a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

ISSN 2406-2030

OD LJUBAVI SVE RASTE


od 17. juna do 19. jula


Our experience is your profit

www.karlinport.cz


Our experience is your profit

www.karlinport.cz


8

BROJ #51, JUN 2019.


9

OD LJUBAVI SVE RASTE Znate kako: slovo po slovo, reč po reč, slika po sliku, autor za autorom, broj za brojem - i tako do 50. broja maja meseca 2019. godine živi svoj virtuelni život Refresh Your Life e-magazin. Živi ideja o lepšem, boljem, sjajnijem svetu, čija smo mi sastavna celina. Radeći na sebi, radimo indirektno i na drugima. To je bila nesvesna ideja koju sam pretočila onako vodolijski u online prostor kroz magazin koji se rodio 5. februara 2015. godine, upravo radeći na sebi i tražeći odgovore do kojih sam putem spoznaje dolazila. Refresh Your Life je više od jednog online magazina – on je lifestle & mindstyle magazin za urbanu ženu i muškarca, miks duhovnosti, ličnog razvoja, umetnosti, mode, lepote, kulture. Rekli bi jedan u moru sličnih. Ali nije. Kada sopstvenim silama kreirate koncept na različitim jezicima sveta na kojima se piše svako izdanje, kada svojom idejom pokrenete region i svet, onda shvatite da sami i hrabro stojite na vetrometini univerzuma, zahvalni ljudima koji vam veruju, a veruju jer su rezultat i vrednost pravi. Kako rastemo MI, tako raste i RYL. On je moja unutrašnja slika kroz saradnike sa kojima radim, sa kojima provodim vreme dogovarajući se oko sadržaja, fotografija, priča. Inspirišući ljude da matrice ne postoje, da mogu mnogo više da dobace od staze po kojoj su do sada koračali. I od svih vas ja primam ljubav i uzvraćam je, a ne bih je primala da je i ne dajem. Statistički podaci bi rekli: četiri i po godine, 50 brojeva, 960 autora, svaki mesec do 20.000 listanja, niša je uska i precizna. Jedan je cilj i motiv - strast prema čoveku, strast prema lepoti i putovanjima bili su glavna inspiracija za pokretanje e-magazina RYL/Refresh Your Life. RYL se prepoznaje po specifičnom rukopisu i vizuelnom identitetu, koji odiše minimalizmom, svedenošću i jasnoćom. Odličan dizajn, fotografije i sadržaj daju ovom časopisu svetski kvalitet.

Nukleus svih ovih 50 nijansi zlatne, crvene, bele, plave, sive čine: Boris Cupać, art direktor, Dijana Krtinić, lektor za srpski jezik, Marta Vojnić Purčar i Dejan Vicai za engelski jezik, Nikola Markov kurator web stranice www. ryl.rs. Mala subotička ekipa, kojoj je mala ne samo Subotica, nego čitav svet. Najveći broj naslovnih stranica ukrasila je svojim fenomenalnim fotografijama Maja Topčagić, fotograf iz Sarajeva. I tako ono na čemu vam je fokus raste, a moj jeste definitivno u pravcu RYL magazina, humanosti, lepote, snage, čistote, istine, detalja. „Ni ne slutiš koliko si zapravo srećan. Tek tako. Jer te ima. Jer imaš još jedno novo proleće” - Mika Antić. Sa 26. počela sam da učim italijanski jezik, sa 35. završila Pravni fakultet u Firenci, sa 41. kreirala e-magazin RYL i krenula na kurs fotografije, sa 43. napravila svoju prvu samostalnu izložbu, sa 45. odlučila da zaplešem tango. Sa 50. nisam sigurna šta ću i kako će izgledati moj napredak, ali sam srećna zbog ovog novog proleća i početničkih koraka u plesu. Nešto što je u vama samo treba da proklija u pravom trenutku! To je upravo ono umeće malih koraka... Možda je sve ovo Dar Sudbine, ali je i put kojim moram proći. Znam da od ljubavi sve raste i u nju se vraća. Ljubav kao i rad ne mogu ostati nezapaženi, ona se uvećava deljenjem. Ja je delim kroz reč, pogled, pokret, susret, misao kojom hodim. Kada pronađeš svoju misiju, kada te u toj misiji podrže i prepoznaju, onda ti jedino ostaje da kroz život ideš dalje ljubavlju i istinom.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

ANIMA MUNDI


10

REDAKCIJA NE ODGOVARA ZA SADRŽAJ OGLASA

RYL 051

RYL ČITAJTE I NA PORTALU NOVINARNICA

BROJ #51, JUN 2019.


11

IMPRESSUM E-MAGAZIN RYL ISSN 2406-2030

LIČNOSTI

IZDAVAČ Agencija Refresh, Subotica

Maja Živanović

DIREKTOR Boris Cupać

Miša Relić Tijana M. Đerković

GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA

Danijela Božić

Miomira Medaković-Topalović (Anima Mundi)

Marko Brun

LEKTORI

Maja Škaljac Stanošević

Dijana Krtinić, Marta Vojnić Purčar, Dejan Vicai (za

Filip Brusić-Renaud

tekstove na engleskom)

Zorica Akerman Tracy Chan

AUTOR KONCEPTA MAGAZINA

Ivan Marjanović

Anima Mundi

Zoran Anić Zoran Todorović

UREDNIŠTVO RYL MAGAZINA

Jovanka

Mia Miomira Medaković-Topalović, Milena Nikitović,

Michela Bernacca

Aleksandra Cimpl, Goran Stojičić, Jasna Lovrić ,

Katarina Kačunković

October Buttler

Goran Jović

SARADNICI U OVOM BROJU

PHOTO

Siniša Račić

Anima Mundi

Verica Đokić

pixabay.com

Gorjana Malešević

unsplash.com

Elizabeta M. Toplak Julijana Oremović

KONTAKT

Bojana Svalina

WEB: www.ryl.rs MAIL: rylmagazine@gmail.com

KOLUMNISTI Prof. dr Thomas Petschner Jasna Lovrić Milan Krajnc Christina Czettl

b

Refresh your life

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

v

RYL_MAGAZINE


12

BROJ #51, JUN 2019.


13

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


14

AUTORI U OVOM BROJU

BROJ #51, JUN 2019.


15

JOVANKA VIŠEKRUNA JANKOVIĆ

ZORAN ANIĆ

KATARINA KAČUNKOVIĆ

ZORAN TODOROVIĆ

MAJA ŽIVANOVIĆ

MARKO BRUN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


16

PHOTO: TOPČAGIĆ PHOTO: MAJA TOA HEFTIBA UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


17

REFRESH

YOUR HEALTH

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


18

KAD LJUBAV RASTE

PIÅ E: PROF. DR THOMAS PETSCHNER

BROJ #51, JUN 2019.


19

Kad ljubav raste, jasno vidimo retkost iskonske lepote tela i duše, nežnu kao svileni dodir vrha labudovog pera, mekanu i toplu kao pod korom svežeg hleba. Kad ljubav raste, vidimo svet u stanju milosti punom čežnje za predanošću, blagim dodirom ruke i reči, kao nadu za zasluženi poklon nikad dostupan za kupiti. Kad ljubav raste, i shvatimo da smo voljeni, prepuštamo se hrani od vazduha i sreće, prihvatamo vrtoglavicu novih talasa i menjamo mirne vode sigurnih luka za daleka pristaništa. Kad ljubav raste, čekamo, puni samopouzdanja, nepokolebljivi u povratak voljene osobe, pa to čekanje postaje najsladje stanje koje postoji i ispunjava srce. Kad ljubav raste, otkrivamo neočekivanu volju i snagu u starima, hladne zimske večeri kao osvežavajuću letnju oluju i veliku krošnju drveta kao zaštitnika nežnog cveća.

PHOTO: LORENZO MAZZOLENI UNSPLASH.COM

naizgled pametnoj osobi koja sve svoje snage usmeri na rad – umesto da te vredne talente pretopi u ljubavi. Kad ljubav raste, doživljavamo sopstvenu sposobnost voljenja uživajući slobodnije, iskusnije, nežnije i zrelije nego što to burna energija mladosti ikad može. A kada ljubav konačno odraste, osećamo i znamo da životna sreća ne zahteva objašnjenje psihologije ili nauke, već se uzda u svoju dobrotu, bez straha od nerazumevanja.

Kad ljubav raste, otvaramo prekrasnu slikovnicu knjige sećanja, budimo raskošno, čudotvorno blago iskustva i plivamo u moru divne euforije bogate prošlosti. Kad ljubav raste, podsmehujemo se svesnoj, obdarenoj i

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


20

PHOTO: PIXABAY.COM MAJA TOPČAGIĆ

BROJ #51, JUN 2019.


21

ONA, ŽENA ZMAJ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


22

SVE ŠTO MAŠTA I TALENAT ZAMISLE, RADOM OSTVARUJE PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: MARINA LOPIČIĆ, MILOVAN ĆIROVSKI.

JOVANKA VIŠEKRUNA JANKOVIĆ, PIJANISTKINJA IZ BEOGRADA, OSNIVAČ I UMETNIČKI DIREKTOR ARTLINKA I ARTLINK FESTIVALA, ČLAN BORDA EVROPSKE ASOCIJACIJE FESTIVALA, ŠKOLOVALA SE U BEOGRADU, GDE JE ZAVRŠILA DIPLOMSKE I MAGISTARSKE STUDIJE KLAVIRA NA FAKULTETU MUZIČKE UMETNOSTI. POSLEDIPLOMSKI PROGRAM ZAVRŠILA JE I NA MUZIČKOJ AKADAMIJI FERENC LIST U BUDIMPEŠTI, KOD PROFESORA LASLA BORONJIJA (LASZLO BARANAYAY). TOKOM STUDIJA, OSVAJALA JE NAGRADE NA NACIONALNIM I INTERNACIONALNIM PIJANISTIČKIM TAKMIČENJIMA, MEĐU KOJIMA I DRUGU NAGRADU NA TAKMIČENJU FRÉDÉRIC CHOPIN ZA MLADE MUZIČARE U RIMU. PIJANISTKINJA, IZVRŠNA I UMETNIČKA DIREKTORKA ARTLINKA I DOBITNICA ORDENA UMETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI U RANGU VITEZA MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE FRANCUSKE, OSVOJILA NAS JE SVOJOM MUZIKOM I ŠARMOM.

BROJ #51, JUN 2019.


23

KAKO JE NASTALA IDEJA ART LINK FESTIVALA?

PROGRAM ZA OVOGODIŠNJI FESTIVAL - DA LI SI ZADVOLJNA REAKCIJAMA?

ArtLink festival je prirodno izrastao iz ArtLink Letnje umetničke škole, koja je nastala 2005. godine kao multidisciplinarna umetnička škola za mlade umetnike iz različitih vidova umetnosti, koji su kroz te programe razvijali svoje talente i pripremali prezentacije  u radu sa mentorima i kroz interakciju sa publikom. Inače, inspiracija za taj multidisciplinarni umetnički koncept, koji ArtLink neguje od osnivanja, iako je prirodno muzika uvek u centru pažnje, nastala je prilikom mog boravka u čuvenom Banff centru za umetnost u Kanadi. Tamo sam imala priliku da budem Artist in residence godinu dana, i da steknem divna i nezaboravna profesionalna iskustva i kontakte sa umetnicima iz celog sveta. Mislim da je Srbiji i Balkanu potreban jedan Banff. Od tada je ArtLink realizovao na desetine umetničkih projekata, najviše iz oblasti muzike, ali i iz vizuelnih umetnosti i filma. Mislim da je prožimanje umetničkih disciplina i interakcija umetnika različitih profila danas nužna i vrlo poželjna, s obzirom na pravce razvoja umetničkog izražavanja i načina komunikacije sa publikom.

Program ovogodišnjeg i svakog prethodnog festivala, pre svega, stavlja u fokus mlade talente iz Srbije i sa Balkana, koji na festivalu imaju priliku da zajedno kreiraju zanimljive muzičke programe, u saradnji sa gostujućim umetnicima iz različitih evropskih zemalja. Ono što naš program čini atraktivnim jeste gostovanja mladih evropskih zvezda u usponu, kao što su, ove godine, italijanska violinistkinja rumunskog porekla Anna Tifu, zatim divni mladi pijanista iz Izraela Adik Nojhaus, potomak najčuvenije pijanističke porodice, portugalska pijanistička zvezda Vaško Dantaš, ali i majstori svog instrumenta poput prvog fagota Pariskog orkestra – Italijana Đorđa Mandolezia, koji će raditi sa mladim umetnicima. Imaćemo prvi put na programu portugalsku klavirsku muziku u izvođenju pijanistkinje Sofije Laurenso, kao i nastupe mladih ansambala – ArtLink Balkanskog seksteta i Tria, koje čine najperspektivniji mladi umetnici iz regiona. I ove godine, kroz saradnju sa našim partnerima

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


24

iz Višegradske grupe – čuvenom Betoven asocijacijom iz Poljske, Kapoš festom iz Mađarske i Kameratom Janaček, dobijamo njihove najbolje umetnike mlađe generacije, ali i mogućnost da pošaljemo mlade umetnike iz Srbije i regiona na njihove festivale, od kojih će prvi biti već ovog leta u Tirani u julu i u Mađarskoj u avgustu.

Orden koje dodeljuje Ministarstvo kulture Francuske ima posebno važno mesto, ne samo u mojoj profesionalnoj biografiji, nego i u mom srcu, kao inspiracija i podsetnik u trenucima koji nisu uvek posuti ružama, nego i trnjem, da je moja borba za umetničke vrednosti u koje verujem vredna truda.

Eto, to su reakcije koje meni znače. Pozivi da naši festivalski programi i naši ansambli gostuju van granica zemlje, da se grade partnerski odnosi i zajednički projekti sa evropskim festivalima. Naravno, kvalitet muzičara i radost muziciranja koja prati sve naše programe uvek izazovu i pozitivne reakcije publike na koncertima, čemu se i ove godine radujem.

Naravno da ovakvo priznanje koje je odraz prepoznate vrednosti čini da se osećate ponosnim, jer njime ste dobili potvrdu da ste uradili nešto dobro za širu zajednicu, da je vaš rad prenet sa ličnog na širi plan, što i zajednica treba da prepozna. U isto vreme, to je podsticaj za dalji rad, a podsticaj, posebno ovakav, mnogo znači.

ORDEN UMETNOSTI I KNJIŽEVOSTI U RANGU VITEZA URUČEN TI JE 20. SEPTEMBRA 2017. GODINE, NA SVEČANOJ CEREMONIJI U AMBASADI FRANCUSKE U BEOGRADU. ORDEN DODELJUJE FRANCUSKO MINISTARSTVO KULTURE “OSOBAMA KOJE SU SE ISTAKLE STVARALAŠTVOM NA POLJU UMETNOSTI ILI KNJIŽEVNOSTI I TIME DOPRINELI FRANCUSKOJ I SVETSKOJ UMETNIČKOJ I KULTURNOJ BAŠTINI”. KAKAV JE BIO OSEĆAJ? DA LI SI PONOSNA NA SEBE?

KAKO IZGLEDA ŽIVETI MUZIKU? Živeti muziku za mene znači živeti sa inspiracijom, a meni je teško da zamislim život bez inspiracije. Živeti muziku znači puno lepote, u samoći, ali i u deljenju muzike sa drugima. Muzika budi emocije, a život bez emocija je prazan. KAKO ZAPOČINJEŠ SVOJ DAN? Volim da dan započnem u tišini, sama sa svojim mislima i sa pogledom na svitanje. Volim da osetim energiju novog jutra, da pogledam u sunce, nebo ili drvo ispred mog prozora, da imam neko

BROJ #51, JUN 2019.


25

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


26

BROJ #51, JUN 2019.


27

vreme za sebe pre nego što počnem sa uobičajenim aktivnostima. KAKO IZGLEDA PUT USPEŠNE ŽENE NA BALKANU? Na Balkanu je svaki put trnovit i nikad dosadan, meni se čini. Za uspeh u poslu potrebna je vizija, doslednost, posvećenost, upornost, postojanost – sve ono što ne karakteriše Balkan. Burna istorija, ali i sadašnji trenutak na Balkanu nas stalno podsećaju na to da bez jasne vizije, doslednosti i discipline u njenom sprovođenju, nema napretka i uspeha. Balkan je iznedrio izuzetne pojedince u svim oblastima, ali na žalost ti pojedinci kroz istoriju nisu uspeli da utiču na to da svoju izuzetnost ugrade u izgradnju postojanog sistema vrednosti po kome je organizovano društvo. Biti uspešan znači praviti mnoge kompromise, posebno ovde, što nije uvek lako i moguće. Tako da je za mene uspeh na Balkanu, a i šire, uspeti dati mali doprinos ugrađivanju pravih vrednosti u društvu za čiji su boljitak i napredak kultura i obrazovanje najpotrebniji. KOGA BI MOGLA DA IZVOJIŠ OD PIJANISTA MLAĐE GENERACIJE?

Od pijanista mlađe generacije izdvajam goste ovogodišnjeg ArtLink festivala – Adi Nojhausa, Zoltana Fehervaria, Aleksandru Svigut, Vaška Dantaša, kao i našeg mladog pijanistu Pavla Krstića, dobitnika ArtLink nagrade za najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji. KAKO VIDIŠ SEBE ZA PET GODINA? Sebe i dalje vidim u muzici i muzičkim projektima, koji će se, nadam se, razgranati, umnožiti i postati još zanimljiviji. To je moj put kojim idem, a uz viziju, intuiciju, inspiraciju, sve što mašta i talenat zamisle, radom se ostvaruje. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „OD LJUBAVI SVE RASTE“. NA ŠTA STAVLJAŠ AKCENAT, ŠTA TI JE U FOKUSU LJUBAVI? Ljubav je najlepše osećanje, čija je lepota u bogatstvu i slojevitosti. To je čitav spektar duginih boja, od sreće, zadovoljstva, ispunjenosti, do tuge, bola, sete... Ljubav je nešto što je utkano u mnoge naše aktivnosti i sve što je sa ljubavlju bolje je, lepše, iskrenije. Ljubav je najveća inspiracija – odnosno, u ljubavi je inspiracija.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


28

FOTGRAFIJA: IGOR ÄŒOKO

BROJ #51, JUN 2019.


29

ON, OSTVAREN I USPEÅ AN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


30

GLASOM DO ZVEZDA BROJ #51, JUN 2019.


31

ZORAN TODOROVIĆ, JEDAN OD 10 VODEĆIH SVETSKIH TENORA. BEOGRAĐANIN, KOJI JE SVOJU KARIJERU ZAPOČEO DEBIJEM NA SCENI BEČKE OPERE U MADAM BATERFLAJ, DA BI TE 1994. GODINE NASTUPIO KAO PRINC LEOPOLD U NOVOJ PRODUKCIJI LA ŽUIV, UZ NILA ŠIKOFA I SUAL ISOKOVSKI. IAKO JE KARIJERU ZAPOČEO KAO LIRSKI TENOR, RASPON NJEGOVOG GLASA OMOGUĆAVA MU DA PEVA DRAMSKE ULOGE. NASTUPAO JE U NAJZNAČAJNIJIM TEATRIMA MEĐU KOJIMA SU: BAVARSKA DRŽAVNA OPERA, SEMPER OPERA U DREZDENU, NEMAČKA OPERA I DRŽAVNA OPERA U BERLINU, HOLANDSKA OPERA, TEATAR LA MONE U BRISELU, BEČKA DRŽAVNA OPERA, OPERA SAN FRANCISKA, OPERA LOS ANĐELESA, TEATAR KAPITOL U TULUZU, MARSEJSKA OPERA, KRALJEVSKA OPERA KOVENT GARDEN, KAO I NA FESTIVALU U BREGENCU I U NARODNOM POZORIŠTU U TOKIJU, POD PALICOM NAJZNAČAJNIJIH DIRIGENATA NAŠEG VREMENA. EDITA GRUBEROVA GA NAVODI KAO NAJDRAŽEG PARTNERA. ZORAN TODOROVIĆ OBELEŽIĆE 25 GODINA UMETNIČKOG RADA 28. SEPTEMBRA 2019. GODINE, NA SCENI MADLENIJANUM, U BEOGRADU.

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE ZORANA TODOROVIĆA

NASTUPALI STE U OKVIRU SARAJEVSKE VEČERI MUZIKE 2019. GODINE. DA LI STE ZADOVOLJNI REPERTOAROM I IZVEDBOM? KAKO JE REAGOVALA SARAJEVSKA PUBLIKA? Sarajevo je grad moje mladosti. Za taj period me vezuje toliko divnog sećanja da mi je dolazak u Sarajevo uvek velika radost. Nakon operskog gala koncerta, kojim smo pre nekih osam godina ponovo oživeli festival, ovaj put sam imao priliku da gostujem sa meni jako dragim programom „Un Viaggio“, u kome sarađujem sa tri vrhunska umetnika. Program je protkan pesmama iz Španije, Italije i Latinske Amerike, Francuske, i uz to nekoliko solo numera našeg svetskog bandoneoniste Aleksandra Nikolića, kao i sjajnog gitariste Zorana Anića. Bilo je divno veče, uz predivnu podršku sarajevske publike.

GDE I PRED ČIJOM PUBLIKOM VOLITE NAJVIŠE DA NASTUPATE? To je pitanje na koje se ne može konkretno odgovoriti, jer publika reaguje isključivo na emocije umetnika ili dela. Tako da je sigurno nezaboravno veče bilo kada sam pevao Lanselota u Susonovoj operi Kralj Artur na francuskom jeziku, za publiku pariske opere Bastille, ili Pollionea u San Francisku i Minhenu. Minhenska publika je imala prilike često da me viđa u divnim ulogama, tako da vam i to daje ekstra bonus kada izađete sami pred zavesu da uživate u svom aplauzu. NA KOM JEZIKU SE PEVAJU NAJLEPŠE OPERE? Volim da pevam na italijanskom i francuskom

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


32

Ljubav prema muzici me je dovela do ovoga što sam uvek sanjao da budem.

jeziku, ali ne mogu da odolim ni čarima Lohengrina na nemačkom jeziku. Uvek na kraju više odluči kvalitet muzike, nego sam jezik kad birate uloge koje želite uvrstiti u svoj repertoar. KAKO SE PRIPREMATE ZA NASTUP? KAKO PRIPREMATE I ČUVATE GLAS - TO JE JEDINI INSTRUMENT KOME SE STRUNE I TIPKE NE MOGU PROMENITI. U FOAJEU NARODNOG POZORIŠTA U SARAJEVU STE MI OTKRILI DA PRED NASTUP VOLITE DA PIJETE VODU SA LEDOM. LED NE ŠTETI GRLU? Pred velike nastupe, koji traže mnogo energije i još više koncentracije, pokušavam da provedem opušten i tih dan. U toku predstave, volim da pijem vodu sa ledom. Kod bilo kakve upale grla će vam doktor predložiti hladan sladoled pre nego topao čaj. Tu sam „tenorsku“ tajnu čuo od Pavarotijevog garderobera, koji je bio i moj u toku jedne produkcije Boema u Operi San Francisko. I poverovao sam ovom velikom tenoru, koji je znao i te kako da pazi na glas. GDE VAS VODE VAŠI USPESI I PORAZI U ŽIVOTU? Porazi su momenti koji vas razbude iz kolotečine i rutine u bilo kojoj profesiji. Na sreću sam ih imao retko, ali su mi uvek bili veliki izvori novih energija za dalje razvoje i dokazivanja u ovom prelepom, ali i vrlo kompleksnom poslu. Uspesi su vodili neminovno do novih avantura i ponuda u kojima se opet morate iznova dokazati i pokazati. Ali i jedno i drugo zatvaraju čarobni krug u kome se krećete sve do kraja vaše karijere. Primer je poseta

tadašnjeg intendanta Opere San Fransico, koja mi je samo u jednoj večeri u Berlinu donela trogodišnju jako lukrativnu saradnju sa ovom operom. Rečenica jednog velikog agenta da samo poslednja predstava ima značaja je i te kako mudra. jer želi reći da na svakoj morate dati sve od sebe ako želite ići dalje u karijeri. DA LI JE METROPOLITEN U NJUJORKU NEDOSANJANI SAN?  Ne baš toliko. Metropoliten je samo značajna operska kuća, koja se sigurno treba proći. Ali, ne po svaku cenu. Ja sam dva puta dobijao neadekvatne ponude koje nisam hteo da prihvatim. Mora ipak sve imati svoj cilj i meru. Ima puno značajnih operskih kuća u kojima sam imao sreće i privilegiju da nastupam da bih posle toliko godina divne karijere uopšte imao razloga nešto označiti nedosanjanim.  KO SU DANAS NAJVEĆE OPERSKE ZVEZDE? Na ovo pitanje mogu samo subjektivno da odgovorim, ali to ne znači da su moje druge kolege manje zvezde. Marketing je danas, kao u svim drugim oblastima, jako važan faktor u stvaranju zvezda. Među njima ima opravdanih, ali i neopravdanih. Imao sam prilike da sarađujem sa puno njih i uverim se u njihove kvalitete i profesionalnost. Gruberova, Jonas Kaufmann, Gregory Kunde, Violeta Urmana… da navedem samo neka imena. Svako u svom žanru opravdava, po mom mišljanju, titulu „zvezde“. 

BROJ #51, JUN 2019.


33

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


34

BROJ #51, JUN 2019.


35

SA KIM BISTE VOLELI DA NASTUPATE? Oni sa kojima sam sanjao da nastupam su kao u nekom snu već postali moji partneri. Da li Domingo, Armiliato, Viotti, Zubin Mehta kao partneri, da li kolege kao što su Gheorghiu, Urmana, Gruberova, June Anderson, Damrau, Herteros, Leo Nucci, Renato Bruson, Željko Lučić kao pevači. Lista je mnogo duža nego što nam ovaj prostor dozvoljava da ih sve navedemo.  DA LI I DANAS, NAKON TOLIKO SCENSKIH NASTUPA, MOŽDA IMATE TREMU KADA IZLAZITE NA SCENU? Naravno. Jedino što je trema pre bila pomešana sa strahom, a danas više umetnički naboj koji imate pred nastup u kome znate da i najmanja greška kvari umetnički doživljaj. Taj visoki nivo očekivanja operske publike od pevača vam u svakom slučaju donosi dozu treme pred nastup.  TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „OD LJUBAVI SVE RASTE“. GDE STE VI USMERILI SVOJU LJUBAV? Ljubav prema muzici me je dovela do ovoga što sam uvek sanjao da budem. Bez toliko ljubavi, ne bih bio spreman da toliko uložim i žrtvujem da dođem i do visokih ciljeva. Ljubav prema konjima i jahanju me je dovela do moje supruge sa kojom delim i tu pasiju već više od 27 godina. Radoznalost i ljubav prema životu me je dovela do divnih poznanstava i avantura. Bez ljubavi kao motora, nijedna krila se neće dovoljno moći razapeti za let u takve sfere sreće. 

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


36

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #51, JUN 2019.


37

REFRESH

YOUR BREAKFAST

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


38

MIRIS GALERIJA

PIÅ E/ FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

BROJ #51, JUN 2019.


39

VOLIM KADA OKUPIM SAGOVORNIKE NA DORUČKU U HOTELU RADISSON COLLECTION U BEOGRADU. GOSTE KOJI ĆE VAM OBOJITI OVO JUNSKO IZDANJE MAGAZINA VEŽE LJUBAV PREMA UMETNOSTI, PROFESIONALNO OPREDELJENJE I STRAST DA LIKOVNU SCENU UZDIGNU NA PIJEDESTAL U SRBIJI. PORED RADA, ZNANJA I OGROMNOG ENTUZIJAZMA U POSLU, MAJA ŽIVANOVIĆ, MARKO BRUN I MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ KAO GALERISTI DAJU VELIKI DOPRINOS U OVOJ UMETNIČKOJ OBLASTI.

izložbi, komunikacija sa medijima, edukacija mladih generacija na polju savremene umetnosti, rad na interaktivnom odnosu umetnik-umetničko delo-publika. GALERISTI, KUSTOSI, KOLEKCIONARI, KRITIČARI SU U STALNOJ POTRAZI ZA NOVIM UMETNICIMA. KO SU NOVE ZVEZDE SRPSKE LIKOVNE UMETNIČKE SCENE?

Maja Živanović: Retki su mladi stvaraoci koji od početka svog „izlagačkog života“ znaju kako i šta hoće da predstave publici. Po autentičnosti i snazi izraza, iako različitih pristupa slikarstvu, izdvoMaja Živanović, večiti apsolvent istorije umet- jila bih njih nekoliko, uz dužno poštovanje svih nosti, dugogodišnji novinar i urednik redakcije mladih umetnika koje nesebično podržavam. To kulture TV Studio B. Uz druženje sa umetnicima, su Vladimir Lalić, Kristina Pirković, Saša Montilspontano se javila potreba da imaju nekog ko jo, Tadija Janičić, Petar Mošić, Đorđe Milutinović, će pisati likovne kritike, otvarati izložbe i baviti Hana Mirkov, Marko Tubić, Milan Nenezić, Đerđi se PR-om. To su sve pronašli u njoj. Osnivač je Ačaji i Marko Karađinović. Od vajara, kojih ima agencije za odnose sa javnošću „Fantastičnih mnogo manje, pohvalila bih Jelenu Božović 6“. Potpuno je posvećena umetnicima, njihovim Đorđević i Boža Terzića. delima i promocijom. Marko Brun: Srbi u svom genomu nose mnoge Marko Brun, osnivač, vlasnik i programski di- talente, pa i talenat za umetnost. Imamo dosta rektor Galerije Štab iz Beograda i direktor umetnika za koje možemo reći da su zvezde, ali preduzeća za art konsalting Brun & Brun doo iz ih ne bih nabrajao. Oni to i sami znaju. Potrebno Beograda. U periodu od 2014. do danas, orga- je raspoznati koji su umetnici zaista vredni pažnnizovao je preko 200 samostalnih i kolektivnih je, a koji su samo zastupljeni u medijima više od izložbi domaćih i stranih autora. Osnivač, suos- drugih. Aktivnost na likovnoj sceni, česta izlagnivač, urednik i producent više kulturnih mani- anja i pojavljivanja u medijima nisu uvek potvrfestacija i festivala kao što su Balkanski Art Brut da kvaliteta, pogotovo ako nam ne donose nišsalon - BABS, Art Dragstor, Letnji salon Galerije ta novo. Često su izložbe same sebi cilj i samo Štab, Vinski Štab... Sarađuje sa mnogim kul- su seoba istih radova iz galerije u galeriju. Za turnim institucijama, fakultetima, domaćim i mene su istinske zvezde autori koji godinama stranim muzejima i umetničkim udruženjima. vrlo predano rade na svojoj umetnosti i podizanKao galerista i kolekcionar, ima direktnu sarad- ju kvaliteta produkcije i, bez obzira na teškoće i nju sa najznačajnijim domaćim i regionalnim trendove, ostaju verni svojim konceptima. Većiumetnicima i kompletan uvid u domaće i regio- na njih je već postigla uspeh i potvrdu domaće i nalne savremene, underground i artbrut umet- međunarodne stručne javnosti. ničke tokove i scene. Maja Škaljac Stanošević: Jednom godišnje ULUMaja Škaljac Stanošević, diplomirala na Višoj PUDS u svoje redove primi nekoliko desetina turističkoj školi u Novom Beogradu i na Filo- umetnika iz različitih oblasti primenjenog i likovzofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za nog stvaralaštva. Na izložbi gde svoje radove istoriju umetnosti. Od 2000. godine zaposlena prikazuju novoprimljeni članovi ULUPUDS-a, imaje u ULUPUDS-u (Udruženje likovnih umetnika mo priliku da se upoznamo sa delom njihovog primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Kao rada. Većinu tih umetnika čine mladi ljudi, koji kustos ULUPUDS-a i Galerije SINGIDUNUM radi su tek diplomirali na našim akademijama. U skoro dve decenije na promovisanju primenjene njihovim radovima se oseti neka nova energii likovne umetnosti domaćih autora - pisanje ja i svežina. Dešavalo se da na tom konkursu stručnih recencija za kataloge samostalnih i učestvuju i umetnici koji iza sebe imaju bogatu kolektivnih izložbi, uvodne reči na otvaranjima izlagačku aktivnost i čije ime je već godinama

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


40

poznato u umetničkim krugovima. Zvezde nove likovne scene mogu biti neki mladi autori, čiji se radovi po inventivnosti i hrabrosti izdvajaju od onoga što stvaraju starije kolege i umetnici koji su već duži vremenski period aktuelni u našoj umetničkoj sredini, a u nekom momentu su se posebno istakli svojim najnovijim ostvarenjima i tako postali “zvezde” na našem relativno malom umetničkom tržištu. Posebnost Galerije SINGIDUNUM je u tome što se trudimo da kod nas izlažu nove mlade nade, kojima dajemo šansu da se predstave publici, kao i doajeni naše umetničke scene, koji su slavu stekli i van granica naše zemlje. Trudimo se da imamo isti tretman prema svim generacijama, autorskim rukopisima i sferama interesovanja, a na tržištu je da stvara “zvezde”.

podrazumava i istraživački i praktičan deo. Marko Brun: U proteklih pet godina organizovao sam preko 200 izložbi i umetničkih događaja.

Maja Škaljac Stanošević: U Galeriji SINGIDUNUM tokom godine imamo prosečno 20-25 izložbi. Umetnički savet ULUPUDS-a i kustosi galerije vrše selekciju za godišnji umetnički program galerije na osnovu molbi koju dostavljaju umetnici na redovnom godišnjem konkursu i projekata po pozivu. S obzirom na to da ULUPUDS čini 9 sekcija (arhitektonska, fotografska, vajarska, keramička, tekstilna, slikarsko-grafička, dizajn, scenografija i kostimografija i istorija umetnosti), izlagački program je raznovrstan i bogat različitim kreativnim sadržajima. Raduje nas činjenica da neke kolektivne postavke imaju dugu tradiciju i da im se iz godine u godinu pridružuju novi Koliko prosečno izložbi imate tokom godine? umetnici koji odgovaraju na zadatu temu (“PlaMaja Živanović: Do dvadeset. Mislim da je to neta zemlja”, “Aksesoar”, “Eksperimentom do”, optimalan broj, s obzirom na to da sam tip re- “Crna kutija”, “Mali format”, “Kutija”, “3D ART”). nesansne ličnosti - pišem, otvaram, postavljam Poslednjih nekoliko godina u našoj galeriji sve izložbe, bavim se novinarskim i PR segmentom više izlažu umetnici iz regiona i inostranstva, što svakog projekta. Da bi se sve stiglo kako treba, naš program čini još bogatijim i interesantnijim mora da se odvoji vreme za svaku izložbu, što za publiku, kolege i stručnu javnost. Ponosni smo na redovnu publiku koja posećuje naše izložbe, koja zna da ceni i vrednuje postavke i koja nam daje povratne informacije o kvalitetu i sadržajnosti našeg programa. Gradske manifestacije poput Noći muzeja, Noći istraživača, Dana Beograda, Jevremova - ulica susreta, otvaraju nam mogućnost da osmislimo neke interesantne programe u cilju da nam se u interaktivnim sadržajima koje organizujemo pridruže neki novi ljudi koji do sada nisu upoznati sa radom galerije i blagom koje ona nudi. KOLIKO VREMENA BI TREBALE DA TRAJU POSTAVKE U GALERIJI? MISLIM DA SE SVE DEŠAVA NA SAMOM OTVARANJU IZLOŽBE I DA UKOLIKO ONA TRAJE MESEC DANA TO ISKLJUČIVO PREDSTAVLJA TROŠAK. GALERIJE SU NAM NAKON OTVARANJA UGLAVNOM POLU/PRAZNE. Maja Živanović: Mislim da to zavisi od starosne dobi. Mladim umetnicima je dovoljno i dve nedelje trajanja izložbe, ali stvaraoci koji imaju retrospektive, na likovnoj sceni su 25 ili 35 godina - oni moraju i treba da budu duže zastupljeni. Naravno da veliki efekat daje samo otvaranje, ali ako animirate publiku, stalno imate autorska vođenja, likovne radionice ili predstavljanje likovnih tehnika MAJA ŽIVANOVIĆ BROJ #51, JUN 2019.


41

uživo, imaćete i veliki odziv publike. Bitan faktor je i mesto gde je postavka, meni je nezamislivo da van „kruga dvojke“ u neku galeriju dođe veliki broj ljudi. Marko Brun: To je istina. Promenila su se vremena, a samim tim i način prezentacije umetnosti. Sve se ubrzalo. Mediji su nam dostupniji nego ranije. Većina stanovništva bukvalno živi na društvenim mrežama. Njihovim nastankom, širenjem i konstantnim povećanjem broja korisnika, svako od nas je dobio mogućnost pravljenja svog sopstvenog “malog” medija kao sredstva za promociju. Ne mogu da kažem da li je to dobro ili ne, ali tako je. Nekada su za promociju umetnika bile MAKO

Brun

imaju uglavnom samo komercijalne izložbe, koje su vrlo često sumnjivog kvaliteta i koje za cilj imaju isključivo prodaju ulaznica. U ovim slučajevima vidimo primer negativnog uticaja marketinga i medija. Naročito je štetno organizovanje takvih izložbi u gradskim galerijama i prostorima koje imaju status institucija, jer se stiče utisak institucionalne podrške, koja bi morala biti potvrda kvaliteta. Maja Škaljac Stanošević: Naše izložbe traju 7, 10 i 14 dana. Na samom otvaranju izložbe se okupi veliki broj ljudi, rodbine, prijatelja, kolega. Te večeri se uglavnom najave i mediji kako bi na samom otvaranju uzeli izjavu od autora i obavestili svoje gledaoce i slušaoce o postavci. Izložba počinje da “živi” tek sutradan kada galeriju krenu da pohode poštovaoci umetnosti, redovna beogradska publika, posetioci privučeni obaveštenjem o izložbi koje se nalazi u izlogu galerije, đaci stručnih umetničkih škola i akademija, koji redovno obilaze zanimljive postavke sa profesorima. Neretko, na našu sugestiju, umetnici tokom trajanja svoje izložbe borave u galerije i tada imaju prilike da dobiju povratnu informaciju od posetilaca. To su vrlo dragocena iskustva. Ponekad nam se čini da je i 10 dana malo, jer je teško ispratiti sva umetnička i kulturna dešavanja, kojih u Beogradu ima zaista puno. Da li u Srbiji postoji kontinuitet galerijskog posla? Nekako nam je sve ad hok. Maja Živanović: Naravno da postoji. Stalno su aktelni konkursi za galerije, koje su još pod okriljem države, a bitan činalac su i male, privatne galerije, koje su preuzele inicijativu, barem kad je reč o mladim umetnicima ili privatnim kolekcijama, koje su nedostupne javnosti.

Marko Brun: U Srbiji generalno, u svim sferama, ne postoji kontinuitet. Suviše često su nam se menjali društveni sistemi i okolnosti u kojima kao narod živimo. Postoji samo nekoliko privatnih potrebne godine, a danas istu stvar možemo da galerija koje rade duže od 10 godina, a samo neke uradimo za nekoliko dana ili nedelja. Naravno, od njih su se uopšte dotakle savremene umetkvalitet je najvažniji, bez kvaliteta nema nikakve nosti. Mislim da se u ovom trenutku nalazimo priče, barem za ljude koji žele da se ozbiljno bave na početku postavljanja temelja za budućnost. svojim poslom. Neke galerije i organizacije će preživeti tržište, a neke ne. Mi smo pioniri, za mene lično je upravo Nažalost, posećenost izložbi posle otvaranja je u tome draž. veoma mala. Ljudi primaju informacije o izložbi iz medija i imaju osećaj da su na taj način zadovol- Maja Škaljac Stanošević: Sledeće godine Galerijili svoju potrebu za kulturom. Veliku posećenost ja SINGIDUNUM će proslaviti 40. rođendan. To-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


42

kom ove četiri decenije, prolazili smo kroz različite faze, trudili se da opstanemo radeći na kvalitetnom sadržaju uprkos novim pravilima “igre” na tržištu, koje je promovisao neke druge vrednosti. Osamdesete su bile godine kada smo se formirali i pozicionirali kao jedinstvena galerija, koja akcenat stavlja na primenjenu umetnost. Devedesete su donele neke nove okolnosti i   drugačiju  energiju i bile su najteže za opstanak. Tranziciono doba nas je naučilo da razmišljamo u pravcu “više koloseka”. Poslednjih nekoliko godina se trudimo da nađemo  balans između našeg poslovanja i pozitivnih iskustava sličnih institucija iz regiona i inostranstva. Nije lako! Vremena su  zaista teška, ali se nadamo da ćemo uz dosta pozitivne energije i entuzijazma uspeti da održimo kontinuitet kvalitetnog galerijskog poslovanja.

Davanjem novca za njihove većinom jalove projekte, podržava se negativna selekcija i direktno se nanosi šteta “zdravom tkivu”. Daje im se novac dovoljan za preživljavanje, ali ne i za život, i na taj način se stvara privid koji urušava, odnosno koči uspostavljanje pravog sistema. Zadatak države je uspostavljanje pravila igre.

Trebalo bi da se ukine trošenje našeg zajedničkog novca na organizacije koje vrše direktnu subverziju naše umetničke scene. Zatim, potrebno je postaviti sposobne upravnike državnih institucija i muzeja, koji bi uz pomoć struke, ali i ozbiljnog menadžmenta, koji može biti i van struke, napravili dugoročnu strategiju koja se ne bi menjala od garniture do garniture. Vlada mora da postavi konkretne rokove i zadatke ljudima koji su na rukovodećim pozicijama. Potreban je softver. Muzeji bi morali da počnu da se bave svoKOLIKO DRŽAVA ZAISTA POMAŽE jim poslom, što podrazumeva i praćenje lokalnih GALERISTIMA U NEGOVANJU I PROMOVISANJU UMETNOSTI? DA LI STAJE savremenih umetničkih tokova i dešavanja na tržištu. Na taj način, postavili bi standard, koji bi IZA VAŠIH PROJEKATA? bio reper za sve aktere umetničke scene u Srbiji. Maja Živanović: Dosad sam samo za jedan pro- Takođe, potrebno je povratiti primat na regionaljekat imala podršku i države i grada. Uglavnom noj sceni, jer hteli mi to ili ne, mi jesmo centar i se to svodi na privatnu inicijativu ili na društveno šteta je to ne iskoristiti. Mislim da naše vladaodgovorne kompanije, koje imaju sluha i novca juće strukture ne shvataju kolika je moć kulture, da ulažu. ne samo u smislu zarade kroz kreativne industrije i turizam, već i politička. Mislim da bi država morala mnogo ozbiljnije da radi i na predstavljanju savremenih stvaralaca Lično, mnogo više volim saradnju sa privatnim van granica ove zemlje, da to ne budu samo mu- preduzećima i kompanijama, gde su i moji i njizejske razmene, već i samostalne izložbe umet- hovi interesi jasno iskazani, vidljivi i definisani. nika koji to zaista zaslužuju. Zna se ko, šta i zašto radi i tu nema nikakve zabune. Marko Brun: Država kroz konkurse koje sprovodi izdvaja novčana sredstva za galerije i organizaci- Maja Škaljac Stanošević: Nekada smo na svakom je koje se bave kulturom. Tu postoji dosta proble- konkursu koji raspiše Ministarstvo kulture i Sekma. Novac vrlo često odlazi na pogrešna mesta retarijat za kulturu Beograda dobijali sredstva za i u pogrešne ruke. Nema ni reči o nezavisnosti rad galerije i svaki umetnik je za samostalnu izloscene dok je stanje takvo. Mislim da ne postoje žbu dobijao sredstva kako bi što uspešnije realjasni kriterijumi i jasne odrednice šta je korisno izovao svoj projekat. To nisu bila fiksna sredstva, za našu državu i društvo, a šta ne. Ne želim da morali smo da priložimo obimnu dokumentaciju i govorim o politici, interesnim grupama, zlim na- godišnje izveštaje sa pratećim materijalom kako merama i korupciji. Finansiraju se razne gluposti, bismo opravdali dobijeni novčani iznos. Kona naše pare nestaju, ili još gore od toga, koriste cept izlagačke aktivnosti naših galerija (Galerija se protiv naših interesa. SINGIDUNUM i Mala galerija ULUPUDS) je da se na svakih desetak dana smenjuju samostalne i Po meni, mešanje države u sektor koji je u privat- kolektivne izložbe koje promovišu savremene nom vlasništvu i upravljanju i koji bi trebalo da je tendencije u primenjenoj i likovnoj umetnossamoodrživ je pogrešan. Sve galerije i udruženja ti u Srbiji. Sve češće, učešće u našem izlačkoj koja nemaju kapacitet da se samostalno održe sezoni uzimajui autori i profesionalna umetnička na sceni, tj. tržištu trebalo bi pustiti da se ugase. udruženja iz regiona i inostranstva. Ta razmena

BROJ #51, JUN 2019.


43

Marko Brun: Sve zavisi od vizije kolekcionara. Neki ljudi krenu u kupovinu slika da bi popunili zidove, a razviju ozbiljnu ljubav prema umetnosti. Daljim radom na sebi grade lični ukus i počinju ozbiljno da oblikuju svoje kolekcije. To su divne stvari koje su nam u istoriji donele mnoge značajne kolekcije, ništa manje značajne od muzejskih kolekcija. Kolekcionari koji prate tržište i sakupljaju umetnost iz vremena u kome žive su, osim hroničara, i mecene. Na taj način, održava se krhko tržište i pomaže se umetnicima da žive od svog rada. To je višestruka korist za sve. Sakupljanjem savremene umetnosti kolekcionar pored svega dobija i igru koja je isto tako jako važna. Sam momenat pronalaženja, otkrivanja, a kasnije i potvrde, osim “hrane za ego”, jeste i veliko uzbuđenje. U ovaj posao sam ušao kao kolekcionar. Poznajem ih dosta, a neki su i moji prijatelji. Imamo svoje priče, lepo se družimo i sarađujemo. Škaljac Stanošević MAJA

Interesovanje za radove “živih” umetnika je usko povezano i sa kontinuitetom o kome sam govorio. Mi nemamo galerije koje postoje 100 ili 200 godina, stabilne i jake, koje svojim kupcima mogu garantovati cenu za umetnička dela savremenika, koja su kupili ili bi želeli da ih kupe. Takođe, ti umetnici još uvek nemaju potvrdu muzeja, jer su muzeji okupirani renoviranjima i političko-klanovskim borbama. Iz tog razloga se možda veći broj kolekcionara opredeljuje za “mrtve” autore, koji imaju potvrđenu tržišnu vrednost.

iskustava, ideja i kreativnosti ima neprocenjivu vrednost. Projektno finansiranje programa je unelo niz novina u načinu konkurisanja. Iza naših projekata država nekada stane, a nekada ne. Kada ne dobijemo sredstva, prilično nam je teško da realizujemo program u tekućoj godini. Trudimo se da taj nedostatak sredstava ne utiče bitno na programe koje smo planirali da realizu- Treba čitati svoje vreme i naći odgovore u njemu. Mi smo generacija koja ima odgovornost da oblijemo tokom te izlagačke sezone. kuje svoje vreme, uspostavi pravila i izgradi poverenje. DA LI DANAŠNJI KOLEKCIONARI ULAŽU VIŠE U „MRTVE“ ILI ŽIVE UMETNIKE? Maja Škaljac Stanošević: Koliko smo upoznati, KAKVA JE SARADNJA SA NJIMA? kolekcionari više ulažu u “mrtve” umetnike, jer Maja Živanović: Ružno zvuči „mrtva usta hleb ne se prodajom njihovih dela dolazi do većih iznojedu“, ali to je tužna istina kad govorimo o tržištu sa. U poslednje vreme se susrećemo sa kolekslika danas. Nažalost, uglavnom je tako. “Stariji“ cionarima koji se okreću i mladim umetnicima, kolekcionari mahom traže umetnike čija se cena čije vreme tek dolazi i čiji će radovi na tržištu biti ne menja, jer su je sami i izgradili. Savremeni st- na ceni narednih decenija. Saradnja sa kolekvaraoci imaju svoje repere koliko nešto vredi, a cionarima se svodi na upoznavanje sa opusima to je često promenljivo. Srećom po nas, još pos- umetnika, članova ULUPUDS -a i ULUS-a, čija su toji određen broj entuzijasta koji ulažu u savre- dela izložena u Galeriji SINGIDUNUM. Sve češće meno stvaralaštvo, nebitno koliko umetnici imali se susrećemo sa kolekcionarima iz inostranstva čiji se predmet interesovanja vezuje za tačno godina. određene motive (pejsaž, mrtva priroda, aktovi, Važno je da im se plasira najbolje od savremefiguracija, apstrakcija) ili specifične predmete, nog stvaralaštva. sitnu plastiku, keramoskulpture. Razmenjujemo

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


44

iskustva sa kolekcionarima, spajamo ih sa umetnicima sa kojima žele saradnju i trudimo se da, što je više moguće, “malim” kolekcionarima izađemo u susret sa našom ponudom. Verujem da je tržišna borba žestoka, imamo puno galerija, umetnika, a konzumenata ili pravih poznavalaca umetnosti nema toliko. Ko danas kupuje slike?

u koju ulažu svoj novac. Sa kupcima koji kupuju ručno slikani tekstil, sitnu plastiku, unikatan nakit, suvenire, utilitarnu keramiku je druga situacija. Slično se prema ovim umetninama odnosi naša redovna publika i gosti iz dijaspore i inostranstva. Veoma se radujemo kada naši stariji sugrađani formiraju ukus svojih naslednika, dovodeći svoju decu i unuke u galeriju, kako bi ih upoznali sa pravim vrednostima. Dobar glas o eksponatima naših kreativnih umetnika se širi daleko i sve više nas posećuju prijatelji, saradnici i rodbina naših kupaca iz regiona i inostranstva, koji po preporuci dolaze u galeriju po svoje «parče» umetnosti.

Maja Živanović: Savremenu umetnost kupuju, neguju i čuvaju neki novi kolekcionari, koji daju šansu i mladom i etabliranom umetniku. Različitih su vokacija - od doktora, IT sektora, profesora fakulteta, do nekih skromnih ljudi koji ne daju veliki novac, ali istinski uživaju u tome Kakva vam je saradnja sa medijima? Nije lako što unose u kuću. Sa slikama se budi, diše, živi i promovisati jednu izložbu. uživa. I to je prava vrednost slikarstva. Maja Živanović: Uglavnom dobra, a najvažniju Marko Brun: Moje mišljenje je da još uvek nema ulogu imaju internet sajtovi. Televizije sve manje dovoljno galerija i da prava tržišna borba još uvek značaja pridaju predstavljanju umetnika. To su nije počela. Onog trenutka kada država prestane kratke forme, jer se sve ubrzalo. Prateći likovnu da daje novac pojedinim galerijama i udružen- umetnost kroz televizijske emisije, u protekle 24 jima, znaćemo kako zaista stojimo. Davanjem godine, primetila sam da su se novinari ulenjili. novca privatnim galerijama, ali i nevladinim or- Sve im je servirano, retko ko ima svoj sud o umganizacijama, stvara se lažna slika i omoguća- etniku, sve je postalo „kopi-pejst“. To me užasava se opstanak mnogim neproduktivnim, čak i va, jer dok sam radila na televiziji Studio B, uvek štetnim “činiocima” scene. Danas slike kupuju sam se trudila da dam svoj osvrt o izložbi, koliko istinski ljubitelji umetnosti koji nekako uspeju da god on bio subjektivan i ličan, ili da učinim reporodvoje neki dinar za to, ali i ljudi kojima je novi tažu iz ateljea nekog umetnika dostupnom, rastatus doneo i tu potrebu. Lično podržavam i zumljivom svakom čoveku. Tako pišem i danas. poklanjam posebnu pažnju tom delu kupaca, jer Moje likovne kritike su odraz onoga što me je se među njima vrlo često nalaze ljudi koji u sebi novinarstvo naučilo - ogoliti, a ne nipodaštavati, nose sklonost, ali se nisu nikada ranije susretali učiniti da umetnost bude dostupna svakom. sa umetnošću na taj način. Često se kod njih rodi prava ljubav, koja ih uvuče dublje u umetnost i Marko Brun: Nije ni preterano teško, ne treba oko kolekcionarstvo. Trudim se da svima objasnim toga praviti famu. Potrebna je samo sve raditi na prednosti i lepotu ulaganja u umetnost i da pre- vreme i razumeti novinarski način funkcionisannesem bar deo žara koji imam. ja i rasporeda posla. Imam dosta dobru saradnju sa medijima. Mogu reći da su uglavnom doMaja Škaljac Stanošević: Iz godine u godinu se bronamerni i da kada god je to moguće žele da menjalo tržište, otvarane su i zatvarane mnoge podrže umetnost. galerije, stasavale su nove generacije umetnika, dok su velika imena naše umetničke scene Maja Škaljac Stanošević: U moru kulturnih sazasluženo opstajala na vrhu. Razlika između držaja koje mediji moraju da isprate, zaista je pravih poznavalaca umetnosti i konzumenata teško promovisati izložbu, umetničku radionicu je velika i vrlo često se svodi na određeni iznos ili predavanje umetnika. O našim postavkamo i koji se izdvaja za kupovinu. Pravi poznavaoci su sadržajima redovno obaveštavamo sve medispremni da izdvoje velika materijalna sredstva jske kuće i portale koj prate umetnička dešaza određeni komad, dok konzumenti i ljubitel- vanja u Beogradu. Generalno smo zadovoljni ji umetnosti imaju manji budžet za umetnička saradnjom sa medijima i smatramo da su naši dela. Te razlike se najviše vide u prodajnom delu programi adekvatno predstavljeni u medijima. Galerije SINGIDUNUM. Vrednu sliku i skulptu- Primetno da je sve manje TV emisija koji se iskru znalci izuzetno cene i sigurni su u vrednost ljučivo bave programima iz kulture sa akcentom

BROJ #51, JUN 2019.


45

na primenjenu i likovnu umetnost. Radio emisije su i dalje odličan izvor informisanja., internet portali i blogovi su poslednjih godina pronašli svoje mesto, a njihovi administratori i urednici se trude da informišu publiku o društvenim dešavanjima  putem kratkih informacija, a neretko i obimnim najavama i izveštajima sa određenih umetničkih događaja. Trudimo se da iskoristimo moć “sedme sile” i dopremo do naše redovne publike i do nekih novih konzumenata koji će se “zaljubiti “ u našu galeriju. Sa većinom novinara gajimo prijateljske i korektne, prijatne i profesionalne odnose, oslanjamo se jedni na druge i trudimo se da ne izneverimo njihove poverenje. Tema junskog izdanja RYL magazina nosi naziv „Od ljubavi sve raste“. Ono što nam je u fokusu i sa puno ljubavi radimo, to mora da procveta. Koju postavku pripremate i na šta ste ponosni? Maja Živanović: Izuzetno sam ponosna na izložbu „Fantastičnih 6“, koju je septembra 2017. godine, za 18 dana, videlo čak 6.000 Beograđana. Samo na otvaranju, u „Kući Legata“, bilo je 2.000 posetilaca za nepuna tri sata. To je uspeh koji će retko ko da samostalno ostvari. Nije lako objediniti opuse šestorice vrsnih umetnika - Milana Tucovića, Sergeja Aparina, Željka Đurovića, Zorana Velimanovića, Vladimira Dunjića i Željka Tonšića - u jednu likovnu priču, naći balans i animirati publiku. To se može samo s velikom ljubavlju i energijom koju prenosim dok radim.

Kada ovaj intervju bude bio obavljen, u toku će biti fantastična izložba Mileta Šaule “Čudesna mesta”, u BW Experience (Galeriji Progres), koju je Galerija ŠTAB organizovala zajedno sa KVART BW. Maja Škaljac Stanošević: Kustosi galerije, kolege iz umetničkog saveta, saradnici i umetnici koji izlažu u Galeriji SINGIDUNUM zaista rade sa puno ljubavi svoj posao. Trudimo se da budemo otvoreni i spremni pred novim izazovima koje pred nas stavlja tržište, da edukujemo i redovno obaveštavamo publiku o našim programima, da negujemo podjednako tradicionalne vrednosti i savremeni pristup modernoj umetnosti. Sa takvim entuzijazmom, pozitivnom energijom i hrabrošću ulazimo u novo poglavlje kojom galerija završava prvih četiri decenije postojanja i uspešnog delovanja i ulazimo u novi “krug”. Sledeće godine obeležićemo značajan jubilej 40. godina od osnivanja galerije - velikom izložbom kojom ćemo pokušati da predstavimo što više umetnika koji su prošli kroz galeriju i njihove radove koji su bili izlagani kod nas.  

Naš godišnji program nema letnju pauzu, pripremamo mnogo interesantnih i interaktivnih postavki tokom leta i jeseni. Krajem juna, mlada umetnica Milica Marinković će se beogradskoj publici predstaviti odličnom izložbom unikatnih odevnih predmeta od recikliranih materijala i metalnih čepova. Njenom izložbom i modnom revijom, na kojoj će manekenke prošetati njene Nastavljam istim putem, moja interesovanja su fantastične haljine Knez Mihailovom ulicom, figuracija i fantastika, koje su često skrajnute u obeležićemo 39. rođendan Galerije SINGIDUvremenu „proširenih medija“. Moje je da takve NUM. likovne pravce unapredim - medijski prvenstveno, da nađem adekvatne galerijske prostore da se sve to plasira na profesionalan način, ali i da se oseti da sve može da procveta ako je istinska emocija preneta u ono što radim. Marko Brun: Slažem se sa tobom. Ono što od ljubavi nastane, od ljubavi živi i raste. Svi mi koji radimo posao koji volimo, znamo da nam energija za ostvarivanje snova dolazi iz “univerzalnog polja ljubavi”. Ono nam daje snagu, slobodu i hrabrost da zakoračimo u neizvesno i ostvarimo zamišljeno. Deluje jednostavno, ali nije baš tako. Čovek u današnjem vremenu često zaboravlja na suštinu. Uvek kada se to desi potrebno je podsećanje i vraćanje “na pravi kolosek”, kako ne bismo izgubili tu dragocenu vezu i zaboravili pravu svrhu našeg postojanja i života.

OLD MILL BELGRADE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


46

PHOTO: ANIMA MUNDI PHOTO: TYLER NIX UNSPLASH.COM BROJ #51, JUN 2019.


47

REFRESH

YOUR HEART

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


48

OD LJUBAVI SVE RASTE ili 5 TAJNI DOBRE VEZE

PIÅ E: CHRISTINA CZETTL

BROJ #51, JUN 2019.


49

„Kako ste vas dvoje lep par!“ ili „Vas dvoje ste preslatki!“ ili „Vas dvoje ste mi ulepšali veče!“ – to su rečenice koje moj muž i ja često čujemo kad se negde zajedno pojavljujemo. Do sada nikad nisam razmišljala o tome zašto je to tako, zašto dobijemo komplimente. Ali kad sam dobila temu za junsko izdanje, odmah sam znala da ću da pišem o mojoj vezi i da možda preko ovog teksta nađem neke odgovore koji su unutar mene, ne znajući da su u stvari tu. Uglavnom, sve je počelo na jednom balu, na koji sam otišla sama, bez mog tadašnjeg dečka. On tad nije hteo da ide sa mnom. Eto, dečko, zbog te greške sam ja našla čoveka svog života i zbog toga sam mu jako zahvalna što je tada odlučio da me pusti samu na bal. To veče sam izašla sa ekipom sa fakulteta i tek pri kraju sam videla kako taj drugi dečko pleše sa mojom drugaricom. Baš sam se tada pitala ko od njih dvoje ne ume da pleše – on ili ona. Htela sam da saznam i zbog toga sam otišla da ih prekinem i da ga pitam da li hoće da pleše sa mnom. Inače, nije baš po pravilima da prekineš par koji pleše. No, ja sam to ura-

znala sam da on zna da pleše. Bila sam oduševljena, ostala sam bez daha. Mi smo se osetili i disali kao jedno biće. On je tražio da ga naučim kako se plešu drugi lagani ritmovi, sem valcera. Neću nikad zaboraviti kako sam mu rekla: “Samo oseti moje poteze.“ On se opustio i osetio kako treba da igra. Dobro, čovek svira bubnjeve i mislim da mu je tad njegov osećaj za ritam pomogao. Ali nema veze, činjenica je da se opustio i prepustio. Taj momenat neću nikad zaboraviti. Da skratim priču: posle nekog vremena sam odlučila da uplovim u nove vode sa njim. Uradila sam banalnu stvar, koja možda zvuči čudno, ali sam pripremila tabelu na kojoj su dve kolone (plus i minus) bile predviđene za mog tadašnjeg dečka i dve kolone (plus i minus) za mog sadašnjeg muža. Mislim da je logično - ko je imao više pluseva… Tri godine kasnije sam zbog njega i naše ljubavi došla u Srbiju da živim i da radim. Tamo smo se i venčali posle četiri godine veze. Ove godine obeležavamo 15 godina kako smo zajedno i 10,5 godina u braku. I mogu da kažem da nisam ni jedan dan bila toliko razočarana da sam

dila. Ni dan-danas ne znam kako sam mogla to veče da ga pitam za ples – znala sam tog dečka sa studija, ali nikad nismo puno pričali,

razmišljala o tome da prekinem ovu vezu. Ni jedan dan nisam razmišljala o tome da li ima boljih muškaraca na ovom svetu. Zašto? Pro-

sem „dobar dan“ i „kako si“. Kad me je ON uzeo u svoje ruke da napravimo prve korake valcera,

sto ih nema. Moj „muž puž“, kako ga zovem na srpskom, rođen je za mene, kao što sam ja ro-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


50

PHOTO: ZLATKO DJORDJEVIĆ

đena za njega. Posle 15 godina, još uvek osećam leptiriće u stomaku kad se on sredi i ode na posao ili kad dođe sa osmehom i sunčanim naočarima kući. Posle 15 godina mi se mazimo i pazimo i držimo za ruke kad idemo negde. I posle 15 godina, svakog dana se dopisujemo i pišemo kako se volimo. I posle 15 godina, nikad nismo legli besni da spavamo. Kad postoji neki problem, pričamo i rešimo to pre nego što odemo na počinak. Šta je onda naš „recept“? Ja mogu samo da pričam iz svoje perspektive – sigurno ima dosta terapeuta ili stručnjaka, koji imaju svoje stručne teorije, ali hoću da podelim sopstveno iskustvo: Prvo, rekla bih, važno je da osoba na početku dobro proceni s kim je ušla u vezu: da li može da živi sa nekim „manama“ partnera. Ako postoji nešto na početku što vas nervira, to će da vas nervira kasnije još više. Te misli kao „promeniće se on ili ona“ ne vrede. Smatram da većina ljudi može to da potvrdi, ali i dalje postoji vera da će se neko promeniti. Ja mogu da ži-

vim sa manama mog muža. Doduše, moram i da kažem da on za mene lično nema mane, sem toga da puno radi. Ali znam da je njemu taj posao važan i da uživa u nekim projektima. Znam da se to neće uskoro promeniti i da će uvek imati puno posla. O tome - što i kažem kad mi nedostaje - pričamo i nalazimo zajedničko rešenje kako da stvorimo vreme za nas (pored posla i porodice i ostalih obaveza). I to je druga važna stvar: razgovori. Mi ne pričamo samo o dnevnim događajima ili svakodnevnim ritualima, ne, nego isto tako nađemo vreme da pričamo ozbiljno o svim našim ciljevima i o stvarima koje nas brinu. Tako saznajemo gde ko trenutno stoji i bolje razumemo jedno drugo. U svemu ovome, dosta nam pomaže činjenica da moj muž i ja imamo slične vrednosti i samim tim delimo mišljenja, čak imamo sličan ukus (garderoba, automobili ili kućni nameštaj, hrana). To znači da ako puno toga delite sa partnerom, biće manje svađe oko nekih stvari, kao i više vremena da ga provedete zajedno. Zvuči logično, zar ne?

BROJ #51, JUN 2019.


51

Treća važna stvar za mene je da naša veza bude sada isto tako važna kao što je bila pre nego što su se deca rodila. To znači da deca tačno znaju da postoji vreme za tatu i za mamu i da oni nisu uvek centar univerzuma. Radi se o večerima ili malim odmorima bez dece ili, čak bih rekla, bez društva. Na početku je bilo malo teže ostaviti decu, ali polako su i ona shvatila da je lepo kad se mama sređuje za izlazak sa tatom. One same kažu: „Mama ima „date“ sa tatom!“ Deca osećaju tu ljubav. Naravno, i preterivanja može da bude štetno, jer deca ne bi trebala da se osećaju ostavljena.

no dati jedno drugom vreme i prostor da radi na sebi. Pričati o tome šta vas zanima, kako biste hteli da radite na sebi i zašto je to vama važno (ako je vama važno). Koliko puta sam čula da je osoba u nekoj vezi počela da otkriva neke tehnike kako bi mogla da radi na sebi, ali druga osoba ne može da je prati. Dođe do nesporazuma, a ponekad do te mere da sledi razvod. Mislim da razvod u nekim vezama, u ovom slučaju, nije rešenje. Ako imate dobru bazu za razgovor, onda će vaš partner da počne (ponekad i polako) da vas razume i da vas prati. I onda se desi nešto čarobno: rastete zajedno iz ljubavi.

Četvrta važna stvar za mene je nežnost. Sigurno ste čuli ili čitali negde da čoveku treba četiri zagrljaja dnevno da preživi, osam zagrljaja dnevno za život i 12 zagrljaja dnevno kako bi rastao iznutra (Virginia Satir). Primećujem da dosta ljudi, koji su u vezi, nema uopšte fizički kontakt, čak i mladi ljudi, koji još nisu ni toliko dugo zajedno. Da li je njih sramota da se grle ili da se uzmu za ruke u javnosti? Tvrdim da je svaki zagrljaj, cmok, ili bilo koji mali dodir, važan za vezu. I na kraju bih htela da vam kažem da je jako bitE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


52

PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


53

REFRESH

YOUR ADVENTURE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


54

ČOVEK PLEMENA, DŽUNGLE I SVETA

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: GORAN JOVIĆ

BROJ #51, JUN 2019.


55

GORAN JOVIĆ, FOTOGRAF, FILMADŽIJA, PUSTOLOV, AVANTURISTA, PROFESOR, NOMAD 21. VEKA. ŽIVI ŽIVOT O KOJEM NEKI SAMO SANJAJU, A ON KORAČA I DIŠE SVOJE PRIČE, SVOJE FOTOGRAFIJE, SVOJE FILMOVE, ZAUSTAVLJAJUĆI MOMENTE KOJI NAM ODUZIMAJU DAH. NAGRAĐIVANI HRVATSKI FOTOGRAF, POREKLOM IZ IMOTSKOG, OBILAZI PLANETU SA SVOJIM FOTO-APARATOM, SVEDOČEĆI ČUDIMA PRIRODE I NAČINIMA ŽIVOTA NA SVAKOM PEDLJU PREDIVNE ZEMALJSKE KUGLE. ON NAM JE I INSPIRACIJA DA JE SVE MOGUĆE, DA SU POJMOVI SLOBODE I HUMANOSTI I DALJE U FOKUSU I JEDINI PUT ZA LIČNI NAPREDAK. DA LI JE KRALJ DŽUNGLE ILI POGLAVICA NEKOG PLEMENA, JEDNO JE SIGURNO - GLAVNI JE JUNAK SVOJE ŽIVOTNE PRIČE I NE ŠTEDI SE, DAJUĆI OD SEBE SAMO NAJBOLJE, POTVRĐUJUĆI ONO ISTINSKO U NAMA - DA JE LJUBAV DAVANJE I KRALJEVSKI PUT U SKRIVENE DELOVE NAŠE DUŠE.

KOM PLEMENU TVOJA DUŠA?

PRIPADAŠ?

ŠTA

KAŽE

Upotpunjuje to moju unutarnju sliku, spoznaju o tome tko sam ja i samim time želja raste za upoznavanjem novih kultura. Rekao bih da se nisam Moje pleme, zanimljivo pitanje, moj narod su sve promijenio, samo sam pronašao i upoznao sebe. dobre duše. Moja religija, budi dobar čovjek i res- Životni prioriteti su se presložili, jednostavnost pektiraj me onakvog kakav jesam. Moje pleme je je nešto čemu sve više težim. ono koje respektira i čuva prirodu, ono je okružePREPEŠAČIO SI MNOGE KONTINENTE. GDE no pozitvnom energijom. TLO NAJJAČE VIBRIRA, SRCE NAJJAČE KADA UĐEŠ U PLEME, KAKO ZNAŠ DA SU TE ZAKUCA? PRIHVATILI? Teško je izdvojiti jedan kontinent i reći tu se Osjeti se ta topla vibra kad znaš da si dobrodo- osjećam najživlje, tu mi je najljepše. Postoje mošao, podijeliti će oni s tobom sve što imaju, svoje menti koje bih mogao izdvojiti, npr. najemotivniji vrijeme, misli i hranu. A kad si potpuno prihva- trenutak je bio kad sam napuštao sirotište u Tanćen, to je trenutak kad postaneš ‚‘nevidljiv‘‘ za zaniji, a jedna od dvije četverogodišnje blizanke njih, kad krenu sa svojim uobičajenim radnjama i me pozvala imenom ‚‘Baba‘‘, što na Swahili jeziku ne obraćaju pažnju na tebe. znači tata. NAJČUDNIJI I NAJSUROVIJI PLEMENSKI RITUAL? Definitivno bi to bio Bull Jumping, ceremonija gdje momak polaže test muškosti ‘’preskakivanjem’’ bikova kojem prethodi ples i bičevanje žena. Treba napomenuti da se žene međusobno bore za priliku da stanu ispred muškarca od kojeg će dobiti udarac šibom. Na taj način žene pokazuju spremnost za žrtvu, odanost za svog budućeg odabranika. MENJAJUĆI DESTINACIJE, PLEMENA, NEBA - KAKO SOPSTVENOM PROMENOM?

LJUDE, IDE SA

PIO SI KRV, JEO ŠIŠMIŠE. Bilo je najneobičnijih delicija na dosadašnjim putovanjima, ukusnih i manje ukusnih, pa sam tako na posljednjem putovanju jeo najbolji steak u Argentini, ali sam i par godina prije jeo šišmiše sa žara na Mentawai otoku (Indonezija), a godinu prije pio svježu krv sa Surma narodom u Etiopiji, koja ti navodno daje snagu. Godine 2012. sam proveo vrijeme s Woaroni plemenom u Amazoniji, te sam kušao njihovo piće po imenu chicha. Chicha se pripravlja na način da se određena vrsta korijena skuha i onda sku-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


56

BROJ #51, JUN 2019.


57

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


58

hani sadržaj jedna od žena žvače i vrati u lonac Patagonija je odmah pokazala svoju divlju strakako bi se sadržaj na taj način fermentirao. Mo- nu, nevjerojatno snažan vjetar nam je gotovo ram priznati da mi se chicha i nije baš dopala. onemogućio snimanje, trebalo je tražiti zaklon iza stijena da bi se uopće moglo nešto snimiBIČEVANJE ŽENA KAO RITUAL. ti. Pitao sam se odmah „pa što mi ovo treba“, a Već spomenuti ritual, imao sam prigodu održati onda je prvo svjetlo obasjalo vrhove planina i odpredavanje na tu temu i postavljeno mi je pitanje govor je bio tu, zbog tog se putuje na kraj svijezašto im nisam pokušao ukazati da to nije huma- ta. Planina je izgledala spektakularno obavijena no i da prestanu s tim. Stotinama godina se taj u zlatni ogrtač oblaka koji su pod jakim vjetrom ritual prakticira i jako je osjetljivo pokušati utje- prelazili masiv. cati na nečiju kulturu i zapravo otkud nam pravo Stigli smo natrag u kamp, smrznuti, umorni i sretkao strancima da se miješamo u njihove običaje. ni, ali i spremni za sljedeće avanture. Drugi dan JEDNO INTIMNO PITANJE - DA LI SI SE smo krenuli do slapa Salto Grande, a Patagonija NEKADA ZALJUBIO NA PUTOVANJU, nam je opet očitala lekciju: još jači vjetar i kiša DALEKO OD SVEGA? praćena vodenim oblacima koje vjetar nanosi s Moglo bi se tu napisati ponešto, ali evo neka to jezera. To je vjerojatno bilo najekstremnije snimanje koje sam doživio, jer se zbog snage vjetra ipak ostane onaj intimni dio. moglo snimati samo u ležećem položaju. U jedRECI NAM NEŠTO O TVOM POSLEDNJEM nom trenutku je kutija s komadom opreme, cca PUTOVANJU. 3 kilograma iste, pod naletom vjetra odletjela četrdesetak metara, kao kutija šibica. Mrtva stabla Posljednje putovanje me odvelo u Patagoniju. koja su stradala u velikom požaru 2011. godine Nevjerojatni prizori pustinje Atacama i preporučine scenu još intenzivnije divljom. ka lokalnog stanovništva u San Pedru de Atacami bili su dovoljan razlog za povratak u Čile, TVOJA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA JE ovaj put malo južnije i u društvu Roberta Biloša, IZAZVALA VELIKU PAŽNJU - U ETIOPIJI STOJIŠ SA FOTO-APARATOM NASUPROT landscape fotografa iz Frankfurta. ČOVEKA IZ PLEMENA MURSI KOJI DRŽI BROJ #51, JUN 2019.


59

PUŠKU. KAKAV TRAG SU OSTAVILI NA TEBE TVOJ SUSRET SA NJIM I POGLED U OČI?

njaju kao nijanse prirode. Zahvalan sam što sam imao priliku doživjeti Patagoniju svim osjetilima i nadam se skorom povratku.

Fotografiju je napravio Vedran Vidak, moj suputnik na dosta putovanja i moj najbolji prijatelj. ZOV DIVLJINE, ZOV PUTA JE JAČI OD Mursi su narod koji je po svojoj prirodi dosta RUTINSKOG ŽIVOTA KOJE NUDI GRAD. svojeglav, agresivan i teško je ostvariti nekakav DA LI ĆEŠ IKADA STATI SA SVOJIM PUTEŠESTVIJIMA? dogovor s njima. U jednom trenutku sam se našao ispred jednog od pripadnika plemena te sam Ne vjerujem da će ovaj poriv ikad stati, on zauperio svoje ‘’oružje’’ u njega, on je uzvratio svo- pravo postaje sve jači. Hoće li se to jednog dana jim kao kroz šalu. promijeniti, ostavit ćemo to za neki sljedeći interU PATAGONIJI SI SNIMIO TOPLJENJE vju za desetak godina. GLEČERA. DA LI MISLIŠ DA PRIRODA MOŽE I TEMA JUNSKOG IZDANJE RYL MAGAZINA DALJE DA TE IZNENAĐUJE I OSVAJA? NOSI NAZIV “OD LJUBAVI SVE RASTE”. KAKO GLEDAŠ NA TO? ŠTA NAM JE U FOKUSU TO Perito Moreno, 30 km dug glečer nije ostao du- RASTE, A KROZ LJUBAV POSEBNO.  žan, prizor koji je teško opisati. Doživio sam nešto najljepše u životu. Komad leda veličine kuće Rastemo mi sami, jer ljubav je davanje, kroz ljuodlama se i pada u vodu, valjda sam na 15 se- bav doživljavamo ispunjenost, postajemo komkundi ostao bez daha, i onda još jednom, prvo pletni. čujete zvuk pucanja, tražite pogledom gdje će se dogoditi, a onda ta moć, vizualno i zvukom koji se provlači dolinom preko jezera. Patagonija, divlja, surova, lijepa i ekstremna… Budite spremni proživjeti četiri godišnja doba u samo jednom danu i ako uspijete zabilježite svoje osjećaje koji se prelamaju kao glečeri i mije-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


60

PHOTO: PIXABAY.COM LUIS GALVEZ UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


61

REFRESH

YOUR FEMININITY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


62

ODBACIVANJE LJUBAVI

AUTOR TEKSTA: JASNA LOVRIĆ, KOUČING PSIHOLOG FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

BROJ #51, JUN 2019.


63

ŠTA NAS DOVODI DO TOGA DA U LJUBAVI SAMI SEBE LIMITIRAMO? ZAŠTO SE PRED OSOBOM DO KOJE NAM JE STALO “UKOČIMO”, NE UMEMO DA NAĐEMO PRAVE REČI, RUKE NAM SE TRESU, GLAVA ISPRAZNI? SVAKODNEVNO DUHOVITI, POVREMENO BLISTAVI, KADA NAM JE NAJVAŽNIJE, NE MOŽEMO DA IZVUČEMO IZ SEBE NI PROSEČNU SOPSTVENU VERZIJU. Na putu prema ljubavi spopliću nas strahovi. Strah je mesto gde sebi kažemo “ja to ne mogu”. Što je ljubav bliže srcu, to je veći. Pojavljuje se umotan u razne argumente i objašnjenja - ali i dalje ostaje ono što jeste - strah. Strahovi nas limitiraju, unižavaju, obespokojavaju, dezorijentišu. Strahovi relativizuju svaku vrednost u svoju korist. Strahovi nas drže u komotnoj zoni u kojoj nema rizika, ali ni potpunog života.

nas na odbranu od onoga što izaziva strah. Osim realnog, postoji i neurotičan strah. Strah nas depersonalizuje i urušava našu ličnost. Strah pokušava da u nama postoji umesto tih delova ličnosti koje je urušio. Tada smo u vlasti straha, to je neurotičan strah. Neurotičan strah, neuroze, lakši je psihički poremećaj kod kog je za određeno vreme smanjena sposobnost snalaženja u pojedinim situacijama i prilagođavanja ljudima. Smatra se da su ljudi koji imaju neurozu u svom detinjstvu proživljavali teške časove pored svojih roditelja.

Kako se strah stvara kroz primarni odnos sa roditeljima? Prvi emotivni “otisak”, na osnovu kog formiramo emotivnu strukturu ličnosti, dobijamo u odnosu sa roditeljima – majkom, pre svega, u prvim godinama života. To je prvi odnos ljubavi, prvi model odonosa sa „bliskom osobom“. Kasnije u životu, kada se zaljubimo, mi nesvesno pokrenemo upravo primarne emotivne sadržaje – Strah nije bez funkcije. On je duševna bol, pa oni su pod istim „kodom“, „frekvencijom“. Ako su kao i fizička bol, ima cilj da zaštiti telo od dal- na primer ta prva iskustva bila negativna, onda jnjih oštećenja. Svojom intenzivnom nelagodom se u nama sa ljubavlju pokrenu i nepoverenje, nei isključivanjem svih drugih stvari koncentriše sigurnost, bol, bes… izazivajući u nama prividno

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


64 PHOTO: MILADA VIGEROVA UNSPLASH.COM

iracionalane, često impulsivne reakcije. Na taj način, provocirajući situacije nesporazuma u ljubavi, braneći se, mi uspešno potvrđujemo model i uverenje da se bliskim odnosima ne može verovati i da prava ljubav ne postoji. Koja su sve to negativna emotivna iskustva u detinjstvu? Deca veoma teško podnose postupke koji ih teško povređuju i od toga se brane „zamrzavanjem“ svojih osećanja. Ti postupci mogu biti telesno kažnjavanje, ali i svaka druga bol, surovost, hladnoća, odbacivanje, neprihvatanje od strane roditelja. Dete do izvesne mere može da podnese loše postupke, ignorisanja, doživljaj da je ugroženo, doživljaj da mu onaj koga najviše voli, roditelj, nanosi telesnu ili duševnu bol, odbacuje ga, ismeva. Međutim, ponavljanje takvih situacija i postupaka može kod deteta izazvati osećaj takve ugroženosti i bola da dete oseti da to više ne može da izdrži.

Ono što je najznačajnije kao posledica takvog roditeljskog ponašanja je da ponavljanje takvog iskustva može dovesti do kritičnog traumatskog obrta, pri kom dete, da bi opstalo, pribegava zamrzavanju osećanja. Dete zapravo prekida veze sa svojim telom i na taj način podiže svoj zid odbrane, koji maksimalno iskuljučuje bol i donosi nekakvo smirenje, ali takođe povlači posledice koje mogu trajno uticati na život te osobe. Osnovna stvar koja se ovde dešava je rascep u ličnosti i odvojenost od pravih osećanja, uključujući osećanje bola, ali i osećanje sreće i ljubavi. Ponašanje pokazuje težnju izbegavanja bola, a u to spada i težnja zadobijanja ljubavi bez pravog prisustva u odnosu. Dete koje je pribeglo mehanizmu raskida sa svojim telom kao izvorom potreba, osećanja i bola, nastavlja da se razvija na specifičan način. U prvo vreme, ovaj mehanizam može da pomogne detetu u njegovom položaju u porodici. Para-

BROJ #51, JUN 2019.


65

doks ove traume je da dete ume da bude „mirno“ i „prilagođeno“, adaptirano. Dete nastavlja da živi, da se druži, da ide u školu i ispunjava svoje zadatke. Ali ne oseća svoje potrebe i sve što radi tuđe mu je, dolazi spolja. Nema unutrašnju nagradu, unutrašnje zadovoljstvo. Dok je osoba po godinama i po ulozi u uzrastu deteta, ako pri tom ide u školu i ispunjava svoje obaveze, ova praznina je neupadljiva. Prividno je pozitivna, jer je dete poslušno. Prema vrednosnom sudu i sistemu vrednosti roditelja, poslušno dete je „normalno“ dobro dete.

je, da bi se oslobodila lažnog zamrznutog Ja i parcijalnih rešenja neprekidnih nastojanja da se prilagodi spoljnim okolnostima, ona mora da prihvati svoj bol, a zatim da ga kroz racionalizaciju sećanja, ostavi tamo gde pripada – u prošlosti.

Ljudi koji se u detinjstvu nisu nakupili toliko bola da bi se oklopili odbranom su osobe koje imaju samopouzdanja, imaju oslonac u sebi i znaju šta je istina, a šta nije. Čak i kad nemaju argumente i ne poznaju sve razloge svog opredeljenja, oni veruju u svoja osećanja, veruju sebi. To je kvalitativna razlika između normalnosti i neurotičnog.

života. Kao odrasla osoba, možete ih podariti sami sebi, čak i ako u detinjstvu niste imali prave uzore i dozvolu za to.

To je proces u kom je najčešće potrebna ruka podrške, pomoć stručne osobe koja zna kuda nas vodi. Prolazak kroz bol znači prvenstveno razlučivanje sećanja na odnose koji su nas povredili od odnosa koje stvaramo u sadašnjem trenutku. Tim procesom postepeno pronalazimo težište, vrednost i snagu u sebi, veru. Zatim stProblem postaje akutan kada se uzrastom varamo i stvarne, kvalitetne odnose sa ljudima promene očekivanja i uloga u životu i kada samo- oko sebe, one koji nisu neprekidna borba. stalnost postane aktuelna. Sada praznina uzima svoj danak. Potrebno je živeti pun život odrasle Ako se osećate zablokirani u ljubavi, ako ste „smosobe koji podrazumeva socijalnu mrežu, pri- rznuti“ u ključnim situacijama kada nešto važno jateljstva, kolegijalne odnose, ali i zaljubljivanje treba reći ili uraditi, ako ne ostvarujete uspešnu i potrebu da se ostvari kvalitetan odnos i stigne vezu, ako su vam odnosi sa ljudima naporni i do ljubavi, celovitosti. Osim što maksimalno isk- neprekidno se branite, ako smatrate nemate ljučuje bol, ta odbrana, zamrzavanje osećanja, kvaliteta za željeni odnos, da je prevelika bliskost isključuje i pravu radost i ljubav u raznim njenim pretnja, ako smatrate da je ljubav mesto poraza, manifestacijama, emotivnim i telesnim. Nekada ako se lakše snalazite u problemima i poslovnim se to odnosi i na seksualno zadovoljstvo, pa se i aktivnostima nego u sreći i ljubavi – onda je ovo ono bolje postiže na razne posredne načine koji vaš problem. ne uključuju normalne partnerske odnose. Ono Proces od zamrznutosti i praznine do otvaranja dominantno što boji ličnost i njeno ponašanje je prema ljubavi je naporan, ali moguć. Nagrada odbrana od bola. je neizmerno vredna – radost, lepota i punoća

Neurotična osoba ne može da se pouzda u sebe, jer sebe doživljava kroz borbu i odbranu, neprekidno. I taj život je jako naporan, a njegove procene nestvarne, iracionalne. Svoja osećanja ne može da primi, ona su odvojena od njega napetošću iza koje je nepodnošljiv bol. Hrabrost o kojoj se govori kada govorimo o ljubavi, ta hrabrost je u stvari proces suočavanja sa tom prazninom unutar nas, sa zamrznutošću svojih osećanja. Ljubav je život, ljubav traži izlazak iz „zamrznutosti“. Da bi se neurotična osoba oslobodila napetosti, ona mora da prođe kroz nepodnošljivost svog bola. Da bi stekla samopouzdanE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


66

PHOTO: ANGELINA KAČUNKOVIĆ PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: STEVAN ALEKSIĆ BROJ #51, JUN 2019.


67

REFRESH

YOUR JAZZ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


68

10 ENDLESS STORIES KATARINA KAČUNKOVIĆ - INTERVJU PRED IZLAZAK NOVOG STUDIJSKOG ALBUMA

PIŠE: MILENA NIKITOVIĆ (SOUL MIMI) FOTOGRAFIJE: ANGELINA KAČUNKOVIĆ

BROJ #51, JUN 2019.


69

“10 ENDLESS STORIES JE DESET RAZLIČITIH PRIČA IZ UGLA NJENOG VELIČANSTVA - ŽENE”, PORUČUJE ZA RYL KATARINA KAČUNKOVIĆ, VOKALNA DIVA BEOGRADSKE DŽEZ SCENE, POVODOM IZLASKA SVOG NOVOG ALBUMA.

A NALAZI SE NA PGP RTS LP KOMPILACIJI BEOGRADSKA JAZZ SCENA 1993. I KAO GOST NA ALBUMU BALKAN ASIMETRIA, GRUPE HAZARI. OVOG PROLEĆA NAJAVLJUJE IZLAZAK NOVOG SOLISTIČKOG ALBUMA, KOJI NOSI NAZIV 10 ENDLESS STORIES.

MNOGI JE ZNAJU KAO BEOGRADSKU DŽEZ PEVAČICU ŠKOLOVANOG GLASA, ALI JA SPADAM U ONE KOJI SU JE PRVO UPOZNALI KAO

NOVI ALBUM JE ODA VELIKANIMA ZABAVNE MUZIKE NAŠEG DOBA POPUT KORNELIJA KOVAČA, DRAGA DIKLIĆA, ARSENA DEDIĆA,

RADIO VODITELJKU, A POTOM KAO PEVAČICU. MOŽDA NEKIMA OD VAS ZVUČI POZNATO DA JE KATARINA TOKOM DEVEDESETIH NA TALASIMA ČUVENOG YU RADIJA, ČETVRTKOM UVEČE, VODILA EMISIJU “KISS ME KATE”, NAZVANU PO MJUZIKLU KOL PORTERA. KATARINI ĆU ZAUVEK BITI ZAHVALNA ŠTO ME JE UVELA U ČAROBNI SVET SOUL, R’N’B I POPULARNE DŽEZ MUZIKE.  

DARKA KRALJIĆA, RADOMIRA MIHAILOVIĆA TOČKA I MOMČILA BAJAGIĆA BAJAGE… RADI SE O ALBUMU PAŽLJIVO ODABRANIH PESAMA DOMAĆIH POP I DŽEZ AUTORA VIĐENIH KATARININIM OČIMA, UPAKOVANIH U NOVE KATARININE ARANŽMANE, SA TEKSTOVIMA NA ENGLESKOM JEZIKU, STIHOVIMA KOJE POTPISUJE KATARINA LIČNO.

ALI, VRATIMO SE NA SAM POČETAK. KATARINA KAČUNKOVIĆ ZAPOČELA JE SVOJU KARIJERU OSAMDESETIH, A SOLO PEVANJE DIPLOMIRALA JE KONCERTOM U ETNOGRAFSKOM MUZEJU, U BEOGRADU, 1990. GODINE, DA BI VEĆ NAREDNE DEBITOVALA KAO SOLISTA DŽEZ ORKESTRA RTB. SARAĐIVALA JE SA MNOGIM DOMAĆIM I INOSTRANIM MUZIČARIMA, DIRIGENTIMA, ORKESTRIMA I VOKALNIM SOLISTIMA. IZA SEBE IMA TRI STUDIJSKA SOLO ALBUMA (THE ERECT WOMAN, NEW LIFE I TRIBUTE TO MIRKO ŠOUC),

NA NOVOM ALBUMU OKUPILA JE EKIPU VRHUNSKIH MUZIČARA. PORED KATARININOG BRATA RASTKA RAŠIĆA (BUBANJ I PERKUSIJE), SA KOJIM POTPISUJE I SVE ARANŽMANE, TU SU I ALEKSANDAR GRUJIĆ (KLAVIR, RHODES), BORIS ŠAINOVIĆ (KONTRABAS), ALEKSANDAR JAĆIMOVIĆ (SAKSOFON), HORNSMAN COYOTE (TROMBON), NIKOLA INIĆ INKE (TRUBA), MILOVAN PAUNOVIĆ (KLAVIR), VLADAN MILENKOVIĆ (KLAVIR), VUK BRADIĆ (GITARA), VARTAN BARONIJAN (ČELO) I VLADIMIR NOVIČIĆ (BAS I DUVAČKI ARANŽMANI).

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


70

BROJ #51, JUN 2019.


71

SPREMAŠ NOVI ALBUM, ČETVRTI PO REDU U TVOJOJ VIŠEDECENIJSKOJ KARIJERI. ŠTA NAM MOŽEŠ REĆI O NOVOM ALBUMU, KOJI JE SNIMAN NA RELACIJI BEOGRAD LONDON? Album 10 Endless Stories je 10 priča iz ugla jedne žene. Od pomenutih pesama, moja malenkost je potpisnik devet tekstova, koji su na engleskom jeziku i sada imaju novo “čitanje”, s obzirom na to da su te kompozicije dobro poznate našoj publici. U pitanju su pesme: Satelit R. M. Točka, Bajagin Grad, Ručak za dvoje i Okean Kornelija Kovača, Za sve je kriva moja ljubav Draga Diklića, Ono sve što znaš o meni Arsena Dedića, Čudno, vrlo čudno Darka Kraljića… Smatrala sam da su ove kompozicije, pored toga što su dobre pesme, ujedno i podesne da se na neki način internacionalizuju. Tekstovi koje sam uradila se negde oslanjaju na izvorne, a negde su potpuno izmenjeni (kao što je to slučaj sa pesmom Grad i Za sve je kriva moja ljubav).

Urugvaju i Africi, odakle je i doneta sa robovima na američki kontinent. Ideju za pesmu mi je dala koleginica i džez pevačica Jelena Jovović, moja sestra po muzici i još po mnogo čemu, pa će sećanje na takvu bliskost ostati da živi kroz ovu pesmu. Tu je Satellite, koju sam uvek doživljavala kao mušku, a sa mojim tekstom je postala izrazito ženska pesma, sa temom o traganju za idealnim muškarcem, zaštitnikom i osloncem. Pesmu Grad obožavam, iako sam u potpunosti promenila temu (nemoguće je prepevati čuvenu Bajaginu pripovest o glasu preko telefona, o kiši i provlačenju kroz grad “kao igla”). Moj tekst na duhovit, pa i ciničan način, govori o gradu kojim vlada “kaubojština”, tuča, opijanje i gde uvek postoji taj jedan besprizorni oko koga ‘sevaju noževi’. Ovaj tekst je višeslojan i može da se posmatra i u prenesenom značenju, možda čak i politički. Pa, i to je nešto što posmatra jedna žena i svedoči o događajima. Ostale pesme su dominantno priče o ljubavi i ljubavnim odnosima i nijansama u njima.

Album je sniman na dve lokacije. Isprva u Balkangrooves studiju u Londonu, pesme sam aranžmanski postavila sa Rastkom Rašićem, koji je i odsvirao sve udaraljke na albumu. Potom je čitav muzički i vokalni materijal usnimljen u studiju kod Vlade Novičića u Beogradu, koji se javlja i kao bas gitarista u pesmi Satellite i kao producent.

SEĆAŠ LI SE SVOG PRVOG SUSRETA SA MUZIKOM?

Sve pesme imaju neku osobenost i zbog toga osećam podjednaki emotivni naboj prema svakoj. Na primer, tekst za pesmu Gérard sam napisala još 1993. godine, na muziku koju je uradio moj brat Rastko, a govori o ženi koja iščekuje dolazak svog voljenog, sprema se, pali sveće, postavlja sto, prostor je ispunjen slatkastim mirisom i sve to dočarava iščekivanje susreta i noći koja je pred njom. Potom, sviđa mi se pesma Ocean, koja je u svojoj izvornoj verziji instrumental i balada. Ja sam joj pristupila iz sasvim novog ugla i volim tekst koji sam za nju napisala, a posvećen je boginji vode koju slave u Brazilu,

Bilo ih je zaista mnogo. Kada mi je bilo šest godina, dobila sam gramofon, a u kući je bilo mnogo ploča, uglavnom klasične muzike. Mogu slobodno da kažem da je najveći utisak na mene ostavio Šopen, a i dan-danas najviše naginjem melanholiji u muzici, pa moram da pazim da to ne prevagne. Onda je usledila prva r’n’r ploča – Suzi Quatro Your Mamma Won’t Like Me. Devojka obučena u kožu, koja svira bas gitaru, peva i ‘vodi’ bend. Kraj osnovne škole i početak srednje, obeležio je punk i new wave, pa Nina Hagen, zbog koje i upisujem solo pevanje (kada sam shvatila da iza njenog kreveljenja zapravo leži školovan

Muzika i umetnost uopšte je zauzimala centralno mesto u mojoj porodici, tako da tog nekog prvog susreta sigurno ne bih mogla svesno da se prisetim. Ali, pamtim neke značajne kote u svom muzičkom razvoju, koje kada bi se povezale linijama bi tvorile zanimljivu sliku koja možda najOvaj album je pomogao Sokoj, sredstvima iz bolje asocira na meandrirajuću reku. Negde je taj Fonda za kulturna davanja, kao i CIVIS, a potpi- tok bio miran i spor, a negde je bio pun brzaka, snik CD izdanja je Centar umetnosti Ollywood, pa čak i prepreka, dok su negde to bili čitavi vodopadi koji se obrušuju svom silinom niz stene i Olivera Mandića, čije je ovo prvo izdanje. proizvode struju. KOJA BI BILA TVOJA OMILJENA PESMA SA KO SU TVOJI MUZIČKI IDOLI I ZAŠTO? PREDSTOJEĆEG ALBUMA?

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


72

glas). Zatim se zaljubljujem u operu i neko vreme sam čak sebe mogla da vidim u toj ulozi, a onda se vraćam džezu, koji je oduvek bio tu, pored mene, u mojoj kući, na filmovima koje sam volela, kao muzička podloga emisija i serija iz mog detinjstva. Danas mogu slobodno da kažem da je sva ta muzika koja je prošla kroz mene utkala detalje u ogromnu tapiseriju mog muzičkog bića.

bolje, ovu ‘borbu’ treba posmatrati kao zadatost i odgovornost prema publici.

Razume se, ima dosta takvih priča. Na primer, značajnu stvar koju sam naučila kao džez pevač početnik je bila prilikom jednog izlaska na binu sa malim sastavom u kome su bili Miša Blam na kontrabasu, Luka Bošković za bubnjevima, Mikan Zlatković je svirao klavir, Stjepko Gut je svirao trubu. Ja sam se zadesila u publici u tadašnjem Ellington’s Jazz Clubu u Hyattu, gde su momci svirali i oni su me pozvali na binu da im se pridružim u nekoliko numera. Razume se da je to za mene bila čast, a isto tako još uvek nisam poznavala taj svet džez muzičara i njihove manire. Dok su mi podešavali mikrofon i dok sam im govorila šta ću da otpevam i iz kog tonaliteta, u tih nekoliko trenutaka, shvatim da se Miša i Luka meni iza leđa verbalno ‘podbadaju’, uglavnom šaljivo, ali opet na ivici incidenta. Delovalo je kao da iz svega toga može da se izrodi čarka. Za koji tren pesma je otpočela, a njih dvojica se, kao po naredbi, okreću publici sa najlepšim osmesima, kao da ničega nije bilo. Tada sam shvatila da profesionalizam znači i to da niko iz publike ne treba da zna kakvi su lični odnosi među muzičarima, da publika treba da se oseća da je poštovana, da joj je posvećena pažnja time što dobija pred sobom vrhunsku predstavu u svakom smislu.

GDE TE MOŽEMO ČUTI UŽIVO OVOG PROLEĆA I LETA?

DA LI STIŽEŠ DA PRATIŠ SCENU I DA LI BI NAM MOGLA PREPORUČITI NEŠTO NOVO, ŠTA NAJČEŠĆE SLUŠAŠ I KOGA BI IZDVOJILA?

Svakako mi odmah pada na pamet novi album Jelene Jovović Heartbeat, koji je u klasi svetskih džez albuma, a iz pomenutog razloga se izvodi DUGO VREMENA SI NA SCENI I IZA SEBE na svetskim radio stanicama. Zaista je za svaku IMAŠ DOSTA NASTUPA NA KOJIMA JE SIGURNO BILO RAZNIH DOGODOVŠTINA. preporuku – od autorskog, preko izvođačkog, do KOJE SU TI OSTALE UTISNUTE U SEĆANJU? produkcijskog pristupa je vrhunski.

Nedavno sam nastupila u divnom prostoru u Rajćevoj ulici, koji se zove 5a soba, a ono što mi se posebno dopalo je što je sam vlasnik Ciko muzički obrazovan i ceni dobru muziku. Rado se odazivam njegovom pozivu, pa ću nastupati tamo već od juna. Ostalo su u planu koncerti na džez festivalima, koji će biti promocija mog novog albuma. PRE NEGO ŠTO SE RASTANEMO, IMAŠ LI NEKI SAVET ZA SVE SUPER ŽENE KOJE KAO I TI USPEVAJU DA BALANSIRAJU PORODICU, UMETNIČKU KARIJERU I KARIJERU VOKALNOG EDUKATORA?

Nemam neku formulu za druge. Više je to formula koja meni pomaže, a to je da ne potcenjujem ništa čime se bavim i trudim se da održim sreću u srcu, kao kada smo bili mali i radosni bez nekog posebnog razloga. Srećna sam po svakom nastupu koji je dobro prošao (a svi uvek dobro prođu, iako postoji briga na početku). Radujem se učenicima koji mi dolaze na čas. Srećna sam kada se posvetim kućnim poslovima. Volim vreme provedeno sa moje tri ćerke, srce mi je puno kada je njima dobro. Posle 28 godina braka, KAKO JE BAVITI SE OVOM VRSTOM MUZIKE mogu da kažem da je moj muž onaj čovek sa poDANAS KOD NAS? četka priče u tekstu za pesmu Satelit. Odmah da Kod nas su otežavajuće okolnosti pojavom i ne- kažem da ništa od svega nije tako jednostavno, govanjem ne-muzike i ne-kulture. Ali, ja ne prista- niti lako, ali ako umre radost u srcu, čoveku je jem da to bude centralno pitanje mog umetnič- blizu kraj. Ljubav ozdravljuje. kog postojanja. Još uvek je veliki procenat onih ljudi kojima je ovo čime se bavimo moje kolege i ja (ne mislim samo iz oblasti muzike, već umetnosti uopšte, kulture i nauke), poruka da smo istog koda. Ima poštovalaca lepote življenja, bilo ih je i u kazamatima. Ako želimo da nam bude

BROJ #51, JUN 2019.


73

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


74

PHOTO STORY

NOVA SEZONA U MUZEJU MACURA PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Na Veliku subotu 2019. u Novim Banovcima otvorena je nova sezona u Muzeju Macura, postavkom izložbe Pepe Pešćan. Ovaj prvi privatni muzej otvoren je maja 2008. godine. Lepota u jednostavnosti i minimalizmu, blizina Dunava, čini Muzej Macura značajnom kulturnom i turističkom destinacijom u ovom delu sveta. Jer čovek koji nosi svet i umetnost u sebi priziva i živi je na najlepši način kroz prirodu i art. Impozantna kolekcija njegovog osnivača Vladimira Macure približava nam umetničku praksu dadaizma, zenitizma, yogo-dade... Muzej se nalazi u Novim Banovcima, kraj Dunava, a sezona traje od 1. maja do 1. oktobra 2019. Posetu morate najaviti na telefon 064 472 96 29, a radno vreme je subotom i nedeljom od 12 do 18 časova.

BROJ #51, JUN 2019.


75

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


76

BROJ #51, JUN 2019.


77

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


78

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #51, JUN 2019.


79

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


80

BROJ #51, JUN 2019.


81

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


82

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: STEVAN ALEKSIĆ BROJ #51, JUN 2019.


83

REFRESH

YOUR LANGUAGE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


84

BERLITZ KIDS CAMP ZA DECU SVETA

PIÅ E: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #51, JUN 2019.


85

MICHELA BERNACCA, DIREKTORKA ŠKOLE STRANIH JEZIKA BERLITZ U BEOGRADU. BERLITZ JE SVETSKO IME ZA LJUDE SVETA KOJI UČE STRANE JEZIKE. VEĆ OSAM GODINA ŠKOLA ORGANIZUJE LETNJE DEČJE KAMPOVE, U KOJIMA POLAZNICI TOKOM LETNJEG RASPUSTA UČE ENGLESKI JEZIK KROZ IGRU. UČENJE STRANIH JEZIKA NIKADA NIJE BILO ZABAVNIJE - SMATRA OVA MLADA ŽENA, KOJA I SAMA GOVORI ŠEST JEZIKA. O LETNJEM KAMPU, STRANIM JEZICIMA RAZGOVARAMO U PRIJATNOJ ATMOSFERI BERLITZ ŠKOLE NA NOVOM BEOGRADU. CENTRI ŠKOLE BERLITZ SE NALAZE I NA DEDINJU, SLAVIJI, A JEDAN JE NEDAVNO OTVOREN U NOVOM SADU. U KIDS CAMPU BERLITZ DECA ĆE OBOGATITI GOVOR NA ENGLESKOM JEZIKU, UNAPREDIĆE KONVERZACIJU, SAVLADAĆE STRANI JEZIK NA KREATIVAN NAČIN KROZ RAZLIČITE AKTIVNOSTI, UZ NEZABORAVNO DRUŽENJE. OD 17.06.-19.07.2019. GODINE IZABERITE NEDELJE KOJE ODGAVARAJU VAŠEM MALIŠANU, NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI NA DEDINJU U BRITISH SCHOOL, UŽIČKA 7A, MESTO U KOJEM SE ENGLESKI JEZIK UČI KROZ IGRAU SA LAKOĆOM I LEPOTOM. PRIJAVE SU U TOKU NA BROJ TELEFONA: 0631681470.

ŠTA KIDS CAMP BERLITZ IZDVAJA OD DRUGIH SLIČNIH KAMPOVA KOJI SE ORGANIZUJU PREKO LETA? Berlitz Kids Camp u Beogradu uspešno postoji već osam godina, a iza sebe ima dugu internacionalnu tradiciju i iskustvo Berlitz kids kampova iz čitavog sveta. Ono što nas izdvaja je kvalitet i tradicija, kao i veliki broj zadovoljne dece, koja se iz godine u godinu vraćaju u kamp. CILJ LETNJEG KIDS BERLITZ KAMPA? Cilj Berlitz Kids kampa je da deca na kreativan i interaktivan način unaprede znanje engleskog jezika van konteksta učionice. Kroz različite edukativne akitvnosti kao što su sportske, umetničke, muzičke i naučne radionice, deca počinju da koriste jezik kako bi naučila druge zanimljive stvari o sebi i svetu oko sebe. Na ovaj način, jezik se spontano i lako usvaja, a deca kvalitetno provode vreme u učenju i druženju. OD KOJEG UZRASTA SE PRIMAJU DECA U KIDS CAMP BERLITZ? Decu mogu krenuti u kamp već sa pet godina. KOJE AKTIVNOSTI SU PREDVIĐENE U KAMPU? Kao što smo već pomenuli, deca imaju niz zabavnih i edukativnih aktivnosti na engleskom jeziku. Pored časova plivanja, fitnesa, plesa i kamp igara, gde su deca fizički aktivna, imamo umetničke, muzičke, dramske i naučne radionice, gde deca na engleskom jeziku stiču nova znanja i veštine. VAŠI UČITELJI, PREDAVAČI PROŠLI SU POSEBNU OBUKU. Berlitz je u svakom segmentu fokusiran na kvalitet, a posebno u odabiru i obuci svojih predavača. Svi Berlitz predavači su sertifikovani, što podrazumeva kako online obuku, tako i sve neophodne face2face Berlitz treninge. Osoblje kampa je

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


86

BROJ #51, JUN 2019.


87

dodatno obučeno za rad u kampu i svi predavači i saradnici imaju položen i kurs prve pomoći. KADA PROGOVORIMO STRANI JEZIK OD MOMENTA POČETKA UČENJA U ŠKOLI STRANIH JEZIKA BERLITZ? Odmah. Već od prvog časa polaznici počinju da govore strani jezik. Naravno, to su na početku jednostavne rečenice, ali koje nam itekako služe da prenesemo i razumemo poruku. VAŽNOST ZNANJA STRANIH JEZIKA U 21. VEKU. Zahvaljujući ogromnom razvoju tehnologije, medija, komunikacije i prenosa informacije, naš svet se svakim danom i sve većem brzinom smanjuje i povezuje. Rad, studiranje, pa i život na globalnom nivou, postaje uobičajena praksa mladih ljudi. Mislim da možemo sa sigurnošću reći da život bez stranih jezika u 21. veku nije moguć.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


88

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: PHOTO: KARI SHEA ALEKSIĆ UNSPLASH.COM PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


89

REFRESH

YOUR BOOK

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


90

REČIMA KROZ SVETOVE

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #51, JUN 2019.


91

TIJANA M. ĐERKOVIĆ, PISAC, KONFERENCIJSKI I KNJIŽEVNI PREVODILAC, SRPKINJA ROĐENJEM, ITALIJANKA USVOJENJEM, PO UBEĐENJU – BEOGRAĐANKA, AUTORKA ZBIRKI PRIČA „PRIČE IZ SAMOĆE“ I „MALA CRNA HALJINA“, ROMANA „SKLONI LJUBAVI“, I DNEVNIČKE PROZE „NEBO NAD BEOGRADOM“. ZA ROMAN „SKLONI LJUBAVI“ DOBILA JE 2014. GODINE NAGRADU GRADA KUNEA (U PIJEMONTU) ZA PRVI ROMAN. U ITALIJI, U JUNU, IZLAZI IZ ŠTAMPE NJENA NOVA ZBIRKA PRIČA „KRALJICA SLANIH KIFLICA“. ZAVRŠILA JE FILOLOŠKI FAKULTET, GOVORI ITALIJANSKI I RUSKI, I JOŠ NEKE JEZIKE. RADNJA VAŠE KNJIGE „NEBO NAD BEOGRADOM“ SMEŠTENA JE ZA VREME BOMBARDOVANJA, KAKO I SAM NASLOV KAŽE, U BEOGRADU. O ČEMU ZAPRAVO ROMAN GOVORI? Reč je zapravo o izvesnoj vrsti dnevničke proze, nastale tokom moja tri putovanja u bombardovani Beograd. Nastala je iz moje preke potrebe da zabeležim trenutak na sasvim ličan način. Knjiga je prvi put objavljena 2000. godine i od tada je samostalno kružila kao mali longseler, nezavisno od ustaljenih zakona distribucije knjiga na ovim prostorima. Kada je rasprodata, nastavila je, izvesno vreme, da kruži u fotokopijama, naročito među mlađim čitaocima. To sam saznala tek nedavno, kada mi se obratio novi izdavač sa predlogom da objavi novo izdanje „Neba“, jer je knjiga još uvek tražena. Pristala sam, iako iznenađena, jer sam mislila da je to završena priča. Radeći na neznatnoj reviziji i dopuni novog izdanja, shvatila sam da to nije tako, ni za mene, ni za jedan deo italijanske čitalačke publike. BEOGRAD JE BIO RANJEN, KAKO OD BOMBI, TAKO I OD DIKTATURE MILOŠEVIĆA, A VI STE HRABRO DIGLI GLAS O TOME. Ne bavim se politikom i hrabra sam samo kada je to neophodno. U vreme sramnog bombardovanja Beograda već sam uveliko živela u Italiji. Doživela sam devedesetih godina sve posledice „doterivanja“ i „usmeravanja“ italijanskog javnog mnjenja protiv Beograda. Svedok sam medijske hajke na samo jednu, nespretnu i lišenu svake političke mudrosti, srpsku stranu. Bilo bi tu mnogo toga da se ispriča, i tragičnog i grotesknog i gadnog. Bombardovanje sam doživela kao čin grupnog

nasilja nad mini Jugoslavijom, zemljom koja je iznutra, Miloševićevim režimom, i spolja, dugotrajnim ekonomskim sankcijama, bila izmrcvarena gotovo do smrti. Inteligentne bombe u ime humanosti vrhunska su forma zapadnog cinizma. U svojoj mikro sredini, ali i šire, nezavisna od ma koga i ma čega, osim od sopstvenog srca i pameti, trudila sam se, kako onda 1999. godine, tako i danas, da dokažem i pokažem da je bombardovanje bilo neoprostiv ratni zločin. Za taj zločin kad-tad neko će morati da odgovara, a taj neko ne sedi u Beogradu. U prvo vreme, to mi je teško polazilo za rukom. Sve je bilo sveže i zapečaćeno jezivim vestima i slikama, koje nisu išle u prilog ovoj tezi. Ne verujem u krivice čitavih naroda, niti u zbirne imenice, ali tada 1999. svi smo već godinama bili svedeni na jednu od njih – zločinci. Danas je znatno jednostavnije. Otvoreni su brojni dosijei, proradile su nečiste savesti, pišu se knjige, naziru se nove, realne dimenzije događaja vezanih za raspad Jugoslavije. Za mnoga brojna i strašna nedela počinjena devedesetih godina nema i neće biti opravdanja, nikada, ni za jednu stranu u sukobu. Ipak, sada svi priznaju da krivac nije jedan, osim onih koji su na toj floskuli izgradili sopstvene političke, diplomatske, stvaralačke i ostale karijere i međunarodnu reputaciju. Srela sam takvih na tone. Smatram svojom građanskom dužnošću da u svakoj prilici ponovim da je italijanska politika u ime tzv. „integrisane zaštite nacionalne teritorije“ pogazila Ustav sopstvene zemlje, prenebregla svoj Parlament i iz svojih ratnih aviona sasula 711 raketa i bombi na Srbiju. To je činjenica. Ne mogu dopustiti da se ona zaboravi. Sve ovo činim, jer volim obe zemlje i mnoge ljude koji u njima živi. Politiku mnogo manje. Zapravo, ni malo. UČESTVOVALI STE 12. MAJA 2019. NA SALONU KNJIGE, U TORINU, U DIJALOGU SA ERIKOM GOBETIJEM, EKSPERTOM ISTORIJE BALKANA. Salon u Torinu bio je sjajna prilika da se govori o knjizi. Sala je bila prepuna. Ljudi su stajali na nogama. Dijalog sa veliki poznavaocem Balkana, dvostrukim doktorom nauka, sjajnim Erikom Gobetijem potvrdio je moju uverenost da

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


92

naša tema nije arhivirana, već je veoma aktuelna. Kada je isteklo protokolarnih sat vremena, razgovor sa čitaocima i novinarima nastavio se izvan sale još čitav sat. Susreti sa tim ljudima obogatili su me, neki i dirnuli. Bilo je slično i na predstavljanju knjige u Padovi, neposredno pred torinski Salon. Krajem maja, „Nebo nad Beogradom“ biće predstavljeno na Univerzitetu u Pizi. Odlazim svuda gde žele da me čuju.

Ponekad je jezik sna - slika. E, te slike ne zaboravljam. Posedujem u svojoj glavi značajnu i dragocenu kolekciju snevanih slika. Kada mi u san dođu otac i brat, govorimo srpski. Ponekad se samo nežno gledamo. Nemaju svi snovi potrebu za rečju.

Sa pisanjem je stvar malo složenija. Na početku sam pisala isključivo na srpskom jeziku, svaku drugu mogućnost smatrala sam vrstom odNarednih nedelja posvetiću se radu na izlasku stupanja od sebe. Vremenom sam shvatila da iz štampe nove zbirke pripovedaka na italijan- to nije sasvim tako. Pomogao mi je i susret sa skom jeziku, predviđenom za kraj juna. Sre- jednim značajnim srpskim piscem i intelektualćom, ne pišem samo o ratu i bombardovanju. cem, koji mi je kad sam mu poverila ovu svoju dilemu rekao da nije važno na kom jeziku se KADA UPOREDITE NEBO NAD BEOGRADOM piše, nego je li to što je napisano vredno. I NEBOM NAD RIMOM - U KOJIM MOMENTIMA SRCE NAJJAČE KUCA? Odavno pišem i na srpskom i na italijanskom. To nije dvojnost, već dvostrukost, a to za mene Volim rimsko nebo. Najvećim delom godine znači da se može biti nešto dva puta, a ne samo obasjano je suncem, ima posebnu azurno plavu jednom. Čista privilegija, ali i velika odgovorboju, često je ulepšano blistavo belim oblacima nost. Zahvaljujući poslu konferencijskog prevonalik čvrsto ulupanom belancetu za šnenokle. dioca, stalnom čitanju i apsolutnoj dvojezičnoElegantno je opervaženo kromoksid zelenim sti moje porodice, permanentno sam uronjena šeširima vitkih i visokih pinija. Divno je rimsko u oba jezika. Ne zanemarujem ni ostaje svoje nebo. Pod tim sam nebom ja sam kod kuće. jezike, neophodne za komunikaciju. Događa se ipak da mi neke ideje, neki tekstovi, kao u snu, Ipak, moje srce najsnažnije kuca pod mojim, zatraže jezik na kome žele da budu napisani. našim, beogradskim nebeskim svodom. Tu je Uvek se trudim se ih zadovoljim. To je razlog sve počelo, tu me sve dotiče, to me nebo najbo- što neki moji naslovi, za sada, nisu dostupni na lje poznaje, tu je moj dom. oba jezika, što ne znači da neće biti u budućNa kom jeziku sanjate? Na kom jeziku pišete? nosti. STVARANJA I PISANE REČI. KAKO Naizgled jednostavno pitanje, a nije. San je po- LEPOTA SE ODLUČUJETE ZA TEME O KOJIMA ĆEŠ sebna dimenzija, specijalno stanje apsolutne PISATI? slobode gde su svi jezici dopušteni. Ne biram. San sаm izabere govor u koji želi da bude uro- Pisanje je sloboda. Kao u snu, sve je moguće i njen, koji mu na izvestan način pristoji. Ponekad dopušteno, osim osrednjosti, dodvoravanja bubira oba moja primarna jezika, te ih prepliće po dućem čitaocu i psovki psovke radi. sopstvenom nahođenju. To je veoma zabavno.

BROJ #51, JUN 2019.


93

Često su teme one koje same odluče da treba da budu napisane. Dovoljna je jedna rečenica da podstakne desetine stranica koje su, strpljivo naslagane čekale, ponekad i godinama, pogodan trenutak da se ovaplote i izađu na svetlost dana. Tu sam da ih dočekam, oblikujem i spustim na papir. Divan je to i težak proces, pun neizvesnosti i lepote. PRETPOSTAVLJAM DA VAM JE NAJDRAŽI POKLON KNJIGA. MOŽETE LI NEKU OD NJIH IZDVOJITI? KOJE SU TO KNJIGE KOJE VAM STOJE NADOHVAT RUKE U RADNOJ SOBI? Mnogo je knjiga koje volim, čitava jedna dobro opremljena biblioteka u manjem gradu. Poslednjih godina sam sam sa velikim zanosom čitala knjige Amosa Oza. Njegove „Priča o ljubavi i tami“ i „Crna kutija“ nenadmašive su. Strasni sam čitalac Davida Grosmana. Imala sam sreću da ga upoznam pre neku godinu na književnom festivalu u Mantovi. Iskreno se zainteresovao za moje knjige. Izgledalo je kao da sam ja zvezda Festivala, a ne on. To je obeležje velikih ljudi. Iznad svih volim njegove romane „Budi za mene nož“ i „Do kraja sveta“. Ova prva gotovo da nema stranice bez podvučenih redova i „overenih“ margina. Smatram malim remek-delom „Godine vrana“ Siniše Kovačevića. Spremam se da je ponovo pročitam.

stavljam znake usklika na margine, beležim komentar, misao inspirisanu pročitanim, aktivno učestvujem. E-book format nam prepotentno nameće pasivnost, ne poseduje miris. Ako treba da izaberem između prijatelja od krvi i mesa i savršenog robota, koji olakšava život, ali ne zna mnogo o mom detinjstvu, o Nadohvat ruke su mi uvek Crnjanskijevi tajnoj ljubavi i o tome da od svih torti najviše „Hiperborejci“. Iznad Crnjanskog, za mene, volim Vasinu, biram prijatelja i knjigu od papira, nema pisca na našem jeziku; i Čehovljeve forever. pripovetke na ruskom u malom, zelenom, divot izdanju. Ta minijaturna sabrana dela venčani TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA su poklon moje drugarice, prevodioca sa NOSI NAZIV „OD LJUBAVI SVE RASTE“. španskog i velikog poznavaoca latinoameričke GDE JE TVOJA LJUBAV NAJJAČA, NA ŠTA književnosti Ljiljane Popović Anđić. Pripadam JE USMERENA? generaciji koja je za specijalne prilike poklanjala vredne knjige, a ne novac, televizore i kuhinjske Odlična tema. Pročitala sam negde da se kod izvesnog broja napuštene i dece lišene rodirobote. teljske ljubavi, usporava ili sasvim zaustavlja KAKVA JE BUDUĆNOST KNJIGE? SVE VIŠE rast. Od rođenja sam bila i jesam okružena toSE KNJIGE PREDSTAVLJAJU U E-BOOK likom količinom ljubavi da bi, ako zaista postoji uzročno-posledična veza između ljubavi i raFORMATU. sta, trebalo da budem visoka najmanje tri meKnjiga je za uvek. Klasični, papirni oblik knjige tra. Dobijenu ljubav „šaljem dalje“ ka svemu što podrazumeva učešće svih čula. Sa knjigom ima ma kakve veze sa mnom, prolazne, na tren, se putuje, čeka ispred vrata lekara, odlazi na na pogled ili neraskidive, zauvek. Kada bi popočinak ili na doručak, klacka u metrou, spava stojala Akademija obožavalaca života, sasvim u istom krevetu. Knjiga je fizičko prisustvo, izvesno bih bila njen redovni član. društvo, kosmos. E-book format je praktičan, to je neosporno, ali je lišen duše, nema životnost. Ako kažem da je moja ljubav najjača kada su Neretko osećam potrebu da spustim dlan na moj sin i ćerka u pitanju, da li će to izgledati kao upravo pročitanu stranicu, da osetim hrapavost opšte mesto? Pa neka. Tako je. papira, gde su utisnute reči koje su me dotakle; podvlačim ih mekom grafitnom olovkom,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


94

PHOTO: BRIGITTE TOHM UNSPLASH.COM PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


95

REFRESH

YOUR LOVE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


96

PIÅ E: BOJANA SVALINA

BROJ #51, JUN 2019.


97

OD LJUBAVI LJUBAV RASTE Mnogi se slažemo sa time da je ljubav jedina istinska sila koja pokreće. Već i papige znaju da ljubav iscjeljuje. Znamo i da smo satkani od ljubavi i da sve od ljubavi raste. Sve to znamo, ali živimo kao da ne znamo. Koliko god se kunemo u ljubav, o njoj pišemo pjesme, knjige, za njom vapimo, o njoj sanjamo, znamo njezinu vrijednost... ipak kad dođe do toga da je damo sebi ili drugima, zapinjemo. Kako je moguće da ZNAMO da sve od ljubavi raste, a u praksi ispada da u to NE VJERUJEMO, jer se ne usudimo ljubav davati. Bojimo se otvoriti svoje srce kako nas drugi ne bi povrijedili. Ne usudimo se voljeti sebe, jer su nas učili da je to sebično. Ako se slučajno to i usudimo, nađemo se pred zidom, jer ne znamo kako se to čini. Najčešće pitanje koje mi ljudi postavljaju je kako da zavole sami sebe. Bolna je istina da mislimo da SVE znamo o ljubavi, ali da u stvari POJMA NEMAMO što je ljubav, što znači voljeti i kako bez straha dati ljubav sebi i drugima. Zbog toga u našim životima raste patnja, bol, zavist, tjeskoba, ljubomora, osjećaj nevrijednosti, zebnja, strah... Zbog nedostatka ljubavi, raste tama u našim srcima, odnosima i životima. Pritom ZNAMO da je samo VOLJETI potrebno da bi raslo ono što želimo da raste. Znamo, a ne činimo. Ne činimo samo zato, jer se voljeti ne usudimo. Ljubav je glagol, iako je u smislu vrste riječi imenica. Glagol je zato što označava ČINJENJE. Ljubav se čini. Činiti može samo onaj koji se usudi i želi činiti. Postoji izreka “Bog je prvo sebi bradu stvorio”. Drugim riječima, prvo moraš voljeti sebe da bi mogao voljeti druge. Voljeti sebe znači poštovati sebe, razumjeti sebe, suosjeća-

ti sa sobom, prihvaćati sebe, biti brižan prema sebi i dopustiti sebi slobodu biti tko jesi. Sve dok to ne naučimo dati sebi, nismo u stanju isto to dati drugima, odnosno nismo u stanju voljeti druge. Dok to nije tako, svjedočimo da u našim životima raste ono što ljubav nije, jer ljubav ne činimo. Dok ne naučimo poštovati, prihvaćati i razumijevati sebe, suosjećati sa sobom, biti brižni prema sebi i dati si slobodu biti tko jesmo, ne možemo biti istinski i potpuno sretni, jer samo osoba koja voli sebe može biti sretna. Iz tog razloga, sreću tražimo izvan sebe, kroz posao, novac, odnose, stvari, putovanja, djecu, karijeru, opijate, avanture... I sve smo nesretniji, jer se sve više udaljavamo od ljubavi, jedine sile od koje SVE raste. Ljubav se nalazi unutar nas, ne izvan nas. Nije u stvarima, ljudima, odnosima, novcu, nego isključivo i samo u našim srcima. Potrebno je otvoriti svoje srce za ljubav, bez straha od boli, gubitka, povrede, jer ljubav i bol ne idu ruku pod ruku. Samo kad smo u ljubavi, ne možemo biti povrijeđeni, jer ljubav iscjeljuje, a ne povređuje. Da bi u našim životima SVE raslo, trebamo voljeti. Prvo sebe. Voljeti sebe znači prihvatiti sebe onda kada misliš da si najgori na svijetu i da te takvog nikada nitko neće prihvatiti. Dat ću primjer. Prijateljica vam je u povjerenju povjerila tajnu koju, uz sav napor da je zadržite za sebe, niste mogli prešutjeti i tako ugrozili vaš odnos. U takvim situacijama se čini gotovo nemoguće voljeti sebe, ako imate imalo savjesti. Uvjerena sam da vas tada prijateljica ne može gore kazniti od kazne koju sami sebi činite kroz samooptužbe. Terorizirate sami sebe i ne pada vam napamet da se u tom trenutku poštujete, razumijete, prih-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


98

vatite, da budete tada brižni prema sebi, da tada suosjećate sa sobom, da tada sebi date slobodu da ste imali pravo na pogrešku. Mislite da to ne zaslužujete i niste u stanju dati si to. A znamo da je ljubav upravo to. I znamo da ljubav iscjeljuje i liječi sve rane, situacije, odnose. I iako znamo, nismo u stanju tada kad pogriješimo dati sebi ljubav. I ne činimo to zato što mislimo da to ne zaslužujemo. I ne možemo se tada sjetiti da ljubav ne treba zaslužiti, jer se ona ne zaslužuje, već je ona naša suština, sve od čega smo satkani. Ne možemo se sjetiti da nikada ne bismo mogli izdati drugoga da smo bili svjesni toga da smo ljubav. Nesvijest o tome da smo ljubav nas navodi da činimo ono što ne izgleda kao ljubav.

li to što smo učinili. Voljeti sebe znači voljeti se onda kad nam se čini da ne zaslužujemo ljubav. To ne znači slagati se sa time što smo učinili i opravdavati sebe. To znači priznati sebi da smo pogriješili, ali dati si unatoč tome ljubav, jer jedino kroz ljubav možemo to razriješiti najbolje za sve.

Zvuči logično, a opet je teško. Sve što je potrebno učiniti da prestane biti teško je razumjeti da SAMO OD LJUBAVI LJUBAV RASTE. Ne možemo od neljubavi prema sebi širiti i živjeti ljubav. Stoga, dati sebi ljubav kad izgleda da je nemoguće znači VOLJETI. Od takve ljubavi “korov” zvan ogovaranje, zavist, mržnja, ljubomora, uspoređivanje, procjenjivanje, strah... će nestati. I Sve što je u stanju ne-svijesti potrebno učiniti je samo će ljubav ostati. A od nje će rasti još ljubaupaliti svjetlo ljubavi. Drugim riječima, upravo vi. I nećemo je onda morati tražiti izvan sebe. A i tada kada smo izdali prijateljicu, trebamo dati da tražimo, stalno ćemo je pronalaziti, jer će biti sebi najviše ljubavi, jer to svjetlo ljubavi će učiniti u svemu što vidimo očima ispunjenih ljubavlju. da u nama naraste ljubav, koja će toliko jako blistati da će naći put da iscijeli naš odnos sa pri- jateljicom, da iscijeli našu ranu iz koje smo učini-

BROJ #51, JUN 2019.


99

PHOTO: EVERTON VILA UNSPLASH.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


100

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


101

REFRESH

YOUR MUSICOLOGY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


102

MUSICOLOGY = LJUBAV

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE MIŠE RELIĆA

BROJ #51, JUN 2019.


103

MIŠA RELIĆ, OSNIVAČ JE JEDINSTVENOG KONCERTNOG SERIJALA, MUSICOLOGY SESSIONS, KOJI JE U SRBIJU I REGION DOVEO NEKE OD NAJVIRTUOZNIJIH SVETSKI PRIZNATIH PREDSTAVNIKA JAZZ, FUNK, BLUES, SOUL, WORLDMUSIC I R’N’B SCENE. VLASNIK JE KULTNOG BEOGRADSKOG KLUBA BITEFARTCAFE, KOJI VEĆ 18 GODINA ČUVA SVOJE MESTO KAO NAJBOLJI KLUPSKI PROSTOR SA KVALITETNOM ŽIVOM MUZIKOM I FENOMENALNIM KONCERTNIM PROGRAMOM. KONCERT KOJI NAS OČEKUJE 23. JUNA NA KALEMEGDANU BIĆE SPEKTAKL GODINE - BEND SNARKI PAPI POKLONIĆE SE BEOGRADSKOJ PUBLICI. O LAKOĆI RADA I ORGANIZACIJI MUSICOLOGY BARCAFFE SESSIONS FESTIVALA, NASTUPIMA, IDEJAMA, RAZGOVARALI SMO SA MIŠOM RELIĆEM. U KOM PRAVCU SE RAZVIJA I KAKAV JE KONCEPT MUSICOLOGY BARCAFFE SESSIONS FESTIVALA? Musicology je prvobitno osmišljen kao festival, ali smo posle dve godine promenili koncept. Radije bih ga danas nazvao koncertnim serijalom, nego festivalom, koji se sastoji iz dva aspekta: koncertnog i edukativnog. Ovi koncerti održavaju se u intimnijoj atmosferi i omogućavaju ličniji odnos publike i izvođača, što znači da je svaki koncert jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Često se takve večeri kod nas završe druženjem publike i izvođača, a ovaj pristup omogućava nam da akcenat vratimo na muziku i umetnika, umesto na šou i vizuelni doživljaj performansa. U edukativnom smislu, Musicology se posvetio i organizaciji kreativnih i interaktivnih radionica koje vode naši izvođači, čime domaćoj publici omogućavamo da na svom terenu uče od najboljih, kao što su Endži Stoun, Robert Glasper, Nik Vest i mnogi drugi. Moja ideja je da našoj publici, koja je sve brojnija, pružimo nešto kvalitetno, a da u mladim izvođačima probudimo želju da sopstvenim angažovanjem stvore u svojoj državi nešto što izlazi iz okvira i kalupa muzike sa naših prostora. Mogu ponosno da kažem da se u tom pravcu i razvija ovaj serijal. Od četvorodnevnog festivala sa masovnom posetom, okrenuli smo se intimnom muzičkom uživanju 14 dana u sezoni. Time smo publici dali priliku da vidi sve izvođače, jer

jednom mesečno svi mogu da se organizuju i dođu na koncert. NASTUP KOJI JE OBELEŽIO MUSICOLOGY KONCERTNI SERIJAL? Jako mi je teško da odaberem jedan koncert, ali ako bih baš morao da biram, rekao bih da je svaku sezonu obeležio po jedan nastup, i da su se određeni koncerti po nečemu izdvojili. Prve godine to je bio Mario Biondi, sledeće Gregori Porter, zatim Hindi Zara, Robert Glasper, a ove godine ćemo imati tešku bitku između Rišarda Bone i koncerta koji će održati Snarki Papi. KAKO IZGLEDA KOVANJE PLANA KO ĆE BITI GOSTI? Napeto. Moramo da balansiramo između onoga što publika želi i onoga što je moguće, a da pritom ostanemo verni našem konceptu i pružimo najbolje moguće iskustvo. Imamo veliku bazu naših regularnih fanova na društvenim mrežama, koji često pomažu prilikom odlučivanja koga ćemo ovaj put dovesti, a da toga nisu u potpunosti svesni. Oni nam pišu svoje želje, a mi se trudimo da ih ispunimo i uvažimo svačije mišljenje. Konkretno, kada pomislim da bukiram nekog izvođača, dosta se oslanjam na reakciju publike, ali i na svoj osećaj. Postoje rizični bukinzi, a postoje i oni koji su manje rizični. Nekad godinama jurim jednog izvođača, kao što je slučaj sa Snarki Papijem, a nekada to sve ide jako brzo. Nema ustaljene procedure. Vidim priliku da nekoga bukiram i iskoristim je. Nisam zažalio nijedan buking i veoma sam ponosan na sve izvođače koje smo do sada doveli. U stvari, više nego ponosan, jer znam da mi je prevashodno motiv dobar koncert, pa tek onda eventualna zarada. Zvuči suludo, ali svi koji nas prate i znaju šta radimo, znaju da je zaista tako. VIŠESTRUKI DOBITNICI GREMI NAGRADE PO PRVI PUT NASTUPIĆE U OVOM DELU EVROPE, U OKVIRU MUSICOLOGY BARCAFFE SESSIONS KONCERTNOG SERIJALA, 23. JUNA, NA KALEMEGDANU. BEND SNARKI PAPI PREŠAO JE VELIKI PUT OD POTPUNO NEPOZNATOG, DO JEDNOG OD NAJCENJENIJIH MUZIČKIH DŽEZ KOLEKTIVA, OVENČAN BROJNIM NAGRADAMA KOJE SU IH POZICIONIRALE VISOKO U MUZIČKOM SVETU. ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO TE JUNSKE VEČERI? I DA LI JE TEŠKO BILO UGOVORITI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


104

NJIHOV DOLAZAK?

malo lukavstvo i uspeo sam da ih privučem Beogradom i publikom koja čini Musicology. Organizovali smo koncert benda Bokante, čiji je osnivač zapravo Majkl Lig, koji je ujedno i osnivač kolektiva Snarki Papi. Uz pomoć drugara muzičara, napravili smo interesantnu kampanju. Koncert je bio izuzetno uspešan, Majkl i ekipa su se oduševili Beogradom, publikom, lokacijom i ljudima, i on je lično insistirao da moja ponuda ovaj put mora da prođe. Snarki Papi dolaze u Beograd u okviru svoje „Immigrance“ turneje i svi koji su ih ikada slušali znaju da ih čeka neponovljivo iskustvo.

Za mene lično i ljude koji slušaju ovu ili sličnu muziku, Snarki Papi će biti koncert godine, ne samo za Musicology, već za čitav Beograd, Srbiju i region. Izuzetno sam ponosan na činjenicu da smo jedina organizacija u ovom delu Evrope koja je dobila ne jedan, nego dva koncerta benda Snarki Papi, koji će, osim u Beogradu, nastupiti i u Ljubljani u okviru našeg serijala i u partnerstvu sa ljubljanskim Džez festivalom. Snarki Papi pokušavam da bukiram već četiri godine. Reč je o zaista izvanrednim muzičarima koji imaju i samostalne karijere, pored njihovog angažmana u okviru ovog pro- KAKAV VAM JE PROGRAM DO KRAJA jekta, pa ih je jako teško bukirati – što zbog GODINE? njihovog rasporeda, što zbog velikog broja ljudi, i na kraju, prevelikog broja gradova i festi- Kad je Musicology Barcaffe Sessions u pivala koji žele da ih vide i spremni su da plate tanju, završavamo sa koncertom Snarkija, a više od nas. Na kraju sam se odlučio za jedno novu sezonu počinjemo krajem septembra. Neću da odajem šta nas sve čeka, ali obećavam da ćemo uskoro objaviti naše izvođače i da vas, kao ni do sada, nećemo razočarati. DA LI JE TEŠKO I ISCRPLJUJUĆE ORGNIZOVATI CELU GODINU SA DOBRIM I AKTUELNIM MUZIČARIMA?

Veoma je iscrpljujuće. Mislim da o tome nisam baš razmišljao kada sam odlučio da promenim koncept serijala umesto festivala. A rekao bih da sam sebi život posebno iskomplikovao našim izdanjima Musicology Barcaffe Sessions u Zagrebu i Ljubljani. Organizacija jedne sezone u jednom gradu je komplikovana, ali u tri grada? Sami zaključite. Sve to podrazumeva svakodnevni rad ekipe na marketingu, izmeni planova, organizaciji najsitnijih detalja, ispu-

BROJ #51, JUN 2019.


105

njavaju uslova koje postavljaju izvođači, dovođenju višečlanih bendova i bezbroj drugih problema. Naravno, i pored toga što pokušavamo da pokrijemo sve baze, uvek se nešto dogodi neplanirano, ali se sa tim izborimo i nikada nismo dozvolili da nas to obeshrabri, naprotiv. U trenutku kada koncert počne, više ništa od toga nije važno. Momenat u kom posmatram još jedan uspešan koncert u sezoni, znajući da sam omogućio svim pojedinim članovima publike da uživaju na način na koji se uživa samo na Musicology Barcaffe Sessions, to je nešto neprocenjivo. U tom trenutku, znam da je bilo vredno truditi se. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE „OD LJUBAVI SVE RASTE“. ŠTA RASTE NAJVIŠE U TVOM ŽIVOTU? GDE SE USMERAVA LJUBAV? Moj posao i porodica su neraskidivo povezani. To je nešto u šta ulažem svu energiju i na šta sam posebno ponosan. Bitefartcafe ne bi bio to što je danas, posle 18 godina, da ne samo ja, nego svi mi koji tu radimo, ne radimo sa puno ljubavi. To je naša druga kuća, a ljudi sa kojima radim su druga porodica. Musicology je pre svega ljubav, pa onda sve drugo. Proizašao je iz moje želje da nešto kvalitetno i vredno pružim svom gradu i državi, smatrajući da nam je to svima potrebno. Ako mene pitate, jedini način da bude bolje jeste ako svako pruži svoj maksimum u svojoj sferi. To ne radimo samo u sopstvenu korist i korist svoje porodice, već smatram to društvenom odgovornošću. Ako nešto možeš da pružiš, to i uradi. Ono što sam ja uradio, ogleda se kroz Musicology i Bitefartcafe. Dokle god to bude bilo moguće, trudiću se da Musicology bude svetionik za sve one koji vole dobru muziku, a koje nažalost na ovim prostorima nema puno, ili je stavljena u maglu. Ako se mi ne potrudimo to da promenimo, ko će?!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


106

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


107

REFRESH

YOUR STRINGS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


108

NAJAPSTRAKTNIJA UMETNOST – MUZIKA PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #51, JUN 2019.


109

ZORAN ANIĆ, KONCERTNI IZVOĐAČ I PROFESOR GITARE U MUZIČKOJ ŠKOLI „DR VOJISLAV VUČKOVIĆ“, ZAVRŠIO JE FAKULTET MUZIČKE UMETNOSTI, UNIVERZITETA UMETNOSTI U BEOGRADU, U KLASI PROFESORA VERE OGRIZOVIĆ, 1996. GODINE, A NA ISTOM FAKULTETU I POSTDIPLOMSKE STUDIJE 2001. GODINE, ODBRANIVŠI MAGISTARSKU TEZU IZ OBLASTI GITARA (TEMA PISANOG RADA - „J. RODRIGO – CONCIERTO DE ARANJUEZ – ŽIVOT I DELO SA POSEBNIM OSVRTOM NA KONCERT“). U TOKU SVOG REDOVNOG ŠKOLOVANJA U SRBIJI, POHAĐAO JE NASTAVU I MEĐUNARODNE MAJSTORSKE SEMINARE KOD VODEĆIH SVETSKIH GITARISTA. NAJZNAČAJNIJI SU: ALERIO DIAS, ROLAND DYENS, MANUEL BARRUECO, ALVARO PIERRI, ROBERTO AUSSEL, DAVID RUSSELL, DUŠAN BOGDANOVIĆ, COSTAS COCIOLIS, HUBERT KÄPPEL, TOMAS MÜLER PERING, ALEKSANDAR LA GOYA I DR. OSVOJIO JE MNOGOBROJNE NAGRADE NA DOMAĆIM I MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA. IMALA SAM PRILIKE DA GA SLUŠAM U SARAJEVU SA TENOROM ZORANOM TODOROVIĆEM U UMETNIČKOM PROJEKTU „UN VIAGGIO“. OSTAVILI SU NAS BEZ DAHA I SA ŽELJOM DA IH OPET SLUŠAMO. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


110

TRENUTNO RADIŠ NA DVA PROJEKTA - MUSHKALICA SA HARMONIKAŠEM NENADOM LJUBENOVIĆEM I UMETNIČKI PROJEKAT „UN VIAGGIO“ SA NAJPRIZNATIJIM TENOROM SADAŠNJICE ZORANOM TODOROVIĆEM. MUZIKA SA BALKANA PODVUČENA KLASIKOM. KAKO JE NASTALA MUSHKALICA I KAKO PUBLIKA REAGUJE NA VAŠE IZVOĐENJE? Može se reći da je MUSHKALICA nastala kao lični istraživački projekat. Probali smo da svoje bogato muzičko iskustvo ugradimo u proces ponovnog, savremenog čitanja tradicionalne muzičke baštine. Poželeli smo da razgrnemo tu šumu zvukova koja nas okružuje u svakodnevnom životu, koji je postao veoma kompleksan. Muzika je, kao i život, postala prenatrpana detaljima, veštačkim zvucima, sintetičkim ritmovima, brojnim glasovima. Naša ideja je da zastanemo, da pogledamo unazad, da bismo shvatili šta je to što nas u muzici prati vekovima, šta je trajna vrednost i koji je najčistiji način da tu vrednost izdvojimo i predstavimo publici. Ovu muziku nije potrebno posebno čuvati, jer je svojom izvornom vrednošću uvek prisutna i time već sačuvana, ali je lepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrednost u savremenom trenutku. To je proces u kome smo uživali. Duo je koncertno veoma akti-

van. Nastupali smo širom Evrope. Na samom početku svog koncertnog delovanja, a kao već svetski afirmisani umetnici, pripala nam je ta čast da otvorimo World EXPO u Milanu 2015. Kroz naizgled jednostavan koncept, dva instrumenta, poput gitare i harmonike, vraćamo publiku na početke muzičkog izražavanja, lišene suvišnih detalja, usmeravamo im pažnju na osnovni element u umetnosti, čistu emociju. Samim tim, reakcija publike, ali i kritike je fenomenalna. Svi se pronađu makar u nekoj našoj numeri. Imala si prilike i sama da uživaš u našoj muzici. DIGITALNO IZDANJE MUSHKALICA ŽIVI SVOJ ŽIVOT. SLUŠA SE, PRESLUŠAVA, ĐACI SVIRAJU NUMERE... KOJI JE SLEDEĆI KORAK? Duo je izdao svoj prvi CD pod istim nazivom MUSHKALICA. Zadovoljstvo samim činom izdavanja, odnosno finalizacije projekta kroz nosač zvuka kao što je CD je veliko. To je pisani trag da si nekad negde delovao i da je nešto ostalo iza tebe. Mala digresija - kad prođete hodnikom muzičke škole i čujete kako neki mladi ljudi sviraju i skidaju numere sa vašeg CD-a, jasno vam je da ta muzika živi neki svoj život.

BROJ #51, JUN 2019.


111

Nukleus cele ideje je duo kao forma. Osmišljen je tako da trpi svako proširenje u muzičkoscenskom smislu. Samim tim, a i zbog potreba velikih koncertnih prostora, formirali smo MUSHKALICA – SUPERNOVA bend. Iz lične želje i zadovoljstva da promovišemo mlade i talentovane muzičare, kako u Srbiji, tako i van nje, implementirali smo trojicu sjajnih mladih ljudi: Grigorija Avramovića – električna gitara, Pavla Petrovića – bas i Relju Svilara – perkusije. Atmosfera i energija koju smo dobili je čarobna, puna života i pozitivne energije. Iskreno uživam u tome. U planu su saradnje sa drugim poznatim izvođačima, što instrumentalistima, što vokalnim umetnicima, na pojedinačnim numerama, ali neka to ostane kao malo iznenađenje. Takođe, priprema materijal za drugi CD se bliži kraju i iskreno se nadam skorašnjem ulasku u studio. MUZIKA JE NAJAPSTRAKTNIJA VRSTA UMETNOSTI. IMAMO KOMPOZITORA I IZVOĐAČA KOJI TO DELO OŽIVLJAVA. SVAKI PUT KADA SE IZVODI UMETNIČKO DELO, IZVOĐAČ MU UDAHNJUJE DUŠU. KOLIKO TI JE VAŽNA INTERPETACIJA ORIGINALA I DA LI IZVOĐAČ NEKADA NADMAŠI I SAMO DELO?

Muzika jeste najapstraktnija umetnost. Da pojasnim malo, bez želje da unizim druge vrste umetnosti. U muzičkom stvaralaštvu imamo dve figure koje se kroz istoriju pojavljuju, a to su kompozitor koji stvara delo, tj. kompoziciju, i izvođač koji to delo izvodi. Za razliku od ostalih umetnosti, gde se publici, tj. konzumentima, servira gotovo delo, u muzici se to delo svaki put iznova oživljava kroz interpretaciju izvođača. Znači, konstantno se dodaje novo viđenje i nova emocija. To pomalo liči na neki vremeplov, jer trenutak u prostoru i vremenu koji je kompozitor uhvatio u trenutku stvaranja se svaki put, kroz izvođenje, oživljava. Tu se i ogleda apstraktnost i univerzalnost muzike. Muzika, po drevnim učenjima, najmanje materijalna, predstavlja snažno sredsto za duhovno usavršavanje. Njome su se služili drevni posvećenici, koji su se trudili da iznad lepote zvuka i sklada ritma dosegnu mudrost tišine. Iskrenost i posvećenost u interpretaciji je od suštinskog značaja. Jedino tako možete dopreti do srca slušaoca. KOLIKO TI JE VAŽAN APLAUZ NA KRAJU? Aplauz je nagrada izvođaču za ono što je odsvirao. Međutim, kako sam malopre pomenuo, muzika služi da se kroz lepotu zvuka i sklada ritma dosegne mudrost tišine. Taj trenutak, na koncertu, nastaje onda kad vi kao izvođač,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


112

BROJ #51, JUN 2019.


113

ili nazovimo to drugim imenom, narator ili emiter energije, uspete svojom iskrenom i emotivnom interpretacijom da izmestite publiku iz vremena i prostora. Tada, po završetku, nastaje muk. Tišina koju niko ne želi da naruši. Vi ste kao izvođač u jednoj vremensko-energetskoj dimenziji, a publika u drugoj. Vreme je stalo. Aplauz koji sledi nakon povratka u realnost nema kraja. Osećaj je neopisiv! ZAŠTO SI KREATIVAN, ZORANE ANIĆU? Svako od nas ima svoje viđenje sveta oko sebe. To je naša realnost. Trudimo se da dođemo do konačne Istine. Taj put je težak i dug. Lična kreativnost čini sliku realnosti lepšom i zanimljivijom, a put ka Istini lakšim. KLASIČNA MUZIKA TI PRIČINJAVA OZBILJNO ZADOVOLJSTVO, MADA SI SVIRAO I ALTERNATIVNU MUZIKU. GDE VODI KLASIKA, KOJI JE TO PUT? Ne mogu muziku da delim na klasičnu i ne-klasičnu, to je posao kritičara. To vam je kao hleb – ima dobra i bolja. Ja lično sam odabrao da se, u procesu školovanja, bavim takozvanom ozbiljnom (klasičnom) umetničkom muzikom. To me, i pored velikih odricanja, nije omelo da se bavim i drugim vrstama muzike, što mi i dan danas pričinjava zadovoljstvo. Na pitanje gde vodi klasika samo je jedan odgovor – duhovnom i boljitku svake druge vrste. GDE PRONALAZIŠ INSPIRACIJU ZA SVOJ RAD, STVARANJE, KONCERTE, PUTOVANJA? Inspiraciju nalazim isključivo i samo u sebi. U procesu samospoznaje, važan faktor je pronalaženje Izvora u sebi. Vi ste jedan i jedini istinski pokretač svih procesa. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE „OD LJUBAVI SVE RASTE“. ŠTA TI JE U FOKUSU? ŠTA RASTE KOD TEBE? Ljubav je građa od koje je sačinjena Suština Sveta. Tamo gde nema ljubavi, nema ni harmonije - i obrnuto. Nedostatak ljubavi nije ništa drugo nego nedostatak harmonije, odricanje od sopstvene suštine. Ljubav ima razne oblike i razne pravce delovanja, ali dok je prisutna i u nama, sve je u skladu. Zato, neka nas ljubav vodi!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


114

PHOTO: WILLIAM NAVARRO UNSPLASH.COM FOTO: STEVAN ALEKSIĆ BROJ #51, JUN 2019.


115

REFRESH

YOUR BUSINESS

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


116

BROJ #51, JUN 2019.


117

ON THE WINNER’S PATH TEXT: MILAN KRAJNC

The purpose of this book is to present a model of dynamic leadership which in more than a hundred cases has proven to be an excellent method for overcoming

learned how to make science more attractive and understandable for the general public. I couldn’t see myself becoming a teacher even though I tried for several years. I even tried to teach myself about psychotherapy, including both professional and personal crises, as well various models and processes. as for managing challenges so that they don’t become crises. But in fact my curiosity drew me elsewhere. As I began to help various companies optimise The Dynamic Leadership Model is a business their business operations, I realised that paradigm for the direction, organisation and generally the source if problems was not in communication strategies of a company that the organisational procedures, but rather in the prevents the personalities of those people habits—in the minds—of employees. Another actively shaping the business process from thing I became aware of fairly quickly was that an influencing it. employee’s particular character has a decisive influence on the work flow, so it was ultimately The entire model is based on the laws of nature. rather easy for me to predict their decisions It has been developed empirically on the basis and further actions. I was looked upon with of knowledge acquired through personal mistrust and called a business ‘fortune teller’. experience: I explained to those who mistrusted me that there is nothing supernatural at all about it and ‘As a child I always wanted to become a wood that my assertions are supported by the laws sculptor. I created things with things I found in of physics, the functioning properties of basic the woodshed at home. When I was about eight forces and so on. or nine years old, astronomy came into my life. In secondary school I kept company with metal As I expanded my knowledge and abilities workers, with people who were knowledgeable through the years, it became clear to me about materials. As a budding metallurgist, that the personality that influences the work I familiarised myself with alloys, and with process the most is the director’s. From the composition and bonding properties of thermodynamics I knew that the body which elements. Despite being drawn to astronomy, possesses higher energy influences those with after finishing secondary school, I decided to lower energy – who then adapt to the former. study physics. And from metallurgy I knew that this body can change its content and structure if pressure At the Faculty of Education, I became familiar is applied to it consistently for a long enough with the basics of psychology. As a member time. of The Society for Interpreting Science, a science communication organisation, I I realised that with managers my persistence

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


118

PHOTO: CHRISTIN HUME UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


119

pays off – if I turned the educational process into one incorporating coaching and therapy, I managed to change their behaviour patterns and eliminate the sources of critical problems.

culture, and over- came my pain with physical activities. I knew I was on the right path, even if the method was not quite there yet. That’s how I developed, on the basis of my own experiences and knowledge, the method behind the Sirius The knowledge I acquired at the Institute Personal Transformation and the method of for Reality Therapy and at the Institute for business reorganisation which I have named Transactional Analysis helped me along the Sirius Business Transformation. the way – with this knowledge I was able to methodically de- velop the techniques that I knew that communication must be regulated I had spontaneously introduced in the field. like the flowing of a stream – slowly, gradually Various spiritual techniques helped me as well and not interrupted by sudden disturbances, – along with the fact that I had fallen upon hard not by building dams. By slowly changing times in my personal life. After my divorce, behaviour patterns, changes are brought to the everything that I had sweept under the rug over work flow. This process of introducing change the years came back. Suddenly, all this garbage without shock or trauma is what I have called had come into my life, but that also served a the Dynamic Leadership Model. Throughout the purpose. Everything came together then – first process, mental exercises and organisational the problems and then the way out of them. approaches are used that help us unload our burdens from the past through seven phases I knew I had to give up unhealthy habits and of transformation, after which we realise that simply just forget certain things, not live in the the entire world is inside us and that it is only past. I knew I must not give in. ourselves we need to develop – from within! This is how we can find our calling and develop I transferred my thoughts towards art and the brighter side of our lives.’

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


120

REIKI UMETNOST ISCELJENJA Reiki, japanska tehnika, jedna je od njih, metoda koju možete koristiti za podizanje energije, isceljenje i samoisceljenje, popravljanje fizičkog i psihičkog stanja i duhovni rast.

BRANKO VITAS REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

U današnje vreme punog stresa i brzog života, većina ljudi sve manje vodi računa o sebi, udaljavajući se od prirode i od svog unutrašnjeg bića. Brinite o sebi! Glavna svrha Reikija jeste da ohrabri i pomogne osobama da vode harmoničan i jednostavan život praktikujući Reiki i primenjujući Reiki principe. BRANKO VITAS, REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

NEGUJ SVOJE TELO -  telo kao instrument naše duše -    telesni tretman i konsultacije -    holistički pristup zdravlju Snežana Rafailović, wellness terapeut snezana.rafailovic@yahoo.com, 064/160-51-08

BROJ #51, JUN 2019.


121

+381 61 6707555 pratitimeunier@gmail.com

NEŽNO DO ZDRAVLJA! Homeopatija i biofeedback, prirodan, nežan put do zdravlja i ravnoteže. Podstiču naše urođene odbrambene snage ka isceljenju. Deluju ne samo na naše fizičko telo, već i na naš um i emocije, dovodeći ih u sklad i balans.  Poboljšavaju opšte psiho-fizičko stanje, rade neuro-endokrini balans, podižu nivo energije i doprinose osećanju zadovoljstva i harmonije. Suzana Đokić dipl. homeopata i SCIO biofeedback terapeut moderator Recall Healing edukacije za Srbiju info@svethomeopatije.rs www.svethomeopatije.rs

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

PHOTO: MARINA LUKIĆ

SOMATIC EXPERIENCING® (S.E.) “Empowering Healing, Transforming Lives”   A unique, holistic and psychobiological approach for resolving trauma symptoms and relieving chronic stress, re-establishing a natural flow between mind and body and increasing people’s capacity to self-regulate, what is called, Resilience.   One to one session lead in English, Spanish, French and Italian   Pratiti MEUNIER, S.E. Practitioner “Meditation In Motion” Leader Reiki & Bach Flowers Practitioner


122

PHOTO: UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


123

I can help you in exploring what is hiding behind your personal MORE... I can help you in exploring what is hiding behind your personal MORE...

The MORE I am offering you: The MORE I am offering you: * Energy balanced coaching * Energy balanced coaching * Aroma therapy * Energy healing (Prana therapy and REIKI) * Aroma therapy Christina Czettl * REIKI initiations (level I and II) * Past life regression 065/476 11 68 * Energy healing (Prana therapychristina.czettl@gmail.com and REIKI) * REIKI initiations (level I and II) * Past life regression One on one sessions possible in Serbian, German and English.

One on one sessions possible in Serbian, German and English. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


124

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: PHOTO: STEVAN ZORICA ALEKSIĆ AKERMAN PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


125

REFRESH

YOUR TALENT

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


126

TALENTIMA DO USPEHA

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: MIODRAG TODOROVIĆ - FVS

BROJ #51, JUN 2019.


127

ZORICA AKERMAN, PEVAČICA STAROGRADSKE MUZIKE, KOJA ČUVA MUZIČKU KULTURNU BAŠTINU OD ZABORAVA. NJENA BOJA GLASA I POJAVA DOPRINOSE LEPOTI PESME KOJU IZVODI. SVOJ PRVI SOLISTIČKI KONCERT IMALA JE U GALERIJI OPŠTINE VRAČAR, ČAROBNOG MESECA MAJA, U PUNOJ DVORANI. NA NJENOM REPERTOARU NAŠLE SU SE STAROGRADSKE PESME I ROMANSE, KOJIM JE FINALISTKINJA ŠOUA “NIKAD NIJE KASNO” RAZGALILA I OŽIVELA PUBLIKU. PRATIO JU JE ORKESTAR “BOEMI”, DOK JE NA SCENI IMALA I MUZIČKU PODRŠKU KOLEGA IZ TAKMIČENJA VETERANA, VLADIMIRA STOJANOVIĆA I DEJANA JEKNIĆA. SKROMNA, LEPA, TALENTOVANA ZORICA AKERMAN BOJI SVOJ ŽIVOT ŠIREĆI LEPOTU, DOBAR GLAS I POTVRĐUJUĆI PRAVILO DA SAMO HRABRI ŽIVE SVOJ POTENCIJAL. KAKVE SU IMPRESIJE POSLE PRVOG SOLISTIČKOG KONCERTA PRED PUNOM SALOM OPŠTINE VRAČAR? Koncert u galeriji Opštine Vračar je bio 8. maja 2019. godine. Još uvek su moje impresije toliko velike da iznova proživljavam svaki trenutak. A bilo ih je toliko lepih. Jedno divno poznanstvo je rezultiralo pozivom, organizacija savršena od početka do kraja. Moje iznenađenje kada sam videla da će sala biti mala za sve ljude koji su

došli da sa mnom podele tu magiju starogradske muzike, njihovih osmeha, poznatih i nepoznatih lica... Zajednička je bila ta ljubav prema starim dobrim vremenima, kada su naša prestonica i Skadarlija bile sinonim dobre i kvalitetne pesme. ŽIVITE SVOJ TALENAT, PEVATE IZ DUŠE I SRCA - KO JE OTKRIO U VAMA DAR ZA PEVANJEM? Živim oba svoja talenta, umetnički vez i pesmu, s tim što je vez prisutan u mom životu već 40 godina, a pesma nešto manje, tačnije 27 godina. Taj dar je zrio u mom biću do trenutka kada je morao „doći“ na svoje. Prepoznavala sam ga od najranijeg detinjstva, ali nisam imala priliku da ga pokažem na adekvatan način. U 25. godini sam, odlaskom u Školu lepog pevanja Dubravke Nešović, dobila adekvatnu podršku i od tada je muzika sastavni deo mog života. Ali nikada nije bila presudna i najvažnija u smislu profesionalnog bavljenja. Sve je ostalo u granicama porodičnih okupljanja ili povremenih nastupa da bi se upotpunio kućni budžet. PORODICA VAM JE VELIKA PODRŠKA. KAKO SE OSEĆA USPEŠNA ŽENA KOJA ŽIVI SVOJ SAN DANAS, NA BRDOVITOM BALKANU, U 21. VEKU? Porodica je uvek prestavljala moj prioritet. Sve odluke koje smo kao bračni partneri donosili bili su i usmereni ka poboljšanju života, stvaranju dobara koje će nam omogućiti dostojanstveni život. Do 38. godine sam se profesionalno bavila svojim zanimanjem poslovnog sekretara, ali sam uporedo vezla i taj talenat usavršavala na sve zahtevnijim formama. U svojoj 53. godini mogu reći

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


128

BROJ #51, JUN 2019.


129

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


130

da živim svoj san, ali da je ovo vreme upravo ono koje je čekalo da se mnoge stvari u životu slože. SA 38. GODINA STE OSTALI BEZ POSLA, BIO JE TO VELIKI PROFESIONALNI UDARAC ZA VAS. DA LI IZ OVE PERSPEKTIVE MISLITE DA JE DOBRO ŠTO SE SVE TAKO DESILO, JER STE SE U TIM NAJTEŽIM MOMENTIMA OKRENULI SEBI I PRONAŠLI SVOJE TALENTE? Gubitak posla u 38. godini je za mene bio najtraumatičnije iskustvo, jer sam od svoje 19. godine bila finansijski zbrinuta, sigurna u sebe i svoj rad. Dugo mi je trebalo da se izborim sa velikom tugom, ali i sa operacijom koja je nakon toga usledila. Već dva puta sam operisala tumor dojke, a s obzirom na to da sam neposredno pre toga bila na pregledu gde je sve bilo u redu, sasvim je očigledno da je stres taj problem i napravio. Iz ove perspektive mogu da kažem da je iz svega toga lošeg proizašlo i nesto dobro. Kao prvo, ostala sam kod kuće i apsolutno svoje vreme posvetila podizanju i vaspitavanju dece, a uz njihovo odrastanje mogla sam da stvaram svoja umetnička dela. KAKO PREŽIVETI PAD, A KAKO USPEH? Sa ovoliko životnog iskustva mogu reći da je svaka odluka koju donesemo u datom trenutku ona prava, jer je nastala iz dubokog promišljanja i iskustva koje nas je potaknulo da izaberemo najbolje rešenje. I pad i uspeh se mogu savladati na isti način. Pad nisam shvatila kao kraj života, već samo kao lekciju koja me je uvela u novo životno poglavlje, ali isto tako i uspeh koji sada doživljavam kao neko ko predstavlja svoj dar u pevanju. Ništa me nije promenilo, jer i dalje živim isto onako kako sam živela i ranije. S tim što je sada moj osećaj sreće daleko veći, jer su moje odluke bile ispravne. VAŠA LJUBAV JE I VEZ KAO VELIKA STRAST. KOLIKO STE DO SADA RADOVA IZVEZLI I KOJA JE TEMATIKA NA VEZENIM SLIKAMA? Umetnički vez me je izvukao iz tuge i ta inspiracija da radim sve zahtevnije slike je pomerila i granice mojih želja kada je tematika u pitanju. Jednostavni motivi su  zamenjeni  složenijim i zahtevnijim slikama. Jedno vreme su to bili kostimi kroz razne društvene epohe i razdoblja, zatim

slike posuđa, ormarića, nešto što se savršeno uklapa u opremanju kuhinja, a u poslednje vreme to su mitološka bića, vile, vilenjaci... jednom rečju, likovi iz mašte. Ne znam tačan broj, za ovih 40 godina ih je bilo puno, ali u poslednje četiri godine uradila sam stotinak različitih formata. VAŠ SUPRUG JE VAŠA VELIKA PODRŠKA. KOLIKO MUŠKO RAME ZNAČI ZA JEDNU ŽENU? U svojim nastupima tokom takmičenja serijala „Nikad nije kasno“, moj suprug je uvek zauzimao posebno mesto, iako nije prisustvovao snimanjima. To je bila njegova želja koju i dalje poštujem, jer nije čovek koji uživa u medijskom prostoru. Činjenica da smo se upravo i upoznali u Školi lepog pevanja, i da me je on naučio svim pesmama koje pevam, dovoljno govori kolika je njegova podrška. Svaki segment zajedničkog života je apsolutno pokriven njegovim radom i veliki je oslonac i meni i deci. Veštinu obavljanja mnogih poslova je usavršio u radu sa mojim ocem, tako da su obojica bili ponosni na zajedničko vreme koje je i donelo radost stvaranja novih životnih poglavlja. To „muško rame“ je bilo i ostalo moja večna oaza sreće. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „OD LJUBAVI SVE RASTE“. NA ŠTA JE USMERENA VAŠA LJUBAV? „Od ljubavi sve raste“ je savršen naziv za napredak u svakom smislu. Konkretno, u mom slučaju, to jeste progresivan rast porodice, koja je u svom razvoju prošla faze od imati i nemati, pa sve to više puta. Životne neprilike nas i uvode u stanje kada jedino sjedinjeni ljubavlju dobijemo nadljudsku snagu da se sa njima izborimo i postanemo zreliji i spremniji za nove izazove. Obično se kaže da ljubav izađe na vrata kada problemi uđu kroz prozor. U mojoj kući je živela i živi ljubav koja svakim danom dobija na intenzitetu i ne postoji način da nestane. Ona se gaji i hrani svakoga dana. I ovaj koncert je obojio magijom ono što smo zajedno stvarali 28 godina, moj glas koji dušom peva, pa čak i kada pogrešim tekst kada ugledam njegovo milo lice na vratima.

BROJ #51, JUN 2019.


131

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


132

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: PHOTO: STEVAN TRACY ALEKSIĆ CHAN PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


133

REFRESH

YOUR MIND

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


134

SMALL STEPS EVERY DAY

TEXT/PHOTO: ANIMA MUNDI PHOTOS OF BAMBOOS: TRACY CHAN

BROJ #51, JUN 2019.


135

TRACY CHAN WAS BORN AND GREW UP IN AN INTERNATIONAL CITY, HONG KONG. BEING AMAZED BY THE FOREIGN CULTURES SINCE SHE WAS YOUNG AND AFTER HAVING MET SOME ITALIAN FRIENDS IN EDINBURGH, SHE STARTED LEARNING ITALIAN LANGUAGE AND FURTHER HER STUDIES IN ITALY AFTER HER GRADUATION. NOW SHE IS THE SECRETARY GENERAL AT THE DANTE ALIGHIERI SOCIETY IN HONG KONG. TWO YEARS AGO, SHE ATTENDED A SOAPMAKING WORKSHOP, WHICH OPENED A NEW DOOR TO THE WORLD OF HOLISTIC THERAPY. SHE IS CURRENTLY A STUDENT OF AROMATHERAPY AND BOWEN THERAPY. SHE LIKES TRAVELING AND PHOTOGRAPHY. TELL ME SOMETHING ABOUT THE FESTIVAL OF THE ROSES IN BULGARIA? It was a small festival held in front of a huge rose field in Kazanlak. Visitors were welcomed with ritual bread, honey and spices. All the local people wore traditional costumes and smiling faces. There was a demonstration of how rose oil and rose water were extracted by traditional distillation as well as how rose jam was made. Filled with high spirits, fully immersed in the appealing aroma of damask roses and bagpipes

music, we danced and sang together. We had a lot of fun. WHAT DID YOU LEARN THERE? It was a 9-day trip organized by Annie, the School Principal of my aromatherapy course and led by a knowledgeable and friendly local guide Nikolay. In this intensive programme, we visited two distilleries of roses, rose museum in Kazanlak, a skincare company and had lessons on herbs taught by local herbalist and Susan, on how to make rose wreath, rose jam and rose syrup. Culture-wise, we went for hiking in the breathtaking Central Balkan National Park and visited the nearby cities, like Sofia, Hisarya and Plovdiv. We saw how cheese was prepared at a sheep farm and learned how to prepare traditional Bulgarian food. The most exciting thing must have been waking up at 4:30 am and going to the rose fields to pick the freshly blossomed roses. This trip absolutely broadened my horizon. WHY THE ROSES ARE SO IMPORTANT? Among over 150 species of roses and thousands of hybrids, most of them are decorative and only a few roses such as Damask rose and rose alba are oil-bearing. Bulgaria is the world’s #1 producer of rose oil. The specific climate in Kazanlak, also known as the Rose Valley, benefits the growing of roses. Approximately 3,000 to 3,500 kg of Damask roses can produce

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


136

1 kg of rose oil. Rose oil is regarded as “liquid gold” because for centuries the price of Bulgarian rose oil is compared to the price of gold. Besides perfumery and cosmetics, the exquisite rose oil is used in aromatherapy.

better understanding the fragrance, I attended my second perfumery workshop and created a second perfume called “Bon voyage” as a memento to my recent trip in Europe. Now I look forward to my third perfumery workshop in Paris.

WHAT DO YOU DO IN HONG KONG?

DO YOU TRAVEL A LOT?

I work in Dante Alighieri Society in Hong Kong, Yes, I do. I am curious to learn new things and which is an Italian cultural society organizing like making new friends. The world is large. Italian language courses and cultural activities. Small steps every day. WHAT KIND OF WORKSHOPS HAVE YOU ATTENDED? Last year before my studies of aromatherapy, I attended a perfumery workshop and created my first signature perfume. The name was “In progress...”. I know it is not a good name but it can fully describe how I think of this perfume. It seemed that something was missing which I could not tell. Then back to Hong Kong after

WHAT IS YOUR FAVORITE DESTINATION? At this moment, my favorite place is Okinawa, Japan. I am fascinated by its Ryukyu culture, traditional sanshin music, starry sky and, of course, the endless blue ocean. I wish I could visit all the surrounding islands one day.

BROJ #51, JUN 2019.


137

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


138

PHOTO: YOAL DESURMONT UNSPLASH.COM PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


139

REFRESH

YOUR KUNDALINI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


140

PRATI PUT LJUBAVI, SLIJEDI SVOJU DUŠU

PIŠE: GORJANA MALEŠEVIĆ

BROJ #51, JUN 2019.


141

Djetinjstvo sam ispunila pjesmom, jer sam željela biti pjevačica. Pjesma je bila moje olakšanje u moru neprospavanih noći, suza i straha. Pjesma je bila lijek kojim sam liječila svoje ranjeno srce i duboko povrijeđenu dušu. Drugi moj lijek bila je škola u kojoj sam pronašla utočište. To je bilo mjesto za bijeg od stvarnosti koja me kući čeka. Voljela sam da učim. Nakon završene osnovne škole, upisujem srednju medicinsku školu za farmaceutskog tehničara. Nastupa težak period mog života, jer sam jako teško podnijela promjenu sredine. Postala sam osoba koja nisam do tada bila, dosta povučena i pasivna. Nakon toga sam upisala fakultet, smjer farmacija. Nije ni to bio slavni period mog života. Koliko god da sam učila, nisam mogla ni najlakši ispit položiti. Jednostavno nije se dalo. Onda sam se zaljubila i sa tim se cijeli moj život promijenio. Ti odnosi su postali početna tačka mog osvješćivanja. Dolazi vrijeme buđenja, duhovnog rasta i razvoja. Nižu se godine. Bilo je tu svega i svačega. I ljubavi i mržnje, i suza i smijeha, i radosti i tuge, i ljutnje i bijesa. Živim život na svoj način. Liježem kad hoću, ustajem kad hoću i radim šta hoću. Nemam volju za rad, nemam volju za učenjem. Prolazim kroz teške periode depresije i unutrašnjih dubokih promjena, ali bez obzira na svu tu težinu koja me preplavljuje osjećam da sam u skladu sa sobom i da sam izabrala baš onaj način življenja koji će me naučiti najvažnijim životnim lekcijama i najbolje pripremiti za ono što dolazi nakon svega toga.

Došlo je daleko ranije nego što sam mislila, u mojoj dvadeset i sedmoj godini života. Sasvim neočekivano i spontano, a to suđeno se zove kundalini joga. Odmah pri prvom susretu osjetila sam cijeli svemir u sebi, neopisivu radost i lakoću postojanja. Kundalini joga postaje dio mene. Sve u vezi nje je lako. Sama mi dolazi, lagano me uvodi u svoj svijet. Nekada nisam mogla ni najmanje želje ostvariti, a sada mi se nudi prilika da nastavim svoje davno prekinuto školovanje i to po mjeri svoje duše. Malo se dvoumim, jer naviru misli sumnje: “A, je li to zaista za mene? Hoću li moći pratiti predavanja na engleskom jeziku?“ Međutim, pobjeđuje osjećaj sigurnosti koji kaže: “Da, to je ono pravo! Ono što si toliko dugo čekala. Ako ti se to sada otvara, znači da si spremna. Idi!“ Moju snagu volje jača ni malo laka meditacija kojoj se hrabro prepuštam u narednih četrdeset dana, a to je meditacija za iscjeljenje fizičkog, mentalnog i emotivnog tijela.

Odlazim u Indiju da upijam svu tu mudrost, snagu i energiju Istoka. Zapljuskuju me nova životna iskustva, novi ljudi i nova mjesta. Upoznajem svoju buduću učiteljicu i kraljicu kundalini joge, Gurmukh Kaur Khalsu. Sve novo što mi se dešava postaje duboko transformativno iskustvo na svim nivoima moga postojanja. Nakon povratka i dalje nastavljam u istom ritmu i stilu. Svakodnevno sama vježbam krije i meditacije i odlučujem da ću opet za nekoliko mjeseci ići u Indiju da završim učiteljski trening za učitelja kundaliIako mi mnogi govore da treba ovako ili onako, ni joge. Dolazi mjesec septembar, po drugi put da vrijeme prolazi, da živim u iluziji, da toga što stupam na indijsko tlo i davno sanjani san se ja tražim nema, meni sve to na jedno uho uđe, a konačno ostvaruje. Postajem učitelj kundalini na drugo izađe. Osjećam jasno i glasno u cen- joge i to prvi u mojoj zemlji. Nagrađena sam za tru svoga bića da sam na pravom putu i da će svu svoju hrabrost, odlučnost, i mogu čak reći mi suđeno u pravo vrijeme doći. I tako je i bilo. i ludost, jer nigdje na vidiku u mom životu nije

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


142

ni postojao trag toga za čim tragam, ali sam i određene životne lekcije. Dala mi je mnogo toga dalje ne obazirući se na okolnosti nastavila da lijepoga, ali osjećam da ono najbolje tek dolavjerujem u svoj unutrašnji osjećaj. zi. Ona će me prevesti na drugu stranu obale i omogućiti mi da ostvarim svoje ideale i visoke Sa ulaskom u svijet kundalini joge, mnoge moje ciljeve koje sam sama sebi postavila. davno postavljene želje su postale stvarnost, ali najveće zadovoljstvo je došlo kroz osjećaj da Nakon svih uspona i padova, perioda beznasam konačno u skladu sa svojom životnom svr- đa, tuge, očaja i materijalne oskudice, a mogu hom. Mogu da živim ono što radim i da radim vam reći da odlično znam šta znači nemati ono što živim. Uz to, dobila sam priliku da učim, novca čak ni za hljeba, a kamoli za nešto druputujem i upoznajem nove ljude. Prve pozitivne go, pronašla sam svoju zvijezdu vodilju, jer me promjene koje sam vrlo brzo uočila ulaskom u je ljubav vodila. Ljubav za onim što meni zaista kundalini svijet jeste to da su mi misli postale pripada. Nisam izgubila iz vida svoj cilj ni onda jasnije, da tačno znam šta želim i kako da to kada je stvarnost bila u potpunoj suprotnosti sa ostvarim. Snaga volje se razvila i nestao je strah mojim željama i bez obzira na priče drugih ljudi, od preduzimanja koraka za ostvarenje želja. njihove savjete kako i šta bih trebala. Kada smo Prosperitet se uselio u moj život. Nove moguć- vjerni sebi i slušamo glas svoje duše, sigurno nosti, nove prilike i dovoljno novca za sve što mi ćemo ostvariti svoju misiju i lični život ispunije potrebno. ti smislom. Daćemo životu jedinstven pečat i živjećemo najljepše što možemo. Sve u životu Kundalini joga je moja velika ljubav. Moćni bi- ima svoje vrijeme. Budimo strpljivi i imajmo na ser transformacije mene i moga života. Budi u umu da strpljenje i kamen pretvara u zlato. Čemeni osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Ona je kajmo. Budimo mirni. Uskladimo se sa onim što moja amajlija. Kada mi je otac bio bolestan, uz istinski osjećamo i sa tokom života. Povežimo sve okolnosti koje su do toga dovele, pomogla se sa centrom svoga bića, činimo ono što je u mi je da od samog početka sve ono što se deša- našoj moći, a ostalo prepustimo univerzumu i va prihvatim kao Božju volju, da imam dovoljno sve što je za naše najviše i najbolje dobro će snage i energije da kroz sve to lakše prođem i nam doći. Pratimo put ljubavi, slijedimo svoju da na nježan način iscijelim svoje srce i naučim dušu.

BROJ #51, JUN 2019.


143

PHOTO: GLEREN MENEGHIN UNSPLASH.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


144

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM PHOTO: ANIMA MUNDI BROJ #51, JUN 2019.


145

REFRESH

YOUR HERITAGE

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


146

KUĆA LEGATA - ČUVAR KULTURNE BAŠTINE

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE BROJ #51, JUN 2019.


147

FILIP BRUSIĆ – RENAUD, DIREKTOR KUĆE LEGATA, USTANOVE KULTURE I INSTITUCIJA OD ZNAČAJA ZA BEOGRAD, OSNOVANA 2004. GODINE NA INICIJATIVU SKUPŠTINA GRADA. SEDIŠTE JE U KNEZ MIHAILOVOJ ULICI 46. KUĆA LEGATA JE NASTALA KAO PLOD VIŠEDECENIJSKE INICIJATIVE UMETNIKA, INTELEKTUALACA, STRUČNJAKA I DARODAVACA. KUĆA LEGATA SE TRENUTNO STARA O DESET ZBIRKI, A MEĐU NJIMA JE I LEGAT PETRA LUBARDE, JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH SRPSKIH I JUGOSLOVENSKIH SLIKARA. U NJEMU SE NALAZE SLIKE KOJE JE POZNATI UMETNIK POKLONIO GRADU BEOGRADU, LIČNI PREDMETI, BIBLIOTEKA, ARHIVSKA GRAĐA, NAMEŠTAJ I DRUGI PREDMETI. SA FILIPOM BURSAĆEM RAZGOVARAMO O ZNAČAJU OVIH INSTITUCIJA I BIJENALU U VENECIJI.

DA LI JE TEŠKO VODITI JEDNU OVAKO ZNAČAJNU KULTURNU USTANOVU U BEOGRADU? S obzirom na to da već pet godina vodim Kuću legata, ne razmišljam na taj način. Ali izazov jeste, u svakom slučaju. Ono što je najveći problem trenutno jeste nedovoljan broj zaposlenih. Nadam se da će se početkom sledeće godine konačno ukinuti zabrana zapošljavanja i da ćemo pojačati naše redove. O ČEMU SVE MORATE DA BRINETE DA BI VELIKI UMETNICI BILI PREDSTAVLJENI U NAJBOLJEM SVETLU? Pre svega brinemo o smeštaju umetničkih dela. Većina dela koja baštinimo nalazi se u depoima Kuće legata, manji deo je na stalnoj postavci. Vodimo računa da se dela čuvaju u adekvatnim uslovima, što podrazumeva pre svega konstatnu temperaturu i vlažnost. Kada izlažemo dela naših legatora, izložbe uvek prate kvalitetni katalozi sa dobrim reprodukcijama i stručnim tekstovima naših kustosa. Želim da naglasim da se sprema rekonstrukcija naše Galerije u Knez Mihailovoj 46. Kada rekonstrukcija bude završena, imaćemo izložbeni prostor na dva nivoa – na jednom će

se odvijati gostujuće izložbe i programi, a na drugom će biti stalna postavka zbirki Kuće legata, te će onda i većina dela o kojima se staramo biti izložena. KAKAV JE KONCEPT RADA KUĆE LAGATA? Koncept rada Kuće legata je sistematsko i profesionalno staranje o pokretnim i nepokretnim legatima koji su nam dodeljeni, čuvanje, konzerviranje i izlaganje poverenih umetničkih dela, stvaranje baze podataka o svim legatorima, predlaganje prijema novih legata i zbirki i reafirmacija plemenitih ideja legatorstva i darodavstva u našem narodu. KUĆA LEGATA POSVEĆENA JE STIMULISANJU I RESTAURACIJI INSTITUCIJE DARODAVSTVA. JOŠ JEDAN BITAN CILJ NJENOG OSNIVANJA JE PRIJEM NOVIH LEGATA I POKLONA. ČIJI SE SVE RADOVI, POKLONI NALAZE POD KROVOM KUĆE LEGATA? Kuća legata se trenutno stara o deset zbirki. To su: Legat Olge Jevrić, Legat Milenka Šerbana, Legat Milene Jeftić Ničeve Kostić, Legat Nedeljka Gvozdenovića, Legat Veljka Petrovića,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


148

BROJ #51, JUN 2019.


149

ÄŒOVEK I ZVERI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


150

BROJ #51, JUN 2019.


151

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


152

BROJ #51, JUN 2019.


153

Legat Rista Stijovića, Legat Petra Lubarde, Legat Ljubice Cuce Sokić, Legat Olge Jančić i Galerija Petra Dobrovića. U našem depou nalaze se i dela Koste Bogdanovića, koja će, nakon potpisivanja ugovora o poklonu između umetnikovog sina Marka Bogdanovića i grada Beograda, činiti Legat Koste Bogdanovića, o kome ćemo se takođe starati.

godine. Pored velike časti, u pitanju je bila i velika odgovornost. Smatram da smo poverenje opravdali, jer je otvaranje našeg paviljona 9. maja proteklo odlično, a postavka predstavnika Srbije, umetnika Đorđa Ozbolta, dobila je odlične kritike. Moram da istaknem izuzetnu saradnju sa komesarom Vladislavom Šćepanovićem i da se zahvalim kolegama iz Kuće legata koji su uradili odličan posao.

Želim da obradujem vaše čitaoce vešću da će od septembra meseca ove godine Galerija Petra ČIJE MOŽDA LEGATE PRIŽELJKUJETE ILI Dobrovića biti ponovo otvorena za posetioce! KOJIMA SE NADATE? Završavamo radove u stanu u Kralja Petra 36 u kome se zbirka nalazi, a slike koje će se naći na Priželjkujemo legate velikih umetnika koji, iako u lepim godinama, još uvek aktivno rade i stvaraju, novoj postavci su već konzervirane. kao što su Vladimir Veličković i Miloš Šobajić, da U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU, pomenem samo neke. Naravno, tu su i umetnici U FEBRUARU, BILA JE IZLOŽBA JEDNOG koji od nedavno na žalost više nisu sa nama, kao OD NAJPROMINENTNIJIH PREDSTAVNIKA što je Moma Antonović. Bio bih veoma srećan JUGOSLOVENSKE MODERNE, PETRA kada bismo dobili dela Bore Iljovskog i napravili LUBARDE. POSTAVKA JE OBUHVATALA njegov legat. 12 RADOVA, UZ ARHIVSKU GRAĐU, IZ BEOGRADSKE KUĆE LEGATA. KAKO JE IZLOŽBA KOJA JE OBELEŽILA 2018. GODINU? IZGLEDALO NA SAMOM OTVARANJU I DA LI Po mom subjektivnom sudu, to je izložba „Legat STE ZADOVOLJNI UČINJENIM? Olge Jančić“, koja je održana u našoj galeriji u Otvaranje je bilo svečano, kako i priliči ovakvom Knez Mihailovoj 46, od 27. aprila do 9. juna 2018. događaju. Izložbu je otvorila ambasadorka godine, autora Dejana Vučetića, kustosa Kuće Republike Srbije u Francuskoj Nataša Marić, uz legata. prisustvo mnogo naših ljudi koji žive i rade u Parizu, ali i Francuza. Zadovoljni smo otvaranjem, U KOM SMERU ĆE SE VAŠA USTANOVA ali pre svega smo zadovoljni što smo dela Petra RAZVIJATI U BUDUĆNOSTI? Lubarde doneli u Pariz, grad u kome je Petar U smeru povećanja zbirki, broja zaposlenih, započeo svoju internacionalnu karijeru i u kome dobijanju formalnog statusa ustanove zaštite – je dobio prvu međunarodnu nagradu – Grand muzeja i sređivanju nepokretnih legata i galerije Prix na svetskoj izložbi 1937. godine. I ovim u Knez Mihailovoj kako bismo mogli da izložimo putem želim da se zahvalim autorki izložbe Dini što više kulturne baštine o kojoj vodimo računa Pavić, kustoskinji Kuće legata. i kako bi što više publike moglo da uživa u Otvaranju izložbe slika Petra Lubarde, koja je bila umetničkim predmetima koje su neki plemeniti i u okviru programa obeležavanja Dana državnosti odgovorni ljudi ostavili budućim naraštajima. Republike Srbije, prisustvovalo je više njegovih pariskih kolega, kao što su Vladimir Veličković, Milan Cile Marinković, Ljiljana Pavlović Dir, Vesna Milunović, Jelena Gvozdenović, Pero Nikčević… Kako umetnici dišu ispred dela Petra Lubarde? Veliki je to naklon i podrška kolega. Svi su bili uzbuđeni i srećni što vide velikog Lubardu u gradu svetlosti! Jeste podrška kolega i još jedna potvrda da dela velikih umetnika večno traju. Nedavno je otvoreno venecijansko Bijanale, na kome je Kuća legata učestvovala kao realizator nastupa Republike Srbije. Kući legata je poverena velika čast kada nas je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije imenovalo za realizatora pripreme nastupa Republike Srbije na 58. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti Bijenala u Veneciji 2019.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


154

PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: FOTO:STEVAN IVAN MARJANOVIĆ ALEKSIĆ PHOTO: PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


155

REFRESH

YOUR TRAVEL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


156

INFICIRAN AFRIKOM

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IVAN MARJANOVIĆ

Ivan Marjanović je rođen 1982. u Kruševcu. Sa dve godine počinje da svira klavir. Sa četiri već je imao prvi solistički koncert. Završio je nižu muzičku školu za klavir i harmoniku. Srednju muzičku i gimnaziju je paralelno završio. Do kraja srednje škole je svirao 12 instrumenata. Bavi se ekstremnim sportovima: skijanjem, board, kite surfingom, ronjenjem, alpinizamom i planinarenjem. Diplomirani psiholog i menadžer internacionalnog marketinga. Završio je fotografiju na Istituto Italiano di Fotografia u Milanu. Direktor i vlasnik Creative House konsalting agencije u Londonu. Strast su mu putovanja i Afrika. Ko na nju jednom kroči, uvek joj se vraća.

BROJ #51, JUN 2019.


157

ZAŠTO AFRIKA KAO DESTINACIJA? Godine 2008. sam prvi put posetio afrički kontinent. Krenuo sam od Maroka. To je bilo moje prvo putovanje organizovano u sopstvenoj režiji. Nakon Maroka, Afriku sam posetio još četiri puta i obišao Alžir, Tunis, Etiopiju, Keniju, Tanzaniju, Zanzibar, Južnoafričku Republiku, Zambiju, Zimbabve, Ruandu, Malavi, Bocvanu i Ugandu.

KAŽU DA SE ČOVEK LAKO ZARAZI AFRIKOM. ŠTA BI IZDVOJIO KAO POSEBNOST TOG KONTINENTA?

Upravo tako. Često znam ljudima iz svog okruženja da preporučim, ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti da svake godine putujete na ovaj kontinent, strpite se možda godinu-dve, uštedite malo novca i posetite barem jednu afričku državu. Videćete, vratiće vam se desetostruko. A strast je krenula jako davno, od osnovne Bićete bogatiji nego što ste ikada bili. škole, kad nisam propuštao epizode emisije Opstanak i ostale slične obrazovne emisije, dok Osmesi, energija, toplina i gostoprimstvo losam sakupljao sličice Životinjskog carstva. To je kalnog stanovništva ostaviće vas „zaražene“ i uticalo da mi se javi želja da kao dokumentarni probuditi pojedinosti za koje možda niste ni bili fotograf posećujem plemena i upoznajem se sa svesni da nosite sa sobom. njihovom kulturom i tradicijom. Druga ljubav je NA KAKVE LJUDE SI NAILAZIO? ŠTA JE muzika, kojom se bavim ceo svoj život. Udaral- SPECIFIČNO? jke sviram najduže. A bubanj vuče korene upravo sa ovog kontinenta. Prvi zvuci su se svodili na Nailazio sam na različite običaje. Jedno od oponašanje zvukova u prirodi. Verovalo se da je najupečatljivijih je ceremonija inicijacije, odnosbubanj sveti predmet i da ga samo vrač može no Bull Jumping u Hamar plemenu. Imao sam svirati. S tim u vezi, želja mi je bila da se, između priliku da sa njima provedem tri dana i nosim sa ostalog, upoznam i sa lokalnim ritmovima i ritu- sobom neverovatna iskustva. Počevši od toga da sam morao biti u okruženju gde niko ne govori ni alima koje prati ovaj instrument. reč engleskog, do obavljanja svakodnevnih rado-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


158

va sa njima i učestvovanja u različitim običajima. Cela ceremonija inicijacije počinje tako što rođake dečaka plešu, sviraju, pevaju, i ono što privlači posebnu pažnju, pozivaju na bičevanje.

Dosta toga je uticalo na to da sa dečicom proživim momente koji se ne zaboravljaju, ali izdvojiću jednu priču:

Prvi je bio momenat kada sam upoznao devojčicu koja nikada nije videla belca pre mene. Dolazim Muškaraci koji su nedavno završili proces inicija- do porodice koja mi dozvoljava ulazak u kuću. cije uzimaju grane i iz sve snage, do krvi, bičuju Luksuz je osetiti deo te atmosfere. Skreće mi se po leđima žene koje ni glasa ne puštaju. To je nji- pažnja da ću upoznati devojčicu koja nikada nije hov način da pokažu ljubav, izdržljivost, odanost videla belca. Da, to je devojčica sa fotografija. i daju podršku iniciranima. Neverovatno je videti devojke koje mole i tuku se da budu prve i što Oko 20-30 minuta mi je bilo potrebno da kroz više bičevane. Dečak mora nekoliko puta trčati smeh i neki vid komunikacije obuzdam plač i napred-natrag po leđima bikova ili kastriranih nekako joj se približim. Posle određenog vremevolova, a ismejava se ako ne uspe. Nakon toga, na, prišla mi je, štipnula za šaku, osmehnula se odlazi šest meseci u divljinu da preživljava sam. i otišla. Taj osećaj ledi krv. Još malo smo uspeli Tokom tog perioda, otac mu traži ženu sa kojom da se igramo, ali na određenoj udaljenosti. Nije će stupiti u brak po povratku. mi dozvoljavala da joj priđem. Ovaj moment zauvek će ostati urezan u meni. DA LI SI IMAO NEPRIJATNIH SITUACIJA U SMISLU DA SI MORAO DA BEŽIŠ ZBOG KOJA JE TVOJA SLEDEĆA DESTINACIJA? NJIHOVIH MEĐUSOBNIH SUKOBA? ČEMU SE RADUJEŠ? Jedino negativno iskustvo koje sam imao je bilo u Maroku, kada nas je taksista odvezao u nepoznatom pravcu i tako vozio nekih 15 km. Pravio se da ne govori ni jedan jezik osim arapskog. Bilo je kao na filmu. Razmišljali smo samo da otvorimo vrata i iskočimo. Kada je video da smo ozbiljni u tome, zaustavio je auto i tražio nam ukupno 20 dolara, što je bilo presmešno za stres koji smo pretrpeli. Ali priča ima i lep epilog, na povratku u grad smo neplanirano naišli na predivan lokalitet koji nismo planirali da obiđemo i uživali smo u čarobnom zalasku Sunca. NA TVOM IG PROFILU PRIVUKAO SI VELIKU PAŽNJU SVOJIM FOTOGRAFIJAMA DECE IZ AFRIKE. SVAKO PRIČA KROZ FOTOGRAFIJU SVOJU EMOTIVNU PRIČU. ŠTA JE TEBE NAJVIŠE DOTAKLO? Puno ti hvala i drago mi je da se prepoznaje ono što zapravo želim preneti.

Ovo sada premijerno otkrivam. Moja sledeća je destinacija je Ukrajina, došla je na red i jedna evropska država. Obići ću Černobil i još par prirodnih znamenitosti ove države. Nakon toga, pravim malu pauzu od Afrike i idem za Meksiko, koji mi je dugo na spisku i definitivno jedna od dream destinacija. Da konačno pohodim puteve Asteka, Maja i ostalih civilizacija središnje Amerike. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „OD LJUBAVI SVE RASTE“. DA LI JE TO TAČNO? KA ČEMU TI USMERAVAŠ SVOJU LJUBAV I ŠTA RASTE? Ljubav usmeravam ka svom unutrašnjem miru. Vodim se time da ukoliko nosimo mir sa sobom, cenimo svoj uspeh i korake koje pravimo, ma koliko mali bili, zračićemo ljubavlju i toplinom... od koje pak sve raste.

BROJ #51, JUN 2019.


159

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


160

PHOTO: COSMIC WHAVE BY VUK VUČKOVIĆ PHOTO: PIXABAY.COM FOTO: ALEKSIĆ PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


161

REFRESH

YOUR ART

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


162

KOSMIČKI PREDELI

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #51, JUN 2019.


163

VUK VUČKOVIĆ, AKADEMSKI SLIKAR MLAĐE GENERACIJE. DIPLOMIRAO JE SLIKARSTVO 2010. GODINE NA FAKULTETU LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU, GDE JE ISTE GODINE UPISAO DOKTORSKE UMETNIČKE STUDIJE SLIKARSTVA. KOOSNIVAČ JE UMETNIČKOG STUDIJA „WOLF ART“ 2015. GODINE. DO SADA JE IZLAGAO NA 21 SAMOSTALNOJ I VIŠE OD 110 KOLEKTIVNIH IZLOŽBI U ZEMLJI I INOSTRANSTVU. DOBITNIK JE VIŠE NAGRADA I PRIZNANJA ZA STVARALAŠTVO: PRVA NAGRADA NIŠ ART FONDACIJE, NAGRADA ERSTE BANKE ZA UMETNOST, PET NAJBOLJIH IZLOŽBI U 2011. GODINI PO IZBORU KRITIČARA NOVOSTI, PRVA NAGRADA ZA CRTEŽ IZ FONDA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA ITD. VUK VUČKOVIĆ JE TOKOM MAJA IMAO POSTAVKU IZLOŽBE „KOSMIČKI PREDELI“, U PROSTORU GALERIJE PROGRES, POD POKROVITELJSTVOM BELGRADE WATERFRONT, U SARADNJI SA GALERIJOM ŠTAB. ODUŠEVIO NAS JE SVOJIM KOLORITOM I TEMATIKOM. TIM POVODOM, SLEDI I INTERVJU SA OVIM MLADIM I SJAJNIM UMETNIKOM.

DA LI TVOJE SLIKE IMAJU MISIJU? ŠTA ŽELIŠ DA NAM KAŽEŠ?

jem njihov izgled, a možda samo otkrivam sliku svog unutrašnjeg sveta.

Slikama koje sam objedinio nazivom „Kosmički predeli“ pokušavam da prenesem poruku radosti života - života u punom koloru. Voleo bih da one razvesele, nadahnu i omoguće protok beskonačne energije za svakoga ko se nađe u njihovoj blizini.

Lepota apstrakcije leži u tome što nema jasnog motiva, tako da svako podstaknut bojama i različitim fomama na kraju u svom umu pravi značenje po svom senzibilitetu.

ZAŠTO „KOSMIČKI PREDELI“? PREDSTAVIO SI DEO KOSMOSA KOJI JE TVOJ, ALI MOŽE BITI I NAŠ UKOLIKO SE PREPOZNAMO U NJEMU, ILI JE VEĆ U NAMA? „Kosmički predeli“ je pre svega lep naziv za seriju apstraktnih i poluapstraktnih slika, koji omogućava veliku stvaralačku slobodu, neopterećenost motivom, te upliv u neke više nivoe svesti i stvaralačke energije. Moje mišljenje je da se kosmos i njegovi predeli pružaju u beskonačnost, kako izvan našeg tela i uma, tako i unutar.

VEOMA SE EKSPRESIVNO IZRAŽAVAŠ KROZ BOJU. ŠTA ZA TEBE ZNAČI DINAMIKA I JAČINA BOJE I VELIČINA FORMATA NA KOJIMA STVARAŠ? Volim da slikam na velikom formatu, on mi pruža slobodu pokreta i prostor za kombinovanje tekstura i boja. Za mene je puna i čista boja poput kulta, opsedut sam time. Veliko mi je zadovoljstvo da gledam takve slike drugih autora i još veće kada mogu da ih stvaram. NAZIVI TVOJIH RADOVA U OVOM CIKLUSU SU COSMIC RAINBOW, AQUARIUS, GALAXY, COSMIC WAVE, LOVEJOY, MESSIER... KROZ NJIH NAS VODIŠ U NESLUĆENA PROSTRANSTVA KOSMOSA.

Zamišljanjem, prepuštanjem i slikanjem predela za koje niko tačno ne može reći kako izgledaju, mogu reći da sam u sposobnosti da reproduku- Pošto su slike uglavnom apstraktne, gledam da

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


164

BROJ #51, JUN 2019.


165

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


166

BROJ #51, JUN 2019.


167

ih ne opteretim naslovom, da ne suzim ugao gle- na kraju ispadne, tako da radim sve dok nisam danja na sliku. Kosmos je tema meni beskrajno zadovoljan rezultatom. zanimljiva za razmišljanje, pa radovi nose nazive NA TVOJIM SLIKAMA IMA NEKOLIKO stvarnih imena galaksija, planeta, nebeskih tela. SLOJEVA BOJA. DA LI SVAKI SLOJ ISPOD Ipak, konačan sud o tome šta je na slici ostav- POSLEDNJEG IMA NEKU SVOJU PRIČU ILI JE ljam posmatraču i njegovoj komunikaciji sa de- ON U SLUŽBI KONAČNOG DELA? lom. S obzirom na to da slike nisu izvedene planski, KAKO SLIKAŠ? TVOJI RADOVI IZGLEDAJU svaki sloj je u službi konačnog dela, mada često KAO DA SU JEDNOSTAVNO URAĐENI, A je baš on taj koji svojom teksturom ili podlogom UPRAVO U TOJ JEDNOSTAVNOSTI JESTE I unosi promenu. TEŽINA STVARANJA. S obzirom na to da radim uporedo na dva serijala aposlutno različita po načinu izvođenja, tematici i još mnogo čemu, mogu reći da cenim kad vidim da je u rad uloženo mnogo znanja, veštine, razmišljanja i vremena, ali takođe smatram genijalnim kad autor sa minimumom izražajnih sredstava postigne nemerljivo veći učinak. Neke slike ili izumi su upravo genijalni, jer deluju kao da bismo svi umeli to da napravimo, ali se prosto niko nije setio. KADA STANEŠ PRED BELO PLATNO, ŠTA UČINIŠ?

Najlepše je kad se tokom rada desi neka slučajnost koja me nauči nečem novom. Da bi slika bila uspešna na kraju, moram se osećati lepo dok je slikam, a taj osećaj postižem upravo kroz proces učenja i eksperimentisanja. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV “OD LJUBAVI SVE RASTE”. GDE SI FOKUSIRAO SVOJU LJUBAV, ŠTA RASTE U TVOM FOKUSU? Održavanje večne harmonije i ljubavi je poželjno stanje i sve mnogo lakše ide.

Moja ljubav je uvek fokusirana na moju supruPolijem ga bojom, pa onda gledam kako to mogu gu, i ta ljubav mi pruža energiju i inspiraciju za da ispravim :) stvaranje kad je umetnost u pitanju. Proleće sam proveo u pripremama za izložbu Kosmički predeNeke slike, naravno, podrazumevaju neku vrstu li, sad je vreme da se posvetim Uzbudljivim graplaniranja, jer ne možeš da uradiš korak nazad, dovima. ali uglavnom se vodim filozofijom da je bitno šta

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


168

PHOTO: PIXABAY.COM CASSIAALEKSIĆ TOFANO UNSPLASH.COM FOTO: PHOTO:STEVAN PIXABAY.COM BROJ #51, JUN 2019.


169

REFRESH

YOUR PASSION

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


170

SLABI NA LJUBAV PIŠE: VERICA ĐOKIĆ

BROJ #51, JUN 2019.


171

“Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.” - Meša Selimović Pa ipak, često je upravo ona - objašnjenje i razlog za sve. Rad sa ljudima svakoga dana otvara neke nove vidike i paleti osećanja dodaje nove nijanse. Pre nekoliko nedelja upoznala sam mladi par. Ispričali su mi kroz osmeh priču o dvoje zaljubljenih – da bi jedno drugom kupili poklone za pet godina zabavljanja, ona je krijući od njega odsekla svoju predivnu dugačku kosu da bi mu kupila kaiš za sat koji je toliko voleo, a on je krijući od nje prodao sat da bi joj kupio luksuznu kolekciju za negu kose i pregršt šnalica. Ja sam im pomogla oko ishrane, ali su svojom pričom oni zapravo – lečili mene. I verujem, svakoga na koga naiđu. Voleti je zaista lek za sve. *** Ponekad pomislim koliko bi sve u našim životima bilo jednostavnije ukoliko bismo znali zašto stvarno nešto radimo i šta je

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


172

PHOTO: SERGEY PESTEREV UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


173

ono što nam je zaista potrebno. Često smo na potpuno pogrešnom tragu.

Ove dve reči oživele su običnu česmu, a ona je u ljudima oživela toliko toga i razotkrila možda najveću istinu od svih: svi smo mi slabi na ljubav i to je ono što nas čini jakim.

I dok tragamo za odgovorima na pogrešno postavljena pitanja, ona zaista važna ostaju zaboravljena. I ljubav prema sebi je važna – ona je osnov za svaku drugu zdravu ljubav. Suviše često nailazim na nezadovoljstvo zbog kilograma i mišljenja da problem leži upravo tu U tome i leži njena lepota, ona mora da postoji – u obimu struka. Međutim, istine su smeštene da bi mogla da daje. mnogo dublje od toga. Svaka promena za kojom težimo u sebi ili na sebi vodi na isto mesto Kao kada dirke klavira pod prstima oslobode – više ljubavi: da nas neko voli ili voli više. Taj najlepše akorde i ispune celu prostoriju i svako biće, tako je i ova ljubav izvor i osnov za sve neko smo često – upravo mi. ostale koje će nići i izrasti. *** *** Postojala je negde u Bosni česma pored puta na kojoj je umesto datuma ili imena onoga ko ju O ljubavi je najteže pisati i nisam to želela. Međutim, ispala sam naivna, jer o čemu god da je sagradio pisalo jednostavno: “Kako si?” pišemo i gde god da idemo na kraju ćemo ipak Tako su svi prolaznici, putnici, pešaci okreplje- – stići do nje. ni hladnom izvorskom vodom gledali ove dve reči: ”Dobro, loše, umorno, odmorno, usamlje- Ukoliko na vreme shvatimo da je ona „objano.“ Šta god da su odgovorili u sebi ili naglas, šnjenje i razlog za sve“ biće nam jasno da su zajednička im je jedna stvar – osećaj koji je pobede i porazi samo iluzija, da je starenje barem na trenutak probudila. Osećaj – da joj je zamka, da je uspeh ona česma i da je jedino, zaista jedino važno, da čuvamo toplinu svoje stalo. duše i sprovodimo ljubav na sve strane.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


174

PHOTO: PABLO HEIMPLATZ UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


175

REFRESH

YOUR IDEA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


176

IZ LJUBEZNI RASTE VSE

TEXT: ELIZABETA M. TOPLAK

BROJ #51, JUN 2019.


177

Iz ljubezni raste vse, še najbolj pa jaz. Tako od znotraj, moja duša, moje misli, vsaka celica, ki me zdravi. Ljubezen me hrani, me pomirja, mi dovoli, da diham na polno. Jaz sem ljubezen. Večina najprej pomisli na svoje najbližje, na ljubezen do partnerja, do otrok, staršev, prijateljev, o vzgajanju rož, o paradižniku na vrtu ali hišnemu ljubljenčku. Kar vam je pač ta trenutek najpomembnejše. Kakor vaša zgodba o prvi ali vaši največji ljubezni si zasluži, da se ga ovekoveči, da se ga pripoveduje, tako tudi moja. Namreč vsak izmed nas ima svojo zgodbo. Z bolj ali manj zanimivo izkušnjo, anekdoto, ki jo je vredno pripovedovati svojim otrokom in vnukom. Eni imajo celo več zgodb, saj so poročeni že drugič ali tretjič. Najlepše ljubezenske zgodbe, ki jih piše življenje so najverjetneje takšne, kot sta jih doživela moja prababica in pradedek. V težkih časih sta uspela vzgojiti dva otoka in doživeti 70. obletnico sklenitve zakonske zveze. Prelepe in polne vzkipljivega življenja pa so zgodbe »sveže« zaljubljenih, ne glede na to, če so stari 15 ali 65 let. O svoji novi ljubezni govorijo tako, kot da bi si priborili zlato olimpijsko medaljo! Imajo prav, kaji ljubiti in biti ljubljen je najlepše, kar se ti v življenju lahko zgodi.

Zakaj potem na enak način ne poveličujemo ljubezni do sebe? Zakaj se nam dogaja, da ko se neko jutro pogledamo v ogledalo zasovražimo osebo v njej? Zakaj se nam dogaja, da se v službi pustimo izčrpati do zadnjih atomov svojih moči, pa še malo dela si vzamemo domov, da se bomo preostanek dneva lahko utapljali v mislih nanj. Zakaj dovolimo svojemu partnerju, da nam izreče žaljivo besedo, pa sodelavcu ali mimoidočemu da nas pošlje k vragu? Se resnično ne ljubimo dovolj? Ljubezni do sebe se je potrebno naučiti. Nihče nas ni učil in niti naučil, kako se to dela. Enostavno v šoli to ni predmet na urniku, pa niti na najbolj ugledni fakulteti tega ne učijo. Kot majhnim otrokom so nam sicer razlagali, vsaj meni, da je potrebno spoštovati druge ljudi, predvsem starejše. Razlagali so, da se moramo med sabo razumeti, poslušati mnenja drugih, jih upoštevati, in če želimo imeti mir okoli sebe moramo biti ubogljivi. Povem vam, da v več desetletnem procesu njihovega usposabljanja – bodisi na družinski, lokalni ali državni ravni - so dejansko uspeli! Uspelo jim je, da večina nas v ospredje postavlja druge. Mame svoje otroke, očetje svoje službe, kdo drug spet svoje delo,

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


178

prijatelje, klub katerega je član, itd. Vedno je nekaj bolj važno kot…V glavnem uspelo jim je, da smo mimogrede pozabili na svoje želje, srečo, osebno zadovoljstvo, na sebe kot celoto. Svet nas je uspel preoblikovati, da če želimo biti IN, moramo vsakodnevno skrbeti za svojo zunanjost. Tega pa smo se naučili z odliko in vsak dan lepo skrbimo za ta segment. Na obraz si torej moramo namazati kremo z kar se da visoko vsebnostjo kolagena, lasje naj bi bili primerno oblikovani v vsakem vremenu, noge in drugi predeli obriti, da o tistih nekaj kilogramih, ki so se nam počasi nabrali okoli pasu ali zadnjici sploh ne govorimo, saj jih enostavno sploh ne bi smelo biti. Če pa nisi oblečena vsaj v barvah in krojih zadnje mode, si pa tako ali tako…brez veze. Ko bi ljudje toliko energije vlagali v svoj osebni razvoj, v svojo osebno rast kot jo vlagajo v svoj izgled, bi svet po mojem mnenju bil povsem drugačen. Ljubiti sebe je lepo, donosno, uspešno, prinaša osebno zadovoljstvo in posledično zadovoljstvo naše okolice, našega partnerja, otrok, sodelavcev in družbo na sploh. Ljubiti sebe pomeni, da se sprejemaš takšnega kot si, z vsemi svojimi napakami in pomanjkljivostmi (tisi popolni jih pač nimajo, vendar izgleda da za poganjanje sveta so takšni profili tudi potrebni). Ljubiti sebe noč in dan tudi takrat, kadar je za nami neuspešen dan, kadar se naš svet poruši, ko smo popolnoma na tleh ali kadar nas je zaradi neke izrečene ali narejene bedarije sram, kadar smo tečni in sami sebi gremo na živce. Ja, tudi takrat se je potrebno ljubiti! Uspešen hrvaški avtor Bruno Šimleša, v eni od svojih tudi v tujini dobro prodajanih knjig opisuje, da od svojega partnerja lahko dobimo toliko ljubezni, kolikor smo sami sposobni dati. Kaj pa naj dam sovjemu dragemu, če sem »prazna«? Če torej sama sebi si nisem všeč - pa ne mislim na frizuro in obleko, ampak tako od znotraj-, potem tudi moj partner v meni vidi »praznino«. Kdo pa se je že zaljubil v praznino? V praznini ni nobenih misli, ni emocij, niti energije. Vse je torej prazno, najbrž še zraka ni! Ravno ta »brezzračnost« nas lahko duši, tam globoko, od znotraj. Dajmo ta brezzračni prostor zapolniti sami s seboj in to kvalitetno, do popolnosti, do zadnjega kotička. Nihče, resnično nihče, pa naj bo še tako ljubeč

in razumljiv partner ali kdorkoli, tega ne more storiti namesto nas. Le mi sami imamo ključ, primerno formulo, znanje in sposobnost za to. Le mi sami poznamo svoje misli, jih slišimo, si vizualiziramo, doživljamo. Le mi sami vemo, kdaj in kako lahko umirimo svoj duh, svoje celice. V pomoč so nam lahko morja duhovne literature, video sporočila na brezkončnem YouTubeu ali pametni predlogi naših prijateljev. Lahko pa preprosto prisluhnemo svoji intuiciji, svojemu srcu. Prisluhnemo svojemu prvobitnemu stanju, notranjemu jazu, torej še nismo bila okuženi z »virusi« sodobnega časa. Naše srce, naša duša bo že vedela kaj je prav, kaj nam ustreza, kako bo mirna in srečna. Poslušajmo se in slišimo se! Biti in živeti iz dneva v dan tako »brezzračno«, brez notranjega miru in energije, na dolgi rok prinaša bolezen. Lahko tudi tisto najhujšo ali pa neko drugo resno, ki ima vse dispozicije za hitri in mučni konec. Kadar namreč leta in leta postavljaš sebe na zadnje mesto v vrsti, kadar je vse in so vsi bolj pomembni kot ti, potem pač nekega dne se duša zlomi v že tako ali tako zlomljenem telesu. Pot do ponovne postavitve na noge je dolga in zanjo je potrebno veliko moči. Zmoreš pa samo takrat, kadar poznaš svojo notranjo moč in kadar jo znaš vsak trenutek najti. Kajti ljubezen do sebe je nekaj največje darilo, kar v tem življenju lahko damo samemu sebi. Iz nič ni nič, iz ljubezni pa raste ljubezen. Kadar pa nas le ta zapolni…ma ni morja, ki ga se ne bi preplavali in gore, ki ga ne bi premaknili. Žarimo, sejemo dobroto, razumevanje, mir, enostavno pač rastemo. Ljubezen se začne in konča v nas samih. Kadar se tega zavedamo, kadar to občutimo, ga lahko podarjamo, nevede širimo kot pozitivno nalezljivo bolezen. Smo kakor prvi domino v zelo dolgem nizu. Ti si tisti prvi, ki sproži pozitivne reakcije v sebi in v nizu tvojih bližnjih. Pobožajmo svojo dušo z lepo besedo in pozitivno mislijo. Tukaj in zdaj.

BROJ #51, JUN 2019.


179

PHOTO: MONTSE MONMO UNSPLASH.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


180

BROJ #51, JUN 2019.


181

REFRESH

YOUR HOLIDAY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


182

NOMADSKO – AVANTURISTIČKI DUH

PIŠE: SINIŠA RAČIĆ, AKTIVNI ODMOR – ACTIVE HOLIDAY

BROJ #51, JUN 2019.


183

Budim se pred svitanje, a nakon samo 45 minuta spavanja. Ogromni ventilator na plafonu neumorno radi. Temperatura je tropska, na prvi dan proleća. Pakujem se za dalek put brodom. Trajaće šest sati. Plovimo rekom Alappuzha do Indijskog okeana i grada Allepey, koji je naša prva destinacija. Prethodnu noć smo proveli u razgovoru sa novim prijateljem, glumcem i režiserom, kojeg smo upoznali u ajurvedskom centru u Kerali, najjužnijoj indijskoj državi.

najautentičnijim i najskromnijim prevoznim sredstvima, kako bismo osetili pravi duh Indije. U vozu je neopisiva gužva, na svodu svakog vagona bezbroj ventilatora. Ljudi su nasmejani i spontani. Sa neznancima vodimo razgovore. Naša sledeća destinacija je Varkala – najpoznatije letovalište u Kerali.

Gradić u koji smo stigli ni na koji način nije ukazivao kakva lepotu krije na samo dva kilometra po izlaska iz centra. Vozimo se tukVeseli upravnik imanja Manoč nas vozi do tukom do veličanstvenog okeana, a na njegoj luke, koja je zbog cvetanja reke i bujne vegetacije obali nepregledna peščana plaža. Kristali peska izmeštena osam kilometara od grada Kottayam. su krupni, a boja je žućkasto narandžasta. Bunovni i neispavani stižemo u praskozorje u Sunce prži, iscrpljeni smo od puta. Ispred seoce uz reku. Čuju se gromoglasna muzika i naše gupe, zadužen sam da pronalazim smeštaj mantre. U toku je hindu festival. Pomaljaju se i pregovaram o cenama. Moja jedina želja, u tom kolone ljudi i prilaze svetilištima. Brod kasni sat trenutku, jeste da odemo u hlad. Ugledam belog vremena. Gledam u reku, koja doslovce izgleda čoveka kraj puta, priđem mu i dobijem savet gde kao livada sa bujnim listovima i cvetovima. da tražimo smeštaj. Hodamo kroz gusto, tropsko Ukrcavanje počinje. Brod je trošan, prekriven rastinje i ubrzo nam se ukaže prelepa bašta tendom, na njemu instalirana sedišta od skaja, restorana okružena stablima kokosa, manga i kao u autobusu iz pedesetih godina prošlog ostalih egzotičnih biljaka. Pomislim, ovde želim veka. Posmatram ljude. Mahom radnici sa polja da boravimo! Obistinilo se... U susednom objektu pirinča, ribari i uglađene žene obučene u koloritne bukiramo smeštaj. Istog popodneva hodamo sarije skladnih boja. bosonogi obalom. Okean je topao, a talasi Plovidba je hipnotična, a prizori nestvarni. moćni. Zapažamo prelepo uređen deo plaže, Stanje naše svesti, zbog neispavanosti, ograđen kamenjem i ukrašen cvećem. Privučen konstantno je na granici između jave i sna. estetikom, prilazim i zavirujem u improvizovani To dodatno intenzivira osećaje. Istovremeno vrt. Zatičem momke koji sviraju gitaru i pevaju. lebdimo i plovimo. Stajemo na svakih 15 Oni postaju naši novi prijatelji. Narednih dana minuta i kupimo nove putnike. Smenjuju se lica, pokazaće nam divne predele, kulturu i običaje. inspirišu me da ih fotografišem. Jutro je. Zvuci Upoznaće nas sa porodicama. Pružiće nam sve su čarobni, cvrkut ptica... Vegetacija priobalja ljudsko i ispuniti srce. je bujna. Boje postaju intenzivnije, reka sve Nikad nećemo zaboraviti poštovanje koje šira, naselja uz obalu sve živahnija. Na poljima pirinča, zemljoradnici odeveni u crveno. Pričam su nam ukazali, naročito na najneobičnijem sa prijateljima, delimo ushićenje, ovo putovanje od mnogobrojnih hindu festivala koje smo posećivali. Dešavao se u susednom gradu, gde je jedinstven čulni doživljaj. se veliki broj muških stanovnika prerušava u U kasnim popodnevnim satima stižemo žene, kako bi zavarali zle sile. Festival je masovno u Allepey, ukazuje se moćni okean, ovde ćemo posećen. Naši prijatelji iz Varkale su spontano prespavati. oko nas napravili živi zid, kako nas niko ne bi nagazio. Mene je lično čuvao momak, visok 2 Budimo se u zoru, da bismo nastavili put metra, zvezda bolivudske produkcije. vozom. Namerno smo odabrali da putujemo

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


184

BROJ #51, JUN 2019.


185

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


186

BROJ #51, JUN 2019.


187

Sledeća destinacija je prirodna oaza, visoravan Munar, stanište slonova i predeo oslikan zelenim terasama čaja. Nakon dugog i napornog puta autobusom, koji izgleda kao verna replika firme „Krstić“, stižemo u grad Munar. Šok i neverica! Izgleda kao zgarište, svuda prljavština, i nije sivilo, već crnilo! Odlučujemo se da bukiramo najekskluzivniji hotel kako bismo kompenzovali neprijatnost. Zapadnog čoveka često šokiraju nehigijena i deponije smeća u Indiji. Zakazujemo celodnevni izlet tuk–tukom i hiking dan posle. Pri izlasku iz grada doživljavamo pun intenzitet lepote krajolika. Shvatamo da je grad stanište radnika koji rade na plantažama čaja i da je trebalo da se smestimo u okolini. Dan kad smo u praskozorje krenuli na hiking turu mogu slobodno uvrstiti u jedan od najlepših dana mog života. Prvo visoki uspon u svanuće, potom pitome visoravni obrasle bujnom vegetacijom. Ti zvuci, mirisi, izmaglica na horizontu. Svuda tragovi slonovskog izmeta i adrenalin. Hoćemo li ih sresti? Svake godine u ovoj oblasti 6–7 lokalaca pogine usled napada poludelih mužjaka. Dolazimo do vrha planine. Prašnjavi, oznojani, a srećni kao nikad! Širim ruke i puštam gromoglasni krik zadovoljstva, osluškujući svoj eho. Ležem na kamenu ploču, gledam u horizont, a iz oka kreće suza radosnica. Put nastavljamo ka dolini, prolazeći kroz šume banana, kokosa, manga, papaje, plantaže čaja, bibera, kafe, kakaoa. Svaka ćelija mog tela je probuđena i zaljubljena u život!

Poslednja destinacija je najveći grad Kerale, dvomilionski Koči. Arhitektura nas nije ostavila bez daha, ali narod koji u njemu živi jeste. Prokrstario sam gradom uzduž i popreko i uživao u toplim razgovorima sa svakodnevnim ljudima. Dobio sam pregrš osmeha i topline i naučio mnogo. Putujemo ka aerodromu, emotivan, sabiram utiske... Koferi impresija su puni blaga. Upoznao sam novu, potpuno drugačiju, kulturu, drugi sistem razmišljanja. Ljudi u Kerali su bliski, iskreni i neiskvareni. Možda kao kod nas pre 100 godina. Iako je to najbogatija država u Indiji, siromaštvo je primetno. Pored toga, evidentna je nehigijena i nebriga prema prirodi. Pažljivo smo birali gde jedemo i pijemo. Uprkos nemaštini, zbunjuju osmesi na licima naroda Kerale. Krotkost i blagost je utkana u njihove karaktere. Za 30 dana nisam video ni jednu prepirku, niti svađu na ulici. Neminovno, pravim paralelu sa našim podnebljem. Slećemo na beogradski aerodrom. Zapažam nepregledna zelena prostranstva mog Beograda. Nikad čistiji i nikad blistaviji! Uzbuđenje, možda, kao nikad do sad! Dok čekamo transfer do grada, dišem punim plućima. Nostalgija je učinila nemoguće - radujem se povratku i shvatam, ovo putovanje je bilo posebno - “LIFE CHANGING”!

Trajno sam zahvalan svom nomadskom i avanturističkom duhu na novom iskustvu. Napuštamo Munar, opet firmom „Krstić“, a da bude još neverovatnije, prevoznik čak ima i sličan naziv!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


188

PHOTO: NATHAN MCBRIDE UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


189

REFRESH

YOUR ANGLES

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


190

POKRENI SVET KROZ LJUBAV

PIŠE: ALEKSANDRA KEČIĆ – AKI SUNCE, INSPIRATIVNI TRENER

Ljubav pokreće svet, moja inspiracija za svaki dan. Verujem da ljubav može da promeni svet i da upravo od nje sve raste. Ono što negujemo, to zaista raste i napreduje. Ova tema je neiscrpna i volim da pišem na temu LJUBAVI.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara, tako je isto i sa ljubavlju, njena snaga pomera i planine.

Anđeli su me naučili da svet gledam očima ljubavi, da sve što radim - radim sa ljubavlju, da utkam tu energiju svuda. Verovatno ste mnogo puta Da li ste se pitali šta kod vas ljubav pokreće, da li osetili kad dobijete od nekog dar ili nešto kupite od nje napredujete? da li je to sa ljubavlju ili nije. Volim da kažem da je najbolji ručak onaj u koji se stavi poseban začin Anđeli nas uče da je ljubav inspiracija, da je be- koji ne može da se kupi, on se neguje i od njega zuslovna u svim oblicima i na svim nivoima. Vrlo svi rastemo u duhovnom smislu, a to je LJUBAV. često zaboravimo da je bezuslovna ljubav - ljubav bez ikakvih uslova. Dosta toga znamo teo- Vrlo često me ljudi pitaju kom Anđelu mogu da rijski, ali ne primenjujemo u praksi. Ljubav menja se obrate kad je u pitanju ljubav, rešavanje odnoljude, iako se u pozitivnoj psihologiji kaže da ne sa. Uvek ih posavetujem da se pomole Arhanđemožemo da menjamo druge, osim sebe, ali ja lu Šamuelu, jer on je zadužen posebno za to pose sa tim ne slažem i znam da možemo menjati lje, za rešavanje međuljudskih odnosa. Takođe druge, ali na koji način? možemo zatražiti pomoć i od Arhanđela Mihaila i Rafaela. Sa ljudima sa kojima nemamo kvaliPromenom sebe, menjamo i ljude koji nas okru- tetne odnose, odnosno odnose koji su ispunježuju, ti ljudi su naša družina – naša ekipa na ži- ni harmonijom, tu stvaramo toksične – otrovne votnom putovanju. Energija je zaista sveta stvar, veze, zato i ne može da postoji dobar odnos. ona nam pomaže da te energetske veze budu na Toksične veze stvaramo neprihvatanjem osobe, višem nivou uz pomoć ljubavi. Neke ljude menja- zameranjem, ljutnjom, neopraštanjem i, samim mo direktno, a neke indirektno - u svakom sluča- tim, ta veza ne može biti LJUBAV, tu nam pomaju, bitno je da nas ljubav menja. že Arhanđeo Mihael da preseče toksičnu vezu koju imamo sa tom osobom i uz pomoć ArhanBROJ #51, JUN 2019.


191

PHOTO: DESIGNECOLOGIST UNSPLASH.COM

đela Rafaela isceljujemo sve boli koje smo stvo- Dragi Bože, Arhanđeli, Anđeli i svi sveci, molim rili zbog tog odnosa. se iz dubine duše i iskreno od srca, da se planeta isceli od zla, otrova, neznanja, niskih enerKada radim sa ljudima individualno anđeosku te- gija, hoću da stanovnici planete Zemlje osete rapiju, a oni imaju neharmonične odnose, radimo mir, ljubav, zdravlje i blagostanje, svi smo došli baš uz pomoć ovih Arhanđela, jer sve ima svoj na planetu Zemlju sa misijom. Molim se da se božanski poredak i red kako se radi, da bismo širi svest ljudi, da ljudi počnu da gledaju srcem, osetili slobodu i lakoću svog bića. da budu vetar u leđa jedni drugima, da počne da Uvek na kraju mojih radionica napravimo sliku se širi ljubav među nama. Zahvalan/a sam što da ovekoveči druženje i atmosferu tog trenutka, mogu da budem deo širenja svesti na planeti Zeizgovorim sledeću rečenicu: Hajde da napravimo mlji. Hvala vam. Amin. srce rukama i da ŠIRIMO LJUBAV.

PORUKA ANĐELA I AKI za sve čitaoce iz špila Anđeoskih kartica – Anđeli šapuću je da stižu NOVI PROJEKTI, nova energija, otvara se novi put, iako ga možda još uvek ne vide, ne odustajte i ne sumnjajte, vera je spas.

Dragi moji čarobni ljudi, to i svima vama želim, nemojte biti kao drugi, vraćati milo za drago, već budite NAJBOLJE VERZIJE SVOG BIĆA, neka vam ANĐELI pomognu da prevaziđete barijere i da uz ljubav rastete. Pokažite da i najtvrđe srce Dnevnik Anđela, Anđeoske kartice, kao i nakit može da smekša uz pomoć ČAROLIJE LJUBAVI. koji kreiram pod nazivom Nakit sa porukom AnPokloniću čitaocima molitvu iz Dnevnika Anđela, đela by Aki Sunce možete poručiti putem Facekoji sam kreirala za lakšu komunikaciju sa Anđe- book stranice Aki Sunce – Anđeli šapuću ili na mejl andjeliaki888@gmail.com lima: MOLITVA ZA PLANETU ZEMLJU I ŠIRENJE LJUBAVI

Hvala dragi čitaoci, volite se i budite voljeni, neka to raste u vama – ŠIRIMO LJUBAV.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


192

BROJ #51, JUN 2019.


193

REFRESH

YOUR ORMAN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


194

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE DANIJELA BOŽIĆ, MODNA KREATORKA, ZAVRŠILA JE PRESTIŽNU AKADEMIJU ZA STILIZOVANJE I DIZAJN ACCADEMIA DEL LUSSO. VRLO JASNA U SVOJIM MODNIM IDEJAMA, ŽENSTVENA I SOFISTICIRANA, DANIJELA ISPOLJAVA SVOJ UNUTRAŠNJI SVET KROZ KREACIJU. U SRBIJI I INOSTRANSTVU IZLAGALA JE SVOJE KOLEKCIJE, KOJE SU PUBLIKOVANE U NEKIM OD INOSTRANIH MAGAZINA, KAO I NA KANALU FASHION|ONE TV, KOJI JE GLEDAN ŠIROM SVETA. DOBITNICA JE NAGRADE “EXCELLENCE IN FASHION”, U ČIJEM SU ŽIRIJU BILI PREDSTAVNICI VISOKE MODE IZ PARIZA (DONALD POTARD KAO GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR KUĆE JEAN PAUL GAULTIER I PREDSEDNIK KATEDRE ZA MODU NA PARIS COLLEGE OF ART, DIZAJNER VISOKE MODE EYMERIC FRANCOIS I DRUGI), U APRILU 2018. GODINE. BROJ #51, JUN 2019.


195

ISTAKNI SVOJU ŽENSTVENOST KAKO IZGLEDA HALJINA ZA ŽENU NOVOG DOBA? Danas postoje razni stilovi koji krase žene. Modni trendovi diktiraju većini populacije kako i šta nositi, kako stilizovati odevne komade, kako uopšte živeti, diktira način življenja koji mahom žene slepo prate, a malo koja se uklapa u određeni stil i tako gube svoj lični identitet, ono što je najbitnije. Nikad mi nije bio jasan taj fenomen da se ljudi trude da se uklope u masu istih, a svako je individua za sebe i to treba negovati. Žena novog doba je svesna sebe, ima svoj identitet, stav, stil koji ne može poljuljati ni jedan modni trend, odnosno trend može biti “poljuljan” načinom na koji će ga ona izneti. Da pomera granice u svakom segmentu života, daje originalnost i energiju haljini, jer haljina nije ništa bez žene koja je nosi. Haljina za ženu novog doba treba da bude nesvakidašnja, originalna, bilo da je u pitanju materijal, forma, kolorit, jer će svojom individuom, entuzijazmom, integritetom, predstaviti sebe kao umetninu, unikat. TVOJE HALJINE SU ŽENSTVENE, SKLADNE, PRATE LINIJU TELA. KOM TIPU ŽENA SU NAMENJENE?

KOJE BOJE ĆE BITI AKTUELNE OVE SEZONE? Svaka godina obeležena je nekom bojom, tako je i 2019. već u atraktivnim nijansama koralne, koja je i proglašena za boju godine. Provlači se kroz sve sezone - proleće/leto i jesen/zima, ali bih dodala i sve nijanse plave, od najsvetlijih do elegantnih najtamnijih, boja dubine, stabilnosti, mudrosti, finoće. Tu su i žuta, zelena i narandžasta, koje su uveliko ušle u 2019. i neizostavni crno-beli tonovi. Kombinovanje ovih boja je u igri i tu igru treba prepustiti trendseterima, dok sa ozbiljnijim komadima, izrađenih od kvalitetnih vunenih štofova, tvida, pliša, kombinacija sa ovim bojama može delovati veoma moćno i to ćemo prepustiti damama novog doba. UČESTVOVALA SI NA OVOGODIŠNJOJ NEDELJI MODE - KAKO SI ZADOVOLJNA I ČIME SI SE PREDSTAVILA? Nova kolekcija Ready-to-Wear za predstojeću sezonu jesen/zima 2019/2020, premijerno je predstavljena na Nedelji mode u Srbiji i inspirisana je ženom modernog doba - uz različit tip žene i određeno stilizovanje komada iz nove kolekcije, može se doći do savršene šik kombinacije. Može da je ponese snažna ili pak nežna, a i hrabra, pa i smerna žena. Kvalitet materijala i dizajn modela u kolekciji je tu da upotpuni ženu. Kolekcija koja se nosi od jutra do mraka, kaputi i odela mogu biti u odličnom skladu sa ravnom obućom, ili za otmene žene na visokim potpeticama koje mame uzdahe. Zastupljena je asimetrija koja se vidi na haljinama i košuljama, te sa kojim god stavom da ih nosite, daće vam poseban pečat.

Uvek inspirisana proporcijom i emocijom žene, volim to i da istaknem. Sve ono što nas čini ženstvenom, elegantnom, sofisticiranom, ekstravagantnom. Haljina mora da prati liniju tela, a ne da se telo prilagođava kroju haljine – rekao je Hubert de Givenchy, a ja se potpuno slažem sa tim, jer je to momenat kad može da se desi ozbiljan neukus da se uvučete u nešto što apsolutno nije za vas TVOJE KOLEKCIJE SU INSPIRISANE ’80-IM. i to se dešava baš sa trendovima. Iz tih razloga, ŠTA TRENUTNO RADIŠ, KOJE IDEJE BRANIŠ? žena treba da spozna sebe i da sa zadovoljstvom i stilom samouvereno korača u odeći koju nosi. Reper mog stvaranja jesu ’80 godine - veoma inspirativne po pitanju forme, kolorita, životnog stiMoje kolekcije namenjene su ženama sa stavom, la mnogih kreativaca tog vremena, filmskih diva koje će upravo svoj lični pečat dati finalnom iz- i muzike generalno. Kada kažem inspirativno, gledu, bilo da je u pitanju haljina, odelo, kaput. Za mislim na svu lepotu, ali i one manje lepe stvari, hrabre, nežne, snažne, smerne, za one sa karak- jer sve u životu budi neku emociju, sreća, tuga, terom, za sve koje svojom energijom mogu da od emocije sve kreće, inspiracija, rad, stvaranje. iznesu svaki komad. Kreativnost navire u dodiru sa inspiracijom, a nju podstiče emocija. Svako emotivno stanje pret-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


196

BROJ #51, JUN 2019.


197

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


198

varam u nove kreacije i moram reći da nekad na- isti u stvaralaštvu bilo koje vrste ceo život. Moje jbolji komadi stižu iz uma emotivne skrhanosti. ambicije su više usmerene prema inostranom tržištu i danas svako moje predstavljanje van Ljubav je pokretač svega. Volim posao kojim se naše zemlje znači samo veće uzbuđenje i izazov bavim i ne smatram ga nekom vrstom obaveze, za nove poslovne poduhvate. Treme nema, samo nego upravo sloboda i širina posmatranja živo- radost u susretu s novim kontaktima, projektima ta daje mi druge dimenzije za stvaranje. U mo- i poslovanjem. joj glavi se uvek dešava neki proces, volim da eksperimentišem, pa tako i mimo kolekcija koje ŠTA BI PREPORUČILA SVAKOJ ŽENI DA NOSI predstavim na nedeljama mode, realizujem još OVOG PROLEĆA I LETA? mnogo kreacija. Moje odevne kombinacije su uglavnom vezane Jako mi je bitno da stvaram, da li na zadatu temu za pantalone, kombinezone, sakoe, košulje, eleili po svom nahođenju, to me ispunjava i tada se gantno, ali udobno, na ravnu obuću ili visoke potoslobađam određenih emocija, ideja, ostavljam petice, zavisi od prilike. Volim haljine, ali retko ih ih iza sebe i idem dalje, stalno su nove vizije na nosim i stoga bih preporučila ženama da ovog pomolu. leta blistaju i budu lepršave kao svila, da budu elegantne, a u isto vreme komotne - neka ispolje SA SVOJIM KOLEKCIJAMA PREDSTAVLJALA svoju ženstvenost, seksipil, energiju koju samo SI SE I U INOSTRANSTVU. PRED ČIJOM mi možemo da izrazimo kroz haljinu i da se osPUBLIKOM IMAŠ MANJU TREMU? ećamo fenomenalno! Svoje kolekcije predstavljala sam na nedeljama mode u našoj zemlji i inostranstvu. Pored Srbije, tu je i Rusija St. Peterburg FW, Belorusija Minsk FW, Malta FW, Budimpesta FW, Dubai FW, ostvarila saradnju sa Švajcarskom - prodajno mesto u Cirihu, Crnom Gorom, a na pomolu je još inostranih zemalja, kako sa predstavljanjem, tako i sa prodajom.

TEMA JUNSKOG IZDANJA MAGAZINA RYL NOSI NAZIV “OD LJUBAVI SVE RASTE”. ŠTA JE KOD TEBE U LJUBAVI I FOKUSU?

Logično je da ono čemu dajemo značaj raste. Upravo kod mene posao je uvek u fokusu i ono što volim i mogu potvrditi da raste. Uvek ljubavi dajem značaj kao pokretaču svega u životu. Ljubav je fokus, posao, porodica, partner, poslovni Na modnoj sceni sam već osam godina, ali uz saradnici, prijatelji, pa i oni manje prijateljski nasporodični biznis i mnogo više, preko dve deceni- trojeni i baš njima treba pokazati ljubav, jer im je je, i uvek je manja trema bila u inostranstvu. Više preko potrebna. mi je značilo da budem prvo prihvaćena od strane naše publike, ali sada stvari stoje drugačije. Lepe i pozitivne stvari su kod mene uvek u fokuRadom na sebi i u svom poslu čovek se menja su, a i u modi! i to je normalno, neophodno čak, ne smemo biti

BROJ #51, JUN 2019.


199

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


200

PHOTO: SORIN SIRBU UNSPLASH.COM BROJ #51, JUN 2019.


201

REFRESH

YOUR HOROSKOP

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


202

TA MAGIČNA RIJEČ – VOLIM TE! PIŠE: JULIJANA OREMOVIĆ, ASTROLOG

BROJ #51, JUN 2019.


203

Kad uđemo u vezu, isprva smo zaljubljeni, sve nam je predivno, hodamo, a tlo ne dodirujemo. A onda prođe taj početni zanos i suočimo se sa stvarnošću. Vidimo sve ono što i nije tako zanosno, a od čega smo okretali glavu. I onda poželimo opet onaj početni osjećaj, onaj zanos, život u oblacima, i smatramo da će to biti moguće ako u partneru promijenimo sve ono što nas je sada počelo smetati. I tada počinju prvi ozbiljniji sukobi. A ono što zaboravljamo jest da je ljubav ta koja mijenja. Magična riječ ‘volim te’ ima tu moć promijeniti, unaprijediti, iscijeliti i povezati. U astrologiji, ljubav i način na koji volimo opisani su našom pripadnošću astrološkom znaku, te pozicijama ostalih planeta, a naročito Venere, koja je u horoskopu planet ljubavi i odnosa. Kako volimo i kako želimo biti voljeni, što je za nas ljubav i kako je sačuvati – pročitajte kakve nam poruke o tome šalju zvijezde. OVAN Voli me žestoko Samo da je žestoko i uzbudljivo, to je ljubav koju Ovan priželjkuje. Prezire sporost, monotoniju, romantika mu nije jača strana, ali kad govorimo o energiji, pokretu, strasti, tu je definitivno zodijački pobjednik. Njemu nije problem prići osobi koja mu se sviđa, no isto tako ga ‘pali’ i kad mu priđe netko sa stavom, osoba koja zna što hoće, te se usudi to i pokazati. Uzbuđuje ga partnerovo samopouzdanje i direktnost, valjda zato što je i sam takav. Brzo se zaljubljuje, no isto tako brzo i nestaje onaj početni žar, pa često ima mnogo avantura prije nego što se skrasi u ozbiljnoj vezi. A skrasit će se s osobom koja će ga moći pratiti u njegovim avanturama, koja ga neće mučiti ljubomorom i koja će mu biti fizički privlačna.

Ljubav se u njegovom srcu rađa u trenutku kad shvati da druga strana može bez njega, ali da želi biti s njim. Voli tu neovisnost i samostalnost kod partnera. BIK Voli me dosljedno Bik je najveći ljubitelj sigurnosti u cijelom Zodijaku. Kod njega sve ide sporije. Oprezan je, ne upušta se lako u odnose i kad pronađe osobu za koju osjeti da bi s njom moglo biti ozbiljno, ići će polagano. Prvo ju želi upoznati, stvoriti kontakt, vidjeti koliko su kompatibilni oko važnih životnih pitanja. Kad Bik zavoli, iako mu za to treba vremena, znajte da je to ozbiljno i da će ga malo što skrenuti s tih ljubavnih tračnica. Jako su mu važni dodiri, maženja, kvaliteta seksualnog života. Muškog Bika privući će žene bujnih oblina, no važnije od izgleda ipak će mu biti spoznaja da se na tu osobu može osloniti i pouzdati. Žene ovog znaka također trebaju tu sigurnost i stoga ih srce češće vuče prema muškarcima koji stoje iza onog što govore i dosljedno slijede svoja uvjerenja. BLIZANCI Voli me riječima Njega nije lako ‘uhvatiti’ – dapače, kad se zaljubi, malo se i prepadne, pa je sklon pobjeći iz odnosa kada veza postane ozbiljna. Kao da se boji ljubavi. Njegov stalno zaposleni um tada stvara razne scenarije – što ako me povrijedi, što ako me ostavi, što ako… No, u pravilu to dijete u njemu se nerijetko boji odgovornosti koje dolaze s ljubavlju. Nitko, pa niti Blizanac nije cijepljen protiv ljubavi. Pronađe ga kada se najmanje

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


204

nada. Opčinit će ga netko tko je intelektualno jak, tko mu zna verbalno uzvratiti lopticu, netko s kim će se smijati dok ga trbuh ne zaboli. Ljubav, te opuštenost, dobra zabava i razumijevanje, te dugi razgovori udvoje, kod njega idu ruku pod ruku. Riječ – volim te nije uvijek ono što želi izravno čuti, no postoji način kako mu to dati do znanja riječima, a da ga se ne prestraši. Upotrijebite svoju duhovitu domišljatu stranu.

Voli me prisutno

U svemu što radi, Djevica traži kontinuitet, sigurnost i izvjesnost. Može ona imati i avanture, upuštati se u prolazne veze, no to nije ono što će ju usrećiti na duže staze. Možda na pitanje što je ljubav neće znati odgovoriti, ali ono što joj istinski treba je da budete tu za nju. Treba joj osoba koja će joj pomoći da izađe na kraj s dnevnim obavezama, netko tko će umjesto nje RAK otići do trgovine i kupiti namirnice, skuhati ručak, učiniti nešto za nju. Ljubav je za nju neka vrsta Voli me nježno olakšanja, skidanja tereta s njezinih leđa. Udvoje je lakše, reći će vam. I taj moment zajedništva u Pripadnicima ovog znaka ljubav je duševna kojem se osjeća opušteno, zadovoljno i u kojem hrana, nešto bez čega njihov život nije potpun. nema toliko briga, put je do njezinog srca, do Zato ljubav često traže u roditeljima, kroz djecu, ljubavi. Jer u njezinom svijetu ljubav se pokazuje prijatelje, a u partnerskim odnosima često se na praktičan način. Vidjet ćete to kad vas Djevica spotiču o kamen ljubavi, jer se boje otvoriti. Boje zavoli, ništa joj neće biti teško učiniti za vas. se biti ranjeni. Boje se boli. Njihovo osjetljivo srce nepresušan je izvor ljubavi, ali imajte na umu da VAGA prvo trebate srušiti kineski zid kojim je opasan. A to možete učiniti prisutnošću, nježnošću, Voli me zauvijek brižnošću. Rakovi u partneru često traže roditeljsku ljubav koja je izostala u djetinjstvu. Vage ne vole biti same, niti usamljene. Brak i veza Stoga će se usuditi pokazati svoju ranjivost tek je njezina nasušna potreba. Onaj osjećaj kada onoj osobi u koju će imati povjerenja, onome tko se može podijeliti s drugom osobom, ulagati u će im pokazati da se može voljeti bez straha, odnos, truditi se da sebi i partneru uljepša ne jer strah poništava ljubav. I trebat ćete imati samo trenutke, već i dane – to je za nju ljubav. strpljenja za njegove testove kojima će ispipavati Zajedništvo ju nadahnjuje, kao i spoznaja da vašu odanost i spremnost da budete s njim imate mnogo zajedničkih interesa i planova za budućnost. Povezanost s partnerom te unatoč svemu. partnerova spremnost da primi sve one darove LAV ljubavi koje je pripremila za njega – e, to je za nju sve! No, ponekad će u toj želji da daje i udovolji Voli me s divljenjem pretjerati, zaboraviti na sebe te će partnerove potrebe postati njezine. To je ljubav za koju je Ovaj kralj džungle toliko je ponosan da treba ona spremna riskirati sve, pa ponekad i sebe nekog tko će ga zadiviti, nekog koga će doživjeti samu. Prije ili kasnije shvati kako prvo mora kao ravnopravnog partnera, po izgledu, statusu, nahraniti sebe, da bi bila u stanju hraniti onog po onome što je njima bitno da bi zavoljeli i kojeg voli. I tu počinje prava ljubavna priča za voljeli. Privlače ga statusni simboli, osobe koje Vage. Tada pronalazi onu pravu osobu s kojom su ili jako lijepe ili koje su u svom životu stvorile može uspostaviti ravnotežu između primanja i nešto čemu se on može diviti. Jer divljenje i ljubav davanja. kod njega su dvije strane istog novčića. Lav ima veliko srce i kad vas on zavoli, bit ćete obasipani ŠKORPION poklonima, zagrljajima, komplimentima, svima će vas ponosno pokazivati. S njim zaboravite Voli me strastveno na osrednjost i prosječnost. Pobrinite se da vaš intimni život uvijek bude ispunjen zabavom, Pripadnike ovog znaka prati loš glas u svijetu druženjem s prijateljima, redovitim seksom. horoskopa. Opisuje ih se kao teške, ljubomorne, A voli li vas, na to pitanje odgovor potražite u osvetoljubive, destruktivne, no svi smo mi pomalo Škorpioni u ljubavnim odnosima. A samo oni koji načinu na koji vas gleda, u njegovim očima. su bili voljeni škorpionskim srcem znaju koliko je DJEVICA njegov zagrljaj dubok, predan i strastven. Njihova ljubav je nekad dramatična. Dovest će vas na

BROJ #51, JUN 2019.


205

PHOTO: MOHAMMAD METRI UNSPLASH.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


206

PHOTO: WESLEY BALTEN UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


207

rub ponora, ali ne bojte se - neće vas pustiti da padnete. Pokazat će vam koliko ste snažni i kako se trebate boriti za sebe u odnosu. On voli snagu, voli igre moći, voli izazivati i provocirati, ponekad i kritizirati, ali sve te eskapade će u jednom trenutku doživjeti svoj smiraj, a to će biti ona točka preokreta u kojoj će Škorpion shvatiti da voli i da nije spreman izgubiti. Tada će vas štititi i zaštititi. Možda pomalo i kontrolirati. No, rijetko će vas ispuštati iz zagrljaja, a njegove ljubavničke vještine ostavit će vas bez daha. STRIJELAC Voli me izvan okvira Ljubav izvan okvira, strijelčevski je način voljenja. Za njega u toj igri nema pravila - ovo se smije, ovo ne smije. Ima samo sloboda da bude ono što treba biti. Privlači ga egzotika, nepoznato i neistraženo, zaintrigirat će ga osoba koja od njega ne traži ništa, ali tu je jer želi biti s njim. Ljubav sa Strijelcem podrazumijeva stalan rast i razvoj. Nećete ga osvojiti samo svojim izgledom, inteligencijom, već spremnošću da se upustite u avanturu koja se zove život. Zavoljet će osobu koja će ga zavoditi svojim velikim, ali i malim životnim uspjesima, koja se usudi iskoraknuti iz zone sigurnosti, učiniti nešto što prije nikada nije. Ne podnosi ljubomoru, niti kontrolu, rutina mu je nepodnošljiva. U odnosu se treba osjećati slobodno biti ono što jest, raditi ono što želi, a ako vas voli, znajte da neće zloupotrijebiti tu slobodu koju traži za sebe, ali ju je spreman i dati.

Na taj način očitava njezinu zrelost, odgovornost i tada joj se prepušta s više povjerenja. VODENJAK Voli me bez očekivanja Poznati su po svojoj slobodoljubivoj prirodi, no to ne znači da bježe od odnosa. Dapače! I oni traže svoju srodnu dušu, nekoga s kim će otkriti sve čari ljubavi. Sloboda je za njih život bez očekivanja. Takvu i ljubav traže, samo da ih ne guši, ne sputava, da im ne govori što trebaju raditi, a što se ne smiju niti usuditi činiti. Za njega je ljubav biti ono što jesam – uzmi ili ostavi. To je moj način, sviđa li ti se? Rijetko će se pretvarati, rijetko kalkulirati, neće odmah uroniti u bazen osjećaja. Prijateljstvo je ključ do njegovog srca. Možete li biti dobri prijatelji, možete li o svemu otvoreno razgovarati? Možete li se dobro zabavljati bez očekivanja što će biti sutra, prekosutra…? E, to je dobar put do ljubavi s Vodenjakom u zagrljaju. RIBE

Voli me romantično Nema osjetljivijeg i romantičnijeg znaka od Ribe. Za nju je ljubav nešto sveto, duhovno, potpuno sjedinjenje dvije duše koje se traže godinama, ništa manje od toga. Takva je Riba, voli taj svijet ideala, ljepote, uzvišenosti i negdje u dubini duše ovi znakovi su svjesni koliko smo svi umreženi i povezani na duhovnoj razini. Nesvjesno teže tome, teže utjeloviti taj osjećaj, doživjeti ga kroz ljubav sa svojim partnerom iz snova. Sviđa li vam JARAC se, želite li ju osvojiti? Napišite joj pismo, kupite cvijet, napravite omiljeni kolač. Uđete li u njezino Voli me strpljivo srce doživjet ćete nježnost, toplinu, brižnost i Jarac treba ljubav, no rijetko ju traži. Naučio je suosjećajnost koja se rijetko sreće. Samo ako će biti samoodrživ, posvećen karijeri i ostvarenju ona imati hrabrosti otvoriti se, ako ne pobjegne vlastitih ciljeva, pa često smatra da bi ga ljubav dublje u morsko plavetnilo. Da biste to izbjegli, u tome mogla usporiti. Najteže mu se prepustiti pokažite svoje osjećaje. osjećajima, tada se osjeća slabo, jer je otvoren. No nitko, pa niti on nije imun na dodir ljubavi. Sporo i oprezno će ju puštati u svoj život, kao da je to pitanje života i smrti. Cijenit će upornost i strpljivost druge strane, spremnost da pričeka njegovu spremnost na srčano povezivanje. Često će ga osvojiti osoba koja je nešto postigla u životu, netko s zavidnim poslovnim statusom i materijalnim ostvarenjima. Ne zato što je pohlepan za novcem, već ta vrsta uspjeha je za njega znak da pored sebe ima kvalitetnu osobu koja zna predano i uporno osvajati svoje ciljeve.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


208

PHOTO: JJ YING UNSPLASH.COM

BROJ #51, JUN 2019.


209

NADA Nadam se hrabosti čoveka koji će shvatiti moju snagu i ranjivost. Nadam se lepoti čoveka

koji će imati potrebu za bliskošću. Nadam se veličini njegove duše kojom će zagrliti moju.

Nadam se snazi njegove plemenitosti kojom će shvatiti sve moje mane. Nadam se da će

njegova ljubav biti u saglasju sa mojoj. Nadam se da će svojom svežinom podupreti moj

polet. Nadam se da će svojom energijom uvećati moju. Nadam se da će svojim razume-

vanjem shvatiti moj dan. Nadam se da će svojom mirnoćom uneti mir u mene. Nadam se

da ću sve to i ja doneti njemu. Jer od ljubavi sve raste i nada se uvećava.

SILA KONSTANTINOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


Profile for Refresh | Studio

RYL MAGAZINE, 51  

Jun 2019.

RYL MAGAZINE, 51  

Jun 2019.

Advertisement