Page 1

RCI PLATINUM-FÖRMÅNER BAKSIDAN

9

SPÄNNANDE EGYPTEN

13

FLÄRDFULLA MEXICO

HÖST / VINTER 2013

L E K | ÄT | S H O P PA | S L A P P N A AV | U T F O R S K A

Lek och

Plask

SKOJ PÅ STRANDEN I FLORIDA

DET OVÄNTADE ALGARVE


Förnya med 5 år och SPARA 965 SEK

Du valde rätt när du valde RCI… Grattis!

Du är medlem av världens största nätverk för semesterbyten. Du och miljoner andra* fattade rätt beslut när ni bestämde er för att gå med i RCI:s bytesgemenskap. Du ingår i det mest flexibla bytessystemet

Du kan njuta på de bästa kvalitetsanläggningarna

• Byt upp eller ner dig för att få din drömsemester

• RCI stödjer anläggningar med hälso- och säkerhetsrutiner

• Få deponeringskredit så att du kan åka på fler semestrar Vi gör det enkelt för DIG • RCI.com gör det möjligt för dig att semestra enkelt med ett stort urval av användbara verktyg bara genom att klicka på en knapp • Byteslogi ”som hemma”

• 1 av 4 RCI-anslutna anläggningar har fått betyget Gold Crown av medlemmarna Du får störst urval • Mer än 4 000 anläggningar i cirka 100 länder över hela världen • Olika bytesalternativ tillgängliga hos våra partnervarumärken hos Wyndham, bland annat villor, stugor, camping av hög kvalitet med mera

Spara pengar genom att få upp till 40 % rabatt** på bokningar direkt hos våra partnervarumärken hos Wyndham ...

* Cirka 3,7 miljoner medlemmar (RCI:s reviderade uppgift 2011) ** 40 % rabatt baserat på Landals sista minuten-bokningar. Alla andra rabatter varierar och villkor och bestämmelser gäller. Gäller i mån av tillgång och kan återkallas när som helst. Bokningstjänst och dokumentation finns eventuellt bara på engelska.

Förnya ditt medlemskap med 5 år för bara 3 860 SEK och spara 965 SEK!

Logga in på RCI.com eller ring 08 58 77 03 83 i dag


Jag hoppas att din sommar var full av glada semesterminnen – förhoppningsvis med RCI! Vi var på en härlig familjesemester, men som vanligt tog den slut för snabbt och vi tänker redan på nästa. Vi står återigen inför en dragkamp mellan de vuxnas och barnens önskemål, men vi börjar bli bra på att kompromissa! En sak som vi inte kompromissar med är kvalitet, och det är något som RCI också ser väldigt allvarligt på med sina anläggningar av toppkvalitet över hela världen, som alla betygsätts av er, våra medlemmar. Att sommaren är slut innebär inte att man inte kan resa bort. RCI har många härliga vintersemestrar som du kan njuta av, oavsett om du längtar efter vita snölandskap eller vintersol. Om du vill ha hjälp med att hitta det perfekta resmålet eller få ut det bästa av ditt semestertidsägande hos RCI, ska du tala med någon av våra guider eller besöka RCI.com, där vi har introducerat en mängd information som kan hjälpa dig. Besök rciweeks.eu/se/inside. Glöm inte att planera i förväg för att få ut det bästa av din byteskraft och dra nytta av några fantastiska erbjudanden.

Sean Lowe Verkställande direktör för RCI Europe, Middle East, Africa and India

Fototävling

Medlemsnyheter

Välkommen

Min bästa RCI-semester Vinnare våren 2013

Temat för höstens fototävling är Min mest färgglada RCI-semester. Om du har några foton som fångar en färgrik RCI-semester ska du skicka in dem, så kan du bli en vinnare! FÖRSTA PRIS:

Ett GRATIS RCI-byte

ANDRA PRIS:

olloclip 3-i-en fotolins för iPhone 5 värd 725 SEK

TREDJE PRIS:

Ett reseset från Snugpak med Passport Delux- väska, tvättpåse, resehandduk och Dri-Sak, värd 510 SEK

SÅ HÄR DELTAR DU: Skicka in foton av din mest färgglada RCI-semester och skriv några ord om var de togs och vad det var som gjorde upplevelsen så speciell. Skicka in dem till EV@rci.com tillsammans med ditt namn och medlems-ID eller skriv till Editor, Helen Foster, Publications, RCI Europe, Kettering Parkway, Kettering, Northants, NN15 6EY, England – senast den 28 oktober 2013. Vinnare av Min bästa RCI-semester våren 2013 är: Första pris – Giovanni Marinelli, Italien. Andra pris – Brian och Ann Holman, Storbritannien. Tredje pris – Guglielmo Catalano, Italien Fullständiga villkor och bestämmelser finns på sida 4.

Logga in på RCI.com eller ring oss i dag! Medlemsservice: 08 58 77 03 83 RCI Travel: 08 58 77 03 84

Vi vill höra av dig! Vi vill gärna höra mer om dina semestrar och upplevelser med RCI. Mejla oss på EV@rci.com eller skriv till adressen ovan. Glöm inte ange din adress och ditt telefonnummer.* *Endless Vacation tar inget ansvar för förlorade eller skadade bilder. Vi förbehåller oss rätten att redigera bidrag.

