Page 1

De Moerkluis september – november 2013

Infoblad van Scouts en Gidsen Sint-Antonius Moerbeke Werkjaar 2013-2014 – editie 1 Redactie: Karel Van Stappen - Fanny Delcourt


Tot u spreekt… de groepsleiding Beste scoutsvrienden en –vriendinnen We hebben een prachtige kampzomer achter de rug. De zotte verhalen zijn nog niet vergeten, maar stilaan wordt het tijd om aan de toekomst te denken. Een nieuw scoutsjaar dus, met als thema "Spelen bovenal overal". We trekken terug naar buiten, om te spelen dat het een lieve lust is! Net als vorig jaar houden we de overgang op één dag: zaterdag 21 september. Na een dag vol spelplezier nodigen we graag jullie ouders, grootouders, broers/zussen, vrienden… uit voor onze eucharistieviering op zaterdagavond om 18u00 en het eetfestijn, vanaf 19u00 op ons terrein. Meer specifieke info vinden jullie verder in dit boekje. Ook dit jaar zijn al jullie vriendjes en vriendinnetjes die nog geen scoutslid zijn van harte welkom om de sfeer te komen proeven. De vriendjes- en vriendinnetjesvergadering houden we dit jaar op 20 oktober. Later, op 16 november, is er onze scoutsfuif. Onder een nieuw concept maken we er weer een geweldig feest van! Uiteraard besteden we ook aandacht aan de jongeren onder ons. Zoals gewoonlijk is er immers ook deze editie een spetterende kinderfuif! Meer informatie hierover vind je in de activiteitenkalender en in de loop van oktober ook in het Moerbeekse straatbeeld. Ziezo, dat zijn zowat de hoogtepunten van de komende scoutsmaanden. We zien jullie allemaal terug op 21 september, tot dan!

Groetjes, Jullie nieuwe groepsleiding Arne, Jante en Karel


Ecologisch, bovenal overal Beste ouders en leden vorig jaar testten we voor het eerst een nieuw systeem voor de verdeling van De Moerkluis. Wie dat wilde, kon nog steeds een papieren boekje krijgen, maar de hoofdstroom van de informatie rond de activiteiten verliep via de website. We willen deze manier van werken graag verderzetten. Concreet betekent dit dat we dit jaar opnieuw onze Moerkluis zo veel mogelijk digitaal verspreiden. We brengen alle informatie dus in de eerste plaats via de website tot bij jullie. Van deze eerste Moerkluis van het nieuwe jaar krijgt iedereen een papieren versie, maar dit is in principe het enige papieren exemplaar dat jullie dit jaar in handen krijgen. Naast de overduidelijke ecologische redenen, is het immers vaak een intensief proces om alle Moerkluizen en briefjes tijdig bij jullie in de brievenbus te krijgen. We begrijpen dat niet iedereen even makkelijk over internet beschikt en dat een papieren boekje nodige charme uitstraalt en best handig kan zijn. Daarom blijft, voor wie wil, de gedrukte Moerkluis bestaan (net als vorig jaar). We vragen hiervoor echter een kleine bijdrage van 3 euro. Voor dit bedrag krijg je alle volgende Moerkluizen dit jaar alsnog op papier in je bus. Je kan dit bedrag samen met het inschrijvingsgeld betalen. We zorgen ervoor dat alle informatie rond activiteiten, kampdata‌ steeds op onze website te vinden is. Neem dus zeker regelmatig een kijkje op www.scoutsmoerbekewaas.be, of check onze facebookpagina "Scouts en Gidsen Moerbeke-Waas". Bedankt voor jullie medewerking! De groepsleiding Vragen hierover? Mail naar groepsleiding@scoutsmoerbekewaas.be of spreek iemand van de leiding aan.


Betaling inschrijvingsgeld We kunnen er niet onderuit, een jaartje scouts kost ook nu weer geld. Het inschrijvingsbedrag stijgt licht ten opzichte van vorig jaar. Een volledig jaar scouts kost dit jaar €32,00. Het leeuwendeel van deze som dient voor de verzekering van de leden. Onze aanvullende scoutsverzekering komt bij een ongeval tussen in de remgelden van de medische verzorging. Dit is het gedeelte van de kosten dat niet door de mutualiteit wordt terugbetaald. De kleine rest van het inschrijvingsbedrag gebruiken we om wekelijks een vieruurtje (drankje + koek) te voorzien. Wil je graag een papieren Moerkluis blijven ontvangen? Dan vragen we een kleine extra vergoeding van €3,00. Dit bedrag verrekenen we bij inschrijving, wat het totaal op €35,00 brengt. Betalen kan op twee verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen contant te betalen bij het huisbezoek van de leiding of ’s ochtends op de overgang. Storten kan ook, op rekeningnummer BE94 9730 7314 5714. Bij storting vermeld je als mededeling “Inschrijvingsgeld [naam kind]”. Wil je ook een papieren Moerkluis? Vermeld dan bij de storting van de €35,00 de boodschap “Inschrijvingsgeld + Moerkluis [naam kind]”. T-shirts, dassen, hemden, truien… dienen contant apart betaald te worden. Verder in dit boekje vind je meer info over wanneer je deze uniformstukken kan kopen.


De gloednieuwe leiding Zoals altijd betekent een nieuw jaar ook dit jaar een nieuwe leidingsploeg. Sommige oude rotten blijven waar ze zaten, anderen wisselen hun tak om voor een nieuw avontuur binnen onze groep. Ook verwelkomen we graag enkele nieuwe gezichten. Onderstaand stellen we graag even alle takken en hun leiding aan je voor.

Groepsleiding Wisseling van de wacht dit jaar. Jorunn zegt de actieve dienst vaarwel, maar blijft ondersteunend actief. Arne en Jante vormen het nieuwe bloed aan het hoofd van onze scoutsgroep. Oude rot Karel staat hen bij in de uitvoering van hun taak.

Arne Dieleman “Stoutmoedige Coati” 0476/73 79 80

Jante Verniers “Dappere Hop” 0479/17 76 94

Karel Van Stappen “Melancholische Arend” 0495/34 04 63 Groepsleiding mailen?  groepsleiding@scoutsmoerbekewaas.be


De gloednieuwe leiding Kapoenenleiding Dag kleine rakkers, Straks begint het nieuwe scoutsjaar, en bij een nieuw scoutsjaar hoort uiteraard een nieuw leidingsteam. Jante had het vorig jaar zo naar haar zin, dat ze besliste om er nog een jaartje bij te doen. Joren keert terug naar de kapoenen van een jaartje wouters en Fanny (het groentje) vult deze geweldig coole leidingsploeg aan. Voeg daar nog een bende knotsgekke kapoenen aan toe en we kunnen de hele wereld aan! Tot snel! Joren Verniers “Inventieve Boomklever” 0493/71 44 25

Jante Verniers “Dappere Hop” 0479/17 76 94

Fanny Delcourt "Montere Katta" 0486/71 37 02

Kapoenenleiding mailen?  kapoenen@scoutsmoerbekewaas.be


De gloednieuwe leiding Wouterleiding Beste wouters, Hierbij presenteren wij jullie de nieuwe wouterleiding van dit jaar! Een driekoppige ploeg die volledig voor jullie paraat zal staat! Wij stellen jullie graag eerst en vooral onze nieuwe trots voor! Quinten Verniers, hij zal zijn eerste jaar leiding geven….! Daarnaast blijft oude bekende Jasper op post. Hij vond het zo aangenaam om jullie mee op avontuur te nemen dat hij de uitdaging nogmaals aangaat! Tenslotte hebben we ook een oud-leiding terug bovengehaald: Roos Van Hooste, die de ploeg vervolledigt. Wij hebben er alleszins veel zin in! Jullie ook? Groetjes Jasper Ravelingien “Scherpzinnige Springbok” 0493/07 35 25 Quinten Verniers "Ongedwongen Honingbeer" 0478/09 25 22 Roos Van Hooste "Toegewijde Jariboe" 0475/48 83 13

Wouterleiding mailen?  wouters@scoutsmoerbekewaas.be


De gloednieuwe leiding Jonggiverleiding Dag jonggivers Bereid je maar voor, want hier zijn we weer, hoor! Om de wereld van verder verval te behoeden. Om de mensen van ons volk te kunnen beïnvloeden. Om de kwaadaardigheid van liefde aan te tonen Om dichter bij de sterren te kunnen komen Arne! En Brecht! Team rocket is nog sneller dan het licht, dus vecht als een man of geef je over en zwicht. Willemien, ogen dicht! Arne Dieleman "Stoutmoedige Coati" 0476/73 79 80

Willemien Coupé "Gemoedelijke Moeflon"

Brecht Plasschaert "Aanstekelijke Panda" 0496/28 73 38

Jonggiverleiding mailen?  jonggivers@scoutsmoerbekewaas.be


De gloednieuwe leiding Giverleiding GIVERS!!!!!!!!!!!!! We nemen ¼ tabita, ¼ michiel en 2/4 givers en zo creëren we opnieuw een spetterende mix voor een nieuw scoutsjaar vol plezier, uitdagingen, avonturen en zoveel meer. Bij de givers proberen we buiten de doos te denken. We doen wat we willen, iedereen heeft evenveel inspraak en we gaan gewoon door als een grote groep vrienden/familie. Dus hopelijk hebben jullie er al zin in, want Ik en tabita staan al klaar om er een goeie lap op te geven.

Michiel Lippens "Dapper Bunzing" 0476/22 70 35

Tabita Turpyn " Vinnige Antilope" 0476/57 50 12

Giverleiding mailen?  givers@scoutsmoerbekewaas.be


Activiteitenkalender Inleidende noot De reguliere activiteiten hebben plaats op zondagnamiddag, telkens van 13u30 tot 16u30 op ons terrein. Afwijkingen op deze regel worden telkens duidelijk vermeld. De term “vergadering” is niets meer dan een scoutse term voor “activiteit”.

Zaterdag 21 september: overgang + eetfestijn Vandaag geven we de aftrap van ons gloednieuwe scoutsjaar! Jullie zijn welkom vanaf 09u30, starten doen we om 10u00. Om 18u00 is er onze traditionele misviering als sluitstuk van de spetterende activiteiten. Nadien kunnen we vanaf 19u00 samen onze magen vullen met heerlijke mosselen op het eetfestijn! Meer info over deze dag vind je verder in dit boekje.

Zondag 29 september: geen vergadering De leiding steekt de koppen bij elkaar op een evaluatie- en planningsweekend. Hierdoor is er vandaag geen activiteit. Tot volgende week!

Zondag 06 oktober Kapoenen: kennismakingsvergadering Wij zijn Jante, Joren & Fanny! Dat weten jullie ondertussen al! Maar wie zijn jullie? Tijd om elkaar wat beter te leren kennen! Wouters: kennismakingsactiviteiten Welkom beste wouters, Vandaag gaan we voor de eerste keer kennismaken en we doen dit op een ongelooflijke leuke manier. Allen aanwezig dus!


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 06 oktober Jonggivers: kennismakingsvergadering

Givers: pimp your space Bij de start van een nieuw jaar hoort ook de start van een spetterend nieuw lokaal. Wij gaan naar boven, leren onszelf en onze collega’s kennen en pimpen ons lokaal om tot iets fantastisch. Hebben jullie zelf ideeÍn of materiaal dat ons lokaal kan opleuken, breng alles dan maar mee!!! :D

Zondag 13 oktober: geen vergadering Inderdaad, opnieuw valt er een weekje activiteit tussenuit. Om ervoor te zorgen dat we jullie de beste sjorvaardigheden kunnen bijbrengen en opnieuw zotte torens en constructies te kunnen bouwen, is de leiding immers op techniekenweekend. Onze excuses voor deze nieuwe afwezigheid.


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 20 oktober Op deze zondag houden we “vriendjes- en vriendinnetjesvergadering”. Dit houdt in dat alle kinderen vandaag welkom zijn, niet enkel zij die scoutslid zijn. Breng dus allemaal jullie klas- en andere vrienden mee, zodat ook zij ontdekken hoe tof het op de scouts is! Kapoenen: pleinspelen Nu wij ondertussen al dikke vrienden zijn, is het nu tijd om de scouts wat beter te leren kennen! Tijd voor traditionele pleinspelen dus! Wouters: zeepkisten Snel, sneller, snelst! Klaar om samen met ons super zeepkisten te bouwen? Jonggivers: rechtdoorzeetocht

Givers: Dinner in the Sky Dinner in the sky: aangezien we weten dat jullie kunnen eten als varkens en toch ook zeer inventief kunnen zijn, gaan we vandaag een maaltijd houden. Het enige speciale, deze maaltijd is niet op de grond of in ons lokaal, nee dit is een maaltijd in “the sky”


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 27 oktober Kapoenen: alles op wieltjes Wij, de leiding, zijn al echte toppers in het besturen van alles wat wielen heeft, maar kunnen jullie dat wel? Kom dat maar eens bewijzen! Vergeet zeker jullie fiets, skateboard, step, rolschaatsen, go-cart... (kortom: zolang het wielen heeft, is het welkom) niet! Wouters: doop Jaja, hier zijn we dan met onze jaarlijkse doop. Natuurlijk zijn onze eerstejaars de belangrijkste personen in dit gebeuren, maar we verwachten wel van jullie dat iedereen die komt meedoet, en dus ook vuile/ versleten kleren mee heeft! Jonggivers: doop

Givers: meeting the neighbour Antwerpen ist stad en de rest is ‌.!!! Wij verlaten onze parking en gaan eens zien wat er zo speciaal is aan 't Stad.


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 03 november Kapoenen: reuzespelen Pas maar op! Ook al zijn we de kleinsten van de scouts, dit wordt een reuzeleuke vergadering! Wouters: Halloween Bibbert en beeft, je weet niet wat je beleeft!! Kom samen met ons mee griezelen! Jonggivers: dorpsspel

Givers: “Ready, take one, ACTION!� Vandaag kijken we waar het acteertalent van onze groep zit. Wie van jullie kan een koelbloedige moordenaar spelen? Wie speelt een dame in nood? Of wie speelt de trol onder de brug? Nu is het aan jullie om je te bewijzen en misschien zelfs door te breken naar het echte grote doek.


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 10 november Kapoenen: Piet Piraat-vergadering Berend Brokkenpap wil pannenkoeken maken, maar hij vindt zijn ingrediĂŤnten niet meer. Komen jullie helpen zoeken? Wouters: sportvergadering Een gezonde geest in een gezond lichaam! Laten we ons vandaag maar eens goed uitleven! Wij zijn er alvast klaar voor! Jonggivers: #pimpjelokaalvergadering

Givers: Candy Crush Niet het spelletje van op facebook, maar het spectaculaire scoutsspel. De leiding gaat met jullie op zoek naar alle mogelijke manieren om met snoep te spelen. We vragen wel om zelf ook een deel snoep mee te brengen. Op deze manier hebben we verschillende soorten en krijgen we zoveel meer mogelijkheden.


Zaterdag 16 november Een goeie reden om te feesten is nooit veraf. Daarom nodigen we jullie vandaag uit op onze fuif in het parochiecentrum. De jongsten onder jullie zijn welkom van 16u00 tot 19u00, op onze kinderfuif. Ouders zijn dan eveneens welkom voor een drankje. Vanaf 21u00 zijn de iets minder jonge mensen aan de beurt, zij zijn allemaal welkom op onze fuif, met de klinkende naam “Beats & Booze�. Tot dan!

Zondag 17 november : geen vergadering Het dansen, werken en opkuisen tot in de rare uren die de nacht brengt, eisen onverbiddelijk een zware tol. Vandaag is er dus geen vergadering. Jullie zijn uiteraard de dag voordien wel allemaal welkom op onze kinderfuif en fuif!


21 september: overgang en eetfestijn Op zaterdag 21 september geven we de aftrap van ons scoutsjaar. Jullie zijn welkom vanaf 09u30, vooraf inschrijven is niet nodig. Om 10u00 starten we dan aan een dag vol spetterende activiteiten! De mensen die overgaan naar een nieuwe tak worden “overgesmeten” en we doen zoals gewoonlijk een groot spel om terug in het scoutsritme te komen. Vergeet niet je boterhammen mee te nemen, zodat je ’s middags geen honger hoeft te lijden. Om 18u00 is er dan de traditionele startmis als sluitstuk van onze eerste dag van het nieuwe jaar. Iedereen (ouders, sympathisanten, vrienden…) is hierop hartelijk uitgenodigd. Rond 18u50 zijn we dan terug op het terrein, en eindigen de scoutsactiviteiten Dat einde betekent echter niet dat je naar huis moet. Vanaf 19u00 serveren we op ons eetfestijn op het terrein immers de lekkerste mosselen, kip of vegetarische spaghetti, ten voordele van het onderhoud en de verdere afwerking van onze lokalen. Er is keuze tussen: - mosselen (volwassen €17,00 / kind €12,00) - kip (volwassenen €12,00 / kind €9,00) - vegetarische spaghetti (€8,00) Inschrijven voor het eetfestijn is noodzakelijk. Het kan tot en met 17 september, via www.scoutsmoerbekewaas.be/eetfestijn. Let wel, je inschrijving is pas volledig afgerond nadat je het verschuldigde bedrag betaald hebt op BE 52 9796 3893 9409. Tot dan!


VZW De Moerkluis Het mossel- en kipfestijn wordt georganiseerd door VZW De Moerkluis. Dit is de ondersteunende VZW die onze lokalen beheert en instaat voor onderhoud en herstellingen. Zo zorgden zij er recent bijvoorbeeld voor dat de taklokalen beneden kunnen worden verduisterd met (brandwerende) gordijnen. Ook de inrichting van bijvoorbeeld onze keuken, het meubilair in onze lokalen, de aanleg van onze oprit en terras, de aanplant van de knotwilgen, hazelaren en notenbomen die ons terrein sieren, de afwerking van onze lokalen bij de nieuwbouw in 2005‌ hebben we aan hun vrijwillige inzet te danken. Kortom, alles wat met ons lokaal en terrein te maken heeft, wordt geregeld door VZW De Moerkluis. Wil je zelf jouw steentje bijdragen aan het beheer en onderhoud van ons lokaal en zo de vereniging van je kind een handje toesteken? Dat kan! Spreek op het eetfestijn iemand van de helpers aan of neem contact op met Jeroen Maes (maes_jeroen@gmail.com) of Steven Van Stappen (steven.van.stappen@telenet.be). Zij vertellen je wat jij kan doen om van onze lokalen steeds weer opnieuw een mooie en leuke plek te maken.

Vanuit de scouts bedanken we iedereen van de VZW voor hun inzet!


Dassen, t-shirts, hemden, truien‌ Op zaterdag 21 september kan je onze nieuwe exclusieve Moerbeekse scouts t-shirt kopen! Voor 10 euro word je de trotse bezitter van een exemplaar. We verkopen op die momenten ook onze dassen (aan ₏ 8,00). Zowel het t-shirt als de das maken deel uit van het verplichte uniform. We willen dan ook vragen deze aan te schaffen, zodat we als een duidelijke groep de straat opkunnen.

We verkopen van 09u30 tot 10u30 (bij de start van de overgang). De paskoffers van de scoutsshop zijn die dag ook bij ons, zodat je ook hemden, truien, kentekentjes en andere uniformstukken kan bestellen. Wij zorgen dan voor de vlotte levering nadien.


Onderweg

Rond de middag

Gent, 29 april 2012 Š Karel Van Stappen


Boodschap van algemeen nut Neem eens kijkje op onze website: www.scoutsmoerbekewaas.be. Je vindt er alle info in verband met vergaderingen, maar ook nieuwtjes heet van de naald, foto’s van onze activiteiten, nuttige links en enkele spelletjes.

Via de website kan je de digitale versie van De Moerkluis raadplegen, en zie je alle komende activiteiten mooi op een rijtje. Kamp- en weekenddata, extra benodigdheden, wijzigingen… vind je hier meteen.

Je vindt ons trouwens ook op facebook! Tik “Scouts en Gidsen Moerbeke-Waas in en duw even op “vind ik leuk”!


www.scoutsmoerbekewaas.be

De moerkluis1314 01  

Jaargang 2013-2014 - Editie 1

De moerkluis1314 01  

Jaargang 2013-2014 - Editie 1

Advertisement