Page 1

RYL E - M A G A Z I N E

ISSN 2406-2030

REFRESH YOUR LIFE BROJ #38, APRIL 2018.

MOĆ ŽENE


4

UVODNIK PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #38, APRIL 2018.


5

MOĆ ŽENE Žena je osećajna, lepa, zavodljiva, sjajna, silna, melanholična, zaljubljena, iskrena, vedra, vredna, tužna, plašljiva, topla, inspirativna, izmaštana, realna, plodna, neurotična, hrabra, vesela, lepršava, divlja, varljiva, čista, osvešćena, neprocenjiva, savršena, borbena, amazonka, čudnovata, izgubljena, nesrećna, osetljiva, idealista, sanjar, tiha, strastvena, vragolasta, poročna, drska, gospostvena, mitska, ljubomorna, zahvalna, direktna, indirektna, filmska, nezavisna, trendi, transformišuća, statična, dinamična, dosadna, pohotna, grešna, nevidljiva, bogata, vatrena, ćutljiva, eksplozivna, nadajuća, plahovita, vedra, misaona, utešna, jezgrovita, božanska, koloritna, nesavršena, maskirana, duboka, površna, fatalna, očaravajuća, smrtonosna, milosrdna, uzbuđujuća, spora, brza, komplikovana, šaljiva, uspavana, prodorna, mila, mazna, čulna, erotična, autentična, blagoslovena, nestalna, baršunasta, plavuša, crnka, divna, umirujuća, zvezdana, olujna, sunčana, oštra, samoubilačka, zavidna, plačljiva, srcolika, vedra, neurotična, genijalna, verna, čarobna, magijska, demonska, mistična, smešna, umna, umetnička, mlada, stara, svermirska, pravična, zemaljska, duhovna, pregažena, zadivljujuća, verujuća, izmučena, vulkanska, biblijska, moja, tvoja, Dučićeva, Danteova, Petrarkina, Šantićeva, Dalijeva, Napoleonova, žena je sve to samo zato što je moćna. Njene moći se ogledaju u slabosti i snazi, u plodnosti, u umu, telu, duhu. Čista u misli, jasna u delu, beskrajnom ljubavlju plovi svojim snovima zemaljskim. I kada voli i ne voli, prati sebe i svoje instinkte, mirise i oblake sunce i zvezde. Moćne žene: Gala, Jelena, Milica, Frida, Marija, Teodora, Katarina, Ana, Sofija. Koliko ženskih imena, toliko moći u biću žene. Pogledajte sebe u ogledalu i koga vidite? Ja vidim nomada sa dušom sveta, cyber woman koja hodi prostranstvima i ljudskim dušama. Sama, svoja, svetolika lepota u jednoj ženi. Razapeta između neba i zemlje, panonske ravnice i dinarskih planina, moj hod je nečujan u postojanju sveta. Zaigrana na krilima sopstvene fantazije i mašte kreairam svoj miris sveta, kojim sam se uputila hrabro i ludo. Voleći sebe i druge, čoveka iznad svega, moja igra je bekrajna. Moja moć leži u snazi sopstvenog identiteta i obrazovanja. Kretanje nema cenu. Moć žene je da rađa, stvara, voli, sneva... ANIMA MUNDI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


6

RYL 038

RYL ÄŒITAJTE I NA PORTALU NOVINARNICA

BROJ #38, APRIL 2018.


7

IMPRESSUM E-MAGAZIN RYL

Biljana Stanković – Lacalandra

ISSN 2406-2030

C. De Melo

IZDAVAČ

Ksenija Popadić

Agencija Refresh, Subotica

Isidora Stambolić Morana Smolčić

DIREKTOR

Jasminka Grunčić

Boris Cupać

Olivera Milutinović

GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA

Milja Hinić

Miomira Medaković-Topalović (Anima Mundi)

Sonia Indigo

LEKTORI Dijana Krtinić,

LIČNOSTI

Marta Vojnić Purčar (za tekstove na engleskom)

Selma Berisalić Starfinger

AUTOR KONCEPTA MAGAZINA

Mane Šakić

Anima Mundi

Lazar Vujić

UREDNIŠTVO RYL MAGAZINA

Dr Goran Mavrak

Mia Miomira Medaković-Topalović, Milena

Milica Živadinović

Nikitović, Jelena Blečić, Goran Stojičić,

Almin Zrno

Jasna Lovrić

Milan Senić

SARADNICI U OVOM BROJU

PHOTO

Milan Krajnc

Anima Mundi, Jelena Janković, Zuzana Zux, Pixabay.com

Aleksandra Tomić Jasna Lovrić

KONTAKT

Dr Tatjana Radenkov

www.ryl.rs, rylmagazine@gmail.com

Mirjana Gnjatović Vanja Bokun Popović

FACEBOOK Refresh your life

Slavica Popara Jovanović

INSTAGRAM RYL_MAGAZINE

Aleksandra Cimpl Jelena Simunović

REDAKCIJA NE ODGOVARA ZA SADRŽAJ OGLASA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


8

AUTORI U OVOM BROJU

BROJ #38, APRIL 2018.


9

MORANA SMOLČIĆ

MANE ŠAKIĆ

SELMA BERISALIĆ STARFINGER

LAZAR VUJIĆ

KSENIJA POPADIĆ

ALMIN ZRNO

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


10

BROJ #38, APRIL 2018.


11

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


12

VILLA SERENITY is magical place for your summer holiday. A very refreshig stay with cool touch of nature and luxury! Offering an outdoor swimming pool and boasting sea views, Villa Serenity is set in Tivat. Guests can enjoy 2 saunas and a fitness room. Private beach area is provided. Elegantly decorated villa provides 2 terraces and a spacious living room with sea views.There are 2 fully equipped kitchens fitted with a dishwasher, ceramic plate, oven and a microwave, as well as a quality water filter. There are 8 flat-screens TV (in each room and a kitchen) and blu-ray player in the living room. Guests can relax next to the seasonal pool and enjoy views of the Kotor Bay and the Our lady of Mercy Island. The nearest airport is Tivat Airport, 6 km from the property. There is a grocery store in the vicinity.  Villa: sleeps 10

BROJ #38, APRIL 2018.


13

Reservation TEL: +381603322247 MAIL: vranicmaja77@gmail.com VILLA SERENITY, magično mesto za vaš letnji odmor. U srcu Crne Gore, u Tivtu gde je raj prirodno stanje. Čekamo vas.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


Fresh p web d


print & design REFRESH


16

PHOTO STORY

BALI JE VIŠE KAO ŽIVOT Na denpasarski aerodrom sam sletela sa neizdržom u srcu. Kraj moje jednogodišnje azijske avanture želela sam da dočekam kako i dolikuje, bogovski, na ostrvu bogova - Baliju. Hedonizam za dušu i telo, ijao! Hm, kakav konzumeristički zapadnjački pristup, reklo bi se. Jedi, moli, voli. A onda shvatam da sam od takvog Balija upravo i bežala, koliko sam mogla, i zaobilazila one delove ostrva, koji su izgubili svoju divljinu, dušu, korene. I prepustili se nekoj drugoj civilizaciji.

pričati, putovati, aerodrom je zatvoren, otkazani svi letovi, nema svetla, nema saobraćaja, nema buke, ulice su puste... Taj dan je posvećen isključivo meditaciji, samom sebi, ceo dan sedeti u tišini sa svojim mislima, ili još bolje, bez njih. Život ne staje, on živi u nama. Sledećeg dana sve ponovo kreće svojim tokom svakodnevice, a najbliži jedni od drugih traže oproštaj i pomirenje. Zaista, potreban nam je jedan Dan tišine, možda baš sada, neki dan proleća.

Ono što me zaista „božanski“ oduševilo jeste odnos čoveka i prirode. Kažu za Bali da je ostrvo bogova, sa čak 20.000 hramova. Jedino ostrvo u Indoneziji, koje je zadržalo hindu religiju, i to u nekom svom autentično-lokalnom obliku. Obožavanje prirode, poštovanje iste i stapanje sa njom. Mir i sklad. Rekla bih da je to što ovom ostrvu daje osećaj raja. Aktivni vulkani, prelepi divlji vodopadi, sveta džungla sa hramovima i majmunima kao oličenjima božanstva, terasasta pirinčana polja, divlja vegetacija i tropska kiša. Vlaga od koje koža postaje meka, bujanje, bujanje, život buja, a sve opet ima svoj mir. Ljudi nasmejani, beskrajno ljubazni, veseli. Pitam lokalca kako se ne plaši da žive blizu vulkana, koji je još aktivan, a on kaže da od njega i žive, tu je zemlja plodna, on nosi i dobro i zlo. Sa tim se živi, sa dve strane medalje. Harmonija i sklad.

Dan na Baliju ne bi bio pravi dan da se posle obilazaka hramova, kupanja u vodopadima i lutanjem kroz džunglu po tropskoj kiši, ipak ne popije jedna kafa, i to kakva, jedna od najskupljih na svetu! Luwak kafa ne dolazi ubrana od strane ljudske ruke, već iz stomaka divlje životinje po imenu civet. Ni manje ni više, ova životinja proizvodi najfinija zrna kafe svojim želudačnim sokovima, i iz njenog izmeta zrna se čiste i pripremaju za dalju obradu, suše na suncu, spremna za mlevenje. Eh, ta priroda! A pre kafe, zaboravih: piletina u satay sosu, božanski ugođaj!

Kad kažu Bali, zašto prvo pomislite na rajske plaže? Daleko od raja, možda za surfere. Za mene, Bali je više kao život. Kad pomisliš da si srećan, padne tropski pljusak niotkuda, pokupi te talas, ili ludi vozač na motoru, majmun ti ukrade torbu, a čovek sa osmehom na licu želi da ti Ako niste znali, balinežanska Nova godina, iliti naplati duplo... tebi je ipak i dalje lepo, jer sve je Nyepi (proslavljena 17. marta ove 2018. godine), to život, sve su to lepote dve strane medalje, sve zove se Dan tišine. Zašto? Tog dana na ovom in- je to Bali! donežanskom ostrvu staje vreme, ili kako bismo mi rekli, staje život. Ali da li je uistinu tako? Tog dana strogo je zabranjeno bilo šta raditi, jesti, PIŠE/FOTOGRAFIJE: ZUZANA ZUX BROJ #38, APRIL 2018.


17

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


18

BROJ #38, APRIL 2018.


19

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


20

BROJ #38, APRIL 2018.


21

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


22

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


23

REFRESH

YOUR SOUL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


24

ODA ŽENI PIŠE: OLIVERA MILUTINOVIĆ, DIPLOMIRANI PSIHOLOG I PSIHOTERAPEUT POD SUPERVIZIJOM

Pokušajte da se setite – kad ste poslednji put sreli, ugledali, videli pravu, pravcatu ženu?! Nemojte se smejati i misliti da pišem gluposti, hajde zastanite i razmislite. Kada ste poslednji put sreli ženu koja je oličenje ženskog principa, ženu iz koje isijava svetlost njene unutrašnje lepote, milujući njenu lepu spoljašnjost?! Kada ste sreli ženu čije oči, koža, glas, hod, pokret, reč, misao, čine zaokruženu i potpunu celinu lepote, mudrosti, blagosti i nežnosti, a istovremeno snage i čvrstine?! Kada ste poslednji put sreli ženu i pomislili kako vidite harmoniju, sklad?! Ovo je oda svima nama, koje smo se rodile sa zadatkom, koji je za svaku od nas bio drugačiji, poseban, jedini, istinski, autentičan – zadatkom da postanemo žene. Ovde ne mislim na zadatak koje društvo stavlja pred nas, nego mislim na unutrašnju zakonitost, na zadatost naših bića, a svako biće u sebi nosi prirodnu težnju da se ostvari. Svaka od nas imala je isti zadatak, a opet potpuno različit, jer su faktori uticaja različito mogli da deluju na postizanje zadatka pred nama. I u svim tim različitostima, mnogo istih niti. Hajde da počnemo ovo tkanje...

Najvažniji je početak, a na tom istom početku nalazi se, opet, žena. Nosila nas je u svojoj utrobi, hranila svojim sokovima života, a onda rodila, dojila, nosila, volela nas je prvo žena. Ona je mogla biti srećna, zadovoljna, nežna, osećajna, ispunjena, nezadovoljna, gruba, svadljiva, ljuta, plačljiva, hladna, topla, brižna, osvetoljubiva, mračna, depresivna, neosetljiva, nezrela, oštra... koliko samo različitih odlika je mogla da ima. Žena nije samo ona koja nosi, rađa, podiže, već u velikoj meri i oblikuje, određuje, hrani ili ne hrani buduću ženu u svojoj ćerki. Onoliko koliko je majka i sama ostvarila i razvila ženski princip u sebi, toliko će nam biti i najveća pomoć na putu. U protivnom, biće nam velika prepreka, jer je majka žena sa kojom zakonitosti našeg razvoja traže da se identifikujemo. Koliko je samo protivrečnih sila u nama koje to i žele i ne žele, naročito onda kad gledamo ženu koja ni sama nije uspela, koja nije smela ili nije mogla, a u isto vreme nam je dala sve što je imala, koliko god nekad gorko bilo. Imamo li u koga još da gledamo... U priču ulazi i drugi polaritet jednog celog, ona odrednica po kojoj znamo da razlikujemo svoj, ženski, od muškog principa. Bez muškog principa nema ni ženskog, bez davanja nema primanja, kao ni primanja bez davanja. Celovitost, punoća je samo u spoju svojih različitosti. Iz pozicije deteta, majka i ja smo jedno, majka je ja, a otac je svet, otac je spoljašnji svet, čiji sam ja deo. I otac može biti različit, te će i naš prvobitni, rani doživljaj sveta oko nas umnogome zavisiti od toga šta smo iskusile u odnosu sa ocem i kako smo ga doživele. Tu postoji i sledeći činilac, odnos dva principa, odnos muškog i ženskog, koji se odvija živo i svakodnevno pred našim očima. I taj odnos mnogo utiče na našu predstavu, pojam žene, to što gledamo i prema čemu imamo i stav i osećanje i mišljenje, naklonost ili strah, čežnju ili otpor.  Među svim ovim spoljašnjim uticajima, svi se mi rodimo određeni i svojim telom, a pored toga i nekim primarnim, nasleđenim načinom na koji doživljavamo svoje emocije - to zovemo temperamentom. Tako se nađemo u telu koje odlikuju visina, težina, oblik, pokretljivost, spretnost. Onda se to telo i menja, raste, ra-

BROJ #38, APRIL 2018.


25

zvija, dobija oblike, obline, malje, a u njemu se probude neki hormoni, pa nas zbunjuju već dovoljno zbunjene, pa nas razdiru, muče i progone. U nekom trenutku shvatimo da to naše telo ima i veoma važnu odliku po kojoj ćemo se razlikovati od drugih, a to je lepota ili privlačnost. Meru lepote prvo gledamo očima drugih, a veliki je zadatak pred nama da naučimo da svoju lepotu vrednujemo svojim očima. "Ah, kako je teško, komplikovano i mučno biti žena! Mogu li ja to?! Hoću li ja to?! Zar nije lepše ostati devojčica i zadržati svu njenu ljupskost, bezbrižnost, bezazlenost i nevinost?! Ali ovaj glas, ovaj neki glas iz najdubljih dubina mog bića, proganja me i zove, vapi, traži, hoće, želi... Kakav polaritet osećam u sebi, jer sam dve u jednoj, ne znam kuda sam krenula i plašim se mogu li, hoću li stići, a ovde gde sam je tako bezbedno, sigurno, i nekako memljivo zagušljivo, i moram odavde!" Zvuči poznato, zar ne?! Današnje vreme ovu sliku još više usložnjava. Žena danas može da ostvari daleko veću moć nego što je mogla u nekim prošlim vremenima, moć koja je muška, maskulina, moć u muškom svetu, dok je sa reklamnih panoa, stranica i ekrana, i dalje mame ponudama da bude ženstvena, privlačna, mlada, zategnuta, nasmejana, raspoložena, muškarcu primamljiva. Čini se da je teže nego ikad biti žena, moćna, uspešna, karijerno ostvarena, zadovoljna, ispunjena, privlačna, večno mlada, a opet, kao nekad, podatna, primajuća, ranjiva, mekana, nežna i osećajna.  Sve je više klijentkinja na psihoterapiji kojima je veoma teško da probude i žive ženu u sebi. To zaista nije lak zadatak, naročito kad se pred nekoga ispreči nekoliko prepreka na onom putu opisanom na početku ovog teksta. Nekome karte nisu bile baš najsrećnije podeljene, ali opet, način uvek postoji, naročito što imperativ razvoja svakog od nas podrazumeva da u sebi imamo i određene alate da se ostvarimo onako kako nam je zadato.  Šta nam je sve to zadato (mislim na unutrašnje zakonitosti našeg razvoja) i šta sve nosimo u sebi?! Važno je da znamo da ostvarena i ucelovljena žena u sebi nosi najveću moć koja postoji, moć davanja novog života, plodnosti, obogaćivanja, umnožavanja, ali isto tako, u sebi nosi i istu onu devojčicu od koje je nastala, ima svoje Unutrašnje dete. Da bi žena mogla da se ostvari, devojčica u njoj mora biti zbrinuta, isceljena, utešena, njena tuga ublažena. Za tako nešto je potrebno vreme, trud i ulaganje. Žena u sebi nosi i svog Animusa, maskulini deo svoje ličnosti, deo ličnosti koji je nosilac muškog principa i koji će se umnogome odražavati na izbor njenih muškaraca u životu. Mnogo je važno da žena spozna svog Animusa, sva nje-

PHOTO: PIXABAY.COM

gova različita lica, i da radi na tome da spozna onaj deo svoje ličnosti koji odražava muškarca koji joj je odgovarajući, baš onakav kakav joj treba, a onda će tako ucelovljena moći i stvarno, u realnosti, da ga prepozna i primi. Neće je plašiti muški princip, neće želeti da mu oduzme muškost, neće se sa njim takmičiti, niti mu biti rivalka. Biće dvoje jedno, jedno pored drugog, jedno sa drugim, jedno za drugog, i tako će stvarati nove svetove. To je prava moć žene, ona je tiha, mudra, mirna, nenametljiva, ali neopozivo, nenadmašno, snažno i nepokolebljivo najjača sila ovog sveta. I zato, ako ste žena koja čita ove redove, znajte da nijednoj ženi nije potreban muškarac da bi se osetila kompletno. Žena se oseća ugodno da bude ono što jeste i dopada se samoj sebi. Onda kada se oseća kompletno i ucelovljeno, žena zna da prepozna muškarca baš onakvog kakvog želi i pored kakvog će biti zadovoljna i ispunjena, i ume i može to da pokaže na svoj, ženski način. Žena zna da je njena prava moć u življenju njene ženske prirode, umesto da to doživi kao slabost ili kao opravdanje za bilo šta. Žena ume da živi svoju jedinstvenost koja se odražava u svemu, u njenom izgledu, stilu, skladu sa njenim godinama i životnim iskustvom. Žena prihvata sebe, vrednuje sebe, voli sebe i brine o sebi na najbolji mogući način, a onada veoma lako ume da brine i o drugima, jer je to jedan od najlepših darova ženi, moć negovanja ljubavlju, toplinom i nežnošću. Žena preuzima odgovornost nad svojim životom i uzima od života najbolje za sebe i svoje voljene. Žena je graditelj svetova, ne svojom prodornošću, probojnošću i aktivnošću, jer su to muški principi, već svojom komunikativnošću, emocijom, harmonijom i skladom, koji samo žena može da unese u sve oko sebe. Zato, ako ste žena, prigrlite se i pogledajte u sve svoje vrednosti. Na njima su nastali čitavi svetovi. Mislite o tome.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


26

BROJ #38, APRIL 2018.


27

ONA, ŽENA ZMAJ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


28

MODA KAO SUDBINA PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

SELMA BERISALIĆ STARFINGER, MODNI DIZAJNER NA RELACIJI SAREJEVO - SVET. OVA USPEŠNA MLADA I LEPA ŽENA SA SARAJEVSKIM KORENIMA, SVOJ PROFESIONALNI SAN ZAPOČELA JE NA PRESTIŽNOM PRIVATNOM UNIVERZITETU MODNOG DIZAJNA „ESMOD“ U BERLINU. VREDNA, HRABRA I UPORNA, SVOJIM PREPOZNATLJIVIM STILOM OSVAJA MODNI SVET. NJENE MODELE NOSE RIHANNA, FERGIE, COCO ROCHA, MAËLYS TANOVIĆ, DALILA SINANOVIĆ, LJILJA IVANOVIĆ, BILJANA CINCAREVIĆ, ELENA KARIĆ, MARTINA SAIRA KEŠĆIĆ, EMINA GANIĆ… SVOJE MODELE NOSI ONA KOJA JE UTKALA ZNANJE, STIL I LJUBAV U NJIH.

BROJ #38, APRIL 2018.


29

ŽENA SA KOFERIMA I NA PUTU SARAJEVO – NY – BALKAN. PRATIŠ SVOJU STRAST I POTREBU ZA RADOM. DA LI BI MOGLA ŽIVETI SAMO U NJUJORKU, ČIJU SI SVAKODNEVNICU ŽIVELA NEKO VREME? Navikla sam da mijenjam destinacije življenja, tako da mi ne pada teško da se prilagodim novom prostoru i da uživam u njemu. Sarajevo je moj dom oduvijek, ostale destinacije su postale domom, tako i NYC. Mogla bih živjeti samo u New Yorku, ili negdje drugo, ali lijepo je putovati i istraživati nove svijetove. Živeći na novom mjestu, upoznajemo taj dio naše planete zemlje, mentalitet ljudi koji tu žive, njenu prirodu, imamo priliku da širimo svoje vidike u svakom pogledu. Zavolim svako mjesto gdje me put odvede i rado se vraćam. Najviše vremena, osim u Sarajevu i New Yorku, provodim

u Berlinu, Jukatanu, Los Angelesu i Beogradu, gdje radim i imam veliki krug prijatelja, koji čine ta mjesta mojim domom, kao što je i Sarajevo kroz mene njihov dom. ODAKLE TI U MODNOM DIZAJNU I DA LI MOŽEMO DA KAŽEMO DA SI AVANGARDNA KREATORKA? Modni dizajn je moje opredjeljenje otkako znam za sebe. Kao djevojčica, pravila sam odjeću prvo za lutke, pa za sebe, zatim sam upisala umjetničku školu, smijer modni dizajn, u Sarajevu, a kasnije i univerzitet za modu u Berlinu. Zanat sam dalje pekla i u New Yorku, i nosim ga sa sobom, i usavršavam gdje god idem. Svoj posao volim i to je sigurno jedan od velikih razloga za moju sreću i zadovoljstvo. STARFINGER KAO PREZIME? MODNI BREND?

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


30

BROJ #38, APRIL 2018.


31

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


32

BROJ #38, APRIL 2018.


33

Starfinger je prezime koje me dočekalo na vratima mog prvog stana u Berlinu. Odlučila sam zadržati ga i dodati mom imenu kao ime brenda. Kasnije je postalo i moje prezime u Americi.

u mnoge segmente našeg života u ovoj civilizaciji. Evoluiramo i dolaze nam velika učenja, velike promjene i veliki darovi na kolektivnom planu. Što prije se osvjestimo, tim prije ćemo uživati svi zajedno.

KAKVIM ŽENAMA ODGOVARA TVOJ BREND?

TVOJA BAZA STVARANJA JE SARAJEVO, TVOJI MODELI SU SVUDA PO SVETU, NOSE IH RIHANNA, OMAHYRA MOTA I COCO ROCHA... TVOJ DIZAJN JE PREPOZNATILJIV KAO I TI.

Starfinger žena je uspješna žena koja živi iz srca. Odjeći koju kreiram dajem ljubav, pravim je od visokokvalitetnih materijala, prije svega za sebe, tako da moje klijentice prepoznaju tu energiju koja je unesena u moje kreacije. Često sa klijentima radim jedan na jedan i dizajniram odjeću po njihovoj mjeri. Svakom dijelu procesa stvaranja se predajem lično, do toga da i sama pravim konstrukcije i šnitove. Većinom iskrojene komade platna predajem šnajderici sa uputstvom kako će ih sašiti. U BERLINU UPISUJEŠ ESMOD, JEDNU OD NAJBOLJIH MODNIH ŠKOLA U SVETU, I TAKO POČINJE TVOJA DIZAJNERSKA PRIČA. BAJKA ILI STVARNOST, RAD, VOLJA I UPORNOST. ŠTA SI NAJBOLJE UZELA SA STUDIJA? Berlin je bio grad mog izbora, Esmod škola mog izbora. Bajka, velika ljubav. Uživala sam u svakom trenutku učenja, čak i kada je bilo veoma naporno. Zadnji dan školovanja mi se jedna kolegica obratila rečima: “Selma, posmatram te i pitam se kako si mogla sa osmijehom na licu svaki dan dolaziti na Esmod?” Odgovorila sam joj da sam godinama čekala da se konačno opet vratim modnom dizajnu i da je ovo moj san iz djetinjstva, koji je zaustavljen ratom i raznim drugim preprekama, a i da sam svjesna da nam je vrijeme studiranja najljepše vrijeme. DA LI ŽIVIŠ SVOJ SAN? I KOLIKO TI JE TREBALO DA POSTANEŠ TO ŠTO JESI? Ne znam da li stvarno živim svoj san u potpunosti.  U poslu sada da, ali voljela bih da nisam morala proći kroz sva iskustva koja mi je život dao. Iako sam duboko zahvalna za svako i najteže iskustvo, jer vjerovatno ne bih danas bila to što jesam da nisam prošla ovaj put. Još nisam to što jesam. Radim na tome da očistim traume i da budem najbolja ja koja mogu biti. Zaboravili smo ko smo i šta smo, da smo svi jedno i da je ljubav odgovor na sve. Čak i kada teoretski znamo, nismo u stanju utkati to

Sarajevo je moja baza za sve, moji korijeni. Sretna sam što sam rođena u takvom gradu, koji ima tako bogatu istoriju, kulturu, raznovrstan narod, koji je svašta prolazio kroz vjekove, ali se uvijek dizao i uz pomoć ljubavi rastao. Kao što je i cijela naša regija. I cijeli svijet. Lijepo je što se svijet konektuje, imamo po cijelom svijetu raznih dizajnera, koji prodaju i djeluju po drugim destinacijama, koje su daleko od njihovih domicilnih. Imamo razmjene, učimo jedni od drugih, i to je način da se razvijamo. BROJNA SU PRIZNANJA I NAGRADE KOJE SI DOBILA DO SADA. KOJA NAGRADA TI JE NAJDRAŽA? Svaka nagrada je potvrda za moj uspješan rad i svaka mi mnogo znači. SANJA ILIĆ I BALKANIKA PREDSTAVIĆE SRBIJU 2018. GODINE NA EUROVISION SONGU U LISABONU. TI SI ZADUŽENA ZA VIZUELNI IDENTITET. KAKO JE PROTEKLA SARADNJA? Za Sanju Ilića i Balkaniku sam radila haljine za Beoviziju. Sanja, Tanja, Danica, Nevena, Mladen, Sale i cijeli tim su fantastični individualci, profesionalci u svom poslu i bilo nam je veoma lijepo družiti se i sarađivati. Za Eurosong smo se takođe dogovarali, ali RTS nije imao dovoljan budžet za moj paket angažman, koji sadrži više od samog dizajna odjeće. Takav način rada im je bio nepoznat, tako da se nije desila saradnja. TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MOĆ ŽENE“. U ČEMU SE NAJVIŠE OGLEDA MOĆ ŽENE? GDE PREPOZNAJEŠ SVOJU MOĆ? Ženu u sebi imamo svi, bez obzira na to jesmo li u muškom ili u ženskom tijelu. A moć žene je u njenom srcu i u njenoj duši. Otvorimo srce i dušu.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


34

BROJ #38, APRIL 2018.


35

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


36

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #38, APRIL 2018.


37

ON,

OSTVAREN I USPEÅ AN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


38

PROMOCIJA UMETNIKA I LJUBAV PREMA UMETNOSTI BROJ #38, APRIL 2018.


39

LAZAR VUJIĆ, VLASNIK I OSNIVAČ GALERIJE „VISCONTI FINE ART“ U MILANU 1973. GODINE, A SADA IMA SVOJE PREDSTAVNIŠTVO U LJUBLJANI. ROĐEN U JAJCU, KAO MLADIĆ IZABRAO JE PSIHOLOGIJU KAO ZANIMANJE, ALI GA JE UMETNOST IPAK VIŠE VUKLA NA SVOJU STRANU. POHAĐAO JE PRIVATNU ŠKOLU SIGART (SCUOLA INTERNATIONALE DI ARTE GRAFICA) U RIMU, GDE JE UPOZNAO UMETNIKE IZ CELOG SVETA, SA KOJIMA JE POTOM I SARAĐIVAO. U RIMU JE POČEO ŠTAMPATI PRVE PROFESIONALNE GRAFIKE. MEĐU PRVIM GRAFIKAMA KOJE JE PRODAO BILE SU ONE IVANA RABUZINA I GABRIJELA STUPICE, A KUPAC JE BIO SLAVNI VAJAR HENRY MOORE. UMETNOST, UMETNICI, GALERIJE, BOJE, PUTOVANJA - SVE SE TO UTISNULO IZBOROM U LAZAROV ŽIVOT KAO FILMSKA PRIČA. DRUŽIO SE SA NAJVEĆIM SVETSKIM UMETNICIMA ČIJA DELA DANAS IMA U SVOJOJ KOLEKCIJI. U BEOGRADU, OVE ZIME, OMOGUĆIO JE ŠIROJ PUBLICI DA UPOZNA RADOVE NAJPOZNATIJIH I NAJPOPULARNIJIH SVETSKIH IMENA AMERIČKOG POP ARTA. IZLOŽBA KOJA OBUHVATA PREKO 110 ORIGINALNIH RADOVA, U RAZLIČITIM TEHNIKAMA, NAJUGLEDNIJIH UMETNIKA OVOGA PRAVCA KAO ŠTO SU ENDI VORHOL, ROJ LIHTENŠTAJN, ROBERT RAUŠENBERG, DŽEJMS ROZENKVIST, DŽON ČEMBRLEN I TOM VESELMAN, ODRŽANA JE U KUĆI LEGATA.

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

ŠTA JE GLAVNA IDEJA GALERIJE „VISCONTI FINE ART“?

ha, Vjenceslava Richtera, Matjaža Počivavška i Zorana Mušiča.

Osnovna ideja naše djelatnosti bila nam je, pogotovo u mojoj galeriji u Milanu i Beču, prezentacija jugoslovenske savremene umetnosti, koje sam prezentirao i po sajmovima po svetu i na izložbama. Kasnije, u našoj galeriji u Ljubljani, od 1991. godine, predstavljanje velikih imena savremene umetnosti, uglavnom umetnika koje smo upoznali tokom našeg rada u inostranstvu. Napravili smo izložbe od Roberta Rauschenberga, Jaspera Johnsa, Kiki Smith, Mimma Paladina, Henrya Moora, Louise Bourgeois, Davida Tremletta, Jamesa Rosenquista; a od domaćih, koje smo prezentirali u inostranstvu: Gabrijela Stupice, Dušana Džamonje, Vladimira Veličkovića, Borisa Jesi-

Najbitnija i najveća ljubav, od početka moje galerijske djelatnosti, izdavanje je originalnih grafičkih listova. Napravili smo preko 100 različitih grafičkih motiva sa najprestižnijim autorima savremene umetničke scene i ove godine organizovaćemo izložbu i publikaciju tog našeg životnog rada. VI STE KOLEKCIONAR. KAKO BIRATE SLIKU KOJU UVRŠTAVATE U SVOJU KOLEKCIJU? Kao galerista, u stvari, i nisam pravi kolekcionar. Naša je kolekcija nastajala spontano, tokom dugih godina rada sa autorima koje smo znali osobno, isto tako voleli i poštovali, pa i neke od njihovih radova kupovali u okviru na-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


40

ših tadašnjih mogućnosti. ŠTA MISLITE O DANAŠNJIM GALERISTIMA? Ne bih generalizirao, ali mi se čini da je u tom poslu možda puno ljudi koji misle samo na materijalnu dobit (novac), a najmanje na promociju umetnika i ljubav prema umetnosti. Ovaj posao je jako težak, pogotovo ako ga pošteno radiš godinama, i samo strast i ljubav prema umetnosti može da te održava u trenucima velikih kriza. KOJE MLADE UMETNIKE BISTE IZDVOJILI U / NA BALKANU? Ne bih voleo da izdvajam imena, teško je biti profeta u vlastitoj sredini, ali su se u poslednjim godinama ipak pojavila nova imena mladih stvaralaca i na inostranoj, međunarodnoj art sceni, a to je vrlo pozitivno. KAKO IZGLEDA TRŽIŠTE UMETNIČKIM DELIMA U SRBIJI, NA BALKANU I U SVETU? Moje je mišljenje da na Balkanu još nema nikakvog ozbiljnog tržišta sa umetninama, sve je to još uvek improvizacija i «underground».

DELA KOJEG UMETNIKA IMATE NAJVIŠE U SVOJOJ KOLEKCIJI? Zaista vam ne znam reći, jer slike kod mene nisu brojka, nego emocija. Možda od domaćih autora Mušič, Veličković i DADO, pored moje kolekcije američkog pop arta, koje sa ženom posebno čuvamo i volimo. ODAKLE LJUBAV PREMA UMETNOSTI I UMETNIČKIM DELIMA? Od malih nogu, voleo sam da crtam, a kad sam pročitao svoj kineski horoskop, znao sam da moram da se bavim umetnošću. NAKON VELIKE IZLOŽBE „AMERIČKI POP ART“ U BEOGRADU, KOJI JE SLEDEĆI VELIKI PROJEKAT KOJI PLANIRATE? I KAKO STE ZADOVOLJNI POSTAVKOM U BEOGRADU? Sa postavkom, koje su radile moja žena Živa i ćerka Alina Mara, koja je pre dve godine ušla u naš posao, vrlo sam zadovoljan. Mislim da smo izložbu i dobro opremili informativnim materijalom, a dobili smo i vrlo pozitivne komentare šire publike, kao i ljudi iz struke. Sretan sam da je srpska publika pokazala toliki interes i nadam se da će sledeći projekat isto

BROJ #38, APRIL 2018.


41

biti toliko zanimljiv. A za sledeći projekat pripremamo dva iznenađenja i za sada neka ostanu u tajnosti.

TEMA APRILSKOG BROJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MOĆ ŽENE“. U ČEMU JE, PO VAŠEM MIŠLJENJU, MOĆ ŽENE?

DRUŽILI STE SE PRIVATNO SA VELIKIM UMETNICIMA - ŠTA BISTE IZDVOJILI KAO NAJINTERESANTNIJE?

Iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena, u to verujem. Ali, treba znati to i izdržati (haha).

Otkrio sam da je uvek bilo najjednostavnije raditi sa umetnicima najvećeg kalibra. S brojnima od njih sam ostao u prijateljskim odnosima niz godina, do kraja njihovih života. VAŠU SUPRUGU ŽIVU ŠKODLAR VUJIĆ, ISTORIČARKU UMETNOSTI, UPOZNALI STE U LJUBLJANI I BEŠE TO LJUBAV NA PRVI POGLED. IZMEĐU VAS POSTOJI JAKA VEZA - I POSLOVNO I EMOTIVNO-PRIVATNO. KADA POGLEDATE UNAZAD, KAKO BISTE OPISALI VAŠ ODNOS? Živu sam u stvari upoznao na kongresu AICA u Zagrebu, 1973. godine, i istog momenta sam znao da će postati moja žena, to sam joj tada i rekao, mada me tada nije shvatila ozbiljno. Kako vidite, bio sam u pravu. Spaja nas ljubav i strast jedno prema drugom i, naravno, prema umetnosti. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


42

BROJ #38, APRIL 2018.


43

REFRESH

YOUR ART

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


44

PESNIK, RATN PUSTOLOV PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: LOU AGUILAR

MANE ŠAKIĆ, AKADEMSKI SLIKAR IZ BEOGRADA, ZAVRŠIO JE FAKULTET LIKOVNIH UMETNOSTI 1995. GODINE U BEOGRADU, U KLASI PROF. MOMČILA ANTONOVIĆA. INSPIRISAN JAVNIM PROSTORIMA, IZLAŽE NA TRGOVIMA, PIJACAMA. NJEGOVI MOZAICI KRASE ULICE SRPSKE PRESTONICE. POSLE IZLOŽBI U MADRIDU, BEOGRADU, I DRUGIM EVROPSKIM GRADOVIMA, ODLAZI U NJUJORK, GDE I DANAS ŽIVI I RADI. NJEGOVE SLIKE NALAZE SE U ČUVENIM KOLEKCIJAMA, KAO I U KOLEKCIJAMA POZNATIH LJUDI IZ ŠOU BIZNISA ŠIROM AMERIKE: MANA CONTEMPORARY, MOISHE MANA, SHARON STONE, MAXWELL. SARAĐIVAO JE SA MARINOM ABRAMOVIĆ, DAPHNE GIUNNESS, DEJANOM DAMJANOVIĆEM. ČOVEK IZRAŽENOG SENZIBILITETA, ALI I BUNTA. KODEKSI NJEGOVOG STVARANJA I ŽIVLJENJA LEŽE DUBOKO U MITOLOGIJI. MANE ŠAKIĆ, NA SPECIFIČAN NAČIN, VOLI I GRADI SVOJ SVET, BOJEĆI GA SNAGOM, LEPOTOM I VEČITOM ISTINOM ZA KOJOM TEŽI.

KAKO BI SEBE OPISAO U 3 REČI? Pesnik, Ratnik, Pustolov! Moć i preciznost poezije, na najbolji način, ispisuje tajne mape srca, koje iscrtavaju životnu dramaturgiju, po kojoj čovek ratuje, prolazi kroz avanture, u cilju konačne pobede nad sobom… i smrću. BEOGRAD - GRAD U KOJEM JE SVE POČELO, MADRID KAO RASKRŠĆE, NJUJORK - KROV SVETA. U TRI SISTEMA, JEDAN JUNAK SLIKA SLIKU. Naš Beograd je i dalje beli grad, iako je najveći grad stradalnik. Grad koji je preko stotinu puta rušen do temelja, jedinstven istovremeno u svojoj patnji, ali i u svojoj postojanosti, poput neke čudotvorne freske, koja odoleva svakom nasilju i devastiranju, utemeljio me je kroz svoju kaldrmu i spremio na put u nepoznatom pravcu. Zaista, Beograd me je sačuvao kao svoje dete i ogrnuo me svojim pitomim plaštom od prolećnih lipa, a opet me onako stopljenim sa tamnim, sivim asfaltom namirisao svojom čađavom težinom, i tako opremio za daleke puteve i avanture. Nisam se plašio da se odvažim, tražio sam se u stranim sredinama, prvenstveno u Španiji, zemlji u kojoj su me začeli moji roditelji u velikoj ljubavi. Madrid me je naučio trpeljivosti, tu sam se neg-

BROJ #38, APRIL 2018.


45

NIK,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


46

de oko tridesete žestoko sudario sa sobom i svojim manama, upoznao sam iznutra mnoga lica gordosti, otkrio sam kako je pad moguć i koliko je lak, otkrio sam i koliko je bitno uzdići se iz pepela, koliko je ceo taj proces duhovnog sazrevanja neophodan. Madrid je jedan od najburnijih gradova sveta, vežu me za njega najživopisnije uspomene. Njujork je neka vrste novog Konstantinopolja, Rima. Svet se jasno vidi i oseća kao na dlanu, svakoga dana vas umiva istina, bila ona kao realni pakao ili kao raj. Njujork je moderna Sparta, mesto intimnog dvoboja sa sobom, i to je svakako mesto velike impregnacije duha, gde caruje sirova snaga, nagon za samoodržanjem i duboka samospoznaja, koja daje snagu neophodnu da bi se izdržalo. Grad na steni, grad elektriciteta,velike energije, grad Nikole Tesle, grad kome je zaštitnik Sveti Nikola. Grad poput ogledala i uporišta, u kojem se snaga i inspiracija stvaraju sami od sebe iz

nekog nepresušnog magičnog izvora. Njujork sa svakim šapuće o istini, to se oseća u svakom trenu i na svakom mestu. TEMPERAMENTOM BURAN, RUKOM PRECIZAN, MAŠTOM SLOBODAN. TVOJI UMETNIČKI RADOVI OSLIKAVAJU POBEDU NAD SMRĆU. KAKVE SE BORBE VODE U TEBI DOK SLIKAŠ? Borba počinje kad počnem sa radom, u toku te bitke nisam svestan svega, zanat već ide nekako po automatizmu, mnoge udarce završava i kolektivno pamćenje. Sam proces jeste poput transa. Boli tek posle, kao u tuči. Čudno je kako stvaranje slike zapravo stvara i smisao i život, a kroz pražnjenje i bol dolazi i veliko zadovoljstvo i ponos. SLIKARSTVO DAJE MNOGO VIŠE TONOVA I POLUTONOVA, NEGO BILO KOJI DRUGI INSTRUMENT. SLIKARSTVO JE, PO TVOM MIŠLJENJU, VIŠI OBLIK NAUKE I UMETNOSTI UOPŠTE. KAKO OBJAŠNJAVAŠ

BROJ #38, APRIL 2018.


47

TU ČINJENICU? Ako boje posmatramo sa apekta egzaktne nauke, videćemo da svetlost u kontaktu sa materijom daje bezbroj tonova od plave ka crvenoj. Od tame ka svetlu. Ako uzmemo u obzir da odnos svetlosti, brzine i materije, suštinski menja i utiče na potpune suprotnosti, nameću se najkompleksnija pitanja, a potraga za odgovorima i istinom nas neminovno uvodi u svet simbola i umetnosti. Mislim da je baš Tesla rekao da jedan pesnik moze brže da pronikne i objasni neke naučne istine, nego nekakav naučnik. Ako pogledate tehniku poezije, primetićete da je upravo potraga za smislom i harmonijom zapravo brži i lakši način da se pronađu frekvencije koje su egzaktne i precizne, baš kao polutonovi u muzici... to mu dođe kao cepanje atoma zarad otkrivanja tajne stvaralaštva, a ne zarad razaranja i destrukcije, do kojeg nas je dovela slepa vera u moć i tehnologi-

ju u funkciji moći. Ako pogledamo simboliku srednjovekovnog ikonopisanja, lica svetaca su tamnija u odnosu na auru i taj bljesak zlatne svetlosti, koji simbolizuje značaj životnog puta i favorizuje ga u odnosu na same crte lica. Naša ličnost i jeste veza sa božanskim u nama, to je ono što takođe možemo da potvrdimo kroz egzaktnu nauku, tražeći odgovore u preciznosti frekvencija zarad pronalaženja smisla. U vremenu ove savremene „Hipermoderne“, koja je zapravo oda destrukcije u svakom smislu, svakom stabilnom mislećem stvaraocu i umetniku treba da je čast upravo u odolevanju i postojanosti. Pronaći mir u centru uragana i izbavljenje usred haosa i bezumlja stvara te najpreciznije frekvencije istine, koje što su složenije deluju kao i sam haos, a zapravo su potpuno suprotno. Ta složenost vremena u kom živimo je meni najveći izazov kao slikaru, jer je ta likovna potraga za istinom i smislom toliko tanana, a

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


48

opet jaka, da je potrebna herojska rešenost i vera u čudo da bi se surfovalo na talasu lepote kroz sam pakao. Njujork je pravo mesto za to, i čast mi je što živim na takvom mestu, idealnom za tu bespoštednu borbu. DA LI BESKRAJ MOGUĆNOSTI ŽIVI U NJUJORKU? 2017. GODINA JE ZA TEBE BILA SLIKARSKI PLODONOSNA. DVE IZLOŽBE U GODINU DANA U CENTRU SVETA. ČIME SI SE PREDSTAVIO? Imao sam dve izožbe u Njujorku 2017. godine. Prvu, pod nazivom „Stardust“, imao sam u “Canvas Institute”, koji je na listi njujorških muzeja. Zanimljivo je što sam sa ljudima iz Canvasa, koji su Afroamerikanci, tražio vezu između afroameričke kulture i svog srpskog identiteta. Nekada se univerzalne vrednosti bolje pronalaze upravo kroz lokalne. Drugu izožbu sam imao u legendarnim „Milk Studios“ na 15. ulici, gde sam ispunio ogroman prostor svojim slikama velikog formata. To je

nekako bio VIP event, gde su došli mnogi ljudi iz show business-a, poput popularnog pevača Maxwella, kod koga je sada jedna moja slika. Izložbu je otvorio svojim govorom vlasnik prostora Moishe Mana, poznati američki biznismen i graditelj, koji je u uvodnom govoru pomenuo našeg velikog Nikolu Teslu, koji je moja velika inspiracija. ODAKLE UMETNIK CRPI STVARALAČKU SNAGU ONDA KADA JE NEMA? Slikao sam često pod nemogućim uslovima, bez svetla , osnovnih sredstava, mrtav bolestan, ali snaga nikada nije nedostajala. VELIČINA PLATNA NA KOJIMA SLIKAŠ JE OD METAR DO PET METARA. ŠPAKLE I RUKE KAO INSTRUMENTI RADA... Mom karakteru i temperamentu je jednostavno lakše da se izražavam na velikom formatu. Moje alatke su velike špakle, a i rukama volim da se razmašem. Radim i male formate, ali mi

BROJ #38, APRIL 2018.


49

je tu nekako teže da se izrazim.

grava sada tokom našeg života u ritmu nepojmljivom našoj dimenziji i frekvenciji.

KOJA JE BOJA NAJJAČA ILI NAJDOMINANTNIJA U TVOM STVARALAŠTVU?

TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE „MOĆ ŽENE“. U ČEMU LEŽI MOĆ ŽENE?

Smatam da je plava boja boja inicijacije, boja ideja. Od nje nekako počinjem. Tajna boja je zapravo priča o smislu, jer svaka boja ima svoj smisao i svoje značenje. S obzirom na beskrajan broj nijansi ogledan u svetlosnoj brzini, teže je pratiti i proizvesti emotivne senzacije u čoveku putem boja, nego kroz npr. muziku. Ubeđen sam u istinitost i tačnost čuvene izreke Dostojevskog da će lepota spasiti svet. Negde znam da će upravo slika odigrati veliku ulogu u trenutku spasenja. Taj trenutak se odi-

U ženi se ogleda božanski proces kreacije… stvaralaštva. Žena donosi život i čuva ga u svojoj utrobi. Utroba univerzuma je jezgro neobuhvatljive i čudesne lepote žene. Ne diviti se ženi i ne poštovati njenu lepotu, koja je satkana i u njenoj žrtvi, znači da se ljudi dele na nemilosrdne zveri oživljene u ljudskom biću i one plemenite božanske duhove, bez kojih nema čuvara lepote.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


50

BROJ #38, APRIL 2018.


51

PHOTO STORY

ASAMBL KOLO FOTOGRAFIJE: JELENA JANKOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


52

BROJ #38, APRIL 2018.


53

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


54

BROJ #38, APRIL 2018.


55

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


56

BROJ #38, APRIL 2018.


57

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


58

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


59

REFRESH

YOUR FEMININITY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


60

DVOSTRUKOST ŽENINE PRIRODE – PRAVA PRIRODA MOĆI

PIŠE: JASNA LOVRIĆ, KOUČING PSIHOLOG

Moć

žene, koja se u današnje vreme shvata kao jednakost - istost, sa muškarcem, bukvalno u svemu, postala je ženin okov, teret, zatočeništvo i bol. Upravo kroz bol, žena je upozorena da je njen psihički razvoj krenuo pogrešnim putem. Ne govorimo o fizičkom, niti o profesionalnom razvoju. Govorimo o psihičkom razvoju, emotivnoj strani, o arhetipu ženskosti, od kog se žena, identifikujući se sa muškim uzorima psihe, udaljila.

hološke i fiziološke, ostale su nepromenjene od antičkog doba do danas. Forma u kojoj se zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju te potrebe se menja u skladu sa zahtevima ili trendovima vremena. Feminizam je neophodan revolucionaran pokret na putu ka vraćanju žene na njen potpun identitet, prava i potencijal. Ali, feminizam nije i poslednji korak, poslednji stepenik ka slobodi i punoći žene. Feminizam i dalje ima u sebi ograničenja, samo što su to ovaj put ograničenja koja je žena sama sebi nametnula.

Nezadovoljstvo današnje žene nije znak da treba još više da postane slična muškarcu, nego upravo suprotno, da se usled raznih okolnosti udaljila od suštinskih vrednosti svog bića. Žena treba da, podjednako sa spoljašnjom stvarnošću, prihvati stvarnost svog unutrašnjeg sveta Osnovne ljudske potrebe žene i muškarca, psi- žene. Neprihvatanje realnosti dvostrukosti svoŽena treba da nauči da je njen ženski identitet centralni deo njene ličnosti i da ga neguje i čuva kroz sve što se u njenom životu dešava. Treba da zna da će je upravo njena ženska arhetipska priroda sačuvati od opasnosti.

BROJ #38, APRIL 2018.


61

PHOTO: PIXABAY.COM

je ličnosti, svojih dubina i ženske silovitosti, ali i ženske povučenosti i osamljivanja, vodi ženu do stida i krivice, što nekada ne ume da kontroliše svoje impulse i snage. Žena će tada okrivljavati spoljni svet za svoje unutrašnje konflikte, postaje "žrtva". Dvojnost, dvostrukost ženske prirode, koja je prikazana brojem dva, mesecom itd. nije "dvostrukost lošeg" u odnosu na božansko jedinstvo muškarca, nego je dvostrukost kakva je opisana u grčkim mitovima: žena kao Afrodita i žena kao Psiha. Kroz prirodu Afrodite i Psihe, mogu se shvatiti mehanizmi ženskog postojanja, ženskog unutrašnjeg razvoja, ženskog puta. Afrodita je boginja čulne ljubavi, lepote i plodnosti, rođena od okeanske vode i Uranovih odsečenih genitalija, začeta u vodi silovitošću okeana i kastriranjem  muškarca - boga. Boginja

čulne ljubavi, društvenog života, ratoborna boginja, koja voli da nosi ratničku opremu, Afrodita je manipulativne prirode, komunikativna, nesavladiva, nezajažljiva. Afroditina ženstvenost je slična okeanu, iskonska, duboka, silovita. Takva ženstvenost se može samo obožavati, poznavati, ne može se obuzdavati. Sa njom se ne može ući u odnos, pregovarati. Kako pregovarati sa okeanom? A istovremeno daje toliko bogatstva, izvor je života, poseduje ogromnu moć stvaranja i nesavladive sile. Žena Afrodita traži obožavanje. Ona je ljubomorna, manipulativna, silovita, plodna, nekontrolisana, neobuhvatljiva. Žena Afrodita je rimska Venera, koja se rađa iz okeana - Botičelijeva Venera, boginja ljubavi i seksa. Žena Afrodita odražava, usvaja, razmišlja, promišlja, "valja vodu" unutar sebe same. Nekad ima plime, nekad oseke, ali uvek ima dubine. Njen simbol je ogledalo, ali ne kao prost odraz

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


62

spoljnjeg, nego kao njen neprekidni unutrašnji dijalog, samo preobučen, indikovan spoljnim. Taj dijalog ume da bude veoma zamršen i dubok u svom beskrajnom analiziranju.

i smrt istovremeno. Otud toliko instinktivnog straha od predavanja u ljubavi, a istovremeno i žudnje za njom. Dve strane ženine prirode se bore u alhemijskom procesu međusobnog proPsiha je začeta “kapima rose palim sa neba na žimanja, oplođene ljubavlju, rađaju novu celovitlo”. Psihina priroda je "rosna", devičanska, usa- tu ženu. mljenička, preosetljiva. Ali, Psiha je otvorena za Za razliku od muškarca, koji je obuzet ekspanrazvoj, spoznaju, promenu. Psiha je na početku, zijom, istraživanjem, otkrivanjem novog, koji je pre svega, muza-ljubavnica, princeza devojka, okrenut ka spolja, usmeren na spoljni cilj, konprelepa, nedodirljiva i devojački nesigurna. Pri- troliše teritoriju, ženska priroda je difuzna, raroda Psihe je veličanstvena, nevina, izvan ovog suta, višeslojna u svakom trenutku, unutrašnja. sveta, devičanska do te mere da je osuđena na Duboka, čak preduboka; uzdignuta, čak previusamljenost. Žena Psiha je usamljena, neshva- soka. Dubine i snaga, plodnost okeana i visine i ćena kraljeva kći, kojoj se ne prilazi. Ljudi su lju- suptilnost rose sa neba - koje obuhvata svojom bazni prema njoj, ali na odstojanju, jer je ona ne- dušom su dva sveta žene koji je čine. dodirljiva i nedostupna. Hirovita i sklona očaju. Nije teško shvatiti zašto se žena loše oseća u Hrabra, ali do samoubistva. Ako Psihina narav teritorijalnosti, ili zašto se ne snalazi tako dobro predstavlja veći deo žene, ona će patiti, jer „nju u fokusiranosti samo na jedan cilj. niko ne razume“. Takva žena se teško uklapa u obične, dnevne međuljudske odnose. Ako je Priroda Afrodite, uz njenu primitivnost i instinlepa, problem je još veći. Ženu Psihu obožavaju, ktivnost, izvor je velike nelagode za modernu ženu. Moderna žena se stidi takve sebe, očeali ne znaju kako da žive sa njom. kujući da dobije spoljnu dozvolu i potvrdu za Žena Psiha, da bi rađala i da bi se udala, mora svoje žensko ispoljavanje - koja naravno nikada venčanjem da dopusti da bude "ubijena", da ne dolazi, jer je ta njena strana uznemiravajuća, „umre“ za prethodni devičanski nedodirljivi ži- preteća, ugrožavajuća. Ne zaboravimo da je tavot. Život devojaštva. Nad ženom se mora pri- kva Afrodita rođena kastracijom muškarca. meniti sila da bi prestala da bude devica. Kretanje ka braku i partnerstvu uvek u sebi sadrži Međutim, energija Afrodite koju žena posedui čežnju za nezavisnošću i slobodom ranijeg ži- je je izvor njene ogromne snage, ako je koristi upotrebivši alate koje je Psiha u svom razvoju vota. Čežnju Psihe. otkrila. Upravo priroda Afrodite omogućava priEros, ljubav, seksualnost su simbolička smrt rodi Psihe u ženi da kada krene na put razvoja i žene Psihe, devojaštva. U mitu o Psihi, Eros je promene, kada utone u dubine svog bića, kada njen muž. Za ženu je brak i ljubav i uskrsnuće se uruši ceo svet oko nje... da izdrži, da se rodi BROJ #38, APRIL 2018.


63 PHOTO: PIXABAY.COM

lepša i jača, da sačuva svoju plodnost, da se ponovo rodi. Tom silovitom snagom Afrodite, žena izdržava sve bolove i napore rađanja svoje suptilne, plemenite, kreativne, evolutivne prirode, do koje je njena Psiha svojom suptilnošću i čistotom pronašla, osvetlila put. Sukob i različitost, dvojnost Afrodite i Psihe u ženi su zbunjujuće, međutim, te dve strane ženske prirode u JEDNOJ ŽENI daju smisao i životnost, punoću i radost u svakom trenutku. Kada žena Psiha, kroz brak ili zaljubljivanje, kroz interakciju sa muškarcem, prihvati smrt i propast svog dotadašnjeg načina funkcionisanja, na njoj je da se uputi na trnovit put u svoje dubine. Dubine unutrašnjeg razvoja žene. Otkriva svoje moći, korak po korak, alat po alat. Alati koje kao Psiha može da razvije su: mudrost razabiranja, zrno po zrno, strpljivo i istrajno. Zatim oprez u opasnim situacijama, mudrost opreznog prilaženja muškoj silovitosti da bi sebe sačuvala, jer ne može otimati od muškaraca, može biti jača samo po strašnu cenu, nego treba uzimati mudro i samo onoliko koliko joj je dovoljno. Sposobnost široke perspektive i alat fokusiranja na jedno u svom difuznom savladavanju poteškoća i vrednovanju zadataka, rasipanju snaga, osećaja da ima bezbroj mogućnosti. Zatim, žena mora da ume da sačuva tajnu, a da ne poklekne pred sopstvenom iscrpljujućom misterioznošću, koja je lišava ljudske dimenzije. U tome joj pomaže ljubav.

osobu onakvu kakva ona zaista jeste i ceniti je zbog njene običnosti i slabosti i jednostavnosti, podjednako kao i zbog njene izuzetnosti i posebnosti. Ovakva ljubav je dugotrajna i izdržava pod teretom svakodnevnog iskustva. Ona nije prekrivena velovima iluzija i projekcija. Zaljubljenost je dimenzija koja je izvan i iznad dimenzije ljudskog postojanja, ona nas lansira u sfere božanskog, ali i iracionalnog. Zaljubljenost, samim tim, mora imati rok trajanja i momente razočarenja, jer postavlja nemoguće izvanvremenske i izvanživotne standarde. Zaljubljenost nas dovodi u svet rajskog i božanskog, iz kojih je pad veoma bolan, ali izvestan, jer smo ljudi. Dok smo zaljubljeni, osoba koju smo odabrali je toliko jedinstvena da čak ne može ni biti deo našeg života. Ona izgleda da je samo jedna. Sve drugo je manje od toga. Žena je manje od toga. To izaziva osećaj niže vrednosti. Budi u ženi Psihu u njenoj devojačkoj usamljenosti i izolaciji. Unutrašnji rast žene, međutim, upravo počinje onda kada prođe kroz iluziju zaljubljenosti. Tada u stvari započinje njena evolucija. Osvetljavanjem muškarca. Osvetljavanjem sebe. Ljubav, kao i unutrašnji rast žene, zahteva velike žrtve. Beskompromisnu i hrabru borbu da kroz sebe i svoj rast, prvo unutar sebe i za sebe, pronađe ljubav. Niko drugi to ne može da uradi za nju.

Voleti nekog znači biti povezan na duboko ljudskom iskustvu, ljudskoj ravni, znači videti tu

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


64

SALON ZA DUŠU I TELO

ŠTA JE SALON UNUTRAŠNJE LEPOTE I SPOZNAJE? ČIME SE BAVI? KOJA JE SVRHA? Salon Unutrašnje Lepote i Spoznaje je edukativni centar u kojem se možete upoznati sa različitim tehnikama rada na sebi, prisustvovati predavanjima na različite teme koje se bave pitanjima iz života i ličnog razvoja, naučiti alate za samopomoć i kako ih primenjivati u svakodnevnom životu, doći do korisnih informacija i saznanja, možete učestvovati na različitim radionicama na kojima se radi na osvešćivanju uverenja i očekivanja koja često jesu uzrok problema u životu pojedinca, saznati koja su vaša ograničenja i slabe strane koje prvenstveno treba osvestiti i na kojima trebate raditi i putem individualne konsultacije. Ovde nema govora niti obećanja da će se sve rešiti preko noći, pristup Salona nije takav da obećava kule i gradove, već se bazira na aktivnom učešću i motivaciji i volji same osobe da nešto kod sebe promeni i konstantno radi na tome. Osnovna delatnost je holistički pristup čoveku, jer polazi od činjenice da je svaki čovek individua za sebe, sa različitim potrebama, stavovima i uverenjima, izazovima. Holistički pristup govori da se sa svakom osobom radi na jedinstven način, to znači da ako, na primer, nekoj osobi odgovara i pomaže jedna tehnika, drugoj osobi ta tehnika nema većeg efekta, što govori u prilog tome da je svako drugačiji. Svi koji rade u Salonu su pozitivni, ali takođe razumeju da nije dovoljno samo biti pozitivan da bi problemi nestali sami od sebe. U doba kada je pozitivna psihologija sve popularnija, mi ipak radimo prvenstveno na otkrivanju ličnosti i njegove istine, bavimo se ličnim pitanjima i pomažemo da osoba dođe do nekih saznanja o sebi, ali i o drugima, iako je to

povezano. Kada učimo o sebi i prihvatamo sebe, u isto vreme dobijamo informacije o drugim ljudima. Svako od nas ima sopstvenu autentičnu ličnost koju ponekad ne vidimo, jer je obavijena mišljenjima, uverenjima, stavovima koja često nisu naša, već su usvojena, prvenstveno od naših roditelja, zatim naših bliskih odnosa, nametnuta od strane društva i okoline u kojoj živimo. Kada funkcionišemo po tom principu, «boreći» se kroz život tuđim idealima, tada bivamo nezadovoljni i frustrirani. Navešću samo jedan primer: zašto ne bismo odustali od fakulteta koji smo upisali, a ne ispunjava nas i ne pronalazimo se tamo, samo zbog toga što naši roditelji to žele od nas? Postoji milion takvih i sličnih primera, kada kroz život koračamo u tuđim cipelama. One će nas pre ili kasnije nažuljati. Otvoreno pozivam sve one koji traže sopstvenu istinu i koji imaju hrabrosti da se bave sobom i suoče se sa svim svojim stranama. Rad na sebi često nije prijatan, ali su zato plodovi tog rada bezgranično moćni i veliki. Tada stičete moć da upravljate svojim životom i kreirate ga na VAŠ najbolji način. Svako dobro od srca Vam želim. JASMINA MRDALJ, SERTIFIKOVANI LIFE COACH OLI CENTAR SUBOTICA I ASTROLOG 0658557127

BROJ #38, APRIL 2018.


65

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


66

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


67

REFRESH

YOUR BIRTH

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


68

ONA

PIŠE: MIRJANA GNJATIĆ, INSTRUKTORKA JOGE ZA TRUDNICE, DULA

BROJ #38, APRIL 2018.


69

RAÐA Tu sam ispred nje. Jednom rukom me drži za rame, druga je tu negde. Ono što osećam je snažan stisak njenih prstiju, a ono što vidim širom otvorene oči, koje iz dubine dotiču moju dubinu. Povezane smo iskonski u tom trenutku. Znam šta sledi, a zna i ona. Senzacije su toliko snažne da se iz nje preliva skoro, pa urlik – UMREEEEĆUUUU!!! I onda... SMEH!!! Grohotan. Jer, ona zna, a znam i ja. Zna da neće umreti, upravo u ovom trenu ona poseže za dušom svoje bebe visoko među zvezdama i spušta je na Zemlju, držeći jedan dlan na svojoj međici, napipavajući mokru glavicu, koja se pomalja. Ona rađa! Rađa i umire - devojka koja je bila do sada, majka koja ima jedno dete, umire ona koja je bila devet meseci trudna i rađa se dvostruka mama, rađa se jedna nova žena, snažna, jaka. Trebaće joj još neko vreme, nedelje, meseci, godina, dve, tri, da se osamostali, formira, odraste, izraste. Ali, tu je. Vidim je! Svedočim! Znam! Znam ne samo iz svog iskustva, jer i ja sam ih rodila troje, sama, prirodno, silno, mogu čak reći ekstatično u trenucima, ali znam i jer sam dula, emotivna podrška ženi na porođaju, njena pratilja tokom trudnoće, saveznica, navijačica, oslonac, vodilja na porođaju. Tu sam za nju. Znam da može. Verujem u nju. Pokazujem joj put ako je potrebno. Prihvatam je baš tako ranjivu, nesigurnu u trenutku, bez snage, odlučnu... ne radim ništa umesto nje, pomažem joj da dodirne svoje znanje i istraje. Da uspe. Da rodi. Slavim sa njom. Plačem sa njom. Prinosim joj papuče kad zatreba i tretiram je kao caricu, jer ona to jeste. Tada i sada. Jer, prošla

je kroz to. Dotakla je svoje najveće strahove, zaronila u svoje najmračnije dubine, i onda se vinula visoko gore, i donela na svet najdivnije biće. Fascinantno je kako je kroz istoriju ženina moć rađanja skrivana i izbegavana, pokušavana da se kontroliše, ženine potrebe i način rađanja bivali pogrešno tumačeni. Ona je budila strah kod muškaraca, a posle je i sama počela da se plaši svoje snage, negira je i izbegava. Upravo taj pogled pred sam izgon bebe, kada žena oseti nalet energije i rešenosti da izgura bebu napolje, uz istovremene kontrakcije, koje su silovitije nego u bilo kom trenutku do tada, snažne i jedna za drugom, dovode je do eksplozije, koja preplavljuje celo njeno telo... prodrmana do srži, žena tada okreće glavu ka najbližoj osobi od autoriteta sa iskolačenim očima i izgledom lica, koji niko ko je prisustvovao porođaju ne može da zaboravi. To je izraz šoka i neverice, potvrda da je žena tada potpuno i isključuvo sama u tom trenutku. Taj izraz, koji izgleda kao vapaj za pomoć, teror neiniciranom, često je artikulisan sa „učinite nešto“, „ne mogu više“, „pomozite“, ili drugim dramatičnim rečima. Odgovor ranog hrišćanskog muškarca mogao je da bude da svojoj ženi čita biblijske citate, govoreći joj da je njena sudbina da pati; odgovor savremenog lekara je da da lek koji će umanjiti patnju. Ali, ni jedna reakcija nije adekvatna. Kada se (primalna) žena okrene ka babici sa istim izrazom očaja na licu, babica to ispravno tumači kao „pomozi mi“, „podrži me“, „reci mi da ovo treba da se

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


70

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


71

dešava“. Lekari to čuju kao vapaj: „Zaustavi ovo“, „Interveniši“, „Uradi ovo umesto mene.“ Vekovi ukorenjenog straha, očekivanja bola i klanjanja muškoj dominaciji, učinili su da žena ne može tek tako, nakon svega par časova pripreme za porođaj, da iz porođaja izađe kao „promenjena žena“. Ali, uz adekvatnu podršku, koja zna da je porođaj ključno životno iskustvo žene, čiji je zadatak da sprovede ženu kroz vrtloge pada i uspona, čuvajući pozitivnu sliku o njenom porođaju, podsećajući ženu na sve izazove kroz koje je prošla i odluke koje je donela u korist svoje bebe, žena može da udahne svoj porođaj, njegovu energiju, miris, ukus i sve što će on posle doneti njenoj bebi i njoj samoj. Jer, porođaj je jedan u nizu obreda prelaza, inicijacije, kroz koje mi žene prolazimo: prva menstruacija, porođaj, dojenje, menopauza. Svako od tih iskustva nas oblikuje kao žene. I fascinantno jeste da smo mi već unapred pripremljene na njega, kao uostalom i na sve velike i važne stvari, koje nam se dešavaju u životu. Svaka naša menstruacija je u stvari jedan mali porođaj, gledajući kroz prizmu hormona koji se u njemu luče. Kada nivo estrogena i progesterona padne na nulu, počinje menstruacija. Isto tako, 11 sati pred porođaj, estrogen i progesteron se spajaju (ovuacija,) i kada njihov nivo padne na nulu, počinje porođaj..

Prošlog vikenda sam bila na neverovatnom seminaru pripreme za porođaj. Crtali smo grafikon ženskog ciklusa, koji počinje prvim danom menstruacije, a završava se poslednjim. Iscrtali smo i krive koje predstavljaju nivoe estrogena i progesterona. Tačke ukrštanja koje predstavljaju ovulaciju i pms. Patrik Balint, koji je vodio edukaciju, kaže da se u tom grafikonu čita sve u vezi ženine trudnoće, porođaja i same seksualnosti. Naše detinjstvo je prvi trimestar trudnoće, naša mladost drugi trimestar, treći trimestar je naše odrastanje. U porođaju isto tako, prvo porođajno doba je naše detinjstvo, drugo naša mladost, a treće porođajno doba spajanje sa bebom i izbacivanje posteljice je naše odrastanje. Sve što nam se dešavalo u ovim životnim fazama ogleda se u našoj trudnoći i na porođaju. I predvidljivo je, ukoliko radimo sa osobom koja može da nam pomogne da vidimo zakonitosti i obrasce. Ukoliko se u toku trudnoće, ili još pre začeća, spojimo sa našim ciklusom, ovulacijom, menstruacijom, sobom, mi ćemo se spojiti i sa svojom trudnoćom, porođajem i bebom. I onda, prirodan porođaj, iako ima svoje zakonitosti, unutar tog mikrokosmosa je jedinstven za svaku ženu... i porođaj nije nešto što treba da preživimo, već upravo da iskusimo u svoj svojoj punoći, spajajući se sa Bogom i Univerzumom. Kako žena živi, tako i rađa. A život žene počinje upravo porođajem.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


72

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #38, APRIL 2018.


73

REFRESH

YOUR HEALTH

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


74

„ŽENA JE ČOVEKOVA BUDUĆNOST“ PIŠE: ANIMA MUNDI PHOTO: SUBOTICA.INFO

DR GORAN MAVRAK, SPECIJALISTA GINEKO- dom kod kojeg može osetiti nelagodnost, a često i osećaj manje boli. LOGIJE I AKUŠERSTVA U OPŠTOJ BOLNICI U Strah podstiču i razne priče iz okruženja, kao i SUBOTICI. O VAŽNOSTI GINEKOLOŠKOG PREizrazito nepovoljna zdravstvena situacija ženGLEDA, PREVENTIVI I POROĐAJU, KAO I O ske populacije u Srbiji. Izražena stopa neplodnosti, loše stanje u prevenciji mnogih bolesti, PODIZANJU SVESTI ŽENA O SOPSTVENOM koje se vezuju za polnu prenosivost, kao i zbog ZDRAVLJU U APRILSKOM BROJU RYL MAGA- prisutnog nezadovoljstva žena, loše hormonalne regulisanosti, te posledično bolesti jajZINA KOJI JE POSVEĆUJEMO „MOĆI ŽENE“. nika. Ako sve to dovedemo u jednačinu, imamo KADA BI TREBALO POČETI SA GINEKOLOŠKIM strah od nelagodnosti i bola kod pregleda, pa PREGLEDIMA I KOLIKO ČESTO BI TREBALO IĆI sve do straha od bolesti, koji pravi blokadu u KOD GINEKOLOGA? razumnom poimanju sigurnosti i opuštenom Prvi pregled kod ginekologa je poželjan nakon odlasku kod ginekologa na rutinski sistematski pregled. prvih polnih odnosa. Na pregled se i ranije ide u slučaju da postoji zdravstveni problem, koji može da upućuje na genitalno poreklo kao što su neuredni i bolni menstruacioni ciklusi, izražena maljavost, gojaznost, bolovi u danjem abdomenu itd. Odlazak kod ginekologa može biti i u cilju savetovanja i pre početka polnih odnosa. Preporučuju se rutinski sistematski pregledi jednom godišnje, što naravno može i biti češće, ukoliko za to postoji medicinski razlog, ili u cilju savetovanja.

Nažlost, mislim i da su sami lekari, zahvaljujući pomoći medija u velikoj meri, zaslužni za takav odnos žena, stalnim upozoravanjem na obavezne preglede zbog mogućeg prisustva teže bolesti. Svakodnevno samo objavljivanje vesti da je sada dozvoljeno i do 4 pokušaja vantelesne oplodnje kod svake normalne žene budi sumnju i postavlja pitanje da li će i kod nje biti moguća spontana trudnoća.

Nekada su žene, ne tako davno, dolazile kod ginekologa sa samo jednim pitanjem - da li je Sigurno da postoji doza straha kod prvog pre- sve u redu i mogućim malim strahom da li pogleda, jer se pacijentkinje susreću sa pregle- stoji neželjena trudnoća, a danas nas pacijentDA LI SU ŽENE UPLAŠENE NA PREGLEDU?

BROJ #38, APRIL 2018.


75

kinje najčešće pitaju da li mogu ostati trudne, kao i pregršt pitanja da li smo sigurni da one nemaju neku polu bolest ili cistu ili tumor... Razlika u ponašanju pacijentkinja na pregledu je što one sada u velikoj meri dolaze sa izraženim strahom skoro godinu dana iščekivanja i neizvesnosti, za svoje zdravlje. dočekala je da zagrli svoje dete. U tom trenutku, DANAS SE SVE VIŠE ŽENA U SRBIJI ODLUČUJE kompletna ekipa, kako god da se porođaj odviDA RODE U KASNIJIM GODINAMA, IZMEĐU jao, oseća neizbrisivo zadovoljstvo. Posao gine35-40 GODINA. DA LI POSTOJE IDEALNE kologa-akušera se prvenstveno mora voleti, a GODINE ZA RAĐANJE ILI KADA SE ŽENA OSETI u njemu se stvarno može uživati s obzirom na SPREMNOM? radost koju pruža. Idealne godine ne postoje, idealno je kad se žena TATA NA POROĐAJU - DA ILI NE? oseti spremnom da preuzme ulogu majke. DA - ako je tata razuman i korektan, sposoban Tužno je to što se ta granica pomerila sa opti- da sagleda delikatnost situacije i ima neogramalnih bioloških 20-ih na tridesete, čak i četr- ničeno poverenje u medicinsku ekipu, koja je u desete. Okolnosti ne bi trebalo toliko da utiču na tom trenutku angažovana na porođaju. spremnost žena da se ostvare kao majke. I ranije je bilo lošeg ekonomskog stanja, političke ne- Prisustvo budućeg tate je nesumnjivo pozitivstabilnosti, a ako baš hoćete i ratova, pa demo- no u smislu ohrabrenja i pružanja podrške, kao i grafska slika u Srbiji nikada nije bila ovako loša. osećaja sigurnosti porodilji. Ovim pitanjem treba da se ozbiljno pozabavi šira NE - ako to nije u interesu struke, ili ako porodilja društvena zajednica, uključujući sociologe i psi- ne zahteva prisustvo. Samo porodilja je ta koja hologe, koji bi mogli da analiziraju i daju rešenje može zahtevati njegovo prisustvo na porođaju. za ovo stanje. TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA Ginekolozi, po ovom pitanju, svojom strukom NOSIV NAZIV „MOĆ ŽENE“ - U ČEMU SE OGLEDA mogu i treba da daju svoj doprinos. MOĆ ŽENE? KAKAV JE VAŠ OSEĆAJ KAO DOKTORA KADA SE ZAVRŠI POROĐAJ?

„Žena je čovekova budućnost.“ - sumerska izreka

Uradili smo jako dobar posao i idemo dalje. U ovoj kratkoj rečenici, izrečenoj u u jednom treOsećaj velikog zadovoljstva pri pogledu na no- nutku istorije, sadržana je sva moć žene. vorođenče i još većeg na srećnu majku. Nakon E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


76

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


77

REFRESH

YOUR DIVINE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


78

MOĆ ŽENE

PIŠE: VANJA BOKUN POPOVIĆ – ISTRAŽIVAČ I MENTOR, KATALIZATOR ZA BUĐENJE BOŽANSKIH POTENCIJALA. AUTOR KNJIGA MI GRADIMO NOVI SVET I LEKSIKON BOŽANSTVENE ŽENE.

WOMEN. THEY ARE A COMPLETE MYSTERY. - Stephen Hawking „Šta ako je sve bila laž?“ Dah mi se ubrzava i nisam sigurna da li želim da razmotrim tu mogućnost. „Šta ako... Blokade ne postoje, limitirajuća uverenja ne postoje, ugnjetavanje, nejednakost, teret prošlosti – ne postoji? Šta ako je sve bila laž? “ U grupi nas je 33 žene sa svih meridijana i sastajemo se jednom nedeljno, svaka ispred svog ekrana, za ono što se običnim terminom zove plaćena obuka. Naša instruktorka je za svojim kompjuterom, u popularnom gradu u Americi, i naizgled predaje čas. Drži obuku. Pitanja me probadaju. Ako je sve zaista bila laž, onda moj rad više nije potreban. Sve što sam izučavala, studirala, provlačila kroz sopstvena vlakna – nizašta. Osećam tenziju i nevericu u nadi da je ovo samo šok terapija. „Obratite pažnju na to koji deo vas se protivi ovoj mogućnosti, jer je to isti deo koji stari matriks drži u životu.“ Veći deo svog odraslog života bavim se proučavanjem čudesnih mehanizama psihe – polja

beskrajne inteligencije, koje neprestano pokušava da se manifestuje kroz nas. Privlači me magija inovativnih umova u sferama nauke, umetnosti, poslovanja, sporta – načina na koji oni komuniciraju sa idejama, igraju se sa njima i stvaraju. Profesionalno, asistiram ljudima da prevaziđu sopstvene limite i sami zakorače u taj prostor, u kojem tokovi inspiracije rađaju novo čovečanstvo. S jedne strane, dobro mi je poznat osećaj ekspanzije koji donosi aktivnost koju volim. Telo je lagano, vreme ne postoji, a osećaj SEBE eliminiše svaku mogućnost negativiteta i straha. Ako radim ono u čemu uživam, a još sam i izuzetna u tome, onda je polet još intenzivniji i celo biće diše bogatim, punim dahom. No, isto tako mi je poznato u kakvom se bespomoćnom stanju nalazi osoba kada na scenu stupe apatija, emotivni bol i strah. Strah, strah, strah. Šta ako je sve bila laž? Posebno mesto u mom stvaralaštvu predstavlja kupanje modernog života – brzog, stresnog, napornog – u moru vekovnih principa i univerzalnih istina. Fascinira me kako žensko telo kreira savršene uslove za stvaranje novog ljudskog bića, pa ga ljuljuška, ohrani, a zatim donese na svet. Fascinira me kako to isto telo

BROJ #38, APRIL 2018.


79

PHOTO: PIXABAY.COM

kasnije privija u zagrljaj, sinhronizuje otkucaje malog srca sa svojim, samim bivanjem leči i isceljuje, hrani. Zadivljuje me njegova gipkost, sposobnost da se prilagođava, čudesnost toliko velika da je neopisiva. Ne rađa svaka žena, ali u telu svake žene struji ista dinamika Kosmosa. Potencijal da dva bića dišu u jednom - hodajući hram. Svetinja. No, fitnes industrija, estetska, kozmetička, industrija plastične hirurgije, svake godine naplate milijarde dolara od žena obećavajući im srećniji život AKO POPRAVE SVOJE ŽENSKO TELO. Tu nisu sami, jer industrija samopomoći nudi obilje svoje podrške za popravku uma, a bankarska industrija priskače u pomoć sa kreditima kako bi se to sve lakše isfinansiralo. Hmmm... „Zaronite u sebe, razmotrite mogućnost da je čitava bolna istorija, koju smo kao žene nasledile, jedna velika laž i vidite šta će da se desi.“ Dok instruktorka govori, osećam prisustvo svih žena u onlajn grupi – kao da smo okupljene u krugu oko velike logorske vatre. Njihove kose su bogate, lica nasmejana, prisutnost uzemljena i moćna. Čujem muziku dok instruktorka priča i njišemo se, vatra gori pod noćnim nebom. Snažna sam, izuzetno se moćno osećam u tom iskustvu i osećam podršku od strane Zemlje, koja me pridržava i na momente izdiže da osetim nebo. Zvezde se spuštaju po mojoj kosi i prepoznajem ih u drugim ženama. Pojavljuje se preplavljujuće prisustvo Kosmosa iznad mene – planete se jedna za drugom pređaju po nebu, a zatim spuštaju u moje telo. Zemlja bogata mineralima ispod mene, Kosmos bogat misterijom iznad mene, moćne žene oko

mene... KO I ŠTA PROTIV MENE? Šta ako je stvarno sve bila laž? Dok instruktorka priča, telo mi bruji i osetim da kroz svaku žilu, kapilar i neuron struji KREATOR. Živa sam, moćna, nežna, lepa, magična, tek otkrivena, a postojim oduvek. Šta ako je sve bila laž? Preplavljuje me ekstaza, suze liju i osećam se oslobođeno. Božanstvena - bez karme i prošlosti. Božanstvena - bez bola i napuštenosti. Božanstvena – jedna – u svakoj ženi. Dok instruktorka priča, iskače mi na ekranu poruka: Najela sam se kao prasica, nikada neću smršati. Reci mi zašto mi NEŠTO ne dozvoljava da smršam. Je l' možemo da očistimo tu BLOKADU? Kroz suze i smeh odgovaram: Ne možemo. Svetu ne treba MANJE TEBE. Čarobna si! Logorska vatra gori, instruktorka priča, sa svih meridijana i svih vremenskih linija slivaju se likovi božanstvenih žena, dok se u daljini pale nove logorske vatre. Koliko posla je pred nama! Jedan običan čas i jedan običan skup. Jedan običan članak u jednom običnom magazinu. Jedan običan dan u jednom običnom životu. MI RAĐAMO NOVI SVET.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


80

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


81

REFRESH

YOUR INDIA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


82

MOJA INDIJA PIŠE: SLAVICA POPARA JOVANOVIĆ FOTOGRAFIJE: VESNA JOVANOVIĆ Zamislite ulicu u centru grada, koja se izdvaja iz bulevara oštrim uglom, a i životom. Dakle, ulica u kojoj se prepliću rikše, automobili, ljudi, krave, tuk tukovi, motoristi, biciklisti sa prikolicom, psi, koze, poneka svinja. Ulicu u kojoj se, pored svega toga, prodaje najraznovrsnija roba u širom otvorenim radnjama i tezgama, koje zalaze u sav taj ipak dobro organizovani haos, pretrpane koloritom od odeće, najlepših torbi koje sam u životu videla i raznog nakita. Indija. Simbol istorije, arheologije, kulture, duhovnosti i, svakako, potrage za sobom. Neću vam otkriti ništa što već ne znate i niste čuli. Samo želim da prenesem da taj način nije dovoljan i može se steći sasvim drugi utisak od onog kada zaista i živite u Indiji. "Potpuno spremna" na mesec dana života u toj magičnoj zemlji, krećem u potragu za Slavicom, koja je otkrila jogu u sebi pre šesnaest godina, i koja sve vreme pokušava da uskladi suprotnosti u sebi, ali i sa okolinom, kod praktikovanja iste. Kako, sa ovog podneblja u kom sam rođena i vaspitavana, primeniti sve ono što u sebi nosi Brahman, vrhovni apsolut, kako da shvatim značenje karme, kako da iskreno i sa ljubavlju, jer ne znam drugačije, predano primenim sve principe joge i, pri tom, ostanem apsolutno svoja? Kako iskreno i potpuno spojiti različito gledanje na život, a tek na smrt? Naučeni smo da se radujemo životu i plašimo smrti, dok indijske predane duše, pune ljubavi prema svemu, ne mare kada će ili kako napustiti svoje telo. Oni zaista iskonski vole, raduju se, pevaju danju i noću svojim bogovima, sve im prepuštaju i srećni im se vraćaju, verujući da božanstva uređuju na koji način će duša napustiti telo. Gledala sam jedan takav čin. Pomislićete da vam je sve jasno, dok čitate u udobnoj fotelji i toploj sobi. Želela sam više od tog osećaja i zato sam dovela Slavicu na lice mesta. Ne možete ni zamisliti kolika je razlika. Vegetarijanac sam od rođenja. Istrpela sam sve vaspitne mere da ne pojedem ceo ručak koji majka spremi, jer je meso bilo moja "muka". Istrpela sam sve kazne i nerazumevanje u vr-

tiću, dok nismo svi shvatili da nije inat, već da ja meso zaista nisam mogla da pojedem, kao ni dan-danas. Krzno nikako ne pripada meni, mogu samo da ga dotaknem ako je na životinji kojoj i pripada. Pri tom, nisam nikakav ostrašćeni ljubitelj životinja. Jednostavno se poštujemo i niko nikog ne dira, ako mogu tako reći. Imam konja i psa, ali to nije bila moja preterana želja, već se desilo i traje. Kako mogu bolje saznati sve o sebi, nego doći u kolevku vegetarijanstva, joge, ajurvede, meditacije i spoznaje. Dolazim u Nju Delhi, glavni grad severnog dela Indije. Duga istorija, stara 5000 godina pre nove ere. Sada ima oko 18 miliona stanovnika i ubraja se u najveće i najrazvijenije metropole sveta, ali ima i ulicu koju sam opisala na početku teksta, u njoj ima Hotel "New Krishna ", i u njemu sobu u kojoj sam ja. Morate imati na umu da standardi hotela i cele ulice nemaju sličnosti sa standardima na koje smo navikli. Obilazeći Red Fort tvrđavu, Lotus Temple, Gandijev grob, opservatoriju Jantar Mantar, gde su "štapom i kanapom", a najviše kamenom, napravljeni instrumenti za praćenje nebeskih tela, za precizno merenje vremena, astrologiju, horoskope, bez kojih vladari nisu skoro ni dana donosili odluke. Da napomenem da smo proverili tačnost satova uz pomoć tih naprava i poklopilo se 12.03, a tamo gde nije, rekli su nam da pomerimo časovnike na tačno vreme. Par dana u Delhiju i sa ruksakom i vrećom za spavanje selimo se podno Himalaja, u malo mesto Mek Laud Ganj. Odatle su vrhovi Himalaja kao na dohvat ruke, i na svakom koraku vidim svetlucave i pucketave minerale. Tu je Dalaj Lamin dom. Za trenutak sam pomislila da sam na Tibetu, okružena tibetanskim monasima. Provodim vreme među njima, posmatrajući ih u miru i skladu, u specifičnoj i skromnoj bordo odori, ošišani do glave. Dnevni red u manastiru utvrđuje se vrlo jednostavno. Osam sati duhovne prakse, osam sati fizičkog rada i vežbi, osam sati za odmor, asketsku hranu i

BROJ #38, APRIL 2018.


83

san. Svi imaju tako topao izraz lica i blagi osmeh da mi se uvek javljala želja da priđem i da ih zagrlim. Temperatura je od 4 do 8 stepeni, večeri i jutra su hladni. Ništa se tu ne greje, tako da sam se suočila sa prvom preprekom, kupanje hladnom vodom u hladnoj sobi. Praktikovanje svega iz joge što sam znala i tehnike disanja za podizanje temperature u telu. Ne mogu vam reći da sam bila zadovoljna i srećna, jer nije tako lako išlo i nije mi baš bilo vrućina od svega primenjenog. No, uspela sam donekle, konstatovala da sam na dobrom putu da budem bolja i uletela na krevet, u vreću za spavanje. Nisam se razbolela, čak ni nakašljala, što je ipak veliki uspeh, priznaćete, meni je to bilo dovoljno da sebi udelim i pohvalu. Boraveći u raznim mestima po nekoliko dana, promenila sam i različita sredstva prevoza da dođem do istih. Autobusi, rikše, tuk tukovi i vozovi. U vozu je ipak bila avantura, grabeći najvišu policu, tj. krevet  za spavanje. "Treći sprat" znači

da u nekom poluležećem položaju nameštam ugodnost, poturajući ruksak pod glavu, a tu mi vise i patike. Tu je i veliki ventilator, koji na svu sreću nije uključivan, jer bi me oduvao kroz prozor. Sve u svemu, malo spavanja, malo čitanja i dvanaest sati vožnje je prošlo, usput je prošla i Induskinja, koja mi je nešto pričala i istom brzinom stavila tačku između obrva, da sam pomislila da je sanjam. Probudila me je njena ruka kojom me sve vreme gurkala, što je značilo da stavim nešto rupija za njen predani rad. Rishikesh, grad joge na obali reke Gangi u podnožju Himalaja. Ulicom krstare svete krave, majmuni, psi, ljudi i sve što sam već nabrajala. Osećaj je prijatan, ili sam se već navikla. Čuje se šum reke Gang, jer se u nekom delu spušta sa planina brza i bučna, ali deluje čista, verovali ili ne. Provodim vreme svuda po malo, upoznajući i posmatrajući jogine, gurue, učitelje, ašrame, restorane i hramove. To sam čekala možda i najviše, ne samo zbog upoznavanja novog, već zbog upoznavanja sebe u tim okolnostima. Po-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


84

kret, dah, svest. Moje telo prepoznaje o čemu se tu radi i uspevam da se potpuno posvetim i doprem dahom i pokretom do svesti. Uspevam da postignem kontrolu nad sobom. Šta je onda to što ne uspevam do kraja?!? Priznajem, ne uspevam da kroz mantre doživim to što jedan hindus može, priznajem da, za sada, potpun osećaj i vibraciju pesmom još uvek doživljavam samo kroz pesme koje pevam na maternjem jeziku, a koje pevaju takođe o ljubavi, posebno ako su iz hercegovačkog kraja. Evo, iskreno priznajem da sam aktivnu jogu i potpuno predavanje i uma i tela doživela zajedno sa mojim joginima, puštajući na času joge naša nacionalna i narodna kola, gde smo svi skakali, radovali se, uzbuđeni igrali, smejali se i potpuno prepustili tom osećaju slobode i predanosti. Niko nije razmišljao da li može još, to je jednostavno trajalo. Eto kako ja razumem i radim u skladu sa sobom i podnebljem iz koga dolazim, u kome živim i praktikujem jogu, disciplinu Indije. Da li je to u redu?! Da li sam jogista i smem li sebe tako nazvati u mom

slučaju?!? TO sam došla da saznam, da pitam, mada znam da, šta god mi rekli, moj osećaj će ostati isti. Zar to nije iskreno, zar to nije TO? Kratko je vreme bilo za potpuno saznanje, ali sam na dobrom putu, sve je proteklo uz osmeh i prijatan razgovor, i to je razlog više da se ponovo vratim. Ništa nije čudno da se u pustinjskom gradu Pushkaru, već nekoliko sati uveče, i ponoć je prošla, jurim sa gušterima u svojoj sobi. Da, zašto bi to, Slavice, bilo neobično u ovim uslovima. Najpre bih, zbog straha i nelagodnosti, bar jednog spljeskala nekako za primer drugima, jer se peškira i mog besomučnog mahanja istim uopšte ne plaše. Nemam petlju i ne mogu, jer do sada u Indiji nisam upoznala nasilje, nema ga, zaista. Hmm, možda mi se i gušteri smeju, Bog zna  kako oni mene sada vide. Evo lekcije i shvatam jedno, ovde ništa nije napravljeno da zadovolji samo moje potisnute potrebe. Krave šetaju i ulaze gde im je volja, psi, prasići, čak i dve divlje svinje, paradiraju ispred mog hotela. Ovde polažeš pravo

BROJ #38, APRIL 2018.


85

PHOTO: VESNA JOVANOVIĆ

samo na sebe i ako mislite da je to lako, izvolite, dođite i probajte. Ugasiću svetlo, pa šta bude, još sat do svitanja, valjda su se i gušteri umorili od trčanja. Možda baš čekaju da ugasim svetlo i da svuda zavlada mir. Da, tako je najbolje. Laku noć i dobro jutro. Novi dan i krećem ka pustinji Tar. Jahanje na kamili mi nije strano, jer sam na sličnoj prolazila kroz pustinju Vadi Ram u Jordanu, a i jašem aktivno svog belog konja. Dakle, teren poznat, ali ipak drugačiji. Pustinja Tar se razlikuje, jer ima i vegetacije, brdašca, peščane i šljunkovite terene, dosta podzemnih voda, od kojih su neke slane. Sa velikim samopouzdanjem, njišući se na kamili, ugledam velike zelene plantaže i voćnjake, i potpuno se zbunim prizorom. No, idemo na susret sa čuvenim tarskim cigankama i njihovim plesom. Nemoguće je odrediti godine prelepih ciganskih plesačica. Istovremeno izgledaju kao deca, kao majke, kao žene sa iskustvom. Ipak, kada se osmehnu, najviše liče na devojčice, koje svojim vatreno šarenim haljinama i predivnim, karakterističnim plesom osvajaju prah i prašinu pustinje. Gledam bez daha i pokušavam da ukra-

dem svojim telom bar nekoliko pokreta. Njihova muzika, osmeh i ples, odvode me u film "Cigani lete u nebo". Tada shvatam da ti ljudi žive svakoga trena SADA. Ne misle o suštini života, o istini, patnji, ljubavi, smislu. Oni to žive, kao i deo Indije koju upoznajem. Joga kaže OVDE I SADA, i razumem taj trenutak istine. Mnogoljudna i većim delom siromašna Indija možda nema šta mnogo da vam ponudi, osim srca, i to radi svakoga trena. Zadesila sam se u Puškaru baš na dan Holi festivala, što je takođe jedinstven događaj. Najpoznatije obeležje tog festivala je gađanje bojama od prirodnog praha cveća i prskanje obojenom vodom. Kažu da je ritual namenjen najmlađima, ali toga dana SVI u Puškaru smo bili najmlađi, blesavi, veseli, raspevani. Osmi mart je ove godine prošao zaista originalno. Amritsar, grad Sika i njihovo čuveno zdanje "Zlatni hram". Šta to još može biti lepše od ovoga, razmišljam dok hodam bosim stopalima po uglačanom mermeru i posmatram opet nasmejan narod svih kasta, od najsiromašnijih do naj-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


86

bogatijih. Prelepi, visoki Indijci iz tog podneblja, Siki, odskaču od svega do tada što sam videla, svojim turbanima, visokim stasom i celokupnom figurom, koja odaje snagu, vernost i moral. Vera je sikizam, nema podela i kasta. Siki se prepoznaju po pet elemenata: KES (neošišana kosa), KANGA (češalj kojim se kosa održava čistom), KARA (metalna narukvica), KACA (donje rublje do kolena) i KIRPAN (mali bodež ili mač). Zlatni hram svakoga dana nahrani 100.000 gladnih ljudi. Imala sam mogućnost da se prijavim u kuhinji hrama i pomognem oko spremanja hrane. Pljeskala sam čapatije (njihov hleb) i mazala ih uljem, da od moje ruke budu nahranjena neka gladna usta. Zbog učešća u spremanju, pozvana sam da se poslužim. U savršenom redu hiljade ljudi, u miru i tišini ulazim u hram, gde se jede sva ta hrana, gde svi gladni sede u savršenom redu u lotos položaju, sa praznim činijama ispred sebe i strpljivo čekaju obrok, duboko zahvalni. I sama sam sklopila ruke ispred grudi i zahvalna čekala svoj obrok. Shvatam i ovu lekciju, da zadovoljstvo nije da imaš više od onoga što ti pripada. Osećaj je jedinstven, samo sam mala čestica u prašini. Namaste. Radžistan, Džajpur, dvomilionski grad nazvan i Pink city, jer je većina objekata obojena nekom čudnom crvenoružičastom bojom. Indija u drugom svetlu sada. Grad je među prvima sa uređenom infrastrukturom, što prepoznajem po pravougaonim ulicama, a još se bolje vidi sa vrha Hrama majmuna. Ako i zađete u taj hram, nemojte nositi nikakve kese, niti bilo šta u rukama, jer ćete ostati bez nje. Majmuni su sasvim sigurni da u tim kesama ima nešto što više pripada njima, nego vama. Taj trenutak može biti i neprijatan. Simbol ovog grada je Hawa Mahal ili Palata vetrova. Toliko je očuvana i autentična, da sam čak uspela u sebi da približim taj trenutak kada su dame kraljevskog dvora živele u njemu.  Kao velika, crvena "kulisa"od pet spratova, pružala im je mogućnost da neopaženo posmatraju svakodnevni život na ulicama, a da ih niko ne vidi, jer se to uklapa u verske propise. Unutrašnjost hrama obiluje lepim baštama, terasama, ornamentima, i sve to upakovano u crvenoružičasti kamen, koji se vadi u Džajpuru.  Pomislila sam da posle svih bajkovitih hramova, prepunih istorije, zlata, dragog kamena, ništa više ne može izazvati takvo zanosno uzbuđenje i divljenje, jer sam se već pomalo i navikla na lepotu kojom Indija zrači.  No, Slavice, nisi bila u pravu. Indija je to, magična, neuobičajena, meditativna, osvetljena plamenom, koji gori nekada jače, nekada sla-

bije, ali neprekidno gori. TADŽ MAHAL, zasluženo velikim slovima, simbol ljubavi. Ako svojim mislima možemo sagraditi svaki i najlepši hram, ja ovakav ne bih umela da izmaštam. Što sam se više približavala njemu, izgledao mi je nestvarniji. Ivice prozirno belog mermera nestajale su, stapajući se sa plavetnilom neba. Sve je izgledalo kao čarolija u kojoj nestajem. Na ulazu u hram stoji natpis: "Dušo, odmaraj u umetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude sa tobom." Zamislite 22.000 ljudi koji neprekidno, 22 godine, zidaju ovaj hram. Ubraja se u sedam svetskih čuda i ja bih ga stavila na mesto broj jedan. Indija ne piše samo istoriju, već piše i večnost. Draga Slavice, tvoja "večnost" se polako približava povratku kući. Vraćam se u Nju Delhi, u isti hotel "New Krishna", ali u drugu sobu, što apsolutno ne utiče na kvalitet smeštaja. Pokušavam da ravnodušno prihvatim to stanje svega, mada mi nekako teže pada. Možda i nije čudno posle Tadž Mahala. Sedeći na ivici kreveta, pokušavam da u ruksak stavim sve ono što više i ne može da stane. Pojavljuje se miš nasred male sobe, ne mnogo uznemiren, već samo znatiželjan.  Posle skupine guštera u prošlim sobama, pomislih da sam sigurno kažnjena zbog nečega, pa otud sad i miš.  Hmm, šta uopšte uraditi, dok se ježim na svaku pomisao. Sišla sam do recepcionara, ili bi to mogao biti, i zamolila ga da dođe i da mi pomogne da isteram nezvanog gosta iz sobe. Pogledao me je, čini mi se ravnodušno, ali sa osmehom, i reče: "Gospođo, nemojte se bojati, pa miš je moj Bog i on će vas noćas čuvati. Samo lezite i mirno spavajte." Reče i ode. Šta sad ? Kada dođete iz Tadž Mahala, prošetate zidinama Crvene tvrđave i zasijte sjajem dragulja i zlata iz Akshradhama, možete se samo pomiriti sa tim  da jedan miš u sobi nije ništa u odnosu na sve ono što je u toj zemlji napravljeno rukama baš ovakvih ljudi, koji veruju u svetost krava, miševa, guštera i svakog živog bića. Možda je on stvarno došao kao moj srećan put nazad, kao znak da je sve u savršenom redu. Pa dobro, onda neka bude. Evo, spustiću mu na pod i malo keksa, bolje da gricka to, nego moje patike.  Eh... INDIJA... Kako samo uspeva da ujedini sve najbolje i sve najgore, da me nikada ne ostavi ravnodušnom u svojoj istrajnosti, u konstantnoj jogi i meditaciji. Znam samo jedno, vratiću se ponovo.

BROJ #38, APRIL 2018.


87

PHOTO: VESNA JOVANOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


88

BROJ #38, APRIL 2018.


89

NEALE DONALD WALSCH AUTOR KNJIGA “RAZGOVORI SA BOGOM” ODRŽAO SJAJAN CELODNEVNI SEMINAR I ODUŠEVIO BEOGRAÐANE

Beograđani su 31.03.2018. godine u hotelu Hyatt imali čast da prisustvuju seminaru koji se prvi put održao u prestonici i slušaju jednog od najuticajnijih autora na svetu. Emocije su bile tema ovog izuzetnog seminara, a kako ljudi mogu da menjaju svoje emocije pre nego što one promene njih na primenljiv način objasnio je Neale Donald Walsch. Seminar u Beogradu otvorila je PR menadžerka i novinarka Saša Simović. Na celodnevnom seminaru gospodin Walsch približio je prisutnima kako se na emocije može svesno uticati i svakodnevno menjati stvarnost. “U momentu kad odlučite da krenete s promenama u vašim životima, najvažnije je prvo početi od promene svojih pretpostavki o tome zašto se promene i događaju. Mislim da se one događaju zbog onoga što mi zaista jesmo, zbog naše prave prirode i onog zašto smo ovde. Smisao života je u ponovnoj izgradnji samoga sebe u nešto sasvim novo, i to kroz sadašnji trenutak.“, rekao je NealeDonald Walsch o procesu prolaska kroz velike životne promene. Svojom jednostavnošću i humorom ovaj autor čije su knjige prodate u do sad neverovatnih 15 miliona primeraka i prevedene na 37 jezika, oduševio je preko 500 ljudi koji su prisustvovali celodnevnom seminaru u hotelu Hyatt. Nakon uspešnog seminara, u ponedeljak, 2.apri-

la, gospodin Walsch održao je i večernje lekcije u teatru Madlenianum. Tema ovih lekcija bila je zahvalnost i kako možemo da koristimo ovaj moćan alat u svakodnevnom životu. Večernje lekcije otvorila je trener za lični razvoj, Dragana Jovanović. U toku trajanja večernjih lekcija svi posetioci mogli su da kupe knjigu “Devet promena koje će promeniti sve”. “Sve promene su za vaše dobro. Većina nas to tako i doživi nakon nekog vremena, kad se prašina slegne. Dok se promena događala, mnogi od nas su je doživljavali kao nešto najgore u životu, da bi na kraju otkrili njenu sasvim drugačiju formu. Ona bi postala nešto najbolje što nam se dogodilo u životu. Ali, činjenica je da ovo vredi za sve što nam se ikad dogodilo u životu, ali mi to ne znamo i zato to ne možemo prihvatiti. Nama se čini da su se stvari pogoršale. Ipak, sve su to "pakovanja" mehanizama uma jer su oni ograničeni unutar svojih konstrukcija i sećanja.” Napisao je Nil Donald Volš o promenama u ovoj knjizi. PIŠE: SAŠA SIMOVIĆ, PR MENADŽERKA I NOVINARKA FOTOGRAFIJE: DRAGANA BRANKOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


90

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #38, APRIL 2018.


91

REFRESH

YOUR ISLAND

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


92

ISLA MUJERES – OSTRVO MOJIH SESTARA PIŠE: KSENIJA POPADIĆ FOTOGRAFIJE IZ PRIVATNE ARHIVE

KSENIJA POPADIĆ JE DIPLOMIRANI PSIHOLOG, MAGISTAR PSIHOLOŠKIH NAUKA, TRENUTNO NA DOKTORSKIM STUDIJAMA. SERTIFIKOVANI JE RE&CBT PSIHOTERAPEUT (ASSOCIATE FELLOW OF THE AEI) I SUPERVIZOR (RE&CBT SUPERVISOR) INSTITUTA ALBERT ELLIS IZ NJUJORKA. TAKOĐE JE SERTIFIKOVANI TRANSAKCIONI ANALITIČAR KLINIČKE SPECIJALIZACIJE (CTA) I  INSTRUKTOR TA 101. ČLAN JE EVROPSKOG UDRUŽENJA ZA PSIHOTERAPIJU (THE EUROPEAN ASSOCIATION FOR PSYCHOTHERAPY) I INTERNACIONALNOG UDRUŽENJA ZA TRANSAKCIONU ANALIZU (INTERNATIONAL TRANSACTIONAL ANALYSIS ASSOCIATION). IMA DUGOGODIŠNJE ISKUSTVO U PSIHOTERAPIJI U RAZLIČITIM KULTURNIM KONTEKSTIMA (SRBIJA, MEKSIKO, NEMAČKA).

Daleko, daleko od nas, u meksičkim Karibima, nalazi se majušno ostrvo Isla mujeres (Ostrvo žena), sa čijeg rta i, istovremeno, najistočnije tačke meksičke teritorije se može posmatrati izlazak sunca. To su vrata na koja sunce ulazi u Meksiko, tu je hram posvećen majanskoj Boginji Ixchel, Boginji plodnosti i bogatstva, meseca i duge, ljubavi i lečenja. Ixchel na maja jeziku znači "Ona koja je imala bledo lice", u njen hram su dolazile Indijanke da bi učestvovale u religioznim ceremonijama i molile da se porode lako, da beba dođe zdrava na svet.

tirkiznog mora i belih plaža peska mekog kao brašno. Vegetacija je bujna: palme, akacije, kedar, drvo chicozapote od koga se dobija žvaka, u moru se skriva koralni sprud, stanište mnogih morskih vrsta, mogu se videti morske zvezde, raže, barakude, delfini, ali i ajkula kit najveća riba na svetu, na ostrvu žive i krokodili, retke morske ptice, u šumama ima jelena, tapira, zmija... Na obale Isla mujeres, svake godine od maja do septembra, dolaze velike morske kornjače da u belom pesku polože svoja jaja. Decu podučavaju kako da ih čuvaju, na farmi Priča se da je španski plemić Francisco Her- pored solane uzgajaju se kornjačice do veličinández de Córdoba, kada se iskrcao na ostr- ne kad su sposobne da same prežive, a zatim vo davne 1517. godine, pri osvajanju Meksika, ih deca na dlanovima nose do mora i puštaju u pronašao mnogobrojne figure sa ženskim cr- talase. Ovde, i danas, starci i odrasli uče svotama lica i da su na ostrvu živele samo žene, ju decu vrednostima prijateljstva, poštovanja i svakodnevnog rada. koje su bile sveštenice Boginje Ixchel. Ovo je još uvek prirodni raj uvek plavog neba, Da li zbog svoje lepote, prijatne klime ili vrednosti prijateljstva, već više od 20 godina, svaBROJ #38, APRIL 2018.


93

ke poslednje nedelje u januaru, okupljala se grupa žena, vrsnih psihoterapeuta, koje su tu nedelju posvećivale sebi, oporavku i sticanju snage da bi se posle vratile kućama i svoje znanje i ljubav nesebično pružale svojim porodicama, prijateljima i klijentima. Govorim o velikim imenima psihoterapije, ženama koje su učestvovale u stvaranju značajnih psihoterapijskih pravaca kao što su geštalt terapija i transakciona analiza: Mary Goulding, Muriel James, Reiko True, Brenda Bary, Gloria Noriega, Joen Fagan, Barbara Hibner, Cochita DeDiego, Janice Dowson, Susana Ifland, Inger Marie Acking, Karen Swander... Od samog početka, međusobno su se zvale sestrama, jer istinski dele sestrinska osećanja i ponašanje. Neke od njih nisu više sa nama, ali grupa nastavlja da postoji, i baš kao i kornjače :), svake godine dolaze na Isla mujeres. Ponosim se i čast mi je što su to i moje sestre.

Poslednje nedelje januara, stižemo sa različitih krajeva sveta da se sretnemo u ljubavi i radosti, da podelimo jedna sa drugom teškoće kroz koje prolazimo i znanja koja smo stekle, da pružimo jedna drugoj podršku i psihoterapiju kad je to potrebno. U ovoj grupi, mnoge su se oprostile od najvažnijih osoba kojih više nema, saopštile svoje ozbiljne dijagnoze, primile podršku od sestara da se sa njima nose, donosile životno važne odluke. Dolazimo da se oporavimo i da jednostavno svaki trenutak iskoristimo tako da podelimo ono što je najbolje u nama i da uživamo. Sa godinama koje prolaze, mojih sestara je sve manje. Otuda i dragocenost naših susreta. Sve smo svesne prolaznosti nas samih i toga da će se i naše sposobnosti gasiti sa porastom godina. Međutim, moje sestre me svaki put iznenade svojom duhovnom mladošću i radoznalošću, spremnošću da uče i da se menjaju, kao i da me vole bez zadrške. Ove

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


94

BROJ #38, APRIL 2018.


95

godine su me zamolile da im održim predavanje o meditaciji, a zatim smo sve zajedno meditirale, da bi me neke od njih obavestile da su nastavile da meditiraju kod kuće. Svaka od njih je snažna ličnost,

kolega, kao i rada, koji je ispunjavajući.

Zato sam po povratku svim mojim prijateljicama ispričala poruku mojih sestara: u svetu u kome je jedino večna promena, treba praviti prilike u kojima negujemo naše zajedništvo i Tako je Isla mujeres postalo moje utočište, pomoći se međusobno da napredujemo, jer svi zona bezuslovne ljubavi i iskrene pomoći u smo deo jedne veće celine, svi smo deo jedrazvoju. Kako izgledaju naši dani? U zoru smo nog istog sveta i pogađa nas ako deo tog sveta izlazile u dugu šetnju da pozdravimo sunce i pati. Boginju Ixchel, posle doručka se okupljale i Ne znam ime umetnika koji je na morsko dno imale radno pre podne - psihoterapiju, saveto- pored ostrva položio bezbroj ljudskih figura i vanje, prezentacije, zajedno ručale, posle pod- tu postavku nazvao "Tiha evolucija". U tišini i ne ronile i plivale, a večeri provodile na plaži dubinama plavetnila, na ljudskim figurama su deleći sećanja da u nama dugo traju. U slo- počeli da rastu korali, u koje su se ponovo usebodnim trenucima sam svaku od njih pitala šta lile skoro nestale morske vrste. Zadivljujuć je je najvrednije u njihovim životima. Sve su ista- to primer umetničkog oporavka prirode. kle značaj bliskih osoba, dobrih prijateljstava i

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


96

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


97

REFRESH

YOUR MIND

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


98

МОЋ ЖЕНЕ

ПИШЕ: ИСИДОРА СТАМБОЛИЋ, МА ФИЛОЛОГ СРБИСТА

Дани су летели, док сам размишљала о моћи жене у савременом друштву. Схватила сам да је у тим мислима врло често изаостајао веома важан елемент, а то је мисао шта жена јесте. Ко је жена данас? Како је видимо? Како је доживљавамо и дефинишемо? Пролазница у маркету са пуном корпом за своје домаћинство, радница на шалтеру, жена у црном дугом мантилу са актовком, жена са специфично кројеним хаљинама и великим наочарима, жена на штиклама и писмо-торбом, бака, мајка, службеница, секретарица, учитељица... У бескрај... Ко је жена? Тако често је видимо, а сви мало знамо о њој, без обзира на пол. Најприсутнији је „мушки“ поглед на жену - видимо шта су обукле, како су наместиле фризуру, њихове физичке карактеристике, али дубље не. Увек сам осећала да ликови жена у српској књижевности себе виде мушким очима, јер су их стварали мушкарци. Исто мислим и за савремени маркетинг. Унурашњи свет жене је претрпео велики утицај друштва, које је дуго имало искључиво „мушки“ поглед. Борбе за женска права су нам донела слободу избора, али не и укидање старих очекивања од жене. Жена себе доживљава као низ обавеза, које треба испунити у сваком сегменту свог живота. Жена није парцијално одређена својим послом, као што је често у нашем региону случај за мушкарце. Она

покушава да пословне обавезе испуњава на што бољи, иновативнији, креативнији и успешнији начин, али је то не спречава да се врати кући, припреми ручак, брине о деци и целокупном домаћинству. Уз све то, ни посао, ни кућне обавезе, не спречавају је да брине о изгледу, посети козметичара, фризера и оде на тренинг, као и да се након тога осећа незадовољна собом. Жена је врло често притиснута питањем оснивања породице. Њој је одређен „рок трајања“, у коме је она дужна да нађе партнера и роди дете. Уколико то не учини, сматра се ветропирастом, неозбиљном, или просто „неспособном“. Учимо девојчице од најранијих дана да треба да се удају, али је добро питање зашто не учимо и наше мале дечаке да требају да се ожене и заснују породицу. Нисам једном чула да се мушкој деци наглашава да они „имају времена“, док се девојкама врло често поставља питање кад ће и зашто се нису удале.   Ако прелистате неки женски магазин, можете наћи савете за мршављење, кување, улепшавање, васпитање деце, задовољавање мушкарца. Уколико прелистамо мушке часописе, осим рада на мишићима, говори се о напретку у каријери, добрим, брзим колима, луксузним одморима и прелепим женама. Ко одређује распоред

BROJ #38, APRIL 2018.


99

PHOTO: PIXABAY.COM

занимања? Ко је одредио да жене више треба да интересује хороскоп и кување од напретка у каријери и добрих кола? Ко је жена и ко је дефинише? Зашто је још увек њен рад мање вреднован и плаћен од рада мушкарца? Зашто говоримо о „слабијем полу“, који се носи са много више тешкоћа и препрека? Опште је познато да је напредак у каријери жени оспораван и врло често приписиван неким другим факторима, а не њеном труду. Према статистикама, веома мали проценат жена има имовину на своје име. Још је мањи број предузетница са послом на свом имену. Када ћемо променити ту статистику? Да ли се довољно боримо за себе? Да ли довољно поштујемо себе? Мислим да је веома велики проблем што су саме жене несигурне и попустљиве, што су усвојиле слику о себи, коју су други насликали. Самосталност, самопоуздање, храброст и одлучност су особине које морамо да научимо како да користимо. Свака од жена која је оставила трага у историји их је „упражњавала“. Моћ жене није ни у њеном напретку у каријери, ни у професионалној остварености, ни у успешном вођењу породице, већ у могућности да одлучује о томе шта жели да чини са својим животом и на који начин.

Моћ ћемо упражњавати ако успемо да се издигнемо из обрасца који нам је наметнут и посветимо се себи и својим тежњама без осећаја кривице. Жена не сме да буде жртва, нити талац било ког система. Однедавно сам и сама мајка, а уз то покушавам да одржим и љубав према својој професији. Оно што сам до сада научила јесте да ћу бити успешна на свим пољима само ако застанем и размислим о себи. Ако дозволим да будем опуштена и срећна, не осврћући се на туђа правила и очекивања. Свака од нас је јединствена, свака од нас има ритам који нас води и чини посебном. Ту нема исправности, нити правилности. Бити слободан да распоређујеш своје обавезе и задовољства, новац и имовину, успехе и одморе, оно је чему морамо тежити. Стога је наша моћ је још увек потенцијалу и биће то заиста величанствен успех када је будемо остварили!    

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


100

PHOTO: ALMIN ZRNO

BROJ #38, APRIL 2018.


101

REFRESH

YOUR PHOTOGRAPHY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


102

“APOLOGIJA EROSA” PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: ALMIN ZRNO

ALMIN ZRNO, JEDAN OD NAJPOZNATIJIH FOTOGRAFA U BOSNI I HERCEGOVINI, NEDAVNO JE U BEČU IMAO IZLOŽBU POD NAZIVOM „APOLOGIJA EROSA“, KOJOM SE PREDSTAVIO STRUČNOJ JAVNOSTI I LJUBITELJIMA FOTOGRAFIJE. SJAJNE KRITIKE PRATE GA SVIH OVIH GODINA. INSPIRISAN PORTRETIMA I AKTOVIMA, FOTOGRAF KOJI ZAUSTAVI TRENUTAK BAŠ TADA KADA JE LIK NAJBOLJI, NAJDUBLJI, NAJISTINITIJI. UMETNIK KOJI CRNO-BELOM BOJOM BOJI SUŠTINU TELA I LIKOVA. ALMIN ZRNO ZA RYL MAGAZIN GOVORI O SVOJIM POČECIMA I LJUBAVI PREMA FOTOGRAFIJI, KOJA JE NJEGOVO ŽIVOTNO OPREDELJENJE.