E ndless vacation 3


MEDLEMSnyheter

Tillbaka till framtiden! RCI:s medlemsantal ökar och allt fler medlemmar återvänder till oss och återupptäcker varför vi är bäst! Mer än 20 000 medlemmar har återkommit till RCI under de senaste tre åren, medvetna om det stora utbudet av reseförmåner som vi har att erbjuda och de fantastiska sätt som RCI kan hjälpa dig att få ut det bästa av ditt semestertidsägande. Vår goda service, utbudet av anläggningar och vår unika förbättrade Weeksprodukt (deponeringskredit och kombinering) lockar tillbaka medlemmarna. Ett exempel är Katia Conserva från Lama i Taranto i Italien. Katia gick med i RCI efter att ha köpt sin semestertid 1993, men lät medlemskapet löpa ut efter att ha blivit besviken på bristen på tillgänglighet på anläggningarna.

Hon gick med i år igen efter att ha hört talas om några av de förändringar som RCI har genomfört de senaste åren. ”Jag talade med en vänlig RCIguide som förstod mina behov och hjälpte mig att hitta den anläggning som jag ville ha”, berättar hon. ”Jag fick en härlig upplevelse på en fantastisk anläggning. Jag känner att RCI verkligen bryr sig om mig och behandlar mig som en VIP-gäst – varje gång jag behöver något kan jag tala med min personliga resebyrå! ”Det är också suveränt att kunna kombinera mina deponeringar för att resa till anläggningar med ett högre värde eller få en deponeringskredit tillbaka när min vecka har ett högre värde – som jag sedan kan använda vid ett annat byte. Jag är glad över att vara tillbaka.”

Katia Conserva och hennes vänner njuter av en bytessemester med RCI på Teneriffa.

Vi finns här för att hjälpa dig Får du ut det bästa av ditt RCI Platinum-medlemskap? Ditt semestertidsägande och RCI-medlemskap erbjuder en fantastisk värld av semesteralternativ och vi finns här för att hjälpa dig att få ut det bästa av den. RCI var först med semestertidsbyte för nästan 40 år sedan och är världens ledande semesterbytesorganisation, med 4 000 anslutna anläggningar i mer än 100 länder över hela världen. Förutom att erbjuda Bytessemestrar – som gör att du

kan byta en eller flera veckor på din egen anläggning för att prova på nya – erbjuder RCI ett stort utbud av produkter som öppnar upp för en hel värld av semestermöjligheter. Även om du föredrar att besöka din egen anläggning varje år så kan du ändå utnyttja förmånliga erbjudanden som Extra semestrar och Sista minuten-erbjudanden. Vi förstår att RCI:s utbud av produkter och tjänster ibland kan vara förvirrande, så som svar på medlemmars återkoppling har vi skapat en rad utbildningsverktyg

som en guide till allt som vi har att erbjuda. På RCI.com finns all den information som du behöver för att få ut det bästa av ditt medlemskap. Webbplatsen uppdateras hela tiden för att tillhandahålla just den information som du behöver. Dessutom har vi lagt till en PDF-version av vår Guide för nya medlemmar för att hjälpa dig att komma igång med RCI. Du hittar den på rciweeks.eu/se/inside.

Villkor och bestämmelser: Endless Vacation, RCI:s semestermagasin, publiceras två gånger per år av RCI Europe. Originalartiklar och bidrag kan reproduceras eller skickas med skriftlig tillåtelse från utgivaren. RCI Europe tar inget ansvar för förluster eller konsekvenser av material som ingår i denna publikation. Även om vi anstränger oss för att se till att all information i Endless Vacation är korrekt, kan vi inte ta något ansvar för eventuella fel eller utebliven information. Informationen är korrekt vid tryckning (augusti 2013). Alla erbjudanden omfattas av villkor och bestämmelser och tillgången kan vara begränsad. © RCI Europe 2013. Arrangör är RCI Europe, med registrerad adress Kettering Parkway, Kettering, Northants, NN15 6EY, Storbritannien. Arrangören förbehåller sig rätten att tillhandahålla ett alternativt pris av likvärdigt värde om priserna skulle bli otillgängliga. Endast personer boende i Europa och Mellanöstern som är 21 år eller äldre får delta. Endast ett (1) bidrag per deltagare. Priserna kan inte överlåtas. Inga kontanta alternativ finns. Det är gratis att delta och inget köp krävs. Personer som är anställda av Wyndham Worldwide och dess koncern och deras familjer får inte delta. Tävlingarna är öppna från kl. 9.00 den 12 september 2013 till den 14 oktober 2013 kl. 23.59 GMT. Bidrag som inkommer efter denna tidpunkt får inte delta. Vinnarna väljs den 28 oktober 2013 och meddelas via e-post. Ofullständiga och oläsliga bidrag anses vara ogiltiga. Bevis på att bidraget lämnats in utgör inget bevis på mottagande. Arrangören förbehåller sig rätten att återkalla, utöka eller ändra tävlingarna. Vinnarna ger arrangören sitt tillstånd att använda deras namn och bild i reklam och kampanjer utan ytterligare ersättning. Tävlingarna styrs av engelsk lag. Arrangörens beslut är slutgiltigt. Deltagande bekräftar att deltagarna förbinder sig att följa gällande villkor och bestämmelser. Fototävlingen på sidan 3: Första pris: gratis semesterbyte till ett värde av 2 125 SEK. Priset löses in via RCI:s kundtjänst. Vinnaren måste ha en befintlig vecka att deponera eller points som är tillgängliga för byte för att kunna lösa in priset. Resor och alla andra kostnader i samband med semesterbytet ingår inte i priset. Andra pris: En olloclip 3-in-one fotolins – fish eye, makro och vidvinkel (rekommenderat pris 725 SEK) som passar iPhone 5. iPhone ingår inte i priset. Tredje pris: Snugpak reseset (rekommenderat pris 510 SEK) inkluderar; Passport Delux-väska; lyxnecessär; stor antibakteriell resehandduk samt en tålig, vattentät Dri-Sak. E-posta eller skriv till oss med dina RCI-semesterfoton och en kort beskrivning av varför det var din mest färgrika semester. Glöm

  4   H öst/ vinter 2 0 1 3


Paris är bara en av världens spännande städer som man nu kan besöka med RCI.

RCI Platinum-medlemskapet blir bättre och bättre! En av de senaste fördelarna med vårt uppgraderade medlemspaket City Experiences, som ger RCI Platinummedlemmar exklusiv prioriterad tillgång till storstadsresmål som Paris, Dubai och Chicago. Storstäder är sällan tillgängliga via bytessystem, så denna fördel förändrar det. Besök rciweeks.eu/se/platinum för att ta reda på mer om att uppgradera till RCI Platinum.

Brev från våra läsare Vårt livs b ästa semester

Fler härliga semesteralternativ RCI strävar efter att ge dig det bästa möjliga urvalet av anläggningar, och några av de senaste tillskotten till vårt bytesnätverk är:

Royal Sun Resort (D013), en anläggning med ett fantastiskt läge högt upp på en klippa med utsikt över havet och den lugna byn Los Gigantes på Teneriffa.

RCI-semestrar är oförglömliga. Vi har varit på våra livs bästa familjesemestrar sedan vi köpte vår semestertidsvecka i Porto Carras. Vi har besökt vår egen anläggning och bytt till många anläggningar av liknande kvalitet, besökt resmål som Korfu, Rhodos, Rethymnon, Paros, Hydra, Cypern med flera. De vackraste semestrarna och dem som vi aldrig kommer att glömma tillbringade vi på anläggningen Imperial Kos, som vi gärna skulle besöka igen någon gång — det är en så trevlig anläggning med exotisk skönhet och oändliga pooler! – P e n e lop e Pa pa ko n s ta n topo u lo u Va rso u , At e n , G r e k l a n d. M e d l e m i 2 0 å r .

Topptips I början av året skapar vi sparade sökningar som sammanfaller med skolloven. Det kräver bara ett enkelt klick och vi kan till och med spara favoritkriterier för anläggningssökningar. Det sparar tid och gör att vi kan söka snabbt och regelbundet.

Tresco (0591), belägen på de idylliska Scillyöarna 45 km sydväst om Land’s End i Storbritannien. Anläggningen har länge varit ansluten till RCI och erbjuder nu även lyxiga stugor med ett sovrum.

– M a r k oc h C a ro l i n e Lo n gm a n , C e r e digio n , Wa l e s . R C I - m e d l e mm a r i 1 3 å r .

Skicka in dina tips till oss på EV@rci.com eller adressen på sidan 3 – alla tips som publiceras belönas med en presentpåse från RCI.

inte uppge ditt namn och RCI-medlems-ID. Vinnare är de som enligt domarnas uppfattning skickar in det bästa fotot av ett färgrikt RCI-semesterögonblick. Du måste själv ha tagit fotona och de kan inte returneras. Bytesplanerare: Information om historisk tillgång och genomsnittlig Erfordrad Byteskraft är avsedd att vara till hjälp i semesterplaneringen. Den är inte och ska inte tolkas som en utfästelse eller garanti för att uppfylla en framtida bytesförfrågan. Vidare kan tillgången variera pga. semestrar och andra högsäsonger för resor. Du bör förvänta dig sämre tillgänglighet och högre krav på Byteskraft under högsäsong. Uppgifterna i Bytesplaneraren är korrekta per 2013-06-12. Anläggningserbjudanden: Dessa erbjudanden ges av utvalda anläggningar och för att utnyttja dem måste du kontakta anläggningen direkt. Vänligen bekräfta erbjudandets uppgifter när du kontaktar anläggningen. RCI fungerar endast som annonsör och är inte ansvarigt för tillhandahållandet av dessa erbjudanden eller uppgifterna i erbjudandena. RCI-anläggningsomdömen: Har förkortats och hämtats från RCI.com. Fullständiga medlemsomdömen om angivna anläggningar finns på RCI.com. RCI Travel ägs och drivs av ICE Europe Ltd (organisationsnummer 3793955, huvudkontor: c/o ICE, Suite 8, Buckingham Parade, The Broadway, Stanmore, Middlesex, UK, HA7 4EB) under namnet Our Holiday Centre, som är ett företag kopplat till ABTA och ATOL och som använder varumärket RCI Travel på licens från RCI Europe. RCI Europe tillhandahåller inga resetjänster och är inte ansvarigt för några av de produkter och tjänster som RCI Travel säljer. En del av informationen i detta magasin gäller inte Club-medlemmar.

E ndless vacation 5

Medlemsnyheter

Se storstadens ljus... och sevärdheter


Lek Florida, USA

D

u kan planera din resa kring Daytona 500, men säsongens huvudattraktion är ingenting mot denna Floridastads permanenta attraktioner – en lång strand, behagliga temperaturer året om och aktiviteter för alla åldrar. Nya och renoverade attraktioner har vuxit upp vid Daytonas historiska platser och gjort det ännu mer lockande för alla generationer. Året om hittar du även racingrelaterade aktiviteter som passar hela familjen, så gör dig redo att varva upp och komma igång! Stranden och där bortom I hjärtat av Daytonas myllrande strand finns piren Daytona Beach Pier, en 227 meter lång träpromenad nära korsningen mellan Atlantic Avenue (A1A) och International Speedway Boulevard. Gå eller kör under den bågformade skylten där det står "Världens mest berömda strand"

6   H öst/ vinter 2 0 1 3

NÖJEN I FLORIDA: (Stora bilden) Blå himmel över Daytona Beach och pir; (ovan) NASCAR Sprint Cup Series-racing är ett måste för alla som gillar motorsport.


Baksidan av

Florida

F oton : ( stor bild) s u perstock ( 2 ) ; nästa sida : 4 corners ; s u perstock ( 4 ) .

Upptäck Daytona, den familjevänliga staden vid Atlantkusten där racerbilarna bara är början.

och välj sedan vad du vill göra: till höger finns 11 kilometer bilvänlig sand; till vänster en strand fri från bilar med försäljare som säljer allt från parasailing till cykeluthyrning. Vattentaxi, seglingslektioner, djuphavsfiske – det råder ingen brist på båtalternativ i Daytonaregionen. Välj en naturskön tur på en liten kryssare som The Manatee (manateecruise.com; vuxna 25 USD). Båten med plats för 25 passagerare kör tvåtimmarsturer längs Intracoastal Waterway från Ponce Inlet. Ni stannar för att titta på delfiner, lamatiner (när det är säsong), häckande pelikaner och majestätiska hem längs kusten, medan en kunnig guide redogör för historiska fakta. Historisk rundtur Flanera i Daytona Beachs gamla stadsdelar och bland byggnader i Beaux Arts-stil och faux gas-lampor, då hittar du chokladfabriken Angell & Phelps med

ORLANDO – Temaparker Med Orlando bara en halvtimme bort kan du, om du följer dessa steg, hinna med mycket på ett kort besök. Undvik skollovet i mars. Håll koll på väntetiderna genom att hämta temaparksappen för smarta telefoner. Låt alla i familjen välja en sak man absolut vill göra. Åk det ni valt som nr 1 – ta en karta när ni anländer och märk ut det ni vill åka och använd parkens dagsschema när ni planerar. Använd snabbservicen. Sätt i biljetterna i en maskin utanför populära attraktioner för att få en tid när ni ska komma tillbaka för att få komma in utan att stå i kö.

sedan på ett mellanmål medan ni väntar på eftermiddagsparaden. Undvik restaurangkedjor precis utanför parkerna som inte tillåter bokningar. Det är vanligtvis många som väntar från kl. 18. Sök ordentligt på internet hemma för att boka biljetter och upplevelser. Kom ihåg att ni får rabatt på entrén när ni betalar för mer än en dag åt gången – och kolla om ni kan gå på flera parker.

Ät inte mellan kl. 12 och kl. 14. Då är köerna långa. Ät en ordentlig frukost, popcorn på förmiddagen och dela

E ndless vacation 7


BOENDE Varför inte prova på någon av dessa anläggningar? Erfordrad byteskraft från 15

Daytona

PRIMARY

ONDARY

ERTIARY

Outrigger Beach Club 0651 Medlemsomdöme: ”Det var

fantastiskt att bo på en anläggning precis vid stranden.”

Orlando PRIMARY

VÄRT ATT SE I DAYTONA: (Medurs från vänster) Daytona Beach, sannolikt världens mest berömda sandstrand; En staty på Daytona Beach Pier; I den historiska stadskärnan Beach Street finns unika butiker och marknader; Daytona Beach Pier; Utställning med legendariska bilar på Daytona Speedway museum.

SECONDARY

TERTIARY

Vacation Village at Parkway 4940 Medlemsomdöme: ”Från

anläggningen är det enkelt att ta sig till alla attraktioner i området.”

Bytesplanerare Använd den här kalendern för att se den genomsnittliga byteskraft som krävts tidigare för att boka ett byte samt tidigare tillgänglighet.

Norra Atlantkusten J

F M A M J

J A S O N D

13 17 17 15 16 17 18 15 13 14 13 13

Orlando J

F M A M J

J A S O N D

13 14 16 13 11 14 15 14 11

Tidigare tillgänglighet: Mycket god God Begränsad

11 13 15

Genomsnittlig byterskraft som krävts tidigare

Logga in på RCI. com* i dag för mer anläggningsinformation eller för att boka. *Kontaktuppgifter finns på sidan 3.

Erfordrad byteskraft-värden: Baserat på anläggning 0651 – 1 sovrum 2013-12-21, korrekt per 2013-06-12, men kan ändras och gäller i mån av tillgång. Bytesplanerare och medlemsomdömen: se sidan 4.

8   H öst/ vinter 2 0 1 3

anor från 1925 (angellandphelps.com). Följ med på en gratis rundtur (måndag– söndag) bland de chockladbeströdda löpande banden och lär dig mer om hur man gör choklad. Nästa stopp: Daytona Magic, ett måste för alla som fascineras av fingerfärdighet (daytonamagic.com). Ägarna Harry Allen och Irv Cook har varit trollkarlar i mer än 40 år. Deras 12 000 trick omfattar hela skalan från practical jokes som barn kan köpa för småpengar till sofistikerad utrustning för proffs. Historieutflykten avslutas på Museum of Arts & Sciences (moas.org; vuxna 13 USD). Barnvänliga utställningsföremål med t.ex. gamla Coca Cola-maskiner, nigerianska masker, skelettet från en fem meter lång amerikansk jättesengångare och en samling med gevär och svärd från medeltiden till 1800-talet. Gasen i botten Även om du inte reser i samband med någon stor tävling så kan du ändå hitta mycket roligt dragsternöje för hela familjen. Ett exempel är Daytona 500 Experience, kombinerat museum och spelhall, intill stadens legendariska bana (daytona500experience.com).

Rivstarta ditt besök med en 3-D IMAXfilm om bilracingens historia, ta sedan en halvtimmes spårvagnstur kring den faktiska racerbanan. Barn kan sätta sig bakom ratten i ARCA Driver Development Program, där fyra förare kan tävla på en virtuell bana via en simulator och en LCD-skärm. Vill du ha mer spänning kan du betala motsvarande 5 USD extra för Acceleration Alley. Två av er sitter i vad som ser ut som en riktig stock car (den är 20 procent mindre) och kör i över 320 km i timmen i en simulator. Lugna nerverna med att gå på museet: du ser en 1935 Bluebird, en Mini Cooper från 1960-talet och signerade hand- och fotavtryck av Dale Earnhardt och andra speedwaylegender.

Vattentaxi, seglingslektioner, djuphavsfiske — det råder ingen brist på båtalternativ i Daytonaregionen.


d u va r h ä r Sharm El Sheikh, Egypten

Så mycket att göra i

Sharm

En familj med strandälskande RCI-medlemmar upptäckte en ny och spännande dimension av sin semester i Sharm El Sheikh – och de behövde inte ens lämna sanden!

F OTO N : thinkstock

E

n del vet exakt vad de vill få ut av sin semester. En välförtjänt paus från jobbet, chansen att tillbringa tid med familjen ... och mycket sol, hav och sand. Just så var det för Gouda och Dina Labib från Kairo, som gillar att semestra på stranden med sina 12-åriga tvillingsöner John Pierre och Joseph Mark. Paret har varit RCI-medlemmar i 15 år och äger semestertid på Albatros Beach Club and Hotel (2748) på den populära semesterorten Hurghada i Egypten, men under den senaste semestern besökte de en anläggning på andra sidan Röda havet i Sharm El Sheikh på Sinaihalvön. Familjen bodde på Hilton Sharm Dreams Resort (7436), som levde upp till alla deras önskemål, inklusive att erbjuda direkt tillgång till havet via den egna privata sandstranden.

Stranden är livet ”Vi älskar att semestra på stranden och Egypten har så mycket att välja mellan”, säger Dina. ”Sharm El Sheikh har en av världens bästa stränder och Hilton Sharm Dreams ligger inte bara vid havet, utan det är en underbar anläggning. Det finns mycket att göra för hela familjen, lägenheterna är välstädade och servicen är utmärkt. Vi har besökt anläggningen tidigare och nu är det den första anläggningen som vi ber om.” Det är enkelt att förstå varför anläggningen är så populär hos familjen. Bland faciliteterna och aktiviteterna på plats finns nio swimmingpooler, tre restauranger och gallerior, dykning, ett gym, kvällsunderhållning och ett kasino. Där finns även en barnklubb och lekområde, spelrum och bordtennis.

Ökendrömmar Dina, som är kundansvarig på det tyska flygbolaget Lufthansa, och hennes familj gjorde även en utflykt för att upptäcka ett annat äventyr i form av en ökensafari. ”Vi gillade verkligen anläggningen och att åka på havsutflykter, men ökensafarin var något helt annat”, säger hon. ”Det finns en fantastisk öken i närheten av Sharm som är fantastisk att utforska med strandjeepar. Människorna som organiserar utflykterna var mycket vänliga och hjälpsamma och gjorde det till en fantastisk dag. Vi vill absolut göra om det.” Familjen har lagt till ännu en sak till sin perfekta semester i Egypten – nu vill de ha sol, hav, sand och safari …

E ndless vacation 9


u pp l e v Algarve, Portugal

Det ov채ntade Algarve Vill du ha ett alternativ till Portugals myllrande str채nder ska du bege dig in책t landet till byar med en rik historia, konst och mattraditioner. AV S T I R L I N G KEL S O

F OTO AV M I G UEL G O N Z ALE Z


DET URÅLDRIGA ALGARVE: (Medurs från vänster) Handmålade artiklar till salu på Porches Pottery; Sylt till salu på Loja do Mel e do Medronho; En traditionell maträtt med blodkorv och kål på A Charrette; Silves slott som tronar ovanför staden; Maria Martins syr bordslinne på O Cantinho do Artista; Altes vitkalkade kyrka.

D

et är inget under att kuststäderna i Algarve i södra Portugal länge har varit populära för människor som velat fly från våra ljumma sommartemperaturer till den värmande solen. Gatorna i Algarve pulserar med besökare som gärna vill prova på lokala restauranger och underhållning dygnet runt. Men få resenärer söker sig till Algarves inland. En timme bort från kusten längs lugna landsvägar som vindlar sig fram genom apelsin- och olivlundar finns en annan värld. En gemensam historia och uråldriga traditioner väver samman denna fridfulla region. Varje by har till exempel en handfull katolska kyrkor och de flesta kröns av en borg eller ett slott av sten. De långa luncherna börjar med bröd, oliver och ost och avslutas med en skvätt medronho, en traditionell fruktkonjak. Sedan är det ovillkorligen dags att sova middag.

GATORNA I SILVES: (Stora bilden) Rua da Sè vrider sig upp genom Silves centrum mot katedralen.

Trots likheter och geografisk närhet har Algarves avsides belägna städer bibehållit sin egen identitet. De var mycket mer isolerade under gångna sekel när färden från den ena platsen i bergen till den andra krävde mycket mer än bara GPS-instruktioner. I dag når man dock enkelt byarna i inlandet via avfarter från huvudvägen A22 (avgiftsbelagd). Vägarna är väl underhållna och det är lätt att hitta. Var och en av dessa byar är värd att uppmärksammas, särskilt eftersom regionen förändras snabbt. Nya motorvägar och moderna torg är tecken på att man investerar i framtiden och kulturell utveckling är oundviklig. Dagens resenärer har den sällsynta möjligheten att uppleva en enkel, magisk sida av en europeisk livsstil som en dag kan se helt annorlunda ut. Här följer en guide till tre av Algarves hemliga byar. Silves Den här centrala staden kan vara den mest attraktiva i Algarves inland. Grannar småpratar tvärs över de smala gatorna från fönster på andra våningen,

det doftar citrus från apelsin- och citronträd och rader av hus är täckta av azulejos, Portugals berömda målade tegelpannor. Mer än hälften av världens korkprodukter kommer från Portugal. Det går att köpa vackert dekorerade väskor, plånböcker och skor tillverkade av mjuka skivor av korkbark, som känns nästan som mocka på Loja Regional A. Silva (10 Rua 25 de Abril). Se konstnärerna Dimitrios Mantzavrakos och Florbela Moreira arbeta i sin studio (10/12 Rua da Sé). De använder ofta staden som bakgrund i sina målningar av vattenfärg, akryl och kollage. Spetskantade bordsdukar säljs i sömnadsbutiken Casa das Lãs ze Retrosaria Anita (21/23 Rua 5 de Outubro). Flaskor med portugisiskt vin väntar dig på Rui Marisqueira (27 Rua Comendador Vilarinho; middag för två, € 58), en fisk- och skaldjursrestaurang med en lojal kundkrets. Vitlöksräkor och köttig spindelkrabba är enastående. Förutom cataplana de peixe, en stuvning av röd snapper, havsaborre och musslor som

E ndless vacation 1 1


BOENDE Varför inte prova på någon av dessa anläggningar? Erfordrad byteskraft från 7

PRIMARY

ONDARY

ERTIARY

En smak av tradition: Paella at Rui Marisqeira; Konstnärerna Florbela Moreira och Dimitrios Mantzavrakos utanför sin studio.

Balaia Park 2731 Medlemsomdöme: ”Vänlig personal och både boendet och området höll toppklass.”

PRIMARY

ONDARY

ERTIARY

Hotel Ap. Vila Gale Atlantico 2172 Medlemsomdöme: ”Älskade det.

Skulle verkligen rekommendera denna anläggning.”

Ponta Grande Resort 7653 Medlemsomdöme: ”Härligt lugnt

läge med en enkel promenad till vackra stränder. Längtar efter nästa besök.”

Bytesplanerare Använd den här kalendern för att se den genomsnittliga byteskraft som krävts tidigare för att boka ett byte samt tidigare tillgänglighet.

Sydkusten: J

F M A M J

8

8

J A S O N D

11 14 15 17 20 20 17 14

Tidigare tillgänglighet: Begränsad

9 10

Genomsnittlig byterskraft som krävts tidigare

Logga in på RCI.com* i dag för mer anläggningsinformation eller för att boka. *Kontaktuppgifter finns på sidan 3.

Erfordrad byteskraft-värden: Baserat på anläggning 2731 – 1 sovrum 2013-12-14, korrekt per 2013-06-12, men kan ändras och gäller i mån av tillgång. Bytesplanerare och medlemsomdömen: se sidan 4.

1 2   H öst/ vinter 2 0 1 3

tillagas i en traditionell stålgryta. Avsluta måltiden med en mel, eller honungslikör, och beundra Silves belysta slott som tronar över staden i en gyllene glöd. Alte Dold bland pinjelundar och fikonträd har Alte länge lockat poeter, hantverkare och utländska konstnärer. Få en överblick över den aktuella konstscenen på Off the Wall Gallery (1B Rua do Nova Igreja), som ägs av emaljören Susan Searle. Hon samlar verk, allt från oljemålningar i klara färger till sjalar av silke och merinoull, av samtida Algarvebaserade konstnärer. På O Cantinho do Artista (Largo José Cavaco Veira) syr Maria Martins spets för hand, det är en av Portugals äldsta konstformer, till bordsdukar och näsdukar. En balkong med utsikt över landskapet väntar i huset intill på Agua Mel (Largo José Cavaco Veira; dessert för två, € 6), där kan du smaka på mandelkakor med varm vaniljsås. Även om keramik är vanligt i butikerna i hela Algarve, så har Porches Pottery (Sítio dos Cabeços, 125 Estrada Nacional), 30 minuter från Alte, ett mycket bra utbud av hantverket. Den kvinnliga personalen målar majolica, som är lergods med blommönster. Tvärs över gatan erbjuder Casa Grade keramik från hela Portugal, från rustika tallrikar till målat porslin. Monchique Denna by vid foten av Algarves högsta punkt Fóia, har gator som är så branta och vindlande att man kan få en artig applåd från den roade lokalbefolkningen om man lyckas med en fickparkering. Förflyttar man sig till fots

rekommenderas en vandring till toppen, dock inte innan man har utforskat de kafétäta gårdarna och stentrapporna som ofta är kantade av blå hortensior och smyckade med bronsfiguriner och annan offentlig konst. Vandrare kan hitta mat till picknicken på bondens marknad (Estra da De Sabóia), där lokalbefolkningen köpslår när de ska köpa frukt och grönsaker som kommer direkt från trädgården. Andra matrelaterade souvenirer säljs på Loja do Mel e do Medronho (Largo 5 de Outobro at Largo dos Chorões), en blygsam butik där det hänger porträtt av stolta bönder ovanför hyllorna med olivolja, likör, honungskakor och tomatmarmelader. En sex kilometer lång stig leder vandrare från Monchique till bergstoppen Fóia. För dem som inte gillar att anstränga sig på semestern finns det även en naturskön väg som kryper upp mot toppen. Oavsett hur du tar dig dit så belönas du med vacker utsikt hela vägen till Sagres Point, Portugals klippkantade topp. Nyfångad fisk och skaldjur är populärt i hela Algarve, men Monchiques högre höjd och svalare temperaturer har historiskt lett till mer köttbaserade rätter. Lyckligtvis finns det fortfarande traditionella rätter på A Charrette (30/34 Rua Dr. Semora Gil; middag för två, € 37), en tre decennier gammal restaurang med gammaldags träskåp och antika tallrikar. Lerskålar är fyllda med ris, bönor och söta kastanjer eller kål och griskött. Dessa pärlor i inlandet erbjuder ett smakprov på den traditionella portugisiska livsstilen som man inte får missa.


S l a pp n a av Mayan Riviera, Mexico

Allt på ett ställe Kane och Kara Keating blev förälskade i Aventura Spa i Mayan Riviera i Mexico under sin smekmånad på en all inclusiveanläggning 2009.

F oton : S U P E R S TO C K , K A R A K E AT I N G ( 4 )

D

et tog två år att planera bröllopsdagen. Vi hade bestämt oss för att vår bröllopsdag skulle genomsyras av vila och avslappning, så vi valde Palace Resorts, närmare bestämt Aventura Spa* (5703) som bara är för vuxna. Vid ankomst välkomnades vi med en champagnemottagning och bjöds in till en glamorös fotografering vid lagunerna i månljuset samma kväll, allt på hotellets bekostnad. Förväntansfulla checkade vi in på vårt rymliga rum för att upptäcka ett fantastiskt bubbelbad, färsk frukt och ett arrangemang med exotiska blommor. Med två veckor framför oss hade vi mycket tid att njuta av lyxiga behandlingar och ha roligt med att provsmaka godsakerna på de sju restaurangerna. Från thailändskt och italienskt till lågkalorirestauranger, sitta Leta upp dina reseguider från Arrival Guides på RCI.com i dag!

ute i solen eller inomhus, allt beroende på vad vi hade lust med just då, vi fick det bästa av allt. Från anläggningen hade man utsikt ut över oceanens fantastiska blå vatten och där fanns två inbjudande pooler – en med en bar i vattnet där vi satt och

Från anläggningen hade man utsikt ut över oceanens fantastiska blå vatten och där fanns två inbjudande pooler en med en bar i vattnet där vi satt och svalkade oss med en tropisk cocktail i handen. – K a r a K e at i n g

svalkade oss med en tropisk cocktail i handen. Oavsett om du har bestämt dig för en solstol vid poolen eller att luta dig tillbaka på något avskilt ställe vid lagunerna, så finns den vänliga professionella anläggningspersonalen alltid till hands för att du inte ska behöva lyfta ett finger.

* Aventura Spa kommer att byta namn till Hard Rock Hotel Riviera Maya.

Vi lämnade anläggningen för att besöka andra Palaceanläggningar och prova deras faciliteter. Oavsett vad du är intresserad av så har de något för alla! Spa i världsklass, mästerskapsgolfbanor och en grundläggande karibisk atmosfär erbjöds. Oförglömliga rundturer som arrangerats i förväg tog oss till de antika mayaruinerna i Tulum och Isla Mujeres, en lugn och vacker ö att dra sig tillbaka till utanför Cancún med härliga vita sandstränder och livfulla restauranger. Tack vare Aventura Spa kommer Mexico alltid att ha en särskild plats i våra hjärtan. Vi kommer kanske till och med att återvända för att förnya våra äktenskapslöften i framtiden ... Vilken ursäkt som helst duger!

Resetips Den närmaste flygplatsen är Cancún International Airport och gratis transfer erbjuds gästerna på Aventura Spa Palace. Ring RCI för mer information.

E ndless vacation 1 3


Vi lyssnar


Ni sa att ni ville veta mer om ... Byteskraft

Justeringsplanen

RCI beräknar ett byteskraftvärde för din deponering och varje vecka inom vårt semesterbytessystem. Genom att tilldela alla veckor ett numeriskt värde blir det enklare att förstå din veckas värde och vilka bytesalternativ som är tillgängliga för dig.

Justeringsplanen är en glidande skala för deponeringens byteskraft. Beroende på när du deponerar din vecka kan mängden byteskraft som den tilldelas förändras. Om du deponerar mellan 2 år och 9 månader från din veckas startdatum får du 100 % byteskraft.

Byteskraften beräknas regelbundet av vårt expertteam och baseras på faktorer som tillgång och efterfrågan på veckor i RCI-systemet. Det finns två typer av byteskraft: Erfordrad byteskraft och deponeringens byteskraft.

Erfordrad byteskraft är det värde som tillskrivs alla bytessemesterveckor i systemet och den justeras ständigt på samma sätt som på andra ”marknadsplatser” – eftersom tillgång och efterfrågan varierar.

Deponeringens byteskraft är det värde som ges ditt ägande vid den tidpunkt då du deponerar den hos RCI baserat på tillgång och efterfrågan på din vecka föregående år. Din veckas deponeringens byteskraft förändras inte under året efter att den har deponerats och den används för att fastställa vilka bytesalternativ som finns tillgängliga för dig.*

Justeringsplan

Bibehållen procentandel 100 %

271 + dagar 95 %

181–270 dagar 91–180 dagar

90 % 80 %

31–90 dagar 60 %

15–30 dagar 14 dagar

45 %

Deponeringskredit Du kommer att få en deponeringskredit om den bytessemester som du vill åka på kräver MINDRE byteskraft än din deponering är värd. Deponeringen kan användas separat för att boka en ny Bytessemester så att du kan få flera semestrar för en deponering!

Kombinerade deponeringar Du kan kombinera dina deponeringar eller deponeringskrediter för att skapa en ”ny deponering” och öka din byteskraft som du har tillgänglig att byta mot, så att du får tillgång till fler anläggningar eller gör så att du kan åka på en fantastisk resa! Du måste betala en liten avgift för att kombinera.**

Allt du behöver veta om ditt RCI-medlemskap finns på:

rciweeks.eu/se/inside *Observera att din veckas Deponeringens byteskraft endast beräknas och fastställs när du deponerar den hos RCI. Fram till dess är alla uppgifter om byteskraft uppskattningar och ska ses som preliminära. **Avgiften för att kombinera deponeringar eller deponeringskrediter är 750 SEK online och 810 SEK offline. RCI förbehåller sig rätten att enligt eget gottfinnande sluta att erbjuda kombinerade deponeringar, ändra villkoren avseende de kombinerade deponeringarna samt ändra avgiften/avgifterna för kombineringen.


är bättre än någonsin!

Börja SPARA i dag! Uppgradera ditt medlemskap till Platinum från bara 515 SEK!!

RCI Platinum är den högsta medlemsnivån som RCI erbjuder.

Här följer ett smakprov av de exklusiva förmåner som hjälper dig att spara pengar: 50 % rabatt på Open Fairways-medlemskap – exklusiva 2-för-1-erbjudanden och rabatter på 1 600 golfbanor av toppkvalitet över hela världen.

SpaFinder Wellness – unna dig 12,5 % rabatt på ett stort urval av spaanläggningar hos världens största Spa och Wellness-företag.

Lounge Pass – 15 % RABATT på VIP-lounger på mer än 200 lounger på 120 flygplatser över hela världen.

20 % rabatt på City Sightseeing Tours – med City Sightseeings stora röda bussar kan du hoppa på och av som du vill vid alla de viktigaste attraktionerna. De finns i nästan 100 städer i mer än 30 länder. 12 % rabatt hos DoSomethingDifferent.com – bläddra bland de inspirerande upplevelserna, allt från att dyka med hajar i Kapstaden till champagnekryssningar i Paris!

Logga in på RCI.com eller ring 08 58 77 03 83 för att uppgradera i dag!

Villkor och bestämmelser gäller. RCI förbehåller sig rätten att variera eller ändra tillgängliga förmåner. Vissa förmåner gäller i mån av tillgång. Mer information finns på aboutrci.co.uk/platinum/terms. RCI Platinum är inte tillgängligt för RCI Lite-medlemmar. Bokningsvillkor och information om presenterade förmåner finns eventuellt endast på engelska. SW0913/WKS

HÖST / VINTER 2013  
HÖST / VINTER 2013