__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

E - M A G A Z I N E

ISSN 2406-2030

RYL REFRESH YOUR LIFE BROJ #40, JUN 2018.

„ZA LET SI, DUŠO STVORENA“ PHOTO: ANIMA MUNDI


2

BROJ #40, JUN 2018.


3

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


6

UVODNIK PHOTO: DRAGANA MILOSAVLJEVIĆ BROJ #40, JUN 2018.


7

„ZA LET SI, DUŠO STVORENA“ IGRAČKA VJETROVA

Pati bez suze, živi bez psovke, i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke ublažit neće gorki san.

Podaj se pjanom vjetru života, pa nek te vije bilo kud; pusti ko listak nek te mota u ludi polet vihor lud.

Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo stvorena. Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena. Tin Ujević

ANIMA MUNDI

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


8

RYL 040

RYL ÄŒITAJTE I NA PORTALU NOVINARNICA

BROJ #40, JUN 2018.


9

IMPRESSUM E-MAGAZIN RYL

Ljiljana Milić Lutajući putnik

ISSN 2406-2030 IZDAVAČ

LIČNOSTI

Agencija Refresh, Subotica

Robert Adanto Mira Kovačević Petr Slavik

DIREKTOR

Ivana Martić Ivana Dukčević

Boris Cupać

Pavle Medaković

GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA

Tatjana Vučićević Jelena Hofman

Miomira Medaković-Topalović (Anima Mundi) LEKTORI

PHOTO

Dijana Krtinić,

Anima Mundi

Marta Vojnić Purčar (za tekstove na engleskom)

Pixabay.com

AUTOR KONCEPTA MAGAZINA Anima Mundi

KONTAKT

UREDNIŠTVO RYL MAGAZINA

www.ryl.rs, rylmagazine@gmail.com

Mia Miomira Medaković-Topalović, Milena Nikitović, Aleksandra Cimpl, Goran Stojičić,

FACEBOOK Refresh your life

Jasna Lovrić

INSTAGRAM RYL_MAGAZINE

SARADNICI U OVOM BROJU

REDAKCIJA NE ODGOVARA ZA SADRŽAJ OGLASA

Minja Hinić Jelena Simunović Dalibor Novak Biljana Bolić Tijana Turudić Bukvić Snežana Prokić Milica Pantović

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


10

AUTORI U OVOM BROJU

BROJ #40, JUN 2018.


11

PETR SLAVIK

DALIBOR NOVAK

TATJANA VUČIĆEVIĆ

PAVLE MEDAKOVIĆ

IVANA MARTIĆ

IVANA DUKČEVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


12

VILLA SERENITY is magical place for your summer holiday. A very refreshig stay with cool touch of nature and luxury! Offering an outdoor swimming pool and boasting sea views, Villa Serenity is set in Tivat. Guests can enjoy 2 saunas and a fitness room. Private beach area is provided. Elegantly decorated villa provides 2 terraces and a spacious living room with sea views.There are 2 fully equipped kitchens fitted with a dishwasher, ceramic plate, oven and a microwave, as well as a quality water filter. There are 8 flat-screens TV (in each room and a kitchen) and blu-ray player in the living room. Guests can relax next to the seasonal pool and enjoy views of the Kotor Bay and the Our lady of Mercy Island. The nearest airport is Tivat Airport, 6 km from the property. There is a grocery store in the vicinity.  Villa: sleeps 10

BROJ #40, JUN 2018.


13

Reservation TEL: +381603322247 MAIL: vranicmaja77@gmail.com VILLA SERENITY, magično mesto za vaš letnji odmor. U srcu Crne Gore, u Tivtu gde je raj prirodno stanje. Čekamo vas.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


NAŠ WEB SAJT ‘SAVE SUBOTICA’ JE DOBITNIK NAGRADE MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

refresh.rs


16

PHOTO STORY

LUVR ABU DABI Luvr Abu Dabi je muzej umetnosti i civilizacije u Abu Dabiju, osnovan 8. novembra 2017. godine. Predstavlja deo tridesetogodišnjeg sporazuma između Abu Dabija i francuske vlade. Muzej se nalazi u kulturnom okrugu Saadiat. Veličine je 260.000 m2 i 8.000 m2 galerije što ga čini najvećim muzejom na Arapskom poluostrvu. Abu Dabi je platio 525 miliona dolara da bi dobio ime Luvr i bio povezan sa francuskim istoimenim muzejom, kao i 747 miliona dolara za postavke, izložbe i savete za upravljanje. U muzeju su izložena dela iz celog sveta, s akcentom na premošćavanje jaza između istoka i zapada. Svojom athitekturom, veličinom i delim,a muzej Luvr Abu Dabi ostavlja vas bez daha. Pored ove velelepne i moderne građevine, u planu je i gradnja muzeja Gugenhajm. PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

BROJ #40, JUN 2018.


17

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


18

BROJ #40, JUN 2018.


19

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


20

BROJ #40, JUN 2018.


21

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


22

BROJ #40, JUN 2018.


23

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


24

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


25

REFRESH

YOUR SOUL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


26

AKCIJA

danas, sutra ću“, „Fali mi još nešto“. Znam da ste i vi čuli.

PIŠE: TIJANA TURUDIĆ BUKVIĆ, PSIHOTERAPEUT Stvari se neće promeniti ako otputujemo, pobegnemo, odložimo. Stvari se neće promeniti ako se pretvaramo da problem ne postoji. Stvari se neće promeniti kada druge optužimo za sopstveni neuspeh. Ne, stvari se neće promeniti,  jer se nismo mi promenili. Nismo promenili svoje stavove. Nismo promenili svoje ponašanje. Nismo promenili svoja očekivanja i navike.

Ljudi smo i težimo da izbegnemo neprijatnost, nekada po svaku cenu, kako bismo doživeli nešto prijatno. Zbog čega smo skloni da odlažemo neprijatnije radnje, vodeći se mišlju da će neprijatnost proći i da ćemo te radnje izvršiti kada se budemo osećali prijatno? Kao da sebe zavaravamo da ćemo uspeti onda kada namestimo sve da bude dobro. Čekajući da se stvore idealne okolnosti, možemo propustiti mnogo. Možemo propustiti vlastiti život, vlastiti uspeh.

Možda ovo zvuči razočaravajuće, ali je istina.

Za uspeh i aktivno učestvovanje u spostvenom životu je potrebno da sakupimo sve svoje I ne treba nam da uzmemo još neku diplo- strahove i da počnemo verovati sebi da momu da bismo počeli verovati sebi, da bismo žemo, da zaslužujemo, da smo vredni uspeha. se pokrenuli ili da uradimo još nešto kako bismo prestali da pušimo, jedemo, trošimo vre- Odakle da počnemo je često pitanje osoba me uzalud. Ne treba još nešto da se desi kako koje traže psihološku pomoć kada prepoznaju bismo prestali da čekamo druge da promene da se nalaze u problemu odlaganja, neuspeha. nešto. To nešto što čekamo da se desi je po- Neretko, tada se pojavljuje i zahtev za skrivetrebno da uradimo sami mi. nim magični receptom koji će nas spasiti. Istina je suprotna. Ne postoji recept koji će nam Bezbroj puta sam čula: „Ne mogu ja to“, „Ne BROJ #40, JUN 2018.


27

PHOTO: ANIMA MUNDI

otkloniti prepreke na putu ka ostvarivanju nas. Ne postoji nešto što je izvan nas, a što može da reši taj unutrašnji osećaj koji nas odvaja od uspeha.

samo drugi“, „Nisi rođena za to“ i slično. Svi oni govore: „Odustani.“ Tada je važno da osvestimo sve te unutrašnje govore i da im se suprotstavimo.

U stvari, ako bismo morali da koristimo termin recept, onda bismo mogli reći da se on krije u učenju emocionalnog upravljanja našim emocijama i našem ponašanju.

Bilo bi dobro da se zapitamo: Ko ovo govori? Da li je to onaj čovek koji ne želi da bude to što jeste, ali ništa ne preduzima da to i promeni?! Šta se krije iza ovakve logike razmišljanja i ima li tu pomaka?

Što uspešnije upravljamo svojim emocijama, povećava se verovatnoća za uspešnošću na- Svaki pomak od ovoga je dragocen. ših akcija i smanjivanju prokastinacije. Naša spremnost za akciju ogleda se u preuzimanju Učenje emocionalnog upravljanja nosi sa sobom niz novih izazova. Takođe, nosi sa sobom odgovornosti za naša dela. važnu poruku koja glasni: „ Mi smo odgovorni Samoodgovornost je ključ. za naša dela i svaka krivica nas vraća korak unazad!“ Mi biramo da li ćemo da se osećamo Onog momenta kada prestanemo da okrivlju- krivim ili ćemo, i pored sopstvene pogrešivosti, jemo svet, druge, roditelje, za stvari koje nam dignuti glavu i koračati napred. se dešavaju, tog momenta uzimamo svoj život u svoje ruke. Ukoliko želimo da preduzmemo akciju, potrebno je da jasno definišemo šta je to što želimo Nekada, ovo putovanje zna biti bolno, poplo- da postignemo, šta nam je potrebno od nas čano brojnim strahovima koji na sve strane samih kako bismo to postigli, šta nam je poviču: „Nećeš uspeti“, „Nije do tebe“, „To mogu trebno od drugih. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


28

PHOTO: PETAR MARKOVIĆ BROJ #40, JUN 2018.


29

ONA, ŽENA ZMAJ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


30

ČOKOLADA ZAČINJENA LJUBAVLJU PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

TATJANA VUČIĆEVIĆ, 25 GODINA JE NA ČELU KOMPANIJE ART IVAL D.O.O. IZ BEOGRADA, KOJU JE OSNOVALA SA SVOJIM SUPRUGOM RADETOM. KAO USPEŠNA PREDUZETNICA, KREIRA DESERT/SLATKIŠ KOJI APSOLUTNO SVI VOLIMO, „ČOKOLADU“. PREKO 200 VRSTA ČOKOLADNIH PROIZVODA „PREMIER“ OSVOJILO JE TRŽIŠTE SRBIJE I BALKANA. ČOKOLADE I DRAŽEJE KOJIMA SE NE MOŽE ODOLITI. SVOJU LJUBAV PREMA ČOKOLADI NEGUJE JOŠ IZ DETINJISTVA, A ZAHVALJUJUĆI OGROMNOM ENTUZIJAZMU DOKAZUJE DA JE DOMAĆA KONDITORSKA INDUSTRIJA PO KVALITETU IZNAD MNOGIH SLIČNIH UVEZENIH PROIZVODA. TAJNA TATJANINOG USPEHA LEŽI U STABILNOM PORODIČNOM OKRUŽENJU, IZRAZITOJ KREATIVNOSTI, DISCIPLINI I VERI U USPEH.

BROJ #40, JUN 2018.


31

ODAKLE TOLIKO LJUBAVI PREMA ČOKOLADI red Štarkovih „Čokoladnih bananica“ i čokolaDA STE SE USMERILI NA NJENU PROIZVOD- dica „Životinjsko carstvo“, u kojima sam skoro NJU? svakodnevno uživala, postojale velike kutije „bombonjera“, kako smo ih tada nazivali, s likom Moja mama Kika će vam sigurno potvrditi činje- devojke ili buketom cveća na koricama, koje su nicu da sam se „takva rodila“ i da moja ljubav se „šetale“ od kuće do kuće kao pokloni koji se prema hrani bogova datira još iz prošlog veka nisu otvarali. Međutim, dolaskom u našu kuću, (ovaj podatak volim da istaknem, jer mi moć- njihovo „putovanje“ se završavalo. Možda se no zvuči) i mog ranog detinjstva i odrastanja u neko i seća da su se u tim kutijama uvek nalazile Jugoslaviji. Postoji nekoliko simpatičnih zapisa bajate (pobelele) „praline“, punjene preslatkim koje volim pomenuti na početku moje priče o filom od običnog fondana sa veštačkom bojom ljubavi prema čokoladi, kada pitaju ljude u pro- i aromom, ali... ljubav je slepa i ne bira. Strast lazu na ulici da li vole čokoladu. prema čokoladi ne jenjava ni danas, naprotiv, toliko se razvila da je vremenom postala i moja -  Od deset ispitanih osoba, devet kaže da voli, a profesija. A mogućnost obrade čokolada vrhundeseta laže. skog kvaliteta, sa različitim procentima kakao delova, izrađenih od određene vrste kakaovca, Ili, Od deset ispitanih osoba, četrnaest voli čo- porekla i podneblja u kojem se uzgaja, čak do bikoladu. ranja plantaža, postala je privilegija današnjice. Naravno, malo se šalim, ali nisu daleko od istine. Kada smo se moj bivši dečko, a sadašnji suprug, Rade Vučićević i ja upoznali, upisala sam Moja biografija je i duga i opširna, pa vam pretehnologiju, a on je bio na kraju studija saobraporučujem da, pre nego je počnete čitati, skuvaćajnog fakulteta. Ni slutili tada nismo dokle će te kaficu ili čaj, uzmete parče omiljene Premier nas životni put odvesti, niti da će naša profesija i čokolade, kako biste lakše „svarili“ ovaj intervju. životno opredeljenje biti „začinjeno“ pravom čoRođena sam pre 53 godine i u to vreme su, po- koladom. Ono što smo želeli i čemu smo težili E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


32

BROJ #40, JUN 2018.


33

je da započnemo proizvodnju „nečega“. Kada smo se venčali, imali smo ponudu da odemo iz zemlje, a našu tadašnju odluku sada znate. Kada sam 1988. na svet donela sina Aleksu, od tog trenutka naš život dobija posebnu i potpuno novu dimenziju, kada započinje zajednička i snažna borba za egzistenciju naše male porodice. Rođenjem ćerke Ivane nakon dve godine, moja porodica postaje bogatija, oplemenjena još jednim malenim prelepim bićem, našoj sreći nije bilo kraja. Ta sreća traje, a daće Bog i trajaće... Bile su to teške i turbulentne godine, posebno za mlade ljude i bračne parove sa malom decom, godine kada su naši prijatelji i kolege u velikom broju odlazile iz zemlje u neki „lepši i bolji“ svet. Kada sa ove distance pogledam, mogu reći da naša zemlja konstantno prolazi kroz turbulentne godine, koje se nižu jedna za drugom. Generacije 50-ih, 60-ih i delom 70-ih sigurno mogu napisati nekoliko knjiga o životu i radu na Balkanu. Ipak, da se vratim na slađu temu i na priču o Premier čokoladi. Naša priča počinje pre više od dve i po decenije u jednoj maloj radionici u Beogradu, gde su se zakotrljale prve čokoladne dražeje. Od tog trenutka, znali smo da one idu isključivo stazom koja se zove KVALITET, koja nas dovodi do ostvarenja našeg sna u kojem će ljubitelji ove savršene poslastice, širom sveta uživati u našim čokoladnim majstorijama. Želeli smo da zadovoljstvo stvaranja pokažemo na način na koji niko bolje od nas neće umeti. Osnovali smo čokoladni kutak galeriju “Premier čokolada”, mesto gde možete odabrati vrhunske čokoladne proizvode, za sebe, za one koje volite, za one koje poštujete, za one kojima se radujete… Za sve koje želite neizmerno da obradujete. Godine prolaze, a mi shvatamo da uživanje u ovom poslu lagano prenosimo i na okruženje. Svakim novim danom, naše nagomilano iskustvo, ideje i emocije rađaju nove proizvode sa dušom i utkanom ljubavlju, proizvode koji postaju remek-dela čokolade. DA LI SE OSEĆATE KAO ŽILIJET BINOŠ U FILMU „ČOKOLADA“, DOK KREIRATE MAGIČNE UKUSE? Slažem se da je Žilijet perfektno dočarala strast i ljubav prema kraljici dezerata, tako snažno da skoro možete osetiti te divne i slatke miomirise gledajući njen film. Ipak, mislim

da neću biti lažno skromna ako kažem da su moja osećanja prema čokoladi iskrenija, i da sam u prednosti jer ne moram glumiti, i za razliku od Žilijet ja živim život uz čokoladu i sve njene neodoljive čari koje nam pruža. Moj posao je konstantna igra sa čokoladom, slična njenoj u filmu, gde uz ovu neodoljivu poslasticu svakodnevnim osmišljavanjem, kreiranjem, kombinovanjem mirisnih nota i ukusnih sastojaka, koje mešamo, prelivamo, utapamo, stapamo sa različitim čokoladama, i tako igrajući se, stvaramo  magične ukuse koje pominjete. U čokoladi valja uživati svim svojim čulima, ona nam to i dozvoljava, a kada strast umešamo u posao, pa je začinimo ljubavlju i uz, poklonjeni mi božji dar, prirodno razvijene receptore mirisa i ukusa do krajnjih granica čulnosti, stvaranje ukusnih čokoladnih dezerata je olakšano. Ti ukusi su nekada slađi, nekada malo gorči, ali u svakom slučaju su nežno neizbežni i dostupni u našoj čokolateriji „Premier čokolada“ u centru Beograda, na Obilićevom vencu br. 30. IZRAĐUJETE VIŠE OD 200 ČOKOLADNIH PROIZVODA JEDINSTVENOG UKUSA. KAKO IZGLEDA PROCEDURA PRAVLJENJA ČOKOLADE? ALI NEMOJTE NAM OTKRITI TAJNU U POTPUNOSTI. Fascinantan je proces nastanka čokolade, od impresivnih tropskih šuma u kojima se kakao uzgaja, pa do savremenih fabrika poput naše u Beogradu. Pretvaranje kakao semena u čokoladu zahteva puno vremena, truda, umetnosti i umešnosti! Od branja ploda  jajastog oblika i težine oko 750 grama, u čijem se jezgru nalazi oko 30 do 40 semenki, koje se nakon vađenja ostavljaju da fermentišu, potom suše na suncu, peku, melju, presuju, cede,… i na kraju transportuju u sve krajeve sveta, do korišćenja za izradu čokolade, prođe po nekoliko meseci. Ključni sastojak i tajna izrade „Premier“ čokoladnih proizvoda preneta je našoj deci Aleksi i Ivani. Otkriću vam, radi se o jedinstvenom i neizbežnom sastojku koji koristimo u proizvodnji Premier čokolada, a koji je svakako zaslužan za kvalitet, izgled, lepotu, ukus i još puno toga lepog što oslikava i predstavlja čokoladnu čaroliju, a zove se... LJUBAV.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


34

BROJ #40, JUN 2018.


35

Eto, sada je naša tajna postala javna.

su gosti poneli sa sobom.

Nju smo prvo otkrili zaposlenima u Art Ival-u, i to vrsnim tehnološkinjama Dragani i Jeleni, potom bitnim „karikama“ u slatkom lancu, našim čokolaterima/majstorima čokolade, zaposlenima u proizvodnom pogonu, pakeraju, magacinu, vozačima i, na kraju, prodavačicama u našoj čokolateriji. Primenjujemo je u svim segmentima izrade i procesima koji prate proizvodnju „Premier“ delicija.

Takođe, proizvod za koji smo posebno emotivno vezani i po kojem smo jedinstveni su čokolade „Manastiri Srbije“. Želja nam je bila da, pored proizvodnje čokoladnih proizvoda premium kvaliteta, učinimo nešto više, a što je u našoj moći. Ideja je da kroz svoju delatnost damo doprinos u promovisanju duhovnih, kulturnih i materijalnih vrednosti našeg naroda, države i srpske pravoslavne crkve. Svesni činjenice da je taj doprinos skroman, hteli smo da dok uživate uz izabrane ukuse najfinijih čokolada, a ima ih 5, steknete nova ili obnovite stara saznanja o svetloj srpskoj istoriji. Temelji naše duhovnosti najbolje se oslikavaju kroz srpske srednjovekovne manastire. Zato smo bili slobodni da naše proizvode oplemenimo slikama manastira. Od mnogih bisera, opredelili smo se za Gračanicu, Visoke Dečane sa Kosova i Metohije, Studenicu, Gradac i Đurđeve Stupove sa teritorije Stare Raške i svetogorski manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj.

Da bismo od ideje, priprema, proba, osmišljavanja uz česte izmene u kombinovanju ukusa, degustacija i osluškivanja vrlo „živih“ i nadasve veselih komentara u toku iste, zapisa i sugestija zaposlenih i, naravno, reakcija naših prijatelja, kupaca u čokolateriji, slučajnih prolaznika, konačno došli do verifikacije i puštanja proizvoda u proizvodnju, takođe prođe po nekoliko meseci, nekada i godina. I tek kada prođemo kroz ove, slede novi procesi, koji vode do distribucije čokolada do naših krajnjih korisnika. Verujte da ništa u životu nije lako, iako deluje lepo i slatko. U ČEMU SE RAZLIKUJETE KONKURENCIJE?

OD

SVOJE

Zdrava konkurencija je poželjna zato što nas gura napred ka boljem, kvalitetnijem, inovativnijem, kreativnijem, slađem, lepšem i boljem rešenju. Sa ponosom ističem da je Premier čokolada postala sinonim za kvalitet kojeg se nikada nećemo odreći i koji je oduvek bio, i biće, naš zaštitni znak i način života, vodilja u odnosu prema deci, porodici, prijateljima, poslu, državi. Razlika između nas i konkurencije je, možda, i u prepoznavanju srpskih ukusa, pronalaženju najkvalitetnijih sirovina sa našeg podnevlja, koje smo zajedno sa dušom utkali u Premier proizvode „Kraljevski ukusi Srbije“, nastali dugogodišnjom saradnjom sa kraljevskom porodicom Karađorđević i titulom „Dvorskog liferanta“, koju nam je dodelio starešina Dvora, NJKV Princ Aleksandar Krađorđević. Tu razliku su mnogi emininetni ljudi, stručnjaci i institucije u Srbiji prepoznali, među kojima, sa ponosom ističem našeg Novaka Đokovića. Novak je za Jelenino i svoje venčanje svim zvanicama na Sv. Stefanu spremio posebno iznenađenje, tim povodom dizajniranu i izrađenu kutiju, punjenu selekcijom najfinijih čokoladnih pralina Premier (čiji je i sastav bio njihov ekskluzivni odabir, što je još jedna u nizu naših tajni), koje

Ovde se ne zaustavljamo, veliko mi je zadovoljstvo da, ekskluzivno za vaš magazin objavim divnu osvežavajuću vest za letnji period, „ČOKOLADA U SRCU GRADA“ nastavlja da iznenađuje svojom posebnošću, kojoj doprinose ručni rad, iskustvo i znanje, sakupljani preko 25 godina. Kada se u to umešaju tradicionalni italijanski recepti za gelato, dobija se jedinstven Premier sladoled bez veštačkih sastojaka, koji počinjemo da proizvodimo od čiste Premier čokolade! Ovo je naravno, kao i sve do sada, novitet na našem tržištu! Čokoladna priča o Premier sladoledu, biće uskoro, biranim sastojcima ispričana, isključivo u našoj čokolateriji na Obilićevom vencu 30, svim ljubiteljima prave čokolade poznate po vrhunskom ukusu i kvalitetu, jer se pravi od kakaovca sa najboljih svetskih plantaža! Zato se u njoj osećaju mirisi i ukusi dalekih egzotičnih ostrva i tropskih šuma! ŠTA JE NAJVIŠE USPEHU?

DOPRINELO

VAŠEM

Usredsređenost na održivost kvaliteta Premier proizvoda od prvoga dana, a koji se svakim danom sve više osnažuje i učvršćuje, koji je kao takav prepoznat ne samo u Srbiji, već i šire, i kao takav će ostati sigurno, dok je porodica Vučićević na njenom čelu.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


36

KOJE OSOBINE KRASE JEDNU PREDUZETNICU U SRBIJI?

mi smo tek šest godina poznati javnosti Srbije i šire, tako da naše vreme tek dolazi.

O ovome bih mogla dugo pričati, ali pokušaću da sažmem svoja razmišljanja u par rečenica. Najvažnija osobina svake preduzetnice kojoj bih dodelila isključivo ženski pol je sposobnost balansiranja između porodice, dece i posla, gde ni jedna strana ne sme trpeti - kada to savladate, savladali ste preduzetništvo! Tek iza toga dolaze obrazovanje, znanje, spretnost, vera u sebe i svoje sposobnosti, veštine u načinu rukovođenja, pokretanje inicijative, sposobnost da donesete odluku i uđete u rizik, preuzmete odgovornost, odaberete dobar tim koji zna i ume da vas prati, a ono što je logičan sled i koji dolazi nakon (u mom slučaju 25) više godina rada u privatnom preduzetništvu je, svakako, iskustvo.

REPUTACIJA VRHUNSKOG KONDITORA PRATI VAS VEĆ DUGO. EPITET KOJI PRIJA.

KRENULI STE OD PRAVLJENJA DRAŽEJA, A DOKLE STE STIGLI? Kažu da bi neko postao poznat “preko noći” potrebno je da prođe najmanje 20 godina. Pa, u skladu sa tim, ne računajući prvih 20 godina,

Hvala na komplimentu. Pozitivna (ali i negativna) reputacija se stiče vremenom i dugogodišnjim radom ili neradom. Prvi put sam shvatila da smo na dobrom putu i da je smisleno to što radimo pre petnaestak godina, kada smo još bili “mali” i nepoznati u svetu konditora (bar sam nas ja tako doživljavala), na sajmu prehrane na kojem smo se pojavili kao izlagači Premier čokoladnih proizvoda. Tada su se na našem štandu pojavili stručni ljudi iz oblasti industrije i direktori velikih konditorskih kompanija iz zemlje, koji su došli da nas pozdrave i čestitaju na izvrsnim proizvodima. Bila sam zbunjena i ponosna, prvi put sam doživela da nas veliki prepoznaju i da oni nama priđu. Danas znam da je najveća vrlina svih velikih ljudi i stručnjaka upravo u jednostavnosti i želji da podrže, posavetuju, pomognu i na kraju pohvale svakoga ko zaslužuje, pa makar bio i najmanji “šraf” u nekom lancu.

BROJ #40, JUN 2018.


37

Najveće zadovoljstvo svakog čoveka je kada se osvrne iza sebe i vidi dobre rezultate svoga rada, rezultate koje može sa ponosom ostaviti svojoj deci i pokoljenjima koja tek dolaze, a koja će, nadamo se, nastaviti utabanim stazama. Rade i ja smo stvarali svoj životni i poslovni put svako sa svojom energijom i sposobnošću, dopunajavali se kada je bilo potrebno, padali i dizali se, nekada zajedno, nekada naizmenično. Turbulencija je bilo i biće ih uvek, ali verujte da ništa i nigde nije slatko onako kako to na prvi pogled izgleda, jer da bi nešto bilo slatko, mnogo gorčine treba popiti, jer i gorka čokolada je najslađa i lako svarljiva kada je imaš sa kim podeliti i pojesti. GDE SEBE I KOMPANIJU VIDITE ZA PET GODINA? Za sada sam baka prelepe Princeze Iskre od čokolade, tako da za pet godina sebe vidim kao baku nekoliko unučića, ali i kao savetnicu u preduzeću, koja povremeno svrati da prekontroliše, podrži i eventualno poboljša stanje.

A Art Ival kao stabilno preduzeće koje i dalje proizvodi Premier čokolade premijum kvaliteta, na čijem čelu se nalaze Aleksa Vučićević i Ivana Stipčić. Preduzeće, koje sa uspehom i dalje posluje u Srbiji i šire, i koje je postalo vlasnik još nekoliko Premier čokolaterija širom Srbije. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINE JE STIH TINA UJEVIĆA “ZA LET SI, DUŠO, STVORENA”. KADA SE OSETITE SPREMNOM DA POLETITE? Svako je spreman da poleti kada nas dobar vetar ponese, ali ako se predamo “pijanom vetru života”, kako kaže Tin Ujević u svojoj pesmi, teško da će se baš svako od nas snaći u letu. Ne trebamo se predavati već iskoristiti snagu ličnosti i dnevnu dozu lepote, ona je prisutna svuda u okruženju a može nas uzneti samo onda kada to želimo videti i osetiti.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


PHOTO: PIXABAY.COM

38

BROJ #40, JUN 2018.


39

ON,

OSTVAREN I USPEÅ AN

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


40

MAESTRO BROJ #40, JUN 2018.


41

PAVLE MEDAKOVIĆ JE ROĐEN U BEOGRADU 1953. GODINE. DIPLOMIRAO JE 1978. NA ODSEKU ZA DIRIGOVANJE BEOGRADSKOG FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI, U KLASI PROFESORA ŽIVOJINA ZDRAVKOVIĆA. IMA DVE MAGISTRATURE – U BEČU NA UNIVERZITETU ZA MUZIKU I SCENSKU UMETNOST I U BEOGRADU NA FMU, U KLASI PROFESORA JOVANA ŠAJNOVIĆA. S HOROM AKUD „BRANKO KRSMANOVIĆ“ OSVOJIO JE DVE PRVE NAGRADE NA TAKMIČENJU HOROVA U BEOGRADU 1976. GODINE. UČESTVOVAO JE U OSNIVANJU KAMERNE OPERE U BEOGRADU, BIO NJEN PRVI DIRIGENT I U NAREDNIH PET GODINA USPEŠNO IZVEO SEDAM PREMIJERA. BIO JE UMETNIČKI RUKOVODILAC I DIRIGENT ORKESTRA „JEUNESSE MUSICALE“ NA MANIFESTACIJI FRANCUSKO-JUGOSLOVENSKA MUZIČKA NEDELJA. PREDVODIO JE LETNJU DUHOVNU AKADEMIJU U STUDENICI, 1996. I 1997. GODINE, KAO DIRIGENT HORA.

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

PROŠLE GODINE OBELEŽILI STE 40 GODINA RADA NA SCENI - S UMETNIČKIM ANSAMBLOM MINISTARSTVA ODBRANE „STANISLAV BINIČKI“ ODRŽALI STE KONCERT U VELIKOJ DVORANI KOLARČEVE ZADUŽBINE. KADA SE OSVRNETE UNAZAD I VRATITE U 1978. GODINU, KADA STE DIPLOMIRALI, KAKO VAM SE ČINI PREĐENI UMETNIČKI PUT? PUT MAESTRA! Put je bio težak. Kada završite studije, vi znate osnovne zanatske osnove dirigovanja i ona dela koja ste studirali pod kontrolom profesora. Dakle, nemate praktično iskustvo u radu sa orkestrom i, naravno, repertoarsko. Za mladog dirigenta, najvažnije je da svakodnevno ima bilo kakav ansambl i da na njemu vežbate kao što instrumentalisti vežbaju svakoga dana na violini ili klaviru. Instrument jednog dirigenta je hor ili orkestar, nebitno koje veličine, ali

skup više muzičara. To ovo profesiju čini u startu teško ostvarivom i komplikovanom, jer neko mora da vam omogući da radite sa više ljudi, odnosno društvo ulaže sa nepredvidivim rezultatom u nekog mladog muzičara, koji tek posle izvesnog vremena treba da potvrdi da li je uopšte sposoban da se bavi ovom profesijom. Svi mladi završeni dirigenti na početku karijere imaju jedinu mogućnost rada u kulturno-umetničkim društvima, koja imaju horske sekcije, ili da sami formiraju neku vrstu ansambla sa kojim će raditi. Najbolje je kao što završeni mladi lekari imaju praksu nekoliko godina po selima i provinciji, i tako stiču praktično iskustvo, da i dirigenti posle studija malo prošetaju po manjim mestima i steknu tu neophodnu praksu negde gde će početničke greške biti manje uočljive i štetne. Povratak u prestonicu i mesto u nekom od beogradskih orkestara može biti tek kada se potvrdite kao

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


42

kvalitet i sa ozbiljnim repertoarom i iskustvom koji ste stekli. Nenormalno je da kao početnik stojite pred bilo kojim beogradskim orkestrom i da mučite muzičare zbog svog neiskustva. Ono što kao država nismo ni dan-danas sistemski rešili to je pitanje asistenata dirigenta u profesionalnim orkestrima i ustanovama (Filharmonija, Radio hor i orkestar, Opera i Balet). U normalnim uslovima, pod pretpostavkom da su na čelu tih ustanova,  pre svega, repertoarski i, po godinama starosti, ISKUSNI šefovi dirigenti, onda u sistematizacijama tih ustanova MORA da se ustanove mesta asistenata, koji će uz šefa dirigenta učiti dalje, kroz praksu, zanat i repertoar, i imati priliku da povremeno i diriguju. Mlad dirigent mora da bude strpljiv i svestan, kako je veliki maestro Kiril Kondrašin govorio, da do četrdesete godine života učite i obogaćujete svoj repertoar i da nije pristojno da se hvalite da ste dirigent. To je, dakle, profesija u kojoj učite do kraja života i otkrivate tajne jedne partiture i zanata u zavisnosti od iskustva koje imate, a to podrazumeva VREME. Jako je važno da vaš razvoj prati neko iskusan, u koga i vi imate poverenja, jer u jednom trenutku morate se suočiti sa činjenicom i pred pitanjem da li ste za profesionalno bavljenje ovom profesijom ili ne? Ja sam svoja početna iskustva sticao u "Krsmancu", uz maestra Bogdana Babića, radom u Kamernoj operi, još za vreme, ali i posle studija, u Filharmoniji mladih "Borislav Pašćan", uz velikog maestra Borislava Pašćana, na letnjim majstorskim kursevima u Francuskoj, uz Pjer Dervoa, i u Minhenu, kod Sergia Čelibidakija, pa potom godinu dana u Beču na studijama i magistraturi. Posle svega, kada sam se vratio i shvatio da u Beogradu nema stalnog mesta za dirigenta, otišao sam u Mostar, gde sam proveo dve i po godine, stekao najveće moguće iskustvo i repertoar pozicijom šefa dirigenta gradskog orkestra i istovremeno hora "Abrašević". To je bio moj najlepši i najplodotvorniji deo karijere, jer mi je ceo dan bio ispunjem muzikom, uz to u jednom predivnom mediteranskom gradiću. Vratio sam se u Beograd 1986. i dve godine vodio beogradski "Abrašević", da bi tek 1988. godine na konkursu bio izabran na mesto šefa dirigenta u Umetničkom ansambli JNA, danas orkestru MO "Stanislav Binički". Moj put je bio utoliko teži, jer nikada nisam bio ni u jednoj partiji, iako je bilo vrlo primamljivih ponuda još za vreme studija, a još teže breme mi je bilo prezime koje nosim i koje mi je uglavnom odmoglo. Za mene, ono je bilo OBAVEZUJUĆE da ne izneverim sebe i svoje pretke, a nikako sredstvo kojim ću brže napredovati u društvu i

karijeri. Zato je moj put bio duži i teži. VAŠ OTAC JE POKOJNI AKADEMIK DEJAN MEDAKOVIĆ, ISTORIČAR UMETNOSTI, A MAJKA VERA VELJKOV, PIJANISTA. KAKO JE IZGLEDALO ODRASTANJE U UMETNIČKOM OKRUŽENJU I ATMOSFERI? UGLAVNOM SE MISLI DA JE DECI POZNATIH RODITELJA LAKO, ALI TO BAŠ I NIJE TAKO. NAKON ZAVRŠENOG FAKULTETA, OTAC IZ MORALNIH RAZLOGA NIJE HTEO DA VAM POMOGNE PRILIKOM ZAPOSLENJA. Odrastanje je bilo u radnoj atmosferi. Imao sam u roditeljima primere požrtvovanih zaljubljenika u svoju profesiju, oboje kao univerzitetski profesori su se PRIPREMALI za predavanja na fakultetu, i to je mene inspirisalo i davalo mi podstrek. Tako sam stekao i radne navike i disciplinu, što je za dirigente jako važno. Sam sam se opredelio za profesiju dirigenta još u trećem razredu srednje muzičke škole "Josip Slavenski", gde sam završio klavirski i teoretski odsek sa najvišim ocenama. Imao sam sreću da sam bio deo generacije sa Nadom Kolundžijom, Ksenijom Zečević, Milošem Petrovićem, Nevenom Popović, Bojanom Barićem, Ivanom Trajković, Bobanom Todorovićem... Svi oni napravili su vrhunske profesionalne karijere i za mene je bilo izazovno biti u društvu najboljih. Jedna neponovljiva generacija. A tek profesori: Srđan Hofman, Mirjana Živković, Lili Petrović, Jela Kršić, Gordana Krajačić, Lambra Dimitrijević, Ana Olujić, Ćaća Anastasijević... Mi smo obožavali svoje profesore, oni su nam bili idoli, jer su bili najbolji, potvrđeni brojnim nagradama u svojoj profesiji. Bila je čast i privilegija biti njihov učenik i prosto smo se takmičili između sebe ko će biti bolji. Dobili smo najbolje moguće obrazovanje i vaspitanje. Zato naglašavam, - neponovljiva generacija đaka i profesora. Studije dirigovanja sam započeo kod prof. Dušana Skovrana, i proveo dve godine u klasi sa divnim pedagogom, koji je i sam isticao da ima najdarovitijeg studenta u karijeri. Njegova iznenadna smrt primorala me je da od treće godine studije nastavim kod prof. Živojina Zdravkovića, sigurno najistaknutijeg dirigenta i šefa dirigenta Beogradske filharmonije, koja je i sama u to vreme imala svoj zlatni period. Moram biti neskroman ako kažem da sam jedan od malobrojnih danas aktivnih dirigenata moje i mlađih generacija, koji je diplomirao sa Beogradskom filharmonijom celovečernjim koncertom u ciklusu Muzičke omladine "Mladi za mlade". Nakon diplomiranja, otac, pozna-

BROJ #40, JUN 2018.


43

ti istoričar umetnosti, rekao mi je da za mene neće nikog moliti da me zaposli i da će mi pomagati finansijski dok se ne zaposlim kao dirigent. Tako je i bilo. I ja se roditeljima zahvaljujem da su mi pomogli da istrajem u želji da postanem dirigent i da ne odem u pedagogiju, jer bi to značilo i kraj svih mojih maštanja o profesionalnom bavljenju dirigovanjem. Ako se vratite na godinu diplomiranja i zaposlenja u Beogradu, onda je to punih DESET godina. Eto koliko sam bio "privilegovan" kao sin poznatih roditelja. GODINU DANA STE BILI DIREKTOR BEOGRADSKE FILHARMONIJE. KAKVA ISKUSTVA NOSITE? Tačnije, od 18. aprila 2000. do 1. marta 2001. godine. Kao i život, iskustva su i lepa i ružna, čak bolna. Želeo sam da ispravim sve ono što su iznutra bili problemi, o kojima se javno i tajno diskutovalo među kolegama muzičarima. Imao sam iskrene namere u tom smislu. Vrlo brzo nakon stupanja na dužnost direktora predvodio sam ranije zakazanu turneju Filharmonije po Kini, u tri najveća grada, insistirajući kod ministra kulture da je red da i bivša direktorka, koja je zaslužna za organizaciju, pođe sa nama na put, ali je broj mesta u avionu bio ograničen, pa se to nije desilo, što je meni lično bilo vrlo žao. Čak sam nudio i svoje mesto da bi ona krenula, ali je insistirano da mora i može poći na put samo aktuelni direktor. Turneja je prošla trijumfalno i posle svakog koncerta, uz prisustvo našeg ambasadora i kineskih zvaničnika, držao sam zvanične govore i obraćanja domaćinima na najvišem mogućem nivou. Juna meseca, uprkos neslaganju sa predstavnikom sindikata, povećao sam plate svim tutti muzičarima do maksimuma, koji je bio u zakonskim okvirima, a za koje su godinama bili uskraćeni. To se odnosilo i na portire i spremačice, koji su zaista bili u obespravljenom položaju. Tada sam, pregledom svih plata zaposlenih, sebi, direktoru, smanjio određen broj bodova, koji nije bio u skladu sa tabelom u Službenom glasniku. Tada sam otkrio i najveće mahinacije oko bodova koje su se odnosile na upravni deo. I, naravno, stekao sam neprijatelje. Planirati dugoročno sezonu u vreme prevremenih izbora septembra 2000. bilo je otežano, jer je i Ministarstvo kulture koje finansira Filharmoniju bilo, kao i cela država, u pravom opsadnom stanju. Nisam imao nikakvu političku podršku, jer nisam bio član vladajuće partije i ostao sam na brisanom prostoru sam. Najveće nerazumevanje i nepravde

sam doživeo od kolega muzičara, koji su predvođeni grupom ljudi, pokrenuli pravu hajku na mene da nisam sposoban da organizujem sezonu (to sam inače kasnije na sudu opovrgao, jer je Upravni odbor verifikovao tekuću sezonu do kraja 2000. godine) i sve dogovoreno je i realizovano. Problem su mi napravili i pet kolega muzičara, profesora na FMU, koji su u Filharmoniji bili u stalnom honorarnom statusu, tražeći od mene da im za vreme godišnjeg odmora isplatim honorar kao da su u stalnom radnom odnosu, što je nezakonito. Tako sam i od njih, kolega, stekao neprijatelje i bundžije sa epitetom da sam diktator. Nakon dolaska novog direktora marta 2001. godine, svi oni su kao stalni honorarci udaljeni iz Filharmonije. Nije došlo do realizacije jednog izuzetnog projekta sa violinistom Jovanom Kolundžijom i menadžerom briselske opere da se održi koncert na Badnje veče 2001. u organizaciji Evropske unije i predsednika Romana Prodija kao predsedavajućeg, uz direktan Evrovizijski prenos iz sale Narodnog pozorišta, opet iz pakosti da se to ne pripiše da je organizovano za vreme mog mandata. Tako je država u tom trenutku, i sama Filharmonija, ostala uskraćena za istorijski koncert, koji je svakako bio i sa politički važnom konotacijom posle promene vlasti nakon petog oktobra. Naravno da je sve to ostavilo bolne ožiljke na mom biću, ali sam spoznao i kakve se sve igre igraju kada ste na rukovodećem mestu, kako vam se ljudi "udvaraju", na kakvim ste sve iskušenjima... Ja sam

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


44

uspeo da sve to prebrodim čista obraza i da odolim mnogim iskušenjima. Nisam nikome, ni pojedincu, ni kući na čijem sam čelu bio, naneo štetu, niti bilo koga uvredio, i znam da sam radio po savesti i zakonu. To što nekima to nije odgovaralo, neka je njima na čast. Izašao sam iz te priče (Filharmonije) mirne savesti, što je za mene najvažnije. KO JE DOVEO PRVI PUT MAESTRA ZUBIN MEHTU U BEOGRAD? IZVORI KAŽU DA STE TO IPAK VI UČINILI. Kao član umetničkog saveta BEMUS-a, u svojstvu direktora Filharmonije, prisustvovao sam dogovorima oko organizacije festivala te 2000. godine. Bilo je pitanje da li će festivala uopšte biti. Prisutni su, pored selektora Ivane Trišić, Eduarda Ilea, direktora Jugokoncerta, bili akademik Dejan Despić, flautista Ljubiša Jovanović, predstavnik SC. Na kraju prvog susreta, Ljubiša Jovanović je kao svoj predlog ostavio cedulju sa imenima Pavla Dešpalja i Uroša Lajovića kao dirigenata koji će otvoriti festival. Ostali smo u jednom trenutku samo Ivana Trišić i ja i tada mi je palo na pamet da je zbog specifičnog političkog trenutka važno da taj koncert otvorimo sa jednom mega zvezdom dirigentom. Predložio sam joj da to bude Zubin Mehta, unapred znajući da je čak nepristojno obraćati se mesec dana pre koncerta takvom dirigentu, jer on ima zakazane termine nekoliko godina unapred. Ali sam smatrao da neko ko ima sluha i za politički trenutak, a to je upravo Mehta, neće tako lako odbiti primamljivu ponudu. Mehta je tada bio na poziciji GMD (General Musik Direktor) Minhenske opere, a Jana Ačkun pijanistkinja, ćerka klarinetiste Ernesta Ačkuna, bila je na usavršavanju u Minhenu i poslužila je da nas direktno poveže sa Mehtom. Posle nekoliko dana, direktor Eduard Ile me je pozvao da u zakazano vreme dođem u Jugokoncert, jer Mehta želi da razgovara sa direktorom Filharmonije. Tačno u zakazano vreme javio se Mehta i razgovor je započeo mojim predstavljanjem da sam, uz funkciju direktora, i sam dirigent po zanimanju, bečki đak, a istovremeno i privatni đak Bore Pašćana, koji je bio Mehtin drug sa studija. To je umnogome relaksiralo razgovor. Mehta je na moje pitanje šta bi želeo da diriguje sa orkestrom, odgovorio da je to Malerova prva simfonija "Titan". Moja reakcija je bila pozitivna, uz rezervu da to delo nije dugo bilo na repertoaru Filharmonije, a na pitanje koliko proba može da radi sa orkestrom, odgovor je bio jedna i generalna i sam koncert. To je bio

ključni momenat da se usudim da sugerišem nešto drugo, jer nisam želeo da dovedem ni dirigenta, ni muzičare, u delikatnu situaciju da orkestar nije u stanju da kvalitetom sviranja, sa nedovoljnim brojem proba, dovedem ceo projekat u pitanje. Tada sam sugerisao da to može biti Čajkovski, Dvoržak, Brams, Betoven, i tako se, posle kratkog licitiranja, došlo do konačnog programa - Betoven V i Čajkovski V simfonija. Još jedna moja inicijativa je bila da se napravi audio i DVD snimak koncerta "Mehta sa Beogradskom filharmonijom", na šta je maestro rekao da nema ništa protiv, ali da prethodno mora čuti i tek onda odobriti izradu CD i DVD-a. I pripreme okestra tekle su sa velikim trzavicama ko će pripremati orkestar. Moje namere su bile da to budu Bojan Suđić i Stanko Jovanović. I tu je došlo do uslovlja-

BROJ #40, JUN 2018.


45

vanja da bude samo Bojan, i pošto je to bilo u ultimativnoj formi, nisam imao manevarski prostor, a ni vremena, da istrajem u svojim namerama, jer je pretilo da dođe i do rasula u orkestru. Epilog - nakon koncerta, koji je bio za pamćenje najviše zbog Mehte i njegove nesporne harizme, ostao je mučan utisak kada mi je saopštio da je preslušao snimak i da od CD i DVD-a nema ništa, jer to nije kvalitet na koji je on navikao. Tako smo kao Filharmonija, ali i država, ostali uskraćeni za jedinstvenu priliku da posedujemo jedan istorijski snimak. Naravno da pravi krivci za to nisu snosili nikad bilo kakve zakonske posledice. GOSTOVALI STE U MNOGIM ZEMLJAMA EVROPE: NEMAČKOJ, ITALIJI, AUSTRIJI, POLJSKOJ, BUGARSKOJ, ŠPANIJI. PRED ČIJOM PUBLIKOM VAM SRCE NAJVIŠE ZAIGRA DOK DIRIGUJETE? Za mene, kao dirigenta, uvek je izazov da koncert uspešno protekne i da su zadovoljni i muzičari i publika. Ne mogu da pravim razliku kada mi najviše srce zatrepti, jer u samom momentu stvaralačkog čina ja ne razmišljam koja je publika iza mene. Moja je dužnost da oni koji su platili kartu da bi u nečemu uživali odu ushićeni nakon koncerta. U Nemačkoj, sa Drezdenskom filharmonijom, bio je za mene najveći izazov, jer se radilo o prestižnom evropskom orkestru, a repertoar sa delima R.Wagnera, C. Francka i J. Brahmsa. I to dve večeri, u abonmanu, u punoj sali sa preko šest hiljada mesta. Taj aplauz ne može se opisati rečima. I osim Lovre Matačića i Milana Horvata, ja sam imao tu čast da budem prvi i do sada jedini srpski dirigent koji je dirigovao ovim orkestrom. Pet sezona zaredom bio sam stalni gost dirigent Filharmonije "Ignaz Paderewsky" iz Bidoszcza. Za vreme sankcija, smatrao sam svojom moralnom obavezom da budem uz svoj matični orkestar "Binički", jer nije bilo najbolje vreme da oni rade za bednu platu, a da u isto vreme ja "tezgarim" po inostranstvu. Danas, iz ove perspektive, vidim da sam možda i pogrešio, jer se ta moja "žrtva" i nije baš dovoljno cenila.

ljan zanat koji se uči i rutina se stiče celoga života, zato ima autora koje se još ne usuđujem da interpretiram. IMATE LI NEOSTVARENIH ŽELJA? Moji omiljeni kompozitori su Rihard Wagner, Rihard Štraus, Gustav Maler, ali i Klod Debisi i Moris Ravel, Žorž Enesko, kao i slovenski kompozitori A. Dvoržak, Musorski, Čajkovski, Korsakov, Prokofjev i Šostakovič. Za većinu od njih potreban je veliki izvođački aparat –orkestar, što je veoma skupo i neostvarivo, u mom trenutnom slučaju. Ali sa tim sam se već pomirio, pa uživam kada slušam razne interpretacije drugih. Pored kompozicija koje nisam dirigovao, ima još jedna neostvarena želja o kojoj sada prvi put govorim, a to je pedagogija. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE STIH TINA UJEVIĆA „ZA LET SI, DUŠO, STVORENA“. DA LI JE RAD IZA VAS BIO I LET VAŠE DUŠE? Iz svega što sam do sada vama ispovedio, ako hoćete da se pesnički izrazimo, a Tin Ujević je uz Dučića, Rakića, Branka Miljkovića i Desanku Maksimović, jedan od mojih omiljenih pesnika, mislim da je moj životni put i dirigentsko stasavanje i umeće bio zaista let moje duše. I više od toga. I kako reče jedan veliki muzičar, dirigenti se rađaju i zaista su izabrani (oni pravi).