BROJ #38, APRIL 2018.


103

JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH FOTOGRAFA U BOSNI. DA LI TAJ PRIDEV IMPONUJE? Ne doživljavam sebe na taj način. Trudim se da radim i stvaram najbolje što znam i umijem. Fotografija je ujedno moja ljubav i moja profesija, u kojoj istinski svakodnevno uživam. Smatram da sam dobar koliko i moj posljednji rad. Ne dozvoljavam da se nakon određenih priznanja uljuljkam u sigurnu luku, već konstantno tragam za novim izazovima. DA LI SE SEĆAŠ MOMENTA KADA SI ODLUČIO DA FOTOGRAFIJA BUDE TVOJ ŽIVOTNI PUT I POZIV? Da, bio je to trenutak kada sam kao gimnazijalac u prijeratnom Sarajevu zakoračio u magični prostor tadašnjeg foto-kino kluba CEDUS. Tamo sam imao priliku učiti o fotografiji od najboljih majstora fotografije iz bivše države. Iako amaterski, svoje radove sam uskoro počeo izlagati na zajedničkim izložbama širom Jugoslavije. U sedamnestoj godini, osvajam prvu nagradu za najbolju fotografiju na republičkom takmičenju. Po završetku minulog rata, dolazi definitivna spoznaja da će fotografija postati moj profesionalni poziv. S prvim novinskim angažmanom 1996. godine, počela je moja profesionalna karijera. ŽANR U FOTOGRAFIJI KOJI JE TVOJ, DEO TEBE, KOJIM SE I SAM RAZOTKRIVAŠ? Portret, zasigurno, za koji volim reći da dijelom uvijek pripada meni. Znate, kada radite nečiji portret, vi zapravo „kradete“ dijelić njegove duše i zauvijek je konzervirate u fotografskoj formi. Sinergija između fotografa i osobe unutar njegovog kadra, ako je prava, uvijek rezultira sjajnim portretom koji, osim što predstavlja jedan trenutak u nečijem životu, priča životnu priču o čovjeku. Potom akt fotografija, koju u današnjem vremenu i prostoru unutar kojeg stvaram doživljavam kao angažovanu umjetnost. U razotkrivanju nagog ljudskog tijela, razotkrivam mnogo više od vanjštine. Svaki pokret, obris, sjena i odraz, zapravo govore o stanju duha, a ne nužno stanju tijela. Kada sebi dozvolimo da zaronimo duboko u nutrinu naših bića, pronađemo smisao, pronađemo eros, vratimo se izvoru ljubavi. „APOLOGIJA EROSA“ JE NAZIV IZLOŽBE KOJU SI

POSTAVIO U BEČU, U FOTOGRAFSKOJ GALERIJI LIK. PRESEK TVOG ŽIVOTNOG STVARALAŠTVA ZA POSLEDNJE TRI GODINE. KAKVE SU BILE REAKCIJE I DA LI SI ZADOVOLJAN? „Apologija Erosa“ predstavlja ciklus radova koje nazivam svojim freskama. S obzirom na to da ih ranije nisam izlagao, izuzetno sam sretan što su prvo izlaganje doživjele u Beču. Reakcije su bile sjajne, što od stručne javnosti, što od ljubitelja fotografije, koji su tu noć došli u galeriju LIK da sa mnom podijele emociju. Radi se o izložbi koju čini 25 izabranih radova iz mnogo većeg opusa. Moja apologija Erosa nije apologija Erosa u duhu današnjeg mentaliteta, već izvorna apologija Erosa, kojeg veličam kroz svoj rad, kojem se opetovano vraćam, u kojem pronalazim smisao. CRNO-BELA ILI FOTOGRAFIJA U BOJI? Crno-bijela, bez sumnje. Krajnost, svakako, nije dobra. U bilo kojem segmentu života, dobro je tragati za sredinom, u mom slučaju za bogatim valerima sive boje. Crno-bijela fotografija je postala imanentna meni, te je koristim kao medij putem kojeg pokušavam ogoliti i sebe i druge, i doći do srži. To, naravno, nerijetko šokira, ali nikada ne prelazi granicu vulgarnog i granicu dobrog ukusa. TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MOĆ ŽENE“. FOTOGRAFISAO SI I ŽENE - U ČEMU LEŽI NJIHOVA MOĆ? Često sam razmišljao o tome, i zaključio da tajna moguće leži u procesu ambivalentnosti kroz koji svaka žena, pa i muškarac, neminovno mora proći... Sukobiti se sa samim sobom, pronaći suprotnosti unutar nas samih, spoznati prednosti i mane, doživjeti uspone i padove, suočiti se sa svakim aspektom našeg bića i doživjeti viši unutarnji smisao, mir i harmoniju. Kod žena je situacija malo specifičnija, iz razloga što su kao bića mnogo jače. One stvaraju novi život, u sebi kriju snagu koja je za nas muškarce nedokučiva. Ta moć žene, moć tijela, moć duha, moć uma, moć senzualnosti i samog erosa je moja vodilja kroz fotografsko stvaranje. Pred mojim objektivnom, svaka žena je savršena u svojoj jedinstvenosti. Nudim im slobodu da budu ono što jesu, u društvu koje od njih često zahtjeva da budu sve ono što nisu.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


104

BROJ #38, APRIL 2018.


105

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


106

OTVOREN KONKURS ZA SLANJE FILMOVA NA OVOGODIŠNJI FILMSKI FESTIVAL KRATKOG METRA FROM - RETURNEES U MALOM IÐOŠU BROJ #38, APRIL 2018.


107

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu ove godine biće održan u Državi umetnosti "State of art", od 29.06. do 01.07. 2018. godine. Za razliku od prethodnog, ovogodišnji festival, pored romske teme, što ga i čini posebnim, FROM će ove godine u selekciju uvrstiti i filmove koji se bave temom „Povratnika“. U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog razloga festival ćemo posvetiti i pričama „prognanih“. Veliku čast ovogodišnjem festivalu ukazaće i direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jeftić koji će predsedavati žirijem .  Podršku festivalu dao je i eminentni srpski redielj  Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima posvećujemo ovogodišnji FROM.  Selektor fesitavala , novosadski reditelj  Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazni u tri takmičarska dana, a u  revijalnom delu, biće prikazana  filmska ostvarenja zapaženih svetskih reditelja, koji su se u svom autorskom radu bavili upravo ovim temama.  Direktor festivala,  Zoran Tairović  naglasio je da  je jedan od zadataka ovogodišnje festivala da  ‘raspakuje’ značenje reci RETURNEES i postavi pitanja. Kao i da je  morbidnost projekta ‘povratnika u izgubljeno’  perfidna manupulacija smislom i značenjem reci dom, domovina,

majka, jer se ljudima prodaje unheimlich za heimat. Treba u tome tražiti i podsvesne namere, spakovane u racionalizaciju poreskog sistema, koja nije odnos prema realnosti, vec racionalizacija kao odbrambeni mehanizam. Ukratko, oni jesu povratnici, na isti način kao kad bi erotizovana želja za stanjem blaženstva koje jedinofetus ima u materici – kontekstualno zemlji koja čuva, miluje, neguje i nagrađuje, bila ostvarena tako sto bi odraslog čoveka ugurali u tuđe telo, pa makar i majčino. Značenje toga jeste samo jedno – smrt i kultura instinkta smrti. FROM želi da ukaže da je centralni odnos prema teritoriji u koju se tzv povratnici šalju, a ne zbrinjavanje povratnika i njihovo korištenje u okviru Sistema, što predstavlja perverzan princip oca, države prekornice. Drugim rečima- kolonizacija teritorija sa kojih dolaze bezdomni povratnici. Prijave za ovogodišni festival otovorene su do 01.06.2018 godine, a prijavu možete poslati putem sajta: https://filmfreeway.com/InternationalshortFilmFestivalFromReturnees

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


108

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


109

REFRESH

YOUR PATH

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


110

MADE IN CHINA WORDS: MORANA SMOLCIC LIFE/ORGANIZATIONAL COACH LAW OF ATTRACTION PRACTITIONER

BROJ #38, APRIL 2018.


111

If someone told me a few years ago that I will live my passion, I would probably ask: “Really? But when? What? How?” That happened in 2016 as an AHA moment during a coaching session with my career coach, Marika Gillis. Marika knew how to push me to look deeper in my unopened box of true desires and make them visible and achievable. I realized then that I want to be a coach and help others find their true passion and purpose in life. During my 15 years+ of legal practice in advocacy, public notary and in corporate sector I had great moments of fulfilment. However, I felt deep down that there was something else I could offer to the world and make it the better place. And this realization revealed itself in the coaching practice. Throughout my ICF accredited training program as a certified Organizational Coach (Systemic Coach), and ongoing learning towards ICF ACC accreditation, I discovered the beauty of encouraging and supporting others to believe in themselves, to be or to have whatever they desire. Additional knowledge gained through the Law of Attraction and team coaching training uplifted my confidence and gave me wings to fly without limitations.

into more playful direction. And this playfulness came to life in the form of the Butterfly Workshop. Ingredients: Life group coaching through theater concepts Land of origin: Croatia & South Korea Partnership with a theatre artist and a dear friend, Jooyoung Song, has merged our two passions, theatre and life coaching together in a completely new, unique product called – Life Coaching Rehearsals.

Life Coaching Rehearsals, in the format of Butterfly Workshop, represents the process of stepping out of the comfort zone (our “cocoon”) and revealing our true potential. The cornerstones of our approach are spontaneity and creativity that can be achieved through acceptance of the present moment, enjoyment and enthusiasm. Underlying notion we deliver is to break the common belief that life has to be a very serious mission and that we need to work hard to accomplish something. The truth is often completely opposite. People who allow themselves My coaching niche has appeared in creation of to be playful and do not take life circumstana Sail In A Moment Approach (www.sailinamoces too seriously (what we are doing right now ment.com) , focusing on practical usage of the J) are more creative and live a happier life. So power of present moment and the law of attracour emphasis is on challenging others to step tion techniques which aim to support clients on out of their comfort zone, make mistakes, and their growth journeys. have “a life rehearsal” in a spontaneous, creative and playful way. Adapted techniques from the Name of the product: Butterfly Workshop – Life Theater are our tools to lead people through the self-discovery journey. Coaching mindset is an Coaching Rehearsals integral part that follows each theater activity by having reflective discussions. Not long ago after I jumped into entrepreneuri- Made in China al and coaching industry, my life path has flown E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


112

BROJ #38, APRIL 2018.


113

Interestingly, my coaching path was made in China, far away from my home country. That’s another proof that fulfilment in life is reachable anywhere. Most important elements to make your goals happen are strong willingness, commitment, and lots of fun! Best before: once opened it’s recommendable to hold close to hand and eyes and use as much as possible Bar code – WeChat QR Code Our mission is to enrich people’s overall sense of well-being through focusing on baby steps towards their goals, enjoying the journey, playing and experimenting. Our partners so far are BodyLab Dance Center, Community Center Shanghai, Sinaweb-Small China, Motivate Shanghai. If you are interested in tasting this product or cooporate with us, feel free to scan a QR Code. It might soon be available in Europe as well J!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


114

BROJ #38, APRIL 2018.


115

Refresh

your SKIN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


116

PR TEKST

BOTOKS – ISTIN

BROJ #38, APRIL 2018.


117

NE I ZABLUDE Jedan od kraljeva estetike, koji je postao neizostavan deo nege svake dame, svakako je botoks. Žene koje ulažu u sebe, drže do svog izgleda i žele da budu negovane i lepe, odlučuju se za ovaj tretman. Ipak, oni koji prvi put dolaze u polikliniku Eterna često imaju nedoumice. Pitanja koja pacijenti najčešće postavljaju su: Da li botoksom mogu da se otrujem? Da li ću moći da se nasmejem, pokažem emocije, ili će mi lice izgledati “zamrznuto”? Da li nakon prestanka delovanja botoksa bore postaju jače nego što su bile? Smatram da je moja dužnost kao lekara da pacijentima uklonim svaku nedoumicu, odgovorim na svako pitanje i pojasnim sve što ih interesuje. Zato, hajde da razgovaramo o botoksu! Ukoliko botoks aplikuju obučeni lekari, poštujući medicinske kodekse i propisana pravila primene, u potpunosti ste bezbedni. Iako pojam “botulinum toksin” asocira na otrov, pravilno doziranje i injektovanje čini ga apsolutno neškodljivim i bez ikakvih neželjenih posledica. Botoks se čak koristi kao lek u neurologiji i fizikalnoj medicini. Njega upotrebljavamo u terapijama hiperhidroze, odnosno prekomernog znojenja.

Još jedna od zabluda je da botoks daje efekat smrznutog lica. Njime se uklanjaju bore oko očiju, na čelu i između obrva. To ne znači da nećete moći da iskažete emocije. I nakon tretmana, ljudi će videti kada ste zabrinuti, ljuti ili, u najboljem slučaju, srećni i nasmejani, ali sa blažim borama i zaravnjenijom i negovanijom kožom. Čak i nakon prestanka delovanja botoksa, postojeće bore neće biti duboke kao pre aplikovanja. “Uspavljivanjem” mimike i ublažavanjem pokreta koji je mišić vršio, smanjuje se mogućnost daljeg produbljivanja postojećih bora, kao i nastanak novih. Na ova, i mnoga druga pitanja, svakodnevno odgovaram pacijentima koji dolaze u Eternu. Moj zadatak je da otklonim nedoumice i medicinu približim svima koje to interesuje. Svaki tretman i zahvat koji vršim u potpunosti su bezbedni. Sve što radim, radim sa ciljem da ljudi iz poliklinike izađu zadovoljni i srećni. Zato, budite zdravi svakog dana, lepi zauvek! Vaša, spec. dr med. Tanja Radenkov  

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


118

PHOTO: MILICA ŽIVADINOVIĆ

BROJ #38, APRIL 2018.


119

Refresh

your PAINTING

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


120

OKO - KOSMOS PIŠE: ALEKSANDRA CIMPL FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Često možemo da primetimo da su sjajni slikari imali divno oko za fotografiju, da su dobri pisci bili i slikari, ali retki su slučajevi da su se slikari upustili u pravljenje nakita. Milica Živadinović je spojila svoje omiljene oblike iz kosmosa i naše narodno stvaralaštvo u izvanredan „Mitsi – Paris“ nakit, gde svaka zaljubljenica dobrog i kvalitetnog nakita može da pronađe neki komad za sebe. Nisam još srela nikoga, ni međ’ mladima, ni međ’ starijima, a da je ostao ravnodušan na ovaj nakit.

ima samostalne izložbe koje su veoma zapažene. Kosmička harmonija, a onda i Kosmičko oko, nešto su po čemu prepoznajemo ovu umetnicu. Kada je završila studije u Parizu, odlučila se na dalji korak, doktorat. Doktorat je bio o Mići Popoviću i njegovom stvaralaštvu. Monografija je izašla kako u Francuskoj, tako i u Srbiji.

U aprilu, Milica će imati novu samostalnu izložbu u Beogradu. O tome i o nekim ranijim radovima, kao i o njenom brendu, malo smo Milica Živadinović je rođena u Beogradu, gde je popričale, uz jednu jutarnju kaficu, putem skyupisala Fakultet primenjene umetnosti, odsek pa.. Milica je bila nasmejana i vedra, kao i uvek, Zidno slikarstvo. Sasvim slučajno, Milica od- pa je ovom razgovoru donela posebnu lakoću lazi u Pariz, na nedelju dana, kod rođaka, onog i nadahnutost. dana 1999. godine, kada počinje bombardova- Tvoje prethodne izložbe su imale veze sa nje. Od onda, tamo živi i radi. I pored toga, ovde

BROJ #38, APRIL 2018.


121

Kosmosom i okom, Kosmosom i mitologijom... Gledajući te slike, teško da bilo ko može da ostane ravnodušan. Kako je došlo do tog povezivanja Kosmosa sa okom i Kosmosa sa mitologijom? Svi mi to razumemo kada gledamo tvoje slike, onda nam je sve jasno, ali nikome od nas to nije palo na pamet. Tebi jeste. Kako?

prve likove, ali skup od 48 sazvežđa je već bio u upotrebi 150. god n.e. Prvi ih je naveo grčki geograf i astronom Ptolomej u svojoj knjizi “Almagest”. Među tih 48 sazvežđa su i likovi iz grčke mitologije, ostalih 40 obrazovano je kasnije, i uz njih dolaze i veliki pronalasci kao što su teleskop i časovnik. Uz zvezde i sazvežđa, u mom radu često se pojavljuje i oko koje sam zapravo nazvala Kosmooko (Cosmic’Eye). Ne samo čoveku, već i životinjama oko omogućava da spoznaju svet oko sebe, oko je tvorevina i tvorac Svetlosti - one koja se nalazi u nama i one koja je apsolutna. Oko je, uglavnom, kružnog oblika poput planete, i u meni budi asocijaciju na kosmos, njegovu misterioznu i nedokučivu dubinu nalik zenici oka.

Od nastanka sveta, nebo i Kosmos su intrigirali čoveka, to ogromno, nepregledno prostranstvo nad nama je nešto najnormalnije, ali u isto vreme jako intrigantno. Čovek je, otkrivajući zvezde nad svojom glavom, počeo da im daje imena, da povezuje te svetleće tačke među sobom i da sklapa sazvežđa. Slike koje vidimo na nebu predstavljaju zamišljene i stvarne ljude, životinje, morska stvorenja, alat umetnika i naučnika… Ne zna se ko je i kada tačno izmislio Kada gledam tvoje stare radove, osećam po-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


122

BROJ #38, APRIL 2018.


123

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


124

vezanost sa Stvoriteljem. Imam osećaj da neki drugi svetovi govore - Pazite, gledamo vas. Da li je i to možda poruka koju si nam slala tim slikama?

putu.

Koliko je teško umetnicima da naprave kakvu-takvu karijeru u Parizu? Šta si sve radila i kako si dospela do sadašnje pozicije predavača?

telja i nisam imala puno mesta za rad…

Reci mi, kako si počela da praviš nakit? Vidim da je prvobitna inspiracija bila u etno šarama ćilima sa juga Srbije, što ovaj nakit čini posebSlikarstvo je često proizvod intuicije, tako da no interesantnim i neodoljivim. Novi modeli su sve što se nalazi na slikama može da iznena- već malo drugačiji, ali su i oni fantastični. Kako di i samog tvorca. Kod mene se često prepli- je krenuo „Mitsi – Paris“? ću svetovi, svakako da je tu prisutna i želja za Prve komade nakita sam napravila još kad spoznajom stvoritelja. sam stigla u Pariz, kada sam živela kod prija„Mitsi – Paris“ nastaje u trenutku kada sam počela ozbiljnije da se bavim nakitom pre četiri godine. Prvo su nastale slike-minijature u Umetnički život ume da bude dosta težak, gde malim ramovima, koje su dobile namenu da se god da se čovek zadesi. Pitanje je u svakom nose oko vrata kao privesci na ogrlici. Zatim slučaju koliko je čovek, koji je rešio da se po- sam uz njih počela da uklapam minđuše, prsveti umetnosti, čvrst u svojoj želji, koliko je stenje, broševe. Na kraju, pažnju sam posvetila prilagodljiv, spreman na kompromis i koliko je i muškoj modi i brendu pridodala dugmiće za snalažljiv, da ne kažem koliko ima sreće… Ni- košulju. kako nije dobro biti nestrpljiv, treba dočekati Izlagala si nakit na nekim sajmovima - ima li svoj momenat, pri tome najvažniji je konstan- nade da te i u Beograd pozovu na neki takav tni RAD i posvećenost. Iako svaki dan ne može događaj? biti podjednako plodan, treba istrajati na svom

BROJ #38, APRIL 2018.


125

Iskreno da kažem, ne znam koji bi to sajam mogao da bude.

du (od 2010. godine). U Nacionalnoj galeriji u Beogradu, ovoga puta ću izložiti slike i nakit iz nekoliko ciklusa: Cosmic, Etnostic, OrnemenIma li načina da se ovaj nakit kupi kod nas? tic, ali i «Čarobno drvo», koje će poslužiti kao Nakit se može naručiti preko mog sajta www. spona između etno i kosmičkog izraza. mitsi-paris.com Ovaj broj RYL magazina je namenjen moći Ukoliko neko želi personalizovan nakit za neku žene, pa imam i pitanje za tebe - šta misliš gde specijalnu priliku ili poklon, može da me kon- leži moć žene? taktira putem mejla, kako bismo se dogovorili Kad govorimo o moći žene, setim se Žane Moro oko različitih mogućnosti. koja, dok podučava čarima šminkanja Nikitu u U aprilu je tvoja nova samostalna izložba. Čime istoimenom filmu, kaže sledeću rečenicu: Na ćeš nas obradovati ovaj put? svetu postoje dve stvari koje nemaju granicu Izložba će se zvati «Čarobno drvo», po mojoj ženstvenost i mogućnost da se ona upotrebi. poslednjoj slici. Jako se radujem ovoj izložbi, jer dugo nisam izlagala samostalno u Beogra-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


126

REIKI UMETNOST ISCELJENJA Reiki, japanska tehnika, jedna je od njih, metoda koju možete koristiti za podizanje energije, isceljenje i samoisceljenje, popravljanje fizičkog i psihičkog stanja i duhovni rast.

BRANKO VITAS REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

U današnje vreme punog stresa i brzog života, većina ljudi sve manje vodi računa o sebi, udaljavajući se od prirode i od svog unutrašnjeg bića. Brinite o sebi! Glavna svrha Reikija jeste da ohrabri i pomogne osobama da vode harmoničan i jednostavan život praktikujući Reiki i primenjujući Reiki principe. BRANKO VITAS, REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

NEGUJ SVOJE TELO -  telo kao instrument naše duše -    telesni tretman i konsultacije -    holistički pristup zdravlju Snežana Rafailović, wellness terapeut snezana.rafailovic@yahoo.com, 064/160-51-08

BROJ #38, APRIL 2018.


127

+381 61 6707555 pratitimeunier@gmail.com

NEŽNO DO ZDRAVLJA! Homeopatija i biofeedback, prirodan, nežan put do zdravlja i ravnoteže. Podstiču naše urođene odbrambene snage ka isceljenju. Deluju ne samo na naše fizičko telo, već i na naš um i emocije, dovodeći ih u sklad i balans.  Poboljšavaju opšte psiho-fizičko stanje, rade neuro-endokrini balans, podižu nivo energije i doprinose osećanju zadovoljstva i harmonije. Suzana Đokić dipl. homeopata i SCIO biofeedback terapeut moderator Recall Healing edukacije za Srbiju info@svethomeopatije.rs www.svethomeopatije.rs

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

PHOTO: MARINA LUKIĆ

SOMATIC EXPERIENCING® (S.E.) “Empowering Healing, Transforming Lives”   A unique, holistic and psychobiological approach for resolving trauma symptoms and relieving chronic stress, re-establishing a natural flow between mind and body and increasing people’s capacity to self-regulate, what is called, Resilience.   One to one session lead in English, Spanish, French and Italian   Pratiti MEUNIER, S.E. Practitioner “Meditation In Motion” Leader Reiki & Bach Flowers Practitioner


128

TRANSFORMACIONA PSIHOLOGIJA OBJEDINJUJE I PSIHOTERAPIJU, I PSIHOANALITIKU I KOUČING Zadatak transformacionog psihologa je da čoveka izvede iz stanja krize, da neutrališe psihološke traume i pomogne u otkrivanju vašeg potencijala, formiranju neoborivog samopoštovanja, da eliminiše nedostatak samopoštovanja. Vaša lična transformacija će u vaš život doneti: Sreću! Lakoću! Energiju! Nadahnuće! Uspeh! KOLIESOVA IRINA                    transformacioni psiholog, psihoterapeut, sportski psiholog, Life-coach, licencirani art-terapeut, ekspert za sistemske porodične konstelacije, instruktor joge, Reiki-majstor učitelj, karmakorektor, zdravstveni konsultant, nutricionista  Telefon: +381 (66) 9538921  Facebook: STUDIO PSIHOLOŠKE POMOĆI I REKREACIJE KOLIESOVE IRINE @IRINAKOLIESOVA

BROJ #38, APRIL 2018.


129

Biljana Bolić, Access Bars voditelj i MTVSS praktičar Bačka Topola tel +381-60-387-12-34 Preduzetnica sam, bavim se ugostiteljstvom. Imam svoj DOO i KAFANICA ugostiteljski objekat u sklopu toga, kao i veleprodaju.

U ACCESS CONSCIOUSNESS  sam ušla jer sam osetila da za nas postoji nesto više i da je svesnost suština življenja. Za vrlo kratko vreme sam od Bars tretmana koji mi je promenio poglede, postala Bars praktičar i na kraju Bars voditelj. Radim Bars tretmane i obučavam druge da postanu Bars praktičari s međunarodno priznatim sertifikatima. Pored  toga  sam praktičar MTVSS-a-molekularnog sustava terminalnog valentnog odbacivanja, što je telesni proces za izbacivanje toksina iz tela. FB - ziveti zivot u pitanju.

KREATIVNO LETOVANJE - SPA ODMOR ZA DUSU, TELO I UM OSTRVO EVIA - GRCKA EDIPSOS 2. jun - 12. jun 2018. ZABAVAN, AKTIVAN I RAZVOJAN ODMOR UZ KREATIVNE RADIONICE LICNOG RAZVOJA, FITNES, JOGU, MASAZE, EDUKACIJE I OBILASKE. NAMENJEN JE ONIMA KOJI ZELE STECI NOVA ZNANJA, A PRITOM SE ODMORITI UZ KVALITETNO VREME, DRUZENJE I NOVA ISKUSTVA.

FB: ORIŠA 100% PRIRODNA NEGA FB: DELFI-ELENA

E-MAIL: tatjanacopapn@yahoo.com E-MAIL: jelenas5@hotmail.com E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


130

BROJ #38, APRIL 2018.


131

KAKO ISTOČNJAČKE TEHNIKE MOGU DA VAM DONESU MIR, BLAGOSTANJE I SAVRŠENU RAVNOTEŽU KOJA VAS DOVODI DO USPEŠNOG I KVALITETNOG ŽIVOTA? Svaki čovek teži balansu. Ukoliko smo uravnoteženi, sagledavamo životne situacije realno onakve kakve one zaista jesu u datom trenutku. Ukoliko uspemo da sagledamo svaku životnu situaciju u Miru. Vidimo šta je tu dobro za nas. Ako svaku situaciju posmatramo tako da gledamo šta je dobro za nas onda osećamo da vodimo Kvalitetan život, zadovoljni smo. Ako smo zadovoljni svojim životom onda nam sve akcije koje preduzimamo idu od ruke, sve naše namere se ostvaruju. Svako ostvarenje naših svesnih namera (željenih radnji) dovodi nas do Realnog Uspeha, osećamo se Uspešni, vodimo Uspešan, Kvalitetan i Potpun život. Da li je ovo seminar za vas? Da li vam je sve navedeno poznato? Da li želite da naučite jednostavne životne tehnike koje se primenjuju već hiljadama godina na istoku? Tehnike koje su primenjive u svakodnevnom životu i u svim oblastima, ličnom, porodičnom, poslovnom okruženju, a za koje vam ne treba puno vremena. Odgovore možete da dobijete od Valentina Šljivić osnivač i predsednik centra za psihofizički razvoj Osam, Taičičuan i Ćigong instruktor, iskustveni trener sa 18 -etogodišnjim iskustvom primenjavanja istočnjačkih veština u svakodnevnom životu kroz sve oblasti savremenog Života. Seminar se održava 22.04.2018 nedelja od 11h-19h u Beogradu. Prijave putem e-mail: info@osam.rs ili putem tel.063/83-93-455 www.osam.rs

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


132

PHOTO: HAMZA KULENOVIĆ

BROJ #38, APRIL 2018.


133

Refresh

your STYLE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


134

ČOVEK OD STILA PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: ALMIN ZRNO, ASAD HERIĆ, HAMZA KULENOVIĆ

MILAN SENIĆ, MODNI DIZAJNER IZ SARAJEVA. RADIO JE KAO NOVINAR (ZAVRŠIVŠI STUDIJE NOVINARSTVA „MEDIJA PLAN“). VEĆ 16 GODINA, SVOJE ŽIVOTNO OPREDELJENJE PRONALAZI U MODNOM DIZAJNU. SA MALO, MOŽE DA KAŽE PUNO TOGA. IZ DIZAJNA, KAO BAZE I OSNOVE, SVE KREĆE DALJE DA SE RAZVIJA.  UPORAN, SMEO I HRABAR UNISEX DIZAJNER, KOJI PRATI SVOJ INSTINKT I USPEŠNO SE SUOČAVA SA DIZAJNERSKOM PROBLEMATIKOM, PRIKAZUJUĆI JE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN. SARADNJA NA MODNOM ZIMSKOM EDITORIJALU, KOJI JE RADIO SA DARKOM RUNDEKOM, DONELA MU JE POTVRDU DA SE SVI SNOVI, PRE ILI KASNIJE, OSTVARUJU. ČOVEK VIZIJE I SNA. ČOVEK KRENE U JEDNOM PRAVCU, A ŽIVOT I LIČNE PRIČE GA ODVEDU NA NEKI DRUGI KOLOSEK. POČEO SI SA STUDIJAMA PSIHOLOGIJE, RADIO KAO NOVINAR, A POSLEDNJIH 16 GODINA SI  U LJUBAVI SA MODNIM DIZAJNOM. ČOVEK SE OTKRIVA CEO ŽIVOT. KAKO OBJAŠNJAVAŠ SVOJ PUT? Faktografski nabrojano, to zvuči tako. Moda je oduvjek bila moj prvi izbor. Poslije završetka srednje škole, želio sam svoju edukaciju nastaviti u inostranstvu, ali u tom momentu nisu postojali uslovi i okolnosti za to. S obzirom na to da u Sarajevu i BiH nije postojala kvalitetna visokoškolska ustanova na koBROJ #38, APRIL 2018.

joj bi se mogla steći diploma modnog dizajnera, odlučio sam upisati studij psihologije, a poslije i novinarstva, što su predstavljale drugu i treću opciju izbora životnog poziva. U određenom momentu, bio sam angažovan na sva tri fronta istovremeno, i nakon relativno uspješnog žongliranja između ove tri naizgled nepovezane oblasti, odlučio sam ipak odabrati ono što me najviše čini sretnim. Zapravo, kada posmatram cijelu priču iz ove sadašnje prespektive, čini mi se da je moda zapravo izabrala mene spletom događaja. Danas, nakon 17 godina bavljenja modom, eksperimentisanja u različitim oblastima kao što su kostimografija, styling, žurnalistika i psihologija, smatram da sam od svega uspjeo uzeti najbolje i ugraditi u ono čime se danas najviše bavim. Multimedijalnost i multidisciplinarnost su odlične, ali ipak je lijepo znati u kojoj oblasti najbolje plivaš i gdje ti je zapravo mjesto. JEDAN SI OD RETKIH DIZAJNERA KOJI SE BAVI I ŽENSKOM I MUŠKOM MODOM. KOJI JE TVOJ ZAJEDNIČKI IMENITELJ ZA OBE? Čini mi se da ista ideja, energija i vizija prati sve čime se bavim. Ne smatram se dizajnerom, koji na potrebe tržišta, svojim dizajnom odgovara na zadate trendove. Moje kolekcije/projekti nastaju kao neka vrsta kanalisanja različitih procesa, koji se transformišu u kreativnu i produktivnu energiju. Ono što se vremenom i radom nametnulo kao moja stilska odrednica jeste minimalizam, odnosno odsustvo suvišne dekoracije, svedenost koncepta i ideje na upotrebnu i estetsku vrijednost odjevnog predmeta. Moda je univerzalni vizuelni jezik, neverbalna komunikacija, sociološki fenomen.


135

MILAN SENIĆ

KAKO SE RAZVIJA MUŠKA MODA NA BALKANU? IMAMO LI KREATORE U TOM POLJU? I KOLIKO JE MUŠKA MODA INSPIRATIVNA? Prateći dešavanja na globalnom nivou, mogu reći da idemo naprijed, ali još uvjek kaskamo za svijetom. Postoje kvalitetna dizajnerska imena, koja forsiraju mušku modu, tako da se dešavaju zanimljivi pomaci. Ono što bih izdvojio kao značajan doprinos promovisanju muške mode na Balkanu jeste projekat “Heroes”, modnog entuzijaste, stiliste i DJ-a Srđana Švelje, koji već tradicionalno, na otvaranju Serbia Fashion weeka, prikaže tematski presjek dizajnera iz regiona, koji se bave muškom modom. Muška moda zauzima sve više značaja na globalnoj, kako modnoj, tako i ekonomskoj sceni. Analitičari mode smatraju da je budućnost mode upravo u muškoj modi, sa pretpostavkom da je ženska moda postala predvidljiva i da je u njoj manje-više sve već rečeno. Kada je u pitanju muška moda kao dio mog

dizajnerskog zadatka, ona za mene predstavlja profesionalni izazov. Za razliku od ženske mode, muška moda ne trpi pretjerano kreativne i teatralne momente, tako da je veoma tanka linija da u muškoj modi skrenete u pravcu kiča ili modnog promašaja. Kao polaznicu za dizajniranje muških odjevnih predmeta, uvjek koristim sebe, tj. postavljam sebi pitanje: Da li bih ja to nosio? SVOJ MODNI DIZAJN PROVLAČIŠ KROZ MODNI FILM I FOTOGRAFIJU. UČESTVOVAO SI NA RAZLIČITIM FESTIVALIMA U INOSTRANSTVU. KAKVA ISKUSTVA IMAŠ NA TOM POLJU? TAKMIČIŠ SE SA VELIKIM PRODUKCIJAMA, SNAGA SE ODMERAVA SA NAJBOLJIMA. GDE SI TI POZICIONIRAN NA TOM POLJU? Modni film za mene predstavlja odličan medij za prezentaciju mog rada i mene kao kreativca. Veliki autorski tim radi na jednom takvom projektu, i za razliku od nekih drugih vidova prezentacije, modni film pruža da se različite vrste umjetnika i kreativaca izraze ujedinjeni oko jed-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


136

BROJ #38, APRIL 2018.


137

ne ideje. S obzirom na to da živimo u brzom digitalnom vremenu, modni film daje najbrži uvid u priču koja se krije iza branda, dizajnera, ideje kolekcije i cjelokupne vizije, koju želite prezentirati krajnjem konzumentu. Proces stvaranja modnog filma mi pričinjava veliko zadovoljstvo, prvenstveno jer volim surađivati sa kreativcima iz drugih područja kao što su reditelji, dizajneri zvuka, make up artisti, hair stilisti… gdje svako od njih daje svoj kreativni i umjetnički doprinos, kao i svoje viđenje mog rada kroz svoje medije. Značaj modnog filma ogleda se u tome što veliki broj uticajnih modnih brandova prezentira svoje kolekcije upravo kroz ovu kratku eksperimentalnu formu. U svijetu trenutno postoji veliki broj reprezentativnih festivala specijaliziranih upravo za oblast modnog filma. Moj drugi film SPLIT, našao se u zvaničnoj selekciji Aestetica short film festival London i Miami fashion film festival. Smatram velikim uspjehom samu činjenicu da je jedan ovakav projekat našao svoje mjesto u oficijalnim selekcijama ovako bitnih i velikih festivala. Bilo bi nezahvalno praviti bilo kakva poređenja, jer iza filmova u takvim selekcijama stoje ogromna finansijska sredstva, kao i velika producentska imena. DA LI RADIŠ IZ STRASTI I VELIKE LJUBAVI? Mislim da raditi bilo kakav stvaralački ili autorski posao bez strasti i ljubavi nema smisla. Ljubav i strast jesu stvari koje vas izdvajaju iz prosječnosti, ali i dokaz da se trud i predani rad, na kraju, ipak isplate. Sjećam se misli koju sam čuo na svojim počecima i koja je često poslužila kao podsjetnik i motivacija u svim ovim godinama iza mene, a to je: “Nije bitno šta radiš,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


138

bitno je na koji način to radiš. Potrudi se da to bude tvoj autentični, unikatni način.” Isti obrazac možemo primjeniti na bilo šta što radimo u životu. SUDBINA TE NEKAKO UVEK TESTIRA I STAVLJA ISTOVREMENO NA PUT VIŠE POSLOVA. TRENUTNO SI ANGAŽOVAN KAO STILISTA I KOSTIMOGRAF. UKLAPAŠ SLIČNOSTI U SVOJU SFERU INTERESOVANJA. Živimo u vremenu kada je multidisciplinarnost poželjna. Osobno, modni dizajn mi je prioritet, ali styling i kostimografija su kreativne oblasti gdje se pronalazim, i povremeno sam angažovan u tim oblastima. Iako je psihologija možda zvučala kao najnelogičnija stavka u mojoj biografiji, upravo u oblastima kao što su kostimografija i styling najviše koristim znanja i vještine stečene iz te oblasti. Uvijek mi je zanimljivo koliki kreativni doprinos jednom muzičkom ili reklamnom spotu može da da uspješno riješen kostim, iako oku i mozgu prosječnog potrošača/konzumenta to izgleda nebitna stvar. Lijep je osjećaj vidjeti efekte dobro urađenog posla, kao i zadovoljstvo klijenata.   TVOJ ZIMSKI EDITORIJAL SI RADIO SA DARKOM RUNDEKOM, KOJI JE UGLEDAO SVETLOST DANA 7. FEBRUARA. S OBZIROM NA TO DA STE DARKO I TI ROĐENI ISTOG DATUMA, 30. JANUARA, DA LI JE SARADNJA BILA LAKA? I KAKO JE SVE TEKLO? Darko Rundek je definitivno muzička ikona regiona, inspirativan umjetnik i karizmatična osoba. Nebrojno puta, njegova muzika je nesvjesno poslužila kao inspiracija za moj rad i stvaranje. Kako nas je povezala zajednička prijateljica, producentica Sabina Sabić, prvobitno putem moje košulje iz serijala SPLIT (blue), košulja je postala obavezni kostim na njegovim nastupima. Vjerovatno je svakom dizajneru, pa tako i meni, velika želja uraditi editorijal sa ljudima čiji rad cijene. Ja sam imao tu privilegiju da mi se ta želja ispuni uz pomoć autorskog tima editorijala: Asad Herić fotografija, Amela Ibrahigić art directing, Ensar Dervišbegović hair stylist, Maja Talović make up artist. Editorijal predstavlja svojevrsni ekskluzivitet, jer se Darko prvi put u svojoj karijeri pojavljuje u ulozi modela u

modnom editorijalu. Naravno, kada sam izložio ideju i koncept, nisam bio siguran u potvrdan odgovor. Srećom, ideja je bila prihvaćena, a sam proces snimanja editorijala protekao je u prijateljskoj i kreativnoj atmosferi, gdje smo oboijca shvatili da istog dana slavimo rođendan. U DECEMBRU 2017. PRIKAZAO SI NOVU KOLEKCIJU ZA PROLEĆE-LETO 2018. NA FASHION ARENI U MOSTARU! ŠTA JE NOVO U ODNOSU NA TVOJE PRETHODNE RADOVE? NA KOJI NAČIN ĆEŠ PREZENTOVATI NOVITETE? Nova kolekcija za proljeće-ljeto 2018. godine, premijerno prikazana revijom na mostarskoj Fashion Areni, predstavlja svojevrsni zaokret. Iako se uz mene vezao epitet dark dizajnera, shvatio sam da je crno-bijeli minimalizam na regionalnoj sceni u ovom momentu dominantan i da sve nekako izgleda slično, da ne kažem isto, te sam odlučio krenuti eksperimentisati sa bojama. Kako moda i njeno stvaranje može biti sve samo ne dosadno, stvorio se neki novi prostor za istraživanje i izražavanje, u kojem se kao dizajner osjećam ugodno. Ovom kolekcijom, izašao sam iz svoje crno-bijele zone komfora, tako da ću se još neko vrijeme baviti bojama u narednim kolekcijama. Iako sam imao tremu od feedback-a na “mene u bojma”, reakcije su afirmativne, inspirativne i pozitivne. Mislim da sam uspjeo zadržati svoj prepoznatljiv pravac, karakteristično istraživanje i inovativnost u okvirima nosivosti. Daljnja promocija kolekcije ide kroz dva modna editorijala. TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MOĆ ŽENE“. GDE JE ŽENA NAJJAČA? KAKO TI TO VIDIŠ? Mislim da moć žene leži u pitanju odluke i selekcije prioriteta. Ženama je u biološkom, sociološkom i historijskom kontekstu, nametnut multitasking. U svom životnom i profesionalnom iskustvu, imao sam priliku i privilegiju da uspješne i moćne žene budu moje mentorice i suradnice. Fascinantna je energija, snaga i sposobnost žena da u današnjem vremenu odgovore ma sve zahtjeve, koji se postavljaju pred njih.

BROJ #38, APRIL 2018.


139

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


140

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


141

REFRESH

YOUR SPIRIT

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


142

LEPŠI I BOLJI SVET PIŠE: ANIMA MUNDI FOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #38, APRIL 2018.


143

PHOTO: PIXABAY.COM

MIROSLAV SKENDER, LIČNI TRENER IZ HRVATSKE. ODRASTAO JE U OSIJEKU, NAKON ŠTO JE KRENUO PUTEM PREDUZETNIŠTVA, PRESELIO SE U ZAGREB. NEZADOVOLJAN SOPSTVENIM POSLOM I VELIKIM STRESOM, KRENUO JE NA PUT LIČNOG RAZVOJA. ČETIRI GODINE POHAĐAO JE COACHING AKADEMIJU. SHVATIO JE DA JE MOĆ U SVAKOM ČOVEKU KOJI ŽELI DA RADI NA SEBI I DA TRANSFORMIŠE SEBE I SVOJ POSAO. RADI USPEŠNO SA LJUDI KOJI POSTAVLJAJU VIŠE CILJEVE I ŽELE NAJBOLJE OD SEBE.

KAKO SE KONSTRUIŠE NOVI, LEPŠI I BOLJI SVET? Novi, ljepši i bolji svijet se konstruira na dva moguća načina. Da konkretno radiš dobro i da pomažeš drugima da budu bolji i čine dobro. Kako konkretno raditi dobro? Mnogi misle da je to ono pomozi sirotinji, radi besplatno, daj svakome sve... no griješimo. Ako dobra emocija ne prati ovo, svijetu činimo više štete nego koristi. Sažaljenje je jedna od energetski najnižih emocija, ako dajemo iz te emocije, činimo loše. Ovo je radikalan stav, no sve kreće od nas. Naše je da se osjećamo dobro. Da budemo sretni, kada smo u toj emociji, tada sve i svi oko nas to osjete. Tada i ono što će netko okarakterizirati kao loše može donijeti pozitivne rezultate. Ne govorim ovdje da je loše činiti dobro, već da je puno važnije kako se osjećate dok to dobro činite, nego samo djelo. Konkretno raditi dobro je, dakle, osjećati se dobro i tada davati svijetu ono u čemu si najbolji, što god to bilo. Svi mi imamo svoje talente. Svi smo u nečemu posebni, jedinstveni i originalni. No, mnogi su to zatomili radi uvjerenja koja imamo i kojima služimo. Zamislite koliko bismo svi veseliji išli na posao da znamo da ćemo tamo raditi ono što volimo. Da, bilo bi to predivno. A moguće je. Govorim iz vlastitog primjera i primjera mnogih ljudi s kojima sam radio. Možemo li uvijek raditi ono u čemu

smo najbolji? Jako je teško. No, nije ni bitno dok god radimo i dok god se trudimo da toga bude što više. Ostat će nam vremena i za sve što moramo. Drugi je način pomagati drugima da budu bolji i čine dobro. To radim ja, to radi moja supruga, to rade svi ljudi koji su se odlučili raditi s onima koji žele bolje. Sve radionice, sva predavanja, sve edukacije, imaju ovo u podlozi, pomaganje drugima da budu bolji. Veselim se što vidim da je toga sve više. Veselim se da svijest raste u ovom jako važnom smijeru. "Da, velike su transformacije uvijek izazovne. Jer ne možemo promijeniti samo jednu stvar. Moramo promijeniti sve." Šta menjamo prvo? I koji su koraci? Da, velike transformacije zahtjevaju vrijeme i strpljenje, i što je najvažnije, konkretan rad. U sva tri elementa smo deficitarni. No, kako raste svjesnost, raste i volja da razvijemo ova tri važna resursa. Što mijenjamo prvo? Prvo mijenjamo ono što nas žulja najviše, to su obično „vrata“ za ulaz u rad, najlakše je osvijestiti da nešto ne štima upravo na tome gdje najviše boli. O koracima mi je teško govoriti, jer ne volim ukalupiti stvari, kod mene ne postoji sistem po kojem radim s klijen-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


144

tima, ili redosljed. Iako sam tijekom edukacija dobivao sisteme, shvatio sam da ih ne treba slijepo slijediti, te sam ih doslovno sve unaprijedio i prilagodio onome što radim i sebi. Oni koji se drže sistema i onoga što su naučili ne mogu ljudima pomoći toliko kao onaj tko ima hrabrosti izaći iz sistema i stati na vjetrometinu, ali i prići individualno osobi s kojom radi i kreirati proces točno za tu osobu. To je puno moćnije, no to ne radi svatko. Ipak, najvažnije su dvije stvari. Svjesnost koja nam pomaže da shvatimo gdje smo i prebacivanje fokusa s onoga što nam nedostaje na ono što želimo postići. Pri tome je „postići“ jako važna riječ, jer naglašava akciju, činjenje. Bez toga nema promjene, bez toga su sve promjene kozmetičke. KAKO SI SE ODLUČIO NA PUT TRENERA ZA LIČNI RAZVOJ? Na ovaj se put odlučuju ljudi kojima i samima treba pomoć. Nitko u ovo ne ide zato što mu je predobro. Moj je san bio studirati psihologiju. No, imao sam sreće da sam u mladosti bio na dva termina kod psihologa, te sam shvatio da psihologija nema odgovore. Odustao sam od fakulteta i krenuo graditi poslovnu karijeru. Uskoro sam otvorio firmu. Postigao sam zavidne rezultate. U to vrijeme sam počeo istraživati i raditi na sebi konkretno, te krenuo na edukacije. Tada sam uopće saznao za ovo zanimanje i shvatio da je to ono što sam kao klinac htio raditi. Završio sam edukaciju koja je trajala četiri godine, te je meni osobno puno pomogla na planu osobnog razvoja. U međuvremenu je firma propala, pa sam prvo odlučio završiti tu priču do kraja, te onda krenuti u osobni razvoj u potpunosti. Ovo je značajno skraćena verzija, naravno. IMAO SI SJAJNU RADIONICU „KAKO SJE..... VLASTITI POSAO U 5 KORAKA“. DA LI SI NEKADA UPRAVO TO USPEO? Da, radionica je bila pun pogodak. Nije bilo puno ljudi, no jako sam zadovoljan onim što sam dao na radionici i povratnim informacijama. To mi je dalo krila da s radionicom idem i dalje, i trenutno sam u pregovorima da ju održim u Osijeku i u Beogradu. Veselim se posjeti oba grada. Osijek je moj rodni grad u kojem sam odrastao, a Beograd je grad koji u meni budi neke divne uspomene. Bio sam jednom, ali za pamćenje. Tamo prije 26-27 godina. Radionica se bazira na mom osobnom iskustvu i polaznicima ukratko na početku govorim upravo to. U čemu sam, zašto i kako griješio, te što i kako učiniti drugačije. Ova radionica je rijetko dobra prilika čuti sve od strane nekoga tko je pogriješio, propao, naučio, te primijenio novi, uspješan model. Obično edukacije sadrže samo neki od ovih elemenata. Polaznicima dajem jako bitne informacije koje mogu odlučivati hoće li

posao uspjeti ili propasti, jer mnogi kao i ja prije misle kako je dobro biti dobra osoba i raditi svoj posao. No, ima tu još nekoliko bitnih stvari koje treba znati za uspjeh, ne samo financijski, nego i kroz zadovoljstvo sobom, rezultatima, klijentima, zaposlenicima... Većini će zvučati utopijski, no upravo to imamo sada moja supruga i ja u poslu. Tako da možemo svjedočiti da je moguće. KO SU TVOJI KLIJENTI? Moji klijenti evoluiraju sa mnom. Na početku su bili puno energetski slabiji i više orjentirani na problem, te su se teže odlučivali na promjenu i na djelovanje. Sada je situacija dijametralno suprotna. Sada do mene dolaze ljudi koji su već postigli rezultate, no osvijestili su da može bolje, puno bolje. Koji imaju iskustva u radu na sebi i treba im netko da ih odvede na stepenicu više. Sada uz puno manje moga truda moji klijenti postižu velike rezultate na obostrano zadovoljstvo. Važno mi je također da radim s ljudima čiji cilj rada sa mnom ima namjeru doprinijeti većem broju ljudi. Gotovo sve potencijalne klijente koji dođu s preosobnim ciljevima odbijam. I događa se nešto zanimljivo, najmanji broj mojih individualnih klijenata je iz Hrvatske. Radio sam s ljudima iz Srbije, Crne Gore, ali i Njemačke, Engleske, Dubaija, Texasa... To me jako veseli. GDE PRONALAZIŠ SOPSTVENU SNAGU? Uh.... u tome što radim, kad radiš ono što voliš jednostavno se ne iscrpljuješ. Danas, recimo, završavam ovaj intervju nakon gotovo 14 sati posla. Nije uvijek tako, dozvolim si usred tjedna otići u saunu i na masažu, otići u šetnju i na kolače s mojim curama, sam si organiziram dan, ali mogu raditi jako puno i uživam u tome. Snagu pronalazim i u svakom udahu zraka, jer svaki je udah blagoslov od Boga. U cijenjenju onoga što imam i koga imam u životu. U shvaćanju dobrobiti svega što imam. I na kraju. Citirat ću Boba Proctora, koji je odgovorio na isto pitanje. Rekao je nešto ovako: „Pogrešno je pitanje odakle mi energija za to. Ja imam energije zahvaljujući tome što sam aktivan i puno radim.“ Ovo je praktična primjena onoga da što više dajemo, više imamo. I to je velika istina. Cijenim gospodina Proctora što je to osvijestio i pomogao meni shvatiti to na još dubljoj razini ovom jednostavnom rečenicom. KAKO DIŠU ŽENE, A KAKO MUŠKARCI U REGIONU? Organizirao sam nedavno konferenciju „Žena s vizijom i dušom“ u Zagrebu i bilo je divno. Tema nije bila žena kao osoba ženskog spola, nego ženski principi koji nam svima trebaju i moraju služiti, no zapostavljeni su. Malo zbog zanemarivanja ženske moći, a više zbog nerazumijevanja ovoga koncepta. Kada ovo shvatimo, muškarci i žene prestaju biti antagoni. Počinju

BROJ #38, APRIL 2018.


145 PHOTO: PIXABAY.COM

surađivati, postaju jedno, kao kad stvaramo novi život. Ne postoji moćnija sila u svemiru od sile kad se spoje muškarac i žena. Kad se spojimo doslovno stvaramo život, to je božanska osobina. Kako dišemo mi u regionu? S dosta nerazumijevanja. Muškarcima je sve teže biti muškarac (ne zato što je zaista teško nego zato što ih nema tko naučiti), dok žene biraju dva puta. Prvi je put žrtve, slabe, nemoćne, a drugi je put borbe za neka ženska prava. Ne znam što je destruktivnije za cijelo čovječanstvo. Zato sam osjetio potrebu da podijelim svoje znanje i informacije te da osvijestim ljude da trebamo odustati od borbe. Vrijeme borbe je prošlo. Sada je vrijeme da gradimo. Da rastemo zajedno. Energija na konferenciji mi je dala da vjerujem da smo uspjeli u tome. Bilo je fenomenalno. I TVOJA SUPRUGA JE PREDUZETNICA I VODI „VEŽBAONICU“ TELO. UM. VEŽBA. KAKO SE DOPUNJUJETE? KO KOGA TU VIŠE SAVETUJE? MADA TI KAŽEŠ DA JE ONA JE TVOJA NAJBOLJA KLIJENTKINJA. Da, svakako moja omiljena klijentica. S njom prolazim ovaj poslovni proces koji spominjem u radionici o kojoj sam govorio, rezultati su predivni. Prije nego što smo se upoznali, oboma je nešto nedostajalo. Ja sam razumio um i duh, no shvatio sam da mi nedostaje tjelesni dio. Ona

je stručnjakinja u tjelesnom, nedostajao joj je mentalni i duhovni aspekt, tako da smo se samo povezali i spojili, i od tada smo nerazdvojni, ali i po svim parametrima puno moćniji. Ne znam većeg stručnjaka u regiji od nje za fizičko tijelo i pokret, njeni su treninzi postali transformirajući i moćniji, moji procesi su direktniji i sa više bržih rezultata... Kao što sam rekao gore, nema moćnije sile u svemiru od one kad se spoje muškarac i žena. TEMA APRILSKOG IZDANJA NOSI NAZIV „MOĆ ŽENE“. U ČEMU TI VIDIŠ SNAGU I MOĆ ŽENE? KOLIKO SU ŽENE IZ REGIONA JAKE ILI SLABE? Svaka žena je moćna toliko koliko prepoznaje, razumije i koristi ženske principe. Dakle, ako voli, vjeruje, podržava, okuplja, rađa, razvija, razumije, da nabrojim samo neke od ženskih principa, tada je žena beskrajno moćna. Slaba je ako se od ovoga udalji, ako negdje povjeruje da se mora bojati, boriti, da ne može, da je slaba, nemoćna i jadna. Stoga je ovo možda moja poruka svim ženama, budite beskrajno moćne, dozvolite si to, jer nam upravo takve trebate. Sebi, svojoj djeci, svojim muškarcima, cijelom svijetu. Pokušate li se boriti u „muškom svijetu“, odreći ćete se svoje beskrajne moći da biste sudjelovale u nečemu što istinski ne želite.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


146

PHOTO: EVA RUIZ

BROJ #38, APRIL 2018.


147

REFRESH

YOUR STORY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


148

THE POWER OF WOMAN I believe that we, as women discover our own power when we finally understand that there is no “charming prince� who will come to save us from ourselves, who will teach us how to love ourselves. In fact, for many woman, is exactly after an unbalanced, distorted and unhealthy relationship that we finally tap in to ourselves, to learn to turn in and love ourselves without counting with no other partner to come to love us in order to save us or to bring us some happiness. There is no such thing as happiness outside of ourselves. Real happiness and inner peace come from a place within, where we make a decision to make our life work at all levels. Real happiness comes from a place of self-nurturance, from simple things as preparing a nice meal as it was for a queen, but you know what? The queen is you. Self-love is having your home clean and tidy, where while you clean you put music that makes you feel good, that helps to raise your vibration and you start to sing out loud like no one else is listening or dance like no one is watching. Self-Love is seating in your balcony savoring a cup of tea, looking to the nature outdoors, being grateful for life and feeling in pure bliss. Self-love is to take a nap and allow yourself to unplug and just rest. Self-love is to prepare a hot bath for you will

essential oils, candles and soft music. Selflove is being aware of what and who makes you feel good and who doesn’t and being able to put yourself away from the people that are not good companies for you. When you start to really love yourself, without any need to please other people, you enter in a place of self-empowerment. You empower yourself when you can just Be, by yourself, without feeling anxious or in a hurry for searching for an illusionary love in all the wrong places in order to fill the dark gap of sadness that is so painful that you are even incapable to just stop and look at it. You become a powerful woman in the day that you stop everything, face your pain and your fears. Stop the time, stop all addictions, including tobacco, drugs, alcohol, food, sex, and relationships addictions, stop all distractions as tv, social media and workaholic patterns. Stop making yourself busy. Make a pause. It means that you propose yourself to stop everything in order to feel You without numbing yourself, you feel your pain and look deeply to your patterns of behaviors. What are they showing to you? You empower yourself in the day that you make the conscious decision to find healers, counselors, astrologers and coaches that help you go deep within and heal yourself. In the day that you are willing to pay for your own

BROJ #38, APRIL 2018.


149

PRESENTATION: SONIA INDIGO, REIKI MASTER, ASTROLOGER, HEALER, COACH WWW.SONIAINDIGO.COM FB /YOUTUBE / INSTAGRAM: SONIA INDIGO ARTWORK BY: EVA RUIZ (LANDOFLOTUS) PHOTOGRAPHY BY: NETA KAHILA

healing instead for an expensive useless material thing, to deeply know yourself through the different astrologies and numerology, to commit yourself to your own spiritual practice and constant awareness of your own boundaries, assertiveness and self-love, then, you empower yourself. Knowledge is power. Spiritual practice, self-love and your own creativity expression takes 3 things from you: Commitment, consistency and perseverance. The day you truly commit with yourself, you will be in a place of self-love and consequently, empowerment. Dare yourself to express your pain, your feelings and your insights by painting, writing or any other creative way. It was when I did this and shared it, that a reader brought to me the information about my own co-dependency, and this, was the biggest life change for me so far. When you have courage enough to decide not to stay with your partner just because he grants you an illusionary material comfort and security, this is the starting point for taking baby steps in direction of yourself. You tap into your power as a woman in the day that you can take off all the veils of illusion and you can see if the relationship that you are living is a harmonious, loving, fair and balanced one, or not. If not, you have to consider give your-

self some months and see the relationship and yourself from outside, like a movie and being able to really see the Truth. And believe me, to be willing to see the truth, takes courage, because once you see it, you cannot close your eyes to it anymore. A step of courage is that having no guaranties of absolutely nothing, still, you decide to follow your heart, that is whispering to you to save yourself, that it’s time to go, that your relationship has accomplished its purpose, it has come to an end. When you listen your heart, your soul, nothing can go wrong because you are giving yourself to Love and not to fear. In that moment you walk with the Goddess by your side, within yourself. In fact, You become the Goddess, just because God or Goddess, is nothing external to us, the Goddess is inside ourselves as long as we allow ourselves to feel Her and listen Her. Relationships are just mirrors of our own childhood, our own fears, and our own beliefs. I’ve seen adults who had loving parents and a good example of wat is supposed to be a couple, living together for over that 20, 30 and even 50 years together, happy and loving each other. However I must say, this is something rare to see. I’ve seen much more adults living unfulfilling, abusive and unbalanced relationships just because they didn’t’ had loving par-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


150

ents or even less a good example of what is supposed to be a good relationship between a men and a woman. And so here we go, perpetuating the mistakes without any awareness, of the many past generations. We tap into our own power when finally we dare to look to all our relationships and see, how unbalanced they were, (for some of us). Where were our boundaries? Our assertiveness? Our self-love?... Lost. Somewhere between doubts and unconscious fears. Most of us woman’s were taught to be people pleasers, without any awareness of our own worthiness and birthright to say “No”. For many of us this is a big obstacle, just to learn to raise our boundaries and learn to say “No” with assertiveness. If you are dreaming with a loving, balanced relationship, don’t expect it to show up in your life before you live one like this with yourself first. The harmonious, healthy, balanced and loving relationship start with yourself first. When you are able to be by yourself, live and work by yourself, create, love and nurture yourself, when you feel at peace in your own house and in your own solitude, then you reach the vibration that matches with someone that might be coming your way to complete a happiness that is already there. You have to be and feel complete in yourself. In the day that you feel like this, without dreaming with any illusionary relationship, then you step into your own power, and eventually you attract the “good one” for you. But of course, if you are already in a beautiful relationship with a, loving and attentive partner, well, stay there. This is just a calling of attention and awareness for the ones who are not happy nor in healthy relationships. For me, and in this stage of my life were I am living in South India with my two little daughters, far away from my family and friends, and I got separated, I can tell you, I had to face many insecurities, fears and pain until after 6 years relationship I decided to separate. And I can tell you one thing. I felt like I was going to fall from the Cliff without knowing if I was going to break my face on the floor or if I was going to fly. From the moment I made the decision, took action and prayed to the Goddess, the Path opened up in front of me and God brought me to this wonderful house in the nature in a quiet place where I am living with my daughters. I spread my wings and I could fly after all.

Today, when I sit in my balcony alone, I feel an indescribable inner peace and certainty that all will be okay. I decided to choose Love instead of fear. And so as I am not willing to give myself to the anger or resentment, I am not bringing myself to lower vibrations or of bad events. Also, I remind myself every day of how much inconstant is life. Today we are alive, tomorrow we, or the ones around us decide to go, become ashes and vanish into the tin air. So, in this process of separation and divorce, I decided not to fight for any material rights in court. It will be his karma or dharma to give me back or not all what I gave in this relationship. I look forward and live only one day at the time. I do have middle and long term projects, I do look ahead, and however, I decided to live one – day - at - the - time. I am also aware that the most difficult relationships in our life, those people are in fact, our karmic masters, and so, seeing this from a spiritual point of view, I am grateful to him, for all, as it brought me to this place of awareness, self-love and self-empowerment. Dear Sisters, you will find your own power when you just decide to stop giving away your energy without thinking well first if you really want to give it or not, if you really want to get angry or not. You will step into your own power when you learn to speak calmly your truth and still be assertive, but without screaming, offending or hurting the other one. That is self-empowerment when you are finally able to speak your Truth from a calm and grounded state of being. You will find your own power when you stop letting any guy enter in your sacred womb, when you make a decision that your womb and yourself are sacred territories, you will just not let anyone come, unless is deserving of your sacredness. When you decide to shake up from a dormant life, you will help other woman’s to wake up also from their own dormant state. Remember the three key words: Commitment, consistency and perseverance. All it takes is courage, determination and a strong connection with the Divine in you. I wish to you Health, Happiness and Love.

BROJ #38, APRIL 2018.


151

PHOTO: EVA RUIZ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


152

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


153

Refresh

YOUR SIGN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


154

TAJNA ŽENE

Naše mišljenje najviše formiraju uticaji uverenja, a možda i predrasuda po pitanju uloge i mesta žene u društvu. Pod velom neizgovorenih reči, provlači se uticaj žena na suprotni pol. U toku istorije, većina ratova se vodila zbog žena, zar ne? Pitam se kolika je u stvari moć žene, kada one imaju uticaj da promene okruženje, pa i svet, ma koliko bi to neki želeli drugačije da prikažu. Mislim da se tu nalazi tajna žene. Njena suptilnost je njena moć, koja se oseti kroz istanačni ukus, kroz nežnost, emotivnost, osetljivost i prefinjenost. A u isto vreme je jedva primetna i nenametljiva. Njena lepota se ispoljava kroz oštroumnost i bistrost. Spoj ovih vrlina joj daje stabilnost i razboritost da upravlja sobom i situacijom. PIŠE: JASMINKA GRUNČIĆ, POSLOVNI I NLP TRENER

S obzirom na to da sam kroz svoju karijeru upoznala lidere žene i muškarce, izbegavam formulaciju „slabiji i jači pol“. Radije koristim „nežan i stasit pol“. Vrlo često se u biznisu postavlja pitanje da li su žene slabije, bespomoćne u odnosu na muškarce na poziciji lidera. Da li su suze žena znak slabosti ili moći lečenja duše? Da li se osvaja snagom ili srcem?

BROJ #38, APRIL 2018.


155

PHOTO: PIXABAY.COM

Dragi muškarci, divni ste. Vaša snaga je nenadmašna, ali je tu snagu potrebno obnavljati s vremena na vreme, jer će u protivnom da izgori i nestane. I tada, u tim trenucima samoće, kada se povučete u vaše „pećine“, samo jedna suptilna žena ima mapu kako da dođe do vašeg srca i ima ključ od tih vrata. Ovaj divan proces najbolje ilustruje Antoan de Sent Egziperi u knjizi “Mali princ”: „Ti si za mene samo mali dečak sličan stotinama hiljda drugih dečaka. I ti mi nisi potreban. A ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slična stotinama hiljda lisica. Ali, ako me pripitomiš, bićemo potrebni jedno drugom. Ti ćeš za mene biti jedini na svetu. Ja ću za tebe biti jedina na svetu…Treba da budeš jako strpljiv. Prvo ćeš sesti malo dalje od mene, eto tako, na travu. Gledaću te krajičkom oka, a ti nećeš ništa govoriti. Govor je izvor nesporazuma. Ali, svakoga dana sešćeš malo bliže...“

Nama je potrebno da nas prihvatite, negujete, da imamo vašu pažnju kada je potrebno i da nam verujete. Jake smo, iako to ponekad može delovati sasvim suprotno. Imamo moć da same sebe izlečimo, ali samo sa tom snagom koju možete da date vi, dragi muškarci. U našem svetu, sve savršeno funkcioniše. Sve je tačno tako stvoreno kako treba. Spoj snage i moći daju one vrednosti koje nas podržavaju na putu napretka, razvijaju kreativnost, podstiču nove ideje, pojavačavaju motivaciju da učinimo zajedno svet lepšim. Zato budite slobodne da prikažete vašu ženstvenost, vašu jačinu kroz suptilnost, budite svoje, budite u tome hrabre, jer se u tome nalazi vaša moć.

Otvrdelo i ranjeno srce muškarca može zalečiti nenametljivo i pažljivo - samo jedna suptilna žena. Sa nežnošću i ljubavlju, samo žena ima tu moć da oživi energiju feniksa muškarca. A kakva je sitacija u biznisu kada je žena lider?

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


156

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


157

Refresh

YOUR BUSINESS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


158

INTERVJU SA ‘KAPETANOM MILANOM KRAJNCOM

KAKO BISTE SE PREDSTAVILI? KO STE? Ja sam? O tom sam pitanju proveo mnogo vremena razmišljajući i tražeći odgovor. Ukratko: ja sam kapetan – ‘kapetan za krize’ – pilot koji navodi brod u luku tokom oluje, ili ga bezbedno izvodi iz luke na pučinu, a onda ga predaje dalje, u druge ruke. Brod je, naravno, metafora za preduzeće, za multinacionalni biznis, za državni organ, opštinsku vlast, ili bilo koju drugu organizaciju. Shvatio sam da je moja prednost u tome što ne samo da znam kako da okončam stvari, već i kako da ih pokrenem od nule. KOME DAJETE SAVETE? S KIM RADITE? Radim sa onima koji su na vrhu, koji imaju najviše uticaja. Kada sam imao 24 ili 25 godina, rekao sam sebi da ću jednog dana raditi sa predsednicima država i da će moja kompanija promeniti sistem. Od tada, ja sledim ovu viziju. Bilo je nekih većih ili manjih odstupanja tokom mog puta, ali uvek sam se vraćao na utvrđeni kurs. ŠTA JE TAČNO VAŠ POSAO? DA LI JE TO KONSALTING ILI BISTE UPOTREBILI NEKI

DRUGI IZRAZ DA GA OPIŠETE? Ako bih smeo da dam donekle posredan odgovor, onda bih možda mogao da počnem sa jutrošnjim sastankom u centralnoj banci jedne zapadnoevropske zemlje. Pozvali su me viceguverneri te banke, koji su suočeni sa određenim preprekama zbog nedefinisane hijerarhije. Od početka godine, oni nisu sigurni ko je tačno glavni – guverner može da utiče na odlučivanje takozvanim ‘zlatnim glasom’, odnosno ukoliko je potrebno, njegov glas prevagne, ali inače su jednaki po položaju. Viceguverneri su odgovorni svako za svoje polje. Shvatili su da im je potreban neko ko će moći da raščisti situaciju, neko ko može da uspostavi vlast. Situacije nije jednostavna, zato što svako od njih pet ima ovlašćenja i nadležnost za polje kojim se bave. Kada su me pozvali da dođem da im pomognem, to je bio trenutak u kome nisu znali kome da se okrenu i od koga da zatraže usmerenje. Nisu bili sigurni da li im treba advokat, ekonomista, psihoterapeut, ili neko drugi, ko bi im mogao pomoći. Tokom poslednjih 18 godina, ja sam stekao ime, i to upravo na takvim slučajevima. Ljudi me zovu

BROJ #38, APRIL 2018.


159

ZA KRIZE’

PIŠE: LJILJANA VUKOSAVIĆ FOTO: MIROSLAV PETROVIĆ

kada ne znaju gde da počnu. DA LI SU VAŠI KLIJENTI SAMO VELIKE ORGANIZACIJE? ILI VAS ZOVU I MANJE KOMPANIJE? Ima jedno porodično preduzeće, gde se sada u proces rada polako uključuje četvrta generacija. Savetujem ih već jedanaest godina, uglavnom u vezi sa odnosima unutar preduzeća. Razlog zašto su me u početku pozvali je što nisu umeli dobro da sprovedu generacijsku primopredaju sa roditelja na njihovu decu i unuke. Otac, koji je vlasnik preduzeća, pozvao me je da pripremim sina da preuzme posao. U tom cilju, radio sam s njima godinu i po dana. Na kraju, roditelji su bili zadovoljni i izgledalo je da nema više problema kod primopredaje poslovnih aktivnosti. Uspeo sam da pomognem sinu – koji je bio izložen velikom stresu zbog cele te situacije – da ponovo stane na svoje dve noge. Na kraju smo proradili sve te probleme i pitanja. Deca su osećala kao da su preuzela odgovornost za nešto što je bila određujuća porodična tradicija, ali zapravo oni tada i dalje nisu bili ni za šta odgovorni. Otac, u stvari, nije stvarno želeo da im preda preduzeće, iako se sam za to zalagao. Posle godinu dana, sin me je pozvao i rekao mi da ima problema sa ocem. Pitao me je da li bih mogao da ih ponovno posetim. Sin je u međuvremenu ‘odrastao’. Međutim, iako je bilo dogovoreno da će deca preuzeti biznis kada otac napuni 60 godina, kada je to vreme došlo, on nije hteo da pusti dizgine iz ruke. Kada je to sin pomenuo na sastanku, otac ga je ponovo uveravao da će ovog puta da se povuče, ali i dalje to nije stvarno mislio. Kada sam opet počeo da radim sa sinom, njegov položaj u preduzeću bivao je sve jači i jači, ali to je zapravo oca činilo nesrećnim, pa me je kasnije pozvao na sastanak – posle koga mi se zahvalio na uslugama i rekao da im više nisu potrebne. Tada sam počeo da se sastajem sa sinom izvan preduzeća, a roditelji su pokušavali da utiču na mene preko trećih lica. Predložio sam sinu da privremeno prekinemo sa našim sesijama, jer negativno utiču na njega. Posavetovao sam ga da donese odluku: ili treba da ostane u preduzeću i da podnese tužbu protiv oca (iako je sin bio postavljen za direkto-

ra, otac je i dalje imao vlasništvo nad preduzećem), ili da ode i osnuje sopstveno preduzeće. Sin i ja još uvek zajedno radimo, on čeka da mu otac popusti i prihvatio je ulogu koju mu je otac nametnuo. Situacija funkcioniše sve dok se otac slaže sa svime. KO MOŽE SEBI DA PRIUŠTI OVAKVU VRSTU KONSALTINGA? DA LI TO MOGU I MALA PREDUZEĆA? DA LI TO IMA SMISLA U NJIHOVOM SLUČAJU I DA LI SE ISPLATI? Naravno! Zavisi od ciljeva koje je direktor postavio, bez obzira na to da li preduzeće ima pet ili stotinu zaposlenih. Cena je ista za sve moje klijente, jer ja ulažem isto toliko energije u savetovanje direktora male privatne kompanije sa tri zaposlena, kao i u rad sa generalnim direktorom organizacije koja ima hiljadu zaposlenih. Nekada je čak složenije savetovati klijenta čija firma ima samo troje zaposlenih, a često zahteva i ulaganje više energije. Istina je da je struktura velike kompanije mnogo složenija, ali uopšteno posmatrano, direktor tu sve drži pod većom kontrolom. Nema toliko mnogo nerešenih pitanja, pošto su direktoru osnovne stvari uglavnom mnogo jasnije. Početne konsultacije koštaju otprilike 10.000 evra. Podrška koju pružam je non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, tako da je ponekad zaista teško da se odredi cena. Ne dogovaramo se oko određenog broja sati, posle čega se izradi pismeni izveštaj i ja onda odem svojim putem. I upravo stoga, moji klijenti i ja često dajemo prednost pregovorima kad se radi o  naknadi, ili ih ja savetujem, a zauzvrat dobijem akcije ili udeo u kompaniji. To, naravno, znači da klijent i ja nastavljamo da se razvijamo i rastemo zajedno. DA LI SE PROCES NEKADA OKONČAVA SAMO TIM DA DIREKTOR DOBIJE LIČNE SAVETE? DA LI TO ZAISTA MOŽE BITI REŠENJE ZA DATU KOMPANIJU? Da, kada je sistem zdrav i kada samo direktor mora da preduzme neke korake u novom pravcu – uz pomoć nekoga koji sam nije uključen u proces – a kako bi sagledao situaciji iz šire perspektive. To važi za situacije u kojima je direktor osoba koja deluje iz srca i u skladu sa svojom prirodom, a ne na osnovu svojih  frustracija i ega. Kada ljudi provedu godine unutar odre-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


160

đenog sistema, postanu kao trkački konji sa oglavom, nekritički ispunjavajući svoje uloge. Pokušavam da im proširim horizonte i da im pomognem da vide šta treba. Ja nisam mađioničar, ne izvodim čuda, samo im pokazujem to što su prevideli. Kao konsultant, nemate prava da radite bilo šta drugo, osim da ukažete klijentu u kom pravcu treba da ide. Isto tako, ne smete da radite ništa umesto njih ili za njih. Jednostavno postavite ogledalo ispred njih, a nekad vidite i da je optimalno rešenje da se taj direktor ili rukovodilac povuku. Očekuje se da zaposleni pružaju otpor promeni. Verovatno može i da se očekuje da kritike neće biti prihvaćene, čak ni kod onih koji su Vas angažovali. Kakva je Vaša strategija u takvim slučajevima? Do  99 % onih koji me angažuju, očekuju da čuju pohvale od mene – pohvale upućene njima, naravno. Ali, ako ću ja nekoga da hvalim, onda nemam ništa drugo da im dam. Ali to nije razlog zašto to ne radim. Moram da im pokažem pravu sliku. Strogo izbegavam da izazivam neprijatnost kada to radim. Ne želim da pate kada im iznosim sliku koju sam stekao o kompaniji. Kažem im, ali ne tako da osuđujem, mada svakako  što je realnije moguće.  A, potom, čekam pitanje zašto je to tako. Odgovorim im pitanjem: „U kojoj meri ste spremni da čujete istinu? Jer posle nema nazad.“ DA LI BISTE MOGLI DA DATE NEKI PRIMER? Kada pitam moje klijente da li ih kolege iz susedne kancelarije podsećaju da drugove iz prvog razreda osnovne, svi priznaju – na sopstveno iznenađenje – da ih stvarno podsećaju.  „A šta je sa onih četvoro, možda podsećaju na sportski tim?“, nastavljam. I odjednom, klijent shvati da je njegovo celo detinjstvo kao po mapi preneto na kompaniju. „Zar nije očigledno da ste preneli nerešene probleme iz detinjstva na kompaniju i da postoji velika šansa da se i ovo ovde završi kao i Vaše detinjstvo – prebrzo?“ Često tada otkrijem da im se detinjstvo okončalo neočekivano, nekim šokom ili traumatskim iskustvom, da su morali da se zaposle i da se staraju sami o sebi. Potom pitam o zadovoljstvu zaposlenih i dobijem odgovor koji se lako mogao predvideti, da su nezadovoljni, da mnogo odsustvuju i idu na bolovanja. Polako pokazujem klijentu slike koje nastanjuju njegovu ili njenu podsvest. Često se to završi i u suzama, kada shvate koliko su godina protraćili zbog nerešenih problema iz prošlosti. Mnogi od njih me onda ljutito pitaju: „Dakle, po Vašem mišljenju, ja sam krivac za sadašnju situaciju u kompaniji?“ Kada im potvrdno odgovorim, neki klijenti jednostavno kažu: „Tamo su vrata, nisam Vas angažovao da mi kažete da sam ja za sve kriv.“ Neki slučajevi se samo tako završe.

DODALI STE FIZIČKE AKTIVNOSTI PSIHOTERAPIJI, A POSLE TOGA JOŠ NEKE TEHNIKE? TVRDITE DA BALANS MORA DA SE USPOSTAVI PRE NEGO ŠTO BILO KAKVE PROMENE MOGU DA SE NAPRAVE? Zbog toga što sam video kod jedne, pa čak i kod sve tri analize, da mi ne možemo da kompletiramo celu priču. Kroz iskustvo stečeno sa klijentima, razvio sam program od sedam koraka koji zovem Sirius lična transformacija. Istovremeno sam bio svestan jedne važne stvari za početak: promene su moguće samo kada smo u balansu. ŠTA ZNAČI BITI U BALANSU? Moramo voditi računa o svom telu, nastojati da ostanemo fizički aktivni i poštovati zdrav režim ishrane. Najzdravija hrana, po mom mišljenju, upravo je ona koja se uzgaja lokalno, tamo gde smo se rodili. A što se fizičke aktivnosti tiče, nije dovoljno ići stepenicama na peti sprat, moramo da dignemo puls na preko 120, i to na duže od 20 minuta, svakog dana. Dakle, prvo je potrebno da povedemo računa o svom telu. Potom, moramo povesti računa o svom umu, intelektu – važno je da se u slobodno vreme fokusirate na to da radite nešto što je potpuno drugačije od onog što radite da biste zaradili za život (da učite istoriju umetnosti, na primer, ako radite nešto vezano za ekonomiju), tako da dođe do određenog balansa. Sledeće o čemu moramo voditi računa su naše emocije, što za mene znači da treba da se dobro zabavimo. Četvrto je da treba da stignemo do stanja u kome smo u miru sa sobom (za neke ljude to može biti kroz molitvu i meditaciju, za druge to može značiti pivo sa društvom posle posla). Tek pošto ste postigli takvu vrstu balansa u životu, možete da počnete da razmišljate o tome šta treba promeniti. Kada imate balans, možete da počnete da organizujete svoj dan. Prvo imate sastanak sa samim sobom ujutru a tek posle toga sa kolegama, a kada se dan završi, pogledaćete šta ste postigli i videti kakvi su planovi za sutra. Kad ste isplanirali dan, možete isplanirati celu nedelju, mesec, godinu. To su bili počeci dinamičkog modela. Kada ste smireni i možete da vidite gde se nalazite u tom trenutku, morate proći kroz sedam faza, koje sam definisao u svojoj knjizi.

BROJ #38, APRIL 2018.


161

Milan

Krajnc

MODEL DINAMIČNOG

LIDERSTVA U oceanu, između govora i radnje. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


162

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


163

Refresh

YOUR IDEA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


164

ŽENA IMPERIJA

PIŠE: BILJANA STANKOVIĆ - LACALANDRA

Ove redove posvećujem ženama, svim ženama ovog sveta... ma koje boje kože one bile, ma kakvu odoru nosile na telu svom, ma kojim jezikom zborile, ma kom bogu se molile i ma kome pripadale budite uvek svoje! Onim ženama što ponekad žale što postoje. Jer, teško je ponekad... Ženama što se gledaju u ogledalo i ne prepoznaju se više. Ženama koje čuvaju stare albume sa fotografijama, ženama koje su majke, supruge, sestre, drugarice. I naposletku, ženama koje nose tragove života po sebi i u sebi, čak i ako su ti tragovi nekada vidljivi celom svetu, pa ih zbog toga drugi potcenjuju ili precenjuju. Ženama koje su jednog dana uzele sve što su imale – često je to bilo malo ili ništa, i krenule - ma gde, samo da promene. Da zaborave bol i trpljenje, da počnu ispočetka – ni iz čega, samo da ŽIVE. Svim onim ženama, a ima nas mnogo, koje smo u tišini plakale, ćutale, trpele, obavijene tamom – jer džabe što smo imale šta da kažemo, kad nije bilo nikoga da nas sluša, niti interesuje naša priča - za nas su ovi redovi ispisani. Ženama koje se bore, a kažu slabiji smo pol, ženama koje su zaključale svoje snove zarad ljubavi, dece, porodice, roditelja, počele da žive tuđe živote, sanjaju tuđe snove – i svakog dana golim rukama stvaraju - nemoguće. Hvala nam, žene! Doživela sam dosta puta u životu da mi ljudi kažu: "Biljana, ti si jaka žena, inteligentna, lepa i sposobna, ali si samo obična žena!" Misleći valjda na to da nemam nekakva visoka obrazovanja, diplome, sertifikate, nekretnine, bazene i vile. Da ne posedujem kancelariju, niti preduzeće iza sebe. Ali šta će mi - ja sam samim tim što sam žena - mnogo kvalifikovana, jaka. Ja sam ŽENA - imperija! Dajem svoju ljubav, čak i kada me ne vole, stvaram novi život iz mrve nečijeg trenutka, a zatim taj život gajim i čuvam da poraste i bude spreman za ovaj svet. Pa, da li ma išta moćnije od toga – hajde, recite vi?! Dovoljna mi je kap parfema da zamirišem čitavu prostoriju u koju uđem. Malo karmina, koji čak i ne mora da bude skupa marka, stavljen na usne prave žene, uspeva da mnogo očiju gleda u ta usta, čak iako ona ne govore ništa. U mojim rukama, svaki teret postaje poklon, ponet na najlakši način. Osmeh je moje svetlo, koje ozari čak i ljude koji me lično ne poznaju. Jela koja ponudim gladnom i neznanom gostu dugo drže sitost, iako su spremljena sa jeftinim namirnicama, srce u njih da soli ljubavi - što im daje ukus egzotike - makar to i običan pasulj bio. Dovoljno mi je klupko vune i BROJ #38, APRIL 2018.


165

PHOTO: PIXABAY.COM

par igala da golog obučem, promrzlog ugrejem, gologlavog pokrijem. Pamtim pesmice, koje prenosim sa kolena na koleno, tako da kad ih pevaju moje ime pominju govoreći: "Sećaš li se, to me mama - baka naučila." Radosno pratim kad krenu na put, trudeći se da ne otkrijem koliko me taj rastanak boli. Dugo plačem reke suza u samoći, ne gubeći veru da će se taj neko vratiti, čak i ako kaže: "Zbogom, neću više doći." Zaboravim uvredu, koja mi je poput noža zasekla ranu koju sam jedva zacelila. Zagrljajem ugrejem svako biće koje moj zagrljaj poželi, a možda ne zaslužuje. Najstrašnije padnem zbog samo jedne sitnice, koju drugi i ne primete, a isto tako se za tili čas visoko vinem baš onda kad spremaju parastos za mene. Mnoge su me vatre palile, ali ja sam gorela sa njima, nisam izgorela.Vode su me nosile, ali ja sam plivala, nisam se udavila. Mnoga su me usta klevetala, zatim oproštaj tražila – oprostila sam, jer ja sam žena. Mogu život da stvorim, ali mogu život da oduzmem. Možda ne fizički, ali dovoljno je da ućutim, odem i sa sobom odnesem sve što jesam. Za mnom se gase svetla, isto kao što se dolaskom mojim reflektori pale, evo ide ŽENA! Žena mora da dodirne vatru, ne da bi se opekla,

već da bi se zapalila, oživela, priznala sebi koliko je moćna! Svaka žena koja upozna svoju vrednost, bez obzira na škole, diplome i materijalni imetak, skupi svoj ponos u kofer, popne se na prvi let za slobodu i sleti u dolinu promene! Zapamtite dobro koliko je moćno biti žena, prihvatite to, nemojte nikad zloupotrebiti, jer lepše je život stvarati, nego ga uništavati. Živele donne, ma koje boje kože one bile, ma kakvu odoru nosile na telu svom, ma kojim jezikom zborile, ma kom se bogu molile i ma kome pripadale – pripadajte uvek sebi, svesne svoje MOĆI!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


166

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


167

Refresh

YOUR BODY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


168

ŽENSKA MOĆ KROZ VJEŽBE

PIŠE: JELENA SKENDER, MAJKA KRISTE ANASTAZIJE, MIROSLAVOVA SUPRUGA, UČITELJICA POKRETA I VLASNICA BOUTIQUE MOVEMENT CENTRA VJEŽBAONICA

Možda ste nekada čuli da je ljudsko tijelo savršen mehanizam. I ja sam tako mislila. No, otkrila sam da je tijelo puno više. Tijelo je organizam. I ovo ste čuli. Pa, koja je razlika? Mehanizam može biti savršen, ali sastavljen je od zasebnih dijelova koji rade sami za sebe. Kada jedan dio zataji, često staje cijeli mehanizam. Organizam je također sastavljen od dijelova, a ti dijelovi rade zajedno, i kada je jedan od njih ugrožen, ostali preuzimaju dio odgovornosti da cijeli organizam može nastaviti djelovati. I da, naše tijelo je savršeno i moćno. Njegova moć proizlazi upravo iz moći svih njegovih dijelova da funkcioniraju kao cjelina. Dugo sam tražila način kako definirati moć ljudskog tijela. Kako predočiti drugima koliko je naše tijelo moćno i kako je ta moć ostvariva. I to jednostavno, svakodnevno. Samo kada bismo mi to dopustili. Dopuštanje je velika prepreka u ostvarivanju ciljeva. Pogotovo ženama. Dopustiti sebi da budemo moćne kroz tijelo, ali i u životu općenito, mnogima od nas zvuči zastrašujuće. I onda, umjesto da gledamo sebe i razvijamo vlastitu moć, posežemo za nametnutim obrascima izgleda, ponašanja... BROJ #38, APRIL 2018.


169

PHOTO: PIXABAY.COM

Zanemarujemo sebe, svoje tijelo do neprepoznatljivosti, a s druge strane ga silimo do iznemoglosti. Jurišamo prema stereotipima izgleda zanemarujući svu iskonsku namjeru tijela. Tijelo nije samo površina. Tijelo je organizam direktno povezan umom i duhom, kroz koji ispoljavamo svaku svoju emociju, kroz koji komuniciramo, propitujemo i postojimo. Njegova je uloga moćna. Kako pokrenuti tu moć koja se skriva u nama? Možemo li naučiti svjesno pokrenuti svaki i najmanji dio našeg tijela da bi tijelo funkcioniralo skladno i besprijekorno? To je upravo ono što radim, potičem svaku ženu da svoje tijelo promatra kroz mogućnosti, potencijale koji su nam Bogom dani, no zaboravljeni i zanemareni. Kada se prepoznamo na ovaj način, dobivamo mogućnost ogromnih pozitivnih transformacija na fizičkom, mentalnom i duhovnom nivou. Mi imamo moć promijeniti svaki i najmanji dio našeg tijela. To je jedna od njegovih ljepota. Nikad nećemo biti prestari za pokret. Nikad nećemo biti prestari za moć. Što ja vidim kao moć i moćnu ženu Svakodnevno nailazim na fotografije divnih žena koje izgledaju besprijekorno. Iscrtava im se svaki mišić na tijelu. Mogu napraviti čudesne vježbe. Izdržljive su i dižu velika vanjska opterećenja. Jesu li moćne? Sigurna sam da jesu, no ja moć definiram drugačije. Meni je moć kada ja mogu. Kada mogu podići svoje dijete i nositi ga kilometrima. Kada mogu vjerovati svom tijelu da neće reagirati s boli nakon dugo stajanja. Kada mogu nositi vrećice iz dućana i kada ga osjetim. Kada mogu cijeli dan ostati moćna poslovna žena i imati snage za sve izazove koje moj posao nosi. Svjesnost o tijelu proizlazi iz traženja sklada, iz dolaska u ekvilibrium. Tada više ne postoji dio tijela koji ne želi sudjelovati u ovoj simfoniji pokreta. Zatim, pomicanjem granica pokreta i

mogućnosti kroz prisutnost uma u svakom trenutku. Biti ovdje i sada nužno je kada izgrađujemo moćno tijelo. Samo tada dajemo toj moći viši smisao i svrhu. Kroz takvu moć, dobivamo u tijelu saveznika, a ne neprijatelja. Ne moramo i ne trebamo se boriti s njim, jer radimo ono što je i umu i duhu i tijelu u interesu. Dobivamo podršku i sigurnost. Dobivamo slobodu. Slobodu kretanja, kreiranja i stvaranja. Žene bježe od moći, jer su nekada prije uvjetovane da nisu moćne, jer im je netko kome su vjerovale nametnuo stav da to nije za njih. No, to je kod većine nas daleko od istine. Moj je zadatak i svrha moga zanimanja upravo to. Zajedno s vama pronaći i probuditi vašu moć. Unutarnju snagu i osjećaj da ste puno više nego ste ikada mogle sanjati. I vidim taj sjaj u očima svakodnevno. Jedan po jedan par očiju u grupi svijetli sve više. Jedna po jedna žena se usudi učiniti korak više prema vlastitoj moći. Jedno po jedno tijelo postaje baza za promjenu života. Kroz rad sa mnom i mojim trenerima, žene prestanu misliti da su nedostojne, da to nije za njih, počnu se doživljavati vrijednima i misliti na sebe, tada i svijetu oko sebe mogu dati ono najbolje od sebe. Gledam kako njihovi selfiji prestaju biti „moram pokazati da sam ista kao drugi“ u „pokazujem svoju savršenu jedinstvenost“. I sretna sam, jer znam da sam dala svoje najbolje da se to dogodi. Netko će to jednostavno nazvati vježbanjem. No, tek dok ne proba. Nakon toga će znati da je pokret puno više.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


170

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


171

Refresh

YOUR IMAGE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


172

ONE WOMAN

WORDS: C. DE MELO IS THE AUTHOR OF AMAZON’S BESTSELLING RENAISSANCE FICTION NOVEL: SABINA. SHE LIVES IN FLORENCE, ITALY. FOR MORE INFORMATION, PLEASE VISIT: WWW.CDEMELO.COM.

Women from Western secular societies enjoy unprecedented freedom, thus allowing them to tap into and harness their power like never before in history. Sadly, there are still parts of the world where women are not free, but that doesn’t mean they are powerless. On the contrary. Sometimes, all it takes is One Woman to make a big difference.

The dictionary describes power as the ability to influence the behavior of others or the course of events. Believe it or not, everyone has power. Some know how to utilize it to its fullest potential, while others let it go to waste. Power can also be described as the fierce determination used achieve goals. It’s getting up and brushing yourself off after you’ve failed a dozen times. It’s thinking objectively instead of selfishly. It’s building up those around you instead of tearing them down. Power is accepting who you are with all your faults and loving yourself regardless of it. This article will focus on the power of One Woman.

The late Asma Jahangir is a perfect example. In addition to being a Nobel Peace Prize nominee, she was a human rights lawyer and a passionate social activist. Asma and her sister opened the first all-female law firm in Pakistan, as well as co-founding the Human Rights Commission. Early in her career, she defended a blind adolescent girl who got pregnant as the result of a rape. The girl was charged with the crime of adultery and sentenced to be flogged. This was one of many controversial cases she took on in her lifetime. She received much criticism and even death threats. Asma’s courage inspired millions of women around the world, perhaps even Masih Alinejad, a journalist from Iran. Throughout her childhood, Masih often wondered why freedom was allotted to her older brothers, but not herself. Like most children, she wanted to ride her bike and swim, but was not allowed to do so. In high school, she joined a political group that produ-

BROJ #38, APRIL 2018.


173

PHOTO: PIXABAY.COM

ced a newsletter about democracy and equality. This noble venture resulted in her arrest. In the spring of 2014, Masih founded a grassroots movement called MY STEALTHY FREEDOM. The Facebook page allowed women to share photos of themselves without the compulsory hijab. At first, only a few women dared to post such “dangerous” images. Now, the MSF website contains an archive of thousands of photos and videos from female rebels worldwide. The majority of these women pose outdoors with the wind kissing their long locks. Despite being declared a “heretic” and an “apostate” by the Islamic State of Iran, Masih refuses to remain silent. She now lives in New York, and she is more powerful than ever before in her fight against religious patriarchal oppression. Others are following in her footsteps. Last month, 29 Iranian women were arrested for refusing to cover their hair in public. #WhiteWednesdays was created as a means for women to continue protesting by carrying white headscarves on a stick.

violence against women. For this reason, Devi founded the GULABI GANG—a team of female activists striving toward justice for oppressed and abused women. Sometimes referred to as “warrior women,” these ladies wear pink saris and carry big sticks. Rapists and violent men beware! What started as a grassroots movement in a small Indian village has now spread to several provinces, and the warriors number well over 400,000. The members are mainly women who have been victimized themselves and want to prevent others from suffering the same fate. Hopefully, someday, all women will have the freedom to revel in their power without interference. Until then, we can encourage and support one another via the Internet, petitions, and spreading awareness. All it takes is One Woman.

Speaking of sticks, the Indian activist Devi Pal first discovered the benefits of a wooden stick when she used one to beat her friend’s abusive husband. Uttar Pradesh in India has the highest rates of domestic, sexual and dowry- based E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


174

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


175

Refresh

your Å¡pajz

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


176

ISCELJUJUĆA MOĆ SUPE PIŠE: MILJA HINIĆ

“Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili ne ulazite u to.” Harijet von Horn I zaista jeste ljubav. Kada smo mali, majke nam daju ljubav i kroz hranu koju nam spremaju i koju jedemo. Kada imamo porodice, mi smo te koje dajemo kao naše majke, a tu ljubav prenosimo deci, koja nas gledaju kako mi to radimo, isto kao što smo i mi gledale naše majke kad smo bili deca. I tako se ljubav prenosi kroz generacije svesno ili nesvesno. Porodica, okupljanje oko stola za nedeljni ručak, nešto je što se dešava na svim meridijanima sveta. Ono što jeste na stolu na početku je uvek supa: da li se ona zove goveđa supa, miso supa, tajlandska supa, supa od luka, boršč… Supa govori sve jezike i daje najveću emociju, a to je da nas vraća u detinjstvo, u topao dom kod roditelja, gde smo uvek bili bezbedni. Čista ljubav i čista lepota života. Kada sam razmišljala o čemu da pišem, odlučila sam se za supu, jer ona ne samo da sa sobom nosi emociju, nego je i lek. I zaista to jeste: kad smo bolesni – supica je ono što je uvek rešenje za stomak, prehladu… Na našim prostorima, u poslednje vreme, vidljiva je pojava hašimoto sindroma kod žena i u jednom kuvaru naišla sam na recept za supu, koji kaže da je to ozbiljan lek i za tiroidnu žlezdu. Bazični recept za supu je uvek isti. Kada ga jednom savladate, može se koristiti kao osnova za supe i jela, a i kao brz, nutritivno bogat napitak. Klasičan način za pripremu ovog lekovitog jela, koje uvek treba imati u frižideru, posebno ako nemate puno vremena za pripremu hrane, vrlo je jednostavan i ne troši puno vremena oko pripreme. Ukupno je potrebno nekih 15 minuta za pripremu, a kuvanje u rerni, koje toplo preporučujem, traje oko 1,5 - 2 sata. Napomena: ja obično koristim domaću vegetu koju sama pravim, a koja nema u sebi nikakvih aditiva. Ako nemate vremena, kvalitetne vegete možete naći u radnjama organske hrane ili u DM. Recept: 1- 2 batak i karabatak, pileći ili ćureći, u zavisnosti koje meso vam je na raspolaganju grudi juneće ili još bolje ako imate šuplju kost veza zeleni - oljuštiti 3 litre vode vegeta po ukusu (za pravljenje sveže vegete mo-

žete pogledati recept na sledećem linku http:// okuvanjuimalimstvarima.blogspot.rs/2013/09/ domaca-vegeta.html?view=classic) Sve staviti u najveću šerpu koja može ići u rernu i kuvati na 200 C oko 1,5 – 2 h. Kada se skuva, proverite obavezno ukus da li vam je dovoljno slano i imaćete danima unapred pripremljene odlične obroke. Pre svega, supu procedite i stavite u teglu. Možete je i zamrznuti i čuvati do 6 meseci u zamrzivaču. Meso očistite od kostiju i možete ga koristiti na različite načine - u salati, samostalno, uz neko jelo.   Dodatak supi mogu biti i knedle, koje onda čine jelo. Recept za domaće knedle je sledeći i vrlo brzo se prave: 1 jaje prstohvat soli 3 pune kašike brašna (u slučaju osetljivosti na gluten, možete staviti bezglutensko brašno, samo povećajte količinu) Umutite jaje i dodajte so, umešajte brašno, dok ne dobijete gustu masu. Tečnost supe treba da ključa i malom kašikom stavljajte na vrh kašičice smesu za knedle. Kada počnu da izlaze na površinu, jelo je gotovo. U slučaju da nemate vremena da spremate supu koja se duže kuva, recept za supu pileću, koja se sprema za 10 minuta, možete pronaći na sledećem linku http://okuvanjuimalimstvarima. blogspot.rs/2012/09/supa-pileca-sa-ili-bezknedli.html?view=classic Prilikom pravljenja humusa, obično koristim meso iz supe. Za ovu paštetu potrebno je: tegla leblebija 4-5 supenih kašika taana ½ limuna 1 supena kašika maslinovog ulja 3 čena belog luka prstohvat soli i bibera Sve namirnice samleti blenderom i dodati meso po želji. U slučaju da volite korijander, možete ga dodati. Pašteta može stajati u frižideru nekoliko dana. Uživajte uz porodicu i prijatelje u divnim obrocima, koji vas vraćaju ljubavi i lepoti života.

BROJ #38, APRIL 2018.


177

PHOTO: PIXABAY.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


178

BROJ #38, APRIL 2018.


179

Refresh

your orman

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


180

ELEGANTNA HALJINA U BEŽ BOJI SA ZELENIM DETALJIMA 12.900,00 RSD AKSESOAR: NAOČARE MANGO, TORBICA TRUSSARDI 15.600,00 RSD

BEŽ HALJINA BEZ RUKAVA OD DVE VRSTE MATERIJALA 12.900,00 RSD BOLERO U PRLJAVO ROZE BOJI 3.700,00 RSD AKSESOAR: NAOČARE I TORBICA MANGO

BROJ #38, APRIL 2018.


181

NOVA PROLEĆNA KOLEKCIJA ZA MOĆNU ŽENU OD STILA

PASTELNE BOJE U MODNIM TRENDOVIMA PIŠE/FOTOGRAFIJE: ALEKSANDRA TOMIĆ STUDIO FASHION EBLAN STYLING: ELINA VUČIĆ MODELI: TEODORA GAŠEVIĆ

S dolaskom toplijih dana i početkom proleća, stižu nam i nove kombinacije, koje postaju modni imperativi sezone. Stari trendovi polako blede, ali u ovom slučaju pastelne, nežne i romantične nijanse, koje uvek daju zanimljiv i upečatljiv izgled, ostaju. Kako prethodne, tako i ove sezone, sigurno i odlučno treba birati pastelne tonove kao jedan od vodećih trendova, i to ne samo u modi, već i kad je npr. šminka u pitanju. Dominacija pastelnih boja sigurno nije bez razloga. Ove kombinacije uvek izgledaju sveže, elegantno i otmeno, pogotovo u proleće i leti, kada kreatori u najvećem broju slučajeva svoju inspiraciju traže u prirodi koja se tada budi. Još je Isak Njutn, davne 1668. godine, otkrio da se propuštanjem bele svetlosti kroz staklenu prizmu ona razlaže na spektar svih boja, tj. spektar boja koje čine dugu. U ovom krugu, boje se međusobno dopunjuju, a one koje stoje jedna nasuprot druge nazivaju se komplementarne. Njihovo osnovno svojstvo je da kada se izlože, ili upotrebe jedna pored druge, međusobno povećavaju intenzitet, E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


182

BEŽ BLUZA SA CVETNIM PRINTOM 3.700,00 RSD BEŽ PANTALONE OD VISKOZE SA UBAČENIM CRNIM DETALJEM 2.450,00 RSD AKSESOAR: NAOČARE I TORBICA MANGO

PASTELNO ROZE BLUZA SA DETALJEM ČIPKE U NARANDŽASTOJ BOJI 3.700,00 RSD PANTALONE U PASTELNO ROZE BOJI SA CRNOM MANŽETNOM 2.450,00 RSD AKSESOAR: NAOČARE I TORBICA MANGO

BROJ #38, APRIL 2018.


183

ostavljajući tako izuzetno harmoničan utisak na posmatrača. Čini se da nam, pored svedenog i efektnog izgleda, pomenute nežne nijanse roze, ljubičaste, plave, tirkizne i žute, daju mogućnost da se stilizujemo za svaku priliku. Ova umirujuća paleta odgovara svim pripadnicama lepšeg pola, s obzirom na to da podjednako pristaje kako plavušama i brinetama, tako i crnkama. Izborom bilo koje pastelne boje nećete pogrešiti, ukoliko se potrudite da ona uvek bude u skladu sa vašim senzibilitetom. Košulje i majice su prve probile led, a zatim su na red došle suknje i pantalone, dok su efektniji i krupniji komadi, poput kaputa ili jakni, sa strahom zaobilaženi, možda baš zbog mišljenja da je trend trenutni, pa se onda niko i nije odlučivao za skupe komade odeće u ovim bojama, jer modnim svetom često zavladaju kratkotrajni i skupi trendovi, koje teško možemo da uklopimo sa garderobom koju već posedujemo. Ovde smo, s druge strane, u situaciji da budemo svedoci da trend pastela neće tako lako otići sa modnih pista. Ove boje, po definiciji, sadrže dosta bele i, kao takve, uglavnom se slažu jedna sa drugom, ali bez obzira na to, kod njihovog kombinovanja se uvek preporučuje primena pomenutog pravila komplementarnosti. Bilo da se odlučite za haljinu, bluzu, cipele ili tašnu u nekoj od ovih nijansi, nećete pogrešiti. Ako želite da podignete utisak pastelne kombinacije, učinite to sa crnim detaljem tankih i suptilnih linija u vidu naočara za sunce, kaiša ili đona na cipelama. Takođe, akseosar u vidu

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


184

KRATAK BEŽ SAKO OD SVILE 3.700,00 RSD ŠIROKA SUKNJA U BABY ROZE BOJI 4.900,00 RSD AKSESOAR: TORBA TRUSSARDI 19.200,00 RSD

ROZE DVOSLOJNA SUKNJA SA CVETNIM DEZENOM 4.900,00 RSD ŠAL-MARAMA OD SATENA U BEŽ BOJI 3.700,00 RSD AKSESOAR: NAOČARE MANGO

BROJ #38, APRIL 2018.


185

cipela i torbi u istoj gami, ali čistih i jarkih boja, pravi je pogodak. Naš savet za najbolji način da se ovog leta nose pastelne nijanse je da ih jednostavno pomešate sa svim ostalim prolećnim trendovima. Kada nosite pastelnu odeću, možete odabrati ceo autfit u ovim nijansama, ili možete napraviti kombinaciju sa belom. Međutim, vrlo je važno da birate odeću od dobrih i kvalitetnih tkanina, klasičnih ili trendi krojeva, jer pogrešna pastelna odeća može izgledati poput pidžame. Nikada nemojte kombinovatii više od 4 boje, jer sa bojom “više”, vaša kombinacija neće izgledati harmonično, već preupadljivo. Pastelni odevni komadi izgledaju sjajno u kombinaciji sa teksasom, a jednobojne haljine su fenomenalne za svaku letnju priliku, od kancelarije do plaže. Dvodelni komadi sa krupnim printovima u ovim bojama predstavljaju neverovatan način da postignete "retro chic" izgled, koji je ove sezone veoma u trendu. Naša nova kolekcija za proleće/leto 2018. dostupna je u prodaji. Posetite nas u Tolstojevoj br. 3, Novi Sad, svakog radnog dana od 10-20 h i subotom od 10-18 h.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


186

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


187

Refresh

your HOROSKOP

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


188

PIŠE: JELENA SIMUNOVIĆ

OVAN

šte poznajete. Mašta joj nikad neće nedostajati. Ova dama Zodijaka sigurno će vas šarmirati, jer ima veseo, živahan karakter, može sa vama pričati na bilo koju temu, od politike, pa do sporta. Njene moći se kriju u zavodljivosti, šarmu, ženstvenosti, tako da vrlo lako  manipuliše muškarcima. Njena merkurovska pamet ima uvek nove sheme. Žena Blizanac vas može brže zaboraviti od bilo koje druge moćnice zodijaka, jer u njoj boravi ,,nekoliko” žena, to su njene prednosti.

Žena Ovan je jaka, tvrdoglava, otvorena, ona je borac i kad joj životne okolnosti donesu velike nedaće, žena Ovan će se boriti i izaći kao pobednik. Niko tako lako ne može u zodijaku živeti bez muškarca kao žena Ovan, ali ako vas je izabrala, mora se ponositi vama, vrlo je zahtevna, ali zato uvek daje više. Direktna, otvorena i veliki prijatelj. Za nju, ljubav znači deliti sve. Vedrog je duha i nije osvetoljubiva, može brzo da plane, ali se brzo i smiri. Čuda se dešavaju onima koji u RAK njih veruju, a žena Ovan to zna najbolje. Žena Rak je dama sa čijim emocijama se neBIK mojte igrati. Ona je vrlo osećajna, privržena deci Žena Bik ima urođeno poštenje, kao i veliko sa- i porodici. Račica nikako ne voli kritike, a narav mopouzdanje, mada se mogu često uočiti oblici joj se menja kao godišnja doba. Ona traži stalunutrašnje mračne prirode. Bik žena ima veza- ne dokaze ljubavi. Voli da se oseća zaštićenom, nost za majku. Vrlo je posesivna, ima smisao za ali ako treba, sama će se izboriti za sve što želi. humor, harmoniju i stil. Hedonista je, uživa u do- U ljubavi, ona čeka da vi načinite prvi korak, a  brom zalogaju i zato vas niko neće bolje doče- svoje najdublje emocije čuva za najbliže. Može kati i ugostiti od žene Bika u zodijaku. Ovu ženu misliti da joj ne dostaje fizičke lepote i jako je ćete retko kad čuti da se žali, mada je sklona i da uvredljiva. Račica nije toliko ljubomorna, koliko izigrava muškarca u telu žene, jer sve što uradi, je posesivna. Vrlo je brižna, a  ako nema dece, to ona najbolje radi i zna. Gostoljubiva, požrtvo- vrlo rado odgaja i brine se o životinjama. van  roditelj, moćna žena.

LAV

BLIZANCI

Žena Lav najverovatnije da će imati osobine Ženu Blizance odlikuje promenljivost, oštar je- vođe, diktirati stilove oblačenja, običaja i manizik  i sarkazam, i to mogu biti glavna oružja ove ra. Ova moćna dama ima toliko energije, ljupkodame. Ona može sadržati više ličnosti u sebi, sti, lepote i seksepila, i to za  najmanje tri žene. tako da vam često neće biti jasno da li je uop- Ako joj poklanjate nešto, zapamtite  da to mora biti skupo i lepo upakovano. Ona uvek treba da BROJ #38, APRIL 2018.


189

PHOTO: PIXABAY.COM

ima svoju karijeru. Stalno ima potrebu za laskanjima, ona na taj način pokriva svoj strah da nije dovoljno ženstvena. Često umeju da ,,pokvare” decu, kao i da im se dobrim delom mešaju u život. Lavica  je sposobna da bude angažovana na puno mesta, a da joj deca ne trpe. DEVICA

predrasude, nepravedne optužbe i slepa verovanja. Koža joj je vrlo osetljiva. ŠKORPIJA O ovoj moćnoj dami se govori sa strahopoštovanjem, za to sigurno da ima dosta razloga. Nadmena, samokritična, hladna, intuitivna. Ona će vas, pre svega, privući svojim pogledom, a dokrajčiti osmehom. Ume da bude  prava maca, ali samo vi verujte u to, dok vam ne pokaže osobine najžešće tigrice. Nema  puno sreće u ljubavi, iako važi za veliku zavodnicu. Ova Plutonica je strastvena, voli snažne muškarce, ali one koji neće ugušiti njenu samostalnost. Voli rizike i opasnosti, ima sklonosti ka mističnim stvarima i okultizmu. Može da bude sumnjičava bez razloga. Ova moćna dama će vam tačno reći sa kim da se družite. Novac joj daje moć, koja slabi kad ga nema. Emocije neće otkriti nikome, niti će za ozbiljno uzimati bilo čije mišljenje o njenim emocijama.

Ova moćna dama zodijaka je iznad svega perfekcionista, u svemu traži savršenstvo. Ako hoćete da je zavedete, pazite na svaki detalj, od načina udvaranja, do boje čarapa, i šta se sa čim uparuje, njoj ni jedan detalj neće moći da promakne. Surovo je praktična, ali ume da bude i romantična. Ume da kontroliše emocije, veliki je kritičar, istinu ceni iznad svega. Ako i za jedan znak u zodijaku možemo da kažemo da je pedantna, to je onda Devica. Ona je ,,dosadno” pedantna, često ume preterano da brine za decu i sve svoje bližnje, tako da im na tom polju može doneti neprijatnosti i opterećavati ih. Savet za Device je da ne detaljišu previše. STRELAC VAGA Ova moćna dama odavaće vam utisak čudne Žene Vage su po nekom nepisanom pravilu lepe, žene, ponekad zbunjenog pogleda. Ona će vam šarmantne i mile. Ispod te fasade, može se kriti govoriti istinu, ma koliko to bilo surovo. Sigurvrlo nervozna i neuravnotežena dama, sa čestim no u sebi ima dozu stalnog dokazivanja i to je pitanjem da li je nešto dobro uradila ili ne. Ipak, može stvarati problem, pogotovu ako je nešto sve Vage teže harmoniji. Ona stalno nešto ana- do tančina isplanirala, pa baš i ne ide kako je to lizira i ide u detalje, to ne bi trebala da radi, jer je predvidela. Njoj jednostavno morate znati kako upravo to vodi u nervozu, emotivnost, sklonost se obraćate. Zamolite je, jer ona voli da je zadepresiji. Žena Vaga teži pravoj istini. Ne voli štićena, ali ne i da joj se naređuje. Ona je optiE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


190

mista, neodoljivo šarmantna i u stalnim čudnim okruženjima, situacijama i okolnostima. Ume eksplozivno da reaguje, da bude pomalo netaktična, ali brzo se smiri i svojim šarmom i inteligencijom izgladi sve. JARAC Ova moćna dama težiće iznalaženju pravde u svemu. Biće joj važna porodica, ima čeličnu odlučnost da pronađe pravog čoveka, kojim će se ponositi i koji će biti dobar otac njenoj deci. Ako ne bude imala svoju porodicu, brinuće o svojim roditeljima i taj deo će joj biti vrlo važan. Ona često uživa u žrtvovanju zbog iskrene ljubavi prema svojoj porodici. Ima lepo vaspitanje i dostojanstveno držanje. Žena Jarac  može delovati smireno i emocijalno stabilna, a da to u stvari nije tako. Podložna je promenama raspoloženja. Teško prihvata bilo kakvu šalu, a pogotovo ako je to na njen račun. Tvrdoglavost joj je mana. VODOLIJA Ova moćna dama pripada svima, a ipak  nikome. Ona je beskrajno šarmantna, duhovita, vedra i krajnje prilagodljiva svim socijalnim sredinama. Uglavnom ima čudan način odevanja, izrazenu intuiciju i dalek pogled u budućnost. Ono što vam žena Vodolija kaže, ostvariće se, možda posle odlaganja i nevolja, ali će se ostvariti. Ovo je jedna od onih mističnih žena zodijaka. Kod žena Vodolija, ima dosta razvoda ili promašaja izbora bračnog druga. Ona ima stalnu potrebu da eksperimentiše. Talasna dužina Vodolije je jedinstvena i neobična. Njena karakteristika je da živi u budućnosti. RIBE Žena Riba je moćna, intuitivna, osećajna dama, koja će znati i pre no što joj nešto kažete. Ova Neptunovka  može se pohvaliti velikom ženstvenošću. Njen muškarac za kojim čezne mora biti, u pravoj reči, njen potpuni zaštitnik. Ona dugo zadržava mladalački izgled, mogla bi biti veliki metereopata. Ako nju imate za suparnicu, šanse su vam male, ona jednostavno ume da se ,,uvuče” pod kožu. Mada će često  u javnosti govoriti: Kome je potreban muž? Time prikriva svoje strahove, to jednostavno nije tačno, jer ovoj dami je potrebno da nekom pripada. Teško se poverava, ali je veliki drug i ume da poštuje prijatelje, iako je puno puta bila razočarana. Svesna je svojih moći i sa tim koketira.

BROJ #38, APRIL 2018.


191

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


192

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #38, APRIL 2018.


193

VERA VERUJ U SEBE, ČUDA, ŽELJE, SAN, PUT, IGRU, BAJKU, LET, TEBE, MENE, NAS, SUNCE, DALJINU, LEPOTU, SNAGU, VEČNOST, POGLED, SUSRET, IDEJU, LJUBAV, HEROJE, JUNAKE, SKICE, ENERGIJU, VIBRACIJU, SILINU, OKEAN, DAH, SREĆU, MELANHOLIJU, ZVEZDE, UNIVERZUM, BOGA, DUHA, OCA, SINA, FILM, OKOLNOST, DUŠU, UNIVERZALNOST, JEDINSVENOST, CILJ, OSEĆANJA, SEĆANJA, RAST, EVOLUCIJU, PLODNOST, PLAMEN, VATRU, MIR, SPOKOJ. VERUJ! VERUJ, JER TE LJUBAV, VERA, NADA NIKADA NEĆE NAPUSTITI. ANIMA MUNDI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


RYL E - M A G A Z I N E

PHOTO: ANIMA MUNDI

REFRESH YOUR LIFE

VIDIMO SE U MAJU

Profile for Refresh | Studio

RYL, 38  

APRIL, 2018.

RYL, 38  

APRIL, 2018.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded