona dečja strana srca, potvrda da nada i dalje živi u nama. Pojačajte srce na glasno, pustite da treperi i lupa, slušajte mu ritam, radujte se životu koji je u vama. Dok imate snove, ništa nije izgubljeno, ceo svet i njegovo bogatstvo su pred vama.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


46

PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #45, DECEMBAR 2018.


47

REFRESH

YOUR CHRISTMAS TREE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


48

SANJAJTE UZ PRAZNIČNI DEKOR

PIŠE: DEJAN POPOV, PEJZAŽNI ARHITEKTA I DIZAJNER

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


49

PHOTO: PIXABAY.COM

počinju ranije. Planirajući i osmišljavajući spoljašnji prostor, terasu ili vrt, samostalno ili sa pejzažnim dizajnerom, možete dobiti mnogo. Pejzažisti često vode računa o zimskom aspektu vašeg eksterijera. Važno je da i tokom zimskih meseci vaša zelena oaza izgleda idilično i primamljivo. Koriste se zimzelene i četinarske vrste koje svojim habitusom, nijansama i teksturama, daju balansiran estetski doživljaj. Listopadne vrste, takođe, uz umešan raspored i poznavanje pojedinačnih karakteristika, mogu dati raskošne rezultate. Forma i raspored grana, boja i hrapaDekor vašeg životnog prostora, kafea, kom- vost kore, kasno jesenji aspekt lišća, samo su panije ili prodavnice, nije nužno težak i posao neke osobine koje se mogu uspešno impleograđen klišeima, ako prostor enterijera jedin- mentirati prilikom kreiranja eksterijera. Osim stveno povežete sa eksterijerom. Jednostavno o biljnim vrstama, pejzažne arhitekte brinu o je, deo prirode unesite unutra. Dobićete toplinu i popločanim površinama, materijalima, arhitekumešno kreirati nešto nesvakidašnje. Ovi koraci tonskim i dekorativnim elementima vrta i terase, Decembar. Doba godine kada svi sanjaju. Mašta, kreativnost i umetnost tada stupaju na veliku scenu. Toplina dekorisanog doma, miris sveže ispečenih kolačića, cimet u čaju, mekoća vunenog prekrivača, titranje plamena sveće i nežan odblesak belih pahulja sa prozora. Vreme je za zimske praznike. Sanjajte i onda kada dekorišete prostor u kom boravite, svoj dom, radno okruženje. Crpite inspiraciju iz okoline, prijatelja i ljubavi, prirode, lepih detalja i tekstura koje vas okružuju. Maštajte. Mnogo maštajte.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


50

PHOTO: PIXABAY.COM

kao i o njihovoj otpornosti i ponašanju tokom različitih vremenskih prilika. Ambijentalna i funkcionalna rasveta, nameštaj, opremanje i detalji, učiniće da pogled kroz prozor i tokom zime bude upečatljiv. Ključno je otvorenom prostoru dati ne samo ekološki, već i estetski doprinos, kroz različita godišnja doba. O svemu ovome pišemo upravo iz razloga što se inspiracija za dekor i praznični duh prikuplja iz onoga što nas okružuje. Novogodišnja i božićna dekoracija počinju upravo tu, u vašem vrtu, prilazu kući, na terasi. Taj prostor je jednako važan za čarobne praznike, a ukrašavajući ga, kasnije, iz bašte ulazimo unutra, i sa svim elementima koje smo prikupili tu, na otvorenom, kreiramo dekor enterijera. Mogućnosti su brojne, potrebni su samo mašta, snovi i pomalo ideja i volje. Budite maštoviti i iskoristite prirodne elemente koje ste sakupili iz vrta za vašu nezaboravnu dekoraciju. Osim samih biljaka, kasno jesenje

funkcionalno i estetsko orezivanje drveća i žbunja može vam dati pregršt materijala. Upotrebite grane i gračice, panjeve, osušite listove, cvetove i plodove. Osim jelki i borova, koji su nezaobilazni za dekoraciju, zanimljivi za gajenje u posudama i dekor su i varijeteti Ilex aquifolium - zimzeleno božićno drvo, kugle šimšira i tise, hrizanteme, Aucube, poluzimzelene Nandine ili Lonicere, Euphorbia pulcherrima - božićna Zvezda, puzavice bršljana, žbunaste Skimmia, Azalea i Prunus lauroerasus - lovorvišnja. Razmislite i o tome da citrusi i mediteranske vrste, koji su tokom toplih meseci na vašim terasama, mogu biti pogodna dekoracija. Tokom zimskog perioda, unesite ih na svetlo, nešto hladnije mesto u enterijeru ili staklenoj bašti, i osnova vašeg prazničnog ukrašavanja je tu. Dodajte malo svetiljki po stablu masline ili limuna, orežite po koju grančicu, i uz plodove citrusa, napravite aranžman u plitkoj posudi. Vaš vrt ili ozelenjena terasa nude rezani materijal koji nastavlja svoj život kroz

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


51

aranžmane, vence, girlande, različite stone ili podne dekoracije. Igrajte se i sanjajte uz crvene i narandžaste grane varijeteta Cornusa, grane različitih četinara, izuvijane skupturalne grane Cornus contorta, plodove likvidambra, albicije, mini tikve ili nara, suve loptaste cvetove hortenzije, bele grane breze, grančice sa listovima Hedera, kotoneastera ili eukaliptusa, osušene dekorativne trave - posebno Miscanthus, razne šišarice, grančice viburnuma ili ruzmarina. Mogućnosti prazničnog ulepšavanja su nebrojene i šarenolike. Svakako, ne treba preterivati, i u željenom prostoru se odlučite za mesta koja su najvidljivija, i uz to najmanje remete svakodnevno funkcionisanje korisnika. Odlučite se za centralni motiv, temu ili boju, koja će se prožimati kroz celokupan dekor i, samim tim, kreiraćete ambijent koji je pre svega ugodan, ali i nesvakidašnji. Izaberite, na primer, da ukrasite ulaz i centralno drvo četinara u sobi. Uz girlande u prozoru, vidljivi mali dekorisani kutak na terasi i jedan aranžman na trpezarijskom stolu, biće sasvim dovoljno. Pozicije dekora koje će oplemenjivati vaš prostor su razne. Slobodno se opustite i sanjajte i kada su one u pitanju. Dekorišite drvo napolju, vaši susedi i prolaznici biće oduševljeni, a pogled kroz prozor jedinstven. Nije potrebno previše ukrasa, odlučite se za one upečatljive i većih dimenzija, dodajte široke trake, napravite mašne i postavite svetiljke. Ukoliko želite nešto još zanimljivije, sve ovo možete uraditi i na velikom listopadnom drvetu. Džinovske kugle, trakama obešene o grane, uz par lampiona, daće novo zimsko ruho vašem drvetu bez lišća. Ulaz u vaš dom, poslovni prostor ili restoran, jeste ono što ostavlja prvi utisak. Poželjno bi bilo da taj utisak bude čarobno dobar. Dovoljno je par većih posuda za biljke u koje ćete zasaditi lopte šimšira ili tise različitih veličina. U više manjih saksija, postavite hrizanteme ili skimije. U sličnim posudama, možete i od debljih grana, preostalih od orezivanja u vrtu, napraviti aranžman. Uz to, dodajte par različitih podnih lanterni sa svećama, ili ih jednostavno do vrha napunite novogodišnjim kuglama. Ne zaboravite venac na ulaznim vratima. Svim vašim posetiocima, i krajnje jednostavan venac, izmamiće osmeh na lice. Ukrasite enterijer nezaobilaznim okićenim prirodnim četinarom. Ukoliko je moguće, potrudite se da kupite jelku ili bor

sa busenom adekvatne veličine kako biste, nakon praznika, biljku zasadili u vrtu, ili presadili u veću posudu na terasi. Uz centralnu poziciju namenjenu novogodišnjem drvetu, aranžmani, venci i girlande, takođe, mogu biti interesantan i raskošan dekor unutra. Ne opterećujte se da sve bude previše uredno i precizno – prirodan izgled je ono što je u trendu. Sve treba da bude neobavezno, čupavo, neopterećujuće i nenametljivo, a opet bogato i impozantno. Postavite grane da nonšalantno vise sa omiljene komode ili kamina, dodajte nekoliko plitkih posuda sa narcisima, kukurekom ili amarilisom. Sve to upotpunite sa malo prirodne mahovine i pokojim panjem i debelim svećama. Za aranžmane koristite razne grančice uz štapiće cimeta, zvezdasti anis i pečene kolačiće od đumbira. Mirisi su isto važni. U čvrstu koru pomorandže zabodite štapiće karanfilića, kreirajte šare i ovo će postati jedinstvene mirisne kugle. Svakom dekoru koji osmislite, dodajte po koji ornament i ukras, drveni, metalni ili stakleni, i dobićete toplinu o kakvoj sanjate. Prozor i ono što se vidi kroz njega su isto tako interesantne pozicije novogodišnjeg i božićnog dekora. Postavite tamnozelenu girlandu po dnu prozorskog okvira i po njoj pobacajte srebrno, zlatno i bronzano ofarbane sušene plodove tikve, kruške ili nara. Sasvim dovoljno za praznični ugođaj. Ne zaboravite i figure, jer su one posebno zanimljive i daju specifičnu čar dekoru. Veliki drveni krcko oraščić, metalna žičana zvezda obmotana lampicama, oblici siluete jelke ili irvasa od drveta, pružiće magičan pogled iz topline doma, ali isto tako i prolaznicima sa ulice. Na terasi ili tremu koji vode iz dnevnih prostorija, uredite kutak za vas i vaše najbliže. Fotelje napolju mekanim toplim krznenim prekrivačem, uz priručno metalno ognjište sa založenim drvima, postaće vam omiljeno mesto za ispijanje čaja ili kuvanog vina. Upotpunite sve šarmom složenih cepanica drva i pokojom lanternom sa upaljenim svećama. Na kraju, zimski praznici i jesu tu da bismo se radovali, uživali u lepom i sanjali. Sanjamo neke nove uspehe, zagrljaj i poglede voljene osobe, ušuškanost i toplinu porodičnog doma, prava i iskrena prijateljstva, osmehe i radost, zaboravljene tuge i neotkrivena mesta i horizonte… Praznična atmosfera i ambijenti su upravo tu da dodatno potpomognu snove.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


52

PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #45, DECEMBAR 2018.


53

REFRESH

YOUR MAGIC

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


54

EIN BRIEF AN DAS CHRISTKIND

VON: CHRITINA CZETTL Dezember ist für mich eine der schönsten Zeiten des Jahres! Da werden Kekse gebacken, Häuser und Wohnungen geschmückt, Adventskranzkerzen angezündet, Weihnachtslieder gespielt, romantische Weihnachtsspielfilme angeschaut und auf Weihnachtsmärkten flaniert. Klingt kitschig? Ist es auch, aber ich liebe Kitsch! All diese Dinge dürfen in der Vorweihnachtszeit für mich nicht fehlen. Aber da gibt es eine Sache, die für uns Erwachsene an Wichtigkeit verloren hat, in der Kindheit jedoch von großer Bedeutung war: der Brief ans Christkind oder den Weihnachtsmann! Da gab es die EINE Sache, von der man geträumt hat! Genau DAS war es, was man unterm oder neben dem Weihnachtsbaum sehen wollte. Man hat sich als kleines Mädchen oder kleiner Junge vorgestellt, wie es wohl wäre, das Paket auszupacken und SEIN Geschenk in den Händen zu halten, wie es sich anfühlen wird und man hörte förmlich sich selbst vor Freude lachen. Man wusste genau, wie man die kommenden Tage darauf mit dem Geschenk spielen wird und was man alles damit machen kann. Und dann war es soweit – der 24.12., der Weihnachtstag, Heiligabend – ein nie enden wollender Tag. Man konnte kaum die Bescherung erwarten, um zu sehen, ob (in mei-

nem Fall) das Christkind doch genau das gebracht hat, was man sich gewünscht hat. Wie groß waren die Freude und das Glück, genau das Spielzeug in den Händen zu halten, was man 4 Wochen zuvor in einem Brief vermerkt hatte! Das Leben war schön! Das Leben war magisch! Aber nicht für alle Kinder dieser Erde. Wie viele Kinder haben ihre Wünsche und Träume auf Papier gebracht und nie das Spielzeug erhalten, das sie sich so sehr gewünscht hatten? So ist das Leben: die einen Kinder erfahren, dass sie das, was sie sich aus vollstem Herzen wünschen, in Erfüllung geht, während die anderen Kinder irgendwann ihre Hoffnungen und Träume aufgeben. Doch dann gibt es da noch eine dritte Kategorie, Kinder und später Erwachsene, deren Träume zwar anfangs nicht erfüllt wurden, sie jedoch nie an ihren Träumen gezweifelt haben und so lange an ihren Träumen und Wünschen gearbeitet haben und auch Niederlagen einstecken mussten, bis sie schließlich doch in Erfüllung gegangen sind. Joanne K. Rowling z.B. konnte sich ihren Traum als Kinderbuchautorin trotz einiger Absagen durch diverse Verlagshäuser verwirklichen und wurde so fast über Nacht zu Multimillionärin. Ob einem ein Traum zum Multimillionär macht

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


55

mann abschicken: Zuerst reinige deinen Energiekörper von negativen Anhaftungen/Gedanken, indem du über den Scheitel positive, silber- oder goldfarbene Energie bis in den Bauchraum einatmest. Über den Hara – Punkt (zwei Zentimeter unter deinem Nabel, 3-4 cm in der Tiefe) atmest du wieder aus und wäscht sozusagen sämtliche Toxine mit der Ausatmung aus dem Körper aus. Dies solltest du mindestens dreimal wiederholen, kann auch ruhig bis zu 10mal sein. Solange, bis sich ein Gefühl von Erleichterung einstellt und keine hindernden negativen Energien in deinem Körper vorhanden sind. Wenn du dann soweit bist, visualisierst du dein Symbol über deinem Kopf, verschließt den Hara – Punkt, atmest aber trotzdem noch goldene oder silberne Energie bis in den Bauchraum ein, sammelst sie mit jedem Atemzug und füllst deinen Körper bis zum Hals mit dieser positiven Energie. Dann nimmst du einen tiefen Atemzug und schießt beim festen Ausatmen (über den Mund) förmlich die gesamte Energie aus deinem Körper über deinen Scheitel (inklusive deinem Symbol!) hinaus ins Universum. Schieße deinen Brief weit hinaus bis hin zum Christkind oder dem Weihnachtsmann! Das was nun nötig ist, ist das Vertrauen, dass dir das Universum in der Verwirklichung deiner Träume hilft, und wenn es dir z.B. „zufällige“ Begegnungen mit Menschen beschert, die dir auf deinem Weg weiterhelfen können, dann pack die Gelegenheit beim Schopf und mach den ersten Schritt. Schritte sind wichtig, denn wenn sie auch noch so klein sind, damit kommst du voran. Sie führen dich zu deinem Traum. oder nicht, sei nun mal dahingestellt – wichtig Thema der Dezemberausgabe ist, dass Träume ist, an seinen Träumen und Wünschen festzu- nicht Bankrott gehen können. Wenn wir an unhalten, mögen sie noch so klein oder groß sein seren Träumen festhalten, an ihnen arbeiten, oder noch so verkehrt in den Augen anderer. können sie früher oder später in Erfüllung geWie wäre es, wenn du dich dieses Jahr zur hen! Ich habe letztens einen Weihnachtsfilm Vorweihnachtszeit wieder hinsetzt und einen gesehen, in dem eine junge Frau ihrem Vater Brief an das Christkind oder den Weihnachts- vorgeworfen hat, dass er ihr nie dieses EINE mann schreibst? Puppenhaus geschenkt hat, als sie klein war. Was würde dort auf dem Papier stehen? Und dann am Weihnachtsmorgen stand unter Was ist dir, genau dir, wichtig im Leben? dem Weihnachtsbaum genau DAS Haus, was Wenn es den Weihnachtsmann wirklich geben sie sich immer gewünscht hat. würde, was würdest du dir wünschen? Ich habe mir immer als kleines Kind einWoran würdest du erkennen, dass dieser en Opa gewünscht und dieses Jahr habe ich Wunsch in Erfüllung gegangen ist? Was wäre ihn kennengelernt! Für mich ein magischer anders in deinem Leben? Weihnachtsmoment Anfang Juni 2018! I love Überlege dir auch, welche konkreten Schritte u, Opa! du unternehmen könntest, damit du deinem Traum näherkommst. Gib diesem Traum bzw. deinem Brief ein Symbol und durch folgende Übung kannst du deinen Brief an das Christkind oder WeihnachtsE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


56

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


57

REFRESH

YOUR STORY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


58

TI I ON PIŠE: MILUTIN OBRADOVIĆ, SLIKAR

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


59

PHOTO: PIXABAY.COM

TI: U nestalom nije sve prestalo. Ja te ne mogu ubjediti da povjeruješ u to, ako sam sebi oči ne otvoriš. Ne zna pucanj kad je slavlje slavio, a kad je nečiji život ubio. Što si vucarao kofer kada si odlazio odavde, a sad si se vratio sa tom jeftinom najlon kesom u ruci? Zašto si se uopšte vraćao, kad se umalo nisi zakleo da nikad više nećeš poželjeti čak ni na slici da vidiš ovu nedođiju, a kamoli da se vratiš u nju? Sjećam se, umio si sa slovima. Bio si vješt da napišeš i u stih da sročiš slova. Jednom si obećao, doduše sebi u bradu, ali si rekao da nećeš ni pomišljati na ovo mjesto sve dok onaj kofer ne bude pun puncijat knjiga koje ćeš ti napisati. I kako ćeš kofer po nekom poslati da ga donese. I kako će taj neko iz njega izvaditi sve te tvoje knjige, pa iz njih svaku stranicu počupati da ih vjetar raznese po udolini ovog sela, jer su se sve tvoje knjige, kako si i sam rekao, uselile u tvoju dušu baš u ovom selu, a prije tvog odlaska u svijet. A vidi te sad... Mokar, pokisao, a nebo kap kiše nije dalo - evo će sad ravno šezdeset sedmi dan. Odakle ti samo takav izgled kojim si napunio moje oči? Zaludno se preslišavaš i ćutiš. Za ovo vremena koliko te ovdje nije bilo, mogao si stići do Božijeg sna, a ti crni kukavče stiže samo dovde.

ON: Ja sam putovao u svojim knjigama. A ovaj svijet, o kojem ti pričaš, u njemu sam samo jedan korak napravio. U njemu sam sretao ljude koji slave čudne praznike i nose ugašene svijeće, koje čuvaju da se ne upale ako nešto požele ili Boga zamole da im se te želje ostvare. Ja sam se novog tereta oslobađao, da bih svoj stari teret uvijek sa sobom nosio. A ovo što nosim u ruci - to nije kesa, iako liči na nju. To je ona moja fioka iz kredenca, u kojoj sam držao hartije, olovku i djedovu britvu za kalemljenje voća, ako se sjećaš, samo što sada umjesto pravih fioka ima najlonske ručke. Kofer je odavno donijet i zakopan pored puta, tamo kod Momovog voćnjaka, u hladovini, između dva velika hrasta. U njemu jesu moje napisane knjige i ništa nisam slagao. To je mjesto odakle sam poslednji put mogao da bacim pogled na ovo selo. Sada to mjesto ima spomenik koji sam sabio u onaj stari kofer, jer Bog istinu traži tamo gdje je nema. U nestalom nije sve prestalo i nije nikada ni napušteno, ni prepušteno, nekom ko to ne zaslužuje. Ne leži čudo u čudu, već u načinu kako se čudo proživljava vidi i kako se čuje. Kako misliš da sam se ja sada ovdje vratio, kada ja gdje god da sam bio, bio sam ovdje. U bijelom svijetu sam robovao svojim javama. Ovdje ću biti kralj svojim snovima i ne treba mi ni izgubljeno, ni dobijeno. Napokon sam od svih lutalica i izgubljenih duša uzeo sve njihove tuge i u njima na ovom mjestu postao srećan za sve njih.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


60

FOTO: STEVAN ALEKSIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


61

REFRESH

YOUR FILM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


62

NE SMEMO PRESTATI DA SANJAMO

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


63

STEVAN ALEKSIĆ, SCENOGRAF, JUGONOSTALGIČAR, KOLEKCIONAR, ZALJUBLJENIK U FILM I PLAKAT. NAKON SREDNJE ŠKOLE ZA DIZAJN, UPISAO JE FAKULTET PRIMENJENIH UMETNOSTI, ODSEK ZA SCENOGRAFIJU, KOJU DANAS PREDAJE NA FAKULTETU. ČOVEK KOJI VOLI I ŽIVI FILM. VREDAN, KREATIVAN, NOSTALGIČAN, OŽIVLJAVA FILMSKE JUNAKE DA NE PADNU U ZABORAV, KROZ PLAKATE NAS POZIVA DA MOŽDA OPET POGLEDAMO FILMOVE NA KOJIMA SMO ODRASLI.

DA LI JE DANAS IN BITI JUGONOSTALGIČAR? Ne pripadam onima koji posrnu za masom, te ne mogu tvrditi sa sigurnošću šta je sve danas „IN“, a šta „OUT“. Među prijateljima, pripadnicima moje generacije, ima dosta jugonostalgičara, pravih i iskrenih. Da bi čovek mogao reći da je „jugonostalgičan“, mora ga istinski nešto vezivati za taj, ne tako daleki, period u vremenu i prostoru. Moju generaciju i te kako vezuje, a naše roditelje, pa zatim bake i deke, koji se borili i gradili bivšu zemlju, njima je tek u krvi. Sasvim je sigurno da je bivša zemlja imala dosta šupljina koje su je koštale, ali moja pažnja usmerena je isključivo na segmente koji su bili zdravi. Period srećnog detinjstva, do raspada zemlje, ostavio je snažan pečat. Bili smo ušuškani i bezbrižni i uživali u kvalitetnim stvarima, koje su nam duboko urezane u svest, jer su bile valjane. Počevši od kućnog vaspitanja, izuzetnog igranog programa na TV ekranu, osnovnog školskog obrazovanja, duha i prijateljstva. Naivnost, neiskvarenost, prave vrednosti i uloga porodice. Dobra muzika, filmovi, kultura i umetnost toga doba. Percepcija sveta i čovečnost. Bila je to velika zemlja u svakom smislu. Te zemlje odavno nema. Moj rad jeste omaž tom vremenu, koje je neminovno bilo bolje. Rođen sam u SFR Jugoslaviji i ponosan sam zbog toga. Pripadam pretposlednjoj generaciji pionira. Juga je bila predivna ideja, koja se meni od vajkada dopadala. Jugoslovenski film oličenje je same Jugoslavije, zemlje u pos-

leratnom kovitlacu, usponu, utopističkoj zavesi, udarnički nastrojenom narodu i mudroj propagandi druga Tita, velikog zaljubljenika u sedmu umetnost. Ogromna i moćna zemlja svih naroda i narodnosti iznedrila je nezaboravne reditelje, glumce i glumice, scenariste, snimatelje, koji su ostavili neizbrisiv trag na filmskom platnu i ostavili u amanet bogatu riznicu sjajnih ostvarenja - za neke od njih može se reći da su danas nedostižna i stoje rame uz rame sa holivudskim filmovima toga doba. Sa izgradnjom filmskog studija u Košutnjaku, počinje istorija YU cineme. U današnje vreme, vidno je prisutna želja da se povrati kvalitet filmskog sadržaja, evociranje uspomena na prošla vremena, samim tim retro estetika je neizbežna kao važan faktor u transponovanju kroz vreme i način da se vrate sve valjane stvari, a meni se to veoma dopada kao nekome ko je veliki nostalgičar. TVOJA TAČKA FOKUSA JE CRTANJE VAŽNIH FILMSKIH SCENA, KADROVA. NA OSNOVU ČEGA IZDVAJAŠ/BIRAŠ ODREĐENE SCENE? Moj omiljeni segment jeste crtanje važnih scena, kadrova, takozvani prostorni koncept art, odnosno udaranje temelja u scenografskom poslu. Kada pažljivo pročitam scenario ili književno delo po kome je planiran film, prvenstveno se fokusiram na suštinu, na centralna zbivanja, koja u meni probude maštu. Vidim jasno slike, atmosferu u kojoj se odvija radnja,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


64

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


65

u kojoj ima pregršt zanimljivih događanja, te vapi za likovnim opisom. Istraživanje prostora u službi filmskog dela slično je detektivskom poslu. Što više informacija pružiš o jednom periodu u kome se odigrava priča, o okolini u kojoj jedan karakter diše, time potpomažeš ubedljivosti i verodostojnosti dela, likovno objašnjavaš emotivno stanje karaktera u datoj vremenskoj liniji, u prostoru koji ga okružuje saznajemo kakav je on čovek. Od epohe do naučne fantastike, vizuelizacija je ključna. Pravljenje skica, crtanje i kolorisanje je najlepši proces. KOLEKCIONAR SI MNOGOBROJNIH FILMSKIH PLAKATA, KOJI SU SE NALAZILI PO BIOSKOPIMA ŠIROM JUGOSLAVIJE. KAKO SI DOLAZIO DO NJIH I ŠTA SVE IMAŠ U SVOJOJ KOLEKCIJI? Posedujem preko 1000 originalnih filmskih plakata, koji su visili u bioskopima širom bivše Jugoslavije. U arhivi su plakati domaćih filmova i stranih, holivudskih, a posebno volim ilustrovane primerke plakata za partizanske epopeje kao što su “Bitka na Neretvi”, “Partizani”, “Dvoboj za južnu prugu”, “Vrhovi Zelengore”, “Devojački most”, “Užička republika”. Pažljivo ih čuvam, jer među njima ima zaista retkih, koji se više nigde ne mogu pronaći. Družim se sa nekoliko kolekcionara koji su dosta stariji od mene, razmenjujemo duplikate i sećamo se dobrih filmova kroz priču o starim vremenima. Kolekcionarstvo je dosta skup hobi, koji zahteva upornost, istrajnost u pronalaženju, spremnost da se često plate visoke cene određenih rariteta. Takođe, učestvujem na aukcijama pojedinih sajtova koji se bave prodajom plakata, tako da postoji i posebna radost kada se nadmećete sa ostalim kupcima, ko će biti spreman da ponudi veću cenu. Veoma mi je važna arhivistička priroda predmeta i sitnica.

gledaoce kroz portal u fantastični svet. Filmske zvezde na ilustrovanim plakatima dobijaju potpuno novu dimenziju, njihova uloga je pojačana, akcentovane su sve njihove karakteristične crte i harizma. Cilj dobro ilustrovanog plakata jeste da glavne glumce prikaže kolosalno, moćno, kako bi im se dodatno divili u ulozi koju igraju. Plakat je jedan od instrumenata koji dobre glumce pretvara u ikone za sva vremena. Ukoliko se doda i adekvatno okruženje, naglašena atmosfera i akcija, uz dobar izbor fonta koji pomaže naslovu filma, to je definitivno uspešan marketinški potez i vredno umetničko delo, kakvo poželimo uramljeno na zidu. Filmski plakat nikako nije prevaziđen, on se lagano vraća na velika vrata u filmskim studijima, koji shvataju njegovu važnost i dugu tradiciju. Istorija filmskih plakata je bogata, te se kroz nju pomaljaju veliki umetnici, veterani kao što su Drew Struzan, John Alvin, Bob Peak, Richard Amesel. Ovi sjajni artisti su u periodu sedamdesetih i zlatnih osamdesetih godina bili najproduktivniji i ostavili pečat svojim besmrtnim ilustracijama za čuvene filmove u riznici kinematografije. DIZAJNIRAŠ PLAKATE DOMAĆIH FILMOVA IZ PROŠLOG VEKA. DA LI IMA NEŠTO OD DIZAJNA NOVIJIH FILMOVA?

Svi plakati koje sam do sada kreirao bili su izazov, svaki na svoj način. Želim da pomenem nekoliko plakata za TV seriju “Senke nad Balkanom” - to je savremeni produkt glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, a ja sam postao veliki fan ovog ostvarenja i ilustrovao sam plakate, koji su naišli na sjajnu reakciju svih glavnih glumaca serije, na čelu sa Bjelogrlićem, koji sada poseduje primerke mojih kreacija. Naravno da želim da radim plakate za dolazeće filmove mladih autora, kao i velikih reditelja koji spremaju nešto novo. Radujem se unapred dolazećim poduhvatima. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da radim plakat za kratak Osećaj koji se rađa u trenu kada se pod rukom dokumentarni film mladog reditelja Gorana Nioseti tekstura starog papira printanog plaka- kolića, pod nazivom Oni žive. Ovo malo, retro ta pre nekoliko dekada je neverovatan. Miris delo, govori o video-klubovima i poslednjoj geodređenih memorabilija jeste instant povratak u neraciji koja je posećivala ta uporišta, svetilišta prošlost, u bezbrižna vremena, trenutke srećnog filma. Uživao sam kreirajući plakat koji potpuno detinjstva. Za predmete se vezujem, jer oni odiše erom VHS kaseta. su čuvari tajni, mnogih lepih priča, okidači su sećanja na naše bližnje, od kojih smo nasledili KAKO IZGLEDA SAM PROCES CRTANJA neprocenjive uspomene na jedno vreme koje se PLAKATA? više nikada neće vratiti. Tehnika kojom kreiram filmske plakate je digiI SAM DIZAJNIRAŠ PLAKATE. ZNAČAJ PLAKATA talna. Putem kompjutera, digitalne Wacom table KAO MEDIJA U 21. VEKU - DA LI PRIPADA OLD i olovke u Photoshop programu, crtam i koloFASHION MEDIJU? ŠTA ZA TEBE PREDSTAVLJA rišem plakat, koji prethodno osmislim u svojoj PLAKAT 50 X 70 CM? glavi, zatim pogledam film za koji radim plakat da se podsetim i izvučem karakteristične kadroFilmski plakat je prvi susret publike sa filmom ve, u kojima glumci imaju specifične izraze lica koji će gledati u bioskopu, prvi udar na čula pos- kakve pamtimo, zatim napravim kompoziciju. matrača, stoga on mora da pruži ruku i povede Definišem poze glavnih aktera, atmosferu i ko-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


66

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


67

lorit. Proces crtanja jednog plakata traje od 7 do zajniranja svetova za potrebe filma je Syd Mead, 10 dana. Kada je plakat završen, šaljem ga na koji je glavni i odgovorni majstor vizuelizacije štampanje u formatu 50 x 70 cm. „Blade Runnera“. Način na koji je on razmišljao tih davnih dana i prenosio svoje ideje na papir je KOLIKO PUTA POGLEDAŠ FILM PRE SAME impresivan. Njegove vizije su zauvek oživljene IZRADE PLAKATA? u ovom jedinstvenom ostvarenju pod rediteljskom palicom velikog Ridlija, uz neprevaziđene Filmove za koje sam kreirao plakate gledao sam muzičke kompozicije, koje je kreirao Vangelis. nebrojeno puta, mogu reći da znam replike na- Nastavak priče, nakon više od 30 godina, pod pamet i uživam u njima, no nije naodmet obnavl- nazivom „Blade Runner 2049“, u režiji Denisa janje gradiva. Pred sam čin kreiranja, pogledam Villeneuvea, takođe je ostavio veliki utisak na film kako bih definitivno odlučio koje ću frejmove mene, jer je uspeo na određeni način biti eksizdvojiti kao uzorke po kojima ću ilustrovati. tenzija originala. DA LI JOŠ GLEDAŠ FILMOVE NA VHS KAKO PUBLIKA REAGUJE NA TVOJ VIZUELNI, KASETAMA? KREATIVNI, UMETNIČKI IZRAZ? Sačuvao sam oko dve stotine originalnih VHS Stekao sam dosta poštovalaca ovog projekta kaseta sa kultnim filmovima, neke su i dalje ne- vraćanja slave filmskom plakatu. Izuzetno sam raspakovane, a kupljene su 80-ih i 90-ih godina zadovoljan kako reaguju kolege, prijatelji i ljudi u New Yorku, takođe tu su i izdanja nekadašnjih koji prate moj rad. Svi se slažu oko ideje čuvanja domaćih distributera Tuck Vision, M Export-Im- sećanja na kultne filmove. Veoma mi znači što port, First Production i ostalih. Svake godine su značajni filmski autori videli moj angažman i posvetim određeno vreme u kontrolisanju ka- pohvalili projekat. Imao sam čast da se sretnem seta, čišćenju video playera i organizujem sebi sa mnogim rediteljima, scenaristima kultnih osveče gledanja omiljenih VHS naslova, koji me tvarenja jugoslovenske kinematografije i sa njivraćaju u detinjstvo. Skoro sam puštao čuveni ma evociram uspomene na zlatan period filma. film „GUNISI“, u pitanju je originalno izdanje nekadašnjeg Jadran filma iz Zagreba. U PREDSTAVI KOKANA MLADENOVIĆA „KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD“ IZDVAJAM CITAT, KOJI FILM JE TVOJA BIBLIJA U VIZUELNOM KOJI JE I TEMA DECEMBARSKOG BROJA RYL SMISLU I ZAŠTO? MAGAZINA - „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD BANKROTIRAJU”. KAKO TI VIDIŠ I SNOVE I Fantastika nije oduvek bila polje mog interes- DA BANKROT? ovanja, no kada sam prvi put pogledao film BLADE RUNNER (1982) Ridlija Skota, to je bila Svaki veliki san počinje sanjarenjem. Umetnici ljubav koja se samo proširila. Taj film smatram u sebi imaju snagu i strast da dosegnu zvezde, remek-delom kinematografije. To je SF noir, koji menjaju svet svojim kreacijama. Verujem u moć je ostavio ogroman uticaj na sve filmske autore snova, vizije koje pokreću planetu. Ne smemo da do danas, uticaj u domenu ne samo fantasti- prestanemo da sanjamo. Volt Dizni je rekao: „Svi ke na filmskom platnu, već i umetnosti uopšte, naši snovi se mogu ispuniti, ako imamo hrabrodizajna i vizuelizacije. Taj film jeste distopijs- sti da ih pratimo.“ Ako se držimo ovog recepta, ka slika vrlo realne budućnosti i snažna poruka gledajući uvek napred, za bankrot mesta nema. čovečanstvu. Meni kao vizuelnom umetniku je uvek zanimljivije da stvaram futurističke pre- dele, neobične arhitektonske građevine, druge galaksije. Jedan od mojih uzora u domenu di-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


68

PHOTO STORY

LONELY PLANET PROGLASIO NOVI SAD ZA JEDNU OD NAJBOLJIH SVETSKIH DESTINACIJA U 2019. GODINI Turistička organizacija Srbije ima veliko zadovoljstvo da objavi da je Novi Sad od strane čuvenog vodiča i magazina Lonely Planet proglašen jednom od najboljih svetskih gradskih destinacija za turizam u 2019. godini. Novi Sad, kao Evropska prestonica mladih 2019. i Evropska prestonica kulture 2021., dobija i priznanje Lonely Planet’s Best in Travel 2019 - dugo očekivane i poželjne kolekcije najboljih turističkih destinacija na svetu koje nude nove trendove i iskustva turistima u narednoj godini. "Elegantan i opušten, Novi Sad dolazi u centar pažnje turista, uprkos svom statusu drugog po veličini grada ", kažu sa ushićenjem i u Lonely Planet-u. Nezaboravna iskustva u gradu preporučena od strane eksperata Lonely Planet-a uključuju kako provođenje opuštenog popodneva na peščanoj plaži Štranda i u zelenom raju Ribarskog ostrva, tako i uživanje u gastronomskoj zabavi u tradicionalnoj vojvođanskoj kafani. Tom Hall, glavni urednik Lonely Planet-a, rekao je: "Novi Sad dolazi na svoje i s pravom prima globalno priznanje. Pošto je grad Evropska prestonica mladih 2019. godine, Donji grad Petrovaradinske tvrđave će biti podmlađen, dok je nekadašnja zapuštena Kineska četvrt pretvorena u oblast alternativne kulture. Dodajte na to novosadsku izuzetnu austrougarsku arhitekturu, kao i niz vrednih galerija, muzeja i pozorišta i lako je videti zašto je ovo postala destinacija koja se mora videti.” Novi Sad je zauzeo treće mesto na listi najboljih gradskih destinacija u 2019. godini. „Izuzetno smo ponosni na Novi Sad i novo međunarodno priznanje koje dobija kao turistička destinacija“. Nakon dugogodišnje promocije koju su partnerski vodile Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada, kao i ranije osvojenog priznanja Serbia best in travel 2015, Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije je dodala: „Za sve nas ovo je kako priznanje za pozicioniranje Novog Sada u prethodnom periodu, tako i podstrek za dalje promotivne aktivnosti kako bismo u Srbiju doveli što veći broj turista“. Lonely Planet je vodeća turistička medijska kompanija i svetski brend turističkog vodiča broj jedan, koji pruža inspirativne i pouzdane informacije za sve kategorije putnika još od 1973. godine. Tokom protekle četiri decenije štampano je preko 145 miliona vodiča. Lonely Planet se može naći na lonelyplanet.com, i ima 14 miliona pratilaca na Facebook-u (facebook.com/ lonelyplanet), Twitter-u (@lonelyplanet), Instagram-u (instagram.com/lonelyplanet). FOTOGRAFIJE NOVOG SADA: VOJISLAV STANIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


69

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


70

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


71

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


72

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


73

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


74

PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #45, DECEMBAR 2018.


75

REFRESH

YOUR ART

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


76

ALEX KOKO

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IKA JANKOVIĆ ALEKSANDRA KOKOTOVIĆ JE ROĐENA U SARAJEVU, ŽIVELA U BEJRUTU, SAD, LONDONU I BEOGRADU. DIPLOMIRALA JE MODNI DIZAJN NA ACCADEMIA DEL LUSSO. BAVILA SE ORGANIZOVANJEM KULTURNIH I MODNIH DOGAĐAJA U SAD. DESET GODINA JE VODILA SOPSTVENU MODNU AGENCIJU IEVE MODELS, SA SEDIŠTEM U LONDONU. BILA JE VLASNICA I IZDAVAČ LIFESTYLE MAGAZINA U BIH. ALEKSANDRA KOKOTOVIĆ IMALA JE SVOJU PRVU SAMOSTALNU IZLOŽBU SKULPTURA I SLIKA „HIGGS BOSON“ U BEOGRADU.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


77

ODAKLE LJUBAV PREMA SLIKARSTVU?

da bih kratko nakon toga počela i da slikam.

Ljubav prema slikarstvu datira još iz nižih razreda osnovne škole, kada je nastavnica likovnog vaspitanja otkrila u meni potencijal i na suptilan način počela uporno da me forsira i prijavljuje na sve likovne konkurse, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

S obzirom na neko iskustvo i konstantan rad, ova izložba je bila prirodan sled.

Takođe, moj stric je divno slikao, crtao portrete, oslikavao ikone. Mama je izraženo volela umetnost. Redovno me vodila u muzeje, galerije, kupovala mi knjige o Pikasu, Da Vinčiju. Sve to zajedno je u meni formiralo poseban odnos prema umetnosti, posebno slikarstvu. KAKO SI DOŠLA NA IDEJU DA STANEŠ ISPRED PLATNA I KRENEŠ SA PROJEKTOM? KOLIKO SI DUGO RADILA NA NJEMU? Slikala sam kao dete dugo godina, svakodnevno.

KADA SAGLEDAŠ SVE U SEBI - DA LI JE OVO VRSTA ZAPISA DUŠE NA PLATNU? Slike su organsko tkanje umetnikovog bića, sadržaj njegove duše, evolucija emocija, Božji trag, koji je refleksija božanske tajne u nama. Svetovi koji se prožimaju u tebi, ljubav koja te vodi, doveli su te do tačke gde se kreativnost ili unutrašnja pobuna morala izraziti kroz boju, ram, stav. Ne bih rekla pobuna, jer sam oduvek u potrazi za spokojem. Moje biće usrećuje sklad. Za mene je sve ljubav. U likovnom stvaralaštvu pronalazim neki vid sigurnosti.

Zatim se desio rat, posle čega sam napravila dužu pauzu, ali sam sve vreme obitavala u društvu slikara, neprestano okružena podsti- O ČEMU GOVORE TVOJE SLIKE I SKULPTURE? ŽIVELA SI U SARAJEVU, BEJRUTU. DA LI TE cajem da i sama uzmem kist u ruke. ČESTICE MOGU DA PREDSTAVE I RAZORENO SARAJEVO I BEJRUT U PROŠLOSTI? Slikala sam u nekim navratima, ali sam se ponovo ozbiljno posvetila slikarstvu kada me je prijatelj, bez nagoveštaja, odveo u školu crtanja u Sam naziv izložbe, na svojevrstan način, poveŠumatovačkoj, znajući za tu moju naklonost i zuje apstraktno slikarstvo, metafiziku i savreljubav. Od tog momenta, nisam prestala crtati, menu nauku. Zajednička tačka za sve njih je E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


78

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


79

traganje za beskonačnošću u konačnosti, a to je nešto što, iskreno, mene jako privlači. Destruktivnost mi nije bliska, odnosno nije u prirodi mog karaktera, tako da su mi, recimo, Sarajevo ili Bejrut bili osnovna inspiracija, izvukla bih iz oba grada, kao i iz svojih iskustava nakupljenjih u njima, najlepše segmente sreće, radosti, ushićenja koje sam doživela, a koje i dalje pronalazim u, za mene, savršenim kucima oba grada, neobično za mene lepim ćoškovima, delovima ulica, zgrada, u prirodi i čestoj želji za povezivanjem prošlih vremena, sadašnjosti i budućnosti. ŠTA SE SVE SKUPI U DUŠI UMETNICE? PRE PAR GODINA, DIZAJNIRALA SI SVOJU MODNU MARKU KROZ TAŠNE, KOJE SU TOLIKO JEDINSTVENE I PREPOZNATLJIVE. Hvala ti. Tašne su bile pravi bum. Možda ću se opet pozabaviti tim u nekom trenutku života, jer zbilja uživam u tome. Volim torbice, pravo sam žensko i dok ih dizajniram, razmišljam o tome šta će žene u čijim se rukama nađu stavljati u njih.

ram. Ako imam pauzu u radu, onda bar renoviram stan ili pomažem nekom drugom u određenom kreativnom projektu. U suprotnom, osećam se pomalo prazno, usamljeno. TVOJ UMETIČKI PSEUDONIM JE ALEXA KOKO. Aleksandar Kokotović. Jedna polovina mene. Moj brat. On živi u Americi, gde je Aleks, te sam ja onda bila Aleksa. Koko je skraćenica mog prezimena, tako da dobijamo jedno jednostavnije ime, prikladno za moja umetnička i modna delovanja po svetu. TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA MLADENOVIĆA „KADA BI SOMBOR BIO HOLIVUD“ – JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU. O ČEMU SANJAŠ? OD ČEGA NE ODUSTAJEŠ?

Kao odgovor ću citirati našeg zajedničkog prijatelja, Milana Nikolića Izana: "Mit i magija plešu najlepši ljubavni ples sadašnjeg vreZamišljam ruku kako elegantno otvara tašni- mena, kada se u njega ulije bistrina mudrosti i cu, vadi svetlucavu kutijicu pudera sa ogleda- beskrajna večnost. Zato, sanjaj o ljubavi i po lom, osmehuje se. danu i po noći. Ne brini o njoj. Smej se u snu i veruj." Prisutna je konstantna potreba da nešto stva-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


80

PHOTO ANNA SERRANO

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


81

REFRESH

YOUR BOOK

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


82

BLACK LIGHT PIÅ E: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: ANNA SERRANO

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


83

MIOMIR PETROVIĆ, PISAC, PRIPOVEDAČ, DRAMATURG, PROFESOR, ERUDITA, BICIKLISTA, HUMANISTA. DIPLOMIRAO JE NA ODSEKU ZA DRAMATURGIJU NA FAKULTETU DRAMSKIH UMETNOSTI U BEOGRADU (1995), MAGISTRIRAO JE NA ODSEKU ZA TEATROLOGIJU NA FDU U BEOGRADU (1999) I DOKTORIRAO NA ODSEKU ZA INTERDISCIPLINARNE STUDIJE PRI REKTORATU UNIVERZITETA UMETNOSTI U BEOGRADU (2008).

lost, u nekoj vrsti pritvora u svom rodnom gradu, bez mogućnosti da napusti svoj Donjodorćolski kvart. Beograd dronova, nekoliko vrsti policijskih struktura, prisluškivanja i čipovanja... to je, dakle, scenografija "Blade Runnera" na naš način. I tu počinje priča koja se čita u izdahu.

NJEGOV NAJNOVIJI ROMAN „BLACK LIGHT“ ČITA SE U DAHU, OSVAJA IDEJOM, A REČ JE O DISTOPIJSKOJ VIZIJI NOVE EVROPE.

Mislim da je zadatak pisca da opominje na ono na šta ni on, ni njegovi čitaoci, možda ne mogu da utiču, ali na ono što on tako jasno, svakim bilom svojih nerava, oseća u sadašnjem vremenu. Zadatak pisca je pre da bude prorok, pa čak i lažni, nego da bude hroničar nečega što je istorija već verifikovala kao istinu. To je posao propagandiste. Naravno, svaka literatura je špekulacija, ali sazdana od postojećeg, realnog, fragmenata istinitog. Uostalom, zadatak književnosti nije da se bavi onim što se dogodilo (u ovom slučaju što će se dogoditi), već onoga što je moglo da se desi (u ovom slučaju onoga što će moći da se desi, "po verovatnosti ili nužnosti", kako to savetuje Aristotel). A da li to možemo da sprečimo? Mislite: hiper-egoizam, dehumanizaciju javnog prostora, debilnu političku korektnost, neravnopravnost građana sveta, odrođenost navodno demokratskih vlasti od naroda i problema... Na neki način, mislim da možemo. Za početak, moramo da delamo tajno, ali duhovno osvešteno, da se klonimo konzumerizma i da se svesno, u pola glasa, ali neprestano, podsmevamo liberal-kapitalističkim floskulama mainstreama. Sutra ćemo možda i mi "izaći iz ormara" sa svojim stavovima.

VAŠ NOVI ROMAN „BLACK LIGHT“ JE POLITIČKI ROMAN KOJI SE ČITA U DAHU. UDAHU ILI IZDAHU? To je dobro zapažanje, na kraju krajeva, nisam siguran koliko je "Black Light" zaista politički triler, a koliko je tužna egzistencijalistička pripovest, pisana u strukturi libreta za operu, koja nužno govori o politici. O pojedincu koji je uvek pod točkom istorije. Samim tim, mislim da se čita pre u izdahu, nego u udahu, jer svaka opera ima naročito apostrofiran patos, pročišćujuće mesto. Reč je o distopijskoj viziji nove Evrope, negde u ne tako dalekoj budućnosti i posledicama političkih reformi koje Evropa sprovodi od šezdesetih godina prošlog veka, preko onoga što početkom devedesetih tumačimo kao "Novi svetski poredak". U takvoj Evropi, podeljenoj na kantone, i u gradovima, podeljenim na kvartove, sa obesmišljenim građanima, koji više nemaju ni potrebu, a ni pravo da rade (jer ćemo svi biti izdržavana lica onoliko koliko to odrežu moćni), već se desio jedan pokušaj globalne revolucije koji je, donekle, propao. Nakon Kapitulacije na rtu Sunion, Oslobodilački front je pristao na primirje, planeta je podeljena na prostore na kojoj vlada Poredak i mnogo manje teritorije, koje su van njegovog domašaja. Koje su slobodne, ali haotične. To je pat-pozicija, u kojoj se, nakon sopstvene predaje, nalazi jedan od veterana pokreta otpora, bivši fizičar i stručnjak za svet-

ROMAN GOVORI O MOGUĆOJ BUDUĆNOSTI EVROPE KROZ MIKROKOSMOS JEDNOG BEOGRADSKOG KVARTA. FUTURIZAM IZBIJA IZ VAŠEG PERA. DA LI JE SMELOST PREDVIDETI BUDUĆNOST? OTO OLTVANJI JE NAPISAO DA ĆE SE BUDUĆNOST IZ OVOG ROMANA DESITI PREKOSUTRA, ŠTO ZNAČI DA JE VEROVATNO KASNO DA SE ONA SPREČI.

KOJU PORUKU NOSI VAŠ ROMAN? Već sam, čini mi se, odgovorio. Ali pisac ispisuje stotine i stotine stranica upravo zato što ne ume da kratko i jasno da odgovori na to pitanje sam sebi. Uostalom, onoliko je poruka tog romana koliko bude bilo čitalaca i njihovih slobodnih interpretacija. Umetnost je evokacija, a ne definisanje nečeg.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


84

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


85

DA LI JE PISANJE PISMA UPOZORENJA O JEZIKU? DA LI ON MNOGO STRAŠNIJE ZVUČI MOGUĆOJ BUDUĆNOSTI VAŠ STRAH IZAZVAN NA STRANOM JEZIKU, NEGO NA SRPSKOM? NE SAMO PIŠČEVOM MAŠTOM, VEĆ OZBILJNIM Zato što mislim da ćemo svi uskoro govoriti neki SAGLEDAVANJEM ČINJENICA? pigeon english da bismo se uopšte sporazumeMaštu pisca podstiče realnost, a ne tuđe fan- vali. Jedno poglavlje u romanu govori o tome da taziranje. I on tu realnost preobražava, artiku- je jezik jedan od elemenata suverenstva, nacioliše, ona postaje njegova fantazija, on joj daje nalnog, ali i ličnog. Peter Handke kaže u jednom racionalan oblik, ali to je uvek fantazija. Zatim, svom romanu: "Moj jezik me više ne razume." ta fantazija u duši čitaoca evocira neki drugači- Doživljavam to kao jedno od bitnijih egzistenji pogled u odnosu na realno stanje stvari, ali i cijalnih pitanja. Uostalom, već danas koristimo u odnosu na piščevu fantaziju. Želim da veru- više engleski nego druge svetske jezike, što je jem da književnost funkcioniše na takav način. sasvim prirodna stvar, jer je veći deo planete U mom slučaju je zaista tako. Kada čitam, ja anglo-atlanska kolonija. Ali izraz "black light" izoštravam svoj duševni i emocionalni "vid". Ne je, istovremeno, naučni termin koji govori o vrsti moramo se složiti sa piscem i obožavati njego- ultraljubičaste svetlosti, u rasponu od deset cevo delo. Dovoljno je to što nas neka umetnička lih na četrnaest stepeni herca do deset celih na dela pokreću na sopstveno delanje, uopšte nije sedamnaest stepeni herca, koja stimuliše visoneophodno da se složimo. Polja duševnog i du- koenergetske fotone kako bi davali pun kvalitet hovnog su danas pod velikim pritiskom, knjiže- prirodnog, sunčevog svetla u uslovima večnog vnost nam pomaže da o svetu malo i mislimo, u mraka. Dakle, black light je i veštačko oživljatišini, a ne samo da u njemu učestvujemo, iako vanje živog, organskog sveta. nas potrošačko društvo bičuje po leđima da se priključimo opštoj orgiji, da se veselimo, da ko- DA LI IMA NADE I SNOVA ZA LEPŠE I NEŽNIJE ristimo popuste, da se tetoviramo i da se javno SUTRA? glupiramo, samo da bismo osetili da smo živi. A osetiti da ste živi, najbolje i bez ikakvih prepreka, Moguće je. Uz napomenu da ukoliko do boljitka možete kada ste sami sa sobom, baš udaljeni od ne dođe spontanom evolucijom društva (a bojim ustalasane i euforične mase, a ne porinuti u nju. se da neće), stvar moramo uzeti u svoje ruke i Izvan globalne porodice robe sa popustom, a ne proizvesti black light. u rulji. TEMA MESECA DECEMBRA RYL MAGAZINA JE SMATRAM DA NE POSTOJI NI PROŠLOST, CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA MLADENOVIĆA NI BUDUĆNOST, DA JE SVE I UVEK SAMO „KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD“ - JEDINO SADAŠNJOST. U TOM KONTEKSTU, VAŠ SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU. POLITIČKI ROMAN „BLACK LIGHT“ JE VEĆ DA LI SE SLAŽETE SA SNOVIMA, BANKROTOM POČEO NE SAMO DA SE ČITA, VEĆ I DA SE I TAKVOM VIZIJOM BUDUĆNOSTI? DEŠAVA. Reći ću samo nešto što nisam eksplicitno rekao Pitanje je da li zaista postoji sadašnjost. Uost- u najnovijem romanu: Sve dobre stvari su besalom, sadašnjost je samo arbitrarni, hipotetički platne. Za svo zlo povrh svega sami plaćamo. trenutak, koji je usledio nakon prošlosti koja Dobrota, solidarnost, mogućnost da se sažaliVIŠE ne postoji i budućnosti koja JOŠ uvek ne mo i saživimo sa tuđim problemom... to je besplatna funkcija svačijeg života. Samo je treba postoji. koristiti. Ne ostavljati je u mraku. ZAŠTO NAZIV ROMANA NA ENGLESKOM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


86

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


87

REFRESH

YOUR ADVENTURE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


88

AVANTURISTA NEMIROG DUHA

PIÅ E: ANIMA MUNDI PHOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


89

ALEKSANDAR BILANOVIĆ, OD DBA DO ŠAMANA, OD SRBIJE DO SVETA, OD BEOGRADA DO PERUA, OD ASFALTA DO DŽUNGLE. ČOVEK VIZIJE, IDEJE, KRETANJA, SNA. NA PUTU, ŽIVOT IMA NAJBOLJI SCENARIO ZA NAS, TAKO JE I ZA ALEKSANDRA - KROZ LUTANJA, GDE MU SE RUŠI EGO, DOLAZI DO NOVOG LIČNOG RASTA I LJUBAVI. KORAK PO KORAK, OD ZEMLJE DO ZEMLJE, SVE BLIŽE SEBI I SOPSTVENOJ FILOZOFIJI. AVANTURISTA, PISAC ZA RYL!

AUTOR SI KNJIGE „MOJA DRIPAČKA RAPSODIJA“. U SVIMA NAMA ŽIVI PO NEKOLIKO JUNAKA. KOJEG SI TI OPISAO U KNJIZI? Opisao sam sve one uloge koje sam igrao i napustio. Uspone i padove policajca, narkomana, lopova, narko dilera. Time sam oljuštio sloj po sloj svakog od njih, da bih na kraju ostao kao ogoljena glavica crnog luka. Bilo je mnogo suza dok je nisam ogulio. KAKO IZGLEDA AVANTURISTIČKI TURIZAM? DA LI TI JE NEKADA ŽIVOT BIO U OPASNOSTI?

Da, naravno. Nekoliko puta sam bio svestan da KADA SI ODLUČIO DA POTRAŽIŠ SEBE I DA SE mi je život u opasnosti, ali bilo je i mnogo puta DUBOKO ZAGLEDAŠ U SVOJE UNUTRAŠNJE da nisam bio svestan toga u datom trenutku. BIĆE? MISLIM DA SMO SE SVI ODUŠEVILI TVOJIM U momentu kada sam mislio da imam sve, za- FOTOGRAFIJAMA BOLIVIJE. KAKAV JE pitao sam sebe da li sam zaista srećan. Tada ZAISTA DOŽIVLJAJ TE ZEMLJE KROZ REČ? sam shvatio da sam u stvari potpuno izgubljen i da ne znam šta radim za sebe. Saznanje da Prljavo, haotično, aljkavo, neodoljivo, magičsam se izgubio me je navelo da krenem na put no, neophodno. Sve velike stvari u životu kao samospoznaje. što su yoga, meditacija, amazonske medicine, imaju jake odbijenice u sebi za kolebljivce! KOGA SI VIDEO POSLE TOLIKO GODINA NEKIH Tako je i sa velikim i bitnim zemljama kao što DRUGIH LIKOVA I ULOGA U TEBI? su Indija i Bolivija! Štite se prljavštinom i haosom od konformista i bezveznih turista, lovaca Ne smatram da sam loš glumac, ali sam u na dobru hranu, fotografiju i hotel... životu igrao nekoliko uloga (policajac, narkoman, diler, lopov...) i iako sam bio predan, ni- ŠTA MEDITACIJA I YOGA ZNAČE ZA TEBE? sam se našao u tim ulogama. Danas mi prija da istražujem i traženje sebe mi više ne pada Najbolje i najefikasnije alatke koje sam poktoliko teško. Šta više... jedva čekam jutro da se upio tokom života za brzu popravku mog hardprobudim i počnem novi dan... novu potragu! vera i softvera. KOJA JE TVOJA LIČNA MISIJA, LIČNI KOD, OD DBA DO ŠAMANA. KAKAV JE PUT? IDEJA KOJA TE VUČE ŠIROM PLANETE I NE DOZVOLJAVA TI DA ODUSTANEŠ? JER OD Lakši nego što se misli. Thats only life. KOGA BI ODUSTAO? OD SEBE? A MOŽDA I OD DŽUNGLA, PRAŠUMA, PUSTINJA, ŠUMA, MNOGIH. LIVADA. ŠTA BIRAŠ, GDE SI NAJJAČI? Mislim da još uvek nemam definisanu životnu misiju. Roditelji su mi ostavili genetski kod da Kada sam ok sa samim sobom, nije mi bitno putujem i istražujem nova mesta/ljude. Mada, gde se nalazim. Geografski položaj na kome što se više pomeram spolja, sve više shvatam obitavam ima sekundarnu ulogu! Obožavam da je to lutanje i da kroz meditaciju više ras- planetu Zemlju. tem.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


90

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


91

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


92

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


93

Refresh

YOUR HOTEL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


94

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


95

REFRESH

YOUR DANCE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


96

PLES KAO METAFORA ŽIVOTA

PIŠE: SVETISLAV VASILIĆ FOTOGRAFIJE: IZ PRIVTNE ARHIVE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


97

Kada duša dođe na ovaj svet, dešava se ulazak u opterećujuće, rigidne sisteme, dinamike i odnose. Porodični sistem, predački, obrazovni, društveni, politički. Osetljive duše, ove haotične energije na zemlji, često dožive veoma bolno i traumatično. Pored onog instinktivnog poriva za opstankom, uporedo, iznutra, u čoveku, vapi nagon za samoostvarenjem. To je primarni nagon za slobodom, zadovoljstvom i srećom. Potreba duše da ispolji i realizuje svoje darove, talente i svoju autentičnost. To je umetnost života. Čista umetnost duše. Kod nekog je to slikanje, pisanje, kod nekog sviranje ili pevanje. U mom slučaju, to je Ples. Delim sa vama veoma intimnu i ličnu priču. To je priča o potrazi za identitetom (ko sam ja zaista, kakav je moj autentičan izraz?) i potreba za samo-prihvatanjem (potvrda od okruženja da sam vredan, voljen, dovoljno dobar). Ovo je, istovremeno, i svačija priča. Svako na svoj način prolazi kroz ove, rekao bih, ontološke i egzistencijalne teme. Svačija priča je, zapravo, lični karmički Ples. Razlikuju se samo koraci, muzički ritmovi i koreografije. Primećujem kod svake osobe njen lični Ples, karakterističan način na koji ona živi svoj život. Ples jeste metafora Života. Plešem otkako imam svesti o sebi u detinjstvu. Kao što bi neko dete pevušilo ili crtalo, trčalo za loptom ili se igralo s lutkicama, ja sam plesao. Roditelji mi pričaju da sam 'đuskao' u krevecu pre nego što sam prohodao. Primetili su da to nije puko skakutanje. Zapazili su da tako malo dete razlikuje melodije, različite muzičke dinamike i da se kreće u ritmu.

jem i svim onim što odrastanje znači. To su izuzetno turbulentne i dramatične dinamike. Sukob između adaptacije u sistem, gubljenje vlastitog 'ja' i onog tinejdžerskog, idealističkog bunta ("Ja ću promeniti svet, živeću kako mi je volja, biće sve po mom”). Most između dve krajnosti bio je upravo Ples. Moj mudri učitelj, koji mi je govorio da su obe krajnosti promašaj i da treba ići 'srednjim putem'. Uostalom, zar to nije vrhunska lekcija svih duhovnih učenja? Budizam, Hinduizam, Hrišćanstvo, Islam. Setimo se Aristotela i ostalih velikih filozofa. Svi su govorili o istom. Pažljivo sam slušao i poštovao svoje trenere, koreografe, autoritete. Svako veče, po nekoliko sati, provodio sam u plesnoj sali. Naporno sam vežbao, vežbao, vežbao. Do iznemoglosti, preko granice bola, s plikovima, krvavim žuljevima na nogama. Ali sam naučio lekcije, ne samo iz tehnike izvođenja pokreta, nego iz praktičnog života. Učio se redu, radu i disciplini. Poštovanju učitelja i autoriteta. Istrajnosti i upornosti. Ne popuštanju svojim slabostima. Prevazilaženju prepreka. Izgrađivanju samopouzdanja i čvrstog karaktera. Prevazilaženju stida. Kroz Ples sam najbolje upoznavao svoje telo iznutra i spolja. Razvijao sam socijalnu inteligenciju i komunikaciju u grupi. Osluškivao najdublje unutrašnje porive. Neprestano vežbanje, usavršavanje, dokazivanje, potvrđivanje. Savladavanje snage ega. Aplauzi, nastupi. Biti solista u folklornim igrama, dragoceno je iskustvo. Sve je to služilo ispitivanju ličnih domašaja i granica. Pitao sam se da li je Ples za mene ikada bio beg od realnosti i uljuljkivanje u svet imaginacije. Odgovor je: Ne. Zaista ne. Ples nikada nije bio moj beg od Života. Naprotiv, suočavanje s njim u celosti, onakav kakav jeste, sa svim svojim vedrim, sunčanim, tmurnim i kišnim danima. Koncerti, turneje, putovanja, pozorišta, festivali, život na točkovima u nezaustavljivom pokretu. Život, prepun svakodnevnih izazova, turbulencija, međuljudskih odnosa.

Tako se jednom desilo da sam u plesnom zanosu iskočio iz kreveca. Mogao je to biti fatalan događaj. Srećom, tepih na koji sam se dočekao (na glavu) bio je debeo i mekan tako da sam prošao bez povreda. Međutim, događaj je najavljivao, od prvih godina života, buntovnu i divlju prirodu, koju je bilo teško ukalupiti u društve- To se sve odigravalo u istovremeno predivnim no prihvatljive standarde. i prestrašnim trenucima u zemlji Srbiji, u kojoj vazda i neprestano dešavaju presudni istoU godinama pred polazak u osnovnu školu, se rijski trenuci: nemiri, protesti, štrajkovi, ratovi, roditelji su me vodili na razne muzičke i plesne raspadanje zemlje, egzistencijalne poteškoće, dečje sekcije, radionice, grupe. S tim se nastavi- finansijski lomovi. U tome svemu, jedan mladi lo u osnovnoj školi. Počinjem da igram folklor čovek bije svoje bitke na polju ličnih odnosa s i narodne plesove. To traje kroz celu osnovnu i ljudima, roditeljima, prijateljima, u partnerskim srednju školu. Uporedo igram latino i standardne odnosima. Ispitujem i proživljavam plesove. U srednjoj školi otkrivam balet i savre- iskustva kroz razna polja. Učim danajintimnija prihvatim i meni ples. Sve te godine ispunjene su odrastan- vidim svoju emocionalnost, seksualnost, duho-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


98

vnu istančanost i osetljivost, divlju i buntovnu prirodu, kao i senzitivnu, mirnu i duboku intuiciju. Trebalo je odrasti. Kroz bol, suze, vlastiti 'sevdah'. Biti samostalan u svakom pogledu. Preuzeti odgovornost za svoj život. Moj Ples je bio moj brat blizanac, moj oslonac, snaga. Moj savršeni kanal da ispoljim sve što sam proživljavao i osećao. Kao što to obično biva u svakoj poučnoj priči, nastaje dramatičan obrt. Izdaja najboljeg prijatelja, saveznika, učitelja. Ovo iskustvo donosi najveće uvide i lekcije duše. Napuštam Ples. Posvećujem se studijama teologije. Odlazim iz Beograda u drugu državu. Živim gotovo monaški, posvećen marljivom izučavanju filosofije, bogoslovlja, svetih spisa. Život u divljoj prirodi, daleko od gradske buke. Kao što sam ranije bio posvećen plesu, umetnosti pokreta i nastupima, naredne 4 godine bio sam posvećen predavanjima, knjigama, ispitima, molitvi. Ovaj predivan period mog života pripada čistoj duhovnosti i najdubljem ličnom razvoju i rastu. Ali o tim pustolovinama neki drugi put. Na završnoj godini studija, Život je uredio da se ponovo sretnem sa Plesom. Bio je to iznenadan i dirljiv susret. U malom planinskom mestu u kom sam živeo i studirao, postojala je plesna škola. Moje kolege, u potrazi za lepim i zgodnim devojkama, krenuli su na časove plesa. Na insistiranje da pođem sa njima, pristao sam, kako bi se razonodio u stresnim danima predispitnog roka. Na tom plesnom času, uz prve latino ritmove, moja partnerka i

ja smo napravili nestvarnu improvizovanu egzibiciju u čistom plesnom zanosu. Instruktorka plesa, kao i sve prisutne kolege, nije mogla da poveruje da umem tako dobro da plešem. Niko nije poznavao moj dar, moj najdublji izraz duše. Iste noći desile su se konstelacijske borbe mojih unutrašnjih delova duše. Pojavilo se ono moje (unutrašnje) dete sa početka priče i podsetilo me na zavet koji sam sebi ranije dao: „Nikada i ni po koju cenu neću odustati od Plesa. Svako ima svoj autentičan kanal kroz koji diše, živi, stvara. Ples je moj put do Boga. Ples je ta spona koja povezuje mene sa mojim najuzvišenijim Ja, mene sa drugima, mene sa celim Univerzumom.“ Kada sam shvatio da sam uradio baš ono što sam se zarekao da nikada neću učiniti, desila se najveća bol koju sam ikada osetio. Izdao sam sebe i svoj Ples. To je bilo izmirenje i povezivanje sa tananim delovima duše koji nisu bili u skladu. Ubrzo posle ove noći, spakovao sam kofere i vratio se u Beograd. Povratak svom daru, pokretu i plesu. Počinjem da radim kao fitnes trener. Instruktor aerobika, pilatesa, zumbe i različitih plesova. Deset godina praktično i svakodnevno radim sa ljudima kao trener i voditelj časova, treninga, radionica. Vraćam se radu u grupi. Ovoga puta kao autoritet. Grupa je za mene taj Sveti prostor u kom ja Jesam. Celovit, ispunjen i ostvaren. Od uzrasta deteta, pa sve do sada, u grupi sam se razvijao i rastao fizički, još više duhovno. Moja misija je da to bogatstvo podelim kao učitelj i trener sa svojim klijentima.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


99

Osnivam Simfonija Centar i program "Simfonija Pokreta® - Plesne meditacije". Reč je o spoju plesa i duhovnosti. Otkrio sam lepotu slobodnog pokreta, koji je nova forma kroz koju se izražavam i stvaram. Slobodni Ples je iskustvo otpuštanja svih nekorisnih obrazaca na nivou duše i tela. Oslobađanje od predrasuda, blokada i stega. Ples emocija. Ples otvaranja srca. Dobrodošli ste da zaplešete sa mnom na nekom od časova i radionica koje vodim.

preseći konopac i biti slobodan!" Englez Džejson sve shvata, ustaje i progovara: "Nauči me da plešem!" Zatim se odigrava za mene najlepša filmska scena ikada. Katarzični Ples na plaži, koji sadrži svu mudrost Života. Bez reči, samo kroz plesni pokret duše, izrečena je esencija ljudske slobode i sreće. Život sâm je, u stvari, naš najveći prijatelj. Ples mi je omogućio da to vidim. Ples je moje ’ludilo’ i moja sloboda. Odavno se više ne pitam ko sam zaista, niti tražim potvrde drugih da sam dovoljno dobar. Sad osećam, vidim i znam. Nisam dozvolio da me životni izazovi ogrube, sputaju, zatvore, niti zaustave. U trenucima kada boli, mi odustajemo od sebe. Umesto da učinimo baš suprotno. Tada najviše treba da se otvorimo i da stvaramo.

Duhovno i Telesno, po meni, jesu Jedno. Ples je moj put da ispoljim i jedno i drugo. Autentično i na svoj način. Radionice plesnih meditacija nose celokupan moj habitus, integraciju dualnosti, sjedinjenje duhovnog i fizičkog, muškog i ženskog, ljudskog i božanskog. Na ovim Plesnim susretima, mi smo sve-celi, ne bojimo se da pokažemo kakvi jesmo. Hrabro prihvatamo i plešemo sve svoje emocije i unutrašnje delove. Zaplešite svoje emocije, svoje strahove i boli, svoje snove, radosti i svoje strasti. Zaplešite Krećemo se, dišemo, živimo, volimo. svoj život i svoju originalnu priču, sa poverenjem Za ovakav život potrebno je mnogo iskrenos- u svoju dušu koja savršeno tačno oseća i zna. ti, hrabrosti i svojevrsne ludosti. Navešću ovde moju omiljenu scenu iz filma "Grk Zorba". Želim od srca da je podelim sa vama. Trenutak kada Zorba daje dragocenu lekciju svom mladom prijatelju, Englezu, koji želi da ostvari velike snove i dolazi u postojbinu svojih predaka po najveću lekciju slobode, uspeha i sreće. Jedan stari, strastveni i divlji muškarac, Balkanac, poput gurua, podučava mladog, neiskusnog, pristojnog čoveka, koga je ukalupilo i sputalo 'besprekorno' britansko političko društvo. Grk Zorba mu kaže: "Ti imaš sve, osim jedne stvari - ludila! Čoveku treba malo ludila, inače nikada neće

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


100

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


101

Refresh

YOUR REAL ESTATE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


102

Mi pokrećemo vašu nekretninu – FENIKS NEKRETNINE

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


103

NEBOJŠA RAPAJIĆ, SUVLASNIK I DIREKTOR AGENCIJE ZA PROMET NEPOKRETNOSTI „FENIKS NEKRETNINE“, OSNOVANE 15. JUNA 1993. GODINE U BEOGRADU. TE 1993. GODINE, „FENIKS”JE BIO JEDNA OD MNOGOBROJNIH AGENCIJA KOJE SU SE OSNOVALE, ALI VREDNIM RADOM, POSVEĆENOŠĆU „FENIKS“ JE OVE GODINE PROSLAVIO ČETVRT VEKA POSTOJANJA I USPEŠNOG RADA. AGENCIJA FENIKS NEKRETNINE JE ČLAN KLASTER NEKRETNINE SRBIJE.

znanjem i sposobnošću lako i brzo realizuju ideje kupca i prodavca. Naši agenti su obučeni tako da im je u fokusu i na prvom mestu interes klijenata, odnosno kako da taj interes prepoznaju i na adekvatan način reaguju. NAKON DUGOGODIŠNJEG RADA U PORESKOJ UPRAVI, PRE 25 GODINA POČELI STE SVOJE KORAKE KAO AGENT, PRODAVAC NEKRETNINA U „FENIKSU”. ŠTA VAS JE ODREDILO DA TAKO DUGO BUDETE POSVEĆENI POSLU? LJUBAV? FOKUS? STRAST?

Mislim da je to sve zajedno. Jednostavno, pronašao sam sebe u ovom poslu, koji je vrlo zanimljiv i dinamičan, a što odgovara mom „FENIKS NEKRETNINE” SU 25 GODINA senzibilitetu - dobra komunikacija sa klijenPRISUTNE NA TRŽIŠTU. ŠTA VAS IZDVAJA tima, brzina razmišljanja, ali iznad svega sigurnost. OD DRUGIH AGENCIJA ZA NEKRETNINE? Izdvaja nas pošten odnos prema klijentima, ŠTA JE ZA VAS DOBRA ILI LUX NEKRETNINA? dobra organizacija i permanentno usavršaTržište nekretnina je napredovalo zadnjih govanje i napredovanje u svim segmentima. dina, tako da se lux nekretninom sada smatra ona koja ostvaruje vaše snove u pogledu kvaKOJA JE VAŠA FORMULA USPEHA? liteta života, a to nije samo prostor u kojem Biti uspešan u ovom poslu nije ni malo jednos- boravite, već i ostali sadržaji i okruženje. tavno. Uspeh dolazi kroz rad i posvećenost! KADA VAM U POSLU PRORADI ADRENALIN? U vašem timu nalaze se mladi, obrazovani, licencirani agenti za nekretnine, koji svojim Kada je pred nama izazov, odnosno kada tre-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


104

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


105

ba uraditi nešto što je vrlo teško. U KOM PRAVCU ĆE SE RAZVIJATI „FENIKS AGENCIJA ZA NEKRETNINE”?

Ponuda novoizgrađenih stanova je velika i dobra, međutim ti stanovi su skuplji i po 30 % od starih stanova, a u ponudi starih stanova nedostaje dobrih stanova.

Trend je na novim tehnologijama marketinga i prodaje, a pogotovu preko društvenih mreža i elektronskih medija, pa ćemo tome posvetiti maksimalnu pažnju.

VI STE UČESTOVALI U PISANJU ZAKONA O POSREDOVANJU I PROMETU NEKRETNINA. DA LI STE ZADOVOLJNI ZAKONSKOM REGULATIVOM U OVOJ OBLASTI?

KO SU DANAS KUPCI STANOVA U BEOGRADU? Mislim da je Zakon mnoge stvari rešio u korist svih učesnika u poslu, pa i u korist države. Beograd je veliko i dinamično tržište, pa su i Mnoge stvari moramo i mi u struci da rešimo, kupci šaroliki, ali izdvajaju se mladi ljudi sa a sve u cilju stvaranja što boljeg ambijenta na dobrim novčanim primanjima. tržištu nekretnina i što boljih usluga za naše Videli smo za 5 godina i šta bi se još KAKAV JE ODNOS CENE I KVALITETA klijente. moglo uraditi i popraviti, pa ćemo pokušati to NEKRETNINA? da regulišemo kroz izmene i dopune zakona, S obzirom na to da je naše tržište nemono- koji slede iduće godine. polističko, tako je i odnos cene i kvaliteta for- TEMA DECEMBARSKOG BROJA MAGAZINA miralo tržište, odnos ponude i tražnje, pa je to RYL JE „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA zato realan odnos. BANKROTIRAJU“. ŠTA MISLITE O TOME? KAKVO JE STANJE NA TRŽIŠTU PONUDE I POTRAŽNJE STANOVA?

Snovi i ljubav su pokretači svega.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


106

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


107

Refresh

YOUR SAMURAI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


108

ISKRENI SNEVAČI NEMAJU CENU Kada je stigla depeša iz Beograda da napišem ovaj tekst, znala sam u mikrosekundi šta želim da kažem, ali ne i uz koju muzičku podlogu. Muzika snova mi je životno važna. Ovim povodom, dvoumim se između Dizzy Gillespie Land of Milk and Honey i Bryan Ferry - Slave to Love. U mom slučaju, i jedna i druga pesma dokaz su da snovi imaju rok trajanja. Taj proces je umni trening za Snevača i njegov duševni hleb. Odgovorno tvrdim, kao veliki putnik na pragu pedesetih, da zemlja mleka i meda ne postoji. S druge strane, Ferijeva pesma, koja je lajtmotiv kultnog filma Devet i po nedelja, Adrijana Lina, moguće je da će ovu priču začiniti dozom neželjene emotivnosti. Zato, preporučujem, odaberite u skladu s jutarnjim raspoloženjem. Od svih superheroja iz detinjstva, jedan lik ostavio je u meni poseban utisak. To je Korto Malteze, mornar i vagabund romantičnog srca, milosrdnik prema gubitnicima, čovek koji jedri ka obali pravde kroz niz vanvremenskih avantura. Stasao iz umetničkog pera Huga Prata, proglašen je za jedan od najboljih stripova XX veka. Zbog čega mi je toliko drag sin mornara iz italijanskog seoceta Kornvola i proročice sa Gibraltara? Rešio je još kao goluždravi pevčić da sreća bude stvar samo njegovog izbora, pa je očevim brijačem doradio liniju sreće na svom dlanu. Važan je i iz još nekoliko univerzalnih razloga. Korto Maltereze je lakmus papir Pratovih principa da je pravi život jedino onaj bez nacionalnog, ideološkog i religioznog idolopoklonstva. Bilo mu je važno da pomaže ljudima bez obzira na njihovo poreklo, status, zanimanje. Susreo se sa Džekom Londonom, Ernestom Hemingvejem, Raspućinom, Hermanom Heseom, Enver Pašom, Bučom Kasidijem, Staljinom, Romanom fon Unger Šternbergom. Bio je svedok obaranja Crvenog barona, saučesnik u ritualima čarobnjaka Merlina, rukovao se sa keltskim bogom Oberonom, tragao je za blagom crnogorskog kralja Nikole. Strip ima i edukativnu dimenziju, što ne umanjuje snagu avantura. Prat često koristi najlepše citate iz svetske književnosti čineći magičnim životni put svog umetničkog čeda. Kortoova omiljena knjiga, nosi je kao svoju Bibliju, je Utopija Tomasa Mora. Činjenica da nikako ne

PIŠE: IVANA RETHAS NOVINAR PROFESIONALAC TRI DECENIJE. DOBITNICA SEDAMDESET PROFESIONALNIH I UMETNIČKIH PRIZNANJA. OBJAVILA DESET KNJIGA. OSTVARENA I KAO MAJKA.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


109

stiže da je pročita do kraja daje neprevaziđen začin intrige u životu mog junaka. Zašto je Korto Malteze važan za ovu priču? Odgovor je vrlo jednostavan, iako možda pomalo neočakivan: on ima KARAKTER. Toliko je jak kao persona, poseban u svemu, atipičan za sva vremena da je, iako se sam gnušao idolopoklonstva, postao uzor mnogim buntovnim dečacima i devojčicama. On je onomatopeja unutrašnjeg impulsa koji me tera da snevam, putujem, istražujem, saznajem. Korto je mjau mjau i vau vau mog sanjalačkog impulsa. Poseban je ne samo zbog Pratove crtačke virtuoznosti, već i zbog toga što je svojim karakterom iskočio iz stripa, umuvao se u naše snove i živote na tako šarmantan način da, i nakon četrdeset godina, koristim šolju sa njegovim likom. Kada je razbijem, dam da mi naprave istu takvu. Neostvarena želja iz detinjstva mi je da imam samurajski mač. Ponekad je nemoguće u trenutku razumeti detinje snove. Potrebno je vreme za njihovo analiziranje. Moja žudnja za samurajskim mačem bila je toliko silna da se pretvorila u danonoćno traganje za informacijama o njihovom kodeksu i psihologiji doživljavanja stvarnosti. Samuraji su bili japanski vojnici posebnog kova, privilegovani plemići koji su sledili put ratnika, bušido. Samuraj je

bio veran pratilac svog gospodara, spreman da se u svakom trenutku žrtvuje za njega. Pored borilačke veštine, samuraj je bio i vrstan poznavalac umetnosti, nauke, religije, filozofije. Sedam samurajskih vrlina su: pravednost, hrabrost, dobrota, uljudnost, iskrenost, čast i vernost. Zašto je samurajski mač ostao moj nedosanjan san? Zato što je vreme pokazalo da nemam te živce, i mač u mojim rukama ne bi bio bezbedan. Ja sam živi dokaz da snovi mogu bankrotirati, ali Snevač nikada! Kao što je svaki orgazam mala smrt ljubavnika, kako je to rekla velika Margaret Diras, tako je i osećaj da smo ostvarili neki san nematerijalna tapija na njegovu smrt. Šta nam je činiti nakon toga? Jasno je, snevati i voleti ispočetka, jer upravo taj proces daje životnost ljudskom biću. Na tom putu, u nebrojeno navrata, bila sam siromašna i bogata. Naravno, ne govorim o Roleksu i Bentliju, već o stanju duha. Za dosanjanim snovima ne treba tugovati. Oni su mineralni temelj novih snova. Dosanjani snovi su detoks za svako krvno zrnce u nama. Čiste i balansiraju samosvet o tome da su ljudi najskuplja i najjeftinija roba, a da samo iskreni Snevači nemaju cenu.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


110

REIKI UMETNOST ISCELJENJA Reiki, japanska tehnika, jedna je od njih, metoda koju možete koristiti za podizanje energije, isceljenje i samoisceljenje, popravljanje fizičkog i psihičkog stanja i duhovni rast.

BRANKO VITAS REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

U današnje vreme punog stresa i brzog života, većina ljudi sve manje vodi računa o sebi, udaljavajući se od prirode i od svog unutrašnjeg bića. Brinite o sebi! Glavna svrha Reikija jeste da ohrabri i pomogne osobama da vode harmoničan i jednostavan život praktikujući Reiki i primenjujući Reiki principe. BRANKO VITAS, REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

NEGUJ SVOJE TELO -  telo kao instrument naše duše -    telesni tretman i konsultacije -    holistički pristup zdravlju Snežana Rafailović, wellness terapeut snezana.rafailovic@yahoo.com, 064/160-51-08

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


111

+381 61 6707555 pratitimeunier@gmail.com

NEŽNO DO ZDRAVLJA! Homeopatija i biofeedback, prirodan, nežan put do zdravlja i ravnoteže. Podstiču naše urođene odbrambene snage ka isceljenju. Deluju ne samo na naše fizičko telo, već i na naš um i emocije, dovodeći ih u sklad i balans.  Poboljšavaju opšte psiho-fizičko stanje, rade neuro-endokrini balans, podižu nivo energije i doprinose osećanju zadovoljstva i harmonije. Suzana Đokić dipl. homeopata i SCIO biofeedback terapeut moderator Recall Healing edukacije za Srbiju info@svethomeopatije.rs www.svethomeopatije.rs

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

PHOTO: MARINA LUKIĆ

SOMATIC EXPERIENCING® (S.E.) “Empowering Healing, Transforming Lives”   A unique, holistic and psychobiological approach for resolving trauma symptoms and relieving chronic stress, re-establishing a natural flow between mind and body and increasing people’s capacity to self-regulate, what is called, Resilience.   One to one session lead in English, Spanish, French and Italian   Pratiti MEUNIER, S.E. Practitioner “Meditation In Motion” Leader Reiki & Bach Flowers Practitioner


112

SALON ZA DUŠU I TELO

ŠTA JE SALON UNUTRAŠNJE LEPOTE I SPOZNAJE? ČIME SE BAVI? KOJA JE SVRHA? Salon Unutrašnje Lepote i Spoznaje je edukativni centar u kojem se možete upoznati sa različitim tehnikama rada na sebi, prisustvovati predavanjima na različite teme koje se bave pitanjima iz života i ličnog razvoja, naučiti alate za samopomoć i kako ih primenjivati u svakodnevnom životu, doći do korisnih informacija i saznanja, možete učestvovati na različitim radionicama na kojima se radi na osvešćivanju uverenja i očekivanja koja često jesu uzrok problema u životu pojedinca, saznati koja su vaša ograničenja i slabe strane koje prvenstveno treba osvestiti i na kojima trebate raditi i putem individualne konsultacije. Ovde nema govora niti obećanja da će se sve rešiti preko noći, pristup Salona nije takav da obećava kule i gradove, već se bazira na aktivnom učešću i motivaciji i volji same osobe da nešto kod sebe promeni i konstantno radi na tome. Osnovna delatnost je holistički pristup čoveku, jer polazi od činjenice da je svaki čovek individua za sebe, sa različitim potrebama, stavovima i uverenjima, izazovima. Holistički pristup govori da se sa svakom osobom radi na jedinstven način, to znači da ako, na primer, nekoj osobi odgovara i pomaže jedna tehnika, drugoj osobi ta tehnika nema većeg efekta, što govori u prilog tome da je svako drugačiji. Svi koji rade u Salonu su pozitivni, ali takođe razumeju da nije dovoljno samo biti pozitivan da bi problemi nestali sami od sebe. U doba kada je pozitivna psihologija sve popularnija, mi ipak radimo prvenstveno na otkrivanju ličnosti i njegove istine, bavimo se ličnim pitanjima i pomažemo da osoba dođe do nekih saznanja o sebi, ali i o drugima, iako je to

povezano. Kada učimo o sebi i prihvatamo sebe, u isto vreme dobijamo informacije o drugim ljudima. Svako od nas ima sopstvenu autentičnu ličnost koju ponekad ne vidimo, jer je obavijena mišljenjima, uverenjima, stavovima koja često nisu naša, već su usvojena, prvenstveno od naših roditelja, zatim naših bliskih odnosa, nametnuta od strane društva i okoline u kojoj živimo. Kada funkcionišemo po tom principu, «boreći» se kroz život tuđim idealima, tada bivamo nezadovoljni i frustrirani. Navešću samo jedan primer: zašto ne bismo odustali od fakulteta koji smo upisali, a ne ispunjava nas i ne pronalazimo se tamo, samo zbog toga što naši roditelji to žele od nas? Postoji milion takvih i sličnih primera, kada kroz život koračamo u tuđim cipelama. One će nas pre ili kasnije nažuljati. Otvoreno pozivam sve one koji traže sopstvenu istinu i koji imaju hrabrosti da se bave sobom i suoče se sa svim svojim stranama. Rad na sebi često nije prijatan, ali su zato plodovi tog rada bezgranično moćni i veliki. Tada stičete moć da upravljate svojim životom i kreirate ga na VAŠ najbolji način. Svako dobro od srca Vam želim. JASMINA MRDALJ, SERTIFIKOVANI LIFE COACH OLI CENTAR SUBOTICA I ASTROLOG 0658557127

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


113

PHOTO: PIXABAY.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


114

I can help you in exploring what is hiding behind your personal MORE... I can help you in exploring what is hiding behind your personal MORE...

The MORE I am offering you: The MORE I am offering you: * Energy balanced coaching * Energy balanced coaching * Aroma therapy * Energy healing (Prana therapy and REIKI) * Aroma therapy Christina Czettl * REIKI initiations (level I and II) * Past life regression 065/476 11 68 * Energy healing (Prana therapychristina.czettl@gmail.com and REIKI) * REIKI initiations (level I and II) * Past life regression One on one sessions possible in Serbian, German and English.

One on one sessions possible in Serbian, German and English.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


115

Ivan Vučković Trener ličnog i profesionalnog razvoja - Life & Business Coach Mobilni/Viber/WhatsApp: 065/9560486 Mail: ivanvuc@yahoo.com Facebook: https://www.facebook.com/ivanvuckoviclifecoach/?ref=aymt_homepage_panel Instagram: https://www.instagram.com/life_coach_iv/ Skype: ivanvuckovic1 Najveće dobro koje možete da učinite nekome nije da sa njim podelite svoje bogatstvo, već da mu otkrijete njegovo“ B.D. S radošću čekam da se upoznamo! Vaš Ivan Vučković MOŽEMO TO I ZAJEDNO!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


116

PHOTO: MATTEO NARDONE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


117

REFRESH

YOUR PIANO

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


118

IL MA PIÅ E: ANIMA MUNDI FOTOGRFIJE: MATTEO NARDONE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


119

ARE ANTONIA PACEK, MLADA USPEŠNA DAMA, KOMPOZITOR, PIJANISTA, PSIHOLOG. ROĐENA U OSIJEKU, ŽIVI PORED BEČA. STUDIRALA JE PSIHOLOGIJU NA CAMBRIDGE UNIVERSITETU, GDE JE I MAGISTRIRALA. PREDAJE NA NEKOLIKO UNIVERZITETA, I UZ KOMPONOVANJE, KONCERTE, PUTOVANJA, USPEVA DA ISPUNI SVOJE PROFESIONALNE I PORODIČNE OBAVEZE. PRIJATELJI JE ZOVU "RENESSANCE WOMEN". MEDIJI U NEMAČKOJ JE ZOVU "A FEMALE RESPONSE TO LUDOVICO EINAUDI", ODNOSNO "ŽENSKI ODGOVOR NA LUDOVIKA EINAUDIJA". PROŠLOG LETA JE OBJAVILA SVOJ DRUGI ALBUM "LIFE STORIES". NAJNOVIJI ALBUM NOSI NAZIV „IL MARE“. PROŠLE GODINE, NEGDE U OVO VREME, SVODILI SMO RAČUNE I RADILE NAŠ PRVI INTERVJU. TADA SMO PREDSTAVILE TVOJ TADAŠNJI ALBUM „LIFE STORIES“. KAKVI SU REZULTATI DOŠLI NAKON NJEGA? “Life stories” je bio “streamed” putem Spotifya, Deezera, Tidala i drugih plat-

formi, nekoliko tisuća puta, u 36 zemalja, na 5 kontinenata, sve zahvaljujući spinnupu, mom globalnom digitalnom distributeru tog albuma (dio Universal Music grupe). Imala sam koncerte u Italiji, točnije u Rimu, Milanu, Veroni i Torinu, dobila prekrasne utiske od publike i krasne recenzije nakon koncerata. Npr. lokalne novine u Veroni, L’Arena, pisale su da je moja muzika povratak nekih starih klasika i neke pjesme su uspoređene s Carol King (što je meni ogroman kompliment). Milanski Free Magazine je napisao, nakon moga koncerta, da publika može očekivati “simfoniju osjećaja”. Zbilja me je svaki grad u kojem sam nastupala u Italiji oduševio, a publika mi je ostala duboko u srcu. ŠTA SI SVE URADILA DO DECEMBRA 2018. GODINE? Predavala sam dva semestra psihologije na dva fakulteta u Beču, radila seminar o kreativnosti i inovacijama za Duke Corporate Education u Južnoj Africi, gdje sam, između teorije, svirala i svoju muziku za različite grupne zadatke da bih potakla kreativno razmišljanje i nove ideje (to je takozvani arts based learning). U martu sam imala dobrotvorni koncert u Osijeku s našom velikom glumicom Sandrom Lončarić (to se zvalo Večer glazbe i poezije, a od koncertnih karata smo financirali komunikatore za osnovnu školu Ivan Štark, čiji su učenici djeca s posebnim po-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


120

trebama). Koncert se održao u HNK Osijek i intendant nam je ustupio prekrasni svečani foaje u kazalištu kao njihov doprinos. Sve je do zadnje karte bilo prodano i dobili smo vrlo lijepe i tople utiske publike. Sandra i ja samo napravile i mali koncert u toj školi da dotaknemo i male učenike također. Nakon toga su uslijedila četiri grada u Italiji, u aprilu. I ove jeseni sam napravila u jednom velikom staračkom domu u Beču, koji često organizira koncerte za njihove stanovnike i različite kreativne workshopove, dobrotvorni koncert za starije ljude, koji me je na kraju rasplakao. Ljudi su bili jako dotaknuti, neke starije žene su sjedile jedna pored druge i držale se za ruke, jer ih je muzika jako ganula, neki su stanovnici dolazili sami kolicima kad su čuli muziku u hodnicima, a rečeno mi je da oni nikada ne dolaze na druge koncerte. Dakle, bilo je čarobno!

što sam tako mala tako nešto ozbiljno napisala. Djetetu je bila ukroćena hrabrost u muzičkoj školi, gdje su provodili ponekad strahovladu…

DA LI SI NA NEKU SVOJU MUZIČKU GODINU POSEBNO PONOSNA?

DA LI ZNAŠ KAKO TVOJA MUZIKA UTIČE NA SLUŠAOCA? KO SU TVOJI SLUŠAOCI?

Baš sam na ovu godinu posebno ponosna, jer je bila kao niti jedna do sada. Drago mi je da sam se ohrabrila organizirati dva dobrotvorna koncerta, jer mi je to bila oduvijek želja. Toliko puno predivne, iskrene energije i emocija bude poklonjeno zauzvrat!

Ljudi se drže za ruke u toku mojih koncerata, odlutaju mislima u neki drugi svijet, u neke događaje neproživljene do kraja, dođu mi u suzama zahvaliti na emocijama koje su osjetili, ili me dođu zagrliti da mi zahvale, a da ih nikada nisam vidjela u životu. To je neprocijenjivo, ne može se usporediti s ničim materijalnim!

DA LI SE PRVE LJUBAVI ZABORAVLJAJU? JER, TI SI I PSIHOLOG, PIJANISTKINJA I KOMPOZITOR. KOJU OD OVE TRI LIČNOSTI U SEBI NAJVIŠE VOLIŠ? Volim predavati psihologiju, no kad komponiram, onda se osjećam kao da sam “transcended” i tako se često osjećam na koncertima. Mislim da mi je najdraže komponiranje od te tri ličnosti koje ujedinjujem. No, moram priznati da sam osjećala svojevrsno ushićenje kad sam mogla predavati i svirati grupi poslovnih ljudi, da im pomognem kod „divergent thinking exercises“ i „intorspective exercises“. Bilo je isto posebno.

SA 11 GODINA SI KOMPONOVALA SVOJU PRVU KOMPOZICIJU. KADA JE SVIRAŠ DANAS, DA LI ŠTA VOLIŠ DA SLUŠAŠ, PA NESVESNO UTKAŠ VIDIŠ MALU ANTONIJU KOJA ULAZI U MUZIČKI U SVOJU MUZIKU? SVET? Volim slušati Debussyja, Chopina, Faurea, BoKad sviram “Tamed courage”, ponekad spome- cellija, Oscara Pittersona, Matiju Dedića, jazz, nem publici da je to moja prva kompozicija ali i pop (npr. EKV je bila moja omiljena grupa ikada napisana. Ponekad se i sama iznenadim u djetinjstvu), naravno. Kćerka mi pusti i neke nove pop stvari, neke mi se i moderne pjesme BROJ #45, DECEMBAR 2018.


121

svide. No, kada stvaram i kada snimam album, tada ništa ne slušam, jer mi treba tišina. Trebam slušati svoje unutarnje glasove. Vjerovatno nesvjesno uđu neki vanjski utjecaji kad slušam različitu muziku, koja se nekako nesvjesno protka i u moju kompoziciju. Budući da slušam različite žanrove, tako je i moju muziku jako teško klasificirati, vrluda između klasike, popa, pa i malo soft jazza.

a couple of hours the succession of chords remains in mind, similar to the cyclical movement of the waves.” I zbog tako tople publike, odlučila sam nazvati moj drugi album IL MARE, što znači more ili The Sea. Biti će 13 novih kompozicija, jedna će biti orkestrirana s čelom, jedna će biti instrumentalna i onda obrađena s vokalom, kao cross over žanr. Veselim se reći da će mi novi album izaći početkom decembra.

U JEDNOM INTERVJUU SI IZJAVILA DA AKORDI TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL SASVIM PRIRODNO IZLAZE IZ TEBE. ČIME TO MAGAZINA JE CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA OBJAŠNJAVAŠ? MLADENOVIĆA „KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD” - JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD Izranjaju akordi iz podsvjesnog. Često čujem DA BANKROTIRAJU. DA LI SE PRONALAZIŠ U fragmente moje nove pjesme i onda sjednem za TOME? klavir da improvizacijom završim kompoziciju. Jako je bizarno da kad završim s komponiran- Jako, jer kao kompozitor sam prepuna snova, jem, onda mi treba neko vrijeme da se vratim u koji nikada nisu materijalni. Treba sanjati, jer “ovaj svijet”. Malo se osjećam kao da sam u ne- mislim da kad prestanemo to činiti, to je kao da kom paralelnom svijetu dok pišem glazbu. Ako nismo više živi. Ponekad me ljudi oko mene inmi netom nakon toga ljudi priđu i nešto kažu ili spiriraju, ponekad neki moji snažni doživljaji, a pitaju, nisam 100 % svjesna što su mi točno re- ponekad neki film. Uvijek samo želim da iskreno kli, moram se jako koncentrirati na njih. Kao da izrazim moju emociju u novoj kompoziciji. Kad su malo van fokusa. sviram, želim što iskrenije ispričati svoju priču kroz muziku. I sanjam, sanjam kako ću dotakKAKVO ISKUSTVO NOSIŠ SA KONCERATA IZ nuti što više duša, i uspjeti postići “soul to soul ITALIJE? SVIRALA SI U RIMU, VERONI, MILANU, communication”, i možda pritom malo priuštiti TORINU. KAKVI SU ITALIJANI KAO KONCERTNA nekome dobru terapiju dok sluša moju muziku, PUBLIKA? baš kao što je to meni terapija dok stvaram nešto novo. Između koncerata u Italiji napisala sam puno nove muzike. Tamo sam čak prezentirala moje dvije nove pjesme - Before the Storm i The Sea. L’Arena je napisala: “As a starter of her new work, Antonija offers "Before the Storm" and "The Sea", with the second that focuses the lens: after

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


122

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


123

REFRESH

YOUR DREAM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


124

SIZIF U SNOVIMA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: NEBOJŠA ĐOKIĆ, FOTOGRAF, LEKTOR, PISAC

Puštam da me vodi intuicija, verujem da je fokus mog života u mojim rukama, ne utrkujem se s događajima, ne nosim sat, ne gledam vesti, ali gledam svoja posla. Sanjar sam. Snovi su možda jedina situacija u kojoj uživam u ulozi Sizifa Upoznajemo se, rukujemo, sedamo, biramo piće, pogledamo se i onda čujem - izgledaš mlađe i nežnije nego na fotografijama, kao da nemaš 48, dobro ti stoje sede, tvoj osmeh opušta... Zahvalim se, uvek mi je lepo da

čujem da nekome prija moje prisustvo. Pitaju me kako to, kako u suludom vremenu i okolnostima u kojima živimo mogu da budem vedar, nasmejan, optimista. Odgovor je uvek isti - sve ide iz glave. A onda naširoko objasnim da može da mi bude dobro skoro bilo gde i bilo kada jer uvek nađem neku zanimljivu tačku u svemu što me okružuje, a da okruženje pažljivo biram. Da puštam da me vodi intuicija, ta čarobna, a zapostavljena, veština koju neki nazivaju i osećajem u donjem stomaku, da verujem da je fokus mog života u mojim rukama i u mom polju odgovornosti, da

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


125

se ne utrkujem s događajima, da ne nosim sat, da ne gledam vesti, ali da gledam svoja posla. I da sam sanjar. Ovo poslednje je možda ključno - sanjanje i sanjarenje, sama činjenica da imam snove, da imam želje, da se trudim da ih ostvarim, da uživam dok putujem ka njima i dok ih gledam kako poprimaju oblik ostvarenja, makar i nepotpunog. Mnogo ih je, na moju sreću. I nisu na bilo kakvom spisku koji ću jednog dana da spakujem u neku fioku zajedno s ostalim obavljenim obavezama. Nisu mi cilj konačnost i zaokruženost, lepo mi je upravo suprotno - da imam snove i da uživam što ih imam ili pokušavam da ih dosanjam. Puštam ih da se množe kako žele i kako mi padnu na pamet, da mi se stvore u mislima i da me obuzmu kako im drago. U tim snovima nema luksuza bilo koje vrste. Oblačim se neupadljivo i obično, auto koji vozim je prosečan, omanji, ne treba mi ni veći ni lepši. U skupe restorane ne idem, dovoljno dobro kuvam i sam, kao što umem da odaberem dobro, ali ne i precenjeno, crveno vino. Fotografišem kamerom koja nije nova, čak su mi i objektivi polovni. O čemu onda, zaboga, sanjaš i sanjariš? - pitaju između dva gutljaja.

biti toliko očigledno moja da neću morati da je potpišem. Da objavim knjigu svojih kratkih priča i pesama, ilustrovanu mojim fotkama, da napišem scenario koji već dugo imam u glavi i da po njemu naprave predstavu. Da se provozam lisabonskim tramvajem, ali i onim u San Francisku, i da, kad sam već tu, makar do kolena ugazim u Tihi okean, koji spaja dva sveta. Da se popnem na neku gibraltarsku stenu i sa nje gledam obrise Afrike, tu, na dohvat ruke. Da mi neki francuski seljak pruži čašu vina koje je sam napravio i koje je dobro, iako za njega znaju samo on, njegovi seljani i zalutali turisti. Sanjarim da zauvek mogu da nastavim da biram šta hoću, a šta neću, da radim za novac. Sanjam da moja ćerka odraste i sazri i da sanjari kao i ja, ali na svoj način, da ima stav i da ne da na sebe...

Snovi su možda jedina situacija u kojoj mogu sa zadovoljstvom da kažem da uživam u ulozi Sizifa. I taj kamen i to brdo i ta dolina i to večno kotrljanje uz i niz san, scenario koji je uvek otvoren za nove scene, režija koja ne zavisi od tamo nekog, već, makar najvećim delom, od mene samog - taj film bih voleo da gledam zauvek. I zato su moji snovi najveća, a sigurna, investicija. Stvaraju se i rađaju svaki dan, uporno, neumorno i neupitno. Ne plašim se da bi moglo da mi ih ponestane O svemu i svačemu. Voleo bih, na primer, da uvek ih je mnogo više nego što bih mogao i da organizujem izložbu svojih fotografija i kolaža. sanjam da je moguće ostvariti. Meni taman. Da napravim fotografiju koja će jednog dana E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


126

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


127

Refresh

YOUR BUSINESS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


128

BLOCKCHAIN MINDSET

WORDS: MILAN KRAJNC AND VALENTINA KONRAD

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


129

QUANTUM MINDSET: »TECHNOLOGY THAT LIBERATES OUR MINDS« The purpose of the article is to explain how blockchain technology is promising revolutionary changes in our perceptions, life, economy and the world. With reference to this, authors outline serious consequences of widespread use of new technology and emphasize the need for change of social mindset in order to avoid the "psychological" traps of coping with the innovations it establishes. It is intended for anyone who wants to get to know the psychological aspect of blockchain, its developers and those who belong to the systems, subjected to the use of innovative technology. The structure of the article encourages reader to form his own connections and conclusions, applicable to everyday life. Nevertheless, read it in the original order. KEY WORDS: BLOCKCHAIN, TECHNOLOGY, MINDSET, PSYCHOLOGY, COLLECTIVE CONSCIOUSNESS, QUANTUM PHYSICS. The emergence of blockchain technology, aimed to optimize the cost of financial transfers and avoid the control mechanisms of the existing centralized systems, not only means the beginning of a different perception of financial business, but also the perception of the world. "Someone" (there are various theories about its inventor) pressed the key that triggered the "empty space" and launched another digital revolution that radically changes the existing social patterns, human behavior and living or human existence in general.

Blockchain consists of a sequence or chain of blocks, infinite infrastructure of transactions, shared and stored on multiple nodes in a network. With reference to this, new technology directly connects users and changes the existing system, based on interdependence and intermediary or central authority. The latter in practice results not only in disruption and reshaping of traditional business and financial processes but also in a complete change of our perceptions. Furthermore, it eliminates the individual’s necessity for constant subjugation in social interactions (for example, in the very way of thinking, each individual builds up their own understanding of our words; with blockchain we avoid such different perceptions). Its unambiguity and predictability gives us the opportunity to simplify life and more time to live it. Business decisions and agreements in the new system can be concluded without lobbying or bribery, with laws that are, in their clarity, comparable to laws in nature (for example: If you want to change the water into steam, you need to heat it as high as 100 ° C; nothing less, nothing more). Moreover, blockchain technology brings a burdensome foreseeability and elimination of centralization and control instruments that allow social-class discrimination. It also frees us from our emotional garbage: we will again feel ourselves, redevelop empathy for others and devote more time to genuine association with ourselves, our partners, children, friends, nature and others. However, the latter does not mean that the new system brings us more time to spend, but only new perceptions of its management. But, beware; there are treacherous passes in any technological revolution. Blockchain technology is subjected to important limitations and issues, including the activation of collective consciousness and quantum lifestyle, which will be as direct as the new direct technology. If we

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


130

first devote some attention to collective consciousness, its basic items were first presented by French sociologist Emile Durkheim in The Division of Labor and Society in 1893. He argued that the social order is based on two forms of solidarity, mechanical and organic, or a transition from "primitive" companies into highly developed industrial. In the first, mechanical solidarity or the unified functioning and thinking of individuals sharing the so-called collective consciousness should be the one that enables the preservation of the existing social order defined by strong state repression, which punishes any deviations from collective social norms. On the contrary, the foundation of a modern, industrial and capitalist-oriented society should be the organic solidarity emerging in the system of division of labor, in which individuals in society are separated according to merit and rewards received. Durkheim believed that social inequalities are a reflection of natural inequalities, what he called “social justice�. He argued that moral regulation was just as economic, necessary for maintaining order and peaceful acceptance of social differences. Instead of repression and punishment he defended the rule of law and its upgrading nature. The transition of society from "primitive" to advanced, should be accompanied by major disturbances, crises and social anomalies, the pathological phenomena of modern society, which, after successful transition, will follow a period of stability and development. 1 Summed up, emergence of blockchain technology rebuilds collective consciousness, but in a much more modern form. Our actions will be subordinate and adapted to the new technology, which gives the foundations of complete unification and universality of the social system. The latter will become a feature of all aspects of our existence and a mechanism that will not tolerate deviations and anomalies. Blockchain technology is clearly much more than just "DNA" 1

DURKHEIM, 1997.

of digital financial flows; Durkheim's collective consciousness and social justice are simultaneously modernized conglomerates of organic and mechanical solidarity that will relieve and simplify our lives. With the blockchain, the collective consciousness of the existence comes to the fore. This, completely different concept, differs from just described Durkheim’s by giving its focus on unconscious; an understanding of the actual aspects of living versus aspects of natural existence. The collective consciousness of existence thus implies the concept of "everything that is," and concerns the processes and states at our unconscious levels. We can describe it with different terms, for example, "patterns" or "energies" that are co-created by our humanity. During the decades, collective consciousness of existence was the subject of discussion of many philosophers, sociologists, thinkers and others, searching in it the explanations of our existence and guidelines for the conscious creation of life that we want to live. One of them is Danah Zohar, an American-British author of numerous works on the topic of spiritual capital and quantum thought that builds on collective consciousness with spiritual intelligence. In her works, she defends the thesis that the first thing created after the great poisoning (thirteen billion years ago) is a quantum vacuum. It contains the record and trace of everything that was at any time, everything that is, and everything that will be. In addition, every human being carries within himself the record of everything that existed before him, that is, our consciousness and the history of the universe. If illustrated with an simple example, our energy record is one that creates the "similarity" of the ideas and beliefs advocated by all the world's spiritual traditions in spreading the story of the origin of our universe. At first glance, world cultures seem completely unique and dif-

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


131

PHOTO: PIXABAY.COM

ferent from each other as the result of language differences and the use of different metaphors and symbols, but when you explore deeper and pay attention to the individual features of the stories about creation, whether ancient Greece, ancient Egypt, Hebrews, Hindu, Taoist or others, you discover that all the descriptions of our beginnings are very similar in their foundations, even though they come from different time periods. Zohar claims that the reason for the latter lies in the fact that within us is the whole history of the universe; our story and our collective consciousness. If we illustrate invisible energy ties we share with another example, this can be nature. Nature consists of material and immaterial things, meaning visible and invisible, right? If we place ourselves on the basic size of the material things, that is, the size of the atom, we can no longer see anything or we realize that this empty space consists of energy. With reference to this, can we claim, that our essence is energy? Within energy there is activity that we do not see or hear, but undeniably feel. And this is the invisible part that flows or exists according to interconnected and interdependent rules, and given the fact that people are born with similar "basic" genetic records, we can conclude that we are all connected and made of pure energy. As a result, there is a collective awareness among us, some common information that directs us. Summed up, a growing list o records, called block, or commonly blockchain, with its characteristics applies to our collective consciousness and infinite record of information that remains "eternal" and unchangeable. Added to that, similarity between the DNA chain and blockchain blocks is not a coincidence, but a proof of the common energy, which is undeniably connected and infinite. Since blockchain technology will have a strong impact on our everyday life and the world we know, we must prepare for it. Our daily lives will be greatly relieved under the influence of the speed of change, which gives you an

opportunity to invest in yourself as your future depends on it. Only in this way will you be able to adopt a new way of life, understand it and maximize its benefits. Therefore invest in: “Erasure” of childhood patterns, fears and complexes; 2. Building self-esteem and self-confidence; 3. Developing your own potentials; 4. Sustainable personal and business growth. 1.

DISCLAMER If you made the conclusion that “blockchain system” only promotes a greater comfort, dispense it. Comfortable life is the product of an existing system, subjected to collapse; it is a kind of lukewarm, which is warm but stinks. On the contrary, the new system brings a new flow, a new opportunities, stimulates life and cleans lukewarm within us. It allows life to re-invigorate and stimulate the Sun. However, if we do not invest in ourselves, we will not be able to take the advantages of blockchain benefits, but will instead succumb to the sensitivity and vulnerability. Sun will be replace by Shadow, which will spread the feeling of unimportance, uselessness and redundancy in us. Therefore; Leave excuses, start investing in yourself and be one step ahead of the game. DODANI VIRI: Durkheim, Emile. The Division of Labour in Society. Trans. W. D. Halls, intro. Lewis A. Coser. New York: Free Press, 1997, pp. 39, 60, 108.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


132

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


133

REFRESH

YOUR COSMETICS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


134

ONA ŽIVI SVOJ SAN PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

OLGICA SAMOILOVIĆ, OSNIVAČ I VLASNIK KOLIKO DUGO JE TRAJALO OD IDEJE O PRIRODNOJ KOZMETICI DO REALIZACIJE I NASTANKA PROIZVODA HEDERA VITA? KOMPANIJE HEDERA VITA IZ LOZNICE. Do 2011. radila sam u jednoj farmaceutskoj a u slobodno vreme sama UPORNA, AMBICIOZNA I ODVAŽNA DA SA- kompaniji, pravila male sapune od prirodnih sastojaka. Posle prodaje prve količine sapuna, NJA SVOJ PROIZVOD, BREND I VLASTITI ozbiljnije sam se posvetila tome. Napustila sam posao i nastavila sama da pravim te sapunčiće. Prodaja je krenula, onda sam USPEH. TO ŠTO NAUMITE, TO VAM SE I zaposlila jednog radnika, pa komercijalistu, a posao se širio, pa mi je trebao i tehPočetak je trajao dve-tri godine, DEŠAVA. STRAST JE DOVELA NA POZICI- nolog. dok smo ušli u tehnologiju proizvodnje, u naredne četiri godine nastala je ekspanziJU NA KOJOJ DANAS JESTE. IMA VIZIJU ja, a poslednje dve godine zabeležili smo tako veliki rast prometa da smo bili zatečeni. Nekadašnji hobi sada je prerastao I SMELOST DA NAPRAVI ISKORAK U PRI- u pravi biznis. DA LI JE IDEJA DEO NEKOG SNA RODNOJ KOZMETICI. NJENI PROIZVODI SANJANOG DAVNIH DANA? KUPUJU SE U SRBIJI I NA EVROPSKOM TRŽIŠTU.

Znate kako kažu: Ako želiš da znaš zasigurno šta je u preparatima koje koristiš, najbolje je da ih napraviš sam. Tako je moja ideja bila da nešto što sam sama godina-

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


135

ma pokušavala da napravim za sebe i svo- terijsku penu za čišćenje lica. Pena uopšju porodicu – sapun, kremu i ostale stvari te nije agresivna, ne isušuje kožu i stvar– da to prenesem u neki ozbiljan biznis. no prija mojoj koži. To je novi proizvod koji smo nedavno plasirali na tržištu. KOJA JE TVOJA FORMULA USPEHA I OŽIVLJAVANJE SANJANOG? KO ČINI TVOJ TIM? Kao i svaki početak, prvi koraci u radu nisu bili laki, ali sama odluka da se krene u sopstvenu proizvodnju kozmetike bila je hrabra, a ispostavilo se i veoma ispravna. Mislim da je strast ono što me je dovelo na ovu poziciju. Ja volim ovaj posao i volim način na koji me inspiriše svaki proizvod iz Hedera Vita asortimana. HRABOST, UPORNOST, VOLJA... KOJI BI JOŠ PRIDEV PRIPISALA SEBI NA PUTU DO HEDERE?

Moj tim čini više od 25 radnika, kao i još petnaestak onih koji su posredno vezani za firmu. Zadovoljna sam ljudima koji me okružuju, jer su posvećeni svom poslu i, naravno, ispunjava ih posao koji rade. Na taj način nastaje dobar tim. Zajedno pravimo velike uspehe. O ČEMU TRENUTNO SANJAŠ? TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU“.

Iskrenost, poštenje, inovativnost, poveren- Da budemo najbolji u svom poslu. Zbog je i profesionalnost su takođe temelji na toga se trudimo da stalno ponudimo nešto kojima se izgradio uspeh. novo, da unapredimo proizvodnju i proizvode, kao i da održimo kvalitet bez kojeg HEDERIN PROIZVOD BEZ KOJEG NE čitava ideja ne bi ni postojala. MOŽEŠ DA ZAMILIŠ DAN? Ima mnogo proizvoda bez kojih ne mogu da zamislim dan, ali izdvojila bih antibak-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


136

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


137

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


138

PHOTO STORY

Arhitektura ostrva Rügen Početkom leta, posetio sam ostrvo Rügen u Nemačkoj i, tom prilikom, prvi put sam se susreo i sa Baltičkim morem. Poželeo sam da otkrijem nešto novo i nešto što je drugačije od Mediterana. Iskreno, nisam neko ko voli i uživa u odmoru na plaži, sunčanju, kupanju i noćnim izlascima, pa mi je svežina severa i dnevna svetlost koja traje skoro punih dvadeset časova dobro došla. Ostrvo Rügen nudi jako lep sadržaj ljubiteljima prirode, istorije, sportova na vodi, pa se čak i poznavaoci geologije mogu sresti sa zanimljivim strukturama tla, a specifičnost koja privlači pažnju je takozvana "Bäderarchitektur" - graditeljski stil nastao u 19. veku, u odmaralištima na obalama Baltika. Karakteristično za takve građevine, uglavnom vile i hotele, jesu prostrane drvene terase i tremovi, ukrašeni umereno kitnjastim lukovima, a svedeni pod poseban krov. Ono što je takođe odlika takvih fasada i drvenih konstrukcija je svetla, najčešće bela boja, koja je namerno izabrana da bi bila kontrast sivilu velikih gradova, odakle su dolazili turisti pre više od dvesta godina. Jedno čitavo popodne i naredno jutro sam odvojio za razgledanje vila u mestima Sassnitz, Binz i Sellin, diveći se, pre svega, jednostavnosti tih kuća - iako jako slične, sve su u stvari različite i posebne. Danas, kada je već prošlo nekoliko meseci od tog putovanja, mogu da zaključim da lepota i šarm ostrva Rügen bitiše upravo u njegovoj nenametljivoj arhitekturi. TEKST I FOTOGRAFIJE: SAŠA REPIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


139

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


140

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


141

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


142

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


143

REFRESH

YOUR IMAGINATION

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


144

THE VIVID IMAGINATION

WORDS: DEJAN VICAI

What is life without having a dream? Can you really imagine yourself drifting through life and not aspiring to anything? Dreaming about the future can, and in most cases, will be the fuel to your life. The good thing about dreams is that they come in an abundance, so picking one is not a necessity. However, some people feel like their visions end the moment they are fulfilled, and then there is only an empty void left behind. This should not be true because then you will feel like you have sacrificed a part of yourself in vain, and got nothing in return. Where one of your dreams ends another should be sprouted so that your force of creativity can go on. The world would be a grim place without dreamers and their visions of a better and improved tomorrow. All the marvels of today we enjoy effortlessly and have everything at our convenience is thanks to those who dared.

Of course, it is not easy being different, and in most cases, your ideas will seem crazy and unattainable, but they are worth it. Do not let anyone ever make you doubt yourself or think that whatever is driving you is meaningless. You do not own anyone an explanation to why you are doing something the way you are and why it will be good, let them sit tight and wait for the results, just promise them that it will be an amazing experience. All the dreamers of the world, past, present, and future, they all have one thing in common: their imagination is vivid! Never let anyone tell you otherwise. Stop coloring within the lines and make sure to pick the wrong color, dare yourself to be different and do something completely out of line. Step out of your safe zone, turn right, make up a new word, go crazy with the possibilities at your disposal. Strive to achieve your dreams no matter how impossible they seem to be because only

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


145

PHOTO: PIXABAY.COM

then can you really claim that you have done something great in your life. Your imagination is the greatest tool you will ever own, nothing can compare to the vastness of creative overflow if you know how to unlock its full potential. Those who have forsaken their inventive side have also given up on their dreams, and now they are a former shell of what they could be. They have a gray aura around them sapping the very energy of those who still dare to dream and want to change the world. Do not allow them to take over, instead, help them out and make sure to give them a hand so that once again they can lift their heads up and to think of a brighter future. After all, imagination is a driving force that needs not fuel, and will never burn out, you can share and ignite it in others. Keep the flames alive by creating more and inspiring others to do so. Having a dream is nice and all, however, unless you share it with others, they will not be as

meaningful and they will not be as epic as you want them. Sharing is caring, and in this case, if you have a great idea, you must give others a chance to take part in it. Whatever you do in life, no matter how great or small, a simple inspirational quote, an act of mercy, or even the idea you had, will live on. Your dreams will live on. Only if you allow other people to see its magnificence and let them help you carry it out. There is only one force in the world that can help you push through even the worst in your life, and it is to believe in something, to dream about something. Because fighting for a cause and having faith can help you up when you feel beaten, and when the world seems like it is trying to pull you down. In the end, there is nothing you cannot envision, and if you wholeheartedly set your mind to it, you can reach greatness. But, in order to do your best, and to leave an epic footprint in history, first, you must have a dream to follow.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


146

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


147

REFRESH

YOUR MINIATURE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


148

Z O R K T S O N STVAR E R U T MINIJA

PIÅ E: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


149

ČASLAV MIJUŠKOVIĆ, ORGANIZATOR JE IZLOŽBE „PRVI SVETSKI RAT U MINIJATURI“, KOJA JE BILA POSTAVLJENA U GALERIJI SANU SREDINOM NOVEMBRA. TO JE, KROZ MAKETE, PRIČA I PODSEĆANJE NA PROHUJALO VREME ZA NAMA, KOJE NE SMEMO NIKAD DA ZABORAVIMO.

ovom temom, nema mesta nezadovoljstvu. PORED MAKETA, DEO IZLOŽBE ČINE I ŠTAMPANI PANOI, KOJI DAJU DODATNU SLIKU O TOM PERIODU, OTKRIVAJUĆI DETALJE O DOGAĐAJIMA I TEHNOLOŠKIM INOVACIJAMA KROZ CRTEŽE I FOTOGRAFIJE, MAPE BORBENIH DEJSTAVA, ISEČKE IZ ŠTAMPE I TEKSTOVE. KOJU PRIČU STE ISPRIČALI?

Mislim da je priča o Prvom svetkom ratu, kao i IZLOŽBA “„PRVI SVETSKI RAT U MINIJATURI”, priča o svim ratovima, pre svega, priča o straPOSTAVLJENA JE U GALERIJI SANU. KOLIKO danju i patnji običnog čoveka. Prvi svetski rat JE AUTORA – MAKETARA RADILO NA je posebno interesantan s obzirom na obim operacija i tehničko-tehnološkim prodorima osMINIJATURAMA? tvarenim sa obe zaraćene strane, a sve u cilju Makete su izradili članovi Maketarskog kluba sticanja prednosti nad onim drugim, ma kako „Oluj“, Beogradskog maketarskog kluba, Ma- efikasna ili beznačajna ta prednost bila. Predketarskog kluba „Novi Sad“, Maketarskog kluba nost se uvek ogledala u uništavanju, a rezultat „Panon“ iz Pančeva, Maketarskog kluba „Kastel“ je uvek isti – stradanje. iz Banjaluke, kao i naši prijatelji maketari koji nisu članovi klubova. Ukupno četrnaest ma- IZLOŽBA "PRVI SVETSKI RAT U MINIJATURI" ketara. Prvi svetski rat je vrlo specifična tema za PRIVUKLA JE VELIKU PAŽNJU PUBLIKE. KAKO svakog maketara. Izazovi su jako veliki, pre sve- POSETIOCI REAGUJU NA POSTAVKU? ga zbog nedostatka kvalitetnih fotografija iz tog perioda, što za posledicu ima da mali broj ma- Verujem da je izložba jako interesantna. Mnoga ketara izrađuje makete sredstava iz ovog perio- sredstva iz tog perioda su zauvek izgubljena, što da. Uprkos tome, mislim da smo uspeli da priv- zbog činjenice da su uništavana u toku i posučemo maketare da izlože svoje radove na ovoj le rata, što zbog propadanja materijala od koga izložbi. Sa preko osamdeset izloženih radova sa su izrađena, pre više od sto godina. Maketa, kao verni i umenjeni prikaz originala, omogućava da

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


150

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


151

se sredstvo doživi onakvo kakvo je bilo. Videti ostvarenim zamislima i idejama. kako su nekad izgledale letelice, vozila i plovila, stvara stvarno poseban i jedinstven doživljaj. NA ČEMU TRENUTNO RADITE? Nadamo se da smo uspeli da taj doživljaj pribTrenutno radim na avionu iz Prvog svetskog ližimo i posetiocima izložbe. rada, engleskom DH.2. Kada se pojavio, predstavljao je prvi avion koji je mogao da uspešno ŠTA NAM SPREMATE U DECEMBRU? parira Fokerovom jednokrilcu, prvom avionu koji U decembru, tradicionalno, u saradnji sa Muze- je mogao da puca kroz elisu. DH.2 izgleda kao jom vazduhoplovstva, organizujemo Novo- korito sa krilima i ima motor montiran pozadi, godišnji kup, međunarodno maketarsko tak- tako da ga elisa ne vuče, već gura, što znači da mičenje. Ove godine će nam biti jedanaesto po ne mora da se puca kroz nju. Posmatrajući sam redu. Takmičari nam dolaze iz Italije, Slovenije, avion, čovek ne može, a da se ne zapita: „Ovo je Poljske, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i stvarno letelo?“. U isto vreme se shvati hrabrost Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Makedonije, i predanost ljudi koji su leteli u ovome koritu i Grčke, Turske i Rusije. Nadamo se da će ove go- obarali neprijateljske avione, po mnogo čemu dine i maketari iz Austrije imati priliku da izlože superiornije. svoje radove na takmičenju. TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL U prostorijama Muzeja vazduhoplovstva se, 15. MAGAZINA JE CITAT IZ PREDSTAVE KOKANA i 16. decembra, pored takmičenja, odvijaju i ra- MLADENOVIĆA „KADA BI SOMBOR BIO dionice na kojima se prikazuju posebna znan- HOLIVUD“ – „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD ja i veštine koje se koriste u maketarstvu. Ove DA BRANKROTIRAJU“  O ČEMU SANJATE? OD godine ćemo imati radionicu posvećenu najm- ČEGA NE ODUSTAJETE? lađim maketarima, zatim radionicu na kojoj će biti prikazane tehnike „ožičavanja“ aviona iz Pr- Možda sam zašao u godine kada se ne sanvog svetskog rata, a nadamo se da ćemo imati ja previše, ali mislim da nikad neću prestati da i predstavljanje knjige našeg autora iz oblasti učim. Maketarstvo omogućava da se isproba mnogo različitih stvari, materijala, tehnika i ravazduhoplovstva. zličitih pristupa u radu sa materijalima, sve sa KAKO SE VI SNALAZITE SA MINIJATURAMA? željom da se što vernije dočara original. InterKOLIKO JE TO OPIPLJIV POSAO? net je u fazi istraživanja i planiranja izrade makete postao nezamenjivo sredstvo i nepresušan Ne bih rekao posao, već uživanje – uči se, stal- izvor podataka i fotografija o željenoj temi, što no se uči, uvežbava i eksperimentiše. Nekad se umnogome olakšava učenje, ali i komunikaciju ideje pretvore u izuzetne radove, nekad se po- sa drugim maketarima. Zadovoljstvo koje naskažu kao promašaji. Tu se istražuje, planira, pro- taje iz uspešno ostvarene ideje je pokretač za ba, proba ponovo... Razmenjuju se iskustva sa dalji rad i usavršavanje, a tu je učenje na prvom drugim maketarima, sreću izuzetni ljudi... Nešto mestu. što jednoga dana ne ide od ruke, sledećeg krene samo od sebe. Uživa se u svemu, pogotovo u

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


152

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


153

REFRESH

YOUR OIL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


154

SKRIVENE MOĆI NAJSKUPLJIH ETERIČNIH ULJA

PIŠE: IVANA JELISAVČIĆ, AROMATERAPEUT

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


155

ETERIČNA ULJA SU SMJESA LAKO HLAPIVIH AKTIVNIH KEMIJSKIH SPOJEVA, UGLAVNOM DOBIVENIH IZ BILJAKA DESTILACIJOM, A NJIHOVO DJELOVANJE OVISI O KOMBINACIJI RAZLIČITIH SPOJEVA U NJIMA. NA SAMU KVALITETU ETERIČNOG ULJA UTJEČE PUNO FAKTORA: TLO NA KOJEMU RASTE, NAČIN UZGOJA SAME BILJKE IZ KOJE SE ETERIČNO ULJE DOBIJA, NAČIN BERBE BILJKE... Kompozicija parfema se sastoji od 3 note: 1. Visoka gornja nota - ona koja se osjeti čim se miris rasprši po koži, ona budi svu našu pažnju (eterično ulje bergamota, limuna, naranče, mandarine...) 2. Srednja nota - ona nota koja parfemu daje toplinu (eterična ulja nerolija, lavanda, ruža, đumbira, ylang ylanga...) 3. Bazna nota - ona nota koja usporava dvije prethodne note i produljuje vremenski period „mirisanja“ parfema (eterično ulje jasmina, sandala, pačulija...) Pri samoj izradi parfema, treba poznavati intenzitet mirisa eteričnih ulja, paziti na njihovu fototoksičnost i obavezno se posavjetovati sa vašim aromaterapeutom prije same pripreme i odabira. Parfemi mirišu različito na različitim osobama, jer se on miješa sa kemijom u našem tijelu. Za izradu parfema „Alkemičar“ potrebno vam je:

- tamna staklena bočica zapremine 20 ml - 10 ml jojobe koja je izvrstan nosioc i fiksator - 2 kapi mimoze, apsolut - 4 kapi eteričnog ulja nerolija - 4 kapi eteričnog ulja lavande - 3 kapi eteričnog ulja cedra 1. Eterično ulje ylang ylanga Cananga odorata Eterično ulje koje se dobiva parnom destilacijom iz cvjetova tropskog drveta iz porodice Annonaceae, koje se uzgaja na samo par otoka u Indijskom oceanu. Na Filipinima su ljudi močili mirisne cvjetove u kokosovo ulje i time mazali kosu i tijelo. Miris ylang ylanga je intenzivno slatkast. Postupak ekstrakcije se obavlja u nekoliko frakcija, tako da se ona „super extra“, uglavnom koristi kod izrade parfema. Eterično ulje ylang ylanga se najčešće koristi kod depresije i bezvoljnosti, panike i seksualnih problema - njegova opuštajuća svojstva stvaraju poticajno ozračje... snizuju krvni tlak, smiruju lupanje srca, tahikardiju, relaksiraju, te smiruju strah i ljutnju. Effects on spirit: Brings peace to the troubled spirit! Kada ste bezvoljni: Nakapajte jednu kap eteričnog ulja na ključnu kost, protrljati i mirisati. Nedostatak seksualnog zanimanja: U 2-3 žlice baznog ulja kapnite 5 kapi eteričnog ulja ylang ylanga i lagano masirajte svog partnera (cijelo tijelo). Zagrijte mješavinu prije masaže i uživajte! 2. Eterično ulje ruže Rosa damascena, Rosa centifolia

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


156

Kleopatra je spavala na jastucima od ružinih latica, od njih je radila kozmetiku i parfeme, a nekoć su ruže označavale povjerenje, pa su se vješale iznad stola za kojim su se održavali različiti razgovori. To je bio znak da će sve izgovoreno biti u velikoj tajnosti. Najpoznatija svjetska lokacija uzgoja ruže i proizvodnje eteričnog ulja je bugarska pokrajina Kazanlik još od 17. stoljeća. Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom svježih cvjetova, spada u grupu najskupljih eteričnih ulja, jer se ono radi od cvjetova koji se beru rano ujutro i moraju se iskoristiti u slijedeća 24 sata, pa zbog same izrade i količine cvjetova postiže visoku cijenu na tržištu. Cvjetovi se ručno beru (4 tone cvetova je potrebno za 1 kg eteričnog ulja), a poslije toga slijedi ekstrakcija otapalima, iz koje izlazi apsolutno čista tvar krute konzistencije voštanog izgleda pri sobnoj temperaturi. Ekstrakcijom te krute tvari dobiva se eterično ulje, koje se naziva „Otto“ (bugarska ruža). S obzirom na zemlju porijekla, miris eteričnog ulja je različit. Bugarska i Turska imaju miris na geranij, dok ruža iz Maroka miriše kao sama ruža. U aromaterapiji se najčešće koristi vrsta Rosa domascena, a u komercijalne svrhe češće se koristi Rosa centifolia.

Eterično ulje ima antibakterijsko i antidepresivno djelovanje, balansira hormonalne promjene kod žena, pomaže u menopauzi kod promjena raspoloženja, kod crvene i suhe kože i smanjenja kapilara na obrazima. Smanjuje osjećaj tuge prilikom gubitka drage osobe, riješava ljubomoru, ljutnju i izdano povjerenje. Effects on spirit: Particularly beneficial for a closed heart encouraging love and compassion! Serum za njegu suhe i crvene kože lica sa anti-age efektom: jušna žlica baznog ulja ploda divlje ruže jušna žlica baznog ulja jojobe 4 kapi eteričnog ulja ruže Nalijete u tamnu bočicu sa kapaljkom i dobro promućkajte. Serum nanesite ujutro i na veče, obavezno na vlažno lice. 3. Eterično ulje jasmina Jasminum sambac U Kini se cvjetovi jasmina mešaju sa zelenim čajem, te se na taj način dobije probavni stimulans, a ujedno se pomaže pri uklanjanju lošeg zadaha iz usta.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


157

U Indiji se ulje jasmina miješa sa sandalovinom, te se korist kao pomoć pri meditaciji. Eterično ulje jasmina se češće koristi kod izrade parfema, nego u aromakozmetici, a u aromaterapiji se koristi kod liječenja duševnih i emocionalnih problema, čak i kod seksualnih poteškoća. Effects on spirit: It brings understanding to the conscious mind, desires and wishes of the heart to light! Kada ste bezvoljni: Nosite oko vrata aromaogrlicu, u koju ćete kapnuti dvije kapi jasmina, te je pomirišite svaki puta kada osjećate bezvoljnost. Ono će u trenutku pokrenuti osjećaj zadovoljstva. Kupka sa partnerom: Prije ulaska u kupku, 3 kapi jasmina kapnite u jednu jušnu žlicu baznog ulja. Utrljajte takvu mješavinu sebi i partneru na gornji dio prsa, ugasite svijetlo, upalite svijeće i prepustite se užitku. 4. Eterično ulje sandala Santalum album Eterično ulje sandala spada među najskuplja eterična ulja, jer se radi od drveta koje je parazit i sporo raste, te mu je potrebno 30 godina da bi postalo zrelo za proizvodnju eteričnog ulja. Njegov slatko balzamičan miris se koristi već

tisućama godina u indijskoj kulturi i religiji, ayurvedskoj medicini, a u parfumskoj industriji je već dugo cijenjeni fiksator. U aromaterapiji se koristi kod proširenih vena, umornih i otečenih nogu, hemeroida, umora, srčane insuficijencije. Izvrsno ulje za njegu suhe, nadražene, upaljene, osute i ispucale kože. Tradicionalno se povezuje sa muškom energijom, pa se koristi kao afrodizijak za muškarce. Effects on spirit: Allowing a person to relax into a peaceful state, let go of their own mind/ego! Njega kože: U baznu kremu dodajte 5 kapi eteričnog ulja sandala i dobit ćete umirujuću kremu za svakodnevnu upotrebu. Ova navedena eterična ulja su samo neka od onih najskupljih i uglavnom ih koristimo za izradu 100 % prirodnih parfema, to je parfem po našoj mjeri i mirisnim preferencijama.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


158

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


159

REFRESH

YOUR MUSIC

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


160

VELIKANI NAŠE MUZIČKE I KLUPSKE SCENE, INOSTRANI GOSTI I MLADE NADE ZAJEDNO NA VRHU BEOGRADA / SUBOTA, 15. DECEMBAR Kornelije Kovač i Zoran Simjanović, kao počasni gosti, otvoriće Četvrti Fank kongres u organizaciji beogradskog udruženja Glasna manjina (Loud Minority Belgrade) i kluba Strogi centar. Ljubitelji fank, soul i džez zvuka imaće priliku da se u subotu, 15. decembra, na poslednjem spratu kule Ušće (Top Of The Hub) uključe u jedinstveni događaj koji se bavi fank kulturom, u svim njenim aspektima. Ova svojevrsna beogradska groznica subotnje večeri okupiće velikane domaće muzičke scene, mlade DJ nade, ali i iskusne sastave poput kultnog beogradskog benda Plejboj, koji će održati koncert u centralnom delu večeri. Pored Plejboja, nastupiće i muzičari iz sastava Belgrade Funk Combo, dok će se za DJ pultom smenjivati Bob Hill (Velika Britanija), DJ Timbe i DJ Machiavelli (RS), kao i nekoliko DJ-eva mlađe generacije okupljenih oko Funk Technik Group. Dodatno, deo velikog prostora Top Of The Hub, sa spektakularnim pogledom na prestonicu biće

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


161

namenjen gramofonskim pločama i odeći koja evocira na jednu od najzabavnijih epoha XX veka vesele 70-e. Gosti su "obavezni" da pored dobrog rapoloženja puste mašti na volju koju odeću i frizuru će odabrati za ovo autentično fank veče, a sve kombinacije i aranžmani biće zabeleženi na fotografijama u okviru profesionalnog foto ćoška. Događaj počinje u 20 časova i traje do 02 sata posle ponoći. Jedinstvena karta za sve sadržaje u okviru 4. Fank kongresa (konferencija, koncerti, DJ nastupi, foto but, vintidž market, zakuska) iznosi 1000 dinara i može se nabaviti preko DD Tickets prodajne mreže, kao i u klubu Strogi centar (Jevremova 43). Funk kongres, kao originalni događaj namenjen afirmisanju domaće i regionalne funk scene, nastao je 2015. godine, a do sada su njegov rad direktno podržali muzički poznavaoci i izvođači kao što su Mjehur na mreži, Aleksandra Kovač, Kire Mitrev, Željko Kerleta, Boban Petrović, kao i ekipa iskusnih DJ-eva: Ćile, Coba, Trut, Funky Junkie, Steva Glušac, Bege Fank, Peppe, Niki, Iron...

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


162

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


163

REFRESH

YOUR FLOWERS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


164

ZOVEM SE PO CVETU MARGARETA

PIŠE: MARGARETA ŽIVKOVIĆ Zovem se Margareta, a to je ime jednog cveta ako niste znali. Možda me je majka po rođenju odredila za buduće zanimanje. Izradom nakita bavim se pet godina. Pošto volim drugačije i originalnije stvari, i sve oko mene mora da ima neki smisao, onda je i sam nakit trebao da bude na moj, drugačiji način. U početku, akutuelan je bio klasičan nakit, poludrago kamenje, staklene perle, žica, kristali... smola dolazi dve godine kasnije. Ovo je bio samo hobi (jer sam oduvek naginjala ka kreativnosti, i večito sam nešto seckala, lepila, crtala...) da bih kasnije, prilikom jedne večere u januaru, odlučila da će to biti moj posao. Odvažila sam se, iako je većina skeptično gledala na moju ideju (kakav sad nakit kao posao, daj nešto realno). Ali opet, neke stvari ne možete uraditi bez podrške, makar i moralne. Suprug je od samog starta moja podrška, kao i  četvoro-

godišnja ćerka Iva, koja mi rado pomaže u berbi cveća i skupljanju lišća. I onda počinje sasvim drugačija priča, ono što sam oduvek volela, a to je priroda. Majka Priroda... od malena sam bila okružena cvećem... ležala sam kao devojčica u polju kamilice i posmatrala oblake... i razmišljala kako bih mogla da sačuvam jedan mali cvet kad nam godišnje doba to ne dozvoljava... i tako tragajući za nečim drugačijim, pronašla sam smolu, savršen način da zarobite jedan maslačak. Kada sam detaljno ispitala čitav postupak i proces rada sa smolom, na redu je bio i moj prvi projekat - daću vam mali nagoveštaj, ona se meša u svaku čorbu. Biljka s kojom najčešće radim je divlja šargarepa, ona se provlači kroz skoro sve radove. Naravno, da ne zaboravim lekoviti neven, majčinu dušicu, mirisnu ružu, mističnu paprat, mahovinu, šišarke... mogla bih do sutra

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


165

da nabrajam. I ne samo cveće, vi možete praktično sve zarobiti u vremenu, sećam se gospođe koja me je pitala da li mogu i dečji zubi. Nasmejala sam se, zanimljiv predlog, ali da, mogu i zubi. Mnogo njih me je pitalo i za insekte, ali tu ideju odbijam. Ne mogu da ubijem vrednicu kao što je pčela.

ja puna magije. Paketi putuju i u druge zemlje, Bosna, Hrvatska, Makedonija... Prodaju za sada vršim preko stranice Megine šarene perlice i na Instagramu @megzdeal.

Danas više od jedanaest hiljada ljudi prati moje rukotvorine iz prirode, znate da je to manji grad. Uz takvu povratnu reakciju, toliko pozitivne Kada imate prirodu kao inspiraciju, to je prak- energije, shvatam da nisam pogrešila kada sam tično neiscrpni izvor, naravno tu i tamo dođe se onog hladnog januara usudila na ovakav kodo kreativne blokade, onda se prepustim nekim rak. Nazivaju me šumskom vilom, zadivljeni su, drugim stvarima, čitanju dobre knjige, gledanju jako zainteresovani, to je samo deo komentara inspirativnog filma, odlasku u pozorište... sve koje svakodnevno dobijam. I kako da ne budem može da vas inspiriše ako mu dopustite. Pros- srećna, kad se ostvario moj san, radim nešto što tor u kom radim, atelje, to je samo moj prostor, volim, a to je primećeno i prihvaćeno. Stvarno i budući da sam noćobdija, tada ove kracije iz nema lepšeg osećaja od ovog, da nešto svojim prirode i nastaju, kad je tišina, kad svi spavaju. rukama napravite, a drugi to prepoznaju i cene. Svaki komad je napravljen s velikom ljubavlju Zato je u moju baštu dobrodošao svako, avani tako pažljivo upakovan da svaki kupac bude turisti, romantične duše, zaljubljenici u prirodu. oduševljen kako izgleda ta mala, bela kuti- Izvolite, prošetajte se.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


166

PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #45, DECEMBAR 2018.


167

REFRESH

YOUR SCENE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


168

DOK GOD SANJAMO...

PIŠE: IVANA VANA STANISAVLJEVIĆ Tražim način da objasnim zašto volim da verujem, nadam se, sanjam i maštam. Ja mislim da sam se takva rodila. Od kako sam svesna sebe, volela sam da zamišljam razne junake u ulozi mojih bliskih drugara, to mi je bilo baš važno.

jedanaeste godine. Zaboravila sam da li sam deo njegove maestralnosti upoznala prvo kroz film “Kum”, ili pak film “Lovac na jelene”, tek najbolji od najboljih, po mom mišljenju, Robert De Niro je ostvarenje mojih snova. Znala sam da ću ga jednom videti, prosto sam znala. Nisam znala Pasija su mi bili glumci, u koje sam se nekada ni kada, ni gde, ni u kojim okolnostima, ja sam zaljubljivala, a nekada ih prosto prisvajala, kao samo imala jaku viziju da ću u ovom životu sresda su oni moji prijatelji, rođaci, poznati stričevi, ti ovog čoveka uživo. pa ja važna u njihovom društvu šetam gradom i snaga dvemira izbija iz mene. Želela sam da se bavim glumom i išla na nastavu u nekoliko dramskih škola, maštajući da je on Brendon, Dilan faza, i neki kasniji popularni likovi moj profesor, da mi lično sugeriše na čemu se podrazumevaju, to su bila nadrealna zalju- treba da poradim, koje greške da ispravljam. bljivanja, od kada i datiraju moji nadimci primar- Gluma je ostala važan deo moga bića, iako sam ijus, hepo kockica ili prženica. Posteri, sličice, se profesionalno ostvarila u radu sa decom. Kad autogrami, uspela sam i od Johnny Deppa lično malo bolje razmislim, i ta veza sa  decom mi da dobijem nekoliko autograma i tako dalje. To je  pomogla da znam, čvrsto znam, da je sve su valjda neka opšta mesta u sazrevanju, vod- moguće. olijskom preterivanju, lebdenju, čuvanju onog nevinog, neiskvarenog deteta. Elem, naša se ćerka zove isto kao i gospodina glumca, baš zato što se i njegova ćerka tako Jednom sam gospodinu ostala verna sve ove zove, mada su svi mislili da ima veze sa rekom, godine, a naše “druženje” počinje oko moje podnebljem sa kojeg je moj suprug i ko zna šta BROJ #45, DECEMBAR 2018.


169

PHOTO: PIXABAY.COM

još. Istina je da jedne večeri u trudnoći sa starijom ćerkom s razlogom došao do mene podatak kako se zove glumčeva ćerka, te je bilo jasno da će se tako zvati i naša.

riodu, sto metara od našeg hotela, odigrati retrospektiva u vezi sa filmom “Taksista” i da ću, Univerzume, divni imati priliku da ti zahvalim nebrojano mnogo puta.

Još dve, nazovimo sitnice, dok dođemo do suštine vere. Ćerka i ja napravile smo plakat posvećen velikom glumcu, sa divnim fotografijama nje kao trogodišnjakinje i nameravale da mu ga jednom predamo. Sve i da želja ostane, ostaje i nama nestvarna uspomena. Zatim bih dodala, osim činjenice da verujem da se sve dešava s razlogom, i susret naše rođake sa gospodinom De Nirom u avionu, gde ona nalazi zgodan momenat da mu iskaže divljenje i pomene značaj koji on ima za našu porodicu, ponosno mu ističući kako joj se setra zove.

Kada god posustanem, ili zarad nečega osetim zadovoljstvo, osim što sam najviše zahvalna na mojoj porodici, setim se koliko sam sreće imala da sretnem nekoga kome se divim i ko je obeležio moj filmski i, donekle, životni ukus. Sumnja li i dalje neko u naše najjače želje i duboku veru, vizualizaciju i radost? Kome god treba, ja i dalje zahvaljujem, i odgovorno tvrdim - čuda su moguća, dok god sanjamo…

Zar sada ima mesta bilo kakvoj sumnji da sam gospodina glumca srela, mahnula mu i da je on video nju, našu ćerku? Za mene je to više od simbolike, jer u momentu kada smo krenuli na daleki put, u grad u kome glumac živi, nismo mogli da pretpostavimo da će se baš u tom peE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


170

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


171

REFRESH

YOUR HORIZON

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


172

GLAVA U OBLACIMA, NOGE NA ZEMLJI, BESKRAJ HORIZONTA

PIŠE: DIJANA KOCIĆ WWW.DIJANAKOCIC.COM FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


173

Koliko puta su mi samo rekli da mi je glava u oblacima i da treba da se spustim na zemlju. Ali ja se ne dam. Verujem u čuda i u život. Verujem da sve što zamislimo možemo da doživimo. To je za mene bio Nepal.

ing. Torba puna nedosanjanih snova odletela je put Istoka sa 3 putnika.

Jedna od njih sam bila ja. Devojčica koja nikada nije bila fizički spremna ni da potrči kako treba, koja je bežala od lopte i sale za vežbanje. Ona Jedan san. Toliko veliki da o njemu nisam smela koja je čvrsto verovala da je smotana i da nije za ni da razmišljam. Daleka zemlja o kojoj nisam sport. Do pre 8 godina, kada je krenula da svoznala ni sa kojim državama se graniči. Ali sam je telo gleda drugačije i prione na posao da se znala da je njen komadić deo Himalaja - a oni su oseća snažnije i zdravije. Posle skoro 3 meseca meni bili neostvarena želja. priprema, bila sam spremna da krenem do Anapurna baznog kampa, vrha na 3200 m, meni do Sve je počelo skrolovanjem bez ikakvog cilja i sada najvećeg izazova. poente. Pokušavajući da mozak opustim, zapravo sam punila glavu novim idejama kako može Zastajala sam zadihana da se osvrnem oko da se utroši novac, provede vreme, živi sa satom sebe. Pokušavala sam da pomerim pogled od 200.000 evra. U tom beznađu bespotrebnih sa onoga gde gazim, na visine, daljine. Bilo je informacija, koje samo zatupljuju čoveka, poja- teško održati um budnim i svesnim trenutka gde vio se na poziv na akciju put jednog od vrhova sam. Ponavljala sam sebi: slušaj, gledaj, upijaj. Zapamti dodir mahovine, miris vlažne šume, Nepala. cvrkut ptica. Želela sam da zauvek ostanem deo Upalila se lampica iz dubine, potvrdivši zain- te čarolije i pokušavala sam da se spojim sa onim teresovanost odgovorom na status. Ostalo se sada, osećajući ga celim telom. Bilo je teško, ali samo slagalo. Slobodni dani, povoljne avio kar- vredelo je truda. Sada kada se prisećam, kao da sam opet u šarenoj šumi, koračam uz stepenice te, ljudi za avanturu, preporuka za vodiča, Travel cik-cak. MeetUp, ranac od 48 l, put u Beč i cipele za hik-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


174

U nekim trenucima sam zaboravljala gde sam. Okupirala bi me briga za toplom vodom, tipom kupatila, grejanjem, sledećom pauzom za odmor. Tada bih podizala bradu i u vidokrugu tražila najviše vrhove sveta. Oni su postali moje sidro koje označava da brod na kojem sam postoji stvarno. Činilo mi se da živim svoj san. Imala sam osećaj kao da sve što vidim nije stvarno i mozak se borio sa prihvatanjem da je moguće da koračam po Himalajima. Nešto što je delovalo tako daleko, skoro kao da je deo svemira, zaista se odigravalo pred mojim očima. Znala sam da mi neće biti dovoljan trenutak na vrhu da kažem i shvatim da sam uspela i osvojila, želela sam da živim taj trek svakog minuta. A kada smo tog 6.11. konačno stigli do baznog

kampa, imala sam osećaj kao da je samo mesto za još jedno prenoćište na putu zvanom život. Razlika je samo bila u visini, svuda oko nas su bili oblaci. I dalje mi se čini kao da sanjam. Kao da nisam ni sigurna da sam bila. Da se to stvarno desilo. Da sam videla 12 vrhova Anapurne viših od 6000 m. Proživela 10 dana pešačenja, popela se i spustila 150 km. Stigla kući bez ogrebotine i modrice. Sa priklještenim palčevima na nogama, koji signaliziraju knap cipele, ali i da je sve bila istina. Volela bih da kažem da sam dobro posle svega. Ali se trenutno raspadam. Srce i duša kao da su ostali tamo, a telo je poslato da radi i zaradi novac za sledeće putovanje. Mi ovde radimo za neki bolji život, a oni tamo u sirotinji žive bogatije.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


175

Znaju da rade za topliji dom, sreću, porodicu. A nama oči izbiše reklame za stvari koje nam nisu potrebne. Glava nam je puna informacija o onome što sve može da se poseduje, da zaboravljamo da sve što nam je potrebno već leži u nama. Retki se osveste i shvate da smo mi samo komadić prašine u Univerzumu i da je odgovornost svakoga da pronađe mesto gde pripada. I da nam je taj dar posebnosti svakog bića na zemlji dat da bismo ispitali njegove granice. Da bismo slepo slušali svoje snove i išli prema njima, očima radoznalog deteta tražeći odgovor šta je to što donosi nova avantura. I zadržavajući razigran duh i slobodu da zamišljamo sve ono što nam se čini magično, ali primamljivo. Previše dobro da bi bilo istinito. Koristeći svoju kreativnost, naš zadatak je da pustimo mašti na volju i damo sebi priliku da osmislimo kako se sve što

želimo ostvaruje. Ništa ne košta, a puno vredi u ovom svetu racionalnih mozgova, koji veruju samo u ono što se objasni, da u nekim ludim okolnostima sve može da se desi. Kada pogledam unazad na najbitnije momente u svom životu, bili su potpuno neočekivani, a donosili su promene koje sam baš želela. Zato i danas sanjam velike snove i verujem u čuda. A kako bi naš dragi Duško Radović rekao: Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


176

PHOTO: DIJANA KOCIĆ

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


177

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


178

PHOTO ANIMA MUNDI FOTOSOFIA 13

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


179

REFRESH

YOUR SILENCE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


180

VIPASSANA MEDITACIJA KAO DAH, OSEĆAJ, ŽIVOT

PIŠE: PROF. DR SPOMENKA MUJOVIĆ, 75 GODINA, FORMER PROF. HISTOLOGIJE I EMBRIOLOGIJE NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BG I DRUGDE Upražnjavam vipassana meditaciju, po učenju svetovnjaka S. N. Goenke, od avgusta 1995. godine. Tada sam, oduševljena prezentacijom u SKC-u, sakupila i hrabrost i novac da odletim u Francusku na moj prvi desetodnevni kurs. Nije bilo letova iz BG, nego se išlo kombijem do Budimpešte, pa avionom do Pariza, pa vozom do vipassana centra na jugu... ČUDESNO! Pročišćavanje UMA kroz svoje fizičko telo (kroz svoje meso!). Za mene, kao lekara i naučnika, ta mogućnost je bila šokantno otkriće, kao i ono što sam konkretno doživela!

PRILOZIMA i VOLONTERSKOM radu. Učitelji su svetovnjaci i novac za SVOJ život zarađuju svojom profesijom, a „učiteljuju“ volonterski pošto su sami prošli „sito i rešeto“ mrakova sopstvenog UMA. Oni tako daju svoju donaciju. Zamislite kanadskog lekara koji svojih 15 slobodnih dana poklanja „studentima vipassane“, novim i starim, kao svoj POKLON njima, a pre svega DHAMMI – Budinom dragocenom učenju. Ovde nema klanjanja, ni kipova Buddhe. Prva tri dana nastojimo da koncentrišemo pažnju na SVOJ prirodni dah, da posmatramo prirodni dah na ulazu u nozdrve i u nosnim kanalima. Krajem drugog dana posvećujemo pažnju i osetima, osećajima, u regionu nosa i iznad gornje usne.

Od tada sam SKORO sve svoje godišnje odmore i slobodno vreme posvećivala vipassani. Sedela sam preko 25 desetodnevnih kurseva, nekoliko tzv. satipathana kurseva, nekoliko specijalnih + 2 x 20 dana; 2 x 30 dana, 2 x 45 dana! Služila Poenta je da pripitomljavamo svoj UM da radi sam kao volonter na preko 30 raznih kurseva, jer ono što mu „kažemo“. Taman počneš da posu ovoj tradiciji se SVE odvija na DOBROVOLJNIM matraš, a UM ode sa grane na granu u prošlost BROJ #45, DECEMBAR 2018.


181

PHOTO: PIXABAY.COM

ili budućnost... Eeee, onda ga nežno, strpljivo, kao da treniramo divlju životinju, vraćamo na posmatranje prve fiziološke funkcije koja nas prati od rođenja do smrti, koja se inače odvija automatski, a koju MOŽEMO i posmatrati... ŽIVOTODAVNI DAH!

ci ili lekari koji pregledaju nekoga, sasvim neutralno - MIRNODUŠNO. Održavamo SVESNOST I MIRNO-DUŠNOST, ma šta se događalo. Zna tu da bude i UŽASNIH bolova, grčenja u nekim delovima, povišene temperature itd., ali i perioda blaženstva.

Četvrtoga dana kursa uvodi se VIPASSANA = sistematsko posmatranje prirodnih osećaja na svome telu. OSEĆAJI, dakle, kao što su bol, pritisak, toplota, dodir, pulzacije, vibracije, žmarci, trnci, itd. generišu se NON-STOP bez našeg svesnog učešća, kontaktom čulnih utisaka sa AUTONOMNIM nervnim sistemom i bunarom podsvesti, postoje tokom celog nam života na SVIM delovima tela i ODREĐUJU NAŠE PONAŠANJE! Mi smo ROBOVI osećaja na sopstvenom telu - oni mogu biti a) PRIJATNI, b) NEPRIJATNI i c) NEUTRALNI. Ti osećaji zapravo imaju zadatak da nas spašavaju, jer preko njih naša duboka podsvest (automatika koja nas drži u životu) STALNO komunicira sa našim telom i svesnim delom UMA. Mi toga normalno, neutrenirani, nismo svesni. I onda kada svesni deo UMA SPAVA, osećaji čine da se pokrivamo noću kada telo oseti hladnoću, ili se češemo na ujed komarca, a da se uopšte ne probudimo na primer.

Instrukcije često ponavljaju da SVI osećaji imaju istu karakteristiku: a) nastaju, b) traju neko vreme i c) nestaju - i zato nema smisla pridavati im ma kakav značaj. Takođe se često čuje da nijedan osećaj nema zapravo nikakvog bitnog značaja i da nas obavezno vodi u PATNJU ako se poistovećujemo, vežemo i pravimo od njih dramu... JER, skloni smo da potpuno nesvesno ŽUDIMO za prijatnim osećajima (daj mi još!) i da kao kugu odbacujemo, MRZIMO neprijatne osećaje. Tu kreće naše ljudsko ROBOVANJE: loše osećanje, pohlepa, zavist, nezahvalnost za sve što već imamo, preterano pridavanje značaja fizičkim i „duševnim“ bolovima, strah i briga, zla volja, neprijateljstvo i ZABLUDE SVIH vrsta. Naši stavovi prema životu, prema sebi, drugim ljudima i pojavama su najčešće IZOPAČENI zabludama. Brzo se vređa naš mili EGO, pa čak i ubijamo zbog toga. Vipassana trening nam daje prostor za sagledavanje PRAVE istine neke situacije. „Passana“ na pali jeziku Budinog vremena znači „gledati običnim očima“, a Vi-passana znači sagledavati PRAVU ISTINU bez onih uslovljenih naočara, prekoncepcija, podrazumevanja, krutih stavova, ličnih naučenih „istina“ i slično. EMOCIONALNO SAZREVANJE par excellance! Poimanje celine svoga bića, ogromno poštovanje prema sebi i drugima, ljubav prema životu. Usidrite se! Proučite SVE detalje na www. dhamma.org i krenite u mnogo smisleniji LIČNI život.

Tokom 6 dana, studenti koji „sede kurs“, posmatraju prema preciznim instrukcijama, zatvorenih očiju, svaki delić svoga tela, ustanovljavajući koja vrsta osećaja postoji na tom delu tela. Počinje se od vrha glave i PREGLEDA se (skenira) kosmati deo glave, pa polako od čela naniže lice, pa rameni pojas, ruke i šake, pa prednji deo tela, zadnji deo tela, donji deo pa karlični pojas sa nogama i stopalima... Nastojimo da se NE IDENTIFIKUJEMO sa svojim osećajima. Samo „golo“ posmatranje i prihvatanje PRIHVATANJE realnosti takva-kakva jeste. Kao da smo naučni- Voli vas vaša profesorica Spoma!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


182

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


183

REFRESH

YOUR IDEA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


184

U FOKUSU

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE Karlo Astrahan je čovek koji okuplja oko sebe, i na najbolji mogući način predstavlja, pisce, pesnike, lepu reč. Čitaocima daje mogućnost da se na jednom mestu susretnu sa autorima. Ove 2018. godine, on je zatalasao, obogatio i obeležio kulturno leto Beograđana. Kulturno leto na Paliluli, u Tašmajdanskom parku, gorelo je od kreativne energije, pisaca, čitalaca, autora sa različitih strana Srbije, gde se mogla čuti kvalitetna misao. Karlo, tako se to radi! Kulturno i direktno u metu.

znam drugačije. Koga si sve ugostio na stolicama u Tašmajdanskom parku? Vanja Bulić je otvorio Kulturno leto, zatim tu su bili Miomir Petrović, Goran Stojičić, Vlada Arsić, Slavimir Stojanović Futro, Branislav Janković, Dule Nedeljković, Aleksandra Cimpl, Tamara Kučan, Goran Tadić, Velja Žunjić, Dejan Grujić, Luka Karadžuleski, neka mi ne zamere autori ako sam nekog izostavio.

Nakon manifestacije Kulturnog leta, nastavlja se Da li redovni program biblioteke „Čajanka u 7 redovni deo programske sheme Biblioteke Milu- kod Bojića“ kreće da promoviše nove autore? tin Bojić. „Čajanka u 7 kod Bojića“ već je stekla kultni staŠta tebe izdvaja od organizatora ili urednika tus, postala je brend i, samim tim, uvek je zanimljiva za nove pisce, jer je koncept te redovne programa, koji rade iste ili slične stvari? tribine da pored dva poznata, slavna gosta, uvek Možda sa više strasti ulazim u svaku priču. Oni gostuje neko neafirmisan. Evo, sad u decembru, koji me poznaju, znaju da između mene i mog biće punih pet godina od prve, eksperimentalne posla vlada apsolutna ljubav. Uostalom, ja i ne „Čajanke u 7 kod Bojića“. BROJ #45, DECEMBAR 2018.


185

Na čemu trenutno radiš? Da li se novi roman već pojavio pred čitaocima? Krajem oktobra, tačnije 27. oktobra, pojavio se moj drugi roman, novela za mlade, Pustolovine Stefana Hajdina, i ono što je interesantno, on se pojavio devet godina nakon mog prvog romana Paganske knjižare, koji je objavljen 27. oktobra 2009. godine, u izdanju Evro Đuntija. Kuriozitet ove moje književne priče je što su se oba romana pojavila na Sajmu knjiga, na veliki praznik Svetu Petku, 27. oktobra, u rasponu od 9 godina. Sledeće 2019. godine, trebalo bi da se pojavi moj novi roman, ali za nešto starije čitaoce, ali o tome nekom drugom prilikom.

Pokrenuli ste magazin Fokus vesti. Koje su glavne teme i koja je ciljna grupa kojoj se obraćate? Fokus vesti su ozbiljno glasilo, iz više razloga, jedan od njih je što redakciju čine profesionalni novinari, koji su više decenija u medijima. Fokus vesti nude čitaocima fantastične kolumne koje piše Vlada Arsić, fenomenalne intervjue koje radi Dejan Grujić, divne reportaže Aleksandre Cimpl, u svakom slučaju, ima za svakog po nešto. Teške, društvene teme su naš zaštitni znak, naravno ima i kulture, samo to radimo na drugačiji način.

Tema decembarskog izdanja RYL magazina nosi Kako izgleda tvoja saradnja sa Goranom Sto- naziv „Jedino snovi ne mogu nikad da bankrotijičićem, urednikom izdavačke kuće „Ammonite raju“. O čemu sanjaš, čemu se nadaš? Books“? Sanjam da viziju koju sam počeo da živim i usGoran i ja već tri godine drugujemo, sarađujemo, peo da izgradim čvrste temelje njenog razvoja, pravimo pičvajz kad god možemo, ovo mislim pretvorim u skladnu građevinu, koja će ponosu krajnje pozitivnom kontekstu. Ponosan sam no da stoji i u vedrim danima uspeha, kao i u na Gorana, jer je svojom multimedijalnom kn- mračnim trenucima nepovoljnih okolnosti. Nadjigom „Besani“ uradio mnogo za književnost. Ta am se da ću na tom putu samoizgradnje biti više fenomenalna inovacija u „Besanima“, QR kodovi, mudar nego što sam bio to do sada. doprineli su da se književnost osveži i da pisci počnu malo šire da posmatraju belinu papira. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


186

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


187

REFRESH

YOUR ORMAN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


188

STYLE THERAPY – TERAPIJA STILA

PIŠE: DAJANA VUJČIĆ

“MODA JE PROLAZNA, DOK STIL TRAJE, ON JE VEČAN” YVES SAINT LAURENT Imidž u svetu rada, i u privatnom životu, sve je važniji, jer je vizit-karta koja utiče na ponašanje koje drugi imaju prema nama - zato je briga o stilu i izgledu osnovni korak da budete zadovoljni sobom, autoritativni na poslu i povećate svoj šarm u privatnom životu. Biti elegantan znači donositi odluke inspirisane ukusom i razvijanjem jedinstvenog i ličnog stila. Biti elegantan danas znači, pre svega, biti autentičan. Prvi korak terapije stila počinje takozvanom ‘detoksikacijom’ vašeg ormana/garderobe. Stvaranje svežeg ormara podrazumeva kultiviranje funkcionalne garderobe zato što je za mnoge žene odnos sa garderobom konfliktan: Nemam šta da obučem?! Ne znam kako da uklopim stvari koje imam – imam previše stvari, ali nikada ne znam kako da izaberem šta da obučem i uvek se završava da stavljam uobičajene stvari. Šta da obučem za kancelariju?

URADI DETOX SVOG ORMANA – GARDEROBE Da li znate da je savršeni broj odeće u dinamičnoj izgradnji garderobera oko 50 komada i da je uravnotežen garderober sastavljen od 80 % klasičnih (basic) stvari, a samo 20 % od modnih trendova. Statistike kažu da uglavnom koristimo samo 20% od onoga što posedujemo u našem ormanu. Preispitajte svoj orman i proverite da li je u saglasnosti sa vašim ličnim stilom i zapitajte sebe šta želite da emitujete svojim stilom. Jedno od mojih pravila je, kao što kaže poznati italijanski modni dizajner, Riccardo Tisci: ”Oblači se kao da imaš nešto da kažeš.” Prema feng shui filozofiji, eliminišući zastarele haljine i trendove koji proždiru dragoceni prostor, stvaramo prostor ne samo novim stvarima i boljim kombinacijama, već i novoj energiji. Sve ono što je iznošeno, staro, pocepano i što više ne nosite, ili što samo stoji u ormanu, jer vas ‘podseća na neke trenutke iz prošlosti’, ali ničemu više ne služi, privlači ustajalu energiju. Možda i ne toliko negativnu, koliko stvara blokadu ulaska nove energije i sprečava vaš duhovni i materijalni razvoj, a samim tim blokira i konstrukciju vašeg stila.

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


189

Takve stvari treba što pre eliminisati, jer ćete tako privući energiju izobilja i napretka. Eliminisanjem neupotrebljivih stvari, vi šaljete kosmosu poruku da ste napravili prostor novim stvarima, a on će vam kao odgovor otvoriti put novoj energiji, funkcionalnom plakaru, novim kombinacijama, a i duhovnom miru. Na osnovu ovoga, svakih šest meseci eliminišite stvari koje niste nosile prethodne tri godine, jer ih nikada više ni nećete nositi i uradite detoksikaciju u svom ormaru. Dok sređujete garderobu, shvatićete šta imate i šta vam treba. Uzmite papir i olovku i napravite ‘check list’-u, odnosno zapišite sve ono što zaista treba, jer će vam biti potrebno kada sledeći put budete išli u šoping - tako nećete rizikovati kupovinu identičnog para džinsa koji ste kupili prethodne godine, nećete više kupovati kompulsivno, već će to biti inteligentan šoping i sve vaše kombinacije će funkcionisati. Jedan od saveta je: svake sezone kreirajte svoj mood board - sakupite iz časopisa fotografije koje volite, jer vam to pomaže da pronađete svoj lični stil. Napravite mood board počevši od Pinteresta ili Instagrama, sakupljajući odeću koja vas impresionira i u koju ste se jednostavno projektovali. Kada imate najmanje 30 fotografija, pokušajte da ih odštampate i zalepite, one

će biti inspiracija svaki put kada ih nađete kako vise na unutrašnjim vratima vašeg ormana. Naravno da su potrebni i moderni komadi kako bi klasika u vašem ormanu uvek bile aktuelna. Nekoliko trendova ove sezone: ’animal’ print koji, u stvari, nikada ne izlazi iz mode od 1930. godine, pa sve do danas. Od klasičnog printa leoparda i tigra, pa čak do zebre i žirafe, gradovi se pretvaraju u ‘moderne džungle’, ali ovog puta taj evergreen trend se ne nosi samo na sexy način, već dobija nove konotacije - od romantike, pa sve do neočekivane konceptualnosti. I dalje je u modi oversize, sve više i više xxl, kaputi se i dalje nose uz patike, a u modi su, osim srebrne, i fluorescente boje, koje nas poput flomastera za evidenciranje vode ka putu – budite viđeni! U modi je i volja za nezaboravne žurke iz ’80-ih godina, kao i ukradeni muški elementi, ali u sexy verziji tašnice koje vise na ramenu, škotske suknje, ali i duge suknje u zimskoj kombinaciji, i ne samo uveče! Šta se tekstila tiče, trend je sličan zavesama od pliša ili brokata, podseća na elegantne damske svilene sofe, tapiserije, jastučiće i veličanstvene orijentalne tepihe.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


190

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #45, DECEMBAR 2018.


191

LJUBAV TRAŽILA SAM GODINAMA NEŠTO I NEKOG. ČEKALA SAM GODINAMA NEKOG. VOLELA SAM GODINA NEKOG. SANJALA SAM GODINAMA LJUBAV LJUBLJENU. ALI NEKADA MI JE TAKO SVEJEDNO. DA LI TREBA ODUSTATI OD LJUBAVI? DA LI TREBA SAMO U SEBE SE ZAGLEDATI, PA TAJ NEKO AKO DOĐE DOŠAO JE. ALI KAKO GA PREPOZNATI POSLE TOLIKO GODINA? MOŽDA PO OSMEHU, JEDNOJ REČENICI, BOJI NJEGOVIH OČIJU. NISAM PAMETNA, NISAM SIGURNA ŠTA MI JE ČITNIT. MADA ŽIVOT UVEK IMA NAJBOLJI PLAN ZA NAS. SEDI, PUSTI, OTPUSTI, DOPUSTI I VOLI SEBE. SAVRŠENSTVO JE SVUDA OKO NAS, A LJUBAV U MENI.

ANIS KONSTATINOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


E - M A G A Z I N E

RYL REFRESH YOUR LIFE

VIDIMO SE U JANUARU FOTOGRAFIJA: MAJA TOPČAGIĆ

Profile for Refresh | Studio

RYL MAGAZINE 45  

Decembar 2018.

RYL MAGAZINE 45  

Decembar 2018.

Advertisement