ŠTA JE DIRIGOVANJE ZA VAS? Za mene je divan stvaralački čin, gde vi unutrašnjom snagom, pokretom, harizmom, inspirisani atmosferom, delujete hemijom na muzičare, a oni vam uzvraćaju sviranjem i zvukom najbolje što u tom trenutku mogu da "proizvedu", i sve to se prenosi na onoga ko to sluša i koga treba da zadovoljimo. To je ozbiE-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


46

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


47

REFRESH

YOUR FEMININITY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


48

STVORENA SI DA LETIŠ

STRAH I NASILJE

AUTOR: JASNA LOVRIĆ, KOUČING PSIHOLOG Kada govorimo o nasilju: u partnerskim odnosima, porodici, braku, na radnom mestu, važno je da napomenemo da nasilje može biti verbalno, fizičko, seksualno ili ekonomsko. Kada govorimo o nasilju, mi govorimo u stvari o strahu. Preplavljenošću strahom kroz iskustva i projekcije, pretnje, nesigurnost, osećaj manje vrednosti. Govorimo o onima koji su izgubili veru u sebe da mogu bolje, više i drugačije. Kada je u pitanju porodično nasilje, kod nas je uobičajeno da se podstiče teza da je ono što se dešava "iza zatvorenih vrata" porodična i privatna stvar. Žrtve se stide okolnosti u kojima žive. Kao da je veća osuda to što smo u tako ponižavajućoj situaciji i to treba sakriti po svaku cenu, nego što je osuda prema nasilniku koji osobu sa kojom živi ponižava i zastrašuje, povređuje. Bilo da je u pitanju muškarac, žena ili dete. Žene su često nasilne verbalno ili, jednostavno, ignorisanjem i ćutanjem. Njihova osveta ili pritisak prema muškarcu i deci je često u tome što od sebe prave i veće žrtve nego što jesu. Čine se do apsurda i potpuno bespomoćnim. Naravno da postoje brojne žene - stvarne žrtve, one koje su realno saterane uza zid i maltretirane do te mere da su im zdravlje i život, budućnost, razvoj, ugroženi. Muškarci su na ovim prostorima naučeni da dominiraju u porodici, nekada je to nasilno. Nasilje se može desiti svakome i važno je znati da nasilje nije posledica nečijeg ponašanja, nego sistema vaspitanja u kojem je nasilnik odrastao, manipulacije drugim bićem, pokušaja da se iskoristi drugo biće i postigne moć. Nasilje je način da se moć održi.   Deca koja odrastaju u takvim brakovima, uz roditelje koji se vređaju ili su nasilni, kasnije ne poznaju drugi način komunikacije.  Posta-

ju nasilnici u društvu, na poslu. Detetu koje je imalo nasilnog roditelja biće lakše da udari svoje dete, jer su u njemu već granice bola pomerene. Ili će mu biti lako da trpi tuđe nasilje, jer je naviklo. Takođe će takvo dete u svom braku kopirati model dominacije. I kroz svoje ponašanje prenositi dalje model nepoštovanja i manipulacije u kom je odraslo. Kao žrtva ili kao nasilnik. Ukoliko se nasilje u porodici, na poslu, u društvu... prećutkuje, a oni koji u tim odnosima imaju manje moći kriju šta im se dešava - time se praktično odriču mogućnosti da dobiju podršku i da izađu iz nasilja. Država Krivičnim zakonom od 2002. godine, prvi put prihvata i objavljuje da nasilje u prodoci nije lična stvar članova porodice, nego da je to društveno i državno pitanje. Mobing na poslu je takođe prepoznat. Dakle, postoje preduslovi da država kazni počinioce nasilja.  Problem je što je takvo nasilje nekada teško dokazati, čak i ako je žrtva odlučila da ga više ne krije. Ne govorimo samo o drastičnom nasilju koje može biti na javnom mestu, u porodici, na poslu, u školi, fakultetu, u ratu, kroz elektronske tehnologije, u obliku prostitucije i pornografije. Nasilje je svaki čin protiv volje žrtve, onaj koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Prepoznajmo nasilje koleginice nad koleginicom, deteta nad roditeljem, svekrve nad snajom ili tašte nad zetom. Žene nad mužem. Drugara nad drugarom. Sve su to "nasilja", unižavanja, postupci protiv nečije volje. Sve su to oblici ponašanja nasleđeni kroz uvreženi način uspostavljana dominacije. Takođe je važno znati da nasilnici mogu biti osobe bilo koje profesije, nivoa obrazovanja,

BROJ #40, JUN 2018.


49

PHOTO: PIXABAY.COM

materijalne situacije, nacionalnosti. Najčešće se nasilnici ne mogu prepoznati, jer su u svom okruženju ili profesionalnom društvu prepoznati kao "uspešni" ili "poželjni". AKO NE NEKO USPEŠAN, DOBRO DIZAJNIRAN, OBRAZOVAN - TO DALJE NE ZNAČI DA NE MOŽE BITI NASILNIK, ILI NASILNICA. Nasiljnik se trpi zbog bespomoćnosti i straha, a nekada i iz koristi. Treba imenovati nasilnike. Treba nasilnika nazvati njegovim imenom. Nasilnik se trpi zato što: osoba nema podršku, niko joj ne veruje, imaju zajedničku decu, ne postoje stabilni prihodi na drugoj strani, osoba se oseća krivom i dužnom iz nekog razloga. Nekad jednostavno zato što je nasilnik ili nasilnica toliko popularna i uspešna osoba da žrtvi niko ne želi da veruje. Nekada nasilnik upravo širi laži o žrtvi koje su tako užasne da se žrtva stidi i za sebe i za njega; plaši se da joj se neće verovati, naročito ako je nasilnik "u društvu" popularan. Nasilnik se trpi zbog prihoda ili karijere, zbog straha od otkaza ili gubitka pozicije. Nekada se nasilje trpi zato što se veruje da će biti bolje i da osoba ne zna drugačije. Ili se manipuliše ponašanjem i žrtvom, tako da na pet loših postupaka dolazi jedan trenutak nežnosti ili pažnje, potvrde, pohvale - koji žrtvu ohrabri. Cilj nasilja je jednostavan - kontrola nad osobom nad kojom vrši nasilje. Nasilnik se najčešće postavlja kao sudija postupaka, kontrolor ponašanja, arbitar života. Bilo da je nasilnik muškarac, žena ili dete, nasilnik želi da odlučuje u svim situacijama kada se radi o žrtvinom životu - i to u svoju korist. Odlučuje šta žrtva treba da radi, šta da govori, šta da misli, kada da telefonira, koliko novca joj je potrebno. Žrtva mora da polaže račun što radi. Nagrada za to je trenutak prihvatanja, normalnosti i nežnosti. Jedna od metoda je zastrašivanje. Ako nas je strah da ne možemo sami, bez nasilnika, mi pomažemo nasilniku u njegovom naumu. Potrebno je progovoriti o nasilju i nasilniku. Potrebno je naći način da se izađe iz "pat" pozicije. Ako to ne uradite, nasilje onda postaje vaš izbor.

Važno je da izađemo iz ćutanja. Ćutanje nas neće spasiti, a sa druge strane nasilnik profitira na našem ćutanju, jer mu to daje slobodu da nekažnjen i neosuđen nastavi sa nasiljem. Važno je da odlučite da verujete da možete da uspete, da verujete u sebe. Nekada se strah u nama održava zato što nam se govori da ima još stotine takvih kao što smo mi. Na poslu, u braku, u vezi. Da smo beznačajni i zamenjivi. Ne verujte u to! Vi ste jedinstveni, samo ako to sebi dozvolite. Ako ste do sada ulagali u odnos sa nasilnikom ili u njegovu korist, počnite sada da ulažete u sebe. Posle dugo vremena života ili rada pored nasilnika, obično imamo nisko samopouzdanje, iscrpljeni smo i nesigurni. Nemamo mnogo poverenja u svoje sposobnosti i samostalnost. Sve je to moguće izgraditi! Onako kako su drugi uspeli, možete i vi! Niste ništa lošiji od uspešnog nasilnika, samo ste sebi oduzeli hrabrost i veru. Počnite tako što ćete formirati svoju mrežu podrške, prijatelja, kolega. Jedan od razloga što se nasilje trpi je izolacija. Donesite odluku i krenite u rad za sebe - ne morate to čak nikome ni reći. Samo delajte! Da biste bili slobodni, morate biti spremni da izgubite ono što imate, ali nema razloga da pre toga ne "pripremite odstupnicu". Žrtve nasilja često ne mogu da zamisle drugačiji život. Zato je važno da korak po korak gradite iskustvo nekog drugačijeg života - onog koji bi ste želeli za sebe. Sigurnost kaveza je i dalje kavez. Kavezi nisu za ljude. Život je rizik, život je neprekidni razvoj. Strah je suprotstavljen životu. Strah "oduzima", "smrzava", "ubija". Kako kaže tema ovog broja i divni Tin Ujević: "Za let si, dušo, stvorena." Letite kroz život, nemojte puzati! Čak i ako nekada povredite krila, zaceliće se. I pad je let. Važno je kako ustajete, važno je da poletite opet. Stvoreni ste da uspete, da letite. Strahovi i porazi se uče, ali isto tako i uspesi i pobede. Imate svako pravo na njih!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


50

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


51

REFRESH

YOUR DREAM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


52

TI JESI DUŠA

PIŠE: MILICA PANTOVIĆ

Prvo što treba da znaš je da ti jesi duša. Pre svih i pre svega. Jedna divna duša. Nežna duša -umiljata i krhka.

treba. Zato se ne brini, već što pre nauči da joj veruješ, jer je ona najviše na svetu vredna tvog poverenja.

Duša koja pati kada joj bilo šta zameraš - kada prema njoj nisi divna i nežna. Duša koja pati kada sa njom nisi strpljiva i kada iz bilo kog razloga vičeš na nju, ne poštujući njen ritam kretanja i način bivanja.

Kada je malo bolje upoznaš, shvatićeš koliko je snažna i silna njena ljubav. I koliko dugo si sebi njenu naklonost zakidala, prosto se na nju ne obazirući, dok je ona sve vreme sa tobom i uz tebe, ne mareći za tvoju nehajnost.

Nemoj da ubijaš njenu prirodnost, misleći da joj činiš dobro - pusti je da se iskaže i da bude ono što jeste. To je jedini način da joj pokažeš pravu ljubav.

Drugo što treba da znaš je da si ti ta koja biraš kakvim putevima ideš kroz život. Možeš da puziš. Možeš da koračaš. A možeš i da letiš na krilima duše, ako shvatiš da ni za šta manje nisi sposobna, jer si eto tako rešila.

Ona mora uvek da se oseća slobodno, poštujući samo svoju satnicu i smer delovanja. Kreni za njom ako ona ide desno, a tebi mozak kazuje da Samo je stvar tvoje odluke i upornosti da li ćeš je za tebe bolje levo. Veruj joj - jer ona bolje zna. osetiti tu moć u sebi kroz koju ti duša šapuće da podržava tvoje letenje više nego iko. I kroz koju Ona ne racionalizuje, već samo oseća. Zato i ne ti, ako je poslušaš, potvrđuje da se konačno u može nikada da pogreši - ni putanju, ni vreme. tebi oseća sinhronizovano sa svim ostalim delovima tebe - udobno i prihvaćeno, bolje nego Prateći njen titraj, uvek ćeš biti na pravom me- ikada pre. stu. Prisutna u trenutku kada časovnik pravih prilika za tebe otkuca tačnost tvog pojavljivanja Nekada je teško shvatiti ljudsko letenje kao potda ih zgrabiš. Prateći je, ti jednostavno ne mo- puno prirodno stanje, ali tvoje je da budeš uporžeš ni zakasniti, ni poraniti, već uvek stižeš kad na i strpljiva. Da ne dopustiš da te ubede da je BROJ #40, JUN 2018.


53

PHOTO: PIXABAY.COM

koračanje po asfaltu očekivano i normalno. I da su visine podesne za ptičja krila, a asfalt za ljudski hod nogama. To je isto kao kada bi ti neko rekao da golub asfaltom ne hoda. Ne daj da te ubede da noge ne mogu da polete, prenoseći ti tako svoje zablude sa kojima su odrasli. To su samo njihova pogrešna uverenja koja su im preprečila put ka visini koje se svakako plaše.

nju. To znači da ne voli dovoljno samoga sebe. A kako će onda tvoju nežnu dušu i tebe. No, i to je u redu. Ti samo zadrži osmeh na licu i nastavi svoj let bez njega, jer ti jesi ono što on nije – verujuća i strpljiva. Eto. Zbroji sada jedan plus jedan. To da si duša. I da umeš i možeš da letiš. I isprobaj svoj zbir. Zaigraj u svom duševnom letu, prateći njegov slobodni ritam. I shvatićeš da ti takva igra najlepše na svetu stoji.

A noge mogu. Itekako mogu. Noge mogu mnogo toga. Onda kada im daš dozvolu i dušom im Videćeš da više nikada nećeš moći da hodaš podariš krila. Tada sve mogu. I ne postoji ništa samo po asfaltu, jer si ga prerasla. što ne mogu. Jer one tek tada postaju slobodne Svedočićeš kako ti mašta niče u realnost. I kako i svoje. snove lako pretvaraš u javu, da jedva stižeš nove Svakom koga sretneš na tom putu, dopusti da da sanjaš. leti sa tobom. Pozdravi tog heroja što su vam se letovi ukrstili i pruži mu podršku što se i on Tvoja duša će uvek težiti letu, koji će postati tvovinuo visoko, probio strah od visine. Moguće je ja prirodnost kretanja. da ćete zajedno dosta daleko stići. Srodnost sa njegovom dušom uvek će uticati na pojačanje Dešavaće ti se čuda - jedno čudo će pratiti novo brzine tvog leta, a onda i ti njegove, i tako u ne- čudo. Svet će o tome već šuškati i pitaće se dokle. dogled, jer visina ne poznaje granice. A ako vidiš da se putnik namernik predomišlja i A ti ćeš znati da neće biti kraja čudesima, jer si ti gubi veru u sopstvenu moć. Ako osetiš da mu se samo to što jesi dušo - za let stvorena, ljudskim vraća na asfalt da hoda nogama bez krila, nazad krilima ogrnuta. Sa zauvek promenjenim poglemeđ’ zablude iz kojih je pokušao da iskorači, jer dom na život i svet oko tebe. se ipak među njima bolje oseća. Ponovo ga po- Jer jednom kad postaneš ptica i dodirneš zvezzdravi i poželi mu srećan put. To samo znači da de, asfalt ti ne može više nikad isto izgledati. on ipak veruje da za let nije sposoban. To znači da on u svoju dušu i njene želje sumnja. Da je ne voli dovoljno i još uvek nije stekao poverenje u E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


54

SALON ZA DUŠU I TELO

ŠTA JE SALON UNUTRAŠNJE LEPOTE I SPOZNAJE? ČIME SE BAVI? KOJA JE SVRHA? Salon Unutrašnje Lepote i Spoznaje je edukativni centar u kojem se možete upoznati sa različitim tehnikama rada na sebi, prisustvovati predavanjima na različite teme koje se bave pitanjima iz života i ličnog razvoja, naučiti alate za samopomoć i kako ih primenjivati u svakodnevnom životu, doći do korisnih informacija i saznanja, možete učestvovati na različitim radionicama na kojima se radi na osvešćivanju uverenja i očekivanja koja često jesu uzrok problema u životu pojedinca, saznati koja su vaša ograničenja i slabe strane koje prvenstveno treba osvestiti i na kojima trebate raditi i putem individualne konsultacije. Ovde nema govora niti obećanja da će se sve rešiti preko noći, pristup Salona nije takav da obećava kule i gradove, već se bazira na aktivnom učešću i motivaciji i volji same osobe da nešto kod sebe promeni i konstantno radi na tome. Osnovna delatnost je holistički pristup čoveku, jer polazi od činjenice da je svaki čovek individua za sebe, sa različitim potrebama, stavovima i uverenjima, izazovima. Holistički pristup govori da se sa svakom osobom radi na jedinstven način, to znači da ako, na primer, nekoj osobi odgovara i pomaže jedna tehnika, drugoj osobi ta tehnika nema većeg efekta, što govori u prilog tome da je svako drugačiji. Svi koji rade u Salonu su pozitivni, ali takođe razumeju da nije dovoljno samo biti pozitivan da bi problemi nestali sami od sebe. U doba kada je pozitivna psihologija sve popularnija, mi ipak radimo prvenstveno na otkrivanju ličnosti i njegove istine, bavimo se ličnim pitanjima i pomažemo da osoba dođe do nekih saznanja o sebi, ali i o drugima, iako je to

povezano. Kada učimo o sebi i prihvatamo sebe, u isto vreme dobijamo informacije o drugim ljudima. Svako od nas ima sopstvenu autentičnu ličnost koju ponekad ne vidimo, jer je obavijena mišljenjima, uverenjima, stavovima koja često nisu naša, već su usvojena, prvenstveno od naših roditelja, zatim naših bliskih odnosa, nametnuta od strane društva i okoline u kojoj živimo. Kada funkcionišemo po tom principu, «boreći» se kroz život tuđim idealima, tada bivamo nezadovoljni i frustrirani. Navešću samo jedan primer: zašto ne bismo odustali od fakulteta koji smo upisali, a ne ispunjava nas i ne pronalazimo se tamo, samo zbog toga što naši roditelji to žele od nas? Postoji milion takvih i sličnih primera, kada kroz život koračamo u tuđim cipelama. One će nas pre ili kasnije nažuljati. Otvoreno pozivam sve one koji traže sopstvenu istinu i koji imaju hrabrosti da se bave sobom i suoče se sa svim svojim stranama. Rad na sebi često nije prijatan, ali su zato plodovi tog rada bezgranično moćni i veliki. Tada stičete moć da upravljate svojim životom i kreirate ga na VAŠ najbolji način. Svako dobro od srca Vam želim. JASMINA MRDALJ, SERTIFIKOVANI LIFE COACH OLI CENTAR SUBOTICA I ASTROLOG 0658557127

BROJ #40, JUN 2018.


55

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


56

PHOTO: PETR SLAVIK

BROJ #40, JUN 2018.


57

REFRESH

YOUR PHOTOGRAPHY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


58

WORDS: ANIMA MUNDI PHOTOS: PETR SLAVIK

CLOSE ENCOUNTERS

BROJ #40, JUN 2018.


59

PETR SLAVIK, IS CZECH PHOTOGRAPHER WHO WAS BORN WITH LOVE FOR NATURE AND WILDERNESS. HIS PHOTO EXHIBITION CLOSE ENCOUNTERS IS EXPOSED IN THE HOTEL RADISSON BLU IN BELGRADE TILL 15TH OF JUNE 2018. PETR´S IMAGES BROUGHT FROM HIS EXPEDITIONS HAVE BEEN PRESENTED TO PUBLIC IN SEVERAL EXHIBITIONS. EVENTS LIKE "OUT OF AFRICA", "THE LOST WORLD" OR THE CHARITY EVENING "IN THE TROPICS OF THREE CONTINENTS" DO NOT PRESENT ONLY THE ART OF THE AUTHOR. THE PROCEEDS FROM THE AUCTION ENTERING HIS EXHIBITIONS SUPPORT THE BREEDING OF RARE ANIMAL SPECIES. ALTHOUGH PETR´S MAIN GOAL IS WILDLIFE PHOTOGRAPHY HE IS NOT AVOIDING OTHER THEMES. IN ONE OF HIS AFRICAN JOUNEYS EMERGED THE IDEA OF A HUMANITARIAN PROJECT "CHILD´S WORLD WITHOUT BORDERS". IN THE NOSTIC PALACE OF PRAGUE HIS PHOTOGRAPHIC EXHIBITION OF THE SAME NAME SUPPORTED THE STAY OF SOCIAL WORKERS IN LUSAKA, THE CAPITAL OF ZAMBIA.

its values through my work. Nikon lends me photo equipment for all my expeditions including the latest items popping up on the market. It is also a key partner of my film project On the Trail of a Predator. This documentary series describes adventures of a wildlife photographer on his expeditions to the biggest predators on earth. And why did they choose me? That is more a question for Nikon representatives-) HOW LONG HAVE YOU BEEN WORKING AS A PHOTOGRAPHER AND WHEN DID YOU DISCOVER OR FEEL THE ADRENALIN IN YOURSELF? I suppose that we won´t count the tracking of my black tomcat with a Soviet camera when I was on a summer break in the first or second grade of my primary school:-) A certain need to capture my experiences came up later with travelling. But it was just clicking. In that time, always when I made some money I was just hanging around the globe and camera was just a thing stuck in my backpack. The first ambition to photograph something which would correspond with the vision in my head came up with Africa. My first African journey didn´t have photography as the main goal. I wanted to see the top of Kilimanjaro. But if you are in Africa, you don´t want to miss safari. Back then I was just wildly shooting the animals with my borrowed reflex camera and had no idea about aperture and shutter speed. It was quite a disaster that my first visited park (if I skip Kilimanjaro) was Lake Manyara. It shattered my romantic expectations about wilderness. Road signs like Hippy Pool had no place in Africa of my dreams. Then came Serengeti and Ngorongoro Crater. On Serengeti plains I could finally feel the breath of my Africa. I have been coming back to her for fourteen years now and I am still finding there places reminding me of those from my childhood novels.

HE IS IN CLOSE COLLABORATION WITH THE ZOO OF ÚSTÍ NAD LABEM IN THE CZECH REPUBLIC. PETR SLAVÍK IS THE AUTHOR OF THE PUBLICATION "WILD HEARTS" PRESENTING WHAT IS THE MAIN OBJECTS OF YOUR THE INHABITANTS OF THE ZOO. PHOTOGRAPHING? ARE THEY ONLY WILD ANIMALS? HERE IS THE STORY ABOUT PETER`S LOVE Yes, it is mainly wild animals in different parts FOR PHOTOGRAPHY AND HIS LIFE AND EXPE- of the world. And especially the big beasts of prey. But I also photograph in Zoos, for one I did RIENCE WITH THE WILD ANIMALS. a publication to its 100th anniversary. A couYOU ARE AN AMBASSADOR OF NIKON. WHAT ple of times I worked with animals known as DOES IT MEAN? AND WHY THEY CHOOSE the wildlife models. These are animals trained YOU? specifically for film shooting. That gives you the opportunity to take pictures which could If a world famous brand wants to connect its be hardly taken in the wilderness. A few times I name with yours, it is of course a great honour. switched my topic and did charity projects like But in the other hand you also feel a huge re- photography of children in African and Indian sponsibility not to harm the ambassadorship slums. That was internally very though expestatus. I am trying to do my best to represent rience. E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


60

WHAT DID YOU FIND IN ANIMALS, WHAT IS EXHIBITION IN BELGRADE WITH DIFFERENT, THE SIMILLAR EVEN MAYBE THE SAME WITH WILD ANIMALS. HOW LONG DID IT TAKE YOU THE HUMAN BEINGS? TO MAKE THIS COLLECTION? My favorite novel is called „Le propre de l’homme“ and was written by Robert Merle. In Czech language this title is known as The Unique Trait of a Human. It is laughter what is meant by the unique trait given only to mankind. I disagree. I used to have a dog who was stealing the biggest flowers in my grandma´s garden. Then he was sitting in the middle of the yard with his muzzle wide open, with flower sticking out of it and he was screaming with laughter. Yes, I believe he was laughing. When you observe a pack of chimpanzees you can see there is so much common in their behavior with us humans. It is impressive and almost scary at the same time. And what have I found in the animal realm for myself? A huge humbleness, respect and admiration for them.

I think that the oldest image presented here won´t be older than seven or eight years. It is completely new collection, which could be seen so far only at the Nikon Gallery in Prague. These are photographs I took in recent years. But they are not just images captured in the wilderness, but also those taken in controlled conditions. I have chosen pictures presenting the photographed object in a way, which would be difficult to reach for the most people, which means really close-up images. That is why I have named this exhibition Close Encounters. YOU ARE A TRAVELER, WHAT IS YOUR NEXT DESTINATION?

It is Africa again. I go back to Botswana, but this time my expedition will be quite unique. YOU ARE DESCIBING YOURSELF AS A WILD I will ride on a horseback across the Okavango Delta. There will be no cars, no electricity, PHOTOGRAPHER. WHAT DOES IT MEAN? just discovering a wild piece of land from the Wildlife is a photography branch specialised in horseback. I believe it is gonna be a wonderful taking pictures of animal species in their nat- experience. ural habitat. And for me as a photographer it is the greatest pleasure to photograph them in „FOR FLYING YOU, SOUL, IS MADE“ THAT IS THE VERSE OF POET TIN UJEVIC. WHERE IS the wilderness. YOUR SOUL FLYING TO? ON WHICH CONTENT YOU MADE It is flying there, where you can´t see any housPHOTOGRAPHS SINCE NOW? es on the horizon, where nothing disrupts stars In the last two years I have been mainly in- to shine. It is going to places where you can volved in shooting movie series On the Trail of smell wild sage and where lion´s roaring lullaa Predator. It was very tough period and I did by makes you sleep or a concert performed by not have much time for photography. Now fi- frogs. But this soul is unsteady, maybe it can nally I am free again to stand on the right side be lured by winter taiga or by the sounds of of camera, which means to me in front and not night jungle. Just ask a rover´s soul. behind. YOU PRESENT YOURSELF AT YOUR FIRST

BROJ #40, JUN 2018.


61

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


62

BROJ #40, JUN 2018.


63

REFRESH

YOUR WORLD

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


64

ZA LET SI, DUŠO, STVORENA

PIŠE: BORIS RADOŠEVIĆ FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE “… leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo, stvorena…” Postoji sklad. Sklad duše, sklad tela, sklad načina života, sklad i ritam srca. A ima li boljeg načina sve to uravnotežiti, pronaći tanku nit između adrenalina i spokojstva, između čekanja i putovanja, dozvoliti sebi i svojoj duši svu lepotu ovog prelepog raznolikog sveta i otisnuti se preko svih meridijana. Sve to osetiti, pomirisati, dotaći, videti… Čarolija, prava pravcata čarolija… Prva misao koja nam se javi pri nekom putovanju svakako je naš budžet. Igra li novac uvek ključnu ulogu u odabiru neke destinacije? Na osnovu svih mojih iskustava, znam da nije tako. Naime, ključ dobrog putovanja je organizacija. Prvo što je potrebno je da se odlučite mesecima unapred za željenu destinaciju. Avionske karte su i za 50 % umanjene ako se kupe ranije. Smeštaj uvek treba bukirati preko proverenih sajtova. Sa sobom uvek nosim samo ručni prtljag s najosnovnijim potrebnim stvarima, jer u tom slučaju eliminišemo bespotrebna zadrža-

vanja na aerodromima, gde ćemo uštedeti na vremenu i u novcu. Ovo je moje lično iskustvo kako treba postupati kod samoorganizacije, a ukoliko vam je lakše da sve prepustite agenciji, obavezno izaberite neku od proverenih da ne biste doživeli neko neprijatno iznenađenje. Pogledajte sajt Jungle Tribe i biće vam jasno o čemu govorim. Ovo nije reklama, već su ljudi profesionalci koji znaju svoj posao. Vrlo su povoljni, vodiči su odlični i provod je zagarantovan tokom vašeg putovanja. Moja putovanja se ne svode na komfor, već na upoznavanje drugih ljudi, novih destinacija, drugačijih kultura… Nešto sasvim drugačije od običnog putovanja do nekog grada ili hotela. Spontanost je moje putovanje kroz sve te prostore. Uslov da doživite avanturu i lepotu zemlje gde putujete je da provodite vreme napolju, da pešačite i istražujete, da se družite sa lokalcima i popričate sa njima, da dobijete savet gde i šta posetiti, koje specijalitete i piće probati…. To je neizostavni deo obilaska bilo kog dela zemljine kugle. Moj moto je i bio i ostaće: “Budite putnik, a ne turista.”

BROJ #40, JUN 2018.


65

Često dobijam pitanje koja mi je destinacija najomiljenija. Moj odgovor je uvek isti. Naime, do sada sam obišao četrdesetak zemalja. Sve su one priča za sebe i zbog toga ne postoji omiljena. Maroko: jahanje kamile i večera uz berbere u veličanstvenoj Sahari, uličice Marakeša, gde vlada haotičnost, a ujedno i skladnost u isto vremе. Fascinantna i uvek neponovljiva Rusija. Crveni trg, Baljšolj teatar, reka Volga… A tek magija Islanda i sve ono što on sa sobom nosi, gde vlada čarobna igra prirode, vatre i leda... Tajland: zemlja osmeha i dobrih ljudi, ludih provoda po Bangkoku i Puketu, ili šetnja severom zemlje gde jašemo slonove, pešačimo kroz džunglu i obilazimo prelepi i neponovoljivi Cang Mai… Futurizam Astane, noći Kazahstana, prijatnost ljudi i neodoljivost pripadnosti svima njima, osećati se kao svetski lutajući putnik… To je ono što bi bio moj odgovor na pitanje koja je omiljena destinacija… Svet!!!

planinu na minus 35, ili pogled sa 4200 m nadmorske visine sa Toubkala, najvišeg vrha planine Atlas, u Severnoj Africi, u Maroku. To je ono što će vam zaustaviti dah i verovatno ćete tada shvatiti koje su vam gornje granice i učiniti vas zauvek jedinstvenim i posebnim u sopstvenim očima. Ja verujem u sve vas da možete. Pomenuo sam na početku sklad duše i tela, tako da su ovo primeri gde se to postiže. Probajte, pokušajte… Uspećete. “…Za let si, dušo, stvorena…” Pozdravlja vas lutajući putnik!

Ako sve ovo nije dovoljno da vas učini srećnim, onda pođite stazama kojima sam prošao preko Stare planine i videćete njene vodopade, ili na Durmitoru pogledajte magično Crno jezero. Ako ste pravi avanturista, tu je i zimski uspon na Šar

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


66

PHOTO: ANIMA MUNDI

BROJ #40, JUN 2018.


67

REFRESH

YOUR FESTIVAL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


68

FROM - RETURNEES

„prognanih“. Veliku čast ovogodišnjem fe-

u Malom Iđošu

Srbije, Boban Jeftić  koji će predsedavati

stivalu ukazaće i direktor Filmskog centra

žirijem. Podršku festivalu dao je i eminen-

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu ove godine biće održan u Državi umetnosti "State of art", od 29.06. do 01.07. 2018. godine. Za razliku od prethodnog, ovogodišnji festival, pored romske teme, što ga i čini posebnim, FROM će ove godine u selekciju uvrstiti i filmove koji se bave temom „Povratnika“. U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog

tni srpski redielj Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima posvećujemo ovogodišnji FROM. 

Selektor fesitavala, novosadski reditelj Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazni u tri takmičarska dana, a u  revijalnom delu, biće prikazana  filmska ostvarenja zapaženih svetskih reditelja, koji su se u svom autorskom radu bavili upravo ovim temama. 

razloga festival ćemo posvetiti i pričama BROJ #40, JUN 2018.


69

Direktor festivala, Zoran Tairović naglasio je

bila ostvarena tako sto bi odraslog čoveka

da je jedan od zadataka ovogodišnje festi- ugurali u tuđe telo, pa makar i majčino. Znavala da    ‘raspakuje’ značenje reci RETUR- čenje toga jeste samo jedno – smrt i kultuNEES i postavi pitanja. Kao i da je  morbid- ra instinkta smrti. FROM želi da ukaže da je nost projekta ‘povratnika u izgubljeno’  per- centralni odnos prema teritoriji u koju se tzv fidna manupulacija smislom i značenjem

povratnici šalju, a ne zbrinjavanje povratni-

reci dom, domovina, majka, jer se ljudima

ka i njihovo korištenje u okviru Sistema, što

prodaje unheimlich za heimat. Treba u tome

predstavlja perverzan princip oca, države

tražiti i podsvesne namere, spakovane u ra- prekornice. Drugim rečima- kolonizacija tecionalizaciju poreskog sistema, koja nije

ritorija sa kojih dolaze bezdomni povratnici.

odnos prema realnosti, vec racionalizacija kao odbrambeni mehanizam. Ukratko, oni jesu povratnici, na isti način kao kad bi erotizovana želja za stanjem blaženstva koje jedinofetus ima u materici – kontekstualno zemlji koja čuva, miluje, neguje i nagrađuje, E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


ac ko …”

Aleksandra Cimpl Aleksandra Cimpl

era

70

Izdanje

MORENA BROJ #40, JUN 2018.


71

REFRESH

YOUR BOOK

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


72

ra Cimpl

Cimpl u romanu Morena uspela u nameri da an portret glavne mlade žene grubo bačene u

i urednik ci “Milutin Bojić”

BROJ #40, JUN 2018.

MORENA

Aleksandra Cimpl je rođena u Beogradu, živela u Pragu dugi niz godina, inače prevodilac sa češkog jezika i član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije od 2001. godine.“Morena” je njen prvi roman.

Aleksandra Cimpl

MORENA

“…Seks, špijunaža, tajne organizacije - Beograd,Prag, Kairo... osvežavajući novi pristup savremenom akcionom romanu iz pera jedne od najzanimljivijih srpskih spisateljica…” Goran Skrobonja, pisac i prevodilac “Roman Aleksandre Cimpl je delo koje vas posle prvih nekoliko stranica usisa među svoje korice i ne pušta do poslednjeg reda…” Goran Stojičić, pisac “…Nema sumnje da je Aleksandra Cimpl u romanu Morena svojim instančanim pripovedanjem uspela u nameri da čitaocu ponudi zadivljujuće egzotičan portret glavne junakinje Lane, hrabre i neobične mlade žene grubo bačene u vrtlog života…” Karlo Astrahan, pisac i urednik programa u biblioteci “Milutin Bojić”


73

Izdanje

MORENA Aleksandra Cimpl

Izdanje

Od 01.06.2018. godine u naše knjižare (Delfi i Laguna) stiže još jedno, drugo izdanje "Morene", Aleksandre Cimpl, u izdavačkoj kući Ammonite books. Ceo dan razmišljam kako da predstavim roman, koji poput mape vešto vodi kroz sopstvene skrivene svetove. Glavna junakinja, Lana je spoj prefinjene oštrine uma i snage. Ona je na momente nežna i puna ljubavi, ume da nas zasmeje, rasplače, erotski zavede i ugosti atmosferom čarobnih gradova. Ume da nas ostavi bez daha, tamo gde najmanje očekujemo. Potpuno drugu dimenziju priči daje humor, ponekad i blagi sarkazam. Ono što „Morena“ radi sa nama, jeste da nas gurne u jedno ekstravagantno putovanje kroz nas same, kroz istoriju, kroz divne gradove, ljubav, bol, erotiku, drhtaj, krv, mučninu. I tako na momenat, uz ovu neverovatnu junakinju, uspemo da pobegnemo od realnosti u neke druge dimenzije svesti. I šta se odjednom desi? Zajedno sa „Morenom“ počinjemo da se šetamo kroz stranice vlastitih života, kroz sopstvene mrakove, strahove i izbore. Vraćamo stranice unazad, jer smo čitajući počeli da brojimo sopstvena ubistva, svoja gadjenja u odnosu na ljude, dogadjaje, na svet koji nam je mali ... I tako odlučimo da se selimo sa Lanom, jer znamo i verujemo da smo i mi ta žena koja može da pređe granice, koje su nam isrctali i živote nam tamo smestili. Razbije "Morena" na delove sve u nama i ostavi nas da sami sklopimo neke nove inkarnacije sebe samih. Neki delovi nas ostaju na nekim mestima i u nekim ljudima, i mi posle njih nikada više nismo celi, niti isti. Pisac knjige Aleksandra Cimpl na jednom mestu kaže: "Ali iz Praga se ne odlazi tako. Iz Praga i kada odeš više nikada nisi ceo. " Isto je i sa odličnim knjigama. A ovo je odlična knjiga, tako da ako niste nabavili prvo izdanje, smeši vam se drugo od 01. juna 2018. godine. PIŠE: GORDANA ĐAKOVIĆ IGNJATOVIĆ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


74

PHOTO: FROM THE PRVATE ARCHIVE OF ROBERT ADANTO BROJ #40, JUN 2018.


75

REFRESH

YOUR ART

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


76

BORN JUST NOW

WORDS: ANIMA MUNDI PHOTOS FROM THE PRIVATE ARCHIVE

Robert Adanto was born in Los Angeles and is currently based in Miami. A classicallytrained actor and documentary filmmaker, he earned his M.F.A. in Acting from New York UniversityTisch School of the Arts. As a filmmaker, he is interested in exploring how artists respond to rapid, sometimes catastrophic change. Robert’s debut documentary, THE RISING TIDE (2008), captured the confusion and ambiguity that characterize the new China via the words and works of some of the Middle Kingdom’s most talented photographers and video artists, including Wang Qingsong, Cao Fei, Xu Zhen, and Chen Qiulin. Robert Adanto has also directed Pearls on the Ocean Floor (2010), City of Memory (2014) and The F Word (2015).  During the last two years, he was shooting Born Just Now, the documentary film about life and works of artist Marta Jovanovic, which premiered in May at BELDOCS International Documentary Film Festival. 

YOUR DOCUMENTARY FILM BORN JUST NOW HAD ITS WORLD PREMIERE IN BELGRADE AT BELDOCS INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL. WERE YOU SATISFIED WITH THE REACTION OF THE AUDIENCE CONCERNING THE FILM? It was an honor to be selected to present Born Just Now at BELDOCS, which featured several award-winning documentaries such as Ai Weiwei’s Human Flow, Agnes Varda and JR’s Faces Places and Ruth Beckermann’s The Waldheim Waltz, which took top honors at the Berlinale earlier this year. Premiering the film in Belgrade felt so right as it is Marta Jovanovic’s hometown and much of  my crew was comprised of local talent such as Director of Photography Lazar Bogdanovic and David Pavlasevic, a second cameraman. The screening was well-attended, and I have been invited to present the film at three upcoming festivals as a result of the BELDOCS screening! WHY DID YOU DECIDE TO PRODUCE A FILM ABOUT MARTA JOVANOVIĆ AND HER LIFE? DO YOU FEEL IT’S AN AUTHENTIC PORTRAIT OF AN ARTIST?

BROJ #40, JUN 2018.


77

I have been making documentaries that focus on contemporary art for the last thirteen years. A friend who knows my work recommended I include Marta in a film I was making about feminist performance in 2014. She had written a book about Marta and shared an advance copy of it with me, and after looking through it, I came to the conclusion that I wanted to make a film about her. The film covers a year and half in her life and provides an intimate look at her life and process. YOU BEGAN SHOOTING THE FILM WITH MARTA JOVANOVIĆ IN 2016. WHAT WAS THAT LIKE? Shooting began in Belgrade in February of 2016, and I returned a second time in June of that year. In between those two shoots, Marta visited New York and I was able to cover her there as well. Prior to all of this, Marta and I Skyped quite a bit to get to know each other. Through those conversations I was able to learn more about her earlier works and performances. Marta was motivated to tell her story, and as the process continued over the year and half, she began to share more and more about the state of her relationship and all

that she was confronting with regards to the end of her eight year marriage.   WHAT WAS THE HIGHLIGHT OF THE FILM, THE ONE YOU WOULD UNDERLINE? There are several memorable moments that come to mind. When someone asked me this in a previous interview, I immediately thought of her performance of Ljubav, which she presented at the Swiss Residency in Belgrade. That epic evening still comes to mind; however, last week when I was watching the film at BELDOCS on the big screen at Dom Omladine, my thoughts rested on Until Death, a performance she did in Houston that closed out the 2017 Experimental Action Performance Festival. In the film, you see Marta and her local assistant Chris Stevens preparing the performance outside of Walter’s, the evening’s venue, while some of the final performances of the three-day festival take place. Covering all of this with a limited crew was hectic at times, but we got it done, and it looks really great on the big screen.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


78

BROJ #40, JUN 2018.


79

WHERE WILL PRESENTED?

BORN

JUST

NOW

BE

Born Just Now will be screening at several upcoming film festivals in Europe and North America, and hopefully Asia. There are also some museum screenings and exhibitions in the works. We shall see. WHAT ARE THE ADVANTAGES OF DOCUMENTARY FILM OVER COMMERCIAL BLOCKBUSTERS? I think think that a good documentary can offer you an intimate look into someone’s life and what makes them who they are. Most blockbusters are either fiction or a reimagining of a true event, which creates a type of distancing that is usually not present in documentaries. If the documentary is interview based, than one hopes that the subject is open and ready to share what is going on with them. Born Just Now succeeds in this way but it also has some wonderful moments where the filmmaker disappears and we see Marta Jovanovic preparing her performances, in the moment and working to overcome challenges. That inside glimpse is not always present in the big blockbuster films which often focus on large actions and spectacle. WHAT IS YOUR NEXT PROJECT? I am currently working on an animated nonfiction set in China. I’m very excited about the project because I have never worked in this medium and there are new challenges and possibilities. I’ve been working on a script based on firsthand accounts of events that took place in the 1970s, and working with a German producer I met in Belgrade. That’s all I can say for now. “FOR FLYING YOU, SOUL, IS MADE” THIS IS THE VERSE OF POET TIN UJEVIC. WHERE IS YOUR SOUL FLYING TO? I suppose my soul flies towards my subject’s so that I can connect and create a vision of that person that is true and authentic. It is not always an easy thing to do, but it must appear that it is and it must be done with sensitivity and an understanding for the artist’s approach and aesthetic.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


80

PHOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE IVANE MARTIĆ

BROJ #40, JUN 2018.


81

REFRESH

YOUR CREATION

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


82

IVANA MARTIĆ, DIPLOMIRALA JE NA AKADEMIJI UMETNOSTI U NOVOM SADU. BILA JE DUGOGODIŠNJA UREDNICA MAGAZINA „MOJ STAN“, SADA JE ZAMENICA GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA ČASOPISA „LEPA I SREĆNA“, GDE JE ISTOVREMENO UREDNICA SEKCIJE „LIVING“. UMETNIČKA DUŠA KOJA IZRAŽAVA SVOJ ESTETSKI SENZIBILITET KROZ SLIKARTSVO, MAGAZINE, IZRADU NAKITA TOTA. SVAKI ELEMENT JE MALA SKULPURA KOJOJ, KROZ FORMU, IVANA SATKA I DUŠU. NJENE OGRLICE SU PRAVI „ART TO WEAR“, KOJE NASTAJU U MALOJ PORODIČNOJ STOLARSKOJ RADIONICI NJENOG OCA, KOJA SE NALAZI NA FRUŠKOJ GORI. BROJ #40, JUN 2018.


83

UMETNOST U VREMENU I PROSTORU PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

AMBIJENT, SLIKARSKO PLATNO, DRVO TVOJE POLJE DELOVANJA I ESTETSKOG IZRAŽAVANJA KAO NEKADAŠNJE UREDNICE MAGAZNA „MOJ STAN“, KAO SLIKARKE I KAO TVORCA NAKITA OD DRVETA, KOJIMA UDAHNJUJEŠ DUŠU. KADA SI OTKRILA TOG VELIKOG ESTETU U SEBI?

a kasnije se, uz više ili manje sreće, podrške i sticaja okolnosti, ti kapaciteti dešifruju i raspoznaju. Biti esteta je nešto što po obliku podseća na vrlinu - ili je cela ili ne postoji - ali ipak realizacija se do kraja ne podrazumeva, niti je za to samo dovoljna želja. Potrebno je mnogo rada, ulaganja, strpljenja, radoznalosti i tolerancije. Esteta kojeg spominjete u pitaIz ove perspektive, deluje kao da se podrazu- nju postoji uvek i u svemu što radimo, a moja mevalo, kao da se po prirodi stvari znalo da je velika sreća bila to što od samog početka će školovanje, i sve što iza toga sledi, ići u svog radnog veka imam privilegiju da kroz pravcu življenja jedne vrste estetike i lepo- posao spajam više kreativnih veština. Dok te po sebi.  Uverena sam da smo svi svesni sam bila mlađa, to su bili sporohodni procesi, svojih afiniteta od najranijeg perioda života, usredsređenost na jednu stvar ili aktivnost i želja da to što radim bude urađeno najbolje E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


84

u odnosu na sopstvene mogućnosti - to se kroz sazrevanje menjalo i ovu vremensku poziciju ne bih menjala za pređašnju. MATERIJALIZACIJA ELEGANCIJE JE IZRAZITO ISTANČAN POSAO. TEBI TO LAKO IDE, LAKO SE IZRAŽAVAŠ KROZ LEPO. DA LI MI SAMO IZRAŽAVAMO ONO ŠTO DUBOKO NOSIMO U SEBI? Ono što nosimo u sebi je preduslov, koji sam nije dovoljan. Emocije, senzibilitet i talenti nemaju smisla ako ne postoje nadogradnja, učenje i razvoj - tako je bilo nekada, a danas je to još izraženije. Materijalizacija lepote je proces koji ima svoje zakonitosti, zahteva višeslojnu pismenost i sposobnost raspoznavanja onoga što možde da opstane u određenom kontekstu ili trenutku. Umetničko delo ima svoje koordinate u vremenu i prostoru, delo primenjene umetnosti takođe, ono što govorimo i mislimo, a nadasve ono što činimo, određuje nas kao tvorce materije koja treba da bude dostojna nas, jer elegancija je, poput dela, kompleksna i precizno izbalansirana, odmerena - nije izolovana, niti opipljiva, a ako je ličnost koja pretenduje da ponese eleganciju profana, ni od materijalizacije ne treba očekivati čudo.

NA TVOJIM SLIKAMA I NAKITU IGRAJU SE I SLAŽU KVADRAT, TROUGAO, PRAVOUGAONIK. DA LI KROZ TE GEOMETRIJSKE OBLIKE I VIDIŠ SVET? I ZAŠTO UPRAVO ONI? Navedne geometrijske površine i njihove “lirske” interpretacije su najzastupljenije u svim mojim radovima, kao i u našem okruženju. Oni su samo sredstvo, način apstrahovanja motiva i konstruisanja lepote kroz koje se uspostavljaju odnosi harmonije, novog i autentičnog rada. Fascinantna su njihova značenja i emocije koje nose u odnosu jedan prema drugom, tretirani bojama, strukturama, materijalima. A ono što najviše uzbuđuje je njihova beskonačna kombinatorika koliko će ona biti uspešna, stvar je sposobnosti tvorca nekog dela da poveže senzibilitet, poetiku i iskustvo, a to je već domen čisto estetske kategorije i tu nastupa umetnik. TVOJA IZLOŽBA U KUĆI KRALJA PETRA I, POD NAZIVOM „RAZUM I OSEĆANJA“, IZAZVALA JE VELIKU PAŽNJU. ČIME SI SE PREDSTAVILA? GDE JE BIO RAZUM, A GDE OSEĆANJE? Izložba „Razum i osećanja”, predstavljena u Kući kralja Petra I, bila je sačinjena iz dve celine, slika i asamblaža, koje opisuju odnos stvaralač-

BROJ #40, JUN 2018.


85

kog postupka u kojem se prepliću ideja i emocija, prostor i oblik obuhvaćen njime, slikarstvo i primenjena umetnost - likovnost i ličnost. Ubeđena sam da je emocija određuje sve i svakoga, a naročito suštinu poimanja i stvaranja likovnog dela. Razum je stožer i oslonac svake umetničke i slikarske misli, a spontanost je ono što joj daje poseban efekat jačine. Na ovoj izložbi sam kroz šalu rekla da slike predstavljaju razum, a asamblaži emocije, tako su i fizički bili raspoređeni: slike na donjem nivou, a asamblaži u superiornijoj gornjoj zoni. Ipak, reč je o dubokom prožimanju emotivnog naboja i likovne poetike u jednom ciklusu, svaki pokušaj povlačenja granice je paušalan.

koje se nose, ali ne znači da će se priča na tome zadržati. Dobra strana stvaralačkog rada je što se kreativnost rađa samu sebe, zato je pitanje inspiracije suvišno i to svaki umetnik zna. KAKVA ŽENA NOSI TVOJ NAKIT? KAKAV DETALJ - TAKVA ŽENA!

Ovaj nakit zahteva intelektualnu podlogu, sposobnost da ga stavite u svoj kontekst i da ga izdvojite od ostalog! Nije za “opštu upotrebu”, svaki komad je unikat i zato ovde nije reč niti o biznisu, ni o masovnosti. Umetnost je intimna stvar i nakit je deo toga. Ovi komadi su samo mrvica u ličnom mozaiku - ne postoji outfit koji može da obezbedi eleganciju ukoliko je ličnost KAKO JE NASTAO BREND TOTA ART FORMS? lišena duhovnosti i lepote, a oni nezaustavljivo izbijaju i odaju nas iz svega što jesmo, iz govoNije postojala nikakva puka odluka da se nešto ra, načina držanja i ponašanja, postupaka, isku“napravi” - on se gotovo prirodno rodio iz okru- stva... ženja koje je za to imalo sve uslove. Imamo porodičnu stolarsku radionicu oko koje se trideset DIZAJN KOJI TI OKU PRIVLAČI PAŽNJU, godina angažuju moj otac i brat - TOTA nakit je UMETNIČKA FORMA KOJA TE OKUPIRA I SAN samo jedan segment kome sam dala ovaj oblik, KOJI TI NE DA MIRA? a njihova je zasluga za tehnički deo. Moja igra bojama, oblicima i drvetom, koje je nepredvidiv, plement i zavodljiv materijal, sada ima oblik Dizajn - trenutno Romi Loch Davis, pariska stilizovanih kompozicija ogrlice, mini skulptura dizajnerka koja je stvorila modno-enterijerski

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


86

projekat na temeljima francuskog i italijanskog iskustva, istorije i venecijanskog scenskog nasleđa, u izrazu pomalo teatralna i provokativna. U sposobnosti apstrahovanja formi i prenošenja na funkciju, kao i savršenstvu dizajna - neprevaziđena je Patricia Urquiola, koja je ove godine na Milanskom sajmu nameštaja blistala projektom Moroso štanda, spajajući materiju i umetnost. Umetnička forma - skulptura kojoj se divim dečjom zaljubljenošću: Konstantin Brankuši, čija dela su izmenila definiciju skulpture, puna sugestije, snage, lepote, sublimacije suštinskog. A san - san je sve!    TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE STIH TINA UJEVIĆA „ZA LET SI, DUŠO, STVORENA“. KADA TVOJA DUŠA LETI I ISPUNJENA JE ZADVOLJSTVOM? Tin Ujević je bio avangaradan i izrazito spritualan pesnik, višeslojan i višeznačan, za mene teško dokučiv, ali sam sklona da verujem da je ova sintagma poistovećivanje života i umetnosti, stvaranje ravni u kojoj se umetnost živi, kroz nju se ispituje, traži, voli, a to je prostor duše. Umetnici možda deluju egocentrično, ali to je neminovnost, svaki mora da ima svoj ambijent i vreme koje posvećuje sebi, u kojem se razvija, da se liši banaliteta i bude hrabar. Tu nailazimo na kontradiktornost, jer umetnik je po prirodi delikatna persona, koja pre svega treba da pobedi sebe, a živimo u krajnje neobičnom vremenu, tako da su sve naše duše u stalnom letu, a zadovoljstvo je već relativnost.  DA LI ĆE, KAKO JE REKAO DOSTOJEVSKI, LEPOTA POBEDITI SVET? Neće, ali će ga napraviti smislenijim i boljim.

BROJ #40, JUN 2018.


87

FOTO DRAGANA UDOVIČIĆ (VIALE VENEZIA)

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


88

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


89

REFRESH

YOUR SPIRIT

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


90

ZA LET I ZA PAD,

PIŠE: SNEŽANA PROKIĆ

"Jednom sam ja, Čuang Ce, sanjao da sam leptir. Lepršajući naokolo, srećan i veseo, radio sam šta mi se prohte. Ne bejah svestan da sam Čuang Ce. Odjednom, probudih se, i gle, ponovo bejah Čuang Ce. Sada ne znam jesam li čovek koji je sanjao da je leptir, ili leptir koji sanja da je čovek?“

-          stvari koje nisam znala, a neke druge sam radila misleći da tako treba? Mogu li sebi da oprostim?

Ovo su vrlo česta pitanja koja mi postavljaju klijenti – kako oprostiti sebi? Negde su kroz čitanje raznih knjiga, časopisa, Mogu li da oprostim sebi sve: gledanje lajvova, shvatili da treba da oproste drugima, ali kako oprostiti sebi? Kako -          greške koje sam napravila u životu? oprostiti svojoj duši što je izabrala ovu Zemlju, izabrala ovaj grad, ove roditelje, ovu -          pogrešne izbore, sve tuge, bolove i životnu svrhu, ove talente, ove prepreke? Kako oprostiti sve svojoj duši, kada saznapatnje, kojima se sada smejem? mo kroz regreso-terapiju sve naše pogreš-          trenutke koje sam provela pateći nad ke, sve naše grehe, sve gluposti koje smo napravili, sve zavete samokažnjavanja koje stvarima koje se nisu desile? smo pred sebe doneli, sva ona negativna -          svađe sa roditeljima, kojih me je sada uverenja koja smo, kao paket tereta, uneli u čistotu svoje duše, pre nego što smo se žao? spustili u ovaj naš život i u ovo naše telo? Kako oprostiti svojoj duši i kako oprostiti -          uloženo vremena u pogrešne ljude, u svom životu što je takav kakav jeste, a nije pogrešne projekte? BROJ #40, JUN 2018.


91

ZA SUTRA ILI SAD? onakav kakav bismo hteli da bude?

znamo šta je to što nam treba? Šta su želje i maštanja, a šta su potrebe naše Duše?

Zašto bismo, uopšte, opraštali sebi? S druge strane, zašto bismo, uopšte, opterećivali Zašto vam ovo pišem? Zbog toga što hoću sebe svim onim što smo do sada uradili? da vas osvestim koliko je potrebno da prihvatimo sebe onakve kakve jesmo – danas, Princip karme kaže da za sve svoje odluke, sada i ovde. Da to prihvatanje ide iz dana u sva svoja dela, sve svoje misli, da sve ono dan, sa svim našim pogreškama, glupostišto uradimo u prošlosti, u sadašnjosti i bu- ma i svim pohvalama sebi! dućnosti, stiže na naplatu ili kao nagrada. Da li to znači da ovaj sadašnji život, i sve Da naučimo i vežbamo, uporno, iz dana u prepreke koje u njemu imamo, predstavljaju dan, da sebe pohvalimo za sve one dobre mnogo toga što smo zgrešili ranije, ili sagle- stvari koje smo uradili, za sve ono što smo davamo svoj život kao veliku nagradu za sve naučili od malena – da hodamo, da jedemo, ono što smo do sada uradili? da pijemo, da čitamo. Za sve škole koje smo završili, za sve poslove koje smo uradili, za Kako se sada ponašamo prema svom telu, sva prijateljstva koja imamo, za porodice koje smo stvorili. koje nosi tu istu dušu, nosi to srce? Vodimo li računa o svom zdravlju? Vodimo li računa čime se hranimo? Da li se dovoljno odmaramo, da li dovoljno spavamo?

Umemo li da pohvalimo sebe? Umemo li da kažemo: „Bravo, majstore!“? Umemo li u teškim trenucima da kažemo sami sebi: „Možeš ti to!“?

Šta hoće već ta duša, kada nam daje ovaPevamo li i plešemo dovoljno, radujemo li kve prepreke i kada nam daje ovu planetu Zemlju, koja je planeta krvi, znoja i suza, duse? aliteta, straha, tuge, patnje, bola i, sa druge strane, radosti, zahvalnosti i uživanja u živoJesmo li zahvalni za sve što imamo? tu? Šta hoće ta naša duša na ovoj planeti? Hoće li da se pati i dalje, da se muči i dalje, ili Vodimo li računa o tom telu, koje je hram i hoće da leti? I kako duša može da leti? Ume nosač naše duše? li duša da leti? Šta je to let duše? Naravno da je odgovor – ne. Vodimo li dovoljno računa o svojim emocijama, znajući da svaka negativna emocija truje naše telo i da svaka negativna emocija spušta našu vibraciju na vrlo niske i spore... bol, tugu, patnju, strah, ljutnju, bes, gnev, stid, okrivljavanje sebe... a sve te vibracije i sve te negativne emocije čine da privlačimo još više takvih emocija, i čine da se sve sporije i sporije, tromije i tromije osećamo, da životarimo svoj život, umesto da uzmemo svoj život u svoje ruke i da učinimo za sebe sve ono što nam treba. I još važnije, kako da

„Za let i za pad, za sutra ili sad, idi dok si mlad!“ Neki znaju ovu pesmu, koji prate narodnu muziku. Neki je ne znaju. Ali se meni vrlo često vrtela u mislima, pitajući se, umem li ja da letim, umem li ja da uživam u IZBORU svoje duše. Tek kada sam počela da se bavim regreso-terapijom, isceljivanjem predaka kroz porodični raspored, astrologijom i ostalim koučing metodama, shvatila sam šta znači kad duša leti u prostore, u vremena, u para-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


92

lelne svemire, kada duša leti u prošlost i budućnost, kada leti u snovima. Jeste li nekada sanjali da letite? Može li moja duša da leti? Može! Može da poleti gde god hoće, jer duša nije zarobljena telom. Može da odluta naša misao, može da odluta u bilo koji deo svemira, da se ispriča sa Bogom, da se ispriča sa svim našim precima, da se ispriča sa sobom u prethodnim životima. Znate li kako je divno isceljivati svoja sopstvena sećanja? Da li je to sto posto tačno, čak i ne znam. Da li je korisno? Jeste, sigurno! Kada jednom sagledate da svi otpori, tuge, sve patnje i svi bolovi koji nam se pojavljuju u ovom životu, negde jesu odjeci i eho i priče prethodnih života i priče predaka, priče našeg detinjstva, priče naše podsvesti. Kada shvatite da se isceljivanje podsvesti dešava tako što duša ode u prostor i vreme kada se to desilo, i pronađe sve one osobine, sve one resurse, sve one emocije koje naše tadašnje telo nije imalo, nije moglo i nije znalo, a mi sada znamo. Tako, kada jednom iscelimo svoje sećanje na prošlost, postanemo neopterećeni tim pričama. Kako je divno oslobađati svoju dušu, deo po deo, svog starog sećanja, deo po deo karme, tražeći oproštaj i dobijajući oproštaj od svih duša koje su bile uključene u naše živote. Kako je lepo vratiti sve delove svoje duše, i učiniti da se naša duša isceli i da prihvati celu ovu planetu Zemlju, tako da smo svi jedno. I ne osuđivati one koji greše. Ne osuđivati one koji nisu kao mi. Ne podvajati ovaj svet na dobre i loše, nego prihvatiti sve ljude kakvi jesu, onako kako ih prihvata Bog. Bog nas je stvorio različite, sa različitim osobinama, sa različitim životnim svrhama. Bog je dozvolio slobodnu volju. Ljudi zloupotrebljavaju tu slobodnu volju i čine da mnogo tuge, očaja i besa i mnogo nepravilnosti postoji, ali kada se pogledamo, i kada pogledamo ovaj svet, i ovaj život, i sva vremena koja postoje na planeti Zemlji, sve ono što se dešavalo, a negde je zapisano u knjigama i snimljeno u filmovima, shvatimo da je sve istina i da smo prošli toliko mnogo i da iz perspektive Boga, svi smo jednaki.

život. Onda shvatimo kako je divno biti zahvalan za sve ono što imamo. I tek onda treba da poželimo nešto više od toga. Onda shvatimo koliko duša može da leti, gde god hoće. I da na tom letu sretne bilo koga, bilo kada, da se druži i da se ispriča: sa svim svojim precima koji su deo genetike, sa roditeljima, koji možda nisu više živi. Sa svim onim prijateljima i poznanicima koje dugo nismo sreli.

Svi imamo pravo da budemo sve ono što zami- U mislima naša duša sve to može. I, da, može da slimo, da činimo dobro drugim ljudima sa onim leti! Ako nikada niste sanjali da letite i nemate to što možemo. iskustvo, onda vas pozivam da zamislite kako bi lepo bilo ući u telo orla, u telo sokola, i odjezTek onda shvatimo koliko je duša moćna, onda diti u svaki prostor i vreme, posmatrati istoriju kada je birala ovo vreme, ovo mesto, ove rodi- planete Zemlje takvu kakva jeste i biti zahvalan telje, ovu porodicu, ove ljubavne partnere, ovu kao posmatrač svega toga što se dešavalo. Jer, decu, ovaj posao, ovu državu i ovu lepotu i ovaj duša je za let stvorena! BROJ #40, JUN 2018.


93

PHOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE SNEŽANE PROKIĆ

Onda kada shvatite da je duša za let stvorena, onda možete da zapitate sebe – kuda ja to želim da poletim, koja to svoja sećanja želim da iscelim? Koja sećanja mene opterećuju da ja ne živim najbolju verziju sebe? To možete da vidite kroz natalnu kartu ili kroz koučing.

uživa u svakom trenutku svog života, oprostivši sebi, oprostivši drugima. Oprostivši sebi za sve stvari koje ste učinili u životu i da podvučete crtu i kažete: “Sada sam ovde i uživam u životu ovakav kakav mi je dat. Isceljujem prošlost, koju mogu da iscelim, zato da bi moja sadašnost i moja budućnost bila još bolja, da bi moja duša letela tamo gde ja hoću da leti!”

I tek tada se zapitate: Kuda želite da poletite? Šta vam treba da se osećate korisnim? Da li je to vaša životna svrha? Saznaćete, ako sebe SREĆNO! zapitate: “Šta bih radio kad bih bio materijalno obezbeđen do kraja života, živeo život radosti i lakoće, i služio, svojim radom, ljudima, sa znanjem i iskustvom koje već imam?” Pozivam vas da zajedno putujemo taj put vaše duše i da letimo zajedno, i vidimo šta sve možemo da postignemo isceljivanjem sećanja. Da nađemo najbolju verziju vas, koja će nadalje da

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


94

PHOTO: IVANA DUKČEVIĆ

BROJ #40, JUN 2018.


95

REFRESH

YOUR TRAVEL

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


96

JAPAN JE ISPUNIO MOJU DUŠU

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IVANA DUKČEVIĆ

IVANA DUKČEVIĆ, DIPLOMIRALA JE NA FAKULTETU PRIMENJENIH UMETNOSTI I DIZAJNA, NA ODSEKU KOSTIMOGRAFIJA, U KLASI PROF. MILANKE BERBEROVIĆ. ZAPOSLENA JE KAO PROFESOR UMETNOSTI I ISTORIJE U CHARTWELL INTERNATIONAL SCHOOL U BEOGRADU, KOJI RADI PO PROGRAMU BRITANSKOG FAKULTETA CAMBRIDGE. NJENA VELIKA LJUBAV SU PUTOVANJA TAMO GDE JE DUŠA HTELA I ŽUDELA. OVO JE SVETSKA PRIČA SVETSKE ŽENE KOJA NAM KROZ HOD I UMETNOST DOČARAVA NAJMOĆNIJE I NAJLEPŠE PREDELE I GRADOVA KOJI PRIČAJU SVOJU PRIČU. PUTOPISAC IVANA DUKČEVIĆ NA SVOM WEB PAGE–U HTTP://UMETNOSTPUTOVANJA. BLOGSPOT.RS/ PIŠE SA LJUBAVLJU OBILAZEĆI SVET.

BROJ #40, JUN 2018.


97

DA LI SEBE NOMADOM?

SMATRAŠ

SAVREMENIM KADA ČUJEŠ MUZIKU PODNEBLJA U KOJEM SI, ILI JEDNOSTAVNO, BITNO JE BITI POD KAPOM NEBESKOM KOJA NUDI TOLIKE Ako ljubav prema putovanjima i otkrivanju LEPOTE I RAZLIČITOSTI OD PODNEBLJA SA novih predela i kultura to podrazumeva, onda KOJEG DOLAZIŠ. možda jesam. Kada ugledam prizor koji sam oduvek želela KADA SI U SEBI OTKRILA PUTNICU? da vidim i ne mogu da verujem da je najzad tu i ispred mene, kao kada sam jednog proJoš kao dete, za vreme letnjih raspusta, puto- lećnog dana bez oblačka, ispred sebe kroz vala sam kolima po Evropi sa roditeljima, na krošnju cvata japanske trešnje gledala planinu način koji nije bio uobičajen - pre ere interne- Fuđi, ispred vulkanskog jezera Kavagući-ko... ta i po nekom otprilike utvrđenom planu. Moji Ili kada sam jednog drugog proleća, sa vrha su voleli sever, te su tri zemlje Skandinavije Tvrđave asasina na severu Irana, posmatrala (Švedska, Danska i Norveška), Finska, Holan- predivne pejzaže visokih planina Alborz oko dija, Belgija, ali i države srednje Evrope (Švaj- sebe i bajkovitu dolinu Alamut između njih... Ili carska, Nemačka, Poljska) bile predmet naših kada sam boraveći u Andaluziji, u Sevilji, jedne mnogobrojnih putovanja. Za vreme studija, večeri otkrila najtemperamentniji ples - izvorsrećnom okolnošću provela sam mesec dana ni flamenko (koji nije deo uobičajenih grupa u Libanu i posetila Siriju, godinu dana nakon za turiste), u baru „La Carboneria“. Predivna Izraela. Bliski istok sa svojim interesantnim korpulentna plesačica, pevač i pljeskač (koji pejzažima i drevnom kulturom, potpuno me je je održavao ritam) i gitarista, nakon završetka opčinio, te su i danas mnoga moja putovanja 45-minutnog programa za dušu, ustali su sa usmerena na taj deo sveta. podijuma i otišli svako svojim poslom – radu šanka i kao konobari u istom lokalu! AndaKADA TI SRCE VIŠE ZAIGRA? KADA VIDIŠ NEKI iza luzija je magična. PREDEO KOJI DO SADA TVOJE OČI VIDELE NISU, KADA PROBAŠ HRANU IZ EGZOTIČNE KAKO BIRAŠ SVETSKE DESTINACIJE PO ZEMLJE ČIJI UKUS DO SADA NISI OKUSILA, KOJIMA ĆEŠ HODITI?

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


98

Bilo mi je otprilike 20 godina, kada sam kao student, na beogradskim Terazijama, u knjižari koja danas tamo više ne postoji, videla prvu ediciju turističkih vodiča američke izdavačke kuće Berlitz, džepnog formata. Bilo ih je preko stotinu. Iako se njihov kvalitet ne može uporediti sa današnjim knjigama, provela sam sat vremena u knjižari i u odnosu na tadašnji studentski budžet izabrala 4 knjige: Japan, Turska, Portugal i Peloponez/Grčka ostrva. Imam ih i danas. Godinama, osim još nekoliko drugih, to su ostale moje omiljene destinacije. Moram da kažem da je to bilo mnogo godina pre nego što je Turska kod nas uopšte postala turistička destinacija, o Portugalu da ne govorim. Imam utisak da mi je na neki način uvek uspevalo da prepoznam kvalitet destinacije pre nego što ona postane opšte popularna. DESTINACIJA KOJA JE OBOJILA I ISPUNILA TVOJU DUŠU? Japan. Zemlja u kojoj se na najdivniji i najsuptilniji način prepliću srednji i XXII vek. Osim što je dugo bio želja, trudila sam se da napravim plan da tokom 16 dana boravka vidim sve što ovu zemlju čini tako lepom i privlačnom. Otišla sam u aprilu, u vreme sakure (cvetanje japanske trešnje), jednog od dva perioda kada treba videti

Japan (drugi je rana jesen - oktobar, jer od juna do kraja septembra velika vlaga i tajfuni mogu uveliko uticati na obilazak svega onog što biste želeli – u tom periodu, na primer, Fuđi se od isparenja često ne vidi). Osim prelepih pejzaža, divnih hramova, odlične i neverovatno raznovrsne kuhinje, čuvenih solitera i najbržih vozova, najčistijih javnih toaleta sa dugmićima i senzorima, ono što Japan čini jednom od najprivlačnijih destinacija su Japanci - uljudni, časni i pošteni. Nigde na svetu nećete sresti ništa slično. Nije moguće u potpunosti opisati rečima koliko se u Japanu osećate sigurno – da vas niko neće prevariti, niti vas pokrasti. Krađa i nepoštenje se u 126-milionskom Japanu smatra nečasnim činom, a kriminal je na najnižem nivou na svetu - ostavite torbu sa foto-aparatom, pasošem i novcem na klupi ili u kafiću, i odete... vratite se sledećeg dana – i zateknete netaknuto, na istom mestu. KADA OTKRIVAŠ NOVO PODNEBLJE, NA ŠTA STAVLJAŠ PRVO AKCENAT? Pejzaži, tradicija, običaji i kultura koja ima svoje korene daleko unazad. To su neke od stvari na koje najviše obraćam pažnju. Najčešće na taj način i biram buduće destinacije. Najvećim delom, do sada su to bile zemlje Mediterana (Evro-

BROJ #40, JUN 2018.


99

pe i severne Afrike), i čitava Azija. NAPISALA SI 12 KNJIGA O PUTOVANJIMA, PREKO 100 ČLANAKA ZA TRAVEL MAGAZINE, PIŠEŠ SVOJ BLOG UMETNOST PUTOVANJA, FOTOGRAFIJE SU TI OBJAVLJIVANE U NATIONAL GEOGRAPHIC, VEČITI SI PUTNIK I NIKADA STRANAC, KAKO BI REKAO MASON COOLEY - „PUTNICI NIKADA NE POMISLE DA SU STRANCI“. KOJI JE TVOJ SLEDEĆI KORAK? Za sada, sve je još uvek u planovima, ali su neki delovi Azije, kao i Afrike, nešto što je na listi: države srednje Azije – Kirgistan i Uzbekistan, ali i Mongolija, božanstvena Uganda u Africi. IZDVOJ NAJFANTASTIČNIJI POGLED KOJI SI IMALA, UKUS KOJI SI OSETILA I ZEMLJU U KOJU SI SE ZALJUBILA NA PRVI POGLED. Teško pitanje - božanstvenih pogleda kojih se sećam ima nekoliko. Osim pogleda na Fuđi u Japanu, i na dolinu Alamut sa vrha Tvrđave asasina u planinama Alborz u Iranu, rado se sećam pogleda na Mediteran sa vrha planinskog venca Liban u Libanu, ili pogleda na Atlantik sa visokih vulkanskih stena portugalskog ostrva Madeire, 700 km od afričkog kopna; Pogled na beskrajne kaskadne vinograde vina porta u dolini reke Duro u severnom Portugalu (koji veoma podse-

ćaju na kaskadne plantaže pirinča jugoistočne Azije) i pogled na Atinu sa Akropolja. Panorama beskrajnih žitnica Mesopotamije sa vrha brda u Mardinu (jugoistočna Turska) i pogled na Granadu i maslinjake Andaluzije sa vrha romantične Palate Alhambre. Pogled na ogromno tirkizno, slano i alkalno beživotno vulkansko jezero Van, nadomak biblijske planine Ararat i palate Ishak paše, na tursko-jermensko-iranskoj tromeđi, ili pogled sa antičke tvrđave Kadifekale u Izmiru, na turskoj obali Mediterana. I na kraju let balonom u cik zore iznad bajkovitih „vilinskih dimnjaka“ Kapadokije, u Turskoj. U svaku od ovih zemalja moguće je bez sumnje zaljubiti se na prvi pogled... Što se tiče hrane, iranski slatkiš falude (faloodeh) i tursko/sirijski sladoled od korena divlje orhideje (salep dondurma) sa ukusom vanile ili pistaća, moji su omiljeni slatkiši. U Japanu sam otkrila edamame, izuzetno ukusne mahune kuvane i prepečene soje, koja je originalno jarko zelene boje (a ne smeđa, sušena i bez ukusa, kakva je kod nas najčešće u prodaji) i odličnu ramen supu. U Španiji sam probala „Rabo del Torro“ – rep od bika (najčešće ubijenog u koridi), a u Napulju najbolju i najjeftiniju picu – na mestu gde je i nastala. Najbolja kuhinja za mene je libanska – iako nisam veliki ljubitelj mesa, ovde sam najprijatne bila iznenađena načinom kako meso spremaju, da ne nabrajam

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


100

salate - jela sjajnog libanskog mezetluka. TRENUTNO ORGANIZUJEŠ JEDNU SJAJNU DESTINACIJU U JUŽNOJ TURSKOJ. O ČEMU JE REČ? Pregovori su još uvek u toku, te ne bih da suviše otkrivam pre konačnog dogovora. U pitanju je jugoistočna Turska – mesto gde se nalaze najveće plantaže pistaća u Turskoj, gde izviru drevne reke Tigar i Eufrat, nalaze se najstariji ikada pronađeni hram na svetu i ostaci najstarijeg univerziteta. Predeli gde se na brdima nalaze najstariji asirski/sirijski pravoslavni manastiri iz IV i V veka i gde može da se proba najbolja baklava u Turskoj. TEMA JUNSKOG IZDANJA MAGAZINA JE „ZA LET SI, DUŠO, STVORENA“ - STIH TINA UJEVIĆA. KADA ZNAŠ DA SI SPREMNA ZA SVOJ NAREDNI ŽIVOTNI KORAK, GDE PRONALAZŠ INSPIRACIJU ZA SVE ŠTO RADIŠ U ŽIVOTU I DA LI JE TO U SKLADU SA TVOJOM DUŠOM?

kvalitet koji pružam svojim fotografijama i tekstovima - onim što sam na studijama naučila, ali i na 15-godišnje iskustvo u ovom poslu. Kod nas su, nažalost, ove vrednosti danas slabije na ceni i više puta mi je sugerisano: „Skrati tekst, ko će to da čita - ljudima treba nešto kratko i brzo.“ Moje mišljenje je da se, iako vremenski možda sporije, prave vrednosti uvek prepoznaju i na duže staze opstaju. Pretpostavljam da i oni koji prate moje web, Instagram i Facebook stranice „Umetnost putovanja“, veruju u slične vrednosti, jer brzo i kratko danas se može pronaći svuda. Takođe, izuzetno lepa saradnja koju imam sa predstavništvima stranih aviokompanija, ambasadama, kulturnim predstavništvima i njihovim turističkim organizacijama, koje organizuju pres putovanja na koja me često pozivaju, potvrda su onog što radim i uveliko su podstrek mom daljem radu.

Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, a trudim se da je prenesem i na sina. Mislim da negde duboko u meni svaka životna odluka, ali i svaka destinacija na koju ću otići, negde čuči i čeka pravo vreme da bude ostvarena – a kockice se nekako uvek same sklope. Oslanjam se na znanje i na BROJ #40, JUN 2018.


101

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


102

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


103

Refresh

your HEALTH

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


104

MEDICINA BUDUĆNOSTI PIŠE: ALEKSANDRA CIMPL FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE Zdravlje i bolest su manifestacije vrlo složenih procesa koje još uvek nije moguće sagledati u potpunosti. Jedno od stanovišta jeste da većina bolesti ima razlog i uzrok u poremećaju komunikacije i razmene informacije u i između stanica i molekula. U savremenom vremenu, to je u stvari temelj kvantno-informacijske medicine, koja se u poslednjih pola veka razvijala u Ukrajini i Rusiji, a koja teži da uspostavi zdrave komunikacijske informacije na elektromagnetnom osnovu unutar ćelija. Iste takve principe, mada malo drugačije nazvane, koriste i mnoge tradicionalne medicine poput ajurvede ili kineske medicine. Ono po čemu se razlikuje kvantno-informacijska medicina je to što se ona bavi fizikom živog. Ona primenjuje sve osnovne postavke molekula na anatomsku ili kvantnu fiziku, smatrajući da je ključ za razumevanje živih sadržaja međusobno usklađivanje. Tome možemo da dodamo i razvoj spektroskopije, koja je pokazala da svaki čovek zaista ima jedinstven elektromagnetski omotač fraktalne organizacije, koja omogućava građu, koja onda omogućava samoobnavljanje struktura, i postaje jasno zašto sam otišla da se nađem sa Jelenom Hofman, koja je pre mnogo godina skinula farmaceutski mantil, sela za kvantnu napravu i počela da traži uzrok bolesti, najpre kod dece obolele od dijabetese tipa 1. U ovom intervjuu, pročitaćete jedan delić Jeleninog životnog iskustva sa ovim oblikom lečenja, a ljudi kojima je Jelena pomogla mešavinom svoga širokog saznajnog spektra i aparatom za kvantnu medicinu su već priča za sebe. Danas pričamo sa Jelenom, koja je prijatna, vesela, nasmejana žena, iako bi možda neko rekao da nema razloga da se mnogo čemu smeje. Ipak, ona vidi radost u svakom trenutku.

rezonanca, ne mogu da očitaju ništa, kvantna medicina može da vidi da dolazi do nekih promena. U aparat su ugrađene zdrave frekvencije tkiva, organa i ćelija. Svako odstupanje, aparat detektuje i zato otkrivamo promene na ćelijskom nivou. KADA JE KVANTNA MEDICINA NAJUČINKOVITIJA? Upravo na početku, kada dođe do prvih tegoba, mada i tada kada se otkrije, uz pomoć aparata, da se sve informacije ne prenose unutar ćelija kako treba, a to se obično otkrije kada čoveka već nešto zaboli, jer zato i dolazi, to znači da je do razvoja bolesti došlo mnogo, mnogo ranije. U suštini, već na porođaju, bebe imaju neke naznake toka bolesti u svom daljem životu, gde možemo na vreme da otkrijemo procese. Na primer, kod dijabetesa je dijagnoza mrtvog pankreasa. Posle jednog pregleda, možemo da otkrijemo šta se to zapravo dogodilo da pankreas energetski oslabi. Dijabetes uglavnom izazivaju virusi, bakterije, paraziti, ali i sama nervoza. Ako dete ima problem sa štitnom žlezdom, tu ne pomaže ni jedan insulin, već se pristupa bolesti tako što hranimo štitnu žlezdu, koja je uzrok razvoja dijabetesa.

KAKO STE UŠLI U PRIČU O DIJABETESU I ZAŠTO STE UOPŠTE POČELI OVIM DA SE BAVITE? Ja sam farmaceut po vokaciji i, zahvaljujući tome, dobro poznajem anatomiju čoveka. Naravno, kvantna medicina i obična su dve vrste medicine, ali u pregledima i otkrivanju bolesti se vodim logikom. Odavno sam se zainteresovala za ovu vrstu medicine, ali sam konačno u nju ušla onog trenutka kada je mojoj ćerki, pre nekoliko godina, otkriven šećer tipa 1, što znači mrtav pankreas i trebalo ZAŠTO SE KVANTNA MEDICINA SMATRA je da koristi insulin na dnevnoj osnovi. MEDICINOM BUDUĆNOSTI? Zato što možemo u ranoj fazi da otkrijemo ŠTA SE ZATIM DESILO? KAKO STE POČELI promene na ćelijskom nivou u organizmu. DA JE LEČITE? Čak tamo gde skener, ultrazvuk ili magnentna Nisam htela da prihvatim da je njen pankreas BROJ #40, JUN 2018.


105

RODITELJIMA, ČIJA SU DECA OBOLELA OD DIJABETESA? Ne mogu nikoga da teram da menja svoj život, ako on to sam neće. Ja bih, kada bi mi se opet desilo isto, svakako išla istim putem kojim sam išla. Imala sam tu sreću da sam se sama interesovala za lečenje putem kvantne medicine. Prestala sam da radim sve ostalo i počela sam da se bavim isključivo kvantnom dijagnostikom. Pregledam decu, a onda i njihove roditelje, jer nekada se uzroci nalaze i u roditeljima, u njihovim energijama, koje prenose na decu. Ali svakako smatram da ukoliko ne mora da se daje insulin, da ne treba da se daje. Naravno, uvek se tu pojavi neko ko će, recimo, posle ponovljenog c-peptid nalaza, reći „pa dobro, dete je u remisiji“. Pritom, remisija je faza bolesti, obično na početku, kada se započne lečenje i bolest počne da se povlači. I to se,, uglavnom dešava kod dosta dece. Ali niko nam ne objasni zašto se to dešava. Zato što ni jednom detetu nije bolestan ŠTA ONDA UZIMA? pankreas na početku, i slažem se i mom deUzima jedan preparat na bazi gljiva, koji je tetu će umreti pankreas ako ništa ne budemo bezbedan i odobren za upotrebu, koji nema radili da do toga ne dođe. Osnova dijabetesa nuspojave, osim ako deca nisu alergična na su uzroci, a uzroci su: virusi, bakterije i paragljive. On je dobar, jer regeneriše beta ćelije. ziti, oni mogu da pojedu pankreas u roku od mesec dana. Tako da to prvo treba zaustaviti. ŠTA PREPORUČUJETE KAO SAVET OSTALIM Onda dolazimo do vitamina D. Vitamin D je u mrtav. Postoji analiza koja se zove c-peptid nalaz i mi u 21. veku moramo da imamo taj nalaz, jer on tačno kaže koliko je pankreas mrtav. Kada sam videla da je mom detetu pankreas u referentnim vrednostima, ja sam htela da vidim koji su uzroci za dobijanje dijabetesa. Kod moje kćerke je to bio, na primer, virus mononukleoze, to je virus koji teško detektujemo klasičnom medicinom, ali herpes na njenim usnama mi je pokazao da je to nešto ozbiljnije. Uradili smo onda virus epštejnbara, koji je pokazao da virus u njenom organizmu postoji u ogromnim količinama. Kakve sada to ima veze sa šećerom, glikemijama i skokovima šećera? Svakom zdravom čoveku, kada ima temperaturu, skače šećer. U tom momentu, ja sam lečila uzrok. Dete u tom momentu mora da miruje, jer se tada jetra uvećava i izlivaju se masti, a gde su masti, tu skače i šećer. Mi smo to uklonili i moja ćerka evo već nekoliko godina ne uzima insulin.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


106

stvari hormon kostiju. Vitamin D aktivira peptide koji nas brane od virusa i bakterija. Sad već iz iskustva govorim, posle svih tih pregleda koje sam obavila, da sva ta deca imaju vitamin D kao da im je 80 godina. Mozak ne prepoznaje godine, on prepoznaje ćelije, a izumrle ćelije uglavnom nemaju vitamina D u sebi.

Što se insulina tiče, ja nisam neko ko je protiv insulina, ako mora da se koristi, ali ako ne mora, ne treba detetu ni da ga dajemo. Zašto se ja toliko, kao majka, bojim insulina? Kad se daje insulin, smanjuju se glikemije, ali se i umrtvljuju zdrave beta ćelije. To vam je kao ona priča da moramo da žrtvujemo jednog vojnika zbog cele vojske. Ukoliko ne mora da se koristi insulin, a ne mora na početku boleIMA LI JOŠ RODITELJA ČIJA DECA NE sti, treba uvideti šta se dešava u organizmu, UZIMAJU INSULIN? I KOLIKO SU LJUDI kako to može da se poboljša i tek onda priZAINTERESOVANI DA DOĐU DO VAS? stupiti bilo kojoj dijagnozi. Ima dece. Otkrijemo uzrok zbog koga je došlo do bolesti, pa onda njega rešavamo, u mnogo slučajeva veoma uspešno. Nije dokazano koliko može da traje remisija, koju inače priznaje medicina. Ja sam sigurna da će mom detetu remisija trajati do kraja života. Zašto? Zato što smo tražili uzrok. I zato što stalno dajemo organizmu ono što mu je potrebno. Ono što je najvažnije je pristupiti pravilno još na početku bolesti. Ovo je pregled na ćelijskom nivou. Ako ćelija nema sve što joj treba, naš organizam ne može da funkcioniše normalno. I ne možemo da gledamo svaki organ ponaosob, jer su oni svi povezani i rade kao sat, rade zajedno. Dakle, preostaje nam da gledamo logički, šta je nestalo u organizmu, pa nam se desilo neko stanje. Naše telo se sastoji od vitamina, aminokiselina, koenzima i minerala, kad to nestane, onda se dešava određeno stanje. Evo, navešću primer. Dete koje ima dijabetes, ako ima manjak kalijuma, što je razumljivo, dosta mokri. Niko nam ne kaže šta se dešava u tom momentu u organizmu i šta dete time gubi. Gubi kalijum. A kalijum izbacuje vodu iz organizma, i kada kalijum izlazi iz organizma, on ne izlazi nikada sam, on povuče insulin iz ćelija i, samim tim, glikemije skaču. Ono što kvantna medicina radi jeste da na početku može da vidi šta je organizmu potrebno, što nažalost klasična medicina nema načina da vidi. Tek kada se urade sve analize, koje na osnovu onoga što mi aparat kaže zaključim da treba da se urade, tek tada možemo da zaključimo dijagnozu i da vidimo realno stanje bolesti. Moje dete, na primer, koristi preparat, koji stalno podstiče pankreas da luči prirodan insulin. I šta se desilo? Njoj se u jednom trenutku c-peptid čak i uvećao, što za klasičnu medicinu nije moguće. DA LI SVE OVE ANALIZE KOJE STE MI DANAS URADILI NA APARATU, MOŽE DA POTVRDI I KLASIČNA MEDICINA? VI SAMI NISTE POTPUNO PROTIV UPOTREBE LEKOVA. RECITE MI KARAKTERISTIKE BAŠ INSULINA I ZAŠTO GA SE MAJKE PLAŠE? Sve ovo što nam je danas ovde rekao aparat za kvantnu medicinu, potvrdiće i klasična medicina u analizama na koje sam vas poslala.

ŠTA JE VAŠ NAJVEĆI IZAZOV? Moj najveći izazov je da dokažem i pokažem da takozvana remisija može da traje čitav život. TO JE DIVNA PRIČA O MAJCI KOJA SE OTISNULA NA TAKAV PUT KAKO BI SPASILA ĆERKU. KAO DA VAM JE ONA POSLATA, NE SAMO DA IZVUČETE NJU, VEĆ I MNOGO

BROJ #40, JUN 2018.


107

DRUGE DECE, KOJA ĆE USPUT NAIĆI NA VAS, DOĆI DA SE PREGLEDAJU I MOŽDA NASTAVE SRETNIJI U ŽIVOTU. SKORO STE POČELI SA JOŠ JEDNIM PROJEKTOM U OKVIRU KVANTNE MEDICINE. MOŽEMO LI DA ČUJEMO O ČEMU SE RADI? Desilo mi se nešto divno. Tragajući za lekom, naišla sam na ljude koji se ozbiljno bave dijabetesom i koji su ušli u program izlečenja. Firma se zove Kasfero. Sarađuju sa najstarijim stručnjacima iz Haneman organizacije.

nosi specifičnu energiju kada je samo lečenje u pitanju.

Tu rade i doktori koji su prošli obuke, kako iz kvantne dijagnostike, tako i iz regresoterapije i kiropraktike. Posle pregleda kod mene, njima šaljem snimke na osnovu kojih se pravi odgovarajuća terapija za određenu osobu. U alternativnom svetu ih zovu „skupljači tajni“, jer skupljaju recepte po celom svetu. Svako od njih ima svoju ličnu priču, kao i ja sa svojom ćerkom, tako da cela priča vezana za to

ljudi kada im kažem šta treba da srede, da se stanje ne bi pogoršalo, uglavnom to zapuste, ne rešavaju, a posle kada bude najteže, kada više i ne može da se pomogne, sve bi dali. Moj savet je ako već dođete kod mene da proverite stanje organizma, odradite sve što je potrebno i malo se dovedite u red, sve što su ćelije tražile, dajte im, da posle ne bi bilo kasno.

DIVNO. ETO, JA SAM VEĆ ODLUČILA DA DOLAZIM NA KVANTNU DIJAGNOSTIKU BAR DVA PUTA GODIŠNJE. MISLIM DA JE TO OPTIMALNO, UKOLIKO DOĐE DO PROMENA U ORGANIZMU DA MOŽEMO NA VREME DA REAGUJEMO. SMATRATE LI DA JE TO DOVOLJNO? Dovoljno je nekada i jednom godišnje. Samo

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


108

PHOTO: IZ ARHIVE LJILJANE MILIĆ

BROJ #40, JUN 2018.


109

Refresh

YOUR STORY

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


110

STVORENA ZA LET

PIŠE: LJILJANA MILIĆ, LICENCIRANI HEAL YOUR LIFE TRENER I COACH PO METODOLOGIJI LUJZE HEJ

Rodimo se u ovom svetu kao čista životna snaga i ljubav. Rodimo se sa znanjem da mrak zaista nigde ne postoji dok u njega ne poverujemo, dok mu u sebi ne oslobodimo mesto za život, pa u njega svašta strpamo da nas tamo plaši. Dođemo u rođenje sa poverenjem u život, sa znanjem da u životu ne postoji nijedan kutak koji nam preti, ukoliko ga sami ne izmislimo i za njega se čvrsto uhvatimo. Rodimo se sa svim što nam je potrebno da svoje nebo spustimo na svoju zemlju i tu ga posejemo da raste za nas. Rođeni smo sa znanjem da smo stvoreni za let. Rodimo se sa istinom o životu, da je tu za nas, da je skloniji trajanju nego smrti, da nismo rođeni da bi tek nestali iza prvog ćoška nepoznatog ugla, da nismo rođeni da nas proguta nekakav mrak i odnesu nekakvi olujni vetrovi. A onda, sa našim prvim plačem, na nas nahrupe nesigurnosti našeg najbližeg okruženja i mi nekako poverujemo ožiljcima i ranama na onim divnim roditeljskim rukama, koje za nas rasteruju mrakove i pevaju nam uspavanke, plašeći se za nas vetrova, jer smo im tako dragoceni. Prihvatimo

uverenje da je život vetrometina, koja nas obija o oštre stenovite predele iskustava, kotrljajući nas kao svoju igračku, i tim kortljanjem po svojoj hrapavosti nanosi nam rane i ožiljke na našoj živoj koži. Celi naš život odraz je naših uverenja. To je moja istina. Mi ta uverenja prihvatimo onda kada odgovorimo na najranije zahteve svog detinjstva i kasnije vodimo svoj život nalazeći potvrdu za istinistost svojih uverenja, gde god da pogledamo. Naša uverenja su samo misli, misli koje smo toliko dugo mislili da su se zakorenile u sistemu naših istina, gradeći naš životni vizir, kroz koji svet iskustava tumačimo i sebi ga prepričavamo. Idemo tako kroz ovu našu jedinstvenu priliku za život, isti taj život i sebe u njemu, sebi prepričavajući. I niko, baš niko umesto nas, ne može da promeni naša uverenja, jer naša su, sa nama su srasla i u ono što zovemo JA porasla. Sada, nakon dugog pređenog puta, ja verujem da sami biramo sve, od naših misli i uverenja,

BROJ #40, JUN 2018.


111

do naših postupaka. Biramo onda kada znamo da je ogromna moć u nama. A dotle, neupitno prihvatamo ono što nam se ponudi kao sigurno skrovište od lažljive istine da je život opasno mesto za nas. Naša negativna uverenja, ona koja čine da je naš život zakočen i zaglavljen, u svojoj osnovi imaju zastrašujuće NE, koje naseljava središte našeg bića, istiskujući iz njega svu našu moć, da bi se tamo raskomotilo. Ako je život opasno mesto za nas, ako je ludi vetar koji nas vije i bije kao svoju igračku, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da postavimo granice, gradeći svoje skrovište od života. A tada, mi postavljamo granice životu, ovom koji je u nama, jednom jedinom na vidiku. Čuvari tih naših granica su naši strahovi, koji nas čuvaju da ih ne pređemo, da ne bismo zakoračili u područje nepoznatog, o kome su nam rekli da tamo žive oluje koje lako razbijaju sva naša jedra. Neizvesnost je ona koja stvara strah, ono nepoznato kojim je život bremenit, a nepoznato je jedino mesto stvaranja novog. Biti spreman na promenu znači biti spreman za svoju moć, biti spreman da se otisneš i pređeš te granice, kako bi u nepoznatom stvarao svoju novinu. A to možeš onda kada shvatiš da su tvoji strahovi samo strašila, postavljena tu da te zaustave, da si ih sam i pravio i tamo postavio, a da se, kada preskočiš, kada pređeš taj prag obmana, život nastavlja dalje u svojoj običnoj i čudesno stvaralačkoj jednostavnosti. Proći kroz svoje strahove znači osnažiti se za upravo onu moć koju smo im dali. Skok preko granice u nepoznato traži da u nama nešto umre i da se tom smrću nešto rodi: da umre naše beskrilstvo i rodi se poverenje da smo za let svoj stvoreni i da nam je za taj let i dato sve što nam je potrebno. U središtu našeg bića žive naša krila. Njih nam niko ne daje, niko ne može da ih na nas zakači, da ih nekako prilepi, niko ne može ni da nam ih pokloni, ne možemo da srastemo sa tuđim krilima, niko ne može da ih rodi umesto nas, jer se ona rađaju u nama i u našem punom prisustvu u sebi. Od našeg bola, naših neuspeha, izjalovljenih očekivanja, mi pravimo pačvork kojim prekrivamo svoja krila i sakrivamo ih od sebe. Jer naš najveći strah nije taj da nemamo krila, već taj da ih možda imamo, jer onda sa njima moramo nešto i da učinimo, možda i da poletimo. A da poletimo možemo samo preko postavljenih granica, samo kada poverujemo da iza njih, u tom nepoznatom, ne živi ništa strašnije od onih strahova koje već poznajemo. Leta se plašimo, jer ne bismo da nas nose nepoznati vetrovi, niti da nas motaju vihori koji biju. Naša slika života opterećena je padom!

mo negde, pa bilo to bilo kud, jer je važno da imamo krov protiv oluja i tih vetrova koji bruje i huje kroz naš život? Naša rodna zemlja u nama je. Ona leti kad joj svoje nebo spustimo. Čudesan ovaj krilati život čeka da se setimo da smo za let stvoreni, jer niko drugi umesto nas toga ne može da se seti. Ja verujem da smo tu da sebe volimo, da prihvatimo baš svaki delić sebe u celinu koja je poletiva. Ko nam je rekao da iza granica živi naše NE MOGU? Ko nam je rekao, pa to ispisao na stranicama naših uverenja, da visine i vetrovi nisu za nas, jer mi to NE UMEMO? Čiji je to glas koji šapuće da smo manje nego prelepi, da nismo za dobro stvoreni, da se dobro zaslužuje, nekim dugom otkupljuje, nekim kojim smo dužni doveka? Ko nam je rekao da je moguće da je život tu samo da bi igrao protiv nas, kada ništa drugo osim njega nismo ni dobili? Ja verujem da ljubav, koja kao semenka stoji u tlu svake naše ćelije, čeka naš dah da oživi. Ona ljubav što voli svaki komadić nas, ona što zna da smo njeni, iz koje, kad kao semenka počne da niče, ne poraste cvet, već ogromna krila. Samo naša. Ona koja nas grle, onde gde mi stvarno stojimo. Ja verujem da je naš Bog bezuslovna ljubav i da nas je stvorio po svom liku da bismo bili njegov odraz na zemlji. Ja verujem da nam Bog naša krila nije dao DO NAS, ostavljajući samo sebi izbor da se ona rode u nama, VEĆ KROZ NAS, u našoj slobodi da ih rodimo mi, da bismo, rađajući ih ljubavnim porodom, objavili svoju božanstvenost i tako projavili zahvalnost životu što živi u nama. Život je pun vetrova i vihora, laganih lahora i tihih bezvetrica, ali sve one nastaju zamahom naših krila. Onoliko koliko smo spremni da raširimo svoja krila prostire se i naša moć, jer krila su drugo ime naše moći. Za let si, dušo, stvorena! Da letiš svojim prostranstvima, dok te sunce ne zagrli! I veruj samo u to da ti krila nisu data da tek padneš! Data su ti za skok i let! Ti jesi igračka vetrova, ali samo zato što plešeš sa njima! Ali ti, dušo, biraš da li je let tvoja istina!

Ko nas je naučio da je važno da se zakoreni-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


112

REIKI UMETNOST ISCELJENJA Reiki, japanska tehnika, jedna je od njih, metoda koju možete koristiti za podizanje energije, isceljenje i samoisceljenje, popravljanje fizičkog i psihičkog stanja i duhovni rast.

BRANKO VITAS REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

U današnje vreme punog stresa i brzog života, većina ljudi sve manje vodi računa o sebi, udaljavajući se od prirode i od svog unutrašnjeg bića. Brinite o sebi! Glavna svrha Reikija jeste da ohrabri i pomogne osobama da vode harmoničan i jednostavan život praktikujući Reiki i primenjujući Reiki principe. BRANKO VITAS, REIKI majstor, učitelj za sve informacije o Reiki obuci i tretmanima: brankovitas1@gmail.com 060/020-4937

NEGUJ SVOJE TELO -  telo kao instrument naše duše -    telesni tretman i konsultacije -    holistički pristup zdravlju Snežana Rafailović, wellness terapeut snezana.rafailovic@yahoo.com, 064/160-51-08

BROJ #40, JUN 2018.


113

+381 61 6707555 pratitimeunier@gmail.com

NEŽNO DO ZDRAVLJA! Homeopatija i biofeedback, prirodan, nežan put do zdravlja i ravnoteže. Podstiču naše urođene odbrambene snage ka isceljenju. Deluju ne samo na naše fizičko telo, već i na naš um i emocije, dovodeći ih u sklad i balans.  Poboljšavaju opšte psiho-fizičko stanje, rade neuro-endokrini balans, podižu nivo energije i doprinose osećanju zadovoljstva i harmonije. Suzana Đokić dipl. homeopata i SCIO biofeedback terapeut moderator Recall Healing edukacije za Srbiju info@svethomeopatije.rs www.svethomeopatije.rs

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE

PHOTO: MARINA LUKIĆ

SOMATIC EXPERIENCING® (S.E.) “Empowering Healing, Transforming Lives”   A unique, holistic and psychobiological approach for resolving trauma symptoms and relieving chronic stress, re-establishing a natural flow between mind and body and increasing people’s capacity to self-regulate, what is called, Resilience.   One to one session lead in English, Spanish, French and Italian   Pratiti MEUNIER, S.E. Practitioner “Meditation In Motion” Leader Reiki & Bach Flowers Practitioner


114

BROJ #40, JUN 2018.


115

Ivan Vučković Trener ličnog i profesionalnog razvoja - Life & Business Coach Mobilni/Viber/WhatsApp: 065/9560486 Mail: ivanvuc@yahoo.com Facebook: https://www.facebook.com/ivanvuckoviclifecoach/?ref=aymt_homepage_panel Instagram: https://www.instagram.com/life_coach_iv/ Skype: ivanvuckovic1 Najveće dobro koje možete da učinite nekome nije da sa njim podelite svoje bogatstvo, već da mu otkrijete njegovo“ B.D. S radošću čekam da se upoznamo! Vaš Ivan Vučković MOŽEMO TO I ZAJEDNO!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


116

BROJ #40, JUN 2018.


117

Refresh

your PAINTING

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


118

NJEGOVO VELIČANSTVO VINOREL

PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MIRA KOVAČEVIĆ, ZAVRŠILA JE AKADEMIJU LEPIH UMETNOSTI U BEOGRADU, U KLASI PROFESORA DUŠANA OTAŠEVIĆA. IMALA JE BROJNE GRUPNE I SAMOSTALNE IZLOŽBE U ZEMLJI I INOSTRANSTVU. TRENUTO ŽIVI I RADI U ISTOČNOM SARAJEVU. OKRENULA SE STAROJ TEHINICI SLIKANJA VINOM I NJENE MUZE SU ŽENE.

ODALE IDEJA ZA SLIKANJE VINOM?

SVOJU KREATIVNOST I IZRAŽAVA I KROZ KOSTIMOGRAFIJU. ČLAN JE UDRUŽENJA LIKOVNIH STVARALACA ŠAPCA I UDRUŽENJA LIKOVNH UMETNIKA „ESNAF“. VESELE NARAVI, OVA MLADA SLIKARKA OSLIKAVA ŽENU NA NAJLEPŠI MOGUĆI NAČIN VINOM, KAO NA FILMU ILI U POEZIJI, ŽIVEĆI SVOJU SLIKOVITU PESMU.

Želela sam da, kao i sa ranijom poetikom koju sam negovala, radim nešto drugačije, prepoznatljivo. Da kada neko vidi rad, zna da sam ja autor, jer niko drugi ne radi na taj način. U slikarstvu je to veoma teško, ali ja se trudim da se razlikujem.

BROJ #40, JUN 2018.

Prošlog leta sam zajedno sa suprugom i prijateljima bila na divnom putovanju po Hercegovini. Kako je ova regija bogata vinima, mi smo ih probali, uparivali sa divnom hranom i zaista uživali. Tada sam se setila da postoji stara, pomalo zaboravljena tehnika slikanja - vinorel, slikanje vinom. Nakon povratka sa puta, počela sam da slikam vinom.

CRVENA BOJA UVEK NAS INSPIRIŠE NA STRAST I LJUBAV. TVOJA TEMA SU AKTOVI ŽENA NA DIVAN, ESTETSKI NAČIN. KAO MAJSTOR VINORELA, ŠTA TE JE INSPIRISALO DA SE VRATIŠ


119

OVOJ STAROJ TEHNICI, KOJA JE NASTALA vinske slike - vinorele. JOŠ U VREME RENESANSE? ZAŠTO ŽENA KAO INSPIRACIJA? Vinorel tehnika je potpuno suprotna svemu što sam do sada radila i meni kao umetniku, slika- Kaže se da je u vinu istina. Stoga slikam vrlo ru, bio je veliki je izazov da se oprobam u neče- intimne trenutke u životu žena, kada se posle mu novom, kako za mene, tako i za publiku. Vi- par čaša vina nađu same sa sobom i svojim norelom se bavi jako malo ljudi u celom svetu, mislima. Neke su vrlo romantične, odevene u tehnika je gotovo nepoznata i veoma je teška raskošne haljine, dok su druge vrlo slobodne, za savladati. Spojila sam ovu neobičnu tehniku obnažene ili u izazovnom rublju. Sve one imaju sa neiscrpnom temom žene. hiljadu misli, pitanja i želja koje im se motaju po glavi. Postavljam sebe i publiku u ulogu poKAŽE SE ZA VINO DA JE BOLJE I LEPŠE ŠTO JE smatrača, svedoka tih posebnih trenutaka. To STARIJE. DA LI JE TAKO I SA TVOJIM SLIKAMA mi je glavna inspiracija. KOJE SU NASTALE OD VINA? DA LI SE SLIKE RAĐENE VINOM LAKŠE Kao i u čaši, i na papiru treba vremena da se PRODAJU OD ULJA NA PLATNU? upozna vino. U prvom momentu, tonovi su ružičasti, ali vremenom se menjaju i prelaze u Za sada je tako. Mislim da ljudi u svemu, posmeđe, potezi postaju intenzivniji, a cela slika gotovu u umetnosti, vole nešto novo, drugačije na kraju ima izražene kontraste. Veština je to i nepoznato, a opet dopadljivo. Takav je slučaj predvideti i znati šta od kog vina možete očeki- sa vinorelom. Slike se rade na papiru, na njih ne vati. Zbog toga ja koristim samo nekoliko vrsta odlazi previše “boje”, te su vinoreli pristupačniji vina iz vinarija našeg regiona: vranac, blatinu, od ulja na platnu, što takođe veoma utiče na cabernet sauvignon, pinot noir. Njihovim me- prodaju, osim same lepote radova. đusobnim kombinovanjem dobijam specifične E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


120

BROJ #40, JUN 2018.


121

TVOJE SLIKE NALAZE SE U PRIVATNIM I JAVNIM KOLEKCIJAMA U SRBIJI, BUGARSKOJ, RUSIJI, FRANCUSKOJ, ITALIJI, AUSTRIJI, HOLANDIJI, VELIKOJ BRITANIJI, GRČKOJ, ŠVEDSKOJ, LIBANU, SAD, AUSTRALIJI I ARGENTINI.  DA LI SI PONOSNA NA TU ČINJENICU? To je podatak koji me veoma raduje. Na taj način i ja sam na svim tim mestima preko moje umetnosti. Većina mojih kupaca šalje mi fotografije prostora u koje su smestili slike, i to je posebno interesantno kada vidite da vaše delo sada živi neki novi život. Kada ne slikaš vinom, slikaš uljem i tvoje slike odišu veselošću, dečjim skladom, lepotom. Dugine boje na slikama  otkrivaju večito dete u tebi. Kako vidiš te svoje radove? Svaki čovek mora zadržati dete u sebi, osmeh, naivnost i radost u svemu što ga okružuje. Kako sam duži niz godina radila sa decom, to se veoma odrazilo na moje slikarstvo, te sam razvila poseban, maštovit, veseli svet, prepun radosti i boja. Želja mi je bila da, barem na trenutak, svakoga ko vidi te slike vratim u detinjstvo, nasmejem ga, obradujem. TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA JE STIH TINA UJEVIĆA „ZA LET SI, DUŠO, STVORENA“. KADA TVOJA DUŠA LETI I ISPUNJENA JE ZADVOLJSTVOM? Meni ne treba mnogo da mi duša poleti i bude ispunjena. Uživam u svakom novom danu i saznanju da su svi oni koje volim dobro, zdravo. To mi je dovoljno. Uvek se smejem, radujem životu, mislim pozitivno. Kada sliku uradim u dahu i bez greške, to je poseban osećaj radosti i zadovoljstva i čini me se da tada mogu sve, pa i da poletim!

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


122

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


123

REFRESH

YOUR FILM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


124

SKOPJE CINEMA CITY

PIÅ E: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

BROJ #40, JUN 2018.


125

SKOPJE CINEMA CITY FILMSKI FESTIVAL ĆE SE ODRŽATI OD 6. DO 10. JUNA 2018. GODINE, U KINOTECI MAKEDONIJE, U SKOPLJU. TIM POVODOM, RAZGOVARAMO SA NENADOM GEORGIJEVSKIM, DIPL. PROFESOROM ENGLESKOG JEZIKA, NOVINAROM (KOJI VEĆ 15 GODINA SARAĐUJE SA JAZZ PORTALOM ALL ABOUT JAZZ), ORGANIZATOROM FILMSKOG FESTIVALA SKOPJE CINEMA CITY.

PHOTO: PIXABAY.COM

to je, po meni, primer za kako treba da izgleda današnji umetnik – pored obilja odlične muzike, on je i neumorni aktivista za zaštitu ljudskih prava, borac za zaštitu životne okoline, i film prikazuje tu stranu njegove javne persone, kako učestvuje ili predvodi proteste. Film je odličan i volim taj portret čoveka koji se bori i neumorno radi da realizuje svoje ideje. Dok se snimao film, njemu je dijagnostikovan rak, kojeg je uspeo da pobedi. Sada se Sakamoto vratio muzici i koncertima i nedavno sam ga intervjuisao.

Naravno, program mora da funkcioniše i individualno, svaki film za sebe, na dnevnoj osnovi, ili KOJA JE OSNOVNA MISIJA FILMSKOG da li se uklapa sa ostalim filmovima i celokupno FESTIVALA SKOPJE CINEMA CITY? – da to liči na lep arhipelag filmova, priča i doživljaja. Šarenilo se nastavlja i sa world music Skopje Cinema City je festival za muzičko-do- filmovima poput Buena Vista Social Club Adios, kumentarne filmove, koji kao takav stoji između filmom o grupi Ljubojna iz Makedonije, zatim dva sveta – filmskog i muzičkog, uzimajući naj- rege legenda Lee Scratch Perry, i pioniri ambient bolje od njih. To je platforma gde se susreću svi house muzike, The Orb. aspekti ova dva sveta, što znači da se ne prikazuju samo muzičko-dokumentarni filmovi, već Zadnji dan je nekako uvek vezan za alternativi organizuju foto-izložbe, radionice, promocije nu rok muziku i festival završavamo filmovima knjiga, koncerti... o Studiju Hansa u Berlinu, mesto gde su Bowie, U2, Depeche Mode, Nick Cave i hiljade drugih, Cilj je da se predstavi bogatstvo muzike i zani- snimili važne albume. Znači, jedno od onih memljivi i novi sadržaji preko filmova koje prikazu- sta u muzičkoj istoriji popularne muzike gde se jemo. Smatram da je dokumentarni film bilo koje dešavala magija. Ništa čudno što je to jedno od vrste relativno nov tip novinarstva, zbog toga je mesta hodočašća muzičkih fanova. Na kraju, feprisutan i taj novinarski aspekt u samom kon- stival se zatvara filmom o Kurtu Kobejnu: Monceptu festivala. Festival ima za cilj da edukuje taža pakla. muzički, filmski, da svojim temama i sadržajima promoviše drugačije vrednosti, ali iznad svega, DA LI POSTOJI SLIČAN FESTIVAL U REGIONU tu je zabava. Sve ovo mora da je zanimljivo i za- ILI SVETU, KOJI PRIKAZUJU MUZIKU KROZ bavno. Zato SCC nema samo jedan cilj koji treba DOKUMENTARNI FILM? da pogodi, već više njih. Postoje tematski festivali poput ovog u SrbiIako je muzika u središtu ovog filmskog festi- ji i Hrvatskoj. To su SPFF i DORF u Hrvatskoj, vala, prikazani filmovi obrađuju sve društvene a u Srbiji je to Dok'n'Ritam. Posebno ističem pojave - od pozitivnih, do negativnih. Sve se to Dok'n'Ritam, koji organizuje Sandra Rančić, koja ujedinjuje u program, koji treba da zainteresuje je i novinar i autor dokumentarnih filmova. Ova ljude. godine, termini nam se poklapaju početkom juna, inače rado bih da posetim ovaj festival, jer je program jako dobar. Sarađivali smo i ranije, ali ŠTA ĆE BITI NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU? sada kada moj festival dobija zamah, želim da Ako nešto obeležava izgled i sadržaj bilo kojeg učvrstim tu saradnju, pa se nadam da će nam izdanja Skopje Cinema City, to je šarenilo i bo- okolnosti i rasporedi dozvoliti da produbimo tu gatstvo muzike, ljudi, žanrova, geografija, priča. saradnju gostovanjima i prezentacijama. U EnKoncepti i ideje su ti koji opravdavaju prikazi- gleskoj postoji Doc’Roll festival, koji je putujući vanje nekih filmova. Festival uvek počinje po- filmski festival za muzičke dokumentarce i desvetom nekom muzičaru – prve godine to je šava se u par gradova. Međutim, danas svaki bio Bowie (2015), druge je bio Leonard Cohen ozbiljan filmski festival ima obavezno kategoriju (2016), treće su bili Kraftwerk, ove je japanski muzičko-dokumetarnih filmova, jer su ti filmovi kompozitor Ryuichi Sakamoto. Zato premijerno izuzetno popularni. prikazujemo film o njemu pod nazivom „Coda“, u režiji Stephena Nomura Schiblea. Sam Sakamo-  

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


126

BROJ #40, JUN 2018.


127

ODAKLE IDEJA ZA FESTIVAL MUZIČKO- muzičara kod nas. Filmski program obiluje filDOKUMENTARNIH FILMOVA? movima o jazz muzici, počevši od stranih poput „Blue Note: Story of Modern Jazz“, „Sun Nekada davno, živeo sam i radio u Srbiji, u No- Ra: Brother From Another Planet“ „Bill Evans: vom Sadu, i bavio se novinarstvom u štam- Time Remembered“, i kratkih filmova o domapanim medijima, a i na RT Vojvodini. Ta isku- ćim jazz legendama, koji nisu više sa nama stva i rad na televiziji i kontakti su doveli da - Zorana Madžirova i Dragana Đakonovskog me angažuju za rad na seriji i filmu o Bajagi - Špata. Kao jazz novinar, želja mi je da predi instruktorima, vezanim za obeležavanje 25. stavljam i jazz kulturu na ovaj način. Skoplje, godišnjice njegove solističke karijere „Muzika kao i Beograd, ima jaku jazz scenu sa odličnim na struju“. Film je 2010. bio prikazan na film- autorima, a tu su i jazz festivali, koji su domiskom festivalu za muzičko-dokumetarne fil- nantni na Balkanu i programski i organizacijmove u Starom Gradu, Paklenici u Hrvatskoj, ski. Sa Tanjom sam sarađivao u više navrata, i ja sam tada tamo predstavljao film. To je bio dok sam pisao o ovdašnjim koncertima i festiprvi put da sam se sreo sa konceptom takvog valima, ili za All About Jazz, pa i za neke srpske festivala. Imao sam lep kontakt i druženje sa medije poput Etnoumlje ili Kaleidoskop-medomaćinima, i angažovali su me oko festiva- dia. Baš smo dugo planirali ovu izložbu i tek la sa selekcijom. SPFF je imao i drugi adut, a sada mi se ispunila želja da se realizuje. Drugi to je okruženje gde je organizovano, u kanjo- koncert je isto poslastica – naša dugogodišnu planine Velebit. Posle par godina saradnje nja saradnica, tj. dizajner vizuelnog identiteta sa SPFF-om, stvorili su se uslovi da probamo festivala, Dijana Dimitrievska ili DIAH, kako je da se organizuje i ovdašnji festival za muzič- njen profesionalni naziv, imaće svoj DJ set. ko-dokumentarne filmove. Prvo izdanje se de- Ona je jedna od naših najpopularnijih DJ-eva i silo u čarobnom okruženju lokacije Suli An u jako je aktivna na klupskoj sceni. Na taj način, skopskoj čaršiji, gde je i umetnička akademi- spajam domaće filmske autore i izvođače sa ja. Tamo smo i organizovali izložbu fotografija stranim u filmskom programu. To je neka vrste “David Bowie” Brajana Rašića 2015. Na neki koegzistencije. način, festival ujedinjuje moja iskustva bavljenja muzičkim novinarstvom, raznim drugim DA LI IMATE POMOĆ U ORGANIZACIJI interesovanjima i autorski rad na dokumentar- FESTIVALA? nim filmovima. Ove godine iza nas je stala Agencija za film PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA JE JAKO Makedonije. To je velika podrška. To je drZANIMLJIV OVE GODINE. ŠTA ĆE PUBLIKA žavna institucija koja pomaže svaki segment DODATNO MOĆI DA VIDI? filmskog rada u Makedoniji, od organizacije filmskih festivala, pa do produkcije filmova, Prateći program se odnosi na izložbu fotogra- scenarija, itd. To je investicija u naš rad i sadrfija i nastupe. To je predfestivalski program, žaje koje festival predstavlja svojoj publici. Ta koji otvaramo izložbom jazz fotografija Tatja- pomoć je nedostajala prošlih godina, ali ove ne Rantaše „Jazz-tetika“ i koncertom Kvinteta godine dobili smo jak vetar u jedra. I to se vidi Goceta Stevkovskog, jednog od vodećih jazz u svakom segmentu organizacije i programa.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


128

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


129

REFRESH

YOUR IDEA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


130

MI SMO KR PIŠE: BILJANA BOLIĆ, SERTIFIKOVANI ACCESS BARS VODITELJ FB: ŽIVETI ŽIVOT U PITANJU 060/3871234

Šta ako možemo kreirati budućnost koju nikada nismo smatrali mogućom? Jedini kreatori naše realnosti smo MI SAMI. Ako nešto zaista iskreno hoćemo, Univerzum se pobrine da to i dobijemo na najneverovatnije načine. Svi smo u životu imali uspone i padove. Nekada sam mislila da su ti padovi problem, sada mislim da su nam bili samo prepreka na putu i putokaz koji nas je doveo do ovog gde smo sada. Pre par godina moj život je izgledao drugačije. Pre par godina sam mislila da sam na jednom takvom dnu, ali u tom ludilu koje sam sama iskreirala i koje mi je od života napravilo tragediju i dramu, jasno sam osetila da hoću da otvorim svoj ugostiteljski objekat, obrišem prašinu s kolena izazvanu, tada sam mislila, padom. Tačno sam znala šta hoću... lokal u kojem će se žene mojih godina osećati lepo, gde će moći pročitati knjigu, uživati u kafici s prijateljicom, bez osvrtanja na osudu okoline. Htela sam živu narodnu muziku, bez pijanki do

zore, bez buke, revolucija, mesto koje će biti JA. Sve što sam tada pričala naišlo je na osudu i podsmeh. Ti ćeš otvoriti žensku kafanicu, jedino kod tebe će se poštovati radno vreme, jedino kod tebe neće biti tuča. DA... Sve to DA. Znala sam. Ni jednog momenta nisam pomišljala da odustanem. Kako je vreme prolazilo, sve što su mi govorili da neću moći, ja sam mogla i to s lakoćom. Nisam htela čuti šta mi govore. Imala sam cilj i kreirala sam put do cilja. Vremenom sam sve manje slušala okolinu i imala sve veće želje. Da, da... ceo život su nas učili da trebamo biti skromni, zadovoljni onim što imamo, ali to nije dopiralo do mene. Verovala sam u sebe. Znala sam da mogu. Nisam htela prihvatiti da ne mogu više, osećala sam da mogu. Iz te moje vere stvorena je Kafanica, ženska kafana, koja funkcioniše iz harmonije, lakoće, to sam ja. Ali i dalje sam osećala da se ne trebam zaustaviti ovde, da mogu još, da želim dotaknuti nebo. U svojoj radoznalosti, upoznajem Access Consciousness, koji mi je još više promenio gledišta. Za kratko vreme, od radoznalog klijenta, postajem sertifikovani voditelj Barsa. Dobijam gomilu alata, koji olakšavaju otvaranje vrata ka svesnosti.

BROJ #40, JUN 2018.


131

REATORI NAŠEG SVETA I dobijam potvrdu da granice ne postoje. Mi sami biramo da li ćemo staviti okove na naše noge da ne bismo mogli napred ili postati lideri sopstvenih života. Sada, pored Kafanice, radim energetske tretmane, pomažem ljudima da osveste da sve znaju. Obučavam druge da postanu voditelji. Šireći svesnost u našim životima, stvari postaju lakše, veselije i rastemo Sada, četiri godine posle, Kafanica i Access nisu jedini deo mene, iskreirala sam i plažni bar Kafanica, ketering... i rastemo. I posao i ja. Ne tražim više odgovore, ne pravim projekcije, jednostavno živim u dopuštanju, primanju. Ono što sam tražila, to je sada moj život, a ja i dalje tražim još i još. Ne ograničavajući se tuđim prosuđivanjima, funkcionišem iz zanimljive tačke gledišta. Kada spustimo sve barijere, otvaramo mogućnosti delovanja izvan onog što su nam rekli da mora biti naša realnost, sve ono za što smo mislili da su naše pogrešnosti i slabosti postanu naša snaga.

Svesnost nas vodi do toga da postajemo kreatori sopstvenih čarolija. I sve što smo mislili da ne možemo, pokaže se kao moguće, i posao, edukacije, putovanja, divni ljudi, mir... Može sve. Svi smi mi dar na ovoj planeti. Tuđa prosuđivanja nas samo blokiraju. Kada izaberemo sebe, granice ne postoje i sve postaje moguće. I kada se otvorimo promenama i okrenemo sebi i svesnosti, sve se posloži i mi raširimo krila... a nije uvek bilo tako. NEKAD - sam MISLILA da se sve dešava sasvim slučajno - sam MISLILA da se sve dešava nama - sam MISLILA da moram sve sama

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


132

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


133

- sam MISLILA da se samo teškim radom može pošteno zarađivati - sam MISLILA da su me ljudi povređivali bez razloga - sam MISLILA da moram zadržati ljude koji su mi tad bili u životu - sam MISLILA da trebam menjati odnos drugih prema sebi - sam MISLILA da oko sebe trebam podići zid da ne bih bila povređena - sam MISLILA da JA trebam biti bolja prema drugima, nego oni prema meni - sam MISLILA da je život komplikovan, težak, da ne možemo promeniti put - sam MISLILA da nas život zavisi od drugih, situacije, mesta... - sam MISLILA da je u životu više loših stvari nego dobrih - sam MISLILA da treba da imam mišljenje o drugima - sam MISLILA da prema svima trebam biti dobra da bi lepo mislili o meni

fizičku iscrpljenost - ZNAM da su svi ljudi na mom putu bili lekcije - ZNAM da treba pustiti one koji žele da odu, jer će osloboditi mesto onima koji dolaze - ZNAM da sam morala promeniti svoj odnos prema sebi - ZNAM da sam srušila sve zidove oko sebe i postala slobodna - ZNAM da ako sam JA dobra prema sebi, onda su i drugi dobri prema meni - ZNAM da život treba voleti i uživati u njemu - ZNAM da smo sami kreatori svoje realnosti - ZNAM da u svemu vidim samo dobro i tako i dobijam - ZNAM da živim u prihvatanju drugih onakvim kakvi jesu - ZNAM da mi nije važno tuđe mišljenje - ZNAM da će i ovaj tekst izazvati prosuđivanje, ali sam u dopuštanju I znam da su granice samo u našem umu.

- sam MISLILA o tuđim prosuđivanjima o meni

SVE ŠTO SADA ZNAM, MOJE JE.

SVE ŠTO SAM TADA MISLILA NIJE BILO MOJE, BILO JE TUĐE - TAKO SU NAS UČILI, TO JE BIO OBRAZAC KOJI SMO PRIHVATILI

ZNAM DA JE POTREBAN SAMO MALI KORAK DA SE PROMENI SVE.

SAD - ZNAM da slučajnosti ne postoje - ZNAM da se sve dešava u najboljem momentu za nas - ZNAM da postoje ljudi koji su mi doprinos - ZNAM da pošten rad ne mora podrazumevati

ZNAM DA SU LJUDI OKO MENE SVESNI PROMENA. ZNAM DA ĆE OVAJ TEKST PODSTAKNUTI NEKE. ZNAM DA JE PROMENA MOGUĆA I DA TO ZNATE I VI. SVE ŠTO MISLITE DA NE ZNATE, VI VEĆ ODAVNO ZNATE.

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


134

PHOTO STORY

POGLED SA 125 SPRATA BURDŽ KALIFE Burdž Kalifa je najveća građevina koju je čovek do sada izgradio. Visoka je 829,84m. Ima 125 spratova. Nalazi se u četvrti „Poslovni zaliv“ u Dubajiu u UAE. Zgrada je završena i otvorena 04.01.2010. godine. Trebala se zvati Burdž Dubaji ali je u čast šeika Kalifa-alNahjan nazvana Burdž Kalifa. Kada se liftom popnete na 125 sprat shvatite da nema dalje nebo iznad vas, pustinja i grad koji se gradi ispod vas. Taj sjajni kontrast pustinje i građevina doprinsi nestvarnosti i lepoti Dubajia. U zgradi je smešteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena… Burdž Kalifa je centar ideje da Dubaji u 21. veku postane glavna turistička destinacija na svetu. Dizajnirao je Adrian Smith, američki arhitekta koji je prethodno izgradio najveću kulu, Jeddah kula u Jeddah Saudijskoj Arabiji. Sjajno iskustvo doprinosi da ptičijim pogledom uvidite koliko lepote donosi pogled sa neba. Kompleks je u većinskom vlasništvu Mohameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubjia. A vama ostaje taj jedinstveni osećaj da je sve moguće ukoliko se zaista želi, pa tako i napraviti najveću građevinu na svetu. PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

BROJ #40, JUN 2018.


135

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


136

BROJ #40, JUN 2018.


137

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


138

BROJ #40, JUN 2018.


139

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


140

BROJ #40, JUN 2018.


141

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


142

PHOTO: DALIBOR NOVAK

BROJ #40, JUN 2018.


143

Refresh

your orman

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


144

BROJ #40, JUN 2018.


145

T-SHIRT PIŠE: ANIMA MUNDI FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Pre nekoliko meseci, imali smo priliku da vas upoznamo sa kratkom istorijom t-shirt majice, jednog od najprisutnijih odevnih predmeta u većini ormara. Autor tog interesantnog teksta, Dalibor Novak aka Krobilad, grafički i t-shirt dizajner, naš je gost u rubrici Refresh Your Orman. Možda bi najbolje bilo da nam se predstaviš sam. Čime se baviš u životu? Moje formalno obrazovanje je dizajner grafike, a time sam se i bavio većim delom svoje karijere. Prošao sam skoro sve što jedan grafički dizajner može da radi, a poslednjih pet godina sam zaposlen kao dizajner u firmi koja proizvodi dečju garderobu. Nekim čudom, pre toga se nisam nikad ozbiljnije bavio dizajnom majica. Kako to misliš? Tokom dvadeset godina karijere, sporadično sam pravio dizajn majica za razne ljude - što prijatelje, što klijente, ali to je uvek bilo nekako usput, nedovoljno da me zaista natera da se ozbiljnije udubim u problematiku t-shirt dizajna. Kad malo vratim film, i meni samom sada čudno zvuči da neko ko se bavio i stripom i ilustracijom i tipografijom nije ranije uvideo privlačnost dizajniranja majica. Osim tvog dnevnog posla, saznali smo i da imaš svoj brend majica? Pa sad, brend je možda prejaka reč, ali da, bavim se i tim u slobodno vreme. Možeš li da nas prosvetliš o čemu se tu radi? Pre par godina, osetio sam potrebu da se kreativno izra-

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


146

BROJ #40, JUN 2018.


147

zim na način koji mi dnevni posao nije dozvoljavao. Naime, koliko god voleo dizajn za decu, postoje izvesne teme koje jednostavno nemaju mesta u dečjoj garderobi (makar ne na našim prostorima). I tako sam počeo da dizajniram majice, kako se to kaže, za svoju dušu. Ubrzo nakon toga, neki meni bliski ljudi su počeli da se raspituju gde to može da se kupi, pa sam ja lagano i ničim izazvano uplovio u svet online prodaje majica. Ispostavilo se da postoje desetine sajtova koji prodaju online majice sa dizajnom korisnika širom sveta. Takozvani PoD sajtovi (Printing on Demand) su doživeli procvat unazad nekoliko godina sa razvojem digitalne štampe za tekstil, koja je omogućila relativno jeftine printove i, još važnije, mogućnost štampanja na zahtev jednog po jednog primerka majice, eliminišući potrebu za pravljenja zaliha. Sa praktične strane, to izgleda tako da nakon završenog dizajna, ja taj dizajn uploadujem na neki od tih sajtova, preko jednostavnog interfejsa odredim poziciju i boju na jednom ili više artikala koji se prodaju na tim sajtovima, i voila! Preostaje samo da se izreklamiraš i ubireš plodove svog rada! Zvuči lako i jednostavno. Da, nakon par godina provedenih u svetu online t-shirt shopova, izvukao sam neke pouke iz svega toga. Prva i najvažnija - ne odustaj. Koliko god da je dobro što je tehnologija toliko napredovala da ti iz svog stana možeš da praviš i prodaješ majice bez da si ikad video krojačnicu, šivaru i štampariju, to isto važi i za milione drugih dizajnera širom sveta, tako da je konkurencija nikad jača. Mojih prvih par meseci je bilo užasno i bio sam na ivici odustajanja, kada me je jednog jutra sačekao "You've Made A Sale" mejl. Osećaj je bio kao da sam Eskimu prodao frižider. Naravno, zarada je bila više nego simbolična, ali sama pomisao da je neko od milion majica izabrao baš moju i dan-danas mi izaziva toplinu oko srca.

Letimičan pogled preko tvog shopa ukazuje na prilično eklektičan izbor motiva i dizajna. Koje su tvoje inspiracije? Kada sam počeo da se bavim online prodajom, znao sam da ne želim da crtam i dizajniram ništa što ne bi ni sam nosio. Trendovi na online sajtovima se prilično razlikuju od trendova u mainstream modi i uglavnom su orijentisani ka dizajnu iz pop kulture i raznim mash-up kombinacijama raznih franšiza iz sveta gejminga, filma ili stripa. Iako i sam imam fan art dizajn te tematike, uglavnom više volim da pravim originalne stvari. Možda i najveća inspiracija mi je Japan, anime i manga, ali i japanski grafički dizajn. Odmah potom, tu je i okultno u svim oblicima – alhemija, crna magija, demoni… i lobanje. Životinjske, ljudske... samo nek je lobanja. Volim i kaligrafiju i tipografiju, pa imam i dosta minimalističkog dizajna samo sa sloganima. Koji su ti planovi za budućnost? Jedna od boljih stvari kod ovih sajtova je i ta što nisu ograničeni samo na štampu i prodaju t-shirt majica. Pored dukseva, dukseva na kopčanje, majica bez rukava, tu mogu da se kupe i šolje, art printovi, maske za telefon, platnene torbe i nalepnice, kao i razne stvarčice za kuću od običnih zavesa, zavesa za tuširanje, pa do peškira... čak i rančeva. Svaki od tih sajtova se trudi da bude jedinstven po nekom proizvodu, pa je ponuda stvarno ogromna. Moje poslednje otkriće je sajt koji pravi kupaće kostime i bomber jakne, tako da poslednjih mesec dana spremam kolekciju za leto. J Imaš li neki savet za naše čitaoce koji bi možda hteli da se okušaju u online prodaji? Kako početi? Gde možemo i tebe pronaći? Naravno. Imam mnogo saveta! Za početak, otvorite Pay Pal, ukoliko ga nemate. Potom, par reči o samim sajtovima na kojima možete da otvorite svoj shop. Threadless je prvi i najstariji sajt ovog tipa

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


148

BROJ #40, JUN 2018.


149

i sa publikom koja se meri milionima. Mogućnost otvaranja sopstvenog Artist shopa na Threadlessu je relativno novijeg datuma i izdvajaju se velikim brojem proizvoda kućne dekoracije. Design By Humans je sledeći veliki igrač (i moj omiljeni) na PoD tržištu i karakterišu ga majice užih krojeva i veliki printovi, kao i favorizovanje originalnog dizajna. TeePublic ima ubedljivo najjednostavniji interfejs za upload i kreaciju proizvoda i naginje ka fan art sadžajima. Redbubble nudi možda i najinteresantnije proizvode – između ostalog, leginse, zidne satove i posteljinu. Jedna od primamljivih stvari je i ta da možete da koristite ove sajtove i za privatne unikatne printove! Mene možete naći kao Krobilad na svim većim sajtovima, kao i na FB i Instagramu. DesignByHumans: https://www.designbyhumans.com/ shop/krobilad/ TeePublic: https://www.teepublic.com/user/krobilad Threadless: https://krobilad.threadless.com/ Instagram: https://www.instagram.com/krobilad/

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


150

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


151

Refresh

your Å¡pajz

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


152

NJEGOVO VELIČANSTVO: PEČENO PILE

PIŠE: MILJA HINIĆ FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM Ručak je zaista specijalan deo dana, posebno vikendima kada se porodice okupljaju u širem sastavu i dele svoje dane, svoja raspoloženja, radosti i tuge. I kako to obično biva, na stolu je često, posle fine tople supice koja leči sve i podiže raspoloženje, njegovo veličanstvo pečeno pile. Kada su veća okupljanja, to je zaista za onog ko sprema veliko olakšanje, jer ide u rernu, a za one kojima se sprema veliko uživanje. Ako se tome dodaju pečeni krompiri i salata, ugođaj je potpun. Jedino pitanje koje se tu postavlja je ko će koji deo pileta dobiti. I to su te divne emocije koje se dele oko stola sa porodicom - da li kod mame, ili kod bake, ili kod tetke... tu se tkaju emocije za čitav život, koje se onda prenose s kolena na koleno. Ta lepota života za stolom ispunjena velikim očekivanjima onih koji dolaze, a i onih koji spremaju da ispune želje i očekivanja.

ereno uspeva svaki put i potpuno je fantastičan. Sastojci: •         pile od 2 kg (odlično ako imate mogućnosti da kupite od nekog ko ih je gajio, ili probajte sa prodavnicama gde se prodaje organska hrana, ili na pijaci, sigurno ćete naći kod nekog domaće) •         so (kupite kvalitetnu morsku krupnu so, stvarno je ukus potpuno drugačiji) •         sveže mleveni biber •         1.5 kg krompira, očišćenog (probajte mladi krompir da kupite na pijaci od nekog ko ga gaji, ti su najlepši) •         1 limun (poželjno je organski ili običan, ali ga operite sodom bikarbonom ili zeolitom)

I kao u svemu, postoje neka opšta mesta koja se u svim kulturama ponavljaju kada je hrana i •         1 glavica belog luka (sada ima mladog doglavno jelo u pitanju - pečeno pile je nešto što maćeg na pijaci, pa probajte sa njim) ćete naći kao deo ručka ili večere. •         ruzmarin ili neki začin koji imate u kući (moj Potrebno vam je pre svega vreme i kvalitetno je bio sveže ubran ruzmarin), mada po receptu meso, dobra volja i puno ljubavi za one za koje ide majčina dušica pripremate ovo fantastično jelo. Topla preporuka za ručak sa porodicom, prijateljima... Prov- •         maslinovo ulje ili gi BROJ #40, JUN 2018.


153

PHOTO: PIXABAY.COM

na drugu stranu. Pecite još 45 minuta. Nastavite da prelivate pile i krompir sokom sa dna pleha Uključite rernu na 220 C. Pile možete pripremi- biće ukusnije. ti ranije da bi upilo sve sastojke ako imate vremena, ako ne, nema veze, biće dobro svakako. Znaćete da je pile gotovo po boji koju će imati – Utrljajte so (slobodno stavite više) i biber po ce- zlatnožutoj, ili kad može da se odvoji lako meso lom piletu. Premažite ga maslinovim uljem. Ako od kostiju. imate ruzmarin, možete da ga utrljate po piletu. Uz ovo, poslužite bilo koju zelenu salatu, sada ih U međuvremenu, krompir isecite i sa limunom i ima svežih i prelepih na pijaci. Za dresing prebelim lukom stavite u ključalu slanu vodu (zvuči poručujem da pomešate: maslinovo ulje, balneobično, samo uradite). Kuvajte u ključaloj vodi samiko sirće ili neko koje volite i imate u kući, 12 minuta sve zajedno. Kad se skuva, procedite, kašičicu meda i kašičicu senfa. Dobro pomešaprotresite u poklopljenoj šerpi i ostavite samo jte, obavezno probajte, i ako vam se ukus sviđa, krompir, a limun i beli luk izvadite.  začinite salatu. Limun izbušite nožem na 10 mesta i lukom i Vaš glavni obrok je spreman. ruzmarinom napunite unutrašnjost pileta.  Vaša porodica i vi uživaćete u svakom zalogaju, Ubacite pile u rernu i pecite 45 minuta. Posle a ovakvi zajednički trenuci su nešto najlepše što nekih 15 minuta, dodajte 200 ml ključale vode možete da pružite sebi i svojim najbližima... divi prelijte pile tom vodom. Svakih 15-20 minuta no iskustvo za dušu i telo. otvorite rernu i prelijte kašikom pile. U slučaju da treba još vode, dodajte obavezno i neka bude ključala. Znaćete da je potrebno još ako ispari voda na dnu.  Posle 45 minuta, ubacite krompir. Okrenite pile

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


154

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


155

Refresh

your HOROSKOP

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


156

KAKO ĆEMO LETETI KROZ HOROSKOPSKE ZNAKE U JUNU PIŠE: JELENA SIMUNOVIĆ introspekcije. Ovo je period kad neke menadžerske sposobnosti dolaze do izražaja kod Bikova. Puno dogovora o novim poslovima i aktivnosti za naredni period. Savet: Izbegavati sumnjive poslove i berzanske manipulacije. Dobri aspekti za saradnju sa inostranstvom. BLIZANCI Odlican period kako za financije, tako i za ljubav. U ovom periodu, ne slušajte sugestije sa strane, pogotovu starijih članova porodice, koji mogu vršiti pritisak ili vam izazivati nervozu. Što se partnerstva ili veze tiče, gledajte da neke stvari ne tajite, jer se mogu otkriti. U ovom periodu biste mogli planirati neki lep odmor sa partnerom, koji bi vaš odnos dodatno učvrstio. Savet: Ne trošite više nego što imate i ne poveravajte se svakome. OVAN

RAK

Jun će prestavniku prvog znaka u zodijaku biti naklonjen. U junu će mnogi Ovnovi ući u bolje finansjiske, ljubavne i poslovne prilike. Nove orginalne ideje će im donositi bolje finansije, a na nekom putovanju, izletu ili preko prijatelja, mogu sresti ljubav, avanturu, ili u najmanju ruku, osobu suprotnog pola, koja ih može osvojiti.

Jun će za Rakove biti mnogo bolji nego do sada. Saturn i Pluton su vam slali malo teže uticaje, ali od juna bi taj uticaj trebao da slabi, pa vas očekuje bolji period i na partnerskom, finansijskom i privatnom polju. Od sredine juna, doživljavaćete ponovo ljubav sa starim partnerom ili ćete bračne odnose poboljšati. Od 13. juna bi trebalao da pazite na neke poslovne komunikacije da ne bi Savet: Važno je da pazite u šta ulažete, da vas došlo do konflikta. Takođe, Rakovi bi trebali u ne dotiču razna spletkarenja, kao i da vodite ra- periodu od 12. juna više obratiti pažnju na svočuna da ne izgubite u nekoj prodaji ili da se ne je saradnike i na izjave o njima, jer im to može iskomplikuje. stvoriti problem. BIK Savet: Prepustite se ljubavi i emocijama. Bikovi će u junu doživljavati transformacije. Mnoge stvari će im biti jasnije, kako po pitanju ljubavnih odnosa, tako i po pitanju posla. Da li treba da ostanu u braku ili vezi, ili da to zauvek napuste. Ako u ovom periodu budu sami na odmoru, biće to odmor u pravom smislu reči, ali i

LAV Lavovi će ovoga leta ,,leteti”, pogotovu kad Venera uđe u vaš znak 13. juna. Tad će mnogi poželeti da dele vreme, da se druže ili budu na bilo koji način u blizini Lava. Ono što vam se smeši

BROJ #40, JUN 2018.


157

PHOTO: PIXABAY.COM

je i susret sa jednim Ovnom, a to može biti baš i to sredinom juna. dobra kombinacija, prijateljstvo, ljubav. Što se novca tiče, biće i novca, a posebno za one koji Savet: Uđite u komunikaciju i pregovore sa strancima, jer su povoljne šanse za posao. su na neki način u sportu ili umetnosti. Savet: Izbegavajte nepotrebna trošenja posle 10. juna.

ŠKORPIJA

Za Škorpije u ovom periodu juna bi važilo upozorenje da ne ulaze u konfliktne situacije sa rođaDEVICA cima i prijateljima, napeti aspekti će im donositi Jun će Devicama doneti dosta prijatnih susreta, takva iskušenja. Sredinom juna, Škorpije će srea to se prvenstveno odnosi na neka kraća pu- sti osobu sa kojom su bili jako bliski u prošlosti. tovanja. Device će u ovom periodu imati mo- Otkriće i neke istine kako se nisu trebale poneti gućnost da ,,lete” na krilima nekih starih ljubavi, prema toj osobi. Naravno, to joj neće priznati. a moguć je ulazak i u neku vezu preko posla ili Savet: Imate aspekte za odličnu saradnju i nove poznanstvo preko prijatelja. poslove sa inostranstvom, a posebno sa prekoSavet: Čuvajte se intriga i spletkarenja, to vas okeanskim zemljama. može uvesti u neprijatnost, takođe ne ulazite ni SRELAC u kakve kredite i pozajmice. Pripadnicima ovog znaka jun donosi dosta komunikacija, ali i iskušenja da budu pogrešOvaj period Vagama će biti naklonjen što se tiče no protumačene njihove reči. U ovom periodu, emotivnog polja, slobodne Vage imaće bar dve posebno bi trebalo da izbegavaju posete bolosobe koje će im zaokupiti pažnju. U ovom peri- nicama, kao i mesta vezana sa tugom, jer ste odu, Vage i putem društvenih mreža mogu ući u podložni skupljanju loših energija. Na polju finovo poznanstvo, koje se može pretvoriti u lju- nansija, od 13. juna je mnogo bolja situacija, a i bav. Što se tiče posla i novca, dobri su aspek- savetuju se da promenite svoj dosadašnji posao ti za novac od nekog honorarnog posla ili neki ili počnete da radite još neki posao honorarno. iznenadni dobitak, od vraćanja nekog duga na koji niste računali, kao i novac od igara na sreću, Savet: Izbegavajte rasprave sa nadređenima, VAGA

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


158

promenite način ishrane i pojačajte fizičke ak- uspešne Vodolije vezane za marketing, medije ili tivnosti. turizam. Neke od Vodolija imaće priliku za novi posao. Prihvatite je. JARAC Savet: Proverite krvnu sliku, vodite računa o Planetarne pozicije za Jarčeve neće biti baš po- ishrani i čuvajte se u saobraćaju. voljne što se tiče emotivnih stanja i odnosa u prvoj polovini juna, tada će malo i neki partner- RIBE ski odnosi zahladneti, ali to neće dugo trajati. Već u drugoj polovini meseca, imate aspekte Jun će Ribama doneti dosta razmišljanja šta koji mogu govoriti o strasnom susretu sa ne- uraditi sa svojim emotivnim životom, neki će kim vodenim znakom. Moguća komunikacija baš u ovom periodu doneti i važne odluke. U sa jednom zanimljivom Ribom. Što se finansija svakom slučaju, poruka je da dobro razmislite. tiče, očekujte prilive sa nekoliko strana. Poslo- Za slobodne Ribe, sledi poznanstvo sa mlađom vi sklopljeni s inostranstvom u ovom periodu osobom na nekom javnom skupu. Dobar period za kupoprodaju nekretnina. Posle 6. juna, momogu biti vrlo dobri. guće je gostovanje u inostranstvu ili neko stručSavet: Izbegavajte alkohol i vodite računa o do- no usavršavanje. kumentima. Savet: Nikom ne pozajmljujte novac, proverite VODOLIJA krvnu sliku, kao i nivo šećera u krvi. Za predstavnike ovog znaka, jun će biti vrlo interesantan, osim što ćete privlačiti pažnju vašim šarmom, imaćete priliku da posle 10. juna na nekom putovanju sretnete vrlo interesantnu osobu, koja će zaokupiti vaša interesovanja, a dosta Vodolija u ovom periodu će ući u veze ili avanture. Što se posla tiče, posebno će biti PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


159

PHOTO: PIXABAY.COM

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


160

PHOTO: PIXABAY.COM

BROJ #40, JUN 2018.


161

ВЕРА У основи свега је ВЕРА, и када сам падала и на дну била, водила ме је ВЕРА да ме тамо, иако се сада не види, чека нешто лепо пуно доброте и љубави, и само ако ВЕРУЈЕМ, то ћу заиста и видети. ВЕРА, НАДА И ЉУБАВ - три хришћанске врлине воде ме у животу, њихове величине... која лепота од чињења и лепота од речи, али ВЕРА је та искра светлости која даје смисао мом животу. Често док сам молила ЊЕГА да услиши моје молитве, неко ме је у позадини храбро тешио и шапатом говорио храбар човек буди и напред крени, можеш ти то... сада знам - ВЕРА беше то. Питају ме често како носим свој Крст пун боли и терета, кажем тада да у мом срцу увек трепери светлост ВЕРЕ, која ме штити и укрепљује за добра дела у даљем животу, јер ВЕРА без добрих дела је мртво слово на папиру. Научила сам водећи се јаком ВЕРОМ, да када избациш бес, мржњу и водиш се љубављу, опет на сцену ступа ВЕРА, која ме води и која каже на добром си путу, храбар буди. Боже, колико ноћи непроспаваних, туге и плача, и у тим и таквим данима, ВЕРА ти постане најбољи друг, пријатељ, јер у једном моменту осетиш њен загрљај и речи СВЕ ЈЕ ДОБРО и БИЋЕ ЈОШ БОЉЕ, само веруј - уз тебе сам. И веровала сам јој, јер сам знала да ме води доброти, истини и љубави, и колико пута сам понављала нека буде ВОЉА ТВОЈА и знала сам на добром сам путу, јер ме води ОНА – ВЕРА моја. И како сам другачије могла, угњездила се ВЕРА у срце моје, јер једино са њом сам била у миру и само сам њу слушала, која је као суфлер стално понављала, можеш ти то, имаш љубави у себи... била ми је све и мама и тата и бака и дека, родбина... све, све, јер у животу волим одважне и смеле, храбре људе, а она је била та, моја најбоља другарица са најлепшим именом – ВЕРА. Дозвала ме је сама и спремала ме на све у животу, а сада схватам, и тада и сада... ВЕРУ имам и носим у себи, јер ме она милује, под окриље своје свија и од мене одважног и смелог  борца прави. И никада је нећу оставити... моју најбољу другарицу ВЕРУ... јер ме никада неће оставити, издати...  и уз ЊЕГА, она ће ми показати којим путем даље да ходим и који је пут за мене најбољи... и њу ћу слушати, јер је дубоко у мом срцу и зато јер ВЕРА са ЊИМ јесте ПУТ, ИСТИНА и ЖИВОТ.   ПИШЕ: НАТАЛИЈА КОВАЧЕВИЋ

E-MAGAZIN RYL - REFRESH YOUR LIFE


RYL E - M A G A Z I N E

PHOTO: ANIMA MUNDI

REFRESH YOUR LIFE

VIDIMO SE U JULU

Profile for Refresh | Studio

RYL, 40  

JUN, 2018.

RYL, 40  

JUN, 2018.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded